Transcom-Info april 2013

32
I N FO 04 / 2013 Postabonnement Afgiftekantoor : Brussel X April 2013

description

Transcom-Info april 2013

Transcript of Transcom-Info april 2013

INF

O04

/ 2

013

Postabonnement

Afg

iftek

anto

or :

Bru

ssel

X

Apri

l 201

3

T e l e c o mBelgacom en de merit: een overzicht

Wat is een arbeidsongeval? p. 4

W a t e rHelden van de zee herdacht p. 9

V e r v o e r o v e r d e w e gEuropese vakbonden bundelen krachten

Strijd tegen sociale fraude taxisector

En nog veel meer... p. 10

M o b i l i t e i tGeen privatisering Vlaamse luchthavens

United Airlines kiest voor Swissport p. 14

P o s tVormingsdagen militanten Retie

Agressie geen deel van de job

En nog veel meer. p. 16

D i a m a n tTewerkstellingspremie diamant

Gratis opleiding diamantslijpen p. 19

C u l t u u r«Onze echte macht ligt in onze

internationale geloofwaardigheid» p. 20

S p o o r w e g e nNMBS-logistics kan weer ademhalen

Nieuws uit de NPsC

Hoe verbeteren we ons imago?

Agressie slaat toe

Terugbetaling oogchirurgie p. 24

I n t e r s e c t o r a a lBezoek Haven van Antwerpen en Antwerpen X

Anders-actieven

« Elk mens verdient een degelijk leven ! » p. 28

I n h o u d

Kat

rien

Ver

wim

p, V

oorz

itter

Did

ier

Smey

ers,

Ond

ervo

orzi

tter

Apri

l 201

3

Betere Vrijdag

De vrijdag voor Pasen staat gekend als Goede Vrijdag. Dit jaar kreeg het ‘goede’ van Goede Vrijdag echter een heel andere betekenis. Want de nacht van donderdag op vrijdag tekenden de sociale partners binnen de Na-tionale Arbeidsraad (NAR) verschillende belangrijke cao’s. Hiermee werd een totaalakkoord bereikt over de uitvoering van eerdere deelakkoorden in de Groep van 10.Kort samengevat zorgt de overeenkomst voor een koopkrachtverhoging van mensen met een bescheiden loon, een pensioen of een uitkering (zieken, invaliden, slachtoffers van een beroepsziekte of arbeidsongeval, werklozen). Er komt steun voor mensen die het nodig hebben. Deze steun van 400 miljoen euro bovenop de index is van uiterst belang in deze crisisperiode. De sociale partners zetten volop in op de verhoging van de sociale werkbonus: de maximale werkbonus stijgt met  9 euro per maand. Die verhoging geeft automa-tisch recht op een extra fiscale werkbonus van 0,81 euro, dus dat geeft samen 9,81 euro per maand voor werknemers met een minimumloon.  Werknemers met een relatief laag loon boven het minimumloon (tot 2247,83 euro/maand) krijgen daar een deel van. Deze verhoging van de sociale werkbonus komt bovenop de verbeteringen van de werkbonus die het ACV al op 1 januari 2013 bekwam.  Ook lagere jeugdlonen vanaf 18 jaar worden afge-schaft. Concreet betekent dit dat het interprofessi-onele minimumloon voor jongeren stijgt van 1231,49 naar 1501,82 euro. Dat is een stijging van 270,33 euro per maand.Zijn we nu helemaal tevreden na het Goede Vrijdag akkoord? Uiteraard niet. We mogen niet vergeten dat de regering de lonen blokkeerde, zodat wij in de sec-toren geen loonsverhogingen kunnen onderhandelen. Nochtans heeft Transcom sectoren waar de lonen zeer laag liggen en er dringend iets moet gebeuren wil men de job aantrekkelijk houden. Bovendien staat de index onder druk en is het dossier van de eenmaking van het statuut arbeiders-bedienden ook nog niet op-gelost. Het ACV moet waakzaam blijven om te strijden voor uw portemonnee en uw job! Het was dus alvast een Goede Vrijdag, maar ‘Goed’ kan altijd ‘Beter’.

E d i t o

E i n d r e d a c t i e :Jef Kerremans

O p m a a k :Piet CatryDoneux - Mettet

D r u k :Corelio Printing

F o t o ’ s :Redactie ACV-Transcom

T e l e c o m

B e l g a c o m e n d e m e r i t :

e e n o v e r z i c h t

Op 28 maart voerde een delegatie van ACV-Transcom actie aan de Belgacom-torens. Maar waarom? En leverde de actie het gewenste resultaat op?

Waarom actie? Belgacom had tot twee keer toe schriftelijk bevestigd dat ze in 2013 geen meritbudget zouden toeken-nen. Het meritsysteem berekent elk jaar de loonsverhoging van kaderleden (niveau 1) en verkoopmedewerkers. ACV-Transcom trok eenzaam ten strijde in de hoop Belgacom te overtuigen toch te onderhandelen. Maar de belofte bleef vaag en overtuigde ons niet. In de kadertekst vind je hoe de situatie tot stand kwam en waarom we dit resultaat niet konden aanvaarden.

Belgacom privésector

Zoals je in de kadertekst leest, wou Belgacom dus wachten tot de regering zich had uitgesproken over de loonnorm voor de privésector. Gedurende het hele verhaal had ACV-Transcom twijfels over de bereidheid van Belgacom om tot een open meritdebat te komen. De twijfels van ACV-Transcom blijken vandaag gegrond: toen de regering op 29 maart over de loon-norm duidelijkheid bracht, bleef Belgacom bij het idee om ten vroegste op 16 april met de meritonderhandelingen te starten. Nu kwam Belgacom met het argument op de prop-pen dat ze wouden weten of een merit wel paste binnen de loonnorm van de Regering én met de vraag of Belgacom als

overheidsbedrijf het IPA (Interprofessioneel Akkoord) moet respecteren. Dit zijn twee elementen die de vorige jaren met de eerdere IPA-akkoorden al een antwoord kregen.

Geen waardering personeel

Alles wijst er dus op dat Belgacom niet de intentie heeft om een sereen gesprek te voeren over het meritsysteem, om een ernstige waardering te tonen voor de inspanningen van haar betrokken personeel en om de meritpunten een respectvolle financiële waarde toe te kennen.

Loonkost gedaald

Ondertussen had ACV-Transcom al aangetoond dat in 2012 de lonen (en dus de loonkost) bij Belgacom daalden. In 2012 was toch een meritbudget van 0,55 procent van de loonmassa toegekend. Moeten wij hieruit concluderen dat dit veel te weinig was? Dat de loonkost bij Belgacom in 2012 daalde, betekent dat er wél ruimte is voor een meritbudget. Door eigen besparingen heeft het personeel zelf de ruimte gecreëerd. ACV-Transcom is er van overtuigd dat het personeel het rechtmatige deel van deze personeelsbesparingen kan op-eisen. Hier gaan we dan ook volop voor.Wat belangrijk is om weten: voor de privésector laat de rege-ring toe dat loonverbeteringen conform een barema wel kan. Tweederde van het Belgacom-personeel valt op een barema

terug, dus is dat vandaag zeker geen probleem. Toch niet vanuit de hoek van de regering. Zij kunnen op hun loons-verbetering via het barema rekenen. Daarom is er een oplossing om voor het andere derde deel van het Belgacom-personeel dat vandaag op een merit zou moeten kunnen rekenen. Waarom brengen we hen niet terug onder in een systeem van barema’s. Dan zijn we ver-lost van die jaarlijks terugkomende dis-cussie over een meritbudget en geniet ieder zijn welverdiend rechtmatig loon.

5

De feiten op een rij:

14 maart: de directie kondigt geen merit aan. Belgacom weigert het kwan-titatief of geldelijk luik van cao 2013-2014 te respecteren.Daarop dienen de drie vakbonden een stakingsaanzegging in: Belgacom moet de cao integraal respecteren.

15 maart: de TGR-populatie krijgt te horen van de Belgacom-top dat er dit jaar geen merit inzit.Die dag komt de directie terug op haar beslissing rond het kwantitatief luik van de cao, maar rept ze geen woord over de merit.

18 maart: enkel ACV-Transcom herhaalt de stakingsaanzegging (enkel voor merit).

21 maart: info van Belgacom aan personeel: geen merit voor 2013

25 maart: tijdens de verzoeningsvergadering zijn de andere sociale partners (gemeenschappelijk front) tevreden met een ‘gesprek’ over de merit dat zal plaatsvinden binnen enkele weken.

Enkel ACV-Transcom vraagt duidelijkheid omtrent het meritbudget. Wat zal de waarde zijn van jullie meritpunten? Een merit, of welverdiende loonsver-betering, voor iedereen die er recht op heeft. Geen merit heeft impact op je verdere loopbaan.

ACV-Transcom ziet geen reden om dit debat uit te stellen: de meritpunten zijn gekend, ieder wilt weten wat ze betekenen.

ACV-Transcom aanvaardt niet dat de directie tijdsdruk creëert door het debat weken uit te stellen. Dan zouden ons slechts enkele dagen resten om tot een resultaat te komen. Deze korte voorbereidingstijd verzwakt ons als ernstige onderhandelaar, wat uiteraard een goede zaak is voor de directie.

Het debat uitstellen tot na de algemene vergadering van aandeelhouders, toont dat de directie het debat niet ernstig neemt. Bovendien verschuilt de directie zich ook achter het toekomstig resultaat van de IPA 2013-2014 bespreking ... Belgacom is echter nooit onderworpen geweest aan het IPA-gebeuren. Veel beloven maar niets geven doet misschien in vrede leven.

T e l e c o m

W a t i s e e n a r b e i d s o n g e v a l ?

28 april is de internationale dag ter herdenking van de slachtoffers van arbeidsongevallen. Het ACV brengt die dag met verschillende acties de problematiek onder de aandacht. Dit jaar fietsen actievoerders van het ACV-hoofdkwartier in Schaarbeek naar het kabinet en het Fonds Arbeidsongevallen en Assuralia. In deze optiek achtte de Telecom-groep het belangrijk om te focussen op deze thematiek.

U bent het slachtoffer van een arbeidsongeval indien de volgende voorwaarden aanwezig zijn:• een plotse gebeurtenis met een externe oorzaak (1) die zich voordoet en een letsel (2) veroorzaakt;• het ongeval moet zich voordoen tijdens en ten gevolge van de uitvoering van uw werk (3).De ongevallen op de weg van en naar het werk (4) worden gelijkgesteld met arbeidsongevallen. Ze dienen dus vol-gens dezelfde voorwaarden te worden aangegeven als de arbeidsongevallen. Voor de schade veroorzaakt aan prothesen (bril, kunstge-bitten, enz.) die de fysieke integriteit waarborgen, dient een aangifte van ongeval ingediend te worden (bv. de bril moet op het ogenblik van het ongeval gedragen geweest zijn).

Wat verstaat men onder:

1. Plotse gebeurtenis met een externe oorzaakDe plotse gebeurtenis is de oorzaak van het ongeval. Dit is het element waarop men zich baseert om een onderscheid te maken tussen het arbeidsongeval en de beroepsziekte.De gebeurtenis doet zich totaal onverwacht voor terwijl de beroepsziekte het gevolg is van een evolutie, een geleide-lijke verslechtering van de gesteldheid van de werknemer.Voorbeelden van plotse gebeurtenissen: de val van een per-soon, contact met vuur, een klap die men gekregen heeft, een ontploffing, een botsing, een aandoening.Het gaat om een feit dat niet noodzakelijk abnormaal hoeft te zijn.Volgens de gevestigde rechtspraak kan de gewone uitoefe-ning van de dagtaak een «plotse gebeurtenis» vormen voor de toepassing van de wet op de arbeidsongevallen op voor-waarde dat er tijdens die uitoefening een bijzonder element wordt vastgesteld dat het letsel heeft kunnen veroorzaken.

Een letsel dat uitsluitend werd veroorzaakt door de slechte toestand van de gesteldheid van de werknemer vormt geen arbeidsongeval. Dit is de reden waarom de plotse gebeur-tenis een externe oorzaak dient te hebben.

2. Een letsel Het letsel kan van lichamelijke (breuk, amputatie, brand-wonde…) of psychologische aard zijn.Het letsel kan zich ook manifesteren door een ziekte die zich ontwikkelt ten gevolge van een plotse gebeurtenis.Bijvoorbeeld: hepatitis (ziekte) veroorzaakt door een in-spuiting met een besmette spuit (plotse gebeurtenis).Het letsel moet niet noodzakelijk een werkonderbreking tot gevolg hebben.Het volstaat dat het aanleiding geeft tot medische verzor-ging.

3. Ongeval dat zich voordoet tijdens en ten gevolge van de uitvoering van het werkHet arbeidsongeval dient plaats te vinden op een ogenblik waarop de werkgever, zelfs virtueel, zijn bevoegdheid kan uitoefenen. Het gaat niet alleen om de activiteitsuren in ei-genlijke zin (binnen of buiten het bedrijf), maar ook over de tijd die nodig is om zich voor te bereiden op het werk, de middagpauzes, de opleidingen, de recreatieve activiteiten, enz. georganiseerd door de werkgever. Het arbeidsonge-val dient echter wel een verband te houden met de profes-sionele omgeving.

