Diagonaal november 2008

17
de Diagonaal JAARGANG 20 - NOVEMBER 2008 Van de redactie BEN VAN MAAREN Helaas is het net niet gelukt in deze Diago- naal een verslag van de Openingsavond te plaatsen. De verplaatsing van deze avond was voor de redactie niet zo fijn; de avond viel een paar dagen voor de deadline. Nu zal het verslag als eerste op de site verschijnen. Daar staat weer tegenover dat we wel de benoeming van Walter Hunsche in de Dis- trictsCommissie Scheidsrechterszaken heb- ben kunnen meenemen. Goed dat daar weer een Gouwenaar (nu ja.. Walter woont in Monster) in zit. Walter, namens de redactie: van harte gefeliciteerd! En maak er wat van! Het doet altijd deugd als de vaste scriben- ten hun kopij weer op tijd aanleveren. Onze Scheids” is weer van de partij, net als André Aarden. Binnenkort hopen we ook weer re- gelmatig Klaas Huizinga’s bijdragen te plaat- sen, als die de pen weer opneemt. Tot die tijd, in zijn geest, neemt de redactie zelf in- terviews af in de rubriek “Uitgelicht”. Dit keer daarin: Joost Hoogerbrugge. Over oude getrouwen gesproken: deze uit- gave bevat een - vrij lang - medisch getint ar- tikel, zoals oud-redacteur Jan Pieters die vroeger aanleverde. Omdat de artikelen uit Engeland voor deze uitgave niets interessants opleverden, besloten we weer eens de medi- sche hoek op te zoeken. En het stuk over spierscheuringen kan voor u bijzonder be- langwekkend zijn. Oordeelt u zelf maar. Verder ontving de redactie een bedank- kaartje van de familie Blom, naar aanleiding van de steunbetuigingen uit de vereniging volgend op Ben Bloms overlijden. Deze kaart plaatsen wij om redenen van ruimte niet in zijn geheel. Oh ja, de wintermaanden zijn altijd drukke tijden voor de club. De Sint, Kerst, Oud en Nieuw, Technische Dag, (voorbereiding van) de Algemene Ledenvergadering en nog het een en ander. Noteer dus de diverse data en schrijf je in waar nodig. In dat kader wil de redactie u een bijzon- der aangename tijd toewensen rondom de aanstaande feestdagen en u volgend jaar - in het 20e jaar van de Diagonaal en de aanloop naar het 75-jarig jubileum - weer vris en fro- lijk te begroeten. Hopelijk zorgt het Douche- gesmoes voor een leuke uitsmijter van dit jaar. Tot de volgende keer! S C H E I D S R E C H T E R S V E R E N I G I N G G O U D A 1

description

Club magazine/Infoblad Referees Society Gouda, the Netherlands/Scheidsrechtersvereniging Gouda en Omstreken

Transcript of Diagonaal november 2008

Page 1: Diagonaal november 2008

de

Diagonaal JAARGANG 20 - NOVEMBER 2008

Van de redactieBEN VAN MAAREN

Helaas is het net niet gelukt in deze Diago-naal een verslag van de Openingsavond te plaatsen. De verplaatsing van deze avond was voor de redactie niet zo fijn; de avond viel een paar dagen voor de deadline. Nu zal het verslag als eerste op de site verschijnen.

Daar staat weer tegenover dat we wel de benoeming van Walter Hunsche in de Dis-trictsCommissie Scheidsrechterszaken heb-ben kunnen meenemen. Goed dat daar weer een Gouwenaar (nu ja.. Walter woont in Monster) in zit. Walter, namens de redactie: van harte gefeliciteerd! En maak er wat van!

Het doet altijd deugd als de vaste scriben-ten hun kopij weer op tijd aanleveren. Onze “Scheids” is weer van de partij, net als André Aarden. Binnenkort hopen we ook weer re-gelmatig Klaas Huizinga’s bijdragen te plaat-sen, als die de pen weer opneemt. Tot die tijd, in zijn geest, neemt de redactie zelf in-terviews af in de rubriek “Uitgelicht”. Dit keer daarin: Joost Hoogerbrugge.

Over oude getrouwen gesproken: deze uit-gave bevat een - vrij lang - medisch getint ar-tikel, zoals oud-redacteur Jan Pieters die vroeger aanleverde. Omdat de artikelen uit Engeland voor deze uitgave niets interessants opleverden, besloten we weer eens de medi-

sche hoek op te zoeken. En het stuk over spierscheuringen kan voor u bijzonder be-langwekkend zijn. Oordeelt u zelf maar.

Verder ontving de redactie een bedank-kaartje van de familie Blom, naar aanleiding van de steunbetuigingen uit de vereniging volgend op Ben Bloms overlijden. Deze kaart plaatsen wij om redenen van ruimte niet in zijn geheel.

Oh ja, de wintermaanden zijn altijd drukke tijden voor de club. De Sint, Kerst, Oud en Nieuw, Technische Dag, (voorbereiding van) de Algemene Ledenvergadering en nog het een en ander. Noteer dus de diverse data en schrijf je in waar nodig.

In dat kader wil de redactie u een bijzon-der aangename tijd toewensen rondom de aanstaande feestdagen en u volgend jaar - in het 20e jaar van de Diagonaal en de aanloop naar het 75-jarig jubileum - weer vris en fro-lijk te begroeten. Hopelijk zorgt het Douche-gesmoes voor een leuke uitsmijter van dit jaar. Tot de volgende keer!

S C H E I D S R E C H T E R S V E R E N I G I N G G O U D A

1

Page 2: Diagonaal november 2008

Scheidsrechtersvereniging Gouda en OmstrekenOpgericht 15 januari 1935

Aangesloten bij deCOVS Nederland

Giro 586808t.n.v. Penningmeester

SV Gouda e.O.

