Ons Recht april 2016

32
MAANDBLAD VAN DE LANDELIJKE BEDIENDENCENTRALE - NATIONAAL VERBOND VOOR KADERPERSONEEL 120STE JAARGANG - NUMMER 4 - APRIL 2016 HOE CREËER JE MEER JOBS? WERKGEVER BETAALT MEE VOOR WOON- WERKVERKEER WERKEN OM TE LEVEN, EN NIET ANDERSOM

description

Ons Recht is het maandelijks ledenblad van bediendenvakbond LBC-NVK

Transcript of Ons Recht april 2016

MAANDBLAD VAN DE LANDELIJKE BEDIENDENCENTRALE - NATIONAAL VERBOND VOOR KADERPERSONEEL 120STE JAARGANG - NUMMER 4 - APRIL 2016

HOE CREËER JE MEER JOBS?

WERKGEVER BETAALT MEE VOOR WOON-WERKVERKEER

WERKEN OM TE LEVEN,EN NIET ANDERSOM

MAANDBLAD VAN DE LANDELIJKE BEDIENDENCENTRALE - NATIONAAL VERBOND VOOR KADERPERSONEEL 120STE JAARGANG - NUMMER 4 - APRIL 2016

HOE CREËER JE MEER JOBS?

WERKGEVER BETAALT MEE VOOR WOON-WERKVERKEER

WERKEN OM TE LEVEN,EN NIET ANDERSOM

2 | APRIL 2016 | 120ste jaargang | Ons Recht

INHOUD

04 coverWerken om te leven, en niet andersom

03 standpuntGoocheltrucs en wafels!

04 werken om te leven, en niet andersomVoor moderne kijk op werkbare jobs moet je bij de vakbond zijn

06 snapshots

08 sociale verkiezingenSociale bescherming en goed overleg zijn méér dan ooit nodig

10 mogelijkheden om echte jobs te creËren: ze zijn er!Blind loonkosten verlagen blijkt niet de juiste remedie

13 acv jongeren in actie rond sociale bescherming en goede jobs

14 wat betaalt de werkgever voor de kosten van je woon-werkverkeer?

16 vraag van de maand

17 maatwerkbedrijvenzitten in de rats

08

10

14ONS RECHT

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER: Veerle VerleyenSudermanstraat 5 • 2000 Antwerpen

HOOFDREDACTEUR: Denis BouwenREDACTIESECRETARIS: Jan DeceunynckVORMGEVING: Peer De MaeyerDRUKKERIJ: Corelio Printing

REDACTIE EN ADMINISTRATIE: Sudermanstraat 5- 2000 Antwerpen Tel. 03/220.87.11 • Fax 03/[email protected]

Ons Recht wordt gedrukt op verbeterd krantenpapier. Dit papier wordt gemaakt op basis van gerecycleerd materiaal.

www.LBC-NVK.be

Ons Recht | 120ste jaargang | APRIL 2016 | 3

STANDPUNT.

SCHOUDER AAN SCHOUDEROnze hoofdstad Brussel en de luchthaven van Zaventem werden op dinsdag 22 maart 2016 getroffen door brutale, bloedige aanslagen. Zinloos geweld, gepleegd door nietsontziende terroristen, verblind door haat. Sprakeloos en wezenloos word je ervan. Ieder van ons probeert op zijn of haar manier deze tragische gebeurtenissen te ver-werken. Ze een plaats te geven. Stil worden, en toch nood hebben aan en zoeken naar ‘mekaar’.

Als vakbond en sociale organisatie roepen wij op om kalm en sereen te blijven en vastberaden te kiezen voor het ‘samen’ in de multicultu-rele samenleving die de onze is. Als vakbond blijven wij hierbij een voortrekkersrol spelen.

Na de aanslagen zagen we ook grote moed, kracht en veerkracht. Onze hulpdiensten leverden uitstekend werk. Mensen zochten en zoeken elkaar op. Taxichauffeurs boden gratis hun diensten aan. Burgers vingen reizigers op. Omstaanders kwamen slachtoffers ter hulp. Mensen zochten elkaar op tijdens wakes en herdenkingen en gaven een SAMEN-signaal.

Laten we de haat niet primeren op de keuze voor een warme, soli-daire samenleving.

GOOCHELTRUCS EN WAFELS!

Stefaan Decock Algemeen Secretaris

De federale regering kent heel wat goocheltrucs wanneer ze haar begroting op orde tracht te krijgen. Maar werknemers, die moeten pas écht goochelen om hun werk, inkomen en leven op elkaar af te stemmen. Op de Grote Parade van Hart boven Hard, op zondag 20 maart, deelde jouw vakbond LBC-NVK wafels uit. Met recepten voor een modern en aangepast arbeidsmarktbeleid. Ons motto: “We werken om te leven, en niet andersom!”Op 18 maart gingen de LBC-NVK, het ACV, Femma en OKRA langs bij Kris Peeters, de minister van Werkloosheid, en Elke Sleurs, de staatssecretaris voor Armoedecreatie, met dezelfde boodschap: geef jongeren uitzicht op vaste, vol-tijdse contracten; flexibiliteit moet op mensenmaat; maak werk van aangename jobs met minder stress en zonder burn-outs; geef mensen een volwaardig inkomen; werk, privétijd en rust moeten in balans worden gebracht.Ziedaar de ware agenda voor het debat met de werkgevers! En de ware inzet voor politici die zo hard pleiten voor ‘een aangepast arbeidsrecht’ en ‘een modern arbeidsmarktbe-leid’. Volg de visie van de vakbond, en geef (ook) jongeren perspectief!Een serieus debat kan alleen als de werkgevers opnieuw ‘sociale partner’ willen zijn en rekening houden met bepaalde principes: luisteren naar elkaar, faire en oprechte doelstellingen voor ogen houden en onderhandelen tot er een afspraak volgt waarbij iedereen wint.VBO, Unizo en tutti quanti goochelen permanent met een politiek-ideologische agenda die indruist tegen het idee van een solidaire samenleving en de belangen van werknemers schaadt. Je kan géén economie bouwen op een kerkhof van ongebreidelde en goedkope flexibiliteit, nacht- en week-endwerk, slechte halftijdse contracten, asociale uurroosters, misbruik van uitzendarbeid en gestresseerde en uitgebluste werknemers. Misschien valt de nikkel van sommigen wan-neer hun eigen kinderen aan de slag moeten?De LBC-NVK staat voor een positief discours en trekt met stevige ambities naar de sociale verkiezingen in mei. Het lukte ons om méér dan 12.000 kandidaten te rekruteren voor deze sociale verkiezingen! En we maakten daarbij een nauwgezette selectie.Onze vakbondsagenda biedt perspectief aan elke werkne-mer. Onze militanten stropen mee de mouwen op, samen met 80.000 andere geëngageerden in het ACV. Als daar geen kracht van uitgaat!Wij willen aan tafel zitten met werkgevers die ook hun soci-ale verantwoordelijkheid willen opnemen. Op voorwaarde dat zij zich opnieuw als sociale partner willen opstellen.Eén ding staat vast: wij zijn niet van plan om ooit onze wafel te houden! En goochelen doen we als de beste om oplossin-gen te vinden.Werk je in één van de vele bedrijven met sociale verkiezin-gen in mei? Stem dan met een gerust hart op de kandidaten van lijst nr. 3!   |

17 activiteitenkalender

18 vakbond knokt voor werkzekerheid bij albert heijn Acht winkels moeten weg als gevolg van fusie Delhaize-Ahold

19 uitzendbedrijf accent tast voortdurend limieten af Directie doet werknemers op heel wat punten tekort

20 bedrijven steunen moet veel doordachter gebeuren Afbouw tv-ontwikkelaar TP Vision legt vinger op de wonde

22 waarde landgenoten Nieuwe bedrijven illustreren vooruitgang in Luik

24 belfius bank beoordeelt werknemers anders Minder omslachtig, meer overleg en feedback

26 vrije tijd / uitgaanstip / film

28 vlm aan de rand van de afgrond Stuntelende directie met veel grootheidswaanzin

29 wat onze lezers ervan denken

31 uitbetaling vakbondspremie

32 vanmol

4 | APRIL 2016 | 120ste jaargang | Ons Recht

Veerle Verleyen

Politici en werkgeversorganisaties associëren werkbaar werk met nog meer onregelmatige werkuren, nog meer stress op het werk, nog minder inkomenszekerheid, nog meer gam-mele contracten. Maar klopt die visie wel? De LBC-NVK vindt van niet en heeft een véél betere defi nitie én moderne versie van werkbaar werk.

Flexibiliteit op het werk is volgens de vakbond alleen zin-vol als ze op mensenmaat wordt georganiseerd. Wie kan tegenwoordig nog zijn kinderen van school halen zonder zichzelf in twee te splitsen? Of bij de tandarts geraken zonder zich in 1.000 bochten te moeten wringen? Van ‘fl exibiliteit op mensenmaat’ kan je niet spreken als je deeltijdse werknemers slechts één dag op voorhand op de hoogte mag brengen van hun uurrooster, zoals de regering-Michel nu zou willen. Veel mensen werken nu al tegen hun wil deeltijds, met een wisselend uurrooster. Deze deeltijdse werknemers – vaak vrouwen – hebben in principe voorrang als er extra werkuren te vergeven zijn maar vissen meestal achter het net. Met hun con-tracten en uren zijn ze al de speelbal van de ‘bejubelde’ fl exibiliteit.Er zijn ook heel wat werknemers die door de hoge fl exi-biliteit worden gedwongen om minder te werken; anders houden ze het nooit vol tot aan het einde van de rit.

UURROOSTERS

De regering wil het mogelijk maken om uurroos-ters pas erg laat mee te delen en wil de inkomens-

garantie-uitkering (IGU) halveren. Zoiets snijdt diep in het vel van deeltijdse werknemers. Hoe moeten zij

in ’s hemelsnaam nog werk, gezin en vrije tijd zien te combineren? En hoe kunnen zij nog aan een deftig

inkomen geraken? In zulke omstandigheden wordt het voor velen onmogelijk om hun job vol te houden tot aan de pensioenleeftijd. Het blijft dikwijls onmogelijk om voltijds te werken, laat staan om twee parttime jobs te combineren.Geef werknemers inspraak in hun arbeidstijd, stelt de vakbond voor. Laat hen binnen hun team of ploeg onder-ling uurroosters afspreken, deel uurroosters ruim op tijd mee, zet hierover duidelijke afspraken in het arbeids-reglement en geef werknemers het recht op een vol-tijdse job, tenzij ze zelf kiezen voor een deeltijdse baan. Glijdende uurroosters komen menig werknemer goed uit.Flexibiliteit moet vooral de werknemer dienen, in veel gevallen is er al te veel fl exibiliteit ten behoeve van de werkgever. Er is net nood aan oplossingen voor werkne-mers met familiale beslommeringen of gezondheidspro-blemen. Wie kinderen grootbrengt, moet soms heksen-toeren uithalen om dat te verzoenen met een voltijdse baan.

GEEN SNERTBANEN

Collectieve arbeidsduurvermindering moet worden aan-gemoedigd, in het bijzonder voor oudere werknemers. Aan oudere werknemers kan je aangepast werk geven door hen ‘peter’ of ‘meter’ te laten zijn voor jongere col-lega’s of door duobanen in te bouwen. Snertjobs, bijvoor-beeld gebaseerd op dag- of weekcontracten, moeten eruit.

Veerle Verleyen

Politici en werkgeversorganisaties associëren werkbaar werk met nog meer onregelmatige werkuren, nog meer stress op het werk, nog minder inkomenszekerheid, nog meer gam-mele contracten. Maar klopt die visie wel? De LBC-NVKdefi nitie én moderne versie van werkbaar werk.

Flexibiliteit op het werk is volgens de vakbond alleen zin-vol als ze op mensenmaat wordt georganiseerd. Wie kan tegenwoordig nog zijn kinderen van school halen zonder zichzelf in twee te splitsen? Of bij de tandarts geraken zonder zich in 1.000 bochten te moeten wringen? Van ‘fl exibiliteit op mensenmaat’ kan je niet spreken als je deeltijdse werknemers slechts één dag op voorhand op de hoogte mag brengen van hun uurrooster, zoals de regering-Michel nu zou willen. Veel mensen werken nu al tegen hun wil deeltijds, met een wisselend uurrooster. Deze deeltijdse werknemers – vaak vrouwen – hebben in principe voorrang als er extra werkuren te vergeven zijn maar vissen meestal achter het net. Met hun con-tracten en uren zijn ze al de speelbal van de ‘bejubelde’ fl exibiliteit.Er zijn ook heel wat werknemers die door de hoge fl exi-biliteit worden gedwongen om minder te werken; anders houden ze het nooit vol tot aan het einde van de rit.

ters pas erg laat mee te delen en wil de inkomens-garantie-uitkering (

in het vel van deeltijdse werknemers. Hoe moeten zij in ’s hemelsnaam nog werk, gezin en vrije tijd zien te

combineren? En hoe kunnen zij nog aan een deftig inkomen geraken? In zulke omstandigheden wordt het

voor velen onmogelijk om hun job vol te houden tot aan de pensioenleeftijd. Het blijft dikwijls onmogelijk om voltijds te werken, laat staan om twee parttime jobs te combineren.Geef werknemers inspraak in hun arbeidstijd, stelt de vakbond voor. Laat hen binnen hun team of ploeg onder-ling uurroosters afspreken, deel uurroosters ruim op tijd mee, zet hierover duidelijke afspraken in het arbeids-reglement en geef werknemers het recht op een vol-tijdse job, tenzij ze zelf kiezen voor een deeltijdse baan. Glijdende uurroosters komen menig werknemer goed uit.Flexibiliteit moet vooral de werknemer dienen, in veel gevallen is er al te veel fl exibiliteit ten behoeve van de werkgever. Er is net nood aan oplossingen voor werkne-mers met familiale beslommeringen of gezondheidspro-blemen. Wie kinderen grootbrengt, moet soms heksen-toeren uithalen om dat te verzoenen met een voltijdse baan.

GEEN SNERTBANEN

Collectieve arbeidsduurvermindering moet worden aan-gemoedigd, in het bijzonder voor oudere werknemers. Aan oudere werknemers kan je aangepast werk geven door hen ‘peter’ of ‘meter’ te laten zijn voor jongere col-lega’s of door duobanen in te bouwen. Snertjobs, bijvoor-beeld gebaseerd op dag- of weekcontracten, moeten eruit.

Werken om te leven, en niet andersomVOOR MODERNE KIJK OP WERKBARE JOBS

MOET JE BIJ DE VAKBOND ZIJN

Ons Recht | 120ste jaargang | APRIL 2016 | 5

De vakbond wil niet weten van oproepcon-tracten en nulurencontracten. Werkgevers die bewust vaak kiezen voor snertstatu-ten en onvrijwillig deeltijdse jobs, moeten hierop worden afgerekend door hogere bij-dragen te betalen voor de sociale zekerheid.Respect voor de arbeidstijd met genoeg pauze en rust tussen twee shifts en tijdsre-gistratie zijn een absolute must. Iedereen verdient het recht om soms ‘onbereikbaar te zijn’. Weg met beoordelingsgesprekken die de stress vergroten: maak plaats voor coachend leiderschap. Tijdkrediet en landingsbanen moeten moge-lijk blijven, ook voor kaderleden trouwens. Werkgevers moeten aangepast werk dur-ven te creëren voor oudere werknemers die daarom vragen of er behoefte aan hebben.Bij onze moderne visie past ook het plei-dooi om genoeg arbeidstijdverkorting te organiseren en zo werknemers te ontlasten en extra jobs te scheppen. Wettelijk pensi-oen op 65 moet de norm zijn. Met SWT gaan moet voldoende mogelijk blijven.

VAST CONTRACT

Een vast contract is volgens de vakbond een belangrijke en noodzakelijke bron van meer zekerheid voor mensen. Wie durft nog aan een gezin te beginnen zonder inkomensze-kerheid? Wie geraakt aan een woningkre-diet zonder vast werk? En heeft iedereen wel uitzicht op een volwaardig pensioen? De vakbond wil dat werknemers contrac-ten van onbepaalde duur krijgen zodat ze meer job- en inkomenszekerheid hebben. ‘Jobhoppen’ moet een vrije keuze blijven. Het mag niet worden opgedrongen of opge-legd. De vakbond wil ook geen contracten die werknemers dwingen tot extreme flexi-biliteit of hen opsluiten in een kwetsbare positie.

