Chris Nieuwsbrief, januari 2010

4
Marry is als moeder de spil van een warm, gezellig Brabants gezin. Tenny is de middelste van haar drie kinderen, een vrolijke meid die lekker rondfladdert en gemakkelijk vrienden maakt. Marry: “We dachten werkelijk dat we met haar de minste problemen zouden krijgen.” Chris nieuwsbrief 21ste jaargang • nummer 1 • januari 2010 Helaas verloopt de puberteit van Tenny niet zoals haar ouders hadden gedacht. Het begint met stiekem roken samen met een vriendinnetje, als Tenny dertien is. Marry: “Ik dacht dat het niet zo’n vaart zou lopen. Echt iets wat pubers doen.” Tenny gaat echter deel uitmaken van een vriendengroep die dingen uithaalt die niet in de haak zijn. Haar moeder heeft hier absoluut geen weet van: “Ik bracht haar zelfs weg naar haar vrienden. Veel later hoorde ik dat er geblowd werd waar één van de ouders gewoon bij was!” Pubergedrag? Het gedrag van Tenny thuis wordt er niet gezelliger op. Ze houdt haar ouders op een afstand, is vaak nukkig en hanteert grof taalgebruik. Marry: “Nog steeds zagen wij dit als typisch pubergedrag. De alarmbellen gingen pas rinkelen toen het op school niet goed ging en de mentor adviseerde om met Tenny naar een psycholoog te gaan.” Levend getuigenis Haar ouders hebben absoluut niet door dat de vijftienjarige Tenny met “Ik heb het niet aan zien komen” haar vrienden inmiddels allerlei verslavende middelen gebruikt. Dat komt pas aan het licht als Tenny dit opbiecht aan haar psycholoog. Marry: “Onze ogen werden letterlijk geopend. Het is onvoorstelbaar, maar iedereen in onze omgeving leek het al te weten, behalve wij. Waarom heeft niemand iets gezegd? Vermoedelijk zijn mensen bang voor de gevolgen voor zichzelf als ze dit openbaar maken.” Met Tenny (17) gaat het nu goed: na ruim een jaar behandeling bij De Hoop is en haar bekering tot God is ze inmiddels een levend getuigenis in haar geboortedorp. Wees alert Marry: “Ik zou tegen alle ouders willen zeggen: Wees alert, het kan jouw gezin ook overkomen. In tegenstelling tot wat ik altijd dacht, vormt een warm, veilig gezin geen waarborg tegen deze problemen. En bid voor je kinderen, betrek Hem in alles wat je doet. Het is een ontzettend moeilijke tijd geweest, maar God was bij ons en Hij heeft ons er doorheen gedragen.” Oud en Nieuw Voor veel tieners en jongeren hét feest van het jaar: Oud en Nieuw. Traditiegetrouw wordt er door velen van hen gestapt met vrienden en flink wat gedronken. Menig ouder ziet op tegen de jaarwisseling en vraagt zich af wáár hun kinderen deze doorbrengen en hóe. Op zoek naar meer informatie? Blader dan snel door naar het thema-artikel van deze nieuwsbrief!

description

Chris Nieuwsbrief, januari 2010

Transcript of Chris Nieuwsbrief, januari 2010

Page 1: Chris Nieuwsbrief, januari 2010

Marry is als moeder de spil van een warm, gezellig Brabants gezin. Tenny is de middelste van haar drie kinderen, een vrolijke meid die lekker rondfladdert en gemakkelijk vrienden maakt. Marry: “We dachten werkelijk dat we met haar de minste problemen zouden krijgen.”

Chris nieuwsbrief 21ste jaargang • nummer 1 • januari 2010

Helaas verloopt de puberteit van Tenny niet zoals haar ouders hadden gedacht. Het begint met stiekem roken samen met een vriendinnetje, als Tenny dertien is. Marry: “Ik dacht dat het niet zo’n vaart zou lopen. Echt

iets wat pubers doen.” Tenny gaat echter deel uitmaken van een vriendengroep die dingen uithaalt die niet in de haak zijn. Haar moeder heeft hier absoluut geen weet van: “Ik bracht haar zelfs weg naar haar vrienden. Veel later hoorde ik dat er geblowd werd waar één van de ouders gewoon bij was!”

Pubergedrag?Het gedrag van Tenny thuis wordt er niet gezelliger op. Ze houdt haar ouders op een afstand, is vaak nukkig en hanteert grof taalgebruik. Marry: “Nog steeds zagen wij dit

als typisch pubergedrag. De alarmbellen gingen pas rinkelen toen het op school niet

goed ging en de mentor adviseerde om met Tenny naar een psycholoog te gaan.”

