ABVV - De Nieuwe Werker nr 1 van 2014

23
Redactie: Tel. 02 506 82 45 / E-mail: [email protected] / Abonnementen: Tel. 02 506 82 11 / V.U.: Rudy De Leeuw - Hoogstraat 42 - 1000 Brussel TWEEWEKELIJKS MAGAZINE / 69STE JAARGANG / NR. 1 / 17 JANUARI 2014 / ED. WEST-VLAANDEREN Edito Wij hebben alternatieven pag. 16 pag. 5 Wat is er veranderd op 1 januari 25 mei 2014 Wat er op het spel staat… pag. 3 Dossier pag. 8&9 Zoals elk jaar publiceert het ABVV zijn Sociaal-economische barometer. De vaststellingen bevestigen wat het ABVV al jaren aanklaagt, ze blijven alarmerend. Maar voor het ABVV zijn die vaststellingen geen fataliteit. Er bestaan alternatieven en oplossingen. Sociaal-economische barometer 2014

description

De lendenblad van het ABVV : Sociaal-economische barometer 2014 | 25 mei 2014 : wat er op het spel staat | Wat is verander op 1 januari.

Transcript of ABVV - De Nieuwe Werker nr 1 van 2014

  • Redactie: Tel. 02 506 82 45 / E-mail: [email protected] / Abonnementen: Tel. 02 506 82 11 / V.U.: Rudy De Leeuw - Hoogstraat 42 - 1000 Brussel

    TWEEWEKELIJKS MAGAZINE / 69STE JAARGANG / NR. 1 / 17 JANUARI 2014 / ED. WEST-VLAANDEREN

    EditoWij hebben alternatieven

    pag.16pag.5

    Wat is er veranderd op 1 januari

    25 mei 2014 Wat er op het spel staat

    pag.3

    Dossier pag. 8&9

    Zoals elk jaar publiceert het ABVV zijn Sociaal-economische barometer. De vaststellingen bevestigen wat het ABVV al jaren aanklaagt, ze blijvenalarmerend. Maar voor het ABVV zijn die vaststellingen geen fataliteit. Er bestaan alternatieven en oplossingen.

    Sociaal-economischebarometer 2014

    001_WVV1QU_20140117_DNWHP_00_Opmaak 1 15-01-14 11:45 Pagina 1

  • Vandaar de wat speciale weergave.

  • N 1 17 januari 20142 Regio Antwerpen - Mechelen + Kempen

    Ben je sinds 2013 volledig werkloos en nam je nog geen vakantiedagen op? Je uitkering van december is dan een stuk lager.

    Voor wie?Je werkte in 2012 als arbeider of als bediende. Je werd inmiddels ontslagen n je kreeg bij ontslag vakantiegelduitbetaald voor niet opgenomen vakantiedagen of je ontving vakantiegeld via een vakantiekas. Bleef je sindsdien volledig werkloos, dan betaalt de RVA je in 2013 geen uitkering voor de dagen waarvoor jevakantiegeld kreeg.Nam je deze dagen niet op voor december 2013, dan bracht de RVA deze dagen automatisch in minderingvan je uitkering van de maand december 2013. Hierdoor is deze een stuk lager.

    Waarom?Je kan geen uitkering krijgen voor dagen gedekt door het vakantiegeld dat je ex-werkgever of de vakantiekasbetaalde. Dat is bij wet geregeld.

    Hoeveel verlofdagen?Wil je weten hoeveel verlofdagen in december in mindering gebracht werden, dan kan je dit rustig thuis bekij-ken op het e-loket Mijn ABVV via www.abvv-regio-antwerpen.be of www.abvvmechelenkempen.be. Je kan natuurlijk ook steeds terecht in je ABVV-kantoor voor meer informatie.

    Werkloosheidsuitkering en vakantiegeld Infosessies, cursussenen workshops voor

    werkzoekenden

    BEZOEK AAN HEEMKUNDIG MUSEUM De heemkundige kring Eugeen Goeyvaerts omvat ver-scheidene musea. In Den Akker bezoek je o.a. eendorpscaf en een snoepwinkel anno 1900, een klaslo-kaal uit 1930, een textielruimte Je wordt er helemaalondergedompeld in de tijd van toen. De Roskam is eenserremuseum met een overzicht aan ambachten die inLint werden uitgevoerd: zoals een kapper, schoenmaker,bakker, fietsenmaker. Je kan ook op een boerenerf rond-lopen met waterput, hondenkot, bijenhal en natuurlijkeen huiske (= toilet). Daarachter ligt de kruidentuinmet 300 verschillende kruiden. Ten slotte wordt hetlandbouwmuseum De Ploeg bezocht.Een brunchmaaltijd wordt genuttigd vr de rondlei-ding en bestaat uit boterhammen met beleg, rozijnen-brood, koffie/thee en vlaai.

    Wanneer? donderdag 13 februari 2014 om 11uurWaar? De musea van de heemkundige kring EugeenGoeyvaerts bevinden zich in de Oranjerie van hetGemeentepark, Koning Albertstraat 41, 2547 Lint.Prijs: 11 euro per persoon, inclusief brunchmaaltijd.Vervoer: Eigen vervoer of openbaar vervoer. Bussen 52 en 53 van De Lijn vertrekken aan Berchem sta-tion en gaan naar Lint. Halte: Koning Albertstraat.

    Info en inschrijvingen:Adviespunt | Ommeganckstraat 35 (1e verdieping) |2018 Antwerpen | tel. 03 220 66 [email protected] kan enkel met Bancontact of via overschrijvingop het rekeningnummer BE20 1325-2019-3156.

    BEZOEK TENTOONSTELLING

    De tentoonstelling Happy Birthday Dear Acade-mie! belicht de modeafdeling van de KoninklijkeAcademie voor Schone Kunsten Antwerpen in al haarfacetten. Opgericht in 1963 door Mary Prijot is dezeschool in de afgelopen 50 jaar uitgegroeid tot eeninternationale kweekvijver van modetalent, met stu-denten uit meer dan 32 landen.In de expositie worden verschillende aspecten vanhet Antwerpse modeonderwijs doorheen de eerste50 jaar belicht: het specifieke curriculum van deafdeling en haar onderwijs- en evaluatiemethode,het belang van modegrafiek aan de hand van eenselectie mode-illustraties, de verschillende genera-ties studenten en hun carrires, de vriendschap ende opkomst van de Zes van Antwerpen en MartinMargiela, het afstudeerwerk van de meest markantealumni en de eindejaarshows.

    Wanneer? donderdag 13 februari 2014 van 14.30utot 17uWaar?ModeMuseum Provincie Antwerpen | MoMu |Nationalestraat 28 | 2000 AntwerpenPrijs: 10 euro per persoonInfo en inschrijvingen:Adviespunt | Ommeganckstraat 35 (1e verdieping) |2018 Antwerpen | tel. 03 220 66 [email protected]

    Betalen kan enkel met Bancontact of via overschrij-ving op het rekeningnummer BE20 1325-2019-3156.

    50 jaar modeaan academie

    Zo leefde men in LINT

    Vakbond in BewegingOnline Het 3-maandelijkse magazine van ABVV-regio Antwerpen isonline te lezen op www.abvv-regio-antwerpen.be. Het kanook worden gedownload in pdf-formaat.

    Inhoud nr. 79 | december 2013Redactioneel: Goed nieuws, slecht nieuwsPaul van Ostayen | dichter en prozaschrijverAntwerpen tijdens de eerste WereldoorlogWerk voor morgen | interview met Bruno VerlaecktEen nieuwe industrialisering voor een duurzame welvaartIn memoriam Rik PeetersBoek en leestipsFilm: Hysteria

    Vakbond in Beweging wordt geschreven en gemaakt dooreen redactie van enthousiaste vrijwilligers. Senioren, lid vanABVV-regio Antwerpen, krijgen het blad gratis in hun bus.Militanten, leden en genteresseerden kunnen VIB onlinelezen of downloaden op www.abvv-regio-antwerpen.be

    002_AAV1QU_20140117_DNWHP_00_Opmaak 1 15-01-14 11:06 Pagina 2

  • N 1 17 januari 20142 Regio Brussel - Limburg

    JE EERSTE JAAR OP DE ARBEIDSMARKT VERDIENT EEN VOLWAARDIGE VAKANTIE!!

    Als werknemer heb je het recht op een aantal vakantie-dagen en op vakantiegeld. Normaal worden die bere-kend op basis van het jaar voordien. Werk je in 2013gans het jaar, dan zal je in 2014 het totale aantal vakan-tiedagen en het volledige vakantiegeld krijgen. Volgensdit systeem zouden schoolverlaters voor het volgendejaar maar recht hebben op een beperkt aantal vakantie-dagen en op minimaal vakantiegeld. Je studeerdeimmers tot eind juni en kon in het beste geval pas in juliaan de slag

    Als schoolverlater kan je echter recht hebben op jejeugdvakantie, waarbij je een volledig aantal vakan-tiedagen krijgt, en een aanvullende premie. Je moetwel minstens n maand in 2013 hebben gewerkt (inhet jaar dat je afstudeerde).

    Voor meer informatie kan je terecht bij n van deplaatselijke kantoren of via onze jongerenmedewerker

    Alex Nijs 011/[email protected].

    Het Belgisch sociaal modelen het Europees bestuur

    Om te beginnen wees Lars VANDE KEYBUSerop dat deze crisis van oorsprong een crisisvan de privsector is. Het is pas een crisis vande overheidsfinancin geworden als gevolgvan de financile redding van de bankendoor de overheden! Bovendien kon dezeextra massale schuldenlast op geen slechtermoment komen: door de vertraagde econo-mische groei slonken de staatsinkomstenterwijl de sociale uitgaven enorm stegen,waardoor de overheidsfinancin het nog har-der te verduren kregen. Landen als Grieken-land, Portugal en Spanje konden hun schul-den niet langer aflossen en moesten op hunbeurt gered worden. De Europese CentraleBank en het Internationaal Muntfonds maak-ten van de gelegenheid gebruik om overalneoliberale hervormingen op te leggen: delanden die gebukt gingen onder schulden-last werden verplicht het mes te zetten inhun overheidsuitgaven, en om uit de crisis tegeraken werden remedies gebruikt die decrisis net veroorzaakt hadden.

    De Europese overheid is geobsedeerd doorconcurrentievermogen en groei en vanaf2011 stelde ze een reeks dwingende mecha-

    nismen in waarbij bovendien geldboeteskonden worden opgelegd aan landen dieniet aan de vereisten voldoen. Dit maaktdeel uit van het zogenaamde 6-pack: eenbundeling van 5 Europese reglementen en 1Europese richtlijn voor controle op macro-economische onevenwichtigheden, d.w.z.alles wat schadelijk wordt geacht voor hetconcurrentievermogen. Twee proceduresondersteunen dit beleid:

    de procedure bij buitensporige tekorten:sancties [tot 0,2% van het Bruto Binnen-lands Product (BBP)] die opgelegd wordenwanneer het overheidstekort hoger ligtdan 3% en de overheidsschuld groter is dan60% van het BBP. Lidstaten moeten aanto-nen dat ze hun begrotingstekorten jaarlijksvoldoende verminderen en hun schuldenvoldoende afbouwen, zoniet kunnenfinancile sancties opgelegd worden.

    de procedure bij buitensporige oneven-wichten: als de landen op basis van eenboordtabel belangrijke macro-economi-sche onevenwichten vertonen, kan als deEuropese Commissie oordeelt dat het

    onevenwicht buitensporig is een proce-dure worden opgestart, waarbij de landensancties tot 0,3% van hun BBP kunnenoplopen.

    Deze laatste procedure zorgt dus op Euro-pees niveau voor toezicht (monitoring) opde staten aan de hand van een vergelijkendeboordtabel met nauwkeurige economischeindicatoren zoals de unit labour cost (loon-kost per eenheid), wat in feite neerkomt opeen regelrechte controle van de lonen.

    Samen met dit nieuwe wetgevend kaderheeft de Europese Commissie ook De stra-tegie 2020 uitgetekend. Het resultaat vandeze strategie zijn de jaarlijkse landenspe-cifieke aanbevelingen op vlak van werkge-legenheid, milieuzorg, armoede. Zo stuurtde Europese Commissie (EC) aan op conser-vatieve hervormingen onder het mom vanstreven naar duurzame ontwikkeling. Maareigenlijk hangen de aanbevelingen die zedoet nauw samen met de eisen van het 6-pack. Belgi, dat sinds 2009 in een toe-stand van buitensporig tekort verkeert,werd in 2011 het mikpunt van aanbevelin-gen van de Europese Commissie. Sindsdienheeft ons land zich toegelegd op zwarebezuinigen vooral op sociaal vlak om deoverheidsfinancin zo snel mogelijk inevenwicht te krijgen. De EC aarzelt niet omook te eisen dat de automatische loonin-dexering wordt afgeschaft, dat de wettelij-ke pensioenen gekoppeld worden aan de

    levensverwachting, dat de kinderbijslagverminderd wordt, enz.

