Wissel januari 2010

16
W I S S E L 1/2010 In dit nummer: Glibberen in Pannerden Muziek, it moves you! Columns Bert, Grit en Gab Rabobank bereidt zich voor op 5 x 5 ARGO Jeugdpagina met o.a. interview Luuk en Maaike Nusselder

description

De Wissel is het clubblad van Argo atletiek uit Doetinchem.

Transcript of Wissel januari 2010

Page 1: Wissel januari 2010

WISSEL

1 / 2 0 1 0

In dit nummer:

Glibberen in Pannerden

Muziek, it moves you!

Columns Bert, Grit en Gab

Rabobank bereidt zich

voor op 5 x 5

ARGO Jeugdpagina met

o.a. interview Luuk en

Maaike Nusselder

Page 2: Wissel januari 2010

LezersenquêteDe Wissel nieuwe stijl bestaat nu dik twee jaar. De redactie vindt dit een mooi moment om te peilen wat de lezers van het clubblad vinden. Dat doen we via een lezersenquête. Ofwel: een aantal korte vragen op papier. Aan de hand daarvan kan de redactie zien wat bevalt, en vooral wat we kunnen verbeteren. Want we maken het blad voor de leden. Het zou fantastisch zijn als we zoveel mogelijk formulieren krijgen. Van recreanten, jeugd, trainers, kader; iedereen die lid is van Argo. Hoe werkt het? Vul de vragen in en doe het formulier in de daarvoor bestemde doos in Baan 9. Inleveren kan tot 21 maart. We stellen het erg op prijs als u/als jij meedoet. In de volgende Wissel komen we dan uitgebreid terug op de resultaten en wat we ermee gaan doen. Alvast hartelijk dank!

Van de voorzitterVan de redactie

Sportvrienden,

Eindelijk weer eens een ouderwetse winter. Wanneer ik in de auto stap om naar de Gerard Scheperscross te gaan geeft de thermometer –14˚ C aan. Bij aankomst in Baan 9 blijkt het een drukte van belang: men wil hoe dan ook mee‑doen. Het lopen is redelijk te doen, de trainers hebben het zwaarder. Vooral Anton staat met zijn neus in de wind, maar geeft geen krimp. Ook de traditionele Nieuwjaarsloop voltrekt zich tegen een winters landschap. Met man en macht is de baan sneeuwvrij gemaakt en wederom is er een goede deelname. Ben en Berna verras‑

sen de jeugd met nieuwe hesjes, wat een prachtig blauw contrast geeft op het witte landschap. De aansluitende nieuwjaarsreceptie is gelukkig binnen, want nog steeds is het niet warm.

Wie nu denkt dat januari een ‘slappe maand’ is waar velen lekker binnen blijven of lekker gaan wintersporten in plaats van hardlopen heeft het mis. De nieuwe basisgroep onder leiding van Bas en Hans telt 91 deelnemers bij aanvang. Een ongekend hoog aantal, zeker de winterse omstandigheden in aanmerking genomen. Bas en Hans hebben iets neergezet waar ze trots op mogen zijn en waar Argo heel blij mee is. Met de basisgroepen is de stap naar een atletiekvereniging eenvoudiger gemaakt.

Naast de basisgroep start er een aparte groep van 35 deelnemers van de Rabobank. Deze groep doet een loopclinic met als einddoel de 5 x 5 estafette, die op 8 mei zal plaatsvinden. 35 deelnemers zijn 7 teams, dus ik stel me al een Rabobankcompetitie in de competitie voor. Henny Metz heeft hetzelfde idee en de eerste stapjes naar een bedrijvenloop zijn gezet. De 5 x 5, die jaarlijks ongeveer 50 tot 60 deelnemende teams kent, mag best groeien naar 100 teams. Hiermee zetten we de ingeslagen weg van groei op de bestaande evenementen voort.

En dan is er natuurlijk ook nog ‘Argo naar de Top’. Op het moment dat ik dit schrijf is de kleding van het Topteam binnen. Hiermee krijgt de vereniging ook uitstraling naar buiten. Velen kennen Argo als een leuke, gezellige en spor‑tieve club. De groei in de jeugd geeft dit extra glans, en ik zie het Topteam als het toetje waarmee de maaltijd compleet wordt. Met spanning kijk ik uit naar het baanseizoen en naar het sneuvelen van menig clubrecord.

De winterslaap hebben we overgeslagen, de lentekriebels komen er aan. De club groeit en bloeit op alle fronten. Dat kan niet zonder de vrijwilligers die ik vanaf deze plek zeer bedank voor hun inzet.

En: u doet toch zeker ook mee aan de lezersenquête van de Wissel? Zo kan de Wisselredactie het blad nog beter maken.

Veel leesplezier,

Henk Woolschot, voorzitter AV Argo

ColofonRedactieMarelle Boxem, René Boxem, Katinka Wetzels, Gerard Smeitink en Theo van Bergen

FotografieFoto omslag: Eric Beatse

VormgevingFrans Hesselink Ontwerpbureau

DrukwerkPreduxion Doetinchem

RedactieadresWannedreef 25, 7006 LR Doetinchem

Tekst bij voorkeur aanleveren uiterlijk 30 maart 2010, per e‑mail naar: [email protected] redactie behoudt zich het recht voor ingezonden artikelen in te korten of te herschrijven.

Uw advertentie in clubblad Wissel? E‑mail Henny Metz op [email protected]

Page 3: Wissel januari 2010

In de rust van de Achterhoek vindt u Sauna, Beauty & Body Palestra, met een veelheid aan voorzieningen onder één dak.

U ontspant volledig in de ruim opgezette Sauna & Thermen met faciliteiten als Finse sauna-cabines, unieke Kota’s (saunahuisjes uit Lapland), een bedoeïenenruimte, een stoombad, whirlpools en een zwembad. Palestra biedt ook professionele Beauty- & Body-faciliteiten in ruime (duo)salons. Hier kunt u diverse soorten lichaams- en gezichtsbehandelingen ondergaan. Uiteraard bent u in goede handen bij onze (shiatsu-)masseurs.

Interesse? Kijk voor meer informatie op www.palestra.nl of reserveer direct via 0314-39 98 00.

Landweerswal 2 | 7047 CE Braamt

Even tijd voor uzelf!

U als Argo-lid ontvangt 25% korting op de dagen-tree sauna op vertoon van uw Nationale Sportpas.

10-00099 Adv argo.indd 1 15-02-2010 15:26:00

Zaterdag 8 mei 2010, de 5 x 5. Een Argowedstrijd waar je gewoon aan mee móet doen. En ook aan mee kán doen, want het gaat bij de 5 x 5 niet om seconden, maar om de lol. Gezelligheid staat voorop. Dus, Argonauten, stel teams samen, vooral ook uit niet‑Argoleden: buurt, werk, familie, vrienden, vijanden, kennissen, vage kennissen, onbekenden. Allemaal goed.

Nog voordat de 5 x 5 losbarst is er al een wedstrijdje aan de gang, namelijk tussen onze voorzitter Henk Woolschot en broer Dinand, die het WOC vertegenwoordigt. Dinand: “We willen natuurlijk weer meer teams dan vorig jaar. Toen hadden we er zestig. Wij als WOC stellen dan voor dit jaar een doel van, zeg, tachtig teams. Maar Henk koerst namens het bestuur af op

honderd. Ik denk dat ons aantal realistischer is.” Weddenschappen kunnen vanaf vanaf vandaag worden afgesloten

Ook dit jaar zijn er vier categorieën: heren, dames, mixed (minimaal twee dames) en jeugd (t/m 15 jaar). Ook ‘losse’ lopers kunnen zich aanmelden, want daar wordt dan een ‘blind date’ team uit samengesteld. Aanmelden kan tot 2 mei via www.avargo.nl of www.argo5x5.nl. Op het moment dat de Wissel uitkomt zijn die ( hopelijk) klaar.

