Blik Opglabbeek | januari 2015

16
KOM UIT DE KAST ALS Nieuws van de provincie Limburg | Budgetten 2015 goedgekeurd | De bib was weer top in 2014 BLIK OPGLABBEEK Maandelijks gemeentelijk informatieblad (verschijnt niet in juli en augustus) afgiftekantoor 3660 Opglabbeek Jaargang 21 I nr. 1 I januari 2015

description

 

Transcript of Blik Opglabbeek | januari 2015

Page 1: Blik Opglabbeek | januari 2015

KOM UIT DE KAST ALS

Nieuws van de provincie Limburg | Budgetten 2015 goedgekeurd | De bib was weer top in 2014

BLIKOPGLABBEEK

Maandelijks gemeentelijk informatieblad(verschijnt niet in juli en augustus)afgiftekantoor 3660 OpglabbeekJaargang 21 I nr. 1 I januari 2015

Page 2: Blik Opglabbeek | januari 2015

Op vrijdag 19 december werden de huwelijksjubilarissen van het tweede semester van 2014 ontvangen. Van harte gefeliciteerd!

Voorwoord

Mevrouw, mijnheer Beste inwoner van Opglabbeek

Op maandag 29 december laatstleden keurde de gemeenteraad de jaarrekening van 2013, een budgetwijziging voor 2014, het budget voor 2015 en het meerjarenplan voor de periode 2014-2019 goed.Uit de cijfers mag blijken dat het nog steeds goed gaat met onze gemeente.Ondanks de opgelegde besparingen kunnen we opnieuw inves-teren en verder werken aan de modernisering en de uitbouw van Opglabbeek.Als drie Limburgse gemeenten hun belasting op de drijfkracht afschaffen, is dat wereldnieuws in de pers, maar iedereen vergeet dat vele andere gemeenten, waaronder de onze, die belasting op de drijfkracht al jaren geleden hebben afgeschaft, net als de huisvuilbelasting trouwens.Opglabbeek behoudt de 7,5 % personenbelasting en de 1330 opcentiemen op de onroerende voorheffing en zit daarmee nog altijd rond het Limburgs, Vlaams en nationaal gemiddelde.

Onze gemeente groeit langzaam, maar zeker.Vorig jaar telden wij 96 geboorten, 64 overlijdens, 417 immigra-ties en 442 emigraties.Dat is een lichte aangroei met 7 personen en dat brengt ons bevolkingsaantal op 10.214, namelijk 5.135 mannen en 5.079 vrouwen.

Naar aanleiding van mijn 20-jarig burgemeesterschap kreeg ik heel wat aangename gelukwensen.

Er werd zelfs een academische zitting (27 december) georgani-seerd en ook de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie voor de bevolking (4 januari) en voor de medewerkers (9 januari) stonden in het teken van dat jubileum.

Dank aan elkeen die heeft meegewerkt aan het welslagen hiervan.Dank aan iedereen voor zijn of haar aanwezigheid en voor de blijken van sympathie.Dank aan allen die een steentje hebben bijgedragen tot één van de voorgestelde sociale projecten met Opglabbeekse roots (Os-josma van Frans Vandueren voor weeskinderen in Haïti, Kebene van Jo Janssen voor straatkinderen in Kenia en Louise4kids van Jochen Ceyssens voor kinderen met kanker).

“Er zijn maar twee manieren om je leven te leven.De ene is alsof niets een wonder is.De andere alsof alles dat is.”(Albert Einstein)Ik wens u en uw gezin een fantastisch 2015 toe, vol vrede, vreugde en vriendschap.

Met vriendelijke groeten

Benny Spreeuwers uw burgemeester

2

Page 3: Blik Opglabbeek | januari 2015

Blik OpglabbeekjaNuari 2015

Nieuws van de provincie Limburg

Het provinciebestuur bewaart kleine en lokale verhalen over De Groote Oorlog voor de toekomst. Want ook Limburg kende zijn oorlogsleed.

pagina 4

Budgetten 2015 goedgekeurd

Eind december werden de budgetten van gemeente, OCMW en Autonoom Gemeentebedrijf voor dit jaar goedgekeurd.

pagina 8-9

De bib was weer top in 2014

Heel wat Opglabbekenaren vonden in 2014 de weg naar de bib. Maar welke materialen werden het meeste uitgeleend? Ontdek het in de top 2014 van de bib.

pagina 15

Vraag? Klacht? Iets melden?Gemeentebestuur OpglabbeekKapelstraat 1, 3660 OpglabbeekT 089 81 01 00 E [email protected] W www.opglabbeek.be

ColofonVerantwoordelijke uitgever: Benny Spreeuwers, Kapelstraat 1, 3660 Opglabbeek Vormgeving en redactie: dienst communicatie, gemeentebestuur Opglabbeek, Kapelstraat 1, 3660 Opglabbeek, T 089 81 01 05, E [email protected]: Drukkerij Paesen

3

Page 4: Blik Opglabbeek | januari 2015

nieuws van de provincie limburgwww.limburg.be www.facebook.com/limburgbe twitter.com/limburgbe

Kleine verhalen in een Groote OorlogEERSTE WERELDOORLOG – De Eerste Wereldoorlog vond 100 jaar geleden plaats en speelde zich vooral af in de loopgraven van de Westhoek. Maar ook Limburg kende zijn portie oorlogsleed. De jarenlange bezetting had grote invloed op het dagelijkse leven in onze gemeenten. De provincie bewaart deze vele kleine en lokale verhalen voor de toekomst.

