Wissel januari 2009

16
W I S S E L 1/2009 In dit nummer: Montferland, here I come De column van Bert ARGO jeugdpagina Pappie loop toch niet zo snel Groep onder de Loep De column van Grit

description

De Wissel is het clubblad van Argo atletiek uit Doetinchem.

Transcript of Wissel januari 2009

Page 1: Wissel januari 2009

WISSEL

1 / 2 0 0 9

In dit nummer:

Montferland, here I come

De column van Bert

ARGO jeugdpagina

Pappie loop toch niet zo

snel

Groep onder de Loep

De column van Grit

Page 2: Wissel januari 2009

De lente komt er aan en dat is te merken: het aantal lopers trekt weer aan. Goed nieuws ook voor de redactie van de Wissel. Weer meer poten tiële schrijvers. Sommigen sturen ons spontaan hun verslag van een wedstrijd, en soms ook gaan we de boer op. Onze eindredacteur bijvoorbeeld springt op donderdag of zaterdag nog wel eens mensen in de nek als ze hoort dat ze een wedstrijd gaan lopen. Zo zitten we ons alweer te verheugen op het verslag van de Marikenloop. In dit nummer twee impressies. Bas Waterham vertelt over zijn gevecht met de Montferlandrun en Harry Bockting combineert een sfeerbeeld van de Gerard Scheperscross met een verhaal over André Jorissen die werd uitgedaagd door zijn zoon Stijn.Verslagen? We zien ze graag komen!

Van de voorzitterVan de redactie

Beste leden,

‘Interim’ is het woord dat de afgelopen tijd nogal eens op onze lippen lag. We zijn een ‘interim-bestuur’ van onze mooie atletiekvereniging. Maar wat is interim eigenlijk en hoe vul je zo’n rol in? Eén van de belangrijkste kenmerken is denk ik de tijdelijkheid. Goed op de winkel pas-sen en zorgen dat je opvolger in een gespreid bedje komt. Mooie beeldspraken met een posi-tieve ondertoon, maar met een beetje kwade wil zou je het ook negatief kunnen uitleggen. Pap-pen en nathouden. Dat is niet wat we willen.

Want de rest van de vereniging is natuurlijk niet interim. De jeugd bijvoor-beeld kun je moeilijk interim noemen, want we willen juist een stabiel beleid met een belangrijke rol voor de jeugd . Dus ‘beleid’ is een veel belangrijker woord. Maar wat is beleid dan precies? Ik zie mooie ontwikkelingen bij de jeugd, maar zijn die het gevolg van het beleid? Of moeten we het beleid aanpassen zodat we de ontwikkelingen beter kunnen ondersteunen? Om die reden zijn we gestart met een denktank, waarover binnenkort meer.

‘Communicatie’ is ook een mooi woord. De mooiste definitie van communicatie die ik ooit hoorde is ‘zo dicht mogelijk langs elkaar heen praten’. De basis van communicatie in een vereniging is een duidelijk beleid. Dan weten de ver-schillende commissies welke rol ze spelen in het geheel en is communicatie makkelijker en beter uit te voeren. Communicatie is dan een smeer middel in de vereniging, een verbindende factor. Ook voor communicatie zijn we daarom gestart met een klein aantal mensen. Eerst goed nadenken wat we precies willen bereiken en dan hoe we dat gaan doen.Zo formuleren we een eendui-dige, heldere boodschap waarmee we Argo positief in het nieuws brengen, zowel binnen als buiten de vereniging.

Dat brengt mij bij het woord ‘marketing’ of ‘pr’. Ook daar hebben we ons beleid weer nodig. We willen meer dan een mooi berichtje in de krant na een leuke activiteit. We willen onze publiciteit meer sturen en actiever naar buiten treden met bijvoorbeeld persberichten. Niet ons succes rapporteren, maar organiseren.

Los van alle woorden gaat het natuurlijk om de daden. De sporter staat te allen tijde centraal. Daarvoor hebben we veel vrijwilligers en kader nodig. Maar het is mijn stellige overtuiging dat die er in voldoende mate zijn voor evenementen die bovengemiddeld leuk zijn. En die hebben we volop, kijk maar snel eens in de Argo-agenda.

Henk Woolschot, voorzitter AV Argo.

ColofonRedactieMarelle Boxem, René Boxem, Katinka Wetzels, Gerard Smeitink en Theo van Bergen

FotografieFoto omslag: Carlo SteveringFoto Aloys Lurvink: Loes Zwienink

VormgevingFrans Hesselink Ontwerpbureau

DrukwerkPreduxion Doetinchem

RedactieadresWannedreef 25, 7006 LR Doetinchem

Tekst bij voorkeur digitaal aan leveren uiterlijk 30 maart 2009, per e-mail naar: [email protected] redactie behoudt zich het recht voor ingezonden artikelen in te korten of te herschrijven.

Uw advertentie in clubblad Wissel? E-mail Henny Metz op [email protected]

Page 3: Wissel januari 2009

Parallelweg 29, DidamTel: (0316) 22 15 08

[email protected]

Gildenbroederslaan 4, DoetinchemTel: (0314) 37 70 00

[email protected]

www.kabaccountants.nl

DidamDoetinchemEmmeloord

GoudaKampenTilburg

UrkVoorburg

Warnsveld

Uw financiële coach

K A B - V E R S T A N D V A N Z A K E N

Kab DI-DO ADV 180x131 magenta en cyaan 25-11-2008 11:24 Pagina 1

Van 30 mei t/m 1 juni 2009 doen wij als Stichting Loopgroep De Achterhoek mee aan de Ropa-run. De Roparun is een non-stop estafettesponsorloop van Parijs naar Rotterdam die binnen 48 uur gelopen wordt door 275 teams uit Nederland, België en Frankrijk. Ons team bestaat uit acht lopers en de nodige fietsers, chauffeurs, masseurs en verzorgers. Het eve-nement is een waar loopspektakel waarbij een karavaan van lopers en begeleiders met bussen, busjes en campers door Frankrijk, België en

Nederland trekt, richting Coolsingel in Rotterdam.

Waarom de Roparun?De Roparun is veel meer dan een avontuurlijke en sportieve uitdaging. We willen er zoveel mogelijk geld mee inzamelen voor de Stichting Roparun die zich inzet voor een betere kwaliteit van leven van men-sen met kanker.

Steun ons!Wil je de activiteiten van onze stich-ting steunen? Je kunt kiezen voor een vrijwillige donatie of sponsoring in geld, of natura (kleding, vervoer, levensmiddelen etc.). Ook kun je loten kopen. Ons rekeningnummer is 1443.65.928, t.n.v. Stichting Loop-groep De Achterhoek.

Meer informatie?Voor meer informatie kun je terecht op www.loopgroepdeachterhoek.nl. Ook kun je contact opnemen met Alois Hesselink (0314) 33 55 97 of Bert Brassée (0314) 37 88 23.

Namens mijn teamgenoten hoop ik dat je ons doel ruimhartig wilt ondersteunen!Met vriendelijke groet, Alois Hesselink

Roparun 2009: kunnen wij op je rekenen?

