Essen info april 2015

24
maandelijks infomagazine april 2015 jaargang 42 Week van de Amateurkunsten Kleine artiesten verbroederen in het Karrenmuseum Dienstenchequebedrijf OCMW Essen doet niet mee aan discriminatie Statiebos verwelkomt honden Nu ook losloopzone in Essen-Centrum Harmonie Essentia Gezocht: de beste solisten van Essen

description

Het maandelijks magazine van de gemeente Essen.

Transcript of Essen info april 2015

Page 1: Essen info april 2015

maandelijks infomagazine

april 2015 jaargang 42

Week van de AmateurkunstenKleine artiesten verbroederen in het Karrenmuseum

DienstenchequebedrijfOCMW Essen doet niet mee aan discriminatie

Statiebos verwelkomt hondenNu ook losloopzone in Essen-Centrum

Harmonie Essentia Gezocht: de beste solisten van Essen

Page 2: Essen info april 2015

LEVEN

Info uit het LDC p12

Kampioenschap sacochen gooien p12

Met Belgerinkel naar de Winkel p13

Verkeerscursus Mobiplus p13 Sport mee op het Heuvelplein p13

Geen discriminatie bij Essens OCMW-diensten-chequebedrijf p14

WONENBESTUUR

In de kijker p04

Kort p06

Hondenzone Statiebos p07

Kringlooptuinieren p07

Minder woninginbraken in Essen p08

Regionale jobbeurs p09

Pasfotoautomaat p09

COLOFONEssen Info is het maandelijkse infomagazine van het Gemeentebestuur van Essen • Verschijnt 11 x per jaar, niet in augustus • Oplage: 8.150 ex. • Redactieadres: dienst communicatie, Heuvelplein 23, 2910 Essen, T 03 670 01 46, F 03 670 01 55, [email protected], www.essen.be • Druk: Vanden Broele Group, Brugge • Verantwoordelijke uitgever: Gaston Van Tichelt, gemeentehuis, Heuvelplein 23, 2910 Essen, voor het college van burgemeester en schepenen • Deze uitgave werd gedrukt op milieuvriendelijk papier met inkten op plantaardige basis. De papiersoort bestaat voor 60% uit gerecycleerd papier en komt voor 40% uit duurzaam bosbeheer (EU Eco Flower & FSC-gecertificeerd) • Coverfoto: Jasper Van Tilburgh

Deadline: Gelieve de activiteiten voor de uitgave van mei 2015 ten laatste in te leveren op woensdag 8 april 2015 via www.UiTdatabank.be.

12

04

11

Asfalteringswerken Moerkantsebaan p10

Onderhoud wegen woonbos p11

Verkeersinfo p11

Wegwijzer p11

© P

HO

TO N

EWS

Page 3: Essen info april 2015

Beste Essenaar

Onze gemeente is een schiereiland in Nederland. In feite is onze grensligging zelfs ons 'handelsmerk' geworden. Dat ondervond ikzelf bij de inhuldiging van een monument in het Noord-Brabantse Uden, ter herdenking van de vluchtelingen die daar tijdens de Eerste Wereldoorlog terechtkwamen. Ook vele tientallen Essenaars verbleven daar. In het verleden heeft de grens ons veel welvaart gebracht. Denken we maar aan de douanediensten, expediteurs en transportbedrijven, en uiteraard aan de spoorwegactiviteiten en alles wat eromheen draaide. Evenzeer ondervinden we er nadelen van: sommige criminelen maken gebruik van de grens, domme wetten maken het onmogelijk om personeel te werven in Nederland, andere verkeersregels maken het er niet gemakkelijker op, enzovoort. De grens moet een troef blijven, en de nadelen moeten we wegwerken. Er is dus werk aan de winkel. Nog meer dan vroeger moeten we als gemeente intensief samenwerken met onze Nederlandse buren.

Zo werd een aantal weken geleden een interessante ontmoeting georganiseerd met de politiemensen en BIN’s van beide kanten. Ook onze brandweer heeft enkele maanden geleden een gezamenlijke oefening gehouden met de Nederlandse collega’s. Met de gemeente Woensdrecht werken we aan bijkomende grensoverschrijdende mountainbikeroutes en samen met Roosendaal werken we aan een comfortabel fietspad over de Brabantse Dreef.

Of om het in de koopmansgeest van onze Noorderburen te houden: laten we er ons profijt uithalen!

ONTSPANNEN

Expo 'In en rond het Niemandsland' p15

Speelstraten p15 Dag van de Essense solist p16

G-sportinstuif p17

WAK: de kleine artiest p17

p18

Essen in beeld p22

Nuttige adressen p23

Het eerste woordVAN UW BURGEMEESTER

04

16

3 | H

et e

erst

e w

oord

in Essen

© F

OTO

JaSP

Er v

aN T

ilbu

rgH

09

© P

HO

TO N

EWS

Page 4: Essen info april 2015

4 | I

n de

kijk

er

Ik weet dat ik niet de kracht, het lijf en de stijl van pakweg een Sven

Nys had, maar dat heeft me nooit gefrustreerd. Ik heb volop voor mijn

sport geleefd en heb ook veel te danken aan het veldritwereldje.

Ik blik met een prettig gevoel terug.

Page 5: Essen info april 2015

Na een mooie profcarrière van elf jaar zet veldrijder Bart

Aernouts er een punt achter. “Ik wil het niet nodeloos rekken.

Het lichaam wil gewoon niet meer en dan heb je daar naar te

luisteren. Maar ik heb nergens spijt van. Ik ben enorm fier op

wat ik heb bereikt.”

Bart woont nu in Kalmthout, maar de familie Aernouts heeft zijn wortels in de Vissenheuvel, dus mogen we Bart echt wel een Essenaar noemen. Een deel van zijn schooltijd bracht hij immers door op de schoolbanken van het Sint-Jozefinstituut. Bart heeft ook heel wat supporters in onze gemeente, die hun idool helaas niet meer aan het werk zullen zien. Of toch niet meer in een officiële veldrit.

22 jaar op de fiets“Ik reed in Oostmalle inderdaad mijn allerlaatste cross. De beslissing om te stoppen is weloverwogen. Het was het gepaste moment. Ik wilde het niet nodeloos rekken. Ik was in totaal elf jaar prof, maar je mag niet vergeten dat ik al sinds mijn elfde met fietsen bezig ben. Na 22 jaar is mijn lichaam op. Het veldrijden gaf niet meer de voldoening die deze mooie sport me ooit heeft gegeven. Daarom heb ik nu de knoop doorgehakt.”

RuddervoordeNadat Bart in 2000 de regenboogtrui pakte bij de juniores in Sint-Michielsgestel, behaalde hij enkele mooie ereplaatsen bij de profs. Een echt grote vis bleef uit, maar Bart heeft er toch alles uitgehaald, vindt hij zelf. “Iedereen herinnert zich mijn wereldtitel, maar ik schat mijn podiumplaatsen minstens zo hoog in. Mijn beste koers ooit was misschien wel de Superprestige van Ruddervoorde in 2010, waar ik tweede werd achter wereldkampioen Stybar. Ik weet dat ik niet de kracht, het lijf en de stijl van pakweg een Sven Nys had, maar dat heeft me nooit gefrustreerd. Ik ben trots op wat ik heb gepresteerd. Ik heb volop voor mijn sport geleefd en heb ook veel te danken aan het veldritwereldje. Ik blik met een prettig gevoel terug.”

Manusje-van-allesEen hoofdstuk wordt afgesloten, een nieuwe episode begint. “Bepaalde zaken ga ik wel missen, maar van het zwarte gat zal ik geen last hebben. Ik heb genoeg bezigheden en een gezin met drie dochtertjes. Ik kan je verklappen dat ik binnenkort aan de slag ga bij bouwonderneming Jos Dejongh. Ik word er manusje-van-alles: wagenbeheer, bestellingen mee opvolgen,… Een afwisselende job die me interesseert. Mijn opleiding elektromechanica zal hierbij zeker van pas komen. Ik kijk er naar uit om te kunnen beginnen.” 5

| In

de k

ijker

“Ik ben trots op wat ik heb gepresteerd”

‘HALVE ESSENAAR’ BART AERNOUTS HANGT CROSSFIETS AAN DE HAAK

© P

HO

TO N

EWS

uit erkentelijkheid voor de vele mooie sportmomenten, wordt de

fietshappening ‘Essen Fietst’ van WTC De Pomp op zaterdag 4 juli - althans voor deze jaargang -

omgedoopt tot de bart aernouts Classic.

