Blik Opglabbeek, juni 2010

20

Transcript of Blik Opglabbeek, juni 2010

Page 1: Blik Opglabbeek, juni 2010
Page 2: Blik Opglabbeek, juni 2010

1

4

7

9

10

12

Mevrouw, mijnheerBeste Opglabbekenaar

In de provincie Limburg dienen tegen 31 december 2020 in totaal 5590sociale huurwoningen, 3150 sociale koopwoningen en 150 sociale kavelsvoorzien te worden. Voor Opglabbeek stelde de deputatie een sociaalbindend objectief voor van 32 sociale koopwoningen en 0 sociale kavels.In het kader van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan en in het kadervan een aantal ruimtelijke uitvoeringsplannen heeft het gemeentebestuureen aantal projecten voorzien tussen 2010 en 2020. Daarin voorziet hetgemeentebestuur in een percentage aan sociale huurwoningen, socialekoopwoningen en sociale kavels.

De gemeenteraad aan de provincie gevraagd om het bindend sociaalobjectief aan te passen van 32 naar 132 sociale woningen en van 0 naar35 sociale kavels. Wij zijn er immers van overtuigd dat we alles in hetwerk moeten stellen om alle Opglabbekenaren in de mate van het moge-lijke in onze gemeente te houden.Onze oudere inwoners moeten de kans krijgen om in een woning opmaat terecht te kunnen, als hun woning te groot wordt. Ik denk daarbijonder andere aan aanleunwoningen, assistentiewoningen, voorzieningenvoor begeleid wonen, appartementen voor senioren, enz.Als onze jongeren beslissen om het ouderlijk huis te verlaten en zelfstan-dig te gaan wonen, moeten ze de kans krijgen om een perceel in deeigen gemeente te kunnen kopen. Zo kunnen ze hier hun toekomst ver-derzetten.Wij maken de komende jaren dus vast en zeker werk van wonen.

Ondertussen is het schooljaar zo goed als voorbij.Ik maak dan ook van de gelegenheid gebruik omiedereen, jong en oud, een weldoende vakantie toe tewensen.

Met vriendelijke groeten

Benny Spreeuwersuw burgemeester

Maandelijks informatieblad van het gemeentebestuur

Verantwoordelijke uitgever : Benny Spreeuwers, Kapelstraat 1, 3660 Opglabbeek

Redactieadres : gemeentelijke infodienst, gemeentehuis Kapelstraat 1, 3660 Opglabbeektel. 089 81 01 04, fax. 089 81 01 65e-mail : [email protected]: http://www.opglabbeek.be

Lay-out : Studio Baar, Kuilenstraat 20, 3600 GenkDrukwerk : Drukkerij Paesen, Industrieweg-Noord 1199,3660 Opglabbeek

Col

ofon

voorwoordinhoudVoorwoordInhoudColofon

Dossier : welkom op www.opglabbeek.be

Centrumproject

In vogelvluchtLeefmilieuVerkeerPrikbordOp stapFotoreportage

Bibclip

Gezondheid

SportBeslist te lezen

Fiësta

Gemeenteberichten

Mid

de

nk

ate

rn

Page 3: Blik Opglabbeek, juni 2010

BLIK I juni 2010 I 1

dossier

Op onze nieuwe website vindt uniet alleen gemeentelijk nieuwsen informatie over evenemen-ten, maar ook uitleg over allegemeentelijke diensten, produc-ten, documenten en premies.Via het digitaal loket kunt udocumenten aanvragen en zo detrip naar het gemeentehuis over-bodig maken.Volgens een onderzoek van de KatholiekeHogeschool Mechelen heeft de website het infor-matieblad intussen voorbijgestoken als belangrijk-ste gemeentelijk communicatiemiddel. Daarombegon het gemeentebestuur eind 2009 met debouw van de nieuwe website. We kozen ervoorom te website zelf te ontwikkelen met behulp vanhet content management system (CMS) Joomla.Een CMS biedt veel voordelen: het is bijvoorbeelderg eenvoudig om artikelen toe te voegen en veelinhoud te beheren. Op 7 mei ging de nieuwe website online. Wehopen dat u er uw gading vindt. Hieronder stellenwe de nieuwe website stap voor stap aan u voor.

welkom op www.opglabbeek.bewelkom op www.opglabbeek.be

De horizontale navigatiebalk boven-aan trekt meteen de aandacht. Deze achtrubrieken ordenen alle artikelen thema-tisch. De verticale navigatiebalk aande linkerzijde verandert in functie van degekozen rubriek bovenaan. Zo ziet u ineen oogopslag welke thema’s onderwelke rubriek vallen.In de rubriek home bundelden we alleactuele en praktische informatie: u vindter nieuwtjes, evenementen, praktischeinformatie, openingsuren en contactin-formatie. De rubriek Leven en welzijnbehandelt alle informatie over de levens-loop, identiteit, documenten, onderwijsen welzijn. Bent u benieuwd naar het vrijetijdsaan-bod in Opglabbeek? Dan kunt u in derubriek Vrije tijd ontdekken wat er inhet verschiet ligt. Wonen en omgevinggroepeert informatie over leefomgeving,duurzaamheid, stedenbouw, huisvestingen mobiliteit. Onder de trefwoorden

Werken en ondernemen vindt u vacatu-res en het ondernemersloket.Het bestuur en de diensten van gemeen-te en OCMW staan opgesomd inBestuur en diensten. De producten vande verschillende diensten staan thema-tisch geordend onder de andere rubrie-ken. Ook al klinkt de naam Info eninspraak niet zo sexy, het is toch eenbelangrijke rubriek. U vindt er verslagenen agenda’s van raden en adviesorganen,beleidsdocumenten, informatie overopenbaarheid van bestuur en over publi-caties van de gemeente. Via het digitaal loket kunt u online han-delingen verrichten waarvoor u andersnaar het gemeentehuis moest komen. Ukunt onder meer aanvraagformulierenvoor premies, milieu en stedenbouwdownloaden, uittreksels en afschriftenvan de dienst burgerzaken aanvragen.Meer over het digitaal loket vindt u ver-derop in dit dossier.

Navigatie

Page 4: Blik Opglabbeek, juni 2010

2 I juni 2010 I BLIK

dossier

Snel naarHet menu Snel naar brengt u snelnaar de gewenste pagina. U vindter snelkoppelingen naar de biblio-theek, jeugd, sport, cultuur, hetfeestloket en het OCMW.Natuurlijk kunt u deze pagina’s ookvia de gewone navigatiebalk berei-ken. Informatie over bibliotheek,jeugd, sport, cultuur en het feest-loket vindt u in de rubriek Vrijetijd. De gegevens over de betrok-ken diensten staan onder Bestuuren diensten. De pagina’s over hetOCMW vindt u in de rubriekenLeven en welzijn en Bestuur endiensten.

Kalender en evenementen

Op elke pagina staat een kalendertje. Door metuw muisaanwijzer over dagen met een blauweachtergrond te bewegen, ziet u welke activiteitener gepland staan. Als u erop klikt, krijgt u eenomschrijving.Via de knop evenementen op de homepagina enin de rubriek Vrije tijd, krijgt u een chronologischeopsomming van alle komende evenementen. Ukunt de resultaten rangschikken en filteren oplocatie en organisatie.Verenigingen kunnen een beroep doen op degemeentelijke communicatiekanalen om hun acti-viteiten kenbaar te maken. Dat kan via de rubriekevenementen, via het digitaal loket, telefonisch ofin het gemeentehuis.

