Essen info mei 2014

28
maandelijks infomagazine mei 2014 jaargang 41 (H)eerlijk winkelen in Essen Om te winnen, moet je knippen Samentuinen in Essen Eigen groentjes aan de spoorwegloods Verkiezingen op 25 mei Elektronisch stemmen in tien stappen Site Lonka verrijst uit zijn as Vernieuwingsproject in hartje Essen

description

Maandelijks informatieblad gemeente Essen

Transcript of Essen info mei 2014

Page 1: Essen info mei 2014

maandelijks infomagazine

mei 2014 jaargang 41

(H)eerlijk winkelen in EssenOm te winnen, moet je knippen

Samentuinen in Essen Eigen groentjes aan de spoorwegloods

Verkiezingen op 25 meiElektronisch stemmen in tien stappen

Site Lonka verrijst uit zijn asVernieuwingsproject in hartje Essen

Page 2: Essen info mei 2014

LEVEN

Info uit het dienstencentrum p16

Dag van het Buitengewone Kind p16

World Fair Trade Day p17

Opendeurdag secundaire scholen p18

Werelddag zonder tabak p18

WONENBESTUUR

In de kijker p04

Kort p06

Naar de stembus p07

Elektronisch stemmen p08

Alarmsysteem BE-Alert p10

Zitdag invullen belastingsaangifte p10

Omgeving Lonka p11

COLOFONEssen Info is het maandelijkse infomagazine van het Gemeentebestuur van Essen • Verschijnt 11 x per jaar, niet in augustus • Oplage: 8.150 ex. • Redactieadres: dienst communicatie, Heuvelplein 23, 2910 Essen, T 03 670 01 46, F 03 670 01 55, [email protected], www.essen.be • Druk: Vanden Broele Group, Brugge • Verantwoordelijke uitgever: Gaston Van Tichelt, gemeentehuis, Heuvelplein 23, 2910 Essen, voor het college van burgemeester en schepenen • Deze uitgave werd gedrukt op milieuvriendelijk papier met inkten op plantaardige basis. De papiersoort bestaat voor 60 % uit gerecycleerd papier en komt voor 40 % uit duurzaam bosbeheer (EU Eco Flower & FSC-gecertificeerd) • Coverfoto: Jasper Van Tilburgh

Deadline: Gelieve de activiteiten voor de uitgave van juni 2014 ten laatste in te leveren op woensdag 7 mei 2014 via www.UiTdatabank.be.

13

07

11

Samentuinen aan de spoorwegloods p12

Laat je stookolietank verwijderen p13

Uitblazen op nieuwe banken p13

Overzicht grote wegenwerken p14

Rookmelders verplicht p15

Page 3: Essen info mei 2014

Beste Essenaar

Onder ons zijn er heel wat mensen met een of andere beperking. Heel wat mensen, met heel wat schakeringen, met dikwijls ook heel wat zorgen.

Vandaag gaan wij heel anders om met mensen met een beperking dan vroeger. Technologische mogelijkheden en andere pedagogische benaderingen hebben als gunstig gevolg dat mensen met een beperking meer dan vroeger zoveel mogelijk op een normale manier participeren aan de (lokale) samenleving. Mensen met een beperking zijn niet zielig en kunnen samen met hun familie en vrienden genieten van momenten van humor, vreugde en liefde. Kortom, mensen met een beperking horen er gewoon bij, zijn Essenaars zoals u en ik.

De graad van beschaving kan je aflezen van de mate waarin iedereen positief wordt meegetrokken. Essen is op dat vlak alvast een hele warme gemeente. De OCMW-zorgpremie staat model voor heel Vlaanderen en Essen is één van de weinige gemeenten waar zorgboerderijen financieel door de gemeente worden ondersteund. Onze sportverenigingen zijn actief op het vlak van de G-sport, de KBG doet hele mooie dingen, enzovoort.

Twee initiatieven zijn zeker bijzonder: op 1 juni organiseren de Molenheidevrienden in het centrum van onze gemeente de Wielerkoers voor Visueel Gehandicapten. Een topper op sportief vlak. En op 10 mei vindt de Dag van het Buitengewone Kind plaats. Dit schitterende initiatief met vele vrijwilligers verdient alle lof, en toont perfect aan wat voor een warme gemeente Essen is. Vrijwilligers en welzijnswerkers, van harte bedankt!

ONTSpANNEN

Zomeraanbod kinderen p19

Vraag je speelstraat aan p19

Zomersportweken p20

Jouw activiteit in de zomerbrochure p20

p21

Essen in beeld p26 Nuttige adressen p27

Het eerste woordVAN UW BURGEMEESTER

07

20

08

3 | H

et e

erst

e w

oord

in Essen

Page 4: Essen info mei 2014

4 | I

n de

kijk

er

De fiets is een van de belangrijkste vervoersmiddelen voor senioren en verdient

daarom ook degelijke infrastructuur. . ”

Page 5: Essen info mei 2014

De seniorenraad blijft ijveren voor goede fietspaden en doet dit onder meer door - reeds voor de twaalfde keer - een fietstocht te organiseren op 8 mei 2014. De fiets is immers een van de belangrijkste vervoersmiddelen voor senioren en verdient daarom ook degelijke infrastructuur.

Samen met lokale politiciSamen met lokale politici zal de seniorenraad langs enkele kritieke punten fietsen waar plaats is voor verbetering. Na de fietstocht zal de toestand van de fietspaden besproken worden met de burgemeester.

Iedereen welkomAlle senioren zijn welkom, ook zij die niet aangesloten zijn bij een (senioren)vereniging. Als je mee wil rijden, word je om 13.00 uur verwacht aan het Heuvelplein. De fietstocht vertrekt om 13.30 uur. Onderweg voorzien we

een koffiepauze.

InschrijvenWie zich vooraf inschrijft,

kan aansluitend nog genieten van een etentje (koude schotel met brood) aan 8 euro. Voor meer informatie kan je terecht bij Jef Verbist. Je kan hem bereiken via 03 667 39 85

of via [email protected].

5 | I

n de

kijk

er

Seniorenraad fietst voor veilig verkeer

FIETSERS VERDIENEN GOEDE INFRASTRUCTUUR

Page 6: Essen info mei 2014

kORt Essen in bloei

Winnen doe je met de Belgerin-kel-lotjes! De campagne ‘Met belgerinkel naar de winkel’ loopt nog tot 31 mei 2014. Vergeet je lotnummer niet te registreren op de Belgerinkel-website. Door te fietsen win je elke dag: zuur-stof, gezondheid, ontspanning, veiligheid, geld en leuke prijzen! Neem snel een kijkje op de web-site www.belgerinkel.be.

6 | k

ort

Donderdag 1 mei (dag van de arbeid) en 29 mei (Hemelvaart) sluiten de gemeentediensten de deuren. Dat betekent dat ook de bibliotheek, het OCMW, het zwembad en het containerpark gesloten zijn. Gelieve daar reke-ning mee te houden. Op 2 en 30 mei zijn de diensten gewoon terug geopend. Alvast bedankt voor het begrip.

15Het is een cijfer van een tijdje geleden, maar werd pas onlangs bekendgemaakt. Dankzij het buurtpreventieteam van Nispen, werden er vijftien verdachten gearresteerd in verband met grensoverschrijdende drugshandel. De Nederlandse politie werkte daarvoor vlot samen met de politiezone Grens.

Fietsen is winnen

Sluitingsdagengemeente

In mei zorgen we weer voor bloe-menmanden en bloembakken in het straatbeeld. Dit jaar hangen er bloemen aan de Molenhoek, de Sint-Jansstraat, de Stations-straat, aan het stationsgebouw, bij Molenheike en op nog veel meer plaatsen. Daar fleuren niet enkel de mensen, maar ook de bijen en vlinders van op. Die laatste kunnen onze hulp goed gebruiken. Voel je dus vrij om veel bloemen te zaaien.

Controles inHuybergsebaanDe werken aan de Moerkantse-baan zorgen tijdelijk voor extra verkeer in een aantal aanpalende straten. Vooral in de Huybergse-baan nemen bestuurders het niet zo nauw met de snelheidsbeper-kingen, tot ergernis van de buurt-bewoners. Het gemeentebestuur heeft de politie daarom opdracht gegeven om hier extra snelheids-controles uit te voeren.

Page 7: Essen info mei 2014

SAMENVALLENDE VERKIEZINGEN Op 25 MEI

BESTUUR

Met z’n allen naar de stembus Wettig afwezige kiezersDe stemming is verplicht. Je bent wettig afwezig als je vooraf bij de dienst burger-zaken laat weten om één van volgende redenen niet te kunnen stemmen:

medische redenen: je bewijst dat met een medisch attest

beroepsredenen: je bewijst dat met een attest van de werkgever

je bent schipper, marktkramer of ker-misreiziger: de burgemeester maakt hiervoor een verklaring op

je bent van je vrijheid beroofd: je hebt een attest van de directeur van de instelling

je geloofsovertuiging: je hebt een attest van de religieuze overheid

studieredenen: je hebt een attest van jouw onderwijsinstelling

een toeristisch verblijf in het buitenland: je hebt een bewijs van je reis of legt een verklaring op eer af

Bezorg je kiesoproepbrief samen met het attest dat jouw afwezigheid bewijst bij de dienst burgerzaken of meld je afwezigheid via het E-loket en bewaar zelf het attest van afwezigheid.

