De Nieuwe Werker nr. 2 van 2009

23
Tijdelijk werkloos ? Werkloos ? 10 % bruto meer dan vroeger ! Hogere uitkeringen dankzij het ABVV ! U bent slachtoffer van de crisis. Maar u staat er niet alleen voor. Het ABVV vecht voor u en met u !

description

Ledenblad van het ABVV: Tijdelijk werkloos ? Werkloos ?

Transcript of De Nieuwe Werker nr. 2 van 2009

Page 1: De Nieuwe Werker nr. 2 van 2009

Tijdelijk werkloos ?

Werkloos ?10% bruto meer dan vroeger !

Hogere uitkeringen

dankzij het ABVV !

U bent slachtoffer van de crisis.Maar u staat er niet alleen voor.Het ABVV vecht voor u en met u !

Page 2: De Nieuwe Werker nr. 2 van 2009
Page 3: De Nieuwe Werker nr. 2 van 2009

2 Regio Antwerpen - Mechelen + Kempen

• N° 2 • 30 januari 2009De Nieuwe Werker

WerkIndien één woord vandaag boven alle mogelijke verdeeld-heid en tegenstellingen uitstijgt, is het wel het woord ‘werk’.

Barack Obama stelde trouwens in zijn maidenspeech als nieuwe president dat de discussie niet mag zijn of plannen groot of klein zijn, maar dat plannen moeten werken. Hier-aan toevoegend dat iedereen recht heeft op werk tegen een goed loon.

Toeval of niet. Eind vorig jaar, op 23 december jl., voerden een tweehonderdtal militanten van ABVV en sp.a in Mol een kerstactie, waarbij wenskaarten voor werk in een gro-te kerstboom werden opgehangen onder het motto ‘Eer-lijke verloning en zekere jobs voor iedereen, meer moet dat niet zijn’.

Belangrijk hierbij is dat deze eisen ondersteund worden door een overheid, die plannen maakt die werken. Intus-sen zijn reeds een aantal maatregelen onder druk van het ABVV tot stand gekomen, die ten dele hieraan tegemoet komen: realistischere werkloosheidsvergoedingen bij tij-delijke of definitieve werkloosheid, gelijkschakeling van tijdelijken en uitzendkrachten bij ontslag,…

Alleen, dit volstaat niet. Enkel een duurzame doorstart van de economie, ondersteund door een krachtige en creatieve overheid, biedt de nodige perspectieven op termijn. Een overheid die zich beperkt tot economische borrelnootjes of gratuite kado’s aan de bankwereld, vormt hiertoe absoluut geen garantie.

Een sociaal georiënteerde overheid met doordachte en duurzame economische ideeën echter wél.

Maar dan moeten die politieke partijen, die naam waardig, dit ook in de praktijk bewijzen op een duidelijke en werk-nemersvriendelijke manier en zich niet laten verdelen door onderling gekrakeel.

Samen Sterk, het motto van het ABVV, geldt ook voor hen.Aan hen nu te bewijzen dat zij het ernstig menen in deze ernstige tijden. De komende verkiezingen vormen hiertoe een uitgelezen kans!

Met syndicale groeten,

Geert Van Autenboeralgemeen secretarisABVV Mechelen+Kempen

Vrijdag 6 maart 2009: uitzonderlijke sluiting BBTK-AntwerpenHet kantoor in de Van Arteveldestraat 9/11 is op vrijdag 6 maart uitzonderlijk gesloten wegens ons 4-jaarlijks Statutair Congres.

Behoudens deze uitzondering kan je bij ons terecht:• voor de administratie:

- maandag tot donderdag van 9u tot 13u en van 14u tot 17u- vrijdag: van 9u tot 12u

• voor de syndicaal-juridische dienst:- maandag en woensdag: van 9u tot 12.30u en van 14u tot 16u- dinsdag: van 9u tot 12.30u- donderdag: gesloten- vrijdag: van 9u tot 12u

De meeste mensen brengen een groot gedeelte van hun dag en van hun week op hun werk door. Een job die bij je past, geeft je energie en voldoening. Je kunt er jezelf zijn. Maar wat als je je werk niet graag doet? Wat doe je als je job niet past bij je eigen capaciteiten of mo-gelijkheden? Samen met een loopbaanbegeleidster van het ABVV wordt er op zoek gegaan naar wat écht bij je past.

Wat doet ABVV Loopbaanbegeleiding concreet?

Je komt er meer te weten over de arbeidsmarkt: hoe zit die in elkaar? Welke jobs en beroepen bestaan er? Waar kan ik zeker werk vinden? Wat voor beroep past er in feite bij jou?

De eerste stap is het zoeken naar wat je graag en wat niet, waar ben je goed in of minder goed? Er wordt gewerkt aan de hand van vragenlijsten en oefeningen die je thuis invult. Na het invullen kom je meer te weten over je eigen kwaliteiten en werkpunten. Maar het be-langrijkste zijn de besprekingen van deze oefeningen samen met de loopbaanbegeleidster. Op deze manier krijg je meer inzicht in jezelf. Vervolgens kunnen er opleidingen en beroepen voorgesteld worden en besproken worden die passen bij jouw persoonlijkheid. Het resultaat leidt tot een beter inzicht wat er mogelijk is of niet op de arbeidsmarkt. Je krijgt tevens hulp bij het heroriënteren of in de zoektocht naar een andere invulling van de balans privé - professioneel.

Deze dienstverlening is gratis voor alle werkende leden van het ABVV.

Interesse en/of nog meer informatie:ABVV LoopbaanbegeleidingOmmeganckstraat 35 (eerste verdieping) - 2018 Antwerpen03 220 66 43 (Ann of Griet)www.abvvloopbaanbegeleiding.be

Met de steun van het Europees Sociaal FondsBijdragen tot de ontwikkeling van de werkgelegenheid door het bevorderen van inzetbaarheid, ondernemerschap, aanpasbaarheid en gelijke kansen, en door het investeren in menselijke hulpbronnen.

Page 4: De Nieuwe Werker nr. 2 van 2009

2Regio Brussel

• N° 2 • 30 januari 2009

Regio Limburg

Statutair Congres – 22 november 2008

Page 5: De Nieuwe Werker nr. 2 van 2009

2Regio Oost-Vlaanderen

• N° 2 • 30 januari 2009De Nieuwe Werker

Dokter Karel Van Bever ging als arbeider aan de slag in de zeer flexibele werkom-geving van Katoen Natie in de Antwerpse haven. Eerst als jonge uitzendarbeider en daarna als ‘erkend magazijnarbeider B’ observeerde hij alle indrukken die op hem afkwamen. Met als resultaat een boek: ‘Dokter in overall’. We gaan met hem het gesprek aan. Welke impact heeft flexibili-teit op je gezondheid? Daarnaast gaan we ook dieper in op het vierde motief voor uit-zendarbeid. Momenteel omschrijft de wet-gever drie motieven die het gebruik van

uitzendkrachten door een werkgever kun-nen rechtvaardigen. FEDERGON (de federa-tie van interim-kantoren) zou daar echter graag een vierde motief aan willen toe-voegen, namelijk het mogen optreden als aanwervingskanaal. Als bedrijven mensen vast willen aannemen, kunnen ze hen dus eerst gedurende een periode ’testen’ onder onzekere interim-contracten. Hoe gaan we daar als vakbond mee om?

Georganiseerd door Vorming & Actie Oost-Vlaanderen vzw

Donderdag 19.02.’09 – 19u Sint-Niklaas – Vermorgenstraat 9 – ABVV

Seniorenwerking

BUITENLANDSE REISBODRUM – TURKIJEVan dinsdag 12.05.’09 tot donderdag 21.05.’09• verblijf in hotel VERA CLUB***** met een all-inclusiveformule• mooie tuin met zicht over de baai• direct aan het strand en 1,5 km van het centrum van Bodrum• kamers met badkamer, airco, telefoon, satelliet-TV, koelkast, gratis safe en balkon of

terras• 2 zoetwaterzwembaden met gratis ligzetels en handdoekenservice• maaltijden in buffetvorm + snackbar, koffiepauze met patisserie en middernachts-

nack• selectie van lokale alcoholische en niet-alcoholische dranken

Prijs € 699 per persoon, toeslag single € 95

OpstapplaatsenAalst, Dendermonde, Gent, Lokeren, Sint-Niklaas, Ronse en Wetteren. Vanaf 10 perso-nen voorzien we extra opstapplaatsen.

Inlichtingen en inschrijvingen bij:Daniëlle 03 760 04 29 Luc 052 25 92 84 Natacha 053 72 78 21 Sophie 055 33 90 07 Ünsal 09 265 52 66

Een sociale geschiedenis van België ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van de Algemene Centrale - ABVV

Van zaterdag 7 maart tot en met zondag 5 april viert de Algemene Centrale van het ABVV haar 100ste verjaardag met een prestigieuze tentoonstelling over onze sociale geschiedenis. De tentoonstelling begint bij de grote indu-striële revolutie en blijft stilstaan bij het ontstaan en de groei van de vakbeweging, de grote conflicten en belang-rijke stappen naar sociale rechten en sociale zekerheid. Er worden documenten en foto’s getoond, en markante ge-luidsopnamen en filmfragmenten zijn te bekijken.

Waar? De expo vindt plaats in Les Ateliers des Tanneurs, Huidevettersstraat 58 te Brussel, op loopafstand van het Centraal Station. Wanneer? U kunt de expo dagelijks bezoeken van 10u tot 20u en donderdag tot 22u.Prijs? De toegangsprijs is € 3, gratis voor -18, +60, studen-ten en werklozen.

In de Vrijetijdsgids van Linx+ vind je een bon waarmee u gratis met twee personen de tentoonstelling kan bezoe-ken. Je kunt de Vrijetijdsgids gratis bestellen via [email protected] of 02 289 01 70 of afhalen bij je regionale Linx+kantoor.

Rode wandelingen in BrusselJe kunt een bezoek aan de tentoonstelling combineren met een ‘rode wandeling’ door Brussel georganiseerd door S’Academie in samenwerking met Linx+:• Dinsdag 10 maart: Dr. Cesar De Paepe, de dokter met

een (g)roo(t)d hart• Dinsdag 17 maart: Emile Vandervelde, de patron van het

Belgisch socialisme• Dinsdag 24 maart: Burgemeester Freddy Thielemans en

zijn familie, meer dan 100 jaar lid van de socialistische beweging

Prijs? € 8,50. Koffie, bezoek tentoonstelling ‘100 jaar Alge-mene Centrale’, lunch en één drankje inbegrepen.Info? Linx+, [email protected], 02 289 01 70 of S’Academie, [email protected], 02 546 15 92, 02 546 15 28.

Geïnteresseerd in een groepsbezoek?Een uitstekend idee. Maak er een uitstap van. Een hele dag in Brussel bijvoorbeeld. Alle formules zijn mogelijk en u krijgt hulp. Wij maken voor jou een programma op. Een gids leidt je door de tentoonstelling. Je kiest een middag-maal, of een etentje ’s avonds, of een koffietafel na de mid-dag. En als je wilt kies je een bijkomende activiteit. Het Atomium bijvoorbeeld, waar op hetzelfde moment een tentoonstelling loopt over de Noord- en Zuidpool. Jouw

groep is te klein voor een autobus? Geen probleem, neem de trein. Vanaf het Centraal Station in Brussel ben je op wandelafstand van de tentoonstelling.

Info? Linx+, [email protected], 02 289 01 70. Voor groepsarrangementen zijn er zeer gunstige prijsafspra-ken.

Een creatie van Amsab–Instituut voor Sociale Geschiedenis en Tijdsbeeld & Pièce Montée. Met de medewerking van Linx+ en Présence et Action Culturelles (PAC). Met de steun van P&V Verzekeringen, Delta Lloyd Bank, Arista en de stad Brussel.

TENTOONSTELLING ‘Wij zijn de bouwers van een nieuwe wereld’

Met “Dokter in overall” in debat over interims

Niemand kan de openluchtgevangenis in Gaza goedpraten. Niemand kan de 1200 do-den en 5600 gewonden tolereren.

Hamas of Israël: voor of tegen? Daar gaat het vandaag niet om.

Alle fundamentele rechten van burgers in Gaza worden geschonden Van waardig werk en waardige levensvoor-waarden is geen sprake.

We willen dat België, Europa en de Verenigde Naties zware druk uitoefenen op Israël.

Eerst vrede en deftige levensvoorwaarden.Dan pas kunnen we verder praten.

De Geuzenstreek ligt in de buurt van Halle.Programma- 9.30u: Onthaal met koffie en koek. Ken-

nismaking met de gids.- 10.30u: Bezoek aan het kasteel van

Gaasbeek. Dit kasteel gaat terug tot de 13de eeuw. Het ingerichte museum bezit een rijke verzameling kunstwerken met meubelen, aardewerk, emailwerk, beeld-houwwerken uit hout, ivoor en albast, zilver, schilderijen, Brusselse en Doornik-se wandtapijten, enz.

- 12.30u: Middagmaal in Restaurant Casy.- 14.30u: Rondrit langs de Pedevallei. Er zijn

maar liefst 16 bruggen naar Sint-Anna-Pede met het Bruegelkerkje, waar Pie-ter Bruegel de “Parabel van de blinden”

schilderde. Er is tevens een openluchtmu-seum en een Pedemolen.

