Kattebel april 2010

8
p.1 het leven zoals het is ... in onze school | jaargang 7 | nr.3 - maart 2010 | een uitgave van de ouderraad i.s.m. de school De voorlaatste Dit is de voorlaatste Kattebel. Nog eentje bij het laatste rapport en dan zit dit schooljaar er weer op. Maar in het laatste trimester staat er nog heel wat op stapel, niet in het minst het schoolfeest, dat volledig draait rond de voorbije 100 jaar. Daar kij- ken we alvast met z’n allen naar uit! Ontdek je in deze Kattebel een fout of heb je een andere opmerking, aarzel niet en stuur een e-mail naar [email protected] In deze Kattebel Foto’s carnaval p.4 K3 naar de bakkerij p.6 Kruiswoordpuzzel p.7 En nog veel meer... 4A en 4B naar de bib! We zijn met 4A en 4B op bezoek geweest in de bib. We kregen daar een rondleiding. Dat had ik echt nodig. Ik was nog nooit in de biblio- theek geweest. Na de rondleiding mochten we een boek kiezen. Ik vond dat moeilijk, ik heb zeker ze- ven boeken vastgehad. Uiteindelijk heb ik Harry Potter en de geheime kamer genomen. Het is een span- nend boek. Dolf 4B We zijn met het vierde leerjaar naar de bibliotheek geweest. We kregen een rondleiding. Daarna mochten we twee boeken kiezen. Het was zeer leuk. Caro 4B Ben jij een boekenbeest? Ben je dol op avontuur, of lees je alleen maar verhalen om te lachen? Of misschien weet je het nog niet zo goed... Doe de test op www.boekenbeesten.be Zo kom je meteen te weten welke van de negen Boekenbeesten het beste bij jou past. Dit krantje werd mogelijk door de financiële steun van : Tovinal bvba, Grote Baan 83A, Hulshout ; Booze place, Berlarij 26-28, Lier ; Citroën Garage Bal, Mechelsesteenweg 260, Lier ; Brasserie De Smissche, Mechelsesteenweg 198, Lier ; Dancing De Volmolen, Molenstraat 60, Lier ; Drukkerij De Bie, Nijverheidstraat 6, Duffel. Schoolfeest Dit schooljaar is ons schoolfeest wel heel erg bijzonder. We surfen samen door 100 jaar (school-)ge- schiedenis. Geniet van ijsjes, hot- dogs of een broodje kaas of hesp én van de optredens van onze leer- lingen. Er worden ook spelletjes voorzien en kindergrime. waar? Kesselsesteenweg wanneer? 29 mei 2010, het begin- en einduur staan nog niet vast.

description

De Kattebel is de schoolkrant van basisschool Heilige Familie in Lier (België)

Transcript of Kattebel april 2010

Page 1: Kattebel april 2010

p.1

het leven zoals het is ... in onze school | jaargang 7 | nr.3 - maart 2010 | een uitgave van de ouderraad i.s.m. de school

De voorlaatsteDit is de voorlaatste Kattebel. Nog eentje bij het laatste rapport en dan zit dit schooljaar er weer op. Maar in het laatste trimester staat er nog heel wat op stapel, niet in het minst het schoolfeest, dat volledig draait rond de voorbije 100 jaar. Daar kij-ken we alvast met z’n allen naar uit!Ontdek je in deze Kattebel een fout of heb je een andere opmerking, aarzel niet en stuur een e-mail naar [email protected]

In deze KattebelFoto’s carnaval p.4K3 naar de bakkerij p.6Kruiswoordpuzzel p.7En nog veel meer...

4A en 4B naar de bib!We zijn met 4A en 4B op bezoek geweest in de bib. We kregen daar een rondleiding. Dat had ik echt nodig. Ik was nog nooit in de biblio-theek geweest. Na de rondleiding mochten we een boek kiezen. Ik vond dat moeilijk, ik heb zeker ze-ven boeken vastgehad. Uiteindelijk heb ik Harry Potter en de geheime

kamer genomen. Het is een span-nend boek.

Dolf 4B

We zijn met het vierde leerjaar naar de bibliotheek geweest. We kregen een rondleiding. Daarna mochten we twee boeken kiezen. Het was zeer leuk.

Caro 4B

Ben jij een boekenbeest?Ben je dol op avontuur, of lees je alleen maar verhalen om te lachen? Of misschien weet je het nog niet zo goed... Doe de test op www.boekenbeesten.be Zo kom je meteen te weten welke van de negen Boekenbeesten het beste bij jou past.

Dit krantje werd mogelijk door de financiële steun van : Tovinal bvba, Grote Baan 83A, Hulshout ; Booze place, Berlarij 26-28, Lier ; Citroën Garage Bal, Mechelsesteenweg 260, Lier ; Brasserie De Smissche, Mechelsesteenweg 198, Lier ; Dancing De Volmolen, Molenstraat 60, Lier ; Drukkerij De Bie, Nijverheidstraat 6, Duffel.