Wat hoort er nog meer bij de 5 x 5? Taarten. Veel taarten. Lekker, prettig om de broodnodige calorieën weer op peil te brengen en goed voor de clubkas. Niet lopen? Dan bakken.

Op naar de 5x5 2010

K A B - V E R S T A N D V A N Z A K E N

Uw financiëlecoach

Parallelweg 29, DidamTel: (0316) 22 15 08

[email protected]

Gildenbroederslaan 4, Doetinchem

Tel: (0314) 37 70 [email protected]

www.kabaccountants.nl

DidamDoetinchemEmmeloord

GoudaKampenTilburg

UrkVoorburg

Warnsveld

KAB DI-DO ADV 88x131 cyaan+magenta 12-11-2009 11:46 Pag

Page 4: Wissel januari 2010

Voor de doorgewinterde hardloper staan de laatste twee zondagen van het jaar en de eerste twee zonda­gen van het daaropvolgende jaar in het geheugen gegrift. Dan is PANNERDEN. In Pannerden is er al ruim veertig jaar een cyclus van vier wedstrijden die rond de jaarwisseling wordt gehouden. Het is zo’n wedstrijd waar iedereen zich op z’n gemak voelt. Veel vrijwilligers zorgen voor een geweldige sfeer, en de weers­omstandig heden zorgen ervoor dat de atleten vaak heroïsche gevechten leveren. Is het niet tegen elkaar dan wel tegen de elementen. In al die jaren hebben de atleten, die vaak van heinde en ver komen, wind, regen en hagel getrotseerd.

Ook dit keer, 20 december 2009, stonden onze neuzen richting Pannerden. Er was net die nacht weliswaar een flink pak sneeuw gevallen, maar de Dijkencross – zoals de wedstrijd officieel heet – gaat onder alle omstandigheden door. Dachten wij. Rijdend over de dijk richting Pannerden, in een zeer laag tempo vanwege de gladheid, moesten we toch tot de conclusie komen dat we iets te optimistisch

waren geweest. De organisatie had besloten dat het onverantwoord zou zijn om de wedstrijd door te laten gaan. Wij waren natuurlijk niet voor niets naar Pannerden gekomen en hebben met z’n drieën het parcours als training gelopen, over de dijken, door de verse sneeuw.

De volgende zondag was het par‑cours grotendeels sneeuwvrij. Er stond wel een stevige wind, maar dat hoort bij de Dijkencross. Er meldde zich een redelijk contingent aan Argo‑lopers dat de strijd durfde aan te gaan. Gert‑Jan Wassink was daarbij op de tien kilometer van de buitencategorie, 30:43, maar Marco weerde zich ook kranig en kwam uit op een prima tijd van 36:28.

De derde zondag was het parcours toch weer glad als gevolg van de sneeuw die enkele dagen daarvoor was gevallen. Het was daardoor soms glibberen naar de finish. De tijden vielen misschien iets tegen, maar het was toch genieten van de prachtige omgeving.De vierde en laatste zondag was het prachtig loopweer; met lichte sneeuwval gingen we van start. Doordat het parcours weer glad

was, begonnen de meesten rustig. Onderweg hadden we daardoor voldoende tijd om te genieten van de prachtige vergezichten. Lopend over de dijk van Aerdt richting Pannerden kwamen de ansicht‑kaarten van Anton Pieck tot leven, waardoor we de vermoeienissen van onze inspanningen compleet vergaten. Na iedere wedstrijd is het gezellig nababbelen in het café. De meeste atleten die ooit een keer in Pannerden hebben gelopen raken eraan verknocht door de kneuterig‑heid. Volgend jaar zijn we weer van de partij.

Paul Huls

Glibberen in Pannerden

Paul HulsJohn van Ampting

Carel Lueb

Page 5: Wissel januari 2010

Ik train maandagsavonds bij Argo. Alweer bijna drie jaar. Andere trainingen doe ik rond mijn woon‑plaats Zelhem. Waarvan hieronder een voorbeeld. De afstanden die ik train variëren van 10 tot 20 km, met af en toe een halve marathon als wedstrijdloop. Zoals afgelopen zomer de halve marathon van Blokhüs in Denemarken.

Rondje Zelhem (via oude spoor-baan)

De route loopt rondom Zelhem met als parkeer‑ en startplaats de carpoolplaats aan de Stikkenweg in Zelhem. De route gaat voor 80% over verharde en 20% over onver‑harde wegen en heeft een lengte van ongeveer 14 km. De aanvulling ‘oude spoorbaan’ komt van het gedeelte waar vroeger de spoorbaan van Zelhem naar Ruurlo liep.

De route:• Start carpoolplaats Stikkenweg.• Vanaf carpoolplaats recht over‑

steken, de Doetinchemseweg. Hierna 1e kruising linksaf Zevenweg.

• 1e weg linksaf Haitinkweg onder het tunneltje door van de N315.

• 1e weg rechts, Boeninksteeg, in de scherpe bocht rechtdoor de Enkweg (zandweg) uit lopen tot de Heyink‑weg.

• Rechtsaf Heyinkweg uitlopen tot Hummeloseweg.

• Schuin oversteken naar de

Wisselinkweg en deze uitlopen tot de Velswijkweg.

• Rechtsaf.• Direct weer rechtsaf, de Korenweg,

en deze volgen tot aan de Hengelose weg.

• Recht oversteken: Vrogtenweg.• Einde weg rechtsaf Hogeveldweg op.• Direct daarna linksaf het Rietgeld

op.• Volgen tot Ruurloseweg.• Recht oversteken, de Baaksekamp‑

weg.• Hierna 2e weg/bospad rechts (dit is

de oude spoorbaan).• Dit pad uitlopen, deze gaat over in

de Venderinkweg.• Deze uitlopen tot het einde.• Linksaf de Zandvoortweg op.• Einde weg rechtsaf de Meeneweg.• Uitlopen tot Halseweg.• Rechtsaf en meteen weer linksaf

Pluimersdijk (langs voetbalvereni‑ging Zelos).

• T‑splitsing linksaf Pluimersdijk volgen.

• Stikkenweg oversteken.• 1e weg rechts, Priesterinkdijk, deze

weg uitlopen tot aan T‑splitsing.• Rechtsaf de Vloedweg op. Uitlopen

tot aan T‑splitsing.• T‑splitsing rechtsaf Heide Hoekweg.• Deze weg volgen tot aan het fietspad

langs de Doetinchemseweg.• Hier rechtsaf en het fietspad blijven

volgen tot aan de carpoolplaats.

