Sprintje April 2010

24
‘t Sprintje Afz: A.R.V. ILION ZOETERMEER , Postbus 7056 , 2701 AB Zoetermeer De jeugd heeft de hoogspringmat al naar buiten gebracht voor de openingswedstrijd op zaterdag 10 april ( morgen) als start van het buitenseizoen

description

Het maandelijkse clubblad van de Zoetermeerse atletiekvereniging Ilion

Transcript of Sprintje April 2010

Page 1: Sprintje April 2010

‘t SprintjeAfz: A.R.V. ILION ZOETERMEER , Postbus 7056 , 2701 AB Zoetermeer

De jeugd heeft de hoogspringmat al naar buiten gebracht voor de openingswedstrijd op zaterdag 10 april ( morgen) als start van het buitenseizoen

Page 2: Sprintje April 2010

START HET NIEUWESEIZOEN MET FITNESSEN AEROBICS BIJ....

Oostwaarts 74(naast de bioscoop)

079 - 341 44 13www.sportyclub.nl

Vraag naar onze aanbiedingen

Page 3: Sprintje April 2010

Inleveren kopijDe redaktie ziet graag kopij voor het voor het volgende clubblad uiterlijk

woensdag 28 aprilDe inleverdatum voor ‘t Sprintje is altijd de laatste woendag van de maand

Kopij en foto’s mailen naar:[email protected] kopij alleen mailen in Word of TXT.

1

www.ILION.nl

Aan dit clubblad werkten mee:

Ko Doncker Ans de Jonge Rob van Beek Eric van den Brink Fred la Croix Hans Hubers Adri Vergalen Aafke Halma Vincent Bergman Pelle Rietveld Jorn Bakker Geert Uttegut Ed Turk

Bladmanager: Kees Franken

Spreuk van de maand:

` Sport: een gezonde geest in een geblesseerd

lichaam `

Algemene Leden Vergadering Donderdag 15 april

20.30 u. in de kantineApril 201039e jaargang, nummer 4

TabloidTabloid, hét modewoord in dagbladland. Het formaat van een krant die hanteerbaar is. De gratis treinkranten Spits en Metro hanteerden dit formaat al vanaf hun introductie maar werden nooit echt als volwassen kranten beschouwd. Dat had onder andere met het formaat te maken: zo’n klein formaat kon niet serieus worden genomen.

Deze houding kwam mede doordat tabloidformaatkranten in ons omringende landen een dubieuze reputatie hebben: het klinkt naar vette koppen, losgelaten celebrity’s en schreeu-werige foto’s. Wie wel eens in Engeland of Duitsland komt, begrijpt dat daar een kern van waarheid in zit.

Toch is tabloid een oud formaat voor kranten: de Daily Mail verscheen al in 1896 op dit formaat. In een aantal landen (Noorwegen, Spanje, Oostenrijk) zijn zelfs geen andere krantenformaten te vinden. Maar in Nederland was het tabloid nooit echt doorgebroken. Zelfs niet nadat kwaliteitskranten zoals Het Parool en De Waarheid (al gauw gekscherend de Halve Waarheid genoemd) tot dit formaat waren overgegaan. Totdat begin deze maand de Volkskrant het tabloidformaat introduceerde. Eerst voorzichtig een proefballonnetje opgelaten met het tweede katern, maar nu helemaal in tabloidformaat.

En laten we eerlijk zijn: reuze handig. Geen lamme armen meer, geen geklooi meer in de trein of in het vliegtuig om de krant te lezen zonder je buurman te storen. Zelfs in de auto was het broadsheet formaat een ellende: juist als je in een drukke spits naar rechts wilde uitvoegen begon de passagier naast je uitgebreid een artikel uit te spellen: wég uitzicht op de rechterbuitenspiegel!

Een veelgehoord bezwaar van het tabloid formaat is dat de kwaliteit van de artikelen zou inboeten. Het tegendeel is waar. Doordat de schrijvers compacter moeten schrijven zijn ze meer “to-the-point” en worden de teksten krachtiger. Toen Martin Bril naar de voorkant van de Volkskrant verhuisde werden zijn stukjes compacter en dagelijks door mij gelezen.Toch is het duidelijk dat het invoeren van het tabloidformaat ook een economische over-weging heeft.

Daar waar men kan bezuinigen, zal men het niet laten. Wellicht ook een idee voor het Sprintje. Het huidige formaat van A-4 verkleinen naar booklet; een dubbelgevouwen A-4’tje dat leest als een boek. Dat is een verrassend mooi resultaat. Ik heb het geprobeerd: pak de elektronische uitgave van het Sprintje dat op onze website staat. Om te beginnen is deze uitgave al in kleur. Druk het geheel af op een kleurenprinter in bookletformat, duplex printing. Een beetje printer berekent dan precies het aantal pagina’s dat nodig is, bepaalt automatisch de juiste volgorde van de pagina’s en drukt het geheel af. Het enige wat u hoeft te doen is even dubbelvouwen: het resultaat is een prachtig, handzaam Sprintje, op de helft van het aantal bladzijden. Alleen de redacteur even vragen om nooit kleiner dan pitch 9 te gebruiken. Hoewel, onze sponsor Opitique René is gespecialiseerd in leesbrillen en multifocus glazen.

Het Sprintje in booklet formaat, laten we daar eens over nadenken, de komende periode ……

Ad Klok , Lid sectie Communicatie, Sponsoring en Public Releations

Reageren? [email protected]

Voor dit voorwoord is dankbaar gebruik gemaakt van de informatie uit het artikel van Piet Bakker.

Page 4: Sprintje April 2010

Agenda Algemene Ledenvergadering 15 april 2010

Opening Ledenvergadering 2010 om 20.30 uur1.

Ingekomen stukken en mededelingen2.

Goedkeuring notulen Algemene Ledenvergadering van 19 november 2009 3.

Uitreiking Beker(s) van Verdienste en benoemen Lid/Leden van Verdienste4.

Bespreking van de jaarverslagen van:5. het bestuur;•de drie secties;•de vier commissies.•

Financieel overzicht over 2009:6. toelichting door de penningmeester;•verslag van de kascommissie;•benoeming nieuwe kascommissie.•

Bestuursverkiezing:7. Aftredend

Lex de Ruiter (Commissie Communicatie, Sponsoring en Public Relations)

Verkiesbaar Mike Muller (Commissie Communicatie, Sponsoring en Public Relations)

Aftredend en niet verkiesbaar Cindy van der Burg (Sportondersteuning)

Niet aftredend Arie Toet (penningmeester) Frits van Uxem (secretaris) August Leckie (Sportbeoefening)

Aftredend en verkiesbaar Ko Doncker (voorzitter)

Simon Knepper (2e penningmeester)

Leden die zich verkiesbaar en/of als tegenkandidaat willen stellen voor het bestuur, kunnen zich met inachtneming van de statuten kandidaat stellen tot uiterlijk het moment van aanvang van de vergadering. Bestuursleden worden in principe voor twee jaar gekozen.

Pauze

Brainstormen met de bestuursleden8.

Uitloting obligatielening9.

Rondvraag10.

Sluiting om 22.15 uur11.

2

Page 5: Sprintje April 2010

3

Van

het

best

uur

Vers bloed, nieuwe ronde, nieuwe kansen!

Donderdag 15 april 2010, de Algemene Ledenvergadering. Tijd om na vier jaren het bestuurslid/Commissie Communicatie, Sponsoring & PR stokje door te geven. Hieronder een dankwoord en een korte terugblik. Bewust kort, want vooruit kijken is immers belangrijker. Ik ben er zeker van dat het nieuwe Ilion meerjarenbeleidplan de focus naar de toekomst voor ons allen goed zal neerzetten.

Naast het onderhouden van de contacten met onze sponsoren, vormde het bruggen bouwen tussen de onderlinge secties en commissies binnen Ilion mijn drijfveer. Ook vond ik dat onze relatie met Road Runners Zoetermeer moest worden verbeterd. En dit alles is gelukt. Mede geïnspireerd door onder andere, Vincent Bergman, Rini van Leeuwen, Ko Doncker, Jan Smits, Erik Kienen, Louis Dekker, Ans de Jonge, Olga Kuiper, Jack Weltens, Gertjan Koolstra, Jesse van Burg, Timo de Water, Ludo van der Plaat, Pelle Rietveld, Marc van der Krogt, Cindy van der Burg, Kees Franken en Jeroen Bervoets. Maar speciaal ook Ad Klok, Michel de Regt en Martijn Delissen. En natuurlijk nog veel meer mensen met wie ik heb “geklankbord” en die me over moeilijke momenten hebben heen geholpen. Wat een teamspirit!

Het bestuurswerk is vaak vrij onzichtbaar. Eind maart las ik het bestuursverslag over 2009 (onderdeel van het Ilion 2009 jaarverslag). Het is een uitstekende opsomming van wat er eigenlijk allemaal achter de schermen gebeurt en dat is niet gering. Ik ben trots op al die vrijwilligers bij Ilion die dit allemaal mede mogelijk hebben gemaakt en nog steeds mogelijk maken.

Wat mij is tegengevallen is het tempo waarin bepaalde ideeën konden worden gerealiseerd. Het kostte meer moeite en/of tijd. Besluitvormingsprocessen in een vereniging werken toch heel anders dan zoals ik gewend ben in het bedrijfsleven. En daar heb ik behoorlijk mee geworsteld. Sommige ideeën zijn door gebrek aan steun en draagvlak – hetgeen ik mezelf overigens vaak aanreken - niet of onvoldoende van de grond gekomen. Ik heb geleerd te incasseren en teleurstellingen te verwerken. Dit kan alleen door te genieten

In memoriam Hilly Bouwman

Zondag 21 maart is na een langdurig ziekbed Hilly Bouwman overleden. Hilly, de vrouw van onze oud-voorzitter Gerrit Bouwman was niet iemand die je op de voorgrond kon tegenkomen. Ze was vaak aanwezig maar altijd op de achtergrond.

Hilly had een gave waarmee ze tijdens een gesprek in een paar pennenstreken van woorden een situatie tot op de kern kon samenvatten.

Die gave gebruikte ze vaak als ze bij Ilion op de trap zat of bij de NK indoor in Houtrust startnummers uitgaf. Ze wist dan een atleet of een situatie op een zeer humoristische manier te typeren. Dus als je tijdens een wedstrijd de mensen op de trap zag schateren dan wist je al dat Hilly één van haar rake opmerkingen had geplaatst.

Hilly heeft het jurywerk 14 jaar lang gedaan en ook heeft ze Ilion uit de brand geholpen door een tijdje de ledenadministratie op zich te nemen.En ze heeft als thuisfront Gerrit gesteund tijdens zijn voorzitterschap van Ilion. Uiteraard op de achtergrond.Ondanks haar ernstige ziekte heeft Hilly met moed, kracht en vertrouwen tot het laatst geleefd.Wij wensen Gerrit, Hilly’s zuster en verdere familie en iedereen die haar hebben gekend sterkte met het verwerken van dit verlies.

Jan Smit

Van het bestuur

Maandag 29 maart jl. vergaderde het bestuur voor het laatst met Cindy van der Burg en Lex de Ruiter. Zij beiden nemen helaas afscheid van het bestuur. Cindy neemt –met pijn in haar hart zo heeft ze ons meegedeeld- vanwege privéredenen afscheid. Het bestuurswerk valt niet goed – zo blijkt- te combineren met een drukke baan, een gezin en een studie. Het bestuur begrijpt en respecteert het besluit van Cindy maar vindt het wel heel jammer. Naast het feit dat het goed is (minstens) één vrouw in het bestuur te hebben, was Cindy altijd bereid een helpende hand uit te steken en had ze regelmatig een belangrijke inbreng tijdens de discussie over diverse uiteenlopende zaken. Voor Cindy is er nog geen opvolgster (of opvolger). Ik hoop dat ik heel spoedig gebeld word en dat iemand zich spontaan aanmeldt (079-3439353) als kandidaat-bestuurslid!

Ook Lex de Ruiter heeft na vier jaar besloten zijn activiteiten voor het bestuur te stoppen. Terugkijkend op de twee jaar die ik met Lex heb samengewerkt, zie ik iemand met tomeloze energie en veel goede ideeën. Op de ALV van 15 april a.s. zal het bestuur officieel afscheid nemen van Cindy en Lex.