Bezoek aan de dorpskern van Dilbeek: het kasteel de Viron, thans gemeentehuis, het park met zijn vijvers, de Alenatoren en de gotische Sint-Ambrosiuskerk. De gids toont ons enkele bezienswaardighe-den die de moeite zijn.

- 16u: Bezoek aan een lambiekbrouwerij. Rondleiding en proeven van de streek-bieren kriek en geuze.

- 17.30u: Avondmaal in Restaurant Casy.

Prijs: Leden ABVV: € 38, niet-leden: € 43.

Bezoek aan de dorpskern van Dilbeek: het

> SENIORENWERKING

PAJOTTENLAND – DE GEUZENSTREEK

Regio Datum Info opstap en inschrijving TelefoonAalst 26.03.’09 Natacha 053 72 78 21Dendermonde 26.03.’09 Luc 052 25 92 84Gent 24.03.’09 Ünsal 09 265 52 66Ronse 24.03.’09 Sophie 055 33 90 07Waasland 24.03.’09 Daniëlle 03 760 04 29Wetteren 26.03.’09 Luc 052 25 92 84

3000 Gentenaars op de been voor vrede op 17 januari

ACHTERKANT VAN HET GELIJK

Waar en wanneer?

Gelieve in te schrijven vóór 25.02.’09

Page 6: De Nieuwe Werker nr. 2 van 2009

2Regio West-Vlaanderen

• N° 2 • 30 januari 2009De Nieuwe Werker

SYNDICALE PREMIE 2008 AUTOMOBIELINSPECTIEUitbetaling syndicale premie ‘automobielinspectie’.

Bedrag: € 128

Voorwaarde: in dienst zijn op 31/12/2008

SOCIALE WERKPLAATSEN - SYNDICALE PREMIE 2008Hieronder vind je de toepassingsmodaliteiten:

Attesten:De attesten werden opgestuurd naar de Sociale Werkplaatsen.De Sociale Werkplaats levert ten laatste met de loonafrekening van januari 2009 een attest af aan al haar werknemers, ingeschreven in het personeelsregister (uitgezonderd interim en jobstudenten).

Bedrag:Het bedrag van de premie 2008 wordt vastgesteld op € 48 of € 4 per twaalfde.

Voorwaarden:De jaarlijkse premie wordt toegekend aan de rechthebbenden die op 15 december van het refertejaar:- Lid zijn van één van de representatieve interprofessionele werknemersorganisaties.- In de loop van het refertejaar krachtens een arbeidsovereenkomst verbonden zijn bij een onderneming,

ressorterende onder de bevoegdheid van het Paritair Comité 327 (Sociale Werkplaatsen).- Contracten van interim-arbeid of jobstudent komen niet in aanmerking.N.B. het refertejaar is de periode lopende van 1/1 tot 31/12 van het kalenderjaar, vermeld op het attest.

Uitbetaling: De premies mogen uitbetaald worden vanaf 1 maart 2009.

BEDIENDEN TEXTIEL EN BREIWERK (P.C. 214)Uitbetaling syndicale vormingstoelage jaar 2008

Referteperiode: 2008

Bedrag: € 100

Betaalperiode: 1/2/2009 t/m 15/7/2009

Voorwaarde: Lid zijn op het ogenblik van uitbetaling, sinds tenminste 1/11/2008.De bedienden dienen tewerkgesteld te zijn in een onderneming die ressorteert onder het PC.214.Bedienden die in 2008 nog tewerkgesteld waren in de textielsector gedurende tenminste één maand en daarop aansluitend werkloos werden, in voltijds tijdskrediet, met brugpensioen of pensioen gingen, behouden hun recht op deze vormingstoelage.

BBTK Oostende-Roeselare-Ieper J. Peurquaetstraat 1 bus 12, 8400 Oostende. tel. 059 70 27 29Zuidstraat 22, bus 22, 8800 Roeselare. tel. 051 26 00 86

BBTK BruggeZilverstraat 43, 8000 Brugge. tel. 050 44 10 21

BBTK KortrijkConservatoriumplein 9 bus 2, 8500 Kortrijk. tel. 056 26 82 43

BTB ROAD SHOW 2009 LAR REKKEMDe rode BTB bus komt geregeld naar de leden toe, ook in 2009. Iedere derde maandag van de maand van 11u. tot 18u. kan je de BTB bus vinden aan het Total tankstation aan de ingang van de LAR te Rekkem.

Je kan daar terecht voor alle informatie inzake loon- en arbeidsvoorwaarden in de sector van het Goederenvervoer, Logistiek en Bus & Cars. Je kan er tevens je tachograafschijven en zelfs je digikaart laten uitlezen!

Ook voor een babbel met de aanwezige secretarissen ben je van harte welkom. Een kopje koffie, thee en/of frisdrank krijg je altijd aangeboden.

Rendez-vous dus op maandag 16 februari, op maandag 16 maart 2009 of op maandag 20 april.

René Degryse, secretaris BTB Wegvervoer & LogistiekAnnita Vandenbussche, propagandist BTB Wegvervoer & Logistiek.

UITNODIGING: ALGEMENE LEDENVERGADERING ABVV

Textiel Kleding Diamant: afdeling Waregem – Avelgem – AnzegemIn toepassing van art. 27 van de statuten van onze Centrale organiseren wij ons afdelingscongres op zaterdag 31 januari om 9.45u. in lokaal ‘De Sportduif’, op het Dorpsplein in Anzegem. Alle leden van het ABVV Textiel, Kleding, Diamant uit onze regio die in regel zijn met hun bijdragen hebben het recht om deze Algemene Ledenvergadering bij te wonen.

Agenda: Statutair werkingsverslag 2003-2008, financieel verslag, toekomstperspectieven. Om deel te nemen aan dit afdelingscongres moeten de leden zich op voorhand inschrijven.

Dit kan telefonisch op het nummer tel. 056 60 29 34 of per e-mail: [email protected]

Decroubele YridaSecretaris

THIS IS ENGLAND Shane Meadows – GB 2006 - 100 minzondag 1 februari – 14.30u.

Shaun is een 11-jarige jon-gen uit Noord-Engeland die opgroeit zonder vader. Tijdens de zomer van 1983 verandert er iets in de vaak zo trieste Shaun. Hij scheert zijn hoofd, zet zich tegen al-les en iedereen af, en sluit zich aan bij een groep skin-heads en later zelfs bij het National Front. Met alleen een labiele moeder die hem probeert op het rechte pad te houden, lijkt Shaun af te stevenen op de zekere on-dergang. ‘This is England’ is aangrijpend, ontroerend, verontrustend en naar de keel grijpende cinema. Niet te missen.

JUNOJason Reitman – VS 2007 - 92 minzondag 8 februari – 14.30u.

Juno is een tiener die onge-pland zwanger raakt van haar klasgenoot.Met de hulp van haar beste vriendin Leah gaat Juno op zoek naar de ideale ouders voor haar ongeboren kind. Ze komt terecht bij Mark en Vanessa, een welgesteld jong koppel met een kinderwens. Als ze geconfronteerd wordt met zware beslissingen, de volwassen wereld en wie ze echt is, kan Juno rekenen op de steun van haar ouders. Geweldige film die verrast, ontroert en opmontert.

XXYLucía Puenzo Spanje /Argentinië 200686 minzondag 15 februari, 14.30u.

Alex is 15 jaar en leeft met een groot geheim: ze is her-mafrodiet. Daarom hebben haar ouders kort na haar ge-boorte Buenos-Aires verlaten om in een afgelegen huis in de duinen aan de Uruguay-aanse kust te gaan wonen. Wanneer vrienden met hun 16-jarige zoon Alvaro hen be-zoeken, komen verdrongen spanningen naar boven. Al snel blijkt dat de vader van Alvaro, die plastisch chirurg is, een grote medische be-langstelling heeft voor Alex en dat Alvaro en Alex zich sterk tot elkaar aangetrokken voelen… Delicate, overtuigen-de film over het afgezonderde leven van een koppel en hun hermafrodiete tienerdochter.

GLUEAlexis Dos Santos GB / Argentinië 2006 110 minzondag 22 februari – 14.30u.

De relatie van de vijftienja-rige Lucas met zijn ouders is op zijn best instabiel, maar daar wil hij niet te veel aan denken. Samen met zijn beste vriend Nacho sluit hij vriendschap met het ei-genzinnige meisje Andrea. Ze leiden een bestaan van rondhangen en rocken en natuurlijk doorlopen ze alle beginstadia van seks en drugs, of wat daar voor doorgaat.‘Glue’ is experimenteel, ge-durfd en ontving verschil-lende awards waaronder een jeugdjuryprijs uit Rot-terdam.

GRATIS TOEGANG LOCATIE: J. PEURQUAETSTRAAT 27 - OOSTENDERESERVATIE MOGELIJK VOOR GROEPEN VANAF 20 PERSONEN: TEL. 059 55 60 55 (MA & DI)

MAAND VAN DE SOCIALE FILM OOSTENDE

BEN JIJ ONGELUKKIG IN JE JOB?

Contacteer de ABVV-loopbaanbegeleiders van West-Vlaanderen:

TEL. 051 26 00 96 [email protected]

OF SURF NAAR WWW.ABVVLOOPBAANBEGELEIDING.BE

TAI CHI MET HET ABVV EN LINX+Op maandag 12 januari 2009 vond de introductieles tai chi plaats in een lokaal van het ABVV Oostende in samenwerking met linx+.

Tai chi helpt je om:• je innerlijke rust te vinden • controle te krijgen over stress• je weerstand te verhogen tegen virale infecties • je algemene fitheid te vergroten

Geïnteresseerden kunnen een kijkje nemen op de website: http://users.skynet.be/vitozo

Instappen kan nog tot en met 16 februari maar neem vooraf contact voor een inhaalles met Chantal Vanhoecke tel. 0474 84 00 74 of mail naar [email protected]

Er zijn nog enkele plaatsen vrij.

De prijs voor 10 lessen bedraagt voor ABVV-leden € 40.Welkom!

Page 7: De Nieuwe Werker nr. 2 van 2009

3• N° 2 • 30 januari 2009

PUBLICITEIT

Niet spelen met de centen van de belastingbetaler!

Getroffen Gaza-Palestijnen hebben dringend hulp nodig !

ABVV website: www.abvv.be

Vlaams ABVV website: www.vlaamsabvv.be

Bereken je nettoloon op www.werkbonus.be

Nieuwe berekening sinds 1 januari 2009

> Nieuwe barema’s van de bedrijfsvoorheffing

> Nieuwe verminderingen voor kinderen ten laste en andere gezinslasten

Page 8: De Nieuwe Werker nr. 2 van 2009

4 • N° 2 • 30 januari 2009

ABVV doet mee met Dikke Truiendag

Snowtrip voor jongeren

Het toekomstpact 2020: ook het Vlaams ABVV is van de partij

Lees Linxe boeken

Page 9: De Nieuwe Werker nr. 2 van 2009

5• N° 2 • 30 januari 2009

Combinatie beroeps- en gezinsleven: ook een mannenzaak!

Komt uw vertrouwde postbode nog langs?

Page 10: De Nieuwe Werker nr. 2 van 2009

6 • N° 2 • 30 januari 2009 Belgische Transportarbeidersbond

“Vissers vissen veilig”

www.btb-abvv.be

NIEUWE CAO VOOR DE SECTOR SLEEPVAART

ITF Youth Conference Brussel

Page 11: De Nieuwe Werker nr. 2 van 2009

7Metaal • N° 2 • 30 januari 2009De Nieuwe Werker

Een solidariteitsmars voor de industrie

Zaterdag stapten meer dan 2000 werknemers door de straten van Hemiksem. De vakbonden organiseerden deze solidariteitsmars om aan de Bekaert-directie duidelijk te maken dat de arbeiders en be-dienden van Hemiksem waakzaam zijn en blijven.

Vlak voor de zomer in 2008 kondigde Bekaert aan dat de site in Lanklaar zou worden gesloten en dat de activiteiten in Waregem zouden worden verdeeld over de andere vestigingen. De sluiting was noodzakelijk, volgens de directie, om zowel de toekomst van Bekaert in België, als de staalkoordactiviteiten in België te garanderen.

Na de zomer sloeg de financiële crisis toe, gevolgd door een econo-mische crisis van een zelden geziene omvang. Plots besliste de direc-tie om de 32 nieuwe machines die waren voorzien voor Aalter niet te installeren en over te brengen naar Slowakije. Aangehaalde reden was opnieuw de vrijwaring van de toekomst van Bekaert in België. In de vorige editie van De Nieuwe Werker hebben we verteld hoe de arbeiders van Aalter tussen Kerstmis en Nieuwjaar de wacht hiel-den voor de poorten om te beletten dat de machines naar waar dan ook zouden worden overgebracht. Intussen is er een akkoord bereikt tussen de vakbonden en de directie. De machines blijven in Aalter en verder zijn de nodige garanties voor de toekomst van de vesti-ging gegeven. Na de perikelen in Lanklaar en Aalter moest de koud-ste douche echter nog komen. De inkt van het sociaal akkoord bij Lanklaar was nog niet droog en de sluiting van de site in Hemiksem werd aangekondigd. Ondertussen zijn ook de onderhandelingen in Hemiksem van wal gegaan. De opzet van de solidariteitsmars be-stond erin de werknemers te versterken met het oog op een goed sociaal plan.

