De Nieuwe Werker nr. 15 van 2008

27
1 [ The Interim Times ] [ The Interim Times ] Speciale editie van het ABVV - September 2008

description

Ledenblad van het ABVV: Dossier Interim

Transcript of De Nieuwe Werker nr. 15 van 2008

Page 1: De Nieuwe Werker nr. 15 van 2008

1[ The Interim Times ][ The Interim Times ]

Speciale editie van het ABVV - September 2008

Page 2: De Nieuwe Werker nr. 15 van 2008
Page 3: De Nieuwe Werker nr. 15 van 2008

2Regio Antwerpen - Mechelen + Kempen

• N°15 • 19 september 2008

Stop de files op de weg en in onze portemonnee

! BIJBLIJFTIP !

Page 4: De Nieuwe Werker nr. 15 van 2008

2Regio Brussel

Regio Limburg

• N°15 • 19 september 2008

Regio Brussel

Hulp nodig bij het invullen van studiebeurzen?

VDAB Banenmarkt

De Algemene Centrale

Werknemerssolidariteit tegenover het economisch nutsdenken en ‘gewenste immigratie’!

Studiedag over de situatie van de arbeiders (2e editie)

Page 5: De Nieuwe Werker nr. 15 van 2008

2Regio Oost-Vlaanderen

• N°15 • 19 september 2008

De wind van de verandering in BOLIVIA ?

Werken tijdens de ramadan

Waar en wanneer kun je ons bereiken ?

Stookolieactie

Overhandigingverjaardagskaarten aan Zuid-Afrikaanse ambassade

Page 6: De Nieuwe Werker nr. 15 van 2008

2Regio West-Vlaanderen

• N°15 • 19 september 2008

Werkzoekend?

Jobbeurzen voor West-Vlaamse werkzoekenden

TOT WAT NATIONALISME LEIDEN KAN …

Bijblijven

Page 7: De Nieuwe Werker nr. 15 van 2008

3• N°15 • 19 september 2008

ABVV website: www.abvv.be

Vlaams ABVV website: www.vlaamsabvv.be

PUBLICITEIT

Charlotte Hauglustaine is niet meer …

De tijd van acties is gekomen

Bezoek de ABVV-stand op de banenmarkten

Page 8: De Nieuwe Werker nr. 15 van 2008

4 • N°15 • 19 september 2008

Sociale uitkeringen +2%

Page 9: De Nieuwe Werker nr. 15 van 2008

5• N°15 • 19 september 2008

Sociale uitkeringen +2%

Page 10: De Nieuwe Werker nr. 15 van 2008

6 • N°15 • 19 september 2008

Sociale uitkeringen +2%

Page 11: De Nieuwe Werker nr. 15 van 2008

1[ The Interim Times ]

[ inhoud ]

1FOCUSVierde dag van de uitzendkrachtGESPREKVragen rond uitzendwerk

2EDITOFLASHUitzendkrachten, kijk uit je doppen!REPORTAGEEen uitzendkantoorzonder uitzendwerk

3FOCUSDe verschillende ge-zicht en van uitzendwerk

4FLASHEen uitzendkracht wordt ziek. En wat nu?

5JE RECHTENGoed of fout?FLASHUitzendkrachten verdie-nen meer: een gerucht

6FOCUSEuropese minimum-bescherming voor uitzendkrachtFILMIt’s a free world van Ken LoachFLASHInterimarbeid is OK, maar stop het misbruik

7GESPREKVragen rond uitzendwerk

8FLASHJe heet maar beter Wim dan Karim…FLASHMet uitzendwerk win je alvast niet het grote lot!

[ The Interim Times ]VIERDE DAG VAN DE UITZENDKRACHT

Voor echte banen!Uitzendarbeid wordt door werkgevers

vaak gebruikt om werknemers onder druk te zetten, hen een steeds grotere fl exibiliteit op te leggen en slechtere arbeidsvoorwaarden aan te bieden. Nochtans hebben uitzendkrachten ook rechten. Het ABVV wil hen verdedigen. Daartoe organiseert het op 17 september, zoals elk jaar, de vierde Dag voor de rechten van de uitzendkracht.

Vaste arbeidsovereenkomsten, dus van onbepaalde duur, moeten de norm blijven. Daar strijden wij voor: onzekerheid vermij-den. Van de ene opdracht van een paar dagen overschakelen naar een andere van enkele uren, dit alles afgewisseld met peri-odes van werkloosheid, is onaanvaardbaar. In een land zo rijk als het onze is deze onzekerheid ongehoord!

Actie!The Interim Times bevindt zich als

bijlage bij De Nieuwe Werker – het tijdschrift van het ABVV – en wordt door

militanten ook uitgedeeld op openbare plaatsen in alle uithoeken van het land.

The Interim Times geeft een overzicht van de problematiek van uitzendwerk. Het krantje beschrijft alle aspecten zoals de verschillende gezichten van uitzendwerk. Het geeft praktische tips zoals je rechten als uitzend-kracht en uit kritiek op de niet-naleving van de diversiteit bij de aanwerving en het verhoogd risico op arbeidsongevallen.

Tot slot worden standpunten tegenover elkaar geplaatst in een debat met een ver-tegenwoordiger van de werkgevers.

Rondjes draaienVia uitzendkantoren geraak je soms

aan werk, maar vaak is het niet meer dan telkens opnieuw rondjes draaien. Chaotische rondjes dan nog. Om dit te illustreren zullen we in Brussel, op het Kapelleplein, een wel erg bijzondere wielerpiste installeren, met bizar geconstrueerde fi etsen. Het belooft een kleurrijk schouwspel te worden, waaraan je bovendien gratis kan komen deelnemen vanaf 11u30 op 17 september. [ ]

Wanneer een vakbondsvertegenwoordiger en de baas van een uitzendkantoor elkaar ontmoeten, verschillen ze soms van mening maar niet altijd! Dat blijkt in ieder geval uit het gesprek tussen Jacques Michiels, verantwoordelijke van de Coördinatie Interim van het ABVV, en Jean-Claude

Daoust, bestuurder van de onderneming Daoust Interim en voormalig voorzitter van het Verbond van Belgische Ondernemingen.

The Interim Times: Uitzendwerk is hoe dan ook een veelbelovende sector: elk jaar kunnen er 500.000 werknemers aan de slag, dat zijn bijna 100.000 voltijdse equivalenten. Vaak mensen die uit de werkloosheid stappen en soms worden aangeworven met een vast contract. Dat is al bij al positief!

Jacques Michiels: Het ABVV stelt zich niet kritisch op voor het plezier. Uitzendwerk heeft het voordeel dat vraag en aanbod op elkaar afgestemd worden. Maar in de praktijk is het niet de sector zelf die werkgelegenheid schept, maar wel de gebruikende bedrijven. Daarentegen is uitzendwerk wel een hulpmiddel om de fl exibiliteit ten top te drijven!

Jean-Claude Daoust: Flexibiliteit, dat klopt, maar we mogen niet vergeten dat we ons binnen het kader van een tijdelijke arbeidsovereenkomst situeren. Ondanks alles is uitzendwerk voor meer dan 35% van de uitzendkrachten een springplank naar vast werk. Jongeren kunnen dankzij uitzendwerk ook ervaring opdoen. (lees verder pagina 7) [ ]

[ focus ]

UITZENDKRACHT EN ZIEK?ONZE ANTWOORDEN OP P. 4

UITZENDWERK EN LOONJe loonbriefje ontcijferen is voor iedereen een moeilijke klus. Voor uitzend-

werkers is het zelfs nog iets ingewikkelder: voor hen bestaan er een aantal

speciale regels. Daardoor lijken ze soms meer te verdienen, maar dat is in

feite niet waar.

WE HELPEN JE OP P. 5.

WIN LEVENSLANG GELUK!De arbeidsmarkt is tegenwoordig één grote fl ipperkast geworden. Welke rol speel je als werknemer dan? Ben je de fl ipperkastspeler of het metalen balletje? Kan je het grote lot winnen? De loterij is immers alleen plezant voor wie wint. Speel je het spel mee? Interim for life? Of toch liever niet?

LEES VERDER P. 8

Speciale editie van het ABVV - September 2008

VRAGEN ROND UITZENDWERK [ gesprek ]

Page 12: De Nieuwe Werker nr. 15 van 2008

2 [ The Interim Times ]

Bijna 100.000 werknemers per dag. 382.188 mensen in totaal vorig jaar. Dat zijn de aantallen personen die via een uitzendcontract aan het werk gingen. Dat zijn er heel wat. Ook voor de mensen die via een normaal contract werken betekent dit dat de realiteit op de werkvloer verandert. Als ABVV zijn wij hier niet blind voor. We moeten onze verantwoordelijk-heid dan ook opnemen.

