Het Ondernemersbelang Amsterdam 5-2012

52
NR. 5 2012 •••••••••••••••• WWW.ONDERNEMERSBELANG.NL Op de bres voor een veilig Amsterdam Zuidoost Klantgerichte advocatuur ‘Gastheerschap wordt de succesfactor’ ‘Hoogkwalitatief advies geven zit in ons DNA’ De NEN-norm is een uitgangspunt en geen eindpunt AMSTERDAM

description

Het Ondernemersbelang | Hét toonaangevende regionale ondernemersplatform voor het MKB. Wij verbinden lokale ondernemers en ondersteunen bij ondernemen in de regio. Magazine Het Ondernemersbelang: In korte tijd is Het Ondernemersbelang uitgegroeid tot een veelgelezen magazine met een landelijk bereik, maar met vooral een krachtige positie in de regio. Het Ondernemersbelang staat dus dicht bij de ondernemer. Adverteerders bieden wij veel mogelijkheden om hun doelgroep (landelijk en/of regionaal) te bereiken.

Transcript of Het Ondernemersbelang Amsterdam 5-2012

Page 1: Het Ondernemersbelang Amsterdam 5-2012

NR. 5 2012

•••••••••••••••• WWW.ONDERNEMERSBELANG.NL

Op de bres voor een veilig Amsterdam Zuidoost

Klantgerichte advocatuur ‘Gastheerschap wordt de succesfactor’

‘Hoogkwalitatief advies geven zit in ons DNA’

De NEN-norm is een uitgangspunt en geen eindpunt

AmstERDAm

Page 2: Het Ondernemersbelang Amsterdam 5-2012

VMW Taxand N.V.Piet Heinkade 55 • 1019 GM AmsterdamT: +31 20 301 66 33 • www.vmwtaxand.nl • [email protected]

VMW Taxand: een jonge naam in de juridische en fiscale marktBij VMW Taxand werken circa 80 professionals in een geïntegreerde juridische en fiscale praktijk ondersteund door een notariaat. VMW Taxand bedient haar (inter)nationaal opererende cliënten vanuit Amsterdam. VMW Taxand is het Nederlandse kantoor van Taxand en tevens gelieerd aan het internationale advocatennetwerk Globalaw.

VMW Taxand: geïntegreerde praktijkVMW Taxand wil cliënten één pakket bieden: een advies met daarin de gezamenlijke aanpak van advocaat en fiscalist verwerkt. Uw belangen staan voor ons altijd voorop. Wij vinden het belangrijk dat wij u permanente ondersteuning kunnen bieden, waarin onze proactieve houding ervoor zorgt dat wij eventuele problemen altijd voor zijn.

VMW Taxand: contactpersonenOnze advocaten en fiscalisten informeren u graag over hoe VMW Taxand uw bedrijf van dienst kan zijn.

Algemene vragen en straf- en bestuursrechtelijke kwesties: Pieter Huisman,020 301 66 11, [email protected].

Arbeidsrecht: Bregtje Groen, 020 301 66 21, [email protected].

Fiscaal: Chris van Wijngaarden, 020 757 09 11, [email protected].

Ondernemingsrecht: Ayolt Zoer, 020 301 66 15, [email protected].

VMW Taxand - VMW-20120424-1.indd 1 25-4-2012 15:09:49

Page 3: Het Ondernemersbelang Amsterdam 5-2012

Tijnmuiden 50 · 1046 AL AmsterdamT: 020 - 475 07 87 · www.burcan.nl · [email protected]

OverstappenAls u geen origineel bestand van uw logo heeft kunt u gebruik maken van onze overstap service. Een drukwerk waarop uw logo staat is voor ons voldoende om een origineel bestand van uw logo te maken.

De fl exibele reclamebureau De reclamebureau die sinds 2003 complete pakketten van ontwerp tot eindproduct levert. Heeft u het snel, goedkoop of juist exclusief nodig? Wij leveren het. Rechtsonder hebben wij een overzicht geplaatst van onze producten en diensten.

DrukkerijHuisstijlVisitekaartenBriefpapierEnveloppenMappenBoekenDigitaal DrukkenFlyers / FoldersPostersKladblokkenZelfkopiërend papierDirect mailUitnodigingen en meer...

SignReclamebordenVerlichte lettersOnverlichte lettersRaambeletteringAutobeletteringLichtbakken StoepbordenSpandoekenRoll-up bannersCanvas en meer...

OntwerpstudioLogoHuisstijl ontwerp/Restyling en meer...

Ontvang gratis* een canvasbij MrCanvas.nl t.w.v. max. €50,-

Plaats een bestelling vóór 31 december ‘12

*bij een bestelling boven €250,-

OPLOSSINGEN VOORZAKELIJ KE KLANTEN

Aanbiedingen geldig van 03-07-2012 t/m 31-12-2012. Kij k voor informatie over aanbiedingen op andere modellen en de exacte voorwaarden op renault.nl. Vraag uw dealer naar de exacte voorwaarden. Renault Trafi c vanaf € 17.590,- excl. BTW, BPM, verwij deringsbij drage, leges, kosten rij klaar maken. Leaseprij s Renault Trafi c 2.0 dCi 90 vanaf € 419,- op basis van Full Operational Lease via Renault Business Finance excl. BTW, brandstof, vervangend vervoer o.b.v. 48 mnd/20.000 km/jr. Informeer naar een aantrekkelij k leasetarief of reparatie-onderhoudscontract bij Renault Business Finance. Leaseprij s per 01-07-2012. Op elke nieuwe Renault Trafi c geldt een fabrieksgarantie van 2 jr. zonder kilometerbeperking. 12 jr. plaatwerkgarantie. Getoonde modellen kunnen afwij ken van standaarduitvoering. Drukfouten, prij s- en specifi catiewij zigingen voorbehouden. Voor meer informatie, de voorwaarden en/of een dealer bij u in de buurt, bel gratis 0800- 0303 of kij k op bedrij fswagens.renault.nl. Financieringsaanbod alleen geldig op nieuwe Renault bedrij fswagen orders vanaf 03-07-2012 t/m 31-12-2012. Jaarlij kse kostenpercentage bedraagt 1,9%, maximaal te fi nancieren bedrag: € 20.000. Looptij d min. 12 en max. 36 maanden. Renault Business Finance en Renault behouden zich het recht voor de actie op elk moment zonder opgave van reden te wij zigen of te beëindigen. Slottermij n niet mogelij k. Bedragen zij n afgerond op hele euro’s. Rentewij zigingen en drukfouten voorbehouden.

Min./max. verbruik: 6,9-8,0 l/100 km. Resp. 14,5-10,2 km /l. CO2: 180-210 g/km.

MET DE RENAULT TRAFIC LOOPT UW BEDRIJ F GEGARANDEERD OP ROLLETJES

NÚ BIJ AREND AUTO CENTRUM

RENAULT TRAFICVANAF €15.890,-15.890,-

€1.700ONDERNEMERS-

PREMIE

AANTREKKELIJKE

ACTIEPAKKETTEN

3 JAAR1,9%FINANCIAL LEASE

De vanafprijs is inclusief ondernemerspremie en excl. kosten rijklaar maken à € 665,- Leaseprijs vanaf € 419,- per maand

PROFITEER VAN EEN MAXIMAAL VOORDEEL VAN € 6.000,-

WWW.ARENDAUTO.NL

AMSTERDAM WEST (NIEUW) DONAUWEG 11, TEL. (020) 561 96 00

Buiten een goed verzorgde lunch op het fijne terrasZijn wij nu ook uitgebreid met een Dinerkaart

Met als specialiteit.De lekkerste Spare Ribs van Sloterdijk en omstreken!!

Nieuwe WijnenDrie speciaalbieren van de Tap

En diverse lekkere hapjes daarbij.

Kijk op onze website voor de Menu kaart

Orlyplein 150 - 1043 DV - [email protected]

www.brasseriehermes.nlwww.gandcafehermes.nl

Page 4: Het Ondernemersbelang Amsterdam 5-2012

het ONDERNEMERS BELANG

Inhoud

08

Op DE bREs vOOR EEN vEiliG AmstERDAm ZuiDOOst

Goede wijn behoeft geen krans, zo luidt het bekende spreekwoord. Dat mag dan vaak opgaan, toch geldt dat niet helemaal in het geval van twee organisa-ties die samen een sterk team vormen en die bovendien met klinkend resultaat werken aan nóg meer veiligheid op de bedrijvenparken in Amsterdam Zuidoost. VAZO is de belangenbehartiger voor het bedrijfsleven in het bruisende stads-deel. De Stichting Collectieve Beveiliging Amsterdam bewaakt en verhoogt de veiligheid en dan niet alleen in Zuidoost, maar ook op Westpoort en op bedrijvenparken in Diemen.

12

KlANtGERicHtE ADvOcAtuuR

De klant centraal op de radar; het zou de enige plek moeten zijn waar een dienstverlener hem wil hebben. Toch is de praktijk weerbarstig. Het helpt als je naast een servicegerichte dienstverlener, ook een wendbare, empatische partij bent die haar klanten goed kent. Pellicaan advocaten is daar een goed voorbeeld van. De kracht van deze juridische dienstverlener ligt deels in het “altijd kritisch blijven op wat je doet en hoe je het doet”, aldus advocaat Ruben Moonen.

16

‘HOOGKwAlitAtiEf ADviEs GEvEN Zit iN ONs DNA’

ABN AMRO Bank mag weliswaar uit een dal komen, de bank klimt daar absoluut sterker uit. “Momenteel zijn wij de snelste stijger als het gaat om toegenomen klanttevredenheid”, aldus Erik Rentenaar, Directeur Retail Kantoren van ABN AMRO in het district Amsterdam Zuidoost. “Al onze innovaties en aanpassingen, en dat zijn er heel wat geweest de afgelopen jaren, waren puur klantgericht.

18

‘GAstHEERscHAp wORDt DE succEsfActOR’

Aan ambitie geen gebrek. En, aan gastvrijheid ook niet. Fendi Vos, directeur/eigenaar van Brasserie/Jazzcafé Amuse aan de Donauweg 10, laat er geen mis-verstand over bestaan. “In horeca moet alles mogelijk zijn,” zegt hij. “En als je als gastheer daadwerkelijk alles mogelijk maakt, dan mag ik er met recht van overtuigd zijn dat we met onze brasserie een daadwerkelijke regiofunctie gaan vervullen. En, ik sluit niet uit dat we dit concept ook zullen uitrollen naar andere bedrijventerreinen.”

Het Ondernemersbelang van Amsterdam verschijnt vijf keer per jaar.

Negende jaargang, nummer 5, 2012

OplAGE5000 exemplaren

cOvERfOtOHuib van santen (links), directeur van de vAZO en Aat Eerenberg, directeur van de stichting collectieve beveiliging Amsterdam (scbA)fotografie: blinkfotografie

uitGEvERJelte HutNovema uitgevers bvpostbus 309860 AA Grootegastweegbree 19861 Es Grootegastt 0594 - 51 03 03f 0594 - 61 18 [email protected]

EiNDREDActiEYmi [email protected] 0594 - 59 74 70

blADmANAGERNovemapiet wiersmat 0228 - 32 12 53

vORmGEviNGvDs vormgeving!, Drachten

DRuKDrukkerij veldhuis Raalte

AAN DEZE uitGAvE wERKtEN mEEGuy AckermansHans van AschblinkfotografieHugo fermontluuk GosewehrJerry Helmers (crown media)loes van der Hoevenbaart Koster (Koster teksten)Jeroen Kuypersingermarlies leeuwenburghmarco magielseJelmer van Nimwegenwendy van schieAndré vermeulen (column)Henk Roede (strip)

ADREswiJZiGiNGENAdreswijzigingen, veranderingen van contactpersoon of afmeldingen kunt u per mail doorgeven aan tiny Klunder, [email protected]. vermeldt svp ook de editie er bij, die vindt u bovenaan in het colofon.

issN: 1873 – 7439

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de advertenties.

B E L A N Ghet ONDERNEMERS

het ONDERNEMERS BELANG 02

Dirk Zeur - de directeur Voor al uw strips en illustraties:www.studioroede.nl

Precies.

Dus u eist als supermarktketen2% extra korting op uw bestelling

van onze Zeur-chips?!

Oké, dit gaatlukken…

Nou, dan eet ikhet allemaal nog

liever zelf op!!

Page 5: Het Ondernemersbelang Amsterdam 5-2012

n En verder

04 Nieuws 11 Eigen kracht en persoonlijk contact 15 LEAN bouwen: bouwen zonder tijd te verspillen19 Rabobank Amsterdam Markt West toont betrokkenheid20 Maatwerk voor de zakelijke markt22 ‘Ondernemers vaak stomverbaasd over besparingsmogelijkheden

mobiele telefonie!’23 Een ondernemingsgerichte advocaat kan veel problemen voorkomen24 Ondernemerspanel: Bent u voldoende voorbereid op de komst

van de Flex BV?26 Grand Café Hermes nu ook voor het diner27 Aandeelhouder let op uw pensioen28 VMW Taxand biedt oplossingen voor ongewenste ontmoetingen

tussen ondernemers en overheid 30 Hetty van Bommel, een bijzondere ondernemer in Amsterdam-Noord31 interieurbouwbedrijf en meubelmakerij Kooijmans Interieurs34 Er zijn altijd kapers op de kust36 De nieuwe cookiewet: voldoet uw website er al aan?

het ONDERNEMERS BELANG

Colu

mn

het ONDERNEMERS BELANG 03

n In het hartkatern

Spryng is het type bedrijf dat politici graag als voorbeeld nemen voor het innovatieve vermogen van de Nederlandse economie. Spryng is opgericht door Alexander Wanders en Marc Rottinghuis die met hun dienst grotere organisaties in staat hebben gesteld hun efficiency aanzienlijk te verhogen. Met SMS als communicatiemiddel waarvan de attentiewaarde onverminderd hoog is gebleven en bijzonder geschikt is gebleken om klanten aan hun afspraken of betalingen te herinneren.

De norm is een uitgangspunt en geen eindpunt

De NEN-norm heeft geen kracht van wet maar is de voorbije eeuw wel diep verankerd geraakt in ons bewustzijn. Als een product aan deze norm voldoet, biedt het de gebruiker een basisgarantie van veiligheid. NEN-normen lijken van bovenaf opgelegd maar komen in feite met verrassend veel inspraak vanuit de markt tot stand. NEN-normen bestaan er voor nagenoeg alle producten. Volgens Stephanie Jansen, consultant bij NEN (het Nederlands Normalisatie-instituut), is een norm een uitgangspunt en geen eindpunt als het op veiligheid aankomt.

SMS als Smart Money System

Overwerk verboden

Japan heeft 127 miljoen inwoners. Ongeveer de helft

heeft een baan of werkt als zelfstandig ondernemer.

De andere helft is nog te jong om te werken of inmiddels

te oud. Evenals in Nederland neemt de zogenoemde ver-

grijzing van de bevolking enorm toe. Hier aan de Noord-

zee is één op de drie landgenoten ouder dan 50 jaar.

In Japan is het nog ’erger’. Ook worden steeds minder

kinderen geboren. Bij ons komt dat doordat het aantal

vrouwen in de vruchtbare jaren afneemt. En door de

economische malaise, die nu z’n vijfde jaar ingaat.

In Japan, land van de rijzende zon, heerst een geheel

andere oorzaak. Daar worden steeds minder kinderen

geboren omdat de jongere generaties geen zin meer

hebben in seks. Dat lijkt onvoorstelbaar, maar het is de

officiële lezing van de Japanse regering, die een Nationaal

Bureau voor Familieplanning heeft ingesteld. Bijna de

helft van de getrouwde stellen tussen 25 en 40 jaar doet

het nooit met elkaar. Te druk, te moe.

Het is werknemers onder de 35 jaar nu verboden om

’s avonds over te werken. Werkgevers die hier de hand

mee lichten, krijgen hoge boetes. De gedachte van de

Japanse hoogmogendheden is kennelijk dat jonge

stellen alleen ’s avonds na het werk tot de geslachtsdaad

(kunnen) komen. ’s Ochtends en in het weekeinde

voeren zij andere activiteiten uit, lijkt de Japanse Staat

te redeneren.

Je hoeft geen econoom te zijn om te begrijpen dat de

welvaart op termijn daalt als het aantal werkenden

afneemt. Daar stevent Nederland uiteindelijk ook op af

en dat proces is al begonnen. Crisis of geen crisis, minder

werknemers betekent lagere productie, minder omzet en-

zovoort. De overheid heeft geen plannen om het tij te keren.

De Japanse fabrikant van computerspelletjes Namco Bandai

voorziet op lange termijn grote problemen met perso-

neelsvoorziening en biedt medewerkers 2.000 euro voor

het eerste kind, nog eens 2.000 voor het tweede en wie de

smaak te pakken heeft en een derde baby aan het levens-

licht toevertrouwt, ziet de bonus naar 18.000 euro stijgen.

Ieder volgend kindje levert nog eens 18.000 euro op.

Dit stimuleringsprogramma kan in Nederland voor een

doorbraak zorgen. Als ieder stel een babybonus van

18.000 euro toucheert, is de calculerende Hollandse

volksaard er als de kippen bij om de ‘ontgroening’ effectief

om zeep te helpen. Daarvoor hoef je in Nederland

overwerk niet te verbieden.

André Vermeulen

[email protected]

- Milieu Systemen Tiel - Biopark Terneuzen investeert in een mooie groene toekomst - Het OSB-keurmerk is er ook voor u - Bazuin & Partners Gerechtsdeurwaarders - Ondernemers vaak stomverbaasd over besparingsmogelijkheden mobiele telefonie!

Page 6: Het Ondernemersbelang Amsterdam 5-2012

het ONDERNEMERS BELANG

Nieuws

04

De Effectenbeurszaal van de Beurs van Berlage is één van de grotere zalen van het gebouw. Deze ruimte is de afgelopen 25 jaar vooral het decor geweest van con-certen en repetities van het Nederlands Philharmonisch Orkest en voorzien van een groot concertpodium. Als onderdeel van de vernieuwing van de Beurs van Berlage wordt dit podium nu verwijderd en wordt de Effectenbeurszaal in originele staat hersteld. De 700m2 meter grote zaal krijgt een flexibel podium zodat de zaal in zijn originele glorie beschikbaar komt voor alle mogelijke evenementen. Michiel Lindenbergh, Commercieel Manager van de Beurs van Berlage: “Concerten zijn daarmee nog steeds mogelijk maar ook congressen, presentaties, vergaderingen en feestelijke bijeenkomsten. Ook wordt de Beurs als geheel nog aantrekkelijker voor nationale én internationale congres-sen”. Met het vaste podium was de capa-

citeit van de zaal maximaal 530 mensen, door de renovatie wordt deze capaciteit vergroot naar 850 en voor een diner naar 550 gasten. Gecombineerd met de direct aanliggende ruimtes wordt de Beurs van Berlage uitermate geschikt voor congres-sen tussen de 400 en 850 personen. “Deze renovatie past geweldig in onze visie om de Beurs van Berlage nog meer dé ultieme ontmoetingsplek voor de stad Amsterdam te maken. Grotere flexibiliteit met perfecte technische ondersteuning, een fantastische service en de pracht van het gebouw en zijn historie maken dat de Beurs van Berlage voor vrijwel elk evenement geschikt is”, aldus de trotse directeur, Marcel Schonenberg.

Voor nadere informatie Dhr. Jorian van Schagen (Marketing & PR)  Telefoon: 020 531 33 57  Email: [email protected] www.beursvanberlage.nl

Beurs van Berlage renoveert Effectenbeurszaal

Vanaf november 2012 zal in 3 fases het gehele bedrijf grondig onder handen genomen worden. Het nieuwe uiterlijk van de 192 hotelkamers wordt ontwor-pen door architect Hugo Broeders, van wiens hand al eerder innovatieve ho-telontwerpen rolde. De nieuwe kamers worden volledig naar de wensen van deze tijd ingericht, ze worden onder meer voorzien van airconditioning en krijgen een eigentijds ontwerp.Na de jaarwisseling zullen de 8 verga-derzalen en boardrooms, de hotelbar en het restaurant onder handen genomen worden. Ook deze zijn door Hugo Broeders getekend. De laatste fase behelst de entree, voorgevel en parking van het hotel welke door architectenbureau Cornelis de Jong onder handen zijn genomen. Ook

van buiten dus een facelift! Tulip Inn Amsterdam Riverside is een 3-sterren hotel gelegen aan de rivier de Gaasp op slechts 10 minuten afstand van Am-sterdam Zuid-Oost, de Heineken Music Hall, het Ziggo Dome, De RAI en de Amsterdam Arena. Het hotel is onder-deel van Autogrill Nederland wat deel uit maakt van de Autogrill groep welke nummer één is in Food & Beverage en Retaildiensten voor reizigers. Met onze 700 medewerkers in Nederland bedienen we jaarlijks ongeveer 3,5 miljoen gasten in onze 18 restaurants en hotels. Naast de eigen merken AC Restaurant en Flavours, vindt je bij Autogrill Nederland ook andere merken zoals Starbucks Coffee, Albert Heijn To Go, Burger King, Domino’s Pizza en Tulip Inn hotels.

Tulip Inn Amsterdam Riverside in Amsterdam Zuid Oost gaat renoveren

Drank, alcoholisch of niet, daar gaan de nieuwe workshops van Groepswijzer.nl over. Meer specifiek

over cocktails en koffie, twee dranken die aandacht en kundigheid nodig hebben.

Quick Shake is een miniwork-shop voor wie minder tijd heeft in het dagprogramma, maar wel kennis wil maken met de wondere kunst van het cocktail shaken. De bartender vertelt u het een en ander over de drankjes en hun geschiedenis en al gauw kunt u zelf in groepjes aan de slag om de beste mix te maken. En natuurlijk te proeven!Uitgebreider is de Cocktail Quiz, waar niet alleen de opgedane kennis wordt getest, maar waar u zelfs een nieuwe cocktail mag uitvinden, die natuurlijk beoordeeld wordt door een jury.Als het om koffie gaat is de workshop Barista het aangewezen groepsuitje om op een leuke manier te ontdekken hoe de lekkerste koffie gezet moet

worden. De deelnemers komen te weten wat de beste maling is en natuurlijk gaan ze aan de slag met de molen en de espressomachine om de lekkerste espresso’s, cappuccino’s en latte macchiatto’s te maken en proeven.Deze groepsarrangementen zijn te boeken in Leiden, Den Haag, Haarlem, Delft, Amsterdam en Dordrecht.

Nieuwe workshops van Groepswijzer.nl: Quick Shake, Quiz en Barista

Uw nieuwsIs er een nieuwe directie aangetreden? Hebt u productnieuws? Gaat u verhuizen, een nieuwe vestiging openen of fuseren? Uw persberichten, bij voorkeur met foto, kunt u sturen naar Novema, t.a.v. Piet Wiersma, Postbus 61, 1600 AB Enkhuizen, of [email protected]

Page 7: Het Ondernemersbelang Amsterdam 5-2012

het ONDERNEMERS BELANG 05

Dagelijks navigeer ik op verschillende zeeën. Net als u. Dat heb-ben we in ieder geval met elkaar gemeen. Kapitein TomTom is zo ongeveer de eerste navigeerassociatie. Ik zal niet ontkennen

dat die technologie een goede helper is. Tegelijk moet ik ook bekennen dat ik zelf nog steeds niet aan boord ben gegaan van dat schip. En dat ik ook mijn smartphone nog niet gebruik om op locatie te komen. Ik denk mijn aanrijdstrategieën nog altijd zelf uit. Nu wil ik mezelf beslist niet als de norm voorspiegelen. U hebt natuurlijk groot gelijk dat u uw navigatieapparatuur gebruikt. Dat ik langs andere wegen over de wegen ga, komt vooral omdat ik het leuk vind om via de kaart zelf uit te vinden hoe ik er kom. Ik wil de geografische context zien. Noem het een tik. Overigens wel eentje die soms zijn voordelen heeft. Ik weet namelijk altijd waar ik ben. Het klinkt paradoxaal, maar dat geldt lang niet altijd voor gebruikers van digitale verwijzers. Ik zat eens in de auto bij echte ‘navigoten’ toen tijdens de rit het systeem uitviel. Gewend als ze waren aan hun voorleesjuf, wisten ze niet meer hoe nu verder. Ze wisten zelfs niet meer waar ze precies waren. Ze waren kortom ten prooi aan totale ontreddering. Ik heb het toen in de rol van kaartlezende crisismanager maar even overgenomen. Nu mogen we ons allemaal regelmatig over asfalt bewegen, over het web doen we dat nog veel vaker. Zo moet ik bijvoorbeeld alleen al voor de voorbereiding op mijn gesprekken en interviews dagelijks op meer-dere bedrijfswebsites zijn. En lang niet al die digitale bezoekjes verlopen zo vloeiend als ik zou willen. Veel bezochte sites hebben hun eigen zoekfunctie. Voor websites met een grote hoeveelheid informatie is dat overigens ook aan te raden. Maar zelfs als ik daar de meest clichématige zoektermen intik, krijg ik regelmatig ‘geen resultaten gevonden’ als antwoord. Mijn oplossing daarvoor is even effectief als bizar: ik ga naar bijvoorbeeld google en tik de naam van het betreffende bedrijf in combinatie met mijn zoekterm in. Om het vervolgens wél te vinden! Ik kom dan via google namelijk precies op dat plekje van de website terecht waar de eigen zoekfunctie mij niet kon brengen. Opvallend genoeg maken veel ondernemers zich alleen druk over de vindbaarheid van hun website op het wereldwijde web. Terwijl ik denk dat de effectiviteit van de eigen zoekfunctie van hun website net zo belangrijk is. Dus heb je de bezoeker eenmaal binnen, laat dan het navigeren vooral probleemloos verlopen. Zorg er dus voor dat elke bezoeker moeiteloos vindt wat hij zoekt. Want anders zoekt hij snel weer de uitgang. En ben je hem kwijt.

