Blik Opglabbeek, januari 2010

22

Transcript of Blik Opglabbeek, januari 2010

Page 1: Blik Opglabbeek, januari 2010
Page 2: Blik Opglabbeek, januari 2010

1

2

6

9

10

12

Mevrouw, mijnheerBeste inwoner van Opglabbeek

We kunnen het niet genoeg herhalen : laat naar je borsten kijken!De cover en het dossier van deze uitgave wijzen er ons nogmaals op. Als we bedenken dat één vrouw op de negen borstkanker krijgt, als weweten dat borstkanker als doodsoorzaak ernstig te nemen is, als we vaststel-len dat in Opglabbeek slechts 52,45 % (in Limburg is dat 58,08 %) van dedoelgroep heeft deelgenomen aan het programma voor vroegtijdige opspo-ring van borstkanker, dan is er inderdaad nog heel veel werk aan de winkel.We komen van ver (ooit bedroeg de participatiegraad immers maar 33,70%), maar in ieders belang is het absoluut noodzakelijk aan het tweejaarlijkskosteloos bevolkingsonderzoek deel te nemen.

Voortaan kunt u elke dinsdagvoormiddag tussen 10.00 en 12.00 uur gratisde krant lezen bij een lekkere tas koffie in het eigen leescafé van de plaat-selijke bibliotheek.Spring daar dus gerust eens binnen!

Indien u vragen heeft over premies, belastingsvermindering, fiscale voorde-len rond wonen of over woonkwaliteit, aarzel dan niet om eens langs tekomen bij het woonloket in het gemeentehuis.Iedere maandag tussen 15.00 en 19.00 uur is een specialist ter zake aanwe-zig om u de nodige informatie te bezorgen en om u wegwijs te maken in devan toepassing zijnde regelgeving.

Vanaf deze uitgave van Blik Opglabbeek proberen wij u iedere keer eenstand van zaken te geven van het centrumproject.Na de informatienamiddag van 25 november 2009 is het immers de bedoe-ling u constant op de hoogte te houden van heel het reilen en zeilen hier-omtrent.De eerste keer gebeurt dat onder de vorm van een interview.

Veel leesplezier!

Met oprechte groeten

Benny Spreeuwersuw burgemeester

Maandelijks informatieblad van het gemeentebestuur

Verantwoordelijke uitgever : Benny Spreeuwers, Kapelstraat 1, 3660 Opglabbeek

Redactieadres : gemeentelijke infodienst, gemeentehuis Kapelstraat 1, 3660 Opglabbeektel. 089 81 01 04, fax. 089 81 01 65e-mail : [email protected]: http://www.opglabbeek.be

Lay-out : Studio Baar, Kuilenstraat 20, 3600 GenkDrukwerk : Drukkerij Paesen, Industrieweg-Noord 1199,3660 Opglabbeek

Col

ofon

voorwoordinhoud

VoorwoordInhoudColofon

Bibclip

Dossier : laat naar je borsten kijken!

Op stap

Beslist te lezenIn vogelvlucht

Leefmilieu

Centrumproject

FotoreportageGemeenteberichten

Fiësta

MiddenkaternSport

Page 3: Blik Opglabbeek, januari 2010

TentoonstellingPieter Gaudesaboos

Nog tot eind januari 2010 vindt in de jeugd-

afdeling van de bibliotheek een tentoonstel-

ling van kinderboekenillustrator Pieter

Gaudesaboos plaats.

Deze overzichtstentoonstelling toont eengreep uit zijn werk van de afgelopen jaren.Met Pieter Gaudesaboos kreeg het Vlaamseprentenboekenlandschap er immers een opmerkelijke vormgever bij. Zijn indrukwekkende debuut ‘Roodlapje’ haalde meteen de shortlist vande Gouden Uil voor Jeugdliteratuur én werd bekroond met eenBoekenpluim. Voor ‘Hoe oma plots verdween’ ontving Gaudesaboos eenBoekenwelp. ‘Linus’, dat hij samen met Mieke Versyp en SabienClement maakte, werd bekroond met De Gouden Uil Jeugdliteratuur2008.De tentoonstelling kan je bezoeken tijdens de openingsuren van debibliotheek. De toegang is gratis.De tentoonstelling is een realisatie van de bibliotheek van Genk enkwam tot stand met de financiële steun van de Provincie Limburg.

BLIK I januari 2010 I 1

bibclip

Dinsdagvoormiddag =krant lezen + koffie in de bibVoortaan kunt u elke dinsdagvoormiddag tussen 10.00en 12.00 uur gratis de krant lezen bij een lekkere kopkoffie. Onze krantenhoek wordt zo ons eigen leescafé.U heeft de keuze uit Het Belang van Limburg, HetNieuwsblad, Het Laatste Nieuws, De Morgen en De Tijd.Sinds kort ligt ook wekelijks ‘Wablieft, de duidelijkstekrant’ voor u klaar.Als u toch even in het centrum moet zijn, spring dangerust binnen voor een rustig moment tussendoor.

Op donderdag 28 januari 2010 ishet weer gedichtendag!Gedichtendag is hét poëziefeest van Nederland enVlaanderen. Op 28 januari 2010 staat de poëzie al voorde elfde keer centraal. Kranten, tijdschriften, het inter-net, radio en televisie klinken die dag iets poëtischer. Inonze poëzieboeken vindt u inspiratie als u een mooietekst zoekt voor een speciale gelegenheid. De Friese dichter Tsjêbbe Hettinga schrijft deGedichtendagbundel 2010. Hij is met zijn grootse,atmosferische poëzie uniek in de Nederlandse dicht-kunst. Zijn vocabulaire is mythisch, zijn beelden zijn visi-onair. Zijn indrukwekkende voordracht plaatst hem in detraditie van de oude barden.Hettinga’s poëzie, vooral zijn latere werk, is nauwelijksactualiteitsgebonden, maar herinnert in zijn tijdloosheidaan het werk van dichters alsRoland Holst, Slauerhoff ofYeats. Zijn Friese landschappenzijn universeel, terwijl het levenzoals hij het oproept vooral zin-nelijk wordt ondergaan. In2001 ontving Hettinga de pres-tigieuze Gijsbert Japcxprijs, hetFriese equivalent van de P.C.Hooftprijs.

www.bibliotheek.bein een nieuw kleedje

Onlangs heeft Bibnet een nieuwe, uitgebreide en opgefriste versie van

de website www.bibliotheek.be gelanceerd.

Het doel van de site is de Vlaamse bibliotheekbezoeker, de bibliotheek-medewerkers en het grote publiek een beeld te geven van wat er leeftin de Vlaamse openbare bibliotheeksector:

● De kern van de site is de zoekmachine van Open Vlacc, die ook recht-streeks bereikt kan worden via zoeken.bibliotheek.be. Hierin vindt u decollectie van de zes grootste Vlaamse openbare bibliotheken :Antwerpen, Brugge, Brussel, Gent, Hasselt en Leuven.

● De bezoekers kunnen praktische informatie opvragen over een lokalebibliotheek zoals het adres, telefoonnummer, de openingsuren, eeninteractieve kaart en de website.

● In de ‘bibliotheek.be zoekomgeving’ kunt u een aantal door bibliothe-ken geselecteerde artikels uit de persmappen van Mediargus vrij raad-plegen, ook buiten de muren van de bibliotheek.

● Op de auteurspagina’s vindt u informatie over het oeuvre van eenauteur, regisseur, illustrator, componist of muzikant. Elke auteur metminstens 5 publicaties op zijn of haar naam heeft een eigen pagina eneen eigen URL, met gegevens uit zoeken.bibliotheek.be, Wikipedia,Flickr en eventueel ook muziekinfo uit last.fm.

● De link naar ‘bekroonde werken’ toont een overzicht van prijzen voorliteratuur, jeugdboeken, muziek en film.

● Bibliotheek.be probeert de digitale weetjes die bibliotheken voor hunpubliek verspreiden, bv. via blogs, te verzamelen en te tonen. De por-taalsite geeft zo een rijk beeld van het bloggend bibliotheekland, metnuttige informatie over activiteiten, cultuurnieuws en boeiende bib-weetjes.

Page 4: Blik Opglabbeek, januari 2010

2 I januari 2010 I BLIK

dossier

Laat naar je borsten kijken!Laat naar je borsten kijken!

Beste lezer,Eén vrouw op de negen krijgt borstkanker. De wereld rond-om hen komt tot stilstand, niets is meer hetzelfde. Ook alsdoodsoorzaak is borstkanker ernstig te nemen.Inspanningen ter preventie van kanker zijn daarom vanlevensbelang. De screeningsmammografie is het besteonderzoek om deze gezwellen vroegtijdig op te sporen.

