Ilion Sprintje Maart 2010

19
‘t Sprintje Afz: A.R.V. ILION ZOETERMEER , Postbus 7056 , 2701 AB Zoetermeer Marije Langen(hss) en Jan-Peter Larsen(hoog) Nederlands Kampioen

description

Maandelijks clubblad van arv Ilion uit Zoetermeer

Transcript of Ilion Sprintje Maart 2010

Page 1: Ilion Sprintje Maart 2010

‘t SprintjeAfz: A.R.V. ILION ZOETERMEER , Postbus 7056 , 2701 AB Zoetermeer

Marije Langen(hss) en Jan-Peter Larsen(hoog) Nederlands Kampioen

Page 2: Ilion Sprintje Maart 2010

START HET NIEUWESEIZOEN MET FITNESSEN AEROBICS BIJ....

Oostwaarts 74(naast de bioscoop)

079 - 341 44 13www.sportyclub.nl

Vraag naar onze aanbiedingen

Page 3: Ilion Sprintje Maart 2010

Inleveren kopijDe redaktie ziet graag kopij voor het voor het volgende clubblad uiterlijk

woensdag 31 maartDe inleverdatum voor ‘t Sprintje is altijd de laatste woendag van de maand

Kopij en foto’s mailen naar:[email protected] kopij alleen mailen in Word of TXT.

1

www.ILION.nl

Aan dit clubblad werkten mee:

Ko Doncker Ans de Jonge Rob van Beek Eric van den Brink Hans Hubers Adri Vergalen Aafke Halma Kees Boerkamp Arjan Knollema Vincent Bergman Pelle Rietveld Jorn Bakker Div Fotografen

Bladmanager: Kees Franken

Spreuk van de maand:

`Mensen zijn niet lastig,

mensen zijn verschillend.

Dat is best lastig`

De CoachIk had mij een ander onderwerp bedacht voor het voorwoord. Met de aankomende gemeen-teraadsverkiezingen, een gevallen kabinet en mijn lichte voorkeur voor een politiek getint onderwerp had ik stof genoeg. Helaas moet dit wachten. De gemeenteraadsverkiezingen zal ik achteraf wel becommentariëren. Hoewel één zaak me toch even van het hart moet: kijk even voordat u stemt naar de sportparagraaf van de lokale partijen. Belangrijk is te weten wat de opstelling is van de lokale partijen met betrekking tot de sport in het algemeen, en de herinrichting van het Van Tuyll-sportpark in het bijzonder. Zoals u weet is er een verbindings-weg gepland door onze kleedkamers, waarbij in eerste instantie gemakshalve over het hoofd is gezien dat behalve de hockey ook Ilion vervangende kleedruimte moet hebben. Gelukkig is het besluit aangehouden, dankzij een vlammend betoog van onze voorzitter Ko tijdens de raadsvergadering en de ondersteuning van een tweetal lokale politieke partijen. De strijd is nog niet gestreden en ú kunt nu daadwerkelijk invloed uitoefenen door het juiste stemgedrag.

Ook de landelijke politiek moet het even zonder mijn commentaar stellen. Maar ik vermoed dat ik nog ruim de tijd krijg om daarover te spreken. Tot 6 juni in elk geval en zoveel langer als nodig is om tot een nieuw kabinet te komen. Bijna alle opties zijn open en ik heb al een parodie vernomen op het woord ‘draaideurcrimineel’.

Nee, voor dit voorwoord is slechts één onderwerp mogelijk: De Coach. Na de dramatische 10 km van Sven Kramer op de Olympische Spelen wil ik de rol van de Coach eens onder de loep

nemen. De Coach heeft een speciale functie in de sport. Hij bege-leidt een sporter bij zijn prestaties. Hij heeft een totaal andere rol dan een trainer: voor een trainer is het duidelijk; er moet op termijn een bepaalde prestatie wor-den geleverd en het is aan de trainer om zijn deskundigheid aan te wenden een sporter daar te brengen: op het juiste moment op het juiste niveau.

Maar als de sporter dan op dat niveau is, dan komt de Coach in het geding. Hij begeleidt de sporter zodanig dat de opgedane trainingsarbeid ook feitelijk wordt omgezet in de beoogde prestatie. De crux zit hem in de term begeleid. Het zit meer in de adviessfeer. De sporter kán doen wat de Coach zegt, maar hij blijft autonoom in zijn beslissingen. Bij topsport (maar niet alleen daar) ligt de zaak genuanceerd. Door de vaak jarenlange samenwerking is er een zoda-nige band gesmeed tussen de Coach en de sporter dat de sporter op enig moment de adviezen van de Coach blindelings( nee, dat zeg ik niet goed, ik bedoel: vol vertrouwen) opvolgt. En als de Coach zich dan vergist …..enfi n, ik denk dat u het allemaal heeft gezien.

Zonde en jammer. Voor de sporter, maar die krijgt wel weer een kans. Voor de Coach, die de vergissing voor altijd met zich mee zal dragen.

Laten we daarom veel respect tonen voor het zware vak van de (Ilion)coach, de komende periode ……..

Ad KlokLid Sectie Communicatie, Sponsoring & Public Relations.

Reageren? [email protected]

Algemene Leden Vergadering Donderdag 15 april

20.30 u. in de kantine

Algemene Leden Vergadering Donderdag 15 april

20.30 u. in de kantineMaart 201039e jaargang, nummer 3

Page 4: Ilion Sprintje Maart 2010

3

Van

het

best

uur

Maandagavond 12 april: Huldiging van de 2009 Kampioenen

Het lijkt alweer lang geleden maar in 2009 zijn er twaalf Ilion atleten (van master tot en met junioren C/D) die een NK titel in de wacht hebben gesleept. De gemeente Zoetermeer wil alle kampioenen van Zoetermeerse verenigingen in het zonnetje zetten tijdens het jaarlijkse Sportgala op maandagavond 12 april in het Stadstheater.

De volgende Ilionezen (in willekeurige volgorde) zullen hiervoor persoonlijk door de gemeente worden uitgenodigd: Cindy van der Burg-Bolleboom, Alje Kuiper, Frank Larsen, Ludo van der Plaat, Patrick Geluk, Timo de Water, Bryan Hage, Gabriella Dwomoh, Kim Korving, Miquella Lobo, en Naomi Sedney. Ook zal tijdens dit gala de sportman/-vrouw/-talent en –ploeg worden gekozen. In februari hebben we de meisjes junioren C ploeg als kandidaat sportploeg van het jaar en Jesse van Burg als kandidaat sportman van het jaar naar voren geschoven. Of ze daadwerkelijk tot de laatste 3 genomineerden zullen behoren, zal in de loop van maart door een onafhankelijke commissie bekend worden gemaakt. Kijk voor meer informatie op

http://www.sportgalazoetermeer.nl/

Let op: het sportgala is voor iedereen gratis toegankelijk, dus maak plaats in je agenda en laat de Ilion sound door het stadstheater klinken. We zijn immers al jarenlang de hofl everancier van kampioenen en dat zullen de aanwezigen weten ook!

Lex de Ruiter, Bestuurslid / Commissie Communicatie, Sponsoring & PR (CCSPR)

Hjuko

DwPNfeB3b

tlWvw

LC

Op 9 februari jl. kwam de Commissie Samenleving van de gemeenteraad bij elkaar. Eén van de agendapunten was onder andere de bouw van was- en kleedgelegenheden van een aantal sportverenigingen. In de laatste bijeenkomst van de gemeenteraad (waar zo veel leden van Ilion bij aanwezig waren) gaf de raad het college van B&W unaniem de opdracht om een nieuw voorstel uit te werken. Dit nieuwe voorstel, waarbij voorzien wordt in een nieuwe was- en kleedgelegenheid voor Ilion heeft het met instemming van alle fracties gehaald. Dat betekent dat het voorstel maandag 1 maart als “hamerstuk’ door de gemeenteraad komt. In de plannen die ik gelezen heb staat dat Ilion uiterlijk 2011 kan rekenen op een nieuw te bouwen was- en kleedgelegenheid. Zeer waarschijnlijk wordt de nieuwe accommodatie aan de hal en de kantine gebouwd. Nogmaals wil ik benadrukken dat de massale aanwezigheid van de leden van Ilion bij die laatste vergadering van de gemeenteraad indruk heeft gemaakt en beslist heeft geholpen bij de besluitvorming van de raad. Een heel prettige bijkomstigheid is dat de raad voor de gemeenteraadsverkiezingen dat besluit genomen heeft: dat betekent dat -hoe de uitslag van de verkiezingen ook is, zo is mij verzekerd- de plannen door gaan. We houden u op de hoogte van verdere ontwikkelingen.