Page 6: Essen info april 2015

kORt .vlaanderen

Vanaf 4 mei kan je je inschrij-ven voor de Pruuverkesroute van VVV De Tasberg en Pasar. De gezinsfietstocht van 35 km leidt je langs landelijke wegen in Essen. Bij elke tussenstop is er een lekkernij voorzien. De plaatsen zijn beperkt, maar het heeft geen zin om je voor 4 mei al in te schrijven. Meer details in het magazine van mei.

6 | k

ort

Het einde van het sportseizoen nadert. Dat betekent dat er weer heel wat kampioenen zijn. Laat via [email protected] weten welke kampioenen in jouw club huizen. Zij worden dan op 5 juni in GC zaal Rex gehuldigd. Elke kampioen krijgt een certifi-caat en een beker en van ieder-een wordt een foto genomen. Het fotoalbum plaatsen we op onze website en Facebookpa-gina.

41In Essen zijn er 41 actieve brugfiguren. Daarmee is Essen koploper in heel Vlaanderen. Een brugfiguur is een vrijwilliger die maatschappelijk kwetsbare kinderen helpt bij het leren van schoolse vaardigheden. De ondersteuning gebeurt voornamelijk op school.

Pruuverkes- route

Kampioenen

Voortaan kan iedereen die een website heeft vrij een .vlaan-deren-domeinnaam registre-ren. De gemeente deed dit al een tijdje geleden. Dus naast www.essen.be kan je nu ook sur-fen naar www.essen.vlaanderen. Een lokale domeinextensie kan interessant zijn voor bedrijven die plaatselijk een voet aan de grond willen krijgen, of als de .be of .com extensie al bezet is.

Nieuwe WijkagenteInspecteur Linda Aerts is de nieuwe wijkagente in Essen-Centrum en Essen-Statie. Zij vervangt in deze wijken hoofd-inspecteur Hubert Heynderickx, die dan weer inspecteur Mieke van Peteghem als wijkagent in Horendonk vervangt. Surf naar www.pzgrens.be en ontdek wie jouw wijkagent(e) is en met wel-ke vragen je er bij terecht kan.

Page 7: Essen info april 2015

BESTUUR

NU OOK EEN HONDENZONE IN CENTRUM

Na de hondenzone in de Wildertse Duintjes, krijgt nu ook het centrum van Essen een plek waar honden vrij en blij kunnen lopen. Op 15 maart werd de hondenspeelzone in het Statiebos officieel geopend.

Statiebos heet honden welkom

03 670 01 47 • [email protected]

Meer info?

Elke gezonde hond moet zich eens kunnen uitleven. Ze zijn heel sociaal en spelen graag samen met andere

honden. Dat kan nu in Essen dankzij een

veilige, omheinde

omgeving.

Niet aan de leibandIn Essen zijn er twee hondenzones. In dit omheinde stukje kunnen ze, onder toezicht van hun baasjes, in alle veiligheid vrij rondlopen en spelen zonder anderen te hinderen of dieren in de natuur te storen. Hier geldt de uitzondering op de algemene regel dat honden op openbaar domein steeds aan de leiband moeten. Je blijft als baasje natuurlijk wel verantwoordelijk voor je hond.

“Mijn twee jack russels vinden het een pretpark.

Liesbeth Baetemangebruiker van de hondenzone

“Voor mijn viervoeters, twee jack russells, is zo'n hondenweide de ideale plek om eens lekker te rennen, te snuffelen en nieuwe vriendjes te maken. Die twee vinden het een echt pretpark. Belangrijk is dat je hond luistert en goed overweg kan met andere honden. Iets wat je best oefent voor je er voluit voor gaat."

”Halve hectare grootDe hondenzone in het Statiebos is 0,5 hectare groot. Je krijgt toegang tot het Statiebos langs de Kerkstraat of de Stationsstraat. In de Wildertse Duintjes vind je een heus speelbos van 2 hectare. Je bent dus meer dan welkom om je viervoeter letterlijk los te laten op deze speelplekken.

Kringlooptuinieren met snoeihout: gratis workshop!Wie wil het niet? Een prachtig gevlochten haag of een mooie tuinbank in natuurlijke materialen. Maar hoe begin je daaraan?

Op zaterdag 25 april 2015 van 09.00 tot 12.00 uur organiseert de gemeente een workshop op de terreinen van de samentuin. De samentuin ligt tegenover de ingang van de Quarantainestallen in de straat Hemelrijk.

Met deskundige begeleidingOnder begeleiding van een deskundige medewerker maak

je een wilgentunnel, vlecht je een afsluiting en maak je verschillende soorten zitbanken. Het zijn allemaal dingen die je nadien kan maken om je eigen tuin een natuurlijke aanblik te geven. Zo krijgt je snoeimateriaal een aangename, nieuwe bestemming.

Inschrijven verplichtDe workshop is gratis, maar we vragen om je in te schrijven vóór 20 april via [email protected] of bel naar 03 670 01 47.

7 | B

estu

ur

Page 8: Essen info april 2015

8 | B

estu

ur

BESTUUR

PZ GRENS: BEMOEDIGENDE CIJFERS 2014

Minder woninginbraken, meer verkeersveiligheid in Essen

Het gemeentebestuur van Essen is op zoek naar

2 jobstudenten (m/v) Jeugddienst - zomervakantie

Het sollicitatieformulier voor deze functie kan je terugvinden op de gemeentelijke website www.essen.be/vacature of via de dienst Interne Zaken, [email protected], 03 670 01 38.

Je schriftelijke sollicitatie met een attest van goed gedrag en zeden bezorg je aangetekend aan:

College van burgemeester en schepenen Gemeentehuis EssenHeuvelplein 232910 ESSEN

Je sollicitatie moet ons uiterlijk bereiken tegen donderdag 30 april 2015. Per post of tegen ontvangstbewijs aan de onthaalbalie of de dienst Interne Zaken.S

OLL

ICITEREN?

Korte functieomschrijving: Het ondersteunen van de jeugdconsulent bij administratieve, organisatorische en logistieke taken, meehelpen bij de speelpleinwerking en andere projecten, behandelen van briefwisseling, ...

Wij verwachten: Organisatorisch inzichtAlgemene kennis van informaticatoepassingenGoede communicatieve en redactionele vaardighedenZelfstandig en in team kunnen werkenMotiveren van vrijwilligersKlantvriendelijkheidBetrokkenheid bij Essense jeugdwerkIn het bezit zijn van een rijbewijs B is een pluspunt

Wij bieden: FietsvergoedingMaaltijdchequesBezoldiging op niveau E1-E3Een voltijds contract voor een maand (juli/augustus)

Politiezone Grens kijkt terug op 2014 en ziet veel positieve tendensen. toch blijft er werk aan de winkel. Dat blijkt uit de cijfers over woninginbraken, verkeersveiligheid en intrafamiliaal geweld, drie pijlers waaraan onze politie extra aandacht besteedt.

31,5% minder woninginbrakenPolitiezone Grens registreerde vorig jaar in Essen 74 woninginbraken. Het gaat hier zowel om effectieve inbraken als om pogingen. In 2013 stelde politiezone Grens in onze gemeente nog 107 inbraken in woningen vast. Er is dus een daling van 30,8%. Politiezone Grens neemt maatregelen om woninginbraken nog beter op te helderen en te voorkomen. Ze maakt bijvoorbeeld gebruik van een checklist 'diefstal in woning' en een standaard proces-verbaal voor meer eenvormigheid. De politie zet ook in op doorgedreven buurtonderzoek, gratis diefstalpreventieadvies, BIN-werking en samenwerkingsacties met Nederland en/of andere politiezones.