Miljoenen doden en gewonden, ontelbare rouwende families: ‘14-‘18 mag nooit worden vergeten. 100 jaar na de Duitse invasie zijn er ook in Limburg heel wat herdenkingen. De pro-vincie bundelde deze – vaak lokale – initiatieven onder één noemer: “Limburg 1914-1918. Kleine verhalen in een Groote Oorlog”. En onder één logo: het margrietje.

Leren uit het verledenKennis van het verleden, verruimt de blik op de toekomst. In die optiek werkte de provin-cie samen met Stijn Meuris en Jan Swerts een educatieve voorstelling uit over WO I voor de derde graad van het secundair. Ook socio-cul-turele verenigingen kunnen de voorstelling boeken. Het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed (PCCE) stelde voor het basisonderwijs een interactief lespakket op maat samen. Het PCCE ontwikkelde ook roll-uptentoonstellingen die je gratis kunt ontlenen en publiceerde een bronnengids over WO I.

Multimediale tentoonstellingHét hoogtepunt is de multimediale tentoonstel-ling. Met een unieke tentoonstellingsfi lm waarin personages Mathilde, Baptist en Isidore over hun

leven tijdens de oorlog vertellen: in Limburg én aan het front. Het decor van de expo bestaat uit 44 betonnen Duitse Stahlhelmen – symbool voor de 44 bezette Limburgse gemeenten. Elke helm heeft een aparte QR-code die een lokaal verhaal vertelt, één voor elke gemeente.

Samen verhaal schrijvenIn het najaar stonden de helmen op C-mine. Daarna verhuisden ze naar Leopoldsburg en vanaf 23 januari verzamelen ze op het Kolonel Dusartplein in Hasselt, waar de expo tot 20 februari loopt. Daarna krijgt elke gemeente de kans om zijn helm creatief vorm te geven. De “gepersonaliseerde” helmen zijn vervolgens te zien op de volgende expo in Domein Bokrijk, van 8 mei tot 7 juni. Daarna verhuizen ze defi nitief naar een permanente plaats van herinnering.

Zelf een lokaal initiatief opzetten over WO I? Dan heb je misschien wel recht op een subsidie. De volgende oproep voor WO I-projecten is op 1 april 2015. Meer info? Neem contact op met het PCCE via 011 23 75 75. Voor de expo, de lokale verhalen, de educatieve projecten, de roll-ups, …: kijk op www.limburg1914-1918.be

© Je

f Gab

riël

s

Investeren in extra fi etscomfortKorte verplaatsingen: nog te vaak laten we de fi ets ervoor op stal. Daarom werkt de provincie continu aan een betere fi etsinfrastructuur en extra fi etsgemak. Zo wil ze in de toekomst extra fi etssnelwegen aanleggen. Dat zijn trajecten waar je enkel met je fi ets snel en toch veilig doortrapt. Handig ook voor de vele elektrische fi etsers. Voor het bovenlokaal functioneel fi etsroute-netwerk (BFF) werkt de provincie samen met de steden en gemeenten. Zij kunnen subsidies krijgen uit het Fietsfonds. Dat fonds investeert in de aanleg of verbetering van fi etspaden die deel uitmaken van het BFF-traject. Meer info? Dienst Mobiliteit – tel. 011 23 83 40 – [email protected]

Samen tegen eenzaamheidArmoede, beperkte mobiliteit, ziekte, geen of beperkte toegang tot moderne communicatie-middelen, … leiden er soms toe dat mensen binnenblijven en zich afzonderen van de buiten-

wereld. Om de vereenzaming tegen te gaan en dit sociaal isolement te doorbreken lanceerde RIMO Limburg in Genk het pilootproject DUO PLUS. DUO Plus werkt samen met wijkver-enigingen om buurtnetwerken uit te bouwen, brengt vraag en aanbod samen en leidt mensen naar het bestaande aanbod aan vrijetijdsbeste-ding en hulpverlening. De projectaanpak lijkt te werken en daarom wil de provincie dit project ook bekendmaken bij de Limburgse platte-landsgemeenten. Hier vallen sociaal isolement en vereenzaming namelijk minder snel op. De onzichtbare eenzaamheid kan zo samen over-wonnen worden. Meer info? Dienst Landbouw en Platteland, tel. 011 23 74 22 – [email protected]

© Je

an V

andi

jck

- w

ww

.inte

rnet

gaze

t.be

© H

ans

Put

- pr

ovin

cie

Lim

burg

limburg.be

Een initiatief van deprovincie Limburg

Universiteitslaan 1, 3500 Hasselt, BE

Page 5: Blik Opglabbeek | januari 2015

Allesoverkanker.be

Kom op tegen Kanker lanceerde de kankerinformatiesite www.allesoverkanker.be.

De site biedt laagdrempelige informatie over kanker, kankerzorg en -preventie. Kankerpatiënten en hun naasten lezen op de site ook waar ze terechtkunnen voor opvang en steun.

Naast zorgprojecten, wetenschappe-lijk onderzoek en beleidsbeïnvloeding gaat de opbrengst van Kom op tegen Kanker dus ook naar kankerpreventie en informatieverspreiding.