In de laatste (extra) bestuursvergadering is de advertentie van Leefbaar Zoetermeer aan de orde gekomen. Een klein aantal mensen heeft bezwaar gemaakt tegen een advertentie in ons clubblad met een politieke strekking. Het bestuur heeft besloten dat dergelijke advertenties niet in ons clubblad meer worden opgenomen.

Graag wil ik bij dezen Jan Peter Larsen (2.19 m hoog), Marije Langen (12.24 ver met HSS) feliciteren met hun behaalde gouden medaille op het NK en Timo de Water met zijn zilveren plak op het NK zevenkamp voor junioren.

Ko Doncker, voorzitter

d 2009 K i

Page 5: Ilion Sprintje Maart 2010

Dorpsstraat 182 C • 2712 AR Zoetermeer079-3190999 • www.ski-outdoorgoos.nl

NORDIC WALKING,LEKI TESTCENTER

TEGEN INLEVERING VAN DEZE ADVERTENTIE :

10%OP DE HELE COLLECTIE!

KORTING

Zoetermeer • Olof Palmelaan 15 • 079-3200522 • www.groenrijk.nl

Ook voor ontwerp, aanleg en

onderhoud van uw tuin,

zowel voor particulieren als

voor bedrijven.

Wij zijn geopend op:ma. 10.00 - 18.00 uurdi.-woe. 09.00 - 18.00 uurdo.-vrij. 09.00 - 21.00 uurza. 09.00 - 17.00 uur

Topsporters op groengebied

Ook voor alle sportievelingen inen rond Zoetermeer heeftGroenRijk alles.Ik zal even voorstellen wie wijzijn. GroenRijk richt zich op alletuinliefhebbers. Bij ons kunt uterecht voor gezellige trendsvoor in en om het huis, zoalspotterie, sierbestrating, tuinhouten beplanting.Dus sporters sport verder inuw tuin en maak er uw eigenparadijsje van.

Medische Sport Commissie

Fysioherapeuten:Je kunt een afspraak maken voor het blessurespreekuur bij;

Betty van der Plaat T 079 - 3165784(spreekuur op donderdagavond)Roberto Ruiz T 070 - 3901979(consult in overleg)tarief € 7,- per consult

Sportmasseurs:Je kunt een afspraak maken voor sportmassage bij;Frank Larsen T 079 - 3200850Monique Geldof T 079 - 3615988Hetty van Dijk T06 - 13669720Email: [email protected] Senten T 079 - 3315349(massage niet op dinsdag)tarief € 7,- per ½ uur

Diëtist: Marije [email protected] - 21392900

4

Page 6: Ilion Sprintje Maart 2010

5

Pupille

nHallo meisjes en jongens,Gelukkig kan ik deze keer weer wat meer vertellen over wedstrijden die bezocht werden door Ilion – Pupillen.

Op zaterdag 30 januari waren er 5 kinderen naar de Ookmeerhal in Amsterdam, waar Phanos een wedstrijd organiseerde.Vooral op de 600 meter werden er nogal wat prijzen meegenomen. Of er ook aan de estafette meegedaan werd weet ik niet, ik kon het nergens vinden.

De uitslagen: 40 m. ver kogel Plaats 600 m. PlaatsJongens Pup. BKaj Schneiders 7.0 pr 3.32 pr 4.58 pr 4 2.28.6 pr 5Kjell Haars 7.1 pr 2.88 pr 3.97 pr 9 2.46.2 pr 20Sander Koning 7.4 pr 2.80 pr 3.86 pr 13 2.26.0 pr 3

50 m. hoog kogel Plaats 600 m. PlaatsMeisjes Pup. A-1Denise Bosch 8.8 pr 1.00 pr 4.05 pr 17 2.17.8 pr 3

50 m. ver kogel Plaats 600 m. PlaatsJongens Pup. A-1Alessio v/d Straaten 8.4 pr 3.37 7.46 pr 6 2.08.6 pr 1

En op diezelfde dag gingen de zusjes Alzate naar Utrecht, waar een wedstrijd van Hellas was. Ook daar was een 600 m. bij. 60 m. hoog kogel Plaats 600 m. PlaatsMeisjes Pup. A-2Linda Alzate Ramirez 10.19 1.20 pr 6.86 6 2.05.2 2Pamela Alzate Ramirez 10.87 0.95 5.76 17 2.21.3 7Jessica Alzate Ramirez 12.77 0.75 4.13 24 2.47.2 10

Op zaterdag 6 februari was het een drukke dag.Allereerst was er de 5e cross in Alphen a/d Rijn. Omdat het ook de laatste cross van de crosscompetitie was werden ook de herinneringsmedailles en de bekers uitgereikt. En al was het aantal Ilion deelnemers dan wel niet zo groot, er gingen toch weer heel wat prijzen mee naar Zoetermeer.Dus nog 2 rijtjes erbij, de cross in Alphen en de Eindplaats.

7 nov. Boskoop

21 nov. Reeuwijk

12 dec. Gouda

6 febr.

Jongens Pup. MiniMaurizio van der Straaten 3 - 2 6 4 4Jongens Pup. BBjarne van Straaten 3 3 3 4 2 3Sander Koning 15 6 - 9 5 7Meisjes Pup. A-1Denise Bosch 7 4 2 2 2 2Mieke Brinkman 19 19 - 19 25 19Cynthia Sierat 22 24 20 25 15 20Jongens Pup. A-1Alessio van der Straaten 1 - 1 1 1 1Jochem Kettenis 5 5 8 5 - 5Mischa Lips 7 7 9 7 - 7Wesley van Dalen 12 11 15 - 8 11Gijs van Male 25 24 26 21 - 23Tobias van den Hurk 28 19 30 30 25 26Meisjes Pup. A-2Linda Alzate Ramirez 2 1 1 3 1 1Julia Damen 3 3 2 2 - 3Pamela Alzate Ramirez 6 6 4 4 3 4Jessica Alzate Ramirez 19 20 17 19 17 18Jongens Pup. A-2Ryan Becker Hof 20 21 31 14 - 18Julien Verveer 31 22 32 11 23 19Philip Lach de Bère - - - - 18

En op diezelfde dag was er ook een indoorwedstrijd in onze hal. Voor de jongste pupillen was het niet mogelijk om aan beide evenementen mee te doen, maar voor de A-pupillen ging dat net. 8 Pupillen deden dat dan ook en ik vind het heel knap als je al 1600 meter door de modder gelopen hebt er dan ook nog een wedstrijd achteraan te doen. En als dat dan deze keer niet zo goed ging ben je vast wel teleurgesteld, maar het is al knap dat je mee deed. En haalde je toch nog PR’s ? Super. Van de 170 deelnemers waren er 60 van Ilion.

Page 7: Ilion Sprintje Maart 2010

Spencer

Spencer

O

Spencer

r Training,

r Medical,

O.a. leverancier

24

r Safety,

BENT

I

g

r van: V P L A

4 uur per dag, 7

i

Tel: 079-3431Email:

BHV-opleidingeEHBO opleidingNoodontruimingTeambuildingtra

nformeer naar a

groothandel in E

Verbandkoffers,Peli lampen en kLeatherman muAMBU beademi

7 dagen in de w

mporteur van:

Stephensonst111 (medical), [email protected]

n, van de basisgen s- en calamiteit

ainingen

alle mogelijkhed

Eerste hulp, veil

brancards en fkoffers lti-tools ngspoppen

week on-line b

Concept Soefen- trai

Concept Sbeveiliging(wat de die

raat 10, 2723 RTel: 079-343177nl, Internet: http

opleiding tot en

tenplannen.

den

igheids- en BHV

ixatiematerialen

estellen in onz

moke Systemsning- en testto

moke Screen®

gstoepassingeef niet ziet, stee

RN Zoetermeer77 (training), Fa

p://www.spencer

met de opleidin

V materialen

n

ze internet wink

s® rookgeneraoepassingen.

® mistgeneraton elt hij niet)

ax: 079-343114 r.nl

ng Hoofd/Coörd

kel

atoren, voor o.a

oren, voor

dinator BHV

a.