4. Het ongeval op de weg van en naar het weg Het ongeval op de weg van en naar het werk vormt een uit-breiding op het begrip arbeidsongeval. De vergoeding is dezelfde! De weg van en naar het werk is het gewone tra-ject dat de werknemer dient af te leggen om zich van zijn verblijfplaats naar de plaats van de uitvoering van het werk te begeven en omgekeerd. Het traject blijft gewoon indien de werknemer noodgedwongen een omweg moet maken waarvoor hij een geldige reden heeft.De verblijfplaats is niet noodzakelijk de woonplaats van de werknemer, maar wel degelijk de plaats waar hij gewoon-lijk of regelmatig verblijft. Het traject begint te lopen vanaf het ogenblik dat hij de drempel van zijn huis of appartement overschrijdt.

7

Bepaalde trajecten worden gelijkge-steld met het traject verblijfplaats - werk. We vermelden onder andere:• het traject tussen de werkplaats en de plaats waar de werknemer zijn maaltijd neemt of gaat kopen en om-gekeerd; • het traject tussen de plaats waar de werknemer aanwezig moet zijn voor de uitvoering van een opdracht of om een opleiding te volgen die door de werkgever werd opgelegd en omge-keerd; • het traject dat wordt afgelegd om een nieuwe betrekking te zoeken tij-

dens de werkuren en tijdens de opzeg-termijn, met de toestemming van de werkgever.

Wat moet je doen bij een ar-beidsongeval? Het is belangrijk de dag zelf aangifte te doen van de feiten. Dit kan inderdaad een doorslaggevend element vormen voor de erkenning van het ongeval. Deze aangifte dient te gebeuren op het nummer 0800/ALL HR (0800/25547). Dit nummer is 24 uur op 24 toeganke-lijk.

1. De volgende gegevens meedelen: • naam en voornaam van het slachtof-fer;• het PER-nummer van het slachtof-fer;• is er sprake van arbeidsongeschikt-heid en/of hospitalisatie of niet;• adres van het slachtoffer ;• korte beschrijving van de omstan-digheden van het ongeval.

2. De teamchef in alle omstandighe-den verwittigen

3. De aangifte van arbeidsongeval correct invullen, dateren en onderte-kenen. In ieder geval (behalve bij schade aan prothesen) dient deel B naar behoren te worden ingevuld door een genees-heer. De aangifte dient vervolgens zo snel mogelijk te worden opgestuurd naar FIN/RIM, U-toren, 2de verdie-ping, Koning Albert II-laan nr.27 te 1030 Brussel.Indien u arbeidsongeschikt bent, dient u bovendien het speciale medische ge-tuigschrift voor arbeidsongevallen in te vullen. Dit getuigschrift dient naar de geneeskundige dienst «MENSURA» te worden gestuurd, ter attentie van de hoofdgeneesheer medische dienst, Kunstlaan 20 – 3500 HASSELT.Elke nieuwe afwezigheid of verlenging van de tijdelijke arbeidsongeschikt-heid ten gevolge van een arbeidsonge-val dient eveneens te worden gemeld aan FIN/RIM via het nr. 0800 ALL HR (0800 25547).Vanaf 1 oktober 2010 kan de aangifte van een arbeidsongeval rechtstreeks gebeuren via de websites van de verze-keringsmaatschappijen: AXA voor de

T e l e c o m

contractuele medewerkers en ETHIAS voor de statutaire medewerkers.Deze sites zijn toegankelijk via de HR Corner.Wat moet je doen ?Voer een login en een wachtwoord in. Volg daarna de instructies op de site.Met deze codes krijg je toegang tot de aangifte. Je kunt het formulier hier in-vullen, maar niet verzenden. Je moet het eerst opslaan en laten valideren door FIN/RIM, dat vervolgens bevoegd is voor de verzending van de aangifte naar de verzekeringsmaatschappij.Deel B (medisch getuigschrift van de vaststelling van de letsels) moet ver-volgens naar FIN/RIM gestuurd wor-den.VerzekeringsmaatschappijenIndien u statutair personeelslid bent, is de verzekeringsmaatschappij ETHI-AS, Prins Bisschopssingel 73 – 3500 Hasselt. Het polisnummer is 6060550.Indien u contractueel personeelslid bent is de verzekeringsmaatschap-pij AXA BELGIUM, Vorstlaan nr.25 te 1170 Brussel. Het polisnummer is 010720071834.

Op welke vergoeding heb je recht?

De statutaire personeelsleden wor-den vergoed op basis van de wet van 3 juli 1967 betreffende de preventie en/of de schadevergoeding voor ar-beidsongevallen, voor ongevallen op de weg van en naar het werk en voor beroepsziekten in de overheidssector. De ongeschiktheid valt ten laste van Belgacom.De contractuele personeelsleden worden vergoed op basis van de wet

van 10 april 1971 betreffende de ar-beidsongevallen. De tijdelijke onge-schiktheid wordt vergoed ten belope van 90  % van het gemiddelde dage-lijkse loon vanaf de 31ste dag nadat de periode van het gewaarborgd loon uitbetaald door Belgacom verstreken is en dat gedurende maximum 2 jaar te rekenen vanaf het ongeval. De volgende complementen worden toegekend aan het hele personeel: • Bij een blijvende ongeschiktheid wordt de vergoeding berekend op basis van het totale loon. Deze berekenings-basis mag maximum 125.000 euro per jaar bedragen. Er wordt een eenmalig bedrag gestort dat gelijk is aan 8 maal het gedeelte van het jaarloon dat het wettelijk plafond overschrijdt.• Medische kosten: de basisterugbeta-ling van het RIZIV wordt verhoogd met 50 %.• Hospitalisatiekosten: onbeperkte tussenkomst op basis van een medi-sche noodzaak en de prestaties er-kend door het RIZIV.

Terugbetaling van de verplaat-singskosten voor een medisch onderzoek na een arbeidsonge-val

De verplaatsingskosten die voort-vloeien uit een arbeidsongeval worden terugbetaald: • op aanvraag van de verzekerings-maatschappij of de geneeskundige dienst van Belgacom; • op aanvraag van de rechtbank of de arbeidsinspecteur; • op aanvraag van de expert aange-steld door de rechter;

• op aanvraag van het Fonds voor Ar-beidsongevallen; • wegens medische redenen. Indien de verplaatsing via het open-baar vervoer gebeurt (bus, trein) of met een ziekenwagen worden de reële kosten terugbetaald.Indien de verplaatsing met de per-soonlijke wagen gebeurt en de te over-bruggen afstand vanaf de woonplaats minstens 5 km bedraagt, worden de verplaatsingskosten terugbetaald ten belope van 0,2479 euro per afgelegde kilometer. Opgepast: de niet-medische kosten, zoals bv. schade aan kledij of aan de persoonlijke wagen worden niet door de arbeidsongevallenverzekering ten laste genomen.

W a t e r 9

‘ H e l d e n v a n d e z e e ’ h e r d a c h t

Traditiegetrouw herdachten heel wat mensen op paasmaandag in Oostende de omgekomen vis-sers en zeelieden.

Er zijn heel wat vissers en zeelieden uitgevaren zonder te beseffen nooit terug te keren. We zijn hen alle eer ver-schuldigd en we willen hen blijvend in herinnering houden. Tijdens een sfeervolle en ingetogen viering werden de na-men van onze ‘helden van de zee’ genoemd. Aan het monu-

ment der Zeelieden op het Zeeheldenplein hielden aanwe-zigen een bloemenhulde. Dit jaar herdachten we in het bijzonder visser Tom Vandie-rendonck, roerganger aan boord van de Z510 en Luc De Craemer, roerganger aan boord van de B462, die begin dit jaar om het leven kwamen. De plechtigheid is vooral een blijk van steun en troost voor hen die nog steeds treuren om het verlies van hun gelief-den.

Op 19 en 20 februari vond opnieuw een vergadering plaats van meer dan 30 Europese vakbondsorganisaties aange-sloten bij het ETF (de Europese transportfederatie).

De sectie wegtransport van het ETF buigt zich over de meest dringende problemen die te maken hebben met de sector en het beroep van bus- en vrachtwagenchauffeur. De solidariteit tussen de verschillende Europese syndicale organisaties binnen het wegtransport speelt hierbij een be-langrijke rol.

Tegengewicht

Vakbonden moeten elkaar steunen en een tegengewicht bieden aan anti-syndicale praktijken en sociale ongelijk-heid. Ook de ongelijkheid in lonen en vergoedingen tussen de verschillende Europese landen moet zo veel mogelijk weggewerkt worden wil de sector nog een mooie toekomst hebben.

Opwaardering

Het beroep van chauffeur moet ook meer opgewaardeerd worden. De bus- en vrachtwagenbestuurders zijn vandaag de dag hoogopgeleide mensen die moeten waken over de veiligheid van hun lading en die de verkeersveiligheid hoog

in hun vaandel moeten dragen.Tijdens de laatste vergadering kwamen volgende onder-werpen aan bod : de digitale tachograaf, de cabotage, de 12-dagenafwijking in het personenvervoer, overtredingen die met het beroep te maken hebben, verbetering van de loon- en arbeidsvoorwaarden voor alle chauffeurs, post-busbedrijven, …..Bovendien vond een stemming plaats voor de vertegen-woordigers in het Directiecomité van de sectie wegtrans-port van het ETF. Roberto Parrillo (Algemeen Sectorverantwoordelijke van ACV-Transcom) werd voor een periode van vier jaar verko-zen tot Voorzitter van het directiecomité.Ondervoorzitters: Juan-Luis Garcia Revuelta (FSC CC.00, Spanje) en Joergen Aarestrup Jensen (3F, Denemarken)Voorzitter werkgroep ‘passagiers’: Valeria Mizzau (FILT, CGIL, Italië)Voorzitter werkgroep ‘goederen’: Malene Vokers (ver.di, Duitsland)Voorzitter van het vrouwencomité : Myriam Coulet (FO, Frankrijk)Voorzitter van de Europese Sociale Dialoog : Milorad Sugic (FGTE CFDT, Frankrijk)Ander lid van het Directiecomité : Martin Mayer (UNITE, Verenigd Koninkrijk)

V e r v o e r o v e r d e w e g

E u r o p e s e v a k b o n d e n b u n d e l e n k r a c h t e n

H a n d e l i n b r a n d s t o f f e n P C 1 2 7 . 0 0

Indexatie verblijfsvergoeding op 1 april 2013

Ingevolge de cao van 27 juni 2007 wordt de verblijfsvergoeding in de sector van handel in brandstoffen jaarlijks gekoppeld aan de evolutie van de gezondheidsindex. Zodoende wordt deze vergoeding vanaf 01.04.2013 als volgt aangepast: Forfaitaire verblijfsvergoeding per begonnen schijf van 24 uur bijdagelijkse of wekelijkse rust buiten de woonplaats: 34,7272 euro Eerste dagelijkse of wekelijkse rust buiten de woonplaats waarbij de arbeids- en beschikbaarheidstijden minder dan 8u bedragen of minder dan 24u uithuizigheid en slechts 1 dagelijkse rust 13,9680 euro

Roberto Parillo werd voor een periode van vier jaar verkozen tot Voorzitter van het directiecomité van ETF.

Het ACV probeert een geschil altijd op te lossen door tus-senkomsten of overleg. Als dit echter niet lukt, heb je gra-tis recht op juridische bijstand voor de arbeidsrechtbank. Zo werd een lid onlangs zonder geldige reden ontslagen tijdens haar zwangerschap. We brachten de zaak voor de rechtbank en trokken aan het langste eind.

Het is tegenwoordig vaak vechten voor rechten die vanzelf-sprekend zijn, maar plots toch in twijfel worden getrok-ken. Onlangs behandelden we in Limburg het dossier van Eline (fictieve naam), een werkneemster uit onze sector die zonder geldige reden ontslagen was tijdens haar zwanger-schap.

ReorganisatieEline werkte in de magazijnen van een logistieke firma die verschillende klanten heeft. Er viel een vaste klant weg en dus moest er gereorganiseerd worden. Een tiental maga-zijnarbeiders, die voor deze klant werkten, werden ontsla-gen. Eline was één van die tien, hoewel ze voornamelijk voor een andere klant werkte. Toch werd ze ontslagen, om-dat ze sporadisch voor die klant werkte, bijvoorbeeld als er collega’s ziek of in verlof waren.

Economische realiteitVolgens de werkgever viel de beslissing over het ontslag van Eline na een interne evaluatie. De directie zocht welke personeelsleden het meest geschikt waren om in de zeer kleine groep die nog overbleef het nodige werk te verrich-ten. Volgens de firma was het ontslag van Eline niet gere-lateerd aan haar zwangerschap, maar was het enkel het gevolg van de economische realiteit (het wegvallen van een belangrijke klant).

