Transcom-Info november 2013

32
I N FO 09 / 2013 Postabonnement Afgiftekantoor : Brussel X November 2013

description

 

Transcript of Transcom-Info november 2013

INF

O09

/ 2

013

Postabonnement

Afg

iftek

anto

or :

Bru

ssel

X

Nov

embe

r 20

13

I n t e r s e c t o r a a l ACV-Transcom legt de prioriteiten voor

de verkiezingen 2014 vast p. 4

S p o o r w e g e nDe hervormingen van de NMBS-Groep

Besluitvorming uit de NPsC

Studiedagen te Blankenberge

Studiedag sociale zekerheid p. 6

W a t e rInternationale solidariteit:

belangrijker dan je denkt ! p. 10

M o b i l i t e i tVeiligere en betere werkomgeving

luchtvaart p. 12

D i a m a n tAanvullende vergoeding

Overgangsmaatregelen p. 14

P o s tRSS en de sociale dialoog

Diversiteit: handicap

en nog veel meer... p. 16

T e l e c o m«Zorgen voor menselijke callcenters»

Nieuw pensioenplan p. 22

V e r v o e r o v e r d e w e gWerkgevers wachten te lang met vorming

Europese actie tegen moderne slavernij

Detachering werknemers in Europa

en nog veel meer... p. 23

I n t e r s e c t o r a a lAnders-actieven

In memoriam

ACV-Transcom op Facebook p. 26

I n h o u d

Kat

rien

Ver

wim

p, V

oorz

itter

Did

ier

Smey

ers,

Ond

ervo

orzi

tter

Armoede is onaanvaardbaar

In Vlaanderen groeit 1 op de 10 kinderen op in een kansarm gezin. In totaal gaat het om maar liefst 130.000 kinderen. In Wallonië ligt dit cijfer nog hoger: zo kan volgens een studie van het Waalse bureau voor de statistiek IWEPS 38 procent van de Walen een on-verwachte uitgave van 1000 euro niet aan. 1 kind op 4 leeft er in armoede. Deze cijfers zijn hallucinant en onaanvaardbaar.Er is nood aan een sociaal beleid dat ook de armen in onze samenleving voldoende bescherming geeft. Het Netwerk tegen Armoede, een van de vele verenigin-gen waar armen het woord nemen, wil dat de over-heid investeert in mensen in armoede. Op dit moment neemt de overheid slechte maatregelen waardoor de armoede toeneemt. En dat ligt in de lijn met wat wij als vakbond vinden.Als we het over ‘slechte maatregelen’ hebben, dan gaat het over degressiviteit van de werkloosheidsuit-kering, sluiting van de werkwinkels, de afschaffing van een gratis pro deo advocaat en noem maar op. Er is nood aan structurele maatregelen die dit pro-bleem oplossen en daarom hebben we een dubbel gevoel bij de oprichting van een nieuw initiatief zoals het kinderarmoedefonds. Dit fonds, opgericht door Vlaams minister Lieten,  roept burgers, organisaties, ondernemingen en alle overheden op om mee de strijd tegen kinderarmoede aan te gaan. En zeg nu zelf, hoe kan je neen zeggen tegen dit pakkende en schrijnende thema.Langs de ene kant kan je dus zeggen dat de overheid te kort schiet en we dus allemaal een burgerplicht heb-ben om hier iets aan te veranderen. Maar hoort deze vorm van liefdadigheid niet in de tijd van Daens, waar de rijke mensen en ondernemers een aalmoes geven aan de armen en zo hun geweten sussen? Is het niet in eerste plaats de taak van de overheid om te gaan voor een eerlijk belastingsysteem, de minimuminkomens op te trekken en te zorgen voor sociale huisvesting? De overheid heeft een verantwoordelijkheid en schudt die van zich af. In plaats van een solidair beleid te voe-ren, kiest ze voor maatregelen die armoede in de hand werken. Armoede is onaanvaardbaar, en dat is de werkwijze van de overheid ook.

E d i t o

E i n d r e d a c t i e :Jef Kerremans

O p m a a k :Piet CatryDoneux - Mettet

D r u k :Corelio Printing

F o t o ’ s :Redactie ACV-Transcom

25 mei 2014 is een datum die met stip staat aangeduid bij onze personeelsleden en mili-tanten. Op die dag zijn het re-gionale, federale én Europese verkiezingen. Op die dag weten we hoe onze toekomst er uit zal zien.

We wachten niet af tot de rege-ringsonderhandelingen om onze bezorgheden en voorstellen op tafel te leggen. Zo’n 100 perso-neelsleden en militanten kwa-men op 4 november in Brussel samen na te denken over onze prioriteiten. Jozef Mampuys, een man met een rijk gevulde carrière in de christelijke arbeidersbeweging,  reikte de deelnemers de achter-grond van de verkiezingen aan. Europa verkeert in een financi-ele crisis, waarvan we de gevol-gen dagelijks zien in de bespa-ringsplannen van de federale regering. In de werksessies gingen we die-per in op verschillende thema’s die van groot belang zijn voor onze centrale. Zo bespraken we de toekomst van de publieke dienstverlening, die steeds va-ker onder druk komt te staan. In een andere sessie namen we het beleid van de Europese Unie onder de loep en stelden we ons de vraag hoe we als sociale or-

I n t e r s e c t o r a a l

A C V - T r a n s c o m l e g t p r i o r i t e i t e n

v a s t v o o r v e r k i e z i n g e n 2 0 1 4

5

ganisatie meer kunnen wegen op de beslissingen. In de laatste sessie ging het over logistiek, mobiliteit en industrieel beleid. Hier zochten we naar voorstel-len rond multi-modaliteit in het goederenvervoer, verbetering van het openbaar vervoer, en de toekomst van de industrie in ons land.Met de denkdag geeft ACV-Transcom het startschot voor het schrijven van een eigen me-morandum. Dit memorandum zullen we bezorgen aan alle de-mocratische politieke partijen, zodat ook zij weten welke toe-komst ACV-Transcom ziet voor België, haar regio’s en Europa.

S p o o r w e g e n

D e h e r v o r m i n g v a n d e N M B S - G r o e p :

d e l a a t s t e r e c h t e l i j n

Tegen 1 januari 2014 moet de NMBS-Groep hervormd zijn. Naar buiten toe verraadt niets het helse tempo waarmee alles in ge-reedheid gebracht wordt om deze deadline te halen. De storm omtrent de nieuwe CEO’s is gaan liggen, de nieuwe Raden van Bestuur werden benoemd, maar verder lijkt nog niks definitief. In dit artikel proberen we toch om op basis van onze informatie enige structuur aan te brengen in wat er nog te gebeuren staat.

Er zijn dus al enkele formele beslissingen genomen. Zo keurde de Ministerraad drie ontwerpen van koninklijk besluit goed met de benoeming van de gedelegeerd bestuurders van NMBS, NMBS-Holding en Infrabel en drie ontwerpen van koninklijk besluit met de eervolle beëindiging van de functie van de huidige gedelegeerd bestuurders. Jozef Cornu werd vanaf 13 november 2013 benoemd tot gedelegeerd bestuurder van NMBS en tot gedelegeerd be-stuurder en lid van de raad van bestuur van NMBS-Holding voor een termijn van zes jaar. Luc Lallemand werd vanaf 13 november 2013 benoemd tot gedelegeerd bestuurder van Infrabel voor een termijn van 6 jaar. De benoeming van Jo Cornu voor zowel NMBS als NMBS Holding heeft alles te maken met de keuze die werd gemaakt om de NMBS te laten absorberen door de NMBS-Holding. De nieuwe Raad van Bestuur van de NMBS-Holding kwam al een eerste keer samen. Omdat de NMBS Holding de spoorwegmaatschappij zal zijn onder de naam NMBS, is het immers opportuun dat de samenstelling van de raden van bestuur van respectievelijk NMBS en NMBS Hol-ding symmetrisch zijn.

Driehoeksverhouding

Het kabinet van minister Labille beloofde ons in juni dat we vanaf 15 juli tot eind augustus stand-by moesten zijn om van gedachten te wisselen over de concrete teksten over de hervorming, maar het bleef angstvallig stil. Ondertussen werden we wel al uitgeno-digd, kregen we beetje bij beetje meer informatie over het ontwerp tot Koninklijk Besluit HR-Rail en vroegen we bijsturingen waar no-dig. Op het moment dat we dit artikel schrijven, kennen we nog altijd niet het effect van onze input tijdens de verschillende verga-deringen die we op het kabinet hebben gehad. Hoe komt dit? Hoewel we worden uitgenodigd op vergaderingen met de Minister, is van echt onderhandelen geen sprake. Ons ad-vies wordt gevraagd, onze opmerkingen genoteerd, maar de echte

beslissingsmacht situeert zich op het niveau van de interkabinet-tenwerkgroep waarin de kabinetten van verschillende ministers analyseren wat haalbaar is en wat niet. Een zespartijenregering beknot dus duidelijk de autonomie van een voogdijminister om eigen klemtonen te leggen. Kortom: sociale accenten worden tel-kens weer in de weegschaal gelegd met liberale principes. Het is duidelijk dat deze driehoeksverhouding tussen ‘vakbonden – kabinet Labille – IKW’ weinig manoeuvreerruimte laat. Ondanks onze tegenkanting tegen de structuur en de hervorming lijkt het ons wel nog steeds beter om opmerkingen en advies te kunnen geven. Dit ligt trouwens in de lijn van het door ons Nationaal Vak-bondscomité gegeven mandaat. In geen geval kunnen de vakbon-den echter in de rol van mede-auteur van de nieuwe structuur ge-duwd worden. Dit strookt immers niet met de werkelijkheid.

De deadline nadert

De laatste twee maanden werden de erkende vakbonden dus enkel betrokken bij het ontwerp tot KB HR-RAIL. Zoals hierbo-ven beschreven zijn we op het moment van redactie nog in volle verwachting van de herwerkte versie van dit KB. Over de andere KB’s, die handelen over de structuur, de schuld,… hebben we geen informatie. November is in die zin cruciaal omdat: • een tiental KB’s moeten nog worden gefinaliseerd;• de KB’s ter lezing aan vakbonden en de Interkabinettenwerk-groep moet worden voorgelegd;• de notariële akten moeten klaargemaakt worden voor de over-name van NMBS door NMBS-Holding en de afsplitsing van een deel van de activiteiten naar Infrabel met de ermee gepaard gaande overheveling van passiva en activa (Raad van Bestuur NMBS – NMBS-Holding van 15/11/2014); • advies in de Nationale Paritaire Commissie (20/11/2013) en at-testering van de revisoren over de geconsolideerde rekeningen, waarna de Algemene aandeelhoudersvergadering van de ver-schillende bedrijven ontlasting kan geven aan hun respectieve Raden van Bestuur en de Directiecomités;• bespreking en eventuele goedkeuring van de verschillende KB’s in de Ministerraad. Tegen 20 december 2013 zouden alle procedures rond moeten zijn om op 1 januari 2014 in de nieuwe structuur van start te kunnen gaan.