Op 15 april a.s. neemt ook Frans Muijzers afscheid als wethouder van onder andere sport. Als voorzitter van Ilion heb ik hem leren kennen als iemand die een zeer warm hart heeft voor de sport en, en dat is erg belangrijk voor een politicus, dat ook liet blijken in beleidsbeslissingen. Voor de gemeente Zoetermeer wordt het een spannende tijd hoe de formatiebesprekingen lopen, maar ook voor de sport in Zoetermeer breekt een spannende tijd aan. Laten we hopen dat er wederom een wethouder sport wordt benoemd met daadkracht en een groot hart voor de sport.

Op de ALV wordt natuurlijk niet alleen afscheid genomen van Lex en Cindy: er komen ook diverse beleidsmatige zaken aan de orde. Ik hoop veel van u te mogen ontmoeten op de Algemene Ledenvergadering op donderdag 15 april a.s.

Ko Doncker, voorzitter

van dat wat wél lukt en slaagt en waar je veel energie in hebt gestoken: een fraaie website, een clubblad dat er inhoudelijk steeds beter uit gaat zien, meer evenementen die zich richten op álle secties, meer evenementen gericht op niet leden, en een goede reputatie in Zoetermeer e.o. Ik besef heel goed dat dit alles niet mogelijk is zonder de steun van vele andere Ilionezen zowel op de voor- (sporters) als op de achtergrond en voor wie ik allemaal een diepe buiging maak. Waar ik in deze alinea voor wil pleiten: vrijwilligerswerk in een andere omgeving en met andere mensen is niet alleen goed voor je club! Het is ook goed voor je eigen persoonlijke ontwikkeling waarmee je elders weer je voordeel mee kan doen!

Ik heb de afgelopen vier jaar meer aandacht aan communicatie & PR geschonken dan aan sponsoring. Met betrekking tot dit laatste: er lag een stevige en solide basis toen ik vier jaar geleden Ad Klok opvolgde. Door het accent te verschuiven naar communicatie en PR is Ilion beter zichtbaar gemaakt naar buiten toe (dank aan onze sporters, goede prestaties hebben mij hierin enorm geholpen) en hierdoor moet Ilion een grotere aantrekkingskracht voor sponsoren hebben. Mike Muller is tot nu toe de enige kandidaat om mijn rol over te nemen en hij heeft op dit gebied een veel sterkere achtergrond dan ondergetekende. Een betere opvolger kan Ilion zich niet wensen. Ik ga er ook van uit dat hij op de ALV wordt gekozen en wens hem bij deze al heel veel succes toe.

Tenslotte wil ik alle trouwe sponsoren bedanken, die Ilion al vele jaren steunen.

Lex de Ruiter

Bestuurslid en voorzitter CCSPR

Page 6: Sprintje April 2010

Leden

4

Samen aan het werk voor een blijvend mooiere huidSpieringsloot 1 Zoetermeer 079-3316345 www.fiepvreugdenhil.nl

• pro-aging

• acné

• bindweefselmassage

• green peel

• bruidsmake-up

MaatwerkDrukwerk is de kleding van uw organisatie. Het is de manier waarop u zich presenteert. Op de keper beschouwd is de es-sentie van onze activiteiten dan ook: zorgen dat uw organisatie goed voor de dag komt.

Die filosofie zit verweven in onze complete bedrijfsvoering. Drukwerk is altijd maatwerk en dat vraagt om een persoonlijke en flexibele benadering. Als mid-delgroot familiebedrijf zijn we juist daarmee groot geworden.

Industrieweg 76 2712 LC ZOETERMEERTelefoon : 079 - 341 86 06 Fax : 079 - 341 86 23E-mail : [email protected]

Algemene Leden Vergadering

Donderdag 15 april20.30 u. in de kantine

Verjaardagen april

10 Jan Siepelinga, 11 Sander Koning11 Robert Owen van Duijn 12 Rémon Brinkman, 12 Marijn van der Horst, 13 Stefano Miog, 14 Berry Koolstra, 15 Richard Mastenbroek, 15 Martijn Delissen, 15 Henny van Oosten 15 Chantal van der Plaat, 16 Mathijs Kalee, 16 Nelly Ritfeld, 17 Jacco v/d Dobbelsteen17 Gertjan Koolstra, 17 Alessio v/d Straaten17 Yuna Robert, 18 Sterre van Velzen 18 Janine Coster, 19 Melvin Sedney, 20 Adrie Buys, 21 Annemiek v/d Lee, 22 Babette van Veen 22 Edu van den Broek 22 Steven Eleonora, 23 Tayyibah Joemmanbaks, 23 Marieke Vlek, 24 Fred Steetsel, 24 Mathilde Nijbakker25 Hans Luijendijk, 26 Wieger Stapel, 26 Rens Donkers, 27 Robin Fasel, 27 Rob van Beek 28 Steef Severijn, 28 Merijn Rijneveen, 28 Kees van der Aar, 28 Gerard Trommel, 29 Arie Toet,29 Laurence v/d Voorde30 Gijs Lookman, 30 Wout Wijnands,

Verjaardagen mei1 Babette van ‘t Hart, 3 Mischa van Geffen, 3 Alwin van den Brand, 3 Jeremy Ernst, 4 Stijn Kleinbekman, 4 Ellen van Stuijvenberg, 4 Ramon Kwinkelberg4 Amparo Alegria Rodriguez, 5 Maarten Roeleveld5 Wendy de Bloois, 5 Chantal van Rhee, 5 Sylvain van Kuijeren, 6 Nikki Woudstra, 6 Jan-Willem Moggré, 7 Wilbert Baak, 7 Rinus Nigten, 7 Kevin Kempen, 7 Erik Oosterhuis, 8 Frank Boussard,

Nieuwe ledenC-pupilLaurence van deVoorde, Asperenstraat 632729 AG Zoetermeer

B-pupillenMaaike van der HulstZwanewater 412715 BH Zoetermeer Alyssa SchelkersMoldaustroom 992721 BZ Zoetermeer Jurgen de Graaff, Asperenstraat 612729 AG Zoetermeer

C-juniorenSteffie Reijman, Staalblauw 872718 KR Zoetermeer Kayleigh van SoestJonkerbos 762715 SM Zoetermeer Mike Buitelaar, Asperenstraat 62729 AE Zoetermeer Marijn van DuivenbodenFrederik Hendriklaan 382712 EE Zoetermeer

Senior (gastlid)Tom Maessende Keyserplan 72728 EJ Zoetermeer

SeniorAngelique de Zwart Schoolstraat 302712 VC Zoetermeer

RecreantenSanne DijkmanBuizerdveld 1712727 BC Zoetermeer

Ellis de Jong - van der LindenMeerweg 972651 LA Berkel en Rodenrijs Jerry BorgerHermionegang 62719 AR Zoetermeer Theo van HulstNevelgrijs 372718 NZ Zoetermeer

Jelle de JongWeidedreef 1922727 EP Zoetermeer

Adreswijzigingen

Julien Pape, Voorhamstraat 82722 CC Zoetermeer

Colette van Soestbergenen Yara van Toor Bunuelstrook 422726 SE Zoetermeer

Page 7: Sprintje April 2010

5

Hallo meisjes en jongens,

Op 13 maart was het weer gezellig druk in de hal. Er was een pupillenwedstrijd en daar deden 60 ilion-pupillen aan mee.Het ging allemaal weer heel erg goed en er waren zelfs 2 ilionezen die met hoogspringen een halrecord verbeterden.Geweldig Marit en Dani.Aan het eind was er ook nog een pendelestafette. Heel spannend en veel prijzen.De uitslagen daarvan staan hier niet bij omdat ik ook niet precies weet wie in welke ploeg meedeed.

De uitslagen, met alweer heel veel PR’s : ver hoog PlaatsMeisjes Pup. MiniAnnyka Wanders 1.98 pr 0.66 3Megan Sedney 1.69 pr 0.61 4

Jongens Pup. MiniMike Enger 2.02 pr 0.76 pr 4Maurizio van der Straaten 1.89 pr 0.71 pr 5

Meisjes Pup. CMarit Janssen 2.86 1.01 pr HR 2Sarah Kuperus 2.97 pr 0.91 pr 4Kate van Driel 2.48 pr 0.81 9Milou Schouten 1.87 pr 0.71 pr 12Jongens Pup. CThomas van der Voort 2.68 pr 0.91 pr 3Freek Brinkman 2.62 0.91 pr 4Nigel Steenwinkel 2.60 pr 0.66 pr 6Jeremy van Amelsvoort 2.16 pr 0.66 pr 7Sven Kievit 2.09 pr 0.66 pr 8

Meisjes Pup. BDewi Jo 3.02 pr 1.01 pr 4Marieke Vlek 2.82 ev. 0.81 12Annika Dat 2.76 pr 0.81 13Jente Catsburg 2.54 0.86 pr 14Yara van Toor 2.66 pr 0.76 pr 16Miriam Saarberg 2.44 pr 0.71 17Julia Rijnenburg 2.14 0.71 pr 18Jongens Pup. BKaj Schneiders 3.57 pr 0.91 5Kjell Haars 3.15 pr 0.91 pr 9Joeri Bregman 2.94 pr 0.96 pr 10Sander Koning 3.25 pr 0.81 14Jasper Kramer 2.57 pr 0.96 pr 15Daan van der Sluijs 2.40 pr 0.86 pr 21Milan Wattimena 3.02 pr x 23

Meisjes Pup. A-1Denise Bosch 3.21 pr 1.01 pr 6Maxime Strijbos 3.12 pr 1.01 pr 7Cynthia Sierat 2.97 pr 0.96 pr 9Mieke Brinkman 3.04 pr 0.91 pr 10Eline Blok 2.41 0.81 pr 11

Jongens Pup. A-1Stefano Miog 3.16 1.16 pr 6Ruben Overweel 3.50 1.06 7Alessio van der Straaten 3.24 1.11 pr 8Mischa Lips 3.39 1.06 9Thijs van Duijn 3.34 pr 1.01 14 Stef Wondergem 3.32 pr 1.01 pr 15Tim van Gulik 3.30 pr 0.96 pr. 18Wesley van Dalen 3.15 pr 0.91 pr 21Luuk Roelofsz Thomas 3.10 pr 0.91 22Gijs van Male 3.18 pr 0.86 24Sylvain van Kuijeren 2.82 pr 0.91 pr 26Tobias van der Hurk 2.73 0.91 pr 28

Meisjes Pup. A-2Linda Alzate Ramirez 3.47 1.11 9Eva Verbeek 3.33 1.11 pr 11Julia Damen 3.67 pr 1.01 12Eva Catsburg 3.36 pr 1.06 13Pamela Alzate Ramirez 3.09 1.06 14Denise Zaat 3.21 pr 1.01 pr 15Nicky van den Nouweland 3.14 pr 1.01 pr 17Lysette Wanders 3.06 1.01 19Marjolein Kramer 2.46 pr 0.81 26Jessica Alzate Ramirez 2.47 x 28Jongens Pup. A-2Dani Tuur 4.38 pr 1.41 pr HR 1Bas Janssen 3.31 1.11 pr 15Mats Fokken 3.07 pr 1.11 pr 18Max Zwijnenberg 3.30 pr 1.01 pr 20Marnix van Eijck 3.28 pr 1.01 pr 21Julien Verveer 3.06 pr 0.86 pr 23

Een paar dagen later op woensdag 17 maart was het bijna nog drukker. Bijna 90 pupillen kwamen mee doen aan de Ilion – Olympische – spelen.Eerst maakten de verschillende landen een mooi spandoek en na een parade werd officieel de vlag gehesen. Daarna gingen we allemaal Olympische sporten doen zoals honkbal, turnen, gewichtheffen, onder de horden door, en nog veel meer. Het was een geweldige middag en bij het neerhalen van de vlag hoorden we dat Rusland gewonnen had. Zelfs het Russische volkslied kregen we nog te horen.