Page 4: Wissel januari 2009

Ik ken lopers die eindtijden, tus-sentijden en rondetijden foutloos op kunnen noemen. Zouden ze niet mee kunnen doen aan ‘ik wed dat ik het kan’? Ik weet me nog wel te herinneren of ik lekker heb gelopen, hoe zwaar het was, of ik nog iets over had, hoe snel ik kon herstellen, welke training aan een wedstrijd vooraf ging en hoe ik door die peri-ode heen kwam. Daarmee kan ik de voorbereidingen voor volgende wed-strijden wellicht optimaliseren. Als ik aan het eind van het jaar terugblik op de resultaten mag ik best tevre-den zijn. Centraal stond de Berlin Marathon, mijn tweede marathon. PR verbeterd met ruim 9 minuten. Prima toch? Deed Gebreselassie me dit jaar niet na!

FlowNa de marathon kun je vaak profite-ren van het trainingseffect in andere wedstrijden over bijvoorbeeld 10, 15 of 21 km. Door relatief veel rust (voor herstel en groei) en juist gekozen trainingen en wedstrijden hoopte ik op ook een mooi nasei-zoen. De eerste wedstrijd na Berlijn werd voor mij ‘onze’ halve marathon van Doetinchem. Ik heb hier in een heerlijke flow gelopen, ook weer naar een bescheiden verbetering van mijn beste tijd op deze afstand. Daar doe je het toch een beetje voor. Vervolgens nog een cross in Aalten gelopen over 10 km. Hoewel het over grote delen een zwaar bospar-cours was, toch een mooie eindtijd behaald. Ik was er klaar voor. ‘Mont-ferland, here I come’.

ZondagmorgentrainingenTer voorbereiding liep ik met een grote groep Argonauten een aantal keren het parcours tijdens de speciale zondagmorgentrainingen. Die loop je natuurlijk niet inten-sief, omdat je als trainer meegaat. Maar door wat langere intervallen heb ik tussendoor toch voldoende en op ‘souplesse’ getraind (heb-ben jullie Het Duurloopmisverstand van geestelijk vader Klaas Lok nou al eens gelezen?). Wat waren die trainingen fantastisch, zeg. Gaan we volgend jaar zeker mee verder.

Jullie enthousiasme motiveert ons absoluut.

Prachtig initiatiefDit jaar kwam zelfs vanuit mijn eigen groep een prachtig initiatief: Hans Vos en Gerrit Ruessink, beiden zelfstandig ondernemer, stelden voor alle lopers en enkele niet-meelopers een prachtig technisch loopshirt ter beschikking. Onze groep was daarmee opvallend aan-wezig en voor de meegereisde fans zonder problemen te herkennen in de meute. Dat was nog niet alles. Gerrit en zijn looppartner en co-dri-ver Ed gaan vaak met een grote bus naar de wedstrijden. Daar kunnen ze zich niet alleen droog maar ook warm (ja, er staat een kacheltje in) omkleden, voor en na de wedstrijd. Ook kunnen ze er in de luie vijfstan-denstoelen heerlijk tot rust komen, een broodje eten, en het nodige vocht naar binnen werken.

VIP-arrangementOok dit jaar waren ze dat van plan maar nu zou iedereen van onze groep daarvan kunnen profiteren.

Gerrit hield ‘open huis’ (vast als alternatief voor het echte open huis, of niet Gerrit?). Jullie hebben de bus zeer waarschijnlijk allemaal wel gezien, naast de startvakken op het afgesloten P-terrein. Ja, want Ger-rit is slim: hij zette met Ed die bus al op zaterdagavond op zijn plaats. Mooier kan eigenlijk niet. Een echt VIP-arrangement viel ons ten deel. Want niet alleen boden ze ons een kleedaccommodatie, ook de cate-ring werd op en top verzorgd. Dat hebben we te danken aan Miriam Vlake, ega van Herm. Zij zorgde voor lekkere koffie (want daar loopt Gert Jan Wassink zo hard op), sapjes, koek, en fruit. Wat een gastvrouw! Miriam, bij deze nogmaals ontzet-tend bedankt.

VaatdoekNu zijn jullie wellicht nog benieuwd naar het verloop van de wedstrijd en de uitslag. Nou, alle goede voor-tekenen ten spijt liep ik hier als een witweggetrokken vaatdoek. De eerste 5 km gingen veel te snel en al bij het beklimmen van de Pees-kesbult liepen de benen helemaal

Montferland, here I come!

Page 5: Wissel januari 2009

Hans Houben is een Brabander die zich in de mooie Achterhoek thuisvoelt. Hij komt uit Bakel, is in Doetinchem neergestreken en woont samen met z’n vriendin. Ze hebben elkaar ontmoet tijdens hun studietijd in Eindhoven. Zij werkte in Doetinchem en hij is haar ach-terna gegaan.Hij is redelijk goed ingeburgerd hier, maar als het echte dialect begint wordt het hem toch iets te moeilijk. Dit geldt inmiddels ook voor het Brabants.

Hans heeft twee grote hobby`s. Zijn grote liefde is hardlopen. Dit heeft hij laat ontdekt. Eerst deed hij aan voetballen, zaalvoetbal en wielren-nen. Bij het fietsen werd hij gedrild om diep te gaan. Zover zelfs dat het spugen er soms aan te pas kwam. Hij woonde een jaar in Arnhem, waar hij lid was van CIKO, maar daar was de gezelligheid ver te zoe-ken. Nu is hij lid van onze gezellige club. Naast de gezelligheid heeft het hem broekmaat 30 gebracht in plaats van 34 tijdens het fietsen

Hans is inmiddels drie jaar lid. Eerst even bij René Boxem. Maar snel naar de snelle jongens, op

dinsdagavond bij Janneke Met-zemaekers. Het ging allemaal zo voorspoedig dat oktober 2008 z`n eerste marathon gepland stond: Eindhoven, en hieraan gekoppeld een sponsoring voor een goed doel. Op de dag zelf had hij koorts. Geen loop dus. Maar als alles goed gegaan is heeft Hans nu de marathon van Apeldoorn gelopen. Hij wil sowieso in Noorwegen een midzomernachtmarathon lopen want daar wordt het ‘s nachts niet donker en dat lijkt hem speciaal.

Van kleine dingen kan Hans erg genieten maar ook niet te vergeten de vakantie. Het maakt hem niet uit of het nu kamperen, een weekendje weg of met een camper op pad is. Zo vlogen ze ooit naar Nieuw Zeeland waar hij ging kajakken met z’n vriendin. Ze gingen als een speer, maar ondertussen was het slecht weer geworden. De eigenaar van de kajak vertrouwde het niet en haalde ze, onder begeleiding, terug. Reislustig als ze zijn, trekken ze nu rond in Australië. Op eigen houtje met een camper. Wel op de kangoe-roes letten.

Loper in the picture

Hans Houbenleeg, of vol zo je wilt, ze voelden in elk geval als lood zo zwaar. En dan moet je er nog tien! Hoewel de Diepe Helloop elders wordt georganiseerd voelde het voor mij wel degelijk aan alsof ik daar middenin liep. Je wilt sneller, weet dat je het kan, maar vandaag lukt het niet. Hoewel ik wel kan relativeren voelde het niet goed. Midden in de financiële crisis komt het volgende naar boven: resultaten uit het verleden bieden geen garan-tie voor de toekomst.