SchoolfeestDit schooljaar is ons schoolfeest wel heel erg bijzonder. We surfen samen door 100 jaar (school-)ge-schiedenis. Geniet van ijsjes, hot-dogs of een broodje kaas of hesp én van de optredens van onze leer-lingen. Er worden ook spelletjes voorzien en kindergrime.

waar?Kesselsesteenweg

wanneer?29 mei 2010, het begin- en einduur staan nog niet vast.

Page 2: Kattebel april 2010

p.2

Carnaval 12 februari was het carnaval. We hebben Venetiaanse maskers ge-maakt. We hebben met stof ook nog een mantel gemaakt voor over ons kleedje.Dat was leuk!

Lakisha, 4B

Op 12 februari was het carnaval. Er waren heel veel verschillende thema’s: kikkers, olifantjes, ridders, robots, … Wij hadden maskers zo-als ze dat in Venetië ook doen. Na de stoet speelde meester Johan op de speelplaats liedjes zoals de vogeltjesdans. De kleutertjes heb-ben ook een dansje gedaan. Na het dansen gingen we naar onze eigen klas en daar kregen we een wafel en chocomelk. Het was een leuke dag!

Jitse, 4B

Vrijdag 12 februari was het carnaval op school en iedereen mocht zich verkleden. Elke klas had een ander thema, zoals de twee vijfdes. Wij deden net alsof we modeontwer-pers waren en ontworpen zelf onze kleding. Er was een grote stoet die rond de school ging: eest vertrok-ken we aan de school in de Pas-toriestraat dan gingen we verder naar de Beemdstraat en zo naar de Kesselsesteenweg door de zwarte poort terug op de speelsplaats aangekomen moesten we nog eens de hele toer doen in de bij-tende kou. Toen we dan nog eens terug waren kregen we chocomelk en een wafel. Iedereen was er: de kleuters. Van de kleinste tot de al-lergrootste! Iedereen had heel veel plezier en op het einde mochten alle ouders die waren komen kijken op de speelplaats komen dansen en springen om het warm te ma-ken!!!

Amira, 5b

Foto’s van de carnavalstoet vind je op de middenpagina van deze Kat-tebel en op www.fali.be

Ondersteboven5A maakte deze prachtige die-rentekeningen ondersteboven. Hoe ze dan hun potlood heb-ben kunnen vasthouden? Mis-schien met hun tenen?

Lennert

Amber

Marie

Hannah

Page 3: Kattebel april 2010

p.3

En in het eerste?

Uitstap naar het sprookjes-huis (Deurne) in januariDe vertelfee nam ons mee naar een wonderlijke wereld van betoveren-de kamers, geheime boodschap-pen, vergeten toverspreuken en eeuwenoude sprookjes…De verbeelding van de kinderen werd op maximum gezet!!

LetterfeestNa een trimester hard leren, oefe-nen, oefenen en nog eens oefenen hebben we het behalen van ons ‘Letterdiploma’ gevierd op 27 janu-ari met zang, voordracht, dans… Onze mama’s en papa’s konden zelf beluisteren met welke leuke liedjes we onze woorden en let-ters oefenden. We speelden zelfs in groep onze letterbingo!Proficiat aan al onze bengels van het 1ste en nog veel plezier met het ‘letteralfabet’!!

Winkelen in de Delhaize Op 11 maart mochten de kindjes van het 1ste zelf winkelen! Iedereen mocht van zijn mama of papa een kleinigheidje kopen. Zo konden we in de klas echte boodschappen-lijstjes maken en zelf in de winkel op zoek gaan. Natuurlijk moesten we ook zelf betalen! Een hele leuke ervaring!

Alle foto’s vind je op www.fali.be

beeld: learnsomethingeveryday.co.uk

Sorteren op SchoolOnze school heeft verschillende kleuren vuilbakken. Op een paar groene vuilbakken staat er een prentje van fruit op. Dat betekent dat je in die vuilbak fruit moet gooien. Sommige kinderen doen dat niet maar daar hebben we een oplossing voor. De kinderen van het vijfde en zesde leerjaar hebben daarvoor een toneeltje gemaakt. Heel leuk! En de juffen hebben ook een prent gemaakt zodat je het ze-ker niet vergeet!

Cato, 4B

American GamesWe zijn op 8 februari 2010 met het 5de leerjaar American games gaan spelen in de stedelijke sporthal van Lier. We zijn erheen gegaan met de bus. En we moesten er om 12:30 zijn. Er waren ook nog andere scholen. We speelden verschillende spel-letjes. Er waren veel balspelletjes bij, zoals: basketbal, baseball,…Het waren Amerikaanse sporten die we hier in ons land niet veel te-genkomen. Na die superleuke dag moesten we terug naar school. We kwamen rond 16:00 uur terug aan op school met de bus.

