Zz Magazine nr 7 - Mei 2013

42
Hannah Snippe over natuurlijk ondernemen p. 38 Zeewolde daagt uit Mei 2013, nummer 7 Ontdek de uitgebreide mogelijkheden van ondernemen in Zeewolde Bakker Logistiek 16 Zeewoldes leukste winkel Recreatiepark in de polder 30 12

description

Zeewolde Zakelijk Magazine

Transcript of Zz Magazine nr 7 - Mei 2013

Page 1: Zz Magazine nr 7 - Mei 2013

Hannah Snippe over natuurlijk ondernemen p. 38

Zeewolde daagt uit

Mei 2013, nummer 7

Ontdek de uitgebreide mogelijkheden van ondernemen in Zeewolde

Bakker Logistiek

16

Zeewoldes leukste winkel

Recreatiepark in de polder

3012

Page 2: Zz Magazine nr 7 - Mei 2013

2 • www.zeewoldezakelijk.nl

ColofonZz-magazine is een uitgave van de gemeente Zeewolde. Hoewel de inhoud met zorg is samengesteld, kunt u hieraan geen rechten ontlenen.

Concept, design en realisatieRedMatterswww.redmatters.com

Gemeente ZeewoldeRaadhuisplein 13890 AA Zeewolde

T 036 522 9455E [email protected] www.zeewoldezakelijk.nl

Deze uitgave is gedrukt op FSC gecertifi ceerd papier.

Page 3: Zz Magazine nr 7 - Mei 2013

Inhoudsopgave

VoorwoordBurgemeester Gorter

Advanced PlasticsStaat voor elke industrie klaar

“Zeewolde daagt je uit” Wout Bouwheer & Edwin Vels

BioseuticaHaalt waarde uit eieren

Koffi ebedrijvenVerschillende koffi ebedrijven uit Zeewolde

PlattegrondEen overzicht van de industrieterreinen

4

6

8

10

14

20

“Zeewolde daagt je uit”Hendrik de Vries, Wilco van Zon en Hans Polet

Foto René TuinteEen begrip in Zeewolde

ArchitectenVerschillende architecten uit Zeewolde

Ridder LetselschadeKiest de kant van het slachtoffer

Wolderwijd JuristenLaagdrempelige rechtshulp

Jan-Nico AppelmanInnovaties in Flevoland

18

Ondernemer van het jaar

12

Recreatiepark in de polder

34

Groen gas is een trend

38

Lekker en gezond eten

30

Dagelijks meer dan 400 vrachtwagens op de weg

26

28

32

36

40

42

16

Zeewoldes leukste winkel

www.zeewoldezakelijk.nl • 3

Page 4: Zz Magazine nr 7 - Mei 2013

4 • www.zeewoldezakelijk.nl

Burgemeester Gorter:

Zeewolde verwelkomt ondernemer én werknemer

Het gaat goed met Zeewolde

en daar mogen meer mensen

van meegenieten. Ik nodig

ondernemers van harte uit

om zich hier samen met het

personeel te vestigen. Zeewolde

is naast een ondernemersplek,

een plaats waar het goed wonen

en recreëren is.

Page 5: Zz Magazine nr 7 - Mei 2013

Bij veel andere gemeentes is dat door de crisis lastig. Ook de startende single of de bijna gepensioneerde ondernemer zit hier op z’n plek. Qua woningbouw zijn de mogelijkheden legio; je krijgt hier alle bouwvrijheid en we handhaven de starterssubsidie.

ThuiskomenAls ondernemers naar Zeewolde komen, zullen wij er alles aan doen om je ook Zeewoldenaar te laten voelen. Als gemeente nemen

we graag de moeite om nieuwe bedrijven te laten kennismaken met het dorpsleven. Zeewolde heeft mensen nodig die iets willen betekenen voor de gemeenschap. Die willen bijdragen.

Unieke kansHet valt op dat ondernemers die hier met hun bedrijf naar toe komen, verrast zijn over wat Zeewolde te bieden heeft. Je krijgt bij ons alle ruimte om te groeien. En niet alleen als bedrijf, maar ook je kinderen of personeel. Wij bieden een jonge actieve leefomgeving met voor iedereen genoeg kansen om zich te ontwikkelen.

Kortom, op zoek naar een plek waar het goed ondernemen én wonen is? Zeewolde heet je van harte welkom!

Waar veel gemeenten zich op dit moment door de crisis heen worstelen, kent Zeewolde juist groei. In vergelijking met andere gemeenten hebben wij een laag werkloosheidspercentage en sterke toename van werkgelegenheid. Deze groei heeft te maken met onze pioniersgeest; we zijn een jonge gemeente met een frisse blik op de toekomst. Wij doen de dingen net even anders.

Starterswoning of villaIn Zeewolde is één derde van de inwoners jonger dan 21 jaar. Een ideale plaats voor gezinnen dus. We hebben goede scholen, veel sportvoorzieningen, verschillende culturele activiteiten en leuke evenementen. Door een gezonde fi nanciële huishouding, kan de gemeente investeren in infrastructuur en recreatie.

“Je krijgt hier

alle bouw vrijheid

en we handhaven de

starterssubsidie”

www.zeewoldezakelijk.nl • 5

Page 6: Zz Magazine nr 7 - Mei 2013

6 • www.zeewoldezakelijk.nl

Advanced Plastics staat voor elke industrie klaar

Al in de eerste vijf minuten bij de

mannen van Advanced Plastics,

wordt duidelijk dat hier twee

bevlogen ondernemers aan tafel

zitten. Gertjan Switsar en Roger

van Esch vertellen vol overgave

over hun passie: kunststof

composieten. “Wij maken een

product dat zo sterk is, dat als je

nu een boot koopt, die over 100

jaar nog kan varen”, begint Roger.

Roger van Esch & Gertjan Switsar

Page 7: Zz Magazine nr 7 - Mei 2013

Feiten over Advanced Plastics

Zz FactsHoewel kunststof composieten in de jaren 30 al voor het eerst gebruikt werden, is het voor velen anno 2013 nog steeds vrij onbekend. Roger: “Het materiaal bestaat uit glasvezel of carbon versterkte kunstharsen. Het vervangt de basismaterialen als hout, staal en steen”.

Kunststof composiet biedt voordelenHet voornaamste voordeel van kunststof composiet is de vormvrijheid. Roger: “We kunnen composieten bijna 180 graden draaien.” Maar dat is niet het enige voordeel. Hij vertelt enthousiast verder: “Het is lichter dan bijvoorbeeld staal. Ook is het even sterk, zo niet sterker. Ga maar eens na hoe interessant dat is voor de wielerwereld; je kunt tegenwoordig al fi etsen maken van 6,5 kilo!”

Daarnaast zijn kunststof composieten duurzamer, beter te onderhouden en voor veel industrieën bruikbaar. Advanced Plastics heeft dan ook een breed scala aan afnemers; denk bijvoorbeeld aan de maritieme sector, sportindustrie en bouwindustrie.

Duurzaam varenOm de voordelen van lichtgewicht en duurzaamheid concreet te maken, kun je denken aan een zeilboot. “Vroeger had je de Volvo Ocean Race waarbij de Nederlandse boot met een gewicht van 30 ton eerste werd. Tegenwoordig weegt de Nederlandse boot nog maar 3 ton. De snelheid is daardoor twee keer zo hoog geworden. Achter zo’n

zeilboot kun je waterskiën. Bij die van 30 ton was dat ondenkbaar. Daarnaast gebruiken motorboten door de lichtgewicht constructie veel minder brandstof. Dat is een heel duurzame innovatie.”

Advanced PlasticsDe reden dat kunststof composieten zo onbekend zijn komt doordat de productie en toepassing veel expertise vraagt. Deze expertise ontbreekt niet bij de mannen van Advanced Plastics. De mannen hebben jarenlange werkervaring in de sector. Ze vormen een goed team; Roger beschikt over alle technische kennis en Gertjan heeft alle kennis rondom productie in huis.

MarktaandeelMet het bedrijf gaat het goed. Gertjan vertelt: “Samen met onze 6 medewerkers zorgen we ervoor dat grondstoffen en hulpmiddelen op tijd aan opdrachtgevers wordt geleverd. We hebben een klantenbestand van 700 à 800 klanten waarvan ongeveer 250 klanten regelmatig afnemen. We distribueren in de Benelux en een stukje in Duitsland en Frankrijk.”

ToekomstDe mannen van Advanced Plastics kijken optimistisch vooruit. Het zijn niet alleen de cijfers van het bedrijf, maar vooral het concept dat positief stemt. “Kunststof composieten zijn de toekomst. De productie is oneindig en de ontwikkeling blijft doorgaan. Vormbaar, licht, duurzaam en beter te onderhouden dan andere materialen. Het kan bijna overal voor gebruikt worden; van glijbanen tot de Formule 1.”

“Kunststof

composiet vervangt

de basismaterialen

als hout, staal en

steen”

7%7%7%7%7%7%7% MARKTGROEIin EUROPA

5% AEROSPACE

10% WINDENERGIE

AFZETMARKTin PERCENTAGES

20% BOUW

20% MARINE

15% AUTOMATIVE

15% CHEMISCHE

10% SPORT &VRIJETIJD

5% DIVERSEN

www.zeewoldezakelijk.nl • 7

Page 8: Zz Magazine nr 7 - Mei 2013

8 • www.zeewoldezakelijk.nl

Het heeft ons familiebedrijf, Bouwheer Zeewolde, de groei en vooruitgang gebracht waarop ik hoopte. Die vooruitgang gun ik andere ondernemers ook. Daarom ben ik nu enkele jaren ambassadeur van Zeewolde. De ultieme kans om Zeewolde zo breed mogelijk te promoten en ondersteunen, zowel intern als extern. Ondernemers in Zeewolde verder helpen en nieuwe ondernemers aantrekken. Ik zit in het bestuur van de Bedrijfskring; zo wil ik de belangen van mijn collega-ondernemers behartigen. Maar ik ben ook steeds op zoek naar de juiste nieuwe contacten en bedenk dan welk aspect goed is om te promoten.