De wet is de wetDe wet is hierover duidelijk: “Behalve om redenen die vreemd zijn aan de lichamelijke toestand als gevolg van de zwangerschap of van de bevalling, mag een werkgever die een zwangere werkneemster tewerkstelt, geen handeling stellen die ertoe strekt eenzijdig een einde te maken aan de dienstbetrekking vanaf het ogenblik waarop hij werd ingelicht omtrent de zwangerschap tot een maand na het einde van de postnatale rustperiode, de periode van 8 we-

ken gedurende dewelke de werkneemster in voorkomend geval haar verlofdagen van postnatale rust moet opnemen, inbegrepen”.

Twee kampenEline moest dus bewijzen dat zij de werkgever op de hoogte had gesteld van haar zwangerschap (wat inderdaad ge-beurde). De werkgever moest dan weer bewijzen dat hij Eline ontsloeg omwille van een reden die niets te maken heeft met haar zwangerschap. Twijfel over het voorhanden zijn van een voldoende reden werkt trouwens steeds in het voordeel van Eline.

Onvoldoende bewijsEen onderneming kan tijdens een reorganisatie in prin-cipe niet verplicht worden een beschermde werknemer in dienst te houden en als laatste te ontslaan omdat hij of zij een beschermd statuut heeft. Maar de kwestie is niet zo eenvoudig. Bij het maken van de keuze tot ontslag kon in dit geval niet aangetoond worden dat de werkgever er niet toe gebracht was om de Eline mee te ontslaan omdat zij pre-cies omwille van haar zwangerschap en bevalling minder beschikbaar zou zijn. Bovendien kon duidelijk aangetoond worden dat Eline slechts sporadisch werkte voor de klant die de samenwerking met de onderneming stopzette en meestal werkzaam was voor een andere klant. Uiteindelijk gaf de rechtbank ons dus gelijk en zo kreeg Eli-ne een vergoeding gelijk aan het brutoloon van 6 maanden.

1 1

W i n s t i n r e c h t s z a a k r o n d o n t e r e c h t

o n t s l a g z w a n g e r s c h a p

Wanneer stappen we naar de rechtbank?We nemen deze beslissing als je werkgever je rechten als werknemer ernstig schendt. Dit kan bijvoorbeeld als je loon of overuren niet correct worden uitbetaald, wanneer je moet werken in erbarmelijke omstandigheden of wan-neer je je ontslag krijgt zonder geldige reden. We stappen enkel naar de rechtbank als we een reële kans op slagen hebben en geen andere stappen meer mogelijk zijn.

Voor iedereen?De enige voorwaarde is dat je minstens 6 maanden aange-sloten bent bij het ACV en ononderbroken lid blijft gedu-rende de hele procedure.

V e r v o e r o v e r d e w e g

Ook in de taxisector is de strijd tegen oneerlijke concurren-tie erg actueel. De werkgever komt zomaar weg met het ge-bruik van huurforfaits, waarbij hij voertuigen verhuurt aan chauffeurs. De werkgever misbruikt bovendien het systeem van de individuele beroepsopleiding (IBO). Al deze wantoe-standen hebben geleid tot een samenwerkingsakkoord tus-sen sociale partners en de bevoegde ministers.

In de regio Brussel Hoofdstad bestaat een adviescomité met daarin vertegenwoordigers van taxi-uitbaters, werkgeversor-ganisaties, ministeriële kabinetten, oproepcentrales en vak-bonden. Dit adviescomité bespreekt verschillende aspecten die met het beroep van taxichauffeur te maken hebben, zoals parkingplaatsen, controles, vorming, tariefverhogingen, enz.

Voertuig: 150 euro per dagEen item dat tijdens deze vergaderingen erg actueel is, is de strijd tegen de oneerlijke concurrentie. Vandaag de dag hebben enkele weinig integere werkgevers een nieuwe methode van sociale fraude ontwikkeld: het systeem van de huurforfaits, waarbij de chauffeur een voertuig van zijn werkgever huurt voor een som van ongeveer 150 euro per dag. Wil hij dan nog een fatsoenlijk loon verdienen, moet hij 13 à 15 uren per dag werken en mag hij vooral niet ziek worden of vakantie nemen.

Minder beschermingAls de chauffeur niet werkt, om gelijk welke reden, krijgt hij ook geen loon. Hierdoor ligt zijn loon gevoelig lager dan dat van andere taxichauffeurs die in dienst zijn bij werkgevers die hun mensen wel betalen zoals vastgelegd is in het Paritair Comité voor taxichauffeurs. Deze werknemers genieten van betere arbeidsvoorwaarden, zijn beter beschermd en hebben een minimum gewaarborgd maandloon.

Winnaar = frauduleuze werkgeverHet is duidelijk dat enkel de werkgevers die dit frauduleus sy-steem toepassen hier als winnaar uit de bus komen. Het is zelfs zo dat op dit moment ondernemingen die werken met huurforfaits weinig of geen schroom meer hebben om dit te bekennen tijdens vergaderingen waarbij zowel vakbonden als overheid aanwezig zijn. Zo schijnt dus een gevoel van straffe-loosheid in de sector te heersen, maar de vakbonden en werk-geversorganisaties die in het Paritair comité voor de taxion-

dernemingen zetelen, zijn vastbesloten om alle frauduleuze praktijken een halt toe te roepen. Een waarschijnlijk lange maar verbeten strijd is begonnen.

Misbruik IBOTijdens de laatste vergadering van het adviescomité verna-men we uit de mond van een werkgever dat hij chauffeurs die in het kader van een individuele beroepsopleiding (IBO) bij hem een stage willen lopen, enkel aanvaardt omdat ze goed-koper zijn. Bijkomende praktijkvorming geven - wat natuurlijk de bedoeling is van dit systeem - is er voor hem niet bij, want de chauffeurs die hij in dienst neemt moeten onmiddellijk rendabel zijn. Ook dit soort van problemen moet onmiddellijk aangepakt worden. Een werkgroep werd hiervoor samenge-steld en wij zijn natuurlijk van de partij.

ErkenningAls ACV-Transcom, de grootste syndicale organisatie in de taxisector, blijven wij vechten voor het naleven van de regels en stellen wij alles in het werk om de werknemers te verde-digen en hun arbeidsvoorwaarden te verbeteren. We hebben al verschillende acties georganiseerd om de wantoestanden aan te klagen en voluit te gaan voor de erkenning van het be-roep van taxichauffeur. Een en ander heeft zo geleid tot een samenwerkingsakkoord tussen de sociale partners (vakbon-den en werkgeverorganisaties) en de verschillende bevoegde ministers die belast zijn met een controle- en sanctiebeleid op diverse domeinen.

SamenwerkingsakkoordIn het voorwoord van dit samenwerkingsakkoord vinden we een duidelijke omschrijving van de verschillende problemen die zich in de sector voordoen en hoe deze aangepakt kunnen worden. We geven een beknopt overzicht :

1. Rentabiliteit en betere arbeidsvoorwaarden:Het feit dat de lonen van de taxichauffeurs berekend worden op basis van een percentage op de gerealiseerde recette, brengt met zich mee dat deze slechts aantrekkelijk zullen zijn voor zover de sector voldoende omzet en rentabiliteit reali-seert. In meerdere gebieden, en in het bijzonder in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, is de rentabiliteit echter bijzonder

S t r i j d t e g e n s o c i a l e f r a u d e t a x i s e c t o r

1 3

ondermaats geweest gedurende een lange periode, onder meer doordat de Brusselse Overheid de normale evolu-tie van de taxitarieven tegenhoudt. Hier-door durven werkgevers wel al eens hun toevlucht zoeken tot illegale praktijken, zoals het huurforfait. Bonafide werk-gevers die volgens het legaal systeem wensen te functioneren kunnen niet op tegen deze oneerlijke concurrentie, waardoor ook zij op hun beurt gemak-kelijker gebruik zullen maken van dit systeem. Zo ontstaat een vicieuze cirkel die het imago van de sector aantast en aanleiding geeft tot talrijke mistoestan-den op de rug van de klanten, de over-heid én de sociale zekerheid.We deden dan ook een oproep aan de bevoegde overheden om te waken over de rentabiliteit en de kwaliteit van de taxidiensten. Door deze te verbeteren wordt het mogelijk voor de taxiuitbaters om de verplichtingen die in de wetgeving en de collectieve arbeidsovereenkom-sten opgenomen zijn, strikt na te leven. Het zou ook bijdragen tot meer aantrek-kelijke loon- en arbeidsvoorwaarden voor de werknemers in de sector.

2. Verschillende vorming van sociale fraude :Buiten het huurforfait komen ook ande-re vormen van illegale arbeid veelvuldig voor :• Het abnormaal tewerkstellen van deeltijdsen (volgens de cao mag het aantal deeltijdsen niet hoger liggen dan het aantal voltijdsen)• Het beroep doen op freelancechauf-feurs, wat niet toegelaten is volgens de bestaande reglementering; indien zij toch worden aangenomen zijn ze in principe onderworpen aan de maat-

schappelijke zekerheid en dus gewoon werknemers en geen zelfstandigen• Zwartwerk

3. Opsporing en bestraffing :Uit bezorgdheid voor het imago van de sector, de kwaliteit en veiligheid van het bezoldigd personenvervoer, en voor de sociale situatie van de betrokken werk-nemers, wensen we als werkgevers- en werknemersorganisaties in samen-werking met de bevoegde overheden de strijd tegen de niet-naleving van de wetgeving in het algemeen en van de geldende sociale reglementering op het vlak van de taxidiensten en dien-sten voor verhuur van voertuigen met bestuurder in het bijzonder, gevoelig op te drijven, en dit zowel op de taxistand-plaatsen, als op de openbare weg of in de sociale zetel.Bedoeling is dus onze inspanningen te bundelen om de strijd tegen de soci-ale fraude te optimaliseren. We kunnen hiervoor beroep doen op de methodes voor opsporing en bestrijding die reeds systematisch werden ontwikkeld door diverse inspectiediensten en stellen van onze kant ook onze specifieke ken-nis en ervaring ter beschikking om deze diensten doeltreffender te laten werken (bijvoorbeeld door informatie te ver-schaffen over de dagelijkse recette die nodig is om een taxichauffeur te kunnen betalen, de recette die nodig is per voer-tuig, …)Verschillende controlediensten krijgen de opdracht om deel te nemen aan de uitvoering van dit protocol :• Het Toezicht op de Sociale Wetten van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en So-ciaal Overleg• De Sociale Inspectie van de FOD Soci-

ale Zekerheid • Het Federaal Aansturingsbureau van de Sociale Inlichtingen- en Opsporings-dienst • De inspectiedienst van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening • De inspectiedienst van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid

4. Preventieve acties:Als sociale partners in de sector spelen wij een belangrijke rol in de preventie van sociale fraude. Het is belangrijk alle actoren van de sector te sensibiliseren aan de hand van informatiecampagnes (brochures en documentatie op de web-site) of door het verspreiden van infor-matie over de wettelijke mogelijkheden om het werk legaal te organiseren en sociale fraude te vermijden (studieda-gen, andere informatiekanalen, …). Deze informatie moet natuurlijk ook doorge-stroomd worden naar de verschillende betrokken inspectiediensten. Er is ook nood aan acties op het vlak van preventie en informatie naar de werk-gevers en werknemers zelf toe. Nog steeds kennen vele werkgevers de col-lectieve arbeidsovereenkomsten niet en weten zij niet hoe zij voor hun taxichauf-feurs het loon, de ARAB-vergoeding, de anciënniteitspremie, … moeten bereke-nen of kennen zij de regels niet op het gebied van arbeidsovereenkomsten en arbeidsduur. Bedoeling is om in een ge-zamenlijke inspanning van werkgevers en werknemers een sectorale brochure uit te werken waarin deze rechten en plichten worden uitgelegd. Wij hebben zelf al een beknopte brochure uitge-werkt die u kan opvragen via onze Info-lijn 078 15 15 16.

Nieuwe uurlonen speciale autobusdiensten

Door een overschrijding van de spilindex worden de lonen voor de werknemers uit de sector vanaf 1 april met 2 procent verhoogd. De nieuwe lonen zien er als volgt uit :

Aantal jaren dienst : 0 - 2 jaar 11,7305 euro 3 - 5 jaar 11,7967 euro 6 - 10 jaar 11,8608 euro 11 - 15 jaar 11,9917 euro16 - 20 jaar 12,1837 euro + 21 jaar 12,2510 euro

M o b i l i t e i t

A C V w i l g e e n p r i v a t i s e r i n g v a n V l a a m s e

r e g i o n a l e l u c h t h a v e n s

ACV-Transcom kant zich tegen de privatiseringsdrang van de Vlaamse Overheid in de Vlaamse regionale luchthavens. Die wil de luchthavens opsplitsen in de ‘LOM’, de maatschap-pij die instaat voor de basisinfrastructuur en de ‘LEM’, die de luchthaven zal exploiteren. Deze privatisering is een recht-streekse aanval op de toekomst van het personeel, hun loon en arbeidsomstandigheden.