Coneo zet je terug op

weg na een ontslag

U verliest uw werk omdat uw bedrijf herstructureert of sluit. Dat kan heel wat vragen en zorgen oproepen over uw financiële situatie of uw toekomst. U kunt spanningen en emotionele moeilijkheden ervaren bij uzelf, in uw gezin of in uw relatie. Coneo (= Cen-trum voor Ondersteuning Na Econo-misch Ontslag) biedt u en uw familiele-den in alle vertrouwen gratis advies en ondersteuning.Coneo is elke werkdag bereikbaar van 9 tot 17 uur op het nummer 089 69 68 67 of [email protected]. Meer infor-matie vindt u op www.coneo.be.

Nieuw telefoonnummer

apotheker van wacht

Het telefoonnummer van de wacht-dienst van apotheken verandert. Het nieuwe nummer is 0903 99 000.Via de website www.apotheek.be kunt u de apotheek van wacht ook opzoe-ken.

Doe mee aan de grote opruimactie van zwerfvuil

Genoeg van al dat zwerfvuil langs de straten? Ook in 2015 trekken we weer onder het motto ‘een propere straat da’s een heldendaad’ samen de straat op om onze ge-meentelijke wegen te bevrijden van al dat zwervend vuil. Samen met uw klas, ver-eniging, het buurtcomité of een aantal vrienden of familieleden kan u een handje toesteken om uw buurt weer proper te maken. U werkt niet enkel aan een betere en aangenamere omgeving, u kunt er nog wat aan verdienen ook!

Dit is een warme oproep om deel te nemen aan de opruimactie op 20, 21 of 22 maart 2015. Inschrijven kan tot 28 februari bij uw gemeentebestuur via het e-mailadres [email protected]

Na uw inschrijving krijgt u een aantal straten toegewezen en het nodige materiaal: vuilzakken, handschoenen, …. U kunt ook in samenspraak met de gemeente beslis-sen welk gebied u opruimt. Limburg.net betaalt voor elke opgeruimde kilometer 15 euro uit.

Scholen en verenigingen krijgen nog een apart schrijven toegestuurd. Particuliere initiatieven (buurtcomité’s, vrienden, familie, …) kunnen rechtstreeks inschrijven bij het gemeentebestuur. Ook dit jaar zetten we de internationale actie ‘Let’s do it!World Clean Up’ in de aandacht. Volg de actie op www.limburg.net en de facebookpagina van Limburg.net.

Nieuwe toegankelijkheidsregeling Duinengordel

Het project Duinengordel is een gezamenlijk initiatief van de gemeentebesturen van Meeuwen-Gruitrode, Opglabbeek, Maaseik, het Agentschap voor Natuur en Bos en het Regionaal Landschap Kempen en Maasland. Samen ontwikkelden deze partners in 2013 een ambitieuze, eigendomoverschrijdende visie en een integrale aanpak voor 2000ha toegankelijk en beleefbaar bos- en natuurgebied in samenhang met het landbouwgebied eromheen.

De Duinengordel-partners stellen na een periode van intense voorbereiding de nieuwe toegankelijkheidsregeling voor het gebied voor. U vraagt zich misschien af:• Waar kan ik in de Duinengordel ruiteren of mennen?• Komt er een mountainbike-parcours ?• Mag ik op alle bospaden fietsen ?• Hoe zit het met de wandelmogelijkheden ?• Waar komen de hondenlosloopzones ?• Zijn er bepaalde stukjes natuur waar de aanwezigheid van specifieke fauna en

flora meer rust verdienen?• Kan ik straks kamperen in de Duinengordel ?

Openbaar onderzoek: kaarten met routes, wegen en speciale zonesAl deze informatie vindt u terug op de toegankelijkheidskaarten die in de pe-riode van 5 januari tot en met 4 februari 2015 ter inzage liggen bij de milieu-diensten van de gemeenten Meeuwen-Gruitrode, Opglabbeek, Maaseik en Bree. De kaarten zijn tijdens deze periode ook te raadplegen via de website www.duinengordel.be/openbaar-onderzoek.In deze periode heeft iedereen de kans om eventuele bemerkingen of vragen over de nieuwe toegankelijkheidsregeling schriftelijk te formuleren en in te dienen. Meer info? Neem dan contact op met de milieudienst: [email protected] of 089 81 01 35. 5

kortnieuws

Page 6: Blik Opglabbeek | januari 2015

Op zaterdag 21 maart en zondag 22 maart verandert Opglabbeek weer in een heuse tweedehandsmarkt:

garage­verkoopSchrijf voor 26 februari in via:

• http://garageverkoop. opglabbeek.be

[email protected]• 089 81 01 00

Voorwaarden• Verkoop enkel op privéterrein• Verkoop van drank en voe-

ding is verboden• Alleen voor inwoners van Op-

glabbeek• Zaterdag en/of zondag van

9-17 uur• Inschrijven voor 26 februari• Deelnemerspakketten moe-

ten worden afgehaald in het gemeentehuis

• Het gemeentebestuur is niet aansprakelijk voor mogelijke ongevallen

Bedrijven zoeken met

uw GPS?

De Provinciale Ontwikkellingsmaat-schappij Limburg biedt u de mogelijk-heid om de industrienummering van bedrijven in te laden in uw GPS-toestel. Veel bedrijven en wegwijzers gebrui-ken deze nummering al, maar ze was nog niet opgenomen in navigatiesys-temen.