Pupille

n

Page 8: Sprintje April 2010

FYSIOTHERAPIE NODIG ?OP HERENWAARD 1A VINDT U

Fysiotherapiepraktijk “ VAN MEERWAARDE “

Tel 079-3210061

A.J. van Duijn F.B. van de Beld

Onze specialisaties zijn: * Sportblessure behandeling * Manuele therapie (erkend lid NVMT) * Behandeling van functiestoringen in gewrichten volgens D.A.M meth. (zie onder www.versus.nl de Homepage en DAM-cursus)

De praktijk is geopend van 07.30 – 17.30 u. Andere behandeltijden in overleg. Aanvang behandeling binnen 2 dagen na aanmelding mogelijk.6

Aprilnieuws: 20% korting

op alle winterkleding

Nieuwe collecties te zien in SHOP IN SHOP

van

ASICS, BROOKS, CRAFT, ODLONIEUW in assortiment:

aerobic- en fitness schoeisel en kleding

COBALTSTRAAT 20 ZOETERMEER

Page 9: Sprintje April 2010

7

ACTIVITEITEN OVERZICHT APRIL / MEI 2010

Zaterdag 10 april Openingswedstrijd , alle categorieën IlionVrijdag 16 april 1e CD Blokmeerkamp WaddinxveenZaterdag 17 april 1e wedstrijd Pupillencompetitie ReeuwijkZondag 18 april Zoetermeer Sprintchallenge IlionZondag 18 april 1e competitiewedstrijd Junioren A AmstelveenZaterdag 24 april 1e competitiewedstrijd Junioren CD Den HaagZaterdag 24 april Pupillenwedstrijd DelftZondag 25 april 1e competitiewedstrijd Senioren Vrouwen Santpoort Mannen Spijkenisse

3 t/m 14 mei Meivakantie, geen Pupillentraining

Zondag 9 mei 2e competitiewedstrijd Senioren Vrouwen Heerhugowaard Mannen Zeist Woensdag 12 mei Avondinstuif LeidenZondag 16 mei 1e competitiewedstrijd Junioren B Den Haag

Maar voor dat laatste moment was er nog een ander belangrijk onderdeel : het

uitreiken van de medailles voor alle PR’s die afgelopen winter behaald waren.En dat gebeurde door een echte Olympiër – de Zoetermeerse kanoër Robert Bouten. Op de video hebben we eerst zijn race nog bekeken en naderhand heeft hij heel wat handtekeningen uit moeten delen.

En wie was deze winter de PR Medaille Kampioen ? Denise Bosch met 115 punten ! Gefeliciteerd Denise.

Medaille-klassementGouden medailles voor Denise Bosch met 115 punten110 punten - Kaj Schneiders en Sander Koning95 punten – Kjell Haars90 punten – Alessio van der Straaten80 punten – Cynthia, Jessica, Joeri en Sarah

70 punten - Eva V., Jasper, Julia R., Linda, Milan, Miriam, Stef en Yara

65 punten – Daan, Dewi en Tim60 punten - Bas, Dani, Freek, Jente, Mischa, Romy, Stefano M. ,

Wesley N., Wesley van D. Zilver:50 punten – Denise Z., Eva C., Julia D., Marit, Mats, Max, Maxime,

Mieke, Mike, Nigel, Sven K. , Thomas, Tobias en Zoë45 punten – Gijs, Jarno en Marjolein40 punten – Annika D., Annyka W., Eline, Justin, Kate, Luuk T.,

Lysette, Marieke, Marnix, Megan, Pamela en Thijs30 punten – Carolien, Jacco, Julian, Nicky, Niek en RubenTenslotte Brons voor:20 punten – Jeremy, Julien, Maurizio, Milou en Sylvain

en dan waren er nog 25 kinderen die niet aan wedstrijden mee deden, maar wel deze dag en ook allemaal een bronzen medaille kregen.

En dan nu weer lekker naar buiten. 10 april de Openingswedstrijd en 17 april de 1e Pupillencompetitie. Daar doen jullie toch zeker ook allemaal aan mee ?En niet te vergeten de Zoetermeer Sprint Challenge, een groot feest bij Ilion. Niet vergeten dus op 18 april.

Groeten, Ans

Page 10: Sprintje April 2010

Dorpsstraat 182 C • 2712 AR Zoetermeer079-3190999 • www.ski-outdoorgoos.nl

NORDIC WALKING,LEKI TESTCENTER

TEGEN INLEVERING VAN DEZE ADVERTENTIE :

10%OP DE HELE COLLECTIE!

KORTING

Zoetermeer • Olof Palmelaan 15 • 079-3200522 • www.groenrijk.nl

Ook voor ontwerp, aanleg en

onderhoud van uw tuin,

zowel voor particulieren als

voor bedrijven.

Wij zijn geopend op:ma. 10.00 - 18.00 uurdi.-woe. 09.00 - 18.00 uurdo.-vrij. 09.00 - 21.00 uurza. 09.00 - 17.00 uur

Topsporters op groengebied

Ook voor alle sportievelingen inen rond Zoetermeer heeftGroenRijk alles.Ik zal even voorstellen wie wijzijn. GroenRijk richt zich op alletuinliefhebbers. Bij ons kunt uterecht voor gezellige trendsvoor in en om het huis, zoalspotterie, sierbestrating, tuinhouten beplanting.Dus sporters sport verder inuw tuin en maak er uw eigenparadijsje van.

Medische Sport Commissie

Fysiotherapeuten:Je kunt een afspraak maken voor het blessurespreekuur bij;

Betty van der Plaat T 079 - 3165784(spreekuur op donderdagavond)Roberto Ruiz T 070 - 3901979(consult in overleg)tarief € 7,- per consult

Sportmasseurs:Je kunt een afspraak maken voor sportmassage bij;Frank Larsen T 079 - 3200850Monique Geldof T 079 - 3615988Hetty van Dijk T06 - 13669720Email: [email protected] Senten T 079 - 3315349(massage niet op dinsdag)tarief € 7,- per ½ uur

Diëtist: Marije [email protected] - 21392900

8

Page 11: Sprintje April 2010

9

Lo

op

gro

ep

enDigitaal prikbord

Het 1e kwartaal en de CPC liggen alweer achter ons. Voor velen was het een mooie uitdaging in Den Haag. Zaterdag 3 april is het 2e kwartaal alweer begonnen. Gezamenlijk werken we onder andere aan een goede voorbereiding naar Leiden. Nieuw in het 2e kwartaal is de 15km groep. Hier bleek na evaluatie veel interesse voor te zijn. Voor veel lopers is na de 10km behoefte aan een nieuwe uitdaging, maar is de 21km nog een stap te ver, dus een 15km past daar prima bij. Wij wensen deze lopers en hun trainer Ron veel succes. Ook zijn de opstappers voor Leiden alweer even bezig. Spoedig zullen zij ook weer instromen in de reguliere groepen. Wat het 2e kwartaal ook weer brengt zijn de doordeweekse trainingen op andere locaties dan de omgeving rond Ilion, maar hier komen wij in het volgende Sprintje nog uitgebreid op terug.

Het 1e kwartaal was het begin van de nieuwe aanpak, oftewel gezamenlijk voor de kantine verzamelen en even de tijd voor mededelingen en uitleg welke trainer welke afstand gaat lopen. Wij hebben hier als Sectie en trainers een goed gevoel bij. Echter is de communicatie met deze zaterdagmededelingen nog beperkt. Daarom hebben wij een nieuw communicatiekanaal aangeboord, namelijk internet. Niet echt nieuw, want Ilion heeft al jaren een website, maar wat wel nieuw is, is het “digitale prikbord”. Op deze pagina wordt het actuele nieuws geplaatst, zoals de zaterdag trainingen, maar later ook de doordeweekse trainingen op andere locaties. Ook als er actueel nieuws is, bijvoorbeeld bij extreem slecht weer, hebben wij hier de mogelijkheid om jullie over wijzigingen tijdig te informeren. Dus houd voortaan het prikbord goed in de gaten. Ga naar www.ilion.nl en klik onder loopgroepen het prikbord aan. Succes op de digitale hardloopweg.

Eric vd Brink

Arv Ilion start nieuwe cursus recreatief

hardlopenGezond is hot, fit is in. De zomer komt eraan; en wat is mooier dan gezond en fit de zomer tegemoet gaan? Wie neemt zich niet regelmatig voor om (weer) sportief te gaan lopen en eindigt dan toch op de bank? Dat hoeft niet. Met een groep stimuleer je elkaar en is het een stuk gezelliger dan alleen. Bovendien is er bij Ilion naast aandacht voor lopen ook aandacht voor de sociale contacten. Sta op van je bank en neem maak regelmatig hardlopen onderdeel van je weekprogramma.

Op woensdag 14 april start de nieuwe cursus recreatief hardlopen. Aanmelden vanaf 18.30 uur. Start van de training is 19.00 uur.

De trainingen duren ongeveer 1½ uur. De cursus duurt 11 weken. Na afloop van de cursus kan je instromen in één van de loopgroepen bij Ilion. De eerste trainingsles is gratis. Daarna kost de cursus € 30,-.

Wil je meedoen? Kom dan naar de Ilionbaan aan het eind van de Van der Hagenstraat (even voorbij het zwembad) in het Van Tuyllpark in Zoetermeer.

Heb je eerst nog vragen? Bel dan met Hans Hubers, 079-3613594.

Mailen is nog gemakkelijker: [email protected]

Van de loopgroep.Afgelopen maand stond voor zowel de lopers als de opstappers en voor de meer wedstrijd gerichte lopers in het teken van de CPC. Op zondag 14 maart was het dan eindelijk zover, maar niet voordat er op dinsdag- en woensdagavond daarvoor nog een pasta avond was georganiseerd in het

clubgebouw van Ilion. Op dinsdagavond zorgde Jack met good old Ria van Rooijen en een aantal loper/sters van de loopgroep 8 en 9 voor een heerlijke pasta avond. Op woensdag had Frans Oranje met assistentie hiervoor had gezorgd. Met zo’n goede pasta kon er tijdens de CPC toch niets meer verkeerd gaan. Was het op zaterdag nog erg regenachtig, op zondag was daar gelukkig niets meer van te merken. Er scheen zelfs af en toe een waterig zonnetje, maar op sommige stukken hadden de lopers wel last van de tegenwind. De tijden van de lopers staan verderop in de uitslagenlijst die Adri Vergalen elke maand weer verzorgd. Daar staan ook de loopjes weer voor de komende maand. De 10km groep startte om 13.00 uur terwijl de mensen voor de ½ marathon pas om 14.30 uur mochten starten. Met weer een ander parcours dan de afgelopen jaren was er dit jaar veel city te zien en maar heel weinig pier.

Helaas was het na afloop nogal een drukte bij het afhalen van de ingeleverde tassen, maar uiteindelijk is toch alles weer goed gekomen en keerde iedereen weer blij en tevreden huiswaarts.

De volgende uitdaging staat al weer voor de deur . Op 16 mei de 10km/½ marathon van Leiden. Een week later in het pinksterweekend, doet Ilion weer met team 42 mee aan de Roparun. Een aanrader is om op 2e pinksterdag, als je toch geen zin hebt om naar de meubelboulevards te gaan, onze lopers binnen te zien komen op de Coolsingel nadat zij meer dan 500 km hardlopend hebben afgelegd. Je moet dit beslist eens mee hebben gemaakt. Dan weer een week later is in Den Haag The Royal Ten, oftewel een Koninklijke 10 km langs het Koninklijke paleis.

Dan begint op 14 juni alweer de training voor de najaarmarathons. Dit jaar heeft een aantal lopers er voor gekozen om op 25 september in Berlijn te lopen. Een andere groep loopt op maandag 25 oktober in Dublin. Misschien zijn er nog wel meer atleten die in het najaar, waar dan ook, een marathon willen lopen. Zij zijn natuurlijk van harte welkom om met de “marathonners” mee te trainen . Neem dan even contact met mij op of mail mij even ( [email protected]) want er is niets prettiger om met elkaar naar zo’n evenement te trainen waar je hem dan ook loopt.

Of we op Bevrijdingsdag nog trainen zal op het prikbord komen te staan. Eén groep zal er zeker niet zijn en dat zijn de Roparunners. Zij gaan in de nacht van 4 op 5 mei het vreugdevuur in Wageningen halen en brengen dat in estafettevorm naar Zoetermeer. Gelijk een goede training voor de Roparun die 2 weken later is. Ik heb wel gehoord dat er sprake van is dat misschien Burgemeester Jan Waaijer mee gaat fietsen, ‘s-Middags zal het vuur dan op de markt worden ontstoken. ( houdt het prikbord in de gaten, daar zullen we dat allemaal opzetten)

Zo,dat was het weer voor deze maand, we hopen op een heerlijke lente met mooi loopweer.

Kees Franken.

Page 12: Sprintje April 2010

10

Opstap CPC 2010: Sneeuw, ijs en andere ontberingen

Zoals de laatste jaren gebruikelijk zijn we begin januari gestart met de opstapcursus CPC 10 km. De eerste zaterdag zag het er buiten wit en koud uit, maar toch waren er maar liefst 20 sportievelingen die de uitdaging aannamen om te gaan trainen voor de CPC. De weken erop druppelden er nog wat aanmeldingen binnen, zodat we uiteindelijk met een kleine 30 man aan de trainingen gingen beginnen.