Als de situatie op de werkvloer verandert, moet de wetgeving op uitzendwerk volgen. In de politiek en bij de werkgevers hebben ze daar zo hun eigen ideeën over. Voor het ABVV is het duidelijk: elke wijziging moet

leiden tot een verbetering voor de werknemers. We gaan het debat aan, vanuit onze invalshoek: het belang van de mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt.

Ook op Europees vlak beweegt het dossier. Er is een richtlijn, een soort Europese “wet”, in voorbereiding. Een aantal algemene principes, die wij in België vanzelfsprekend vinden, gaan overal ingang vinden. Zoals het verbod op verschillende arbeidsvoorwaarden tussen vaste werknemers en uitzendkrachten. Gelijk loon voor gelijk werk dus. Een goede zaak: het sociale Europa in de praktijk.

Toch zullen we opletten dat een eventuele Europese richtlijn niet kan worden misbruikt voor de afbouw van bepaalde rechten in België.

Het beschermen van de belangen van de werknemers is bij uitstek wat wij als vakbond doen. Onze kernopdracht. Uitzendkrachten horen daarbij. Hun rechten vrijwaren vormt een belangrijke strijd. Wij gaan onze verantwoordelijkheid dan ook niet uit de weg.

Om als uitzendkracht op je strepen te kunnen staan, moet je eerst en vooral je rechten kennen. Dat is dan ook één van de redenen waarom we deze Interim Times hebben uitgebracht. Om te informeren, maar ook om bewust te maken dat uitzendkrachten hun rechten slechts zelden toegepast zien.

Daarvoor hebben we ook jullie hulp nodig: heel wat misbruik op de werkvloer blijft verborgen. Mensen durven het niet melden, of weten niet bij wie ze terecht kunnen voor hulp. Soms twijfelen ze: “Heb ik echt wel recht op betaalde feestdagen?”. Vandaar deze oproep naar alle uitzendkrachten (en hun vaste collega’s): aarzel niet om naar het plaatselijke ABVV-kantoor of de ABVV-afgevaardigde op het werk te stappen als je denkt bedrogen te worden! Om te kunnen helpen moeten we eerst weten waar er onrecht heerst. En onrecht bestrijden, dat is waar we goed in zijn.

Eddy Van LanckerFederaal secretaris van het ABVV

In vergelijking met een gewone werknemer loopt een uitzendkracht tweemaal zo veel risico om het

slachtoffer te worden van een arbeids-ongeval. Hierna enkele verklaringen, soorten risico’s en praktische tips om de statistieken uit te dunnen.

235.203 ziektedagen. 897 werknemers permanent arbeidsongeschikt. 3 doden. Neen, dit zijn geen cijfers van collateral damage tijdens het draaien van de nieuwe Batman. Dit is voor het jaar 2007 de confronterende balans van het aantal arbeidsongevallen van Belgische uitzendkrachten (jaarverslag van de vzw Preventie en Interim). Dit betekent dus dat één uitzendkracht op 40 vorig jaar een ongeval had op het werk of op de weg van en naar het werk. Dat is bijna tweemaal zoveel als alle vaste werknemers (arbeiders en bedienden) samen!

Hoe kan dit hoge aantal slachtoffers bij de uitzendkrachten worden verklaard?

Ladders, naalden, giftige producten, zagen, vorkheftrucks, vleessnijmachines… kunnen gevaarlijk zijn voor diegenen die ermee werken. Omdat uitzendkrachten vaak jonge werknemers zijn die van de ene naar de andere werkpost verhuizen, hebben ze niet altijd de tijd om vertrouwd te raken met hun werkinstrumenten en ontwikkelen ze een soort van voortdurende onervarenheid. Bovendien krijgen ze zelden dezelfde preventieopleidingen als hun vaste collega’s. Tot slot zijn de meeste sectoren die een beroep doen op uitzendkrachten ook deze met de grootste risico’s, zoals metaal, bouw, goederenbehandeling, bandwerk, voeding, afvalverwerking, ziekenhuizen, enz.

Wat moeten we dan doen? Om ongevallen te voorkomen, heeft Ludo Maeghe, preventieadviseur

bij Arista, een basisrecept. 1ste ingrediënt: je grondig laten informeren en raad vragen aan een meter of een peter. “Iemand die je opvangt als je op de werkplaats aankomt. Hij of zij legt je uit wat je moet doen om je niet te verwonden.” Deze persoon moet beschikbaar zijn. “De deur moet altijd openstaan. En domme vragen bestaan niet, alleen domme antwoorden.” 2de ingrediënt: de uitzendkantoren op hun verantwoordelijkheid wijzen. “Van bij de inschrijving moet het kantoor de risico’s inschatten. Als een uitzendkracht hoogtevrees heeft, moet je hem geen ladder op sturen om een lamp te vervangen. Zodra hem een baan wordt aangeboden, kan de uitzendkracht vragen wat het werk precies inhoudt. Naast wat de wet voorziet, is dit gewoon een kwestie van gezond verstand.” En vergeet niet: de mensen bij het ABVV staan ook steeds klaar met advies.

Meer tips: Preventie en Interim vzw – www.p-i.be – 0800 23 999 [ ]

[ flash ] EEN

UITZENDKANTOOR

ZONDER UITZENDWERK

Wat interimbureaus vertellen als je er informatie gaat vra-gen over een uitzendjob? We deden zelf de test, kropen met zijn drieën in de huid van werkzoekers en gingen op

verkenning. Groot was onze verbazing toen ons een vaste betrek-king aangeboden werd in plaats van een tijdelijke job. Alleen was dat vast werk wel verpakt in een uitzendkleedje.

Sebastien, Matthieu en Frank, samen stapten we in juni naar de “Jobtour” van Randstad. Elk jaar reist een grote bus van dit uitzendkantoor het land rond om zijn werkaanbiedingen bekend te maken. De bus is omgetoverd tot een ontvangstruimte waarin uitzendconsulenten bezoekers te woord staan.

Die consulenten doen hun werk voortreffelijk, daar waren we het volmondig over eens toen we uit de bus stapten. We hadden afgesproken om te vragen naar onze rechten als we in een uitzendcontract stappen. Welk loon bijvoorbeeld? Wat met betaalde feestdagen? Welke proefperiode? Op elke vraag kwam een correct antwoord, de arbeidsvoorwaarden werden haarfi jn uit de doeken gedaan.

Opvallend was ook hoe die consulenten heel precies ons profi el en onze verlangens konden afl ijnen, waarna ze met een paar klikjes op het computerscherm een aantal werkaanbiedingen tevoorschijn haalden die bij ons pasten. Maar op dat moment rees wel onze verbazing. Want er zaten helemaal geen interimopdrachten in het aanbod, alleen vaste jobs.

Eigenlijk is dat uitstekend nieuws, was de reactie van elk van ons. Een contract van onbepaalde duur wilden we natuurlijk ook wel heel graag. Alleen, dat was een beetje te vlug gejuicht. Die vaste job zou er pas later komen. Eerst moesten we vier maanden als uitzendkracht aan de slag, uiteraard met weekcontracten. Of die ook echt zouden verlengd worden, konden de consulenten niet beloven.

Ja maar! Het gaat toch over een vaste, openstaande betrekking? Waarom kunnen we daar niet meteen instappen? Omdat het werk van het uitzendkantoor ook moet betaald worden, kregen we drie keer op rij als antwoord. Het bedrijf waar we terechtkunnen moet vier maanden lang commissie betalen, pas dan is het vrij om ons vast aan te werven. Het mag dat eerder doen, maar dan moet het een schadevergoeding betalen aan het uitzendkantoor.

Zo gaat dat dus in interimland. Vaste jobs worden omgebouwd tot uitzendcontracten. Om zo’n job te bemachtigen moet je eerst enkele maanden met weekcontracten aan de slag. Het uitzendkantoor rijft ondertussen zijn commissies binnen en het bedrijf waar je begint kan je op proef houden zolang het wil. En jij, jij weet vandaag niet of je morgen nog werk hebt. Een vaste job begint met een proefperiode voor eeuwig en één dag, onder de vorm van een interimcontract. Nochtans, proefperi-odes zijn wettelijk vastgelegd. Moeten we dat allemaal nog normaal vinden? [ ]

UITZENDKRACHTEN, KIJK UIT JE DOPPEN! [ reportage ]

[ edito ]

© fo

tolia

Page 13: De Nieuwe Werker nr. 15 van 2008

3[ The Interim Times ]

Uitzendwerk blijft voor het ABVV geen ideale manier van werken, omdat iedereen voor ons recht heeft op vast

werk. Toch zijn er heel wat mensen zo aan de slag en groeit het aantal uitzendbureaus jaar na jaar. Niet alleen verschijnen er steeds meer kantoren in het straatbeeld, de bureaus voeren ook steeds meer ver-schillende taken uit.

