MarkAnt januari 2010

14
1 MARKANT Thomson CompuMark Personeelsblad JANUARI 2010 OLGA’S COLUMN De drij wiezen D&G Fossilbook REACH HIGHER With the new Nordic Search THOMSON COMPUMARK

description

Personeelsmagazine TCM

Transcript of MarkAnt januari 2010

Page 1: MarkAnt januari 2010

MARKANT JANUARI 2010

1

MARKANTThomson CompuMark Personeelsblad JANUARI 2010

OlGA’S COlUMNDe drij wiezen

D&GFossilbook

ReACh hIGheRWith the new Nordic Search

ThOMSON COMPUMARK

Page 2: MarkAnt januari 2010

MARKANT JANUARI 2010

2

COLOFON

DeSIGN eN VORMGeVINGeINDReDACTIeerica engelen

ReDACTIeleDeNDavid Yeherica engelenheidi JurgensKris Van echelpoelOlga Van BroeckRingo Van OostSebastiaan De MotSylvie Goossens

INDEX

VASTe RUBRIeKeNVan de redactiePersoneelszakenWoordje van JanFilmcolumnOlga’s ColumnMerkeninformatieQuizD&G

TheMA ARTIKelOud & NieuwChaos bij de analistenVisueel overzicht ‘60 vs ‘10

ONZe BUSINeSSReach higherBerichtje e-Raad

234

1495

147

610, 1112, 13

88

VAN De ReDACTIe

Traditioneel willen we graag iedereen een gelukkig Nieuwjaar wensen en het allerbeste voor 2010. De jaarwisseling is altijd een moment voor reflectie maar ook om plannen te maken voor de toekomst.

Ook onze klanten bekijken hun producten en merken zeer kritisch rond deze periode en steken ze in een nieuw jasje (p. 5).

Maar het kan ook andersom. Zo bewijst Stéphanie Masa-Bidal die een serie ‘Vintage-styled boekomslagen’ heeft ontworpen die toch wel ergens een hedendaags belletje doen rinkelen (p. 6).

D&G maakt de link tussen oud en nieuw en heeft een gat in de markt gevonden met de nieuwe ‘Fossilbook’. Onder het thema ‘wijsheid komt met de jaren’ kun je hier enkele orakels terugvinden die elk op hun manier hebben bijgedragen aan de toekomst (p. 7).

Vernieuwing is trouwens niet altijd voor iedereen zo simpel. Onze analisten krijgen vaak producten en merken voorgeschoteld waarvan de functie niet voor de hand liggend is. Ook in 2010 mogen zij zich aan enkele hersenkrakers verwachten. We geven al een klein overzichtje van de meest indrukwekkende (p. 10).

We sluiten deze eerste Markant van het nieuwe jaar graag af met een visueel overzicht. hier kun je duidelijk zien waarin we sinds ’60 geëvolueerd zijn… en waar we zijn blijven steken (p. 12).

Ook ikzelf heb rond de jaarwisseling mijn plannen voor de toekomst gemaakt. Soms moet je, hoe moeilijk de beslissing ook, een andere weg in slaan. Nieuwe deuren openen en oude deuren sluiten. Met een zeer goed gevoel kijk ik terug op de jaren bij Thomson CompuMark. Door mijn laatste functie als verantwoordelijke voor de Interne Communicatie, heb ik de kans gekregen om heel dicht bij jullie te staan. Deze MarkAnt was voor mij de lijm tussen ons allemaal en ik hoop dat de meesten onder jullie dat ook zo ervaren hebben.

Erica Engelen

MAIlBOX: eU - MARKANT

6

fossilbook

7

8

10

Page 3: MarkAnt januari 2010

MARKANT JANUARI 2010

3

PERSONEELSZAKEN

Data Systems 04/11/09Sales 04/11/09TROP 04/11/09General Management 04/11/09Online 04/11/09Finance 04/11/09Customer Support 23/12/09Customer Support 31/12/09TROP 31/12/09

Information Systems 04/01/10

hannan AhadduchFrank BobbaertsConny JoosenSarah RomualdSandra PustjensDavid heylenCaroline Du MeunierCathy De Baerdemaekerlea De Schrijver

Guido Verhaert

Op 31/10/2009 stapten Rogier Vermaut en evelien Peeters in het huwelijksbootje.

