Ons Recht juni 2010

24
Maandblad van de landelijke bediendencentrale - nationaal verbond voor kaderpersoneel 5 ‘Wereld van het geld’ moet anders worden 114DE JAARGANG | NUMMER 6 | JUNI 2010 4 NYRSTAR, EEN VALLENDE STER? 12-13 SCHOOLVERLATERS EN JOBSTUDENTEN © FOTO: BELGA

description

Ons Recht is het ledenblad van de Vlaamse christelijke bediendenvakbond LBC-NVK

Transcript of Ons Recht juni 2010

Page 1: Ons Recht juni 2010

Maandbladvandelandelijkebediendencentrale-nationaalverbondvoorkaderpersoneel

5‘Wereldvanhetgeld’moetandersworden

114DEJAARGANG|NUMMER6|JUNI2010

4

N Y R STA R ,

E E N VA L L E N D E ST E R ?

12-13

S C H O O LV E R L AT E R S

E N J O B ST U D E N T E N

© f

oto:

bel

ga

Page 2: Ons Recht juni 2010

2 | JUNI2010|114dejaargang|OnsRecht OnsRecht|114dejaargang|JUNI2010 | 3

standpuntindustrie

FinanciëndistributiedistributieFinanciën

LoonArbeids-gericht

industriena de schooltijd

vakantiejobssolidariteit

Over de grenzenharmonisering

in de margeinbox

ChemieFilmFilm

boekde lezer schrijft

uitbetaling vakbondspremieindexaanpassingen

Achterklapvanmol

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

17

18

18

19

20

20

21

22

22

22

23

24

WerknemerstreftgeenschuldvoorcrisisZinkproducentNyrstarheeftveelwegvanvallendesterPlanvoorcoöperatievebankneemtvormaan“AlbertHeijniseenorganisatiemettweegezichten”BondenbeperkenschadebijCarrefourPersoneelSwiftgaatgebuktonderkadaverdisciplinePleidooiwerkgeversvoorhogernettoloonisergverdacht

WanbeheerslaatMepadefinitiefknock-outTipsvoorschoolverlatersDerechtenvandejobstudentWebsitegeeftgezichtaanIndonesischekledingvakbond

NieuwstatuutmoetbeteruitdraaienvoorallewerknemersRegeringverlengtcrisismaatregelenzonderoverleg

Non-profitbetoogtinBrusselOpleidingleidtnaarjobinscheikundigesectorLifeduringwartimeIep!Vijfhonderdtipsomslimtereizen

inhOud

InternationalesolidariteitisgeenloosbegripvoordeLBC-NVK.Datblijktuitdiversesamenwerkingsverbanden.EénvandebuitenlandsepartnersisdevakbondGarteksuitIndonesië.Dievechtvoorbetereloon-enarbeidsvoorwaardenindelokalekleding-entextielindustrie.Viadegloednieuwewebsitewww.kroepoek.bekanjedemensenvanGarteksbeterlerenkennenenmethencorresponderen.Leeserallesoveropp.14.

© f

oto:

DaN

IËl

RYS

AlsbijlagebijdezeeditievanOnsRechtvindtuinhetmiddeneenhandigejuridischeinfogids.Ombijtehouden!

Page 3: Ons Recht juni 2010

2 | JUNI2010|114dejaargang|OnsRecht OnsRecht|114dejaargang|JUNI2010 | 3

Werknemers treft geen schuld voor crisis

stan

dp

unt.

Ferre wyckmans | aLGemeen secretaris

er wordt de jongste dagen met mil-jarden gegoocheld dat het een lieve lust is. europa lijkt verwikkeld in een wedstrijdje besparen. wie op korte termijn de meeste miljarden bespaart, is de winnaar. eén con-stante in dit hele broekriemepos: het moet nu eenmaal van europa. alsof de nationale overheden met europese beslissingen geen uitstaans zouden hebben. tweede constante: het zal lang duren en iedereen zal het voe-len en zijn steentje moeten bijdragen.

Het Belgische Federaal Planbureau zegt dat we tegen 2015 niet minder dan 2 miljard euro gecu-muleerde besparingen moeten verwezenlijken om aan de Europese normen te voldoen. Tegen 2012 moet het begrotingstekort zakken naar hooguit drie procent. En in 2015 moet de begroting in evenwicht verkeren.Wees gerust, we overstelpen u niet met cijfers. Fundamenteler is de vraag wat er eigenlijk aan het gebeuren is. Er is een heel apparaat in gang geschoten om ieder van ons voor te bereiden op het ergste. Gedaan met eisen om extra loon. Eigenlijk hoeven de werknemers geen enkele eis meer te stellen. Ze mogen blij zijn dat ze hun job houden. Als ze toch worden afgedankt, zal dat met een beperkte opzeg zijn. De mensen moeten ook langer en fl exibeler werken. Of er nog genoeg geld voor de pensioenen zal zijn, is erg onzeker. Allerhande grafi eken illustreren dat de afbraak van werkgelegenheid veel zekerder is dan de hoop op nieuwe jobs. Toch krijgen we de boodschap dat ons systeem van werkloosheidsuitkeringen niet langer haalbaar of betaalbaar is.

Bangmakerij

In gewonemensentaal komt het erop neer dat de werknemers bang worden gemaakt. Als je men-sen het ergste voorspiegelt, is alles wat minder erg uitvalt een ‘zegen’. Zijn er dan helemaal géén problemen? Dat hoort u ons niet zeggen. Maar het gaat niet op de problemen te willen oplossen op de kap van werknemers en sociaal verzekerden.

De overheid vond in een mum van tijd bijna 20 miljard euro om de banken – en het geld van de spaarders – te redden. Een verantwoorde ingreep, op voorwaarde dat er komaf wordt gemaakt met de fi nanciële strapatsen die aan de basis lagen van het economische debacle.Ondertussen bleek hoe ingrijpend de nationale, Europese en internationale maatregelen waren. In onvervalste speculantenstijl werden hele staats-huishoudens te grabbel gegooid. Nog voor de uitbarsting van de Eyjafj allajokull-vulkaan werd IJsland een metropool op de ‘fi nanciëlerampen-kaart’. Ook Griekenland deelde zwaar in de klappen. De huidige fi nanciële architectuur laat speculan-ten en bancaire wildplassers de vrije loop. In zo’n omgeving komt de kommer en kwel altijd terecht bij de gemeenschap. Volgens het Planbureau moe-ten we in de komende jaren 2 miljard bezuinigen. Veel geld. Moeten de werknemers of de sociaal ver-zekerden hiervoor opdraaien?

Fraude

Recent waren er nieuwe studies over vormen van fraude, zwartgeld en mechanismen die worden opgezet om belastingen te ontwijken of niet te moeten betalen. De auteurs van die studies zul-len toch wel degelijke alternatieven kunnen aan-wijzen, zeker. Hoe dan ook is de werkende bevol-king niet gediend met forse overheidstekorten of fenomenale overheidsschulden. Als de overheid schulden maakt, gaat ze nieuwe verplichtingen aan. Tegenover schuldenaars staan schuldeisers. Dat is waar voor een overheid, net zoals in een gezin.Voor een staat is het interessant om vrij van schul-den te zijn. Als de staat zijn schulden wil vermin-deren, kan hij hiervoor werknemers en sociaal ver-zekerden aanspreken. Of zich richten tot diegenen die door belastingfraude of –ontduiking hun plich-ten tegenover de gemeenschap niet nakwamen. In het recente verleden konden sjoemelaars een fi scale amnestie krijgen: ze moesten geen boete ophoesten en betaalden een lager belastingtarief. Zo’n vereff ening van schulden bepleiten wij niet.Volgens ons is het mogelijk de gevraagde tiental-len miljarden euro’s besparingen te realiseren door gewoon te innen wat er op basis van de huidige belastingregels moet worden geïnd. Als dat geen valabele en rechtvaardige uitweg is. belastingregels moet worden geïnd. Als dat geen valabele en rechtvaardige uitweg is.

Alsjemensenhetergste

voorspiegelt,isalleswatmindererguitvalteen

‘zegen’.

Page 4: Ons Recht juni 2010

4 | JUNI2010|114dejaargang|OnsRecht OnsRecht|114dejaargang|JUNI2010 | 5

Nyrstar is de grootste zinkproducent ter wereld. De onderneming ontstond in 2007 door de fusie van de zinksmelterijen van het Belgische Umicore en het Australische Zinifex. Balen werd destijds het hoofd-kantoor voor de activiteiten in Europa en Noord-Amerika. De komst van Nyrstar (‘nieuwe ster’) was een succesverhaal dat extra jobs opleverde in de Kempen. Maar het tij keerde snel.De directie deelde eind april van dit jaar mee dat zowat 50 bedienden en kaderleden hun job kwijtspeelden in Balen. Daarnaast kre-gen sommige kaderleden het aanbod om te verhuizen naar Zwitserland. Dat aanbod spreekt maar weinig mensen aan.Het nieuws over de zoveelste reorganisatie sloeg in als een bom. Balen verliest hier-door aan belang binnen de groep. Voor de tewerkstelling blijkt Nyrstar nog maar eens een vallende ster te zijn.De zinkproducent haalde al de krantenkop-pen in het najaar van 2008, toen de econo-mische crisis in alle hevigheid toesloeg in België. Het bedrijf kondigde in Balen en Overpelt het verlies van 205 jobs aan: 170 arbeiders en 35 bedienden moesten vertrek-ken. Helaas zou het daar niet bij blijven.Eind 2008 legde Nyrstar voor het eerst in zijn bestaan alle activiteiten in Balen stil. De maatregel zou zes maanden lang gelden, zei de directie. Uiteindelijk lag de productie veel langer stil. In die periode heerste er grote vertwijfeling bij de werknemers en hun gezinnen. Ze vreesden dat de fabriek zou

sluiten. Terwijl de onderhandelingen over een sociaal plan nog liepen, pakte Nyrstar vanuit Londen met bijkomende internatio-nale saneringsmaatregelen uit. Zo sneuvel-den in Balen opnieuw banen van arbeiders, bedienden en kaderleden.In maart vorig jaar bereikten vakbonden en directie een sociaal akkoord in Balen. De fabriek kon de productie hervatten in het najaar van 2009. Zo werd het ergste scena-rio afgewend. Maar toch keerde de gemoeds-rust niet terug bij de werknemers.

Onzekerheid

Om de haverklap was het weer bijltjesdag bij Nyrstar. Telkens moesten dan één of meer werknemers het bedrijf meteen verlaten. Wie zijn job voorlopig behield, miste elke zekerheid op lange termijn. In zo’n klimaat van onzekerheid zag de directie haar kans schoon om ‘storende sociale verworvenhe-den’ ter discussie te stellen.In het sociaal overleg ‘nieuwe stijl’ is het voor de directie de normaalste zaak van de wereld om eenzijdig cao’s op te zeggen. Ook al hadden de bonden zich geëngageerd om de oude afspraken te moderniseren. In de nieuwe Angelsaksische aanpak was er geen plaats meer voor directeurs die nog de oude Umicore-stempel droegen. Ook zij moesten zich aanpassen of opkrassen. Met een voor-keur voor het tweede.

Lievelingvanbeleggers

Momenteel gaat het Nyrstar economisch weer voor de wind. Op de beurs zijn de beleggers opnieuw dol op het Nyrstar-aandeel. In verkoop en marketing werkt het bedrijf samen met de multinational Glencore. Dat levert heel wat besparingen op. Door de gestegen zinkprijs heeft Nyrstar volop geld in kas om ertsmijnen te kopen.Nyrstar overleefde de crisis maar veran-derde er ook fundamenteel door. In 2007 was het alleen een raffi neerder van zink en lood. Nu is Nyrstar een geïntegreerd grondstoffenbedrijf dat ook ‘stroomop-waarts’ belangen heeft en eigenaar is van mijnen. Tijdens de crisis werd het manage-ment grondig vernieuwd. De nieuwe bazen willen vooral kosten besparen.De nieuwe sanering in Balen is een zoveel-ste klap voor de vestiging. Pijnlijk genoeg besloot de Vlaamse regering enkele dagen na de aankondiging om 1 miljoen euro inves-teringssteun te geven aan Nyrstar. Daarmee wilde ze de jobs in Balen garanderen. Je zou bijna denken dat Vlaanderen ontslagvergoe-dingen subsidieert.Ook nu zal de LBC-NVK in gemeenschappe-lijk vakbondsfront trachten zoveel mogelijk jobs te beschermen en een goed sociaal plan af te dwingen. De gesprekken in het kader van fase 1 van de Renaultwet moeten nog van start gaan. van fase 1 van de Renaultwet moeten nog van start gaan.

zinkproducent nyrstarheeft veel weg van vallende ster

Vestiging in balen verliest aan belang

industrie

PaUL heykants

bij het zinkbedrijf nyrstar in balen verliezen 51 bedienden en kaderleden hun job. nog eens 17 kaderleden ‘krijgen de kans’ om mee te verhuizen naar een nieuw hoofdkantoor in het Zwitserse Zürich. balen verliest zijn positie als regio-naal hoofdkantoor van nyrstar.

© f

oto:

DaN

IËl

RYS

Page 5: Ons Recht juni 2010

4 | JUNI2010|114dejaargang|OnsRecht OnsRecht|114dejaargang|JUNI2010 | 5

FinAnCiËn

Denis bOUwen

De ‘wereld van het geld’ heeft de economie een oplawaai van jewel-ste verkocht. wereldwijd gin-gen massaal jobs verloren door de wanpraktijken van de traditio-nele bankiers. Dirk barrez werkt mee aan een nieuwe coöperatieve bank die de economie socialer en duurzamer kan maken. barrez is journalist en auteur van het boek ‘Van eiland tot wereld. appèl voor een menselijke samenleving’.

“Als we een sociale en duurzame samenleving willen uitbouwen, moeten we nieuwe coöpe-raties oprichten om weer meer greep te krij-gen op de economie”, bepleit Barrez. “Met nieuwe coöperatieve of publieke banken krij-gen we opnieuw meer vat op de wereld van het geld. We hebben nood aan bankiers die zich afvragen wat ze concreet kunnen bete-kenen voor hun klanten en voor de maat-schappij.”Coöperatieve banken steunen bijvoorbeeld projecten op het vlak van alternatieve ener-gie. Ze verstrekken hypotheekleningen met aandacht voor sociale en ecologische bekom-mernissen. En ontwikkelen andere soorten kredieten op basis van ideeën die ze vanuit sociale bewegingen krijgen.Eind maart sprak Dirk Barrez op het LBC-NVK-congres in Mol. “Het wordt tijd dat soci-ale bewegingen opnieuw een sterke econo-mische poot uitbouwen”, zei Barrez daar. Meewerken aan een nieuwe coöperatieve bank kan een belangrijk stukje van de puz-zel zijn.

Kiwibank

De journalist verwijst naar buitenlandse coö-peratieve bedrijven die nog altijd goed boeren.

