Scouting Magazine - mei 2014

72
De explorers van Scouting Deurne testten een nieuwe app. Pagina 32 Voor één keertje de baas spelen. Wie wil dat niet? Pagina 12 Scouts info zie achterkant NR. 2 Ɣ MEI 2014 Verslag van de twee HIT’s speciaal voor roverscouts. Pagina 42 Kat-en-muis in het bos Leiding voor één dag Harderwijk was een HIT De bevers uit Houten gingen op bezoek in een moskee. Pagina 4 Schoenen uit in de moskee beverpost flitz tijdrover scouty IXIXEL Meiden aan de leiding Scouting geeft meiden het lef uitdagingen aan te gaan en zich zo persoonlijk te ontwikkelen. Dat vertellen (oud-)scouts in het boekje Girls in the lead, dat bij Scouting Lunteren aan Koningin Máxima werd uitgereikt. Wil jij ook eens ‘in the lead’ zijn? Lees dan in Flitz hoe jij een dagje in jouw droombaan kunt winnen. Pagina 20

description

In dit Scouting Magazine alles over Meiden aan de leiding, een selfie met Máxima en een terugblik op de HIT!

Transcript of Scouting Magazine - mei 2014

Page 1: Scouting Magazine - mei 2014

De explorers van Scouting

Deurne testten een nieuwe app.

Pagina 32

Voor één keertje de baas

spelen. Wie wil dat niet?

Pagina 12

S c ou t s i n

f o

z i e a c h t e r k a nt

NR. 2 MEI 2014

Verslag van de twee HIT’s

speciaal voor roverscouts.

Pagina 42

Kat-en-muis in het bos

Leiding voor één dag

Harderwijk was een HIT

De bevers uit Houten gingen

op bezoek in een moskee.

Pagina 4

Schoenen uit in de moskee

b e v e r p o s t

f l i t z

t i j d r o v e rs c o u t y I X I X E L

Meiden aan de leiding

Scouting geeft meiden het lef uitdagingen aan te gaan en zich zo persoonlijk te ontwikkelen. Dat vertellen (oud-)scouts in het boekje Girls in the lead, dat bij Scouting Lunteren aan Koningin Máxima werd uitgereikt. Wil jij ook eens ‘in the lead’ zijn? Lees dan in Flitz hoe jij een dagje in jouw droombaan kunt winnen. Pagina 20

Page 2: Scouting Magazine - mei 2014

S c o u t i n g n i e u w s m e i 2 0 1 42

bev

erp

os

ts

co

ut

yFLIT

ZIX

iXEL

tijd

RO

VER

S p a n n e n d e a c t i v i t e i t e n t i j d e n s J O TA - J O T I

F o t o w e d s t r i j d z o m e r k a m p

ScoutsVan 7 tot 9 juni worden op Scoutcentrum Buitenzorg in Baarn de landelijke Scoutingwedstrijden (LSW) gehouden. Ieder jaar strijden hier meer dan zeshonderd scouts tegen elkaar om de titel ‘Beste scouts van Nederland’. Wil je de LSW live volgen? Dat kan via www.lsw.scouting.nl/live.

D e b e s t e s c o u t s va n n e d e r l a n d

Alle speltakkenNog even en dan gaat de inschrijving voor de JOTA-JOTI van start! Doet jouw groep mee? Tijdens dit spannende communicatie-evenement kun je dit jaar ook ’s nachts allerlei activiteiten doen. Je leert hoe je via radio of internet kunt praten met scouts aan de andere kant van de wereld en je doet toffe activiteiten. Klinkt leuk? Vraag jouw leiding dan of jouw groep dit jaar ook meedoet. Meer informatie is te vinden op www.jota-joti.scouting.nl.

Alle speltakkenDe zomerkampen staan weer voor de deur! Voor veel scouts is het zomerkamp het hoogtepunt van het jaar en je leeft er misschien al maanden naar toe. De redactie van Scouting Magazine is dan ook erg benieuwd naar jouw leukste zomerkampfoto! Je kunt foto’s insturen tot en met 14 augustus via [email protected].

L e e r z e i l e n d e z e z o m e r Scouts, explorers

Deze zomer is er weer volop kans om te (leren) zeilen! Scouts van 11 tot 15 jaar kunnen bij Zeilschool Scouting Nederland terecht tijdens de Jongerenweken. Als beginnend zeiler leer je hijsen en strijken, koersvaren, goede zeilstanden, overstag gaan, gijpen, schiemannen en (onder begeleiding) aanleggen op hogerwal. Ook voor gevorderde zeilers is er van alles te doen. Voor 16+’ers zijn er de Ouderenweken. Schrijf je nu in via www.zeilschool.scouting.nl.

Page 3: Scouting Magazine - mei 2014

tablet boven de pagina en luister, bekijk of lees meer.

m e i 2 0 1 4 I n h o u d

tij

dr

ov

erix

ixel

flit

zs

co

ut

yb

ever

po

st

3

C o l o f o nScouting Magazine en Scouts Info zijn uitgaven van Scouting Nederland. 2e vernieuwde jaargang, nummer 2, mei 2014. De derde editie verschijnt half september. Redactie Scouting Magazine Postbus 210, 3830 AE Leusdentel +31 (033) 496 09 11web www.scouting.nle-mail [email protected]

E x p l o i tat i eBDUmedia

C o ö r d i n at o r S c o u t i n g N e d e r l a n dLisette van Garder

R e d a c t i e c o ö r d i n at o rMarlous Brand

R e d a c t i e m e d e w e r k e r sRob Franssen, Tessa Klooster, Johan van Leipsig, Niels Rood, Bram Schothorst, Johan Schutten, Theo Slijkerman

F o t o ' sChris van den Akker, Dreamstime,Johan van Leipsig, Marco Nijland

I l l u s t r at i e sPieter Hogenbirk, Arne van der Ree, Jasper Symons, Complot Uitgevers, Flos Vingerhoets

A b o n n e m e n t s p r i j s€ 25 per jaar

V o r m g e v i n gGiesbers Communicatiegroep

A d v e r t e n t i e v e r k o o pFrank van Gilstel +31 (06) 538 88 266e-mail [email protected]

F a c e b o o k , L I N K E D i n , t w i t t e r

www.facebook.com/scouting nederland

www.scouting.nl/linkedin www.twitter.com/scouting_nl

T e c h n i s c h e r e a l i s at i eBDUprint

Persoonsgegevens kunnen worden aangepast door op www.sol.scouting.nl in te loggen. Klik op Mijn Scouting en pas onder Mijn basisgegevens je gegevens aan.

..

..

Ken je Layar al? Met deze app kun je nu nog meer uit je Scouting Magazine halen. Het vernieuwde magazine is verrijkt met extra lagen. Nog meer foto’s, direct doorlinken naar sites en meteen lmpjes bekijken.

Naast tekst, foto’s en advertenties bevat het Scouting Magazine ook online informatie, zoals lmpjes. De pagina’s die deze e tra lagen hebben, herken je aan het Layar logo. Die e tra informatie is bereikbaar via een smartphone of tablet. Probeer het maar eens op deze pagina.

H o e w e r k t h e t ?Layar is heel eenvoudig te gebruiken. Het enige dat je nodig hebt, is een smartphone of tablet:

Stap 1Pak je telefoon of tablet

en download de gratis applicatie van Layar. De app is te vinden in de App Store (iPhone/iPad), Google Play (Android) of Windows Marketplace. Als je de app al hebt, update je naar de laatste versie.Je kunt ook de QR-code scannen. Stap 2 Vind pagina’s met het Layar-logo.

Stap 3Open de app en houd de

telefoon of tablet boven de pagina waarop staat dat er een ‘verborgen’ laag is toegevoegd. Druk op ‘Scan’oom de actie te starten.

S c o u t i n g M a g a z i n e h e e f t o o k L aya r

Stap 4Houd je telefoon of

Page 4: Scouting Magazine - mei 2014

r e p o r ta g e

m e i 2 0 1 44

bev

erp

os

ts

co

ut

yFLIT

ZIX

iXEL

tijd

RO

VER

Beverpost

“Wie is er wel eens in een moskee geweest?” Eén meisje steekt haar vinger op. De andere kinderen zijn er nog nooit geweest. Daarom bezochten de bevers van Scouting Schonauwen uit Houten, samen met de welpen, de Ulu moskee in Utrecht.

Tekst Johan Schutten Foto’s Chris van den Akker

6 8 9Bas Bos vertelt over bijen. Het is feest in Hotsjietonia. Zin in snoep? Maak het zelf!

4 Reportage 6 Bas Bos vertelt 7 Spelen 8 Verhaal 9 Knutselen10 Bezige bevers 11 Prikbord en Strip

Vandaag gaan de bevers en welpen leren over de moskee. Voor ze naar binnen gaan, moeten de schoenen uit. “Dan blijft het hier mooi schoon”, merkt Jarno (6) op. Iedereen zet zijn schoenen in grote vakken. Die zijn hier speciaal voor gemaakt. In de moskee ligt gelukkig tapijt, dus koude voeten krijgen ze niet!

Schoenen uit in de moskee!

Page 5: Scouting Magazine - mei 2014

m e i 2 0 1 4 r e p o r ta g e

tij

dr

ov

erix

ixel

flit

zs

co

ut

yb

ever

po

st

5

Op de preekstoelDe bevers en welpen kijken hun ogen uit. Zo’n gebouw hebben ze nog nooit gezien. De moskee is niet zo groot, maar wel heel anders dan bijvoorbeeld een kerk. Er is een grote zaal, maar er staan geen stoelen in. Er zijn wel twee preekstoelen. Die gebruikt de imam – dat is de leider van de moskee – voor zijn preken.

Vijf zuilenMetin Duran geeft de rondleiding. Hij vertelt over de islam en de profeet Mohammed. En over de vijf zuilen van de islam. Dat zijn vijf dingen die moslims moeten doen. Ze moeten geloven in God. Vijf keer per dag bidden. Een tijdje vasten. Geld geven aan de armen. En Mekka een keertje bezoeken. Dat is een heilige plaats voor de moslims.

Arabisch pratenVoor moslims is bidden heel belangrijk. Metin begint in een vreemde taal te praten. Wat zou hij zeggen? “De taal die ik net sprak is Arabisch. En wat ik zei was de oproep voor gebed”, legt Metin uit.

VragenrondjeNa de uitleg mogen de scouts vragen stellen. “Wat is dat ding daar?”, vraagt een meisje. Ze wijst op een soort kast met een trappetje naar boven. “Dat is een preekstoel”, vertelt Metin. “Elke vrijdag om 1 uur houdt de imam daar een preek.”

SlagerijNa de rondleiding gaan de bevers naar een Turkse slagerij. Het is daar erg druk! Buiten staan manden

vol met fruit. Binnen hangen grote stukken vlees aan het plafond. “Het ruikt hier naar olijven!”, roept één van de bevers.

Onverstaanbare taalBever Zinder (6) vond de rondleiding erg leuk. “Ik heb geleerd hoe moslims bidden. Met hun hoofd naar Mekka. En ik vond het leuk dat er een taal was die ik niet kon verstaan.” En wat is Jarno (6) opgevallen? “Dat mensen eerst alles moeten wassen voordat ze mogen bidden. Hun handen en gezicht. En dat wel vijf keer per dag. Best veel!”

Page 6: Scouting Magazine - mei 2014

b a s b o s v e r t e l t m e i 2 0 1 46

bev

erp

os

ts

co

ut

yFLIT

ZIX

iXEL

tijd

RO

VER

Zzzoem zoem bijtjesBas Bos weet veel over de natuur. In Beverpost vertelt hij jou alles over dieren en planten in het bos. Dit keer vertelt hij over bijen.

Mag ik jou iets vragen? Heb jij wel eens in een hotel geslapen? Je weet wel, zo’n groot huis met allemaal dezelfde kamertjes en beneden een eetzaal. Rebbel wil daar graag naar toe. Hoeft ze zelf niet te koken en af te wassen. Gelukkig is ons mooie dorpje Hotsjietonia te klein voor een hotel. Ik slaap liever in mijn eigen bed.

In de korfWeet je welke dieren ook graag in een hotel slapen? Bijen. Dat had je niet gedacht hè. Ik hoor je denken. Bijen wonen toch in bijenkorven? Klopt, heel veel bijen wonen in korven of kasten. Je ziet ze soms staan bij weilanden of aan de rand van een bos. Die bijenkorven zijn van mensen die we imkers noemen. Een imker zorgt heel erg goed voor zijn bijen, want dan geven ze hem daarvoor heerlijke honing. Niet alle bijen wonen in een bijenkorf. Er zijn ook bijen die in de grond wonen of in een spleetje van een muur. Want weet je, in Nederland leven wel meer dan 300 soorten bijen. Tjonge, dat zijn er wel heel veel. Hoe weet je nu welke bij het is?

HommelsGelukkig kun je wel verschillen zien. Zie je bijen in de buurt van een bijenkorf of bijenkast, dan is het zeker een honingbij. Lijkt hij een beetje op een wesp, dan is het een wolbij. Nog leuker, vliegt een bij met een groen blaadje tussen zijn poten, dan is het een tuinbladsnijder. Die bij maakt

zijn holletje met wat blaadjes lekker zacht, zoals er bij jou thuis misschien wel een kleedje op de vloer ligt.Zie je een heel erg dik en harig beest vliegen, dan is het waarschijnlijk een hommel. Een hommel is het dikke broertje van de bij.