De interimkantoren bieden tegenwoordig “brede dienstengamma’s en HR-oplossingen” aan. Ze leveren hun “full service” bovendien “op maat”. Ze stellen zich langzaam maar zeker in de plaats van de personeelsdiensten van de bedrijven waar-voor ze werken. Ze spreken dan ook over zaken als outplacement, personeelsselectie, jobcoa-ching, enz. Specialisering troef! Tegenwoordig bieden ze ook de mogelijkheid aan om mensen aan te werven die binnen het systeem van de dienstencheques aan de slag zijn.

De reden daarvoor is simpel: onze arbeidsmarkt wordt steeds veranderlijker, fl exibeler, vluchtiger. Werkgevers vragen steeds meer naar werknemers die ze maar eventjes hoeven te betalen en waar ze nadien vlot vanaf geraken. Uitzendarbeid past per-fect in dit plaatje. Als interimwerknemer leef je dus constant in een onzekere situatie. Daar moet je tegen bestand zijn. Je bent ook verplicht elke keer opnieuw te beginnen, zoals een uitzendkracht ons vertelde: “Telkens moet je in een nieuwe baan doen alsof. De baas rekent erop dat je weet hoe de dingen gedaan moeten worden en wat hij wil. Maar zo zit het natuurlijk niet. Het is telkens een uitdaging.”

In België is onlangs gepeild naar het aantal uit-zendkrachten, naar de zeer verscheiden samen-stelling van de groep en naar hun motivatie om al dan niet vrijwillig in dat circuit mee te draaien. Het onderzoek werd gevoerd in opdracht van Federgon, de werkgeversfederatie van de uitzendsector.

Wie zijn de uitzendkrachten?Gebaseerd op cijfers van Federgon, waren

er in 2007 in België ruim 382.188 uitzendkrachten aan het werk (jobstudenten niet meegerekend). De helft van die mensen heeft op een heel jaar tijd minder dan 28 voltijdse dagen gewerkt. Toch merk je dat er ook heel wat mensen zijn die het grootste deel van hun inkomsten uit uitzendwerk halen. Een vierde werkt minstens 78 dagen per jaar als uitzendkracht.

Uitzendwerk is vooral een zaak van jongeren, met een gemiddelde leeftijd van de interimwerknemer van 30 jaar. 4 op 10 uitzendkrachten zijn zelfs jonger dan 25. De meesten hebben geen of weinig werkervaring: een vierde komt recht uit het onder-wijs en een vierde was voordien enige tijd werk-loos (gemiddeld zelfs 11 maanden lang).

Groeit de uitzendsector nog?Als het economisch minder gaat, zijn de uit-

zendwerkers de eerste slachtoffers. Na vijf jaar van onafgebroken sterke groei kondigde Federgon in juni 2008 een vertraging aan van het aantal mensen die via de uitzendkantoren aan werk gera-ken. Toch zijn er elke dag nog bijna 100.000 uit-zendwerkers aan de slag.

De uitzendkantoren zoeken dan ook continu nieuwe manieren om winst te maken. De tijd dat je via hen enkel werk van korte duur vond, ligt achter ons. Nu zijn interimkantoren op allerlei vlakken actief en ze zoeken uitbreiding. Uitzendwerk vervangt steeds meer de proefperi-ode voor je ergens vast aan de slag gaat. Ze pro-beren ook al lang om uitzendwerk toe te laten in de openbare sector.

Op zoek naar vast werk?Een andere nieuwe taak die de uitzendkan-

toren op zich nemen is die van selectie- en rekru-teringsbureau. Als je die redenering doortrekt, zal iedereen dus voor vast werk een periode als uit-zendkracht moeten werken. Bedrijven kunnen je dan zonder problemen enkele maanden “testen” en eventueel zonder problemen laten vallen. Volgens onze wetgeving zijn er eigenlijk maar drie redenen waarvoor men uitzendkrachten kan inschakelen: het tijdelijk vervangen van een vaste werknemer, een tijdelijke vermeerdering van werk of voor het uitvoeren van uitzonderlijk werk. Nu treden de uitzendkantoren steeds meer op als algemeen selectie- en rekruteringsbureau. Soms hebben ze zelfs eigen kantoren in de bedrijven van hun klanten. Die ontwikkeling komt dus neer op een sluipende uitbreiding van de wettelijke beperkingen op uitzendarbeid. Iedereen aan de slag als uitzendkracht? Nee, bedankt!

[ ]

DE VERSCHILLENDE GEZICHTEN VAN UITZENDWERK[ focus ]

© fotolia

[ knipoog ]

Page 14: De Nieuwe Werker nr. 15 van 2008

4 [ The Interim Times ]

Waar moeten uitzendkrachten op letten als ze ziek vallen? Ze hebben net als alle werknemers recht op ziekteverzekering, vertellen ze ons bij de

Socialistische Mutualiteiten. Al zijn er toch onaangename verschillen en moeten ze voor een aantal zaken goed uit hun doppen kijken.

Wij gingen eens informeren bij de experts als het om steun bij ziekte gaat: de Socialistische Mutualiteiten. Daar vertelden drie medewerkers ons alles wat uitzendkrachten moeten weten over vergoedingen bij ziekte. Echt simpel is het niet, zoveel is duidelijk. En dat begint al bij het gewaarborgd loon.

Heb je gewaarborgd loon?Ziek zijn betekent niet meteen dat je loon verliest, dat weten alle werk-

nemers. Bedienden houden gedurende 28 dagen een gewaarborgd loon, voor arbeiders duurt dat 14 dagen. Pas wanneer je langer moet thuis blijven klop je aan bij het ziekenfonds voor een vervangingsinkomen. Tot dan betaalt je baas gewoon je loon door. Maar dit gewaarborgd loon krijg je pas als je aan twee voorwaarden voldoet: je moet minstens een maand anciënniteit hebben en er moet een arbeidscontract lopen. Uitzendkrachten stuiten daar al meteen op hindernissen. De grote meerderheid werkt met weekcontracten. Verschillende opeenvolgende weekcontracten kunnen wel opgeteld worden om aan die maand anciënniteit te komen. Dat kan dus nog meevallen. Het gewaarborgd loon daarentegen duurt maar tot het einde van het contract. Met een interimjob van een week val je dus veel sneller terug op een ziekte-uitkering.

Wanneer doe je aangifte?De Socialistische Mutualiteiten wijzen ook op het belang voor uitzend-

krachten om zeer snel aangifte te doen van hun ziekte bij het ziekenfonds. Hoe zit het daar precies mee? Wie op de dag dat hij ziek valt een arbeids-contract heeft kan daar even mee wachten, een arbeider 14 dagen, een bediende 28 dagen. Normaal ook want het is maar wanneer iemand langere tijd ziek is dat hij een beroep doet op de mutualiteit.

Maar! Wie de eerste dag van zijn ziekte geen arbeidscontract in handen heeft, moet binnen 48 uur aangifte doen bij het ziekenfonds. Uitzendkrachten zullen het probleem meteen begrijpen. Zij zitten geregeld zonder contract, tussen twee opdrachten in. Of ze zijn net begonnen en hebben nog geen arbeids-overeenkomst in handen. Vandaar de goede raad voor interims: speel op zeker en meld je ziekte aan je mutualiteit altijd binnen de 48 uur.

Hoeveel krijg je?Als uitzendkrachten terugvallen op een ziekte-uitkering, hoeveel krijgen

zij dan eigenlijk? Om dat te bepalen wordt er nageteld hoeveel dagen de zieke uitzendkracht heeft gewerkt tijdens de 4 voorgaande kwartalen. Ook de gelijkgestelde dagen worden meegeteld, de vakanties bijvoorbeeld, maar ook de werkloosheidsdagen. Als er nergens gaten zijn, krijgt de uitzendkracht een volwaardige uitkering, 60% van het laatste loon voor alleenstaanden of mensen met gezinslast, 55% voor samenwonenden. Maar de dagen dat er niet gewerkt en ook niet gestempeld werd, worden niet in aanmerking geno-men in de berekening. Er wordt dus een correctie toegepast. Nogal wat uitzendkrachten zijn daar het slachtoffer van, krijgen we te horen. Dat komt omdat zij dikwijls niet gaan stempelen tussen twee opdrachten in. Ze weten dat ze binnen enkele dagen weer aan de slag kunnen en vinden het niet de moeite om zich als werkzoekende in te schrijven. Bij de mutualiteit begrijpen ze dat, maar ze raden het af. Ga altijd stempelen, zeggen ze, ook al is het maar voor enkele dagen.

En nog een laatste goede raad. Veel werknemers hebben in hun bedrijf een aanvullende hospitalisatieverzekering. Uitzendkrachten vallen daarvoor haast altijd uit de boot. Voor hen is Kliniplan, de hospitalisatieverzekering van de Socialistische Mutualiteiten, zeker een goede oplossing.

Op de website www.socmut.be lees je er alles over. [ ]

EEN UITZENDKRACHT WORDT ZIEK. EN WAT NU?