“Ik denk aan de Nederlandse Rabobank of de Duitse Raiff eisenkasse. Of aan de Kiwibank in Nieuw-Zeeland. In Italië, Zweden en Canada zijn er ook succesverhalen te vinden. In de distributie zie je dat er in Zwitserland twee coöperatieve supermarktketens zijn die de markt domineren, Migros en Coop.”België verkocht de zieltogende Fortis Bank aan het Franse BNP Paribas. “Van Fortis had-den we perfect een overheidsbank kunnen maken die zich dienstbaar maakt voor alle Belgen”, vindt Barrez. Hij herinnert zich de tijd dat er in ons land nog tal van openbare of coöperatieve banken waren. Spelers als de ASLK, het Gemeentekrediet, BAC, Cera en ‘Het Blauwe Fabriekje’ (NMKN). “Die banken deden het helemaal niet slecht. De overheid moest ze nooit zo zwaar steunen als recent gebeurde met Fortis, KBC of Dexia.”Barrez behoort tot een groep mensen die in de voorbije maanden grondig nadachten over een nieuwe Belgische coöperatieve bank. De

denkers, Nederlands- en Franstalige Belgen, bestudeerden diverse scenario’s. Waaronder helemaal van nul starten of een bestaande bank overnemen. “We willen het ACW en andere sociale bewegingen overtuigen om te investeren in dit project. In het buiten-land denken we ook investeerders te kunnen vinden. Daarnaast willen we zoveel moge-lijk particulieren ertoe bewegen om bij ons coöperant te worden in ruil voor een redelijk rendement.”

Tienmiljoeneuro

Volgens de initiatiefnemers is minstens tien miljoen euro nodig om de bank te kunnen creëren. “Maar veel hangt af van het precieze opzet. Als we vooral een internetbank opzet-ten, is er minder kapitaal nodig dan om een overname te fi nancieren.”Een volledig nieuwe bank kan volgens Barrez eind 2011 of begin 2012 starten. “Als we een bestaande structuur kunnen overnemen, is

een snellere start denkbaar. In dat verband is er nu een dossier dat we aan het bekij-ken zijn.”Momenteel lopen er gesprekken met diverse sociale bewegingen. “Als we die bewegingen mee krijgen, kan het allemaal redelijk snel gaan. De eerste reacties zijn hoopgevend.” Barrez ziet banken als VDK en Triodos ook als mogelijke partners. “Uiteraard zullen niet alle gesprekken tot een akkoord leiden.”Kan een coöperatieve bank opboksen tegen de traditionele grootbanken? “Met de fi nan-ciële crisis zagen we dat vooral de grootban-ken zich in nesten hadden gewerkt. Terwijl veel kleine instellingen buiten schot bleven. Onze coöperatieve bank kan mensen aan-spreken die ontevreden zijn over de manier waarop de klassieke privé-banken werken. We willen een goede coöperatieve structuur uitwerken, liefst zoveel mogelijk op lokaal niveau. Als dat lukt, krijgen we een bank waar de klanten mee nadenken en beslissen wat er met hun centen gebeurt.” waar de klanten mee nadenken en beslissen wat er met hun centen gebeurt.”

Plan voor coöperatieve bank neemt vorm aan

economie moet socialer en duurzamer worden

industrie

© f

oto:

DaN

IËl

RYS

Page 6: Ons Recht juni 2010

6 | JUNI2010|114dejaargang|OnsRecht OnsRecht|114dejaargang|JUNI2010 | 7

distributiedistributie

Denis bOUwen

De grootste kruidenier van nederland, albert heijn, lonkt dui-delijk naar belgië. sommigen den-ken dat de supermarktketen mis-schien wel winkels van carrefour kan overnemen. “albert heijn is een organisatie met twee gezich-ten”, ervaart de nederlandse vakbondsman Fedde monsma. “enerzijds tracht het bedrijf oprecht mee te denken met de medewer-kers. anderzijds laat de uitvoering van het sociale beleid in toene-mende mate te wensen over.”

Fedde Monsma is ‘clustercoördinator’ bij de Nederlandse CNV Dienstenbond. In die functie is hij de eindverantwoordelijke voor alle cao’s in de detailhandel, de groothandel

en de veilingen. Volgens Monsma is Albert Heijn (AH) een werkgever met een sterke reputatie. “Maar de praktijk is voor de werk-nemers in veel gevallen anders dan de inten-ties.”De vakbonden hebben bij AH een goede posi-tie, vindt de man van CNV. “Het bedrijf staat open voor externe invloeden en is bereid zaken te doen met de bonden. Wel bij voor-keur als het hun uitkomt. In zo’n grote onder-neming zie je geregeld tekenen van arrogan-tie. Ze weten het allemaal beter, zetten eerst nieuwe processen in gang en bedenken pas dan opeens dat ze toch nog even snel de vak-bonden moeten betrekken. De bonden zitten daardoor vaak in de verdediging en missen zo de kans om mee te denken.”Qua beloning zijn er in Nederland geen grote verschillen tussen supermarkten. Er zijn twee cao’s van toepassing in de sec-tor. “Aan de ene kant heb je een cao voor het personeel bij zelfstandige ondernemers. En aan de andere kant is er een cao voor

supermarkten met meerdere fi lialen. Beide cao’s zijn nagenoeg gelijk. AH heeft ook eigen cao’s voor de kantoren, het winkel-management en de distributiecentra. In de meeste ketens zijn er wel problemen met de naleving van de cao-afspraken.”

‘Appie’

Voor Nederlanders is Albert Heijn een naam als een klok. In de volksmond heten de win-kels ‘Appie’. De keten is de marktleider bij onze noorderburen. Ze ontstond in 1887 in het Noord-Hollandse Zaandam. Albert Heijn telt tegenwoordig in Nederland meer dan 800 eigen winkels en franchisezaken. Het bedrijf is een stuk van Ahold, een beurs-genoteerd concern met veel activiteiten in Nederland, dochters in de VS, Portugal, Tsjechië en Slovakije en joint ventures in Zweden.

“Albert Heijn is een supermarkt met een com-plete service, te vergelijken met Delhaize en Carrefour in België”, zegt Monsma. “Het bedrijf durft te experimenteren met nieuwe ideeën, technieken en winkelconcepten. Op het vlak van personeelsbeleid werkte AH voor diverse initiatieven samen met onze vakbond: het project ‘Plezier in je werk’ en een onderzoek naar jongeren in de super-markt, uitgevoerd door de CNV-jongeren.”

Overnames

In Nederland kocht AH concurrenten als Konmar, Super de Boer en C1000. De keten maakt er geen geheim van dat ze graag wil uitbreiden naar België en Duitsland. “AH maakte mensen vrij om de markt in die landen te verkennen. Gesprekken met Carrefour zijn er bij mijn weten niet. Maar als AH overnamekansen ziet, zal het die zeker ernstig bekijken. Het is ook denkbaar dat de keten zelf van nul start in België. De Belgische winkels kunnen perfect worden bevoorraad vanuit het distributiecentrum in Tilburg.”Fedde Monsma vermoedt dat de Belgische consument wel zou varen bij de komst van AH. “Albert Heijn is gewend de lakens uit te delen. Het bedrijf zal zich meteen willen profi leren door winkels te openen die op-en-top zijn. Topman Dick Boer boekte in Nederland veel succes met zijn prijsstrate-gie. Die zal hij ook in België willen toepas-sen. Of het personeel daar beter van wordt, is een heel andere kwestie.” sen. Of het personeel daar beter van wordt, is een heel andere kwestie.”

“ALbert heiJn is een organisatie met twee gezichten”

nederlandse supermarktketen laat oog op belgië vallen

© f

oto:

bel

ga

Page 7: Ons Recht juni 2010

6 | JUNI2010|114dejaargang|OnsRecht OnsRecht|114dejaargang|JUNI2010 | 7

distributie

chris Van DrOOGenbrOeck

De distributeur carrefour kondigde in februari een drastisch ‘reddingsplan’ in belgië aan. bijna 4.700 banen kwa-men in gevaar. minstens 1.672 jobs leken defi nitief verloren. Vakbonden en werknemers waren met verstom-ming geslagen. De bonden doen alles om de schade maximaal te beperken.

Oorspronkelijk wilde algemeen directeur Gérard Lavinay 21 winkels opdoeken. Sommige vestigingen zouden worden overgedragen aan zelfstandigen. Alle overblijvende werknemers zouden moeten inleveren. Ook in de centrale administratie stonden jobs op de tocht.Kort voor het ter perse gaan van Ons Recht legde de directie een nieuw voorstel op tafel. Carrefour is nu bereid om 1 supermarkten en 5 hypermarkten in eigen beheer te hou-den. Zestien winkels, goed voor zo’n 700 jobs, zouden worden overgedragen aan Mestdagh (Champion). Er zouden nog zeven supermark-ten en negen hypermarkten worden gesloten, wat neerkomt op een verlies van circa 1.300 jobs. “Maar een fl ink deel van de betrokken werknemers kan met brugpensioen gaan”, zegt Chris Van Droogenbroeck, nationaal secreta-ris voor de distributie bij de LBC-NVK.Volgens het nieuwe voorstel geeft Carrefour een tewerkstellingsgarantie van zes jaar aan alle werknemers die in dienst blijven.

“Carrefour belooft verder om in de komende zes jaar minstens 38 supermarkten en 5 hypermarkten in eigen handen te houden.” De vakbonden konden vermijden dat de mede-werkers uit de centrale administratie zouden worden overgeheveld naar paritair comité 218.

Van Droogenbroeck constateert tevreden dat het jongste voorstel de loon- en arbeidsvoor-waarden in de sector niet ondermijnt. “We gaan nu onze achterban raadplegen over het nieuwe voorstel van de directie.”Carrefour hield vol dat zijn personeel duurder was dan dat van de concurrentie. Maar in feite overdreef de distributeur heel sterk het ver-schil in loonkosten met de concurrenten.

Virus

Sinds meer dan drie jaar tracht Carrefour zijn personeel goedkoper te maken. Dat virus dreigt de hele sector te besmetten. De trend naar meer en meer franchisewinkels, zaken met zelfstandige uitbaters, is al een gevaar voor het wankele evenwicht qua loon- en arbeidsvoorwaarden in de sector. De vakbon-den willen Carrefour in geen geval onder de sectorminima laten duiken.Carrefour wilde 33 miljoen euro per jaar bespa-ren op zijn personeel. De bonden boden weer-werk. Uiteindelijk moet het personeel in de komende jaren toch nog 21,5 miljoen inleveren, vooral via een hogere productiviteit. De keer-zijde van de medaille is een tewerkstellingsga-rantie voor de komende zes jaar.Bonden en werknemers waren diep ontgoo-cheld over de manier waarop de directie de afgelopen jaren de winkels (slecht) runde. Alom bestond de schrik dat Carrefour alles wilde inzetten op ‘de franchise’ en wilde stop-pen met winkels in eigen beheer. Een stevig reddingsplan volstaat niet voor de keten. Het bedrijf heeft gemotiveerde mede-werkers nodig die geloven in de toekomst. Nu maar hopen dat de directie eindelijk inziet dat ze het roer moet omgooien. Carrefour moet zich opnieuw op zijn winkels concentreren en de klanten overtuigen. zich opnieuw op zijn winkels concentreren en de klanten overtuigen.

distributie

“Wolf in schaapskleren”Onder het personeel van Albert Heijn lopen de meningen over hun werkge-ver uiteen. De ene werknemer heeft het over ‘een prima werkgever’. Terwijl een ander dan weer praat over ‘een wolf in schaapskleren’.

“AH is een prima werkgever die dui-delijke afspraken maakt en probeert maatschappelijke betrokkenheid te tonen”, vindt een medewerker uit één van de winkels in Nederland. “Maar de aandeelhouders moeten wel elk jaar tevreden gesteld worden. Dat legt een zware druk op het kader. De resultaten zijn heilig, en dat gaat vaak ten koste van de medewerkers.”Een andere winkelmedewerker noemt AH ‘een sociale werkgever’. “Maar hoe hoger je op de ladder klimt, des te moei-lijker wordt er gedaan. Als je je niet naar de regels van het bedrijf schikt, is het maar te bezien of je de top kunt bereiken.”

Vakbonden

“AH respecteert de vakbonden maar moet er toch niet veel van hebben. Bonden kunnen besluiten blokke-ren of bemoeilijken en daar houdt de keten niet van. Om die reden zullen pamfl etten tegen het bedrijf bijvoor-beeld nooit worden geduld in de kan-tine. De Belgische bonden moeten niet bang zijn voor de komst van AH. Maar ze moeten wel rekening houden met de ‘Amerikaanse mentaliteit’ van het management. Vroeger stond het wel-zijn van de werknemers veel meer cen-traal. Maar dat is nu verleden tijd.”Een werknemer uit een distributiecen-trum stelt het kras: “AH kan je een wolf in schaapskleren noemen. Aan de bui-tenwereld verkoopt het bedrijf mooie praatjes. Maar intern overtreden ze zo’n beetje alles wat je maar kan beden-ken. Het zijn meesters in het bespelen en negeren van het personeel.”

“Als AH in België iets zou overnemen, zou het zeker proberen de loonkosten daar zo laag mogelijk te houden”, denkt weer een ander. “Maar de Belgische bonden zullen best in staat zijn om goede afspraken voor de medewerkers te maken. Als grootste kruidenier van Nederland kan AH zich geen negatieve publiciteit in het buurland permitte-ren.”

bonden beperken schade bij Carrefour

Geen afbouw loon- en arbeidsvoorwaarden

chris Van DrOOGenbrOeck

De distributeur carrefour kondigde in februari een drastisch ‘reddingsplan’ in belgië aan. bijna 4.700 banen kwa-men in gevaar. minstens 1.672 jobs leken defi nitief verloren. Vakbonden en werknemers waren met verstom-ming geslagen. De bonden doen alles om de schade maximaal te beperken.

Oorspronkelijk wilde algemeen directeur Gérard Lavinay 21 winkels opdoeken. Sommige vestigingen zouden worden overgedragen aan zelfstandigen. Alle overblijvende werknemers zouden moeten inleveren. Ook in de centrale administratie stonden jobs op de tocht.Kort voor het ter perse gaan van Ons Recht legde de directie een nieuw voorstel op tafel. Carrefour is nu bereid om 1 supermarkten en 5 hypermarkten in eigen beheer te hou-den. Zestien winkels, goed voor zo’n 700 jobs, zouden worden overgedragen aan Mestdagh (Champion). Er zouden nog zeven supermark-ten en negen hypermarkten worden gesloten, wat neerkomt op een verlies van circa 1.300 jobs. “Maar een fl ink deel van de betrokken werknemers kan met brugpensioen gaan”, zegt Chris Van Droogenbroeck, nationaal secreta-ris voor de distributie bij de LBC-NVK.Volgens het nieuwe voorstel geeft Carrefour een tewerkstellingsgarantie van zes jaar aan alle werknemers die in dienst blijven.

“Carrefour belooft verder om in de komende zes jaar minstens 38 supermarkten en 5 hypermarkten in eigen handen te houden.” De vakbonden konden vermijden dat de mede-werkers uit de centrale administratie zouden worden overgeheveld naar paritair comité 218.

bonden beperken schade bij

© f

oto:

bel

ga

Page 8: Ons Recht juni 2010

8 | JUNI2010|114dejaargang|OnsRecht OnsRecht|114dejaargang|JUNI2010 | 9

LOOnFinAnCiËn

Denis bOUwen

consultants richten in een onder-neming soms onherstelbare schade aan. swift uit terhulpen haalde het bureau mckinsey in huis om zijn personeel met 30 procent in te krimpen. het resul-taat liegt er niet om: een kadaver-discipline, angst om nog kritiek te geven en demotivatie. De vak-bondsafvaardiging van swift wil andere bedrijven waarschuwen om niet in dezelfde val te trappen.

