Wissel april 2010

16
W I S S E L 2/2010 In dit nummer: Vijf gladiatoren in Rome De finalecross door de ogen van Theo en Seline Een Duits voorjaar Mooie midwintermarathon Water Even kletsen met Niek en Pim Het hart van de Winter- cross

description

De Wissel is het clubblad van Argo atletiek uit Doetinchem.

Transcript of Wissel april 2010

Page 1: Wissel april 2010

WISSEL

2 / 2 0 1 0

In dit nummer:

Vijf gladiatoren in Rome

De finalecross door de

ogen van Theo en Seline

Een Duits voorjaar

Mooie midwintermarathon

Water

Even kletsen met

Niek en Pim

Het hart van de Winter-

cross

Page 2: Wissel april 2010

Toen we in 2008 met de nieuwe Wissel begonnen, besloten we dat we de wedstrijdverslagen het beste op de website konden zetten. Want dan waren ze nog actueel, en hielden we meer ruimte over voor ander artikelen, bedachten we. Gevolg: er kwamen nauwelijks meer verslagen binnen. Daar hebben we van geleerd. Sinds 2009 staan er gewoon weer wedstrijdverslagen in de Wissel. Eerst moesten we er mensen weer toe uitnodigen, maar nu komen ze weer binnen. Daar zijn we erg blij mee. Want uit het lezersonderzoek blijkt dat de wedstrijdverslagen favoriet zijn bij veel lezers. Ook steeds meer andere artikelen, tips en nieuws van Argo-leden vinden nu spontaan hun weg naar de Wissel. Dat is mooi, want hoe meer u stuurt, hoe meer de Wissel van de leden is. Doet u mee? Mmm, wie schrijft er een verslagje van de 5 x 5?

Van de voorzitterVan de redactie

Sportvrienden,

Tijdens de ledenvergadering vertelde Hans Legebeke iets over het vrijwilligers beleid binnen Argo. Een vereniging als Argo die nog steeds groeiende is kan natuurlijk niet zonder vrijwilligers. Naast de bekende commissies zijn er velen die hand- en spandiensten verrichten. Soms structureel en soms ad hoc. Soms gevraagd en soms ongevraagd. Als bestuur hebben wij behoefte aan enig inzicht en structuur: wie doen er precies welk vrijwilligerswerk, hoe is de samenhang met de commissies en hoe kunnen we elkaar

versterken? Daarom hebben we een vrijwilligercommissie in het leven geroepen. Ik ben heel blij hier te kunnen melden dat drie leden zich spontaan hebben gemeld: Miek Oris, Helen Huls en José Geling. Wat deze commissie precies gaat doen moeten we nog bespreken, maar het begin is er!

Iets later in het seizoen dan normaal, namelijk op vrijdag 4 juni 2010 vanaf 17.00 uur, is dit jaar de vrijwilligersavond. Noteert u deze datum alvast in uw agenda. Wilt u hier ook voor uitgenodigd worden? Neem dan geen enkel risico en meld u snel als vrijwilliger aan bij genoemde commissie.

We hebben ook vacatures. De meest belangrijke is die van secretaris. Kees Post heeft nu echt afscheid genomen van het bestuur. Naast wat papieren en een USB-stick bracht hij appeltaart mee. Wij missen Kees enorm en danken hem hier nogmaals voor zijn bijzonder prettige bijdrage.

Over vrijwilligers gesproken: er is een speciale commissie van tijdelijke aard in het leven geroepen; de jubileumcommissie. Hij bestaat uit zeer wijze heren met jarenlange ervaring bij Argo. Wie anders kunnen beter een jubileum organiseren? Voor wie het is ontgaan: we hebben het hier over het 50-jarig bestaan van Argo in 2011. De commissie wordt voorgezeten door erevoorzitter Hans Metzemaekers en bestaat verder uit ereleden als Piet Ketelaar, Harry Striekwold, Gerard Schepers, Harry Steverink en Marinus Trentelman. Wat een verzameling kennis, ervaring en kunde bij elkaar! Ik ben zeer benieuwd naar de eerste plannen.

Een flink aantal vrijwilligers is al een tijdje bezig met de voorbereidingen van de 5 x 5 estafetteloop die aan zijn 20e editie toe is. We kijken uit naar een sfeervol evenement waar gezelligheid voorop staat. Dit jaar zijn bedrijven en scholen ook uitgenodigd. Ondanks de vakantieperiode ga ik uit van een goede deelname.

De vernieuwing van de baan staat nog steeds gepland voor komende zomer. Onze baancoördinator Arie Reugebrink is in nauw overleg met de gemeente hierover. We gaan ervan uit dat de baan na de zomer weer als nieuw is. De Wisselenquête is inmiddels door velen ingevuld en de eerste resultaten zijn binnen. Het bestuur gaat die binnenkort bekijken en zal de conclusies met u delen. Uiteraard allemaal in goed overleg met de redactie die daar, naast de Wissel zelf, ook weer veel tijd en energie in heeft gestoken. Een bedankje hiervoor is dan ook zeker op zijn plaats.

Veel leesplezier, Henk Woolschot, voorzitter AV Argo

ColofonRedactieMarelle Boxem, René Boxem, Katinka Wetzels, Gerard Smeitink en Theo van Bergen

FotografieFoto omslag: Carlo Stevering

VormgevingFrans Hesselink Ontwerpbureau

DrukwerkPreduxion Doetinchem

RedactieadresWannedreef 25, 7006 LR Doetinchem

Tekst bij voorkeur digitaal aanleveren uiterlijk 24 mei 2010, per e-mail naar: [email protected] redactie behoudt zich het recht voor ingezonden artikelen in te korten of te herschrijven.

Uw advertentie in clubblad Wissel? E-mail Henny Metz op [email protected]

Page 3: Wissel april 2010

In de rust van de Achterhoek vindt u Sauna, Beauty & Body Palestra, met een veelheid aan voorzieningen onder één dak.

U ontspant volledig in de ruim opgezette Sauna & Thermen met faciliteiten als Finse sauna-cabines, unieke Kota’s (saunahuisjes uit Lapland), een bedoeïenenruimte, een stoombad, whirlpools en een zwembad. Palestra biedt ook professionele Beauty- & Body-faciliteiten in ruime (duo)salons. Hier kunt u diverse soorten lichaams- en gezichtsbehandelingen ondergaan. Uiteraard bent u in goede handen bij onze (shiatsu-)masseurs.

Interesse? Kijk voor meer informatie op www.palestra.nl of reserveer direct via 0314-39 98 00.

Landweerswal 2 | 7047 CE Braamt

Even tijd voor uzelf!

U als Argo-lid ontvangt 25% korting op de dagen-tree sauna op vertoon van uw Nationale Sportpas.

10-00099 Adv argo.indd 1 15-02-2010 15:26:00

Dat was nog even spannend; hoeveel leden van Argo zouden het lezersonderzoek invullen? Uiteindelijk hebben 128 leden de enquête ingevuld, waarvan 87 op papier en 41 op de website. Meer dan voldoende om een goed beeld te krijgen van de mening van de Argonauten. Bedankt, allemaal! En nu we toch aan het bedanken zijn: Douwe, je hebt supersnel en –goed de digitale vragenlijst op de website gezet. Geweldig. Over de uitslagen kunnen we nog niet al teveel zeggen omdat ze (zoals Henk Woolschot al in zijn voorwoord zegt) nu bij het bestuur liggen en nog doorgesproken moeten worden. Maar iets kunnen we er al wel over kwijt. Uit de inzendingen blijkt in ieder geval dat de Wissel een plaats heeft in de club. Veel mensen lezen hem (bijna) helemaal en lezen hem

graag. Uit het onderzoek blijkt ook betrokkenheid van de Argonauten bij de Wissel want veel lezers hebben suggesties gedaan voor rubrieken, thema’s en andere zaken. Daar gaan we zeker iets mee doen. Een groot aantal mensen heeft aangegeven iets te willen schrijven voor de Wissel. Dat is prachtig, want de Wissel is voor en door de leden. We gaan de mensen die dat hebben aangegeven dan ook benaderen met de vraag wat ze leuk zouden vinden om te schrijven. Waar we in ieder geval snel iets mee gaan doen is de suggestie om insturen van kopij makkelijker te maken. We gaan de deadlines en verschijningsdata van de Wissel duidelijker en op meer plekken communiceren. Ook denken we aan een postbus in het clubgebouw voor mensen zonder internet en voor

jeugd, bijvoorbeeld. Verder gaan we ‘de hoofden’ van de redactie herkenbaar in beeld brengen zodat mensen ons weten te vinden. Van een enkeling van de redactie is dat al het geval. Dat zie je aan de Argonauten die in de bosjes springen omdat ze achterna worden gezeten met de vraag om iets te schrijven. In de volgende Wissel komen we uitgebreid terug op de uitslagen van het lezersonderzoek.