In dit dossier verneemt u meer over het bevolkingsonder-zoek naar borstkanker. Het bevolkingsonderzoek is een pro-gramma van de Vlaamse overheid dat vrouwen van 50 toten met 69 jaar aanspoort elke twee jaar een screenings-mammografie te laten nemen. Het doel is borstkanker in een vroeg stadium op te sporenzodat meer vrouwen de ziekte overleven.Vroege opsporing en optimale behandeling vergrotenimmers de kans op genezing.Voor de preventie van borstkanker zijn sinds de start van hetbevolkingsonderzoek (2001) dergelijke cijfers op gemeente-lijk niveau beschikbaar.

We presenteren ze u daarom in dit dossier. U zult kunnenzien dat, ondanks een kleine stijging de laatste jaren, dedeelnamegraad van de Opglabbeekse vrouwen nog beterkan en moet. In vergelijking met de andere Limburgsegemeenten scoren we niet zo goed. We bereiken met eendeelnamepercentage van 52,45 % nog lang niet de beoog-de participatiegraad van 75 %.Er is dus nog werk aan de winkel.

Het is ook om deze reden dat de lokale stuurgroep volksge-zondheid in het voorjaar 2010 werk wil maken om de pre-ventie van borstkanker onder de aandacht te brengen.Het volledige programma dat samen met de vrouwenver-enigingen werd uitgewerkt, wordt u in dit dossier voorge-steld. Ik wil dan ook de Opglabbeekse vrouwenverenigin-gen bedanken voor hun bijdrage en inzet om de geplandeacties mee te ondersteunen en te promoten bij hun leden.

Op het programma staat o.a. de tentoonstelling‘laat naar je borsten kijken’ die gedurende een 3-tal weken opgesteld staat in het Troempeelke.Speciaal voor de begeleiding van groepenzullen enkele inwoonsters een gerichteopleiding volgen. Daarnaast worden ooknog onder de noemer ‘ladies@activitei-ten’ enkele initiatieven genomen en ditin samenwerking met de gemeente As.Zo kunt u deelnemen aan een lingerie-stylingavond, een filmvoorstelling‘Zadelpijn en andere vrouwenkwaal-tjes’ en een theatervoorstelling‘Wintertulpen’, met de actrice MarleenMerckx.Ik nodig u vriendelijk uit om deel tenemen aan al deze initiatieven.Samen werk maken van een preventiefgezond Opglabbeek, daar gaan wevoor!

Benny Spreeuwersburgemeester en voorzitter lokale stuurgroep volksgezondheid

Page 5: Blik Opglabbeek, januari 2010

BLIK I januari 2010 I 3

LAAT NAAR JE BORSTEN KIJKEN!

2-jaarlijks kosteloos bevolkingsonderzoek naar borstkanker: de cijfers voor Opglabbeek – periode 2007-2008

(vervolg op pag.4)

Doelpopulatie

De doelgroep voor vroegtijdige opsporing van borstkanker bestaatuit alle vrouwen die in de loop van het jaar 50 jaar worden tot enmet alle vrouwen die in de loop van het jaar 69 jaar worden.

Aantal gescreende vrouwen in de betrokken periode

Er zijn 2 mogelijkheden om deel te nemen:✔ men gaat met een voorschrift van de huisarts of de gynaecoloognaar een mammografische eenheid (= een erkende dienst voormammografie)✔ men wacht op de tweejaarlijkse uitnodigingsbrief met een voor-gestelde afspraakdatum en -plaats.

- doelgroep Opglabbeek: 1.157 vrouwen- aantal gescreenden in de periode 1 januari 2007 – 31 december2008: 605 vrouwen.

De gratis 0800-afsprakenlijn

Vrouwen die niet ingaan op de uitnodiging kunnen de reden daar-voor melden via het gratis telefoonnummer dat op de uitnodi-gingsbrief vermeld staat.Voor Opglabbeek hebben 77 vrouwen naar deze 0800-lijn gebeld:● 76 vrouwen deelden mee dat ze reeds een mammografie had-den ondergaan in de loop van de voorbije 2 jaar, maar niet binnendit kwaliteitsgecontroleerde screeningsprogramma;● 1 vrouw deelde mee dat ze in behandeling is voor borstkanker.Participatiegraad

Voor Opglabbeek hebben 605 vrouwen deelgenomen aan dezeactie. De participatiegraad bedraagt 52,45 %. Dat is een stijgingten opzichte van de vorige ronde, waar de participatie in 2006-2007 51,59 % was.

Besluiten van de mammografie

De besluiten van de mammogra-fie worden voorgesteld in onder-staande tabel:

resultaat aantal

1 geen afwijking 5462 goedaardige afwijking 533 waarschijnlijk goedaardig 34 waarschijnlijk kwaadaardig 15 kwaadaardig 2

totaal 605

Resultaat 1 en 2 maken 99,01 % uit van de screening en vergengeen verder onderzoek.In de provincie Limburg worden 775 vrouwen, dit is gemiddeld1,32 % van de deelneemsters, uitgenodigd voor één of meerderebijkomende onderzoeken.Gemiddeld wordt er bij 5 op 1.000 deelneemsters aan het bevol-kingsonderzoek borstkanker ontdekt.

Samenvatting en situering ten opzichte van andere gemeentenparticipatiegraad van de gemeente Opglabbeek ten opzichte van de andere gemeentenvan Limburg vergelijking cijfers 2006-2007 en 2007-2008

Evolutie participatiegraad Opglabbeek

mammograaf

Page 6: Blik Opglabbeek, januari 2010

4 I januari 2010 I BLIK

dossierTijd voor actie!

Een borstfoto laten nemen is voor veel vrouwen nog altijd nietevident. Daarom adviseert de lokale stuurgroep volksgezondheidhet gemeentebestuur om een aantal acties te ondernemen omborstkankeropsporing en het Vlaams bevolkingsonderzoek naarborstkanker te promoten bij de vrouwen uit de doelgroep. Bedoeling is dat samen met de vrouwenverenigingen de volgen-de boodschappen worden uitgedragen:

● het thema borstkanker verder uit de taboesfeer halen;

● de voordelen en kwaliteiten van het Vlaams bevolkingsonder-zoek naar borstkanker meer bekend maken;

● vrouwen verduidelijken waarom ze moeten meedoen en hoe!

Tentoonstelling‘laat naar je borsten kijken’ -van 15 februari tot 5 maart 2010 in GC Troempeelke

In de tentoonstelling staat het vroegtijdig opsporen van borstkankercentraal. De rode draad doorheen de tentoonstelling zijn getuige-nissen, niet alleen van vrouwen die met borstkanker werdengeconfronteerd, maar ook van hun mannen en van een medewerk-ster van een mammografische eenheid.Via een mammografie maakt de tentoonstelling de anatomie van deborst zichtbaar en de veranderingen die ze ondergaat gedurendehet leven van een vrouw. Verder is er interactieve informatie overborstaandoeningen en het ontstaan van borstkanker. De tentoon-stelling leert ook dat een mammografie of borstfoto veel meergarantie geeft om borstkanker vroegtijdig op te sporen dan eendiagnostische screening. Bezoekers vernemen waar vrouwen vooreen voorschrift, het onderzoek of met hun vragen terechtkunnen.Aan het einde van het bezoek wordt de vrouwelijke bezoekergeconfronteerd met de vraag ‘Wat houdt u tegen om deel te nemenaan het onderzoek?’.Het antwoord op deze vraag en de hulpmiddelen om de drempel-vrees weg te werken, zitten verscholen achter schuifluikjes. Alsafsluiter wordt een filmpje getoond waarin een vrouw een mammo-grafie laat maken. Een voorbeeld dat zeker navolging verdient!De tentoonstelling is vrij te bezoeken tijdens de openingsuren vanGC Troempeelke.Individuele bezoekers kunnen aansluiten bij de begeleide rondlei-dingen op:● dinsdag 16 februari om 19.00 uur● vrijdag 19 februari om 14.00 uurOpgelet: vooraf aanmelden via 089 81 01 04.

Groepsbezoeken met gids (minimum 10 en maximum 15 perso-nen) kunnen enkel na telefonische reservatie bij de gemeentelijkegezondheidsambtenaar, mevrouw Roos Gabriels op – 089 81 01 04.

Page 7: Blik Opglabbeek, januari 2010

Ladies@activiteiten: het programma

Lingerie-stylingU goed in uw vel voelen, daar gaat het om! U kunt kennis-maken met lingerie van sensueel tot praktisch, onzichtbaaren figuurcorrigerend (ook geschikt voor borstprotheses)! Ukrijgt een antwoord op al uw vragen omtrent de juistemaat, de beste pasvorm, waar voelt u zich goed bij,…door lingerie-styliste, mevrouw Ann Spanoghe.