Swift, een coöperatieve vennootschap van bankiers, maakt op een veilige manier internationale elektronische overschrijvin-gen tussen banken mogelijk. Tegenwoordig werkt het bedrijf voor allerlei fi nanciële instellingen en voor grote bedrijven.In een normaal jaar groeit Swift vlotjes met meer dan tien procent. Maar in 2009 beleef-den de activiteiten een kleine krimp, te wij-ten aan de fi nanciële crisis. Dat zette het bedrijf ertoe aan nog voortvarender in de kosten te snoeien.

“Algemeen directeur Lázaro Campos wil de jaarlijkse kosten structureel met 90 mil-joen euro verminderen”, zegt een LBC-NVK-afgevaardigde bij Swift die liever anoniem blijft. “De onderneming wil almaar goed-koper kunnen werken voor de bankiers. Of dat een goede zaak is voor het bedrijf, valt te betwijfelen.”Campos haalde de grote consultant McKinsey binnen om de ‘Lean’-fi losofi e bij Swift in te voeren. “Oorspronkelijk wilde

Swift een aantal werknemers ontlasten zodat ze makkelijker nieuwe producten konden ontwikkelen. Maar gaandeweg ging de klemtoon liggen op kosten bespa-ren. McKinsey beweerde dat het bedrijf het-zelfde werk kon doen met 30 procent min-der personeel. Flauwekul.”

“Vroeger werden drukke periodes afgewis-seld door rustiger momenten. Als het rusti-ger was, konden we ons bezinnen en experi-menteren. De invoering van Lean deed al die kalme periodes verdwijnen. Nu is er altijd veel werkdruk.”

Hersenspoeling

De vakbondsafgevaardigde vindt dat de con-sultants de werkprocessen ‘ontmenselijken’.

“Ze manipuleren woorden om de werkelijk-heid te verdraaien. Wanneer ze het heb-ben over ‘waste’ elimineren, bedoelen ze in feiten mensen buitensmijten. De werkne-mers worden gehersenspoeld. Wie niet wil meegaan in de nieuwe filosofie, kan ver-trekken. Geen wonder dat velen gedemoti-veerd zijn.”

“Swift schildert Lean af als een ‘wondermid-del’ dat alle problemen kan oplossen”, klinkt het in vakbondskringen. “Maar dat klopt natuurlijk niet. Managers worden gedwon-gen om de fi losofi e in een hoog tempo in te voeren. Zonder te kunnen stilstaan bij wat ze nu eigenlijk aan het doen zijn.”Volgens Lean moeten managers minstens 50 procent van hun tijd doorbrengen met hun medewerkers. Op een dagelijkse ‘briefi ng’ vertelt iedereen wat hij die dag zal doen. Met een ‘smiley’ moet elke werknemer op een bord aangeven hoe hij zich die dag voelt.

“Het systeem heeft veel weg van een kinder-tuin. Respect voor de werknemers is er niet meer.”Wie in een opdracht mislukt, moet dat in de groep opbiechten. “Als werknemers herhaal-delijk moeten toegeven dat iets niet lukte, komen ze in de problemen. De managers moeten hun mensen voortdurend op hun kap zitten en statistiekjes bijhouden. Lean is een paradijs voor de micromanager die constant alles en iedereen wil controleren. Maar voor de werknemers werkt het ver-stikkend.”

Teveelschrik

De vraag is waarom het personeel niet in opstand komt. “Er heerst zoveel angst onder de mensen dat ze niet durven zich te verzet-ten. Wie het echt niet meer volhoudt, aan-vaardt een vertrekregeling en is weg. Bij sommigen zit het zo hoog dat ze zelf ont-slag nemen.”Het spreekt vanzelf dat de vakbonden niet gelukkig zijn met de gang van zaken bij Swift. “Maar veel werknemers zijn universi-tairen. In zo’n omgeving is het voor de vak-bonden moeilijk werken. Sommige collega’s moedigen de bonden wel aan om niet op te geven. Maar de meesten zijn vooral bang om hun job kwijt te raken.”De vakbondsafvaardiging wil werknemers van andere bedrijven waarschuwen om con-sultants met fraaie praatjes buiten te hou-den. “Kijk niet lijdzaam toe. En laat je vooral geen zand in de ogen strooien.”Wie zich ook wil wapenen tegen de uitwassen van de Lean-fi losofi e, kan e-mailen naar [email protected] van de Lean-fi losofi e, kan e-mailen naar [email protected].

Personeel swift gaat gebukt onder kadaverdiscipline

blinde besparingsdrang maakt van bedrijf kindertuin

© f

oto:

PHo

toNe

WS

Page 9: Ons Recht juni 2010

8 | JUNI2010|114dejaargang|OnsRecht OnsRecht|114dejaargang|JUNI2010 | 9

Ferre wyckmans

Lonen van werknemers moe-ten effectief als loon worden beschouwd. Je moet er dus bedrijfsvoorheffi ng en sociale-zekerheidsbijdragen op betalen. Zo klonk het ‘loud and clear’ op het jongste Lbc-nVk-congres in mol. Dat standpunt wil niet zeggen dat de bestaande maaltijdcheques moeten worden teruggeschroefd. Daarvoor zijn er regels.

LOOn

De vakbond wil geen infl atie van allerhande betwistbare fi nanciële regelingen. Waarbij de ene regeling juridisch of conventioneel al wat zuiverder is dan de andere. Nogal wat werkgevers willen graag het gewone loon inkrimpen of loonsverhogingen alleen nog toekennen in de vorm van premies of andere kunstgrepen. Dat zou dan ‘in het belang van de werknemers zijn’. In de praktijk leidt zoiets vooral tot meer onzekerheid.Vanuit diverse hoeken is te horen dat de nettolonen te laag zijn in België. En dat daar dringend iets moet aan gebeuren. Werknemers spitsen de oren als ze zoiets horen.

Ontroerend

Het is ontroerend dat werkgevers belang-stelling tonen voor het nettoloon van werk-nemers. Maar vooral erg verdacht. Echte loonsverhogingen zeggen de werkgevers niks. Ze willen zogezegd de koopkracht van de werknemers vergroten, maar dan niet met voorstellen die de financiering van de sociale zekerheid helpen te waar-borgen. Die sociale zekerheid moet volgens de werkgevers dienen om aanwervingspre-mies te betalen, economische werkloosheid mogelijk te maken en zelfs opzegtermijnen te fi nancieren. Extra taken mag de sociale zekerheid gerust krijgen, vinden de bedrij-ven. Maar dan zonder dat daar bijdragen tegenover staan. Ook zonder rekenknob-bel weet je dat zoiets niet kan.Terug naar de voorstellen om de nettolonen

te verhogen. Kijk even mee naar een fi ctief maar erg herkenbaar loonbriefj e.

Voorbeeld

Een bediende met een inkomen van 2.800 euro per maand heeft twee kinderen ten laste en een partner met een beroepsinko-men. Het nettoloon bedraagt 1.75,87 euro. Stel dat de werkgever bruto maar 2.500 euro betaalt, dan is er een nettoloon van 1.61,9 euro. Als de werkgever het uitge-spaarde brutoloon van 300 euro cash netto uitkeert, heeft de werknemer 1.91,9 euro in handen. Ofwel 168,62 euro meer. Tel uit je winst.Bij een brutoloon van 2.800 euro bedra-gen de globale kosten voor de werkgever 3.776,6 euro. Als de werknemer een bruto-loon van 2.500 euro en netto nog eens 300 euro opstrijkt, vertegenwoordigen de glo-bale kosten voor het bedrijf 3.372 euro, te verhogen met 300 euro, in totaal dus 3.672 euro. Een ‘winst’ van 10,6 euro.Hoezo, twee winnaars? Er moet toch iemand aan het kortste eind trekken? Inderdaad. De sociale zekerheid krijgt namelijk 17,15 euro minder aan bijdragen van werkgever en werknemer. En de fi scus ontvangt 126,11 euro minder. Voor die ene maand en die ene werknemer int de overheid dus 273,26 euro minder.Makkelijk te bedenken wat dit aan globale eff ecten veroorzaakt. Er zijn zo’n 2.700.000 werknemers in de privésector. Als je het voorbeeld doortrekt naar heel die groep,

loopt de sociale zekerheid op jaarbasis min-stens ,7 miljard(!) euro mis. Dat is meer dan het dubbele van wat de sociale zeker-heid elk jaar betaalt voor brugpensioenen en tijdkredieten. Dat is de helft van wat de totale werkloosheid op jaarbasis uitkeert voor alle soorten werkloosheid. Het gaat hier dus niet over wat centen in de marge maar over fundamentele kwesties.

Vergiftigdcadeau

Wie aanvoert dat een verhoging van het nettoloon goed uitkomt voor werknemers en werkgevers, verzwijgt dat er ook een echte verliezer is: de sociale zekerheid en de gemeenschap. En dus eigenlijk de werk-nemers. De kortetermijnwinst van de werk-nemer is een vergiftigd cadeau omdat de sociale zekerheid en de solidariteit worden ondermijnd.De komende maanden wordt het weer ste-vig discussiëren over middelen om de soci-ale uitkeringen in 2011 welvaartsvast te maken. Hiervoor is 275 miljoen euro nodig. Nu al zeggen de werkgevers dat de sociale zekerheid hiervoor geen geld heeft en dat er compensaties moeten komen. Zo’n dis-cussie wordt nog heftiger als de inkomsten van de sociale zekerheid zakken door net-tolonen uit te keren.Laat je niet verleiden door de sirenenzang van het VBO en Unizo. Als werkgevers over de nettolonen van werknemers praten, zit-ten ze altijd in onze portemonnee. de nettolonen van werknemers praten, zit-ten ze altijd in onze portemonnee.

FinAnCiËn

Pleidooi werkgevers voor hoger nettoloon is erg verdacht

sociale zekerheid trekt aan kortste eind

Page 10: Ons Recht juni 2010

10 | JUNI2010|114dejaargang|OnsRecht OnsRecht|114dejaargang|JUNI2010 | 11

industrie

Arbeidsduur leidinggevend of vertrouwenspersoneel

De arbeidswet is één van de belangrijkste wetten uit het arbeidsrecht. Ze regelt bij-voorbeeld de grenzen van de arbeidsduur. Werkgevers moeten zich aan die grenzen houden. Maar het hoofdstuk over arbeids-tijden slaat niet op werknemers met een lei-dinggevende job of een vertrouwensfunc-tie. Een koninklijk besluit van 10 februari 1965 legt uit wie onder die twee categorieën valt.Nogal wat werkgevers trachten beide uitzon-deringscategorieën zo ruim te interpreteren dat alle werknemers met enige verantwoor-delijkheid eronder vallen. Heel wat bedrij-ven maken het zichzelf gemakkelijk. Ze gaan ervan uit dat de regels over de arbeidsduur niet van toepassing zijn op kaderleden. Die wel erg soepele houding is niet onjuist. Dat bleek in het verleden uit tal van uitspraken door rechters.In een arrest van 13 oktober 2008 verklaarde het arbeidshof van Antwerpen dat de bepa-lingen uit het KB van 10 februari 1965 ‘res-trictief ’ moeten worden opgevat. Omdat ze een uitzondering zijn op het principe dat werknemers onder de arbeidswet vallen. Wie onder zijn verantwoordelijkheid een bedrijf tegenover derden kan verbinden, ontsnapt alleen aan de regels over de arbeidsduur als hij bevoegd is om ‘belangrijke handelingen te stellen’.

Overeenkomst over duur opzegtermijn

Is het brutojaarloon van een bediende hoger dan 30.327 euro (loongrens 2010)? Dan moe-ten de werkgever en de bediende de opzeg-termijn overeenkomen. Een overeenkomst hierover mag ten vroegste worden gesloten op het moment van de opzegging. Wordt de overeenkomst voordien gesloten, dan is ze niet geldig.De reden hiervoor is simpel. Zolang de arbeidsovereenkomst nog bestaat, zit de werknemer in een ondergeschikte posi-tie tegenover zijn werkgever. Hij kan dus ‘onder druk van de werkgever’ een minder goede overeenkomst aanvaarden. Die druk is er niet meer wanneer de arbeidsovereen-komst opgezegd wordt.Tot voor kort vond het Hof van Cassatie dat zowel de werknemer als de werkge-ver de nietigheid konden inroepen van een te vroeg afgesloten overeenkomst. In een belangrijk arrest van 7 april 2008 ver-anderde het Hof van Cassatie van mening. De regel dat een akkoord over de duur van de opzegtermijn ten vroegste kan worden gesloten bij de opzegging, beschermt alleen

de werknemer. Dus is deze regel per defi-nitie in diens voordeel. De werkgever kan geen nietigheid inroepen. Kreeg de werkne-mer voor zijn ontslag een opzegtermijn die voor hem voordeliger is? Dan kan de werk-gever die niet langer aanvechten.

Langere opzegtermijn

Als het brutojaarloon niet hoger uitvalt dan 30.327 euro (loongrens 2010), heeft de bediende recht op een opzegtermijn van minstens drie maanden per begon-nen dienstperiode van vijf jaar. Geeft het arbeidsreglement een langere opzegtermijn? Dan is dat een geldige regel die de werkgever moet naleven. Het Hof van Cassatie beves-tigde dit op 9 november 2009 in een kort maar duidelijk arrest.

Concurrentiebeding niet nageleefd

De werknemer is opnieuw vrij wanneer er een einde komt aan de arbeidsovereenkomst. Hij kan dan om het even welke beroepsac-tiviteit beginnen. De vrijheid is wel beperkt als er een concurrentiebeding gesloten werd. Zo’n beding komt erop neer dat de werkne-mer zijn vroegere werkgever geen concurren-tie mag aandoen in een bepaalde regio. En dit gedurende maximaal één jaar.Als de werknemer het concurrentiebeding aan zijn laars veegt, kan de rechter hem ver-oordelen om een schadevergoeding te beta-len. In kort geding kan de rechter ook een dwangsom opleggen per inbreuk. Zo oor-deelde het arbeidshof van Gent op 30 juni 2009.

Arbeids-geriChtmarc weyns

thuis werken is niet altijd thuiswerk

Een verzekeringsinspecteur is voor zijn werk meestal de baan op. Af en toe doet hij thuis administratief werk. Van de werk-gever kreeg hij hiervoor een fax, kantoor-artikelen, een internetaansluiting en een regeling voor telefoonkosten. Maar de inspecteur eist van zijn werkgever alsnog een kostenvergoeding voor het werk dat thuis gebeurt. Het arbeidshof van Brussel stuurde de werknemer met een arrest van 12 november 2008 wandelen.Volgens de arbeidsovereenkomstenwet hebben thuiswerkers recht op een ver-goeding voor kosten die te maken hebben

met hun thuisarbeid. Ze hebben thuis een werkruimte nodig, moeten die verwar-men en gebruiken diverse werkmiddelen. Over de kostenvergoeding moeten werk-gever en werknemer een akkoord sluiten. Als ze dat niet doen, heeft de werknemer recht op een vergoeding ter hoogte van tien procent van het loon.Soms doen werknemers alleen bij gele-genheid thuis een stukje werk, terwijl dat niet hoeft volgens hun arbeidscontract. In zo’n geval geldt de kostenregeling niet. Ook wanneer de werkgever hen hulpmid-delen geeft om thuis te gebruiken, gaat het niet over thuiswerk zoals gedefinieerd in de arbeidsovereenkomstenwet.