De laatste dag van 2009 betekende voor lea De Schrijver ook de afsluiting van haar 41 jaar lange carrière. Op 17 februari 1969 begon haar eerste werkdag bij Thomson CompuMark. Na zoveel jaren trouwe dienst als Administrative Support Assistant bij TROP, mag zij nu genieten van een welverdiend pensioen. We wensen lea graag het allerbeste toe.

UIT DIeNST

IN DIeNST

hUWelIJK

PeNSIOeN

Bart Van hoof (Quality Specialist Word Watch) en Berna Kocaoglu zijn sinds 26 augustus de trotse ouders van Kaan.(rechtzetting oktober editie)

GeBOORTeSKaan

Lea

Page 4: MarkAnt januari 2010

MARKANT JANUARI 2010

4

Beste Collega’s,

eerst en vooral wil ik u en uw familie een voorspoedig en gelukkig 2010 toewensen.

We hebben voor Thomson CompuMark een zeer moeilijke periode afgesloten en hebben in 2009 helaas vrij ingrijpende kostenverlagende maatregelen moeten doorvoeren.

Deze maatregelen waren noodzakelijk om onze operationele kosten in lijn te brengen met de gedaalde omzet omwille van een verminderde vraag naar merkenonderzoeken.

ÉÉN GlOBAAl BeDRIJFBovendien werd er eind 2009 beslist dat Thomson CompuMark in 2010 op een andere manier zal gaan werken.

Thomson Reuters is ervan overtuigd dat een volledig geïntegreerde globale Thomson CompuMark organisatie beter in staat is om het hoofd te bieden aan de huidige economische crisis en beter gewapend is om omzetgroei te realiseren.

In plaats van de klanten te benaderen op een regionale wijze (europa, Amerika en Azië) gaan we de klanten voortaan benaderen op uniforme wijze als één globaal opererend bedrijf, Thomson CompuMark.

hierdoor zullen we grote globaal handelende bedrijven beter kunnen bedienen en toch ook de kleinere klanten voldoende aandacht kunnen schenken.

het gevolg van de reorganisatie is een functionele in plaats van een regionale structuur.

Dit wil zeggen dat we vanaf nu één globale verkoopsafdeling, één globale marketing en één globale operations afdeling zullen hebben. IT, hR, Product Development en Finance werden al eerder gereorganiseerd en werken nu al als volledig geïntegreerde globale afdelingen.

VeelBelOVeNDe TOeKOMSTDankzij de genomen beslissingen staan we sterker dan ooit voorheen.

een aangepaste dynamische structuur en sterk verlaagde kosten zijn een garantie voor een veelbelovende toekomst.

Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat we de ingediende plannen voor 2010 kunnen waarmaken en dat we opnieuw vertrokken zijn voor een aantal mooie, succesrijke jaren.

Jan Broeckx

WOORDJE VAN JANÉÉN GLOBAAL BEDRIJF IN 2010

“Een aangepaste

dynamische structuur

en sterk verlaagde kosten

zijn een garantie

voor een

veelbelovende toekomst.”

Page 5: MarkAnt januari 2010

MARKANT JANUARI 2010

5

MERKENVIEREN OUD EN NIEUWFOODMART VS TeXACOhoezeer je ook wilt vernieuwen, soms geraak je je oude imago gewoon niet kwijt. Dit leidde zelfs tot een rechtszaak tussen FoodMart en Texaco. Ondanks het weghalen van de belettering en het her en der aanbrengen van nieuwe, vond de aanklager dat het er nog steeds uitzag als een Texaco pompstation.

het gelijktijdig afficheren van beide merken zou de consument wel eens in verwarring kunnen brengen en druist daarom in tegen de merkenrechten van Texaco.

Niet dat er iets mis is met deze rechtszaak, maar het is toch wel jammer dat men zoveel tam tam maakt rond een zaak die met een potje verf op te lossen valt.

