Essen info juni 2014

download Essen info juni 2014

of 24

 • date post

  09-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  233
 • download

  4

Embed Size (px)

description

Infomagazine van de gemeente Essen met extra aandacht voor lokale supporters van de Rode Duivels en de Bioweek.

Transcript of Essen info juni 2014

 • maandelijks infomagazinejuni 2014 jaargang 41

  Essen krijgt Repair CafHerstellen is beter dan weggooien

  Kempengoud Ontdek de kracht van bio in Essen

  WK voetbalEssense fans gaan naar Brazili

  Bib in volle bewegingNaar een modernere dienstverlening

  Met

  uitneeMbare

  zomer-

  brochure

  vol activiteiten

 • LEVEN

  Bioweek 7-15 juni p12

  Info uit het LDC p14

  Fris je kennis van de verkeersregels op p14

  Repair Caf in Essen p15

  Gert is eerste Fair Trade ambassadeur p15

  woNENBESTUUR

  In de kijker p04

  Kort p06

  Bib in volle beweging p07

  Parking mindervaliden p08

  Vergroot de hoop p08

  openbaar domein p09

  wK op groot scherm p09

  coLoFoNEssen Info is het maandelijkse infomagazine van het Gemeentebestuur van Essen Verschijnt 11 x per jaar, niet in augustus Oplage: 8.150 ex. Redactieadres: dienst communicatie, Heuvelplein 23, 2910 Essen, T 03 670 01 46, F 03 670 01 55, info@essen.be, www.essen.be Druk: Vanden Broele Group, Brugge Verantwoordelijke uitgever: Gaston Van Tichelt, gemeentehuis, Heuvelplein 23, 2910 Essen, voor het college van burgemeester en schepenen Deze uitgave werd gedrukt op milieuvriendelijk papier met inkten op plantaardige basis. De papiersoort bestaat voor 60 % uit gerecycleerd papier en komt voor 40 % uit duurzaam bosbeheer (EU Eco Flower & FSC-gecertificeerd) Coverfoto: Jasper Van Tilburgh

  Deadline: De activiteiten voor de zomerbrochure moesten ten laatste ingeleverd worden op 6 mei 2014 via www.UiTdatabank.be.

  12

  04

  08

  Groenafval storten is ook sluikstorten p10

  Kringlooptuinieren p11

  Verkeersinfo p13

  wegwijzer p13

  F

  oto

  jasp

  er v

  an t

  ilbu

  rgh

 • Beste Essenaar,

  Essen is n en al dynamiek. Als u het nog niet bent, dan zal u waarschijnlijk na het lezen van dit mooie magazine er wl van overtuigd zijn. Van een repair caf tot een bioweek, van fairtrade tot nieuwe parkeerplaatsen voor mensen met een beperking. Goede zaken dus die onze gemeente klaar maken voor de toekomst. En als toemaatje de zomerbrochure die aantoont dat er ongelooflijk veel verenigingen zijn die knappe evenementen opzetten, zodat u gerust vakantie kan houden in eigen gemeente!

  Helaas moeten we ook vaststellen dat dynamiek soms ook op een andere manier speelt. Sommige evoluties doen pijn. Al eens op een zaterdagvoormiddag in het centrum van Essen geweest? De verdichting van het centrum leidt tot veel (auto)verkeer. Vandalisme en zinloos geweld komen helaas ook in onze gemeente voor. wrevel ontstaat daar waar anderen zich onvoldoende aanpassen aan onze normen. Typisch voorbeeld: een Nederlander die tegen de richting in geparkeerd staat.

  Zijn we nu fatalistisch? Nee, zeker niet. De gemeente moet voorop gaan om deze uitdagingen aan te pakken. Het nieuwe woonbeleidsplan legt meer nadruk op woonkwaliteit. Te kleine, gebrekkige huisjes mogen niet op de huurmarkt komen. Intern worden plannen gemaakt om de mobiliteit en de parkeerproblemen in het centrum aan te pakken. Met andere woorden: de dynamiek van een gemeente moet in goede banen worden geleid.

