Wissel mei 2008

16
W I S S E L 2/2008 In dit nummer: De marathongroep ARGO jeugdpagina Runarchery Stroombroek De route van ? Veilig buiten de poort Blessureleed

description

De Wissel is het clubblad van Argo atletiek uit Doetinchem.

Transcript of Wissel mei 2008

WISSEL

2 / 2 0 0 8

In dit nummer:

De marathongroep

ARGO jeugdpagina

Runarchery Stroombroek

De route van ?

Veilig buiten de poort

Blessureleed

Van de redactie

Het is weer lente! Het bruist dan ook van activiteit bij Argo. Er is weer een basisgroep gestart, we hebben eigen wedstrijden, uitwedstrijden en onze jeugd maakt goede sier op landelijke kampioenschappen. De Wisselredactie maakt hier graag melding van, het liefst aan de hand van eigen verhalen. Heb je een wed-strijd gelopen? Ging hij goed of juist niet? Leuke dingen meegemaakt onderweg? Of misschien heb je niet zelf gelopen, maar ging je mee als supporter en volgde je ademloos de prestaties van je clubgenoten? Of loop je met een groep regelma-tig eigen routes en afstanden en wil je daar iets over vertellen? We horen het graag. Hoe dichter we als redactie bij jullie ervaringen kunnen komen, hoe liever. We staan ook open voor suggesties. Vind je dat het anders of beter kan, heb je tips, ideeën of verhalen? We horen ze graag, daar wordt de Wissel alleen maar beter van!

Colofon

RedactieMarelle Boxem, René Boxem, Katinka Wetzels, Gerard Smeitink, Saskia Meiland en Leonie Vrieze

VormgevingFrans Hesselink Ontwerpbureau

DrukwerkPreduxion Doetinchem

RedactieadresWannedreef 25, 7006 LR Doetinchem

Tekst bij voorkeur digitaal aan-leveren uiterlijk 13 juni 2008, per e-mail naar: [email protected]

De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden artikelen in te korten of te herschrijven.

Van de voorzitterWissel

Beste leden,

Waar zijn we in de vereniging op dit moment mee bezig? De start van de website is op een haar na aan de orde. Verder hebben we op dit moment gesprekken met sponsorgegadigden. Dat is hard werken, loven en bieden, met soms een teleurstelling, maar gelukkig ook succes als uitkomst. Het afgelopen jaar spraken we regelmatig met de verschillende commissies. Deze gesprekken verlopen steeds beter en geven de nodige duide-lijkheid over waar we nog aan moeten werken.Een zorgenkind daarbij blijft het WOC, inclu-

sief het wedstrijdsecretariaat. Het organiseren van wedstrijden is veel werk en vraagt om vele deskundige handen. Een van die handen was natuurlijk geruime tijd Fred Pronk met zijn ploeg rondom het wedstrijdsecretariaat. Fred heeft in de vele jaren dat hij dit voor zijn rekening nam deskundigheid opgebouwd die niet zomaar over te dragen is. Zoals u wellicht weet heeft Fred aangegeven ermee te stoppen. Vanuit het bestuur willen wij hem hiervoor bedanken, en wij zullen hieraan nog een passend vervolg geven.Als ik het dan toch heb over deskundige handen, moet ik ook die van Gerard van Eersel noemen. Als de Wouter Bos van de vereniging heeft hij het fi nan-ciële gedeelte op zich genomen. Op zo’n manier dat we kunnen spreken van een gezonde vereniging (die natuurlijk wel op de centjes moet letten). Het is niet eenvoudig iemand te vinden die op vrijwillige basis deze grote taak op zich wil nemen. Op de komende jaarvergadering zullen we ook van hem afscheid moeten gaan nemen. Mina heeft eveneens aangegeven met de ledenadministratie te stoppen. We willen haar bedanken voor de vele uren die zij hierin heeft gestoken. Helaas gaat er nog iemand uit het bestuur afscheid nemen. Dianne heeft aangegeven om privé-redenen met het bestuur te stoppen. Gelukkig blijft ze nog wel betrokken bij de vereniging via verschillende activiteiten. Dianne is voor mij als voorzitter de drijvende kracht achter sponsering, website en nog andere activiteiten geweest. Zeker zij heeft er in het afgelopen jaar vele uren ingestoken om de vereniging verder te optimaliseren.

Nu naar het lopen. De 5 x 5 estafette komt er weer aan. Vele vrijwilligers zullen zich hier weer voor inzetten. Wellicht kunnen we ook uw hulp goed gebruiken! Er zijn ook leden die landelijk zeer goed presteren. Mooi voorbeeld is Gert Jan Wassink die zich samen met Dennis Weijers op nationaal niveau in de strijd om de prijzen mengt. Mooie reclame voor de vereniging!Gert Jan heeft overigens aangegeven dat hij zijn kennis en kunde wat meer met de leden van Argo wil delen. Op welke manier zult u te zijner tijd verne-men.

Ik wens iedereen weer een goede periode. Ik hoop dat jong en oud deelneemt aan onze eigen wedstrijden en daar vooral veel plezier aan beleeft.

Tot de volgende Wissel,

Willem Wassink, voorzitter Argo Atletiek

Parallelweg 29, DidamTel: (0316) 22 15 08

[email protected]

DidamDoetinchemEmmeloord

GoudaKampen

LeidschendamTilburg

UrkWarnsveld

Uw financiële coach

K A B - V E R S T A N D V A N Z A K E N

Kab DI ADV 180x131 geen geel:Kab DI ADV 190x135 08-10-2007 10:43 Pagina 1

Op vrijdag 14 februari jl. tekenden Bernard Hil-ferink van Easy Running en Wilfred Bussink van onze sponsor commissie een sponsorcontract voor drie jaar. Zij mar-keren daarmee een periode van drie jaar samenwerking. Easy Running, speciaalzaak in hardloopkleding in Doetinchem, gaat de clubkeding van Argo verzorgen. Bovendien steekt de winkel samen met van Dam makelaar-dij de trainers in het nieuw. In de volgende Wissel komen we hier uitgebreid op terug.

Sponsorcommissie haalt Easy Running binnen

Praktijk Oefentherapie Cesar

Ida Jacobs• Orthopedische klachten: rug, nek/schouder, heupen, knieën, voeten enz.• Neurologische klachten: hernia, whiplash, c.v.a. enz.• Zwangerschaps klachten: urineverlies, bekkenpijn enz.• Sensomotoriek: grove en fijnemotoriek, schrijfproblematiek

enz.• Sportspecifieke klachten: advies en begeleiding.