6

Page 8: Ilion Sprintje Maart 2010

De uitslagen, met weer heel veel PR’s : 40 m. hoog bal Plaats Meisjes Pup. MiniAnnyka Wanders 8.58 pr 0.70 pr 7.52 pr 1Megan Sedney 9.56 pr 0.65 pr 5.32 pr 2

Jongens Pup. MiniMike Enger 8.84 pr 0.70 pr 15.63 pr 3

Meisjes Pup. CSarah Kuperus 7.51 pr 0.90 pr 12.65 pr 3Marit Janssen 7.85 0.90 pr 9.10 6Kate van Driel 8.36 pr 0.85 pr 10.03 pr 8

Jongens Pup. CWesley Natte 7.46 pr 1.00 pr 20.35 pr 1Thomas v/d Voort 7.76 pr 0.90 pr 13.62 pr 3Freek Brinkman 7.97 0.85 pr 17.12 pr 4Nigel Steenwinkel 8.29 pr 0.65 pr 13.53 pr 8Sven Kievit 8.84 pr 0.65 pr 15.59 pr 10

40 m. ver kogel Plaats Meisjes Pup. BZoë Sedney 6.93 pr 3.28 pr 3.31 5Marieke Vlek 7.97 2.82 pr 3.82 15Yara van Toor 7.70 pr 2.48 pr 3.31 ev. 16Dewi Jo 8.18 pr 2.80 pr 3.33 pr 17Jente Catsburg 8.12 2.56 pr 2.93 pr 21Julia Rijnenburg 8.82 pr 2.23 pr 3.67 pr 23Miriam Saarberg 8.10 pr 2.18 pr 2.39 pr 24Carolien Vat 8.98 pr 2.18 pr 2.82 pr 25

Jongens Pup. BKaj Schneiders 7.20 pr 3.35 pr 4.96 pr 6Milan Wattimena 7.66 pr 2.83 pr 4.48 pr 15Kjell Haars 7.57 3.02 pr 3.60 16Joeri Bregman 7.88 pr 2.69 pr 4.18 pr 19Jasper Kramer 8.13 pr 2.32 pr 3.13 22Daan van der Sluijs 8.39 ev. 2.28 pr 2.65 23

60 m. hoog kogel Plaats Meisjes Pup. A-1Denise Bosch 10.55 pr 1.00 ev. 4.21 pr 8Maxime Strijbos 11.33 pr 1.00 pr 4.46 pr 10Cynthia Sierat 10.99 pr 0.95 pr 3.98 pr 11Eline Blok 11.91 x 4.09 13

60 m. ver kogel PlaatsMeisjes Pup. A-2Eva Verbeek 10.32 pr 3.48 pr 7.01 pr 8Lysette Wanders 9.78 3.39 pr 5.70 pr 9Linda Alzate Ramirez 10.55 3.45 7.05 10Julia Damen 10.34 3.57 pr 4.97 pr 12Pamela Alzate Ramirez 10.82 3.26 6.32 15Eva Catsburg 10.21 pr 3.09 pr 4.79 16Denise Zaat 10.96 pr 3.13 pr 5.18 pr 18Romy Corver 10.59 3.24 pr 4.16 19Marjolein Kramer 13.04 2.23 6.35 pr 22Jessica Alzate Ramirez 12.74 2.58 pr 4.57 23Jongens Pup. A-2Dani Tuur 9.10 pr 4.25 pr 7.41 pr 1Bas Janssen 10.48 3.34 pr 7.83 pr 12Julian de Knoop 9.85 pr 3.52 pr 5.45 pr 13Max Zwijnenberg 10.58 pr 3.14 pr 6.53 pr 16Mats Fokken 10.48 pr 2.86 pr 5.07 17Marnix van Eijck 10.80 pr 3.10 pr x 23Jacco v/d Dobbelsteen 12.86 pr 2.25 pr 3.58 pr 24

De dag erna, op zondag 7 februari, deed Linda Alzate Ramirez mee aan de Finale van de 1K run in Apeldoorn tijdens het NK voor Senioren. Ze liep de 1000 meter daar in 3.36.46 min. en dat is weer een mooi PR.Dan was er ook nog een indoorwedstrijd op 21 februari in Utrecht waar 6 pupillen heen gingen.

Uw

lich

aam

en

gees

t in

dyna

mis

ch e

venw

icht

Sportmassage, Triggerpointtherapie, D

orntherapie, Ontspanningsm

assage, Stoelmassage (voor bedrijven), H

otStone massage, B

reussmassage, C

ounselling, Coach

HomeostasePraktijk voor Massage,Counselling & Coaching

Particulieren

SportmassageTriggerpointtherapie

DorntherapieOntspanningsmassage

StoelmassageHotStone massage

BreussmassageCounsellingCoaching

Bedrijven

StoelmassageTriggerpointtherapie

CounsellingCoaching

Verkooppunt vanBiofreeze

Volatile productenTichelberg 15

2716 LL Zoetermeertel. 06-52455048

[email protected]

Zij behaalden geen prijzen, maar wel veel PR’s. 50 m. ver kogel Plaats Jongens Pup. BSander Koning 9.30 pr 3.02 pr 3.92 pr 10

60 m. ver hoog Plaats Meisjes Pup. A-2Linda Alzate Ramirez 10.32 3.30 1.20 ev. 12Lysette Wanders 10.04 3.30 1.05 pr 14Romy Corver 10.39 1.00 3.31 pr 19Pamela Alzate Ramirez 10.60 1.00 3.22 22Jessica Alzate Ramirez 12.94 2.45 0.85 pr 31

Medaille-klassementHier natuurlijk nu wel heel veel veranderingen na 2 indoorwedstrijden. Er staan nu 63 kinderen met punten op de lijst, dus ik hoop op 17 maart met de Indoorspelen zeker 100 medailles uit te kunnen delen.

Als we kijken naar de Top 17 staan Kaj Schneiders en Sander Koning bovenaan met 100 punten !

95 punten – Denise Bosch80 punten- Alessio v-d Straaten en Jessica Alzate R.75 punten – Kjell Haars70 punten - Linda Alzate R.60 punten – Cynthia, Eva V., Joeri, Julia, Milan,

Miriam, Mischa, Romy C., Sarah en Wesley N.

Ik ben heel benieuwd of dit na 13 maart nog zo is. Op 17 maart is dus de medailleuitreiking. Jullie hebben toch allemaal al wel je briefje ingeleverd om mee te doen ? En ook als je niet aan wedstrijden mee deed krijg je toch een medaille op die dag.

Groeten, Ans

7

Page 9: Ilion Sprintje Maart 2010

FYSIOTHERAPIE NODIG ?OP HERENWAARD 1A VINDT U

Fysiotherapiepraktijk “ VAN MEERWAARDE “

Tel 079-3210061

A.J. van Duijn F.B. van de Beld

Onze specialisaties zijn: * Sportblessure behandeling * Manuele therapie (erkend lid NVMT) * Behandeling van functiestoringen in gewrichten volgens D.A.M meth. (zie onder www.versus.nl de Homepage en DAM-cursus)

De praktijk is geopend van 07.30 – 17.30 u. Andere behandeltijden in overleg. Aanvang behandeling binnen 2 dagen na aanmelding mogelijk. 8

Wintersale ! !Minimaal 20 % korting op winterkleding !!

oa. Odlo - Asics - Saucony - Brooks - Craft - Rogellimuv. Thermo ondergoed Sportbeha’s en accesoires

Niet i.c.m. andere kortingsregels of aanbiedingenCOBALTSTRAAT 20 in ZOETERMEER

(Ilionleden ontvangen 10% korting)

Page 10: Ilion Sprintje Maart 2010

9

Lo

op

gro

ep

enIntegratie opstap

De weergoden waren ons niet goed gezind. We hadden er zin in, maar helaas moest de Noord-AA Polderloop vanwege gladheid worden afgelast. Met de 4 maal 5 km rondjes de week daarop kon het deels worden goedgemaakt, zelfs met een klein zonnetje erbij. Vooral voor de “opstappers” een mooi moment om te bezien hoe zij er voor staan. Vanaf nu hebben we het natuurlijk niet meer over opstappers, daar deze lopers vanaf 20 januari geïntegreerd zijn in de bestaande loopgroepen. En dat is alleen maar beter en leuker. Zo kunnen wij gezamenlijk toewerken naar de echte uitdaging, de CPC loop. Op 9 en 10 maart zullen wij ook weer de pasta avond organiseren zodat we met voldoende koolhydraten aan de start kunnen verschijnen. Hierover zullen jullie binnenkort worden geïnformeerd.