Page 11: Ons Recht juni 2010

10 | JUNI2010|114dejaargang|OnsRecht OnsRecht|114dejaargang|JUNI2010 | 11

Mepa drukte en impregneerde decoratief papier. Het bedrijf produceerde ook het fl interdunne laagje op meubelen en lami-naatvloerbekleding. In de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw was Mepa één van de rendabelste bedrijven in Zuid-Oost-Vlaanderen. Maar de wind draaide en dit jaar zette de onderneming haar activiteiten stop. Door het faillissement kwamen 120 arbei-ders en 25 bedienden op de straatstenen terecht. Zonder verbrekingsvergoeding.De moederfirma Liri Industriale, uit de Italiaanse regio Piemonte, was eigendom van aandeelhoudersfamilies die elkaars bloed wel konden drinken. Allemaal wilden ze een zo groot mogelijk deel van de koek voor zich. Er ontstond een wildgroei aan lucra-tieve postjes die eigenlijk overbodig waren. Het bedrijf verloor zo handenvol geld.

Kipmetgoudeneieren

Gelukkig liep op het Oudenaardse erf van Liri Industriale een kip met gouden eieren rond. Over één stelling waren alle aandeel-houders het roerend eens: Mepa mocht zon-der scrupules worden gepluimd. De voorbije jaren moest Mepa almaar vaker zijn produc-tie naar Italië transporteren, zonder daar één euro voor te incasseren. Kort voor de sluiting in Oudenaarde stonden de Italianen bij hun dochter voor een slordige 13 miljoen euro in het krijt.In 2006 besloot één van de aandeelhou-dersfamilies van Liri zich terug te trekken. Kort daarna werd de algemeen directeur van Mepa, een man met een lange staat van dienst, aan de deur gezet. Zijn opvol-ger, een zelfzekere Italiaan, kende wei-nig van de sector. Alsof de aanhoudende

liquiditeitsproblemen nog niet volstonden, besloot de kersverse manager ook de com-merciële ruggengraat van Mepa te kraken.Mepa had een netwerk van trouwe klan-ten, waaronder Quickstep, uitgebouwd. Sinds jaren was het bedrijf een degelijke toeleverancier van ondernemingen in heel Europa. Door zijn onbehouwen en autori-taire optreden wist de nieuwe Italiaanse algemeen directeur in enkele maanden tijd driekwart van de klanten tegen zich in het harnas jagen. Hij sleepte zelfs een erg loyale Duitse klant voor de rechter. Niet omdat die klant slecht betaalde. Wel omdat de Italiaan de fi nesses van de Duitse handelsovereen-komst niet snapte.In 2008 spatte de zeepbel uiteen op de fi nan-ciële markten. Kort nadien daverde de reële economie op haar grondvesten. Mepa ont-sprong de dans niet. De omzet liep terug en het bedrijf moest zijn werknemers, arbei-ders en bedienden, steeds vaker tijdelijk werkloos maken.

Nieuwekans

Dat kon niet blijven duren. In oktober 2009 dagvaardde het parket Mepa om het bedrijf failliet te laten verklaren. Bij de rechtbank van koophandel ontpopten de Italiaanse aandeelhouders zich tot grootmeesters van de commedia dell’ arte. De Italianen

drongen aan op een nieuwe kans. Ze ver-wezen naar de wet van 31 januari 2009 over de continuïteit van ondernemingen, de opvolger van de vroegere regeling rond het gerechtelijk akkoord. Mepa wilde zich dus tegen zijn schuldei-sers laten beschermen. De rechtbank van koophandel ging daarmee akkoord op voor-waarde dat de onderneming voor 1 maart een reorganisatieplan zou voorleggen. Mepa moest genoeg liquide middelen krijgen om overeind te kunnen blijven.Het reorganisatieplan kwam er nooit. Van de beloofde fi nanciële injectie van 500.000 euro kwam al evenmin iets in huis.

Doekvalt

De laatste maanden werden een ware mar-telgang voor het personeel. Productie was er nauwelijks nog. Voortdurend circuleerden er deprimerende afdankingsscenario’s. De onzekerheid werd ondraaglijk.Tot op de allerlaatste vergadering van de ondernemingsraad bleef Liri Industriale zich in duizend bochten wringen. De valse beloften volgden elkaar op. “Volgende maand komt er zeker geld.” Of: “We wer-ken volop aan een nieuw bedrijfsplan.”De dag na die uitspraken legde de plaatse-lijke directie de boeken neer. Zo bleven 15 gezinnen verweesd achter. lijke directie de boeken neer. Zo bleven 15 gezinnen verweesd achter.

industrieArbeids-geriChtmarc weyns

Wanbeheer slaat Mepa defi nitief knock-out

italiaanse aandeelhouders zuigen chemiebedrijf leeg

sVen De scheemaeker

het chemiebedrijf mepa uit Oudenaarde legde begin maart de boeken neer. mepa was ooit erg winstgevend. maar het ging kapot door wanbeheer en de onverantwoorde praktijken van het italiaanse moederbedrijf.

© f

oto:

DaN

IËl

RYS

Page 12: Ons Recht juni 2010

12 | JUNI2010|114dejaargang|OnsRecht OnsRecht|114dejaargang|JUNI2010 | 13

vAKAntieJObs

iVO Verreyt

Op 30 juni gaat voor veel jon-geren voor de laatste keer de schoolbel. wat moet je doen om in orde te zijn? kan je als school-verlater meteen werkloosheids-geld krijgen? is er nog kinder-bijslag? hoeveel bedraagt de wachtuitkering? allemaal vra-gen waarmee schoolverlaters en hun ouders kunnen worstelen.

NaardeVDAB

Jezelf als werkzoekende inschrijven bij de VDAB is erg belangrijk als je aanspraak wil kunnen maken op wachtuit keringen en andere begeleidingsmaatregelen. Het recht op wachtuitkeringen van de RVA start na een wachttijd van 155 dagen (voor –18-jarigen), 233 dagen (tussen 18 en 26jaar) of 310 dagen (+26jaar na 30 april 2008). Na de wachttijd mag je nog geen 30 jaar oud zijn.Wie bij de VDAB ingeschreven is, kan ook een beroep doen op de jobclub, jobservice, arbeids- en beroepsbemiddeling, KISS en WIS. Inschrijven doe je ten laatste op vrij-dag 9 juli 2010. Als je jonger bent dan 18 jaar op 1 juli 2010; de wachttijd loopt dan vanaf 1 juli. Als je op 1 juli 2010 18 jaar of ouder bent, moet dit vóór maandag 9 augustus 2010 gebeuren. De wachttijd start dan op 1 augustus.Als je jezelf later inschrijft, start de wachttijd pas op de datum van inschrijving. Maar dan krijg je de wachtuitkeringen later. Jongeren die er tijdens het schooljaar de brui aan geven,

schrijven zich best met-een in als werkzoekende bij de VDAB. Inschrijven bij de VDAB kan via www.vdab.be. Het kan ook via een computer of een consulent in de werkwinkel. Meer informatie lees je op www.acv-online.be, waar je lid kan worden van het ACV (gratis voor studenten en schoolver-laters).

Naarhetziekenfonds

Zolang de wachttijd loopt en voor zover je nog niet aan het werk bent, blijf je voor de ziekteverze kering ten laste van je ouders. Inschrijven bij het ziekenfonds doe je wanneer je begint te werken of zodra je wachtuitkeringen krijgt. Inschrijven bij de Christelijke Mutualiteiten kan via www.cm.be.

Werkenindewachttijd

Werken in de wachttijd kan perfect. Maar er zit een addertje onder het gras. Bij school-verlaters die in juli, augustus of september werken als jobstudent wordt de wachttijd verlengd met de duur van de tewerkstel ling als jobstudent (maximum 1 maand). Als er tijdens de tewerkstelling als jobstudent een volledige RSZ-bijdrage van 13,07 procent betaald wordt, telt dat wel mee voor het berekenen van de wachttijd en wordt die dus niet verlengd.

Kinderbijslag

Wat gebeurt er met de kinderbijslag als je als schoolverlater na de laatste schooldag in juli, augustus of september begint te werken? Als je bent ingeschreven als werkzoekende, is er voor die maanden ook recht op kinderbijslag als het inkomen maximum 80,7 euro bruto bedraagt. In de wachttijd is er recht op kin-derbijslag tot het eind ervan. Werk je nog als jobstudent, dan hou je het recht op kinder-bijslag tijdens de laatste zomervakantie als je niet meer dan 20 uren werkt. Als de wacht-tijd werd verlengd omdat er als jobstudent werd gewerkt, dan wordt de kinderbijslag doorbetaald. Zodra je een wachtuitkering krijgt, vervalt het recht op kinderbijslag.

Uitkeringen

Na de wachttijd kan je als schoolverlater aanspraak maken op wachtuitkeringen. Om werkloosheidsgeld te krijgen, moet je – afhankelijk van je leeftijd – een periode van tewerkstelling kunnen bewijzen. Verder moet je ingeschreven zijn als werkzoekende en moet je de wachttijd achter de rug hebben.Binnen de 8 dagen na de wachttijd moet je opnieuw bij de VDAB langs gaan. Je krijgt dan een inschrijvingsstempel.Tegelijk moet je een werkloosheidsdossier laten opstellen. Hiervoor kan je bij het ACV-dienstencentrum terecht.Wie recht heeft op wachtuitkeringen, moet altijd een blauwe controlekaart (c3A) invul-len en bij zich hebben tot het eind van de maand. Je moet die kaart kunnen voorleg-gen wanneer een RVA-controleur ze vraagt.

Meer weten? Kijk opwww.acv-online.beof spring ’s binnen bij het plaatselijke ACV-dienstencentrum. of spring ’s binnen bij het plaatselijke

-dienstencentrum.

nA de sChOOLtiJd

tiPs voorschoolverlaters

wat moet je allemaal doen?

Wachtuitkeringen PerdagPermaand(van26dagen)

Samenwonendemetgezinslast 37,62euro 981,76euro

Alleenwonendevolgensleeftijd:-vanaf21jaar-vanaf18totenmet20jaar-jongerdan18jaar

27,93euro 726,18euro

16,86euro 438,36euro

10,73euro 278,98euro

Samenwonende“gewoonregime”-vanaf18jaar-jongerdan18jaar

14,68euro 381,68euro

9,20euro 239,20euro

“Bevoorrechte”samenwonende(alsdewerk-lozeenzijnpartneruitsluitendvervangingsin-komensontvangen)

-vanaf18jaar-jongerdan18jaar

15,64euro 406,64euro

9,74euro 253,24euro

Wachtuitkeringenvanaf1januari2009(ooknoggeldigin2010)

Page 13: Ons Recht juni 2010

12 | JUNI2010|114dejaargang|OnsRecht OnsRecht|114dejaargang|JUNI2010 | 13

vAKAntieJObs

iVO Verreyt

een heleboel jongeren wil graag aan de slag als jobstudent. een student mag per kalenderjaar 46 dagen wer-ken zonder rsZ te moeten betalen: 23 dagen in de periode juli-septem-ber en nog eens 23 dagen in de rest van het jaar. Ons recht informeert.

Studenten die werken, moeten een schrif-telijk arbeidscontract krijgen. De overheid wil zo zwartwerk, willekeur en uitbuiting tegengaan.

Uitzendwerk

Nogal wat studenten vinden in de zomer werk via een uitzendkantoor. Bij een uit-zendkantoor krijgen studenten vaak week-contracten. Hun werkzekerheid is dan min-der groot. De student moet altijd uitkijken dat zijn rechten worden nageleefd.Een studentencontract is van bepaalde duur. Het loopt automatisch af aan het eind van de afgesproken termijn. Maar je kan een stu-dentenovereenkomst ook opzeggen terwijl ze nog loopt. De student kan zijn opzegging geven met een termijn van 1 of 3 kalender-dagen.In een studentencontract kan ook een

proeftijd staan van 7 tot 1 kalenderdagen. Tijdens de eerste week kan het contract niet worden stopgezet.

Hoeveelverdienje?

Als student-werknemer verdien je het-zelfde loon als andere werknemers die het-zelfde werk doen. Studenten die minstens één maand werken, hebben minstens recht op het gewaarborgd minimum maandinko-men. De minima in onderstaande tabel zijn niet van toepassing op studenten die géén maand werken.

Verminderdesocialezekerheidsbijdrage

Op het loon van de student worden werk-nemers- en werkgeversbijdragen voor de sociale zekerheid betaald. De werknemers-bijdrage wordt afgehouden van het bruto-loon en bedraagt 13,07 procent. De werkge-versbijdrage (meestal ergens tussen 35 en 0 procent) moet bovenop het loon betaald worden. In ruil heeft de student recht op vakantiegeld. Op het loon van een student die in juli, augustus en september niet meer dan 23 werkdagen werkt, zijn geen afhoudingen voor de RSZ verschuldigd. Dat is één van de belangrijkste verklaringen voor het succes van studentenwerk in de vakantiemaanden. De student zelf krijgt wat meer nettoloon mààr heeft geen recht op vakantiegeld.Buiten de maanden juli, augustus en septem-ber mogen studenten nog eens 23 dagen per

kalenderjaar werken. Op momenten dat ze niet op school moeten zijn. In totaal mag een student dus 6 dagen per kalenderjaar wer-ken zonder dat RSZ verschuldigd is.

Watmetdebelastingen?

Op het loon van de student moet de werk-gever de bedrijfsvoorheffi ng inhouden. Bij werkstudenten moet geen bedrijfsvoorhef-fi ng worden ingehouden als aan bepaalde voorwaarden is voldaan.Als er wel bedrijfsvoorheffi ng wordt inge-houden, stelt de werkgever een belasting-fiche 281.10 op waarmee de student zijn inkomsten moet aangeven aan de perso-nenbelasting.Een student die nog tot het gezin van zijn ouders behoort, blijft alleen fiscaal ten laste van zijn ouders als zijn inkomen een bepaalde grens niet overschrijdt. Een student moet zelf geen belastingen beta-len als zijn inkomsten in het jaar 2009 maxi-maal 6.690 euro belastbaar bedragen.

Kinderbijslag

Studenten die tijdens het schooljaar werken met een gewoon arbeidscontract, blijven recht geven op kinderbijslag als ze niet meer dan 79 uur per maand presteren. Als studen-ten tijdens het jaar met een specifi eke stu-dentenovereenkomst (contract van bepaalde duur van minder dan zes maanden) werken, blijft het recht op kinderbijslag gelden. Als ze alleen werken in de schoolvakanties, geldt het recht op kinderbijslag net zo goed. ze alleen werken in de schoolvakanties, geldt het recht op kinderbijslag net zo goed.

nA de sChOOLtiJd

tips voor slimmeriken

Werk niet in het zwart.1. Je hebt dezelfde rechten en plichten 2. als een werknemer in vast dienstver-band.Jobstudenten houden best goed hun 3. gewerkte dagen en uren bij. Eis min-stens één rustdag per week. Verwittig je werkgever als je niet op . tijd op je werk kan zijn.Zorg ervoor dat je bij het onthaal de 5. nodige informatie en gepaste werk-kledij krijgt. Weiger gevaarlijk of ongezond werk.Informeer je goed over de inhoud van 6. je job.Zoek een job die je zelf tof vindt.7. Zorg dat je ingeschreven wordt in het 8. personeelsregister.Wil je vroegtijdig je contract stopzet-9. ten? Wil de baas je ontslaan? Neem dan contact op met het ACV, de LBC-NVK of de ACV-jongeren.Vraag een bewijs van uitbetaling van 10. je loon.

Een schat aan informatie vind je op www.studentenwerk.be en www.acv-on-line.be. De ACV-jongeren maakten de brochure ‘Lonend studentenwerk’. Je kan de jongerenwerking e-mailen via [email protected].