  Met een gezonde dosis positivisme, ambitie en werkkracht zal Essen ook morgen nog een prachtige gemeente zijn!

  oNTSPANNEN

  wandelen in 't spoor van wereldoorlog I p16

  Toelage socio-culturele verenigingen p16

  p17

  www.esseninbeeld.be p22 Nuttige adressen p23

  Het eerste woordVAN Uw BURGEMEESTER

  04

  19

  07

  3 | H

  et e

  erst

  e w

  oord

  in Essen

  F

  oto

  jasp

  er v

  an t

  ilbu

  rgh

 • 4 | I

  n de

  kijk

  er

  Het is voor de unieke sfeer dat we naar Brazili gaan. Al die duizenden mensen uit heel de

  wereld die samenkomen, dat is toch fantastisch. De matchen zelf kan je

  beter thuis voor tv volgen.

 • In alle uithoeken van de wereld tellen supporters met spanning af naar 12 juni, de dag dat gastland Brazili en Kroati het wereldkampioenschap voetbal op gang trappen. Ook bij ons begint de

  WK-koorts serieus te stijgen. Niet in het minst bij Jef Debacker, Jos Van Loon, Stan Uytdewilligen, Diane Van Ginderen en Johan Wannes Antonissen. Het vijftal uit Essen reist binnenkort naar Brazili om er onze Rode Duivels aan te moedigen.

  t Rooi DuvelkeJef, Jos, Stan, Diane en wannes zijn samen lid van t Rooi Duvelke uit Essen, een van de officieel erkende supportersclubs van het nationale elftal. onze fanclub in Essen telt ongeveer 185 leden. Als je kaartjes wil bemachtigen voor het wK, kan je maar beter aangesloten zijn, zegt Jos Van Loon, gewezen schepen in Essen en al vele jaren vurige fan van de Rode Duivels. Ik ben niet aan mijn eerste wK toe. In Spanje, Itali en de VS was ik er ook al bij. Samen op de foto met Maradona, de openingsgoal van Erwin Van den Bergh in 82, het doelpunt van Philippe Albert tegen Nederland in orlando: allemaal onvergetelijke momenten.

  Beter op tvStan, Jos en Jef trekken straks samen per huurauto door de gaststeden Belo Horizonte, Rio de Janeiro en So Paulo. Ikzelf zal alleen de partij tegen Algerije bijwonen. Ik ben nogal een reislustig type. Er valt nog genoeg te bezichtigen en ik heb er ook Belgische kennissen, zegt Jef. Stan kijkt vooral uit naar de unieke sfeer op het wK. Het is feitelijk daarvoor dat ik het doe. Al die duizenden mensen uit heel de wereld die samenkomen, dat is toch fantastisch. De matchen zelf kan je beter thuis voor tv volgen. Kaarten bestellen was trouwens een heel ingewikkelde zaak. Zonder mijn dochter en kleinzoon Kilian zou het me niet zijn gelukt.

  Belgian Red Devil Camp Diane Van Ginderen en partner Johan Antonissen, die in 1990 en 1998 ook al van de partij waren, willen er vooral een unieke vakantie van maken. Naast de drie groepswedstrijden van de Belgen, willen we graag nog wat rondtrekken. we willen zeker ook het Belgian Red Devil Camp bezoeken in Rio en verbroederen met supporters van andere landen. wat met de veiligheid? Je moet de gevaren niet gaan opzoeken. we zitten in goede hotels en zijn ingent. Ik denk dat de muggen nog de grootste plaag worden, vertelt Diane. Mijn vrouw en dochters zijn toch niet helemaal gerust. Ze hopen dat ik nog terugkom, gekscheert Stan. 5

  | In

  de k

  ijker

  Brazil, here we come

  ESSENAARS GAAN RoDE DUIVELS LIVE AANMoEDIGEN oP

  HET wK VoETBAL

  essenaars jef Debacker, Diane van ginderen, johan antonissen,

  stan uytdewilligen en jos van loon stappen binnenkort op het vliegtuig richting brazili.