Het digitaal loket is geen vervangingvan de traditionele loketten. Uiteraardkunt u nog steeds met al uw (aan)vra-gen en papierwerk terecht aan deloketten. Het digitaal loket is een uit-breiding van onze dienstverlening enwerd voor uw gemak ontwikkeld: ukunt er tijd en geld mee besparen.Omdat u een aantal zaken via onzenieuwe website kunt afhandelen,moet u geen verplaatsingen meermaken. Dat betekent niet alleen tijds-winst voor u, maar ukunt ook de auto latenstaan. Dat is goed vooruw portemonnee envoor het milieu. Hetgebruik van het digitaalloket is gratis. Waarvoor kunt u nu terecht aan onsdigitaal loket? In de eerste plaats vooraangiftes, afschriften en uittreksels vande dienst burgerzaken: uittreksels uithet bevolkingsregister, uittreksels enafschriften van burgerlijke stand, uit-treksels uit het strafregister, aangiftevan adreswijziging en beroepswijzigin-gen. De gegevens worden door onzediensten zo spoedig mogelijk ver-werkt. Indien nodig, wordt hetgevraagde document gratis opge-stuurd naar het adres waar u volgenshet rijksregister bent ingeschreven.Vooral uittreksels uit het strafregister

worden vaak aangevraagd.Als u beschikt over een kaartlezer vooruw elektronische identiteitskaart, kuntu ook gebruik maken van de dienst‘Mijn Dossier’ van de federale over-heid.Ons digitaal loket is uitgebreider danenkel het aanbod van de dienstburgerzaken. Hebt u plannen om tebouwen of verbouwen? Wilt u gaanverkavelen? Bent u op zoek naar aan-vraagformulieren van Infrax? In ons

digitaal loket vindt u talvan aanvraagformulierenvoor ruimtelijke orde-ning, milieu en Infrax. Deaanvraagformulieren vanpremies en subsidiesvindt u ook in ons digi-

taal loket. Vroeger zou u twee keernaar het gemeentehuis moetenkomen: een keer om de documentenaf te halen en een keer om ze in televeren. Via onze website kunt u diebestanden downloaden en thuis opuw gemak invullen. Daarna moet u zenog enkel inleveren in het gemeente-huis. Zo spaart u een trip uit.Ook voor feestelijke aangelegenhedenen vrijetijdsactiviteiten kunt u tijd enpapier besparen door ons digitaal lokette gebruiken. Wenst u openbaardomein in te nemen, erkend te wor-den door de jeugdraad of wilt u publi-

Digitaal loket

Het digitaal loket is eenuitbreiding van onzedienstverlening en werdvoor uw gemak ontwik-keld: u kunt er tijd engeld mee besparen.

Page 5: Blik Opglabbeek, juni 2010

BLIK I juni 2010 I 3

welkom op www.opglabbeek.be

Digitale Davy Bijna elke inwoner vanOpglabbeek kent onze onthaal-bediende Davy Cuppens. Hijstaat de inwoners bij aan deloketten en via de telefoon.Sinds kort heeft zijn werk eenextra dimensie: inwoners kun-nen via de website bij hemterecht voor hun vragen. Hoe werkt dat nu? Klik tijdens deopeningsuren van het gemeentehuis op zijn foto. In het nieu-we venster dat opent, kiest u voor een gesprek beginnen.U kunt dan een naam kiezen of u zelfs aanmelden met uweigen Windows Live ID, als u daarover beschikt. Daarna wordtu gevraagd om acht tekens over te typen. Als u de juiste codehebt ingegeven, kunt u online uw vraag stellen aan DigitaleDavy. Zo spaart u alweer een telefoongesprek en misschienzelfs een bezoekje uit.

citeit voeren voor uw activiteit? Ookdat, en nog veel meer, kan via onsdigitaal loket. Neem dus zeker eenseen kijkje.Voor sommige aanvragen is het nodigom uw rijksregisternummer in tevullen. Schrijf dan de elf cijfers aanelkaar, zonder spaties, koppeltekens ofpunten, bijvoorbeeld: 73061914566.Wij sturen het gevraagde documentdan gratis op naar het adres waar uvolgens het rijksregister ingeschrevenbent.

Zoals de meeste andere websites,kunt u in het zoekvakje trefwoordeningeven om de sites te doorzoeken.Vaak levert die opdracht hetgewenste resultaat. Toch kan hetgebeuren dat u de informatie die uzoekt, niet kunt vinden. Misschienstaat de informatie niet op de web-site of misschien gebruikte u anderetrefwoorden dan wij gebruikten. Alsu bijvoorbeeld zoekt op het tref-woord burgervader zult u waar-schijnlijk niets vinden, omdat wijsteeds het woord burgemeestergebruiken.Om dan toch te vinden wat u zoekt,

kunt u gebruik maken van enkelekoppelingen in het menu Contacten zoeken. U kunt er contactinfor-matie opvragen voor de betrokkendiensten, maar u kunt er ook de site-map raadplegen. Dat is een lijst vantrefwoorden, geordend volgens destructuur van de website.Als u klikt op ik heb een vraag,krijgt u een online formulier waarinu uw vraag kunt stellen. Die vraagbelandt dan bij onze diensten enwordt zo spoedig mogelijk beant-woord. Ook klachten en meldingenkunt u via de formulieren in ditmenu makkelijk doorgeven.

Nooit klaar

Een website is nooit klaar. We houden niet alleen dagelijks de inhoud up-to-date,maar werken ook regelmatig aan de vorm. Daarbij houden we zoveel mogelijkrekening van de wensen en ervaringen van de gebruikers van onze website. Hebtu een opmerking over de website? Kunt u iets niet vinden? Neem dan contactop met onze diensten op een van onderstaande manieren:

● Online, via Digitale Davy of het formulier ‘ik heb een opmerking over dewebsite’● Telefonisch, op het nummer 089 81 01 04● Via e-mail naar [email protected]● Persoonlijk in het gemeentehuis tijdens de openingsuren

Contact en zoeken

Controle

Misschien vraagt u zich af waarom usteeds controlecijfers moet overtypenom gebruik te maken van dienstenzoals het digitaal loket of DigitaleDavy. Dat is om te weten of er al danniet sprake is van een menselijkegebruiker. Er zijn computers die hethele internet afschuimen om zoveelmogelijk e-mailadressen te bemachti-gen. Die adressen worden dan metongewenste e-mail bestookt.Controlecijfers zijn niet te lezen doorcomputers. Zo houden wij onzee-mailadressen vrij van ongewenstee-mail.

Page 6: Blik Opglabbeek, juni 2010

4 I juni 2010 I BLIK

centrumproject: gemeenschapscentrum

De locatie van het nieuwe gemeenschaps-centrum is cruciaal voor het succes ervan.Als ontmoetingsplaats moet het uitgroeientot het kloppend hart van de gemeente. Datkan alleen maar in het centrum van degemeente.Voor de huidige locatie werd aangeduid,werden twee andere pistes overwogen. Deeerste mogelijkheid was een polyvalentezaal op het industrieterrein, naar het voor-beeld van de Expodroom in Bree. Eenandere mogelijkheid was een gemeen-schapscentrum aan Het Laer. Beide

locaties kregen een negatief adviesvan stedenbouw, omdat een

gemeenschapscentrum nietalleen de gemeenschap moet

versterken, maar ook hetcentrum. Met andere

woorden: een cen-trum voor de

gemeenschap moet in het centrum van degemeenschap worden gebouwd. Dat is eenvisie die ook al in het masterplan en hetruimtelijk structuurplan naar voren kwam.Daarom kan het gemeenschapscentrum nietop het industrieterrein of aanHet Laer gebouwd worden. Delocatie voor het Troempeelke isniet alleen de enige mogelijkelocatie, maar biedt ook tal vanvoordelen. Het gemeenschaps-centrum zal uitgroeien tot het maatschappe-lijk, sociaal en cultureel kloppend hart vanOpglabbeek. Het wordt een laagdrempeligeontmoetingsplaats voor de hele gemeen-schap met een gezellig theatercafé en terras.Het nieuwe cultuurgebouw vormt de noor-delijke wand van het centrum en creëert eenontmoetingsplein. Dat vormt een schakeltussen het gemeenschapscentrum, hetTroempeelke, de bib, de kerk en de achter-gelegen school. Het wordt dus ongetwijfeld

een meerwaarde voor onze gemeente.

Om het dorpscentrum te versterken en eenontmoetingsplein te creëren, is de locatievoor het huidige GC Troempeelke de enigemogelijkheid. Dat betekent wel dat de pas-torij moet verdwijnen. Bij die moeilijke beslis-

sing werd zeker niet overeen nacht ijs gegaan. Voorveel Opglabbekenaren isde pastorij er altijdgeweest en bepalend voorhet uitzicht van het cen-

trum. Daarom won het gemeente-bestuureerst raad in bij de dienst Ruimte en Erfgoedvan de Vlaamse overheid. Die dienst gaf eengunstig advies voor de afbraak, omdat hetgebouw weinig of geen architecturale enhistorische waarde heeft. De bouw van hetnieuwe gemeenschapscentrum zou nietmogelijk zijn, als de pastorij zou blijvenstaan. Het gemeentebestuur zorgde al voor eennieuwe woning voor de pastoor. Hij verhuistin september naar de woning in de

Een centrum voor Opglabbeek, in het centrum van Opglabbeek

Waarom wordt het nieuwe gemeenschapscentrum voor het Troempeelke gebouwd?Is er geen andere locatie mogelijk, zodat de pastorij kan blijven bestaan?