Nou ja, ‘man’; de opstapgroep werd zeer breed versterkt door de ‘bilbliotheek-gang’ een groep van 5 supersportieve vrouwen. Behalve superieure sportieve prestaties brachten ze ook veel gezelligheid in de groep (en ze worden, net als vele anderen, lid, dus een mooie versterking voor Ilion!).

De 10 km stond de eerste weken onder leiding van Gonny. Zij heeft de groep rustig laten opbouwen van 30 minuten naar ruim 50. Het was die eerste weken vooral ploegen en ploeteren door de sneeuw, maar trouw werden de kilometers gemaakt en door de week werden de intervallen afgewerkt. Ons eerste ijkpunt was de Noord AA-polderloop. Ik had de lopers voorbereid op de meestal barre weersomstandigheden; hagel regen, keiharde wind, maar ja….. De ochtend van de Noord AA polderloop bleek deze te zijn afgekeurd; balen dus! Er zijn altijd fanatiekelingen zoals Wilma en Alice, die dan toch op eigen houtje lopen, maar de meeste lopers hebben ’s morgens lekker een bakkie koffie genomen en de krant gelezen.De week daarop hebben we het ingehaald, door met de 5km rondjes op de baan een heuse 10 km ‘op de mat te leggen’ en dat ging prima! Mooi gelopen, goede tijden, tevredenheid alom. En natuurlijk werden deze rondjes door de sneeuw afgelegd, overigens met een prachtige blauwe hemel en een felle zon; heerlijk!De laatste paar weken zijn de afstanden verlengd, tot zo’n 12 km aan toe. Iedereen kon het goed bijhouden en het vertrouwen groeide. Daar deed de pasta avond nog een stapje bovenop door de stoere verhalen van de ervaren lopers.

14 maart was het zover; de CPC! Om 12 uur verzamelen op een fris en winderig Malieveld. Alleen Mark was zo stoer om in zijn korte mouwen te lopen, de rest verkoos lange broek en lange mouwen. Na de warming up gezamenlijk het startvak in. Toen zag ik toch wel een paar witte gezichtjes; nu gaat het écht gebeuren. De adrenaline steeg in de aderen en de zenuwen (en twijfels) sloegen toe. Maar we stonden mooi voor in het startvak (we misten de biebgang, maar die moest toch nog even plassen…. en ik had het nog zó gezegd).Na het startschot elkaar succes gewenst en daar gingen we. De eerste paar kilometers alleen maar dringen, wachten, inhouden, bochten draaien, inhalen, over andersmans benen struikelen, maar eenmaal op de kerkhoflaan konden we tempo maken. Helaas bij Madurodam weer in de ankers; fietspad! Weer moesten de ellebogen hun werk doen om er door te kunnen komen.Vanaf de drankpost ging het weer soepeler en konden we tempo maken. Ondertussen waren we allerlei lopers kwijt geraakt, maar Wilma, René en Ellis

Uitslagen Hazerswoude Polderloop, 28 febr10 kmGert Jan ten Brinke 40:35Adri Vergalen 47:23

CPC, 14 mrthalve marathonGert Jan ten Brinke 1:27:47Simon Pieter Knepper 1:36:58Peter Stout 1:37:48Dick Hengeveld 1:40:59Adri Vergalen 1:41:23Ben de Groot 1:43:17Mike Muller 1:43:39Aad Reeuwijk 1:44:15Eric van den Brink 1:46:10Anne Kamstra 1:46:13Rob van Beek 1:46:18Hans van der Wal 1:46:43Ronald Zaat 1:49:30Marion de Wit 1:50:15Wim Konincks 1:50:11Kees Boerkanp 1:51:45Harco Derksen 1:53:16Hans Luijendijk 1:54:32Ab de Bruin 1:55:59Janine Coster 1:59:29Jerry Borger 1:59:41Frans van Keulen 2:01:02

en ik bleven perfect bij elkaar met een prachtig gelijkmatig tempo. Op 9 km kwam het ‘gloriemoment’ van iedere trainer (of was het nou gewoon balen?); de opstappers trokken een streep van een eindsprint, de trainer in verbijstering en op zijn tandvlees achterlatend. Voor de finish was er file, dus het was dringen om op de streep je schoen op de tijdwaarneming te drukken, een schaatskick finish was nodig om je tijd te laten registeren, druk, druk, druk… maar goed, eenmaal terug op het nog steeds winderige malieveld, kwamen alle lopers hun tijd registreren; allemaal tevreden en blije gezichten; fantastisch. Het was nog wel een strijd om je tas uit de bewaarplaats terug te krijgen (wat een chaos), maar dat was iedereen uiteindelijk ook gelukt.

Al met al een CPC opstap om met veel plezier op terug te kijken.

Hans Hubers

10 km groep klaar voor de start

Een gedeelte van de ½ marathonners

Page 13: Sprintje April 2010

11

Roel van der Meulen 2:02:13Gerard van den Bosch 2:06:58Stephan van Rhee 2:17:27Pieter Versluijs 2:17:36Wilma Kwint 2:23:17

10 kmRob van der Valk 37:58Rolf Vermolen 43:26George Draaisma 49:15Annelisa Jorritsma 49:17Angelo Bergshoeff 50:49Arjan Tetteroo 51:48Gonny Verschoor 52:35Rob Wijsman 53:46Kevin Kempen 54:32Jeroen Landers 54:53René Hettfleisch von Ehre 55:57Wilma Bloem 56:08Hans Hubers 56:21Marjon Hofman 56:45Robin Rijnenberg 56:58Alex Kant 57:12Hans de Lijster 58:22Jacqueline Oudshoorn 58:24Hanneke Adam 59:06Ron Westerop 1:01:04Simon Dreijer 1:01:45Maarten Roeleveld 1:01:55Han Baden 1:03:08Ankie Mevius Tuit 1:06:40Lizette van de Pol 1:07:04Alice Bogerd 1:11:02Hanneke Peters 1:11:46

Fred Landers 1:11:225 kmRicardo Groeneveld 17:58Stefan Bakker 20:28Tim van Paassen 22:25Marjoke Maatman 30:51

Naaldwijk, 27 mrtArcade halve marathonAdri Vergalen 1:36:14

Zoetermeer, 28 mrt 3Plassenloop5kmRobbin Pieterman 16:53 Rob van der Valk 18:35 Martijn Schenk 18:58 Stefan Bakker 19:44 Jerome Vergne 21:44 Arjan Knollema 22:25 Hilde Kester 22:40Tim van Paassen 24:25 Lex de Ruiter 24:54 Ad van Paassen 25:30 Theo Dijkhuizen 26:54 Arnold Gijzen 26:56 1 kmJasper Kettenis 3:30 Alessio van der Straaten 3:34 Biagio van der Straaten 3:46 Jochem Kettenis 3:52 Richard Middelkoop 3:53 Denise Bosch 3:58Maurizio van der Straaten 5:09

Nootdorp 28 maart ;Dobbeloop Nootdorp : Wedstrijd 10 km Gertjan ten Brinke 38.23

Loopjes voor de komende maand

Volledige kalender 2010 zie: http://www.ilion.nl/ ( > Loopgroepen > Loop agenda)

zo 11 apr Marathon Rotterdam 5/10/42,2 Rotterdamzo 25 apr 3 Plassenloop 5 Zoetermeerdo 13 mei Golden Ten Loop 5/10 Delftza 15 mei Nationale Lenteloop 7,5/15 Papendrechtzo 16 mei Leiden Marathon 5/10/21,1/42,2 Leidenza 22 mei IJsselsteinloop 5/10/21,1 IJsselstein

Hoera!!!!!!!! Een nieuwe LoopgroepJa hoor, Ilion heeft nu ook een loopgroep overdag en wel een speciale namelijk één voor ouderen vanaf 55 jaar. Op donderdag 4 februari jl. is onder de bezielende leiding van Wim van Winden en ondergetekende de opstapcursus hiervoor begonnen en wel (tot mijn groot genoegen) met een groep van 27 deelnemers, bestaande uit 17 nieuwe leden en 10 Ilionezen ( totaal 11 vrouwen en 10 mannen).

Inmiddels zijn wij alweer 8 weken onderweg en kan ik met een gerust hart zeggen dat hier sprake is van een enthousiaste, leuke en inspirerende groep die wat betreft de conditie op alle niveaus vertegenwoordigt is.

Misschien herkent u van de foto de ilionezen wel, het zijn: Irene & Simon Dreijer, Coby van Hagen( Ja, Ja, van de wandelgroep), Corné de Jonge, Nico Roos, Clemence Ruttenberg, Jan Smit, Thea de Vries, Eloy Degen en last but not least Martin Spaans.

Zoals het er nu naar uitziet zal deze groep na donderdag15 april( einde opstapcursus) gewoon op de donderdag verder gaan. Voor inlichtingen [email protected]

Fred la Croix

Page 14: Sprintje April 2010

Spencer

Spencer

O

Spencer

r Training,

r Medical,

O.a. leverancier

24

r Safety,

Tel: 079-34

12

BENT

I

g

r van: V P L A

4 uur per dag, 7

i

431111 (medica

BHV-opleidingeEHBO opleidingNoodontruimingTeambuildingtra

nformeer naar a

groothandel in E

Verbandkoffers,Peli lampen en kLeatherman muAMBU beademi

7 dagen in de w

mporteur van:

Stephensonstl), Tel: 079-343

Internet

n, van de basisgen s- en calamiteit

ainingen

alle mogelijkhed

Eerste hulp, veil

brancards en fkoffers lti-tools ngspoppen

week on-line b

Concept Soefen- trai

Concept Sbeveiliging(wat de die

raat 10, 2723 R1777 (training), t http://www.sp

opleiding tot en

tenplannen.

den

igheids- en BHV

ixatiematerialen

estellen in onz

moke Systemsning- en testto

moke Screen®

gstoepassingeef niet ziet, stee

RN ZoetermeerFax: 079-3431

pencer.nl

met de opleidin

V materialen

n

ze internet wink

s® rookgeneraoepassingen.

® mistgeneraton elt hij niet)

14 Email: info@

ng Hoofd/Coörd

kel

atoren, voor o.a

oren, voor

@spencer.nl,

dinator BHV

a.

Page 15: Sprintje April 2010

WandelnieuwsZes maart was het weer zo ver. Wij lange afstandwandelaars gingen weer met elkaar op stap. Deze keer zouden we meedoen met de Scheveningse bostocht. De ochtend begon gelijk al goed, omdat we bij aankomst op de parkeerplaats Peter en Mieke na een lange tijd van afwezigheid mochten begroeten. Op tijd reden we weg naar sportpark Madestein in Den Haag, waar de wandeling zou starten. Na een lange winter was het deze dag nog koud, maar wel zonnig. Op een gegeven moment gingen de jassen zelfs uit. De tocht verliep vanaf Madestein door park Ockenburg naar Meer en Bos. Bij de Savornin Lohmanlaan gingen we de duinen in, waar we gelijk al een hele klim hadden om het duinpad omhoog t gaan. Boven aan gekomen hadden

we de keuze tussen strand en duinen. We besloten het strand te nemen. Dat bleek nog niet mee te vallen, want er stond best wel wat wind en die was koud. Uitgewaaid kwamen we bij strandafslag 11 waar we de duinen weer ingingen. Net toen een aantal mensen toch wel heel hoge nood kregen en zich afvroegen waar de rust toch bleef, arriveerden we bij bij tennispark Berg en Dal, waar we een sanitaire stop konden houden en genieten van een kop koffie of thee en een boterhammetje. Na deze welverdiende rust vervolgden we onze route door de duinen. Via de bosjes van Pex kwamen we weer terug in Loosduinen, waar we de laatste meters terugliepen naar sportpark Madestein Voor sommigen van ons ging het wat te langzaam, zodat de groep zich in tweeën splitste. Maar nu bleek hoe goed de trainers van Ilion hun werk doen. Verschillende keren werd er door de voorste lopers gestofzuigd, zodat de groep bij elkaar bleef en gezamenlijk bij de rust en finish aankwam. Fris, voldaan en vol nieuwe energie reden we om 13.00 uur weer naar huis.

Het mooie weer komt er aan. Voor de komende tijd hebben we een aantal mooie tochten uitgezocht. Heb je zin om ook eens mee te wandelen, meld je dan bij mij aan ([email protected]). Je ontvangt van mij dan alle nieuws over de wandelingen. De volgende tochten zijn 10 april de Keukenhoftocht, 30 april Koninginnemars Maassluis en 13 t/m 15 mei de Zeeuwse wandeldagen.