De route van …

Bernardo Verheij Beginner

De winter heeft zich aardig laten gel‑den. Sneeuw en kou, regen en wind wisselden elkaar af. Vaak was de baan glad. De lopers van de begin‑nersgroep, gehuld in, vaak veel te warme, kleding, ontkwamen er ook niet aan. Stap voor stap op zoek naar ‘runners high’ en een goede afzet.Tijdens een training kom ik op te lopen met iemand van de beginners‑groep. Ze heeft een dikke jas aan. Haar gezicht kleurt rood. Als er stoom uit haar oren zou kunnen komen, dan kwam die er ook uit! Ze loopt te hijgen en te puffen als een oude locomotief. Maar vastberaden loopt ze door. Blik op oneindig en alleen het doel voor ogen. Samen lopen we verder. Zonder een woord. Ik hijg, zij hijgt. Verbeten lopen we door. Andere lopers zien we niet meer. De omgeving vervaagt. Alleen wij twee. Meter voor meter. Naast elkaar zwoegend over de besneeuwde baan. Dan komen de trappen in zicht. En met een uiterste inspanning komen we over de finish. Langzaam komt ze op adem. We kijken elkaar aan; een knipoog, een glimlach.Ik loop verder, kijk nog even om. Ze staat al weer klaar voor de volgende 200 meter. Samen met nog 70 ande‑ren! Ze steekt haar duim op en lacht. Argo heeft er weer een kanjer bij.

Grit

HardlopersHardlopen langs de Sloterplas. Twee rondjes uit en thuis. Het heeft gesneeuwd, de lucht is koud. Onderweg zie ik in de verte een oude man moeizaam met zijn rollator over de besneeuwde paden gaan. Hoe oud zal hij zijn? Negentig? Het zou kun‑nen. Zo wil ik dus nooit worden. Als ik die leeftijd heb, zal ik nog iedere dag op zijn minst één rondje soepel kunnen hardlopen. Daarom doe ik dit. Als ik hem later passeer, zegt hij joviaal: “Heerlijk, hè?” Ik zeg terug: “Geweldig.” Hij zwaait en roept me enthousiast na: “Ik weet het. Ik heb zeven marathons gelopen.”

Bas Grevelink [bron: NRC 15­01­2010]

Page 6: Wissel januari 2010

Argo is een gezellige club, met best veel leden. Veel jeugd, veel recrea‑tieve lopers en ook wedstrijdatleten. Van alles wat, zou je kunnen zeggen. Maar wat opvalt is dat er relatief weinig twintigers zijn onder de Argo‑leden. En wat ook opvalt is dat jonge, talentvolle atleten nogal eens Argo verlieten voordat ze goed en wel tot bloei kwamen. Dat is zonde, dat is een plaats als Doetinchem onwaardig en dat is Argo onwaardig.

Sommige (talentvolle) atleten zijn vertrokken naar een club in de stad waar ze zijn gaan studeren, of naar een andere club in de regio waar ze zich beter kunnen ontplooien. Sommigen zijn ook gewoon gestopt. En dan heb je natuurlijk talenten die nooit zijn begonnen omdat ze niet wisten dat ze talent hadden en er

genoeg andere leuke dingen zijn in het leven.

Waar het ons om gaat is dat talent niet onbenut mag blijven. En natuur‑lijk dat iedereen zou moeten sporten omdat het goed is, te beginnen bij de jeugd. Voorzitter Henk Woolschot, jeugdtrainer Manfred Vels en ondergetekende hebben daarom het initiatief genomen om het Topteam Argo op te richten.

Het Topteam bestaat uit circa 15 talentvolle atleten, voornamelijk jeugdatleten. Ze zijn geselecteerd op basis van sportieve én persoon‑lijkheidscriteria en krijgen bij Argo zoveel mogelijk de begeleiding en faciliteiten die nodig zijn om op het sportieve vlak het beste uit zich zelf te halen. Het team moet er natuur‑

lijk strak uitzien. En dat is ook al gebeurd. Sponsoren Easy Running en LBG hebben het Topteam tijdens een feestelijke bijeenkomst op maandag 2 februari helemaal in het nieuw gestoken (zie foto).

We zijn nog niet waar we wezen willen, maar we komen eraan. Het begin is er: we hebben de talentvolle atleten, we hebben de trainers, we hebben de sponsors en we hebben een commissie met leden die zich er sterk voor maken. Houd ons in de gaten! Het Topteam Argo komt eraan!

Kees FaasseArgo‑lid en teammanager Topteam Argo(Noot van de redactie: meer over het Topteam in de volgende Wissel)

Het topteam komt eraan

Staand v.l.n.r. Koen Wiersma, Arie Reugebrink (werptrainer), Stefan Scanu (looptrainer), Brian Hissink, Sien Snelder, Niek ter Horst, Nadine Harmeling, Stijn Jorissen, Carolien de Korte, Joerie Voltman (technisch trainer), Timon den Houting, Jan Manenschijn (technisch trainer). Zittend v.l.n.r. Sten Schaper, Sabrine Vels, Saskia van Bergen en Sjoerd Pasterkamp. Matthijs Weijers ontbreekt op de foto.

Page 7: Wissel januari 2010

Op zondag 16 mei a.s. organiseren de zondaggroep en bakker Aloys Lurvink een sponsorloop op onze atletiekbaan. De opbrengst is voor stichting MAX, opgericht in 2004 door Steven en Joke Le Poole. Hun zoontje Max overleed aan een virusinfectie. Zijn ouders hebben hun verdriet omgezet in een stich‑ting die kindersterfte bestrijdt met het goedkoopste en beste medicijn: schoon drinkwater.

GeraaktAloys Lurvink: “Als je zelf twee gezonde kinderen hebt en een bloeiend bedrijf dat binnenkort zijn 25‑jarig jubileum viert dan stemt dat tot nadenken. Ik werd geraakt door het project Schoon water voor iedereen. Het klinkt als een open deur, want iedereen heeft er recht op. Toch hebben 1,1 miljard men‑sen in de wereld geen toegang tot schoon drinkwater. Stichting Max bestrijdt kindersterfte door put‑ten te slaan, latrines te plaatsen en voorlichting over hygiëne te geven.” Aloys Lurvink zet zich in voor het schoon drinkwaterproject door bij de jubileumviering van zijn bakkerij een bijdrage voor de actie te vra‑gen in plaats van de gebruikelijke geschenken.

SponsorloopHet klapstuk van de actie is de spon‑sorloop van Argo onder de naam Loop naar de pomp. Het principe is: geld per rondje op de Argo‑baan.

Het bedrag bepaalt de loper zelf met zijn sponsor(s). Maar als oma haar kleinkind wil sponsoren voor vijf euro voor een willekeurig aantal rondjes is dat ook goed. En als de buurman twaalf rondjes wil spon‑soren voor elk € 0,50 is dat prima. Jeugd of senior: laat je sponsoren door zoveel mogelijk familie, vrien‑den of buren. Elk sponsorbedrag is welkom. Er zijn ook T‑shirts te koop voor vijf euro. Daarop kunnen de lopers namen en/of bedragen van sponsors zetten. Wat en hoeDe jeugd start op 16 mei om 11 uur, volwassenen vanaf 12 uur. Lopers bepalen zelf hoe ver ze lopen, tot een maximum van drie kwartier. Alle deelnemers krijgen aan de start een stempelkaart, want na elke ronde wordt er gestempeld.

Warme bakkerHet geld voor de eerste vier water‑putten die Aloys gesponsord heeft is inmiddels overgedragen aan de stichting. Meer dan achthonderd mensen in Bangladesh worden hier‑door nu al dagelijks van zuiver water voorzien. Deze (in alle opzichten) warme bakker verdient een warme opkomst!

Meer informatie volgt op het mede‑delingenbord in Baan 9, en vanaf half april in de winkel van de bakker aan de Rozengaardseweg.