Bron: www.seattletrademarklawyer.com

Bron: VIBE - Visual Brand Experience

OVeRZIChT ReBRANDING 2009Ook de volgende merken hebben zich in 2009 een nieuw jasje aangemeten:

MC DONAlDS GOeS GReeNMcDonald’s vervangt in heel europa het rood in zijn logo door groen om zo een ecologischer imago te krijgen.

De restaurants zijn al jaren een van de geliefkoosde betogingsplaatsen voor milieu- en dierenactivisten. De jongste tijd neemt de hamburgerketen almaar meer initiatieven om ecologischer te gaan werken.

het groene logo moet de bekroning vormen.

Page 6: MarkAnt januari 2010

MARKANT JANUARI 2010

6

OUD EN NIEUWOF HOE REtRO IN KAN ZIJNTWITTeR, YOUTUBe eN FlICKR AlS ReTRO WeBSeRVICeShoe zou het zijn als diensten als Twitter, Facebook en YouTube waren bedacht in een tijd dat we nog geen internet hadden en we het moesten doen met boeken. De gedachte inspireerde in ieder geval Stéphane Massa-Bidal die een serie “vintage-styled boekomslagen” heeft ontworpen die zeer tot de verbeelding spreken. Vintage meets modern technology en gebruik je eigen fantasie om de cover uit die tijd te begrijpen.

Bron: www.dutchcowboys.nl

Page 7: MarkAnt januari 2010

MARKANT JANUARI 2010

7

er was eens een tijd. De wereld was nog eenvoudig. er was een spelonk en een vuurtje om die te warmen. De jager stond geschilderd op de wand. De maaltijd stond klaar.er was eens een andere tijd. De wereld was anders. In de flat op de begane grond hing een gezellige warmte. De maaltijd stond klaar. De moeder checkte nog even haar mails. De kinderen sms’ten dat er op hen niet gewacht hoefde te worden.

De bovenstaande verhaaltjes hebben wij verzonnen. Zomaar om iets te schrijven. De bladzijde moet immers worden gevuld. en wij hebben eerlijk gezegd niet altijd evenveel inspiratie. Dan pennen we maar iets onzinnigs neer, zonder nadenken. Want wordt er al niet genoeg zinnigs geschreven? Al dat zinnigs krijgen we niet gelezen, zonder dat onze hersenen aan het koken gaan. Jammer. Gelukkig bestaan er oplossingen. Zoals boeken op luister-CD’s. Die zijn zinnig én ontspannend. Je kunt er zelfs mee inslapen. en alle andere zinnige informatie? Die aanvaarden wij enkel in intelligente vorm. Intelligente informatie – je kent die toch? – is al voorgeproefd en gegarandeerd niet giftig. Je krijgt de hele wereld netjes op je bord. Zoals het nieuws.en dan is er nog ‘het ouds’, informatie van het diepste niveau, een geheime wijsheid van heel lang geleden.Verborgen in de fossielen der Aarde en de geesten der overledenen. Iets zinnigers zul je niet vinden. Maar er valt niet aan te geraken. hoe frustrerend! Wel, wij zouden D&G niet zijn als we bij de pakken bleven neerzitten. Niet voor niets hebben we ons bedrijf Varzucci inc. weten uit te bouwen tot een wereld-imperium. Wij zetten door! en wat we nu gevonden hebben overtreft alles wat we ooit deden. Dit is het allergrootste gat in de markt. We creëerden een virtuele poort naar ‘het ouds’, de verloren gewaande kennis. Dit is de toegang: www.fossilbook.com

Weet wel. De toegang is risicovol. Alleen hij of zij die dapper genoeg is geraakt binnen. Je wordt immers geconfronteerd met jezelf en met vijf orakels die geen compromissen sluiten. en binnen is binnen. er is geen weg terug. Je zult overweldigd worden door een nooit geziene stroom flitsende visioenen. enkel wie hierop al een leven lang is voorbereid, kan die aan. De aanbevolen minimumleeftijd is dan ook 90 jaar. Verder zijn er geen beperkingen. Wijzelf hebben het geheel ontworpen én doorstaan. hou rekening met een neveneffect. Wie toetreedt tot ‘het ouds’ neemt zijn oudst mogelijke vorm aan. Oud als een zeeschildpad. Oud als een schildering in een spelonk.

