Diagonaal mei 2008

30
de Diagonaal JAARGANG 20 - MEI 2008 Van de redactie BEN VAN MAAREN In deze Diagonaal, de laatste voor de zomer, bevindt zich een oproep van de onlangs in het leven geroepen Jubileumcommissie. Dat herinnert mij aan de tijd dat ik zelf in zo’n commissie zat en veel, heel veel tijd stak in de opdracht die het bestuur ons vijven had gegeven. Ik was toen nog een “broekie” in deze wereld, en heb erg veel van die ruim 2 jaar opgestoken. Het grootste werk waar ik toen voor stond, was het opstellen van een jubileumboek en dat is nu precies waar de huidige commissie uw hulp voor zoekt. Struin de zolder, de fotoalbums en uw bu- reauladen nog eens door, op zoek naar origi- nele foto’s of andere souvenirs van (nu bijna) 75 jaar ScheidsrechtersVereniging Gouda en omstreken. De Jubileumcommissie zal u er dankbaar voor zijn. Dat was ik 15 jaar gele- den ook. Overigens gaan in deze uitgave vreugde en verdriet samen. Vreugde vanwege een aantal onderscheidingen die onze leden ten deel vielen, verdriet wegens het overlijden van een lid met een lange staat van dienst. U leest het allemaal op de komende bladzijden. Verder de nodige verslagen van bijv. het Paaskaarten, de Algemene Ledenvergadering, de spelregelwedstrijden en het futsal. Onze nieuwe aanwinst Ingmar ontrafelt het myste- rie van de trainingspakken en André bekijkt de spelregels eens van de zijlijn. Letterlijk. Onze “Scheids” levert commentaar op hen die commentaar leveren, terwijl Jan Wouter Kok de spelregelvragen nieuwe stijl onder de loep neemt. Sluiten we af met wat Douche- gesmoes en dan is het een volle Diagonaal. Verder wil ik me verontschuldigen voor het feit dat u me zo weinig ziet op de training en feestavonden. Het ouderschap heeft nogal beslag van me genomen en ik wil gewoon veel thuis zijn voor mijn gezin. Dat wil echter niet zeggen dat ik niets meer doe. De Diago- naal blijf ik doen, en daar heb ik, na bijna 20 jaar, nog steeds nieuwe ideeën voor. Let vol- gend jaar maar op! In de tussentijd heb ik alle Diagonalen vanaf januari 2006 op het internet gezet. De link is op de algemene website van de vere- niging - www.diagonaal.info - te vinden. En er gaat nog meer komen. Wat en hoe, dat merkt u vanzelf. Voor nu wens ik iedereen veel leesplezier met deze Diagonaal en voor straks een heel fijne vakantie. Enne… vergeet de oproep van de Jubileumcommissie niet, hè? S C H E I D S R E C H T E R S V E R E N I G I N G G O U D A 1

description

May 2008 edition of newsletter "de Diagonaal" / uitgave mei 2008 "de Diagonaal"

Transcript of Diagonaal mei 2008

Page 1: Diagonaal mei 2008

de

Diagonaal JAARGANG 20 - MEI 2008

Van de redactieBEN VAN MAAREN

In deze Diagonaal, de laatste voor de zomer, bevindt zich een oproep van de onlangs in het leven geroepen Jubileumcommissie. Dat herinnert mij aan de tijd dat ik zelf in zo’n commissie zat en veel, heel veel tijd stak in de opdracht die het bestuur ons vijven had gegeven. Ik was toen nog een “broekie” in deze wereld, en heb erg veel van die ruim 2 jaar opgestoken. Het grootste werk waar ik toen voor stond, was het opstellen van een jubileumboek en dat is nu precies waar de huidige commissie uw hulp voor zoekt. Struin de zolder, de fotoalbums en uw bu-reauladen nog eens door, op zoek naar origi-nele foto’s of andere souvenirs van (nu bijna) 75 jaar ScheidsrechtersVereniging Gouda en omstreken. De Jubileumcommissie zal u er dankbaar voor zijn. Dat was ik 15 jaar gele-den ook.

Overigens gaan in deze uitgave vreugde en verdriet samen. Vreugde vanwege een aantal onderscheidingen die onze leden ten deel vielen, verdriet wegens het overlijden van een lid met een lange staat van dienst. U leest het allemaal op de komende bladzijden.

Verder de nodige verslagen van bijv. het Paaskaarten, de Algemene Ledenvergadering, de spelregelwedstrijden en het futsal. Onze

nieuwe aanwinst Ingmar ontrafelt het myste-rie van de trainingspakken en André bekijkt de spelregels eens van de zijlijn. Letterlijk. Onze “Scheids” levert commentaar op hen die commentaar leveren, terwijl Jan Wouter Kok de spelregelvragen nieuwe stijl onder de loep neemt. Sluiten we af met wat Douche-gesmoes en dan is het een volle Diagonaal.

Verder wil ik me verontschuldigen voor het feit dat u me zo weinig ziet op de training en feestavonden. Het ouderschap heeft nogal beslag van me genomen en ik wil gewoon veel thuis zijn voor mijn gezin. Dat wil echter niet zeggen dat ik niets meer doe. De Diago-naal blijf ik doen, en daar heb ik, na bijna 20 jaar, nog steeds nieuwe ideeën voor. Let vol-gend jaar maar op!

In de tussentijd heb ik alle Diagonalen vanaf januari 2006 op het internet gezet. De link is op de algemene website van de vere-niging - www.diagonaal.info - te vinden. En er gaat nog meer komen. Wat en hoe, dat merkt u vanzelf.

Voor nu wens ik iedereen veel leesplezier met deze Diagonaal en voor straks een heel fijne vakantie. Enne… vergeet de oproep van de Jubileumcommissie niet, hè?

S C H E I D S R E C H T E R S V E R E N I G I N G G O U D A

1

Page 2: Diagonaal mei 2008

Scheidsrechtersvereniging Gouda en OmstrekenOpgericht 15 januari 1935

Aangesloten bij deCOVS Nederland

Giro 586808t.n.v. Penningmeester

SV Gouda e.O.

BestuurVoorzitter Jan van Rooijen Eiber 80, Bodegraven 0172-613418

[email protected]

Secretaris Hennie Antonisse Stevensstraat 1a, Moordrecht [email protected]

Penningmeester Joop den Dulk Mokkabruin 15, Zoetermeer [email protected]

Technische Zaken Lenard Broere Vinkenhof 8, Ouderkerk a/d IJssel [email protected]

Ontspanning Rob Heemskerk Hugo de Grootstr. 37, Reeuwijk [email protected]

Werving & Behoud Jozef de Jong Anjerstraat 39, Noorden [email protected]

PR, Communicatie en Juridische Zaken

Ben van Maaren Symfonielaan 29, Gouda [email protected]

CommissiesTrainers Clemens Govers, Björn Erkens, Ron Geurts, Cees Verhoef

Ontspanning Rob Heemskerk, Barry Rodenburg, Ed Toonen, Cees Verhoef, Arie van Vliet

Technische Zaken Lenard Broere, Ben van Maaren, Ruud de Bruijn, Jan Hof, Joost van Ooij

Financiële Zaken Joop den Dulk, Clemens Govers, Hans van Dooijewaard, Joop Kok

Sociale Contacten Jozef de Jong

Redactie Ben van Maaren, Jan van Rooijen, (Klaas Huizinga), André Aarden, Rob van Blijswijk, Ingmar Oostrom

AdressenRedactie-adres Symfonielaan 29, 2807 JZ Gouda, 0182-679379

E-mail [email protected]

Clubhuis Groenhovenpark 1, 2803 PH Gouda 0182-532948

D I A G O N A A L

2

Page 3: Diagonaal mei 2008

Van de voorzitter (in een wat sombere bui)

JAN VAN ROOIJEN

Alweer de laatste Diagonaal die verschijnt in het voetbalseizoen 2007-2008. Een jaar waarin weer veel gebeurd is zowel positieve zaken als minder fraaie.

Natuurlijk baart hoe langer hoe meer zor-gen de agressie in de sport waar onze leden/ scheidsrechters gewoon mee te maken heb-ben en natuurlijk de hobby minder aantrek-kelijk maakt. Niet alleen de scheidsrechters hebben daar last van, maar ook de neutrale toeschouwers (zijn die er nog??) ergeren zich aan de houding en toon van zogenaamde supporters, spelers en leiding????? die het voetbal beslist geen goede dienst bewijzen.

Zoals wellicht bij jullie bekend, besteed ik mijn zaterdag aan het begeleiden van veelal jonge scheidsrechters die actief zijn van de 3e t/m 5e klasse van de KNVB West II. Als ik dan hoor hoeveel kritiek die jongens over zich heen krijgen, dan word ik wel eens erg somber en vraag mij wel eens af: Wie is er straks nog bereid leiding in de sport te geven?

De oplossing, die heb ik natuurlijk ook niet kant en klaar ergens in mijn bureau liggen. Strenger straffen: is dat de oplossing? Elftallen en zelfs hele verenigingen uitsluiten, wat nu al gebeurt, zou dat helpen? Ik ben in een sombere bui, dus ben ik bang dat ook dat niet toereikend is.

Wat dan wel?