Opglabbeek: donderdag 18 februari 2010 om 19.30 uur in GC Troempeelke gratis, maar vooraf inschrijven is verplicht

As: woensdag 24 februari 2010 om 20.00 uur in lokaal achter de kerk van Niel-bij-Asgratis, maar vooraf inschrijven is verplicht

Cinemas ‘Zadelpijn en ander damesleed’

Deze film is gebaseerd op de debuutroman van Liza van Sambeek,die een bestseller werd.

Zeven feministische vrouwen van rond de vijftiggaan voor het vijfde jaar een week met elkaar fiet-sen in de Loire-streek. De meeste dames kennenelkaar al 25 jaar, vanuit hun studententijd inNijmegen. Links politiek feministisch activismeheeft plaatsgemaakt voor carrière maken, midlife-crises, echtscheidingen, overspel, ziektes (kanker)of de dood. Zeer herkenbaar voor vrouwen vanrond de vijftig.dinsdag 23 februari 2010 om 20.00 uur in GC De Drieschaar te As

inkom: 3 euro; vrouwen, 65+ en 18-: 2,5 euro (vvk te verkrijgen)

Theater ‘Wintertulpen’ met Marleen Merckx

Steph Goossens bewerkte het ontroerende boek “Chemo” vanChristine Lafaille tot een boeiende en positieve monoloog die ver-tolkt wordt door Marleen Merckx, bekend als Simonneke uit Thuis.Wintertulpen neemt u mee in de gevoelswereld van een vrouw dieverneemt dat ze borstkanker heeft. Op een heel gewone en somszelfs grappige manier vertelt ze over het mentale en fysieke procesdat men doorloopt wanneer men deze ziekte heeft. Deze prachtige monoloog zal niemand onberoerd laten, educatiefvoor velen die deze ziekte nog niet van dichtbij hebben meege-maakt, herkenbaar voor velen onder ons…

vrijdag 5 maart 2010 om 20.00 uur in zaal Vona te Opglabbeekinkom: 2,50 euro (vvk te verkrijgen)

BLIK I januari 2010 I 5

LAAT NAAR JE BORSTEN KIJKEN!

OP

GE

LE

T!

Opgelet!Wanneer u zelf een veranderingopmerkt aan een borst, is het aan-geraden uw arts te raadplegen.De meeste veranderingen zijnonschuldig en hebben een goed-aardige oorzaak. Sommige veran-deringen kunnen echter veroor-zaakt worden door kanker. Uw artszal bepalen of verder onderzoeknodig is.Veranderingen die kunnen optre-den zijn:

✔ een knobbeltje in de borst of eenongewone zwelling

✔ intrekkingen of plooien in de huid

✔ een rode, vlekkerige huid

✔ een tepel die pas sinds kort naarbinnen trekt

✔ verandering van de tepel, zoalsroodheid, schilfers of een plekjewat op eczeem lijkt

✔ bloed of vocht uit de tepel

Theater ‘Wintertulpen’ vrijdag 5 maart 2010

inschrijven en vvk: GC Troempeelke, Kapelstraat 10 - 089 81 09 10 info: gemeentelijke gezondheidsambtenaar, mevrouw Roos Gabriels -089 81 01 04

Page 8: Blik Opglabbeek, januari 2010

6 I januari 2010 I BLIK

ERFGOED

DialectavondLuuster ins wie schuun dialect kan klinken

Davidsfonds Opglabbeek, GCTroempeelke en de Heemkundige Kring“Glatbeke” nodigen u uit voor eengezellige avond vol liedjes en verhalen inhet dialect. Met Maud Wilms en HansEmmen staan twee winnaars van de“Priès veur ’t Limburgse Leed” op hetpodium. Ze laten u genieten van prachti-ge nummers in het dialect. Een mysteri-euze gast(e) laat u horen, zien en voe-len hoe dialect kan ontroeren.U kunt zelf stemmen voor de mooisteuitdrukking in het Opglabbeekse dialect.Geen spreekwoorden, gezegden ofweerspreuken, maar algemeen gekendeuitdrukkingen zoals héé hèèt water in ‘ekaller (iemand wiens broekspijpen te kortzijn), ich bin dik (ik heb genoeg gegeten).U kunt uw favoriete dialectuitdrukkinginvullen op het strookje achteraan dezeBlik en aan ons bezorgen.zaterdag 30 januari om 20.00 uur /zaal Vona / € 5

GC Troempeelke presenteert:

op stapppppppppppppppppppppppppp

UITSTAP

De barbier van SevillaZomeropera in Alden Biesen

Het succes van de opera “Il Barbiere di Siviglia” van GioacchinoRossini duurt vandaag nog steeds voort. Hij schreef zijnberoemdste opera in slechts 13 dagen – in zijn kamerjas, wanttijd om zich aan te kleden had hij niet. Het werd een komischeopera van de bovenste plank, doorspekt met Rossini’s gevoelvoor muzikale humor.De mooie Rosina woont bij haar voogd Dokter Bartelo, die methaar wil trouwen. Maar ook de graaf Almaviva is smoorverliefdop haar. Almaviva bedenkt samen met Figaro, de barbier vanSevilla, een plan om haar voor zich te winnen. Maar zelfs als datlukt, moet ze nog aan het waakzame oog van de achterdochti-ge en jaloerse Bartelo kunnen ontsnappen.Het kasteel van Alden Biesen wordt voor de gelegenheid omge-toverd in een kleurrijk Spaans plein, waar een uitgelezen cast vanzowel grote internationale solisten en musici als aanstormendtalent van eigen bodem het grappige verhaal tot leven zal bren-gen.vrijdag 4 juni / vertrek 19.00 uur aan bushalte Dorpsplein /€ 35 (incl. bus)Inschrijven vóór 4 mei - het aantal plaatsen is beperkt.In samenwerking met CC Bree en GC Meeuwen-Gruitrode

ERFGOED Maud Willems: Luuster ins wie schuun dialect kan klinken

Page 9: Blik Opglabbeek, januari 2010

BLIK I januari 2010 I 7

Geneeskunde Op Natuurlijke WijzeThema’s uit het traditionele genezen

Dokter Patrick Quanten laat u via verschillen-de thema’s kennismaken met natuurgenees-kunde. Volgens hem moet men eerst hetproces van ziekte begrijpen voor men metde behandeling ervan begint. In deze voor-drachten toont hij hoe ieder van ons datinzicht op eenvoudige manier kan verwer-ven en wordt het al snel duidelijk welke rich-ting behandelingen zouden moeten uitgaan.Hij leert u om anders te denken.Kinderziekten - Wat is de rol van eenvoudi-ge kinderziekten die van korte duur zijn? Enhoe reageert u daar best op?Ademhaling - Wat is de feitelijke rol van deademhaling in het leven? Hoe kan de adem-haling gebruikt worden om een evenwichtte behouden of te verwerven in onzegezondheid? Met praktische oefeningen.Drie Fasen van het Leven - Waarom enhoe beweegt een mensenleven doorheen defasen van groei, van bloei en maturiteit, envan aftakeling. En wat betekent gezondheidbinnen dat gegeven?Meditatie - Wie door verschillende medita-tieve technieken de geest kan leren kennen,beschikt over een krachtig middel omgezondheid onder alle omstandigheden tehelpen handhaven. Het eerste uur is eenintroductie voor nieuwkomers, het tweedeuur een uitdieping voor mensen met eenbeetje ervaring met meditatie.op maandag 25 januari, 22 februari, 22maart en 3 mei van 19.30 tot 21.30 uurPrijs: € 4 / avond - € 15 voor de hele reeks

KlankmeditatieTijd om dichter bij uzelf te komen

Mediteren is een positief middel om tot rustte komen en uw geest leeg te maken.Muziek wordt al eeuwen in alle culturengebruikt om mensen te genezen. Tijdensdeze avondsessie worden meditatie en klankverenigd. Maak kennis met het werken rondde energieën van de Chakra’s en de zachteklanken van Tibetaanse en kristallen klank-schalen, oceandrum, monochord, regen-pijp, … in een ontspannend, meditatiefhelend klankbad. op maandag 15 februari en 12 april van20.00 tot 22.00 uurPrijs: € 10 per avondMeebrengen: matje, kussen, deken

