Blik Opglabbeek, april 2010

20

Transcript of Blik Opglabbeek, april 2010

Page 1: Blik Opglabbeek, april 2010
Page 2: Blik Opglabbeek, april 2010

Mevrouw, mijnheerBeste Opglabbekenaar

Op vrijdag 19 maart laatstleden vond het jaarlijkse overleg met de huis-bankier van het gemeentebestuur plaats.Het individueel financieel profiel van de gemeente wordt dan bespro-ken.De conclusie is dat Opglabbeek een financieel gezonde gemeente iswaar de financiële druk voor de inwoners lager ligt dan die van deprovincie (het gemiddelde van alle Limburgse gemeenten) en ook lagerdan die van het Vlaamse Gewest (het gemiddelde van alle Vlaamsegemeenten).Dit is vanzelfsprekend heel goed nieuws met oog voor de toekomst,omdat wij de geplande projecten (bouw gemeenschapscentrum,restauratie gemeentehuis, uitbouw zorgcampus, centrumwonen,veilige schoolomgeving) ook effectief kunnen realiseren.Ik geef u enkele interessante cijfers mee :De aanvullende personenbelasting : Opglabbeek 7 %, Limburg 7,52 %en Vlaanderen 7,21 %.De opcentiemen op de onroerende voorheffing : Opglabbeek 1280,Limburg 1322 en Vlaanderen 1311.De fiscale druk van de gecentraliseerde belastingen (personenbelastingen onroerende voorheffing) bedraagt in Opglabbeek 97 % en inLimburg 102 %.De fiscale druk van de overige belastingen bedraagt in Opglabbeekslechts 30 % en in Limburg 87 % ; m.a.w. Opglabbeek heft buiten depersonenbelasting en de onroerende voorheffing bijna geen anderebelastingen.De totale fiscale druk ligt voor Opglabbeek op 93 %, terwijl dat voorLimburg 100 % is.De schuldaflossingen bedragen in Opglabbeek 60 euro per inwoner,terwijl dat voor Limburg 81 euro is.De bijdrage aan de politiezone bedraagt in Opglabbeek 68 euro perinwoner, in Limburg 76 euro en in Vlaanderen 95 euro ; in Opglabbeekdaalt deze bijdrage al gedurende vijf jaren, terwijl ze in Limburg enVlaanderen constant is blijven stijgen.De bijdrage aan de brandweer bedraagt in Opglabbeek 25 euro perinwoner, in Limburg 26 euro en in Vlaanderen 31 euro.

Op maandag 22 maart vergaderde het Lokaal Overleg Kinderopvangomtrent de oprichting van een opvoedingswinkel in onze gemeente.

Welnu, die opvoedingswinkel die tot doel heeft omouders hulp of steun te bieden bij het opvoeden,opent de eerste week van mei zijn deuren in deKapelstraat 3.De winkel is open iedere vrijdag van 09.00 tot 12.00uur, maar voor een adviesgesprek met de opvoedings-consulent kan u er iedere dag terecht, weliswaar naafspraak via het telefoonnummer …Kom dus gerust even langs in de opvoedingswinkelvoor wat info of tips of bel gewoon voor advies !

Met vriendelijke groeten

Benny Spreeuwersuw burgemeester

Maandelijks informatieblad van het gemeentebestuur

Verantwoordelijke uitgever : Benny Spreeuwers, Kapelstraat 1, 3660 Opglabbeek

Redactieadres : gemeentelijke infodienst, gemeentehuis Kapelstraat 1, 3660 Opglabbeektel. 089 81 01 04, fax. 089 81 01 65e-mail : [email protected]: http://www.opglabbeek.be

Lay-out : Studio Baar, Kuilenstraat 20, 3600 GenkDrukwerk : Drukkerij Paesen, Industrieweg-Noord 1199,3660 Opglabbeek

Col

ofon

voorwoordinhoudVoorwoordInhoudColofon

Dossier: de bibliotheek:het leven van a tot z

In vogelvlucht

Beslist te lezen

Vacature

Prikbord

Politie

Politie

Verkeer

Leefmilieu

Welzijn

Sport

Op stap

Gezondheid

Wettelijk samenwonen

Fotoreportage

Gemeenteberichten

1

6

7

8

9

10

11

12

Mid

denk

ater

n

Page 3: Blik Opglabbeek, april 2010

Boekendienst aan huis

Kinder- en jeugdjuryJeugdboekenweek

Gratis internetInterbibliothecair leenverkeer

Eerste leesboekje: zonnetje, beertje, balletje

Niet enkelromans, ooktijdschriften eninformatieve boeken

BLIK I april 2010 I 1

dossier DE BIBLIOTHEEK: HET LEVEN VAN A TOT Z

‘Een openbare bibliotheek wil verschillen-

de soorten fysieke en digitale informatie-

en cultuurdragers (boeken, tijdschriften,

compact discs, cd-roms, dia’s, videocasset-

tes, dvd’s, internet enz.) én de inhoud die

ze bevatten ter beschikking stellen en toe-

gankelijk maken voor alle inwoners uit

haar werkgebied, ongeacht leeftijd, ras,

sekse, godsdienst, levensbeschouwing,

beroep, maatschappelijke positie enz.’

Dat klinkt allemaal heel officieel. Wij willengewoon van onze bib een gezellige, cen-trale ruimte voor jong en oud maken.

De bibliotheek:het leven van a tot zDe bibliotheek:het leven van a tot z

Wat is een bibliotheek eigenlijk?

u en uw familie

MAMA,kleuterjufPAPA,

een fervent voetballer

Opa,die slechtte been is

Zusje,dit jaar in het eerste

leerjaar

Kleine broer,die nog niet kan

lezen

Grote broer,wiens cd-speler steeds

volle bak staat

Neef,de bolleboos die voor

zijn thesis uren speurt ophet internet en boekenzoekt die we hier niet

hebben

Nicht,boekenwurm

in hart en nieren

Grote zus,voor wie een boek lezenvoor een bespreking een

hele opgave is

Digitale databanken over literatuur

Aanwinstboekje: kennis maken

met de nieuwste enbeste (jeugd)-

literatuur

Voorleeskoffertje tijdens de voorleesweekKartonboekjes

Uitleenbare cd’s, dvd’s en cd-roms

Klaskaart of VIP-kaart

Onze medewerkers: vlnr

Wat kan de bibliotheek voor u en uw familie betekenen?

“Wij willen gewoon van onze bib een gezellige,centrale ruimte voor jong en oud maken.”

Page 4: Blik Opglabbeek, april 2010

Het spelDrie weken lang kregen we in de bib bijna alleleerlingen van de Opglabbeekse scholen overde vloer. Van het derde tot en met zesde leer-jaar, allemaal speelden ze enthousiast het spel‘Recht op boeken’ waarbij ze vragen moestenbeantwoorden, opdrachten uitvoeren en debib beter leerden kennen en gebruiken tijdenshun opzoekingen. Ze verdienden telkens eenaantal kinderrechten bij een goed antwoord.Wat ze daarmee deden, leest u in de volgen-de editie van Blik Opglabbeek.Voor de kinderen van het eerste en tweedeleerjaar werden er drie opdrachtenhoekjesingericht in de bib. Op een aanschouwelijkemanier leerden ze heel wat over kinderrech-ten en als afsluiter werd er een tof verhaalvoorgelezen.

2 I april 2010 I BLIK

dossier

De lezingen Op maandag 15 maart werdde spits afgebeten doorNoëlla Elpers en Peter Holvoet-Hanssen dieonder de naam ‘het Kapersnest’ hun act opvoer-den voor de leerlingen van het derde en vierdeleerjaar. Iedereen luisterde aandachtig naar deverhalen die Noëlla voorlas uit haar eigen boek-en, terwijl Peter tussendoor voor de nodigeanimatie zorgde. Het was een boeiend en grap-pig geheel.De pimpernel, Geheimen van de wijde zee,Juffrouw Dondersteen, Pip en Suzy zijn enkeletitels van de boeken die Noëlla schreef. Haarboek Dolores kaapte drie prijzen weg: de TheaBeckmanprijs, Boekenleeuw en de kleineCervantes.Op vrijdag 26 maart waren de leerlingen van hetvijfde en zesde leerjaar aan de beurt voor eenlezing van Rob Baetens. We kennen hem vanzijn boeken zoals: Johnny Shit, Een regenbui vantranen, Verrassing op de Pinta, De papaverbloedt, enz.Samen met de leerlingen bouwde hij een totaal-theaterstuk op waarin iedereen een rol ver-tolkte. En ook Stijn Moekaars is dit jaar bij ons te gast.Op 28 april en 5 mei zal hij de leerlingen van heteerste en tweede leerjaar zeker een aangenamewoensdagvoormiddag bezorgen. Maar daaroverleest u meer in Blik Opglabbeek van mei.