7

B e s l u i t v o r m i n g v i e r d e

s p o o r w e g p a k k e t : w a t – w a a r – h o e ?

In vorige edities van Transcom-Info zijn we al meermaals ingegaan op de inhoud van het vierde spoorwegpakket.

In dit artikel gaan we dieper in op de vraag: waar in het be-sluitvormingsproces van de Europese Unie bevinden we ons nu en wanneer wordt het spoorwegpakket definitief goedgekeurd?

Wat gebeurde er tot nu toe?

De Europese Commissie is de verdediger van de Europese belangen in het besluitvormingsproces. Zij heeft het initia-tiefrecht en heeft daarom op 30 januari 2013 een voorstel op tafel gelegd. Het vierde spoorwegpakket bestaat uit zes ontwerpen voor nieuwe wetgeving, die onderverdeeld kun-nen worden in een technische en een politieke pijler. Over de technische pijler bestaat redelijke eensgezindheid, ter-wijl de politieke pijler voor heel wat discussie zorgt. Hierin komen immers onder meer de marktopening, het beheer van de spoorwegondernemingen en de wijze van aanbeste-ding aan bod.

Het Europese Parlement is de verdediger van de belan-gen van de burger. Ze bespreekt deze voorstellen in een van haar 22 commissies, namelijk de commissie ‘Transport en Toerisme’. Daarin werden zes rapporteurs aangeduid die elk van een van de zes wetgevingsvoorstellen een ont-werpverslag maakt met een eerste aanzet tot amendering (voorstellen om delen van de tekst te schrappen, te wijzi-gen of aan te vullen). Twee dossiers werden aan Belgische rapporteurs toegewezen, namelijk Mathieu Grosch (EVP) en Saïd El Khadraouï (S&D). Deze ontwerpverslagen wer-den op 18 juni bekend gemaakt en dienen om een bepaalde richting aan het debat te geven. Alle andere leden van de commissie ‘Transport en Toerisme’ konden tot 16 septem-ber 2013 extra amendementen indienen. Dat de voorstel-len tot verdeeldheid zouden zorgen, bleek door de het grote aantal amendementen. Bijna 1000 van de meer dan 2400 amendementen gaan over de twee meest delicate dossiers van de politieke pijler, waarvan de twee Belgen rapporteur zijn.

Wat is het vervolg van het besluitvormingspro-ces?

Op 26 november zal de transportcommissie van het Eu-ropees Parlement over de teksten en de amendementen stemmen, waarna het volledige Europese Parlement in plenaire vergadering een stemming in eerste lezing organi-seert op 26 februari. Het resultaat van de stemming wordt daarna overgemaakt naar de Raad van de Europese Unie.

De Raad van de Europese Unie is de verdediger van de be-langen van de lidstaten in het besluitvormingsproces van de EU. Men spreekt over één Raad, maar eigenlijk neemt de Raad naargelang het onderwerp een andere samenstel-ling aan. Elk land stuurt steeds de minister die bevoegd is voor het behandelde onderwerp naar de Raad, bijvoorbeeld de minister van mobiliteit of vervoer (voor België is dit Mel-chior Wathelet), naar de vergadering waarin vervoerszaken worden behandeld. Die vergadering heet dan de “Raad Ver-voer, Telecommunicatie en Energie”.

Deze Raad kan in eerste lezing akkoord gaan met de aan-passingen die door het Europees Parlement werden aan-gebracht. Maar er kan ook een tweede en een derde lezing (na tussenkomst van een bemiddelingscommissie) in beide instanties komen. Geraken ze het niet eens, dan moet de Commissie haar huiswerk overdoen en start de procedure opnieuw. Geraken ze het wel eens, dan is het vierde spoor-wegpakket een feit.

Het spreekt voor zich dat dit proces lang kan aanslepen. In de meeste gevallen varieert dit tussen de twaalf en de achttien maanden. Het derde spoorwegpakket heeft er echter drie jaar over gedaan. En dan spreken we nog niet van de mogelijke invloed van de Europese verkiezingen vol-gend jaar. ACV-Transcom blijft het proces volgen en jullie blijven informeren over de stand van zaken.

S p o o r w e g e n

D e t o e k o m s t v a n ‘ d e n i j z e r e n w e g ’

We zitten op een dubbel scharnierpunt: zowel op nationaal als op Europees vlak beweegt er enorm veel in de spoorwegsec-tor. Om die reden verzamelden de kern- en jonge militanten in Blankenberge voor de studiedagen, die dit jaar in het teken van ‘verandering’ stonden.

Op de studiedagen in Blankenberge kwamen heel wat thema’s aan bod. Militanten namen de toekomst van de NMBS in België en het Europees spoorwegpakket onder de loep en kregen in-zicht in de veiligheidscultuur bij de NMBS en Infrabel.

Belgische opsplitsing

Momenteel telt de NMBS-groep in België drie bedrijven, maar op 1 januari 2014 gaan we naar twee bedrijven (en een filiaal HR-Rail). We ‘evolueren’ naar vervoersovereenkomsten tussen twee bedrijven, terwijl die bedrijven vroeger tot één bedrijf be-hoorden. We komen terecht in een wereld waar een nv van pu-bliek recht (HR-Rail) en autonome overheidsbedrijven (NMBS en Infrabel) HR-dienstenovereenkomsten zullen sluiten. Dit is niet de wereld die wij voor ogen hadden. Deze hervorming is en blijft een gemiste kans om terug te keren naar een geïnte-greerd bedrijf, dat zou zorgen voor een betere stiptheid van de treinen en een centrale plaats geeft aan het personeel en de reizigers.

Europees concurrentiemodel

Naast België staan er ook Europese veranderingen voor de deur, want momenteel bespreekt het Europees Parlement het vierde spoorwegpakket. Dat pakket voorziet (in het voorstel van de Commissie) een wereld waarin ‘concurrentie’ centraal staat en ons land in delen wordt gekapt om te verdelen tussen ver-schillende operatoren. Dit staat gelijk aan een wereld waarin men concurrentie wil voeren op de rug van de werknemers. Ook dit is niet ons toekomstbeeld. Vooraleer het Europees Par-lement en de Raad van de Europese Unie het eens raken over hun toekomstbeeld van de Europese spoorwegsector, trachten we dit voorstel dus nog bij te schaven. Nu al blijkt dat de eens-gezindheid over het voorstel nog niet voor morgen is. Er waren immers meer dan 2600 amendementen in de transportcom-missie van het Europees Parlement.

Veiligheid prioritair

Op de studiedag kwam ook het thema veiligheid aan bod. Veilig-heid is altijd prioritair geweest voor onze NMBS-groep, maar de liberalisering van het spoorvervoer in Europa zorgt voor een nog groter belang van permanente waakzaamheid van ons per-soneel. Ze moeten bewust omgaan met de mogelijke gevaren en risico’s van de eigen activiteiten en die van anderen. Hans Van Belleghem (NMBS), André Buytaert en Gino Maes (Infra-bel) legden ons uit hoe beide bedrijven een veiligheidscultuur trachten te implementeren die de risico’s volledig neutraliseert.

Cruciale mix

Zoals de belangrijke thema’s doen vermoeden, waren het dus heel cruciale studiedagen. Nog nooit was de mix tussen kern- en jonge militanten zo essentieel om samen te kunnen na-denken over de spoorweg van morgen. We moeten er immers samen voor zorgen dat we de toekomst kunnen weven met de draden uit het verleden. Het debat over hoe we ons kunnen wa-penen om onze verworvenheden te vrijwaren moeten we daar-om nu voeren. In Blankenberge gaven we alvast een aanzet.

Studiedag sociale veiligheid

We stellen vast dat collega’s steeds vaker het slachtof-fer zijn van de toenemende agressie tijdens het werk, dus organiseerden we op 30 oktober een studiedag.

De agressie moet worden aangepakt, daarom kregen zo-wel treinbegeleiders, veiligheidspersoneel, commerci-eel bedienden als onderstationchefs tijdens de studiedag de warme oproep om samen met de verantwoordelijke leiding op zoek te gaan naar oplossingen voor dit pro-bleem. Het is immers onze taak als vakbond om erop toe te zien dat het personeel in veilige omstandigheden zijn werk kan doen. Hendrik Vanderkimpen, leider van CSS (Corporate Secu-rity Services), schoot de studiedag op gang. Hij schetste de maatschappelijke context en deed het veiligheidsbe-leid van de NMBS-Groep uit de doeken. Daarna belicht

9

Studiedag sociale veiligheid

ten zijn medewerkers Joke De Maet en Gaetan Carlens de reeds genomen maatregelen en de inspanningen van de afgelopen jaren. In de namiddag polsten we in werkgroepen naar de ideeën en de visie van de deelnemers. We onderzochten samen en met elkaar mogelijke denkpistes die kunnen bijdragen tot het verhogen van de veiligheid en de leef-baarheid, zowel in de stations als in de treinen. CSS was tevreden over de resultaten van de studiedag, die we bundelden en op het niveau van het kabinet van Minister Labille aankaartten tijdens de wergroep anti-agressie op 19 november.

N i e u w s u i t d e N a t i o n a l e P a r i t a i r e

S u b c o m m i s s i e

Toegangsvoorwaarden tot de graad van vakbe-diende (sporen)

Momenteel is de graad van vakbediende (sporen) toegan-kelijk op vraag. Deze manier van toegang beantwoordt niet meer aan de behoeften. Het blijkt inderdaad noodzakelijk:• om over personeelsleden te beschikken, geïnteresseerd in de functie en die zich volledig bewust zijn van haar ken-merken ( arbeidsvoorwaarden, ...);• om de kennis en de vaardigheden op voorhand te kunnen testen.Daarom wordt voorgesteld een beroepsproef in te voeren die toegang geeft tot de graad van vakbediende (sporen). Deze beroepsproef zou worden voorafgegaan door een ver-plichte informatieve zitting.

Toegangsvoorwaarden tot de graad van baas-vakbediende (sporen)

Er is voorgesteld om de toegangsvoorwaarden tot de graad van baas-vakbediende (sporen) te wijzigingen en te actuali-seren. De belangrijkste wijzigingen hebben betrekking op:• de toegang tot de proef beperken tot de gespecialiseerd vakbediende (sporen), om over kandidaten te beschikken

met een voldoende niveau van kennis en ervaring;• de actualisatie van de vakken van de proef.Deze wijzigingen zijn al toegepast naar aanleiding van de gesloten proef aangekondigd met bericht 84 H-HR/2013.

Geldigheidstermijn van de openbare proef die toegang geeft tot de graad van technicus-meca-nicien - Bericht 152 H-HR/2011

Het bericht 152 H-HR van 26 augustus 2011 heeft de or-ganisatie van een openbare proef voor de aanwerving van technici-mecaniciens voor de behoeften van het net aange-kondigd. Twee series werden georganiseerd.De geldigheidstermijn van de kandidatuur voor de externe laureaten van deze twee series zijn respectievelijk vastge-steld op 31/12/2013 en op 31/01/2014.Aangezien er nog steeds laureaten zijn van deze proef die nog niet in dienst genomen zijn en het om een knelpuntbe-roep gaat, is er voorgesteld om de geldigheidtermijn van deze twee series te verlengen tot 31/12/2014.