DEFTIG INKOMEN

Een volwaardig loon is een zeker en eerlijk loon. Ook deeltijdsen hebben recht op een deftig inkomen. Het kan niet de bedoeling zijn om onvrijwillig deeltijdsen af te straf-fen door te snijden in de IGU. De loonkloof wordt zo nog groter vermits het dikwijls vrouwen zijn die deeltijdse contracten opge-drongen krijgen.Het dreigt moeilijker te worden om de juistheid van lonen, meeruren en overuren te controleren wanneer uurroosters niet meer worden opgenomen in het arbeidsre-glement. Als je uurroosters niet meer moet uithangen op de werkvloer, valt de controle weg. Snijden in de inkomens van deeltijd-sen is niet fatsoenlijk en niet modern!Je kon het al lezen in Ons Recht van maart: een baremaloon betaalt beter! Werken met loonbarema’s is duidelijk en geeft houvast. Barema’s garanderen voor iedereen een automatische groei van het loon en bieden een goede sokkel om op voort te bouwen.De LBC-NVK komt ook op voor aantrekke-lijke instaplonen voor jongeren. We willen een leefbaar inkomen voor iedereen, op elk moment in de loopbaan en ook nadien. Meer dan ooit moeten we mensen een leef-baar pensioen zien te bieden. Jong en oud moeten daarvoor de handen in elkaar slaan. De strijd voor gelijk loon voor gelijk werk, ongeacht het geslacht, blijft ook zeker aan de orde.Er is niets mis met goede werktijden, een vast contract en een volwaardig loon. In een moderne visie op werk moet dat alle-maal worden gegarandeerd. Net zoals het vanzelfsprekend moet worden dat iedereen een gezonde balans kan vinden tussen werk, gezin en vrije tijd.   |

WERKBAAR WERK, OOK VOOR DEELTIJDS PERSONEEL!

De LBC-NVK heeft op vrijdag 18 maart in Brussel actie gevoerd rond ‘werk-baar werk voor deeltijdse werknemers’. Samen met ACV-Vrouwen, Femma, CNE en ACV Voeding & Diensten. “De eindbe-stemming is voltijds!”, luidde het motto. In het kader van de actie gingen de deelnemers langs bij de federale minis-ter van Werk, Kris Peeters.Voor de vakbond en Femma is het een brug te ver om de werkuren en arbeids-contracten nog flexibeler te maken en de lonen te drukken. Deeltijds werken is voor vrouwen dikwijls geen eigen keuze, maar het gevolg van een beslis-sing van hun werkgever of van de hoge flexibiliteit die van hen wordt verlangd. Heel wat vrouwen moeten een deel-tijdse baan accepteren omdat er geen voltijdse job wordt aangeboden.In de distributie, de schoonmaak, de kleinhandel, de voedselverwerking, het onderwijs, de socioculturele sector en de zorg praten we over erg flexibele banen die stabiel omgaan met je tijd of een tweede job onmogelijk maken.

‘Onderbroken’ shifts, voortdurende veranderingen aan uurroosters, korte opdrachten op piekmomenten en veel bijkomende uren, het hoort er jammer genoeg allemaal bij. En dat dikwijls voor een karig loon. Op basis van de bruto jaarlonen bedraagt de loonkloof 22 pro-cent, wanneer rekening wordt gehou-den met het deeltijds werk.De federale regering heeft nu nieuwe plannen die er bovenop komen. Zij wil dat uurroosters maar één dag op voor-hand kunnen worden meegedeeld aan parttimers met een wisselend uurroos-ter. Ze wil de inkomensgarantie-uitke-ring (IGU) voor deeltijdsen halveren. En snoeien in de gelijkstellingen voor ons wettelijk pensioen!Minister Peeters kreeg bezoek van de actievoerders. De delegatie pleitte voor werkbare uren, het recht op voltijdse contracten en een deftig loon. En dat onder het motto ‘De eindbestemming is voltijds!’.Aan het Brusselse Centraal Station voerde een goochelaar zijn act op. “We kunnen ons niet in twee splitsen”, was zijn niet mis te verstane boodschap.Hier vind je een leuk filmpje over de actie: http://goo.gl/P5YiSk

6 | APRIL 2016 | 120ste jaargang | Ons Recht

SNAPSHOTS

ACV KOMT OP VOOR BASISRECHTEN VOOR WERKZOEKENDEN!

Heel veel mensen zijn vandaag op zoek naar (ander) werk. Daarbij komen ze niet alleen met de potentiële werkge-vers in contact, maar ook met de VDAB, de RVA, uitzend- en outplacementkan-toren, wervings- en selectiebureaus, gespecialiseerde begeleidingsdiensten. Het is belangrijk dat werkzoekenden tijdens die contacten kunnen terugval-len op duidelijke rechten. Op 1 maart organiseerde het ACV het evenement ‘Gezocht: rech-ten voor werkzoekenden’. Bij die gelegenheid werd een handvest voorgesteld met daarin tien concrete basisrechten voor werk-zoekenden. Een kleine 80 mensen nam deel aan het evenement.H e t h a n dv e s t we r d gemaakt in nauwe dia-loog met werkzoeken-den en op basis van hun ervaringen. Het ACV gaat nu campagne voeren om deze rechten om te zetten in wetgeving. Je kan het handvest gratis verkrijgen

in de dienstencentra van het ACV.Wil je het handvest over de tien basis-rechten digitaal bekijken en downloa-den? Surf dan naar www.acv-online.be en passeer via de rubrieken Publicaties / Folders en brochures / Werkloosheid / Gezocht: rechten voor werkzoeken-den. Verkorte link: https://goo.gl/mKC8dQ

JOUW VAKBOND LIEP IN DE KIJKER OP GROTE PARADE IN BRUSSEL!

De tweede editie van de Grote Parade van de burger-bewegingen Hart boven Hard en Tout Autre Chose lokte op zondag 20 maart zowat 25.000 mensen naar Brussel. Veel van de deelnemers zijn bezig met kleine of grote alternatieven voor onze verhardende samen-leving. In de Grote Parade werd een lans gebroken voor een belasting op grote vermogens, een kortere werkweek, faire wereldhandel in plaats van vrijhandelsakkoor-den die worden afgesloten achter gesloten deuren, meer sociale woningen en wijkgezondheidscentra, praktijktests tegen discriminatie, de deeleconomie en hernieuwbare energie.Heel wat mensen van de vakbonden, de ziekenfond-sen, Femma, OKRA, de kunstensector, het Netwerk tegen Armoede, het Netwerk Bewust Verbruiken en 11.11.11 waren van de partij. Net zoals leden en sym-pathisanten van Greenpeace, Oxfam-Wereldwinkels, Bond Beter Leefmilieu, Samenlevingsopbouw en heel wat andere organisaties. En dat met een mengelmoes van talen.Jouw vakbond LBC-NVK, deel van het ACV, liep in de kijker met een originele wafelactie. “Wij houden onze wafel niet!”, verkondigden de LBC-NVK’ers en hun medestanders. Jouw vakbond wilde onderstrepen dat we werken om te leven, en niet andersom. Dat wil zeggen: alleen flexibiliteit als ze op mensenmaat is, vaste arbeidscontracten die aan werknemers meer zekerheid geven, aangename jobs met minder stress en geen burn-outs, deftige inkomens waarmee je nor-maal kan leven en een balans tussen werk, privé en rust. LBC-NVK’ers uit de non-profitsectoren vroegen meer investeringen in zorg en welzijn om de hoge kwa-liteit van onze zorg te behouden en om leefbare loop-banen te verzekeren.

Surf naar www.hartbovenhard.be en www.toutautrechose.be

ONDERZOEK NAAR SOCIALE DUMPING BIJ IT-BEDRIJVEN

In de IT-sector verliezen Belgische werknemers hun job omdat direc-teurs liever veel goedkopere werk-krachten uit India laten over-komen. De Arbeidsinspectie is momenteel de wanpraktijken in diverse IT-ondernemingen aan het onderzoeken. Dat schreven diverse kranten.Ons Recht van januari bracht al het ver-haal van het IT-bedrijf Atos, dat som-mige van zijn medewerkers vervangt door goedkopere Indiërs. Opmerkelijk daarbij is dat onze overheden zulke praktijken eerder vergemakkelijken dan ze tegen te gaan.Er werken nu al duizenden Indiërs in België. Niet alleen multinationals of banken doen er graag een beroep op. Ze zijn ook te vinden bij het telecombe-drijf Proximus, dat nog altijd voor een deel in overheidshanden is.Het is onbegrijpelijk dat de Vlaamse

overheid aan heel wat Indiërs arbeids-kaarten uitreikt zodat die de plaats kunnen innemen van Belgische IT’ers.De Arbeidsinspectie bevestigt dat er heel wat verkeerd loopt met de Indiërs die naar ons land komen. Er wordt nu in diverse bedrijven onderzoek gedaan naar de loon- en arbeidsvoorwaarden van deze mensen.

© F

OTO:

???

Ons Recht | 120ste jaargang | APRIL 2016 | 7

VIER DAGEN OP VIJF WERKEN IS IN DE MODE

Bijna een half miljoen mensen in ons land werkt vier vijfde. Een record, zo meldden diverse kranten in maart. Deskundigen zeggen dat heel wat mensen bewust vier dagen op vijf willen werken om nog genoeg ruimte over te houden voor hun privéleven. Het gaat om werknemers die hun job en hun loopbaan nog altijd heel belangrijk vinden.Momenteel zijn er al ruim 445.000 Belgen die vier vijfde aan de slag zijn. In 1986 waren dat er nog maar zo’n 55.000. In heel wat gevallen gaan mensen vier vijfde werken door tijdkrediet op te nemen. Door die formule te gebruiken spelen ze niet zoveel loon kwijt, want er is een bijpassing.Nog steeds volgens deskundigen is het voor werkgevers dikwijls niet zo’n probleem om een viervijfdejob toe te staan. In de praktijk is het trouwens geen uitzondering dat werk-nemers met een viervijfdejob het werk blij-ven doen dat ze anders op vijf dagen zouden presteren.Tot daar het hoeraverhaal. Eerlijk gezegd, als flexibele arbeidsformules in het voor-deel van de werknemer zijn, is de vakbond daar zeker niet tegen. Maar de kranten berichten veel te weinig over het feit dat heel wat vrouwen en mannen een deeltijdse job moeten slikken en geen voltijds contract kunnen krijgen. Denk maar aan ‘gewone’ winkelbedienden of aan kassiersters bij de klassieke ketens. Werkgevers leggen zo ook vaak allerlei extra flexibiliteit op aan hun werknemers en steeds meer vindt ‘de publieke opinie’ het maar normaal dat veel deeltijdse werkne-mers zich qua uurroosters zo soepel moe-ten opstellen dat ze hun eerste deeltijdse baan onmogelijk kunnen combineren met een tweede parttime job. Vandaar ook het volgehouden pleidooi van de vakbond voor

‘werkbaar werk’. We werken om te leven, en niet andersom!

HOTELPERSONEEL LEGT DONALD TRUMP VUUR AAN DE SCHENEN

Maria Mendoza maakt de kamers schoon in het Trump Hotel in het Amerikaanse Las Vegas. In december 2015 besliste een meerderheid van het hotelpersoneel, inclu-sief Maria, dat er een vakbond moest wor-den opgericht. Maar het bedrijf van de steenrijke Donald Trump – die hoopt om de nieuwe president van de VS te worden

– weigerde naar het hotelpersoneel te luis-teren en zich neer te leggen bij de wens van de werknemers.

“Meer zelfs”, zegt Maria. “De werkgever blok-keerde de onderhandelingen via juridische weg. In plaats van te onderhandelen over een eerlijke cao trachten de advocaten van Trump nu de uitslag van de stemming onder het personeel ongedaan te maken.”Donald Trump, die nooit groffe of gewaagde uitspraken schuwt, verkondigt overal waar hij maar kan dat hij ‘Amerika weer groot wil maken’. “Als dat zo is, mag hij beginnen door met ons te onderhandelen over een akkoord”, stelt Maria. “De werknemers van het Trump Hotel in Las Vegas verdienen een akkoord te krijgen, net zoals dat gebeurde bij het hotel in het Canadese Toronto.”Vorig jaar stemden de werknemers bij het Trump Hotel in Toronto voor het voorstel om een eigen vakbond te creëren. Sindsdien konden ze daar een cao afdwingen waar-mee ze hun situatie en die van hun families

verbeterden. Wil jij graag de petitie van het hotelpersoneel in Las Vegas steunen? Hier kan je ze tekenen: https://goo.gl/P7Tbdt

INVESTEREN IN ZORG KAN ERG VEEL JOBS CREËREN

Investeren in de ‘zorgeconomie’ in amper zeven landen kan daar meer dan 21 mil-joen jobs creëren en helpen om problemen zoals de vergrijzing en economische stag-natie aan te kunnen. Dat blijkt uit een stu-die die de internationale vakbondskoepel ITUC bekendmaakte op Wereldvrouwendag (8 maart). In de studie worden de effecten onderzocht van een investering van 2 pro-cent van het bruto binnenlands product (BBP) in de zorgeconomie.De onderzoekers onderzochten het extra tewerkstellingspotentieel in Duitsland, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Australië, Japan en de VS. Volgens hun bevindingen kunnen investe-ringen in de zorg ook de loonkloof tussen man en vrouw verkleinen, de algemene ongelijkheid verminderen en vrouwen meer uitzicht geven op fatsoenlijke jobs. Volgens de onderzoekers kan het ook zeer zinvol zijn om in minder rijke landen als Turkije en Zuid-Afrika genoeg te investe-ren in de zorgeconomie.

“De studie toont aan dat volgehouden inves-teringen in de zorg van levensbelang zijn voor een samenleving. Ze geeft verder aan dat zulke investeringen een onmisbare

motor zijn om de economische groei aan te zwengelen. Deze investeringen vormen ook een antigif voor de vernielende gevol-gen van een mislukt soberheidsbeleid.”In heel wat landen vind je in de zorgsector nog snertjobs en lage lonen. Het is dan ook van belang dat de werknemers in deze sec-tor ten volle kunnen worden beschermd door een arbeidswetgeving op voldoende hoog niveau.Lees hier meer over de studie van ITUC: http://goo.gl/Fbfm9D

8 | APRIL 2016 | 120ste jaargang | Ons Recht

Sociale bescherming en goed overleg zijn méér dan ooit nodigLBC-NVK-KANDIDATEN STAAN PARAAT VOOR VERKIEZINGEN IN MEI

Veerle Verleyen

De sociale verkiezingen voor de oprichting en de vernieuwing van de ondernemingsraden en de comités voor preventie en bescherming op het werk zullen plaatsvinden van 9 tot 22 mei. Sinds 1950 gebeurt dit om de vier jaar in meer dan 6.000 ondernemin-gen. Het gaat om ondernemingen uit de privésector, bijvoorbeeld in handel en industrie. Maar ook om onderne-mingen zonder winstdoel zoals de sociale en gezondheidsdiensten. Via de sociale verkiezingen kunnen zo’n 9.000 ‘organen’ worden opgericht of ver-nieuwd. Meer bepaald 3.000 onderne-mingsraden en 6.000 preventiecomités of CPBW’s.

INSPRAAK We praten hier over de grootste democra-tische oefening op de werkvloer en een belangrijk bewijs dat solidariteit loont! Anderhalf miljoen werknemers zullen in bedrijven met meer dan 50 werknemers worden uitgenodigd om hun stem uit te brengen en hun afgevaardigden te kie-zen voor de volgende vier jaar. Meer dan 133.000 werknemers in België stellen zich kandidaat om de stem te zijn van hun col-lega’s. Deze verkiezingen zijn dan ook uniek en van groot belang: werknemers kiezen op deze manier voor verandering, voor inspraak, voor ondersteuning. MEER DAN 10.000 LBC-NVK- KANDIDATEN Op de ACV-lijsten zullen meer dan 70.000 kandidaten in de startblokken sprin-gen voor het CPBW en ongeveer 60.000

kandidaten voor de ondernemingsraad. Hieronder bevinden zich zo’n 10.000 LBC-NVK-kandidaten voor het CPBW en 8.000 voor de ondernemingsraad: ervaren mili-tanten en nieuwe kandidaten, jong en oud: mensen met een luisterend oor, die durven om hun nek uit te steken, wars van eigen-belang. Bijna 18.000 bediende- en kader-militanten die resoluut kiezen voor ‘samen inspraak krijgen’: zij steken hun nek uit.Alleen dankzij de steun van al hun collega’s en een sterke vakbond kunnen zij bij hun werkgever iets bewerkstelligen. De LBC-NVK heeft de traditie om met een stevige dossierkennis en gedragen argumenten aan de onderhandelingstafel te verschijnen. De slagkracht van de vakbond in het bedrijf hangt af van de collega’s die naar de stem-bus trekken: laat vooral jouw stem horen en nodig je collega’s uit om hetzelfde te doen. KIEZEN VOOR ‘SAMEN’ IS MODERN

Vakbonden krijgen het verwijt conserva-tief en ouderwets te zijn. Het frequente vakbondbashen is niets nieuws onder de zon. Organisaties die werknemers vereni-gen om een samenleving uit te bouwen op solidaire basis zijn altijd een doorn in het oog voor wie rendement en winst als hoog-ste goed ziet.Heel wat vakbondsafgevaardigden voe-len zich door de zware kritiek persoonlijk gekrenkt en aangevallen in hun engage-ment voor hun collega’s. Maar ze haken niet af. Integendeel, ze voelen zich gesterkt in hun overtuiging dat de vakbond meer dan ooit nodig is. Ze discussiëren erover op het werk, op café, onder vrienden. En het resul-taat is hartverwarmend.