De locatie voor hetTroempeelke is niet alleende enige mogelijke locatie,maar biedt ook tal vanvoordelen.

Page 7: Blik Opglabbeek, juni 2010

BLIK I juni 2010 I 5

Hoeverkerkweg, die door de gemeentelijketechnische dienst in gereedheid werdgebracht, in overleg met het bisdom en depastoor zelf. Een architect onderzoektmomenteel de mogelijkheden om een nieu-we pastoorswoning te bouwen op de hoekvan de Kapelstraat en de Kimpenstraat.Over enkele jaren zal het centrum een totaalander uitzicht hebben.Het nieuwe gemeen-schapscentrum zal eenverfraaiing en meerwaar-de zijn voor het centrum,maar ook binnen zijnomgeving passen. Het zaalgedeelte wordt L-vormig omsloten door daken die naar bene-den hellen. Zo geeft het gebouw aan destraatzijde een bescheiden indruk, die aan-leunt bij de bestaande woningen en pastbinnen het centrum. Het gebouw is zo inge-deeld, dat de omwonenden zo weinigmogelijk geluidshinder ondervinden. Zo kanhet een echt ontmoetingscentrum worden,dat centraal gelegen is, terwijl de last vooromwonenden beperkt blijft.

plattegrond gemeenschapscentrum gelijkvloers

plattegrond gemeenschapscentrum 1ste verdieping

maquette gemeenschapscentrum

laden en lossen

leslokaal

vergaderlokaalregiekamer

polyvalente zaal

vergaderruimte

mezzanine cultuurcafe

cultuurcafe

Het gebouw is zo inge-deeld, dat de omwonen-den zo weinig mogelijkgeluidshinder ondervin-den.

Page 8: Blik Opglabbeek, juni 2010

6 I juni 2010 I BLIK

Het nieuwe gemeenschapscentrum zieteruit als een echt buurthuis. De vorm ende gekozen materialen, zoals dakpannenen bakstenen, sluiten aan bij de anderegebouwen in de omgeving. Het gebouw wordt opgetrokken volgenshet doos-in-doosprincipe. Het zaalgedeel-te is de binnenste doos. Het is dus eigen-lijk een gebouw in een gebouw.Daardoor wordt de geluidsoverlast voorde omwonenden drastisch beperkt envoldoet het gemeenschapscentrum aande strengste geluidsnormen: 105 deci-bel binnen, is slechts 25 decibel aan deomringende huizen. De centrale ruimte zelf is een betonnenconstructie die reikt van begane grond totde tweede verdieping. Om het centrumniet door beton te laten domineren, wor-den het café, de bergruimtes, vergader-zalen en andere voorzieningen er in eenL-vorm omheen gebouwd. Dat is de bui-tenste doos, volgens hetzelfde doos-in-doosprincipe. Door te werken met aflo-pende daken, bakstenen en gewone dak-pannen, voelt het gemeenschapscentrumaan als een buurthuis tussen de anderehuizen in het centrum.

Het paradepaardje van het nieuwegemeenschapscentrum, is ongetwijfeldhet zaalgedeelte. Door mobiele akoes-tische wanden en uitschuifbare tribu-nes, kan het nieuwe gemeenschapscen-trum verschillende functies vervullen.Voor het gewoon dagelijks gebruik enavondgebruik (1) zonder geluidsbelas-ting, zijn alle wanden opengeschoven enis de volledige oppervlakte beschikbaar.Voor toneel- en concertvoorstellingen (2)worden de mobiele akoestische wand ende tribune uitgeschoven. Voor fuiven (3)kan de gang tussen de foyer en deinkomhal worden afgesloten. Zo ontstaateen akoestische doos met eigen inkom,sanitair, feestruimte en toog. Door defuifzaal af te sluiten, blijft de rest van hetgebouw gespaard van de ongemakkendie met feesten en fuiven gepaard gaan.Aan de achterzijde van het gebouw zijnruimtes voor berging en laden en lossenvoorzien.Op het gelijkvloers en de eerste verdie-ping zijn tal van vergader- en lesloka-len voorzien. Er zijn ook kleedruimtesvoor de artiesten.

maquette zijde school

maquette zijde feest- en cultuurplein

centrumproject - vervolg -

maquette zicht Kapelstraat

daggebruik

fuiven

toneel en concerten

1

2

3

Nieuw gemeenschapscentrum krijgt cultuurcafé

Bij een nieuwe ontmoetingsplaats kan een gezellig cafeetje natuurlijk niet ontbreken.Daarom wordt aan het nieuwe cultuurcentrum een cultuurcafé voorzien.Het nieuwe cultuurcentrum krijgt de vorm van de letter L. Het cultuurcafé krijgt eenplaats op een van de uiteindes ervan. Het cultuurcafé krijgt eigen sanitair, keuken, bier-kelder en terras op het gelijkvloers en een aansluiting op de eerste verdieping. De zoek-tocht naar een uitbater van het cultuurcafé wordt in een later stadium opgestart.

Het nieuwe gemeenschapscentrum binnenstebuiten

Page 9: Blik Opglabbeek, juni 2010

Openingsuren in de zomerOp de nationale feestdag op woensdag 21 juli zijn alle dien-sten van gemeente en OCMW gesloten.

GemeentehuisIn juli en augustus is het gemeentehuis gesloten op woensdag-namiddag. Het gemeentehuis is elke weekdag open van 9 tot 12 uuren op maandag ook van 13.30 tot 19 uur.

SporthalIn juli is de sporthal gesloten. In augustus is de sporthal ’s zondagsgesloten.

BibliotheekDe bibliotheek is in juli en augustus op volgende momentengeopend:Dinsdag van 10 tot 12 uur en van 15.30 tot 20 uurWoensdag van 13 tot 17 uurZaterdag van 10 tot 13 uur

OCMWAan de openingsuren van de OCMW-diensten wijzigt er niets, detelefonische permanentie verandert wel in juli en augustus: van 8tot 13 uur op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag en opdinsdag van 9 tot 12 en van 13.30 tot 16.30 uur.

in vogelvlucht

Wilt u armoede de wereld uit helpen?De wereld zou er in 2015 heel anders moeten uitzien. Dat was nochtans debedoeling toen in 2000 de millenniumdoelstellingen werden geformuleerd.Extreme armoede en honger zouden de wereld uit moeten zijn. Tien jaar lateren vijf jaar voor de deadline, wachten we nog steeds op de realisatie van diedoelstellingen. Maar niemand kan eeuwig wachten, het is tijd voor actie.Op 11 september, dat is tien dagen voor de top van de Verenigde Naties, ver-zamelen alle wachtenden op het Sint-Pietersplein in Gent. Niet alleen vooreen bruisend evenement met optredens van bekende artiesten, maar vooralom te tonen dat de tijd loopt. Bekijk het volledige programma opwww.wachtmee.be.

Zelf meewachten kan ookTijdens de avondmarkt op vrijdag 2 julikunt u onze kraam bezoeken. Door eenfilmpje van uzelf in de wachtbox op tenemen, toont u dat het dringend tijd is omactie te ondernemen om armoede tegen2015 de wereld uit te helpen.

Opglabbeek haalde 6.190 euro op voor 11.11.11

Met de boodschap ‘werknemers zijn geen gereedschap’ vroeg 11.11.11 in2009 uw steun voor de 850 miljoen mensen die in onze wereld van overvloednog steeds honger lijden. Het eindresultaat voor Opglabbeek bedroeg6.189,54 euro ofwel 0,63 euro per inwoner. Het ingezamelde bedrag isminder dan in 2008, toen 6.229,12 euro werd ingezameld.In de oktobereditie van dit infoblad, vindt u meer informatie over de campag-ne van 2010. Wilt u nu al weten hoe u uw steentje kunt bijdragen? Kijk danop www.11.be of neem contact op met Roos Gabriels in het gemeentehuis:089 81 01 04 of [email protected].

Red het milieu met uw oude gsmWeet u niet wat met uw oude gsm tedoen? Liggen er in uw organisatie nogoude bedrijfsgsm’s? Gooi ze niet weg,maar schenk ze aan het goede doel. Zosteunt u projecten van het WWF enmaakt u kans op een gsm of tv vanSamsung. Deze actie wordt georgani-seerd door EMO Foundation, een vzwdie allerhande evenementen organiseertvoor het goede doel, in samenwerkingmet Zonzoo en Samsung.