Kunst uit het verledenLeren begrijpen en genieten van oude kunst

Aan de hand van enkele meesterwerkenstarten we onze tocht in de middeleeuwenen eindigen we in de negentiende eeuw.Onderweg maken we kennis met verschil-lende stromingen uit de Westerse kunstge-schiedenis en zetten we de eerste stapjesnaar het interpreteren van de kunstuitingenvan die tijd. Om te genieten van oude kunstis het essentieel om te leren kijken en ver-schillen en gelijkenissen leren begrijpen.Geen voorkennis nodig.op donderdag 25 februari en 4, 11 en18 maart van 19.30 tot 22.00 uurPrijs: € 32 - € 16 (klein budget) - € 4 (omnio)In samenwerking met Vormingplus Limburg

CURSUSSEN

Digitale fotografieFoto’s bewaren, tonen en bewerken

In deze cursus leert u creatief zijn metdigitale kiekjes. Hoe foto’s bewarenop computer, op schijf of met Picasa?U leert allerlei bewerkingen, zoals bij-snijden, rode ogen wegwerken enkleur en belichting aanpassen. U leertook een fotoalbum samenstellen, col-lages maken en hoe u een diashowop uw tv kunt tonen. Voor iedereen die een digitaal foto-toestel gebruikt en al iets kent van

Windows, internet ene-mail.op woensdag 3, 10,17 en 24 februari van19.00 tot 22.00 uur

Prijs (inclusief cursus-tekst en oefen-cd’s): € 36 - € 20 (klein bud-get) - € 8 (omnio)In samenwerking metVormingplus Limburgen Digiplus

CURSUS Klankmeditatie

CURSUS Geneeskunde op natuurlijke wijze

CURSUS Kunst uit het verleden

Page 10: Blik Opglabbeek, januari 2010

ATELIERSLessen starten vanaf 6 februari

● KleuteratelierVoor 5-jarige kleuters (laatste kleuterklas)op zaterdag: 10.30 tot 12.00 uurPrijs: € 22 (10 lessen)

● Boetseren – nog enkele plaatsenGroep 2: maandag 19.00 tot 22.00 uur Groep 3: donderdag 19.00 tot 22.00 uurPrijs: € 65 (15 lessen)

Inschrijven voor cursussen en ateliersaan het onthaal in GC Troempeelke,Kapelstraat 10. * Vooraf inschrijven is verplicht. Er is een mini-mum en een maximum aantal deelnemers pergroep.

* U bent pas definitief ingeschreven wanneerhet cursusgeld betaald is. Bij annulatie tot 14dagen voor de start van de cursus wordt het vol-ledige cursusgeld terugbetaald, daarna slechts50%. Vanaf de start van de cursus blijft u hethele cursusbedrag verschuldigd, behalve in uit-zonderlijke gevallen van overmacht (schriftelijkbewijs vereist).

* Als u met opleidingscheques wenst te beta-len: gelieve ze tijdig te bestellen, zodat u ze bijof kort na uw inschrijving in uw bezit heeft.

* Alle cursussen en ateliers vinden plaats in GCTroempeelke.

8 I januari 2010 I BLIK

op stappppppppppppppppppp

Noord-ZuidwerkingSubsidies in 2009Het gemeentebestuur voorziet jaarlijks € 1.500 voor subsidies aan projecten vanOpglabbekenaren in het Zuiden. Op advies van de cultuurraad werd dit budget in 2009besteed aan de volgende projecten.

Catherine Kosten deed haar stage als laatstejaarsstudent vroedkunde bij de organisa-tie ‘Vivir et Amor’ in Guatemala, die daar in het dorpje Pojom een ‘casa materna’ heeftopgericht voor de in primitieve omstandigheden levende bevolking van Maya-indianen.Zij kocht voor € 300 aan medisch materiaal voor gebruik in dit moederhuis annexgezondheidscentrum.

Pater Jef Willems ontving € 600 voor een lokaal project ter verbetering van de behui-zing in de wijk Mafalala in Maputo, Mozambique. Hiermee werd het huisje van TerezaManhiça, weduwe met 2 inwonende dochters en 2 kleinkinderen, aangepakt. Zij woneneindelijk droog door de verhoogde en herstelde muren, de opgehoogde, betonnenvloer en het herstelde dak.

Pater Jan Knoops ontving ook € 600 voor de ondersteuning van de bouw van eenjeugdcentrum in de parochie Burhiba, in Bukavu, Kongo. Met een bibliotheek, een lees-zaal en lokalen voor vorming, vergaderingen en activiteiten krijgt de schoolgaandejeugd extra kansen op een goede opleiding.

ATELIERS: Boetseren

WORDT VERWACHT: Antiek of kitch

CURSUS: Kunst uit het verleden

WORDT VERWACHT!

Klussen voor klunzen

Word een handige Harry ofHenriette!op dinsdag 9, 16, 23 en 30 maart en20 en 27 april van 19.30 tot 22.30uurPrijs: € 72 - € 36 (klein budget) - € 6(omnio)

Ligt er antiek, kunst of kitsch op uw zolder?

Wie weet wat u vindt bij het oprui-men…op dinsdag 20 april van 19.30 tot22.30 uurPrijs: € 8 - € 6 (klein budget) - € 1(omnio)

Over de hersenen

En hoe ze ons laten denken, dromenen voelenop maandag 26 april van 19.30 tot22.00 uur

Prijs: € 8 - € 4 (klein budget) - € 1(omnio)

Make-up

Praktische tips en techniekenop donderdag 29 april van 19.30tot 21.30 uurPrijs: € 12

Page 11: Blik Opglabbeek, januari 2010

BLIK I januari 2010 I 9

☞☞

Uit de gemeenteraad van 21 december 2009

De gemeenteraad keurde de beleids-nota, het budget voor 2010 en

het meerjarig financieel beleids-plan 2010-2015 goed.

In het budget voor 2010 wordt voor degewone dienst voor € 8.609.789 aanuitgaven voorzien. De ontvangstenbedragen € 8.329.849. Door het positie-ve saldo van de vorige dienstjaren sluit debegroting de gewone dienst af met eenoverschot van € 2.626.110,69.

In de buitengewone dienst wordt€ 11.503.861 aan uitgaven voorzien. Deontvangsten bedragen € 9.471.500,waarvan € 6.800.000 afkomstig is vanleningen. De goede begrotingsresultatenvan de vorige jaren zorgen voor een posi-tief saldo van € 62.319,88.Het financieel meerjarenplan dat looptvan 2010 tot en met 2015 sluit af meteen positief resultaat op de gewonedienst van € 3.445.797,02. Voor de bui-tengewone dienst is er een saldo van€ 2.393.068,88 in 2015.

Het gemeentebestuur heeft het retri-butiereglement van de sporthalaangevuld. Voortaan kan zaal 3, inclusiefspinningfietsen, gehuurd worden voor50 euro per uur. Het grote succes van de spinninglessenzette de gemeenteraad ertoe aan omvoor 16.000 euro spinningfietsen aan tekopen. Momenteel worden de fietsengehuurd.

Vanaf 1 januari 2010 verandert op vraagvan afvalmaatschappij Limburg.net hetreglement voor de verwerkingvan afval. De afvalmaatschappij wil zotot een meer uniforme dienstverlening inLimburg komen.

Tarieven restafvalDe prijs per kilo opgehaald restafvalneemt voor alle containers met drie euro-

● het uitwerken van gemeentelijkebeleidsvisies over wonen en een overkoe-pelende intergemeentelijke visie;

● het opzetten van lokaal woonoverleg(en een intergemeentelijk woonoverleg);

● het verstrekken van informatie overwonen aan burgers;

● het nemen van sensibiliseringsacties ophet vlak van wonen (duurzaam wonen,levenslang wonen, enzovoort);

● het nemen van initiatieven over grond-en pandenbeleid met het oog op betaal-baar wonen.

Inwoners kunnen ’s maandags tussen 15.00 en 19.00 uur terecht aan het woonlo-ket in het gemeentehuis voor uitleg over premies, belastingsvermindering, fiscale voor-delen rond wonen en uitleg over woonkwaliteit. De dienst is telefonisch bereikbaar op 089 81 01 36.

cent toe, tot 18 eurocent per kilogram.De prijs voor het aanbieden van de con-tainer stijgt voor kleine containers (120en 240 liter) van 0,62 euro naar 0,70euro. Voor de grote containers (1100liter) stijgt de vaste prijs van 2,48 tot3,21 euro.