Donatella e Gianni

fossilbook Startpagina Profiel Vrienden Postvak IN Donatella & Gianni Instellingen Afmelden Zoeken o

Donatella & Gianni

Donatella & Gianni Varzucci’s most ancient appearance

Prikbord

Informatie

I FOSSILIThe oracles

FossilbookGateway to ancient wisdom

Athena, goddess of wisdom“Challenge your fellow-mortals as you will, but do not compete with a Goddess”

Yoda, master of the Force“Train yourself to let go of everything you fear to loose”

Fossil, a silent witness“...”

Darth Sidious, master of the dark side of the Force“Power! Unlimited power!”

Coco Chanel, goddess of elegance“Je ne fais pas la mode, je suis la mode”

Info Foto's Kaders +

u

u

Page 8: MarkAnt januari 2010

MARKANT JANUARI 2010

8

REACH HIGHERWItH tHE NEW NORDIC SEARCH

BERICHtJE VAN DE E-RAADPLANNEN 2010

GeeN ReNDIeRFIleT MeT POMMeS DUCheSSeIn deze kersttijd denken we bij het woord Nordic bijna automatisch aan arrensleeën, sneeuw, rendierfilet en bijpassende pommes duchesse. Voor een aantal onder jullie zal het woord in kwestie echter eerder al dan niet idyllische beelden oproepen van de Nordic search. Tot op heden werd dit op Scandinavië gerichte onderzoek volledig in ons kantoor in Stockholm beheerd. Noorse, Deense, Finse en Zweedse klanten konden in de Zweedse hoofdstad dit onderzoek bestellen. Op een vrij archaïsche zoekmachine werd er vervolgens een computerlijst met gelijkende merken gegenereerd die in een eenvoudig Word document per e-mail werd geleverd.

NORDIC SeARCh ON SeRIONVanaf 2 januari a.s. komt daar echter verandering in met de launch van de Nordic Search on SeRION. De ‘oude’ Nordic wordt volledig vervangen door een gloednieuw onderzoek. Aktor ontwikkelde hiervoor een zoekmachine volgens hetzelfde model (Nvdr. voor de liefhebbers : ASF) dat eerder ook al voor Auto Screen werd gebruikt. Dankzij deze zoekmachine kunnen onze Scandinavische klanten zelf zoekopdrachten voor gelijkaardigheidsonderzoeken of identieke onderzoeken in de 4 Scandinavische landen starten. hiervoor kunnen zij ook steeds bij onze klantendienst in Antwerpen terecht. het bestelde onderzoek kan per e-mail in Word of PDF geleverd worden en wordt ook automatisch in de SeRION Inbox van de klant gedropt. Aan de hand van de Analysetool kunnen de klanten vervolgens zelf hun gelijkaardigheidsonderzoek online gaan analyseren. De eerste klantenreacties waren alvast erg positief. laten we hopen dat de nieuwe Nordic Search net als de populaire Zweedse bestseller Millennium een Scandinavisch succesverhaal wordt!

Olga Van Broeck

Beste collega,

het jaar 2009 is achter de rug dus maken wij onze plannen voor 2010 alvast bekend.De voorbije maanden hebben we met veel plezier allerlei activiteiten georganiseerd.hopelijk nam je deel en heb je hierdoor je collega’s van andere afdelingen wat beter leren kennen.

Ook de e-raad ontsnapt niet aan de besparingsmaatregelen. Ons budget is sterk verminderd. Maar de nieuwjaarsreceptie staat nog op de agenda. Vrijdag 15 januari 2010 verwachten we je vanaf 17u30 in de “Zoltjes”. Deze keer gaan we voor een hapje en een drankje. het einde is voorzien rond 20u30.

Voor de rest van 2010 laten we onze creativiteit de vrije loop. heb je tips of suggesties? Stuur ze dan naar de event Club Mailbox.