Partners in verkeersveiligheidBij controles in Essen reed 2,4% van de bestuurders te snel, net zoals de voorgaande jaren. Het aantal bestuurders dat positief testte op alcohol komt net boven de 2% uit, een lichte daling van 0,3%. Het aantal ongevallen met gewonden in Essen nam af van 51 naar 37. De ongevallen met enkel stoffelijke schade bleef op hetzelfde peil, met name 46. Ook het aantal verkeersslachtoffers in Essen neemt sterk af. Het aantal lichtgewonden daalde van 59 naar 41, de zwaargewonden daalde van 7 naar 5 slachtoffers. Dat de ongevallen sterk zijn afgenomen, is niet alleen de verdienste van de politie. Er werden verschillende inspanningen geleverd, zoals infrastructurele aanpassingen.

Aanpak intrafamiliaal geweldIn 2014 werden 64 processen-verbaal opgesteld naar aanleiding van intrafamiliaal geweld (strafbare feiten zoals lichte gewelddaden, belaging, opzettelijke slagen e.d.). 38 keer moest

de politie bemiddelen bij lichte (niet-strafbare) conflictsituaties. Door intern te sensibiliseren en de uitbouw van een team dat gespecialiseerd is in de materie, worden dossiers rond

intrafamiliaal geweld van heel kortbij opgevolgd.

www.pzgrens.beMeer info?

Page 9: Essen info april 2015

9 | B

estu

ur

BESTUUR

informatiestanden voor sollicita-tieadvies, vragen over de sociale zekerheid, arbeidsvoorwaarden, grensarbeid, ...

Neem je CV meeTijdens de jobbeurs kan je recht-streeks solliciteren bij het bedrijf van jouw keuze of meer informa-tie krijgen over een job. Tip: neem zeker voldoende kopieën van je CV mee! Doe gratis mee aan de infor-matiesessies ‘hoe solliciteren?’ en ‘werken in de sociale economie’. De jobbeurs is vrij toegankelijk van 14.00 tot 17.00 uur. Adres: Slijk-straat 5 in Wuustwezel.

IVAN VOND ER EEN JOB, NU JIJ NOG!

Regionale JobbeursOp woensdag 29 april organiseren de gemeentebesturen van Wuustwezel, Essen en kalmthout in samenwerking met de VDAB een regionale jobbeurs in de gemeentelijke sporthal van Wuustwezel. Ivan Maes uit Essen vond er vorig jaar een job. Ben jij ook op zoek naar ander of nieuw werk? Dan ben je meer dan welkom.

Veertigtal bedrijven Een veertigtal bedrijven uit verschillende sectoren stellen hun vacatures voor op de jobbeurs. Bovendien zijn er heel wat

Als je een bezoek brengt aan de dienst Burgerzaken in het gemeentehuis,

bestaat de kans dat je een pasfoto nodig hebt. De kans bestaat echter ook dat je

er geen bij hebt of dat je het gewoonweg bent vergeten. Geen probleem want sinds

2 maart staat er een pasfotoautomaat in het gemeentehuis. Je betaalt 6,00 euro voor zes pasfoto’s. Volg gewoon

de instructies op het scherm en voor je ‘identiteitskaartcontrole’ kan zeggen,

zijn de foto’s klaar voor gebruik. Zorg dat je gepast geld bij je hebt want het toestel

geeft geen wisselgeld. De automaat aanvaardt ook brief jes van vijf euro.

“Enkele weken na de jobbeurs kon ik al aan de slag.

Ivan MaesPlant manager bij Noordvlees Van Gool

Ik had nog werk toen ik een kijkje ging ne-men op de jobbeurs. De affiches maakten meteen duidelijk welke werknemers de fir-ma’s zochten. De vacature van Noordvlees Van Gool sprak me onmiddellijk aan en ik kreeg een woordje uitleg. Enkele weken later mocht ik er al aan de slag. Nu werk ik er als plant manager in vaste nachtshift en dat bevalt me zeer goed.

Cheeeeeese! Maak je pasfoto's in het gemeentehuis

Page 10: Essen info april 2015

WONEN

10 |

Won

en

Hoek kijkt uit naar einde van werken

ASFALTERINGSWERKEN IN MAART EN APRIL

Voor heel Essen, maar in het bijzonder voor de inwoners van Essen-Hoek, is het uitkijken naar de laatste werken aan de Moerkantsebaan. In mei zal het project voltooid zijn en ligt een ingrijpende periode achter de rug.

KlinkerstructuurOp 30 en 31 maart en op 1 april krijgen de Moerkantsebaan, de Bergsebaan

en de Verbindingsstraat een laatste laag asfalt. De datum kan natuurlijk wijzigen als de weersomstandigheden niet mee zitten. Om het landelijke karakter te bewaren, komt er in april een klinkerafdruk in het asfalt. Het asfalt heeft dan het uitzicht van klinkers, maar krijgt niet te maken met de nadelen hiervan, zoals verzakkingen. De klinkerstructuur wordt met trilplaten in het asfalt gedrukt.

SignalisatieHet Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) maakte het signalisatieplan op voor de Moerkantsebaan en Essen-Hoek. In het plan staan alle verkeersborden en wegschilderingen. Een aannemer zal vermoedelijk in april of mei alle nodige palen plaatsen en schilderwerken doen. Aan de school komt bovendien een verkeerslicht dat automatisch op rood springt als er te hard gereden wordt.

OndergrondseglascontainerIn de maand maart werd op het dorpsplein in Hoek een ondergrondse glascontainer geplaatst. Het straatbeeld ziet er heel wat beter uit zonder een groene bol waar sommigen dozen, grote stukken glas of zelfs sluikstort achterlaten. Het systeem blijft hetzelfde: wit en gekleurd glas hou je gescheiden en vergeet niet de doppen van de bokalen en flessen te halen.

Openbare Infrastructuur03 670 01 48

[email protected]

Meer info?

Het asfalt wordt terug warm gemaakt om er zo roosters met een klinkertekening in te drukken.

Zo zal de Moerkantsebaan in het dorpscentrum van Essen-Hoek er uitzien na de asfalteringswerken.

Op 24 mei staat Essen in het teken van de fiets. We vieren het einde van de werken aan het fietspad en de dorpskern van Essen-Hoek, de wielerwedstrijd World Ports Classic rijdt die dag over de Moerkantsebaan en in het centrum is er de Grote Prijs E-Cycling.

Doortocht World Ports ClassicHet volledige programma zal in het gemeentemagazine van mei staan. Maar de grote lijnen kunnen we je nu al meegeven. Om 11.00 uur gaat de Grote Prijs E-Cycling van start aan ’t Gildenhuys in het centrum van Essen. Om 13.10 uur wordt de wedstrijd even onderbroken, want dan knallen de profs van de World Ports Classic met een rotvaart door Essen richting Hoek en

Nederland. Tot slot gaan om 14.00 uur de festiviteiten in Essen-Hoek van start. Fiets langs het nieuwe fietspad naar Essen-Hoek en geniet van live muziek. Zij die er niet met de fiets geraken, kunnen paard en kar nemen. De koets pendelt heen en weer tussen centrum en Hoek. Er is een officieel moment voorzien en daarna zijn er hapjes, drankjes en muziek. Tot dan!

GemeentewegMomenteel is de Moerkantsebaan een gewestweg en dus de verantwoordelijkheid van het AWV. Na twee jaar wordt de gewestweg overgedragen aan de gemeente. Dat betekent dat herstellingen en strooiwerken in het najaar van 2017 door de gemeente zullen gebeuren. Het gemeentebestuur telt samen met jullie af tot 24 mei, want dan vieren we samen de goede afloop van de werken!