JEUGDBOEKENWEEK 2010

Het recht op boeken:een van de vele kinderrechten

De jeugdboekenweek gaat elk jaar door in de maand maart en dit jaar bijons zelfs tot begin mei.

Noëlla Elpers en PeterHolvoet-Hanssen

Page 5: Blik Opglabbeek, april 2010

BLIK I april 2010 I 3

DE BIBLIOTHEEK: HET LEVEN VAN A TOT Z

(vervolg op pag.4)

DIGITALE BIBLIOTHEEK

Zoek, reserveer en verlengvanuit je luie zetelVia de webpagina’s van de bibliotheek kunt u onlinedocumenten zoeken, reserveren en verlengen. Zohoeft u niet meer naar de bib af te zakken om uwmaterialen te verlengen. U kunt ook op voorhandopzoeken of het boek dat u nodig hebt beschikbaaris. Als het al is uitgeleend, kunt u altijd reserveren. Leners kunnen verwittigings- reserverings- enmaningsbrieven in hun elektronisch postvak ontvan-gen, net zoals de digitale nieuwsbrief van de biblio-theek. Opzoeken kan in de persdatabank Mediargus en zesandere, kwalitatieve databanken:

JeugdLiteRom: circa tienduizend artikelen, auteurs-interviews en recensies over jeugdboeken.LiteRom Nederlandse literatuur: grootste verza-meling artikelen en recensies over Nederlandstaligeliteratuur.LiteRom Wereldliteratuur: grootste verzamelingartikelen en recensies over literaire werken uit dewereldliteratuur.UittrekselBank Jeugd: speciaal voor jongerengeschreven uittreksels van jeugdboeken, auteurs-portretten van jeugdboekenschrijvers en beknopte‘snuffelteksten’.UittrekselBank: ruim 1500 uittreksels vanNederlandstalige én buitenlandse literatuur en circa250 auteursportrettenDe Actuele DocumentatieBank bevat een com-pleet overzicht van actuele dossiers die interessantzijn voor werkstukken en spreekbeurten. De data-bank bevat per thema een zorgvuldige selectie kran-tenartikelen, foto’s, verwijzingen naar relevanteboeken en tijdschriften en links naar websites.

DE BEVERBURCHT

Boeken die voor je zorgen In de Beverburcht vindt u boeken over enkele moeilijke thema’szoals : echtscheiding (grijs bevertje), rouw- en verliesverwerking(paars bevertje), vriendschap en verliefdheid (rood bevertje) envanaf dit jaar ook over kinderrechten (blauw bevertje).De boekjes kunnen u helpen om uw gevoelens beter te begrij-pen en om erover te leren praten. U kunt in onze gezellige ‘burcht’ (de woonplaats van de bever)ongestoord een boek kiezen en rustig lezen. Natuurlijk kunt udeze boeken ook uitlenen, zodat u er thuis op uw gemak in kuntkijken en lezen.

LEES 1 7

Lees eens even meeNa een half jaar is de actie Lees 1 7 (lees: lees eenseven) afgelopen. Het vierde en zesde leerjaar van alleOpglabbeekse scholen deden klassikaal mee aan hetproject. Meer dan tweehonderd leerlingen kozen perklas het mooiste boek. In Blik Opglabbeek van meileest u welke boeken door de klassen gekozen wer-den. In die editie verneemt u ook welke klas hetmeeste boeken las en daarvoor een prijs krijgt. Alledeelnemende kinderen hebben hun gadget (een pen-nenzak met het logo van Lees 1 7) intussen al ont-vangen.We willen iedereen alvast bedanken, in het bijzonderde leerkrachten, en we hopen dat jullie volgend jaarook weer allemaal meedoen.

DOEBOEKEN

Doe mei maar een doeboek Mei is de maand bij uitstek om in actie te schieten. Inde bib kunt u weer terecht voor 37 nieuwe doe-boeken. Wilt u al jaren een moestuin of is uw huis aaneen stijlwissel toe? Of is experimenteren in de keukenmeer uw ding? Maak uw keuze uit de handige enaantrekkelijke boeken over de thema’s Culinair, Huis& Tuin, Hobby & Creatief en Wellness.Deze actie is een initiatief van boek.be waarbij ernauw wordt samengewerkt met Libelle. Op 29 aprilzit er bij dit tijdschrift een uitneembare boekenbijlagemet kortingsbonnen voor elke actietitel. Een nieuwe partner van de actie is Radio 2. In hetprogramma De Madammen zal de Doeboekenactieuitgebreid aan bod komen.

Page 6: Blik Opglabbeek, april 2010

DAISY-BOEKEN

Met Daisy kunt u weer naar hartelust lezenMet de Daisy-speler kunt u Daisy-roms beluisteren met daaropgesproken boeken. U kunt dit toestel overal mee naartoe nemen(werkt op oplaadbare batterij) en er zitten een heleboel handigesnufjes op. Zo zijn bijvoorbeeld alle knoppen op het toestel spre-kende knoppen. U hoort dus wat u doet. Met het handigezoeksysteem kunt u bladeren in de ingesproken tekst naar pagi-na’s, hoofdstukken en rubrieken. U kunt ook de afspeelsnelheiden het volume regelen en op elke gewenste plaats een bladwij-zer aanbrengen.Met een Daisy-rom kunt u dus veel meer dan met een gewoon luis-terboek op een cd. Uiteraard kunt u de Daisy-boeken ook beluiste-ren op een gewone cd-speler, MP3-speler of pc (mits het installe-ren van de nodige software) maar dan zonder al die extraatjes. Daisy-boeken zijn voor mensen die moeilijk of niet kunnen lezen,bedlegerig of bejaard zijn of een spierziekte of dyslectie hebben.Een greep uit ons huidige aanbod van 25 Daisy-roms:Romantische boeken : Zomervrouw, Droomeiland, De eindigheidder dagenPsychologische romans: Ana, VeronicaSociale romans: De tangozanger, Een verhaal uit de stad Damsko,Bloedappelscience fiction en humorU vindt de Daisy-boeken in onze hoek met grootletterboeken.Kijk online in onze catalogus voor ons volledig aanbod. Dat kan viade website van de gemeente: www.opglabbeek.be. Klik op hetgrijze boek met het ‘geopende deurtje’. U kunt nog altijd anderetitels aanvragen via onze bibliotheek of rechtstreeks via deLuisterpuntbibliotheek (www.luisterpunt.be).Als u interesse hebt of iemand kent die aan deze manier vanlezen plezier zal beleven, kunt u het apparaat bij ons lenensamen met één of meerdere Daisy-roms. Op die manier kunt ukennismaken met alle mogelijkheden van de Daisy-speler. Als het u bevalt en u het zinvol vindt om zelf zo’n toestel aan tekopen, weet u tenminste wat u koopt. Het apparaat is immers vrijduur maar blinden en slechtzienden kunnen voor de aankoopeventueel aanspraak maken op een tussenkomst van hun zorgver-zekeraar.

4 I april 2010 I BLIK

dossier

KRANTENHOEK

Mini-leescafé + koffieElke dinsdagvoormiddag tussen 10 en 12 uur kunt uin de bib gratis de krant lezen bij een lekkere kop kof-fie. Onze krantenhoek wordt zo een mini-leescafé.We hebben dagelijks 5 kranten ter beschikking: HetBelang van Limburg, Het Nieuwsblad, Het LaatsteNieuws, De Morgen en De Tijd. Sinds kort hebben weook wekelijks ‘Wablieft, de duidelijkste krant’ voor jeklaarliggen.

BIB AAN HUIS

Als u zelf niet kunt komen,komen wij naar u toeSinds enkele jaren biedt de bib samen het OCMW, dedienst ‘Bib aan Huis’ aan. Deze dienst is opgerichtvoor alle ouderen (+65 jaar), zieken en voor ieder diedoor omstandigheden niet zelf naar de bib kankomen en geen beroep kan doen op derden. Een vrij-willig(st)er van de thuisdiensten van het OCMWbezorgt u om de 3 weken een pakketje van maximaal10 boeken of tijdschriften uit de collectie van de bib.Het enige wat u moet doen, is u inschrijven in de bib.Dat kan via een telefoontje op het nummer 089 8109 16. Een personeelslid van de bib komt dan bij ulangs om kennis te maken en te bespreken welkematerialen u graag zou willen uitlenen. Zoals iedereandere lener van de bib betaalt u jaarlijks 2,50 eurolidgeld. Boeken en tijdschriften uitlenen, verlengenen thuis laten bezorgen is volledig gratis. Het enigewat wij van u verwachten, is dat u zorg draagt voorde boeken en tijdschriften en dat u ze klaarlegt tegenhet volgende bezoek van de OCMW-vrijwillig(st)er.Hebt u problemen met het lezen van de veelal kleineletters in de boeken, vraag dan naar onze grootletter-boeken. Indien ook deze boeken te veel vergen vanuw ogen, meld het ons dan. Wij geven uw naamgraag door aan de Vlaamse Luister- enBraillebibliotheek die u gratis luisterboeken thuis kanbezorgen. Na het beluisteren kunt u ze zonder verde-re kosten meegeven aan de postbode.