Volmacht gevenAls je om één van bovenstaande redenen niet kan stemmen en je hebt daar een bewijs van, dan kan je volmacht geven. Je kan het volmachtformulier afhalen bij de dienst burgerzaken of downloaden op

de gemeentelijke website www.essen.be/burgerzaken. Afwezigen die om toeris-tische redenen in het buitenland verblij-ven, moeten bovendien een apart attest laten opmaken door de burgemeester.Volmacht kan gegeven worden aan een-der welke andere kiesgerechtigde. Iedere gemachtigde kan maar één keer volmacht krijgen. Geef jouw kiesoproepbrief, het at-test van afwezigheid en het volmachtfor-mulier mee met de persoon die in jouw plaats gaat stemmen. Let op: de gemach-tigde moet jouw stem uitbrengen in jouw kieslokaal.

OefenstembureauWie wil oefenen met de stemcomputer, kan terecht in het gemeentehuis (hal Bur-gerzaken) of in LDC ’t Gasthuis. Op beide locaties kan je tijdens de openingsuren de elektronische stemprocedure opfrissen in ons oefenstembureau.

Maak een welbewuste keuzeDe openbare bib van Essen organiseert in samenwerking met Vormingplus Antwerpen een vormingsavond over de verkiezingen. We willen je van de nodige basisinformatie voorzien om een bewuste en overwogen stem uit te brengen.

Plaatsen zijn beperktWe maken gebruik van het educatieve materiaal ontwikkeld door vzwToemeka (beweging voor een verstaanbare samenleving) en de sociale stemtest. De vorming vindt plaats in de bib, Stationsstraat 23, op woensdag 14 mei van 19.30 tot 22.00 uur. Inkom bedraagt 2 euro. Er zijn slechts 25 plaatsen beschikbaar, dus tijdig inschrijven is de boodschap. Dat kan bij voorkeur per mail via [email protected], maar ook aan de balie van de bib of telefonisch op het nummer 03 667 26 98.

Dienst Burgerzaken03 670 01 39 • [email protected]

Meer info?

Op zondag 25 mei 2014 vinden de verkiezingen plaats van het Europees Parlement, de kamer van Volksvertegenwoordigers en het Vlaams Parlement. Elke kiezer die is ingeschreven op de kiezerslijst ontvangt uiterlijk op 11 mei 2014 een oproepbrief met de post. Een woordje uitleg!

Elektronisch stemmenDe stembureaus zijn op zondag 25 mei 2014 geopend van 8.00 tot 16.00 uur. In Essen wordt er elektronisch gestemd. Je zal opgeroepen worden om te stemmen in het stembureau van de wijk waar je woonde op 1 maart 2014, het moment waarop de kiezerslijst werd opgemaakt. Het adres van het stembureau staat ver-meld op je kiesoproepbrief.

Wat neem je mee?

je identiteitskaart

je kiesoproepbrief

Ben je gemachtigde? neem dan mee:

je identiteitskaart

je eigen kiesoproepbrief

het volmachtformulier, het bewijs van afwezigheid of de verklaring op eer en bij afwezigheid om toeristische redenen: het toestemmingsformulier van de burgemeester

de kiesoproepbrief van de volmachtgever

Op de twee volgende pagina's kan je, als handig geheugenopfrissertje, nog eens de

elektronische stemprocedure overlopen. Knip de pagina met daarop het stappenoverzicht

gerust uit en neem het mee naar de stembus! 7 | B

estu

ur

Page 8: Essen info mei 2014

federale, Vlaamse en europese Verkiezingen - 25 mei 2014

8 | B

estu

ur

BESTUUR

Page 9: Essen info mei 2014

federale, Vlaamse en europese Verkiezingen - 25 mei 2014

9 | B

estu

ur

BESTUUR

Page 10: Essen info mei 2014

10 |

Bes

tuur

BESTUUR

BE-Alert: verneem het als allereerste

ESSEN IS pILOOTGEMEENTE VOOR NIEUW ALARMSySTEEM

Stuur geen anonieme meldingen

ZITDAGEN Op 5 EN 12 MEI IN HET LDC

Invullen van belastingsaangifteDe ambtenaren van de Federale Overheidsdienst (FOD) Financiën komen op de maandagen 5 en 12 mei naar LDC ’t Gasthuis om te helpen met het invullen van de aangiftes van de personenbelasting.

Het invullen van je belastingsaangifte is geen sinecure. Kom daarom naar ’t Gasthuis, Nollekensstraat 5. Tussen 9.30 en 15.00 uur zullen drie ambtena-ren je verder helpen.

Vergeet je documenten nietOm alles vlot te laten verlopen neem je mee:

de aangifte(n)

de laatste aanslag (aanslagjaar 2013 – inkomsten 2012)

De beste en snelste manier om een melding te sturen naar de gemeente, is via het invulformulier op de gemeentelijke website.

Vermeld je contactgegevensVaak krijgt de gemeente een geschre-ven melding over een bepaald pro-bleem. Soms gebeurt dat in naam van een hele straat of een buurt. In dat laatste geval wordt wel eens vergeten een afzender of contactper-soon te vermelden. Meldingen waar-bij geen contactpersonen opgegeven zijn, kan de gemeente ook niet be-antwoorden. Dus denk er aan: mel-dingen zijn welkom, maar vergeet je contactgegevens niet mee te delen.

Sinds kort beschikken de provincies en het nationaal Crisiscentrum over een operationele toegang tot BE-Alert. Met het nieuwe alarmeringskanaal wil de overheid de bevolking bij een noodsituatie sneller verwittigen en duidelijker informeren.

Op gemeentelijk niveau wordt BE-Alert in eerste instantie getest door 33 piloot-gemeenten, waaronder ook Essen.

Schrijf je inIn heel wat noodsi-tuaties is een snelle verwittiging van de be-volking cruciaal. Naar-gelang de situatie en op basis van persoon-

lijke voorkeur van de burger, zal Be-Alert een verwittiging sturen via:

een telefonisch spraakbericht

een sms

een e-mail

een fax

of via de sociale media

Ook een combinatie van die kanalen is mogelijk. Om een bericht te ontvangen, moet je je wel online inschrijven. Meld

je daarvoor aan op de website be-alert.be, zodat we in geval van nood zo veel mogelijk mensen tegelijk kun-nen verwittigen. BE-Alert werd ontwikkeld naar aanleiding van het pukkelpopdrama, nu bijna drie jaar geleden.

Belastingscontrole • 02 577 65 30Meer info?

alle inkomstenfiches (fiches van lonen, pensioenen, brugpensioen, werkloosheid, ziektevergoedingen, …)

alle bewijzen voor aftrek (pensioensparen, leningen, levensverzekeringen, kinderopvang, pWa, dienstencheques, energiebesparende uitgaven, enz…)

Campus CoppensOp de kantoren van de FOD Financiën in Maria-Ter-Heide (Campus Coppens), Ruiterijschool in Brasschaat, helpen ze je ook met het invullen van de aangiften. Je kan er in de maand mei alle werkdagen terecht van 9.00 tot 12.00 uur. In juni is het kantoor alle werkdagen doorlopend geopend van 9.00 tot 15.00 uur.

op 5 en 12 mei kan je in het ldC terecht voor het invullen van je belastingsbrief.

03 670 01 46 • [email protected] info?

Page 11: Essen info mei 2014

11 |

Bes

tuur

BESTUUR

GROEN LICHT VOOR VERNIEUWINGSpROJECT IN HET DORpSCENTRUM VAN ESSEN

Op de plek waar vroeger de zoetwarenfabriek van Lonka stond, verrijst binnenkort een gloednieuwe woon- en winkelwijk. Het gemeentebestuur van Essen leverde zopas de bouwvergunning af voor de eerste fase van het ambitieuze inbreidingsproject tussen de Nieuwstraat, Nollekensstraat en het Smeyerspad.

Buurtpleintje en ondergrondse parkeerruimteVan zodra alle vergunningen op zak zijn, start vastgoedontwikkelaar Condominium uit Antwerpen na de zomer met de bouw van een nieuwe Carrefourvestiging en 48 appartementen boven en naast de winkel. Er komt op termijn een buurtpleintje, alsook een onder- en bovengrondse parkeerruimte. De nieuwe parking is voor een groot stuk publiek toegankelijk en helpt de parkeerdruk op de omgeving te verlagen.

Carrefour blijft gewoon openDe huidige Carrefour Market krijgt een andere locatie, maar blijft gewoon open tot het nieuwe gebouw iets verderop helemaal af-gewerkt is. In een tweede en derde fase plant de ontwikkelaar een woonerf met 23 eengezinswoningen en naar alle waarschijn-lijkheid een aantal sociale woongelegenheden. Of hoe een mis-troostige industriesite weer tot leven wordt gewekt en een eigen-tijdse invulling krijgt.

www.condominium.beMeer info?

Sinds 1 april 2014 is Essen stedenbouwkundig ontvoogd. Dat betekent dat de gemeente voortaan alle aanvragen tot stedenbouwkundige attesten of (verkavelings)vergunningen die binnen de reguliere procedure vallen, autonoom kan afhandelen.

TijdswinstDe gemeente kan de aanvragen nog steeds voor advies aan de geweste-lijk stedenbouwkundig ambtenaar voorleggen, maar is dat niet langer verplicht. De vergunningsprocedure zal daardoor in veel gevallen sneller verlopen. In sommige dossiers kan dit zelfs een tijdswinst van dertig da-gen opleveren.