Charlotte & Emma, 5b

De foto’s vind je op www.fali.be

Page 4: Kattebel april 2010

p.4

Carnavalstoet op 12 februariAlle foto’s vind je op www.fali.be

Page 5: Kattebel april 2010

p.5

Page 6: Kattebel april 2010

p.6

K3 naar de bakkerijOp 16 maart brachten de kleuters een bezoek aan bakkerij Peeters

Alle foto’s vind je op www.fali.be

Gekke hoeden in de Kriekenstraat

CarnavalEen paar weken voor carnaval werkten we aan onze carnavalkle-ren. Onze juf had verteld dat het thema ‘mode’ was. Ik had een roze t-shirt met een paar bloemen op. En natuurlijk ook een broek. Het was heel leuk, maar ik heb wel een paar keer in mijn vinger geprikt.Op 12 februari vierden we carnaval. Ik had mijn kleren aan en natuurlijk had ik schmink op. Mijn haar was in een staart en dan heeft onze juf het helemaal omhoog gestoken met de kam.Het was wel een beetje koud, maar dat merkten we niet omdat we zo hard gilden, enz. We moesten twee toeren rond de school doen. Na die toeren hebben we op de speel-plaats nog wat dansjes gedaan. En een chocomelk gedronken en een wafel gegeten. Mmmm, het was heel lekker! Deze carnaval zal ik nooit meer vergeten! Dus zeker komen kijken volgend jaar!

Lynde, 5A

Onze juf had verteld dat we iets rond het thema ‘mode’ gingen ma-ken voor carnaval. We maakten allemaal ons eigen ontwerp. We hadden slechte of oude kleren bij en natuurlijk ook versiering. Som-mige kinderen van de klas hadden naald en draad bij.Ik had van Lynde een vestje ge-kregen en ik heb er strikken op genaaid. Ik heb de ene mouw eraf geknipt. Ik heb ook een t-shirt ver-sierd met glitterstiften en in mijn

smalle, zwarte broek knipjes ge-daan. Het duurde misschien wel 3 weken voordat iedereen klaar was.12 februari was de dag aangebro-ken. Sommige kinderen waren ’s middags naar huis gegaan om zich klaar te maken. We gingen met heel de klas naar boven om ons om te kleden en ons haar mooi te doen. Dat deed onze juffrouw. We hebben ons ook geschminkt. Dan zijn we naar de speelplaats ge-gaan. Daar stonden alle klassen te wachten in de kou. Er was ook

muziek op de speelplaats en iedere klas kreeg een plaats in de stoet. We vertrokken in een lange rij.Er zijn heel wat mensen komen kij-ken. We deden twee toeren door de straten. Dan kwamen we weer aan op de speelplaats. We kregen iets om te eten en te drinken en we moesten ook dansen om het lekker warm te krijgen.Daarna gingen we terug naar de klas om onze zakken te pakken en begon de vakantie!

Lisa, 5A

Page 7: Kattebel april 2010

p.7

Een liedje uit K3

PaaspuzzelHorizontaal4. ander woord voor sterrenkijker7. hoofdstad Vlaams-Brabant9. waar staat Manneke Pis ?10. bekendste jeugdcentrum van Lier11. van welke vrucht wordt wijn gemaakt ?14. land met hoofdstad Madrid16. naam van bekende dolfijn18. herdenking verrijzenis van Jezus

Verticaal1. geel en rood mengen geeft .....2. waterloop in Lier3. prinses die 100 jaar sliep5. rivier in Antwerpen6. ongeduldig heen en weer lopen8. als je spoort dan neem je de .....12. bevroren water13. het nieuws bij Ketnet15. 300 seconden is hoeveel minuten ?17. dier dat van kleur kan veranderen

2 op 3 TSO’ers studeert verderIets minder dan 1 op 3 schoolverla-ters uit het TSO gaat na zijn of haar opleiding op zoek naar een job. Ze hebben mooie vooruitzichten op de arbeidsmarkt. De overige twee derde studeert verder. De meesten (60%) kiezen voor een professionele bachelor, een kleine 10% kiest voor een masteropleiding. In beide groepen studeert meer dan de helft succes-vol af.TSO’ers die na hun secundair on-derwijs de stap zetten naar het ho-ger onderwijs, en dat zijn er toch heel wat, zijn allesbehalve kans-loos.De meesten kiezen voor een pro-fessionele bachelor, maar ook een masteropleiding is een mogelijk-heid. Kiezen voor technisch onder-wijs houdt veel opties open. Een goede job vinden is er één van, maar een TSO-diploma is ook een mooie opstap naar het hoger on-derwijs.