Op de website www.pomlimburg.be/gps vindt u de bestanden en instruc-ties om deze gegevens toe te voegen aan uw navigatiesysteem.

Uit de gemeenteraad van 29 december

De aanvullende gemeentebelasting op de personenbelasting blijft 7,50% in 2015. De opcentiemen voor de onroe-rende voorheffing voor 2015 worden vastgesteld op 1330 opcentiemen. Deze tarieven zijn hetzelfde als in 2014.

Het gemeentebestuur en de vzw Sint-Barbara hebben een erfpachtovereen-komst afgesloten. De vzw krijgt een ge-deelte van het gemeentepark in erfpacht om het rusthuis uit te breiden. Binnen dit gebouw kan het gemeentebestuur een nieuwe kinderopvang en een Huis van het Kind realiseren.

Op de Weg naar As zal ter hoogte van de bushalte Lietenberg een zebrapad wor-den aangebracht.

Het gemeentebestuur treedt toe tot Infra-GIS. Dat is een geografisch informa-tiesysteem van Infrax. De jaarlijkse kost-prijs voor het gemeentebestuur bedraagt 13.223,10 euro.

Opglabbeek gaat voor de titel ‘hartvei-lige gemeente’. Het gemeentebestuur ondertekende een tweejarige overeen-komst met het Rode Kruis. Er volgen opleidingen ‘reanimeren en defibrilleren’ voor burgers en personeel en er worden nieuwe AED-toestellen aangekocht.

Mevrouw Anneleen Beckers heeft de eed afgelegd als vierde schepen. Ze nam op 1 januari 2015 de taken over van sche-pen Lieve Dierickx.

Gemeenteberichten

GEBOOrTENVan harte feliciteren wij de ouders met de geboorte van hun kindje:

Daan Bongaerts 05.12.2014Arnout Deflem 06.12.2014Merle Reumers 13.12.2014Levi Buschgens 17.12.2014Oumaima Azize 22.12.2014

aDOPTiEVan harte feliciteren wij de ouders met de adoptie van hun kindje:

Jean-Louis Martens 17.12.2011

HuWELijkENVan harte feliciteren wij de pasgehuwden: Johan Das & Kelly Smets 10.12.2014Björn Van Gorp & Dana Dingenen 12.12.2014 Ben Paesen & Joke Corthouts 19.12.2014

OVErLijDENsOnze gemeenschap rouwt om het overlijden van:

Tineke Casters 01.12.2014Mathieu Martens 01.12.2014Lieske Vandeurzen 03.12.2014Diane Jacobs 05.12.2014Anna Bergmans 05.12.2014Michel Schetz 14.12.2014Fin Willems 15.12.2014Theo Baeten 17.12.2014Michel Vandeurzen 30.12.2014Mathieu Knoops 31.12.2014

6

kortnieuws

Page 7: Blik Opglabbeek | januari 2015

DJ Sören liet al weten dat hij het evenement op 30 april in geen geval wil missen. De band Strains,

met leden van het voormalige Resurrection, moest met spijt in het hart afhaken omwille van

andere verplichtingen, maar juicht het initiatief om lokale helden in the picture te zetten toe.

Ken/ Ben jij een muzikaal talent?Op 30 april staat heel Vlaanderen in het teken van ‘lokale helden’, een project om lokaal muzikaal talent het nodige spotlicht te geven.

We twijfelen er niet aan: er schuilt veel mu-zikaal talent in onze gemeente. Maar vaak zit dit talent nog verstopt in een woonka-mer, een repetitieruimte of een klaslokaal. Het is dan ook hoog tijd dat deze helden uit de kast komen en zich tonen aan het publiek! Wij zorgen voor de kasten en zijn op zoek naar bands, dj’s, muzikanten en singer-songwriters die er uit tevoorschijn

willen komen. Iedereen krijgt een speel-plek op 30 april.

De duur van het hele avondprogramma, het aantal speelplekken en de precieze planning worden uiteraard uitgewerkt op basis van het aantal inschrijvingen.

Van rockbands tot geschoolde muzikantenIedereen die bezig is met muziek, dit wil tonen/ promoten én een link heeft met de gemeente Opglabbeek kan meedoen. Die link met het lokale kan heel voor de hand

liggend zijn (inwoner of een voormalig inwoner), maar kan ook breder geïnterpre-teerd worden, bijvoorbeeld een bandlid dat hier opgroeide of een muzikant die hier zijn eerste concert gaf.

Doen? Doen!Voel je je aangesproken? Ken je iemand op wiens lijf dit geschreven is? Neem dan contact op met de dienst vrije tijd (089 810 912 – [email protected]). Aanmel-den kan tot en met vrijdag 30 januari 2015.

7

KOM UIT DE KAST ALS

Page 8: Blik Opglabbeek | januari 2015

Budget 2015 goedgekeurdTijdens de zitting van 29 december

keurde de gemeenteraad het budget

voor 2015 goed. Voor dit jaar is er een

geraamd positief saldo van 4,2 miljoen

euro.

Exploitatiebudget In het exploitatiebudget is er een positief saldo van 11.180 euro voorzien. Dit is het resultaat van 9.855.720 euro aan uitgaven die gecompenseerd worden door 9.866.900 euro aan ontvangsten.