Baart Koster

(freelance zakelijk & economisch

journalist en copywriter)

www.kosterteksten.nl

Navigatieprobleem

Colu

mn

Stoelmatten met jeans, een nieuwe rageEen oud ambacht in een nieuw jasje. Ook de klassieke biezen zittingen zijn nog mogelijk. Heeft u nog een leuk stoeltje of krukje, kijk dan op de site voor originele ideeën op bestelling: www.stoelmatten.webnode.nlVoor u zelf of als cadeau. Ik geef ook workshops krukje matten of vlechten. Voor informatie, Rinny Liemburg 06- 309 37973.

‘Bedrijven moeten nu actie onder-nemen om op tijd klaar te zijn voor IBAN’. Dat is de boodschap van de najaarscampagne Over op IBAN die officieel van start is gegaan. Nieuwe resultaten uit het trendonderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) bena-drukken de noodzaak om actief aan de slag te gaan. Waar het kennisniveau over IBAN duidelijk vooruit is gegaan, blijven de voorbereidingen van met name het midden- en kleinbedrijf (MKB) op de nieuwe standaarden voor overschrijvingen en incasso’s nog achter. Uiterlijk 1 februari 2014 gaan zowel bedrijven als consumen-ten gebruik maken van IBAN (International Bank Account Number) als rekeningnummer. Ook krijgen we nieuwe Euro-pese betaalstandaarden. Bedrij-ven, overheden, verenigingen en andere organisaties moeten hun software en administratie aanpassen, zodat zij gebruik

kunnen maken van de Europese stan-daarden voor incasso’s en overschrij-vingen. Als zij niet op tijd klaar zijn, kunnen zij straks geen gebruik meer maken van het betalingsverkeer.Ondernemers hebben niet altijd voldoende inzicht in de gevolgen van de overstap op IBAN voor het eigen bedrijf. Daarom heeft het NFS de ‘IBAN Impact-Check’ ontwikkeld. Dit is een online hulpmiddel op overopIBAN.nl dat bedrijven laat zien welke stappen genomen moeten worden om klaar te zijn voor de overgang op IBAN.

IBAN Impact-Check helpt bedrijven op weg

Nanny Service Nederland: de nieuwe manier van kinderopvangKinderopvang is voor veel gezinnen noodzakelijk. Maar ondertussen wordt het ook steeds duurder. Nanny Service Nederland introduceert de nieuwe manier van kinderopvang.Met de bezuinigingen op kinder-opvang en buitenschoolse opvang zoeken ouders steeds vaker naar voordelige alternatieven. Nanny Service Nederland is een professioneel bemiddelings- en begeleidingsbureau voor nanny’s en ouders. Wij bieden professionele kinderopvang voor kinderen van 0 tot 12 jaar, maar dan aan huis. Dat maakt de service flexibel, vertrouwd en bovendien een stuk voordeliger.De gekwalificeerde nanny’s zorgen voor intensieve verzorging in een ver-trouwde omgeving. De service van een kinderdagverblijf in combinatie met het gemak van thuis. Bovendien heb-ben zij regelmatig contact met ouders, zodat de kinderopvang zo persoonlijk

mogelijk verloopt. Bij ziekte van de nanny wordt er uiteraard gezorgd voor een zorgvuldig geselecteerde vervanger.Nanny Service Nederland biedt zes verschillende services, afgestemd op de unieke behoeften van elk gezin. De nanny‘s hebben als basistaak het verzorgen van de kinderen, maar deze service is uit te breiden naar Nanny Plus of Nanny Deluxe. Naast de structurele opvang biedt Nanny Service Nederland ook incidentele opvang. De Nanny flexibel service zorgt ervoor dat u bin-nen 24 uur professionele opvang aan huis heeft. De twee overige diensten die Nanny Service Nederland aanbiedt zijn huiswerkbegeleiding en opvang tijdens bijzondere gelegenheden. Denk bijvoorbeeld aan een trouwerij, een personeelsfeest of een begrafenis.Ontdek ook de nieuwe manier van kinderopvang. Kijk op www.nannyservicenederland.nl.

Page 8: Het Ondernemersbelang Amsterdam 5-2012

Vestiging Nieuwegein

Perkinsbaan 14

3439 ND Nieuwegein

Tel.: (030) 602 40 00

Fax: (030) 605 44 54

Vestiging Amsterdam

T.T. Vasumweg 124a

1033 SH Amsterdam

Tel.: (020) 630 46 10

Fax: (020) 630 46 29

www.robbers.nl | [email protected]

Schoonmakers

met een unieke aanpak

Al meer dan 90 jaar laat Robbers Schoonmaak-

diensten zien dat het ‘verantwoord marktgedrag’

hoog in het vaandel heeft. Dit uit zich in

langdurige relaties en tevreden medewerkers die

hart hebben voor de zaak. Hierdoor bent u dan

ook verzekerd van een optimale schoonmaak-

dienstverlening.

Bij Robbers kunt u terecht voor alle schoonmaak-

diensten. Van dagelijks schoonmaakonderhoud

tot periodiek onderhoud van vloeren, glas- en

gevelreiniging. Van computerreiniging tot het

leveren van sanitaire voorzieningen. Uiteraard op

(markt)verantwoorde wijze.

TAXWISEadvocaten & belastingadviseurs

Taxwise advocaten & belastingadviseurs is een modern fiscaal advocatenkantoor dat onder-nemers en particulieren allround adviseert in belastingzaken. We leveren u kwaliteit met een frisse aanpak. Snel en secuur.

Barbara Strozzilaan 201

1083 HN Amsterdam

M 06 - 245 168 10

T 020 - 240 24 53

WWW.TAXWISEADVOCATEN.NL

Uw financieel belangBij ons staat uw commerciële behoefte altijd voorop. Vanuit die basis bouwen wij met onze klanten een duurzame relatie op. U kunt rekenen op onze jarenlange expertise en een ijzersterke dienstverlening op ieder fiscaal gebied.

Slimme oplossingenWij werken altijd met een strategische insteek aan creatieve en slimme oplossingen. Is uw zaak erg verstrekkend? We zoeken alles tot op de bodem uit. Waar nodig zetten we ons uitgebreide netwerk in. Met voor u het beste eindresultaat tot gevolg.

Fiscale opiniemakersAls professional met een brede blik staan we midden in de samenleving. We lezen niet alleen alles, maar reageren regelma-tig op actuele kwesties. Onze opinies leest u onder meer in het Financieele Dagblad, de Telegraaf, Sprout, HP De Tijd, Quote en het NTFR

Page 9: Het Ondernemersbelang Amsterdam 5-2012

WE HOUDEN HET LIEVER BIJ DE FEITEN.

DOBLÒ CARGO DIESEL NU VANAF € 9.995,-

•••• LLLLAAAAAAAADDDDVVVVVEEEEERRRRRMMMMMMOOOOOOGGGGGEEEEENNNNN TTTTTTOOOOOTTTTT 11111 TTTTTOOOOONNNNN EEEENNNNN LLLLAAAAAAAAADDDDDDVVVVVOOOOOOLLLLLUUUUUMMMMMEEEEE VVVVVAAAAANNNNN 55555 MMMMM3

••• BBBBEEENNNNZZZZIIIINNNNNEEEEE,,,, DDDDDDIIIIEEEEEESSSSSEEEEELLLLL MMMMMMUUUUUULLLLLLTTTTTTIIIIJJJJJEEEEETTTTT EEEEEENNNNNN BBBBBIII-FFFFFFUUUUUEEEEELLLLLLMMMMMOOOOOOTTTTTTOOOOOORRRRRREEEEEENNNNNN••• OOOOOOOOKKKK VVVVEEEERRRRKKKKKRRRRRIIIIJJJJGGGGGBBBBAAAAAAAARRRR AAAALLLLSSSSS XXXXXLLLLLL VVVVVVEEEEEERRRRRRSSSSSSIIIIIEEEEEE,,,, LLLLLAAAAAANNNNNGGGGGGEEEEEE WWWWWWIIIIIIEEEEEEELLLLLLLBBBBBAAAAAAASSSSSSIIIIIISSSSSS &&&&& HHHHHHOOOOOOOOOOOOGGGGG DDDDDAAAAAKKKKKK,,,

HHHHHEEEETTTT GGGGRRRROOOOOOOOOOTTTTTTSSSSSSTTTTTTEEEEE LLLLLAAAAAAAAAADDDDDDVVVVVEEEEEERRRRRRMMMMMOOOOOGGGGEEEEENNNNN IIIIIINNNNN ZZZZZZIIIIJJJJJJNNNNN KKKKKLLLLAAAASSSSSSSSSSSEEEEE•••• AAAAFFFFFFFFAAAAABBBBRRRRRIIIIEEEEEKKKK WWWWWOOOOORRRRRKKKKK UUUUUPPPP VVVVVEEEERRRRSSSSIIIIEEEEE,,,, RRRRRUUUUUUIIIIMMMMMMTTTTTEEEEE VVVVVOOOOOOOOOOOORRRRRR 33333 EEEEEUUUUUURRRRROOOOOOPPPPPPAAAAALLLLLLLLEEEETTTTSSSS

NU OOK ALS

XL VERSIE

NNNNUU MMMEEETT 222,,,999%%%% FFFIINNNAAANNCCCIIIAAALLL LLEEEAAAASSSEEE...LLLLLAAAAAAAADDDDDVVVVVEEEERRRRMMMMMOOOOGGGGGEEEENNNNN TTTTOOOOOTTT 1111 TTTTTOOOOONNNNNN EEEEENNNN LLLLAAAAAAAAADDDDVVVVOOOOOLLLLLUUUUUMMMMMEEEEE VVVVAAAANNNNNN 5555 MMMMM3

PrPrPrPrijijijjs ss s exexexexclclclc .. BTBBTBTW/W/W/W BPBPBPM,M,M, eeexcxcxcl.l.l. kkkososostetteten nn n ririririjkjkjkjklalalalaarararar mmmmakakakakenenenen eeeennnnn veveveverwrwrwwijijijijjdedededeeririririringngngngngsbsbsbsbsbijijijijjdrdrdrdrdragagagagge e e e enenenene llllegegegegegeseseses. . . . 2,2,2,2,2 9%9%9%9 FFFFininininanananancicicicialalalalal lllleaeaeaeaeasesesese aaaactctctctieieieie ggggeleleleldididdig g g g t/t/t/t/mmmm313131 dddecececcemememembebebeber r r 202020201212121 , , ,, vovovoovooorororor ddddde e e e heheheheheleleleee ccccononononontrtrtrtracacacacactdtdtdtdduuuuuuuuuur r r vavavavavannnnnn dedededede fifififinnnananancicicialalal lleaeaaaasesesesese (((((121212121 ,,,,, 24242424244 ooooof f fff 3636363636 mmmmmaaaaaaaandndndndn enenenene ).).).).).

WiWiWiWiWW jzjzjzjzigigiggiginininingegegegegegen n n nn enenenenen dddddrururururukfkfkfkfkfouououououtetetettennnnnn vovovovovoororororororbebebebebeb hohohohooudududududenenenene ... VrVVrVrVraaaaaaaaaagggggg nananananan araraararar dddddde e e e ee vovovovovovoororororo wawawawawaararararra dedededededen.nn.n

Kuiperbergweg 17, 1101 AE Amsterdam ZuidoostTel. 020 - 567 20 30

OOK VOOR BEDRIJFSWAGENS

Page 10: Het Ondernemersbelang Amsterdam 5-2012

Interview Tekst: Baart Koster (Koster teksten) • Fotografie: Blinkfotografie

08

VAZO en Stichting Collectieve Beveiliging

Amsterdamstaan met succes op de bres voor

een veilig Amsterdam Zuidoost

Huib van Santen vecht als toege-wijd directeur van de VAZO al jaren voor een in alle opzichten

beter ondernemersklimaat. Zijn hart klopt voor zowel ondernemers als voor het stadsdeel. “Amsterdam Zuidoost is een parel en dat is nog onvoldoende door-gedrongen tot de vele buitenstaanders die er een hardnekkige en achterhaalde perceptie van Amsterdam Zuidoost op na houden als een onveilig en achtergebleven gebied”, vindt hij. En hij heeft gelijk, want Zuidoost is een dynamisch wereldje op zich, dat tegelijkertijd infrastructureel in voortreffelijke verbinding staat met de omgeving. “In twintig minuten ben je in het hartje van Amsterdam en het duurt even lang om op Schiphol te komen. Wat ook voor internationale ondernemingen buitengewoon interessant is. Bij die infra-structurele weelde komt dat hier door de jaren heen dankzij bewuste en intelligente planning een gebied ontstaan is waar niet alleen ondernemers op elke schaal prettig kunnen werken, maar waar het bovendien uitstekend recreëren, winkelen en wonen is. Work en leisure balanceren elkaar hier perfect uit.”

Ook Aat Eerenberg kan dat beamen. Als directeur van de Stichting Collectieve Beveiliging Amsterdam (SCBA), kent ook hij de kracht van het gebied. Bovendien is Eerenberg een expert op beveiligingsge-

het ONDERNEMERS BELANG

Goede wijn behoeft geen krans, zo luidt het bekende spreekwoord. Dat mag dan vaak opgaan, toch geldt dat niet helemaal in het geval van twee

organisaties die samen een sterk team vormen en die bovendien met klinkend resultaat werken aan nóg meer veiligheid op de bedrijvenparken in

Amsterdam Zuidoost. VAZO is de belangenbehartiger voor het bedrijfsleven in het bruisende stadsdeel. De Stichting Collectieve Beveiliging Amster-

dam bewaakt en verhoogt de veiligheid en dan niet alleen in Zuidoost, maar ook op Westpoort en op bedrijvenparken in Diemen. In een bredere sa-

menwerkingscoalitie hebben beide organisaties bereikt dat Zuidoost inmiddels het veiligste Amsterdamse stadsdeel is. Maar daarnaast is duidelijk

dat er voor deze twee vechters voor een optimaal ondernemersklimaat nog genoeg werk aan de winkel is om prominenter op de kaart te komen.

Huib van Santen (links) en Aat Eerenberg

Page 11: Het Ondernemersbelang Amsterdam 5-2012

09het ONDERNEMERS BELANG

er op hoog kwalitatief niveau wordt gesurveilleerd, kunnen ondernemers in de preventieve sfeer worden geïnformeerd. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde criminele ontwikkelingen, zoals het stelen van laptops. Door ondernemers daarvan direct op de hoogte te brengen kunnen zij snel voorzorgsmaatregelen treffen om zulke diefstal te voorkomen.”

Eerenberg raadt ondernemers dan ook van harte aan om deelnemer te worden van de Stichting Collectieve Beveiliging Amsterdam. “Wij bewaken de zo belang-rijke buitenschil, de openbare ruimte op bedrijvenparken. Ook ondernemers die hun beveiliging individueel al geregeld hebben, doen er goed aan zich te realiseren dat de veiligheid pas optimaal is als niet alleen bedrijven individueel worden gecon-troleerd tijdens surveillances, maar ook de openbare ruimte daar omheen. Alleen al in

de preventieve sfeer is zulke surveillance onmisbaar. Bij een veilige openbare ruimte hebben óók individueel goed beveiligde ondernemers baat en veel meer dan ze vaak denken. Bovendien, omdat we onder andere de beveiliging in Zuidoost al regelen, kunnen we onze collectieve beveiliging tegen een heel aantrekkelijk tarief aanbieden.” De gloednieuwe website www.collectievebeveiliging.eu voorziet wat dat betreft in alle up to date informatie voor geïnteresseerde ondernemers.

Bij een veilige openbare ruimte hebben óók individueel goed beveiligde ondernemers baat en veel meer dan ze vaak denken

Daarmee richt Eerenberg zich tot alle onder-nemers in Amsterdam Zuidoost, maar zeker ook tot alle VAZO-leden. “Huib en ik werken samen om onze organisaties meer op de radar van ondernemers te krijgen. Want alhoewel we allebei al jaren resultaatgericht aan de weg timmeren, kunnen we daar nog wel wat in win-nen.” Van Santen onderschrijft dat. “Voor mijn leden is deelname aan collectieve beveiliging van harte aan te raden, want veiligheid is een belangrijke pijler onder een vruchtbaar en gezond ondernemersklimaat.” Niet alleen wil hij een lans breken voor het goede werk van alle partijen die tekenden onder het collectieve beveiligingsconvenant. Ook wil hij meer oog voor de VAZO. “Lang niet alle ondernemers weten af van het bestaan van VAZO. En de ondernemers die wel van VAZO hebben gehoord denken vaak dat we primair een netwerkclub zijn. Nu zijn er bij ons voldoende mogelijkheden om elkaar te ontmoeten en het zakelijke netwerk uit te breiden. Maar primair

is VAZO er om het ondernemen in Zuidoost optimaal te maken.” Voor ondernemers en instellingen die integraal denken en dus over hun eigen drempel kijken is VAZO daarom heel interessant. Als belangenbehartiger in brede zin staat VAZO niet alleen voor de belangen van de meer dan vierhonderd leden, maar promoot het ook het uiterst vitale Zuidoost. “Dat doen we met hart en ziel, want wij geloven als VAZO in de positieve spiraal naar boven. Als het met ondernemers beter gaat, gaat het met Zuidoost beter. Als het met Zuidoost beter gaat, gaat het met bezoekers, bewoners en ondernemers in Zuidoost beter. En als wij veel nieuwe leden mogen verwelkomen, kunnen we als belangenbehartiger meer invloed uitoe-fenen en die gang omhoog verder versnellen.”

bied. Eerder werkte hij al bij AON Risico Management als commercieel directeur. Dat bedrijf geldt als expert op het gebied van onder meer risico management en ver-zekeringen. Die maatschappelijke ervaring en expertise nam hij mee naar zijn eerdere functie als voorzitter en zijn huidige als directeur van de SCBA. De stichting is in ‘96 opgericht met als doel om daarmee een PPS, of Publiek Private Samenwerking, in het leven te roepen. “De noodzaak om een krachtig samenwerkingsblok van bedrijfs-leven en overheid te creëren was evident, want wij nemen het thema veiligheid zeer serieus. Om dat goed aan te kunnen pakken was het nodig een slagvaardig platform voor samenwerking te bouwen. Anderhalf jaar geleden zetten we de hand-tekening onder een beveiligingsconvenant dat grotendeels door de SCBA en de politie is opgesteld in overleg met het OM en G4S. Dat was een essentiële stap richting de resultaten die we inmiddels al boeken op beveiligingsgebied.”

Wij geloven als VAZO in de positieve spiraal naar boven

Daarmee doelt Eerenberg op het feit dat Amsterdam Zuidoost, na het op een na veiligste stadsdeel van de gemeente Amsterdam te zijn geweest, inmiddels zelfs het veiligste stadsdeel mag heten. “Alles draait om verbeterde samenwerking. Zo surveilleren de beveiligingsbeambten van zeven uur ’s avonds tot zeven uur ’s ochtends op werkdagen en van vrijdag zeven uur ’s avonds, gedurende het hele weekend, tot maandagochtend zeven uur. Tevens is de kwaliteit van de surveillance verbeterd, doordat er nu veel informatie-gestuurder gesurveilleerd wordt. Om dat te kunnen, ontvangen zij wekelijks een bulletin met belangrijke informatie en laten de beveiligers zich wegwijs maken door buurtregisseurs die de verschillende buurten waaruit Zuidoost bestaat als hun broekzak kennen. Die kennisuitwisseling is key bij de kwaliteitsverhoging van surveil-lances in dit gebied.” Maar bovendien wordt door beveiliger G4S in geoliede samenwerking met de politie boter bij de vis geleverd. “Aanrijtijden zijn in de meeste gevallen slechts ongeveer zeven minuten. Dus wanneer er een alarm-melding binnenkomt is men in zeer vlot ter plaatse. Zo worden veel inbraakpogingen al in de kiem gesmoord en wordt braak-schade beperkt.”

Daarnaast gaan ondernemers binnenkort profiteren van de samenwerking tussen de SCBA, de beveiliger G4S en de politie in de vorm van nuttige en frequent verstrekte informatie. “Doordat we samenwerken, elkaar op de hoogte houden en doordat

Page 12: Het Ondernemersbelang Amsterdam 5-2012

Al uw lasbenodigdheden online.

Nu ook zakelijk bestellen op rekening!

Ontdek nu het gemak en de mogelijkheden Op rekening Meerdere afleveradressen mogelijk Prijs afspraken Professioneel advies Track en Trace

24 uur per dag, 7 dagen per week

weldingsupplies.nl

Page 13: Het Ondernemersbelang Amsterdam 5-2012

BedrijfsreportageTekst: Jerry Helmers (Crown Media) • Fotografie: Blinkfotografie

Als je Max van Dijck en Rob Snijders van DR&DV Media Services het op de man af vraagt, dan krijg je wel meteen een eerlijk antwoord. “Ja, fair

is fair. Drukkers hebben wel degelijk last van de hele opkomst van het internet drukken. Maar we zouden geen ondernemers zijn als we daar

geen antwoord op zouden hebben,” zeggen ze. “Er zijn immers talloze argumenten te formuleren waarom het bedrijfsleven nog wel degelijk

bewust kiest voor de fysieke drukkerij. Bovendien zien we dat veel klanten ook terugkomen van die internethype. En wij vinden dat logisch….”

DR&DV Media Services

Elementenstraat 12

1014 AR Amsterdam

T 020 – 411 66 40

F 020 – 623 72 48

[email protected]

De twee werken al sinds de eeuwwisseling intensief samen (“Noem het maar de ultieme bun-

deling van twee verschillende krachten”). Sinds augustus 2011 zijn ze gevestigd in een ruim opgezet en goed logistiek ingericht pand in Amsterdam-Westpoort. En de ambities om er meer van te maken zijn er. Want, als het aan Max en Rob ligt, zal binnen een aantal jaren ook het ernaast gelegen pand bij de drukkerij worden betrokken. “En, groei van het aantal medewerkers sluiten we ook niet uit,” zeggen ze.

Hoe is het toch mogelijk? In een branche waar de drukkerijen feitelijk ‘bij bosjes’ omvallen, gaat het meer dan goed met DR&DV Media Services. Het geheim? “We gaan hoe dan ook van onze eigen kracht uit,” zegt Rob. “Grafisch lossen we alles op. Of het nu om een vlag bij een openingsfeest gaat tot aan de brochure of een gepreegd visitekaartje. Van kleine tot grote oplagen. Maar… bovenal telt het persoonlijk contact met de klant. Dat laatste klinkt misschien als een ‘logische inkopper’ maar het is wel de basis van ons bestaan. Daar kan geen internetdrukker tegenop.”