    De moeilijkheden in de eurozone houden,volgens de Europese Commissie, verbandmet het povere concurrentievermogen vande lidstaten. Vr de eenheidmunt (de Euro)werd ingevoerd, konden de landen die meteconomische problemen kampten hun muntdevalueren om zo hun handelstekorten inevenwicht te brengen. Met de Euro is ditonmogelijk geworden. Daarom worden delidstaten die zich in moeilijkheden bevindenmet de nieuwe legislatieve instrumentengedwongen tot een interne devaluatie: viade lonen. De lonen mogen louter nog de evo-lutie van de productiviteit volgen, en niet dievan de prijzen. Om hiertoe te komen wordtoveral de solidariteit onder werknemers vanverschillende bedrijven en sectoren gebro-ken: collectieve loononderhandelingen moe-ten gedecentraliseerd worden en per onder-neming of zelfs individueel gevoerd wor-den. Overal in Europa liggen de minimumlo-nen, de bestaande caos en vaak de vakbon-den zelf onder vuur.

    De resultaten van dit beleid zijn rampzalig:de crisis wordt onnodig verlengd en de soci-ale situatie verslechtert dag na dag. Hetwordt dan ook de hoogste tijd om de koop-kracht van de mensen te herstellen en verderte kijken dan de lonen als men het over con-currentievermogen heeft.

    Op de vakbondsraad van 20 november 2013 debatteerden 250 militanten van ABVV-Brussel over de nieuwe instrumenten voor economisch bestuur waarvan de EuropeseUnie zich heeft voorzien. Na de inleidende uiteenzettingen van Lars VANDE KEYBUS(Studiedienst van het ABVV) en Anne DUFRESNE (sociologe), probeerden ze in te schat-ten welke impact die zouden hebben op het Belgisch sociaal model.Hieronder alvast een bondige bespreking van de nieuwe regels van economischbestuur. Meer over deze Vakbondsraadop onze website: www.abvvbrussel.irisnet.be

    In een ideale wereld krijg je op de vrije markt altijd debeste kwaliteit tegen de beste prijs. In de echte wereldgebeurt dit helaas niet. Je betaalt steeds te veel en krijgtvaak niet de service die je verdient. We richten in Limburgde coperatieve Samen Sterker op met onze vrienden vanDe Voorzorg en SP.a. Dit is meer dan een symbolischedaad, het ABVV komt op voor de koopkracht van de men-sen en dat doen we niet alleen door te vechten voor onzeindex maar streven we steeds voor meer koopkracht eneen duurzame economie. Producten moeten ethisch enecologisch geproduceerd worden.

    Samen Sterker kan voor jou, je leven goedkoper makendoor bedrijven te dwingen om tegen de scherpste prijzente werken en een gegarandeer-de service te leveren, alle admi-nistratieve rompslomp uit jehanden te nemen. Wil je veran-deren van leverancier? Wil je jehuis beter isoleren? We doenhet nodige papierwerk! SamenSterker zet de consumentopnieuw centraal. Word ven-noot, dan beslis je ook meewelke groepsaankopen we noggaan organiseren, aan welkeaankopen je deel wilt nemen, jijkrijgt de macht in handen enniet de markt!

    We gaan van start met volgendeproducten: Groene stroom engas, condensatieketel, dakisola-tie, spouwmuurisolatie, hoog-rendementsglas. Voor de nabije

    toekomst staan volgende producten op ons verlanglijstje:stookolie (zeer binnenkort via de militanten van ABVV bijFord Genk), brandhout

    Samen sterker gaat binnenkort van start met een aantalbijeenkomsten in Limburg met meer uitleg over de nieu-we coperatieve. Ook zorgen we voor de aanwezigheidvan specialisten die meer uitleg kunnen geven over de pro-ducten die we aanbieden.

    PraktischMeer info. en inschrijven: p/a Guffenslaan 108, 3500 Has-selt of via de website van Samen sterker Limburg, telefo-nisch 011 30 10 97 of via mail: [email protected]

    Jeugdvakantie?

    ABVV Limburg samen met Linx+ medeoprichter van de consumenten -coperatieve Samen Sterker Limburg

    002_BTV1QU_20140117_DNWHP_00_Opmaak 1 15-01-14 11:00 Pagina 2

  • N 1 17 januari 20142 Regio Oost-Vlaanderen

    www.abvv-oost-vlaanderen.be

    E-loket

    Website

    SMS

    QR Code E-Zines

    Ledenblad

    Kantoren

    Aalst Dendermonde Gent Sint-Niklaas Ronse

    Heb je het al gehoord

    ABVV Oost-VlaanderenSMARTER dan je denkt

    Check de website www.abvv-oost-vlaanderen.beE-loket, SMS dienst, De Nieuwe Werker, QR Code, E-zines, 41 kantoren, ...

    Wat bedoel je?

    KIJK OP PAGINA 15

    EN KOM NAAR N VAN ONZE

    NIEUWJAARSRECEPTIES

    ACTIVITEITEN DAGUITSTAP MOLNorbertijnenabdij en centrumvoor verwerking van radioactieveafvalstoffenOp 10 maart 2014 vanaf 7u.Na een koffie met stukje taartbezoeken we met een gids de Nor-bertijnenabdij van Postel. Na hetmiddagmaal bezoeken we het cen-trum voor verwerking van radioac-tieve afvalstoffen. Na het avond-maal keren we terug.Prijs: 36 euroVertrek:7.00u: Stekene, Markt7.20u: Lokeren, zwembad7.47u: St-Niklaas station en rond

    punt8.00u:Temse, Schoolstraat electro

    Maes

    Verdere inlichtingen en of inschrij-vingen bij Danille, tel. 03 760 04 29 vanaf 6 januari.Gelieve bij inschrijving je rijksregis-ternummer op te geven.

    BUITENLANDSE REIS TURKIJEism Reizen van LaereVan 6 juni 2014 tot 16 juni 2014.Wij verblijven in het viersterrenhotel IZER BEACH.Uitstappen worden ter plaatsegeorganiseerd.Prijs: Tweepersoonskamer geboektvr 28 januari: 83 euro per per-soon single 1070 euro

    Boeking na 28 februari maar voor30 april: 865 euro per persoon single 1105 euro

    Na 30 april: 910 euro per persoon single 1 150 euro

    Inbegrepen:- Vervoer naar en van Zaventem.Verblijf in all inclusiveOpstapplaatsen: Ronse, Gent,Dendermonde, St-Niklaas, Beve-ren en extra opstapplaats vanaf 6personen- Annulatieverzekering 100%. Let op: dossierkosten bij annula-tie 10 euro per persoon

    Bij inschrijving wordt een voor-schot gevraagd van 300 euro perpersoon op rekeningnummer BE 19 4070 0469 7112.Verdere inlichtingen en of inschrij-vingen bij Danille tel. 03 760 04 29.

    Voorbereiding, bemiddeling en uitvoe-ring van de reizen door Van LAERE,ondernemingsnummer 0445.349.368,vergunning A1751.

    002_OOV1QU_20140117_DNWHP_00_Opmaak 1 15-01-14 10:54 Pagina 2

  • N 1 17 januari 20142 Regio West-Vlaanderen

    Als je dopgeld wilt, moet je daarvoor eendossier indienen via onze werkloosheids-dienst. Dat is zo als je je job kwijtraakt ofals je als schoolverlater voor de eerste keerdopgeld aanvraagt. Dat is ook zo als jebaas enkele dagen geen werk voor je heeft(weinig werk, slecht weer, ) en je tijdelijkwerkloos wordt, of als je niet genoeg ver-lofdagen hebt wanneer je baas de firmasluit voor jaarlijks verlof. Maar ook als jebijvoorbeeld opnieuw begint te werken enrecht hebt op n of andere premie ofopleg, of als er iets verandert in je gezins-toestand of je persoonlijke situatie.

    Kortom, in vele gevallen moet je bij onzewerkloosheidsdienst zijn om je recht opdopgeld te openen of te behouden. Net alsvele andere leden van het ABVV.

    Daarnaast zorgt onze werkloosheidsdienstook voor de storting van je dopgeld op jebankrekening, controleren we of de RVA jedossier juist afgewerkt heeft en ze je vol-doende dopgeld toekennen, staan we jezo nodig bij als je opgeroepen wordt doorde RVA omdat iets niet in orde is (of lijkt tezijn).

    Onze werkloosheidsdienst levert dezeuitgebreide dienstverlening aan alleleden van het ABVV die in regel zijn methun bijdrage. Het ABVV is immers eenledenorganisatie die enkel kan bestaandoor de solidariteit onder zijn leden. Het isdan ook logisch dat ieder lid werkloos ofniet in regel is met zijn bijdrage en zijnsteentje bijdraagt. En natuurlijk zijn er ook de andere dien-sten van het ABVV. Diensten die je helpen

    bij je zoektocht naar werk (onze dienstenloopbaanadvies en loopbaanbegeleiding).Diensten die je bijstaan als je bij de RVAmoet gaan aantonen dat je voldoendenaar werk gezocht hebt (onze dienstarbeidsrecht). En nog vele andere dien-sten

    Het is belangrijk dat ook jij ervoor zorgtdat je in regel bent en in regel blijft metje bijdrage om iedere mogelijke vertra-ging te voorkomen. Dat doe je het best door je bijdrage tebetalen via een domiciliring. Dan wordtje bijdrage iedere maand betaald via jebankrekening en blijft het bedrag dat jeiedere maand betaalt beperkt. Betaal je jebijdrage nog niet met domiciliring, dankun je een domiciliringsformulier aan-vragen en ondertekenen in ieder plaatse-

    lijk kantoor van het ABVV. Onze dienstendoen dan verder het nodige.

    Wil je dat niet, dan moet je er wel zelf voorzorgen dat je niet achterop raakt met debetaling van je bijdrage!Heb je door omstandigheden een achter-stand opgelopen in het betalen van je bij-drage, dan kun je met onze diensten ookeen afbetalingsplan afspreken.Ben je achterop geraakt met de betalingvan je bijdragen, dan kun je daar door onsover worden aangeschreven. Als datgebeurt: reageer dan zo snel mogelijk enstel je in regel. Doe je dat niet, dan loop jehet risico op vertraging bij de verwerkingvan je dossier. Dat is logisch: alle tijd dienodig is voor de controle van niet betaaldebijdragen, gaat ten koste van iets anders.Door iedereen zeker te vermijden dus!

    WERKLOOSHEID WIST JE DAT...

    MIJN DOPGELD?! ALLEEN ALS IK IN REGEL BEN MET MIJN BIJDRAGE!

    Een rood potlood is een krachtig wapen!

    ONZE ABVV KANTOREN ST. KRUIS EN WAREGEMZIJN OP VRIJDAG 17/01/2014 UITZONDERLIJK GESLOTEN VANAF 11 UUR

    HORVALHORVALWest-Vlaanderen

    Wijzigingen zitdagen vanaf 1/1/2014! Door de fusie van Algemene Centrale en Textielcentrale worden de openingsuren vande kantoren lichtjes aangepast: Zitdag Veurne voormiddag namiddag

    maandag - 14u tot 17.30uvrijdag 9u tot 12u -

    Zitdag Ieper voormiddag namiddagdinsdag - 14u tot 17udonderdag 9u tot 12u -

    Zitdag Menen (nieuw!) voormiddag namiddagdinsdag 9u tot 12u -

    Zitdag Tielt voormiddag namiddagmaandag 9u tot 12u -donderdag - 14u tot 17.30uvrijdag 9 u tot 12 u -

    Zitdag Menen voormiddag namiddagmaandag 9u tot 12u -donderdag - 13.30u tot 17.30u

    Zitdag Waregem voormiddag namiddagdinsdag - 13.30u tot 17.30udonderdag 9u tot 12u 13.30u tot 17.30u

    STEM SLIM, STEM LINKS!

    Op zondag 25 mei 2014 geldt niet alleen destemplicht voor alle 18-plussers in ons land, er isook de morele plicht om als individuele burgerte kiezen voor een betere toekomst voor onsallen!

    Een vakbond als het ABVV speelt een zeerbelangrijke rol in de samenleving. De socialisti-sche vakbond staat voor waarden als solidari-teit, rechtvaardigheid, gelijkheid en democra-tie. Waarden die het ABVV elke dag op het ter-rein in daden omzet. Op die manier trachten wewerk te maken van de sociale bescherming ofvooruitgang voor wie jong is, werkt of leeft vaneen vervangingsinkomen. Het ABVV strijdt vooreen betere maatschappij.

    Maar er zitten kapers op de kust! Politici en poli-tieke partijen van de rechterzijde worden met dedag driester. Ze spuien allerhande voorstellen enkritieken om verworven en noodzakelijke socialerechten te ondergraven en af te schaffen. Hundoel is om de welvaart zoals die nu bestaat, af tebouwen en te herverdelen in de richting van wieecht rijk is en het niet nodig heeft.

    Dat terwijl er vele mensen zijn die vandaagvechten om te overleven. En dat ook terwijlvelen die vandaag nog rondkomen, hun werk ofhun uitkering dreigen te verliezen.

