ABVV - De Nieuwe Werker nr.2 van 2012

23
een schoolverlatersles bij u komen geven? Steun de staking van 30 januari Offline én Online Redactie: Tel. 02 506 82 43 / E-mail: [email protected] / Abonnementen: Tel. 02 506 82 11 / V.U.: Rudy De Leeuw - Hoogstraat 42 - 1000 Brussel pag. 3 TWEEWEKELIJKS MAGAZINE / 67STE JAARGANG / NR. 2 / 27 JANUARI 2012 / ED. WEST-VLAANDEREN Dossier Op naar de sociale verkiezingen 2012! De financiële crisis en de redding van de banken hebben de overheidsfinanciën ontwricht. De rating- bureaus en de nog steeds losgeslagen financiële markten ondergraven de democratische besluitvor- ming. Europa geeft geen passend antwoord, maar dwingt de lidstaten tot een blind soberheidsbeleid. Het regeerakkoord dat in deze context werd gemaakt is onevenwichtig: het treft vooral de werknemers en sociaal gerechtigden. De verantwoordelijken voor de crisis blijven buiten schot. Een echte visie op een relance via duurzame groei ontbreekt. Op onze vraag is het sociaal overleg met de rege- ring en de werkgevers gestart, maar te traag en het is onvoldoende gebleken. Daarom staken wij op 30 januari. We mobiliseren iedereen om onze duurzame alternatieve voorstellen te doen uitvoeren en om te protesteren tegen blinde bezuinigingen! 3 S T E M O P L I J S T Sociale verkiezingen 2012 ABVV-voorstellen om uit de crisis te geraken Wat heeft deze regering voor mij in petto? Maandag 30 januari 2012 ALGEMENE STAKING pag. 4 pag. 7-9

description

Ledenblad van het ABVV: Maandag 30 januari 2012 Algemene staking | Steun de staking van 30 januari Offline en Online | Mag ik een schoolverlatersles bij u komen geven? | Op naar de Sociale Verkiezingen 2012!

Transcript of ABVV - De Nieuwe Werker nr.2 van 2012

Page 1: ABVV - De Nieuwe Werker nr.2 van 2012

een schoolverlaterslesbij u komen geven?

Steun de stakingvan 30 januari Offline én Online

Redactie: Tel. 02 506 82 43 / E-mail: [email protected] / Abonnementen: Tel. 02 506 82 11 / V.U.: Rudy De Leeuw - Hoogstraat 42 - 1000 Brussel

pag.3

TWEEWEKELIJKS MAGAZINE / 67STE JAARGANG / NR. 2 / 27 JANUARI 2012 / ED. WEST-VLAANDEREN

DossierOp naar de sociale verkiezingen 2012!

De financiële crisis en de redding van de bankenhebben de overheidsfinanciën ontwricht. De rating-bureaus en de nog steeds losgeslagen financiëlemarkten ondergraven de democratische besluitvor-ming.

Europa geeft geen passend antwoord, maar dwingtde lidstaten tot een blind soberheidsbeleid. Hetregeerakkoord dat in deze context werd gemaaktis onevenwichtig: het treft vooral de werknemersen sociaal gerechtigden. De verantwoordelijkenvoor de crisis blijven buiten schot. Een echte visieop een relance via duurzame groei ontbreekt.

Op onze vraag is het sociaal overleg met de rege-ring en de werkgevers gestart, maar te traag enhet is onvoldoende gebleken. Daarom staken wijop 30 januari.

We mobiliseren iedereen om onze duurzamealternatieve voorstellen te doen uitvoeren en omte protesteren tegen blinde bezuinigingen!

3STEM

OP LIJST

Sociale verkiezingen 2012

ABVV-voorstellenom uit de crisis te geraken

Wat heeft deze regering voor mij in petto?

Maandag 30 januari 2012

ALGEMENE STAKING

pag.4 pag.7-9

001_WVV1QU_20120127_DNWHP_00_Opmaak 1 25/01/12 12:15 Pagina 1

Page 2: ABVV - De Nieuwe Werker nr.2 van 2012

Ter infoDe Nieuwe Werker is het tweewekelijks magazine voor ABVV-leden. Dit magazine heeft vier edities: • Brussel - Limburg - Vlaams-Brabant• Antwerpen - Mechelen + Kempen• Oost-Vlaanderen• West-Vlaanderen

De regionale pagina’s van deze edities vind je steeds op pagina 2 en 15 van De Nieuwe Werker. In dit digitaal overzicht geven we de vier regiopagina’s 2 en 15 na elkaar weer.

We plaatsen hier ook de pagina’s die bij elkaar horen samen. Dit is het geval voor:• het dossier op pagina 8 & 9• nieuws van de Algemene Centrale op pag. 10 & 11• nieuws van BBTK op pag. 12 & 16

Vandaar de wat ‘speciale’ weergave.

_blanco 21-10-2010 16:42 Pagina 2

Page 3: ABVV - De Nieuwe Werker nr.2 van 2012

N° 2 27 januari 20122 Regio Antwerpen - Mechelen + Kempen

Je kind inschrijven in een kleuter-school of lagere school in Antwerpen

Gratis basiscursus grensarbeid

Sinds 1 januari 2012 is de regle-mentering rond studentenarbeidgrondig hervormd en onze jonge-renmedewerkers zijn er dan ookvroeg bij om de jongeren te infor-meren over deze hervormingen.Sinds enkele jaren is studentenar-beid niet enkel beperkt tot deschoolvakanties, maar ook tijdensde weekends gans het jaar door zijner vele jongeren die een studenten-job hebben. Daarom dat onze jon-gerenmedewerkers zich eraan hou-den om de jongeren, zeker nu metde hervormingen, tijdig te informe-ren over de nieuwe reglemente-ring rond studentenarbeid.

Op woensdag 18 januari 2012 kekende Lierenaars toch wat vreemd optoen ze, bij vriestemperatuur, eenstrandstoel en paraplu zagen in deomgeving van het station. Hetwaren geen ijsberen, maar de jonge-renmedewerkers van ABVV Meche-len+Kempen die een ludieke actiehielden met het flyeren van “JOUWStudentenjob. Aanpassingen 2012”.

Enkele nieuwe regels die geldenvan 1 januari 2012 zijn:•50 arbeidsdagen met verminder-de RSZ-bijdrage gespreid over het

hele jaar ter vervanging van deoude 2x23-dagen-regel.

•De solidariteitsbijdrage bedraagtnu 2,71 % van het brutoloon vande student en 5,42 % van het bru-toloon ten laste van de WG.

•Een arbeidsovereenkomst voorstudenten mag nu maximaal 12maanden duren.

•De student kan vanaf 2012 hetoverzicht van zijn/haar gewerktedagen online consulteren [email protected] en menkan zelfs een persoonlijk attestafdrukken.

Je niet op tijd informeren over de

reglementering van studentenar-beid kan in bepaalde gevallen ookgevolgen hebben voor je kinderbij-slag, fiscaal ten last blijven van deouders, enz.

Daarom kun je ook steeds terechtop onze websites voor al je infor-matie over je rechten en plichtenals jobstudent, schoolverlater,deeltijds werkende/leren, jeugdva-kantie.

Natuurlijk staan onze jongerenme-dewerkers steeds klaar voor al jouwvragen.

Je kind inschrijven doe je in tweefases:

• Meld je kind aan voor de scholenvan jouw keuze via de websitehttp://meldjeaan.antwerpen.be

• Nadien ontvang je een briefmet de gegevens van de schoolwaar je jouw kind kan inschrij-ven en maak je een afspraakmet de school. De inschrijving isdefinitief als je het inschrijvings-register hebt ondertekend.

Al je jouw kind wil inschrijven ineen kleuterschool of lagere schoolwaar al en broer of zus is inge-schreven, heb je tijd van 11 janua-ri tot en met 1 februari. Ten laat-ste op 17 februari krijg je een briefof e-mail of je jouw kind kaninschrijven in de school van broerof zus. Van 1 maart tot 23 mei hebje de tijd om je kind definitief in teschrijven in de school die vermeldstaat in de brief.

Als nog geen broer of zus is inge-schreven meld je je aan van 15februari tot en met 14 maart meteen top 5 van je favoriete scholen.Ten laatste op 30 maart krijg jeeen brief of e-mail waarin de

school staat waar je jouw kind kaninschrijven. Van 18 april tot enmet 23 mei kan je jouw kind effec-tief inschrijven in de school dievermeld staat in de brief.

In tegenstelling tot vorige jarenspeelt het tijdstip waarop je jouwkind aanmeldt geen enkele rolmeer bij de toekenning van devrije plaatsen. Er is dus geen tijds-druk, je kan gerust de volledigeaanmeldingsperiode benuttenom je kind aan te melden en jegegevens aan te passen.

Heb je zelf geen computer of heb jegraag een beetje hulp bij de inschrij-ving,dan kan je altijd op een van deaanmeldpunten terecht. De aan-meldpunten staan vermeld in debrochure en op onze websitewww.abvv-regio-antwerpen.be. Debrochure kan je ook verkrijgen bij:adviespunt | Ommeganckstraat 35| 2018 Antwerpen.

Wil je graag meer informatie ofondervind je moeilijkheden dankan je terecht bij:de studiewijzer | tel. 03.338.33.66| [email protected]| www.antwerpen.be/studiewijzer

In België wonen en in Nederland werken of andersomis niet zo evident. De arbeidswetgeving en de regle-mentering van de sociale zekerheid zijn zeer verschil-lend. Voor veel werknemers leidt dit tot onduidelijk-heden en verwarring. Je (vooraf) goed informeren isdus de boodschap.

Daarom organiseert de Interregionale Vakbondsraad(IVR) Schelde-Kempen thematische bijeenkomstenvoor grensarbeiders. De cursus wordt tegelijkertijdgeorganiseerd voor Nederlanders die in België werken én Belgen die in Nederland werken, waar-door grensoverschrijdende ontmoetingen mogelijkworden. De IVR staat garant voor deskundige gast-sprekers en zorgt voor de noodzakelijke documenta-tie. Na elk cursusonderdeel wordt er een gratisbroodjesmaaltijd aangeboden.

Waar en Wanneer?Deze cursus vindt plaats op 4 zaterdagvoormiddagenvan 9u tot 12u30 in 'Motel Dennenhof' (Van der Valk)| Bredabaan 940 | 2930 Brasschaat.

14 januari: Verschillende ontslagregelingen inNederland (stamrecht) of in België 18 februari: Arbeidsongeschikt in Nederland (De wetPoortwachter) of in België (tijdelijke werkloosheid)

24 maart: Pensioenen in Nederland (pensioenaf-bouw, AOW en Bedrijfstakpensioenen) of in België(koppeling AOW, concrete voorbeelden) 21 april: Belastingstelsel en compensatieregelingenin Nederland of in België

Inschrijven en infoDe cursus wordt gratis aangeboden, maar er wordteen waarborg gevraagd. Inschrijven kan je viawww.werkenoverdegrens.eu of telefonisch op hetIVR-secretariaat: 03 222 71 44.

OrganisatieDe Interregionale Vakbondsraad SCHELDE-KEMPEN iseen samenwerkingsverband tussen de Belgische Vak-bonden ABVV, ACLVB, ACV in de regio Turnhout, Ant-werpen, Waasland, Gent-Eeklo en Brugge en deNederlandse Vakbonden FNV, CNV, UNIE in de regioNoord-Brabant en Zeeland.

De IVR Schelde-Kempen is partner in het EuropeesVakverbond (EVV), Euregio en Eures Scheldemond.

Regelmatig worden informatie-en vormingsbijeen-komsten georganiseerd voor grensarbeiders. Kijkdaarom ook regelmatig op www.werkenoverde-grens.eu

Aanpassingen jobstudenten 2012

Wim HeylenZakstraat 162800 MECHELEN015 29 90 [email protected]

Sigrid De WildeOmmeganckstraat 352018 ANTWERPEN03 220 67 [email protected] www.abvv-regio-Antwerpen.be

Johan DecubberGrote Markt 482300 TURNHOUT014 40 03 [email protected]

www.abvvmechelenkempen.be

Deze info’s worden georganiseerd door Vorming & Actie regio Antwerpen vzw i.s.m. ABVV Bijblijfwerking

‘Opgeleid’

staat netjes‘Opgeleid’

staat netjes Info’s, workshops en cursussen voor werkzoekenden

Woensdag 15 februari 2012 van 13u30 tot 16u30

Infosessie HOE EN WAAR SOLLICITEREN?Hulp nodig bij het zoeken naar werk? Breng je CV mee en wij geven je handige tips en beknopte informatie over solliciteren. We vertellen welke diensten van het ABVV en de VDAB je kunnen helpen.

Maandag 20 februari 2012 van 13u30 tot 16u30

Infosessie WERKZOEKENDEN VANAF 50 JAARJe krijgt informatie over tewerkstellingsmaatregelen, opleidingsmogelijkheden en de dienstverlening van ABVV en VDAB. Een aanrader voor elke 50-plusser die opnieuw aan het werk wil.

Dinsdag 28 februari 2012 van 9u00 tot 12u00

Workshop ANTISTRESSLast van negatieve spanningen? Of heb je het gevoel handen en tijd tekort te hebben? Tijdens deze workshop leer je omgaan met stress en stress zoveel mogelijk te voorkomen.

Dinsdag 6 en woensdag 7 maart 2012 van 9u00 tot 12u00

Workshop COMMUNICERENWat vertellen gezichtsuitdrukkingen en gebaren ons? Hoe een gesprek aanknopen? Hoe best reageren in een bepaalde situatie? Je leert de vaardigheden van communiceren aan de hand van uiteenlopende situaties.

Van 12 maart tot 21 maart 2012 - 7 voormiddagen - van maandag tot donderdag van 9u tot 12u

Cursus SOLLICITATIETRAININGBen je op zoek naar werk, maar vind je solliciteren niet gemakkelijk? In deze training leer je vacatures zoeken, een goede CV en motivatiebrief maken en je succesvol voorbereiden op een sollicitatiegesprek.

Deze infosessies en workshops zullen doorgaan in de Ommeganckstraat 53, 2018 Antwerpen.Heb je interesse? Vul onderstaande strook in en stuur ze terug naar:Vorming & Actie regio Antwerpen vzw, Ommeganckstraat 35, 2018 AntwerpenJe kan je ook telefonisch inschrijven op het nummer 03 220 66 13 of mail naar [email protected]. Meer info op www.abvv-regio-antwerpen.be

Naam ____________________________________________________________________________

Voornaam ________________________________________________________________________

Straat __________________________________________________ Nr __________ Bus ________

Postnummer _______________ Woonplaats ___________________________________________

Tel of GSM _______________________________________________________________________

Ik wil deelnemen aan de infosessie HOE EN WAAR SOLLICITEREN? op 15-02-2012 Ik wil deelnemen aan de infosessie WERKZOEKENDEN VANAF 50 JAAR op 20-02-2012 Ik wil deelnemen aan de workshop ANTISTRESS op 28-02-2012 Ik wil deelnemen aan de workshop COMMUNICEREN op 06-03-2012 en 07-03-2012 Ik wil deelnemen aan de cursus SOLLICITATIETRAINING die start op 12-03-2012

De ondergetekende geeft hiermede toestemming de door hem/haar verstrekte gegevens voor intern gebruik te verwerken in de databank vanABVV-regio Antwerpen, mits raadpleging en eventuele correctie door betrokkene steeds mogelijk is conform de wet van 8.12.1992 betre�ende bescherming van de persoonlijke levenssfeer.

TERUGSTUURSTROOK DNW 27-01-2012

002_AAV1QU_20120127_DNWHP_00_Opmaak 1 25-01-12 11:29 Pagina 2

Page 4: ABVV - De Nieuwe Werker nr.2 van 2012

N° 2 27 januari 20122 Regio Brussel - Limburg

Linx+ Hasselt i.s.m. HVV LimburgDonderdag 2 februari: HOE MEER HOE LIEVER?Lezing over wereld en bevolking door JanVan Bavel socioloog, prof. demografie K.U.Leuven. De voorbije halve eeuw groeide degemiddelde levensverwachting van demens van 48 jaar naar 68 jaar. Wie eens deaarde betreedt, wil er niet meer af. We blij-ven allemaal graag zo lang mogelijk.Ondertussen komen er steeds maar men-sen bij. Voor welke praktische en moreleproblemen stelt ons dat gigantisch feno-meen nu het klimaat zucht onder de men-selijke druk? Hoe gaan we daarmee om?Aanvang om 20u. in het Vrijzinnig Cen-trum, A. Rodenbachstraat 18, Hasselt.Iedereen welkom! Toegang gratis! Voormeer info: 011 22 51 88 (HVV) – 011 27 5032 (MF)

Linx+ TongerenDinsdag 31 januari: LINX+DAGDinsdag 7 februari: LINX+ DAG Voor meer info en inschrijven:Ivo Huybrechts, 012 26 29 11 of [email protected]

Het VirveldVrijdag 27 januari: ZELF BADPRALINES MAKEN!In het Cultureel Centrum Dilsen om19.30u. Wil je onder profesionele begelei-ding zelf je eigen badpralines en etherischeoliën maken, schrijf dan snel in bij NettaMakrozky, Haagdoorn 4, Dilsen, tel 089 7543 68 of bij Jan Braun, Rijksweg 92, Lan-klaar, tel. 0479 65 66 44 of via mail: [email protected]. De prijs voor dezeworkshop bedraagt €20 alles inclusief!

www.abvvlimburg.be

GRÈVE GÉNÉRALE 30 JANVIER 2012

ALGEMENE STAKING30 JANUARI 2012

Ils nous écoutent pas ?

Ils vont nous entendre !

Ons niet gehoord?

Dan doen we luider voort!

www.fgtbbruxelles.bewww.abvvbrussel.be

E.R./V.U. : Philippe Van Muylder, rue de Suède 45 - 1060 Bruxelles/Zwedenstraat 45 - 1060 Brussel.

Op dinsdag 24 januari 2012 woon-den honderden militanten degrote mobilisatiemeeting vanABVV-Brussel bij in La Tentation.Doel: de algemene staking opmaandag 30 januari voorbereiden.De fanfare Pas ce soir chéri zorgdevoor muziek, er waren toespra-ken, er werden pamfletten en affi-ches verspreid en tot slot werd ergeklonken op de vriendschap.Het ABVV staakt, in gemeenschap-pelijk front, om de rechten te ver-dedigen van werklozen, jongeren,toekomstig gepensioneerden enbruggepensioneerden en om demaatregelen die in het regeerak-koord gepland zijn, aan de kaak testellen.

Algemene staking op maandag 30 januari

De nieuwe regering treft vooral werknemers, werklozen, bruggepensioneerden engepensioneerden. Verschillende maatregelen zullen ervoor zorgen dat de armoedeen de ongelijkheid toenemen. Dit terwijl de grote vermogen bijna helemaal buitenschot blijven.

Samen met de andere vakbonden voert het ABVV actie om dit beleid te veranderen.Werknemers hebben de crisis niet veroorzaakt, ze willen er niet nog eens voor beta-len.

De kantoren van het ABVV-Limburg zullen gesloten zijn op maandag 30 januari. Wij strijden dan voor uw rechten als werkende of als werkloze, voor uw centen!

Nieuw telefoonsysteemVanaf 30 januari kan je het ABVV-Limburg ende 20 kantoren in heel Limburg bereiken metéénzelfde telefoonnummer: 011 22 97 77.Onze onthaalmedewerkers beantwoordeneenvoudige vragen of verbinden je door metde medewerker die je nodig hebt.

Op 16 januariheeft de Vlaamseseniorencommis-sie Jos Vingerhoedals voorzitter aan-geduid. Jos is ookvoorzitter van deseniorencommis-sie van ABVV-Lim-burg. Voor Josactief werd in deABVV-senioren-werking was hijABVV-militant en hoofdafgevaardigde bij Phi-lips Lommel. Jos werd geboren in een gezinmet 19 kinderen en kreeg de solidariteit dusmet de paplepel ingegoten. Wij zijn ervanovertuigd dat we dit zullen merken in ditmandaat als voorzitter.

Jos Vingerhoed voorzitter seniorencommissie

002_BTV1QU_20120127_DNWHP_00_Opmaak 1 25-01-12 11:48 Pagina 2

Page 5: ABVV - De Nieuwe Werker nr.2 van 2012

N° 2 27 januari 20122 Regio Oost-Vlaanderen

Arbeidsgehandicapte werkzoekendendwingen om als arbeidszorgmedewerkeraan de slag te gaan? Niet met het ABVV ! WAT IS ARBEIDZORG? Arbeidszorg is onbezoldigde ar-beid, bedoeld voor mensen die nietterecht kunnen in het reguliere ofbeschermde arbeidscircuit.

HOE WEET JE DAT DIT SOORTCIRCUIT BESTAAT? Het Vlaams Agentschap voor Per-sonen met een Handicap (VAPH) ,begeleid werken of GTB, eengespecialiseerde dienst van deVDAB kunnen mensen toeleiden.Je kan ook spontaan een aan-vraag doen om in dit circuit tewerken.

WORDEN MENSEN WEL DEGELIJKOPGEROEPEN VOOR DIE CIR-CUITS? Het Vlaamse activeringsbeleid gaatver. Ook alle arbeidsgehandicaptenmoeten aan de slag. VDAB en haarpartners zoeken dan ook naarplaatsen om deze mensen te werkte stellen. Werkzoekenden die nietmeewerken riskeren geschorst teworden.

ZIJN ER VEEL PLAATSEN? In Oost-Vlaanderen zijn onzeleden tewerkgesteld bij kring-loopwinkels, sociale restaurants,naaiateliers, hoeves, fietsate-liers, beschutte werkplaatsen(Ryhove) en de Sleutel. Feit isdat de plaatsen bijzonderschaars zijn.

De VDAB en partners proberenaan de hand van trefmomentenwerkgevers in de social profit enlokale besturen te motiveren omarbeidszorgplaatsen aan te bie-den. De Jobconsult-medewerkersvan ABVV maakten een netwerk-moment mee te Zottegem.