TermijnenDe uiterste behandelingstermijn voor aanvragen is – indien geen openbaar onderzoek – 75 dagen vanaf de ont-vankelijkheids- en volledigheidsver-klaring in plaats van 105 dagen. Voor verkavelingen is dat 150 dagen. Wel behoudt ‘Stedenbouw Antwerpen’

de mogelijkheid om beroep aan te tekenen tegen de beslissing van het college van burgemeester en schepe-nen binnen de dertig dagen na bete-kening van de beslissing.

Vijf voorwaarden Om ontvoogd te zijn, moet een ge-meente een goedgekeurd ruimtelijk structuurplan hebben, een gemeen-telijke stedenbouwkundige ambte-naar aangesteld hebben en over drie goedgekeurde inventarissen beschik-ken: een plannenregister, een vergun-ningenregister en een inventaris van onbebouwde percelen.

Essen ‘ontvoogd’ op stedenbouwkundig vlak

Dienst Ruimtelijke Ordening03 670 01 43

[email protected]

Meer info?

Omgeving Lonka verrijst uit zijn as

Page 12: Essen info mei 2014

12 |

Won

en

WONEN

BEpERK JE ECOLOGISCHE VOETAFDRUK EN KWEEK JE EIGEN GROENTEN

Op de terreinen van de spoorwegloods leggen we een 40-tal tuinen van 50m² aan. Wie wil, kan daar een tuintje huren om op een ecologische manier eigen groenten te kweken. Met dit project willen we Essenaars die geen eigen of een te kleine tuin hebben de mogelijkheid bieden om een moestuin aan te leggen.

Het project zorgt voor een gezonde tijds-besteding en levensstijl, maar ook voor prettige sociale contacten met andere tuinders én een financieel voordeel.

Zin om mee te tuinieren?Iets meer dan de helft van de tuinen is na een vorige oproep al gereserveerd. Je kan je dus nog steeds opgeven om deel te nemen. Ben je een beginner? Geen probleem. De gemeente en Velt vzw on-dersteunen je via een basiscursus eco-logisch tuinieren en praktijkbegeleiding op het terrein.

Samentuinen aan de spoorwegloods

VoordeligevoorwaardenJaarlijks betaal je een huurprijs van 25 euro voor een tuin van 50m². Een éénmalige waarborg bedraagt 25 euro. Voor de ba-siscursus ecologisch tuinieren met praktijk-begeleiding betaal je 15 euro. De gemeente voorziet de basisvoor-zieningen zoals een berging, gemeenschap-

pelijke ruimte en tuin, compostplaats, aanleg tuinen, omheining en het voor-bereiden van de grond.

Start teelt maart 2015Deze zomer en dit najaar doen we de voorbereidende werken van de grond en de constructies. Ook zullen we enkele doedagen organiseren. We leggen samen de paden in hakselhout aan. De cursus ecologisch tuinieren geeft Velt vzw begin 2015, zodat we in maart echt kunnen starten met het tuinieren.

Milieudienst03 670 01 47

[email protected]

Meer info?

“Wat je zelf kweekt, smaakt altijd beter!

tim Wuytstoekomstig (samen)tuinder

Wij kijken er echt naar uit om te beginnen tuinieren. Onze tuin is nogal klein en hier krijgen we alle ruimte om onze favoriete groenten te kweken. We wonen dicht bij de brug, dus is het niet te ver wandelen. We slaan hier twee vliegen in één klap: ik kan tijdens het weekend mijn hobby uitoefenen én we krijgen er verse, zelfgekweekte groentjes voor in de plaats. En wat je zelf kweekt, smaakt altijd beter!

”©

jasp

er V

an t

ilbu

rgh

Page 13: Essen info mei 2014

WONEN

Laat je tank goedkoop verwijderen

KRIJG TOT € 200

De gemeente en IGEAN organiseren jaarlijks een samenaankoop om zo oude stookolietanks door een erkende firma te laten verwijderen of te laten saneren aan de scherpste prijs.

De oude stookolietanks vormen een bedreiging voor het milieu. Vroeg of laat komt de oude olie in de bodem terecht. De milieuwetgeving legt dan ook op dat elke tank die buiten gebruik wordt gesteld, eerst geledigd, gereinigd en vervolgens verwijderd of opgevuld wordt.

Schrijf je in voor 15 juniWil je ook genieten van die voorwaarden, stel je dan voor 15 juni 2014 vrijblijvend kandidaat bij de intergemeentelijke milieudienst van IGEAN, tel. 03 350 08 29 of [email protected] met vermelding van ‘Tankslag 2014’. De effectieve uitvoering zal plaatsvinden in de periode september-november.

Subsidie van max. 200 euroVergeet ook niet de gemeentelijke subsidie van maximum 200 euro aan te vragen! Je vindt de toelage terug via de website door in de zoekbalk ‘stookolietank’ te typen of op de homepage te klikken op ‘subsidieloket’ > 'bouwsubsidies'.

Milieudienst03 670 01 47 • [email protected]

Meer info?

Even uitblazen op nieuwe bankenHet fietspad aan De Vijvers, dat naast de spoorlijn tussen Wildert en Kalmthout loopt, kreeg dankzij Regionaal Landschap de Voorkempen een rustplaats met houtwal en bijenhotel. De gemeente plaatste er een nieuwe picknicktafel. Tijdens de eerste stemronde gaven Essenaars aan dat zij dit plekje opgeknapt wilden zien.

Verkies De Vijvers tot allermooiste buiten-gewoon plekjeIn heel Vlaanderen werden dergelijke verwaarloosde plekjes getransformeerd tot buiten-gewone plekjes. Binnenkort kan je weer stemmen om de rustplaats aan De Vijvers tot allermooiste buiten-gewoon plekje te verkiezen. Als Essen verkozen wordt, krijgen we een heus publieksevenement waarmee het project wordt afgesloten. Alle info vind je op www.buitengewoneplekjes.be.

De heideroute is een fietstocht die je langs Raaiberg

leidt. Aan de kapel kan je even pauzeren.

In het Rose Grononpad ben je eventjes weg van alle drukte. Een houtwal beschermt je tegen de wind en je hebt een ontspannen uitzicht op de weiden.

Ook de kapel aan de kloosterstraat werd gerenoveerd.

Je vindt er nu een gezellig tuintje met picknickbank.

13 |

Won

en

Page 14: Essen info mei 2014

E19

E34

E19

E19

E17

N49/E34

E17

E40

E40

E40

E40

A17

E313

E411

E313

E314

E314

N49/E34

FRANKRIJK

ANTWERPEN

SINT-NIKLAAS LIER

KONTICH

MECHELEN

LEUVEN

HASSELTGENK

HAM

TURNHOUT

LUMMEN

GENT

TIELT

AALST

BRUGGEOOSTENDE

MIDDELKERKEEEKLO ZELZATE

MALDEGEM

TORHOUT

BRUSSEL

LUXEMBURG

NEDERLAND

NEDERLAND

NEDERLAND

HERENTALS

01

08

0902

06

05

03

16

19

17

2111 15

12

10

2018

13

16

2223

14

04

07

@wegenenverkeer

Wegenenverkeer.be voor alle details van deze en andere werkenverkeerscentrum.be voor actuele verkeersinformatie

Laat u niet verrassen, kijk op:

Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft in 2014 verschillende grote werven gepland. Voor een overzicht van alle werven, kijk op wegenenverkeer.be en laat je niet verrassen.

opnieuW verkeershinder door WegenWerken

opgeletMet de wagen vertrekken? eerst wegenenverkeer.be/werven2014 checken!

01 e17 Afbraak douanegebouwen t.h.v. Menen en herinrichting snelweg (parking Rekkem)

▶ februari t.e.m. apriL

02 e17 Herstelling brug Gentbrugge t.h.v. Jozef Vervaenestraat, richting Antwerpen

▶ apriL t.e.m. mei

03 a17/e403 Plaatsen van nieuwe brugligger en volledige renovatie bovenbouw brug B51 t.h.v. Oekene

▶ maart t.e.m. mei

04 e313/e314 Plaatsen van geluidsschermen t.h.v. Lummen

▶ maart t.e.m. apriL

05 e19 Structureel onderhoud en aanleg spitsstrook tussen Antwerpen Noord en afrit St. Job

▶ maart t.e.m. eind juni

06 a12 Vervangen bruggen O7 en O8 t.h.v. Londerzeel

▶ apriL 2014 t.e.m. augustus 2015

07 e314 Brugherstelling t.h.v. overbrugging Brusselsesteenweg (N2) in Herent

▶ apriL t.e.m. augustus

08 r8 Vernieuwen toplaag en waar nodig vernieuwen onderlaag (Kortrijk)

▶ paasvakantie

09 e40 Structureel onderhoud asfalt tussen Aalter en St. Denijs-Westrem richting Brussel

▶ 25 apriL t.e.m. juni

10 e313 Structureel onderhoud asfalt en kortsluiten in- en uitvoegstroken tussen verkeerswisselaar Lummen en complex 26bis (Zolder)