    Het ABVV heeft al gekozen! We kiezen er primovoor om niet bij de pakken te blijven zitten endus in het verweer te gaan tegen de aanvallenvan de rechterzijde. En we kiezen er secundovoor om onze leden en sympathisanten op teroepen bij de politieke verkiezingen van 25 meiresoluut de linkse partijen te steunen. Op diemanier vergroten we zelf de kans dat de volgen-de regeringen in Vlaanderen, Belgi en Europagevormd worden met linkse politici. Partijendie staan voor een politiek in uw belang!

    U hoeft niet te twijfelen aan de must van eenlinkse stem. Het rode potlood in uw stemhokjeis uw wapen!

    Erik VAN DEURSENProvinciaal Secretaris ABVV West-Vlaanderen

    Afschaffing zitdag Oostkust (Blankenberge / Knokke).Voor tussenkomsten en / of inlichtingen kantoor Brugge of Oostende.

    002_WVV1QU_20140117_DNWHP_00_Opmaak 1 15-01-14 12:17 Pagina 2

  • Deskundige werkloosheids reglementeringJuridisch medewerker voor de studiedienst, (departement Ondernemingen)

    VACATURE

    Alle informatie over de vacatures lees je op www.abvv.be/vacatures

    N 1 17 januari 2014 3

    25 MEI 2014 - EUROPESE, FEDERALE EN REGIONALE VERKIEZINGEN

    Wat er op het spel staat We kunnen er niet langer omheen. De politie-ke partijen beginnen nu echt in verkiezings-modus te schieten. Optredens allerhande,straffe uitspraken die door anderen nog straf-fer worden tegengesproken, tactisch gema-noeuvreer, "om ter meest in de boekskes gera-ken" ... Dat zal tot 25 mei onze dagelijkse kostworden. Of je het nu smaakt of niet.

    Echter, onder deze faades van woordspellenen optredens, liggen inhoudelijke program-ma's. Niet altijd even zichtbaar of geschrevenop een verstaanbare manier, maar de verkie-zingsprogramma's zijn belangrijker dan al hetuiterlijk vertoon. En daar gaat het ons om.Wat staat er op het spel? Hoe zien de ver-schillende politici onze toekomst? Wat zijnhun prioriteiten op vlak van armoede, fiscali-teit, werk, gelijkheid, mobiliteit, milieu ...

    Ons sociaal model, goed voor iedereen,in vraag gesteldHet moge duidelijk wezen dat voor het ABVVer op geen enkele wijze kan geraakt wordenaan onze verzorgingsstaat, onze sociale wel-vaartsstaat. Wij willen die niet alleen behou-den, maar ook nog versterken. Kan dat? Ja,

    dat kan. Als men maar de juiste keuzes maakt.Als men prioriteit legt bij het welzijn vaniedereen en niet enkel van een bepaaldegroep of klasse of erger, de toplaag van 1%.Zijn ze daar nu weer met hun verworven rech-ten, hoor ik hier en daar opwerpen? Ja. Ver-worven rechten of niet, het zijn wel die rech-ten waar inderdaad de vakbonden vaak langen bitter voor hebben moeten vechten, dieervoor zorgen dat onze buurlanden jaloerszijn op het niveau van welzijn en welvaart. Eenniveau dat we blijven verdedigen. Klinkt datoubollig? Neen, dat klinkt alleen solidair.

    Rechtse prietpraat tegengaanIn de media worden we te vaak overspoeldmet uitspraken van rechtse en neoliberale(conservatieve) partijen en groeperingendie zonder moeite worden overgenomen,herhaald en naar eigen goeddunken gerecy-cleerd. Enkele voorbeelden? Wie wil wer-ken, vindt werk (ook als je ouder bent dan50), vakbonden zijn oubollig en overbodig,we moeten allemaal langer werken, er isgeen geld om de pensioenen te blijven beta-len, we kunnen het ook doen met minderopenbare dienstverlening, de werkloos-

    heidsuitkeringen mogen niet langer daneen paar jaar worden uitbetaald... Niet zel-den berusten deze uitspraken louter op eenpuur klassieke marktideologie waardoor hetsociale ondergeschikt wordt gemaakt aan'wat goed is voor de economie'. Maar watgoed is voor de markt, is niet altijd evengoed voor de samenleving. Niet dat wijtegen een goeddraaiende economie zijn,integendeel, maar de economie moet welten dienste staan van de mens en nietomgekeerd. Zij moet zorgen voor goedbe-taald werk en dus voldoende koopkracht.De output moet altijd positief zijnvoor mens, maatschappij enmilieu. Want als dat niet hetgeval is, komt onze verzorgings-staat in gevaar.

    En er is het gevaar van het wij/zij-ver-haal. Een verhaal waarbij doelbewustbepaalde groepen uit de samenlevingtegen elkaar worden opgezet. Zijn het nietde migranten of de werklozen of de Walen,die de schuld hebben aan alles wat fout loopt,dan zal het wel een andere groep zijn. Dan zul-len het de syndicalisten wel zijn

    In de volgende edities van De Nieuwe Werkerbehandelen we telkens n of meerdere vandeze onderwerpen. We doen dit door met voor-beelden aan te geven wat men ons probeert teverkopen als waarheid, waarna we laag per laagontmantelen om uiteindelijk onze visie en onsalternatief te geven. We geven duidelijke infor-matie, maar zullen niet nalaten de rotte plekkenaan te wijzen en te benoemen. Want uiteindelijkis dat ook onze taak. Zeggen waar het op staat.

    Aan jou om daarna te beslissenwat je doet met jouw stem.

    Shutterstock

    HET FEDERAAL ABVV WERFT AAN:ABVV geeft tegenGASWe trekken naar het Grond-wettelijk Hof met de vraag deGAS-wet te vernietigen, wantdeze fnuikt de vrijheid omvreedzaam actie te voeren.

    De nieuwe GAS-wet en de bij-horende GAS-boetes zijn eentoonbeeld van repressie enintolerantie t.o.v. kinderen,jongeren, manifestanten, eneigenlijk t.o.v. alle burgers.Denk maar aan de man dieaan zee afval verzamelde omin een vuilnisbak te gooien endie een GAS-boete kreeg voorsluikstorten. En sinds 1 januarikunnen gemeenten meer fei-ten strenger bestraffen en ook14-jarigen een GAS-boetegeven.

    ACTIEVRIJHEIDMaar ook onze actievrijheidkan in onaanvaardbare matebeknot worden door de nieu-we GAS-wet. Wij worden nu algeconfronteerd met hetgebruik van GAS-sancties omvreedzaam protest te bestrij-den, zoals bijv. pamfletten uit-delen.

    Gezien de GAS-wet strijdig ismet de fundamentele rechtenen vrijheden zoals opgeno-men in de grondwet en ininternationale verdragen, vra-gen ABVV en ACV het Grond-

    wettelijk Hof de GAS-wet tevernietigen.

    Eerder (eind november 2013)trokken ook de Kinderrech-tencoalitie en de Liga voorMensenrechten al naar hetGrondwettelijk Hof, omdat deGAS-wet het jeugdrechtsy-steem uitholt, de deur open-zet voor willekeur bij de sanc-tieambtenaren, (rechts)onze-kerheid creert bij de burgers(verschillende regels pergemeente).

    PLAATSVERBODMet de nieuwe GAS-wet zaleen burgemeester, eenzijdigzonder verwittiging en zeermakkelijk kunnen beslissen

    om gedurende een maandeen plaatsverbod op te leggenvoor openbare plaatsen. Ditverbod kan tot tweemaal ver-lengd worden.

    Dit verbod kan opgelegd wor-den in geval van verstoring vande openbare orde veroorzaaktdoor individuele of collectievegedragingen". De Raad vanState merkte trouwens al opdat deze bepaling niet voldoetaan de nauwkeurigheidsvereis-te die voorgeschreven wordtdoor het Europees Verdrag voorde Rechten van de Mens.

    MEER INFOwww.gasboete.bewww.tegengas.be

    De Nieuwe Werker eert Jeanne BrabantsOp 2 januari 2014 overleed danseres enchoreografe Jeanne Brabants. Zij was nietalleen van grote waarde voor het klassiekballet in Vlaanderen, maar ook voor ons.

    Jeanne startte op 21 jarige leeftijd haareigen balletgezelschap en dansschool.Later richtte ze een balletopleiding op bin-nen de Koninklijke Opera, en bij de omvor-ming tot het Stedelijk Instituut voor Balletin Antwerpen werd Jeanne directrice. Methaar aan het hoofd verwierf de school, nuKoninklijke Ballet school, internationalefaam. In 69 stichtte Jeanne het Ballet vanVlaanderen, sinds 76 mag deorganisatie zich KoninklijkBallet van Vlaanderen noe-men.

    Minder gekend, maar evenbelangrijk is het engagementvan Jeanne in de socialisti-sche beweging en haar ver-zet tegen fascisme en nazis-me tijdens Wereldoorlog II.

    De Nieuwe Werker heettetoen nog De Werker en depublicatie werd verbodendoor de bezetter. OndermeerLouis Major, Jos Van Eynde,Ward Coens, Ward Cassiersen Jeanne's echtgenoot BertVan Kerkhoven maakten deeluit van het redactiecomit

    dat in de clandestiniteit werkte. De part-ners stonden in voor de verspreiding vanhet blad, iets wat gebeurde op gevaarvan hun leven, want wie opgepakt werdmet nummers van de clandestiene perswerd afgevoerd naar een concentratie-kamp

    Dat De Nieuwe Werker nu in alle vrijheidzijn stem kan laten horen, is dus mee aanJeanne te danken!

    Het ABVV biedt de familie van Jeanne zijninnige deelneming aan.

    Koninklijk Ballet V

    laanderen

    GECONFRONTEERD MET EEN GAS-BOETE BIJ JOUW ACTIE?

    BRENG ONS OP DE HOOGTE!

    Wij willen alle situaties in kaart brengen waarbij GAS-boetesgebruikt worden om syndicale acties te beperken of stop tezetten. Delegees en vakbondsmilitanten kunnen dergelijkesituaties melden bij hun federale vakcentrale of bij de socialestudiedienst van het Federaal ABVV via [email protected].

    Eerdere gevallen tonen aan dat het wel degelijk het de moei-te loont om opgelegde GAS-boetes te betwisten. Zo werd innovember 2013 een GAS-boete n.a.l.v. het uitdelen van pam-fletten ongedaan gemaakt na betwisting en expliciet protestvan onze militant.

    HET VLAAMS ABVV WERFT AAN:

    Een educatief medewerker (Linx+)

    003_GPV1QU_20140117_DNWHP_00_Opmaak 1 15-01-14 11:02 Pagina 3

  • N 1 17 januari 20144

    ABVV-SENIOREN KIEZEN SOCIALE ZEKERHEID ALS JAARTHEMA VOOR 2014

    Op de barricaden voor onze welvaartsstaat

    Jos: Sociale zekerheid is net een heel cruci-aal en actueel thema. Zeker nu, in tijden vantrek uw plan! Langs alle kanten, en vooralde rechtse, dreigt de afbrokkeling van onzewelvaartsstaat. Denk maar aan het voorstelom werkloosheidsuitkeringen te beperken inde tijd of om de eerste pensioenpijler af tebouwen. Het behoud van onze sociale zeker-heid belangt nochtans iedereen aan: jong enoud, werkend en werkzoekend, gezond enziek, gesyndiceerd of niet...

    Vertel eens Jos, waarom ben je zongrote fan van onze sociale zekerheid?Jos: Onze sociale zekerheid behoort tot debeste ter wereld. Het is gebaseerd op eenprincipe van solidariteit: werkende mensendragen bij in verhouding tot hun loon voormensen die het minder goed hebben. Desociale zekerheid biedt een opvangnet voormensen die ziek zijn, zonder inkomen vallen,arbeidsongeschikt worden, op pensioen

    gaan, enzovoort. De sociale beschermingwaar wij, met onze ouders en grootouders,zo hard voor gestreden hebben, wordt nuconstant onder vuur genomen. Individualis-me gaat voor op solidariteit. Dit willen wij alsABVV-senioren absoluut tegenhouden.

    Sociale zekerheid is een heel breedthema. Waar leggen ABVV-senioren denadruk op?Jos: We hebben een aantal speerpunten.Het recht op een volwaardig pensioen vooralle gepensioneerden. Het recht op een kwa-litatieve en betaalbare zorg voor iedereen:wij komen op straat tegen de verregaandecommercialisering van de ouderenzorg.Onze oude dag is niet te koop! Ten derde:intergenerationele solidariteit. We willenmeer aandacht voor de sandwich generatie.Dat is de generatie (50+) die zowel voor dekleinkinderen als voor de ouders zorgt endaarnaast vaak nog gaat werken. Kinderop-

    vang en ouderenzorg mogen niet louter aande markt worden overgelaten. We pleitenvoor een solidair systeem en de wegwerkingvan de lange wachtlijsten.

    Gaan jullie acties op poten zetten ronddit thema?Jos: Hier mag en kan ik nog niet veel over

    zeggen (knipoogt), maar laat ons zeggen dater iets in de lift zit. In het voorjaar hoor jehier zeker meer over.

