Blik Opglabbeek, mei 2010

20

Transcript of Blik Opglabbeek, mei 2010

Page 1: Blik Opglabbeek, mei 2010
Page 2: Blik Opglabbeek, mei 2010

1

4

6

7

9

10

11

Mevrouw, mijnheerBeste inwoner van Opglabbeek

Op zaterdag 17 april woonde ik de voorstelling “Angi & Jude” van onzeplaatselijke balletgroep Arabesque bij in de Limburghal in Genk.Ik kreeg daar verschillende keren de vraag voorgeschoteld: burgemeester,waarom hebben wij in Opglabbeek geen plaats waar zo’n voorstelling kanplaatsvinden?Op vrijdag 30 april was ik aanwezig bij “The Sound Revolution” van onzelokale dansvereniging D.a.N.s.A.p.A.r.T. in het cultureel centrum vanGruitrode.En opnieuw kreeg ik dezelfde vragen: waarom moeten onze kinderen naarGruitrode verhuizen om hun kunnen te laten zien? Waarom moeten meerdan 800 mensen uit Opglabbeek zich verplaatsen naar Gruitrode voor dezevoorstelling?

Het antwoord is duidelijk: wij hebben in Opglabbeek geen infrastructuur diegeschikt is voor dergelijke evenementen. Nu toch nog niet, maar in de nabijetoekomst wel.De bouwvergunning voor het geplande gemeenschapscentrum is binnen ende architecten zijn nu volle bak bezig om het aanbestedingsdossier klaar temaken en op zoek te gaan naar een aannemer voor de uitvoering van dewerken.Als alles goed verloopt, moeten de bouwwerken opgestart worden tegenhet einde van dit jaar en moet het nieuwe centrum in gebruik genomenkunnen worden in het voorjaar van 2012.

Op dat ogenblik zullen onze kinderen regelmatig een mooie schoolvoorstel-ling kunnen bijwonen op een geschikte locatie en zullen zij vormingsatelierskunnen volgen in aangepaste lokalen.Onze mannen- en vrouwenverenigingen zullen dan hun activiteiten en hunfeesten kunnen organiseren in ideale omstandigheden.

Onze jeugdverenigingen zullen af en toe eens een fuifkunnen inrichten in een veilige omgeving en dit terwijlde bewoners van het centrum zelf daar zo weinigmogelijk hinder van ondervinden.Onze senioren en bejaarden zullen hun traditionelefeesten kunnen beleven in optimale omstandigheden.Maar, we moeten dus nog twee jaar geduld hebben.

Met oprechte groeten

Benny Spreeuwersuw burgemeester

Maandelijks informatieblad van het gemeentebestuur

Verantwoordelijke uitgever : Benny Spreeuwers, Kapelstraat 1, 3660 Opglabbeek

Redactieadres : gemeentelijke infodienst, gemeentehuis Kapelstraat 1, 3660 Opglabbeektel. 089 81 01 04, fax. 089 81 01 65e-mail : [email protected]: http://www.opglabbeek.be

Lay-out : Studio Baar, Kuilenstraat 20, 3600 GenkDrukwerk : Drukkerij Paesen, Industrieweg-Noord 1199,3660 Opglabbeek

Col

ofon

voorwoordinhoudVoorwoordInhoudColofon

Dossier : De dienst werken: steeds tot uw dienst

VerkeerBeslist te lezenIn vogelvlucht

Centrumproject

Op stapPrikbordFotowedstrijd

Bibclip

Leefmilieu

Gezondheid

WelzijnFotoreportageGemeenteberichten

Middenkatern

Page 3: Blik Opglabbeek, mei 2010

De voorbijeweken kreeg ik

dikwijls te horendat onze hoofdwe-

gen en fietspaden snelsneeuwvrij waren. Onze

sneeuwruimers van diensthebben schitterend werk gele-

verd. In deze editie krijgt u een blikachter de schermen van de DienstWerken.

De lentekriebels zijn weer in hetland. Tuintjes komen tot leven en ’sochtends worden we verrast doorvogelconcertjes. Plantjes en bloe-men zorgen voor een aangenametuin en een levendige gemeente.Ook op en rond onze gemeentelij-ke pleinen, straten, sportvelden,parkings en ontmoetingsplaatsenstaat er weer heel wat te gebeu-ren. Onze wegenploeg, groen-ploeg en gebouwenploeg zijndagelijks op de baan omOpglabbeek te verzorgen. Eendegelijke en goed onderhoudengemeente komt iedereen tengoede.

De Dienst Werken staat onder-meer in voor correct gemaaidegrasvelden, propere fietspaden,het ledigen van vuilnisbakjes,rioolaansluitingen, het onderhoudvan onze begraafplaatsen engemeentelijke gebouwen,herstellingswerken, leveren vanhekafsluitingen en/of toiletwa-gen… Even belangrijk zijn onzemensen die instaan voor hetonderhoud van het gemeen-telijk wagenpark en machines, deopzichters van het containerparken de administratieve medewer-kers. Om deze goede dienstverle-ning te kunnen handhaven, krijgtde Dienst Werken een nieuwonder-komen. We houden u opde hoogte van de nieuwbouw-plannen.

Samen werken aan en genietenvan een aardig Opglabbeek!

Met hartelijke groeten

Beste lezer

BLIK I mei 2010 I 1

dossier

Net zoals elke burger onderhoud dient tedoen aan zijn huis en tuin, moet de dienstwerken van de gemeente dit op een grotervlak doen voor het patrimonium van onzegemeente. Uiteraard is het patrimonium vaneen gemeente net iets uitgebreider dan ditvan een gemiddeld huisgezin: de gemeenteheeft niet enkel een gebouw met daar rondeen tuin als eigendom, het gaat over meer-dere gebouwen met verschillende gebrui-kers en doeleinden en allerlei verschillendesoorten groenperken. Ook het onderhoudvan onze straten, fietspaden, pleinen,bossen…. wordt door de dienst werkenaangepakt.

Momenteel gebeurt het grootste gedeeltevan dit onderhoud “in eigen beheer”, dit wilzeggen dat de uitvoerende technische dienstof kortweg UTD deze werken zelf uitvoert.Hiervoor heeft de gemeente Opglabbeekongeveer 20 personen in dienst. Dit teamvan 20 mannen wordt naargelang de nood-zaak onderverdeeld in 3 ploegen waarvande naam al aangeeft over welk vakgebied dewerken gaan.

De dienst werken: s teeds tot uw d ienstDe dienst werken: s teeds tot uw d ienst

Jean Bomansschepen openbare werken

Page 4: Blik Opglabbeek, mei 2010

2 I mei 2010 I BLIK

dossier

De groenploeg zorgt voor het algemenegroenonderhoud van onze gemeente, namelijkde parken, de perken, de bomen die langs destraten staan, het uitdunnen en snoeien vanonze bossen, het maaien van grasperken,bermen en alle voetbalterreinen die onzegemeente rijk is. Ook het verwijderen van zwerf-vuil en het borstelen van onze wegen, fiets-paden en pleinen worden nauwkeurig opge-volgd door dit team, net als het leegmaken vanalle vuilnisbakken die over onze ganse gemeen-te verspreid staan. De aanleg en het onderhoudvan onze gemeentelijke begraafplaats is even-eens in handen van één van de leden van het

groenteam.Ondertussen is de lente al vlot in het land en ditbetekent natuurlijk een extra drukke periodevoor het groenteam. Al het niet-gewenstegroen, of beter gezegd onkruid, moet ondercontrole worden gehouden. In 2001 heeft hetVlaamse Parlement beslist dat voor het beheervan de openbare ruimte het gebruik van dechemische bestrijdingsmiddelen drastischverminderd moest worden. Dat was het zoge-naamde Zonder is Gezonder-plan. Er kongekozen worden voor een nulgebruik vanaf2004 of een stapsgewijze afbouw tot 2014. Degemeente Opglabbeek heeft toen gekozen voor

de stapsgewijze afbouw,dit betekent dat wij iederjaar minder en minderpesticiden mogen gebrui-ken en dus meer perkenmanueel dienen aan tepakken om de nultoleran-tie te halen. Vanaf 2014gebruiken wij dus geenbes t r i j d ingsmidde lenmeer. U zult wel begrijpendat het manueel aanpak-ken van onkruid zeerarbeidsintensief is. Wijhopen op uw begripwanneer er in bepaaldezones van onze gemeentetijdelijk meer onkruidstaat dan anders.

vanaf 2014 gebruikenwij geen bestrijdings-middelen meer.

vanaf 2014 gebruikenwij geen bestrijdings-middelen meer.