Wedertewerkstelling van de personeelsleden die ongeschikt zijn om gezondheidsredenen

Rekening houdend met de wijziging van de voorwaarden voor het vervroegd pensioen die van toepassing zijn sinds 1 januari 2013 (wet van 28 december 2011 houdende diverse bepalingen, gewijzigd door de wet van 13 december 2012) moeten de leden van het rijdend personeel die definitief ongeschikt verklaard zijn voor hun normale functies en herklasseerd worden (en werden) in een sedentaire graad, billijkheidshalve en met het oog op rechtszekerheid, be-schouwd worden als hun graad van het rijdend personeel te behouden voor de bepaling van de datum van hun op-pensioenstelling, op voorwaarde dat ze de leeftijd van 50 jaar bereikt hebben vóór 1 januari 2013. Diensten die na de ongeschiktheidsverklaring gepresteerd worden mogen uiteraard niet meer beschouwd worden als diensten in de hoedanigheid van rijdend personeel.

W a t e r

I n t e r n a t i o n a l e s o l i d a r i t e i t : b e l a n g r i j k e r d a n j e d e n k t

Dit jaar stond de nationale startdag van ACV-Transcom Water in het teken van grensoverschrijdend vakbondswerk. Spijtig genoeg loopt niet iedereen hier warm voor, maar het is vaak belangrijker dan je denkt.

Er zijn veel militanten die denken dat we er komen zonder de nodige solidariteit op te bouwen met onze makkers over de grens. Het verhaal dat de economie en de vrije markt alles op haar eigen houtje kan oplossen blijkt ondertussen een leugen. Nu is het de ideale moment voor vakbondsverantwoordelijken om alles uit de kast te halen om de werknemers in Europa met elkaar te verbinden via solidariteit en gezamenlijke actie.

Allesverslindend kapitalisme

De voorbije decennia werden de maritieme sectoren zoals koopvaardij en visserij ten prooi gegooid aan het internatio-naal kapitalisme. Nadat zeelieden en vissers zonder schroom werden uitgebuit om de portemonnee te vullen van de bazen, lijkt het nu de beurt aan de dokwerkers. Onder het mom van het sixpack van de EU, de vrije toegang tot de markt, worden de statuten van de dokwerkers in de diverse Europese landen (waar er nog een bescherming is) aangevallen. De lidstaten die voor steun moeten aankloppen bij de EU kunnen er ver-

domd op rekenen dat de EU via zijn liberale commissarissen het dokwerkersstatuut onmiddellijk aanvalt. Na Griekenland, Portugal en Spanje is Italië aan de beurt. Dit gebeurt onder druk van ultraliberale werkgevers, die via exitplannen hun regeringen verplichten tot maatregelen.

Meester manipulator Huts

In België is Fernand Huts zo een figuur. Hij voert nu al maan-den de druk op tegenover de regering om het werkterrein van de havenarbeiders in te doen krimpen. Daartoe zijn alle leugens en intimidatietechnieken goed. Hij daagde zelfs alle leden van het Bestendig Bureau van de haven van Antwerpen, dus ook zijn collega’s werkgevers tot zelfs de ambtenaren van het Ministerie van Tewerkstelling, voor de correctionele rechtbank. Met deze actie plaatst hij deze mensen dezelfde hoogte als bankovervallers. Zijn doelstelling is duidelijk: via zijn liberale vrienden in de Open VLD en CD&V (burge-meester van Beveren) dwingt hij de regering om de wet op de havenarbeid aan te passen.

Warme aankomst Marseille

Het spreekt voor zich dat het ACV alle middelen zal gebruiken om dit te verhinderen. Hierin is ook een belangrijke plaats weggelegd om de internationale solidariteit te promoten en dit soort werkgevers overal ter wereld het lont aan de schenen te leggen. We zullen al onze invloed aanwenden om de komst van Huts in Marseille voor te bereiden en zijn activiteiten op de voet laten volgen door onze collega’s havenarbeider in Marseille. Dit soort werkgevers moeten niet denken dat de internationale vakbeweging lijdzaam zal toezien hoe ze ons inkomen en werk onderuit halen.

De startdag had een ontspannend gedeelte: het was een heuse gezinsdag met autozoektocht en een barbecue. Die barbecue vond plaats in de Waaslandhaven, meer bepaald in Kieldrecht, de achtertuin van Huts. Dat denkt hij tenminste.

Portius haalt opnieuw uit naar havenarbeiders

Professor van Hooydonck organiseerde als voorzitter van zijn eenmansvereniging Portius een colloquium rond

het nieuwe Port Package. De vakbonden bleven afwezig.

Uit dit colloquium bleek andermaal dat de professor met zijn studie enkel tot doel had de havenarbeid en self hand-

ling aan boord van schepen op de Europese Agenda te krijgen. Hij vraagt zich tevens af waarom dit niet in de veror-

dening is opgenomen.

Niettegenstaande onze professor in zijn studie enkel heeft genoteerd wat anderen hebben gezegd, blijkt hij er toch

een eigen mening op na te houden. Die leest hij maar al te graag voor aan zijn vriend Dimitros Theologitis van DG

Tren, de transportantenne van Europees Commissaris Kallas.

Het valt ons op dat hun verklaringen concluderen dat de havenbesturen niet te betrouwen zijn, de lidstaten van de

EU onderduims de havens geld toeschuiven en dat daar iets aan moet gedaan worden. Bovendien wordt alles en

nog wat aan boord gehesen, voornamelijk de arbeidsvoorwaarden van allerlei personeel dat betrokken is bij de

dienstverlening in de haven.

Hoe het één met het ander te rijmen valt is een Europees raadsel. De havens worden een speelbal van de grote re-

derijen, verenigd onder ESCA. Lieselot Marinus van ECSA (Europese reders) steunde de visie van onze vriend Van

Hooydonck. De verladers staan ook aan hun zijde. Daarmee weten de dokwerkers wie aan wiens kant staat. Het is

als gevolg van de solidaire houding van de havenvakbonden en de duidelijke taal in de schoot van ETF en IDC dat de

commissie de cargohandling in het voorstel schrapte.

1 1

V e i l i g e r e e n b e t e r e

w e r k o m g e v i n g l u c h t v a a r t

M o b i l i t e i t

Op het 38ste wereldcongres van ICAO (International Civil Aviation Authority) in Montreal was ACV-Transcom actief aanwezig om een veiligere én betere werkomgeving te creëren in de diverse luchtvaarttakken.

ACV-Transcom lichtte enkele speerpunten uit die ons nauw aan het hart liggen en waarover wij de nodige contacten hebben gelegd met de federale overheid, het DGLV en delegaties van andere organisaties.

Flag of convenience-praktijken in aviation

Dit punt herbekijkt de belangrijkste effecten van de deregulatie en liberalisering binnen de luchtvaartsectoren en de uitvlaggingsproblematiek. Verder onderzoek en uitwerken van de belangrijkste lessen getrokken uit ATConf/6 welke twee belangrijke principes naar voor brengen: • Implementatie van de basisbeginselen voor veiligheid en beveiliging en de erkenning van de rol van luchtvaartwerknemers. • Het betrekken van de werknemers via het ITF volwaardige partner in de verdere ICAO discussies inzake liberalisering.

Just culture

ICAO vraagt om de implementatie van just culture te volgen en op een niet-repressieve wijze een rapporteringssysteem op te zetten in de lidstaten. Lidstaten die hulp en ondersteuning nodig hebben om zo een rapporteringssysteem in te voeren moeten hulp krijgen. Er moet erkenning zijn voor de toegevoegde waarde die een just culture-omgeving creëert voor de luchtvaartveiligheid. We vragen dan ook de onmiddellijke aanpassing van nationale wetgevingen. Zo moeten zeker de personen beschermd die in deze rapportering/het verzamelen van deze data en/of de analyse ervan betrokken zijn.     

Luchtkwaliteit (Cabin air quality)

Dit onderdeel geeft mogelijke gevolgen van blootstelling van personeel en passagiers aan oliedampen via het luchttoevoersysteem. Als het reactievermogen

van het personeel daalt of hun beslissingsvermogen wordt beïnvloed, komt de veiligheid in het gedrang. We vragen ICAO dan ook een resolutie aan te nemen om binnen ICAO vorming/opleiding richtlijnen voor luchtvaartmaatschappijen te ontwerpen om het personeel beter te wapenen en antwoorden te bieden in geval van aangetaste lucht.  

Privatisering van luchthavens (infrastructuur) 

We vragen de Assembly om de punten van overeenstemming te acteren met betrekking tot het creëren van de duurzame luchtvaartindustrie zoals overeengekomen op het ILO Global Dialogue Forum gehouden in Geneve van 20 tot 22 februari 2013. Aan Doc 9082 kan worden toegevoegd:   “Encourages Contracting States to adopt the principles of non-discrimination, cost-relatedness, transparency and consultation with users, and worker and professional representatives in their national legislation, regulation or policies, as well as in air services agreements, to ensure compliance by airports and air navigation services providers.”Emirates, Qatar Airways en Etihad Airways zijn de snelst groeiende luchtvaartmaatschappijen in de wereld. Ze stellen meer dan 70 000 personeelsleden te werk (piloten, grondpersoneel, cabine personeel, …). Meer dan 90 procent van deze (buitenlandse) werknemers zijn een van de belangrijkste aspecten van hun succesverhaal. De keerzijde is echter dat zij niet genieten van basisrechten van werknemers, inclusief het recht tot het zich verenigingen, het recht tot het voeren van collectieve onderhandelingen. We vragen ICAO om samen met het ILO dit te bekijken én actie te ondernemen.

Luchtvervuiling op luchthavens

Dieselmotoren van vliegtuigen stoten bij verbranding op en rond de luchthavens ultrafijne deeltjes uit. ICAO zou de blootstelling van werknemers aan deze uitstoot moeten erkennen als een dringend en onderbelichte problematiek. Dit gevaar brengt de gezondheid van miljoenen mensen in gevaar. We dringen er dan ook op aan dat ICAO luchtvervuiling door verbranding van ultrafijne deeltjes

1 3

opneemt in het ICAO document “Consolidated statement of continuing ICAO policies and practices related to environmental protection - General provisions, noise and local air quality”.