Het vinden van die nieuwe promotiekansen is op zichzelf niet zo’n grote uitdaging; Zeewolde heeft genoeg te bieden. Het ambassadeurschap voelt voor mij niet als een rol, ik ben een ambassadeur. Ik ben enthousiast over deze gemeente en investeer er daarom graag in. Op bijna alle basisscholen in Zeewolde geef ik les over de dode hoek bij vrachtwagens.

Kinderen zijn de toekomst van deze gemeente en ik draag op deze manier graag mijn steentje bij.

Wout BouwheerAmbassadeur Zeewolde

Ik had het gevoel dat ik in Woudenberg vast zat in een bootje met maar één roeispaan. Ik roeide me een rotje, maar kwam natuurlijk niet vooruit. Dat was frustrerend dus ben ik verder gaan kijken. We groeiden uit ons jasje in Woudenberg en een geschikte oplossing was daar niet voor handen. Via mijn adviseur vond ik mijn tweede roeispaan in Zeewolde; daar was ruimte om te groeien. Eindelijk kwam ik weer vooruit! De uitnodiging van gemeente Zeewolde om hier te ondernemen is dus al een uitdaging op zichzelf; je bekende vertrouwde omgeving achterlaten. Toch heb ik geen moment spijt gehad van die stap.

Ja, Zeewolde daagt uit. Je gaat alleen al een uitdaging aan door de

keuze om hier je bedrijf te vestigen. Toen ik uit Woudenberg vertrok,

zeiden mensen: ‘Bouwheer gaat naar de polder, hij is gek geworden.’

De consequenties van deze stap heb ik goed tot me door laten dringen.

Wout Bouwheer

Stelling: “Zeewolde daagt je uit”

Page 9: Zz Magazine nr 7 - Mei 2013

zitten hier veel nationale en internationale bedrijven. Ook valt het op dat hier in verhouding meer grote dan kleine bedrijven zitten. Als je dat als relatief kleine gemeente voor elkaar krijgt, dan heb je iets te bieden.

Door de centrale ligging hoef je niet ver te zoeken voor goed personeel. Weer een uitdaging minder. Hier in Zeewolde of omstreken vind je personeel in alle lagen qua opleidingsniveau.

Daarnaast heerst er een fi jne dorpse mentaliteit. Op de

Bedrijfskring bijvoorbeeld kent iedereen elkaar.

Het antwoord op de stelling of Zeewolde uitdaagt is dus een tweeledig ‘oneens’. Mag een nee vaak negatief klinken, dit keer mag het positief worden opgevat. Met aspecten als bereikbaarheid, ruimte en goed personeel dichtbij, neemt Zeewolde je veel praktische uitdagingen uit handen.

Edwin VelsVoorzitter Bedrijfskring

Het is niet de taak van de overheid of gemeente om ondernemers uit te dagen. Zij creëert wel de mogelijkheid hiervoor, maar de groei en kansen moeten uit je eigen omgeving komen. Met ‘die omgeving’ bedoel ik die andere succesvolle ondernemer naast je op het industrieterrein. Of die van de borrel bij de Bedrijfskring.

Zeewolde kent weinig belemmeringen voor starters en gevorderden. Er is veel ruimte en we zijn goed bereikbaar; binnen no-time zit je in de randstad. Mede door deze bereikbaarheid

Edwin VelsNee, Zeewolde daagt niet uit. Het zijn hier de lokale ondernemers

onderling die je uitdagen, reageert Edwin. In het dagelijks leven

adviseert hij producenten in hun sales-activiteiten. Sinds december is

hij voorzitter van de Bedrijfskring.

www.zeewoldezakelijk.nl • 9

Page 10: Zz Magazine nr 7 - Mei 2013

Wat hebben kip en keelpastilles met

elkaar te maken? Vraag het Jeroen

Stapper, Technical Director van

Bioseutica B.V., en je krijgt een verrassend

antwoord. Het bedrijf haalt Lysozyme uit

kippeneiwit; de stof wordt gebruikt in de

levensmiddelenbranche en farmacie. Met

15 medewerkers werkzaam in de vestiging

Zeewolde, levert Bioseutica Lysozyme aan

afnemers over de hele wereld.

Bioseuticahaalt waarde uit eieren

Jeroen StapperJeroen Stapper

10 • www.zeewoldezakelijk.nl

Page 11: Zz Magazine nr 7 - Mei 2013

Jeroen legt uit waar de stof vandaan komt: “Lysozyme is een onderdeel van het afweersysteem bij mensen, dieren en planten. Je vindt het bijvoorbeeld in traanvocht, speeksel en moedermelk. Maar moeder natuur heeft het ook in kippeneiwit gestopt. De stof maakt de celwand van bepaalde bacteriën kapot.”

LysozymeDe vernietigende werking van Lysozyme maakt dat de stof goed te gebruiken is in medicijnen; het kan bepaalde infecties in het menselijke lichaam uitschakelen. Ook dient het als conserveer middel. “Lysozyme voorkomt vroegtijdig bederf en verbetert de kwaliteit van levensmiddelen. In Europa is Lysozyme een offi cieel goedgekeurd conserveermiddel, E1105.”

Verkrijgen van LysozymeBioseutica gebruikt dus het eiwit van de kip als grondstof voor haar product. “Er zit 3,4% Lysozyme in het eiwit van een kippenei. Wij hebben een proces ontwikkeld om die 3,4% uit het ei te verkrijgen. Heel plastisch gezegd gaat het om drie stappen; scheiden, opschonen en afronden. Die eerste stap doen wij extern. Wij bouwen een mini-fabriek in een eierfabriek. In die mini-fabriek maken wij een halffabricaat; we halen het Lysozyme uit het eiwit. Dat ruwe Lysozyme-preparaat nemen wij mee en het eiwit gaat terug naar de fabrikant.” In de fabriek in Zeewolde gaat het proces verder. “Hier vinden de laatste twee stappen plaats; het opschonen en afronden. Eerst wordt het Lysozyme nagenoeg 100% zuiver gemaakt, daarna verwerken we het tot de juist vorm, afhankelijk van de toepassing van de klant. Dat kan vloeibaar zijn, maar ook poeder of granulaat – geklonterde poedervorm.”

Producten“Lysozyme wordt gebruikt in levensmiddelen als kaas, wijn en bier. In kaas zit vaak een bacterie die grote gaten veroorzaakt en waardoor de kaas opzwelt. Deze boterzuurbacterie stinkt en is niet lekker. Om die te doden kun je Lysozyme toevoegen.” Ook wordt Lysozyme gebruikt in tandpasta, keelpastilles of mondwater.

VerschuivingWaar Bioseutica zich eerst voornamelijk op levensmiddelen richtte, ligt de focus nu op de farmacie. “Die verschuiving heeft te maken met een mondiale trend. Enerzijds kunnen en willen we niet concurreren met andere bedrijven die tegen lage prijzen Lysozyme verkopen, bestemd voor de voedings middelen industrie. Anderzijds ontwikkelen gebieden als China, Japan en Korea zich razendsnel. In Aziatische culturen is het normaal om veel supplementen te slikken en je weerstand zo op een hoger niveau

te brengen. Daar liggen voor ons grote kansen.”

UitbreidingHet hoofdkantoor van Bioseutica is gevestigd in Zeewolde. Jeroen is blij met de plek en tevreden over de samenwerking

met de gemeente. “Het enige wat ik eigenlijk mis, is een goed hotel. Wij krijgen veel internationale klanten op bezoek en die moeten altijd naar Harderwijk om te overnachten.” Een mooie kans. Zeker met de uitbreiding van activiteiten op het programma. “Wij hebben vestigingen over de hele wereld verspreid; zij concentreren zich op andere producten als Omega-3, Avidine en Trypsine.

Binnenkort verhuist de gehele Lysozyme-productie van de Canadese vestiging naar Zeewolde. Daarmee zijn wij eind 2013 het centrum van de wereld voor Lysozyme.”

Feiten over Bioseutica

Zz Facts

“Eind 2013

zijn wij het centrum

van de wereld voor

Lysozyme”

VOOR 1KG LYSOZYME

13.500WORDEN ONGEVEER

EIEREN VERWERKT

VERHOUDINGIN % VOOR LEVENSMIDDELEN- EN

FARMACEUTISCHE INDUSTRIE

PHARMACEUTISCH(WERKZAME STOF)

LEVENSMIDDELEN(CONSERVERING)

INDUSTRIËLEFERMENTATIE

32%14%

54%

www.zeewoldezakelijk.nl • 11

Page 12: Zz Magazine nr 7 - Mei 2013

Erkemederstrand Recreatiepark in de polder

Wie bij het Erkemederstrand

denkt aan een camping met

wat tenten en caravans, heeft

het mis. Ondernemers Jean

Chaigneau & Fester van der

Voorn vertellen enthousiast dat

het terrein veel meer biedt dan

alleen de mogelijkheid voor

familievakanties. “Van trouwen

op het strand tot een bedrijfsfeest,

bij ons is er ruimte voor.”