Page 5: Blik Opglabbeek, mei 2010

Naast het buitenonderhoud aan onze perken,bossen, wegen, pleinen, hebben ook onzegebouwen onderhoud nodig. Analoog aan dewegenploeg die kleine herstellingen voor dewegen opvolgt, is er een gebouwen-ploeg die dit voor allerhande gebouwen doet.Dit gaat van het herstellen van verwarmings-installaties tot het herstellen van beschadigingenvan deuren, en het uitvoeren van schilderwerkenin gebouwen die allemaal verschillende gebrui-kers hebben. Uiteraard zal een gebouw dat enkeladministratieve doeleinden heeft, een anderonderhoud vergen dan een gebouw dat alsfeestzaal, jeugdlokaal of kinderopvang gebruiktwordt. Deze ploeg staat ook in voor het uitzettenen ophalen van milieu- en stedenbouwkundigebekendmakingen en het aanleveren van aller-hande materialen die nodig zijn voor evenemen-ten die in onze gemeente plaatsvinden. We den-ken daarbij onder meer aan de nadar voor weg-afsluitingen voor buurtfeesten en het leveren vande toiletwagen voor fuiven. Het aanvragen vandeze materialen dient echter niet via de dienstwerken te gebeuren, hiervoor kunt u terecht bijonthaal van GC Troempeelke waar men u ookhet uitleenreglement kan bezorgen.

BLIK I mei 2010 I 3

DE DIENST WERKEN: steeds tot uw dienst

Uiteraard kunnen wij niet allewerken in eigen beheer uitvoeren,en dienen wij voor specialisten-werk of voor werken die de capa-citeit van ons personeelsbestandoverstijgen beroep te doen opderden. De dienst werken zorgtdan voor de voorbereiding enopvolging van deze werken,samen met externe studiebureausen ontwerpers. Voorbeelden vandeze grote werken zijn de investe-ringsprojecten die op stapel staan,zoals de bouw van het nieuwegemeenschapscentrum, de res-tauratie van het oude gemeente-huis, de renovatie van de sport-hal, de uitvoering van het module

10- project, diverse riolerings- enwegenisprojecten, waaronder deHoeverweg-Bampsstraat, deBroekkantstraat, de Reynders-straat, …. Het module 10-projectis de herinrichting om de school-omgeving verkeersveiliger temaken.

En om u in de toekomst nog betervan dienst te kunnen zijn, zijn wemomenteel ook bezig met deplannen van een nieuwbouwdienst werken, waar zowel deadministratieve dienst van dezedienst, als de UTD gehuisvest zul-len worden.

U hebt kunnen vaststellen dat ons dienst werken heel wattaken met een grote verscheidenheid voor zijn rekening magnemen. Uiteraard is dit overzicht zeker niet volledig.

Zit u met een vraag over de werking van onze dienst?Dan mag u steeds contact opnemen met de Dienst Werken.tel. 089 81 01 00

Steeds tot uw dienst!

Wanneer er kleine herstellingen aan onzewegen, fietspaden of voetpaden en verkeerste-kens dienen uitgevoerd te worden, zijn het demensen van de wegenploeg die zorgenvoor deze herstellingen. Dit team zorgt ook voor de rioolaansluitingen,waarbij u rekening dient te houden dat zij enkeluitvoerders zijn in opdracht van onze riool-beheerder Infrax. Dit betekent dat u de aanvraagvoor een rioolaansluiting via Infrax dient te doen.Nadat het volledige dossier in orde is en u dekosten van de aansluiting betaald hebt, brengtInfrax ons op de hoogte. Dan kan de UTD over-gaan tot uitvoering van de aansluiting, nadat deaanvrager telefonisch contact opgenomen heeftmet de UTD om een uitvoeringsdatum te plan-nen. Houd er ook rekening mee dat wij in kadervan het KLIP-decreet verplicht zijn om een plan-aanvraag via het KLIP te doen en dat hier tocheen termijn van 4 tot 6 weken nodig is om dezeplannen binnen te krijgen. (Het Klip-decreetmaakt het mogelijk om via één enkele elektro-nische aanvraag de plannen te bekomen van allebeheerders die op de plaats van de geplandewerken ondergrondse kabels en leidingenhebben liggen). Zonder deze plannen mogen ergeen graafwerken gebeuren en kan de UTD dusgeen rioolaansluiting uitvoeren. Tijdig aanvragenis dus de boodschap!

Naast deze drie ploegen die u als burger vast enzeker al aan het werk heeft gezien in de stratenvan onze gemeente, is er nog een onder-houdsploeg die instaat voor het onderhoudvan ons wagenpark en onze machines en voorherstellingen aan metalen constructies.

van het herstellen van verwarmings-installaties tot het herstellen vanbeschadigingen van deuren, en het uitvoeren van schilderwerken in gebouwen ...

van het herstellen van verwarmings-installaties tot het herstellen vanbeschadigingen van deuren, en het uitvoeren van schilderwerken in gebouwen ...

Page 6: Blik Opglabbeek, mei 2010

4 I mei 2010 I BLIK

☞☞

Gemeente subsidieert aanleg gescheidenrioleringInwoners die voor hun bestaande woning hemel- enafvalwater willen scheiden, kunnen rekenen op eengemeentelijke subsidie van maximum 600 euro. Desubsidie bedraagt de helft van de bewezen kosten, ver-minderd met de subsidie die door Infrax werd toege-kend. De subsidie van Infrax bedraagt maximum 400euro. Enkele voorbeelden:

Voorbeeld 1Bewezen kosten: 1.000 euroHelft van kosten: 500 euroInfrax-premie: 400 euroGemeentelijke premie (helft van kosten – premie Infrax): 100 euro

Voorbeeld 2Bewezen kosten: 3.000 euroHelft van kosten: 1.500 euroInfrax-premie: 400 euroGemeentelijke premie (helft van kosten – premie Infrax): 1.100 euro, maar maximumpremie van 600 euro

Een gescheiden waterafvoer helpt om overbelastingvan het rioolnet of zuiveringsinstallaties te voorkomen.Bovendien is een gescheiden rioleringsstelsel goed voorhet milieu.

Vloer in sporthal wordt vernieuwdHet gemeentebestuur gaat op zoek naar een aannemerom de vloer van de sporthal te vernieuwen. De kostenworden geraamd op 55.000 euro.☞

☞ Uit de gemeenteraad van .....2010

in vogelvlucht

Vergeet de fiscale attesten van2009 niet af te halenNam uw kind in 2009 deel aan Grabbelpasactiviteiten,kinderateliers of sportkampen georganiseerd door degemeente? Vergeet dan niet om uw fiscaal attest tijdens deopeningsuren van het Troempeelke te komen afhalen aanhet onthaal. Meer info op 089 81 09 10

Meer verkeersongevallen in 2009In 2009 waren er in Opglabbeek 45 verkeersongevallenmet lichamelijke letsels. Er viel ook een dode te betreu-ren. In 2007 waren er maar 27 verkeersongevallen.In de politiezone GAOZ was er een lichte daling van hetaantal verkeersongevallen. Niet zo in Opglabbeek,ondanks de inspanningen van de politie. Het goedenieuws is dat er in Opglabbeek geen zwarte punten zijn.Momenteel zijn er 11 zwarte punten in de politiezoneGAOZ: 10 in Genk en 1 in As. De politie hield in 2009 bijna 8.000 auto’s staande. Bij3.690 van hen werden een of meerdere overtredingenvastgesteld. Onbemande camera’s maten de snelheid van8,3 miljoen auto’s. Van hen reden er 18.500 te snel. Veilig verkeer realiseren we in eerste instantie samen:snelheid aanpassen, niet rijden onder invloed en de gor-del dragen.

verkeer

beslist te lezen Zitdagen voor het invullen vande belastingbrieven Het gemeentebestuur organiseert vier zitdagen voor hetgratis invullen van de aangifteformulieren personenbelas-ting. De ambtenaren van financiën komen op de dinsda-gen 1 en 8 juni en op de donderdagen 3 en 10 juninaar het gemeentehuis, telkens van 9.00 tot 12.00 uuren van 13.00 tot 16.00 uur. Voor het nauwkeurig invullenvan uw aangifte, dient u volgende documenten voor teleggen: ● ondertekend aangifteformulier van dit jaar● aanslagbiljet van vorig jaar● alle loonfiches van de inkomsten van 2009, vakbonds- bijdrage● aanslagbiljet van de onroerende voorheffing (grondbelasting)● strookjes vakantiegeld● betalingsbewijzen levensverzekeringspremies● bij het afsluiten van nieuwe levensverzekering of hypothecair krediet: het eenmalig attest● fiscale attesten van pensioensparen, kinderopvang, hypothecaire lening (sociale of middelgrote woning, datumvan lening, bedragvan de lening),voorafbetalingen,giften● trouwboekje● andere nuttigeinformatie.