▶ apriL t.e.m. oktober

11 n49/e34 Structureel onderhoud asfalt t.h.v. Zwijndrecht en Melsele

▶ mei t.e.m. augustus

12 e314 Plaatsen van geluidsschermen t.h.v. Westlaan in Heusden-Zolder

▶ augustus

13 viaduct b401 Sanering viaduct in Gent ▶ juni t.e.m. oktober

14 a17/e403 Structureel onderhoud asfalt (fase 1) tussen Brugge en Torhout richting Kortrijk

▶ juni

15 e34 Structureel onderhoud asfalt tussen Oelegem en Zoersel in beide richtingen

▶ juni t.e.m. september

16 a17/e403 en a19 Structureel onderhoud betonin beide richtingen t.h.v. Kortrijk

▶ juLi t.e.m. augustus (5 Werkdagen per rijrichting)

17 e17 Structureel onderhoud asfalt tussen ring Antwerpen (R1) en Kruibeke, en tussen Kennedytunnel en Antwerpen-West (richting Gent)

▶ juLi t.e.m. augustus

18 e17 Structureel onderhoud asfalt tussen complex Sint-Niklaas en complex Haasdonk richting Antwerpen

▶ tWeede heLft juLi

19 r22/r0 Herinrichting Woluwelaan in Machelen

▶ augustus 2014 t.e.m. maart 2017

20 e313 Structureel onderhoud asfalt t.h.v. Westerlo-Geel-Laakdal-Meerhout richting Antwerpen

▶ augustus t.e.m. september

21 r2 Sanering Beverentunnel (koker richting Beveren)

▶ september

22 a17/e403 Structureel onderhoud asfalt (fase 2) tussen Torhout en Brugge richting Brugge

▶ september t.e.m. oktober

23 a18/e40 Structureel onderhoud asfalt tussen Oostduinkerke en Veurne richting Frankrijk

▶ najaar 2014

14 |

Won

en

Page 15: Essen info mei 2014

Meer info?Alle lokale verkeersinformatie op

www.essen.be

VERKEERSINFO16 MEI 2014 - Verkeersdag Sint-Jozefschool

Op vrijdag 16 mei organiseert de Sint-Jozefschool een ver-keersdag. De Maststraat zal die dag verkeersvrij zijn vanaf de Moerkantsebaan tot aan de Epicealaan en dit vanaf 8.00 uur ’s ochtends tot 15.25 uur ’s middags. Er is geen omleiding voorzien.

31 MAART TOT 11 JULI 2014 - Rioleringswerken Moerkantsebaan (Fase 2)

De werken vinden plaats vanaf het kruispunt Rouwmoer tot aan het Kruispunt Zandfort. De algemene omleiding loopt via de Stationsstraat – Nieuwstraat – Kapelstraat – Spijker – Kalmthoutsesteenweg – Huybergsebaan.

De lokale omleiding loopt via de Nolsebaan – Velodreef – Nolsebaan – Huybergsebaan – Verbindingsstraat.

15 |

Won

en |

Won

en

Rookmelders in huurwoningen zijn verplicht

VERHUREN ZONDER ROOKMELDER STRAFBAAR

Verhuurders moeten ervoor zorgen dat er in de huurwoningen rookmelders hangen. Dat is al sinds 1 januari 2013 verplicht. Alle huurwoningen waarvoor een huurcontract is afgesloten na 31 december 2012 moeten uitgerust zijn met minstens één rookmelder. Voor de al bestaande huurcontracten is er een gefaseerde invoering van de verplichting voorzien.

Minstens één rookmelder per bouwlaagOm aan de rookmeldersverplichtingen te voldoen moet een zelfstandige woning (ééngezinswoning, appartement of studio) of kamerwoning op elke bouwlaag uitgerust zijn met minstens één rookmelder. In kamerwoningen moet bovendien elke kamer uitgerust zijn met een rookmelder.

Strenge voorwaardenDe rookmelder zelf moet CE gemarkeerd zijn, voldoen aan de

Uw straat nader verklaard door onze dorpsgids maria gommeren

NieuwstraatIn de 15de eeuw werd een nieuwe weg aangelegd van het centrum

van Essen naar de kerk van Nispen. Dat werd gaandeweg

de Essense hoofdstraat die leidde naar het Kerkeneind, waar in 1729 de eerste echte

kerk is gebouwd. Voordien werd voornamelijk gebruik gemaakt van Essendonk om Nispen te bereiken.

norm NBN EN 14604, reageren op de rookontwikkeling bij brand door het produceren van een scherp geluidssignaal en mag niet van het ionische type zijn.

Wat als je niet voldoet aan de verplichtingen?De woning voldoet dan niet meer aan de minimale veiligheid-, gezondheids- en woonkwaliteitsvereisten van de Vlaamse Wooncode en zijn bijgevolg niet meer conform. Als de verhuurder een conformiteitsattest aanvraagt, zal hem dat geweigerd worden. De afwezigheid van rookmelders is echter geen reden om een woning ongeschikt te verklaren, maar het verhuren ervan is wel strafbaar.

WegWijzer

ROOKMELDERS redden levens!

rookmelders geven een tijdige brandwaarschuwing. juist omdat je daardoor meer tijd hebt om te reageren, zijn er minder dodelijke slachtoffers en is er minder schade.

E19

E34

E19

E19

E17

N49/E34

E17

E40

E40

E40

E40

A17

E313

E411

E313

E314

E314

N49/E34

FRANKRIJK

ANTWERPEN

SINT-NIKLAAS LIER

KONTICH

MECHELEN

LEUVEN

HASSELTGENK

HAM

TURNHOUT

LUMMEN

GENT

TIELT

AALST

BRUGGEOOSTENDE

MIDDELKERKEEEKLO ZELZATE

MALDEGEM

TORHOUT

BRUSSEL

LUXEMBURG

NEDERLAND

NEDERLAND

NEDERLAND

HERENTALS

01

08

0902

06

05

03

16

19

17

2111 15

12

10

2018

13

16

2223

14

04

07

@wegenenverkeer

Wegenenverkeer.be voor alle details van deze en andere werkenverkeerscentrum.be voor actuele verkeersinformatie

Laat u niet verrassen, kijk op:

Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft in 2014 verschillende grote werven gepland. Voor een overzicht van alle werven, kijk op wegenenverkeer.be en laat je niet verrassen.

opnieuW verkeershinder door WegenWerken

opgeletMet de wagen vertrekken? eerst wegenenverkeer.be/werven2014 checken!

01 e17 Afbraak douanegebouwen t.h.v. Menen en herinrichting snelweg (parking Rekkem)

▶ februari t.e.m. apriL

02 e17 Herstelling brug Gentbrugge t.h.v. Jozef Vervaenestraat, richting Antwerpen

▶ apriL t.e.m. mei

03 a17/e403 Plaatsen van nieuwe brugligger en volledige renovatie bovenbouw brug B51 t.h.v. Oekene

▶ maart t.e.m. mei

04 e313/e314 Plaatsen van geluidsschermen t.h.v. Lummen

▶ maart t.e.m. apriL

05 e19 Structureel onderhoud en aanleg spitsstrook tussen Antwerpen Noord en afrit St. Job

▶ maart t.e.m. eind juni

06 a12 Vervangen bruggen O7 en O8 t.h.v. Londerzeel

▶ apriL 2014 t.e.m. augustus 2015

07 e314 Brugherstelling t.h.v. overbrugging Brusselsesteenweg (N2) in Herent

▶ apriL t.e.m. augustus

08 r8 Vernieuwen toplaag en waar nodig vernieuwen onderlaag (Kortrijk)

▶ paasvakantie

09 e40 Structureel onderhoud asfalt tussen Aalter en St. Denijs-Westrem richting Brussel

▶ 25 apriL t.e.m. juni

10 e313 Structureel onderhoud asfalt en kortsluiten in- en uitvoegstroken tussen verkeerswisselaar Lummen en complex 26bis (Zolder)

▶ apriL t.e.m. oktober

11 n49/e34 Structureel onderhoud asfalt t.h.v. Zwijndrecht en Melsele

▶ mei t.e.m. augustus

12 e314 Plaatsen van geluidsschermen t.h.v. Westlaan in Heusden-Zolder

▶ augustus

13 viaduct b401 Sanering viaduct in Gent ▶ juni t.e.m. oktober

14 a17/e403 Structureel onderhoud asfalt (fase 1) tussen Brugge en Torhout richting Kortrijk

▶ juni

15 e34 Structureel onderhoud asfalt tussen Oelegem en Zoersel in beide richtingen

▶ juni t.e.m. september

16 a17/e403 en a19 Structureel onderhoud betonin beide richtingen t.h.v. Kortrijk

▶ juLi t.e.m. augustus (5 Werkdagen per rijrichting)

17 e17 Structureel onderhoud asfalt tussen ring Antwerpen (R1) en Kruibeke, en tussen Kennedytunnel en Antwerpen-West (richting Gent)

▶ juLi t.e.m. augustus

18 e17 Structureel onderhoud asfalt tussen complex Sint-Niklaas en complex Haasdonk richting Antwerpen

▶ tWeede heLft juLi

19 r22/r0 Herinrichting Woluwelaan in Machelen

▶ augustus 2014 t.e.m. maart 2017

20 e313 Structureel onderhoud asfalt t.h.v. Westerlo-Geel-Laakdal-Meerhout richting Antwerpen

▶ augustus t.e.m. september

21 r2 Sanering Beverentunnel (koker richting Beveren)

▶ september

22 a17/e403 Structureel onderhoud asfalt (fase 2) tussen Torhout en Brugge richting Brugge

▶ september t.e.m. oktober

23 a18/e40 Structureel onderhoud asfalt tussen Oostduinkerke en Veurne richting Frankrijk

▶ najaar 2014

WONEN

Huisvestingsambtenaar 03 670 01 43 • [email protected]

Meer info?