GenoegenInmiddels overheerst alleen nog het genoegen dat ik beleefde aan de gezamenlijke voorbereidingen, de geweldige sfeer en ambiance van deze mooie Gelderse loop met nationale allure. Trouwens, met vele Argonauten die jaar in jaar uit garant staan voor een soepel en solide verloop van de wedstrijd mogen we deze loop best een beetje een ARGO-wedstrijd noemen, vind ik. Wellicht een idee voor het nieuwe bestuur om dit eens ter sprake te brengen. In de promotie voor de editie 2009 kan de naam van onze vereniging op de flyers, posters en website toch best genoemd worden?Ik heb ook met vreugde vastgesteld dat vele van mijn lopers tijdens deze run hun PR wél hebben verbeterd of voor het eerst hebben meegedaan. Dat hebben jullie toch maar mooi voor elkaar gekregen. Proficiat!

Komend seizoenAl met al kijk ik alweer uit naar het komend seizoen. Belangrijkste doel is: met heel veel plezier blijven lopen en natuurlijk zonder blessu-res. Ik heb het boek recent nog eens gelezen en geloof er nu nog meer in: op souplesse trainen draagt daar sterk aan bij. Ik ga komend jaar dan ook eens kijken waar ik op uit kan komen maar leg me nergens op vast. Loodzware benen sluit ik niet uit.

Bas Waterham

Page 6: Wissel januari 2009

Nieuwe basisgroepOp woensdagavond 21 januari is de succesformule ‘basisgroep’ weer gestart. Op de eerste avond waren er weer meer dan 50 deelnemers die inmiddels met groot enthousi-asme de eerste trainingen hebben gevolgd.

Kortkortkortkortkortkortkortkort

Nieuwe assistent-trainersBij de basisgroep assisteert Henk Visser, een van de gediplomeerde assistent-trainers. Op zaterdag-ochtend is dat Ida Jacobs bij de groep van Flora. Met verve verzorgt ze daar ook de warming-up en coo-ling down. Naast Ida en Henk heb-ben ook Corry Nusselder, Marian Elshof, Hans Houben, Dick Jansen, Gerben van der Bijl en Bert Brinks deze opleiding met succes gevolgd.

Aan de Argo-baan jury-leden Hieronder vindt u de data van de baanwedstrijden voor de jeugd. Houd u ze beschikaar voor Argo? Alvast bedankt namens het WOC!

•Zaterdag18april: pupillen stedenwedstrijd•Zaterdag27juni: pupillen stedenwedstrijd•Zaterdag3oktober: clubkampioenschap jeugd

Algemene leden-vergadering Donderdag 19 maart a.s. om 20.30 uur is de jaarlijkse algemene ledenvergadering. Daar wordt o.a. besloten over de samenstelling van het bestuur. Zoals het er nu uitziet willen de leden doorgaan met het huidige interimbestuur. Maar er kunnen (tegen)kandidaten worden voorgedragen. Dat moet volgens artikel 10.2 van de statuten door tenminste drie leden gebeuren, liefst schriftelijk bij de secretaris. Gezien de planning van de agenda voor de ledenvergadering uiterlijk twee weken voor de vergadering.Iedereen is bij deze van harte uitge-nodigd!

Achterhoekcross 2009 gaat niet door

Het bestuur heeft helaas moeten besluiten om de Achterhoekcross in 2009 niet door te laten gaan. Een wedstrijd moet minimaal kosten-dekkend zijn, en dat is de cross op dit moment niet. De belangrijkste oorzaken zijn de zeer lage deelname van de afgelopen jaren, dito belang-stelling van het publiek en de huur van sporthal De Pol. We vinden dat we nog een aantal mooie baan- en wegwedstrijden over hebben; wij zien veel groeimogelijkheden in de

5x5 en de halve marathon van Doe-tinchem. Ook is av Argo nadrukkelijk betrokken bij de organisatie van de Montferlandrun. Dit neemt niet weg dat wij ook vinden dat het aantal wegwedstrijden wat beperkt is. Dit jaar zullen wij ons met het WOC buigen over mogelijkheden in de toe-komst. Hierbij moeten we rekening houden met de inzet en beschikbaar-heid van het WOC, want het organi-seren van wedstrijden kost veel tijd en inspanning. We zoeken naar een goede balans tussen de hoeveel-heid beschikbare vrijwilligers en het aantal wedstrijden.

VrijwilligersavondVrijdag 27 maart a.s. organiseren we weer een avond voor de vrijwil-ligers. Alle vrijwilligers van Argo worden daarover nog geïnfor-meerd.

SleutelsEr circuleren binnen de vereniging nog sleutels van de poort, kantine-kasten, kluis etc. Een groot deel is inmiddels in kaart gebracht. Hebt u nog niet opgegeven welk aantal en soort sleutels u in gebruik heeft? Graag even doorgeven!

Wilt u reageren op de medede-lingen of hebt u andere vragen of opmerkingen? Mail het bestuur op [email protected]

Van het bestuur

Page 7: Wissel januari 2009

Als schrijver voor de Wissel kom je nog eens ergens. Zo sta je kleumend bij een loop om daar een verslag van te maken, en zo zit je bij een accoun-tant-schuine streep-belastingadviseur aan tafel.

Het lijken twee verschillende werel-den: de gezonde, sportieve en… de financiële zeg maar. Maar Theo Gudden, een van de directeuren van Kab Accountants, haalt even-tuele vooroordelen meteen weg. “Ik realiseer me dat de financiële sector een wat stoffig imago heeft, want we verzorgen natuurlijk veel cijfermatige zaken als kwartaal- en jaarcijfers en begrotingen. Maar een groot deel van ons werk is bege-leiding. We helpen klanten bij de aanvraag van financiering, geven belastingtechnisch, financieel en beloningsadvies.” De klanten van Kab zijn bedrijven, dus je hoeft daar als particulier met je aangiftebiljetje niet aan te komen. Maar hij vindt de menselijke maat heel belangrijk. “We begeleiden klanten vaak van de wieg tot het bedrijfsmatige graf, in recessie of bij hoogtij, dus vertrou-wen is belangrijk.”

Kab sponsort Argo, maar Theo Gudden, die al heel lang in Doetin-chem woont en werkt, heeft ook een persoonlijke band met de club. “Ik ben altijd een zogenaamde ‘wilde loper’ geweest. Maar toen ik me vorig jaar wilde gaan voorbereiden op de marathon in Berlijn trok mijn hardloopmaat dat niet. Daarom

heb ik me medio vorig jaar bij Argo gemeld, en ben ik bij de groep van Willem Wassink gaan trainen. Heel plezierig.” Behalve plezier en meer conditie heeft hardlopen voor hem nog een andere prettige ‘bijwer-king’. “Ik heb een aantal belangrijke zakelijke beslissingen genomen tijdens het lopen, want dan krijg ik mijn beste ideeën.”