    Ook benieuwd? Surf naar www.abvvsenioren.be en ver-neem alles over de seniorenwerking vanhet Vlaams ABVV.

    Sociale zekerheid wordt het nieuwe jaarthema van ABVV-senioren. Is datthema eigenlijk niet al lang pass? Neen, integendeel, benadrukt JosVingerhoed, de voorzitter van ABVV-senioren.

    STILSTAAN BIJ JE LOOPBAAN

    Je goede voornemensvoor 2014 al gemaakt?

    DEBAT 10 JAAR BIJBLIJVEN

    Een rode knop voor werkzoekenden die meer begeleidingwensen. Dat was n van de beloftes van VDAB-baas FonsLeroy tijdens het debat 10 jaar bijblijven. Samen met Leroywerden ook de Vlaamse en federale minister van Werkgeconfronteerd met de problemen die werkzoekendenondervinden in hun zoektocht naar werk.

    Poten en oren om te werkenZo was er het verhaal van Maarten (55 jaar). Tot 2006 had hijeen stabiele loopbaan, vertelt hij: Ik raakte mijn vaste job doorherstructureringen kwijt. Sinds dan begon mijn zoektocht naarvast werk. Dit is mij tot vandaag nog niet gelukt. Ik probeerdeals uitzendkracht te werken, maar in die sector lijkt het echterveel beloven en weinig waarmaken. Ik voel me afgestraftomdat ik werk probeer te vinden en ik nu rond moet komenmet de laagste uitkering.

    Maarten had ook een rake vraag voor de minister van Werk inpetto: Blijkbaar ben ik niet te oud om werk te zoeken, maarwel te oud om werk te vinden. Wanneer gaan jullie eindelijk dewerkgevers activeren om mensen zoals ik aan het werk te hel-pen?

    Eva Van Hoorde, die federaal minister van Werk Monica DeConinck verving, erkende het probleem. Er ligt een plan optafel om werkgevers een hogere ontslagpremie te laten beta-len wanneer ze een vijftigplusser afdanken, vertelde ze.

    Vlaams ABVV-secretaris Caroline Copers wees ook op hetbelang van werkbaar werk: We moeten tot een beleid komendat er voor zorgt dat werknemers in werkbare en doenbarejobs aan de slag kunnen blijven.

    Goede begeleiding van werkzoekenden?Een andere getuigenis kwam van Annelies (32 jaar): Geduren-de meer dan n jaar was ik werkzoekend. Zes jaar geledenstartte ik in een grote multinational waar ik meerdere kerenpromotie maakte. Door herstructureringen werd ik in juni2012 werkzoekend. Het duurde uiteindelijk 8 maanden voor ikuitgenodigd werd door een VDAB-consulente. Het eerstegesprek was aangenaam, maar nadien voelden de gesprekkeneerder aan als een controle.

    Annelies richtte haar vraag tot Vlaams minister Muyters.Werkzoekenden zijn verplicht tot activering maar hebben ook

    recht op begeleiding. Waarom heb ik daar zo weinig vangemerkt? Is het niet beter om meer te investeren in de VDABzodat er een betere begeleiding is van werkzoekenden?

    Minister Muyters wimpelde deze vraag echter af door dezegetuigenis als een alleenstaand geval te beschouwen. VDAB-bemiddeling is maatwerk. Fouten kunnen nu eenmaal dooriedereen gemaakt worden. Muyters verdedigde de besparin-gen als noodzakelijk om de begroting in evenwicht te brengen.

    Vlaams ABVV-secretaris Caroline Copers wees erop dat deVDAB zijn kerntaken met het huidige budget nog moeilijk kanuitvoeren. Net in deze tijden van economische crisis waar dewerkloosheid nog nooit zo hoog is geweest, komen die bespa-ringen hard aan. Ook zelfredzame werkzoekenden als Annelieshebben recht op een goede begeleiding. Vakbonden doentrouwens al langer aan moderne dienstverlening die inzet opjobs en loopbaanzekerheid. De vertrouwensband die een vak-bond biedt is net de meerwaarde van onze loopbaanconsulen-ten.

    VDAB-baas Fons Leroy kondigde alvast aan een rode knop tewillen invoeren op de VDAB-website: zo kunnen werkzoeken-den aangeven wanneer het voor hen niet goed loopt en zenood hebben aan een intensievere begeleiding.

    Loopbaanadvies10 jaar bijblijven werd op 12 december 2013 georganiseerddoor de 3 vakbonden. Bij het ABVV heet Bijblijven nu de dienstLoopbaanadvies. Werkzoekenden worden er door onze ABVV-loopbaanconsulenten wegwijs gemaakt op de arbeidsmarktdoor hen de weg te wijzen naar een passende opleiding of bij-scholing, door sollicitatietips te geven n een luisterend oor tebieden.

    Wil jij ook kennismaken met onze ABVV-loopbaanconsulen-ten? Maak dan snel een afspraak:ABVV Regio Antwerpen: ...................................03 220 66 44ABVV Limburg: ...................................................011 28 71 51ABVV Mechelen+Kempen: ................................015 29 90 25ABVV Vlaams-Brabant:.......................................016 28 41 47ABVV Oost-Vlaanderen:.....................................09 265 52 13ABVV West-Vlaanderen: ..................................0478 87 02 57

    www.vlaamsabvv.be/loopbaanadvies

    Contactbon

    O Ja! Ik wil dat een ABVV-loopbaanbegeleider mij vrijblijvendcontacteert.

    O Ja! Ik wil zelf al aan de slag en ontvang het loopbaanwerkboekgratis in mijn brievenbus.

    Mijn voornaam en naam: ............................................................Straat en nr.: ...............................................................................Postcode en gemeente: ..............................................................Telefoon: .....................................................................................E-mail: ........................................................................................

    Ik fax dit naar 02 289 01 89. Of ik stuur het op naar Vlaams ABVVLoopbaanbegeleiders, Watteeustraat 10, 1000 Brussel of onlinevia www.vlaamsabvv.be/loopbaanbegeleidingE-mail: [email protected].

    5 redenen om loopbaanbegeleiding te volgen Ik ga niet meer met een tevreden gevoel naar mijn werk Er worden besparingen aangekondigd of er is steeds meer tech-nische werkloosheid

    Ik weet niet goed welke job echt bij me past Ik wil weten hoe ik mijn job beter met mijn privleven of eenopleiding kan combineren

    Ik wil een balans opmaken van mijn loopbaan

    Marc (45) kon zijn job als industrieel plaatbewerker fysiek niet meeraan:Door de begeleiding ben ik veel zelfstandiger geworden omdat iknu de juiste informatie weet te vinden. Bovendien leerde ik assertie-ver zijn en op te komen voor mezelf. Loopbaanbegeleiding was voormij de aanzet om terug vooruit te geraken in mijn loopbaan."

    Werkzoekenden ondervragenministers van werkMijn goede voornemen voor 2014

    Het rustiger aan doen

    Meer tijd voor familie en vrienden

    Met goesting naar het werk gaan

    Een balans opmaken van mijn loop-

    baan

    Loopbaanbegeleiding volgen!

    004_GPV1QU_20140117_DNWHP_00_Opmaak 1 15-01-14 11:12 Pagina 4

  • N 1 17 januari 2014 5

    De Europese Commissie wil methaar REFIT-programma een aan-tal regels schrappen en bepaaldewetgeving versoepelen om hetbedrijven wat makkelijker temaken. Maar die regels, doorwerkgevers en de Commissiegezien als "lasten", omvatten ookrechten van werknemers. Dezogezegde vereenvoudigingblijkt neer te komen op minderbescherming voor werknemers!

    Welke regelgeving wil de Com-missie afbouwen?wetgeving over de veiligheid engezondheid van werknemers

    milieuwetgeving wetgeving rond herstructure-ringen

    regels over de informatie en

    consultatie van delegees, regels rond de informatieplichtvan de werkgever wanneer hij personeel aanwerft (arbeids-contract, arbeidsreglement).

    Het Refit-programma be dreigtde gezondheid en de socialegrondrechten van werknemers!

    Wij hebben onze Europese Parle-mentsleden opgeroepen om,enkele maanden voor de verkie-zingen, uiting te geven aan onzeongerustheid en boosheid. Ookjij kan je stem laten horen!

    Teken de petitie, mail je Europarlementslid opwww.rethinkrefit.eu

    Wat is er veranderd op 1 januari?Arbeiders-bediendenGeen carenzdag meer Wanneer je afwezigheid bentwegens ziekte, is je loon voort-aan gewaarborgd vanaf de eer-ste dag afwezigheid. Vroegerwerden veel werknemers meteen arbeidersstatuut die eerstedag niet betaald (carenzdag).De wet bepaalt echter dat jebeschikbaar moet blijven vooreen eventueel bezoek van decontrolegeneesheer gedurende4 uur per dag afwezigheid.

    Geen proefperiode meerDe proeftijd bij het begin vaneen contract is afgeschaft,behalve voor uitzendkrachten enstudenten. Voor de proefperio-des opgenomen in contractenafgesloten vr 1 januari 2014,blijven de regels die golden tot31 december 2013 van toepas-sing. Een contract van onbepaal-de duur geeft automatisch rechtop een (eventueel te presteren)opzegtermijn van 2 weken.

    Zelfde opzegregels voor iedereenSinds 1 januari 2014 is er bij ont-slag maar n enkele opzegre-gel meer voor alle arbeiders enalle bedienden. De opzeg wordtniet langer berekend in dagen ofmaanden, maar wel in wekenper aangevatte periode (trimes-ter of jaar).

    Rechten zijngeen lasten!WERK

    BediendenVoor de jaren ancinniteit vr 1januari 2014, worden de ouderegels toegepast: Bruto jaarloon van minder dan32.254 euro: 3 maanden per

    aangevatte periode van 5 jaar. Bruto jaarloon van meer dan32.254 euro: 1 maand per aan-gevat jaar ancinniteit vr 1januari 2014, met een minimumvan 3 maanden.

    Voor de ancinniteit die wordtverworven vanaf 1 januari 2014,wordt de teller dus op nul gezeten worden de nieuwe regels toe-gepast.

    Outplacement Ontslagen werknemers met een opzeggingstermijn van minstens 30 weken hebben recht op een outplacement, d.w.z. een bege-leiding om makkelijker een nieuwe baan te vinden.

    Meer info, concrete voorbeelden en berekeningen vind je in het dossier Harmonisering statuten arbeiders-bedienden op www.abvv.be/dossiers.

    Twijfel over je rechten? Neem contact op met je delegee, je vakcentrale en/of je ABVV-kantoor!

    Ontslagpremies cumuleerbaar met werkloosheidDe regering nam vorig jaar een maatregel die ertoe leidde dat alle vergoedingen die worden uitbetaald in het kader van een ont-slag, onderworpen zouden worden aan sociale bijdragen (de uitwinningsvergoedingen, vergoedingen betaald overeenkomstig eenniet-concurrentiebeding en beschermingsvergoedingen zoals die voor zwangere werkneemsters). Gevolg: de ontslagen werkne-mers verloren hun recht op werkloosheid voor de periode gedekt door de ontslagpremie, wat neerkwam op een inbeslagnemingvan die premie. Het ABVV heeft er alles aan gedaan om die situatie recht te zetten. Het is erin geslaagd met de hulp van de socialis-tische ministers in de regering. Alle vergoedingen die een werknemer ontvangt in het kader van een ontslag kunnen dus nogsteeds gecumuleerd worden met werkloosheidsuitkeringen, en dit met terugwerkende kracht.

    KOOPKRACHTEen nieuwe kettingindex Om de 8 jaar is er een indexhervorming, of meer bepaald een herziening van de korf van producten die in aanmerking komenvoor het meten van de evolutie van de prijzen. Ook de weging van elk product wordt opnieuw bekeken. Bovendien wordt de korfom de twee jaar aangepast. De consumptiegewoonten veranderen immers en de technologie evolueert. Cds en Dvds zijn van-daag bijv. voorbijgestreefd door MP3-spelers, downloaden en Blue-ray.Nu was er een grondige hervorming. Bepaalde producten werden uit de korf geschrapt en andere werden eraan toegevoegd. Zowordt meer rekening gehouden met de telecomtarieven en de rele huurprijzen. De voornaamste wijziging is dat de korf elk jaar zal worden herzien. De index zal niet meer verwijzen naar de basis die om de 8jaar wordt vastgelegd, maar naar die van het jaar ervoor. Dat heet een kettingindex. Een dergelijke index zou nauwer moetenaansluiten op de evolutie van de prijzen en de scheeftrekkingen als gevolg van te breed in de tijd gespreide herzieningen betermoeten beperken.

    Budget voor uitkeringen: 100% van de welzijnsenveloppe Om de twee jaar wordt een budget toegewezen aan de herwaarderingvan de sociale uitkeringen, bovenop de indexering. Men heeft immersvastgesteld dat de lonen sneller stijgen dan de sociale uitkeringen, watzorgt voor een scheeftrekking. Dit budget voor de herwaardering werd met 40% verlaagd in het kadervan de bezuinigingen, maar komt nu terug op 100%. Goed nieuws dusvoor de gepensioneerden, werkzoekenden, de zieken, invaliden, en deslachtoffers van een beroepsziekte of arbeidsongeval.