Tot gauw.De e-raad

Page 9: MarkAnt januari 2010

MARKANT JANUARI 2010

9

OLGA’S COLUMNDE DRIJ WIEZENeen ontstellend bericht bereikte ons begin deze maand : de kerststal heeft volledig afgedaan en verliest meer en meer aan populariteit. De verkoop zou de laatste jaren zelfs zo hard gedaald zijn dat winkels gewoon geen stalletjes meer inslaan. Blijkbaar zou de slechte kwaliteit van de nieuwe kerststallen hier een belangrijke rol in spelen. Sinds Duitsland zijn marktleiderspositie heeft moeten afstaan aan China zou de gemiddelde kerststal van dubieuze kwaliteit zijn. Wellicht vooral diegenen die opgetrokken zijn uit rijstwater en ongekookte mie.

Naast deze kwalitatieve achteruitgang komen er uit andere hoek nog harde argumenten aangewaaid. een Vlaamse autoriteit op het gebied van christelijke waarden -lees: het Davidsfonds- beweert dan weer dat de algemene desinteresse voor het christelijke geloof aan de basis zou liggen voor de verbanning van de kerststal. Ook het overaanbod van heidense alternatieven speelt zeker een belangrijke rol. Je vindt onder de tegenwoordige kerstboom voor elk wat wils, gaande van Charles Dickensiaanse huisjes tot Zwitserse chalets met bijpassende sintbernardshond. Deze laatste uiteraard met gevulde jeneverton incluis.

het stalletje van Bethlehem zoals wij het kennen zou eigenlijk teruggaan op Franciscus van Assisi. hij kreeg van de toenmalige paus de toestemming om het kersttafereel voor te stellen met levende personen en dieren. Aldus geschiedde 886 jaar geleden in het Italiaanse Greccio. Franciscus liet een stalletje bouwen, ronselde de nodige levende entiteiten en droeg op 24 december van dat jaar een mis op bij de levende kerststal.

In een tijd waarin het gewone volk nog geen voet in de kerk zette, was deze outdoorviering dan ook een geweldig succes. Zo geweldig, dat we nu nog steeds overal levende kerststallen vinden. Onder impuls van de succesmis werd ook de uitbeelding van het kerstverhaal veranderd. Om de vertelling kracht bij te zetten ging men houten en plaasteren beelden gebruiken in plaats van toepasselijke prenten te tonen.Vanaf de vijftiende eeuw tenslotte verspreidden kloosterordes zoals de franciscanen, dominicanen en jezuïeten het

gebruik van de kerststal door heel europa en tot ver daarbuiten. De traditie van de beeldengroepen werd vervolgens zo populair dat deze ook zijn intrede deed in de modale huiskamer.

hoe dan ook, de geboorte van Jezus is natuurlijk al een hele tijd geleden en niemand weet eigenlijk met zekerheid of deze blije baby wel degelijk in een stalletje is geboren. Feit is dat er in het evangelie van lucas sprake is over een kribbe of veevoederbak waarin Jozef zijn pasgeboren zoon had gelegd. Omdat er algemeen werd aangenomen dat een kribbe wel in een stal moet gestaan hebben, is de idee van de geboortestal op die manier algemeen aanvaard geworden.

een goede gelovige zet trouwens niet ineens de hele zwik onder de kerstboom, maar plaatst aanvankelijk enkel Jozef en Maria met hun voetjes op de lemige stalgrond. Vervolgens wordt daar op 25 december het kribbeke voorzien van kindeke Jezus aan toegevoegd.

Nog iets later komen de herders met hun schaapjes langs en nóg iets later worden dienen de drie wijzen langs de stal geposteerd te worden. Deze drie heerschappen mogen dan wel bij de meeste kerststallen aanwezig zijn, toch worden er ook over hen in het evangelie niet al te veel woorden vuilgemaakt. hun precieze herkomst, hun namen en zelfs hun aantal worden niet vermeld. In de Bijbel is er sprake van drie geschenken -goud, wierook en mirre-, dus is men er gemakkelijkheidshalve van uit gegaan dat die dan wel door evenveel mannen zullen geschonken zijn. De namen Melchior, Caspar en Balthasar zouden pas sinds de achtste eeuw terug te vinden zijn.

later is men deze drie wijzen bovendien gaan zien als vertegenwoordigers van de drie bekende continenten: Azië, Afrika en europa. Daarom ook zijn zij op afbeeldingen vaak respectievelijk bruin, zwart en blank. heerlijk toch, al die political correctness.

het is ondertussen duidelijk dat er over de waarheidsgetrouwheid van de kerststal wel meer dan één twijfel bestaat. Zo zouden ook de os en de ezel niet aanwezig geweest zijn op het moment van de geboorte, maar is dit duo er wellicht in pre-Gaïaanse tijden bijgefantaseerd om de boel wat op te vrolijken.