BestuurVoorzitter Jan van Rooijen Eiber 80, Bodegraven 0172-613418

[email protected]

Secretaris Hennie Antonisse Stevensstraat 1a, Moordrecht [email protected]

Penningmeester Joop den Dulk Mokkabruin 15, Zoetermeer [email protected]

Technische Zaken Lenard Broere Vinkenhof 8, Ouderkerk a/d IJssel [email protected]

Ontspanning Rob Heemskerk Hugo de Grootstr. 16, Reeuwijk [email protected]

Werving & Behoud Jozef de Jong Anjerstraat 39, Noorden [email protected]

PR, Communicatie en Juridische Zaken

Ben van Maaren Symfonielaan 29, Gouda [email protected]

CommissiesTrainers Clemens Govers, Björn Erkens, Ron Geurts, Cees Verhoef, Eric Bu-

ser, Dick Schuijt

Ontspanning Rob Heemskerk, Barry Rodenburg, Ed Toonen, Cees Verhoef, Arie van Vliet

Technische Zaken Lenard Broere, Ben van Maaren, Ruud de Bruijn, Jan Hof, Joost van Ooij, Theo Klomp, Jan Wouter Kok

Financiële Zaken Joop den Dulk, Clemens Govers, Hans van Dooijewaard, Joop Kok

Sociale Contacten Jozef de Jong

Redactie Ben van Maaren, Jan van Rooijen, Klaas Huizinga, André Aarden, Rob van Blijswijk, Ingmar Oostrom

AdressenWebsite www.diagonaal.info

E-mail [email protected]

Clubhuis Groenhovenpark 1, 2803 PH Gouda 0182-532948

D I A G O N A A L

2

Page 3: Diagonaal november 2008

Van de voorzitterJAN VAN ROOIJEN

Als lid van de Scheidsrechtersvereniging Gouda en Omstreken mag je van het Bestuur verwachten dat er wat verder vooruit wordt gekeken dan de waan van de dag. Het zal jullie dan ook niet verwonderen dat tal van ontwikkelingen in de wereld van de voet-balarbitrage onze aandacht vragen.

Een van die zaken is o.a. het lidmaatschap van een COVS-groep. Werd men in het verre verleden automatisch lid van een vereniging en bleef men die vereniging een leven lang trouw, thans is het zo dat het zoeken is naar nieuwe leden. Natuurlijk hebben wij te ma-ken met een totaal ander cursusaanbod. Al weer lang geleden was het zo dat de geplan-de cursussen vol zaten met ca. 30 cursisten – en zelfs nog wel eens meer – die ALLEN voor de bond gingen fluiten en ook bijna iedereen werd lid van een scheidsrechtersvereniging. NU zien wij een ontwikkeling van af en toe een cursus in en rond Gouda met hooguit 15 deelnemers, waarvan er soms maar 4 of 5 voor de bond gaan fluiten. Als vereniging zijn wij al blij dat wij er dan 2 nieuwe leden aan over houden. Een zorgelijke ontwikkeling vinden wij als Bestuur.

Maar waar blijven dan die andere cursisten die voor HUN vereniging gaan fluiten? Heb-ben die dan geen behoefte aan (bij)scholing op het gebied van spelregels, veranderingen in de arbitrage en een stukje begeleiding om hun functioneren als LEIDER eens te toetsen. In de afgelopen maanden heb ik mijn licht eens opgestoken bij tal van verenigingen en ben zelfs op uitnodiging van enkele goedwil-lende bestuursleden te gast geweest bij vere-nigingen om over het PROBLEEM vereni-gingsscheidsrechter te komen praten. Wat blijkt uit al die gesprekken?

Van enig beleid t.a.v. de verenigingsscheids-rechter is GEEN sprake. Heel veel onduide-lijkheid is er o.a. over scholingsmogelijkhe-den, begeleiding, niveau van de eigen scheidsrechters, enz. Naar de mening van uw Bestuur ligt HIER voor onze vereniging een grote kans om in aanraking te komen met scheidsrechters die regelmatig bij hun vereni-ging een wedstrijdje leiden.

HIER LIGT EEN VIJVER MET MOGELIJK NIEUWE LEDEN!!!

Jullie Bestuur bespreekt regelmatig de mo-gelijkheden maar ook de onmogelijkheden om de verenigingen van dienst te zijn met een stukje opleiding, scholing en begeleiding van hun mensen. Het mes snijdt dan aan twee kanten: namelijk beter opgeleide scheidsrechters bij de vereniging en mogelijk een enkeling die toch doorstroomt naar de KNVB, maar wij hebben natuurlijk ONS be-lang, namelijk nieuwe leden.

WIJ MOETEN ONS DUS PROFILEREN BIJ DE VERENIGINGEN!!!

Dat zijn plannen waar het Bestuur mee be-zig is. Waar wij als bestuur echter feitelijk telkens weer te maken hebben, is het be-mannen van al die plannen. Gericht zullen wij de komende tijd een aantal leden bena-deren die hun steentje kunnen bijdragen om de plannen eens tot uitvoering te laten ko-men. Laten wij ons realiseren dat aanwas van nieuwe leden van enorm belang is om straks na ons 75-jarig bestaan op te kunnen gaan naar het volgende festijn.

Om dit ernstige voorwoord af te sluiten met een advies, verwijs ik graag naar de avond van de 2e december omdat ook dit jaar de goede SINT ons komt bezoeken. Ieder jaar weer een HOOGTEPUNT voor de trai-ningsgroep maar ook voor iedereen die geïn-teresseerd is in onze vereniging. Laat uw ge-zicht weer eens zien, ook de Nieuwjaarsre-ceptie komt er weer aan.

D I A G O N A A L

3

Page 4: Diagonaal november 2008

dinsdag

2december

Vroege training (19.30u)i.v.m. hoog bezoek

Gemini

donderdag

11december

Bestuursvergadering Lenard Broere

zaterdag

13december

Kerstkaarten Gemini

dinsdag

30december

Oliebollentraining Gemini

zaterdag

3januari

Technische Dag Gemini10.00u

zaterdag

3januari

Nieuwjaarsreceptie Gemini15.00u

donderdag

8januari

bestuursvergadering J. den Dulk

vóór

20januari

inleveren kopij volgende Diagonaal

Ben van Maaren

maandag

2maart

Alg. Jaarvergadering Gemini

D I A G O N A A L

4

Page 5: Diagonaal november 2008

Dankbrief familie BlomREDACTIE

Na het overlijden van Ben Blom in april dit jaar toonde de vereniging veel blijken van medeleven richting zijn nabestaanden. Later ontving de redactie een dankbrief, die we hierbij graag - deels - willen afbeelden.