Enquête Wissel

K A B - V E R S T A N D V A N Z A K E N

Uw financiëlecoach

Parallelweg 29, DidamTel: (0316) 22 15 08

[email protected]

Gildenbroederslaan 4, Doetinchem

Tel: (0314) 37 70 [email protected]

www.kabaccountants.nl

DidamDoetinchemEmmeloord

GoudaKampenTilburg

UrkVoorburg

Warnsveld

KAB DI-DO ADV 88x131 cyaan+magenta 12-11-2009 11:46 Pag

Page 4: Wissel april 2010

Zondag 21 februari 2010. Er is dichte mist als ik opsta en buiten is het –3 graden. Het is pas half acht, dus ik heb goede hoop dat de temperatuur wat oploopt. Eerst maar eens rustig ontbijten. Dan wassen, aankleden en een banaantje en een laatste beker koffie. De sportassen heb ik gister-avond al ingepakt en startnummer 174 is aan het loopshirt bevestigd.

Richting startIn Apeldoorn zet ik mijn Carla, onze jongste dochter Marjolein en haar aanstaande (Dennis) af. Dan naar mijn broer Ben. Hij is vandaag mijn mentale steun en toeverlaat. Ben is een ervaren ultraloper en zal mij de hele marathon op de fiets begelei-den. Rond elf uur parkeer ik vlak bij de start mijn auto. Bij Orpheus neem ik een mooi groen loopshirt in ontvangst, en dan richting start waar mijn dierbaren klaar staan om mij aan te moedigen. In startvak B (vier uur of meer eindtijd) kom ik ook groepsgenoot Vincent tegen, die de Asselronde als voorbereiding op de Rotterdammarathon gaat lopen.

Extra motivatieOm twaalf uur is de start van Asselronde en hele marathon. Geconcentreerd begin ik aan mijn tweede marathon in mijn oude

woonplaats. Deze is zwaarder dan de vorige (Eindhoven), vanwege de hoogteverschillen. In mijn hoofd draag ik deze marathon op aan mijn oude vriend Johan die op veel te jonge leeftijd is overleden. Het geeft mij een extra motivatie. Via de brede Loolaan en de Jachtlaan en Bosweg gaat het richting park Berg en Bos/Apenheul. Via een achteringang lopen wij door het park en komen er bij de hoofdingang weer uit. Dan de J.C. Wilslaan; de eerste, ietwat serieuze poging (heuvelop), om mij te vermoeien. Dat gaat niet door.

Dat helptIk loop lekker relaxt en haal de volgende tussentijden: 5 km – 28 min 40 sec., 10 km - 57 min 10 sec., 15 km – 1 uur 27 min. en de 20 km in 1 uur en 59 min. Dan doorkruis ik achtereenvolgens Hoog Soeren, de Pomphulweg en de Rodeweg en ik ‘stort’ mij op de langste hel-ling in het parcours. Tussen de 20e en de 25e km heb ik het zwaar en voel me vermoeid. Koude handen en koude voeten, en in mijn hoofd speelt de gedachte te volstaan met de Asselronde. Het is tijd voor een extraatje in de vorm van powergel en een powerreep. Dat, samen met heerlijk warme thee met suiker en een paar extra dikke handschoenen,

maakt dat ik mij beter voel. Het par-cours richting Loolaan gaat ook wat meer naar beneden en dat helpt.

Even inhoudenBij de Naald word ik met mijn marathonstartnummer de Jachtlaan opgedirigeerd en ik begin aan de tweede lus, richting Hoog Soeren. Ik kijk voor en achter mij en zie tot mijn verbazing dat bijna alle lopers in wier gezelschap ik een tijd liep, verdwenen zijn. Die hebben dus de weg gevolgd naar de finish van de Asselsronde en hebben het inmiddels een stukje warmer dan ik. Ook nu weer richting ingang Apenheul maar nu gaan wij daar direct rechtsaf de Wilslaan op en via de Soerenseweg weer naar Hoog Soeren. Op de Wilslaan moet ik nu even inhouden en zo’n 100 meter wandelen. Even het hart en de benen wat rust gunnen. Dat pakt goed uit.

AlleenOp het fietspad richting Hoog Soeren is er 100 meter voor en achter mij geen loper meer te bekennen. Dan zie ik voor mij een loper die aan de

Mooie Midwintermarathon

Page 5: Wissel april 2010

Ondertussen ben ik ongeveer 2,5 jaar lid van Argo en vind ik het mijn beurt om een route te beschrijven van een mooi rondje sjokken. Ik loop regelmatig in de groep van René en in de groep van Anthon op de maandag en/of de woensdag. Steeds wisselend, in verband met cursus-sen die ik volg. Naast lopen op de vereniging loop ik eigenlijk weinig hard. Ik doe meer aan skeeleren, mountainbiken, wandelen en sportklimmen.

Sjokken door de KoekendaalHet rondje dat ik hier beschrijf loop ik soms op vrijdag tussen de middag vanuit mijn werk. Het heet ‘Sjokken door de Koekendaal’. Dit rondje is zo leuk omdat ik het zowel vanaf mijn huis in de wijk Oosseld als vanaf mijn werk aan de Gezellenlaan in de middagpauze kan lopen. De route is net lang genoeg om in ongeveer 40 minuten te lopen en daarna nog redelijk fris een middag te kunnen werken of een avond te stappen. De lengte is ongeveer 7,5 km.

Het startpunt ligt bij het Onder-nemings centrum Doetinchem, tevens een punt met voldoende parkeerruimte. De route is gevari-eerd en bestaat uit asfalt, bos en zandweggetjes door het open veld.

Een tweede startmogelijkheid is bij de ingang van de Koekendaal aan de Rekhemseweg.Horeca is voorhanden bij restaurant Groeskamp in het Ondernemings-centrum, bij de Mc Donalds en bij Het Onland.

De route

Ga vanaf de Koopmanslaan recht-door de weg over naar de Oude Terborgseweg.Volg deze weg tot bij de oversteek-plaats van de Gaanderenseweg. Aan de overzijde op het fietspad linksaf. Bij de Hulleweg de weg oversteken en vervolgen op het bospad.

Bij de Wrangelaan linksaf. Deze weg volgen. Onder de autobaan door met een tunneltje. Op de Koekendaal voor speeltuin rechtsaf. Volgende splitsing weer rechtsaf richting uitgang. Bij de Rekkumseweg links af slaan. Deze weg vervolgen. Na het spoor via het fietspad de rotonde oversteken. Rechtdoor tot de Gezellen laan. Linksaf de Gezellen laan op via het fietspad. Voor school links en na deze school rechtsaf over het industrieterrein (Onder nemersweg). Bij het Ondernemings centrum heeft u het rondje volbracht.

De route van …

Frans Geurtswandel is. Die is voor mij! Inmiddels zit ik in mijn derde of vierde adem en kan ik goed door blijven lopen. Op de Kampsteeg en de Amersfoortseweg ‘raap’ ik op dezelfde wijze een aantal lopers op. Tussen km 38 en 39 weer op de Soerenseweg (nu downhill) haal ik zelfs lange tijd een snelheid van net boven de 11 km per uur. Ik zie dat ik, wil ik een tijd halen van rond de 4 uur 30, nog 27 minuten heb voor de laatste 4 km. Dat moet lukken en mijn lijf voelt goed aan. Ben blijft in de buurt en coacht dat ik niets moet forceren. Prima, maar die 4 uur 30 blijft maar in mijn hoofd zitten. Dan nadert de Loolaan en ook hier loop ik zowat in mijn eentje. Door de kou en de duur is nagenoeg alle publiek vertrokken. Wel haalt een laatste bandje mij binnen met prachtige tonen van onder andere het Wilhelmus.

OntvangstVlak voor de finish ontwaar ik onze Argonaut Ineke van Rangelrooy. Helemaal met haar man vanuit Doetinchem gekomen om mij aan te moedigen en foto’s te maken. Echt een prima loopmaatje. Wat jammer dat Sylvia de Lepper er niet kon zijn. Zij had vrijdagnacht 80 km gewandeld en had daar een lastige knieblessure aan overge-houden. Bedankt voor de SMS-jes! Net iets verder: natuurlijk mijn lieve Carla, Marjolein met Dennis en mijn schoonzus Jozine. Echte supporters. Groots!

FinishEn dan de FINISH in 4 uur 29 minu-ten en 54 seconden! Geweldig moe en geweldig blij dat ik heb doorge-zet. Mijn ‘dierbaren met motivatie’ waren er aldoor. Zowel ruim voor, na als tijdens deze zware mara-thon. En natuurlijk moet ik mijn geweldige trainingsmaatjes van Argo bedanken voor hun bijdrage aan mijn trainingskilometers. Ook nu waren dat weer Marianne, Hetty, Corrie, Desiree en niet te vergeten Hendrien. En Ben en Johan, zonder jullie was het denk ik heel anders gelopen!

Frans Remmers

Page 6: Wissel april 2010

In november 2009 kregen wij, vijf lopers uit de langeafstandgroep van Willem Wassink, het idee om, na onze uitdaging in de mara-thon van Athene, in een ander stad met een grote culturele geschiedenis een marathon te gaan lopen. Onze keus viel op Rome; de stad waar het tijdperk van de Romeinse heersers zo duidelijk zichtbaar en voelbaar is dat je je bijna terug in die tijd waant.We werden van alle kanten voor gek verklaard. Argumenten als ‘veel te warm’, ‘parcours te heuvelachtig’, ‘ondergrond door klinkers te slecht om te lopen’, vlogen ons om de oren.Door al deze opmerkingen werden we alleen maar meer gemotiveerd om ermee door te gaan. Want als we deze ‘zware’ marathon konden uitlopen, waren we echte helden. Net zoals de gladiatoren die in de arena van het Colosseum hun zware gevechten voerden.

Zware trainingenWillem maakte voor ons een gericht trainingsschema en eind december was het zo ver: de trainingen gingen van start. Het begin van dertien weken zware trainingen. Zoals iedereen weet hadden we zo ongeveer de koudste en sneeuwrijkste winter van de laatste twintig jaar. Wij moesten in die weers-omstandigheden onze kilometers

afleggen, maar we gingen ervoor. Bij temperaturen ver onder de 0°C, en wegen en paden vol sneeuw trainden we zo’n vijf keer per week om de kilometers in de benen te krijgen. De laatste week voor de marathon sloeg het weer plotse-ling om met temperaturen van boven de 15°C en veel zon. We wisten niet wat ons overkwam en vreesden het ergste voor Rome.

Drie uurOp 19 maart vertrok ik met medelo-pers Willie Weijers, Joop Sloot, Henk Rottschafer en Ben v.d. Heide, en Marijke Weijers, onze steun en toever-laat. Het begon meteen goed; we zouden vertrekken vanaf Düsseldorf, maar door omstandigheden ging dat niet door. We werden met een bus naar Köln gebracht en vertrokken daar met drie uur vertra-ging richting Rome. Daar aangekomen hadden we toch nog geluk; onze taxi had drie uur staan wachten. We konden dus meteen instappen en werden om 3.00 uur netjes afgeleverd bij ons hotel waar meteen onze bedden inrolden.

Rare jongensNa een stevig Italiaans ontbijt en een met moeite verkregen kopje cappuccino, gingen we op weg om ons startnummer

te halen en de stad te verkennen. Het eerste wat opviel is dat wij in een t-shirt rondliepen (het was ± 18°C) maar alle Italianen hadden nog winterjassen en handschoenen aan. Rare jongens die Romeinen. In de metro werden we onge-veer geplet, zo druk was het. De ideale plaats voor zakkenrollers, maar Marijke hield onze bezittingen goed in de gaten. “Hand op de knip, allemaal.”

SchatkamerNadat we ons startnummer gehaald hadden gingen we het Colosseum bekij-ken, een schitterend gebouw. We kwa-men met regelmaat Romeinse soldaten tegen in volledige gevechtsuitrusting (zo uit de film weggelopen) die met ons op de foto wilden, (ze moeten ons ergens van kennen). We sloegen hun vraag echter beleefd af. Zei toch al, rare jon-gens die Romeinen. Rome is één groot museum. Er staat zoveel uit de oudheid, je kijkt je ogen uit. Ook zijn er overal nog opgravingen bezig, een ware schat-kamer. Na een aantal uren wandelen pikten we een terrasje plus een lekker biertje met pizza. ‘s Avonds aten we in een klein restaurant en dronken we een heerlijk glas rode wijn, uitgezocht door onze wijnkenner Ben.

De grote dagZondagmorgen om half 7 ging de wek-ker: de grote dag was aangebroken. Nadat we alle loopspullen hadden aangetrokken en klaargelegd, gingen we nog voor een goed ontbijt. Met veel moeite hadden we geregeld dat we om kwart voor 7 konden eten. Daarna alle spullen in de gekregen rugzak en naar de start met de metro. Die zat vol met hardlopers. Bij het Colosseum zetten we de rugzak in een vrachtwagen en warm-den we ons op voor de strijd. De zenu-wen begonnen te werken, wat duidelijk zichtbaar was bij Joop en Ben. De rest was ogenschijnlijk nog rustig. Marijke had ons netjes bij de start afgeleverd en ging zelf op audiëntie bij de paus in de Sint Pieter.

StrijdOm 09:10 ging het startschot af. Willie was snel weg, Joop en ik liepen met de

Vijf gladiatoren in de marathon van Rome

Page 7: Wissel april 2010

pacer van 3 uur 30 mee, Ben ging voor een PR rond de 3 uur 40, en Henk wilde graag onder de vier uur lopen.Vergeleken met onze trainingsweken was het, zeker de eerste 5 km, ontzet-tend warm; het zweet liep in straaltjes van onze hoofden af. Na de 5 km ging het wat beter en waren we aan de warmte gewend. Je komt werkelijk langs alle mooie plekken in Rome, alleen heb je er tijdens het lopen niet zo veel oog voor. De pacers doen prima werk; Joop en ik kunnen Willie af en toe nog zien lopen. Ze raken elkaar zo nu en dan ook kwijt, maar na een paar kilometer lopen ze weer achter elkaar. Ben en Henk vech-ten hun eigen strijd uit. Na 35 km veel klimmetjes en ongelijkmatige onder-grond lijkt het of de pacer plotseling versnelt. Of gaan wij minder snel? Het zal het laatste wel zijn, want het blijft nu stijgen. Ook wordt het parcours smaller, met veel klinkers, en er zijn veel toe-schouwers die nauwelijks aanmoedigen (dat doen wij beter in Nederland).

FinishHet wordt zwaarder, het bordje van de 40 km is in zicht, nog 2 km en 195 meter, het is nog steeds een stijgend parcours. De benen worden zwaarder, snel bij een verversingspost een beker sinaasap-pelsap gedronken, dan weer door. 42 km is in zicht, nog één bocht en dan naar de finish. De laatste 195 meter gaan nog omhoog. Toch lijken we sneller te gaan, maar dat zal wel verbeelding zijn. En dan is daar de finish. Theo ziet Joop staan, hij lijkt wat te wankelen. Samen gaan ze naar een tafel waar eten en drinken wordt verstrekt, dat hebben we

wel nodig. Met een diepe zucht gaan we zitten en doen ons tegoed aan wat chips en cola.

Moe maar…Het opstaan vanuit zit wordt een ramp; zelden zo lang over gedaan, maar uit-eindelijk lukt het toch. We sloffen naar de vrachtwagen om onze spullen op te halen en zien daar Willie, Henk en Ben ook weer. Ongeveer in dezelfde staat als wij: moe maar voldaan.De tijden op deze zware marathon waren: Willie 3.25, Joop 3.32, Theo 3.32, Ben 3.43 en Henk 3.57. Joop en Ben hadden een nieuw PR, dus iedereen was uiteindelijk tevreden. Marijke kwam ook weer bij ons en gezamenlijk gingen we met een zware medaille om onze hals terug naar ons hotel. Na een welver-diende douche ‘s avonds lekker gegeten en gedronken.

RomeDe volgende dag verkenden we Rome echt; heel veel gewandeld om de ver-moeidheid uit de benen te krijgen. We hebben zelfs de Sint Pieter beklommen, 322 treden omhoog en dus ook weer omlaag. Het Vaticaan maakte ook veel indruk op ons. Wat een rijkdom in dit ongelofelijke staatje. We hebben die dag ontzettend veel gezien, en ’s avonds afgesloten met een lekker etentje in een leuk restaurant met alleraardigste bediening. Een weekeinde om niet snel te vergeten en een stad om nog eens terug te komen, maar denk eraan: het zijn rare jongens die Romeinen.

Theo van Bergen

Topteam zeer actief

In de vorige Wissel maakten we bekend dat Argo een Topteam heeft opgericht. Als u regelmatig op de baan of bij wedstrijden komt, zult u ze zeker gezien hebben: de mooie blauwe out-fits, en belangrijker de atleten die er in rondlopen. We kunnen nu zien wie er tot het Topteam Argo behoren.De Topteamatleten zelf zijn allemaal enthousiast aan het trainen en werken hard om dit jaar die prestatie neer te zetten die ze in hun hoofd hebben. Tegelijkertijd is de Topteamcommissie aan het werk om allerlei zaken van de grond te krijgen die op de korte en lange termijn van belang zijn voor de verdere opbouw van het Topteam. Ik noem begeleiding, facilitering, agen-dering en communicatie. Zo heeft Janneke Metzemaekers in het kader van begeleiding speciaal voor het Topteam een beleidsplan geschre-ven. Dat is een goede basis voor de invulling van de trainingen, voor de keuzes van wedstrijden, maar ook voor de coaching en begeleiding in het algemeen. Voor zowel Topteamleden als -aspiranten. Ander voorbeeld: voor het hele seizoen hebben de Topteamtrainers wedstrij-den geselecteerd, zodat de atleten weten waar ze zich op kunnen focus-sen en wanneer ze moeten pieken. Het laatste voorbeeld gaat over communicatie, want het Topteam is binnen kort te vinden op de website van Argo. Daar leest u meer over het hoe en waarom van het Topteam en over de individuele Topteamatleten.Zo ziet u: het Topteam begint gestalte te krijgen. U gaat er nog veel van horen. De uitdaging aan u: probeer het maar eens bij te houden … dat Topteam!

Kees Faasse

Na de 5 x 5

Op het moment dat de Wissel gedrukt werd, waren weer en sfeer van de 5 x 5 nog niet bekend, maar het was vast zoals altijd supergezellig. Benieuwd naar de uitslagen, verslagen en foto’s van de 5 x 5? Ze worden zo spoedig mogelijk geplaatst op www.argo5x5.nl.

Page 8: Wissel april 2010

A R G O J E U G D

Paasloop in Kilder De paasloop was op 2e paasdag en was de laatste wedstrijd voor de finale van het wintercross seizoen.We deden met zij allen een goede warming up met Corrie en Theo, het was toen al best wel warm.De wedstrijden begonnen om 9:30 voor kinderen tot 14 jaar. Op deze afstand presteerden Argo erg goed op de 1e plek kwam Timon Den Houting met een tijd van 8 minuten en 10 seconden op de 2e plek kwam Lars Van Bergen met een tijd van precies 10 minuten en bij de meisjes werd ook goed gepresteerd want Lisa Thuijs kwam op de 2e plek met een tijd van 10 minuten en 58 secon-den en op de 3e plek kwam Sophie Te Mebel met een tijd van 11:02. Ook

de andere Argonauten presteerden geweldig op de 2,5km. Om 10:55 was het de beurt voor de pupillen om te rennen hier presteerden Argo ook ontzettend goed met een 1e voor Finn Garritsen met een tijd van 4:22. Bij de dames was het een Argo podium want op de 1e plaats kwam Kyra Keurentjes met een tijd van 4:30 op de 2e plaats kwam Dewi Muller met een tijd van 4:44 en op de 3e plaats Florianne Postma met een tijd van 4:51 ook hier presteerden alle Argonauten goed op de 1,2km. Iedereen kreeg nog een lekkere cho-colade paashaas als je je nummer inleverden het was een hele gezel-lige dag ik hoop dat het volgend jaar net zo leuk word.

Lars

Opening van het baanseizoen

Op zaterdag 3 maart was de opening van het baanseizoen voor pupillen en junioren op onze eigen Argo-baan. Wij mochten voor de wedstrijden eerst paaseieren zoeken die verstopt waren op de crossbaan. We werden ingedeeld in groepjes van twee; een grote junior met en kleine pupil.We gingen allemaal tegelijk het bos in om te zoeken, sommigen vonden heel veel eieren en sommige maar twee. Aan het einde van het zoeken werden alle eieren eerlijk verdeeld over de kinderen, dat was wel eerlijk gedaan. Daarna begonnen de wed-strijden, de B- en C-pupillen werden ingedeeld met Sten, Theo en drie ouders en we moesten balwerpen, sprinten, 600 meter en als laatste verspringen.

Het eerste moesten we balwerpen, iedereen werd op volgorde van wer-pen gezet, daarna mochten we drie keer werpen, de meest verre worp werd opgemeten. Sommige jongens wierpen heel ver. Toen moesten we sprinten, de jongens en meisjes kwamen in aparte series, we moes-ten de starthouding heel goed doen. Mijn start ging niet zo goed maar ik had toch wel goed gelopen. Bij de 600 meter moesten de meisjes en jongens ook apart lopen, we moes-ten een en een halve ronde lopen op de baan. Dit ging wel goed voor mij.Als laatste moesten we verspringen, we mochten elk drie keer springen en na elke sprong werd de afstand gemeten. Nadat iedereen gespron-gen had werden de uitslagen naar de scheidsrechter gebracht. Volgende week krijgen we allemaal een oor-konde met onze prestatie erop. Het was een erg leuke wedstrijd en het was ook best wel mooi weer.

Sophie

Ik ben Seline en ik ben 11 jaar en 5 jaar lid van Argo. Ik vind het heel leuk. Ik vind de stedenwedstrijden heel leuk maar ook de langere afstanden. Vooral de wintercros-scompetitie is heel leuk. Er zijn 15 wedstrijden waar je aan mee kunt doen. Als je aan 9 wedstrij-den meedoet krijg je een beker. Ook kun je wintercrosskampioen worden.

Ik heb aan 12 wedstrijden mee-gedaan. Wat erg leuk was is de Fatimaloop. Daar moest ik 1500 meter lopen. Ik werd toen 3e en kreeg een mooie beker. Ook de winterbosloop in Beek was leuk. Ik hou erg van crossen in het bos. Ik vond het heel leuk om in de sneeuw te lopen. Ook hier werd ik in totaal 3e.

En dan de Finalecross, die was helemaal super. We kregen eerst een loopclinic van Niels en Dennis. Dat was erg leuk. Vooral de renoefeningen met sprin-ten waren leuk. Daarna was de wedstrijd op het crossparcours. Ik was de aller snelste meisje. Toen gingen we naar de kantine. Eerst mochten we vragen stellen aan Dennis en Niels. Dennis kan heel snel lopen en Niels kan heel hoog springen, wel 1.85 meter. Toen was de verloting, ik had niks gewonnen.Toen was de prijsuitreiking. Ik was benieuwd of ik wintercross-kampioen zou worden. Mijn vader maakte het heel spannend, maar toch ben ik wintercrosskampioen geworden. Ik kreeg een hele grote beker en een oorkonde. Omdat ik kampioen was, kreeg ik ook nog een heel mooi bord. Hierop stond dat ik wintercrosskampioen was.Ik vond het heel leuk en ik ga vol-gend jaar weer meedoen.

Seline Vels

De finalecross

Page 9: Wissel april 2010

ARGO JEUGD

Deze keer weer een duo-interview, nu met broers Niek (19) en Pim (20). Ze begonnen ‘lang geleden’ als pupil bij Argo en zijn nu allebei senior atleten. Pim is ook jeugdtrainer geworden.

Wanneer zijn jullie bij Argo begonnen?Niek: “Ik ben begonnen toen ik in groep 3 van de basisschool zat, ik was dus een jaar of 7. Wij mochten voor het eerst meedoen aan sport-dagen en meteen vond ik het een leuke sport.” Pim: “Wanneer weet ik niet meer precies, maar het is meer dan tien jaar geleden. Ik vond voetbal niet meer leuk en Niek deed al aan atletiek.”

Wat is jullie specialiteit?N: “De laatste jaren heb ik me gespecialiseerd in de 100 m en 200 m sprint. Ook de 400 m ligt me steeds beter.” P: “Ik train nu voor de 800 m. Een 400 m blijft zo nu en dan ook nog wel leuk. Daarnaast vind ik het wel leuk om af en toe een wat langere afstand te lopen.”

Wat was het hoogtepunt van jullie jeugdperiode?N: “Het NK-outdoor in 2008. Daar verbeterde ik mijn pr op de 200 m met 0.9 sec. en werd ik vijfde van Nederland bij de B-junioren.

Op de ranglijst liep ik dat seizoen de derde tijd.” P: “Qua prestaties heb ik niet echt uitschieters; ik ben constant. Het onderdeel dat ik het leukst vond was 100 m horden.”

Blijven jullie doorgaan met atletiek?N: “Hopelijk kan ik er nog lang van genieten. Volgend schooljaar ga ik in Zwolle studeren en trainen. Op wedstrijden wil ik dan nog wel voor Argo uitkomen.“ P: “Ik probeer zo lang mogelijk door te gaan. Het hangt af van de tijd die er naast studie en andere zaken overblijft.”

Wat is het doel voor de komende tijd?N: “Mijn doel is op tv te komen. Dus het officiële NK-atletiek. Dit seizoen ga ik me proberen te plaatsen en met een beetje geluk te stunten op de 200 m met een mooie tijd.” P: “Hard trainen en een leuke tijd op de 800m neerzetten.”

Wie is julllie voorbeeld?N: “Usain Bolt. Hij is de beste ter wereld op de 200 m en heeft dezelfde lichaamsbouw als ik. Ik hoop dat ik ooit zijn techniek kan overnemen, en in de buurt van zijn tijd kan komen.“ P: “Ik kijk graag naar atletiek op tv maar heb geen voorbeeld. Ik doe mijn best en haal alles eruit wat er in zit.”

Hoe is jullie wedstrijdvoorbereiding?N: “Ik probeer me de avond ervoor altijd helemaal rustig te maken, maar vaak slaap ik toch niet zo goed; ik neem ’s nachts de hele race door. Op de dag van de wedstrijd ben ik mentaal helemaal uitgerust en is het aan mijn lichaam om te presteren. Ik doe voor de start een goede warming-up. Daarna diepe concentratie.” P: “Ik zorg dat ik de training ervoor rustig getraind

heb. Verder loop ik in en doe ik een warming-up met mijn muziek op. Vervolgens ren ik zo hard mogelijk.”

Voor Pim: Hoe is het om als oud-jeugdlid training te geven?”Ik vind het heel leuk. Ik heb goede herinneringen aan de trainingen en probeer ze dan ook zo te geven. Ik denk dat het heel belangrijk is om het zelf erg leuk te vinden.”

Even kletsen met ...

Niek en Pim NusselderTijdens de Nederlandse indoor-kampioenschappen atletiek in Apeldoorn op 27 februari jl. verbeterde junior B Koen Wiersma (16) zijn persoonlijke toptijd op de 800 m. Zijn pr indoor stond op 2.10, maar in Apeldoorn presteerde Koen het om daar maar liefst vier seconden af te halen en op een nieuw pr van 2.06.02 uit te komen. Hij was als 21e geplaatst, maar wist door deze sterke prestatie de zevende tijd van alle deelnemers neer te zetten! Helaas kon hij net niet door naar de finale, omdat de vijfde plek in de serie geen toe gang gaf om als tijdsnelste door te gaan. Hij miste hiervoor 0.41 seconde! Het strijdplan om zelf initiatief te nemen en zo een goede tijd te lopen, voerde Koen perfect uit. In een gelijkmatig oplopende race liep hij de vier rondes in resp. 29.8, 31.2, 32.2 en 32.8. Gezien de moeilijke weers-omstandigheden deze winter, met aangepaste trainingen, een prestatie van formaat. En het bewijs dat de intensieve bege lei-ding van het Topteam zijn vruchten afwerpt!

Joeri Voltman, trainer Topteam

Koen Wiersma sterk op NK indoor

Page 10: Wissel april 2010

A R G O J E U G D

DOETINCHEM - GENDRINGEN - HAAKSBERGEN - LICHTENVOORDEwww.kei-fit.nl

Een mooie finalecross

Op zondag 11 april was op onze baan de finale van de wintercross-competitie. Dit seizoen hadden we een echte wintercross: het was zo’n beetje de koudste winter van de laatste tien jaar. Maar zondag liet de zon zich zien en de temperatuur was goed om te lopen. Alle jeugd trainers en de jeugdcom-missie waren er al vroeg. Gelukkig maar, want toen Stefan en Theo het uitgezette loop parcours in het bos controleerden, zagen ze een ravage: vandalen hadden alle linten kapot gescheurd, palen uit de grond getrokken en takken over het parcours gegooid. Samen met Bob Pasterkamp, zijn dochter en Milou Reurings brachten ze alles snel weer in orde, zonder dat iemand hiervan iets merkt. De cross kon gewoon doorgaan. Verder was het een dag met alleen maar hoogtepunten. Zo verzorgden Dennis en Niels Weijers een com-plete warming-up voor alle deelne-mers. Dennis is samen met Gert-Jan Wassink de snelste en succesvolste atleet van Argo. Niels is ook een heel goede hardloper en veelzijdig trainer van Argo. Bedankt voor de fantastische warming-up, Dennis en Niels! Om 10.30 uur begon de cross met de pupillen. Ze liepen een ronde van 1000 m door het bos en op de

baan. Er werd onzettend fanatiek gestreden en het was tot de finish spannend wie er zou winnen; een mooi gevecht tussen Luuk Nusselder en Paul van der Woude. Alle pupillen liepen super! Na de finish hijgden ze met een drankje uit terwijl de junioren aan hun wedstrijd begonnen. Ook zij liepen knoeper-hard. Winnaar Timon sloeg een flink gat met nummer twee David, die op zijn beurt een flinke voorsprong had op Lars, de nummer drie. Wat een mooie wedstrijd. Ook alle andere junioren liepen prachtige tijden. De ouders die zich hadden aangemeld konden niet wachten om te starten; zij mochten twee ronden lopen met als ‘haas’ Dennis Weijers. Hij vloog over het parcours, maar ook de ouders werkten hard en liepen zeer verdienstelijke tijden. Toen was de beurt aan de broertjes en zusjes. Ze

stonden van drie tot zestien jaar oud aan de start. En allemaal gingen ze er vol in. De broer van Stefanie Kok maakte indruk met een heel mooie tijd. Maar vergeet ook niet die mini-mensjes die de race van hun leven liepen. Ze werden onthaald als hel-den. Toen was het tijd voor de ont-knoping van deze dag in de kantine. Manfred praatte alles aan elkaar. Je kon vragen stellen aan Dennis en Niels en daarna was er een loterij. Menig atleet ging naar huis met een prachtige prijs. Onze supersponsor, de Adamasgroep, werd ook nog in het zonnetje gezet. De jeugd mag zich in de handen knijpen met zo’n fantastische sponsor. Toen kwam het grote moment: de bekendmaking van nummers 1, 2 en 3 van de wintercross in de verschil-lende klassen. Er werd een mooie show van gemaakt en ook gingen alle kampioenen met de sponsor op de foto. Het einde van een mooie dag.

Jeugdtrainers, jeugdcommissie, materiaalmensen, sponsoren en allen die aan het succes van deze competitie hebben meegeholpen: bedankt voor jullie inzet. Het resul-taat mag er zijn, en het gevolg ook: dankbare jeugd die met veel inzet heeft gestreden.

Page 11: Wissel april 2010

Praktijk Oefentherapie Cesar

Ida Jacobs• Orthopedische klachten: rug, nek/schouder, heupen, knieën, voeten enz.• Neurologische klachten: hernia, whiplash, c.v.a. enz.• Zwangerschapsklachten: urineverlies, bekkenpijn enz.• Sensomotoriek: grove en fijne motoriek, schrijfproblematiek

enz.• Sportspecifieke klachten: advies en begeleiding.

In het medisch centrum van Dichteren, Willy Brandtplein 16B 7007 LB Doetinchem

Bel voor een afspraak: (0314) 36 02 23 www.cesarjacobs.nl

100% vergoed

door ziektekosten-

verzekeraar

Direct toegankelijk,

zonder verwijzing arts

Mijn trainingsweekend met

Gert-Jan WassinkOp 12 februari had ik een trai-ningsweekend dat georganiseerd was door Gert-Jan Wassink. Het begon ’s ochtends vroeg al want ik moest om 8.30 opstaan omdat we om 9.00 naar Apeldoorn moesten rijden. Daar werd voor het eerst dit trainingsweekend door GJ an Wassink georganiseerd. Het was vlak bij de baan van AV Apeldoorn en we sliepen in een jeugdherberg in het bos. Nadat ik was aangekomen en wat had gedronken begon het hardloopweekend officieel door een presentatie van Gert-Jan. De groep mensen die aanwezig was bestond uit allerlei leeftijden en mensen, van jong tot oud, vrouw en mannen, junioren, senioren en veteranen. Na de presentatie kreeg iedereen de sleutel voor zijn kamer zodat we konden om kleden voor de eerste training van Gert-Jan. In de eerste

training kregen we loopscholing en een duurloop van 8 kilometer. Na de lunch was er een presenta-tie over voeding en drinken voor sporters. Vervolgens was het tijd voor de tweede training wat inhield heuveltraining en oefeningen. Na de training had je even tijd om te douchen en bij te komen. Toen iedereen klaar was zijn we naar de binnenstad gewandeld om te eten in een Engels restaurant. Na een uitgebreid 3 gangen menu hadden we tijd om het EK schaatsen op een groot scherm te bekijken en Sven Kramer goud te zien pakken. Na het schaatsen was het al weer tijd om terug te lopen. Zodra we aankwa-men op onze slaaplocatie was het tijd om te gaan slapen. De volgende dag moesten we om 8.00 ’s och-tends weer opstaan voor ons ontbijt waarna we een presentatie over

herstel en training kregen. Nadien was het de hoogstens tijd voor de eerste training die dag. Na wat inlopen en loopscholing gingen we of 10 of 15 kilometer lopen. Hierna kregen we een lunch en daarna een presentatie van Asics. Na de pre-sentatie kregen de laatste training dit was een snelheid training..Na de training had je nog de gelegenheid te douchen en vragen te stellen aan Gert jan. Nadat je het vragenformu-lier had ingevuld wat je er van vond was het weer tijd om naar huis te gaan. Einde van een goed geslaagd weekeinde wat ik iedereen kan aanraden.Ik was de jongste deelnemer maar werd behandeld als een volwaardig atleet.

David van Bergen

Page 12: Wissel april 2010

Een Duits voor-jaar‘Hey Ulli, auch schon wach?’ klinkt het op een vroege zondagmorgen in een Eltense schoolkantine. Duitser dan in deze kantine wordt het niet: Kaffee, Kuchen, Begeisterung, Freundlichkeit. Mocht u andere associaties hebben bij Duitsland, neemt u dan vooral de moeite om er eens te gaan hardlopen.

Hoewel een grondige warming-up op mijn menu staat, vergrijp ik me eerst aan de zacht geurende koffie. Twee tieners serveren daar een wafel bij uit een wafelijzer dat, net als ik, eerst op gang moet komen. Tijdens het inlopen trekt het voor-jaar in mijn poriën. De veulens aan de rand van het dorp, de knoppen die elk moment uit hun keurslijf kunnen barsten en het glooiende landschap van kleur laten verschie-ten. Ik wil alleen maar inlopen: de velden in, de bossen in, de wijde wereld in …

Een aangeleerde discipline brengt mij echter aan de start en als ik in de eerste kilometers heuve-lop ploeter vanwege mijn matige winter conditie, is er weinig tijd om te mijmeren. Tijdens de afdaling ontspan ik. Natuurlijk was de Ulli – ongetwijfeld een koosnaampje – van de kantine al wakker. Dergelijk vragen naar de bekende weg kan u misschien zelfs soms irriteren. ‘Als je niks te zeggen hebt, zég dan niks!’ Toch geef ik de voorkeur aan de verbondenheid die ten grondslag ligt aan het nietszeggende nikszeg-gen. ‘Lekker weertje, hè? Ook hier? Foj, foj, foj, wat geet de tied toch snel!’

Als de finish nadert, parkeer ik opnieuw mijn overdenkingen. Per slot moet er gewerkt worden en ik heb nog enkele concurrenten in het vizier. Kortstondig voel ik mij beroerd maar al ras ontwaakt het voorjaar opnieuw in me als mijn geliefde supporters mij tegemoet stralen. Ik ben klaarwakker.

En u, beste lezer, auch schon wach?

Bert Woolschot

Wat heeft de Adamasgroep Wintercrosscompetitie met Olaf en Roelie Buter te maken? Heel veel. Want al vier jaar lang steunen ze de Wintercross financieel en praktisch. Hij is dan ook naar hun bedrijf, Adamasgroep, genoemd. Na de finalecross, in Baan 9, vertellen Olaf en Roelie enthousiast over hun betrokkenheid. Olaf: “Toen onze dochter acht jaar geleden voor atletiek bij Argo koos, werd er nog niet zoveel voor de jeugd georganiseerd. De winter-crosscompetitie zoals we die nu kennen bestond dan ook niet.” Roelie: “In het begin waren er maar een paar deelnemende kinderen, maar onze dochter vond dit het mooiste onderdeel van atletiek. We zijn, samen met Manfred, stug doorgegaan. Dat heeft z’n vruchten afgeworpen, want op dit moment zijn het al vijftig kinderen.” Olaf: “De jeugd heeft de toekomst, dus ook Argo moet zich blijven verjon-gen. Dat kan alleen als je ervoor zorgt dat ze graag komen. En als je wilt dat ze blijven, moet je ze kan-sen geven. Het topteam is daar een mooi voorbeeld van.”

Net zo enthousiast spreken ze over hun bedrijf, Adamasgroep. Vijftien jaar geleden begonnen als een architectenbureau in de Achterhoek, zijn ze steeds meer opgeschoven naar wat hun hart heeft: adviseren bij planontwik-

kelingen in de non-profitsector. Vanaf de basis, met alle partijen, en mensgericht. Roelie legt uit: “Wij willen een omgeving creëren waar kleine en grote mensen zich thuis-voelen. De plek moet als vanzelf uitnodigen tot studeren, ontspan-nen, sporten, hangen: net waar hij voor bestemd is. Daar denken wij samen met de gebruikers over na.”

En dat zijn dus niet alleen de volwassenen. Want Roelie vraagt aan de kinderen uit groep 3 en 4 hoe hun school verbouwd moet worden. En luistert als ze zeggen dat ze heel graag wat hoger in het gebouw willen zitten. Want ze zien de wereld al heel vaak van onderaf. Roelie: “Gek genoeg zetten scholen de jongsten heel vaak beneden en de oudere groepen boven. Zie je het voor je als de bel gaat? Dan worden de kleintjes onder de voet gelopen. Zet ze boven, probleem opgelost. Samen met de architect werd zo een prachtige oplossing bedacht. Gedragen door alle gebruikers, bestuur en volwassenen.” Je kunt om het probleem heen werken, of juist tot de kern proberen te komen en het dan oplossen. Het is vaak een kwestie van durf en visie. En hierin is Adamasgroep gespeciali-ceerd.

Olaf en Roelie Buter, mensen waar je uren naar kunt luisteren. Omdat ze de dingen met passie en met hun hart doen.

Het hart van de Wintercross

Page 13: Wissel april 2010

Kortkortkortkortkortkortkortkort

Sluitingsdata baan Dit jaar is 5 mei een officiële feest-dag voor alle Nederlanders. Om iedereen de gelegenheid te geven de bevrijding op zijn eigen wijze te vieren, sluit het bestuur de baan op woensdag 5 mei.Tot aan de zomervakantie is de baan ook gesloten op:donderdag 13 mei: Hemelvaartsdagzondag 23 mei: 1e pinksterdagmaandag 24 mei: 2e pinksterdag

VrijwilligersavondAls je vrijwilliger bij Argo bent mag je meefeesten op het vrijwilligers-feest, dit jaar georganiseerd op vrijdag 4 juni vanaf 17.00 uur. Wie denkt: “Dan mis ik om zes uur de piepers”, kunnen we gerust-stellen, want er is, behalve hapjes en drankjes, een barbecue. Geef je op voor dit supergezellige feest via de invulstroken in Baan 9. Tot ziens op 4 juni!

Nieuwe baanNiet ‘wie krijgt een nieuwe baan’ maar ‘wat krijgt een nieuwe baan’ is de vraag. Onze club natuurlijk. Want de huidige atletiekbaan ligt er al sinds 1994, en hij is nodig aan vervanging toe, aldus baancoördinator Arie Reugebrink. “Ja, de baan is echt versleten. Hij is hier en daar gescheurd, de belijning is niet meer goed en de afzetloopstroken zien er niet meer uit.” De baan wordt vervangen in de periode van 15 juni t/m 22 augustus. Grofweg de schoolvakantie dus.

Betekent dat dat de poorten van Argo ook de hele tijd gesloten zijn? Arie: “Dat moeten we nog even afwachten, want de aannemers – die op dit moment hun offertes uitbrengen – hebben ieder hun eigen werkwijze. Begin mei weten we wie de klus gaat klaren, en dan zal ook bekend worden hoe er gewerkt gaat worden. Advies aan de leden: houd de lichtkrant in Baan 9 in de gaten.”Kleine troost voor de lopers: in de zomervakantie organiseren diverse groepen wekelijks een mooie loop in de omgeving.

De Wissel in 2010Voor iedereen die kopij aan wil leveren hier de data voor de edities in 2010:

Deadline aanleveren kopij Verschijningsdatum24 mei 28 juni6 september 11 oktober7 november 13 december

Kopij voor de Wissel mail je naar: [email protected]. Heb je geen internet, dan kan het natuurlijk ook per post: Wannedreef 25, 7006 LR Doetinchem.

U voelt wel wat voor kostenverlaging?U denkt dat uw processen efficiënter kunnen?U voelt niet voor hoge kosten?

Bel dan voor een vrijblijvend kennismakings-gesprek. Veel kleine en grote bedrijven uit uiteenlopende branches gingen u voor!

Een baken in uw logistiek proces

Frits de Wind – Heuvelwijk 5 – 7047 CC Braamt – 06-52055160www.fdwla.com

Page 14: Wissel april 2010

Inge heeft haar hele jeugd in Silvolde gewoond Als tiener was ze geen uitgaansbeest, alleen op zon-dagavond was het raak. Dan ging ze met vriendinnen naar de Olde Beth in Wehl en werd door haar moeder gebracht. Hier zag ze Andries staan en was verkocht. En wat gemak-kelijk was: hij had al een auto. Dus haar moeder was chauffeur af.

Voordat ze Andries kende ging ze met de vriendinnen tijdens de vakantie kamperen. Dit is haar slecht bekomen, want ze stonden op een plek waar het zandhappen was en dit wilde Inge nooit meer meemaken. Met Andries is ze op vakantie blijven gaan, alleen was er één probleem: hij wilde altijd naar de zon en Inge wilde naar Scandinavië. Het werd dus het ene jaar het zonnige zuiden en dan het hoge noorden. Alleen niet meer op een camping.

Maar niets is veranderlijker dan een mens, want Andries en Inge kregen een tweeling en voor kin-deren is kamperen het leukste wat er is. Dus zo geschiedde het dat ze vier jaar geleden terug was op de camping. Om te proberen werd er een tent gehuurd, en nu gaan ze inmiddels drie jaar in Nederland met eigen caravan op vakantie.

Inges loopcarrière begon met een weddenschap. Ze is op een maan-dagavond bij de groep van Rene

Boxem begonnen. Ze kon zich nooit voorstellen wat er dan zo leuk is aan lopen, zeker niet als Andries na een wedstrijd halfdood over de finish kwam. Maar ondertussen heeft ze hetzelfde virus te pakken. Want Inge heeft ondertussen vier marathons gelopen, die ze allemaal heeft volbracht. Andries, de erva-ren rot, heeft één marathon niet uitgelopen. Dit zal wel een hot item zijn in huize Centen.

Zoals elke fanatieke loper is het blessurespook ook aan Inge niet voorbij gegaan. Na een vervelende achillespeesblessure van ander-half jaar is ze nu weer hard op weg om terug te komen. Ze traint met een groep, buiten de maan-dagavond om, de lange duurloop. Hoofdzakelijk met mannen. Het geeft Inge en de andere twee dames een extra veilig gevoel, al die persoonlijke bodyguards.

Inge wilde altijd al graag een huis-dier maar hier kon ze niet tegen vanwege de haren. Als ze vroeger op familiebezoek ging waar huis-dieren waren, werd ze benauwd. Ze dacht dat een huisdier voor haar niet weggelegd was. Nu is Inge onderwijzeres en er hield een jon-gen in haar klas een spreekbeurt over een hondensoort: de Coton. Dit soort honden verharen niet. Nou, toen ging er een wereld voor haar open. En inmiddels loopt er een Coton in huize Centen rond.

Slapen of…..Ik draai me nog eens om. De slaap wil maar niet komen. Ik loop voor de derde keer door deze warme hotel-kamer. Op de tafel liggen de spullen die ik morgen nodig heb. Links op de stoel mijn loopkleding; trainings-pak, warme trui, loopsetje, plastic tas met eten en droge kleding voor erna. Op de tafel bidons met water en energiedrank, bananen, ontbijt-koek. Daarnaast de heupband, met druivensuiker, mobiel en een bidon met koolhydraatrijke drank. In een apart zakje een halve Mars voor de laatste 5km en hartige crackers voor de afwisseling met de bananen.Het is benauwd in de kamer ondanks het open raam. Ik zie dat het regent. Weer in bed bekruipt me opnieuw de twijfel. Wel of niet een regenjack mee? Ik loop weer naar de tafel en leg het jack erbij. Drie uur lig ik nu al te woelen. Het is echt warm op de kamer. Of ligt dat aan mij? Ik maak me echt te druk. Zal ik nog wat drinken? Of moet ik dan straks weer plassen? Heb ik wel eten genoeg bij me voor in de bus na afloop? Wie weet heb ik het nodig. En drinken? Twee liter, is dat genoeg? Hoe zou het gaan bij de start? Er zijn toiletten, maar heb ik daar wel tijd voor? Wie weet is het heel druk. Kan ik dan nog gaan? Weer een uur verder. Dit gaat niet goed! Slaap heb je nodig, zeker voor de wedstrijd. Weer draai ik me om. De minuten tikken voor mijn ogen weg. Ik ga nog eens naar de tafel. Loop de volgorde nog eens door. Buiten regent het niet meer. Het jack gaat weer in de koffer. De extra krentenbollen gaan de andere kant op. Het bed voelt warm en klam aan. Zweterig. Ik ben toch niet ziek? Half 4. Nog geen oog dicht gedaan. Naar het toilet. 4 uur. Extra drinken in de tas. 4 uur 30. Startnummer lager spelden. 5 uur. Mobiel aan de oplader, voor het geval dat. 5 uur 30. AAAhhhggg, die marathon kan me gestolen worden! Oververmoeid val ik uiteindelijk in slaap. De marathon gaat ondanks de slechte nachtrust toch goed. Een aardige tijd voor mijn doen. ’s Middags, in de bus op de terugweg, vallen mijn ogen telkens dicht. Ja, nu wel!

Grit

Loper in the pictureInge Centen

Page 15: Wissel april 2010

WaterDinsdagmorgen, ik sta op, geef de poes te eten, zet de waterkoker aan voor een kopje thee en hijs me in mijn hardloopbroek. Nog even de was-machine aan en snel naar Argo. Na het lopen onder de warme douche en daarna een koude beker water en een lekker kopje koffie. Hah, dat hebben we verdiend!

Terugrijdend in de auto hoor ik een interview met een meneer van het WNF, het gaat over water. Ik gebruik iedere dag 130 liter kraanwater (een vrouw in Afrika maar 10). Oei! Maar het wordt nog erger. Eigenlijk verbruik ik 6000 liter water per dag. Voor de productie van een boterham is 40 liter nodig, voor een kilo kaas 5000, en voor een kopje koffie 140 liter (dat zijn 14 emmers!).

Een beetje beschaamd smeer ik ‘s middags mijn boterham en leg er lekker kaas op. Ik maak mezelf wijs dat ik er toch niks aan kan doen. Dan denk ik aan de sponsorloop, georga-niseerd door mijn loopmaatje Aloys Lurvink. Op 16 mei bij Argo, om geld in te zamelen voor waterputten in Bangladesh. Zodat de kinderen daar in ieder geval kunnen opgroeien met schoon drinkwater. Iets dat voor ons zo gewoon is maar voor 1 miljard mensen op de wereld niet. Ik besluit deze column te gebruiken om iedereen op te roepen sponsoren te zoeken en mee te lopen. Kan je niet die zondag? Niet getreurd. Ik doe in ieder geval mee en kan nog heel

veel sponsoren gebruiken! Iedere bijdrage is van harte welkom en ik beloof heel erg mijn best te doen.

Mijn boterham smaakt al meteen een heel stuk beter! Tevreden besluit ik er nog een goede daad aan toe te voegen. Ik ga de ramen vandaag niet wassen, de auto blijft gewoon vuil en ook aan het schoon-maken van de badkamer zal ik vandaag geen water verspillen. Ik pak lekker een boek en ga de hele middag zitten lezen, wel met een kopje thee natuurlijk. Je kunt ook te goed zijn voor de wereld.

Gab

PS: Wil je meer weten over de sponsor loop, lees dan de vorige Wissel nog even door (Loop naar de pomp voor Max) En wil je mijn sponsor zijn, spreek me dan gewoon even aan.

Loop naar de pomp voor Max: nieuws

Initiatiefnemer Aloys Lurvink heeft op het laatste moment nog iets moois geregeld voor de sponsor-loop. “We gaan op de dag zelf een echte pomp slaan op het terrein. Dan kun je zien hoe stichting Max dat in Bangladesh doet. Absoluut interessant voor iedereen.”

Slaan pomp op terrein ArgoHet slaan van de pomp begint om 10.45 uur, een kwartier voor de start van de jeugd. Nadat jullie, jongens en meiden, je rondjes gelopen heb-ben, kun je net als in Bangladesh water pompen. Wil je wat meer zien van het slaan van de pomp? Dan mag je ook om kwart over elf of half twaalf met de loop beginnen.

Sponsoren of overmakenInitiatiefnemer Aloys Lurvink ver-wacht tussen de 150 en 200 lopers voor de sponsorloop. Als we die met z’n allen flink sponsoren zijn dat veel waterputten voor Bangladesh! Een bedrag overmaken kan ook, en wel op rekeningnummer 153140550 t.n.v. Aloys Lurvink Stichting Max.

Er is natuurlijk maar één antwoord mogelijk op de vraag van Aloys Lurvink of we stichting Max steunen en dat is: “Komt voor de bakker!”

Meer informatie over stichting Max op www.stichtingmax.nl.

MULTIMATE ZEVENAAR

Edisonstraat 286902 PK Zevenaar0316-343403

MULTIMATE DOESBURG

Verhuellweg 1b6984 AA Doesburg0313-478558

FHO

Frans Hesselink

Ontwerpbureau bno

www.franshesselink.nl

Page 16: Wissel april 2010

Loopkalender 2010

Nam

en & num

mers

ARGO

Website: www.avargo.nlE-mailadres: [email protected]

Clubgebouw:Baan 9, Sportpark ‘de Bezelhorst’Bezelhorstweg 87, DoetinchemTel. (0314) 36 59 59

Postadres: Postbus 93, 7000 AB Doetinchem

Ledenadministratie: Mirjam Manenschijn (0314) 33 48 29 [email protected]

Bestuur

Voorzitter Henk Woolschot (0314) 62 45 73PenningmeesterEdwin Robat (0314) 33 31 61SecretariaatKees Post (0314) 33 27 22

Contactpersonen commissies

WOCTon Jansen (0315) 32 48 52MateriaalcommissieAndré Jorissen (0314) 36 51 85OnderhoudscommissieGerrit Hofstra (0314) 33 42 63

JeugdcommissieKarin Pasterkamp (0314) 78 56 81SponsorcommissieHenny Metz (0544) 37 51 31BaancoördinatorArie Reugebrink (0314) 34 11 47Coördinator schoolsportdagenBen en Berna Lebbink (0314) 62 28 58

Trainers

Technisch trainers pupillenTheo van Bergen (0314) 32 73 07Manfred Vels (0314) 34 64 58

Technisch trainers senioren/juniorenJan Manenschijn (0314) 33 48 29

LooptrainersHans Legebeke (0314) 34 62 33René Boxem (0314) 32 42 31Flora Jonkman (0314) 35 49 05Henk Lubberdink (0314) 34 42 39Janneke Metzemaekers (0314) 66 40 07Stefan Scanu (0544) 37 92 59Gerard Schepers (0315) 32 51 14Bas Waterham (0314) 33 39 03Willem Wassink (0314) 65 25 78Niels Weijers (0314) 34 41 56Anton Zaalmink (0314) 341840

Looptrainers sportief wandelenWendelien Eding (0314) 32 73 71Janneke Metzemaekers (0314) 66 40 07

• 8 mei 5 x 5 Estafette Loop, Baan Argo

• 16 mei Eiberrun, Eibergen 0,8 - 1,6 - 3,2 - 8,05 -16,1 km

• 16 mei Marikenloop, Nijmegen 5 - 10 km

• 24 mei Ooyse Landloop, Zevenaar 1 – 5 - 10 km

• 28 mei Veluwezoomloop, Dieren 4 – 5 – 8 – 10 – 12 - 15 km

• 29 mei Gerard Terbroke Mermorialloop, Aalten

0,8 - 1,6 – 5 - 10 km

• 2 juni Bedriegertjesloop, Rozendaal 6 - 11 km

• 6 juni Dr. Brenninkmeijerloop Lichtenvoorde 2 – 5 - 10 km

• 13 juni Keppelrun, Hoog-Keppel 1 – 5 - 10 km

• 17 juni Intratuinloop, Bredevoort 1 – 2 – 5 - 10 km

• 19 juni Groot Ginkelse Loop, Ede 5 - 10,5 - 21,1 km

Zondag 11 april 2010, de dag van de 30e editie van de marathon van Rotterdam. Om kwart voor zes klinkt onverbiddelijk de wekker die mij eraan herinnert dat ik een afspraak heb. Vandaag gaan een aantal loop maten de uitdaging aan om die 42.195 meter met hun goedgetrainde benen af te werken. Eigenlijk had ik hier ook bij moeten zijn, samen met ons aller loopmaat Andries. Helaas werden wij beiden door een bles-sure geteisterd en was meedoen geen optie. Natuurlijk wilden we onze trainingspartners wel moreel ondersteunen, daarom togen we samen met veel andere supporters per trein richting Rotterdam.

Jurgen, René en Carel leken geen last te hebben van zenuwen of bles-sures, en als ze dit wel hadden wis-ten ze dat goed te verbergen. Jurgen had ruim van tevoren aangekondigd

dat hij zijn pr van 3:18 zou aanval-len. Niet iedereen in de groep was overtuigd van het slagen van deze missie. Carel en René waren iets voorzichtiger in hun voorspellingen.

Om 11 uur ging de marathon van start en konden de lopers hun opge-kropte energie de vrije loop laten. Heel beheerst gingen onze jongens van start. Op de halve marathon kwamen ze door in een tijd van 96, 97 minuten. Rond de 28 kilometer liepen ze nog redelijk dicht bij elkaar en zagen er nog hoentjefris uit. De supporters lieten zich natuurlijk flink gelden, en onder een lawine van geluid werden ze voortgestuwd om de laatste 14 kilometer tot een goed einde te brengen. Op de 41 kilometer zagen ze er nog redelijk goed uit. Carel bleek de grootste showman en toonde een perfect uitgevoerde pirouette.

Na de finish bleek de grote mond van Jurgen geheel terecht; hij toverde een zeer fraai persoonlijk record uit zijn hoed, want hij snoepte maar liefst een minuut van zijn beste tijd af. Carel maakte het helemaal bont en liep vijf minuten sneller dan zijn beste tijd. René liep ook een hele goede tijd. Daarmee was deze marathoneditie voor alle drie lopers zeer geslaagd, en zijn er weer drie kampioenen in onze groep. Edwin hebben we onderweg helaas niet gespot; hij liep zijn eerste marathon en had aangegeven dat uitlopen zijn enige doel was. Uitlopen deed hij, en ook nog zeer verdienstelijk. De tijden: Jurgen 3.17.23, René 3.17.48, Carel 3. 20.52 en Edwin 3.42.58.

Paul Huls

Marathon van Rotterdam zeer geslaagd