Gemeente verkoopt fietsen Op maandag 7 juni om 18:30 uur vindt een openba-re verkoop van fietsen, bromfietsen, computerscher-men en bureaustoelen plaats aan de gemeentelijkewerkplaatsen, Industrieweg-Zuid 2055. De aangeboden voorwerpen kunnen vanaf 18:00 uurter plaatse worden bezichtigd. De eigenlijke verkoopstart om 18:30 uur. Iedereen kan vrij een bod doen viaeen formulier dat ter plaatse wordt uitgereikt. Na deopening van de biedingen, kaniedere geïnteresseerde eenhoger bod uitbrengen. Hetvoorwerp wordt verkochtaan de persoon die hetmeeste biedt.

zitdagenop de dinsdagen 1 en 8 juni en op de donderdagen 3 en 10 juni in het gemeentehuis

Page 7: Blik Opglabbeek, mei 2010

BLIK I mei 2010 I 5

De Ballon zoekt jobstudenten

Werk je graag met kinderen? Heb je ervaring en voeling

met het werken met kinderen? Ben je sociaal en kan je

zelfstandig werken? Ben je flexibel? Ben je minimum 18

jaar oud of word je dat voor de volgende zomervakantie?

Dan ben jij misschien wel de persoon die we zoeken!Het OCMW van Opglabbeek zoekt jobstudenten die injuli en augustus aan de slag willen in de buitenschool-se kinderopvang ‘De Ballon’. Geïnteresseerden moeten hun kandidatuur (sollicitatie-brief en curriculum vitae) richten aan Frans Heijlen,voorzitter OCMW, Rozenstraat 5, 3660 Opglabbeek.De kandidaturen moeten ten laatste op dinsdag 8 junitoekomen. Daarna vinden de sollicitatiegesprekkenplaats. Personen die in aanmerking komen, wordenpersoonlijk uitgenodigd.

Er wordt een voorkeur gegeven aan personen die eenvan de volgende opleidingen gevolgd hebben of in hetlaatste jaar zitten:● 3de jaar van de 3de graad kinderzorg● 2de jaar van de 3de graad sociaal technische weten-schappen of jeugd- en gehandicaptenzorg (voorheenbijzondere jeugdzorg)● 3de jaar van de 3de graad internaatswerking of leef-groepenwerking.● het 1ste en 2de jaar van de opleiding ‘leraar kleuter-onderwijs’, ‘leraar lager onderwijs’ of ‘graduaat ortho-pedagogie’.

Meer informatie: Lila Nowak, coördinator van debuitenschoolse kinderopvang, tel. 089 81 01 47(tijdens de kantooruren).

Kennismaking met huisvestingsmaatschappij Nieuw DakCVBA Nieuw Dak is een sociale huisvestingsmaatschappij in deverhuursector. Nieuw Dak beheert en verhuurt in As, Genk,Opglabbeek en Zutendaal 3480 sociale woongelegenheden. Demissie van Nieuw Dak is het verhuren van kwaliteitsvolle enbetaalbare sociale woningen. Personen en gezinnen met eenlaag inkomen vormen de doelgroep.In de gemeente Opglabbeek verhuurt Nieuw Dak twee huizenmet drie slaapkamers (Langveld) en vier duplexen met tweeslaapkamers (Bieskensveld). Op de hoek van de Kruisstraat en detoegangsweg naar het sportcomplex zullen vier bijkomendeduplexwoningen gerealiseerd worden: twee met drie slaapka-mers en twee met een slaapkamer.

Huurders moeten voldoen aan de volgende voorwaarden: - meerderjarig zijn; - samen met zijn gezinsleden over een inkomen in het referen-tiejaar beschikken, dat de inkomensgrenzen niet overschrijdt; - samen met zijn gezinsleden geen woning of geen perceel datbestemd is voor woningbouw volledig in volle eigendom of vol-ledig in vruchtgebruik hebben in binnen- of buitenland, tenzijhet een in het Vlaams Gewest gevestigd campingverblijf betreft - de bereidheid tonen om Nederlands aan te leren voor zover hijniet Nederlandstalig is- bereid zijn het inburgeringstraject te volgen overeenkomstighet Inburgeringsdecreet voorzover hij een verplichte inburgeraaris; - ingeschreven zijn in de bevolkingsregisters

De wachttijden voor een sociale huurwoning kunnen variërenvan vier tot negen jaar. Snel inschrijven is dus de boodschap.

Voor meer informatie kunt u terecht bij: Nieuw Dak CVBAGrotestraat 65 3600 Genk 089 62 90 20 U kunt er terecht tijdens de zitdagen op dinsdag van 13.30 tot16.30 uur en op donderdag van 9 tot 12 uur of op afspraak.

Bouw mee aan de brug tussen Noord en ZuidHet gemeentebestuur wil een Noord-Zuidraad oprichten enzoekt medewerkers. De Noord-Zuidraad adviseert hetgemeentebestuur over ontwikkelingssamenwerking.Daarnaast zal de Noord-Zuidraad de bevolking informeren ensensibiliseren. Het is de bedoeling om een platform voorverenigingen en personen te creëren. De raad komt eenviertal keer per jaar samen. Wilt u meedenken, meewerken of wenst u gewoon meeruitleg? Neem dan contact op met de gemeentelijke gezond-heidsambtenaar: Roos Gabriels, 089 81 01 04, [email protected].

Militaire oefeningen halverwege juni

De Special Forces van het Belgischeleger oefenen van 14 tot en met 18 juniin de regio. Ongeveer 40 manschap-pen en zes wielvoertuigen trainenzowel bij dag als bij nacht. Ze nemenhun plaatsen in ten oosten vanNeerglabbeek en worden via de heli-kopter weggehaald via het industrie-terrein Vostaard. Er wordt oefenmunitiegebruikt en helikopters kunnen laagovervliegen. Burgers moeten binnen de48 uur aangifte doen van eventueelgeleden schade.

� Assistentiehond ookin uw handelszaakwelkom?

Het gemeentebestuur moedigthoreca- en handelszaken aanom de sticker ‘assistentiehondwelkom’ op een zichtbare plaatsin de zaak aan te brengen. Metde sticker maken zaken duidelijkdat assistentiehonden en pup-pies in opleiding welkom zijn.Handelaars kunnen de stickergratis afhalen in het gemeente-huis.

Page 8: Blik Opglabbeek, mei 2010

Tijdens een infomoment voor buurtbewoners op dinsdag 20 aprilwerden de plannen voor de wegenis- en rioleringswerken voorgesteld. Deplannen zijn van toepassing op de Dorpsstraat, het Dorpsplein, de Wegnaar Opoeteren, de Kapelstraat en korte stukken van de Weg naar Bree,Kruisstraat, Langstraat, Engelenweg, Droogstraat en Vinkenkantstraat.Bewoners krijgen subsidies van Infrax en van de gemeente om eengescheiden afvoersysteem voorhemel- en afvalwater aan teleggen. Meer daarover in derubriek Beslist te lezen. De wegeniswerken zullen zor-gen voor meer veiligheid aande schoolomgeving en de over-steekplaatsen. Aan de zijdevan de schoolgebouwen inde Kapelstraat wordenvoetpad en tweerichtings-fietspad door een bomenrijgescheiden van alle auto-verkeer. Op onderstaandeplannen ziet u een totaaloverzichten een dwarsdoorsnede van desituatie ter hoogte van deschool in de Kapelstraat en aande Weg naar Opoeteren.

6 I mei 2010 I BLIK

De gemeenteraad duidde tienafgevaardigden aan voor hetAutonoom GemeentebedrijfOpglabbeek (AGB). Het AGBheeft als doel om het gemeente-lijk patrimonium te beheren en derealiseren. Als eerste projectenstaan er de renovatie van desporthal en de bouw van hetnieuwe gemeenschapscentrumop stapel. Het nieuwe gemeen-schapscentrum wordt omwillevan stedenbouwkundige verplich-tingen in het centrum van de

gemeente gebouwd.De tien afgevaardigden zijn: BennySpreeuwers, Ilse Wevers, PeterSchreurs, Jo Seutens, LieveGovaers-Dierickx en AnneleenBeckers voor CD&V; Jan Gabriëls,Renaud Hamal en AssuntaFrattallone voor NIVO 21 en JeanPierre Mathues voor PROject 2006.Gert Schrooten (CD&V), SimonBriers (NIVO 21) en JeanVanderhaegen (bedrijfsrevisor)werden aangeduid als commissa-rissen.

centrumproject

Gemeenteraad duidt leden AutonoomGemeentebedrijf Opglabbeek aan

Infomoment over module 10

De wegeniswerken zullen zorgen voor

meer veiligheid aan de schoolomgeving en de oversteekplaatsen.

Page 9: Blik Opglabbeek, mei 2010

VRIJWILLIGERSFEEST

In onze gemeente zijn er een pak vrijwilligers.Het hele jaar door zetten zij zich belangeloosin. Zij verdienen een feest! Het gemeente-bestuur en het OCMW organiseren een vrijwil-ligersfeest op 2 oktober 2010. Wat staat er op het menu?