“De luchthavens zijn – net zoals de zeehavens – economi-sche poorten voor Vlaanderen”. Dat verklaarde Hilde Cre-vits, Vlaams Minister voor Mobiliteit en Openbare Werken in de commissie van het Vlaams Parlement. En daar zijn we het volmondig mee eens. De Vlaamse Regering erkent dus ten volle het sociaalecono-mische belang van de nationale luchthaven van Zaventem en de Vlaamse regionale luchthavens. Een strategische visie in verband met de ontwikkeling van de Vlaamse regionale lucht-havens staat uiteengezet in een strategische nota van 2 juni 2006.

2350 jobs

De Vlaamse regionale luchthavens (Oostende-Brugge, Ant-werpen-Deurne en Kortrijk-Wevelgem) zorgen voor ongeveer 1000 rechtstreekse tewerkstellingsplaatsen. Daarnaast zor-gen ze indirect voor 1350 voltijdse tewerkstellingsplaatsen, en dit zonder enige vorm van groeivisie en steun aan de sector. Een doordacht beleid en initiatief van de Vlaamse Regering is dus geen overbodige luxe en kan voor een relance zorgen. Als de overheid dit goed kadert, investeert, beheert en begeleidt tenminste.

Lamentabele infrastructuur

Het is momenteel lamentabel gesteld met de infrastructuur van de Vlaamse regionale luchthavens. Enkel de nodige inves-teringen openen de economische poorten en zorgen er voor dat voldoende verkeer kan passeren. Zo plaatst de directie op de luchthaven te Oostende liever een interimarbeider bij de security dan effectief extra werknemers vast in dienst te nemen. Een voorbode van een performante organisatie waar veiligheid prioritair is, of een voorbode van ‘goede’ werkom-standigheden waar het personeel mee te maken zal hebben?

Privatisering = sociaal bloedbad

Sinds de beginperiode van het LOM-LEM idee is de economi-sche situatie gekelderd. Dat privatisering een sociaal bloed-bad voorkomt, is al lang voorbij gestreefd. We onthalen met heel wat scepsis het aanbod dat heel wat contractuelen van de Vlaamse Overheid “indien mogelijk een gepaste betrekking” aangeboden krijgen. “Indien mogelijk” geeft geen zekerheid voor het getroffen personeel.

Luchtvaartbeleid

Wat moet er concreet gebeuren? De Vlaamse Regering moet een Vlaams, maar ook interregionaal en nationaal gecoördi-neerd luchtvaartbeleid ontwikkelen. Dit moet gebeuren op een Vlaams niveau dat samenhangt met een federale en de Waalse visie. Een visie behelst echter meer dan het privatise-ren en uitbesteden…

Strategische visieDeze strategische visie gaat uit van de erkenning van het belang van de Vlaamse regionale luchthavens, waarbij elke luchthaven zich toelegt op spe-cifieke marktsegmenten. De visie gaat ook uit van het behoud van het hui-dige ICAO-statuut: een ‘balanced growth’ binnen de contouren van de thans vigerende milieuvergunning en het bereiken van een ‘level playing field’ voor de Vlaamse regionale luchthavens. Hier strekt het ‘level playing field’ niet in hoofdzaak tot de Vlaamse regionale luchthavens, maar tot alle luchthavens.

Evenwicht overheid/privéDe Vlaamse luchthavencommissie besloot in 2006 dat een evenwicht tussen overheidstaken en privé-exploitatie politiek en maatschappelijk aanvaard-baar moet zijn. Dit evenwicht is momenteel niet aanwezig en dus moet de overheid haar verantwoordelijkheid nemen. De uitbating en het personeel moet in eigen handen blijven en er moeten de nodige investeringen komen om de Vlaamse regionale luchthavens in niches verder te groeien binnen de publieke sfeer qua uitbating.Tevens stelde de Vlaamse luchthavencommissie en het ACV toen dat gelet de geldende Europese verordeningen de uitvoering van functies inzake be-veiliging en veiligheid als overheidsopdracht beschouwd worden. Bovendien

1 5

U n i t e d A i r l i n e s k i e s t v o o r S w i s s p o r t

Voorbode luchtvaartmaatschappijen die steeds wisselen van handler?United Airlines maakt voor de handling de overstap van Aviapartner naar Swissport. Opvallend detail: een tijdje geleden maakte Jetairfly de wissel nog in de omgekeerde richting. Door de partnerruil kan Swissport het mogelijke verlies aan tewerkstelling inperken.

‘United Airlines kiest voor Swissport’, dat was de boodschap die de directie van Swissport gisteren op de speciale onder-nemingsraad gaf. Volgens onze berekeningen zijn de drie da-gelijkse vluchten van United Airlines goed voor ongeveer 30 fulltime equivalenten.

Waakzaamheid

Er komen extra jobs bij Swissport, maar er moet natuurlijk rekening gehouden worden met de eerdere overstap van Jetairfly. We moeten dus waakzaam zijn, deze switch mag geen voorbode zijn van luchtvaartmaatschappijen die steeds wisselen van handler.

Personeel

Er moet een duidelijk kader komen, want wat gebeurt er met het personeel bij zo’n wissel? We moeten absoluut vermijden dat handlers en luchtvaartmaatschappijen de prijzen blij-ven drukken en het personeel hier het slachtoffer van is. De overheid, Brussels Airport en de sociale partners – over de grenzen arbeiders/bedienden heen – moeten hier hun verant-woordelijkheid nemen.

Meer flexibiliteit

Na het enorme verlies van Jetairfly, legde Swissport onmid-dellijk een voorstel van meer flexibilisering op tafel. Een be-slissing waar we absoluut niet mee akkoord gaan. Werkne-mers zijn sowieso het slachtoffer bij een klantenwissel. Wij willen eerst duidelijkheid rond de klantenportefeuille van Swissport, alvorens over te gaan tot beslissingen rond perso-neelszaken. Overhaast kiezen voor flexibilisering en ervaren fulltime werknemers aan de deur zetten, is voor ons ontoe-laatbaar en onlogisch. In de zomerpiek is extra personeel no-dig en is de kans groot dat die dan wordt ingevuld met minder-waardige contractvormen.

Fysiek zwaar

We zijn bereid om een aantal maatregelen in overweging te nemen om zo tot eind juni iedereen aan boord te houden. Na-dien bekijken we op basis van een min of meer stabiele klan-tenportefeuille wat de exacte impact is van de verschuivingen. Pas dan kunnen we kijken wat nodig is op niveau van Swis-sport en het personeelsbestand. Nog meer flexibiliteit hoort daar niet bij. Want vergeet niet dat Swissport al verregaande flexibiliteit van zijn personeel eist. Werknemers zijn geen ro-bots die continue fysiek zwaar werk kunnen leveren.

staat de Europese richtsnoer voor de financiering van luchthavens formeel toe dat een lidstaat deze opdrachten financiert. Dit betreft zowel de hieraan verbonden personeels-, werkings- als investeringskosten. Als we dit dan samen bekijken met de aanbeveling van de Vlaamse luchthavencommissie in 2006 dat de Federale en de Vlaamse Overheid moeten instaan voor de organisatie én financiering van publieke functies inzake luchthavenbeveili-ging én dat we opmerken dat de internationale regelgeving inzake veiligheid varieert naargelang de beoogde referentiecode en de brandweercategorie voor de luchthaven, kunnen we enkel besluiten dat de volledige uitbating momenteel beter in overheidshanden blijft. De beoogde referentiecode en de brandweercategorie wordt immers bepaald door het type vliegtuigen dat de luchthaven wenst te ontvangen, wat op zijn beurt afhangt van de activiteit(en) die de luchthaven wenst aan te bieden. Deze strategische keuze bepaalt dus de minimumvoorwaarden waaraan de luchthaven dient te vol-doen en moet dus kaderen in het economisch plan voor Vlaanderen dat de Vlaamse Regering voor ogen heeft. De rol van de belangrijke economische poorten – waartoe ook onze luchthavens behoren – moet dus voor het ACV onder directe verantwoordelijkheid vallen van de Vlaamse overheid die hier door een efficiëntere – maar publiek beheer – sneller op de bal moet spelen ook op commercieel en exploitatievlak.

P o s t

V o r m i n g s d a g e n m i l i t a n t e n R e t i e

Op 25 en 26 maart was het verzamelen geblazen voor onze vormingsdagen voor militanten in Retie.

Het uitgebreide programma viel in de smaak bij heel wat mi-litanten, dus konden we rekenen op heel wat aanwezigen. De verschillende thema’s werden aangesneden door heel wat gastsprekers.

Geschiedenis vakbonden

De allereerste gastspreker was Luc Impens van de vormings-dienst van het ACV. Hij bracht op begeesterende wijze de ge-schiedenis van de vakbonden en de sociale zekerheid. Hij be-nadrukte het belang van vakbonden en het nut van de sociale zekerheid, twee punten die door bepaalde strekkingen reeds geruime tijd op de helling worden gezet.

Omgaan met agressie

Vervolgens was het de beurt aan Karine Daelman, regionaal preventieadviseur psychosociale aspecten Vlaanderen. Zij gaf een uiteenzetting over verbale agressie door externen en het agressiebeheersingsbeleid dat door preventie wordt gevoerd.Nadien vertelde ze over het omgaan met moeilijke klanten en de klachtenbehandeling bij RSS.Als afsluiter van de eerste dag werd de vzw Pensoc toegelicht door manager Ludo Roelandt. Hij lichtte onder andere het as-pect sociale zekerheid en aanverwante aspecten – zoals de maximumfactuur – toe.

Zwarte humor

De tweede dag kregen we bezoek van onze Noorderburen. Toon van Dun, vice-voorzitter van de Nederlandse vakbond BVPP, bracht op een boeiende manier een verhelderende blik op de toestand bij Post NL, dit niet zonder enige zwarte humor.

Kritische militanten

De laatste sprekers waren Kurt Pierloot (Directeur MSO), Odar Eeckhoudt (Deputy MSO Directeur) en Bernard Van Cau-senbroeck (Program Manager MSO). Bernard Van Causen-broeck schetste de stand van zaken van 19 projecten die aan de gang zijn en op til slaan in het kader van Visie 2020. Nadien deed Odar Eeckhoudt het Nieuw Distributie Model uit de doe-ken. De militanten namen de VUB-studie, het nieuw gezond-heidstoezicht en de leerplatformen op de korrel. Tot slot sloot Kurt Pierloot de vormingsdagen af met een overzicht van de aanpak van de onevenwichten tussen de uitreikingsdiensten.Een goedgevuld en gevarieerd programma dus. Over de ver-schillende onderwerpen werd tijdens de onderbrekingen nog duchtig nagepraat met de verschillende gastsprekers. We willen hen nogmaals bedanken voor hun leerrijke en geap-precieerde samenwerking. Tot volgend jaar.

Toon Van Dun, Nederlandse vakbond BVPP

Kurt Pierloot, Directeur MSO

1 7

A g r e s s i e i s g e e n d e e l v a n d e j o b

Verbale agressie is een van de vele vormen van geweldple-ging. Collega’s en leidinggevenden kunnen agressie op de werkplek veroorzaken (interne agressie), maar ook klanten kunnen aan de basis liggen van agressie (externe agressie).

Bpost heeft het probleem van verbale agressie erkend. Con-creet is de interne psychosociale preventiedienst belast met het voorkomen van psychosociale belasting veroorzaakt door het werk. De welzijnswet van 4 augustus 1996 bepaalt trou-wens in artikel 32 ter dat ‘geweld op het werk elke feitelijkheid is waarbij een persoon psychisch of fysiek wordt bedreigd of aangevallen bij de uitvoering van het werk’. Ook is, krachtens het koninklijk besluit van 17 mei 2007, elke werkgever ver-plicht de situaties te identificeren die aanleiding kunnen geven tot het ontstaan van psychosociale belasting en de risico’s te evalueren.

589 meldingen

Om een idee te hebben van de omvang van de verbale agres-sie bij bpost, kreeg RSS een registratiesysteem. Via het regi-stratiedocument, dat beschikbaar is op het intranet, waren er in 2012 589 meldingen van verbale agressie. Inbegrepen in dit cijfer zijn 36 registraties van agressie door personeelsleden van MSO, waar een dergelijk systeem nog ontbreekt.

Psychische belasting

Dergelijke schokkende gebeurtenissen hebben een negatieve invloed op het welzijn en welbehagen van de slachtoffers. De psychische belasting uit zich in de vorm van:• stress• een daling van het zelfbeeld en het zelfvertrouwen• een hogere prikkelbaarheid, zowel op het werk als thuis• angstgevoelens, het gevoel van controleverlies en verlies van zekerheden, uitputtingsverschijnselen, etc.Om dergelijke feiten als arbeidsongeval te laten erkennen, is het ten zeerste aangeraden om hiervan aangifte te doen bij de politie.