Feestelijke opening op 24 mei

Page 11: Essen info april 2015

Meer info?Alle lokale verkeersinformatie op

www.essen.be

VERKEERSINFO4 APRIL 2015 – Verkeershinder wegens 10 mijl van EssenDe Kerkstraat (tussen de Kerkhofweg en de Oude Baan) is samen met de Werf (tussen de Olympialaan en de Oude Baan) gedeeltelijk afgesloten. Delen van de Beliestraat, de Oude Baan, de Heikantstraat, de Veldweg en de Kerkstraat maken deel uit van een parcours met éénrichtingsverkeer.

6 APRIL 2015 – Omleidingen wegens paasmarkt

Op 6 april is er in het centrum van Essen de veel bezochte paasmarkt. Het Heuvelplein en de Nieuwstraat (tussen de Beliestraat en de Guido Gezellelaan) worden samen met de Stationsstraat (tussen de Kloosterstraat/Molenstraat en de Nieuwstraat) afgesloten voor alle verkeer. Er is een omleiding voorzien via de Guido Gezellelaan en Kloosterstraat en via de Molenstraat en de Beliestraat. De omleiding voor het afgesloten Heuvelplein sluit aan op de omleiding zuid en loopt via de Kapelstraat en de Ring.

9 TOT 12 APRIL – Overweg Middenstraat

Infrabel zal de overweg aan de Middenstraat afsluiten van donderdag 9 april 10.00 uur tot zondag 12 april 06.00 uur. Een omleiding is voorzien via de Sint-Jansstraat.

11 |

Won

en |

Won

en

Betonpuin moet wegen langer

berijdbaar maken

ExTRA INVESTERINGEN VOOR WEGEN WOONBOS

Het gemeentebestuur van Essen wil extra geld vrijmaken voor het onderhoud van de wegen in het

woonbos. Het bijkomende geld moet er voor zorgen dat er meer betonpuin wordt gebruikt waardoor de

wegen langer berijdbaar blijven.

Uw straat nader verklaard door onze dorpsgids Maria gommeren

OlympialaanIn 1971 werd er een stuk grond verkaveld, gelegen

aan de Werf. Na de eerste wereldoorlog kreeg Essen zijn eerste voetbalploeg, genaamd

Olympia. Er werd wekelijks gespeeld op een stuk

weiland van boer Mous. Als kleedkamer werd de

koeienstal gebruikt.WegWijzer

WONEN

03 670 01 48 • [email protected] info?

Meer gebruikJaarlijks wordt er 50.000 euro voorzien om de wegen in de weekendzone en het woonbos te onderhouden. Nu sommige zones van de weekendzone zijn omgevormd tot woongebied met bosrijk karakter, zijn meer mensen in het woonbos komen wonen. De wegen worden meer gebruikt en krijgen sneller putten.

Meer betonpuinDe gemeente heeft in het verleden onder andere de Eekhoornlaan, een veel gebruikte weg in het woonbos, hersteld met betonpuin. De aankoop van betonpuin is duurder dan steenpuin, maar de wegen liggen er wel langer beter bij. De gemeente overweegt nu om meer wegen te onderhouden met betonpuin.

Geplande werkenIn de maanden maart en april onderhoudt de gemeente de wegen in eigen beheer. In de maanden mei en juni zal een aannemer de grote onderhoudswerken uitvoeren. Ook in het najaar zal een aannemer, nog voor de start van de winter, de straten herstellen.

Page 12: Essen info april 2015

Week van de valpreventieHet LDC zet de week van de valpreventie in de kijker met een informatienamiddag op maandag 20 april om 14.00 uur. Een medewerker van thuiszorgwinkel Assist laat zien welke hulpmiddelen er zijn om vallen te voorkomen. Op vrijdag 24 april om 13.30 uur is er de dansnamiddag. DJ Jef zorgt voor ambiance en laat je jiven, walsen, twisten en nog veel meer. Deelnemen is gratis en vooraf inschrijven is niet nodig.

Week van de Valprevent ie.be

Dans je leven

lang

dIenstenCentrUMInfo uit het

lDC ‘t gasthuisNollekensstraat 5

03 663 69 04 • [email protected] elke weekdag van 10.00 - 16.30 uur

Tablet starterslesIedereen die de aankoop van een tablet overweegt of die er net eentje heeft maar er meer uitleg over wil, is welkom in het LDC op dinsdag 7 april om 10.00 uur. Deelnemen kost 2,00 euro, te betalen bij inschrijving.

Tablet caféOp dinsdag 7 en 28 april om 13.30 uur is het aan de mensen die al langer over een tablet beschikken. In kleine groepjes oefenen we met het toestel: hoe apps downloaden, accounts aanmaken, … De groep is beperkt tot vijf personen. Ook hier kost de les 2,00 euro. Schrijf je op tijd in.

BloemschikkenJe leert op donderdag 23 april om 13.30 uur bloemstukken maken in etages. Iedereen mag deelnemen en er is geen ervaring vereist. Breng wel je eigen materiaal mee. Je krijgt de materiaallijst bij inschrijving.

Bijzonder atelierTijdens deze bijeenkomst voor mensen met een beperking wordt er vooral gedanst en gezongen. Er is een optreden van de Super-Stars en tussendoor dansen we op muziek van de discobar. Afspraak op woensdag 9 april om 13.30 uur.

PROGRAMMA APRIL 2015

LEVEN

12 |

Leve

n

Geharde wielrenners kletteren over de kasseien in de Ronde van Vlaanderen en in de hoogste klasse van het voetbal begint Play-off I. In april is er op sportief vlak heel wat om naar uit te kijken. toch is er één sport waar iedere atleet ooit op het hoogste schavot wil staan: het Essens kampioenschap sacochen gooien in het LDC.

In leeftijdscategorieënOp 1 april hebben de senioren van Essen en omstreken geen ge-nade voor de ooit zo fijngemaakte lederen sacochen. In Lokaal Dien-stencentrum ’t Gasthuis in de Nollekensstraat hebben ze maar één doel voor ogen: een met ten-

nisballen gevulde handtas of sa-coche zo ver mogelijk gooien. Om de wedstrijd zo eerlijk mogelijk te houden, is het deelnemersveld opgedeeld in categorieën volgens leeftijd en geslacht.

Start om 13.30 uurSchrijf je liefst op voorhand in zo-dat we alles in goede banen kun-nen leiden. Het kampioenschap start om 13.30 uur en op het ein-de van de dag bekampen de win-naars van elke categorie elkaar zo-dat er maar één, ware kampioen overblijft. Als er slecht weer wordt voorspeld, verhuizen we naar de Heuvelhal.

KAMPIOENSCHAP IS GEEN APRILGRAP!

Sacochen in het luchtruim gespot

03 663 69 04 [email protected]

Meer info?

“Met supporters erbij gooi je altijd iets verder.

Irma Lameirtitelverdediger sacochen gooien

Vorig jaar gooide ik 12,15 meter waardoor ik met mijn 69 jaar het verst gooide van alle vrouwelijke deelnemers. Uiteraard ga ik mijn titel verdedigen. We hopen op goed weer, zodat er net als de vorige keer weer veel volk komt kijken. Met supporters erbij gooi je altijd dat ietsje verder.

Page 13: Essen info april 2015

LEVEN

13 |

Leve

n

In kader van het charter ‘gezonde gemeente’ houdt de kindergemeenteraad op woensdag 29 april een ‘gezonde actie’ op het Heuvelplein waaraan liefst zoveel mogelijk Essenaars deelnemen.

SappentrapperDe kindergemeenteraad vindt het belangrijk dat we gezond leven. Op woensdag 29 april, vanaf 15.30 uur, kunnen jongeren en ouderen te-recht op het Heuvelplein voor een aangepast sportaanbod. Dorst les je met een gezond sapje van de sappentrapper.

Gezonde gemeenteGezond zijn en gezond blijven, is een complexe materie. Een minder goede gezondheid kan vele oorzaken hebben, een goed gezondheids-beleid is daarom cruciaal. Het gemeentebestuur ondertekende daar-om het charter ‘gezonde gemeente’.