ATSEP (Air Traffic Safety Electronics Personnel) en de internationale regelgeving

Zoals bij elke ANSP (Air Navigation Service Provider) is bij Belgocontrol het technisch personeel een onmisbare schakel in de ‘safety chain’ (veiligheidsketting) van het operationele CNS/ATM systeem (Communication Navigation Surveillance/Air Traffic Management). De klok rond zorgt het ATSEP (Air Traffic Safety Electronics Personnel) voor de goede werking van alle apparatuur die door verkeersleiders en piloten worden gebruikt. Evenals ATSEP-Belgium, de Belgische beroepsvereniging van ATSEP, zijn we voorstander van een licentiesysteem voor deze medewerkers.In Europa komt er in het kader van de SES (Single European Sky) een nieuwe regelgeving omtrent de opleiding en assessment van de ATSEPs. Het door de Europese Commissie opgerichte agentschap EASA (de European Aviation Safety Agency) legt de laatste hand aan de wetteksten. Hoewel dit een eerste stap is in de goede richting stellen we nog steeds een Europese wildgroei van Nationale regelgevingen vast omtrent de ‘bevoegdheidsverklaringen’ van ATSEP. Sommige landen hebben een door de hun regelgever opgelegd

licentiesysteem voor ATSEP anderen hebben een certificatiesysteem binnen de ANSP. Het behoeft geen betoog dat, net zoals bij piloten, verkeersleiders en het onderhoudspersoneel van vliegtuigen, ook een uniforme regelgeving voor ATSEP aangewezen is.Op het mondiale forum is ACV-Transcom lid van ITF (International Transport Workers Federation) en kan er rechtstreeks samengewerkt worden met de ITF-afgevaardigden die actief zijn bij diverse wereldorganisaties. Tegelijkertijd werkt ACV-Transcom in goede verstandhouding samen met de diverse beroepsfederaties IFATSEA (International Federation of Air Traffic Safety Electronics Personnel), IFATCA (International Federation of Air Traffic Control Associations) en IFALPA (International Federation of Airline Pilot Associations).ACV-Transcom kijkt daarom ook in de richting van ICAO (International Civil Aviation Organisation) waar licentievoorschriften op wereldvlak worden gemaakt. Zodra in het specifieke document omtrent licenties (ICAO Annex 1) de ATSEP worden

toegevoegd, kunnen alle nationale wetgevingen hierop afstemmen.Op het 38ste wereldcongres van ICAO in Montreal (24/9-4/10/2013) was er een opening gecreëerd om deze Annex 1 aan te passen voor de ATSEP. Middels een voorafgaand studie (safety case) dient gepreciseerd te worden voor welke technische taken deze licentie een meerwaarde is. Diverse landen waarin een licentiesysteem bestaat zullen aan deze studie deelnemen. Uiteraard volgen we met onze militanten op de voet welke impact dit kan hebben op de werkomstandigheden van de ATSEP en de sociale dialoog hieromtrent. Leden die graag meer detail wensen omtrent de evolutie van dit licentiesysteem op internationaal vlak kunnen terecht bij Dany Van der Biest tel 02 2062274 of mail [email protected]

D i a m a n t

A a n v u l l e n d e v e r g o e d i n g o u d e r e v o l l e d i g w e r k l o z e n

( + 5 0 j a a r )

Een van de voordelen in de diamantsector is de aanvul-lende werkloosheidsuitkering voor oudere werklozen. Deze premie werd ingesteld voor werknemers die volle-dig werkloos werden na 1 januari 1997.

Voorwaarden:

• De werknemer dient de volle leeftijd van 50 jaar bereikt te hebben op het ogenblik dat hij volledig werkloos wordt gesteld.• De werknemer dient een anciënniteit te bezitten in de dia-mantnijverheid van ten minste 25 jaar.• De werknemer moet tijdens de 36 maanden voorafgaand aan het indienen van de aanvraag tot aanvullende werk-loosheidsuitkering onafgebroken onder arbeidsovereen-komst geweest zijn bij een werkgever van de diamantnij-verheid. Indien dit niet het geval is en er tijdens bedoelde 36 maanden periodes voorkomen van volledige werkloos-heid, minimum 200 dagen effectief gewerkt hebben in de diamantnijverheid.• De werknemer dient door de werkgever ontslagen te zijn, maar het ontslag mag niet gegeven zijn wegens dringende reden.Deze cao loopt tot en met 31/12/2013 en wordt in het najaar 2013 opnieuw onderhandeld.

Uitkering:

• Werknemer 50 - 54 jaar : 4,96 euro per arbeidsdag in het stelsel van de vijfdagenweek voor max. 460 dagen. De werknemer dient evenwel een wachttijd van 19 maanden in acht te nemen. Tijdens de wachttijd blijft de werknemer zijn rechten op bestaanszekerheid behouden.• Werknemer +55 jaar: vanaf het moment dat de werkne-mer 55 jaar wordt, bedraagt de uitkering, na uitputting van zijn rechten op bestaanszekerheid, 4,96 euro per arbeids-dag in het stelsel van de vijfdagenweek voor maximum 850 dagen, zonder dat hij een wachttijd moet in acht nemen.Op de uitbetaalde uitkering wordt 10,09 procent bedrijfs-voorheffing ingehouden.

Komt u hiervoor in aanmerking,

contacteer ons dan op het secretariaat van ACV-Transcom/diamant,

Lange Herentalsestraat 78, 2018 Antwerpen,

tel. 02 549 11 07

of via e-mail [email protected]

O v e r g a n g s r e g e l i n g i n s e c t o r e n

m e t v e r k o r t e o p z e g

1 5

De verkorte opzegtermijn voor arbeiders bestaat nog in heel wat sectoren. We spreken in totaal over 208 000 arbeiders, waaronder de arbeiders van de sector diamant. Omdat voor deze sectoren de stap tussen de oude en de nieuwe opzegter-mijnen te groot zou zijn om in één keer te overbruggen, lan-ceerde de regering een overgangsregeling. De overgangsperiode loopt van 1 januari 2014 tot 31 december 2017. Vanaf 1 januari 2018 vallen ook de arbeiders in de diamant onder de algemene regeling.

De opzegtermijnen bij ontslag

De opzegtermijnen voor ontslag door de werkgever vallen in grote mate samen met cao 75, en liggen in ieder geval hoger dan de huidige opzegtermijnen in de diamantnijverheid. De op-zegtermijn wordt nu uitgedrukt in weken in plaats van kalen-derdagen.

Opzegtermijn bij ontslag door de werkgever Anciënniteit Huidige opzeg

In dienst vóór 01/01/2012

(in kalenderdagen)

Huidige opzegIn dienst vanaf

01/01/2012(in kalenderdagen)

Cao 75Vanaf

01/01/2014

<3 maanden 7 8 2 weken3 maanden 7 8 4 weken6 maanden 7 8 5 weken

5 jaar 7 8 6 weken10 jaar 14 16 8 weken15 jaar 14 16 12 weken20 jaar 28 32 16 weken

De opzegtermijnen bij ontslag door de werkne-mer

De hogere opzegtermijnen voor ontslag door de werkgever hebben ook gevolgen voor de opzeg die je moet respecteren als je zelf je ontslag geeft. De berekening is simpel: aan de hand van je anciënniteit neem je de opzeg die de werkgever moet respecteren. Je deelt dat door twee en rondt af naar beneden. Je kan natuurlijk nog steeds in onderlinge overeenkomst met je werkgever een lagere opzegtermijn afspreken, de termijnen hieronder zijn wettelijke maxima.

Opzegtermijn bij ontslag door de werknemerAnciënniteit Huidige opzeg Cao 75

Vanaf 01/01/2014< 3 maanden 2 arbeidsdagen 1 weken

3 maanden 2 arbeidsdagen 2 weken6 maanden 2 arbeidsdagen 2 weken

5 jaar 2 arbeidsdagen 3 weken10 jaar 2 arbeidsdagen 4 weken15 jaar 2 arbeidsdagen 6 weken

20j 2 arbeidsdagen 8 weken Teller niet op nul

Opvallend anders dan in de algemene regeling wordt de teller in de sectoren met verkorte opzeg niet op 0 gezet. Dit betekent dat vanaf 1 januari 2014 rekening wordt gehouden met de vol-ledige anciënniteit. De dienstjaren vóór 1 januari 2014 worden dus ook berekend aan de opzegtermijnen van cao 75.Voorbeeld: een werknemer in de diamantnijverheid wordt op 15 juli 2014 ontslagen door zijn werkgever. Hij heeft op dat mo-ment een anciënniteit van 17 jaar bij diezelfde werkgever. Zijn opzegtermijn zal 12 weken bedragen.

Ontslaguitkering RVA

De werknemers in sectoren met verkorte opzeg, waaronder de diamantsector, kunnen nog blijven genieten van de huidige ontslaguitkering van de RVA tot de datum dat de algemene re-geling voor arbeiders en bedienden in de diamantsector van toepassing wordt, m.n. 1 januari 2018. Dit gaat om een netto uitkering van:• 1250 euro indien minder dan 5 jaar anciënniteit bij ontslag;• 2500 euro vanaf 5 jaar anciënniteit bij ontslag;• 3750 euro vanaf 10 jaar anciënniteit bij ontslagACV Transcom –Diamant heeft begrip dat een overgangsrege-ling nodig was voor onze sector. We zijn tevreden dat deze over-gangsregeling al een aanzienlijke verbetering is tegenover de huidige opzegtermijnen. Maar we zijn vooral tevreden dat deze overgangsregeling beperkt is in de tijd, zodat ook de werkne-mers in de diamantsector over vier jaar onder de nieuwe rege-ling zullen vallen.

R S S e n d e s o c i a l e d i a l o o g i n e e n

a n d e r d a g l i c h t ?

Op het Paritair Comité van 17 oktober heeft de bedrijfslei-ding zich van een minder flatterende kant laten zien wat betreft het invullen van het begrip ‘sociale dialoog’.

De bedrijfsleiding gaat er prat op dat het voeren van de so-ciale dialoog bij bpost een belangrijke troef betekent bij de talrijke reorganisaties en herstructureringen. Ze laat niet na dit te benadrukken in haar contacten met de media en de berichten naar de ‘buitenwereld’.

Wat is er aan de hand ?

Je hebt al gehoord en/of gelezen in de vorige editie van Transcom-Info dat bij RSS piloten aan de gang zijn in ver-band met de project Klantgerichte Organisatie.Uit de rondgang die ACV-Transcom in de gewesten heeft gemaakt, zijn nog een waaier aan opmerkingen en onmis-kenbare tekortkomingen en ongemakken boven water ge-komen waarmee het personeel dagelijks te maken heeft.Dit project heeft tot doel te “kunnen voldoen aan de ver-wachtingen van de klanten op het vlak van de kwaliteit van de diensten”, aldus bpost.Op zich kan ACV-Transcom zich niet verzetten tegen dit no-bele doel. Maar kwaliteitsvolle diensten verlenen aan de klant is enkel mogelijk als de motor van het systeem goed draait. En juist daar wringt, laat staan, schuurt het schoen-tje.Alhoewel het nieuwe organisatiemodel al enige tijd in pi-lootkantoren wordt getest, is het management pas recent wakker geschoten en heeft het enkele verbeteringen aan-gebracht. Het nieuwe organisatiemodel draait enkel door de inzet en de goodwill van de personeelsleden die con-stant aan het systeem sleutelen zodat de klant die zich aan-biedt aan de loketten geen hinder ondervindt en zodat de bedienden zo weinig mogelijk belemmeringen en overlast ervaren.