Inschrijven via de voorzitter van je vereniging/organisatie vóór 30 juni 2010. Meer info: 089 810 910

Gemeente zorgtvoor nieuwe woningpastoor

De technische dienst van hetgemeentebestuur is druk in de weerom de woning in de Hoeverkerkwegnummer 3 instapklaar te maken. Nade afbraak van de pastorie wordt dathet nieuwe thuis van de pastoor. Hethuis wordt ingericht volgens deafspraken die met het bisdom wer-den gemaakt. Het gemeentebestuurheeft zich ook geëngageerd om eenvolledig nieuwe pastoorswoning metparochiale voorzieningen te bouwenop de hoek van de Kapelstraat en deKimpenstraat. Een architect onder-zoekt op dit moment de mogelijkhe-den.

Al gehoord van Tax-on-web?

Wellicht viel uw belastingsbrief al in uw brievenbus. Sinds een aantal jaren kunt u diebelastingaangifte ook elektronisch via Tax-on-web indienen. Weet u hoe het werkt?De Cultuurraad van de gemeente Opglabbeek organiseert op donderdag 3 juni om19.00 uur een gratis infosessie. Die vindt plaats in de cafetaria in GC Troempeelke.

Wat zijn nu de voordelen van Tax-on-web?

● Veel gegevens staan al automatisch ingevuld● U kunt meteen een eerste raming van het bedrag van uw belastingen berekenen● U bent niet verplicht bewijsstukken toe te voegen

AAN TAFEL!

Een tentoonstelling over eten en drinkendoor de kleuters, kinderen en jongeren vande vormingsateliers van GC Troempeelke.Van 13 juni tot en met 20 juni kan je in GCTroempeelke deze tentoonstelling komenbewonderen. De toegang is gratis. De wer-ken zijn werkelijk om op te eten! Zondag: van 14.00 tot 17.00 uur Weekdagen: van 9.00 tot 17.00 uur

op stap

17 uur (facultatief:)Als opwarmertje een wandeling met ape-ritief en een zoektocht met tombolaAanmelden voor de wandeling om 16u45aan het Laer

18 uurAan het Laer wordt u onthaald door bur-gemeester Benny Spreeuwers en OCMW-voorzitter Frans Heijlen

18 – 20 uurBarbecue met een uitgebreid groenten- enpastabuffet(3 stukken vlees en 3 drankbonnen perpersoon)

20.30 – 24 uurEen afzakkertje van karaoke met eengrote portie gezelligheid

COÖRDINATIEVERGADERING cultuurraad op 29 juni

Opgelet voor de leden van deCultuurraad. De Algemene Vergadering/Coördinatievergadering vindt plaats op 29in plaats van 24 juni. Aanvang om 19 uurin het Troempeelke. De uitnodiging valtbinnenkort in de bus, maar duid alvast denieuwe datum aan in de agenda.

OPGELET!

Dit jaar zal de inschrijfdatum voorcursussen en vormingsateliers vroegervallen dan andere jaren. Houd devolgende Blik Opglabbeek goed in degaten!Ook nieuw is de betalingswijze voorinschrijving voor de vormingsateliers.Dit zal voor volgend werkjaar uitslui-tend via facturatie gebeuren.

Page 10: Blik Opglabbeek, mei 2010

UUiittnneeeemm

bbllaadd ´́tt PPrriikkbboorrdd

‘t prikb

ord

Act

ivit

eite

n a

ang

eko

nd

igd

do

or

vere

nig

ing

en z

ijn v

oo

r ie

der

een

to

egan

kelij

k!

KA

LEN

DERTJE

BLI

KVA

NG

ER

Mei

2010

di 2

513

.30

uur

crea

-nam

idd

agin

GC

Tro

empe

elke

– o

rg.

Ziek

enzo

rg –

info

089

85

44 5

7

13.3

0 uu

r Se

nio

ren

vei

lig o

p d

e fi

ets

– sp

orth

al –

5 e

uro

- or

g. g

emee

nteb

estu

ur O

pgla

bbee

k –

info

en

insc

hrijv

inge

n in

GC

Tro

empe

elke

of

op 0

89 8

1 01

69

of y

ves.

geeb

elen

@op

glab

beek

.be

do

27

19.3

0 uu

r Le

nte

fees

tin

zaa

l Low

eta

– or

g. K

AV

Lou

wel

– in

fo 0

89 8

5 74

35

vr 2

818

.00

uur

Ker

mis

rock

– Se

rgio

zin

gt A

ndré

Haz

es

- or

g. g

emee

nte

Opg

labb

eek

– in

fo 0

89 8

1 01

09

zo 3

0Fi

etst

och

t n

aar

Tho

rn–

org.

pas

ar –

1,5

eur

o pe

r pe

rsoo

n –

insc

hrijv

en e

n in

fo 0

89 8

5 66

47

ma

31W

erel

dd

ag a

nti

tab

ak–

org.

gem

eent

ebes

tuur

– in

gem

eent

ehui

s en

GC

Tro

empe

elke

info

089

81

01 0

4

Juni

2010

di 1

Zitd

ag v

oo

r h

et in

vulle

n v

an b

elas

tin

gb

riev

en–

gem

eent

ehui

s –

grat

is –

va

n 9

tot

12 e

n va

n 13

tot

16

uur

– in

fo:

089

81 0

1 09

do

3Zi

tdag

vo

or

het

invu

llen

van

bel

asti

ng

bri

even

– ge

mee

nteh

uis

– gr

atis

van

9 to

t 12

en

van

13 t

ot 1

6 uu

r –

info

: 08

9 81

01

09

zo 6

9.30

uur

Sam

enko

mst

fila

telis

ten

in z

aal V

ona

– or

g. p

ostz

egel

club

De

Afs

pann

ing

info

089

85

43 4

8

On

thaa

l nie

uw

e in

wo

ner

s–

org.

gem

eent

ebes

tuur

Dre

ssu

ur

– or

g. D

erby

club

– in

fo 0

498

39 2

3 47

Page 11: Blik Opglabbeek, mei 2010

De

dokt

er v

an w

acht

is b

erei

kbaa

r via

het

cen

traa

l opr

oep-

num

mer

: 090

3 99

767

.D

e op

roep

er w

ordt

via

een

tel

efon

ist

rech

tstr

eeks

doo

r-ve

rbon

den

naar

de

dokt

er v

an d

iens

t om

een

afs

praa

kte

mak

en o

f om

een

hui

sbez

oek

aan

te v

rage

n.

De

apo

thek

erva

n w

acht

kun

t u

bere

iken

via

het

cen

-tr

aal

opro

epnu

mm

er 0

903

99 9

10.

De

apot

heek

van

wac

ht is

tot

22.

00 u

ur g

eope

nd.

Daa

rna

is e

r ee

n w

is-

sel e

n ku

nt u

de

apot

heek

van

wac

ht e

nkel

ber

eike

n op

het

v

oorg

enoe

md

num

mer

voo

r he

t m

aken

van

een

afsp

raak

. D

e ap

othe

ek v

an w

acht

is

dan

niet

mee

rge

open

d.

In

het

wee

kend

w

ordt

er

so

ms

bero

epge

daan

op

na

bijg

eleg

en

apot

heke

rs

uit

Gen

k of

Mee

uwen

-Gru

itrod

e.

Het

cen

traa

l nu

mm

er v

an d

e w

acht

dien

sten

van

de

tan

dar

tsen

is

09

0 33

99

69. H

et n

umm

er is

in h

eel V

laan

dere

n ge

ldig

. In

wee

kend

s en

op

fees

tda-

gen

wor

dt u

tus

sen

9.00

en

18.0

0 uu

r do

orge

scha

keld

naar

de

tand

arts

van

wac

ht.

De

kost

prijs

is

1,50

eur

ope

r m

inuu

t, m

aar

na e

en m

inuu

t w

acht

en w

ordt

u g

ra-

tis t

erug

gebe

ld.

Voor

de

ost

eop

aat

van

dien

st:

zie

ww

w.u

po

.be.

Cen

traa

l wac

htdi

enst

num

mer

voo

r d

iere

nar

tsen

: 08

961

37

01(w

eeke

nds

en f

eest

dage

n).

Pap

iero

ph

alin

gPa

pier

zet

u m

aand

elijk

s aa

n de

deu

r, st

evig

ver

pakt

, zo

dat

het

niet

weg

-w

aait.

D

e vo

lgen

de o

phaa

ldag

is:

maa

ndag

14

juni

201

0.

Gro

f vu

il en

met

alen

Wat

mag

mee

? A

fval

stof

fen

van

bepa

alde

om

vang

of

gew

icht

die

nie

t he

r-br

uikb

aar

zijn

(het

gew

icht

van

één

afz

onde

rlijk

voo

rwer

p of

een

sam

enge

-bo

nden

bun

del m

ag n

iet

grot

er z

ijn d

an 7

0 kg

, max

. 2 m

lang

en

1 m

bre

eden

het

tot

aal v

olum

e is

bep

erkt

tot

2 m

3pe

r aa

nbie

ding

). D

e op

halin

g m

oet

voor

af a

ange

vraa

gd w

orde

n. G

ebru

ik h

ierv

oor

een

mel

ding

skaa

rt (t

e be

ko-

men

in h

et g

emee

nteh

uis)

.D

e vo

lgen

de o

phaa

ldag

is:

dins

dag

8 ju

ni 2

010.