Bij de voorstelling werd een posi-tief beeld “opgehangen” van dearbeidszorgmedewerkers. Denadruk werd gelegd op de vrijwil-ligheid van de medewerkers endat ze geen enkele onkostenmoeten maken om dit werk tedoen. Integendeel ze zouden alle-maal een vergoeding krijgen van 1euro per uur, wat ertoe bijdraagtdat zij zich gewaardeerd voelen inhun werk. Er werd zelfs voorge-steld om hen in de kerstperiodete trakteren op een pakje friet.Daarmee zouden ze enorm dank-baar zijn.

Arbeidszorg aanprijzen aanpotentiële werkgevers als‘goedkope arbeid’ en ‘zonderzorgen’? Dit is een brug te ver!

EN HOE ZIT HET IN DE PRAKTIJK?WIJ DEDEN EEN ENQUÊTE BIJEEN 50-TAL OOST-VLAAMSELEDEN DIE IN DIE SITUATIE ZIT-TEN.

We bespraken de resultaten metMaureen, een ervaringsdeskundi-ge uit Eeklo

Het systeem heeft zijn verdienstenop voorwaarde dat mensen nietgedwongen worden of uitgebuitworden. Zo is het niet ok dat GTBhen verplicht om in arbeidszorg tegaan werken met dreiging vanschorsing van hun werkloosheids-uitkering. De eerste 2 jaar van hunarbeidszorg krijgen ze een vergoe-ding van 1 euro/uur bovenop hunwerkloosheid, nadien niets meer,geen enkele vergoeding of onkos-tenvergoeding.De verplaatsingsonkosten wordenniet vergoed. De kinderopvangevenmin. Sterker nog, alleenstaan-de moeders met kleine school-

gaande kinderen kunnen hun ver-lof niet opnemen tijdens de school-vakantie!

ABVV ZEGT NEEN TEGEN DEZEMANIER VAN HANDELEN. ONZEENQUÊTE STELT ONS IN STAATOM DEZE PROBLEMATIEK AAN TEKAARTEN. ARBEIDSZORG MAGNIET LEIDEN TOT EEN VORMVAN MODERNE SLAVERNIJ.

BEDANKT LEDEN VOOR DE TIJDEN DE INSPANNING OM JULLIEERVARING AAN ONS OVER TEMAKEN !

002_OOV1QU_20120127_DNWHP_00_Opmaak 1 25-01-12 11:52 Pagina 2

Page 6: ABVV - De Nieuwe Werker nr.2 van 2012

N° 2 27 januari 20122 Regio West-Vlaanderen

MIJN DOPGELD? ALLEEN ALS IK … NAAR WERK ZOEK !Als je door je baas afgedankt wordt, of je komt uit schoolen je vindt niet direct werk, én je voldoet aan alle (somsingewikkelde) voorwaarden, dan krijg je recht op dopgeld.Dat dopgeld krijg je tot je (opnieuw) aan de slag kan in een(andere) job.

Alleen: dat dopgeld krijg je niet zomaar. Je moet er ook iets voor doen !

De RVA verwacht van jou dat je zelf actief op zoek gaatnaar een (nieuwe) job en niet wacht tot er zomaar een jobop je af komt. Meer nog: de RVA verwacht van jou ook datje dat kan bewijzen als ze dat vragen. En ze zullen dat ookvragen. Daarvoor bestaat bij de RVA een vaste procedure.Voorlopig voor iedere werkloze die minder dan 50 jaar is.In de nabije toekomst wellicht ook voor de + 50 jarigen.Als je dopgeld krijgt, zul je op zeker moment een verwitti-gingsbrief krijgen van de RVA. Daarin staat dat je al hetmogelijke moet doen om werk te vinden en dat ze je bin-nen een tijdje zullen uitnodigen om te controleren of je datwel gedaan hebt. Heb je op het ogenblik van dat gesprekvolgens de RVA niet genoeg naar werk gezocht, dan kan deRVA je een aantal zaken verplicht opleggen. Als de RVA op

een volgend gesprek vaststelt dat je niet hebt voldaan aandie bijkomende verplichtingen, dan kan de RVA je eerstvoor een aantal maanden en daarna zelfs definitief je dop-geld afnemen.

Sta je er tegenover de RVA alleen voor? NEEN. Het ABVV iser ook in die situatie om je te helpen. Van onze werkloos-heidsdienst krijg je als je werkloos wordt de nodige uitlegen een dossiermap beschikbaarheid waarin je een aantalzaken kunt bijhouden. Heb je die niet gekregen toen jewerkloos werd, dan word je door ons uitgenodigd omdaarvoor langs te komen. Je kunt die natuurlijk ook altijdzelf komen ophalen ook. En als je uitgenodigd wordt vooreen gesprek op de RVA, zul je telkens ook een brief vanonze dienst arbeidsrecht ontvangen. Die dienst is er om jete helpen je gesprek op de RVA voor te bereiden en als hetnodig is gaan ze zelfs met je mee. Maar ... we kunnen geenwonderen verrichten: als je echt zelf niet naar werkzoekt, zullen ook wij je niet kunnen helpen bij de RVA.

Krijg je een uitnodiging van de RVA, neem dan altijd con-tact op met de dienst arbeidsrecht van het ABVV. En vooral: ga naar de RVA als ze je uitnodigen !

Als je niet gaat, krijg je gewoon geen dopgeld meer tot jedat wel doet. En kun je daarna nog altijd tijdelijk of defini-tief geschorst worden. Uitstel is hier dus zeker geen afstel.En je dop verliezen is altijd veel gemakkelijker dan dieterug krijgen. Als je om één of andere reden niet naar deRVA kunt gaan, of je denkt dat je niet moet gaan: laat onsdat weten. Als het nodig is, verwittigen we de RVA ofmaken we een nieuwe afspraak.

Opgelet: voldoe je WEL aan de verwachtingen van de RVA,dan nog moet je verder zoeken naar werk. Want de contro-le gebeurt niet één keer. Gemiddeld om het anderhalf jaarword je opnieuw opgeroepen voor een gesprek.

Tenslotte: sommige mensen zijn niet verplicht om in tegaan op een werkaanbod. Zij moeten dan ook niet bewij-zen dat ze naar werk gezocht hebben. Meestal gaat het omoudere werklozen. Maar ook die zijn niet allemaal vrijge-steld. Informeer je dus goed bij onze werkloosheidsdienst.En opgelet: het is ook niet omdat je als + 50 jarige voorlo-pig niet systematisch gecontroleerd wordt, dat je niet naarwerk moeten zoeken (behalve als je daar van vrijgesteldbent).

WERKLOOSHEID WIST JE DAT...

DONDERDAG 9 FEBRUARI 2012 IN ABVV BRUGGE (ZILVERSTRAAT 43, 8000 BRUGGE)

MEER INLICHTINGEN? VORMING & ACTIE: 050 44 10 43 OF MAIL: [email protected] DE BIJBLIJFCONSULENTE: 0473 22 30 44 OF MAIL: [email protected]

KANTOREN GESLOTEN OP MAANDAG 30 JANUARIBeste leden,

Omwille van de deelname van onze medewerkers aan de nationale staking (en bijhorende acties) terbescherming van uw rechten, zullen onze kantoren op maandag 30 januari 2012 gesloten zijn. Stempelkaar-ten mogen in de bus gedeponeerd worden. Vanaf dinsdag 31 januari staan wij opnieuw te uwer beschik-king op de normale openingsuren. Met dank voor uw begrip.

Erik Van Deursen, provinciaal secretaris ABVV West-Vlaanderen.

ABVV KANTOOR OOSTKAMPVANAF 6 FEBRUARI

VERHUIZEN WIJ NAAR BRUGSESTRAAT 83 IN OOSTKAMP

OPENINGSURENMaandag van 14u – 17u30Dinsdag van 9u – 12uDonderdag van 9u – 12u

Brugsestraat 838020 OostkampTel. 050 44 47 [email protected]

OPLEIDING VERKOOPTE ROESELARE

Voorbereiding op een tewerkstelling in deverkoop.

DoelWil je een job in een winkel als Carrefour,Lidl, Media Markt, H&M, Blokker, Hema…kortom een winkelketen? Wil je werken alswinkelbediende en ben je bereid je daarvoorvolledig in te zetten? Dan is deze opleidingmisschien wel iets voor jou!

Korte Inhoud• Verkoopstechnische vakken • Rekenvaardigheden • Heropfrissing Nederlands en Frans • Microsoft Word • Basisbegrippen sociale wetgeving • Telefonie • Assertiviteitstraining • Communicatie • Zelfkennis • Attitude en voorkomen • Bedrijfsbezoeken • Hef- en tiltechnieken • Sollicitatietraining • Stage van 3 weken

Voor wie?Laaggeschoolde en/of langdurig werkzoe-kenden

Duur van de opleiding12 wekenStartdatum Roeselare20/3 t. e. m. 20/6/2012

Info, contact en inschrijven:Infomomenten op 2 maart en 14 maart om 9uLore Tack Tel. 059 55 60 78 [email protected]

002_WVV1QU_20120127_DNWHP_00_Opmaak 1 25-01-12 11:50 Pagina 2

Page 7: ABVV - De Nieuwe Werker nr.2 van 2012

N° 2 27 januari 2012 3

Via ‘Mijn ABVV’ heb je als ABVV-lid toegang tot je persoonlijk dossier. Je hebt hiervoor wel eenelektronische identiteitskaart en kaartlezer nodig.

Werkzoekenden kunnen de gegevens van hun dossier werkloosheid inkijken, controleren ofhun uitkering is betaald, fiscale fiches of attesten afdrukken, …

Surf naar www.abvv.be/mijn-abvvABVV website: www.abvv.be

Vlaams ABVV website: www.vlaamsabvv.be

®

Waterloos en ecologisch gedrukt bij Eco Print Center

OPROEP Spilindex overschreden - sociale uitkeringen +2% in februari

De consumptieprijsindex en de gezondheidsindex zijn in januari met respectievelijk 0,73% en 0,32% geste-gen tegenover december. De producten die het prijsindexcijfer het sterkst hebben beïnvloed, zijn in plus:motorbrandstoffen (invloed: +0,19pt), (telecomdiensten (+013 pt) en de notariskosten (BTW naar 21%)(+0,14pt). In min vallen op: vers fruit (-0,065pt) en vakantiedorpen (-0,06pt).De spilindex voor de indexering van de sociale uitkeringen en de ambtenarenlonen (117,27) is overschreden.De inflatie versnelt opnieuw deze maand tot 3,65% op jaarbasis. 1 Dit is het rekenkundig gemiddelde van de betreffende maand en de drie voorgaande maanden.2 De spilindex die nu bereikt of overschreden moet worden om de lonen in de overheidssector en de sociale uitkeringen te indexeren, bedraagt

119,62. Het Planbureau voorziet een overschrijding in december 2012.

4-maandelijks gemiddelde1 119,09 117,532

% evolutie, ten opzichte van:

• vorige maand 0,32

• laatste 3 maanden 0,71

• laatste 6 maanden 1,19

• laatste 12 maanden 3,27

Gezondheidsindex(basis 2004)

Het indexcijfer van de consumptieprijzen

(basis 2004)

Cijfer van de maand 119,88 118,25

% evolutie, ten opzichte van:

• vorige maand 0,73

• laatste 3 maanden 1,17

• laatste 6 maanden 1,52

• laatste 12 maanden 3,65

JANUARI 2012

WAT STELLEN WIJ VAST?Ook al is het crisis, de rijkenblijven rijk. De hoogsteinkomens (percentiel 100)blijven maar stijgen en zelfsde kloof met de hoge inko-mens er net onder (percen-tiel 99) neemt toe. Het zijnvooral de middeninkomensdie voor de crisis betalen. Inzijn geheel genomen is deongelijkheid in ons land eenbeetje toegenomen. Maarminder dan in Duitsland,waar de gezonde economi-sche situatie ten koste gaat vaneen groeiend aantal echt armewerknemers.Ondanks de crisis heeft ons landhet nog niet zo slecht gedaan. Datis enerzijds te danken aan debescherming van de inkomens uitarbeid door het minimumloon endoor de automatische indexering,waardoor de binnenlandse con-sumptie en de werkgelegenheid in

stand gehouden konden worden.Het loon bewijst dus dat het eenessentiële motor van de economieis. Maar hoewel de werkgelegen-heid lichtjes gestegen is, is ook deprecariteit groter geworden.Onze barometer geeft ook aan dater geen automatische verbandbestaat tussen daling van de lonenten opzichte van onze buren enstijging van het marktaandeel in

de export. Ten slotte toont hij ookaan dat de loonsubsidies sinds 15jaar steeds verder toenemen, gro-tendeels (voor 4/5e) ten koste vande sociale zekerheid. Sinds 1996zijn ze verachtvoudigd en vandaagbelopen ze al 10 miljard, waarbijnog 5 miljard notionele intrestengeteld moeten worden. Er kanzeker niet gesteld worden dat dewerkgelegenheid dezelfde trendgevolgd heeft. Ook de sociale zekerheid speeldeeen positieve rol in het vrijwarenvan de inkomens, maar de midde-len van de sociale zekerheid rakenachterop bij de behoeften. De

mazen van het net wor-den beetje bij beetjegroter. Onze regelingenop het vlak van werk-loosheid, pensioen engezondheid zijn minderperformant dan in hetverleden en dan in deandere rijke landen.

DE OESO BEVESTIGTVolgens de OESO**(Organisatie voor Eco-nomische Samenwer-king en Ontwikkeling)is de kloof tussen

armen en rijken in de afgelopen30 jaar blijven toenemen. Hethoogste inkomen is gemiddeldnegen maal groter dan het laagstegemiddeld inkomen. De OESObevestigt dat de middenklassesteeds verder uitgedund wordt.

Als oorzaken vermeldt de OESOonder meer:• flexibilisering en deregulering

leiden tot toenemende concur-rentie en werkgelegenheid,maar ten koste van o.m. delaagste lonen

• deeltijdwerk en atypische con-tracten doen de inkomens uitarbeid nog meer dalen

• gezinnen vallen meer uiteendan vroeger: eenoudergezin-nen krijgen het moeilijker enmoeilijker

• de inkomens uit kapitaal stij-gen sneller dan de inkomensuit arbeid en bovendien zijn dieinkomens uit kapitaal zeerongelijk verdeeld

• de herverdeling van de inko-mens via de sociale zekerheid iskleiner geworden.

In een andere conjunctuurstudievan januari 2012 erkent de OESOdat de privéconsumptie in hetderde trimester van 2011 "debelangrijkste motor van de groei"

is geweest. De OESO pleit dan ook voor eenbelastinghervorming om de onge-lijkheid te verkleinen en de groeieen boost te geven. Onder devoorgestelde hervormingen ver-meldt de OESO de afschaffing vande fiscale aftrekposten, gekop-peld aan een verlaging van demarginale aanslagvoeten in depersonenbelasting om een billijkegroei in de hand te werken.

* Beschikbaar in pdf op onze websitewww.abvv.be

** OESO: • « An Overview of Growing Income Ine-

qualities in OECD Countries»http://www.oecd.org/data-oecd/40/12/49170449.pdf

• Economische beleidsnota nr. 9 – janua-ri 2012. http://www.oecd.org/data-oecd/28/27/49446673.pdf

Het ABVV heeft zonet de tweede editie van zijn sociaal-economi-sche barometer * gepubliceerd.Met deze publicatie wil het ABVV de economische cijfers belichtendie liberale economen maar al te graag onder het tapijt vegen. Zijhebben het liever over cijfers met betrekking tot de markt, de con-currentie, enz., zonder oog voor rechtvaardigheid en billijkheid.Onze stelling, die met cijfers gestaafd wordt, is dat welvaart nietop een sociale woestijn gebouwd kan worden. Integendeel, eenbetere bescherming van het loon, een betere sociale beschermingen een betere herverdeling van de rijkdom, tillen het algemenewelvaartspeil naar een hoger niveau.Hoe dieper men in de crisis wegzinkt, hoe meer stemmen opgaanom te stellen dat de ongelijkheid toeneemt, dat blinde besparingende situatie alleen maar erger maken, dat de binnenlandse con-sumptie op peil gehouden moet worden, dat de begrotingssane-ring voldoende ruimte moet laten voor investeringen en een relan-ce van de werkgelegenheid.

Sociaal-economische barometer 2011

20%

18%

16%

14%

12%

10%

8%

6%

4%

2%

0%

BE DE FR NL

11,97%

19,53% 19,07%

12,40%

Verhouding loonkosten/productiekosten (2008)

Bro

n: E

uro

stat

, 20

11

Onze sociaal-economische barometer

De stijging van de loonkost valt niet samen met het verlies aan marktaandeel.

Steun de staking van 30 januari -offline én online!Laat van je horen op sociale media.En bied de stemmingmakerij tegende staking van antwoord. Laat horenen zien dat jij de staking steunt.

Wat kan je zoal doen?

1.Vertel je verhaal: waarom staakjij?

Als staker heb je het recht je verhaalte vertellen. Waarom staak je en waar-om hebben niet-stakers ongelijk.Jouw mening is evenveel waard als dievan iemand anders. Laat ze dan ookhoren.

• Deel je verhaal en ervaringen opFacebook en Twitter. Een accountaanmaken is een fluitje van eencent. Word fan van het ABVV en discussieer mee opwww.facebook.com/vakbondABVV.Gebruik #30J op Twitter.

• De media zijn vaak op zoek naarverhalen en foto’s. Kijk maar opwww.dewereldmorgen.be/staking.

2.Laat zien dat je de staking steunt:pas je profielfoto aan

Op sociale netwerksites beschiktiedereen over een eigen profielfoto. Jekan die ook gebruiken als middel om

je boodschap te communiceren.

Gebruik daarvoor deze afbeelding (tedownloaden op www.abvv.be/30J)

3.Versterk de boodschap: deel jenetwerk

Het is heel belangrijk om voor mega-foon te spelen bij een bericht waarvanje denkt dat het onze boodschap kanversterken. Door een bericht vaniemand anders te delen of te retwee-ten vergroot je het bereik ervan naarje eigen netwerk.

4.Maak gebruik van bestaande pro-stakingsartikels

Verzeil je in een discussie met eentegenstander, hou het dan beleefd.Verklaar waarom je staakt. Je kaninspiratie halen uit de lijst met artikelsop www.abvv.be/30J, of je kan de ver-korte url gebruiken in je bericht.

Meer info? Surf naarwww.abvv.be/30J

Anne DemelenneAlgemeen secretaris

Rudy De LeeuwVoorzitter

003_GPV1QU_20120127_DNWHP_00_Opmaak 1 25-01-12 12:02 Pagina 3

Page 8: ABVV - De Nieuwe Werker nr.2 van 2012

We vroegen V&A-vormingswerkers KrisMichiels (Oost-Vlaanderen) en Lily Gal-styan (West-Vlaanderen) hoe zij dataanpakken.

Nieuwe kandidaten, hoe bereik jedie?Lily: Nieuwe kandidaten worden door-gestuurd door de centrales. Via promo-tie in De Nieuwe Werker, bij de centra-les en ook op de website maken wehen attent op de vorming.

Kris: Dit vormingsjaar hebben we eendubbele rekrutering, want de nieuwekandidaten kunnen we niet in septem-ber bij het begin van het vormingsjaarinschrijven. Daar zijn twee redenenvoor: de nieuwe kandidaten zijn nogniet gekend en ze zijn pas beschermdwanneer de beschermingsperiode aan-vangt, dat is tussen 8 en 21 januari.Inschrijven gebeurt dus na deze perio-de. De centrales bieden we een folderaan om mee te geven bij de kandida-tuurstelling.

Hoe ziet die vorming voor nieuwekandidaten eruit? Lily: Bij ons in West-Vlaanderen gevenwe een vijfdaagse vorming: drie plustwee dagen. We maken de nieuwe kan-didaat wegwijs in de bevoegdhedenvan de verschillende overlegorganen,de ideologie van het ABVV en het ver-schil met de andere vakbonden. Wijmaken ook communicatieoefeningenom werknemers te overtuigen voor het

ABVV te stemmen. We staan ook stil bijde werking van het sociaal overleg. Wegeven tevens tips om succesvol cam-

pagne te voeren, en hoe je een goeddraaiende ABVV-militantenwerking uit-bouwt. Trouwens, een mooie uitslag bijde sociale verkiezingen begint bij eengroep militanten die het voor elkaaropnemen.

Kris: We zorgen er vooral voor datmensen zich welkom voelen in hetABVV, dat ze weten dat ze er niet alleenvoor staan. In Oost-Vlaanderen splitsenwij de vorming op: in de vier vormings-dagen vóór de verkiezingen gaan we inop hoe je als nieuwe kandidaat kan rea-geren op opmerkingen van collega’s enhoe je best jouw kandidatuur kenbaarmaakt op de vloer. Als nieuwkomerspeel je een volwaardige rol zowel tij-dens als na de campagne. Daarom bie-den we al een kijk op wat gebeurt opeen vergadering van de Onderne-mingsraad of het Preventiecomité(CPBW). Op de terugkomdag, na de

sociale verkiezingen, zorgen we er voordat de niet-verkozen kandidaten demoed niet verliezen. Zij kunnen in detoekomst een actieve rol spelen in desyndicale werking.

Als de vorming achter de rug is, wathebben ze dan geleerd?Lily:We geven ze alvast goesting om ertegenaan te gaan! Ze kennen boven-dien het ABVV-programma en kunnendat verdedigen. Als ze na die vijf dagenvorming met enthousiasme campagnevoeren, zijn wij al heel gelukkig (lacht).

Kris: Deelnemers ontdekken vooral hetbelang van inspraak over hun werkom-standigheden. Zij zijn getraind omactief op te treden bij discussies op devloer over het belang om deel tenemen aan de verkiezingen en geldigte stemmen.