Loop naar de pomp voor Max

Bewegen! Gezond voor u! Gisteravond zag ik het voor het eerst het spotje van de overheid waarin wij brave burgers opgeroepen worden om een half uur per dag te bewegen. Ik zat er zelfgenoegzaam naar te kijken. Haha, ik doe dat! Alhoewel ik me niet kan voorstellen dat er mensen zijn die dat niet doen. Want echt alles telt mee, de trap op lopen, stofzuigen, boodschappen doen. Toch was het lekker te constateren dat ik het eens goed doe volgens de overheid. Ik nestelde me nog wat lekkerder op de bank en nam een dikke stroopwafel bij de thee.Vanmorgen was het weer zover, ik kon bij Argo gaan werken aan mijn dosis beweging. Terwijl ik naar het clubgebouw liep, liep ik in gedachten de gewrichtsklassen nog even door. Ik deel namelijk tegenwoordig mijn medelopers in in klassen. Zo heb je ‘de heupen’, ‘de achillespezen’, ‘de knieën’ en ‘de overige klachten’. Dat is handig, dan kan je voor de training bij iedereen informeren naar het verloop van de pijntjes, en maak je geen domme foutjes. Voordat we naar buiten gingen was ik weer helemaal bij! Alhoewel ik best geloof dat bewegen goed voor de mens is, sluipt zo nu en dan toch de twijfel erin. Is het wel zo goed, al dat bewegen? Kan een gewricht niet gewoon een maximaal aantal keren in een mensenleven een beweging maken en gaat het dan gewoon kapot? Ben ik mijn voorraad bewegingen er niet in een hoog tempo doorheen aan het jagen en ben ik over tien jaar versleten? Ik denk dat de meeste van jullie wel eens bij Ikea dat plexiglazen kastje gezien hebben waarin een keukenkastje door een robot steeds open en dicht gedaan wordt. Trots wordt erop vermeld dat dit kastje wel 256.000 keer open en dicht kan. Ik moet dan altijd denken aan wat er daarna met dat kastje gebeurt … en mijn gewrichten zijn toch ook gewoon scharnieren?Terwijl ik dit loop te bedenken, roept de trainer dat we moeten beginnen, en hup, iedereen holt ervandoor. Ik kijk om me heen en constateer dat ik er nog een extra klasse bij moet maken: ‘de vrolijke loper’. En gelukkig is deze klasse veruit het meest gevuld!

Gab

Page 8: Wissel januari 2010

A R G O J E U G D

Ontzettend trots zijn we op jeugd van Argo. Dankzij hen zijn er ruim 700 loten voor de Grote Clubactie ver‑kocht. Per verkocht lot gaat er maar liefst € 2,40 naar de jeugdafdeling. Alle kinderen blijken over verkoop‑talenten te beschikken. Na de Gerard Scheperscross maakte Manfred bekend welke tien Argonauten de meeste loten hadden verkocht. De nummers zes tot en met tien waren: Ruben Garretsen, Rachel Timmermans, Evelijn Klomp, Celine Wessels en Carlijn de Bruijn. De vijfde plaats was voor Daphne Looman. Zij verkocht 35 loten. De vierde prijs was voor Luuk Maandag met 46 verkochte loten. De derde plaats met 74 loten was voor de win‑naar van vorig jaar: Merle Odolphy. De tweede plaats was voor Mayke Nusselder, met 87 loten en de

absolute winnaar was Seline Vels. Zij verkocht maar liefst 98 loten en won een waardebon van € 75,‑ van Easy Running. Bernard Hilferink is zo trots op de jeugd dat hij de waarde‑bon beschikbaar stelde. Bernard, hartstikke bedankt. Met de opbrengst van de Grote Clubactie gaan we heel veel leuke activiteiten doen, zoals het jeugdkamp. Iedereen die heeft mee‑

geholpen: hartstikke bedankt. Ook ouders die de kinderen hebben gesteund, en natuurlijk iedereen die loten gekocht heeft. Hopelijk heeft u een leuke prijs gewonnen, maar in ieder geval hebt u de jeugd van Argo grandioos gesteund. Namens de jeugdafdeling van AV ARGO, iedereen bedankt!

Gelders Overijsselse Cross kampioenschappen Op 9 januari 2010 waren de Gelders Overijsselse crosskampioenschap‑pen in Aalten. Het weer op die bewuste zaterdag was superslecht; er lag een flink pak sneeuw, er stond een heel harde ijskoude wind, het was erg glad en het bleef maar sneeuwen. Echt weer voor de echte wintercrossers en dat zijn de atleten van Argo. Erheen rijden met de auto was al een cross op zich, maar uitein‑delijk kwamen we toch aan in Aalten bij het crosscircuit.

Het parcours in het bos lag er keurig bij, netjes schoongemaakt. Het stuk buiten het bos (voor de junioren) lag er minder goed bij; zeer hard bevro‑ren en vrij glad. We verkenden met een aantal pupillen en junioren het parcours. Zij vonden het redelijk te lopen, maar supertijden waren er niet te verwachten. Er werd gestart in verschillende klassen: de oudere junioren (A/B) eerst, daarna de

senioren, vervolgens de kleintjes en daarna de grotere pupillen. En als laatste groep de C en D‑ junioren. Een hele dag gevuld dus.Bij de grotere junioren wisten David en Timon, Sabrine, Caroline en Lisa zich in de middenmoot te vestigen. In deze omstandigheden een hele goede prestatie. Bijde C‑pupillen werkte Sophie zich op naar een vierde plaats, nét naast de medail‑

les, en Nikita liep een super race. Vervolgens was de beurt aan Kyra met een vijfde plek en Stephanie, Merle, en Florianne bij de meisjes A1‑pupillen.?? Een prima prestatie. Seline en Cassandra liepen bij de meisjes pupillen A2 een keurige wed‑strijd en Paul liep de longen uit zijn lijf bij de jongens pupillen A2. Lars had de hele dag al gewacht en mocht eindelijk lopen bij de D‑junioren. Ook hij eindigde keurig in de midden‑moot. Iedereen liep erg goed in deze barre weers omstandigheden. We mogen als club dan ook trots zijn op deze sterke atleten. Ze hebben een wereld prestatie geleverd!

Moe maar voldaan reden we over alle sneeuwduinen terug naar huis. Net niet van de weg afglijdend bereikten we Doetinchem. Dat was nog eens een echte wintercross geweest.

Theo

Stijn Jorissen mooie plek

Grote Clubactie grandioos verlopen

Tijdens de Indoor baanwedstrijd voor junioren B, op 30 januari in het nieuwe stadion in Apeldoorn heeft Stijn Jorissen bij kogelstoten een mooie zesde plek behaald. In een Nationaal veld (generale

voor NK) kreeg hij de kogel 12.37 m ver. Hiermee bleef Stijn 13 cm onder zijn pr. Op de 60 m sprint behaalde Bryan Hissink bij de junioren B in de finale een zevende plek in een tijd van 7.50 sec.

Page 9: Wissel januari 2010

ARGO JEUGD

Deze keer hebben we een gesprek met Luuk en Maaike Nusselder. Een uniek duo bij Argo omdat ze broer en zus zijn, beide superfanatiek zijn en niet voor elkaar willen onderdoen. Moeder Corrie is ook fanatiek hard‑loopster en trainster van verschil‑lende loopgroepen.