Afhaling loket

Uit de registraties blijkt dat verbale agressie vaak voorkomt aan het loket, als klanten aangetekende zendingen/pakjes afhalen. Andere incidenten komen voort uit het niet kunnen voorleggen van de juiste identiteitspapieren door de klant, zijn agressieve persoonlijkheid, zijn gebrek aan kennis van de taal, financiële problemen, klachten over de dienstverlening bij MSO, lange wachtrijen, technische defecten, enz …

Slaan, duwen, schoppen, krabben

De uitingsvormen van de agressie door de daders nemen ver-schillende vormen aan, onder meer:• vandalisme : gooien met voorwerpen uit de publiekzaal, za-ken vernietigen• fysieke agressie : slaan, duwen, schoppen, krabben• verbale en/of non-verbale agressie : schelden, schreeuwen, intimideren, kwetsende gebaren, spuwen, chanteren, onder druk zetten, bedreigen met geweld, doodsbedreigingen.

Andere klantenrelatie

Ook de werking van de kantoren lijdt onder de daling van de motivatie en de concentratie van de slachtoffers. Het is meer dan begrijpelijk dat deze personeelsleden anders aankijken tegenover de relatie met de klanten en minder goed functio-neren. Voor bpost betekent dit een daling van de arbeidseffi-ciëntie, materiële schade, financieel verlies, hoger ziektever-

agressie

P o s t

zuim (o.m door depressies, burn-out, …), imageverlies.

Sensibilisering

Het voorkomen of beperken van deze vorm van arbeidsbelasting is een con-tinu proces in het preventiebeleid. Daar-om werkt de psychosociale preventie-dienst ook samen met andere diensten, namelijk bpostacademy, Security, HR van RSS en MSO en BPI. In deze context zijn en worden preventieve maatregelen tot uitvoering gebracht enerzijds op het vlak van vorming en sensibilisering en anderzijds op organisatorisch en tech-no-preventief vlak.

Nultolerantie

ACV-Transcom is het volledig eens met de analyse van de psychosociale pre-ventiedienst. Verbale agressie is geen ‘deel van de job’. Agressie en geweld te-gen medewerkers kunnen niet worden getolereerd. Meer nadruk veiligheid

Er is nog een lange weg te gaan om de verbale agressie op de werkvloer en de conflicthantering in te dijken en het personeel zowel in rechte of in feiten te beschermen tegen deze buitenspo-righeden. Dit veronderstelt ook dat het management op alle niveaus het vei-

ligheidsbeleid in zijn geheel ten gronde bijstuurt . Dit kan door een diepere be-wustmaking en bewustwording via op-leidingen, sensibiliseringsacties en een heldere communicatie naar het perso-neel. Onontbeerlijke sleutelelementen om de veiligheidscultuur in de praktijk te kunnen tot stand brengen zijn het uittrekken van de vereiste budgettaire middelen en het toekennen van tijdpo-tentieel. Nu draait het nog te veel om kostenbesparingen en ligt de nadruk niet of nog te weinig op de veiligheid.

ACV-Transcom zal helpen om de kar in de goede richting

te duwen.

Wijziging toegang tot mandaat bpost

Vanaf 1 april 2013 worden de beperkingen inzake benoemingsvoorwaarde in bepaalde functieklassen (of gra-den) geschrapt.Vóór 1 april was een mandaat toegankelijk voor:• ambtenaren die minstens tot functieklasse H behoren;• ambtenaren die minimaal in rang 25 zijn benoemd en op 1 januari 2007 geklasseerd werden in een functie van niveau F.In 2010 werd voor de functies in de functieclassificatie de regel van het maximum van twee klassen bij promotie opgeheven. Ook een andere regel werd geschrapt: de regel om eerst gedurende 2 jaar een functie van niveau F en H te hebben uitge-oefend alvorens te kunnen solliciteren voor een andere functie ingeschaald in dezelfde functieklasse.Deze beperkingen vormden dus een zekere anomalie in het statuut, maar worden door de schrapping ongedaan gemaakt.De aanduiding voor het uitoefenen van een mandaat is enkel toegankelijk voor de statutaire personeelsleden die, net als voorheen, over de vereiste competenties beschikken en geselecteerd zijn na een objectief selectieproces.

Sollicitatieverlof bpost ambtenaren

In de vorige editie van Transcom-Info kon je lezen onder welke modaliteiten sollicitatieverlof kan worden opgenomen door de baremiek contractuelen, de niet-baremiek contractuelen en de hulppostmannen bij vrijwillig ontslag.Vanaf 1 januari 2014 kunnen ook de ambtenaren die hun ontslagaanvraag indienen, zonder loonverlies afwezig zijn om een nieuwe baan te zoeken. Gedurende hun opzeggingstermijn met een maximumduur van 30 dagen, zullen ze bezoldigd sol-licitatieverlof mogen nemen met een maximum van 2 halve dagen of 1 volledige dag per week. De dagen sollicitatieverlof kunnen niet worden overgedragen naar een volgende week om ze op te sparen.

D i a m a n t 1 9

G r a t i s o p l e i d i n g d i a m a n t s l i j p e n

De diamantsector organiseert een gratis opleiding slijpen met vooruitzicht op onmiddellijke tewerkstelling.

Na jaren van inkrimping is er nu een vraag naar nieuwe dia-mantslijpers. Dit omwille van een nakende generatiewissel, maar ook dankzij nieuwe activiteiten. De Antwerpse diamantnijverheid specialiseert zich in de be-werking van grote, moeilijke stenen. Hiertoe is een grote ex-pertise vereist die tijdig moet worden doorgegeven aan een volgende generatie.Het Fonds voor de Diamantnijverheid organiseert samen met AWDC, HRD Antwerp en met steun van VDAB een praktijkge-richte twaalfweekse basiscursus diamantslijpen die start in september 2013. Via een systeem van peterschap engageren werkgevers uit de diamantindustrie zich om deze cursisten aan te werven en hun opleiding verder te zetten in het bedrijf. Het gaat hier dus om een opleiding die onmiddellijk leidt naar tewerkstelling.De cursus is toegankelijk voor iedereen, voorkennis is niet vereist, wel een engagement om effectief als diamantslijper aan de slag te gaan.Kandidaten kunnen tot 10 mei hun cv en motivatiebrief opstu-ren naar [email protected] . Kandidaten zullen uitgeno-digd worden voor een toelatingsproef.Meer informatie? Yves Bollekens, sectorconsulent (03 213 50 33 - [email protected])

Tewerkstellingspremie diamant

In de vorige editie van Transcom-Info herinnerden we onze leden aan de voorwaarden voor het bekomen van de éénmalige pensioenpremie, de jaarlijkse pensioenpremie en de anciënniteitspremie.

Hieronder vind je de voorwaarden voor de tewerkstellingspremie.• gedurende het voorgaande jaar minder dan 30 dagen bestaanszekerheid gekregen hebben;• op 31 december van het voorgaande jaar in dienst zijn in een onderneming die behoort tot het paritair comité van de dia-mantnijverheid en –handel;• (brug)gepensioneerden of erfgenamen van overledenen komen eveneens in aanmerking.De tegemoetkoming bedraagt 12,50 euro (brutobedrag) per dag met een maximum van 375 euro (brutobedrag) voor 30 da-gen. Dagen waarvoor er bestaanszekerheid bij werkloosheid werd betaald worden in mindering gebracht van de 30 dagen. Op deze premie wordt 13,07 procent RSZ ingehouden en 10 procent bedrijfsvoorheffing.

“ O n z e e c h t e m a c h t l i g t i n o n z e

i n t e r n a t i o n a l e g e l o o f w a a r d i g h e i d ”

De culturele verspreiding was nog nooit zo groot. De klassieke landsgrenzen hebben geen belang meer wan-neer een musicus of podiumartiest zijn creatie de wereld in stuurt. In tegenstelling tot die wereldwijde consump-tie van cultuurgoederen is de bescherming van de ar-tiest niet altijd optimaal te noemen. Het bestaan van een wereldwijde syndicale organisatie zoals International Federation of Musicians (FIM) is dan ook meer dan ooit noodzakelijk. We spraken met Benoît Machuel, de huidige secretaris-generaal.

Benoît Machuel: “Het FIM werd in 1948 opgericht. Onze le-den zijn ofwel syndicale organisaties ofwel verenigingen van musici op nationaal vlak. Momenteel tellen we 72 aan-gesloten leden.”

Wat doet het FIM juist?“In Europa staat vooral de blijvende aandacht en effectieve bescherming van de intellectuele rechten hoog op onze agenda. In Afrika helpen we syndicale organisaties om zich te ontwikkelen tot volwaardige verdedigers van hun arties-ten. Op dit ogenblik werken we vooral rond het verzekeren van goede afspraken met de vliegtuigmaatschappijen over het transport van de muziekinstrumenten tijdens bijvoorbeeld de tournee van een orkest. In de huidige situatie hebben deze maatschappijen geen enkele verplichting inzake het

C u l t u u rC u l t u u r

Wie is Benoît Machuel?

Al sinds 2002 is Benoît Machuel de Secretaris-generaal van International Federation of Musicians (FIM). In zijn vorig leven was Benoît Machuel meer dan twintig jaar een professionele muzikant. Hij speelde cello in ver-schillende Franse symfonische orkesten en gaf zowel in binnen- als buitenland concerten van kamermuziek. In het verlengde van zijn grote muzikale interesse heeft hij ook gewerkt als artistiek verantwoordelijke voor ver-schillende Franse cd-labels. Zijn interesse in syndicaal werk leidde in 1995tot het opnemen van het mandaat als nationale sectorverantwoordelijke van SNAM (de Franse vakbond voor musici). Naast zijn brede muzikale kennis is hij ook houder van een diploma computerwetenschap-pen en bedrijfskunde. Op dit ogenblik woont hij in Nice.

M o b i l i t e i t 2 1

vervoer van de instrumenten in Eu-ropa. We hopen dat na lange gesprek-ken met de leden van de Europese Commissie onze voorstellen binnen-kort op een goedkeuring kunnen re-kenen van het Europese Parlement. Hierdoor zouden orkesten of muziek-gezelschappen meer zekerheid be-komen over de condities waarin hun instrumenten vervoerd worden. In het verleden hebben verschillende nati-onale associaties geprobeerd om dit probleem onder de aandacht te bren-gen van de Europese beleidsmensen, maar tevergeefs.”

Uw organisatie heeft een mondiale structuur. Beschikt ze ook over daad-werkelijk gezag om zaken te realise-ren?“Onze echte macht ligt in onze interna-tionale geloofwaardigheid. Wanneer we onze mening kenbaar maken over een bepaalde situatie, wordt die ge-hoord. Toegegeven, dit leidt niet altijd tot concrete oplossingen, maar onze mobiliserende kracht is wel groot. Zo belandde het Symfonisch Orkest van Rio in 2011 plotseling in een crisis-sfeer nadat de orkestleider van de ene dag op de andere besliste dat het ar-tistieke niveau van zijn musici te laag was. Iedereen werd verplicht om op-nieuw audities te doen. Wie niet goed genoeg was, werd ontslagen. We ga-ven onze leden de opdracht om zeker niet deel te nemen aan die audities, zo kon het management zijn plannen niet doorvoeren. De audities waren een ramp en op een gegeven moment bel-de de orkestleider me op met de vraag om de boycot te stoppen. Hij beloofde dat de orkestleden hun werk behiel-

den. Een dergelijke aanpak leidde ook tot resultaten in Kameroen. Daar wei-gerden telecombedrijven om te beta-len voor het werk van de creaties van de plaatselijke artiesten.”

Door de besparingswoede in Europa dreigen veel orkesten te verdwijnen uit het culturele landschap. In landen als Spanje of Nederland is dit al volop aan de gang.“Er zijn altijd mensen die vinden dat orkesten symbool staan voor het ver-leden. Door de economische crisis be-

spaart de overheid ook in de culturele sector, wat natuurlijk gevolgen heeft voor de werking van de orkesten. In Europa zijn er geen twee landen met een gelijkaardig netwerk van orkes-ten. Zo telt Duitsland zo’n honderd or-kesten en Frankrijk een dertigtal. Een meer noordelijk land als Finland telt evenveel orkesten als Frankrijk, hoe-wel de Finse bevolking veel kleiner is. In deze landen is er niet meteen een probleem voor het bestaande netwerk van orkesten. De toestand in Neder-land daarentegen is door allerlei be-sparingsmaatregelen wél zorgwek-kend.”

