Essen info december 2014

Click here to load reader

 • date post

  06-Apr-2016
 • Category

  Documents

 • view

  219
 • download

  0

Embed Size (px)

description

 

Transcript of Essen info december 2014

 • maandelijks infomagazinedecember 2014 jaargang 41

  Ivan Janssens ontvangt culturele prijsLeert jong en oud alles over wereldoorlogen

  Gratis fruit voor leerlingenGemeente Essen zorgt voor transport

  IGEAN neemt containerpark overBetere openingsuren voor de Essenaar

  Tweede Repair Caf komt eraanGeef je oude spullen een nieuw leven

 • LEVEN

  Info uit het LDC p12

  Infonamiddag zorgsituatie p12

  Gratis appelen en peren voor Essense scholen p13

  woNENBESTUUR

  In de kijker p04

  Kort p06

  Gemeente Essen draagt containerpark over p07

  Essen voorbereid op mogelijke afschakeling p08

  Veilig van oud naar nieuw p09

  Repair Caf p10

  COLOFONEssen Info is het maandelijkse infomagazine van het Gemeentebestuur van Essen Verschijnt 11 x per jaar, niet in augustus Oplage: 8.150 ex. Redactieadres: dienst communicatie, Heuvelplein 23, 2910 Essen, T 03 670 01 46, F 03 670 01 55, info@essen.be, www.essen.be Druk: Vanden Broele Group, Brugge Verantwoordelijke uitgever: Gaston Van Tichelt, gemeentehuis, Heuvelplein 23, 2910 Essen, voor het college van burgemeester en schepenen Deze uitgave werd gedrukt op milieuvriendelijk papier met inkten op plantaardige basis. De papiersoort bestaat voor 60% uit gerecycleerd papier en komt voor 40% uit duurzaam bosbeheer (EU Eco Flower & FSC-gecertificeerd) Coverfoto: Jasper Van Tilburgh

  Deadline: Gelieve de activiteiten voor de uitgave van januari 2015 ten laatste in te leveren op maandag 8 december 2014 via www.UiTdatabank.be.

  13

  04

  11

  Essen winterklaar p11

  Verkeersinfo p11

  wegwijzer p11

  F

  oto

  jasp

  er v

  an t

  ilbu

  rgh

 • Beste Essenaar

  De laatste weken is onze gemeente mooi in het nationaal nieuws geweest, zowel in Vlaanderen als in Nederland. Het onderwerp is iets minder: een eventuele afschakeling van elektriciteit. Essen werd getoond als een voorbeeldgemeente die zich adequaat voorbereidt.

  Allemaal goed en wel, maar uiteraard hopen we allemaal dat de voorbereiding niet uit de kast moet worden gehaald. De kans dat het effectief tot een afschakeling komt, is gelukkig heel klein. Maar dat er hoe dan ook al aan gedacht moet worden, is een schande op zichzelf. Dit magazine is niet het forum om daarover een proces te maken, maar het staat vast dat de schade voor ons land - vandaag al - niet gering is.

  Het is onze job om met de nodige creativiteit en contacten, en gebruik makend van de expertise die we in de gemeente hebben, een realistisch noodplan op te maken. Zo laten we zien dat onze gemeente genoeg slagkracht heeft om deze situatie ordentelijk te beheersen, in dienst van onze bevolking.

  Slagkracht. In de bestuurskunde wordt er meer en meer op gehamerd om hierin te investeren. En dat op velerlei domeinen. In het andere geval duikt het fusiespook op. Het is dus de taak om ook op het vlak van bijvoorbeeld communicatie, voorbereiding van grote investeringen, digitalisering, evenementenbeheer, enzovoort de nodige expertise in huis te hebben. Daarvoor hebben we de juiste mensen nodig, maar ook het gepaste materieel en een goede organisatie. Niet steeds zichtbaar, maar achter de schermen zeker aanwezig.

  Zo geven we vorm aan de nv Essen!

  oNTSpANNEN

  Cultuurprijs voor Ivan Janssens p14

  Tokyo Boys p14 Den Uil in je mailbox p15

  T-NIGHT p16

  Badstop zoekt volk p17 p18

  Essen in Beeld p22

  Nuttige adressen p23

  Het eerste woordVAN Uw BURGEMEESTER

  04

  14

  10

  3 | H

  et e

  erst

  e w

  oord

  in Essen

  F

  oto

  ro

  ger

  van

  gin

  der

  en

 • 4 | I

  n de

  kijk

  er

  We hopen op minstens 20 deelnemers tijdens het EK en nog

  veel meer mensen op de fuif.

 • De tweede editie van het Essens

  Kampioenschap Kolonisten van Catan vindt

  plaats op 13 december in Caf Den Block. Een

  vriendengroep die gebeten is door het spelletje,

  wil de opbrengst schenken aan Make A Wish

  Vlaanderen. Om extra geld in de lade te krijgen,

  is er s avonds een fuif met djs die vroeger de

  Essense dansvloeren aan het shaken kregen.

  Gek van het spelJasper van Landeghem is een van die vrienden die de smaak van het bekende gezelschapsspel zwaar te pakken heeft. onze vriendengroep is echt gek van dit spel. we spelen het n keer in de maand en houden een score bij. op het einde van het jaar krijgt de winnaar een wisselbeker en mag zich dan Koning van Catan noemen. we zijn nogal fanatiek."

  Inschrijven tot 10 decemberVoor deze editie hoopt de organisatie minstens 20 deelnemers bijeen te krijgen. Je inschrijven kost 5,00 euro en drank wordt verkocht aan 1,25 euro. Er wordt gespeeld met voorrondes en een finale. Deelnemers hoeven geen eigen spel mee te nemen, alleen veel goesting om te spelen. Inschrijven kan tot 10 december via Facebook. Typ gewoon 'Catan for Life' in de zoekbalk.