Tabel: minimumlonen per maand en per uur(in 38-urenweek vanaf 1 januari 2009, ook geldig voor 2010)

Leeftijd MaandloonUurloon(ineen38-urenweek)

21jaarofouder 1.387,49euro 8,4261euro

20(94%vande21-jarigen) 1.304,24euro 7,9205euro

19(88%) 1.220,99euro 7,4149euro

18(82%) 1.137,74euro 6,9094euro

17(76%) 1.054,49euro 6,4038euro

16jaarofouder(70%) 971,24euro 5,8982euro

de rechten van de jobstudent

studeren en werken

© f

oto:

DaN

IËl

RYS

Page 14: Ons Recht juni 2010

14 | JUNI2010|114dejaargang|OnsRecht OnsRecht|114dejaargang|JUNI2010 | 15

sOLidAriteit

mOniQUe braam

De Lbc-nVk heeft geen kerktoren-mentaliteit maar steunt wereldwijd diverse vakbonden. in indonesië heeft de Lbc-nVk met Garteks een solidariteitsproject uitgewerkt. De twee vakbonden maken samen www.kroepoek.be. Zo kunnen werk-nemers en vakbondsafgevaardig-den uit belgië en indonesië elkaar beter leren kennen en uitwisselen.

Op de website volg je de belevenissen van Elly, Ary Joko, Raja en Yanto. Je leest er meer over vakbondswerk in Indonesië. En je kan de bloggers van Garteks een vraag stellen.Indonesië is één van de grootste produ-centen van kleding en textiel. Momenteel werken daar zo’n twee miljoen werkne-mers in de kledingindustrie. Vooral laag-geschoolde, jonge vrouwen van het platte-land. Lage lonen, lange werkuren en weinig hygiëne typeren de sector. Vakbonden wor-den onderdrukt. Jouw mooie kleedje of

toff e broek passeert maar al te vaak door Indonesische handen. Indonesische kleren komen dikwijls in de VS (26 procent van de productie) of de EU (12 procent) terecht.

SchoneKleren

Garteks is een Indonesische vakbond en een partner van de internationale Schone Kleren Campagne. Die campagne ijvert voor betere werkomstandigheden in de kleding-industrie wereldwijd. Ze stelt wantoestan-den in landen als Indonesië aan de kaak. De LBC-NVK speelt ook een belangrijke rol in de Schone Kleren Campagne. Zo groeiden er contacten met Garteks.De voorzitster van Garteks, Elly Rosita Sillaban, is één van de bloggers op de Kroepoek-website. In 2005 nam Elly al deel aan een door de LBC-NVK opgezette vor-ming voor vakbondsafgevaardigden uit de kledingindustrie. Ze ontmoette er veel Belgische vakbondsmilitanten die onder de indruk waren van Elly’s verhalen. Toen werd de kiem gelegd voor een veel hechtere samenwerking die nu zichtbaar wordt.De LBC-NVK steunt Garteks vooral op het

vlak van vorming en ledenwerving. Met geld, jazeker, maar ook via een directe uitwisse-ling van kennis en ervaring en opleidingen voor de medewerkers van de bond.

Achterdetralies

Vakbondswerk doen is niet gemakkelijk in Indonesië. Wie opkomt voor betere loon- en arbeidsvoorwaarden riskeert niet alleen zijn job, maar dreigt ook wegens ‘staatsge-vaarlijke activiteiten’ achter de tralies te belanden. Het gevolg van een oude koloni-ale wet die nog altijd van kracht is.Lid worden van een vakbond is ook niet zonder risico. Veel werkgevers ontslaan hun medewerkers als ze weten dat die bij de vakbond zijn. Toch heeft Garteks al zo’n 20.000 betalende leden en is de bond actief in ruim 70 ondernemingen. Met de hulp van de LBC-NVK wil Garteks binnen twee jaar 15 nieuwe bedrijven en zo’n 8.000 nieuwe leden bereiken. Het sociaal overleg verloopt in Indonesië anders dan bij ons. Slechts vijf procent van de ondernemingen heeft er een cao. Alleen de grootste vakbond in een bedrijf mag met de werkgever onderhandelen over betere loon- en arbeidsvoorwaarden. Vaak belem-mert een niet-democratische vakbond, die banden heeft met de staat, de uitbouw van een vrije vakbondswerking. Maar als een vakbond zoals Garteks veel leden kan wer-ven in een bedrijf en zo voet aan de grond kan krijgen, zie je meteen verbetering. En door in veel bedrijven actief te zijn, kan Garteks aansturen op sectorale afspraken.

Leerzekennen

De LBC-NVK wil de medewerkers van Garteks een echt gezicht geven en het Indonesische vakbondswerk dichter bij ons brengen. Via Kroepoek leer je Elly, Ary Joko, Raja en Yanto beter kennen. Geregeld publiceren ze hun verhalen op de site. Daarnaast kan iedereen online vragen stellen aan de vier vakbondsmensen, die er persoonlijk op ant-woorden. Je leest meer over het land en de moeizame weg die de bonden in Indonesië afl eggen. Bekijk ook de fotoreportages, de video en het reisverslag van een LBC-NVK-militante die bij Garteks op bezoek was. Zo blijf je bij en ontdek je dat internationale solidariteit wel degelijk vruchten afwerpt.

Surf naarwww.kroepoek.been help om de site voort uit te bouwen.

www.kroepoek.be en help om de site voort uit te bouwen.

Website geeft gezicht aan indonesische kledingvakbond

Lbc-nVk en Garteks maken samen ‘kroepoek’

De Garteks-bloggers ant-woorden per-soonlijk op jouw vraag. Linksboven te beginnen en met de klok mee: Yanto, Elly, Raja en Ary Joko.

Page 15: Ons Recht juni 2010

14 | JUNI2010|114dejaargang|OnsRecht OnsRecht|114dejaargang|JUNI2010 | 15

sOLidAriteit Over de grenzenannick aerts

zo min mogelijk uitzendarbeid in zweden

De Zweedse vakbonden uit vier belangrijke industriële sectoren (metaal, pulp en papier, bosbouw en voeding) bereikten dit voorjaar met de werkgevers sectorale akkoorden die ook de rechten van voltijdse en vaste werk-nemers beschermen. Die afspraken moeten werkgevers ontmoedigen om uitzendarbeid te gebruiken.Voor 1992 was uitzendarbeid alleen moge-lijk via jobcentra die door de overheid wer-den gerund. In 1992 besliste Zweden om die jobcentra te privatiseren. In eerste instantie leidde dat niet tot een sterke expansie van de privé-uitzendbureaus. Dat was te danken aan het Scandinavische werkethos. De jongste jaren tekende zich geleidelijk een verandering af. De financiële crisis in 2008 versnelde dat proces. In een eerste

fase vielen er massale ontslagen. Maar in de tweede helft van 2009 leefde de economie lichtjes op. Werkgevers deden toen vooral een beroep op uitzendkantoren om vacatu-res in te vullen.Voor de bonden waren de sectorale onder-handelingen een mooie gelegenheid om op te komen voor de rechten van voltijdse werk-nemers die waren getroffen door de crisis. Als een werkgever nu uitzendkrachten wil inhuren, moet hij eerst lokaal overleg plegen met de vakbond. Tijdens dat overleg wordt onderzocht of eerder ontslagen werknemers niet in aanmerking komen om de nieuwe jobs te doen. Als dat het geval is, moeten ze weer worden aangeworven. Werkgevers die dit niet doen, riskeren zware financiële straffen. Als het lokale overleg niet lukt, kan om een bemiddeling op nationaal niveau gevraagd worden.www.lo.se

hoe consumeer je verantwoord?

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) wil consumenten bewuster maken van het feit dat sommige producten of diensten gebaseerd zijn op mensenhandel of uitbui-ting van werknemers. Neem nu het voor-beeld van Maria, een 27-jarige vrouw uit Rusland. Zij reageerde op een advertentie van een bureau dat serveersters zocht om in Spaanse restaurants te werken. De ser-veersters zouden 1.200 euro per maand verdienen. Maria ging in op het aanbod en het bureau boekte meteen een vliegtuig- ticket naar Madrid. Zodra ze begon te wer-ken, moest ze de prijs van het ticket terug-betalen.Bij haar aankomst in Spanje werd Maria opgevangen door een medewerker van het bureau. Die nam haar paspoort af en dwong haar om in een landbouwbedrijf tomaten te plukken. Voor welgeteld 100 euro per maand. Ontsnappen kon niet. Rond het bedrijf stond prikkeldraad en er liepen bewakers rond.Wereldwijd werken naar schatting 12,3 mil-joen mensen in slavernij. IOM vindt dat de consumenten dat goed moeten beseffen. Consumenten kunnen bedrijven op hun verantwoordelijkheid wijzen door zoveel mogelijk vragen te stellen over de herkomst van producten. Voorbeeldbrieven vind je in diverse talen op www.buyresponsibly.org

nieuwe leden voor Fair Wear Foundation

Al negen nieuwe bedrijven werden dit jaar lid van de Fair Wear Foundation (FWF). Die stichting wil door internationale controle de werkomstandigheden van werknemers in de textielsector verbeteren. Als een bedrijf waardige arbeidsvoorwaarden in de hele productieketen wil realiseren, kan het lid worden van FWF. Leden moeten een reeks principes onderschrijven. Ze moeten bij-voorbeeld de fundamentele arbeidsrechten van de IAO respecteren, controles aanvaar-den en transparantie garanderen.FWF wil expertise verspreiden, sociaal over-leg ondersteunen en de arbeidsverhoudingen verbeteren. Zo wil de stichting de inspan-ningen van de aangesloten bedrijven laten renderen.Twee van de negen nieuwe leden komen uit België, Mayerline en The Cotton Group. FWF zal voortaan audits organiseren bij deze bedrijven en hun leveranciers. De bedrijven trekken lessen uit de audits en passen hun managementsystemen aan. Op www.fairwearfoundation.org kan je zien welke vorderingen leden als Flippa K, Gsus en McGregor aan het maken zijn.

vakbond bij Johnson Controls in Mexico

De Amerikaanse multinational Johnson Controls maakt autozetels. In de drie ves-tigingen in het Mexicaanse Puebla tracht de lokale vakbond CAT de werknemers te organiseren. CAT kreeg geregeld klachten van werknemers over de loon- en arbeids-voorwaarden, schendingen van veilig-heidsregels en discriminatie op basis van geslacht. De vakbond CROM, die actief is in het bedrijf, neemt het niet op voor de rech-ten van de werknemers. Johnson Controls haalde CROM binnen om onafhankelijke vakbonden te kunnen weren. De werk-nemers hadden geen inspraak toen de vakbondsmilitanten van CROM werden verkozen. En al helemaal niet toen deze

‘vakbond’ akkoorden afsloot met het management.In 2007 besloot een aantal personeelsleden om met de hulp van CAT een democratische

vakbond in het bedrijf op te richten. Als reactie ontsloeg Johnson Controls werk-nemers die banden met CAT hadden. Op 28 april 2010 pleegden aanhangers van CROM fysiek geweld tegen twee vroegere werkne-mers en activisten van CAT. Zo voerden ze de intimidatie op.De internationale metaalvakbond IMF keurt deze aanval af en steunt CAT in zijn strijd om erkend te worden bij Johnson Controls in Puebla. Het autozetelbe-drijf lapt de vrijheid van vereniging aan zijn laars. Die vrijheid is een basisrecht dat werd erkend door de leden van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO). Zowel het bedrijf als de overheid moeten dringend hun verantwoordelijkheid opne-men. Bij de IAO werd al een klacht inge-diend. IMF roept de Mexicaanse regering op om de veiligheid van de twee activisten van CAT te verzekeren. De regering moet ook een onderzoek instellen naar de acti-viteiten van CROM.www.imfmetal.org

© f

oto:

bel

ga

Page 16: Ons Recht juni 2010

16 | JUNI2010|114dejaargang|OnsRecht OnsRecht|114dejaargang|JUNI2010 | 17

rubrieKsnAAMhArMOnisering

Ferre wyckmans

het acV wil een beter statuut voor àlle werknemers. Die doelstelling klinkt misschien erg breed. “en is ze wel echt nieuw?”, zie ik u den-ken. als het acV zijn doelstel-ling zo formuleert, heeft dat alles te maken met de manier waarop de vakbond het debat over het statuut van arbeiders en bedien-den wil vormgeven.

Neutraal is de eis om een beter sta-tuut voor werknemers zeker niet. Het ACV kiest erg bewust voor een globaal debat. Niet voor een debat waarbij hier of daar een artikel of verschilletje wordt besproken en weggewerkt. Zo’n aanpak zou ver-keerd zijn en zou uiteindelijk nade-lig uitdraaien voor alle werknemers, zowel arbeiders als bedienden.Op de pagina hiernaast lees je dat de federale regering de crisismaatre-gelen nog maar eens verlengde. De werkgevers werken graag in schijf-jes en wisten zo al hun slag thuis te halen op het vlak van de economi-sche werkloosheid. Nu willen ze die oefening wat graag overdoen voor de opzegtermijnen. Voor sommigen is het zaak een traditioneel compro-mis te bedenken. Als een arbeider nu ontslagen wordt, heeft hij een erg korte opzegtermijn. “Laten we die opzegtermijn uitbreiden en die van de bedienden inkrimpen om de aanpassing te betalen”, stellen som-migen voor.Zo vat het ACV de term ‘beter sta-tuut’ zeker niet op. Je laat niet één groep werknemers opdraaien voor een maatregel die de regeling voor hun collega’s – in dit geval de arbei-ders – beter maakt. Werkgevers verkopen deze manier van denken graag als de ultieme vorm van soli-dariteit. Maar het is uitkijken gebla-zen als werkgevers beter worden van solidariteit onder de werknemers.

Gemeenschap

Uiteindelijk zijn de werkgevers erop gebrand de ontslagkosten te verminderen voor de grootste groep werknemers, de bedienden.

En eigenlijk willen ze nog verder gaan. Ze hopen de ontslagkosten zoveel mogelijk op de gemeenschap af te wentelen. Laat de sociale zekerheid een deel van die kosten betalen, stellen de werkgevers voor. Ze plei-ten voor een ontslagpremie die niet als loon wordt beschouwd en waarop geen belasting of socialezekerheidsbijdragen worden gehe-ven. In het scenario van de werkgevers zal de sociale zekerheid extra kosten maken omdat er vlugger werkloosheidsuitkeringen

moeten worden betaald. Bedrijven in staat stellen om werknemers gemakkelijker en goedkoper te ontslaan. Je hoeft geen groot denker te zijn om te beseff en dat zoiets alleen maar tot meer ontslagen zal leiden. De werkgevers betwisten dat. Zij beweren dat bedrijven sneller volk zullen aanwer-ven wanneer ze makkelijker kunnen ont-slaan. Geen bijster sterke redenering voor wie naar de praktijk kijkt.