Sport mee op het Heuvelplein

MET BELGERINKEL NAAR DE WINKEL

Fiets je mee?Van zaterdag 25 april tot zaterdag 30 mei sporen we iedereen in onze gemeente aan om zijn boodschap-pen zoveel mogelijk met de fiets te halen.

Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je gezondheid en je portemonnee. Je inspanningen worden bovendien beloond. Je kan een originele Bel-gerinkelfiets of een van de andere mooie prijzen van de tombola winnen.

Aangepaste campagneDe campagne werkt ietsje anders dan vorig jaar. Als klant ontvang je nu stickers met een unieke code. Die code registreer je op www.belgerinkel.be. Als het je niet lukt om de code via internet te registreren, kan je de stickers op een spaarkaart kleven en in een spaardoos deponeren.

Slotactiviteit op 30 meiHou 30 mei in de namiddag alvast

vrij voor onze slotactivi-teit: een cursus fietson-derhoud bij het Repair Café. Meer info volgt in de volgende uitgave van Essen Info.

03 670 01 [email protected]

Meer info?

Mee in het verkeer!

Na meer dan 40 jaar je rijbewijs te hebben en deel uit te maken van het verkeer, ben je er al snel van overtuigd dat je er alles over weet. Op 40 jaar verandert er echter heel wat. Om hele-maal mee te zijn, kan je de workshop Mobiplus volgen in het lokaal dienstencentrum.

Speciaal voor seniorenMobiplus is er speciaal voor actieve senioren die willen bijleren over verkeer en mobiliteit. In Essen geeft een lesgever van Rij-school ’t Noorden vier workshops van twee uur en dat op 28 & 30 april en op 5 en 7 mei telkens van 10.00 tot 12.00 uur. Deelname kost 10,00 euro voor de vier lessen. Schrijf je snel in bij het LDC want de plaatsen zijn beperkt!

03 663 69 04 • [email protected]

Meer info?

Vrijetijdsbalie • 03 670 01 56 • [email protected]

Meer info?

Page 14: Essen info april 2015

14 |

Leve

n

LEVEN

“Nog maar één opmerking gekegen over mijn afkomst.

Habiba Faouzi Poetsdame sinds 2006

“Sinds ik als poetsdame werk, heb ik nog maar één keer een opmerking gekregen over mijn afkomst. Ik belde tijdens mijn pauze in het Arabisch met een familielid. De persoon waar ik bij poetste, vroeg mij om in de toekomst niet meer Arabisch te praten als ik daar aan het werk was. Ik ben trots op mijn Marokkaanse afkomst. Ik ben daar niet meer terug gaan werken. Bij andere mensen heb ik nog nooit problemen gehad omdat ik allochtoon ben, en daar ben ik blij om.”

POETSDAMES MET EEN MIGRATIEACHTERGROND

Geen discriminatie bij Essens OCMW-dienstenchequebedrijf Eind februari las je in de krant of zag je op tv dat dienstenchequebedrijven zich vaak schuldig maken aan discriminatie. Uit een onderzoek van het Minderhedenforum blijkt dat twee derde van de 251 benaderde kantoren nog steeds ingaan op de vraag om ‘geen allochtoon te sturen’. Ook de publieke sector gaat niet vrijuit want drie op de vier OCMW-dienstenchequebedrijven gaan in op datzelfde verzoek. De cijfers zijn schokkend. Het OCMW van Essen gaat zo niet te werk.

Even ter verduidelijking: de steekproef van het Minderhedenforum werd slechts bij 14 van de 169 OCMW-dienstenche-quebedrijven afgenomen via mistery calling, een onderzoeksmethode waarbij de beleving van een telefonisch contact-moment wordt gemeten. Het OCMW van Essen was daar niet bij.

Non-discriminatieclausuleHet dienstenchequebedrijf van het OCMW Essen werkt met 59 poetsvrou-wen die 350 gezinnen bedienen. We kanten ons tegen elke vorm van discrimi-natie. Daarom nemen we in elke overeen-komst tussen gebruiker en OCMW een non-discriminatieclausule op. We gaan zelfs zo ver dat de sanctie op deze clau-sule de onmiddellijke beëindiging van de dienstverlening inhoudt.

Goede dienstverlening primeertMaar formaliteiten zijn niet voldoende. We werken zo dat onze dienst de poets-vrouwen uitstuurt. Je kan als klant een poetsvrouw pas weigeren als je kan aan-tonen dat ze niet (goed) gewerkt heeft. Een goede poetsvrouw weigeren, staat voor ons gelijk aan de vraag om te stop-pen met de poetshulp. Tenslotte gaat het in onze ogen om een goede dienstverle-ning, niet om de etnische achtergrond van de poetsvrouw.

Achtergrond van geen belangWe hebben een groep van kwaliteitsvolle

OCMW Essen03 690 05 50 • [email protected]

Meer info?poetsvrouwen die zich graag inzet voor onze klanten. We zijn er fier op. Een deel van hen heeft een migratieachtergrond: Pools, Portugees, Marokkaans, Colum-biaans, Thai enzovoorts. De achtergrond van onze dienstverleners maakt voor ons niets uit.

© F

OTO

JaSP

Er v

aN T

ilbu

rgH

Page 15: Essen info april 2015

Expo ‘In en rond het Niemandsland’100 jaar geleden plaatste de Duitse legerleiding een elek-trische draadversperring met als doel België van Nederland af te sluiten. Omwille van de grillige loop van de noorde-lijke landsgrens werden Essen en Nieuwmoer afgesneden van België. Den Doodendraad liep volledig over Kalmthouts grondgebied.

Deze Doodendraad fungeert als rode draad bij het project ‘Den Dooden-draad’, uitgewerkt door een werkgroep in samenwerking met de gemeente- besturen van Essen en Kalmthout. Het project belicht op verschillende manie-ren het leven in onze gemeente tijdens WOI.

De leden van de werkgroep beschikken over veel materiaal. Een tentoonstelling is dan ook een logisch gevolg.

rODE DraaD

TENTOONSTELLING

De expo is opgedeeld in drie delen. Het eerste deel schetst in grote lijnen de aanloop van de oorlog en haar speci-fieke karakter. Het tweede luik vertelt meer over ‘Den Doodendraad’ op zich. In het derde gedeelte is de focus gericht op Essense verhalen. Eind 2014 stond de tentoonstelling reeds in Kalmthout. Van 4 tot en met 29 april is het de beurt aan Essen. In GC de Oude Pastorij leggen we de nadruk meer op de beleving van de oorlog in Essen. De toegang is gratis.

OPENINGSurENJe kan de tentoonstelling vrij bezoeken tijdens de volgende openingsuren :

Woensdagen van 13.00 tot 17.00 uur Vrijdagen van 13.00 tot 17.00 uur Zaterdagen van 10.00 tot 17.00 uur Zondagen van 10.00 tot 17.00 uur Maandag 6 april van 10.00 tot 17.00 uur

Op andere dagen kan je in groep (max. 25 deelnemers) een geleid bezoek bren-gen. Deze rondleiding is gratis.

Er zijn twee openbare rondleidingen voorzien. Opgelet : inschrijven is verplicht (Vrijetijdsbalie, 03 670 01 56, [email protected]), vol = vol!

Vrijdag 17 april, 19.00 uur Donderdag 23 april, 14.00 uur

Speelstraat aanvragen is kinderspel

ONTSPANNEN

15 |

Ont

span

nen

een organisatie van: Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland

Buiten spelen is niet alleen gezond maar ook plezant! Er zijn niet veel plaatsen meer waar je nog veilig op straat kan spelen. Een speelstraat aanvragen, biedt een oplossing.

Spelen op de openbare wegIn een speelstraat wordt een gedeelte van de openbare weg omgevormd tot speelomgeving. Tijdens de paas-, zo-

mer- en herfstvakantie is dat van 10.00 tot 18.00 uur.

Online aanvraagformulierOp www.essen.be/jeugd vind je alle in-formatie en het aanvraagformulier om van jouw straat een veilige speelplaats te maken. De kinderen uit jouw buurt zul-len je dankbaar zijn.