PMD

Plas

tic f

less

en e

n fla

cons

, m

etaa

lver

pakk

inge

n en

dra

nkka

rton

s de

pone

ert

u in

de

blau

we

plas

ticza

k.

De

volg

ende

oph

aald

agen

zijn

: di

nsda

g 25

mei

, di

nsda

g 8

juni

en

dins

dag

22 ju

ni 2

010.

Gro

ente

-, F

ruit

-, e

n T

uin

afva

lD

e gr

oene

con

tain

er o

f ci

tybi

n pl

aats

t u

op d

insd

ag 2

5 m

ei,

dins

dag

8 ju

nien

din

sdag

22

juni

201

0 aa

n de

weg

.

Res

tfra

ctie

Het

nie

t re

cycl

eerb

are

afva

l sto

pt u

in d

e gr

ijze

gezi

nsco

ntai

ner

en p

laat

st u

op d

insd

ag 1

juni

, di

nsda

g 15

juni

en

dins

dag

29 ju

ni 2

010

aan

de w

eg.

Met

hee

l w

at g

oede

ren

(bv.

was

mac

hine

s, t

v-to

este

llen,

spe

elgo

ed,

oude

meu

bele

n…)

kunt

u o

ok t

erec

ht

in h

etin

zam

elpu

nt

van

De

Kri

ngw

inke

lM

aasl

and.

D

at

inza

mel

punt

ligt

in

de

Kap

elst

raat

3

inO

pgla

bbee

k. N

a te

lefo

nisc

heaf

spra

ak o

p 08

9 77

92

92w

orde

n de

goe

dere

n oo

k bi

ju

thui

s af

geha

ald.

H

etin

zam

elpu

nt i

s op

en o

pdi

nsda

g, w

oens

dag

envr

ijdag

van

14.

00 t

ot17

.00

uur.

Mee

r in

fo:

ww

w.k

ringw

inke

l.com

HU

ISV

UIL

OPH

ALI

NG

MED

ISCH

E W

ACH

TD

IEN

STEN

(*)

mee

r in

form

atie

ove

r d

eze

acti

vite

iten

lees

t u

in d

e ru

bri

eken

‘op

sta

p’,

‘sp

ort

’‘g

ezo

nd

hei

d’ e

n ‘i

n v

og

elvl

uch

t’!

di 8

Zitd

ag v

oo

r h

et in

vulle

n v

an b

elas

tin

gb

riev

en–

gem

eent

ehui

s –

grat

is –

va

n 9

tot

12 e

n va

n 13

tot

16

uur

– in

fo:

089

81 0

1 09

13.3

0 uu

rcr

ea-n

amid

dag

in G

C T

roem

peel

ke –

org

. Zi

eken

zorg

– in

fo 0

89 8

5 44

57

do

10

Zitd

ag v

oo

r h

et in

vulle

n v

an b

elas

tin

gb

riev

en–

gem

eent

ehui

s –

grat

is –

va

n 9

tot

12 e

n va

n 13

tot

16

uur

– in

fo:

089

81 0

1 09

za 1

918

.00

uur

Gez

insb

arb

ecu

ein

Kim

penh

of –

org

. K

WB

Cet

rum

– in

fo 0

89 8

5 84

20

ma

2119

.00

uur

“sch

rijf

-ze-

vrij”

-avo

nd

in d

e Pa

stor

ij –

org.

Am

nest

y In

tern

atio

nal –

info

089

85

51 5

1

di 2

213

.30

uur

crea

-nam

idd

agin

GC

Tro

empe

elke

– o

rg.

Ziek

enzo

rg –

info

089

85

44 5

7

zo 2

710

0 km

van

Op

gla

bb

eek

– st

art

en a

anko

mst

aan

de

voet

balte

rrei

nen

van

Eend

rach

t Lo

uwel

wed

strij

d vo

or li

efhe

bber

s en

clu

bs (

insc

hrijv

en v

erpl

icht

) –

11,

22,

33 e

n 44

kilo

met

er v

oor

recr

eant

en (

insc

hrijv

en n

iet

verp

licht

) –

info

: 08

9 81

01

69

Page 12: Blik Opglabbeek, mei 2010

fotowedstrijd

Doe mee en winDe drie mooiste foto’s wordenbekroond met een leuke prijs: eentreinreis voor twee personen naar hetfotomuseum in Antwerpen. De mooi-ste foto krijgt een plaatsje in onsgemeentelijk informatieblad BlikOpglabbeek. Natuurlijk vermelden weook de naam van de winnaar.Bovendien ontvangt deze winnaar zijnof haar foto gedrukt op canvas.

Hoe werkt het?Trek de straat op en schiet enkelemooie plaatjes van uw vereniging, eenplaatselijk evenement, de kermis, uwstraat, uw buurtfeest, een mooinatuurgebied, … Iedere foto die gere-lateerd kan worden aan Opglabbeekkomt in aanmerking.Een jury kiest de tien mooiste foto’s uiten plaatst ze op www.opglabbeek.be.De bezoekers van onze website kunnendaaruit de drie mooiste foto’s kiezen.De tien foto’s zullen ook tentoon-gesteld worden in het Troempeelke opzondag 12 september. Bezoekers kun-nen dan ook nog stemmen. De win-

naars worden nadien persoonlijk op dehoogte gebracht.. Stuur uw foto’s via e-mail door [email protected] en ver-meld duidelijk:✔ voornaam, naam, adres en geboorte-datum✔ datum waarop de foto genomenwerd✔ plaats of onderwerp van de foto(naam van de foto)Foto’s mogen ook afgeleverd wordenop datastick ofcd-rom aan hetonthaal in hetgemeentehuis.

De wedstrijdstart op dinsdag25 mei, bij hetverschijnen vanhet meinummervan BlikOpglabbeek eneindigt op 31augustus 2010.

Reglement

1. Onderwerp: Elke foto moet een duidelijk verband hebbenmet Opglabbeek. Alle thema’s zijn mogelijk :gebouwen, plaatsen, buurtfeesten, evenemen-ten, verenigingen, natuur, jeugd, winkelen, …

2. Deelnemers: Deelnemers van alle leeftijden zijn toegelaten.De juryleden en hun gezinsleden kunnen nietdeelnemen aan de fotowedstrijd.

3. Foto’s inleveren:Hoe en waar?Enkel digitale beelden komen in aanmerking.De foto’s mogen in kleur of zwart-wit zijn. Debeelden moeten afgeleverd worden in jpeg-formaat aan een resolutie van minimum 300dpi. Er mogen geen kaders rond de bestandengemaakt worden. De foto’s mogen digitaalbezorgd worden via mail (max. 5MB/mail) [email protected]. De foto’s kun-nen ook op datastick of op cd-rom afgegevenworden aan het onthaal in het gemeentehuis.Vermeld bij iedere inzending naam, adres engeboortedatum van de fotograaf, datum enplaats waar de foto genomen werd, en hetonderwerp van de foto. Deelnemen is vollediggratis.Wanneer?Foto’s mogen binnenkomen vanaf dinsdag 25mei en tot en met dinsdag 31 augustus 2010.Laattijdig ingediende foto’s komen niet in

aanmerking voor de beoor-deling en toekenning van deprijzen. Het gemeente-bestuur kan niet verant-woordelijk worden gesteldvoor gebeurlijke beschadi-ging of verlies of voor hetniet ontvangen van digitalebeelden.

4. Aantal foto’s:Iedere deelnemer mag maxi-mum tien foto’s inzenden.

5. Beoordeling:Een jury selecteert de tienmooiste foto’s op basis van

Opglabbeek opperbest

Wij wachten op uw foto’s!

De lente is weer in het land en de zomer staat al voor de deur. Het ideale

moment om het beste van de gemeente Opglabbeek op gevoelige plaat vast

te leggen. Neem gerust uw digitaal fototoestel bij de hand en stuur uw mooi-

ste kiekjes van Opglabbeek door.

1. bezorg uw foto

2. jury kiest 10 foto’s

3. stem op uw favoriete foto via www.opglabbeek.be

4. tentoonstelling in Troempeelke

5. stem op uw favoriete foto in het Troempeelke

6. de winnaar wordt op de hoogtegebracht

Page 13: Blik Opglabbeek, mei 2010

Het LEES 1 7-project

Overzicht van de mooiste boeken en de uitreiking vanhet boekenpakket aan de winnende klas

BLIK I mei 2010 I 7

bibclip

themagerichtheid, originaliteit en kwali-teit. Deze tien foto’s worden op 1 sep-tember op de gemeentelijke websitegeplaatst, zodat de bezoekers tot 12 sep-tember online de 3 beste kunnen kiezen.