In het medischcentrum van Dichteren, Willy Brandtplein 16B 7007 LB Doetinchem

Bel voor een afspraak: (0314) 36 02 23 www.cesarjacobs.nl

100% vergoed

door ziektekosten­

verzekeraar

Direct toegankelijk,

zonder verwijzing arts

PeesproblemenBoekentipLiever een marathon dan een burn-out

Bram Bakker is hard-loper, psychiater én schrijver (Te gek om los te lopen is zijn bekendste boek). Maar vooral hardloper. Hij loopt liever hard in de regen dan dat hij stilzit voor de open haard. Hardlopen roept bij hem

meer passie op dan zijn werk of zijn vriendenkring. Over die passie heeft hij een heel aardig en uitermate vlot weglezend boek geschreven. In 27 korte hoofdstukken ontleedt hij zijn grootste hobby en zijn relatie tot lopen. Voor wie houdt van de com-binatie lopen en kletsen, is De halve van Egmond – liever een marathon dan een burn­out een heel aardig onder-werp tijdens een duurloop. Een boek om uit te delen. prijs: 14,95

Veel blessures bij hardlopers ontstaan door overbelasting, ofwel: een spier of pees moet meer werk verrichten dan hij aankan. Een felle pijnscheut of steek - beter bekend als zweepslag – is een teken dat er een pees verrekt of gescheurd is. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten, dus hoe weet je of je op weg bent naar een blessure? Let op de volgende signalen: Fase 1: pijn na de activiteitFase 2: pijn aan het begin van de activiteit. Na een goede warming-up verdwijnen de klachten. Na de activiteit is de pijn weer terug.Fase 3: pijn tijdens en na de activiteit, soms zo heftig dat (in)slapen niet lukt. Vanaf deze fase raakt het peesweefsel beschadigd.Fase 4: de sporter verwaarloost de klachten uit stadium 3. Er kan een scheuring van de pees ontstaan.

Het moment, de hevigheid en de lengte van je pijnklachten zijn dus een goede indicatie van het stadium waarin je zit. Met rust, goede begeleiding en eventueel behandeling kun je dan ernstiger letsel voorkomen. Blijf liever binnen de grenzen van wat je aankunt; je lichaam geeft het aan als je in de gevarenzone zit. En: draag goed schoeisel!

De trainers zijn in gesprek over hoe ze de leden, maar ook hard-lopers van buiten de vereniging, meer kunnen bieden. Ze denken bijvoorbeeld aan clinics die naar bepaalde loopevenementen toe-werken, zoals de Halve marathon van Doetinchem, en de Montferland-run. Meer info volgt.

Voor de scherpe opmerker: het nieuwe logo van Argo is bijgesteld. Ons Grieks menneke bleek een telganger te zijn: iemand die tijdens het lopen steeds arm en been van dezelfde kant beweegt. Laten dat de meeste lopers dat nu niet doen! Hij is geopereerd door onze vormgever Frans Hesselink en mag nu volwaardig lid worden van Argo.

De Conconitest vorig jaar was zeer succesvol. Ruim 150 atleten deden eraan mee. In mei 2008 kun je (opnieuw) meedoen aan de test. Let op de aankondigingen in baan 9!

Op zaterdag 8 maart is er onder leiding van Hans en Bas weer een basisgroep begonnen. Er waren zeker 40 aanmeldingen.

De donderdagtraining van 19.15-20.30 wordt in de maanden maart, april, mei en juni verzorgd door Anton Zaalmink. Hans richt zich in die periode op de basisgroep op zaterdag.

Op 12 februari was er een tweede instructiebijeenkomst Hoe plaats ik tekst op de Argo-website. Tien mensen oefenden fanatiek hoe ze de nieuwe site met berichten en nieuws kunnen gaan vullen. Op vrij-dag 16 mei a.s. om 19.00 uur is het dan zover: de gloednieuwe website

gaat na maanden van voorbereiding offi cieel de lucht in. De website-bouwers staan klaar om de site voor het eerst in volle glorie aan de club te tonen. Iedereen is van harte uitgenodigd om dit mooie moment mee te maken! En dat is nog niet alles. Tot 20.00 uur is tevens de presentatie van het nieuwe wedstrijdshirt voor de jeugd en het prachtig gekleurd Argo-shirt voor de senioren. De trainers kunnen natuurlijk niet achterblijven. Zij zijn ook in hun nieuwe outfi t te bewonderen dank-zij sponsoring van Easy Running en Van Dam Makelaardij. Senioren: bestel het shirt nu bij Flora of Jan Manenschijn en haal het op 16 mei op! (daarna te koop bij Easy Running). De 5 x 5 op 17 mei is natuurlijk een prachtkans om het shirt te dragen. De jeugd loopt tijdens de wedstrijden op deze dag in ieder geval offi cieel in het nieuwe shirt.

Nieuws

Groep onder de loepStel je voor: het is 490 voor Christus. Tijdens een oorlog tussen de Grie­ken en de Perzen snelt de Griekse soldaat Pheidippides van Marathon naar Sparta om hulp te vragen. De spartanen weigeren, waarna hij weer terugloopt naar Athene en in een ruk door naar Marathon. De Grieken win­nen uiteindelijk toch. De arme man rent weer naar Athene om het goede nieuws te melden, kan nog net de boodschap afl everen en bezwijkt dan aan een zonnesteek.

Of het nou helemaal waar is of niet: die laatste 42,195 kilometer van Marathon naar Athene ligt wel aan de basis van de moderne marathon. Miljoenen hardlopers ter wereld vinden er plezier en uitdaging in. Net als een groep lopers van Argo. Hoewel we tot twaalf jaar geleden helemaal geen marathongroep hadden. Wel was er een groep recreanten die samen graag langere afstanden liep. Dat draaide uit op een gezamenlijke passie voor die bijna 43 kilometer. Uiteindelijk ver-trok een bus vol lopers, supporters en coaches naar de eerste groeps-marathon: die van Rotterdam. Het bleek zo’n succes dat het toenmalige bestuur op verzoek van lopers en trainer in 1996 besloot de groep offi -cieel te maken. De marathongroep van Argo was een feit. Sindsdien is de groep, ondanks tus-sentijds vertrek van lopers, alleen maar blijven groeien.