Allebei zijn ze bij Argo begonnen toen ze zes jaar waren. Bij de C‑pupillen dus, van (toen nog) Jolande en Theo. Toen viel al op dat ze graag hardliepen en een niet in te tomen energie hadden. Luuk zorgt ook dat hij altijd gelijkgestemde vrienden om zich heen had en nog heeft, zoals Luuk Maandag, Paul, Lars en Joris. Daar zal menig trainer heel wat mee te stellen hebben. Maar ze trainen en sporten wel goed mee en zijn daarmee een voorbeeld voor de anderen. Luuk is nu tien jaar en traint bij de A2‑pupillen van Saskia, Pim en Sten. Vooral met Saskia kan hij het goed vinden, zij kan hem ook aardig onder de duim houden. Maaike is nu twaalf jaar en al een D‑junior. Luuk is begonnen met atletiek omdat hij het voetballen niet leuk vond, Maaike omdat haar moeder het ook deed.

Wat is jullie favoriete onderdeel:Luuk: “De 1000 meter, omdat ik dan kan proberen Paul in te halen.”Maaike: “ Ik vind ook hardlopen het leukst, want dan hoef je niet stil te staan.”

Wat vinden jullie leuk aan wedstrijden en hoe bereiden jullie je erop voor?Luuk: “Ik vind het leuk dat er verschillende onderdelen zijn. Ik ga altijd vroeg naar bed voor een wedstrijd om goed te kunnen presteren.”Maaike: “De verschillende onder‑delen, maar ik vind lopen bij competitie wedstrijden ook erg leuk.

Ik doe vooral een goede warming‑up en oefeningen om me voor te bereiden.”

Eten jullie iets speciaals voor de wedstrijden?Luuk: “Nee. Ik doe soms wel een weddenschap met Maaike over wie het meest kan eten. Maaike: “Niets speciaals, maar wel genoeg.”

Wie is jullie grote voorbeeld bij Argo?Luuk: “Sten Schaper, omdat hij supergoed is op de 1000 meter.”Maaike: “Gertjan‑Wassink, omdat hij zo goed kan lopen.”

Willen jullie nog lang doorgaan met deze sport?Luuk: “Ja tot mijn 95e, als ik dat haal.”Maaike: “Tot ik niet meer kan.”

Vinden jullie andere dingen die we bij Argo organiseren ook leuk?Luuk: “Ja, vooral kamp,dan is er geen gezeur thuis en mag ik alles.”Maaike: “Ik ook, en dan vooral als Saskia er bij is.”

Wie wordt de beste van jullie twee, en worden jullie sneller dan jullie moeder met hardlopen?Luuk: “Ik ben de beste omdat ik beter meedoe op de trainingen!!!”Maaike: “Ik ben nu al sneller dan mijn moeder, en ook de beste van ons twee.”

Vinden jullie het leuk als jullie samen trainen op zaterdag?Luuk: “Nee, ze is vaak vervelend.”

Zoals jullie zien twee veelbelovende talenten van Argo die in de toekomst vele prijzen gaan binnen slepen.

Even kletsen met ...

Luuk en Maaike Nusselder

Page 10: Wissel januari 2010

Kortkortkortkortkortkortkortkort

Onze website heeft er een spiksplinternieuwe pagina bij (dank, Douwe Muller!). Hierop staan acties en aanbiedingen van sponsors voor leden van Argo. Allemaal geregeld door onze onvolprezen sponsorcommissie. Zo krijgen leden korting bij Easy Running en bij

onze nieuwe sponsor Palestra. Er is overigens nog een nieuw bedrijf toegetreden tot het gilde van Argo‑sponsors: Kei‑Fit. Mooi. Eerst naar Kei‑Fit voor krachttraining en dan direct door naar Palestra voor een saunaatje. Kijk op www.argoatletiek.nl ‑ vereniging ‑ ledenvoordeel.

Vacature secretarisTot nog toe heeft zich geen kan‑didaat gemeld voor de functie van secretaris in het bestuur. Aangezien de huidige secretaris op de jaarver‑gadering van 4 maart a.s. aftreedt, worden geïnteresseerden verzocht zich nu snel met de voorzitter Henk Woolschot in verbinding te stellen. Mocht u informatie over taken en hoeveelheid werk willen hebben, dan kunt u zich ook wenden tot de aftre‑dende secretaris Kees Post.

Argo 50 jaarVoor de festiviteiten rond het 50‑jarig bestaan van AV Argo in 2011 gaat een feestcommissie het een en ander voorbereiden. Vanuit het bestuur zal vice‑voorzitter Dinand Woolschot hierin zitting nemen. De commissie staat onder voorzit‑terschap van oud‑voorzitter Hans Metzemaekers.

Gefeliciteerd, Gert-Jan!

Argo feliciteert clublid Gert‑Jan Wassink met zijn gouden medaille op de 3000 m tijdens het NK indoor op 7 februari. Een topprestatie! We wensen hem alvast veel succes bij de halve marathon in Venlo op zondag 21 maart.

Prima nieuwjaarsloopWe willen onze waardering uit‑spreken naar de jeugd‑ en kantine commissie voor de prima organisatie en uitvoering van de gecombineerde Nieuwjaarsloop en ‑receptie op 3 januari jl. Klasse!

Montfer land runOp 6 decem‑ber 2009 waren er ondanks het slechte weer behoorlijk wat atleet‑jes van Argo. Sophie van Bergen

was die dag zo in vorm dat ze alle meisjes in haar klasse (6‑7 jaar) eruit liep. Zij wist de 1000m in 4 minuten en 48 seconden te lopen en werd eerste bij de meisjes pupillen C. En dat was nog niet alles, want de beker die ze won werd uitgereikt door Europees 800 meter kampioen Bram Som. Sophie was daar wel heel trots op. Ook de andere atleten hebben prima gepresteerd, die dag.

GezondGoed nieuws. Uit de voorlopige jaarrekening 2009 en begroting 2010 blijkt dat onze vereniging financieel goed gezond is.

Ledenvoordeelpagina op Argo-website

Hulp stedenwedstrijdenJuryleden en vrijwilligers, we verzoeken u om op zaterdag 17 april en op zaterdag 5 juni a.s. te komen helpen op de Argo‑baan bij de Stedenwedstrijden voor jeugdatleten uit de regio. De eerste wedstrijd is voor junioren, de tweede voor pupillen. Het zou fijn zijn als u zoveel mogelijk aanwezig kunt zijn, zodat de wedstrijden zo prettig mogelijk voor alle deelnemers en organisatie kan verlopen. Judith Gerrits en Jan Manenschijn gaan nog een rondje bellen of mailen om tot een afspraak te komen. Wij hopen op uw medewerking en danken u alvast hiervoor.

WOC baanwestrijden

NB: zaterdag 2 oktober a.s. zijn de clubkampioenschappen voor de jeugdatleten van Argo.

Page 11: Wissel januari 2010

Praktijk Oefentherapie Cesar

Ida Jacobs• Orthopedische klachten: rug, nek/schouder, heupen, knieën, voeten enz.• Neurologische klachten: hernia, whiplash, c.v.a. enz.• Zwangerschapsklachten: urineverlies, bekkenpijn enz.• Sensomotoriek: grove en fijne motoriek, schrijfproblematiek

enz.• Sportspecifieke klachten: advies en begeleiding.