 • KORt Ben je een boseigenaar?

  De Essense senioren houden in het kader van Vlaanderen Feest op 9 juli een seniorenfeest in sporthal Heuvelhal. De senioren en de gemeente doen een op-roep aan de kinderen en klein-kinderen om dan BoB te zijn. Zo kunnen de senioren genieten van een frisse pint of een opkik-kerende porto. Het senioren-feest eindigt om 17.00 uur.

  6 | K

  ort

  wil je als landbouwer af van je overtollige voorraad silobanden aan een voordelig tarief, of wil je beschadigde silobanden ruilen voor intacte exemplaren? Neem dan contact op met oVAM via silobanden@ovam.be of op het nummer 015 284 267. oVAM heeft een plan uitgewerkt om de banden op een wettelijke en betaalbare wijze op te ruimen.

  301De gemeente kocht onlangs voor 301 meter aan extra herashekken (50) en dranghekken (60) aan. Verenigingen kunnen de hekken samen met heel wat ander materiaal ontlenen voor evenementen die in Essen plaatsvinden. Wat je allemaal kan ontlenen ontdek je op www.essen.be/evenementenloket.

  BoB gezocht

  Inzameling silobanden

  Bezit je een stuk bos? word dan gratis lid van de Bosgroep Ant-werpen Noord. De bosgroepen informeren, sensibiliseren en organiseren cursussen voor bos-eigenaars. Als lid ontvang je vier keer per jaar het tijdschrift de Bosgazet en krijg je de kans om aan een voordelige prijs bosplant-soen aan te kopen. Meer info vind je op www.bosgroepen.be.

  De SpyckerInteresse in het rijke en soms verras-sende verleden van Essen? Dan kun-nen we je De Spycker aanbevelen, het jaarboek van de Heemkundige Kring. Je vindt er een brede waaier aan onderwerpen in terug. over de oorlog, maar net zo goed over de indrukwekkende carrire van Roger Van Gool uit wildert, ooit de eerste miljoenentransfer in de Bundesliga. Het jaarboek kost 15 euro. Verkrijg-baar in het Heemhuis, VVV De Tas-berg en krantenwinkel Essen Press.

 • op 1 juni sluiten de drie buitenposten de deuren, een noodzakelijke eerste stap naar de modernisering van de bib.

  SLUITING BUITENPoSTEN IS EERSTE STAP IN oMVoRMING BIBLIoTHEEK

  BESTUUR

  Bib in volle beweginguitleenposten niet langer houdbaar. Van-af 1 juni gaan ze dicht. Door het aanbod te concentreren in de hoofdbibliotheek in de Stationsstraat, worden er heel wat nieuwe activiteiten mogelijk en kunnen we ook de kwaliteit van de dienstverlening verbeteren.

  ZelfuitleenMomenteel is er een plan in opmaak voor de bib van de toekomst. Vanaf volgend jaar breiden we de openingsuren uit en slaan we de weg van de automatisering in. Als bezoeker schrijf je dan je boeken

  Een verregaande automatisering, een ruimer centraal aanbod en langere openingsuren: ziedaar de speerpunten voor de Essense bibliotheek van morgen. De komende jaren wil het gemeentebestuur meer dan ooit inzetten op een moderne, klantgerichte dienstverlening.

  Rustig studeren? welkom in de bib!Kan je je thuis niet focussen op je boeken? Is er te veel kabaal om je goed te kunnen concentreren? Ben je te snel afgeleid door die tv en gameconsole? Probeer eens de bib!

  Veel studenten uit het hoger onderwijs zitten volop in hun blokperiode. Een rustige omgeving vinden om te studeren kan het verschil betekenen tussen s