Ik ben er van overtuigd dat de oplossing moet komen uit de verenigingen zelf. Landelijk zal er moeten worden afgesproken dat spelers,

leiders, trainers maar ook toeschouwers straf-punten moeten krijgen als zij over de schreef gaan en die punten moeten worden gebruikt om deze mensen gedurende kortere of lange-re tijd uit te sluiten van het mooie spelletje voetbal.

Een UTOPIE?? Dat zal best, maar zo gaat het NIET goed!!!!!!!!!!

Toch maar even positief besluiten. De Scheidsrechtersvereniging Gouda en Omstre-ken vaart rustig mee op deze wilde voetbal-zee. Trotseert de golven en blijft op koers on-danks dat ook die bemanning wel eens zee-ziek is, maar hoop doet immers leven.

VOETBALLERS, LEIDERS, TRAINERS en TOESCHOUWERS mogen wij een keer op uw gezonde verstand rekenen!!!

D I A G O N A A L

3

Page 4: Diagonaal mei 2008

Agendazaterdag

17mei

Landelijke spelregelfinale Sittard-Geleen

zaterdag

24mei

Landelijke algemene ledenver-gadering COVS

Hoogland

zaterdag

7juni

Veldvoetbalkampioenschap landelijk

Venlo

donderdag

11september

Bestuursvergadering Jozef de Jong

vrijdag

26september

Conditietestbij Gouda

Gouda

donderdag

9oktober

Bestuursvergadering Ben van Maaren

zaterdag

11oktober

Openingsavond RVC ‘33

begin sep-tember inleveren kopij Diagonaal Ben van

Maaren

D I A G O N A A L

4

Page 5: Diagonaal mei 2008

Bouwbedrijf W.G. Groenen b.v.

Postbus 293, 2410 AG BodegravenKantoor: Buitenkerk 61a - 2411 PC Bodegraven

Telefoon (0172) 612316, Telefax (0172) 618150

Page 6: Diagonaal mei 2008
Page 7: Diagonaal mei 2008

Van de bestuurstafelHENNIE ANTONISSE

Wij willen de leden er op attent maken dat het vanaf 1 juli 2008 niet meer toegestaan is te roken in de kantine van Gemini, zoals in alle openbare gebouwen, horecagelegenhe-den en sportkantines.

Leden

Op de Nieuwjaarsreceptie waren wij ver-heugd om Piet Goudriaan weer in ons mid-den te hebben. De laatste berichten zijn ech-ter niet zo positief, omdat hij weer een be-handeling moet ondergaan. Piet, succes er mee.

Joost van Ooij bereidt zich weer voor op een volledige rentree. Het gaat steeds beter met hem.

Ad van der Kraan heeft een ingrijpende operatie aan zijn onderbeen ondergaan i.v.m. slijtage aan het kraakbeen aan de binnenkant van zijn knie. Aanvankelijk had hij veel pijn, maar nu, na een aantal weken, is het toch op-timistisch en verwacht hij na een periode van veel therapie toch weer een wedstrijdje te gaan fluiten.

Als lid hebben zich aangemeld: Rob van Hegedus, Paul van Maaren, Karim Scharle-man uit Gouda en Frank van der Moolen uit Kamerik. De nieuwe leden hebben de BOS-cursus bij Gouda gevolgd. Wij hopen hen re-gelmatig op de trainings- en clubavonden te zien. Van onze leden verwachten wij dat zij hen in hun midden opnemen.

Ledenvergadering

De vergadering werd door 38 leden bezocht. Dat was er 1 minder dan vorig jaar. 22 leden hadden zich bij de secretaris afgemeld.

Een prettige en vlotte vergadering, met een discussie over de verdeling van het positieve resultaat, maar ook over de toekomstige aan-

passing van de contributie, die gekoppeld gaat worden aan de begroting. Toegezegd werd dat het bestuur het inkomsten- en uitga-venpatroon van de laatste jaren zal blijven volgen.

Tijdens de vergadering werden Eric Buser en Bram Wieman onderscheiden wegens hun 25-jarig lidmaatschap. Ook Bram van Bockel was 25 jaar lid, maar helaas afwezig. 25 jaar lid c.q. donateur was Koos Stam. Ook hij werd in het zonnetje gezet. Theo Droog, Alex Houtman, Jan Pieters en André Versluis wa-ren 25 jaar lid/donateur, maar waren helaas verhinderd.

De aftredende bestuursleden Jan van Rooijen, Lenard Broere en Rob van Heems-kerk waren herkiesbaar. Door het ontbreken van tegenkandidaten blijven zij in functie.

Dick Lagerweij was helaas niet herkiesbaar en van hem werd op gepaste wijze afscheid genomen. Wegens zijn jarenlange inzet als trainer/bestuurslid werd Dick door de verga-dering benoemd tot Lid van Bijzondere Ver-diensten. Zijn plaats wordt ingenomen door Jozef de Jong.

Bij het benoemen van de leden van de Ontspanningscommissie moest Jan van Rooijen helaas meedelen, dat Dolf Smid en Remon Theuns hadden bedankt voor deze commissie, zodat de commissie zwaar on-derbezet zou zijn. Staande de vergadering meldde Cees Verhoef zich aan en een paar weken later Arie van Vliet, zodat deze com-missie inmiddels ook weer compleet is.

De trainersgroep zou door het wegvallen van Dick en Dolf ook uitgedund worden, maar ook hier zorgt Cees Verhoef voor de noodzakelijke aanvulling. Clemens, die als aanspreekpunt voor het bestuur zal gaan fun-geren, ziet een mogelijkheid de groep trainers verder uit te breiden. Wij wachten gespannen af. Voor een uitgebreider verslag wordt ver-wezen naar elders in dit nummer of op de si-te.

D I A G O N A A L

5

Page 8: Diagonaal mei 2008

Activiteiten

De Technische Commissie heeft een drukke periode achter de rug. Zij organiseerden op 15 februari een jeugdspelregelwedstrijd en op 14 maart de districtsfinale jeugdspelre-gelwedstrijd bij Gouderak. Hieraan namen drie teams uit de Goudse regio deel. Een team bestaande uit 3 dames van de vereni-ging Aarlanderveen gaat deelnemen aan de landelijke finale in Deventer op 12 april.

Op 28 maart organiseerde de commissie de districtsfinale spelregels voor COVS-teams. Nu in de accommodatie van Gemini. Hieraan namen vier teams deel: RSV, HSV, Rijnmond en Gouda. Ons team bestond uit: Lenard Broere, Joost van Ooij en Ingmar Oostrom. Winnaar werd Rijnmond en Gouda een goede tweede. Lenard werd persoonlijk winnaar met 115 punten.

Op 15 maart was het weer Paaskaarten. Het was een zeer gezellige avond met onge-veer 35 personen.

Op 12 april hebben we weer met een team deelgenomen aan het districtstoernooi futsal in Maasland.

Voor uitgebreide verslagen wordt verwezen naar elders in dit blad of op de site.

Tot slot

In september en oktober worden de conditie-testen en spelregeltoetsen weer afgenomen. In de OM zullen deze worden aangekondigd.

Toch een waarschuwing. Ben je gebles-seerd of kan je om andere medische redenen niet aan de test deelnemen, dan dien je dat tijdig schriftelijk en met een medische verkla-ring bij het district kenbaar te maken. Voor het afleggen van de toets wordt geen dispen-satie verleend. (Bron Vademecum augustus 2007). Denk hier niet te licht c.q. te makke-lijk over!!!!!!!!!! Bezoek de training en oefen via de site op de vragen.

De beslissende periode voor veel actieve scheidsrechters is bij het uitkomen van deze aflevering aangebroken of heeft al plaatsge-vonden. Promotie willen allen maken, maar een verrassingen of een teleurstelling is mo-gelijk. Overkomt je het laatste, maar dan de schouders er onder, een keer extra slikken en doorgaan, want het blijft een mooie hobby en een geweldige vereniging waar wij lid van zijn.

Uw secretaris gaat een paar weken in mei en juni met vakantie, dus zijn er vragen neem dan contact op met één van de andere be-stuursleden die wel thuis moeten zijn.

In Memoriam

Maandagochtend 21 april bereikte ons het droeve nieuws dat ons lid en sportvriend Ben Blom is overleden. 

Ben was een sportman die vooral van het scheidsrechteren altijd bezeten is geweest en gebleven. Hij heeft met veel inzet getracht altijd het hoogste in de sport te bereiken.

 In maart 1976 is hij als scheidsrechter gestart in de KNVB afdeling Gouda en één van zijn eerste begeleiders was Teun Willemse.

 Vanaf september 1976 t/m augustus 1981 was hij ook lid van onze Ontspannings-commissie, samen met o.a. Wim van den Berg, Jan de Boer, Dick Honkoop, Hans Snater-

D I A G O N A A L

6

Page 9: Diagonaal mei 2008

se en ondergetekende. In die periode werd het carnaval uitgebreid in onze regio gevierd en ook onze vereniging heeft diverse Prinsen en Raden van Elf gehad. Als lid van de Raad van Elf was Ben altijd betrokken bij het organiseren van deze feesten.

 Alleen op dinsdag trainen was voor hem niet voldoende. Iedere donderdagavond ver-trok er een groep scheidsrechters van onze vereniging richting Rotterdam om met ons oud-lid Aad Kranendonk in het Kralingsebos te trainen.

 In juli 1980 promoveerde Ben naar de KNVB en heeft tot en met 2001 daarin vele wedstrijden geleid. 