In het medisch centrum van Dichteren, Willy Brandtplein 16B 7007 LB Doetinchem

Bel voor een afspraak: (0314) 36 02 23 www.cesarjacobs.nl

100% vergoed

door ziektekosten­

verzekeraar

Direct toegankelijk,

zonder verwijzing arts

Ontspannend Nieuwjaar bij Argo

Op zondag 3 januari stond, vlak voor de nieuwjaarsreceptie, de Nieuwjaarsloop op het programma. De jeugd‑, sponsor‑ en kantine‑commissie, die de organisatie op zich namen, lieten daarbij zien wat samenwerken is.

Bij aankomst stonden de vuurkorven al te knetteren. Een aantal vrijwil‑ligers had de baan en het cros‑sparcours ontdaan van sneeuw. Ze moesten daarvoor al vroeg uit de veren, maar deden het met veel liefde en overgave. Er waren flink veel deelnemers. Heel erg leuk dat de snelste Argonaut, Gert‑Jan Wassink, er was. En ook de oudste Argonaut, Marinus Trentelman, liep mee. Het was een mooi rondje. Van de start op de atletiekbaan via het Gert‑Jan Wassink crossparcours terug naar de baan. Wat hebben we toch een mooi crossparcours. Dat

maakte de Nieuwjaarsloop extra leuk.

Na de loop stond de glühwein en chocomel klaar, en er was heer‑lijke soep. Henk Woolschot gaf een toespraak en hield een presentatie met foto’s van Marinus Trentelman. Die werd namelijk op 10 januari tachtig. Manfred Vels bedankte Ben

en Berna Lebbink voor hun bijdrage van 625 euro. Daarmee konden we mooie hesjes met het Argo‑logo kopen voor de Adamasgroep wintercross competitie.

Het was een geslaagd en gezellig evenement. De thuisblijvers moeten daar zeker spijt van hebben gehad. Volgend jaar een nieuwe kans!

Page 12: Wissel januari 2010

Een aap die geen banaan eet?Af en toe wil mijn onderwijskun‑dige hart (door boze tongen ook wel ‘trekje’ genoemd) het denken van anderen oprekken. Vandaag valt deze beurt toe aan ons trainersgilde. U kent vast en zeker dat verhaaltje van die bananenetende apen en de brandslang wel. Niet? Speciaal voor u, een korte versie. Er zaten tien apen in een apen‑kooi beperkt te genieten van het beperkte leven. In het midden van het verblijf bevond zich een heus eilandje met strand en palmbomen. Vanzelfsprekend ontbraken ook de bananen niet. Telkens echter als één der stoutmoedige apen zich tegoed wilde doen aan een banaan, spoot een fanatieke bewaker álle apen nat. Dat de apen elkaar gingen cor‑rigeren – ‘Blijf met je poten van die bananen af, anders krijg ik weer een natte kont’ – was slechts een kwes‑tie van tijd. Ze vraten geen bananen meer. Nadat aldus geschiedde, haal‑den de bewakers één aap uit de kooi en vervingen hem door een nieuw exemplaar. De bananenvreterij werd de nieuweling in no time afgeleerd. De rest laat zich raden, maar voor de minder snel schakelende lezer ben ik opnieuw niet te beroerd: alle apen werden één voor één vervangen met als resultaat tien apen die zichzelf corrigeerden, dus geen bananen vraten. Maar ze hadden geen idee waarom. Hopelijk vraagt u zich nu zwijgend af hoe vaak u corrigeert of meeloopt zonder weet te hebben van de brandslang, ofwel: waarom doe ik dit ook alweer? Zalvend voor uw trainingen! Onlangs heb ik ontdekt dat apen bananen aan ‘de onderkant’ openmaken. Dat gaat eigenlijk heel gemakkelijk. Je hebt geen last van dat uitstekende ding aan de boven‑kant. Ik besloot me aan te sluiten bij de apen, totdat ik voor de vierde keer geconfronteerd werd met een in de rouw zijnde duimnagel. Ik doe daarom weer ‘gewoon’. Nooit echter zonder de brandslang gevonden te hebben. Ontdek uw wereld opnieuw en u zult zich verbazen. Vragende trainers zijn vele malen sterker dan alwetende.

Bert

Rob is woonachtig in Doetinchem. Hier is hij geboren in het inmid‑dels opgedoekte Sint Jozef Ziekenhuis. Maar daarna ging hij meteen Doetinchem uit, richting Gaanderen, met een tussenstop van een aantal jaren in Terborg. Rob is altijd een bezig baasje geweest, en zoals bij zoveel jeugd het geval is had hij ook een bijbaantje. Hij begon zijn ‘carrière’ bij Torro, een inmid‑dels ook al verdwenen supermarkt. Maar belangrijker: er was hier een meisje aan het werk dat hem met‑een opviel Je raadt het al: in het uit‑gaanscentrum van de Achterhoek, de Radstake in Varsseveld, schoot cupido z’n pijl raak en die zit er tot op heden vast in.

Rob heeft een jaar een eigen zaak gehad; een SRV‑wagen, en dan niet in de buurt, maar in Veenendaal. Dit was erg tijdrovend, maar deze wereld beviel hem wel en zo kwam hij bij Super de Boer in Velp terecht. Maar zoals zo vaak gebeurde: waar hij werkt is er altijd wel een overname of iets dergelijks aan de hand. En laat dit nu bij Super de Boer ook het geval zijn, want de supermarkt is overgenomen door Jumbo. Dus wie weet wat hij daar allemaal nog teweegbrengt.

Bij Rob was sporten niet aan de orde. Ja, hij heeft tot z`n zeven‑tiende gevoetbald maar daarna

jaren en nog eens jaaaaren niets anders gedaan dan alleen maar werken. Maar hij rookte en hield van een lekker glas bier en dit is natuurlijk goed om een stoere vent te worden. Alleen werd hij iets te stoer en dit vond hij niet prettig. Na 25 jaar roken stopte hij hiermee en trok hij de stoute schoenen aan. Dit is inmiddels 3 jaar geleden. Hij liep eerst alleen voor zichzelf en is hierna bij de club terechtgekomen. Hij begon bij de beginnersgroep en maakt nu alweer een tijdje deel uit van de langeafstandsgroep van René Boxem. Hij ging als een trein, maar de trein staat nu stil, want hij heeft knie problemen en misschien komt het tot een operatie.

Rob is het vrijwilligersleven bij Argo in gestapt. Het is minimaal, maar toch, je zult hem één keer per zes weken achter de bar zien. En wie weet smaakt dit naar meer.

Hij trekt er graag met de caravan lekker op uit. In de voorjaarsva‑kantie ergens in Nederland en ’s zomers verder weg. Hij wil dan zon, en na vijf jaar in Oostenrijk met behoorlijke regenval werd de auto richting Italië gezet op advies van de buren. De buren hadden niets gelogen want hij is nu al voor de derde keer, met de caravan, naar Italië gevlogen.

Loper in the pictureRob van Emden

Page 13: Wissel januari 2010

Nog nooit zoveel bankmedewer‑kers op de Argo‑baan gezien als op zaterdag 23 januari. Dat kan kloppen, want die dag was de start van de loopclinic voor de medewer‑kers van de Rabobank. De clinic is onderdeel van het sponsorcon‑tract. Een soort tegenprestatie van Argo. Vijfendertig mensen zijn het. De eerste zeven teams van de 80 (volgens Dinand Woolschot) of 100 (volgens Henk Woolschot) zijn er dus al. Bas en Hans gaan de groep de komende tijd, tot aan de 5 x 5, weke‑lijks trainen. Na vier weken maken we met Bas de tussenbalans op.