Laat je verrassen en loop eens mee.Aafke Halma

Fiets

In onze fietsenstalling staat een Batavus fiets die er nog best goed uit ziet. Alleen het voorwiel is ,waarschijnlijk door baldadigheid, verbogen. Omdat deze fiets al maanden op slot en altijd op dezelfde plek staat vragen we ons af of de fiets van iemand van Ilion is. Als dat zo is kan hij misschien weer meegenomen worden, maar als niemand deze fiets de komende weken mee neemt zullen wij hem verwijderen en naar het grof vuil brengen. Voor informatie kun je bellen 06-18881503CBAM

Koffietijd op zaterdag.Na de training vinden we het allemaal lekker om die af te ronden met een heerlijk kopje koffie/ thee. Elke week zorgen daar een aantal vrijwilligers voor dat je tot 11.30 uur verse koffie/thee kunt krijgen. Vanaf 9 uur zijn zij daar al mee bezig en hebben die dag dus ook niet kunnen trainen. ( We kunnen nog steeds vrijwilligers gebruiken en opgeven kan bij Diny Burgers [email protected] of 079 - 3610873) We begrijpe best dat, vooral als het zonnetje schijnt het nog best gezellig kan zijn , maar als er geen wedstrijd is willen we het clubgebouw om 12.00 uur afsluiten en met ieders medewerking gaat dat beslist lukken.

Vliegtuig raakt jogger fataalWASHINGTON - Onwaarschijnlijke en fatale pech voor een jogger in de Amerikaanse staat South Carolina. De 38-jarige man die op het strand aan zijn conditie werkte, werd geraakt door een klein vliegtuig dat een noodlanding maakte. Hij overleed ter plekke.

De vader van twee kinderen hoorde het toestel niet aankomen omdat hij oordopjes in had om muziek te luisteren, meldden Amerikaanse media.Het propellervliegtuig was op weg van Florida naar Virginia toen het plotseling olie verloor, dat op de voorruit terechtkwam. Daardoor raakte het zicht van de piloot zo belemmerd dat hij de dichtstbijzijnde luchthaven niet meer kon bereiken.

Ook verloor het toestel nog zijn propeller, waardoor onmiddellijk een noodlanding moest worden ingezet. De piloot raakte de joggende man en kwam verderop in zee tot stilstand. De twee inzittenden van het vliegtuig bleven ongedeerd.

Fact 175% van de ziekenhuisopnames van mannen komt door hart en vaatziekten . Dit geldt ook voor 65 % van de opnames van vrouwen

Fact 225 % van de hartziekten ( met name hartinfarcten) kan voorkomen worden als iedereen een gezond gewicht zou hebben. Beroertes en hartfalen zouden dan 35 % minder voorkomen.RIVM voedingscentrum

13

Page 16: Sprintje April 2010

Zoetermeer Sprint Challenge: Ben jij sneller dan Bolt?! Ilion start aanloop naar sprintevenement met reeks clinics

Op zondag 18 april, in het eerste weekend van de Nationale Sportweek, organiseert ARV Ilion voor de tweede keer de ‘Zoetermeer Sprint Challenge!’. Op een feestelijke dag omlijst met springkussen en DJ kunnen alle kinderen uit Zoetermeer kennismaken met een van de meest uitdagende sporten die er is: sprinten, oftewel: zo hard mogelijk rennen. Een leuke kans voor pupillen en C/D-junioren om al hun vriendjes en vriendinnetjes een keer mee te nemen naar de atletiekbaan en kennis te laten maken met de atletieksport. Ook leuk om een keer een einde te maken aan de onderlinge discussies tussen voetballers, hockeyers en honkballers wie nou eigenlijk het snelst is. Tijdens de Zoetermeer Sprint Challenge kunnen ze op die vragen een antwoord vinden. In de aanloop naar 18 april kunnen de trainers van Ilion al ingeschakeld worden om schoolklassen optimaal voor te bereiden op de Zoetermeer Sprint Challenge! Zo volgde een groep van het Oranje Nassau College (zie foto) in de afgelopen week al een clinic onder leiding van trainer Pelle Rietveld. Rietveld hierover: ‘Atletiek is toch vaak een onbekende sport voor veel kinderen, maar als je het op de juiste manier aanbiedt blijkt dat eigenlijk alle kinderen het een enorm uitdagende sport vinden. Zeker sprinten is dan een erg geschikt onderdeel om mee te beginnen. Ook als kinderen een andere sport doen is het erg nuttig voor hen om iets te leren over looptechniek en snelheid. Ilion kan dankzij een overheidssubsidie nu beschikken over betaalde krachten, zogenaamde combinatiefunctionarissen, en dus ook

tijdens schooluren clinics aanbieden.’ De Zoetermeer Sprint Challenge! zal op zondag 18 april om 11.00 uur aanvangen met een gezamenlijke warming-up voor de 6 tot 8-jarigen. Even later gaan ook de 9 tot 11-jarigen en de 12 tot 14-jarigen van start. In ruim twee uur zullen alle deelnemers een aantal sprintgerelateerde onderdelen aflopen. Allereerst natuurlijk een echte sprint met een echte starter en officiële elektronische tijdwaarneming. De jongere kinderen gaan vervolgens verspringen en vliegend (dus met aanloop) een 30 meter sprinten. De oudere kinderen doen ook die 30 meter vliegend en een test met het reactievermogen in het startblok. Vervolgens eindigt de Zoetermeer Sprint Challenge! met de sprintfinales. Voor alle winnaars liggen er leuke prijzen klaar, maar ook met een bepaalde eindtijd kun je hoge ogen gooien tijdens de sportieve verloting.

Docenten, ouders of andere geïnteresseerden die een clinic willen aanvragen of het programma van de Zoetermeer Sprint Challenge willen inzien, kunnen via de website www.zoetermeersprint.nl contact opnemen met Ilion, of via het e-mailadres [email protected].

Onderschrift bij de foto: Deze leerlingen van het ONC durven Usain Bolt wel uit te dagen voor een sprintduel.

Uw

lich

aam

en

gees

t in

dyna

mis

ch e

venw

icht

Sportmassage, Triggerpointtherapie, D

orntherapie, Ontspanningsm

assage, Stoelmassage (voor bedrijven), H

otStone massage, B

reussmassage, C

ounselling, Coach

HomeostasePraktijk voor Massage,Counselling & Coaching

Particulieren

SportmassageTriggerpointtherapie

DorntherapieOntspanningsmassage

StoelmassageHotStone massage

BreussmassageCounsellingCoaching

Bedrijven

StoelmassageTriggerpointtherapie

CounsellingCoaching

Verkooppunt vanBiofreeze

Volatile productenTichelberg 15

2716 LL Zoetermeertel. 06-52455048

[email protected]

Start inzamelingsactie

Te beginnen bij de Openingswedstrijd op 10 april, kunnen oude mobieltjes worden ingeleverd. Met de opbrengst wil de WOC een nieuw startpistool kopen.

De huidige gaan al vele jaren mee, en vertonen helaas steeds vaker mankementen. En dat is voor de starter, en vooral de atleten heel vervelend.

Oude mobieltjes zijn nog verrassend veel geld waard; een jaar geleden werd met een vergelijkbare actie voldoende opgehaald om een headset voor de microfonist te bekostigen.

Er wordt uitgekeken naar een type pistool dat de atleten gewend zijn, want de techniek van de electronische apparatuur ( zoals bij schaatsen en zwembaden), staat nog in de kinderschoenen.

Bij de tafel met startnummers zal tijdens de komende wedstrijden een container staan.

Alvast bedankt voor jullie bijdrage!

Gertjan Koolstra

(Wedstrijd Organisatie Commissie)

14

Page 17: Sprintje April 2010

Ilion neemt je 2500 jaar mee terug in de tijd. Trojaanse Spelen op 29 mei!

Je kunt van alles zeggen over de Oude Grieken, dat het hele idee van democratie best wel wat mankementen bevat, dat een spijkerbroek veel comfortabeler zit dan een jurk, of dat handig is met al die goden en of al die conflicten tussen die stadstaten nou echt zo nodig waren. Ze kwamen echter wel als eerste met de gedachte die nu gemeengoed is geworden: ‘Atletiek is de enige allerbeste sport die de wereld ooit allertijden gekend zal hebben.’

Iedereen met een beetje verstand van de oud-Griekse mythologie weet dat de Zoetermeerse atleten die begin jaren ‘70 Ilion oprichtten de plank behoorlijk missloegen. Ilion is de benaming voor de stad die wij beter kennen onder de Romeinse naam, Troje. En was het niet zo dat de dappere Grieken ervoor zorgden dat Troje viel en met de grond gelijkgemaakt werd?

Toch wil Ilion dit jaar nog eens de oud-Griekse afkomst van de nobele atletieksport eren. Dat zal gebeuren tijdens de ‘Trojaanse Spelen’ op 29 mei. In het weekend waarin door de FBK Games weinig wedstrijden voor de nationale subtop voorhanden zijn, kunnen atleten van alle leeftijden in het Zoetermeerse Van Tuyllpark 2500 jaar terug in de tijd.Op het programma staan alle atletiekonderdelen die tijdens de antieke Olympische Spelen ook reeds op het programma staan, de stadion (200 meter), de diaulos (800 meter, maar over de precieze lengte van de diaulos is men het oneens), de dolichos (5000 meter of 3000 meter steeple), verspringen, discuswerpen en speerwerpen. Ook de springonderdelen waar het moderne Ilion nationaal toonaangevend in is (hoogspringen en polsstokspringen) zullen niet ontbreken op het programma.

De jammerlijke val van Troje nog eens in gedachten roepend, weten we dat successen soms niet door kracht, snelheid of uithoudingsvermogen worden geforceerd (vaardigheden die in de atletiek normaal juist wel de doorslag geven). Neen, de listige Odysseus verschool zich met zijn mannen in het Paard van Troje en overrompelde zo de nietsvermoedende Trojanen.Intelligentie is normaal gesproken geen eigenschap die getest wordt op atletiekwedstrijden. Ilion gaat daar verandering in brengen en komt met de Odysseus Trofee. Op een aantal onderdelen (waarschijnlijk de lange afstand, discus- en speerwerpen) wordt aan de deelnemers gevraagd de eindtijd te schatten. Diegenen die met hun eindprestatie het dichtst bij hun geschatte prestatie zitten, winnen de Odysseus Trofee en zullen ten eerste tot in de eeuwigheid bewierookt worden in hun thuisstad. Deze eer wordt nog eens extra kracht bijgezet middels een echt antiek Olympische prijs, een vat olijfolie.

In tegenstelling tot bij de antieke Olympische Spelen zijn vrouwen bij de Trojaanse Spelen wel welkom. Gelijk de Olympische traditie zal demissionair minister-president Balkenende wel een week voor aanvang van de Trojaanse Spelen de wapenstilstand uitroepen zodat alle deelnemers aan de Trojaanse Spelen veilig het Van Tuyllpark in Zoetermeer kunnen bereiken.

Inschrijven voor de Trojaanse Spelen is al mogelijk. De eenvoudigste wijze om deelname af te dwingen is je te laten voordragen door de heerser over je stadstaat. Je kunt echter ook een e-mail sturen naar [email protected] . De voorinschrijving sluit op 14 mei.

Trojaanse Spelen op 29 mei!