D I A G O N A A L

5

Page 6: Diagonaal november 2008

Van de bestuurstafelHENNIE ANTONISSE

Een drukke tijd is weer aangebroken. De feestdagen staan weer voor de deur, dus moe-ten er inkopen gedaan worden, surprises ge-maakt en natuurlijk weer de nodige rijmpjes. Je mag er bijna alles in zetten, als het maar rijmt. De Sint komt op 2 december in het Groenhovenpark langs. Jij ook?

Als bestuur zijn we al weer begonnen aan de voorbereiding van de algemene ledenver-gadering. Deze wordt gehouden op 2 maart. Aanvang 20.00 uur. Noteer deze datum vast in je agenda.

Contributie

De contributie van Kudret Akdag en Gert Jan Geluk is nog niet ontvangen. Zij zijn gelukkig de laatste. Het bestuur heeft besloten het vol-gende jaar hier minder tijd en kosten aan te besteden. In april wordt een herinnering ver-zonden en eind mei wordt men mondeling c.q. telefonisch benaderd. In juli volgt schrif-telijk c.q. per e-mail nog een herinnering en als de contributie op 31 december dan nog niet ontvangen is, wordt het betreffende lid voor royement voorgedragen.

Ook door het bovenstaande toe te passen is en blijft het zonde van de tijd en porto- en de telefoonkosten die hier jaarlijks aan be-steed moet worden.

Leden

Zoals je op onze site kan zien hebben we nog een aantal leden, die al enige tijd ziek zijn. Te denken valt hierbij aan Piet Goudri-aan en Jozef de Jong. Stuur ze af en toe een kaartje, dat wordt zeker gewaardeerd. Klaas Huizinga is weer uit het ziekenhuis en heeft aangekondigd binnenkort de clubavond weer

te bezoeken. Met Rob Heemskerk gaat het goed. Hij heeft zijn taak in de Ontspannings-commissie weer opgenomen.

In het vorige nummer van de Diagonaal is verzuimd om te melden dat Mathieu Visser uit Waddinxveen zich als lid heeft aange-meld. Als lid heeft weer zich aangemeld Jan Pijnacker. Regelmatig zagen wij hem tijdens de conditietesten, maar tijdens de laatste test in Gouda verzocht hij om hem toch maar weer in het ledenbestand op te nemen. Ma-thieu en Jan, wij hopen jullie regelmatig op onze trainings- en clubavonden te zien.

Opvallend is dat wij veel jonge leden na een paar keer trainen niet meer zien. Bekend is, dat de trainingsgroep uit een groot aantal oudere leden bestaat. Juist deze leden kun-nen als klankbord fungeren en zijn bereid om ervaringen uit te wisselen.

Activiteiten

De Openingsavond bij RVC kon wegens ge-brek aan belangstelling, 33 personen, op 11 oktober niet doorgaan. De commissie had toch vertrouwen in het concept en plande een nieuwe avond: 15 november. Wat tele-foontjes, een paar posters en een e/mail en zie, meer dan 60 aanmeldingen. Een verslag kan je op de site lezen.

Het Kerstkaarten staat gepland op 13 de-cember en op 3 januari 2009 is er weer de Technische Dag van 10.00 tot 14.00 uur met aansluitend om 15.00 uur de Nieuwjaarsre-ceptie. Meld je voor de Technische Dag wel even aan bij Clemens Govers of Lenard Broere. Het educatieve element is dit jaar in handen van Dick Schuijt, met een presenta-tie getiteld: “Alles onder controle”.

De spelregeltoets heeft in oktober aange-toond, dat deze niet eenvoudig is. Er waren relatief veel deelnemers met een onvoldoen-de. Feitelijk niet nodig: bezoek de training en

D I A G O N A A L

6

Page 7: Diagonaal november 2008

oefen daar op de spelregelvragen of via de site.

Grote Club Actie

Er zijn 225 loten verkocht met een netto re-sultaat van € 450. Op 20 november is de trekking. Even een telefoontje of een mail en je ontvangt de trekkingslijst. Op de site van de Grote Clubactie, www.clubactie.nl, is de trekkingslijst ook te vinden.

Tot slot

Dit is de laatste "Diagonaal" van 2008. Zien wij je op de laatste clubavonden van het jaar niet, dan wenst het bestuur je, je echtgenote, partner, kinderen en overige familieleden prettige feestdagen en een gezond en bijzon-der sportief 2009 toe. Op zaterdag 3 januari 2009 nodigen wij je met echtgenote of part-ner, uit voor onze jaarlijkse Nieuwjaarsrecep-tie. Aanvang 15.00 uur.

Misschien in 2014?ANDRÉ AARDEN

We zijn er niet bij, straks in 2010 in Zuid-Afrika. In oktober werd de voorselectie bekend van de arbiters die daar de wedstrijden zullen gaan fluiten en in de verste verte geen Nederlander te bekennen. Dat is niet voor het eerst, ook tijdens de WK van 2006 was ons land niet vertegenwoordigd. Jan Wegereef was de laatste op een WK (2002) en Pieter Vink mocht in 2006 naar het EK.

Over de redenen tasten we in het duister, want dat zegt de FIFA er niet bij. Maar ik heb daar wel een idee over en wie geregeld naar de wedstrijden in het BV kijkt, misschien ook wel: we hebben geen topkwaliteit arbitrage in huis. Niet dat we slechte scheidsrechters hebben, integendeel, maar we steken interna-tionaal gezien niet boven de middelmaat uit. Met name bij het aanpakken van allerlei vormen van ernstig gemeen spel laten onze nationale BV-scheidsrechters het veelal afwe-ten. Ik zag onlangs de wedstrijd Feyenoord-FC Utrecht en daar stuiterden de ledematen bijkans over het gras. Inkomen met gestrekt been, vol op enkels of knieën, vliegende tackles van achteren, elleboogstoot; het zijn zaken die u en ik elk weekend voorbij zien

komen op de televisie. En vrijwel altijd wordt dit soort aanslagen afgedaan met een gele kaart. Slechts een enkele scheidsrechter durft te doen, wat nodig is; Roelof Luinge en in het verleden Peter van Dongen vond ik op dit ter-rein sterk bezig; helaas stopt de een aan het eind van het seizoen en heeft de ander dat al een aantal jaren geleden gedaan.