Kan je nieuwe kandidaten iets aanbe-velen?Lily: Dat ze hun moed niet te vlugmogen verliezen, en uiteraard dat vak-bonden nog steeds een uiterst belang-rijke rol spelen om betere arbeidsom-standigheden en voorwaarden te ver-krijgen.

Kris: Hou je kandidatuur niet stil. Bijopmerkingen van collega’s over jouwkandidatuur reageer je positief, enmaak zeker afspraken met de andereABVV-kandidaten in het bedrijf overhoe jullie op de vloer bekendmaken datde collega’s op jullie kunnen stemmen.

Vorming&Actie in jouw ABVV-gewest

In elk gewest vind je één, soms meerafdelingen van Vorming&Actie vzw.Zie www.vlaamsabvv.be voor alleadressen en vormingsprogramma’s(rubriek ‘Voor militanten’, ‘Vorming’).

N° 2 27 januari 20124

Snel op de hoogte blijven van nieuwe publicaties, actiesof standpunten van het Vlaams ABVV? Volg ons vanafnu op Twitter en je bent als eerste mee:www.twitter.com/vlaamsabvv

VOOR WERKZOEKENDEN

Aan de slag in een andere job?

KRIJG MEER ZELFVERTROUWEN Kim is 29 jaar en werkt al jaren in de verkoop.De laatste jaren vooral in doe-het-zelf-zakenmet tijdelijke contracten. Ze heeft wel pechgehad met haar jobs: herstructureringen,slechte werksfeer, ontslag, geen verlengingvan tijdelijke contracten... Met al die negatieveervaringen begon ze te twijfelen: is werken inde verkoop wel iets voor mij?

Met die vraag kwam ze bij Isabelle terecht, deABVV-loopbaanbegeleidster in Roeselare. Viagesprekken en enkele oefeningen kwam Kimerachter dat ze wel degelijk voor de verkoopbestemd is. Rekken aanvullen, de winkel oporde houden, het dienstverlenende, dat is

waar ze goed in is én graag doet.

Ondertussen was ze via een interimcontractweer aan de slag gegaan als bediende in deverkoop bij een grote winkel. Ze amuseerdezich in haar job en herwon haar zelfvertrou-

wen. Uiteindelijk kreeg ze een vast contractaangeboden.

KRIJG SOLLICITATIETIPSRoy is 38 jaar. Hij werkte jaren in Nederlandin slechte arbeidsomstandigheden in debouw. In 2009 verhuisde hij naar België in dehoop beter werk te vinden. Maar hij sukkeltvan de ene interimjob naar de andere: hef-truckchauffeur, inpakker van isolatiemateri-aal, wegenbouw, buschauffeur, …

Met die frustratie klopt Roy aan bij Christop-he, de bijblijfconsulent in Antwerpen. Hetblijkt dat zijn CV en motivatiebrief allesbe-halve in orde waren. Ook wist hij niet goedhoe hij een goede indruk kon maken tijdenseen sollicitatiegesprek omdat hij nog nooitrechtstreeks gesolliciteerd had bij een werk-gever.

Samen stellen ze zijn CV en motivatiebriefop punt. Hij krijgt ook een aantal tips omeen sollicitatiegesprek te voeren. Na eenaantal sollicitaties is kon hij starten alsbrandwachter bij een petrochemisch bedrijf.Hij zit nu in zijn proefperiode en krijgt eenopleiding in het bedrijf.

HET ABVV HELPT JEABVV Regio Antwerpen: 03 220 66 41 ABVV Limburg: 011 28 71 51ABVV Mechelen+Kempen: 015 29 90 25ABVV Oost-Vlaanderen: 052 25 92 83 ABVV Vlaams-Brabant: 016 28 41 47ABVV West-Vlaanderen: 056 24 05 50

www.vlaamsabvv.be/loopbaanbegeleidingwww.vlaamsabvv.be/loopbaaninformatie

Wil je meer weten over de arbeids-markt? Wil je sterker in je schoe-nen staan? De ABVV-loopbaanbe-geleiders en -bijblijfconsulentenstaan klaar om jouw zoektochtmeer slaagkansen te geven.

Op zoek naar werk?

Sollicitatie- tips nodig?

Zoek je een opleiding?

v.u.

Car

olin

e C

oper

s, H

oogs

traa

t 4

2, 10

00

Bru

ssel

, ww

w.v

laam

sabv

v.be

, 092

00

9

Maak een afspraak met onze bijblijfconsulent:www.vlaamsabvv.be/bijblijvers

Het ABVV maakt je wegwijs!

SOCIALE VERKIEZINGEN

Nieuw en goed gevormd op campagneIn 2008 waren ze met zijn 25.875, de ABVV-kandidatenvoor de sociale verkiezingen. Waaronder een flink pak‘absolute beginners’. Dat zal bij de sociale verkiezingenvan dit jaar niet minder zijn. Voor hen biedtVorming&Actie (V&A) vorming op maat.

KRIS: “ALS NIEUWKOMERSPEEL JE EEN VOLWAARDIGEROL, ZOWEL TIJDENS ALS

NA DE CAMPAGNE.”

LILY: “WE GEVEN ZEALVAST GOESTING OM ER

TEGENAAN TE GAAN!”

JONGEREN

Magik? een schoolverlaterslesbij u komen geven? De gratis schoolverlaters-lessen van ABVV-jongerenzijn er voor scholieren enstudenten voor het secun-dair en hoger onderwijs.

Met deze lessen maken weleerlingen en studentenwegwijs in alles wat na deschool gaat gebeuren. Eenschoolverlatersles duurt 1of 2 lesuren. Werk zoeken,solliciteren? Beroepsin-schakelingstijd of deberoepsinschakelinguitke-ring (vroeger wachttijd enwachtuitkering)? Een eer-ste arbeidsovereenkomsttekenen?

We weten er alles over enwe vertellen het graag! We zor-gen voor een boel handige tips,antwoorden op alle vragen en jekrijgt een brochure met boorde-vol informatie.

Wil je dat er zo’n les ook bij jouwordt georganiseerd? Spreek jeleerkracht aan, contacteer ons [email protected] of contac-teer rechtstreeks een van onzemedewerkers in je buurt :

• Aalst 053 72 78 21• Antwerpen 03 220 66 92• Brugge 050 44 10 40• Brussel 02 552 03 63• Dendermonde 052 25 92 89

• Gent 09 265 52 66• Hasselt 011 28 71 41• Kortrijk 056 24 05 36• Leuven 016 27 18 94• Mechelen 015 29 90 45• Oostende 059 55 60 55• Roeselare 051 26 00 93• Ronse 055 33 90 07• Sint-Niklaas 03 760 04 32• Turnhout 014 40 03 18

In de regio Antwerpen worden ergeen schoolverlaterslessen opscholen georganiseerd. De klas-sen trekken daar naar een Transit-beurs en komen op die manieralles te weten. Meer info:www.transitweb.be

JOBS MET EEN TOEKOMSTHet Vlaams ABVV eist duurzame loopbanen enduurzame jobs. Jobs die mensen een toekomstper-spectief bieden en de kans om iets op te bouwen.We doen dit in het sociaal overleg, in de stand-punten die we verdedigen, in de actie die we voe-ren én in onze dienstverlening, zoals met onzeloopbaanbegeleiders en onze bijblijfconsulenten.We ondersteunen onze leden rechtstreeks, zodatze sterk staan in hun job en op de arbeidsmarkt. Meer info: www.vlaamsabvv.be

ALLES OVER JONGEREN EN WERKSTUDENTENJOB - SCHOOL VERLATEN

STAGES - DEELTIJDS LEREN EN WERKENSTUDIETOELAGEN

JE RECHTEN EN PLICHTENAALST 053 72 78 23 - ANTWERPEN 03 220 66 92 - BRUGGE 050 44 10 40

BRUSSEL 02 552 03 63 - DENDERMONDE 052 25 92 82 - GENT 09 265 52 67HASSELT 011 28 71 41 - KORTRIJK 056 24 05 36 - LEUVEN 016 27 18 94

MECHELEN 015 29 90 66 - OOSTENDE 059 55 60 55 - ROESELARE 051 26 00 93RONSE 055 33 90 07 - SINT-NIKLAAS 03 760 04 33 - TURNHOUT 014 40 03 39

Volg Vlaams ABVV op Twitter

004_GPV1QU_20120127_DNWHP_00_Opmaak 1 25-01-12 11:53 Pagina 6

Page 9: ABVV - De Nieuwe Werker nr.2 van 2012

STANDPUNT

N° 2 27 januari 2012 5Metaal

Brussel, 18 januari 2012

Mevrouw de Minister,

We weten dat de tewerkstellingsgraad naar omhoog moet alswe ons sociaal welvaartssysteem willen in stand houden endat we dus langer zullen moeten werken. Toch ligt er eenwereld van verschil tussen de theorie van langer werken en derealiteit. De realiteit is immers dat bedrijven zich nog altijd heteerst ontdoen van de oudere werknemers en dat 50-plussersbijna niet worden aangeworven. De realiteit is ook dat werkenvoor vele arbeiders in de industrie, zeker als dat ook noggepaard gaat met een of ander lichamelijk en vaak chronischletsel, een haast onmogelijke opdracht is geworden. Vroegerwerd voor hen nog een aangepaste job gevonden elders in hetbedrijf. Vandaag bestaan zo’n jobs niet meer.

ABVV-Metaal wil een echt tewerkstellingsbeleid voor de oude-re werknemers in de industrie:

1. In afwachting van een degelijk omkaderd tewerkstellings-beleid voor 50-plussers dat werk maakt van werkbaarwerk, vragen wij: • een brugpensioen nachtarbeid op 56 jaar na 33 jaar loopbaan waarvan 20 jaar met nachtprestaties;

• een brugpensioen na 40 jaar voltijdse loopbaan en ongeacht de leeftijd;

• een brugpensioen zware beroepen op 58 jaar mits een loopbaan van 35 jaar;

• een halftijds brugpensioen.

Parallel met de vooruitgang van de uitbouw van het tewerk-stellingsbeleid voor 50-plussers, kan over de voorwaarden -uitgesmeerd in de tijd - van deze 4 stelsels worden onderhan-deld;

2. Bescherming van de 50-plussers arbeiders tegen ontslag;

3. De gelijkstelling van de brugpensioenen die ingaan voor60 jaar, à rato van het minimumrecht voor het pensioen,is een 50-plusser onwaardig, maar bovendien ook discri-minerend. Voor de berekening van het pensioen wordt dederde periode in de werkloosheid eveneens à rato van hetminimumrecht berekend. Een werkloze met 20 jaar loop-baan achter de rug vermijdt de derde periode werkloos-heid. Een bruggepensioneerde heeft méér dan 20 jaarloopbaan nodig, alleen al om op brugpensioen te gaan, entoch wordt hij geconfronteerd met een minimumrecht bijde berekening van zijn pensioen;

4. Een betere gelijkstelling voor de pensioenrechten voor degebruikers van tijdskrediet, in het bijzonder de landings-banen, en de lineaire verschuiving van de landingsbanennaar 55 jaar herbekijken;

Natuurlijk moeten ook de werkgevers hun verantwoordelijk-heid nemen en moeten ook zij tewerkstelling helpen creërenen zorgen voor werkbaar werk voor 50-plussers, zowel op sec-toraal als op ondernemingsniveau. Daarom moet elk bedrijfeen ondernemingsplan opstellen waarin wordt aangegevenhoe langer werken mogelijk kan worden gemaakt.

Mevrouw de Minister, een arbeider in de industrie die hetbeste van zichzelf heeft gegeven, die aan de band heeftgestaan, in ploegen heeft gewerkt zijn hele leven, in de hoog-ovens, op stellingen in weer en wind,… zo’n arbeider verdientrespect. Met de maatregelen die nu voor ons liggen, krijgt hijdat niet. We vragen dan ook om dat samen met de socialepartners te herbekijken.

Herwig JorissenVoorzitter

Syndicale Raad met de minister van WerkOp woensdag 18 januari vond er eenSyndicale Raad plaats met de minis-ter van Werk, Monica De Coninck.Deze Syndicale Raad viel op een bij-zonder moment, de dag voordienhadden de vakbonden immers aange-kondigd dat de staking definitief zoudoorgaan op 30 januari. De ministervan Werk gaf een korte toelichtingbij de maatregelen uit het regeerak-koord en haar visie op werk en einde-loopbaan. De minister benadruktedat we voor de uitdaging staan omook in de toekomst ons sociaalzeker-heidssysteem en onze welvaart instand te houden. De minister betreur-de ook dat op een moment dat hetoverleg over de regeringsmaatrege-len op volle toeren draaide, de vak-bonden de staking aankondigden.

Voorzitter Herwig Jorissen benadrukte“dat de aankondiging van de stakingook betekent dat we tot dan geen toe-gevingen meer moeten verwachtenvan de tegenpartij, als we ze al kondenverwachten”. Maar hij zei wel “dat erook nog een periode komt na 30 janua-ri”. Verder zei hij: “En als we willen dater nog iets verandert of dat er bij debegrotingscontrole niet opnieuw dra-matische maatregelen worden geno-men, dan is het onze plicht om te blij-ven zorgen voor de dialoog met onzepartij in de regering. En ik weet ook weldat er heel wat linksere regeerakkoor-den hadden geschreven kunnen wor-den. Maar iedereen moet wel goed dehuidige politieke context in het achter-hoofd houden: in Vlaanderen, België enin Europa. Want minister Magnette kanwel vinden dat Europa slechts eenadviesorgaan is, de realiteit is anders.En wie of wat er nu in deze regering zit,is zo ongeveer het meest linkse dat jein België op dit moment in een rege-ring kunt krijgen. Alle andere scenario’szijn erger, veel erger. Daarom is de dia-loog met de sp.a belangrijk.”

Heel wat leden van de Syndicale Raadkwamen tussen om hun ongerustheid,hun vragen en hun kritieken te ventile-ren. Deze gingen niet enkel over brug-pensioen en tijdskrediet, maar ook

over de tewerkstellingspolitiek van debedrijven in het algemeen. Er werd aan-gedrongen op een sanctioneerbaar enleeftijdsbewust personeelsbeleid.

Herwig Jorissen stelde daarom dat “lan-ger werken niet meer de issue is”. Hijverduidelijkte: “Ik denk dat iedereenwel weet dat we - of we het graag heb-ben of niet - met zijn allen langer zullenwerken. Ik zeg wel met zijn allen. Wantworden we allemaal gelijk behandeld?En het antwoord daarop is: ‘Nee’. Endat stoot ons tegen de borst. Waarommogen verschillende categorieën wel

hun regelingen behouden? En waaromkrijgt een arbeider die veertig jaar aande band heeft gewerkt, in ploegen en ’s nachts, die aan de hoogovens heeftgestaan … dat niet? Omdat het maareen industriearbeider is? Het is dezeongelijkheid die ons kwaad maakt endie fundamenteel oneerlijk en discrimi-nerend is.”

Aan het begin van de Syndicale Raadwerd een open brief gericht aan deminister van Werk uitgedeeld. Dezeopen brief vindt u op deze pagina terugals standpunt.

Omzetting nieuwe EU-richtlijn voor Europese Ondernemingsraden in onze metaalsectorIn 2009 werd door het Europees Parle-ment een nieuwe richtlijn goedgekeurdmet betrekking tot de Europese Onderne-mingsraden. De nieuwe richtlijn voorzieteen aantal verbeteringen ten opzichtevan de oude richtlijn uit 1994. Die verbe-teringen houden verband met het aantalmandaten in de EOR, met een duidelijkeomschrijving van informatie & consulta-tie en van transnationale materies. Dank-zij de richtlijn wordt aan de EOR-leden hetrecht op vorming toegekend, alsook hetrecht op de bijstand van een deskundige.De nieuwe richtlijn moest tegen juni 2011worden omgezet in nationale wetgeving.Die omzetting is door een aantal landennog niet uitgevoerd, waaronder Luxem-burg.In onze metaalbedrijven zijn de onderhan-delingen voor een nieuw EOR-akkoordovereenkomstig de nieuwe richtlijn volopaan de gang of in voorbereiding.

BEKAERTDe Europese Ondernemingsraad vanBekaert, de staalreus met Belgischevestigingen in Zwevegem, Ingelmun-ster en Aalter, is opgericht in 2001.Het Beperkt Comité van de EuropeseOndernemingsraad heeft de voorbe-reidingen aangevat voor de vernieu-wing van het akkoord. Begin 2012 zaler een voorstel worden gedaan aande Europese Ondernemingsraad.

IDEAL STELRADIdeal Stelrad is de moederholding vanradiatorenbedrijf Henrad uit Heren-tals. De directie gaf op de EuropeseOndernemingsraad van mei 2011 eneerste aanzet om tot een nieuwakkoord te komen. Vermoedelijk zaldat akkoord in mei 2012 wordengesloten.

NYRSTARNyrstar is het voormalige Umicore Zink.In Europa telt het bedrijf vier groteplants, met name in Overpelt, Balen,Auby in Frankrijk en Budel in Nederland.Er is momenteel een formele mondelin-ge overeenkomst. De teksten van deEOR-overeenkomst zijn in redactie.

APERAMAperam is het voormalige ArcelorMittalInox met vestigingen in Genk en in Châ-telet. Aperam zette reeds in maart vanvorig jaar het licht op groen voor deoprichting van een Europese Onderne-mingsraad in overeenkomst met denieuwe Europese richtlijn. Dat wasuiteraard echter pas mogelijk, vanzodra de richtlijn in Luxemburgse wet-geving zou zijn omgezet. Eind januari2012 starten de onderhandelingenvoor een Europese Ondernemingsraad.

005_GPV1QU_20120127_DNWHP_00_Opmaak 1 25/01/12 11:44 Pagina 7

Page 10: ABVV - De Nieuwe Werker nr.2 van 2012

N° 2 27 januari 20126

SOCIALE VERKIEZINGEN

Belgische Transportarbeidersbond

BTB WEGVERVOER EN LOGISTIEKZOEKT NOG KANDIDATENOnze campagne voor de sociale verkiezingen loopt opperbest.De kandidaten stromen binnen.Stilaan raken de laatste plaatsen op onze lijsten gevuld.Toch blijft er hier en daar nog een zitje open.In de volgende bedrijven is er dan ook nog een beperkt aantal plaatsenbeschikbaar.

Mocht je in één van die bedrijven werken en je hebt interesse om je als-nog kandidaat te stellen, doe dit onmiddellijk.Binnenkort worden de lijsten definitief afgesloten.Interesse ? Wend je tot je afgevaardigde, neem telefonisch contact opmet het federaal secretariaat op het nummer 03 224 34 37 of mail naar:[email protected].

De onderstaande lijst van bedrijven is gesorteerd per postcode van demaatschappelijke zetels van de firma’s.

