Essen info april 2015

Click here to load reader

 • date post

  08-Apr-2016
 • Category

  Documents

 • view

  219
 • download

  3

Embed Size (px)

description

 

Transcript of Essen info april 2015

 • maandelijks infomagazineapril 2015 jaargang 42

  Week van de AmateurkunstenKleine artiesten verbroederen in het Karrenmuseum

  DienstenchequebedrijfOCMW Essen doet niet mee aan discriminatie

  Statiebos verwelkomt hondenNu ook losloopzone in Essen-Centrum

  Harmonie Essentia Gezocht: de beste solisten van Essen

 • LEVEN

  Info uit het LDC p12

  Kampioenschap sacochen gooien p12

  Met Belgerinkel naar de Winkel p13

  Verkeerscursus Mobiplus p13 Sport mee op het Heuvelplein p13

  Geen discriminatie bij Essens OCMW-diensten-chequebedrijf p14

  WONENBESTUUR

  In de kijker p04

  Kort p06

  Hondenzone Statiebos p07

  Kringlooptuinieren p07

  Minder woninginbraken in Essen p08

  Regionale jobbeurs p09

  Pasfotoautomaat p09

  COLOFONEssen Info is het maandelijkse infomagazine van het Gemeentebestuur van Essen Verschijnt 11 x per jaar, niet in augustus Oplage: 8.150 ex. Redactieadres: dienst communicatie, Heuvelplein 23, 2910 Essen, T 03 670 01 46, F 03 670 01 55, info@essen.be, www.essen.be Druk: Vanden Broele Group, Brugge Verantwoordelijke uitgever: Gaston Van Tichelt, gemeentehuis, Heuvelplein 23, 2910 Essen, voor het college van burgemeester en schepenen Deze uitgave werd gedrukt op milieuvriendelijk papier met inkten op plantaardige basis. De papiersoort bestaat voor 60% uit gerecycleerd papier en komt voor 40% uit duurzaam bosbeheer (EU Eco Flower & FSC-gecertificeerd) Coverfoto: Jasper Van Tilburgh

  Deadline: Gelieve de activiteiten voor de uitgave van mei 2015 ten laatste in te leveren op woensdag 8 april 2015 via www.UiTdatabank.be.

  12

  04

  11

  Asfalteringswerken Moerkantsebaan p10

  Onderhoud wegen woonbos p11

  Verkeersinfo p11

  Wegwijzer p11

  P

  HO

  TO N

  EWS

 • Beste Essenaar

  Onze gemeente is een schiereiland in Nederland. In feite is onze grensligging zelfs ons 'handelsmerk' geworden. Dat ondervond ikzelf bij de inhuldiging van een monument in het Noord-Brabantse Uden, ter herdenking van de vluchtelingen die daar tijdens de Eerste Wereldoorlog terechtkwamen. Ook vele tientallen Essenaars verbleven daar. In het verleden heeft de grens ons veel welvaart gebracht. Denken we maar aan de douanediensten, expediteurs en transportbedrijven, en uiteraard aan de spoorwegactiviteiten en alles wat eromheen draaide. Evenzeer ondervinden we er nadelen van: sommige criminelen maken gebruik van de grens, domme wetten maken het onmogelijk om personeel te werven in Nederland, andere verkeersregels maken het er niet gemakkelijker op, enzovoort. De grens moet een troef blijven, en de nadelen moeten we wegwerken. Er is dus werk aan de winkel. Nog meer dan vroeger moeten we als gemeente intensief samenwerken met onze Nederlandse buren.

  Zo werd een aantal weken geleden een interessante ontmoeting georganiseerd met de politiemensen en BINs van beide kanten. Ook onze brandweer heeft enkele maanden geleden een gezamenlijke oefening gehouden met de Nederlandse collegas. Met de gemeente Woensdrecht werken we aan bijkomende grensoverschrijdende mountainbikeroutes en samen met Roosendaal werken we aan een comfortabel fietspad over de Brabantse Dreef.

