Essen info mei 2014

Click here to load reader

 • date post

  07-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  220
 • download

  3

Embed Size (px)

description

Maandelijks informatieblad gemeente Essen

Transcript of Essen info mei 2014

 • maandelijks infomagazinemei 2014 jaargang 41

  (H)eerlijk winkelen in EssenOm te winnen, moet je knippen

  Samentuinen in Essen Eigen groentjes aan de spoorwegloods

  Verkiezingen op 25 meiElektronisch stemmen in tien stappen

  Site Lonka verrijst uit zijn asVernieuwingsproject in hartje Essen

 • LEVEN

  Info uit het dienstencentrum p16

  Dag van het Buitengewone Kind p16

  World Fair Trade Day p17

  Opendeurdag secundaire scholen p18

  Werelddag zonder tabak p18

  WONENBESTUUR

  In de kijker p04

  Kort p06

  Naar de stembus p07

  Elektronisch stemmen p08

  Alarmsysteem BE-Alert p10

  Zitdag invullen belastingsaangifte p10

  Omgeving Lonka p11

  COLOFONEssen Info is het maandelijkse infomagazine van het Gemeentebestuur van Essen Verschijnt 11 x per jaar, niet in augustus Oplage: 8.150 ex. Redactieadres: dienst communicatie, Heuvelplein 23, 2910 Essen, T 03 670 01 46, F 03 670 01 55, info@essen.be, www.essen.be Druk: Vanden Broele Group, Brugge Verantwoordelijke uitgever: Gaston Van Tichelt, gemeentehuis, Heuvelplein 23, 2910 Essen, voor het college van burgemeester en schepenen Deze uitgave werd gedrukt op milieuvriendelijk papier met inkten op plantaardige basis. De papiersoort bestaat voor 60 % uit gerecycleerd papier en komt voor 40 % uit duurzaam bosbeheer (EU Eco Flower & FSC-gecertificeerd) Coverfoto: Jasper Van Tilburgh

  Deadline: Gelieve de activiteiten voor de uitgave van juni 2014 ten laatste in te leveren op woensdag 7 mei 2014 via www.UiTdatabank.be.

  13

  07

  11

  Samentuinen aan de spoorwegloods p12

  Laat je stookolietank verwijderen p13

  Uitblazen op nieuwe banken p13

  Overzicht grote wegenwerken p14

  Rookmelders verplicht p15

 • Beste Essenaar

  Onder ons zijn er heel wat mensen met een of andere beperking. Heel wat mensen, met heel wat schakeringen, met dikwijls ook heel wat zorgen.

  Vandaag gaan wij heel anders om met mensen met een beperking dan vroeger. Technologische mogelijkheden en andere pedagogische benaderingen hebben als gunstig gevolg dat mensen met een beperking meer dan vroeger zoveel mogelijk op een normale manier participeren aan de (lokale) samenleving. Mensen met een beperking zijn niet zielig en kunnen samen met hun familie en vrienden genieten van momenten van humor, vreugde en liefde. Kortom, mensen met een beperking horen er gewoon bij, zijn Essenaars zoals u en ik.

  De graad van beschaving kan je aflezen van de mate waarin iedereen positief wordt meegetrokken. Essen is op dat vlak alvast een hele warme gemeente. De OCMW-zorgpremie staat model voor heel Vlaanderen en Essen is n van de weinige gemeenten waar zorgboerderijen financieel door de gemeente worden ondersteund. Onze sportverenigingen zijn actief op het vlak van de G-sport, de KBG doet hele mooie dingen, enzovoort.

  Twee initiatieven zijn zeker bijzonder: op 1 juni organiseren de Molenheidevrienden in het centrum van onze gemeente de Wielerkoers voor Visueel Gehandicapten. Een topper op sportief vlak. En op 10 mei vindt de Dag van het Buitengewone Kind plaats. Dit schitterende initiatief met vele vrijwilligers verdient alle lof, en toont perfect aan wat voor een warme gemeente Essen is. Vrijwilligers en welzijnswerkers, van harte bedankt!

  ONTSpANNEN

  Zomeraanbod kinderen p19

  Vraag je speelstraat aan p19

  Zomersportweken p20

  Jouw activiteit in de zomerbrochure p20

  p21

  Essen in beeld p26 Nuttige adressen p27

  Het eerste woordVAN UW BURGEMEESTER

  07

  20

  08

  3 | H

  et e

  erst

  e w

  oord

  in Essen

 • 4 | I

  n de

  kijk

  er

  De fiets is een van de belangrijkste vervoersmiddelen voor senioren en verdient

  daarom ook degelijke infrastructuur. .

 • De seniorenraad blijft ijveren voor goede fietspaden en doet dit onder meer door - reeds voor de twaalfde keer - een fietstocht te organiseren op 8 mei 2014. De fiets is immers een van de belangrijkste vervoersmiddelen voor senioren en verdient daarom ook degelijke infrastructuur.

  Samen met lokale politiciSamen met lokale politici zal de seniorenraad langs enkele kritieke punten fietsen waar plaats is voor verbetering. Na de fietstocht zal de toestand van de fietspaden besproken worden met de burgemeester.

  Iedereen welkomAlle senioren zijn welkom, ook zij die niet aangesloten zijn bij een (senioren)vereniging. Als je mee wil rijden, word je om 13.00 uur verwacht aan het Heuvelplein. De fietstocht vertrekt om 13.30 uur. Onderweg voorzien we

  een koffiepauze.

  InschrijvenWie zich vooraf inschrijft,

  kan aansluitend nog genieten van een etentje (koude schotel met brood) aan 8 euro. Voor meer informatie kan je terecht bij Jef Verbist. Je kan hem bereiken via 03 667 39 85

  of via jef.verbist2@telenet.be.