Levend getuigenisHaar ouders hebben absoluut niet door dat de vijftienjarige Tenny met

“Ik heb het niet aan zien komen”

haar vrienden inmiddels allerlei verslavende middelen gebruikt. Dat komt pas aan het licht als Tenny dit opbiecht aan haar psycholoog. Marry: “Onze ogen werden letterlijk geopend. Het is onvoorstelbaar, maar iedereen in onze omgeving leek het al te weten, behalve wij. Waarom heeft niemand iets gezegd? Vermoedelijk zijn mensen bang voor de gevolgen voor zichzelf als ze dit openbaar maken.” Met Tenny (17) gaat het nu goed: na ruim een jaar behandeling bij De Hoop is en haar bekering tot God is ze inmiddels een levend getuigenis in haar geboortedorp.

Wees alertMarry: “Ik zou tegen alle ouders willen zeggen: Wees alert, het kan jouw gezin ook overkomen. In tegenstelling tot wat ik altijd dacht, vormt een warm, veilig gezin geen waarborg tegen deze problemen. En bid voor je kinderen, betrek Hem in alles wat je doet. Het is een ontzettend moeilijke tijd geweest, maar God was bij ons en Hij heeft ons er doorheen gedragen.”

Oud en NieuwVoor veel tieners en jongeren hét feest van het jaar: Oud en

Nieuw. Traditiegetrouw wordt er door velen van hen gestapt met vrienden en

flink wat gedronken. Menig ouder ziet op tegen de jaarwisseling en vraagt zich af wáár hun kinderen deze doorbrengen en hóe. Op zoek naar meer informatie?

Blader dan snel door naar het thema-artikel van deze

nieuwsbrief!

Page 2: Chris Nieuwsbrief, januari 2010

“Je moet ze duidelijk maken wáárom bepaalde grenzen belangrijk zijn”

Wilt u met ons bidden voor:

Ieder jaar weer is de maand december een maand van grote tegenstellingen. Natuurlijk is het de “feestmaand” voor velen van ons. Die feestmaand kent echter ook zijn keerzijde, veelal als gevolg van het feit dat we in het rijke Westen ons de grootste uitspattingen kunnen veroorloven. En dat gebeurt op steeds jongere leeftijd. Ook rond Kerst en Oud & Nieuw is dat ieder jaar het geval.

Talloze incidenten rondom overmatig drankgebruik halen niet eens de media. Helaas weten we dat de excessen ook voorkomen in christelijke gezinnen en met christelijke jongeren. Alcohol, maar ook drugsgebruik, gaat niet aan ons voorbij. We kunnen als christenouders en jeugd- en tienerleiders dan ook niet rustig achterover leunen en denken dat het wel meevalt.

Petrus schrijft niet voor niets: “Wordt nuchter en waakzaam. Uw tegenpartij, de duivel, gaat rond als een brullende leeuw, zoekende wie hij zal verslinden” (1 Petrus 5:8). Petrus roept ons op er ons bewust van te zijn dat de duivel zijn best doet om ons bij God vandaan te halen. Daar zet hij alles voor in, en dat doet hij over de hoofden van de zwaksten heen. Laten we ons in deze dagen bewust zijn van de risico’s die onze kinderen en tieners lopen, en vooral niet denken dat het hen – en ons – niet zal overkomen.

Desalniettemin: gezegende kerstdagen en een voorspoedig Nieuwjaar!

Gods zegen gewenst.

Rob HondsmerkDirecteur Kinder- en Jeugdzorg

PRAKTISCH

Naarmate kinderen ouder worden, worden hun ouders ook voor nieuwe vragen geplaatst: vanaf welke leeftijd mogen mijn kinderen uitgaan? Waar mogen ze naar toe? Moeten ze opgehaald worden of mogen ze zelf op de fiets? Frans (46), medewerker van De Hoop en vader van één zoon (20) en drie dochters (18,16,10) loopt ook tegen deze vragen aan. Hij vindt dat het onmogelijk is om een standaardlijstje te maken voor hoe je met kinderen moet omgaan. “Alle kinderen reageren verschillend, ook al groeien ze in hetzelfde gezin op.”

GrenzenFrans geeft aan dat het belangrijk is dat er grenzen zijn. “Een gebrek aan grenzen leidt tot mateloosheid. Je wordt dan een slaaf van je eigen lusten en verlangens. Om grenzen te leren respecteren is het belangrijk dat kinderen in een stabiel gezin opgroeien. Dat is vaak niet het geval. De ouders zijn bijvoorbeeld gescheiden. Bij moeder

gelden die regels, bij vader weer andere. Die verschillen spelen de kinderen feilloos tegen elkaar uit. Als ouders is het belangrijk om vooraf afspraken te maken over welke grenzen je wilt hanteren.”