Met de aanwezige delegaties van zovele getroffen bedrijven in het Antwerpse, maar ook daarbuiten groeide de solidariteitsmars uit tot een mars voor de industrie. We maken vandaag een ongeziene economische crisis mee, een crisis die startte bij de banken. Zodra de crisis de reële economie aantastte, werd de crisis echter eerst en vooral een crisis van de industrie. Van de textielsector, via de che-miebedrijven, tot bij ons in de metaalnijverheid: in de industrie vie-len en vallen de zwaarste klappen. Eerst werden de tijdelijke werk-krachten bedankt. Daarna volgde de massale tijdelijke werkloosheid met weinig zicht op beterschap in 2009: Ford, Audi, Eos Coach, Tre-bos Duferco, Van Hool, DAF, … Elke dag kondigt wel een bedrijf aan dat het overgaat tot economische werkloosheid of dat het de reeds ingevoerde economische werkloosheid verlengt. Waar we het meest voor vreesden, wordt ook steeds meer werkelijkheid.

Vanaf nu worden we geconfronteerd met herstructureringen. Sinds 1 januari:• Etap Yachting legt de boeken neer en 50 werknemers verliezen

hun job• Atlas Copco ontslaat 150 werknemers• Melexis schrapt tiental jobs• Bij Picanol verdwijnen 115 banen• Een derde van de banen (371) weg bij Sabena Technics• Continental Mechelen ontslaat 50 arbeiders• Alumet Motormet zet 58 werknemers op straat• 180 jobs worden geschrapt bij Alro WCA Gent• ….

En wat zal er gebeuren bij Philips Brugge, waar sprake was van een productiezekerheid tot maart, nu Philips wereldwijd 6000 jobs plant te schrappen? En wat zal er gebeuren in onze automobielbedrijven?

Na in de eerste ronde als eersten te hebben geïncasseerd, staan de banken opnieuw klaar om een tweede maal langs de kassa te pas-seren. Als ABVV-Metaal zijn we verheugd over de initiatieven van minister Frank Vandenbroucke om tijdelijk werklozen in de moge-lijkheid te stellen om gratis VDAB-opleidingen te volgen. We vinden echter ook dat het hoog tijd is dat de overhe-den (Federaal en Vlaams) boter bij de vis voe-gen en ervoor zorgen dat de vier op tien Vla-mingen die hun boterham verdienen dankzij de industrie dat ook morgen nog kunnen doen. Als er na de verdeling aan de banken nog geld overblijft, kunnen de diverse overheden daar misschien eens aan denken, nu het nog kan.

Herwig JorissenVoorzitter

Rood alarm voor de Belgische automobielindustrieHET GAAT SLECHT met de Belgische automobielindustrie. De crisis die zich eind vorig jaar aankondigde, krijgt stilaan tastbare allures. Onze automobielindustrie die voor een directe en indirecte tewerkstelling van zowat 84.000 werknemers zorgt, behoort tot de groep van de grote slachtoffers van de wereldwijde automobielcrisis. Je merkt het aan de productie. Lang geleden rolden er in België jaarlijks zowat 1 miljoen wagens van de band. In 2007 waren dat er nog 791.810, volgens voorspellingen zullen er dat in 2009 nog 554.000 zijn of 20% minder dan in 2007. Onze productie van auto’s is vooral bestemd voor de buitenland-se markt, maar als ook daar de verkoop achteruitgaat (Spanje -18,2%, UK - 17,2%, Duitsland - 13,7% in 2009 t.o.v. 2008), dan maken we blijkbaar enkel nog wagens voor de straatstenen.

De situatie in de verschillende vestigingen

Ford GenkIn Ford Genk assembleert men momenteel 3 model-len: de Mondeo, de S-Max en de Galaxy. Het produc-tievolume is teruggedraaid tot zowat 1.000 voertuigen per dag. Men gaat er in een 4-dagenweek werken die aangevuld wordt met economische werkloosheid. De beperkte nachtploeg wordt, behalve in de perserij, ont-manteld. Het werk van de kleine weekendploeg in de perserij wordt, met alle moeilijkheden vandien voor de arbeiders, overgeplaatst naar de gewone productie in de week. Behalve een “verplicht” contingent dat te-werkgesteld is met een startbaan- overeenkomst, zijn alle tijdelijken uit het kader verdwenen.

Volgend jaar krijgen de 3 modellen een facelift en dan rijst de vraag opnieuw of Ford Genk deze modellen nog zal mogen produceren.

Volvo cars Bij Volvo cars draait of beter draaide de productie rond 5 modellen: • de C30, de kleinere Volvo;• de S40 en V50, beiden worden binnen afzienbare

tijd uit productie genomen en zou vervangen wor-den door een nieuw model, evenwel zonder enige zekerheid voor de Gentse vestiging;

• de S60 verdwijnt dit jaar en de nieuwe versie zal van-af het voorjaar 2010 in Gent geassembleerd worden;

• tenslotte het meest recente model, de XC60, de pro-ductie van dit model moet de wachttijd op de S60 doen vergeten.

De productievolumes werden afgebouwd tot ongeveer 183.000 stuks per jaar. Er werden 30 werkloosheids-dagen op jaarbasis ingepland. In de Gentse vestiging ervaart men meer en meer dat sommige activiteiten naar Volvo Zweden worden overgebracht.

Opel AntwerpenBij Opel produceert met enkel de Astra in al zijn vari-anten. De situatie van Opel is nauw verbonden met de slechte financiële toestand van het moederbedrijf in de Verenigde Staten. De Amerikaanse regering zal bij-springen maar vraagt in ruil dat het bedrijf een bespa-ringsplan voorlegt. In Antwerpen werd de productie teruggedraaid tot 89.000 stuks per jaar, in 2009 ver-

wacht men nog een daling van de productie met een paar tienduizend eenheden. Bij de recente herstructu-rering werd beslist om de productie van de Astra niet meer verder te zetten in Antwerpen. Er werden twee andere modellen aan Antwerpen toegewezen, waar-van de productie zou starten in 2010 en 2011. Over de start van deze productie heerst er, gezien de crisis, grote onzekerheid.

De toeleveranciersMomenteel hebben we geen zicht op de reële toestand bij de toeleveranciers. Gezien hun verbondenheid met de constructeurs is de situatie daar al even dramatisch, zoniet nog dramatischer.

Ieder voor zich, wij voor Vlaanderen!

De Europese Commissie heeft een herstelplan voor de Europese economie bekend gemaakt. Er is een bedrag mee gemoeid van 200 miljard euro. 170 miljard wordt door de lidstaten gedragen en slechts 30 miljard komt uit Europese fondsen. Elk land komt met een plan op maat. Maar die nationale plannen moeten wel op Eu-ropees vlak gecoördineerd worden.

Wij hebben de indruk dat het bij de grote automo-biellanden nu ieder voor zich is. De Franse president belooft de automobielindustrie te steunen, maar kop-pelt er de voorwaarde aan dat de productie (inclusief de toelevering) in Frankrijk moet blijven. De Duitse bondskanselier zorgt voor overheidsgaranties voor het Duitse Opel ingeval dat General Motors in de Verenig-de Staten zou instorten.

Ook in België zijn de sociale partners in actie gescho-ten. Op 3 december vorig jaar hadden de vakbonden en de werkgevers uit de sector een contact met zowel de Vlaamse als de Federale overheid. Wij brachten de overheid niet alleen op de hoogte van de precaire toestand van de automobielindustrie, maar kaartten ook de organisatie van een garantieregeling voor de Vlaamse vestigingen aan.

In tijden waar bankinstellingen langs de kassa blijven passeren, kunnen deze Regeringen de automobielin-dustrie niet in de steek laten, immers het gaat over de toekomst van 84.000 gezinnen.

UURLONEN ( in euro )SECTOR ELEKTRICIENSIndex december 2007 106.57 149.1Index december 2008 111.19

1.MEERDERJARIGEN span-ning

38u/hbasis

39u(= 38u x38/39 )

(*1)

40u(= 38u x38/40 )

(*1)

37u(= 38u x38/37 )

(*2)

36u(= 38u x38/36 )

(*2)

01/012009

A. Hulpwerkman 100 11.27 10.98 10.71 11.57 11.90

4,34 %

B. Geoefende werk-man 2e categorie

106 11.95 11.64 11.35 12.26 12.61

C. Geoefende werk-man 1e categorie

115 12.96 12.63 12.32 13.31 13.69

D. Geschoolde arbei-der 3e categorie

125 14.09 13.73 13.39 14.46 14.88

E. Geschoolde arbei-der 2e categorie

132 14.88 14.49 14.14 15.27 15.71

F. Geschoolde arbei-der 1e categorie

140 15.78 15.37 14.99 16.20 16.66

2.MINDERJARIGEN 38u/week

18j100%

17,5j95%

17j90%

16,5j85%

16j80%

A. 11.27 10.71 10.14 9.58 9.02 B. 11.95 11.35 10.76 10.16 9.56 C. 12.96 12.31 11.66 11.02 10.37 Volgende indexaanpassing: 1/1/2010Volgende loonsverhoging: /Vorige wijziging minimalonen: 1/7/2008 (loonsverhoging)(*1) = slechts mogelijk mits compensatiedagen ( CAO 23/9/87 )(*2) = slechts mogelijk mits ondernemingsconventieANCIENNITEITSTOESLAG ! De hierboven vermelde minimumuurlonen zijn aanwervingslonen. Om het minimumba-rema correct toe te passen, moet je de bedragen verhogen in functie van de anciënniteit ( dienstjaren in een zelfde on-derneming en functieklasse): 1 % na 1 jaar dienst, + 0,5 % jaarlijks vanaf 2° jaar (maximum anciënniteitstoeslag + 13 %)

Page 12: De Nieuwe Werker nr. 2 van 2009

8 • N° 2 • 30 januari 2009De Nieuwe Werker > Dossier 9• N° 2 • 30 januari 2009De Nieuwe Werker> Dossier

Vragen?Contacteer uw ABVV-werkloosheidsdienst.

Loonbeslag en –overdracht zijn beperkt. De op een bankrekening gestorte sommen zijn voortaan op dezelfde manier beschermd.

Als een werknemer zijn schulden niet kan betalen, kunnen de schuldeisers vragen dat op zijn loon beslag gelegd wordt. Een andere manier van werken is de overdracht: de ontlener stemt ermee in dat de verschuldigde bedragen onmiddellijk op zijn loon ingehouden worden. De meeste, om niet te zeggen alle kredietverleningen bevatten een dergelijke overdrachtsclau-sule.

Beslag en overdracht zijn echter beperkt: een deel van het loon is niet voor beslag of overdracht vatbaar, omdat de betrokkene nog

middelen moet hebben om te kunnen leven. Voor de inkomens uit arbeid zijn de grenzen op 1 januari 2009 de volgende:

Tot 981 euro: geen beslag of overdrachtVan 981 euro tot 1054 euro: maximum 20%Van 1054 euro tot 1162 euro: maximum 30%Van 1162 euro tot 1271 euro: maximum 40%Boven 1271 euro: alles.

Deze grenzen gelden echter niet bij niet-betaling van alimen-tatiegeld. In dit geval is het hele loon voor beslag vatbaar.

De bovenstaande bedragen worden met 61 € per kind verhoogd.

Verhoging sociale uitkeringen Een reeks regeringsmaatregelen om de koopkracht van de sociale uitkeringsgerechtigden te verhogen gaat samen met de verdeling van de enveloppe 2009-2010 voor de welvaartsvastheid van de uitkeringen waarover de sociale partners een akkoord bereikten. Hierna volgt een samenvatting, met het tijdstip waarin de verhogingen ingaan. De verhogingen die ingaan vanaf 1 januari 2009 staan in het rood.