Proefkonijn

Ondanks het negatieve standpunt van alle vakbonden op het Paritair Comité heeft de bedrijfsleiding beslist om vanaf 1 april 2014 het project uit te breiden tot het volledige Retail-netwerk. Dit betekent dus dat alle RSS-kantoren “proefko-

nijn” worden. Een unicum in de postale geschiedenis!Wel verbindt de directie zich ertoe om “het overleg met de verschillende instanties verder te zetten, zodat de verbete-ringen die zouden worden vastgesteld, nog worden aange-bracht”. In garage-taal omgezet, wil dit zeggen dat hoewel de motor nog puft en hapert, de wagen als bedrijfsklaar wordt beschouwd en in het verkeer wordt gebracht. Het bedrijf “neemt de verantwoordelijkheid op die het perso-neel en zijn vertegenwoordigers van hem verwachten”. Dat is natuurlijk de visie van bpost maar zeker niet van ACV-Transcom.Als zoethoudertje stelt het bedrijf “een bijkomende eindbe-oordeling voor op het einde van juni 2014, na afloop van de opvolging in het ROC en het paritair subcomité tijdens de volgende maanden”, evenals 1 extra FTE bediende in elke regio tot eind maart 2015. Dit laatste was trouwens een na-drukkelijke vraag van onze vakbond.

Vodje papier

De vakbonden hebben geweigerd om het arbeidsreglement aan te passen. Toch gaat de bedrijfsleiding dus door met dit “proefproject” waarvan het arbeidsreglement bepaalt dat het “uiterlijk tot 30 september 2013 wordt verlengd”.De hamvraag is dat ook of bpost zich niet meer gebonden acht door de bepalingen die in het arbeidsreglement zijn opgenomen en dit reglement als het ware als een waarde-loos vodje papier beschouwt.ACV-Transcom beseft zeer goed dat het niet leuk is voor de bedrijfsleiding om een blauwtje op te lopen maar ACV-Transcom neemt geen blad voor de mond om moeilijke arbeidsomstandigheden van het personeel op de korrel te nemen. Zelfs niet als dreigende en intimiderende taal wordt gesproken aan de kant van de werkgever, om een goed rapport te kunnen voorleggen aan de aandeelhouders en de Raad van Bestuur.

P o s t

1 7

D i v e r s i t e i t :w e r k n e m e r s m e t

e e n h a n d i c a p

Om de werknemers met een handicap (zowel bpost-personeel als elke externe kandidaat die solliciteert bij bpost) de kans te geven om hun werk in de beste omstan-digheden uit te voeren, is het soms nodig om redelijke aanpassingen te voorzien.

Het gaat om een geheel van wijzigingen of aanpassingen met betrekking tot de arbeidspost of de werkomgeving die een werknemer met een handicap in staat stelt toegang te hebben tot, deel te nemen aan en vooruit te komen in zijn professionele omgeving.Bpost beoordeelt elke concrete situatie die voldoet aan een individuele behoefte om er een aangepaste oplossing aan te bieden. Voorbeelden hiervan zijn :• technisch materiaal waardoor slechthorende of slecht-ziende werknemers kunnen communiceren;• aanpassing van de arbeidspost (telefoon, aangepaste stoel of aangepast scherm, …);• vertaling in gebarentaal;• toegankelijk sanitaire voorzieningen;• aangepaste werkuren of werkorganisatie;• aanpassing van de selectieprocedure.Om in aanmerking te komen voor zo’n redelijke aanpassing moet je een handicap hebben in de zin van een fysieke, sen-soriële, verstandelijke beperking of psychische stoornis die een belemmering kan vormen voor je deelname aan het be-

roepsleven.Ze kunnen een gevolg zijn van een voorval bij de geboorte of in de loop van je leven (ongeval, chronische of degenera-tieve ziekte die je capaciteiten aantast).Een onterechte weigering door de werkgever om zo’n re-delijke aanpassing toe te kennen, wordt door de wet be-schouwd als discriminatie.Een aanpassing moet beantwoorden aan de volgende cri-teria :• doeltreffend zijn;• zorgen voor een zo gelijk mogelijke deelname;• zorgen voor een zo autonoom mogelijke deelname;• zorgen voor de veiligheid van de werknemer met een han-dicap;• redelijk zijn, namelijk geen buitensporige lasten (financi-eel of organisatorisch) opleggen aan de werkgever.

Er zijn twee soorten aanvragen voor een redelijke aanpas-sing bij een handicap :

1. de eenvoudige aanvraag, die voldoet aan de volgende voorwaarden :

• de aanvraag tot aanpassing is duidelijk;• het verband tussen de gevraagde aanpassing en de han-dicap staat buiten kijf;

P o s t

• voor de aanvraag is geen advies van een expert (dokter, ergonoom, …) vereist;• de aanvraag kan worden beschouwd als redelijk (kosten en impact op de organisatie zijn minimaal).voorbeelden:• vaak voorkomend materiaal in voorraad;• standaard ergonomische aanvragen;• kleine aanpassingen van de werkomgeving die intern kunnen worden uitgevoerd (verplaatsen van kasten om dossiers toegankelijk te maken, …);• aanpassing van de werkorganisatie of taken die gemak-kelijk uit te voeren zijn en verenigbaar met de algemene or-ganisatie (aanpassing van de pauzes, hulp van een collega voor sommige taken, …).

2. de complexe vraag, die voldoet aan de volgen-de voorwaarden :

• er is twijfel over het verband tussen de gevraagde aan-passing en de handicap of de staat van de handicap;• de aanvraag is onduidelijk;• voor de aanvraag is het advies van een expert (dokter, er-gonoom, …) vereist;• de oplossing is mogelijk duur of de impact ervan op de organisatie is niet gering.voorbeelden :• iemand wordt blind en vraagt aangepast informaticama-teriaal;• iemand wordt minder mobiel en vraagt aangepaste werk-plekken.Je kan je handicap officieel laten erkennen en de voorziene hulp verkrijgen bij de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemid-deling en Beroepsopleiding (VDAB) indien je in Vlaanderen woont en indien je een Nederlandstalige bent die in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest woont.Wanneer je je inschrijft voor een opleiding, kan een tijdelij-ke aanpassing verkrijgen als je een email stuurt naar [email protected] met een duidelijke beschrijving van je situatie. Er zal dan samen met jou naar een oplossing wor-den gezocht.Bij een interne selectieprocedure kan je een redelijke aanpassing verkrijgen (aanpassing van de ondersteuning,

de antwoordtijd, de testomgeving, enz). Hiervoor vraag je aan de HR-selectiemedewerker naar het “Inlichtingen-formulier over handicaps, stoornissen of ziekte bij (een) selectiekandida(a)t(en). Overhandig het ingevulde formu-lier samen met de gevraagde bewijzen aan de selectiever-antwoordelijke die je instructies zal geven.Bij een eenvoudige aanvraag vraag je een redelijke aanpas-sing van je arbeidspost aan bij je onmiddellijke chef en je zet HRBP in kopie. Indien je handicap reeds erkend is door een officieel organisme, vermeld je je registratienummer bij dit organisme.Bij een complexe aanvraag volg je bovenstaande procedu-re. Vervolgens wacht je tot je onmiddellijke chef je vraagt om een afspraak te maken met de arbeidsgeneesheer:• als je reeds beschikt over medische elementen, bezorg je een kopie van je dossier aan de arbeidsgeneesheer; als de arbeidsgeneesheer geen aanpassingen voorstelt, wordt de aanvraag geweigerd (onder voorbehoud van je mogelijke recht op beroep);• indien de arbeidsgeneesheer aanpassingen heeft voor-gesteld, bezorg je het document van de arbeidsgeneesheer aan je hiërarchische verantwoordelijke.

E e n a r b e i d s - o v e r e e n k o m s t :

w a t i s d a t e i g e n l i j k ?

De definitie van een arbeidsovereenkomst is terug te vin-den in de wet van 3 juli 1978. Zo’n overeenkomst is een wederkerige overeenkomst waarbij twee partijen, ener-zijds de werkgever en anderzijds de werknemer, tegenover elkaar een verbintenis aangaan of verplichtingen op zich nemen.De werknemer verbindt zich ertoe tegen loon, onder ge-zag van een werkgever, arbeid te presteren. De betaling van het loon en het verschaffen van tewerkstelling zijn de hoofdverplichtingen die de werkgever op zich neemt.Een arbeidsovereenkomst bevat dus 3 essentiële elemen-ten:• arbeid;• loon;• het gezag van de werkgever of het zogenaamde onderge-schikt verband.

Bpost stelt bij elke werving een arbeidsovereenkomst op die kan verschillen naargelang de duur ervan. Concreet betreft het:• een contract van bepaalde duur (CBD);• een contract van onbepaalde duur (COD);• een vervangingscontract.Elk contract moet in twee exemplaren worden opgesteld: het ene is bestemd voor het personeelslid en het andere voor zijn persoonlijk dossier.Het wordt ingevuld volgens de gegevens die voorkomen op de identiteitskaart en moet uiterlijk op de eerste dag van de tewerkstelling, vóór de aanvang van de dienst, worden ondertekend door beide partijen.Alle wijzigingen aan een ondertekende arbeidsovereen-komst moeten gebeuren via wijzigingsclausules die even-eens in 2 exemplaren moeten worden opgesteld.

1 9

Uittreksel uit het strafregister

Als je bij bpost begint te werken als baremiek contrac-tueel personeelslid of als hulppostman, moet je een uittreksel uit het strafregister voorleggen. Dit officieel document geeft een overzicht van de eventuele straf-rechtelijke veroordelingen die op naam van de sollici-tant staan.

Hoe vraag je het uittreksel aan?

Je vraagt het aan bij de gemeentelijke administratie van je woonplaats en brengt hiervoor je identiteitskaart mee.

Indien je van buitenlandse origine bent (en met een visum werkt) moet je de aanvraag indienen bij de FOD Justitie - DG RO - Dienst Centraal Strafregister, Water-loolaan 115, 1000 Brussel – Tel 02 552 27 48 - Fax: +32 2 552 27 82 - E-mail: [email protected] en dit met vermelding van:naam en voornaam;adres;geboortedatum en -plaats;reden voor de aanvraag;handtekening van de aanvrager;kopie of scan van een identiteitsdocument (facultatief).

Wat gebeurt er als je het uittreksel niet voorlegt?

• Het contract kan niet worden ondertekend.• De werving moet worden uitgesteld.• De sollicitant mag nog geen prestaties leveren.Indien er op het uittreksel uit het strafregister veroor-delingen voor zware straffen voorkomen, moet de sol-licitant contact opnemen met het HRCC.

T e l e c o m

“ B e d r i j f m o e t z o r -g e n v o o r m e n s e l i j k e

j o b i n c a l l c e n t e r ”

Veel mensen staan onder grote druk op het werk, en ze-ker medewerkers in een callcenter voelen die druk aan den lijve. “Ze moeten steeds meer presteren, steeds meer verkopen. En de medewerkers worden langs geen kanten gewaardeerd.” Omdat zij ook een erg laag loon krijgen, voerde ACV-Transcom actie.