© fo

tolia

[ knipoog ]

[ flash ]

5 TIPSvoor uitzendkrachten om snel weer gezond te worden

ZIEK? Verwittig je ziekenfonds binnen 48 uur.

GEEN WERK? Schrijf je altijd in als werkzoekende.

EEN ARBEIDSCONTRACT? Zorg er altijd voor dat je er een hebt en als je de keuze hebt, geef de voor-

keur aan arbeidscontracten van langere duur. GEEN AANVULLENDE HOSPITALISATIEVERZEKERING?

Kijk eens naar Kliniplan van de Socialistische Mutualiteiten. FORMULIEREN OF INFO NODIG?

Je vindt alles op de website www.socmut.be

© fo

tolia

Page 15: De Nieuwe Werker nr. 15 van 2008

5[ The Interim Times ]

Uitzendconsulenten doen hun werk en ze doen dat goed. Zo zeggen we het ook in onze reportage op p. 2. Maar

stel dat je op iemand valt die met het verkeerde been uit bed is gestapt. Je vraagt naar je rechten en je krijgt alleen scheve antwoorden. Dan komt het erop aan goed en fout uit elkaar te halen. We doen hieronder de oefening.

1Mag ik mijn contract ondertekenen nadat de week om is?

FOUT Kom vrijdag om 17 u. eens langs en vul zeker je uren in, ondertekend door je diensthoofd. Oh, hij is er niet op vrijdagnamiddag? Wacht dan tot maandag-morgen en stuur ons het contract per post op.

GOED Je moet idealiter over een arbeidsovereen-komst beschikken vóór je prestatie aanvangt en uiterlijk binnen de twee dagen na het begin van het contract. Je uitzendkantoor moet je dit bezorgen.

2 Worden feestdagen betaald?

FOUT Enkel de werkelijk gepresteerde uren worden betaald.

GOED Als de feestdag tijdens je opdracht valt, moet je hem uitbetaald krijgen. Als hij na het einde van die periode valt, hangt het ervan af. Informeer je bij het ABVV.

3 Heb ik recht op maaltijdcheques?

FOUT Dat hangt ervan af…

GOED Als de vaste werknemers van het bedrijf er recht op hebben, dan jij ook. Als er minstens 6 maanden anciënniteit vereist is om ze te krijgen, geldt dit ook voor jou. Idem voor alle verplaats ingskosten en premies. De cheques worden uitgereikt door het uitzendbedrijf.

4 Is het normaal dat ik niet hetzelfde verdien als uitzendkracht?

FOUT Het gaat hier niet om een vast contract. Het is dus normaal: als je een beetje geduld hebt zul je meer gaan verdienen.

GOED Nee, het loon van een uitzendkracht mag niet minder zijn dan het loon van vast aangeworven krachten die op dezelfde posten staan (zie het artikel onderaan deze pagina). De loonsverhogingen moeten ook identiek zijn. En het ABVV zorgt ervoor dat er met de lonen niet gespeeld wordt.

5 Worden mijn vervoerskosten terugbetaald?

FOUT Ja, als de afstand groot genoeg is.

GOED Net zoals je collega’s met een vast contract heb je recht op een terugbetaling van (minimum) 60% van je verplaatsingskosten met het openbaar vervoer. Vergeet niet om een fi scaal attest te vragen als je per fi ets naar het werk gaat!

6 Moet ik mijn uniform en mijn helm meebrengen?

FOUT Je zal geen tijd hebben om ze te gaan ophalen vóór je de werf betreedt. Breng de jouwe mee aub.

GOED Neen, het bedrijf waar je gaat werken moet je gratis dezelfde arbeidskledij en beschermings-middelen als aan je vaste collega’s geven.

7 Krijg ik een eindejaarspremie?

FOUT Neen, deze is voorbehouden aan de gewone werknemers van het bedrijf. Ach zo, je bent al anderhalf jaar uitzendkracht in dit bedrijf? OK, maar je krijgt toch geen premie!

GOED Ja, als je ten minste 65 dagen als uitzendkracht hebt gewerkt tussen 1 april van het eerste en 31 maart van het volgende jaar. Je moet dus dagen samentellen die over twee jaar gespreid zijn. Het bedrag dat je zal krijgen, is gelijk aan 8,15% van het brutoloon van deze jaarlijkse periode. De premie wordt betaald door het Sociaal Fonds van de uitzendkrachten. Als je aange-worven wordt door de fi rma waarin je net tevoren als uitzendkracht werkte, volstaan 60 uitzenddagen.

8 Zit ik 3 van de 5 dagen op de wip?

FOUT Je proefperiode begint de eerste dag van je contract en duurt 3 dagen, voor elk contract.

GOED De proefperiode telt bijna altijd 3 dagen. Als je de volgende week in hetzelfde bedrijf dezelfde functie uitvoert aan dezelfde werkpost, is er geen nieuwe proefperiode.

Je ABVV-afgevaardigde of de gewestelijke afdeling van je centrale zullen al je vragen beantwoorden.

Aarzel niet hun hulp in te roepen. [ ]

[ je rechten ]

je loon meteen aan de belastingen door te storten. In de praktijk ben je vaak heel wat méér aan de fi scus verschuldigd, dat hangt wat van de hoogte van je loon en je gezinssituatie af. Bij de afrekening van de belastingen kan dat het jaar nadien dus voor onaan-gename verrassingen zorgen. In het voorbeeld hier-boven zie je dat duidelijk. Het kantoor berekent de bedrijfsvoorheffi ng op de belastbare basis van €417,85 met het minimumpercentage en stort €46,42 (11,11 %) door. Als gehuwd persoon, met een wer-kende echtgenoot en een kind ten laste moet er in dit voorbeeld echter wat meer naar de belastingen gaan: namelijk €101,59 (24,31 %). Als je een jaar in deze situatie werkt, zal je het jaar nadien wel eventjes schrikken: je moet €2.648,64 opleggen! Vraag dus op voorhand of het kantoor berekent wat je echt moet afstaan, ze zijn verplicht je hierin te helpen.

Als je deze krant doorneemt, is het wel duidelijk dat je als interim-werknemer dezelfde rechten hebt als de anderen in het bedrijf waar je tijdelijk aan de slag gaat. En als je jouw loonbriefje zou vergelijken met dat van diezelfde collega’s, dan zal je zelfs vaststel-len dat je meer op je rekening gestort krijgt dan zij. Een cadeautje van een tevreden werkgever? Jammer genoeg niet… wij zetten de feiten op een rijtje.

Er zijn verschillende redenen waarom je als tijdelijke kracht meer kan krijgen dan vast aangeworven col-lega’s op dezelfde functie. Het kan te maken hebben met de afgehouden bedrijfsvoorheffi ng en met vooraf betaald vakantiegeld. Drie valkuilen komen geregeld voor, laat je dus niet vangen.

Valkuil vakantiegeld bij bediendenGa je via een uitzendkantoor als bediende aan

de slag, dan is er de valkuil van het vooraf betaald vakantiegeld. Dat betekent dat je meteen van de werk-gever je vakantiegeld voor het volgende jaar, dat je verdient hebt door bij hem te werken, mee gestort krijgt. Dat ligt voor bedienden vast op 15,34% van de bruto wedde. Krijgen de vaste krachten bijvoorbeeld €300 per week, dan krijg jij daar €46,02 bovenop. Maar… het jaar nadien word je niet vergoed als je vakantie neemt en heb je geen recht op een vakan-tiegeld. Geld opzij houden dus!

Valkuil van de bedrijfsvoorheffi ngIets wat regelmatig voorkomt, is dat het uitzend-

kantoor te weinig belastingen van je loon afhoudt. Wettelijk zijn ze verplicht om minstens 11,11% van

UITZENDKRACHTEN VERDIENEN MEER: EEN GERUCHT [ flash ]Dit voorbeeld maakt duidelijk dat er vaak veel te weinig belastingen worden afgehouden. Het uitzendbureau stort €46,42 door aan de belastingen, het tekort van €55,18 mag de werknemer het jaar nadien zelf bijpassen! Vraag aan het kantoor om dit aan te passen of hou dus wat geld opzij.

GOED OF FOUT?

Valkuil aanvullend pensioenEen andere mogelijke verklaring heeft te

maken met het vooraf storten van het aanvullend pensioen. Voor bepaalde sectoren bestaat er een tweede pensioenpijler en bij interimwerknemers in die bedrijven zal dit meteen bij het betaalde brutoloon komen. Wat voor andere werknemers in een pensioenfonds gaat krijg je dan meteen. Dat vind je terug op je loonbriefje onder de noemer “pensioenpremie”. Het bedrag varieert naargelang het geval. De vermelding €5,05 in het afgebeelde document is dus niet meer dan een voorbeeld.

Vandaag krijg je dus meer gestort, maar voor later – in dit geval je pensioen – wordt er niets opzijgezet.