Jean Chaigneau & Fester van der Voorn

12 • www.zeewoldezakelijk.nl

Page 13: Zz Magazine nr 7 - Mei 2013

Feiten over Erkemederstrand

Zz Facts

“De huidige

generatie wil wel

het gevoel van

kamperen hebben,

maar niet al het

gedoe er omheen”

Sinds 1997 is het recreatiegebied al in handen van de drie eigenaren, Jean Chaigneau en Ad & Corrie van der Voorn (ouders van Fester). Later is Fester er met zijn partner Jet bij gekomen. Destijds stonden er 8 caravans en lagen er 100 bootjes. Jean: “In de loop van de jaren hebben we het terrein verder opgebouwd en ingericht. En daar zijn we nog niet klaar mee. Je moet continue blijven innoveren, anders kun je het schudden.”

DienstenHet Erkemederstrand verwelkomt elke recreant. “Het terrein heeft twee goed onderhouden campinggedeeltes en twee jachthavens. Grote groepen kunnen terecht op een van de vijf groepsterreinen of even verderop op het evenementenstrand. Voor iedereen die wel de lusten, maar niet de lasten van het kamperen wenst, zijn er luxe trekkershutten,” vertelt Fester. Om alles in goede banen te leiden, heeft het bedrijf 51 man personeel in dienst. 5 eigenaren, 12 vaste fulltime medewerkers en 34 parttimers.

Honden, jongeren en campersDe ondernemers realiseren zich dat onderscheidende factoren van levensbelang zijn voor het bedrijf. “Voordat we startten, hebben we daarom naar een gat in de markt gezocht. Uiteindelijk vonden we er drie; campings zijn vaak niet zo gastvrij als het om jongeren, campers of honden gaat. Daar besloten we wat aan te doen. Zo hebben we een jongerenveld gemaakt waar jeugd zonder ouders mag kamperen. Daarnaast hebben we speciale camperplaatsen met een verharde ondergrond. Verder zijn

we een hondvriendelijke camping. Honden zijn op elk veld welkom en hebben zelfs een eigen strand.”

PubliekDe ruime opzet en centrale ligging van het strand maakt de locatie aantrekkelijk voor bezoekers uit de regio en ver daarbuiten. “Op een echte stranddag liggen er tussen de 4.000 en 5.000 mensen op het strand. Of er melden zich grote groepen kampeerders. ” Naast alle kampeermogelijkheden en faciliteiten, richt het Erkemederstrand zich op de horeca. Bedrijfsfeesten, vergaderingen, familiefeesten en bruiloften; alles kan. Fester legt uit: “Je moet het seizoen verlengen. Je kan niet meer leven van die zes weken zomervakantie alleen. Nu komt 35% van onze omzet uit de horeca, dat willen we graag uitbreiden.”

InnoverenTwee jaar geleden is de buitendijkse camping vernieuwd en op het hele terrein is WiFi aangelegd. Verder is afgelopen winter één van de jachthavens aangepakt, de steiger is vernieuwd en de infrastructuur verbeterd. Vanuit de overtuiging dat je altijd moet blijven innoveren, schrijven de heren nu aan een nieuw vijf jarenplan. Over de inhoud willen ze niet al te veel kwijt. “Het gaat natuurlijk over uitbreiding. De maatschappij is aan het veranderen. De huidige generatie wil wel het gevoel van kamperen hebben, maar niet al het gedoe er omheen. Er is behoefte aan meer verhuureenheden,” aldus Jean. Met constant nieuwe plannen, is het Erkemederstrand klaar voor de toekomst.

INKOMSTENHORECA

65%35%

CAMPING& OVERIG

EIGENAREN

5FULLTIMERS

12PARTTIMERS

34

212200200

LIGPLAATSEN

SEIZOENSPLAATSEN

TOERISTENPLAATSEN

www.zeewoldezakelijk.nl • 13

Page 14: Zz Magazine nr 7 - Mei 2013

In 1994 begon familie De Klerk met haar

onderneming in koffi emachines, accessoires

en bijbehorende ingrediënten.

Na de start in Ermelo verhuisde de familie al snel naar Zeewolde, waar ze sinds 1996 aan de Landauer gevestigd is.

Symfoni Coffeemakers levert aan horeca en MKB drie koffi econcepten. Allereerst ‘Symfoni’, hierbij gaat het om de koffi e ingrediënten in hygiënische verpakkingen. Verder levert zij ingrediënten voor canister- en bonenmachines

‘Rapsody’. En tot slot ‘Illy’, een espressocapsules-systeem voor de fi jnproevers. Ook levert Symfoni Coffemakers apparatuur van Rheavendors, Animo en Bravilor.

In het bedrijf op industrie-terrein Horsterparc werken 4 medewerkers. Men kan hier terecht voor een rondleiding in de showroom, maar ook voor onderhoud en reparaties aan koffi emachines.

Symfoni Coffeemakers

Ricardo de Klerk

Wat ooit in 1960 in Italië is begonnen met het design en productie van de bekende kauwgomballenautomaat, is inmiddels uitgegroeid tot één van de grootste vendingbedrijven ter wereld.

Vanuit het branch-offi ce in Zeewolde werken in totaal 11 mensen in verschillende disciplines om de kennis, klasse en kwaliteit richting haar afnemers te kunnen

waarborgen. Via onder andere koffi ebranders, groothandels en (middel) grote ‘full-operating’ bedrijven wordt het assortiment op de markt gebracht. Ook private labels zoals o.a. Nescafé, Redbeans en Peeze koffi e, maken gebruik van Rheavendors machines.

Wereldwijd levert Rheavendors haar vendingsystemen aan 94 landen en heeft meer dan 700 medewerkers.

Rheavendors

Walter Pluk

Rheavendors Benelux richt zich vooral op de

verkoop van machines voor koude en warme

dranken, hoofdzakelijk koffi e gerelateerd.

14 • www.zeewoldezakelijk.nl

Page 15: Zz Magazine nr 7 - Mei 2013

Dit veelzijdige koffi ebedrijf begon ooit vanuit

huis met de verkoop van espressokoffi e.

Het huis werd echter te klein en inmiddels is het bedrijf al meer dan 12 jaar gevestigd aan het Trekkersveld.

The Coffee Connection verkoopt allang niet meer alleen espressokoffi e. Het assortiment is inmiddels uitgebreid met espressomachines, molens, onderhoudsmiddelen en losse onderdelen voor koffi emachines.

Ook onderscheidt het bedrijf zich doormiddel van een hoogwaardige technische dienst. The Coffee Connection levert aan koffi especiaalzaken, kookwinkels, De Bijenkorf, webwinkels en particulieren. Er wordt onder andere samengewerkt met Illy voor reparaties binnen en buiten de garantie voor het merk ‘Francis Francis!’.

The Coffee Connection

Bert Westenberg

Koffi ebedrijven

in Zeewolde

www.zeewoldezakelijk.nl • 15

Page 16: Zz Magazine nr 7 - Mei 2013

16 • www.zeewoldezakelijk.nl

Wie de winkel van Tante Kim binnenloopt,

verlangt op slag terug naar zijn of

haar kindertijd. De sfeer nodigt uit tot

een middagje spelen of spontaan een

cadeautje kopen voor je kleine nichtje.

Alles is goed geordend en creatief

opgesteld. Van mooi houten speelgoed tot

kleurrijke kraamcadeaus, bij Tante Kim

ben je aan het juiste adres.

Tante KimSpeelgoedwinkel met karakter

Kim Hogeveen

Page 17: Zz Magazine nr 7 - Mei 2013

Sinds februari 2012 is Zeewolde een speelgoedwinkel rijker. Eentje die goed nadenkt over haar assortiment. Ondernemer Kim Hogeveen legt uit wat Tante Kim anders maakt: “We zijn heel erg bewust bezig met de meerwaarde van speelgoed voor een kind. We willen speelgoed verkopen met educatieve waarde. Het is leerzaam zonder dat je het in de gaten hebt.”

Het beginDe geboorte van Tante Kim ging snel. “In september 2011 kwam mijn zwager, Anton van der Bij, met het idee om een speelgoedwinkel te openen. Hij vroeg aan mij of ik samen met hem deze uitdaging aan wilde gaan. Ik wilde graag wat anders, dus greep die kans met beide handen aan. Toen is het eigenlijk heel snel gegaan; in december 2011 kregen we de sleutel van het pand en in februari 2012 zijn we open gegaan. Overigens is de winkel niet alleen van Anton en mij. Onze partners, Gerline van der Bij & Ronald Jaspers Focks, werken ook mee. Vergaderen en beslissingen nemen doen we met z’n vieren”, vertelt Kim Hogeveen.

OnbevangenMiddenin de crisis een onderneming opstarten, getuigt van durf. Zeker als je geen achtergrond hebt in de speelgoedbranche. Kim en haar compagnons waren zich daar goed van bewust.“Toch hebben we die sprong in het diepe gewaagd. Ik geloof dat je juist door die onbevangenheid iets onderscheidends neerzet.

En het mooie is, in Zeewolde is er de ruimte om iets vanuit onbevangenheid op te zetten.”

ProductenDe duidelijke visie en bewuste productkeuzes vormen een sterk concept, waardoor de winkel aan de Torenstraat het goed doet. “Wij verkopen speelgoed van hoogwaardige kwaliteit en educatieve waarde. We richten ons in de winkel met name op kraamcadeaus, gezelschaps spellen en speelgoed voor zowel jonge als oudere kinderen. Verder vinden we het belangrijk iedereen van advies te voorzien, alleen als je dat wilt natuurlijk”, aldus een enthousiaste Kim.

Zeewoldes leukste winkelDat menig Zeewoldenaar ook enthousiast is over Tante Kim, be-wijst het feit dat ze afgelopen jaar

samen met de fi etsenwinkel de ‘Leukste Winkel-verkiezing’ won. “Dat was een mooie opsteker. Uiteindelijk is dat het leukste aan je werk; de waardering die je van klanten

terugkrijgt. Mensen die het leuk vinden om langs te komen en tevreden weer naar huis gaan.”