En precies daar heeft Rob een punt. Max: “Wij voelen ons hier als het cement tussen de stenen. Als een opdrachtgever meerdere facetten wil afnemen, dan kan hij daarvoor niet terecht bij een reguliere internetdruk-ker. Bij ons dus het complete plaatje.

Wij regelen het. Juist ja; één aanspreek-punt. Daarnaast zijn wij heel sterk op de ingangs- en uitgangscontrole. Als een klant ons iets aanlevert om te drukken, dan checken wij het. Letterlijk. Zo zien we nog heel vaak dat bijvoorbeeld een logo niet goed is uitgelijnd. Of zelfs scheef staat. Dan corrigeren we dat. Bij alle online moge-lijkheden krijg je echter precies wat je hebt aangeleverd. Dus, als het logo er scheef op staat, dan krijg je het ook scheef gedrukt.”

Volgens het tweetal is dit nu juist de Finishing Touch waar klanten op zitten te wachten. “Iedereen heeft het immers over de waarde van het persoonlijk contact. Maar heel vaak zijn ondernemers nog wat opportunistisch. Echter, goedkoop is niet altijd het beste. Alles heeft z’n waarde. En, door af en toe eens met elkaar aan tafel te zitten, kom je ook tot een veel beter eindresultaat. Precies daarom hebben we

de toevoeging ‘Media Services’ aan onze bedrijfsnaam gekoppeld. Het gaat niet alleen om het drukwerk. Het gaat om dienstverlening.”DR&DV Mediaservices is in vrijwel geheel Groot-Amsterdam actief. “We hebben klanten uit alle branches. Van groot tot klein. En we zien veel nieuwe klanten weer terug. Natuurlijk omdat ze de allerbeste kwaliteit wensen en een goed advies. Maar ook omdat wij mensen zijn. Wij zijn geen click-buttons van een website. Ja, het is de basis van ons bestaan én onze ambitieuze toekomst!”

het ONDERNEMERS BELANG 11

Rob Snijders (links) en Max van Dijck van DR&DV Media Services

Eigen kracht en persoonlijk contact

‘Niet bang voor

internetdrukkerijen’

Page 14: Het Ondernemersbelang Amsterdam 5-2012

Tekst: Baart Koster (Koster teksten) • Fotografie: Luuk Gosewehr

12

De klant centraal op de radar; het zou de enige plek moeten zijn waar een dienstverlener hem wil hebben. Toch is de praktijk

weerbarstig. Het helpt als je naast een servicegerichte dienstverlener, ook een wendbare, empatische partij bent die haar

klanten goed kent. Pellicaan advocaten is daar een goed voorbeeld van. De kracht van deze juridische dienstverlener ligt deels

in het “altijd kritisch blijven op wat je doet en hoe je het doet”, aldus advocaat Ruben Moonen. Hij reageert op verschillende

steekwoorden die hem werden voorgelegd.

Ruben Moonen van Pellicaan advocaten:

over klantgerichte advocatuur

het ONDERNEMERS BELANG

Advocaat Ruben Moonen

Page 15: Het Ondernemersbelang Amsterdam 5-2012

13het ONDERNEMERS BELANG

wat denk jij daarvan? Die meedenkende rol hoort er voor mij helemaal bij. Klanten die ons zo benaderen, maken optimaal gebruik van onze servicemogelijkheden.

Op maatDe vraag moet steeds zijn: wat koopt mijn klant hiervoor? Een voorbeeld: veel van onze klanten zijn MKB-ondernemers. De tijd dat wij hen dikke juridische memo’s stuurden is voltooid verleden tijd. Als een MKB-ondernemer in bijvoorbeeld de ICT een contract sluit met een multinational, dan dicteert de multinational de voorwaar-den en stuurt dat in een dik pakket naar die ondernemer. Die vraagt mij vervolgens naar dat contract te kijken. Was mijn taakopvat-ting traditioneel, dan bestudeerde ik het contract van kop tot staart en stuurde ver-volgens een memo met vijftig punten van aandacht terug. Maar is de klant daarmee gediend? Nee dus. De klant in dit voorbeeld heeft ongeveer honderdvijftig medewer-kers in dienst en voor hem is de betreffende multinational een heel belangrijke klant. Hij heeft dus nauwelijks een onderhandelings-positie en zeker niet op vijftig punten. Dus kijk ik of er zaken in het contract staan waar de klant beslist niet in moet meegaan. Die zaken identificeer ik en tijdens een belletje geef ik aan op welke punten hij volgens mij moet onderhandelen. Dat is dus een advies op maat. Het kost minder geld en de klant kan zijn energie in de juiste zaken steken. Die maatvoering, gebaseerd op de vraag waarmee je klant echt geholpen is, moet je als MKB-advocaat goed aanvoelen.

Met gestrekt been erinIn eerste instantie wil je het bloedvergieten voorkomen of tenminste minimaal houden. Maar dat kan niet altijd. Soms moet het naar de rechtszaal. De grootste kunst is om iemand anders zelf een conclusie te laten trekken. Hem laten meeschaken met jouw spel. Velen kunnen slecht vooruitschaken. Maar als je dat zelf wel kunt, dan weet je vooraf al snel welke opties er zijn. En som-mige uitkomsten moet je niet willen. Soms moet je er namens de klant hard ingaan, maar soms schaadt dat eventuele kansen. Onlangs wilde een klant een stevig optre-den van mij, waar ik niet in mee ging. Ik zag namelijk hoe het verzieken van de zakelijke relatie een toekomstige strategische kans voor mijn klant om zeep zou helpen. Boven-dien zag ik dat als partijen op een ander, belangrijker gebied tot afspraken zouden komen, het juridische probleem waarvoor ik werd ingeschakeld zeker oplosbaar was. Het is een mooi voorbeeld van een case die ik niet primair juridisch heb benaderd, maar waarmee ik de klant wel gelukkiger heb gemaakt. Tot die oplossing was ik niet gekomen als ik alleen juridisch naar de zaak gekeken had. Goede service gaat dus verder en breder dan die strikt juridische kant.

“Ik ben geïnteresseerd in mensen

en ik vind niets interessanter dan

mijn klanten en hun bedrijf goed

en steeds beter te leren kennen”

Positieve juridische ontwikkelingenVroeger was een advocaat een chique notabele in een hoge toren. Nu sta je veel horizontaler in contact met je klant. Je werkt meer als een soort adviseur met hem samen. Als specialist word je ingeschakeld en dat is een complexere verhouding in vergelijking met hoe het vroeger was. Maar het is tegelijk een leukere, want uitdagendere verhouding.

Zorgelijke juridische ontwikkelingen Dat klinkt misschien raar, want ik verdien er geld aan, maar er is een te grote regeldrift en wel op alle fronten. Veel regelingen die bedoeld zijn om het ondernemen eenvoudiger te maken, werken stroperig uit. Verdiep je maar eens in de werk-kostenregeling. Dat is een veelheid van regelingen, die ook nog eens tot een forse aanpassing in de administratie dwingt. Dat vereenvoudigt niets, en houdt iedereen bezig. Door dit soort trajecten goed te begeleiden, proberen wij in ieder geval het voor de klant gemakkelijker te maken.

DriveMijn klanten leren kennen, een relatie met hen op-bouwen. Ik ben sowieso geïnteresseerd in mensen en ik vind niets interessanter dan mijn klanten en hun bedrijf goed en steeds beter te leren kennen.Dat inspireert me dagelijks.

In de fraaie kantooretage met grote ramen pal aan de Amsterdamse ringweg A10, is Pellicaan advocaten he-

lemaal op zijn plek. Want inzicht, overzicht, doorzicht en transparantie zijn begrippen die Moonen, specialist op het gebied van arbeids- en pensioenrecht, veel zeggen.

TransparantDat is een belangrijk begrip in onze service en wel op twee gebieden. Als het gaat om tarieven, want daar zijn we open over op onze website. De moeilijkheid daarmee is overigens wel dat, hoewel voor bepaalde standaarddiensten een exact tarief te geven is, de totaalprijs voor het voeren van een gerechtelijke procedure heel lastig te bepa-len is. Die procedures hebben namelijk een compleet eigen dynamiek en vaak vallen de bijbehorende kosten daarom hoger uit dan vooraf geraamd. Transparantie in de bete-kenis van heldere prijsvorming is trouwens een thema dat in de hele advocatuur meer aandacht behoeft. Wat dat betreft zijn we bij Pellicaan advocaten flink kritisch op ons-zelf. We streven naar een zo helder mogelijk prijsbeleid. Daarin zijn we zelf onze grootste criticaster. Dat hoort ook zo, want als dienstverlener moet je altijd bereid zijn naar jezelf te kijken. Daarnaast is er transparantie met betrekking tot de inhoud van onze adviezen en juridische acties. Wij spreken geen notabelentaal, maar de taal van onze klant. Die kan zodoende begrijpen welke juridische oplossingen en beslissingen wij adviseren en daar overtuigd in meegaan. Ook die inhoudelijke transparantie vinden wij essentieel.

Klant of cliëntIk zei zojuist klant. Dat woord gebruik ik in mijn contacten met de klant en als ik het in het algemeen over hen heb. Dit, omdat wij geen traditioneel, hiërarchisch werkend advocatenkantoor zijn, maar wij juist een horizontaal contact met onze klanten on-derhouden. Als ik het woord cliënt gebruik, dan doe ik dat puur in mijn schriftelijke en verbale contacten met de rechtbank of met andere advocaten. En alleen omdat het in die contacten het bijbehorende vakjargon is.

“Er is een te grote regeldrift

en wel op alle fronten”

MeedenkenWat wij bijzonder belangrijk vinden is dat de klant geen moment schroomt om ons te bellen als hij met een vraag zit. Onze klantrelaties drijven op vertrouwen en wij beperken ons bovendien niet tot alleen de juridische begeleiding van klanten. En dat weten de ondernemers die klant bij ons zijn ook. Ik word dan ook regelmatig gebeld met de vraag: ik ben hier en hier mee bezig,

Page 16: Het Ondernemersbelang Amsterdam 5-2012

AUTOSCHADE?En wat nu?

Bel 020 - 668 45 56voor snel, veilig envakkundig herstel

www.wingsconstructie.nl

Uw auto in vertrouwde handen!

Zuider IJdijk 36-F • 1095 KN AmsterdamTel. 020-6684556 • [email protected]

4 Jaar garantieKostenbesparendereparatiesReparatie voor alleverz.maatschappijenGratis vervangend vervoer(ook speciaal voor rijschoolauto’s)

••

Richard Breurken

Klaprozenweg 71

1032 KK Amsterdam

Telefoon: 020 636 25 08

[email protected]

www. scheepswerf-stellamaris.nl

Page 17: Het Ondernemersbelang Amsterdam 5-2012

BedrijfsreportageTekst: Wendy van Schie • Fotografie: Luuk Gosewehr

Er zijn wel degelijk positieve ontwikkelingen gaande in de bouwbranche. Een daarvan is het lean bouwen. BAM Gebouwservices re-

aliseerde volgens het lean-principe een kantoorverbouwing voor TMF Group. Res & Smit verzorgde het vastgoedadvies en bouwma-

nagement. Herman van Langen van Res & Smit, vertelt – samen met Frank van Rooden van BAM – waarom hij niet anders meer wil.

BAM Gebouwservices

Joop Geesinkweg 901

1096 AZ Amsterdam

T (020) 574 53 10

[email protected]

www.bamutiliteitsbouw.nl

Res & Smit

Sloterweg 796

1066 CN Amsterdam

T (020) 667 58 75

[email protected]

www.ressmit.nl

LEAN bouwen: bouwen zonder tijd te verspillen

Lean wil zeggen dat je alle verspilling uit het proces haalt”, legt Van Rooden uit. “In de bouw betekent het dat niet

de hoofdaannemer de planning en bouw-volgorde bepaalt, maar dat je die samen met onderaannemers en leveranciers opstelt. Daardoor ontstaat een breed gedragen en veel strakkere planning. Dagelijks nemen de mensen op de werkvloer met elkaar door wat er qua bouwproductie moet gebeuren. Zo ontstaat een optimale betrokkenheid en samenwerking en haal je de faalrisico’s uit de processen.” Van Langen vult aan: “Het proces blijkt daardoor zeker dertig procent sneller te kunnen verlopen!”Van Langen kreeg bij het TMF-project voor het eerst met lean bouwen te maken. “Nadat TMF Group mede op ons advies had gekozen voor Luna ArenA, moest binnen negen à tien weken ruim 9.000 m2 compleet ingericht worden! Volgens Frank lukte dat niet op de traditionele manier, maar hadden we een kans met de lean-aanpak.”

Belangen begrijpenAlle partijen moeten elkaars belangen en die van de opdrachtgever begrijpen. “Een onafhankelijk bureau heeft een start-up bijeenkomst georganiseerd. BAM was zo een van de gelijkwaardige partijen. De opdrachtgever heeft toegelicht, waarom het project binnen de vastgestelde tijd moest worden gerealiseerd. Partijen hechten hier veel waarde aan.” Lean-processen verlopen niet seriematig maar parallel, constateert Van Langen. “Dat komt doordat de partijen het onderling afstemmen en elkaar echt helpen.” Er ontstaat een grotere procescontrole. “De uitvoerder wordt coach en kan meer aandacht besteden aan veiligheid en orde en netheid. Ook dat bevordert de productiviteit.”

De lean-aanpak leent zich uitstekend voor kantoorverbouwingen, bedrijfsinhuizingen en renovaties. Van Langen: “Als het vastgoed niet goed meer aansluit bij het bedrijfsproces, zijn er altijd ideeën en mo-gelijkheden voor verbetering. Ons advies: ventileer je ideeën en laat partijen ermee aan de slag gaan. De ambities reiken soms verder dan het budget, maar in overleg kun je dat prima in balans brengen. De lean-werkwijze zorgt vervolgens voor een optimaal resultaat.”

Van Langen en Van Rooden constateren dat de partijen anders met elkaar omgaan dan in een traditioneel bouwproces. “Het heeft alles te maken met onderling vertrouwen. Is het vertrouwen er, dan kun je bergen verzetten.”

het ONDERNEMERS BELANG 15

TMF Group in Luna ArenATMF Group is in 2011 ontstaan uit een fusie tussen TMF Nederland en Equity Trust. Het bedrijf is wereldwijd actief in accounting-, management- en vennootschapsrechtelijke dienstverlening. Res & Smit heeft TMF Group geadviseerd in de keuze van het vastgoed. Dat heeft ertoe geleid dat de organisatie een nieuw kantoor heeft betrokken in Luna ArenA in Amsterdam-Zuidoost. Zo’n 9.500 m2 moest daarvoor worden verbouwd en ingericht. Res & Smit verzorgde daarbij het bouwmanagement.

Frank van Rooden (links)

en Herman van Langen

Page 18: Het Ondernemersbelang Amsterdam 5-2012

Bedrijfsreportage Tekst: Baart Koster (Koster teksten) • Fotografie: Blinkfotografie

16

ABN AMRO Bank mag weliswaar uit een dal komen, de bank klimt daar absoluut sterker uit. “Momenteel zijn wij de snelste stijger als

het gaat om toegenomen klanttevredenheid”, aldus Erik Rentenaar, Directeur Retail Kantoren van ABN AMRO in het district Amsterdam

Zuidoost. “Al onze innovaties en aanpassingen, en dat zijn er heel wat geweest de afgelopen jaren, waren puur klantgericht.” En die

klant heeft Rentenaar al zijn hele carrière scherp op zijn radar. Want met deze voormalige ondernemer en ervaren financiële man

heeft ABN AMRO iemand in huis die weet wat de klanten willen.

Erik Rentenaar van ABN AMRO Amsterdam Zuidoost:

“Hoogkwalitatief advies geven zit in ons DNA”

Rentenaar weet niet alleen wat hij zijn klanten, maar ook wat hij zichzelf verschuldigd is. “Ik moet

mijn werk leuk vinden. Als ik er geen plezier aan beleef ben ik vertrokken.” Wat dat betreft trok hij met zijn huidige functie bij ABN AMRO een lot uit de loterij, want naar eigen zeggen zou hij er in principe tot zijn pensioen in kunnen functioneren. “Ik startte mijn carrière in de dienstverle-ning bij grote financiële intermediairs, maar omdat groeimogelijkheden daar op een gegeven moment ontbraken verzette ik mijn bakens. Na een aantal jaren als horeca ondernemer actief te zijn geweest, gaf ik toch weer toe aan de verleiding van de financiële sector. Een boeiender wereld om in te werken is er voor mij niet.”

Via Fortis kwam Rentenaar na de fusie met ABN AMRO op zijn huidige plek terecht. Daar kwam hij dus binnen met een flinke dosis ondernemerservaring die hem uitstekend van pas komt in zijn huidige dienstverlenende taak. Als Directeur Retail van de kantoren Bijlmerplein, AMC en Diemen, bedient Rentenaar namelijk parti-culiere en MKB-klanten. “Ik ben, net als veel ondernemers, een eigenzinnig type. Ik wil niet functioneren in een organisatie waar ik louter een doorgeefluik ben. Ik wil altijd iets kunnen toevoegen, iets van mijzelf in mijn werk kunnen leggen. Hier krijg ik die ruimte.” De karakters van werkgever en werknemer sporen dus met elkaar, wil Rentenaar er maar mee zeggen. Beiden zijn niet vies van een flinke uitdaging.

“De ABN AMRO vaart op een turbulente zee. Markten om ons heen veranderen soms bijna beangstigend snel. Als bank moeten wij daarom razendsnel zaken aanpassen, veranderen én verbeteren. Daarin slagen we en daar ben ik trots op.”

“De vraag die de rode draad

vormt in alle klantcontacten is:

hoe kunnen wij u helpen? En niet:

wat kunnen wij u verkopen?”

“Het internetbankieren in al zijn toepassin-gen is bijvoorbeeld uiterst klantvriendelijk en zo wordt het door klanten ook ervaren. Precies hetzelfde geldt voor mobiel bankieren.” Dat veranderingen die ABN

het ONDERNEMERS BELANG

Erik Rentenaar, Directeur Retail Kantoren van ABN AMRO in het district Amsterdam Zuidoost

Page 19: Het Ondernemersbelang Amsterdam 5-2012

ABN AMRO

Bijlmerplein 207

1102 DD Amsterdam Zuidoost

Meibergdreef 9

1105 AZ Amsterdam Zuidoost

Wilhlminaplantsoen 5

1111 CJ Diemen

17het ONDERNEMERS BELANG

kosten/baten-risico. Als een ondernemer goed vaart met zijn krediet, dan genereert dat rente-inkomsten voor ons. Maar gaat het slecht, dan delen wij fors in het verlies. We moeten dus zorgvuldig zijn als het om kredietverstrekking gaat. Dat is niet alleen een kwestie van verantwoorde bedrijfs-voering, daarmee nemen we tevens onze verantwoordelijkheid naar onze spaarders. Vandaar dat het advies dat wij geven en de kredieten en hypotheken die wij verstrek-ken, allemaal aan zeer zorgvuldige regels en wettelijke protocollen zijn gebonden. Er wordt hier veel gecheckt, want we weigeren over één nacht ijs te gaan.”

“Zie je adviseur bij je bank

als business partner, want

het is doodzonde als je zijn

kennis links laat liggen”

Als voormalig zelfstandig ondernemer heeft Rentenaar een dringend advies aan zijn zakelijke klanten. “Ondernemers zien hun accountant wél automatisch als hun business partner. Want van hem

ontvangen zij jaarlijks keurig een rapport waarin ze terug zien hoe ze het precies gedaan hebben. Maar het gaat er natuurlijk niet in de eerste plaats om hoe je het gedaan hebt, maar om hoe je het gaat doen. En wij bezitten een schat aan kennis als het daarom gaat. Van ondernemen, van branches en van markten. Dus zie je adviseur bij je bank als business partner,

want het is doodzonde als je zijn kennis links laat liggen. En kom tijdig naar ons toe als je vragen hebt of ziet dat het wellicht iets minder gaat en je afvraagt welke beslis-singen je moet nemen om je bedrijf op de rit te houden. Want daarin kunnen wij heel veel betekenen.”

Zoals elke tip die hem ter harte gaat, passen Rentenaar en zijn medewerkers hem zelf ook toe. “We zijn heel proactief richting ondernemers en leggen zelf al dat contact. De vraag die de rode draad vormt in alle klantcontacten is: hoe kunnen wij u helpen? En niet: wat kunnen wij u verkopen? Meestal blijkt aan goed advies grote behoefte te bestaan en dat is gunstig, want hoogkwalitatief advies geven zit in ons DNA. Advies dat in begrijpelijke Jip en Janneke taal wordt verstrekt en dat maat-advies mag heten, omdat wij onze klanten goed kennen. Onze focus ligt dan ook op onze bestaande klanten en niet primair op nieuwe klanten. Want onze aandacht is in eerste instantie gericht op het bedienen van onze ongeveer zes miljoen klanten. Dat willen we optimaal doen.”

AMRO doorvoert ook steeds blijken aan te sluiten op klantbehoeften is geen toeval. “Door alle organisatorische fusieperikelen zijn we natuurlijk afgeslankt. Met als gevolg dat de lijnen naar onze medewerkers op de vloer heel kort zijn. Onze medewerkers zijn erop getraind om tijdens hun dage-lijkse gesprekken met de klant steeds te achterhalen wat die voor wensen heeft. Wat zij vervolgens ‘bottom up’ rapporteren, nemen wij mee. Zo hebben al onze mede-werkers dus invloed op het beleid dat wij voeren. En natuurlijk hebben we ook met wetgeving te maken op bijvoorbeeld het gebied van veiligheid. We kunnen dus niet elke denkbare klantwens altijd invullen. Maar al met al durf ik te zeggen dat let-terlijk alle wijzigingen die we de afgelopen jaren doorvoerden in het voordeel van de klant waren.”

‘Never waste a good crisis’, het is een wijs-heid die je de laatste tijd regelmatig hoort, maar die lang niet iedere dienstverlener in praktijk weet te brengen. Dat ABN AMRO daar wel in slaagt hangt samen met de filosofie van het bedrijf. “De perceptie van onze bank, die we in onze PR voor-heen als dé bank profileerden, was altijd dat wij wat arrogant zouden zijn. Als we ergens mee hebben afgerekend is het wel met dat beeld. Al jaren hebben we de klant helemaal in het centrum van onze aandacht. We luisteren naar hem, benaderen hem actief, informeren en adviseren heel zorgvuldig en houden vervolgens onze vinger aan de pols. Zodra wij indicaties krijgen dat een klant financieel niet helemaal meer in de goede richting gaat, gaan we het gesprek aan. Want het is niet alleen een kwestie van goed adviseren, we ondersteu-nen onze klanten ook gedurende de hele looptijd van onze relatie. Waarbij wij ervoor gaan om dat een relatie voor het leven te laten zijn.”

Maar hoewel de ABN AMRO er als financiële partner steeds probeert te zijn voor klanten, soms lopen die tegen een begrenzing aan. “Krediet is nu het ‘hot topic’. Maar daarin zijn we, zoals met onze hele dienstverlening, duidelijk en transparant. Wij denken dat het als bank niet onze functie is om risicokapitaal te verstrekken. Wij financieren weliswaar graag bedrijven, want dat is een win-win. De zakelijke klant vaart daar wel bij en wij verdienen er geld mee. Maar we zien er wel op toe dat de kans dicht tegen de honderd procent ligt dat we het verstrekte krediet ook terugkrijgen. Want vergis je niet in het

V.l.n.r.: Burcu Doyan, Leroy Cramer, Erik Rentenaar en Paul Knipscheer

Page 20: Het Ondernemersbelang Amsterdam 5-2012

het ONDERNEMERS BELANG 18

Bedrijfsreportage Tekst: Baart Koster (Koster teksten) • Fotografie: Blinkfotografie

Aan ambitie geen gebrek. En, aan gastvrijheid ook niet. Fendi Vos, directeur/eige-

naar van Brasserie/Jazzcafé Amuse aan de Donauweg 10, laat er geen misverstand

over bestaan. “In horeca moet alles mogelijk zijn,” zegt hij. “En als je als gastheer

daadwerkelijk alles mogelijk maakt, dan mag ik er met recht van overtuigd zijn dat

we met onze brasserie een daadwerkelijke regiofunctie gaan vervullen. En, ik sluit

niet uit dat we dit concept ook zullen uitrollen naar andere bedrijventerreinen.”