Willem WassinkSinds het begin wordt de groep getraind door Willem Wassink. Hij volgde de opleiding Trainer loop-groepen, evenals de cursus Trainer-coach B, plus nog wat specialisaties voor de langere afstanden. Willem: “Maar ook mijn eigen erva-ring in het lopen van diverse mara-thons kwam me als trainer natuur-lijk goed van pas. Er is helaas geen opleiding voor het trainen van mara-thonlopers, dus heb ik mezelf zoveel mogelijk bijgeschoold. Op internet is veel te vinden, en verder maak ik gebruik van de deskundigheid van anderen op het gebied van voeding,

sportmassage, en dergelijke.” Per-soonlijk en als trainer heeft hij veel plezier in het trainen en begeleiden van deze groep. “Ik ben steeds weer op zoek naar nieuwe prikkels en uitdagingen.”

De trainingenDe groep die meest uit mannen van 30 tot 50+ bestaat, traint in wisse-lende samenstelling zeker drie keer per week, waarvan één lange duurloop op de zondag en een korte op dinsdag. Op donderdag hebben ze een zogenaamde kwaliteitstrai-ning. Die is specifi ek op de mara-thon gericht met onderdelen als snelheids-, tempo-, kracht- heuvel-training en loopscholing. Dat kan op de baan zijn of (‘s zomers) in het bos.

De meeste lopers trainen daarnaast nog één of tweemaal voor zichzelf, al dan niet vanuit een persoonlijk schema. Er zijn twee trainings pieken per jaar: april-mei en september-oktober, in verband met de voor-jaars- of najaarsmarathon.

Kijk naar de tv: bij allerlei grote en kleine wedstrijden worden er medailles uitgedeeld. Fijn voor die sporter toch?

Voorheen was dat wel anders. Bij een WK of EK kreeg je voor een jaar de titel. Bij een kampioenschap kreeg je een beker. Of een standaardje. Of een vaantje. Een gouden plak? Die kreeg je alleen bij de Olympische Spelen.

Tegenwoordig is een medaille wel het minste wat sporters verwachten. Uit ervaring weet ik dat elke marathon hoog opgeeft van hoe mooi en uniek hun medaille wel niet is. Bij elke World Cup gaan ze de deur uit alsof het warme broodjes zijn. Die wedstrijden zijn nota bene elke week! En de topsporters laten maar al te graag hun medailles zien. Ze bijten er zelfs op! Bah, wat gênant. Even checken of ie wel echt is. Nou, echt zal die wel zijn, maar of die medaille ook wat waard is als de helft van de tegenstanders er niet is?

De commercie viert hoogtij en winnaars moeten getoond worden. Maar laat nou ook eens zien wat de echte waarde van een wedstrijd is. Laat zien welke opoffering er nodig is om er te staan. Laat zien hoe hard jonge sporters ervoor moeten werken. Een training van atleten bijvoorbeeld. Niets is mooier om te zien hoe bijvoorbeeld Bram Som, Erben Wennemars of Pieter van den Hoogenband zich voorbereiden. Ik ben dan ook voor het afschaffen van de medaille. Niet die van de Spelen, maar juist voor al die andere sportevenementen. Geef ze een uniek vaantje of een mooie oorkonde in een lijst. Misschien krabt er één zich achter de oren en zal nog meer zijn best doen. Misschien zelfs tot een gouden medaille op de Spelen.

Grit

De waarde van een medaille

De loperWat is er zo leuk aan de marathon, loper Alois Hesselink? “Het is voor mij een mix van fysiek en geestelijk fit voelen, uitdaging, zelfrespect, en grenzen opzoeken. Wil je het maximale uit jezelf halen dan moet je solo en volgens een individueel schema trainen. Maar ik vind het lopen in een groep gewoon leuker, zeker bij de grote afstanden. Het is

een keuze: gezelligheid of maxi-maal scoren.” Zeker aan het eind van de voorbereiding op een mara-thon traint hij intensief, zo’n 80 tot 90 kilometer in de week, verdeeld over 4 à 5 dagen. “Dat is naast je andere beslommeringen behoorlijk belastend ja, maar met een goede warming-up, cooling-down, goed eten en drinken, luisteren naar je lichaam en vooral rust kom je die

periode wel door.” Is hij met die piekbelasting niet bang voor bles-sures? “We hebben allemaal wel eens een pijntje, maar bang … nee. Het blessureleed valt in deze groep trouwens wel mee. Een andere angst of liever gezegd onzekerheid is er wel altijd: over het halen van mijn eindtijd, maar ook over het weer.”

Willem vindt het belangrijk dat ‘zijn’ lopers op een verantwoordelijke manier trainen voor de grote opgave die een marathon is. “En dan bedoel ik niet alleen de verantwoordelijk-heid voor hun lichaam. Het is voor het gezin van een loper ook een belasting als er voor een marathon getraind wordt. Dat aspect wordt nog wel eens vergeten.”

Alois hoopt op zondag 5 oktober a.s. klaar te zijn voor de marathon van Keulen. Samen met de groep begint hij in juli met de training. Op weg naar een pr? We gunnen het hem van harte.

De marathongroep

A R G O J E U G D

De Adamasgroep wintercross competitie

De wintercrosscompetitie is begon-nen met de Pactuloop in Wehl, in oktober vorig jaar. Op 6 april eindigde

deze leuke competitie met de fi nale-cross. Toen deze Wissel gedrukt werd, waren de uitslagen nog niet bekend, maar we komen er in de volgende uitgebreid op terug!

Indoorfeest in Apeldoorn

Op zondag 10 februari deden we met de Argonauten mee aan de open Apeldoornse indoor kampioen schappen. Voor alle deelnemers stond er een meerkamp op het programma. Voor de pupillen hoogspringen, 40 meter sprint en kogelstoten. Voor de junioren dezelfde onderdelen en 40 meter horden.