Page 7: Blik Opglabbeek, april 2010

BLIK I april 2010 I 5

DE BIBLIOTHEEK: HET LEVEN VAN A TOT Z

Wist u dat …

✔ u gratis boeken kunt lenen en pas vanaf 18 jaar 2,50

euro lidgeld moet betalen?

✔ u cd’s, video’s en cd-roms al voor 0,40 euro kunt

lenen?

✔ wij voor dvd’s 1 symbolische euro vragen?

✔ het gebruik van internet gratis is?

✔ u ook gratis boeken uit andere bibliotheken kunt

aanvragen als wij ze niet hebben?

✔ de bib ook een ontmoetingsplaats is?

✔ u elk jaar verwend wordt tijdens onze verwendag?

✔ u tijdens de maanden juli en augustus alle materialen

dubbel zo lang mag uitlenen?

✔ u alle materialen voor 3 weken kan uitlenen?

✔ u telkens 20 materialen (10 gedrukte en 10 audio-

visuele) mag uitlenen?

… en dat allemaal gedurende 20 uur per week op

maandag- en woensdagnamiddag, dinsdag- en

zaterdagvoormiddag en dinsdag- en donderdag-

avond tot 20.00 uur.

ZEBRACINEMA

Aanbod van de betere filmZebracinema werd in 1996 als proefproject opgestartom een complementaire en aanvullende filmpro-grammatie te presenteren aan de Limburgse film-liefhebber die in de regio op haar honger moestblijven zitten wat betreft de ‘betere’ of ‘arthouse’-film. Het filmaanbod in Limburg werd tot dan over-heerst door de commerciële bioscopen met eenuitsluitend commerciële programmering.Het aanbod bestaat uit recente kwaliteitsfilms metextra aandacht voor de Europese en de mondiale filmen voor het filmdebuut van jonge regisseurs.Zebracinema besteedt ook aandacht aan educatiemet lezingen en seminaries.Op initiatief van het Provinciaal Steunpunt Limburgsebibliotheken zetten wij samen met andere Limburgsebibliotheken ons aanbod in de kijker. Ook in onzefilmcollectie vindt u immers verschillende ‘betere’films. Wij hebben ze uitgezocht en u vindt ze in onsspeciaal ‘Zebracinemahoekje’.

Meer infoPlaatselijke Openbare Bibliotheek, Kapelstraat 10Tel. 089 81 09 17e-mail: [email protected] www.opglabbeek.be kunt u onze catalogus online raadplegen.De bibliothecaris (Bea Lagowski) en de bibmedewerkers (RiaBaeten, Lut Coomans, Ivo Janssen, Liliane Thaens, VivianeVandebroek, Annick Vanhamel) zullen u graag helpen.

Page 8: Blik Opglabbeek, april 2010

6 I april 2010 I BLIK

Tweede openbaar onderzoek RUP Centrum

De Opglabbekenaar werkte actief mee aan het eerste openbaar onderzoek RUP cen-trum en bezorgde tal van bezwaren en opmerkingen. De aangereikte suggesties wor-den momenteel gebruikt om het ontwerp aan te passen.Na deze aanpassingen organiseert het gemeentebestuur een tweede openbaar onder-zoek in juni. U krijgt dan de kans om eventuelebezwaren en opmerkingen in te dienen. Op diemanier willen we uw inspraak garanderen en zoeen groot draagvlak voor het ruimtelijk uitvoerings-plan te creëren. Het RUP Centrum geeft de ruimte-lijke toekomst van Opglabbeek alle kansen.Later organiseren we opnieuw een informatievergadering. De precieze datum van hetopenbaar onderzoek en de informatievergadering worden u later via de gemeentelijkekanalen meegedeeld.

in vogelvlucht

De door u aangereikte suggestiesworden momenteel gebruikt om hetontwerp aan te passen.

Bescherm uw fietstegen diefstal

Vermijd fietsdiefstal en laat uw fietsgratis graveren. Van april tot oktoberkunt u daarvoor op de eerste zaterdagvan de maand tussen 10.00 en 12.00uur terecht op het recyclingpark.

Opglabbeekse cartoonist valt in de prijzen

Cartoonist Canary Pete uit Opglabbeek heeft de Press Cartoon Belgium-prijs gewonnen. Sus Damiaens, want zo heet hij in het dagelijks leven,tekende de Amerikaanse president Barack Obama die de Nobelprijs voor de Vrede won. Belangrijker dan het prijzengeld van 6000 euro is deeer die met de prijs gepaard gaat, aldus Canary Pete.

Openbaar onderzoekRuimtelijk StructuurplanVlaanderen van startHet Ruimtelijk StructuurplanVlaanderen (RSV) wordt voor detweede keer herzien. Nog tot 11 meikunnen particulieren, organisaties enoverheidsinstanties bezwaren enadviezen indienen.

Het RSV geeft aan hoe Vlaanderen dekomende jaren het best met de beschik-bare ruimte omgaat. Om het plan actueelte houden, wordt het regelmatig herzien.Tijdens het openbaar onderzoek kunnenburgers, organisaties en overhedenadvies geven en bezwaren tegen het planindienen. Het openbaar onderzoek duurt90 dagen en loopt van 10 februari tot enmet 11 mei. De informatiebundel ligt ter inzage klaarin het gemeentehuis en is online teraadplegen op www.vlaanderen.be/rsv. Op dinsdag 23 maart is er een openbareinformatie- vergadering in Hasselt. Diestart om 19.00 uur in hetCultuurcentrum, Kunstlaan 5.

Meer tijd om alarm-centrales te registrerenEigenaars van een alarmsysteem dat nog niet

is aangesloten op een alarmcentrale, krijgen

nog tot 1 juli de tijd om dat alsnog te doen. Als

het alarmsysteem geregistreerd is, kan de poli-

tie bij een inbraak eenvoudig de vereiste gege-

vens opzoeken en zo op de juiste manier

ingrijpen.

Binnenlandse Zaken schat dat 100.000 tot150.000 Belgen hun alarmsysteem nog niethebben laten aansluiten. De registratie vande alarmsystemen moet de interventies vanpolitie doeltreffender maken. Via een centra-le databank kunnen de politiedienstenonmiddellijk de nodige gegevens opvragen.Zo kunnen ze de aanpak op voorhand plan-nen. Een interventie voor een noodoproepvan een juwelenzaak vraagt immers eenandere aanpak dan voor een rijwoning. Alarmsystemen die bij een alarmcentrale zijnaangesloten, worden automatisch geregis-treerd. Via de website www.police-on-web.bekunnen burgers niet-aangesloten systemenregistreren. Daarvoor is wel een kaartlezervoor de elektronische identiteitskaart of eengratis token nodig.

Page 9: Blik Opglabbeek, april 2010

VACATURE

Dringend gezocht ...versterking voor ons team!

Het dienstenbedrijf van Opglabbeek is dringend opzoek naar gemotiveerde huishoudhulpen (m/v).

beslist te leze n

☞☞

Uit de gemeenteraad van 25 maart 2010

Gemeenteraad richtAutonoom gemeentebedrijfOpglabbeek opOm de toekomstige projecten inOpglabbeek zo goed mogelijk te kun-nen uitvoeren, besloot de gemeente-raad om het Autonoom gemeentebe-drijf Opglabeek (AGB) op te richten. HetAGB staat onder meer in voor de reali-satie en het beheer van het nieuwegemeenschapscentrum en de renovatievan de sporthal.Het AGB heeft als doel het patrimoniumvan de gemeente te beheren. In eersteinstantie ligt de focus op het realiserenen beheren van de vrijetijdsinfrastructuur.Een fiscale en juridische haalbaarheids-studie toonde aan dat de oprichting vaneen AGB de beste oplossing was.Het AGB bestaat uit tien raadsleden: 6leden van CD&V, 3 leden van Nivo-21en 1 lid van Project 2006. Op degemeenteraadszitting van 26 april dra-gen de fracties hun kandidaten voor en

Fietsroutenetwerk kanlevens redden

Fietsen is gezond, dat weet iedereen.Maar als het toch eens fout loopt,kan het fietsroutenetwerk zelfs levensredden. Elke bord van het fietsroute-netwerk Limburg is uitgerust met eenLambert-coördinaat, soms ook wel X-Y-coördinaten genoemd. Aan de handvan die coördinaten kunnen de hulp-diensten in geval van nood de exactepositie van het noodgeval bepalen.

Nieuw te l e foonnummervoor DirectiegeneraalPersonen met een han-dicap

Het contactcenter van de Directie-generaal Personen met een handicapheeft een nieuw en gratis telefoon-nummer. Het contactcenter is voortaante bereiken via 0800 987 99 en nietmeer via 02/507 87 99.

worden de leden benoemd. Maximaaltwee derde van de leden mag van het-zelfde geslacht zijn. De mandaten zijnniet bezoldigd.