Wij kunnen ons voorstellen, dat de snelle promotie van Kevin als scheidsrechter Ineke en Ben bijzonder veel plezier heeft gegeven en ook iets om bijzonder trots op te zijn. 

 Helaas hebben wij Ineke en Ben de laatste jaren niet veel meer op de trainings- en clubavonden gezien. Wij hebben hen best gemist, vooral omdat zij, soms met het gehele gezin, op de kaartavonden voor een gezellige sfeer zorgden. Het bleef de laatste jaren he-laas beperkt tot af en toe een telefonisch contact.

 Wij wensen Ineke, Lizetta, Claudio, Kevin en de kleinkinderen veel kracht toe om dit verlies te dragen.

  

Namens het bestuur van de

Scheidsrechtersvereniging

Gouda en Omstreken 

Hennie Antonisse

Langs de lijn...ANDRÉ AARDEN

Sinds enige maanden zul je mij niet meer op, maar wel langs een voetbalveld vinden. Ik heb de fluit min of meer in de wilgen gehangen, maar tegelijk de vlag uit de kast gehaald. Ik heb me laten bekeren tot het eerzame beroep van assistent-scheidsrechter. Dat was even wennen in het begin, maar momenteel draaf ik vrijwel wekelijks ergens in de provincie heen en weer, in weer en wind. Toch wel weer een leerzame ervaring, waar ik het nodige van opsteek, maar vooral genoeg plezier in vind om de arbitrale hobby te blijven beoefenen.

Eén van de opmerkelijke zaken voor de assis-tent is, dat hij vlak voor het publiek actief is en zodoende hevig kan genieten van het commentaar vanachter de hekken. Daar zit-ten leuke opmerkingen tussen: over je haar dat niet goed zit, de zakdoek die uit je zak steekt, de kleur van je shirt e.d. ‘Wat wapper je leuk’ was ook een aardige, maar de leukste tot nu toe kwam uit het DOTO-publiek: ‘Zo-zo, jij krijgt hem nog lekker omhoog!’

Buitenspel

Assistenten hebben veel te maken met bui-tenspelsituaties. De laatste jaren is de inter-pretatie van het begrip buitenspel, en dan met name ‘strafbaar buitenspel’, nogal veran-

D I A G O N A A L

7

Page 10: Diagonaal mei 2008

derd. Zoals bekend hebben we bij buitenspel te maken met twee belangrijke aspecten: de positie van de speler en daarna de mogelijke strafbaarheid van die speler. Ik ga niemand vermoeien met uitvoerige verhalen over posi-ties, die weten we wel, maar waar het in wezen om gaat: als een speler, op het mo-ment dat de bal wordt gespeeld, voorbij de voorlaatste verdediger staat, is zijn positie buitenspel. Die regel is op zich niet moeilijk, wél de waarneming ervan. Posities verande-ren soms in seconden en dat zijn nou net de cruciale momenten waarop gezien moet worden of de positie buitenspel is. De twee-de stap is dan de vraag, of een speler die bui-tenspel staat, ook bestraft moet worden. Dat hoeft namelijk vaak niet! Alleen op het mo-ment dat een buitenspel staande speler daadwerkelijk

•ingrijpt in het spel

•een tegenstander beïnvloedt

•voordeel trekt uit de buitenspelpositie

moet hij worden bestraft.Concreet betekent dat het volgende: alleen

als een buitenspel staande speler de bal speelt (of duidelijk is dat hij de ENIGE speler is die de bal zal kunnen GAAN spelen) of een tegenstander hindert (in de weg loopt, uitzicht ontneemt, iets toeroept) moet geflo-ten worden. Ook als via de doelman, andere tegenspeler, paal of lat de bal terugspringt naar een buitenspel staande speler, is sprake van strafbaar buitenspel. Dat houdt ook in dat op het moment dat de bal gespeeld wordt (vrijwel) nooit direct kan worden vastgesteld of een buitenspel staande speler ook strafbaar is. Dat blijkt pas later, als duidelijk is hoe de situatie zich ontwikkelt. Alleen het feit dat een speler buitenspel STAAT, is nooit reden om te fluiten. Soms kunnen dat voor het pu-bliek vreemde situaties opleveren. Als b.v. de

doelman de bal uit de hand uitschiet in de richting van een buitenspel staande aanvaller, maar de bal lang onderweg is (wind, hoogte e.d.), kan het zijn dat pas meer dan 5 secon-den later de bal door die aanvaller wordt ge-speeld (die dan misschien zelfs al weer op de eigen speelhelft is beland). Gejoel, onbegrip alom!

Voorbeelden wanneer een buitenspelpositie NIET strafbaar is:

• een voorzet wordt geplaatst in de rich-ting van een buitenspel staande aanvaller, maar de bal gaat over hem heen

• een voorzet wordt geplaatst in de rich-ting van een buitenspel staande aanvaller, maar vóórdat de bal hem bereikt, wordt hij onderschept door een verdediger en de bal gaat een andere richting op

• een bal wordt gespeeld op een buiten-spel staande aanvaller, maar die laat de bal (bewust of onbewust) lopen, zodat een an-dere, niet-buitenspel staande aanvaller, de bal kan bemachtigen

• bij een schot op doel staat een andere aanvaller buitenspel, maar hij hindert nie-mand en speelt ook niet de bal.

Zo zijn er nog meer situaties te bedenken.

D I A G O N A A L

8

Page 11: Diagonaal mei 2008

Effe wachten

Voor alle situaties geldt dat moet worden af-gewacht hoe de situatie zich ontwikkelt om daarna pas te kunnen beoordelen of er sprake is van strafbaar buitenspel. Dat brengt zowel voor scheidsrechter als voor assistent-scheids-rechter enige relevante gevolgen met zich mee. De assistent moet dus niet wapperen op het moment dat de bal wordt gespeeld, maar nadrukkelijk even afwachten (“wait and see”). De scheidsrechter moet feitelijk twee keer kijken naar de assistent: eerst op het moment dat de bal gespeeld wordt, maar belangrijker: op het moment dat de mogelijk buitenspel staande speler ingrijpt in het spel of de bal speelt.

Club-assistent-scheidsrechters gooien hun vlag vrijwel altijd in de lucht op het moment dat de bal in de richting van een buitenspel staande speler wordt getrapt. Dat is vereni-gings-tactisch gezien waarschijnlijk wel han-dig , maar spelregeltechnisch gezien dus niet juist.

Doellijn

Hoe lastig die buitenspelregel overigens is, bleek enige tijd terug in de CL-wedstrijd die Pieter Vink mocht fluiten (Arsenal-Liverpool). Hij ging toen ten onrechte in op een foutief vlagsignaal van assistent Hans ten Hooven. De situatie: bij een aanval van Arsenal werd de bal richting doelvlak geschoten, zou ook in het doel zijn beland, maar kwam tegen de voeten van een (nog opspringende) aanvaller van Arsenal, waardoor de bal naast ging. Weliswaar had die Arsenal aanvaller alleen nog de Liverpool-doelman voor zich, maar ACHTER de doellijn bevonden zich nog twee Liverpool-verdedigers, die daar – vlak voor deze situatie na een duel –waren beland en

nog niet waren teruggekeerd in het veld. De regel zegt nu, dat ook verdedigers die zich buiten het speelveld achter de doellijn bevin-den, moeten worden ‘meegeteld’ bij de vraag of er sprake is van buitenspel (tenzij zij daar met toestemming van de scheidsrechter wor-den verzorgd). Zowel assistent als scheids-rechter hadden deze verdedigers blijkbaar over het hoofd gezien; feitelijk was er dus geen sprake van buitenspel. Geluk bij deze vergissing: de bal ging er uiteindelijk toch niet in.

Tot slot maar even terug naar het publiek ach-ter de boarding. Bij Noordwijk-Katwijk werd op een baggerveld gespeeld en langs ‘mijn’ lijn was het soppen geblazen. Voetbalschoe-nen waren dringend nodig, maar die had ik niet. Voorheen werden per saldo mijn wed-strijden op dit soort velden altijd afgekeurd en waren voetbalschoenen dus eigenlijk nooit nodig Nu was het constant uitkijken niet onderuit te gaan in de prut. Dat lukte, maar achter me werden in de loop van de wedstrijd diverse paren tweedehands voet-balschoenen aangeboden in verschillende maten: schuit, pantoffel, bobslee en kruiwa-gen. Ik ben dezelfde week maar voetbal-schoenen gaan kopen.

D I A G O N A A L

9

Page 12: Diagonaal mei 2008

Estil HijswerktuigenHazerswoude-DorpTel.: 0172-619338. Fax: 0172-611302Internet: www.estil.nlE-mail: [email protected]

• Sneltakels

• Duwloopkatten

• Handmechanische

loopkatten

• Rateltakels

• Balkklemmen

• Platenklemmen

• Staaldraadtakels

• Dommekrachten

• Handlieren

• Elektrische kettingtakels

• Elektrische loopkatten

• Kabelwagen installaties

• Handdrukknop-

schakelaars

• Kettingstroppen

• Hijsbanden

• Span- / Sjorbanden

• Veerkabelhaspels

• Div. hijs- hulpmiddelen

• PallethefwagensLevering volgens de CE norm

Gouda ChemiebouwGouda Nederland2800 AE Postbus 2112802 AA Goudkade 16tel. +31 (0)182 521055 / 521456fax.+31 (0)182 515960

epoxyharsvloerafwerking

brugdek anti slip systemen

chemisch bestendige stenen

tegels en cementen

stofvrij straalwerken

VCA Gecertificeerd bedrijf

Page 13: Diagonaal mei 2008

.