Hierbij is rekening gehouden met de meerkosten die de werking van de nieuwe brandweerzone Oost-Limburg met zich mee-brengt. De bijdrage die Opglabbeek dient te voorzien bedraagt 411.898 euro. Samen zullen de 14 betrokken gemeenten een dotatie van 11,9 miljoen euro aan de zone storten. De bijdragen die de gemeentes moeten betalen worden berekend aan de hand van de volgende verdeelsleutel: 50% op basis van belastbaar ka-dastraal inkomen en 50% op basis van inwoners.

Er wordt 794.700 euro overgemaakt aan de politiezone MidLim. Deze bijdrage is gelijk gebleven ten opzichte van 2014. Volgens de overeengekomen verdeelsleutel betaalt Opglabbeek 5% van de totale dotatie aan de politiezone.

In verschillende Limburgse gemeenten worden de afvalkosten rechtstreeks doorgerekend aan de inwoners via het systeem van directe inning door Limburg.net. In Opglabbeek niet. Het ge-meentebestuur wil de afvalkosten voor de inwoners draaglijk hou-den. Daarom past het gemeentebestuur dit jaar 430.900 euro bij, dat is omgerekend zo’n 113 euro per gezin.

De gemeente investeert daarnaast ook fors in informatica. Dit is enerzijds om de dienstverlening naar de burger toe te verhogen en anderzijds om de stabiliteit en de veiligheid van de informatie te verbeteren.

Er is momenteel geen rekening gehouden met de besparings-ronde die de Vlaamse Regering heeft uitgevoerd op kap van de steden en gemeenten, waarbij onder andere het Gesco-stelsel voor gesubsidieerde personeelsleden zal worden hervormd. Deze informatie was nog niet beschikbaar bij de opmaak van de bud-getten.

8

Blik op financiën

Page 9: Blik Opglabbeek | januari 2015

investeringsbudget Het investeringsbudget heeft een negatief saldo van 1.268.600 euro. Tegenover de 2.168.900,00 euro aan uitgaven staan er 900.300 euro aan ontvangsten.

Een belangrijk deel van dit budget, 950.000 euro, gaat naar de herinrichting van het industrieterrein, waar gefaseerd over meer-dere jaren een volledige vernieuwing van de Nijverheidslaan en bijhorende kruispunten zal gebeuren. Er worden ook nieuwe rio-lering en fietspaden aangelegd.

De inkomsten door de verkoop van het klooster en aanliggende panden in het centrum worden geraamd op 500.000 euro.

Overige uitgaven en ontvangstenHet budget van de overige uitgaven en ontvangsten wordt ge-raamd op -459.400,00 euro. Dit budget bevat voornamelijk de schuldaflossingen.

OCMWHet budget van het OCMW heeft een resultaat op kasbasis van 771.486 euro, inclusief het overschot van de voorgaande jaren. In het exploitatiebudget wordt een positief resultaat van 28.800 euro voorzien. Voor het investeringsbudget en het budget ‘andere’ worden negatieve resultaten van -8.250 en -30.950 euro verwacht.

De gemeentelijke bijdrage evolueert van 940.800 euro in 2015 naar 1.017.150 euro in 2019.

autonoom Gemeentebedrijf OpglabbeekHet autonoom gemeentebedrijf (AGB) voorziet in 2015 een posi-tief resultaat van 3.950 euro. In het exploitatiebudget wordt een positief saldo van 88.400 euro voorzien voor 2015. Dat is het resul-taat van 727.700 euro aan uitgaven die gecompenseerd worden door 816.100 euro aan ontvangsten. Een groot gedeelte van die ontvangsten bestaat uit een toelage van het gemeentebestuur: 438.450 euro aan werkingstoelage en 100.000 euro aan kapitaal-subsidie.

Het AGB investeert een bedrag van 84.450 euro, voornamelijk in-vesteringen in licht en geluid voor den Ichter. Binnen het inves-teringsbudget zijn er 0 euro aan ontvangsten. Dat resulteert in een negatief saldo van 84.450,00 euro. Er wordt op het einde van dienstjaar 2015 door de toevoeging van een geraamd positief ge-cumuleerd resultaat van boekjaar 2014 een resultaat op kasbasis van 11.790,00 euro verwacht.

0

617.100

01.280.350

132.750138.700

Algemene Financiering

Algemeen Bestuur

Burger & Welzijn

Infrastructuur

Omgeving

Vrije Tijd

Exploitatie-uitgaven per beleidsdomein

investeringen per beleidsdomein

1.804.500

4.562.820

272.450

662.000

776.550 1.777.400 Algemene Financiering

Algemeen Bestuur

Burger en Welzijn

Infrastructuur

Omgeving

Vrije Tijd

9

Blik op financiën

Page 10: Blik Opglabbeek | januari 2015

Sint-BarbaraOp 4 december was er de Sint-Barbaraviering in de Sint-Lambertuskerk en een kransneerlegging aan het stand-beeld van de mijnwerker. (foto: Roger Dreesen)

Albert I busDe Albert I bus bracht op 10 december een bezoek aan Opglabbeek. In deze bus is een tentoonsteling onderge-bracht over de rol van Albert I tijdens de Eerste Wereldoorlog (foto’s: Roger Dreesen)

20 jaar burgemeester Benny SpreeuwersOp 27 december (feest voor genodigden), 4 januari (nieuwjaarsre-ceptie voor inwoners) en 9 januari (nieuwjaarsreceptie voor perso-neel) werden beste wensen uitgewisseld en werd burgemeester Benny Spreeuwers gevierd voor zijn twintig jaar burgemeester. (foto’s: Sabine Put)

10

terugblik

Page 11: Blik Opglabbeek | januari 2015

11

terugblik

Page 12: Blik Opglabbeek | januari 2015

Een vrijwilligersvriendelijke sportclub?