Geen makkelijke job, producten of diensten verkopen in een callcenter. Dat weet Lisette Meeus (62), ACV-déléguée en al 15 jaar coach van operators in callcenters bij Mobistar, Proximus en nu Belgacom. “Je moet communicatief vaar-dig zijn en goed met de computer kunnen omgaan. Je moet je sociaal opstellen naar klanten toe en mensen echt willen helpen. En goed kunnen verkopen, dat staat sky high bo-venaan het lijstje. Als je twee jaar als operator werkt, doe je heel veel ervaring op: luisteren naar klanten, verkoopser-varing en snel met verschillende software werken.” Werken in een callcenter zorgt ook voor stress. Je moet dagelijks omgaan met boze of ontevreden klanten. “Wan-neer je start met de job, krijg je een volledige opleiding over de computerprogramma’s, producten en diensten. Omgaan met boze klanten krijgen operators niet aangeleerd. Het ge-beurt regelmatig dat een werknemer in tranen uitbarst of crasht na een gesprek. In een callcenter werken is één van de meest stresserende jobs die bestaat”, besluit Meeus.

1 200 euro

“Voor wat ze moeten doen, heel stresserend en repetitief werk, krijgen die mensen een heel slecht loon”, zegt Dirk Callaert van ACV-Transcom. “1 150 à 1 200 euro per maand, daar kom je niet ver mee. Bij Belgacom valt het nog mee, daar heeft men vaste loonschalen. Maar zeker in de privé-sector is de druk om nieuwe klanten binnen te halen moor-dend. In deze callcenters moet men steeds meer verkopen en presteren. Het minimumloon wordt dan aangevuld met individuele premies.” “Vroeger waren de lonen heel goed,” bevestigt Meeus, “want toen waren er medewerkers te kort. Nu werven ze nieuwe medewerkers aan met een mi-nimumloon. Die kunnen extra commissies verdienen als ze targets halen.”

Afvalrace

ACV-Transcom klaagt ook aan dat callcenter-medewerkers de job niet lang kunnen volhouden. “Het verloop is groot: een medewerker blijft gemiddeld 15 maanden”, weet Cal-laert. “En de ziektecijfers zijn overal hoog: Belgacom geeft bijvoorbeeld toe dat de ziektecijfers in hun callcenter de hoogste zijn van heel het bedrijf, maar wil ze niet vrijgeven. Dat zegt al genoeg.” “De druk om meer te verkopen en meer targets te halen is zo groot”, ziet Meeus als oorzaak. “Alles wordt ook ge-traceerd: hoelang je in gesprek bent, of een gesprek opge-volgd moet worden, … Er zijn altijd mensen ziek. Dat kaar-ten we zeer geregeld aan bij de directie. Het is de opdracht van het bedrijf om ervoor te zorgen dat de job menselijk is. Jammer genoeg kiest men niet voor die aanpak. Nu is het een afvalrace.”Bij Belgacom zijn er wel sociaal assistenten, in verschil-lende vestigingen. “Als je eraan onderdoor gaat, kun je daar op gesprek”, vertelt Meeus. “Samen bekijk je wat er gedaan kan worden om het vol te houden. Ik ben in de wolken over dat systeem, maar denk tegelijkertijd ook: zorg er in de eerste plaats voor dat het niet nodig is. Je wordt betaald om te kunnen werken, maar niet om eraan onderdoor te gaan. Ik wil zo graag dat de werkomstandigheden verande-ren. Mensen willen op een comfortabele manier hun werk kunnen doen. De statistieken zijn heilig, maar het werk en de kennis van de medewerkers worden veel te weinig ge-waardeerd.”

2 1

N i e u w e P e n s i o e n -p l a n B e l g a c o m

Voor het nieuwe Pensioenplan heb je als Belgacom-medewerker de eerste fiche ontvangen. Maar wat leert die ons?

Toen in maart dit jaar bij 2/3de meerderheid (door een afwezigheid van ACV-Transcom) werd beslist om de formule voor de berekening van het extralegaal pensioenkapitaal te wijzigen, was het ons direct duidelijk dat Belgacom hiermee een stevige besparing boekte. Dit is de reden waarom wij ons vandaag nog altijd verzetten met de middelen die resten. Hope-lijk later hierover meer.Vandaag is het duidelijk dat deze besparing inderdaad neerkomt op 5 op 45, dat is 1/9de of 12% van het bedrag dat Bel-gacom hiervoor maandelijks aan het pensioenfonds stort. Dit betekent dus ook dat je later op 12% minder extra legaal pensioenkapitaal moet rekenen.Ondertussen heeft iedereen zijn jaarlijks weerkerende fiches ontvangen met hierop de opgebouwde en te verwachten pensioenrechten als je bij Belgacom zou blijven werken. Dit jaar heb je een extra fiche gekregen, namelijk één met de berekening voor 2013 volgens het ‘nieuwe pensioenplan’. Dit ‘nieuwe pensioenplan’ startte op 1 maart waardoor je voor dit plan ook al een fiche hebt gekregen (de jaarlijkse fiches worden op basis van je rechten op 1 april van het betrokken jaar opgemaakt). Daarom dat de fiche volgens het ‘nieuwe pensioenplan’ enkel voor één maand (de maand maart 2013) je rechten berekent.Een vergelijking met de fiche voor het ‘vorige pensioenplan’ is daarmee wel wat moeilijker, maar een beetje rekenwerk kan je helpen om de gevolgen van de beslissing bij 2/3de meerderheid te becijferen. Hiertoe nog eens de formules voor de drie pensioenplannen die Belgacom kent:

(66,67%xPG-GWP)xNx13,5

45

(70%xPG-GWP)xNx13,5

40

(70%xPG-GWP)xNx13,5

45

N= de Erkende Dienstperiode uitge-drukt in jaren en fracties van jaren

PG=RARx13/13,92 (gemiddelde laat-ste 3 jaren)

GWP = geschat wettelijk pensioen

N= de Erkende Dienstperiode uitge-drukt in jaren en fracties van jaren

PG=RAR (gemiddelde laatste 3 jaren)

GWP = geschat wettelijk pensioen

N= de Erkende Dienstperiode uitge-drukt in jaren en fracties van jaren

PG=RAR (gemiddelde laatste 3 jaren)

GWP = geschat wettelijk pensioen

Plan 1: vanaf 01/01/1997 tot 31/12/2004

Plan 2: vanaf 01/01/2005 tot 31/03/2013

Plan 3: vanaf 01/04/2013

C u l t u u rV e r v o e r o v e r d e w e g

D e t a c h e r i n g w e r k n e m e r s

i n E u r o p a

Europese actie in Luxemburg op 15 oktober 2013

ACV-Transcom heeft samen met een delegatie van Euro-

pese vakbonden op 15 oktober deelgenomen aan een Eu-

ropese manifestatie in Luxemburg, waar een vergadering

plaats vond van de verschillende Europese ministers.

Het was een lange maar vruchtbare dag.

We begonnen onze dag met een ontmoeting met Minister

van arbeid en tewerkstelling, Monica De Coninck. We ver-

telden haar dat de toepassing, interpretatie en uitvoering

van de betrokken Europese Richtlijn (zie kader), tot nu toe

volledig zijn doel mist. Het bestaande compromis van het

Europees Parlement verandert op geen enkel vlak de actu-

ele en soms schrijnende situatie op het terrein. De Minister

heeft haar engagement en haar steun beloofd en ook de

steun van de groep van de Europese sociaaldemocraten.

Met een verzameling groene vlaggen (ook BIE, LBC, CNE

en Metea waren aanwezig), trokken we ook naar de Luxem-

burgse Minister van tewerkstelling en arbeid, Nicolas

Schmidt. Die bevestigde net zoals minister De Coninck dat

de sociaaldemocraten dit onderwerp niet zouden loslaten.

Toch werd er niets beslist op deze dag. Er was geen con-

sensus betreffende de uitvoering van de Europese Richtlijn

detachering van werknemers. Maar we hebben liever geen

toepassingsbesluit, dan een slecht! Of deze problematiek

nu zal begraven worden of opnieuw in december aan de

dagorde zal staan, blijft momenteel nog een raadsel. We

zullen nog even afwachten en indien nodig zullen wij er op-

nieuw staan voor u !

Wat is detachering?

Door middel van detachering kan een werkgever zijn

werknemer naar het buitenland sturen om er voor een

bepaalde tijd een dienstprestatie te verrichten.

In naleving van de Europese Richtlijn 96/71/CE, moe-

ten die werkgevers dan de loon- en arbeidsvoorwaar-

den (arbeidsduur, verloven, welzijn …) naleven die van

kracht zijn in het land van onthaal. Enkel als de ar-

beidsvoorwaarden in het land van oorsprong gunsti-

ger zijn, mogen deze worden toegepast.

Waarom loopt het fout?

De praktijk leert ons echter dat veel werkgevers uit

onze sectoren deze richtlijn (omgezet in Belgische

wetgeving) niet respecteren. Zij vestigen een filiaal

(soms zelfs enkel een postbus) in het buitenland (bv.

Polen of Roemenië) en halen dan de buitenlandse

werknemers naar hier, waar ze werken aan de loon-

en arbeidsvoorwaarden van hun land van oorsprong in

plaats van aan de Belgische. Deze zijn voor de chauf-

feur voordeliger dan de Poolse, Roemeense, …. Op

deze manier ontstaat oneerlijke concurrentie t.o.v de

bonafide ondernemingen die hun werknemers wel be-

talen waar ze recht op hebben.

M o b i l i t e i t 2 3

W e r k g e v e r s w a c h t e n t e l a n g m e t v o r m i n g

c h a u f f e u r s

Als je tegen 30 september 2016 geen 35 uren nascho-ling hebt gevolgd, kan je je rijbewijs niet verlengen. Maar werkgevers wachten vaak te lang om hun chauffeurs in te schrijven, waardoor er op een korte periode teveel men-sen zich aanbieden, met plaatstekort tot gevolg. Zorg dus dat je zo snel mogelijk je werkgever hierover aanspreekt.

Om hun vakbekwaamheid op punt te houden, moeten alle Europese beroepschauffeurs van voertuigen bestemd voor het vervoer van goederen of personen, om de 5 jaar een permanente vorming volgen van 35 uren. Een chauf-feur kan deze vorming in één keer volgen of 1 opleidings-dag per jaar nemen. Er zijn verschillende opleidingscentra, goedgekeurd door de betrokken overheidsdienst, die de opleidingen aanbieden. Ook opleidingen binnen je bedrijf kunnen daarvoor in aanmerking komen. Het bewijs van vakbekwaamheid staat op je rijbewijs: achter de subca-tegorie waarvoor je vakbekwaamheid geldig is, komt een communautaire code 95, gevolgd door de vervaldag van je bewijs van vakbekwaamheid.Het tijdig volgen van de permanente vorming is zeer belang-rijk. Om je rijbewijs te kunnen verlengen moet je uiterlijk op 30 september 2016 je 35 uren nascholing gevolgd hebben. Is dit niet het geval, kan je je job niet meer uitoefenen.