Hij vindt de verschillen met andere sporten opvallend. “Bij voetbal-verenigingen zoals de Graafschap speelt de bar een belangrijke rol, voor en na de sport. En ook bij De Sprong waar ik tennis ligt veel meer nadruk op het kantineverhaal. Bij Argo zijn mensen heel bewust en serieus met trainen en tijden bezig en zie je het sociale aspect meer tij-dens de trainingen. Wat dat betreft vind ik het een uitstekend idee dat Argo zich ook gaat richten op zakelijke klanten en netwerken. Ik zit er zelf al een tijdje over te denken om met klanten te gaan lopen, want netwerken gebeurt echt niet alleen aan de bar.”

Hij ziet een band tussen zijn bedrijf en hardlopen. “Mijn filosofie is: de medewerkers – we hebben er 200, verdeeld over negen vestigingen – moeten in beweging zijn. Er is niks mis met hard werken, maar doe het wel gezond. Daarom vinden we het belangrijk dat mensen lichamelijk bezig zijn. Verder zijn we in de tien jaar dat we in Doetinchem zitten sterk gegroeid. Dan moet je er extra

op letten dat teamgevoel en sfeer goed blijven.” Niet voor niets is hij de motor achter een aantal spor-tieve activiteiten. “We hadden zes Kab-bedrijventeams van in totaal 60 mensen bij de Zevenheuvelen-loop en de Montferlandrun, en ook hebben we een aantal loopclinics georganiseerd met kleding van KAB. Het heeft gewerkt: de teamspirit is nog steeds goed, en een aantal mensen is door de bedrijventeams en de clinics zo enthousiast geraakt dat ze ook in hun vrije tijd zijn gaan hardlopen.”

Wat is eigenlijk de zakelijke gedachte achter de sponsoring van Argo? “De belangrijkste reden is maatschappelijke betrokken-heid. Onze regio, met Doetinchem als ‘hoofdstad’ heeft een positieve uitstraling. Het is belangrijk dat we faciliteiten als Argo, De Graaf-schap en Amphion behouden, want die spelen een belangrijke rol in die uitstraling. Kab ondersteunt ze dan ook alledrie. De regiogedachte bij ons is sterk.”

Theo Gudden loopt nog steeds in de groep van Willem, maar traint op dit moment niet voor een marathon. “Ik werk graag naar een marathon toe, maar dat kost veel tijd. Daarom heb ik na de Zeven Heuvelenloop en de Montferlandloop even een time-out genomen.” Maar als het aan hem ligt blijven Kab en hardlopen met elkaar verbonden. Hij heeft de posi-tieve effecten ervan gezien.

Kab loopt met u mee

Page 8: Wissel januari 2009

A R G O J E U G DGerard Scheperscross één groot feest

Milou Reurings

Deze keer is Milou Reurings de pupil met wie wij even een gesprekje hebben. Milou is tien jaar en zit alweer zo’n drie jaar op atletiek. Ze begon ooit bij Theo en Jolande.

Waarom ben je begonnen met atletiek?Omdat mijn grote broer, Björn, ook aan atletiek deed. Ik vond het wel leuk om het een keertje uit te proberen, en ik ben daarna doorgegaan

Wat vind je er zo leuk aan?Ik vind het leuk om te doen omdat het buiten is. Je hebt dan dus ook veel ruimte. En je kunt meerdere onderdelen doen, dat is ook leuk. Je zit niet in een klein zaaltje waar je maar heel weinig kunt doen. In de winter moet het wel, want dan is het natuurlijk koud buiten.

Wat is je favoriete onderdeel?Hoogspringen is mijn favoriet. Je bent dan lekker aan het springen en dat vind ik er leuk aan. Mijn PR is nu nog 0.95 cm, maar ik hoop dat ik daar dit seizoen overheen ga!

Hoe vaak train je in de week?Ik train één keer in de week, op maandag bij Jolande en Sten. En heel af en toe op zaterdagochtend. Op dit moment hebben we een hele kleine groep, dat is wel fijn. Dan kun je lekker de hele tijd bezig zijn.

Aan wat voor wedstrijden doe je mee?Ik doe in de zomer aan de stedenwedstrijden mee en in de winter ook aan de crosscompetitie. Ik vind de stedenwedstrijden het leukst, omdat je dan elke keer weer met andere onderdelen bezig bent. Zo doe je alles wel een keer! Daarom vind ik het wedstrijden zoals de clubkampioenschappen ook zo leuk.

Wat eet je meestal vlak voor een wedstrijd?Dan eet ik altijd een boterham! Met

appelstroop of met pindakaas.

Vind je het leuk om andere activiteiten te doen? Zoals het kamp?Ja dat vind ik erg leuk. Dan zit je gezellig met alle mensen van je groep en van de andere groepen bij elkaar. Dan ga je ook allemaal gezellige dingen doen, zoals naar de film, zwemmen en spelletjes doen.

Ondanks de vakantieperiode en de kou stonden ruim 40 Argonautjes aan de start van de Gerard Scheper-scross. Onder begeleiding van de trainers en heel veel ouders liepen ze in één groot lint vanaf het club-huis naar het bos waar ze zich op de Zandstraat verzamelden. Niels had nog enkele leuke oefeningen in petto waaraan de bewoners spontaan mee-deden. Zij dachten dat het ochtend-gymnastiek was!

Omdat Graafschap TV opnames maakte, keken sommigen vlak voor de start nog even in een buitenspie-gel om te kijken of het haar wel goed zat. Maar toen: het startschot! Wat vonden vijf Argonautjes van wat er volgde? Carlijn de Bruijn, Joris van

Aken, Jorrit Schutman, Tsjitske van der Meer en Luan Veenhuis waren het over één ding eens: het was koud! Maar Luan vond het lekker om over de bladeren en langs de takken te lopen Tsjitske vond het wel zwaar en dan vooral die bult waar ze overheen moesten. Joris vond het echt cross-weer, en dat hoort bij de wintercros-scompetitie, dus dat was hartstikke leuk. Na de finish (waar Gerard Schepers met enkele andere vrijwilli-gers medailles en drinken uitdeelde) vonden ze het allemaal super dat ze een mooie oranje leeuw kregen. Car-lijn en Jorrit zagen zichzelf terug op de televisie. Dat vonden ze heel stoer. Ook waren ze allemaal heel trots op hun medailles. Toen terug naar de kantine. Voor alle deelnemers stond

er iets lekkers klaar: een oliebol of krentenbol en wat lekkers te drinken.

Top geregeld! Toen de prijsuitreiking. Iedereen weet dat bij de Gerard Scheperscross alle lopers kans hebben op een prijs. Dit keer hadden de organiserende trainers een formule bedacht. Win-naar werd Merle Odolphy en Martijn Muntenaar werd tweede. Nieuw was dat er ook een paar hardloopschoe-nen verloot werd. De gelukkige win-naar was Rienke Rijks. Daarna ver-wende Gerard Schepers alle kinderen met hele leuke cadeautjes. Over één ding zijn ze het eens, volgend jaar zijn ze weer van de partij. Het was super. Namens de jeugd: vrijwilligers, bedankt voor jullie inzet!