Amuse

Donauweg 10

1043 AJ Amsterdam

T 020 - 411 32 36

[email protected]

www.amuse-amsterdam.com

De brasserie mag er qua Look and Feel zéker zijn. Een mooie bruine vloer, prachtige tafels, lage en

hoge zitjes. Het lijkt het recept voor een nieuwe visie op succesvol ondernemer-schap in de horeca. Fendi, van huis uit fiscaal jurist, laat al een aantal jaren het bloed kruipen waar het niet gaan kan. Een aantal jaren geleden investeerde hij in een Zuid-Afrikaans specialiteitenrestaurant in Amsterdam. En in no time stond dit établis-sement in de top 10. “In horeca moet je de focus hebben op de communicatie met de klant. Dat lijkt een open deur maar dat is het in Nederland vaak niet,” zegt hij. “Kijk maar eens over de grenzen. Iedere Nederlander zal beamen dat hij daar over het algemeen veel beter wordt geholpen en zich daar ook meer gast voelt. Ik heb nooit begrepen waarom we dat in Nederland – in de horeca – niet voor elkaar krijgen. En dan heb ik het eigenlijk nog niet eens gehad over simpelweg de kwaliteit van het eten en drinken.”

Op dat laatste streeft Fendi natuurlijk ook het beste na. “Vanzelfsprekend hebben we een vaste menukaart. De essentie zit echter in het huisgemaakte aanbod. Van de pasta’s tot aan de garnalenkroketjes of een goede burger. Alles komt rechtstreeks uit onze eigen keuken, exclusief bereid door onze kok. Een ander voorbeeld, dat ik graag wil aanstippen is het bijzondere zuurdesembrood van Desem Enzo gebrui-ken, als basis voor de Sandwich Specials.

De korst is dun en knapperig, de structuur is luchtig. Echt, het is een ware upgrading van de sandwich en bekroond met het meest ambachtelijke, innovatieve product van Nederlandse bodem. We noemen het smaakvol lunchen!”

Fendi vertelt dat de gasten niet alleen terecht kunnen voor een lunch of diner, met of zonder klanten, maar ook voor de vrijdagmiddagborrel, vergaderingen of productpresentaties. “We hebben 450 m2 ter beschikking. Ook bieden we alle facili-teiten op het gebied van audio en video. We kunnen dus alle kanten op. In principe kunnen we 300 gasten een zitplaats aan-bieden.” Fendi is er van overtuigd dat het concept een succes wordt. “We merken dat er behoefte is aan een dergelijk concept in Westpoort. Als je bijvoorbeeld met een klant wilt lunchen, dan ben je toch al vaak op het centrum van Amsterdam aangewe-zen. Natuurlijk hebben veel bedrijven de

eigen bedrijfskantine, maar je wilt juist in een andere setting je zakenrelaties enter-tainen, toch? Zo heeft bijvoorbeeld ook het bestuur van de ORAM Westpoot regelmatig in onze brasserie vergaderd en geluncht.”

Sinds maart van dit jaar heeft Fendi overigens de horecavergunning binnen. “Vóór die tijd mochten we alleen inpandige gasten ontvangen en de medewerkers van Elsevier. Nu – met vergunning en eigen parkeergelegenheid voor de deur – kunnen we onze eigen ambities volledig waarma-ken en feitelijk heel Westpoort uitnodigen om eens een kijkje te komen nemen.”

Brasserie/Jazzcafé Amuse heeft ambities in Westpoort:

‘Gastheerschap wordt de succesfactor’

Fendi Vos, directeur/eigenaar

van Brasserie/Jazzcafé Amuse

Page 21: Het Ondernemersbelang Amsterdam 5-2012

Waar gehakt wordt vallen spaanders en waar ge-

produceerd wordt ontstaan afvalstoff en. Als die

afvalstoff en vloeibaar zijn én milieuvervuilende

componenten bevatten die niet in de bodem of

in lucht terecht mogen komen en bovendien niet

ongezuiverd op het rioolstelsel mogen worden

geloosd, heeft de producent een probleem.

Dat probleem op te lossen is de specialiteit van

Milieusystemen Tiel. Opslag in silo’s en bassins onder

allerhande afdekkingen, zuivering op locatie en

ook ter plaatse omzetten in biogas hoort tot de

mogelijkheden.

Milieusystemen Tiel BV  

Polderweg 9  

4005 GA Tiel 

T 0344 - 63 33 63 

www.milieusystemen.nl

Milieusystemen Tiel

Opslag en zuivering

van afvalwater en andere

milieuvervuilende

vloeistoff en

Regenwater, afvalwater, zuiveringsslib

of mest, meldt Gilbert Jacobs.

“We kunnen alles aan. We kunnen

het verpompen, mixen, opslaan en zuiveren.

Waar mogelijk maken we gebruik van

duurzame materialen, zoals bijvoorbeeld

LDPE-folie, ofwel polyethyleen. Dat is niet

alleen in de fabricage duurzamer, maar het is,

anders dan PVC-folie, dat vrijwel overal wordt

toegepast, bijna geheel te hergebruiken.”

Milieusystemen Tiel levert ook rietvelden,

een milieuvriendelijke oplossing die wordt

toegepast voor de reductie van afvalwater

van huishoudens, woonwijken of zelfs

complete dorpskernen. “Thedingsweert

gebruikt dit systeem. Het is een milieu-

vriendelijke, duurzame natuurlijke methode,

waarbij het afvalwater over een bak wordt

geleid, gevuld met fi ltermateriaal en rietplan-

ten. De combinatie van het fi ltermateriaal en

de planten zorgen ervoor dat een biologisch

proces in gang gezet wordt, waarbij het

afvalwater wordt gezuiverd. Zo een systeem

is overal toepasbaar en het past goed in een

natuurlijke omgeving, ons bedrijf heeft vorig

een rietveldsysteem geplaatst bij de molen

van Geldermalsen, toen die daar opnieuw

werd opgebouwd, en onlangs in Herwijnen

bij GeoFort, een attractie op een fort in de

Nieuwe Hollandse Waterlinie op het gebied

van cartografi e en navigatie.”

Optimale opslag

Tuinbouw, viskwekerijen, mestdistributie- en

waterleidingbedrijven, maar ook overheden

hebben te maken met vloeistoff en die

moeten worden afgedekt om te voor-

komen dat er schadelijke stoff en in de

lucht komen – denk aan ammoniak,

een van de factoren die zure regen

veroorzaakt. “Hiervoor gelden

strenge wetten en regels om het

milieu te sparen; er wordt voort-

durend gezocht naar innovatieve

methoden en materialen om

optimale opslag te kunnen

garanderen. Milieusystemen

Tiel is al ruim vijftien jaar

specialist op dit gebied.

Ook levert het bedrijf aanverwante

artikelen zoals mixers, pompen en buizen.

Daarnaast worden onder certifi caat keu-

ringen verzorgd voor opslagsystemen en

afdekkingen. Directeur Gilbert Jacobs licht

toe: “Wie bij ons een opdracht plaatst, kan

er verzekerd van zijn dat de begeleiding

gedurende het complete traject op een

hoog deskundigheidsniveau ligt.

Van vergunningen aanvragen en contacten

onderhouden met de gemeente tot aan

de productie en het realiseren van het

opslagsysteem.”

Mestoplossing

Veel van de klanten van MST zijn actief in

de agrarische sector. “Voor veehouders

bouwen wij systemen waarin mest opge-

slagen kan worden tijdens perioden waarin

dit niet uitgereden mag worden. Daarnaast

zijn andere opslagmethoden mogelijk,

zoals buff ertanks bij waterzuiveringen,

watertanks voor brandpreventie, tanks

voor afval- of proceswater en slib- en

septictanks.” Betonsilo’s worden gebruikt

voor opslag van mest, water en slib en

afgedekt met een dak of drijfdek.

Een fl exobassin is voordelig en kan snel

geplaatst worden. Zo’n bassin bestaat uit

een frame met daarin kunststofplaten

die door staalkabels bij elkaar worden

gehouden. Een foliebassin is relatief

goedkoop en eenvoudig te plaatsen.

Ook geuren kunnen worden gereduceerd.

“Dit doen we door afdekkingen”, legt

Jacobs uit. “Er zijn twee methoden:

drijvend, met een op maat gemaakt folie,

of met een spankap aan een middelpaal,

waarbij een zeildoek naar de rand van de

silo wordt getrokken.”

BedrijfsreportageTekst: Jelmer van Nimwegen • Fotografi e: Guy Ackermans

het ONDERNEMERS BELANG

Page 22: Het Ondernemersbelang Amsterdam 5-2012

Bedrijfsreportage Tekst: Loes van der Hoeven • Fotografi e: Hugo Fermont

Biopark Terneuzen investeert in een mooie groene toekomst

Biopark Terneuzen is een

platform van bedrijven in

de Kanaalzone Gent-Teneuzen,

dat zich inzet voor verdere verduurzaming

en vergroening van productieprocessen,

licht Dick Gilhuis toe. Hij is commercieel

directeur van Zeeland Seaports, een van de

initiatiefnemers van het project. “Zeeland

Seaports is eigenaar van de grond, beheert

de benodigde infrastructuur en faciliteert de

bedrijven binnen Biopark Terneuzen. Dit is

een uniek platform, het is namelijk het enige

in Nederland dat praktijkvoorbeelden van ver-

duurzaming kan laten zien. De procesindustrie,

zoals DOW Benelux, is er onder andere bezig

met de omvorming van fossiele naar groene

grondstoff en. Ook andere bedrijven in de regio

willen verduurzamen. Daarbij staat synergie

tussen de bedrijven centraal. Met name

onderzoeken wij of het mogelijk is om bij- en

afvalproducten, de zogenaamde ‘smart links’

van de participanten in Biopark Terneuzen, uit

te wisselen. Cargill bijvoorbeeld, levert zijn

zetmeelresidu, water, energie en stoom aan

het voormalige Nedalco, die dit weer gebruikt

om alcohol te produceren. Inmiddels heeft

Cargill Nedalco overgenomen, waardoor de

residuen binnen eigen organisatie worden

hergebruikt.

Het succes van het Biopark Terneuzen is te

danken aan het soort bedrijven dat er is

gevestigd. Die zijn zonder uitzondering zeer

coöperatief en maken deel uit van het platform.

Deze bedrijven hebben zich bovendien door

hun participatie gecommitteerd aan verduur-

zaming van het productieproces. Het platform

zelf ten slotte, is al de verbindende schakel

voor samenwerking tussen die bedrijven.”

Ontwikkelingen

Een andere belangrijke speler in Biopark

Terneuzen is het nieuwe en duurzame

glastuinbouwgebied Glastuinbouw Zeeuws-

Vlaanderen, waarvan inmiddels 30 hectare is

gerealiseerd in de nabije omgeving van de

industriële bedrijven in de Kanaalzone.

De energiebehoefte van het glastuinbouw-

gebied wordt geheel voorzien door de

reststromen van kunstmestfabriek Yara Sluiskil.

Deze hebben een temperatuur van 95 graden

Celsius. De door de glastuinbouw verbruikte

stromen hebben nog een temperatuur van

40 graden Celsius. Die gaan weer terug

naar Yara Sluiskil om daar vervolgens als

koelwater te worden gebruikt. Tevens wordt

CO2 afgevangen en via pijpleidingen naar de

glastuinbouw getransporteerd.

“Ook hier fungeert Zeeland Seaports als

‘matchmaker’, vervolgt Dick Gilhuis, “want

om de verbindingen tussen Yara Sluiskil en

de glastuinbouwbedrijven te kunnen leggen,

hebben wij samen met Yara WarmCO2

opgericht. Deze neutrale partij moet de nodige

garanties kunnen afgeven, dat de gevraagde

CO2 en warmte daadwerkelijk wordt geleverd

aan de verschillende bedrijven binnen Glas-

tuinbouw Zeeuws-Vlaanderen. Onlangs heeft

Zeeland Seaports speciaal voor dit

glastuinbouwproject een commercieel

manager aangesteld in de persoon van Jenny

Crone, die hiervoor verantwoordelijk is. Wij zijn

namelijk graag de uitdaging aangegaan dat

wij de garanties kunnen geven voor honderd

procent leverbetrouwbaarheid. Dat kunnen

wij ook, doordat wij met buff ers en back-ups

werken, terwijl de warmte en CO2 vanuit vier

verschillende punten bij Yara worden verzameld.

Als het bedrijf komt stil te liggen, zoekt

WarmCO2 naar alternatieven voor levering.

Een andere uitdaging die wij graag aangaan,

is nog uitgeefbare hectares in de regio vol te

krijgen met glastuinbouw of andere partijen,

die zich in de regio willen vestigen, want

daarin is met de recessie de klad gekomen.

Deze laatste proberen wij te vestigen naast

een bedrijf dat van toegevoegde waarde kan

zijn om zo de duurzaamheid in dit gebied

verder te verbeteren. Hierbij gaan wij uit van

samenwerking tussen maximaal drie partijen,

waardoor de communicatielijnen kort zijn en

deze snel kunnen worden geïmplementeerd.

In dit kader is onlangs een Green Deal gesloten

tussen de Provincie Zeeland, de Ministeries

van Economische Zaken, Landbouw en &

Innovatie en van Infrastructuur & Milieu en

Zeeland Seaports. Daarin is geregeld dat de

duurzame restwarmte van Lijnco Green Energy

wordt getransporteerd naar ICL Industrial

Products. Dit laatste bedrijf is gespecialiseerd

in de productie en verwerking van een breed

scala aan chemische producten. Dankzij het

fi nanciële duwtje in de rug van deze Green

het ONDERNEMERS BELANG

Een van de grootste uitdagingen van industriële bedrijven in de Zeeuws-Vlaamse

Kanaalzone is duurzaam groeien op een eff ectieve en economische manier. Daarbij

dient dus rekening te worden gehouden met ons milieu en de beschikbare grondstoff en.

Met de oprichting van Biopark Terneuzen heeft Zeeland Seaports alweer een aantal

jaar geleden de weg gevonden naar een unieke en innovatieve mogelijkheid daartoe:

het met succes samenbrengen van agro en industriële bedrijven en instellingen, waarbij

het restproduct van het ene bedrijf de grondstof voor het andere is geworden.

Page 23: Het Ondernemersbelang Amsterdam 5-2012

De eerste is een modulair opgebouwde proef-

fabriek voor innovaties in duurzame biopro-

cessen met als sleuteltechnologie industriële

biotechnologie. De tweede legt vooralsnog de

focus op een opleiding van procesoperators

voor de bioprocesindustrie.

“Door dit initiatief zijn de bedrijven in de regio

Gent-Terneuzen nog nauwer met elkaar gaan

samenwerken binnen dit grensoverschrijdende

cluster. Dit maakt de betrokken partijen sterker

waardoor wij ons nog beter kunnen profi leren

als hét centrum voor de biobased economie.

Vanuit Biobase Europe kunnen wij grote

duurzame stappen voorwaarts zetten in het

duurzaam opereren op een economisch

gezonde manier en nog meer investeren

in een mooie groene toekomst”,

besluit Dick Gilhuis.

Deal kan de afronding van deze business case

snel worden afgerond. In navolging van de on-

langs afgesloten Green Deal LNG in Rotterdam,

is Zeeland Seaports door rederijen benaderd

voor het afsluiten van een vergelijkbare

deal. Liquid Natural Gas zorgt voor schoner

transport, stimuleert innovatie en versterkt

de positie van Nederland als gasrotonde van

Noordwest Europa. Bovendien kan het worden

geproduceerd in Biopark Terneuzen. Hoewel

dit een moeilijke opgave is vanwege de veilig-

heid, onderzoekt Zeeland Seaports momenteel

wel de mogelijkheden daartoe.

Ten slotte besteden wij extra aandacht aan de

Axelse Vlakte. Dat terrein willen wij onder meer

ontwikkelen voor de opslag van afvalhout

en andere houtachtige gewassen. Die zullen

worden verbrand in de biomassa gestookte

elektriciteitscentrale die Express Energy gaat

exploiteren. Deze krijgt een verwerkings-

capaciteit van 50-60.000 ton wat circa

5 megawatt groene elektriciteit zal opleveren.”

Biobase Europe

Samen met Ghent Bio-Energy Valley vormt het

Biopark Terneuzen het grensoverschrijdende

Biobase Europe. Deze samenwerking is een

belangrijk onderdeel van de biobase gerela-

teerde economie, die onder meer is gegrond

op een duurzame biogebaseerde productie.

Bio Base Europe waarin beide partijen 21

miljoen euro hebben geïnvesteerd, bestaat uit

een pilot plant in de haven van Gent en een

opleidingscentrum in Terneuzen.

Schelpenpad 2

Postbus 132

4530 AC Terneuzen

T 0115 - 64 74 00

F 0115 - 64 75 00

[email protected]

www.bioparkterneuzen.com

het ONDERNEMERS BELANG

Dick Gilhuis: “Het succes van

het Biopark Terneuzen is te

danken aan het soort bedrijven

dat er is gevestigd”

Page 24: Het Ondernemersbelang Amsterdam 5-2012

Interview Tekst: Jeroen Kuypers • Fotografi e: Marco Magielse

De NEN-norm heeft geen kracht van wet maar is de voorbije eeuw wel diep verankerd geraakt in ons bewustzijn. Als een product aan

deze norm voldoet, biedt het de gebruiker een basisgarantie van veiligheid. NEN-normen lijken van bovenaf opgelegd maar komen

in feite met verrassend veel inspraak vanuit de markt tot stand. Fabrikanten en distributeurs kunnen deelnemen aan werkgroepen

en commissies of commentaar leveren op tekstvoorstellen, tot op Europees en internationaal niveau toe. Bovendien wordt elke

NEN-norm om de vijf jaar bekeken om te beoordelen of deze herzien moet worden. Zo leveren NEN-normen een belangrijke bijdrage

aan het creëren van eenduidigheid, zonder dat de innovatie of vrije concurrentie erdoor gehinderd worden.

De norm is een uitgangspunt en geen eindpunt

het ONDERNEMERS BELANG

Page 25: Het Ondernemersbelang Amsterdam 5-2012

het ONDERNEMERS BELANG

dat mondeling wordt toegelicht tijdens een

bijeenkomst maakt altijd meer kans om in

de defi nitieve norm terecht te komen.

Stand van de techniek

Omdat NEN de markt voor een product goed

in kaart brengt en het normalisatieproces

heel open verloopt worden kleinere spelers

niet benadeeld tegenover grotere. Dat neemt

niet weg dat er voor veel producten (nog)

slechts een beperkt aantal fabrikanten

bestaat, meestal nog op Europees of wereld-

wijd niveau. Normen zijn ook zo opgesteld

dat ze de innovatie niet aan banden kunnen

leggen. “Om de vijf jaar wordt nagegaan of

de norm nog wel voldoet aan de stand van

de techniek,” zegt Stephanie Jansen. “En die

vijf jaar zijn een maximum. Als er aanwijzingen

zijn dat de techniek sneller evolueert kan die

herziening ook eerder plaatsvinden. Ook dat

is een moment waarop de stakeholders van

een product weer inspraak kunnen hebben

in de formulering van de norm.”

Onnodige verscheidenheid

Vóór 1916 kende Nederland geen

NEN-normen. Fabrikanten konden naar

eigen inzicht maten, afmetingen, diktes

en coatings toepassen. Dat ze die vrijheid

vrijwillig opgaven heeft alles te maken met

de chaos die hier het gevolg van was.

Als machinebouwers met bouten en moeren

van willekeurige afmetingen moeten werken

trillen de onderdelen los of lopen ze muurvast.

Verscheidenheid is nodig, onnodige

verscheidenheid is echter schadelijk.

De economie had in toenemende mate

behoefte aan onderlinge afstemming over

de eisen waaraan producten dienen te voldoen

en dus aan normalisatie. Het Nederlands

Normalisatie-instituut dat deze taak op zich

nam is in de loop van de afgelopen eeuw

uitgegroeid tot een organisatie met een

omzet van ruim € 32 miljoen, ongeveer

300 medewerkers en niet minder dan 1400

normcommissies. Dat indrukwekkende

aantal groeit nog steeds omdat normalisatie

tegenwoordig niet alleen meer betrekking

heeft op materiële producten maar in toene-

mende mate ook op immateriële, namelijk

diensten. Daarnaast worden landennormen,

zoals ‘onze’ NEN, steeds meer gekoppeld

aan internationale, zoals ISO en CEN.

“Wereldwijd zie je dat de Verenigde Staten

vasthouden aan hun eigen normeringsysteem

en een land als Rusland zich nog steeds groten-

deels afsluit van wat er op dit gebied in de

rest van de wereld gebeurt,” aldus Stephanie

Jansen. “Nederland heeft zich vrij gemakkelijk

kunnen aanpassen aan het Europese systeem

omdat wij, anders dan bijvoorbeeld Duitsland,

minder nationale normen hadden.” Ook in

dit opzicht doen wij onze reputatie van open

economie dus blijkbaar alle eer aan.

De nazorg van een norm

Voldoen aan normen is een noodzaak voor

elke producent die een rol van betekenis wil

spelen, zeker internationaal. Normen helpen

bovendien om de kosten van productontwik-

keling in de hand te houden, door het bedrijf

duidelijke richtlijnen te bezorgen, terwijl

het design van een product wel vrij blijft.

Tenslotte fungeren normen ook nog als

informatiebron voor gebruikers. Verwijzen

naar een NEN-norm kan een marketingtool

zijn, maar met het vaststellen ervan is nog

niet bereikt dat de inhoud ook algemeen

bekend is. Stephanie Jansen: “Als ik de

handleidingen van persoonlijke beschermings-

middelen als voorbeeld neem, dan blijkt de

laatste jaren dat fabrikanten met papieren

versies communicatief tekort schieten.

Wie leest een handleiding? Vaak wordt die

meteen na het uitpakken weggegooid of in

een lade weggeborgen. Daarom denken we

dat ze ook virtueel makkelijker beschikbaar

moeten zijn of dat de producten bijvoorbeeld

van een QR code voorzien moeten worden.

Dat valt allemaal onder de nazorg van een

norm, net als de voorlichting aan werknemers

over het juiste gebruik en onderhoud van

de producten. Er is altijd een zeker

spanningsveld tussen het papier en de

praktijk van een norm. Ook daar is de

inbreng van de ondernemer dus welkom

en noodzakelijk.”

NEN-normen bestaan er voor nage-

noeg alle producten, evengoed

voor consumentenproducten als

halal-vlees en cosmetische artikelen als voor

persoonlijke beschermingsmiddelen die op

de werkvloer worden gebruikt. Maar volgens

Stephanie Jansen, consultant bij NEN (het

Nederlands Normalisatie-instituut) in Delft,

en als zodanig belast met het begeleiden

van het normalisatieproces van onder meer

persoonlijke beschermingsmiddelen, is een

norm een uitgangspunt en geen eindpunt

als het op veiligheid aankomt: “Neem een

helm. De NEN-norm kan bepalen dat dit

hoofddeksel een bepaalde weerstand moet

bieden als er vanaf een meter hoogte een

voorwerp op valt. Maar die eff ectiviteit is

niet automatisch permanent. Als een helm

op de hoedenplank van een auto aan de UV

stralen van de zon wordt blootgesteld wordt

de beschermende laag en dus werking op

den duur aangetast. Het gebruik heeft eff ect

op de veiligheid. Daarom is het niet alleen

belangrijk dat een helm aan de NEN-norm

voldoet maar ook dat de werknemer die

hem dagelijks opzet voorlichting krijgt over

het beste gebruik ervan.”

Commissies, werkgroepen en documenten

NEN is al 96 jaar actief als opsteller van

productnormen. Maar deze normen zijn

allerminst dictaten. “Iedereen die belang

heeft bij zo’n norm heeft de mogelijkheid

om zijn of haar inbreng te leveren,” zegt

Stephanie Jansen. “Het normalisatieproces

is zo ingericht dat je er actief aan kunt

deelnemen. Je kunt lid worden van een van

de werkgroepen die onder de technische

commissies hangen en het is voor degenen

die als expert plaatsnemen in een nationale

commissie zelfs mogelijk om als Nederlandse

delegatie naar Europese vergaderingen te

worden afgevaardigd. Het kost natuurlijk

wel relatief meer tijd om je tot op Brussels

niveau met het opstellen van een norm

bezig te houden, maar voor sommige onder-

nemers is dat de moeite meer dan waard.