Is dit heel anders dan een ‘gewone’ groep? Bas: “Ik vind het altijd weer bijzon‑der om een nieuwe groep te gaan trainen. Wie krijg je voor je, wat willen ze, wat kunnen ze, wat is hun motivatie, hoe zijn ze belastbaar, wat voor achtergrond hebben ze qua blessures, etc. Enthousiast zijn ze altijd wel. Ze moeten niets, ze willen het zelf, al lijkt het erop dat enke‑len zich hebben laten overhalen. Maar over het het algemeen is het gelijk aan het trainen van de andere beginnersgroepen.”

Hoe gaan Hans en jij om met de niveauverschillen? “Die zijn er altijd en daar zul je dus rekening mee moeten houden. In dit geval is een complicerende factor dat ze straks allemaal de 5 x 5 willen lopen. Voor sommigen

nu al geen probleem, voor ande‑ren een hele klus. Maar iedereen kan en moet mee kunnen doen, dus differentiëren we in de les qua niveau. In de derde week hebben we een Coopertest afgenomen; met de resultaten kunnen we gerichter aan de slag. Overigens vielen de resul‑taten me erg mee. Doen we aan het eind van de trainingscyclus nog eens. Zien of er progressie is.”

Gaan ze alle vijfendertig door tot de 5 x 5, denkt hij? “Ze vinden het allemaal erg leuk om te doen. Het is leuke groep die elkaar natuurlijk ook een beetje opjaagt: ‘Kom op, doorgaan, we hebben een gezamelijk doel!’ De enige factor die roet in het eten kan gooien is het blessurespook. En dat waart overal en altijd rond. Een aantal heeft al vaker last gehad van een blessure en pakt na rust en herstel de draad weer op. Helaas voor een enkeling net te vroeg. Wij doen er alles aan om te voorkomen dat er blessureleed ontstaat, maar we hebben niet alles in de hand. We blijven er echter continu aandacht voor vragen en heffen onze waar‑schuwende vinger regelmatig. Als ze lichamelijk fit en heel blijven gaan ze zeker door.”

Rabobank bereidt zich voor op 5 x 5

Groot, groter, grootstMaar… de mensen van de Rabobank‑groep zijn niet de enige nieuwelin‑gen, want in januari is er weer een basisgroep gestart. Met dik negentig deelnemers. Wat zegt u? Inderdaad. Negentig. En ook deze groep wordt getraind door Bas en Hans.

Hoe regelen jullie dat en hoe komt dat, zo’n groot aantal, Bas? Bas: “Ach, Hans en ik zijn inmiddels ervaren en gelouterd in het omgaan met grote groepen. Tot nog toe waren het er in het begin altijd vijftig tot zes‑tig, wat dan meestal terugliep tot veer‑tig die de rit uit liepen. Nu zijn het er in onze jubileumeditie meer dan negen‑tig. Wel een ongekend succes, ja.”

Ligt het aan de reclame, denkt hij? “We hebben er relatief weinig pr voor gedaan, deze keer. Het is inmiddels een fenomeen in de regio, veel mensen bezoeken de website of hebben het van een kennis gehoord. En natuurlijk de werving via het magazine van de Rabobank onder de werknemers van de bank. Via die weg komen er wel vijf‑tig op af. Dat zal het verschil dus wel maken, deze keer. Nee, de hardloop‑hype is niet aan een revival bezig; we zitten er nog midden in. Ook hier heel veel vrouwen, net als bij de 5 x 5‑groep van de Rabobank.”

Bas en Hans ‘doen’ dus de basisgroep weer. Nieuw is dat ze ondersteund worden door assistent‑trainer Douwe Muller. Bas: “De warming‑up en loopscholing vinden nog steeds in de hele groep plaats, maar de kern en cooling‑down doen we in twee groepen: min of meer ervaren lopers en beginners. Dat gaat goed. De kantine puilt uit aan het begin, maar ook dat lukt. We horen geen wanklanken. Lopen in een groep die qua niveau aansluit bij eigen kunnen is voor de meesten toch heel motiverend.”

Page 14: Wissel januari 2010

Lange duurlopen zijn lang. Daarom heten ze ook zo. En met muziek, tja gaat het wat makkelijker. Het is net alsof je langer kunt lopen. Zeker als het muziek is met een snelle beat. Dus loop ik met een oortje.Ik bedoel dus met een IPod, telefoon of de goede oude MP3. Oortjes in en lopen maar. Voor een paar tientjes is die laatste al te koop. En met 1 Giga kun je een heel eind lopen voor je alles gehoord hebt. Muziek wordt in bestandjes opgeslagen, dus kwali‑teit = groot bestand = minder liedjes op je speler. Ikzelf gebruik tussen de 2000 en 8000 KB per liedje. Natuurlijk hangt dat ook af van de lengte. Je kunt ze van cd’s halen, van iemand kopiëren of van de radio inladen. Dat laatste heet streaming.Waar je op letten moet is een aantal dingen. Ten eerste en meteen de belangrijkste: muziek en verkeer gaan slecht samen! Je hoort de auto’s en andere weggebruikers niet en dat is natuurlijk gevaarlijk. Niet te hard die muziek, dus. Ten tweede: zorg voor genoeg power, oftewel extra batterijen of extra opladen. En ten derde: zorg voor goed passende oortjes. Het is heel vervelend als die dingen telkens uit je oor glippen.

We beginnen natuurlijk met de warming‑up. Eerst rustig inlopen. Animals – House of the rising sun. Lopen is een feest. Club Latino – Merengue mega mix.

Dan een paar rustige oefeningen. Bløf – Hier aan de kust. Een paar kraaien vliegen verschrikt op. Alan Parsons Project – The Raven.Dan het echte werk. Tempo! Bon Jovi – Runaway. Bewegen die benen! ZZ Top – Hot legs. We gaan richting het bos. Supremes – Run, Run, Run. Gelukkig het is nog ver, even volhouden. Golden Earring – Another 45 miles. Dit kunnen we nog uren volhouden lijkt het. Lenny Kravitz – Always on the run.

Maar we moeten met het koppie lopen, anders is het zo gedaan. Sweet – Fox on the run.

Ginds zijn namelijk de heuvels. Iron Maiden – Running for the hills. Even gas terug. N.E.R.D. – Running to the sun. Dan stevig aan het werk. Motorhead – Bomber. Richting de stad. De kerk is al te zien. Faithless – God is a DJ. Nu even volhouden. DJ Tiësto – Tiësto at Ibiza.We bijten ons vast in de laatste kilometers naar huis. Heart – Barracuda.Aaaahhh, het zonnetje breekt door. Ivan – Fotonovela remix. Nog één klein rondje erbij. Nickleback – One last run.Naar mijn schat. Ik ben er bijna. Bryan Adams – Run to you. Oh nee!!! Een hond achter me aan! Van Halen – Running with the Devil. Gelukkig hij is weg. Gladiators – Run Them. Volgens mij weten ze dat ik eraan kom. Golden Earring – Radar Love.Rustig aan nu. Heel blijven. Procol Harum – A Whiter Shade of Pale. Cooling Down, bijna thuis. Vangelis – Blade Runner. Even bijkomen. Effe chill. Chin Chin – Deafness becomes me.

Tja, over smaak valt te twisten. Maar zo kan iedereen zijn eigen lijstje maken. Enjoy!

René Boxem

Muziek … it moves you!