“We werken om te leven en niet andersom”: er is immers niets mis met een deftig loon, een vast contract en werkbare uurroosters. Vanuit een moderne ingesteldheid kiezen wij resoluut voor een goede combinatie werk-gezin-vrije tijd.   |

SOCIALE VERKIEZINGEN (7)

Ons Recht | 120ste jaargang | APRIL 2016 | 9

SOCIALE VERKIEZINGEN (7)

EEN VAKBONDSWERKING IN JOUW BEDRIJF STAAT BORG VOOR… … minder arbeidsongevallen: het CpBW

waakt over veiligheid en preventie… het aanpakken van stress en burn-outs:

arbeidsorganisatie verbeteren, werkdruk verminderen, werkbare uurroosters, stre-ven naar coachend leiderschap

… betere lonen: onderhandelen over lonen en dit niet aan het toeval overlaten, een goede functieclassifi catie regelen, loon-opslag en indexverhoging bewaken, ijve-ren voor betere starterslonen voor jonge-ren

… betere werkroosters, een betere combina-tie werk-gezin-vrije tijd

… betere arbeidscontracten: van onbe-paalde duur, meer werkzekerheid, ervoor zorgen dat contracten juist worden nage-leefd

… een werkbare loopbaan ‘van start tot lan-ding’

WAAROM PREVENTIECOMITÉ EN ONDERNEMINGSRAAD ZO BELANGRIJK ZIJN

Het comité voor preventie en bescherming op het werk (CPBW) en de ondernemingsraad (OR) zijn erg belangrijke organen. Zij maken een goed sociaal overleg in bedrij-ven en instellingen mogelijk.

Wie in het CpBW wordt verkozen, moet actief bijdragen tot het welzijn van de werknemers. Het preventiecomité behandelt thema’s als arbeidsveilig-heid , hygiëne, gezondheid en ergono-mie. Daarnaast is er ook aandacht voor psychosociale belasting en milieuzorg. Waarover kan zo’n comité vergaderen? Bijvoorbeeld over de ergonomie van de beeldschermen, een cursus tiltechnie-ken, een stressenquête, gezonde voeding in de bedrijfskantine of maatregelen

rond groene mobiliteit. Het comité brengt mogelijke risico’s in kaart en geeft advies om een goed preventiebeleid tot stand te brengen.

De ondernemingsraad buigt zich over de economische en fi nanciële situatie van een onderneming of instelling, de arbeidsorganisatie, het personeelsbeleid, werk en opleiding. Ze beslist bijvoorbeeld over de inhoud van het arbeidsreglement, onder meer de arbeidstijden, de regimes van deeltijdse arbeid, de mogelijkheid van telewerk, loonsystemen, afspraken over de controle en het toezicht op de werknemers, de bescherming tegen dis-criminatie en tegen pesten. Ook de orga-nisatie van de jaarlijkse vakantie en de planning van het educatief verlof worden in de ondernemingsraad afgesproken.

Volgens de wet moet de werkgever de ondernemingsraad op regelmatige tijd-stippen allerhande informatie verschaf-fen over het reilen en zeilen van het bedrijf. De werknemersvertegenwoor-digers in de ondernemingsraad kunnen ook punten op de agenda zetten die ze belangrijk vinden. Ze kunnen bijvoor-beeld voorstellen doen rond het onthaal en de coaching van nieuwe medewerkers. Of ze kunnen aandringen op een oplei-dingsplan voor alle personeelsgroepen.De afgevaardigden van de LBC-NVK hou-den de vinger aan de pols. Zij zorgen ervoor dat problemen worden opgelost en dat goede voorstellen uit werkne-mershoek worden uitgevoerd.

Er is niets mis met een deft ig loon, een vast contract en werkbare uurroosters

10 | APRIL 2016 | 120ste jaargang | Ons Recht

Frans Geerts

Er is vaak niet veel waarover de fede-rale en de Vlaamse regering het eens zijn. Over het belang van ‘jobs, jobs, jobs’ zijn ze wel unaniem. Maar als het gaat over de vraag hoe die talloze jobs er effectief moeten komen, lopen de meningen uiteen in alle richtingen.

In werkelijkheid hebben politici, economen en werkgevers het niet zozeer over jobcre-atie maar over de verlaging van de loonkos-ten. Leiden lagere loonkosten tot nieuwe jobs? Dat is niet zo zeker, wat sommigen ook mogen beweren. Alleen via de opera-tie ‘Sociale Maribel’ konden in de afgelo-pen 15 jaar 15.000 jobs worden gecreëerd in de zorg.Om nieuwe jobs te scheppen moet er ook bijkomend werk zijn. Dat bereik je niet als regeringen de koopkracht van de mensen

inkrimpen zodat de vraag naar diensten en producten vermindert. Stijgende prijzen helpen natuurlijk ook niet om een bevol-king meer te doen consumeren. Mikken op meer export is ook al niet vanzelfsprekend: hoe diep moeten we dan de lonen doen dalen om te kunnen concurreren met lan-den als China en Vietnam?Kortom: het gevaar is heel groot dat de cen-ten die de federale regering steekt in een verlaging van de loonkosten gewoon in de zakken van aandeelhouders belanden.

Mogelijkheden om echte jobs te creëren: ze zijn er!BLIND LOONKOSTEN VERLAGEN BLIJKT NIET DE JUISTE REMEDIE

Ons Recht | 120ste jaargang | APRIL 2016 | 11

GERICHTE INVESTERINGEN

Wat moeten we dan wel doen?We zouden de creatie van tewerkstelling kunnen koppelen aan investeringen in maatschappelijke uitdagingen. Het milieu is een goed voorbeeld: we zouden de bouw kunnen aanmoedigen door woningen ener-giezuiniger te maken. Zo’n operatie zal nieuwe banen opleveren voor bouwvak-kers. Een ander idee is investeren in open-baar vervoer om onze mobiliteitsproblemen te verkleinen. We kunnen ook meer midde-len voorzien voor onderwijs en onderzoek & ontwikkeling. En de overheid kan zelf rechtstreeks jobs creëren door te investeren in maatschappelijke dienstverlening. Denk bijvoorbeeld aan kinderopvang, de wacht-lijsten of het opvangen van de vergrijzing van de bevolking.Nog niet zo lang geleden trok een congres van de LBC-NVK resoluut de kaart van de vierdaagse werkweek en pleitte het ervoor om arbeidstijd te herverdelen. Een recept

BANENVERLIES ÉN PERSPECTIEF IN INDUSTRIE

Philippe BervoetsHerstructureringen zijn schering en inslag in de industrie. De financiële crisis heeft het banenverlies nog ver-groot, vooral in exportgerichte secto-ren.Maar er is hoop. In de transitie naar een koolstofarme en duurzame samenleving speelt de industrie een sleutelrol. Zij levert de nodige techno-logie en producten voor hernieuwbare energie, grondstofzuinige materialen, afvalbehandeling en recyclage. Zulke geavanceerde activiteiten bieden kansen om (maak)industrie en bijbe-horende jobs terug naar Europa te brengen. Vernieuwen op het vlak van producten, processen en arbeidsor-ganisatie en slimme specialisatie zijn hiervoor cruciaal.Robotisering en digitalisering zullen jobs met routinetaken doen verdwij-nen, maar ook nieuwe banen schep-pen. De ‘fabrieken van de toekomst’ kunnen grote productiviteitswinsten opleveren en de kwaliteit van jobs en loopbanen verbeteren.Het kàn. Met een offensief overheids-beleid dat de krijtlijnen uitzet. Met sterke vakbonden die werknemersin-spraak in innovatie en de omzetting van productiviteitsgroei in extra jobs met kwaliteit afdwingen.

MEER EN BETER WERK IN DISTRIBUTIE

Chris Van DroogenbroeckDe loonlasten met 1 procent verlagen in de distributie komt neer op een job-creatie van 1 procent. Dat beweerde de werkgeversvereniging Comeos in 2014.Met alle regeringsmaatregelen zouden we nu zo’n 50.000 nieuwe jobs moeten zien in de distributie. Comeos spreekt alleen van ‘een stijgende tewerkstelling in 2015’.Door de lagere koopkracht is er histo-risch weinig passage in de winkels, en de marges zijn in vrije val. In de bedrijven is er geen ruimte om te innoveren of om het personeel op te leiden en bij te scho-len. En toch ligt daar de toekomst van de handel. De bedrijven moeten nu hun klassieke winkels kunnen combineren met e-commerce.

Wie in de non-food het winkelperso-neel omschoolt tot ‘raadgevers voor de klanten’ en de klantenstromen beter in kaart brengt, kan onvrijwillig deeltijds werk afbouwen, meer personeel een voltijds contract geven, de uurroosters verbeteren en de werkdruk verminde-ren. Door klassieke en nieuwe kanalen goed te gebruiken kunnen non-food en voedingshandel beter presteren, wat ook de tewerkstelling ten goede moet komen. Dit alles vergt een goed investe-ringsklimaat en een beleid dat de handel duurzamer maakt.Positief is dat bijna driekwart van alle digitale handel in Europa te situeren is in West-Europa. Ook dat schept enorme kansen voor onze bedrijven.

ZORGNODEN BIEDEN KANSEN VOOR MEER TEWERKSTELLING

Olivier Remy en Fatiha DahmaniIn de non-profit worden de meeste jobs gesubsidieerd. Dat is ook normaal want we praten hier over zorg, welzijn en cultuur.Ook in deze sectoren is er flink bezui-nigd sinds 2008. Dat zette zware druk op heel wat instellingen, ook op de tewerkstelling.Een LBC-NVK-enquête bij ruim 1.300 werknemers in de ouderenzorg wees vorig jaar op een sterk gestegen werk-druk. Natuurlijk worden de bewoners ouder, wat meer zorg vraagt. Maar de personeelssubsidies stegen niet mee met de ‘zorgzwaarte’. Bewoners en hun familie nog méér geld laten betalen is geen optie. Nu al betaal je in een rust-huis gemiddeld bijna 1.600 per maand.In de gehandicaptenzorg was er jaren-lang een ‘personeelsstop’. Daar groei-den de werkdruk en de wachtlijsten. De vakbond vraagt een investering in extra handen op de werkvloer. De Vlaamse regering koos voor een ‘per-soonsvolgende financiering’, wat de instellingen ertoe aanzette om minder aan te werven.De zorg op hoog niveau en betaalbaar houden betekent dat je moet inves-teren in meer personeel. Het is dan ook met die vraag dat de LBC-NVK de federale en Vlaamse overheden zal aanspreken.

© F

OTO:

DAN

IËL

RYS

Van een overdaad aan nieuwe jobs in de distributie kan je zeker niet spreken. Ondanks ronkende verklaringen van de werkgevers.

12 | APRIL 2016 | 120ste jaargang | Ons Recht

uit de oude doos? Neen hoor. Het debat over korter werken en arbeidsherverdeling werd recent nieuw leven ingeblazen door de Waalse vakbonden en Femma. Een kortere werkweek van bijvoorbeeld 30 uur per week voor iedereen moet resulteren in een betere verdeling van de taken in het huishouden. Dat zou dan leiden tot meer gelijkheid tus-sen man en vrouw.

LESSEN UIT VERLEDEN

Uit het verleden weten we dat het fout is om arbeidsduurverkorting lineair door te voeren. Als een werknemer één of twee uur minder werkt, betekent dat niet dat die uren kunnen worden overgenomen door

iemand anders. Kijk naar werknemers die tijdkrediet opnemen: hun arbeidstijd ver-mindert maar de hoeveelheid werk blijft in veel gevallen dezelfde.Toen Frankrijk de 35-urige werkweek invoerde, leidde dat tot 300.000 extra jobs. Maar die operatie werd wel financieel ondersteund vanuit de overheid. Er werd ook rekening gehouden met verschillen tus-sen ondernemingen en sectoren. De over-legorganen in de ondernemingen speelden daarbij een cruciale rol.Of we het nu willen of niet, er wordt erg veel geautomatiseerd zodat veel jobs op de hel-ling komen te staan. In de komende jaren zullen we meer en meer worden geconfron-teerd met de vraag wat er moet gebeuren.

Volledige tewerkstelling wordt minder dan ooit haalbaar. Het debat over de invoering van zoiets als een basisinkomen ligt in het verlengde van het debat over jobcreatie.   |

NOOD AAN SOCIALE DIMENSIE IN FINANCIËLE SECTOREN

Elke MaesDe financiële sector heeft het hard te verduren gehad sinds de financiële cri-sis in 2008. Er kwam een lawine aan nieuwe regels om consumenten te beschermen. Maatregelen die onmis-baar zijn maar de kosten hiervan wor-den afgewenteld op de werknemers van banken en verzekeraars, met een dalende tewerkstelling als gevolg. Bedrijven moeten almaar meer ‘pro-duceren’ en meer winst maken en willen daarom hun personeelskosten verlagen. En dan zwijgen we nog over de gevolgen van de digitalisering.Al deze ontwikkelingen hebben ingrij-pende gevolgen voor de werknemers. Er zijn zeer zeker gevaren, maar het is niet allemaal kommer en kwel. We verwachten ook nieuwe jobs, welis-waar voor heel andere profielen en met heel andere functie-inhouden. De hogere ‘productie’ zou volgens de vak-bond moeten leiden tot een arbeids-herverdeling.Het is wel hoog tijd dat iedereen zijn verantwoordelijkheid opneemt. Werkgevers moeten bereid zijn om

‘sociaal te ondernemen’: ze moeten ook ‘maatschappelijke winst’ willen realiseren.Er is nog veel werk aan de winkel om de werkgevers te overtuigen. Tot op heden waren het vooral de aandeel-houders die profiteerden van het vele geld dat werd bespaard door de per-soneelskosten te drukken en werk te digitaliseren.De werknemers en hun vakbonden moeten het debat opnieuw aangaan. We moeten meedenken en mee zoe-ken naar oplossingen om de toekomst van de werknemers uit de financiën te verzekeren. Er moet ook opnieuw wor-den geïnvesteerd in de werknemers, want één ding staat vast: met goede en gemotiveerde werkkrachten maak je het verschil!

WERKBARE JOBS IN DE DIENSTENSECTOREN

Jeroen VandammeHet aantal jobs in dienstverlenende ondernemingen stijgt jaar na jaar. Nogal wat bedrijven besteden ‘randactiviteiten’ uit en beperken zich tot hun kernactivi-teit. Groei gegarandeerd in de diensten-sectoren dus. Maar er zijn ook beden-kingen.In dit deel van de economie woedt een bikkelharde concurrentie. Winstmarges worden erg krap, en dat drukt op de loon- en arbeidsvoorwaarden van de werkne-mers. Gevolg? Hyperflexibel werken, met strakke deadlines en toch hoge kwali-teitseisen. De werkdruk en de psychoso-ciale belasting zijn vaak heel groot. De lonen kunnen vaak een stuk beter.De LBC-NVK wil ervoor zorgen dat de nieuwe jobs werkbaar blijven. Steeds slechtere loon- en arbeidsvoorwaarden, daar zijn de werknemers niet mee gebaat.

Als gevolg van de digitale revolutie zul-len sommige jobs of taken verdwijnen, of op zijn minst veranderen. De vak-bond ijvert dan ook voor een gerichte arbeidsherverdeling om werkbare jobs voor iedereen mogelijk te maken. Het gaat niet op dat alleen de aandeelhou-ders beter worden van productiviteits-winsten.De overheid moet ondernemingen aan-moedigen om in te zetten op innovatie en ontwikkeling. Nieuwe technologische toepassingen moeten bijdragen tot een duurzame, groenere economie. Door deze kaart te trekken in plaats van vrij-blijvende cadeaus aan alle werkgevers te geven, creëer je bijkomende tewerkstel-ling en een aangenamere leefomgeving. Daar worden we met zijn allen beter van.

Ons Recht | 120ste jaargang | APRIL 2016 | 13

ACV Jongeren in actie rond sociale bescherming en goede jobsACV Jongeren en Jeunes CSC orga-niseren op woensdag 20 april een actie in Brussel in het kader van de campagne ‘Wie wordt daar nu beter van?’. De jonge vakbondsmensen willen met de actie opkomen voor sociale bescherming en kwaliteitsvol werk voor iedereen. Samen tonen ze dat onze samenleving anders kan.

Zowat 20 procent van de jonge Belgen (onder 25 jaar) is werkloos. Van de totale actieve bevolking is ‘slechts’ iets meer dan 8 procent werkloos.