Goed onderhandelen over de aankoop van een woning kan veel voordeel opleveren.

Tenminste….wanneer u Van ’t Hof Makelaardij inschakelt. Onze aankopend makelaar

trekt namens u graag de bokshandschoenen aan om een zo gunstig mogelijke prijs

te bevechten. Sterker nog: hij knokt voor iedere cent, want over het verschil tussen

de vraagprijs en aankoopprijs incasseert hij een percentage. De uitkomst?

Hoe meer hij verdient, hoe meer ú verdient! Da’s nog ’s wat je noemt ‘prijsvechten’!

Als je alles op ’n rijtje zet, ga je gelijk naar Van ’t Hof!

V.H. Goedhardstraat 29a2811 BT Reeuwijk

Tel.: 0182-301557 Mob.: 06-20422201E-mail: [email protected]

WIJ SCHILDEREN AL

HET BINNEN- EN BUITENWERK

EN VERZORGEN TEVENS

BEHANG EN STUCWERK

• schriftelijke garantie

• nu 15% korting

Bel voor een vrijblijvende prijsopgave:

Page 14: Diagonaal mei 2008

Commentaar‘N SCHEIDS

Stel dat ik gewoon mijn werk goed doe met af een toe een missertje, dan is er waarschijn-lijk net als bij u niet veel aan de hand. Vaak kan je je fout herstellen of in ieder geval nog iets recht trekken. Een normale baas zal dan ook vaak iets zeggen in de trant van “het is te hopen dat het niet je laatste fout is.” Maak ik echt een blunder, dan zal ik bij mijn baas of bij personeelszaken moeten komen en krijg ik een aantekening in mijn personeelsdossier of word ik een paar dagen geschorst of ik “mag” een weekje vrij nemen. Mijn baas zal echter niet ’s avonds voor de TV verschijnen om toe te lichten dat ik helemaal de weg kwijt was. Ook zal hij dit niet op internet zet-ten of in een krant op laten tekenen. Ben je echter scheidsrechter op de A- of B-lijst, dan ligt het even iets anders. De “baas” van de deze jongens, we zullen hem voor het gemak Uilenheuvel noemen, brandt rustig voor de camera zijn scheidsrechters af. Als ik echter terugdenk aan alle wedstrijden van deze Ui-lenheuvel, dan waren deze ook nooit alle-maal 100%.

Het blijft altijd makkelijk om vanuit je luie stoel, soms wel met 20 herhalingen en des-noods stopzetten van de beelden, commen-taar te leveren op een scheidsrechter. Dit geldt niet alleen voor Uilenheuvel maar ook voor journalisten, commentators en trainers. Om met deze laatste groep te beginnen. Kij-kend naar een wedstrijd, zien we een elftal soms grote fouten maken, tot aan het missen van strafschoppen toe. Zelden hoor je een trainer achteraf zijn speler(s) afkraken, hoog-uit hebben ze het over een collectief falen. Maar als dan de scheidsrechter iets doet wat in hun ogen niet door de beugel kan, dan heeft die man de hele wedstrijd verziekt.

Wellicht gaan we nog beleven als Feyenoord straks 1 of 2 punten tekort komt, er een be-schuldigende vinger richting Jol gaat die in de wedstrijd tegen Sparta opzichtig in de fout ging. Echter de eigen wanprestaties tegen Ex-celsior en VVV zullen door hen niet genoemd worden.

Plaspauze

Dan de commentatoren. Moeten we wel zo blij zijn met het voetbal terug bij de NOS? Natuurlijk, die verplichte plaspauzes van 8 minuten zijn we straks kwijt maar daar staan dan wel de verslaggevers tegenover van wie de helft denkt dat ze verstand hebben van de voetbalregels en ook graag hun visie van een wedstrijd aan ons opdringen. Zo keek ik pas naar een Champions League wedstrijd. Deze wedstrijd werd naar het eind toe vinniger met hardere en irritante overtredingen. De scheidsrechter ging daar ook terecht geel voor trekken.

De eerste 2 gele kaarten werden al door onze verslaggever bekritiseerd: was dit nou wel nodig? Toen kwam er een fluitsignaal in een ietwat rommelige situatie. De scheids-rechter had een overtreding geconstateerd. Diegene die hem tegen kreeg ging nogal te keer en kreeg daarvoor geel. Onze verslagge-ver had dit laatste echter gemist, keek mee naar de herhaling, vond zowaar dat de scheidsrechter hier kan fluiten maar vond voor deze overtreding de kaart zwaar over-dreven. Even later werd een speler onbesuisd onderuit gehaald en werd er weer terecht geel getrokken. “Nou is de scheidsrechter he-lemaal de weg kwijt, hij blijft met kaarten strooien”, was het commentaar. Om even la-ter bij het zien van de herhaling te zeggen dat dit toch wel geel kan zijn. Misschien kan de NOS eens gaan kijken in de amateurwereld om daar goede verslaggevers te zoeken,

D I A G O N A A L

10

Page 15: Diagonaal mei 2008

mannen als Willem van Zuilen (TV West) en Gerrit Schinkel (Gouwestad) zullen zeker een aanwinst zijn. Over de journalisten kunnen we kort zijn. Spelregels kennen ze amper en verder praten ze gewoon wat trainers en ana-listen na.

Houden we nog over collega’s en ex colle-ga’s. Laten we er voor waken dat zeker de collega’s elkaar gaan afvallen. Maar ook oud-collega’s moeten scheidsrechters steunen. Het is kortom niet goed als een oud-scheidsrech-ter zoals laten we hem Endemans noemen, op de TV zich negatief uitlaat over de huidige

scheidsrechters. Natuurlijk had hij gelijk dat een scheidsrechter na het zien van de beel-den gewoon moet toegeven dat hij hartstikke fout zat, en natuurlijk is het onbegrijpelijk dat zowel Jol als de Bleekere dat niet deden. Ook al zou het in geval van Jol best wel Haagse humor zijn geweest. In ieder geval, Ende-mans had er beter aan gedaan om deze scheidsrechters hierover te bellen in plaats ze neer te halen voor de camera’s.

PaaskaartenED TOONEN

Er was een grote opkomst bij het traditionele paaskaarten dit jaar. De Ontspanningscom-missie kon deze keer een indeling maken voor zes klaverjastafels en daarnaast waren er zes gegadigden voor het sjoelen en ook zes enthousiaste jokeraars. Na het wel-komstwoord van de voorzitter van de Ont-spanningscommissie Rob Heemskerk, die dit keer met een moderne draadloze microfoon tussen de tafels door de zaal heen liep, werd er om 20:30 uur gestart met de activiteiten.  Alles werd weer uit de kast gehaald om de naam op de begeerde klaverjaswisselbe-ker gegraveerd te krijgen. De start van de derde ronde  van het klaverjassen liep wat vertraging op doordat tafel 4 wel erg lang deed over het afronden van de klaverjaspot-jes, het tellen van de punten verliep niet echt vlotjes, dus werd er al geopperd of Ed Toonen voor de volgende kaartavond niet wat herha-lingslessen kon nemen in het rekenen bij de wiskundegoeroes Jan Doeswijk of Rob Heemskerk.

 

Het uiteindelijke resultaat van de avond vindt u onderstaand:

 Klaverjassen  1- Ad van Maaren 5826

punten2- Henk van Eeuwijk

5149 punten3- Marion Geluk 4968

punten Sjoelen1 -Hennie Antonisse 1070 punten Jokeren1- Rinus de Gruyl 434 punten Na het uitreiken van de prijzen werd er

gestart met de loterij waarbij er dit keer een overvloed aan paaschocola was te winnen en ook, met dank aan Ruud Hoogenelst voor het beschikbaar stellen, een aantal mooie planten. Uiteraard willen we ook graag de dames achter de bar weer bedanken voor hun snelle en vriendelijke bediening. Na af-loop ging iedereen na een geslaagde avond tevreden naar huis en kreeg men nog een doosje echte paaseieren mee.

D I A G O N A A L

11

Page 16: Diagonaal mei 2008

Foto’sREDACTIE

Op deze en de volgende pagina treft u een aantal foto’s aan van de Algemene Ledenvergadering, het Paaskaarten en het districtskampioenschap futsal. Hopelijk blijkt uit de foto’s zelf waar het om gaat; er gaan nl. geen onderschriften mee.

D I A G O N A A L

12

Page 17: Diagonaal mei 2008

D I A G O N A A L

13

Page 18: Diagonaal mei 2008

Altijd wat te lachenREDACTIE

Eigenlijk is het een saaie bedoening, zo’n algemene ledenvergadering. Of misschien is het (te) serieus. Gelukkig wordt zo’n bijeen-komst altijd wel een paar keer opgeleukt door wat hilariteit, bedoeld of onbedoeld. En waar het vroeger alleen maar stem en papier was, probeert het bestuur er nu ook beeld aan toe te voegen. De hedendaagse mens is immers audiovisueel ingesteld, nietwaar?