[ ]

Page 16: De Nieuwe Werker nr. 15 van 2008

6 [ The Interim Times ]

In België ben je als uitzendkracht vrij goed beschermd, al moet je er vaak voor op je strepen staan. Je moet echter niet zo ver over onze landsgrenzen heen kijken opdat er van gelijke behandeling tussen vaste en tijdelijke krachten absoluut geen sprake meer is. Bijvoorbeeld in Engeland gaan ze daar heel ver in, zoals in de fi lm It’s a free World op een extreme manier duidelijk wordt (zie fi lmrecensie op deze bladzijde).

Europa wil nu paal en perk stellen aan de ergste gevallen van misbruik, via een Europese richtlijn. Als ABVV zijn wij altijd tevreden als het sociale Europa een stap vooruit zet, maar we zijn waakzaam: verbeteringen op Europees vlak kunnen voor België ook neerkomen op een achteruitgang.

Toch zullen de uitzendkrachten in heel wat landen voortaan beter beschermd worden. Belangrijk is dat de uitzendsector nooit aanleiding mag geven tot het verslechteren van de arbeidsrechten en de voorwaarden van de werknemers. Uitzendkrachten moeten dus vanaf de eerste dag tegen dezelfde voorwaarden werken als de personeelsleden die met normale contracten werken. Gelijk loon voor gelijk werk dus. Op het niveau van de lidstaten kan hiervan worden afgeweken, maar enkel na akkoord van de vakbonden.

Opletten voor misbruikHet voorstel is het resultaat van jarenlange onderhandelingen tussen de

werkgevers en vakbonden op Europees niveau. Dankzij de inspanningen van de vakbonden gaan de uitzendkrachten in andere landen nu ook kunnen genieten van zaken die voor ons al lang vanzelfsprekend zijn. Maar het ABVV is voorzichtig: in het voorstel zijn ook een aantal maatregelen aangekondigd die voor ons land een verslechtering zou kunnen betekenen.

In het voorstel staat bijvoorbeeld dat hinderlijke regels die uitzendwerk beperken “zo nodig moeten worden weggewerkt”. Dat zet de deur open voor het uitbreiden van uitzendwerk. Denk maar aan het veralgemenen van uitzendwerk als vervanging van de proefperiode, het zogenaamde “vierde motief”. De Belgische werkgevers van de interimsector zijn zich daar erg goed van bewust. Tijdens het door ons georganiseerde dubbelgesprek spreekt Jean-Claude Daoust duidelijke taal: “Of we krijgen het vierde motief erdoor (na onderhandelingen met de vakbonden in België, red), of we wachten op de Europese richtlijn die eraan komt. En dan zijn meteen alle motieven weg, want we zijn het enige Europese land dat zo’n systeem heeft.” Precies waarop de sector wacht dus: iedereen aan de slag via een interimbureau!

Het opheffen van beperkingen kan ook betekenen dat interimwerk voortaan ook bij de overheid toegelaten wordt. Tot nog toe kan dit niet. Als je als werkzoekende bij de overheid terecht komt, ben je er nu dus nog zeker van dat je er aan de slag gaat via een normaal contract.

De kans bestaat ook dat uitzendbureaus de richtlijn politiek zullen aangrijpen om zelf werknemers met een contract van onbepaalde duur in dienst te nemen en ze dan naar verschillende bedrijven uit te sturen. Dit zal in de

EUROPESE MINIMUMBESCHERMING VOOR UITZENDKRACHT[ focus ]

Elk dag, jaar in jaar uit, zijn heel wat werknemers als uitzendkracht aan de slag. Een kleine één derde daarvan werkt

in de metaalsector. Dat is niet niks.

We vinden het normaal dat uitzendkrachten vandaag (grotendeels) dezelfde rechten hebben als vaste werknemers maar dat is voornamelijk het werk van de vakbonden. Dat neemt echter niet weg dat uit-zendarbeid gepaard gaat met heel wat onzekerheid. Je weet niet waar je voor hoelang aan het werk zult blijven, contracten kunnen op elk moment stop-pen,… Het is moeilijk om een toekomst te plannen op zo’n onstabiele basis. Zeker als deze jaren aan-sleept. Dat is jammer genoeg soms het gevallen een aantal bedrijven werkt men soms jarenlang met een uitzendcontract. Natuurlijk is dit in tegenspraak met het doel van de uitzendarbeid. Uitzendarbeid is bedoeld voor acute situaties: voor een plotse vermeerdering van het werk, voor een vervanging bij ziekten… Maar dat neemt niet weg dat het in de praktijk toch gebeurt.

In de automobielsector barstte de bom begin 2008 bij een toeleverancier van Ford. Meer dan veertig procent van het personeel werkte al jaren met een tijdelijk of interimcontract. Tijdelijke werknemers of interimmers zijn natuurlijk even goede en dikwijls even gemoti-veerde werknemers als vaste werknemers. Maar als je merkt dat je een soort van vaste interimmer of vaste tijdelijke wordt, dan begint de onzekerheid als maar harder te knagen. Zeker als de belofte van een contract van onbepaalde duur steeds weer wordt uitgesteld.

Speciale website voor MetaalsectorABVV-Metaal is daarom een campagne begonnen

STOP MISBRUIK TIJDELIJKE EN INTERIMARBEID. Het doel van deze campagne is dat de rechten van de uitzendarbeider gerespecteerd worden en dat uitzendarbeid gebruikt wordt voor wat het bedoeld is. Met deze campagne sluiten we ons ook aan bij de wereldwijde campagne, gelanceerd door de Internationale Metaalbond TEGEN PRECAIRE ARBEID. ABVV-Metaal lanceerde in het voorjaar 2008 een speciale website STOP MISBRUIK. Op deze website vind je informatie

met de wetgeving over interim- en tijdelijke arbeid, de actualiteit over interim en andere precaire arbeid. Je kan er discussiëren en ervaringen delen met werknemers in dezelfde situatie, met militanten uit bedrijven,…op het forum. Ook kan je er verslagen terugvinden van de acties die overal gevoerd worden en last but not least kan wie met concrete vragen zit deze online stellen. [ ]www.stopmisbruik.be

INTERIMARBEID IS OK, MAAR STOP HET MISBRUIK[ focus ]

IT’S A FREE WORLD VAN KEN LOACH

Angie zoekt in opdracht van een Londens bedrijf naar goedkope arbeidskrachten in Oost-Europese landen. Het wervingskantoor ontslaat haar echter omdat ze zich verzette tegen de ongewenste intimiteiten van haar baas. Vastbesloten om haar eigen boontjes te doppen, richt ze samen met haar kamergenote Rose een eigen kantoor op. Zonder scrupules fl irten ze met de illegaliteit, stellen ze illegale werknemers tewerk, verklikken ze mensen zonder papieren om hun woning te kunnen gebruiken, betalen ze de arbeiders te laat uit enz. Ze komen terecht in een helse spiraal met alle mogelijke kronkels van het Engelse uitzendsysteem. Ken Loach geeft in zijn choquerende fi lm scherpe sociale kritiek op het “mirakel” van de Britse economie.

HET ABVV GEEFT 20 DVD’S VAN DE FILM WEG! Je kan je dvd winnen als je het juiste antwoord weet op volgende vraag:

In welk land speelt het verhaal zich af?1) Verenigd Koninkrijk 2) Frankrijk3) Spanje

Zorg ervoor dat je bij de eerste 20 bent die ons hun volledige gegevens samen met het juiste antwoord mailen naar [email protected] of opsturen naar Coördinatie Interim – ABVV, Hoogstraat 42 te 1000 Brussel. [ ]

praktijk leiden tot afwijkende loons- en arbeidsvoorwaarden. Voor het ABVV kan hier geen sprake van zijn.

Politici gewaarschuwdHet ABVV heeft in gemeenschappelijk vakbondsfront aan de minister

duidelijk gemaakt dat wij niet van plan zijn onze sociale verworvenheden in de uitzendsector door Europa te laten ondergraven. Het omzetten van de richtlijn zal sowieso moeten gebeuren na overleg met de sociale partners. We roepen ook de linkse Europese parlementsleden op om het voorstel nog aan te passen, als het door het Europees parlement moet worden goedgekeurd. Het klein beetje sociale bescherming dat de EU oplegt is een minimum, géén plafond. [ ]

© C

inéa

rt

[ film ]

Page 17: De Nieuwe Werker nr. 15 van 2008

7[ The Interim Times ]

De verantwoordelijke van de Coördi-natie Interim van het ABVV, Jacques Michiels, en Jean-Claude Daoust,

bestuurder van het bedrijf Daoust Interim, praten afwisselend over uitzendarbeid en over de toekomst van de sector.

(vervolg van pagina 1) Jean-Claude Daoust: Er is één punt dat we niet mogen vergeten: uitzendbe-drijven zijn commerciële ondernemingen. Ze komen dus in de verleiding om de werkgevers mensen aan te bieden die niet helemaal overeenstemmen met het gevraagde profi el door andere facetten van het CV te benadrukken!