Opleidingsbudget

Het is belangrijk om te weten dat dit niet alleen jouw ver-antwoordelijkheid is, maar ook die van je werkgever. De

opleidingen zijn duur, maar het Sociaal Fonds Transport en Logistiek kent jaarlijks aan elke werkgever van de sector een opleidingsbudget toe. Hiermee kan je werkgever voor zijn personeel nodige en nuttige opleidingen organiseren, waaronder ook de vakbekwaamheid. In 2013 werden de opleidingsbudgetten zelfs verdubbeld en ook dit jaar wordt zo’n verdubbeling van werkgeverszijde in het kader van de onderhandelingen aan de werknemersorganisaties ge-vraagd.

‘Bottleneck’

Maar er is een groot probleem. Statistieken van het Sociaal Fonds Transport en Logistiek tonen aan dat veel werkge-vers een afwachtende houding aannemen. Ze sturen hun chauffeurs nog niet naar de vorming, waardoor we riskeren in een soort van ‘bottleneck’ te komen. In de aanloop naar 2016 zullen de erkende vormingscentra helemaal vol zitten, waardoor niet iedereen de nodige vorming krijgt. Zo dreigt tegen 2016 een tekort aan wettelijk opgeleide chauffeurs.Momenteel worden de ondernemingen van de sector door hun werkgeversfederatie extra aangespoord om de op-leidingsbudgetten aan te spreken en zo snel mogelijk hun chauffeurs op nascholing te sturen. Wij van onze kant wil-len ook bij jullie aandringen om je werkgever aan te spre-ken om zo snel mogelijk de permanente vorming te volgen. Een verwittigd man is er 2 waard. Daarom zullen de ko-mende weken affiches komen te hangen en pamfletten worden verspreid.

V e r v o e r o v e r d e w e g

Zal je nog steeds chauffeur zijn op 01.10.2016 ?

Onze job : uw werk !

Permanente vorming …Deze is immers verplicht te volgen vóór 30.09.2016. Je werkgever heeft alle kaarten in handen.

Om te kunnen blijven werken moeten alle chauffeurs in loondienst een vorming gevolgd hebben van 35 uren in het totaal en dit ten laatste vóór 30 september 2016.

Als je werkgever je deze permanente vorming niet laat volgen , brengt hij jouw toekomst in gevaar !

• Volgde5opleidingsdag

enenjezalookná30s

eptember2016jejoba

ls

chauffeurkunnenblijv

enuitoefenen

• Jewerkgeverisverplic

htomjedezevorming

telatenvolgen.Hijkri

jgthiervoor

eenfinancieringvanh

etsociaalfondsenhetk

osthemduspraktisch

niets!

• Jewerkgeverwerdook

viazijnwerkgeversorg

anisatieopdehoogteg

ebrachtvan

dezeverplichtingenva

ndemogelijkefinanci

ëlemiddelendievoorh

emkunnen

wordenvrijgemaakt

• Weesnietdelaatsteom

dezeopleidingtewille

nvolgen,devormings

centra

zoudenweleensvolzet

kunnenrakenendanr

iskeer

jegeenplaatsmeerteh

ebben

Als je problemen hebt om je rechten te laten gelden …

Als je werkgever weigert je de permanente vorming

te laten volgen … Voor al je vragen …

Contacteer je regionaal ACV-Transcom secretariaat

Antwerpen : 02/549.11.36

Vlaams-Brabant : 016/21.94.15

Limburg :

011/29.09.88

Oost-Vlaanderen : 09/265.44.00

West-Vlaanderen : 051/26.55.51

Onze job : uw werk !

Vera

ntw

oord

elijk

uitg

ever

: Ja

n Sa

nnen

, ACV

-Tra

ncom

, Gra

smar

kt 1

05, b

us 4

0- 1

000

Brus

selle

2 5

• Volgde5opleidingsdag

enenjezalookná30s

eptember2016jejoba

ls

chauffeurkunnenblijv

enuitoefenen

• Jewerkgeverisverplic

htomjedezevorming

telatenvolgen.Hijkri

jgthiervoor

eenfinancieringvanh

etsociaalfondsenhetk

osthemduspraktisch

niets!

• Jewerkgeverwerdook

viazijnwerkgeversorg

anisatieopdehoogteg

ebrachtvan

dezeverplichtingenva

ndemogelijkefinanci

ëlemiddelendievoorh

emkunnen

wordenvrijgemaakt

• Weesnietdelaatsteom

dezeopleidingtewille

nvolgen,devormings

centra

zoudenweleensvolzet

kunnenrakenendanr

iskeer

jegeenplaatsmeerteh

ebben

Als je problemen hebt om je rechten te laten gelden …

Als je werkgever weigert je de permanente vorming

te laten volgen … Voor al je vragen …

Contacteer je regionaal ACV-Transcom secretariaat

Antwerpen : 02/549.11.36

Vlaams-Brabant : 016/21.94.15

Limburg :

011/29.09.88

Oost-Vlaanderen : 09/265.44.00

West-Vlaanderen : 051/26.55.51

Onze job : uw werk !

Vera

ntw

oord

elijk

uitg

ever

: Ja

n Sa

nnen

, ACV

-Tra

ncom

, Gra

smar

kt 1

05, b

us 4

0- 1

000

Brus

selle

E u r o p e s e a c t i e t e g e n m o d e r n e

s l a v e r n i j i n h e t w e g t r a n s p o r t !

De Belgische vakbonden verzamelden op 10 oktober aan het Europees Parlement om het belang van de strijd tegen de sociale dumping nogmaals onder de aandacht te bren-gen. Op die datum vond immers een vergadering plaats van de Europese Commissie, het Europees Parlement en verschillende bevoegde federale ministers van ons land.

Naar aanleiding van deze vreedzame manifestatie, ontvin-gen wij een brief van Staatssecretaris Melchior Wathelet, in Wallonië bevoegd voor Energie, Mobiliteit en institutionele hervormingen.Wathelet bevestigt in deze brief dat ook hij bezorgd is over het verdwijnen van zoveel bedrijven en het verlies van zo-veel jobs in het wegtransport. Dit niet alleen door de eco-nomische crisis, maar vooral door de toenemende deloka-lisering in een sector die toch een zeer belangrijke motor is van onze Belgische economie. Een volledige liberalisering van het wegtransport kan enkel gebeuren mits een gezond concurrentiebeleid tussen de verschillende Europese lan-den, zo pleit hij. Dat dit nu niet het geval is, hoeft geen betoog. De sociale arbeidsomstandigheden verschillen aanzienlijk tussen de verscheidene landen van de Europese Unie. Chauffeurs van lage loonlanden worden naar hier gehaald om te werken en verblijven weken in hun voertuig tot ze weer kunnen terug-keren naar hun thuisland. De heer Whathelet benadrukt dat ook hij deze sociale dumping onaanvaardbaar vindt en dat hij onze aanpak steunt en bevestigt dat een pak maatrege-len nodig zullen zijn vooraleer er ook maar sprake kan zijn van een Europese harmonisatie en bijgevolg ook van een liberalisering van de cabotage.Een aantal aanpassingen zijn dan ook nodig, aldus de Staatssecretaris :

Een beter sanctiebeleid

Sancties bestaan enkel op nationaal niveau, maar een aan-tal ervan zouden ook op Europees niveau kunnen verwe-zenlijkt worden. De huidige toegepaste sancties volstaan niet. Ook zijn de mechanismes van onmiddellijke inning beperkt. Een verbod op werken in de gehele Europese unie bijvoorbeeld zou moeten mogelijk zijn.

Het uitwisselen van informatie tussen de Euro-pese landen

De onderlinge verbinding van de informatienetwerken tus-sen de verschillende Europese landen via het Register van transportbedrijven (Europese Verordening 1071/2009), zou het mogelijk kunnen maken dat frauderende ondernemin-gen zich niet meer kunnen installeren in een ander Euro-pees land. De eerste gevolgen van deze maatregel kunnen al begin 2014 zichtbaar zijn.

Meer controle op cabotage

De reglementering op de cabotage voorziet dat op een ter-mijn van 7 dagen slechts 3 cabotageopdrachten mogen ge-beuren vooraleer de chauffeur moet terugkeren naar zijn land van oorsprong. De controle op cabotage is zeer moei-lijk en kan slechts gebeuren op basis van een aandachtig nazicht van de boorddocumenten. In de toekomst (2015) zal met de nieuwe generatie van tachografen via de geoloka-lisatie een betere controle mogelijk worden. In tussentijd moeten we ons tevreden stellen met een grondige controle inzake het respecteren van de cabotageregels die echter ook nog eens soms per land verschillend geïnterpreteerd worden.

Sociaal beleid

Een harmonisatie van de regels betreffende de detachering zou een piste kunnen zijn. Net zoals de verplichte Limosa-aangifte voor zelfstandigen en dit per prestatieperiode (in plaats van per jaar). In het kader van de strijd tegen de so-ciale fraude, werd door de Minister de nodige contacten gelegd met onze Vlaamse Staatssecretaris Crombez en met ACV-Transcom om een zo efficiënt mogelijk aanpak te kunnen realiseren. Verder is het maar logisch dat een aan-passing van alle sociale reglementeringen nodig is vooral me echt kan spreken van een volledige Europese Libera-lisering en dat de sociale bescherming van de betrokken werknemers absoluut moet gegarandeerd worden.

V e r v o e r o v e r d e w e g

Beleid van de Europese wegverkeerscontrole (ECR)Via de ECR, waarvan België een van de grondleggers was, wordt in verschillende Europese landen samengewerkt aan internationaal georganiseerde controles om via harmoni-satie de veiligheid op de Europese wegen gevoelig te ver-beteren. Ook in ons land zelf worden maandelijks gemeen-schappelijke controles uitgevoerd in samenwerking met de verschillende controlediensten. Staatssecretaris Wathelet laat zich in dit opzicht nu grondig informeren en wenst zelfs binnenkort ook deel te nemen aan zo’n gemeenschappe-lijke controle op het terrein om de realiteit van deze situa-ties beter aan te kunnen voelen en op termijn een eventuele reorganisatie van de controles en sancties waar te kunnen maken.Concreet beloofde de staatssecretaris nog om, naast de vergaderingen binnen de FOD Mobiliteit en Wegvervoer en in samenwerking met Staatssecretaris Combrez, ook op 6 november een vergadering te beleggen met werknemers-organisaties, waaronder ACV-Transcom om een praktische planning voor de strijd tegen de sociale dumping vast te leggen. Wij houden u op de hoogte.