Aard

Over de oorzaken van dat matte aanpakge-drag kun je eindeloos filosoferen. Hoe komt het dat bv. Italiaanse scheidsrechters gemid-deld genomen veel strenger optreden tegen ernstig gemeen spel? En zij niet alleen, ook Belgen (zien we geregeld op de Nederlandse velden) en Duitsers, om maar wat te noemen, pakken uitwassen stevig aan. Ik denk dat ik het weet: het zit niet in de Nederlandse aard om streng en consequent op te treden. Want niet alleen bij scheidsrechters zie je die ten-dens, ook de politie en justitie, de overheid in het algemeen, het onderwijs, hele groepen mensen die een stuk verantwoordelijkheid hebben, zijn maar met moeite te bewegen tot het daadwerkelijk némen van die verant-woordelijkheid: afgesproken regels uitvoeren en handhaven.

D I A G O N A A L

7

Page 8: Diagonaal november 2008

Neem het rookverbod: in november bleek een deel van de CDA-fractie gevoelig voor argumenten van eigenaren van kleinere cafés: daar moest het rookverbod maar worden versoepeld, omdat de om-

zet te hard daalde. Of het er van gekomen is, weet ik op moment van schrijven niet, maar ik vind het een teken aan de wand. Mij gaat het niet primair om wel of geen rookverbod, maar als je iets voorschrijft, moet je dat ook handhaven.

Softisme

Politie en justitie blinken uit in een softe aan-pak; en waar dat inmiddels toe kan leiden weten we hier in Gouda inmiddels heel goed. En niet alleen daar, ook in andere de-len van ons land heeft het “softisme” geleid tot onaanvaardbaar gedrag van delen van onze bevolking. De huidige generatie scheidsrechters is opgegroeid in een tijd, waarin weinig moest en veel mocht. Geen wonder, dat zij – als het even kan – uiteinde-lijk ook tevreden zijn met gulden middenwe-gen als oplossing: niemand wordt echt boos van een gele kaart, je maakt je ook niet im-populair en je laat de kerk in het midden. Blijkbaar zijn ook de heren waarnemers in het BV die mening toegedaan, want hoewel diverse scheidsrechters geregeld hun plicht verzaken, mogen ze gewoon blijven fungeren

op het hoogste niveau in het BV. In extreme gevallen fluiten ze een wedstrijdje in de Jupi-ler League, maar daarna vrolijk weer verder in de eredivisie.

En nu niet gaan roepen dat wij op de TV alles vier keer herhaald en vanuit zes came-rastandpunten kunnen bekijken. Dat is wel zo, maar ik zie geregeld ook in de allereerste fragmenten – zonder herhaling – overtredin-gen die overduidelijk voor rood in aanmer-king komen. Ook de scheidsrechter ziet wat er gebeurt, want anders fluit hij niet en geeft hij ook geen gele kaart.

Andere koersNou is het feit dat er geen Nederlandse scheidsrechter op het WK acteert nog niet het grootste probleem; dat ligt ergens anders. Wat in het BV getolereerd wordt, slaat altijd over naar het AV en daar lopen wij ons stinkende best te doen. Maar ga er maar eens aanstaan, om dan wél op te treden. Zou moeten, maar is knap lastig. De norm voor wat wel en niet mag, wordt namelijk bepaald in het BV. Niet de regel, die is overal eender, maar wél de uitvoering daarvan, de norm dus. En zolang in het BV niet een andere koers wordt geva-ren, wordt onze klus op de amateurvelden er ook niet eenvoudiger op.

Waar blijft de scheidsrechterscommissie BV, die haar scheidsrechters niet alleen in-strueert om ernstig gemeen spel met rood te bestraffen, maar ook consequent optreedt als dat wordt nagelaten?

Binnenkort komen de goede voornemens weer om de hoek kijken: misschien dat 2009 daar een mooi jaar voor wordt, dan hebben we kans in 2012 op het EK en in 2014 op het WK weer een Nederlandse vertegenwoordi-ger te hebben. Misschien wel iemand uit de regio Gouda?

D I A G O N A A L

8

Page 9: Diagonaal november 2008

Balans‘N SCHEIDS

Het seizoen is nu een paar maanden op gang en is het tijd om de balans op te maken.

In de eredivisie komen na een rare start toch weer de bekende ploegen boven drij-ven, alleen laat Feyenoord het afweten. Die hebben tot op het moment dat ik dit schrijf alleen maar weten te winnen van de ploegen die nu laatst en 1 na laatst staan. Wat betreft het internationale voetbal heeft het Neder-lands elftal zonder echt goed te spelen een riante positie om het WK te bereiken. De clubs in het Europacup-voetbal stellen in het poulesysteem bijzonder teleur. Het is nog maar de vraag of een Nederlandse club overwintert. Onze scheidsrechters stellen in-ternationaal ook wederom teleur gezien het feit dat ze niet geselecteerd zijn voor het WK. En ook internationaal laten ze nog wel eens een steekje vallen. Het hoe en waarom heb-ben WE al kunnen lezen in een column van F. Kolster.

Negatief

En dan de terugkomst van het voetbal naar de NOS. Ik had – toen het bekend werd – al ge-schreven dat het grote voordeel zou zijn dat we geen last meer zouden hebben van de re-clameblokken. Ook schreef ik toen over mijn angsten dat dit negatief zou kunnen zijn voor de scheidsrechters. Jammer genoeg is dit laat-ste helemaal uitgekomen. Fouten van de scheidsrechters en grensrechters worden vaak extra herhaald en de verslaggevers kunnen er geen genoeg van krijgen om te melden dat de scheidsrechter hier een gele of een rode kaart had moeten geven of dat een kaart juist in hun ogen complete onzin is. Ook worden buitenspelsituaties wel 3 keer herhaald om dan te melden dat het arbitrale trio er weer eens flink naast zat. Als ik echter goed oplet,

dan maken tijdens een wedstrijd de scheids en grensrechters echt minder fouten dan deze verslaggevers. Wellicht zou er een cursus ver-slaggeven in het leven geroepen kunnen worden zodat de tijden van Theo Koomen weer kunnen herleven.