Zoals hierboven al aangegeven zijn we geïntegreerd. Mooi voordeel hiervan is dat de groepen wat groter zijn geworden en we daardoor na afl oop met wat meer mensen nog wat kunnen drinken in de gezellige kantine. Hiervoor hebben we dan wel jullie steun nodig om de kantine te kunnen bemensen. Op de dinsdag en donderdag loopt dit al als een zonnetje mede door de inzet en coördinatie van Adri Vergalen.Om op woensdag ook de kantine te kunnen openen hebben we eigenlijk maar zo’n 13 mensen nodig die bereidt zijn 1 maal per 3 maanden een kantinedienst te draaien. Dat is toch niet veel voor een wekelijks gezellig samenzijn na de voldane arbeid op onze baan.Alles wat hiervoor nodig is staat al op papier, dus alleen de inzet is nodig om dit voor elkaar te krijgen.

Hierbij dan ook de oproep om je aan te melden voor een bardienst per 3 maanden. Mail mij even op [email protected] als je hieraan zou willen meedoen. Indien we voldoende vrijwilligers hebben gaan we aan de slag!!!

Eric

Meer dan 25 jaar lid van Ilion

Op 6 februari was José Steenvoort 25 jaar lid van Ilion (eigenlijk al weer nog wat langer)…, da’s bijna een heel sportief leven bij Ilion. Want dat is wel duidelijk: José is sportief, want anders hou je het niet zo lang uit.

Natuurlijk is ze in 1984 begonnen met lopen. In die tijd was het aanbod van trainingen voor de recreanten of trimmers (zo heette dat toen) niet zo groot. Op dinsdagavond Ben vd Veen in het Westerpark en Martin op de baan op woensdagavond. Op zaterdag was er maar één groep (vergelijk dat eens met vandaag) met wisselende trainers, zoals Ben, Martin, Aad, Ton en Ria.

José koos altijd op haar gebruikelijke rustige manier haar groepen. De langste tijd heeft ze op zaterdag in de groep van ‘Fred’ gelopen. Toen al met Simon en Irene, Anneke, Clemens, en nog vele anderen. Een prima groep! Wat heel bijzonder is aan José, is dat ze in al die 25 jaar ben je volgens mij nog nooit écht geblesseerd geweest. Wel eens een pijntje of zo, maar nooit langdurige ellende. En wat dat betreft is ze een voorbeeld voor veel lopers; door goed naar je lijf te luisteren, goed op te letten wat kan én wat niet kan, kun je dus dik 25 jaar je sport op een gezonde manier beleven!

En dan ookl nog actief als vrijwilliger bij de Dotterbloemloop, maar ook in de kantine en al wat je meer doet in 25 jaar Ilion. Zaterdagmorgen 6 februari hebben we José, met de loopgroep in de bloemetjes gezet en lekker een gebakje op haar gezondheid genomen.

Hans Hubers

Zondag 7-mrt 20 van Alphen 5/10/20 Alphen ad RijnZondag 7-mrt Scheveningen-Zandvoort Marathon 42,2 NoordzeestrandZondag 14-mrt CPC 5/10/21,1 Den Haag

Zaterdag 20-mrt Reeuwijkse Plassenloop 5/10/15 ReeuwijkZaterdag 27-mrt Arcade Halve Marathon 5/10/21,1 NaaldwijkZondag 28-mrt 3 Plassenloop 5 ZoetermeerZondag 28-mrt Dwars Door Dordt Loop 5/10 DordrechtZondag 11-apr Marathon Rott erdam 5/10/42,2 Rott erdam

Volledige kalender 2010 zie: http://www.ilion.nl/ ( > Loopgroepen > Loop agenda)

Loopjes voor de komende maand

Page 11: Ilion Sprintje Maart 2010

10

Arjans crossseizoen

Al jaren doet mijn dochter Sanne aan crosses in de winter, omdat ze daar zo sterk van wordt. Twee jaar geleden vond ik dat ik er ook maar eens aan moest geloven. Wat voor de dochter geldt, geldt immers ook voor de vader. Ik ben mee gaan doen aan de korte cross. Twee kilometer of ietsje langer. Ik dacht dat is een stuk gemakkelijker dan 10 kilometer door de blubber lopen. Dit viel tegen. Hier bleken slechts zeer geoefende snelle jongens aan mee te doen en ik kwam hopeloos achteraan binnen. Mijn eerste reactie was dit doe ik nooit meer, maar nog voor ik naar huis ging kocht ik een stel spikes. Het gaat om een serie van vijf crosses, waarvan je er aan vier moet hebben mee gedaan om in het totaalklassement voor te komen. Dit is me beide jaren niet gelukt. Blessures of andere belangrijkere afspraken hielden me van de benodigde vier afstanden af.Dit jaar besloot ik me daarom niet meer op dat klassement te richten, maar gewoon datgene te doen wat ik leuk vond. In Boskoop stond een estafette op het programma waar ik samen met drie andere vaders de strijd aan bond met onze vier dochters. Het parcours in Boskoop loopt gedeeltelijk door een spruitjesakker wat heel erg blubberig is. Ik liep zelf een goede 1000 meter, maar uiteindelijk verloren wij als vaders conform de planning van onze dochters. André, Ed en ik hadden niet genoeg voorsprong opgebouwd om Henri een kans te geven tegen Lisette.In Reeuwijk besloot ik mij voor het eerst aan een lange cross te wagen. Zes rondjes van 1500 meter dus in totaal negen kilometer over strand (met 3 kunstmatige heuvels) en door klei. Ik was na vier rondjes compleet verzuurd in de kuiten, maar beëindigde het ondanks dat in een tijd van 47.23. Iets minder dan 8 minuten per rondje. Dat viel me niet tegen.Nog voor de jaarwisseling stond de derde cross op het programma. In Gouda dit maal. Hier kon ook een 4400 meter gelopen worden. Een leuk tussenmaatje waar ik me enthousiast op geworpen heb. Een leuk parcours op de geluidswal van de A12 met een pittige heuvel en zelfs een trap. In 20.04.9 bereikte ik uiteindelijk de fi nish, voor waar weer een aardig resultaat.De grote krachtmeting kwam twee weken geleden in Waddinxveen. ik waagde mij aan 7 ronden van 1550 meter, dus in totaal 10850 meter. Ik begon vanwege de afstand vrij rustig en ontspannen en hield dit tempo de hele afstand vast. Over een ijzig parcours liep ik uiteindelijk na 54.08 door de fi nish. Vooral voor deze maar ook voor alle andere crosses wil ik hulde brengen aan mijn spikes. Ik heb hierdoor veel meer grip. Op 6 februari volgde de laatste cross in Alphen aan de Rijn. Dit maal 8 rondjes van ongeveer 1250 meter met een totaal van 9950 meter. Het parcours loopt veel over een grasveld wat door de regen erg zompig was geworden. Achter op het parcours moest er twee maal over een sloot worden gesprongen en zat er nog een fl inke greppel in, waarvan de overkant elke ronde in hoogte leek te groeien. Ik deed 52.58 over het gehele parcours. Voor het eerst deed ik aan alle crosses in een seizoen mee, maar door dat ik in Boskoop en Gouda geen lange cross heb gelopen kom ik weer niet in de einduitslag voor. Gelukkig heb ik er wel erg van genoten.

Arjan Knollema

Nieuws van de LAW-groep

In de afgelopen tijd heb ik samen met Hennie van der Hoeven een gesprek gehad met een aantal bestuursleden over de toekomst van het lange-afstandwandelen bij Ilion. Tijdens deze bijeenkomst constateerden we dat we bij Ilion eigenlijk wel een bijzondere situatie kennen. Want op één en het zelfde tijdstip kun je op de wijze die bij jou past of die voor jou het beste uitkomt, meedoen aan een loopactiviteit. Of je nu hard wilt lopen , sportief wilt wandelen in een rustig of snel tempo of een lange afstand wilt wandelen, alles is mogelijk. Dit maakt het tevens mogelijk om met de hele familie ’s morgens naar Ilion te gaan en om 9.00 uur met je loopactiviteit te starten. Welke andere sport kent dit? Zelfs aan de kleintjes is gedacht, want ook die worden tijdens het lopen opgevangen. De lange-afstandwandellingen nemen hierbij wel een aparte plaats in. Vanwege de afstanden en het feit dat we meestal vanaf een locatie starten die wat verder weg ligt, verzamelen we meestal wat eerder dan de andere Ilionlopers. Ook zijn we meestal weer later terug. Hierdoor zie je ons 1 à 2 keer per maand niet in het Ilion-clubgebouw. Dat proberen we goed te maken door er op de andere trainingen, zowel door de week als op zaterdag, zoveel mogelijk wel te zijn. Het leuke is dat je op plekken in de regio komt, waar je anders niet zo snel zou komen. En dat je vele mooie plekjes in de regio leert kennen. Ook op zaterdag 13 februari was een deel van onze groep weer op