  Of om het in de koopmansgeest van onze Noorderburen te houden: laten we er ons profijt uithalen!

  ONTSPANNEN

  Expo 'In en rond het Niemandsland' p15

  Speelstraten p15 Dag van de Essense solist p16

  G-sportinstuif p17

  WAK: de kleine artiest p17

  p18

  Essen in beeld p22

  Nuttige adressen p23

  Het eerste woordVAN UW BURGEMEESTER

  04

  16

  3 | H

  et e

  erst

  e w

  oord

  in Essen

  F

  OTO

  JaSP

  Er v

  aN T

  ilbu

  rgH

  09

  P

  HO

  TO N

  EWS

 • 4 | I

  n de

  kijk

  er

  Ik weet dat ik niet de kracht, het lijf en de stijl van pakweg een Sven

  Nys had, maar dat heeft me nooit gefrustreerd. Ik heb volop voor mijn

  sport geleefd en heb ook veel te danken aan het veldritwereldje.

  Ik blik met een prettig gevoel terug.

 • Na een mooie profcarrire van elf jaar zet veldrijder Bart

  Aernouts er een punt achter. Ik wil het niet nodeloos rekken.

  Het lichaam wil gewoon niet meer en dan heb je daar naar te

  luisteren. Maar ik heb nergens spijt van. Ik ben enorm fier op

  wat ik heb bereikt.

  Bart woont nu in Nieuwmoer, maar woonde van 1991 tot 2009 in de Vissenheuvel. Een deel van zijn schooltijd bracht hij ook door op de schoolbanken van het Sint-Jozefinstituut. We mogen hem dus een halve Essenaar noemen. Bart heeft ook heel wat supporters in onze gemeente, die hun idool helaas niet meer aan het werk zullen zien. Of toch niet meer in een officile veldrit.

  22 jaar op de fietsIk reed in Oostmalle inderdaad mijn allerlaatste cross. De beslissing om te stoppen is weloverwogen. Het was het gepaste moment. Ik wilde het niet nodeloos rekken. Ik was in totaal elf jaar prof, maar je mag niet vergeten dat ik al sinds mijn elfde met fietsen bezig ben. Na 22 jaar is mijn lichaam op. Het veldrijden gaf niet meer de voldoening die deze mooie sport me ooit heeft gegeven. Daarom heb ik nu de knoop doorgehakt.

  RuddervoordeNadat Bart in 2000 de regenboogtrui pakte bij de juniores in Sint-Michielsgestel, behaalde hij enkele mooie ereplaatsen bij de profs. Een echt grote vis bleef uit, maar Bart heeft er toch alles uitgehaald, vindt hij zelf. Iedereen herinnert zich mijn wereldtitel, maar ik schat mijn podiumplaatsen minstens zo hoog in. Mijn beste koers ooit was misschien wel de Superprestige van Ruddervoorde in 2010, waar ik tweede werd achter wereldkampioen Stybar. Ik weet dat ik niet de kracht, het lijf en de stijl van pakweg een Sven Nys had, maar dat heeft me nooit gefrustreerd. Ik ben trots op wat ik heb gepresteerd. Ik heb volop voor mijn sport geleefd en heb ook veel te danken aan het veldritwereldje. Ik blik met een prettig gevoel terug.

  Manusje-van-allesEen hoofdstuk wordt afgesloten, een nieuwe episode begint. Bepaalde zaken ga ik wel missen, maar van het zwarte gat zal ik geen last hebben. Ik heb genoeg bezigheden en een gezin met drie dochtertjes. Ik kan je verklappen dat ik binnenkort aan de slag ga bij bouwonderneming Jos Dejongh. Ik word er manusje-van-alles: wagenbeheer, bestellingen mee opvolgen, Een afwisselende job die me interesseert. Mijn opleiding elektromechanica zal hierbij zeker van pas komen. Ik kijk er naar uit om te kunnen beginnen. 5

  | In

  de

  kijk

  er

  Ik ben trots op wat ik heb gepresteerd

  HALVE ESSENAAR BART AERNOUTS HANGT CROSSFIETS AAN DE HAAK

  P

  HO

  TO N

  EWS

  uit erkentelijkheid voor de vele mooie sportmomenten, wordt de

  fietshappening Essen Fietst van WTC De Pomp op zaterdag 4 juli - althans voor deze jaargang -

  omgedoopt tot de bart aernouts Classic.