Hoe kunt u helpen?● Zamel zo veel mogelijk gsm’s in via eenpanda-inzamelbox in het gemeente-huis of op het recyclagepark.

OF

● Stuur uw gsm op per post. Vraag despeciale actie-enveloppen aan op dewebsite www.gsmsvoorwwf.be. Frankeren is niet nodig.

Zet ‘m op, die helmVoor motorrijders en bromfietsers is eenhelm vaak de enige bescherming bij val-partijen. Een klap tegen het hoofd kanzelfs tegen een lage snelheid al dodelijkzijn. Toch zijner veel bestuur-ders die geenhelm dragen.Daarom zal delokale politieGAOZ de komende periode extra aan-dacht besteden aan correcte helmdrachtvan bromfietsers en motorrijders. Ze zijnverplicht om een goedgekeurde helmcorrect te dragen. Een goede helm heefteen juiste pasvorm en is comfortabel,heeft een helder vizier, een goede slui-ting en een opvallende kleur. Motorrijders, bromfietsers en bestuur-ders van drie- en vierwielers met eenmotor, waarin geen gordel is geïnstal-leerd, zijn verplicht een helm te dragen.Wie geen helm draagt of het slui-tingsriempje niet aanspant, kan eenboete krijgen van 50 euro.

verkeer

leefmilieu

Een goede helm heeft eenjuiste pasvorm en is com-fortabel, heeft een heldervizier, een goede sluitingen een opvallende kleur.

❤bedankt!

Page 10: Blik Opglabbeek, juni 2010

UUiittnneeeemm

bbllaadd ´́tt PPrriikkbboorrdd

‘t prikb

ord

Act

ivit

eite

n a

ang

eko

nd

igd

do

or

vere

nig

ing

en z

ijn v

oo

r ie

der

een

to

egan

kelij

k!

KA

LEN

DERTJE

De

dokt

er v

an w

acht

is b

erei

kbaa

r vi

a he

t ce

ntra

al o

proe

pnum

mer

: 09

03 9

9 76

7.D

e op

roep

er w

ordt

via

een

tel

efon

ist

rech

tstr

eeks

doo

rver

bond

en n

aar

dedo

kter

van

die

nst

om e

en a

fspr

aak

te m

aken

of

om e

en h

uisb

ezoe

k aa

n te

vrag

en.

De

apo

thek

erva

n w

acht

kun

t u

bere

iken

via

het

cen

traa

l opr

oepn

umm

er09

03 9

9 91

0. D

e ap

othe

ek v

an w

acht

is t

ot 2

2.00

uur

geo

pend

. D

aarn

a is

er e

en w

isse

l en

kun

t u

de a

poth

eek

van

wac

ht e

nkel

ber

eike

n op

het

voor

geno

emd

num

mer

voo

r he

t m

aken

van

een

afs

praa

k. D

e ap

othe

ek v

anw

acht

is

dan

niet

mee

r ge

open

d. I

n he

t w

eeke

nd w

ordt

er

som

s be

roep

geda

an o

p na

bijg

eleg

en a

poth

eker

s ui

t G

enk

of M

eeuw

en-G

ruitr

ode.

Het

ce

ntra

al

num

mer

va

n de

w

acht

dien

sten

va

n de

ta

nd

arts

enis

090

33 9

9 69

. Het

num

mer

is in

hee

l Vla

ande

ren

geld

ig. I

n w

eeke

nds

en o

pfe

estd

agen

wor

dt u

tuss

en 9

.00

en 1

8.00

uur

doo

rges

chak

eld

naar

de

tand

-ar

ts v

an w

acht

. D

e ko

stpr

ijs is

1,5

0 eu

ro p

er m

inuu

t, m

aar

na e

en m

inuu

tw

acht

en w

ordt

u g

ratis

ter

ugge

beld

.Vo

or d

e o

steo

paa

tva

n di

enst

: zi

e w

ww

.up

o.b

e.C

entr

aal w

acht

dien

stnu

mm

er v

oor

die

ren

arts

en:

089

61 3

7 01

(wee

kend

s en

fee

stda

gen)

.

MED

ISCH

E W

ACH

TD

IEN

STEN

Juli 2

010

vr 2

17.0

0 uu

r av

on

dm

arkt

op d

e W

eg n

aar

Zwar

tber

g –

org.

Uni

zo

za 3

17.0

0 uu

r o

ntv

ang

st s

chu

tter

sko

nin

gen

– G

C T

roem

peel

ke

van

10.0

0 to

t 12

.00

uur

- d

emo

th

uis

com

po

ster

enop

het

com

post

park

, In

dust

riew

eg-Z

uid

2063

info

089

81

01 3

2

van

10.0

0 to

t 12

.00

uur

– gr

atis

fie

tsg

rave

erac

tie

aan

het

recy

clag

epar

k

ma

5Sp

eels

traa

t en

ani

mat

ie in

de

Boek

wei

tstr

aat

*

za 1

0O

pg

lab

bee

kse

bie

rfee

sten

– te

nt a

an d

e sp

orth

al –

org

. C

.V.

De

Bolle

kes

– in

fo:

0495

50

72 0

0

ma

19Sp

eels

traa

ten

ani

mat

ie in

de

Wer

vels

traa

t *

20.0

0 uu

r g

emee

nte

raad

szit

tin

gin

het

Par

ochi

ehui

s

wo

21

Nat

ion

ale

fees

tdag

– di

enst

en v

an g

emee

nte

en O

CM

W g

eslo

ten

ma

26N

atio

nal

e fe

estd

ag–

dien

sten

van

gem

eent

e en

OC

MW

ges

lote

n

August

us

2010

ma

2Sp

eels

traa

ten

ani

mat

ie a

an d

e vo

etba

lkan

tine

van

Louw

el *

za 7

van

10.0

0 to

t 12

.00

uur

- d

emo

th

uis

com

po

ster

enop

het

com

post

park

, In

dust

riew

eg-Z

uid

2063

info

089

81

01 3

2

BLI

KVA

NG

ER Se

rgio

- K

erm

isro

ck 2

010

Page 11: Blik Opglabbeek, juni 2010

Pap

iero

ph

alin

gPa

pier

zet

u m

aand

elijk

s aa

n de

deu

r, st

evig

ver

pakt

, zo

dat

het

niet

weg

-w

aait.

D

e vo

lgen

de o

phaa

ldag

en z

ijn: m

aand

ag 1

2 ju

li en

maa

ndag

9 a

ugus

tus

2010

.

Gro

f vu

il en

met

alen

Wat

mag

mee

? A

fval

stof

fen

van

bepa

alde

om

vang

of

gew

icht

die

nie

t he

r-br

uikb

aar

zijn

(he

t ge

wic

ht v

an é

én a

fzon

derli

jk v

oorw

erp

of e

en s

amen

ge-

bond

en b

unde

l mag

nie

t gr

oter

zijn

dan

70

kg, m

ax. 2

m la

ng e

n 1

m b

reed

en h

et t

otaa

l vol

ume

is b

eper

kt t

ot 2

m3

per

aanb

iedi

ng).

De

opha

ling

moe

tvo

oraf

aan

gevr

aagd

wor

den.

Geb

ruik

hie

rvoo

r ee

n m

eldi

ngsk

aart

(te

bek

o-m

en in

het

gem

eent

ehui

s).

De

volg

ende

oph

aald

agen

zijn

: din

sdag

13

juli

en d

insd

ag 1

0 au

gust

us 2

010.

PMD

Plas

tic f

less

en e

n fla

cons

, met

aalv

erpa

kkin

gen

en d

rank

kart

ons

depo

neer

t u

in d

e bl

auw

e pl

astic

zak.

De

volg

ende

oph

aald

agen

zijn

: 6

en 2

0 ju

li en

3,

17 e

n 31

aug

ustu

s 20

10.

Gro

ente

-, F

ruit

-, e

n T

uin

afva

lD

e gr

oene

con

tain

er o

f ci

tybi

n pl

aats

t u

op d

insd

ag 6

juli,

din

sdag

20

juli,

dins

dag

3 au

gust

us,

dins

dag

17 a

ugus

tus

en d

insd

ag 3

1 au

gust

us a

an d

ew

eg.

Res

tfra

ctie

Het

nie

t re

cycl

eerb

are

afva

l sto

pt u

in d

e gr

ijze

gezi

nsco

ntai

ner

en p

laat

st u

op d

insd

ag 2

9 ju

ni, d

insd

ag 1

3 ju

li en

din

sdag

27

juli,

din

sdag

10

augu

stus

en d

insd

ag 2

4 au

gust

us a

an d

e w

eg.