Noodzakelijk kwaad

Dan ons eigen amateurwereldje. Ook een wereldje met hoogte- en dieptepunten. Het dieptepunt lag wel in een trainingsavond met een opkomst van slechts 13 man. Het had dan wel de hele dag geregend maar tussen 20:00 en 21:30 uur was het wel mooi droog. Het zou ook kunnen zijn dat men niet kwam omdat ze wisten dat de trainer met de ballen weer training zou geven en er dan niemand veilig is met de toverballen van Ed T.

Dan heb ik ook nog bij ons op de velden en bij omliggende verenigingen wat wedstrij-den bezocht.

Wat mij daar erg bij opviel, is dat de club-grensrechters nog altijd een groot noodzake-lijk kwaad zijn die een leuke middag voor een scheidsrechter volledig kunnen vergallen. Helemaal als dat gepaard gaat met trainers die tegen beter weten in blijven roepen dat hun grensrechter goudeerlijk is en het bela-chelijk is dat een scheidsrechter hem laat staan. Zo zag ik bij een buurtvereniging een leuke spannende wedstrijd met een goede scheidsrechter die er boven zat en de wed-strijd goed in de hand had. Met nog een paar minuten te spelen gaat een speler van de thuisploeg door naar de achterlijn waarbij hij ook de doelman al gepasseerd was en trekt de bal van de achterlijn voor. Deze bal wordt ingetikt door een meegelopen medespeler. Een klokzuiver doelpunt, maar de clubgrens-rechter dacht daar anders over; die gooide de vlag omhoog. De scheidsrechter gaf gelijk aan dat hij dit vlagsignaal niet over nam en wees naar de middenstip. Bij het teruglopen

D I A G O N A A L

9

Page 10: Diagonaal november 2008

werd hij vanaf de middenlijn ter verantwoor-ding geroepen door een boze trainer, omdat deze vond dat de scheidsrechter naar de grensrechter moest gaan om verantwoording af te leggen. Dit is dus echt complete onzin en deze trainer werd terecht van het veld ge-zonden. Na de wedstrijd kwam de grensrech-ter er op terug en riep dat er nog maar 1 spe-ler voor de scorende speler was omdat de doelman al uitgespeeld was. De scheidsrech-ter legde hem rustig uit dat een speler die achter de bal loopt nooit buitenspel kan lo-pen, waarop de goede man zei dat de sco-rende speler ook voor de bal liep. Dan had deze speler dus in het doel moeten lopen,

want de bal was al op de achterlijn. Ook de trainer riep nog dingen als “je kan dadelijk zeker je beloning op komen halen”. Verliezen blijft dus blijkbaar altijd vervelend en dan is het toch wel lekker als je een zondebok kan vinden.

Twee weken later, toen ik een rondje sportpark deed, zag ik dat een scheidsrechter van onze vereniging, ene Wim van Z., bij een van onze buurtverenigingen verbannen was naar veld 12. Sinds die tijd zie ik Wim weer fanatieker trainen om zo een goede conditie te krijgen om het veld te halen.

Benoeming Walter Hunsche

JAN VAN ROOIJEN 

Onlangs vond in het Bondsbureau van de KNVB te Rotterdam de vergadering plaats met de regio-afgevaardigden van de vereni-gingen uit West II. De totale vergadering was van korte duur omdat er reeds twee vergade-ringen met de verenigingen aan vooraf waren gegaan.

Op de agenda stond natuurlijk nog de va-cature in het Bestuur KNVB West II en wel voor de funktie als voorzitter Scheidsrechters-kommissie. Zoals jullie bekend was door het Bestuur van de KNVB West II ons lid Walther

Hunsche voorgedragen. Daar er een tweede kandidaat zich had gemeld moesten de afge-vaardigden stemmen. Er waren totaal 376492 stemmen uit te brengen warvan 50814 niet uitgebracht zijn omdat deze leden niet aan-wezig waren.

Walther Hunsche kreeg 299958 stemmen en de andere kandidaat, Jos Straver, 25720 stemmen, zodat Walther gekozen werd.

Namens het Bestuur van de Scheidsrech-tersvereniging Gouda en Omstreken felicite-ren wij hem van harte en hopen op een goe-de samenwerking in het belang van onze le-den.

Jan van Rooijen

voorzitter

Waar gaat het naartoe met de COVS?

BESTUURGeregeld bereiken het bestuur vragen in de trant van “Waar is de COVS eigenlijk mee bezig?” Het is natuurlijk heel makkelijk af te

geven op de landelijke organisatie vanuit het veilige Gouda, zeker als de berichtgeving over de bezigheden van de landelijke COVS achterblijft. Daarom op deze plek, van bestuurswege, een overzicht van de zaken waar de COVS-bestuursleden en commissies (alsook de afzonderlijke groepen) zich momenteel over buigen.

D I A G O N A A L

10

Page 11: Diagonaal november 2008

Van speerpunten naar populair beleidsplan

Statuten en huishoudelijk reglement

De staturen en het huishoudelijk reglement zullen worden aangepast aan de wettelijke regelgeving en aan het huidige bestuursmo-del. Afwijkingen van de wettelijke regelge-ving zullen eveneens worden opgenomen. Uitgangspunt is één organisatie.

Werving, Behoud en Begeleiding verenigingsscheidsrechters

In nauw overleg met de KNVB een plan ont-wikkelen voor werving en behoud onder ver-enigingsscheidsrechters. De opzet hiervan is dat de KNVB faciliteert en de COVS partici-peert. De COVS bezoekt de voetbalvereni-gingen in overleg met de KNVB, houdt lezin-gen en ondersteunt het scheidsrechterskader. De KNVB verschaft beeldmateriaal en ver-goedt de onkosten. De COVS verstrekt de KNVB informatie over deze activiteiten.