Page 16: Essen info mei 2014

Dankzij fietswandelen kan iedereen meeVanaf maandag 5 mei om 13.00 uur maakt LDC ’t Gasthuis elke week een fietstocht. De tochtjes zijn niet te lang (ongeveer 25 km) en worden tegen een rustig tempo (13 km/u) afgelegd. Zo kan iedereen die mee wil fietsen, volgen. Vrijwilligers stippelen de tocht uit en begeleiden de groep. Het vertrek is altijd aan de parking van het LDC. Op voorhand inschrijven is niet nodig.

dienstenCentrUmInfo uit het

ldC ‘t gasthuisnollekensstraat 5

03 663 69 04 • [email protected] elke weekdag van 10.00 - 16.30 uur

Infonamiddag over ziekteverzekeringIn de ziekteverzekering is het systeem van de verhoogde tegemoetkoming aangepast. Om te weten hoe de huidige wetgeving in elkaar zit, nodigt het LDC een medewerker van de mutualiteit uit. De toegang is gratis. Afspraak op dinsdag 6 mei om 13.30 uur. Bingo op maandagKom naar het LDC op maandag 19 mei 13.30 uur om prijzen te winnen. Schrijf je in voor 16 mei. Je deelname kost 2 euro.

Fietsspecial Op dinsdag 13 mei om 13.30 uur is er een fietsspecial. Zij die moeilijk kunnen fietsen, kunnen dankzij de go-cart van De Bijster toch een ritje maken. De passagiers moeten niet meetrappen en kunnen ontspannen en genieten van het ritje. Wil je deelnemen, laat dan iets weten aan het LDC.

Groepsuitstap naar LierOp donderdag 22 mei verkennen we onder begeleiding van een gids de pallieterstad aan de Nete. Na de wandeling kan je horecazaken of winkeltjes verkennen. We verzamelen om 09.00 uur aan het station van Essen. Schrijf je in via ’t Gasthuis voor 4 euro. Het treinticket koop je zelf.

PROGRAMMA MEI 2014

LEVEN

16 |

Leve

n

EEN DAG VOOR HET BUITENGEWOON KIND

Op zaterdag 10 mei organiseert de gemeente, samen met enthousiaste vrijwilligers, op de boerderij van Jan en Rien Uytdewilligen voor de dertiende keer een speciale dag voor kinderen en jongeren met een mentale beperking.

Ronald (20) en Thomas (18) van Mastricht zijn er vanaf de eerste editie al bij. Hun zus, Stefanie, is vrijwilliger en kan niet genoeg be-nadrukken wat zo’n dag voor deze kinderen betekent.

De dag van het jaar“Voor veel kinderen is dit dé dag van het jaar. Soms verzetten ze er speciaal hun vakantie voor. Ro-nald en Thomas zijn helemaal weg van de tractors, quads en machi-nes. Ronald kan niet praten maar maakt alles duidelijk door gebaren. Hij begint spontaan te dansen bij het horen van muziek en loopt de

hele dag rond. Thomas beleeft de dag heel anders: hij houdt niet zo van drukte. Dankzij zijn bege-leiders beleeft hij toch ook een mooie dag. Ze vinden het heerlijk om eens een dag in de belangstel-ling te staan.

Individuele begeleidingDe dag brengt veel werk met zich mee. De individuele begeleiding is nodig omdat elk kind een andere beperking heeft. We denken ook aan de veiligheid: sommige kin-deren hebben bepaalde zorgen of medicatie nodig. Daarom is het belangrijk dat we gemotiveerde vrijwilligers vinden.”

“Heerlijk om een dag in de belangstellingte staan”

“Je krijgt er zoveel moois voor in de plaats.

Stefanie van Mastrichtvrijwilliger en lid van de stuurgroep

“Als er mensen zijn die zich graag als vrijwilliger willen aanbieden, voor dit jaar of de volgende jaren, dan mogen zij ons steeds contacteren. De datum wijzigt jaarlijks en we proberen altijd rekening te houden met vakanties of examens. Het is een vermoeiende dag, maar je krijgt er zoveel moois voor in de plaats.”

Meer info?03 670 01 56 • [email protected]

Page 17: Essen info mei 2014

17 |

Leve

n

LEVEN

Op 10 mei 2014 viert de wereld World Fair trade Day. Als milieubewuste FairtradeGemeente wil Essen haar burgers kennis laten maken met eerlijke handel. Want als burger kan je echt iets betekenen voor het Zuiden én het milieu.

Je zou ervan versteld staan wat je als consument allemaal kan doen ter pro-motie van eerlijke wereldhandel! Eerlijke handel geeft producenten in het Zuiden sterke eigen benen en draagt op die manier bij tot duurzame ontwikkeling. Bouw een duurzame levensstijl op en zoek in je aankopen een evenwicht tus-sen lokale, biologische en eerlijke pro-ducten.

Ook jij kan iets doen!Denk eens na over je winkellijstje. Welke producten zou je eenvoudig door een duurzame variant kunnen vervangen?

World Fair trade DayMAAK Op 10 MEI KENNIS MET EERLIJKE HANDEL

Koffie, rijst, wijn, maar ook groenten en fruit recht van bij de boer. Bovendien hebben de meeste supermarkten een rijk gamma aan fairtrade- en bioproducten.

eerlijke handel geeft producenten in het zuiden sterke eigen benen.

Meer info?Dienst Internationale Samenwerking

03 670 01 56 • [email protected]

(h)eerlijk(h)eerlijk (h)eerlijk(h)eerlijkisgespeeldgespeeld gewonnengewonnen

Dienst Duurzaam Milieu- en Natuurbeleid Dienst Noord – Zuidbeleid

Koningin Elisabethlei 22 | 2018 Antwerpen

StartBio, mijn natuur

Lekker puur2 31 4 5

76 8 9

(h)eerlijkbezig!

Go BIOGo!

Het zuiden

dankt u! 1 doos Fairtrade pralines

Finish!

(h)eerlijk(h)eerlijk (h)eerlijk(h)eerlijkisgespeeldgespeeld gewonnengewonnen

Breng je volle spaarkaart binnen en win een (h)eerlijke biomand!

1 reep FAIRTRADE-

chocolade

Om te winnen, moet je... knippen!Zet je extra in tij-dens de maand mei en toon dat het anders kan. Knip de logo’s van je duurzame producten uit en kleef ze op de spaarkaart hieronder. Denk er even over na en het zal eenvoudiger blijken dan eerst gedacht.

Ben je al zover?Doe dan mee met Fairtrade@work of FairTrade@School en organiseer op je school of werk een ludieke actie.

Page 18: Essen info mei 2014

31 MEI, IK BEN ROOKVRIJ

Werelddag zonder tabak

LEVEN

(h)eerlijk(h)eerlijk (h)eerlijk(h)eerlijkisgespeeldgespeeld gewonnengewonnen

Toegestane logo’s om te kleven:

Naam . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Voornaam . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

E-mail. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Telefoon. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Als.je.een.volle.spaarkaart.hebt,.bezorg.die.danaan.de.Vrijetijdsbalie.,.wij.zorgen.ervoor.dat.er.iets....

lekkers.wacht.op.jou.aan.de.balie!.Smakelijk.en.bedankt.voor.je.deelname!

Spaar een reep fairtradechocoladeOp.10.mei.2014.is.het.World.Fair.Trade.Day ..We.willen.zo.veel.mogelijk.mensen.laten.kennismaken.met.eerlijke.handel.en.zo.mee.zorg.dragen.voor.het.Zuiden.én.het.milieu .Als.milieubewuste.FairtradeGemeente.trakteert.Essen.de.deelnemers.met.volle.spaarkaarten.op.een.reep.fairtradechocolade ..

Spelregels•..Kleef.in.elk.vakje.het.logootje.van.een.fairtrade-.

of.bioproduct.dat.je.hebt.geconsumeerd ..•..Heb.je.in.totaal.10.producten.geconsumeerd,.bezorg.dan.

deze.kaart.ingevuld.aan.de.Vrijetijdsbalie.in.het.. .gemeentehuis ..

•..De.volledig.ingevulde.kaarten.kunnen.van.1.mei.tot.en.met.6.juni.binnengeleverd.worden .

•..FAiRTRADEFANS.maken.bovendien.kans.op.een.(h)eerlijke biomand t.w.v. 35,00 euro.

Wil.je.als.FairTradeFan.geregistreerd.worden?

JA./.NEE.Meer.info:.www .fairtradegemeenten .be/essen

18 |

Leve

n

De overstap van basis- naar secundair onderwijs is een belangrijke en grote stap. Ook jongeren die na de eerste of tweede graad opnieuw een keuze moeten maken, willen dat graag doordacht doen.

De Essense secundaire scholen zetten hun deuren open en verwelkomen kinderen en ouders om kennis te maken met hun onderwijsaanbod.

Op zaterdag 10 mei kan je tussen 14.00 en 17.00 uur terecht in het College (Rouwmoer 7) en in het Don Bosco-Mariaberginstituut (Kloosterstraat 70).