Jongeren die werken moeten dikwijls genoegen nemen met een onzekere formule zoals een interimjob. Binnen de regering trekt niemand aan de alarmbel. Integendeel, de wettelijke pensioenleeftijd wordt opge-trokken naar 67 jaar zodat jongeren de facto uit de arbeidsmarkt worden gehouden. De nieuwe flexibiliteitsplannen van minister Kris Peeters (Werk) willen werkgevers de mogelijkheid geven om uurroosters pas een dag op voorhand bekend te maken. En wie van een uitkering moet rondkomen, is een ‘paria’ tot het tegendeel is bewezen.Het ACV eist een sterke sociale zekerheid, openbare diensten met genoeg armslag en kwaliteitsvolle jobs. De vakbond wil een ‘tax

shift’ die zijn naam verdient, een operatie die grote vermogens rechtvaardig doet bij-dragen. Het moet gedaan zijn met het uit-sluiten van jonge werkzoekenden op basis van leeftijd, diploma of werkloosheidsduur. De toekomst maken we ‘samen’. Wij, werk-nemers, werkzoekenden, gezinnen, onder-wijzers, studenten, jongeren, spoorperso-neel, gepensioneerden, we zetten de mensen opnieuw centraal. Ook op de werkvloer! Daarom maken we een vuist en komen we samen. Doe mee! Afspraak op 20 april om 14.00u aan het treinstation Brussel-Zuid, aan de kant van de Pensioentoren (Europalaan). Nog vragen? E-mail naar [email protected].   |

LBC-NVK verliest zijn voorzitter, Robert SchuermansBedroefd en aangeslagen melden wij u het overlijden van de Voorzitter van onze vakbondscentrale LBC-NVK, Robert Schuermans.

Robert werd amper 58 jaar oud. Hij leverde een lange strijd tegen zijn ziekte, die hem uiteindelijk fataal werd. In de voorbije weken werd het duidelijk dat Robert deze strijd niet meer kon winnen en aanvaardde hij in alle rust zijn lot. Hij overleed op dinsdag 8 maart.Robert heeft zich tot het uiterste inge-spannen om zijn rol als Voorzitter van de LBC-NVK op te nemen. Hij was

vakbondsmilitant bij de persdistributeur Amp waar hij sinds 1990 een mandaat uitoefende in de ondernemingsraad en in het preventiecomité (CpBW).Robert was een actieve militant in het afdelingsbestuur van de LBC-NVK in Vilvoorde. Hij maakte ook deel uit van de VrC-raad en de ACV-Raad.Sinds 2008 was Robert de voorzitter van onze centrale LBC-NVK. Na een acht jaar durend voorzitterschap wilde hij na de sociale verkiezingen van mei 2016 de fakkel doorgeven.Wij bewaren een mooie herinne-ring aan Robert: zijn eenvoud, humor,

kunstzinnigheid en overtuiging sierden hem.

Robert,De LBC-NVK zat diep in je poriën.Jij zit voor altijd in de poriën van de LBC-NVK .Je bouwde mee aan de visie en de waar-den van de LBC-NVK.Via de LBC-NVK kleurde jij ook mee de syndicale werking van het ACV en bij uitbreiding de syndicale beweging in het algemeen .

Wij danken jou oprecht.

14 | APRIL 2016 | 120ste jaargang | Ons Recht

PRIJZEN TREINKAARTEN 2E KLASSE (A) EN WERKGEVERSTUSSENKOMST ZONDER DERDEBETALERSREGELING (B) SINDS 1 FEBRUARI 2016

AfstANd(IN Km)

trEINKAArt1 mAANd

trEINKAArt3 mAANdEN

trEINKAArt1 jAAr

HALftIjdsEtrEINKAArt

A B A B A B A B0-3 33,50 22,30 94,00 62,00 337,00 224,00 11,50 7,404 36,50 24,40 103,00 68,00 367,00 243,00 12,50 8,605 39,50 26,00 111,00 74,00 397,00 264,00 13,50 9,506 42,00 28,00 118,00 78,00 422,00 280,00 14,40 10,307 44,50 30,00 125,00 83,00 447,00 297,00 15,30 11,008 47,50 31,00 132,00 88,00 473,00 314,00 16,10 11,609 50,00 33,00 139,00 93,00 498,00 331,00 17,00 12,1010 52,00 35,00 147,00 98,00 523,00 348,00 17,80 12,6011 55,00 37,00 154,00 103,00 549,00 366,00 18,70 13,1012 57,00 38,50 161,00 108,00 574,00 383,00 19,60 13,60

Je werkgever betaalt voor een deel de kosten terug die je moet maken voor je woon-werkverkeer. Ons Recht publiceert hier, zoals aange-kondigd in ons nummer van maart, een tabel met de prijzen en de tus-senkomsten in de algemene rege-ling voor het vervoer naar het werk met de trein (sinds 1 februari 2016).

Sommige werknemers verplaatsen zich eer-der met de bus of de tram. Ook voor deze werknemers komt de werkgever tussen in de verplaatsingskosten. Voor verplaatsin-gen vanaf 5 kilometer zijn er twee moge-lijkheden voor deze tussenkomst.Ofwel staat de abonnementsprijs bij bus en tram in verhouding tot de afstand: dan wordt de bijdrage van de werkgever bere-kend op basis van de tabel met forfaitaire bedragen voor het treinvervoer (zie hierna). Dit bedrag mag niet hoger zijn dan 75

procent van de werkelijk betaalde abonne-mentsprijs.Ofwel is de abonnementsprijs bij bus en tram een eenheidstarief: dan wordt de bij-drage van de werkgever forfaitair bepaald op 71,8 procent van de eff ectief betaalde prijs. Dit bedrag mag niet hoger zijn dan het bedrag van de werkgeverstussenkomst berekend op basis van de tabel met forfai-taire bedragen voor het treinvervoer (zie hierna) voor een afstand van 7 kilometer.   |

Wat betaalt de werkgever voor de kosten van je woon-werkverkeer?

Ons Recht | 120ste jaargang | APRIL 2016 | 15

AfstANd(IN Km)

trEINKAArt1 mAANd

trEINKAArt3 mAANdEN

trEINKAArt1 jAAr

HALftIjdsEtrEINKAArt

A B A B A B A B13 60,00 40,00 168,00 113,00 600,00 402,00 20,40 14,2014 62,00 42,00 175,00 118,00 625,00 420,00 21,30 14,6015 65,00 43,50 182,00 122,00 650,00 436,00 22,20 15,0016 68,00 45,00 189,00 127,00 676,00 455,00 23,00 15,5017 70,00 47,50 196,00 132,00 701,00 472,00 23,90 15,9018 73,00 49,00 203,00 137,00 726,00 489,00 24,80 16,4019 75,00 51,00 210,00 142,00 752,00 507,00 25,50 16,9020 78,00 53,00 218,00 147,00 777,00 524,00 26,50 17,3021 80,00 54,00 225,00 152,00 802,00 542,00 27,50 17,7022 83,00 56,00 232,00 157,00 828,00 560,00 28,00 18,2023 85,00 58,00 239,00 162,00 853,00 579,00 29,00 18,7024 88,00 59,00 246,00 167,00 879,00 596,00 30,00 19,1025 90,00 62,00 253,00 172,00 904,00 614,00 31,00 19,5026 93,00 63,00 260,00 177,00 929,00 632,00 31,50 20,2027 95,00 65,00 267,00 182,00 955,00 650,00 32,50 20,6028 98,00 67,00 274,00 187,00 980,00 667,00 33,50 21,0029 101,00 68,00 281,00 191,00 1005,00 684,00 34,50 21,3030 103,00 70,00 289,00 197,00 1031,00 701,00 35,00 21,7031-33 107,00 73,00 300,00 206,00 1072,00 733,00 36,50 22,6034-36 113,00 78,00 318,00 218,00 1134,00 776,00 38,50 24,1037-39 120,00 82,00 335,00 229,00 1197,00 818,00 41,00 25,0040-42 126,00 87,00 352,00 244,00 1259,00 871,00 43,00 27,0043-45 132,00 91,00 370,00 256,00 1321,00 914,00 45,00 28,0046-48 138,00 96,00 387,00 268,00 1383,00 957,00 47,00 29,0049-51 145,00 101,00 405,00 282,00 1446,00 1008,00 49,50 31,0052-54 149,00 104,00 417,00 291,00 1490,00 1039,00 51,00 32,0055-57 153,00 107,00 430,00 299,00 1534,00 1070,00 52,00 33,0058-60 158,00 111,00 442,00 310,00 1579,00 1108,00 54,00 34,5061-65 164,00 115,00 459,00 322,00 1638,00 1149,00 56,00 36,0066-70 171,00 120,00 479,00 336,00 1712,00 1201,00 58,00 38,0071-75 179,00 126,00 500,00 354,00 1785,00 1265,00 61,00 40,5076-80 186,00 132,00 521,00 368,00 1859,00 1317,00 63,00 42,0081-85 193,00 137,00 541,00 383,00 1933,00 1369,00 66,00 44,5086-90 201,00 143,00 562,00 400,00 2007,00 1429,00 68,00 46,0091-95 208,00 148,00 583,00 415,00 2081,00 1481,00 71,00 47,5096-100 215,00 153,00 603,00 430,00 2155,00 1534,00 73,00 50,00101-105 223,00 160,00 624,00 447,00 2229,00 1597,00 76,00 52,00106-110 230,00 165,00 645,00 462,00 2303,00 1650,00 79,00 53,00111-115 238,00 171,00 665,00 477,00 2376,00 1703,00 81,00 55,00116-120 245,00 177,00 686,00 493,00 2450,00 1763,00 84,00 57,00121-125 252,00 181,00 707,00 509,00 2524,00 1816,00 86,00 59,00126-130 260,00 187,00 727,00 524,00 2598,00 1869,00 89,00 61,00131-135 267,00 192,00 748,00 538,00 2672,00 1922,00 91,00 62,00136-140 275,00 198,00 769,00 553,00 2746,00 1975,00 94,00 63,00141-145 282,00 203,00 790,00 568,00 2820,00 2028,00 96,00 65,00146-150 292,00 211,00 818,00 592,00 2923,00 2114,00 100,00 67,00

16 | APRIL 2016 | 120ste jaargang | Ons Recht

VRAAG VAN DE MAAND

Bram Van Goethem

Ik heb een aantal maanden lang een premie gekregen zonder daar eigenlijk recht op te hebben. Nu heeft mijn werkgever de optelsom van al die premies van mijn maandloon afgehouden. Mag hij dat doen?

‘ONVERSCHULDIGDE BETALING’

Het gaat inderdaad om een ‘onverschul-digde betaling’ tenzij je kan aantonen dat de werkgever wel degelijk de bedoeling had om deze premie ook aan jou uit te keren. Wat de werkgever niet moest uitkeren, moet dus in principe worden teruggegeven. Met andere woorden: de werkgever kan het bedrag terugvorderen.

WAT MAG DE WERKGEVER INHOUDEN?

De werkgever mag het bedrag niet zomaar eenzijdig inhouden op je loon. In de

Loonbeschermingswet staat te lezen in welke gevallen de werkgever eenzijdig inhoudingen kan doen. Het gaat om:- de eigen RSZ-bijdragen van de werk-

nemer, de verschuldigde bedrijfsvoor-heffing en de eigen bijdragen voor aanvullingen op de sociale zekerheid (bijvoorbeeld groepsverzekering);

- de geldboetes opgelegd door het arbeids-reglement;

- schadevergoedingen verschuldigd bij aansprakelijkheid van de werknemer (alleen mogelijk als het bedrag is vast-gesteld in akkoord met de werknemer of door de rechter);

- voorschotten in geld betaald door de werkgever;

- de eventuele borg die is gesteld om ver-plichtingen van de werknemer na te komen.

Deze bepalingen zijn dwingend van aard: in alle andere gevallen kan de werkgever géén eenzijdige inhoudingen uitvoeren op je loon. Bij een ‘onverschuldigde betaling’ kan je werkgever dan ook niet op eigen houtje een looncompensatie doorvoeren.

Vanaf het ogenblik dat je loon opeisbaar is, kan je met je werkgever wel rechtsgeldig een akkoord afsluiten over zo’n looncom-pensatie.

TERUGBETALING

Vermits de werkgever de onverschuldigd betaalde sommen in principe niet eenzij-dig mag inhouden op je loon, zal hij met jou afspraken moeten maken over de terugbeta-ling ervan en de praktische uitwerking (bij-voorbeeld een terugbetaling in schijven). De werkgever kan zich ook tot de rechtbank richten om de terugbetaling van het te veel uitgekeerde loon te eisen.

VAKANTIEGELD

Tot slot is het goed om te weten dat je vakan-tiegeld niet wordt beschouwd als ‘loon’ in de zin van de Loonbeschermingswet. Anders gezegd, de werkgever kan wel eenzijdig geld afh ouden van je vakantiegeld, maar alleen op voorwaarde dat de schuld ‘zeker en vast-staand’ is.   |

Kan mijn werkgever zomaar een stuk van mijn loon inhouden?

© F

OTO:

BEL

GAIM

AGE

Ons Recht | 120ste jaargang | APRIL 2016 | 17

ACTIVITEITENKALENDER

INFOMOMENT BURN-OUT

Wil je meer weten over burn-out en wat het allemaal inhoudt? Kom daar naar het infomoment hierover. Wie het bijwoont, kan zich ook inschrijven voor een vier-daags hersteltraject.rDonderdag 14 april 2016, van 18.00u

tot 19.30ueLBC-NVK, Sudermanstraat 5, 2000

ANTWERPENInschrijven aub via www.jeloopbaan.be

HERSTELTRAJECT BURN-OUT

Een vierdaagse voor werknemers die aan het herstellen zijn van een burn-out. Ook met oefeningen om meer inzicht in jezelf en meer zelfwaardering te ontwikkelen. Hoe moet je rationeel reageren en asser-tiever communiceren? De deelnemers stellen een haalbaar actieplan op. Deze vierdaagse kan ook de aanzet vormen voor loopbaanbegeleiding nadien.rOp woensdag 11 mei, 25 mei, 8 juni en

22 juni, telkens van 13.30u tot 17.00ueLBC-NVK, Sudermanstraat 5, 2000

ANTWERPENInschrijven aub via www.jeloopbaan.beVooraf de infosessie van 14 april volgen wordt aanbevolen.

INTENSIEVE LOOPBAANBEGELEIDING IN GROEP (DRIEDAAGSE)

Loopbaanprogramma voor werkende en werkzoekende ACV-leden. Je wisselt uit met andere groepsleden die net zoals jij beter willen omgaan met hun werksitu-atie of die willen uitzoeken of een andere werksituatie hen beter zou liggen.rWoensdag 20 april 2016 Woensdag 4 mei 2016 Woensdag 18 mei 2016 9.30u - 16.30ueLBC-NVK, Sudermanstraat 5, 2000

ANTWERPEN

rWoensdag 11 mei 2016 Woensdag 25 mei 2016 Woensdag 8 juni 2016 9.30u – 16.00ueACV-verbond, President Kennedypark

16d, 8500 KORTRIJK

Schrijf in via www.jeloopbaan.be. Meer info via 03 / 220 89 50 of [email protected]

WORKSHOPS

Workshop cv en brief:rvrijdag 17 juni 2016, 9.30u – 12.30uWorkshop interview:rVrijdag 17 juni 2016, 14.00u – 17.00ueLBC-NVK, Sudermanstraat 5, 2000

AntwerpenSchrijf in via www.jeloopbaan.be. Meer info via 03 / 220 89 50 of [email protected]

Er zijn ook startbijeenkomsten van het Centrum voor Loopbaanontwikkeling (CLO) in Antwerpen (vrijdag 1 april, dins-dag 3 mei, vrijdag 10 juni en woensdag 27 juli), Gent (maandag 20 juni), Hasselt (woensdag 13 april en woensdag 15 juni), Herentals (woensdag 13 april), Kortrijk (dinsdag 3 mei) en Leuven (woensdag 18 mei). Meer info op www.loopbaanontwikkeling.be

www.lbc-nvk.be

Maatwerkbedrijven zitten in de ratsKris De Block

Het Vlaamse maatwerkdecreet gaf de beschutte en sociale werk-plaatsen per 1 april 2015 een nieuwe naam: maatwerkbedrij-ven. Alle betrokken partijen wil-den er het beste van maken.