We maakten het debuut mee van Imran Löwenthal. Wat een enthousiasme! Na elke geslaagde poging bij het hoogspringen werd het publiek met een mooie glijpartij vermaakt. Bij de jongste meisjes maakten Florianne Postma, Stéphanie Kok en Merle Odolphy er een waar feest van. Bij de verschillende onderdelen stuwden ze elkaar tot grote hoogten. Het hoogspringen was één groot feest. Ze vlogen over de lat. Op het laatst wou de hak van Stéphanie niet meer meewerken en zorgde ervoor

dat de lat er afviel. Aan het eind van de meerkamp was Stéphanie net één plaatsje verwijderd van het podium.Verder kwam Floor Wiersma bijna over de 1 meter bij het hoogspringen, ze heeft beloofd dit jaar over de 1 meter te vliegen.Seline Vels was er helemaal klaar voor om over de 1 meter te vliegen, dat zou haar zeker lukken. Helaas had iedereen maar acht pogingen. Ze mocht niet meer.Kimberly Dollee scherpte al haar pr’s aan. Ga zo door! Mayke Nusselder had een supersprint, Menno Snelder wist de kogel over de 7 meter grens te stoten. Luuk Nusselder dook onder de 7 seconden grens op de 40 meter sprint. Je gelooft het pas als je er bij bent geweest.Tja en dan Finn Garritsen. Bij de pupillen c was hij deze dag oppermachtig. Hij kwam, zag en overwon. Op alle onderdelen was hij de beste. Een mooie medaille en een grote bos tulpen waren voor hem. Van harte gefeliciteerd!’s Middags was het de beurt aan de junioren. Sabrine Vels en Saskia Esmeijer waren de vertegenwoordigers van Argo. Een nieuw onderdeel voor hen was het hordelopen. Toen ze dat gedaan hadden, was de sprint maar een koud kunstje.Het was een superleuke dag waarin ontzettend goed werd gepresteerd. Ook hebben we veel lol gehad!

Manfred Vels

Hallo ik ben Finn en ik ben 7 jaar.Ik heb meegedaan aan de indoor atle­tiek in Apeldoorn, bij de jongens pupil­len C. Ik moest eerst 40 meter sprint, ik had 6,9 sec. Ik was eerste van mijn serie. Daarna moest ik hoogspringen, vorige keer had ik 1 meter maar dit keer net niet, dus ik had 95 centimeter. Ik moest ook nog kogelstoten en geluk­kig hoefde ik maar met 1 kilo want met 2 kom ik niet zo ver. Ik gooide 6,25 meter ver. Ik vond het heel gezellig, want Stephanie was er ook, dat is mijn school­ en teamgenootje.Aan het einde van de dag stond ik op podium, op de eerste plek. Ik kreeg een gouden medaille en een grote bos bloe­men, die gaf ik thuis aan mijn moeder.Maandag op school heb ik trots mijn gouden medaille laten zien!!

Oproep juryledenZijn jouw ouders jurylid? Vraag dan even of ze contact op willen nemen met Ton Jansen van het WOC. Verderop in deze Wissel staat een oproep. Laat ze die maar even lezen!

Florianne Postma en Stéphanie Kok

ARGO JEUGD

Onder fantastische omstandigheden hebben de Argonauten ontzettend goed gepresteerd bij de Engbergen-loop. Vorig jaar goot het water uit de hemel en vroeg men zich nog af of hardlopen nou echt wel zo leuk was. Bij deze editie kwamen we allemaal tot de conclusie dat hardlopen heel erg leuk is. Hoewel, ’s ochtends kwam trainer Manfred Vels erachter dat hij onmogelijk naar Gendringen kon. Bij het hardlopen had hij een blessure opgelopen. Hoe moest dat nu? Theo had een verjaardag aan de andere kant van Nederland en het was nog te vroeg om Niels te bellen ... Het kwam allemaal goed. Sabine Vels en Ria van Aken zorgde voor de start-nummers en Sabrine nam iedereen mee voor een warming-up.

Waarschijnlijk lag het aan deze speci-ale warming up dat iedereen zo goed presteerde. Bij de 7- en 8-jarigen was Paul van der Woude de allersnelste jongen en won een gouden medaille. Bij de 9- en 10-jarigen deed zijn broer Robin het ook heel goed. Toch was de familie van der Woude heel tevreden met één medaille. In deze leeftijds-categorie stonden bij de meisjes twee argonauten op het podium. Een gouden medaille was er voor Marije van Aken en Floor Wiersma pakte een bronzen plak.In deze leeftijdscategorie fi nishten de Argonauten Seline, Benthe, Kimberly, Rosa, Joris, Merijn en Lena binnen 15 seconden van elkaar. Dat belooft spanning bij de tussenstanden van de wintercrosscompetitie.

Bij de 11 en 12 jarigen wist Sabrine Vels een gouden medaille te bemach-tigen, met een ferme eindsprint wist ze de overwinning naar zich toe te trekken. Het geheim was waarschijn-lijk de warming-up!

Uiteindelijk ging iedereen naar huis met een mooie medaille!

Argojeugd geeft visitekaartje af bij Engbergenloop

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: schrijf het vast in je agenda, schrijf het op de kalender en vertel het verder! De Atletiekunie organiseert in 2008 weer de Nationale Jeugd Atletiek Dag (NJAD), deze keer in samenwerking met GAC Gemert. Kom dus op zondag 15 juni 2008 naar Gemert.Vorig jaar beleefden we met ruim 40 Argonauten en veel enthousiaste ouders een fantastische dag. Met een grote touringcar gingen we naar Lisse, dit jaar blijven we iets dichter bij huis. We hebben er nu al zin in! Meer informatie vind je op www.gacgemert.nl en op www.atletiekunie.nl

Nationale jeugdatletiekdag 2008

Stedenwedstrijden

Deze maand starten de stedenwed-strijden. Op deze wedstrijden komen alle onderdelen aan bod die je tijdens de training hebt geoefend. Voor de pupillen: kogelstoten, sprinten, bal-werpen, oogspringen, verspringen en loopnummers. Voor de junioren ook nog speerwerpen, discus en horden-lopen. Het zijn ontzettend leuke EN

gezellige dagen. Aan je ouders, broertjes, zusjes, opa’s en oma’s en al je supporters kun je laten zien wat je allemaal geleerd hebt. Prestaties zijn leuk, plezier is het belangrijkste. Hier moet je bij zijn!