AERTSSENS TRANSPORT AntwerpenAUTOCARS GORSELE BVBA AntwerpenBAUWENS EN ZOON BVBA AntwerpenDE BLOCK NV AntwerpenDE BOCK TRANSPORT AntwerpenDE RIJKE NV AntwerpenDE SCHUTTER - NEROC nv AntwerpenEUROPORTS BELGIUM AntwerpenEURO-SPRINTERS NV AntwerpenGEODIS WILSON BELGIUM AntwerpenHOYER- COTAC AntwerpenHVA AntwerpenLAUWERS NV AntwerpenLOGISTICS KONTICH BVBA AntwerpenLVT AntwerpenMETROPOLE AntwerpenNOVA NATIE LOGISTICS N.V. AntwerpenON SITE RAIL AntwerpenPANALPINA WORLD TRANSPORT BELGIUM AntwerpenSAMAT BELGIUM AntwerpenSTAR TAXI & LIMO AntwerpenTABAKNATIE NV AntwerpenTRANSPORT C. VAN LOON & ZOON AntwerpenTRANSPORT JOOSEN NV AntwerpenTRANSPORT M ROOSENS NV AntwerpenVBM - IIG GROEP AntwerpenVERIAC NV AntwerpenTRANSPORTVOITURE Brussel-

Vlaams BrabantTAXI HENDRICKX Brussel-

Vlaams BrabantATU TRANSPORT Brussel-

Vlaams BrabantTRANSMET BOUTERSEM Brussel-

Vlaams BrabantNINATRANS Brussel-

Vlaams BrabantROTRA GILLEMOT Brussel-

Vlaams BrabantSITA BRUXELLES Brussel-

Vlaams BrabantDHL FREIGHT GRIMBERGEN Brussel-

Vlaams BrabantDHL SUPPLY CHAIN Brussel-Vlaams LONDERZEEL BrabantWAMBACQ PEETERS Brussel-

Vlaams BrabantNMBS HOLDING Brussel-

Vlaams BrabantDANDOY SA Brussel-

Vlaams BrabantJEKATRANS Brussel-

Vlaams BrabantHOSPITAL LOGISTICS Brussel-

Vlaams BrabantTEAM RELOCATION Brussel-

Vlaams BrabantYOUR MOVER Brussel-

Vlaams BrabantESSERS VILVOORDE Brussel-

Vlaams BrabantVANDERGOTEN Brussel-

Vlaams BrabantVAN MULLEM TIENEN Brussel-

Vlaams BrabantVAN MULLEN BOUTERSEM Brussel-

Vlaams BrabantVERHAEREN HOLDING Brussel-

Vlaams BrabantBODYMAT Charleroi-Doornik-

MoeskroenGILLEMAN LOGIDTICS Charleroi-Doornik-

MoeskroenPETROMA M-ENERGIE Charleroi-Doornik-

Moeskroen

S.A. ANDRE REHEUL Charleroi-Doornik-Moeskroen

STEF LOGISTICS Charleroi-Doornik-Moeskroen

ON SITE RAIL à ANVERS Charleroi-Doornik-(Siège social) MoeskroenTFE BENELUX Charleroi-Doornik-

MoeskroenLUX (BORGLOON) LimburgSTAF CARS (LOMMEL) LimburgG TAX (HAM) LimburgCTB MAGEMON Luik-LuxemburgCUYPERS Luik-LuxemburgDEFRAINE Luik-LuxemburgFRISAYE Luik-LuxemburgGLS Luik-LuxemburgDEMENAGEMENTS MOZER Luik-LuxemburgSSG SCOTT Luik-LuxemburgS.T.A. Luik-LuxemburgGEMTO Luik-LuxemburgTRANSMET Luik-LuxemburgUPS Luik-LuxemburgFABRY Luik-LuxemburgVINCENT LOGISTICS Luik-LuxemburgEUROPORTS BELGIUM Mechelen-TurnhoutDOMUS Mechelen-TurnhoutPARTS EXPERTS Mechelen-TurnhoutDPD Mechelen-TurnhoutDSV ROAD Mechelen-TurnhoutGONDRAND Mechelen-TurnhoutDSV ROAD Mechelen-TurnhoutICT VERHOEVEN Mechelen-TurnhoutCEVA Mechelen-TurnhoutCATERPILLAR Mechelen-TurnhoutS'JEGERS Mechelen-TurnhoutDACHSER Mechelen-TurnhoutDECKX WERKHUIZEN Mechelen-TurnhoutTNT INNIGHT Mechelen-TurnhoutOOSTMALLE CARS Mechelen-TurnhoutTRANSPORT MICHIELS Mechelen-TurnhoutVAN EGDOM Mechelen-Turnhout2XL WestvlaanderenCONFOTRANS/CONFORTLUX WestvlaanderenDELCATRANSPORT WestvlaanderenDENECKER TRANSPORT WestvlaanderenEUROLINES WestvlaanderenEUTRACO WestvlaanderenGDP INTER TRANSPORT WestvlaanderenGHEERAERT TRANSPORT WestvlaanderenKTO LOGISTICS WestvlaanderenLC FORWARDING WestvlaanderenMOLTO PLUS / MOLECULE WestvlaanderenSITRA WestvlaanderenTIN TRANSPORT / VANMARCKE WestvlaanderenVERSTRAETE TRANSPORT WestvlaanderenCOLLITAX Oost-VlaanderenKATOENNATIE Oost-VlaanderenMEIRVELDE - VANHEESVELDE Oost-VlaanderenWAUTERS Oost-VlaanderenMASTERBULK Oost-VlaanderenFERRY CARS Oost-VlaanderenSYLVAE TOURS Oost-VlaanderenMOVIANTO - DIRK RAES Oost-VlaanderenTAXI HENDRICKX Oost-VlaanderenNAGEL BELGIUM Oost-VlaanderenTAILORMADE Oost-VlaanderenDEN HARTOGH Oost-VlaanderenG-SNEL Oost-VlaanderenDFDS LOGISTICS Oost-VlaanderenLALEMANT Oost-VlaanderenHAMANN INTERN Oost-Vlaanderen

NAAM BEDRIJF REGIO NAAM BEDRIJF REGIO

BINNENVAART en RIJNVAART TANKVAART

Tonnage Maandloon 100% 150% 200% Maandloon 100% 150% 200%

-750 2.092,19 € 12,07 € 19,06 € 25,41 € 2.157,35 € 12,45 € 19,65 € 26,20 € 750 - 1500 2.349,33 € 13,55 € 21,40 € 28,53 € 2.458,08 € 14,18 € 22,39 € 29,85 € 1500 -2250 2.400,11 € 13,85 € 21,86 € 29,15 € 2.490,69 € 14,37 € 22,69 € 30,25 €

2250 2.454,42 € 14,16 € 22,36 € 29,81 € 2.563,11 € 14,79 € 23,35 € 31,13 €

Lonen binnen-, Rijn- en tankvaartgeldig vanaf 1 augustus 2011 - indexsnede 116,04 - 118,35VANAF 01-01-2012 - ALLE LONEN CAO-VERHOGING + 0,3 %

SCHIPPERS

STUURLIEDEN OP IEDER SCHIP IN BINNEN-, RIJN- EN TANKVAART

Maandloon 100% 150% 200%

met patent 1.903,78 € 10,98 € 17,34 € 23,12 €zonder patent 1.849,40 € 10,67 € 16,85 € 22,46 €

MATROZEN OP IEDER SCHIP IN BINNEN-, RIJN- EN TANKVAART

minder dan 2 jaar dienst in het beroep meer dan 2 jaar dienst in het beroep

Maandloon 100% 150% 200% Maandloon 100% 150% 200%

matrozen 1.758,74 € 10,15 € 16,02 € 21,36 € 1.798,67 € 10,38 € 16,38 € 21,85 € matr.-motordr. 1.791,41 € 10,34 € 16,32 € 21,76 € 1.831,25 € 10,57 € 16,68 € 22,24 €

LICHTMATROZEN/SCHEEPSJONGENS (VAKANTIEWERK)

Minimum maandinkomen voor 21 jarigen (zowel mannen als vrouwen): 1.635,66 €

Indien het loon van de functie die men uitoefent, dit bedrag niet bereikt, dient de 21-jarige toch het loon te bekomen van: 1.635,66 €

De arbeidstijd is verdeeld over de eerste vijf dagen à rato van 8 uur per dag.

Om het dagloon te bekomen wordt het maandloon gedeeld door 8/173,33. Om het uurloon te bekomen wordthet maandloon gedeeld door 173,33.

Om de overuren (150% en 200%) te bekomen wordt het maandloon gedeeld door 164,67 en vermenigvul-digd met resp. 150% en 200%.

minder dan 1 jaar dienst meer dan 1 jaar dienst

Maandloon 100% 150% 200% Maandloon 100% 150% 200%

15 jaar 1.247,98 € 7,20 € 11,37 € 15,16 € 16 jaar 1.396,56 € 8,06 € 12,72 € 16,96 € 1.454,56 € 8,39 € 13,25 € 17,67 €17 jaar en 1.545,11 € 8,91 € 14,07 € 18,77 € 1.613,90 € 9,31 € 14,70 € 19,60 € ouder

VERGOEDINGEN

Opkuisen tanks

Gasolie & cement 5,54 €Dieselolie & chemicaliën 6,98 €Stookolie 7,33 €

Voorverwarmen lading

zomermaanden 51,76 €wintermaanden 61,00 €

Mondingsvaart

Kapitein 395,45 €Stuurman 284,56 €Matr.-Motor. 229,13 €Matroos 173,74 €

Radarticket

41,76 €

www.btb-abvv.be

006_GPV1QU_20120127_DNWHP_00_Opmaak 1 25/01/12 11:45 Pagina 6

Page 11: ABVV - De Nieuwe Werker nr.2 van 2012

Sinds hun oprichting hebben de vakbonden zich degelijk geor-ganiseerd en gestructureerd. Na de tweede wereldoorlog kwamen zij op voorstelselmatig overleg tussen werkgevers en werknemers. Daartoe werden tweeorganen opgericht: de ondernemingsraad en het comité voor preventie enbescherming op het werk (vroeger het comité veiligheid & gezondheid).

VAN 7 TOT 20 MEI 2012

N° 2 27 januari 2012 7Dossier

Op naar de socialeverkiezingen! In mei worden 1,5 miljoen werknemers opgeroepen om n.a.v. de socialeverkiezingen hun vertegenwoordigers in de ondernemingen te verkiezen.Net zoals bij de politieke verkiezingen begint de hele procedure met hetzoeken van kandidaten. Er moeten lijsten samengesteld worden, er moetcampagne gevoerd worden en daarna volgt de eigenlijke stemming.

De sociale verkiezingen zijn een hoogtepunt van de sociaal-economischedemocratie in de ondernemingen. De werknemers verkiezen hun vertegen-woordigers om hun rechten tegenover de werkgever te verdedigen.

De sociale verkiezingen zijn dus belangrijk. De afgevaardigden van dewerknemers worden verkozen in de ondernemingsraad of in het comitévoor preventie en bescherming op het werk.

Binnen deze organen kunnen zij hun zeg doen over de arbeidsomstandig-heden, de veiligheid, het arbeidsreglement, kortom over het leven in deonderneming. In de ondernemingsraad hebben de afgevaardigden boven-dien inzagerecht in de economische leefbaarheid van hun onderneming, dewerkgelegenheid, vorming en opleiding, enz.

Waarom sociale verkiezingen?

De onderneming is niet alleen maar een plaats waar men werkt. Hetis ook de plaats waar men één derde van zijn tijd doorbrengt. Het is de plaats waar men zijnboterham verdient, maar ook de plaats waar de omstandigheden goed of niet goed zijn. Per-soonlijke ontplooiing of stress, veiligheid en gezondheid of beroepsrisico's, goede of slechtelonen, werkzekerheid of werkonzekerheid, goede of slechte arbeidsorganisatie, dat allesvormt het hart van de onderneming die een plaats van sociale spanningen en conflictenblijft. Een plaats dus waar geschillen opgelost en compromissen gesloten worden.Discussiëren, collectief beslissingen nemen over regels en maatregelen, dat wordt democra-tie genoemd. En opdat de democratie zou werken, moet je eraan deelnemen.

3ST

EM OP LIJST

Sociale verkiezingen 2012

Met je werkgever of de aandeelhouders die hemaangesteld hebben, heb je een gemeenschap-pelijk belang bij de goede gang van zaken, maarer zijn ook uiteenlopende belangen.

Samen sterk …

Ondernemingen zijn een plaats waar krachtsver-houdingen spelen. Met dien verstande echterdat de beslissingsmacht niet in jouw handenligt. In de arbeidsovereenkomst met de werkge-ver is de werknemer de zwakke partij, met deminste macht. Degene die men kan "bedankenvoor bewezen diensten" als hij klachten heeft ofals er klachten over hem zijn. Dat is althans hetgeval als je alleen staat. Maar om sterker tegen-over de werkgever te staan, hebben de werkne-mers zich verenigd in organisaties, in vakbon-den. Samen sterk… Sterk om te discussiëren, teonderhandelen, sociale compromissen te slui-ten.

Zijn afgevaardigden kiezen

Voor deze onderhandelingen moet men zijnwoordvoerders aanduiden, zijn afgevaardigdenof delegees, die niet bang zijn met hun werkge-ver in discussie te gaan of zich aan represaillesbloot te stellen. Degenen die het collectievebelang boven hun eigen belang stellen. Dat zijnde vakbondsafgevaardigden. En daarvoor die-nen de sociale verkiezingen.

De sociale verkiezingen vinden om de vier jaarplaats. Meer dan 1.500.000 werknemers uitmeer dan 6.000 ondernemingen in de privésec-tor zijn er bij betrokken.

Ook jij kunt aan de sociale verkiezingen deelne-men door een stem te geven aan één van je col-lega's of door zelf je kandidatuur te stellen. Hethangt van jouw stem af of de vakbonden vol-doende macht zullen hebben om de zaken in jebedrijf in beweging te brengen!

Hoe werkt de socialedemocratie? 3ST

EM OP LIJST

Sociale verkiezingen 2012

Waar en hoe worden de sociale verkie-zingen georganiseerd?In ondernemingen met minstens 100 werk-nemers worden er verkiezingen georgani-seerd voor de ondernemingsraad, die zichbezighoudt met alles wat te maken heeftmet het economisch leven en de tewerk-stelling in de onderneming.

In ondernemingen met minstens 50 werk-nemers worden er verkiezingen gehoudenvoor het comité voor preventie en bescher-ming op het werk, dat zich inlaat met alleswat te maken heeft met veiligheid, milieu,gezondheid en levenskwaliteit op het werk.

In de reglementering wordt in detailomschreven hoe het aantal werknemersgeteld wordt om te bepalen of de drempelvan 50 of 100 werknemers al dan niet over-schreden wordt. Alle werknemers tellenmee, ook de jobstudenten en de uitzend-krachten, behalve als ze een vaste werkne-mer vervangen. Of die werknemers bij eenvakbond aangesloten zijn of niet speeltgeen rol!

Wie mag stemmen en hoe verlopen deverkiezingen?

Net zoals bij de politieke verkiezingen wor-den de sociale verkiezingen georganiseerdop basis van lijsten met kandidaten (van deverschillende vakbondsorganisaties). Elkeuitgebrachte stem geeft een groter

gewicht aan de vakbondsafgevaardigdentegenover de directie en ook aan de vak-bond waarbij je aangesloten bent. Hoemeer stemmen de ABVV-afgevaardigdenkrijgen, hoe sterker ze zullen staan om jebelangen te verdedigen.

Iedere werknemer heeft het recht omte stemmenOm geldig te stemmen moet je• voor één lijst stemmen: dit betekent dat

je het eens bent met de volgorde van dekandidaten op de lijst;

• voor één of meer kandidaten stemmen(door het vakje ernaast zwart te maken).

Je stem is ongeldig als je stemt• voor meerdere lijsten,• voor een lijst én voor een kandidaat van

een andere lijst,• je op het stembiljet schrijft.

Als je je vergist hebt, kan je altijd een nieuwstembiljet vragen.

Wie kan kandidaat zijn?Men kan ook zijn kandidatuur in zijn onder-neming stellen en verkozen worden als vak-bondsafgevaardigde. Alle werknemers,ongeacht hun nationaliteit, die regulier inBelgië tewerkgesteld zijn, kunnen hun kan-didatuur stellen als ze minstens 6 maandenanciënniteit in hun bedrijf hebben op dedag van de verkiezingen en tussen 18 en 65jaar zijn.

GEEF JEZELF EEN

STEM

GEEF JEZELF EEN

STEM

GEEF JEZELF EEN

STEM

GEEF JEZELF EEN

STEM

GEEF JEZELF EEN

STEM

GEEF JEZELF EEN

STEM GEEF JEZELF EEN

STEM

GEEF JEZELF EEN

STEM

GEEF JEZELF EEN

STEM

GEEF JEZELF EEN

STEM

GEEF JEZELF EEN

STEM

Sociale verkiezingen 2012

Word kandida(a)t(e)

KANDIDA(A)T(E) ZIJN VOOR HET ABVV. WAAROM JIJ NIET?

O

,

y

g

,

j

ijvert voor een samenleving met meer rechtvaardigheid, meer gelijkheid en

m

Sociale verkiezingen 2012

007_GPV1QU_20120127_DNWHP_00_Opmaak 1 25/01/12 11:48 Pagina 7

Page 12: ABVV - De Nieuwe Werker nr.2 van 2012

Ook in de dienstverlenende bedrijvenbestaan er gezondheidsproblemen.Een slechte houding bij het werken opcomputer of hoge werkstress komen erniet zelden voor.

Onze lichamelijke en geestelijkegezondheid is bepalend voor onzelevenskwaliteit, vandaag maar ookmorgen. En dat maakt deel uit van deverantwoordelijkheid van de werkge-ver zolang we op het werk of onder-weg naar het werk zijn. Sommige werk-gevers nemen het daar niet zo nauwmee. Ze hechten meer belang aan definanciële resultaten waarvoor ze ver-

antwoording aan de aandeelhoudersmoeten afleggen.

Dankzij de niet aflatende strijd van devakbonden is de toestand wel veran-derd. Vandaag moeten de werkgeverswetten en regels respecteren op hetgebied van preventie en beschermingvan de werknemers tijdens de uitvoe-ring van hun werk.

Die wetten zijn een strikt minimum.Maar op de werkvloer is het lang nietallemaal koek en ei en blijven de veilig-heids- en de gezondheidsproblemeneen dagelijks zorgenkind. Soms moet

de werkgever er echttoe aangespoord worden om verbete-ringen aan te brengen of maatregelente nemen om arbeidsongevallen enberoepsziekten te voorkomen. Dat isde opdracht van de ABVV-afgevaardig-den in het CPBW, het orgaan bij uitstekom dit te doen, dat over vrij ruimebevoegdheden beschikt!

Wat doet het CPBW?

De informatie- en adviesopdracht vanhet CPBW is belangrijk. De werkne-mersafvaardiging kan informatieinwinnen, adviezen uitbrengen, voor-stellen doen rond alle materies waar-voor het CPBW bevoegd is: gezond-heid, veiligheid, welzijn op het werk,leefmilieu, ... De werkgever is echter niet verplichtdaar gevolg aan te geven. Doet hij datniet, dan moet hij wel zijn beslissingmotiveren.

Waarover kan het CPBW advies uit-brengen:• Het globaal preventieplan, het vijf-

jarenplan waarin de maatregelenbepaald worden om ongevallen,ziekte, stress, enz. te voorkomen.

• Het jaarlijks actieplan, de jaarlijkseopvolging en concrete uitwerking

van het globaal preventieplan. Ditplan kan aangepast worden aan derealiteit en de noden van de onder-neming.

• De beschermingsmiddelen: dekeuze, de aankoop, het onderhouden het gebruik van individuele encollectieve beschermingsmiddelen.

• De aanpassing van het werk aan demens: technologie is een middelom de mens te helpen, soms is hetomgekeerde waar. Voor ons komtde mens op de eerste plaats!

• Het leefmilieu: om de tewerkstel-ling te behouden en veilig te stellenmoet rekening gehouden met hetleefmilieu.

• Het onthaal van de nieuwe werkne-mers: hoe zit het met de veiligheidop het werk, in de onderneming,wat doet de vakbond op dat vlak?

• De informatie van de werknemers,hun betrokkenheid, hun gehecht-heid aan de onderneming.

• Het onderzoeken van individuele klach-ten over gezondheid en veiligheid.

• Advies betreffende de interne enexterne diensten voor preventie enbescherming.

Tot slot beschikt het CPBW ook overeen controleopdracht:De afgevaardigden in het CPBW zientoe op de naleving van de wetten en deregelgeving die niet altijd (automa-tisch) toegepast worden. Het globaal preventieplan en het jaar-lijks actieplan worden uitgewerkt doormannen en vrouwen, maar die plannenmoeten ook nog uitgevoerd en opge-volgd worden. Ook het leefmilieube-leid moet gevolgd worden: het gebrekaan dergelijk beleid of een gebrekkigbeleid kan de toekomst van de onder-neming in het gedrang brengen. Totslot werkt het CPBW ook mee aan hetopsporen van risico's.

Net als hun collega's in de OR beschik-ken de leden van het CPBW over eenaantal faciliteiten en zijn zij wettelijkbeschermd.

De opdrachten van de OR:

De OR beschikt over ruime bevoegdhe-den. Die zijn niet beperkt tot controlevan de economische en financiëleinlichtingen die door de werkgever ver-strekt worden. Ze hebben ook betrek-king op het nemen van beslissingenover onder meer de jaarlijkse vakantieen het arbeidsreglement. Bovendien geeft de OR advies aan dewerkgever, krijgt informatie over degang van zaken van de onderneming engeeft informatie aan de werknemers.

Het spreekt vanzelf dat de afgevaardig-den van de werknemers in de OR nauwmoeten samenwerken met hun colle-ga's van het comité voor preventie enbescherming op het werk. Kwestie vangoed geïnformeerd te zijn.

BeslissenDe OR neemt beslissingen over:• het arbeidsreglement• de jaarlijkse vakantie en de vervan-

ging van de feestdagen• het betaald educatief verlof• het beheer van de sociale werken• de criteria voor aanwervingen en

collectief ontslag• de planning van het betaald educa-

tief verlof.

Controleren De OR oefent controle uit op onder-meer:• de tewerkstellingscijfers• de naleving van de sociale en indus -

triële wetgeving (nachtarbeid,camerabewaking …)

• de overheidssteun• de tewerkstelling van werknemers

met een handicap• de jongerenstages• het brugpensioen• een reeks sociale bepalingen zoals

bijv. de sociale voordelen.

InformerenDe OR wint informatie in en geeftadvies over:

• de economische en financiële inlich-tingen

• de overheidssteun• het werkgelegenheidsbeleid (aan-

wervingen, …)• sluiting, collectief ontslag, herstruc-

tureringen• het personeelsbeleid, de aanwer-

vingscriteria, het onthaal, de ach-terstallige lonen

• de arbeidsvoorwaarden, de arbeids-organisatie, vorming/op leiding enbijscholing

• de invoering van nieuwe technolo-gieën.

De OR informeert de werknemersover:• de financieel-economische situatie

van de onderneming• de evolutie van de tewerkstelling.

Meer informatie vind je in de ABVVbrochure "Het ABC van de OR" op onzewebsite www.abvv.be (Sociale verkie-zingen).

DossierN° 2 27 januari 20128

Heb je zeg in jouw onderneming 3ST

EM OP LIJST

Sociale verkiezingen 2012

DE ONDERNEMINGSRAAD

IN DE ONDERNEMINGSRAAD (OR) KAN JE:

• informatie geven aan de werknemers over de economische situ-atie van je bedrijf

• nagaan of de werkgever veilige investeringen doet• beslissen over het arbeidsreglement, de jaarlijkse vakantie, enz.

De ondernemingsraad is in de eerste plaats een consultatie-, infor-matie- en overlegorgaan, maar ook een beslissingsorgaan. Kortom,de OR is voor de vakbond het orgaan bij uitstek om zijn zeg te kun-nen doen over het beleid dat in het bedrijf gevoerd wordt.

Opdat werken gezond zou zijn 3ST

EM OP LIJST

Sociale verkiezingen 2012HET ABC VAN HET CPBW

IN HET COMITÉ VOOR PREVENTIE EN BESCHERMING OP HETWERK (CPBW) KAN JE:

• op een constructieve manier discussiëren met de werkgeverover de verbetering van de levenskwaliteit op het werk, debeschermingsmiddelen, het leefmilieu, de lawaaihinder en destress op de werkplaats;

• nagaan wat de (mogelijke) problemen zijn op het gebied van vei-ligheid, gezondheid of welzijn in de onderneming.