Grof vuilDe manier waarop grof vuil wordt opge-haald verandert. Grof vuil wordt nietmeer op een zelfgekozen datum opge-haald, maar elke tweede dinsdag van demaand. De ophaling moet nog wel wor-den aangevraagd. Dat kan via de grof-vuilkaart die u kunt afhalen in hetgemeentehuis of via de websitewww.limburg.net. De afvalmaatschappij

in vogelvlucht

stelt voor om 20 euro per afhaling aan terekenen.De prijzen van PMD-zakken en GFT-ophaling blijven onge-wijzigd. PMD-zak-ken kosten 2,50euro per rol van20 stuks. Hetophalen van GFT-afval kost 10eurocent per kilo-gram.Door deze wijzi-gingen werd ookhet politieregle-ment over hetbeheer vanafvalstoffenaangepast.

beslist te lezen

Foto

: St

ad G

enk

Genk, As, Opglabbeek en Zutendaal gaan samenwerken rond lokaal woonbeleidGenk, As, Opglabbeek en Zutendaal gaan samenwerken rond lokaal woonbeleid

Op 5 januari startten Genk, As, Opglabbeek en Zutendaal een samenwerking-verband om samen aan gemeentelijk en intergemeentelijk woonbeleid tewerken. De gemeentes zullen kennis en expertise uitwisselen en werken aaneen gezamenlijke woonvisie voor een regio van bijna 90.000 inwoners. De vier gemeenten werken al op verschillende vlakken samen. Dat sterkt het vertrouwendat het ook deze keer een succes zal worden. Het samenwerkingsverband WoonbeleidGAOZ krijgt voor minstens drie jaar subsidies van de Vlaamse regering en de provincieLimburg. De interlokale vereniging zal de volgende taken uitvoeren:

Page 12: Blik Opglabbeek, januari 2010

10 I januari 2010 I BLIK

leefmilieu

BEZOEK DE KRINGWINKEL

De Kringwinkel Maasland, Boorsemstraat 2 - 3630 Maasmechelenmaandag: 14.00 – 17.30 uurdinsdag – zaterdag: 10.00 – 17.30 uur

De Kringwinkel Maasland Maaseik, Maaseikerlaan 67a - 3680 Neeroeterenmaandag: 14.00 – 17.30 uurdinsdag – zaterdag: 10.00 – 17.30 uur

De Kringwinkel Maasland Bree, Opitterpoort 1 - 3960 Bree (opening voorzien in 2010)

De Kringwinkel InzamelpuntOpglabbeek, Kapelstraat 3 - 3660 Opglabbeek (vanaf januari 2010)dinsdag, woensdag en vrijdag: 14.00 – 17.30 uur

VOOR GRATIS OPHAALDIENST – tel. 089 77 92 92.

De Kringwinkel: goed voor mens en milieu!

De Kringwinkel Maasland is een organisatie die steunt op drie belangrijke pijlers.

● De afvalberg verminderen door herbruikbare goederen een nieuwe bestemming te geven. ● Originele, goedkope en degelijke spullen verkopen in klantvriendelijke winkels die voor ieder-een toegankelijk zijn. Momenteel zijn er twee winkels, eentje in Maasmechelen (IndustrieterreinOude Bunders) en eentje in Neeroeteren. Begin 2010 gaat er nog een winkel open in het cen-trum van Bree.● Tewerkstelling bieden aan mensen die op de arbeidsmarkt weinig of geen kansen krijgen.Langdurig werklozen, laaggeschoolden en mensen met een handicap krijgen in De kringwinkeleen volwaardige job.

Het werkgebied van Kringwinkel Maaslandbestaat uit 10 gemeenten: Maasmechelen,Lanaken, Dilsen-Stokkem, As, Opglabbeek,Maaseik, Kinrooi, Bree, Meeuwen-Gruitrodeen Bocholt. Herbruikbare goederen worden bij u thuisgratis opgehaald. Een telefoontje naar hetcentrale nummer 089 77 92 92 volstaat omeen afspraak te makenmet de ophaalploeg.Ook de herbruikbarespullen van volledigeinboedels worden opgehaald na afspraak enprospectie.U kunt als klant uw herbruikbare spullen ookzelf binnenbrengen in één van de winkelpun-ten. Na aanmelding aan de kassa helpen demedewerkers u graag verder. Helemaal nieuw in de werking is de oprich-ting van inzamelpunten. Binnenkort wordtook in onze gemeente een inzamelpuntgeopend. Dat is centraal gelegen in deKapelstraat 3. U kunt daar spullen inleverenop dinsdag-, woensdag- en vrijdagnamid-dag tussen 14.00 en 17.30 uur.

Welke goederen worden ingezameld? Wij onderscheiden als belangrijkste product-groepen meubels, huisraad, kleding, speel-goed, fietsen, muziek, electro (ook kapottetoestellen) en boeken. Ook overschotten vanbouwmaterialen en seizoensartikelen zijn wel-kom. Het belangrijkste criterium van deze goe-deren is dat iemand anders ze nog moet kun-nen (her)gebruiken. Ze mogen dus niet versle-ten of ernstig beschadigd zijn. Electro vormt

hierin een uitzondering: ook toestellen die stukzijn, kunt u inleveren.Een belangrijk aspect van het kringwinkelaan-bod bestaat uit een grondige kwaliteitscon-trole van de verkochte goederen. Alle goede-ren worden gesorteerd per productgroep engrondig schoongemaakt. Verder worden in eenherstelatelier alle herbruikbare goederen gron-

dig nagekeken door eenervaren ploeg van werk-nemers. Dit gaat van eenstekkercontrole van kleine

elektrische apparaten tot het opknappen vanmeubels met een klein defect.

Het aanbod in de kringwinkels is nooit hetzelf-de. Vindt u vandaag niet wat u zoekt, dan is dekans groot dat u de volgende keer wel iets naaruw gading vindt. Regelmatig binnenspringen isdus de boodschap.

De Kringwinkel is voor iedereen! Zowel jonge als oudere mensen, mensen vanandere nationaliteit en van iedere inkomens-klasse behoren tot onze klanten. Mensen diehet minder breed hebben, kunnen genietenvan een extra korting op de prijzen. Hiervoordient men enkel het originele attest van hetOCMW te tonen aan de kassa. Dit attest kuntu verkrijgen bij de maatschappelijk assistentvan de sociale dienst.Het kringloopteam bestaat momenteel uit 65mensen, die dagelijks ervoor zorgen dat dedeur naar een beter milieu geopend blijft.

Meer info op: www.kringwinkel.com.

Herbruikbare goederen worden bij u thuis GRATIS opgehaald

Page 13: Blik Opglabbeek, januari 2010

Afval verbranden = verboden!

Heel wat inwoners verbranden nog steeds zelf hun afval, bijvoorbeeld in een

allesbrander, een ton of op een hoopje in de tuin. Dat is streng verboden!

De stoffen die vrijkomen zijn erg schadelijk, zowel voor het milieu als voor de

gezondheid. Bovendien zadelt u uw buren op met ernstige geur- en rookhin-

der.

Wat mag – wat mag niet in de ‘allesbrander’?Allesbrander is eigenlijk een slechte naam, want u mag in zo’n kachel alleenbrandstoffen stoken die geschikt zijn voor hout- en kolenkachels. Enkel het stoken van onbehandeld hout (natuurlijk stukhout, schors, borstel-hout, zaagresten - geen zaagmeel,…) of kolen is toegelaten.Afval mag u hier dus niet in stoken.Dit wil zeggen: geen behandeld hout, papier en karton, huisvuil, snoeihout,plastic afval,…Hardnekkige stokers kunnen bij overtredingen boetes krijgen die oplopen tot € 2.500. Wie dus geen smak geld in rook wil zien opgaan, stopt het afval in de vuilnis-container of brengt het naar het containerpark.

AlternatievenVoor het verbranden van afval en/of groenafval zijn er zeker milieuvriendelijkealternatieven:✔ zelf composteren: dit is nog altijd dé manier bij uitstek om organisch afval teverwerken;✔ een hakselaar: wie hierover beschikt, zal niet lang twijfelen om zijn snoei-hout te versnipperen tot mulchmateriaal;✔ de selectieve huis-aan-huis inzameling van verschillende afvalstromen;✔ het gemeentelijke recyclingpark waar u terecht kunt met heel wat fracties;✔ voor tal van afvalstoffen geldt de aanvaardingsplicht: u mag een oud exem-plaar achterlaten bij de verkoper, ook als u geen nieuw koopt. Dit geldt voorvoertuigen, autobanden, elektrische apparaten, lampen,...✔ goederen die nog bruikbaar zijn, kan u gratis door een kring(loop)winkellaten ophalen;✔ vermijd afval door bewust te consumeren: koop enkel wat u echt nodigheeft en kies voor herbruikbare ofduurzame verpakkingen.

Gratis energiekalender 2010 boordevol tips en gekke illustraties

Het Vlaams Energieagentschap (VEA) geeft naar

goede gewoonte een gratis energiekalender uit.