    GEZONDHEIDRVV en OMNIO samengevoegdDe voorwaarden om recht te hebben op de verhoogde tegemoetkomingin de terugbetaling van de gezondheidszorg waren lichtjes verschillendnaargelang je RVV (naargelang inkomen en statuut) of OMNIO (naarge-lang inkomen) had. Voortaan is er nog maar n RVV-statuut. Als er voor jou iets verandert, zal je ziekenfonds je daarover inlichten.

    EINDELOOPBAANVervoegd pensioen: 61 jaar/39 jaar loopbaanOm recht te hebben op vervroegd pensioen vr 65 jaar, moet je minstens60 zijn en een loopbaan van 40 jaar hebben, maar in de overgangsperiodekon je ook vervroegd pensioen nemen op 60,5 jaar en 38 jaar loopbaan. In 2014, als je geen loopbaan hebt van 40 jaar, krijg je toegang tot ver-vroegd pensioen op 61 jaar met een loopbaan van 39 jaar. Uiteindelijkzal in 2016 (behoudens onvoorziene omstandigheden) de vereiste ver-houding leeftijd/loopbaan 62/40 of 61/41 of 60/42 zijn. Maar als je vol-doet aan de voorwaarden en je wenst je loopbaan te vervolgen, blijft hetrecht verworven en kan je het op elk moment activeren.Let op! Wie geboren is vr 1956 geniet een bijzonder overgangsstelselwaarin men met pensioen kan tussen 62 en 64 jaar, met beperkte loop-baanvoorwaarden. Info bijna-gepensioneerden op de website van deRVP: www.onprvp.fgov.be.

    Een minder interessante pensioenbonusVanaf dit jaar wordt de pensioenbonus, d.w.z. de premie van 2,3 europer werkdag na de leeftijd van 62, vervangen door een minder interes-sant stelsel. Dat stelsel wordt pas na 12 maanden geactiveerd naarge-lang de leeftijd waarop je mogelijk met vervroegd pensioen kan gaan.Het stelsel is progressief en het bedrag is lager (1,5 euro per effectievewerkdag tot 2,5 euro voor het 7de jaar van verlenging). Het stelsel geldtniet voor de gelijkgestelde dagen.

    Werkloosheid met bedrijfstoeslag (brugpensioen) Lange loopbaanDe voorwaarden voor toegang tot brugpensioen (stelsel van werkloos-heid met bedrijfstoeslag - SWT) evolueert van jaar tot jaar om de voor-waarden voor vrouwen af te stemmen op die voor mannen. Zo zullenvrouwen in 2014 voor een SWT op 58 (cao afgesloten voor 1 januari2012) of op 60 (cao afgesloten na 31 december 2011), 38 jaar loopbaanmoeten bewijzen. Dit SWT-stelsel verdwijnt in 2015.

    Ondernemingen in herstructurering of in moeilijkhedenOok hier wordt de leeftijd waarop ontslagen werknemers toegang krij-gen tot het SWT in het kader van een collectief ontslag door een onder-neming in moeilijkheden geleidelijk op 55 gebracht. In 2014 zal men 53moeten zijn als de aanvangsdatum van de erkenningsperiode (beslissingvan de minister) na 31 december 2013 valt.Voor collectieve ontslagen als gevolg van een herstructurering is de leef-tijd voor toegang tot het SWT 55 jaar.

    Per aangevatte periode Duur van de opzeg

    0 tot 1 jaar ancinniteit 1 trimester 2 weken2 trimesters 4 weken3 trimesters 6 weken4 trimesters 7 weken

    1 tot 2 jaar ancinniteit 5 trimesters 8 weken6 trimesters 9 weken7 trimesters 10 weken8 trimesters 11 weken

    2 tot 3 jaar ancinniteit 12 weken3 tot 4 jaar ancinniteit 13 weken4 jaar ancinniteit 15 weken5 tot 20 jaar ancinniteit + 3 weken per jaar20 jaar ancinniteit 62 weken21 jaar ancinniteit en meer + 1 week per jaar

    Dit geldt voor de nieuwecontracten. Maar voorcontracten die ingegaanzijn vr 2014, zal hetberoepsverleden op eenverschillende manierworden beheerd naarge-lang het vroegere sta-tuut van arbeider ofbediende.

    ArbeidersVoor de ancinniteitsjaren vr 1 januari2014 krijgen de arbeiders het verschil tussende oude en de nieuwe opzeggingen uitbe-taald. Maar het compensatiesysteem wordtgespreid over 4 jaar naargelang de ancinni-teit.

    De opzeg van diegenen die later in de nieuwe regeling stappen, zal worden berekend op basis van de oude regeling tot eind 2013,en vervolgens op basis van de nieuwe regeling. Maar in plaats van de financile compensatie blijven ze de ontslagpremie krijgenvan 1.250 of 2.500 of 3.750 euro naargelang de ancinniteit. Deze bedragen gelden enkel voor de arbeidsovereenkomsten dieingingen vr 1 januari 2012 en op voorwaarde dat het ontslag na deze datum viel. Voor de overeenkomsten die werden afgeslo-ten na 1 januari 2012 werd de premie teruggebracht tot n enkel bedrag van 1.250 euro, ongeacht de ancinniteit.

    UitzonderingenNiet alle arbeiders krijgen een hogere opzeg vanaf 1 januari 2014. Voor werknemers met een opzegperiode lager dan cao75,wordt die opzeg op deze cao afgestemd, maar zij zullen pas vanaf 2018 van het nieuwe systeem genieten. De wet voorziet voor-al in een blijvende uitzondering voor werknemers op mobiele of voorlopige werven in de bouwsector die op cao75 blijft.

    Ancinniteit arbeider Datum ingang nieuw stelsel20 jaar Vanaf 1 januari 201415 jaar Vanaf 1 januari 201510 jaar Vanaf 1 januari 2016Andere Vanaf 1 januari 2017

    005_GPV1QU_20140117_DNWHP_00_Opmaak 1 15-01-14 12:10 Pagina 5

  • Gratis armbandje tegensociale dumping praktij-kenVind je ook dat sociale dumping eigenlijk moderne sla-vernij is? Maak dit dan duidelijk door het dragen vanons rood armbandje met opschrift stop social dum-ping.De armbandjes zijn gratis te bekomen bij Dinneke.Bestel ze via e-mail [email protected] oftelefonisch 03 224 34 37.

    N 1 17 januari 20146 Belgische Transportbond

    Patronale eis voor annualise-ring afgewend Meer dan drie maand duurden deonderhandelingen. Van meet afaan was het duidelijk dat het patro-naat (FEBETRA, TLV en UPTR) hetzeer hard speelde. Bovendien ble-ven ze tot het einde eisen dat ereen annualisering van de arbeids-tijd zou komen. In de praktijk zoudit een afschaffing van de over-urentoeslag betekenen. Onaan-vaardbaar voor ons!Dezelfde werkgevers die voor debedienden wel een akkoord geslo-ten hadden, wilden aanvankelijkvoor de arbeiders niet over de brugkomen. BTB wilde de verschillentussen arbeiders en bediendenstap voor stap uitvlakken, maar ditwas voor de werkgevers overduide-lijk een brug te ver.

    Acties aan de hoofdzetels vande patronale federatiesOp 17 december, een week voorde uiteindelijke onderhandelings-sessie, voerden BTB en ACV Trans-com gezamenlijk actie aan de

    hoofdzetels van de werkgeversfe-deraties in Brussel, Gent, Kortrijken Luik. Er werden die week ook actiesgevoerd op de industrieterreinenin de provincies Antwerpen, Hene-gouwen en Luik. Dit om duidelijkte laten zien dat we niet over onsheen zouden laten lopen.

    Gn annualisering!We moeten realistisch zijn. Dit isgeen schitterend akkoord maareerder een mini-akkoord. In definale onderhandelingssessieslaagden we er gelukkig in de eistot annualisering af te weren. Maarde werkgevers waren anderzijdsniet bereid om ook maar 1 stap tezetten richting koopkrachtverho-ging, onder andere door middelvan een verhoogde inbreng in hetsectorale pensioenplan. Toch zijn er, dankzij de niet aflaten-de inzet van BTB, enkele belangrij-ke resultaten geboekt.

    Verlenging bestaande caosEen aantal belangrijke caos werd

    verlengd: het stelsel van werkloos-heid met bedrijfstoeslag (beterbekend als brugpensioen), en deschadevergoeding voor de chauf-feur die zijn job verliest omdat hijgeen medische schifting meerheeft.De tussenkomst voor hetwoon/werk-verkeer met openbaarvervoer wordt verhoogd tot 80 %van de kostprijs van het abonne-ment. Voor wie met de eigenwagen komt, gaat de tussenkomstmet 9 % omhoog. Voor het tijdskrediet werden ooktoegevingen gedaan door hetpatronaat. Dit is vooral interessantvoor wie in het kader van het eindevan zijn loopbaan vier vijfde zouwillen werken.

    Aandacht voor het garageper-soneelIn onze sector werkt in sommigebedrijven ook garagepersoneel.Voor hen werd specifiek opgeno-men dat er een onderzoek zalkomen naar de evolutie van deloon- en arbeidsvoorwaarden, ditin vergelijking met paritair comit112. BTB maakt hier absoluut werkvan.

    Verhoging tussenkomstenNa meer dan 12 jaar zonder enige

    aanpassing, worden een aantaltussenkomsten die door het Soci-aal Fonds Transport en Logistiekworden uitbetaald, eindelijk aan-gepast. Het gaat onder meer overde uitkering die nabestaanden ont-vangen als een arbeider uit de sec-tor overlijdt door een arbeidsonge-val (inclusief woon/werk-verkeer).En ook over de afscheidspremievoor wie met (brug)pensioen gaat.

    Opleiden is investeren in detoekomstJaarlijks hebben alle bedrijvenrecht op een opleidingsbudget viahet Sociaal Fonds Transport enLogistiek. Dit budget moeten zegebruiken voor opleiding van allearbeiders. Voor 2014 zal dit budgetworden verdubbeld. De werkgevers engageerden erzich ook toe om de wettelijk ver-plichte nascholing voor vrachtwa-genchauffeurs (5 dagen van zevenuur, uiterlijk tegen september2016) te organiseren. In een eerde-re cao die nog steeds geldt isook opgenomen dat de werkgeverde opleiding en het loon voor deopleidingsuren moet betalen.

    Veiligheid vooropDankzij de inspanningen van BTBkwam er de voorbije jaren een cao

    inzake toxische gassen in contai-ners. Deze toxische gassen veroor-zaken jaarlijks een aantal zwareongevallen, die makkelijk verme-den kunnen worden. De bestaande cao zal uitgebreidworden zodat ook in kleinerebedrijven, zonder vakbondsafvaar-diging, de veiligheid kan verhoogdworden. Er komt mr syndicalecontrole.

    Sociale dumpingDoor de sociale dumping in detransportsector, georganiseerddoor Belgische werkgevers, gingenal meer dan 4000 jobs van vracht-wagenchauffeurs verloren. Daar-om besteedde BTB hier ook veelaandacht aan tijdens de onderhan-delingen. De werkgevers hebbenzich ermee akkoord verklaard eencao te maken, die zal gaan overgelijk loon voor gelijk werk. Doel-stelling is de deloyale concurrentieuit het buitenland en de niet cor-recte toepassing van de detache-ringsregeling aan banden te leg-gen. BTB beschouwt dit als een pri-oritair actiepunt en houdt zeker devinger aan de pols.

    Het volledige protocolakkoordkan je lezen op onze website:www.btb-abvv.be

    De onderhandelingen voor een protocolakkoord voor de sector vanhet wegvervoer en logistiek voor rekening van derden (paritairsubcomit 140.03) hebben maandenlang aangesleept. Na eenultieme marathonvergadering van bijna 13 uur werd uiteindelijktoch een akkoord gesloten.

    Voorzitter Bruno Velghe verrast door de massale opkomst BTB-militanten

    Wegvervoer en logistiek: na marathononderhandeling toch een protocolakkoord

    Stop de sociale dumpingin de transportsector dooronze petitie te (laten)ondertekenen!Begin december lanceerde BTB een online petitie tegensociale dumping praktijken.Op n maand tijd ondertekenden maar liefst meer dan1.600 personen deze petitie. Een ongehoord succes.Tekende jij nog niet? Dat kan nog altijd. Surf naarwww.petitions24.com/stop_social_dumping.

    Wil je meer doen om van de petitie een nog groter suc-ces te maken? Vraag dan bij BTB een papieren exem-plaar op, en laat dit ondertekenen door je familie, vrien-den, kennissen en vooral je collegas. Bezorg ons deondertekende formulieren zo snel mogelijk terug.

    Je kan een papieren exemplaar aanvragen bij DinnekeFleerackers van het federaal secretariaat wegvervoer enlogistiek via [email protected] of via tel.03 224 34 37

    Alvast bedankt voor je medewerking!