Met

hee

l w

at g

oede

ren

(bv.

was

mac

hine

s, t

v-to

este

llen,

spe

elgo

ed,

oude

meu

bele

n…) k

unt

u oo

k te

rech

t i

n he

t in

zam

el-

punt

van

De

Krin

gwin

kel M

aasl

and.

D

at

inza

mel

punt

lig

t in

de

Kap

elst

raat

3 in

Opg

labb

eek.

Na

tele

foni

sche

afs

praa

k op

089

77

92

92

wor

den

dego

eder

en

ook

bij

u th

uis

afge

haal

d.

Het

in

zam

el-

punt

is

open

op

dins

-da

g,

woe

nsda

g en

vrijd

ag v

an 1

4.00

tot

17.0

0 uu

r.M

eer

info

: w

ww

.krin

gwin

kel.c

om

HU

ISV

UIL

OPH

ALI

NG

(*)

mee

r in

form

atie

ove

r d

eze

acti

vite

iten

lees

t u

in d

e ru

bri

ek ‘f

iëst

a’.

van

10.0

0 to

t 12

.00

uur

– gr

atis

fie

tsg

rave

erac

tie

aan

het

recy

clag

epar

k

ma

9Sp

eels

traa

ten

ani

mat

ie in

de

spor

tzon

e *

za 1

4b

eker

van

Op

gla

bb

eek

voet

bal

op t

erre

inen

SK

Nie

uwe

Kem

pen

17.0

0 uu

r: O

pitt

er –

Kab

oute

rs O

pgla

bbee

k19

.00

uur:

Nie

uwe

Kem

pen

– Ee

ndra

cht

Louw

elor

g. i.

s.m

. de

spo

rtra

ad

zo 1

5be

ker

van

Opg

labb

eek

voet

bal o

p te

rrei

nen

SK N

ieuw

e K

empe

n14

.00

uur:

hal

ve f

inal

e16

.00

uur:

fin

ale

org.

i.s.

m.

de s

port

raad

zo 2

9W

eeke

nd

van

de

Jeu

gd

– o

rg.

Der

bycl

ub –

info

049

8 39

23

47

H. m

is -

sp

ort

& s

pel

– or

g. D

erby

club

– in

fo 0

498

39 2

3 47

Fo

tore

po

rtag

eO

p vr

ijdag

28

mei

wer

d de

ker

mis

off

icie

el o

p ga

ng g

esch

oten

met

Ker

mis

rock

. N

aast

een

aan

tal O

pgla

bbee

kse

groe

pen,

tra

den

ook

Serg

io (

zie

Blik

vang

er)

en E

sthe

r op

.

Page 12: Blik Opglabbeek, juni 2010

Vormingsaanbod GC TroempeelkeDe vakantie staat voor de deur, maar toch kijken we alvooruit naar het vormingsaanbod voor het najaar. Niet in hetminst omdat we dit jaar wat vroeger starten metde inschrijvingen. Op 16 augustus kunt uin GC Troempeelke terecht om u in teschrijven voor onze vormingsateliers enonze overige cursussen in het najaar. Hetexacte programma valt deze zomer nog inuw brievenbus en zal dan ook te raadplegenzijn op www.opglabbeek.be.

We geven u alvast een voorsmaakje:

● U kunt zich creatief uitleven in de ateliers. Voorvolwassenen staan zowel schilderen, boetseren enspeksteen op het programma. Ook kleuters, kinderenen jongeren kunnen weer aan de slag met kleurpotlood-jes, penselen, klei en tal van andere materialen.

● In samenwerking met Vormingplus Limburg plannen we allerlei vormingsmomen-ten: cursussen, lezingen en workshops. Liefhebbers van digitale fotografie houdenzich best al klaar voor een cursus foto-bewerking. Wie graag cultuur uiteen ver oord opsnuift en proeft,zal zich zeker interesserenvoor de lezing met proe-verij Afghanistan ingeuren en kleuren. Ende chocoladeliefheb-bers onder u zul-len graag horendat er ook eenworkshop Chocolade zaldoorgaan in GCTroempeelke.

op stap

workshop chocolade

Vergeet het vrijwilligersfeest niet30 juni is de deadline voor de inschrijvingenvoor het vrijwilligersfeest. Vergeet dus zekerniet uw inschrijving via de voorzitter van uwvereniging door te geven. Let wel: eens inge-schreven, rekenen we natuurlijk op uw aanwe-zigheid. We hopen alle Opglabbeekse vrijwilli-gers te mogen verwelkomen en te verwennenop dit feest!

Week van de SmaakNovember wordt een smakelijke maand,en dat al voor het vijfde jaar op rij. Van11 tot 21 november 2010 staan in heelVlaanderen weer activiteiten gepland inhet kader van de Week van de Smaak.Het gastland dit jaar is Spanje. De cul-tuurraad wil deze week niet onopge-merkt voorbij laten gaan in Opglabbeek.

Op zaterdag 13 november krijgt hetgemeenschapscentrum Troempeelkeeen Spaans tintje. Wilt u graag meewerken of hebt uzelf leuke ideeën? Neem dan contactop met Véronique Bruninx: [email protected] of 089 81 09 10.

Verenigingennieuws in Blik OpglabbeekOpglabbeek kent een breed en boeiendverenigingsleven. Maar wat organiseerteen bepaalde vereniging? Wat houdt dieactiviteit dan precies in? De jeugd-, sport-en cultuurraad vonden het tijd om deverenigingen de kans te geven hunwerking en activiteiten voor te stellen. Enwaar kan dat beter dan in het gemeentelijkinformatieblad? In september willen we dit “verenigingen-nieuws” al meteen uitproberen. Maar danrekenen we op uw hulp. We hebben twee pagi-na’s ter beschikking. Wilt u iets kwijt over uwvereniging, lever dan een aan-kondiging van eenactiviteit, een artikel (over de werking, een typi-sche activiteit, een fervent lid, …) of eensprekende foto met bijschrift aan. Dit kan toten met 16 juli. Socio-culturele verenigingensturen hun tekst- en/of beeldmateriaal [email protected], sportvere-nigingen naar [email protected] jeugdverenigingen naar [email protected] het om een proefeditie gaat, moe-ten we afwachten hoeveel en welk materiaal eraangeleverd wordt. Daardoor is het mogelijkdat teksten aangepast of ingekort worden.Aan het begin van het nieuwe werkjaar is dit deideale manier om uw vereniging in de kijker teplaatsen.

Wilt u iets kwijt over uw vereniging?

cursus fotobewerking

Dit is slechts een greep uit ons aanbod. Houd dus zeker de gemeentelijke website en de brochure van GC Troempeelke in de gaten voor meer informatie en de exacte inschrijfuren op maandag 16 augustus.

Page 13: Blik Opglabbeek, juni 2010

(vervolg pag. 7)

BLIK I juni 2010 I 7

bibclip

Suzy: ‘Op zaterdagvoormiddag volgteen groep jongeren van 18 tot 21 jaarles en ’s namiddags komen de jongerenvan 12 tot 15 jaar aan de beurt. Zijmaken jaarlijks de werken voor dejeugdboekenweek. Op maandag- endinsdagavond geef ik ook les keramieken schilderen aan volwassenen.’

Bib: ‘Wat spreekt u aan in het lesgevenen wat blijft u motiveren?’Suzy: ‘Het geeft me voldoening als deleerlingen goed meewerken. Ik probeerin de huid vande leerlingen tekruipen, zodatik hen zo goedmogelijk kanhelpen om hunideeën om tezetten in eenmooi kunst-werk. Ik geniet ervan om hen metverschillende materialen en techniekente leren werken. De jongeren zijn volg-zaam en willen erg graag iets bijleren.Bij de volwassenen heb ik meer eenbegeleidende rol. Ze hebben immershun eigen ideeën. Ik help bij de uitwer-king ervan.

Bib: ‘Wat leren de studenten zoal in uwlessen?’Suzy: ‘Ik laat bewust alles aan bodkomen tijdens de 25 lessen, zodat elkeleerling kan ontdekken wat hem hetbeste ligt. Ze maken kennis metverschillende technieken en materia-len, zoals potloden, krijtjes, schilder-doeken, verf, klei en glazuur. Ze krij-gen kleurenleer en tekenlessen,

leren kleuren mengen en werken rondperspectief. Ze werken met lino-uitsne-den, keramiek en glazuur en oefenenonder meer textuur- en schildertechnie-ken. Tussendoor laat ik hen knutselen.