Datum: maandag 26 januari 2015, 20:00 tot 23:00

Locatie: Sporthal Bree, Sportlaan 6, 3960 Bree

Kostprijs: 5 euro voor sportclubs buurtsportdiensten

Inschrijven via www.dynamoproject.be/bijscholingen

In samenwerking met Buurtsportdien-sten NO Limburg: Peer, Meeuwen-Gruitrode, Maaseik, Opglabbeek, Bree, Kinrooi en Bocholt.

Info: sportdienst, 089 81 01 69, [email protected]

Twee in één: poëzieweek en iedereen bibliothecaris

Van 29 januari tot 4 februari 2015 staat poëzie weer in de kijker met als thema ’Met zingen is de liefde begonnen’.

In die week zingen wij de lof van onze eigen Opglabbeekse dich-teres Yvonne Willems. Als bibliothecaris voor één dag vertelt ze over hoe haar passie voor poëzie ontstond. Ze deelt haar kennis over hoe u eraan begint om zelf gedichten te schrijven en te pu-bliceren. Wie weet begint daarmee ook bij u de liefde voor poëzie.

Wilt u er graag bij zijn? Het bibpersoneel en Yvonne ontvangen u graag op donderdag 29 januari 2015 om 18:30 uur. Graag een seintje voor 26 januari (089/81 09 17)

Uw kunst op de vijfde editie van de kunstmarkt?

De kunstmarkt op Paasmaandag is reeds aan haar vijfde editie toe en is ondertussen een gekend evenement binnen en buiten de gemeente. Naar traditie bieden vele standhouders zeer uitlopen-de kunstvormen aan: juwelen, keramiek, schilderijen, glaswerk, vilt, haakwerk, etc.

Bent u een creatieveling en wilt u op Paasmaandag 6 april tussen 11 en 18 uur uw werken tonen en verkopen op deze kunstmarkt? Wilt u nog meer informatie in verband met inschrijven, inschrij-vingsgeld, etc.? Neem dan contact op met Eveline Feijen, tel. 089/81.09.12 of mail: [email protected].

vrijwilligers gezocht‘The games makers’ werden ze in Londen genoemd, de vrijwilligers. Met

70.000 waren ze tijdens de Olympische Spelen, op één van dé hoogtepun-

ten van sportbeleving. Er waren veel meer kandidaten dan plaatsen om als

vrijwilliger mee te werken. Vrijwilligers maakten de Spelen mogelijk.

Velen zullen nu denken dat er toch wel een wezenlijk verschil is tussen de

Olympische Spelen en pakweg de gemiddelde sportclub in je gemeente. In-

derdaad, er zijn veel verschillen: qua budget, schaalgrootte, media aandacht,

Het feit dat iedereen graag bij de Spelen wil zijn, hoeft echter niet anders te

zijn dan in je sportclub. De organisatie van de Spelen heeft vrijwilligers niet

alleen taken en verantwoordelijkheden gegeven. Ze hebben hen vooral een

gezicht gegeven, een plaats, een waardering. En daarvoor hebben ze tonnen

engagement terug gekregen. Kortom, er is bewust gewerkt aan het werken

met vrijwilligers. Binnen deze sessie bekijken we een aantal succesfactoren

die je kan meenemen naar je sportclub.

12

UiT in Opglabbeek

Page 13: Blik Opglabbeek | januari 2015

Vr 23/01/15

• Blazersensemble Zuiderwind & sopraan Cynthia Knoch - nieuw-jaarsconcertom 20:15 in den Ichter (Kapelstraat 16) | € 12 in vvk, € 14 aan kassa | AGB Opgla-bbeek (089 81 09 10, [email protected])

DO 29/01/15

• Infomoment: een waardig levens-eindevan 13:30 tot 15:30 in dienstencentrum Troempeelke (Kapelstraat 10) | € 3 inkom (koffie en vlaai inbegrepen) | Diensten-centrum Troempeelke ([email protected], 089 81 01 42)

• Yvonne Willems: passie voor poëzievan 18:30 tot 19:30 uur in de bib (Kapel-straat 10) | gratis | Gemeente Opglab-beek | graag vooraf inschrijven (089 81 09 17, [email protected])

Vr 30/01/15

• Kaffeediner met Denis Nowéom 18:45 in het Theaterkaffee in den Ich-ter (Kapelstraat 16) | € 20, enkel in vvk, incl. pastabuffet | AGB Opglabbeek (089 81 09 10, [email protected])

Vr 31/01/15

• Toneelvoorstellingen: ‘n Dood-ge-woon avondjeom 20:00 in den Ichter (Kapelstraat 16) | volgende voorstellingen op 01/02, 06/02 en 07/02 | € 8 | Toneelgezelschap Horizon Opglabbeek (089 81 24 11)

Di 03/02/15

• Kienen13:30 - 16:00 in dienstencentrum Tro-empeelke (Kapelstraat 10) | €1,50 voor 1 kaart | Dienstencentrum Troempeelke (089 81 01 42)

Onze kinderen veilig onlineHet internet biedt heel wat mogelijkhe-den. Kinderen zitten op steeds jongere leeftijd voor het computerscherm om te gamen, te chatten, informatie op te zoeken voor een huistaak,… Maar het internet is niet altijd een veilige plaats. Ouders maken zich soms zorgen over het internetgedrag van hun kinderen en weten soms niet goed hoe hiermee om te gaan. In de pers verschijnen hierover alarmerende berichten.