    Uitbetaling vakbondspremiebinnenscheepvaart / sleep-vaartDe premiewordt uitbe-taald vanaf 14januari 2014.Om in aanmer-king te komenvoor deze pre-mie moet hetvarend perso-neel tot 31december 2013tewerkgesteld zijn geweest in de binnenscheepvaart, enminstensn jaar lidmaatschap tellen. Wie in de loop van het jaar ziek of werkloos werd, en dit op 31december nog steeds was, komt - mits voorlegging van een attestvan de uitbetalinginstelling - eveneens in aanmerking.Alle rechthebbenden zullen de waardebon vakbondspremie2013, uitgegeven door het Fonds voor de Rijn- en Binnenvaart,van hun werkgever ontvangen. Leden die hun premiekaart niethebben ontvangen dienen contact op te nemen met Lizi Scheipers(tel. 03 2243418) of Jacques Kerkhof (tel. 03 2243412), BTB Paar-denmarkt 66, 2000 Antwerpen.

    TVL-medewerkers kruipen door het raam naar binnen. Is dit de flexibiliteit die men ook van ons verwacht?

    006_GPV1QU_20140117_DNWHP_00_Opmaak 1 15-01-14 11:08 Pagina 6

  • 7STANDPUNT

    Een van de belangrijkste verwezenlijkingen op sociaalvlak van het afgelopen jaar was ongetwijfeld de door-braak inzake opzegtermijnen en carenzdag in dearbeiders-bediendenproblematiek. ABVV-Metaalheeft de drie rode dames die dat bewerkstelligdendaarom meer dan eens in de bloemen gezet. Als wede kranten die verschenen rond de eindejaarsperiodekonden geloven, dan mochten we ons vanaf 1 januariopmaken voor het eenheidsstatuut.

    Alleen weten wij maar al te goed dat tussen droom endaad wetten in de weg staan, alsook de nodige prak-tische bezwaren. Wetten, omdat natuurlijk niet allediscriminaties of ongelijkheden weggewerkt zijn. Ende sociale partners lijken vooralsnog niet veel vooruit-gang te boeken. Pas als dat gebeurd is, kan er werke-lijk werk gemaakt worden van 1 statuut voor allewerknemers. ABVV-Metaal wil nog altijd dat we in2016 in onze fabrieken kiezen voor werknemersverte-genwoordigers en niet meer voor arbeiders- ofbediendenvertegenwoordigers.

    Maar dat niet alleen wetten in de weg staan, bleekook nog maar eens bij het begin van het nieuwe jaar.Het voorval speelde zich weliswaar niet af in onze sec-toren, maar het is al te tekenend voor een bepaaldementaliteit om het hier niet vermelden. Op drie janua-ri was er in een Oost-Vlaams textielbedrijf een nieuw-jaarsreceptie. Tot daar niets nieuws: de werknemersvan dat bedrijf kregen elk jaar een receptie aangebo-den door de directie. Maar op de dag dat de nieuweregeling inzake opzegtermijnen in voege treedt; opde dag dat, volgens de kranten, het eenheidsstatuuteen feit was, precies op die dag besliste de directieom de nieuwjaarsreceptie enkel aan te bieden aan debedienden en ze af te schaffen voor de arbeiders.

    Om maar te zeggen dat we er nog (lang?) niet zijn.Dat we niet op onze lauweren mogen rusten. Datgeldt voor het werknemersstatuut, maar dat geldtook voor onze industrie. Ronnie Leten, CEO van AtlasCopco, werd verkozen tot manager van het jaar. Wijzijn verplicht om aan te tonen dat industrie voor Bel-gi en Vlaanderen ongelooflijk belangrijk is, zei hij.En baan in de industrie creert twee banen in dien-sten. Uit recente studies bleek dat de economischecrisis in de meeste EU-landen een grote sociale ravageheeft aangericht. Toch bleek ook dat we in Belgigoed standhouden. En dat komt onder meer en zekerdoor ons sociaal systeem: minimumlonen, sterke sec-torale caos, sociaal overleg, ons sociaal zekerheids-stelsel, ons beleid inzake werkloosheid. Zo hebben wede welvaart van de meerderheid van de bevolkingkunnen beschermen.

    2014 wordt een cruciaal jaar: voor n werknemers-statuut, voor onze industrie, voor ons sociaal sys-teem, voor onze welvaart. Iedereen moet zich goedrealiseren dat de keuzes die we zullen maken beslis-send zullen zijn. We moeten ons goed realiseren wieonze vrienden zijn, met wie we samen sterk kunnenzijn. Tegenstanders die de fundamenten van onze wel-vaart onderuit willen halen, zijn er genoeg. In 2014zullen we moeten kiezen of we verder bouwen aaneen solidaire samenleving of niet. Dat zal ieders ver-antwoordelijkheid zijn.

    Metaal N 1 17 januari 2014

    Herwig JorissenVoorzitter

    Samen solidair in hetVlaanderen van morgen

    ABVV-Metaal zet met M@GMETAL kers op de CongrestaartABVV-Metaal sloot 2013 af met het stre-ven naar een Vakbond 2.0 als goed voor-nemen. In het nieuwe jaar vatten we dekoe bij de horens en komen we metM@GMETAL. Dit digitaal magazine is dekers op onze Congrestaart: relevanteinterviews, foto- en videomateriaal ensterke inhoudelijke artikels die op deene of de andere manier gelinkt zijn aanons Congres van november 2013. Dat iswat dit gloednieuw e-zine te biedenheeft. Maar wie M@GMETAL openslaat,ziet dat we evenzeer zijn uitgegaan vande idee het oog wilt ook wat.

    Ons Congres mag dan wel zo goed alstwee maand achter de rug zijn, het zin-dert nog na. We kunnen dan ook terug-kijken op een glansrijk Congres. Wanthet was een inhoudelijk geslaagd, als-ook feestelijk Congres. Alle resoluties,

    speeches, documenten staan op decongreswebsite www.abvvmetaalcongres.be dievoortaan dienst doet als digitaalarchief. Maar we wilden meer dan dat:niet enkel de inhoud, maar vooral delook & feel van het Congres laten(her)beleven.

    Met enige trots presenteren we danook het eerste Vlaamse syndicale e-magazine, M@GMETAL. De congressis-ten en onze militanten ontvingenM@GMETAL in hun mailbox. Ook nieuwsgierig? Surf naarwww.abvvmetaalcongres.be en klikdoor naar M@GMETAL.

    Een moderne vakbond moet op eenmoderne manier communiceren. Opons Congres stelden we Inhoud is

    koning & communicatie is koningin.Dit e-magazine is ons koningskoppel.Vakbond 2.0 begint hier.

    VAKBOND 2.0 SOLIDARITEIT ZOWEL

    UITGANGSPUNT ALS UITDAGING

    p.19

    1 STATUUT INTERVIEW MET

    MONICA DE CONINCK p.6

    STAPPENPLAN VOLG ONZE 10 STAPPEN

    NAAR EEN NIEUWE INDUSTRIALISERING

    p.8

    Elektronisch magazine van ABVV-Metaal December 2013

    Ontwerpakkoord in de sector vanhet koetswerkAfgelopen dinsdag 7 januari werd inde sector van het koetswerk een ont-werpakkoord bereikt. Het waren, zoalsin alle sectoren, onderhandelingen inmoeilijke omstandigheden. Er wasimmers geen marge om te onderhan-delen.

    Ortwin Magnus, algemeen secretarisABVV-Metaal vertelt het volgende overde inhoud van het ontwerpakkoord:Ondanks het feit dat de meerkost vandit ontwerpakkoord voor de werkge-vers echt minimaal is, dreigden deonderhandelingen tot op de laatsteminuut te mislukken. Omwille van eenaantal kwalitatieve aspecten (oplei-dingsrecht, opleidingscurriculum, aan-sluiting op de vormingsdatabank,maximale verlenging en installatie vansystemen van SWT) en het belang omde sector voor te bereiden op de uitda-

    gingen op korte termijn (onderzoeknaar een sectorale benadering van werk-baar werk bij langere loopbanen,bescherming van werknemers in moei-lijkheden en een sectorale aanpak vanhet activeringsluik in het eenheidssta-tuut) willen we dit ontwerp toch voorleg-gen aan de werknemers van de sector.

    Bovendien, zo vervolgt onze alge-meen secretaris, zijn we erin geslaagdom binnen het strakke wettelijkekader van de zero-norm op een crea-tieve wijze toch een meerwaarde tecreren voor de werknemers doorenerzijds forfaitair 50 euro te stortenop de individuele rekening van hetpensioenfonds in 2014 en vanaf 2015structureel de afdrachten te verhogentot 1,9 %. De uitkeringen van hetFonds voor Bestaanszekerheid wordenook gendexeerd met 5,42 %.

    Anderzijds hebben we maximaal demogelijke negatieve gevolgen vannieuwe wetgeving inzake flexibiliteiten controle op arbeidsongeschiktheidproberen te beperken. Dit komt vooralde werknemers in kleine bedrijven tengoede die in de praktijk weiniginspraak hebben op wijzigingen in hunarbeidsreglement met soms verre-gaande gevolgen. En we mogen nietvergeten dat de tewerkstelling in desector koetswerk in hoofdzaak ver-spreid is over kleine ondernemingen.Het zal dus rekenen worden op de soli-dariteit van de werknemers in de gro-tere bedrijven met een syndicale verte-genwoordiging om dit ontwerpak-koord een kans te geven.

    ABVV-Metaal spreekt zich uit over hetontwerpakkoord tijdens een technischcomit op 6 februari.

    Loonindex voor de sector van de elektriciensBinnen de sector van de elektriciens werden alle lonen (zowel de sectorale minimumlonen als de effectieve lonen) op 1 janua-ri 2014 gendexeerd met 1,00% (in uitvoering van de CAO Loonvorming van 23 juni 2009). Hieronder vind je de tabel met denieuwe sectorale minimumlonen. Een volgende indexering is voorzien op 1 januari 2015.

    UURLONEN (IN EURO) SECTOR ELEKTRICIENS PSC 149.1Index december 2012 119,85Index december 2013 121,05

    ABVV METAAL

    span- 38u 39u 40u 37u 36u 01/01ning basis (=38ux38/39) (=38ux38/40) (38ux38/37) (=38ux38/36) 2014

    (*1) (*1) (*2) (*2)

    A. Hulpwerkman 100 12,30 11,98 11,69 12,63 12,98B. Geoefende werkman

    2e categorie 106 13,04 12,70 12,39 13,39 13,76C. Geoefende werkman

    1e categorie 115 14,15 13,78 13,44 14,52 14,93D. Geschoolde arbeider

    3e categorie 125 15,38 14,98 14,61 15,79 16,23E. Geschoolde arbeider

    2e categorie 132 16,24 15,81 15,43 16,67 17,13F. Geschoolde arbeider

    1e categorie 140 17,22 16,77 16,37 17,68 18,17

    +1%

    index

    Volgende indexaanpassing: 1 januari 2015Volgende loonsverhoging: /Vorige wijziging minimalonen: 1 januari 2013 (index)(*1) = slechts mogelijk mits compensatiedagen ( CAO 23/9/87 )(*2) = slechts mogelijk mits ondernemingsconventie

    ANCIENNITEITSTOESLAG! De hierboven vermelde minimum -uurlonen zijn aanwervingslonen. Om het minimumbaremacorrect toe te passen moet je de bedragen verhogen in func-tie van de ancinniteit (dienstjaren in een zelfde onderne-ming en functieklasse): 1 % na 1 jaar dienst, + 0,5 % jaarlijksvanaf 2 jaar (maximum ancinniteitstoeslag + 13 %)

    007_GPV1QU_20140117_DNWHP_00_Opmaak 1 15-01-14 10:55 Pagina 7

  • N 1 17 januari8 DOSSIER

    SOCIAAL-ECONOMISCHE BAROMETER 2014

    De nieuwe Sociaal-economische barometervan het ABVV is gearriveerdZoals elk jaar publiceert het ABVV zijn sociaal-economische barometer. Met onze barometer willen wij zekerniet de concurrentie aangaan met de Nationale Bank of het Planbureau, de Centrale Raad voor het Bedrijfsle-ven of andere administraties die veel beter uitgerust zijn dan wij om de economie te meten. Wel is het onzebedoeling om op een eenvoudige, toegankelijke manier de kerngegevens van onze economie nader toe te lich-ten en wat dieper in te gaan op enkele aspecten die volgens ons van essentieel belang zijn voor een correcteanalyse van de situatie. Analyseren om beter te begrijpen. Begrijpen om te handelen. Handelen om niet langerte ondergaan. Want sinds meer dan vijf jaar ondergaan wij een diepe economische crisis waarvan we de gevol-gen dagelijks voelen en waarvan de werkwereld het eerste slachtoffer is. Er zijn nochtans alternatieven.