Op zondag 11 mei kan je tijdens hun restaurantdag van 11.30 tot 14.30 uur de informatiestand van het Erasmusathenum (Hofstraat 14) bezoeken.

De opendeurdag van het Sint-Jozefinstituut (Hofstraat 56) was al op 26 april, maar je kan na telefonisch contact ook op een ander moment de school bezoeken of om een gesprek vragen.

Je kinderen een sigaret zien aansteken: veel ouders zien het liever niet gebeuren. Ze tegenhouden is niet evident.

Als de ouders roken afkeuren, zijn kinderen minder geneigd om ermee te beginnen.

Duidelijke afspraken over het gebruik van al-

cohol en drugs zijn belangrijk.

Online tips en tricksGeef zelf het goede voorbeeld. Als je zelf rookt, is de kans groter dat jouw kinderen ook roker worden. www.gezondop-voeden.be biedt informatie

aan ouders die hun kinderen gezond willen opvoeden. Met behulp van artikels en filmpjes waarin herkenbare discus-sies worden nagespeeld, doe-opdrachten en tests geeft de website ouders de kans om over concrete situaties na te denken.

Stop op 31 meiWil je zelf stoppen om zo het goede voorbeeld te geven? 31 mei is werelddag zonder tabak en de ideale gelegenheid om een einde te maken aan die nicotineverslaving. Stoppen onder begeleiding vergroot je kansen aanzienlijk. Surf daar-om naar www.stopsmoking-coach.eu of www.vlaanderen-stoptmetroken.be.

Secundaire scholen houden opendeurdag

03 670 01 30 • [email protected] info?

Page 19: Essen info mei 2014

Speelstraten aanvragenis kinderspel

LAAT JE KINDEREN VEILIG BUITEN SpELEN

Het gemeentebestuur vindt buiten spelen belangrijk. Daarom zet Essen de komende jaren actief in op de opwaardering van de buurtspeelpleintjes en de inrichting van enkele nieuwe speelplekken.

Een pleintje is niet de enige plaats waar kinderen kunnen ravotten, ook in speelstraten hopen we hen die kans te geven. We doen dan ook een warme oproep aan alle Essenaars om een, weliswaar tijdelijke, speelomgeving te creëren door een speelstraat in te richten.

Speelstraten aanvragen via de websiteGedurende de paas-, zomer- en herfstvakantie kan een deel van de openbare weg van 10.00 tot 18.00 uur toegankelijk gemaakt worden voor spelende kinderen. Denk je dat jouw straat in aanmerking komt? Is 60 procent van de buurtbewoners akkoord met de komst van de speelstraat? Neem dan contact op met de jeugddienst en vul het aanvraagformulier in. Meer informatie en het reglement krijg je aan de Vrijetijdsbalie.

Meer info?Vrijetijdsbalie03 670 01 [email protected]/jeugd

Zomeraanbod kinderen

ONTSpANNEN

19 |

Ont

span

nen

SpeelpleinenDe naam spreekt voor zich. In de voormiddag spelen de kinderen samen met leeftijdsgenootjes. In de namiddag mogen ze kiezen uit een divers aanbod aan sport-, spel- en knutselactiviteiten.

De speelpleinwerking vindt op weekdagen plaats van 7 juli tot 14 augustus in de Erasmusschool, is er voor kinderen van 4 tot 16 jaar en kost 5 euro per kind per dag + een éénmalige inschrijvingskost van 5 euro. Alle info vind je op www.speelpleinenessen.be.

SportwekenDe kinderen die dankzij de zon helemaal opgeladen zijn, kunnen hun energie kwijt tijdens de sportweken van 30 juni tot 4 juli en van 18 tot 22 augustus. De 4- tot 6-jarigen kunnen terecht in de turnzaal van Wigo en de 7- tot 12-jarigen in sporthal Hemelrijk. Alle info vind je op pagina 20 of op www.essen.be/sport.

Buitenschoolse kinderopvang IBO Dol-Fijn Tijdens de zomervakantie is het voor werkende ouders niet altijd makkelijk om opvang te vinden voor de kinderen. Van 30 juni tot en met 29 augustus zorgt IBO Dol-Fijn voor opvang van kinderen van 3 tot 12 jaar en dat in scholen Mariaberg en Wigo. Inschrijven doe je aan de Vrijetijdsbalie in het gemeentehuis:

maandag 12 mei vanaf 18.00 uur voor kleuters

maandag 19 mei vanaf 18.00 uur voor de lagere school

maandag 26 mei vanaf 18.00 uur

“Leuk, we mogen

langer buiten blijven spelen!

Margo kools

speelt graag in de Hradistkostraat

“Op straat spelen is leuk, want dan

kunnen we f ietsen, met krijt tekenen en

skaten met de vriendjes uit de buurt.

Ondertussen praten onze ouders met

elkaar. Dat is leuk, want dan mogen we

langer buiten blijven spelen.”

IBO Dol-Fijn0471 48 50 36 • [email protected]

Meer info?

T_PLAY - zomeravonturen voor tienersTen slotte is er nog T_pLAy, avontuurlijke uitstappen georganiseerd door de gemeente Essen. Zo kan je bijvoorbeeld een initiatie boksen volgen, je uitleven op een avonturenparcours in De Schorre in Boom, een workshop streetart volgen, naar Walibi gaan en nog veel meer… Inschrijven kan vanaf woensdag 4 juni om 14.00 uur bij voorkeur online via www.essen.be/jeugd. We geven bij de inschrijvingen voorrang aan tieners uit Essen. Meer info en het volledige programma vind je online terug op www.essen.be/jeugd.

De gemeente heeft deze zomer een heleboel activiteiten in petto voor de jongste Essenaars. We geven je een kort overzicht zodat je terug de bomen door het bos kan zien. Het volledige overzicht vind je terug op www.essen.be/jeugd.

Page 20: Essen info mei 2014

Dolle pret tijdens omnisport- en kriebelsportweek

SCHRIJF JE KINDEREN IN VOOR ZOMERSpORTWEKEN

ONTSpANNEN

Twee weken sportplezierDe omnisportweek (30 juni tot 4 juli en 18 augustus tot 22 augus-tus) vindt plaats in sportpark He-melrijk en is er voor kinderen van 7 tot 12 jaar. De kriebelsportweek (1 juli tot 4 juli en 19 augustus tot 22 augustus) vindt dan weer plaats in de gebouwen van Wigo en is er voor kinderen van 4 tot 6 jaar. Voor de kriebelsportweek wordt er voor- en naopvang voorzien door IBO-dolfijn.

Inschrijven op 20 meiSchrijf je kinderen in voor de spor-tieve weken aan de Vrijetijdsbalie in het gemeentehuis en dat op 20 mei vanaf 19.30 uur. De kostprijs voor een sportweek is 40 euro en voor de kriebelsportweek 32 euro. per dag wordt er 10 euro aangerekend.

Meer info?Vrijetijdsbalie

03 670 01 56 • [email protected]

tijdens de zomervakantie zweten we niet alleen door de warme

stralen van de zon, maar ook door het vele sporten. De gemeente

zorgt ervoor dat kinderen van vier tot twaalf jaar kunnen sporten dankzij de kriebelsport- en de

omnisportweek.

pruuverkesroute: de lekkerste fietstocht van Essen

20 |

Ont

span

nen

Op zondag 1 juni kan je weer meedoen met de gezelligste gezinsfietstocht van Pasar en VVV Essen. Onderweg zijn er tal van lekkere pruuverkes voorzien op diverse locaties.

De route is 33 km lang en voert je langs de mooiste plekjes in onze gemeente. Laat je verrassen door al het lekkers dat onderweg wordt aangeboden. Er zijn volop zoete en hartige lekkernijen en op tijd en stond een dorstlesser.

Schrijf je snel in!De tocht wordt beperkt tot een aantal van 500 deel-nemers en kost zeven euro per persoon. Je moet je dus op voorhand inschrijven! Vertrekken kan tussen 10 en 14.00 uur aan GC de Oude pastorij.

Tijdens de zomermaan-den valt voor jong en oud heel wat te bele-ven in Essen. In het gemeentelijk magazine van juni verschijnt, net als de vorige jaren, een uitgebreide brochure met alle zomeractivi-teiten in Essen, of van Essense verenigingen.

InschrijvenWil jij dat jouw activiteit er ook instaat? Be-zorg ons dan onderstaande gegevens vóór 6 mei 2014 door alles in te vullen via de UiT-databank. Op de gemeentelijke website es-sen.be vind je de activiteitenkalender alsook de link naar de UiTdatabank. De activiteiten moeten plaatsvinden tussen 28 juni en 31 augustus 2014. Vermeld dus zeker:

titel activiteit

datum + uur (start en eventueel einde)

Plaats

Organisatie

Prijs

Foto (van een hoge kwaliteit in jpg-formaat)

woordje uitleg over de activiteit (150 tekens)

Contactpersoon (mailadres of telefoon)

Jouw activiteit in onze gevulde zomerbrochure?

Meer info?VVV De Tasberg

Moerkantsebaan 5003 677 19 91 • www.vvvessen.be

wanneer?

waar?

Prijs?

inschrijven?

zondag 1 juni 2014

tussen 10.00 en 14.00 uur aan gC de oude pastorij

7 euro

ten laatste op 7 mei door te surfen naar www.pasar.be/essen (rubriek deelnemen) of te bellen naar 0478 59 49 25 of 0499 74 33 02. je kan ook reserveren via VVV de tasberg.