Jacques Michiels: De uitzendsector heeft inderdaad de eisen van de werkgevers, die soms te hoog waren, wat afgezwakt. Maar wat het verwerven van ervaring betreft, ben ik het niet met u eens. Vroeger leerde men al doende, men ging op leercontract. Dat werkte zeer goed. Uitzendarbeid heeft die circuits echter vervangen.

The Interim Times: Hoe zou u de evolutie van uitzend werk in de laatste jaren beschrijven?

J.-C. D.: Uitzendwerk verloopt nu veel professioneler, maar het is een beroep dat regelmatig schade werd toegebracht door zij die er slecht mee omspringen. Wij hebben een heleboel verwante activiteiten ontwikkeld: opleiding, outplacement, dienstencheques, enz. Wij hebben ons gericht op beheer van human resources.

J.M.: Uitzendwerk is een partner in het beheer van human resources geworden met een eigen agenda! Een arbeidsconsulent die in iedere bijkomende uitzendkracht een marktaandeel ziet, is geen neu-trale consulent.

J.-C. D.: De eerste refl ex van een bedrijf is de kosten van het uitzendkantoor proberen te beperken. Hoe?

Door, als het er de middelen voor heeft, de uitzend-krachten vast aan te werven! Het bedrijf zal zich geen ontelbaar aantal uitzendkrachten laten opleggen als het daar geen zin in heeft.

J.M.: Maar hoe valt dan te verklaren dat bepaalde bedrijven jarenlang 30 tot 40% uitzendkrachten tewerkstellen? Let wel, niet alle problemen van de uitzendkrachten zijn toe te schrijven aan de uitzendbedrijven. Vaak wordt de rol van het gebruikende bedrijf vergeten.

Generatie uitzendkrachtJ.-C. D.: De concurrentie tussen de verschil-

lende commerciële bedrijven is gezond. Als een werknemer vindt dat hij niet behandeld of betaald wordt zoals het hoort, kan hij zijn uitzendkantoor verlaten en andere horizonten verkennen. Ook de uitzendkracht zelf kan van zijn vrijheid en flexibiliteit gebruik maken. Sommigen, vooral jongeren, doen aan “bedrijfs-hopping”. Een generatie die zelf om flexibiliteit vraagt en soms een vast contract wei-gert, dat is nieuw.

J.M.: U gaat me toch niet zeggen dat de uitzendkrach-ten zelf onzekerheid nastreven?

J.-C. D.: Neen, natuurlijk niet! De mens is op zoek naar stabiliteit en zekerheid, dat is menselijk. Daarom moeten we gaan nadenken over concrete acties om fl exibiliteit en werkzekerheid aan elkaar te koppelen. Het kantoor zou bijvoorbeeld de lange-termijn-werkgever moeten zijn van mensen die tewerkgesteld worden bij gebruikers, maar niet in de vorm van uitzendarbeid. De gebruikende bedrijven zouden deze stabiliteit hoog in het vaandel dragen en de werknemer zal tevreden zijn dat hij opnieuw in hetzelfde bedrijf kan werken.

J.M.: Bedoelt u een uitzendcontract van onbepaalde duur? Vergeet niet dat deze praktijken onwettig zijn en volledig in tegenstelling met het basisconcept van uitzendarbeid, die tijdelijk moet blijven. Dit betekent de institutionalisering van de onzekerheid. Beeld u eens in wat de gevolgen zijn van dit systeem! Wat gebeurt er tussen twee opdrachten in? Wordt de werknemer opnieuw werkloos? Wat zal zijn basisloon zijn? Met dit soort uitzendcontract van onbepaalde duur stappen we in een systeem met twee snelheden, want niet alle uitzendkrachten zullen een contract van

onbepaalde duur kunnen krijgen. En zoals in de Verenigde Staten zullen er bedrijven zijn die geen enkele werknemer meer hebben, omdat ze allen ter beschikking staan van een uitzendkantoor. Neen, dit kan echt niet. Anders zetten we de deur open voor alle mogelijke uitwassen.

En welke rol speelt de vakbond hierin?J.M.: Uitzendkrachten verenigen om hen te

helpen bij de verdediging van hun rechten is moei-lijk, want ze zijn erg op zichzelf. De uitzendkracht is vaak bang dat het bedrijf waarin hij werkt of het uitzendkantoor niet tevreden zijn over hem, waar-door hij een mogelijk contract van onbepaalde duur zou mislopen. Ook als ze bij een vakbond aange-sloten zijn, zijn die mensen soms bang dat de vak-bond hen helpt, omdat ze zodanig onder druk staan. Als er een syndicale afvaardiging is, is dat anders: ze krijgen meer begeleiding, er is iemand die naar hen luistert. Wij zullen trouwens voorstellen dat elke afvaardiging een contactpersoon aanduidt die zich bezighoudt met tijdelijke contracten, zowel wat de veiligheid, het onthaal, enz. betreft.

J.-C. D.: Als de uitzendkrachten bang zijn, dan zijn alle werknemers van het bedrijf bang!

J.M.: Uiteraard! Beeld je eens in hoe het voor een uitzendkracht moet zijn die zich in een nog lastiger parket bevindt! Wij hebben de stap gezet om geen fundamentele kritiek meer te leveren op uitzendarbeid. Nu is het aan jullie om te aanvaarden dat de sociale voorwaarden van veel uitzendkrachten hachelijk blijven.

J.-C. D.: Ik denk dat, ondanks die uitwassen, de bedrijven aandacht besteden aan deze problematieken.

J.M.: En ons doel is vooral om de mensen uit de onzekerheid te halen. [ ]

[ gesprek ]

SLUIT JE AAN!Na het lezen van deze Interim Times ben je onge-twijfeld overtuigd geraakt van het nut om je bij het ABVV aan te sluiten. Wacht dus niet langer, neem de verdediging van je rechten in eigen handen en word lid. Stuur deze antwoordstrook terug naar:

Coördinatie Interim - ABVV, Hoogstraat 42, 1000 Brussel. Of surf naar www.abvv.be om je online aan te sluiten. Je kan ook een e-mail sturen naar [email protected] of contact opnemen met een ABVV-kantoor in jouw regio.

Naam: .......................................................................

Voornaam: ................................................................

Adres: .......................................................................

..................................................................................

Postcode: .................................................................

Gemeente: ................................................................

Telefoon: ...................................................................

E-mail: ......................................................................

Functie: .....................................................................

Statuut: Bediende □ Arbeider □

Datum - Handtekening

[ word lid ]

J.-C. DAOUST: “IEDEREEN IS OP ZOEK NAAR STABILITEIT EN ZEKERHEID, DAT IS MENSELIJK”

Page 18: De Nieuwe Werker nr. 15 van 2008

8 [ The Interim Times ]

JE HEET MAAR BETER WIM DAN KARIM…

We leven in een samen-leving vol verscheiden-heid: vrouwen en man-

nen, jongeren en ouderen, verschillende talen, nationalitei-ten en afkomsten, valide en min-dervalide mensen… Deze diver-siteit, die voor onze maatschappij een grote rijkdom inhoudt, is dat voor de arbeidswereld nog des te meer. In dat verband zou de uitzendsector geleidelijk aan een Diversiteitcharter invoeren, zo blijkt althans uit de aanzet gege-ven door enkele grote Belgische werkgevers. Het is immers zo dat uitzendarbeid jammer genoeg een ideale voedingsbodem voor onzekerheid is waar de discrimi-naties en ongelijkheden van de arbeidsmarkt vaste vorm aannemen.

Eén blik op het standaardprofi el van de uitzendkracht volstaat om te begrijpen hoe kwetsbaar de situatie van de werknemers in de sector kan zijn. Jongeren, arbeiders, werkne-mers van vreemde origine en laag-geschoolden zijn allen oververtegen-woordigd in de uitzendsector.

An, voormalig interim-consulent, bevestigt: “In de uitzendsector wordt inderdaad gediscrimineerd. Maar niet altijd opzettelijk of bewust. De “klanten”, de bedrijfsleiders, hebben soms “wensen”. Ik heb al horen zeggen dat sommige werkgevers mensen van vreemde afkomst weigerden omdat ze er zogezegd onlangs al veel hadden aangeworven. Men probeert natuurlijk excessen tegen te houden, maar toch komen er nog altijd vooroordelen uit de

gevraagde profielen naar boven: men wil een “relatief” jonge kandidaat, of “liefst” een vrouw, of “bij voorkeur” een ongehuwd iemand (lees: een “flexibel” iemand). De klant wordt overigens door de verantwoorde l i j ke van het uitzendkantoor ook geholpen bij de evaluatie van het gezochte profiel, en precies dan heeft men de neiging om zich door eigen vooroordelen te laten beïnvloeden”.