Gemeenteraad past prijzenidentiteitskaarten aanNa de prijsaanpassingen aan de identi-teitskaarten van Belgen, stijgen ook deprijzen voor niet-Belgen en kinderen.Het gemeentebestuur koos er wel voorom steeds de minimumprijs te hanterenen geen extra belasting te heffen. Niet-Belgen betalen voor hun eersteelektronische vreemdelingenkaart tieneuro, voor de volgende kaarten twaalfeuro. Belgen betalen evenveel voor hunidentiteitskaart. Een dringende spoed-procedure kost voor zowel Belgen alsniet-Belgen 113 euro. De zeer dringen-de spoedprocedure kost 177 euro. De dringende spoedprocedure voor eenKids-ID kost 106 euro, de zeer dringen-de spoedprocedure 170 euro.

Hebt u interesse?Neem dan snel contact met ons op.De VZW Dienstenbedrijf OpglabbeekKapelstraat 103660 Opglabbeek089/81 09 06 of 089/81 09 [email protected]

Openingsuren: maandag van 9.00u-12.00u en van13.00u-19.00uoverige werkdagen van 9.00-12.00en van 13.00-16.00u

Wij bieden u een job met talvan voordelen:

● Vast uurloon● Maaltijdcheques ● Werkkledij en –schoenen● Verplaatsingsvergoeding● Eindejaarspremie● Correcte afhandeling van allerlei for-maliteiten● Huishoudelijk werk bij vaste gezin-nen in Opglabbeek● Een open en gemoedelijke werksfeer

0800 987 99

Page 10: Blik Opglabbeek, april 2010

UUiittnneeeemm

bbllaadd ´́tt PPrriikkbboorrdd

‘t prikb

ord

Act

ivit

eite

n a

ang

eko

nd

igd

do

or

vere

nig

ing

en z

ijn v

oo

r ie

der

een

to

egan

kelij

k!

KA

LEN

DERTJE

BLI

KVA

NG

ER

De

dokt

er v

an w

acht

is b

erei

kbaa

r via

het

cen

traa

l opr

oepn

umm

er: 0

903

99 7

67.

De

opro

eper

wor

dt v

ia e

en t

elef

onis

t re

chts

tree

ks d

oorv

erbo

nden

naa

r de

dokt

er v

an d

iens

t om

een

afs

praa

k te

mak

en o

f om

een

hui

sbez

oek

aan

tevr

agen

.

De

apo

thek

erva

n w

acht

kun

t u

bere

iken

via

het

cen

traa

l op

roep

num

mer

0903

99

910.

De

apot

heek

van

wac

ht is

tot

22.

00 u

ur g

eope

nd.

Daa

rna

iser

een

wis

sel

en k

unt

u de

apo

thee

k va

n w

acht

enk

el b

erei

ken

op h

etvo

orge

noem

d nu

mm

er v

oor

het

mak

en v

an e

en a

fspr

aak.

De

apot

heek

van

wac

ht i

s da

n ni

et m

eer

geop

end.

In

het

wee

kend

wor

dt e

r so

ms

bero

epge

daan

op

nabi

jgel

egen

apo

thek

ers

uit

Gen

k of

Mee

uwen

-Gru

itrod

e.

Het

ce

ntra

al

num

mer

va

n de

w

acht

dien

sten

va

n de

ta

nd

arts

enis

090

33 9

9 69

. Het

num

mer

is in

hee

l Vla

ande

ren

geld

ig. I

n w

eeke

nds

en o

pfe

estd

agen

wor

dt u

tus

sen

9.00

en

18.0

0 uu

r do

orge

scha

keld

naa

r de

tan

d-ar

ts v

an w

acht

. D

e ko

stpr

ijs i

s 1,

50 e

uro

per

min

uut,

maa

r na

een

min

uut

wac

hten

wor

dt u

gra

tis t

erug

gebe

ld.

Voor

de

ost

eop

aat

van

dien

st:

zie

ww

w.u

po

.be.

Cen

traa

l wac

htdi

enst

num

mer

voo

r d

iere

nar

tsen

: 08

9 61

37

01(w

eeke

nds

en f

eest

dage

n).

MED

ISCH

E W

ACH

TD

IEN

STEN

ERFG

OED

DA

GFA

KE?

25 a

pril

2010

in G

C T

roem

peel

ke

van

14.0

0 to

t 17

.00

uur

Apri

l 2010

ma

1919

.00

uur

“sch

rijf

-ze-

vrij”

-avo

nd

in d

e Pa

stor

ij –

org.

Am

nest

y In

tern

atio

nal –

info

089

85

51 5

1

za 2

4 To

t 2

mei

wee

k va

n d

e am

ateu

rku

nst

en –

GC

Tro

empe

elke

– in

fo 0

89 8

1 09

10*

zo 2

510

.00

uur

– b

ug

gyw

and

elin

g–

org.

gez

insb

ond

– in

fo 0

89 8

5 75

71

di 2

713

.30

uur

crea

-nam

idd

agin

GC

Tro

empe

elke

– o

rg.

Ziek

enzo

rg –

info

089

85

44 5

7

do

29

Len

tew

and

elin

g–

org.

KV

LV –

info

089

85

76 7

6

Mei

2010

za 1

Bed

evaa

rt n

aar

Sch

erp

enh

euve

l (m

et d

e fie

ts o

f m

et d

e bu

s) –

org

. K

WB-

cent

rum

, Lo

uwel

en

Nie

uwe

Kem

pen

– in

fo 0

89 8

5 84

20,

089

85

68 7

4, 0

89 8

5 60

72

wo

513

.30

uur

len

tefe

est

– or

g. Z

ieke

nzor

g –

info

089

85

44 5

7

do

614

.00

tot

18.0

0 uu

r g

eheu

gen

trai

nin

g in

zaa

l Von

a –

org.

wel

zijn

sraa

d en

Vor

min

gplu

s Li

mbu

rg -

3 eu

ro -

voo

rver

koop

in G

C T

roem

peel

ke,

in h

et O

CM

W (

voor

mid

dag)

en

bij l

eden

van

de

wel

zijn

sraa

d

za 8

Her

den

kin

g 8

mei

194

5(V

-dag

, ca

pitu

latie

van

Dui

tsla

nd)

– G

C T

roem

peel

ke

15.0

0 to

t 17

.00

uur

Kijk

! Ik

fie

ts!

in s

port

hal O

pgla

bbee

k -

info

en

insc

hrijv

ing

in G

C T

roem

peel

keen

spo

rtdi

enst

gem

eent

e O

pgla

bbee

k op

089

81

01 6

9 of

yve

s.ge

ebel

en@

opgl

abbe

ek.b

e

Page 11: Blik Opglabbeek, april 2010

Pap

iero

ph

alin

gPa

pier

zet

u m

aand

elijk

s aa

n de

deu

r, st

evig

ver

pakt

, zo

dat

het

niet

weg

-w

aait.

D

e vo

lgen

de o

phaa

ldag

is:

maa

ndag

10

mei

201

0.

Gro

f vu

il en

met

alen

Wat

mag

mee

? A

fval

stof

fen

van

bepa

alde

om

vang

of

gew

icht

die

nie

t he

r-br

uikb

aar

zijn

(het

gew

icht

van

één

afz

onde

rlijk

voo

rwer

p of

een

sam

enge

-bo

nden

bun

del m

ag n

iet

grot

er z

ijn d

an 7

0 kg

, max

. 2 m

lang

en

1 m

bre

eden

het

tot

aal v

olum

e is

bep

erkt

tot

2 m

3pe

r aa

nbie

ding

). D

e op

halin

g m

oet

voor

af a

ange

vraa

gd w

orde

n. G

ebru

ik h

ierv

oor

een

mel

ding

skaa

rt (t

e be

ko-

men

in h

et g

emee

nteh

uis)

.D

e vo

lgen

de o

phaa

ldag

is:

dins

dag

11 m

ei 2

010.

PMD

Plas

tic f

less

en e

n fla

cons

, m

etaa

lver

pakk

inge

n en

dra

nkka

rton

s de

pone

ert

u in

de

blau

we

plas

ticza

k.

De

volg

ende

oph

aald

agen

zijn

: di

nsda

g 27

apr

il, d

insd

ag 1

1 m

ei e

n di

ns-

dag

25 m

ei 2

010.

Gro

ente

-, F

ruit

-, e

n T

uin

afva

lD

e gr

oene

con

tain

er o

f city

bin

plaa

tst u

op

dins

dag

27 a

pril,

din

sdag

11

mei

en d

insd

ag 2

5 m

ei 2

010

aan

de w

eg.

Res

tfra

ctie

Het

nie

t re

cycl

eerb

are

afva

l sto

pt u

in d

e gr

ijze

gezi

nsco

ntai

ner

en p

laat

st u

op d

insd

ag 2

0 ap

ril e

n di

nsda

g 4

mei

en

dins

dag

18 m

ei 2

010

aan

de w

eg.