Zomer- activiteitenJULI & AUGUSTUS

2014

Page 21: Essen info mei 2014

in EssenActiviteiten van en voor Essenaars

meIFeestViering 'Dag van de Arbeid' met gratis optreden van 'Buddy Ace and the Sonics'. 1-meirede door Kathleen Van Brempt, Europees parlementslid.

01/05

muziekterras, volkshuis16.00 - 21.00 uurOrganisatie: sp.a essenGratis, eetcafé:10,00 euro/persooninfo: [email protected]

VOLhardING FeestJaarlijks feest van turnkring Volharding. Zij bestaan 90 jaar en dat willen ze vieren door er weer een spetterende turnshow van te maken!

03/05

Heuvelhal10.00 uur en 19.30 uurOrganisatie: turnkring volharding8,00 euroinfo: [email protected]

21 |

Uit

in E

ssen

start kermIt-de- stICkertOChtGa op zoek naar de stickers. Telkens je er één vindt, wijst die je de weg naar de volgende plaats. Bemachtig het codewoord!

01/05vvv essenalle dagen openOrganisatie: vvv essen2,50 euroinfo: 03 677 19 91

OpeNINGssChIe-tING staaNde wIpSchieten met handboog op staande wip (28 meter). Bogen en pijlen zijn ter plaatse beschikbaar.

01/05

Park GC de Oude pastorij14.00 - 18.00 uurOrganisatie: koninklijke sint sebastiaansgilde essen2,50 euroinfo: www.sintsebastiaansgilde-essen.be

03/053de quIzaVONdAlgemene quizavond ten voordele van De Verenigde Statievrienden. ploegen kunnen zich inschrijven met maximum 8 personen.

Parochiecentrum essen-statie20.00 uurOrganisatie: verenigde statievrienden5,00 euroinfo: [email protected]

Essense kunst in GC de Oude PastorijIn het kader van de Week van de Amateurkunsten (WAk) treden de Essense kunstenaars vzw met hun werken naar buiten.

Naasr schilderijen laten enkele kunstenaars zien dat Keramiek en fotografie hun niet vreemd is.

Werken van 19 kunstenaars Het is een aanrader om de tentoonstelling van lokaal talent te bezoeken. Er zijn maar liefst 19 leden die hun werken laten zien. Ieder heeft zijn/haar eigen stijl, zodat je zeker bent van een divers aanbod aan werken.

GC de Oude Pastorij13.00 - 17.00 uurOrganisatie: essense kunstenaars vzwGratisinfo: 0478 75 68 78

01- 04/05

Page 22: Essen info mei 2014

quIz 50 jaar jeuGdraadDe jeugdraad van Essen viert zijn 50-jarig bestaan en doet dit met een heuse quiz! Denk jij dat je alles weet over de jeugd van tegenwoordig en Essen? Doe dan zeker mee!

09/05

GC zaal rex 20.00 uur Organisatie: Jeugdraad essen15,00 euro (max. 10 personen/ploeg)info: [email protected]

BLOed GeVeNEen beetje bloed geven kan geen kwaad. Je kan er iemand anders enorm mee helpen. Twijfel niet want jouw bloed doet goed.

08/05

Zaal Flora wildertsint-Jansstraat 8418.00 - 20.30 uurOrganisatie: rode kruisinfo: www.bloedgevendoetleven.be

kapeLLekeNs-tOChtFietstocht in en om Essen van ongeveer 20 km. Er is een tussenstop voorzien.

07, 14, 21/05

13.30 uurvertrek tatteljeeOrganisatie: essens senioren atelierGratis info: ad Goormachtig 03 667 29 76

BasketINItIatIesTelkens van 17.00 tot 18.00 uur voor kinderen geboren in '07-'08-'09-2010. Van 18.00 tot 19.00 uur voor kinderen geboren in '03-'04-'05-'06. Sportkledij meebrengen!

sportpark Hemelrijk17.00 - 19.00 uurOrganisatie: esBaCGratis info: www.esbac.be

hOudeN, kwekeN teNtOONsteLLeN kLeurkaNarIesBeginnende en gevorderde liefhebbers zijn welkom. Jan Van Overvelt geeft uitleg.

06/05

22 |

Uit

in E

ssen

INFOaVONd VersLaVINGs- preVeNtIeGratis infoavond over verslavingspreventie, tabak, alcohol en drugs. Voor ouders van leerlingen 2de en 3de graad.

06/05

VrIeNdjes- repetItIeproefrepetitie bij MusicXpress, een instaporkest voor beginnende muzikanten.

Parochiecentrum essen-statie19.00 - 20.00 uurOrganisatie: kH de verenigde statievriendenGratisinfo: [email protected]

07/05

GC de Oude Pastorij19.30 uurOrganisatie: Gemeente essen i.s.m. lOGO antwerpeninfo: [email protected]

07, 14, 21/05

Zaal Flora20.00 uurOrganisatie: k.v.k. de koperwiek info: www.koperwiek.be

turN- eN daNs-Feest 'BuIteN-aards'Turnkring Sport en Spel organiseert opnieuw een turn- en dansfeest. Iedereen is welkom.

10/05Heuvelhal essen19.00 uurOrganisatie: turnkring sport en spelinfo: www.turnkringsportenspel.be

NatuurwaNde-LING mOLeNpLaatDe Molenplaat nabij Bergen-op-Zoom is deze tijd van het jaar meer dan het bezoeken waard: steltlopers, eenden, ganzen en roofvogels!

11/05

vertrek parking Heuvelhal7.30 - 12.30 uurOrganisatie: natuurpunt noorderkempenGratisinfo: www.noorderkempen.be

kONINGssChIe-tING staaNde wIpDriejaarlijkse Koningsschieting met de voetboog op de staande wip van 30 meter hoog.

11/05

noordeind, kalmthout14.00 - 19.00 uurOrganisatie: sint andriesgildeGratisinfo: www.sint.andriesgilde.be

Page 23: Essen info mei 2014

OpeNBaar exameN wOOrdDe lerlingen van M3 van Muzarto doen een openbaar examen woord. Iedereen is welkom!

16/05

muzarto essen18.45-19.45 uurOrganisatie: muzarto essenGratisinfo: www.muzarto.be

23 |

Uit

in E

ssen

OpeNING esseN BeaChWekelijkse beachtoernooien van 16 mei tot en met 13 juli naar aanleiding van het WK. Bereid je voor op voetbal, tennis en volleybal op een strand in onze gemeente.

16/05

Parking t.C. rozenhof essenOrganisatie: essen eventsGratisinfo: www.essenbeach.com

11/05akOestIChe jamsessIeIedereen welkom om mee te spelen en/of te luisteren. Neem wel je eigen instrument mee.

Café Heuvelzicht14.00 - 18.00 uurOrganisatie: Fiddler & the BanjomanGratisinfo: 0475 49 68 07

FIetseN dOOr NIemaNdsLaNdGeschiedenisles vanop de fiets over WOI onder leiding van onze dorpsgids Maria Gommeren. De fietstocht heeft een afstand van 16 km.

13/05vertrek tatteljee13.30 uur Organisatie: esainfo: stan van loon, 03 667 36 81

Aperitiefconcert met Jan Vermeulen en Veerle Peeters Jan Vermeulen wordt in verscheidene buitenlandse vakbladen 'de ideale Schubertvertolker' genoemd. De gerenommeerde muzikant moest niet lang zoeken naar een extra paar handen voor zijn vierhandig klavierwerk.

Veerle peeters is al jaren zijn 'compagnon de route'. Ze heeft een uitmuntende reputatie als artistiek leider van al Vermeulen zijn Schubert-opnames.

Hof ter weyden11.00 uurOrganisatie: vzw kobie12,00 euroinfo: 03 670 01 56 of [email protected]

11/05

try-out Jasper SteverlinckJasper Steverlinck, in een vorig leven nog de drijvende kracht achter Arid, zal dit jaar zijn solocarrière weer opstarten.

Zijn solodebuut 'Songs of Innocence', dateert alweer van 2003. In GC zaal Rex zal hij zowel nieuw werk als Arid-klassiekers spelen. Het wordt een intieme setting, met Valentijn Elsen op piano.

GC zaal rex20.00 uurOrganisatie: vzw kobie15,00 euroinfo: 03 670 01 56 of [email protected]

15/05

Page 24: Essen info mei 2014

24 |

Uit

in E

ssen

pOp-up CINema: huGOEen fantastiche film over een wees die in het treinstation van parijs woont. De vertoning is toepasselijk op de zolder van het station.

16/05

station essen20.00 uurOrganisatie: vzw kobie3,00 euroinfo: 03 670 01 56

'dImmeN' VaN w. shakespeareLaatstejaarsleerlingen spelen de onvergetelijke komedie ‘Dimmen’ een moderne bewerking van ‘De getemde feeks’ van William Shakespeare.

16 & 17/05

College van het eucharistisch Hart20.00 - 22.30 uurOrganisatie: leerlingen College6,00 euro (vvk 4,00 euro)info: www.collegeessen.be

GeVaNGeNpOOrt BerGeN Op zOOmWandelen naar de Gevangenpoort. Vanaf 14.00 uur start de rondleiding in Bergen-op-Zoom.