Een andere mogelijkheid is commentaar

leveren op de voorlopige versie van een

document dat door de vergadering wordt

opgesteld. Daarvoor bestaat een termijn van

drie maanden. Maar schriftelijk commentaar

Voor meer informatie,

surf naar: www.nen.nl/pbm

Stephanie Jansen: “Het normali-

satieproces is zo ingericht dat je er

actief aan kunt deelnemen”

Page 26: Het Ondernemersbelang Amsterdam 5-2012

BOEKHOUDEN & FACTUREREN

@snelstartWWW.SNELSTART.NL0222 36 30 61

OVER

SNE

LSTA

RTProbeer SnelStart 6 maanden gratis!

Kijk op www.snelstart.nl of bel met Nelleke, Anoeska,

Jakob Jan, Mirjam of Patriek: 0222 36 30 61

Slim

Simpel

Solide

Page 27: Het Ondernemersbelang Amsterdam 5-2012

Van oorsprong was OSB een tradi-

tionele belangenbehartiger voor

schoonmaakbedrijven. “Drie jaar

geleden zijn we gestart met een positione-

ringonderzoek bij klanten”, vertelt directeur

Rob Bongenaar. “Daaruit werd duidelijk dat

voor klanten van schoonmaakbedrijven

betrouwbaarheid en kwaliteit het allerbelang-

rijkste werden gevonden. Ook de ketenaan-

sprakelijkheid was een item. Immers als een

schoonmaakbedrijf met illegale werknemers

werkt of belasting ontduikt, dan is de klant

als opdrachtgever uiteindelijk aansprakelijk.

Daarom is eind 2010 besloten een keurmerk

in het leven te roepen, zodat de klant weet:

‘dat bedrijf heeft z’n administratie goed op

orde, levert kwaliteit tegen een redelijke

prijs en komt afspraken na. Daar krijg je dus

geen gedoe mee.’ Voor opdrachtgevers is

het derhalve heel prettig als z’n keurmerk

gehanteerd wordt. De leden van OSB hebben

hier ook massaal mee ingestemd.”

OSB-keurmerk

“Alle OSB-leden moeten vanaf 1 januari 2013

het OSB-keurmerk dragen”, aldus Bongenaar.

“Of een bedrijf voldoet aan de OSB keurmerk-

eisen wordt getoetst door een onafhankelijke

inspectieinstelling, dat doen wij dus niet

zelf. De inspectieinstelling hanteert daarbij

strenge eisen en richt zich als eerste op de

vraag of het schoonmaakbedrijf voldoet aan

de NEN 4400-1 norm, dus of de administratie

en personeelsadministratie op orde zijn en

alle afdrachten aan belastingen en sociale

premies goed geregeld zijn.

Het doel hiervan is het beperken van risico’s

voor opdrachtgevers op verhaal en boetes

van de Belastingdienst, de Arbeidsinspectie

en andere overheidinstanties.”

Code Verantwoordelijk Marktgedrag

De schoonmaak- en glazenwassersbedrijven

die het OSB-Keurmerk willen dragen, moeten

ook voldoen aan de Code Verantwoordelijk

Marktgedrag. Hieronder vallen: goed

opdrachtgeverschap, goed werkgever- en

opdrachtnemerschap, goed werknemerschap

en goed makelaarschap. Rob Bongenaar:

“Dit deel van het keurmerk is met name

voortgekomen uit de onrust en de stakingen

in onze branche in 2010. De druk op de

prijzen in de branche werd zo groot, dat de

last voor de werknemers onevenredig zwaar

werd. Met de Code Verantwoordelijk Markt-

gedrag wordt er een moreel appèl op de

werkgevers, opdrachtgevers, makelaars

en schoonmakers gedaan om eerlijk werk

te leveren tegen een eerlijke prijs. Met

de Code Verantwoordelijk Marktgedrag

maakt het OSB-lid duidelijk hoe hij handelt

bij aanbesteding en contractering, hoe de

organisatie de implementatie en naleving van

sociaal beleid conform de code waarborgt

en hoe het schoonmaakbedrijf de algemene

tevredenheid van haar medewerkers meet.”

Schoonmaakspecialistische eisen

OSB heeft de schoonmaakspecialistische

eisen zoals die al langer bestaan aangevuld

met extra eisen. Zo moet het bedrijf bij

aanmelding minimaal drie jaar schoonmaak-

activiteiten hebben uitgevoerd. Er vindt een

CAO-controle plaats. Het bedrijf dient te

beschikken over de juiste bedrijfsaansprake-

lijkheid- en opzichtverzekering. “Ook hier”,

aldus Bongenaar, “gaat het zowel om het

belang van de bedrijven en hun werknemers

als om de opdrachtgevers. Zorgvuldig

omgaan met elkaar is het uitgangspunt.

Betrouwbaarheid en kwaliteit zijn de

peilers.”

het ONDERNEMERS BELANG

BedrijfsreportageTekst: IngerMarlies Leeuwenburgh • Fotografi e: Hans van Asch

Rob Bongenaar:

“Alle OSB-leden moeten

vanaf 1 januari 2013 het

OSB-keurmerk dragen”

OSB

Rompertsebaan 50

Postbus 3265

5203 DG ‘s-Hertogenbosch

T 073 - 648 38 50

[email protected]

www.osb.nl

OSB staat voor Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten. OSB

zorgt dat schoonmaak- en glazenwassersbedrijven zich kunnen Onderscheiden in

de SchoonmaakBranche. Doordat OSB op 1 januari 2013 een duidelijk keurmerk

invoert, weet u zeker dat u te maken heeft met een bedrijf dat betrouwbaar is

en z’n zaakjes netjes op orde heeft. Opdrachtgevers zullen het prettig vinden dat

het keurmerk er komt.

Het OSB-keurmerk is er ook voor uHet OSB-keurmerk, vraag ernaar bij uw schoonmaak- of glazenwassersbedrijf!

Page 28: Het Ondernemersbelang Amsterdam 5-2012

Interview Tekst: Jeroen Kuypers • Fotografi e: Marco Magielse

het ONDERNEMERS BELANG

Spryng is het type bedrijf dat politici

graag als voorbeeld nemen voor

het innovatieve vermogen van de

Nederlandse economie. Het is opgericht

door twee relatief jonge ondernemers

die met hun dienst grotere organisaties

in staat hebben gesteld hun effi ciency

aanzienlijk te verhogen. Het ‘no- show’-

probleem dat Alexander Wanders en Marc

Rottinghuis zes jaar geleden oplosten,

kost de Nederlandse zorgsector in totaal

namelijk zo’n 300 miljoen euro per jaar.

“Uit ons eigen onderzoek bleek dat

10-15% van de patiënten niet komt

opdagen bij een consult met een

specialist,” aldus Marc Rottinghuis.

“In een stad als Amsterdam lag dat

deels aan ‘afsprakenshoppen’: ik maak

in elk ziekenhuis een afspraak en ik ga

naar dat waar ik het eerst terecht kan.

Maar in verreweg de meeste gevallen

blijken patiënten hun afspraak simpelweg

te vergeten. Een Sms’je helpt om ze er

aan te herinneren. Een gemiste afspraak

kost gemiddeld honderdvijftig euro, een

berichtje 7 cent.”

Gratis account aanmaken

Waarom werkt SMS in dit geval wel en e-mail

niet? “Bijna iedereen heeft tegenwoordig

een mobiele telefoon, zodat het bereik

bijna totaal is,” zegt Alexander Wanders.

SMS is als communicatiemiddel steeds goedkoper

geworden terwijl de attentiewaarde ervan onver-

minderd hoog is gebleven. E-mail daarentegen

wordt door de groeiende hoeveelheid berichten

die iedereen dagelijks ontvangt vaak niet of

veel later gelezen. Dat maakt SMS bijzonder

geschikt om klanten aan hun afspraken of beta-

lingen te herinneren. Spryng zette zes jaar geleden

SMS voor het eerst in om het probleem van niet

opdagende patiënten in ziekenhuizen aan te

pakken. De tekstberichtjes bleken zo eff ectief dat

het bedrijf sindsdien met succes zijn diensten

overal in de zorgsector aanbiedt, en in groeiende

mate ook aan uitzendbureaus, sportbonden en

incassobureaus, in binnen- en buitenland.

Een hoge attentiewaarde voor een lage kostprijs

SMS als Smart Money System:

Page 29: Het Ondernemersbelang Amsterdam 5-2012

heeft zal merken dat Spryng hiervoor

eenvoudigweg een nieuwe applicatie

ontwikkelt en die aan het softwareplatform

toevoegt. Na zes jaar heeft SMS geen enkel

geheim meer voor deze beide heren, maar

minstens zo belangrijk is dat SMS nog altijd

geen gedateerd of uitontwikkeld commu-

nicatiemiddel is. Wie had tien jaar geleden

bijvoorbeeld kunnen bedenken dat veel

automobilisten inmiddels hun parkeergeld

betalen via SMS? Die drie letters staan

daarom tegenwoordig voor steeds meer

ondernemers niet langer enkel voor ‘short

message service’ maar evengoed voor

‘smart money system’.

“Je kunt bovendien zien of een bericht is

aangekomen en gelezen. Met de

toenemende populariteit van ping en

WhatsApp neemt het belang van SMS voor

de consumentenmarkt sterk af, maar wordt

de attentiewaarde ervan feitelijk hoger.

Zakelijk neemt het gebruik van SMS juist

toe. E-mail is zo geëxplodeerd dat berichten

makkelijk als spam worden gezien en dus

genegeerd. Een tekstbericht wordt echter

altijd gelezen. En vervolgens slaat de

geadresseerde het vaak op in de agenda

van zijn telefoon.”

Ook het kostenaspect speelt mee.

Spryng rekent geen abonnementskosten aan,

enkel de SMS-kosten. “Het aanmaken van

een account is gratis,” legt Marc Rottinghuis

uit. “Wij regelen alles voor de klant en

kopen voor hem de SMS-bundel aan bij de

grote SMS-centra. Als hij er honderdduizend

per maand wil versturen is dat geen

probleem, als hij er slechts honderd nodig

heeft ook niet. Grote organisaties com-

municeren met duizenden klanten tegelijk,

maar ook voor een koeriersbedrijf met tien

chauff eurs is SMS een uitstekend middel.”

Uniek softwareplatform

De oplossing voor het ‘no show’ probleem

in de zorg kan makkelijk door een

concurrent gekopieerd worden, het

softwareplatform waaraan vier program-

meurs jarenlang dagelijks bouwden

niet. Die technologische voorsprong in

combinatie met lage overheadkosten

(Spryng bestaat ook in haar internationale

expansiefase nog slechts uit tien mensen)

zorgt ervoor dat het in Amsterdam geves-

tigde bedrijf van Wanders en Rottinghuis

ook nu nog uniek is in zijn soort.

“We hebben moeten oppassen om niet te

snel te groeien,” geeft Marc Rottinghuis

toe. “Op een bepaald moment kwam er

vanuit het buitenland zoveel belangstelling

dat we een aantal markten tegelijk hadden

kunnen bespelen, maar we hebben er doel-

bewust voor gekozen jaarlijks slechts één

land erbij te nemen. Daardoor zijn we nu

al heel sterk in onze buurlanden. Ook voor

het ontwikkelen van nieuwe applicaties

nemen we onze tijd.”

Liever niet bellen

Nieuwe toepassingen zijn er echter legio,

denkbaar maar ook concreet realiseerbaar.

“We zijn bijvoorbeeld gaan onderzoeken

hoe gemeenten hun burgers tijd kunnen

besparen via SMS,” zegt Alexander Wanders.

“Het is onvoorstelbaar hoeveel mensen aan

het loket worden teruggestuurd omdat ze

niet de juiste documenten bij zich hebben.

Dat kun je voorkomen door van tevoren een

lijstje te Sms’en. Je kunt ook een berichtje

sturen met de mededeling dat een

paspoort klaar ligt.”

SMS blijkt zo mogelijk een nog krachtiger

communicatiemiddel voor verzekeraars,

vult Marc Rottinghuis aan. “Die krijgen

tienduizenden telefoontjes van klanten die

zich afvragen hoe het met de afhandeling

van hun schadeclaim zit. Je kunt wel

verwijzen naar een website met een

inlogcode, maar in de praktijk blijken

mensen daar niet naar te surfen en liever

te bellen – en helaas ook te blijven bellen.

Dankzij een SMS-update kunnen verzeke-

ringsmaatschappijen aanzienlijke kosten

besparen doordat ze die telefoontjes niet

meer hoeven te beantwoorden.”

Tijdsaspect

Maar een van de meest interessante

toepassingen is toch wel die bij de

planning van werkzaamheden.

Een uitzendbureau dat vierhonderd

fl exwerkers nodig heeft voor een klus

moest tot nog toe die mensen bellen

en nabellen. “Nu fungeert het SMS-

bericht al als eerste selectie,” legt

Alexander Wanders uit. “Degenen die

interesse hebben in het werk bellen

zelf terug. Dat scheelt veel werk en veel

tijd. Dat tijdsaspect is van nog groter

belang bij een luchthaven als Schiphol.

Dagelijks worden tal van vliegtuigen op

het laatste moment omgeleid van de ene

gate naar de andere. Dan is het bijzonder

effi ciënt al het betrokken personeel via een

bulk-SMS daarvan te verwittigen.”

Noch gedateerd of uitontwikkeld

Spryng behoudt zijn positie als pionier

door enerzijds nieuwe en bestaande

klanten te helpen met technische zaken,

zoals het leggen van een koppeling met de

agendasystemen in outlook, en anderzijds

te adviseren met ideeën. Wie nauwelijks

kaas heeft gegeten van SMS-marketing kan

daarvoor een beroep doen op de expertise

van de beide ondernemers en samen

met hen een campagne vormgeven.

Wie met zijn branche buiten het bestaande

klantenbestand valt of speciale wensen

het ONDERNEMERS BELANG

Voor meer informatie,

surf naar: www.spryng.nl en lees hoe Spryng u helpt.

Het platform staat gratis ter beschikking voor allen die

verbetering van de work-fl ow, hogere rendementen zoekt

en het eff ectief wil inzetten bij marketing doelstellingen,

campagnes, informatieverstrekking of afspraakbevestigingen.

Page 30: Het Ondernemersbelang Amsterdam 5-2012
Page 31: Het Ondernemersbelang Amsterdam 5-2012

“Daar heb ik nooit mee te maken!”, roept nagenoeg iedereen wanneer wij van Bazuin & Partners vertellen voor een

Gerechtsdeurwaarder te werken. Vreemd, want in een aanhoudend slecht economische tijd is het toch wel erg zinvol

om een goede relatie met je Gerechtsdeurwaarder te hebben....

Bazuin & Partners Gerechtsdeurwaarders:

Streng, rechtvaardig, transparant…..

En een beetje eigenwijs

Het oorspronkelijk wat stoffi ge

beroep van deurwaarder maakt

anno 2012 een ware metamorfose

door. Van de traditionele “strenge man

in de lange jas”, naar een adviserende

partner die in het verlengde van uw

bedrijfsprocessen meedenkt en u helpt uw

doelstellingen te realiseren. Of het nu gaat

om het verbeteren van uw ratio’ s voor een

kredietaanvraag bij uw bank, het optima-

liseren van uw liquiditeit of het opstellen

(en uitvoeren) van een sociaal convenant

voor een woningbouwcorporatie, wij

hebben de ervaring. Deze ervaring zetten

wij ook in om uw mening tegen te spreken,

immers een adviseur die u naar de mond

praat, voegt weinig toe. Noem dit gerust

“eigenwijs”.

Bazuin & Partners verzorgt vanuit haar

vestigingen de minnelijke en gerechtelijke

incasso voor ondernemers in het MKB en

de grootzakelijke markt. De oorspronkelijk

Rotterdamse ”geen woorden, maar daden”

mentaliteit past goed bij het ambt van deur-

waarder, niet vreemd dat ons hoofdkantoor

dan ook bijna tegen de Erasmusbrug

aan staat. Al zo’n 50 jaar bedienen wij van

hieruit opdrachtgevers uit de meest

uiteenlopende sectoren: banken,

energieleveranciers, transportondernemers,

woningbouwverenigingen en MKB-relaties

in al hun diversiteit.

Er valt nogal wat te kiezen als u onbetaalde

vorderingen heeft. U kunt uw risico

kredietverzekeren, de keuze maken voor

een incassobureau, een advocaat of een

gerechtsdeurwaarder (wij weten nog wel

een goeie…). De voordelen van het werken

met een gerechtsdeurwaarder zijn legio…

Een speciale klantengroep die wij van

oudsher bedienen zijn de advocaten.

Speciaal, omdat zij gebaat zijn bij snelheid

en bereikbaarheid. Dat regelen we dan

gewoon. Niets moeilijks aan.

Een vaak wat onderbelichtte kant van

ons vak is de juridische dienstverlening.

Terwijl juist in deze tijden preventie op

non-betaling en het gedegen vastleggen

van afspraken ervoor kunnen zorgen dat

uw bedrijf minder risico’ s loopt. Bazuin &

Partners fungeert met haar eigen juristen

als uw partner voor de zaken waar u zelf

nou net even geen kaas van gegeten heeft.

Door onze landelijke dekking en ver-

regaande automatisering zijn wij in staat

grote volumes vorderingen adequaat te

behandelen wat ook zijn voordelen heeft

voor de MKB ondernemer die nou net

buiten zijn/haar regio een debiteur tot

betalen wil manen (nu we er toch zijn….).

Persoonlijk contact en duidelijke afspraken

gelden voor iedere relatie, of u nu eenmalig

een vordering voor ons heeft of enkele

duizenden per maand. Bij alles wat we

voor u doen, kunt u over onze schouder

meekijken middels een online inkijk

applicatie, wel zo transparant.

Zelf vatten we deze manier van werken

samen met de kreet: ”de professionaliteit

van een grote organisatie met de

betrokkenheid van een klein kantoor”.

De vestigingen van Bazuin & Partners treft

u in de regio’s Rijnmond, Haaglanden,

Noord Holland, Hoekse Waard/Drechtsteden

en Noord-Brabant. In dat deel van Nederland,

waar u onze kantoren niet treft, werken wij

met deurwaarders die van huis uit op pad

gaan. Onze adviseurs bestrijken het gehele

land.

Maak eens kennis met deurwaarder

die aan uw kant staat en mail ons op

[email protected] of bel met 010 - 433 24 88.

Bedrijfsreportage

het ONDERNEMERS BELANG

Page 32: Het Ondernemersbelang Amsterdam 5-2012

De klein zakelijke markt – zoals de Zelfstandigen

Zonder Personeel en het MKB – betalen veel te veel

voor hun mobiele telefoonrekeningen. Soms wel

50%. Ellen van Egmond, commercieel directeur bij

het in Amsterdam gevestigde GSMWEB, zegt dat

er volop besparingsmogelijkheden zijn, maar dat

die in het woud van aanbieders en aanbiedingen

niet eenvoudig te vinden zijn. “Wij slagen daar

echter wel in,” zegt ze. “Wij zoeken het meest

optimale voordeel voor deze ondernemersgroep.

Aan de hand van slechts een aantal facturen uit

het recente verleden, zien wij al binnen een half

uur, waar op kan worden bespaard zonder in

te leveren op belminuten of internetdata. Welke

ondernemer wil dat nu niet horen?”

‘Ondernemers vaak stomverbaasd

over besparingsmogelijkheden mobiele telefonie!’

In de afgelopen maanden zijn er vier

nieuwe medewerkers aangenomen om

de toegenomen vraag uit de zakelijke

markt op te kunnen vangen. “We hebben

het drukker gekregen. Ook de kleine onder-

nemers ontdekken dat er feitelijk nog veel

te besparen valt op de kosten van mobiele

telefonie. Dat geldt ook voor ZZP’ers; zij

komen er achter dat het abonnement – dat

ze hebben – eigenlijk niet het juiste of meest

passende abonnement is. Die medewerkers

hadden we hard nodig om aan de toegenomen

vraag te voldoen.”

Volgens Ellen is de meest gemaakte fout

dat ondernemers instappen op een zo laag

mogelijk tarief. “Dat ziet er aan ‘de voorkant’

interessant uit, maar achteraf blijkt dat

vaak een duurkoop,” zegt ze. “Bovendien

zie je dat bijvoorbeeld de ZZP’ers hetzelfde

aankoopgedrag vertonen als de consument.

Echter, omdat ze ondernemer zijn, blijkt in

de praktijk toch een ander belgedrag te zijn

ontstaan. Zonde van het geld dus. Of in ieder

geval niet eff ectief. En daarnaast: het is er in

de laatste jaren voor niemand eenvoudiger

op geworden. De I-Phones en I-pads zijn

opgekomen. Een groot aantal internetbundels

is aan de markt aangeboden. En natuurlijk

gebruiken velen nog steeds de laptop

onderweg waar ook een data-abonnement

aan hangt. Tja, waar moet je je keuze op

baseren?”

Ellen vertelt dat ondernemers ‘stomverbaasd’

zijn als blijkt dat ze jarenlang écht te veel

hebben betaald. “Onze analyses zijn een

eye-opener. Bovendien bieden we gemak. Wij

hebben als reseller alle toestellen op voorraad.

We zorgen er voor dat oude abonnementen

eenvoudig worden omgezet naar nieuwe

abonnementen, vaak ook bij andere providers.

De ZZP’er en de MKB-er hebben er geen

omkijken naar. Wij regelen het.”

Ellen zegt dat een check van de laatste twee

of drie nota’s al voldoende is om te kunnen

constateren dat er te veel wordt betaald.

“Bovendien zijn we niet gebonden aan be-

paalde telecomaanbieders. We zijn compleet

onafhankelijk. Wij kijken – als intermediair –

louter naar het beste voor de eindgebruikers.”

De huidige groei van GSMWEB verrast Ellen

en haar collega’s dus niet. “In een periode als

deze, kijkt iedereen – van ZZP’er tot onderne-

mer met personeel – steeds scherper naar de

bedrijfskosten die hij maakt. Logisch dat men

dus ook op zoek is naar meer besparingen op

de mobiele telefonie. Wel, wij hebben het ant-

woord. We dagen alle ondernemers dan ook

uit om bij ons de gratis factuurcheck te doen!”

Bedrijfsreportage Tekst: Jerry Helmers (Crown Media) • Fotografi e: Blinkfotografi e

v.l.n.r.: Ellen, Belinda, Marc, Vedat, Hannah, Richard, Tom en Joost.

GSMWEB

Van Marwijk Kooystraat 10 A

1096 BR Amsterdam

T 020 - 776 63 55

www.gsmweb.nl

het ONDERNEMERS BELANG

Page 33: Het Ondernemersbelang Amsterdam 5-2012

Bedrijfsreportage

het ONDERNEMERS BELANG 19

Tekst: Wendy van Schie • Fotografie: Luuk Gosewehr

Rabobank Amsterdam is graag dichtbij haar klanten: de ondernemers in Amsterdam-West. Als directeur is Martin Stam dus, samen

met Roel de Groot, manager Bedrijven, sterk betrokken bij het bedrijfsleven in Amsterdam-West, waartoe ook het zich sterk ontwik-

kelende Westpoort behoort. Dat houdt niet op bij ‘zaken doen’. “Wij stellen onze kennis en ons netwerk graag beschikbaar als on-

dernemers daar hun voordeel mee kunnen doen. Bovendien investeren we in projecten die we maatschappelijk relevant vinden.”

het gewenste resultaat. Daarvoor is ‘De leertuinen van West’ opgezet. Het idee van ‘De leertuinen van West’ is om samen met alle betrokkenen te komen tot leerwerkplek-ken bij bedrijven, waarbij er een brug wordt gebouwd tussen bedrijfsleven en onderwijs.”

OndernemerschapOok als bestuurslid van de Ondernemers-vereniging Westpoort spreekt Stam veel on-dernemers met investeringsplannen. “Veel ondernemers denken vaak op voorhand al dat de bank investeringsverzoeken afwijst, terwijl dat in de praktijk juist niet zo is. We moeten er dus voor waken dat er geen self-fulfilling prophecy ontstaat. In sessies met

ondernemers willen we de dialoog aangaan over mogelijkheden en onmogelijkheden bij financieringsaanvragen. Ondernemers kun-nen zich dan nog beter voorbereiden op hun aanvraag bij de bank. Bank en ondernemer werken samen aan een oplossing. Dat is het idee.”