Maar hoe het ook zij en wat je ook gelooft, een kerststalletje onder de kerstboom is en blijft gewoon hartstikke gezellig. Met of zonder os en ezel. Goud, wierook en mirre zijn ondertussen vervangen door andere dure geschenken maar het kerstgebeuren wordt er niet minder kostbaar door. Zolang het huiselijke tafereel maar liefdevol en hartverwarmend is. Want dat is toch waar het met Kerstmis echt om draait...

Olga Van Broeck

Page 10: MarkAnt januari 2010

MARKANT JANUARI 2010

10

CHAOS BIJ DE ANALIStENINDEXEREN IN 2010

De technologie staat niet stil. Innoveren is dé remedie om de crisis te boven te komen. Vele bedrijven die leven van de allernieuwste hypes, hebben weer een aantal uitvindingen gedaan die het onze analisten niet gemakkelijk zullen maken. Wie vroeger al bij het indexeren twijfelde bij het zien van de eerste floppy disk, zal nu zeker grote ogen trekken. We kunnen ons al voorstellen dat deze uitvindingen de vreemdste vormen en namen zullen aannemen bij hun registraties. We bereiden je alvast even voor.

BATTeRIJOPlADeR OM Je VINGeR

Vorig jaar waren zonneopladers al de trend op festivals zoals Werchter. Want hoe laad je anders je gsm op als je enkele dagen verstoken bent van electriciteit? Daar is nu een tweede oplossing bijgekomen: een oplader voor je gsm die bewegingsenergie omzet in stroom. Gewoon, door ‘m om je vinger te hoela-hoepen.

3D-WeRelD IN Je SPORTSChOeN

Aan het einde van 2009 trok de Duitse sportgigant Adidas nog even een sprintje. Want naast een grote social media campagne rond de nieuwe “Star Wars”-lijn, presenteerde Adidas ook een nieuwe augmented reality-campagne waarbij er een heuse 3D-wereld in je sneaker wordt verstopt. Alleen voor de webcam komt deze wondere wereld tevoorschijn. De campagne wordt de komende maanden gelanceerd.De virtuele wereld zal beschikbaar worden gemaakt door 5 verschillende sneakers uit de aankomende herencollectie van Adidas. Wanneer de schoen voor de webcam wordt gehouden, wordt de virtuele wereld zichtbaar en kan de gebruiker met zijn schoen door die wereld navigeren. en zo verandert je sneaker in eens in een controller!De AR-schoenen van Adidas verschijnen in februari op de markt en zullen tussen de $65 en $95 USD gaan kosten.

KeUKeNWeeGSChAAl MeT IPOD DOCK

Volgend jaar kom thet bedrijf ADe met een werkende keukenweegschaal met iPod Dock en speakers. De speakers zitten onder het glazen plateau. Net onder de dock zit een display waar je het gewicht kunt aflezen.Ik heb geen idee waar zij dit gat in de markt gevonden hebben!

lIChTGeVeND BehANG

Innovatief nieuws uit Wales! Daar ontving het bedrijf lomox recentelijk een subsidie van €511.000 om verder onderzoek te doen naar het toepassen van nieuwste belichtingstechnologie: OleD. Deze nieuwe lichtbron is niet alleen mileuvriendelijker, hij heeft als voornaam voordeel dat het enorm flexibel is. hierdoor kan het voor allerlei objecten worden gebruikt als lichtbron. Volgens lomox behoort zelfs heus OleD-behang tot de mogelijkheden.

hoewel OleD op dit moment nog een betrekkelijk dure techniek is, verwacht lomox rond 2012 toch de eerste producten met OleD op de markt te brengen. De kans dat het lichtgevende behang daar tussen zit lijkt klein, men richten zich eerst op reclamedisplays en andere outdoor-toepassingen.

het klassieke peertje hoeft dus vooralsnog alleen te vrezen voor de opkomst van de leD-lamp.