PensioenenDATUM MAATREGELEN

01.06.2009 + 3% voor de minima (op 1 juli 2008 was er al een verhoging van 2%).+ 2% voor de pensioenen die meer dan 15 jaar geleden ingegaan zijn.+ 1,5% voor alle andere pensioenen+ 0,8% voor de inkomensgarantie voor ouderen (IGO)

01.09.2009 + 3% van het minimumrecht per loopbaanjaar (vergeten bij de verhoging van 2% op 1 juli)+ 0,8% voor alle uitkeringen (buiten minima) ingegaan vóór 2008 + 2% voor alle uitkeringen ingegaan zes jaar geleden

01.09.2010 + 2% voor alle uitkeringen ingegaan zes jaar geleden 01.01.2010 + 1,2% (te bevestigen) voor de IGO

Ziekte & invaliditeit01.01.2009 + 0,8% voor alle berekeningsgrenzen (nieuwe gevallen)01.09.2009 + 2% voor de minima voor samenwonenden (al gerealiseerd voor alleenstaanden en gezinshoofden)

+ 0,8% voor alle uitkeringen ingegaan vóór 2008 (dus tot en met 2007)+ 2% voor alle uitkeringen ingegaan vanaf 1994 tot en met 2002

01.09.2009 + 2% voor alle uitkeringen ingegaan zes jaar geleden 01.09.2010 + 2% voor alle uitkeringen ingegaan zes jaar geleden

AANVULLENDE MAATREGELEN01.01.2009 Samenwonende zieken tijdens eerste jaar: van 58 naar 60%01.05.2009 Berekeningspercentage voor alleenstaande invaliden: van 53% naar 55% vanaf tweede ziektejaar01.01.2010 Verhoogde loongrens voor invaliden die vóór 2004 ziek werden

Aanpassing definitie gezinshoofd voor partners met vervangingsinkomen (te preciseren)+ 2% minima samenwonende invaliden

Verwijdering zwangere vrouwen van werkplek01.01.2010 Verwijdering zwangere vrouwen: opwaartse harmonisatie en vereenvoudiging (90% i.p.v. 60% van het loon)

Werkloosheid01.09.2009 VERHOGING MINIMUMUITKERINGEN MET 2% (FORFAITAIRE UITKERINGEN inbegrepen)

Volledig werklozenTijdelijke werklozenBrugpensioenJeugdvakantie en seniorvakantieOnthaalouders

AANVULLENDE MAATREGELEN01.01.2009 Anciënniteitstoeslag voor werknemers ontslagen op 56 of 57 jaar01.01.2010 Aanpassing statuut gezinshoofd (te verduidelijken, cf. ziekte & invaliditeit)

VERSTEVIGING WERKLOOSHEIDSVERZEKERING 01.01.2009 Samenwonenden van 58 naar 60% het eerste jaar01.01.2009 Verhoging GRENZEN (voor nieuwe gevallen):

+ 300 euro voor tijdelijk werklozen (grens naar 2.206 euro)+ 300 euro tijdens eerste 6 maanden volledige werkloosheid (grens naar 2.206 euro)+ 150 euro na 6 maanden volledige werkloosheid (grens naar 2.056 euro)+ 0,8% voor basisgrens – nieuwe gevallen (grens op 1.921 euro)

01.05.2009 Alleenstaanden tijdens 2e periode van 53 naar 55% (te bevestigen)Beroepsziekten

01.01.2009 Verhoging van berekeningsgrens met 0,8% (voor nieuwe gevallen)01.09.2009 Verhoging met 2% van de minimum- en de forfaitaire uitkeringen

Verhoging met 0,8% van alle uitkeringen ingegaan vóór 2008 (tot en met 2007)Verhoging met 2% van alle uitkeringen ingegaan vanaf 1994 tot en met 2002Verhoging met 2% van de uitkeringen ingegaan 6 jaar geleden

01.09.2010 Verhoging met 2% van de uitkeringen zes jaar eerder ingegaan Arbeidsongevallen

01.01.2009 Verhoging van berekeningsgrens met 0,8% (voor nieuwe gevallen)01.09.2009 Verhoging met 2% van de minimum- en de forfaitaire uitkeringen

Verhoging met 0,8% van alle uitkeringen, behalve de forfaitaireVerhoging met 2% van alle uitkeringen ingegaan vanaf 1994 tot en met 2002Verhoging met 2% van de uitkeringen ingegaan tussen 6 jaar en 16 jaar geleden

01.09.2010 Verhoging met 2% van de uitkeringen zes jaar eerder ingegaan

Loonbeslag

Werkloos?Hogere uitkeringen

dankzij het ABVV !

Duizenden werknemers en werkneemsters werden de jongste maanden werkloos. Net zoals u, werden ze het slachtoffer van het economisch liberaal systeem dat speculaties en winsthonger amper controleert.

Samenwonende volledig werklozen kregen tot nu toe 58% van hun laatste brutoloon; dat wordt 60% - een verhoging met 2%, op 1 januari 2009.

De minimum uitkeringen en de forfaits verhogen met 2%, op 1 september 2009.

Voor alleenstaande werklozen komen er verbeteringen op 1 mei 2009, na hun eerste jaar werkloosheid. Maar die beslis-sing is nog niet helemaal rond.

Ook belangrijk: de werkloosheidsuitkeringen worden berekend op een “begrensd” loon. Dit wil zeggen dat geen rekening gehouden wordt met uw hele loon, maar met uw loon tot een bepaalde grens. Tot nu toe lag die grens op 1.900 euro bruto. Op 1 januari 2009 wordt die grens opgetrokken tot 2.200 euro bruto per maand. Dit geldt

voor al wie sedert 1 oktober 2008 voor het eerst werkloos werd of gedurende twee jaar geen werkloosheidsuitkeringen kreeg.

Vragen?Contacteer uw ABVV-delegee, beroepssecretaris of werkloosheidsdienst.

Tijdelijk werkloos?10% bruto meer dan vroeger!

Duizenden werknemers en werkneemsters wer-den, zoals u, het slachtoffer van het economisch liberaal systeem dat speculaties en winsthonger amper controleert.

Het ABVV verdedigt u!

Eén van onze prioriteiten was en blijft de verhoging van de werkloos-heidsuitkeringen. We onderhandelden keihard en verkregen verbeteringen.

De werkloosheidsuitkering voor tijdelijke werklozen verhoogt bruto met 10%

Gezinshoofden en alleenstaandenkregen tot nu toe 65% van hun laatste brutoloon; dat wordt 75%

Samenwonendenkregen tot nu toe 60% van hun laatste brutoloon; dat wordt 70%

U bent slachtoffer van de crisis. Maar u staat er niet alleen voor.Het ABVV vecht voor u en met u!

Alliantie voor duurzame groeiHet ABVV had aangedrongen op een relanceplan door de bevor-dering van energiebesparende investeringen. Op dat vlak heb-ben wij het een en het ander bin-nen kunnen halen:

• Een bedrag van 18,8 miljoen euro wordt uitgetrokken voor het bevorderen van groene in-vesteringen.

• De middelen van het Fonds voor de Vermindering van de Globale Energiekost worden verhoogd met 200 miljoen euro. Dit fonds zal bovendien leningen kunnen toestaan voor energiebesparende investerin-gen.

• De regering zal energiebespa-rende investeringen in de eigen

overheidsgebouwen uitbrei-den.

• Met de Gewesten en de sociale partners wordt een “alliantie voor werk en milieu” opgezet met als doel de bevordering van investeringen in groene econo-mie.

• Een aantal investeringspro-gramma’s zal versneld uitge-voerd worden (renovatiewer-ken in stations van de NMBS, rollend materieel).

• Stimulering van de bouwsector: verlaging BTW op nieuwe soci-ale woningen van 21 naar 6%; BTW van 6% bij renovatiewer-ken na afbraak; extra belasting-voordeel ter bevordering van energiebesparende investerin-gen.

VerlagingenergiefactuurMinister Magnette (PS) wil de gasprijs (op de factuur) met 12% verminderen. De elektrici-teitsfactuur zou gemiddeld met 10% moeten dalen: 6% voor re-kening van de producenten, 4% ten laste van de regering via een eenmalige vermindering van de elektriciteitsfactuur met € 30. Volgens minister Magnette stemt deze vermindering over-een met een BTW-daling van 6% op 1/3 van een gemiddeld elek-triciteitsverbruik.

Dit luik moet nog concreet uitge-werkt worden, maar het maakt wel deel uit van de maatregelen voor de verruiming van de toe-gang tot het Sociaal Stookolie-fonds (via OCMW) met uitbrei-ding tot gas en elektriciteit (via de FOD Energie).

StookolieDe stookolieprijs is gedaald, toch blijft de tussenkomst van het Sociaal Verwarmingsfonds be-houden en wordt die zelfs nog versterkt.De tussenkomst van het Stook-oliefonds a rato van de prijs en de hoeveelheid blijft van toe-passing voor de facturen die in 2008 betaald werden. Deze tus-senkomst bedraagt minimum € 210 wanneer de prijs voor een liter stookolie lager is dan € 0,93 en maximum € 300 wanneer die hoger is dan € 1,055.• Voor de mensen met een

inkomen lager dan € 14.625 (+ € 2.707 per persoon ten laste) en personen die diep in de schulden zitten, wordt deze hulp toegekend door het OCMW, na onderzoek naar de inkomsten.

• Voor de gezinnen met een inkomen lager dan € 26.000 wordt de hulp toegekend on-der de vorm van een forfait van € 105 (toegekend door de Fe-derale Overheidsdienst Eco-nomie).

Gas – ElektriciteitVoor de periode van 1 juli 2008 tot 31 december 2008 wordt een forfaitaire vermindering van• € 75 voor verwarming met

gas• € 50 voor verwarming met

elektriciteit toegekend aan gezinnen waarvan het inko-men in 2008 lager was dan € 23.282 en lager dan € 26.000 in 2009.

In 2009 wordt deze forfaitaire tussenkomst verhoogd tot € 105 (zowel voor gas als voor elek-triciteit). Deze verminderingen worden toegekend op de jaar-lijkse afrekening, het is mogelijk om die te verkrijgen voor 2008 en voor 2009; voorwaarde: de jaarlijkse afrekening 2008 vóór eind december ontvangen heb-ben.

De aanvraagformulieren wor-den door de energiedistributie-bedrijven samen met de jaar-lijkse afrekening bezorgd en moeten binnen de 60 dagen na ontvangst ondertekend terug-bezorgd worden aan: FOD EconomieK.M.O., Middenstand en EnergieAlgemene Directie Energie ENERGIEKORTING North Gate IIIKoning Albert II-laan 16 1000 BRUSSEL

N.B. Er is geen cumulatie mo-gelijk, niet van premies voor diverse energieën, noch van ver-warmingstoelage en forfaitaire premie, noch van forfaitaire premie en sociaal gas- of elektri-citeitstarief.

Meer info op : www.mineco.fgov.be(rubriek Energie)Tel. 0800 120 [email protected]

Ook sociale uitkeringen (werkloosheid, pensioenen, …) zijn voor beslag vatbaar, maar de grenzen zijn niet dezelfde als voor de lonen, want er zijn maar vier schijven in plaats van vijf.

De volgende bedragen gelden vanaf 1 januari 2009:

Tot 981 euro: geen enkel beslag of overdrachtVan 981 euro tot 1054 euro: maximum 20%Van 1054 euro tot 1271 euro: maximum 40%Boven 1271 euro: alles.

Zijn niet voor beslag of overdracht vatbaar:- de kinderbijslag;- de gehandicaptenuitkeringen;- de terugbetaling van gezondheidsuitgaven door het zieken-

fonds;- de inkomensgarantie voor ouderen; - het leefloon en de sociale bijstand.

Beslag op uitkeringenWij zijn er voor u!

www.abvv.be

Page 13: De Nieuwe Werker nr. 2 van 2009

8 • N° 2 • 30 januari 2009De Nieuwe Werker > Dossier 9• N° 2 • 30 januari 2009De Nieuwe Werker> Dossier

Vragen?Contacteer uw ABVV-werkloosheidsdienst.

Loonbeslag en –overdracht zijn beperkt. De op een bankrekening gestorte sommen zijn voortaan op dezelfde manier beschermd.

Als een werknemer zijn schulden niet kan betalen, kunnen de schuldeisers vragen dat op zijn loon beslag gelegd wordt. Een andere manier van werken is de overdracht: de ontlener stemt ermee in dat de verschuldigde bedragen onmiddellijk op zijn loon ingehouden worden. De meeste, om niet te zeggen alle kredietverleningen bevatten een dergelijke overdrachtsclau-sule.

Beslag en overdracht zijn echter beperkt: een deel van het loon is niet voor beslag of overdracht vatbaar, omdat de betrokkene nog

middelen moet hebben om te kunnen leven. Voor de inkomens uit arbeid zijn de grenzen op 1 januari 2009 de volgende:

Tot 981 euro: geen beslag of overdrachtVan 981 euro tot 1054 euro: maximum 20%Van 1054 euro tot 1162 euro: maximum 30%Van 1162 euro tot 1271 euro: maximum 40%Boven 1271 euro: alles.

Deze grenzen gelden echter niet bij niet-betaling van alimen-tatiegeld. In dit geval is het hele loon voor beslag vatbaar.

De bovenstaande bedragen worden met 61 € per kind verhoogd.

Verhoging sociale uitkeringen Een reeks regeringsmaatregelen om de koopkracht van de sociale uitkeringsgerechtigden te verhogen gaat samen met de verdeling van de enveloppe 2009-2010 voor de welvaartsvastheid van de uitkeringen waarover de sociale partners een akkoord bereikten. Hierna volgt een samenvatting, met het tijdstip waarin de verhogingen ingaan. De verhogingen die ingaan vanaf 1 januari 2009 staan in het rood.