Met

hee

l w

at g

oede

ren

(bv.

was

mac

hine

s,tv

-toe

stel

len,

sp

eelg

oed,

ou

dem

eube

len…

) ku

nt u

ook

ter

echt

in

het

inza

mel

punt

va

n D

eK

ringw

inke

l Maa

slan

d. D

at in

za-

mel

punt

lig

t in

de

Kap

elst

raat

3in

O

pgla

bbee

k.

Na

tele

foni

-sc

he a

fspr

aak

op 0

89 7

7 92

92

wor

den

de

goed

eren

ook

bij u

thu

is a

fgeh

aald

.M

eer

info

: w

ww

.krin

gwin

kel.c

om

HU

ISV

UIL

OPH

ALI

NG

(*)

mee

r in

form

atie

ove

r d

eze

acti

vite

iten

lees

t u

in d

e ru

bri

eken

‘op

sta

p’,

‘sp

ort

’en

‘wel

zijn

’!

wo

12

13.3

0 uu

r cr

ea-n

amid

dag

in G

C T

roem

peel

ke –

org

. Zi

eken

zorg

– in

fo 0

89 8

5 44

57

do

13

Ko

nin

gsc

hie

ten

aan

zaal

De

Kem

p –

org.

Kon

inkl

ijke

Schu

tter

ij Si

nt-A

nna

– in

fo 0

89 8

5 59

05

Nog

tot

16

mei

– J

um

pin

g K

.R.–

org

. D

erby

club

– in

fo 0

498

39 2

3 47

vr 1

4Fi

etsb

edev

aart

naa

r H

epp

enee

rt–

org.

KA

V-ce

ntru

m –

info

089

85

70 7

9

ma

1719

.00

uur

“sch

rijf

-ze-

vrij”

-avo

nd

in d

e Pa

stor

ij –

org.

Am

nest

y In

tern

atio

nal –

info

089

85

51 5

1

wo

19

Bed

evaa

rt n

aar

Kev

elae

r –

org.

Okr

a –

info

089

85

45 0

5

zo 2

3R

om

mel

mar

kt–

org.

Han

dela

ars

Weg

naa

r Br

ee

4de

editi

e va

n O

pg

lab

bee

k vo

or

Haï

ti –

org

. Si

nt-J

ozef

Wer

kman

F.V

. –

info

fra

ns.v

andu

eren

@sk

ynet

.be

ma

24R

om

mel

mar

kt–

org.

Han

dela

ars

Weg

naa

r Br

ee

di 2

513

.30

uur

crea

-nam

idd

agin

GC

Tro

empe

elke

– o

rg.

Ziek

enzo

rg –

info

089

85

44 5

7

13.3

0 uu

r se

nio

ren

vei

lig o

p d

e fi

ets

- sp

orth

al -

org

. sp

ortd

iens

t, g

emee

nte

Opg

labb

eek

- in

fo e

n in

schr

ijvin

g 08

9 81

01

69 o

f yv

es.g

eebe

len@

opgl

abbe

ek.b

e

do

27

13.3

0 uu

r cr

ea-n

amid

dag

in G

C T

roem

peel

ke –

org

. Zi

eken

zorg

– in

fo 0

89 8

5 44

57

vr 2

8 18

.00

uur

kerm

isro

ck m

et S

erg

ioen

Opg

labb

eeks

e ba

nds

- in

fo 0

89 8

1 01

09

zo 3

0Fi

etst

och

t n

aar

Tho

rn–

org.

pas

ar –

1,5

eur

o pe

r pe

rsoo

n –

insc

hrijv

en e

n in

fo 0

89 8

5 66

47

ma

31W

erel

dd

ag a

nti

tab

ak–

org.

gem

eent

ebes

tuur

– in

gem

eent

ehui

s en

GC

Tro

empe

elke

info

089

81

01 0

4

Page 12: Blik Opglabbeek, april 2010

politie

PolitiepostOpglabbeek

Sinds dit jaar wordt de politiepostOpglabbeek ingedeeld bij de SectorNoord. Het onthaal wordt verzekerddoor een burgerpersoneelslid of eeninspecteur van de sector. Omdat dewijkpolitie een belangrijk aanspreek-punt is binnen de politiezone, wordende wijkinspecteurs van de politiepostOpglabbeek in de nieuwe structuurvan onze zone aan u voorgesteld.De wijkinspecteurs verzamelen inlich-tingen over de wijk, creëren vertrou-wensrelaties met de inwoners enbemiddelen bij burengeschillen enplaatselijke ongemakken. Ze oefenentoezicht uit op de wijken, vooral bijscholen. Ze geven lokale vragen enverwachtingen door aan de overhe-den en andere diensten. Wijkagentenvoeren preventieve controles uit omhet veiligheidsgevoel in de wijken tebevorderen. Ze luisteren naar klach-ten en grieven van de bevolking envoeren politietaken uit die contactmet de bevolking vereisen, zoals klei-ne moraliteitsonderzoeken en onder-zoek van woonplaats.

De wijkwerking in Sector Noord staatonder leiding van sectorcommissarisJaak Kerkhofs, bijgestaan doorcommissaris operaties RichardNatus en hoofdinspecteur wijk-werking Johny Van Hissenhoven.Heidi Mussen, Barbara Seurs enChristel Smits staan in voor het ont-haal en de administratieve ondersteu-ning van de politiepost Opglabbeek inSector Noord.

Contactgegevens:

Politiepost OpglabbeekKapelstraat 193660 OPGLABBEEK

tel. 089 85 40 89fax. 089 85 33 28e-mail: [email protected]

Openingsurenmaandag 09.00-12.00 13.00-19.00dinsdag 09.00-12.00 13.00-16.00woensdag 09.00-12.00 13.00-16.00donderdag 09.00-12.00 13.00-16.00vrijdag 09.00-12.00 13.00-16.00zaterdag - -zondag - -

Jef Schoolmeesterswijkinspecteur Nieuwe Kempen, Industrie

Wijk

insp

ecte

urs

Jaak Goyenswijkinspecteur Louwel

Jaak Kerkhofssectorcommissaris

Richard Natuscommissaris operaties

Johny Van Hissenhovenhoofdinspecteur wijkwerking

Heidi Mussen Barbara Seurs Christel Smitsonthaal en administratieve ondersteuning

foto

graf

ie:

stad

Gen

k

Page 13: Blik Opglabbeek, april 2010

BLIK I april 2010 I 7

Politie pakt foutparkeerders aanIn april en mei besteden de lokale politie en het Veiligheidshuis

van de stad Genk extra aandacht aan fout parkeren. In april con-

troleren de gemeenschapswachten preventief. Vanaf mei treedt

de politie streng op.

De politie bracht de probleemlocaties met foutparkeerders inkaart. Zowel in wijken als commerciële gebieden zullen gemeen-schapswachten in april preventief optreden. Dat betekent dat zegeen boetes uitschrijven. Foutgeparkeerde wagens krijgen eenopvallende kaart onder de ruitenwisser. Die kaart geeft aan overwelke overtreding het gaat. Vanaf mei zal de politie streng optre-den tegen foutparkeerders en boetes uitschrijven.

verkeer

Adriaan Stevenswijkinspecteur centrum

De wijkinspecteursDe wijkinspecteurs van de gemeente Opglabbeek kuntu contacteren in de politiepost Opgabbeek, Kapelstraat19 te Opglabbeek. U kunt steeds telefonisch eenafspraak maken met uw wijkinspecteur op het num-mer: 089 85 40 89. De straten van iedere wijk met debijhorende wijkinspecteur zijn terugte vinden op de website www.politiezone-gaoz.be.

Page 14: Blik Opglabbeek, april 2010

8 I april 2010 I BLIK

leefmilieu

Gemeente Opglabbeek drinkt van de kraanUw gemeentebestuur ondertekende het kraantjeswatercharter. In plaats

van flessenwater biedt het bestuur kraantjeswater aan. De actie maakt

deel uit van het project ‘drinKraantjeswater’.