Je doet aan atletiek en dat doe je bij Argo Atletiek. Daar word je goed begeleid en het is gezellig: Maar Argo is niet alleen tijdens het sporten gezellig, Argo heeft meer! Jullie kennen vast Hyves wel. Argo Atletiek heeft ook een eigen hyves-pagina. Je kunt er foto’s plaatsen van een wedstrijd. Of een krabbel zetten

over iets wat je hebt meegemaakt tijdens de training, bijvoorbeeld:

“Ik heb hard getraind en het was gezellig. ”

Ook kun je een videoblog maken. Er is van alles te doen. Neem eens kijkje en meld je gezellig aan. Op de hyvespagina van Argo Atletiek.

Hyvespagina van Argo Atletiek

Dat vraag ik mezelf eigenlijk ook af. Wiens ronde ga ik nu beschrijven? Zodra ik in het bos kom, heb ik de neiging maar wat rond te dolen. Alle paadjes in de Kruisberg en de meeste in het Montferland zijn me bekend. Verloren lopen doe ik dan ook niet snel. Na enig beraad heb ik besloten een rondje te beschrijven dat bij deze neiging tot ronddolen aansluit: het ooit door Frank Harm-sen met gele driehoekjes bewegwij-zerde crossparcours in de Kruis-berg. Zoals je op de plattegrond ziet, hoeven we Argo niet erg ver achter ons te laten om het parcours te bereiken. De afstand van ruim 3 km lijkt me voor heel veel Argonauten haalbaar.

Start: parkeerplaats ArgoLengte: ca 3300 meter.Kenmerken: bospaden en heuvelsHoreca: geen

Vanaf de parkeerplaats loop je naar kasteel De Kelder. Passeer het en ga de eerste weg rechts. Na 400m. kom je op een open plek. Je loopt linksom, richting De Kelder. Op de vijfsprong, met de twee bomen in het midden, pak je de tweede afslag naar rechts. De weg stijgt licht. Na de kruising bereik je de trap aan de achterzijde van de zandbult. Je loopt omhoog. Net na de top ga je (ca. 135°) linksaf naar beneden. Je springt over een paar boomstam-men. Rechtsaf het brede zandpad op dat je vrijwel meteen weer verlaat. Je loopt de zandbult op (mul zand) en vervolgt in de lengterichting

van de zandrug, helemaal naar de andere zijde. Hier buigt het pad af naar rechts. Je springt over een omgewaaide boomstam. Sommi-gen worden hier al een beetje moe. Gelukkig daalt het pad nu. Helemaal beneden maak je een scherpe draai naar rechts. Een relatief lang vlak pad (denk aan de boomwortels!) ligt voor je.

Even voorbij de paardenwei ter linker zijde ga je rechtsaf omhoog. Je komt weer bovenop de zandrug waar je meteen weer aan de andere zijde af loopt. Een zeer scherpe draai naar links en een lichte stijging brengt je weer bovenaan het mulle zand waarlangs je rustig afdaalt. Je laat dit pittige stuk achter je.Je steekt het pad over en al snel bereik je weer de vijfsprong. Je gaat rechtsaf. Je neemt de eerste weg links, loopt langs de bosrand, rust al hardlopend een beetje uit op dit vlakke pad en geniet van De Kel-der dat rechts zichtbaar is. De weg maakt een fl auwe bocht naar links. Loop het pad aan dat aan de linker-kant op deze bocht uitkomt voorbij. Een paar honderd meter verder ga je rechtsaf. De weg golft licht. Je loopt richting de Zandstraat. Daar sla je even rechtsaf en loop je om de 40+ bank. Het pad achter de 40+ bank brengt je omhoog. Aan de rechterkant zie je de vijver achter de ‘gevangenis’ opdoemen.

Je loopt schuin naar beneden en je bereikt weer de Zandstraat. Je steekt over, langs de slagboom, en neemt het eerste pad links. Je loopt recht op een boom af, die midden op een T-splitsing staat. Hier ga je rechtsaf. In een streep lopen we naar de open plek. De 3300 meter zitten er op. Pittig, maar wel heel mooi en afwisselend.Wie gaat er mee voor nog een rondje ...?

André Jorissen

De route van …

?????????Vrijheidsvuur 4 en 5 meiHet vrijheidsvuur is sinds 1948 een belangrijk symbool voor leven in vrede en vrijheid. Het is al 60 jaar onlosmakelijk verbonden met Wageningen. Het vrijheidsvuur wordt dan ook elk jaar om middernacht van 4 op 5 mei ontstoken bij Hotel de Wereld. Daarna brengen sporters het ‘als een lopend vuurtje’ naar hun eigen gemeente. Doe mee aan de Bevrijdingsvuurestafette en laat het vrijheidsvuur in heel Nederland branden!

Sportkantines rookvrijBij Argo was dat al zo, maar nu is er ook een wet voor: sportkantines zijn vanaf 1 juli 2008 rookvrij. Het kabinet vindt dat de sportsector een gezonde omgeving moet bieden voor sporters, bezoekers en de jeugd.

Oproep aan alle juryleden

2008 is een paar maanden oud en dus staat ook de planning van wedstrijden op het programma.Om wedstrijden goed te laten verlopen – sterker nog, om ze mogelijk te maken – zijn juryleden onontbeerlijk. Willen alle juryleden daarom opgeven op welke van de volgende data in 2008 ze wél beschikbaar zijn:

• 17 mei (5x5 estafette)• 31 mei (baanwedstrijd)• 21 juni (baanwedstrijd)• 26 oktober (Halve Marathon)

Stuur uw reactie naar: Ton Jansen ([email protected]), tel. (0315) 32 48 52.

Nieuws van de

Atletiekunie

FHO

Frans Hesselink

Ontwerpbureau bno

www.franshesselink.nl

Sportcentrum Body Action biedt naast tal van sportieve activitei-ten ook paramedische training.Paramedische training: een per-soonlijk trainingsprogramma om te herstellen van uw blessure of uw conditie te verbeteren.Een fysiotherapeut begeleidt u daarbij.

Sportcentrum Body Action, Beekseweg 29 7031 AV Wehl, 0314-682195.

cardio-fi tnessspinningnordic-walkingaerobicstube-trainingkids-aerobicstotaal-fi t trainingparamedische trainingfi t-test

D•O•C•STAP is al meer dan 50 jaar opleidings-, trainings- en reïntegra-tiebedrijf, en partner van organisa-ties, instellingen en particulieren.