PensioenenDATUM MAATREGELEN

01.06.2009 + 3% voor de minima (op 1 juli 2008 was er al een verhoging van 2%).+ 2% voor de pensioenen die meer dan 15 jaar geleden ingegaan zijn.+ 1,5% voor alle andere pensioenen+ 0,8% voor de inkomensgarantie voor ouderen (IGO)

01.09.2009 + 3% van het minimumrecht per loopbaanjaar (vergeten bij de verhoging van 2% op 1 juli)+ 0,8% voor alle uitkeringen (buiten minima) ingegaan vóór 2008 + 2% voor alle uitkeringen ingegaan zes jaar geleden

01.09.2010 + 2% voor alle uitkeringen ingegaan zes jaar geleden 01.01.2010 + 1,2% (te bevestigen) voor de IGO

Ziekte & invaliditeit01.01.2009 + 0,8% voor alle berekeningsgrenzen (nieuwe gevallen)01.09.2009 + 2% voor de minima voor samenwonenden (al gerealiseerd voor alleenstaanden en gezinshoofden)

+ 0,8% voor alle uitkeringen ingegaan vóór 2008 (dus tot en met 2007)+ 2% voor alle uitkeringen ingegaan vanaf 1994 tot en met 2002

01.09.2009 + 2% voor alle uitkeringen ingegaan zes jaar geleden 01.09.2010 + 2% voor alle uitkeringen ingegaan zes jaar geleden

AANVULLENDE MAATREGELEN01.01.2009 Samenwonende zieken tijdens eerste jaar: van 58 naar 60%01.05.2009 Berekeningspercentage voor alleenstaande invaliden: van 53% naar 55% vanaf tweede ziektejaar01.01.2010 Verhoogde loongrens voor invaliden die vóór 2004 ziek werden

Aanpassing definitie gezinshoofd voor partners met vervangingsinkomen (te preciseren)+ 2% minima samenwonende invaliden

Verwijdering zwangere vrouwen van werkplek01.01.2010 Verwijdering zwangere vrouwen: opwaartse harmonisatie en vereenvoudiging (90% i.p.v. 60% van het loon)

Werkloosheid01.09.2009 VERHOGING MINIMUMUITKERINGEN MET 2% (FORFAITAIRE UITKERINGEN inbegrepen)

Volledig werklozenTijdelijke werklozenBrugpensioenJeugdvakantie en seniorvakantieOnthaalouders

AANVULLENDE MAATREGELEN01.01.2009 Anciënniteitstoeslag voor werknemers ontslagen op 56 of 57 jaar01.01.2010 Aanpassing statuut gezinshoofd (te verduidelijken, cf. ziekte & invaliditeit)

VERSTEVIGING WERKLOOSHEIDSVERZEKERING 01.01.2009 Samenwonenden van 58 naar 60% het eerste jaar01.01.2009 Verhoging GRENZEN (voor nieuwe gevallen):

+ 300 euro voor tijdelijk werklozen (grens naar 2.206 euro)+ 300 euro tijdens eerste 6 maanden volledige werkloosheid (grens naar 2.206 euro)+ 150 euro na 6 maanden volledige werkloosheid (grens naar 2.056 euro)+ 0,8% voor basisgrens – nieuwe gevallen (grens op 1.921 euro)

01.05.2009 Alleenstaanden tijdens 2e periode van 53 naar 55% (te bevestigen)Beroepsziekten

01.01.2009 Verhoging van berekeningsgrens met 0,8% (voor nieuwe gevallen)01.09.2009 Verhoging met 2% van de minimum- en de forfaitaire uitkeringen

Verhoging met 0,8% van alle uitkeringen ingegaan vóór 2008 (tot en met 2007)Verhoging met 2% van alle uitkeringen ingegaan vanaf 1994 tot en met 2002Verhoging met 2% van de uitkeringen ingegaan 6 jaar geleden

01.09.2010 Verhoging met 2% van de uitkeringen zes jaar eerder ingegaan Arbeidsongevallen

01.01.2009 Verhoging van berekeningsgrens met 0,8% (voor nieuwe gevallen)01.09.2009 Verhoging met 2% van de minimum- en de forfaitaire uitkeringen

Verhoging met 0,8% van alle uitkeringen, behalve de forfaitaireVerhoging met 2% van alle uitkeringen ingegaan vanaf 1994 tot en met 2002Verhoging met 2% van de uitkeringen ingegaan tussen 6 jaar en 16 jaar geleden

01.09.2010 Verhoging met 2% van de uitkeringen zes jaar eerder ingegaan

Loonbeslag

Werkloos?Hogere uitkeringen

dankzij het ABVV !

Duizenden werknemers en werkneemsters werden de jongste maanden werkloos. Net zoals u, werden ze het slachtoffer van het economisch liberaal systeem dat speculaties en winsthonger amper controleert.

Samenwonende volledig werklozen kregen tot nu toe 58% van hun laatste brutoloon; dat wordt 60% - een verhoging met 2%, op 1 januari 2009.

De minimum uitkeringen en de forfaits verhogen met 2%, op 1 september 2009.

Voor alleenstaande werklozen komen er verbeteringen op 1 mei 2009, na hun eerste jaar werkloosheid. Maar die beslis-sing is nog niet helemaal rond.

Ook belangrijk: de werkloosheidsuitkeringen worden berekend op een “begrensd” loon. Dit wil zeggen dat geen rekening gehouden wordt met uw hele loon, maar met uw loon tot een bepaalde grens. Tot nu toe lag die grens op 1.900 euro bruto. Op 1 januari 2009 wordt die grens opgetrokken tot 2.200 euro bruto per maand. Dit geldt

voor al wie sedert 1 oktober 2008 voor het eerst werkloos werd of gedurende twee jaar geen werkloosheidsuitkeringen kreeg.

Vragen?Contacteer uw ABVV-delegee, beroepssecretaris of werkloosheidsdienst.

Tijdelijk werkloos?10% bruto meer dan vroeger!

Duizenden werknemers en werkneemsters wer-den, zoals u, het slachtoffer van het economisch liberaal systeem dat speculaties en winsthonger amper controleert.

Het ABVV verdedigt u!

Eén van onze prioriteiten was en blijft de verhoging van de werkloos-heidsuitkeringen. We onderhandelden keihard en verkregen verbeteringen.

De werkloosheidsuitkering voor tijdelijke werklozen verhoogt bruto met 10%

Gezinshoofden en alleenstaandenkregen tot nu toe 65% van hun laatste brutoloon; dat wordt 75%

Samenwonendenkregen tot nu toe 60% van hun laatste brutoloon; dat wordt 70%

U bent slachtoffer van de crisis. Maar u staat er niet alleen voor.Het ABVV vecht voor u en met u!

Alliantie voor duurzame groeiHet ABVV had aangedrongen op een relanceplan door de bevor-dering van energiebesparende investeringen. Op dat vlak heb-ben wij het een en het ander bin-nen kunnen halen:

• Een bedrag van 18,8 miljoen euro wordt uitgetrokken voor het bevorderen van groene in-vesteringen.

• De middelen van het Fonds voor de Vermindering van de Globale Energiekost worden verhoogd met 200 miljoen euro. Dit fonds zal bovendien leningen kunnen toestaan voor energiebesparende investerin-gen.

• De regering zal energiebespa-rende investeringen in de eigen

overheidsgebouwen uitbrei-den.

• Met de Gewesten en de sociale partners wordt een “alliantie voor werk en milieu” opgezet met als doel de bevordering van investeringen in groene econo-mie.

• Een aantal investeringspro-gramma’s zal versneld uitge-voerd worden (renovatiewer-ken in stations van de NMBS, rollend materieel).

• Stimulering van de bouwsector: verlaging BTW op nieuwe soci-ale woningen van 21 naar 6%; BTW van 6% bij renovatiewer-ken na afbraak; extra belasting-voordeel ter bevordering van energiebesparende investerin-gen.

VerlagingenergiefactuurMinister Magnette (PS) wil de gasprijs (op de factuur) met 12% verminderen. De elektrici-teitsfactuur zou gemiddeld met 10% moeten dalen: 6% voor re-kening van de producenten, 4% ten laste van de regering via een eenmalige vermindering van de elektriciteitsfactuur met € 30. Volgens minister Magnette stemt deze vermindering over-een met een BTW-daling van 6% op 1/3 van een gemiddeld elek-triciteitsverbruik.

Dit luik moet nog concreet uitge-werkt worden, maar het maakt wel deel uit van de maatregelen voor de verruiming van de toe-gang tot het Sociaal Stookolie-fonds (via OCMW) met uitbrei-ding tot gas en elektriciteit (via de FOD Energie).

StookolieDe stookolieprijs is gedaald, toch blijft de tussenkomst van het Sociaal Verwarmingsfonds be-houden en wordt die zelfs nog versterkt.De tussenkomst van het Stook-oliefonds a rato van de prijs en de hoeveelheid blijft van toe-passing voor de facturen die in 2008 betaald werden. Deze tus-senkomst bedraagt minimum € 210 wanneer de prijs voor een liter stookolie lager is dan € 0,93 en maximum € 300 wanneer die hoger is dan € 1,055.• Voor de mensen met een

inkomen lager dan € 14.625 (+ € 2.707 per persoon ten laste) en personen die diep in de schulden zitten, wordt deze hulp toegekend door het OCMW, na onderzoek naar de inkomsten.

• Voor de gezinnen met een inkomen lager dan € 26.000 wordt de hulp toegekend on-der de vorm van een forfait van € 105 (toegekend door de Fe-derale Overheidsdienst Eco-nomie).

Gas – ElektriciteitVoor de periode van 1 juli 2008 tot 31 december 2008 wordt een forfaitaire vermindering van• € 75 voor verwarming met

gas• € 50 voor verwarming met

elektriciteit toegekend aan gezinnen waarvan het inko-men in 2008 lager was dan € 23.282 en lager dan € 26.000 in 2009.

In 2009 wordt deze forfaitaire tussenkomst verhoogd tot € 105 (zowel voor gas als voor elek-triciteit). Deze verminderingen worden toegekend op de jaar-lijkse afrekening, het is mogelijk om die te verkrijgen voor 2008 en voor 2009; voorwaarde: de jaarlijkse afrekening 2008 vóór eind december ontvangen heb-ben.

De aanvraagformulieren wor-den door de energiedistributie-bedrijven samen met de jaar-lijkse afrekening bezorgd en moeten binnen de 60 dagen na ontvangst ondertekend terug-bezorgd worden aan: FOD EconomieK.M.O., Middenstand en EnergieAlgemene Directie Energie ENERGIEKORTING North Gate IIIKoning Albert II-laan 16 1000 BRUSSEL

N.B. Er is geen cumulatie mo-gelijk, niet van premies voor diverse energieën, noch van ver-warmingstoelage en forfaitaire premie, noch van forfaitaire premie en sociaal gas- of elektri-citeitstarief.

Meer info op : www.mineco.fgov.be(rubriek Energie)Tel. 0800 120 [email protected]

Ook sociale uitkeringen (werkloosheid, pensioenen, …) zijn voor beslag vatbaar, maar de grenzen zijn niet dezelfde als voor de lonen, want er zijn maar vier schijven in plaats van vijf.

De volgende bedragen gelden vanaf 1 januari 2009:

Tot 981 euro: geen enkel beslag of overdrachtVan 981 euro tot 1054 euro: maximum 20%Van 1054 euro tot 1271 euro: maximum 40%Boven 1271 euro: alles.

Zijn niet voor beslag of overdracht vatbaar:- de kinderbijslag;- de gehandicaptenuitkeringen;- de terugbetaling van gezondheidsuitgaven door het zieken-

fonds;- de inkomensgarantie voor ouderen; - het leefloon en de sociale bijstand.

Beslag op uitkeringenWij zijn er voor u!

www.abvv.be

Page 14: De Nieuwe Werker nr. 2 van 2009

10 • N° 2 • 30 januari 2009De Nieuwe Werker

Jacques Michiels Alain Clauwaertalgemeen secretaris voorzitter

> STANDPUNT

De vakbond morgenDe economische crisis slaat bijzonder hard toe. Arbeidsplaatsen gaan massaal verloren. Er zijn bergen belastinggeld nodig om ban-ken en bedrijven van de totale ondergang te redden. Het zijn met andere woorden de werknemers die de factuur moeten betalen.

Het kapitalisme is schadelijk voor onze gezondheid. En dat is niet nieuw. Sinds 1975 daalt het aandeel van de lonen in de geprodu-ceerde rijkdom onophoudelijk. De sociale achteruitgang kan niet kernachtiger worden uitgedrukt. Als socialistische vakbond moe-ten we erover nadenken hoe we het tij kunnen keren. Hoe kan de vakbeweging ervoor zorgen dat de lonen mee omhoog gaan met de rijkdom? Hoe kan zij afdwingen dat die rijkdom gebruikt wordt om de sociale zekerheid in stand te houden en te verbeteren?

Onze vakbond is een grote massabeweging. We staan sterk in Bel-gië, zeker wanneer men vergelijkt met het buitenland. Terwijl de syndicale aanhang daar afkalft, blijft die in ons land groeien. En toch beleven we zeer moeilijke tijden. Want ook bij ons verliest de vakbeweging invloed in het sociale en economische leven. Ook hier verliest het collectief overleg terrein, ook hier gaat sociale be-scherming achteruit. De syndicale rechten en vrijheden worden onder vuur genomen. Stakingen worden beknot door middel van eenzijdige verzoekschriften en dwangsommen, of door de eis om minimumdiensten te garanderen. Onze syndicale beweging zit in het defensief, net zoals in het buitenland.

En daar moeten we uit geraken. Er moeten nieuwe wegen uitgete-kend worden voor onze toekomst. Er moet gesleuteld worden aan onze structuren. Er moet gezocht worden naar nieuwe syndicale strategieën.

Hoe moet het verder met de vakbond? Met die vraag wil de Alge-mene Centrale dit jaar een zeer breed en open debat op gang bren-gen. Ze gaat dat doen in haar eigen rangen, met de militanten, met de leden. Maar de verwachting is dat dit debat kan opengegooid worden. We nodigen het hele ABVV uit om mee in gesprek te gaan over onze toekomst. Samen moeten we de motor zijn voor veran-dering.

In maart komt een boek uit waarin 20 auteurs hun ideeën geven over de toekomst van de vakbond. Zij komen uit zeer diverse hoe-ken en spreken zich volledig vrij uit. Het boek bevat zeer uiteen-lopende standpunten die ook durven ingaan tegen de gangbare opvattingen binnen de vakbond. Het zal de discussie op gang bren-gen. En we zullen de discussie niet schuwen.

De Algemene Centrale van het ABVV bestaat honderd jaar. Het is een moment om achterom te kijken. Maar laten we ook vooruit kijken en denken aan de vakbond van morgen.