6. PrijsDe makers van de drie mooiste foto’skrijgen elk 2 treintickets naar Antwerpenmet toegangskaarten voor het foto-museum. De maker van de mooiste fotokrijgt zijn/ haar foto op canvas. De mooi-ste foto zal verschijnen in het gemeente-lijk informatieblad Blik Opglabbeek.

7. PrijsuitreikingDe winnaars worden persoonlijk op dehoogte gebracht.

8. Bestemming van de foto’sDe deelnemers aan de wedstrijd doenafstand van copyright op de ingezondenwerken. De foto’s worden bezit van degemeente Opglabbeek. Het gemeente-bestuur heeft het recht om de foto’s opte slaan in het fotoarchief en de foto’s ineigen publicaties te gebruiken.

9. Origineel werkDe deelnemer garandeert dat de inge-zonden foto zelf is gemaakt en dat bijhet maken geen inbreuk is gepleegd oprechten van derden (bijvoorbeeldauteursrecht, portretrecht).

10. Afgebeelde personen: De deelnemers moeten respect opbren-gen voor de personen die afgebeeldworden. Ze hebben de toestemming vande afgebeelde personen om de foto’s tegebruiken voor eventuele publicatie.

11. WedstrijdreglementDeelnemers aan de wedstrijd gaanakkoord met de bepalingen in ditwedstrijdreglement. Alle situaties dieniet uitdrukkelijk in het reglementvermeld staan, worden door hetgemeentebestuur geregeld.

De drie mooiste foto’sworden bekroond meteen leuke prijs

En de winnaar is ……

Twee klassen zaten elkaar op dehielen wat het aantal gelezen boe-ken betreft.Het 6de leerjaar A van het centrumhaalde het nipt met 140 gelezenboeken. (foto) Het 4de leerjaar vanDe Zandloper (Louwel) las hetmeeste boeken (160) maar omdater meer leerlingen in hun klas zit-ten, lag het gemiddeld aantal gele-zen boeken per leerling iets lager.

Ook in de bib hadden we een mooiaanbod nieuwe boeken voor ditproject staan. Zeven kinderen heb-ben vijf boeken gelezen en hetmooiste boek uitgekozen. Zij kre-gen natuurlijk ook de pennenzakals beloning voor hun inzet.

Het 4de leerjaar A in het centrum koos voor‘Blauwe matrozen’ van Begga Dom

4B vond ‘Het geheim van de keel van denachtegaal’ van Peter Verhelst het mooist

4C stemde voor ‘Prins Caspian’ van C.S. Lewis

Het 4de leerjaar van De Lettertuin koos ookvoor ‘Prins Caspian’ van C.S. Lewis

Bij het 4de leerjaar van De Zandloper (Louwel)scoorde ‘Tante M’ van Bart Demyttenaere hethoogst

Bij Floor en Tijn (Nieuwe Kempen) kozen deleerlingen van het 4de leerjaar voor ‘Hetonzichtbare zwaard’ van Erick Kila

Het 6de leerjaar A in het centrum genoot hetmeest van ‘Pokerface’ van Pete Hautman

6B vond ‘Spiegels’ van Bavo Dhooge hetmooist

Bij 6C kwam ‘Schaduwkrijgers’ van LucEmbrechts als winnaar uit de bus

De oudste leerlingen van De Lettertuin kozen‘Als je dit leest, ben ik dood’ van Sally Nichollsuit als mooiste boekHet 6de leerjaar van De Zandloper (Louwel)ging voluit voor ‘Loulou in love en ‘De smaakvan frambozen met vanillepudding’ van LeenVandereyken

De leerlingen van het 6de leerjaar van Flooren Tijn (Nieuwe Kempen) kozen ‘Blond ophaar mooist’ van Natalie Standiford uit totmooiste boek

Twaalf klassen van alle Opglabbeekse scholen deden mee aan het LEES 1 7-project: zes klassen

van het vierde leerjaar en zes van het zesde leerjaar. De leeslust van de leerlingen was heel wis-

selend: van een tot bijna acht gelezen boeken per leerling.

Elke klas koos het mooiste boek uit het pakket dat ze gedurende drie maanden ter beschikking

hadden. Een overzicht van de gekozen boeken:

Page 14: Blik Opglabbeek, mei 2010

8 I mei 2010 I BLIK

Jeugdboekenweek2010: het vervolg

Tijdens de voorbije weken werd de biboverspoeld door ongeveer 635 kinde-ren tussen 6 en 12 jaar. De kinderen hebben tijdens het bibspelheel wat kinderrechten kunnen verza-melen per groepje. Na afloop koos elkgroepje daaruit het recht dat ze hetallerbelangrijkst vonden. Dit kaartjemochten ze in de kinderrechtenbomenhangen. Zoals u ziet, hangen debomen intussen al erg vol.

Top 3 van de door de kinderengekozen rechten:

✔ elk kind heeft recht om bij de eigenfamilie te zijn

✔ elk kind heeft recht op gezonde voe-ding, water, kleding en onderdak

✔ elk kind heeft recht op een aange-paste verzorging bij ziekte en handicap Voor meer informatie over kinderrech-ten kan je terecht op de volgende site:www.kinderrechten.be Kijk ook eens op www.jeugdboeken-week.be voor spelletjes, boekentipsenz.

bibclip - vervolg -

Lezing door Stijn Moekaars Stijn Moekaars werd geboren in Bilzen op 10 december 1964. Als kinddroomde hij ervan piloot, politieagent of brandweerman te worden. Eentijdlang wou hij zelfs archeoloog worden.Uiteindelijk werd hij leraar in het vijfde en zesde leerjaar.Toen hij 25 was, begon hij kinderboeken te schrijven. Hij schreef vooral voorkinderen uit de lagere school en voor kleuters. Intussen heeft hij er al 12geschreven en je vindt ze bijna allemaal in onze bib.Enkele titels: Miep en Moos op de kermis, Beer en Bij, Ridder Timonzoekt een monster, Circus ziezo, enz.Stijn kwam op 28 april en 5 mei naar Opglabbeek voor de leerlingen vanhet eerste en tweede leerjaar.De kinderen genoten erg van deze grappige auteur. Er werd gezongen,gelezen, geluisterd, verteld, …. Het was zeker de moeite waard. Kijk zelfmaar!

Een brokje reglement in de kijker Artikel 2: openingsurenDe bib is open voor alle leners op de volgende dagen en uren:

maandag: van 14.00 tot 16.00 uurdinsdag: van 10.00 tot 12.00 uur en van 15.30 tot 20.00 uurwoensdag: van 13.00 tot 17.00 uurdonderdag: van 15.30 tot 20.00 uurzaterdag: van 10.00 tot 13.00 uur

Alleen wie tien minuten vóór slui-tingstijd in de bibliotheek aanwezigis, kan aanspraak maken op de volle-dige dienstverlening.

Tijdens de zomermaanden hebbenwe andere openingsuren. Deze urenworden gepubliceerd in de volgendeeditie van Blik Opglabbeek.

De vakantie komter weer aanDe jeugdboekenweek is nogmaar net achter de rug ofwe denken alweer diep naover de vakantieactivitei-ten in de bib. In juni leesje meer hierover in BlikOpglabbeek. Toch al eenbeetje nieuwsgierig?Natuurlijk is Vlieg weervan de partij voor kinderentot 12 jaar.Dit jaar gaat Vlieg opSchattenjacht.De rest moet nog wordenverzonnen en uitgewerkt doorhet bibpersoneel. Zoals elke zomer vind je in de bibtijdens de zomermaanden ook weerhet nieuwe aanbod boeken rond hetthema zomer van het spannende boek.

Page 15: Blik Opglabbeek, mei 2010

BLIK I mei 2010 I 9

leefmilieu

Juni compostmaandVlaco vzw en de OVAM lanceren voor dezevende keer Juni Compostmaand. Hetthema dit jaar is ‘vaste planten’ samenge-vat onder de slogan ‘Plant uw tuin volvrije tijd!’. Onze compostmeesters geven u allerleitips over vaste planten, kringlooptuinierenen het genieten in de tuin. Met kleine inspanningen kunt u devaste planten succesvol laten groeien en tuinresten voorkomen.Wanneer: 5 juni Hoe laat: van 10.00 tot 12.00 uurWaar: aan het compostpark - Industrieweg-Zuid 2059

WedstrijdIn heel Vlaanderen zijn 26 compostvaten met tuingereedschapvan het merk Polet te winnen. Met het wedstrijdformulier, enkelverkrijgbaar op de activiteit, kunt u deelnemen aan de wedstrijd.

Houd uw compostvat geurvrijWie composteert, weet het: om goede compost te krijgen, is de ver-houding van groen en bruin materiaal erg belangrijk. Groen materiaalbevat veel voedsel en vocht, maar heeft weinig structuur. Bruin mate-riaal is eerder droog, luchtig en stug. Daarom is haagscheersel eenideaal composteermateriaal, want het is tegelijk groen en bruin. Maarook houtsnippers bewijzen u goede diensten. Wanneer u die ver-mengt met keukenresten en grasmaaisel, zorgen ze voor een luchtigestructuur en goede luchtstroom. Dat verhindert dat het groen materi-aal verslempt en voorkomt geurhinder. Een handige truc: zet naast uwcompostvat een bak met snippers, dan kunt u er samen met uw keu-kenresten telkens een handvol snippers in gooien.