De interim-consulenten ervaren het probleem op een andere manier: “Onze invloed op de selectie is beperkt: we drukken op enkele toetsen en uit de computer rolt een lijst met profielen die met de vraag overeenstemmen. Een voordeel voor ons is dat alle profielen op dezelfde manier gepresenteerd worden, dus geen verschil tussen een mooi, op pc gemaakt cv en een handgeschreven lijstje. We komen soms straffe gevallen tegen, maar je moet alles in zijn context kunnen zien en vooral niet veralgemenen. We mogen trouwens ook opleidingen volgen, onder meer over onthaal, diversiteit, ombudsman. Dat was niet zo in alle uitzendkantoren waar ik gewerkt heb. Maar er zijn er toch wel een aantal die inspanningen in die richting leveren”.

De onzekerheid van uitzendarbeid is een feit, en dat lijkt steeds dié kandi-daten aan te trekken die uit zichzelf al het meest vatbaar zijn voor discrimi-natie. Alle initiatieven die gericht zijn op méér gelijkheid en diversiteit zijn dus de moeite waard, zelfs al zal het nog een tijdje duren alvorens ze hun vruchten afwerpen. [ ]

[ flash ]

De jongeren van het ABVV verzamelden alle info over interim-

arbeid op één website. Informeer je online, lees het allemaal rustig na of stel je vraag digitaal!

Meer en meer jongeren werken via interimkantoren. Of ze nu als student aan de slag gaan of als werkzoekende. Interimkantoren vormen meestal ook de eerste confrontaties van jongeren met de arbeidsmarkt, dus spelen ze ook een cruciale informatierol.

De jongeren van het ABVV hebben zo hun bedenkingen bij die twee “cruciale rollen” van interimkantoren. Is het echt wel de beste weg naar een vaste job? Het is in ieder geval niet de snelste weg want vele jonge

mensen sukkelen jaren, zelfs binnen éénzelfde bedrijf, met tijdelijke en interimcontracten. Dat kan gewoon de bedoeling niet zijn. Zo blijven jongeren net iets te lang een speelbal van de werkgevers.

Informeren de interimkantoren hun jobstudenten of andere werknemers wel goed? Het zijn de werkgevers die de “klanten” zijn van de interimkantoren, en klant is koning toch? De knechten hoeven niet alles te weten, zo gaat het altijd al. Dus daarom zetten de ABVV-jongeren een informatiecampagne op, speciaal naar jonge interimmers.

Op de portaalwebsite www.interim4life.be lees je er alles over. [ ]

© fo

tolia

[ knipoog ]

SUDOKUSPELREGEL: In de sudoku-puzzel moeten nu de cijfers 1 tot en met 9 worden ingevuld, en wel op zodanige wijze dat op elke horizontale rij, in elke verticale kolom, en in elk subrooster, elk cijfer slechts één keer voorkomt.

[ fun ]

4 2 1 9

3 5 8 6

3 1 9 4 7

9 4 7

2 8 9

9 5 2 4 1

4 2 1 6 9

1 6 8 7

OPLOSSING

V.U

.: Ja

cque

s M

ichi

els,

Hoo

gstr

aat 2

6-28

, 100

0 B

russ

el

MET UITZENDWERK WIN JE ALVAST NIET HET GROTE LOT!

[ flash ]

Page 19: De Nieuwe Werker nr. 15 van 2008

15• N°15 • 19 september 2008

Geen carte blanche voor uitzendarbeid

Lonen sinds 1 september 2008

Voor meer koopkracht en meer delegees in de bouw

Page 20: De Nieuwe Werker nr. 15 van 2008

16 • N°15 • 19 september 2008

Een Expresso in het teken van acties!

een tweetalige polyvalente medewerker (verzendingsdienst, kopieshop en digitaal archief)

Inbev: Keep your promises! Loon-

indexeringen

Bedienden - Technici - Kaderleden

Page 21: De Nieuwe Werker nr. 15 van 2008

17• N°15 • 19 september 2008Metaal

Textiel - Kleding - Diamant

Vierde dag van de uitzendkracht – eerste globale actiedag tegen precaire arbeid

Toepassing van de solidariteit op het aanvullend pensioen PC 111 nu ook te zien op je pensioenbrief!

SECTOR DIAMANT Indexaanpassingen

Page 22: De Nieuwe Werker nr. 15 van 2008

18 • N°15 • 19 september 2008 Voeding - Horeca - Diensten

Belgische Transportarbeidersbond

DOORBRAAK IN SYNDICALE VERTEGENWOORDIGING IN KMO’s

Tweede editie van het zwartboek “veilige parkings”: de BTB Black Box.

Examen voor het behalen van bekwaamheids-bewijzen in Rijn- en binnenvaart

Uitbreiding zitdag BTB Mechelen

Zie ook onze website:www.btb-abvv.be

Page 23: De Nieuwe Werker nr. 15 van 2008

19Regio Antwerpen - Mechelen + Kempen

• N°15 • 19 september 2008

Onzekerheid troef bij Johnson Controls in Geel

“Mijn vrouw heet Maurice”

Page 24: De Nieuwe Werker nr. 15 van 2008

19Regio Vlaams-Brabant

• N°15 • 19 september 2008

Regio Vlaams-Brabant

Een dagje HagelandDonderdag 16 oktober 2008

Banenmarkt – VDAB Najaar 2008Activiteitenkalender

Vormingsmedewerker (mv)

Page 25: De Nieuwe Werker nr. 15 van 2008

19Regio Oost-Vlaanderen

• N°15 • 19 septemberDe Nieuwe Werker

Senioren

Werklozen Jongeren

Algemeen

Linx+ACTIVITEITENKALENDER

regio Gent

Wil je een studiebeurs aanvragen, ook wel studiefinanciering of

studietoelage genoemd ?OPGELET! VANAF 2008-2009 ook beurzen voor kleuters, lager onderwijs en deeltijds secundair onderwijs!Dus ook al had je er vroeger geen recht op, vraag je dit best nog eens na!Als ABVV-Jongeren willen wij iedereen aanraden om de aanvraag te bekijken. Want er is nog altijd een grote groep die eigenlijk recht heeft op een beurs en deze niet aanvraagt. Zo kan je veel geld mislopen!Van kleuter tot universitair onderwijs heb je vanaf dit jaar recht op een beurs!

We helpen je graag met informatie, formulieren, uitleg en berekenen wat je eventueel aan studiebeurs kan verwachten.Hiervoor hebben we wel het volgende nodig: het aanslagformulier (inkomsten 2006 – aanslagjaar 2007); onderhoudsuitkeringen/ alimentatie; info m.b.t. gezinssituatie (geboortedatum, …) en studies (welke studies, voltijds of deeltijds, …)

ZitdagenLocatie Datum TijdstipAalst 15.09.’08 – 15.06.’09 AfspraakBrakel 1.10.’08 9u – 12uDeinze 3.09.’08 9.30u – 12uDendermonde 15.09’08 – 15.06.’09 AfspraakEeklo 4.09.’08 9.30u – 12uGent 1.09.’08 – 15.06.’09 AfspraakGeraardsbergen 10.10.’08 9.30u – 12uHamme 1.10.’08 9u – 12uNinove 3.10.’08 9.30u – 12uOudenaarde 2.10.’08 9u – 12uRonse 1.09.’08 – 15.06.’09 Afspraak

Sint-Niklaas16.09.’08 – 16.10.’08Elke dinsdag en donderdag 9u – 11.30u

Sint-Niklaas 17.10.’08 – 15.06.’09 AfspraakWetteren 15.10.’08 9u – 12uZele 30.09.’08 9u – 12uZelzate 8.09.’08 9.30u – 12uZottegem 9.10.’08 13.30u – 16u

Wens je op een ander moment te komen, bel of mail dan voor een afspraak naar:Regio AalstHoutmarkt 1, Natacha De Coster, 053 727 821, [email protected] DendermondeDijkstraat 59, Trui De Vrieze, 052 259 282, [email protected] Hava Aktas, 052 259 283, [email protected] GentVrijdagmarkt 9, Sabrina Meijs, 09 265 52 67, [email protected] RonseStationsstraat 21, Sophie De Meyer, 055 339 007, [email protected] Sint-NiklaasVermorgenstraat 9, Annick Robyn, 03 760 04 32, [email protected].: ABVV-Jongeren Oost-Vlaanderen

Oost-VlaanderenNodigt je in Sint-Niklaas uit voor

CINEMA PARADISOVertoning van speelfilms met een sociale invalshoek. Alle vertoningen gaan door van 19u tot 22u in zaal Volkshuis, Vermorgenstraat 9 te Sint-Niklaas. Deelname is gratis.Datum Titel ThemaDonderdag 18.09.’08 Goodbye Bafana RacismeDonderdag 2.10.’08 Ae Fond Kiss Multiculturele samenleving, gemengde relaties…Donderdag 23.10.’08 C’est quoi la vie? Solidariteit, psychodrama, plattelandsontwikkelingDonderdag 13.11.’08 Anklaget Indringend en spannend drama over (mogelijk) incestDonderdag 4.12.’08 Le Couperet Sociaal drama, werkloosheid