(27 januari 2009)

In de jaren 90 ging ESSO over tot een herstructurering. Jean-Michel Brunin was één van de

werknemers die ontslagen wer-den. Het werk van het afgedankte personeel werd uitbesteed aan on-deraannemers. En daarmee legde ESSO een collectieve arbeidsover-eenkomst (CAO) over werkzeker-heid naast zich neer. Daarin werd bepaald dat onderaanneming in de petroleumsector niet mag voor het transport, het laden en het

lossen van petroleumproducten.Mensen ontslaan en dan een be-roep doen op onderaanneming, voor Jean-Michel en voor de Alge-mene Centrale was het duidelijk dat zoiets niet kon. De sectorale cao legde daar een verbod op. Er werd een rechtszaak aangespan-nen die 14 jaar aansleepte. Het ging van de ene rechtbank naar de andere. Tot uiteindelijk het ar-beidshof van Brussel nu een defi-nitieve uitspraak deed.

ESSO werd veroordeeld voor rechtsmisbruik en moet Jean-Mi-chel Brunin een schadeloosstel-ling betalen. En dat heeft zo zijn gevolgen. Want heel wat mensen werden destijds bij ESSO ontsla-gen om hun werk vervolgens uit te besteden.

De uitspraak in de zaak Brunin is een precedent. Andere werkne-mers kunnen het aanwenden om ook hun ontslag aan te vechten. De gewestelijke afdelingen van de Algemene Centrale moeten nu eerst uitzoeken of zij voorma-lige ESSO-werknemers onder hun leden tellen die daarvoor in aan-merking komen.

HET HEEFT 14 jaar geduurd, maar uiteindelijk heeft Jean-Michel Brunin gelijk gekregen van de rechtbank. Met de hulp van de Alge-mene Centrale vocht hij zijn ontslag aan door het petroleumbedrijf ESSO, waar hij lid was van de ondernemingsraad. ESSO moet hem nu een vergoeding betalen.

> ONRECHTMATIGE ONTSLAGEN BIJ ESSO

Ex-werknemer krijgt schadeloosstelling

Net voor het nieuwe jaar van start ging werden voor de beschutte en sociale werkplaatsen nog een aantal collectieve arbeidsovereenkomsten (CAO’s) ondertekend.

In de Beschutte Werkplaatsen werden de lonen voor de categorieën 1 en 2 verhoogd. Dat was nodig om de loonspanning te herstellen. Met loonspan-ning bedoelen we het verschil tussen de looncate-gorieën. Bij de verhoging van de minimumlonen in oktober 2008 was dat verschil kleiner geworden. De nieuwe lonen zetten alles weer in de juiste ver-houding.

Voor de arbeiders gebeurt de loonaanpassing met terugwerkende kracht vanaf 1 december 2008. Voor een deel van het omkaderingspersoneel wordt de loonspanning eveneens hersteld, en dit vanaf 1 ja-nuari 2009.

In onderstaande tabel vind je de nieuwe minimum-uurlonen die de loonspanning herstellen.

Beschutte werkplaatsen - arbeiders Minimumuurloon vanaf 1/12/2008

Cat. 1 € 10,1155Cat. 2 € 9,1320Cat 3-4-5 € 8,7490

Zowel in de beschutte als in de sociale werkplaatsen werd de CAO Brugpensioen verlengd tot 31 decem-ber 2010.

Ook nog te onthouden: in de beschutte werkplaat-sen wordt de syndicale premie uitbetaald vanaf 9 fe-bruari. In de sociale werkplaatsen gebeurt dat vanaf eind februari.

Voor meer informatie: contacteer je delegee of je ABVV-kantoor.

> BESCHUTTE EN SOCIALE WERKPLAATSEN

Loonspanning hersteld in BW

Lonen vanaf 1 januari 2009Hieronder staan alle sectoren van de Algemene Centrale – ABVV die op 1 januari 2009 een aanpassing van de lonen kenden. Alleen de sectoren waar zich wijzigingen voordeden worden vermeld. Meer gedetailleerde informatie vind je op onze internetsite: www.accg.be.

Paritair comité

Sector Soort aanpassing Loonsverhoging

106.01 Cementfabrieken Indexering minimumlonen Vorige lonen x 1,00081113.04 Pannenbakkerijen Indexering reële en minimumlonen Vorige lonen x 1,004117 Petroleum Indexering minimumlonen Vorige lonen x 1,00081121 Schoonmaak Indexering reële en minimumlonen Vorige lonen x 1,0135124 Bouw Indexering reële en minimumlonen

voor het deel overeenstemmend met het minimum

Vorige lonen x 1,00511058

125.01 Bosontginning Indexering reële en minimumlonen voor het deel overeenstemmend met het minimum

Vorige lonen x 1,0051

125.02 Zagerijen Indexering minimumlonen Vorige lonen x 1,0051125.03 Houthandel Indexering reële en minimumlonen

voor het deel overeenstemmend met het minimum

Vorige lonen x 1,0051

126 Stoffering en houtbewerking

Indexering reële en minimumlonen Vorige lonen x 1,0051

128 Leder Indexering reële en minimumlonen voor het deel overeenstemmend met het minimum

Vorige lonen x 1,0041

133 Tabak Indexering reële en minimumlonen Vorige lonen x 1,004136 Papier- en

kartonbewerking Indexering reële en minimumlonen Vorige lonen x 1,004

142.04 Terugwinning van allerlei producten

Indexering reële en minimumlonen Vorige lonen x 1,0434

323 Conciërges Indexering reële en minimumlonen Vorige lonen x 1,0451

Feest in Aalst

In Oost-Vlaanderen is er nu één grote gewestelijke afdeling van de Algemene Centrale. Die kwam tot stand door een fusie van de afdelingen Gent-Dendermonde en Zuidoost-Vlaanderen. Een sterkere vakbond maken, dat is de bedoeling en het blijft niet bij mooie beloftes. Bewijs daarvan is de zeer snelle renovatie van de AC-kantoren aan de Houtmarkt in Aalst. Op 23 januari werden ze ingehuldigd, in het bijzijn van meer dan 150 militanten. Het dienstbetoon aan de leden wordt hier beter van. Er zijn nu drie bureaus om hen te ontvangen en te helpen met hun persoonlijke vragen en problemen. Een loongeschil bijvoorbeeld, een ontslagregeling, of een uitbetaling van een premie. 5 medewerkers staan voor hen klaar. Eén ervan verzorgt ook zitdagen in de wijde omgeving. En er werken 2 vakbondssecretarissen in Aalst. Zo zie je maar, met een fusie word je groter, maar kun je toch heel nauw in contact blijven met de leden.

Page 15: De Nieuwe Werker nr. 2 van 2009

11• N° 2 • 30 januari 2009

DEBOUWERSVANEENNIEUWEWERELD

WIJZIJN

TENTOONSTELLING7 MAART–5 APRIL 2009

ATELIERS DES TANNEURS

Gratis toegang - Geldig voor 2 personen

TENTOONSTELLINGvan zaterdag 7 maart 2009 tot zondag 5 april 2009

alle dagen van 10 tot 20 u. - op donderdagen tot 22 u.

Ateliers des TanneursHuidevettersstraat 58 - 1000 Brussel

WIJZIJN

Een sociale geschiedenis van België ter gelegenheid

van honderd jaar Algemene Centrale van het ABVV

DE BOUWERSVAN EENNIEUWEWERELD!

Gratis toegang - Geldig voor 2 personen

TENTOONSTELLINGvan zaterdag 7 maart 2009 tot zondag 5 april 2009

alle dagen van 10 tot 20 u. - op donderdagen tot 22 u.

Ateliers des TanneursHuidevettersstraat 58 - 1000 Brussel

WIJZIJN

Een sociale geschiedenis van België ter gelegenheid

van honderd jaar Algemene Centrale van het ABVV

DE BOUWERSVAN EENNIEUWEWERELD!

Wie zijn zij, die bouwers van een nieuwe wereld? Het zijn de mannen en vrouwen die zich verenigden in vakbonden om samen fatsoenlijke leefomstandigheden af te dwingen voor de werkende bevolking. Van bij het begin, zowat 200 jaar geleden, kwamen zij op voor een sociale samenleving die steunt op solidariteit.

Een belangrijk keerpunt in hun strijd deed zich honderd jaar geleden voor. Bouwvakkers van verschillende socialistische vakorganisaties sloegen de handen in elkaar en richtten één verenigde vakbondscentrale op. Vanaf hier ging de vakbeweging de weg op van de eenheid.

Uit de krachtenbundeling van de bouwvakkers groeide de Algemene Centrale van het ABVV

Zij telt 360.000 leden.

De Algemene Centrale viert haar honderdste verjaardag, maar voor de tentoonstelling beginnen we tweehonderd jaar geleden, bij de wortels van onze sociale geschiedenis.

IS HET NU HONDERD, OF TWEEHONDERD?

Van zaterdag 7 maart 2009 tot zondag 5 april 2009Alle dagen van 10 tot 20u, op donderdagen tot 22u

Geïnteresseerd in een groepsbezoek? Een uitstekend idee.

Maak er een uitstap van. Een hele dag in Brussel bijvoorbeeld. Alle formules zijn mogelijk en u krijgt hulp.

Wij maken voor u een programma op. Een gids leidt u door de tentoonstelling.

de middag. En als u wilt kiest u een bijkomende activiteit. Het Atomium bijvoorbeeld, waar op hetzelfde moment een tentoonstelling loopt over Noord- en Zuidpool.

Uw groep is te klein voor een autobus? Geen probleem, neem de trein. Vanaf het Centraal Station in Brussel bent u op wandelafstand van de tentoonstelling.

Opgepast: groepen die reserveren voor 21 februari krijgen gratis toegang en gratis gids.

Wilt u meer weten, neem contact met LINX+ op het telefoonnummer: 02 289 01 70.

GROEPSBEZOEKEN3 euro – gratis voor -18, +60, studenten, werklozen

Gratis toegangscoupons te vinden in De Nieuwe Werker en andere publicaties van het ABVV

Geleid bezoek: 50 euro

Info op de websites: www.accg.bewww.linxplus.bewww.amsab.be

Info en reservering groepsbezoeken en gidsen: LINX+:tel. 02 289 01 [email protected]

TOEGANG

Ateliers des TanneursHuidevettersstraat 581000 Brussel

CENTRAALSTATION

LEMONNIERLAAN

BRIGITTINE

N STR.

KEIZERSLAAN.

HOOGSTRAAT

BLAESSTRAAT

CELLEBROERSSTR.

KANTERSTEEN

ROUPPEPLEIN

VOSSENPLEIN

Instituut voor Sociale GeschiedenisInstituut voor Sociale Geschiedenis

Met de steun van: Met de collaboratie van:

De Algemene Centrale van het ABVV viert haar 100ste verjaardag met een prestigieuze tentoonstelling over onze sociale geschiedenis. Niet de Algemene Centrale alleen komt in beeld, maar de hele ontvoogdingsstrijd van de werkende bevolking.

De tentoonstelling begint bij de grote industriële revolutie en blijft stilstaan bij het ontstaan en

rechten en sociale zekerheid.

Er worden niet alleen documenten en foto’s getoond, er zijn ook markante geluidsopnamen en

En dat alles in de unieke industriële ruimte van Les Ateliers des Tanneurs in hartje Brussel, op zichzelf al een bezoek waard.

Page 16: De Nieuwe Werker nr. 2 van 2009

12 • N° 2 • 30 januari 2009 Bedienden - Technici - Kaderleden

“De crisis in de mediasector? Een gedroomd alibi!”

De pers onder druk

Page 17: De Nieuwe Werker nr. 2 van 2009

16 • N° 2 • 30 januari 2009 Bedienden - Technici - Kaderleden

De sector weegt door

Een goede woningverzekering

leeft met u mee.

Uw P&V adviseur weet hoe belangrijk het is om zorgeloos

te kunnen genieten. Zo biedt hij u de P&V Ideal Home

woningverzekering aan die meteen het vakantiehuisje verzekert

dat u waar ook in Europa huurt. En meer nog, zelfs de zaal van

uw familiefeest en het kot van uw kinderen zijn gedekt.

Geef toe. Iemand die zo met u meedenkt, da’s echt geruststellend.

Voor een afspraak met de P&V adviseur in uw buurt,

bel 078/15 90 91 of surf naar www.pv.be.

Verz

eker

ings

ond

erne

min

g er

kend

ond

er h

et c

oden

umm

er 0

058.

Met een toff e bende op vakantie? Geen probleem, uw vakantiehuis

is mee verzekerd.