Bib: Waar haalt u uw inspiratie voor dethema’s of onderwerpen?’Suzy: ‘In de jeugdboeken van de biblio-theek, op tentoonstellingen, in etalagesvan winkels, in de omgeving,… Met deopgedane inspiratie werk ik ideeën uit,aangepast aan de kennis die de leerlin-

gen al hebben opge-daan tijdens de vorigelessen. Het moet immershaalbaar zijn.’

Al 5 jaar werkt de bibliotheek samen met het vormingsatelier tijdens

de jeugdboekenweek. Tijd dus om eens bij lesgeefster Suzy

Geelen en haar leerlingen te polsen hoe zij de samenwerking erva-

ren.

Suzy Geelen geeft al 33 jaar les, waarvan 16 jaar in Opglabbeek. Ze

volgde zelf heel wat opleidingen aan de kunstacademie: 9 jaar tekenen, 3 jaar

grafiek, 7 jaar schilderen en nog 2 jaar modeltekenen. Ze heeft thuis een atelier

en doet regelmatig mee aan ambachtsmarkten. Ze is blij dat de bib haar jaarlijks

een thema aanreikt, omdat ze met verschillende groepen rond veel onderwerpen

moet werken.

‘Ik laat bewust alles aanbod komen tijdens de 25lessen, zodat elke leerlingkan ontdekkenwat hem hetbeste ligt.”

De bib in gesprek met…

Suzy Geelen en enkele van haar leerlingen

Bib: ‘ Is er nog iets dat u zelf kwijtwil aan de lezers van BlikOpglabbeek?Suzy: ‘Ik wil toch wel even aanhalendat het gemeentebestuur voor veelen goed materiaal zorgt. Daardoormoeten we ons niet meer beper-ken tot bepaalde technieken ofmaterialen. Vroeger moesten weons bijvoorbeeld behelpen met hetkarton van taartdozen. Nu kunnenwe gebruik maken van verschillen-de soorten papier, schilder-doeken, borstels, acrylverf en nogveel meer. Zo kunnen de leerlin-gen kennismaken met veel tech-nieken en zo een gevarieerd aan-bod aan werkjes maken.’

Page 14: Blik Opglabbeek, juni 2010

8 I juni 2010 I BLIK

Onze zomertip:luisterboeken, een lust voor het oor De zomer is de ideale periode om één of meerdere luisterboeken te ontlenen. U kunt de luisterboeken op uw mp3- speler zetten en ernaar luisteren waar en wanneer u maar wilt. Ga volledig op in het ver-haal terwijl u strijkt, de vaat doet, stofzuigt of in de tuinvan het zonnetje geniet. Vergeet de tijd tijdens eenlange auto- of treinrit. Als u ogen al wat moe zijn, maaruw oren nog goed werken, is een lusiterboek zeker aante raden.Een tijdje geleden kochten we een 60-tal luisterboekenaan voor de jeugdafdeling. Sinds kort vindt u ook in devolwassenenafdeling bij de grootletterboeken en daisy-roms een kleine steuncollectie luisterboeken. We lenendie voor een bepaalde periode van de provinciale bibliotheek in Hasselt.Binnenkort breiden we ons aanbod uit met een eigen collectie voor volwas-senen. We kopen ook weer nieuwe daisyroms aan.

Reorganisatie in de bibHierbij willen we ons alvast verontschuldigenbij onze leners omdat de bib er tijdens deeerstvolgende maanden misschien een beetjerommelig zal bijliggen.We zijn immers bezig met enkele wijzigingenin de bib: er komt een nieuw leeshoekje,de afdeling informatieve boeken voorvolwassenen wordt heringericht en deinternetpc’s krijgen nieuwe plaatsen.U moet misschien tijdelijk een beetje zoekennaar bepaalde boeken of tijdschriften die ver-plaatst zijn. Aarzel niet om onze bibmedewer-kers aan te spreken. Ze helpen u maar al tegraag verder.

Leesproject LouwelVan februari tot mei namen alle Louwelseklassen deel aan een project om hun zin omte lezen te prikkelen. Op deze groepsfototonen de leerlingen van het eerste en tweedeleerjaar van De Zandloper trots hun welver-diend leesdiploma. De burgemeester overhan-digde het diploma aan alle vlijtige lezertjes,omdat ze zo enthousiast hebben gelezen.De andere klassen hielden een leesmarathonen combineerden dat met hun actie voorHaïti. Elk gelezen boek werd gesponsord doorfamilie van de leerlingen. De opbrengst gaatnaar de slachtoffers van de aardbeving inHaïti.

bibclip - vervolg -

Schattenjacht en vakantiequizin de bibVan 1 juli tot 31 augustus kunnen kinderen tot 12 jaar samen met Vliegeen avontuur in de bib beleven. De kleuters kunnen samen met mama ofpapa op schattenjacht gaan in de bib. Wie de schat vindt, krijgt een kleineverrassing en mag natuurlijk ook weer een tekening kleuren. Voor de kin-deren van 6 tot 12 jaar is er een coole zoektocht naar een schat voor-zien. Met natuurlijk ook een beloning bij een goede afloop.

Adolescenten en volwassenen mogen ook tijdens de vakantie hun her-senen een beetje pijnigen. Voor hen hebben we een ludieke quiz inelkaar geknutseld.

Wie voor de vakantie nog een voorraad boeken wil inslaan, doet best meeaan onze vakantiewedstrijd. Er zijn immers 6 boekenbonnen van 15 eurovoor de Standaard Boekhandel te winnen.

WIN 6 boekenbonnen

van 15 euro

Ga volledig op in hetverhaal terwijl ustrijkt, de vaat doet,stofzuigt of in detuin van het zonnetjegeniet. Vergeet detijd tijdens een langeauto- of treinrit.

Page 15: Blik Opglabbeek, juni 2010

Dat hadden ze in heelVlaanderen niet gezien.

Ontspannen met een heerlijkstukje spanning… Iets voor u? Wie houdt van thrillers, horror,misdaadverhalen en politieromanskan deze zomer zeker zijn hartjeophalen. Er liggen weer 48 splin-ternieuwe spannende boeken vooru klaar in de bib. Ook de misdaad-bijlage van Humo kunt u gratismeenemen. Gebruik de kortings-bonnen als u zelf een superspan-nend boek wilt aankopen. Kijk ook eens in ons aanbod span-nende dvd’s. Daar vindt u vast ookenkele lekkere gruwelfilms tussen.

BLIK I juni 2010 I 9

gezondheid

Een brokje reglement in de kijker Artikel 10De lener kan aankoopsuggesties doorgeven aan het bibliotheek-personeel. Met deze suggesties wordt zo veel mogelijk rekeninggehouden. De lener wordt ervan op de hoogte gehouden als desuggesties aangekocht en verwerkt zijn.

Omdat we een kleine bibliotheek zijn met een beperkt budget kunnenwe niet alles kopen wat er op de boekenmarkt verschijnt. Als u eenbepaald boek een echte aanrader vindt, ook voor andere leners, kan uons de titel doorgeven en dan kopen we het zo snel mogelijk aan. Ukan het dan het eerst ontlenen.

Zomervoordelen:twee keer drie wekenWie slim is, profiteert tijdens de maanden juli en augustus van onzeextra lange uitleentermijnen: zes in plaats van drie weken. Zo kunt u inalle rust genieten van de geleende boeken, cd’s, dvd’s en echt onthaas-ten. Als u op vakantie gaat en de geleende materialen niet tijdig kuntterugbrengen, passen we graag de uitleentermijn aan. Natuurlijk kuntu uitgeleende materialen ook zelf verlengen via onze website.

Dinsdag: van 10.00 tot 12.00 uur en van 15.30 tot 20.00 uurWoensdag: van 13.00 tot 17.00 uurZaterdag: van 10.00 tot 13.00 uurDe bib is gesloten op woensdag 21 juli.

Korte pauze voor de gezond-heidswandelingenVoormiddaggroep, die op weekdagen aan de kioskvertrekt, wandelt in juni maar niet in augustus.

Twee avondgroepen die aan de Voerstraat en de kerkvan Louwel starten, wandelen niet in de zomermaanden.

Na acht wandelseizoenen kunnen geïnteresseerdeinwoners nog steeds dagelijks mee wandelen en ditdankzij onze vaste begeleiders: Paul Aerts, AndreaBensch, Suzanne Eyckmans, Frans Geerkens, LoesHeijnix, Jef Janssen, Willy Swinnen, Luc Vanmontforten Gerta Vliegen.