Het is altijd van belang om uit je eigen wereld te treden en zaken vanuit een ander perspectief bekijken, vindt Martin Stam. “Juist van verschillen kun je leren. En dat doen we graag. We kiezen bovendien graag voor een positieve benadering bij iedere kans die zich voordoet in de markt. En dat zijn er nog steeds heel veel!”

Rabobank Amsterdam Markt West toont betrokkenheid

“Wat doet ertoe in West?”

Maatschappelijke betrokkenheid zit in de aard van de Rabobank, als coöperatieve bank. “Een deel

van onze winst brengen we terug naar de stad. Onze ledenraad besluit waar het geld aan wordt besteed.” Tijdens een brain-stormsessie met diverse belanghebbenden in Amsterdam-West met als titel ‘Wat doet ertoe in West’ zijn twee thema’s naar voren gekomen: het bevorderen van ondernemer-schap en talentontwikkeling.

Talentontwikkeling“We willen de kloof tussen onderwijs en bedrijfsleven dichten”, zegt Stam, die zich realiseert dat dit geen nieuw idee is. Al jaren worden er veel initiatieven opgestart om deze werelden bij elkaar te brengen. “Het is ook niet onze bedoeling om nieuwe initiatie-ven te bedenken, maar juist om bestaande initiatieven bij elkaar te brengen, op een pro-jectmatige manier. De Rabobank stelt geld, kennis en betrokkenheid beschikbaar. Er is een grote jeugdwerkloosheid en het onder-wijs heeft veel behoefte aan stageplekken. Maar we begrijpen ook de ondernemers. Een stagiair kost tijd en levert niet altijd direct

Rabobank Amsterdam

Markt West

Bos en Lommerplein 270

1055 RW Amsterdam

T 020 - 777 77 40

F 020 - 777 70 08

[email protected]

www.rabobank.nl

Page 34: Het Ondernemersbelang Amsterdam 5-2012

Bedrijfsreportage Tekst: Baart Koster (Koster teksten) • Fotografie: Blinkfotografie

20

Aanwezigheid op de goede plekken, het is een van de kenmerken van professioneel ondernemerschap. Met de uitbreiding van Renault

en Dacia dealer Arend Auto naar de Donauweg op Westpoort zet het dealerbedrijf locatietechnisch een zeer strategische stap. En voor

de ondernemers op Westpoort die op hun mobiliteit compleet ontzorgd willen worden, is de aanwezigheid van het Business Account

Center van Arend Auto uitstekend nieuws. “We richten volledige wagenparken in en kunnen ondernemers op elke schaal, van grootza-

kelijk tot klein MKB, op werkelijk elk denkbaar mobiliteitsgebied maatadvies en service geven”, aldus vestigingsmanager Teun Lankhaar.

Maatwerk voor de zakelijke markt

Westpoort bestrijkt 15 procent van de totale oppervlakte van de gemeente Amsterdam,

bruist van het ondernemerschap met circa 2.500 bedrijven en is bovendien goed voor ongeveer 15 procent van de totale economische omzet die Amsterdam jaarlijks voortbrengt. De aanwezigheid van Arend Auto is daarom een goede zaak, want een win-win situatie. Lankhaar: “We zijn in het voormalig Mercedes-Benz pand getrokken en ondernemen hier nu sinds november vorig jaar. Deze vestiging is uniek, omdat wij als enige Arend Auto vestiging in Amsterdam de zakelijke markt bedienen. Helaas is dat nog onvoldoende bij veel ondernemers op Westpoort bekend en daar willen we verandering in brengen.” De vestiging maakt deel uit van de lande-lijke groep met in totaal 12 vestigingen in Brabant, 2 vestigingen in respectievelijk Purmerend en Zaandam en 3 vestigingen in Amsterdam. Verder is Arend Auto onder-deel van de landelijke dealerketen Stern Groep N.V. wat het bedrijf nog eens extra slagkracht geeft in de automotive markt.

Zero Emission: het échte nieuwe rijdenVoor het bewerken van die zakelijke markt zijn Hakan Aydin en Jacques Smit verantwoordelijk. Zij houden zich zowel met de verkoop van personen- als van bedrijfsauto’s bezig en bedienen elke on-dernemer. Van kleine detaillisten tot corpo-rate klanten. Verder biedt Arend Auto ook elektrische voertuigen aan en bij de sales daarvan worden beide heren ondersteund door Marie Claire de Molenaar. Lankhaar: “De verkoop van elektrische auto’s valt onder het Z.E. Experience center van Arend Auto, wat staat voor Zero Emission. Juist voor moderne ondernemers die zich aangetrokken voelen door de mogelijkheid

het ONDERNEMERS BELANG

Marie Claire de Molenaar, Jacques Smit en Hakan Aydin

Page 35: Het Ondernemersbelang Amsterdam 5-2012

Donauweg 11

1043 AJ Amsterdam

T 020 - 561 96 00

Verkoop en werkplaats/magazijn

Arend Auto Zuidoost

Burgemeester Stramanweg 110

1101 AA Amsterdam Zuidoost

Alleen verkoop

T 020 - 561 96 11

Arend Auto Zuidoost

Joan Muyskenweg 14

1096 CJ Amsterdam Zuidoost

Alleen werkplaats/magazijn

T 020 - 561 96 11

21het ONDERNEMERS BELANG

we zo duurzaamheid dus op alle mogelijke manieren invullen”, aldus Hakan Aydin. “Ook kunnen klanten gebruik maken van verschillende vormen van leasing, waarbij we ze financieel adviseren over de voorde-len van operational of juist financial lease. En niet alleen richten we het wagenpark van A tot Z in voor onze klant, ook hebben we financieringsoplossingen om dat op verantwoorde wijze te bekostigen.” Het is met andere woorden een wereld aan mogelijkheden en Hakan Aydin en Jacques Smit maken de klant graag wegwijs in die wereld. “Het gaat om maatadvies”, aldus Smit. “Daar begint elke goede klantrelatie mee, en vergis je niet, wij gaan helemaal voor een structurele relatie met een op en top tevreden klant. Het is één ding om de klant op elk gebied producten en diensten te kunnen leveren, maar een ander om je in te leven in de exacte behoefte van je klant en dus haarscherp te adviseren. Maar daar ligt nou precies de kracht van ons salesteam.”

Arend Auto Amsterdam West voert dan ook met trots het Renault Pro+ label, een label dat binnen Renault een waarborg is voor de hoogste kwaliteit van advies en service aan de zakelijke markt. “Het mooie is”, vult Aydin daarop aan, “dat we bij die topser-vice op elk gebied, dus van maatadvies bij verkoop tot onderhoud en reparatie, mobiliteitsoplossingen gedurende die werkzaamheden en verruimde openings-tijden, ook gewoon uitstekende auto’s verkopen. Op het gebied van zowel lichtere als zwaardere bedrijfsauto’s heeft Renault echt een reputatie hoog te houden. Zo zijn we in dat segment al ruim 10 jaar marktlei-der in Europa. Onze nieuwe Renault Master is dit jaar nog tot bestelauto van het jaar gekozen. En ook als het om veiligheidsnor-men gaat staat Renault bovenaan.”

Smit: “Renault heeft qua vormgeving gekozen voor een vlotte, vrolijke lijn en dat gebaseerd op de hoge kwaliteit waar Hakan al op doelt. Dat zie je op gebied van personenauto’s ook terug in de nieuwe Clio. Een auto met een heel goede verhou-ding tussen prijs en kwaliteit en bovendien een opvallend elegante vormgeving. Daar wil je als ondernemer in gezien worden.”

Alle reden dus voor ondernemers die voor stijlvol, veilig en duurzaam vervoer kiezen en willen rijden in een maatoplossing die als een jasje past, om eens langs te gaan op het Business Account Center van Arend Auto aan de Donauweg. Lankhaar: “We zitten om de hoek, hebben alles in huis wat een ondernemer zich op mobiliteitsgebied kan wensen en er staat een ongewoon goed verkoopteam klaar.” Met ongewoon bedoelt hij dat: “Jacques, Hakan en Marie Claire collega’s zijn die met hart voor goed advies en in een goede, persoonlijke relatie met klanten hun werk doen. Het is aan ondernemers op en rond Westpoort om daar hun voordeel mee te doen.”

om hun wagenpark te verduurzamen, kan de uitgebreide kennis die Marie Claire bezit en het afgewogen advies dat zij kan geven, net dat duwtje zijn om die stap ook echt te zetten. Gelukkig wordt die groep onderne-mers steeds groter.”

“We kunnen heel Amsterdam, inclusief Ouderkerk aan de Amstel en Diemen be-dienen”, vervolgt De Molenaar. “Elektrisch rijden is nieuw en ondernemers hebben er nog veel vragen over, zoals hoe de rijpres-taties van elektrische auto’s zich verhouden tot conventionele voertuigen, hoe ver er op een vol opgeladen accu kan worden gereden en hoe elektrisch vervoer zich kos-tentechnisch verhoudt tot conventioneel vervoer.” De Molenaar kan ondernemers over die en vele andere vragen volledig voorlichten, want ze is een expert op het gebied van elektrisch vervoer. Het kan daarom zeker lonen eens met haar over duurzame mobiliteitsoplossingen in gesprek te gaan. “Een zekerheid die onder-nemers überhaupt al hebben is dat zij hun startinvestering in elektrische mobiliteit in korte tijd terugverdienen. Zo betaal je bij-voorbeeld geen wegenbelasting, is er geen bijtelling en zijn de onderhoudskosten heel laag. En dan zijn er nog de verschillende subsidiemogelijkheden die zeker in en rond Amsterdam bestaan, zoals bijvoorbeeld een milieu investeringsaftrek. Het onder-streept dat de gemeente Amsterdam echt een beleidsspeerpunt heeft gemaakt van emissievrij vervoer.” Daarnaast is er voor veel ondernemers nog die andere brandende vraag: is de benodigde infrastructuur wel aanwezig om in en rond Amsterdam zorgeloos te kunnen rijden? “Ook dat traject verzorg ik voor de klant. Ik breng dus de bestaande infrastruc-tuur in kaart en doe zonodig aanvragen voor de plaatsing van laadpalen. Mijn klant hoeft er dus absoluut niet bang voor te zijn dat hij stil komt te staan.” De conclusie mag dan ook luiden dat elektrisch rijden eigenlijk het échte nieuwe rijden is: safe, duurzaam én goedkoop. “En we geven ondernemers graag een paar dagen een Renault Kangoo, Twizy of Fluence mee, zodat ze kunnen ervaren hoe het rijdt en hoe het opladen precies werkt. Ik kan je zeggen, klanten die van dat aanbod gebruik maken gaan meestal om. Die komen enthousiast terug met hun leenauto.”

Totaaladvies in mobiliteit: een wereld aan mogelijkheden op vestiging WestOntzorgen op mobiliteit, het is een belofte die klanten letterlijk mogen nemen. “Niet alleen bieden we zowel personen- als bedrijfsauto’s in alle bijtellingsklassen, van 0 en 14 tot 20 en 25 procent, en kunnen

Page 36: Het Ondernemersbelang Amsterdam 5-2012

Bedrijfsreportage Tekst: Jerry Helmers (Crown Media) • Fotografie: Blinkfotografie

De klein zakelijke markt – zoals de Zelfstandigen

Zonder Personeel en het MKB – betalen veel te veel

voor hun mobiele telefoonrekeningen. Soms wel

50%. Ellen van Egmond, commercieel directeur bij

het in Amsterdam gevestigde GSMWEB, zegt dat

er volop besparingsmogelijkheden zijn, maar dat

die in het woud van aanbieders en aanbiedingen

niet eenvoudig te vinden zijn. “Wij slagen daar

echter wel in,” zegt ze. “Wij zoeken het meest

optimale voordeel voor deze ondernemersgroep.

Aan de hand van slechts een aantal facturen uit

het recente verleden, zien wij al binnen een half

uur, waar op kan worden bespaard zonder in

te leveren op belminuten of internetdata. Welke

ondernemer wil dat nu niet horen?”

‘Ondernemers vaak stomverbaasd over besparingsmogelijkheden mobiele telefonie!’

In de afgelopen maanden zijn er vier nieuwe medewerkers aangenomen om de toegenomen vraag uit de zakelijke

markt op te kunnen vangen. “We hebben het drukker gekregen. Ook de kleine onder-nemers ontdekken dat er feitelijk nog veel te besparen valt op de kosten van mobiele telefonie. Dat geldt ook voor ZZP’ers; zij komen er achter dat het abonnement – dat ze hebben – eigenlijk niet het juiste of meest passende abonnement is. Die medewerkers hadden we hard nodig om aan de toegenomen vraag te voldoen.”

Volgens Ellen is de meest gemaakte fout dat ondernemers instappen op een zo laag mogelijk tarief. “Dat ziet er aan ‘de voorkant’ interessant uit, maar achteraf blijkt dat vaak een duurkoop,” zegt ze. “Bovendien zie je dat bijvoorbeeld de ZZP’ers hetzelfde aankoopgedrag vertonen als de consument. Echter, omdat ze ondernemer zijn, blijkt in de praktijk toch een ander belgedrag te zijn ontstaan. Zonde van het geld dus. Of in ieder geval niet effectief. En daarnaast: het is er in de laatste jaren voor niemand eenvoudiger op geworden. De I-Phones en I-pads zijn opgekomen. Een groot aantal internetbundels is aan de markt aangeboden. En natuurlijk gebruiken velen nog steeds de laptop onderweg waar ook een data-abonnement aan hangt. Tja, waar moet je je keuze op baseren?”

Ellen vertelt dat ondernemers ‘stomverbaasd’ zijn als blijkt dat ze jarenlang écht te veel hebben betaald. “Onze analyses zijn een eye-opener. Bovendien bieden we gemak. Wij hebben als reseller alle toestellen op voorraad. We zorgen er voor dat oude abonnementen eenvoudig worden omgezet naar nieuwe abonnementen, vaak ook bij andere providers. De ZZP’er en de MKB-er hebben er geen omkijken naar. Wij regelen het.” Ellen zegt dat een check van de laatste twee of drie nota’s al voldoende is om te kunnen constateren dat er te veel wordt betaald. “Bovendien zijn we niet gebonden aan be-paalde telecomaanbieders. We zijn compleet onafhankelijk. Wij kijken – als intermediair – louter naar het beste voor de eindgebruikers.” De huidige groei van GSMWEB verrast Ellen en haar collega’s dus niet. “In een periode als deze, kijkt iedereen – van ZZP’er tot onderne-mer met personeel – steeds scherper naar de bedrijfskosten die hij maakt. Logisch dat men dus ook op zoek is naar meer besparingen op de mobiele telefonie. Wel, wij hebben het ant-woord. We dagen alle ondernemers dan ook uit om bij ons de gratis factuurcheck te doen!”

V.l.n.r.: Ellen, Belinda, Marc, Vedat, Hannah, Richard, Tom en Joost.

GSMWEB

Van Marwijk Kooystraat 10 A

1096 BR Amsterdam

T 020 - 776 63 55

www.gsmweb.nl

het ONDERNEMERS BELANG 22

Page 37: Het Ondernemersbelang Amsterdam 5-2012

het ONDERNEMERS BELANG 23

BedrijfsreportageTekst: Wendy van Schie • Fotografie: Luuk Gosewehr

Een advocaat wordt vaak pas

ingeschakeld als er problemen zijn.

Op dat moment kost het veelal

meer tijd en geld om oplossingen

te vinden. Terwijl veel problemen

kunnen worden voorkomen als die

advocaat in een beginstadium wordt

betrokken bij ontwikkelingen in de

onderneming. Yvonne Rosina van

Marree en Dijxhoorn advocaten in

Amsterdam kan zo drie onderwerpen

opnoemen, waarbij ondernemers

kosten en moeite kunnen besparen

door tijdig een advocaat in te

schakelen.

Incasso“Ondernemers zijn er goed in om geld te verdienen, maar niet per se in het incasseren ervan. Om niet-betalende afnemers te laten betalen, moet het totale credit management op orde zijn. Dat begint bij het opstellen van goede algemene voorwaarden en leverings-contracten en uiteindelijk ook het incasseren. Onze incassopraktijk doet dat op een wijze die past bij het bedrijf.”

Juridische basis leggen“Een startende ondernemer gaat meestal eerst naar een accountant en niet, of pas veel later, naar een advocaat, terwijl juridische stukken de basis zijn van een onderneming! Het is bijvoorbeeld belangrijk bij het aangaan van een samenwerking afspraken goed vast te leggen. Vergelijk het met huwelijkse voorwaarden: op het moment dat het mis gaat, ben je blij dat ze er zijn.”

Internet“We beveiligen ons huis en ons bedrijf, maar staan er niet altijd bij stil dat onze website toegankelijk is voor de hele wereld. Daar staat de deur soms wijd open; de inhoud kan mak-kelijk worden gekopieerd! Webshops moeten

bovendien voldoen aan allerlei wettelijke voorwaarden. De eigenaar kan zelfs strafrechtelijk worden vervolgd, als dit niet in orde is. Wij hebben daarom een websitescan ontwikkeld: een checklist, waarmee wij beoordelen op welke punten de website niet voldoet aan de voorschrif-ten en welke risico’s ermee verbonden zijn.”

Yvonne Rosina en de andere advocaten van Marree en Dijxhoorn maken hun naam van ondernemingsgerichte advocaten waar.

Yvonne Rosina weet waar ze het over heeft als het om ondernemen gaat. Ze begon haar carrière bij een groot

advocatenkantoor en startte in 2004 samen met een collega Rosina Eckhart Advocaten. ”We constateerden dat er bij het midden- en kleinbedrijf behoefte was aan goede advocaten die ook strategisch meedenken met ondernemers. Een advocatenkantoor volgens de menselijke maat!” Het kantoor groeide uit tot een gerenommeerde, internationaal georiënteerde speler. Na zeven jaar was het tijd voor een volgende stap. Daarom zocht Rosina samenwerking en vond die bij Marree en Dijxhoorn. “Wij hebben de juiste combinatie gevonden: een jong, internationaal georiënteerd kantoor met een gevestigde, solide firma, die – net als wij – het belang van de klanten voorop stelt en oprecht betrokken is bij hun wel en wee.”

Rosina signaleert drie onderwerpen waar het MKB momenteel behoefte heeft aan ondersteuning: de cash flow, de juridische basisdocumenten en bij internethandel. Ze vertelt:

Een ondernemingsgerichte advocaat kan veel problemen voorkomen

Marree en Dijxhoorn

Emmaplein 2

1075 AW Amsterdam

T 020 - 575 50 05

F 020 - 575 50 00

[email protected]

www.mend.nl

Marree en Dijxhoorn Amersfoort, ondernemingsgerichte advocaten, werd in 1981 opgericht en is uitgegroeid tot marktleider in midden-Nederland. Begin 2012 ging Marree en Dijxhoorn samen met Rosina Eckhart Advocaten in Amsterdam. Bij het nieuwe Marree en Dijxhoorn werken zo’n 50 medewerkers, onder wie 30 advocaten.

Marree en Dijxhoorn

Zonnehof 31-35

3811 ND Amersfoort

T 033 - 422 19 00

F 033 - 461 15 45

[email protected]

www.mend.nl

Page 38: Het Ondernemersbelang Amsterdam 5-2012

Ondernemerspanel

24 het ONDERNEMERS BELANG

Bent u voldoende voorbereid op de komst van de Flex BV?Op 1 oktober 2012 is de wetgeving voor het BV-recht in werking getreden. Dit gezamenlijke project van de ministeries van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie (EL&I) en Veiligheid heeft als doel het BV-recht beter te laten aansluiten op de praktijk zodat het oprichten van een BV aantrekkelijker wordt. Zo komt het verplichte startkapitaal van minimaal € 18.000 te vervallen en wordt het een stuk eenvoudiger om de statuten aan te passen. Ziet u nieuwe kansen met de komst van de Flex BV?De mening van ons panel.

n Yvonne N. Rosina

Yvonne N. Rosina - Advocaat en partner bij Marree en Dijxhoorn Over het algemeen wordt de Flex BV gezien als een gun-stige ontwikkeling voor startende ondernemers. Het is eenvoudiger en minder kostbaar om een BV op te richten door o.a. het vervallen van het minimumstartkapitaal, de bankverklaring en de accountantscontrole. Ook bestaande BV’s kunnen profijt hebben van de nieuwe wetgeving. Zij hebben meer vrijheid om de statuten in te richten, be-sluiten kunnen makkelijker buiten vergadering genomen

worden etc. Echter, die flexibiliteit heeft ook een keerzijde. Zo worden crediteuren op bepaalde punten minder be-schermd dan voorheen (steunverbod- en zgn. Nachgrün-dung regelingen zijn vervallen) en is de aansprakelijkheid van het bestuur op bepaalde punten juist vergroot (hoof-delijke aansprakelijkheid voor tekort indien het bestuur onterecht een aandeelhoudersbesluit tot (dividend) uitke-ring goedkeurt). Hoe dit allemaal uitpakt zal de tijd leren. Als ondernemer is het in ieder geval zaak je goed voor te laten lichten alvorens het Flex BV avontuur aan te gaan.

n Boudewijn Neelissen

Boudewijn Neelissen - KPMG Corporate FinanceMet de komst van de Flex BV kun je als ondernemer makkelijker een BV oprichten omdat geen minimumkapitaal van EUR 18 duizend meer is vereist. Ook heb je als ondernemer/aandeelhouder van de Flex BV meer vrijheid bij hoe je de BV ‘inricht’, ben je flexibeler in je besluitvorming en minder gebonden aan regelgeving. Wil je als aandeelhouder dividend uitkeren, dan moet het bestuur van de nieuwe Flex BV hieraan wel eerst haar goedkeuring

geven. Zou achteraf de conclusie zijn dat dit ten onrechte is goedgekeurd, dan is het bestuur aansprakelijk hiervoor. Dit is ter bescherming van de (financiële) belangen van andere (externe) stakeholders. Door het soepelere karakter van de Flex BV kan deze al met al een positieve impuls aan het ondernemerschap in Nederland geven. Voor bestaande BV geldt dat de bestaande statuten veelal gewijzigd moeten worden. Laat je goed juridisch en fiscaal adviseren voordat je hieraan begint

n Emma Biemans

Emma Biemans – Interieuradvies & OntwerpDe aanpassingen die het mogelijk maken gemakkelijker een BV op te richten, kan gezien worden als tegemoetkoming aan ondernemers. Wanneer een eenmanszaak/VOF/maatschap veel winst maakt, is het belastingtechnisch gezien immers voordeliger om een BV als rechtsvorm te hebben. Versoepeling van regels kan een bedrijf beslissingssnelheid geven en processen versnellen. Dit is echter meteen ook een aspect wat binnen bedrijven goed geregeld dient

te worden: daar waar door voorgaande regels de BV structuur duidelijk en concreet was, kan dit mogelijk nu binnen BV’s verschillen. Belangrijk is dat ook de kant van de consument/opdrachtgever moet worden gewaarborgd. Het idee van de financiële buffer komt te vervallen en in de praktijk blijkt het vaak zeer moeilijk om de ondernemer/directeur van de BV aan afspraken te houden wanneer deze de BV opheft of de BV failliet gaat. Versoepelingen voor de ondernemer mag nooit leiden tot benadeling van de consument.

Page 39: Het Ondernemersbelang Amsterdam 5-2012

25het ONDERNEMERS BELANG

n Tatjana Sormaz

Tatjana Sormaz - Paperworq Productions Mijns inziens zijn we, sedert het besluit in 1992 om de euro definitief in te voeren, een bepaalde weg ingesla-gen waarbij het niet goed zou zijn om amper 20 jaar later rechtsomkeert te maken. Destijds werd besloten om de euro in te voeren om zo een einde te maken aan de schommelende wisselkoersen, de onderlinge prijsvergelijkingen transparanter te maken en om de dollar en de yen een Europese tegenspeler te bieden.