    Economische en sociale achteruitgangEen aantal vaststellingen zijn dui-delijk: sinds de crisis is de socialesituatie er sterk op achteruitge-gaan. De werkloosheid is niet lan-ger chronisch, maar is structureelen omvangrijk geworden.Bijzonder zorgwekkend is demate waarin jongeren er zwaar-der door getroffen worden. Dearmoede breidt uit als een olie-vlek en onze solidaire bescher-mingsmechanismen slagen erniet meer in die terug te dringen.De ongelijkheid wordt steedsgroter en naast ethische overwe-gingen, wakkert zij ook nog eensde speculatie en de financialise-ring van de economie aan.

    Men kondigt steeds weer de terug-keer van de groei aan, maar keerop keer wordt dit moment verscho-ven. Als gevolg van de bijzonderlage groeicijfers van de laatstejaren worden onvoldoende banengecreerd. De blinde bezuinigings-maatregelen hebben de bevolkingdirect en hard getroffen, de socialebescherming die ook als econo-mische buffer werkt afgebouwd,de koopkracht aangetast en deeconomie verzwakt.

    De werkloosheid blijft torenhoog2012 en 2013 kenden een golf aanfaillissementen, herstructurerin-gen en collectieve ontslagen, voor-al in de industrile sectoren (FordGenk, Caterpillar, Arcelor-Mittal,Duferco) met zware gevolgen voorde werkgelegenheid. Volgens deRSZ verdwenen er tussen juni 2012en juni 2013 maar liefst 25.000banen.

    Voor alle categorien samen (werk-zoekende volledig werklozen, maarook oudere werklozen en werklo-zen vrijgesteld om sociale of famili-ale redenen) telde men niet minderdan 665.000 vergoede werklozenin het derde kwartaal van 2013.

    Blijvende armoede grijpt verder om zich heenZelfs al doet ons land het in destrijd tegen armoede beter danveel andere Europese landen,hoofdzakelijk dankzij onze socialezekerheid, toch is het aantal men-sen dat arm dreigt te worden(d.w.z. die een inkomen hebbenvan minder dan 60% van het medi-aan nationaal inkomen) nietgedaald sinds 2004. Het is integen-deel lichtjes gestegen. Om en bijhet anderhalf miljoen mensenlopen het risico arm te worden.

    Sommige bevolkingsgroe-pen zijn kwetsbaarder dan anderen

    De jongeren Terwijl de werkloosheidsgraad bijjongeren al hoog is, dreigt debeperking van de inschakelingsuit-keringen tot 3 jaar (in werkinggetreden op 01/01/2012) hunbestaansonzekerheid nog te ver-groten omwille van het gebrek aanwerkaanbiedingen. Volgens onzeschattingen dreigen vanaf januari2015 zowat 55.000 jongeren uitge-sloten te worden.

    De vrouwenHet armoederisico is groter bijvrouwen (16% tegenover 14% bijmannen). Dit is voornamelijk te wij-ten aan de loonkloof tussen man-nen en vrouwen. Die bedroeg 28%in 1999. Sinds onze Equal Pay Day-campagnes vermindert de kloofweliswaar, maar toch blijft ze teomvangrijk (ten gevolge van dedeeltijdse arbeidsregimes waarinvooral vrouwen werken). Eenou-dergezinnen lopen een verhoogdrisico. Het gaat hier vooral omalleenstaande vrouwen met kinde-ren. Dit risico wordt groter door decombinatie van een aantal facto-ren. En die factoren zijn op hunbeurt het rechtstreekse ofonrechtstreekse gevolg van eenou-derschap (deeltijds werk, pro-

    bleem van de kinderopvang, toe-gang tot huisvesting, alimenta-tie).

    WerklozenSinds 2004 stijgt de armoedegraadbij deze groep, hetgeen samenvaltmet de uitvoering van de controle(en de daarmee samenhangende

    sancties) op de beschikbaarheidvan werklozen. De versneldeafbouw van de uitkeringen die eind2012 werd doorgevoerd (tot eenforfaitair minimumbedrag voor allewerklozencategorien in de 3deperiode) zal het armoederisico bijdeze groep hoogstwaarschijnlijknog vergroten.

    Werkloosheid en bestaansonzekerheid bij jongeren

    Jaar 2012 BE DE FR NL

    Leeftijd

    :HUNORRVKHLG MDDU $DQGHHOZHUNOR]HQ!M MDDU

    $DQGHHOZHUNQHPHUVPHWWLMGHOLMNFRQWUDFW

    MDDU MDDU Bron:7HFKQLVFKYHUVODJ&5%

    Armoederisico bij werklozen in %

    %URQ)2'6RFLDOH,QWHJUDWLHq,QWHUIHGHUDOHDUPRHGHEDURPHWHU

    20% 22% 24% 26% 28% 30% 32% 34% 36% 38% 40%

    2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011

    A

    Andere indicatoren liegen nietGezondheidszorg uitgesteldHet percentage van mensen diedeel uitmaken van een gezinwaarvan een van de leden in hetafgelopen jaar geneeskundigeverzorging heeft moeten uitstel-len of annuleren om financileredenen, stijgt voortdurend en iszelfs van 2,5 naar 5% verdubbeldtussen 2010 en 2011.

    Schuldenlast van de gezinnenHet aantal gezinnen met min-stens twee maanden betalings-achterstand voor een of meerbasisbehoeften (elektriciteit,water, gas, huur, hypothecairelening, geneeskundige verzor-ging) is in stijgende lijn sinds2007.

    Schuldenlast van de gezinnen

    %URQ)2'6RFLDOH,QWHJUDWLHq,QWHUIHGHUDOHDUPRHGHEDURPHWHU

    5,90% 6% 5,70%

    4,80%

    5,70% 5,80% 5,70%

    6,60%

    0%

    1%

    2%

    3%

    4%

    5%

    6%

    7%

    2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011

    1

    8LWVWHORIDQQXOHULQJJHQHHVNXQGLJHYHU]RUJLQJRPoQDQFLOHUHGHQHQ (in % van de totale bevolking 2007-2011)

    %URQ)2'6RFLDOH,QWHJUDWLHq,QWHUIHGHUDOHDUPRHGHEDURPHWHU

    4,30%

    3%

    2,30%

    1,20%

    2,70% 2,40% 2,50%

    5,10%

    0%

    1%

    2%

    3%

    4%

    5%

    6%

    2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011

    S

    Men hoort vaak dat de Belgen rijkzijn. Globaal genomen is dat zo alsje het BBP per inwoner neemt ofhet totale vermogen door het aan-tal gezinnen deelt. De Belgen zijneven rijk als de Duitsers, ondermeer omdat bij deze raming reke-ning gehouden wordt met eigen-dom en meer dan 70% van de Bel-gen eigenaar zijn van hun woning.

    In Belgi heeft een mediaan gezin(d.i. een gezin dat zich precies tus-sen de twee helften van de in tweegelijke delen verdeelde bevolkingbevindt) een netto vermogen van206.200 euro. Neemt men de rijk-dom van alle inwoners, gedeelddoor hun aantal, dan krijgt men hetgemiddeld vermogen. Voor Belgikomt dit neer op 338.600 euro.

    Maar de rijkdom is s In Belgi ontsnappen te veelinkomsten aan de belastingen.Het zou rechtvaardig zijn als alleinkomensklassen op een zelfdemanier zouden bijdragen. Demoeilijkheid met inkomsten uitkapitaal en onroerende goederenbestaat erin dat de administratiehelemaal niet op de hoogte is vandeze inkomsten. Een studie vande Nationale Bank leert ons dat:de 20% rijkste Belgen 61,2%bezitten van de vermogens;

    de 20% armsten slechts 0,2%bezitten van het totale gezins-vermogen.

    De rijkdom onder de Belgen isongelijk verdeeld en is in handen

    Fiscaliteit: corrigeer in onvoldoende mate

    Onze fiscaliteit corrigeert die onrecht-vaardige verdeling van de nationalerijkdom in onvoldoende mate. Het her-verdelend karakter ervan werd immersafgezwakt door de opeenvolgendebelastinghervormingen waarbij dehoge inkomens en de inkomens uitkapitaal en eigendom bevoordeeldwerden (geen globalisering, aftrekpos-ten, notionele intrestaftrek, enz.). Debelastinginkomsten van de federalestaat komen voor 2/3de van de inko-mens uit arbeid via de personenbelas-ting en uit de verbruiksbelastingen.De vennootschapsbelasting en de

    in onvoldoende mate

    V

    9HUGHOLQJYDQGH%HOJLVFKHoVFDOHRQWYDQ

    %URQ1%%1DWLRQDOH5HN

    8,

    0% 10% 20% 30% 40%

    1LHWoVFDOHLQNRPVWHQ 0LD

    %HODVWLQJHQRSDQGHUHinkomsten en vermogen

    0LD&RQVXPSWLHEHODVWLQJ%7:

    0LD9HQQRRWVFKDSVEHODVWLQJ

    0LD%HODVWLQJRSDUEHLG3HUVRQHQEHODVWLQJ

    0LD

    Belgi is noc

    008_GPV1QU_20140117_DNWHP_00_Opmaak 1 15-01-14 12:16 Pagina 8

  • N 1 17 januari 2014 9DOSSIER

    BBP per inwoner in standaardkoopkracht 2012 (index EU28 = 100)

    V

    %URQ(XURVWDW

    1HGHUODQG

    /X[HPEXUJ

    Frankrijk

    'XLWVODQG

    %HOJL

    (8 100

    119

    122

    108

    272

    129

    0 50 100 150 200 250 300

    is slecht verdeeldvan een beperkt aantal gezinnen.Die ongelijke verdeling komt ookterug in de verdeling tussenarbeids- en kapitaalinkomens. Hetloonaandeel in het BBP t.o.v. dekapitaalinkomens is in de afgelo-

    pen 30 jaar sterk gedaald. Dietrendmatige daling van het loon-aandeel is het gevolg van de pro-ductiviteitswinsten die niet billijkverdeeld werden tussen arbeid enkapitaal.

    /RRQDDQGHHOHQNDSLWDDODDQGHHO1LHWoQDQFLOHRQGHUQHPLQJHQ

    .DSLWDDODDQGHHO /RRQDDQGHHO %URQ0+XVVRQ

    0%

    2%

    4%

    6%

    8%

    10%

    12%

    14%

    16%

    18%

    58%

    59%

    60%

    61%

    62%

    63%

    64%

    65%

    66%

    67%

    68%

    1985 1986 1987 1988 1989 1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011

    /RRQDDQGHHOLQ%%3

    .DSLWDDODDQGHHOLQ%%3

    eert de inkomensongelijkheid mate

    Gemiddelde effectieve aanslagvoet van de vennootschapsbelasting (in %)

    %URQ)2')LQDQFLQ

    34,6 34,9 34,1

    30,5 30,3

    26,7 25,6

    20,2 19,8

    25,2 23

    0%

    5%

    10%

    15%

    20%

    25%

    30%

    35%

    40%

    2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011

    1

    belastingen op de andere inkomens(roerende en uit vermogen) zijn goedvoor slechts 19,5%.

    De progressieve inkomensbelastingbetreft hoofdzakelijk de inkomens uitarbeid, terwijl de progressiviteit testerk start en begrensd is tot 50% voorde hoge inkomens.

    De effectieve belasting op de vennoot-schapswinsten is te laag dankzij debelastingvoordelen en fiscale spitstech-nologie. Weinig bedrijven betalen echtde nominale aanslagvoet van 33,99%.

    De rele aanslagvoet (dat is de gemid-delde belasting en dus wat de bedrij-ven effectief betalen op hun positiefresultaat) is 23%, rekening houdendmet de belastinguitgaven in de ven-nootschapsbelasting (verlaagde aan-slagvoet, aftrekken, notionele intrest-aftrek, enz.). In feite werd de aanslag-voet van de vennootschappen in 10jaar tijd met een derde verminderd.

    in onvoldoende mate

    HRQWYDQJVWHQ

    B

    QDOH5HNHQLQJHQ

    16%

    11%

    31%

    8,50%

    33%

    10% 20% 30% 40%

    Waarom zinken we weg in de crisis?De economische beleidsmaatregelen die de produc-tie zouden moeten aanzwengelen, zetten in op kos-tenconcurrentie door de lonen onder druk te zetten.Met als enig resultaat dat de neerwaartse spiraalversneld werd, met alle gevolgen van dien voor debinnenlandse vraag, in die mate zelfs dat er vandaaggevreesd wordt voor deflatie.

    1. Blinde besparingen werken nietOndanks de enorme begrotingsbesparingen (51 mil-jard op drie jaar) is het overheidstekort weliswaareen beetje verminderd, maar is de schuld wel geble-ven. De economie stagneert en de interne vraag ver-zwakt als gevolg van de dalende koopkracht en hetgebrekkige vertrouwen van de gezinnen die uitvoorzorg minder gaan uitgeven en meer gaan spa-ren. De interne vraag is echter een belangrijke groei-factor, belangrijker zelfs dan de export.

    2. De Belgische economie is onvoldoende competitiefOnze ondernemingen verliezen marktaandelen. Enhet is in om de schuld daarvoor bij de hoge loon-kosten te leggen. Op die manier moeten de onder-nemingen de hand niet in eigen boezem steken engeen analyse maken van hun sterke en zwakke pun-ten. Dat de loonkosten te hoog zijn, is echter eenonvoldoende verklaring voor de zwakheden van onsindustrieel apparaat.