En in Spanje? “Op 22 maart vond in Barcelona een concert plaats waarmee musici de aandacht vestigden op de rampzalige gevolgen voor de culturele sector van het beleid van de Spaanse premier Ra-joy. Er is een verhoging van de btw op tickets voor concerten of andere cul-turele activiteiten en er is een verla-ging van de subsidies voor de sector. Het gevolg is dat de inkomprijzen be-duidend hoger zijn.De Spaanse orkesten die zich met de hulp van Europa in de jaren tachtig konden ontwikkelen en nu een hoog artistiek peil hebben, worden bijzon-der zwaar getroffen door de bespa-ringspolitiek van de regering. De der-tig jaar lange investering van Europa in de ontwikkeling van een behoorlijk netwerk van orkesten wordt nu hele-maal te niet gedaan. Omdat het inko-mensmodel van de Spaanse orkesten onder druk staat, kunnen ze minder investeren in hun artistiek niveau. Hierdoor vermindert de interesse van het publiek, waardoor het orkest nog minder inkomsten genereert. Zo krij-gen de tegenstanders van subsidies aan orkesten een extra argument om orkesten te beschouwen als een irre-levant gegeven in het culturele land-schap. In Bulgarije is één derde van de or-kesten gewoon afgeschaft. Hierdoor

“We werken aan goede

afspraken voor het lucht-

vervoer van instrumenten

van orkesten of muziekge-

zelschappen”

“In Europa zijn er geen

twee landen met een ge-

lijkaardig netwerk van

orkesten”

C u l t u u r

verdwijnen een aantal beroepen uit de muzieksector omdat er geen toekomst meer is voor wie een opleiding volgt. Precies omdat we dit soort van mu-zikale formaties zo belangrijk vinden, organiseren we sinds 2008 elke drie jaar een internationale conferentie om na te denken over de rol van de orkes-ten in de 21e eeuw. De eerste confe-rentie was in Berlijn en in 2011 was Amsterdam aan de beurt. Thema’s die toen aan bod zijn gekomen, waren de huidige financiering van de orkesten, hoe het zit met de gezondheid van de orkestleden in hun veeleisende job en op welke manier musici mee kunnen beslissen op zowel artistiek vlak als op het niveau van management.”

Wordt de musicus steeds meer ge-dwongen om te werken met een zelf-standig statuut?“Wie in een orkest speelt, doet dit meestal in vast dienstverband, hoewel ook dit arbeidsmodel steeds meer on-der druk komt te staan doordat musici

alsmaar kortere contracten aange-boden krijgen. De artiest die actief is buiten deze klassieke muziekforma-tie is er vaak nog slechter aan toe. In een land zoals Roemenië werkt het

grootste gedeelte van de musici op zelfstandige basis. Dat betekent dat de werkgever – buiten het betalen van hun factuur – geen enkele verplichting heeft tegenover deze artiesten. De so-ciale bescherming van de musicus is dan ook minimaal. De werkgever hoeft ook geen bijdragen te betalen voor hun eventuele werkloosheid of voor hun pensioen. Ze komen ook niet in aanmerking voor de voordelen van de ziekteverzekering voor loontrekken-den. Dat is een evolutie die niet alleen voorkomt in de muzieksector, maar ook in de transport- en onderwijssec-tor. Hier opereert de werknemer als een mini-bedrijf en ontsnapt de werk-gever aan alle normale arbeidsregels bij tewerkstelling van personeel. Een ander belangrijk nevenverschijnsel dat voortvloeit uit deze negatieve ont-

“Het beleid van premier

Rajoy is rampzalig voor de

culturele sector”

2 3

wikkeling is dat in een land als Ierland een syndicale organisatie geen recht heeft om minimale tarieven te eisen voor haar ledenmusici, omdat het geen loontrekkenden zijn.”

Anno 2013 is het gemakkelijk om cul-turele producten – zoals opnames van een concert – te consumeren via de vele mogelijkheden in de digitale wereld. De bescherming ervan ver-loopt helaas veel moeilijker.“Essentieel in deze materie is welk soort contract een musicus heeft met zijn opdrachtgever. Alleen echt grote vedetten uit de muziekindustrie zoals Elton John bevinden zich in een gun-stige situatie om te onderhandelen over hun royalty’s. Voor alle andere musici zijn afspraken jammer genoeg een pak minder interessant, omdat

de opdrachtgever bij een opname alle intellectuele rechten opkoopt van zijn artiest-werknemer. De artiest krijgt dan alleen een forfaitair bedrag voor zijn werk en krijgt daarna niks meer. Wel kan er nog een vergoeding volgen

voor het publiekelijk gebruiken van zijn werk op de radio of in discotheken. Deze mogelijke compensatie is beter bekend als naburige rechten. Een an-

der belangrijk probleem is de grijze zone die bestaat in de vergoeding van de artiest voor zijn werk bij de vele on-demand diensten van internet- of me-diabedrijven.”

U heeft zelf jarenlang cello gespeeld. Naar welk stuk gaat uw voorkeur?“Ik ben niet definitief gestopt. Ik heb meer het gevoel dat er gewoon sprake is van een tijdelijke opschorting van mijn muzikaal leven. Mijn favoriete stuk? Ik werk graag in een orkestrale omgeving en voor solowerk gaat mijn voorkeur uit naar de cellosuites van Johann Sebastian Bach.”

“In Roemenië werken mu-

sici op zelfstandige basis,

met een minimale sociale

bescherming”

S p o o r w e g e n

N M B S L o g i s t i c s k a n w e e r a d e m h a l e n

De federale regering heeft beslist om de subsidierege-ling voor verspreid vervoer, die liep tot 28 februari 2013, te verlengen. Een van de voorwaarden voor verlenging van de subsidies ten gunste van NMBS Logistics was dat het bedrijf intern orde op zaken stelt en dat een strategi-sche partner wordt gezocht.

Via het Koninklijk Besluit van 15 juli 2009, betreffende de bevordering van het gecombineerd spoorvervoer van in-termodale transporteenheden voor de periode 2009-2012, werd voorzien in een subsidieregeling voor het gecombi-neerd spoorvervoer. Sinds kort bestaat ook voor het ver-spreid vervoer een subsidieregeling, geregeld door hoofd-stuk 3 van de wet houdende diverse dringende bepalingen van 27 december 2012.

Grote onduidelijkheid

Beide subsidieregelingen liepen tot 28 februari 2013. Er heerste dan ook grote onduidelijkheid over de al dan niet verlenging van deze regelingen. Dat was niet alleen het ge-val bij NMBS Logistics, die daar vaak de vruchten van pluk-te en nog altijd in een precaire financiële situatie vertoeft, maar evenzeer bij de talrijke havenbedrijven die gewillig gebruik maakten van de transportsubsidies en die vragen-de partij waren voor een verlenging ervan.

Nieuwe aandeelhouder

De regeling die op 28 februari 2013 afliep was op jaarba-sis goed voor 10 miljoen euro voor het containervervoer en 15 miljoen euro voor het verspreid vervoer. Op het be-grotingsconclaaf werd beslist ze te verlengen tot juni. De eerder genomen principiële beslissing om een nieuwe aandeelhouder te zoeken voor de goederendochter van de NMBS, is met de aanstelling van de zakenbank Lazard in een stroomversnelling gekomen.

Industriële partner

De zakenbank is een dossier aan het samenstellen voor kandidaat-investeerders/overnemers, in samenwerking met de consultant Boston Consulting Group. Niettegen-

staande men bij het ter perse gaan van dit artikel nog in een pril stadium zit, staat het zo goed als vast dat de nieu-we (meerderheids)aandeelhouder een industriële partner wordt. Er is echter weinig keuze. Na een reeks acquisities in de voorbije tien jaar domineert Deutsche Bahn de spoor-vracht in Groot-Brittannië, Denemarken, Nederland en Po-len en staat het sterk in Noord-Italië en zelfs in Frankrijk. De enige maatschappij die min of meer tegengewicht geeft, is het Franse SNCF en het is maar de vraag of goed draai-ende middelgrote spoorbedrijven als het Zweedse Green Cargo en het Zwitserse SBB Cargo zich willen wagen aan een Belgisch avontuur.

Cashdrain

Evenwel zou tegen het einde van dit jaar een einde moe-ten komen aan de cashdrain bij NMBS Logistics en het lijkt erop dat financieel de zaken stilaan op orde raken. Voor 2014 staat immers een positieve ebitda (winst voor aftrek belastingen) van 15 miljoen gebudgetteerd. Bovendien heeft NMBS Logistics een strategische positie in alle Bel-gische zeehavens.

Overheidssteun

Maar overheidssteun blijft broodnodig. Het is al erg moei-lijk om winst te boeken op internationale goederentreinen in een vaste samenstelling. In het verspreid vervoer - het transport van geïsoleerde wagons en op korte afstand - is dat zo goed als onmogelijk. Ook in Duitsland en Frank-rijk steunt de overheid daarom het verspreid vervoer en meestal ook op het containervervoer. Een land als Zwitser-land heeft voor zijn spoorvrachttrafiek jaarlijks 165 miljoen euro over. Ons land staat dus niet alleen met de extra steun voor die tak van het spoorverkeer.

Lokaal spoorbedrijf

Dat de subsidies enkel verlengd worden tot juni, houdt na-tuurlijk de druk op NMBS Logistics en de Antwerpse haven hoog. In 2011 werd in ons land via het verspreid vervoer 8 miljoen ton goederen getransporteerd naar meer dan 300 industriële sites. Voor de chemische en de metaalindustrie

2 5

Terugbetaling oogchirurgie

Omdat veel leden een beroep doen op oogchirurgie, zorgde ACV-Transcom er voor dat oogchirurgie vanaf 1 mei gedeeltelijk wordt terugbetaald. Vroeger hielp het krassen van de ogen, maar tegen-woordig gebruiken oogchirurgen lasertechnieken om bijziendheid te behandelen. In ernstigste gevallen wordt een kunstlens geïmplanteerd. Verziendheid, dat zich kenmerkt door onscherp zicht van dichtbij, kan onder bepaalde voorwaarden ook be-handeld worden met de laser of door een lensimplan-taat. Deze verschillende ingrepen zijn relatief duur en wor-den niet terugbetaald door de verplichte ziekteverze-kering (of slechts heel beperkt in bepaalde gevallen). Daarom heeft ACV-Transcom er voor gezorgd dat de Kas van de Sociale Solidariteit deze kosten gedeeltelijk op zich neemt.

Hoe aanvragen ?Een door de behandelende arts opgesteld attest, waar-op de soort behandeling wordt vermeld (laser, implan-taat ...) en het betaalde bedrag wordt verstuurd naar het gewestelijk geneeskundig centrum..Die maakt het onderscheid tussen:• Plaatsen van een lensimplantaat en oogchirurgie ten gevolge van een zware medische ziekte: de aanvraag tot tussenkomst wordt behandeld in het kader van de dure uitgaven;• Oogchirurgie voor correctie van het zicht: de eenma-lige forfaitaire tussenkomst van de Kas van de Sociale Solidariteit van 300 euro per oog, ongeacht de gebruik-te techniek.

in België is dat type van transport daarom essentieel. En dus ook voor de Antwerpse haven die bereid is om zelf ook een financiële inspanning te leveren. Het Antwerpse havenbedrijf en NMBS Logistics overwegen immers de op-richting van een lokaal spoorbedrijf dat enkel in het haven-gebied zou functioneren. Via een participatie in of financiële steun aan die nieuwe spoorwegmaatschappij zou het ha-venbedrijf het verspreid vervoer mee in stand houden.

Europees rendabiliteitsprobleem

De Belgische spoorvrachtsector staat niet alleen met zijn rendabiliteitsprobleem. Over 2012 bedroeg het operatio-neel verlies voor NMBS Logistics naar verluidt circa 30 à 35 miljoen. Maar een goed geolied bedrijf als het Zweedse Green Cargo, dat bovendien vooral op de meer lucratieve lange afstanden rijdt, sloot vorig jaar ook af met een tekort van 8,6 miljoen euro. De tak cargo van het Franse SNCF dook 226 miljoen euro in het rood. En zelfs het oppermach-tige Deutsche Bahn, dat als geen ander kan genieten van schaalvoordelen en synergiën, moest het vorig jaar stellen met een schamele operationele winst van 87 miljoen euro op een omzet van 4,93 miljard euro.

Dankzij de verlenging van de subsidieregeling in combina-tie met de verkoop van een reeks activa bij NMBS Logistics en de interne reorganisatie en productiviteitsverbetering, zou de goederendochter van de NMBS zeker tot eind dit jaar geen liquiditeitsproblemen hebben. De verwachting is dat uiterlijk kort na de zomer de nieuwe aandeelhouder van NMBS Logistics bekend is en een deal met de haven van Antwerpen rond is.