  'Vroeger was alles beter'we beseffen dat hier niet genoeg geld mee wordt ingezameld. Daarom is er s avonds een fuif in Den Block. onder de slogan vroeger was alles beter draait een heel team aan djs muziek van vroeger en nu. De prijzen om iets te drinken zijn ook van vroeger. Zo hopen we minstens 400 euro in te zamelen.

  Music For LifeDe geldinzamelactie kadert in de actie Music For Life van Studio Brussel. Net als vorig jaar kies je nu je eigen goed doel. Registreer je actie op www.musicforlife.be. 5

  | In

  de k

  ijker

  CAtAn FOR LIFE

  VRIENDENGRoEp ZAMELT GELD IN VooR MAKE A wISH VLAANDEREN

  m

  arg

  o t

  ilbo

  rgh

  s

 • KORt Rustig blokken in de bib

  Na acht jaar gemeenteraad zet Luc Van wezel (53, CD&V) een stap opzij voor Marita Verpalen. Luc kon nog moeilijk het werk op zijn veebedrijf, zijn vrije tijd en de politiek combineren. Marita Ver-palen werkt bij het gelijknamige autocarbedrijf en reisbureau. Haar politieke interesses zijn preventie-ve gezondheidszorg en zelfstan-dige ondernemers.

  6 | K

  ort

  Tijdens de feestdagen sluiten de gemeentediensten zoals het zwembad, het oCMw, de bibilio-theek, het containerpark en het gemeentehuis enkele dagen de deuren. op 25 en 26 december en op 1 en 2 januari zijn we geslo-ten. Let er ook op dat zwembad De Vennen de hele kerstvakantie gesloten is. Bedankt voor jullie begrip!

  574In Essen zijn er 574 mensen geregistreerd als orgaandonor. Dat is amper 3,13 % van de Essense bevolking. De welzijnsraad van de gemeente Essen doet daarom een oproep om je te laten registreren als orgaandonor. Meer informatie vind je op pagina 10.

  Nieuw raadslid

  Even toe in feestperiode

  op zoek naar een rustige plek waar je geconcentreerd kan studeren? Dan ben je meer dan welkom in de bib. Laat drie dagen op voorhand weten of je de studeerruimte wil gebruiken via bib@essen.be. Je kan er zelfs buiten de openings-uren studeren, papieren afdrukken en gratis gebruik maken van wifi. Meer info vind je op de webpagina www.essen.bibliotheek.be

  Begaan met je buur(t)?ook in Essen zijn er solidaire mensen en buurtcomits die hun wijk een warm hart toedragen, bijvoorbeeld door een marktje of speelstraten te organiseren, of de buurtkapel te onderhouden. Voel je je betrokken bij je buurt en plan je bepaalde initiatieven? De gemeente ondersteunt je. Contacteer de Vrijetijdsbalie via vrijetijd@essen.be, 03 670 01 56.

 • BESTUUR

  BETERE opENINGSUREN VooR ESSENAAR

  Het gemeentebestuur besliste dat vanaf 1 januari 2015 onze intercommunale IGEAn het containerpak van Essen zal uitbaten. Met deze overname wil de gemeente de service en dienstverlening verbeteren.

  Hetzelfde, maar beterIn een speciale editie van de afvalkrant die je eind december in de brievenbus krijgt, wordt dit in detail toegelicht. op het containerpark zelf blijft alles hetzelfde, maar je kan ook op andere containerparken terecht, wat heel wat voordelen biedt aan de Essenaar.

  Verruiming van de openingsurenHet containerpark van Essen zal langer open zijn op dinsdag, woensdag en vrijdag, namelijk tot 17.00 uur in plaats van tot 16.00 uur.

  Gemeente Essen draagt containerpark over aan IGEAn

  Naburige containerparkenMet je identiteitskaart krijg je ook toegang tot de containerparken van Brasschaat, Kalmthout en wuustwezel. Daardoor kan je elke dag ergens met je afval terecht. Bovendien is er van maandag tot en met vrijdag dagelijks op een van de containerparken een avondopening tot 19.00 uur gegarandeerd.

  Makkelijk in gebruik Enkele jaren geleden werd het containerpark van Essen vernieuwd. Daar was IGEAN toen al nauw bij betrokken. De manier van werken en de inrichting werden toen afgesteld op de werkwijze van IGEAN en is dezelfde als in de andere gemeenten. Dit maakt het gebruik van de containeparken voor de klanten alleen maar makkelijker.

  overzicht openingsurennieuwe openingsuren containerpark EssEN vanaf 1 januari 2015

  maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag

  voormiddag

  namiddag

  gesloten 09.00 - 12.00 uur 09.00 - 12.00 uur gesloten 09.00 - 12.00 uur 09.00 - 16.00 uurgesloten 13.00 - 17.00 uur 13.00 - 17.00 uur 13.00 - 19.00 uur 13.00 - 17.00 uur

  Openingsuren containerpark BrassChaat

  maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag

  voormiddag

  namiddag

  gesloten 09.00 - 12.00 uur 09.00 - 12.00 uur 09.00 - 12.00 uur gesloten 09.00 - 16.00 uur13.00 - 19.00 uur 13.00 - 17.00 uur 13.00 - 17.00 uur 13.00 - 17.00 uur gesloten

  Openingsuren containerpark KaLmthOut

  maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag

  voormiddag

  namiddag

  gesloten gesloten 09.00 - 12.00 uur gesloten 09.00 - 12.00 uur