DOETINCHEM - GENDRINGEN - HAAKSBERGEN - LICHTENVOORDEwww.kei-fit.nl

WWWOp www.hardloopmuziek.com staat een aantal mixjes. Je kunt ze downloaden in tempo’s variërend van 150 tot 170 stappen per minuut. Net wat bij je past, dus. Beetje blikkerig, maar leuk om uit te proberen. Kies op de website voor Loopmuziek op mp3 en klik op Multi tempo series. Een website die helemaal gewijd is aan loopmuziek (voor de 5 of 10 km, bijvoorbeeld): http://run2r.com/

Page 15: Wissel januari 2010

‘Heel mooi, hoor’

Het had wat voeten in de aarde, maar het lukte om Marinus op 3 januari van dit jaar weg te lok‑ken bij de Dijkenloop in Pannerden. Het bestuur had namelijk in Baan 9

een klein feestje georganiseerd ter ere van Marinus’ tachtigste ver‑jaardag op 10 januari. Hij zal enige nattig heid gevoeld hebben, want zijn vrouw Mimi en een paar andere

dierbaren waren ook uitgenodigd. Maar Marinus reageerde daar op zijn bekende manier op. Eerst maar eens de Nieuwjaarsloop en dan zien we wel verder. “Heel mooi, hoor.” Dat zijn de woor‑den van Marinus als hij terugkijkt naar die middag. Er was een filmpje over zijn hardloopcarrière, met bijna alle petten in beeld die hij ooit droeg (dat zijn er wat!). Henk Woolschot hield een mooie speech, en er was een pennenset van de Atletiekunie met een aardig briefje erbij. Helaas was de beloofde filmploeg van de Unie onverwachts niet aanwezig, wegens ziekte van de cameraman. “Allemaal smoesjes”, zegt Marinus daarover. En zo kennen we hem weer. Op naar de 90, Marinus!

U voelt wel wat voor kostenverlaging?U denkt dat uw processen efficiënter kunnen?U voelt niet voor hoge kosten?

Bel dan voor een vrijblijvend kennismakings‑gesprek. Veel kleine en grote bedrijven uit uiteenlopende branches gingen u voor!

Een baken in uw logistiek proces

Frits de Wind – Heuvelwijk 5 – 7047 CC Braamt – 06-52055160www.fdwla.com

MULTIMATE ZEVENAAR

Edisonstraat 286902 PK Zevenaar0316‑343403

MULTIMATE DOESBURG

Verhuellweg 1b6984 AA Doesburg0313‑478558

FHO

Frans Hesselink

Ontwerpbureau bno

www.franshesselink.nl

Page 16: Wissel januari 2010

Loopkalender 2010

Nam

en & num

mers

ARGO

Website: www.avargo.nlE‑mailadres: [email protected]

Clubgebouw:Baan 9, Sportpark ‘de Bezelhorst’Bezelhorstweg 87, DoetinchemTel. (0314) 36 59 59

Postadres: Postbus 93, 7000 AB Doetinchem

Ledenadministratie: Mirjam Manenschijn (0314) 33 48 29 [email protected]

Bestuur

Voorzitter Henk Woolschot (0314) 62 45 73PenningmeesterEdwin Robat (0314) 33 31 61SecretariaatKees Post (0314) 33 27 22

Contactpersonen commissies

WOCTon Jansen (0315) 32 48 52MateriaalcommissieAndré Jorissen (0314) 36 51 85OnderhoudscommissieGerrit Hofstra (0314) 33 42 63

JeugdcommissieKarin Pasterkamp (0314) 78 56 81SponsorcommissieHenny Metz (0544) 37 51 31BaancoördinatorArie Reugebrink (0314) 34 11 47Coördinator schoolsportdagenBen en Berna Lebbink (0314) 62 28 58

Trainers

Technisch trainers pupillenTheo van Bergen (0314) 32 73 07Manfred Vels (0314) 34 64 58

Technisch trainers senioren/juniorenJan Manenschijn (0314) 33 48 29

LooptrainersHans Legebeke (0314) 34 62 33René Boxem (0314) 32 42 31Flora Jonkman (0314) 35 49 05Henk Lubberdink (0314) 34 42 39Janneke Metzemaekers (0314) 66 40 07Stefan Scanu (0544) 37 92 59Gerard Schepers (0315) 32 51 14Bas Waterham (0314) 33 39 03Willem Wassink (0314) 65 25 78Niels Weijers (0314) 34 41 56Anton Zaalmink (0314) 341840

Looptrainers sportief wandelenWendelien Eding (0314) 32 73 71Janneke Metzemaekers (0314) 66 40 07

• 6 maart Engelse Mijlenloop Winterswijk 0,8‑1,6‑8‑16,1 km

• 7 maart Plok Baggerloop Didam 2‑6‑12 km

• 7 maart Achtkastelenloop Vorden 10‑21,1‑30 km

• 14 maart Fatimaloop Nieuw Wehl 1,5‑3‑7,5‑15 km

• 21 maart Lenteloop Eerbeek 3‑6‑12‑21,1 km

• 31 maart Lenteloop Eibergen 1,5‑3‑5 km

• 4 april Paasloop Lichtenvoorde 1,5‑2,5‑10 km

• 5 april Paasloop Kilder 1,2‑2,5‑5,2‑10 km

• 11 april Paasveldloop Neede 3‑6‑9‑15 km

• 18 april IJssellloop Deventer 1,5‑5‑10‑16,1 km

• 30 april Koninginneloop Aalten 1‑2‑5 km

• 8 mei 5 x 5 Estafette Doetinchem

Gelukkig. Het was alweer een tijdje stil rond de vraag: hoe kun je het beste landen als je hardloopt? Op je voorvoet? Middenvoet? Buitenkant voet? Binnenkant voet? Hiel? Teennagels? We hebben alles al zo’n beetje gehad. Maar nu zijn we er uit: het is … de blote voet.

Volgens Amerikaanse onderzoekers beschermen hardloopschoenen wel je voeten, maar zijn ze slecht voor je enkel‑, knie‑ en heupgewrichten. Want ze dwingen je om op de hak te landen. Die is wel verhoogd, en zit vol dempend materiaal, maar toch zou je qua klap op je lichaam net zo goed op hoge hakken kunnen lopen, zeggen ze. Om de dreunen op onze gewrichten op te vangen is het beter om op de voorvoet te lopen. We doen dat ook van nature. Al vanaf dat we

blootsvoets op mammoeten jaagden, zeg maar. Maar hardloopschoenen nodigen uit tot landen op de hak. Wat nu?

Sportarts Steef Bredeweg van het Sportmedisch Centrum Groningen: “Er is nooit aangetoond dat je met hardloopschoenen blessures voor‑komt of dat de prestaties erdoor ver‑beteren.” Maar hij vindt het ook niet slim als mensen op ‘minimal shoes’ of zelfs op blote voeten gaan lopen. “Beter kun je een schoen kopen die lekker zit, en verder tijdens het trainen naar je lichaam luisteren. Niet naar je loopgroepje, niet naar je trainer en niet naar het trainings‑schema.”

En wat vindt onze trainer Janneke Metzemaekers van de blote voeten‑

kwestie? Lees haar deskundige en uitgebreide mening op www.argo.nl. En wie na dit alles toch op blote voeten wil gaan hardlopen: Op www.runningbarefoot.org (“We don’t need no stinkin’ shoes”) staan achtergrondverhalen en informatie.

Blote voeten