Vertaald betekend dit : Trojaanse spelen op 29 mei !15

Page 18: Sprintje April 2010

Ik weet eigenlijk niet eens meer hoeveel paar koude voeten ik dit jaar heb gehad. Ben de tel al begin deze winter in Nederland vergeten. Heb n.l. deze winter mogen genieten van het winterschoon op de baan. Al glijdend trainend! Over het algemeen heb ik vooral genoten van de mooie omge-ving. Zeker het inlopen door de sneeuw. Ik bleef hierdoor het vakantiegevoel houden. Maar er moest ook gewerkt worden want er stond een wedstrijd gepland in februari: het NK kogelstoten. Door deze winterse omstandigheden kon er niet meer buiten gestoten worden. Maar gelukkig kunnen wij gebruik maken van de hal: Beetje jammer: de werptrainingen zitten altijd aan het begin van de avond dus dan is de verwarming nog uit. Bepaald warm was het nog niet. Dus eerst maar een goede warming up. Door gebrek aan indoorkogels bestond deze uit het verplaatsen van matten om te kunnen stoten met stalen kogels. Die matten beschermen dan de vloer van de hal. Onze vingers vriezen nog net niet aan de kogel vast, maar WIJ kunnen trainen. Zonder hal zouden we het toch echt moeten doen met een ring van ijs. In de loop van de winter kwamen gelukkig de indoorkogels, die nu een normale warming up mogelijk maakte. We beginnen altijd met wat kogel achter- en voor-over werpen om explosief te worden. Daarna met stoten uit stand. Maar uiteindelijk draait het allemaal om de aanglij. Ik ben inderdaad nog een van de weinig stoters, die stoot uit

een aanglij. Heb de draai wel geprobeerd maar was tot de conclusie gekomen dat dit niet aan mij besteed is. Na een matig outdoor seizoen wilde ik er hard tegen aan om indoor een mooie prestatie neer te zetten. Alle voorwaarden waren aanwezig: kracht was oke, explosiviteit was oke, vorm was oke en de techniek was acceptabel. Maar door een gebrek aan wedstrijdritme kwam het er niet uit. Gelukkig ben ik niet afhankelijk van 1 onderdeel. Echter voor het tweede on-derdeel kogelslingeren zal ik toch echt naar buiten moeten! Anders breek ik de hal af met het slingergeweld. Na drie weken niet te hebben kunnen slingeren door ijsvorming in de ring werd we het zo zat dat we elke supermarkt afgelo-pen zijn om zout te vinden. Met het laatste koopbare zout is de ring ontijst. Gelukkig kon er weer geslingerd worden. Helaas hadden we geen rekening gehouden met de condi-ties buiten de ring. Hier lag nog een dikke laag sneeuw. Het gooien was geen probleem. Maar het halen van je kogel was nog veel gevaarlijker. Glibberend op je werpschoenen, zonder profiel, op weg naar je slinger…. En, je raadt het al, weer koude voeten! Ondanks een moeizaam slinger begin van de winter kan ik alleen maar heel erg tevreden zijn over het tweede deel. In de trainingen verbeter ik met vaste regelmaat mijn wedstrijd pr en dus heb ik veel zin in de eerste wedstrijden!. Mijn kogelslingerworp bestaat uit twee voorzwaaien, waarna ik drie draaien doe alvorens ik afwerp. Het mooiste van het slingeren is eigenlijk na de afworp. De vlucht van de kogel, terwijl jij nog in de ring staat en wacht tot dat hij inslaat.

Sinds deze zomer hebben wij een werpgewicht van 15,88kg. Deze gebruik ik voor het trainen van specifieke werpkracht. Het is een ongelooflijk omding, maar toch zo leuk om mee te gooien. Vanwege het hoge gewicht ten op-zichte van de kogelslinger doe ik met het werpgewicht maar 1 voorzwaai en twee draaien. Het werpgewicht wordt van-uit de kooi gegooid. Om met al deze gewichten te kunnen smijten is de krachttraining van fitaal belang. Daarom heeft deze winter de nadruk bij mij op kracht gelegen. Minstens twee krachttrainingen in de week plus een turntraining. Met succes. Heb deze winter mijn pr’s met voorslaan en bank-drukken weer ruim verbeterd. Nu op naar het baan seizoen. Met een warme trainingsstage in Spanje in het verschiet ben ik klaar om op te bouwen naar het outdoor seizoen.

Koude voeten!!VErMOEID VAN EEN DAG SKIëN WANDEl IK DE HEuVEl Op NAAr ONS VAKANtIEHuIS IN ZWEDEN. tIJDENS MIJN WANDElING

GAAt MIJN BlIK NAAr rEcHtS rIcHtING DE ScHuur. DIt HElpt ME HErINNErEN DAt DAAr NOG HOut GEHAAlD MOEt WOr-DEN VOOr DE KAcHEl IN HEt HuISJE. HEt IDEE DAt IK ZO MEtEEN NOG ZO’N 40M DOOr 90cM SNEEuW MOEt plOEGEN OM BIJ

HEt HOut tE KOMEN EN DAN NOG tEruG MEt HEt HOut VErMOEID ME NOG MEEr. IK DENK: MOrGEN MAAr EVEN EEN pAD ScHuIVEN. DIt IS Al EEN trAINING Op ZIcH! VErMOEID VAN DE DAG plOf IK BIJ DE KAcHEl NEEr MEt EEN DIKKE DEKEN OM MIJN VOEtEN. HEt SKIëN WAS VANDAAG SupEr. WAS WEl KOuD MEt –21 GrADEN c EN lIcHtE SNEEuWVAl MAAr HEt ZON-

NEtJE DEED WONDErEN. AllEEN BlIJf IK lASt HOuDEN VAN KOuDE VOEtEN IN MIJN SKIScHOENEN.

ilion.indd 2 31-03-2010 16:14:13

16

Page 19: Sprintje April 2010

ingezondenMededeling

Atletiek is de beste, andere sporten zijn stomAfl. Wielrennen

Maandelijkse Modemeldingvan Geert Uttegut

De dame waar de eerste editie van dit stukje over zal gaan heeft als 16 jarige al over 1 meter 86 hooggesprongen. Ze is van origine hoog-springster, maar komt ook zeer verdienstelijk horizontaal uit de voe-ten op het hinkstapspringen. Sinds 2008 is ze een Zoetermeerse en ze traint bij rini en Marlies. De afgelopen vier weken zagen wij haar bij Ilion met een wel heel ongewone trainingsschoen. De modepolitie fluisterde in dat het wellicht de zomermode van 2010 ging worden, gecombineerd met een nieuwe trainingsmethode van de hoogspring-groep. Nadere inspectie kon niet uitwijzen of er spikepuntjes onder zaten en dus moest geconstateerd worden dat Marije een nieuwe trend op het gebied van trainingsschoenen aan het opzetten was. Om het helemaal uit te pluizen werd Marije geïnterviewd.

Beste Marije, je loopt al ruim vier weken met een schoen vaneen tot noch toe onbekend merk rond. Deze modebewuste metrosexuele anonieme modeman was stante pede stikjaloers op jouw nieuwe invloed op de mode via de atletiekbaan. Vertel toch alsjeblieft waar je deze nieuwe mode vandaan hebt gehaald en welk topmerk hiermee begonnen is.

Inderdaad ziet mijn schoen er zeer modieus uit. De blauwe laars loopt helemaal tot over mijn kuiten en mijn tenen zijn vrijgelaten zodat die er fijn bij bungelen. Omdat de winte nog over moet gaan naar lekkerder weer heb ik er een beige sok bij gekocht dieer leuk uitziet, maar ook mijn voet warm houdt.

Guttegut (let op: dat is hét woord van deze lente), dat is echt fashion van de bovenste plank. Welke modegoeroe heeft je hier op gewe-zen?

Helaas was het bittere noodzaak. Ik had al een paar maanden last van mijn rechtervoet. Na er watwedstrijden op gesprongen te heb-ben heb ik er een MrI scan van laten maken.Bleek dat ik een botje in mijn voet had gebroken. Op 1 maart moest ik naar het ziekenhuis om het gips te laten zetten en op 31 maart mocht het er weer af. Als je dus ook zo’n modelaars wilt, kun je dus het beste intensief gaan trainen.

Och daar heeft deze modeman toch geen geestkracht en puf voor…Jouw schitterende creatie was eigenlijk onvermijdelijk?

Ja. Omdat ik hard train moet ik veel van mijn lichaam vragen, en omdat ik veel af moet zetten dus ook van mijn voet. Het was geen Spartaanse trainingsmethode maar een maatregel om mijn voet beter te maken. Ik denk wel dat ik er weer beter uit ga komen. Alsje trouwens nog tips hebt waar ik me deze lente aan moet houden op de atletiekbaan, moet je die trouwens nog even melden hé.

Gut zeg. Nou ik zou als metroman jouw blauwe gipslaars alsmode-item van de maand uit willen roepen. En och wat is het goed van je dat jij deze mooie laars ook nog gebruikt om je voet te herstellen. Ik moet al innerlijk giechelen als ik zo bedenk dat ik er zo mooi en high-fashion bij zal lopen. Marije, hartelijk bedankt voor het interview en ik hoop dat je een goede toekomst tegemoet gaat. Was getekend, Geert uttegut

rondjes rennen, wegwedstrijden, marathons. Het heeft zijn beper-kingen.Als baanatleet ben je geneigd dat lang en saai te vinden. Maar latenwe nu eens stilstaan bij wielrennen. Als je een marathon hebt gelopenzit je in ieder geval zo stuk dat het wel weer een kwar-taal duurt voorhet gezond is om nog eens aan zoiets te beginnen.Zo niet op de fiets. Dan moet je een uur of zes, de dag erna weer, dedag erna weer en dat drie weken lang. Dat is iets voor pure mafkezen.Daaruit kun je ook verklaren waarom zoveel mensen ernaar kijken optelevisie en waarom het in Vlaanderen zo populair is. Mensen kijkenook naar real-lifesoaps met volkszangers, naar talentenjachten en naarspelshows met domme BN'ers die domme antwoorden geven. Ofwel, mensenhouden ervan om naar mafkezen te kijken. Wielrennen is dus voormafkezen. Wielrennen is dus stom.En Vlamingen? Die houden waarschijnlijk van wielrennen omdat

het ze dekans geeft rare nieuwe woorden te bedenken als 'op een hoop gaan'.

Wielrennen dus, dagen achter elkaar op een fiets zitten. Het heeft-niets meer met sport te maken, omdat dat toch iets van hobbyimpli-ceert. Je doet het erbij. Als je de hele dag op de fiets zit, kandat al niet eens meer. Wielrennen is geen hobby, wielrennen is dus stom.Een ander mogelijk voordeel van sport is dat je er zo gaat uitzien alshet ideaalbeeld dat de Oude Grieken al in gedachten hadden. Datideaalbeeld van die Grieken had niets te maken met scharmin-kels metdunne beentjes, die zo lang op de fiets hebben gezeten dat de zon eenwieleroutfit op hun armen en benen heeft gebrand. Wielrenners zien erstom uit, wielrennen is dus stom.

ilion.indd 3 31-03-2010 16:14:13

nieUWS

Het Nederlands Kampioenschap voor de A/B Junioren gold voor veel atleten als afsluiter van het indoorseizoen. Een en-kele wedstrijd werd er nog georganiseerd, maar veel atleten kozen ervoor om zicht te storten op de voorbereidingen voor het outdoorseizoen.

Afsluiting indoorseizoenDat het einde van het indoorseizoen is, wil niet zeggen dat er geen goede prestaties meer worden geleverd. Meerkampster Kim Korving wist nog pr’s te halen op de 60 meter en 60 meter horden in respec-tievelijk 8,01 sec en 9,40 sec. Met het kogelstoten wist zij haar persoonlijk best te evenaren met een indrukwekkende 11,20 meter.

In maart is er veel en hard getraind door de junioren. De opkomst is en blijft erg goed bij alle trainingen en dat is goed om te zien. Als gekeken wordt naar de manier waarop iedereen aan het trainen is en wat de belastbaarheid is kan alleen maar geconcludeerd worden dat het goed gaat. Bij iedereen is vooruitgang te zien in de rompspanning, looptechniek en coördina-tievermogen. Dit beloofd veel goeds voor de wedstrijden en ploegencompetities die er weer aan zitten te komen.

Opening outdoorseizoenZaterdag 10 april staat de onderlinge ope-ningswedstrijd bij Ilion op het programma waar de nieuwe horden de vuurdoop krij-gen. Verder zijn er looponderdelen tot 800 meter en een aantal technische onder-delen. Voor veel atleten is deze wedstrijd een mooie gelegenheid om te testen hoe de zaken ervoor staan. Ook voor trainers en coaches geeft het de mogelijkheid om te bekijken waar nog extra op gelet moet worden in de trainingen. Ook zal worden gekeken welke atleten op welke onderde-len kunnen worden ingezet in de verschil-lende ploegencompetities.

De A juniorenploeg, die ook uit een aantal B junioren zal bestaan, gaat het spits afbijten op zondag 18 april in Amstelveen.

Op de baan hebben we al de nodige goede herinneringen aan nationale titels op de estafette dus dat voorspelt al veel goeds. De B junioren, versterkt met een aantal c junioren, zullen pas op zondag 16 mei in actie komen op de atletiekbaan van AV Sparta.

Voor degenen die niet meedoen aan de A competitie in Amstelveen, kunnen op 18 april gelukkig terecht op de eigen atletiekbaan. Bij Ilion wordt namelijk voor het tweede jaar op rij de Zoetermeer Sprint challenge georganiseerd. Het is een evenement voor kinderen tussen de 6 en 14 jaar die op leuke en sportieve wijze kennis kunnen maken met de sprint. Voor iedereen is er wel een leuke taak weggelegd! Daarnaast is het natuurlijk gewoon gezellig om aanwezig te zijn als publiek en de kinderen die de atletieksport

nog niet kennen te vertellen hoe leuk atle-tiek eigenlijk is! Voor meer informatie kijk op www.zoetermeersprint.nl of mail naar [email protected] of [email protected].