Een jaar later zijn we terug naar af, en zelfs erger. De Raad van State schorste de uit-voeringsbesluiten van het maatwerkde-creet. Gevolg: sinds februari 2016 zijn alle maatwerkbedrijven opnieuw beschutte en sociale werkplaatsen. Vervelend is wel dat de oude regels voor deze sectoren niet meer bestaan, want ze verdwenen door de invoe-ring van het decreet. Minister Liesbeth Homans (Sociale Economie) bedacht een overgangsoplossing maar toch raakte de sector in een impasse.Het is nu wachten op een uitspraak ten

gronde door de Raad van State en op nieuwe wetgeving, uitvoeringsbesluiten en subsi-diemechanismen. De sector heeft nood aan rechtszekerheid, duidelijke financiering, open communicatie. In het belang van de jobs van mensen die in het gewone arbeids-circuit weinig of geen kansen krijgen. De toekomst van veel huishoudens en jobs is in het geding.Welke ‘logica’ kan de jobs van de zwaksten op het spel zetten of die afwegen tegenover de financiële winsten? De huidige impasse is hoe dan ook geen goede zaak.De LBC-NVK verdedigt in deze de stem van onze militanten, onze leden en hun gezin-nen. We vragen goede akkoorden en een gegarandeerde tewerkstelling. Hierover wil de vakbond graag in alle openheid met de andere spelers overleggen.Minister Homans is nu aan zet. En ook de werkgevers moeten hun verantwoordelijk-heid opnemen. Dit verhaal is zeker niet rond, wel integendeel.   |

18 | APRIL 2016 | 120ste jaargang | Ons Recht

Vakbond knokt voor WERKZEKERHEID bij Albert HeijnACHT WINKELS MOETEN WEG ALS GEVOLG VAN FUSIE DELHAIZE-AHOLD

Myriam Nevelsteen

Delhaize en het Nederlandse Ahold – bekend van de Albert Heijn-supermarkten – hebben de toe-stemming gekregen om samen te gaan. Wel onder de voorwaarde dat er in België 13 supermarkten moeten worden verkocht, waaron-der acht winkels van Albert Heijn en vijf van Delhaize. Deze beslissing werd genomen door de Belgische Mededingingsautoriteit. Volgens het gevoerde onderzoek zouden de betrokken winkels ‘markt-verstorend’ zijn.

Vooral in de provincie Antwerpen is de impact groot, daar moeten drie winkels worden verkocht: Antwerpen Groenplaats, Hoboken Kiel en Turnhout. De andere win-kels liggen in Lokeren, Leuven, Oudenaarde, Boortmeerbeek en Gent Overpoort. Sinds de aankondiging dat een aantal win-kels moet worden afgestoten, zijn er al twee nieuwe Albert Heijns geopend die in vogel-vlucht maar enkele kilometers verwijderd zijn van de zaken die van de hand moeten worden gedaan. Dat maakt de hele zaak zo betwistbaar. De twee nieuwe supermarkten zijn wel franchisewinkels, waar de loon- en arbeidsvoorwaarden nog slechter zijn dan in de andere vestigingen.Hoe werd geselecteerd welke winkels de deur uit moeten? En waarom moeten alleen geïntegreerde winkels worden verkocht? Op die vragen gaf de directie nog geen ant-woord.

HARD VOOR PERSONEEL

De voorwaarde, gekoppeld aan de fusie, komt erg hard aan bij de werknemers. Vooral omdat niemand dit had zien aanko-men. Sommige van deze winkels zijn nog maar enkele maanden of hooguit een jaar open. De eerste fusiegesprekken dateren al van juni 2015 maar toch werden nog diverse Albert Heijns geopend. Terwijl het bekend was dat de fusie eraan kwam. De directie verzekerde toen trouwens dat de fusie ‘geen gevolgen zou hebben voor het personeel’.Op instructie van de Mededingingsautoriteit moeten de bewuste supermarkten na de verkoop wel voedingswinkels blijven. Een schrale troost voor 357 werknemers die ervoor hadden gekozen om bij Albert Heijn

te werken. Zij hebben veel vragen over hun perspectieven en hun toekomstige job.De directie maakt zich sterk dat er zeker kopers te vinden zijn voor alle winkels. Het personeel wacht bang af of dit effec-tief het geval zal zijn en onder welke naam ze voortaan zullen werken. De klanten zijn ondertussen al betrokken bij de hele zaak. Met de petitie ‘Red onze winkels’ werden

al duizenden handtekeningen ingezameld.Er lopen nu onderhandelingen met de direc-tie. Afspraken over eventuele mutaties kunnen voort worden uitgewerkt. Voor de LBC-NVK is het superbelangrijk dat de werk-zekerheid van alle betrokken werknemers wordt gegarandeerd. De vakbond zal zich 200 procent inzetten om dat te bereiken.   |

Ons Recht | 120ste jaargang | APRIL 2016 | 19

Robert Veekman

Bij het uitzendbedrijf Accent Jobs heb-ben de achterbakse praktijken een nieuw dieptepunt bereikt. De beroeps-vereniging Federgon, werkgevers en politici kijken uit pure schaamte lie-ver de andere kant op en hopen stil-letjes dat de storm vlug gaat liggen.

Weet je het nog? Accent Jobs is het bedrijf dat sociale verkiezingen probeerde te ver-mijden door zijn werknemers af te kopen met een extra dag verlof of een smartphone. Hoe laag kan je vallen?Voor sommigen lijken zulke praktijken ‘geen probleem’ te zijn in de 21ste eeuw. Accent Jobs zag geen graten in zijn aanpak. De woordvoerder van het bedrijf leek er zelfs nog fi er op.Spijtig genoeg is het niet de eerste keer dat dit buitenbeentje uit de uitzendsector platte of verwerpelijke trucs gebruikt om zijn werknemers een loer te draaien. Het is toch bepaald bizar: een onderneming die in essentie HR-diensten verkoopt, spant zich

om de zoveel jaar in om sociale verkiezin-gen in eigen rangen te weren.Hoe kan zoiets? De LBC-NVK moet niet lang zoeken naar een antwoord. Al jaren zijn we erg actief in de uitzendbranche. Via ons netwerk weten we dat Accent een bedrijf is dat voortdurend de grenzen van het toelaat-bare aftast. In zijn personeelsbeleid tracht Accent voortdurend de grenzen te verleg-gen, maar dan niet in gunstige zin.Stel dat het toch lukt om een ernstig sociaal overleg uit te bouwen bij Accent Jobs. Zoiets zou het bedrijf fl ink hinderen in zijn ijver om een vorm van moderne slavernij te ont-wikkelen. De vakbond weet dat, en de direc-tie van Accent evenzeer.

ONFRISSE PRAKTIJKEN

Vroegere werknemers van Accent speel-den documenten door aan de LBC-NVK. Een eerste lezing zorgde alvast voor gefronste wenkbrauwen.Wat blijkt? Recuperatiedagen worden omgezet in opleidingsdagen zodat werk-nemers in feite zelf hun opleiding betalen. Accent organiseert eigen ‘feestdagen’ in

de weekends: wie niet meedoet, krijgt de wind van voren. Vanaf drie dagen ziekte per maand verliest de werknemer zijn recht op een deelneming in de winst. Geen probleem natuurlijk want de directie suggereert fi jn-tjes om ziektedagen, gerechtvaardigd door een attest van de huisarts, te laten vervan-gen door verlof.Ben je een nieuwe werknemer? Dan is de regel dat je eerst aan de slag moet als uit-zendkracht. Eerst werk je een aantal maan-den of jaren met weekcontracten. Ben je te mondig? Dan kan je vertrekken. Zo’n prak-tijk zou wettelijk moeten worden verboden.Het is duidelijk dat sociaal overleg bij Accent véél méér zou opleveren dan één dag verlof of een smartphone. Helaas kan niemand van de werknemers zich daar georganiseerd verzetten tegen de asociale bedrijfspolitiek.In mei was er een kans om het tij te doen keren via opbouwend overleg. Maar die kans is verkeken. Hoog tijd om, samen met alle militanten van de LBC-NVK en het ACV, te onderzoeken hoe we de praktijken van dit uitzendbureau kunnen aanpakken.   |

Uitzendbedrijf Accent tast voortdurend limieten afDIRECTIE DOET WERKNEMERS OP HEEL WAT PUNTEN TEKORT

© F

OTO:

BEL

GAIM

AGE

20 | APRIL 2016 | 120ste jaargang | Ons Recht

BEDRIJVEN STEUNEN moet veel doordachter gebeurenAFBOUW BIJ TV-ONTWIKKELAAR TP VISION LEGT VINGER OP DE WONDE

Denis Bouwen

De politiek springt vaak kwistig om met subsidies en andere snoepjes om fabrieken of dienstverlenende bedrijven te ‘verankeren’ of ‘nieuwe projecten met veel toekomst moge-lijk te maken’. Spijtig genoeg blijkt al die moeite meer dan eens een slag in het water. Het verhaal van het ingenieursbedrijf TP Vision in Zwijnaarde is een schrijnend voor-beeld. “Waarom is er zo weinig maatschappelijk debat over dit soort van miskleunen?”, vraagt LBC-NVK-secretaris Swat Clerinx zich af.

TP Vision maakt en ontwikkelt televi-sies onder de bekende merknaam Philips. In 2011 maakte de multinational Philips bekend dat hij zijn tv-poot wilde uit han-den geven. De tv-activiteiten werden onder-gebracht in de joint venture TP Vision, met hoofdkantoor in Amsterdam. TP Vision kreeg het Chinese TPV Technology (70 procent) en Philips (30 procent) als aan-deelhouders. Sinds begin 2014 hebben de Chinezen alle aandelen in handen.De operatie had ook een impact in België. Philips had in Brugge een fabriek die tv’s produceerde en ontwikkelde. Maar die is ondertussen gesloten. Al in 2011 werd aangekondigd dat de ontwik-keling en aanverwante activiteiten zouden verhuizen van Brugge naar een prestigieus techno-logiepark in Zwijnaarde (bij Gent). Maar recent lieten de Chinezen weten dat 178 van de 238 banen in Zwijnaarde weg

moeten. De kroniek van een aangekon-digde dood, zo vrezen Swat Clerinx en Dirk Piepers, de hoofddélégué van de LBC-NVK bij TP Vision.

PRODUCTIE IN POLEN

In 2013 verhuisde de productie van ‘Philips Brugge’ naar een fabriek in Polen. Tegelijkertijd ging een fabriek van TP Vision in Hongarije dicht, goed voor een verlies van 370 banen. In Hongarije bleef alleen een klein distributiecentrum bestaan. Wat er nog overbleef van de Belgische poot, werd in juni 2014 overgebracht naar Zwijnaarde. Daar bezetten de ingenieurs van TP Vision zes van de 13 verdiepingen in een nieuw bedrijfsgebouw.

“Wij bleven in Zwijnaarde verantwoor-delijk voor de duurste tv-toestel-len”, vertelt Dirk Piepers. “Maar TP Vision zegt nu dat de

verkoop van die high end-producten tegen-valt. De Chinezen willen geen peperdure tv’s meer maken. Een flinke tegenvaller voor ons.”In januari van dit jaar zei TP Vision op een bijzondere ondernemingsraad dat het bijna 180 jobs wilde schrappen. Het was alsof de bliksem insloeg. “De directie stelt dat 60 werknemers kunnen blijven in de commerciële dienst en om tv’s te verko-pen aan hotels en ziekenhuizen”, vertel-len Swat en Dirk. “Aanvankelijk spraken

Ons Recht | 120ste jaargang | APRIL 2016 | 21

ze van ‘ondersteunende diensten’, nadien kregen we het verhaaltje opgedist dat er ook wat ontwikkeling zou blijven. Maar niemand hier gelooft nog dat de vestiging een toekomst heeft. Het is niet ondenkbaar dat alles wat overblijft zal verhuizen naar Amsterdam. Of naar de fabriek in het Poolse Gorzow.”

TWIJFELS EN VRAGEN

De werknemers hebben heel wat twijfels en vragen. Wilden de Chinezen wel écht een bedrijf uitbouwen in Zwijnaarde? Was het niet gewoon de bedoeling om de knowhow te bemachtigen? “Het moederbedrijf ver-klaart de herstructurering door de slechte vraag naar tv’s maar drie jaar geleden was de markt ook al niet goed”, stelt Swat.Het fabrieksgebouw in Brugge was behoor-lijk verouderd. Toen er werd geïnvesteerd in de buurt van Gent, kregen de bedienden en kaderleden de hoop dat er een nieuwe toe-komst zat aan te komen. Nu blijkt alles een

illusie te zijn geweest. “De bedrijfs-voering van de Chinezen is niet te

begrijpen”, vinden Dirk en Swat. “Waarom zijn ze niet beginnen

nadenken over andere pro-ducten of activiteiten?”

Toen alles nog in Brugge zat, kwamen daar tal van

Chinezen over de vloer. “Hoe dan ook hebben

ze zo veel opgesto-ken van onze ken-

nis”, denkt Dirk. “Nu zitten wij

met de gebak-ken peren. In

het Chinese Xiamen beschikt TPV trouwens over een ontwikkelingscentrum met alles erop en eraan.”

NIETS WAS TE GEK

Grote ergernis is er over onze overheden, die de rode loper uitrolden om het pro-ject in Zwijnaarde mee mogelijk te maken. Veel toeters en bellen, niets was te gek. Het Vlaamse Agentschap Innoveren & Ondernemen – het vroegere IWT – regelde subsidies en andere vormen van ondersteu-ning. TP Vision kreeg de kans om samen te werken met de Universiteit Gent, ook al kwam dat nooit goed van de grond. En in Gent bejubelden burgemeester Daniël Termont en economieschepen Mathias De Clercq de komst van TP Vision naar Zwijnaarde. De Clercq had het destijds over ‘Gent als groeipool voor kennisintensieve bedrijven’, ‘een vertrouwensvol signaal dat wijst op het goede investeringsklimaat’ en de ‘versterking van het lokale kenniscluster’.Ook Kris Peeters toonde zich erg optimis-tisch over de plannen van TP Vision toen hij nog Vlaams minister-president was. Tegenwoordig is Peeters minister van Werk en Economie in de federale regering. “We hebben geprobeerd om hem te bereiken maar het blijft oorverdovend stil op zijn kabinet”, constateert Swat.

“Het Gentse stadsbestuur verwijst ons door naar de Vlaamse en de federale regering als we willen praten over de huidige situatie. Politici op diverse niveaus hoeden zich om kritiek te leveren op de gang van zaken. Ze doen nog liever alsof hun neus bloedt.”Onlangs besloot de Duitse chemiegroep BASF om het plantenbiotechnologiebedrijf Crop Design te sluiten. Daarmee sneuve-

len honderd jobs. Crop Design ligt, net als TP Vision, op

het technologiepark in Zwijnaarde.

TE GOEDGELOVIG

De vakbond heeft het gevoel dat de poli-tiek soms veel te goedgelovig is en te vlug meegaat in prachtige investeringsverha-len. “Moet de overheid niet veel grondiger onderzoeken of projecten solide zijn? Moet ze geen sterkere garanties eisen wanneer ze steun geeft? TP Vision smeet zelf met geld in Zwijnaarde. Het kon allemaal niet mooi en duur genoeg zijn. Waar is de ethiek? Waarom is er geen maatschappelijk debat over wat hier gebeurt?”Vakbondswerk organiseren in ingenieurs-bedrijven zoals TP Vision is geen simpele klus. Maar Dirk Piepers en zijn collega-mili-tanten geven het beste van zichzelf om de belangen van zowel de ‘vertrekkers’ als de

‘blijvers’ te verdedigen. “De werknemers zijn flink de kluts kwijt”, leggen Dirk en Swat uit.

“Ze voelen zich onrechtvaardig behandeld, misleid en voorgelogen. Onze vestiging lijkt ten dode opgeschreven. Maar met de vak-bond willen we de directie verplichten om het achterste van haar tong te laten zien. We willen ook onderhandelen over een stevig sociaal plan.”

ELDERS WEERLOOS

Vanuit syndicaal oogpunt zit het personeel in Zwijnaarde in een veel betere positie dan de werknemers van TP Vision in lan-den als China, India, Taiwan en Brazilië. “In de bedrijven daar zijn er ook reorganisaties maar geen vakbonden die veel weerwerk kunnen bieden. De werknemers zijn er vol-ledig weerloos. Hier kan het personeel toch rekenen op een sterke vakbond die erop toe-ziet dat de werkgever de regels naleeft.”De ingenieurs bij TP Vision hebben een gespecialiseerde kennis. “Voor de jonge-ren zie ik wel mogelijkheden op de arbeids-markt”, zegt Dirk. “Maar voor hun oudere collega’s ligt het veel moeilijker. We hebben hier ook goede loon- en arbeidsvoorwaar-den die je zomaar niet vindt bij andere werk-gevers. Tijdens de onderhandelingen zullen we zeker aandringen op goede begeleiding voor wie ander werk moet zoeken. En we willen ook praten over de mogelijkheid om mensen met SWT (brugpensioen) te laten gaan.”In mei zijn er sociale verkiezingen. “Die zullen ook bij TP Vision doorgaan”, onder-streept Dirk. “Op dit punt houdt de vakbond voet bij stuk. Voor de 60 werknemers die tot nader order mogen blijven moeten we ook enige houvast trachten te creëren.”   |

De militanten van de LBC-NVK doen hun uiterste best om de werknemers bij TP Vision te verdedigen in erg benarde omstandigheden. Helemaal rechts op de foto: LBC-NVK-secretaris Swat Clerinx. Links van hem staat Dirk Piepers, de hoofddélégué van de LBC-NVK.

© F

OTO:

DAN

IËL

RYS

22 | APRIL 2016 | 120ste jaargang | Ons Recht

Nieuwe bedrijven illustreren vooruitgang in LUIK“OPLEIDINGSNIVEAU WERKZOEKENDEN MOET NAAR OMHOOG”

Denis Bouwen

Het indrukwekkende nieuwe trein-station (2009) en andere projecten hebben Luik internationaal meer op de kaart gezet. Sophie Reginster, stafmedewerkster bij de CSC in Luik, is erg te spreken over de nieuwe dynamiek in de stad aan de Maas.