stap. Na een lange periode van rust, mede doordat de geplande wandeling in januari niet doorging, gingen we deze zaterdag weer met elkaar op stap. Door allerlei omstandigheden was de groep gehalveerd, maar dat mocht de pret niet drukken. Omdat de meesten van ons lange tijd geen lange wandeling hadden gelopen, besloten we 15 km te gaan lopen. Geen slechte keus bleek later, want het was nog een winterse dag en op veel plaatsen was het nog verraderlijk glad en moest je voorzichtig lopen. Soms viel er ook nog een beetje sneeuw.De start was deze dag in Den Haag, vanaf de kantine van sportvereniging H.M.S.H. SDS had hier vandaan weer een prachtige wandeling voor ons uitgezet. Vanaf de wijk Morgenstond werden we naar Madestein geleid om vervolgens via park Ockenburg terug te wandelen. Onderweg konden we genieten van winterse taferelen. Op het begin en eind na, konden we de hele tocht in de natuur lopen. Heel bijzonder, als je bedenkt hoe dicht we bij de bebouwde kom liepen. We hebben genoten met elkaar en zien al weer uit naar de volgende wandeling.De volgende wandelingen zullen worden georganiseerd op 6 maart, dan gaan we vanuit Scheveningen wandelen . Op 10 april doen we mee aan de Keukenhoftocht, een tocht die o.a. over de Keukenhof voert.Heb je belangstelling om mee te wandelen of heb je een partner die wel eens mee wil doen, meld je aan bij Aafke Halma, [email protected], dan ontvang je alle informatie over de lange wandelingen via de mail. Je bent van harte welkom. De wandelingen zijn over het algemeen ook geschikt voor de nordic walkers.Aafke Halma

N l i d t d d d t d l d

Page 12: Ilion Sprintje Maart 2010

11

Een ongebruikelijk verzoek: vrijwilligers gevraagd! voor de week van 4 t/m 10 april 2010

Ongebruikelijk omdat het niet rechtstreeks met het sporten bij ILION te maken heeft. Toch een verzoek omdat het maatschappelijke betrokkenheid betreft. Want ………..Naast een recreatieve, sportieve en gezellige vereniging, is ARV Ilion ook een maatschappelijk zeer betrokken

vereniging. Vanuit deze gedachte doet ook dit jaar weer een ILION team mee aan de RoParun.

Wat is RoPa-run nu ook weer?

De Roparun is de langste non-stop estafetteloop, van de lichtstad Parijs naar de waterstad Rotterdam, in totaal maar liefst 534 kilometer!! Zaterdag 22 mei 2010 wordt er vertrokken vanuit Parijs om op maandag, 24 mei 2010 tussen 12:00 uur en 17:00 uur te fi nishen op de Rotterdamse Coolsingel. Het is een unieke hardloopwedstrijd, met een even uniek doel: een initiatief om de zorg voor mensen met kanker enigszins te verlichten. Mensen met kanker, maar ook de mensen uit hun directe omgeving, leveren dagelijks een prestatie, de strijd om deze verschrikkelijke ziekte te overwinnen. Dit is zo mooi weergegeven in het motto:

“Leven toevoegen aan de dagen, waar geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven”.

En dit is dus waar het ILION team 42 voor de 4e keer aan mee gaat doen.Om dit doel te bereiken wordt via sponsoring zoveel mogelijk geld bijeen gebracht voor goede begeleiding van patiënten met kanker. Hiervoor organiseren we acties, sponsorlopen, maar ook een huis-aan-huis collecte in de gemeente Zoetermeer. En wel van 4 t/m 10 april 2010 (het weekend na Pasen). Heeft u in deze week ’s-avonds tussen 18.00u en 21.00u even tijd voor dit goede doel? Meld u zich dan aan als collectant. Wij kunnen uw hulp heel erg hard gebruiken!Aanmelden kan tijdens de koffi e bij Ilion of via email bij:: Kees Boerkamp - [email protected] Oranje - [email protected] Meijer - [email protected]

Maar wat wordt er eigenlijk met het geld gedaan?Wanneer je geconfronteerd wordt met de ziekte kanker blijkt er een steeds grotere behoefte aan (palliatieve) zorg. Het gaat daarbij niet om de medische zorg; die wordt namelijk in het ziekenhuis gegeven, maar om de zorg die erop is gericht in dergelijke situaties de kwaliteit van leven te verbeteren. Het gaat dan vaak om hele praktische dingen zowel op lichamelijk als ook op psychisch en sociaal gebied.Voorbeelden hiervan zijn:

Aanschaf van hoofdhuidkoelers voor diverse instellingen Voor het Familiehuis Daniel de Hoed is een bijdrage verstrekt • voor de jaarlijkse exploitatiekosten van een gastenkamer.Een bijdrage voor de aanschaf van 27 comfortabele stoelen voor de afdeling Hematologie van het Erasmus MC. • Bijdragen aan diverse inloophuizen speciaal voor mensen met kanker. Een bijdrage voor het vervaardigen van pruiken voor kinderen. Bijdrage aan bioscoopvoorstellingen in kinderziekenhuizen. Bijdrage aan een Verwenmiddag voor patiënten. Financiering van het Roparun Centrum Rijnmond

Dit en nog veel meer valt buiten de directe medische zorg en is voor de fi nanciering ervan dus volledig afhankelijk van initiatieven van derden, zoals de RoParun. De Stichting Roparun heeft op 1 augustus 2006 het CBF-Keur ontvangen, wat inhoudt dat donateurs er op kunnen vertrouwen dat er verantwoord met de giften wordt omgegaan.

Alvast bedankt voor jullie medewerking! Kees Boerkamp

ACTIVITEITEN OVERZICHT MAART / APRIL 2010Zaterdag 6 maart Indoor Junioren CD IlionZaterdag 6 + zondag 7 maart NK Cross HellendoornZaterdag 13 maart Indoor Pupillen IlionWoensdag 17 maart Indoorspelen Pupillen IlionZaterdag 27 en zondag 28 maart GriezelGruizel Slaapfeest Pupillen B en C IlionMaandag 5 april Paasvakantie, geen trainingZaterdag 10 april Openingswedstrijd , alle categorieën IlionVrijdag 16 april 1e CD Blokmeerkamp WaddinxveenZaterdag 17 april 1e Pupillencompetitie Reeuwijk 11

ACTIVITEITEN OVERZICHT MAART / APRIL 2010Zaterdag 6 maart Indoor Junioren CD IlionZaterdag 6 + zondag 7 maart NK Cross HellendoornZaterdag 13 maart Indoor Pupillen IlionWoensdag 17 maart Indoorspelen Pupillen IlionZaterdag 27 en zondag 28 maart GriezelGruizel Slaapfeest Pupillen B en C IlionMaandag 5 april Paasvakantie, geen trainingZaterdag 10 april Openingswedstrijd , alle categorieën IlionVrijdag 16 april 1e CD Blokmeerkamp WaddinxveenZaterdag 17 april 1e Pupillencompetitie Reeuwijk

Page 13: Ilion Sprintje Maart 2010

Voor Jan Peter moet de titel wellicht een verassing zijn geweest. Zijn grootste concurrent, Martijn Nuijens, had veruit de beste papieren bij aanvang van de wedstrijd. Jan Peter begon zijn wedstrijd niet overtuigend. Hij maakte zijn eerste foutsprong op 2.10m, terwijl Nuijens die hoogte in één maal haalde. Daarna sprong Jan Peter de 2.13m en 2.16m beiden in de eerste poging, net als Nuijens. Douwe Amels, de jonge atleet van AV Impala, verraste Jan Peter en Nuijens door 2.13 te springen. Op 2.19m had Jan Peter drie pogingen nodig om er goed overheen te komen. Nuijens was duidelijk aangeslagen en haalde zijn derde poging ook niet. Derde werd het talent Douwe, die zich al gekwalifi-ceerd heeft voor het WJK in Canada sprong 2.13m. Bij het hinkstapspringen was Marije Langen de favo-riet. De eerste poging zat ze ver voor de balk waardoor ze veel kostbare centimeters liet liggen. In de tweede poging sprong Marije 12.24m. Gezien de tegenstand die er geboden werd was al snel duidelijk dat deze afstand goed genoeg zou zijn voor de gouden plak. Jesse van Burg, de atleet die al een uitstekend sei-zoen achter de rug heeft in de buitenlucht, blijkt ook indoor goed uit de voeten te kunnen. Tijdens de finale van de 3000m startte Jesse rustig en bleef gedurende 13 ronden midden in het veld lopen. Vijftig meter voor het ingaan van de laatste ronde versnelde hij en liep gemakkelijk naar de 3e plek. Zijn eindtijd was 8:23.37min. Succes voor Ilion was er ook al op zaterdag. Nikki Woudstra sprong bij het hoogspringen een hoogte van 1.78m. Daarmee haalde zijn de derde plaats. Tevreden was de atlete niet met haar hoogte. Ze gaf aan dat de 1.81m er in zat en dit had moeten halen.