Info en inschrijven bij Steve, tel. 03 760 04 33 of via [email protected]

Zaterdag 20.09.’08 – 14.30uBARBECUESint-Niklaas, Lamstraat 23, De WilgFietsers verzamelen om 13.30u op het H. Heymanplein voor een kleine tocht. Omstreeks 14.30u is het gezellig kletsen bij muziek van DJ François en om 17.30u start de BBQ.Prijs: leden: € 10, niet-leden: € 12. Inschrijven bij René Heyninck, dinsdag 12.09.’08 in Bond Moyson tussen 9.30u en 10.30u of via 03 776 68 94.Org.: CC Rust Roest

Zaterdag 27.09.’08 – 17uZUID-AFRIKAANSE BRAAIT.v.v. Phumelela Tent Academy – Soweto & The Waldorf School – Mc Gregor/Western CapeSint-Niklaas, Vermorgenstraat 9, zaal ‘Volkshuis’Ontvangst om 17u met aperitief. Daarna worden door middel van diamontages, standjes en mu-ziekprojecten Zuid-Afrika voor-gesteld. Prijs: volwassenen: € 12, kinderen en kansenpas: € 6. In-schrijven, met vermelding aantal, kan tot 20.09.’08 bij Frieda Groffy,

tel. 0485 515 560 of Lydia Brugge-man, tel. 03 760 04 31.Org.: Linx+ De Globe & Solidari-dad en Soweto Connection

Donderdag 9.10.’08 – 14uINFO: 50-PLUS, WERKLOOS EN VDABSint-Niklaas, Vermorgenstraat 9, ABVVInfo: Filip Feusels, tel. 03 760 04 13 of via [email protected].: ABVV Oost-Vlaanderen, Bijblijfconsulent

regio Waasland

Vrijdag 19.09.’08 – 10uINFO: CONTROLESYSTEEM BE-SCHIKBAARHEID WERKLOZENGent, Vrijdagmarkt 9, ABVVInfo: Sven Van Trappen, tel. 09 265 52 51 of via [email protected].: ABVV Oost-Vlaanderen, Vorming & Actie vzw, vorming voor werkzoekenden

Dinsdag 23.09.’08 – 14uINFO: CONTROLESYSTEEM BE-SCHIKBAARHEID WERKLOZENEeklo, Zuidmoerstraat 136, De ZuidkaaiInfo: Sabine Van Hoorebeke, tel. 09 265 52 69 of 09 373 92 43 (di vm) of via [email protected]

Org.: ABVV Oost-Vlaanderen, Vorming & Actie vzw, vorming voor werkzoekenden

Vrijdag 26.09.’08 – 10uINFO: CONTROLESYSTEEM BE-SCHIKBAARHEID WERKLOZENGent, Vrijdagmarkt 9, ABVVInfo: Sven Van Trappen, tel. 09 265 52 51 of via [email protected].: ABVV Oost-Vlaanderen, Vorming & Actie vzw, vorming voor werkzoekenden

Donderdag 9.10.’08 – 9.30uINFO: 50-PLUS, WERKLOOS EN VDABDeinze, Stationstraat 4, ABVVInfo: Sofie D’hooge, tel. 09 265 52 13 of via [email protected]

Org.: ABVV Oost-Vlaanderen, Bijblijfconsulent

Donderdag 16.10.’08 – 14uJAARFEEST SENIORENGent, Vrijdagmarkt 9, ABVV ‘Ons Huis’ (Fernandezzaal, 2de verdieping)Optreden café chantant. Programma: Rudy Hammond and the Blue Ladies.Prijs: € 7 (plus3-pas) en € 7,50. Kof-fie en taart inbegrepen.Inschrijven en info bij Ünsal, tel. 09 265 52 66Org.: Seniorenwerking ABVV Oost-Vlaanderen

regio Dendermonde

Dinsdag 30.09.’08 – 14uINFO: CONTROLESYSTEEM BE-SCHIKBAARHEID WERKLOZENDendermonde, Dijkstraat 59, ABVVInfo: Sven Van Trappen, tel. 09 265 52 51 of via [email protected].: ABVV Oost-Vlaanderen, Vorming & Actie vzw, vorming voor werkzoekenden

Dinsdag 7.10.’08 – 14uINFO: ERFENISRECHTENGastspreker: Notaris Astrid De WulfTijdens deze info krijg je belang-rijke informatie die je kan gebrui-ken wanneer je te maken hebt met een erfenis of testament.Voor meer info kan je terecht bij Luc Teugels, tel. 052 259 284Org.: Seniorenwerking ABVV Oost-Vlaanderen

Vrijdag 10.10.’08 – 9.30uINFO: 50-PLUS, WERKLOOS EN VDABDendermonde, Dijkstraat 59, ABVVInfo: Coen Roosenstein, tel. 052 259 288 of via [email protected].: ABVV Oost-Vlaanderen, Bijblijfconsulent

Maandag 13.10.’08 – 14uKAART- EN TEERLINGTORNOOI WETTERENWetteren, café ‘De Vriendschap’Voor meer info kan je terecht bij Luc Teugels, tel. 052 259 284Org.: Seniorenwerking ABVV Oost-Vlaanderen

regio Vlaamse Ardennen

Vrijdag 26.09.’08 – van 9u tot 12uINFO: Controle Beschikbaarheid Ronse, Feestpaleis, Stationsstraat 21Info: tel. 055 33 90 06, Josetta La-house of [email protected]: ABVV Oost-Vlaanderen, Doel-groepenwerking

Woensdag 1.10.’08 – van 9u tot 12uZITDAG STUDIEBEURZENHulp nodig bij het invullen van je studiebeurzen? Wil je graag we-ten of je recht hebt op een beurs? We zoeken het graag voor je uit.Brakel, Marktplein 12Info: 055 20 94 24 of [email protected]. ABVV jongeren

Donderdag 2.10.’08 – van 9u tot 12uZITDAG STUDIEBEURZENHulp nodig bij het invullen van je

studiebeurzen? Wil je graag we-ten of je recht hebt op een beurs? We zoeken het graag voor je uit.Oudenaarde, Baarstraat 67/3Info: 055 20 94 24 of [email protected]. ABVV jongeren

Woensdag 8.10.’08 – van 9u tot 16uEIERTOCHT 7-15-22 KMLangs heuvels en dalen, door de herfst gekleurde vergezichten, klaterende beekjes, ruisende struiken, landelijke paden langs hoeven en vergeten dorpjes. Start: om 9 uur in zaal De Griffel, Ouwegemsesteenweg 90, 9750 Zingem (Owegem). Prijs : leden € 1,00, niet-leden € 1,50.Info: 055 20 94 24 of [email protected]. Culturele Centrale ’t Avond-tuurtje

Woensdag 1.10.’08 – 14uPETANQUE NAMIDDAGZin in een gezellig namiddagje ontspanning? Schrijf je dan vlug in voor deze activiteit.Info: 055 20 94 24 of [email protected]. Culturele Centrale De Ka-dee’s

Zaterdag 11.10.’08 - 19uHERFSTKWIS: Ook zin in een quiz-avond. Aarzel dan niet om je in te schrijven. Heurne (Oudenaarde) Zaal Amigo, Heurnestraat 233Prijs: € 2,5 per persoon. Max. 4 pers. per groep. Inschrijven voor 01/10/08Tel: 055 33 90 07 of [email protected].: Culturele Centrale Ouden-aarde

Page 26: De Nieuwe Werker nr. 15 van 2008

19Regio West-Vlaanderen

• N°15 • 19 september 2008

SENIORENFEEST 2008VIERING TROUWE LEDEN - 50 jaar lid

Ben jij ongelukkigin je job?

Page 27: De Nieuwe Werker nr. 15 van 2008

20 • N°15 • 19 september 2008

Jonger dan 28 en op eigen benen? Profi ciat, we verzekeren je woonst

het eerste jaar aan halve prijs.

Een goede woningverzekering leeft met je mee.Je P&V adviseur weet hoe belangrijk het voor jou is om op je eigen benen te

kunnen staan. Daarom krijg je de P&V Ideal Home woningverzekering het

eerste jaar aan halve prijs als je jonger bent dan 28 jaar. Zo heb je meer fi nanciële

ademruimte om je geld te besteden aan zaken die jij écht belangrijk vindt.Voor een afspraak met de P&V adviseur in je buurt, bel 078/15 90 91 of surf naar www.pv.be.

P&V. Het bewijs dat verzekeren ook anders kan.

Aan

bod

gel

dig

tot

31/

12/2

008

- Ve

rzek

erin

gson

der

nem

ing

erke

nd o

nder

het

cod

enum

mer

005

8.

Nieuwe schoolvakantiekalender

Lees Linxe boekenNIEUW!