“Met de vakbond denken we mee na over de komst van nieuwe bedrijven en doen we inspanningen om het opleidingsniveau van onze werk-zoekenden te verhogen”, vertelt ze.

ONS RECHT: De Luikenaars staan erom bekend dat ze trots zijn op hun Vurige Stede?SOPHIE REGINSTER: “Het is juist dat de inwo-ners van Luik best fi er zijn op hun stad en dat ze er sterk aan gehecht zijn. Weinigen verhuizen graag naar een andere plek. Luik is een stad met veel menselijke warmte waar veel wordt gepraat en gekust. De voorbije

jaren kreeg onze fi erheid een extra impuls door diverse projecten die Luik een zekere internationale allure bezorgden.”

O N S R ECHT: Het treinstation Luik-Guillemins werd indrukwekkend vernieuwd, en er waren wel meer opvallende projecten?SOPHIE: “De bouw van een nieuw groot treinstation, de gerenoveerde opera met bezoekers uit Limburg en Aken, het win-kelcentrum Mediacité zijn voorbeelden van projecten die de stad mooier en aan-trekkelijker maakten. Er wordt nu volop gewerkt aan de renovatie van het Musée de la Boverie, dat rechtstreeks wordt ver-bonden met het station. Onder de noemer LiègeTogether worden evenementen geor-ganiseerd en video’s gemaakt om de stad nog meer uitstraling te geven. Een nieuwe cultuurplek is de Cité Miroir, waar heel wat concerten en tentoonstellingen plaatsvin-den.”

“Het valt me de jongste jaren ook op dat nogal wat jongeren bedrijfj es oprichten en initiatieven nemen. Vanuit het hoger en

universitair onderwijs ontstond VentureLab, een structuur die het ondernemerschap wil aanmoedigen. En de investeringsmaat-schappij Meusinvest stimuleert start-ups. Er is dus best veel economische dynamiek.”

TRAMLIJN

ONS RECHT: Veelbesproken is het plan voor een tramlijn in de stad?SOPHIE: “Net als andere steden tracht Luik de mobiliteit anders te organiseren, ook in het kader van de klimaatverandering. Het stadsbestuur wil het centrum auto-luw maken door een tramlijn aan te leggen. Maar dat project ligt momenteel al weer stil wegens een gebrek aan centen. De vak-bond steunt het tramproject duidelijk, ook al waren sommige Luikenaars perfect tevre-den met buslijnen die nu moeten plaatsma-ken voor een tram.”

“Spijtig genoeg gebeurt er in Luik bitter wei-nig voor fi etsers. Je met de fi ets verplaat-sen blijft hier een hachelijke onderneming. Fietsen is ook niet zo makkelijk omdat het

WAARDELANDGENOTEN

7

Luikenaars blijven graag in hun stad wonen, ervaart Sophie Reginster. “Luik is een stad met veel menselijke warmte waar veel wordt gepraat en gekust.”

Ons Recht | 120ste jaargang | APRIL 2016 | 23

Het zuiden des lands lijkt voor sommigen heel ver weg. Maar Wallonië ligt natuurlijk niet op een andere planeet.Ons Recht brengt onze landgenoten uit het zuiden graag een stukje dichterbij.

hier erg heuvelachtig is. Maar tegenwoordig zijn er ook elektrische fi etsen natuurlijk.”

LAMPIRIS

ONS RECHT: Je verwees al even naar de eco-nomische dynamiek hier. Vertel daar ’s wat meer over.SOPHIE: “Luik is de thuisbasis van de goed boerende stroomproducent Lampiris, maar dat Belgische bedrijf dreigt nu wel te wor-den overgenomen door binnen- of buiten-landse kopers. Jongeren gaan graag werken bij Lampiris omdat de werkomstandighe-den er erg goed zijn. Grote werkgevers zijn industriële bedrijven als CMI, Techspace Aero en FN. Al te lang heeft Luik op zijn metaalverwerkende industrie geteerd. De streek is nu in transitie. In de diensten-sector boeken Lampiris, het farmaceu-tische bedrijf Mithra en spin-off s van de ULg nogal wat succes. We hebben ook EVS, dat informaticasystemen voor de televisie maakt. Bij de ‘incubator’ Leansquare tref je jonge ondernemers aan die milieubewust gemaakte kleren online verkopen, insec-tenpasta’s maken of ‘apps’ voor smartpho-nes ontwikkelen.”

“In Bierset hebben we een bloeiende lucht-haven, die vooral vracht verwerkt en paar-dentransporten organiseert. Via die lucht-haven komen er nu ook Chinese toeristen naar België. Op logistiek vlak wil Luik graag een draaischijf zijn voor vervoer langs de weg, langs het water en via de lucht. En dat lukt aardig.”

LEEFLOON

ONS RECHT: Ondanks de nieuwe dyna-miek zijn er ook sociale problemen in de Maasstad?SOPHIE: “De werkloosheid in Luik ligt een stuk boven het nationale gemiddelde. Het aantal inwoners met een leefl oon is fl ink gestegen, onder meer omdat sommige werkzoekenden hun inschakelingsuitke-ring kwijtspeelden. Ook het aantal daklo-zen en bedelaars ging naar omhoog. De stad bedacht een plan de cohésion sociale, vooral om de ergste armoede aan te pakken. Of Luik echt genoeg doet om de armoede te bestrijden, durf ik niet goed te zeggen. Maar vrienden van me in de sociale sector verze-keren me dat er wel degelijk fl inke inspan-ningen worden geleverd.”

“Het gemiddelde opleidingsniveau van de werkzoekenden in Luik is niet zo hoog. De helft van hen heeft in het beste geval een middelbaar diploma. Luik opende een Cité des Métiers om jongeren op het vlak van

beroepskeuze beter te oriënteren. Mee onder impuls van de vakbonden kwam er ook Technifutur, een platform dat een hele reeks vormingen aanbiedt. De Luikse tak van onze centrale Metea is bezig met een project rond de toekomst van de lokale industrie. Als vakbond wil de CSC sowieso de militanten maximaal vormen zodat ze het wel en wee van hun onderneming zo goed mogelijk kunnen inschatten.”

ONS RECHT: Jij bent niet alleen econome maar ook vakbondsvrouw. Wat zijn volgens jou de grootste uitdagingen voor de vakbond in Luik en omstreken?SOPHIE: “De sociale verkiezingen van 2016 eisten de voorbije maanden erg veel aan-dacht op. Uiteraard willen we in mei een mooie score halen. De CSC wil ook in deze streek zoveel mogelijk jobs verzekeren en helpen om het opleidingsniveau van de werkende bevolking op te trekken. Onze vormingsdienst slaagt erin op hoog niveau opleiding te geven aan vele militanten. En in mijn eigen job streef ik ernaar om de délé-gués stevig te begeleiden bij het interprete-ren van economisch-fi nanciële informatie in hun onderneming.”

“Wat er op landelijk niveau speelt, heeft ook zijn eff ect in Luik. De keuzes van de fede-rale regering leiden tot frustraties bij heel wat délégués, die zich soms machteloos voe-len. Op dat vlak richten we ons momenteel vooral op acties in het Luikse.”

OMA UIT HASSELT

ONS RECHT: Wat zijn jouw links met het Vlaamse landsdeel?SOPHIE: “Mijn grootmoeder kwam uit Hasselt. Ze had haar man, mijn grootva-der dus, leren kennen in Amerika. Drie van mijn vrienden liepen ooit lagere school in Tongeren. Limburgers komen vaak winke-len in Luik, en in de streek van Borgworm (Waremme) gaan velen naar Tongeren om boodschappen te doen. Vroeger had je veel Limburgers die met bussen naar Luik kwa-men om hier in de fabrieken te werken. En toen ik zelf beviel van mijn baby, hoorde ik heel wat moeders in het ziekenhuis hier in Luik Nederlands praten.”

“Aan de ULg merkte ik dat er heel wat uit-wisseling en contacten waren met de KU Leuven. Luik is ook aan Hasselt gelinkt via de Euregio, waarvan ook Maastricht en Aken deel uitmaken. Persoonlijk vind ik wel dat er meer contacten moeten groeien tus-sen Frans- en Nederlandstalige Belgen. Het blijft gek dat dit zo weinig gebeurt.”

AANRADER

ONS RECHT: Wat is voor jou het best bewaarde geheim van Luik?SOPHIE: “De tuintjes en de wandelpaden in de Coteaux de la Citadelle, in het centrum van Luik, vind ik een absolute aanrader. Er zijn zelfs een hoop Luikenaren die dat deel van de stad niet zo goed kennen. Wie de Coteaux bezoekt, krijgt een prachtig uit-zicht op de Maasvallei.”   |

“IN ARGENTINIË WAREN WE GEWOON ALLEMAAL BELGEN”

Sophie Reginster is geboren en geto-gen in Luik. Ze woont in de betere wijk

‘Laveu’. In het kader van een uitwisse-lingsprogramma deed ze het laatste jaar van haar humaniora opnieuw op een school in de Argentijnse bergen. “Daar kwam ik heel wat Nederlandstalige studenten uit België tegen. We had-den heel fi jne contacten met elkaar als landgenoten. Ik heb aan die periode ook vriendschappen overgehouden.”In 2011 reisde Sophie samen met haar vriend de wereld rond. Ook tij-dens die reis ontmoette ze geregeld Nederlandstalige Belgen. “Het was het jaar dat België zonder federale regering zat. We hebben toen heel wat afgela-chen.”Aan de Luikse universiteit (ULg) stu-deerde Sophie economische weten-schappen. Ze werkte er een tijd als assistente en vond toen een baan bij het CSC-verbond in Luik. “We schre-ven toen december 2014 en de vakbond was volop actie aan het voeren tegen de regering. Vrijwel meteen stond ik mee aan het stakingspiket. Dat was flink wennen, na mijn job bij de universiteit. Maar de sociale dimensie in mijn vak-bondswerk spreekt me wel sterk aan. Ook al kende ik, als dochter van uni-versitairen, het arbeidersmilieu niet zo goed.”Bij de CSC geeft Sophie nu economisch-fi nanciële vorming aan vakbondsmili-tanten. Ze begeleidt ook werknemers-vertegenwoordigers die in hun bedrijf cijfers moeten interpreteren.

24 | APRIL 2016 | 120ste jaargang | Ons Recht

BELFIUS BANK beoordeelt werknemers andersMINDER OMSLACHTIG, MEER OVERLEG EN FEEDBACK

Vic Van Kerrebroeck

Belfius Bank heeft vorig jaar zijn manier van evalueren omgegooid. De nadruk ligt nu veel minder op papierwerk en meer op continue dialoog en feedback. Luc Soete, hoofdafgevaardigde van de LBC-NVK bij Belfius, legt aan Ons Recht uit hoe de nieuwe aanpak werkt.

ONS RECHT: Begin vorig jaar kwam er bij Belfius Bank een nieuwe cao over de manier

van evalueren. Wat was de aanleiding daar-voor?LUC SOETE: “De LBC-NVK-ploeg bij onze bank had aangedrongen op een vereen-voudigd evaluatiesysteem. In een eerdere cao uit 2007 stond een aanpak die veel te omslachtig was, die benadering resulteerde te veel in papierwerk en te weinig in interac-tieve gesprekken. Destijds wilden vakbon-den en directie vooral de objectiviteit van evaluaties waarborgen. Achteraf stelden we vast dat je zoiets niet bereikt met een veel-heid aan regels en procedures, maar wel met de bereidheid om voortdurend feedback uit

te wisselen en om als chef en medewerker overleg te plegen.”

“Bij de directie vonden we gehoor met onze bedenkingen. Ook zij zat verveeld met de ontstane toestand. Als vakbonden wilden we voorkomen dat opeenvolgende nega-tieve evaluaties zouden leiden tot een ont-slag zonder dat de werknemer het had zien aankomen. Gezond evalueren veronder-stelt dat je uitwisselt over prestaties en verwezenlijkingen. Leidinggevenden moe-ten hierbij ook worden begeleid en onder-steund.”

Ons Recht | 120ste jaargang | APRIL 2016 | 25

KWALITEIT PROCES

ONS RECHT: Wat zijn de belangrijkste ele-menten van het nieuwe systeem? En waar zitten de verschillen juist met het oude?LUC: “Evalueren is nu administratief een-voudiger omdat de halfjaarlijkse, tussen-tijdse evaluatie niet langer verplicht is. In het oude systeem werden kaderleden zelfs twee keer beoordeeld, één keer op hun verdiensten en één keer aan de hand van jaarobjectieven. Er is nu nog maar één eva-luatie die aan het eind van het jaar wordt afgerond met een omschrijving, en niet lan-ger met een percentage.”

“Onze nieuwe cao moet vooral de manier van evalueren veranderen. Het hele jaar door moet er aandacht zijn voor feedback en voor motivatie zodat de eindevaluatie geen verrassing kan zijn voor de werknemer. De klemtoon moet liggen op de kwaliteit van het proces. Leidinggevenden moeten dan ook hun rol spelen op het vlak van begelei-ding en medewerkers moeten nauwer wor-den betrokken.”

ONS RECHT: Met scores of punten wordt dus niet meer gewerkt?LUC: “Het tellen van punten laten we bewust vallen. We vervangen dat door een woor-delijke appreciatie die kan variëren tussen ‘onvoldoende’ en ‘uitzonderlijk’. Punten tellen kwam nogal schools over. De nieuwe woordelijke appreciatie is het sluitstuk van inspanningen om prestaties en verwezenlij-kingen op te volgen tijdens het jaar.”

LINK MET LOONBELEID

ONS RECHT: Is er nog een link tussen de eva-luatie en de beloning?LUC: “Belfius behoudt de link met het loonbeleid. Voor kaderleden hebben we al sinds 2007 een ‘meritsysteem’, en dat blijft bestaan. Kaderleden krijgen een meritscore en een bonusscore. De meritscore bepaalt of het vaste loon stijgt, de bonusscore is gekop-peld aan de variabele beloning. Bij de bedien-den ligt het anders: zij hebben een barema. Als een bediende een heel goede evaluatie krijgt, kan dat wel resulteren in een bonus, die variabel is. Maar dat staat op zich los van de nieuwe manier van evalueren.”

“Sommigen pleiten ervoor om evaluaties niet te koppelen aan de beloning, maar is dat wel verstandig? Als een evaluatiesys-teem vrijblijvend wordt, zal het mogelijk niet lang duren voor het een puur formele aangelegenheid wordt. Belfius wil nu het proces bijsturen om ervoor te zorgen dat evaluaties minder stresserend worden voor de werknemers.”

GUNSTIGE REACTIES

ONS RECHT: Zien jullie al resultaten van de nieuwe aanpak? Hoe reageren de werkne-mers en de directie?LUC: “Onze personeelsdienst doet metingen, en die worden geregeld besproken met de vakbondsafvaardiging. Wij leiden eruit af dat het gros van de werknemers de nieuwe aanpak beter vindt. Er blijven wel aan-dachtspunten. Sommigen zitten nog teveel vast in het oude stramien. Onze vakbonds-ploeg blijft erop aandringen om het idee van voortdurende feedback waar te maken en de betrokkenheid van de medewerkers te ver-groten. We waken erover dat de afspraken niet allemaal gericht zijn op ‘output’; kwali-teit en samenwerking moeten ook deel uit-maken van een totale evaluatie.”

“Voor veel leidinggevenden kan je spreken van een leerproces. Zij moeten hun traditi-onele controlerende rol vervangen door een begeleidende opstelling. Voor de werkne-mers is het ook nieuw want zij waren het

niet gewoon om zelf betrokkenheid te tonen. In de nieuwe aanpak kunnen werknemers zelf twee doelstellingen naar voren schui-ven. We merken dat dit in de praktijk niet zo voor de hand ligt.”

NIET MEER EVALUEREN?

ONS RECHT: Wat vinden jullie van de vraag van sommige werknemers en werkgevers om evaluaties zo informeel mogelijk te maken en hierrond zo weinig mogelijk regels te maken?LUC: “Hierover is er vorig jaar heel wat in de kranten verschenen. Sommige onderne-mingen gaan er prat op dat ze geen evalu-aties meer organiseren. Nogal wat werkne-mers zijn daar blij mee en syndicaal kan je daar een flinke boom over opzetten. Geen evaluaties meer doen, het klinkt verleidelijk. Maar wil dat zeggen dat de werkgever niet langer zal bekijken hoe werknemers preste-ren? Dat zou mij sterk verwonderen.”

“Mij lijkt het lang niet zeker dat het zo’n goede oplossing is om evaluaties af te schaffen. De bedrijven die daarmee uitpak-ken hebben vaak een heel andere cultuur

waarin redelijk snel wordt ontslagen zon-der dit objectief te onderbouwen. Bij Belfius hebben we een evaluatiesysteem dat kan worden opgevolgd en gecontroleerd. En de werknemer kan ook bezwaar aantekenen tegen een eindevaluatie.”