RebbelHeel veel soorten bijen wonen dus niet in een korf. Ze wonen alleen of met hun vrouwtje in een holletje in de grond, in een spleetje in de muur van je huis of ze boren een gaatje in hout. Als je meer van bijen wilt weten, dan kun je ze lokken met een insectenhotel. Blader snel naar pagina 16 van Scouty om te lezen hoe je dat moet maken. Echt niet moeilijk. Ik heb er ook één gemaakt voor Rebbel. Ze heeft nu haar eigen hotel.Rebbel heeft ook nog een tip voor jou. Ben je bang dat bijen je prikken? Dat hoeft echt niet. Bijen en hommels prikken alleen als ze bang voor jou zijn. Dus, alleen lekker kijken bij je insectenhotel. Geen bijen gaan vangen, ze komen vanzelf.

Groetjes van Bas Bos

Page 7: Scouting Magazine - mei 2014

Zoek ze allemaal! Ben jij de beste speurneus? Beverpost geeft een paar prentenboeken van Waar is de ridder? weg. Wil jij hem winnen? Ga dan voor 9 juni naar www.scouting.nl/bevers en vertel wat jouw beste verstopplek is.

Roetsjen van de glijbaan

Brullend goede hoezen

Waar is de ridder?

Wat hoort bij wat?

Wie kent Peppa big niet? Peppa is dol op buitenspelen. Ga jij met Peppa op de schommel of liever met broertje George van de glijbaan? Er zijn 4 speelplekken: een glijbaan, een wip, een eendenvijver en een schommel. Maar je kunt ze ook bij elkaar zetten voor één groot speelparadijs.

In de muur van het kasteel, in de struiken, achter de stoel… Overal zitten ridders verstopt. Joris gaat elke zomer naar zijn opa. Die neemt hem mee op avontuur. Dit jaar neemt opa hem mee naar een middeleeuws kasteel. Zouden daar nog steeds ridders wonen? Joris hoort en ziet ze wel, maar volgens opa kan dat niet. Wie heeft gelijk? In het prentenboek Waar is de ridder? zoek en ontdek jij ze allemaal. Waar is de ridder?, Nick Harris, € 13,95 in de ScoutShop.

Electro ken je vast wel van school. Nu kun je alles leren over wilde dieren, de boerderij of voertuigen. Wat hoort bij wat? Met een speciale wonderpen wijs je het antwoord aan. Is het goed? Dan hoor je geluid en zie je lichtjes. Leren is leuk met Electro. Electro Wilde dieren, Voertuigen, Op de boerderij en

Dierenpret, € 9,99 - € 12,99.

WInnen?

De Peppa speeltuinreeks is te koop

in de speelgoedwinkel, €14,99.

m e i 2 0 1 4 s p e l e n

tij

dr

ov

erix

ixel

flit

zs

co

ut

yb

ever

po

st

7

Je tablet gaat nooit kapot. Niet met de hoesjes van TabZoo. Je kunt kiezen uit 4 dieren; een tijger, een panda, een krokodil en een leeuw. Tablet erin, rits dicht en klaar. En wil je aan de tafel zitten? Dan steek je de tablet tussen de tanden en kun je er goed bij. Handig!TabZoo tablethoezen voor

8” en 11”, € 18 - € 28 bij

diverse webshops.

Kleuren maar!De leukste kleurplaten download je op www.scouting.nl/bevers.

Page 8: Scouting Magazine - mei 2014

v e r h a a l m e i 2 0 1 48

bev

erp

os

ts

co

ut

yFLIT

ZIX

iXEL

tijd

RO

VER

Toch nog feestIk werd heel vroeg wakker, want vandaag was het feest!

Tekst Niels Rood Illustratie Flos Vingerhoets

Ik kon echt niet meer in slaap komen. Snel kleedde ik me aan en sloop naar buiten. Ik rende naar het huis van Rebbel en klopte op het raam. “Wat is er?”, klonk het slaperig. “Rebbel”, riep ik. “Het is tijd om op te staan. Je moet een taart gaan bakken!” “Laat me slapen”, zei Rebbel en ik hoorde een diepe zucht, een paar keer smakken en toen niets meer.Ik liep naar het huis van Stanley Stekker. “Stanley! We moeten buiten muziek hebben. Zullen we dat vast gaan neerzetten?” “Laat me slapen”, zei Stanley via zijn elektrische deurtelefoon.Tegenover Stanley woont Noa. “Wakker worden, Noa! We gaan je kussens neerleggen op het grote kleed, het is feest!” “Laat me slapen”, zei Noa. “Het is nog heel erg vroeg!” Grote mensen zijn slaapkoppen,

dacht ik. Het hele feest zou mislukken, als niemand wat deed. Ik schopte tegen een steentje en rende er achteraan. Daarna gaf ik er nog een schop tegen. En nog één. De steen plonsde in het water van de rivier. Een eend zwom geschrokken weg, ze kwaakte hard.“W-wat… wat is dat?” Het geschrokken hoofd van Steven Stroom kwam uit zijn boot tevoorschijn. “Wat zie jij eruit?”, zei hij. “Je kijkt helemaal niet vrolijk.” “Het feest gaat niet door”, zei ik. “Niemand doet wat. Het zijn allemaal slaapkoppen.” “O. Nou, laten we dan maar een eindje gaan varen”, zei Steven. “Goed”, zei ik snel. Dat was ook leuk. We bleven lekker lang weg, maar ‘s middags wilde Steven terug. Zodra we aan land waren, rook ik iets heerlijks. Taart! Ik rende naar het grasveld. Bas Bos had een vuurtje gemaakt. Fleur Kleur schonk limonade in en Stanley kwam aanlopen met de muziek. “We gingen net beginnen met het feest”, zei Rebbel. “Je kijkt heel wat vrolijker dan vanmorgen”, zei Steven.“Ik dacht dat het feest niet doorging”, zei ik. “Maar gelukkig zijn jullie op tijd wakker geworden.”

Page 9: Scouting Magazine - mei 2014

m e i 2 0 1 4 k n u t s e l e n

tij

dr

ov

erix

ixel

flit

zs

co

ut

yb

ever

po

st

9

Handige tips:● Je winegums zijn een paar

dagen houdbaar in de koelkast.● Gebruik sap met verschillende

kleuren. Lekker vrolijk!● Een andere smaak? Probeer

dan je lievelingssap of limonade. Zou het ook lukken met cola?

Stap 1:Leg de gelatineblaadjes in de kom met water. Laat dit 5 minuten staan.

Stap 2:Doe 3 eetlepels vruchtensap in het schaaltje. Schep hier 1,5 theelepel

suiker bij. Roer tot de suiker is opgelost.

Stap 3:Doe het schaaltje in de magnetron. Zet de magnetron 20 seconden op de hoogste stand. Vraag aan je vader of moeder om even te helpen.

Stap 5: Giet het sap in de ijsblokjesvorm.

Stap 4: Haal de gelatineblaadjes uit de kom. Knijp ze goed uit. Doe dan de blaadjes 1 voor 1 in het vruchtensap. Tussendoor goed roeren.

Bron: Stichting C3 www.expeditionchemistry.nl

Stap 6: Zet de ijsblokjesvorm 1 uur in de koelkast. Dan is je zelfgemaakte snoep klaar!

Ook zo’n zin in snoep? Maak je eigen winegums!

Wi-wa- winegumsWat heb je nodig voor ± 4 winegums:● 3 gelatineblaadjes● Vruchtensap (zonder

vruchtvlees)● Suiker● Water● Kom

● Magnetron● Eetlepel● Theelepel● Schaaltje (dat in de

magnetron mag)● IJsblokjesvorm

Page 10: Scouting Magazine - mei 2014

b e z i g e b e v e r s m e i 2 0 1 41 0

bev

erp

os

ts

co

ut

yFLIT

ZIX

iXEL

tijd

RO

VER

Een zacht bedje voor de insecten

MEER WETEN?

Bezoek ScoutShop bij jou in de buurt, of ga voor

bestellingen en productinformatie naar WWW.SCOUTSHOP.NL

spel

bo

ekenBEVERGIDS

(voor bevers) 12,00 / 70005

JUNGLEGIDS(voor welpen)

12,00 / 70105

JUNGLEVERHALENBOEK(voor welpen)

16,00 / 70106

MEER WETEN?

Bezoek een ScoutShop bij jou in de buurt, of ga voor

bestellingen en productinformatie naar WWW.SCOUTSHOP.NL

De bevers nemen allemaal een glazen potje, met een stukje plastic met gaatjes en een elastiek. Merlijn (6) vertelt dat we moeten kijken op omgevallen bomen met mos, daar zitten insecten graag. “Kijk”, zegt Karsten (6), “Merlijn heeft babypissebedden en een babyslak gevonden.” Tessa (5) heeft met een stift een blaadje op haar hand getekend. “Dan denken ze dat het een blad is en lopen ze zo op mijn hand.” Ruben (5) zoekt alle gevonden beestjes op in het insectenboek.

Stanley Stekker neemt de bevers uit Zuidlaren mee het bos in. “We gaan op zoek naar beestjes.”

Tekst en foto Jeanine de Kleine

BeestjeshotelWil jij zelf ook een hotel maken voor de beestjes in de tuin? Lees op pagina 16 in Scouty hoe je er zelf één maakt.

InsectenhotelNu gaan we een hotel maken voor de beestjes. Stanley heeft al dikke plakken van een boom gezaagd. Samen met de leiding boren de bevers gaten in het hout. “Mijn hotel heeft 22 kamers”, zegt Pelle (5). Alle bevers schrijven hun naam op hun hotel of maken een mooie tekening. Christiaan (6) tekent een giraffe. “Want dat vinden insecten leuk en dan komen ze sneller.” Tijdens het tekenen loopt er een spin over de tafel. Karlijn (5) is niet bang voor spinnen. “Zal ik hem terugstoppen?” Christiaan stopt wat mos in de gaatjes van zijn hotel. “Zo hebben ze een lekker zacht bedje.”

Page 11: Scouting Magazine - mei 2014

m e i 2 0 1 4 p r i k b o r d

tij

dr

ov

erix

ixel

flit

zs

co

ut

yb

ever

po

st

1 1

s t r i p Idee Niels Rood Illustratie Flos Vingerhoets

Nieuwe beversScouting Kapelle kreeg wel 15 nieuwe bevers erbij. Die moesten

natuurlijk geïnstalleerd worden. Ze kregen een groepsdas met een klompje. En ze beloofden

goede bevers te zijn. Daarna was het tijd voor een kampvuur en

marshmallows. Lekker!

Page 12: Scouting Magazine - mei 2014

m e i 2 0 1 41 2

bev

erp

os

ts

co

ut

yFLIT

ZIX

iXEL

tijd

RO

VER

r e p o r ta g e

scouty

Een keertje de baas spelen. Wie wil dat nou niet? Zes welpen van Scouting Rhenen mochten zelf bedenken wat ze wilden doen tijdens hun opkomst. En de leiding: die zat met de voetjes omhoog. “Een keertje lekker niks doen is ook wel leuk.”

Tekst Johan van Leipsig Foto’s Marco Nijland

15 16Mor de pauw pronkt graag met

zijn veren.Win kaartjes voor Avonturenpark

Hellendoorn.Maak je eigen insectenhotel.

Supersimpel!

12 Reportage 14 Jungledieren 15 Lezen & doen 16 Knutselen17 Nationale Scoutingloterij en Nawaka 19 Prikbord en Strip

Leiding voor één dag

14 WInnen?

Page 13: Scouting Magazine - mei 2014

m e i 2 0 1 4 R e p o r ta g e

tij

dr

ov

erix

ixel

flit

zs

co

ut

yb

ever

po

st

1 3

Hoe zou jij dat vinden? Voor één dag leiding zijn? Sanne, Anne-quirine, Lucas, David, Mailo en Arjen hebben eigenlijk nog niet nagedacht over wat ze willen gaan doen. Met z’n zessen zijn zij vandaag de leiding. “Ik pak een stuk papier”, zegt David. In sneltreinvaart zetten de welpen helemaal zelf een programma in elkaar.

BulldoggenHet duurt nog even voordat de andere kinderen komen. Dus wordt er gevoetbald en daarna een broodje knakworst gegeten. De welpen maken ze zelf klaar. “Ziet er heerlijk uit”, zegt Arjen. Na de lunch wordt alles klaargezet voor de opkomst en stromen de andere welpen binnen. De vlag wordt gehesen en dan: bulldoggen maar! David maakt twee groepen en vervolgens is er een half uur tijd voor lekker ravotten. De ‘echte’ leiding doet ook mee.