Geen‘huisvuil’

Door de lage opzegtermijnen van arbeiders worden nu meer arbeiders ontslagen dan bedienden. Afspraken over ontslagvergoedingen of lan-gere opzegtermijnen remmen wel degelijk ontslagen af. Arbeiders en bedienden zijn geen ‘huisvuil’ dat je zomaar even op straat dumpt. Het ACV wil maatregelen die ontslagen belemmeren in plaats van ze te ver-gemakkelijken.In ieder bedrijf belanden de werk-nemers met de kleinste ontslag-bescherming als eersten op de straatkeien. Bedrijven verlengen contracten van bepaalde duur niet of blijken uitzendkrachten niet lan-ger nodig te hebben. Als die werkne-mers de deur uit zijn, volgen de col-lega’s die pas in dienst zijn en dus maar een korte opzeg hebben. Een triest verhaal dat elke dag opnieuw geschreven wordt.Alleen een betere ontslagbescher-ming kan soelaas bieden. Dat thema is van groot belang in de campagne die we nu voeren. Meer over deze campagne lees je op www.beterstatuut.be. over deze campagne lees je op www.beterstatuut.be.

nieuw statuut moet beter uitdraaien voor alle werknemers

werkgevers dromen van lagere ontslagkosten

Afsprakenoverontslagvergoedingenoflangereopzegtermijnenremmenweldegelijkontslagenaf.

Page 17: Ons Recht juni 2010

16 | JUNI2010|114dejaargang|OnsRecht OnsRecht|114dejaargang|JUNI2010 | 17

rubrieKsnAAMhArMOnisering

Ferre wyckmans

Premier yves Leterme bood op 22 april 2010 het ontslag van zijn regering bij de koning aan. nog voor zijn ontbinding keurde het federale parlement een wet goed om de crisismaatregelen te ver-lengen. Dat gebeurde met een zelden geziene snelheid en ijver.

Normaal moesten de crisismaatregelen op 30 juni 2010 afl open. Maar dankzij de snel goedgekeurde wet komen daar dus drie maanden bovenop. Een schrijnend ‘wapenfeit’ in het verhaal van de crisis-schorsing, zeg maar de ‘economische werkloosheid voor bedienden’.Even recapituleren. Arbeiders kunnen ‘om economische redenen’ werkloos worden. Ze verliezen dan hun job niet maar hun contract wordt wel een tijdlang geschorst. De RVA betaalt een werkloosheidsuitke-ring. En in sommige gevallen keert de werkgever nog een aanvullende uitkering uit. Dit systeem bestaat niet voor bedien-den. Een verschil dat redelijk fundamen-teel is voor het debat over één statuut voor alle werknemers.In juni 2009 baadde het land volop in de crisissfeer. De werkgevers bestookten de overheid met een vloedgolf aan eisen. De regering besliste de ‘crisisschorsing voor bedienden’ mogelijk te maken. Voor een periode van zes maanden en onder bepaalde voorwaarden. De regeling zou lopen tot 31 december 2009. Ze kon maar één keer worden verlengd. Maar dan wel onder voorwaarden. De Nationale Arbeidsraad moest de ervaringen evalue-ren. Er moest een economische noodzaak

zijn. En het debat over de verbetering van de statuten voor arbeiders en bedienden moest gevoelige vooruitgang geboekt heb-ben.

Lachertje

Toen de regering de begroting 2010 opstelde, bleken al die voorwaarden een politiek lachertje. In de begroting werden gewoon nieuwe middelen ingeschreven om de maatregel te verlengen. Zo bediende de regering de werkgevers op hun wenken. Er kwam geen evaluatie in de Nationale Arbeidsraad. En er was al evenmin voor-uitgang in de discussie over ‘het statuut’. Toch besloot de regering eind 2009 om de crisismaatregelen gewoon te verlengen tot 30 juni 2010.Begin mei loodste de ontslagnemende regering een wet door het parlement om de maatregelen nog maar eens te verlengen. Deze keer tot 30 september. Van een eva-luatie of overleg was niets te merken. Zag er iemand vooruitgang in het debat over de statuten? Ook nu kan er een verdere verlenging komen ‘als de NAR zijn advies geeft’. Geloofwaardig is het allemaal niet.De werkgevers kunnen zo vanuit hun luie zetel het debat over de statuten voeren. Van parlement en regering kregen ze al op eenvoudig verzoek wat ze wilden: de economische werkloosheid voor bedien-den. Op dat punt hebben de werkgevers de buit binnen en moeten ze niet eens meer onderhandelen. Een situatie die je alleen maar ‘onbegrijpelijk’ en ‘schandalig’ kunt noemen. Andere woorden zijn daar niet voor te bedenken.

Meer info opwww.crisismaatregelen.be

regering verlengt crisismaatregelen zonder overleg

bedenkelijke gang van zaken

OnsRecht|114dejaargang|JUNI2010 | 17

rubrieKsnAAM

schoonheidIkhebeenschitterendemuzikaleerva-ringachterderug.Dieervaringdeedmespontaandenkenaaneenanderebeleve-nis,diewellangerdanéénavondduurde.“Vertelmewatditlevendemoeitewaardmaakt”,wasdekernvraagdieWimKayservoorlegdeaan26kunstenaars,filosofen,wetenschappers.Datuitgangspuntleiddetotdebuitengewooninteressantetv-reeks‘VandeSchoonheidendeTroost’,diein2000werduitgezonden.Eenverademinginhetzondagavondlandschapoptelevi-siewaarikindezeWitse-tijdenmetlichtenostalgieaanterugdenk.Hetbegripschoonheidkanjeopveelmanierengebruiken.Alsaanspreektitelvooreengeliefdebijvoorbeeld.Ofomeenuitzonderlijkeesthetischeervaringtebenoemen.Schoonheidisookdeuni-verseleomschrijvingvanietsunieks.Ofschoonheidaltijdtroostbrengt,ismaardevraag.Deboeiendegesprekkenuitdetv-reeksleverdenopzijnminstdieconclu-sieop.Deeloquenteformuleringenvandegeïnterviewdengetuigdenvaakalopzichvaneenbuitengewoneschoonheid.Natuurlijkmoetschoonheidnietalleendienenommensentetroosten.Schoonheidkomtookvanpaswanneerernietstetroostenvalt.Entochishetdatopmonterendneveneffectdatmebijmenigeesthetischeofartistiekeervaringdiebandtussenschoonheidentroostdoetervaren.Eenprachtigezin,eenfantastischboek,eenfenomenaalmuziekstuk,eenravis-santeuitvoering,eenbeklijvendefoto,eenmagistraalbouwwerk,eenbetove-rendlandschap…jekanhetlijstjenogflinkaanvullen.Ikkanerzouithethoofdeenaantalspraakmakendepersoonlijkevoor-beeldenvangeven.Ervaringendiemeopbeurdenofdieopzijnminstergprettigwaren.Demateriëleongelijkheidindewereldishemeltergend.Hetblijfteenuitdagingomdieongelijkheidwegtewerken.Alishetmaaromdatditmethetmenselijkbestaansrechttemakenheeft.Schoonheidiseenluxedievelenzichhelemaalnietkunnenveroorloven.Ookopditpuntiserveelongelijkheid.Alsschoonheidtroostgeeft,betekentdatookdattroostongelijkverdeeldis.Netzoalsde‘hoopopbeter’ooknietvooriedereenevengrootis.Allemaalweinigtroostendeennogmin-deropbeurendegedachten.Zekwamendezenachtallemaalinhetkielzogvandiemooiemuzikaleervaring.Schoonheidlevertdusnietalleentroostop,maarookeenbeetjewanhoop.Datkannooitdebedoelinggeweestzijnvandeartiest.

in de MArgewF

Afsprakenoverontslagvergoedingenoflangereopzegtermijnenremmenweldegelijkontslagenaf.

© f

oto:

PHo

toNe

WS

Page 18: Ons Recht juni 2010

18 | JUNI2010|114dejaargang|OnsRecht OnsRecht|114dejaargang|JUNI2010 | 19

CheMieinbOXmOniQUe braam

belastingen online

De LBC-NVK maakt elk jaar een belasting-gids. De editie 2010 rolde onlangs van de persen. Een heel handig instrument voor wie zijn belastingaangifte wil invul-len. De gids is opgebouwd uit een alfabe-tische lijst van (fi scale) trefwoorden, aan-gevuld met talrijke simulaties en de meest recente schalen van de bedrijfsvoorheffi ng. De gids bestaat niet alleen op papier. Online vind je hem op www.lbc-nvk.be. Om toe-gang te krijgen tot de onlineversie moet je LBC-NVK-lid te zijn. Verder moet je je regi-streren op www.lbc-nvk.be. Met de ver-kregen logingegevens krijg je toegang tot de vergrendelde pagina’s van de website. Daar vind je dan, via de homepage, een ‘snellink’ naar de gids. Die Gids kan je downloaden en desgewenst op je computer installeren.Naast de Belastinggids 2010 kan je via dezelfde site ook online je belastingen laten berekenen. Daarvoor ging het ACV in zee met DVV (TaxWeb, een online berekenings-programma). Om deze toepassing te gebrui-ken heb je minstens Internet Explorer 5 (of

Netscape .7 of Firefox 1.5) en de Flashplayer 7 en hoger nodig.

LbC-nvK-nieuwsbrief

Surf naar www.lbc-nvk.be om je in te schrijven voor de digitale Nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van het actuele vak-bondsnieuws en belangrijke aanpassingen aan de website.

Ons recht digitaal

Als lid van de LBC-NVK kan je het ledenblad Ons Recht ook via de website consulteren. Je kunt een digitale versie raadplegen en/of downloaden. Een aantal artikelen kan je afzonderlijk openen. Naast de eenvoudige download (als pdf-bestand) kan je ook vir-tueel door Ons Recht bladeren. Er is een digitaal archief dat teruggaat tot 2003. En als je het meest recente nummer onver-hoopt bent kwijtgeraakt, kan je dat via www.lbc-nvk.be opnieuw bestellen. Zolang

de voorraad strekt. Visie en Vakbeweging (voor vakbondsafgevaardigden) kan je ook online raadplegen en/of downloaden (rubriek publicaties en documentatie).

berekeningsmodules

Naast de belastingberekening die je met behulp van DVV TaxWeb kunt uitvoeren, biedt de LBC-NVK een fl ink aantal andere berekeningsmodules aan. Wat is het verschil tussen je bruto- en nettoloon? Op hoeveel vakantiedagen heb ik recht? Hoe zit het met mijn ontslagvergoeding of klein verlet? En wat is de hoogte van je vergoeding bij tijd-krediet? Voor zulke vragen kan je terecht op www.lbc-nvk.be. Daar vind je de nodige berekeningsmodules. Klik op het snelmenu ‘berekeningsmodules’. Vermits een fl ink aantal modules is voorbehouden aan vak-bondsleden, zorg je best dat je geregistreerd en/of ingelogd bent. Zo krijg je toegang tot al deze handige en betrouwbare modules. en/of ingelogd bent. Zo krijg je toegang tot al deze handige en betrouwbare modules.

De politieke crisis is voor de non-profi t geen reden om achterover te leunen. Op dinsdag 8 juni voert de sector een nationale actie in brussel. “De solidariteit van alle non-profi tsectoren samen is een niet mis te verstaan signaal”, zegt mark selleslach, nationaal secre-taris voor de non-profi t bij de Lbc-nVk. “wij kiezen voor zorg en welzijn. De politici moeten beseffen dat het ons menens is.”

Op 2 februari 2010 betoogden 3.200 mensen uit de non-profi t al in Brussel. De actievoer-ders bezorgden toen hun eisenbundel aan de Vlaamse minister-president Kris Peeters.

“Maanden gingen voorbij maar wij hoorden niets meer van de minister-president”, con-stateert Selleslach. “Peeters is blijkbaar ver-geten dat hij ons in februari beloofde om binnen de paar weken een onderhandelings-kalender voor te stellen.”De bonden uit de non-profi t stuurden een herinneringsbrief naar de minister-pre-sident en zijn vicepremiers. Ook daarop kwam geen antwoord. “De waarheid is dat de Vlaamse regering helemaal niet bezig is met ons dossier. Die lakse houding pikken we niet. Het is hoog tijd om de dames en heren politici duidelijk te maken dat het menens

is.” Door het gekibbel over Brussel-Halle-Vilvoorde viel de federale regering. Nieuwe verkiezingen voor het federale parlement bleken onvermijdelijk. “Alle belangrijke sociale dossiers, waaronder zorg en welzijn, kwamen zo in de wachtkamer terecht. Maar de huidige impasse is voor ons geen reden om een dutje te doen. Meer dan ooit willen we zware inspanningen doen om de noden van de non-profi t op de politieke agenda te

krijgen.” De werknemers uit de non-profi t willen via onderhandelingen een nieuw non-profitakkoord afdwingen. Ze eisen meer jobs, minder werkdruk en fatsoenlijke lonen. Zonder degelijke arbeidsvoorwaar-den te vergeten.De betoging op juni start om .u aan het Noordstation in Brussel. Meer info lees je op www.lbc-nvk.be en www.wittewoede.be. Noordstation in Brussel. Meer info lees je op

www.wittewoede.be.

non-profi t betoogt in brussel

Page 19: Ons Recht juni 2010

18 | JUNI2010|114dejaargang|OnsRecht OnsRecht|114dejaargang|JUNI2010 | 19

CheMie

Jan DeceUnynck

De scheikundige bedrijven in de haven van antwerpen vinden maar moeizaam degelijk opge-leid personeel. Daarom organi-seert sira opleidingen tot pro-cesoperator. wie zo’n opleiding afrondt, kan gegarandeerd aan de slag in één van de deelnemende scheikundebedrijven in de haven.

Werkgevers en werknemers maakten hier-over afspraken in een sectorale cao. Ze investeren samen in opleidingen, maar die moeten dan wel tot eff ectieve aanwervin-gen leiden.

“Wij startten 23 jaar geleden met de oplei-dingen omdat de scheikundige bedrijven moeite hadden om aan getraind personeel te geraken”, legt projectcoördinator Margo Carvers uit. “Een opleiding tot procesopera-tor bestond niet in het klassieke onderwijs. De bedrijven trainden dus allemaal zelf hun

personeel. Maar ze besloten om de krachten te bundelen.”

Uitstroom

Werkgevers en vakbonden creëerden samen het opleidingscentrum Sira. Via het centrum vinden elk jaar 30 laaggeschoolde jongeren tussen 18 en 25 jaar een baan. Inmiddels bie-den ook vijf Vlaamse technische scholen een gelijkaardige opleiding aan, maar dan in de vorm van een zevende specialisatiejaar. In Antwerpen zitten er dit jaar 12 leerlingen in die richting. Lang niet genoeg om de natuurlijke uitstroom in de scheikundige sector op te vangen.”De inspanningen van Sira zijn meer dan ooit nodig om de bedrijven aan genoeg personeel te helpen. Ook in crisistijden. “Je kan niet zeggen dat de scheikundige sector aan het groeien is”, erkent Carvers. “Meestal pra-ten we niet over extra jobs. Maar nogal wat werknemers in de sector lopen nu tegen hun pensioen aan. Eind jaren zestig, begin jaren zeventig kwam de sector tot ontwikkeling.

De starters van toen gingen al met pensi-oen of staan op het punt dat te doen. Dus zijn er nieuwe mensen nodig om de volcon-tinuploegen op te vullen. De voorbije jaren bleek dat niet eenvoudig. De bedrijven kre-gen hun vacatures niet ingevuld.”

Geengoedkooppersoneel

De vakbonden, die mee Sira sturen, zorgen ervoor dat de cursisten ‘leerlingen’ blijven en geen goedkope arbeidskrachten worden.