Over 5 jaarLeukste winkel van Zeewolde is mooi, maar een ondernemer denkt altijd verder. Zo ook Tante Kim: “Het doel is om op den duur uit te breiden. Een voorwaarde is dat het met deze winkel goed blijft gaan. Wat we doen, willen we goed doen. Het zal naar verwachting zo’n 3 tot 5 jaar duren voor we kunnen inschatten of dat er ook daadwerkelijk in zit”, besluit een ambitieuze Kim.

“Ik geloof dat je juist

door onbevangenheid

iets onderscheidends

neerzet”

Feiten over Tante Kim

Zz Facts

EIGENAREN

4 31FULLTIMER PARTTIMERS

SPEELGOED

SPELLEN

KRAAM

20%20%

60%

50% 50%

VERDELING J/MSPEELGOED

www.zeewoldezakelijk.nl • 17

Page 18: Zz Magazine nr 7 - Mei 2013

18 • www.zeewoldezakelijk.nl

Loko IT-specialistenZeewolder onder nemer van het jaar 2012

Natuurlijk kun je discussiëren over de echte

ondernemersgeest. Maar wanneer je Ferry

Schrijnewerkers en Egbert Knorren ontmoet,

dan komt die geest pas echt tot leven.

Loko IT-specialisten kreeg de titel ‘ Ondernemer

van het jaar 2012’. Een prijs die door de

Bedrijfs kring Zeewolde werd uitgereikt.

“Wil je groeien

dan moet je daar

tijd, geld, mensen

en middelen

voor beschikbaar

stellen”

Feiten over Loko IT-specialisten

Zz Facts

56%

IN ZEEWOLDEMARKTAANDEEL

EIGENAREN

2MEDEWERKERS

35VESTIGINGEN

2

Page 19: Zz Magazine nr 7 - Mei 2013

crisissfeer te blijven hangen. Wil je groeien dan moet je daar tijd, geld, mensen en middelen voor beschikbaar stellen. Ongeacht het economische klimaat.”

Samenwerken“We werken veel samen met business partners, bijvoorbeeld met accountants. Wanneer zij een behoefte constateren bij een klant, bevelen zij ons aan. Dat werkt. Een accountant heeft een vertrouwensband met de ondernemer. Ze willen hun klanten doorverwijzen naar een betrouwbare dienstverlener die ook continuïteit biedt.”

RegieLoko biedt kwalitatief hoogwaardige producten en diensten aan en heeft daar regelmatig externe aanbieders bij nodig. Maar altijd houdt Loko zelf de regie in handen. Egbert: “Met behulp van slimme software monitoren wij de systemen van onze klanten. We analyseren en beoordelen de ‘gezondheid’ van deze systemen. We willen problemen oplossen voor ze ontstaan. Wij merken dat veel ICT-bedrijfjes reactief zijn ingesteld;

u roept, wij draaien. Maar wij willen helemaal niet dat de klant moet roepen, wij draaien gewoon.” Bij Loko koop je dus niet alleen een product of dienst, maar ook de zorg daarvoor.

Ondernemer van het jaar‘Een stabiele onderneming die haar bestaansrecht bewezen heeft,’ zo luidt het oordeel van de jury die Loko kroonde tot ondernemer van het jaar. Ook viel Loko in de prijzen vanwege haar maatschappelijke betrokkenheid. Al vele jaren sponsort zij diverse sportactiviteiten in de regio en organiseert Loko ondernemersbijeenkomsten, zonder daarvoor direct een tegenprestatie te verwachten. Uit het rapport blijkt dat andere ondernemers Loko omschrijven met kernwoorden als ‘ambitieus’, ‘netwerker’ en ‘groeiend’.

Ferry en Egbert herkennen zich in deze begrippen. “Waar nu recessie is, daar timmeren wij aan de weg. Ons aanbod kan voor klanten geld opleveren. Het netwerken tijdens bijeenkomsten zien wij als belangrijke voorwaarde om te groeien.”

Ondernemer

van het jaar 2012

www.zeewoldezakelijk.nl • 19

Loko maakt het bedrijven gemakkelijk. Het bedrijf biedt softwareoplossingen op maat voor bedrijfsprocessen, volledige telefoniehosting en data in de Cloud of toch ‘in huis’. Ferry: “Wij willen bedrijven ontzorgen. Aan ons kun je alles toevertrouwen. MKB-bedrijven doen soms zaken met vier of vijf aanbieders die allemaal een klein deel verzorgen. Als alles is ondergebracht bij één aanbieder, dan heb je te maken met één aanspreekpunt bij vragen of storingen. Dat werkt vlot, gemakkelijk en drukt de kosten”.

InvesterenDat de markt tevreden is over de dienstverlening van Loko, blijkt wel uit de opening van een tweede vestiging in Almere. “We zijn altijd bezig met groei. Stilstand is achteruitgang. Je moet zorgen dat je gaat groeien op de plek waar je prospects zitten en waar je naam minder bekend is. Omdat we in de buurt van Zeewolde willen blijven, hebben we gekozen voor Almere, een grote markt.” Een gewaagde stap, een tweede vestiging. Toch denken beide heren daar anders over: “Wij kiezen ervoor om niet in de negatieve

Page 20: Zz Magazine nr 7 - Mei 2013

Hieropenen

Gooise Hoek. Toplocatie.

Gooise Hoek is een toplocatie van 2,1 hectare op het Trekkersveld. Gelegen aan de Gooiseweg en de Spiekweg; de toegang tot Trekkersveld. Het terrein is aan 2 zijden omgeven door water. Aan de Spiekweg en Nobelweg zijde is er ruimte om te bouwen, met een maximale bouwhoogte van 15 meter. Parkeren gebeurt op eigen terrein. Het is bij uitstek een locatie voor bedrijven die waarde hechten aan de uitstraling van hun bedrijfspand.

Trekkersveld. Grond voor grote zaken.

Op Trekkersveld is ruimte genoeg voor middelgrote en grote bedrijven. Met dit bedrijventerrein schept de gemeente Zeewolde diverse mogelijkheden op het gebied van logistiek, productie & assemblage, bouw of groothandel.

Zo is er een aantal interessante zichtlocaties langs de Gooiseweg, een belangrijke doorgaande weg voor Zeewolde.

De kavels variëren in oppervlakte van 5000 m2 tot enkele hectares.

Trekkersveld in cijfers:

Zz Facts

Bedrijventerreinen Gemeente Zeewolde

Ontdek de uitgebreidemogelijkheden van Zeewolde

20 • www.zeewoldezakelijk.nl

a

TOTALE OPPERVLAKTE IN HECTARE

6515m

BOUWHOOGTE

OP EIGEN TERREIN

15

14

13

12

11

Page 21: Zz Magazine nr 7 - Mei 2013

Horsterparc. Natuurlijk werken.

Horsterparc is een bedrijven terrein met een parkachtige uitstraling. Op zoek naar kantoorruimte of voorkeur voor een mix van kantoor- en bedrijfsruimte? De kans is groot dat Horsterparc de juiste mogelijkheden biedt. Samen met de ondernemers wil de gemeente er voor zorgen dat Horsterparc haar parkachtige uitstraling behoudt.

In opdracht van de gevestigde bedrijven regelt een park manager onder andere het beheer en onder houd, de bewegwijzering en collectieve bedrijfsbeveiliging.

De ondernemers breiden het basispakket naar behoefte verder uit. Daarmee is en blijft Horsterparc het paradepaard van Zeewolde.

Gildenveld. Ondernemen dichtbij huis.

Gildenveld is een ruim opgezet bedrijventerrein binnen de bestaande bebouwing van Zeewolde. Het terrein is geschikt voor kleinschalige bedrijven op het gebied van ambacht, nijverheid, industrie of dienstverlening. De ligging van Gildenveld, nabij het centrum en aan een hoofduitvalsweg, is ideaal voor ondernemers die op zoek zijn naar ruimte voor een kleinschalig kantoor- of bedrijfspand, al

dan niet gecombineerd met een bedrijfswoning. Op het bedrijventerrein is per bedrijf één bedrijfswoning toegestaan. Alle gebouwen op Gildenveld voldoen aan criteria die het bedrijventerrein een mooie en zakelijke uitstraling geven. Deze uitstraling wordt benadrukt door de voornamelijk rechthoekige, strakke vormen en lichte kleurstellingen. Gildenveld, voor werken en wonen in een mooie omgeving.

Gildenveld in cijfers:

Zz Facts

Horsterparc in cijfers:

Zz Facts

Ontdek de uitgebreidemogelijkheden van Zeewolde

www.zeewoldezakelijk.nl • 25

b

c

TOTALE OPPERVLAKTE IN HECTARE

1,27,5m

BOUWHOOGTE

OPEIGEN TERREIN

7

6

5

4

OPEIGEN TERREIN

TOTALE OPPERVLAKTE IN HECTARE

4212m

BOUWHOOGTE

12

11

10

9

Page 22: Zz Magazine nr 7 - Mei 2013

14

4

2

13

15

3

5

c

a

7

11

15

1

9

Bedrijven1. Advanced Plastics pag 62. Bioseutica pag 103. Rheavendors pag 144. Symfoni Coffeemakers pag 145. The Coffee Connection pag 156. Tante Kim pag 167. Loko pag 188. René Tuinte pag 289. Bakker Logistiek pag 3010. Made in Flevoland pag 3211. René Smit pag 3312. Jan Looman pag 3313. Eurogas pag 3414. Ridder Letselschade pag 3615. Wolderwijd Juristen pag 40

Bedrijven (buiten de kaart)16. Erkemederstrand pag 1217. Hannah’s BiodiVers pag 38

Iconen Restaurant Haven Camping Cafe Winkel Zwemgelegenheid Bedrijventerrein

Legenda

Page 23: Zz Magazine nr 7 - Mei 2013

6

8

b12

10

BANEN IN

ZEEWOLDE 10.3URK 3.8

NEDERLAND 5.2

LELYSTAD 3.1DRONTEN 2.3

ALMERE 3.5

Aandeel in % van de totaleeconomie in Flevoland (t.o.v. NL)

Page 24: Zz Magazine nr 7 - Mei 2013

Stelling: “Zeewolde daagt je uit”

26 • www.zeewoldezakelijk.nl

op een succesvolle manier wordt gespeeld. Niet op een manier van alleen maar snel scoren en er dan weer vandoor gaan. Wij zorgen ook voor goede nazorg. Een ondernemer die de stap naar Zeewolde heeft gezet, zal daarna vaker moeten samenwerken met de gemeente. Wij willen een duurzame relatie met onze ondernemers. We merken waardering voor deze aanpak. We horen het regelmatig terug. Signalen als ‘die jongens van de gemeente zijn de beroerdste niet.’ Dat stimuleert mij enorm.