Ieder van ons kent wel een of andere collega die een arbeidsongevalgehad heeft: een schram, een gebroken been of zelfs een zwaar ofdodelijk ongeval. Maar lichamelijke schade is niet altijd even zicht-baar: jarenlang werken met schadelijke stoffen of in gevaarlijkeomstandigheden kan even zware gevolgen hebben. Elk jaar zijn tal-loze werknemers slachtoffer van een beroepsziekte.

ijvert voor een samenleving met meer rechtvaardigheid, meer gelijkheid en

m

Sociale verkiezingen 2012

© iS

tockph

oto.co

m/lisega

gne

© iS

tockph

oto.co

m/lisafx

008_GPV1QU_20120127_DNWHP_00_Opmaak 1 25-01-12 12:07 Pagina 8

Page 13: ABVV - De Nieuwe Werker nr.2 van 2012

De werknemers willen dat de onderne-ming aandacht heeft voor de levens-kwaliteit op het werk (gezondheid,stress, milieu, veiligheid), voor hetnaleven van loon en arbeidstijd, voorkinderopvang, voor de voorwaardenvan het moederschap- of ouderschaps-verlof. Voel je je betrokken bij deze the-ma’s? Wil je je inzetten om de zaken teverbeteren? Zet dan de stap en wordkandidaat!

Al doende leert men!De enige voorwaarden zijn dat je sinds 6maanden in je onderneming moet wer-ken (of 9 maanden in geval van onderbro-ken perioden in de loop van 2011) en tus-sen 18 (of 16 indien de onderneming eenkiescollege voor jongeren heeft) en 65jaar oud zijn. Eerder verworven vaardigheden zijn nietnodig; je zal heel veel leren al doende. Jekunt delegee worden en van nul starten:delegee zijn, dat leer je!

Je staat er niet alleen voor!Als delegee heb je uiteraard verantwoor-delijkheden. Maar je krijgt hulp. Delegeezijn betekent deel uitmaken van eenteam, waar de “anciens” de nieuwkomersbijstaan. Soms kan het gebeuren dat eenaantal leden van het team wegvallen ofdat de delegatie helemaal nieuw is. Maarje staat er nooit alleen voor. De kandidaten worden ondersteund,voorgelicht, opgeleid en geholpen doorhet ABVV. Ben je de enige in je onderne-ming, dan word je gesteund en ingelichtdoor de lokale afdeling van je beroeps-centrale: je vormt samen een team en jeontmoet delegees van andere onderne-

mingen in dezelfde sector.

Niets te vrezenJe werkt in de frontlijn, maar weet datje beschermd bent. Om je werk alsdelegee tot een goed einde te bren-gen, moet je beschermd worden tegenwillekeur. Bovendien mag je syndicaalengagement niet in de weg staan vanje loopbaanevolutie of promotie. Zodrahet ABVV zijn kandidatenlijst indient,kan de werkgever je niet meer ontslaan(behalve wegens ernstige, door dearbeidsrechtbank erkende fouten, ofwegens economische redenen, erkenddoor het bevoegde paritair comité). Debescherming is geldig, of je nu verko-zen wordt of niet. Uiteraard is het somsverstandig om discreet te blijven overje eventuele kandidatuur vóór hetbegin van de periode van wettelijkebescherming!

N° 2 27 januari 2012Dossier 9

Waarom stem je voor het ABVV?

Omdat het ABVV staatvoor:

EEN STERKE MACHT

Het ABVV is een machtdie 1.503.000 leden telt: 699.423in Vlaanderen,619.011 in Walloniëen 185.314 in Brussel. Het ABVV vertegenwoordigt dushonderdduizenden werknemers enhun gezin. Een vakbond waarmeemen dus rekening moet houden.Als wij onze stem verheffen,wordt er geluisterd.

EEN VERANTWOORDE-LIJKE GESPREKS -PARTNER

Onze macht maakt van ons eenverantwoordelijk gesprekspartner.Wij onderhandelen op het hoogsteniveau over de loon- en de arbeids-voorwaarden met de vertegen-woordigers van de werkgevers enmet de regering. Via de vakbondheb je dus inspraak over alles watverband houdt met werk, lonen, dedoor de sociale zekerheid betaaldeuitkeringen.Wij onderhandelen als het kan…

EEN FACTOR VANDEMOCRATIE

Het ABVV staat garant voor demo-cratie in de onderneming. Via derepresentatieve werknemersorga-nen, de ondernemingsraad en hetcomité voor preventie en bescher-ming op het werk, of de vakbonds-afvaardiging kunnen de werkne-mers hun zeg doen. Onderne-mingsraad en Comité zijn het par-lement van de werknemers. Met het ABVV bepaal je mee jeleven.

EEN STRIJDBARE VAKBOND

Wij onderhandelen als het kan. Wezijn wel een stille kracht, maar alsonderhandelen niet meer kan enalleen de machtsverhoudingen nogspelen, aarzelen we niet actie tevoeren. Wij strijden samen met jou alshet moet.

EEN VAKBOND DIE ZIJN LEDEN NIET LAAT VALLEN

• Je verliest je baan. Het ABVV laatje niet vallen. Onze dienstenstaan klaar om je te helpen bijalle stappen die je moet zetten.

• Je hebt een conflict met je werk-gever? Het ABVV komt voor jeop. Onze diensten sociaal rechtstaan je bij met raad en daad,desnoods gaan we tot voor dearbeidsrechtbank.

• Het ABVV steunt ook zijn afge-vaardigden. Wij bieden eenruim vormingsaanbod en jekunt steeds bij onze bestendigsecretarissen terecht, in of bui-ten de onderneming,

Het ABVV laat je nooit vallen.

MANNEN EN VROUWENDIE IJVEREN VOORDEZELFDE WAARDEN

Het ABVV is echter meer dan eenorganisatie die opkomt voor dewerknemers. Het ABVV is een pro-gressieve vakbond van mensen diehetzelfde doel nastreven: eenrechtvaardiger wereld met meergelijkheid, die niet enkel gebaseerdis op het streven naar maximalewinst, maar waar arbeid een waar-de is in plaats van een 'kost'. Waarwerk en privéleven goed metelkaar gecombineerd kunnen wor-den. Waar het goed werken enleven is.Een wereld waar de economiein dienst staat van de mens,niet omgekeerd.

SOLIDARITEIT ZONDERGRENZEN

Ons credo is de solidariteit tussende mensen. Daarom verenigen wijzowel de actieve als de niet actievewerknemers, werkzoekenden, jon-geren, slachtoffers van beroeps-ziekten of arbeidsongevallen,gepensioneerden, …Wij verdedigen alle werknemers,

vrouwen en mannen, zowel uit hetNoorden als het Zuiden of het cen-trum van het land, ongeacht hunhuidskleur of hun politieke keuze,op voorwaarde echter dat diekeuze om democratische partijendraait: bij ons is er geen plaats voormilitanten van extreemrechts.Voor het ABVV kent solidariteitgeen grenzen.

3STEM

OP LIJST

Sociale verkiezingen 2012

De wereld veranderendoe je samen met

Check

de filmpjes

online doe mee!Betrokkenheid en inspraak op je bedrijf lonen.

Stel je kandidaat als delegee! Stem ABVV bij de sociale verkiezingen!

V.U

.: C

arol

ine

Cop

ers:

Hoo

gstr

aat 4

2 - 1

00

0 B

russ

el

WWW.Workingclassheroes.be

ABVV-kandidaat:waarom jij niet?

Je bent bereid tot luisteren en dialoog? Je hebt zin je te bemoeienmet zaken die je wel aangaan? Je wil je collega’s informeren overhun rechten en ze ook verdedigen? Je wil heel wat leren over hetbeheer van een onderneming, over arbeidsrecht? Je bent eenvrouw/man die men kan vertrouwen? Waar wacht je nog op?.

INTERESSE? OF WIL JE ER GEWOON MEER OVER WETEN?Wend je tot een delegee van je onderneming. Of neem contact op met ons:• door te bellen, in alle vertrouwelijkheid, naar het gratis nummer 0800 23 175• door te surfen naar www.abvv.be/sociale-verkiezingen• via de post naar: Dienst Ondernemingen ABVV, Hoogstraat 42, 1000 Brussel• via e-mail naar [email protected]• via fax op het nr. 02 550 14 03

ijvert voor een samenleving met meer rechtvaardigheid, meer gelijkheid en

m

Sociale verkiezingen 2012

ijvert voor een samenleving met meer rechtvaardigheid, meer gelijkheid en

m

GEEF JEZELF EEN

STEM

GEEF JEZELF EEN

STEM

S

008_GPV1QU_20120127_DNWHP_00_Opmaak 1 25-01-12 12:05 Pagina 9

Page 14: ABVV - De Nieuwe Werker nr.2 van 2012

N° 2 27 januari 201210

STANDPUNT

Paul Lootens Alain ClauwaertAlgemeen secretaris Voorzitter

Dansen naar de pijpenvan de werkgeversDat neoliberale ministers de werkgevers naar de mondpraten kan niemand verbazen. Maar dat de hele regeringnaar de pijpen danst van de werkgevers, dat verbaast wel,daar word je kwaad van, dat is voor de werknemers in ditland puur bedrog. Daarom was het geheel terecht dat hetgemeenschappelijk vakbondsfront besliste tot de algeme-ne staking van 30 januari.

Dansen naar de pijpen van de werkgevers, je kunt het nietbeter uitdrukken. Het neoliberale besparingsplan van deregering volgt heel gehoorzaam de richtlijnen van hetpatronaat.

De werkgevers vinden dat werknemers moeten aange-spoord worden om langer en harder te werken.

En wat doet de regering? Ze breekt het brugpensioen af.Ze verschuift het vervroegd pensioen naar 62 jaar en eistdaarvoor 40 jaar loopbaan. Ze bemoeilijkt de toegang totlandingsbanen. En ze legt het probleem van de zware enbelastende beroepen achteloos naast zich neer.

De werkgevers noemen onze sociale zekerheid een socia-le hangmat. Ze vinden dat werkzoekenden het veel tecomfortabel hebben. En dat mensen die werken al tegemakkelijk thuis kunnen blijven.

En wat beslist de regering? Werkzoekenden worden har-der aangepakt omdat ze geen werk vinden, hun werkloos-heidsvergoeding wordt in vele gevallen teruggebracht totarmensteun. Tijdskrediet, dat niet dient om zomaargemakkelijk thuis te blijven maar dat bedoeld is om hetwerk ook nog leefbaar te houden, wordt gehalveerd.

De regering zou al haar pijlen kunnen richten op het creë-ren van meer en betere jobs, ze zou de werkgevers kun-nen aanporren om voor goed werk te zorgen in ruil voorde gulle belastingvoordelen voor ondernemingen. Maarnee, ze legt de schuld en de verantwoordelijkheid bij dewerknemers, en laat de patroons met rust.

De werkgevers haalden de laatste weken ook nog een vanhun oude stokpaardjes van stal. Nu er een nieuwe begro-tingsoefening aankomt om nog een paar miljard te bespa-ren, herinneren ze eraan dat er nog altijd niets aan deautomatische indexering van lonen en uitkeringen werdgedaan. Op dat vlak haalden ze hun slag nog niet thuis,maar nu zien ze het gat om komaf te maken met onzeindex.

Tot nu toe liet de regering de index ongemoeid. Tot nutoe. Maar zal dat standhouden? Met de hete adem van dewerkgevers in de nek, en met de neoliberale instructiesvan Europa onder de neus, is het gevaar bijzonder grootdat ons systeem om onze koopkracht te beschermenonder het mes gaat.

Na de algemene staking van 30 januari zal het eropaankomen voort actie te voeren. Zoveel is duidelijk. Liefst alle-maal samen, in alle Europese landen op hetzelfdemoment. De werknemers kunnen en mogen niet doenzoals de regering die danst naar de pijpen van de werkge-vers. De anti-sociale loopbaanpolitiek moet grondig wor-den bijgestuurd. De contractbreuk waar veel werknemersnu tegenaan kijken moet ongedaan worden gemaakt. Enmorgen moeten ze met hun handen van onze index blij-ven.

(24 januari 2012)

Niet meer of niet minder voor beschutte en sociale werkplaatsen

In een korte film waarvan hier een beeld leggen arbeiders van beschutte en sociale werkplaatsen uit waarom ze een petitie-actie organiseren.

Paritair comité

Sector Soort aanpassing Loonsverhoging

De arbeiders van de sociale en beschuttewerkplaatsen laten niet los. Zij eisen dathun eindejaarspremie op dezelfdemanier wordt verbeterd als in de heleVlaamse social profit. Niet meer, maarook niet minder. Woensdag 25 januarigaven zij het startschot van een grotepetitie-actie.

In het Vlaamse intersectoraal akkoord(VIA) voor de periode van 2011 tot 2015staat dat de werknemers van de social pro-fit een eindejaarspremie krijgen die 95%van het maandloon bedraagt.

Behalve voor de werknemers uit de socialeen beschutte werkplaatsen. Die krijgenmaar 87% van het maandloon. Dat bete-kent 120 euro minder.De arbeiders die aangesloten zijn bij de Alge-mene Centrale van het ABVV pikken datniet. Zij eisen een gelijkwaardige behande-ling en voeren hier al enige tijd actie voor.Op 25 januari begonnen zij met een grotepetitie om de steun te krijgen van depublieke opinie. Actievoerders trokken diedag naar de werkgeversfederaties van desociale en beschutte werkplaatsen en vroe-gen de vertegenwoordigers om de petitie

als eersten te tekenen.

Militanten verzamelen nu handtekeningenin de beschutte en sociale werkplaatsen.Maar iedereen kan steunen. Je kunt depetitie ondertekenen via de websitewww.accg.be. Je kunt hem ook afdrukkenen handtekeningen verzamelen bij je vrien-den of op het werk. In ieder geval moet je eens kijken naar hetfilmpje over de actie. Je vindt het ook opwww.accg.be. Ook op facebook kun je deactie volgen, tik gewoon in: ‘niet meer,niet minder’.

MET PETITIE EN FILM VOOR EERLIJKE EINDEJAARSPREMIE

Lonen vanaf januari 2012Hieronder staan alle sectoren van de Algemene Centrale – ABVV die op 1 januari een aanpassing van de lonen kenden. Alleende sectoren waar zich wijzigingen voordeden worden vermeld. Meer gedetailleerde informatie vind je op onze internetsite:www.accg.be.

106.01 Cementfabrieken Verhoging schaallonen Vorige lonen X 1,002139106.02 betonindustrie CAO-verhoging 0,3 %

(niet van toepassing voor de reële lonen indien omgezet in een ander voordeel bij ondernemings-cao gesloten voor 1 december 2011 in ondernemingen waar de reële lonen minimum 0,3% hoger waren dan deze van de sector)

113.04 Pannenbakkerijen Verhoging schaallonen en reële lonen Vorige lonen X 1,0047115 Glas Verhoging schaallonen en reële lonen Vorige lonen X 1,02117 Petroleum Verhoging schaallonen Vorige lonen X 1,002139121 Schoonmaak Verhoging schaallonen en reële lonen Vorige lonen X 1,0117124 Bouw Indexering minimumlonen+ het verschil tussen Vorige lonen X 1,0046016

het reële loon en dat schaalloon blijft behoudenCAO - verhoging 0,3 %

125.01 Bosontginning Verhoging schaallonen Vorige lonen X 1,0046125.02 Zagerijen Indexering minimumlonen+ het verschil tussen Vorige lonen X 1,0046

het reële loon en dat schaalloon blijft behouden125.03 Houthandel Verhoging schaallonen en reële lonen Vorige lonen X 1,0046128 Leder Verhoging schaallonen en reële lonen Vorige lonen X 1,0047129 Papierproductie Verhoging schaallonen en reële lonen Vorige lonen X 1,0113130 Grafische nijverheid Verhoging schaallonen Vorige lonen X 1,02

(Vanaf 9 januari 2012)133 Tabak Verhoging schaallonen en reële lonen Vorige lonen X 1,0047136 Papier- en kartonbewerking Verhoging schaallonen en reële lonen + Vorige lonen X 1,0143

CAO - verhoging142.04 Terugwinning van Verhoging schaallonen en reële lonen Vorige lonen X 1,0318

allerlei producten314 Kappers, schoonheids- Verhoging schaallonen en reële lonen + Vorige lonen X 1,023

zorgen, fitness CAO - verhoging

323 Conciërges Verhoging schaallonen en reële lonen Vorige lonen X 1,0317

010_GPV1QU_20120127_DNWHP_00_Opmaak 1 25/01/12 11:58 Pagina 10

Page 15: ABVV - De Nieuwe Werker nr.2 van 2012

N° 2 27 januari 2012 11

Pensioenfonds Bouw ontvangt Europese prijsPensio B, het pensioenspaar-fonds van de bouwsector in onsland, werd bekroond met eenEuropese prijs. Terecht, wanthet fonds blijft ook in de crisis-tijd voor positieve rendementenzorgen.

Pensio B beheert de financiëlemiddelen van het aanvullend sec-toraal pensioen van de bouwvak-kers. Dat beheer gebeurt voor-zichtig, als een goede huisvader.De risico’s van beleggingen opfinanciële markten worden stevigin de hand gehouden. Nog maargoed ook, want het gaat over despaarpot van de bouwvakkersvoor hun aanvullend pensioen.

Nu kreeg Pensio B de prijs voorhet beste pensioenfonds in Belgiësedert 2010. De bekroning komtvan ‘Investment & Pensions inEurope’, een instituut dat elk jaarprijzen uitreikt voor het bestebeheer van pensioenfondsen.

Sinds zijn oprichting in 2007behaalde Pensio B altijd positieverendementen. Ook in de tweeheel moeilijke crisisjaren 2008 en

2011. Gemiddeld is er per jaar eenopbrengst van zo’n 4,5%. In 2011behaalde Pensio B nog altijd eenrendement van ei zo na 1%, ter-wijl dat jaar alle Belgische pensi-oenfondsen samen gemiddeld5% verloren.

De werknemers in de chemiedie het aanvullend sectoralepensioen genieten krijgen eenhandige map om alle informa-tie over hun pensioen in op tebergen. Een map voor de restvan je leven. Je vindt erin terughoe het systeem werkt. En jekunt er al je persoonlijke pensi-oenfiches en documenten inopbergen, zowel die van je aan-vullend pensioen als die van jewettelijk pensioen.

In 2011 ging het sectoraal aanvul-lend pensioen in de chemie vanstart, de zogenaamde tweede pij-ler. Deze wordt toegekend aanalle werknemers, behalve aan die-genen die in hun bedrijf al eenvoordeliger aanvullend pensioenhadden. Zij behouden hun betereformule uiteraard.

Dus, alle werknemers die noggeen aanvullend pensioen haddenkrijgen het sectoraal aanvullendpensioen, zowel de arbeiders alsde bedienden en kaders. En voorhen is er nu een stevige opberg-map. Je vindt er niet alleen hetvolledige reglement van het sec-torpensioen in terug, maar ookeen vlot leesbare samenvatting.Tegelijk bevat de map nuttigeadressen.

Maar je kan de map ook zekergebruiken om er al je persoonlijkedocumenten in op te bergen. Hetgaat dan in de eerste plaats overde jaarlijkse pensioenfiches. Jeontvangt die jaarlijks zowel voor

je wettelijk als voor je aanvullendpensioen. Hou ze zorgvuldig bij,het zijn belangrijke bewijsstukkenvoor de berekening van je pensi-oenrechten en je loopbaan.

De opbergmap wordt aangebo-den door de Algemene Centralevan het ABVV en door de bedien-debond BBTK. De verdeling ervanis bezig in alle bedrijven die onderde sectorale pensioenregeling val-len. Daar zijn vooral veel kmo’sbij. Mocht je de map niet ontvan-gen, je gewestelijke afdeling zal erje graag een bezorgen, voor jouen voor je collega’s.

Wijzigingen en bijwerkingen vande map zul je in de toekomst vin-den op onze websites: www.accg.be of www.bbtk.org.Hou dat in het oog, dan blijf je opde hoogte over je aanvullend enwettelijk pensioen.

Werknemers reageren bitter

We hadden een ontmoeting metAngelo Foti, delegee van de Alge-mene Centrale van het ABVV enJean-Philippe Piton, de gewestelij-ke vakbondssecretaris van deregio ‘Centre’. Zij onderhandel-den wekenlang over het relancep-lan van Durobor.

WaardigheidJean-Philippe en Angelo zijn verrevan tevreden. Wat hen het meestvan al pijn doet, is de ontredde-ring van de werknemers diewekenlang in grote onzekerheidmoesten leven. Toen we hen ont-moetten was het trouwens nogaltijd wachten op de gerechtelijkeuitspraak over de brugpensioe-nen. “De werknemers zijn erg ont-goocheld” vertelt Angelo, “zeweten niet waarin waaruit en wekunnen niet eens antwoorden ophun vragen. En toch behouden zehun waardigheid, want ze blijvenvoort werken. Het is echt tebewonderen”. En Jean-Philippevoegt eraan toe: “Zeker ook dedelegees zijn echt te bewonderen.Zij slaagden erin iedereen te over-tuigen, de baas, het consortium,de werknemers en alle betrokken

partijen. Daar doe je je hoed vooraf.”Wat de overname betreft zegtJean-Philippe ook nog: “Als syndi-calisten kunnen we niet tevredenzijn, maar je hebt nu eenmaal wei-nig mogelijkheden als er maaréén enkele overnemer is. Het gaathier over een consortium vanfinanciers en industriëlen dienatuurlijk heel andere prioriteitenstellen dan wij.” Jean-Philippe isook heel kritisch voor de werkingvan de gerechtelijke reorganisa-tie, het systeem dat in de plaatskwam van het gerechtelijke con-cordaat. “Het systeem is noggebrekkig. Bij Durobor wisten demensen half januari nog altijd nietwaar ze aan toe waren. De overne-mer had nog altijd niet meege-deeld welke werknemers kondenblijven. Dat zijn verschrikkelijketoestanden.”

BrugpensioenenHet relanceplan voorziet in hetbrugpensioen op 52 jaar. Haasteen derde van de werknemersvalt daaronder. Maar het VBO wei-gerde en dat bracht het hele planin gevaar. Voor het VBO waren er

niet genoeg garanties dat de over-nemer die brugpensioenen konbekostigen, en dan zou het Fondsvoor de sluiting van ondernemenmoeten bijspringen. Gelukkigheeft minister van Werk DeConinck Durobor toch erkend alsonderneming in moeilijkheden.