Page 18: De Nieuwe Werker nr. 2 van 2009

13• N° 2 • 30 januari 2009Textiel - Kleding - Diamant

Uitreiking eerste ervaringsbewijzen in de textielsector

Invoering maaltijdcheques vanaf 1 januari 2009

Voor meer koopkracht in de textielverzorging

Page 19: De Nieuwe Werker nr. 2 van 2009

14 • N° 2 • 30 januari 2009 Voeding - Horeca - Diensten

De sectorale onderhandelingen komen eraan… Een vooruitblik…

VACATURES

Indexering en loonsverhogingen

Page 20: De Nieuwe Werker nr. 2 van 2009

15Regio Antwerpen - Mechelen + Kempen

• N° 2 • 30 januari 2009De Nieuwe Werker

Wij wensen WerkKerstboomactie van ABVV en sp.a op 23 december 2008 aan het oude Gemeentehuis in Mol

Page 21: De Nieuwe Werker nr. 2 van 2009

15Regio Vlaams-Brabant

• N° 2 • 30 januari 2009

Choc-Ledoux en Rodenbach‘Wij zijn de bouwers van een nieuwe wereld’

Page 22: De Nieuwe Werker nr. 2 van 2009

15Regio Oost-Vlaanderen

• N° 2 • 30 januari 2009De Nieuwe Werker

Woensdag 4.02.’09 – 11uBEDRIJFSBEZOEK RODE KRUIS- OPVANGCENTRUM VOOR ASIEL-ZOEKERSSint-Niklaas, Kasteelstraat 8Tijdens dit bezoek krijg je informa-tie en uitleg over de asielprocedure en de opvang en leer je de leef- en woonomstandigheden van de bewoners kennen.Prijs: € 2. Info en inschrijven bij Kris Martin, tel. 03 760 04 33 of via [email protected].: Linx+ Oost-Vlaanderen

Vrijdag 13.02.’09 – 20uTHEATERVOORSTELLING ’10 JAAR THUIS’Sint-Niklaas, Zwijgershoek, Muse-umtheaterRegie Peter Van AsbroekMarleen Merckx vertelt onge-dwongen, vrolijk, ontroerend en open over haar belevenissen bij de opnames van de succesrijke televisiesoap.Kaarten in groep € 10 (normaal € 12) kan je bestellen bij Gerrit en Ingrid, tel. 03 777 55 40.Org.: CC Boontje

Senioren

Werklozen Jongeren

Algemeen

Linx+

Maandag 9.02.’09 – 14uMaandag 9.03.’09 – 14uKAART- EN TEERLINGTORNOOI WETTERENWetteren, café ‘Den Dries’Voor inschrijving en info kan je terecht bij Luc Teugels, tel. 052 259 284 of [email protected].: Seniorenwerking ABVV Oost-Vlaanderen

Maandag 16.02.’09 – 9.30uINFO: 50-PLUS, WERKLOOSEN VDABDendermonde, Dijkstraat 59,

ABVVInfo: Coen Roosenstein, tel. 052 25 92 88 of via [email protected].: ABVV Oost-Vlaanderen, Bijblijfconsulent

Dinsdag 24.02.’09 – 13.30uINFO: CONTROLESYSTEEM BE-SCHIKBAARHEID WERKLOZENDendermonde, Dijkstraat 59, ABVVInfo: Trui Devrieze, tel. 052 25 92 82 of via [email protected].: ABVV Oost-Vlaanderen, Vorming & Actie vzw, vorming voor werkzoekenden

ACTIVITEITENKALENDERregio Dendermonderegio Waasland

Dinsdag 10.02.’09 – 10uINFO: 50-PLUS, WERKLOOS EN VDABDeinze, Stationsstraat 4, ABVVInfo: Sofie D’hooge, tel. 09 265 52 13 of via [email protected].: ABVV Oost-Vlaanderen, Bijblijfconsulent

Woensdag 11.02.’09 – 10uINFO: 50-PLUS, WERKLOOS EN VDABEeklo, Zuidmoerstraat 136, De ZuidkaaiInfo: Sofie D’hooge, tel. 09 265 52 13 of via [email protected].: ABVV Oost-Vlaanderen, Bijblijfconsulent

Donderdag 12.02.’09 – 9uINFO: INTERIM-ARBEIDGent, Vrijdagmarkt 9, ABVVInfo: Sven Van Trappen, tel. 09 265 52 13 of via [email protected].: ABVV Oost-Vlaanderen, Vorming & Actie vzw, vorming voor werkzoekenden

regio Gent

Zaterdag 21.02.’09 van 9u tot 17uKAARTING EN BILJART VOOR KIPPENBILLEN Inleg € 1,50 of 2 steunkaarten. De steunkaarten zijn verkrijgbaar bij de bestuursleden van CC De Kadee’sRonse, Zaal Mercator, Yzerstraat 2Info: 055 33 90 07, Sophie De Meyer of [email protected] Org: CC De Kadee’s

Woensdag 27.02.’09 van 9u tot 12uINFO: Controle Beschikbaarheid Ronse, Feestpaleis, Stationsstraat 21.Info: tel. 055 33 90 06, Josetta La-house of [email protected].: ABVV Oost-Vlaanderen, Vorming & Actie vzw, vorming voor werkzoekenden

regio Vlaamse Ardennen

Maandag 16.02.’09 – 9uINFO: INTERIM-ARBEIDAalst, Houtmarkt 1, ABVVInfo: Sven Van Trappen, tel. 09 265 52 13 of via [email protected]. ABVV-Oost-Vlaanderen, Vor-ming & Actie vzw, vorming voor werkzoekenden

Dinsdag 17.02.’09 – 9.30u INFO: 50-PLUS, WERKLOOS EN VDAB Aalst, Houtmarkt 1, ABVVInfo: Coen Roosenstein, tel. 053 727 813 of via [email protected].: ABVV Oost-Vlaanderen, Bijblijfconsulent

Woensdag 18.02.’09 – 14uEEN KIJKJE ACHTER DE SCHER-MEN VAN OILJST CARNAVALBreng een bezoek achter de schermen van de carnavalwerk-

hallen waar honderden vrijwil-ligers hun praalwagens bouwen en aan het Aalsters carnavalmu-seum dat u een beeld geeft over het ontstaan en de evolutie van dit typisch Aalsters volksfeest vol humor en satire.Deelnameprijs inclusief drankje: 5 euro Info en inschrijvingen: linx+ Aalst tel. 053 727 823 of via [email protected]: ABVV Oost-Vlaanderen, Linx+ Aalst

Dinsdag 24.02.’09 – 09u30INFO: CONTROLESYSTEEM BE-SCHIKBAARHEID WERKLOZENAalst, Houtmarkt 1, ABVVInfo: Coen Roosenstein, tel. 053 727 813 of via [email protected] Org.: ABVV Oost-Vlaanderen, Vorming & Actie vzw, vorming voor werkzoekenden

regio Aalst

Woensdag 18.02.’09 – 14uINFO: CONTROLESYSTEEM BESCHIKBAARHEID WERKLOZENSint-Niklaas, Vermorgenstraat 9, ABVVInfo: Azedine Berrazi, tel. 03 760 04 35 of via [email protected].: ABVV Oost-Vlaanderen, Vor-ming & Actie vzw, vorming voor werkzoekenden

Donderdag 19.02.’09 – 9.30uINFO: 50-PLUS, WERKLOOS EN VDABSint-Niklaas, Vermorgenstraat, ABVVInfo: Daphné D’hondt, tel. 03 760 04 13 of via daphne.d’[email protected].: ABVV Oost-Vlaanderen, Bijblijfconsulent

Zondag 8.03.’09 – 11uCONCERT ‘L’HYMNE A L’AMOUR’ – EDITH PIAFSint-Niklaas, Astridlaan, Hotel SerwirOntroerend concert met de levens-echte chansons van en verhalen over het leven van Edith Piaf. Zang: Sarah Bernolet, piano: Erwin Van Bogaert en accordeon: Karel Adams. Prijs: € 8 (toegang, aperitief en hapje na het concert) Kaarten

bestellen tot 15.02.’09 bij Gerrit en Ingrid, tel. 03 777 55 40.Org.: CC Boontje

Maandag 16.03.’09 – 14uINFO INTERGENERATIONELE SOLIDARITEITSint-Niklaas, Vermorgenstraat, ABVVHoera in ben 60 in 2040. Een namiddag waarop we ons inleven in het moment dat onze kleinkin-deren hun pensioen in zicht krijgen. Gastspreker: Hervé DevosInschrijvingen en info bij Daniëlle, tel. 03 760 04 29.Org.: Seniorenwerking ABVV Oost-Vlaanderen

Maandag 16.03.’09BEZOEK EUROPEES PARLEMENT BRUSSELVertrek met de bus op het Adolf Daensplein om 8.30u. Op uitno-diging van Mia De vits, ex-ABVV voorzitter en nu euro-parlementslid brengen we in de voormiddag een begeleid bezoek aan het Europees parlement. Middagmaal: soep, hoofdgerecht, dessert en frisdrank. In de namiddag maken we een rondrit met gids in Brussel. Prijs: leden Boontje: € 25, niet-leden: € 30 (bus, gidsen, middagmaal). Inschrij-ven tot 15.02.’09 bij Gerrit en Ingrid, tel. 03 777 55 40. Org.: CC Boontje

Vrijdag 13.02.’09 – 9uINFO: CONTROLESYSTEEM BESCHIKBAARHEID WERKLOZENGent, Vrijdagmarkt 9, ABVVInfo: Sven Van Trappen, tel. 09 265 52 13 of via [email protected].: ABVV Oost-Vlaanderen, Vorming & Actie vzw, vorming voor werkzoekenden

Vrijdag 13.02.’09 – 10uINFO: 50-PLUS, WERKLOOS EN VDABGent, Vrijdagmarkt 9, ABVVInfo: Sofie D’hooge, tel. 09 265 52 13 of via [email protected].: ABVV Oost-Vlaanderen, Bijblijfconsulent

Woensdag 18.02.’09 – 19uBOSSEN IN VLAANDERENGent, Meersenierstraat, ‘Ons Huis’, Fernandezzaal (2de verdieping)De vereniging voor Bos in Vlaanderen geeft uitleg over ‘De bossen in Vlaanderen, is er hoop?’

en de campagne 1.000.000 bomen. Gratis toegang.Inschrijven tot 13.02.’09 bij Kaat Blancqaert, tel. 055 33 90 04 of Luc Teugels, tel. 052 25 92 84.Org.: Linx+ Groen

Donderdag 19.02.’09 – 14uOPTREDEN LOVERBOYGent, Vrijdagmarkt 9, ‘Ons Huis’, Fernandezzaal (2de verdieping)Kom swingen op Vlaamse schlagermuziek gebracht door Etienne Van De Eede. Gratis boterhammen met hesp en koffie. Op het einde wordt een tombola voorzien.Inschrijven bij Ünsal, tel. 09 265 52 66Org.: Seniorenwerking ABVV Oost-Vlaanderen

Dinsdag 24.02.’09 – 13.30uINFO: CONTROLESYSTEEM BESCHIKBAARHEID WERKLOZENEeklo, Zuidmoerstraat 136, De ZuidkaaiInfo: Sabine Van Hoorebeke, tel. 09 265 52 69 of 09 373 92 43 (di vm) of via [email protected].: ABVV Oost-Vlaanderen, Vorming & Actie vzw, vorming voor werkzoekenden

Vrijdag 27.02.’09 – 9uINFO: CONTROLESYSTEEM BESCHIKBAARHEID WERKLOZENGent, Vrijdagmarkt 9, ABVVInfo: Sven Van Trappen, tel. 09 265 52 13 of via [email protected].: ABVV Oost-Vlaanderen, Vorming & Actie vzw, vorming voor werkzoekenden

Woensdag 04.03.’08 van 9u tot 16 uKLIM-OP TOCHT (7-15-22 km)Start: Parochiezaal Nukerke, Nu-kerkeplein 7, 9681 NukerkeAfwisselende tocht door het hartje van de Vlaamse Ardennen, langs verschillende pittoreske deelgemeenten van Maarkedal met schitterende vergezichten en rustige hoekjes. Deelname € 1,00, niet-leden € 1,50. Info: tel. 055 33 90 07, Sophie De Meyer of [email protected]: CC ’t Avond-Tuurtje

Vrijdag 27.03.’09 Vrijdag 02.04.’09WEEK FLOREAL BLANKENBERGE8-dagen (7 nachten) verblijf in volpension met verzorgde ani-matie.Prijs: leden ABVV: € 325, niet-le-den: € 375, toeslag single: € 87,50.Info en inschrijvingen bij Sophie, tel. 055 33 90 07.Org.: Seniorenwerking ABVV Oost-Vlaanderen regio Vlaamse Ardennen

Oost-Vlaanderen

Nodigt je in Sint-Niklaas uit voor

CINEMA PARADISOVertoning van speelfilms met een sociale invalshoek.Alle vertoningen gaan door van 19u tot 22u in zaal Volkshuis, Vermorgenstraat 9 te Sint-Niklaas. Deelname is gratis.

Datum TitelDonderdag 26.02.’09 La Tourneuse de pagesDonderdag 26.03.’09 OsamaDonderdag 23.04.’09 The Diving bell and the butterflyDonderdag 14.05.’09 Une hirondelle a fait le printemps

Info en inschrijven bij Steve Strumane, tel. 03 760 04 33 of via [email protected]

Page 23: De Nieuwe Werker nr. 2 van 2009

15Regio West-Vlaanderen

• N° 2 • 30 januari 2009De Nieuwe Werker

Linx plus is de overkoepelende naam van de Cul-turele Centrale. De cultureel – syndicale tak van het ABVV bestaat nu in meer dan 150 Vlaamse gemeenten. Duizenden militanten en vrijwilli-gers zetten zich in voor hun afdeling in hun ge-meente. Hieronder vind je trouwens de activitei-ten voor de komende maand(en) van een aantal West–Vlaamse afdelingen. Ook in onze provin-cie zijn we steeds op zoek om beter te doen. Meer nog. In veel gemeenten bestaat nog geen Linx+ afdeling en daar willen we iets aan doen. Zie je het zitten om samen met enkele mensen uit jouw gemeente een Linx+ afdeling uit de grond te stampen, neem dan contact op met het Linx+ secretariaat in West–Vlaanderen. Je zal alvast kunnen rekenen op een degelijke ondersteu-ning. Je vindt ons op volgende adressen:

Marc BonteZilverstraat 43, 8000 Brugge Tel. 050 44 10 41Maandag, woensdagvoormiddag en vrijdagvoormiddag.