Het begon al voorafgaand aan de vergade-ring. Op het grote scherm werden beelden van de activiteiten van het afgelopen jaar ge-toond, alsmede een diavoorstelling van foto’s van de recente trip van een aantal leden naar Ierland, om de afscheidstournee van de Ami-co’s luister bij te zetten. Dit, en de koffie, warmde de circa 40 aanwezigen redelijk op voor het hoofdspektakel: de jaarlijkse alge-mene ledenvergadering van de Scheidsrech-tersvereniging Gouda en Omstreken.

Opening

In zijn openingswoord heette voorzitter Jan van Rooijen uiteraard iedereen welkom en lichtte hij nog eens de hoogtepunten van het afgelopen jaar uit. Zijn zorg sprak hij uit over de geringe aanwas van - vooral jonge - leden, de trage uitvoering van het Masterplan Arbi-trage, de terugloop van het aantal deelnemers aan de conditietest, de training en de overige clubactiviteiten en de verbale verloedering op de velden. Niettemin ging hij ervan uit dat de recentelijk geïnstalleerde Jubileumcom-missie in 2010 een mooie viering van het 75-jarig bestaan kan organiseren.

De bespreking van de notulen leverde de eerste hilariteit op, al was het eigenlijk ver-warring. Sommigen hadden het verslag in de Diagonaal bij zich, anderen de versie van de

secretaris; logisch dat er naar andere pagina’s werd verwezen. Uiteindelijk viel de schade mee en werden de notulen zonder veel commentaar aangenomen.

Financiën

De jaarverslagen van de secretaris en de di-verse commissies waren ook hamerstukken. Toen mocht penningmeester Joop den Dulk zijn financieel verslag presenteren, onder-steund door het Appeltje van Ben en de beamer, zodat de cijfers voor allen duidelijk (nou ja, in ieder geval zichtbaar) waren. Joop vertelde dat de vereniging een constante huishouding voert en er dus eigenlijk weinig uitschieters zijn. Er wordt economisch met de middelen omgegaan, wat resulteerde in een positief resultaat voor 2007 van ruim 2000 euro. Het voorstel om dit toe te voegen aan het reservekapitaal, werd door de vereniging, na wat discussie, goedgekeurd. Gelachen werd er nog toen Joop de baropbrengsten van de overeenkomst met Gemini met een factor 100 verhoogde: €8250 i.p.v. € 82,50.

Gebroken is met de traditie om de contri-butie vooraf vast te stellen. Het bestuur stelt de contributie nu vast nadat de begroting is gemaakt. Dit heeft het voordeel dat de con-tributie makkelijker is te wijzigen, wat zwaarder weegt dan het nadeel dat de ac-ceptgiro’s later verzonden moeten worden. Wel zegt het bestuur toe dat men nooit een verhoging van meer dan € 5 zal doorvoeren. Het is zelfs mogelijk dat de contributie wordt verlaagd, wat de vergadering een beetje eng idee vond, aangezien dat weer tot tekorten zou kunnen leiden. Maar dat vond de pen-ningmeester onzin, daar de ledenvergadering altijd het laatste woord heeft en het bestuur kan terugfluiten. Uiteindelijk werd het voor-stel aangenomen.

D I A G O N A A L

14

Page 19: Diagonaal mei 2008

Jubilea

Toen was het de beurt aan de jubilarissen. De ene Bram (van Bockel) was niet aanwezig, maar een andere Bram (Wieman) wel, om zijn speld voor 25 jaar lidmaatschap in ontvangst te nemen. Bram is een graag ge-zien lid, een echte gangmaker, zoals ie-dereen wel weet die ooit samen met hem naar de verschillende voetbaltoernooien is geweest. Helaas heeft een hardnekkige blessure hem genoopt te stoppen met voetballen én fluiten. Nu is hij elftalleider bij ESTO. Luid applaus viel hem ten deel toen hem de speld werd opgedaan.

Even-eens 25 jaar lid is Eric Buser, die al sinds zijn 19e lid is.

Ook hij heeft als voetballer voor het scheids-rechtersteam naam gemaakt, als (soms te) en-thousiaste deelnemer. Veel meer rust straalde hij uit in het spelregelteam, waarmee hij een aantal jaren het land in ging, samen met o.a. Michel van Hout en Ron Hol. Na zijn scheidsrechtersloopbaan is hij voetbaltrainer geworden en voor de COVS kwam hij nog wel eens opdagen als jurylid bij de spelre-gelwedstrijden. Nu is hij vader en echtge-noot, maar Jan van Rooijen hoopt dat hij wel-licht ook nog de rol van scheidsrechtersbege-

leider op zich wil nemen. Hint, hint. Ook Eric ontving luid applaus toen hij de versier-selen kreeg opgespeld.

Een nieuw onderdeel is weggelegd voor donateurs. Een aantal daarvan zouden een jubileum hebben gehad, maar zijn voortijdig als lid afgehaakt. Theo Droog, Alex Houtman, Jan Pieters en André Versluis konden helaas niet aanwezig zijn, maar Koos Stam wel. De in Moordrecht wereldberoemde Koos is lid & donateur sinds 1975 en komt nog geregeld naar de kaartavonden. Hij was ooit lid van de Zwarte Zakken (een groep binnen de club die carnaval opluisterde). Jan zei iets moois over Koos: “Koos heeft gefloten totdat hij ermee gestopt is.” Grotere waarheden dan deze zul je niet gauw meer horen.

Bestuur en commissies

Na de pauze werd het bestuur gekozen. De voorzitter, Lenard Broere en Rob Heemskerk waren herkiesbaar en werden ook herkozen. Over Jan zei de secretaris dat hij altijd met nieuwe zaken komt, overal bovenop zit en zich altijd voor de leden inspant. Ook Lenard kreeg lof toegezwaaid als voorzitter van de onderschatte Technische Commissie. Rob is volgens Jan een druk man, die altijd vol ideeën zit en de Ontspanningscommissie be-zig houdt.

Niet herkiesbaar was Dick Lagerweij. Het hele bestuur vindt dit besluit jammer, maar kan er alleen maar begrip voor hebben. Zijn hele doopceel werd gelicht: arbiter sinds 1976 en lang actief in de scheidsrech-terscommissie. Sinds 1995 trainer van onze groep en bestuurslid Werving en Behoud sinds 2000. Voor al zijn werkzaamheden is hij onder meer onderscheiden met de Vrijwil-ligerspenning van de gemeente Gouda. Dick is een man van weinig woorden, maar doet wat hij moet doen of doet wat hij vindt dat hij moet doen. Met Anneke deed hij ook nog de sociale contacten, een zware maar dank-

D I A G O N A A L

15

Page 20: Diagonaal mei 2008

BERGWEG-NOORD 38 / 5a TEL. 010 - 521 28 44

POSTBUS 13 2660 AA BERGSCHENHOEK

FAX 010 - 522 02 05

- boekhoudingVoor het verzorgen van uw - belastingaangifte

- loonadministratie

TopManBetonvlechtbedrijf

P.C. Bothstraat 212805 RB Gouda

Tel: 06 - 54930868Fax: 0182 - 580707

E-mail: [email protected]

Specialist in Betonstaalverwerking.

K.AKDAG

VAN SCHIP ALPHEN BV

ALPHEN AAN DEN RIJN TEL.: 0172 - 433 234

OUD IJZER

AUTOWRAKKEN

METALEN

CONTAINERS BESCHIKBAAR

Page 21: Diagonaal mei 2008

V.H. Goedhardstraat 29a2811 BT Reeuwijk

Tel.: 0182-301557 Mob.: 06-20422201E-mail: [email protected]

WIJ SCHILDEREN AL

HET BINNEN- EN BUITENWERK

EN VERZORGEN TEVENS

BEHANG EN STUCWERK

• schriftelijke garantie

• nu 15% korting

Bel voor een vrijblijvende prijsopgave:

Page 22: Diagonaal mei 2008

bare taak. Na deze lange lijst verdiensten was het niet verwonderlijk dat het voorstel om Dick tot Lid van Verdienste te benoemen, on-der luid applaus werd aangenomen. Dick re-ageerde karakteristiek op zijn benoeming: kort maar raak en me-de namens Anneke.

Zijn vervanger is Jo-zef de Jong. Die zou eerst lid worden van de DistrictsScheids-rechtersCommissie, maar daar zag hij van af. Hij wilde actiever Werving en Behoud doen. Dus toen het plaatsje in het bestuur vrij kwam, was Jan van Rooijen er als de kippen bij om hem te vragen. Hij heeft een tijdje meegelopen en toen “ja” gezegd. Iedereen kent de imposante carrière van Jozef als scheidsrechter, in welke hoedanigheid hij nog steeds actief en graag gezien is.

De Kascontrolecommissie bestaat het ko-mend jaar uit Henk Lammens en Dick Schuijt, met als reserve Joost Hoogebrugge.

De Jubileumcommissie die de organisatie van het 75-jarig jubileum op zich neemt, be-staat uit Dick Schuijt, Walter Hunsche, Hugo van Stigt, Barry Rodenburg en Aad Mul. Het bestuur vraagt een ieder van de leden een bijdrage te leveren waar dat mogelijk is.

De Financiële Commissie wordt geleid door Joop den Dulk en omvat verder Cle-mens Govers, Hans van Dooijewaard en Joop Kok.