Buiten de atletiekbaanElke maand wordt er ook bericht over junioren en diens activiteiten buiten de atletiekbaan. Zoals bij iedereen bekend is het overmatig nuttigen van alcohol niet bevorderlijk voor de prestaties. Af en toe een biertje of een wijntje moet kunnen wanneer de zestien jarige leeftijd bereikt is. Wel is het belangrijk om mate te houden! Zo kun je er dus zeker van zijn dat wanneer je op je vrije zaterdagavond in een tent die “Beatz” of “the limit” heet, de mate ver overschreden is. laten we er dus met z’n allen naar streven om daar nooit meer te belanden en op meer stijlvolle plaatsen terecht te komen!

A/B junioren in 2010

ilion.indd 4 31-03-2010 16:14:16

17

Page 20: Sprintje April 2010

ingezondenMededeling

Atletiek is de beste, andere sporten zijn stomAfl. Wielrennen

Maandelijkse Modemeldingvan Geert Uttegut

De dame waar de eerste editie van dit stukje over zal gaan heeft als 16 jarige al over 1 meter 86 hooggesprongen. Ze is van origine hoog-springster, maar komt ook zeer verdienstelijk horizontaal uit de voe-ten op het hinkstapspringen. Sinds 2008 is ze een Zoetermeerse en ze traint bij rini en Marlies. De afgelopen vier weken zagen wij haar bij Ilion met een wel heel ongewone trainingsschoen. De modepolitie fluisterde in dat het wellicht de zomermode van 2010 ging worden, gecombineerd met een nieuwe trainingsmethode van de hoogspring-groep. Nadere inspectie kon niet uitwijzen of er spikepuntjes onder zaten en dus moest geconstateerd worden dat Marije een nieuwe trend op het gebied van trainingsschoenen aan het opzetten was. Om het helemaal uit te pluizen werd Marije geïnterviewd.

Beste Marije, je loopt al ruim vier weken met een schoen vaneen tot noch toe onbekend merk rond. Deze modebewuste metrosexuele anonieme modeman was stante pede stikjaloers op jouw nieuwe invloed op de mode via de atletiekbaan. Vertel toch alsjeblieft waar je deze nieuwe mode vandaan hebt gehaald en welk topmerk hiermee begonnen is.

Inderdaad ziet mijn schoen er zeer modieus uit. De blauwe laars loopt helemaal tot over mijn kuiten en mijn tenen zijn vrijgelaten zodat die er fijn bij bungelen. Omdat de winte nog over moet gaan naar lekkerder weer heb ik er een beige sok bij gekocht dieer leuk uitziet, maar ook mijn voet warm houdt.

Guttegut (let op: dat is hét woord van deze lente), dat is echt fashion van de bovenste plank. Welke modegoeroe heeft je hier op gewe-zen?

Helaas was het bittere noodzaak. Ik had al een paar maanden last van mijn rechtervoet. Na er watwedstrijden op gesprongen te heb-ben heb ik er een MrI scan van laten maken.Bleek dat ik een botje in mijn voet had gebroken. Op 1 maart moest ik naar het ziekenhuis om het gips te laten zetten en op 31 maart mocht het er weer af. Als je dus ook zo’n modelaars wilt, kun je dus het beste intensief gaan trainen.

Och daar heeft deze modeman toch geen geestkracht en puf voor…Jouw schitterende creatie was eigenlijk onvermijdelijk?

Ja. Omdat ik hard train moet ik veel van mijn lichaam vragen, en omdat ik veel af moet zetten dus ook van mijn voet. Het was geen Spartaanse trainingsmethode maar een maatregel om mijn voet beter te maken. Ik denk wel dat ik er weer beter uit ga komen. Alsje trouwens nog tips hebt waar ik me deze lente aan moet houden op de atletiekbaan, moet je die trouwens nog even melden hé.

Gut zeg. Nou ik zou als metroman jouw blauwe gipslaars alsmode-item van de maand uit willen roepen. En och wat is het goed van je dat jij deze mooie laars ook nog gebruikt om je voet te herstellen. Ik moet al innerlijk giechelen als ik zo bedenk dat ik er zo mooi en high-fashion bij zal lopen. Marije, hartelijk bedankt voor het interview en ik hoop dat je een goede toekomst tegemoet gaat. Was getekend, Geert uttegut

rondjes rennen, wegwedstrijden, marathons. Het heeft zijn beper-kingen.Als baanatleet ben je geneigd dat lang en saai te vinden. Maar latenwe nu eens stilstaan bij wielrennen. Als je een marathon hebt gelopenzit je in ieder geval zo stuk dat het wel weer een kwar-taal duurt voorhet gezond is om nog eens aan zoiets te beginnen.Zo niet op de fiets. Dan moet je een uur of zes, de dag erna weer, dedag erna weer en dat drie weken lang. Dat is iets voor pure mafkezen.Daaruit kun je ook verklaren waarom zoveel mensen ernaar kijken optelevisie en waarom het in Vlaanderen zo populair is. Mensen kijkenook naar real-lifesoaps met volkszangers, naar talentenjachten en naarspelshows met domme BN'ers die domme antwoorden geven. Ofwel, mensenhouden ervan om naar mafkezen te kijken. Wielrennen is dus voormafkezen. Wielrennen is dus stom.En Vlamingen? Die houden waarschijnlijk van wielrennen omdat

het ze dekans geeft rare nieuwe woorden te bedenken als 'op een hoop gaan'.

Wielrennen dus, dagen achter elkaar op een fiets zitten. Het heeft-niets meer met sport te maken, omdat dat toch iets van hobbyimpli-ceert. Je doet het erbij. Als je de hele dag op de fiets zit, kandat al niet eens meer. Wielrennen is geen hobby, wielrennen is dus stom.Een ander mogelijk voordeel van sport is dat je er zo gaat uitzien alshet ideaalbeeld dat de Oude Grieken al in gedachten hadden. Datideaalbeeld van die Grieken had niets te maken met scharmin-kels metdunne beentjes, die zo lang op de fiets hebben gezeten dat de zon eenwieleroutfit op hun armen en benen heeft gebrand. Wielrenners zien erstom uit, wielrennen is dus stom.

ilion.indd 3 31-03-2010 16:14:13

nieUWS

Het Nederlands Kampioenschap voor de A/B Junioren gold voor veel atleten als afsluiter van het indoorseizoen. Een en-kele wedstrijd werd er nog georganiseerd, maar veel atleten kozen ervoor om zicht te storten op de voorbereidingen voor het outdoorseizoen.

Afsluiting indoorseizoenDat het einde van het indoorseizoen is, wil niet zeggen dat er geen goede prestaties meer worden geleverd. Meerkampster Kim Korving wist nog pr’s te halen op de 60 meter en 60 meter horden in respec-tievelijk 8,01 sec en 9,40 sec. Met het kogelstoten wist zij haar persoonlijk best te evenaren met een indrukwekkende 11,20 meter.

In maart is er veel en hard getraind door de junioren. De opkomst is en blijft erg goed bij alle trainingen en dat is goed om te zien. Als gekeken wordt naar de manier waarop iedereen aan het trainen is en wat de belastbaarheid is kan alleen maar geconcludeerd worden dat het goed gaat. Bij iedereen is vooruitgang te zien in de rompspanning, looptechniek en coördina-tievermogen. Dit beloofd veel goeds voor de wedstrijden en ploegencompetities die er weer aan zitten te komen.

Opening outdoorseizoenZaterdag 10 april staat de onderlinge ope-ningswedstrijd bij Ilion op het programma waar de nieuwe horden de vuurdoop krij-gen. Verder zijn er looponderdelen tot 800 meter en een aantal technische onder-delen. Voor veel atleten is deze wedstrijd een mooie gelegenheid om te testen hoe de zaken ervoor staan. Ook voor trainers en coaches geeft het de mogelijkheid om te bekijken waar nog extra op gelet moet worden in de trainingen. Ook zal worden gekeken welke atleten op welke onderde-len kunnen worden ingezet in de verschil-lende ploegencompetities.

De A juniorenploeg, die ook uit een aantal B junioren zal bestaan, gaat het spits afbijten op zondag 18 april in Amstelveen.

Op de baan hebben we al de nodige goede herinneringen aan nationale titels op de estafette dus dat voorspelt al veel goeds. De B junioren, versterkt met een aantal c junioren, zullen pas op zondag 16 mei in actie komen op de atletiekbaan van AV Sparta.

Voor degenen die niet meedoen aan de A competitie in Amstelveen, kunnen op 18 april gelukkig terecht op de eigen atletiekbaan. Bij Ilion wordt namelijk voor het tweede jaar op rij de Zoetermeer Sprint challenge georganiseerd. Het is een evenement voor kinderen tussen de 6 en 14 jaar die op leuke en sportieve wijze kennis kunnen maken met de sprint. Voor iedereen is er wel een leuke taak weggelegd! Daarnaast is het natuurlijk gewoon gezellig om aanwezig te zijn als publiek en de kinderen die de atletieksport

nog niet kennen te vertellen hoe leuk atle-tiek eigenlijk is! Voor meer informatie kijk op www.zoetermeersprint.nl of mail naar [email protected] of [email protected].

Buiten de atletiekbaanElke maand wordt er ook bericht over junioren en diens activiteiten buiten de atletiekbaan. Zoals bij iedereen bekend is het overmatig nuttigen van alcohol niet bevorderlijk voor de prestaties. Af en toe een biertje of een wijntje moet kunnen wanneer de zestien jarige leeftijd bereikt is. Wel is het belangrijk om mate te houden! Zo kun je er dus zeker van zijn dat wanneer je op je vrije zaterdagavond in een tent die “Beatz” of “the limit” heet, de mate ver overschreden is. laten we er dus met z’n allen naar streven om daar nooit meer te belanden en op meer stijlvolle plaatsen terecht te komen!

A/B junioren in 2010

ilion.indd 4 31-03-2010 16:14:16

18

Page 21: Sprintje April 2010

Training dayOver 20 jaar ben ik een alcoholist, gokverslaafd of een ma-rathonloper.Want laten we eerlijk zijn, er is niet veel verschil tussen die driegroepen verslaafden. Maar ook ik heb, op mijn manier, moeite met mate.Want zo zou het eigenlijk moeten gaan, met alles. Glaasje wijn, na ofbij het diner. Dat lukt me nog wel, omdat ik teveel train om nog ietsvan een alcoholto-lerantie te hebben. Gokken betekent voor mij,verliezen. Daar zal ik me dus niet in verliezen. Maar ook op deatletiekbaan zou het gewoon beter zijn om met mate te genieten. Wat iser eigenlijk mis met een keer of drie in de week een uurtje ofanderhalf de atletiekbaan betreden?

Het lukt me niet. Meer is beter. Ik kan gewoon niet anders. Vijf meterhoogspringen met stok is leuker dan vier meter. Honderd kilo optillenis leuker dan negentig. Net onder de elf seconden is leuker danvijftien. En daar zit het gevaar, het ge-vaar van het niet kunnengenieten van een enkel glaasje wijn.

Sporten is gezond, de onderzoeken worden steeds overtui-gender. Maarwat ik doe is all-in gaan bij een spelletje poker met misschien eenaas, maar geen leuke bijkaart. risico, en als ik kaart niet ergweloverwogen. Op de atletiekbaan is dat risico wat beter overdacht. Ikkrijg kritische vragen soms, omdat ik bepaald niet blessurevrij ben.Op het moment wel en daar ben ik erg dankbaar voor, want het maakt hetleven een stuk leuker. Die kritische vragen dus, daar kan ik alleenhet volgende op zeggen.

Ik doe mijn best om blessurevrij te blijven, maar ondertus-sen ben ikeen verslaafde. Ik weet dat ik met drie keer in de week trainen geenvijf meter met polsstok zal springen en al helemaal geen 8000 puntenzal halen op de meerkamp. Ik heb een lijf dat wel tot 8000 punten kanraken, maar ook een lijf dat van nature kwetsbaar is. Ik neem risico,maar geen onnodig risico. Ik doe mijn best om zo slim mogelijk tetrainen. toch gaat het soms mis, maar alleen alcoholisten enmara-thonlopers kunnen meepraten over wat daartegenover staat. Die roesvan als het wel lukt. tienkampen is net als mara-thonlopen niet zo heelgezond. Maar als het goed gaat, hoger, sneller, verder. Dat gevoel.Dat is risico waard.