Levend strategoOm kwart voor drie gaan Sanne en Mailo de limonade klaarzetten. Alles verloopt strak volgens schema, want Mailo houdt de tijd goed in de gaten. Als de bekers leeg zijn, spelen de welpen levend stratego. Dat is nog best lastig uit te leggen, omdat het een ingewikkeld spel is. Maar uiteindelijk lijkt iedereen het te snappen en worden er twee potjes gespeeld.Programma

“Het is lekker weer, dus we blijven buiten”, stelt David voor. “Eerst spelen we Brits bulldog, is dat goed?” Ja, iedereen is voor. “Daarna trefbal in het bos”, roept Lucas. “En dan even wat drinken en levend stratego spelen. Iedereen voor?” 5 kopjes knikken. De leiding kijkt verrast. “Dat gaat gesmeerder dan ik dacht”, lacht leidster Wendy. Ze zakt relaxt onderuit op haar stoel. De welpen hebben het onder controle.

relaxtOok het trefballen verloopt prima. Langs de kant zitten Sanne en Mailo. “Best relaxt zo, lekker op een boomstam zitten. Daar kunnen we wel aan wennen”, grappen ze.

Afwassen en opruimenEn dan is het vier uur. Tijd om te stoppen! De opkomst was erg leuk. Sanne: “Ik vond het vooral leuk om iets te verzinnen, maar soms ook wel een beetje lastig. Maar alle kinderen deden leuk mee en het is goed gegaan.” Nu alleen de afwas nog, opruimen en vegen. Want ja, dat hoort ook bij leiding zijn.

Page 14: Scouting Magazine - mei 2014

j u n g l e d i e r e n m e i 2 0 1 41 4

bev

erp

os

ts

co

ut

yFLIT

ZIX

iXEL

tijd

RO

VER

Pronken als een pauwHoi, ik ben Mor. Ik woon in de jungle in de buurt van het water. Ik vertel je vandaag alles over de mooiste vogel van de wereld. Al zeg ik het zelf. Want dat is natuurlijk: de pauw.

Ik laat graag zien hoe mooi ik ben. Dan maak ik een waaier van mijn staart en loop ik in het rond als een model. Mowgli moet daar wel eens om lachen.

Maar dat vind ik niet erg. Mijn veren mogen gezien worden. Mijn lievelingskleur is niet voor niets pauw-blauw.

Koningen en keizersDat pronken doe ik niet alleen. Al mijn neven hebben hele mooie veren en laten die graag zien. Veel mensen vinden ons daarom heel bijzonder. Vroeger namen koningen en keizers daarom ook pauwen als huisdier. Met een mooie pauw in je tuin, moest je zelf ook wel heel bijzonder zijn. En in China was een pauwenveer op je hoed vroeger een grote eer.

VersierdersWilde pauwen wonen vooral in de oerwouden van Azië. Er zijn twee soorten: groene en blauwe pauwen. Wist je dat een blauw mannetje wel meer dan twee meter lang kan worden? Alleen zijn staart is al langer dan jij bent. Daar versiert hij de vrouwtjes mee. Zij hebben zelf bruine veertjes en vinden zo’n blauwe man heel knap. Pauwen kunnen ook goed vliegen. Dat ziet er bijna sprookjesachtig uit. Stel je voor dat je in Nederland zo’n grote vogel in de lucht zou zien. Wauw!

DagpauwoogDe veer van een pauw is niet alleen handig om vrouwtjes te versieren. Het oog schrikt ook roofdieren af. Daarom hebben veel vlinders een pauwenoog op hun vleugels. De bekendste is de dagpauwoog. Die heb je vast wel eens zien vliegen. Maar ook vissen en zelfs reptielen hebben zo’n oog op hun lijf. Zie je wel, iedereen wil wel een pauw zijn!

Page 15: Scouting Magazine - mei 2014

m e i 2 0 1 4 L e z e n & d o e n

tij

dr

ov

erix

ixel

flit

zs

co

ut

yb

ever

po

st

1 5

Boys & girls weekend

Cowboys en indianen

Modern jongleren

Houd jij van actie en avontuur? Dan is het boys & girls weekend in Avonturenpark Hellendoorn wat voor jou. Op 15 en 16 juni zijn er game-corners, optredens, workshops en stands met coole producten. En ga je deze zomer naar het park, vergeet dan je badkleding niet. Want vorig jaar opende het Avonturenpark een spectaculair waterglijbanenpark genaamd Aquaventura, met 11 glijbanen en een waterspeelpark.

Zin om buiten te spelen in het bos? Schiet blikjes omver of speel cowboys en indianen met het speelgoed van Zing Air.

Met Scouty kun jij twee vrijkaartjes winnen voor Avonturenpark Hellendoorn. Ga voor 8 juni naar www.scouting.nl/welpen en beantwoord deze vraag: Hoe heet de plek in de jungle waar Mowgli en Shanti in het water kunnen spelen?

Vrijkaartjes winnen?

Als jij van bouwen houdt, is K’NEX wat voor jou. Het speelgoed was een tijdje niet meer verkrijgbaar, maar is nu terug. Bouw een helikopter of vrachtwagen. Wil je liever iets dat ook beweegt? Dan zijn de Robo-

Creatures iets voor jou. Die hebben een kleine motor

waarmee je je robot kunt laten bewegen. K’NEX, klassieke helikopter

of vrachtwagen € 6,99,

Robo-Creatures

€ 17,99.

WInnen? K’NEX is terug!

Dit zijn handraketten, bogen en katapults waarmee je kunt schieten. Zonder dat je je doelwit pijn doet natuurlijk. Kies voor de Zing Shot, een katapult waarmee je balletjes zeker 10 meter ver kunt schieten. Of de Pop Rocketz, die schuimraketten afschiet, tot wel 15 meter ver. Niet ver genoeg? Met de Zip Bak boog kun je pijlen 35 meter ver schieten. Pak me dan, als je kan…Pop Rocketz € 4,99, Zing

Shot Launcher € 9,99, Zip

Bak Bow € 17,99.

oefenen. En als je beter wordt, kun je ballen erbij doen. Jongleer maar eens met 4 ballen tegelijk. Je kunt de ballen tot wel 5 meter hoog lanceren of tegen een muurtje laten stuiteren. Hoeveel ballen kun jij hoog houden?

Juggle U, € 16,99, 3 AA-

batterijen niet inbegrepen.

Ballen in de lucht houden, is een goede training voor je re e en. Maar echt jongleren is wel een beetje ouderwets natuurlijk. Met Juggle U lanceer je de bal en laat je hem landen in de trechter. Lijkt makkelijk, maar is best even

Page 16: Scouting Magazine - mei 2014

K n u t s e l e n m e i 2 0 1 41 6

bev

erp

os

ts

co

ut

yFLIT

ZIX

iXEL

tijd

RO

VER

Is het ’s avonds koud of nat? Met jouw zelfgemaakte insectenhotel help jij de beestjes een handje.

wat heb je nodig:● Blikje● Touw● Snoeischaar of zaagje● Riet, bamboe of stro● Schaar

Stap 1:Zorg dat er geen deksel op het blikje zit en haal het label er van af. Maak het blikje wel goed schoon.

Riet, bamboe of stroVoor de binnenkant van het hotel gebruik je stokjes riet, bamboe of stro. Als het maar uit de natuur komt en hol is van binnen. Hier kunnen de vliegjes, torretjes en andere beestjes in schuilen. Je kunt ook stengels van vlier, roos of braam erbij in steken. De binnenkant van die stengels zijn een lekkere traktatie voor de beestjes.

Waar laat je het insectenhotel?Je kunt het blikje neerzetten of ophangen op een halve meter van de grond. Liefst ergens waar het zonnig is, en waar er weinig wind en regen in het blikje komt. Richt de voorkant op het zuiden, zuidwesten of zuidoosten. Vraag je ouders hiermee te helpen. Het insectenhotel kun je het hele jaar laten staan. Zo hebben de beestjes er het hele jaar plezier van.

Beestjes hotel

Stap 2:Knip het riet, bamboe of stro, zodat het precies in het blikje past. Doe een touwtje om de takjes heen, voordat je ze in het blikje stopt. Stap 3:

Wikkel het touw een paar keer om

het blikje zodat het stevig vast zit. Gebruik een lang stuk touw om het

blikje op te hangen. Je kunt het blikje

versieren met een kralenarmband.

Page 17: Scouting Magazine - mei 2014

m e i 2 0 1 4 N at i o n a l e S c o u t i n g l o t e r i j

tij

dr

ov

erix

ixel

flit

zs

co

ut

yb

ever

po

st

1 7

Ga jij naar Nawaka deze zomer? Zoveel plezier wil je delen. En dat kan, op de Nawakabezoekersdag.

n a w a k a

Nodig je vrienden en familie uit voor Nawaka!

Tijdens Nawaka, kunnen vriendjes en vriendinnetjes, je ouders, opa en oma en broertjes en zusjes één dag komen kijken wat jij allemaal voor leuke dingen doet. Die speciale bezoekersdag wordt gehouden op 26 juli. Je familie en vrienden zijn dan van 10:00 tot 19:00 uur van harte welkom om een kijkje te komen nemen op het kampterrein. Zo maken ze kennis met Nawaka en beleven ze van alles. Ze krijgen bijvoorbeeld een rondleiding over het terrein. Voor de deelnemers is er die dag geen speci ek programma, dus je hebt alle tijd om iedereen het terrein te laten zien.

InschrijvenJe vrienden en familie mogen gratis komen kijken, maar er zijn maar een aantal kaarten beschikbaar. Zorg dus dat ze zich snel aanmelden via nawaka.scouting.nl/programma/bezoekersdagen.

OOK VOOR OUDERS

Nationale Scoutingloterij van startIeder jaar verkopen scouts heel veel loten van de Nationale Scoutingloterij aan vrienden, familie en allerlei mensen in de buurt. Vorig jaar verkocht Nick (8) van Scouting St. Willibrord uit Goirle het winnende lot voor de hoofdprijs: een mooie auto. Dit jaar vindt er weer een Nationale Scoutingloterij plaats en jij kunt met jouw groep ook meedoen om zo extra geld te verdienen voor je groep.

Ook meedoen?Wil je ook loten verkopen om geld te verdienen voor jouw Scoutinggroep? Vraag dan aan je leiding of jouw groep dit jaar ook meedoet met de

Nationale Scoutingloterij. Op www.scoutingloterij.nl kan de leiding alle informatie vinden en

loten bestellen. Misschien verkoop jij dit jaar wel het winnende lot van de hoofdprijs!

Page 18: Scouting Magazine - mei 2014

MEER WETEN?BEZOEK EEN SCOUTSHOP BIJ JOU IN DE BUURT, OF GA VOOR BESTELLINGEN EN PRODUCTINFORMATIE NAAR WWW.SCOUTSHOP.NL

ZWART/WIT

DONKERBLAUW

DONKERBLAUW DIAP

OUTDOOR MEALKIT 2.031081

CUP & SPORK SET (2 STUKS)31082

STANLEY ECYCLE MOK 473 ML31204 / GROEN31205 / BLAUW

STANLEY ECYCLE FLASK 207 ML31210 / GROEN31211 / BLAUW

DRINKFLES PINK31253

DRINKFLES OASIS3125.

€8.50

€8.50

€9.95

€9.95

€14.95

€24.95

ST0016 wt Scoutshop 2014 Heel Adv nr 2_Eten en Drinken.indd 1 7/01/14 12:10

Page 19: Scouting Magazine - mei 2014

m e i 2 0 1 4 p r i k b o r d

tij

dr

ov

erix

ixel

flit

zs

co

ut

yb

ever

po

st

1 9

s t r i p

Brand! Brand!

De welpen van Scoutinggroep

St. Patrick uit Rotterdam zijn

naar de brandweer geweest. De

brandweermannen legden hen

alles goed uit. Deze welpen weten

al wat ze later willen worden!

Welpen doen EHBO

De welpen van Scouting de

Borgergroep uit Joure hebben

hun EHBO-insigne behaald.

Hiervoor deden ze een

brandoefening en leerden ze

dingen als verbandjes aanleggen,

iemand omrollen en de Heimlich-

greep. Deze welpen zijn op alles

voorbereid.

Idee en illustratie Arne van der Ree

Foto Jeroen Schaaphok

Lentegroene

welpen

In Leeuwarden werd de Baden

Powell-tocht georganiseerd. Een

echte lente-hike waar ruim 750

mensen aan meededen. De welpen

van christelijke Scoutinggroep

Burmania stonden mooi op de

voorpagina van de krant.

Welpen onthullen bouwbordScouting ederland is of cieel begonnen met het Scoutinglandgoed Zeewolde. 4 welpen van de Jan Wandelaargroep uit Zeewolde mochten helpen bij de onthulling van het bouwbord. Dat deden ze met de burgemeester en de voorzitter van Scouting Nederland. Ze kwamen zelfs op tv!

Page 20: Scouting Magazine - mei 2014

m e i 2 0 1 42 0

bev

erp

os

ts

co

ut

yFLIT

ZIX

iXEL

tijd

RO

VER

r e p o r ta g e

Groots bosgevecht in Eerbeek

flitz

“Laat me raden, de vlag zit zeker bij één van de jongens in z’n blouse.” De meiden van Scouting Tapawingo uit Eerbeek hebben niet veel vertrouwen in de jongens. In een spannende strijd tussen mannen en vrouwen doken de scouts het bos in voor de Bosspelen.