Opleiding van scheidsrechterstrainers

De kwaliteit van deze trainingen is zeer di-vers. Gestreefd moet worden naar een verho-ging van de kwaliteit van de trainingen, het-geen alleen mogelijk is door het verhogen van de kwaliteit van de COVS conditietrai-ners. Het reeds genoemde kwaliteitsaspect –

conditie – betekent dat de financiering zou moeten geschieden door de KNVB en het be-schikbaar stellen van docenten. De COVS moet de trainingsfaciliteiten openstellen voor verenigingsscheidsrechters. Op deze wijze kan de kwaliteit van het COVS-systeem wor-den aangetoond.

Leeftijdsdiscriminatie

Een ingesteld onderzoek bij 14 nationale sportbonden heeft uitgewezen dat de KNVB de enige sportbond is in Nederland die een maximumleeftijd (70 jaar) toepast m.b.t. de verenigingsorganisatie. Op voorhand geeft de COVS aan dat het voor de COVS onaan-vaardbaar is dat na 1 juli 2009 scheidsrech-ters en rapporteurs i.v.m. het bereiken van de 70-jarige leeftijd worden gedwongen hun hobby te beëindigen. De leeftijdsgrens moet dus worden afgeschaft.

Vergoedingen

De reiskosten zijn per 1 juli 2008 verhoogd van 25 naar 26 eurocent. Dit betreft een zo-genaamde inflatiecorrectie. Sedert de vaststel-ling van de vergoeding van 25 eurocent in 2005 is de brandstofprijs met 30% gestegen. Dit betekent dat naar onze mening de ver-goeding per kilometer dient te worden ver-hoogd naar minimaal 29 eurocent.

SpierscheuringenREDACTIE

In oudere uitgaven van de Diagonaal schreef Jan Pieters wel stukjes over de blessures die scheidsrechters kunnen oplopen en wat ze aan preventie kunnen doen. Deze draad willen we graag oppikken. En nu de winter voor de deur staat en de spieren langer koud zijn, ligt het

voor de hand om spierscheuringen nader te bekijken.

Inleiding

Een spierscheur is een relatief veel voorko-mende blessure bij atletiek [red.: en voetbal] en ontstaat vaak bij sprinten of tijdens een af-zet. Deze blessure treedt […] vaak op in de kuitspieren, in de spieren aan de voorzijde

D I A G O N A A L

11

Page 12: Diagonaal november 2008

van het bovenbeen […] of in de spieren aan de achterzijde van het bovenbeen (ham-strings). Bij het optreden van een spierscheur wordt er vaak plots (hevige) pijn gevoeld. Het kan lijken alsof er met een zweep op de spier wordt geslagen of dat er in de spier wordt ge-trapt. De blessure wordt in de volksmond dan ook wel ‘zweepslag’ genoemd. Direct na het ontstaan van de blessure is lopen (vaak) moeilijk en pijnlijk. Soms vallen de klachten (in eerste instantie) wonderwel mee. Na ver-loop van tijd kan er een zwelling of een bloeduitstorting zichtbaar worden.

Oorzaken van een spierscheur

Een spierscheur treedt vaker op als er sprake is van:

• niet (of onvoldoende) uitvoeren van een warming-up• verkorte of stijve spieren• een te snelle trainingsopbouw, waarbij in

een korte tijd te veel, te intensief en te vaak wordt getraind• eenzijdige trainingsvormen, waarbij met

name de sprongkrachttraining berucht is• vermoeidheid, waardoor eerder kramp op-

treedt• koude en natte weersomstandigheden• na de inspanning geen cooling-down uitge-

voerd.

Hoe voorkom je een spierscheur?

Om deze spierblessure te voorkomen, is het raadzaam om onderstaande preventietips na te leven bij het sporten.

Warming-up

Doe een goede warming-up van minstens 10-20 minuten. Begin met 5-10 minuten losjes inlopen. Veel hardlopers hebben reko-efeningen als vast onderdeel van hun war-ming-up (en cooling-down) ingebouwd, zo-

dat ze goed kunnen voelen hoe de spieren “er voor staan”. Besteed daarna aandacht aan loopscholing en voer een aantal versnellings-loopjes uit, waarbij de snelheid naar het ein-de toe steeds meer wordt opgevoerd.

Goede trainingsopbouw

Zorg voor een goede trainingsopbouw. “Te snel” en “te veel” is vragen om moeilijkhe-den. Als je vermoeid bent of stijve spieren hebt, pas je training dan daarop aan en drib-bel lekker los. Train niet verder met een spier die “zomaar” samentrekt of waar de kramp in schiet. Het optreden van kramp is niet nor-maal! Dit duidt op overbelasting, waarbij er eerder een spierscheur zal optreden.

Spierversterkende oefeningen

Zorg dat je over een basisniveau aan kracht(-uithoudingsvermogen) beschikt. Vraag je trai-ner een trainingsschema met spierversterken-de oefeningen voor je op te stellen […].

Goede techniek

Het is van groot belang dat je ‘soepel’ blijft bewegen. Verkrampen en forceren verhogen de kans op een spierscheur aanzienlijk.

Sportkleding

Draag bij koud en nat weer een trainings-broek.

Cooling-down

D I A G O N A A L

12

Page 13: Diagonaal november 2008

Voer altijd een cooling-down uit. Dit voor-komt (zoveel mogelijk) stijve spieren (de da-gen) na de training.

Wat kan je doen als er (toch) een spierscheur is ontstaan?