Dat Zeewolde een gunstig vestigingsklimaat heeft, bewijst de grondverkoop vanaf 2008.

Gemiddeld werd er jaarlijks 5 hectare aan grond verkocht.

Hetzelfde geldt voor de ontwikkeling van de werkgelegenheid. Waar in de provincie, maar ook landelijk vooral krimp te zien was, groeide Zeewolde. Dat zegt iets over de inventiviteit hier. Op veel gebieden lopen ondernemers hier voorop. Ik daag ondernemers uit om gebruik te maken van de voordelen van Zeewolde.

Hendrik de VriesWethouder Economische Zaken, gemeente Zeewolde

Verder is het voor ondernemers zelf een positieve uitdaging om je hier te vestigen. De ruimte die Zeewolde geeft, vraagt durf.

Zeewolde daagt je uit om je hier te vestigen. Dat zeggen wij tegen starters en ondernemers die zoeken naar een nieuwe plek. In veel gevallen stagneert hun groei omdat ze op hun huidige vestiging niet goed kunnen uitbreiden. Zeewolde heeft ruimte voor ondernemers die verder willen groeien.

De uitdaging om ondernemers in contact te brengen met Zeewolde is een grote. Acquisitie is een mooi spel dat door onze acquisiteurs

De eerste associatie die ik heb bij de term ‘uitdaging’, is sport.

Het is een uitdagend spel om ondernemers de voordelen van Zeewolde

te laten zien. En dat op een integere en kwalitatief goede manier.

Hendrik de Vries

Page 25: Zz Magazine nr 7 - Mei 2013

een sluitend verhaal te komen.” Dat een stapje extra echt nodig is, herkent Hans in wat hij hoort bij ondernemers: “Veel ondernemers zijn nu bezig met zekerheid en continuïteit. Dat wil niet zeggen dat verhuizen geen optie is. Juist nu wordt een verhuizing aangegrepen om de organisatiestructuur opnieuw neer te zetten en met nieuwe apparatuur en machines te gaan werken. Om die reden lopen veel bedrijven in Zeewolde voorop in innovaties.”

De mannen van het acquisitie team staan elke keer voor een grote uitdaging; verkoop gaat namelijk niet vanzelf. Wilco: “Een andere uitdaging is die van zoeken naar nieuwe manieren van acquisitie.

Onze aanpak wordt door andere gemeentes gezien en gekopieerd. Dat is niet arrogant bedoeld, maar ze zien dat het werkt. We willen de komende periode de uitdaging aangaan om meer met social media te doen.

Persoonlijk contact blijft belangrijk, maar we willen verbreden. Ook de netwerken gebruiken van de ondernemers die we kennen. We verwachten op die manier met nog meer mensen in contact te komen die passen bij wat Zeewolde te bieden heeft.”

Wilco van Zon (l) & Hans PoletAcquisitieteam,gemeente Zeewolde

Hij vervolgt: “Dat geldt ook precies voor de uitdagingen die wij voorleggen aan ondernemers van buiten Zeewolde. Ondernemers willen weten wat het oplevert als ze voor Zeewolde als vestigingsplek kiezen.”

Hans Polet reageert: “De eerste uitdaging voor gemeente Zeewolde en ons als acquisiteurs is het eerste contact leggen. En daarna duidelijk krijgen wat de behoeften en wensen zijn. Gezien het diverse aanbod van Zeewolde, kunnen we eigenlijk altijd een passend aanbod neerleggen. Dat vraagt steeds meer creativiteit. Ook een uitdaging. Creatief zijn met het aanbod wat we hebben en de vraag van de markt. Dat maakt dat we vaak een stapje extra moeten doen om tot

Wilco & Hans“Als iemand wordt uitgedaagd, dan vraagt diegene zich natuurlijk af

wat erin zit voor hem of haar”, reageert Wilco van Zon.

www.zeewoldezakelijk.nl • 27

Page 26: Zz Magazine nr 7 - Mei 2013

René TuinteRené Tuinte

Al 24 jaar lang biedt Foto René Tuinte

Zeewolde alles op het gebied van

fotografi e. En als het aan René ligt, blijft

hij dat tot aan zijn pensioen doen: “Vanaf

1989 tot op de dag van vandaag ga ik nog

steeds met veel plezier naar mijn werk.”

Foto René TuinteEen begrip in Zeewolde

“Ik wil ervoor

zorgen dat de

klant een camera

koopt die precies

bij hem of haar

past”

28 • www.zeewoldezakelijk.nl

Page 27: Zz Magazine nr 7 - Mei 2013

www.zeewoldezakelijk.nl • 29

mij geconstateerd. Dat maakte het fotograferen voor mij tot een grote opgave. Daarom heb ik besloten te stoppen met fotograferen. Voor mijn gevoel was dat op mijn hoogtepunt. Ik had prachtige reportages gemaakt en kon met een voldaan gevoel mijn taak als allround fotograaf neerleggen. Tegelijkertijd kwam dus de digitale fotografi e in opkomst. Het fotograferen werd voor veel mensen bereikbaar en langzamerhand begonnen steeds meer mensen zich ‘fotograaf’ te noemen.”

Inktpatronen Hoewel René moest stoppen als fotograaf, was dat voor hem geen reden om helemaal uit de fotografi ewereld te stappen. “Mijn speciaalzaak bleef en de digitale fotografi e bracht uitbreiding in het assortiment. Ik ben mij gaan specialiseren in een alternatief van het fotorolletje: de inktpatronen. Het vakgebied fotografi e is voor een groot deel naar de consument verlegd. Dat geldt voor fotograferen, ontwikkelen en soms zelfs afdrukken. Voor dat laatste is natuurlijk inkt nodig. Ik heb meer dan 300 types inktpatronen op voorraad. Gegarandeerd. En als er een mist die jij nodig hebt,

dan heb ik hem de volgende dag in huis. Mijn ambitie is om de grootste inktpatronenspecialist van Zeewolde te zijn.”

Camera-makelaarNaast de verkoop van inktpatronen, is René camera-makelaar: “De cameramarkt is voor een consument lastig te overzien, er is zoveel aanbod. Vaak kopen mensen onnodig dure dingen, omdat ze denken; als het duur is zal het wel goed zijn. Meestal is zo’n dure camera totaal overbodig. Door gebrek aan technische kennis halen ze er niet uit wat erin zit en maken ze met een goedkopere camera dezelfde kwaliteit foto’s. Dat is jammer. Ik wil ervoor zorgen dat de klant een camera koopt die precies bij hem of haar past.”

ToekomstFoto René Tuinte heeft in de loop van de jaren een hele metamorfose ondergaan. Van analoog fotograaf naar specialist op het gebied van camera’s en camera-accessoires. En hij is nog niet uit ontwikkeld: “Ik wil een speciaalzaak blijven dus blijf zoeken naar nieuwe items die daar bijpassen. Ik hoop dat ik tot aan mijn pensioen de service kan blijven bieden waarmee ik groot ben geworden”

René is een rasechte Poldenaar. Op zijn tweede kwam hij in Dronten wonen en sindsdien is hij altijd binnen de poldergrenzen gebleven. In 1989 opende hij zijn eigen fotospeciaalzaak in Zeewolde. “Na vijf jaar huren, heb ik een van de laatste kavels gekocht, het pand in de Raadhuisstraat. Hier zit ik nog steeds. Ik vond Zeewolde echt een verademing in vergelijking met Lelystad, waar ik daarvoor werkte. In Lelystad was de klant een nummer. In Zeewolde is alles veel gemoedelijker. Hier maak je echt een praatje met elkaar.”