ToekomstNa de overname blijft er geenenkele effectieve vakbondsafge-vaardigde meer over. Ook datkomt hard aan voor de werkne-mers die wekenlang zoveel steunkregen van hun afgevaardigden.Angelo, die 13 jaar lang de vak-bondsdelegatie heeft geleid vindthet verschrikkelijk: “Ik had nooitgedacht dat ik mijn loopbaan zozou moeten eindigen. Ik werk hier33 jaar. Ik hoopte nog enkelejaren te kunnen blijven om de fak-kel door te geven”. Het wordt nietgemakkelijk voor de werknemers,zegt Jean-Philippe nog: “Ze zullenzich achter een nieuw projectmoeten scharen, maar niemandweet op dit moment hoe dat pro-ject eruit ziet. En nieuwe delegeeszullen van nul moeten herbegin-nen. Dat zal tijd vragen.”

Eternit dan toch veroordeeld in BelgiëIn november van vorig jaar ver-oordeelde de Brusselse recht-bank het bedrijf Eternit tot eenschadeloosstelling van 250.000euro aan de overlevenden vande familie Jonckheere. Vader,moeder en twee kinderen vande familie overleden aan degevolgen van mesothelioom,een ziekte die toeslaat door con-tact met asbest. Het is de eerstekeer dat het bedrijf in Belgiëwordt veroordeeld. Tot nu toebleef het vrijgesteld van vervol-ging, zowel voor de burgerlijkeals voor de strafrechtbank. Dezaak is trouwens nog niet hele-maal beslecht, want Eternit gaatin beroep tegen het vonnis.

In een artikel dat deze maand ver-scheen in het tijdschrift ‘Politique’gaat Laurent Vogel dieper in op dezaak. Hij is directeur van het Euro-pese Vakbondsinstituut ETUI. Wepubliceren er enkele uittreksels uit.

Van alle Europese landen heeftBelgië het meest gebruik gemaaktvan asbest. En toch gaan de indu-striëlen die de gevaren van diestof kenden geheel vrijuit. (…) Diestraffeloosheid vloeit voort uit dewetgeving, maar zij is er ookomdat de politieke wereld en deadministratie het potje gedekt

houden om de traditie van desociale vrede niet te verstoren.(…)

De wetgeving bepaalt dat eenwerknemer geen schadeloosstel-ling kan vragen aan zijn werkgevervoor een arbeidsongeval of eenberoepsziekte. In de zaak Jonck-heere slaat de vergoeding alleenop Françoise, de moeder, dienooit bij Eternit werkte. Hetbedrijf kon zich tegenover haardus niet verbergen achter de “toe-stemming om te doden” die dewet aangaande beroepsziektenmet zich meebrengt.

(…) In 2006 werd een Asbestfondsin het leven geroepen om vergoe-dingen uit te keren, zowel aanwerknemers als aan zelfstandi-gen, buurtbewoners of anderemensen uit de omgeving. Dat isongetwijfeld een lovenswaardiginitiatief van het parlement. Maarer zijn belangrijke beperkingen.De longkankers die door asbestworden veroorzaakt en die meerdodelijke slachtoffers tot gevolghebben dan het mesothelioom,worden door het fonds niet in aan-merking genomen. Wie een tege-moetkoming krijgt van het fondsmoet afzien van verdere juridischestappen. (…) Je moet al heel ergvastberaden zijn om een vergoe-

ding van het fonds te weigeren ente kiezen voor een lange en onze-kere gerechtszaak. De zonen vande familie Jonckheere maaktendie keuze wel, uit respect voor dewens van hun moeder. Hunrechtszaak heeft tien jaar aange-sleept.

(…) Er moet ook iets gezegd wor-den over de rol van het sociaaloverleg in deze problematiek. Bijhet oprichten van het Asbestfondsraakten syndicale en patronalevertegenwoordigers in de Natio-nale Arbeidsraad het erover eensom de werkgevers vrij te stellenvan elke vorm van burgerlijke aan-sprakelijkheid. (…) Maar datstandpunt wordt zeker niet dooralle syndicalisten bijgetreden. DeAlgemene Centrale van het ABVVverwerpt het. Het is te hopen dathet Eternitproces de weg opentvoor een nieuw debat in de vak-bondswereld en bij de parle-mentsleden, en dat er eindelijkpolitieke beslissingen wordengenomen die het asbestschandaaldaadwerkelijk aanpakken.

Dit zijn uittreksels uit een artikelvan Laurent Vogel, directeur vanhet Europees Syndicaal InstituutETUI, verschenen in het tijdschrift‘Politique� in januari 2012.

Uw pensioen in de scheikunde

Votre pension dans la chimie

CHEMISCHE SECTOR

Rik Desmet, federaal secretaris van deAlgemene Centrale – ABVV en voorzittervan Pensio B toont de trofee voor hetbeste pensioenfonds in België.

Alles over je pensioen in een handige map

DUROBOR WORDT OVERGENOMEN

De werknemers van holglasfabrikant Durobor in het Henegouwse Soignies hebben het hard te verdu-ren gekregen. Eerst dreigde het faillissement. Dan kwamen heel moeilijke onderhandelingen met eenovernemer. En als er ten slotte een akkoord is, wordt het op de helling gezet door de werkgeversfe-deratie VBO die de brugpensioenen verwerpt. Vandaag is de rust teruggekeerd, maar de werknemershouden er een bitter gevoel aan over. En ook vandaag nog, terwijl we dit schrijven, is er opnieuwonzekerheid over de goedkeuring van de overname door de handelsrechtbank. De werknemers hou-den er een bitter gevoel aan over.

ASBESTPROCES

Deze map nog niet ontvangen, haal ze gerust op bij je gewestelijke vakbondsafdeling.

010_GPV1QU_20120127_DNWHP_00_Opmaak 1 25/01/12 11:59 Pagina 11

Page 16: ABVV - De Nieuwe Werker nr.2 van 2012

Marleen Devleeschauwer werkt al meer dan 30 jaar bij deGentse staalreus Sidmar, onderdeel van ArcelorMittal, enis al even veel jaren militant voor BBTK. Sinds acht jaar isze er hoofddelegee. In die periode heeft ze het moeilijkerzien worden om als vakbond actief te zijn binnen hetbedrijf.

“De onzekerheid overheerst nu. Da ’s het geval sinds wein de groep van ArcelorMittal opgenomen zijn. Een maxi-male opbrengst is het enige doel. Meer winst en minderjobs, sinds het ontstaan van de groep in 2006 zijn er reeds30.000 arbeidsplaatsen verloren gegaan. In Luik sluit hijde volledige warme zone, ondanks alle mooie beloftesdie hij in het verleden gedaan heeft en ondanks alle voor-delen van emissierechten en notionele intrestaftrek diehij kreeg.”

“Een voorbeeld van de gevolgen van deze onzekerheid isde hele discussie rond het uitbreiden van de Zeesluis inTerneuzen (waardoor grotere schepen de Gentse kanaal-zone zou kunnen bereiken, nvdr) die voor onduidelijk-heid zorgt. Die sluis is van groot belang voor Sidmar,maar het is wel weer een typisch voorbeeld van hoe deoverheid moet zorgen voor de investering, terwijl debedrijven daar geen zekerheid of geld tegenover zetten.”

Je zit volop in bedrijfsonderhandelingen, hoe verlopendie?“Dat dreigen met onzekerheid over de toekomst speeltde directie ook uit tegenover ons en het personeel ommeer gedaan te krijgen en minder te geven. We laten onsdaar natuurlijk niet door doen, maar het speelt tochmee.”

“De directie laat zeer weinig marge. Meer zelfs, ze leggenzelf tegeneisen op tafel. Men wil de bedienden een veelslechtere regeling voor brugpensioen opleggen dan watvanuit het IPA en de regering op dit moment nog kan.Men wil vóórlopen op de afbouw van het brugpensioenen wij zouden langer moeten werken dan de arbeiderswant- ‘bedienden werken zo hard niet als arbeiders’. Ookvoor arbeiders zijn de voorwaarden voor brugpensioentrouwens verstrengd.”

Werkgevers pleiten voor langer werken, maar is erplaats voor oudere werknemers?“In de eerste plaats bestrijd ik natuurlijk het idee datbedienden ‘minder hard’ zouden werken. Het is vanzelf-sprekend zo dat ze minder fysieke arbeid leveren, maar jemag de stress waarmee heel wat oudere bedienden kam-pen niet onder de mat vegen. In de praktijk wil de werk-gever er gewoon vanaf, zonder kosten. De afgelopenjaren verdwenen er 980 jobs bij Sidmar, vooral via brug-

pensioen. Dan legt de werkgever tenminste nog een toe-slag bij, maar ook dat willen ze niet meer opbrengen.”

“En van uitloopbanen, waarbij oudere bedienden bijvoor-beeld hun ervaring zouden kunnen overdragen op de jon-gere werknemers, is al helemaal geen sprake. Ik maakme geen illusie: eenzijdig aan mensen de verplichtingopleggen om langer te werken, zonder omkadering, zalleiden tot meer absenteïsme door ziekte. Dat is de prak-tijk, waar politici en media blind voor zijn.”Geen eenvoudige manier om aan de sociale verkiezingente beginnen…

“Net wel. Tewerkstelling behouden zal in de komendevier jaar prioritair zijn. We weten dat er nog besparingenaankomen. Hoe sterker de BBTK en de vakbond, hoebeter voor de werknemers om ons hiertegen te wape-nen. Je moet aantonen aan de mensen dat we als vak-bond het verschil kunnen maken. Het verschil tussenovergeleverd zijn aan de kapitalist Mittal of weerwerkbieden, altijd strijden, soms winnen, soms verliezen,maar altijd samen.”

X-30, het moment waarop de kandidaten beschermdzijn, is net voorbij. Voldoende kandidaten gevonden?“De BBTK-lijst is gevuld. Nochtans, een derde van de kan-didaten moest vervangen worden. We hebben eengezonde mix van kandidaten uit allerlei categorieën:ploegenwerkers, jongeren, vrouwen,… Dat laatste is nietvanzelfsprekend. Ik merk dat vrouwen vooral twijfelenuit schrik dat het syndicaal werk hen teveel tijd zou kos-ten na de werkuren. Vrouwen hebben thuis blijkbaar nogsteeds meer werk te doen dan mannen (lacht). Dat toonthet belang aan van een goede omkadering van de syndi-cale werking, waarbij afgevaardigden tijdens de werk-uren syndicaal actief kunnen zijn.”“Bij Sidmar hebben we geen traditie van campagne voe-ren tegen de andere vakbonden. We gaan uit van onzeeigen kracht, zonder opbod. Eind januari organiseer ikonze eerste startersdag met alle kandidaten, meteen deaftrap van onze campagne.”

N° 2 27 januari 201212 Bedienden - Technici - Kaderleden

Lunch Garden: de stem van dewerknemers klonk niet tevergeefs

Op woensdag 18 januari jl. vondeen nieuwe onderhandelings-ronde plaats tussen de vak-bondsverantwoordelijken en dedirectie van Lunch Garden.Bedoeling was de gesprekkenover de verbetering van dearbeidsvoorwaarden in de res-taurants voort te zetten. Onderandere het herlanceringsplandat in 2008 bij de overname vanLunch Garden door H2 werdgesloten, moest eindelijk wor-den gerespecteerd.

Al maandenlang eisen de werkne-mers betere arbeidsvoorwaarden.De voorbije twee jaar hebben zezich iedere dag ten volle ingezetom de activiteiten van het bedrijfweer aan te zwengelen. Dit ginggepaard met een grotere flexibili-teit, meer polyvalentie, deeltijdswerk, dagelijkse stress, reorganisa-tie van de restaurants (remode-lings), stijgende werklast, enz. Hetpersoneel was uitermate gemoti-veerd om ervoor te zorgen dat hetbedrijf rendabel bleef en heeftdaarvoor heel wat offers gebracht.Maar nu wordt de situatie voor henalmaar moeilijker om dragen.

De vakbondsvertegenwoordigershadden al meermaals aan dealarmbel getrokken. Eind vorig jaarhebben ze hun vragen verder uit-gewerkt en de directie van de res-taurantketen een bundel met wel-zijnseisen overgemaakt. Daarinvragen de werknemers dat er fat-soenlijke arbeidsvoorwaarden eneen gezonde werkomgeving vooriedereen zouden worden voorzien,onder meer via méér uren voor dedeeltijdse werknemers en méérarbeidsovereenkomsten, concreteoplossingen op het vlak van flexibi-liteit en duidelijke communicatieover het marketingplan van hetbedrijf. Ze eisen ook het behoudvan een sereen sociaal klimaat,met respect voor de arbeidsvoor-waarden en de rechten van deafgevaardigden.

Tot nog toe hadden de gesprekkenniet tot een akkoord geleid. Dedirectie van Lunch Garden hadblijkbaar geen oren naar de eisenvan het personeel en hield zich opde vlakte… De werknemers had-

den het stilaan gehad en verwacht-ten veel van die nieuwe onderhan-delingsronde. Ze rekenden op eenkrachtig gebaar en een duidelijkengagement vanwege de directie.

Op de beslissende vergadering van18 januari jl. stonden de vakbonds-verantwoordelijken dan ook vooreen flinke verrassing: de directieheeft de boodschap van de BBTK-eisenbundel goed gesnapt enheeft zelf een hele reeks maatrege-len voorgesteld om de arbeids-voorwaarden te verbeteren. Eenblijk van écht goede wil vanwegede directie en het bewijs dat demobilisatiekracht van de werkne-mers terecht was én geloondheeft. Het werkgeversvoorstelbevat een aantal zeer concreteoplossingen: meer contracturenvoor deeltijdse werknemers (priori-tair voor de contracten van 20uur), stabielere uurroosters, oplei-ding voor het personeel, analysevan de werk(over)last om deze teverlichten, naleving van het herlan-ceringsplan van 2008…

Bij het ter perse gaan van dit arti-kel wordt het document dat dedirectie aan de vakorganisatiesheeft bezorgd – na een gedetail-leerde analyse van het voorstel –ter goedkeuring aan de BBTK-mili-tanten voorgelegd. Uiteraard zul-len wij alert blijven rond de opera-tionele invoering van die maatre-gelen en willen wij de gesprekkenmet de directie voortzetten opdatalles optimaal zou verlopen, metrespect voor de rechten en belan-gen van de werknemers.

Tonen dat de vakbond het verschil maakt

Vele kleintjes maken een grote.Dat gezegde klopt in de goede zinen jammer genoeg ook in negatie-ve. De som van de sociale proble-men binnen de mediasector, zowelaudiovisueel als geschreven, isondertussen voldoende groot omte spreken van een probleem in desector. In tal van bedrijven verdwij-nen er jobs en verhoogt de druk opde werknemers.

Een hele waslijstHet is niet de eerste keer dat we indeze kolommen gewag maken vaneen probleem voor de volledigesector. Ook begin 2009 werd desector getroffen door een golf vanontslagen, in heel wat bedrijven.Nog geen drie jaar later wordt eropnieuw gesnoeid in de perso-neelsbestanden. Zo zette VTM(VMMa) net voor Kerstmis 22 werk-nemers op straat, recent aange-vuld met 2 extra ontslagen. De vak-bonden in het bedrijf blijven achter

met een wrange nasmaak, want dedirectie nam een loopje met hetsociaal overleg. En niet alleen bij de‘grote’ zenders rommelde het, ookbij heel wat regionale zenders vie-len klappen. Ook in andere mediabedrijvenstijgt de sociale onrust. Bij het pers-agentschap Belga is er op ditmoment nog steeds een stakings-aanzegging lopende rond de 8 aan-gekondigde ontslagen. Er wordtgevreesd voor een tweede ontslag-ronde. Bij de mediagroep Rossel(onder Le Soir en groep Sud Pres-se), waar de laatste jaren al heelwat banen verdwenen, is de direc-tie opnieuw volop ‘synergiën’ aanhet zoeken tussen de verschillenderedacties. Voor de werkgevers inde sector is dat codetaal om aan tekondigen dat er jobs zullen verdwij-nen… Ook bij Concentra (de Gazetvan Antwerpen en het Belang vanLimburg) wil men snoeien in hetpersoneelsbestand. Sanoma, Think

Media, VT4… gelijkaardige verha-len.

Werknemers onder drukDe concurrentie in de mediawereldis bikkelhard. De uitdagingen,gesteld door de opkomst van denieuwe media en dalende publici-teitsinkomsten, zijn groot. Van dewerknemers verwacht men steedsmeer, met steeds minder. De werk-nemers uit de sector zijn hier dedupe van. Steeds vaker neemt mende toevlucht tot freelancers, wantgoedkoper en flexibel inzetbaar.Onvermijdelijk lijdt ook het journa-listiek werk hieronder.

Voor de BBTK is er sprake van eenstructureel probleem in de sector.Om hierop een antwoord te vin-den, is sociaal overleg cruciaal. Alsbepaalde werkgevers dit nietinzien, zullen we het hen nóg dui-delijker moeten maken.

Enkele weken geleden heeft deBBTK op bbtk.org een tabbladMy BBTK toegevoegd. Wie eropklikt, komt terecht op een deelvan onze website dat beschermdis door een wachtwoord. Als je jeeigen My BBTK-account aan-maakt, krijg je toegang tot extrainformatie en instrumenten.

Ben je lid?Op de My BBTK-site vind je infor-matie die exclusief voor onzeleden is bestemd. Zo bieden webijvoorbeeld vanaf februari denieuwe sectorale uitgaven van JeRechten aan, uitsluitend vooronze leden dus. En de wekendaarna volgt er nog veel meer!

Ben je militant?De sociale verkiezingen staanvoor de deur… en voor al hetpropagandamateriaal is MyBBTK dé place to be! Tientallenmodellen van pamfletten enaffiches, alle grafische elemen-ten van de verkiezingscampag-ne, de tekeningen van Kroll, debrochure "10 tips voor eengoede campagne"... We kunnenhier onmogelijk alles oplijsten:ga gewoon zelf eens een kijkjenemen!

Een My BBTK-account aanma-ken duurt niet meer dan eenpaar minuten. Klik op “registre-ren” en je bent vertrokken!

Nood aan antwoord op problemen mediasector

Je My BBTK-account, binnenkort een echte must!

012_GPV1QU_20120127_DNWHP_00_Opmaak 1 25-01-12 11:37 Pagina 12

Page 17: ABVV - De Nieuwe Werker nr.2 van 2012

N° 2 27 januari 201216 Bedienden - Technici - Kaderleden

Exclusief voor leden van het ABVV en alle personen die met hen samenwonen. De verzekeringen van ACTELaffi nity zijn goedkoper en garanderen u toch een maximale veiligheid en bescherming.

Bel gratis 0800/49 494 of surf naar www.actelaffi nity.be/abvv

Bekwaam en professioneel, het Contact Center van ACTELaffi nity staat altijd klaar om te luisteren en u snelle en effi ciënte oplossingen aan te bieden ybij een schadegeval.

Doe volle bak voordeel.

Motorverzekering Verzeker uw motor tegen de laagste prijs en geniet onder andere van gratis bijstand bij een ongeval. Vraag ons hoe u 45% korting krijgt op de premie voor uw motor.

Woonverzekering Huurder of eigenaar? Een overgelopen bad, een overstroming, brand, … dat overkomt niet alleen de anderen. Kies voor Homeprotect en uw woning en de inboedel worden ef� ciënt verzekerd. Dankzij ons evaluatierooster bent u er zeker van dat u nooit onderverzekerd bent.

B.S. dd. 04.02.2004) voor de takken 1, 3 en 10a. - Verzekeringsbemiddelaar erkend code FSMA 62239 A - Lid van de Groep P&V - Tel. 02/282.36.13 - Fax 02/282.36.00 - www.actelaf� nity.be/abvv Al onze voorwaarden zijn beschikbaar op onze website.

Autoverzekering

CAR RELAX Glasbreuk Brand Natuurkrachten en aanrijdingmet dieren Diefstal Materiële schade & vandalisme

BURGELIJKE AANSPRAKELIJKHEID GRATIS

MINI OMNIUM GRATIS

MAXI OMNIUM GRATIS

U zoekt een autoverzekering die goedkoper is en veel voordelen biedt? Vraag een prijsofferte zonder verdere verplichtingen! Geniet aanzienlijke voordelen: zoals gratis bijstand bij pech of ongeval (CAR RELAX), een vrijstelling van € 0 en betalingsgemak. Kies de graad van bescherming die u wenst, vervolledig uw verzekering met uiterst interessante opties zoals rechtsbijstand, bestuurdersverzekering of reisbijstand (TRAVEL RELAX).

VOORDEELLLLLL

STANDPUNT

Velen voorspellen dat 2012 eennegatief jaar wordt. Dat hoeft nietzo te zijn. 2012 kan het jaar wor-den waarin we ‘genoeg’ zeggenaan de blinde besparingsdrift.

In december werden wij geconfronteerdmet de maatregelen van de nieuweregering. De nieuwe regering snoeidesnel en zonder reëel overleg in de (brug-) pensioen- en tijdskredietstelsels. Dewerkloosheidsuitkeringen worden ver-der verlaagd (ook al liggen ze nu al ruimonder de armoededrempel) en de voor-waarden om een wachtuitkering te ont-vangen zijn verstrengd. De nieuwe rege-ring gaat niet evenwichtig tewerk. De sterkste schouders (grootverdieners,speculanten, grote vermogens, …) wor-den niet of onvoldoende aangepakt endragen dus zeker niet de zwaarste las-ten. Wij blijven erbij dat het voorname-lijk de werknemers en uitkeringstrek-kers zijn die het gelag betalen.

De nationale betoging van 2 decemberen de staking in de openbare dienstenvan 22 december klonken bij de nieuw-bakken regering dus niet luid genoeg.De wetten rond de hervormingen vanhet (brug-)pensioenstelsel, het tijdskre-diet en de werkloosheidsuitkeringen zijnondertussen gepubliceerd in het Staats-blad. De werknemers werden in snel-heid gepakt.