Overschakelen op kraantjeswater is een logische stap voor het gemeentebestuur.Het is niet alleen goedkoper, het is ook minstens even gezond en bovendien veelmilieuvriendelijker dan flessenwater. Flessenwater belast het milieu dertig totduizend keer meer dan kraantjeswater. Denk maar aan de verpakking, het transporten de verwerking van het verpakkingsafval. Kraantjeswater daarentegen wordt opelk moment van de dag gratis aan huis geleverd.Kraantjeswater is ook gezond. Geen enkelevoedingsstof wordt zo streng en vaak gecontroleerdals kraantjeswater. Het moet aan meer dan zestigkwaliteitseisen voldoen. De Wereldgezondheids-organisatie legt de basisnormen vast. De regels van de Europese Unie zijn nog stren-ger en Vlaanderen, Brussel en Wallonië leven die nauwgezet na. Jaarlijks worden inLimburg 6.000 controles uitgevoerd. Dat zijn meer dan zestien controles per dag. Naast gezond en milieuvriendelijk is kraantjeswater ook goedkoop. Kraantjeswaterkost 0,0037 euro per liter. Het goedkoopste flessenwater kost al snel 0,30 euro perliter. Dat is 80 keer duurder. Als drie personen elke dag een liter van het goedkoop-ste flessenwater drinken, kost dat jaarlijks 330 euro. Voor dezelfde hoeveelheidkraantjeswater betaalt u nog geen vier euro.Maar is kraantjeswater wel lekker? Het gemeentebestuur deed de test en liet 53personeelsleden van vijf staaltjes proeven. Slechts tien personen konden aanduidenin welke karaf kraantjeswater zat. Zeventien personeelsleden duidden onterechtSpa Reine aan als kraantjeswater. Flessenwater en kraantjeswater zijn dus niet vanelkaar te onderscheiden. Redenen genoeg dus om kraantjeswater te drinken. Uw gemeente koos ervoor omdeel te nemen aan de campagne ‘drinKraantjeswater’. Ook u kunt uw steentjebijdragen.Drinkt u thuis al kraantjeswater of gaat u zeker overschakelen? Teken danvandaag nog het kraantjeswatercharter voor gezinnen opwww.drinKraantjeswater.be. Zo helpt u het milieu én uw portefeuille een handje. Meer info: www.drinKraantjeswater.be of [email protected] - Geraetsstraat 25 - 3500 Hasselttel. 011 75 72 53

Compostpark weer openHet compostpark is weer geopend.Tijdens de wintermaanden kon u er enkelop afspraak terecht. Het gemeentelijkcompostpark is elke eerste zaterdag vande maand geopend van 10.00 tot 12.00uur.

Meer info: Jos Knoops, [email protected], 089 81 01 32

Meet uw energieverbruik

Bij het gemeentebestuur kunt u gratiseen energiekostenmeter lenen om hetenergieverbruik van uw elektronischeapparaten te meten. Het meettoestelheeft een speciale module om het(sluip)verbruik van al uw toestellen gedu-rende 24 uur te meten. Als uw apparaatte veel verbruikt, is het verstandig eennieuw en zuiniger toestel aan te schaffen. U kunt de energiemeter gratis uit-lenen bij de administratie van de tech-nische dienst. U krijgt natuurlijk de nodi-ge uitleg over het toestel en energie-verbruik in het algemeen. U dient wel eenwaarborg van 50 euro te betalen.

Meer info en reservatie: Jos Knoops,[email protected], 089 81 02 32

Win een fototoestelToon dat u kraantjeswater drinkt dooreen affiche op te hangen. Wie weetwint u de Pentax Optio W90, eenwaterdichte camera van 12,1megapixels met 5x groothoekoptische zoom.Download de affiche vanwww.drinKraantjeswater.be, druk zeaf en hang ze op een goed zichtbareplaats. Maak er een foto van en stuurdie voor 31 mei naar [email protected].

✔ goedkoper✔ ’minstens’ even gezond✔ veel milieuvriendelijker

Win

ee

n f

oto

toe

ste

l

energiekostenmeter

Page 15: Blik Opglabbeek, april 2010

BLIK I april 2010 I 9

welzijn

Wat doen alsde PMD-zak isblijven staan?

Wie goed wil sorteren, moet de basis-regels voor PMD volgen. Zakken meteen foute inhoud blijven staan.

Voor de PMD-zak in de ophaalwagen wordtgegooid, kijkt de ophaler na of er niets verkeerds inde zak zit. Zakken met een foute inhoud, krijgeneen rode sticker opgekleefd en blijven staan. Op de binnenkant van de sticker worden de sorteer-instructies herhaald. Zo kunt u onmiddellijk contro-leren waarom uw zak werd geweigerd. Na hetverwijderen van het fout gesorteerde afval uit deblauwe zak, kunt u de zak bij de volgende ophaal-beurt weer aanbieden. Als u het voorste luik van desticker afscheurt, weet de ophaler dat de fout dooru werd rechtgezet.Om goed te sorteren, moet u de basisregels voorPMD volgen.

P = Plastic flessen en flaconsAlle lege plastic flessen en flacons van bijvoorbeeldmelk, fruit- en groentesap, water, frisdrank, bad- endoucheproducten, wasverzachters, afwas- enonderhoudsproducten, bleekmiddelen, gedestil-leerd water, enzovoort. Andere plastic verpakkingenzoals botervlootjes, yoghurtpotjes, zakjes, folies…horen niet thuis in de PMD-zak.

M = Metalen verpakkingenAlle lege metalen verpakkingen zoals drank- en con-servenblikjes, kroonkurken, metalen schroefdop-pen, metalen dozen, aluminium schaaltjes, schotel-tjes en bakjes, spuitbussen van voeding (bijvoor-beeld slagroom), spuitbussen van cosmetica(bijvoorbeeld deodorant of scheerschuim), enzo-voort.

D = DrankkartonsAlle lege drankkartons van fruitsap, melk,

soep, ... Zowel grote als kleine drankkartonszijn toegelaten.

Geheugentraining op 6 mei

Bril kwijt, sleutels zoek, een afspraak met de tandarts vergeten… Onsgeheugen laat ons wel eens in de steek. Nochtans is ons geheugen eenfenomeen: elke seconde van de dag verricht het wonderen.Wilt u meer te weten komenover de werking van ons geheu-gen, waardoor het wordtbeïnvloed of hoe het komt dat we eens iets vergeten? Kom dan zeker naarde voorjaarsvoordracht over geheugentraining. De Welzijnsraad organi-seert, in samenwerking met Vormingplus Limburg, hun voorjaars-voordracht. Irène Vanoppen, medewerkster bij Vormingplus Limburg,schept hierover duidelijkheid.Geheugentraining / donderdag 6 mei / zaal Vona / van 14.00 tot 16.00uur / 3 euro (koffie en vla inbegrepen) / voorverkoop bij leden van dewelzijnsraad, in het OCMW (in de voormiddag) en in GC Troempeelke

Oxfam handelt eerlijkHebt u er ’s morgens al eens bij stilgestaan wie er achter die

lekkere kop koffie zit? Of waar uw vers gestreken katoenen T-shirt

eigenlijk vandaan komt?

Elke dag geven mensen het beste van zichzelf op de koffie- en katoen-plantages in het Zuiden. Dat vinden we normaal. Maar jammer genoegkrijgen ze een veel te laag loon voor hun hard labeur. Oxfam wil reageren tegen deze uitbuiting. Oxfam-wereldwinkels is devoornaamste organisatie van eerlijke handel in België. Door te strijdenvoor een rechtvaardige wereldhandel, komt de organisatie op voor iedersrecht op een menswaardig leven. De wereldwinkel van Opglabbeek is gelegen in de Hoeverkerkweg num-mer 1. Spring eens binnen en maak kennis met de (h)eerlijke productenvan Oxfam.

Hebt u zin om het team van een dertigtal vrijwilligers te verster-ken? Mail dan naar [email protected], bel naar 089 85 48 87 ofnog beter: ga langs in de wereldwinkel.

Openingsuren: van dinsdag totvrijdag van 14.00 uur tot18.00 uur en zaterdagvan 10.00 uur tot18.00 uur.

Bril kwijt, sleutels zoek, een afspraakmet de tandarts vergeten…

GEEN :

botervlootjes,

yoghurtpotjes,

zakjes, folies…

Page 16: Blik Opglabbeek, april 2010

10 I april 2010 I BLIK

De preventiecursus ‘Senioren veiligop de fiets!’ schaaft de fietsvaardig-heden en verkeerskennis van senio-ren bij. De cursus vindt plaats opdinsdag 25 mei en wordt georgani-seerd door de sportdienst van degemeente Opglabbeek en deFietsersbond. Lesgevers van de fiet-sersbond zorgen voor begeleiding.In de cursus worden onder meervoorrangsregels voor fietsers en fiet-sen op een rotonde behandeld. Erzijn ook fietstips voor senioren. Nade theorie en een korte fietstrainingmet fietscontrole volgt een route inhet verkeer langs moeilijke pun-ten. De cursus biedt je dus alles omveilig en zelfzeker te fietsen.

De cursus start om half twee in denamiddag. Het theoretisch gedeeltevindt plaats in de sporthal, de fiets-training op de parking van de sport-hal in de Kruisstraat. Het einde isvoorzien rond kwart na vijf. Je dientje eigen fiets mee te brengen. Dekostprijs bedraagt 5 euro. Er is eenmaximum van 25 deelnemers.