“Het belangrijkste in onze nieuwe aan-pak is dat hij motiverend en begeleidend werkt dankzij de onderlinge dialoog. Medewerkers worden ondersteund en indien nodig bijgestuurd: zo kan je ontsla-gen vermijden. Als vakbondsafgevaardigde heb ik zelf al bijstand gegeven tijdens een opvolgingsgesprek van onze personeels-dienst. Dat gesprek verliep heel doordacht, niet om een sanctie te geven maar om posi-tief te begeleiden: wat moet er gebeuren om op het niveau van de functie te presteren?”

“Werkgevers die beweren dat ze hun eva-luatiesysteem hebben afgeschaft, beoor-delen natuurlijk nog altijd. Alleen doen ze dat zonder de werknemer erbij te betrekken. Bij Belfius hebben we nu een nieuwe aanpak die we zeker moeten opvolgen en kunnen bijsturen. In bedrijven die officieel niet lan-ger evalueren kan de vakbondswerking die rol niet langer spelen.”   |

“Het belangrijkste in onze nieuwe aanpak is dat hij motiverend en begeleidend werkt dankzij de onderlinge dialoog”, zegt Luc Soete, LBC-NVK-militant bij Belfius Bank. “Medewerkers worden ondersteund en indien nodig bijgestuurd: zo kan je ontslagen vermijden.”

Als een bediende een heel goede evaluatie krijgt, kan dat wel resulteren in een bonus, die variabel is. Maar dat staat op zich los van de nieuwe manier van evalueren.”

26 | APRIL 2016 | 120ste jaargang | Ons Recht

7 9 8 6 5

5 2 3 7 1 6 4

9 1 8 7

4 2 3 5

5 1 9 2

3 8 7 9

4 3 9 8

6 9 8 2 5 4 3

5 4 9 3 1

VRIJE TIJD1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

1

14 17 1

2

7

3

12

4

2 11

5

13 5

6

15

7

16

8

4 6

9

9

10

18 10 3

11

8 19

PRIJSVRAAG

De oplossing van de vorige prijsvraag was ‘LIJSTNUMMER’. A.L. uit Beringen werd door loting uit de juiste antwoorden getrok-ken en wint een boekenbon van 20 euro. Proficiat!

Stuur je antwoord naar [email protected], ten laatste op 15 april 2016. Of stuur een briefje met de oplossing, naam, adres en lidnummer naar Ons Recht, Sudermanstraat 5, 2000 Antwerpen.De winnaar ontvangt een boekenbon van Standaard Boekhandel ter waarde van 20 euro.

Door deel te nemen aan de wedstrijd verklaar je je akkoord met het wedstrijdreglement. Dit reglement vind je hier online: bit.ly/wedstrijd-or

Met de letters van de genummerde vakjes kan je een woord vormen:

SUDOKU (ZEER GEMAKKELIJK)

Vul de cijfers van 1 tot en met 9 in, zodanig dat:• in elke rij elke cijfer maar één keer voorkomt• in elke kolom elk cijfer maar één keer voorkomt• elk cijfer ook maar één keer voorkomt in elk wit vierkant en in elk

grijs vierkant van 9 vakjes

437986512

852371649

691254873

916742358

378519264

524638791

243167985

169825437

785493126

OPLOSSINGEN SUDOKU

OPLOSSINGEN

horizontaal1. In ... en as zitten; mobiele telefoon2. Engels voor ‘of’; kleur; slee3. circa (afk.); rund4. ruimtelijke ordening (afk.); ster; in

orde5. werelddeel; circa (afk.)6. comité voor preventie en bescher-

ming op de werkplaats (afk.); water-dier

7. menselijk; verbrandingsrest8. Turkije (afk.); Voornaam; muziek-

noot9. bijwoord; persoonlijk voornaam-

woord10. Christelijke Mutualiteit (afk.); ACV-

lidmaatschap voor studenten en schoolverlaters; maat voor cilinder-inhoud

11. voorzetsel; Frans voor ‘ACV’

verticaal1. hemellichaam; LBC-NVK maakt deel

uit van ...2. slee; Ons ...; moeder3. geldwaarde van een bankbiljet4. vervoeging van ‘gaan’; restricted

Boltzmann machine (afk.); muziek-noot

5. bijna6. voorzetsel; kreet die ‘oeps’ betekent7. voorzetsel; nanometer (afk.)8. Engels voor ‘nee’; Franstalige rege-

ringspartij9. ... verkiezingen10. Frans voor NV; reken- en geldappa-

raat in de winkel; koolstofmonosul-fide (afk.)

11. medische scan; Belgische terroristi-sche organisatie uit de jaren 80

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

Fout - Er staat 2 keer ‘de’Toevoegen - Werknemer

FOUTZie jij dede fout?1 2 3 4 5 6 7 8 9

S D D L D

T O O O A

U O E O A

N A I V

I A N E

G K D N

TOEVOEGEN

Voeg aan elke kolom een letter toe zodat je een 4-letterwoord vormt. Alle toegevoegde letters samen vormen horizon-taal een nieuw woord.

Ons Recht | 120ste jaargang | APRIL 2016 | 27

Men & ChickenKarin Seberechts

De Denen, en bij uitbreiding de Scandinaviërs, geven ons bij tijd en wijle uit-muntende politieke poli-tieseries, met een donkere rand errond. Maar onze Noordse broeders tonen zich al even vaak vrolijke Fransen. Zij het ook wel met een dikke zwarte rand rond.

Anders Thomas Jensen, die zowat de helft van alle Deense fi lmhits bijeen pende (‘Brothers’, ‘After the Wedding’, ‘In a Better World’), is in zijn schrijfsels even goed thuis in de pathos als in het ongerijmde. Door de band gaat de regie voor die pathos naar Susanna Bier, en neemt Anders Thomas in zijn eigen fi lms het ongerijmde voor zijn rekening. In zijn nieuwste opus ridiculus gooit hij alle remmen los. Gabriel en Elias zijn een raar broederpaar, geplaagd door diverse opwellingen. Ze hebben allebei een hazenlip. Uit een wat ongelukkig in beeld gezet video-testament vernemen de moeder-loze broers dat hun vader niet hun echte vader was. Die eer valt naar verluidt te beurt aan ene ‘Evelius Thanatos’. De geroyeerde professor genetica woont thans op het eiland Ork. Populatie: 41. De broers trekken naar Ork en

treff en er in een verkrot sanato-rium drie onbehouwen lelijkerds aan. Het zijn nog eens drie zonen van professor Thanatos, die zelf nergens te bekennen is. Wel te bekennen: een minizoo aan boerderijdieren, met zeer onei-genlijke eigenschappen… Anders Thomas Jensen was in zijn eerdere films ‘Flickering Lights’ en ‘Adam’s Apples’ al niet echt zuinig met grotesk vertoon. In ‘Men & Chicken’ zet hij ons een krankzinnige genetische zoektocht voor waarin het kruim van Denemarkens acteursheir, Mads Mikkelsen op kop, de aan-doenlijkste en smoezeligste ver-zameling ongeregeld incarneert die in een decennium Deense fi lms werd bijeengeharkt. Jensen haakt botte slapstick, waarin wordt gemept met deeg-rollen, kazen en opgezette eek-hoorns, aan perverse ideeën én scherpzinnige ironie. “Tja, de humor in het sanatorium is nogal rechttoe rechtaan”, vertrouwt de Orkse burgemeester Gabriel toe. Maar hij heeft natuurlijk nooit de psychologische interpreta-tie van het Bijbelse verhaal van Abraham en Isaak meegekregen. Wie van donkere en doodnuchter geserveerde, van de pot gerukte humor houdt, met een behoor-lijk gehalte aan suspense: allen daarheen!

‘Men & Chicken’ komt op 6 of 20 april in de Belgische zalen.

Groteske ‘thriller’ met een aandoenlijk smoezelig broederstel (Nicolas Bro en Mads Mikkelsen).

UITGAANSTIP

FILM

Met de letters van de genummerde vakjes kan je een woord vormen:

OPLOSSINGEN

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

S D D L D

T O O O A

U O E O A

N A I V

I A N E

G K D N

FILMFESTIVAL MOOOV

De nieuwe editie van het fi lmfestival Mooov vindt dit jaar plaats van 19 april tot 3 mei. Het festival brengt

‘goede fi lms uit de hele wereld’.Wie fi lms uit het programma wil gaan zien, kan terecht in Brugge, Turnhout, Genk, Sint-Niklaas, Lier, Beringen, Lommel, Roeselare en Dilbeek.Films en festivals fungeren als seismografen. Ze houden een spiegel van de realiteit voor. Regisseurs verkennen de wereld in beelden. De baseline van MOOOV luidt ‘fi lms met zicht op de wereld’. Dat zicht is vandaag troebel. Miljoenen mensen verlaten hun thuisland, oorlog blijft voor velen dagelijkse realiteit, vrouwen zijn nog te dikwijls slachtoff er van discri-minatie en ongelijkheid. Heel wat fi lms die MOOOV selecteerde tonen die wereld, soms bikkelhard en zonder franjes, soms in visueel sterke beelden en tref-zekere verhalen, soms als een striemend pamfl et. Maar gelukkig zijn er ook hartverwarmende fi lms bij MOOOV die tonen dat het anders kan, hoe muziek bevrijdt, hoe solidariteit werkt en hoe liefde overwint. Kijk naar de wereld en verruim je blik in 9 Vlaamse steden. Een fi lmfestival is immers ook een viering van de fi lmkunst! Het festival schuift een aantal thematische par-coursen naar voren. Zo zijn er bijvoorbeeld onder de noemer ‘Native cinema’ fi lms over indianen en andere inheemse volkeren. Er is ook een studiedag over inheemse volkeren. Music@Mooov staat voor vier muzikale fi lms waaronder ‘The Queen of Silence’, een prent waarin een doof zigeunermeisje danst op Bollywoodmuziek. The Female Mooov brengt fi lms die gaan over genderongelijkheid en de gevoels- en beleveniswereld van vrouwen.Bij Mooov kan je ook terecht voor fi lms waarin vluch-telingen een rol spelen. Het lot van vluchtelingen is meer dan ooit brandend actueel, met alles wat er aan de grenzen van Europa en elders in de wereld gebeurt. Diverse fi lms gaan over de situatie in Afghanistan, waar Talibanstrijders en buitenlandse militairen een grote impact hebben op de maatschappij.

Wanneer? Van 19 april tot 3 mei

Waar? In niet minder dan 9 steden

Meer info over het festival en de vertoningen?

www.mooov.be en 014 / 47 23 30

28 | APRIL 2016 | 120ste jaargang | Ons Recht

aan de rand van de afgrond

STUNTELENDE DIRECTIE MET VEEL GROOTHEIDSWAANZIN

Paul Buekenhout

De werknemers van de luchtvaart-maatschappij VLM kregen eind 2014 van algemeen directeur Arthur White te horen dat het bedrijf aan de rand van de afgrond stond. Het was toen 5 voor 12. Meer dan 15 maanden later ziet de situatie er nog slechter uit. Over de afgrond de diepte in?

Een mens vraagt zich af hoe het zover is kunnen komen. Het antwoord op die vraag is simpel: managementbeslissingen die getuigden van veel grootheidswaanzin en weinig realiteitsbesef. Te veel nieuwe lijn-vluchten willen lanceren zonder echt na te denken over de haalbaarheid daarvan, te veel chartervluchten willen verkopen op een heel concurrentiële markt, ondoor-dachte en dure bedrijfsplannen, onhaalbare verwachtingen over de bezettingsgraad van de vliegtuigen en torenhoge kosten door foute keuzes.En dit alles na het helse bewind van CityJet, dat vijf jaar duurde. De werknemers zijn aan het eind van hun Latijn.

PERSONEEL MOET INLEVEREN

In december 2015 vroeg de VLM-directie aan het vliegend personeel om in te leveren. Dat moest één van de voornaamste maatrege-len worden om het bedrijf een toekomst te geven, zo klonk het. Vier Fokkertoestellen werden verkocht en weer geleased om de nodige cash te vinden. In november vorig jaar was de Nederlandse afdeling van VLM al failliet gegaan.VLM stelde voor om de piloten 15 procent loon te laten inleveren. Het cabinepersoneel moest 8 procent loon afstaan. VLM was de mosterd gaan halen bij het ‘heilzame her-structureringsplan’ dat Brussels Airlines in 2012 had afgesloten; daar maakten ze in 2015 immers toch winst, heette het.De vakbondsafvaardiging van VLM zei resoluut njet tegen de inleveringen, tenzij het management ook een inspanning zou leveren. Het management mikte zijn pij-len alleen op het vliegend personeel. Nooit werd overwogen om de maatregelen te spreiden zodat iederéén zijn deel zou doen. Het plan van de directie werd op een goed bijgewoonde personeelsvergadering mas-saal weggestemd.

MOGELIJK OPGEZET SPEL

Een nieuwe algemeen directeur, enkele mysterieuze ‘vice presidents’, een nieuw zusterbedrijf op de Britse Maagdeneilanden, nieuwe routes vanuit Friedrichshafen: als we de hoofdaandeelhouder moeten gelo-ven heeft VLM een fantastische toekomst. Maar niets is minder waar: peperdure factu-ren van consultants, bijna geen wisselstuk-ken meer, een nieuwe tirannieke directeur ‘Operations’, nog meer financiële construc-ties met de resterende vliegtuigen.Je zou beginnen te denken dat het allemaal opgezet spel is om alle kapitaal van VLM te kunnen wegzuigen naar een onbekende bestemming. Geëngageerde werknemers van VLM raken ontmoedigd en zoeken met pijn in het hart andere oorden op.Voor de vakbond wordt het dan ook een cruciaal jaar bij VLM, nog los van de sociale verkiezingen die zullen plaatsvinden in mei. Hopelijk vliegen de Fokkers van VLM eind dit jaar nog altijd boven Deurne!   |

VLM

© F

OTO:

DAN

IËL

RYS

Ons Recht | 120ste jaargang | APRIL 2016 | 29

WAT ONZE LEZERS ERVAN DENKEN

Wil jij graag je mening kwijt over één van de artikelen of berichten in jouw ledenblad? Of zijn er andere gebeurtenissen in de actualiteit die je sterk bezig houden? Alle interessante lezersreacties zijn erg welkom. We kunnen alleen brieven publiceren als we de naam en het adres van de schrijver (m/v) kennen. In principe vermelden we de initi-alen van de schrijver en zijn of haar woonplaats. Op uitdrukkelijk ver-zoek kunnen we die informatie weglaten. Soms moeten we een brief inkorten zonder aan de essentie ervan te raken. En als we een brief afdrukken wil dat niet automatisch zeggen dat de redactie het eens is met alles wat erin staat.Je lezersbrief wordt hier met interesse gelezen: Redactie Ons Recht, Sudermanstraat 5, 2000 Antwerpen. E-mailen kan uiteraard ook: [email protected].

‘BELG LIJDT NOG GEEN PIJN’P.D. - EEKLO

‘De vorige gouverneur van de Nationale Bank, Luc Coene, zei in de pers dat ‘de gemiddelde Belg nog geen pijn lijdt als gevolg van de regeringspolitiek’. Zelf zal Coene zeker geen zeer hebben. Als protégé van de liberalen schopte hij het tot gouverneur van de NBB. De man moest daar de banken in de gaten houden maar liet die-zelfde banken willens en wetens miljarden euro’s van de gewone mensen wegspeculeren.Als gouverneur van onze Nationale Bank verdiende Coene een veel hoger salaris dan zijn col-lega bij de Amerikaanse Federal Reserve Bank. Hij was de best betaalde centrale bankier ter wereld.Ik vind het wraakroepend dat een kleptocraat als Coene nu durft te verkondigen dat de gewone Belg nog geen pijn lijdt. Liberalen als Coene hebben het voortdurend over ‘het ontvetten van de staat’ maar eten zelf wel graag uit de staatstrog. Kijk naar Karel De Gucht of Guy Verhofstadt: meer van hetzelfde. Voor de midden-klasse vinden de liberalen tel-kens weer nieuwe of hogere belas-tingen uit maar miljonairs en miljardairs blijven buiten schot of betalen een symbolische bij-drage. De moderne liberale ideo-logie is eenvoudig: pers de mid-denklasse, de arbeidersklasse en de uitkeringstrekkers uit als een citroen en stort het geld door naar het VOKA-profitariaat. Een niet-miljonair die voor liberalen stemt

is als een kalkoen die voor kerst-dag stemt.