“Het is voor ons heel belangrijk dat ze ‘in opleiding’ zijn. Twee dagen per week volgen ze les op de schoolbanken, de andere drie dagen kunnen ze de theoretische kennis toetsen aan de realiteit in het bedrijf. Maar we willen vermijden dat ze daar gewoon in het team worden ingeschakeld. Daarom is er een duidelijke afspraak dat ze nooit deel kunnen uitmaken van de minimumbezet-ting. Ze moeten altijd ‘extra’ zijn.”De leerlingen krijgen vanuit de school nog opdrachten mee die ze op hun stageplaats moeten uitvoeren. “Ze hebben dus geen tijd om gewoon mee te draaien in de dagelijkse werking.” om gewoon mee te draaien in de dagelijkse werking.”

nieuwe kans zonder diploma

GeertAdriaenseniséénvandeSira-cursisten.

Opschoolhadhijzijnmiddelbareopleiding

technieken-wetenschappennietafgemaakt.

“Nietdoormijneindwerkgeraakt.Enikhadgeen

zinomdaarommijnjaarovertedoen.Dusging

ikmaarwerken.Indetuinaanleg,maardaar

raakteiknaeenpaarjaaropuitgekeken.”

Adriaensenkonzichnietvoorstellenomtotaan

zijnpensioenindetuinaanlegteblijven.“Alsje

driekeereenoprithebtaangelegd,weetjeook

welhoehetdevijfdekeerzalzijn.”

Dejongekerelsnaktenaareenjobdiemeer

afwisselingkonbieden.“Indescheikundewordje

naeenaantaljaarverplichtomterotereneniets

andersinhetbedrijftedoen.Preciesomnietinte

dommelenenroutinetevermijden”,legthijuit.

Nogtoenhijindetuinaanlegzat,volgdeGeert

Adriaensenavondschool.Indehoopzomakke-

lijkeranderwerktekunnenvinden.Maaravond-

lessencombinerenmeteenvoltijdsejobviel

hemzwaar.“Erbleefhelemaalgeenvrijetijd

meerover.Toenhoordeikvandeopleidingbij

Sira.Datpasteveelbeterbijwatikzocht.Een

dagopleidingvooreenboeiendejobendedrie

dagenophetbedrijfwordenbovendienbetaald,

dusikverdienookgeld.Zelfsnietveelminder

danwatikvroegerverdiende,wanthetwerkin

ploegenleverttoffeextra’sop.”

Opleiding leidt naar job in scheikundige sector

Vakbonden werken mee binnen sira

inbOXmOniQUe braam

Geert Adriaensen volgt een opleiding bij Sira: “In de scheikunde word je na een aantal jaar verplicht om te roteren en iets anders in het bedrijf te doen.»

© f

oto:

DaN

IËl

RYS

Page 20: Ons Recht juni 2010

20 | JUNI2010|114dejaargang|OnsRecht OnsRecht|114dejaargang|JUNI2010 | 21

rubrieKsnAAMFiLMkarin seberechts

als je filmer todd solondz opsnort in de internet movie Database kom je te weten dat michel houellebecq één van zijn favoriete schrij-vers is. Daar valt bijzon-der goed in te komen. Uit solondz’ vroegere werk onthouden we bijvoor-beeld een pedofiele psy-chiater die aan zijn eigen therapeut vertelt geeft hoe sneu hij het wel vindt om te ontwaken uit dromen waarin hij een bloedbad aanricht. in zwartgallig uit-beenwerk komen de twee elkaar ongetwijfeld tegen.

Solondz schuift in zijn recente filmuitstap ‘Life during wartime’ opnieuw aan tafel met de men-selijke treurwilgen uit zijn vorige opus. Hij laat dezelfde persona-ges door andere acteurs vertolken

– een cineast mag zich al eens wat vrijheid permitteren – maar hun neurosen en perfide onhebbelijk-heden zijn nog altijd in optima forma. Tien jaar na ‘Happiness’ en bijna even lang na 9/11 geloven de gezus-ters Jordan en hun respectievelijke aanhang nog altijd in de maakbaar-heid van het bestaan. En worden ze nog even heftig overmand door vlagen van neerslachtigheid. Je zal het ook maar meemaken dat je

dood gewaande vader niet alleen nog leeft, maar dat hij bovendien een veroordeelde kinderverkrach-ter is. Dat je afgewezen verloofde ook na zijn zelfmoord constant door je leven blijft dolen. Of dat de alomtegenwoordige terreur zomaar elk moment op je lijf kan vallen. Solondz’ stokkende tafel-, bed- en toogtaferelen haken in elkaar tot een moedwillig sputterende stu-die in genante interacties. Geen taboe zo groot, of het wordt door de excentriekeling uit New Jersey in geuren, kleuren en ongerijmde dialogen over het scherm uitge-smeerd. Solondz houdt de disfunc-tionele familie en bij uitbreiding de potsierlijke westerling tegen een tl-buis. Het resultaat is een inkt-zwart blijspel dat flirt met hilari-teit en je smalend stevige levens-vragen voorzet. Is vergeten beter dan vergeven? Kan je vergeving vragen voor gesol met kinderen? En vooral: kan je er vergeving voor geven? Grijnslachen geblazen kortom. Wie wat heeft met joodse humor, de technoversie van ‘hava nagila’ weet te waarderen en ook nog eens lekker wil meedeinen op Hebreeuwse toppers en bar mitz-vah-meezingers weet waar naartoe. Mensen met een aanleg voor som-berheid: zich onthouden.

‘Lifeduringwartime’isvanaf9

junitezienindeBelgischezalen.

Dan maak je al eens een nederlandse kinderfilm zon-der veel klereherrie en dan is het weer hommeles bui-ten beeld. nadat de produ-centen haar filmversie van ‘iep!’ ‘in de vernieling knip-ten’, liet regisseur rita horst gebelgd haar naam van de generiek halen. bij de wereldpremière op het fes-tival van berlijn was het dan ook niet meteen dringen op de rode loper: behalve horst stuurde zowat de hele vol-wassen cast en crew zijn kat.

Een begrijpelijke maar jammer-lijke reactie, die de film overigens niet al te veel deerde. De Hollandse kids schijnen hem hoe dan ook te lusten. Nu moet je al een kluns zijn om het op kindermaat én grotemen-sengemonkel gesneden geestes-kind van jeugdauteur Joke van Leeuwen om zeep te helpen. Zoals de meeste van haar eigenhandig en briljant geïllustreerde avonturen spat ook dit verhaal bijna vanzelf van de pagina’s. Een verhaal over een kinderloos stel dat een vogeltje met mensentrekken (of een meisje met vleugels) in huis neemt. Huub Stapel, Joke Tjalsma en de wonder-lijk petieterige Kenadie Jourdin zijn, met dank aan Van Leeuwen,

aandoenlijk als bijzonder samenge-steld gezin dat zoals elk gezin wor-stelt met vasthouden en loslaten. Wie er ook precies wat heeft ver-knipt: er is weinig mis met de enscenering van ‘Iep!’. De door de Nederlands-Belgische filmploeg met minzaamheid omgeven trek van idyllisch platteland naar stad en kust levert ontwapenende momen-ten op. Het kurkdroge absurdisme dat de auteur in haar bedrieglijk ongecompliceerde proza steekt, laat zich zoals verwacht moeilijker in beelden vatten. Al was het geen slecht idee van de makers om Van Leeuwens nuchtere dialogen letter-lijk over te nemen. Al bij al blijft het soms meer meewarig dan mee-gesleept kijken naar deze lieflijke lieden die hun adoptiekind bekom-merd achterna hobbelen. Laten we maar van afgetreden regisseur Horst aannemen dat dààr het schoentje knelde. Er schort wel degelijk wat aan het ritme van de achter haar rug herwerkte film. Een ongeduriger mens zou de overgebleven ‘Iep!’ niet hele-maal onterecht een trap onder de kont verkopen. Maar wat deze film mist aan animo, compenseert hij ruimschoots met kindvriendelijke charme. Al die open bekkies van de jeugdige proefkijkers tijdens de persvoorstelling lijken alvast één ding aan te tonen: dit is een aardige film voor kinderen.

‘Iep!’komtop23juniuitinde

Belgischezalen.

iep!

Disfunctionele gezinnen en genante tête-à-têtes (Dylan Riley Snyder en Allison Janney)

Kindvriendelijk avontuur met een minuscuul vogelmeisje (Kenadie Jourdin en Joke Tjalsma)

Life during wartime

Page 21: Ons Recht juni 2010

20 | JUNI2010|114dejaargang|OnsRecht OnsRecht|114dejaargang|JUNI2010 | 21

rubrieKsnAAM

vijfhonderd tips om slim te reizen

sophie matthys

Journaliste sophie matthys, werk-zaam bij het maandblad ‘Genieten’ en bekend van ‘De slimste mens’, verzamelde in een handige pocket honderden interessante tips om goedkoper, veiliger en comfortabe-ler de hele wereld te bereizen. een nuttig boekje dat, in navolging van de ‘1000 places to see before you die’-reeks van workman Publishing, new york, om een hele serie opvol-gers smeekt: 500 tips voor een klein budget, 500 tips om gezond te blij-ven, 500 tips om je relatie te doen slagen, 500 tips om gelukkig te zijn.

Sophie Matthys beweert dat elke Belg gemid-deld een dikke duizend euro per jaar aan rei-zen besteedt. Maar dat is lang niet genoeg, suggereert ze. De reisjournaliste ligt niet wakker van onze ecologische voetafdruk (hoewel ze wel een hoofdstukje ‘Groene reistips’ heeft) maar port ons integendeel aan om te profi teren van de crisis om zoveel mogelijk van de wereld te zien. Het is een geweldige tijd om te reizen, zegt Sophie, en dat zal nog een tijdje zo blijven omdat vliegtuigmaatschappijen en hoteliers hun vliegtuigstoelen en kamers niet gevuld krijgen en dus hun prijzen moeten verlagen. Met taksen inbegrepen kan je bijvoorbeeld al voor 279 euro naar Cairo vliegen, voor 39 euro naar New York, voor 399 euro naar Hongkong. Of je met zo’n vlucht ooit nog thuis geraakt, laat Sophie wijselijk in het midden. Haar boekje werd duidelijk geschre-ven voor de aswolk van de Eyjafj allajökull.Spanje en Latijns-Amerika kan je beter mij-den tijdens de week voor Pasen, Venetië tij-dens het carnaval, Rome in augustus, New York in de kerstperiode en Scandinavië in de winter, tenzij je graag om twee uur ‘s mid-dags al in het donker zit. De nieuwste bud-getbestemmingen zijn Mexico (dankzij de griep), Zweden en IJsland. De vriendelijk-ste landen zijn de Fiji-eilanden, Ierland en Aruba. Op de Ramblas in Barcelona, bij de Trevifontein in Rome en op de Karelsbrug in Praag worden dan weer de meeste hand-tasjes gestolen.

Goedkopevluchten

Als ervaren reisjournaliste speurt Sophie voortdurend naar goedkope tickets. Zo geeft ze bijvoorbeeld een lijst van tien zoek-sites die prijzen van goedkope vluchten met elkaar vergelijken. Volgens haar zijn www.kayak.com, www.skyscanner.net en www.ebookers.be websites waar je je voor-deel mee kan doen; www.dohop.com vergelijkt zelfs de tarieven van 660 (!) vliegtuigmaat-schappijen van over de hele wereld. De auteur is wel zo eerlijk om een gespeciali-seerd reisbureau aan te raden voor gecompli-ceerde reizen, waarbij je bijvoorbeeld van een andere plaats vertrekt dan die waar je bent aangekomen. Vermits de boekingsmodules op internet niet op dit soort speciale tickets zijn ingesteld. Zodra je een geschikte vlucht hebt geregeld, kan je op zoek naar een hotel. En niet omge-keerd. Ook hier geeft Sophie kwistig gou-den raad. Als je in een stad aankomt zon-

der hotelreservatie, ga je het best naar een groot reisbureau en vraag je of ze daar een kamer voor je kunnen vinden. Grote hotels zijn duurder dan kleine. Een viersterrenho-tel in Uganda zal er anders uitzien dan één in Amerika, want er bestaat geen interna-tionale norm en Amerikanen stellen krank-zinnige eisen op het vlak van veiligheid en hygiëne. Heel nuttig zijn de opiniewebsites, met Tripadvisor en Virtual Tourist op kop. Als toeristen uit de hele wereld een hotel van harte aanbevelen, kan je er zeker van zijn dat het bonafi de is. Maar, zegt Sophie, hou er wel rekening mee dat een gepensioneerd koppel andere prioriteiten heeft dan een backpacker van achttien. Handig is ook de site TipsForTravellers, die duizenden fi lm-pjes van hotelkamers bevat.

Duurstekamers

Tussendoor geeft Sophie nog even de duur-ste kamers ter wereld mee. Het Four Seasons Hotel in New York is de winnaar. Een nacht in hun Ti Warner Penthouse kost al gauw 22.569 dollar per nacht...De auteur heeft aandacht voor de beste reis-verzekeringen, autoverhuur (“Reserveer altijd een goedkope auto en vraag een upgrade als je hem gaat halen”), geld (“Haal geld uit de muur met een bankkaart, betaal je reken-ingen met een creditcard”), gastronomie (“Wilt u goedkoop eten in een sterrenrestau-rant? Kijk dan ook eens naar de prijzen van hun lunch”), transport, shoppen (“Een hal-fuur onder Firenze ligt Th e Mall, met tien-tallen outlet stores”), cultuur (“U kunt een houten bootje huren voor de vijver van de Tuillerieën”) en voor alles wat luchthavens betreft. Wist u bijvoorbeeld dat Changi Airport in Singapore de comfortabelste luchthaven van de wereld is? En dat u via www.airportviplounge.com voor 25 euro toe-gang krijgt tot de lounge van gelijk welke luchthaven, met drankjes en snacks, gratis kranten, een douche en onbeperkt internet? U kunt proberen te bezuinigen op uw vol-gende reis door ‘500 tips om slim te reizen’ niét te kopen, maar dat zou een misplaatste besparing zijn. De ervaring en het enthou-siasme van Sophie Matthys maken van elke aarzelende gelegenheidstoerist gegarandeerd een bereisde Roel.

500TIPSOMSLIMTEREIZEN

SophieMatthys

Borgerhoff&Lamberigts

205bladzijden.

Borgerhoff&Lamberigts

205bladzijden.

FiLMkarin seberechts

bOeKGUtenberG

DeervaringenhetenthousiasmevandeauteurmakenvanelkeaarzelendegelegenheidstoeristgegarandeerdeenbereisdeRoel.

Page 22: Ons Recht juni 2010

22 | JUNI2010|114dejaargang|OnsRecht OnsRecht|114dejaargang|JUNI2010 | 23

distributie

De vakbondspremie in de distri-butie komt eraan. Je hebt recht op een premie als je aangesloten was bij een vakbond vóór 1 janu-ari 2010 en als je op 15 juni 2010 in dienst bent bij een werkge-ver van de paritaire comités 202, 311 of 312 (of met brugpensioen bent en de wettelijke pensioen-leeftijd nog niet bereikte).Voldoe je aan deze voorwaar-den, dan heb je recht op een vak-bondspremie van 135 euro. De

premie bedraagt 67,5 euro voor wie een beperkte vakbondsbij-drage betaalt. Wie op 15 juni 2010 met volledige loopbaanon-derbreking is, krijgt de premie niet. Bezorg het premieattest zo vlug mogelijk aan je vakbonds-afgevaardigde of aan het plaat-selijke LBC-NVK-secretariaat.De premie wordt tussen 15 juni en 30 september overgeschre-ven naar je rekeningnummer. Hoe sneller je je attest door-speelt, des te vlugger wordt de premie uitgekeerd.