Analoog“Ik ben begonnen in het tijdperk dat digitale fotografi e nog niet echt bestond. Mijn corebusiness bestond uit de verkoop van analoge fotocamera’s en het ontwikkelen en afdrukken van negatieven. Ik maakte bruilofts- familie- en bedrijfsreportages. Op die manier heb ik mij geprofi leerd als René Tuinte; dé fotograaf. Maar rond 2005 begon het digitale tijdperk…”

DigitaalRené maakte de grote verandering in de fotografi ewereld van dichtbij mee. Hij vertelt: “Precies rond die tijd werd er reuma bij

Feiten over Foto René Tuinte

Zz Facts

ANALOOG VS DIGITAAL

1989 100%20022013

70% 30%100%

INKTCAMERA’S PASFOTO’S

30% 15% 15%

ACCESSOIRES COMPUTERS

15% 10%

FOTO/STUDIO

15%

AS

SO

RT

IME

NT

Page 28: Zz Magazine nr 7 - Mei 2013

30 • www.zeewoldezakelijk.nl

Bakker LogistiekDagelijks meer dan 400 vrachtwagens op de weg

De geboorte van Bakker Logistiek gaat

ruim 100 jaar terug in de tijd. Egbert

Bakker vervoerde toen per trekschuit

sterke drank tussen Rotterdam en

Amersfoort. De trekschuit is allang

verleden tijd en tegenwoordig zijn

ruim 400 vrachtwagens onderweg naar

opdrachtgevers in de Benelux, Frankrijk,

Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Het

bedrijf is nog steeds in handen van de

familie Bakker.Theo Hagedoorn

Page 29: Zz Magazine nr 7 - Mei 2013

“We zien erg

uit naar de

verdubbeling van

de Gooise Weg”

Feiten over Bakker Logistiek

Zz Facts

IN EUROPAAFNEMERS

MEDEWERKERS

OMZET IN €

VRACHTWAGENS OP DE WEG

1100 152MLN.400

Theo Hagedoorn, commercieel manager, vertelt: “Wij zijn gespecialiseerd in transport, warehousing en distributie van levensmiddelen en gerelateerde producten. Onder Bakker Logistiek vallen Bakker Transport, Becker Logistiek, Broersma Logistiek en Huybregts Logistiek. We hebben ongeveer 1100 medewerkers verspreid over 10 vestigingen.”

Opslag en transportTheo: “Wij hebben ruim 250.000 m2 opslagcapaciteit. Op verschillende locaties in de Benelux kunnen wij droge, geconditioneerde, koelverse en diepgevroren producten opslaan. Denk bijvoorbeeld aan snoep, kaas of wijn; het kan allemaal.” Naast de opslag verzorgt Bakker Logistiek de transport van goederen naar onder andere groothandels, horeca of rechtstreeks aan de supermarkt.

Groene BakkerHet bedrijf wil graag duurzaam ondernemen en heeft daarom concrete doelstellingen opgesteld. “We willen in 2020 50% minder CO2 uitstoten en 30% minder energie verbruiken. In 2005 zijn we met deze doelstelling begonnen en we zijn al een eind op weg. Voor transport houdt dat in dat we het brandstofverbruik reduceren. Ook willen we energieverspilling tegengaan; al onze opslagruimtes zijn voorzien van led-verlichting en gebruiken groene stroom. We faciliteren de medewerkers om bewust met energie om te gaan.”

BoordcomputerIn elke vrachtwagen van Bakker Logistiek zit een boordcomputer. De gegevens helpen bijvoorbeeld

om een doelstelling als brandstofreductie haalbaar te maken. Zo worden chauffeurs nauwkeurig gestuurd op zuinig rijden. Theo legt uit: “Elke vrachtwagen is voorzien van een boordcomputer. Deze meet onder andere hoe zuinig een chauffeur rijdt. De chauffeurs die het meest verbruiken, krijgen een cursus ‘Zuinig rijden’.”

SynergieEen andere doelstelling van Bakker Logistiek is het beperken van de ‘lege’ kilometers. “We proberen vrachten van verschillende opdrachtgevers zoveel mogelijk op hetzelfde moment bij hetzelfde adres af te leveren. We willen synergie creëren. Dit klinkt logisch, maar om zo te werken is wel volume nodig; genoeg opdrachtgevers, genoeg producten, genoeg ruimte.”

WensenMet haar 150.000 m2 grond hoort Bakker Logistiek tot één van de grootste jongens van Zeewolde. Het bedrijf is tevreden met haar plek aan de Handelsweg, maar heeft nog wel een paar wensen. “We zien erg uit naar de verdubbeling van de Gooise Weg. Niet met het doel dat chauffeurs dan harder gaan rijden, maar vooral voor de veiligheid. Nu ontstaan soms levensgevaarlijke situaties als auto’s vrachtwagens gaan inhalen.” Een ander lang gekoesterde wens is een tweede afslag bij het Trekkersveld. “Uiteindelijk willen we uitgroeien tot de betrouwbaarste dienstverlener in onze sector. Om dat waar te maken is het nodig dat onder andere deze wensen in vervulling gaan,” besluit Theo.

www.zeewoldezakelijk.nl • 31

Page 30: Zz Magazine nr 7 - Mei 2013

32 • www.zeewoldezakelijk.nl

Eric van der Woerdt is de

grondlegger van Made in

Flevoland Architecten. Hij

studeerde aan de Technische

Universiteit te Delft. Vanuit

Dordrecht verhuisde hij zijn

onderneming in 2006 naar

Zeewolde, daar vestigde hij zijn

bureau aan de Pluuthaven.

Restauratie van monumenten, herontwikkeling van bestaande gebouwen en ontwerp van nieuwbouw; Eric kan erover meepraten. Hij werkt vanuit het besef dat een gebouw de bepalende omgeving vormt voor het leven van iedere dag. Daarom wordt iedere opdracht met zorg uitgewerkt.

Een nieuw gebouw ontstaat door een open wisselwerking tussen klant en architect. Hierbij wordt nauwkeurig rekening gehouden met de ontwerp-eisen, de locatie en het budget van de klant.

Made in Flevoland

Page 31: Zz Magazine nr 7 - Mei 2013

René Smit Architecten heeft ervaring in onder andere woningbouw

en bedrijfsgebouwen, winkels en restaurants, zorgcentra, kinderdag-

verblijven en interieurprojecten.

Werken doet hij vanuit een persoonlijke benadering; samen met de opdrachtgever op zoek naar een geschikte locatie of meekijken naar de mogelijkheden van een bestaand pand. Bij een ontwerp staan de ideeën van de opdrachtgever centraal. Verder vindt René Smit Architecten het

belangrijk dat een ruimte prettig moet aanvoelen, multifunctioneel en fl exibel is.René Smit werkt vanuit het door hem zelf ontworpen pand aan het Planetenveld. Hij behaalde in 1989 zijn master titel in de architectuur en begon in 2004 als zelfstandig architect.

René Smit

Kenmerkend voor Jan Looman Architecten is de focus op duurzaamheid.

Samen met de opdrachtgever ontwerpt en realiseert hij een gebouw

waarbij een duurzame leefomgeving belangrijk is.

Afhankelijk van het doel en de complexiteit van het ontwerp worden externe specialisten betrokken. Jan Looman Architecten ontwerpt verbouwingen, woningbouw, zorghuisvesting en gebouwen voor bedrijven. Ook ondersteunt zij opdrachtgevers met analyse- en haalbaarheidsstudies voor bouwlocaties

en met ontwerp-prijsvragen. In Zeewolde zijn in de afgelopen 25 jaar meer dan 40 ontwerpen gerealiseerd.In 2010 ontwierp het bureau haar eigen kantoor en vestigde zich aan het Gildenveld. Het kantoor vormt een onderdeel van het ‘Drie-luik’ complex.

Jan Looman

René Smit Architecten heeft ervaring in onder andere woningbouw

en bedrijfsgebouwen, winkels en restaurants, zorgcentra, kinderdag-

Architecten

uit Zeewolde

www.zeewoldezakelijk.nl • 33

Page 32: Zz Magazine nr 7 - Mei 2013

Onno Gudde is al zijn hele leven actief

in de autobrandstofwereld. Inmiddels

is hij 10 jaar managing director bij

Eurogas, een dochteronderneming van het

beursgenoteerde Italiaanse Landi Renzo

S.p.A. Het moederbedrijf houdt zich bezig

met de ontwikkeling en verkoop van

alternatieve brandstofsystemen zoals LPG,

aardgas en biogas voor de automotive markt.

Eurogas levert LPG- en aardgassystemen

aan een netwerk van importeurs en

dealers. Lokaal installeert zij voornamelijk

aardgassystemen voor wagenparken.

Eurogas ontwikkelt en verkoopt alter natieve brandstof-systemen

Onno GuddeOnno Gudde

34 • www.zeewoldezakelijk.nl

Page 33: Zz Magazine nr 7 - Mei 2013

Vandaag de dag is er steeds meer interesse in alternatieve brandstofsystemen. De alternatieve brandstoffen stoten namelijk minder CO2 uit en kunnen de brandstofkosten fors verlagen. Niet onbelangrijk in crisistijd. Dit geldt voor zowel de particulier als semioverheidsinstellingen en grotere bedrijven.

LPGVooral LPG is interessant voor de particulier. Onno: “Helaas is de consument vaak nog onwetend van dat voordeel. Terwijl het bij uitstek het middel is om geld te besparen. Een volle tank voor € 30,-, dan sta je fl uitend aan de pomp. Hier ligt nog een uitdaging; het grote publiek informeren dat deze alternatieve brandstof ook voor hun interessant kan zijn. 10% CO2 voordeel en fi nancieel al aantrekkelijk vanaf 12.000 kilometer per jaar.”

BiogasVoor overheids- en semioverheidsinstellingen is het rijden op biogas (groen gas) extra aantrekkelijk omdat daar subsidieregelingen voor zijn. “Biogas is een biologische winning van gas, het ontstaat door vergisting van organisch materiaal zoals mest en slib. In Zeewolde hebben we bijvoorbeeld de warmtekrachtcentrale welke vanuit het buitengebied gevoed

wordt met lokaal geproduceerd biogas. De warmtekracht centrale zorgt voor de verwarming van de Polderwijk. Wil je eenzelfde soort gas gebruiken in auto’s, dan moet je het upgraden naar de kwaliteit van aardgas. We noemen het dan groen gas,” legt Onno uit.