Als eenmaal een spierscheur is ontstaan, is het zaak erger te voorkomen. Dit kun je be-reiken door:

• Rust• loop of steun niet op het geblesseerde been• vermijd het aanspannen en rekken van de

gescheurde spier en houd het been zoveel mogelijk omhoog. Op deze manier blijft de bloeduitstorting zo klein mogelijk• probeer in de eerste 2 tot 3 dagen na het

optreden van de spierscheur het been zo min mogelijk te belasten. Gebruik eventueel in overleg met je behandelaar elleboog-krukken.• Koelen• koel direct door een coldpack of ijszak op

de pijnlijke plaats te leggen. Het koelen moet zeker 15-20 minuten worden volge-houden. Zorg er wel voor dat er bijvoor-beeld een theedoek tussen het ijs en de huid wordt gelegd om huidbeschadiging door bevriezing te voorkomen. Ga door met koelen waarbij periodes van koelen moeten worden afgewisseld met periodes zonder koeling• koelen kan tot 48 uur na het ongeval een

positief effect hebben op het zo klein moge-lijk blijven van de bloeduitstorting. Deze bloeduitstorting ontstaat doordat er ook bloedvaatjes in de spier gescheurd zijn. Maar bedenk wel: hoe eerder gekoeld wordt, hoe beter!• Drukverband• Leg zelf of laat zo snel mogelijk een druk-

verband aanleggen. Laat hierbij geen vette watten gebruiken. Hieronder wordt het na-melijk warm, waardoor het effect van de

koeling weer verloren gaat.• Geen massage!• Laat een verse spierscheur nooit masseren

en gebruik geen warmte (of warmte-inbren-gende zalven). Dit verergert de blessure al-leen maar. Pas na 2 of 3 dagen kunnen eventueel ‘schuddingen’ of een voorzichtige massage rondom de gescheurde plek wor-den toegepast.• Vraag sportmedisch advies• Raadpleeg na bovengenoemde EHBO-maat-

regelen je huisarts of een (geregistreerd) sportarts. Deze (sport)arts kan dan beoorde-len of fysiotherapeutische behandeling voor jou zinvol is.• Je kunt op de website www.sportzorg.nl op-

zoeken waar bij vou in de buurt een sport-arts werkzaam is (tel. (030) 225 2290).

Wanneer kan je de training hervatten?

Na een spierscheur is het aan te raden zo snel mogelijk met rustige rekoefeningen te beginnen, om de spier op lengte te laten ge-nezen. Hierbij mag je niet ‘door de pijn heen’ rekken. Als de pijnklachten na verloop van enkele dagen weer wat minder worden, kun je voorzichtig gaan rekken volgens het principe van ‘Janda”, waarbij de aangedane spier eerst aangespannen wordt en direct aansluitend gerekt wordt.

Ook fietsen en zwemmen behoren dan tot de mogelijkheden. Pas als dat pijnvrij kan, kan je weer voorzicht gaan dribbelen en spierversterkende oefeningen voor de spier uitvoeren.

Bedenk dat een spierscheur een blessure is die de neiging heeft opnieuw op te treden wanneer de training te snel wordt hervat.

Neem dus de tijd (minimaal 6-8 weken!) voor de revalidatie. Zorg, in overleg met je trainer en eventueel met een (sport)arts of fy-siotherapeut, voor een goede trainingsop-

D I A G O N A A L

13

Page 14: Diagonaal november 2008

bouw. Hierbij moet veel aandacht worden gegeven aan rekoefeningen en oefeningen om de kracht en met name ook het krachtuit-houdingsvermogen van de aangedane spier weer op te trainen.

Wanneer ben je weer volledig trainingsbelastbaar?

Je bent pas weer volledig trainingsbelastbaar als:

•je tijdens belasten geen pijn meer voelt•de spier weer zijn oorspronkelijke lengte

heeft•de kracht en met name ook het krachtuit-

houdingsvermogen van de spier weer (bij-na) geheel opgetraind zijn. Hoe weet je nu of dit het geval is? Vaak voelt een atleet dat zelf feilloos als vermoeidheid of optrekken-

de stijfheid die eerder optreedt in de aange-dane spier.

Globaal kan de trainingsopbouw na een spierscheuring uit de volgende stappen be-staan:

•onbelast oefenen, wandelen of fietsen•rustig lopen, versnellingsloopjes en lagere

tempo-lopen•submaximaal sprinten, voluit sprinten op de

training en uiteindelijk sprinten in de wed-strijd.

Vaak is hier vele maanden mee gemoeid. Ze-ker bij deze blessure geldt dus: voorkomen is beter dan genezen!

Overgenomen uit de oktoberuitgave 2008 van het clubblad van de Atletiekvereniging Gouda

Uitgelicht:Joost Hoogerbrugge

BEN VAN MAARENDit seizoen willen we graag doorgaan met het voorstellen van leden die nieuw zijn bij onze vereniging of die al even rondlopen, maar nog niet zo bekend zijn. Hiervoor is ooit de rubriek “Uitgelicht” opgezet, die weer terug is. In deze episode: Joost Hoogerbrugge.

1. Personalia: Wie ben je, waar kom je vandaan, verliefd/verloofd/getrouwd, kinderen, of ben je daar nog te jong voor? Zo niet, hoe oud ben je dan wel niet??? (geintje)

Ik ben Joost Hoogerbrugge, op 19 december 1978 geboren in de Meije (Zegveld). Momen-teel woon ik in Woerden op de Berlengaka-de. Ben ruim twee jaar getrouwd met Erianne en sinds 11 november de trotse (momenteel ietwat vermoeide) vader van Jelmer.

2. Wat voor werk doe je? Hoe lang al?

Ik ben verzekeringsadviseur bij Patoir & van der Vlugt uit Woerden, mijn hobby is pen-sioenen en ik werk daar sinds 2002.

3. Heb je een sportachtergrond? Wat heb je allemaal gedaan?

Zelf heb ik vanaf mijn 6e jaar altijd gevoet-bald bij mijn cluppie Siveo uit Zegveld. Ik was niet een groot talent maar had het altijd

D I A G O N A A L

14

Page 15: Diagonaal november 2008

wel erg naar mijn zin!! Tot mijn 26e heb ik gespeeld, helaas door knieproblemen/kruis-band was dit niet meer mogelijk.

4. Hoe ben je in het scheidsrechters–wereldje gerold? Hoe lang is dat nu geleden?

Door ome Rinus Hoogerbrugge ben ik en-thousiast gemaakt. Mijn eerste wedstrijd was tussen Siveo E1 en Woerden E. Een jaar of 10 tot 15 geleden. Ik kreeg toen mijn eerste en laatste doodsbedreiging te horen, door een ventje van 10 jaar… Te zot voor woorden. Daarna ging ik het toch steeds leuker vinden en ben steeds meer wedstrijden bij Siveo gaan fluiten. Nadat mijn kruisband weer was gemaakt ben ik bijna wekelijks bij Siveo gaan fluiten. Zowel jeugd als senioren. Ik vond het echt leuk en besloot de BOS-cursus te gaan doen. Dit heeft mij nog enthousiaster ge-maakt en ik ben voor de KNVB gaan fluiten. Dit is mijn tweede seizoen voor de KNVB.