Het thema van de kalender is ‘de 12 energiebe-

sparende werken van Hercul’.

Elke maand worstelt Hercul met een andere vormvan energieverspilling. Hij heeft veel goedebedoelingen, maar hij slaat telkens de bal mis.Met de juiste tips lukt het hem uiteindelijk tochom zijn woning echt energiezuinig te maken. De maandelijkse energiebesparingstips en deinformatie over premies zullen ook u helpen omhet hele jaar door op een haalbare manier ener-gie te besparen. Zo spaart u zowel uw portemon-nee als het milieu. In 2010 zal het Vlaams Energieagentschap hetEnergierenovatieprogramma 2020 weer voloponder de aandacht brengen. De Vlaamse over-heid streeft ernaar dat tegen 2020 in elke woningdakisolatie is aangebracht, een verwarmingsketelmet een hoog rendement is geïnstalleerd, enenkel glas is vervangen door hoogrendementsbe-glazing. Wist u dat u een aanzienlijke premie kuntkrijgen als u in die energiebesparende werkeninvesteert?

Meer infoVoor meer informatie over alle premies voor ener-giebesparing, kunt u surfen naar www.energie-sparen.be (klik op de bol ‘subsidies’) of bellennaar het gratis nummer 1700. U kunt een exem-plaar van de gratis energiekalender afhalen in debibliotheek of aan het onthaal in het gemeente-huis, zolang de voorraad strekt. U kunt de ener-giekalender ook bestellen op www.energiespa-ren.be of via het gratis nummer 1 700.

(bron: “Vlaams Energieagentschap, www.energiesparen.be”)

BLIK I januari 2010 I 11

WAT TE DOEN MET JE AFVAL?

● zelf compsteren● hakselaar gebruiken● huis-aan-huisinzameling● gemeentelijk recyclingpark● oude exemplaren terug inleveren● kringloopwinkel● vermijd afval

Page 14: Blik Opglabbeek, januari 2010
Page 15: Blik Opglabbeek, januari 2010

Page 16: Blik Opglabbeek, januari 2010

Volgens mij is de mooiste dialectuitdrukking:

Geef beknopt de betekenisvan de uitdrukking:

Naam, adres, telefoonnummer:

Invullen in drukletters a.u.b.Afgeven, mailen of opsturen vóór 25 januari 2010

Verkiezingmooiste Opglabbeekse dialectuitdrukking!

Page 17: Blik Opglabbeek, januari 2010

Hoe kunt u meedoenen winnen?

Vul uw keuze en gegevens inop dit deelnemingsformulier.

Steek uw deelnemingsformulier in een briefomslag met daarop “DAVIDSFONDS – DIALECTUITDRUKKING”

Bezorg deze omslag vóór 25 januari 2010in GC Troempeelke, Kapelstraat 10

of deponeer hem in de brievenbus bij:

René Knoops, Molenweg 8

Herman Engelen, Huisveldstraat 6

Moors-Bijnens, Zagerijstraat 4.

U kan de omslag ook opsturen, maar vergeethem in dat geval niet te frankeren!

OF

Stuur uw keuze via mail naar: [email protected].

1

2

3

Verkiezingmooiste Opglabbeekse dialectuitdrukking!

Page 18: Blik Opglabbeek, januari 2010

fotoreportage

januari 2010 I BLIK

Het gemeentebestuur kocht een nieuwe borstelwa-gen aan bij de firma C.O.V. in Erpe-Mere. Het prijs-kaartje bedroeg 163.827,95 euro, maar werd voor50 procent gesubsidieerd door OVAM. De oudemachine was aan vervanging toe. Het nieuwe toestelheeft een speciale borstel voor het vegen van fietspa-den, een grotere actieradius, een installatie voor hetwegzuigen van bladeren en biedt meer comfort aande bestuurder.

gemeenteberichten

GEBOORTEN

Van harte feliciteren wij de ouders met de geboorte van hun kindje:

Matis Geebelen 03.11.2009

Elien Scheepers 17.11.2009

Leander Eerdekens 24.11.2009

Noor Mandervelt 27.11.2009

Lieze Korstjens 01.12.2009

Nick Goyens 01.12.2009

Zoë Daniels 01.12.2009

Velten Vlaeminck 03.12.2009

Christian Romeo 07.12.2009

Leandro Ieracitano 09.12.2009

Dylano De Rossi 09.12.2009

Pieter-Jan Van Lierde 10.12.2009

PROFICIAT AAN DE GOUDEN JUBILARISSENOVERLIJDENS

Onze gemeenschap rouwt om het overlijden van:

Eugeen Bleukx 26.11.2009

Jaak Breuls 03.12.2009

Thérèse Vandeurzen04.12.2009

Suzanna Buyle 06.12.2009

Helena Paulissen 14.12.2009

Anton Kidric 15.12.2009

Freddy Coninx 17.12.2009

Lucien en Godelieve Meus - Van Hout (12-12-1959)

HUWELIJKEN

Van harte feliciteren wij de jonggehuw-den:

Rob DelbroekInge Everts 05.12.2009

Benny KeldersJuliet Izekor 18.12.2009

Fabio GinefraAnna Toskas 19.12.2009

Davy ClaessensNathalie Santi 19.12.2009

Paulo Fernandes Correia LopesMaria Andrade 24.12.2009

5 Opglabbeekse dialectwoordenl i e v e n s d r o a d (1) m a a l p l a k (2) p e p e l (3)

p u u p z a a t (4) r i e ë r e n (5)

(1) wasdraad - (2) zakdoek - (3) vlinder - (4) dronken - (5) bibberen

PROFICIAT AAN DE GOUDEN JUBILARISSEN

Page 19: Blik Opglabbeek, januari 2010

dinsdag 16 februari: Knutsel & Knabbel / Bowling

leeftijd: geboortejaar 2006 – 2de leerjaaractiviteit: knutselen en kokkerellen in de smoothie barplaats: Troempeelke, Kapelstraat 10uur: 14.00 - 17.00 uurmaximum: 40 personenprijs: € 5

leeftijd: 3de leerjaar – 3de middelbaaractiviteit: discobowlen bij Bowling 300plaats: parking Bowling 300, Weg naar

Zwartberg 107uur: 14.00 - 17.00 uurmaximum: 60 personenprijs: € 7 (2 spelletjes en 1 frisdrank inbegrepen)

10/PAS/1 0 Pas/sticker € 2 Naam en voornaam:

10/KR/1 0 Knutsel & Knabbel € 5 Adres:

10/KR/2 0 Bowling € 7 Postcode en gemeente:

10/KR/3 0 Ridders op zoek naar band € 7 Telefoon/GSM:

10/KR/4 0 Skiën of 0 Snowboarden € 15 Geboortedatum:

Kleuterklas/Leerjaar/Middelbaar:

INSCHRIJVINGSWIJZE:

dinsdag 2 februari 18.30 uur - vrijdag 5 februari 17.00 uur:inschrijven én betalenJe kan ook strookjes van andere kinderen afgeven en afrekenen.

OPENINGSUREN GC TROEMPEELKE:

✔ maandag – vrijdag: 9.00 – 12.00 uur en 13.00 – 17.00 uur✔ maandag – donderdag: 18.30 uur – einde activiteiten

KROKUSVAKANTIEPROGRAMMA – grabbelpas, swap, sport

Vraag bij de inschrijvingen naar het fiscale attest van uw kind voor de belastingsaangifte van dit jaar !!!Inschrijven én betalen van 2 tot en met 5 februari in het TroempeelkeDinsdag 2 februari starten de inschrijvingen vanaf 18.30 uur

Aankoop van een Grabbelpas/Swapsticker is verplicht voor deelname en kost € 2(verzekering + kortingengids inbegrepen, geldig tot en met kerstvakantie 2010)

fiësta

INV

ULLEN

VO

ORA

LEER JE DIT A

FGEEFT BIJ H

ET SECRETA

RIAA

T!

donderdag 18 februari: Ridders opzoek naar muziekband / Skiën in Peer

leeftijd: geboortejaar 2006 – 2de leerjaar activiteit: we gaan op zoektocht naar de instrumenten

die ridder Martijn en Koen nodig hebben voor hun optocht naar het kasteel, samen vormen we een zotte band die muziek mag spelen in het muziekinstrumentenmuseum van Peer

plaats: bus op parking Kapelstraat (kerkplein)uur: 14.00 - 17.00 uurmaximum: 25 personenprijs: € 7

leeftijd: 3de leerjaar – 3de middelbaaractiviteit: skiën of snowboarden bij Snowvalley in Peerplaats: bus op parking Kapelstraat (kerkplein)uur: 14.00 - 17.00 uurmaximum: 40 personenprijs: € 15meebrengen: handschoenen, warme kleren en

eventueel een beetje zakgeld

Page 20: Blik Opglabbeek, januari 2010

UUiittnneeeemm

bbllaadd ´́tt PPrriikkbboorrdd

‘t prikb

ord

Act

ivit

eite

n a

ang

eko

nd

igd

do

or

vere

nig

ing

en z

ijn v

oo

r ie

der

een

to

egan

kelij

k!