Last but not least, om Europa een duurzaam groeiende economie te bieden. Dat wij anno 2011 kampen met een wereldwijde recessie waarbij ieder afzonderlijk land met specifieke interne problemen kampt en het moeilijk is om aan alle voorwaarden en verplichtingen te blijven voldoen, kon toen niet voorspeld worden. Ik raad de Europese politici daarom met klem aan om met elkaar in onderhandeling te blijven en elkaar niet onnodig met haantjesgedrag de loef af te troeven.

n Timo de Regt

Timo de Regt - PDZ UitzendbureauOf wij er al klaar voor zijn is in mijn ogen niet de juiste stelling. Bestaande BV’s hoeven in principe niet “klaar” te zijn voor de Flex BV. Indien de oude BV vorm prima voldoet, hoef je niets te veranderen. Voor onze bestaande activiteiten voldoet het op dit moment. Wel hebben we ons laten informeren over de nieuwe regelgeving en kunnen we een afweging maken bij het opstarten van een nieuwe BV. Met name de

extra ruimte om stemrecht te regelen, het verlagen van de financiële drempels en het wegvallen van de subjectiviteit in de wet- en regelgeving aangaande aansprakelijkheid van de bestuurder, wat nu wettelijk is vastgelegd, spreekt ons daarbij aan. Samenvattend kan ik dus stellen dat de nieuwe BV vorm meer flexibiliteit kent tegen lagere kosten, waarbij de aansprakelijkheid van bestuurder beter is afgekaderd en dat lijkt mij een goede ontwikkeling.

n Marnix van den Bergh

Marnix van den Bergh - Höcker AdvocatenNaar de komst van de FlexBV hebben we jarenlang uitgekeken: de invoering werd keer op keer uitgesteld. Dat gaf ons wel de gelegenheid om de ontwikkelingen in het wetsontwerp steeds goed bij te houden. Mijn kantoor is dus optimaal voorbereid.De nieuwe regelgeving biedt ondernemers de mogelijkheid om de structuur van hun BV nog beter te laten aansluiten bij hun onderneming. Veel wettelijke beperkingen die weinig nut meer

hadden zijn opgeheven. Wij zien in de FlexBV zeker niet alleen mogelijkheden voor nieuwe BV’s, bijvoorbeeld vanwege de gemakkelijke oprichting door de afschaffing van het minimumkapitaal, maar vooral ook voor bestaande. Zo was vóór de FlexBV soms kunst en vliegwerk nodig om afspraken tussen aandeelhouders zo precies mogelijk vast te leggen. Met de nieuwe wetgeving kan de bedoeling van partijen vaak duidelijker en simpeler in de statuten worden opgeschreven.

n Koos Burgmeijer

Koos Burgmeijer - EE CareHet is goed dat de regelgeving wordt versoepeld en dat het oprichten van een BV eenvoudiger wordt. Eenmansbedrijven en Vennootschappen onder firma kunnen nu overwegen een bv op te

richten om zodoende aansprakelijkheidsrisico’s te verkleinen. Ook het oprichten van een pensioen holding wordt hiermee eenvoudiger. Dus ja, dit is goed nieuws voor ondernemend Nederland. Voor EECare bv is dit een gepasseerd station.

n Gerrit Menkveld

Gerrit Menkveld – GMSoft B.V.Ik denk dat er wel een aantal interessante mogelijkheden met deze nieuwe wet zijn. Deze mogelijkheden hebben dan voornamelijk betrekking op een eventuele overdracht, uitbreiding of behoud van (zeer) gewaardeerde werknemers. Hierbij doel ik op stemrechtloze aandelen. Met deze aandelen is het mogelijk om iemand onderdeel van de zaak te laten zijn, zonder daar een stem voor in de

aandeelhoudersvergadering te geven. Hier kan je verschillende redenen voor hebben. Niet iedereen wil dat en niet iedereen is capabel om beleid en visie te bepalen. Meedelen in de winst is voor medewerkers vaak weer wel interessant en het is soms een extra motivatie. Ik zeg bewust soms, want volgens mij zijn de meest gewaardeerde medewerkers vaak diegenen die al een tandje harder lopen.De komst van de Flex BV biedt dus ook interessante mogelijkheden!

Page 40: Het Ondernemersbelang Amsterdam 5-2012

Grand Café Hermes

Orlyplein 150

1043 DV Amsterdam

T 020 - 488 44 22

F 020 - 488 44 33

[email protected]

www.brasseriehermes.nl

www.grandcafehermes.nl

Brasserie Hermes is herboren!

Grand Café Hermes nu ook voor het diner

uitstraling te geven. “We zijn bezig met een nieuw in- en exterieur. Zodra alle bestratingswerkzaamheden zijn afgerond, kunnen we rondom een terras aanleggen. Door alle veranderingen vond ik dat de oude naam Brasserie Hermes de lading niet meer helemaal dekte. Daarom gaan wij verder als Grand Café Hermes.”

Van het ene op het andere moment zijn de toekomstplannen van Peter Hermes volledig veranderd. “De knop moest helemaal om. Maar we hebben er ongelooflijk veel zin in om weer een groot succes van Grand Café Hermes te maken!”

Bedrijfsreportage Tekst: Wendy van Schie • Fotografie: Luuk Gosewehr

Peter Hermes

Midden tussen fiets- en voetpaden, tramrails, kiss&ride-plaatsen en doorgaande wegen

is Brasserie Hermes niet te missen voor reizigers en voor de medewerkers en bezoekers van de omringende kantoren en hotels. Eigenaar Peter Hermes en zijn medewerkers bezorgen ze al jaren een gastvrije ontvangst; voor de koffie/thee, voor de lunch en voor (bedrijfs-)borrels en recepties. Toch leek er in de gebiedsplannen geen plaats meer te zijn voor deze succesvolle horecaonderneming. Peter Hermes oriënteerde zich al op andere vestigingsmogelijkheden. Maar de plannen van de gemeente veranderden. Nu de dreigende sluiting is afgewend, maakt Hermes een nieuwe start.

Dinerkaart“Al jaren zijn we het adres voor de lunch en voor borrels en recepties voor de bedrijven die rond Sloterdijk en in Westpoort zijn gevestigd. Daarnaast verzorgen we ook de horecafunctie voor verschillende hotels in de buurt”, vertelt Hermes. “De komst van het Holiday Inn Express Amsterdam Sloterdijk hotel heeft ervoor gezorgd dat we verder kunnen uitbreiden. Het

hotel verzorgt zelf alleen het ontbijt en verwijst de gasten voor lunch en diner naar ons. Daardoor hebben we dagelijks voldoende gasten om een volwaardige dinerkaart te kunnen voeren, inclusief wijnkaart. De prijzen liggen op een gemiddeld niveau. Variërend van € 14,95 voor een heerlijke saté tot € 19,95 voor een malse Hollandse biefstuk. Misschien wel aardig om te weten: ons vlees komt uit Wouw en wordt verzorgd door slagerij Schoen uit Zaandam.” Zijn de gasten van dit hotel vooral (internationale) zakenmensen, daarnaast ziet Hermes tegenwoordig ook veel meer toeristen. “In het nieuwe Meininger Hotel bij station Sloterdijk logeren veel gezinnen, die het als uitvalsbasis gebruiken voor hun bezoek aan Amsterdam. We merken dat zij het prettiger vinden voor de kinderen om ’s avonds in de buurt van hun hotel te kunnen dineren.” Zo verzamelt zich rond dinertijd een gemêleerd gezelschap van hotelgasten en kantoormedewerkers bij Hermes.

Grand CaféHermes heeft de nieuwe start aangegrepen om zijn brasserie ook een nieuwe

Vijftien jaar nam Brasserie Hermes letterlijk en figuurlijk een centrale plaats in voor NS-station

Sloterdijk. Door verdere ontwikkeling van het stationsgebied zag het er echter naar uit dat

deze goedlopende horecazaak de deuren moest sluiten. Maar de plannen veranderden en

nu mag Brasserie Hermes blijven. Sterker nog: als Grand Café maakt Hermes een nieuwe

start, met ook een aantrekkelijke dinerkaart.

26 het ONDERNEMERS BELANG

Page 41: Het Ondernemersbelang Amsterdam 5-2012

Op 1 oktober 2012 is de wetgeving voor besloten vennootschappen gewijzigd. De Flex-BV heeft zijn intrede gedaan. Flexibiliteit om

afspraken tussen aandeelhouders vast te leggen in de statuten van de BV in plaats van in een aparte aandeelhoudersovereenkomst.

Ook flexibiliteit met betrekking tot de soorten aandelen: aandelen met of zonder stemrecht, aandelen met afwijkende winstrechten

bijvoorbeeld. Aandeelhouders kunnen hun afspraken zo naar eigen wensen vastleggen. De meest bekende wijziging is de afschaffing

van het minimale kapitaal van € 18.000. Een kapitaalstorting van € 1 is voldoende een BV op te richten. Na statutenwijziging kan

ook het kapitaal van een bestaande BV teruggebracht worden. Reden voor de belastingdienst de aandeelhouders te wijzen op hun

verantwoordelijkheden.

Aandeelhouder let op uw pensioen

Mr. Frank Post

is partner bij Borrie Belastingadviseurs B.V.

Borrie Belastingadviseurs B.V.

Keizer Karelplein 2

1185 HL Amstelveen 

Postbus 83012

1080 AA Amsterdam

T 020 - 679 09 11

F 020 - 679 42 25

[email protected]

www.borrie.nl

Met Centrale Aanspreekpunt Pensioenen (CAP) van de belastingdienst is de meest

actieve en bekende kennisgroep van de belastingdienst. Zij houdt de pensioenvoorzieningen die bij de eigen BV zijn opgebouwd nauwgezet in de gaten. Door de beperkende fiscale regels zijn de pensioenvoorzieningen die op de balans van de BV staan te laag. Er is in de praktijk meer kapitaal nodig om het pensioen levenslang te kunnen uitkeren. Haalt u teveel geld uit uw BV, bijvoorbeeld door een dividenduitkering , dan kan de belastingdienst in actie komen. De stelling is dat eerst berekend moet worden welk bedrag er daadwerkelijk aanwezig moet zijn om het pensioen levenslang te kunnen uitkeren. Blijkt na berekening van dit bedrag dat het vermogen van de BV door de dividenduitkering negatief is geworden, dan vindt de belastingdienst dat het pensioen is afgekocht. De sanctie is dan heffing van inkomstenbelasting tegen maximaal 52% én een strafheffing (revisierente) van 20%. Door de Flex-BV heeft het CAP een waarschuwing laten uitgaan. In het geval dat bestaande BV’s hun gestorte kapitaal van € 18.000

terugbrengen naar een lager bedrag, zal de belastingdienst eenzelfde rekensom als hiervoor bedoeld maken. Blijkt ook in dit geval dat de BV niet aan haar pensioenverplichting kan voldoen, is ook de stelling dat er dan sprake is van afkoop van een pensioen. De consequenties zijn u inmiddels bekend.

Om pensioen in de eigen BV te kunnen opbouwen moet u minimaal 10% van de aandelen in de pensioentoezeggende BV direct of indirect (via bijvoorbeeld een Holding-BV) bezitten. Tot 1 oktober 2012 hadden alle aandelen stemrecht. Door in-voering van de Flex-BV is dit niet meer het geval. Reden voor de belastingdienst om hierover ook duidelijkheid te geven: pen-sioen bij de BV mag alleen opgebouwd worden wanneer u minimaal 10 % van de aandelen met stemrecht bezit.

DividendDe Flex-BV legt meer verantwoordelijkheid bij de vennootschap bij het uitkeren van dividend. Keert u dividend uit en kort daarna komt de vennootschap in problemen dan wordt u als bestuurder verplicht dit dividend

weer terug te betalen. De door de BV aan de belastingdienst betaalde dividendbelasting krijgt u niet terug! Hoelang na de dividenduitkering blijft u als bestuurder aansprakelijk? Daar is geen duidelijkheid over. Bij de behandeling van de nieuwe wetgeving is een periode van 1 jaar genoemd. Deze termijn staat echter niet in de wet. Het zal daarom aan de beoordeling van de rechter worden overgelaten of u als bestuurder onzorgvuldig bent geweest bij het meewerken aan de dividenduitkering.

Column

het ONDERNEMERS BELANG 27

Page 42: Het Ondernemersbelang Amsterdam 5-2012

28

Bedrijfsreportage

A dvocaten en partners bij VMW Taxand, Pieter Huisman en Irene Scholten-Verheijen, weten hoe

vervelend het voor ondernemers kan zijn om de overheid op hun weg te vinden. “Dat kan commerciële kansen voor een ondernemer doorkruisen, zijn ontwikkeling lelijk frustreren en een hoop geld kosten. Wij adviseren en begeleiden daarom ondernemers om hen, als het kan in samen-spraak met de overheid, zo vrij mogelijk te laten ondernemen. En mocht de situatie daarom vragen, dan gaan we de juridische strijd voor hen aan.”

De conduitestaten van Pieter Huisman en Irene Scholten-Verheijen liegen er niet om. Huisman is al 22 jaar actief als advocaat, vonniste tussen ’95 en ’99 als rechter in de rechtbank te Amsterdam in straf- en bestuursrechtelijke zaken, was actief als raadsheer en later als vice-president bij het gerechtshof te Leeuwarden. In 2006 keerde hij terug naar zijn oorspronkelijke en geliefde professie. “Wat me prikkelt is dat ik in deze functie mij voluit kan inzetten voor de belangen van cliënten. Ik ben sinds zes jaar bovendien in een ander soort advocatuur actief dan voorheen, omdat

mijn dienstverlening zich bijna geheel richt op ondernemers. Omdat het nationale en internationale bedrijfsleven snel is, is de bijbehorende advocatuur dat ook. Die dynamiek geeft mij een kick.”

Scholten-Verheijen deed ook zeer interes-sante maatschappelijke ervaring op, voordat zij tien jaar geleden als advocaat ging werken. “Toen ik studeerde trok het rechterschap mij wel aan, maar je kunt van tevoren nog zulke duidelijke plannen hebben, soms neemt een levensweg een totaal andere wending. Door zo’n bocht op mijn pad bleef die rechtersfunctie buiten beeld en begon ik als juridisch adviseur bij telecomtoezichthouder OPTA. Ik deed voor OPTA onder meer bezwaar- en beroepsza-ken. Maar zodra die zaken echt interessant werden, gingen ze naar de rechter en moest ik de dossiers overdragen aan een advocaat, die het vervolgens verder afhan-delde. Dat was voor mij een belangrijke trigger om de advocatuur in te willen.”

het ONDERNEMERS BELANG

Ondernemers die binnen de grenzen van de wet in optimale vrijheid willen ondernemen,

doen er verstandig aan om VMW Taxand aan hun lijst van leveranciers toe te voegen.

Want dit veelzijdige juridische kantoor heeft advocaten in huis die opereren in de

frontlinie van kennis over de juridische relatie tussen overheid en ondernemer.

Internationale juridische dienstverlener focust ook op nationale markt

VMW Taxand biedt oplossingen voor ongewenste ontmoetingen

tussen ondernemers en overheid

Advocaten en partners bij VMW Taxand, Pieter Huisman en Irene Scholten-Verheijen

Page 43: Het Ondernemersbelang Amsterdam 5-2012

29het ONDERNEMERS BELANG

Tekst: Baart Koster (Koster teksten) • Fotografie: Luuk Gosewehr

de complete informatie op de website van VMW Taxand staat vermeld. Voor een con-crete schets van de ingrijpende gevolgen die ondernemers kunnen ondervinden van overheidsingrijpen, gaat Scholten-Verheijen even naar de foodbranche, waarvan ze, naast de farmabranche, diepgaande kennis heeft. “Het kan zo zijn dat als het vermoeden bestaat dat een foodproducent onveilige producten fabriceert, zijn bedrijf wordt stilgelegd. Ook als dit vermoeden wellicht onterecht is. En wat doe je dan? Wat kun je daartegen ondernemen om weer uit die onzalige situatie te komen? In zo’n situatie adviseren wij. Maar het kan ook gaan over bijvoorbeeld een bestuurlijke boete die wordt opgelegd of dreigt te worden opge-legd of om het opleggen door de overheid van een last onder dwangsom. Waarbij een ondernemer een door de overheid ge-constateerde onrechtmatige situatie moet veranderen en een boete of dwangsom opgelegd krijgt wanneer hij dat niet doet.”

Wat dat betreft heeft de overheid behoor-lijk krachtige instrumenten in handen om ondernemers tot bepaald gedrag te bewegen. Ook wanneer de ondernemer goede redenen heeft niet aan dat gedrag te willen. Bovendien eist de overheid ook in rechtmatige situaties soms nog veel van ondernemers. Dan moet je denken aan de verplichting voor ondernemers om regelmatig allerlei gegevens aan te leveren. Voor hen is dat echt een tijdvreter. Ook dan helpen wij graag om te kijken of bepaalde overheidswensen juridisch wel verplich-tend zijn en om te kijken naar oplossingen om de ondernemer daar bijvoorbeeld deels van te ontlasten.”

Het inzetten van relevante kennis is de kerndienst van Huisman, Scholten-Verhe-

ijen en hun collega’s. Daarin is het bedrijf om verschillende redenen onderscheidend. “We maken deel uit van een sterk interna-tionaal netwerk. Als we tegen een ingewik-keld vraagstuk aanlopen, dan kunnen wij collega-fiscalisten van onze Amsterdamse Taxand-vestiging inschakelen, maar kun-nen we ook een fiscalist van een van de buitenlandse kantoren om advies vragen. En als het om collega-advocaten met heel specialistische kennis gaat, dan kunnen we gebruikmaken van een wereldwijd netwerk van ongeveer 110 onafhankelijke advocatenkantoren die, net als wij, zijn aangesloten bij Globalaw.”

Maar allereerst is er de focus op de nationale markt en op de kracht van het eigen team op kantoor Amsterdam. “Ook als het om dat teamgevoel gaat, zijn wij onderscheidend. Er is geen hiërarchie, onze advocaten in opleiding en assistenten zijn niet minder belangrijk dan wij. Samen, met de kennis en expertise die we hebben en die we dagelijks uitbreiden, knokken we voor particuliere cliënten en voor de vele ondernemers die tot onze klantenkring behoren. En dat op een duidelijke, transpa-rante manier. Want omdat wij onze cliënten uiterst serieus nemen, moeten zij precies begrijpen wat wij voor ze doen.”

Haar huidige professie als advocaat met als specialisme gereguleerde markten, met een focus op de farma en de food sector, is zelfs nog leuker dan zij vooraf verwachtte. “Waar eerdere functies mij sterk aan toe-stemmingsprotocollen bonden, daar kan ik nu vrijuit, met volle inzet van mijn kennis en creativiteit, aan het werk voor cliënten. En dat vind ik heerlijk om te doen.” Huisman en Scholten-Verheijen runnen samen de sectie straf- en ‘onderneming en overheid’ en doen dat met veel gevoel voor de ondernemer. “Begrijpen wat onder-nemers drijft en wat ze willen is voor ons niet ingewikkeld, wij zijn tenslotte zelf ook ondernemers. Onze sectie – met name straf- en bestuursrecht - vormt een eigen entiteit binnen VMW Taxand. Wij hebben daarvoor dus een eigen financiële verantwoordelijk-heid en eigen ontwikkelingstrajecten en we halen zonodig werk binnen door middel van acquisitie. Want we hebben uiteraard ook een verantwoordelijkheid voor al onze medewerkers. Zij moeten voldoende werk hebben om zichzelf rendabel te kunnen maken voor onze sectie. Om dat werk goed te kunnen doen, moeten zij zich constant blijven scholen. Want bij dit vak komt veel kijken. Je moet performance leveren, weten wanneer je wat doet. Timing is daarin essentieel. Daarnaast moet je op de hoogte zijn van de laatste wetswijzigingen. En tenslotte moet je je cliënt, meestal de ondernemer, heel goed kennen om zo te kunnen bepalen met welke oplossing hij in zijn individuele geval het meest gediend is.”

In elk geval waarin een ondernemer de overheid op zijn pad vindt kan VMW Taxand van grote toegevoegde waarde zijn. Die, veelal ongewenste, ontmoetingen met de overheid kunnen talloze oorzaken hebben. Huisman: “Je kunt denken aan compliance, de regels waar je als goed on-dernemer aan moet voldoen. Bijvoorbeeld aan milieuwetgeving. Een ondernemer die begint en zich daarop oriënteert kunnen wij met informatie en deskundig advies helpen. Compliance is heel belangrijk, want een ondernemer die onverhoopt niet aan de vigerende wetgeving voldoet is daarmee in overtreding en als het bijvoor-beeld om milieuwetgeving gaat zelfs in strafrechtelijke overtreding. Dat zou uiter-aard slecht nieuws zijn, maar het goede nieuws dat daarbij hoort is dat wij met onze kennis van straf- en bestuursrecht, zoals dat geldt voor ondernemers, hen uitstekend kunnen begeleiden en bijstaan. Overigens onderhandelen wij ook voor ondernemers met het OM, want ook in die sfeer kun je voor ondernemers bij wie een overtreding is geconstateerd nog veel winnen.”

Het is maar een voorbeeld dat valt te geven van de talloze juridische conflictgebieden tussen ondernemers en overheid, waarover

VMW Taxand

Piet Heinkade 55

1019 GM Amsterdam

Postbus 2911

1000 CX Amsterdam

T 020 - 301 66 33

F 020 - 301 66 22

[email protected]

Begrijpen wat ondernemers drijft en wat ze willen is voor ons niet ingewikkeld, wij zijn tenslotte zelf ook ondernemers

Het nieuwe pand van VMW Taxand in aanbouw

Page 44: Het Ondernemersbelang Amsterdam 5-2012

het ONDERNEMERS BELANG

Interview

30

De “LastRestRocket, een vuurpijl voor as-verstrooiing uit haar serie “Rite de Passage,

producten voor een uitvaart”, waarmee Van Bommel in 1996 glansrijk afstudeerde aan

de Eindhovense Design Academy, de media op z’n kop zette, en de stoffige uitvaartwereld

voorgoed nieuw leven inblies!

Het bleef namelijk niet alleen bij een prachtig concept, ze zorgde er ook eigenhandig voor dat de

Wet op de Lijkbezorging verruimd werd, waardoor onder andere de As-Vuurpijl daadwerkelijk legaal werd en daarmee rouwend Nederland voortaan meer vrijheid verwierf om hun eigen afscheidsritueel zelf vorm te geven, nadat dit sinds de jaren ’60 zo “professioneel” uit handen was geno-men! Dit is een mooie metafoor voor de rol die ze ziet weggelegd voor creatieven, die onze samenleving tools kunnen geven die door gedragsbeïnvloeding aansporen tot zélf nadenken, zélf doen, de wereld zélf hel-pen te veranderen, waarbij de verbinding tussen mensen boven alles centraal staat.En als daarvoor achterhaalde regels en wet-ten herzien en opgerekt moeten worden; part of the creative job!

Ze gelooft in de kracht van tijdelijkheid,en zoekt naar kortstondige ervaringen die

Fotografie: Emiel van Lint fotografie

naar. Vanwege de rappe herontwikkeling van de werf is de persoonlijke noodzaak voor deze NDSM-kunstenaar van het 1e uur het verbinden van de vele instanties, bedrijven en kunstenaars die gezamelijk verantwoordelijkheid dienen te nemen voor een bloeiende cohesie van dit gebied in transitie; ook als daar nieuwe regels en bureaucratische kaartenbakjes voor aange-maakt moeten worden!

Ook dit project heeft ze echt als onder-nemer aangepakt; Inschakeling van be-drijfskundige coaching met de Value Plus Approach schiep structuur op maat, Veban-lidmaatschap bracht haar de contacten met de noodzakelijke samenwerkingspartners uit het lokale bedrijfsleven, waardoor de realisatie van het Vuureiland momenteel in volle gang is. Tijdens de openings-happe-ning op 1 november, Nacht van de Doden, waaraan vele kunstenaars meewerken,mag eenieder een kaarsje komen branden op de “NieuweProefStoomVUURPlaats”, ter nagedachtenis aan een dierbare overledene.

Beperkt aantal tickets verkrijgbaar via www.npsp-ndsm.nl, inclusief troostdrank, rouwkost, programmaboekje en kaarsje!Vanaf 2 november is iedereen welkom om vuurvast te komen recreeren, tot aan de lente! Een prachtig fotoboek “Nieuwe-ProefStoomVUURPlaats-NDSM” zal dan uitgegeven worden als tastbaar overblijfsel van dit moment in tijd.