Petroleum

In de periode van 20 mei tot 20 juni wordt in de petroleumsector aan de gesyndiceerde bedienden de vakbondspremie uitbetaald. Die bedraagt 117 euro. Om recht te hebben op de premie moet je in 2009 ten minste één maand lang in dienst geweest zijn van een bedrijf uit de sector van de petroleumnijverheid en –han-del (PC 211). Ook moet je op zijn minst sinds 1 april 2010 lid

zijn van de LBC-NVK en op het ogenblik van de uitbetaling in orde zijn met de betaling van de ledenbijdrage. De premie wordt overgeschre-ven naar de bankrekening van het lid. Alle begunstigden kre-gen een attest dat recht geeft op de premie. Dit attest moet inge-vuld en ondertekend worden terugbezorgd aan de LBC-NVK-afgevaardigden in de onderne-ming of aan het plaatselijke LBC-NVK-secretariaat.

In het Aanvullend Nationaal Paritair Comité voor Bedienden (paritair comité 218) stijgt de koopkracht van de werknemers in juni met 250 euro. Die verho-ging blijft behouden na 2010.Wie volledige prestaties leverde in de periode van juni 2009 tot mei 2010, heeft recht op de volle pot. Deeltijdse werknemers krij-gen in verhouding iets meer. Wie viervijfde werkt, moet 250 euro krijgen, net zoals de vol-tijdsen. Een drievijfdejob geeft

recht op 200 euro. Halftijdse werknemers hebben recht op 150 euro. Wie minder dan half-tijds aan de slag is, ontvangt 100 euro. Voor collega’s met een uit-zendbaan of tijdelijk contract gelden dezelfde afspraken.Onder bepaalde voorwaar-den kunnen ecocheques in het bedrijf worden omgezet in iets anders, bijvoorbeeld maaltijd-cheques.Meer info hierover lees je op www.lbc-nvk.be.

Lezersbrieven dienen te worden gestuurd aan: RedactieOnsRecht·Sudermanstraat5•2000Antwerpen·[email protected]

Anonieme brieven worden niet gepubliceerd. Naam en adres van de stel-ler moeten ons bekend zijn. De brieven worden in de regel gepubliceerd met vermelding van de initialen en de woonplaats van de schrijver, hoewel die op uitdrukkelijk verzoek kunnen worden weggelaten. De redactie behoudt zich het recht voor te lange lezersbrieven eventueel in te korten zonder aan de essentie ervan te raken. De publicatie van lezersbrieven betekent niet dat de redactie in alle opzichten akkoord gaat met de inhoud ervan.

de Lezer sChriJFt

ZORGVERZEKERINGJ.B.-PUTTE

In zijn Standpunt ‘De essentie van politiek’ (Ons Recht van mei) verwijst Ferre Wyckmans naar de Vlaamse zorgverzeke-ring en de brugpensioenen. Twee punten waar ik toch wel kantte-keningen bij wil maken.De zorgverzekering is een ver-zekering, daar speelt normaal geen solidariteit. Maar de over-heid bracht een correctie aan door ze voor iedereen verplicht te maken. Ook rijke mensen moe-ten ervoor betalen. Wie arm is, betaalt maar tien euro.Brugpensioen is er alleen voor werknemers van grote bedrijven in herstructurering en voor werk-nemers die lang voor dezelfde grote baas werken. Anderen moeten het gewoon stellen met het simpele werkloosheidsgeld. Wie als oudere zijn werk verliest en noodgedwongen net voor zijn vijftigste een onderbetaalde job aanvaardt, ziet zijn pensioen-rechten naar beneden duike-len. Je merkt dat pas wanneer je met pensioen gaat. Ouderen met interimjobs of tijdelijke con-tracten worden bij herstructure-ringen vaak als eersten voor hun diensten bedankt. Zij kunnen alleen maar ‘doppen’ tot ze met vervroegd pensioen kunnen. Ook wie al meer dan jaar werkte, wordt bestraft met een lager pensioen. De vakbond staat erbij en kijkt ernaar.Volgens de LBC-NVK moeten de belangen van werknemers en sociaal verzekerden centraal

staan. Hopelijk zal de vak-bond hier werk van maken en ophouden met het pietluttige anti-Vlaamse gedoe. Jullie heb-ben kritiek op de Vlaamse zorg-verzekering maar prijzen het federaal geregelde brugpen-sioen. Door constant jacht te maken op alles wat ruikt naar Vlaamsgezindheid, vergeten jul-lie de essentie, de mens die werkt voor zijn dagelijks brood.

N.v.d.r.In het Standpunt van mei wil-den we duidelijk maken dat de sociale zekerheid nét iets meer moet zijn dan alleen maar een verzekering. Bij het huidige systeem zijn de bijdragen voor de sociale zekerheid, ook voor werkloosheid, gebaseerd op een percentage van het loon. Het bedrag stijgt dus naar-mate de werknemer een hoger inkomen heeft. Dit voegt aan het verzekeringsprincipe een solidariteitselement toe. Bij de zorgverzekering is dat niet het geval. Daar is de ‘verzekerings-premie’ bijna voor iedereen gelijk. Zoiets werkt altijd in het nadeel van de lagere inkomens. Deze vaststelling heeft niets te maken met Vlaamsgezinde of anti-Vlaamse refl exen. Het gaat om een beoordeling door de bril van de vakbond. Los van het feit dat we wél erg nadrukkelijk kiezen voor een federaal systeem van sociale zekerheid.

uitbetALing vAKbOndsPreMie

distributie

De vakbondspremie in de distri-butie komt eraan. Je hebt recht op een premie als je aangesloten was bij een vakbond vóór 1 janu-ari 2010 en als je op 15 juni 2010 in dienst bent bij een werkge-ver van de paritaire comités 202, 311 of 312 (of met brugpensioen bent en de wettelijke pensioen-leeftijd nog niet bereikte).Voldoe je aan deze voorwaar-den, dan heb je recht op een vak-bondspremie van 135 euro. De

Petroleum

In de periode van 20 mei tot 20 juni wordt in de petroleumsector aan de gesyndiceerde bedienden de vakbondspremie uitbetaald. Die bedraagt 117 euro. Om recht te hebben op de premie moet je in 2009 ten minste één maand lang in dienst geweest zijn van een bedrijf uit de sector van de petroleumnijverheid en –han-del (zijn minst sinds 1 april 2010 lid

In het Aanvullend Nationaal Paritair Comité voor Bedienden (paritair comité 218) stijgt de koopkracht van de werknemers in juni met 250 euro. Die verho-ging blijft behouden na 2010.Wie volledige prestaties leverde in de periode van juni 2009 tot mei 2010, heeft recht op de volle pot. Deeltijdse werknemers krij-gen in verhouding iets meer. Wie viervijfde werkt, moet 250 euro krijgen, net zoals de vol-tijdsen. Een drievijfdejob geeft

staan. Hopelijk zal de vak-

anti-Vlaamse gedoe. Jullie heb-ben kritiek op de Vlaamse zorg-

federaal geregelde brugpen-

Vlaamsgezindheid, vergeten jul-

In het Standpunt van mei wil-

een percentage van het loon. Het bedrag stijgt dus naar-

geval. Daar is de ‘verzekerings-

nadeel van de lagere inkomens.

201.00 zelfstandige kleinhandel vorige lonen x 1,02202.01 middelgrote levensmiddelenbedrijven vorige lonen x 1,02207.00 scheikundige nijverheid vorige lonen x 1,02216.00 notarisbedienden vorige lonen x 1,0074224.00 non-ferrometalen vorige lonen x 1,0051308.00 maatschappijen voor hypothecaire leningen, sparen en kapitalisatie vorige lonen x 1,0062309.00 beursvennootschappen vorige lonen x 1,006203310.00 banken vorige lonen x 1,0062312.00 warenhuizen vorige lonen x 1,02

indeXAAnPAssingen Mei 2010

Meer KOOPKrACht in PAritAir COMitÉ 218

Page 23: Ons Recht juni 2010

22 | JUNI2010|114dejaargang|OnsRecht OnsRecht|114dejaargang|JUNI2010 | 23

- En u beweert dus dat u een buitenaards ruimtetuig heeft gezien?

- Ja, echt waar. Het kan niets anders zijn geweest. Het was... het was een verbijste-rende ervaring. Ik zat aan mijn bureau…

- Wacht, wacht, wacht. Waar liggen die formulieren... Oké. (Zucht) Ik noteer. Wannéér heeft u dat zogenaamde tuig gezien?

- Gisteren. Om een uur of vier. Ik zat te wer-ken...

- Dinsdag mei , om uur. Oké. Plaats van het object.

- Boven de parochiekerk van Sint-Jozef. In M.

- In de lucht dus. In het luchtruim, zal ik zet-ten. Hoe ver zat u van het waargenomen voorwerp?

- Tweehonderd meter? Ik kon het heel duidelijk tussen de bomen zien hangen. Volledig stil. Tien, twintig seconden. En daarna was het ineens weer weg.

- Niet zo rap, niet zo rap. In-eens-weer-weg. En nu: beschrijving van het object. Hoe zag het ruimtetuig eruit?

- Dat is simpel. Het had de vorm van een bol. Een volmaakte ronde, oranje bol. Ongeveer de grootte van een dessertbord. Vanuit het huis gezien natuurlijk.

- Mmm.... Juist. Gaf het voorwerp toevallig licht?

- Ja, er ging een zekere straling van uit. Een gloed. Het leek wel of het warm was van binnen... Het was een soort van... lamp, zal ik maar zeggen. Zoals een rood licht. Maar dan oranje.

- Oké, meneer. Dankuwel. Als u dan hier eens wilt tekenen...

- Hoe...? Hoe bedoelt u? Is dat alles? - Dat is alles, meneer. U mag beschikken. - Maar dat kàn toch niet! De aarde wordt

bedreigd door een buitenaards dinges en u doet alsof er niets aan de hand is! Wie weet zat het wel vol met aliens, zoals in die fi lm over Zuid-Afrika. Ben ik echt de enige die het heeft gezien? Er moeten nog mensen zijn die...

- Er waren nog mensen, meneer, inderdaad. U bent echt niet de enige, gelooft u mij. We waarderen het ook dat u zo plichtsgetrouw melding bent komen maken. Maar ik kan u geruststellen: er is geen enkele reden tot paniek.

- Ha? En wat heb ik dan gezien? Is er een verklaring voor het fenomeen?

- (Leunt achterover in zijn stoel) Het is een merkwaardig verhaal, meneer. U bent nog jong, u zult uw oren misschien niet gelo-ven. Lang geleden, ik spreek nu over de tijd van mijn grootvader, laten we zeggen: in de eerste helft van de 20ste eeuw, waren er periodes dat uw ‘ruimtetuig’ weken, som-migen spreken zelfs van maanden, door iedereen te zien was, hoog boven hun hoof-den.

- Mijn god... Ook hier bij ons? - Ook bij ons. In de hele wereld. In het begin

vonden de mensen het raar, zo’n grote, oranje bol in plaats van de donkere lucht, maar ze geraakten er aan gewend. De meesten vonden het zelfs aangenaam. De bol gaf licht, hij gaf warmte... Het had iets vrolijks allemaal. De mensen werden er – hoe noemden ze dat toen? – goed gezind door.

- Goed gezind?- Ja, zo zei mijn grootvader dat: ik ben goed

gezind. En dan lachte hij. - En daarna?- Daarna is de bol stilletjesaan verdwenen.

Sommige jaren zagen de mensen hem maar een week, daarna nog amper een paar dagen. En ineens was hij weg. Finito. Zoals hij gekomen was. Gedaan met de warmte, gedaan met het licht. Iedereen dacht: dat is voorgoed voorbij. Tot nu in mei.

- Is hij terug?- Hoho, kalm. Hij is gesignaleerd, laten we

het zo zeggen. Hij is gespot. Er zijn getui-gen. Ook in de Verenigde Staten heb-ben mensen hem gezien. In Afrika, in de woestijn. In het zuiden van Frankrijk. In Blankenberge. Dus we kunnen van één ding zeker zijn: hij bestààt nog, uw oranje bol. Verder willen de geleerden voorlopig niet gaan.

- En... heeft het ding ook een naam? Wat zal ik thuis zeggen dat ik heb gezien?

- Zom. Dat is een afkorting. Zeer Ongeloofwaardige Mythe. Ons woord ‘zomer’ zou er zijn van afgeleid. Wilt u de deur dichttrekken als u buitengaat, alstu-blieft? deur dichttrekken als u buitengaat, alstu-blieft?

AChterKLAPwaLter

Mei 2010

Ons reChtVERANTWOORDELIJKE UITGEVER: MarcWeynsSudermanstraat5•2000AntwerpenHOOFDREDACTEUR:DenisBouwenREDACTIESECRETARIS:JanDeceunynckVORMGEVING:PeerDeMaeyer&GrammaDRUKKERIJ:CorelioPrintingREDACTIE EN ADMINISTRATIE:Sudermanstraat5-2000AntwerpenTel.03/220.87.11•Fax03/[email protected]

LbC-nvK-seCretAriAten

•9300AALST,Hopmarkt45 Tel.053/73.45.20,Fax03/220.88.01 [email protected]•2000ANTWERPEN,Nationalestraat111-113, Tel.03/222.70.00,Fax03/220.88.02 [email protected]•8000BRUGGE,OudeBurg17 Tel.050/44.41.66,Fax03/220.88.04 [email protected]•1000BRUSSEL,Pletinckxstraat19 Tel.02/557.86.40, Fax03/220.88.05 [email protected]•9200DENDERMONDE,OudeVest146 Tel.052/25.95.60,Fax03/220.88.19 [email protected]•9000GENT-EEKLO-ZELZATE,Poel7 Tel.09/265.43.00,Fax03/220.88.08 [email protected]•1500HALLE,VandenEeckhoudtstraat11 Tel.02/557.86.70,Fax03/220.88.06 [email protected]•3500HASSELT,Mgr.Broekxplein6 Tel.011/29.09.61,Fax03/220.88.09 [email protected]•8900IEPER,St.Jacobsstraat34 Tel.059/34.26.40,Fax03/220.88.10 [email protected]•8500KORTRIJK,PresidentKennedypark16D Tel.056/23.55.61,Fax03/220.88.12 [email protected]•3000LEUVEN,L.Vanderkelenstraat32 Tel.016/21.94.30,Fax03/220.88.13 [email protected]•2800MECHELEN-RUPEL,OnderdenToren5 Tel.015/28.85.65,Fax03/220.88.14 [email protected]•8400OOSTENDE, Kan.dr.L.Colensstraat7 Tel.059/55.25.54,Fax03/220.88.15 [email protected]•9700OUDENAARDE,Koningsstraat5 Tel.053/73.45.25,Fax03/220.88.03 [email protected]•8800ROESELARE,H.Horriestraat31 Tel.051/26.55.44,Fax03/220.88.17 [email protected]•9100SINT-NIKLAAS,H.Heymanplein7 Tel.03/760.13.40,Fax03/220.88.18 [email protected]•2300TURNHOUT,KorteBegijnenstraat20 Tel.014/44.61.55,Fax03/220.88.20 [email protected]•1800VILVOORDE,Toekomststraat17 Tel:02/557.86.80,Fax:03/220.88.07 [email protected]

ALgeMeen seCretAriAAt

2000ANTWERPEN,Sudermanstraat5Tel.03/220.87.11,Fax03/220.89.83e-mail:[email protected]

Page 24: Ons Recht juni 2010