Wordt vervolgd…

S p o o r w e g e n

N i e u w s u i t d e N a t i o n a l e P a r i t a i r e

C o m m i s s i e

Herklassering van personeelsleden die wegens gezondheidsredenen ongeschikt zijn

Het bericht 114 H-HR/2006 voorziet dat de personeelsleden die volledig en definitief ongeschikt zijn voor de uitoefening van hun normale functies, met het oog op de toekenning van een post, worden gerangschikt onder de kandidaten die een P 10 Bis hebben ingediend voor dezelfde geografische omschrijving als deze die de werkzetel omvat van het onge-schikte personeelslid. Om dit soort van voorrang te behouden en tegemoet te treden aan de wens van de directies om de herklassering van de ongeschikte personeelsleden te bevor-deren in hun werkzetel waar ze benuttigd worden binnen de betrokken directie wordt voorgesteld de voornoemde bepa-lingen te vervangen.Voortaan zouden de personeelsleden die volledig en definitief ongeschikt zijn voor de uitoefening van hun normale functies, met het oog op de toekenning van een post, worden gerang-schikt:• onder de kandidaten die een P 10 hebben ingediend voor de werkzetel waar het ongeschikt personeelslid sedert tenmin-ste 1 jaar wordt benuttigd. Daarvoor moeten zij een aanvraag in die zin indienen en een gunstig advies krijgen van hun on-middellijke chef ;• onder de kandidaten die een P 10 Bis (bericht 56 H-HR/2004) hebben ingediend voor dezelfde geografische omschrijving als deze die de werkzetel omvat van het ongeschikte perso-neelslid maar enkel voor de werkzetels van de directie waar-van deze laatste afkomstig is.

Toegangsvoorwaarden tot de graad van lasmoni-tor - diploma

De bepalingen van het APRS – Bundel 501 – Titel III – Deel III – Rubriek ‘Lasmonitor’ – Letter C voorzien dat de lasmonitoren tijdens hun proefperiode de opleiding EWS (European Welding Specialist) moeten volgen en dat ze, om geregulariseerd te kunnen worden, het diploma moeten voorleggen dat de oplei-ding EWS afsluit. Het betreft een opleiding die door een extern organisme wordt verstrekt, het Belgisch Instituut voor Las-techniek (BIL) die de toegangsvoorwaarden bepaalt. Eén van deze voorwaarden is dat men in het bezit moet zijn van een getuigschrift van het 6de jaar beroepssecundair onderwijs.

Om te voorkomen dat kandidaten zouden toegelaten worden tot de proeven van lasmonitor die later niet aan de voorziene opleiding zouden worden toegelaten, is voortaan het bezit ver-eist van een getuigschrift van het 6de jaar van het beroeps-secundair onderwijs om toegang te hebben tot voornoemde proeven.

Toegangsvoorwaarden tot de graad van wagen-schouwer

In het kader van de organisatie van een aanwervingsproef voor de betrekking van wagenschouwer worden de toegangs-voorwaarden tot deze graad die voor het laatst werden gepu-bliceerd met bericht 8PS/1997, geactualiseerd.De bijzonderste wijzigingen hebben betrekking op :• de inlassing van een verplichte informatieve zitting;• de aard van de proef (een schriftelijk gedeelte (technische kennis) en een mondeling gedeelte);• de invoering van een leerplan, één voor de sector “reizigers” en één voor de sector ‘goederen’.

Wijzigingen aan het algemeen reglement van de toewijzing van de betrekkingen – verbod om deel te nemen aan de proeven

Bij de federale overheidsdiensten hebben de kandidaten (sta-tutairen, contractuelen, internen, externen), ongeacht hun ni-veau en het niveau van de gesolliciteerde functie die aan proe-ven wensen deel te nemen niet meer de goedkeuring nodig van hun hiërarchische verantwoordelijke.In onze huidige regelgeving van het APRS –Bundel 501 - Titel I – Deel II – Hoofdstuk III lezen we onder punt C letter d): “ Een verbod om deel te nemen aan proeven wordt opgelegd aan kandidaten die het voorwerp uitmaken van een door hun on-middellijke chef behoorlijk gemotiveerd ongunstig advies; de beslissing tot uitsluiting wordt in deze gevallen genomen door de directie Human Resources van de NMBS-Holding”.Naar analogie met de federale overheidsdiensten wordt in het vervolg het hierboven vernoemde verbod om deel te nemen aan de proeven voortaan enkel opgelegd aan de personeels-leden van de NMBS-Groep met de aanschrijving ‘onvoldoen-de’ of ‘slecht’.

Op zoek gaan naar een nieuwe identiteit, jongeren aantrek-ken, onze werking verbeteren: de vakbond staat voor enorme uitdagingen. Tijdens een tweedaags seminarie in Spa werk-ten 40 militanten mee aan deze denkoefening.

Hoewel vakbonden gedurende decennia hun nut hebben bewe-zen, stellen we vast dat bepaalde strekkingen onze populariteit gericht aangevallen. Nochtans ligt de tijd van Daens, waar kin-derarbeid normaal was en er geen sprake was van betaald ver-lof, minimumloon of ziekteverzekering, niet zo ver achter ons. Als vakbonden niet meer bestaan, zullen de werkgevers niet twijfelen om te beknibbelen op onze sociale verworvenheden. Dat is duidelijk te zien aan de uitspraken van het VBO of UNIZO wanneer een begrotingsconclaaf in zicht is of wanneer over een IPA wordt overlegd.

Wind langs voren

Bovendien krijgen we van de publieke opinie tijdens stakingen de wind langs voren en geven de media ons te weinig de kans om op uitvoerige wijze onze bezorgdheden kenbaar te maken. Hoe komt dit? Wie en wat bepaalt de perceptie over vakbonden in onze maatschappij? Gastspreker Lode Vanoost, journalist bij DeWereldmorgen.be, gaf ons het antwoord.

Arabische lente? De vakbonden

Lode begon zijn uiteenzetting bij de Arabische lente. De media reduceren de start van de opstand in Tunesië tot de dood van de 26-jarige straathandelaar Mohammed Bouazizi. Deze jon-geman stak zichzelf in brand nadat hij geen werk kon vinden en getergd werd door corruptie. Nochtans waren het de vakbon-den die de omwenteling jarenlang hebben voorbereid. Ook in Egypte waren het de havenvakbonden die de opstand hadden voorbereid.

Neoliberale filter

Nieuws wordt dus gefilterd en gestuurd. Dit is geen bewust mechanisme, maar vloeit voort uit de heersende neoliberale ideologie die gedurende decennia in het medialandschap een vruchtbare afzetbodem heeft gevonden. En in deze ideologie heeft alles wat met het collectieve te maken heeft minder kans om in de media een luide stem te krijgen.

Winst maken

De eigenaar van een medium wil winst maken en kan dit enkel verwezenlijken door middel van reclame-inkomsten en over-heidssubsidies. Dit maakt dat media kant-en-klare boodschap-pen van bedrijven en overheden bijna klakkeloos overnemen, terwijl organisaties uit het middenveld de grootste moeite heb-ben om hun boodschap te verkopen.

Snelle journalistiek

Media spelen niet meer de rol van waakhond. Om lees- en kijk-cijfers te halen boet onderzoeksjournalistiek in op de snelle journalistiek, waarbij Reuters of Belga, die het nieuws al filter-den, als enige bron geldt.

H o e v e r b e t e r e n w e o n s i m a g o ?

2 7

Het DNA van de vakbond Niets is minder tastbaar dan een imago. In onze zoektocht naar mogelijkheden om het toch tastbaar te maken, besef-ten we dat we op zoek moesten gaan naar ons DNA. Een imago creëer je immers niet, een imago reflecteert wie je bent en waar je voor staat. We gaven de deelnemers de opdracht om input te geven voor een lijst van onze kernwaarden en eigenschappen. Om onze identiteit daarna te visualiseren maakten we ge-bruik van Wordle, waarvan je hierboven het resultaat ziet. De afbeelding kan ook gebruikt worden om onze uitstraling mee te helpen vergroten. De Wordle zal ook op onze site beschikbaar zijn.

S p o o r w e g e n

Stervende textielarbeiders

Dat een bekende kledingketen advertenties plaatst in kran-ten, maakt het voor vakbonden moeilijker om bijvoorbeeld hun Schone Kleren Campagne te brengen. Deze campagne gaat over textielarbeidsters in Bangladesh, die de kledij van dat be-kend merk produceren. Deze textielarbeiders sterven omdat er geen aangepaste veiligheidsmaatregelen bestaan (denk maar aan het ongeval met het kind in de film Daens). Dat een verdub-beling van hun nu al povere uurloon het bedrijf slechts 0,8 pro-

cent van hun duizelingwekkende winst zou kosten, heeft voor dezelfde reden ook geen nieuwswaarde.Verder had onze gastspreker het ook over de mythes die over vakbonden bestaan. Hierover communiceren we in een latere Transcom-Info. In ieder geval was het voor onze militanten heel verrijkend om vanuit hun ervaringen met Lode in debat te gaan en was het een goede aanzet om gedurende twee dagen verder te werken rond onze werking, onze dienstverlening en onze identiteit of imago.

Half maart verklaarde de NMBS in de pers dat het aantal geval-len van fysieke agressie gedaald was. Volgens ACV-Transcom is er echter geen reden tot euforie.

De feiten: vorig jaar werden 1178 gevallen van agressie geregi-streerd, in 2011 waren dat er 1230. Dat is een daling van ongeveer 9 procent. Beide cijfers liggen wel hoger dan in 2010 (1084 geval-len van agressie).

Stijging licht geweldWe moeten deze cijfers relativeren, want ondanks de globale da-ling nemen sommige types van agressie toe. Het gaat vooral over de zogenaamde ‘lichte geweldplegingen’, waarvan er vorig jaar 299 van werden vastgesteld, tegenover 261 in 2011.

Zinloos geweldRond Pasen was het opnieuw prijs. In Schaarbeek vielen negen jongeren een treinbegeleider aan. Het valt niet tegen te spreken dat agressie het maatschappijbeeld kleurt. Er is veel zinloos ge-weld: zowel op de openbare weg, tegen dienstverleners als tegen het spoorwegpersoneel. Wanneer stopt het? En hoe gaan we dat aanpakken?

MaatregelenEr zijn heel wat maatregelen die de revue passeren: het plaatsen van toegangspoortjes, agressievelingen de toegang ontzeggen tot de treinen en de stations, de camerabewaking uitbreiden, de ge-vangenisstraffen verlengen.. Maar welke maatregel is de goeie?

Vereenvoudiging productenWe weten allemaal waar het schoentje wringt en iedere treinbe-geleider beseft dat ‘zijn’ trein niet door twee politieagenten kan worden begeleid. Maar een degelijke ondersteuning op het ter-rein moet wél kunnen. Een mogelijke oplossing is een vereenvou-diging van het productengamma en de afschaffing van alles wat ‘invulkaarten-passen’ is.

Nieuwe vertrekprocedureDe NMBS test dit jaar een nieuwe vertrekprocedure uit om vol-gend jaar de nodige veiligheidscertificaten te verkrijgen. De nieu-we vertrekprocedure moet de tijd tussen het sein van vertrek en het aanzetten van de trein, die uitnodigt tot agressie, vermijden. Andere maatregelen zijn het versterken van de controles op dub-beldektreinen en lange treinen, het opvoeren van het aantal con-trolebrigades (TICO’s) en het securailtoezicht.Maar plots staat er een reiziger voor de treinbegeleider of de on-derstationschef die naast verbale agressie ook fysieke agressie gebruikt. Beweren dat het geen maatschappelijk probleem is, is een miskenning van het probleem. De oplossing is simpel : sla geen medemens, wie of waar dan ook! Maar welk personeelslid dat agressieslachtoffer is heeft daar een boodschap aan?Het zich verdringen voor de media biedt geen soelaas. Het peri-odiek opvolgen van preventiemaatregelen, het doelgericht bijstu-ren van het anti-agressieprogramma en de samenwerking van de betrokken controle- en veiligheidsdiensten echter wel.

ACV-Transcom zet zich in voor concrete oplossingen!

A g r e s s i e s l a a t t o e

Op de onthaaldag van nieuwe personeelsleden brachten we een bezoek aan Antwerpen. We bezochten de haven, het Kot en het postsorteercentrum Antwerpen X.

Ann-Michèle Wieleman, personeelsverantwoordelijke van ACV-Transcom, liet op de onthaaldag de nieuwe perso-neelsleden kennismaken met een andere sector. Voor Karin Derieuws, administratie vervoer Leuven , en Yves Toutenel, secretaris vervoer Antwerpen, was het havengebied onbe-kend terrein. Voor Jurgen Van Puyvelde, vrijgestelde Haven van Antwerpen, dan weer niet. Jurgen werkte jarenlang in de haven en was dus ook de perfecte gids van dienst.

Deurganck

We begonnen onze dag met een bezoek aan PSA Antwerp. Van op de bovenste verdieping van het gebouw, hadden we een fantastisch uitzicht over de Deurganck terminal. Die is sinds 2005 in gebruik, maar wordt steeds groter.

Grootste sluis ter wereld

Vlakbij is momenteel de bouw bezig van wat de grootste sluis ter wereld moet worden. De sluis, die 500 meter lang en 68 meter breed zal zijn, moet zorgen voor een betere bereikbaarheid van de haven. De nieuwe sluis komt op het einde van het Deurganckdok en zal de maritieme verbin-ding vormen tussen de Schelde en het Waaslandkanaal. Via de sluis heeft het scheepvaartverkeer snel toegang tot alle andere dokken op de Linkeroever. Volgens de planning wordt de sluis begin 2016 in gebruik genomen.