DIKKE CHAPEAUJ.G. - PER E-MAIL

Ik ben al lang lid van het ACV en heb gelukkig nog nooit jullie hulp moeten inroepen. Tot enkele weken terug. In november 2015 aanvaardde ik bij Delhaize een regeling om vrijwillig te vertrek-ken. Ik vroeg toen bij alle diensten de nodige informatie en hervatte mijn studies, die twee jaar zullen duren.Spijtig genoeg werd mijn echtge-noot onlangs ontslagen. Ook hij verloor dus zijn job. Ik trok met al zijn papieren naar het ACV-kantoor in Gistel en kwam zo terecht bij dienstverlener Patrick Verschaeve. Patrick bekeek ook mijn eigen dossier nog eens en gaf aan dat er zich toch bepaalde pro-blemen konden voordoen. Ik liep het risico om te worden geschorst door de RVA, en door de zesde staatshervorming zou ik mogelijk geen toestemming krijgen om de opleiding af te maken.Toen ik dat hoorde, zakte de grond onder mijn voeten weg. Dit betekende dat ik mijn opleiding zou moeten stopzetten en dat ik opnieuw naar werk zou moeten zoeken zonder degelijk diploma.Het deed erg veel deugd om een gedreven vakbondsman als Patrick Verschaeve achter mij te hebben staan. Patrick pluisde alles voor mij uit en mailde en belde rond om mij weer houvast en zekerheid te geven. Zoiets ver-dient een dikke chapeau. Ik weet niet of er nog veel mensen zijn die

met zo’n gedrevenheid hun werk doen! Zelfs op zondag kreeg ik van hem een antwoordmail, om de stand van zaken toe te lichten.Soms heb ik me de vraag gesteld waarom een mens lid moet zijn van de vakbond. Elke twijfel is nu weg. Voortaan zal ik mijn ledenbijdrage met een grote glimlach betalen. Bedankt ACV!

BAREMA BETAALT BETERG.V.B. - PER E-MAIL

Ik vond het artikel over de voor-delen van loonbarema’s in Ons Recht van maart de moeite. Maar in de praktijk lopen de zaken soms toch wel anders. Barema’s en functieclassifi-caties worden alleen gebruikt bij indienstnemingen. Verder gebeurt er meestal niets mee, is mijn ervaring.Meer loon krijgen op basis van een ervaringsbarema, vergoe-dingen voor woon-werkverkeer, opleiding: allemaal punten die niet zomaar als een automa-tisme worden gezien. Bij som-mige dienstverlenende bedrijven bijvoorbeeld vinden werkgevers dat het loon van werknemers moet afhangen van hun ‘meer-waarde voor de organisatie’. Ik ben ermee akkoord dat een werk-gever sterke en zeldzame profie-len wil belonen. Maar het kan toch niet dat iemand als uitvoe-rend bediende moet onderhan-delen over dingen waar hij of zij automatisch recht op heeft?!Zulke toestanden komen de sfeer binnen een onderneming niet ten goede. Door zulke wille-keur ondermijn je de teamgeest en maak je werknemers indivi-dualistischer en wantrouwiger tegenover elkaar.Sociale secretariaten, die vaak optreden als HR-onderaannemer voor werkgevers, zouden er moe-ten voor zorgen dat alle wette-lijke bepalingen en alle barema’s en cao’s worden nageleefd, ook al is het dan ‘in het belang van de werknemers’.

ENERGIEH.B. - PER E-MAIL

Met belangstelling heb ik in Ons Recht van februari en maart de artikelen en lezersbrieven over alternatieve en groene energie gelezen. Ik heb toch wel wat bedenkingen. Kernenergie en centrales op steenkool of bruin-kool zullen op termijn onze ener-giebehoeftes niet kunnen blijven dekken.Neem nu die kerncentrales: of we nu uranium of thorium gebrui-ken, vroeg of laat zullen we daar noodgedwongen moeten mee stoppen. Al te vaak wordt ver-zwegen dat je met zulke cen-trales een enorme hoop zwaar radioactief afval moet opslaan. Enkele jaren geleden bezocht ik de nucleaire site in Mol-Dessel. Ik lag daar nadien wakker van. Momenteel is het helemaal niet zeker dat er op termijn geen lek-kages naar het grondwater zul-len ontstaan. Er is daar afval bij met een ‘halveringstijd’ van een paar miljoen jaar.Wie centrales op steenkool of bruinkool wil laten werken, moet beseffen dat hun grondstof mas-saal CO2 produceert. Die grond-stof is ook niet onuitputtelijk. Zulke centrales hebben wel het voordeel dat ze snel kunnen opstarten.Op dit ogenblik hebben we nog geen economisch haalbaar mid-del om elektriciteit op te slaan. Maar wees gerust, dat komt er wel. De opslagcapaciteit van batterijen is voortdurend aan het stijgen. Hun levensduur stijgt ook gestaag. Zodra er een voldoende uitge-breid netwerk is waarmee je grote hoeveelheden stroom kan uitwisselen, zijn we waar we wezen willen. Er zal altijd wel ergens wind of zon genoeg zijn. Als onze woningen ondertus-sen (bijna) energieneutraal wor-den gemaakt, zal onze wereld er helemaal anders en properder uitzien. Toch al zeker in Europa. Ik wil het graag nog meemaken.

Voortaan zal ik mijn ledenbijdrage met een grote glimlach betalen. Bedankt ACV!

30 | APRIL 2016 | 120ste jaargang | Ons Recht

SAMEN STROOM KOPENW.J.C. - PER E-MAIL

Ik doe sinds een paar jaar mee aan elke actie om elektriciteit in groep aan te kopen die ik tegen-kom. Maar mijn ervaringen hier-mee zijn ontmoedigend. Ook de provincie Antwerpen doet mee aan de ‘hype’. Zij geeft goed-gelovige burgers de indruk dat ze enorm kunnen besparen via groepsaankopen.Wat alle groepsaankopen met elkaar gemeen hebben, is dat ze worden georganiseerd door iChoosr, een bureau met Nederlandse roots. Dit bureau

biedt zijn diensten aan wanneer organisaties een groepsaankoop willen opzetten. Ik vraag me wat iChoosr hieraan verdient. Als je nagaat wat je op eigen houtje kan bereiken, is de prestatie van dit bureau ondermaats. Ik ver-gelijk tussen mijn besparing via een groepsaankoop en het resul-taat wanneer ik de V-test van de VREG gebruik. Meestal kan ik moeiteloos eenzelfde of een beter resultaat scoren zonder een vei-ling van stroom nodig te hebben.Als ik mijn kritiek aankaart bij organisaties met groepsaanko-pen of bij iChoosr zelf, krijg ik

het standaardantwoord dat ze gemiddeld een goed resultaat behalen maar dat dit wel kan verschillen van persoon tot per-soon.De communicatie over groeps-aankopen kan ook stukken beter en eerlijker. Wie deelneemt, ver-wacht een enorme besparing maar in de praktijk valt dat behoorlijk tegen. Wie heeft er belang bij om de burgers zand in de ogen te strooien? Welk spel-letje is iChoosr aan het spelen? Voor mij zijn dit standwerkers van de foor die moeiteloos onze overheden en organisaties een

rad voor ogen draaien.Als ervaren ingenieur en aan-koper bij een multinational zeg ik aan organisaties en overhe-den: hou je niet langer bezig met groepsaankopen maar stimuleer of help je leden of kiezers om de V-test van de VREG te hante-ren. En steek jullie energie in de zwakkeren in onze maatschap-pij die zeker hulp kunnen gebrui-ken om hun energierekeningen te laten zakken. Je moet dan wel andere communicatiekanalen gebruiken.De V-test vind je hier: http://vtest.vreg.be/

PENSIOENHERVORMINGJ.V.D.W. - WETTEREN

Met interesse heb ik het arti-kel over het pensioen gelezen in Ons Recht van maart. Ik heb gekozen voor mijn loopbaan, maar niet altijd voor het pre-cieze verloop daarvan.Sinds 2014 ben ik met ‘SWT’. In het kader van een herstructure-ring vroeg mijn werkgever mij met aandrang om de uitgang op te zoeken. Toen ik de ‘vraag’ kreeg, was ik 60 jaar oud. Ik had zeker nog goesting om te wer-ken maar een nieuwe job zat er niet meer in.Als de hervormingsplannen van de regering-Michel door-gaan, dreig ik aan de rand van de armoede te belanden. Voor de berekening van mijn wettelijk pensioen zou ik 5 jaar verliezen omdat de jaren werkloosheid, ziekte of SWT niet meer zouden meetellen. Ik startte overigens mijn loopbaan als ambtenaar.

Gedurende 13 jaar werkte ik in de ambtenarij.De sociale verkiezingen komen eraan in mei. Ik begrijp dat de vakbond dan meer aandacht moet geven aan sommige strijd-punten. Maar let op: misschien wil de regering wel misbruik

maken van de strijd tussen de vakbonden om haar pensioen-hervorming ‘en stoemelings’ door te drukken!Ik hoop dat de LBC-NVK en het ACV het pensioendossier van heel nabij volgen. Niet alleen in mijn belang, maar ten behoeve

van alle werknemers. Ook voor jonge werknemers, die nu wel-licht nog lang niet aan hun pen-sioen denken. Als hun ouders het niet meer kunnen redden, zal dat ook gevolgen hebben voor de jongeren.

VORMING IN PC 200

In Ons Recht van maart kon je lezen dat de werknemers van 55.000 bedrijven uit de dienstensector - groothandel, ICT, contactcenters, bouw, uitzendkantoren enzovoort - een individueel recht hebben op 4 dagen opleiding en vor-ming tijdens de werktijd. Het gaat om een recht in paritair comité 200. De betrokken werknemers kunnen het

recht uitoefenen tussen 1 januari 2016 en 31 december 2017. In het artikel van maart sloop een foutje dat we bij deze graag rechtzetten: als je van jouw werkgever voor eind 2016 geen opleidings-voorstel krijgt, moet je snel reageren om alsnog je oplei-dingsdagen aan te vragen. En dat kan tot 31 maart 2017.

missie van de lbc-nvkDe Landelijke Bediendecentrale – Nationaal Verbond voor Kaderpersoneel (LBC-NVK) is een vakbond die als deel van het Algemeen Christelijk Vakverbond (ACV) opkomt voor meer en sterkere rechten voor werkne-mers (m/v). De LBC-NVK is een onafhankelijke democra-tische organisatie met leden en militanten, die streeft naar solidariteit onder werknemers. Nationale en inter-nationale solidariteit is een belangrijk doel en bindmid-del. De LBC-NVK staat voor een democratische kijk op de samenleving. Samen met gelijkgezinde bewegingen wil ze een strijdbare tegenmacht zijn.

INTERNATIONALE HANDEL, VERVOER EN LOGISTIEK

Ben je tussen 1 januari 2016 en 30 juni 2016 aangesloten bij de LBC-NVK en ben je tijdens deze periode ook minstens 1 dag tewerkgesteld in een onderneming die valt onder paritair comité 226 (internationale handel, vervoer en logistiek)? Dan heb je recht op een vakbondspremie van 135 euro.De premie aanvragen is heel eenvoudig. Het vereiste attest wordt naar je thuisadres opgestuurd. Kijk even na of je gegevens op het attest, zoals adres en naam van de werkgever, nog kloppen. Pas de gegevens

aan als er iets is veranderd. Controleer ook of je rekeningnummer juist wordt vermeld.Teken dan het attest en bezorg het aan een vakbondsmilitant(e) in jouw onder-neming. Is er geen militant beschikbaar? Stuur het attest dan op naar het LBC-NVK-secretariaat in je streek.Had je eind februari nog geen attest voor de vakbondspremie ontvangen? Laat dit dan even weten aan jouw vakbond LBC-NVK. De betaalperiode loopt van 1 maart tot 31 oktober 2016.

METAALSECTOR

In de metaalsector (paritair comité 209) wordt dit jaar een vakbondspremie van 105 euro uitbetaald. De uitbetalingsperi-ode loopt van 15 april tot 31 juli.De premie wordt betaald aan de gesyn-diceerde bedienden en kaderleden die in 2015 werkten in de metaalsector. Onder PC 209 vallen alle metaalbedrijven met een productieactiviteit in België en de stu-diebureaus die voor die ondernemingen werken. Het gaat niet om garages, carros-seriebedrijven, de metaalhandel of de con-troleorganismen. Om recht te hebben op de premie moet de bediende of het kaderlid in 2015 ten minste één maand in dienst geweest zijn van een metaalbedrijf en ten laatste op 1 oktober 2015 aangesloten zijn bij het ACV. Ook moet de bediende in orde zijn met de

bijdrage op het moment van de betaling. Werkloze bedienden, gepensioneerden en bruggepensioneerden hebben nog recht op deze vakbondspremie wanneer zij in 2015 nog minstens één maand in dienst geweest zijn van een metaalbedrijf (en aan de voorwaarden qua lidmaatschap voldoen). Bedienden en kaderleden in de metaal-sector, aangesloten bij de LBC-NVK, krij-gen een formulier. Dat formulier moeten ze ingevuld terugbezorgen aan hun vak-bondsafgevaardigde of aan het gewes-telijke LBC-NVK-secretariaat van hun woonplaats. Wie geen formulier kreeg, kan contact opnemen met zijn LBC-NVK-secretariaat. Het premiebedrag wordt overgeschreven naar de individuele bank-rekening.

NON-FERROMETALEN

In de sector van de non-ferrometalen (pari-tair comité 224) is er een vakbondspremie van 105 euro. De premie wordt uitgekeerd van 15 april tot 31 juli 2016. Voor de bedien-den en kaderleden bij Umicore, Aurubis en Nyrstar is er een eigen bedrijfspremie.Om de vakbondspremie in de non-ferro-metalen te krijgen moet je in 2015 min-stens één maand lang in de sector hebben gewerkt. Langdurig zieken worden gelijk-gesteld. Gepensioneerden en bruggepen-sioneerden hebben recht op de premie als

ze in 2015 nog minstens één maand lang effectief gewerkt hebben.De premie geldt alleen als je uiterlijk op 1 april 2016 lid was van de LBC-NVK. Je moet ook in orde zijn met de betaling van je bijdragen op het ogenblik dat de premie wordt uitgekeerd. Het geld wordt uitbetaald op basis van een origineel attest dat je ontvangt van de werkgever. Je moet het ingevulde attest bezorgen aan je LBC-NVK-secretariaat.

UITBETALING VAKBONDSPREMIE LBC-NVK-SECRETARIATENEN -STEUNPUNTEN

• LBC-NVK AALST-OUDENAARDE Hopmarkt 45 - 9300 Aalst tel. 053/73.45.20 - fax 03/220.88.01 [email protected] Steunpunt: Koningsstraat 5 - 9700 Oudenaarde tel. 053/73.45.25 - fax 03/220.88.03 [email protected]• LBC-NVK ANTWERPEN Nationalestraat 111-113 - 2000 Antwerpen tel. 03/222.70.00 - fax 03/220.88.02 [email protected]• LBC-NVK BRUGGE-OOSTENDE Kan. Dr. L. Colensstraat 7 - 8400 Oostende Steunpunt: Oude Burg 17- 8000 Brugge tel. 059/55.25.54 - fax 03/220.88.15 [email protected]• LBC-NVK BRUSSEL Pletinckxstraat 19 - 1000 Brussel tel. 02/557.86.40 - fax 03/220.88.05 [email protected]• LBC-NVK GENT Poel 7 - 9000 Gent tel. 09/265.43.00 - fax 03/220.88.08 [email protected]• LBC-NVK HALLE Vanden Eeckhoudtstraat 11 - 1500 Halle tel. 02/557.86.70 - fax 03/220.88.06 [email protected]• LBC-NVK HASSELT Mgr. Broekxplein 6 - 3500 Hasselt tel. 011/29.09.61 - fax 03/220.88.09 [email protected]• LBC-NVK KEMPEN Korte Begijnenstraat 20 - 2300 Turnhout tel. 014/44.61.55 - fax 03/220.88.20 [email protected]• LBC-NVK KORTRIJK-ROESELARE-IEPER President Kennedypark 16D - 8500 Kortrijk Steunpunten: H. Horriestraat 31 - 8800 Roeselare St. Jacobsstraat 34 - 8900 Ieper tel. 056/23.55.61 - fax 03/220.88.12 [email protected]• LBC-NVK LEUVEN Martelarenlaan 8 - 3010 Kessel-Lo tel. 016/21.94.30 - fax 03/220.88.13 [email protected]• LBC-NVK MECHELEN-RUPEL Onder Den Toren 5 - 2800 Mechelen-Rupel tel. 015/71.85.00 - fax 03/220.88.14 [email protected]• LBC-NVK VILVOORDE Toekomststraat 17 - 1800 Vilvoorde tel. 02/557.86.80 - fax 03/220.88.07 [email protected]• LBC-NVK WAAS & DENDER H. Heymanplein 7 - 9100 Sint-Niklaas tel. 03/765.23.70 - fax 03/220.88.18 [email protected] Steunpunt: Oude Vest 144/2 - 9200 Dendermonde tel. 03/765.23.71 - fax 03/220.88.19 [email protected]

ALGEMEEN SECRETARIAAT

Sudermanstraat 5 - 2000 AntwerpenTel. 03/220.87.11, Fax 03/[email protected] | www.lbc-nvk.be

32 | APRIL 2016 | 120ste jaargang | Ons Recht