Het grootste Ilion succes was er het afgelopen weekeinde misschien wel voor Trainer Jaap van der Plaat. Zijn atleet, Robbert-Jan Jansen (Prins Hendrik), sprong met een hoogte van 5.60m de limiet voor het EK Barcelona. Robbert-Jan liet daarna de lat leggen op 5.76m. Dit zou hem ook nog het Nederlands record opleveren. Helaas mislukte die pogingen. Timo de Water werd vierde, Jorn Bakker vijfde en Joel de Water eindigde als achtste.

JAN PETER LARSEN EN MARIJE LANGEN

Nederlands Kampioen Indoor

JAN PETER LARSEN (HOOG) EN MARIJE LANGEN (HINKSTAP) ZIJN ALLEBEI NEDERLANDS KAMPIOEN INDOOR GEWORDEN AFGELOPEN WEEKEND IN APELDOORN

12

Page 14: Ilion Sprintje Maart 2010

ZATERDAG 13 FEBRUARI VONDEN IN APELDOORN DE NATIONALESTUDENTENKAMPIOENSCHAPPEN PLAATS. IN HET OMNISPORTCENTRUM KWAMENENKELE STUDERENDE ILION-ATLETEN IN ACTIE. GOUDEN PLAKKEN WAREN ERVOOR JORN

BAKKER BIJ HET POLSSTOKHOOGSPRINGEN EN NIKKI MAY WOUDSTRABIJ HET HOOGSPRINGEN.

Jorn (Haagse Hogeschool) moest, samen met Joël de Water (VrijeUniversiteit), lang wachten tot hij in actie mocht komen. Toen zijnwedstrijd kon startte was alleen de ook in Zoetermeer trainende PimJehee (AV Gouda) nog in de wedstrijd. De andere twaalf springershadden de strijd al moeten staken. Jorn begon op 4.76m en eindigdeop 4.86m. 5.00m bleek op dat moment iets te hoog. Joël kreeg tijdenshet inspringen last van zijn hamstring. Hij besloot niet verder deelte nemen aan de wedstrijd.

Nikki May Woudstra (CH Windesheim) haalde vorige week tijdens het NKSenioren een derde plek met een hoogte van 1.78m. Dit keer wilde zevoor goud gaan en kreeg het ook. Met een hoogte van 1.76m won ze metgemak van haar tegenstanders. Graag had Nikki over 1.80 willenspringen, maar dat bleek nog niet mogelijk. Het is voor een atleetaltijd moeilijk om binnen een week na een belangrijk kampioenschapweer volledig scherp te zijn.

Op het hinkstapspringen kwam Berry Koolstra (Haagse Hogeschool) inactie. Hinkstap-wedstrijden worden weinig georganiseerd in de winterin Nederland. Het was voor Berry dan ook zijn eerste echte-

wedstrijd. Die verliep goed. Uit korte aanloop sprong hij 12.65m.Dat was genoeg voor een plek in de finale en een uiteindelijke 7eplek. Hij verbeterde zijn persoonlijk record uit korte aanloop metmaar liefst 25cm. Dit zijn goede vooruitzichten voor de zomer.Sanne Harland (Universiteit Leiden) kwam zowel op de 60m vlak als de60m horden aan de start. Bij de 60m horden, haar specialisme, luktehet niet zo. Ze strandde in de series met een tijd van 9.66sec.Hiermee bleef zij ruim 66 honderdsten boven haar beste tijd. Op de60m vlak ging het beter. Daar snelde zij met 8.35sec. naar de halvefinales, bijna een persoonlijk record. In de halve finale liep zijlangzamer. Met 8.48sec. haalde zij helaas de eindstrijd niet.

NIEUWSBakker en Woudstra winnen

nationale studententitels

C junioren in 2010EIND JANUARI WAS DE TWEEDE INDOORWEDSTRIJD BIJ ILION VOOR DE C- EN D-JUNIOREN. OP HET PRO-GRAMMA STONDEN 4 ONDERDELEN: 60 METER SPRINT, 60 METER HORDEN, VER- EN HOOGSPRINGEN. HET WAS WEER EENS EEN HELE DRUKKE EN GEZELLIGE WED-STRIJD. MAAR LIEFST 35 ILION-ATLETEN DEDEN MEE AAN DEZE THUISWEDSTRIJD. ALLEEN BIJ DE C2-MEIS-JES WAREN GEEN DEELNEEMSTERS, WAT NATUURLIJK ERG JAMMER IS.

Maar degenen die wel meededen behaalden hele mooie presta-ties. Voor sommigen was het de eerste of tweede wedstrijd. Het is leuk om te zien dat zij het ook erg goed deden. Anderen had-den al vaker een wedstrijd gedaan. Zij behaalden op sommige onderdelen zelfs de overwinning of een andere podiumplaats. En sommigen stonden zelfs drie keer op het podium.

Koen Stapel (JD1) wist de 60 meter te winnen in een prachtige 8,72 seconden. Daarnaast behaalde hij zilver met verspringen (4,26m) en brons op de 60 meter horden (11,94s). Ook Sterre van Velzen en Sterre de Booij (beiden MD1) stonden drie keer op het podium. Sterre van Velzen pakte de winst bij het hoog-springen met een hoogte van 1,30 meter. En ze kreeg zilver om-gehangen bij het verspringen (4,14m) en de 60 meter (9,09s). Sterre de Booij wist de winst te grijpen op de 60 meter horden in een mooie 11,29 seconden. Bij het verspringen en hoogspringen pakte ze beide keren het brons (4,10m en 1,30m). De winst bij het verspringen ging trouwens ook naar een Ilion-atlete: Léanne Mekking. Daarmee dus een compleet Ilion-podium!

Ook bij de C-junioren werden overwinningen behaald. Milan Lips (JC2) won zelfs twee onderdelen. Op de 60 meter bleef hij iedereen voor in 7,60 seconden. En als (officieus) Nederlands

13

Page 15: Ilion Sprintje Maart 2010

NIEUWS

VOOR DE MEESTE ATLETEN IS HET INDOORSEIZOEN HALF FEBRUARI WEL OVER, MAAR NIET VOOR DE B-JUNIO-REN. ZO WAS HET DERDE WEEKEND VAN FEBRUARI NOG DE NK MEERKAMP EN HET LAATSTE WEEKEND VAN FEBRUARI STAAT IN HET TEKEN VAN DE NK JUNIOREN A/B.

NK meerkampKim Korving had een nerveuze week achter de rug. Het NK Meerkamp is toch van een andere orde dan de wedstrijden die ze afgelopen seizoenen als C-juniore afwerkte. In een sterk veld, waarin de meeste meiden al B 2e-jaars waren en dus een jaar ouder, bezette Kim uiteindelijk de negende positie. Naast een stabiele 60mH (9,54), hoogspringen (1,51) en ver (5,16) scoorde ze een prima 11,20 meter in het kogelstoten. Dat ze 11 meter ging stoten wist ze van tevoren al want dat zei ze van tevoren al tegen haar meerkampcoach Remco van Veldhuizen. Ze sloot af op de lange en zware 800 meter in 2,45 min.

Timo de Water vertegenwoordigde Ilion bij de A junioren. Als echte springer wil hij zo af en toe nog eens laten zien dat hij ook in

de meerkamp goed mee kan komen. Timo startte zijn meerkamp met een mooi PR van 7,29 sec. op de 60 meter. De overige onderdelen waren solide te noemen, op het polshoog na, waar hij met 4,70 meter veel hoger sprong dan zijn concurrenten. Voor de afsluitende 1000 meter was het duidelijk dat hij het goud aan Mark Jacobs uit Veldhoven moest laten. Daarop besloot De Water om zich niet meer stuk te lopen, maar krachten te sparen voor het NK junioren volgende week. Wel miste hij hierdoor met 4958 punten net de magische 5000 puntengrens.

NK juniorenOp de NK junioren is Ilion door heel wat meer atleten vertegenwoordigd. Helaas zijn er ook een aantal atleten afgewezen vanwege het zeer hoge niveau, maar in totaal staan er acht junioren op de deel-nemerslijst. Bij de B junioren staat Johan Schonebaum als eerste geplaatst bij het hoogspringen. Naomi Sedney heeft op de 60 meter goede kansen om de finale te halen en daar hoge ogen te gooien. Miquella Lobo en Kim Korving hopen dat zowel op de 60 meter als de 60 meter horden te doen. Als echte meerkampster gaat Kim ook een gooi doen naar het podium op het verspringen. Op dit onder-

deel wordt ze vergezeld door Gabriella Dwomoh die met een afstand van 5,61 meter staat ingeschreven en daarmee tweede op de plaatsingslijst staat.

Bij de A junioren moeten de medailles komen van Wendy de Bloois op het hoog-springen, waar ze derde staat geplaatst met een hoogte van 1.66 meter. Bij het hoogspringen met de polsstok gaan Timo, Bryan Hage en Ricardo Geluk hun geluk beproeven. Zij staan respectievelijk eerste, tweede en tiende geplaatst. Op het koningsnummer, de 60 meter, gaat Erik Stevens strijden voor de overwinning in een deelnemersveld waarin hij als vijfde staat geplaatst met een tijd van 7,12 sec.

Activiteiten buiten de baanZoals beloofd gaat het stukje over de A/B Junioren in 2010 niet alleen over de verrichtingen van de junioren op de baan. Hierom is het zeker het vermelden waard dat Danielle en oud-Ilionatlete Tara op de muziekavond in de Boerderij een fantas-tische uitvoering van “Make You Feel My Love” van Bob Dylan ten gehore hebben gebracht. Beeldmateriaal is te vinden op de Hyvespagina van de personen in kwestie.

A/B junioren in 2010

14

Page 16: Ilion Sprintje Maart 2010

Brrrrrrr......Deze column hoeft feitelijk niet elke maand over het weer te gaan, maar de laatste weken is het wel een zeer dankbaar gesprekson-derwerp geweest. Wat had ik graag willen zwelgen in medelijden met mezelf. Onmogelijk om te trainen, ook voor de loopgroepen is het lastig want zelfs de wegen zijn nauwelijks begaanbaar. Elk pijntje dat misschien in de zomer ergens diep onder de oppervlakte sluimert komt nu genadeloos bovendrijven. Knie, enkel, heup, geen lichaamsdeel veilig voor koning Kou.

Alle reden dus om te zeiken, vond ik. Maar wat blijkt, er zijn mafkezen die op het moment dat Onze Lieve Heer wil dat wij binnen blijven (het is immers eigenlijk nooit licht buiten in de winter), juist naar buiten gaan om volstrekt overbodige hande-lingen te verrichten.

Bergen zijn natuurlijk niet gemaakt om bij in de buurt te komen, je moet ernaar kijken vanaf een afstandje. Laat staan om er overheen en doorheen te lopen. Langlaufen heet dat, maar daar had nooit iemand aan moeten beginnen. Als je er zulke onhandig lange schoenen voor moet aandoen, kun je eigenlijk al aan je water aanvoelen dat het niet de bedoeling is dat je op die plek loopt. Nogmaals, bergen zijn om naar te kijken.

Skeeleren is dan weer heel logisch, lekker veilig op de vaste ondergrond over de boulevard in het zonnetje met een zeewindje in je nek, of desnoods met een loopgroep in voorbereiding op de marathon door de straten van Zoetermeer. Maar er zijn ook mensen tegenwoordig die dat skeeleren doen op skeelers zonder wieltjes, maar met een heel dun ijzer onder hun schoen. Het heet dan schaatsen, maar dat is natuurlijk levensgevaarlijk. Hartstikke wiebelig en met van die scherpe ijzers. Je vraagt je dan af waarom mensen daarmee beginnen. Waarschijnlijk wilden ze ook in de winter mogelijkheden hebben om te skeeleren.

Je wordt er in elk geval blij van dat je atleet bent. Ze kunnen van alles van je denken maar toch niet dat je zo’n idioot van een wintersporter bent. Want ze kunnen je al in het antieke Olympia vertellen dat sporten iets is dat je in het zonnetje hoort te doen (anders hadden ze dat nooit kledingloos gedaan). Daar ligt dus ook de verklaring waarom voetbal geen sport is; als je in de zomer op-houdt met sporten snap je er helemaal niets van. Het hele klimaat is erop gericht om sporten in de zomer te doen.Het spijt me voor de mensen in Vancouver, bij jullie allemaal zit een steekje los. En voor de echte atleten, het gaat goedkomen met de temperatuur. Over ongeveer een maandje is de sportbeoefening weer verantwoord te noemen.

COLUMNDrs. BAKKERPelle RietveldJorn Bakker

Zijn spieren zwaarder dan vet?Het is niet fout als je zegt dat spieren zwaarder zijn dan vet.Ongeveer 87% van een vetcel bestaat uit vet, en de overige 13% wordt gevormd door celmembranen, celkern en mitochondrieën, die zorgen voor de energieproductie.Spiercellen of spiervezels zijn bijzondere cellen, met name omdat ze vrij groot zijn. Sommige spiervezels zijn een paar centimeter lang, omdat ze over de hele lengte van bijvoorbeeld de schuine dijspier lopen. De diameter van de langgerekte cellen is tussen de 0,02 en 0,1 mm. Spiercellen bestaan voornamelijk uit lange draden, de myofibrillen, die zorgen voor de spiersamentrekkingen. De myofibrillen liggen in de lengterichting van de spiercel en zijn hoofdzakelijk opgebouwd uit de eiwitten actine en myosine. De cellen bevatten veel mito-chondrieën; die leveren de chemische energie die de myofibrillen nodig hebben om zich samen te trekken.Spiercellen bevatten dus veel onderdelen die zwaarder zijn dan die in vetcellen. Daarom weegt een vierkante centimeter spierweefsel 1,06 gram en hetzelfde volume vetweefsel 0,9 gram. Als je dus be-gint met sporten en goed eten, kun je zwaarder worden dan dat je was. Je bouwt dan spierweefsel op, terwijl je vetweefsel verbrandt.

Waardoor word je high van hardlopen?

Je bloed wordt door je lichaam gepompt, je longen vullen zich met zuurstof en het lijkt wel of je over het looppad zweeft. Zo beschrijven veel mensen het verschijnsel dat ‘runner’s high’ wordt genoemd: je komt in een bijna euforische bui als je het uiterste van je lichaam vergt. Het is een subjectieve ervaring die sterk per persoon varieert, en daardoor is het voor onderzoekers lastig om er een sluitende verklaring voor te vinden.

In de jaren 70 werd er echter een groep opiumachtige stoffen ontdekt: endorfinen. Deze stoffen komen vrij uit de hypofyse en de hypothalamus, en hechten zich aan een aantal receptoren die op het oppervlak van de hersencellen zitten. In de jaren ‘80 wisten onderzoekers te melden dat ratten die flink in een molen-tje moesten lopen of een eind zwommen in het bassin van het lab, een hoger gehalte aan endorfine in de hersenen kregen. De endorfinen zouden dus als een natuurlijke variant van morfine werken. Als een lichaamsopium zeg maar, waar ook proefmuizen aan verslaafd kunnen raken die vaak en intensief moeten trainen.

De endorfinereactie doet zich ook voor bij mensen. Het is echter moeilijk om daar statistisch significante onderzoeksgegevens van te krijgen, omdat de reactie op endorfine sterk varieert. De meting van het endorfinegehalte bij mensen is vrij onzeker, omdat de onderzoekers in het lichaam meten en niet in de hersenen, waar de endorfine in eerste instantie vrijkomt. Het wetenschappelijke wereldje is het nog niet eens over de oorzaak van de runner’s high, maar zoekt het toch vooral in de hoek van de endorfine.

15

Page 17: Ilion Sprintje Maart 2010

Rooster trainingen 26 oktober - 1 april 2010 Sectie jeugd: Pupillen, junioren C\D Minipupillen (geboren in 2003 en 2004 vanaf 6 jaar) Donderdag 16.30 – 17.30 Hetty Parmentier 06-23681066 [email protected] Pupillen C (geboren in 2002) Maandag 16.30 – 17.30 Hetty Parmentier 06-23681066 Donderdag 16.30 – 17.30 Pupillen B (geboren in 2001) Maandag 17.45 – 18.45 Hetty Parmentier 06-23681066 Donderdag 17.45 – 18.45 Pupillen A-1 (geboren in 2000) Maandag 16.30 – 17.30 Woensdag 16.30 – 17.30 Gerard Kleywegt 079-3413029 Pupillen A-2 (geboren in 1999) [email protected] Maandag 17.45 – 18.45 Woensdag 17.45 – 18.45 Gerard Kleywegt 06-28967892 Junioren D (geboren van 1996 t/m 1997) Dinsdag + Donderdag 19.00 – 20.15 Jeroen Bervoets 06-21227886 Junioren C (geboren van 1994 t/m 1995) Dinsdag + Donderdag 19.00 – 20.15 Jeroen Bervoets 06-21227886 Sectie Baan: Junioren A-B, senioren Trainers Baanatletiek B Junioren [email protected] Jacqueline Raaman 06-41524515 [email protected] Berry Koolstra 06-13470897 Senioren/Junioren a/b Algemeen Roberto Ruiz 06-52433179 [email protected] Hinkstapspringen Martijn Delissen 06-18496070 [email protected] Hoogspringen Rini van Leeuwen 06-12068110 [email protected] Hoogspringen Marlies Larsen 06-10300772 [email protected] Hordentraining Jan Harland 06-53375736 [email protected] Meerkamp/400/400H/kogel+slingeren Remco Veldhuizen 06-30609602 [email protected] MILA groep Wim Konincks 06-43900005 [email protected] MILA groep Edwin Voogd 06-42134241 [email protected] MILA groep jeugd Steef Severijn 06-25022605 [email protected] Polsstok Jaap van der Plaat 06-41513164 [email protected] Polsstok jeugd Marloes van Putten 06-24241991 [email protected] Specialisatie Frans de Heer 070-3868531 Sprint jeugd Stefan Bal 06 – 30508391 [email protected] Speerwerpen jeugd Ellen Dekker 079-3169798 [email protected] Verspringen Vincent Bergman 06-4118433 [email protected] Werptraining kogel/Discus jeugd Chantal van der Plaat 06-30714515 [email protected] Loopgroepen Fit wandel + NW groep 1 & 2 Maandag Ben van der Veen 079-5931764 1 + 2 fitwandelen + NW 19.00 – 20.30 Annie Feelders 079-3427762 3 recreatief 19.30 – 20.30 Ankie Mevius 079-3421577 5/6 + 7 recreatief + prestatief 19.30 – 21.00 Jan van Heck 079-3418505 Dinsdag Arjen Schuurman Hess 079-3422203 4 recreatief 19.00 – 20.00 Clemens Esser 079-3613614 8 + 9 recreatief + prestatief 19.00 - 20.30 Woensdag Recreatiegroepen 3&4 1 + 2 fitwandelen + NW 19.00 – 20.30 Ton v/d Lee 079-3510925 3 recreatief 19.00 – 20.00 Helma van Dijk 079-3610251 5 + 6 recreatief + prestatief 19.00 – 20.30 Tom Dolleman 079-3517605 7 prestatief 19.30 - 21.00 Fred La Croix 079-3212055 Donderdag Hans Hubers 079-3613594 8+ 9 recreatief + prestatief 19.00 – 20.30 Loopgroepen 5-6-7-8-9 Zaterdag Kees Franken 06-18881503 Groep 1 (Recreatie 5km) 09.00 – 10.30 Ron Oudshoorn 06-51379216 Groep 2 (10/ 15 km) 09.00 – 10.00 Frans Oranje 079-3479166 Groep 3 (10/ 15 km ) 09.00 - 10.30 Petrica Balbaie 06-50288152 Groep 4 (15/ 21 km) Jack Weltens 06-13231476 Groep 5 (snelle 21 km +marathongroep)

Adressen en informatie

A.R.V. Ilion Van der Hagenstraat 36 - Van Tuyllpark (wijk 2722 NT) - 079 – 3315555 Postadres: Postbus 7056, 2701 AB Zoetermeer Website: www. ilion.nl Bestuur Ko Doncker (voorzitter) telnr; 079 - 3439353 Arie Toet (penningmeester) Kadelaan 83, 2725 BD, tel: 079 - 3418296 Simon Knepper (2e penningmeester) Lelievaart 50, 2724 SE, 079 – 3316121 Frits van Uxem (secretaris) Steur 8 ,4007 NR Tiel, tel: 0344-655447 Lex de Ruiter (sponsoring & publ.relations), Ponyweide 126, 2727 HM, 079-3411183 [email protected] Cindy van der Burg ( alg. Lid) Mozartlaan 36 Waddinxveen 2742 BN , tel: 0182-611388 August Leckie (atletiektechnische zaken) Adrianalaan 7, 3053 WB Rotterdam ,tel: 06-12969297 Vertrouwenspersoon: Anja Willemsen Tel: 0184 600940 of [email protected] Sectie Jeugd (pupillen, junioren C\D) Ans de Jonge (voorzitter), Pitrusvaart 63 2724 VB, tel: 079 - 3410127 Jeroen Bervoets(begeleiding C\D-junioren) Tel 06 – 21227886 [email protected] Sectie Baan (junioren A-B, Senioren, Veteranen) Marc van der Krogt (voorzitter) Slootdreef 225 2724 AJ, 079-8889439 / 0623936899 Sectie loopgroepen Eric van den Brink (voorzitter) Benthuizenstraat 44, 2729 AA tel: 079-3619866 Wedstrijdorganisatiecommissie GertJan Koolstra (voorzitter) Nevelgrijs 21 2718 NZ tel: 06-10161457 Commissie Beheer Accommodatie en Materialen Kees Franken, (voorzitter) Geestbrugweg 37, 2281 CD Rijswijk, tel. 070-3903388 of 06-18881503 Medische Commissie Betty van der Plaat (voorzitter) Meidoornlaan 47, 2712 TX, tel: 079 - 3165784 Kantine Commissie Jan van Rooijen , Frankrijklaan 31 2711 CV Tel: 0621845730 [email protected] Commmissie Communicatie Sponsoring & PR. Ad Klok Tintlaan 67 2719 AM Tel: 079 – 3615177 [email protected] Inschrijven wedstrijden Pupillen + Junioren C/D: Desiree en Henk de Groot, Waterspinhof 24 ,2492 RK Den Haag, [email protected] Ledenadministratie Rob van Beek, Postbus 7056, 2701 AB Zoetermeer Tel: 079 – 3612994, [email protected] Contributie Marijke Franken, Steenvoordelaan 365 2284 CP Rijswijk tel. 070-3967496 [email protected] Clubblad ‘t Sprintje Kees Franken, Geestbrugweg 37 2281 CD Rijswijk tel. 070-3903388 06-18881503 [email protected]

16

Page 18: Ilion Sprintje Maart 2010

Pilatusdam 15, 2712 BD Zoetermeer Tel. 079 - 32 00 700www.natuurwinkel.nl

Natuurwinkel Zoetermeer

voor al uw biologische

boodschappen!

Openingstijden: ma 11.00 - 18.00 uur, di - do 8.30 - 18.00 uur, vrij 8.30 - 21.00 uur, zat 8.30 - 17.00 uur

‘elkseizoen een andere smaak’

De Natuurwinkel biedt u elke dag opnieuw een verrassend ruim assortiment natuurproducten. Van biologisch brood tot babyvoeding,van sappen tot soepen en van wafels tot wijn.

Wij geloven in puur natuur. De natuur zit immers niet voor niets in onze naam! Daarom kiezen we heel bewust voor producten die met zorg en aandacht zijn geteeld en altijd geproduceerd worden met respect voor mens, dier en milieu.

Page 19: Ilion Sprintje Maart 2010

administraties

Verzekeringen, Hypotheken Financieringen Pensioenen,Belastingen,Boekhouding (Bedrijfs-/Salaris-)administraties Sparen en Beleggende Braecken Omit administratieMarsgeel 19 2718 CE Zoetermeer Velddreef 78 2727 CM Zoetermeer mail: info@de braecken.nl - www.debraecken.nl tel 06 13910863 - fax 079 - 3460739ook bereikbaar via 0800-verzekeren (met nummergebied 079) mail: [email protected]; 079 - 3618180 / faxnr; 084 7303131