Compostcursus in Meeuwen-GruitrodeHoe kiest u planten die zich goed voelen in uw tuin? Een aanplantwaar u jaren plezier van hebt? Hoe tovert u resten om in zwartgoud? Leer het tijdens een compostcursus.

Wanneer?Zaterdag 12 juni: theorieles (Raadzaal gemeentehuis Meeuwen-Gruitrode)Zaterdag 19 juni: bezoek aan het Heempark te GenkZaterdag 26 juni: praktijkles (demoplaats)

Uur?Telkens van 9.00 tot 12.00 uurDeelname is gratisInschrijven voor 31 mei bij de milieudienst van Meeuwen-Gruitrode, [email protected] of tel. 011 79 01 90. Zet uw tuinafval aan het werk,

zo groeit uw vrije tijd.U droomt van kerngezonde planten, maar ze willen maar nietgroeien? Tegelijkertijd weet u geen blijf met al dat grasmaai-sel en onkruid? Zet uw verhakseld snoeihout, grasmaaisel ofcompost dan aan het werk! Strooi het rond planten, struiken,bomen of groenten en zie het effect. Een laagje van 2 à 3 cmis al voldoende om de bodem vochtig te houden en onkruidof ongewenste beestjes weg te houden. Dit betekent minderwieden en water geven. Meer informatie vindt u opwww.limburg.net.Zet verhakseld snoeihout, compost en grasmaaisel aan hetwerk:strooi het rond planten, struiken, bomen of groenteneen laagje van 2 à 3 cm is al voldoendede bodem blijft vochtig en onkruid krijgt geen kansplanten komen tot leven terwijl u geniet van uw vrije tijd

Page 16: Blik Opglabbeek, mei 2010

10 I mei 2010 I BLIK

Limburg, een borstvoedingsvriendelijkeprovincie

Met de campagne ‘Puur mama’ wil het provinciebe-

stuur van Limburg een borstvoedingsvriendelijke

provincie maken. Momenteel geeft 65 procent van

de Limburgse moeders borstvoeding in de eerste

weken na de geboorte van het kind. Het provincie-

bestuur wil dat aantal optrekken tot 75 procent en

moeders motiveren om ook langer borstvoeding te

geven.

Veel moeders stoppen na enkele weken met borst-voeding geven. Moedermelk heeft niet alleen alleswat een baby nodig heeft; het biedt ook nog veelmeer. Het beschermt tegen ziektes, is altijd binnenhandbereik, prima op temperatuur en zorgt voor eenheerlijk intiem moment tussen mama en baby.Helaas is borstvoeding nog niet overal ingeburgerd.Het provinciebestuur wil dat tegen 2015 meer moe-ders langer borstvoeding geven. Meter van de cam-pagne is hoogspringster Tia Hellebaut.Het magazine ‘A la carte’ informeert jonge oudersover het belang van borstvoeding. A la carte wordtverspreid via Kind & Gezin, maar ook via de huisart-sen en in ziekenhuizen. Met het label ‘Hier kan uwbaby rustig eten’ geven horecazaken aan datmoeders in een rustige en afgeschermde ruimtehun baby de borst kunnen geven. De gemeente Opglabbeek ondersteunt de provincia-le campagne en wil zoveel mogelijk lokale horecaza-ken oproepen om het label ‘borstvoedingsvriendelij-ke zaak’ te verdienen.Het label wordt uitgereikt aan zaken die:● een rustige plek bieden om borstvoeding te geven● een ruimte heb-ben om de babyte verschonen● de jonge moe-der een gratisglaasje wateraanbieden (het isbelangrijk vochtaan te vullen nade borstvoeding).

leefmilieu - vervolg - gezondheid

Opglabbeekse scholen en verenigingenhouden straten properOp vrijdag 23 en zaterdag 24 april is er in Opglabbeek weer eengrote opruimactie gehouden.De Intercommunale Limburg.net organiseert in samenwerking metOVAM en de Limburgse gemeenten elk jaar deze grote zwerfvuil-actie. Scholen, fiets-, buurt- en andere verenigingen worden uit-genodigd om de handen uit de mouwen te steken. OVAM heeft de hoeveelheid en de samenstelling van het zwerfvuilin Vlaanderen geanalyseerd. De resultaten waren:● meer dan 37 miljoen stuks sigarettenpeuken (50%)● 29,2 miljoen stuks ander zwerfvuil (39%) waarvan

✔ kunststofafval (39%)✔ metaalafval (12%)✔ papier- en kartonafval (5%)✔ rookwarenverpakkingen (10%)

Een dankjewel aan de Opglabbeeksescholen en verenigingen om te stratenop te ruimen is zeker op z’n plaats.

Krijg 9 euro korting bijaankoop van drie kip-penMet de kippenactie van Limburg.netkunt u tot negen euro korting krijgen bijde aankoop van kippen. Per kip krijgt udrie euro korting, met een maximumvan negen euro voor drie kippen.Kippen helpen afval te verminderen enleggen bovendien heerlijke eieren.U moet enkel de kortingsbon uitknippenen naar een van de deelnemende han-delszaken stappen. In onze gemeentekunt u terecht bij SpeciaalzaakDe Mulder, Weg naar Opoeteren 40.In elke deelnemende handelszaak wordtook nog eens een aankoopbon van 150 euro verloot.

Komt uw zaak in aanmerking? Registreer dan op www.puurmama.be

dankjewel aan deOpglabbeekse scholen en

verenigingen

Page 17: Blik Opglabbeek, mei 2010

BLIK I mei 2010 I 11

Gezond op reis? Vergeet uw reisvaccinaties niet!

Vaccinaties beschermen tegen infectieziekten die worden

veroorzaakt door bacteriën en virussen. Ze zijn nodig voor

de meeste tropische bestemmingen. Welke vaccinaties ver-

plicht of sterk aanbevolen zijn, hangt af van uw reisbestem-

ming en uw manier van reizen.

Voorkomen is beter dan genezen Nuttige adressenReisvaccinatiecentrum Limburg, Jessa Ziekenhuis – Campus Virga Jesse, Stadsomvaart 11 te 3500 Hasselt - 011 30 97 40 Instituut voor Tropische Geneeskunde, Kronenburgstraat 43/3 te 2000 Antwerpen03 247 64 05 of 54

Dag tegen tabakOp 31 mei is het weer ‘werelddag anti-tabak’. Ook de gemeente Opglabbeekwil het aantal rokers doen dalen.Bezoekers aan het gemeentehuis enGC Troempeelke zullen die dag doorenkele bijzondere figuren worden aan-gesproken over hun (niet-)rookgedrag. Door de slogan ‘31 mei, ookOpglabbeek rookvrij’ op alle uitgaandebriefwisseling aan te brengen, willenwe rokers bewust maken van hunon-gezonde levenshouding.

Op reis wordt u vaak in korte tijdgeconfronteerd met andere eetge-woonten, andere hygiënischeomstandigheden en een ander kli-maat dan u gewoon bent. Vraagdaarom best vooraf advies aan uwhuisarts, bij het reisvaccinatiecen-trum of het Tropisch Instituut voorGeneeskunde.

De meest gebruikte reisvaccinsVaccins tegen gele koorts, tetanus(klem), difterie (kroep), hepatitis A,hepatitis B, meningokokken-meningitis, buiktyfus en kinderver-lamming zijn de belangrijkste. Ook

inentingen tegen tekenencefalitis,Japanse encefalitis en hondsdol-heid kunnen nodig zijn.Verschillende landen laten u pasbinnen als u een vaccinatiebewijskunt voorleggen. Deze voorbereidingen voor uw reiszijn ook een geschikt moment omuw tetanus- en difterievaccinatieterug op punt te stellen. Jongerentot 15 jaar blijken redelijk goedbeschermd te zijn dankzij de syste-matische vaccinatie tegen tetanusen difterie. Na de leeftijd van 15jaar dient u elke 10 jaar één herha-lingsvaccin te laten zetten om

beschermd te blijven. En daarwringt het schoentje: veel mensenvergeten om zich om de tien jaartegen tetanus en difterie te latenvaccineren. Daarom stuurde delokale stuurgroep volksgezondheidalle Opglabbeekse 25-jarigen eenherinneringsbrief.Een volledig en actueel overzichtvan alle verplichte en aanbevoleninentingen vindt u gratis op dewebsite van het Instituut voorTropische Geneeskundewww.itg.be. U kunt ook telefone-ren naar 0900 101 10.

(vervolg pag.12)

Page 18: Blik Opglabbeek, mei 2010

12 I mei 2010 I BLIK

gezondheid - vervolg -

Ticket naar een gezond en actief levenZo lang mogelijk gezond, mobiel en zelfstandig blijven, datwillen we toch allemaal! Toch neemt het risico op vallen toe metde leeftijd: bijna een op drie senioren maakt jaarlijks een val.Breng daarom een bezoekje aan de valbus. Deze mobielecampagnebus trekt van 7 tot en met 12 juni door Limburg.Bezoekers leren via praktische tips valvrij door het leven te gaan.

De valbus is gedurende de tweede week van juni te vinden in:● maandag 7 juni: Peer● dinsdag 8 juni: Hasselt● woensdag 9 juni: Heusden-Zolder (onder voorbehoud)

● donderdag 10 juni: Genk● vrijdag 11 juni: Bree

● zaterdag 12 juni: Sint-TruidenDe bus is open van 10 tot 17 uur.

Opgelet: de valbus is een omgevormde lijn-bus en daarom spijtig genoeg enkel toegankelijk voor valide senioren.

Een initiatief van de provincie Limburg, de Limburgse LOGO’s, ondersteund door de lokale stuurgroep volksgezond-heid.

DoelgroepDe Milieugezondheidsenquête verza-melt gegevens over de gezondheidvan de Limburgers en de milieuhinderdie ze ervaren. Het eindrapport bun-delt de antwoorden per regio. Ookonze gemeente neemt deel en krijgteen eigen rapport met het gemeente-lijke groepsresultaat. Dit resultaatwordt vergeleken met het gemiddeldevan de regio. In mei krijgen ongeveer 250 inwonersde enquête in de brievenbus. De resul-taten worden verwacht in het voorjaarvan 2011. Een onafhankelijk studie-bureau kiest de personen willekeurigen verzamelt en verwerkt alle ant-woorden. Het gemeentebestuur kentop geen enkel ogenblik de namen vande deelnemers. De gemeente krijgtnadien alleen het eindresultaat van alledeelnemers samen. Het succes van deenquête staat of valt met de respons:hoe meer mensen hun vragenlijstinvullen en terugsturen, hoe betrouw-baarder de resultaten.

WatDe vragenlijst peilt uitgebreid naar demilieuhinder die de inwoners vandaagin hun onmiddellijke omgeving erva-ren. Wat is de aard, de intensiteit en debron van de hinder? Het gaat overmilieuhinder in de breedst mogelijkezin: van de aanwezigheid van industrietot mogelijke geurhinder door sluik-stoken of geluidsoverlast van verkeer. De enquête polst ook naar de gezond-heidstoestand vande inwoner. Voelthij of zij zichgezond? Wat doethij of zij om gezondte blijven? Zijn er inde buurt hinderlijkefactoren die eennegatieve invloed hebben op zijn ofhaar gezondheid? De bedoeling is om beleidsinformatiete verzamelen over welzijn, gezond-heid en milieuhinder voor elke stad engemeente in Limburg. Dat is nietalleen nuttig voor het provinciebe-stuur, maar ook voor elk afzonderlijkgemeente- of stadsbestuur.

Meer informatie:Sara Reekmans, medisch milieukundige bij de Limburgse LOGO’sUniversiteitslaan 1 B- 3500 Hasselt 011 23 82 [email protected]

Milieugezondheidsenquête

De Milieugezondheids-enquête verzamelt

gegevens over degezondheid van

de Limburgers en de milieuhinder die ze ervaren.

Bezoekers leren viapraktische tips valvrijdoor het leven te gaan.

Page 19: Blik Opglabbeek, mei 2010

BLIK I mei 2010 I

welzijn

De Minder Mobielen Centrale (MMC) isdringend op zoek naar chauffeurs dieaf een toe een ritje voor hun rekeningwillen nemen. De MMC is een initiatiefvan het OCMW voorinwoners die metverplaatsingsproble-men worden gecon-fronteerd.Chauffeurs krijgeneen vergoeding van0,25 euro per gereden kilometer.Chauffeurs en gebruikers krijgen een ver-

zekering burgerlijke aansprakelijkheid, eenomniumverzekering en een verzekeringlichamelijke ongevallen. Chauffeurs kiezenzelf welke ritten ze wanneer willen rijden.

Het gaat ondermeer om rittennaar de dokter,familie, winkel…Het kan allemaal,op voorwaardedat er chauffeurs

voorhanden zijn. Zonder inzet van vrijwilli-gers kan de Minder Mobielen Centrale niet

bestaan. In 2009 reden de tien chauffeursvan de MMC ongeveer 800 ritten, in totaalgoed voor 18 000 kilometer.

Mocht u er iets voor voelen om eenbeetje van uw tijd af te staan aan eenminder mobiele medemens, aarzel danniet en neem contact op met:

Marjon QuaxVerantwoordelijke thuisdienstenOCMW OpglabbeekTel. 089 81 01 42

Verwarmingstoelagen het hele jaar aanvragen

Gedurende heel het jaar 2010 kunt u een toe-

lage aanvragen als u gebruik maakt van huis-

brandolie, verwarmingspetroleum of bulk-

propaangas. Er is ook geen interventiedrem-

pel meer. Het OCMW gaat na of u in aanmer-

king komt voor de toelage.

Hieronder zetten we de belangrijkste punten

even op een rij:

Chauffeurs kiezen zelfwelke ritten ze

wanneer willen rijden

Dringend chauffeurs gezocht

● De verwarmingstoelage kan gedurendehet ganse jaar 2010 aangevraagd worden.De periode loopt van 1 januari 2010 toten met 31 december 2010.

● Er is geen interventiedrempel meer.Er wordt een toelage van 0,14 euro perliter toegekend. U hebt recht op eenverwarmingstoelage voor maximum 1.500liter. Het bedrag van de toelage is afhanke-lijk van de hoeveelheid brandstof die ubestelt en bedraagt momenteel 210 eurovoor een levering van 1.500 liter.

● Volgende personen zijn gerechtigd vooreen toelage: personen met recht op een verhoog-de tegemoetkoming van de ziekte- en invaliditeits-regeling, een laag inkomen en personen met schuld-overlast.

Voor de aanvraag van eenverwarmingstoelage kan uterecht bij de sociale dienstvan het OCMW. De socialedienst zal onderzoeken of u inaanmerking komt. Denk er welaan dat uw aanvraag bij hetOCMW binnen de 60 dagen nalevering gedaan moet worden.We hebben uw identiteitskaarten de mazoutfactuur nodig omeen aanvraag te kunnen doen.Sinds 1 januari is de forfaitairevermindering voor verwarmingafgeschaft. In 2009 konden men-sen met een inkomen van minderdan 26520 euro per jaar de for-faitaire vermindering aanvragen.Nu dus niet meer.

Meer informatie:Sociale dienst OCMW OpglabbeekTel: 089 81 01 41www.verwarmingsfonds.beTel: 0800 90 929

njanuarife

brua

rim

aart

april

mei juni juli augustusseptem beroktober

Page 20: Blik Opglabbeek, mei 2010

mei 2010 I BLIK

gemeenteberichtenOVERLIJDENS

Onze gemeenschap rouwt om het overlijden van:

Elisabeth Gabriels 31.03.2010Michel Roosen 01.04.2010René Weytjens 06.04.2010Mathieu Geebelen 06.04.2010

GEBOORTEN

Van harte feliciteren wij de ouders met de geboorte van hun kindje:

Dean Hurkmans 12.03.2010

Quinten Seminck 15.03.2010

Emme Hilven 16.03.2010

Yasin Nickmans 18.03.2010

Tijs Kessels 19.03.2010

Miel Candrix 20.03.2010

Hanne Aerden 24.03.2010

Maxim Stankevics 24.03.2010

Rune Digneffe 23.03.2010

FotoreportageNaar jaarlijkse gewoonte werd het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht.Burgemeester Benny Spreeuwers legde bloemen naar aan het herdenkingsmonumentnaast de kerk. (foto linksonder)

vrijdag 7 mei werden de inwoners van Bieskensveld door het gemeentebestuur officieelwelkom geheten in hun straat. (foto rechtsonder)

JUBILARISSEN

PROFICIAT AAN HET DIAMANTEN BRUIDSPAAR:

Trei en Lowie Vandeurzen-Vliegen(15-04-1950) (rechtsboven)

PROFICIAT AAN DE GOUDEN BRUIDSPAREN:

Rooske en Willy Franssen-Vliegen(23-04-1960) (linksonder)

Paula en Jan Hellinx-Geussens (29-04-1960) (rechtsonder)

HUWELIJKEN

Van harte feliciteren wij de jonggehuwden:

Ben Berden – Grethl Huls 03.04.2010Karel Callens Kraainem - Sara Driesen 09.04.2010

dialect uitdrukkingenDoa is de kerik huger es den turen. (1)

Lig doa neet te hippetippe, lek spies. (2)

(1) Daar is de vrouw de baas.(2) Zit daar niet te treuzelen.