 • kORt .vlaanderen

  Vanaf 4 mei kan je je inschrij-ven voor de Pruuverkesroute van VVV De Tasberg en Pasar. De gezinsfietstocht van 35 km leidt je langs landelijke wegen in Essen. Bij elke tussenstop is er een lekkernij voorzien. De plaatsen zijn beperkt, maar het heeft geen zin om je voor 4 mei al in te schrijven. Meer details in het magazine van mei.

  6 | k

  ort

  Het einde van het sportseizoen nadert. Dat betekent dat er weer heel wat kampioenen zijn. Laat via sport@essen.be weten welke kampioenen in jouw club huizen. Zij worden dan op 5 juni in GC zaal Rex gehuldigd. Elke kampioen krijgt een certifi-caat en een beker en van ieder-een wordt een foto genomen. Het fotoalbum plaatsen we op onze website en Facebookpa-gina.

  41In Essen zijn er 41 actieve brugfiguren. Daarmee is Essen koploper in heel Vlaanderen. Een brugfiguur is een vrijwilliger die maatschappelijk kwetsbare kinderen helpt bij het leren van schoolse vaardigheden. De ondersteuning gebeurt voornamelijk op school.

  Pruuverkes- route

  Kampioenen

  Voortaan kan iedereen die een website heeft vrij een .vlaan-deren-domeinnaam registre-ren. De gemeente deed dit al een tijdje geleden. Dus naast www.essen.be kan je nu ook sur-fen naar www.essen.vlaanderen. Een lokale domeinextensie kan interessant zijn voor bedrijven die plaatselijk een voet aan de grond willen krijgen, of als de .be of .com extensie al bezet is.

  Nieuwe WijkagenteInspecteur Linda Aerts is de nieuwe wijkagente in Essen-Centrum en Essen-Statie. Zij vervangt in deze wijken hoofd-inspecteur Hubert Heynderickx, die dan weer inspecteur Mieke van Peteghem als wijkagent in Horendonk vervangt. Surf naar www.pzgrens.be en ontdek wie jouw wijkagent(e) is en met wel-ke vragen je er bij terecht kan.

 • BESTUUR

  NU OOK EEN HONDENZONE IN CENTRUM

  Na de hondenzone in de Wildertse Duintjes, krijgt nu ook het centrum van Essen een plek waar honden vrij en blij kunnen lopen. Op 15 maart werd de hondenspeelzone in het Statiebos officieel geopend.

  Statiebos heet honden welkom

  03 670 01 47 milieu@essen.be

  Meer info?

  Elke gezonde hond moet zich eens kunnen uitleven. Ze zijn heel sociaal en spelen graag samen met andere

  honden. Dat kan nu in Essen dankzij een

  veilige, omheinde

  omgeving.

  Niet aan de leibandIn Essen zijn er twee hondenzones. In dit omheinde stukje kunnen ze, onder toezicht van hun baasjes, in alle veiligheid vrij rondlopen en spelen zonder anderen te hinderen of dieren in de natuur te storen. Hier geldt de uitzondering op de algemene regel dat honden op openbaar domein steeds aan de leiband moeten. Je blijft als baasje natuurlijk wel verantwoordelijk voor je hond.

  Mijn twee jack russels vinden het een pretpark.

  Liesbeth Baetemangebruiker van de hondenzone

  Voor mijn viervoeters, twee jack russells, is zo'n hond