Senioren veilig op de fiets / dins-dag 25 mei / sporthalOpglabbeek / 13.30 – 17.15 uur /3 euro per persoon (begeleiding les-gevers, fietscontrole, verzekering,koffie inbegrepen) / info en inschrij-vingen in GC Troempeelke en bij desportdienst op 089 81 01 69 of [email protected]

sport

Opglabbeek fietst

Senioren veilig op de fiets

Zin in basketbal?Heb je zin in basketbal, maar heb je geen zin om jeaan te sluiten bij een club? Kom dan ’s zaterdagsnaar de sporthal van Opglabbeek. Voor twee eurokan je met jouw kameraden onder begeleiding vaneen trainer komen basketballen. Je bent ook verze-kerd. Leerlingen van de lagere school zijn welkomtussen 15.00 en 16.00 uur. Jongeren van twaalfjaar en ouder kun-nen zich van16.00 tot 17.00uur uitleven.Basketbal / elkezaterdag / sport-hal Opglabbeek/ 15.00 – 16.00uur voor zes- tottwaalfjarigen /16.00 tot 17.00uur voor 12-plus-sers / 2 euro /inschrijven nietverplicht / info bijde sportdienst op 089 81 01 69 of [email protected].

Extra spinningsuren en nieuwe fietsenSpinnen op de nieuwe fietsen kannu ook op woensdagvoormiddagtussen 9.00 en 10.00 uur.

Spinnen kan op:Maandag 21.00 – 22.00 uurWoensdag 9.00 – 10 uur

en 21.00 – 22.00 uurVrijdag 21.00 – 22.00 uurZondag 9.00 – 10.00 uur6 euro per keer, 50 euro voor tienbeurten

Info en inschrijvingen bij de sport-dienst op 089 81 01 69 [email protected]

Page 17: Blik Opglabbeek, april 2010

BLIK I april 2010 I 11

op stap

Van 24 april tot en met 2 mei:

Week van deAmateurkunsten in GC Troempeelke

Amateurkunst in de kijkerEr zit heel wat creatief talent inOpglabbeek. De Week van deAmateurkunsten, van 24 april tot en met2 mei, vormt het ideale moment om ieder-een van de kunstwerken te laten genieten.Bezoekers krijgen keramiek, schilder- enspeksteenkunst voorgeschoteld. De cursis-ten van het vormingsatelier voor volwasse-nen stellen hun beste werken tentoon.Aarzel dus niet om een kijkje te komennemen in GC Troempeelke. Als extra gastverwelkomen we Artifex, een schilders-groep. De tentoonstelling is gratis te bezichtigenop weekdagen tijdens de openingsurenvan het Troempeelke en op zondag van14.00 tot 17.00 uur.

25 april: ErfgoeddagHeemkring ism GC Troempeelke

Fake?Dit jaar staat erfgoeddag in het teken vande waarheid. Wat is echt, wat is Fake?Dan gaat het niet over leugens, maar welover dat laagje glazuur dat de vertellergraag over zijn verhalen smeert om deogen van de luisteraars zo groot als scho-teltjes te zien worden. Bent u benieuwdwelke typische dorpsverhalen en -legen-des uit Opglabbeek beter met een korrel-tje – of zakje – zout genomen worden? DeHeemkring en GC Troempeelke nodigen uuit op 25 april in GC Troempeelke. Gratisdoorlopende toegang van 14.00 tot 17.00uur.

GC Troempeelke presenteert:

Leer fietsen zonder steunwieltjesOp twee uur tijd kunnen kinderenleren fietsen op twee wielen. Desportdienst van de gemeenteOpglabbeek en de provincie Limburgorganiseren het project ‘Kijk! Ikfiets!’. Op zaterdag 8 mei kunnenkinderen van vier tot zeven jaar van15.00 tot 17.00 in de sporthal lerenfietsen. Dankzij de begeleiding vaneen ervaren monitor en de actievehulp van mama of papa zijn steun-wieltjes na 8 mei overbodig.De ouders krijgen de brochure‘Kinderen op de fiets’ met tips ennuttige info mee naar huis. De kinde-ren ontvangen een echt ‘Kijk! Ikfiets!’-diploma en een verrassing.Kinderen die willen deelnemen, moetwel zeer vlot met steunwielen kun-nen fietsen. Kinderen moeten huneigen fiets meenemen, met het zadelop de laagst mogelijke stand enzonder steunwielen. Een fietshelm isverplicht. Er kunnen maximum 20kinderen deelnemen. Bij grote vraag,wordt er nog een tweede cursusgeorganiseerd op 22 mei. Deelnamekost drie euro.Kijk! Ik fiets! / zaterdag 8 mei /sporthal Opglabbeek / 15.00 tot17.00 uur / drie euro per persoon(begeleiding lesgever, verzekering,verrassing, koek en drank inbegre-pen) / info en inschrijvingen in GCTroempeelke en bij de sportdienst op089 81 01 69 of

[email protected]

Schrijf nog snel in

Er kan nog ingeschreven worden voor vol-gende cursussen:

Ligt er antiek, kunst of kitschop jouw zolder? – 20 april

Iedereen bezit wel een stoffige vaas, oudekandelaar, een oeroude kast… Maar hoeweet je of iets antiek is? Hoe maken wehet onderscheid tussen echt en vals?Antiekexpert Tonny Dangis leert hoe u eenantiek voorwerp kunt herkennen en leert ualles over antiek.20 april / GC Troempeelke / 19.30 tot22.30 uur / 8 euro – 6 euro (klein bud-get) – 1 euro (omnium) / i.s.m.Vormingplus Limburg

Over de hersenen - 26 april

Waarom dromen mensen? Van welke stofzijn herinneringen gemaakt? Hoe werkenzenuwcellen? Leer alles over de organisatieen werking van ons brein. 26 april / GC Troempeelke / 19.30 tot22.00 uur / 8 euro – 4 euro (klein bud-get) – 1 euro (omnium) / i.s.m.Vormingplus Limburg

Make-up – 29 april: 19u30-21u30

Wilt u stralen op de communiefeesten enzomerse trouwerijen? Op zoek naar extratips van een schoonheidsspecialiste? Inkleine groep worden de juiste techniekenaangeleerd.29 april / GC Troempeelke / 19.30 tot21.30 uur / 12 euro

Geneeskunde op natuurlijkewijze: Meditatie - 3 mei

Dokter Patrick Quanten laat u kennis-maken met natuurgeneeskunde. Hij gaatervan uit dat men eerst het proces van deziekte moet begrijpen, voor men debehandeling opstart. Het eerste uur is eenintroductie voor nieuwkomers, het tweedeuur een uitdieping voor mensen met eenbeetje ervaring met meditatie.3 mei / 19.30 tot 21.30 uur / 4 euro

Page 18: Blik Opglabbeek, april 2010

12 I april 2010 I BLIK

UitgerooktIn de periode december 2009 tot en met maart 2010 vonduitgerookt plaats in onze gemeente. Dat is een rookstop-begeleiding voor kansengroepen.Wekelijks kwam een groepje onder begeleiding van degemeentelijke gezondheidsambtenaar en een tabakoloogsamen. Naast rookstop kwamen ook andere gezondheids-thema’s zoals gezonde voeding, borstkankerpreventie,geestelijke gezondheid,… aan bod.Op 1 april werd het project met een gezonde receptieafgesloten en ontvingen de deelnemers hun persoonlijkgetuigschrift.

gezondheidMilieugezondheidsenquête

Hoe gezond bent u?Voelt u zich gezond? Wat doet u om gezond te blijven?

Ervaart u (milieu)hinder in uw omgeving? Deze vragen komen

uit de milieugezondheidsenquête die in mei bij een aantal

inwoners in de postbus valt. Het resultaat van deze bevraging

geeft waardevolle informatie op het vlak van milieu en

gezondheid.

Hoe belangrijk is de deelname van onze inwoners? Uw antwoordengeven ons een waarheidsgetrouw beeld over de situatie in onzegemeente. De enquête polst vooral naar gezondheid en naar facto-ren die de gezondheid beïnvloeden, zoals leefgewoonten en socialeomstandigheden. De gezondheidsvragen gaan onder meer over voe-ding, levensstijl en de invulling van de vrije tijd. Ze peilt ook naar hin-der in de breedst mogelijke zin: van de aanwezigheid van industrietot mogelijke geurhinder door sluikstoken in de buurt of geluids-overlast door het verkeer.

Limburgse milieugezondheidsenquête

Het provinciebestuur voerde in 2007 de eerste milieugezondheids-enquête uit in Genk, Bilzen, Diepenbeek en Zutendaal. Die leverdezoveel informatie op dat de provincie besloot om inwoners uit elkeLimburgse gemeente te ondervragen. In 2010 is ook onze gemeen-te aan de beurt.Opglabbeek steunt het initiatief, want de resultaten zijn waardevolvoor het uittekenen van het milieubeleid. Ze zijn ook een leidraadvoor de preventieve gezondheidszorg. De acties die eruit kunnenvoortvloeien, zijn dus gunstig voor u.