Volgens bedenkers Song Teaho & hyejin lee hoef je de Swing-Your-energy-Charger maar 130x om je vinger te draaien om genoeg stroom te produceren voor een noodoproep op je telefoon. Dat wordt even doorswingen dus als je nog 3 concerten wilt livestreamen komende zomer.

Page 11: MarkAnt januari 2010

MARKANT JANUARI 2010

11

POCKeT TANDeNBORSTel

Panasonic zal in april van 2010 deze compacte en zeer stijlvolle tandenborstel op de markt brengen.De Pocket Doltz is niet groter dan een pen (16 x 1.8 x 2cm) en is dus superhandig om overal mee naartoe te nemen. hij is verkrijgbaar in vijf kleuren: zilver, zwart, oranje, roze en rood.

TO Pee OR NOT TO Pee

Stylish je huis inrichten betekent ook dat je dit in de kleinste kamer van je huis moet doen, het toilet. en je zult het geloven of niet maar ook hier wordt steeds meer aandacht en creativiteit toegepast. Wat het meest opvalt op het toilet is natuurlijk de wc-bril. Deze ontwerpers hebben zichzelf flink laten gaan bij het maken van deze, wat zal ik zeggen, aparte wc-brillen.

De RATIONAlIZeR VAN PhIlIPS WeeRSPIeGelT Je eMOTIeS

Vorige maand maakte Philips bekend de Rationalizer op de markt te brengen. Dit ‘emotieregistratiesysteem’ weerspiegelt de intensiteit van gevoelens van de gebruiker. Uit onderzoek is gebleken dat thuisbeleggers lang niet altijd zuiver rationeel handelen. hun gedrag wordt vaak beinvloed door emoties die hun vermogen tot objectief en zakelijk handelen in gevaar kunnen brengen. het Rationalizer-systeem waarschuwt wanneer het wellicht verstandig is even pauze te nemen, te ontspannen en en beslissingen te overwegen.

het Rationalizer-systeem bestaat uit twee elementen: de emoBracelet en de emoBowl. De armband meet met behulp van een sensor de de emotionele opwinding op een soortgelijke manier als een leugendetector. het resultaat wordt als een dynamisch lichtpatroon weergegeven op de emoBracelet zelf of op de emoBowl. hoe hoger opwindingsniveau, des te intenser wordt het lichtpatroon. het aantal lichtjes en de snelheid ervan neemt toe en de kleur verschuift van zachtgeel via oranje naar signaalrood.

GeeF WARMTe eeN DUWTJe

Met deze koude dagen is het altijd fijn om een openhaard aan te hebben. Mocht je er geen hebben dan is dit wellicht een leuke oplossing.

Deze “Roll Fire” openhaard van Conmoto is niet gebonden aan een vaste plaats, maar kun je overal in huis neerzetten.

Je moet er wel €2490 voor over hebben.

De FleXIBele SOlAR RADIO

De Flexio Radio is een in papier verpakte portable radio van minder dan 10 mm dik die werkt op zonne-energie.

Deze innovatieve ecogadget is goedkoop en kan gebruikt worden als promotiemateriaal omdat hij gemakkelijk bedrukt kan worden. De Flexio is uitgerust met een flexibele speaker en een flexibele zonnecel.

hierdoor kun je hem gemakkelijk opbergen zonder dat hij breekt. het enige nadeel is dat hij vooralsnog slechts op een zender kan worden afgestemd, maar dit kan volgens de ontwerpers in de toekomst gewijzigd worden in WiFi.

Page 12: MarkAnt januari 2010

MARKANT JANUARI 2010

12

Ook in de jaren ‘60 konden de

Compu-Mark medewerkers al

met tram 7 naar het T

olhuis.

Al blijkt uit onderstaande foto

dat deze waarschijnlijk geen

halte op de Sint-Pieter

svliet

had...

Some things will never change.

Dansen was vroeger al topsport

De deuntjes waarop we onze

benen de lucht in gooien zijn

echter niet meer dezelfde.Woodstock of Werchter... wie

ziet het verschil?