Onder druk van de vakbonden kwam

ondertussen een overleg tot stand tus-sen vakbonden, werkgevers en regering.Voor ons is het duidelijk: er moeten dui-delijke bijsturingen gebeuren aan demaatregelen. Ondertussen is al geble-ken dat werkgevers en regering ookdeze keer geen oor hebben naar de ver-zuchtingen van de werknemers. Rege-ringspartijen verklaren dat het overleghet overeengekomen regeerakkoordniet zal wijzigen. Zij worden hierin bijge-treden door de werkgevers.

Bij de acties in december hoorden wijdat deze te vroeg kwamen want dat hetregeerakkoord nog niet in uitvoeringwas. De feiten bewijzen het omgekeer-de, de acties werden in feite te laatgevoerd. Wij zullen ons geen tweedekeer laten vangen. Nieuwe besparingenworden aangekondigd voor de maandfebruari. Men spreekt van meerdere mil-jarden euro en de indexering van delonen en uitkeringen wordt nu al publie-kelijk op tafel gelegd: indexsprongen(lees niet toekenning van voorzieneindexeringen) zouden het nodige soe-laas moeten brengen. De staking van 30 januari komt dus welop tijd. De inzet ervan is: duidelijke bij-sturingen aan regeerakkoord, een cate-goriek nee aan nieuwe besparingen opde kap van werknemers en uitkerings-trekkers, handen af van ons indexsys-teem en voor een ander Europeesbeleid.

Een duurzaam Europees projectHet kernprobleem ligt inderdaad bij dein Europa dominerende gedachte datwe ons uit deze crisis zouden kunnenbezuinigen. In naam van de besparin-gen lijkt alle rede en fatsoen zoek. Hetis duidelijk dat de overheidsrekeningenin orde moeten zijn. Enkel zo kunnende sociale zekerheid en kwaliteitsvolleopenbare diensten overeind gehoudenworden. Maar het beleid van de Europe-se instellingen lijkt zo langzamerhandneer te komen op het ontmantelen vande welvaartsstaat.

Europa moet vrede en welvaart aan deinwoners brengen en dit blijven doen.Nu is het een Europa van het kapitaalen bedrijven geworden, waarin dewerknemer en de sociaal gerechtigdezoek is. Onze vakbondsacties zijn danook een protest tegen de ideologie dieonze hoop op een betere wereld vooronszelf en onze kinderen heeftgekaapt.

Het juiste verhaal moet gaan over inves-teringen, het creëren van kwaliteitsvol-le werkgelegenheid, het bouwen aaneen duurzame economie en over steunaan landen én individuen die dezesteun nodig hebben. Er bestaan alter-natieven, we hebben dat al vaak her-haald. De Europese besparingsideolo-gie leidt ons recht naar een economi-sche recessie. Wanneer het slecht gaatmet de economie moet er geïnvesteerd

worden, ook door de overheid. Investe-ren in duurzame economische projec-ten maar ook in de koopkracht van debevolking zodat de economie blijftdraaien.

Neen aan fatalisme, kies voor solida-riteit!

Een samenleving kán je veranderen.Maar niet alleen, en zeker niet door jeop voorhand gewonnen te geven.Daarom wordt er gestaakt op 30januari.

EEN ANDERE TOEKOMST ISMOGELIJK!

DE STRIJD GAAT VOORT, STAKING 30 JANUARI !

De kaarten zijn nog niet gespeeld

016_GPV1QU_20120127_DNWHP_00_Opmaak 1 25-01-12 11:55 Pagina 16

Page 18: ABVV - De Nieuwe Werker nr.2 van 2012

N° 2 27 januari 2012 13Textiel - Kleding - Diamant

TEXTIELIn de textielsector stijgen de lonen met 2% vanaf 1 januari 2012. Dit zijn de exacte barema’s:

Indexaanpassingen

Minimum uurloon Minimum uurloonLoongroep Minimum uurloon Minimum uurloon onderhoud & onderhoud &

textiel breigoed algemene diensten algemene dienstentextiel breigoed

01 10,5709 € 10,1527 € 10,5709 € 10,1527 €02 10,6624 € 10,1816 € 10,6624 € 10,1527 €03 10,7538 € 10,2107 € 10,7538 € 10,2107 €04 10,8440 € 10,2383 € 10,8440 € 10,2383 €05 10,9342 € 10,2671 € 10,9342 € 10,2671 €06 11,0257 € 10,2960 € 11,0257 € 10,2960 €07 11,0991 € 10,3800 € 11,4147 € 11,4147 €08 11,1721 € 10,5679 € 11,5552 € 11,5552 €09 11,2453 € 10,7678 € 11,6939 € 11,6939 €10 11,3217 € 10,9264 € 11,8343 € 11,8343 €11 11,3950 € 11,0850 € 11,9749 € 11,9749 €12 11,5155 € 11,2409 € 12,1135 € 12,1135 €13 11,6375 € 11,3966 € 12,2540 € 12,2540 €14 11,7582 € 11,5552 € 12,3944 € 12,3944 €15 11,8788 € 11,7107 € 12,5350 € 12,5350 €16 11,9993 € 11,8666 € 12,6753 € 12,6753 €17 12,1214 € 12,0220 € 12,8141 € 12,8141 €18 12,2418 € 12,1792 € 12,9575 € 12,9575 €19 12,3623 € 12,3348 € 13,0964 € 13,0964 €20 12,4830 € 12,4905 € 13,2369 € 13,2369 €21 12,6049 € 12,6477 € 13,3773 € 13,3773 €

Leidinggevend personeel

Loongroep Minimum uurloon

01 13,1941 €02 13,2671 €03 13,5159 €04 13,7022 €05 13,9267 €06 14,0364 €07 14,2607 €08 14,3843 €

TEXTIELRECUPERATIE (LOMPEN)De lonen stijgen ook in de sector van de textielrecuperatie met 2% en dit vanaf 2 januari 2012. Ditzijn de nieuwe barema’s:

Loongroep 1 12,6407 €Loongroep 2 12,0643 €Loongroep 3 11,7434 €Loongroep 4 11,6742 €Loongroep 5 10,9483 €Loongroep 6 10,7758 €

TEXTIELVERZORGING (WASSERIJEN)In de sector van de textielverzorging worden de lonen geïndexeerd en stijgen ze met 3,17% vanaf1 januari 2012. De nieuwe barema’s zijn:

37,5-urenweek 38-urenweek

Loongroep 1 10,3151 € Loongroep 1 10,1741 €Loongroep 2 10,5742 € Loongroep 2 10,4326 €Loongroep 3 10,8332 € Loongroep 3 10,6909 €Loongroep 4 11,0920 € Loongroep 4 10,9507 €Loongroep 5 11,3510 € Loongroep 5 11,2081 €Loongroep 6 12,1729 € Loongroep 6 12,0172 €Loongroep 7 12,4577 € Loongroep 7 12,3003 €Loongroep 8 13,6750 € Loongroep 8 13,5020 €

VLASBEREIDINGIn de sector van de vlasbereiding stijgen de lonen vanaf 2 januari 2012 met 0,0372 €. De nieuwebarema’s zijn:

Loongroep 1 Basisloon Zwingelen korte vezel/klodden 11,7221 12,7079 15,4263 Zwingelen strovlasBedienen vernaaldingsmachine/ligne feutreBedienen balenpers

Loongroep 2 Basisloon Bedienen hekelmachine/operator 11,9565 12,9620 15,7348+2% Bedienen kaarden/breker kaarder

Bedienen uitrekbank/uitrekbanken kleurmengelingBedienen bobijnmolens half automatischBedienen kammachineAanvoeren balen aan de hekelmachineBedienen spilbankenBedienen bobijnmolens manueel

Loongroep 3 Basisloon Bedienen menginstallaties 12,0738 13,0892 15,8891+3% Bedienen effilocheuse

Bedienen bobijnmolens automatischBesturen heftruckDrogen aanvoerbobijnenBedienen open-endBedienen vernaaldingsmachine(procesverantw.)

Loongroep 4 Basisloon Magazijnier 12,8943 13,9787 16,9689+10% Droogspin

Natspin

Loongroep 5 Basisloon Regelen machines/mechanicien 13,4804 14,6141 17,7402+15% Algemeen elektrisch onderhoud

Algemeen mechanisch onderhoud

Loongroep 6 Basisloon Meestergast (leidinggevend) 14,0665 15,2495 18,5115+20%

Dubbele Nachtploeg Loongroep Functie Loon ploeg +31,60%

+8,41%

JUTEIn de sector van de jute verhogen de lonen met 0,50% vanaf 1 januari 2012. De nieuwe barema’s zijn:

1 Naaien, snijden, dubbelen van zakken, thermo-snijden, stempelen, openleggen, insteken en uithalen van zakken, kortom al het stempelwerk 11,1593 €

2 Opbinden, persen, intern transport 11,6204 €3 Onderhoud, chauffeur, laden en lossen 11,7674 €4 Meestergast, geschoolde mechanieker 12,3315 €

HAARSNIJDERIJENDe lonen stijgen met 0,47% vanaf 1 januari 2012 in de sector van de haarsnijderijen.

Conventionele verhogingenDoor de toepassing van de sectorale cao’s die voor 2011 en 2012 werden gesloten, verhogende lonen in sommige sectoren. In andere sectoren verhoogt de waarde van de maaltijd-cheque. Hierna vind je een overzicht per sector:

TEXTIELRECUPERATIE (LOMPEN)In de sector van de textielrecuperatie verhoogt het aandeel dat de werkgever moet betalenin de maaltijdcheque met 0,90 € per effectief gepresteerde dag. De totale waarde van demaaltijdcheque bedraagt 4,30 € vanaf 1 januari 2012.

VLASBEREIDINGOok in de sector van de vlasbereiding verhoogt het werkgeversaandeel in de maaltijdcheque,met 0,35 € per effectief gewerkte dag. De maaltijdcheque bedraagt 5,75 € vanaf 1 januari2012.

TEXTIELVERZORGING (WASSERIJEN)De totale waarde van de maaltijdcheque wordt in de sector van de textielverzorging op 3,90 € per effectief gepresteerde dag gebracht vanaf 1 januari 2012 aangezien het werk-geversaandeel in de maaltijdcheque wordt verhoogd met 0,50 €.

JUTEIn de sector van de jute verhoogt het aandeel dat door de werkgever wordt betaald in demaaltijdcheque met 0,50 € per effectief gewerkte dag vanaf 1 januari 2012. De maaltijd-cheque bedraagt dus 2,60 €.

MEESTER-KLEERMAKERSIn deze sector verhogen de lonen met 0,30% vanaf 1 januari 2012. De nieuwe uurlonen zijn:

Niveau 1 Help(st)ers en afwerk(st)ers 10,6156 €Niveau 1bis Help(st)ers en afwerk(st)ers met 3 jaar anciënniteit 11,1394 €Niveau 2 Werklieden en werksters (de assistenten) 11,7209 €Niveau 3 Geschoolde werklieden, werksters 12,4988 €Niveau 4 Goedgeschoolde werklieden, werksters (keurwerksters) 12,8892 €Niveau 5 Taillewerkman en taillewerkster 13,2794 €

HAARSNIJDERIJENDe lonen verhogen in deze sector met 0,05 € vanaf 1 januari 2012.

013_GPV1QU_20120127_DNWHP_00_Opmaak 1 25/01/12 12:00 Pagina 13

Page 19: ABVV - De Nieuwe Werker nr.2 van 2012

OpzegtermijnenPC 118 en PC 119

N° 2 27 januari 2012

HORVAL pakt mee de fraudeaan in de vleessectorIn januari ondertekenen de soci-ale partners en federale inspec-tiediensten gezamenlijk eenpartnerschapprotocol om desociale en fiscale fraude in devleessector aan te pakken. Te lage lonen, zwartwerk, hetgebrek aan gekwalificeerd perso-neel, de noodzaak voor de onder-nemingen om een beroep te doenop onderaannemers, valse statu-ten en illegaal gedetacheerdewerknemers: deze zijn enkele van

de huidige problemen waarmeede vleessector te kampen heeft.De sociale partners en de federa-le inspectiediensten bundelenhun krachten in de strijd tegenhet illegale werk in gans België.Ze doen dit in drie stadia: pre-ventie en informatie, opsporingen bestraffing. Wanneer hetprotocol ondertekend zal wor-den, zal een diepgaander artikelover het onderwerp verschijnen.

Samen sterkMijn gegevens:

Rijksregisternummer: .........................................................................................................................

Geboortedatum: .....................................................................................................................................

Naam: ..............................................................................................................................................................

Adres: ...............................................................................................................................................................

.................................................................................................................................................................................

.................................................................................................................................................................................

Telefoonnummer: ..................................................................................................................................

GSM: .................................................................................................................................................................

E-mail: ...............................................................................@.........................................................................

Ik ben in dienst van de onderneming sedert: .................................................................................................................................................................................

.................................................................................................................................................................................

Gegevens van het bedrijf waar je werkt:

Naam: ..............................................................................................................................................................

Adres: ...............................................................................................................................................................

.................................................................................................................................................................................

.................................................................................................................................................................................

WORD ABVV HORVAL KANDIDAAT SOCIALE

VERKIEZINGEN 2012

Aanvullend Paritair Comité voor werklieden (PC 100) Voedingsnijverheid (PC 118) Handel in Voedingswaren (PC 119) Ondernemingen van Technische land- en tuinbouwwerken (PC 132) Landbouw (PC 144) Tuinbouwbedrijf (PC 145) Bosbouwbedrijf (PC 146) HORECA (PC 302) Warenhuizen (PC 312) Uitzendarbeid (PC 322) Ondernemingen die buurtwerken of (PC 322.01)

diensten leveren (dienstencheques) Toeristische attracties (PC 333)

Duid de sector van je onderneming aan in het overeenstemmende vakje.Weet je het niet zeker onder welke sector je bedrijf valt geef hierna dan een korte beschrijving van de activiteiten van je bedrijf:

.................................................................................................................................................................................

.................................................................................................................................................................................

.................................................................................................................................................................................

Je wil graag bijkomende info of je kandidatuur stellen bij de komende sociale sociale verkiezingen binnen het bedrijf, stuur deze fiche van-daag nog terug aan: ABVV HORVAL - Federaal Secretariaat -Cellebroersstraat 18 - 1000 BRUSSEL

Of naar het adres van je afdeling.

Voedingsnijverheid (PC 118): alle deelsectorenMet het sectorakkoord 2011-2012 wordt een zeer belangrijke stap gezet in de richting van de har-

monisatie van de opzegtermijnen voor arbeiders en bedienden. Bovendien, gelden vanaf 1.1.2012 denieuwe opzegtermijnen voor alle arbeidsovereenkomsten (oude en nieuwe), zonder onderscheid.De duur van de opzegtermijnen wordt uitgedrukt in kalenderdagen (dus zon- en feestdagen inbegrepen).

VOEDINGSNIJVERHEID EN KLEINE BAKKERIJENGROTE BAKKERIJEN

Jaren dienst Opzeg door Opzeg door Opzeg door Opzeg doorwerkgever arbeider Werkgever arbeider

Kalenderdagen Kalenderdagen Kalenderdagen Kalenderdagen

- 6 maand 7 3 7 3- 1 42 21 38 191 49 24 42 212 56 28 45 223 63 31 49 244 70 35 52 265 84 42 63 316 91 45 66 337 98 49 70 358 105 52 73 369 112 56 77 3810 126 56 91 4211 133 56 94 4212 140 56 98 4213 147 56 101 4214 154 56 105 4215 168 56 126 4216 175 56 129 4217 182 56 133 4218 189 56 136 4219 196 56 140 4220 210 56 161 4221 217 56 164 4222 224 56 168 4223 231 56 171 4224 238 56 175 4225 252 56 182 4226 259 56 185 4227 266 56 189 4228 273 56 192 4229 280 56 196 4230 294 56 203 4231 301 56 206 4232 308 56 210 4233 315 56 213 4234 322 56 217 4235 336 56 224 4236 343 56 227 4237 350 56 231 4238 357 56 234 4239 364 56 238 4240 378 56 245 4241 385 56 248 4242 392 56 252 4243 399 56 255 4244 406 56 259 4245 420 56 266 42

14

OPZEG IN GEVAL VAN BRUGPENSIOEN EN WETTELIJK PENSIOEN:

Anciënniteit Opzeg door werkgever< 20 jaar 35 kalenderdagen≥ 20 jaar 70 kalenderdagen

Handel in voedingswaren (PC 119) De opzeggingstermijnen van de arbeiders, wanneer het initiatief tot ontslag van de werkgever uitgaat, ver-hogen met één week extra. Van toepassing vanaf datum van publicatie in het Belgisch staatsblad!

Anciënniteit in de Opzeg door werkgever Opzeg door arbeideronderneming Kalenderdagen Kalenderdagen

0 tot minder dan 6 maanden(*) 35 146 maanden tot minder dan 5 jaren 42 14

5 tot minder dan 10 jaren 56 1410 tot minder dan 15 jaren 77 1415 tot minder dan 20 jaren 105 14

20 jaren tot minder dan 25 jaar 140 2825 jaren en meer 175 28

(*) verkorte opzeg (7 kalenderdagen indien de werkgever ontslaat, 3 kalenderdagen indien de arbeider ontslag neemt) is mogelijk indiendit uitdrukkelijk werd voorzien in het arbeidscontract of het arbeidsreglement.

OPZEG IN GEVAL VAN BRUGPENSIOEN EN WETTELIJK PENSIOEN:

Anciënniteit Opzeg door werkgever< 20 jaar 28 kalenderdagen≥ 20 jaar 56 kalenderdagen

014_GPV1QU_20120127_DNWHP_00_Opmaak 1 25-01-12 11:31 Pagina 1

Page 20: ABVV - De Nieuwe Werker nr.2 van 2012

N° 2 27 januari 2012Regio Antwerpen - Mechelen + Kempen 15

REPORTAGE

Niet meer, niet minderOp donderdag 25 januari 2012 betoog-den een 200-tal enthousiaste militantenuit de beschutte en sociale werkplaatsenvoor de kantoren van de werkgevers -federatie VLAB (Vlaamse FederatieBeschutte Werkplaatsen) te Tienen.

Met deze actie lanceerden onze militanteneen groots opgezette petitie ter ondersteu-

ning van hun eisen rond de berekening vande eindejaarspremie.Zij vragen niet meer maar ook niet minderdan hun collega’s uit de gezondheidssecto-ren.

Voor de werknemers in de beschutte ensociale werkplaatsen is het heel eenvoudig,ze willen dat ook hun eindejaarspremie

wordt opgetrokken tot 95% van hunmaandloon. Het gemiddelde van de anderesectoren en dat lijkt ons niet meer dan cor-rect.De komende weken zullen onze militantenbinnen hun onderneming aan alle werkne-mers vragen deze petitie te tekenen. Maarroepen ook alle andere militanten uit deandere sectoren op mee deze actie te steu-

nen door de petitie ook in hun bedrijven telaten circuleren.

De petitie kan je online downloaden oponze website www.accg.be

Algemene Centrale | Mechelen+Kempen

Groenten uit Balen: het toneelstukHeb je de film gezien en zinin meer? Of kom je alleenhet huis uit voor ‘the realstuff‘? Van 23 februari tot 1april 2012 brengt de Fluister-compagnie het toneelstuk‘Groenten uit Balen‘ in hetTheater aan de Stroom.Leden van het ABVV genie-ten 3 € korting.

Groenten uit Balen’ van Wal-ter van den Broeck is eenbegrip in Vlaanderen. Hetstuk schetst de perikelen bin-nen een arbeidersfamilietegen de achtergrond van despontane staking bij VieilleMontagne in de Kempensegemeente Balen anno 1971.Het gezin Debruycker maaktzonder inkomen een moeilij-ke tijd door, temeer doordatde dochter des huizes zwan-ger geraakt is. Vader Jan,aanvankelijk verbijsterd doorwat er op zijn werk gebeurt,zet zijn schouders mee onderde staking en zoekt telkens het hemte veel wordt heil in het schrijven vaneen brief naar de koning. Daarmeekomt hij lijnrecht tegenover zijn inwo-nende vader te staan, die vanuit eenjeugdtrauma de staking scherp ver-oordeelt. De sluimerende spanningenlopen hoog op en Jans standvastig-heid begint langzaam maar zeker bar-

sten te vertonen wanneer hij zijn ver-trouwde wereld gaandeweg zietafbrokkelen. Na negen weken stakenhalen de arbeiders hun gelijk. Degezinsverhoudingen zijn echteronherroepelijk omgeploegd.

Auteur Walter van den Broeck ver-weeft op een vernuftige manier het

arbeidsconflict met de intri-ges in het werkmansgezin.Een volks-komisch stuk overbewustwording en solidari-teit.

Regie: Jean-Paul Van Steertegem Spel: Eric Kerremans, Annemarie Picard, DirkLavrysen, Leen Dendievel &Koen Boogaerts

Waar?Theater aan de Stroom | Blancefloerlaan 181B | 2050 Antwerpen-Linkeroever www.theateraandestroom.be

Wanneer?Van 23 februari tot 1 april 2012wo, do, vr, za om 20u15 | zo om 15u

donderdagmatinee op 15 maart 2012 om 13u30

Kaarten en kortingKaarten reserveer je:• telefonisch: 070 22 33 30• via website: www.onti.be

Leden van het ABVV betalen € 13 in deplaats van € 16 per kaart. Vergeet dusje lidmaatschap niet te vermelden alsje reserveert.