PratenEen ander essentieel punt is dat ouders en kinderen samen moeten praten over de regels. Frans: “Doe dat op een manier die niet bedreigend is, op een moment dat je toch al met elkaar in gesprek bent, in de auto bijvoorbeeld. Ik merk ook dat we vaak doorpraten als er in de omgeving iets is gebeurd, bij vrienden van de kinderen die uit de band gesprongen zijn. De reactie is al snel: ‘Daar komt hij weer met zijn preek.’ Dat is geen reden om het dan maar te laten. Maar het moet niet bij een preek blijven. Je moet ze duidelijk maken wáárom zij bepaalde dingen niet mogen die volwassenen wel mogen. Tieners denken al snel dat zij volwassen genoeg zijn om zelf

Rondom de feestdagen is uitgaan heel belangrijk voor jongeren. Tijdens de mooiste dagen van het jaren kan er heel wat gemopper komen van jongeren die vinden dat ze véél te vroeg thuis moeten zijn en dat ze nóóit iets mogen. Ook willen ze feesten graag met vrienden vieren en niet met de familie. Hoe ga je daar als ouders mee om?

De gesprekken die medewerkers voeren over het thema anorexia. Veel tieners hebben een verkeerd zelfbeeld en voelen zich niet geliefd. Wilt u meebidden dat de wetenschap dat zij een geliefd kind van de Vader zijn diep in hun harten verankerd zal raken?

De vele jonge meisjes die tijdens de chat vertellen over hun zelfmoordgedachten. Dit is altijd een zwaar onderwerp. Wilt u bidden dat de meisjes voor het leven kiezen?

Els. Zij staat voor een zeer belangrijke keuze in haar leven. Wilt u meebidden dat ze kiest voor de Here?

Jeroen. Hij is in aanraking gekomen met occulte praktijken. Jeroen is nog jong en weet niet goed wat waarheid is en wat leugen. Wilt u meebidden dat de waarheid in zijn leven duidelijk wordt?

Page 3: Chris Nieuwsbrief, januari 2010

die keuzes te maken. Ouders zijn dan lastig, bemoeizuchtig, bijna vrijheid ontnemend.”

JobAl duizenden jaren geleden waren ouders zich bewust van de mogelijke gevaren rondom feesten. Job is hier een goed voorbeeld van. In Job 1:5 staat dat hij ervoor zorgde dat zijn zonen zich na ieder feest reinigden. Ook bad hij voor hen. In deze tijd is het ook belangrijk dat wij als ouders ons bewust zijn van waar onze kinderen mee bezig zijn en dat wij biddend om hen heen staan. Samen met de Here kunnen onze jongeren, en wij, genieten van hun jeugd!

Enkele praktische tips • Ken de vrienden van de je kinderen. Met

wie gaan ze om? Wat zijn de meningen van deze kinderen? Welke normen en waarden gelden er in het gezin waar zij uitkomen?

• Blijf praten! Communiceren met je kind is zó belangrijk. Ze moeten weten dat de weg naar jou toe altijd open is om te praten over wat dan ook!

• Wees consequent in het stellen van grenzen.

• Wees duidelijk en leg uit. ‘Omdat ik het zeg’ is niet genoeg. Leg uit wáárom je wilt dat je kinderen iets doen of laten.

“Je moet ze duidelijk maken wáárom bepaalde grenzen belangrijk zijn”

De vele mensen die het Goede Nieuws in hun hart dragen en uitdragen in woord en daad.

Wilt u met ons danken voor:

De training die is gehouden voor nieuwe vrijwilligers voor de telefoonlijnen en de chat. We zijn er erg blij mee dat mensen tijd en energie willen steken in dit mooie werk.

Wilt u meer leren over het stellen van grenzen? Een aanrader is dan het boek ‘Grenzen en kinderen’ van Henry Cloud (Uitgeverij Johannes Multimedia).

De giften die worden overgemaakt voor Chris. Deze giften helpen ook mee om het Evangelie over te brengen aan kinderen en tieners die het soms voor het eerst horen.

Mieke. Ze woont in een pleeggezin. We mogen haar begeleiden om weer vertrouwen in mensen te krijgen. We zijn dankbaar dat we merken dat ook haar vertrouwen in de Here groeit.

De Kajuit: kliniek voor jeugdige verslaafden De Hoop ggz in Dordrecht heeft een kliniek voor jeugdige verslaafden: De Kajuit. Jeugdige verslaafden van twaalf tot drieëntwintig jaar kunnen er terecht. De Kajuit biedt 24-uursopvang en klinische behandeling.

Voor wie geschikt?Jongeren van 12 tot 23 jaar met een verslavingsprobleem kunnen bij De Kajuit terecht. De verslaving kan inhouden:• Een overmatig gebruik van verslavende

middelen (drugs, alcohol, medicijnen) • Overmatig gokken • Compulsief gamen • Compulsief internetgebruik

Aanmelden voor De Kajuit kan via de polikliniek voor jeugdige verslaafden.Polikliniek jeugdige verslaafdenT. (078) 6 111 222E. [email protected]

De Here, die ons Licht wil zijn. Dankt u mee dat we daar tijdens de feestdagen speciaal bij stil mogen staan?

Page 4: Chris Nieuwsbrief, januari 2010

CHRIS NIEUWSBRIEFMaandelijkse uitgave van De Hoop ggz (www.dehoop.org). Chris is onderdeel van de Kinder- en Jeugdzorg van De Hoop ggz. De Hoop biedt kinder-, jeugd- en volwassenenzorg op het gebied van psychosociale, psychiatrische en

verslavings-problematiek. Ook biedt De Hoop re-integratietrajecten en heeft zij preventie-projecten voor kinderen, tieners en ouders. Meer informatie op www.dehoop.org. De website van Chris is www.chris.nl.

REDACTIERob Hondsmerk (hoofdredacteur)Diana Langerak (eindredactie)Medewerkers van De Hoop Media (opmaak)

REDACTIEADRES Provincialeweg 70, 3329 KP in DordrechtTelefoon: (078) 6 111 356E-mail: [email protected]

AANSPRAKELIJKHEIDRedactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de uitspraken van (ex)cliënten van De Hoop/Chris

in de Chris Nieuwsbrief. Vóór verschijning zijn zij akkoord gegaan met publicatie van deze uitspraken. Niets uit deze uitgave mag openbaar worden gemaakt door middel van druk, microfilm of op welke wijze ook, zonder toestemming van de redactie.

DRUK De Hoop Grafisch CentrumProvincialeweg 86a, 3329 KP DORDRECHTTelefoon: (078) 6 111 333E-mail: [email protected]

“Werken als vrijwilliger voor Chris een mooie job!” Als u de Chris Nieuwsbrief regelmatig leest, dan hebt u het vast wel eens gelezen: Chris is op zoek naar chatvrijwilligers!

Maar… wat doet zo’n vrijwilliger nou in de praktijk? En wat voor vragen kun je zoal verwachten? We vroegen het aan Elize*, chatvrijwilligster bij Chris. “Ik heb de training in juni dit jaar gevolgd en kon daarna direct aan de slag,” vertelt Elize enthousiast. “Het werken als vrijwilliger voor Chris is echt een mooie job. Het is bijzonder om kinderen en jongeren te kunnen helpen en adviseren wanneer ze dat nodig hebben. Natuurlijk krijg je wel eens moeilijke vragen, maar juist dan is het mooi dat je iemand verder kunt helpen. Ja, werken als chatvrijwilliger is bijzonder en mooi werk!” *Om privacyredenen is een andere naam gebruikt.

Agenda12 januari Chris presentatie, Hendrik-Ido-Ambacht13 januari Communicatie, Leeuwarden15 januari Chris presentatie, Vlissingen Seksualiteit, Rotterdam16 januari Tienerpastoraat, Amsterdam Occultisme, Gorinchem19 januari Seksualiteit, Oudorp Family Builders, Goor20 januari Family Builders, Dedemsvaart Geloofsopvoeding, Zwijndrecht21 januari Pesten, Sliedrecht Seksualiteit, Hoogeveen Pesten, Randwijk22 januari Kind en eigenwaarde, Gorinchem Seksualiteit, Hoogeveen Media, Rotterdam25 januari Gezag, gehoorzaamheid en respect, Gouda28 januari Geloofsopvoeding, Stolwijk Voor meer informatie over deze spreekbeurten en presentaties kunt u contact opnemen met ons Informatiecentrum via telefoonnummer: (078) 6111 222.

20 jaar ChrisIn 2010 bestaat het werk van Chris alweer twintig jaar! Door de jaren heen mocht Chris duizenden kinderen, tieners én ouders helpen. In de eerste plaats door de telefonische hulplijn, later ook door middel van e-mailhulpverlening en sinds vorig jaar ook via de chatbox van Chris. Terugkijkend op de afgelopen jaren, overheerst een gevoel van dankbaarheid. God is er altijd geweest met Zijn leidende hand. Hij heeft het werk nooit losgelaten! Op D.V. 24 april willen we vieren dat God ons de afgelopen twintig jaar zo trouw is geweest. Bent u benieuwd hoe we dat gaan doen? Houd u daarvoor deze nieuwsbrief én onze website – www.chris.nl – in de gaten!

Giften September OktoberChris algemeen € 13.071,- € 19.682,-De Weg kwijt € 336,- € 101,-Telfonische hulplijn € 115,- € 25,-

Bedankt voor uw gift!

Word ook chatvrijwilliger!

Wilt u ook chatvrijwilliger worden? Of wilt u meer informatie over deze – of een andere – functie als vrijwilliger bij Chris?

Aarzel dan niet en mail uw vraag of aanmelding vandaag nog naar

[email protected]!