Deze vormingsavond is een initiatief van de preventiewerkgroep (gemeente, OCMW en CAD) i.s.m. de Gezinsbond en de Opglabbeekse scholen. Bedoeling is ouders te informeren over de problemen die kinderen op het internet kunnen te-genkomen. Maar we willen vooral aanto-nen hoe u deze kan voorkomen. Mits wat ouderlijke begeleiding biedt het internet voor kinderen en voor jongeren een waaier aan mogelijkheden en kansen. In de toekomst zal de rol van het internet al-leen maar toenemen. Tijd dus om op een positieve manier te leren omgaan met dit wonderlijk medium.

Via een multimediapresentatie zien we hoe kinderen en jongeren (tussen 6 en 15 jaar) omgaan met internet. We leggen uit wat ze zo fantastisch vinden aan sur-fen, gamen, chatten, netwerken,… Op een eenvoudige manier komen een aan-tal technische aspecten aan bod. Maar

de nadruk ligt vooral op de opvoeding. Hoe kunnen ouders hun kinderen be-geleiden en ondersteunen in hun inter-netgebruik? U krijgt opvoedingstips per onderdeel, maar ook algemene tips.

We laten u zien hoe je een goed e-mail-adres kan aanmaken en een chat of pro-fiel (eigen pagina op internet) veilig kan instellen. Er zijn ook filmpjes over situa-ties thuis, bijvoorbeeld over het bezoek aan ongeschikte sites en over het door-geven van persoonlijke informatie. Tel-kens worden twee verschillende reacties van ouders getoond, de ene al wat genu-anceerder dan de andere. Er is voldoende gelegenheid om vragen te stellen.

Praktisch:woensdag 11 februari 2015 om 19.30 uur in den Ichtergratis toegangorg. preventiewerkgroep i.s.m. Gezins-bond en alle Opglabbeekse scholenmeer info:preventiewerkgroep: • Yves Janssen – yves.janssen@op-

glabbeek.be - 089 81 09 14• Kathleen Stinkens – kathleen.stin-

[email protected] – 089 81 01 41

• Roos Gabriels – [email protected] – 089 81 01 04

gezinsbond: Marie-José Croimans – [email protected]

ORGANISEER ZELF EEN GESLAAGD KINDERFEESTJE

Hoera, mijn kind is jarig. Feest! Wat nu?

Tijdens deze cursus (twee avonden) leer je een kinderfeestje in elkaar steken. Waar kan je inspiratie halen, wat zijn leuke thema’s, hoe laat ik een feestje vlot verlopen, …? Dat komt allemaal aan bod! Ook leer je en-kele basisprincipes van kindergrime.

Praktisch:WO 04/02 & 11/02/2015 – 19.30 tot 22u – den Ichter €23 (standaard) / € 15 (minimum), incl. materialen info & inschrijven: T 089/810 910 of E [email protected] 13

UiT in Opglabbeek

Page 14: Blik Opglabbeek | januari 2015

WO 04/02/15

• Voorleesmomentom 14:00 in de bib (Kapelstraat 10) | gra-tis | Gemeente Opglabbeek (089 81 09 17, [email protected])

Di 10/02/15

• Infonamiddag thuiszorgwinkel: een praktische kijk op hulpmiddelenom 13:30 in Dienstencentrum Troem-peelke (Kapelstraat 10) | Dienstencen-trum Troempeelke (089 81 01 42) m.m.v. CM

• Contemplatieve Dialoogom 19:30 in Weg naar Dorne 18 | Cirkel Opglabbeek ([email protected])

za 14/02/15

• UITVERKOCHT: Bart Herman - ver-jaardagsconcert: Bartje zoekt het geluk

zO 15/02/15

• Carnavalsstoetstoet vertrekt om 14:11, aansluitend car-navalsbal in tent aan de sporthal | CV De Bollekes (www.debollekes.be)

Di 17/02/15

• Creaom 13:30 in Dienstencentrum Troem-peelke (Kapelstraat 10) | €3, koffie inbe-grepen | Dienstencentrum Troempeelke (089 81 01 42)

WO 18/02/15

• Voorleesmomentom 14:00 in de bib (Kapelstraat 10) | gra-tis | Gemeente Opglabbeek (089 81 09 17, [email protected])

• VOLZET: Keramiek: kippen

Vr 27/02/15

• Infomoment waardig levenseindeom 14:00 in den Ichter | € 3 | Okra i.s.m Dienstencentrum, m.m.v. eerwaarde heer Giel Stinckens

za 28/02/15

• Instuif Werelddans Opglabbeekom 20:00 in den Ichter (Kapelstraat 16) | € 3 in vvk, € 4 aan kassa | Werelddans Opglabbeek ([email protected], www.werelddansopglabbeek.be)

zO 01/03/15

• Tweedehandsbeurs in baby- en kinderuitzetvan 14:00 tot 16:30 in zaal Loweta (Weg naar Opoeteren 174) | Gezinsbond Opglabbeek ([email protected])