KA

LEN

DERTJE

BLI

KVA

NG

ER

MED

ISCH

E W

ACH

TD

IEN

STEN

(*)

mee

r in

form

atie

ove

r d

eze

acti

vite

iten

lees

t u

in d

e ru

bri

eken

‘op

sta

p’,

‘fië

sta’

, ‘sp

ort

’, ‘b

ibcl

ip’ e

n ‘d

oss

ier’

!

Wij

wen

sen

u

alti

jd z

on

en

win

d m

ee

voo

r 20

10!

Wij

wen

sen

u

alti

jd z

on

en

win

d m

ee

voo

r 20

10!

De

dokt

er v

an w

acht

is b

erei

kbaa

r via

het

cen

traa

l opr

oepn

umm

er: 0

903

99 7

67.

De

opro

eper

wor

dt v

ia e

en t

elef

onis

t re

chts

tree

ks d

oorv

erbo

nden

naa

r de

dokt

er v

an d

iens

t om

een

afs

praa

k te

mak

en o

f om

een

hui

sbez

oek

aan

tevr

agen

.Va

naf

1 ja

nuar

i 201

0 zi

jn e

r w

ijzig

inge

n in

de

wac

htdi

enst

van

apo

thek

ers.

De

apo

thek

erva

n w

acht

kun

t u

bere

iken

via

het

cen

traa

l opr

oepn

umm

er09

03 9

9 91

0. D

e ap

othe

ek v

an w

acht

is t

ot 2

3.00

uur

geo

pend

. D

aarn

a is

er e

en w

isse

l en

kunt

u d

e ap

othe

ek v

an w

acht

enk

el b

erei

ken

op h

et v

oor-

geno

emd

num

mer

voo

r he

t m

aken

van

een

afs

praa

k. D

e ap

othe

ek v

anw

acht

is

dan

niet

mee

r ge

open

d. I

n he

t w

eeke

nd w

ordt

er

som

s be

roep

geda

an o

p na

bijg

eleg

en a

poth

eker

s ui

t G

enk

of M

eeuw

en-G

ruitr

ode.

Op

1 ja

nuar

i 201

0 ve

rand

erde

ook

het

cen

traa

l num

mer

van

de

wac

htdi

en-

sten

van

de

tan

dar

tsen

. H

et n

ieu

we

nu

mm

er09

0 33

99

69is

in

heel

Vla

ande

ren

geld

ig.

In w

eeke

nds

en o

p fe

estd

agen

wor

dt u

tus

sen

9.00

en

18.0

0 uu

r do

orge

scha

keld

naa

r de

tan

dart

s va

n w

acht

. D

e ko

stpr

ijs is

1,5

0eu

ro p

er m

inuu

t, m

aar

na e

en m

inuu

t w

acht

en w

ordt

u g

ratis

ter

ugge

beld

.Vo

or d

e os

teop

aat

van

dien

st:

zie

ww

w.u

po

.be.

Cen

traa

l w

acht

dien

stnu

mm

er v

oor

dier

enar

tsen

: 08

9 61

37

01 (

vana

f 2

janu

ari 2

010

voor

wee

kend

s en

fee

stda

gen)

.

Jan

uar

i 2010

ma

1810

.00

uur

calc

imat

ics

(= o

efen

inge

n op

muz

iek)

in r

usth

uis

het

Kim

penh

of –

org

. sp

ortd

iens

t –

info

089

81

09 1

2

19.0

0 uu

r “s

chri

jf-z

e-vr

ij”-a

von

din

de

Past

orij

– or

g. A

mne

sty

Inte

rnat

iona

l – in

fo 0

89 8

5 51

51

21.0

0 uu

r w

ekel

ijks

spin

nin

gin

de

spor

thal

– in

fo 0

89 8

1 01

69

(*)

di 1

919

.30

uur

ges

pre

ksav

on

din

GC

Tro

empe

elke

– o

rg.

Gez

insb

ond

– in

fo 0

89 8

5 75

71

wo

20

21.0

0 uu

r w

ekel

ijks

spin

nin

gin

de

spor

thal

– in

fo 0

89 8

1 01

69

(*)

vr 2

221

.00

uur

wek

elijk

s sp

inn

ing

in d

e sp

orth

al –

info

089

81

01 6

9 (*

)

zo 2

49.

00 u

urw

ekel

ijks

spin

nin

g in

de

spor

thal

– in

fo 0

89 8

1 01

69

(*)

10.0

0 uu

r to

tal b

od

y w

ork

ou

tin

de

spor

thal

– in

fo 0

89 8

1 01

69

(*)

11.0

0 uu

r ap

erit

iefc

on

cert

door

kop

erkw

inte

t in

GC

Tro

empe

elke

– o

rg.

Aca

dem

ie G

enk

muz

iek.

woo

rd.d

ans

filia

al O

pgla

bbee

k

spag

het

tid

agin

zaa

l Von

a –

org.

vol

leyb

alcl

ub V

TO –

info

089

85

31 1

5

ma

2519

.30

uur

gen

eesk

un

de

op

nat

uu

rlijk

e w

ijze:

kin

der

ziek

ten

door

dok

ter

Patr

ick

Qua

nten

in

GC

Tro

empe

elke

– in

fo 0

89 8

1 09

10

(*)

di 2

614

.00

uur

crea

-nam

idd

agin

GC

Tro

empe

elke

– o

rg.

Ziek

enzo

rg –

info

089

85

44 5

7

wo

27

nog

tot

3 fe

br.

ten

too

nst

ellin

g S

OS

Smo

or

in G

C T

roem

peel

ke

do

28

ged

ich

ten

dag

in d

e bi

b (*

)

za 3

020

.00

uur

dia

lect

avo

nd

in z

aal V

ona

– or

g. G

C i.

s.m

. D

avid

sfon

ds e

n H

eem

krin

g G

latb

eke

– in

fo 0

89 8

1 09

10

(*)

zo 3

114

.30

uur

kin

der

zeg

en –

lich

tmis

in S

int-

Lam

bert

uske

rk –

aan

slui

tend

kof

fie m

et le

kker

s vo

or

oude

rs e

n gr

ooto

uder

s in

GC

Tro

empe

elke

– o

rg.

KA

V-ce

ntru

m –

info

089

85

70 7

9

Febru

ari

2010

Page 21: Blik Opglabbeek, januari 2010

Pap

iero

ph

alin

gPa

pier

zet

u m

aand

elijk

s aa

n de

deu

r, st

evig

ver

pakt

, zo

dat

het

niet

weg

-w

aait.

D

e vo

lgen

de o

phaa

ldag

is:

maa

ndag

8 f

ebru

ari 2

010.

Gro

f vu

il en

met

alen

Wat

mag

mee

? A

fval

stof

fen

van

bepa

alde

om

vang

of

gew

icht

die

nie

t he

r-br

uikb

aar

zijn

(he

t ge

wic

ht v

an é

én a

fzon

derli

jk v

oorw

erp

of e

en s

amen

-ge

bond

en b

unde

l mag

nie

t gr

oter

zijn

dan

70

kg,

max

. 2

m la

ng e

n 1

mbr

eed

en h

et t

otaa

l vol

ume

is b

eper

kt t

ot 2

m3

per

aanb

iedi

ng).

De

opha

-lin

g m

oet

voor

af a

ange

vraa

gd w

orde

n. G

ebru

ik h

ierv

oor

een

mel

ding

s-ka

art

(te

beko

men

in h

et g

emee

nteh

uis)

.D

e vo

lgen

de o

phaa

ldag

is:

dins

dag

9 fe

brua

ri 20

10.

PMD

Plas

tic f

less

en e

n fla

cons

, m

etaa

lver

pakk

inge

n en

dra

nkka

rton

s de

pone

ert

u in

de

blau

we

plas

ticza

k.

De

volg

ende

oph

aald

agen

zijn

: di

nsda

g 19

jan

uari

en d

insd

ag 2

feb

ruar

i20

10.

Gro

ente

-, F

ruit

-, e

n T

uin

afva

lD

e gr

oene

con

tain

er o

f ci

tybi

n pl

aats

t u

op d

insd

ag 1

9 ja

nuar

i 20

10 e

ndi

nsda

g 2

febr

uari

2010

aan

de

weg

.