ColUMndrs. BAKKeR

Pelle Rietveld

Jorn Bakker

wetenschappelijk wist je datje1. Mannen krijgen vaker de hik dan vrouwen 2. Mensen zijn proportioneel gezien sterker dan paarden 3. Het hart van een mens pomp het bloed met een kracht

van bijna 10 meter door het lichaam heen.4. Je verbrand 150 kalorieën per uur door met je hoofd

tegen de muur aan te slaan5. Onthoud dit: Als iemand irritant is, gebruik je 42 spieren

in je gezicht om te fronsen, maar je gebruikt maar 4 spie-ren om hem een klap te geven

6. Als je kauwgom kauwt terwijl je uien snijdt, ga je niet huilen

7. Elk persoon heeft een unieke tong8. Je linkerlong is kleiner dan je rechter9. Mannen kunnen beter zien dan vrouwen, maar vrouwen

kunnen beter horen

10. Bijna de helft van de botten in je lichaam bevinden zich in je handen en voeten

11. De gemiddelde persoon valt in 7 minuten in slaap12. Meer dan 30 miljoen mensen in Amerika hebben dias-

tima (dat is een gat tussen je voortanden)13. Het is onmogelijk om met je ogen open te niezen14. De meest gevoelige vinger is de wijsvinger15. 1 op de 3 mensen die hun oren kunnen bewegen, kun-

nen ze apart van elkaar bewegen16. Baby’s worden geboren zonder knieschijven. Ze ont-

staan pas als een kind tussen de 2 en 6 jaar oud is17. Onze ogen zijn altijd even groot als toen we geboren

zijn. Onze neus en oren daarintegen stoppen nooit met groeien

18. Je verbrand meer kaloriën als je slaapt, dan als je tv kijkt19. Als je een salade eet verbruik je meer caloriën, dat dat

er caloriën in de salade zelf zitten20. Als je word geboren heb je 300 verschilende botten, als

je volwassen bent nog maar 20621. Je kan je elleboog niet likken 22. De nagels aan je vinger groeien 4x zo snel als die aan

je tenen

ilion.indd 5 31-03-2010 16:14:17

19

Page 22: Sprintje April 2010

Rooster trainingen 1 april - 2 oktober 2010 Sectie jeugd: Pupillen, junioren C\D Minipupillen (geboren in 2003 en 2004 vanaf 6 jaar) Donderdag 16.30 – 17.30 Hetty Parmentier 06-23681066 [email protected] Pupillen C (geboren in 2002) Maandag 16.30 – 17.30 Hetty Parmentier 06-23681066 Donderdag 16.30 – 17.30 Pupillen B (geboren in 2001) Maandag 17.45 – 18.45 Hetty Parmentier 06-23681066 Donderdag 17.45 – 18.45 Pupillen A-1 (geboren in 2000) Maandag 16.30 – 17.30 Woensdag 16.30 – 17.30 Gerard Kleywegt 079-3413029 Pupillen A-2 (geboren in 1999) [email protected] Maandag 17.45 – 18.45 Woensdag 17.45 – 18.45 Gerard Kleywegt 06-28967892 Junioren D (geboren van 1997 t/m 1998) Dinsdag + Donderdag 19.00 – 20.15 Jeroen Bervoets 06-21227886 Junioren C (geboren van 1995 t/m 1996) Dinsdag + Donderdag 19.00 – 20.15 Jeroen Bervoets 06-21227886 Sectie Baan: Junioren A-B, senioren Trainers Baanatletiek B Junioren [email protected] Jacqueline Raaman 06-41524515 [email protected] Berry Koolstra 06-13470897 Senioren/Junioren a/b Algemeen Roberto Ruiz 06-52433179 [email protected] Hinkstapspringen Martijn Delissen 06-18496070 [email protected] Hoogspringen Rini van Leeuwen 06-12068110 [email protected] Hoogspringen Marlies Larsen 06-10300772 [email protected] Hordentraining Jan Harland 06-53375736 [email protected] Meerkamp/400/400H/kogel+slingeren Remco Veldhuizen 06-30609602 [email protected] MILA groep Wim Konincks 06-43900005 [email protected] MILA groep Edwin Voogd 06-42134241 [email protected] MILA groep jeugd Steef Severijn 06-25022605 [email protected] Polsstok Jaap van der Plaat 06-41513164 [email protected] Polsstok jeugd Marloes van Putten 06-24241991 [email protected] Specialisatie Frans de Heer 070-3868531 Sprint jeugd Stefan Bal 06 – 30508391 [email protected] Speerwerpen jeugd Ellen Dekker 079-3169798 [email protected] Verspringen Vincent Bergman 06-4118433 [email protected] Werptraining kogel/Discus jeugd Chantal van der Plaat 06-30714515 [email protected] Loopgroepen Fit wandel + NW groep 1 & 2 Maandag Ben van der Veen 079-5931764 1 + 2 fitwandelen + NW 19.00 – 20.30 Annie Feelders 079-3427762 3 recreatief 19.30 – 20.30 Ankie Mevius 079-3421577 5/6 + 7 recreatief + prestatief 19.30 – 21.00 Jan van Heck 079-3418505 Dinsdag Arjen Schuurman Hess 079-3422203 4 recreatief 19.00 – 20.00 Clemens Esser 079-3613614 8 + 9 recreatief + prestatief 19.00 - 20.30 Woensdag Recreatiegroepen 3&4 1 + 2 fitwandelen + NW 19.00 – 20.30 Ton v/d Lee 079-3510925 3 recreatief 19.00 – 20.00 Helma van Dijk 079-3610251 5 + 6 recreatief + prestatief 19.00 – 20.30 Tom Dolleman 079-3517605 7 prestatief 19.30 - 21.00 Fred La Croix 079-3212055 Donderdag Hans Hubers 079-3613594 8+ 9 recreatief + prestatief 19.00 – 20.30 Loopgroepen 5-6-7-8-9 Zaterdag Kees Franken 06-18881503 Groep 1 (Recreatie 5km) 09.00 – 10.30 Ron Oudshoorn 06-51379216 Groep 2 (10/ 15 km) 09.00 – 10.00 Frans Oranje 079-3479166 Groep 3 (10/ 15 km ) 09.00 - 10.30 Petrica Balbaie 06-50288152 Groep 4 (15 km) 09.00 - 10.30 Jack Weltens 06-13231476 Groep 5 (snelle 21 km +marathongroep)

Adressen en informatie

A.R.V. Ilion Van der Hagenstraat 36 - Van Tuyllpark (wijk 2722 NT) - 079 – 3315555 Postadres: Postbus 7056, 2701 AB Zoetermeer Website: www. ilion.nl Bestuur Ko Doncker (voorzitter) telnr; 079 - 3439353 Arie Toet (penningmeester) Kadelaan 83, 2725 BD, tel: 079 - 3418296 Simon Knepper (2e penningmeester) Lelievaart 50, 2724 SE, 079 – 3316121 Frits van Uxem (secretaris) Steur 8 ,4007 NR Tiel, tel: 0344-655447 Lex de Ruiter (sponsoring & publ.relations), Ponyweide 126, 2727 HM, 079-3411183 [email protected] Cindy van der Burg ( alg. Lid) Mozartlaan 36 Waddinxveen 2742 BN , tel: 0182-611388 August Leckie (atletiektechnische zaken) Adrianalaan 7, 3053 WB Rotterdam ,tel: 06-12969297 Vertrouwenspersoon: Anja Willemsen Tel: 0184 600940 of [email protected] Sectie Jeugd (pupillen, junioren C\D) Ans de Jonge (voorzitter), Pitrusvaart 63 2724 VB, tel: 079 - 3410127 Jeroen Bervoets(begeleiding C\D-junioren) Tel 06 – 21227886 [email protected] Sectie Baan (junioren A-B, Senioren, Veteranen) Marc van der Krogt (voorzitter) Slootdreef 225 2724 AJ, 079-8889439 / 0623936899 Sectie loopgroepen Eric van den Brink (voorzitter) Benthuizenstraat 44, 2729 AA tel: 079-3619866 Wedstrijdorganisatiecommissie GertJan Koolstra (voorzitter) Nevelgrijs 21 2718 NZ tel: 06-10161457 Commissie Beheer Accommodatie en Materialen Kees Franken, (voorzitter) Geestbrugweg 37, 2281 CD Rijswijk, tel. 070-3903388 of 06-18881503 Medische Commissie Betty van der Plaat (voorzitter) Meidoornlaan 47, 2712 TX, tel: 079 - 3165784 Kantine Commissie Jan van Rooijen , Frankrijklaan 31 2711 CV Tel: 0621845730 [email protected] Commmissie Communicatie Sponsoring & PR. Ad Klok Tintlaan 67 2719 AM Tel: 079 – 3615177 [email protected] Inschrijven wedstrijden Pupillen + Junioren C/D: Desiree en Henk de Groot, Waterspinhof 24 ,2492 RK Den Haag, [email protected] Ledenadministratie Rob van Beek, Postbus 7056, 2701 AB Zoetermeer Tel: 079 – 3612994, [email protected] Contributie Marijke Franken, Steenvoordelaan 365 2284 CP Rijswijk tel. 070-3967496 [email protected] Clubblad ‘t Sprintje Kees Franken, Geestbrugweg 37 2281 CD Rijswijk tel. 070-3903388 06-18881503 [email protected]

20

Page 23: Sprintje April 2010

Heeft u wel eens voor niets gewerkt? Een actief debiteurenbeleid verzekert u van tijdige betaling.Dankzij onze brede expertise en jarenlange ervaring isBlume Stolker & Roel de aangewezen partner voor hetgehele incassotraject. Van eerste schriftelijke of tele-fonische sommatie tot en met de executie van een vonnis;van kleine tot grote bedragen. Slechte betalers? Wij gaansnel en effectief te werk om uw vorderingen te incasseren.

Belt u voor een vrijblijvende afspraak 070 306 59 22 en vraag naar Diny Sonneveldt.Mailen kan natuurlijk ook [email protected]

BLUME STOLKER & ROELG E R E C H T S D E U R W A A R D E R S

Riouwstraat 142 2585 HV Den Haagtelefoon 070 306 59 00

Noordsingel 113 3035 EM Rotterdamtelefoon 010 443 47 77 www.blume-cs.nl

Of je nu topsporter of recreant bent,

een goede evenwichtige voeding is

erg belangrijk om het beste uit jezelf

te kunnen halen.

Goede voeding, boordevol vitaminen

en mineralen vind je bij

De Natuurwinkel bij jou in de buurt.

De Natuurwinkel heeft als basisgedachtedat alle producten die zij verkoopt metrespect voor mens, dier en aarde gepro-duceerd worden. Door deze basisgedachtewordt de biologische landbouw bevorderd.Bij deze landbouwvorm worden productenzo geteeld dat ze de producten en het milieualleen maar ten goede komen. En dus ookde smaak en de vitaliteit van de producten.Wat je proeft is puur natuur.Eerlijke producten, boordevol vitaminen,mineralen en zonder kunstmatigetoevoegingen. Haal het beste uit jezelf, methet beste uit de natuur.

De Natuurwinkel:Zoetermeer, Pilatusdam 15, 079-3200700

Ons magazijn...

Pilatusdam 15, 2712 BD Zoetermeer Tel. 079 - 32 00 700www.natuurwinkel.nl

Natuurwinkel Zoetermeer

voor al uw biologische

boodschappen!

Openingstijden: ma 11.00 - 18.00 uur, di - do 8.30 - 18.00 uur, vrij 8.30 - 21.00 uur, zat 8.30 - 17.00 uur

‘elkseizoen een andere smaak’

De Natuurwinkel biedt u elke dag opnieuw een verrassend ruim assortiment natuurproducten. Van biologisch brood tot babyvoeding,van sappen tot soepen en van wafels tot wijn.

Wij geloven in puur natuur. De natuur zit immers niet voor niets in onze naam! Daarom kiezen we heel bewust voor producten die met zorg en aandacht zijn geteeld en altijd geproduceerd worden met respect voor mens, dier en milieu.

Page 24: Sprintje April 2010

administraties

Verzekeringen, Hypotheken Financieringen Pensioenen,Belastingen,Boekhouding (Bedrijfs-/Salaris-)administraties Sparen en Beleggende Braecken Omit administratieMarsgeel 19 2718 CE Zoetermeer Velddreef 78 2727 CM Zoetermeer mail: info@de braecken.nl - www.debraecken.nl tel 06 13910863 - fax 079 - 3460739ook bereikbaar via 0800-verzekeren (met nummergebied 079) mail: [email protected]; 079 - 3618180 / faxnr; 084 7303131