Fietskaravaan van Kom op tegen Kankerpasseerde door OpglabbeekTwee Opglabbeekse teams, die deel-namen aan de 1000 kilometer vanKom op tegen Kanker, passeerdenzaterdag 15 mei door Opglabbeek.De supportersclub van de spinin-ningdrs tegen kanker zorgde vooreen feestelijk onthaal op hetDorpsplein.Teams die aan de 1000 kilometer wil-den deel-nemen, moesten 5000 euroinzamelen. De fietstocht door heelVlaanderen werd in vier dagen afge-legd. Bij aankomst in Opglabbeekfietste burgemeester BennySpreeuwers mee tot aan het

Dorpsplein. De dranktent, die doorde supportersclub van spinningdrstegen kanker werd opgesteld, leverde315 euro extra op voor de strijd tegenkanker. Het feestelijk onthaal werd volgensde Opglabbeekse deelnemer DirkVranken erg gesmaakt. “Het hoog-tepunt van de tocht was zeker dewarme ontvangst in Opglabbeek.Het ging razendsnel, maar die twee,drie minuten waren onvergetelijk.Ook de andere deelnemers vondenhet fantastisch. Dat hadden ze inheel Vlaanderen niet gezien.”

2 x 3Let op onze speciale openingsurenin juli en augustus

Page 16: Blik Opglabbeek, juni 2010

10 I juni 2010 I BLIK

sport

Geplande werken

Hoeverweg en BampstraatVoor het bouwverlof starten de voorbereidendewerken in de bermen voor de wegenis- en riole-ringswerken in de Hoeverweg en Bampsstraat. Nahet bouwverlof zullen de eigenlijke wegenis- enrioleringswerken uitgevoerd worden. Onder nor-male omstandigheden zullen de werken eind sep-tember beëindigd zijn. In de twee straten wordt een gescheiden riolerings-stelsel aangelegd. In de Bampstraat wordt eennieuwe asfaltlaag gelegd. De omwonenden zijnintussen allemaal bezocht door een afkoppelings-deskundige en hebben tijd tot het einde van dewerken om de aanpassingen door te voeren. Er zalgecontroleerd worden of de scheiding werd door-gevoerd. Bij een gescheiden rioleringsstelsel worden afval-en hemelwater van elkaar gescheiden. Dat helptoverstromingen en verstoppingen te voorkomen enkomt de waterkwaliteit ten goede. De werken kos-ten bijna 175.000 euro, waarvan meer dan 52.000euro voor de rekening van Opglabbeek.

BroekkantstraatOp 30 juni vindt er een infovergadering plaats overde werken aan weg en riolering in deBroekkantstraat. Alle betrokken inwoners krijgendaarover nog een uitnodiging in de bus.

Duwolim leent kredieten voor energie-besparende werkenHoogrendementsglas, een nieuwe verwarmingsin-stallatie of isolatie kunnen veel energie en geldbesparen. Maar het is niet voor iedereen even een-voudig om de vereiste investering te doen. Daar komt nu verandering in, want het gemeente-bestuur gaf Duwolim toestemming om sociale kre-dieten te verlenen op Opglabbeeks grondgebied.Dankzij dat ‘sociaal’ krediet aan maximum 2 pro-cent kunnen ook mensen met een beperkt inko-men en kansengroepen energie besparen en com-fortabeler leven.

Gemeente geeft toelage voor realisa-tie wandelgebiedHet Regionaal Landschap Kempen en Maaslandstart met de realisatie van het wandelgebied noor-delijke gordel Hoge Kempen. De gemeenteOpglabbeek geeft daarvoor een toelage van meerdan 12.000 euro.

☞ Uit de gemeenteraad van .....2010

beslist te lezen

Inschrijven voor De GordelOp zondag 5 september 2010 organiseert het Bloso voorde dertigste maal de Gordel. Deze Bloso-klassieker is eenVlaams, sportief, familiaal en muzikaal evenement, datelk jaar opnieuw tienduizenden Vlamingen op de been -of op de fiets - brengt in de groene Rand rond Brussel.Kom naar GC Troempeelke en schrijf u in. Let op dezomeruurregeling. Meer informatie op www.de-gordel.be.

Fiets mee met KVLVFiets in juni, juli en augustus mee met KVLV. Iedere dins-dag vertrekt een groep sportievelingen om 19 uur aan dekerk in het centrum. Leden zijn verzekerd. Niet-leden zijnniet verzekerd, maar uiteraard van harte welkom. Meerinfo op 089 85 52 13.

Sportacademie

Voor wie: van 7 tot 12 jaar

Wanneer: op maandag van 16 tot 17 uur voor het 4de,5de en 6de leerjaar, op dinsdag van 16 tot 17 uur voorleerlingen van het 1ste, 2de en 3de leerjaarProgramma: Wie op jonge leeftijd begint met sporten, is vaak ook oplatere leeftijd fysiek actief. Het is dus enorm belangrijkkinderen al op jonge leeftijd te sensibiliseren voor hetbelang van een actieve levensstijl. Voor de leerlingenstaan er steeds andere activiteiten op het programma:atletiek, S2R4KIDS, badminton, tennis, rope skipping,bewegingsschool, wandelen, gymnastiek, volleybal,handbal, gevechtssporten, zwemmen, fietsen…

Prijs: 35 euro tot het einde van het schooljaarWe promoten ook de samenwerking met privé- of club-initiatieven. Gespecialiseerde lesgevers bieden een speci-fiek aanbod.

September ziet er alvast als volgt uit: “START 2 RUN” voor de KIDS (S2R4KIDS), als voorberei-ding op de scholenveldloopweek van 18 tot en met 26september 2010.

FIETSEN voor volwassenen

van 7 tot 12 jaar

Page 17: Blik Opglabbeek, juni 2010

BLIK I juni 2010 I 11

Zomerkampen

Tweedaagse zomerskiën en snowboarden

Voor wie: van 7 tot 15 jaarWanneer: donderdag 26 en vrijdag 27 augustus, van 14 tot17.30 uur (skiën van 15 tot 17 uur)Waar: De activiteit vindt plaats in Peer. Bij voldoende deelne-mers, vertrekken we met de bus in de Kapelstraat. Als er nietvoldoende deelnemers zijn, wordt met de ouders afgesprokenwie zich kan vrijmaken om met de auto te rijden.Prijs: 45 euro voor de 2 dagen, deelname per dag is niet moge-lijk.Meebrengen: winterkledij (handschoenen zijn verplicht) eneventueel een zakcent voor een bezoek aan de cafetaria

Knutsel- en sportkamp lager onderwijs

Voor wie: 1ste tot en met 3de leerjaarWanneer: van 17 tot en met 20 augustus, van 10 tot 16 uurProgramma: Elke voormiddag een andere knutseltechniek, elke namiddageen andere sportactiviteitWaar: ‘s morgens brengen naar Troempeelke, in de namiddagafhalen aan de sporthal (bij het zwemmen afhalen in WilhelmTell)Maximum: 30 personen in totaalPrijs: 20 euro voor alle dagen, deelname per dag is niet moge-lijkMeebrengen: picknick, aangepaste sportschoenen (afsprakenover zwemgerief en vervoer naar het zwembad worden metouders getroffen)

Sportkamp voor kleuters

Voor wie: laatste kleuterklasWanneer: van 17 tot en met 20 augustus, van 13 tot 16 uurProgramma: Algemene bewegingsvaardigheden en ‘SPORT & FUN’-activitei-tenWaar: brengen en afhalen aan de Sporthal (bij het zwemmenafhalen in Wilhelm Tell)Maximum: 30 personen in totaalPrijs: 20 euro voor alle dagen, deelname per dag is niet moge-lijkMeebrengen: picknick, aangepaste sportschoenen (afsprakenover zwemgerief en vervoer naar het zwembad worden metouders getroffen)

Avonturensportweek “BEACHFUN” in Maaseik

Wanneer: van 17 tot en met 20 augustus, van 9.15 tot 16.45 uurActiviteit: telkens andere sportactiviteiten (surfen, kajakken, beach-volleybal, muurklimmen, speleobox, hindernissenbaan, zeilen,BMX-rijden, vlotvaren,…)Maximum 30 deelnemers: 15 jonger dan 12 en 15 ouder dan 12jaarPrijs: 85 euro voor alle dagen, deelname per dag is niet mogelijkMeebrengen: picknick, handdoek en droge kledij, schoenen en kle-dij die nat mag wordenVerplaatsing: Beachfun vindt plaats in Maaseik. Bij voldoende deel-nemers wordt er busvervoer voorzien, anders wordt er een regelingmet de ouders getroffen om met de auto te rijden.