Andere trendsHybrideauto’s, elektrische auto’s en auto’s op koolzaadolie laten zien dat de autobranche volop in ontwikkeling is. Onno vertelt: “Ik geloof niet dat de elektrische auto de rol kan overnemen van de traditionele verbrandingsmotor, de nadelen zijn simpelweg te groot en op technisch vlak niet overbrugbaar. Je kunt hem maar heel geconcentreerd inzetten, voornamelijk in stedelijke toepassingen. De hybride auto biedt meer toekomstperspectief, reden waarom wij dan ook bezig zijn met de ontwikkeling van een aftermarket hybride toepassing.”

EurogasVanaf december 2004 is Eurogas

gevestigd in Zeewolde en recentelijk is men verhuisd naar een nieuw pand aan de Jachtwagen op het Horsterparc. “De keus voor Zeewolde was snel gemaakt. Centraal gelegen, genoeg panden te huur en het was minder crimineel dan Utrecht waar we destijds zaten.” Het bedrijf is internationaal georiënteerd. “We bedienen naast Nederland ook de Belgische, Franse, Engelse en Scandinavische markt. En soms Zuid-Afrika of Australië, het is maar net wat erop ons pad komt.” Over de samenwerking met de gemeente is Onno positief: “Er is begrip en ruimte voor ondernemers en je hoeft niet bij je het minste of geringste aan een loketje te gaan staan. Het contact is niet intensief en dat vind ik een goed teken.”

PolitiekWat betreft de algemene trend ‘hoe duurzamer hoe beter’ past Eurogas met haar diensten in het plaatje. “Groen gas is een trend. De politiek is daar gevoelig voor. Zij is verantwoordelijk voor bijvoorbeeld stimulerings-regelingen en belastingen rondom brandstofverbruik; een belangrijke factor dus. Afhankelijk van hun beleidslijn, besluiten automobiel-fabrikanten welke kant ze op ontwikkelen en bieden wij daar weer bijbehorende toepassingen voor aan.”

“Groen gas is een

trend. De politiek is

daar gevoelig voor”

Zz Facts

MEDEWERKERS

15

LPG POMPSTATIONS IN NEDERLAND

2000INSTALLATIES OP JAARBASIS

3500

Feiten over Eurogas

www.zeewoldezakelijk.nl • 35

Page 34: Zz Magazine nr 7 - Mei 2013

36 • www.zeewoldezakelijk.nl

Ridder Letselschade kiest de kant van het slachtoffer

Tjip Ridder vindt dat slacht-

offers van letselschade al genoeg

geleden hebben. Daarom startte

hij in 2005 een onderneming

waar iedereen gratis hulp krijgt

bij het verhalen van geleden

schade. Wat zeven jaar terug

begon op een slaapkamertje met

één dossier in de kast, is uit-

gegroeid tot een gerenommeerd

bedrijf met klanten over de hele

wereld.

Tjip Ridder

“We worden het beste

kantoor van Nederland wat

betreft klant tevredenheid”

Page 35: Zz Magazine nr 7 - Mei 2013

Feiten over Ridder Letselschade

Zz Facts

PolitieagentOoit was Ridder politieagent, maar die jongensdroom verveelde al snel. Daarom studeerde hij in zijn avonduren aan de Erasmus Universiteit voor bedrijfsjurist. Na jaren werkervaring in de juristenwereld gooide hij in 2005, samen met zijn vrouw, het roer om. Ze stapten met een plan naar de bank. “Een hele uitdaging. We begonnen met niks en zijn vol voor het internet gegaan. De website zou ons ding worden; daar gingen we de particulier in het land mee bereiken. En dat is gelukt. Want eigenlijk hebben we vanaf het eerste moment winst gedraaid.”

WebsiteTegenwoordig heeft Ridder Letselschade meer dan alleen een website, toch komt nog steeds een opmerkelijk hoog percentage van zijn klanten binnen via internet. “Ongeveer 80 tot 90% halen we binnen via de website, de rest is mond-tot-mondreclame. We hebben gemiddeld 100 relevante bezoekers per dag. Onze klanten komen uit heel Nederland en het buitenland. Denk bijvoorbeeld aan een Braziliaanse toerist die hier een auto-ongeluk krijgt. Dan wordt de schade in Brazilië

geleden, maar volgens Nederlands recht bepaald.”

Hulp voor iedereenIedereen wordt geholpen bij Ridder Letselschade. “Ongeveer 30% van alle aanvragen nemen we zelf in behandeling. De rest geven we advies of verwijzen we door.” Alle hulp is gratis. “Voor een deel een marketingtool”, licht Ridder toe, “maar vooral omdat we in het concept geloven. We gaan voor niks aan de slag. Als het niks wordt, hoef je me niet te betalen. Als het wel wat wordt, hoef je me ook niet te betalen. Uiteindelijk zal de verzekeringsmaatschappij mij moeten betalen.” Het gros van de zaken die Ridder Letselschade behandelt, is verkeersletsel. Verder gaat 30% van de zaken over medische aansprakelijkheid en het overige deel is veelal arbeidsongevallen.

KeurmerkRidder Letselschade bezit het ‘Keurmerk Letselschade’. Onlangs heeft het bedrijf, als eerste letselschadebureau in Nederland, de audit daarvoor goed doorstaan. Een initiatief uit de branche zelf. Het keurmerk garandeert dat een letselschadedossier op de juiste manier wordt behandeld

door deskundig en goed opgeleid personeel. Door middel van dit keurmerk willen de goede kantoren zich onderscheiden van de slechte. Helaas blijkt dit nodig te zijn. Ridder kan zich opwinden over deze bedrijven: “Er zijn heel veel cowboys op de markt. Met arglistige fi nanciële constructies ‘beroven’ zij hun cliënten. Ze pakken een percentage van de schadevergoeding van hun cliënt en laten ondertussen hun nota ook volledig betalen door de verzekeraar.”

ToekomstdroomToekomstplannen heeft Ridder volop. Het plan is om naast de tak ‘Letselschade verhalen’ ook de dienst ‘Terughalen van doorbetaald loon’ uit te breiden, gericht op bedrijven. Ook zijn er nieuwbouwplannen in de maak voor een pand op het Gildenveld. “Zeewolde is een prima uitvalbasis. De grondprijs in betaalbaar en er woont goed personeel in de buurt. Maar de uitbreiding heeft niet tot doel het grootste kantoor van Nederland te worden. We worden ook niet het meest hoogstaande kantoor van Nederland. We worden het beste kantoor van Nederland wat betreft klanttevredenheid.”

MEDEWERKERS

12KLANTEN VIA INTERNET

80-90%

70%10%10%10%

VERKEER

ARBEID

MEDISCH

DIVERSEN

LETSELSCHADE

www.zeewoldezakelijk.nl • 37

Page 36: Zz Magazine nr 7 - Mei 2013

Denk die dikke portemonnee of geiten-

wollensokken maar weg als we het over

Hannah’s BiodiVers hebben. Hannah staat

met beide benen op de grond: “Ik wil dat

gewone gezinnen de meerwaarde ontdekken

van biologisch voedsel en afhelpen van het

idee dat het per se duurder is. Ik heb zelf

een gezin met drie kinderen en een beperkt

budget, maar door bewuster te leven heb ik

ontdekt dat lekker en gezond eten helemaal

niet duur hoeft te zijn”.

Hannah’s BiodiVers Natuurlijk etenvan dichtbij

38 • www.zeewoldezakelijk.nl

“Ik vind dat

biologisch voedsel

voor iedereen

bereikbaar moet

zijn”

Page 37: Zz Magazine nr 7 - Mei 2013

Sinds december 2012 verkoopt Hannah verse groenten en fruit van het land in haar webwinkel, maar staat ze ook met haar kiosk op markten en evenementen. Het idee ontstond door haar ervaringen bij het bedrijf van haar echtgenoot, Bio Brass. “Vanuit de samenleving kwam er veel vraag naar het verhaal achter biologisch en duurzaam telen. Alleen het stickertje ‘biologisch’ is niet genoeg. Daarom ben ik Hannah’s BiodiVers gestart”, vertelt Hannah.

Rust, ruimte en afwisselingDe gedachte achter biologisch telen, weet Hannah duidelijk uit te leggen: “Wat wij doen is eigenlijk niets bijzonders, maar juist iets natuurlijks. Wij geloven sterk in de basis van biologische landbouw; rust, ruimte en afwisseling. Mensen raken uit balans als ze niet genoeg rust, ruimte en afwisseling hebben. Zo werkt het ook met voedsel. Planten hebben bijvoorbeeld voor gezonde groei meer ruimte nodig dan ze gemiddeld krijgen, daarom planten wij producten verder uit elkaar. Daardoor wordt groente inderdaad iets duurder, maar

krijgt het wel wat het nodig heeft.” Ze vervolgt: “Op deze manier stijgt de waarde van voedsel. Want omdat voedsel nu zo goedkoop is, zijn we er niet echt zuinig op. We willen altijd zoveel mogelijk voor zo weinig mogelijk. We vergeten dat echt voedsel een prijs heeft, maar dat echte voeding ook voeding heeft.”

Biologisch voor iedereenDe rijkdom van biologisch eten deelt Hannah graag met Zeewolde en omstreken: “Ik vind dat biologisch voedsel voor iedereen bereikbaar moet zijn. Daarom hebben wij dit concept met de webwinkel bedacht. Op www.hannahs.nl bestel je wat je nodig hebt en dat halen we voor je van het land. Doe je dat voor 18.00 uur dan kan je het de volgende dag afhalen bij de plaatselijke Bakker Bart. Zo worden hoge transportkosten voorkomen en kan iedereen biologisch eten.”