5. En hoe ben je bij de Goudse scheidsrechters terecht gekomen?

Via Ruud de Bruijn, hij is mijn begeleider geweest tijdens de stagewedstrijden.

6. Bevalt het je een beetje bij die rare Gouwenaars? Word je leuk in de groep opgenomen?

Ik word zeker opgenomen. Wat ik alleen jammer vind is dat er zo weinig jonge scheidsrechters op de training zijn. Er zit echt een generatiekloof tussen mij en de gemid-delde scheidsrechter tijdens de trainingen.

7. Wat verwacht je überhaupt van een scheidsrechtersvereniging? Gezelligheid? Leuke activiteiten? Onderricht in spelregels? Steun bij problemen? Of is het

volgen van training voldoende? Is er iets waarvan je graag zou willen dat de COVS (d.w.z. de Scheidsrechtersvereniging Gouda e.O.) het zou aanbieden?

Eigenlijk alles wat hierboven staat. Ik zou graag meer begeleiding tijdens de wedstrij-den zien. Vanuit de KNVB heb ik de afgelo-pen anderhalf jaar zeg maar een halve wed-strijd begeleiding gehad. Vorig seizoen is Leo van der Want een paar keer mee geweest, hier heb ik veel aan gehad.

8. Heb je zelf voorbeelden? Ik bedoel: Is er iemand (een scheidsrechter, sporter of iemand anders) die jou inspireert?

Ik vind Kevin Blom een mooi voorbeeld hoe hij overeind blijft tijdens de wedstrijden on-danks zijn nog jonge leeftijd. Daarnaast blijft hij, zover ik hem 1 keer heb meegemaakt, gewoon een sympathieke vent. Dat kun je niet van alle scheidsrechters zeggen.

9. Wat zijn de ervaringen die je het meest zijn bijgebleven als scheidsrechter, positief of negatief? Kun je, op basis van jouw ervaringen, anderen aanraden te gaan fluiten?

Dit jaar is eigenlijk alles positief en kan ik tij-dens de wedstrijden veel beter omgaan met randverschijnselen. Vorig jaar ben ik na de wedstrijd door een trainer op een belachelij-ke manier voor rotte vis uitgemaakt. Dit is blijven hangen, maar ik verwacht dat ik bij een volgende keer er nu boven kan staan. Fluiten kan een fantastische hobby zijn, als je maar sterk genoeg in je schoenen staat kan ik het iedereen aanraden.

D I A G O N A A L

15

Page 16: Diagonaal november 2008

10. Lees je de Diagonaal? Wat vind je ervan? Als je een suggestie voor een - nog ontbrekende - rubriek zou mogen doen, wat zou dat dan zijn?

Ik lees de Diagonaal zeker, er staan een hoop leuke en nuttige zaken in. Ik heb zo snel even geen suggesties.

11. Zijn er verder nog dingen die je aan de orde wilt brengen?

Uitkijken dat de generatiekloof niet te groot wordt. Ik weet niet hoe je dat kunt voorko-men, waar zijn op dinsdag de andere jonge scheidsrechters???

Zaterdag 13

december

Hé SCHEIDS,

Wees erbij !!!

Aanwezig 20.00 uur

in clubhuis Gemini

Entree ! 2,-- p.p.

Kom gezellig:

! klaverjassen,

! jokeren,

! sjoelen of

! triominos spelen onder het genot van een hapje en een drankje.

D I A G O N A A L

16

Page 17: Diagonaal november 2008

DouchegesmoesREDACTIE

Onze (hoofdtrainer) Clemens G. werkt nog steeds bij het UWV en bezoekt tal van mensen. Dat hij geen voorstander is van huisdieren mag bekend zijn. En daar heeft hij reden toe! Laatst bezocht hij een dame die een uitkering had aangevraagd en nam hij plaats op de bank. Snel stond hij echter op omdat zijn zitvlak nat werd. Ach, ant-woordde de mevrouw, “mijn hond heeft weer op de bank geplast.” Clemens dus met een natte broek verder en de uitkering van die mevrouw?

Hans van D., juist uit Moordrecht, moest een wedstrijd fluiten in Noorden. Niet in het Noorden maar in het plaatsje in het Groene Hart. Geen openbaar vervoer mogelijk dus of naar Woerden met de trein of naar Alphen aan de Rijn en dan verder met de fiets. Zo doet onze Hans dat al jaren, waarvoor alle hulde. Nu moest hij echter ver-stek laten gaan omdat in de winter dit fietstochtje toch te gek is. Onder de douche hoorde ik mompelen: “Hans wordt nu toch echt oud”. Misschien, maar wie doet het hem na?

Piet de W. kon de grote nederlaag van zijn Zwammerdam tegen Be Fair niet langer aan zien en vluchtte naar binnen. Op de vraag hoeveel het geworden was antwoord-de hij: “5-1 voor Be Fair”. Dat het echter maar liefst 7-1 is geworden, wilde hij niet zien of zag hij niet meer. Wie het weet mag het zeggen.

Onze voorzitter, juist ene Jan van R., is toch weer gaan werken. Hij moest beginnen met een tabellarisch kas/bank/giroboek. Een zeer oud middel om de boekhouding te doen, een soort telraam. Nu heeft onze Jan nooit kunnen tellen dus wie weet is dat de juiste weg hem weer op weg te helpen.

Dat de training tegenwoordig zeer pittig genoemd mag worden zal een ieder bekend zijn. Maar zal dat de reden zijn dat zo weinig van onze jongeren het aandurven om hun kunsten op de training te vertonen? Jongens, laat je weer eens zien, dat voorkomt heel veel douchegesmoes.

Onze Barry R. uit Waddinxveen heeft duidelijk de smaak te pakken van zijn hobby, het scheidsrechteren. Sinds hij gepromoveerd is, fluit hij maar liefst twee en soms zelfs drie wedstrijden in een weekend. Er wordt al gemompeld dat hij een recht-streekse verbinding onderhoudt met het Bondsbureau.

D I A G O N A A L

17