WO 04/03/15

• Bewust omgaan met medicijnenom 13:30 in dienstencentrum Troempeelke (Kapelstraat 10) | €3 (incl. koffie, vooraf inschrijven bij dienstencentrum Troempeelke | OCMW Opglabbeek ([email protected])

• Voorleesmomentom 14:00 in de bib (Kapelstraat 10) | gra-tis | Gemeente Opglabbeek (089 81 09 17, [email protected])

• Je dromen (be)grijpenvan 19:00 tot 22:00 in den Ichter (Kapelstraat 16) | volgende sessies op 11/03 en 18/03 | € 27 (€ 15 minimumtarief ) | Vormingplus Limburg ([email protected], 011 56 01 00)

De taal van dromen kan je vergelijken met een vreemde taal. In het begin snap je er niets van maar wanneer je een aan-tal woorden leert kennen en iets meer weet over de zinsbouw, ontdek je lang-zamerhand de betekenis.In 3 lessen proberen we deze droomtaal te doorgronden, leren we de soorten dromen en verschillende symbolen ken-nen, …

DO 05/03/15

• Gespreksgroep voor mantelzorgersvan 13:30 tot 16:00 in dienstencentrum Troempeelke (Kapelstraat 10) | volgende sessies: 26/03, 23/04, 07/05, 28/05, 18/06 | € 10 | CM (inschrijven: [email protected], 011 280 280 of bij Marjon Quax: [email protected] of 089 81 01 42)

• Koken volgens de seizoenen: deel 2 - lente en zomerom 19:00 in den Ichter (Kapelstraat 16) | volgende les op 07/05 | € 25 (incl. ingrediënten en drank) | AGB Opglabbeek (089 81 09 10, [email protected])

Ma 09/03/15

• VOLZET: Eenvoudig een website bou-wen met Weebly

DO 12/03/15

• Ierse whiskeyom 19:30 in den Ichter (Kapelstraat 16) | € 30, incl. verschillende proeverijen en kaas | AGB Opglabbeek (089 81 09 10, [email protected])

Uw activiteit hier?Geef uw activiteit in op

www.uitdatabank.be. Uw

activiteit verschijnt dan in Blik

Opglabbeek, op de gemeentelijke

website en op verschillende

website en op verschillende andere

websites. Meer activiteiten

op www.uitinvlaanderen.be

14

UiT in Opglabbeek

Page 15: Blik Opglabbeek | januari 2015

De bib was weer top in 2014

Games1. Grand theft auto V2. Call of duty : Black Ops 3. Batman : Arkham Origins 4. Borderlands 3 5. Assassin’s creed IV : black flag De spellen voor Playstation 3 waren het po-pulairst, maar u kunt bij ons ook terecht voor games voor Wii en Xbox.

Muziek 1. Hit box : best of 20132. De afrekening van Studio Brussel. 553. Halcyon days van Ellie Goulding4. Life is music 2013. Volume 25. Mechanical bull van Kings of Leon

romans 1. Een nieuw begin van Nora Roberts2. Moeder gaat op stap van Sheila

O’Flanagan3. Het geheim van Montague van Santa

Montefiore4. De kinderen van Chronos van Pieter

Aspe5. Trouweloos van Karin Slaughter

DVD’s1. Game of thrones: seizoen 12. The next three days3. De rouille et d’os4. The descendants5. The notebook

Ook in 2014 vonden heel wat Opglabbekenaren de weg naar

de bib. Maar wat namen ze mee naar huis? We stelden voor

u een top vijf samen van een aantal van de meest gelezen,

bekeken, beluisterde en gespeelde bibmaterialen.

kiNDErEN

Wii1. Just dance 42. Monopoly streets3. Rayman origins

Playstation 31. Most wanted2. Lego: in de ban van de ring

Cd’s 1. Loko Le van K32. Studio 100 TV hits. 43. Feestknallers. 2 van Studio 1004. K3 15 jaar. 45. VtmKzoom hits 2013. Volume 1

Films1. Barbie en de drie musketiers2. Tinkerbell: de verloren schat3. Garfield 24. De hopeloze heks: De geheime

club5. Flushed away 15

UiT in Opglabbeek

Page 16: Blik Opglabbeek | januari 2015

Boerenontbijt en wandeling

Komt u ook genieten van een boerenontbijt en een wandeling onder leiding van een gids?

• Verhalenwandeling van 2u00• Duinenwandeling van 2u30• Vennenwandeling van 3u00

Zondag 8 februari 2015Bivakplaats Kimpenhof,

Laerstraat 3 OpglabbeekStart ontbijt: 8u00

Verzameltijd wandeling: 9u45Start wandeling: stipt 10u00

Inschrijven voor het ontbijt is verplicht, deelname aan de wandeling is toegankelijk voor iedereen en gratis

U kunt zich inschrijven tot en met 2 februari 2015 bij Drinkcenter Geerkens (Ophovenstraat 44, 3660 Opglabbeek), De Mulder ( Weg naar Opoeteren 40, 3660 Opglabbeek), Chris Krantje (Weg naar Zwartberg 9, 3660 Opglabbeek), Tievishoeve (Groenstraat 11, 3660 Opglabbeek) en Bestuursleden KVLV.