Naast opleidingen en trainingen bieden wij intensieve individuele begeleiding naar werk. Voor leer- en gedragsproblemen kunt u terecht bij het Instituut voor Orthopedagogie, ook een onder-deel van D•O•C•STAP. Al jaren zet D•O•C•STAP zich in voor mensen die zich willen ontwikkelen. D•O•C•STAP heeft haar hoofdvesti-ging in Doetinchem, maar biedt veel trainingen ook op locatie aan.

Kijk voor de vele mogelijkheden van D•O•C•STAP op www.docstap.nl of bel naar (0314) 36 86 00.

D•O•C•STAP, bedankt!De websitegroep van Argo Atletiek bedankt D•O•C•STAP hartelijk voor het feit dat we twee keer gratis gebruik mochten maken van een ruimte in de hoofdvestiging. Dankzij dit lokaal met computers konden we degenen die straks teksten gaan plaatsen op de website goed instrueren.

Met D•O•C•STAP de beste stap vooruit!

Op maandag 12 mei, tweede Pink-sterdag, organiseert Niels Weijers (jeugdtrainer en atleet van Argo) de Runarchery Stroombroek 2008. Hij doet dat in het kader van zijn CIOS-opleiding Sport en bewegingsma-nagement.

Runarchery is een wedstrijd die hardlopen en boogschieten com-bineert. Je kunt het zien als de zomerse variant van de biatlon. Deze tak van sport is in Nederland nog vrij onbekend en het aanbod in wedstrijden is nog schaars.

Wat houdt een runarchery precies in? Na het startschot lopen de atleten met de boog in de hand een ronde op het parcours van 700 meter. Vervol-gens komen ze bij de schietplaats waar ze met drie pijlen drie gele schijven om moeten schieten. Een misser betekent dat er een straf-rondje van 135 meter moet worden gelopen. Na de strafronde gaan de atleten weer naar het parcours, ook wel de grote ronde genoemd. In totaal loopt de atleet vier maal

het parcours en hij schiet drie keer. In de wedstrijd is sprake van een afvalsysteem. De eerste ronde bestaat uit een aantal heats van maximaal negen atleten. De eerste drie deelnemers die de fi nish passe-ren gaan door naar de halve fi nale. In de halve fi nale stromen wederom de drie sterksten door naar de grote fi nale.

Ga de uitdaging aan! Hardlopen is voor de meesten geen probleem, maar boogschieten is waarschijnlijk wat lastiger. Laat je hierdoor niet afschrikken, want het is echt het proberen waard! Er zijn mooie prijzen te winnen en iedere deelnemer ontvangt een mooi T-shirt als herinnering. Start en fi nish zijn op het Markant Outdoorcentrum in Braamt. De handboog en pijlen zijn te huur bij de organisatie.Daag je hardloopmaatjes, vrienden, collega’s en familie uit en doe op 12 mei mee aan de eerste Runar-chery Stroombroek 2008! De complete informatie en inschrijving is te vinden op www.runarchery-stroombroek.nl

Programma – 12 meiRunarchery Stroombroek

8.30 uur parcours geopend vrije warming-up

10.00 uur 1ste heat

10.30 uur 2e heat

11.00 uur 3e heat

11.30 uur 4e heat

12.00 uur 5e heat

12.30 uur 6e heat

13.15 uur 1e halve fi nale

13.45 uur 2e halve fi nale

14.45 uur Finale

15.15 uur Prijsuitreiking

Runarchery Stroombroek 2008

Paul Kobessen is 45 jaar, woont in Doetinchem en loopt sinds mei 2007 bij Argo. Met veel plezier, hoewel hij eerst helemaal niet van plan was om bij een vereniging te

gaan. Paul: “Al mijn hele leven had ik af en toe zo’n gevoel van ‘ ik wil lopen!’ Dan liep ik weer een halfjaartje. Dan weer niet. Uiteindelijk had ik in 2007 het plan om elke dag te gaan lopen, steeds een minuutje langer. Daar was ik net een week mee bezig, toen mijn buurvrouw zei: “Weet je wat jij moet doen? Lid worden van Argo. Dan loop je verantwoord en gezellig.”

De groepPaul sloot zich aan bij de basisgroep van Hans en Bas. “De eerste keer dat ik meetrainde hadden we een uitgebreide warming-up. Dat deed ik zelf nooit, maar na die warming-up ging ik als een speer. Ik was hele-maal verbaasd. Ik liep mensen voorbij, zelfs ondanks de verkeerde schoenen! Ik was zo los en ontspan-nen! Als ik iets geleerd heb is het: eerst een warming-up, dan lopen.

Vroeger had ik ook maar één tempo: behoorlijk hard. Nu weet ik dat er verschillende tempo’s zijn.

Lopen in een groep was nieuw voor hem. “Ik moest zoeken naar een evenwicht tussen serieus bezig zijn en gezelligheid. Die gezelligheid ben ik erg gaan waarderen; voor en na de training geniet ik van de mensen.” Paul neemt zich altijd voor om het tijdens de training rustig aan te doen. “Dat lukt nooit. Als ik voor mezelf train doe ik dat lekker rustig, een duurloopje. Dan gaat het gewoon om kilometers lopen. Maar tijdens de training verwacht ik ook wel iets van mezelf. Als ik voel dat ik overhou ga ik harder. Ik wil nooit uitgerust thuiskomen.”

WedstrijdenInmiddels loopt hij ook wedstrijden. Zijn eerste was de 7,5 km tijdens de halve marathon. “Waarom ik die wedstrijd ben gaan lopen? Het liep lekker met de training. Ik had zelfvertrouwen en het leek me vooral heel gezellig. En een beleve-nis. Spannend. Voor de race wilde ik warmlopen, maar ik verdwaalde, kwam moe en bezweet aan de start. Ik stond met groepsgenoten achterin het veld te kletsen. Veel te ver achterin bleek achteraf, maar als beginner weet je dat niet. Je moet

kunnen inschatten of je veel inhaalt of ingehaald wordt. Ik kwam niet in mijn ritme, had een enorme mentale dip. ‘Red ik dit wel. Opgeven is geen optie. Waarom doe ik dit? Het is helemaal niet leuk. Ik heb pijn aan alle kanten.’ Ik was ervan overtuigd dat ik het niet ging halen, maar toen ik op de baan kwam had ik weer energie. De eindsprint ging hart-stikke goed en de finish was gewel-dig. Ik was zo trots. Ik had het volgehouden!”