  5 | I

  n de

  kijk

  er

  Seniorenraad fietst voor veilig verkeer

  FIETSERS VERDIENEN GOEDE INFRASTRUCTUUR

 • kORt Essen in bloei

  Winnen doe je met de Belgerin-kel-lotjes! De campagne Met belgerinkel naar de winkel loopt nog tot 31 mei 2014. Vergeet je lotnummer niet te registreren op de Belgerinkel-website. Door te fietsen win je elke dag: zuur-stof, gezondheid, ontspanning, veiligheid, geld en leuke prijzen! Neem snel een kijkje op de web-site www.belgerinkel.be.

  6 | k

  ort

  Donderdag 1 mei (dag van de arbeid) en 29 mei (Hemelvaart) sluiten de gemeentediensten de deuren. Dat betekent dat ook de bibliotheek, het OCMW, het zwembad en het containerpark gesloten zijn. Gelieve daar reke-ning mee te houden. Op 2 en 30 mei zijn de diensten gewoon terug geopend. Alvast bedankt voor het begrip.

  15Het is een cijfer van een tijdje geleden, maar werd pas onlangs bekendgemaakt. Dankzij het buurtpreventieteam van Nispen, werden er vijftien verdachten gearresteerd in verband met grensoverschrijdende drugshandel. De Nederlandse politie werkte daarvoor vlot samen met de politiezone Grens.

  Fietsen is winnen

  Sluitingsdagengemeente

  In mei zorgen we weer voor bloe-menmanden en bloembakken in het straatbeeld. Dit jaar hangen er bloemen aan de Molenhoek, de Sint-Jansstraat, de Stations-straat, aan het stationsgebouw, bij Molenheike en op nog veel meer plaatsen. Daar fleuren niet enkel de mensen, maar ook de bijen en vlinders van op. Die laatste kunnen onze hulp goed gebruiken. Voel je dus vrij om veel bloemen te zaaien.

  Controles inHuybergsebaanDe werken aan de Moerkantse-baan zorgen tijdelijk voor extra verkeer in een aantal aanpalende straten. Vooral in de Huybergse-baan nemen bestuurders het niet zo nauw met de snelheidsbeper-kingen, tot ergernis van de buurt-bewoners. Het gemeentebestuur heeft de politie daarom opdracht gegeven om hier extra snelheids-controles uit te voeren.

 • SAMENVALLENDE VERKIEZINGEN Op 25 MEI

  BESTUUR

  Met zn allen naar de stembus Wettig afwezige kiezersDe stemming is verplicht. Je bent wettig afwezig als je vooraf bij de dienst burger-zaken laat weten om n van volgende redenen niet te kunnen stemmen:

  medische redenen: je bewijst dat met een medisch attest

  beroepsredenen: je bewijst dat met een attest van de werkgever

  je bent schipper, marktkramer of ker-misreiziger: de burgemeester maakt hiervoor een verklaring op

  je bent van je vrijheid beroofd: je hebt een attest van de directeur van de instelling

  je geloofsovertuiging: je hebt een attest van de religieuze overheid

  studieredenen: je hebt een attest van jouw onderwijsinstelling

  een toeristisch verblijf in het buitenland: je hebt een bewijs van je reis of legt een verklaring op eer af

  Bezorg je kiesoproepbrief samen met het attest dat jouw afwezigheid bewijst bij de dienst burgerzaken of meld je afwezigheid via het E-loket en bewaar zelf het attest van afwezigheid.

  Volmacht gevenAls je om n van bovenstaande redenen niet kan stemmen en je hebt daar een bewijs van, dan kan je volmacht geven. Je kan het volmachtformulier afhalen bij de dienst burgerzaken of downloaden op

  de gemeentelijke website www.essen.be/burgerzaken. Afwezigen die om toeris-tische redenen in het buitenland verblij-ven, moeten bovendien een apart attest laten opmaken door de burgemeester.Volmacht kan gegeven worden aan een-der welke andere kiesgerechtigde. Iedere gemachtigde kan maar n keer volmacht krijgen. Geef jouw kiesoproepbrief, het at-test van afwezigheid en het volmachtfor-mulier mee met de persoon die in jouw plaats gaat stemmen. Let op: de gemach-tigde moet jouw stem uitbrengen in jouw kieslokaal.

  OefenstembureauWie wil oefenen met de stemcomputer, kan terecht in het gemeentehuis (hal Bur-gerzaken) of in LDC t Gasthuis. Op beide locaties kan je tijdens de openingsuren de elektronische stemprocedure opfrissen in ons oefenstembureau.

  Maak een welbewuste keuzeDe openbare bib van Essen organiseert in samenwerking met Vormingplus Antwerpen een vormingsavond over de verkiezingen. We willen je van de nodige basisinformatie voorzien om een bewuste en overwogen stem uit te brengen.

  Plaatsen zijn beperktWe maken gebruik van het educatieve materiaal ontwikkeld door vzwToemeka (beweging voor een verstaanbare samenleving) en de sociale stemtest. De vorming vindt plaats in de bib, Stationsstraat 23, op woensdag 14 mei van 19.30 tot 22.00 uur. Inkom bedraagt 2 euro. Er zijn slechts 25 plaatsen beschikbaar, dus tijdig inschrijven is de boodschap. Dat kan bij voorkeur per mail via bib@essen.be, maar ook aan de balie van de bib of telefonisch op het nummer 03 667 26 98.

  Dienst Burgerzaken03 670 01 39 burgerzaken@essen.be

  Meer info?

  Op zondag 25 mei 2014 vinden de verkiezingen plaats van het Europees Parlement, de kamer van Volksvertegenwoordigers en het Vlaams Parlement. Elke