Res

tfra

ctie

Het

nie

t re

cycl

eerb

are

afva

l sto

pt u

in d

e gr

ijze

gezi

nsco

ntai

ner

en p

laat

stu

op d

insd

ag 2

6 ja

nuar

i en

dins

dag

9 fe

brua

ri 20

10aa

n de

weg

.

Met

hee

l wat

goe

dere

n (b

v. w

asm

achi

-ne

s, t

v-to

este

llen,

spe

elgo

ed,

oude

meu

bele

n...)

kun

t u

ook

tere

cht

in D

e K

ringw

inke

lM

aasl

and,

Oud

e Bu

nder

s,Bo

orse

mst

raat

2 t

e 36

30M

aasm

eche

len

– te

l. 08

9 77

92

92 –

fa

x. 0

89 7

7 92

94.

Na

tele

foni

sche

afs

praa

kw

orde

n de

goe

dere

noo

k bi

j uw

thu

is a

fge-

haal

d.M

eer

info

: w

ww

.krin

gwin

kel.c

om

HU

ISV

UIL

OPH

ALI

NG

di 2

18.3

0 uu

r st

art

insc

hrijv

inge

n gr

abbe

lpas

, sw

ap e

n sp

ort

in G

C T

roem

peel

ke –

info

089

81

09 1

4 (*

)

wo

319

.00

uur

star

t re

eks

dig

ital

e fo

tog

rafi

ein

GC

Tro

empe

elke

– in

fo 0

89 8

1 09

10

(*)

zo 7

15.0

0 uu

r co

nce

rtw

inte

rsp

roo

kjes

in z

aal V

ona

– or

g. k

inde

rkoo

r D

e To

vern

oten

i.s.

m.

j.v.

Paes

sche

n –

info

089

85

20 7

6

di 9

14.0

0 uu

r cr

ea-n

amid

dag

in G

C T

roem

peel

ke –

org

. Zi

eken

zorg

– in

fo 0

89 8

5 44

57

wo

10

14.0

0 uu

r fi

lmn

amid

dag

in z

aal V

ona

– or

g. C

refi

– in

fo 0

495

89 3

4 66

zo 1

414

.11

uur

carn

aval

ssto

etdo

or d

e st

rate

n va

n he

t ce

ntru

m e

n ca

rnav

alsb

alin

ten

t aa

n de

K

ruis

stra

at –

org

. ca

rnav

alsv

eren

igin

g D

e O

ssek

loss

ers

– in

fo 0

495

32 5

9 42

ma

1510

.00

uur

sto

elae

rob

ic &

AB

Vin

rus

thui

s he

t K

impe

nhof

– o

rg.

spor

tdie

nst

– in

fo 0

89 8

1 09

12

19.0

0 uu

r “s

chri

jf-z

e-vr

ij”-a

von

din

de

Past

orij

– or

g. A

mne

sty

Inte

rnat

iona

l – in

fo 0

89 8

5 51

51

20.0

0 uu

r g

emee

nte

raad

szit

tin

gin

het

Par

ochi

ehui

s

20.0

0 uu

r kl

ankm

edit

atie

in G

C T

roem

peel

ke –

info

089

81

09 1

0 (*

)

nog

tot 5

maa

rt t

ento

onst

ellin

g ‘la

at n

aar

je b

orst

en k

ijken

’in

GC

Tro

empe

elke

– in

fo 0

89 8

1 01

04

(*)

di 1

614

.00

uur

on

tsp

ann

ing

vo

or

gro

oto

ud

ers

en k

lein

kin

der

enin

zaa

l Von

a –

org.

Gez

insb

ond

– in

fo 0

89 8

5 75

71

14.0

0 uu

r g

rab

bel

pas

: kn

uts

el &

kn

abb

el in

GC

Tro

empe

elke

– in

fo 0

89 8

1 09

14

(*)

14.0

0 uu

r g

rab

bel

pas

en

sw

ap: b

ow

ling

in B

owlin

g 30

0 –

info

089

81

09 1

4 (*

)

do

18

14.0

0 uu

r g

rab

bel

pas

: rid

der

s o

p z

oek

naa

r m

uzi

ekb

and

in m

uzie

kins

trum

ente

nmus

eum

te

Peer

– in

fo 0

89 8

1 09

14

(*)

14.0

0 uu

r gr

abbe

lpas

en

swap

: ski

ën o

f sn

owbo

arde

nin

Sno

wva

lley

te P

eer

– in

fo 0

89 8

1 09

14

(*)

19.3

0 uu

rlin

ger

ie-s

tylin

gin

GC

Tro

empe

elke

– in

fo 0

89 8

1 01

04

(*)

za 2

0 20

.00

uur

ton

eelv

oo

rste

llin

g ‘a

ls d

e ka

t va

n h

uis

is…

’in

zaal

Von

a –

org.

Ton

eelg

roep

Hor

izon

-

en z

o 2

1in

fo 0

89 8

1 11

52

zo 2

1ee

tfes

tijn

en

vei

ling

t.v

.v. K

om

op

teg

en K

anke

rin

zaa

l Low

eta

– m

eer

info

049

6 98

85

03 –

w

ww

.spi

nnin

gdrs

tege

nkan

ker.b

e

ma

2219

.30

uur

gen

eesk

un

de

op

nat

uu

rlijk

e w

ijze:

ad

emh

alin

gdo

or d

okte

r Pa

tric

k Q

uant

en in

G

C T

roem

peel

ke –

info

089

81

09 1

0 (*

)

di 2

314

.00

uur

crea

-nam

idd

agin

GC

Tro

empe

elke

– o

rg.

Ziek

enzo

rg –

info

089

85

44 5

7

20.0

0 uu

r ci

nem

as ‘z

adel

pijn

en

ande

r da

mes

leed

’in

GC

De

Drie

scha

ar in

As

– in

fo 0

89 8

1 01

04

(*)

wo

24

om 9

.00

en o

m 1

9.00

uur

sta

rt t

o r

un

in d

e sp

ortz

one

– in

fo 0

89 8

1 01

69

(*)

20.0

0 uu

rke

ep o

n r

un

nin

gin

de

spor

tzon

e –

info

089

81

01 6

9 (*

)

do

25

19.3

0 uu

r st

art

reek

s ku

nst

uit

het

ver

led

enin

GC

Tro

empe

elke

– in

fo 0

89 8

1 09

10

(*)

Page 22: Blik Opglabbeek, januari 2010

sport

Start 2 Run

Wat? In 10 weken 30 minuten kunnen joggenWie? Iedereen die meer wil bewegenWanneer? Elke woensdag om 9.00 of 19.00 uur (start op 24 februari)Waar? Sportzone OpglabbeekPrijs? € 20 (begeleiding, verzekering, voedingstips, trainingsprogramma en douchegelegenheid inbegrepen)Info en inschrijvingen: [email protected] – 089 81 01 69

[email protected] – 089 81 09 12

Een organisatie van de gemeentelijke sportdienst i.s.m. Bloso, provincie Limburg, ISB!

Keep On RunningWat? Vervolg op Start 2 Run, leer 10 kilometer lopenWie? Iedereen die ongeveer 5 kilometer kan lopenWanneer? Elke woensdag om 20.00 uur (start op 24 februari)Waar? Sportzone OpglabbeekPrijs? € 20 (begeleiding, verzekering, voedingstips, trainingsprogramma endouchegelegenheid inbegrepen)Info en inschrijvingen: [email protected] – 089 81 01 69

[email protected] – 089 81 09 12

Een organisatie van de gemeentelijke sportdienst i.s.m. Bloso, provincie Limburg, ISB

SpinningWat? Indoor fietsen op muziekWie? Iedereen die aan de conditiewil werkenWanneer? Maandag, woensdagen vrijdag van 21.00 tot 22.00uur, zondag van 9.00 tot 10.00uurWaar? Sporthal OpglabbeekPrijs? € 6 per sessie, € 50 voor 10sessies (begeleiding, verzekering,douchegelegenheid inbegrepen)Info en inschrijvingen:[email protected] –089 81 01 69

Een organisatie van de gemeente-lijke sportdienst i.s.m. ISB

Total Body Work-outWat? Training van alle spiergroe-penWie? Iedereen die sterkere enstrakkere spieren wilWanneer? Elke zondag van10.00 tot 12.00 uurWaar? Sporthal OpglabbeekPrijs? € 40 voor tien lessen of € 5per les (begeleiding, verzekering,douchegelegenheid inbegrepen)Info en inschrijvingen: [email protected] –089 81 01 69

Een organisatie van de gemeente-lijke sportdienst i.s.m. Bloso, provincie Limburg, ISB