Rijselstraat 19, 8500 KortrijkTel. 056 240537 - Op afspraak.

J. Peurquaetstraat 27, 8400 Oostende Tel. 059 55 60 58 - Dinsdag en donderdag.

Zuidstraat 22/22, 8800 Roeselare Tel. 051 26 00 70 - Op afspraak.

[email protected]

CC Brugge BAlgemene VergaderingWe bevinden ons in een jubileum jaar, want we bestaan 25 jaar! Dit zullen we uitgebreid vieren op 16 mei, meer informatie hieromtrent volgt nog. Het jaar starten we naar goede traditie met een algemene ledenvergadering. Deze gaat door op zaterdag 31 januari in zaal ‘Trammelant’ te Assebroek, op het Gaston Roelandsplein. We stellen er ons jaarprogramma voor en je krijgt een overzicht van alle activiteiten die we in 2009 zullen organiseren. We blikken tevens terug op de activiteiten die plaats vonden in 2008. Na het statutaire, een eenvoudig maar lekker etentje. Aperitief met hapjes, hutsepot van het huis met mosterdsaus, worst, spek en ribbetjes. Nadien is er nog koffie met taart voorzien. De deelnameprijs voor deze avond bedraagt € 20. In deze prijs is ook uw

lidgeld voor 2009 inbegrepen. Inschrijven kan door telefonisch het BBTK-sekretariaat tel. 050 44 10 21 te verwittigen en € 20 te storten op rek.nr. 380-0012432-87 met vermelding ‘ledenvergadering’. Indien u er op 31 januari niet bij kan zijn, kan u uw lidmaatschap verlengen door € 5 te storten op bovenstaand rekeningsnummer met vermelding ‘lidgeld 2009’.

Driedaagse reis naar AhrIn 2009 gaan we de prachtige omgeving van de Ahrvallei (of Ahrtal) in Duitsland verkennen tijdens het verlengde pinksterweekend van 30, 31 mei en 1 juni. De Ahr is een rivier die uitmondt in de Rijn, meer bepaald ter hoogte van het plaatsje Kripp ongeveer 40 km ten noorden van Koblenz. Het is één van de enige streken in Duitsland waar de rode wijn wordt verbouwd. Tijdens deze driedaagse zullen we zowel de beneden-, midden- als boven-Ahrvallei bezoeken. We logeren in het mooie Hotel zur Post in Altenahr op basis van halfpension. Op zaterdag is er een viergangenmenu met aperitief voorzien. Op zondag een koud en warm buffet + digestief. Het hotel beschikt trouwens over een zwembad en sauna. Tijdens ons verblijf bezoeken we o.a. Blankenheim, Antweiler, Dümpelfeld, Kreuzberg, Altenahr, Effelsberg, Bad Münstereifel, Mayschoss, Walporzheim, Ahrweiler en Linz am Rhein. We vertrekken op zaterdag 30 mei om 6u. aan de Magdalenazaal te Brugge. In Genk nemen we een ontbijt. Tijdens de terugreis op maandag 1 juni stoppen we opnieuw in Genk voor een avondmaal. Terug in Brugge om 23u. De prijs voor dit weekend bedraagt € 250 in een tweepersoonskamer en € 280 in een éénpersoonskamer. Inbegrepen zijn: ontbijt op zaterdag, twee overnachtingen in halfpension, avondmaal op zondag, alle bezoeken, annulatie- en bijstandsverzekering. De middagmalen dienen zelf vereffend te worden. Inschrijven kan bij Willy tel. 051 22 38 10. Uw deelname wordt bevestigd na overschrijving van het verschuldigd bedrag op rekeningnr. 380-0012432-87 met vermelding ‘Ahrvallei’. Het aantal inschrijvingen is beperkt tot 50 personen.

CC Ardooie – KoolskampTweedehandsbeurs boekenbeursOp zondag 8 februari organiseert CC Ardooie al voor de 6e maal een tweedehands boekenbeurs in Cultureel Centrum ’t Hofland, Oude Lichterveldestraat 13 te Ardooie. Potentiële standhouders (particulieren en handelaars) kunnen zich nu reeds melden. De standgrootte is 5 op 2 meter en de kostprijs bedraagt € 10. Inschrijven kan tot 1 februari e.k. en is ook verplicht. Dit kan je bij An Vangheluwe tel. 0475 25 24 95 of [email protected]. De reservering wordt van kracht na storting van

het bedrag op rekeningnr. 979-0319368-49 met vermelding ‘boekenbeurs’.

’t Verzetje – TorhoutKnuffeltochtOp de vooravond van ‘valentijn’ organiseert ’t Verzetje een ‘zoete’ wandeltocht. Vrijdag 13 februari kan je genieten van een romantische rode wangentocht van + 5 km. Starten kan je tussen 19.30u. en 21u. Het is wel nodig vooraf kaarten aan te schaffen. Deze kosten € 10 voor volwassenen, kinderen tot 12 jaar betalen € 7.Verkooppunten: Zonneweelde (Revinzestraat), ’t Gazetje (Rijselstraat) en bij de bestuursleden. Tijdens de zwoele tocht kom je diverse liefdesnestjes tegen. Op die controle posten liggen tal van zoete lekkernijen te wachten op de deelnemers. Via feeërieke paden en knusse controleposten bereik je de start/aankomstplaats terug, gelegen in de parochiezaal te Wijnendale – Torhout (volg de pijlen ‘avontuur’). Meer info: tel. 0479 46 90 82 of 0497 12 37 36. Knuffelen is aangeraden…

CC ZwevegemSimple JazzZaterdag 31 januari kunnen jazzliefhebbers vanaf 19.30u. hun hartje ophalen in zaal ‘De Windroos’, Kouterstraat te Zwevegem. De Culturele Centrale Zwevegem pakt dan namelijk voor de 8ste maal uit met Simple Jazz. De bezetting bestaat dit jaar uit 5 top jazzmuzikanten. Met Vincent Mardens (sax), Emilia Kirova (zang-viool), Jim Vandorpe (bass), Dirk Vanderlinden (hammondorgel) en Allain Coppy (drums). Voor verdere inlichtingen en reservatie kan je terecht op [email protected] of tel. 056 75 60 25.

De Brug KortrijkInfonamiddag (brug)pensioenenOp donderdag 12 februari om 14.30u. vindt er een infonamiddag plaats over (brug)pensioenen. In het Textielhuis, Rijselstraat 19 te Kortrijk. Gastsprekers, Frank Mulleman, ambtenaar bij de Rijksdienst voor Pensioenen en Hervé Devos, coördinator van de senioren van het ABVV geven u een antwoord op uw vragen in verband met het (brug)pensioen. Gratis inkom en iedereen is welkom.

De Brug RoeselareAlgemene VergaderingDe Brug Roeselare nodigt al zijn leden en sympathisanten graag uit op de algemene vergadering. Deze vindt plaats op woensdag 4 februari om 14.30u. in de grote zaal van het ABVV, 2e verdieping in het Zuidpand, gelegen in de Zuidstraat te Roeselare. In de zaal zelf zal een fototentoonstelling aanwezig zijn van Martin Devreese. Bedoeling van deze

vergadering is een evaluatie te maken van de werking in 2008 en vooruit te blikken naar het komende jaar. Naast de toelichting van het reeds opgestelde programma voor 2009, krijg je ook de mogelijkheid reeds voor verschillende activiteiten in te schrijven om zo zeker te zijn te zijn van je deelname. Er is ook een gastspreker voorzien, nl. Franky Roels die een ‘hot’ actueel thema zal aansnijden. Bovendien is het de ideale gelegenheid om eens rustig bij te praten. Inschrijven is wel noodzakelijk en moet gebeuren voor 28 januari e.k. op tel. 051 22 50 27 (René) of tel. 051 25 14 32 (Rik).

Seniorenwerking BruggeInfonamiddag OrgaandonatieOp donderdag 19 februari om 14.30u. is er in de gebouwen van het ABVV te Brugge, op het 2de verdiep in het vormingslokaal een gespreks- en informatienamiddag. Dhr. Luc Colenbie, voorzitter Belgische Transplantatie Coördinatoren, zal ons onderhouden over de Belgische samenwerking in ‘Eurotransplant’. Het is onze bedoeling je te confronteren met de problemen van een nijpend tekort aan organen en wat hieraan door ons kan verholpen worden. Door het groeiend succes van de transplantatietechniek (transplantatie biedt de oplossing voor steeds meer aandoeningen, nieren, hart, lever, pancreas, netvlies, huid, enz….) groeit de behoefte aan organen. Anderzijds is het aantal sterfgevallen waarbij de organen bruikbaar zijn voor transplantatie, zeer klein. Morgen kan ook jij of een familielid een patiënt zijn die wacht op een orgaan, die het leven levenswaardiger kan maken of het verschil zal maken tussen leven en dood. Verder willen wij nu niet over dit onderwerp doorbomen, kom en luister wat er over dit onderwerp te zeggen is. Deze namiddag gaat door met de medewerking van de Dienst Welzijn van de Provincie West-Vlaanderen. De toegang is gratis, maar om organisatorische redenen vragen wij uw aanwezigheid te melden aan De Spriet Willy uiterlijk op maandag 16 februari. Telefonisch op tel. 050 35 08 48 of 0477 22 56 24 of via e-mail: [email protected].

Seniorenwerking OostendeInfonamiddag Erfenis- en schenkingsrechtenOp dinsdag 17 februari om 14u. vindt in de gebouwen van het ABVV te Oostende, op het gelijkvloers in lokaal 3, een gespreks- en informatienamiddag plaats. Notaris Michel van tyghem zal u door het kluwen van het ingewikkelde wettelijke vlak leiden. Iedere situatie is nu eenmaal anders… Er is ook een koffiepauze voorzien. Deelname bedraagt € 1 voor de leden, niet-leden betalen € 1.5. Tel. 059 70 22 20.

TENTOONSTELLING

‘WIJ ZIJN DE BOUWERS VAN EEN NIEUWE WERELD’Een sociale geschiedenis van België ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van de Algemene Centrale - ABVV

Van zaterdag 7 maart tot en met zondag 5 april viert de Algemene Centrale van het ABVV haar 100ste verjaardag met een prestigieuze tentoonstelling over onze sociale geschiedenis. De tentoonstelling begint bij de grote industriële revolutie en blijft stilstaan bij het ontstaan en de groei van de vakbeweging, de grote conflicten en belangrijke stappen naar sociale rechten en sociale zekerheid. Er worden documenten en foto’s getoond, en markante geluidsopnamen en filmfragmenten zijn te bekijken.

Waar? De expo vindt plaats in Les Ateliers des Tanneurs, Huidevettersstraat 58 te Brussel, op loopafstand van het Centraal Station.

Wanneer? Je kan de expo dagelijks bezoeken van 10u. tot 20u. en donderdag tot 22u.

Prijs? De toegangsprijs is € 3, gratis voor -18, +60, studenten en werklozen.

In de Vrijetijdsgids van Linx+ vind je een bon waarmee je gratis met twee personen de tentoonstelling kan bezoeken. Je kan de Vrijetijdsgids gratis bestellen via [email protected] of tel. 022 89 01 70 of haal ‘m af bij je regionale Linx+ kantoor.

Rode wandelingen in BrusselJe kan een bezoek aan de tentoonstelling combineren met een ‘rode wandeling’ door Brussel georganiseerd door S’Academie in samenwerking met Linx+: • Dinsdag 10 maart: Dr. Cesar De Paepe, de dokter met een (g)roo(t)d hart.• Dinsdag 17 maart: Emile Vandervelde, de patron van het Belgisch socialisme.• Dinsdag 24 maart: Burgemeester Freddy Thielemans en

zijn familie, meer dan 100 jaar lid van de socialistische beweging.

Prijs? € 8.50. Koffie, bezoek tentoonstelling ‘100 jaar Algemene Centrale’, lunch en één drankje inbegrepen.

Info? Linx+, [email protected], tel. 02 289 01 70 ofS’Academie - [email protected], tel. 02 546 15 92

Geïnteresseerd in een groepsbezoek? Een uitstekend idee. Maak er een uitstap van. Een hele dag in Brussel bijvoorbeeld. Alle formules zijn mogelijk en je krijgt hulp. Wij maken voor jou een programma op. Een gids leidt je door de tentoonstelling. Je kiest een middagmaal, of een etentje ’s avonds, of een koffietafel na de middag. En als je wilt, kies je nog een bijkomende activiteit. Het Atomium bijvoorbeeld, waar op hetzelfde moment een tentoonstelling loopt over de Noord- en Zuidpool. Jouw groep is te klein voor een autobus? Geen probleem, neem de trein. Vanaf het Centraal Station in Brussel ben je op wandelafstand van de tentoonstelling.

Info? Linx+, [email protected], tel. 02 289 01 70. Voor groepsarrangementen zijn er zeer gunstige prijsafspraken. Indien je een groepsaanvraag doet vóór 21 februari 2009, kom je er gratis in en is de gids ter plaatse ook gratis!

Een creatie van Amsab–Instituut voor Sociale Geschiedenis en Tijdsbeeld & Pièce Montée. Met de medewerking van Linx+ en Présence et Action Culturelles (PAC). Met de steun van P&V Verzekeringen, Delta Lloyd Bank, Arista en de stad Brussel.