Bron:VDAB

Page 8: Kattebel april 2010

p.8

ActiviteitenkalenderApril ‘10maandag 19 april: ..................voorstelling project “Wakannekik“ 3de en

4de leerjaarwoensdag 21 april: ................fietsreparatiedonderdag 22 april: ...............zwemmen 4de, 5de en 6de leerjaardonderdag 29 april: ...............zwemmen 1ste, 2de en 3de leerjaar

Mei ‘1003 tem. 07 mei: .....................verkeersweekdinsdag 04 mei: ..................... levend verkeersparkwoensdag 05 mei: .................autoluwe schooldagdonderdag 06 mei: ................schoolreis Kriekenstraatdonderdag 06 mei: ................ theateruitstap 3de en 4de leerjaardonderdag 06 mei: ................zwemmen 5de en 6de leerjaar10 mei tem. 12 mei: ...............plattelandsklassen 1ste en 2de leerjaardinsdag 11 mei: .....................“We zingen een dak op de wereld” 5de en

6de leerjaarwoensdag 12 mei: .................sport : voetbal in Emblem voor 5de en 6de

leerjaardonderdag 13 mei: ................vormselvrijdag 14 mei: .......................vrijafdinsdag 18 mei: .....................sportdag 4de, 5de en 6de leerjaardonderdag 20 mei: ................zwemmen 4de, 5de en 6de leerjaarvrijdag 21 mei: ....................... rapportzondag 23 mei: .....................eerste communiemaandag 24 mei: ..................vrijafwoensdag 26 mei: .................sport : netbal voor 5de en 6de leerjaar in St-

Ursuladonderdag 27 mei: ................ roefelhuwelijk 4A en 4Bdonderdag 27 mei: ................zwemmen 1ste, 2de en 3de leerjaarzaterdag 29 mei: �����������������schoolfeest

Juni ‘10donderdag 03 juni: ................zwemmen 4de, 5de en 6de leerjaardonderdag 10 juni: ................zwemmen 1ste, 2de en 3de leerjaarwoensdag 16 juni: .................openklasdag voor nieuwe kleutersdonderdag 17 juni: ................zwemmen 4de, 5de en 6de leerjaardonderdag 24 juni: ................zwemmen 1ste, 2de en 3de leerjaarmaandag 28 juni: ...................afscheidsviering 6de leerjaardinsdag 29 juni: .....................oudercontact + rapportwoensdag 30 juni: ................. laatste schooldag

Familienieuwsgeboorte:3/12/2009: Dante, zoontje van juf Kizzy (ambulante leerkracht)30/01/2010: Len, broertje van Vin-ce Rypens (K1)11/02/2010: Louis, broertje van Michelle Slootmans (K1)

overlijden:4/12/2009: Fien Vleugels, over-grootmoeder van Kobe (K4), Milo (2A) en Linde (4B) Van Aelst en grootmoeder van de echtgenoot van juf Ingrid (K2)17/12/2009: Jozef Van Orshae-gen, papa van Dylan Van Orshae-gen (2A)19/12/2009: Ludovica Casteels, overgrootmoeder van Fien (K3) en Tuur (1B) Stroobants23/12/2009: Irma Driessens , over-grootmoeder van Thijs Van de Put-te (K2) en grootmoeder van juf An Van Dessel (5A)28/2/2010: Rosa Van Haken, over-grootmoeder van Yordi (K3) en Yo-ren (2B) De Laet9/3/2010: Annie Eysermans, groot-moeder van Mila (K3) en Yanis (2B) Schiettecatte

ColofonBedankt!Dank aan iedereen die teksten, te-keningen en foto’s aanleverde.De volgende KattebelDe volgende Kattebel krijg je bij het oudercontact op 29 juni� Wil je iets laten verschijnen? Bezorg het dan ten laatste op 14 juni aan juf An Van Dessel of via e-mail op kattebel@live�be. Teksten liefst in de e-mail zelf typen/plakken met zo weinig mogelijk opmaak.Vergeet ook zeker jullie tekenin-gen en schilderijen niet. Je scant ze in en mailt ze of bezorgt ze op USB-stick als ze te groot zijn. Geen scanner? Geen probleem, stop ze in een stevig kaftje en vermeld naam, klas en omschrijving. Je krijgt alles altijd netjes terug.

Surftip

MachinariumMachinarium is een computerspel zon-der tekst of gesproken dialoog, maar mét prachtige decors en sfeervolle muziek. Je bent een klein robotje dat een robotstad moet redden van de ondergang en daar-bij vooral je hersens moet gebruiken. Je kan online al een demo spelen, het hele spel kost €14 ($20).

http://www.machinarium.net/