Grote dankbaarheid voor de sponsors van het eerste uur; Allsign, Amstel Botel , Bam Utiliteitsbouw, BBBalanced, B.Q. de Ruyter, Hema, Imago Printing, Ilse Vooren, JosHarm, Klomp Installatietechniek, Mastenbroek Tekenbureau, Nedcoat, Nonstop 2000, Op de Velde Staal, Oranjewerf Scheepsreparatie, Rhebergen Multihull Yachts, Sikkens, Van Wijnen Betonconstructie.Belangstellende sponsors zijn welkom; contact Hetty voor een afspraak!

www.rozestudio.nl www.npsp-ndsm.nl www.convoiexceptionnel.nl

sneller aanzetten tot actie dan iets per-manents. Zo is ze dan ook als gastdocent verbonden aan diverse academies, leidt creatieve “brainwave”-sessies voor oa het bedrijfsleven in haar Roze Studio op de NDSMwerf, en onder de naam Convoi Exceptionnel worden op eigen initiatief theatrale publieke werken gerealiseerd,waaronder reeds vele beeldende (lokatie-)theatervoorstellingen.

Zo ook het huidige project de “Nieuwe-ProefStoomPlaats-NDSM”; een tijdelijk stadsmeubel in drieluik, gelegen temidden van NDSMwater, slechts bereikbaar met een bootje! Het bouwwerk transformeert in 6 jaar tijd van een stalen Vuureiland waar je kunt BBQen en een vuurtje stoken, naar een Groenteneiland waar je kunt tuinieren en picknicken, naar het OneNightsHotel, een autarkische hotelkamer voor slechts 1 nacht, goedkoop, en elk half jaar opnieuw ingericht door een collega NDSM-kunste-

Hetty van Bommel, een bijzondere ondernemer

in Amsterdam-Noord

Page 45: Het Ondernemersbelang Amsterdam 5-2012

Bedrijfsreportage

Wij maken maatwerk meubels en totaalinterieurs. Dat varieert van kasten, tafels, keukens

en bureaus tot balies of bijvoorbeeld prototypes. Wij werken veelal in opdracht van bedrijven maar worden steeds vaker rechtstreeks benaderd door particulieren.’

Waarom kozen jullie voor Amsterdam Noord?‘Veel ontwerpers en architecten voor wie wij werken, zijn gevestigd in de regio. Wij zijn graag goed bereikbaar, dat maakt het gemakkelijker om even langs te komen voor werkoverleg. Met de A10 om de hoek en het Centraal Station op steenworp afstand is de bereikbaarheid hier optimaal. Daarnaast zijn onze projecten sinds de verhuizing in omvang toegenomen. De interieurs die we tegenwoordig maken, hadden nooit gepast op het oude adres. Wij groeiden daar echt uit onze voegen.’

En hoe bevalt het daar ?‘Goed. Amsterdam Noord was altijd al dynamisch, maar sinds grote namen als HEMA, MTV en Shell hier hun nieuwe hoofdkantoor hebben gevestigd, trekken steeds meer ondernemers deze kant op.Wij kijken uit op het EYE film institute, de Shelltoren en de groeiende woonwijk Overhoeks: Een spectaculaire skyline. De nieuwe buren kloppen nu bij ons aan voor een mooi interieur in hun apparte-ment of kantoor.’

Hoe gaat een project precies in zijn werk ?‘Meestal benaderen opdrachtgevers ons met een ontwerp. Op basis daarvan maken wij een uitgebreide offerte die de uitvoeringskosten in kaart brengt. In nauw overleg wordt gekeken naar detaillering, want daar valt of staat het resultaat mee.

We houden van een goede voorbereiding om verrassingen en onvoorziene kosten te beperken. Het daadwerkelijke maken van de interieurs gebeurt zoveel mogelijk in de werkplaats. Hier hebben we beschikking over de nieuwste machines en gereed-schappen. Het blijft grotendeels handwerk, daarin kunnen wij het verschil maken. De meubelmakers die hier werken, hebben jarenlange ervaring en leggen de lat hoog. Het is een goed functionerend team, iedereen is op elkaar ingespeeld. Tijdens de productie komen de opdrachtgevers vaak even binnenlopen, om te kijken of om wat laatste puntjes af te stemmen. Het uiteindelijke installeren op locatie proberen we zo kort mogelijk te houden. Dan onder-vindt de klant de minste overlast.’

Is maatwerk niet onbetaalbaar ?‘Dat vooroordeel hoor ik vaker. Wist je dat bijvoorbeeld een maatwerk keuken helemaal niet duurder hoeft te zijn dan die van een bestaand merk? En het grote voordeel is dat je een maatwerk interieur echt helemaal naar je hand kunt zetten.Jij kiest de vorm, materialen en kleuren die jij in je hoofd hebt. Soms hebben particu-lieren en bedrijven nog geen tekeningen maar wel een idee. Wij helpen ze bij de uit-werking tot een concreet plan. In ons pand is ook interieurarchitectenbureau Meeder Ontwerpers gevestigd dat we bij dergelijke projecten vaak betrekken. Zij vertalen de wensen van de opdrachtgever naar een uniek ontwerp. In nauw overleg kijken we wat het hoogst haalbare is binnen het beschikbare budget.’

Hoe ziet de toekomst eruit ?‘Wij blijven de komende jaren prachtige in-terieurs te maken. Daar zijn we goed in en

daar ligt ons hart. Deze plek biedt ons de ruimte om verder te groeien en dat is inspi-rerend. We hebben veel nieuwe plannen. Momenteel ontwikkelen we samen met Meeder Ontwerpers eigen produktenlijn: Kleine meubels die straks te koop zijn via een webwinkel. Klanten kunnen zelf online kleuren en materialen bepalen en aanpas-sen aan hun persoonlijke smaak.’

het ONDERNEMERS BELANG 31

Sinds de oprichting in 1998 is interieurbouwbedrijf en meubelmakerij Kooijmans Interieurs

uitgegroeid tot een vertrouwd adres voor ontwerpers en architecten. Onlangs zijn ze

verhuisd naar een productiehal aan het IJ. Een gesprek met oprichter Arend Kooijmans over

de stand van zaken.

‘Het voordeel van maatwerk is dat je het écht helemaal naar je hand kunt zetten’

Woning, Singel

Aletta, instituut voor

vrouwengeschiedenis

Kantoorentree, de Argonaut

Kooijmans Interieurs

Asterweg 3-b

1031 HL Amsterdam

T 020 - 494 07 00

[email protected]

www.kooijmansinterieurs.nl

Page 46: Het Ondernemersbelang Amsterdam 5-2012

www.struykverwo.nl T 0800 - 555 55 54

HET LANDSCHAP VERBETERT DOOR VIJF STRAATBEPALENDE MERKEN

De openbare ruimte is van ons allemaal. Maar niet iedereen maakt op dezelfde manier gebruik van die ruimte. Dit zijn dagelijkse vraag stukken voor een ieder die zich professioneel bezighoudt met het ontwerp, inrichting en beheer van de openbare ruimte. Zelfs binnen één bestratingsproject spelen maatschappelijke, economische en esthetische overwegingen een rol van betekenis. Goed om te weten dat Struyk Verwo Infra voor iedere situatie een scala aan oplossingen in huis heeft. Met vijf straatbepalende merken.

prestigieuze inrichting met natuursteen

inspirerende straatbeelden met beton

gemak in verwerking, gebruik en onderhoud

verkeersveilige situaties

duurzame leefomgeving

12-0657 SVI straatbepalend 480x335.indd 1 26-09-12 14:26

Page 47: Het Ondernemersbelang Amsterdam 5-2012

www.struykverwo.nl T 0800 - 555 55 54

HET LANDSCHAP VERBETERT DOOR VIJF STRAATBEPALENDE MERKEN

De openbare ruimte is van ons allemaal. Maar niet iedereen maakt op dezelfde manier gebruik van die ruimte. Dit zijn dagelijkse vraag stukken voor een ieder die zich professioneel bezighoudt met het ontwerp, inrichting en beheer van de openbare ruimte. Zelfs binnen één bestratingsproject spelen maatschappelijke, economische en esthetische overwegingen een rol van betekenis. Goed om te weten dat Struyk Verwo Infra voor iedere situatie een scala aan oplossingen in huis heeft. Met vijf straatbepalende merken.

prestigieuze inrichting met natuursteen

inspirerende straatbeelden met beton

gemak in verwerking, gebruik en onderhoud

verkeersveilige situaties

duurzame leefomgeving

12-0657 SVI straatbepalend 480x335.indd 1 26-09-12 14:26

Page 48: Het Ondernemersbelang Amsterdam 5-2012

Ondanks alle negatieve ervaringen van de afgelopen decennia is Rik Bergen nog altijd even enthou-

siast over zijn uitvinding, de balkeerklep. Hij legt de werking ervan uit: “Een cen-trifugaalpomp zorgt ervoor dat vloeistof door leidingen wordt gepompt. Bij iedere centrifugaalpomp hoort een klep, die ervoor moet zorgen dat de vloeistof niet terugloopt in de leiding als de pomp stopt. In mijn vinding wordt de klep gevormd door een bal. Zolang de vloeistof door de leiding loopt, wordt de bal in een loze zijtak geduwd. Valt de druk van de vloeistof weg, bijvoorbeeld doordat de pomp uitvalt, dan valt de bal terug in de leiding en sluit deze af. Mijn balkeerklep heeft twee grote voordelen. De eerste is dat hij in de zijtak verdwijnt, waardoor de vloeistof - anders

dan bij andere keerkleppen - totaal geen weerstand ondervindt.

Het tweede voordeel is, dat hij zelfreinigend is. Dat is vooral

belangrijk bij vuilwaterlei-dingen, zoals in de riolering. De balkeerklep sluit altijd goed af.”Er is een grote markt voor,

vertelt Bergen. “In Noord-Europa is er de afgelopen

decennia veel geïnvesteerd in een goed systeem van rioleringen.

In Nederland wordt hij daarin al vrijwel overal toegepast en bijvoorbeeld ook bij vrijstaande woningen en boerderijen. In Zuid-Europa en de rest van de wereld staat het rioleringssysteem echter nog maar in de kinderschoenen.”

34

Bedrijfsreportage Tekst: Wendy van Schie • Fotografie: Luuk Gosewehr

Een mooi, nieuw product ontwerpen, het in licentie geven bij een multinational en dan de royalty’s incasseren. Het lijkt een

benijdenswaardig scenario, maar Rik Bergen van Monti Valves in Purmerend heeft andere ervaringen. Hij ontwierp de balkeerklep,

een alom erkende unieke uitvinding voor afsluitingen in vloeistofleidingen. Naar beste weten regelde hij het patent voor een groot

aantal landen en sloot een licentieovereenkomst af met een internationaal toonaangevend bedrijf in dit vakgebied. Bergen dacht

alles waterdicht te hebben afgesloten, maar is nu stapels juridische dossiers rijker en een illusie (en heel veel geld) armer. Intussen werkt

hij verder aan zijn mooie product.

Ook al heb je er een patent op, er zijn altijd kapers op de kust

“Een mooi product wil ieder bedrijf wel maken!”

OntwikkelingVijfentwintig jaar geleden begon Bergen met de ontwikkeling van de balkeerklep. “In 1992 ben ik voor mezelf begonnen. Ik heb veel geïnvesteerd in het onderzoek en de constructie. Het Waterloopkundig Laboratorium heeft bijvoorbeeld tests gedaan, die hebben geleid tot verdere verbeteringen. De versie waar ik patent op heb, is ook getest. De grafiek van de test laat zien dat vloeistof door mijn balkeerklep inderdaad een minimale weerstand ondervindt.” In 1996 is het patent verleend. Bergen heeft het vastgelegd voor alle geïn-dustrialiseerde landen. “Het gaat vooral om landen waar ijzergieterijen zijn gevestigd, omdat daar het risico het grootst is dat hij wordt nagemaakt.”Afnemers van de balkeerklep van Monti Valves zijn vooral pompenfabrikanten. “Hij wordt geëxporteerd naar veertien landen en vooral toegepast in watertrans-port- en waterzuiveringsinstallaties. Maar hij is ook zeer geschikt voor gebruik in de chemische en voedingsmiddelenindustrie. Speciaal daarvoor heb ik nu een roestvrij-stalen versie ontwikkeld, die zo mogelijk nog beter functioneert dan de oorspronke-lijke gietijzeren versie.”

LicentieAls je hebt geïnvesteerd in de ontwikkeling van zo’n uniek product, dan wil je daarvan uiteraard de revenuen ontvangen. “Je kunt het zelf op de markt brengen of het pro-duct in licentie geven aan een bedrijf, dat daar al een organisatie voor heeft.” Bergen besloot tot het laatste. Na uitgebreide

het ONDERNEMERS BELANG

Page 49: Het Ondernemersbelang Amsterdam 5-2012

Monti Valves B.V.

Ampèrestraat 56-58

1446 TS Purmerend

T 0299 - 64 11 18

F 0299 - 64 49 99

[email protected]

www.montivalves.com

35het ONDERNEMERS BELANG

royalty’s moesten alsnog worden betaald. Dat gebeurde niet, want arbitrage blijkt geen rechtskracht te hebben. Opnieuw volgden er procedures. Intussen bracht het bedrijf enkele kleine wijzigingen aan in het originele ontwerp, waarna het tegen een veel lagere prijs op de markt werd gebracht. “Ze gebruiken daarbij nota bene de grafiek van het Waterloopkundig Laboratorium, die voor mijn balkeerklep is gemaakt!” Opnieuw volgden juridische procedures, maar Bergen en zijn adviseurs wijzigden hun strategie en spanden een kort geding aan wegens inbreuk op het modelrecht. Hij kreeg gelijk, maar door slechts een kleine wijziging aan te brengen in het model, kon het bedrijf de balkeerklep blijven verkopen. “In december 2011 heb ik nog een keer geprobeerd om een schikking te forceren, maar ook dat is niet gelukt. Grote bedrijven speculeren erop dat een klein bedrijf niet de financiële middelen heeft om tot het eind door te procederen. Het heeft me inderdaad honderdduizenden euro’s gekost! Gelukkig kan ik mijn product nog steeds zelf goed verkopen en word ik ook gesteund door mijn leveranciers.

Ik blijf dus doorgaan, totdat ik mijn recht heb gehaald.”

De balkeerklep van Monti Valves: een fantastisch mooi productDe moraal van dit verhaal? “Als je een mooi product hebt bedacht, wil iedereen het hebben! Mijn advies is: zoek een financier die de commercialisering voor je uitvoert, maar houd de productie en rechten in eigen hand. Of verkoop je ontwerp in z’n geheel voor een goed bedrag.” Intussen gaat Rik Bergen door met de productie van zijn balkeerklep. “Het is en blijft een fantastisch mooi product.” Waar wat mee te verdienen zou moeten zijn!

onderhandelingen, bijgestaan door bekwame (?) juridische adviseurs, sloot Bergen in 1998 een licentieovereenkomst af met een grote Deense multinational, AVK. “Daarmee heb ik het product (tekenin-gen, techniek enz.) en mijn klanten over-gedragen aan dit bedrijf. In ruil daarvoor ontvang ik zes procent van de omzet van mijn product.” Bergen ging ervan uit dat alles goed was geregeld en dat een Deens bedrijf een betrouwbare partner zou zijn. “Je denkt dat Denemarken vergelijkbaar is met Nederland, ook qua wetgeving, maar dat blijkt niet zo te zijn.”De samenwerking verliep niet zo goed als Bergen had verwacht. “Al snel bleek het bedrijf de prognoses van de omzetten niet te kunnen halen. Ze pakten het in mijn ogen gewoon niet goed aan. In 2006 waren er nog steeds onvoldoende omzetten en wilde ik de overeenkomst intrekken.” Diverse juridische procedures volgden, de royalty’s werden plotseling stopgezet en in 2008 diende een arbitragezaak in Kopenhagen, voor een Duitse arbiter. Ber-gen werd grotendeels in het gelijk gesteld, moest inzage krijgen in de facturen en de

Rik Bergen: “Het is en blijft een fantastisch mooi product”

Page 50: Het Ondernemersbelang Amsterdam 5-2012

VMW Taxand - VMW-20120424-1.indd 1 25-4-2012 15:09:49

Kennis over de cookiewet is echter niet alleen van belang voor de web-siteontwikkelaars, maar zeker ook

voor de ondernemers van wie de website is: voor u dus. In deze column zal ik kort schet-sen wat deze verplichtingen precies zijn, zodat u weet wat er van u wordt verwacht. Cookies? Met de term cookies wordt hier niet bedoeld de zoetigheid waar cookie monster zo dol op is. Cookies zijn kleine tekstbestanden die op de PC van de gebruiker worden geplaatst wanneer deze een website bezoekt. De cookies kunnen vervolgens worden gelezen door de browser. De websiteaanbieder kan hierdoor bijvoorbeeld inzicht krijgen in het aantal bezoekers op de website of kan zien welke gedeeltes van de website het meest bekeken worden. Cookies die worden gebruikt voor de functionaliteit van de website, denk aan een winkelmandje of inloggegevens, vallen buiten de reikwijdte van de cookiewet. Wanneer de cookies een ander doel dienen dan de functionaliteit van de website, geldt de cookiewet. De wet gaat over meer dan alleen cookies: deze is namelijk niet alleen van toepassing op het plaatsen van tekstbestanden, maar ook op het plaatsen en aflezen van databe-standen op de randapparatuur van de web-sitebezoeker. Hiermee is de reikwijdte van de wet ruimer dan alleen cookies, waarmee beoogd wordt in te spelen op toekomstige ontwikkelingen. Op dit moment is de wet behalve op cookies bijvoorbeeld ook van toepassing op device finger printing (het aflezen van de PC zodat de bewegingen van de gebruiker op internet in kaart kunnen worden gebracht) en de boxen waarmee naar digitale televisie kan worden gekeken (als daarbij gebruik wordt gemaakt van een internetverbinding). De wet geldt verder niet alleen voor PC’s, maar ook voor mobiele telefoons, tablets en laptops. Kortom: alles dat randapparatuur (een harde schijf) bevat waarop bestanden kunnen worden geplaatst of waarvan data kunnen worden afgelezen.

Informeren en toestemming verkrijgen De websiteaanbieder moet de bezoeker voorafgaand aan het gebruik daarvan over de cookies informeren. Met alleen een link naar een privacy- en cookiestatement wordt niet aan deze informatieplicht voldaan. Bovendien dient van de bezoeker toestem-ming te worden verkregen voor het plaatsen van de cookies. De bezoeker dient met andere woorden zijn of haar geïnformeerde toestemming te geven voor het plaatsen van de cookies. Deze toestemming moet specifiek zijn: de informatie moet zodanig zijn dat de bezoeker precies weet waarvoor toestemming wordt gegeven. Bewijsplicht Cookies die bijhouden op welke website de bezoeker geweest is vóór en waar de bezoe-ker heengaat nà het bezoeken van uw web-site worden tracking cookies genoemd. Voor dit soort cookies geldt een rechtsvermoeden. Dit houdt in dat bij het gebruik van tracking cookies vermoed wordt dat de websiteaan-bieder persoonsgegevens verwerkt in de zin van de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Dit heeft tot gevolg dat naast de cookiewet ook de Wbp van toepassing is. Het is dus aan de websiteaanbieder om te bewijzen dat bij het gebruik van tracking cookies geen persoonsgegevens verwerkt worden. De Wbp hanteert de ‘ondubbelzin-nige toestemming’, een strenger begrip dus

dan de ‘toestemming’ van de cookiewet. Dit betekent dat de betrokkene geïnformeerd en actief zijn of haar toestemming dient te geven, voor het gebruik van tracking cookies. Als de betrokkene “niets doet”, mag hieruit niet worden opgemaakt dat toestemming gegeven is. De praktische invulling Hoe dient u nu deze verplichtingen in de praktijk toe te passen? Dat is een vraag waar ook OPTA (de toezichthouder) zelf nog mee worstelt. OPTA heeft daarbij aangegeven dit door middel van gesprekken met “de markt” te gaan on-derzoeken. Uit het eerste overleg tussen de markt en OPTA zijn onder meer de volgende punten gekomen: 1. Informatie dient te worden gegeven op

een zichtbare plaats op de website, een banner of een link is niet voldoende. Een zorgvuldig geformuleerde pop-up wel.

2. Impliciete toestemming is niet toe-ge-staan, er moet sprake zijn van een opt-in, een actie vanuit de gebruiker.

3. De toestemming moet worden opgesla-gen, zodat bewijs kan worden geleverd aan OPTA. Grappig genoeg is voor dat op-slaan nu juist weer een cookie voor nodig.

Duidelijk is dat het gesprek tussen OPTA en de markt nog niet tot een einde is gekomen en dat wet en techniek elkaar nog niet hebben gevonden. Heeft u vragen of wenst u advies n.a.v. dit artikel? Neem dan contact op met mr. Lydia Faltas van advocatenkantoor VMW Taxand N.V. [email protected]

VMW Taxand N.V.

Piet Heinkade 55, 1019 GM Amsterdam

Postbus 2911, 1000 CX Amsterdam

T 020 - 301 66 33

F 020 - 301 66 22

[email protected]

www.vmwtaxand.nl

Vanaf 5 juni 2012 is de nieuwe “cookiewet” van kracht, die voor iedere ondernemer met een website verplichtingen in het leven

roept. Deze wet heeft de gemoederen flink bezig gehouden, want de verplichtingen die de wetgever heeft bedacht blijken in de prak-

tijk nog niet zo gemakkelijk toepasbaar. VMW Taxand gaf een seminar over dit onderwerp, met als doelgroep marketingbedrijven.

De nieuwe cookiewet:

voldoet uw website er al aan?

Advies

36 het ONDERNEMERS BELANG

Page 51: Het Ondernemersbelang Amsterdam 5-2012

Brandstofverbruik: Ø 3,3 - 6,1 L/100 km (1 L op 16,4 - 30,3 km), Co2-uitstoot: Ø 87 - 143 g/km. Prijzen incl. BTW/BPM, excl. verwijderingsbijdrage, leges en kosten rijklaarmaken. Afgebeeld model kan afwijken van standaardspecifi caties. Vraag naar onze exacte voorwaarden. Druk- en zetfouten voorbehouden.

A-Point Amsterdam Zuidoost Kollenbergweg 11 • Amsterdam Zuidoost • T 020 430 16 00Autovroon Amsterdam Contactweg 47 • Amsterdam West • T 020 687 07 00A-Point Badhoevedorp (service) Sloterweg 65 • Badhoevedorp • T 020 449 66 00

A-Point Weesp (service) Nijverheidslaan 5-7 • Weesp • T 0294 41 44 51

Executive Line DSG (Automaat)

Volkswagen Passat Variant

Fiscale actieprijsnu € 33.868,-

• Incl. navigatie RNS 315 • Telefoonvoorbereiding premium • Parkeersensoren • Chromen dakreling etc.

NOG 58 MAANDEN FISCALE BIJTELLING 20%!

UIT VOORRAAD LEVERBAAR!

Leaseprijs is gebaseerd op 15.000 km/48 mnd. incl. onderhoud en verzekering.Leaseprijs € 625,-EX BTW

Page 52: Het Ondernemersbelang Amsterdam 5-2012

Ga naar borrie.nl en lees diverse klantverhalen

In onze branche gaat het om kennis en vertrouwen.

Kennis verwerf je, vertrouwen verdien je. Daarin

slagen we doordat we ons vak uitstekend beheersen

en doordat we met al onze klanten een unieke

persoonlijke relatie nastreven. Met die instelling

verricht Borrie sinds 1950 financiële diensten en

geven we bedrijfseconomische en fiscale adviezen

aan middelgrote ondernemingen, zelfstandig

ondernemers en not for profit instellingen. Daarnaast

speelt Borrie een actieve en drijvende rol in de Alliott

Group, een wereldwijde alliantie op het gebied van

accountancy, belastingadvies en consultancy.

accountants

belastingadviseurs

corporate finance

expatriate services

salarisadministratie

personal touch in finance

Jan Leentvaarlaan 13065 DC RotterdamPostbus 85653009 AN Rotterdam010 266 77 [email protected]

Keizer Karelplein 21185 HL AmstelveenPostbus 830121080 AA Amsterdam020 679 09 [email protected]

20121311 Borrie_Corp_adv 240x335.indd 1 23-02-12 09:33