KRABBELS UIt HEt VERLEDENToen de allereerste werknemers van Thomson CompuMark in de jaren ‘60 de eerste merkjes indexeerden, zag het leven er...nogal anders uit. en aangezien beelden meer zeggen dan woorden. Geven we jullie graag een visuele snapshot van het leven in die tijd.

Page 13: MarkAnt januari 2010

MARKANT JANUARI 2010

13

Vroeger gingen we elk jaar opnieuw zandkastelen bouwen aan de Belgische kust. De autorit leek dagen te duren. Nu zitten we met plezier uren in een vliegtuig om aan de andere kant van de wereld ons handdoekje uit te spreiden.

Als je anti-rook advertenties nu al schokkend vindt, moet je die van vroeger eens bekijken op de pagina hiernaast! Of hoe baby’s echt alles verkocht krijgen.

DE BELGISCHE KUST

GET UNHOOKED

Toen vroeger de jonge CompuMarker thuis kwam, had mama al urenlang achter het fornuis gestaan om alle hongerige magen te vullen. In deze tijden van de nieuwe man en zelfstandige vrouw, mogen we ons eigen potje koken...of bestellen.

SLOW FOOD

tWEEtS VAN HEt HEDENIn het jaar 2010 is de technologie zover geëvolueerd dat we het leven in de jaren ‘60 amper nog kunnen vatten. Wie knipt en plakt er nu nog merkjes als je ‘s avonds in je eigen, virtuele wereld kunt stappen?

Page 14: MarkAnt januari 2010

MARKANT JANUARI 2010

14

QUIZOPlOSSING QUIZ OKTOBeR:

1. Aids Fonds2. Make A Wish3. WWF4. War Child5. Greenpeace6. Artsen zonder grenzen7. Kom op tegen kanker8. Rode Kruis9. Amnesty International10. Unicef

Anja Gielen bereikt met haar kennis van deze organisaties haar doel en mag zich in het Grand Bazar Shopping Center op de soldenkoopjes storten.Proficiat Anja!

Op een nieuwe Quiz is het nog even wachten tot het volgende nummer.

COCO AVANT ChANel (2009, Anne Fontaine)

“Coco-coco-ri-coco” kraait de haan in de hoenderhof van het weeshuis. Daar wonen Gabrielle en haar zus, jaren eerder afgezet door een radeloze vader. Ze luisteren naar de kraaiende haan. en wachten. en stijven de witte boorden van hun zwarte uniformen. en kijken naar de wit-zwarte zusters...

“Coco-coco-ri-coco” klinkt het jaren later in een café ergens in Frankrijk. De twee zussen zingen hun dagelijkse cabaret-nummer en dromen van de rijke man die hen komt redden van de misère.

en die man komt. Anders was er geen film. Via hem kruipt Gabrielle “Coco” weg uit haar rupsenleven en wordt een koolwitje. Behendig fladderend tussen de taarthoeden en pluimen van de dames in korset.

Want zo was het vroeger, vóór Chanel er was. Vrouwelijk schoon was opgedirkt en smorend ingesnoerd. en alleen mannen droegen de broek. een kraaiende vrouw was nog ongehoord.

(Voor de liefhebbers: geacteerd met een originele Chanel-garderobe en de kolige oogjes van Audrey Tatou.)

STAR WARS ePISODe 3. ReVeNGe OF The SITh (2005, George lucas)

De oude Kracht van het Universum is uit balans. Twijfel groeit over de vervulling van een hoopvolle profetie. liefde ontaardt in jaloezie. Ach, zie hoe het schoonste - en ook enige - koppel van het verhaal door angst wordt uiteengedreven. een breuk zo intens dat zelfs de gezamenlijke smart van Romeo, Juliet, Aeneas én Dido erbij in ’t niet vallen.

hoe moet het nu verder? De betrouwbare Jedi zijn haast van de - euh - ‘planeet’bodem geveegd.

De duistere Darth Sidious heeft de Galaxy overmeesterd. en een ooit liefdevolle minnaar heeft een kil moordend plan in werking gezet. Zoveel lijden. Zijn inkeer of verzoening nog mogelijk? De woedende muziek zegt nee... op één nieuw geluid na: het eerste gehuil van een pasgeboren tweeling.

Sebastiaan De Mot

De VóóR / NA - FIlM