20/05

vertrek tatteljee11.00 uur (voor de fietsers), 12.00 uur (carpoolers)Organisatie: esa6,00 euro (inschrijven voor 10 mei)info: 03 677 06 45

OpeNBaar exameN VIOOLIedereen is welkom op het openbaar examen viool.

muzarto essen18.00 - 19.30 uurOrganisatie: muzartoGratisinfo: www.muzarto.be

OpeNBaar exameN kOOr eN zaNGIedereen is welkom op het openbaar examen van koor en zang.

17/05 OpeNBaar exameN FLuItIedereen is welkom op het openbaar examen fluit.

19/05

muzarto essen19.00 - 21.00 uurOrganisatie: muzartoGratisinfo: www.muzarto.be

21/05

muzarto essen19.00 - 21.00 uurOrganisatie: muzartoGratisinfo: www.muzarto.be

Sportraad huldigt Essense kampioenenOp vrijdag 23 mei 2014 om 20.00 uur huldigt de sportraad haar kampioenen in GC zaal Rex. Na de officiële huldiging waarin elke kampioen aan bod komt, vindt er een kleine receptie plaats.

Veel kinderenBijzonder dit jaar is dat de jeugd van Essen sportief zeer goed presteert. Bij het mountainbiken en gymnastiek behoort de Essense jeugd tot de Vlaamse en Belgische top.

MuurklimmenNaast die sporten zijn er voor het eerst ook Vlaamse en Belgische kampioenen muurklimmen. Zij blinken uit op nationaal en internationaal niveau. De toekomst van het muurklimmen in België is dus verzekerd.

GC zaal rex20.00 uurOrganisatie: gemeentebestuur esseninfo: 03 670 01 45 - [email protected]

23/05

Page 25: Essen info mei 2014

OpeNBaar exameN kLarINet eN kOperIedereen is welkom op het openbaar examen van klarinet en koper.

23/05

muzarto essen18.00 - 20.30 uurOrganisatie: muzartoGratisinfo: www.muzarto.be

BeNeFIetCONCert 'BrOOt'Curieus Essen organiseert een benefietconcert van ‘Broot’, dé Herman Brood look-a-like band ten voordele van de scholenband Essen-Witzenberg (Zuid-Afrika).

24/05GC zaal rex20.00 uurOrganisatie: Curieus essen10,00 euro (vvk 8,00 euro)info: [email protected]

OpeNBaar exameN kamermuzIekIedereen is welkom op het openbaar examen kamermuziek.

25/05muzarto essen14.00 - 15.30 uurOrganisatie: muzartoGratisinfo: www.muzarto.be

waNdeLING IN zaNdhOVeNWandeling van 9 km die langs rustige landwegen en door bossen loopt. Onderweg passeren we geklasseerde gebouwen en de Schouthoeve.

vertrek parking Heuvelplein12.30 - 17.00 uurOrganisatie: Pasar essen1,50 euroinfo: www.pasar.be/essen

kuBB-speLIedere laatste zondag van de maand spelen we het KUBB-spel. Iedereen is welkom.

25/05 OpeNBaar exameN sameNspeLIedereen is welkom op het openbaar examen samenspel.

25/05

muzarto essen9.45 - 12.30 uurOrganisatie: muzartoGratisinfo: www.muzarto.be

25/05

sportpark Hemelrijk10.00 - 11.30 uurOrganisatie: kwB essen-HeikantGratisinfo: [email protected]

25 |

Uit

in E

ssen

Wandelzoektocht voor het goede doelkruis zondag 25 mei aan in je agenda want er wordt een originele wandelzoektocht (5/10 km) georganiseerd voor deelname aan Oxfam trailwalker.

De zoektocht is ideaal om met het hele gezin aan deel te nemen. Steun het team, steun Oxfam en eerlijke handel. Geen zin om te wandelen of te zoeken? Kom ons dan steunen op het terras.

Paviljoen10.00 - 18.00 uur

3,00 euroinfo: [email protected]

BIO-eCOLOGIsChe wONINGBezoek aan een bio-ecologische woning/boomkwekerij Berghof, Steenpaal 93.

27/05vertrek tatteljee13.30 uur (met de fiets)Organisatie: esa2,00 euro/persooninfo: stan van loon, 03 667 36 81

25/05

OpeNBaar exameN pIaNOIedereen is welkom op het openbaar examen piano.

27/05

muzarto essen16.45 - 21.30 uurOrganisatie: muzartoGratisinfo: www.muzarto.be

Page 26: Essen info mei 2014

26 |

ww

w.e

ssen

inbe

eld.

be

Nog op 1 april: het kampioenschap sacochen gooienin LDC 't Gasthuis. Zelfs ATV was aanwezig om er een verslag van te maken.

Meer foto’s?Het volledige archief van

www.esseninbeeld.be is weer beschikbaar. Neem zeker een kijkje!

De leerlingen van de derde graad uit het lager onderwijs konden zich op 1 april sportief helemaal uitleven in sportpark Hemelrijk. Ze namen deel aan het voetbalevent Brazuca, een voorproef je op hetWK in Brazilië. De dag nadien was het alweer genieten van het mooie weer tijdens de Buitenspeeldag.

26 |

ww

w.e

ssen

inbe

eld.

be

www.esseninbeeld.be

De oude veevoederfabriek of maalderij wordt omgevormd tot residentie Zilverhoek. In een eerste fase komen er 21 moderne lofts die de klasse van een historisch gebouw uitstralen.

De jeugd van Essen had geluk tijdens de Buitenspeeldag op 2 april: stralend weer en een grote opkomst!

Page 27: Essen info mei 2014

• Vliegende ambtenaar 03 670 01 39 • [email protected]

• OCMW Kerkeneind 1 • 03 690 05 50 • [email protected]

• Lokaal Dienstencentrum (LDC) ‘t Gasthuis Nollekensstraat 5 • 03 663 69 04 • [email protected]

• Handicar & Minder Mobielen Centrale (MMC) Nollekensstraat 5 • 03 636 06 98 • [email protected]

• Opvoedingspunt Essen 03 270 06 70 • [email protected]

• Zitdag pensioenen LDC ‘t Gasthuis Elke tweede dinsdag van de maand • 13.00-15.00 uur

NOOdNummers

• Brandweer/ambulance • 100 of 112

• Politie • 101

• Politiezone Grens 03 620 29 29 • [email protected] • www.pzgrens.be

huLpLIjNeN

• Antigifcentrum • 070 245 245

• Zelfmoordpreventie • 02 649 95 55

• Jongeren Advies Centrum (JAC) • 03 658 52 56 • [email protected]

NutsVOOrzIeNINGeN

• Eandis (gas) • 078 35 35 34

• Infrax (elektriciteit / riolering) 078 35 30 20 (info) of 078 35 34 33 (storingen)

• Defecte straatlamp • 0800 60 777 • www.infrax.be

• telenet - Integan (kabeltelevisie) • 015 66 66 66

• Pidpa (water) • 0800 903 00

GemeeNte esseN

GemeentehuisHeuvelplein 23, 2910 Essen03 670 01 30 • [email protected] • www.essen.be

Maandag 9.00 - 12.00 uur 18.00 - 20.00 uur * Dinsdag 9.00 - 12.00 uur Woensdag 9.00 - 12.00 uur 14.00 - 16.00 uurDonderdag 9.00 - 12.00 uur Vrijdag 9.00 - 12.00 uur Zaterdag 9.00 - 12.00 uur *

* Op maandagavond en zaterdagvoormiddag zijn enkelde diensten Burgerzaken en Ruimtelijke Ordening geopend.

Containerpark Rijkmakerlaan 53 • 03 670 01 47 • [email protected]

Dinsdag 9.00 - 12.00 uur 13.00 - 16.00 uur Woensdag 9.00 - 12.00 uur 13.00 - 16.00 uurDonderdag 13.00 - 19.00 uurVrijdag 9.00 - 12.00 uur 13.00 - 16.00 uurZaterdag 9.00 - 16.00 uur

Maandag en zondag gesloten

NUttIGEADRESSEN

Aan het college van burgemeester en schepenen

Heuvelplein 232910 Essen

Gelieve uw naam en contactgegevens in te vullen, zodat wij uw melding, suggestie,

vraag of klacht kunnen behandelen.

melding suggestie vraag klacht:

Naam: ...............................................................................................................................................................................

Straat + nummer: ..............................................................................................................................

Plaats: ................................................................................................................................................................................

tel. + e-mail: ....................................................................................................................................................

Datum en handtekening:

MELDINGSkAARt

waChtdIeNsteN

• Dokter • 03 650 52 53

• tandarts • 0903 39 969

• Apotheek • www.geowacht.be (avond) • 0903 92248 (22.00-9.00 uur)

• Polikliniek Essen • 03 667 44 00

• Zelfstandige verpleegkundigen • lijst te bekomen via LDC ‘t Gasthuis • 03 663 69 04 • [email protected]

• Wit-Gele kruis Essen • 03 666 70 84 (24u/24u)

Page 28: Essen info mei 2014

V.U

. Dan

ny J

aco

bs, B

BL

, Tw

eeke

rken

stra

at 4

7, 1

00

0 B

russ

el

Maak van 26 april tot 31 mei elke dag kans op mooie prijzen, waaronder 180 unieke Achielle fietsen! Ontdek meer op www.belgerinkel.be

Een initiatief van: Met de steun van: