Wissel mei 2007

16
W I S S E L 1/2007 In dit nummer: Morgen begin ik ARGO jeugdpagina De route van René Boxem Groep onder de loep Ida Jacobs en Cesar De baancoördinator

description

De Wissel is het clubblad van Argo atletiek uit Doetinchem.

Transcript of Wissel mei 2007

Page 1: Wissel mei 2007

WISSEL

1 / 2 0 0 7

In dit nummer:

Morgen begin ik

ARGO jeugdpagina

De route van René Boxem

Groep onder de loep

Ida Jacobs en Cesar

De baancoördinator

Page 2: Wissel mei 2007

Van de redactie

Leuk is dat, als je voor de eerste keer in een nieuwe Wissel Van de redactie mag schrijven. Het klinkt een beetje als een kaartje bij een cadeau: “Beste Jan, van de redactie”. En het voelt ook als een cadeau. We waren er natuurlijk zelf bij, de afgelopen maanden. Samen met bestuurslid Dianne Kiffen en vorm-gever Frans Hesselink hebben we deze nieuwe Wissel op poten gezet. Maar als hij er dan werkelijk ligt is dat bijzonder. Maar alle tenen en vingers zitten er aan, zullen we maar zeggen. En we zijn er best een beetje trots op.

Natuurlijk kan de Wissel niet bestaan zonder de Argo-leden, daarom bij deze de vraag: hebt u, heb jij suggesties of ideeën voor de Wissel? Laat het ons weten!

Beste Argonauten, we wensen jul-lie veel leesplezier met de nieuwe Wissel.

Katinka Wetzels

Colofon

RedactieMarelle Boxem, René Boxem, Katinka Wetzels, Gerard Smeitink, Saskia Meiland en Leonie Vrieze

RedactieadresWannedreef 25, 7006 LR Doetinchem

Tekst bij voorkeur digitaal aanleveren uiterlijk 14 september 2007. Per e-mail naar:[email protected]

De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden artikelen in te korten of te herschrijven.

VoorwoordWissel

Beste leden,

Voor u ligt het offi ciële eerste nummer van Wissel in de nieuwe huisstijl. Zoals u ziet is de zwart-witte uitgave vervangen door een verenigingsblad met een kleurrijke en frisse uitstraling. Nieuw is ook de indeling in meest vaste rubrieken. Zo weten we zeker dat jeugd, groepen, bestuur, trainers, volwassen leden en vrijwilligers allemaal en steeds weer een plek in de nieuwe Wissel krijgen. Verder hebben we de vormgeving uitbesteed. Frans Hesselink zorgt ervoor dat onze tekst en foto’s op een mooie en professionele manier samenkomen. Daarna wordt de Wissel niet meer gekopieerd

maar gedrukt. Dit alles geeft het blad van onze vereniging de uitstraling die het verdient.

Samen met het bestuur is de redactie bezig om te bekijken hoe vaak de Wissel per jaar kan verschijnen. Voorlopig gaan we uit van vier keer per jaar. Tussendoor houden we u dan met een nieuwsbrief in op de hoogte van actuele zaken en nieuws.

Er is de afgelopen tijd dus hard gewerkt door vele mensen. Allemaal in het kader van een slag die we als bestuur en vereniging willen maken. Waar gewerkt wordt, vallen echter ook spaanders. Dat heeft het bestuur de afgelopen tijd gemerkt. In de jaarvergadering en ook daarna heeft een aantal leden aangegeven moeite te hebben met de ontwikkelingen die het bestuur in gang heeft gezet. We hebben hier begrip voor. Het blijkt dat op het communicatieve vlak het een en ander niet goed loopt. Hier moeten we met z’n allen fl ink mee aan de slag. Door individuele gesprekken, commissievergaderingen, nieuwsbrieven en natuurlijk via de nieuwe Wissel.

In deze Wissel brengen we u in de rubriek Nieuws uit het bestuur kort op de hoogte van wat actueel en belangrijk is.

Tot slot wil ik nog even terugkeren naar deze Wissel. Ik bedank iedereen die op welke wijze dan ook een bijdrage heeft geleverd aan het tot stand komen van deze vernieuwde Wissel. Uw bijdrage, in welke vorm dan ook, is natuurlijk zeer gewenst.

Met vriendelijke groet,

Willem Wassink, voorzitter

Page 3: Wissel mei 2007

Van oktober 2006 tot en met april 2007 namen Anton en ik deel aan de cursus trainer loopgroepen van de KNAU. In maart hadden wij theo-rie-examen. De leerstof was niet moeilijk, maar wel veel. Uiteindelijk haalden wij allemaal het theoretische gedeelte. Het praktijkexamen op zaterdag 17 april was natuurlijk veel uitdagender. Twee weken van tevoren viel de opdracht in de brievenbus. Het verschil was groot: sommigen had-den opdrachten die we tijdens de

cursus geoefend hadden en ande-ren opdrachten waar men nooit van gehoord had. Gelukkig konden we bij elkaar terecht en bij erva-ren trainers. Het moeilijkste was om minimaal twaalf vrijwilligers te vinden voor de dag zelf. Gelukkig boden veel clubleden Anton en mij graag de helpende hand. Anton was ‘s morgens ingeroosterd en ik aan het eind van de dag. Het was heel warm: ik zag de vrijwilligers ’s morgens al met een rood hoofd lopen. Som-

migen moesten ook bij mijn examen aanwezig zijn. Gelukkig waren ze er allemaal, op één na. Die meldde zich ’s morgens af vanwege ziekte, maar trainde wel bij zijn eigen loopgroep! Een medecursist bleek bereid zijn plaats in te nemen. Anton vond dat zijn praktijkexamen heel goed ging en dat bleek ook uit zijn cijfer. Ik had nogal moeite met de opdracht voor looptechniek, ondanks mijn vragen aan meerdere trainers, werd mij niet helemaal duidelijk wat er precies verwacht werd. Aan het eind van het examen had je een gesprek met de twee examinatoren over je beweegre-denen voor bepaalde beslissingen. Ik vond het jammer dat je wel je cijfer en diploma kreeg, maar niet wist wat je anders had kunnen doen. In tegenstelling tot het theorie-exa-men waarbij alle vragen behandeld worden. Misschien een tip voor de KNAU? Maar Anton en ik hebben het gehaald en binnenkort zijn er dus twee nieuwe trainers bij ARGO.

Saskia E. Meiland

Wie gaat hardlopen moet ergens beginnen. Je kunt natuurlijk een boekje uit de bieb halen en een trai-ningsschema volgen. Maar je kunt je ook aansluiten bij een van de begin-nersgroepen van Argo. Dat is precies wat beginner Harrie Vromen dik een jaar geleden besloot. Op deze plek vertelt hij over zijn ‘loopbaan’.

Harrie: “Ik ben in april 2006 begon-nen met hardlopen door een artikel in het Vizier met de titel: Morgen begin ik. Nu moet je weten dat mijn kinderen al jaren tegen mij zeggen: “Pap, je moet eens wat meer gaan bewegen, dat is goed voor je. Dan val je misschien ook iets af.” Waarop ik dan meestal antwoordde: “Oh, morgen begin ik.” Dus toen ben ik gaan lopen, in beginnersgroep 1. Het plan was: na drie maanden vijftien minuten hardlopen. Ik kon me dat die eerste les niet voorstellen, want toen was ik al na één minuut moe. En kletsen tijdens het inlopen kon ik al helemaal niet. Gelukkig bouwden we zo geleidelijk op dat het allemaal goed kwam.” In augustus 2006 stapte Harrie over naar een loopgroep op de maandagavond. “De omschake-ling was weer even zwaar. Ik kon 15 minuten hardlopen, maar nu mocht ik meteen anderhalf uur aan de bak.

Niet continu, maar toch. Ook dat is goed gekomen, want ik had een doel: ik wilde naar 1 uur hardlopen, en misschien een wedstrijdje. Nou, die wedstrijd heb ik vorig jaar in december gelopen. De Gerard Schepers Cross. In de stromende regen, maar wel leuk om te doen.” Wat vindt hij van de trainingen? “Het leukste vind ik de afwisseling en dat iedereen op zijn niveau kan hard-lopen. In onze groep zitten lopers die trainen voor marathons, of die de 400 meter een stuk sneller lopen dan ik. Daar word je niet op beoordeeld. Het minste onderdeel vind ik de grondoe-feningen tijdens de warming-up. Ik ben zo stijf als een plank. Maar met lopen gaat het steeds beter. Ik loop nu 1 x 5 km en 1 x 8 km per week naast de training. Ook heb ik dit jaar al aan drie wedstrijden meegedaan. Ik streef er nu naar om nog een paar wedstrijdjes te doen en straks de Montferlandrun te gaan lopen. Ik heb een betere conditie en veel meer energie sinds ik hardloop, en met het gewicht gaat het ook de goede kant op. Wel hoop ik dat ik blessurevrij blijf.”

Morgen begin ik

Examen trainer loopgroepen

Page 4: Wissel mei 2007

Speciaal voor de leden van ARGO

15% kortingOp alle RUNNING artikelen!

O.a. Nike, Asics, Saucony, Brooks en Mizuno schoenen

Nike en Asics Hardloopkledingen accessoires

U krijgt een advies op

maat.

Er wordt d.m.v. een per-

soonlijke voetanalyse

een deskundig advies

gegeven.

Ook voor voetspecifi eke

inlay’s kunt u bij ons

terecht.

D O E T I N C H E M

Page 5: Wissel mei 2007

De wereldbeker schaatsen in Heerenveen. Ik zit op de tribune. De schaatsers komen voor onze neus de baan op. Ze bereiden zich voor op de 1000 meter. Ongemerkt spuugt de een na de ander op het eens zo schone ijs. Zou je erdoor kunnen vallen? Zoals over vogelpoep? Vanochtend, op het voetbalveld is het niet anders. Jong en oud laten de fl uimen door de lucht vliegen. Het overtollige vocht vliegt met een mooie Van Hanegemcurve weg. Ook op de baan doen ze het. Ongegeneerd. Zonder aanleiding. Het mag, het hoort er blijkbaar bij. Nie-mand die het ziet of opmerkt. Of toch?

Fluimen, spugen. Met een kort knikje van het hoofd spugen. ‘Netjes’ naar één kant. Of luid je neus ophalen, de keel schrapen en dan langzaam naar de grond werken! Getver!

Eens passeerde ik op mijn racefi ets een wat sjofel uitziend mannetje. Op het moment van langsrijden vloog een stevige klodder naar links, juist waar ik was! Het kwam op mijn rechter-hand. Aaarg! Ik liet niets merken, fi etste snel door en veegde het spul buiten het zicht af aan mijn shirt. Ik word nog misselijk bij de gedachte. Stel je voor, iets hoger en … Ook al is het over de twintig jaar geleden. Het blijft je bij.

Het dilemma: ik spuug ook. Ja, ik geef het toe. Tijdens het sporten meestal. Waarom? Geen idee eigenlijk. Nooit over nagedacht. Is het onze ‘natuur’? Of is er een andere reden? Spugen dieren zoals wij? Lama’s niet mee-geteld. Ik weet het niet. Ik geloof van niet. Is het misschien omdat juist anderen het doen? Zoals vloeken. Ook aangeleerd trouwens. Wij apen na, zogezegd. (vreemd eigenlijk – apen na). De ander doet het en dan mag ik het ook. Is dat reden genoeg?

Weer ligt er zo’n klodder op de baan. Ik stap er snel overheen. Hopelijk gaat het gauw regenen. Dan is de baan weer schoon. Even, tot de volgende training.

Grit

De kreet Met zorg loop je verder! geeft treffend de sponsoring van de Maatschap Doetinchemse Apothe-ken weer. Zij kennen het belang van blessurepreventie, en snel handelen bij acute blessures. Tijdens hard-looptrainingen buiten de baan kun je niet even naar de apotheek. Daarom hebben de trainers van de volwassen atleten allemaal een rugzak gekre-gen met een EHBO-teamkit. Daarin zitten noodzakelijke EHBO-mid-

delen als: een wondverzorgingskit, verband materiaal, een coldpack en een isoleer deken. Uiteraard biedt deze is er plaats voor het mobieltje dat de trainers altijd bij zich hebben. En verder is er ruimte voor een bidon met drinkwater.In de afgelopen weken hebben enkele trainers al met dit rugzakje gelopen. Zij vinden het draagcom-fort van het rugzakje erg hoog. Een eigenlijk wordt het dragen licht als je weet waarvoor je het doet.

Wij danken: de apotheken Bastion, De Haan, Hof, De Mispel en Rozen-gaarde. Samen hebben ze ervoor gezorgd dat atletiekvereniging Argo nu 15 rugzakken met EHBO-team-kits rijker is. De Maatschap Doetin-chemse Apotheken en Argo Atletiek laten hiermee zien dat zij de zorg van atleten hoog op de agenda hebben.

Spuugzat

Met zorg loop je verder!

Speciaal voor de leden van ARGO

15% kortingOp alle RUNNING artikelen!

O.a. Nike, Asics, Saucony, Brooks en Mizuno schoenen

Nike en Asics Hardloopkledingen accessoires

Bij vrijwilligerswerk staat de vergoeding vaak niet in verhouding tot de omvang en van het werk. Maar dit jaar werd ons, alle vrijwilligers van Argo, op 9 februari j.l. een geweldig feest aangeboden. Wij hebben op feestelijke wijze ervaren dat de taken die wij verrichten zeeeeeeeeeeer gewaardeerd worden door Argo. Want je kunt leden hebben maar zonder de mensen die, op welke wijze dan ook, meehelpen deze organisatie staande te houden, is er domweg geeeeeeeeeen Argo.

Als je wilt weten wat je die avond gemist hebt, moet je dit jaar een taak bij Argo vervullen. Misschien krijg je volgend jaar ook wel een uitnodiging voor het Grote Vrijwilligersfeest. Om je alvast een beetje lekker te maken: de barcommissie zorgt voor een welkomstdrankje, lekkere hapjes en drankjes, en er wordt van alles gedaan om het ons zoveel als mogelijk naar de zin te maken. Feestelijke groeten van Anneke Botteram

FEEEEEEEST!

verband materiaal, een coldpack en een isoleer deken. Uiteraard biedt deze is er plaats voor het mobieltje dat de trainers altijd bij zich hebben. En verder is er ruimte voor een bidon met drinkwater.In de afgelopen weken hebben enkele trainers al met dit rugzakje gelopen. Zij vinden het draagcom-fort van het rugzakje erg hoog. Een eigenlijk wordt het dragen licht als je weet waarvoor je het doet.

Wij danken: de apotheken Bastion, De Haan, Hof, De Mispel en Rozen-gaarde. Samen hebben ze ervoor gezorgd dat atletiekvereniging Argo nu 15 rugzakken met EHBO-team-kits rijker is. De Maatschap Doetin-chemse Apotheken en Argo Atletiek laten hiermee zien dat zij de zorg van atleten hoog op de agenda hebben.

volgend jaar ook wel een uitnodiging voor het Grote Vrijwilligersfeest. Om je alvast een beetje lekker te

delen als: een wondverzorgingskit, verband materiaal, een coldpack en een isoleer deken. Uiteraard biedt deze is er plaats voor het mobieltje dat de trainers altijd bij zich hebben.

Met zorg loop je word nog misselijk bij de gedachte. Stel je voor, iets hoger en … Ook al is het over de twintig jaar geleden. Het blijft je bij.

Het dilemma: ik spuug ook. Ja, ik geef

dit jaar werd ons, alle vrijwilligers van Argo, op 9 februari j.l. een geweldig feest aangeboden. Wij hebben op feestelijke wijze ervaren dat de taken die wij verrichten zeeeeeeeeeeer gewaardeerd worden door Argo. Want je kunt leden hebben maar zonder de mensen die, op welke wijze dan ook, meehelpen deze

voor het Grote Vrijwilligersfeest. Om je alvast een beetje lekker te maken: de barcommissie zorgt voor een welkomstdrankje, lekkere hapjes en drankjes, en er wordt van alles gedaan om het ons zoveel als alles gedaan om het ons zoveel als mogelijk naar de zin te maken.

Feestelijke groeten van Anneke Botteram

Page 6: Wissel mei 2007

Groep onder de loepTriatlon

Nudirun groot succes!?

Opeens heb je een idee. Na de grote media-aandacht voor Nudifi t (fi tnes-sen in je blootje) in Heeteren dacht ik dat we op 1 april bij Argo wel een middagje ‘hardlopen in je blootje’ konden organiseren. Een mooie aprilgrap op een zonnige zondagmid-dag. Even wat mailtjes rondsturen en dan maar afwachten. Nou dat heb ik geweten! Optimaal FM had de primeur: een live inter-view met Argo-lid Stef Lantink. En dit was nog maar het begin. De Gelder-lander volgde met een aankondiging, en daarna belde Graafschap TV voor een interview met wat beeldfrag-menten. Zij zouden voor minimaal vier blootlopers zorgen. Helaas zagen enkele fi guranten er op het laatste moment van af. Erg jammer. Op vrijdag 30 maart mailde ik weer een aantal grote nieuwszenders en bladen. En ja hoor, ze pakten het op! Het ANP, NU.nl en NOS Headlines brachten de Nudirun in hun nieuws-overzicht. Ook het buitenland was inmiddels wakker. Belgische, Franse, en Engelse nieuwssites deden volop mee. Op naturistenforums ontston-den discussies: hoe ongezond is bloot hardlopen voor vrouwenbor-sten? En hoe bevestig je je start-nummer? Wat een ellende! Het aantal aanmeldingen via [email protected] was op zaterdag 31 maart opgelopen tot ruim zestig. Toch besloot ik deze mensen, som-mige zelfs uit Zeeland en Venray, maar te mailen dat het om een grap ging. Nieuwsgierig bleef ik zondag-morgen na de fi nale van de winter-cross nog even in de kantine hangen. Een erg nieuwsgierig Argo-lid (wiens naam ik maar niet noem) kwam tevergeefs een kijkje nemen. Com-plete pelotons fi etsten zondagmiddag een rondje Bezelhorst om het mooie sportpark eens te aanschouwen. Ik heb erg veel plezier beleefd aan deze aprilgrap. Weken later vroegen mensen nog naar de Nudirun. Verder kreeg ik mailtjes als: “Ik sta hier in me blootje en heb de sleutels in de auto laten zitten, wat moet ik nu?” Op naar 1 april 2008! Stefan Scanu

Wie Argo zegt, zegt atletiek. Maar dat zegt nog te weinig over al die verschil-lende groepen die sport beoefenen onder de paraplu van Argo. Want wist ú dat je ook aan sportief wandelen of Nordic Walking kunt doen bij onze vereniging? Daarom leggen we in elke Wissel een groep onder de loep. In dit nummer: de triatlongroep.

De hele triatlon is 3,8 km zwemmen, 180 km fi etsen en 42,2 km hardlopen (er zijn ook kortere varianten, zoals de 1/8 en 1/4 afstand). Trainers Harry Ruumpol en Walter Monasso vinden de combinatie van die drie onderde-len juist het aantrekkelijke van de tri-atlon. Ze weten waar ze over praten.

UitgedaagdHarry werd in 1986 door een collega van zijn vrouw uitgedaagd om een tri-atlon te doen en is daarna niet meer gestopt. Resultaat: 13 keer Neder-lands kampioen en podiumplaatsen op EK’s en WK’s. Eind 2004 kreeg hij last van hartritmestoornissen, waar-door hij zich meer is gaan richten op het geven van trainingen.

VerslingerdWalter was een echte voetballer, tot hij in de jaren 80 verslingerd raakte aan de triatlon. Inmiddels heeft hij 50 halve en 12 hele triatlons gedaan. De laatste jaren gaat het lopen moeiza-mer, vooral door een ernstige knie-blessure. Hij legt zich nu meer op het fi etsen toe en gaat de komende zomer wat fi etstrainingen voor de triatlongroep verzorgen. Walter loopt nog steeds, maar zoals hij zelf zegt: “Wanneer je iemand ziet lopen met een zeer aparte loopstijl, is de kans groot dat ik dat ben.”

Competitiegericht maar gezelligHarry heeft het erg naar zijn zin bij de dinsdagavondgroep, al mag wat die wat hem betreft nog groter worden. De groep is redelijk competitiegericht maar met een hele gezellige sfeer, aldus Harry. “We zijn met ongeveer 15 triatleten, waarvan één vrouw die goed met de mannen kan meekomen. Beginners kunnen zo instappen, want we werken tijdens de hardlooptrai-ning met een A-, B-, C- en D-schema voor verschillende niveaus.”

Page 7: Wissel mei 2007

Fietsen en zwemmenFietsen doen de triatleten meestal voor zichzelf, maar tijdens de geza-melijke trainingen houdt men altijd rekening met elkaar. Nieuwkomers moeten er wel rekening mee houden dat de trainingen samen vrij veel tijd in beslag nemen.” Vanaf april start de groep met fietstrainingen op woensdagavond. Maandag, donder-dag en zaterdag kunnen ze zwem-men bij de NDD in Doetinchem die een speciale triatlonafdeling heeft.”

AmbitiesEr zijn veel niveaus in de groep, met enkele triatleten die tot in de regionale top zitten. Harry: “De ambities zijn zeer verschillend, maar de triatlongroep wil er vooral voor zorgen dat iedereen met plezier komt trainen. Zo zorg je er samen voor dat de prestaties verbeteren.”

De baancoördina-tor stelt zich voor

Arie Reugebrink loopt al aardig wat jaartjes mee bij Argo. Letterlijk en figuurlijk. Hij is een van die mensen die je niet weg kunt denken uit de club, als mens en als vrijwilliger. Hij zat in de organisatie van de schoolsportdagen, was jeugdtrainer, van diverse com-missies en jurylid. Sinds 1 april 2007 is hij baancoördinator, een gloednieuwe functie bij Argo. Een mooie aanleiding voor een gesprek.

Zou je jezelf, voor degenen die jou nog niet kennen, even willen voorstellen? Ik ben 58 jaar en ben sinds 14 jaar lid van Argo en loop op de donder-dagmorgen. Ik ben in het vrijwil-ligerswerk bij Argo gerold door onze kinderen.

Sinds kort ben je baancoördinator. Wat houdt dat in? Als baancoördinator spreek je met scholen, verenigingen en bedrijven af wanneer zij op de baan terecht kunnen. Zo worden er geen dubbele afspraken gemaakt. Verder signaleer en meld ik problemen. Het bestuur heeft deze functie in het leven geroe-pen om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen. Ik ben daarvoor gevraagd omdat ze dachten: ‘Dat is misschien wel wat voor Arie. Hij kent veel mensen en weet van de hoed en de rand’. Ik ben een echte regelneef.

Je kunt bij mij terecht als je iets op de baan wilt organiseren. In overleg is er veel mogelijk!

Page 8: Wissel mei 2007

Trainingskamp Lanzarote 2007

Op zaterdag 28 april vertrokken tien Argonauten naar Lanzarote voor een achtdaags trainingskamp. Lanzarote is daar heel geschikt voor vanwege het altijd goede klimaat en de aanwezigheid van Club La Santa. Dit unieke sportcomplex biedt alles voor de professionele en recreatieve sporter: een schitterende kunststof atletiekbaan, een fi tnessruimte die zijn weerga niet kent, een verwarmd olympisch zwembad en een recre-atief bad. Ook is er een Bike Shop, waar racefi etsen te huur zijn. Dennis, Niels en Koen waren er al eerder geweest, maar de overige Argo-nauten kenden het alleen maar van de serie ‘Bassie en Adriaan’. Een trainingsweek met maar liefst vijftien trainingen stond ons te wachten. Zo kunnen deze jonge talenten groeien in hun sport. We hadden een vol programma met twee keer per dag een training, maar ook genoeg tijd voor ontspanning tussendoor. Lekker luieren aan het mooie zwembad of een partijtje midgetgolf, badmin-ton, kaarten of poolbiljarten. Wendy deed nog mee aan een Run Bike Run wedstrijd en werd knap tweede. Tijdens de rustdag maakte een aantal van ons nog een fi etstocht over het eiland. Samen gezellig eten in appartement 54A en veel lachen. Vrijdag bracht Stefan Han naar het vliegveld omdat Han zondag alweer met school naar Istanbul zou vliegen.

Zaterdag was er een grote triatlon met veel internationale toppers. Voor Nederland stond ‘topper’ Arie aan de start. Zondag 6 mei vlogen we moe maar voldaan weer naar huis. Al met al was het een zeer geslaagd trainingskamp. Zeker voor onze C-junioren Matthijs, Sten en Saskia was het een hele belevenis. Met veel ple-zier heb ik dit trainingskamp geor-ganiseerd. Er komt dus zeker een vervolg. Ik wil de mensen bedanken die belangeloos de middelen (geld en materiaal) beschikbaar stelden om dit te kunnen organiseren. Kijk voor een sfeerimpressie op: www.argonauten.fl appie.nl (www.clublasanta.com).

Stefan Scanu

De namen van de Lanzarote gangers: Saskia van Bergen, Wendy Mullink, Dennis, Niels en Matthijs Weijers, Sten Schaper, Frank Egberink en Koen Vossers

Sabrine Vels winnaar Ernst en Bobbie loop Tijdens de City Pier City loop in Den Haag was er ook een jeugdloop over 1 kilometer: de Ernst en Bobbieloop. Er deden ongeveer 4000 kinderen mee. Argonaut Sabrine Vels wist als allereerste te fi nishen in een tijd van 4.02 min. Na afl oop werd ze gehul-digd door Ernst en Bobbie. Vorig jaar wist haar zusje Seline te winnen. De eerste plaats blijft dus in de familie!

A R G O J E U G DSchoolsportdagen

Afgelopen jaar waren er twaalf scholen uit Doetinchem en omgeving die sportten op de atletiekbaan van Argo. Het is een heel geregel voor de scholen; zij moeten zorgen voor de organisatie en de begeleiding. Hierbij maken ze gebruik van ouders, verzorgers, opa’s en oma’s. Ook roepen ze de hulp in van de eerste-jaarsstudenten sportopleiding van het Graafschapcollege. De meeste kinderen vinden het heel leuk en zijn zeer gemotiveerd om deel te nemen. Een aantal is nadien zelfs lid gewor-den van Argo.

Hoe gaat het in zijn werk: Ben zet buiten alles klaar, meestal met twee personen van de school. En na afl oop wordt alles opgeruimd. Tussendoor houdt Ben een oogje in het zeil. Ik zet binnen alles klaar: koffi e thee, ranja, ijs, enz. Soms moeten er 300 bekers ranja klaargemaakt worden. En verder moet je opletten dat het geen puinhoop wordt.

Zo, nu weet iedereen wat wij zoal doen in de maanden mei, juni en juli. Dit jaar komen er weer veel scholen. Gelukkig gaat Hans Bisselink ons helpen.

Ben en Berna

Page 9: Wissel mei 2007

Stedenwedstrijd

Wij zijn Tom en Luuk, en wij hebben met de stedenwedstrijd in Gendringen meegedaan. We moesten allebei drie onderdelen doen Luuk’s beste onder-deel was balwerpen (dat vindt hij zelf), Tom’s beste onderdeel was hoogsprin-gen zegt Luuk. Maar de andere onder-delen gingen ook goed. We hadden de estaffete natuurlijk gewonnen. Het was heel leuk en natuurlijk doen we de volgende keer ook mee.Om het stukje nog leuker te maken een leuke mop: Twee huisjesslak-ken maken een wandelingetje op het strand. Opeens zien ze een naaktslak, waarop een van de huisjesslakken ver-schrikt uitroept: “Laten we vlug terug-keren. Het is hier een naaktstrand!”

hollo allemaalwij zijn Joris en Marije. Wij wil-len iets vertellen over de steden wedstrijden.We vonden het alle bij erg leuk. We hebben balgeworpen en we hebben ook nog esttafete gedaan en ook 40 en 60 meter gesprint. En we hebben hoog gesprongen En kogelstoten.Het was in genderingen bij atle-tiekoDus ik hoop dat er volgende keer nog meer kinderen komen mee doen aan de steden wedstrijd. Je mag natuurlijk ook gewoon spor-tief aan komen moedigen .....groetjes Marije van aken en Joris van aken

ARGO JEUGDStartschot

De twaalfjarige Anna Buter, atlete van ons eigen Argo, stuurde een mailtje naar Zappsport of ze een training kon krijgen van Karin Ruckstuhl, de in Zwitser land geboren Nederlandse atlete. Helaas kon dat niet. Wel mocht Anna het startschot

geven van de marathon in Enschede op zondag 22 april. Voor Anna was dit speciaal, omdat haar overgrootopa deze marathon ook gelopen heeft.Samen met de burgemeester mocht Anna het startschot geven van de

hele marathon. Bij de tien kilometer mocht ze dit alleen doen. Er was een compleet kanon neergezet om het schot af te vuren, met mannen in bijpassende kleding. Volgens Anna moest ze vrij hard op de bedienings-knop drukken en ook moest je je oren echt dicht houden toen het schot gelost werd. Aan het einde kreeg Anna een speciaal souvenir: het kanon in het klein (daar zijn er maar acht van gemaakt). Het was een hele leuke dag, aldus Anna.

In gesprek met … Sten Schaper

Aanstormend talent Sten Schaper woont in Doetinchem, is 14 jaar en zit in het derde jaar van de havo. Hobby’s: atletiek. Onder intensieve begeleiding van Jan Manenschijn komt hij tot mooie prestaties.

Wat is je beste prestatie tot nu toe?In Amsterdam, tijdens de C-games heb ik de 800 meter in 2.15 gelopen. Ik was 23e. Op 13 januari 2007 werd ik derde bij de Gelderse Kampioen-schappencross, ik liep de 3500 meter in 12 minuten 32 seconden. Dat was 2 seconden achter de winnaar. Ik was blij met die prestatie, want ik ben een tijd geblesseerd geweest, door overbe-lasting. Daarom mocht ik helaas ook niet meedoen in Groningen op 27 en 28 januari.

Wat is je favoriete onderdeel?De 800 meter is mijn specialiteit.

Wat is je doel op korte termijn?Ik wil dit jaar een tijd neerzetten van 2.05 op de 800 meter. Ik hoef geen droomcarrière, behalve heel goed worden. Ik kijk niet verder dan een jaar. Sinds april mag ik weer voluit meedoen in de competitie junioren C2.

Waarom heb je voor atletiek gekozen?Ik wilde aan sport doen maar wist niet wat. Voetbal vind ik leuk om naar te kij-ken, niet om te doen. Samen met een vriendje ben ik bij Argo gaan kijken hoe hardlopen beviel. Dat is nu vier jaar geleden en atletiek is echt mijn sport.

Page 10: Wissel mei 2007

Zomaar een route, of juist een bijzon-dere. Die ene die je elke week loopt of de route die je ooit een keer liep en je altijd is bijgebleven. Kortom de route van een van jullie.

Ronde Laag Keppel

De route blinkt niet uit in mooie paadjes, leuke heuveltjes, etc. Het is een eenvoudige, maar afwisse-lende route. Lekker om je gedachten te laten gaan. Je loopt over rustige fi etspaden, gescheiden van het auto-verkeer. Hoogtepunt is altijd weer de sluis bij Laag-Keppel. Let daar wel even op het verkeer. Op mooie dagen is het er druk vanwege de dagjes-mensen.

Start: parkeerplaats bij de NUON (hoek Energieweg/Keppelseweg)Lengte: 13,5 km.Kenmerken: vlak, voornamelijk asfalt, langs kantoren, open weilan-den, bossen na Laag-Keppel.

RouteVanaf de pp bij de NUON ga je rechts richting de brug over de Oude IJssel. Als je daaroverheen bent loop je rechtdoor naar de verkeerslichten. Niet oversteken, je gaat hier rechtsaf.

Blijf rechtdoor lopen, richting Wehl. Je loopt langs enkele kantoorgebou-wen en passeert Misset, de rotonde en de Ford-garage. Dan loop je in het buitengebied, met links al gauw de oude vuilstort. Hier zul je de meeste last hebben van tegenwind. Na een paar km kun je een afkorting nemen (zie kaart). Wehl dient zich na 4,5 km aan. Loop door tot bij de rotonde. Ga daar rechts. Na een paar boerderijen heb je het rijk voor je alleen. Pas-seer de rotonde (links naar Angerlo, rechts terug naar Doetinchem) en loop naar de sluis bij Laag-Keppel. Ga Laag-Keppel door en sla rechtsaf bij de verkeerslichten. De route gaat nu over de parallelweg, door Lange-rak richting Doetinchem. De laatste kilometer loop je vanaf de rotonde rechtdoor, langs Den Ooiman en Opelgarage. Bij de verkeerslichten is het weer 2x rechts en je bent bij het eindpunt.

Eten/drinken bij nood: in Wehl bij de snackbar (200m Wehl in bij de rotonde), in Laag-Keppel bij de Gou-den Leeuw en in Langerak bij zaal Veldhoen.

René Boxem traint recreanten en de prestatiegroep.

De route van …

René BoxemLopers in the picture

Rob Karstens en Nancy Masselink lopen allebei bij Argo, op de zater-dagochtend bij de loopgroep van Bas. Nancy traint al ruim een jaar en Rob sinds zeven weken. Nancy’s favoriete onderdeel is lopen in het bos; ze vindt de variatie heel leuk. Rob werkt bij de gemeente Breda en Nancy bij de belastingdienst, afdeling douane.

Haar favoriete gerecht is zalm, en pindakaas vindt ze ook heerlijk. Rob houdt het bij rijst, pasta en couscous. Zijn hobby’s zijn: muziek maken op de gitaar en fotografi e. Haar hob-by’s zijn lezen, hardlopen, studeren, schilderen en zwemmen. Ze kijken beide graag naar het nieuws en de actualiteiten. Ook houdt zij van een goede fi lm. Zijn favoriete vakantiebe-stemming is de Provence in Frank-rijk. Zij houdt van luieren, zon en cultuur en dat kan volgens haar op veel plekken.Rob heeft als slotopmerking dat hij Argo een leuke, gezellige club vindt met veel saamhorigheid. Ook vind hij de buikspieroefeningen van Ida heel goed. Nancy vindt dat de club bestaat uit een groep gemotiveerde lopers en trainers. Ook is er altijd tijd voor een praatje. Verder vindt ze dat de club een goede accommodatie heeft.

Page 11: Wissel mei 2007

MaatMaat MeubelPaul van HarenMeubelmaker/InterieurbouwerPattonstraat 257002 EK DoetinchemTel: 0314 [email protected]

- Meubels- Keukens- Badkamermeubels

FHO

Frans Hesselink

Ontwerpbureau bno

www.franshesselink.nl

Nieuwsfl itsen

Trainers zijn opgeleid in AED-reani-matie door Ivonne te Braak.

We hebben twee nieuwe looptrai-ners. Welkom, Saskia en Anton!

Er zijn looptrainers gesignaleerd met EHBO-rugzakken. Wij danken sponsor Doetinchemse Apothekers!

De Nudirun is een geslaagde 1 april-grap gebleken. 60 mensen hebben gereageerd op de oproep voor een naakthardlooptraining door Stefan Scanu. We hebben de landelijke pers en zelfs nieuws op tv gehaald.

Elke eerste zaterdag van de maand trainen vanaf wisselende locatie!

Er is altijd een enthousiaste en forse opkomst als we trainingen verzor-gen vanaf steeds een andere locatie. Daarom organiseren we - bij wijze van proef - vanaf juni elke eerste zaterdag van de maand een duurloop op wisselende locaties. De precieze invulling volgt via een aankondiging op het prikbord in de trainerscorner.Tijdens de eerste twee maanden verzorgen Bas en Flora de trainingen. Daarna lijkt het ons leuk als jullie alleen of met anderen een locatie en route bedenken. Er zijn altijd twee afstanden, circa 7,5 en 15 km, zodat iedereen mee kan doen.

Blessures voorkomen?

Met de nieuwe site www.voorkombles-sures.nl wil de overheid het aantal blessures fors terugdringen. Niet alleen uit zorg voor de sporters maar ook vanwege de hoge kosten voor de samenleving. Sportblessures kosten de overheid elk jaar 600 miljoen euro!

De site geeft een persoonlijk advies om sportblessures te voorkomen. Wilfried de Jong, sportverslaggever en presentator van Holland Sport, is gastheer en ontvangt bezoekers op de massagetafel. Ook kun je via een 3D-animatie zien wat er in je lichaam gebeurt als je een veelvoorkomen-de blessure oploopt aan bijvoorbeeld je knie, enkelbanden of achillespees.

Nieuws

Sportcentrum Body Action biedt naast tal van sportieve activiteiten ook paramedische training.Paramedische training: een per-soonlijk trainingsprogramma om te herstellen van uw blessure of uw conditie te verbeteren.Een fysiotherapeut begeleidt u daarbij.

Sportcentrum Body Action, Beekseweg 29 7031 AV Wehl, 0314-682195.

cardio-fi tnessspinningnordic-walkingaerobicstube-trainingkids-aerobicstotaal-fi t trainingparamedische trainingfi t-test

Page 12: Wissel mei 2007

Ida Jacobs is ongeveer 17 jaar lid van Argo. Ze traint elke donderdagavond en zaterdagochtend en daarnaast nog een keer voor haarzelf. Aansluitend aan de zaterdagochtendtraining geeft ze aan de Argo-leden buik- billen- en rug-spiertraining. Daarnaast heeft ze een praktijk als oefentherapeut Cesar. Ze geeft ons een kijkje in de keuken.

Ida: “Mensen lopen, gaan zitten, staan op. Ze bukken, tillen, sprin-gen. Iedereen ontwikkelt onbewust – niet altijd optimale – individuele houdings- en bewegingsgewoonten. Sporters bukken, tillen, springen, balanceren. Ze rennen, gooien, slaan. Zij gebruiken hun lichaam intensiever en bevorderen hierdoor hun goede, maar ook hun verkeerde gewoon-ten qua houding en beweging. Daar kunnen klachten door ontstaan. Die probeer je door oefentherapie Cesar te voorkomen of te behandelen.

Tijdens het sporten vragen kracht, snelheid, ademtechniek en coör-dinatie extra aandacht. Hier speel ik op in bij de behandeling van de sporter.” Last van pezen en spieren zijn typische ‘hardloopklachten’ die ze in haar praktijk tegenkomt. Na het onderzoek krijgen sporters oefenin-gen om de bewegelijkheid van de heupgewrichten en wervelkolom te bevorderen. Ook spierkrachtopbouw en rekken is er onderdeel van. En natuurlijk veel advies: hoe kun je het

beste met je klacht omgaan, wanneer en hoe kun je weer sporten, hoe kun je de klacht voorkomen. Ida: “Het snelst kom je van je klacht af als je geduld hebt en wacht met hardlopen tot je helemaal klachtenvrij bent. Maar hardlopers vinden dat vaak erg moeilijk. Ze zijn verslaafd en willen liever gisteren weer de weg op.”

Ze herkent dat, want zelf heeft ze een zeer hardnekkige blessure aan haar rechterheup. “Ik moest zonodig voor een marathon trainen. Nou, mijn lichaam heeft me goed teruggefloten. Er bestaat nu geen trainer bij Argo die mij nog aan het sprinten krijgt. Ik loop mijn eigen tempo. Het is veel belangrijker dat ik met plezier en blessurevrij loop. Maar sporten is wel belangrijk. Iedereen die niet sport, motiveer ik om iets te gaan doen. Wát maakt niet uit.”

Tip van Ida: luister naar je lichaam en wees tevreden met wat je kunt.

Alle vrijwilligers bij Argo zetten zich onbetaald en georganiseerd voor ande-ren in. Vrijwilligers spelen een belang-rijke rol bij de vereniging. Zonder hen zijn er geen trainingen of wedstrijden, en ook staat er geen kopje koffie na een training of wedstrijd in de kantine klaar. Verder zou de prachtige accom-modatie niet gerealiseerd zijn. Kortom: zonder vrijwilligers heeft de vereniging geen bestaansrecht. Op hen moet je dus zuinig zijn.

De afgelopen twee maanden heb-ben wij – via interviews - onder-zoek gedaan naar de betekenis die mensen aan het vrijwilligerswerk bij Argo geven. ‘Wij’ zijn Jens Bosman en Dennis Weijers, studenten aan de Utrechtse School voor Bestuurs- en Organisatiewetenschap. Een belangrijke conclusie is dat vooral de nieuwe leden zich meer als ‘consumenten’ opstellen. De betrokkenheid bij de vereniging is minder groot. Uit deze groep zal men dus moeilijker nieuwe vrijwilligers werven. Daar staat een kleine groep ‘proactieve leden’ tegenover. Zij vervullen vaak meerdere vrijwilligers-functies. Het is belangrijk dat er niet teveel lasten op de schouders van die kleine groep komen te liggen. Veel vrijwilligers vinden dat er een vorm van vrijwilligersbeleid moet komen; Argo dient een vereniging ‘voor en door de leden’ te blijven. Het bestuur ziet de club in de toekomst

als een professionelere organisa-tie. Daar zijn veel vrijwilligers voor nodig die ook ze anders te werk moeten gaan. Het is belangrijk dat de vereniging de argumenten om te veranderen duidelijk onderbouwt en het vertrouwen wint.

De docenten waardeerden onze bachelorscriptie met een acht. Die hadden we nooit kunnen halen zon-der de medewerking van een aantal vrijwilligers van AV Argo. Wij bedan-ken hen daar dan ook hartelijk voor. Met deze resultaten kan de vereni-ging een vrijwilligersbeleid voor de toekomst uitstippelen, zodat Argo ook in 2010 kan rekenen op de inzet van vrijwilligers.

Met sportieve groet,Jens Bosman Dennis Weijers

Ida Jacobs en Cesar

Door tot 2010, met vrijwilligers?

Page 13: Wissel mei 2007

Dankzij de Gerard Schepers Cross heeft Argo sinds kort een eigen defibrillator: een apparaat waarmee mensen met een hartstilstand kun-nen worden gereanimeerd. Jaarlijks krijgen in Nederland circa 16.000 mensen een acute hartstilstand. Daarvan overlijdt 90%, vaak omdat professionele hulp te laat komt. De defibrillator kan mensenlevens red-den, omdat hij met een stroomstoot het hart weer tot kloppen kan aan-zetten. Dat moet binnen zes minuten na de hartstilstand gebeuren.

Saskia Meiland, kersverse trainer van Argo, kan er nog iets meer over vertellen. Saskia: “We kunnen nu al

stellen dat het een aanwinst is voor de club. Tijdens de maanden april, mei en juni krijgen de trainers cur-sussen in reanimeren en het gebruik van de defibrillator. Ik deed in april mee aan zo’n cursus. De bedoeling is dat de opgeleide trainers zo snel en adequaat mogelijk reageren bij cala-miteiten. Het is een geruststellende gedachte dat er bekwame mensen bij de club zijn die het apparaat kunnen bedienen.”

De defibrillator komt in de trainers-corner te hangen.

Praktijk Oefentherapie Cesar

Ida JacobsSportspecifieke klachten:

• spieren – pezen• blessure• advies en begeleiding

Willy Brandtplein 16B7007 LB Doetinchem

Bel voor een afspraak: (0314) 36 02 23

LID VBL 100% vergoed

door ziektekos-tenverzekeraar

Defibrillator bij ARGO

Page 14: Wissel mei 2007

Niet iedereen kon bij de ledenver-gadering aanwezig zijn, daarom in deze Wissel de speerpunten van het meerjarenplan Argo loopt door.

Visie en missie

Argo is een eigentijdse atletiek-vereniging in de breedste zin van het woord. Dit houdt in dat Argo oog heeft voor zijn maatschappelijke functie. Naast (top)atletiek krijgen loopsport, fi ttest, jeugdatletiek, sportief wandelen en nordic walking aandacht. Centraal hierbij staan kwaliteit van trainers, materiaal en accommodatie.

Hoe gaan we deze missie uitvoeren?

Het bestuur geeft de beleidsuit-gangspunten en -doelstellingen, en schept de voorwaarden. De uit-voering ligt bij de commissies. Die krijgen hiervoor een budget.

Speerpunten

• Bestuur en elke commissie leggen samen taken, verantwoordelijk heden, bevoegdheden en budget vast. Ook komt er een plan van aanpak voor de komende jaren.

• We worden steeds groter, daarom moeten we onze communicatie-middelen nog beter gebruiken. De Wissel, een nieuwsbrief en de nieuwe website (najaar 2007) gaan elkaar aanvullen. De website krijgt ook een archieffunctie.

• Er is een nieuw logo en dito huis-stijl ontwikkeld. Dit jaar worden alle media van de Argo daarop aange-past. De Wissel is al vernieuwd en is door advertenties budgetneutraal. De nieuwe clubkleding wordt per 1 oktober a.s. gevoerd.

• Ieder lid van ARGO moet op gewenst niveau kunnen trainen. In gesprek-ken met trainers bekijken we hoe we dat nog beter kunnen doen. We pas-

sen dan het beleid aan en benaderen sponsors voor nieuwe middelen.

• We zijn blij dat Arie Reugebrink de vele activiteiten op en rond onze baan gaat coördineren.

• Argo drijft op vele vrijwilligers die ontzettend veel en goed werk ver-richten. Naar aanleiding van het onderzoek van Dennis Weijers en Jens Bosman komt het bestuur met plannen.

• We stellen een commissie vereni-gingsactiviteiten in voor bijvoorbeeld festiviteiten, recepties, sponsoracti-viteiten en ouderdagen.

• Sponsoren zorgen voor meer geld en middelen. Daarmee kunnen we de kwaliteit van onze club nog meer verhogen. We zijn actief aan het werven.

Veel is aan de orde: ARGO loopt door. Loopt u mee?

Het bestuur

Nieuws uit het bestuur

Op 12 mei jl. werd de jaarlijkse 5 x 5 estafette van Argo gelopen. De redactie van de Wissel had voor dit evenement een wedstrijd uitge-schreven onder het motto ‘loop de 5 x 5 eens anders’. De prijswinnaars, ‘Flora’s Blommen’ wonnen hiermee een slagroomtaart en een fl es cham-pagne. In de reguliere wedstrijd werd dit damesteam 45e. De mannen van Argonauten 1 wonnen vol overgave in een tijd van 1.29.05 uur.Volgend jaar zal de redactie de tradi-tie van het verkleed lopen voortzet-ten. ‘Flora’s Blommen’ hopen dan op meer concurrentie …

Meerjarenplan ARGO loopt door

Flora’s Blommen … 5x5 anders

Page 15: Wissel mei 2007
Page 16: Wissel mei 2007

Wedstrijdkalender 2007

Nam

en & num

mers

ARGO

Website: www.avargo.nlE-mailadres: [email protected]

Clubgebouw:Baan 9, Sportpark ‘de Bezelhorst’Bezelhorstweg 87, DoetinchemTel. (0314) 36 59 59

Postadres: Postbus 93, 7000 AB Doetinchem

Ledenadministratie: Mina van Eersel (0314) 38 20 [email protected]

Bestuur

Voorzitter Willem Wassink (0314) 65 25 78PenningmeesterGerard van Eersel (0314) 38 20 63SecretariaatMarianne Smeitink (0314) 35 43 43

Contactpersonen commissies

WOCTon Jansen (0315) 32 48 52MateriaalcommissieAndré Jorissen (0314) 36 51 85OnderhoudscommissieGerrit Hofstra (0314) 33 42 63JeugdcommissieKarin Pasterkamp (0314) 34 10 16SponsorcommissieDianne Kiffen (0313) 48 27 91

KantinecommissieGerard Schepers (0315) 32 51 14BaancoördinatorArie Reugebrink (0314) 34 11 47Coördinator schoolsportdagenBen en Berna Lebbink (0314) 62 28 58

Trainers

Technisch trainers pupillenTheo van Bergen (0314) 32 73 07Jason Steverink (0314) 36 57 59Manfred Vels (0314) 34 64 58Jolande Frederiks (0314) 36 44 87

Technisch trainers senioren/juniorenJan Manenschijn (0314) 33 48 29Carlo Wijnands (0314) 64 17 37

LooptrainersHans Legebeke (0314) 34 62 33Carla van Zantvoort 06 13209928René Boxem (0314) 32 42 31Flora Jonkman (0314) 35 49 05Henk Lubberdink (0314) 34 42 39Janneke Metzemaekers (0314) 66 40 07Stefan Scanu (0544) 37 92 59Gerard Schepers (0315) 32 51 14Bas Waterham (0314) 33 39 03Willem Wassink (0314) 65 25 78

Looptrainers sportief wandelenHélène Petersen 0573 25 34 95Wendelien Eding (0314) 32 73 71Janneke Metzemaekers (0314) 66 40 07

Trainers triatlongroepHarry Ruumpol (0573) 45 27 16Walter Monasso

• 14 juni Intratuinloop, Aalten 2-5-10 km

• 16 juni Groot Ginkelse loop, Ede 5-10,5-21,1 km

• 10 juli Walfortloop, Aalten 2-6 km

• 21 juli Midzomeravondmarathon 12-22-32-42,2 km

• 24 juli Besselinkschansloop, Lichtenvoorde 2,1-6,3 km

• 14 augustus Zomeravondloop, Aalten 2-6-10 km

• 26 augustus Sevenaer Run, Zevenaar 0,5-1,1-5-10 km

• 1 september Hanzeloop, Warnsveld 10-21,1 km

• 5 september Rozendaalse Veldloop, Rozendaal 2,1-5, 5- 10-16,1 km

• 16 september Najaarsbosloop, Beek 1-2-5-10 km

Het is december 2006. Op de maan-dagavondtraining smeden we plan-nen voor de marathon van Rotterdam. Er is een aantal gegadigden: Ronny, Ada, Dick, Inge, Gerard, Henny en Rudy. Op een avond in januari spre-ken we de zaak door. De groep is niet geheel onervaren en we hebben al eens een marathon gelopen: Rot-terdam op 15 april is een feit. In het strakke schema zitten twee wedstrij-den: de 27km van Apeldoorn en de 30km van Vorden. Elke zaterdagmorgen starten we steeds bij een andere loper om acht uur met een duurloop. Die is uitge-zet door de gastheer of -vrouw. Het aantal trainingen door de week wordt gestaag opgevoerd tot vijf. Na de training is er altijd een gezellig bak-kie koffi e, verzorgd door de eenzame partners. Met het verstrijken van de weken gaan we allemaal door een dal:

vermoeidheid, griep en verkoudheid slaan toe, maar de drang om de klus af te maken is te groot. Eind maart: we zijn blij dat de afbouw wordt ingezet. Begin april: de temperatuur begint te stijgen tot 20 graden. Als dat maar goed gaat! Enkele dagen voor de start krijgen we via e-mail advies de ambitie bij te stellen. Dat wil je niet. Tot teletekst 27 graden voorspelt. Dan besef je dat uitlopen al een prestatie mag heten.

Op de heenreis is iedereen gespan-nen; we zien wel waar het schip strandt. Kleding is deze keer geen probleem: zo weinig mogelijk aan-trekken, maar wel zonnebrand factor 20. Aan de start is het 19 graden, windstil, voor het gevoel is het te doen. Na Lee Towers (you never walk alone) komt alles in beweging. De temperatuur loopt snel op. Heftig transpirerend zwoegen we. Onze

groep heeft zich in tweeën gedeeld, want het tempo van Dick en Inge is moeilijk te volgen. Het kost ook extra energie omdat we achterin zijn gestart. Na de 15km drankpost raken we elkaar kwijt. Het is ieder voor zich! Drinken heeft weinig zin: het klotst in je buik en transpireren is er niet meer bij. Op de Erasmusbrug en erna rijden ambulances af en aan.

Voor het Kralingsebos zeggen de luidsprekers dat de wedstijd wordt gestaakt. Ze adviseren lopend naar de fi nish te gaan. Dat is balen. Aldaar hebben de meeste van ons ca. 32km gelopen. Dick en Inge zijn de enige twee die de wedstrijd hebben uitge-dribbeld. De keuze om de wedstijd te staken was onaanvaardbaar, maar zeer verstandig. Gezondheid gaat boven alles. Deze 27e marathon van Rotterdam is onvergetelijk. De voor-bereiding oergezellig. Rudy

Een voorjaarsmarathon bij zomerse temperatuur