De Ontspanningscommissie moet verder zonder Dolf Smid en Remon Theuns. Kandi-daten worden gezocht, waarop Kees Verhoeff spontaan zijn diensten aanbood. Verder zijn de leden Ed Toonen, Barry Rodenburg en Rob Heemskerk.

De Technische Commissie, o.l.v. Lenard Broere, gaat verder zonder Gerald van der Stelt, maar wel met Ruud de Bruijn, Jan Hof, Ben van Maaren, Joost van Ooij (gelukkig weer hersteld), Jan Wouter Kok en Theo Klomp.

De trainers zijn: Clemens Govers, Björn Erkens en Ron Geurts. Dolf Smid gaat stop-pen maar blijft tot het einde van het seizoen. Een vierde man wordt gezocht.

De Redactiecommissie bestaat uit André Aarden, Ben van Maaren, Jan van Rooijen, Rob van Blijswijk en als nieuwe man Ingmar Oostrom. Klaas Huizinga’s redactielidmaat-schap staat op een laag pitje.

De sociale contacten worden vanaf nu door Jozef de Jong verzorgd. Hier voegde de voorzitter aan toe dat eigenlijk iedereen lid van deze commissie is, waarop hij mensen aanspoorde het te melden als ze iets van een zieke of geblesseerde collega weten.

Bestuursbeleid

Na voor het eerst sinds jaren weer een roye-ment te hebben moeten melden, ging men over op het bestuursbeleid. Jan lichtte diverse zaken toe, waaronder de rol van regio-scheidsrechterscoördinator, wat voor ons ge-bied Jozef de Jong is. De COVS en de KNVB praten veel over het faciliteren van beleid: de KNVB betaalt de onkosten die de COVS maakt om leden te werven en te behouden. Jan gaf een rijtje voorbeelden van mensen die de invloed van de COVS hebben ondervon-den. Verder wordt de leeftijdsgroep 40-50 een aandachtspunt voor het bestuur, omdat die leden vaak wel fluiten maar onderge-waardeerd worden door de KNVB. Hierbij duidde Jan op het tekort aan begeleiders, wat in dit verband een groot probleem vormt.

Rondvraag

Clemens Govers moet steeds thuis uitleggen waar de lucht op zijn kleding vandaan komt.

D I A G O N A A L

16

Page 23: Diagonaal mei 2008

Hij wijt het aan de afzuiging in de keuken. Hieromtrent neemt het bestuur actie. Wim van Zoest vroeg zich af hoe het mogelijk was dat twee talenten in KNVB-pakken rondlie-pen. Waarom zouden oudere scheidsrechters die dan niet ontvangen? Dit zorgde voor eni-ge ophef. Het mysterie wordt in een volgend artikel uit de doeken gedaan door één van de pakkendragers zelf. Verder vroeg Wim hoe het stond met de oorkondes van de KNVB voor langfluiters. Hierop antwoordde Martin van Heesch namens de COVS dat dit pro-bleem bekend is, maar de administratie van de KNVB vertoont gebreken. Er komt een in-haalslag, dat is beloofd.

Dirk van Dam vroeg zich af welke contac-ten er nog zijn vanuit de Goudse scheids-rechtersvereniging met de KNVB, afgezien van Dirk Verwoerd. Het bestuur antwoordde dat men wel wil en ook kandidaten stelt (zie Jozef de Jong), maar dat men niet meer kan

doen dan het doet als zich verder geen kan-didaten melden. Martin van Heesch sprak zijn waardering uit voor het bestuur en de commissies en verleende hulde aan de gerid-derden, met name Dick Lagerweij, die erg goed werk heeft verricht voor de COVS in West II.

Sluiting

Jan van Rooijen sloot de vergadering af door de aanwezigen te bedanken voor hun ver-trouwen. Er wordt wel eens kritiek geleverd, maar onze leden staan pal als het eropaan komt. Een speciaal woord van dank ging uit naar Sjaan van Os en Siska Antonisse, die de bar bevrouwden. De gebruikelijke uitspraak ter afsluiting was dit keer: “Een vereniging ben je nooit alleen, maar dat doe je met z’n allen.”

Een waar woord. Gelukkig bleek dit ook wel, want hierna bleef het nog met z’n allen lekker druk na een goede vergadering.

‘n Pak van mijn hartINGMAR OOSTROM

Als trouw volger van de website zag ik tot mijn verrassing dat de trainingspakken van Barry van der Lip en mijn persoontje het no-dige stof doen opwaaien. Het leek me tijd voor opheldering van het, na de Holloway-Van der Sloot zaak, meest besproken mysterie van de afgelopen tijd. Dit keer was er geluk-kig geen sprake van een verdwijning. We kunnen, om in Peter R. de Vries termen te blijven, spreken van: De verschijning der KNVB-trainingspakken bij COVS Gouda. Al-lereerst voel ik mij natuurlijk erg vereerd door de aandacht die er voor ons is. Ik had niet durven denken dat er ledenvergaderingvra-gen (is wat anders dan Kamervragen) over deze kwestie gesteld zouden worden na een

lidmaatschap van een goed jaar. Toch verba-zen een aantal gebeurtenissen mij. Natuurlijk werken we bij het Talententraject aan het on-derdeel uitstraling. Tot mijn spijt moet ik con-stateren dat dit schijnbaar de verkeerde kant op gaat?! Het is namelijk niet de bedoeling dat wij dermate autoritair overkomen dat wij als onbenaderbaar gezien gaan worden; sim-pel informeren had de KNVB-trainingspak-kenzaak allang doen eindigen.

Schedelbasisfractuur

Na deze vragen kwam het volgende state-ment in de column van Ferdy Kolster. Zijn opmerkingen vond ik hoogst interessant. Op een Johan Derksen-achtige manier werden de trainingspaktalenten in een hoekje geduwd. De talenten moeten eerst maar eens incasse-ren voor ze verwend worden. Een hoogst in-teressante stelling. Een plaats in het Talenten-traject(TT) wordt verdiend op basis van pres-

D I A G O N A A L

17

Page 24: Diagonaal mei 2008

tatie en ambitie. Het mag voor zich spreken dat een jonge scheidsrechter het hoogste doel nastreeft. Het TT probeert d.m.v. extra bege-leiding en bijeenkomsten de scheidsrechters op een hoger niveau te krijgen, om uiteinde-lijk ieders persoonlijke plafond te bereiken. Bijeenkomsten worden door het gehele dis-trict georganiseerd, zijn afwisselend en inte-ressant. Aanwezigheid is een vanzelfspre-kendheid. Motivatie is dus vereist voor een doorsnee autoloos talent. Maar om terug te komen op het incasseren; er moet dus eerst geïncasseerd worden voordat men verwend mag worden, vrij vertaald: eerst incasseren, dan trainingspakken. Zoals ook in de Diago-naal te lezen was heb ik reeds mogen incas-seren. Of zijn er omtrent dit incasseren dan nog nadere eisen is de minimale eis geen hersenschudding maar een schedelbasisfrac-tuur?

Ook verbaast het mij (om in Kolster-termen te blijven) dat deze uitspraken gedaan wor-den zonder kennis van zaken. Nu is het niet zo dat ik iedere week het publiek afzoek naar bekenden, maar dhr. Kolster heb ik nog niet bij een wedstrijd onder mijn leiding gezien. Misschien een aardige invulling van een vrije zaterdagmiddag? Na een dergelijk bezoek mag u mij bestempelen als onervaren of on-geschikt, ieder zijn mening namelijk, maar wel graag met kennis van zaken en onder-bouwd. Ten slotte zal ik het mysterie ontrafe-len, zonder daar een verborgencamera-actie voor nodig te hebben. Een zeer geslaagd toernooi bij een Alphense voetbalvereniging, waarbij twee scheidsrechters van COVS Gouda mochten acteren, werd afgesloten met een prijsuitreiking waarbij voor de scheids-rechters trainingspakken beschikbaar gesteld werden.

Nieuws van de Jubileumcommissie

WALTHER HUNSCHE

Graag willen wij van de Jubileumcommissie, jullie op de hoogte houden van onze activi-teiten. Zoals op de ledenvergadering bekend is gemaakt bestaat de Jubco uit Dick Schuijt, Hugo van Stigt, Barry Rodenburg en Walther

Hunsche. Dit alles onder aanvoering van Aad Mul.

Het bestuur heeft ons een paar wensen meegegeven in verband met de viering van het 75-jarig bestaan van onze vereniging. Eén van die wensen is de uitgifte van een jubile-umboek.

D I A G O N A A L

18

Page 25: Diagonaal mei 2008

Wij van de Jubco zijn de afgelopen periode druk doende geweest met het inventariseren van de wensen en kijken naar de mogelijk-heden. Tot op heden is het ons aardig gelukt de wensen in te kunnen vullen en we hebben er zelfs een aantal activiteiten aan toe kunnen voegen.

Kort samengevat willen wij de volgende zaken in het jubileumjaar gaan doen en or-ganiseren:

•Een Technische Dag m.m.v. een BN-er

•Nieuwjaarsreceptie; waarbij het eerste exemplaar van het jubileumboek aan de voorzitter wordt overhandigd

•15 januari Officiële receptie voor leden en genodigden

•16 januari Feestavond voor leden

•In mei willen wij een Jubileumtoernooi voor E- of F-pupillen organiseren voor alle “ou-de” verenigingen uit de afdeling Gouda.