Inschrijven Inschrijven en betalen in GC Troempeelke, tijdens de openingsuren van het secretariaat (van 9 tot 12 en van 13 tot 16.30 uur).Meer info op 089 81 09 12 of [email protected]

van 7 tot 15 jaar

1ste tot en met 3de leerjaar

laatste kleuterklas - 12 en +12 jaar

Page 18: Blik Opglabbeek, juni 2010

12 I juni 2010 I BLIK

fiësta

GRABBELPAS & SWAP / SPORT: 5 - 6 jaar SMURFJES 7 - 9 jaar GRABBELPAS

juli (2 – 3 kleuterklas) (1 – 3 leerjaar)

week 1Dinsdag 6 juli De schudbol van Kaatje en Kamiel SpeelcircusWoensdag 7 juli Circus Hocus Pocus Op mysterie met Harry PotterDonderdag 8 juli Dolle pret met Bol en Smik PannenkoekenspelVrijdag 9 juli Toverland in Sevenum Toverland in Sevenum

week 2Dinsdag 13 juli Smurfenland Met Spongebob naar BikinibroekWoensdag 14 juli Charlie en Lola op avontuur De ridderburchtDonderdag 15 juli De ridderburcht SmurfenlandVrijdag 16 juli De Valkenier in Valkenburg De Valkenier in Valkenburg

week 3Dinsdag 20 juli Sesamstraat IndianenkampDonderdag 22 juli Engie Benjy lost alles op WaterspelenVrijdag 23 juli Wilhelm Tell Wilhelm Tell

week 4Dinsdag 27 juli Lolympische Spelen HeksenjachtWoensdag 28 juli Mega Mindy pakt de dief Lolympische SpelenDonderdag 29 juli Jungle boek Space RangersVrijdag 30 juli Zottenlabyrint in Elen Zottenlabyrint in Elen

augustusweek 1Dinsdag 3 augustus Kabouter Plop op avontuur Mega Mindy pakt de diefWoensdag 4 augustus Muziekspelen CowboykampDonderdag 5 augustus Tweenies klok-stop-spel MuziekspelenVrijdag 6 augustus De Efteling in Kaatsheuvel De Efteling in Kaatsheuvel

week 2Dinsdag 10 augustus Dolle pret met Big en Betsy DrakenjagersWoensdag 11 augustus Piet Piraat op avontuur SchatteneilandDonderdag 12 augustus Het sprookjesbos SmulspelVrijdag 13 augustus Speeltuin in Bokrijk Speeltuin in Bokrijk

week 3Dinsdag 17 augustus Sportkamp Knutsel- en sportkampWoensdag 18 augustus Sportkamp Knutsel- en sportkampDonderdag 19 augustus Sportkamp Knutsel- en sportkampVrijdag 20 augustus Sportkamp Knutsel- en sportkamp

week 4Dinsdag 24 augustus Knutselkamp Sportbos in HasseltWoensdag 25 augustus Knutselkamp De IJzeren Man in WeertDonderdag 26 augustus Knutselkamp Zomerskiën en snowboarden in PeerVrijdag 27 augustus Knutselkamp Zomerskiën en snowboarden in Peer

De inschrijvingsperiode voor het zomerprogramma is eigenlijk al achter de rug, maar je kan nog steeds inschrijven voor activiteiten die nog niet volzet zijn.

Page 19: Blik Opglabbeek, juni 2010

BLIK I juni 2010 I

10 - 12 jaar GRABBELPAS 13 - 15 jaar SWAP(4 – 6 leerjaar) (1 – 3 middelbaar)

Fata Morgana Komen eten Pluizige pennen & fimomagneten TattooshopGebuisd Drop outToverland in Sevenum Karten in Genk

GO IV Mijn Spaans RestaurantTattooshop SplashBeste hobbykok Railbiken in AsDe Valkenier in Valkenburg Lasershooten & rodelbaan in Valkenburg

Waterspelen Beste hobbykokCatch up Pimp je klerenBekentocht in Spa Bekentocht in Spa

Wipeout Mijn Italiaans RestaurantMijn Italiaans Restaurant Lasershooten in MeeuwenSo you think you can dance Fietske bel & terraskestoerZottenlabyrint in Elen Raften in Maasmechelen

Tochttechnieken Hell’s KitchenSpion X Dromenvangers & droommobieltjesPimp je kleren SpinningDe Efteling in Kaatsheuvel De Efteling in Kaatsheuvel

Maffiaoorlog Mijn Grieks RestaurantVangbal en discobal Klei-atelierGotcha ZumbaChallengerpiste in Bokrijk Total Wipeout in Genk

Avonturensportweek in Maaseik Avonturensportweek in MaaseikAvonturensportweek in Maaseik Avonturensportweek in MaaseikAvonturensportweek in Maaseik Avonturensportweek in MaaseikAvonturensportweek in Maaseik Avonturensportweek in Maaseik

Actionpark in Hasselt Actionpark in HasseltDe IJzeren Man in Weert De IJzeren Man in WeertZomerskiën en snowboarden in Peer Zomerskiën en snowboarden in PeerZomerskiën en snowboarden in Peer Zomerskiën en snowboarden in Peer

Meer info bij GC Troempeelke (tel.: 089 81 09 10)

5 keer speelplezier in een OpglabbeeksespeelstraatIn samenwerking met MJA organiseerthet gemeentebestuur in juli en augustusvijf keer een speelstraat met een hele-boel leuke animatie en speelmateriaal.Volgende straten worden omgetoverd ineen speelstraat:

In de speelstraten gelden enkele belang-rijke afspraken:De speelstraat vindt plaats van 13 tot 16uur.

Deze organisatie wordt begeleid doordrie monitoren en een hoofdmonitorvan MJA, maar dit is geen opvang.Kinderen onder drie jaar moeten verge-zeld worden door een volwassene.Het speelaanbod is gratis en iedereen istelkens welkom, ook al woon je niet inde buurt.Bezoekers zijn via MJA verzekerd voormateriële of lichamelijke schade. Er isook een kleine EHBO-post aanwezigvoor eventuele ongelukjes.

De speelstraat wordt afgezet voor hetverkeer van 13 tot 16 uur.

Maandag 5 juli: Boekweitstraat

Maandag 19 juli: Wervelstraat

Maandag 26 juli: Merelstraat

Maandag 2 augustus: voetbalkantine Louwel

Maandag 9 augustus: speelpark in sportzone

ZOMER 2010

Page 20: Blik Opglabbeek, juni 2010

mei 2010 I BLIK

OVERLIJDENS

Onze gemeenschap rouwt om het overlijden van:

Jan Jean Aerts 24.04.2010Jean Geerkens 11.05.2010Lieve Vandyck 13.05.2010

Hanne Aerden 24.03.2010

Maxim Stankevics 24.03.2010

Rune Digneffe 23.03.2010

Lena Gielen 04.04.2010

Stefania Cavallo 07.04.2010

Nisa Castignani 11.04.2010

Noor Damiaens 14.04.2010

JUBILARISSEN

PROFICIAT AAN DE GOUDEN BRUIDSPAREN:

Jacques en Kaatje Geebelen-Caelen (06-05-1960) (liklsboven)

Jean en Fin Drutti-Vervaeren (21-05-1960) (rechtsboven)

Albert en Gerta Bobbaers-Knevels (14-05-12960) (onder)

HUWELIJKEN

Van harte feliciteren wij de jonggehuwden:

Rudi Vaesen – Sabine Vangelabbeek 24.04.2010

Ghislain Ramaekers – Josiane Hardenne 08.05.2010

Samuël Van Laeken – Maria Mazzoni 08.05.2010

Omar Rihla (Hasselt) – Ebru Uzun 15.05.2010

Rafaël Gielen – Heidi Kastelijn (Maaseik) 21.05.2010

dialect uitdrukkingen

As slimmeke duud is, kriegst dig zen weimiske. (1)

De moos die erpel vèrvis oprapen. (2)

gemeenteberichten

(1) Iemand die een stomme stoot heeft uitgehaald,alhoewel hij dat niet dacht

(2) Je moet die aardappelen voor de voet oprapen

GEBOORTENVan harte feliciteren wij de ouders met de geboorte van hun kindje: