Blik Opglabbeek | december 2015

16
BLIK OPGLABBEEK Maandelijks gemeentelijk informatieblad (verschijnt niet in juli en augustus) afgiftekantoor 3660 Opglabbeek Jaargang 21 I nr. 10 I december 2015 Uw woning aanpassen na uw 65ste? KEIGEMAKKELIJK! Opglabbeek houdt u warm | Start inschrijvingen garageverkoop | Wordt u gemachtigd opzichter?

description

 

Transcript of Blik Opglabbeek | december 2015

BLIKOPGLABBEEK

Maandelijks gemeentelijk informatieblad(verschijnt niet in juli en augustus)afgiftekantoor 3660 OpglabbeekJaargang 21 I nr. 10 I december 2015

Uw woning aanpassen na uw 65ste?

KeigemaKKelijK!

Opglabbeek houdt u warm | Start inschrijvingen garageverkoop | Wordt u gemachtigd opzichter?

VoorwoordMevrouw, mijnheerBeste Opglabbekenaar

Op donderdag 31 december aanstaande is precies de helft van de gemeentelijke legislatuur 2013-2018 voorbij.Dat betekent dat we stilaan een evaluatie kunnen maken van de voorbije drie jaren en een blik naar de toekomst kunnen werpen voor de komende drie jaren. De afgelopen drie jaren werden heel wat nuttige en interessante projecten verwezenlijkt in onze gemeente, te veel om op te noemen en daarom beperk ik mij tot de voornaamste : gemeenschapscentrum den Ichter werd in gebruik genomen en kent momenteel een prachtige werking, het gerestaureerde oud gemeentehuis is opnieuw bewoond en staat terug als een parel te blinken in de dorpskern, vernieuwde fietspaden sieren de Weg naar Zwartberg vanaf de Industrieweg-Zuid tot aan huisnummer 309, diverse rioleringswerken werden uitgevoerd naar aanleiding van nieuwe verkavelingen, Landwaarts bouwde op vraag van het gemeentebestuur twaalf sociale koopwoningen in de Speltstraat (en momenteel is men nog een nieuwe reeks van twaalf woningen aan het bouwen), de gemeentelijke begraafplaats kreeg een mooie herinrichting, het OCMW zorgde voor de oprichting van het Huis van het Kind, enz.

De topprioriteit van het gemeentebestuur werd

begin 2013 gelegd op ouderenzorg en werk.Met bouwbedrijf Janssen werd afgesproken om in het project Hendricus aan het Dorpsplein negen levensbestendige appartementen te integreren.Momenteel hebben vier geïnteresseerden

een voorstel van project ingediend voor de bouw van een twintigtal appartementen (waarvan een derde zorgappartementen) op de hoek van de Kapelstraat en de

Kimpenstraat met overbouwing van de Kapelstraat.

En ook het bestek voor de bouw van appartementen en assistentiewoningen in de zogenaamde woonzorgzone (het gebied tussen de Kimpenstraat, Rijtstraat, Rozenstraat en Postweg) zal in de zeer nabije toekomst ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd worden.Het voorontwerp voor de herinrichting van het bedrijventerrein is klaar en voorziet de herinrichting van een aantal kruispunten, maar ook de aanleg van fietspaden langs de Industrieweg-Noord, de Nijverheidslaan en de Bedrijfsstraat. Met de gemeentefinanciën gaat het nog altijd goed in Opglabbeek.Enerzijds proberen wij de centen nuttig te besteden en anderzijds proberen wij de lasten voor u als inwoner tot een minimum te beperken en voorlopig slagen we daar nog in.Opglabbeek heeft een personenbelasting van 7,5 %, terwijl het gemiddelde van de Vlaamse gemeenten 7,28 % is en het gemiddelde van de Limburgse gemeenten 7,57 %.Opglabbeek heeft 1330 opcentiemen op de onroerende voorheffing, terwijl het gemiddelde van de Vlaamse gemeenten 1396,77 is en het gemiddelde van de Limburgse gemeenten 1386.Bovendien belasten heel wat gemeenten hun inwoners door de directe inning van Limburg.net, hetgeen al gauw oploopt tot 100 euro per gezin, maar ook die last leggen wij bewust niet bij onze gezinnen. Ik wens u en allen die u dierbaar zijn van ganser harte een fantastisch nieuw jaar en ik nodig u heel graag uit op onze gemeentelijke nieuwjaarsreceptie op zondag 3 januari aanstaande van 10.30 tot 13.00 uur in den Ichter om samen met alle Opglabbekenaren het glas te heffen op de toekomst van onze mooie gemeente.

Met oprechte groeten

Benny Spreeuwersuw burgemeester

De vlaggen aan het gemeentehuis hingen halfstok uit respect voor de slachtoffers in Parijs.

Verantwoordelijke uitgever: Benny Spreeuwers, Kapelstraat 1, 3660 Opglabbeek | Redactieadres: dienst communicatie, gemeentebestuur Opglabbeek, Kapelstraat 1, 3660 Opglabbeek, T 089 81 01 05, E [email protected] | Druk: Drukkerij Paesen

2

Blik Opglabbeekdecember 2015

Vraag? Klacht? Iets melden?Gemeentebestuur OpglabbeekKapelstraat 1, 3660 OpglabbeekT 089 81 01 00 e [email protected] W www.opglabbeek.beF facebook.com/opglabbeekT twitter.com/gem_opglabbeek

Schrijf u in op onze digitale nieuwsbrief via www.opglabbeek.be.

ColofonVerantwoordelijke uitgever: Benny Spreeuwers, Kapelstraat 1, 3660 Opglabbeek Vormgeving en redactie: dienst communicatie, gemeentebestuur OpglabbeekDruk: Drukkerij Paesen

Opglabbeek houdt u warm

Geniet van een eindejaarsperiode vol feest en muziek. En natuurlijk van onze nieuwjaarsreceptie op 3 januari.

pagina 4

Inschrijvingen garageverkoop gestart

Vanaf nu kunt u zich inschrijven als deelnemer aan de garageverkoop. Die vindt plaats in het weekend van 19 en 20 maart.

pagina 7

Wordt u gemachtigd opzichter?

Wilt u zich graag inzetten voor de veiligheid van groepen kinderen, scholieren, ouderen en personen met een beperking?

pagina 10

3

Nieuwjaarsconcert door het Sciolto EnsembleIn 2014 verzorgde het Sciolto Ensemble al een nieuw-jaarsconcert in den Ichter. In 2016 zetten zij opnieuw, met een licht gewijzigde bezetting, het nieuwe jaar in met een streepje klassieke muziek.

Het Sciolto ensemble is een Limburgs ensemble en bestaat in hoofdzaak uit Limburgse professionele musici. De leden van het ensemble behaalden aan Belgische conservatoria een ‘master’ in de muziek of zijn als professioneel musicus aan de slag in verschil-lende muziekacademies.

Zij brengen muziek uit verschillende tijdsperiodes, stijlen, genres, van de meest diverse componisten en in steeds wisselende bezettingen. ‘Sciolto’ staat voor temperamentvolle, virtuoze, melodieuze, ritmische en tedere muziek.

Sara De Groof (dwarsfluit), Luc Vergauwen (dwarsfluit), Sonja Feen-stra (sopraan), Paul Steegmans (piano)

ZA 30/01/2016 - 20:15 uur - den Ichter - € 12 (VVK) - € 14 (kassa) - € 10 (leerlingen muziekacademie op vertoon van hun leerlingen-kaart)

4

Opglabbeek houdt u warmKerst in de bibTijdens de feestdagen is het ook dit jaar weer knus en sfeervol in de bib. Op zaterdag 19 december zingt het Opglabbeeks koor Pro Musica u alvast in een kerstsfeer tus-sen 10.30 en 11.30 uur.

Neem ook eens een kijkje in elk hoekje van de bib en ont-dek onze blikvangers voor de kerstperiode. Vind inspiratie voor heerlijke geuren in de keuken, gezellige lees- of voor-leesmomenten, leuke spelletjesavonden, sfeervolle kerst-muziek en filmavondjes vol humor of romantiek. Tijdens de feestweken kunt u bij ons terecht op maandag, dinsdag en woensdag.

NieuwjaarsreceptieIedereen, jong en oud, is van harte welkom op de nieuw-jaarsreceptie voor een hapje en een drankje op zondag 3 januari van 10.30 tot 13.00 uur.

Om 11.30 uur houdt burgemeester Benny Spreeuwers zijn nieuwjaarstoespraak.

Alle medewerkers en raadsleden van het gemeentebe-stuur en het OCMW wensen u alvast prettige eindejaars-feesten en een denderende start voor 2016.

Aangeboden door:

Bonnummer

Deze geschenkbon is 12 maanden geldig na uitgiftedatum.

De bon is enkel inruilbaar bij deelnemende handelaren uit bijgevoegde lijst.

De bon is niet cumuleerbaar met andere acties.

Duplicaten worden niet uitgereikt.

Aangebrachte wijzigingen maken de bon ongeldig.

De bon is enkel inruilbaar bij deelnemende handelaren uit bijgevoegde lijst.

De bon is niet cumuleerbaar met andere acties.

Duplicaten worden niet uitgereikt.

Aangebrachte wijzigingen maken de bon ongeldig.

Deze geschenkbon is 12 maanden geldig na uitgiftedatum. Deze geschenkbon is 12 maanden geldig na uitgiftedatum.

Uitgiftedatum:Bonnummer

NOg geeN cadeau vOOr de eiNdejaarSperiOde?

Welk gepast geschenk kan ik kopen voor een familielid, vriend of kennis? Soms een moeilijke opgave, maar wij hebben een originele oplossing. Doe een Unizo-geschenkbon cadeau.

Tijdens de openingsuren in het Troempeelke kunt u er geschenkbonnen ter waarde van 5, 10 of 20 euro kopen. De bon kan bij alle deelnemende handelaars worden ingeruild. Die zijn herkenbaar aan de raamsticker.

De bon wordt aangeboden in een feestelijke verpakking en bij iedere bon ont-vangt u een lijst van deelnemende handelaars.

Openingsuren tijdens de eindejaarsperiodeOp 25 en 26 december en op 1 en 2 januari zijn al onze diensten gesloten. Op donderdag 24 december en op donderdag 31 december gelden de gewone openingsuren tot 12 uur. Vanaf het middaguur zijn alle diensten gesloten.

Het recyclagepark is hierop de uitzondering. Het is gesloten op 25 en 26 decem-ber en op 1 en 2 januari. Op kerst- en oudejaarsavond is het wel geopend, maar sluit het om 16 uur.

Sociaal verhuurkantoor Het Scharnier houdt geen zitdag op woensdag 30 de-cember.

Surf naar www.opglabbeek.be voor alle openingsuren.

uw beste voornemen voor 2016Leg in 2016 de basis voor een langer leven en een betere levenskwaliteit: stop met ro-ken.

Bent u op zoek naar informatie over rook-stop of wilt u graag steun? U kunt elke werk-dag gratis terecht op het telefoonnummer 0800 111 00. Ook de website www.tabak-stop.be zet u op weg.

Wilt u weten waar u in uw buurt terecht kunt voor hulp bij uw rookstop? Surf naar www.vlaanderenstoptmetroken.be. Geef bij ‘lokaal aanbod’ postcode 3660 in.

Stook op de juiste manierHaarden, kachels en allesbranders worden weer aangestoken. Gezellig, warm en vaak nog voordelig ook. Als u op de juiste manier stookt tenminste.

Ongeschikte brandstoffen en verkeerde stookgewoontes zijn een belangrijke bron van vervuiling en zorgen voor gezondheids-problemen en voor rook- en geuroverlast. Stook niet met afval of met vochtig of be-handeld hout. Dat is sterk vervuilend. Kies voor schoon, droog en gekloofd hout, kolen of hout-, bruinkool- of zaagselparaffinebri-ketten.

Voorzie voldoende aanvoer van verse bui-tenlucht, bijvoorbeeld via een ventilatie-rooster. Als u dat niet doet kunt u last krijgen van rookterugslag: er komt rook de kamer binnen als u de kachel opent.

Stank, rook en giftige stoffen verpesten niet alleen het milieu, maar ook de verstandhou-ding met uw buren. Houd daarom rekening met klachten van de mensen uit uw omge-ving.

Hou altijd het weer in het oog, want bij windstil of mistig weer trekt uw schoorsteen niet optimaal, zodat uw vuur meer rook en schadelijke stoffen produceert. Die slaan neer en blijven in de omgeving hangen. Niet bepaald prettig voor uw buren. Trouwens, door de verminderde trek van uw schoor-steen loopt u dan zelf ook meer risico op een gevaarlijke en zelfs levensbedreigende CO-vergiftiging.

6

Weg naar Opoeteren

Weg naar BreeKapelstraat

Dorpsstraat

Rozenstraat

Postweg

Kimpenstraat

Weg naar Zwartberg

Gemeentehuis

Delhaize

De Lettertuin

BLAUWE ZONE VANAf 4 JANUARIVanaf volgend jaar zijn er twee ‘blauwe zones’ in Opglabbeek. In die zones moet u van maandag tot zaterdag de parkeerschijf leggen en mag u maxi-mum twee uur parkeren. Deze maatregel moet ervoor zorgen dat er voldoen-de parkeerplaatsen zijn voor mensen die kort bij bijvoorbeeld de bank, de winkel of het gemeentehuis moeten zijn.

Zone 1:• Kimpenstraat: enkel de zeven parkeerplaatsen voor het gemeentehuis,

dus niet de parking aan de post of de parkeerplaatsen bij het rusthuis• Parking Delhaize• Kapelstraat, enkel de negen parkeerplaatsen grenzend aan de parking

van de Delhaize

Zone 2: de parking op de Weg naar Opoeteren aan basisschool De Lettertuin

Opgelet: de politie controleert streng en verbaliseert overtreders.

Geen tijd te verliezen? Bel 101!Het nummer 089 30 30 30, door velen ge-kend als het nummer van Politie MidLim, wordt afgeschaft. Vanaf nu hoeft u enkel nog 101 te onthouden .

Doet het nummer 089 30 30 30 een bel-letje rinkelen? De kans is groot van wel, want veel inwoners bellen dit nummer nog steeds voor dringende politiehulp. Noch-tans is het geen goed idee, want zo loopt u vertraging op. Uw oproep komt terecht in de lokale centrale van Politie MidLim, die moet doorschakelen naar de Limburgse 101-centrale. Zo kan er kostbare tijd verloren gaan.

Om dit probleem te verhelpen, zal het nummer 089 30 30 30 rond het jaareinde definitief verdwijnen. Voor algemene vragen en niet-dringende politiehulp, kunt u vanaf dan terecht op het nummer 089 39 14 10. De politie koos met opzet een moeilijker te onthouden nummer, om dringende oproepen zoveel mogelijk naar 101 te leiden.

foto Stad Genk

Kort nieuws

Op de website van de politiezone MidLim kunt u opzoeken wie uw wijkagent is. Dat kan via de volgende link: http://www.lo-kalepolitie.be/5888/contact/je-wijk. l De projectgroep Duinengordel heeft een aan-vraag ingediend om opnieuw erkend te worden als Strategisch Open Ruimte Project. Hiermee kan het eerdere project van 2013-2015 worden verdergezet. Geselecteerde strategische projecten krijgen een subsidie tot 80 procent van de gemaakte loon- en werkingskosten van een professionele pro-jectcoördinatie, gedurende maximaal drie opeenvolgende jaren. De resterende 20 pro-cent wordt betaald door de drie gemeente-besturen: Maaseik, Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek.

Op zaterdag 19 en zondag 20 maart verandert Opglabbeek weer in een heuse tweedehands-markt

Schrijf voor 25 februari in via:• www.opglabbeek.be • [email protected]• 089 81 01 00

voorwaarden• Verkoop enkel op privéterrein• Verkoop van drank en voeding is

verboden• Alleen voor inwoners van Opglabbeek• Zaterdag en/of zondag van 9 tot 17 uur• Inschrijven voor 25 februari• Deelnemerspakketten moeten worden

afgehaald in het gemeentehuis• Het gemeentebestuur is niet

aansprakelijk voor mogelijke ongevallen

ZATERDAG 19 & ZONDAG 20 MAART

IK zOEK EEn COAChVerdienen jongeren volgens u een tweede kans? Beschikt u over een goed inlevingsvermogen en bent u sociaal geëngageerd? Dan bent u de vrijwil-liger waarnaar YAR Vlaanderen op zoek is.

YAR Vlaanderen biedt jongeren, met een dossier bij de jeugdrechter, een kans om hun leven weer op de sporen te krijgen. De kern van het YAR Coaching program-ma is een persoonlijkheidstraining. Die heeft tot doel om jongeren te laten erva-ren dat iedereen de mogelijkheid heeft om iets van zijn leven te maken. Ongeacht zijn verleden, zijn omgeving, zijn afkomst.

YAR vertrekt vanuit de idee dat een individu altijd deel uitmaakt van een gemeen-schap. En dat er tussen beide wederzijds respect, erkenning en vertrouwen nodig is. Natuurlijk kan YAR Vlaanderen die gemeenschap rond de jongeren niet alleen opbouwen: vandaar de oproep aan bedrijven, organisaties en besturen om de community mee gestalte te geven. Ontdek op www.yarvlaanderen.be hoe u als vrijwilliger een bijdrage kunt leveren.freeImages.com/Ophelia Cherry

7

8

Uw woning aanpassen na uw 65ste?

KeigemaKKelijK!** na het lezen van dit artikel

De Limburgse bevolking vergrijst snel. Veel oudere mensen kiezen ervoor om pas op zeer late leeftijd naar een aange-paste woonvorm te verhuizen. Daar is op zich niets mis mee. Zo lang mogelijk thuis blijven wonen is prima, maar uw woning moet dan wel aangepast worden. De kost-prijs daarvoor kan hoog oplopen. Daarom gaat u best na of u recht hebt op een pre-mie.

Oh die trappenVeel oude flats en gezinswoningen heb-ben trappen om de woning binnen te gaan en om naar de slaapkamer te gaan. Het spreekt voor zich dat veel van deze woningen niet aangepast zijn aan gebruik op oudere leeftijd. Toch zien we dat nog veel 65-plussers te lang wachten om hun woning aan te passen.

premie waarvoor?De aanpassingspremie is een Vlaamse pre-

mie voor 65-plussers om hun woning ba-sistoegankelijk te maken. De aanvragen die het meest voorkomen zijn:

• aanpassingen in de badkamer, zoals de installatie van een inloopdouche, het aanbrengen van handgrepen en steunmiddelen;

• verbreden van de deuropeningen;• wegwerken van hoogteverschillen;• automatiseren van rolluiken of gara-

gepoorten.

veelgestelde vragenKan een 65-plusser die inwoont bij zoon of dochter of een huurder ook de premie aanvragen?Ja. De eigenaar van de woning dient de aanvraag in, enkel met het inkomen van de inwonende oudere en zijn of haar partner wordt rekening gehouden. Als huurder kan de 65-plusser voor aanpassingswerken aan de huurwoning de premie aanvragen mits

voorleggen van een huurcontract van meer dan 3 jaar en met facturen op naam van de huurder.

Hoeveel keer mag je de premie aanvragen?Binnen een termijn van 10 jaar twee keer: één keer voor technische hulpmiddelen, en één keer voor toegankelijkheidswerken.

Hoe hoog mag mijn inkomen zijn?Max 29.030 euro voor de 65-plusser en even-tuele partner + 1.510 euro als partner ten laste is.

Hoe oud mogen de facturen zijn?Max. 1 jaar oud op datum van de aanvraag.

Hebt u hulp nodig?Landelijke Thuiszorg begeleidt senioren bij hun woningaanpassing doorheen het hele proces van woningaanpassing. Hoe gaat dat in zijn werk?

De trap nemen naar de slaapkamer? In bad gaan? De

garagepoort openen en sluiten? Vanaf een zekere

leeftijd is dat niet meer zo vanzelfsprekend. Gelukkig zijn

er premies om uw woning aan te passen. © Jos Claes - Vlaamse Ouderenraad

9

1. Na een huisbezoek ontvangt u een analyse van uw zorgvraag en een voorstel voor uit te voeren werken.

2. Landelijke Thuiszorg helpt u met de premieaanvraag en zoekt mee naar een geschikte aannemer of installa-teur. U betaalt een forfaitaire vergoe-ding van 50 euro. CM-leden krijgen die terugbetaald.

Neem contact op met Landelijke Thuiszorg voor meer informatie: 0800 112 05

meer weten?Ga langs bij het woonloket in het gemeen-tehuis. Daar ontvangt u alle informatie voor de premieaanvraag.Iedere maandag: 15 - 19 uurT 089 65 45 74

© Jos Claes - Vlaamse Ouderenraad

Duinengordel voor iedereenMeer dan 200 km aan routes voor wan-delaars, ruiters, menners, fietsers en mountainbikers liggen in de Duinengor-del. Onvermijdelijk dus dat een moun-tainbiker nu en dan een wandelaar ont-moet of een ruiter een fietser passeert. Dat hoeft geen probleem te zijn, zolang iedereen maximaal met elkaar rekening houdt.

Veel toeristen en recreanten zoeken de natuur en rust van de Duinengordel op. En dat is top! De mooie landschappen zijn ook in de herfst en winter een ge-not voor het oog. Maar de vele routes die steeds meer gebruikt worden, lopen soms een stukje samen of kruisen elkaar.

Hou rekening met elkaarZeker fietsers, mountainbikers en ruiters die een bepaalde snelheid ontwikkelen moeten op kruispunten rekening hou-den met wandelaars. Vertraag en kijk goed om u heen. Ook al lijkt u misschien alleen op pad, u kunt op elk moment ie-mand tegenkomen. Nog een specifieke tip voor mountainbikers die ruiters en menners passeren: kondig door goeie-dag te zeggen uw komst aan en ga bij het passeren van paarden recht staan op je trappers.

Honden los is oké, maar in de losloopzoneSinds september kunnen honden zich zonder leiband volledig uitleven in de twee hondenlosloopzones van Opglab-beek en Meeuwen. Enkel daar mogen honden loslopen. Honden die elders loslopen, verstoren de natuur en andere recreanten. Paarden en sommige men-sen hebben simpelweg schrik van een loslopende hond.

Ook in de hondenlosloopzone is respect voor andere gebruikers op zijn plaats. Houd niet-getrainde, agressieve of bij-tende viervoeters thuis. Laat het gezond verstand zegevieren en geniet van de Duinengordel!

GemeenteberichtengebOOrTeNVan harte feliciteren wij de ouders met de geboorte van hun kindje:

Lauris Janssen 26.10.2015Mert Yarci 27.10.2015Lena Salvi 27.10.2015Anahi De Costa 28.10.2015finn Roos 03.11.2015Liv Stieners 07.11.2015Noah Berben 11.11.2015Alyssa Cuijpers 14.11.2015Iliyana follon 21.11.2015

OverlijdeNSOnze gemeenschap rouwt om het overlijden van:

Jean Scheepers 01.11.2015Jos Siborgs 06.11.2015Guillaume Wertelaers 12.11.2015Jos Mast 12.11.2015Walter Schilling 13.11.2015Roger Dullers 23.11.2015Gust Hendriks 27.11.2015

Het gemeentebestuur keerde 11.985,48 euro subsidies uit aan jeugdverenigingen. Er werden twee soorten subsidies uitbetaald: 8.200 euro werkingssubsidie en 3.785,48 euro kampsubsidie.

De brandweerzone Oost-Limburg ontvangt 11,9 miljoen van de verschillende gemeen-ten. Hoeveel elke gemeente moet betalen, is vastgelegd in een verdeelsleutel. Opglab-beek betaalt in 2016 in totaal 396.687 euro.

4.000 euro. Dat is het bedrag dat in 2015 verdeeld werd over verschillende projecten en verenigingen voor het Zuiden.

Het gemeentebestuur richt een gemeentelijke begeleidingscommissie mobiliteit op. Deze commissie moet het huidige mobiliteitsplan evalueren. In deze commissie zetelen vertegenwoordigers van de Vlaamse overheid en het provinciebestuur, maar bijvoorbeeld ook van Unizo Opglabbeek, de Ondernemings Club Opglabbeek (OCO) en de lokale scholen.

Door de grote vluchtelingenstroom is fedasil op zoek naar tijdelijke opvangplaatsen. Het OCMW moet daarvoor zorgen, maar heeft geen leegstaande woningen ter beschikking. Het gemeentebestuur verhuurt de woningen aan de Dorpsstraat 7 en 9 aan het OCMW. Het OCMW zal herstellingen uitvoeren zodat er vluchtelingen in kunnen worden ondergebracht.

miertenveld: dat is de naam van de nieuwe verkaveling tussen de Slagmolenweg, de Rit-tenweg en de Kreemersstraat.

Steekt u graag een handje toe?

10

Wilt u zich graag inzetten voor de veilig-heid van groepen kinderen, scholieren, ouderen en personen met een beper-king? Helpt u ze graag de straat over-steken? Schrijf u dan in voor een gratis opleiding tot gemachtigd opzichter.

Het provinciebestuur organiseert de theoretische opleidingen op verschil-lende plaatsen in de provincie. De praktische opleiding vindt plaats in sa-menwerking met de lokale politie. Na de theoretische en praktische opleiding krijgt u van de burgemeester de mach-tiging en verantwoordelijkheid om kin-

deren, scholieren, ouderen en/of perso-nen met een beperking te begeleiden in het verkeer.

Een gemachtigde opzichter krijgt gratis een volledige uitrusting: een C3-stop-bordje, een armband in de Belgische driekleur en ook een reflecterend vei-ligheidsvestje.

Inschrijven kan van 21 december 2015 tot en met 31 januari 2016 via www.limburg.be/gemachtigdopzich-ter. Voor meer informatie kunt u terecht bij de Dienst Mobiliteit en Routenet-werken van de provincie Limburg op het telefoonnummer 011 23 83 40 of via e-mail [email protected]

11

(Ver)bouw met kennis van zakenJaarlijks flink besparen op uw

energierekening ... en uw woning

intussen ook gezonder en

comfortabeler maken? Het kan. Maar

dan moet iemand u vertellen hoe.

Infrax en Dialoog doorkruisen heel Vlaanderen om (ver)bouwers wegwijs te maken tijdens een reeks tweedaagse opleidingen: de InfraxBouwTeams.

Kostbare informatie, geen verkoopspraatjeHoe moet u de woning isoleren? Hoe kiest u een verwarmings-installatie en bepaalt u het vermogen ervan? Hoe belangrijk is goede ventilatie? Wat zijn de mogelijkheden van zonne-energie? Hoe kunt u regenwater hergebruiken? Over al deze kwesties geven bouwdeskundigen neutrale informatie tijdens een Infrax-BouwTeam. Neutraal, want Infrax en Dialoog verkopen zelf geen materialen.

Hoe verloopt een infraxbouwTeam?U kunt kiezen tussen twee formules:

1) een BouwTeamcursus voor verbouwers

Tijdens dit BouwTeam krijgt u van een bouwdeskundige van vormingscentrum Dialoog gedurende twee volle dagen alle technische en praktische kennis mee over duurzaam en ener-giezuinig verbouwen. Handig, zelfs als u tijdens de werken niet zelf de handen uit de mouwen steekt. Zo bent u goed geïnfor-meerd als u gesprekken moet voeren met architecten, bouw-firma’s en verkopers van allerlei materialen.

2) een BouwTeamcursus voor nieuwbouwers

Vanaf 2021 is het BEN-principe de standaard voor nieuwbouw-woningen. Dat betekent dat alle nieuwbouwprojecten aan een strenge energieprestatie-eis (E30) moeten voldoen. Tegelijk moet de resterende hoeveelheid energie die u nog nodig hebt, gedeeltelijk ter plaatse of uit nabijgelegen groene bronnen op-gewekt worden. In deze cursus voor nieuwbouwers leert u hoe u met een evenwichtig maatregelenpakket bijna-energieneu-traal (BEN) kunt bouwen.

Voorkennis is absoluut niet vereist. U leert de voor- en nadelen van de diverse bouwmaterialen en installaties kennen. De lesgevers brengen verschillende materialen mee om zo concreet mogelijk uitleg te geven. Het aantal deelnemers is beperkt zodat iedereen volop aan bod komt.

KostprijsDe cursus kost slechts 40 euro. U krijgt een cursuspakket en tijdens de middagpauze zijn er broodjes. Dat inschrijvingsgeld is dankzij de vele tips zo terugverdiend. U merkt het meteen aan uw energiefactuur.

inschrijven?De InfraxBouwTeams zijn snel volzet! Schrijf u in via www.bouwteams.be of telefonisch bij Dialoog op het nummer 016 23 26 49, als u geen internet hebt.

nieuws van de provincie limburgwww.limburg.be www.facebook.com/limburgbe twitter.com/limburgbe

Eet meer limburgMENU VOOR FIJNPROEVERS – Wat staat er met Kerst en Nieuwjaar op het menu? Provincie Limburg geeft je verse inspiratie voor een verrassend driegangenmenu. Overheerlijk én eerlijk. Want alle producten zijn van Limburgse bodem.

Lekker LimburgGroenten vers van het veld, rijp fruit uit de boomgaard … heerlijker bestaat niet. En al dat lekkers vind je volop in Limburg. Daarmee tover je elke dag opnieuw de gezondste gerechten op tafel. Maar ook als het wat feestelijker mag, kies je natuurlijk voor producten van eigen streek.

Smakelijk feestmenu Een duwtje in de rug? Dat krijg je van de provincie Limburg. Want net zoals vorig jaar promoot de campagne “Eet meer Limburg” lokale producten, óók tijdens de eindejaarsfeesten. De campagne verleidt iedereen met een écht Limburgs feestmenu: voorgerecht, hoofdgerecht en dessert.

Respect voor de boer Lokale, authentieke producten zijn niet alleen een streling voor onze smaakpapillen. Ze getuigen ook van respect voor landbouw en voedsel. Zo komen de ingrediënten in het feestmenu allemaal van Limburgse bodem, en waar mogelijk rechtstreeks van bij de boer. Keuze genoeg, want Limburg bulkt van de lokale producten.

Chef-koks in speHet Eet meer Limburg-menu is zorgvuldig samengesteld door studenten van de Hasseltse Hotelschool. Zij bezochten eerst een aantal hoeveproducenten om inspiratie op te doen. Daarna kregen ze de opdracht om het kerstmenu in elkaar te knutselen. Opdracht geslaagd!

Gemakkelijk afhaalpakketJe krijgt niet alleen een lekker recept, je kunt ook alle ingrediënten online bestellen. Je haalt ze dan vlak voor Kerst af op verschillende locaties in Limburg. En voor wie wil, is er ook een pakket aangepaste wijnen of bieren.

Meer weten?De verdeling van de producten is in handen van Puur Limburg, een overkoepelend merk van Limburgse hoeve- en streekproducten en een expert in de distributie ervan.

Wens je meer info over de “Eet meer Limburg”-menu? Of ben je benieuwd naar de recept en wil je één van de afhaalpakketen bestellen? Surf dan snel naar www.puurlimburg.be

Winteravonden BokrijkVan 26 tot en met 30 december 2015 en op 2 en 3 januari 2016 (van 16 tot 21 u.) is het opnieuw ambiance troef in het mooi verlichte Openluchtmuseum van Bokrijk. Kom en geniet van sfeervolle muziek, winterse hapjes en drankjes, tal van nostalgische kermisattracties, een bijzondere parade met vuurmeesters en dagelijks vuurwerk.

Meer info: www.bokrijk.be - tel. 011 26 53 00.

P(l)ak uit met LimburgBen jij ook een fiere Limburger? Plak dan de gratis Limburgsticker naast de nummerplaat van je auto. En deel je Limburg-gevoel met iedereen. Vraag je sticker via de website aan of haal hem op aan de balie van je gemeentehuis. Wil je de Limburgsymbool sticker zelf verspreiden met een display? Stuur dan een e-mail.

Je vindt ons Limburgsymbool ook op Facebook. Like onze pagina en volg de verhalen van bekende en onbekende Limburgers op de voet. Want fiere Limburgers maken onze regio sterk!

www.limburgsymbool.be limburgsymbool@limburg www.facebook.com/limburgsymbool

© T

om P

alm

aers

© R

obin

Rey

nder

s -

prov

inci

e Li

mbu

rg

© R

obin

Rey

nder

s -

prov

inci

e Li

mbu

rg

limburg.be

Een initiatief van deprovincie Limburg

Universiteitslaan 1, 3500 Hasselt, BE

A4_gemeenteblad_201511_versie1.indd 1 23/11/15 14:29

1 3

3

4

5

2

4

4

1 Met 198 waren ze: geëngageerde Opglabbekenaren die aan-schoven aan het 11.11.11-ontbijtbuffet en meewandelden tijdens de 11.11.11-wandeling. 2 De oorlogsslachtoffers werden herdacht met een herdenkings-plechtigheid in de Sint-Lambertuskerk en een bloemenhulde. 3 Op woensdag 2 december brachten de Sint en zijn pieten een bezoek aan de bibliotheek.

4 Het eerste Wereldfeest werd goed gesmaakt door de Opglab-bekenaar.5 De overleden mijnwerkers werden herdacht tijdens de viering van hun patroonheilige Sint-Barbara. 13

vr 18/12/15

• Kerstfeestvan 12:00 tot 17:00 uur in den Ichter (Kapelstraat 16) | Okra ([email protected])

Za 19/12/15

• Kerstconcertvan 10:30 tot 11:30 uur in de bibliotheek (Kapelstraat 10) | gratis | Gemeentebe-stuur Opglabbeek

Za 19/12/15 - ZO 20/12/15

• 10 jaar Sumo (feestweekend)vanaf 21:00 tot 03:0 uur in Jeugdhuis Sumo (Dorpssstraat 43) | € 4,00 | www.jeugdhuissumo.be

ma 21/12/15

• Glas graverenvan 9:30 tot 12:00 uur in De Spil (Dorpsstraat 43) | voor kinderen van 9 tot 12 jaar | € 6 | Gemeente Opglabbeek, inschrijven vanaf 7/12, 18:00 uur: UiTba-lie, Kapelstraat 10, T 089 81 09 10, E [email protected]

• Experimenteren met koekjes en keu-kenspullenvan 13:00 tot 15:30 uur in De Spil (Dorpsstraat 43) | voor kinderen van 6 tot 8 jaar | € 6 | Gemeente Opglabbeek, inschrijven vanaf 7/12, 18:00 uur: UiTba-lie, Kapelstraat 10, T 089 81 09 10, E [email protected]

di 22/12/15

• Liedjes onder de kerstboom - kara-okeom 13:30 uur in Dienstencentrum Tro-empeelke (Kapelstraat 10) | gratis | Di-enstencentrum Troempeelke

• Goochelenvan 13:30 tot 16:00 uur in De Spil (Dorpsstraat 43) | voor kinderen van 6 tot 9 jaar | € 6 | Gemeente Opglabbeek, inschrijven vanaf 7/12, 18:00 uur: UiTba-lie, Kapelstraat 10, T 089 81 09 10, E [email protected]

WO 23/12/15

• Cinemavan 13:30 tot 15:30 uur in den Ichter (Ka-pelstraat 16) | voor kinderen van 6 tot 12 jaar | € 2,50 | Gemeente Opglabbeek, inschrijven vanaf 7/12, 18:00 uur: UiTba-lie, Kapelstraat 10, T 089 81 09 10, E [email protected]

Za 26/12/15

• Kerstconcert SInt-Jozefskoorom 19:30 uur in Onze -L ieve -Vrouw Ter Kempen (Zonnebloemstraat 19B) | gastoptreden van kinderkoor de Tover-noten en Elvya Dulcimer | 089 85 74 61

ZO 27/12/15

• Duinengordel: wandeling met gids – SolterheideIn het noordoosten van de Duinen-gordel gaat het Kempens Plateau over in de Vlakte van Bocholt. Het hoogte-verschil bedraagt hier maar liefst 25 m. Door de bruuske insnijdingen van verschillende beken in de rand krijg je het gevoel alsof je omringd wordt door heuse ‘bergen’. Bossen, bergen, beken, watermolens, holle wegen… je kan het allemaal vinden in het wandelgebied Solterheide.om 14:00 uur aan Orshof in Neerglab-beek | € 2,00 | Duinengordel (www.du-inengordel.be)

• Kerstconcertom 15:00 uur in de Sint-Lambertuskerk (Kapelstraat 8) | Singhet Vro Opglab-beek, Kinder- en jeugdkoor De Toverno-ten en gemengd koor Amici Cantus uit Beek (Bree). Reserveren: bel naar 089 85 53 65 of 0494 15 82 77 of e-mail naar [email protected]

ma 28/12/15

• Schaatsuitstap naar Hasseltvertrek met de bus aan achterzijde sporthal om 13.:30 uur, terug om 17:00 uur | voor kinderen van 6 tot 12 jaar | € 5,00 | Gemeente Opglabbeek, inschrij-ven vanaf 7/12, 18:00 uur: UiTbalie, Ka-pelstraat 10, T 089 81 09 10, E [email protected]

di 29/12/15 & WO 30/12/15

• Kleutersportkamp Winterpretvan 9:00 tot 12:00 uur in sporthal (Weg naar Bree 2) | voor kinderen van 3 tot 5 jaar, deelnemertjes moeten zindelijk zijn | € 10,00 | Gemeente Opglabbeek, inschrijven vanaf 7/12, 18:00 uur: UiTba-lie, Kapelstraat 10, T 089 81 09 10, E [email protected]

• Sportkampvan 13:30 tot 16:30 uur in sporthal (Weg naar Bree 2) | voor kinderen van 6 tot 12 jaar | € 10,00 | Gemeente Opglabbeek, inschrijven vanaf 7/12, 18:00 uur: UiTba-lie, Kapelstraat 10, T 089 81 09 10, E [email protected]

ZO 03/01/16

• Nieuwjaarsreceptievan 10:30 tot 13:00 uur in den Ichter (Ka-pelstraat 16) | gratis | Gemeentebestuur Opglabbeek

14

TerugKereNde aciTiviTeiTeN

• CurveballElke maandag en vrijdag van 13:30 tot 15:30 uur in de sporthal (Weg naar Bree 2) | Seniorenwerking

• WandelvoetbalElke dinsdag van 10:00 tot 11:00 uur in de sporthal (Weg naar Bree 2) | Senio-renwerking

• KienenElke eerste dinsdag van de maand om 13:30 uur in Dienstencentrum Troem-peelke (Kapelstraat 10) | € 1,50 | Dien-stencentrum Troempeelke

• CreaElke derde dinsdag van de maand om 13:30 uur in Dienstencentrum Troem-peelke (Kapelstraat 10) | € 3,00 | Dien-stencentrum Troempeelke

• DorpsrestaurantElke dinsdag en donderdag om 12:00 uur in Dienstencentrum Troempeelke (Kapelstraat 10) | € 7,50 | Dienstencen-trum Troempeelke

• KaartenElke woensdag om 13:30 uur in Di-enstencentrum Troempeelke (Kapel-straat 10) | gratis | Dienstencentrum Troempeelke

• NetbalElke donderdag 14:00 tot 15:30 uur in de sporthal (Weg naar Bree 2) | Senio-renwerking

15

WO 13/01/16

• Duurzaam winkelen en labelsvan 19:30 tot 22:00 uur in den Ichter (Ka-pelstraat 16) | € 5,00 | AGB Opglabbeek, i.s.m. Vormingplus Limburg ([email protected], 011 56 01 00)Vindt u het ook zo moeilijk om de juiste keuzes te maken in de winkel? Weet u niet welke soort wijn, schoonmaak-middel of yoghurt te kopen? Of hoe u wegwijs raakt in de jungle van logo’s en labels? Tijdens deze vorming zoomen we in op de verschillende aspecten van duurzaam winkelen. We leren keuzedi-lemma’s op de winkelvloer herkennen, berekenen uw persoonlijke voedsel-voetafdruk en zoeken uit hoe u die kan verkleinen. U gaat ook zelf actief aan de slag met een boodschappenmand. Tijdens een groepsopdracht analyseren we welke informatie u op de verpakking terugvindt en hoe die kan helpen om te kiezen voor een duurzaam product.

di 26/01/16

• Lachyogavan 19:30 tot 21:00 uur in den Ichter (Ka-pelstraat 16) | € 9,00 (€ 5 minimumtarief ) | AGB Opglabbeek, i.s.m. Vormingplus Limburg ([email protected], 011 56 01 00)Lachyoga is lachen zonder reden. We lachen met elkaar en niet om elkaar. U hoeft geen humor te hebben en u moet zelfs niet gelukkig zijn om te kunnen la-chen. Lachyoga geeft een echte oppep-per aan uw conditie, humeur, vitaliteit, zelfvertrouwen en uitstraling.Een lachsessie bestaat uit opwarmings-oefeningen, ademhalingsoefeningen, stimulerende lachoefeningen, een lachmeditatie en een relaxatie. Ludieke dans en spelletjes vullen de oefeningen aan. Tijdens de oefeningen wordt het ‘neplachen’ gebruikt om tot een echte lach te komen.Meebrengen: badhanddoek of matje

dO 28/01/16

• Lekker koken met een beperkt bud-getvan 19:00 tot 22:00 uur in den Ichter (Kapelstraat 16) | € 12,00 (€ 8 minimum-tarief ) | AGB Opglabbeek, i.s.m. Vorm-ingplus Limburg ([email protected], 011 56 01 00)

• Marc Geyens: schrijven en publiceren van boekenom 19:00 uur in de bibliotheek (Kapel-straat 10) | gratis | Gemeente Opglab-beek, reserveer via 089 81 09 17

Za 30/01/16

• Sciolto Ensemble - Nieuwjaarscon-certom 20:15 uur in den Ichter (Kapelstraat 16) | € 12,00 in vvk, € 14 aan kassa, € 10 voor leerlingen muziekacademie (op vertoon van leerlingenkaart) | AGB Op-glabbeek ([email protected], 089 81 09 10)

dO 11/02/16

• Koken de wereld rond: Azië en Ameri-kaom 19:00 uur in den Ichter (Kapelstraat 16) | € 25,00 | AGB Opglabbeek ([email protected], 089 81 09 10)

Za 13/02/16

• New Rising Sunom 20:30 uur in Theaterkaffee (Kapel-straat 16) | € 10,00 in vvk, € 12 aan kassa | AGB Opglabbeek ([email protected], 089 81 09 10)

vr 19/02/16

• Toneelvoorstellingen ‘Alfred en Albert’op 19/02, 20/02, 26/02 en 27/02 om 20:00 uur in den Ichter (Kapelstraat 16) | € 8,00 | Toneelgezelschap Horizon Op-glabbeek (www.horizonopglabbeek.be, 089 81 24 11, 089 85 71 40)

ZO 28/02/16

• Duinengordel - Wandeling met gids Ophovenderheideom 14:00 uur aan begraafplaats (Oude Kerkstraat 72) | € 2,00 | Duinengordel (www.duinengordel.be)

Uw activiteit hier? Voer ze in op www.uitdatabank.be.

Meer activiteiten op www.uitinvlaanderen.be.

Spreek af met uw buren,vrienden, familie, ... en kom samen naar de

OpglabbeeK TRAKTEERT

Nieuwjaarsreceptiezondag 3 januari

10:30 - 13:00 uur

den Ichter

Voor alle

Opglabbekenaren