Zap-gezond-dag in teken van tabakspreventieTabakspreventie moet al op jonge leeftijd gebeuren. Jongeren komenop steeds jongere leeftijd in contact met tabak. Het aantal jongeren datrookt mag dan wel dalen, maar zij die starten, roken veel meer danvroeger. Een goede reden dus om een jaarlijks preventieproject op tezetten met de Opglabbeekse scholen. Op dinsdag 30 maart vond alsafsluiting de zap-gezond-dag plaats met in de voormiddag workshopsrond alcohol en tabak, gezonde voeding, bewegen en een gok-spel. In de namiddag werd een groot ren-je-rot-spel georganiseerd.Carlo Baeten van CAD presenteerde het geheel en Jenne Geerkens enRoger Peeters zorgden voor de ludieke noot.

Betrouwbare resultaten

Een onafhankelijk studiebureau verstuurt de vragenlijstnaar willekeurig gekozen Opglabbekenaren tussen 20 en70 jaar. De vragenlijst zit in een omslag met het logo vande milieugezondheidsenquête. Het gemeentebestuur kentop geen enkel ogenblik de namen van de deelnemers. Hetstudiebureau staat in voor het verzamelen en verwerkenvan alle antwoorden. De gemeente krijgt nadien enkel heteindresultaat van alle deelnemers samen. Hoe meer inwo-ners de enquête invullen, hoe betrouwbaarder de resulta-ten. Ontving u de milieugezondheidsenquête? Bezorg onsdan uw mening!Voor meer informatie kunt u terecht bij:✔ de medisch milieukundige van de provinciale dienstgezondheid, Sara Reekmans - 011 23 82 49 [email protected]✔ de gemeentelijke milieuambtenaar, Petra Kiepkowski -089 81 01 35 - [email protected] ✔ de gemeentelijke gezondheidsambtenaar, Roos Gabriels- 089 81 01 04 - [email protected].

Het resultaat van dezebevraging geeft waarde-volle informatie op hetvlak van milieu engezondheid.De acties die eruit kunnenvoortvloeien, zijn dusgunstig voor u.

Page 19: Blik Opglabbeek, april 2010

Wettelijk samenwonen

Twee personen, die in België een

woning delen, kunnen wettelijk samen-

wonen. Dat geldt niet alleen voor hete-

roseksuele of homoseksuele partners,

maar u kunt ook samenwonen met een

familielid of met iemand anders waar-

mee u geen seksuele relatie heeft. De

verklaring van wettelijk samenwonen

geeft een zekere juridische bescher-

ming.

wettelijk samenwonen

U kunt een verklaring afleggenbij de dienst burgerzaken als ujuridisch bekwaam bent om een con-tract te sluiten en u niet verbondenbent door een huwelijk of door eenandere wettelijke samenwoning. Ukunt zelf een verklaring opstellen ofgebruikmaken van het modelformu-lier dat wij aanbieden aan onzeloketten en – zeer binnenkort – inons digitaal loket.De verklaring moet altijd minstens devolgende gegevens bevatten:

✔ de datum van de verklaring

✔ de naam, voornamen, geboorte-plaats en -datum, en handtekeningvan de twee partijen

✔ de gemeenschappelijke woon-plaats

✔ de wens van beide partijen omwettelijk samen te wonen

✔ de vermelding dat beide partijenvooraf kennis hebben genomen vande artikelen 1475 tot 1479 van hetburgerlijk wetboek, die het statuutvan het samenwonen regelen

✔ de verwijzing naar het eventuelesamenlevingscontract dat voorafdoor een notaris opgesteld is. In eendergelijke akte kunnen meer afspra-ken of meer details worden vastge-legd. Hiervoor dient u zich wel bijeen notaris aan te bieden. Een der-gelijke akte is niet verplicht.

Wanneer u een verklaring van wette-lijke samenwoonst wenst af te leg-gen, moet u beiden uw identiteits-kaarten meebrengen, eventueelsamen met een ingevuld aanvraag-formulier en/of een samenlevings-contract van de notaris.

De bedoeling van het wettelijk samenwonen is omook voor niet-gehuwde samenwonenden een aantalrechten en plichten te voorzien die enigszins verge-lijkbaar zijn met deze binnen een huwelijk.Zo biedt de wettelijke samenwoonst bijvoorbeeld eenbescherming van de gemeenschappelijke woning enhet huisraad van de samenwonenden. Een van desamenwonenden kan niet zonder akkoord van deandere de gezinswoning verkopen, wegschenken of ereen hypotheek op nemen..

Samenwonenden moeten ook bijdragen in de lastenvan het samenleven naar evenredigheid van hunmogelijkheden. De samenwonenden zijn verplicht omin de behoeften van het huishouden te voorzien. Ookde kosten van onderhoud, opvoeding en opleiding vande kinderen die in het gezin worden opgenomen, val-len hieronder, ongeacht of het om gemeenschappelij-ke kinderen gaat of niet.Wettelijk samenwonenden erven van elkaar auto-matisch het vruchtgebruik van hun gezinswoningen de huisraad die zich erin bevond, tenzij er een tes-tament hen meer of minder nalaat.

Als een van de samenwonenden een schuld aangaatdie noodzakelijk is voor de behoeften van de samen-wonenden of van de kinderen die zij samen opvoeden,dan is de andere samenwonende eveneens aanspra-kelijk. Dat geldt niet voor schulden die buitensporigzijn in verhouding tot de financiële middelen waaroverde samenwonenden beschikken. De samenwonendendelen ook de onroerende voorheffing van dewoning waarvan een van beide eigenaar is, en de ver-keersbelasting van het gemeenschappelijke voertuig.

Als de verstandhouding tussende samenwonenden ernstig ver-stoord is, kan de vrederechter drin-gende en voorlopige maatregelenopleggen. Dat kan gaan over hetverblijf in de woning, de goederen,kinderen en verplichtingen van desamenwonenden. Ook na het beëin-digen van de wettelijke samenwo-ning kan de vrederechter deze maat-regelen opleggen.

De wettelijke samenwoonst beëin-digt automatisch als een van departners overlijdt of huwt. De wette-lijke samenwoonst kan ook beëin-digd worden wanneer een van departners een eenzijdige verkla-ring aflegt. Die partner dient welvooraf de kosten te betalen vanbekendmaking door de gerechts-deurwaarder en voor de bekendma-king aan de ambtenaar van de bur-gerlijke stand. Ook kunnen de part-ners bij de ambtenaar van de bur-gerlijke stand van de woonplaatsvan een van de partners samen eenverklaring afleggen over de beëindi-ging van hun samenwoonst.

Feitelijk samenwonenIndien u samenwoont met een partner en u dat nietlaat registreren bij de dienst burgerzaken, dan woont ufeitelijk samen en vormt met deze partner een gezin.Bij deze vorm van samenwoonst zijn er geen specifiekeverplichtingen of bijzondere rechten voor de samen-wonende partijen. U geniet hierdoor dus niet vanbescherming van woonst, gezinslasten of eigendom.

Dienst burgerzaken – afdeling burgerlijke [email protected] 81 01 26

Page 20: Blik Opglabbeek, april 2010

maart 2010 I BLIK

4 dialectwoordenz é t a (1) r i t s b o e m e l e n (2) k l i s d i e v e l k e (3) b a k k e m u u z e (4)

(1) zeverende vrouw - (2) die kan mij gestolen worden - (3) zwart snoepje - (4) gedroogde appel voor op de vlaai

1 Op zaterdag 20 en zondag 21 maartvond in Opglabbeek voor de derde keereen garageverkoop plaats. Ongeveer 300deelnemers stelden hun garagepoort openvoor de talrijke kopers die van heinde enverre waren afgezakt.

2 Op zondag 21 maart werden alle kinde-ren geboren in 2009 samen met hunouders ontvangen in het Troempeelke.Daar werd de geboortepremie uitgereikten buiten werd er symbolisch een boomgeplant voor alle borelingen van 2009. Deorganisatie was in handen van hetgemeentebestuur en de Gezinsbond.

OVERLIJDENSOnze gemeenschap rouwt om het overlijden van:

Mariette Mewis 05.03.2010Anna Croimans 16.03.2010Jacob Henkens 21.03.2010

HUWELIJKENVan harte feliciteren wij de jonggehuwden:

Vicky Hilven en

Christel Creyns 26.03.2010

fotoreportage

gemeenteberichtenGEBOORTENVan harte feliciteren wij de ouders met de geboorte van hun kindje:Marie Everts 27.01.2010Wietse Timmermans 27.01.2010Senne Servranckx 30.01.2010Lenne Heymans 01.02.2010Niels Berger 02.02.2010Alexander Teelen 02.02.2010

1

2

Benjamin Verelst 03.02.2010Lowie Leliaert 10.02.2010Letizia Delli Santi 17.02.2010Nora Jans 25.02.2010Olivier Eerdekens 27.02.2010Jiri Aerden 01.03.2010Marne Grispen 07.03.2010Jelena Janssen 07.03.2010Simon Vanlee 07.03.2010