GenietenDaarna had hij direct zin in de volgende wedstrijd. “Op de eerste plaats wil ik genieten van lopen, want lopen is leuk. Maar ik geniet ook van de groei, en wil wedstrijden leren lopen. Leren hoe ik kan ontspannen, maar ook psychologi-sche dingetjes als ‘hoe loop ik iemand die sterker is toch voorbij’. Wedstrijden zijn geweldig. Het startschot, de ambiance, mensen met dezelfde passie, alles erom-heen. Het is een heel klein wereldje waar je intens leeft.” Inmiddels traint Paul drie keer in de week en hij heeft zijn eerste 10 km achter de rug. Het is duidelijk: we kunnen een nieuwe verslaafde toevoegen aan het loperslegioen.

“Als ik voel dat ik overhou, wil ik harder”

Heb jij commerciële vaardigheden, ben je gedreven, enthousiast en neem je graag initiatief? Ben je flexibel ingesteld en vind je het geen probleem om enkele uren per week op vrijwillige basis te werken? Heb je affiniteit met sport en draag je Argo Atletiek een warm hart toe?

Dan zoeken wij jou als versterking voor onze sponsorcommissie.

Dankzij sponsoring kunnen we veel extra service geven, leuke activiteiten voor de leden organiseren, en zorgen voor comfortabele sportomstandigheden. Geen onbelangrijk werk dus. Als lid van de sponsorcommissie houd je je bezig met alle facetten van de sponsoring van Argo Atletiek: vinden van sponsors

en onderhouden van contact met hen bijvoorbeeld. Maar ook het laten maken van brochures, borden, kubussen, drinkbekertjes, wedstrijdbekers e.d. Ook bedenk je leuke projecten voor vereniging en sponsoren (bijvoorbeeld clubkleding, een sponsordag).

Je taken:• aantrekken van nieuwe sponsors;• opbouwen, onderhouden en

benutten van een doeltreffend sponsornetwerk;

• het onderhouden en up-to-date houden van het sponsorplan en de sponsorbrochure;

• het initiëren en organiseren van een jaarlijkse sponsordag.Tijdsbesteding:

• 1x per maand sponsorvergadering (ongeveer 1,5 uur);

• 2 keer per jaar vergadering met het

bestuur (1 uur); • gesprekken met potentiële sponsors

(al naar gelang je mogelijkheden flexibel in te vullen);

• organisatie diversen (ongeveer 2 uur per maand).

Is je interesse gewekt? Wil je ook een bijdrage leveren aan het sponsorbeleid van Argo Atletiek? Of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Sponsorcommissie Argo Atletiek

Dianne Kiffen 06 10916223Henny Metz 06 29106154Olaf Buter 06 53776101

Vacature: Wij zoeken ... jou!

Veel atleten van Argo Atletiek lopen regelmatig buiten de baan. Al dan niet onder begeleiding van een trainer. Meestal komt iedereen weer heelhuids terug, maar het kan ook verkeerd gaan. ‘Hardloper aangere-den’, ‘Loper en fi etser botsen’ lees je dan in de krant. Over zoekgeraakte en/of geblesseerde lopers hebben we het dan nog niet. Hier volgen wat tips voor veilig lopen buiten de poort.

Achterblijvers en uitstappersGeef aan achterblijvers de verzamel-plaats van de groep door. Kijk ook even met hoeveel je bent, zo weet je hoeveel er weer terug moeten komen (zeker bij een training in het bos). Stap je tijdens de training uit, meld je bij de trainer af. Heb je een blessure, ga dan altijd met z’n tweeën terug en wacht in het club gebouw op de terugkeer van de trainer.

KledingOpvallen is belangrijk, draag dus lichtgekleurde kleding. Als je in schemer of donker loopt is bij Argo een refl ectiehesje verplicht. Voor extra veiligheid: draag daarbij lampjes die continu wit naar voren en rood naar achteren schijnen. Met knipperende lampjes val je te weinig op. Pas je kleding aan het weer aan.

Waar lopen? Op volgorde:

1 op het trottoir of voetpad!2 op het fi etspad als trottoir of voetpad

ontbreken;3 de berm of de uiterste zijde van de

rijbaan. Loop waar je het beste zichtbaar bent voor overige verkeer. Zorg altijd voor voldoende afstand tussen jou en het verkeer. Ze zien je vaak te laat, dus wijk altijd zelf uit!

Hardlopers zijn voetgangers, dus ook tijdens een training. Loop twee aan twee, of achter elkaar. De voorste en de achterste loper hebben hesjes aan. Zij roepen bij gevaar: auto, kuil, paaltje, stoeprand of fi etser. In de stad kun je door stoplichten vaak veilig oversteken. Wel even wachten op groen. Geen stoplichten? Laat dan twee lopers verkeersbrigadier zijn tot de groep veilig is overgestoken. Het is onveilig en niet gezellig als je als groep te ver uit elkaar loopt. Draai als eersten geregeld om en loop naar de allerlaatste loper. De snellere lopers doen zo meer en de langza-meren doen volop mee aan het groepsgevoel. Pauzeer gelijk met de laatste loper, dan heeft iedereen genoeg tijd om op adem te komen. Zorg natuurlijk voor het nodige drinken en evt. eten. Voor nood-gevallen is een mobieltje belangrijk.

Veilig buiten de poort

Een zondagochtend waarop ik besluit dat hardlopen kijken beter is dan een volledig hardlooploze zondag. Beekse heuveltjes die een bijzondere aantrekkingskracht op mij uitoefenen. Of is het de deftige koffi e die je zonder hardlooptenue ook uit een authentiek porseleinen kopje mag drinken in Beek? Een mens wordt soms gedreven door de kleinste dingen.

Het ontbreken van de noodzakelijke warming-up spoelt alle haast uit mij weg. Dat het startschot reeds klinkt als ik de eeuwige vijver naast het restaurantje passeer, verbaast mij dan ook niet. Door de afwezigheid van mijn voorbereidingsdrang lijk ik beter te kunnen waarnemen: de ochtendzon die vanachter de wolken kiekeboe

speelt, de partners met kroost dat uitgelaten aan de dag begint, de tsjirpende Passer Domesticus – ook een huismus heeft recht op een fatsoenlijke naam – op de rand van een dakgoot. Ik voel me goed. Geluk dat als een waterval met emmers tegelijk neerdaalt. Wellicht ga ik vanaf nu nog slechts kijken naar het zwoegen. Wel mis ik de commentator die via de speaker voortdurend door zijn eigen echo achterhaald wordt. Zijn opvolger doet meer recht aan de rustige heuvels, maar minder aan de haastige hardlopers.

Dit alles zit in mijn wandelende hoofd als er zich plotseling blessureleed aandient. Een hardloper – is het geen bekende huisarts? – keert al na dertig

seconden terug op zijn schreden. Vertrokken gezicht. Na een gelaat vol medelijden van een vrouw – ik wil zweren dat het de zijne is – met donkere, speelse krullen komt er ruimte voor enige grappenmakerij. ‘Zijn snelste ronde ooit, toch maar weer eens over een warming-up gaan denken’, etc. Als de vrouw met de krullen vrolijk aangeeft dat ze nu ‘toch nog op tijd op de verjaardag zullen komen’, zie ik het blessureleed echter in volle glorie verschijnen. Naast de overvolle dokterspraktijk is er de komende weken plaats voor achterstallig visiteonderhoud. Ongetwijfeld zit daar schoonfamilie bij.

Bert Woolschot

Blessureleed

Loopkalender 2008

Nam

en & num

mers

ARGO

Website: www.avargo.nlE-mailadres: [email protected]

Clubgebouw:Baan 9, Sportpark ‘de Bezelhorst’Bezelhorstweg 87, DoetinchemTel. (0314) 36 59 59

Postadres: Postbus 93, 7000 AB Doetinchem

Ledenadministratie: Mina van Eersel (0314) 38 20 [email protected]

Bestuur

Voorzitter Willem Wassink (0314) 65 25 78PenningmeesterGerard van Eersel (0314) 38 20 63SecretariaatMarianne Smeitink (0314) 35 43 43

Contactpersonen commissies

WOCTon Jansen (0315) 32 48 52MateriaalcommissieAndré Jorissen (0314) 36 51 85OnderhoudscommissieGerrit Hofstra (0314) 33 42 63JeugdcommissieKarin Pasterkamp (0314) 34 10 16

SponsorcommissieDianne Kiffen (0313) 48 27 91BaancoördinatorArie Reugebrink (0314) 34 11 47Coördinator schoolsportdagenBen en Berna Lebbink (0314) 62 28 58

Trainers

Technisch trainers pupillenTheo van Bergen (0314) 32 73 07Manfred Vels (0314) 34 64 58Jolande Frederiks (0314) 36 44 87

Technisch trainers senioren/juniorenJan Manenschijn (0314) 33 48 29Michael Hulman (0315) 32 96 13

LooptrainersHans Legebeke (0314) 34 62 33Carla van Zantvoort 06 13209928René Boxem (0314) 32 42 31Flora Jonkman (0314) 35 49 05Henk Lubberdink (0314) 34 42 39Janneke Metzemaekers (0314) 66 40 07Stefan Scanu (0544) 37 92 59Gerard Schepers (0315) 32 51 14Bas Waterham (0314) 33 39 03Willem Wassink (0314) 65 25 78Niels Weijers (0314) 34 41 56

Looptrainers sportief wandelenWendelien Eding (0314) 32 73 71Janneke Metzemaekers (0314) 66 40 07

• 20 april IJsselloop Deventer 1 – 3 – 5 – 3 – 10 – 16,1 km

• 27 april Enschede Marathon

• 30 april Koninginneloop Aalten 1 – 2 – 5 km

• 30 april Dr. Brennikmeijer-loop Lichtenvoorde

2 – 5 – 10 km

• 17 mei 5x5 estafette Argo

• 18 mei Marikenloop Nijmegen 5 - 10 km

• 25 mei Ooyse Landloop Oud Zevenaar 1 – 5 – 10 km

• 25 mei Eiberrun Eibergen 0,8 – 1,6 – 8,1 – 16,1 km

• 30 mei Veluwezoomloop Dieren 0,4 – 0,8 – 1,2 – 3 – 8,7 – 15 km

• 31 mei Gerard Tebroke Memorialloop Aalten

1,7 – 5 – 10 km

• 8 juni Keppelrun 1, 5 en 10 km

• 11 juni Bedriegertjesloop Rozendaal 6 – 11 km

Hardlopen is gezond, en als je een beetje op je spieren en gewrichten let kun je veel kilometers lopen zonder blessures te krijgen. Maar er loeren andere gevaren die de gezondheid van de hardloper bedreigen. Het is weer tekensei-zoen. Sterker nog: waarschijnlijk is met die warme temperaturen de teek niet eens weggeweest. Het zijn nare beestjes die via een bac-terie de ziekte van Lyme kunnen overbrengen. Wat kun je doen?

PreventieAls je in de natuur gaat rennen, bedek dan zoveel mogelijk je huid. Ook je hoofd, want een teek laat zich door je haar niet weerhouden. Controleer jezelf na het lopen. Mocht je een teek vinden: de kans op besmetting is minimaal als je de teek binnen 24 uur - liefst met

een tekentang- verwijdert en het wondje ontsmet met 70% alcohol.

Toch gebetenAls je niet hebt gemerkt dat je gebeten bent, kan er een binnnen een week of drie een felrode cirkel ontstaan rond de beet. Ga dan zo snel mogelijk naar je huisarts. Maar ook zonder die kring op je huid kun je besmet zijn, dus let op de symptomen: in het eerste

stadium kun je je grieperig voelen met bijvoorbeeld hoofdpijn, koorts en vermoeidheid. Met een antibi-oticum is de ziekte nu nog goed te behandelen. Enkele weken of maanden na de beet kun je last krijgen van uitstralende pijn in arm of been, uitval van gezichts-spieren, dubbel zien, neiging tot fl auwvallen, hartritmestoornis-sen en pijn aan en zwelling van de (knie)gewrichten. In het derde stadium is de ziekte chronisch geworden. Maanden tot jaren na de besmetting kun je te maken krijgen met een chronische huidaandoe-ning, ernstige loop- of oriëntatie-stoornissen en gewrichtsklachten. Houd dit beestje in de gaten!

Informatie over teken en ziekten kun je vinden op www.tekenbeetziekten.nl.

Overstekende teken!