Even kwekken met …

Page 9: Wissel januari 2009

ARGO JEUGD

Bryan Hissink geweldig op

60 m sprint

Tijdens de Nationale C-spelen op zondag 18 januari in Groningen werd Bryan Hissink tweede op het onderdeel 60m sprint. Via de series kwam Bryan in de finale waar hij een nieuwe persoonlijke beste tijd liep van 7.36 sec. Dit is tevens een nieuw clubrecord. Hij ging naar Groningen met een beste prestatie van 7.52 sec. die hij liep in Dusseldorf op 4 januari. Bryan is vorig jaar grotendeels geblesseerd geweest maar heeft zijn oude niveau alweer geëvenaard.Van harte gefeliciteerd!!

Ontzettend trots zijn we op de inzet van de jeugd van Argo bij de verkoop van loten voor de Grote Clubactie. Dankzij hen zijn ruim 700 loten ver-kocht. Daarvan is twee euro per lot voor de jeugdagdeling.Alle kinderen blijken over verkoop-talenten te beschikken. De tien kinderen die de meeste loten had-den verkocht kregen een hele mooie prijs. De nummers zes tot en met tien waren: Luan Veenhuis, Joris van Aken, Zoey de Vries, Ramsey Albers, Lena Bieleman en Celine Wessels. De vijfde plaats was voor Luuk Nus-selder die 39 loten verkocht. Mayke Nusselder was vierde met 46 loten, en de derde plaats was voor Sabrine Vels met vijftig loten. Seline Vels, winnaar van vorig jaar, werd tweede met 62 loten. De absolute winnaar was Merle Odolphy, met maar liefst 115 loten. Het paar hardloopschoe-nen dat ze won waren dik verdiend. Bernard Hilferink van Easy Run-ning vond dat iedereen zo goed zijn best had gedaan en was zo trots op de jeugd van Argo dat hij besloot de

schoenen beschikbaar te stellen. Bernard, hartstikke bedankt voor dit mooie gebaar. Wij waarderen dit enorm! Of alle prijzen nog niet genoeg zijn, mogen Merle,Seline, Sabrine, Mayke en Luuk ook nog eens deelnemen aan een exclu-sieve atletiekclinic op sportcentrum Papendal in Arnhem, georganiseerd door de Atletiekunie op woensdag-middag 18 maart. Verder was er voor alle jeugdleden, hun ouders, broertjes en zusjes een gezellige feestavond in februari. Het was een vet feest.

Ouders en iedereen die heeft meegeholpen: hartstikke bedankt! En natuurlijk iedereen die loten gekocht heeft. We hopen dat u een leuke prijs hebt gewonnen, maar in ieder geval hebt u de jeugd van Argo gesteund. Een deel van de opbrengst is besteed aan het krachthonk en aan de inrichting van de kantine. Verder komen we in april met een gigantische verrassing voor de jeugdleden en hun ouders.

FinalecrossOp 5 april a.s. organiseren de jeugd-trainers weer de Finalecross.Sommige ouders krijgen opnieuw spierpijn als ze aan vorig jaar denken (rennen door de Kruisberg). Het belooft weer een spektakel te

worden. Ouders: doet u weer mee? Zorg ervoor dat u goed voorbereid aan de start verschijnt! Ook dit jaar hebben we een speciale gast, en na de loop is de prijsuitreiking van de wintercrosscompetitie. Noteer deze datum in de agenda!

Krachthonk voor juniorenDankzij sponsoring door particu-lieren en de Grote Clubactie heb-ben onze jeugdatleten sinds kort de beschikking over een heus kracht-honk. Vooral in de winterperiode kunnen ze hier met diverse toestel-len en gewichten hun conditie en kracht verbeteren. Onder begelei-ding van de trainers werken ze zo aan een nog betere voorbereiding op hun aantreden in de zomer.

Grandioze Grote Clubactie dankzij Argo-jeugd

Jeugdafdeling sponsort Argo-RoparunnersOp zaterdag 30 mei start een aantal lopers van Argo in Parijs met de Roparun. Ze gaan dan 530 kilome-ter lopen en finishen op 1 mei op de Coolsingel in Rotterdam. De bedoe-ling is om zoveel mogelijk geld in te zamelen om mensen met kanker te ondersteunen. De jeugdafdeling is

ontzettend trots op deze Argonau-ten. We zijn er ook heel dankbaar voor dat zoveel leden loten voor de Grote clubactie hebben gekocht. Wij vinden het heel belangrijk dat Argonauten elkaar ondersteunen. Daarom vinden we het leuk om iets terug te doen. De jeugdafdeling zal € 50,- overmaken. Verder gaat het geld naar een heel goed doel. Heel veel succes gewenst namens alle jeugdleden!

Page 10: Wissel januari 2009

Ik loop meestal op de maandagavond bij René Boxem. Mijn route loopt door Dichteren, de Huet, IJsseltuinen en de Hoop. Prettig voordeel: geen stoplichten.

Start: parkeerplaats bij zalencen-trum ’t Proathuus in Dichteren.Lengte: ongeveer 8 kilometerKenmerken: bebouwing, beetje buitengebied, langs waterHoreca: ’t Proathuus

Je loopt rechtsaf, richting de Kilderseweg. Na 460 m ga je rechtsaf de Oeralweg op en na 30 m ga je linksaf het rode fietspad op dat je helemaal uit loopt. Na 1230 m kom je op een t-splitsing: Wehlseweg. Ga daar rechtsaf en na 40 m linksaf de Jan Willinkstaat in. Steek de spoor-baan over, buig links met de weg mee richting winkelcentrum de Bongerd. Steek de drukke Plattenburgstraat over en ga op het rode fietspad rechtsaf. Dat volg je tot aan fiets-tunnel. Voor de fietstunnel ga je links omhoog tot aan de stoplichten van de Liemersweg. Voor de stop-lichten linksaf, blijf het rode fiets-pad volgen. Na 350 m sla je scherp

rechtsaf, ga door de fietstunnel van de Liemersweg en sla rechtsaf. Loop door tot aan de de stoplich-ten. Daar ga je linksaf, het fietspad op van de Energiebrug. Over de brug en bij de rotonde rechtsaf het Zaagmolenpad in. Na 520 m ga je rechtsaf en meteen links het Jaagpad op, langs de Oude IJssel. Blijf die weg langs het water volgen. Het loopt over in een fietspad en komt uit bij de fiets-brug over de Oude IJssel. Je loopt rechtaf de brug op en gaat gelijk weer linksaf: Wijnbergseweg. Loop tot aan het spoor, dan rechtsaf het rode fietspad op, langs de spoorbaan richting fietstunnel Dichterseweg. Ga daar doorheen en loop dan linksaf. Na 330 m weer links, fietspad Europaweg. Passeer de spoor-wegovergang en loop door tot aan de rotonde. Dan rechtsaf de Auroraweg op. Na 230 m ben je weer bij ‘t Proathuus.

De route van …

Ronnie TerhorstAf en toe neemt een ongekende wee-moedigheid bezit van mij, beste lezer. Dan verlang ik naar de tijd waarin mijn hardlopen was als de dartel van een voorjaarsveulen, niet wetende waarheen, waarvoor en waartoe. En vooral ook zonder enige planning. Op het schooltje waar ik werk is rennen in het gebouw verboden. Het lukt me echter niet om kinderen daar op aan te spreken. Al typend schrijf ik dit toe aan mijn eigen verlangen om weer te kunnen rennen als een kind.In mijn studententijd – wat heet – ver-koos ik vaak de lokroep van de Hatertse vennen bij Nijmegen boven saaie, ommuurde colleges. Soms stelde ik mij daar lang haar bij voor dat wapperde in de wind en glinsterde in het zonlicht dat de bomen door-lieten. Zo heb ik de vennen meer dan eens als een heuse Viking doorkruist, mij daarbij als in één beweging alle lasten van de schouders schuddend.Nu is er dat hoofd dat mij ten volle bestuurt. Dat mijn agenda tot in alle hoeken vol krast met leuke en minder leuke bezigheden en dat veel te vaak denkt dat mijn lijf nog wel even kan wachten. In mijn hart weet ik beter: dat stramme lijf is vast en zeker juist zo geworden omdat het de regie aan dat denkende hoofd heeft gegund. Het wordt dus tijd om het roer beestachtig om te gooien.Als u mij komend voorjaar op een doordeweekse dag door de Kruis-bergse bossen ziet struinen, weet dan dat er ergens een club zit te vergade-ren die mij als ‘zonder kennisgeving afwezig’ heeft genoteerd. En als ik anders groet dan u van mij gewend bent, besef dan dat ik een kind ben in een veel te grote weide of een Viking die zijn eerste voet op Amerika zet. Wellicht heb ik daarom geen tijd voor u of juist wel.Een bekende dichter zei ooit dat ‘weemoedigheid komt wanneer men slapen gaat’. Dat geldt niet voor mij, beste lezer, niet voor mij. Als ik van-avond ga slapen dan neem ik alvast een voorschotje op mijn ongehoor-zaamheid. Is het al bedtijd?

Bert Woolschot

Weemoed

Page 11: Wissel januari 2009

Praktijk Oefentherapie Cesar

Ida Jacobs•Orthopedischeklachten: rug, nek/schouder, heupen, knieën, voeten enz.•Neurologischeklachten: hernia, whiplash, c.v.a. enz.•Zwangerschapsklachten: urineverlies, bekkenpijn enz.•Sensomotoriek: grove en fijnemotoriek, schrijfproblematiek

enz.•Sportspecifiekeklachten: advies en begeleiding.

In het medischcentrum van Dichteren, Willy Brandtplein 16B 7007 LB Doetinchem

Bel voor een afspraak: (0314) 36 02 23 www.cesarjacobs.nl

100% vergoed

door ziektekosten-

verzekeraar

Direct toegankelijk,

zonder verwijzing arts

Argo-lid en bakker Aloys Lurvink kon op 7 januari aan Bert Wiltink van

Bake for Life een cheque overhan-digen van ruim 10.000 euro. Het

begon vorig jaar toen Bert Wiltink met zusters uit het Afrikaanse land Oeganda de bakkerij van Aloys Lurvink bezocht. Ze vertelden over het succes van Bake for Life, een Nederlandse organisatie die bak-kerijen in Oeganda bouwt en jonge gehandicapten in drie jaar opleidt tot bakker. De vonk sloeg over en Aloys besloot zich te laten sponsoren tijdens de halve marathon in Doetin-chem. Direct na de marathon stond de teller al op vierduizend euro! Vervolgens raakte de plaatselijke schooljeugd enthousiast en werd de inzamelingsactie voortgezet met de verkoop van kerstbroden. Met het geld wordt een vierde bakkerij gebouwd in Oeganda. Kijk voor meer info op www.bakeforlife.nl

Bron: www.bakkerswereld.nl

Aloys Lurvink haalt ruim 10.000 euro op voor Bake for Life

Page 12: Wissel januari 2009

Groep onder de loep

De woensdagavond-prestatiegroep

Volgens trainer René Boxem liggen de roots van de prestatiegroep al in de jaren tachtig. “Precies weet ik het niet, want ik ben er pas bij sinds 1989. De eerste loopgolf uit de USA spoelde over Europa en er werden kleine regionale wedstrijden georganiseerd. We hadden toen nog bijvoorbeeld de Cityloop in het cen-trum van Doetinchem. Lopers uit die tijd waren Frank Harmsen, Frank Florij, Huub van Laarschot en Alex Hendriks. De eerste twee werden later ook trainers bij Argo.

Pittige trainingenRené liep voor zichzelf op de zater-dagochtend en zocht naar een extra avond. Het werd de woensdag met trainer Guus Bokkes. “Strak op schema werden de pittige trainin-gen afgewerkt. We liepen achter de GSGD (Gemeentelijke Scholen Gemeenschap Doetinchem, red.). Daar was een rondje van, ik dacht 400 meter. Kan ook minder geweest zijn. Al naar gelang je links of rechts van het uitgesleten pad liep, haha. Soms kreeg een loper een eigen

Gezellig was het weer tijdens de feestdagen. Met familie, vrienden of bekenden. Samen lekker eten en drinken. Een glaasje wijn er bij. Of een biertje. Of iets sterkers, het is nu eenmaal Kerst/Oud en Nieuw, nietwaar?

In onze kantine is het verbruik van alcohol laag. Ook zonder is het gezellig en wordt er volop gelachen. En met een zatte kop naar huis hardlopen heeft volgens mij nog niemand uitgeprobeerd. Of komt juist daar de kreet “lopen als een dweil” vandaan?

Nu gaan er stemmen op om een algeheel verbod op alcohol in sportkantines door te voeren. Wow, wie dat aandurft, petje af. Maar zie je het al voor je: voetbalkantines zonder bier! Wat daar in een week doorheen gaat wil je niet weten. En zondags helemaal. Zij drinken bier zoals wij koffie, thee en sport-drank bij elkaar! Geen wonder dat half sportend(!) Nederland over de Tweede Kamer heen viel. Een compleet verbod? Dat nooit! Dus Heineken en Co zijn al met acties begonnen.

Te gek voor woorden. De over-heid geeft bakken met geld uit om het alcoholgebruik af te remmen. Vooral de jeugd moet bereikt wor-den met allerlei campagnes. Maar hun voorbeeld, vaak de oudere sporter, is in alle staten als ineens dat potje bier niet meer mag! Hoezo voorbeeldfunctie? En de overheid durft dus niet zo door te zetten als bij het rookverbod. Hoewel, let op mijn woorden: zelfs dat rookverbod krijgt nog een staartje.

“Drinken is geen sport!” Het is de nieuwe slagzin van VWS. Vereni-gingen kunnen een gratis toolkit aanschaffen om het alcoholgebruik onder jongeren tegen te gaan. In het pakket zitten flyers, posters, alge-mene informatie en een bierspatel (!?). Wel ja doe d’r ook gelijk een krat bier bij! Eerlijk gezegd, ik denk niet dat we met dit soort acties de jeugd van alcohol weghouden. Daar is echt meer voor nodig. Het goede voorbeeld door de ouders is een begin.

Bob, nog een sapje?

Grit

Page 13: Wissel januari 2009

schema. Zoals Frans Jansen of Hein Moorman. Er werd veel gedold, maar ook hard getraind. Dat wierp zijn vruchten af, want regelmatig was een wedstrijd de prooi van de woensdagavondgroep.”

Vaste kernEchte oudgedienden zijn Paul Dieks, René Huls, Marc Huls, Jan Meijerink en Jan van der Blom. Ze lopen nu

nog steeds in de groep. Wel twintig jaar ouder, maar nog steeds fana-tiek. “Ik denk dat dat een kernwoord is van de groep”, aldus René. Voor en na de training is er veel ‘social talk’, maar de training gaat steevast hard. Voor nieuwelingen is dat wel even wennen. De groep heeft dan ook al veel lopers zien afhaken. Gelukkig blijft er een vaste kern die elkaar door en door kent. Vaak trainen ze ook op andere dagen met elkaar. Velen van de woensdagavond zijn bijvoorbeeld zondagochtend in het Montferland te vinden. Koffie bij De Roos is dan de vaste afsluiting.”

Goed gevoelDe groep wordt wel eens verweten dat hij zich niet sociaal opstelt ten opzichte van nieuwelingen. René: “Terecht. Maar degenen met een olifantenhuid, een plank voor de kop en af en toe wat Oost-Indische doofheid zullen geen problemen hebben. Ik denk altijd als het er wat grof aan toe gaat: was sich liebt das neckt sich, of: hoe harder ze elkaar opjutten, hoe meer ze juist naar elkaar toe trekken. Het versterkt de band tussen de lopers. Het is een echte vriendengroep; ze organi-seren regelmatig een meerdaags uitje. Zowel privé als zakelijk vinden ze elkaar. Dat geeft me een goed gevoel.”

Vergrijzing ten topFanatiek, eigenwijs, sociaal, grof, bereidwillig, meelevend, preste-rend, maar bovenal plezierig. Dat is de prestatiegroep van de woens-dagavond, aldus René. “Lopen op je eigen niveau. De lat hoger leggen. Of juist lager. Want ook in deze groep loopt een aantal vijftigers. Lopers onder de veertig zijn hier op één hand te tellen. Vergrijzing ten top. Oude knarren met een beren-conditie!”

Argo-Agenda

2 maart Bestuursvergadering, 20.00 uur

4 maart Wissel 1 verschijnt19 maart Ledenvergadering,

20.30 uur27 maart Vrijwilligersavond,

20.00 uur2 april Deadline kopij Wissel 23 april Openingswedstrijd jeugd5 april Finalecross6 april Bestuursvergadering,

20.00 uur18 april Stedenwedstrijd pupillen4 mei Wissel 2 verschijnt4 mei Bestuursvergadering,

20.00 uur9 mei 5 x 5, 13.00 uur12 mei Run Archery30 mei Roparun2 juni Deadline kopij Wissel 315 juni Bestuursvergadering,

20.00 uur27 juni Stedenwedstrijd pupillen1 juli Start Tour de Argo4 juli Familiedag6 juli Wissel 3 verschijnt27 juli Start zomerstop

(3 weken)

Page 14: Wissel januari 2009

Zaterdag 27 december, derde Kerst-dag, werd de Gerard Scheperscross voor de achttiende keer gehouden. Bij de cross – alleen voor leden – worden alle vrijwilligers van Argo in het zon-netje gezet. Lichtend voorbeeld van de laatste decennia: Gerard Schepers uit het naburige Gaanderen.

Modder, ijs, gladheid speelden in het verleden een bijna unieke rol in de Gerard Scheperscross. We mochten ons toen uitleven op de Heksenplas, de thuishaven van motorcrossend Doetinchem en omgeving. Tegen-woordig is de cross in de Kruis-bergse Bossen.

Ook veranderd is het deelnemers-veld. Dat is de laatste jaren met sprongen vooruitgegaan door de goede organisatie, de vele prijzen die er te winnen zijn en door de ver-plaatsing van het parcours.

Een paar weken voor deze loop, in december 2008, kwam ’s morgens-vroeg jeugdtalent Stijn Jorissen nog ietwat slaperig de trap van zijn huis af gelopen, ging voor zijn vader staan en zei met volle overtuiging: “Pap, we lopen binnenkort onze eer-ste wedstrijd samen en … en ik ga jou verslaan!!”. André stond meteen op scherp.

Hij wist weliswaar dat zoonlief een veel snellere 1000 liep dan hij ooit had gelopen, maar 4,6 kilometer … André lachte inwendig. De tactiek wilde Stijn wel prijsgeven aan zijn pa. “Ik blijf tot de laatste 200 meter achter je en dan ga ik erover.” Dui-delijke taal!

Het is zaterdagmorgen, en de Kruis-bergse Bossen nabij het 40+ bankje zijn omgetoverd in een mierennest van vooral bewegende mensen: vele recreanten die de warming-up doen, en ouders die met jassen in aanslag straks hun oogappels na de wed-strijd weer in hun armen kunnen sluiten. Daarnaast massa’s vrijwil-ligers die hun rol perfect kennen.Precies om half 10 … het startschot voor de jeugd, en onder gejuich van de vele aanwezigen schiet de hele meute, als vanuit een katapult, het eerste rechte stuk op. Het gedraaf en gehijg is duidelijk te horen. Ten-slotte is er maar één die eerste kan worden. Die het beste tegen BER-GEN bestand is, en dat is, het zal u niet vreemd in de oren klinken, Bou-dewijn van BERGEN. Of hij daadwer-keliijk eerste is geworden, is maar de vraag, want via ingewikkelde formules als ‘leeftijd maal gewicht gedeeld door de gemiddelde leeftijd van alle leden en wie daar dan weer het dichtste bij zit’ … tja, u begrijpt het al … een loterij dus.

De strijd bij de senioren is de eerste 100 meter bijzonder spannend. Iedereen ligt nog in winnende posi-tie, zelfs de ‘winnaar’ van vorig jaar, Eric Berendsen, ziet nog kansen. Al snel blijkt Han Disveld een brug te ver voor iedereen. Met een straat-lengte voorsprong is hij de gevierde man. Althans, dat zou je denken. Weer wordt er een formule op los-gelaten en nu blijkt Bert Brinks, tot zijn niet geringe verbazing, aan het langste eind te trekken.

Hoe is het afgelopen tussen Pa André en zoon Stijn? Tot ander-halve kilometer zat Stijn pa op de hielen. Toen moest hij loslaten, en met ruim één minuut achterstand finishte Stijn heel verdienstelijk in de voorste helft. Hoe lang zal het nog duren eer hij aan het langste end gaat trekken?

Harry Bockting

‘Pappie, loop toch niet zo snel’

Page 15: Wissel januari 2009

Nieuwe spelregels gebruik materialenRegelmatig maken leden gebruik van materialen van Argo zoals de aanhanger, tafels, wedstrijdklok-ken, enz. We hebben echter weinig zicht op wie wat wanneer gebruikt. We willen dat graag enigszins in de hand te houden. Ook is het bij even-tuele beschadigingen belangrijk dat we weten wie daarvoor aansprake-lijk is. Daarom heeft het bestuur de volgende regeling vastgesteld:u neemt vóór het gebruik van materiaal contact op met baan-coördinator Arie Reugebrink, of, als u wedstrijdklokken nodig heeft, met Gerard Schepers. Zij weten of de

materialen op het gewenste ogen-blik beschikbaar zijn voor gebruik door derden, en of u daarvoor een vergoeding moet betalen. Een exem-plaar van de regeling is beschikbaar in Baan 9.

Baanjurycursus bij ArgoArgo is op zoek naar mensen die onze vereniging willen helpen. Dat wil zeggen: ondersteunen bij jeugd-wedstrijden op onze atletiekbaan. Al met één of twee keer per jaar ju-reren tijdens een thuiswedstrijd op een onderdeel van de jeugd atletiek ondersteunt u ons. Als gediplo-

meerd jurylid helpt u niet alleen Argo, maar ook alle deelnemende kinderen, want: hoe meer gediplo-meerde juryleden, des te beter verloopt een wedstrijddag.

U kunt op onze eigen locatie in Doetinchem een gratis KNAU-cursus volgen waarin u opgeleid wordt tot jurylid. Er zijn vast wel een aantal mensen in en rond onze vereniging die van deze gelegenheid gebruik willen maken. De cursus-data zijn zaterdag 7 en 21 maart 2009, van 10.00 tot 16.00 uur.

Namens de jeugdtrainers en woc,Jan Manenschijn, (0314) 33 48 29, [email protected]

U voelt wel wat voor kostenverlaging?U denkt dat uw processen efficiënter kunnen?U voelt niet voor hoge kosten?

Bel dan voor een vrijblijvend kennismakings-gesprek. Veel kleine en grote bedrijven uit uiteenlopende branches gingen u voor!

Een baken in uw logistiek proces

Frits de Wind – Heuvelwijk 5 – 7047 CC Braamt – 06-52055160www.fdwla.com

MULTIMATE ZEVENAAR

Edisonstraat 286902 PK Zevenaar0316-343403

MULTIMATE DOESBURG

Verhuellweg 1b6984 AA Doesburg0313-478558

FHO

Frans Hesselink

Ontwerpbureau bno

www.franshesselink.nl

Page 16: Wissel januari 2009

Loopkalender 2009

Nam

en & num

mers

ARGO

Website: www.avargo.nlE-mailadres: [email protected]

Clubgebouw:Baan 9, Sportpark ‘de Bezelhorst’Bezelhorstweg 87, DoetinchemTel. (0314) 36 59 59

Postadres: Postbus 93, 7000 AB Doetinchem

Ledenadministratie: Mirjam Manenschijn (0314) 33 48 29 [email protected]

Bestuur

Voorzitter Henk Woolschot (0314) 62 45 73PenningmeesterEdwin Robat (0314) 33 31 61SecretariaatKees Post (0314) 33 27 22

Contactpersonen commissies

WOCTon Jansen (0315) 32 48 52MateriaalcommissieAndré Jorissen (0314) 36 51 85OnderhoudscommissieGerrit Hofstra (0314) 33 42 63JeugdcommissieKarin Pasterkamp (0314) 78 56 81

SponsorcommissieHenny Metz (0544) 37 51 31BaancoördinatorArie Reugebrink (0314) 34 11 47Coördinator schoolsportdagenBen en Berna Lebbink (0314) 62 28 58

Trainers

Technisch trainers pupillenTheo van Bergen (0314) 32 73 07Manfred Vels (0314) 34 64 58Jolande Frederiks (0314) 36 44 87

Technisch trainers senioren/juniorenJan Manenschijn (0314) 33 48 29

LooptrainersHans Legebeke (0314) 34 62 33Carla van Zantvoort 06 13209928René Boxem (0314) 32 42 31Flora Jonkman (0314) 35 49 05Henk Lubberdink (0314) 34 42 39Janneke Metzemaekers (0314) 66 40 07Stefan Scanu (0544) 37 92 59Gerard Schepers (0315) 32 51 14Bas Waterham (0314) 33 39 03Willem Wassink (0314) 65 25 78Niels Weijers (0314) 34 41 56Anton Zaalmink (0314) 341840

Looptrainers sportief wandelenWendelien Eding (0314) 32 73 71Janneke Metzemaekers (0314) 66 40 07

•8maartFatimaloopNieuw-Wehl 1,5-3-7,5-15 km

•8maartAchtkastelenloopVorden 10-21,1-30 km

•22maartLenteloopEerbeek3-6-12-21,1 km

•29maartAchterhoekcrossGaanderen 1,5-5-10 km

•1aprilLenteloopEibergen0,4-1,5-3-5 km

•11aprilPaasveldloopNeede3-6-9-15 km

•12aprilPaasloopLichten-voorde 1,5-2,5-5-10 km

•13aprilPaasloopKilder 1,2-2,5-5-10 km

•30aprilKoninginneloop Aalten 1-2-5 km

•30aprilHuissenseStraten-loop Huissen

0,6-1,2-1,8-5-10 km

•9mei5x5estafetteArgo

•17meiEiberrunEibergen0,8-1,6-8,1-16,1 km

In zijn verslag van de Montferland-run verwijst Bas Waterham naar het boek Het Duurloopmisverstand. Hij is er erg enthousiast over, daarom besteden we er in Uitgelezen graag aandacht aan.

In het boek kraakt Klaas Lok (voor-malig 26-voudig Nederlands kam-pioen op de lange en middel lange afstand en twee voudig record-houder) de traditionele duurloop-training. Volgens Lok zijn bijna alle gangbare trainingsschema’s vooral gebaseerd op het trainen van ener-giesystemen. De looptempo’s die daarbij horen zijn niet wedstrijdspe-cifiek. De vele rustige duurloopkilo-meters zorgen voor een inefficiënte loophouding, het wordt sjokken. Bij de intervaltrainingen ligt het tempo juist weer te hoog, zegt hij. De ver-zuring die daarbij optreedt – vooral

ook door de onvolledige rust-pauze – tast de looptechniek verder aan. Bovendien vindt het lichaam verzuren niet fijn. Bij de souplessemethode van Klaas Lok loop je erg veel kilometers in de buurt van je wedstrijdtempo. Bovendien neem je langer rust, waardoor je zonder verzuring loopt. Bijzonder is dat een groot deel van de methode bestaat uit het lopen van veel wedstrijden. Je traint hierdoor optimaal de efficiëntie van het wedstrijdtempo. Volgens Lok is een verder voordeel dat de meeste atleten de methode qua omvang en belasting als ‘niet zwaar’ ervaren. Ze houden meer energie over voor een wedstrijd. En voor mensen die door hardlopen willen afvallen, prikt hij het sprookje door dat je langzaam moet lopen om vetten te verbranden.

Atleten zijn (volgens reacties op internet) vooral te spreken over het feit dat ze soepeler en sneller zijn gaan lopen en zich zowel na de trai-ningen als na de wedstrijden nog fit voelen. Er is ook wel kritiek op het boek, vooral van beginnende lopers. Zij vinden de technische termen in het boek soms te moeilijk.

De papieren versie van het boek is uitverkocht, maar het is voor € 10,- in digitale vorm te bestellen via www.hardlopen.nl.

Uitgelezen Het Duurloopmisverstand