Belevingstuin Hannah’s BiodiVers verkoopt niet alleen groenten en fruit, maar schrijft ook recepten met alleen natuurlijke ingrediënten en geeft

WEBWINKEL

SCHRIJFT RECEPTEN& GEEFT LES OP SCHOLEN

ASSORTIMENTAARDAPPELEN GROENTEFRUIT

www.zeewoldezakelijk.nl • 39

les op scholen over voedsel. Verder begeleidt Hannah scholen in het onderhoud van de schooltuin en nodigt ze kinderen uit voor de belevingstuin van John’s Farm (www.johnsfarm.nl). “Juist kinderen moeten het verhaal achter voedsel kennen; waar komt het vandaan, wat is gezond voedsel, wat heb je nodig, enzovoort. Elke woensdagmiddag en zaterdag kunnen kinderen en hun ouders dit heel letterlijk ontdekken in de belevingstuin. Hier laten we in het klein zien, wat we in het groot doen.”

MindswitchHannah denkt dat er nog een lange weg te gaan is voordat mensen inzien dat duurzaam leven niet ingewikkeld hoeft te zijn. “Duurzaamheid heeft soms het imago alsof het afzien is. Nu gaan we duurzaam doen dus nu is het niet meer leuk.”

Ze besluit: “We moeten ons realiseren dat de keuzes van vandaag, gevolgen hebben voor morgen. Het gaat niet alleen om mij, ik wil ook dat de generaties na mij een goed leven hebben.”

Zz FactsFeiten over Hannah’s BiodiVers

Page 38: Zz Magazine nr 7 - Mei 2013

Wolderwijd Juristen Laagdrempeligerechtshulp

40 • www.zeewoldezakelijk.nl

Rechtshulp is tegenwoordig voor

iedereen bereikbaar, tenminste,

in Zeewolde aan de Jupiterweg.

De drempel is laag, de stoel zit

gemakkelijk en de koffi e staat

klaar. In woonkamer setting

geven Mariëlle Ducaat en

Jeroen Kaspers rechtshulp aan

tuinman en directeur. Mariëlle:

“We hebben allebei gewerkt op

plekken waar we mensen tegen-

kwamen die geen rechtshulp

konden betalen. We dachten;

hier moeten we wat mee.”

Mariëlle Ducaat & Jeroen Kaspers

Page 39: Zz Magazine nr 7 - Mei 2013

beetje ongemakkelijk, vandaar de ontspannen huiskamersfeer”.

Van echtscheiding tot ontslagJeroen en Mariëlle zijn gespecialiseerd in arbeidsrecht, bestuursrecht, contractrecht en huurrecht. Ze houden zich onder andere bezig met rechtshulp en mediation. Bij mediation gaat het voornamelijk om echtscheidingen.

Jeroen legt uit dat er bij zo’n procedure van alles komt kijken: “Afhankelijk of je getrouwd bent en kinderen hebt, moet er veel geregeld worden. Een ouderschapsregeling, hoe gaat het met de woning, wat doen we met het pensioen, enzovoort.”

Sinds 5 maanden bestaat daarom Wolderwijd Juristen. Het plan voor dit kantoor komt niet uit de lucht vallen. Al tijdens hun studie Rechtsgeleerdheid aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, ontstond het plan. “Omdat we al vroeg wisten wat we wilden, kozen we tijdens onze studie allebei andere vakken. Zo konden we ons breed oriënteren. Op die manier zijn we in de loop van onze studie naar dit kantoor toegegroeid.”

LaagdrempeligWolderwijd Juristen maakt juridische hulp voor iedereen bereikbaar: “We willen af van het imago van de advocatuur; allemaal meneren achterin de vijftig in dure pakken die veel geld vragen. Het soort waar je eigenlijk bang voor bent,” vertelt Mariëlle gedreven. Jeroen vult aan: “Daarom vragen wij geen € 200 per uur, maar € 75. Daarnaast zijn wij gewoon Mariëlle en Jeroen. En geen Meester Ducaat of Meester Kaspers. Je hoeft niet per se met titels te smijten om betrouwbaar over te komen.” Ook het huiskamergevoel moet bijdragen aan toegankelijkheid. “Mensen komen hier vaak met een probleem en voelen zich toch een

“Zeewolde is een

jonge groeiende

gemeente met

ontzettend veel

ondernemers”

RECHTSGEBIEDEN

35%20%25%20%

ARBEID

BESTUUR

CONTRACT

HUUR

PARTICULIER

MKB

35%65%

www.zeewoldezakelijk.nl • 41

Wolderwijd Juristen helpen zowel particulieren als ondernemers. Op de vraag of mensen daar niet raar van opkijken, antwoordt Mariëlle: “Wanneer je een werknemer bijstaat, moet je de strategie van een werkgever kunnen inschatten en andersom. Het is net een ander belang, maar cruciaal dat je van beide belangen een idee hebt.”

Daarom ZeewoldeOoit was het plan een kantoor in Nijmegen te beginnen. Dit bleek echter geen goede optie. “Nijmegen is een verzadigde markt wat betreft Rechten. We zochten verder en kwamen al snel bij Zeewolde uit. Een jonge groeiende gemeente met ontzettend veel ondernemers. Hier heb je precies het segment waar wij ons op richten; het midden- en kleinbedrijf,” aldus Mariëlle. “Verder is hier een leuke actieve bedrijfskring. Zakelijke contacten zijn hier makkelijk te leggen. Op onze eerste bedrijfskringbijeenkomst kwam de burgemeester naar ons toe om kennis te maken. Een kort gesprekje volgde en zo ging het de hele avond door. Na 1 avond ken je meteen 10 mensen. Erg toegankelijk,” besluit Jeroen.

Zz FactsFeiten over Wolderwijd Juristen

Page 40: Zz Magazine nr 7 - Mei 2013

Gedeputeerde

Appelman (1968)

is een geboren

en getogen

Flevolander. Zijn

roots liggen in

Lelystad. “Ik heb de

polder zien groeien

en kan zeggen dat

ik verknocht ben

aan dit gebied.

De manier waarop

dit gebied is

ontstaan, boeit

me mateloos.”

Jan-Nico AppelmanInnovaties in Flevoland: nieuwe producten en nieuwe markten

42 • www.zeewoldezakelijk.nl

Page 41: Zz Magazine nr 7 - Mei 2013

In 2003 kwam Jan-Nico Appelman de Provinciale Staten binnen. Als gedeputeerde economie, nieuwe natuur en Noordelijk Flevoland werkt hij hard aan groei van de provincie. “Vorig jaar is de Floriade van 2022 toegewezen aan Almere. De tuinbouw en agro sector in Flevoland is sterk vertegenwoordigd. De provincie heeft 10 miljoen euro beschikbaar gesteld om in de aanloop van de Floriade netwerken bij elkaar te brengen. Daaruit ontstaan nieuwe producten, markten en dus werkgelegenheid.”

Zeewolde en de RandstadHet valt gedeputeerde Appelman op dat Zeewolde het economisch goed doet en zelfs groei laat zien: “Zeewolde heeft een jonge bevolking en een relatief grote beroepsbevolking. Voor bedrijven is dat een belangrijke vestigingsvoorwaarde. Verder zie je dat de geografi sche ligging van Zeewolde, in de ‘oksel’ van Flevoland, gunstig is. Zeewolde ligt dicht tegen de Randstad aan, waar het zwaartepunt van de Nederlandse kenniseconomie ligt. In Flevoland hebben we een ‘can do’ mentaliteit. Korte lijnen. Snel helpen. Dat zie ik in Zeewolde ook terug. Zeewolde is een gemeenschap met ondernemers met een zekere drive. Dat zie je aan hoe snel Zeewolde is gegroeid en de snelheid waarmee de lokale economie groeit.”

InnovatievragenVoor Zeewolde liggen er uitdagende kansen, stelt

Appelman: “Zeewolde kent een grote logistieke sector gericht op gebied van Food. Het gaat dan over de vraag: hoe komen onze producten in het schap van de supermarkt terecht? Al de schakels daartussen leveren innovatievragen op. Bedrijven in Zeewolde kunnen daar in potentie iets mee en doen dat ook.” Leven in Flevoland en ZeewoldeWaar ondernemers verder rekening mee houden, is het vestigingsklimaat voor hun medewerkers. In Zeewolde zijn genoeg arbeidskrachten te krijgen en kan je goed recreëren. Er is groen, recreatie en ruimte! Dat is een enorme kracht. Een actueel voorbeeld is de ontwikkeling van het Hosterwold door onder andere aanleg van fi etspaden en de vestiging van Scouting Nederland. De recreatiewaarde van Zeewolde zal daardoor weer groter geworden.”

De Provincie verbindtTerugkomend op de Floriade, benadrukt Appelman de voordelen voor de regio: “Er worden zo’n 2 miljoen bezoekers verwacht. Voor toerisme en recreatie gaat dat voordeel opleveren. Maar vooral de jaren van voorbereidingen zijn belangrijk. Bedrijven gaan met elkaar nadenken over vernieuwingen. Waar kennis wordt gedeeld, daar ontstaan nieuwe ideeën en innovaties. Dat is nu precies het niveau waar de provincie zich mee bezig houdt en waar ik met veel plezier een bijdrage aan lever.”

“In Flevoland

hebben we een ‘can

do’ mentaliteit”

www.zeewoldezakelijk.nl • 43

Page 42: Zz Magazine nr 7 - Mei 2013

Gemeente Zeewolde

Een zee van mogelijk heden!

Toplocatie voor bedrijvenDoor de centrale ligging van de gemeente Zeewolde is het een prima locatie geworden voor bedrijven in Food & Logistics. Centraal gelegen aan de rand van Flevoland, met plaatsen als Harderwijk, Amersfoort, Almere en Zwolle op korte afstand en de snelwegen A6, A27 en A28 zeer

dichtbij maakt Zeewolde tot een toplocatie voor bedrijven.

Telefoon: 036 522 94 55Website: www.zeewoldezakelijk.nl