‘t Kot

Na een lekker middagmaal in de haven, brachten we om 13u een bezoek aan ’t Kot. In dit aanwervingslokaal verde-len werkgevers het werk in de haven en melden losse ha-venarbeiders zich aan om die dag te kunnen werken.

Antwerpen X

In sorteercentrum Antwerpen X, gelegen aan de Noorder-laan, was het spijtig genoeg niet toegelaten om foto’s te nemen. Maar we kunnen kort zijn, een bezoek aan het sor-teercentrum is absoluut de moeite waard. Heel wat mensen denken er niet bij na. Een brief wordt ge-post en verschijnt één of twee dagen later op zijn bestem-ming. Of je koopt iets online. Bestel je voor 10 uur ’s avonds? Dan krijg je het de volgende dag gratis aan huis.

Geen geheimen

In het postsorteercentrum volg je de weg die een brief af-legt. De brief komt aan in grote zakken uit de postbus en verlaat per ronde het bedrijventerrein. Als je Antwerpen X hebt bezocht, heeft de route van een brief of pakje geen ge-heimen meer.

B e z o e k H a v e n v a n A n t w e r p e n e n

A n t w e r p e n X

I n t e r s e c t o r a a l 2 9

Van links naar rechts : Jurgen Van Puyvelde, Karin Derieuws, Ann-Michèle Wieleman, Jef Kerremans en Yves Toutenel

Waasland - Dendermonde / Aalst - Oudenaarde

Wat? Jaarlijkse intersectorale uitstap: boottocht met de ‘Vivaldi’ van Leuven tot Mechelen. Op de boot is een maal-tijd (koude schotel) voorzien. Aansluitend is er een stadsbe-zoek aan Mechelen met gids.Wanneer? 24 mei 2013.Praktisch? Verzamelen om 8.50u aan het station van Leu-ven (rechtover het busstation).Prijs? 22 euro per persoon (boottocht, koude schotel en gids inbegrepen)Inschrijven? Via Willy Cobbaert (053 66 44 19). Je inschrij-ving is pas definitief na storting op rekeningnummer van Willy Cobbaert (IBAN: BE82-2930-0444-3968 / BIC: GEBA-BEBB) met vermelding van ‘Uitstap ACV-Transcom 24 mei’ en vermelding van het aantal personen. Het bedrag ten laatste op de rekening op 30 april.

Gewest Brussel

Wat? Gastspreker de heer Dirk Demuynck, Gedelegeerd Bestuurder Tuc-Rail, over ‘Tuc-Rail: gisteren, vandaag en morgen: een succesverhaal”.Wanneer? 18 september 2013 om 14u (einde: 17u)Waar? vergaderzaal Europa 1 van ACV-Transcom (2e ver-dieping) Galerij Agora, Brussel.Inschrijven met onderstaand strookje of telefonisch bij Gil-bert Haeck of Francis Tibau (02 545 69 70)Prijs: 4 euro per persoon (koffie en koeken).

Midden-West-Vlaanderen

Een dagje te GentWat? Gent met haar flamboyante geschiedenis, rebelse in-borst en bitterzoete humor heeft dan ook alle troeven in handen om iedereen te verbazen. Graag nemen we je mee om kennis te maken met de hoogtepunten van deze histori-sche binnenstad. Je vangt er een glimp op van de belang-rijkste gebouwen en proeft even van de sfeer van weleer.Wanneer? Dinsdag 21 mei 2013Programma:• 08u30 : we vertrekken in station Lichtervelde met de trein naar Gent St.P.

• 09u15 : aankomst te Gent St.P.• 09u25 : ontbijt met koffiekoeken in “De Flandria”Na het ontbijt splitsen we ons op in twee groepen.Groep 1 doet de lange wandeling met de klassieke hoogte-punten.Groep 2 doet de korte wandeling met enkele klassieke hoogtepunten.• 10u00 : Groep 1 vertrekt met de tram naar het stadscen-trum.• 10u15 : Groep 2 vertrekt eveneens met de tram voor een wandeling met volgend programma: • 10u30 - korte wandeling naar de St.Baafskathedraal – be-zoek aldaar• 11u15 - via Donkersteeg, Korenmarkt, Groentenmarkt naar Vleeshuis• 11u30 - bezoek Vleeshuis• 12u15 - komen samen met Groep 1 en wandelen naar res-taurant ACV• 12u30 : middagmaal, keuze uit verschillende menu’s• 14u15 : vertrek naar Gravensteen of Huis Alijn (keuzemo-gelijkheid )

I n t e r s e c t o r a a l

A n d e r s - a c t i e v e n

Inschrijvingsstrook Brussel-Spoor

(terug te sturen vóór maandag 9 september 2013 aan:ACV-Transcom “Spoorwegen” Gewest BRUSSEL, Gras-markt 105 B 38, 1000 BRUSSEL

Naam & Voornaam :

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

zal aanwezig zijn met …………… personen op 18 september 2013.

Datum : ……………………………………………………………………………………………………………………………………………

Handtekening :

3 1

• 16u00 : verzamelen geblazen aan Korenlei 4 voor boottocht door Gent genaamd:“ Gent Compleet met streek-biertje”.• 17u30 : we nemen tram 1 aan Graven-kasteel naar station Gent St.Pieters• 18u15 : trein naar Lichtervelde• 19u00 : aankomst te Lichtervelde• 19u15 : smakelijk en gezellig samen-zijn in restaurant “Wilro”, Stations-straat 169Deze die met de auto komen kunnen die voor de ganse dag plaatsen op de parking van restaurant “Wilro”.Kostprijs : 50€ per persoon.Opgelet : het aantal personen is be-perkt tot 60 !!Gelieve eveneens te laten weten aan welke groep u deelneemt (groep 1: de lange wandeling groep 2: de kor-te wandeling ) en of u de leeftijd van 60jaar reeds bereikt zult hebben op datum afreis. Best zo spoedig moge-lijk inschrijven op het telefoonnum-mer van Raymond Plettinck 051 22 35 85 en dit ten laatste tegen 10 mei 2013. Men is enkel definitief ingeschreven na storting van het verschuldigde bedrag tegen voormelde datum op rekening-nummer: BE16 7775 9342 6474 van Plettinck Raymond, Patrijzendreef 21, 8800 Roeselare.

Wat staat er nog op het jaarprogram-ma?10 september – in de voormiddag met de bus naar koekjesfabriek De Stroper in Lo Reningedaguitstap. In de namid-dag een bezoek aan de IJzertoren en de Dodengang in Diksmuide.1 oktober – ‘In harmonie met de maan’. De maan heeft een duidelijke invloed op de aarde op ebbe en vloed, op het

groeien van gewassen, op de jaargetij-den. Ook ons lichaam reageert op het afnemen en wassen van de maan. In deze voordracht leren we bewust te worden van deze invloeden.19 november – ‘Zorg in de middeleeu-wen’. In de vroege middeleeuwen wa-ren vooral de kloosters de centra voor gezondheidszorg. Verplegen werd meestal gedaan door directe naas-ten zoals familieleden. De zorg voor zieken werd immers aanzien als een werk van barmhartigheid. In deze voordracht wordt ook de rol van de prostitutie in deze periode toegelicht.Opgelet: Omwille van organisatori-sche redenen kunnen bepaalde data gewijzigd worden. Gelieve steeds de Transcom-info te raadplegen.

Anders-Actieven Brussel-Telecom

Graag nodigen we jullie uit voor onze traditionele lente-uitstap op 30 mei 2013. Dit keer trekken we naar Vorst om er in de voormiddag een abdijkerk te gaan bezoeken en in de namiddag een rondleiding met gidsen te heb-ben in de AUDI-fabrieken. Het belooft opnieuw een boeiende en leerrijke uitstap te worden. Er is een trein in Brussel-Zuid om 09.39 uur (spoor 20 – richting Nijvel) met aankomst in Vorst-Oost om 09.43 uur.

Programma: • 09.45 uur : aankomst in het station Vorst-Oost• 10.00 uur : koffie en koeken• 10.45 uur : bezoek aan de abdijkerk• 13.00 uur : middagmaal in het res-taurant van AUDI

• 14.00 uur : rondleiding in de fabrie-ken van AUDIDe prijs per persoon bedraagt € 32,00 over te schrijven op rekeningnummer 786-5639659-63 van ACV-CSC Trans-com en dit zeker vóór 10 mei 2013.Om veiligheidsredenen moet de naam alsook de ouderdom van iedere deel-nemer worden medegedeeld bij de in-schrijving. Er wordt ook aangeraden u te voorzien van stevig schoeisel.

Intersectorale gepensioneerdenwerking

Onze planning 2013 • Wenen Busreis : van vrijdag 14 tot woensdag 19 juniInschrijven tot 15 mei 2013• Houffalize Ol‘Fosse d’Outh Midweek van zondag 8 tot vrijdag 13 september 2013Inschrijven tot 7  juli• Rhodos Vliegtuigreis van dinsdag 24 september tot donderdag 3 oktober 2013Inschrijven tot 24 juli 2013

Meer info : ACV-Transcom,

Gepensioneerdenwerking, Poel 79000 Gent

Tel: 09 265 44 07 of via e-mail:

[email protected]

V.U. : Katrien Verwimp - Galerij Agora - Grasmarkt 105 - Bus 40 - 1000 Brussel - www.acv-transcom.beLayout en distributie : sa Doneux, Mettet • Druk : Corelio Printing

I n t e r s e c t o r a a l

Eind maart vond in Tunis, de hoofdstad van Tunesië, het Wereld Sociaal Forum (WSF) plaats. Het WSF is een we-reldwijde bijeenkomst van verschillende sociale bewe-gingen. Katrien Verwimp en Didier Smeyers, voorzitter en ondervoorzitter van ACV-Transcom maakten deel uit van de ACV-delegatie die naar Tunis trok.

In Tunis kwamen mensen uit vakbonden, vrouwenorgani-saties, jongerenverenigingen, vredesbewegingen en ont-wikkelingshulp samen als tegenpool voor het Wereld Eco-nomisch Forum in Davos. Het WSF biedt alternatieven voor het economische model, waarin de mens nauwelijks plaats krijgt. Transcom-Info had een gesprek met voorzitter Ka-trien Verwimp bij haar terugkomst.

Wat is de zin van een WSF?

“Zo’n Forum is een ontmoetingsplaats voor mensen die ge-loven dat een andere wereld mogelijk is. Een wereld waarin de mens centraal staat, waarin een degelijk leven voor ie-der mens essentieel is. Een wereld waarin conflicten via dialoog en niet door onderdrukking of oorlog worden op-gelost. Het is een plek waar ideeën en ervaringen worden uitgewisseld, die iedereen nadien in zijn situatie kan ge-bruiken.”

Welk nut heeft het WSF voor het ACV en voor ACV-Transcom?

“Het ACV organiseert een deelname aan het WSF steeds in een ruimer kader, want het WSF is maar een stuk van het programma. We hebben van het Forum gebruik gemaakt om de vakbonden van Tunesië te leren kennen. We leer-den hoe zij aan vakbondswerk doen en vroegen ook door over de sectoren waar ACV-Transcom in België actief is. De grootste Tunesische vakbond heeft een sterk uitgebouwde werking in de overheidssectoren, met inbegrip van de over-heidsbedrijven. Zij hebben interesse in onze manier van werken, om zo na te gaan wat we van elkaar kunnen leren. We ontmoetten ook de Belgische ambassadeur in Tunesië,

die het onder meer had over de Belgische ondernemers in het land, maar ook over het belang van steun vanuit ons land naar de aan de gang zijnde hervormingen toe. Ook op het WSF zelf kwamen een aantal thema’s aan bod die ons nauw aan het hart liggen. De liberalisering en privatise-ring in de postsector is bijvoorbeeld een item waarover we onze inbreng hebben gedaan. Ook het belang van publieke dienstverlening is er uitgebreid besproken.”

Heeft de keuze voor Tunesië een rol gespeeld?

“Tunesië is een land dat, net als een aantal andere landen in de regio, de Arabische lente heeft meegemaakt. Het hele systeem heeft een serieuze bocht gemaakt. Elke Tunesiër die we spraken, had het over het democratiseringsproces dat er gaande is. Er is zeer veel hoop bij de bevolking, maar ook bij de sociale bewegingen. De mensen hopen op een overheid die transparanter is, minder corrupt, democrati-scher, socialer. Het gegeven dat tienduizenden mensen van over de hele wereld naar Tunis afzakten voor het WSF, gaf de Tunesiërs een steuntje in de rug. Ook het ACV vond het belangrijk om het sociaal middenveld in Tunesië te steu-nen in deze woelige tijden. Meer dan ooit is er daar nood aan sterke bewegingen van en voor mensen om voor jobs voor jongeren te ijveren, het respect voor de vrouw te bewaken en so-ciale vangnetten uit te bouwen voor ouderen. Als wij daartoe ons steentje kunnen bijdragen, dan moeten we dat zeker doen.”

“ E l k e m e n s v e r d i e n t e e n

d e g e l i j k l e v e n ”