2 7

V e r v o e r o v e r d e w e g

P e n s i o e n f i c h e

Pensioenfiche goederenvervoer en goederenbe-handeling voor rekening van derden

Een aanvullend sectoraal pensioenplan (de zogenaamde 2de pensioenpijler) werd voor alle arbeiders van de sec-tor ingevoerd met de cao van 15.11.2011. Dit pensioenfonds werd ingericht door het Sociaal Fonds Transport en Logis-tiek, maar voor het beheer en de uitvoering werd een eigen organisme opgericht namelijk het Pensioenfonds Trans-port en Logistiek (Pensio TL).Dit pensioenplan wordt volledig gefinancierd door een pa-tronale bijdrage van de betrokken werkgevers van de RSZ-categorie 083. Deze pensioenbijdrage bedraagt 50 euro (43 euro effectieve pensioenopbouw en 7 euro voor de inheren-te kosten) voor een volledig kwartaal per voltijds tewerk-gestelde arbeider. Voor deeltijdse arbeiders of arbeiders die geen volledig kwartaal tewerkgesteld werden, wordt de bijdrage pro rata berekend. De bijdrage wordt berekend voor alle effectief gepresteerde dagen, de wettelijke feest- en vakantiedagen en de eerste maand van arbeidsonge-schiktheid wegens ziekte en/of arbeidsongeval.In de loop van de maand november zal het Sociaal Fonds Transport & Logistiek, samen met het attest voor de einde-

jaarspremie, een pensioenfiche opsturen naar alle werk-nemers uit de sector goederenvervoer & goederenbehan-deling voor rekening van derden.

Wat staat er op de fiche ?

• Een overzicht van de stortingen op je individuele aanvul-lende pensioenrekening voor 2012. Die bedragen liggen sectoraal vast en bedragen 43 euro netto (50 euro bruto) per kwartaal, voor een voltijdse werknemer.• De totale waarde van je individuele rekening op 31 de-cember 2012. • Informatie over de voordelen bij pensioen, alsook wat je moet doen bij overlijden, of wat je kunt doen als je de sector verlaat.

Meer info ?

Wie geen pensioenfiche zou ontvangen, of wie meer info wenst over zijn pensioenfiche kan contact opnemen met zijn/haar regionaal secretariaat van ACV-Transcom.

Verhuis, Meubelbewaring en aanverwante activiteiten( PC 140.05 - RSZ 084)

Aanpassing verblijfs -en verwijderingsvergoeding op 01.11.2013

Ingevolge de cao van 2 december 1996 (KB van 7 januari 1998), moeten de verblijfs- en verwijderingsvergoeding in de

sector van de verhuisondernemingen, meubelbewaring en hun aanverwante activiteiten (PC 140.05 - RSZ 084), jaar-

lijks op 1 november aangepast worden. Deze vergoedingen zijn gekoppeld aan de evolutie van de gezondheidsindex

en werden als volgt aangepast :

Verwijderingsvergoeding 3,03 euro

Verblijfsvergoeding 39,80 euro

(Overnachting en ontbijt: 15,93 euro; Middagmaal: 12,77 euro en Avondmaal: 11,10 euro)

Z i j n s u p e r t r u c k s e e n s u p e r o p l o s s i n g ?

Je komt ze al tegen in een aantal buurlanden: de super-trucks (of ecocombi’s). Maar verschijnen ze binnenkort ook op de Belgische wegen?

Supertrucks zijn vrachtwagens die tot 25,5 meter lang kun-nen zijn, met een maximaal toegelaten massa van 60 ton. Zo kunnen twee supertrucks drie gewone vrachtwagens vervangen. Na de goedkeuring van een kader voor het proefproject heeft de Vlaamse regering ook zijn zegen gegeven over de defini-tieve versie van het uitvoeringsbesluit. Dit betekent dat de start van een proefproject in Vlaanderen groen licht krijgt

Strenge eisen

Dit betekent niet dat je al onmiddellijk supertrucks zal te-genkomen op de weg, want er moeten eerst nog een aantal formaliteiten afgehandeld worden. Het is de bedoeling dat lange, zware voertuigen (LZV’s) op maximaal 10 trajecten worden toegelaten. Deze trajecten moeten aan strenge voor-

waarden voldoen: de wegen buiten de autostrades moeten bijvoorbeeld tot het strikte minimum beperkt worden. Ook chauffeur en voertuigen moeten aan bijkomende eisen vol-doen. Momenteel start de aanmeldingsprocedure waarbij vervoerders zich kunnen kandidaat stellen om een bepaald traject met een LZV (ecocombi) te kunnen uitvoeren.

Start proef 1 januari

Tijdens de duur van het proefproject zal streng worden toe-gezien of alle regels worden nageleefd. Er is een evalua-tiecommissie opgericht, waarin ook de sociale partners uit de sector zijn vertegenwoordigd. Indien alles volgens plan verloopt zou het project hoogstwaarschijnlijk reeds op 1 januari 2014 van start kunnen gaan voor een duur van twee jaar, met evenwel de mogelijkheid om deze periode nog eens met twee jaar te verlengen

Meer info: Johan Opsomer, ACV Transcom, 02 549 07 98

2 9

Gewest Brussel

Nieuwjaarsontmoeting – gepensioneerdenwerking

Wij willen 2014 op een goede en vriendelijke manier inzetten!Daarom nodigen wij de gepensioneerden en bruggepensio-neerden – samen met hun echtgenotes - van alle sectoren graag uit op een “nieuwjaarsontmoeting”.Wanneer: woensdag 29 januari 2014 vanaf 14 uur.Plaats: vergaderzaal “Europa 1&2” van ACV-Transcom – Ga-lerij Agora, Grasmarkt, 105 – 2e verdieping.Graag vooraf inschrijven (schriftelijk) door middel van on-derstaande inschrijvingsstrook of gele briefkaart bij: ACV-Transcom Gewest Brussel t.a.v. Gilbert Haeck, Galerij Ago-ra, Grasmarkt, 105 – Bus 38 – 1000 BRUSSEL. Telefonisch inschrijven kan en mag ook – tijdens de kantooruren - op het nummer 02 545 69 70.

A n d e r s - a c t i e v e n

Inschrijvingsstrook Anders-actieven Brussel

(terug te sturen vóór maandag 6 januari 2014 aan:ACV-Transcom “Spoorwegen” Gewest BRUSSEL, Gras-markt 105 B 38, 1000 BRUSSEL

Naam & Voornaam :

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

zal aanwezig zijn met …………… personen op 29 januari 2014.

Datum : ……………………………………………………………………………………………………………………………………………

Handtekening :

I n t e r s e c t o r a a l

Intersectorale planning 2014 : reizen

Malta Mellieha Bay Hotel Seabank ****Vliegtuigreis

Van maandag 21 april tot woensdag 30 april

Inschrijven tot 21/02/2014

OostendeDE KINKHOORN

MidweekVan maandag 5 mei

tot vrijdag 9 meiInschrijven tot 5 maart

2014Bordeaux

Hotel MERCUREBusreis PBM

Van vrijdag 13 juni tot woensdag 18 juni

Inschrijven tot 01 juni 2014

De Rijn in VlammenBusreis PBMVan vrijdag 08

tot zondag 10 augustusInschrijven tot 31 juli

of bij volzet

HouffalizeOl Fosse d’Outh

MidweekVan maandag 8

tot vrijdag 12 septemberInschrijven tot 8 juli 2014

NapelsHotel Delfino

Alfa –AugustoVliegtuigreis PBM

25 september tot 03 oktober

Inschrijven tot 19 juli 2014

3 1

I n m e m o r i a mTelecom

Pierre Van Der VekenOp 20 oktober overleed Pierre Van Der Veken, echtgeoot van Geertrui Acke. Pierre was een heel trouw militant van ACV-Transcom. De belangengroep Telecom verliest een belangenverdediger in allerlei instanties van het be-drijf. Voor ACV-Transcom was Pierre een van de pioniers als verdediger van onze leden voor de Raad van Beroep. Wij zullen hem missen.

Vervoer over de weg

Jozef MaertensWij werden opgeschrikt door het plotse overlijden van Jozef Maertens. Jozef werd één jaar voor zijn verdiende opruststelling het slachtoffer van een zwaar verkeerson-geval. Jozef was een trouw lid van de belangengroep Ver-voer en was tewerkgesteld bij de transport Wim Bosman

Post

Wij vernamen op 10 oktober het overlijden van de vader van onze vriend André Vanderschueren, sectorafgevaar-digde Post Brussel.

Wij bieden alle families onze innige deelneming aan.

Kil en koud

gehuld in mist en nevel

verloren is de treurende aarde

Op verweerde graven lezen we

zwijgzaam vergeten namen.

Harden van zomerse dagen

verwarmen nu ons hart.

Jozef Vandromme (postman-dichter op rust)

Wij vernemen de geboorte van Vincent Cosemans, de

eerste telg van Kris Cosemans en Ann Verschueren.

Vincent kwam ter wereld en mat 51 cm en woog 3,475 kg.

Kris is hoofdafgevaardigde van ACV-Transcom, belangen-

groep telecom district 2.

Wij wensen de gelukkige ouders van harte proficiat.

V.U. : Katrien Verwimp - Galerij Agora - Grasmarkt 105 - Bus 40 - 1000 Brussel - www.acv-transcom.beLayout en distributie : sa Doneux, Mettet • Druk : Corelio Printing

I n t e r s e c t o r a a l

B e n j e o n l a n g s v e r h u i s d ? L a a t h e t o n s d a n w e t e n !

Waarom ? Zo ontvang je ons gratis ledenblad, briefwisseling over syndicale premie en andere voordelen op het juiste adres.Hoe?www.acv-transcom.be onder ‘Dit wil ik nog kwijt’ACV-Transcom (dienst ledenbeweging), Galerij Agora, Grasmarkt 105 (bus 40), 1000 Brussel - 02 549 07 66 of 02 549 07 65

T r a n s c o m - I n f o d i g i t a a l

Lees je Transcom-Info digitaal en heb je de papieren versie niet nodig? Wil je ons magazine niet meer in papieren vorm in je brievenbus?

Stuur je naam en e-mailadres naar [email protected] krijgt maandelijks een e-mail met de nieuwe online editie van Transcom-Info. Zo word je als eerste op de hoogte gebracht.

V.U. : Katrien Verwimp - Galerij Agora - Grasmarkt 105 - Bus 40 - 1000 Brussel - www.acv-transcom.beLayout en distributie : sa Doneux, Mettet • Druk : Corelio Printing

ACV-Transcom op Facebook

Wil je onmiddellijk op de hoogte zijn van het nieuws binnen je vakbond?Like dan onze Facebook-pagina! Op deze pagina verschij-nen foto’s, nieuws en evenementen van ACV-Transcom heet van de naald.Hoe doe je dat? Je vindt de pagina door in de zoekbalk ACVCSC-Transcom te typen.Momenteel hebben we 690 leden, maar dat moeten er veel meer worden. Word jij de volgende?Zelfs al ben je lid, toch kan je nog helpen. Hoe actiever onze pagina, hoe beter. Wat kan je doen? ‘Like’ onze berichten en deel ze. Zo bereiken we veel meer mensen en wordt onze pagina populairder. Je kan ook

commentaar geven op foto’s en berichten en zelf interes-sante dingen delen. Hieronder zie je een QR-code. Dit is een soort streep-jescode die je kan scannen met je smartphone/tablet. Hiervoor heb je enkel een applicatie nodig die je gratis kan downloaden. Probeer het zeker eens uit. Heb je vra-gen over Facebook of Twitter, neem dan contact op met [email protected] (02 549 07 88)