    De lonenDe vermeende en de echte kloofDoor de wet op de vrijwaring van het concurrentie-vermogen moet de Centrale Raad voor het Bedrijfs-leven (CRB) ieder jaar het loonverschil tussen Belgi,Frankrijk, Duitsland en Nederland meten.In het jongste rapport van de CRB is sprake van eenloonverschil van 3,8% t.o.v. onze buurlanden. In datcijfer werden de voordelen aan de ondernemingenzelfs nog niet verrekend!Als men bovendien alle loonsubsidies en alle fiscalevoordelen voor de ondernemingen in rekeningbrengt, dan is het verschil tussen onze lonen en diein onze buurlanden volledig verdwenen.

    De arbeidskosten gecorrigeerd met productiviteitzijn in Belgi op hetzelfde niveau als in de buurlan-den.De loonkost bedraagt slechts n derde van de pro-ductiekosten. De resterende twee derde wordt ver-klaard door andere, structurele factoren:de structuur van de Belgische uitvoer;de verwerkende industrie die gespecialiseerd

    is in sectoren met zwakke groei in Europa;de ongunstige geografische orintatie van

    onze uitvoer.

    Een productiestructuur die niet gericht is op export

    a.Producten met een te beperkte toegevoegde waarde

    Het probleem is dat de toegevoegde waarde van deuitgevoerde goederen onvoldoende groot is. OnzeBelgische bedrijven zijn gespecialiseerd in interme-diaire producten die elders tot afgewerkte produc-ten verwerkt worden. Deze intermediaire productenkunnen gemakkelijk vervangen worden, in tegen-stelling tot uitrustingsgoederen of hightech produc-ten bijv. Omgekeerd voeren wij te weinig hoogtech-nologische producten uit (57% van de uitvoer in2011 tegen 70% voor Duitsland).Wij produceren bijvoorbeeld hele hoeveelheden wis-

    selstukken voor de auto-industrie maar de eindmon-tage en de toegevoegde waarde gebeuren elders.Onze eigen autonijverheid is bijna verdwenen.

    b.Zwakke O & ODit alles heeft te maken met de lage investeringen inOnderzoek & Ontwikkeling van de Belgische bedrij-ven. Wat O & O betreft zit Belgi onder de Europesedoelstelling van 3%.

    c.Een hoofdzakelijk intracommunautaire marktDe structuur van onze productie en ook onzezwakke prestaties als het om het verkennen vannieuwe markten gaat beperkt de exportcapaciteitvan ons land. Onze belangrijkste exportbestemmin-gen zijn onze buurlanden. De opkomende landenhinken ver achterop.

    d.Bedrijven genieten steunDe bedrijven worden niet aangespoord tot innova-tie-inspanningen, ze krijgen immers ruim veel over-heidssteun, zo veel zelfs dat de bedragen aan steunnagenoeg overeenstemmen met de bedragen dievoor de openbare diensten bestemd zijn. Bedrijven ontvangen twee belangrijke vormen vansteun:de algemene en doelgerichte patronale bijdrage-

    verlagingen;de loonsubsidies: in de periode 1995-2012 hebben

    die een meer algemeen karakter.

    Wat de werkgevers de loonhandicap noemen enwij het loonverschil, belet niet dat de onderne-mingswinsten blijven groeien en ook de uitkeringvan dividenden aan de aandeelhouders in stijgendelijn blijft gaan. Tussen 1996 en 2011 namen de lonenmet slechts 80% toe, terwijl de winsten in die perio-de met 96% en de uitgekeerde dividenden met maarliefst 142% gestegen zijn.

    Inefficint werkgelegenheidsbeleidDividenden vormen geen correcte vergoeding vanhet risicokapitaal, maar wijzen eerder op een onei-genlijke aanwending van overheidssteun. In diezelf-

    de periode 1996-2011 zijn de patronale bijdra-geverlagingen met 283% gestegen en deloonsubsidies braken alle records, met eenstijging van om en bij de 2000%! De overheidsmiddelen die in principe moes-ten dienen voor de werkgelegenheid, werdenweggekaapt door de dividenden. Zo is er eenwonderbaarlijk parallellisme tussen de evolu-tie van de dividenden met een bedrag van 11miljard en de evolutie van de steun aan de

    bedrijven met 10 miljard euro! Men kan dus ernstigevragen stellen bij de doeltreffendheid van de lineai-re, onvoorwaardelijke werkgelegenheidssteun dieaan de ondernemingen gegeven wordt.

    Je kan de Sociaal-economischebarometer 2014 downloaden vanonze site: www.abvv.be/brochures

    i

    Arbeidskosten gecorrigeerd met productiviteit

    %URQ([SHUWHQYHUVODJMXOL

    0,00

    20,00

    40,00

    60,00

    80,00

    'XLWVODQG 1HGHUODQG *HPLGGHOGH3

    %HOJL Frankrijk

    2

    (YROXWLHUHVXOWDWHQQLHWoQDQFLOHRQGHUQHPLQJHQWXVVHQHQBedrag

    (in miljard ) EvolutieVerschil

    (in miljard )1996 2011

    8LWJHNHHUGHQHWWRGLYLGHQGHQ

    + 11,320

    3DWURQDOHELMGUDJHYHUODJLQJHQ

    + 9,331

    /RRQVXEVLGLHV %URQ1%%q1DWLRQDOHUHNHQLQJHQq1LHWoQDQFLOHRQGHUQHPLQJHQ

    Er zijn alternatievenLees ons edito op pagina 16

    ochtans een rijk land

    008_GPV1QU_20140117_DNWHP_00_Opmaak 1 15-01-14 12:16 Pagina 9

  • N 1 17 januari 201410

    STANDPUNT

    Onze recepten in een brooddoos

    Goed idee, maar het kan beter

    Positief is zeker dat dit plan de kwaliteit vanhet werk wil verbeteren, door speciaal te let-ten op nieuwe risicos in de nanotechnologiebijvoorbeeld. De minister pleit ook voorbetere preventiestructuren om welzijn ophet werk te behartigen.Zulke initiatieven kunnen we alleen maartoejuichen, zelfs al zijn ze nog erg vaag. Ver-scheidene punten zijn zeker interessant. Het

    opstellen van een gegevensbank over deblootstelling aan gevaren bijvoorbeeld. Elkearbeider zou daarmee zijn hele loopbaanlang kunnen nagaan welke risicos hij/zijneemt. Er wordt ook gedacht aan een bete-re werking van de inspectiediensten. Maardit veronderstelt ook wel een bijkomendeaanwerving bij deze inspectiediensten.Er moet zeker ook nog getimmerd worden

    aan onze preventiecultuur. Niet alle onder-nemingen nemen veiligheid en gezondheidop het werk echt ernstig. Dat is vooral hetgeval bij kleine bedrijven zonder CPBW ofvakbondsafvaardiging, en bij bedrijvenwaarvan de werknemers verspreid zijn oververscheidene werven.Uiteindelijk hadden we liever gehad dat deminister voorrang gaf aan de verbeteringvan de arbeidsvoorwaarden zelf, zodat allewerknemers meer kwaliteit op de arbeids-markt zouden vinden.

    Minister voor Werk Monika De Coninck heeft zopas voor welzijn op het werk eennationale strategie voorgesteld voor de periode 2014 tot 2020. Dat is een goede zaakomdat Europa niet warm te krijgen is voor een Europese strategie. Maar het plan datnu op tafel ligt laat ons wel een beetje op onze honger zitten.

    NATIONALE STRATEGIE VOOR WELZIJN OP HET WERK

    Startschot voor een brooddooscampagne

    De tegenstellingen tussen werkgevers enwerknemers staan op scherp. De meningenover de manier waarop we uit de crisis moe-ten raken lopen ver uiteen. Nu er over enke-le maanden politieke verkiezingen zijn is hetbelangrijk daarover na te denken. Datdeden de deelnemers op het feest van Ver-koren Maandag met een pittig debat tussentwee absolute tegenpolen. Langs de enekant Jo Libeer, gedelegeerd bestuurder vande Vlaamse werkgeversorganisatie VOKA.Langs de andere kant, Peter Mertens, voor-zitter van de radicaal linkse partij PVDA enauteur van het boek Hoe durven ze. Zijkruisten de degens over het sociaal-econo-misch beleid in Belgi en Europa.

    Hoe raken we uit de crisisJo Libeer pleitte voor een beleid dat groeicentraal stelt. Die groei moet het mogelijk

    maken de kosten van de vergrijzing op tevangen, en onze welvaartstaat te vrijwaren.Om meer groei te realiseren moet er ietsgedaan worden aan de Belgische concurren-tiepositie: de overheid moet goedkoper enefficinter werken, wat een verlaging vande sociale lasten moet mogelijk maken.Peter Mertens stelde dat de eenzijdigenadruk op competitiviteit en besparingendie men langs werkgeverszijde hoort, geenoplossing is voor de crisis. Dat voert ons ineen neerwaartse spiraal die de zwaksten inde samenleving het eerst en het zwaarsttreft. Hij pleitte daarom vooral voor recht-vaardige belastingen, waarbij ook grotebedrijven en grote vermogens hun deel vande lasten dragen.

    Verkiezingen in zichtMet dit debat werd de aanzet gegeven voor

    de campagne die de Algemene Centrale dekomende maanden zal voeren. In dezecampagne worden 10 sociale en syndicalestrijdpunten in de kijker gezet. Ze werden ineen brooddoos verpakt en daarmee zullennu politieke partijen worden aangesproken.Er komen ook gedachtewisselingen metmilitanten en vakbondsleden. Je leest ermeer over in het standpunt op deze bladzij-de.

    Verdienstelijke militanten gehuldigdMaar het was ook feest voor de textielmili-tanten. Dat ging gepaard met de huldigingvan verdienstelijke militanten. Zij hebben25 jaar lang mee verantwoordelijkheidopgenomen in de vakbond. De huldiginggebeurt om de vier jaar. Niet iedereen konaanwezig zijn, maar op de foto staan alvastde 13 kameraden die wel in de bloemetjeskonden gezet worden. We vermelden zegraag in alfabetische volgorde: Marnix Deg-hezelle, Fabrice Delahaye, Marc Delahaye,Christa Du Mont, Christelle Landsheere,Romain Lottin, Sylvain Renson, Nico Reyns,Micheline Taillieu, Yvan Ugille, Jonny VanDer Haegen, Jose Van Santvoort en RuddyVillijn. Zij verdienen grote erkentelijkheidvoor hun belangeloze inzet.

    De heel oude traditie van Verkoren Maandag was ook dit jaar aanleidingvoor een feest met 300 militanten uit de textielnijverheid. Zij kwamenop 11 januari 2014 bijeen in Blankenberge en gaven het startschot vooreen campagne van de Algemene Centrale van het ABVV, in het vooruit-zicht van de verkiezingen van 25 mei.

    TEXTIELWERKNEMERS VIEREN VERKOREN MAANDAG

    De dertien gehuldigde militanten op de foto met Alain Clauwaert en Paul Lootens, en met John Colpaert en Dominique Meyfroot. De fusie van ABVV-TKD met de Algemene Centrale ABVV is nu een feit, maar oude gewoonten worden voort in ere gehouden.

    Gelukkig Nieuwjaar! Het is dezer dagen alvele keren gezegd, maar dat mag wel. Dewereld kan best wel wat extra hoop engoede voornemens gebruiken.Ook bij ons moet het beter kunnen. Voor devakbond betekent dat vooral meer solidari-teit. Uiteindelijk komt het altijd daaropneer.

    In 2014 kunnen we die keuze voor eengroot stuk mee sturen. Want op 25 mei zijner in ons land verkiezingen. Die wordenzeer belangrijk omdat er zowel voor Europaals voor onze federale en gewestelijke parle-menten moet gekozen worden. Belangrijkook omdat de politieke krachtsverhoudin-gen voor de volgende vijf jaar zullen wor-den vastgelegd. We zullen met onze democratische stem insterke mate bepalen wat er gebeurt metonze lonen, met onze arbeidsvoorwaarden,met onze pensioenen, en met onze openba-re diensten.Daarom zetten we met de Algemene Cen-trale van het ABVV een campagne op touw.We lanceerden ze samen met de arbeidersuit de textiel, naar aanleiding van hun ver-koren maandag.

    We hebben 10 strijdpunten die er echt toedoen in een brooddoos gestopt, en daar-mee trekken we naar de politieke partijen.Een brooddoos met tien gezonde recepten,tien concrete voorstellen voor onze jobs enonze sociale rechten.Waarover gaat het? Wij willen fatsoenlijkwerk voor iedereen. Met arbeidsvoorwaar-den die onze gezondheid in acht nemen endie oog hebben voor zware en belastendeberoepen. Met behoorlijke, gendexeerdelonen en sociale uitkeringen die onze koop-kracht in stand houden. Met pensioenen enbrugpensioenen die het mogelijk maken testoppen met werken voor men helemaalopgebruikt is. Er moeten jobs