•In juni een Familiedag voor de leden.

En we sluiten het jaar af in december met een activiteit waarvan nog niet bekend is of wij de organisatie ook krijgen toegewezen.

Voor het jubileumboek wil ik jullie verzoe-ken om (oude) foto’s en anekdotes beschik-baar te stellen. Jullie krijgen uiteraard de fo-to’s weer retour. Je kunt ze sturen aan Hennie Antonisse of aan één van ons.

Uit de spelregelhoekJAN WOUTER KOK

Tijdens een van de clubavonden hebben een aantal van ons kennis kunnen maken met de nieuwe stijl van spelregelvragen. Het blijven meerkeuzevragen maar met meer invulmo-menten. Zo moet na iedere vraag aangekruist worden of het rood, geel, vermaning of he-lemaal niets is, verder moet de spelhervatting worden aangekruist en dan ook nog de plaats van hervatting. Op zich heel leuk en er is al-tijd een mogelijkheid om in ieder geval iets goed te hebben van de vraag. Wel ben je ui-teraard langer bezig om 10 vragen in te vul-len. Er is echter een probleem en dat is de LRS, diegene die de vragen verzinnen maar helaas ook de antwoorden. Afgelopen jaar bij de spelregeltoets oude stijl werden er al foute antwoorden als goed gerekend of stond het goede antwoord er niet bij en was het mafste antwoord plotsklaps het juiste antwoord. Nu met de nieuwe stijl worden er door de LRS zelf antwoorden verzonnen of de vragen zeer

misleidend gesteld.

Verzonnen

Een voorbeeld van een verzonnen antwoord komt bij de volgende vraag: Een reservespeler komt tijdens de wedstrijd het veld in om een bidon, of spons weg te halen die na verzor-ging in het veld is blijven liggen, het zou hier ook om een tweede bal van een ander veld kunnen gaan. Wat moet de scheidsrechter nu beslissen? Dit is eigenlijk al een vraag met vraagtekens. Nemen we de keiharde theorie, dan fluit de scheidsrechter af, geeft een gele kaart en hervat met een indirecte vrije trap op de plaats waar de bal was toen hij affloot. Nemen we de praktijk, dan zal menig scheidsrechter zijn duim opsteken omdat hij nu lekker door kan laten spelen en niet af hoeft te fluiten als de wedstrijdbal de bidon, spons, of de andere bal raakt. Nu blijkt het juiste antwoord op deze vraag er plotsklaps ertussenin te hangen. De scheidsrechter fluit af, hervat met de indirecte vrije trap maar geeft om een of andere duistere reden geen

D I A G O N A A L

19

Page 26: Diagonaal mei 2008

geel. Dus als je vanuit de praktijk antwoordt, heb je het geen kaart geven goed en de rest fout, maar als je vanuit de theorie antwoordt, dan zit je fout met de gele kaart.

Misleidend

Een voorbeeld van een misleidende vraag is de volgende. Een speler hindert een tegen-stander om zo te zorgen dat een medespeler de bal kan spelen, wat moet de scheidsrech-ter hier doen? Op zich lijkt dit een normale vraag die lijkt te gaan over wel of niet geoor-loofde obstructie. Een speler mag immers een speler “afhouden” als hij de bal binnen speelbereik heeft en de bedoeling heeft de bal te spelen, of over de lijn te laten lopen of zijn doelman zo in de gelegenheid stelt om de bal te pakken. Dus “afhouden” om een ander medespeler de bal te laten spelen, mag niet. Hier zou dus het antwoord moeten zijn dat er geen kaart wordt gegeven, dat het een indirecte vrije schop is op de plaats van over-treding. Volgens de LRS is er hier wel sprake van een gele kaart en volgt er een directe vrije schop op de plaats van overtreding. Als deze vraag zich afspeelt binnen het straf-schopgebied, dan volgt er dus een strafschop, in dat geval heeft iemand met de indirecte vrije trap dus ook de plaats van hervatting fout. Ook gaat de LRS er maar van uit dat ie-dereen weet dat als ze het hebben over een wisselspeler dat het dan over een 12e man gaat. Alleen als dat niet zo is, geven ze aan dat het om een wisselspeler gaat die een reeds uitgevallen speler komt vervangen. Als

je dit echter niet weet, dan ga je met de vol-gende vraag geheid de mist in. Een wisselspe-ler komt zonder toestemming van de scheids-rechter het veld in en speelt nabij de middel-lijn de bal met de hand. Wat doet de scheids-rechter? Alleen al de toevoeging dat hij zon-der toestemming het veld inkomt doet het er-op lijken dat het om een 11e speler gaat, een 12e man krijgt natuurlijk nooit toestemming om tijdens het spel het veld te betreden. Als je hier dus antwoord geeft met de optie van de 11e man, dan heb je alleen de gele kaart goed.

Echter, als ze het voor elkaar krijgen om overal de goede antwoorden bij te krijgen en geen valkuilen in de vragen inbouwen, dan is dit dus een leuke nieuwe manier om te toet-sen en blijft er maar 1 negatief punt over en dat is de invultijd. Als we aan 10 vragen vast blijven zitten, gaat de invultijd naar minimaal een kwartier maar 20 minuten is ook een op-tie en wees nou eerlijk, iedereen stond altijd al zo lang te wachten bij een toets voor hij aan de beurt was.

SpelregelfinalesLENARD BROERE & JAN VAN ROOIJEN

De spelregelwedstijden liggen weer achter ons. Hierbij korte verslagen van deze wedstrijden door Lenard Broere en Jan van Rooijen.

Voor de jeugdteams

Bij de spelregelwedstrijd voor de jeugd viel het aantal deelnemende teams wat tegen. Na een voorronde-avond bij Siveo, waarbij de tijd vooral werd besteed aan een gedegen uit-

D I A G O N A A L

20

Page 27: Diagonaal mei 2008

leg van de spelregels en de opzet van de spelregelwedstrijd, werd een finale gespeeld bij de vv. Gouderak. De teams van Gouderak, Aarlanderveen en Rijnstreek deden hun stin-kende best, wat uiteindelijk resulteerde in winst voor de dames van Aarlanderveen. De-ze meiden gaan ons district vertegenwoordi-gen op de landelijke spelregelwedstrijd.

COVS teams Scheidsrechters (Lenard)

Afgelopen vrijdag 28 maart hebben wij als COVS Gouda de organisatie weer verzorgd voor deze spelregelwedstrijd. Ook hier is de opkomst gering: 4 van de 8 COVS-verenigin-gen van het district waren aanwezig. Na een gewijzigde schriftelijke vragen ronde, werden er 3 ronden beeld/leesvragen gehouden. Daarna nog een ronde met 5 quizvragen. De prijzen zijn als volgt verdeeld: 1e Rijnmond 2e Gouda 3e Rotterdam 4e Den Haag.

Op het persoonlijke resultaat is winnaar geworden Lenard Broere (Gouda); evenals vorig jaar liet hij Colin Prooi van de Rijn-mondse scheidsrechtersvereniging achter zich. 1. Lenard Broere met 115 pnt 2. Colin Prooi - Rijnmond met 109 pnt 3. Gerard Bink - Rotterdam met 108 pnt. Het team van Gou-da bestond dit jaar uit: Joost van Ooij (geluk-kig weer op de weg terug om te gaan fluiten), het jeugdige talent met de pen Ingmar Oos-

trom en Lenard Broere.

Voor COVS-groepen (Jan)

Omdat geen van de andere groepen bereid was deze Spelregelfinale te organiseren be-sloot onze Technische Commissie dat varken-tje wel even te wassen. Samen met onze on-volprezen secretaris zag de kantine van Ge-mini er op vrijdagavond 28 maart prima uit. De vier deelnemende groepen waren HSV (Den Haag), RSV (Rotterdam), Rijnmond en onze groep. Namens onze groep namen deel de jonkies Joost van Ooij en Ingmar Oostrom aangevuld met good old Lenard Broere. De schriftelijke vragen waren erg pittig omdat het nu eens niet kiezen was tussen a/b/c of d maar er zaken beargumenteerd moesten worden. Erg lastig. De vragen gesteld via de computer en getoond via onze nieuwe beamer waren echter duidelijk voor deze deelnemers te simpel. Hoog werd er dan ook gescoord. Tenslotte volgde als afsluiting de quiz ronde. Ook daar waren naast hele sim-pele vragen best lastige te vinden. De ein-duitslag was dat de groep Rijnmond net voor onze jongens de districtsfinale won, gevolgd door Rotterdam en Den Haag. Onze Lenard Broere werd voor het tweede jaar spelregel-kampioen van het district. Nogmaals dank aan onze Technische Commissie met steun van de secretaris.

Daar doen we het toch voor!

ROB HEEMSKERKEen verslag van het districtskampioenschap futsal.

Zaterdag 12 april was het weer verzamelen. Dit keer in de gezellige sporthal Hofstede in Maasland. Nadat coach Theo Klomp eindelijk gearriveerd was, doordat hij via een omweg

door Strijen gereden was en achter in de file (???) gestaan had, konden de koppen geteld worden.