03 670 01 32 • [email protected] info?

© F

OTO

JaSP

Er v

aN T

ilbu

rgH

Page 16: Essen info april 2015

16 |

Ont

span

nen

MUZIEKWEDSTRIJD IN HET GILDENHUIS

Harmonie Essentia zoekt beste solisten van Essen

Wouter Ryssens (24 jaar) is de beden-ker van de wedstrijd en vertelt van naald tot draad hoe de dag voor de deelnemers en bezoekers er uitziet.

Klassieke instrumenten“De wedstrijd telt 21 acts. Het zijn vooral mensen die klassieke instru-menten bespelen zoals harp, viool, trombone, fluit, klarinet, zang, trom-pet of piano. De wedstrijd is inge-deeld in categorieën volgens het aan-tal jaren ervaring: van één tot vier jaar, van vier tot zeven jaar of meer dan zeven jaar ervaring.”

Altijd op zoek naar leden“We merken dat de drempel om mee te doen aan wedstrijden hoog ligt. Door samen te werken met Muzarto hebben we een mooi aantal deelne-mers bijeen gekregen. Enerzijds kun-nen de muzikanten zichzelf in de kij-ker zetten en anderzijds kan Essentia nieuw talent spotten. We zijn namelijk

altijd op zoek naar nieuwe leden.”

Mooie prijzenpot“Aan de wedstrijd hangt natuurlijk een beloning vast. Alle deelnemers krijgen een attest en een evaluatieverslag van een professionele jury. De prijzenpot voor de muzi-kanten met vier tot zeven jaar ervaring bestaat uit tickets voor Bobbejaan-land, filmtickets en een waardebon van 20,00 euro bij muziekwinkel Van Gorp. De winnaar van de categorie met meer dan zeven jaar ervaring wint een namiddag opnametijd in een profes-sionele studio. De tweede en derde plaats krijgen een waardebon van res-pectievelijk 75,00 en 50,00 euro.”

ONTSPANNEN

[email protected]

Meer info?

deuren

wedstrijd beginners en gevorderden

solistenwedstrijd en miniconcert essentia

14.30 uur

15.00 - 17.00 uur

19.30 - 22.00 uur

PROGRAMMA

Harmonie Essentia gaat op 25 april op zoek naar muzikanten die hun instrument perfect beheersen. Deelnemers komen te weten op welk niveau ze staan en worden beoordeeld door een professionele jury. Een publiek kunnen ze uiteraard ook gebruiken. kom daarom gratis naar de wedstrijd en krijg er nog een miniconcert van Essentia bovenop.

“De beste solisten spelen mee op ons jubileumconcert

Wouter RyssensTenorsax bij Harmonie Essentia

“De beste solisten krijgen de kans om met onze harmonie te spelen tijdens ons jubile-umconcert in oktober. We bestaan dan vijf jaar en geven een concert om onze vereni-ging in de kijker te zetten. De solisten staan mee op het podium en doen zo weer een heel nieuwe ervaring op".

Page 17: Essen info april 2015

de groote kunst

Van vrijdag 24 april tot en met zondag 3 mei loopt de Week van de Amateurkunsten (WAk). In 2015 is het thema ‘de kleine artiest’ en vormt het karrenmuseum op 26 april het decor voor een grootse verbroedering van ‘kleine artiesten’.

17 |

Ont

span

nen

ONTSPANNEN

Op de G-sportinstuif op 8 april krijg je de mogelijkheid om te proeven van verschillende G-sporten en maak je kennis met clubs die G-sport aanbieden.

Vier sportenVan 10.00 tot 15.00 uur in de sporthal van Wuustwezel, Slijkstraat 5, kan je kiezen uit de combinaties boogschieten & petanque, korfbal & petrafietsen, judo & karabijnschieten of turnen & rolstoeldans. Op de dag zelf kan je in totaal vier sporten beoefenen (twee combinaties van twee sporten).

De kostprijs van deze instuif is 2,50 euro voor een hele dag (1 gratis drankje inbegrepen). Wij zien je graag op de sportinstuif, want sport is er voor iedereen!

WAK: WEEK VAN DE AMATEURKUNSTEN

kleine artiesten verbroederen in karrenmuseum

Vanaf 13.30 uur zal de ene na de andere jonge muziekgroep uit Essen op het podium staan. Alle Essenaars zijn welkom om mee te genieten van vrienden, muziek en ambiance! De deelnemende groepen zijn:

Jeugdgroep koninklijke accordeonverenging Hoger streven Hoger Streven telt 35 accordeonisten, een ruime begeleiding (percussie, gitaar en keyboard) en een aantal leerleerlingen notenleer.

de dansgroepen van turnkring sport en spel Deze turnkring telt ongeveer 180 leden. Naast het turnen, kunnen kinderen er ook dansen.

MusicXpressHet instaporkest van Koninklijke Harmonie De verenigde Statievrienden

leerlingen muziek, woord en dans van Muzarto De academie telt 800 leerlingen.

dansgroepen van turnkring vlug en Blij vlug en blij biedt dans aan voor kinderen vanaf 4 jaar. Ze kunnen er proeven van allerlei soorten dansen: van hip-hop en salsa tot moderne dans.

Jeugdharmonie essentia Deze harmonie ontstond uit de fusie van Concordia en vlijt en volharding.

TentoonstellingIn de onthaalruimte van het Karrenmuseum is er een tentoonstel-ling van Academie Noord, het jeugdatelier van de Academie voor Beeldende Kunsten. De Academie biedt in Essen op woensdag en zaterdag een atelier aan voor jongeren van 6 tot 12 jaar.

Meer info en inschrijven?03 670 01 56 • [email protected]

G-SPORTINSTUIF IN WUUSTWEZEL

Vrijetijdsbalie03 670 01 56 • [email protected]

www.wak.be

Meer info?

Page 18: Essen info april 2015

10 mijL vaN EssENKuikentjesloop voor de allerkleinsten, Paaseierenloop (1000 meter) voor de -12-jarigen, 4 en 8 km, de hoofdwedstrijd (10 mijl) en de bedrijvenloop.

Parochiezaal essen statie15.30 - 19.00 uurOrganisatie: esak - essense atletiekclub vzwtussen 3,00 en 9,00 euroInfo: http://10mijlvanessen.be

18 |

Uit

in E

ssen

04/04

in EssenActiviteiten van en voor Essenaars

ExpO: iN EN rONd hET NiEmaNdsLaNdTentoonstelling over het leven in onze streek ten tijde van WOI. Den Doodendraad sloot Essen af van de rest van het land.

04-29/04

GC de Oude PastorijOpeningstijden zie p.15Organisatie: werkgroep den doodendraadGratisInfo: www.dendoodendraad.be

paasONTBijTaCTiEBestel een rijkelijk gevuld ontbijt met voldoende variatie. Levering, enkel in Essen, kost 1,00 euro.

05/04

lokaal rode kruis essenspoorwegstraat 27.30 - 12.30 uurOrganisatie: Jeugd rode kruis essen7,50 euro (kinderen 6,00 euro)Info: [email protected]

saCOChEN gOOiENEen leuke wedstrijd waarbij het de bedoeling is om een handtas zo ver mogelijk te werpen. Schrijf je vooraf in bij het LDC.

01/04ldC ’t Gasthuis13.30 - 16.00 uurOrganisatie: ldC ’t GasthuisInfo: 03 663 69 04

praaTCaFé 'TOOgpuNT'Een debat met Dirk de Kort en Nahima Lanjri. De regering bespaart… Wanneer kan ik op pensioen? Hoe duur wordt onderwijs? Blijft woonzorg betaalbaar?

01/04wZC st.Michaël20.00 uurOrganisatie: beweging.netInfo: 03 677 34 25

BuiTENspEELdagWe trekken de deuren dicht en amuseren ons buitenhuis. Verschillende straten en pleinen worden omgetoverd tot een speelplek. Ontdek het op www.buitenspeeldag.be

01/04

essen13.00 - 17.00 uurOrganisatie: Gemeente essenGratisInfo: 03 670 01 56

01/04kraNsEN makENTijdens de creatieve woensdagnamiddag maken we een krans met piepschuim.

‘t Heuveltje14.00 - 16.00 uur7,50 euroInfo: 0470 44 30 54

TirELirEN- vErTELLiNgENAlfons Tireliren was een begenadigd verteller. Proef van de sfeer van weleer en geniet van historisch materiaal met een nieuw sausje! Vooraf reserveren.

03/04karrenmuseum, 20.00 uurOrganisatie: karrenmuseum essen4,00 euro, incl. consumptieInfo: www.karrenmuseum.be

Page 19: Essen info april 2015

19 |

Uit

in E

ssen

disCOavONd iN dE vENNENSpetterende discoavond om de paasvakantie goed in te zetten. Iedereen is welkom!

Zwembad de vennen18.30 - 21.30 uurOrganisatie: Gemeente essen1,50 euroInfo: [email protected]

10/04

10/04zwEmparadijs TONgELrEEpVan golfslagbad tot Turbotol, in Tongelreep beleef je een dag vol lol! Deze activiteit is voor kinderen tussen 11 en 15 jaar.

Parking Heuvelhal9.00 - 18.00 uurOrganisatie: Gemeente essen11,00 euroInfo: [email protected]

TONEEL: dE BrOEk vaN kaNNipOEpskiHet 18de eeuwse schilderij van een barones is verdwenen. Twee niet zo begaafde politie-inspecteurs moeten uitzoeken wie het gedaan heeft…

10,11 & 12/04

Parochiezaal essen statie20.00 uur (zondag om 14.00 uur)Organisatie: kon. toneelgilde elck wat wils8,00 euroInfo: 03 677 29 22

akOEsTisChE jamsEssiEIedereen is welkom op de jamsessie, vergeet je eigen instrument niet mee te brengen!

12/04

Café Heuvelzicht14.00 - 21.00 uurOrganisatie: Fiddler and the BanjomanGratisInfo: 0475 49 68 07

jEugdkamp paardrijdENPaardrijkamp voor kinderen tussen 8 en 14 jaar. Voor ervaren ruiters of beginnelingen, iedereen welkom! Met overnachtingen in De Berk.

Manege ’t speyckerOrganisatie: activak vzw299,00 euroInfo: www.activak.be05-10/04

dE spyCkEr 2015Voorstelling van jaarboek ‘De Spycker 2015’ Met toespraken van voorzitter Joris Mathysen, hoofdredacteur Guy Van den Broek en schepen Jokke Hennekam.

06/04

raadzaal gemeentehuis10.30 - 13.30 uurOrganisatie: koninklijke Heemkundige kring essen vzwGratis inkomInfo: 03 667 73 90

CaFé ChaNTaNTZing een middag lang mee met de mooiste klassiekers uit het Nederlands- en Franstalige repertoire. Zangboekjes zijn aanwezig.

07/04

Muzarto14.00 uurOrganisatie: vzw kobie7,00 euroInfo: 03 670 01 56

sjakiE EN dE ChO-COLadEFaBriEkStap binnen in de wondere snoepwereld van Willy Wonka en geniet van enkele (h)eerlijke versnaperingen. Voor kinderen tussen 11 en 15 jaar.

tatteljee15.00 uurOrganisatie: Gemeente essen2,00 euro, vooraf inschrijvenInfo: 03 670 01 5608/04

grENsCrOssAutocross event met verschillende klassen: avondcross, urencross, driewielers, duo’s,… Kom kijken naar dit fascinerende spektakel!

10,11 & 12 /04

Over d’aa 1169.00 - 18.00 uurOrganisatie: GrensCross10,00 euroInfo: www.grenscross.be

pimp jE paashaasGa onder begeleiding aan de slag met acrylverf en maak een schitterende paashaas! Voor kinderen tussen 8 en 12 jaar.

09/04

ldC ’t Gasthuis13.30 - 16.00 uurOrganisatie: Gemeente essen2,00 euroInfo: 03 670 01 56

Page 20: Essen info april 2015

20 |

Uit

in E

ssen

BEL CaNTO CONCErTAria's, duetten en ensembles uit bekende musicals, opera's en operettes. De komische opera Cosi fan Tutte van Mozart krijgt ruime aandacht.

Gildenhuys essen14.30 - 17.00 uurOrganisatie: Bel Canto12,00 euro (vvk 10,00 euro)Info: 03 667 59 31 19/04

kuBBTOrNOOi mugshOTStrijd mee voor de Kubb beker op het 'Kubbtoernooi Happy-Dorp 2015'. Met mooi prijzenpakket.

18/04

terrein Chiro Happy-dorp14.00 uurOrganisatie: Chiro Happy-dorp8,00 euro per ploegInfo: [email protected]

LENTEBruNCh rOmmEshOEFLekker lunchen in een mooie omgeving. Met de opbrengst voorziet men extra vrijetijdsactiviteiten voor de zorggasten.

19/04

Zorgboerderij rommeshoef10.00 - 15.00 uurOrganisatie: Zorgboerderij rommeshoef16,00 euroinfo: www.rommeshoef.be

Op dE BOrrEL Bij dE BurgEmEEsTErEen geanimeerd gesprek met de burgemeester van je dorp. We praten over verleden, heden maar vooral ook de toekomst.

21/04Gemeentehuis13.30 uurOrganisatie: esaGratisInfo: 03 667 36 81

wiNdgONg makENWe maken van verschillende materialen een mooie windgong.

22/04’t Heuveltje14.00 uur7,50 euroInfo: 0470 44 30 54

wiNTErwaNdE-LiNg: dOOr dE pOOrTMet een duik in het verleden komen we alles te weten over de ‘poort’ van den Doodendraad.

12/04vertrek station wildert13.30 uurOrganisatie: vvv essen1,00 euroInfo: www.vvvessen.be

LENTEwaNdELiNg: masTBOsHet Mastbos (570 ha) bij Breda werd in de zestiende eeuw aangelegd door graaf Hendrik III van Nassau en dankt zijn naam aan de vele grove dennen.

12/04

vertrek Heuvelplein, 12.45 uurOrganisatie: Pasar essen vzw1,50 euroInfo: [email protected]

BEzOEk ExpO: iN EN rONd hET NiE-maNdsLaNdGroepsrondleiding op de tentoonstelling over den Doodendraad tijdens WOI. Dorpsgids Maria Gommeren licht toe.

14/04

vertrek Heuvelplein, 13.30 uurOrganisatie: esaGratisInfo: 03 667 20 10

paaskuNsTprO-jECT 'BadsTOp'Workshops 'Word een echte schilder’ (°2007-2005), ‘Experimenteren met wind in het water’ (°2005-2003), ‘Levensgrote figuren’ (°2003-2000).

13&14 /04

tatteljee, 10.00 - 16.00 uurOrganisatie: Gemeente essen13,00 euroInfo: 03 670 01 56

BOBBEjaaNLaNdEen dag vol adrenaline en plezier, mis zeker de splinternieuwe ‘Forbidden Caves’ niet! Voor kinderen tussen 11 en 15 jaar.

17/04

Parking Heuvelhal9.00 - 18.00 uurOrganisatie: Gemeente essen19,00 euroInfo: 03 670 01 56

Page 21: Essen info april 2015

21 |

Uit

in E

ssen

rETrO- & viNTagE-BEursVerkoop van allerlei voorwerpen zoals oude naaimachines, ketels, manden, koffiemolens, zeven, teilen, klemmen, kruiken, beelden,...

26/04

karrenmuseum ,11.00 - 18.00 uurOrganisatie: koninklijke Heemkundige kring essenGratisInfo: 03 667 73 90

ErFgOEddagWat laten de VIP's ons na? Maak kennis met gehandtekende foto's, documenten, boeken...van bekende personen. Enkele plaatselijke helden komen langs om te signeren.

26/04

Parochiezaal essen-Heikant10.00 - 18.00 uurOrganisatie: kwB essen-Heikant i.s.m. Jan CostermansInfo: [email protected]

sChiLdErij makENMaak een schilderij op basis van verf of andere materialen.

29/04’t Heuveltje 14.00 uur7,50 euroInfo: 0470 44 30 54

kaarTNamiddagKaartnamiddag voor alle leden van seniorenafdelingen aangesloten bij de Gemeentelijke Seniorenraad Essen.

23/04

Parochiezaal essen statie13.00 uurOrganisatie: Okra essen statieGratisInfo: http://blog.seniorennet.be/Gse/

dag vaN dE EssENsE sOLisTEen wedstrijddag voor jeugdige muzikanten uit Essen en omstreken. De hele dag staat open voor publiek.

25/04

Gildenhuys essen15.00 - 17.00 uur en 19.30 - 22.00 uurOrganisatie: Harmonie essentia & MuzartoGratisInfo: www.harmonie-essentia.be

Bk CrOkiNOLECrokinole is een leuk gezelschapsspel voor jong en oud. Wie weet wordt jij of jouw team de nieuwe Belgisch kampioen Crokinole?

Zaal FloraOrganisatie: spellenvereniging dobbeltoren5,00 euroInfo: http://bkcrokinole.be/contact/26/04

wak: dE kLEiNE arTiEsTEssen kent veel verenigingen die zich uitleven met muziek en dans. Naar aanleiding van de Week van de Amateurkunsten laat vzw Kobie ze verbroederen.

26/04

karrenmuseum14.00 uurOrganisatie: vzw kobieGratisInfo: 03 670 01 56

waNdELiNg: daL vaN dE kLEiNE aaWandeling via Steenpaal naar Schanker. Onderweg krijg je een licht educatieve uitleg over wat we zien. Ook de visfuiken komen aan bod.

26/04

vertrek Heuvelplein, 10.00 uurOrganisatie: natuurpunt noorderkempenGratisInfo: www.natuurpunt.be

kriNgLOOp- TuiNiErENMaak onder begeleiding een wilgentunnel, een afsluiting en verschillende zitbanken van snoeiafval. Zo geef je je tuin een natuurlijke aanblik.

25/04

samentuinen essen (tegenover ingang Quarantainestallen)9.00 uurOrganisatie: GemeenteessenGratisInfo: 03 670 01 47

BLOEd gEvENEen klein prikje verdragen en een half uur tijd investeren: dat is al wat je moet doen om iemand in nood te voorzien van bloed. Twijfel niet, want jouw bloed doet goed.

Zaal Flora, sint-Jansstraat 8418.00 - 20.30 uurOrganisatie: rode kruisInfo: www.bloedgevendoetleven.be

30/04

Page 22: Essen info april 2015

Ook in Horendonk werd er meegedaan aan de Koffiestopac-tie van Broederlijk Delen. Enkele Essenaars stuurden na een oproep op Facebook een foto op, waarvoor dank.

Meer foto’s?Het volledige archief van

www.esseninbeeld.be is weer beschikbaar. Neem zeker een kijkje!

De zestiende Veldloop der Noorderkempen lokte op zondag 22 februari heel wat crossers en supporters naar de Rouwmoer. 460 atleten namen deel aan de veldloop waarvan 36 een groen shirt droegen van Esak. Alle foto's en uitslagen vind je op www.esak.be.

www.esseninbeeld.be

Theatergezelschap Jimmenas bracht een hilarische komedie over de Tokyo Boys, een verhaal over een Kempische wielerclub. GC zaal Rex was voor de tweede keer op rij uitverkocht.

22 |

ww

w.e

ssen

inbe

eld.

be

© F

OTO

EM

il W

ESTE

rbaa

N

Muzartoleerling Sara Beysens nam deel aan de provinciale solistenwedstrijd van Vlamo en werd er kampioene in de eerste afdeling. Zij mag in april de provincie Antwerpen vertegenwoordigen in Leuven.

Page 23: Essen info april 2015

© F

OTO

ru

Di S

MO

uT

© M

arK

gEb

ruEr

S

• Bibliotheek Stationsstraat 23 • 03 667 26 98 • [email protected]

• OCMW Kerkeneind 1 • 03 690 05 50 • [email protected]

• Lokaal Dienstencentrum (LDC) ‘t Gasthuis Nollekensstraat 5 • 03 663 69 04 • [email protected]

• Handicar & Minder Mobielen Centrale (MMC) Nollekensstraat 5 • 03 636 06 98 • [email protected]

• Opvoedingspunt Essen 03 270 06 70 • [email protected]

• Zitdag pensioenen LDC ‘t Gasthuis Elke tweede dinsdag van de maand • 13.00-15.00 uur

NOOdNummErs

• Brandweer/ambulance • 100 of 112

• Politie • 101

• Politiezone Grens 03 620 29 29 • [email protected] • www.pzgrens.be

huLpLijNEN

• Antigifcentrum • 070 245 245 •

• Zelfmoordlijn • 1813 • www.zelfmoordlijn.be

• Jongeren Advies Centrum (JAC) • 03 658 52 56 • [email protected]

NuTsvOOrziENiNgEN

• Eandis (gas) • 078 35 35 34

• Infrax (elektriciteit / riolering) 078 35 30 20 (info) of 078 35 34 33 (storingen)

• Defecte straatlamp • 0800 60 777 • www.infrax.be

• telenet - Integan (kabeltelevisie) • 015 66 66 66

• Pidpa (water) • 0800 903 00

gEmEENTE EssEN

GemeentehuisHeuvelplein 23, 2910 Essen03 670 01 30 • [email protected] • www.essen.be

Maandag 9.00 - 12.00 uur 18.00 - 20.00 uur * Dinsdag 9.00 - 12.00 uur Woensdag 9.00 - 12.00 uur 14.00 - 16.00 uurDonderdag 9.00 - 12.00 uur Vrijdag 9.00 - 12.00 uur Zaterdag 9.00 - 12.00 uur *

* Op maandagavond en zaterdagvoormiddag zijn enkelde diensten Burgerzaken en Ruimtelijke Ordening geopend.

Containerpark Essen Rijkmakerlaan 53 • 03 350 08 14 • [email protected]

Dinsdag 9.00 - 12.00 uur 13.00 - 17.00 uur Woensdag 9.00 - 12.00 uur 13.00 - 17.00 uurDonderdag 13.00 - 19.00 uurVrijdag 9.00 - 12.00 uur 13.00 - 17.00 uurZaterdag 9.00 - 16.00 uur

Maandag en zondag gesloten (surf naar www.igean.be voor an-dere containerparken in de buurt waarop u ook terecht kan)

NUttIGEADRESSEN

Aan het college van burgemeester en schepenen

Heuvelplein 232910 Essen

gelieve uw naam en contactgegevens in te vullen, zodat wij uw melding, suggestie,

vraag of klacht kunnen behandelen.

melding suggestie vraag klacht:

Naam: ...............................................................................................................................................................................

Straat + nr.: .........................................................................................................................................................

tel./gsm: ....................................................................................................................................................................

e-mail: ...............................................................................................................................................................................

Datum en handtekening:

MELDINGSkAARt

waChTdiENsTEN

• Dokter • 03 650 52 53

• tandarts • 0903 39 969

• Apotheek • www.apotheek.be (9.00-22.00 uur)

• 0903 99 000 (22.00-9.00 uur)

• Polikliniek Essen • 03 667 44 00

• Zelfstandige verpleegkundigen • lijst te bekomen via LDC ‘t Gasthuis • 03 663 69 04 • [email protected]

• Wit-Gele kruis Essen • 03 666 70 84 (24u/24u)

www.essen.be/meldingen

Page 24: Essen info april 2015

29/04

JOBBEURSREGIO

sporthal wuustwezelSlijkstraat 5 • Vrij toegankelijk van 13.00 tot 17.00 uur

Met infosessies tips bij het solliciteren

werken in de sociale economie

woensdag