VergaderingDonderdag 23 februari 2012 om 9u30Zaal Volkshuis – Nieuwstraat 64 te GeelDeelnemers uit regio Mechelen verzamelen om 7u50 aan het treinstationte Mechelen.Openbaar vervoer Turnhout-Geel :

vertrek Turnhout station 8u19 en 9u23vertrek Markt 8u24 en 9u26vertrek Geel De Werft 12u08 en 13u08

Agenda :• Woordje van de voorzitter• Thema: energie • Spreker: Pieter Verbeek (Adviseur bij de studiedienst van hetABVV)

• Nieuwjaarsreceptie

Alle geïnteresseerde oudere werklozen en (brug)gepensioneerden zijnvan harte welkom. Met een bijzondere warme oproep aan alle oud-leden en oud-delegees. Afsluitend kunnen in de rubriek varia nog andere zaken besproken worden.

Meer info: Carlo Verreyt – voorzitter – tel. 014 31 53 57 Edwin Gebruers en Leen Proost – medewerkers – tel. 014 40 03 60

Op zaterdag 11 februari houden deAC-Antwerpen/Waasland en BBTK-Antwerpen hun Opendeurdag.

Dé gelegenheid voor nieuwe kandi-daten om kennis te maken methun secretaris en de medewerkersop “den Bond”.

Je kunt er informatie- en propagan-damateriaal meenemen om het teverspreiden op je bedrijf.Een professionele fotostudio zorgtvoor een fijne foto zodat je je pro-paganda kunt personaliseren.

In het Syndicaal Café kan je (en jepartner) bij een pintje en/of een

kom soep praten met delegees dieal meer ervaring hebben en die jekunnen vertellen hoe zij destijdshun eerste (syndicale) stapjes zet-ten.

Je kroost wordt professioneelopgevangen zodat je je daarovergeen zorgen hoeft te maken. Zoheb je alle tijd en word je niet afge-leid van die vragen die je al langwilde stellen.

Wip gerust eens binnen tussen 11uen 18u. Wij maken tijd voor jou!

See you op 11 februari.

Mechelen+Kempen

Senioren 50 +

M

Bezoek achter deschermen van De Roma

Een gids leidt je rond in de schouwburg, voor enachter de coulissen. Dit met de nodige verhalenrond de geschiedenis van het gebouw en deshowbizzlegendes die er ooit te gast waren…Wanneer?maandag 5 maart 2012 om 10uWaar? Hoofdingang van De Roma | Turnhoutse-baan 286 | 2140 Borgerhout.Prijs: € 2 per persoon - één drankje inbegrepen.Info en inschrijvingen: Adviespunt | Omme-ganckstraat 35 (1e verdieping) | 2018 Antwer-pen | Tel: 03 220 66 13 | [email protected] kan enkel met Bancontact of via over-schrijving op rekeningnummer BE20 132-5201931-56

015_AAV1QU_20120127_DNWHP_00_Opmaak 1 25/01/12 12:01 Pagina 15

Page 21: ABVV - De Nieuwe Werker nr.2 van 2012

Voor het 4de jaar op rij was deSID-in beurs, die doorgaat in deBrabanthal in Leuven, een grootsucces. SID-in staat voor Studie-informatiedagen en wordt geor-ganiseerd door de Centra voorLeerlingenBegeleiding (CLB’s) enhet Agentschap voor Onderwijs -communicatie. De laatstejaarsvan het secundair onderwijsmaken er kennis met de bredewaaier aan studie- en beroeps-mogelijkheden na hun laatstejaar. Naast een aantal beroeps-sectoren waren ook de ABVVJongeren vertegenwoordigd meteen infostand.

Heel wat studenten passeerdenlangs deze stand om zich te infor-meren over hun rechten en plichten als toekomstige school -verlaters of om de combinatie stu-dies - deeltijds werk te belichten.Ook de nieuwe wetgeving omtrentstudentenjobs kon op heel watinteresse rekenen. Er werden intotaal een 4000-tal brochures ver-deeld. Aan leerkrachten werd demogelijkheid voorgesteld om eeninfosessie te laten organiserendoor ons in hun school. Jongerenhadden ook opmerkelijk veel aan-dacht voor de huidige economi-sche crisis en de getroffenmaatregelen van de nieuwe rege-ring. We hebben op deze beurskunnen vaststellen dat mits eenjuiste informatieverstrekking, ergeen kloof is tussen jong en oud.De boodschap dat we allemaaldezelfde kar moeten trekken omons systeem van sociale zekerheidte beschermen klonk dan ook dui-delijk!

15Regio Vlaams-Brabant N° 2 27 januari 2012

ABVV Jongeren op de SID-in beurs in Leuven

DONDERDAG 16 FEBRUARI 2012

Kampenhout7u40 Opstap Vilvoorde Franklin

Roosevelt 8u20 Opstap Parking Bodart8u40 Opstap Leuven Diestsevest

(zijkant station)

Programma:

09u30: Verwelkoming koffie10u15: Traditioneel Witloofbedrijf11u15: Rondrit autocar:

De witloofstreek12u30-14u30:

Soep, Gegratineerd witloofmet ham, kaassaus enpuree, dessert

14u30: Witloofmuseum15u30: Tuinbouwveiling BRAVA.17u00: Terugreis

Prijs: 40 euro

Gelieve het inschrijvingsformuliervolledig in te vullen en terug testuren!

Inschrijven voor 3 februari 2012

Betaling op rekeningnummer:IBAN: BE34 001-4589472-90BIC: GEBABEBB ABVV Seniorenmet als mededeling Kampenhout+ aantal personen

Hopelijk tot dan!

De Seniorencommissie Vlaams-BrabantWinnie Van NerumMaria-Theresiastraat 1193000 Leuven016/27.18.89.

Inschrijvingsformulier: Kampenhout 16 februari

Gelieve het inschrijvingsformulier volledig in te vullen en terug te sturen.

Deelnemer 1:Naam:..................................................................................................Adres: ..................................................................................................Tel:................................................ Geboortedatum: ……………………….

Deelnemer 2:Naam:……………………………………………………………………….Adres: ..................................................................................................Tel:................................................. Geboortedatum: ………………………

Zal opstappen te: 0 7u40 Opstap Vilvoorde Franklin Roosevelt 0 8u20 Opstap Parking Bodart0 8u40 Opstap Leuven Diestsevest (zijkant station)

Terug te sturen voor 3 februari 2012 naar:

ABVV Senioren Vlaams-Brabant, Maria-Theresiastraat 119, 3000Leuven T.a.v. Winnie Van Nerum Of via e-mail met al de gevraagdegegevens: [email protected]

Inschrijving pas geldig na ontvangst inschrijvingsbewijs en betaling

Betaling op rekeningnummer: IBAN: BE34 001-4589472-90BIC: GEBABEBB ABVV Senioren met als mededeling Kampenhout +aantal personen

Een organisatie van ABVV-senioren Vlaams-Brabant

015_BTV1QU_20120127_DNWHP_00_Opmaak 1 25/01/12 12:04 Pagina 15

Page 22: ABVV - De Nieuwe Werker nr.2 van 2012

N° 2 27 januari 2012 15Regio Oost-Vlaanderen

VRIJE TIJD, ONTSPANNING& CULTUURKAARTING & BILJARTZaterdag 25 februari 2012 om 9u.Ronse, Ijzerstraat 2Kaarting & biljarten voor kippenbil-len.Kostprijs: €2 inleggen of 2 steunkaar-ten.Info & inschrijven: Etienne Vanden-hove - 055 20 62 28 of Daniel Moer-man - 055 21 87 56 of JeaninneLobyn 055 21 46 34 of het Linx+secretariaat bij Leen 055 33 90 06Org: CC De Kadee’s

EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMENVAN OILJST CARNAVALWoensdag 15 februari 2012 om13u30.Aalst, Houtmarkt 1, ABVV-gebouw,Zaal Voor Allen 2e verdiepingBezoek aan het carnavalmuseum dateen beeld geeft van het ontstaan ende evolutie van dit typisch Aalstersvolksfeest en nadien een bezoek aande carnavalwerkhallen die laat zienhoe de vrijwilligers hun praalwagenbouwen voor de grootste carnaval-stoet van Vlaanderen, Oiljst Carna-val.Kostprijs: € 5 (drankje inbegrepen)Info & inschrijven: Glenda Van Impe,05 372 78 24,[email protected]: Linx+ Aalst

DE CASINO IN DE STATIONSSTRAATBelgisch-Senegalees zangwonderAISSATA DJIBI & The Fujirama BluesTrioDonderdag 16 februari 2012 om20u.Sint-Niklaas, Stationsstraat, De Casi-no, BovenzaalHet is inmiddels de verzamelplaatsgeworden voor mensen van alle leef-tijden. Zowel voor een eenvoudigesnack over de middag als voor eenkoffie in de namiddag. De avondpro-grammering in de bovenzaal is ookom ‘u’ tegen te zeggen. Attente cul-turele verenigingen zoals wij, kun-

nen de grote bovenzaal eenmalighuren en Boontje zou Boontje nietzijn als we deze kans voorbij lietengaan. Bovendien bieden wij jongemuzikale talenten een kans om zichte bewijzen op dit grote podium. Ditonder kundige leiding van Koen derGucht. Kostprijs: Toegang leden Boontje en– 26 jaar € 6. Niet-leden en + 26 jari-ge € 8 Kassa €10Info & inschrijven: bij Gerrit en Ingridtot 10 juni op 03 777 55 40 of [email protected]: CC Boontje

FOTO TENTOONSTELLINGVrijdag 17 februari 19.30u: vernis-sage. Zaterdag 18 en zondag 19 februarivan 14 tot 18 u.Outrijve/Avelgem, Outrijveplein z.n,OC OutrijveDe fototentoonstelling is een samen-werking van FotoStudioStreuvels,Flits+ & De LensKostprijs: GratisMeer info of inschrijven kan bij hetLinx+ secretariaat bij Ilse De Vreese055 33 90 07 Org: Flits+

SENIOREN

NIEUWJAARSETENTJEZondag 29 januari 2012 om 12u.Zottegem, Markt 8, Volkshuis

De menu zal bestaan uit kervelroom-soep gevolgd door een speenvarkenmet winterse groentjes en kroketjesals hoofdgerecht, daarna mogelijk-heid voor koffie en taart als dessert.Kostprijs: Volwassenen €15, kinderen

tot 12 j €9Info & inschrijven: Hertecant Werner09 360 51 92Heyndrickx Michel 09 360 41 02Volkshuis 09 361 81 01Org: CC De Brug Zottegem

ACTIVITEITEN DATA VORMING VOOR KANDIDATEN SOCIALE VERKIEZINGEN (je schrijft je in voor 4 dagen + 1 terugkomdag)

Aalst27/02/2012 + 28/02/2012 + 29/02/2012 + 01/03/2012 + 19/06/201212/03/2012 + 13/03/2012 + 14/03/2012 + 15/03/2012 + 21/06/2012

Dendermonde27/02/2012 + 28/02/2012 + 29/02/2012 + 01/03/2012 + 18/06/201212/03/2012 + 13/03/2012 + 14/03/2012 + 15/03/2012 + 19/06/201219/03/2012 + 20/03/2012 + 21/03/2012 + 22/03/2012 + 20/06/2012

Gent27/02/2012 + 28/02/2012 + 29/02/2012 + 01/03/2012 + 18/06/201219/03/2012 + 20/03/2012 + 21/03/2012 + 22/03/2012 + 19/06/201226/03/2012 + 27/03/2012 + 28/03/2012 + 29/03/2012 + 20/06/201208/03/2012 + 09/03/2012 + 23/04/2012 + 24/04/2012 + 21/06/2012

RonseNederlandstalige vorming27/02/2012 + 28/02/2012 + 29/02/2012 + 01/03/2012 + 18/06/201219/03/2012 + 20/03/2012 + 21/03/2012 + 22/03/2012 + 20/06/2012Franstalige vorming26/03/2012 + 27/03/2012 + 28/03/2012 + 29/03/2012 + 21/06/2012

Sint-Niklaas27/02/2012 + 28/02/2012 + 29/02/2012 + 01/03/2012 + 18/06/201212/03/2012 + 13/03/2012 + 14/03/2012 + 15/03/2012 + 19/06/201213/02/2012 + 14/02/2012 + 15/02/2012 + 16/02/2012 + 20/06/201219/03/2012 + 20/03/2012 + 23/04/2012 + 24/04/2012 + 21/06/2012

015_OOV1QU_20120127_DNWHP_00_Opmaak 1 25/01/12 12:02 Pagina 15

Page 23: ABVV - De Nieuwe Werker nr.2 van 2012

N° 2 27 januari 2012 15Regio West-Vlaanderen

Voor de ondersteuning van afdelingen kan jeeen beroep doen op twee regionale medewer-kers. Je vindt ons op volgend(e) adres(sen):

Bert Herrewyn - [email protected]

Rijselsestraat 19, 8500 KortrijkTel. 056 24 05 37Maandag, dinsdag, woensdag en donderdag.

Zuidstraat 22/22, 8800 Roeselare Tel. 051 26 00 70Op afspraak.

Marc Bonte - [email protected]

Zilverstraat 43, 8000 BruggeTel. 050 44 10 41Maandag en vrijdag.

Nieuwpoortsesteenweg 98, 8400 OostendeTel. 059 55 60 58Dinsdag en donderdag.

CC ZWEVEGEM

Simply Jazz 11Culturele Centrale Zwevegem nodigt ugraag uit op de elfde jazzavond. Muzikan-ten met internationale muziekloopbaankomen de pannen van het dak spelen:Richard Rousselet (trompet), Marie AnneStandaert (trompet), Roger Denis (Piano),Jim Vandorpe (bass) en Alain Coppy(drums). Simply Jazz gaat door op zaterdag28 januari, vanaf 19u30 in zaal De Wind-roos, Kouterstraat te Zwevegem. Een kaart-je kost 6 euro in voorverkoop en 8 euro aande deur. Reserveren is mogelijk en dient tegebeuren bij Luc Lescrauwaet, Meiweg 25te Zwevegem of Tel. 056 75 60 25.

SENIORENWERKING DE BRUG ROESELAREAlgemene ledenvergaderingHet bestuur van De Brug Roeselare steltgraag het nieuwe jaarprogramma voor ophaar algemene ledenvergadering. Naast eenblik op de activiteiten van het voorbije enkomende jaar, wordt er een gratis koffietafelmet taart aangeboden. Dit jaar zal Erik VanDeursen, gewestelijk secretaris ABVV West-Vlaanderen, een toespraak voor de aanwezi-gen verzorgen. Deze algemene ledenverga-dering vindt plaats op woensdag 1 februari2012, vanaf 14u30 in de grote zaal van hetABVV Roeselare (verdiep 2, Zuidpand, Zuid-straat). Inschrijven is noodzakelijk en moetgebeuren op één van de onderstaandeadressen. Ten laatste tegen woensdag 25januari. Voorzitter: Vandenbossche Rene -051 225 027 - [email protected] Secreta-ris: D’haveloose Rik - 051 251 432 - [email protected]

SENIORENWERKING DE BRUG KORTRIJKGespreksnamiddag ArmoedeOp donderdag 2 februari vindt in het Textiel-huis (Rijselsestraat 19 te Kortrijk) eengespreksnamiddag over de crisis plaats. Deseniorenwerking De Brug Kortrijk heeft eendeskundige spreker uitgenodigd die uitlegverschaft over de oorzaken en gevolgen.Gratis toegang. Start om 14u30. Inschrijvenbij Eddy Sinnaeve – 0486 23 31 97 – [email protected]

CC MARKE

Voordracht Herman KoningsIk ben niet van gisteren Op donderdag 2 februari om 20u organi-seert Culturele Centrale Marke samen metandere verenigingen opnieuw een voor-dracht. Dit in OC Marke, Hellestraat 6.Trendwatcher Herman Konings geeft onderde hoofding ‘Ik ben niet van gisteren!’ regel-matig adviesrondes en spreekbeurten oversocio-culturele verschuivingen, trendobser-vaties en toekomstverwachtingen. Grijp uw

kans en werp samen met Herman Koningseen blik in de toekomst. Prijs: € 3 voorver-koop en € 4 aan de deur. Kaarten en meerinfo: Joël Vandenbogaerde – Tel. 056 21 12 [email protected]

CC ARDOOIE

2de hands BoekenbeursOp zondag 5 februari organiseert CC Ardooievoor de negende maal hun 2de hands boe-kenbeurs. Vanaf 8u tot 17u30 kan je in in CC’t Hofland, Oude Lichterveldestraat 13 teArdooie. Gratis toegang.

CC LAUWE

Couscous avondOp zaterdag 11 februari kan je terecht in hetDorpshuis van Rekkem voor een heerlijkecouscousavond. Vanaf 19u heten debestuursleden van Culturele Centrale Lauweje welkom. Voor de prijs van € 15 krijg je eenstevige portie couscous aangeboden. Kinde-ren (3-12 jaar) betalen € 7,50. Gratis tot 3jaar, er is kinderopvang voorzien. Meer infokan je bij Olivier Deboel bekomen:[email protected] Tel. 0476 89 19 09

Tentoonstelling: Kunst uit eigen streekCulturele Centrale Lauwe organiseert jaar-lijks deze kunsttentoonstelling. Kunst uiteigen streek is gratis te bezoeken tijdens hetweekend van 25 en 26 februari. Dit telkensvan 9u30 tot 12u30 en van 14u tot 18u30.Zondag sluit de tentoonstelling om 18u00.Locatie is de zaal van café Astoria, Hospitaal-straat 67 te Lauwe.

BRUGGE B

Jaarlijkse ledenvergaderingOnze jaarlijkse ledenvergadering gaat doorop zaterdag 4 februari in zaal Trammelant,Gaston Roelandsplein 2 te Assebroek. Aan-vang 19u. Voorstelling volledig programma2012. Daarna volledige maaltijd met aperi-tief, soep, hoofdgerecht, koffie met taart.Muziek en dans voor iedereen. De deelna-meprijs bedraagt € 30. In deze prijs is ook

uw lidgeld van € 5 voor 2012 inbegrepen eneen Linx+-kalender. Inschrijven kan via tel.050 44 10 21 of [email protected].

SENIORENWERKING OOSTENDEFilmnamiddag SchellebelleOp maandag 13 februari 2012 gaan we naarde cinema Rialto te Oostende waar de film“Schellebelle” op het programma staat.Leden betalen € 2,50 (met ingevuld strook-je). Niet leden € 4,50. De betaling kan dedag zelf aan de ingang, voorzie gepast gelda.u.b. Info: 059/556068

LOS AMIGOS BRUGGE

KarnavalfuifOp 18 februari nodigen we jullie uit op onzekarnavalfuif. Het feestje begint om 21u metVDJ Woody. Deelname 5€ per persoon Ditfeestje gaat door in Hoeve Reigersvliet, Ron-selarestraat 49 te Koolkerke. Meer info bijKevin de Meyer (0473/814737) Iedereen wel-kom!

BIZ’ART TORHOUT

Afdeling van startLinx+ heeft er terug een nieuwe afdeling bijmet de leuk klinkende naam Biz’art. WalterMerckx is voorzitter en Kristof Coolemantreedt op als secretaris van de afdeling. Decenten zijn in de goede handen van HeidiDejonghe, de penningmeester. Mensen diezich willen aansluiten of informatie willenkunnen contact opnemen met Kristof op hetnummer 0475/225 870 of [email protected]

Bluesavond met Rude RootsOp woensdag 1 februari e.k. gaan we metBiz’art naar het gratis optreden van debluesgroep Rude Roots. Deze spelen vanaf20u in de Roots te Torhout. Meer info: Kristof Cooleman 0475/225 870 of [email protected]

Hieronder vindt u de toepassingsmodaliteiten:

Attesten:De attesten werden opgestuurd naar de Sociale Werkplaatsen. De Sociale Werkplaats levertten laatste met de loonafrekening van januari 2012 een attest af aan al haar werknemers,ingeschreven in het personeelsregister (uitgezonderd interim en jobstudenten).

Bedrag:Het bedrag van de premie 2011 wordt vastgesteld op € 63 of € 5,25 per twaalfde.

Voorwaarden:De jaarlijkse premie wordt toegekend aan de rechthebbenden die op 15 december van hetrefertejaar:a) Lid zijn van één van de representatieve interprofessionele werknemersorganisaties

b) In de loop van het refertejaar krachtens een arbeidsovereenkomst verbonden zijn bij eenonderneming, ressorterende onder de bevoegdheid van het Paritair Comité 327 (SocialeWerkplaatsen).

c) Contracten van interim-arbeid of jobstudent komen niet in aanmerking N.B. het refertejaaris de periode lopende van 1.1 tot 31.12 van het kalenderjaar, vermeld op het attest.

Uitbetaling:De premies mogen uitbetaald worden vanaf 1 maart 2012

Referteperiode: 2011Bedrag: € 123,90Betaalperiode: 1.2.2012 t/m 15.7.2012

Voorwaarde: a) lid zijn op het ogenblik van uitbetaling,sinds tenminste 1.11.2011

b) De bedienden dienen tewerkgesteld te

zijn in een onderneming die ressorteertonder het PC 214.

c) Bedienden die in 2011 nog tewerkgesteldwaren in de textielsector gedurende tenmin-ste één maand en daarop aansluitend werk-loos werden, in voltijds tijdskrediet, metbrugpensioen of pensioen gingen, behoudenhun recht op deze vormingstoelage.

SOCIALE WERKPLAATSEN SYNDICALE PREMIE 2011

BEDIENDEN TEXTIEL EN BREIWERK (PC 214)UITBETALING SYNDICALE VORMINGSTOELAGE JAAR 2011 BETAALBAAR IN 2012:

BBTK OOSTENDE - ROESELARE - IEPER J. Peurquaetstraat 1, 8400 Oostende Tel. 059 70 27 29Zuidstraat 22, bus 22, 8800 Roeselare Tel. 051 26 00 86

BBTK BRUGGEZilverstraat 43, 8000 Brugge Tel. 050 44 10 21

BBTK KORTRIJKConservatoriumplein 9 bus 2, 8500 Kortrijk Tel. 056 26 82 43

015_WVV1QU_20120127_DNWHP_00_Opmaak 1 25-01-12 11:57 Pagina 15