Naast natuurlijk weer fungerend als vaste doelman Jaap van Ingen, good old Ron Geurts, goaltjesdief Barry van der Lip, Stefan Huijsdens (dit keer zonder vriendin, want die stond nog ergens aan de gemeentegrens van Boskoop) gaven acte de présence Jan (gevaar-lijk schot) Hof, Joran (de schoonzoon van

D I A G O N A A L

21

Page 28: Diagonaal mei 2008

Ron Geurts) en als nieuweling Ron de Groot. Ron de Groot vond echter wel dat hij onder valse voorwendselen door Theo gecharterd was. Dit team werd aangemoedigd door een nogal fanatieke groep meegereisde suppor-ters.

De indeling was een beetje eigenaardig, want enkele teams waren al met hun tweede wedstrijd bezig, terwijl het team uit Gouda de eerst nog moest spelen. Dus een goede gelegenheid om een bak koffie naar binnen te werken. Daarna de sportkleren aan en aan de bak.

Hoekse Waard

De eerste tegenstander was Hoekse Waard. Al snel kwam Gouda aan de leiding door een doelpunt van Stefan, maar door een foutje van Ron Geurts kwam Hoekse Waard langs-zij. Het was duidelijk dat Gouda weer even moest wennen, want een verkeerde passing achterin zorgde dat Gouda tegen een achter-stand aankeek. Net buiten het doelgebied werd een vrije schop gegeven. Waarom we-ten we niet, maar een scheidsrechter van dienst vond het nodig om bij het nemen het veld te kruisen tussen de bal en het doel, waardoor Jaap de bal liet gaan. Toch werd het doelpunt helaas goedgekeurd. Door een doelpunt van Joran vond Gouda weer de aan-

sluiting, maar dat was te laat om langszij te komen. De eindstand: 3 – 2 voor Hoekse Waard.

Rotterdam

Na een wedstrijd rust mocht Gouda weer aan de bak, dit keer tegen Rotterdam. Een gelijk opgaande strijd, maar bepalend was het mo-ment dat een speler van Rotterdam vrij voor Jaap op kon duiken. Een zacht tikkie was vol-doende om Jaap te verschalken en daarmee werden we laatste in de poule. Eindstand 0 – 1 in het voordeel van Rotterdam.

Rijnmond

Om de 5e en 6e plaats volgde de wedstrijd tegen Rijnmond. Het was duidelijk dat Gou-da meer in haar ritme kwam, want een snel doelpunt door Barry opende het initiatief voor Gouda. In het begin mislukten vele doelrijpe kansen en het gevolg is dan, dat je een doelpunt tegen krijgt. Aldus geschiedde, want door de druk voorin werd de dekking achterin vergeten en met 3 man tegen 1 ver-dediger is het slecht futsallen. Maar Gouda liet zich hierdoor niet imponeren en zocht het doel van Rijnmond weer op, hetgeen re-sulteerde in een doelpunt van alweer Barry. Vervolgens een volkomen zoekgeraakt schot van Ron Geurts die tegen de benen van Barry aankwam en volgens tussen de touwen be-landde. Ook Joran liet zien toch over bepaal-de futsalkwaliteiten te beschikken. Met een schitterende passeerbeweging en een punter wist hij keeper Kees Schriel te verschalken. Rijnmond scoorde nog een keer tegen, maar alleen maar omdat Jaap besloten had er maar bij te gaan liggen. Een vervelend incident was, dat Ron de Groot van dichtbij een bal hard tegen zich aan geschoten kreeg, waar-door de zaal even stil viel en daardoor viel

D I A G O N A A L

22

Page 29: Diagonaal mei 2008

het harde gelach van zijn vrouw Joke des te meer op. Heel vervelend voor Ron dus!

Prijzen

Na de finale de prijsuitreiking. Ik weet niet wie er gewonnen had. Ook wist ik niet, wie de fairplay gewonnen had, terwijl ik wel bij de prijsuitreiking aanwezig was. Achteraf hoorde ik dat Hoekse Waard de meest be-geerde prijs in de wacht geslepen heeft, het zij ze gegund. Heren organisatie: Voortaan gebruik maken van een microfoon!

Alhoewel de entourage een stuk beter was dan de laatste 2 jaren toch ook nog en min-

puntje. Het zou leuk zijn, als we nog met ons allen (scheidsrechters en supporters) nog even gezellig na konden babbelen over het toernooi. Helaas, de gezellige ambiance werd tenietgedaan door allerlei jongelui, die de ruimte gebruikten als uitvalbasis om naar de discotheek te gaan. Hierdoor werden de scheidsrechters met hun aanhang weggejaagd en dat lijkt mij net niet de bedoeling. Alles bij elkaar toch weer een heel gezellige avond gehad en daar doen we het toch voor!

OnderscheidingenREDACTIE

Vlak voor het verschijnen van deze Diagonaal kwam onderstaand bericht binnen op de redactie.

Op 25 april zijn in Gouda, Ouderkerk a/d IJs-sel en Waddinxveen leden van onze vereni-ging koninklijk onderscheiden. Sjaan van Os, Henk Lammens en Aad Mul werden be-noemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau wegens hun maatschappelijke verdiensten.

 

Sjaan van Os

Sjaan heeft zich vele jaren ingezet voor A & CKV Gemini. Wij kennen haar en haar doch-ters van al die jaren dat zij op de dinsdag-avond, maar ook bij andere activiteiten van onze vereniging, ons van een hapje en een drankje hebben voorzien, maar op de kaar-tavonden ook nog de loten voor de Ontspan-ningscommissie verkochten.

Sjaan en Carla hebben afgelopen dinsdag-avond voor het laatst achter de bar gestaan en afscheid genomen. Esther was al een paar jaar op de dinsdagvond verhinderd.

Wij hadden al het e.e.a. voor a.s. dinsdag gepland, maar helaas is de gehele familie verhinderd. Wij zullen Sjaan en Esther als lid nog regelmatig op onze kaartavonden zien, alleen dan niet om te bedienen.

 

Henk Lammens

Henk werd tijdens de Nieuwjaarsreceptie op 2 januari 2007 onderscheiden wegens zijn 40 jarig lidmaatschap. Hij hield toen een toe-spraak, waarin hij een klein overzicht gaf van zijn activiteiten, die hij, ondanks zijn handi-cap, in een reeks van jaren heeft gedaan en waar hij zich voor heeft ingezet. Een goede reden om alle zijn activiteiten eens op een rijtje te zetten en dan blijkt het nog veel meer te zijn. Hij is begonnen als scheidsrechter, werd rapporteur, lid van de Financiële Com-missie en de Commissie Financiële Begelei-ding en Advies van de KNVB West II en IV, penningmeester van de v.v. Spirit, redacteur van het clubblad “De Treffer”, penningmees-ter van de Stichting zwembad “De Boezem”. En naast het bovenstaande in verenigingsver-band, ondersteunde en adviseerde hij inwo-ners van Ouderkerk a/d IJssel, die met hun problemen bij Henk kwamen en nog komen.

 

D I A G O N A A L

23

Page 30: Diagonaal mei 2008

Aad Mul

Aad heeft zoveel voor onze vereniging en de KNVB gedaan, waarvoor hij bij zijn afscheid als voorzitter tijdens de Algemene Ledenver-gadering op 25 maart 1996 tot Erevoorzitter van onze vereniging is benoemd. Hij is daar-na niet gestopt met zich in te zetten voor onze vereniging en de scheidsrechters, on-

danks dat het een periode met zijn gezond-heid niet goed ging, het in zijn werkomge-ving ook niet wilde zoals hij het graag zou willen. Samen met Tineke en Agaat Groenen-dijk is hij een nieuwe onderneming gestart en is hij voorzitter van onze jubileumcommissie, die in 2010 zal zorgen dat wij het 75-jarig bestaan van onze vereniging op gepaste wij-ze kunnen vieren.

DouchegesmoesREDACTIE

Een wijze uitspraak tijdens het douchen: Een scheidsrechter verandert wel eens van gedachten, een dwaas nooit.

Onze Hans van D. bezocht de jaarvergadering per fiets. Op de terugweg kreeg hij een klapband. Lopen was het gevolg, dus erg laat thuis. Kon hij dat allemaal verkla-ren aan zijn Nel?

Een nieuw record? Barry R., juist de man van de tractor, gaf een speler liefst 3 x ROOD. Ik las het in het Guinness Book of Records.

Tijdens de jaarvergadering werden zowel Bram W. als Eric B. gehuldigd voor hun 25 jaar lidmaatschap. Beiden waren aardig gegroeid omdat zij niet meer als scheidsrechter actief zijn. Zou het fluiten toch goed voor je zijn???

Tijdens een training eind april waren er veel beestjes in de lucht. Dat leidde tot de volgende opmerking van onze Barry R. aan Theo K.: "Theo, wanneer ga je een keer douchen?" 

Opvallend is het ook dat als onze grote beer Piet de W. niet komt trainen, ons nieuwe lid Ron de G. zeker de dubbele afstand traint dan waneer onze Piet wel aanwezig is.

Een leuke discussie tussen twee wat bejaarde scheidsrechters tijdens het omkleden. “Hoe is het zaterdag of zondag bij jou gegaan?” Zegt de ene scheidsrechter: "Mij noemden ze een ouwe zak" “Oh, dat is nog niks,” zegt de ander, “ik was een blin-de mongool." Resultaat: twee rode kaarten en weer werk voor de strafcommissie. Vraag blijft: WAAR ZIT HET VERSTAND??

D I A G O N A A L

24