Tekst Johan Schutten Foto’s Marco Nijland

2228

27Welk mes is Scoutproof? Je leest

het in Flitz.Alleen voor Scoutingmeiden:

win een dag in jouw droombaan!Leer jij dit jaar zeilen? Het kan bij Zeilschool Scouting Nederland.

20 Reportage 22 Scouts testen 23 Games en gadgets 25 In de knoop 26 Nawaka en JOTA-JOTI 27 Zeilschool 28 Girls in the lead 29 Achtergrond

31 Prikbord en Strip

Page 21: Scouting Magazine - mei 2014

m e i 2 0 1 4 r e p o r ta g e

tij

dr

ov

erix

ixel

flit

zs

co

ut

yb

ever

po

st

2 1

Snerpend klinkt het uitje van scoutsleidster Jessica Zijlstra door het bos. Het is het startsein voor de vlaggenroof, het eerste spel. Aan beide kanten sprinten de scouts het bos in en een groot bosgevecht ontbrandt. Vier jongens tegen vijf meiden, wie zal er winnen?Doel is om de vlag van de ‘vijand’ te vinden. Ze mogen daarbij niet het touwtje om hun arm kwijtraken. Anders moeten ze terug naar de thuisbasis om een nieuwe te halen.

maken de twee verdedigers snel onschadelijk en gaan op zoek naar de vlag. “We kregen hun touwtjes er niet af!”, verdedigen de meiden zich.

Bijna gevondenDe jongens komen nog het dichtst in de buurt. Eén van hen zit zelfs aan de boomstam waar de vlag onder ligt. Maar dan zijn de meiden terug en jagen hen snel weg. Snel haalt één van de meiden de vlag uit de schuilplaats en doet ‘m onder haar blouse. Een eindje verderop verstopt ze hem weer. Uiteindelijk weet geen van beide partijen de vlag van de ander te veroveren. Te goed verstopt. Nadat Jessica heeft afge oten, nemen de scouts even pauze. Dan begint het volgende spel: Belgisch verstoppertje.

FietstassenEén scout heeft zich ergens op het terrein verstopt en de anderen moeten naar ‘m op zoek gaan. De meiden kammen het terrein af, terwijl de jongens rond het clubgebouw zoeken. Al snel zijn ze verdwenen achter de haag. De meiden komen terug en zoeken zich suf. “Misschien zitten ze wel in die etstassen”, lachen ze.

Ongelijke strijdHet bosgevecht lijkt in het begin in het voordeel van de jongens, maar schijn bedriegt. Het duurt niet lang of de rollen zijn omgekeerd en de meiden jagen achter de jongens aan. Toch staan ineens vier jongens bij de thuisbasis van de meiden. Ze

ZandhappenHet laatste spel heet Brits bulldog. Zodra het signaal klinkt moeten ze naar de overkant rennen, terwijl iemand in het midden hen probeert op te tillen. Als dat lukt, ben je erbij en moet je meehelpen de anderen te vangen. Hilde geeft zich niet zonder slag of stoot gewonnen, maar uiteindelijk verliest ze het gevecht. “Ik heb zand zitten op plekken waar je dat niet wilt hebben”, klaagt ze. Toch was het een mooie afsluiting van de dag.

Page 22: Scouting Magazine - mei 2014

m e i 2 0 1 4 r e p o r ta g e

tij

dr

ov

erix

ixel

flit

zs

co

ut

yb

ever

po

st

2 1

Bijna gevonden

Fietstassen

Ongelijke strijd

ZandhappenBrits bulldog.

. .

. .

.

Page 23: Scouting Magazine - mei 2014

s c o u t s t e s t e n m e i 2 0 1 42 2

bev

erp

os

ts

co

ut

yFLIT

ZIX

iXEL

tijd

RO

VER

De grote messentestWelke messen zijn echt Scoutproof? De scouts van Scouting Groessen testten er een paar voor je.

Blokkeerbare messen

Opinel No.7Prijs: € 12,95Art. ScoutShop: 38546

Wat vinden de scouts?

,

Lock-knife wood-techPrijs: € 16,95Art. ScoutShop: 38201

Wat vinden de scouts?

Wat vinden de scouts?

,

, , , ,

,

Het oordeel:Bediening: Vergrendeling: Bevestiging: Comfort:

Het oordeel:Bediening: Vergrendeling: Bevestiging: Comfort:

Zakmessen

Zakmes HikePrijs: € 6,95Ledenprijs: € 4,95Art. ScoutShop: 38515

Wat vinden de scouts?

,

,

,

Het oordeel:Bediening: Vergrendeling: Bevestiging: Comfort:

,

Het oordeel:Bediening: Vergrendeling: Bevestiging: Comfort:

Scoutsmes van VictorinoxPrijs: € 16,95Art. ScoutShop: 38535Ledenvoordeel:

Page 24: Scouting Magazine - mei 2014

m e i 2 0 1 4 G a m e s e n G a d g e t s

tij

dr

ov

erix

ixel

flit

zs

co

ut

yb

ever

po

st

2 3

Secret Scouts winnen? Ga daar dan voor 8 juni naar www.scouting.nl/scouts en vertel ons welk avontuur jij met je ploeg gaat beleven de komende maanden. Een gave opkomst of misschien wel een te gek kamp? Onder de inzendingen worden drie boeken verloot.

Met je smartphone het bos in

Het tropisch onderwaterparadijs

Secret scouts

Je kunt natuurlijk met een schepnetje de sloot verkennen. Maar het kan ook tien keer beter. Diezelfde sloot verklapt al zijn geheimen als je ook een digitale (onderwater)camera, gps en Google Earth inzet. En zo zijn er eindeloos veel ideeën om je smartphone te gebruiken in de natuur. Maak een foto van een vogel, het geluid neem je op en een speciale app vertelt

De vrienden Tom, Lisa, Sophie en Jack komen op het spoor van een eeuwenoud geheim. Dat wordt een groot avontuur. Ze stelen een manuscript in Parijs, spelen mee in een historisch sportspel en moeten ongezien met een lijk door Florence zien te komen. Er is geen tijd te verliezen. Met gevaar voor eigen leven zetten ze de zoektocht voort. Zullen ze achter de waarheid komen rond het grootste geheim ooit: de verloren Leonardo? Dit

WInnen?

boek wordt al een Dan Brown (schrijver van de Da Vinci Code) voor tieners genoemd en het is de eerste in een reeks.

Er zijn maar weinig lms zo vet als o aci c e tropisch onderwaterparadijs. n deze lm vertelt Jawi, een jonge, vrolijke eilandbewoner, over zijn leven in West-Papoea. Hij neemt je mee op de boot Kalabia voor een ontdekkingsreis langs de tropische eilanden,

laat je het leven onder water zien en vertelt wat je kunt doen om het rif en zeeleven te beschermen. Toch wordt het nooit saai of een soort natuurbeschermingspraatje. o th aci c het tropisch onderwaterparadijs is vooral een hele mooie en grappige lm die lekker wegkijkt. Helemaal op het 840 vierkante meter grote scherm. Het kritische testpubliek in Omniversum gaf de lm dan ook een 8. , het hoogste cijfer ooit. South aci c het tropisch onderwaterparadijs is vanaf

1 juli minimaal een half jaar lang te zien bij Omniversum

in Den Haag.

je welke soort je hoort en ziet. Of plaats een schaal met slakken onder een documentcamera: nu kruipen de slakken ineens over het digibord in de klas. Zo breng je de natuur de school binnen. Alles over de leukste apps, sites en ander digitaal materiaal lees je in het boek Met je smartphone het bos in. Met je smartphone het bos in is

verkrijgbaar in de ScoutShop.

Secret Scouts en de verloren

Leonardo 1 in de ScoutShop.

Page 25: Scouting Magazine - mei 2014
Page 26: Scouting Magazine - mei 2014

m e i 2 0 1 4 i n d e k n o o p

tij

dr

ov

erix

ixel

flit

zs

co

ut

yb

ever

po

st

2 5

Illustraties en tekst Theo Slijkerman

Voor het tekenen van grote cirkels is het handig en leuk om een touwpasser maken – die die je dan natuurlijk in een mooi doosje bewaart.

Op de knopenwebsite www.knoopenzo.nl vind je de volledige uitleg. Ook lees je hier hoe je een cirkel kunt tekenen, zonder gebruik te maken van een punaise - dus zonder een gaatje te prikken.

d

b

touw passer

Deze passer maak je met drie stukjes touw, een potlood en een prikker of spijker. Alle knopen die er in voorkomen, zijn eerder beschreven in deze rubriek en vind je natuurlijk op de website terug.

De passer is makkelijk in te stellen met een stelknoop (A). Dat is niets anders dan een handvatknoop (A1) waar een ander touw geklemd doorheen loopt. Op de gewenste maat wordt het touw met een slipsteek (A2) vastgezet. De andere knopen die er in voorkomen, zijn de paalsteek (B), schootsteek (C) en constrictorknoop (D).

d

a

a 1

a 2

a

b

c

c

Page 27: Scouting Magazine - mei 2014

n a w a k a m e i 2 0 1 4 2 6

bev

erp

os

ts

co

ut

yFLIT

ZIX

iXEL

tijd

RO

VER

J O TA - J O T I

Voor de thuisblijvers van Nawaka 2014: de bezoekersdag!

Winnaar themalogowedstrijd

Behoor je tot de groep thuisblijvers van Nawaka? Dan is er een ultieme troostprijs voor je: de Nawakabezoekersdag.

Op zaterdag 26 juli zijn alle ouders, broertjes, zusjes, vriendjes en vriendinnetjes van harte welkom om een kijkje te nemen op het Nawakaterrein. De openingstijden zijn die dag van 10:00 uur tot 19:00 uur.

Achter de schermenTijdens de Nawakabezoekersdag maak je kennis met het evenement en is er van alles te beleven. Er is bijvoorbeeld een rondleiding over het terrein met een kijkje achter de schermen. De deelnemers hebben deze dag zelf geen activiteiten, dus hebben zij alle tijd om vrienden en familie te ontvangen.

InschrijvenDe toegang is gratis. Let op: er is maar een beperkte hoeveelheid kaarten beschikbaar. Aanmelden voor de bezoekersdag doe je via nawaka.scouting.nl. Klik op Programma - Bezoekersdagen. Of scan de QR-code hiernaast.

OOK VOOR OUDERS

De laatste weken zijn er ontzettend veel ontwerpen van themalogo’s binnengekomen bij de JOTA-JOTI. De jury wil

iedereen bedanken die zich heeft ingezet om een mooi logo te ontwerpen. Er kan natuurlijk maar één logo gebruikt worden voor de JOTA-JOTI 2014. Het logo van Charissa van den Brink (13) van de Tasmaniagroep uit Spijkenisse, is als beste uit de bus gekomen. Dit logo bevat eigenlijk alle elementen die terugkomen in het thema van dit jaar: After Daylight. Ook

zie je mooi het partnership van Scouting Nederland met Ghana erin terug. Charissa, van harte gefeliciteerd met de overwinning!

Jouw ontwerp is door een vormgever uitgewerkt en zie je hiernaast. Binnenkort ontvang je de badge met jouw logo erop thuis.

Page 28: Scouting Magazine - mei 2014

m e i 2 0 1 4 z e i l s c h o o l

tij

dr

ov

erix

ixel

flit

zs

co

ut

yb

ever

po

st

2 7

Zeilen, hakken en headbangen

Laura van Remortel is 14 jaar en is lid van de Frans Naereboutgroep uit Goes waar zowel land- als waterscouting is. Laura leerde zeilen tijdens de zeilweken bij de Zeilschool Scouting Nederland en heeft daar een toffe tijd gehad.

Wat heb je tijdens de zeilweken geleerd?“Het eerste jaar dat ik ging, heb ik CWO Kielboot 1 gedaan, ik heb hier de basisdingen geleerd om te zeilen. Het jaar daarna heb ik CWO Kielboot 3 gedaan. Toen had ik de basis geleerd en kon ik alles rondom de boot ook goed regelen.“

Ben je alleen gegaan of met vrienden?“Het eerste jaar ben ik alleen gegaan. Ik dacht eerst dat het niet zo leuk zou zijn, omdat ik niemand kende. Maar het ging eigenlijk vanzelf op de zeilschool, je trekt gemakkelijk met elkaar op. De tweede keer ging ik met een vriendin die ook bij mij op Scouting zit.”

Wat is er zo leuk aan de zeilweken?“Ik heb de zeilweken als super ervaren. Het is gezellig en tegelijkertijd leer je veel. Er wordt vaak een combinatie gemaakt ‘even iets leuks doen’ en ‘even serieus zijn en luisteren’. Zo heb je dus veel variatie op een dag! Het was leuk dat we ’s avonds een spel speelden, dan kon je de anderen beter leren kennen. In de ‘barzaal’ was het altijd erg gezellig: er was muziek er was muziek, dus kon je lekker lezen. Maar je kon ook wat eten en drinken kopen.”

Hoe waren de instructeurs?“De instructeurs voor CWO Kielboot 3 waren natuurlijk wat serieuzer. Ze moesten ons veel leren in een week, maar dat lukte doordat ze veel wisten van zeilen. Ze konden er ook een verhaal bij vertellen, zodat je het beter onthield. De andere instructeurs waren wat jonger en ‘deden meer mee’. Die kwamen ’s avonds bijvoorbeeld ook naar de barzaal.“

Wat vond je het leukste om te doen tijdens deze weken?“Ik vond alles leuk. Maar het leukste was denk ik toch de pontondisco. Dat is een drijvend plateau op het water. Er was muziek en iedereen deed mee: we gingen met de leiding hakken en headbangen.”

InschrijvenOok jij kunt net zo’n gave ervaring opdoen als Laura. Ga naar www.zeilschool.scouting.nl en schrijf je in voor één van de zeilweken.

Page 29: Scouting Magazine - mei 2014

G i r l s i n t h e l e a d m e i 2 0 1 42 8

bev

erp

os

ts

co

ut

yFLIT

ZIX

iXEL

tijd

RO

VER

Win je droombaanBen jij een stoere meid die ervan droomt om later het journaal te presenteren of mee te draaien bij de brandweer? Of misschien heb je wel een ander droomberoep? Doe dan nu mee met de nieuwe actie van Scouting Nederland: Girls in the lead!

Meedoen is heel simpel: maak met je mobiel een kort lmpje an ma imaal n min t an je el ertel

daarin at jo droombaan is en at je bij o tin al hebt eleerd om de e baan later te k nnen aan doen enk aan din en als door ettin s ermo en erant oordelijkheid nemen en ook le ls je daaro er

nadenkt kom je er ast a hter dat je al eel hebt eleerd at later in je erk oed an pas kan komen e k nt

meedoen tot en met 30 juni d s ees er snel bij

Droombaanen j r onder leidin an s o t end eenakker

beoordeelt de binnen ekomen lmpjes end is ersla e er en sideki k an het adio o htend

pro ramma De Heer ontwaakt ij it al sinds haar e ende op o tin en hee t in haar baan iedere da

ple ier an at e daar hee t eleerd: ij o tin leer je om je positie e kanten te ont ikkelen en om niet n it op te e en ertelt e t r jo droombaanlmpje in en o tin ederland or t er oor dat de

drie innende meiden oor n da ook e ht h n droombaan k nnen itoe enen

Meedoen?pload je el emaakte lmpje op o be en st r

de link er an naar [email protected] n september al bekend orden emaakt ia www.facebook.com/scoutingnederland ie de innaars ijn e e meiden mo en be in oktober een da je ma meelopen bij h n droombaan ike d s snel de e a ebook pa ina om de itsla an de

edstrijd niet te missen

Grote dagan die s perle ke da al ook een lmpje orden emaakt dat ia o t te ien is

(www.youtube.com/scouttvnl ana oktober de nternational a o the irl hild is de a termo ie te ien: een totaal lmpje an alle drie de meiden op h n rote da

speciaal voor meiden

Page 30: Scouting Magazine - mei 2014

m e i 2 0 1 4 A c h t e r g r o n d

tij

dr

ov

erix

ixel

flit

zs

co

ut

yb

ever

po

st

2 9

Aaah! Een spin in de tent!Lekker in een tent slapen en op kamp met je Scoutinggroep. Naomi heeft ontzettend veel zin in het kampeerseizoen. Maar tegen één dingetje zag ze wat op: wat als er zo’n kriebelige spin in de tent kruipt? Ze vond een oplossing!

Tekst Tessa Klooster

Spinnen doen niets. Zeker de spinnen die we in Nederland hebben niet. Ze zijn meestal veel banger voor ons en proberen weg te rennen als ze je in het vizier krijgen. Eigenlijk weet ze dat wel, maar Naomi vindt het superirritant als iemand dat tegen haar zegt. “Ik snap dat echt wel en zelfs al zou een spin me wél iets willen doen, dan kan hij met zijn superkleine kaken nooit door onze dikke mensenhuid bijten. Maar ik schrik me gewoon een ongeluk als er eentje door de tent rent. Al die pootjes die zo kriebelen en ze zijn vaak zo snel! Brrr. Gelukkig kan ik heel hard lopen. Dat heb ik wel geleerd met voetbal.”

MonstertjesNaomi weet al deze spinnenfeitjes omdat ze ooit erg schrok van een spin tijdens een spel. De leiding vroeg of er meer mensen in haar groep bang waren voor spinnen. “Er waren wel meer scouts die ze supereng vinden”, vertelt ze. “Dus heb ik toch maar verteld hoe bang ik voor die enge beestjes ben!” De ploeg kwam tot een goede oplossing: “We hebben met elkaar afgesproken dat niemand elkaar plaagt met spinnen. En Jesper heeft gelukkig beloofd dat ik hem kan roepen als ik er eentje zie. Hij haalt hem dan voor me weg.”

ArachnofobieEr zijn ook mensen die zo bang zijn, dat ze niets meer durven te ondernemen. Gewoon uit angst dat ze een spin tegenkomen. Dat heet arachnofobie, oftewel spinnenfobie. Zij kunnen

naar een psycholoog of een coach die ze helpt om minder bang te zijn. Bijvoorbeeld door – na heel lang stukje bij beetje

opbouwen – een spin over je hand te laten lopen. Naomi: “Zo bang ben ik gelukkig nog niet,

anders was ik echt wel met zo’n psycholoog gaan praten. Ik ben blij dat Jesper me helpt. Nu ga ik

eerst lekker op kamp!”

Nuttige achtpotigen• Een spin vangt vervelende vliegen en muggen,

wat je vast wel kunt waarderen als je wilt slapen in je tentje.

• Het bekendste web bij ons is dat van de kruisspin: een spinnenwielweb.

• Het lichaam van een spin bestaat uit twee delen met daaraan acht poten. Daarnaast hebben ze meestal maar liefst acht ogen! Sommige spinnen hebben er zes.

• Als spinnen op de grond vallen – bijvoorbeeld doordat je tegen hun web loopt – trekken ze vaak hun pootjes in. Zo lijkt het voor roofdieren alsof ze dood zijn.

• Meer weten over spinnen? Via zoekmachines op internet kom je enge foto’s tegen, maar ook hele mooie!

Page 31: Scouting Magazine - mei 2014

Verkrijgbaar bij:

Grisport schoenen zijn verkrijgbaar in verschillende ScoutShops. Kijk voor de beschikbaarheid op www.scoutshop.nl.

ROCKY MID Maten: 27-35 / 36-40 Ledenprijs: € 64,95 / € 74,95

TRAVEL LOWMaten 36-48Prijs € 109,95

TRAINER MIDMaten 37-42Prijs € 109,95

SHERPAMaten 27-35 / 36-47Ledenprijs € 64,95 / € 89,95

LET’S GO OUTSIDE

MEER WETEN?

Bezoek ScoutShop bij jou in de buurt, of ga voor

bestellingen en productinformatie naar WWW.SCOUTSHOP.NL

MEER WETEN?

Bezoek een ScoutShop bij jou in de buurt, of ga voor

bestellingen en productinformatie naar WWW.SCOUTSHOP.NL

spel

bo

eken

SCOUTSGIDS(voor scouts)€ 12,00 / 70205

EXPLORERGIDS(voor explorers)€ 19,95 / 70305

Page 32: Scouting Magazine - mei 2014

m e i 2 0 1 4 p r i k b o r d

tij

dr

ov

erix

ixel

flit

zs

co

ut

yb

ever

po

st

3 1

s t r i p

Postbox

Vind je het leuk om te schrijven

met scouts uit het buitenland?

Ga dan naar

www.scouting.nl/scouts

en klik op Test your skills –

Postbox.

Teken van moedZes scouts van Scouting Boxtel

redden een tijdje geleden een

vrouw uit de Dommel. Voor deze

moedige daad ontvingen zij

een teken van moed uit handen

van het landelijk bestuur van

Scouting Nederland. Dit teken

van moed werd uitgereikt door

bestuurslid Nic van Holstein.

Ook burgemeester Mark Buijs

van Boxtel was bij dit bijzondere

moment aanwezig. Hij reikte de

scouts een oorkonde uit.

Idee en illustratie Jasper Symons

Alpe d’Scout

Zeven scouts van Scouting Schonauwen namen

half april deel aan Alpe d’Scout, een driedaags

weekend dat werd georganiseerd door Scouting

Laros en de Koninklijke Landmacht. De scouts

maakten zelf hun tent van touw en zeil, reden

mee in echte Land Rovers en klauterden over de

stormbaan. De opbrengst van het weekend ging

naar KWF Kankerbestrijding. Bekijk

meer foto’s van het weekend via Layar.

Hiken in de ArdennenDe scouts van Scouting Boxtel zijn niet alleen heel moedig, ze houden ook van avontuur. Er stond een lang weekend Ardennen op het programma. En hoewel het niet zo warm was, maakten de scouts een wandeltocht van bijna 40 kilometer. Echte Ardense dorpen, bossen, weilanden en mooie uitzichten wisselden elkaar het hele weekend af. Geweldig!

Page 33: Scouting Magazine - mei 2014

m e i 2 0 1 43 2

bev

erp

os

ts

co

ut

yFLIT

ZIX

iXEL

tijd

RO

VER

Kat-en-muis in het bosTwee teams: één jager, één prooi. Geef ze een smartphone, kompas, kaart en stift. Zet ze in het bos en geef ze de app Go4Hunt. Wat krijg je dan? Een 21ste eeuwse versie van het aloude kat-en-muisspel. De explorers van Scouting Deurne hadden de eer om de app, die nog in ontwikkeling is, uit te proberen in het Zandse Bos.

Tekst en foto’s Johan van Leipsig

r e p o r ta g e

ixixel35 36 39

Met welke wilde noten en vruchten kook je een supermaal?

Goede tip! Wandelen over de Waddeneilanden.

Win een dag in jouw droombaan!

32 Reportage 35 Games, movies & more 36 Zomerkamptip 39 Girls in the lead 41 Prikbord en Strip

Page 34: Scouting Magazine - mei 2014

m e i 2 0 1 4 r e p o r ta g e

tij

dr

ov

erix

ixel

flit

zs

co

ut

yb

ever

po

st

3 3

Go4Hunt is een strategisch en tactisch spel waarbij het aankomt op leiderschap, improvisatie en beslissingen kunnen nemen. Daarbij wordt niet alleen gebruik gemaakt van hightech mobieltjes met gps, maar ook van de gewone ouderwetse kaart en kompas. Henk Verhaegh ontwikkelde de app in zijn vrije tijd. “Het spel is overal te spelen. Het zit nog in de ontwikkelfase, maar we laten het nu door scouts uitproberen om het verder te ver jnen. iteindelijk kan het door iedereen, dus ook door alle scouts in Nederland, gespeeld worden.”

Hunting groundTijdens het spel bewegen prooi en jager zich in een vooraf bepaalde hunting ground, waarbij ze gestuurd worden door de app. Oriënteren en koers bepalen gebeurt gewoon met kaart en kompas. Tijdens één hunt worden zeven tot tien runs gedaan waarbij op diverse manieren punten verdiend worden. De meeste punten zijn te behalen als de jager de prooi vangt. Na a oop kun je op internet precies de resultaten van de hunt bekijken en wordt de winnaar bekend gemaakt.

Werkt het?Voorafgaand aan de test in het Zandse Bos drinken de explorers

van Scouting Deurne nog even kof e. et een kleine tien man wordt straks het spel gespeeld. “Best spannend, zou je de weg wel kunnen vinden? Werkt alles wel goed?”, vraagt begeleidster

alou Vonk zich af. “Zal wel goed komen”, aldus de praatgrage Tim (17). Hij logt via de app in, en zijn tegenstander Sjoerd doet hetzelfde. Tims team is de prooi en het team van Sjoerd zal hen moeten vinden.

VerdwalenNa een eerste run die niet helemaal goed loopt, gaat ontwikkelaar Henk mee. Het wordt spannend. De prooi vertrekt en na vier minuten volgt de jager, die hem moet vinden. Onderweg hoort het prooiteam de

jagers wel, maar gelukkig wordt niemand ook daadwerkelijk gezien. Bij één run dwalen de prooien ink af. “Het is best lastig om met zo’n kompas precies naar je doel te lopen”, vindt Tim. Hij lacht “ aar dan zullen de jagers ons ook niet gemakkelijk kunnen vinden.”

iteindelijk komt de prooigroep als winnaar uit de bus.

SamenzijnHet gaat uiteraard niet alleen om het winnen, maar ook de gezamenlijke evaluatie is belangrijk. “Achteraf met beide teams gezellig bij een restaurantje of café samen-komen om alles nog eens na te lopen is minstens zo leuk”, besluit

alou.

Page 35: Scouting Magazine - mei 2014

workshops - cursussen - reizenspeciaal voor explorers, roverscouts, ledinggevenden en vrijwilligers!

www.siegurd.nl

Page 36: Scouting Magazine - mei 2014

m e i 2 0 1 4 G a m e s , m o v i e s & M o r e

tij

dr

ov

erix

ixel

flit

zs

co

ut

yb

ever

po

st

3 5

Beter dan je voorouders?Kan jij overleven in de prehistorie? Het antwoord kan je vanaf nu zelf ‘uitproberen’ in het Belgische Tongeren in het Gallo-Romeins Museum op de expo Doe de prehistorie! Je kan er bewijzen dat je even handig, creatief en vindingrijk bent als je verre voorouders. In een decor van boomstronken, leer en ruwe steen leer je alles over de grondstoffen die de prehistorische mens uit zijn omgeving haalde. Animatoren demonstreren

je de belangrijkste vaardigheden om te overleven. En daarna is het jouw

beurt! Je kan op de expo zelf jagen met een speerdrijver, zelf

vuur maken met behulp van stenen, zelf dierenhuiden

en silex gaan bewerken. Daarnaast kan je ook

nog leuke spelletjes spelen, kom je oog in

oog te staan met een muskusos of een

bruine beer en ontdek je originele voorwerpen uit de prehistorie. Leuk als je deze zomer op expeditie naar België gaat. Doe de prehistorie!, Gallo-Romeins Museum in

Tongeren, België. Tot 26 jaar € 1 entree.

Nieuw genre: de milieuthriller

Wasgij? Voetbalkoorts!

Op zoek naar een vette lm met een beetje

verhaal? Dan is Night Moves misschien wat voor je. Deze thriller gaat over drie milieuactivisten die besluiten een dam op te blazen. Harmon is een ex-marinier, geradicaliseerd na zijn ervaringen in Irak en Afghanistan. De schoolverlater Dena haat de consumptiemaatschappij. Ze heeft alle banden met haar rijke familie doorgesneden en heeft steeds extremere politieke standpunten. Josh, de eigenzinnige leider van het drietal, wijdt zijn leven aan de bescherming van het milieu. Maar hij heeft ook een duistere kant die hij voor de anderen

verborgen houdt. Pater Sarsgaard (An Education), Dakota Fanning (War of the Worlds) en Jesse Eisenberg (The Social Network) spelen de hoofdrollen in Night Moves.Night Moves draait vanaf

5 juni in de bioscoop.

Houd je van puzzelen en van het WK? Koninklijke Jumbo zorgt dat je niet hoeft te kiezen met de Voetbalkoorts!-puzzel. Met deze puzzel, puzzel je niet wat jij ziet, maar wat de voetballers zien. Er moet natuurlijk wel een uitdaging in zitten. Voetbalkoorts! bevat twee puzzels van elk duizend stukjes en een WK voetbalspeelschema.Wasgij? Original 21: Voetbalkoorts! is verkrijgbaar voor

€ 19,99.

Wildplukken voor je avondetenNatuurgerijpt, vers geplukt en onbespoten. Wat is er leuker dan eten uit de natuur? Appels en peren zijn niet zo moeilijk te herkennen, maar er is in de natuur veel meer eetbaars te vinden. Voor wie tijdens een expeditie niet alles zomaar durft te plukken, is er het boek Wildplukken. Hierin staan 36 wilde vruchten

in Nederland en België en meer dan 100 makkelijke recepten. De vruchten zijn – heel handig – onderverdeeld in ‘om etsvruchten’, ‘lekkere vruchten’ en ‘mwah-vruchten’. En dan heeft het boek ook nog

een uitvouwbare kaart waarmee je in één oogopslag alle eetbare noten en vruchten kunt vinden, mét bijbehorende oogsttijd, vindplaats en toepassing. Deze kaart is ook los te koop. Pluk, proef en geniet!Wildplukken: de alternatieve fruittuin van Peter

Kouwenhoven en Barbara Peters is te koop in de

ScoutShop.

Page 37: Scouting Magazine - mei 2014

Z o m e r k a m p t i p m e i 2 0 1 43 6

bev

erp

os

ts

co

ut

yFLIT

ZIX

iXEL

tijd

RO

VER

WaddenwandelenDat is: een week lang zand, zon, zee en strand! En hoppen van het ene naar het andere Waddeneiland.

Tekst en foto’s Rob Franssen

Als jullie expeditieplannen voor dit jaar nog steeds niet concreet zijn, denk dan eens aan een expeditie op de Waddeneilanden. Bestel de gloednieuwe wandelgids WaddenWandelen van Wandelnet (www.wandelnet.nl). Daarin kun je alles vinden over hoe je dit aan moet pakken.

Zaterdag: 1 kmDeze dag gebruik je om af te reizen naar Den Helder. Elk half uur stopt daar wel een trein. Daar brengt de veerboot van Teso (www.teso.nl, afvaart op elk heel uur) je naar het eiland Texel, naar ’t Horntje. Voor een mini-camping moet je even rechts de Waddendijk volgen (De Rede) tot aan het adres Van der Sterrweg 11 (Fam. Terpstra, camping De Terp: www.deterp-texel.nl).

Maandag: 19 km + 5 kmJe loopt nu rechtstreeks naar De Koog, waar je de route weer oppikt. Die laat je wederom mooie duindelen zien van Texel, inclusief het beroemde natuurreservaat de Slufter. Zo kom je vanzelf bij strandpaal 33. Zorg ervoor dat je hier vóór 16:00 uur bent, want dan ver-trekt er daar een boot van rederij de Vriendschap (www.waddenveer.nl) naar het eiland Vlieland.Er is overigens een tweede en tevens laatste afvaart om 17:15 uur. Vanaf de steiger op het uiterst westelijke puntje van Vlieland, brengt een speciale bus, de Vliehorst Expres, je gratis naar de ‘bewoonde wereld’. Dat betekent een rit van

Zondag: 21 kmNadat je teruggelopen bent naar‘t Horntje, volg je nu de geel-rodemerktekens van het Waddenwandel-pad. Dat brengt je langs de vloedlijn, door schaduwrijke bossen en via fraaie duinen richting het dorp De Koog. Eén km voor dat dorp, na ‘paal 18’ gaat de route rechtsaf oostwaarts. In deze richting blijf je verder lopen tot aan de verharde Ruyslaan. Hier vind je op nummer 83 camping De KAemping.

Page 38: Scouting Magazine - mei 2014

m e i 2 0 1 4 Z o m e r k a m p t i p

tij

dr

ov

erix

ixel

flit

zs

co

ut

yb

ever

po

st

3 7

8 km over alleen maar zand! Vanaf het Posthuis volg je wederom een geel-rode route tot aan de Lange Paal en daar is op adres Postweg 1a een natuurkampeer-terrein van Staatsbosbeheer (www.staatsbosbeheer.nl - Overnachten - Kampeerterreinen).

Dinsdag: 5 km + 2 kmDe geel-rode route brengt je oostwaarts naar het enige dorp op het eiland, Oost-Vlieland. Probeer er hier om 10:00 uur te zijn, want rederij Doeksen vaart op dat tijdstip af naar het eiland Terschelling (www.rederij-doeksen.nl). In West-Terschelling zoek je de straat Longwy op en op nummer 28 vind je hier natuurkampeerterrein Swartduin van Staatsbosbeheer.

Woensdag: 19 kmVanaf West-Terschelling volg je nu de geel-rode markering langs het Groene Strand en zo verder door bos, duin en strand,

helemaal naar paviljoen Kaap Hoorn. Vandaar volg je de route zuidwaarts en blijf je zuidwaarts lopen richting het dorp Hoorn. Bij het passeren van de Duinweg ga je linksaf en op nummer 56 vind je natuurkampeerterrein Hoorn van Staatsbosbeheer.

Donderdag: 17 kmEven terug naar de route, om deze oostwaarts verder te volgen tot aan de meest oostelijke duinen. Via het dorp Oosterend ga je vervolgens westwaarts door het dorp Hoorn tot aan paddenstoel 64618/001. Hier ga je zuidwaarts even van de route af en kom je uit bij natuurkampeerterrein Lies van Staatsbosbeheer (Duinweg in Formerum).

Vrijdag: 13 kmGa even noordwaarts door het bos en zo kom je vanzelf weer op de route. Die volg je verder naar het westen. Zo passeer

je Midsland en kom je weer terug in West-Terschelling. Hier zoek je natuurkampeerterrein Swartduin weer op voor de laatste overnachting én om het einde van jullie waddenwandelkamp te vieren.

Zaterdag: 2 kmDe veerboot van rederij Doeksen brengt je nu weer terug naar het vasteland, naar Harlingen en vandaar ga je, al of niet met de trein, terug naar huis en is je expeditie voorbij. Hopelijk mooi gebronsd door de waddenwandelzon!

De kosten? Reken op:Vervoer naar en van Texel/Harlingen p.m.Overtocht Den Helder - Texel € 2,50Overtocht Texel - Vlieland € 15,50Overtocht Vlieland - Terschelling € 8,15Overtocht Terschelling - Harlingen € 5Kamperen 2 x € 5 + 5 x € 8 € 50Foerage 7 x € 5 € 35Entrees, diverse, etc. € 9Verzekeringen € 10 Onvoorzien 10 % € 14Totaal: € 149

NB:Eén iemand van de begeleiding zal een natuurkampeerkaart moeten hebben (via ANWB), omdat er een aantal natuurkampeerterreinen aangedaan wordt.

Page 39: Scouting Magazine - mei 2014
Page 40: Scouting Magazine - mei 2014

m e i 2 0 1 4 G i r l s i n t h e l e a d

tij

dr

ov

erix

ixel

flit

zs

co

ut

yb

ever

po

st

3 9

Loop een dag mee in jouw droombaan Droom je ervan om burgemeester, tv-presentator of hoofdredacteur van een tijdschrift te worden? Speciaal voor meiden heeft Scouting Nederland een nieuwe actie opgezet: Girls in the lead. Maak kans op jouw droombaan voor een dag.

Meedoen is heel eenvoudig: maak met je mobiel een

lm je van je el aa in je ve telt at jou d oombaan is en at je bij outing al hebt gelee d om late die d oom te ve e enlijken

enk bijvoo beeld aan doo ettingsve mogen leiding nemen le hebbenve ant oo delijk heid nemen noem maa o

Je kunt meedoen tot en met 30 juni dus aan de slag!

Beoordelingen ju onde

leiding van end eenakke el ook

s out beoo deelt de lm jes end is adiove slaggeve en

sideki k van het adio o htend og amma De

Heer ontwaakt ij is al sinds haa evende jaa lid van outing en e hee t

in haa baan veel le ie van at e bij outing hee t gelee d: Je

moet altijd in je el blijven geloven en g oot denken ls je iets niet kan dan ga je het le en n niet n it o geven! e d ie meiden met de gaa ste lm jes o den gesele tee d om in oktobe voo

n dag hun d oombaan te e va en

Filmen maar!oe doe je mee load je el gemaakte lm je snel o ou ube en stuu de link naa

gi lsinthelead s outing nl n se tembe o den de inna essen via a ebook bekend gemaakt ike outing ede land o a ebook www.facebook.com/

scoutingnederland om te ien o jij ge onnen hebt!

an de g ote dag van de d ie inna essen o dt een lm je

gemaakt e e a te movie kun je bekijken via out www.youtube.com/scouttvnl

vana oktobe de nte national a o the i l hild

en sel e maken met de oningin dat il to h iede een nkele meiden van outing unte en k egen de kans o a il toen

a e Majesteit oningin M ima bij de g oe o be oek k am e bekeek een aa e hte outinga tiviteiten en ging daa na

met vie meiden in ges ek ove leiding nemen nne o as n van de gelukkigen at ij e van vond an de

ode en lees het inte vie met nne o www.scouting.nl

Selfi e met de Koningin

Page 41: Scouting Magazine - mei 2014

MEER WETEN?BEZOEK EEN SCOUTSHOP BIJ JOU IN DE BUURT, OF GA VOOR BESTELLINGEN EN PRODUCTINFORMATIE NAAR WWW.SCOUTSHOP.NL

ZWART/WIT

DONKERBLAUW

DONKERBLAUW DIAP

SCOUTPROOF EXPEDITION IV 40261De rugzak heeft een inhoud van 65 liter, 2 hoofd-compartimenten met verstelbaar tussenschot, 2 ingebouwde zijvakken en een adresetiket in de mooi aansluitende en afneembare kap, voorzien van veilige refl ecterende strips en snowlock. Borst-, balans- en stabilisatiebanden, ingebouwde regenhoes met refl ecterende ScoutProof opdruk en royale bindriemen boven en onder. Refl ecterende strips op schouderbanden, GSM-houder (afneembaar), vakje in de heupgordel, twee pikkellussen. Geschikt voor H2O drinksysteem met doorvoer naar buiten! Geïntegreerd SOS-fl uitje aan de voorzijde! Goede verstelmogelijkheden, ruglengte traploos verstelbaar!

RUGZAK HIGHLAND TRAIL 5040276Comfortabele 2-kamer-wandelrugzak van 50 liter. Als je meerdere dagen onderweg bent, heb je enerzijds behoefte aan een comfortabel draagsysteem en anderzijds aan een goede indeling, om de bagage praktisch en gemakkelijk toegankelijk te kunnen ordenen. Het ACS TIGHT-draagsysteem sluit mooi aan op de rug en waarborgt tegelijkertijd een hoog ventilatiecomfort. De zware vracht wordt gelijkmatig verdeeld en ontlast schouders en rug door de anatomisch gevormde heupriem. De rugzak beschikt over een extra toegang tot het verstelbare bodemvak, om bijv. snel bij de slaapzak te komen. In het grote voorvak en in de netvakken opzij kunnen alle benodigdheden worden ingepakt die je overdag gedurende de tocht nodig hebt. Vele details verhogen de functionaliteit nog extra: fi xeerringen voor trekkingstokken en ijsbijl, binnenvak voor drinkzak en geïntegreerde regenhoes. Geschikt voor H2O drinksysteem met doorvoer naar buiten!

IDE A AL VOOR

SCOUTS!

€149.95L E D E N P R I J S

€119.95

€72.95

ST0016 wt Scoutshop 2014 Heel Adv nr 13_Rugzakken.indd 1 7/01/14 12:18

Page 42: Scouting Magazine - mei 2014

m e i 2 0 1 4 p r i k b o r d

tij

dr

ov

erix

ixel

flit

zs

co

ut

yb

ever

po

st

4 1

s t r i p

Verrassing!Waarom zelf een kamp

organiseren als je je ook kunt

laten verrassen? Twee explorers

van de Borgergroep uit Joure

organiseerden een kamp voor

de rest van de afdeling. Maar de

begeleiding vond het een leuk

plan om dit programma naal

om te gooien, zodat het ook voor

de twee organisatoren weer een

raadsel werd wat ze moesten

doen. Het resultaat was een te

gek kampweekend met een hike,

iScout, kamperen in het weiland

en veel geniale foto s en lmpjes.

Te gekke opkomst georganiseerd? Houd dat dan niet voor jezelf. Inspireer andere explorers en laat de redactie van

IXIXEL weten wat je op het programma hebt staan. Mail naar [email protected].

Alpe d’Scout

Op 11, 12 en 13 april 2014 vond er een bijzonder survivalweekend

plaats, speciaal georganiseerd voor enkele honderden scouts: Alpe d’Scout. Scouting Laros en de Koninklijke Landmacht

bundelden de krachten en de explorers deden allemaal

uitdagende activiteiten. De scouts zamelden veel geld in voor dit

weekend, waarvan de opbrengst bestemd was voor KWF

Kankerbestrijding. Bekijk via La ar een lmpje van dit toffe weekend.

Page 43: Scouting Magazine - mei 2014

m e i 2 0 1 44 2

bev

erp

os

ts

co

ut

yFLIT

ZIX

iXEL

tijd

RO

VER

Harderwijk was een HITGepionierde hottubs, hangmatten hoog in de bomen. De roverscouts die hebben meegedaan aan de HIT 2014 in Harderwijk hebben een topweekend gehad.

Tekst Bram Schothorst Foto’s Marco Nijland

De HIT 2014 ligt alweer een tijdje achter ons en alle deelnemers zijn weer lekker thuis. Zo ook de vele roverscouts die meedraaiden in Harderwijk. Nu moet je bij een HIT voor roverscouts niet denken aan een suffe hike van 20 kilometer per dag of een taai subkampje waar je met een strakke dagplanning mee moet doen. Nee, HIT’s voor roverscouts draaien om uitdaging, bikkelen en vooral erg veel plezier.

In de hoogste boomBij HIT Harderwijk waren er twee HIT’s voor 18+’ers. Pio-extreme en de Koninklijke Survival Expeditie Harderwijk. Pio-extreme richtte zich op de gevorderde pioniers die

groots durven denken. Dus geen laffe keukentafels of tafelvuren, maar hottubs en sauna’s. Of slapen in hangmatten op 12 meter

hoogte in de boom. Vier dagen lang waren de deelnemers bezig met het bouwen hun eigen kamp. Niet iedereen sliep op 12 meter hoogte,

r e p o r ta g e

tijdrover45 46 47

Handige gadgets, spannende boeken en de leukste nieuwtjes.

De JOTA-JOTI komt tot leven na zonsondergang.

Wat kunnen deelnemers aan de WJ in Japan verwachten?

42 Reportage 45 a e ga get ore 46 JOTA-JOTI 47 ere Ja oree 49 r or e tr p

Page 44: Scouting Magazine - mei 2014

m e i 2 0 1 4 r e p o r ta g e

tij

dr

ov

erix

ixel

flit

zs

co

ut

yb

ever

po

st

4 3

maar de meesten sliepen wel in zelfgebouwde bouwwerken een paar meter boven de grond.

BroekrugzakPio-extreme klinkt heftig qua naam, maar vergeleken met de Koninklijke Survival Expeditie viel deze HIT in het niet. Althans, volgens de organisatie was deze HIT dé de nitie van bikkelen. Wie aan deze HIT durfde mee te doen, lag niet luxueus in een tentje en moest al helemaal niet verwachten dat de kleren in zo’n heerlijk comfortabele rugzak mee gedragen mochten worden. Nee, die kleren moesten in een broekrugzak. Dat is een

rugzak gemaakt van één van de meegenomen broeken.

Bagger slapenDe Survival-deelnemers sliepen uiteraard ook niet in een heerlijk slaapzakje dat tot -15 °C kan, maar gewoon onder een reddingsdekentje. Dit alles ging gepaard met een tocht van 120 kilometer in vier dagen tijd, waarbij de deelnemers zelf hun eten moesten vinden in de natuur. Opgesomd: erg veel lopen, bagger slapen, weinig eten en dan ook nog eens zware en moeilijke trappersbanen. Klinkt vermoeiend, maar wat een overwinning op jezelf als je het doorstaat!

Centrale organisatieNaast het deelnemen aan een HIT kon je als roverscout natuurlijk ook meewerken aan de organisatie. Er waren veel kampen en hikes die dagbegeleiding nodig hadden. Daarbij was er ook hulp nodig bij de centrale organisatie. Stukjes schrijven voor de kampkrant, touwbanen maken voor de hikes of een algemene coördinerende rol. Je kreeg de kans om nieuwe dingen te doen, te leren en voornamelijk om heel veel lol te hebben en nieuwe mensen te leren kennen. Daarnaast is een avondje stambar natuurlijk geen vervelend vooruitzicht. Misschien iets voor jou volgend jaar?

Page 45: Scouting Magazine - mei 2014

m e i 2 0 1 4 G a m e s , f i l m s , g a d g e t s & m o r e

tij

dr

ov

erix

ixel

flit

zs

co

ut

yb

ever

po

st

4 5

Wil je alvast in de WK-stemming komen? Of tijdens het WK even relaxen na het kijken van een zenuwslopende wedstrijd? Puzzel- en voetbalfans kunnen hun lol op met de speciale puzzel Jan van Haasteren 3 in 1 – Voetbal! Deze

Sinds Anna bevriend is met Elise lacht het leven haar toe. Ze zijn onafscheidelijk, en nu is ook de populaire Tate nog als een blok voor haar gevallen. Anna kan niet wachten tot ze feest gaan vieren op Aruba. Maar de vakantie eindigt in een drama wanneer Elise wordt vermoord. Voor Anna begint een nachtmerrie: ze wordt aangewezen als hoofdverdachte. Verraad is een heerlijk spannend boek, dat je niet meer weg kunt leggen.Verraad, van auteur Abigail Haas, is verkrijgbaar voor € 14,95.

Doe iets goeds met je oude kledingPuilt je kledingkast aan alle kanten uit? Of ben je gewoon onwijs toe aan wat ruimte voor de nieuwe zomergarderobe? Doe dan iets goeds met je oude kleding. Packmee is een simpel systeem waarbij je oude kleding wordt gerecycled of wordt weggegeven aan een goed doel. Stylist Fred van Leer, bekend van Holland’s Next Topmodel is ambassadeur van dit project. Packmee werkt heel simpel. Je doet je nog bruikbare kleding in een doos en geeft deze af aan de PostNL postbode of je brengt de doos naar een postkantoor. Dat is uiteraard gratis. Door gebruik te maken van het bestaande logistieke netwerk van PostNL rijden er geen extra auto’s de weg op om de kleding in te zamelen. Met de opbrengst worden KiKa en Stichting Kinderpostzegels ondersteund.Je vindt alle informatie over Packmee op www.packmee.nl.

Je bent vast wel eens wanhopig op zoek naar je sleutel of telefoon. Voor de echt hopeloze gevallen is er nu de StickR TrackR. Een button ter grootte van een 50 cent-muntje. Het systeem werkt twee kanten op. Sleutel kwijt? Kijk in de app of deze binnen bereik is en activeer een alarm om deze te vinden. Is de sleutel niet binnen bereik, dan zie je de laatst bekende gps-locatie. Telefoon zoek? Laat via de StickR TrackR een alarm klinken op je telefoon (werkt ook als die op stil staat). Het is zelfs mogelijk om automatisch een alarm te laten klinken op je telefoon of de StickR TrackR als het maximale bereik wordt overschreden. Een topuitvinding voor de rasechte chaoot.StickR TrackR kost € 17 via www.metjemobiel.nl.

Nooit meer je sleutel kwijt

Voetbalwaanzin tijdens het WK

Gruwelijk verraad op Aruba

oranjebox bevat drie platen met een oplopend aantal puzzelstukjes. Van vijfhonderd tot duizend stukjes. Daarnaast bevat de puzzel een gratis bierviltjesspel met de humoristische tekeningen van Jan van Haasteren.

Jan van Haasteren 3 in 1 – Voetbal!

is nu verkrijgbaar voor € 24,99.

Page 46: Scouting Magazine - mei 2014

J O TA - J O T I m e i 2 0 1 44 6

bev

erp

os

ts

co

ut

yFLIT

ZIX

iXEL

tijd

RO

VER

De afgelopen weken konden scouts meedoen aan de ontwerpwedstrijd van de JOTA-JOTI. Uit het aantal themalogo’s dat werd ingezonden en de kwaliteit daarvan, blijkt maar weer hoeveel talent er verscholen zit binnen Scouting Nederland.

Creatief talent ontdekt!

Gezocht: Communicatiekanjer

va c at u r e

Er zijn veel toffe ideeën binnengekomen waar zichtbaar veel moeite in heeft gezeten, maar er kan natuurlijk maar één themalogo worden gekozen. Een eis voor het ontwerp was dat het themalogo duidelijk het thema After Daylight moest uitdragen en ook was het de bedoeling dat het partnership van Scouting Nederland met Ghana duidelijk te zien was.

Doe dit jaar mee aan de JOTA-JOTI!Je kent het wel, je bent lekker aan het gamen,

acebooken of lmpjes aan het kijken, en opeens is het al donker en is het een uur of twee. Dit jaar komt deze nachtbrakersmentaliteit tijdens de JOTA-JOTI goed van pas. Het thema van dit jaar is After Daylight en dus zal er na zonsondergang van alles te doen zijn op de radio en het internet. Wie weet maak je contact met scouts aan de andere kant van de wereld. Dus, blok het weekend van 17, 18 en 19 oktober in je agenda voor de JOTA-JOTI en schrijf je vanaf 15 juni in via www.jota-joti.scouting.nl En… vergeet de weekenden daarvoor niet extra uitslaaptijd in te plannen!Het logo van Charissa van den

Brink (13) van de Tasmaniagroep uit Spijkenisse, voldoet volgens de jury het beste aan deze eisen. Het winnende ontwerp is inmiddels uitgewerkt door een vormgever.

Zit je vol met leuke, gekke, nieuwe en spannende ideeën? Ben je daarnaast goed in het schrijven van leuke en aansprekende teksten voor scouts van alle leeftijden? Kortom, ben jij een echte communicatiekanjer? Dan is de JOTA-JOTI op zoek naar jou! In een team van

creatievelingen vorm je een ware denktank voor nieuwe ideeën voor de website van de JOTA-JOTI, gave items voor in de nieuwsbrief en leuke artikelen over het evenement in het Scouting Magazine. Klinkt goed? Bekijk de vacature voor Communicatiemedewerker en solliciteer!

De organisatie wil iedereen bedanken die mee heeft gedaan aan deze wedstrijd.

Page 47: Scouting Magazine - mei 2014

m e i 2 0 1 4 W e r e l d J a m b o r e e

tij

dr

ov

erix

ixel

flit

zs

co

ut

yb

ever

po

st

4 7

Vacatures?Als je je deze keer niet aangemeld hebt, zijn er nog kansen genoeg om mee te helpen bij internationale kampen. Houd het Scouting Magazine en www.scouting.nl in de gaten voor vacatures.

Grensverleggend avontuur: hoe bereid je je voor op de Wereld Jamboree in Japan?Meer dan tweehonderd Nederlandse IST’ers gaan in 2015 mee naar de Wereld Jamboree in Japan. Zij gaan er voor zorgen dat dit een onvergetelijk evenement wordt voor de duizenden jeugddeelnemers uit de hele wereld. Maar wat kunnen ze precies verwachten? En hoe kunnen ze ervoor zorgen dat het ook voor hunzelf een onvergetelijk evenement wordt?

Leden van het international service team (IST) werken tijdens de Wereld Jamboree voor de Japanse organisatie. Vaak weten ze van tevoren niet precies wat voor werk ze gaan doen, maar ze zijn bereid om alles aan te pakken en zich voor 100 procent in te zetten. Samen met andere IST’ers uit de hele wereld steken ze de handen uit de mouwen. En als IST’er kun je, als dat nodig is, terugvallen op de mensen van IST-coördinatie van het Nederlands contingent en ook op de artsen van het Nederlands contingent.

Multiculti-ScoutingwereldBij aankomst op het terrein begint het Wereld Jamboree-avontuur pas echt! Na de incheck, krijgen de deelnemers alle benodigde informatie en kunnen ze hun tent gaan opzetten. IST’ers kamperen op het

medewerkerssubkamp. Natuurlijk bestaat niet de hele dag alleen maar uit werken. Er is tijd genoeg voor leuke dingen, zowel tijdens het werk als in de vrije tijd. Op het subkamp worden speciale activiteiten georganiseerd en ook ’s avonds is het bijzonder gezellig. Dit is de kans om mensen uit de hele wereld te ontmoeten, culturen te leren kennen en een onvergetelijke tijd te hebben. Natuurlijk kom je ook andere Nederlanders tegen, maar er zijn duizenden IST’ers uit bijna alle landen van de wereld, dus geniet met volle teugen van deze multiculti-Scoutingwereld!

Page 48: Scouting Magazine - mei 2014

MEER WETEN?BEZOEK EEN SCOUTSHOP BIJ JOU IN DE BUURT, OF GA VOOR BESTELLINGEN EN PRODUCTINFORMATIE NAAR WWW.SCOUTSHOP.NL

ZWART/WIT

DONKERBLAUW

DONKERBLAUW DIAP

s o l a r & p o r t a b l e p o w e r

MAGMA CHARGER + LIGHT36012Capaciteit 3000 mAh.

POWER BAG BLACK 700036014 / 11000 MAH ACCU36013 / 5200 MAH ACCULosse accu met capaciteit van 5200 mAh.

LAVA SOLAR CHARGER36019Capaciteit van 5200 mAh en met 1 x 5V/1A usb uitgang en 1 x 5V/2,1A usb uitgang.

NIEUW

NIEUW

€44.95

11 0 0 0 M A H

€99.95

5 2 0 0 M A H

€59.95

€79.95

ST0016 wt Scoutshop 2014 Heel Adv nr 4_Solar en Portable power.indd 1 7/01/14 12:26

Page 49: Scouting Magazine - mei 2014

m e i 2 0 1 4 p r i k b o r d

tij

dr

ov

erix

ixel

flit

zs

co

ut

yb

ever

po

st

4 9

s t r i p Idee en illustratie Jasper Symons

Postbox

Wil jij schrijven met een scout

in het buitenland? Ga dan naar

www.scouting.nl

en klik op Mijn Scouting –

Spel – Internationaal.

Extra uitdaging

Op zoek naar extra uitdaging? Ga dan

individueel of met je stam aan de slag

met de awards. Er zijn vier awards: de

Europe Award, de Development Award,

de Nature Award en The International

Award For Young People. Scan de

QR-code voor meer informatie over de

awards en meld je aan!

Te gekke opkomst georganiseerd?Te gekke opkomst georganiseerd?Of een gaaf kamp op de agenda? Houd dat dan niet voor jezelf. Inspireer andere

roverscouts en laat de redactie van Tijdrover weten wat je op het programma hebt staan. Mail naar [email protected].

Page 50: Scouting Magazine - mei 2014
Page 51: Scouting Magazine - mei 2014
Page 52: Scouting Magazine - mei 2014

S c ou t i n

g m

aga z i n

e

d r a a i he t

b l a d om

nr. 2 ● mei 2014

Overdag een gevarieerd trainings- en masterclassaanbod met ’s avonds de mogelijkheid om ervaringen uit te wisselen. en natuurlijk veel gezelligheid. Klinkt goed? Schrijf je dan in voor de Scoutiviteit! in deze Scouts Info een korte preview van het aanbod.

Lees het op pagina 10

Gevarieerd aanbod masterclasses

Risico’s zijn goed!Van heuvels afglijden of in bomen klimmen. Helaas zijn we steeds voorzichtiger met kinderen. Peda-goog Kees Both vertelt waarom acceptabele risico’s juist goed zijnvoor kinderen. Je leest erover op pagina 18.

Haal meer uit je groepin Scouts Online staat meer managementinformatie over je groep dan je denkt. Gebruik het in je voordeel. Zie pagina 8.

Spelen in thema. Waarom eigenlijk?De bevers spelen in het dorpje Hotsjietonia. Het spel van de welpen draait om Jungleboek. Wat houdt dat in en hoe kies je als leiding een rol daarin? Je leest het op pagina 6.

Blijf o

p de

hoog

te v

an w

at b

ij

jouw

spe

ltak

leef

t

en le

es m

ee!

Aanleiding voor het project Girls in the lead is de international Day of the Girl Child op

11 oktober. Scouting nederland grijpt deze internationale dag aan om extra aandacht te vragen voor meiden binnen Scouting. meiden kunnen alles bereiken

Leiders door ScoutingScoutingmeiden hebben de wereld iets te bieden. Daarom start Scouting Nederland het project Girls in the lead. Drie meiden krijgen de kans om voor één dag hun droomberoep uit te oefenen.

wat ze willen. neem bijvoorbeeld Wendy Beenakker (26), deze scout is nu verslaggever en sidekick van het radio 2-ochtendprogramma De Heer ontwaakt. Wendy zal als jurylid mede bepalen welke drie meiden een dag hun droomberoep mogen uitvoeren. Lees het artikel dat start op pagina 14.

ook vooR oudeRS

Page 53: Scouting Magazine - mei 2014

2 | mei 2014 ScoutS Info Inhoud

colofonScouting Magazine en Scouts Info zijn uitgaven van Scouting Nederland. 2e vernieuwde jaargang, nummer 2, mei 2014. De derde editie verschijnt half september.Redactie Scouting Magazine Postbus 210, 3830 Ae Leusdentel +31 (033) 496 09 11web www.scouting.nle-mail [email protected]

ExploitatieBDUmedia

coördinator Scouting nederlandLisette van Garder

Redactiecoördinatormarlous Brand

RedactiemedewerkersFrank van Geffen, Tessa Klooster

foto’sDreamstime, Finn Snaterse

IllustratiesPieter Hogenbirk, Arne van der Ree, Jasper Symons, Complot Uitgevers, Flos Vingerhoets

Abonnementsprijs€ 25 per jaar

VormgevingGiesbers Communicatiegroep, Velp

AdvertentieverkoopFrank van Gilstel +31 (06) 538 88 266e-mail [email protected]

facebook, Linkedin, twitter www.facebook.com/scouting

nederland www.scouting.nl/linkedin www.twitter.com/scouting_nl

technische realisatieBDUprint

Persoonsgegevens kunnen worden aangepast door op www.sol.scouting.nl in te loggen. Klik op mijn Scouting en pas onder mijn basisgegevens je gegevens aan.

Ken je Layar al? Met deze app kun je nu nog meer uit je Scouts Info halen. Het magazine is namelijk verrijkt met extra lagen. Nog meer foto’s, direct doorlinken naar sites en meteen filmpjes bekijken.

Naast tekst, foto’s en advertenties bevat Scouts Info ook online informatie, zoals filmpjes. De pagina’s die deze extra lagen hebben, herken je aan het Layar-logo. Die extra informatie is bereikbaar via een smartphone of tablet. Probeer het eens op deze pagina.

hoe werkt het?Layar is heel eenvoudig te gebruiken. Het enige dat je nodig hebt is een smartphone of tablet:

Stap 1Pak je telefoon of tablet

en download de gratis applicatie van Layar. De app is te vinden in de App Store (iPhone/iPad), Google Play (Android) of Windows marketplace. Als je de app al hebt, update je naar de laatste versie.Je kunt ook de QR-code scannen.

Stap 2 Vind pagina’s met het Layar-logo.

Stap 3Open de app en houd de

telefoon of tablet boven de pagina waarop staat dat er een ‘verborgen’ laag is toegevoegd. Druk op ‘Scan’o om de actie te starten.

de Layars in Scouts Info al geprobeerd?

Stap 4Houd je telefoon of

tablet boven de pagina en luister, kijk of lees meer.

Page 54: Scouting Magazine - mei 2014

ScoutingnieuwS ScoutS info mei 2014 | 3

naar buitenLekker buitenspelen is één van de leukste dingen die je als kind kunt doen. Om dit te stimuleren, gaat het beeld van Nickelodeon op woensdag 11 juni op zwart, zodat kinderen die middag alle reden hebben om naar buiten te gaan. Scouting Nederland is één van de partners van de Buitenspeeldag. Want door buitenspelen ontwikkelen kinderen zich en deze ontwikkeling staat bij Scouting ook centraal. Vind jij het leuk om met jouw Scoutinggroep mee te doen? Organiseer dan op deze dag een leuke activiteit voor de

Vorig jaar werden de meeste tekenbeten ooit geregistreerd. Nu iedereen met dit mooie weer naar buiten gaat, groeit de kans op een tekenbeet. Op www.scouting.nl vind je allerlei informatie over teken en sinds kort heeft het RiVm een handige app ontwikkeld: Tekenbeet. De app is speciaal voor de mobiele telefoon en bevat onder meer informatie over hoe je controleert op teken, hoe je teken moet verwijderen en er is een optie om tekenbeten te registreren. Zo wordt inzichtelijk hoe actief de teken landelijk zijn. Je kunt de app alleen voor Android downloaden via www.rivm.nl.

Wil jij met je groep een toffe uitdaging aangaan? Vanaf 15 juni start de inschrijving voor de JOTA-JOTi 2014. Tijdens dit weekend (17, 18 en 19 oktober) krijgen jeugdleden de kans om via de radio of het internet contact te leggen met scouts over de hele wereld. Op deze manier zijn ze op een totaal andere manier met techniek en communicatie bezig. De organisatie is druk bezig met de ontwikkeling van een gaaf programma, maar groepen kunnen dit weekend ook op eigen wijze invullen. Na de inschrijving kun je als groep hulp ontvangen van een rayonadviseur. Zo regel je als Scoutinggroep binnen no time een te gek kamp voor jouw groep! meer informatie? Kijk dan snel op www.jota-joti.scouting.nl.

gezocht: groepen die zin hebben in een gaaf weekend

Nieuwe app: tekenbeet

website Scouting nederland vernieuwdDe website van Scouting Nederland is vernieuwd. De zoekfunctie is verbeterd en het is nu nog makkelijker om precies die informatie te vinden, die je nodig hebt als vrijwilliger of jeugdlid. Kinderen en ouders die meer willen weten over Scouting of over hoe ze lid kunnen worden, vinden sneller een groep bij hen in de buurt. Tot slot heeft de lay-out een opfrisbeurt gekregen. Check het zelf op www.scouting.nl.

kinderen in de buurt! Wie weet werf je op deze manier ook nog eens extra jeugdleden. meer informatie vind je op www.buitenspeeldag.nl.

Page 55: Scouting Magazine - mei 2014

4 | mei 2014 ScoutS Info InternatIonaal

een explorerafdeling in Doha, Qatar

Wat doet een expat als eerste in het buitenland? Juist, een Scoutinggroep opzoeken. Zo ook Guy Houten, die momenteel in Qatar werkt aan de voorbereidingen voor het WK voetbal in 2022. In zijn vrije tijd begeleidt hij een multiculturele afdeling explorers.

Guy: “ik ben door mijn werkgever Arcadis uitgezonden naar Doha, de hoofdstad van Qatar. Qatar is een schiereilandje dat aan Saoedi-

Arabië vastzit en mede door gas en olie een stormachtige ontwikkeling heeft doorgemaakt. Het land zou inmiddels per hoofd van de bevolking (250.000 oorspronkelijke bewoners) het rijkste land ter wereld zijn. momenteel wonen er een dikke 2 miljoen mensen in Qatar, dat zijn dus vooral buitenlanders. Qatar organiseert in 2022 het WK voetbal. met de FiFA is onder meer overeengekomen dat er een metrosysteem in Doha wordt aangelegd. ik heb veel ervaring met de aanleg van dergelijke infrastructuur en ben één van de risicomanagers van de Red Line metro.”

nieuwe speltak”in Qatar zijn in de eerste plaats de Qatarse scouts zelf actief. Dat is een overheidsorganisatie met betaalde mensen. Verder zijn de nationale Scoutingorganisaties van de Verenigde Staten, Pakistan, india, de Filippijnen en het Verenigd Koninkrijk hier vertegenwoordigd. Die laatste is de British Scouting Overseas, die activiteiten organiseert voor kinderen van expats in Qatar, Bahrein en de Verenigde Arabische emiraten (Abu Dhabi en Dubai). ik mocht bij hen het explorerstafteam versterken. Die speltak is er in Doha sinds kort. We spelen vooral het Britse explorerspel, alhoewel mijn medestaflid, Française

Tekst en foto’s Guy Houten

Page 56: Scouting Magazine - mei 2014

InternatIonaal ScoutS Info mei 2014 | 5

Orianne Valès, en ik daar wel Franse en Nederlandse elementen aan toevoegen.”

Smeltkroes“Orianne komt uit Bordeaux en heeft haar roots bij de Scouts de France. Toevallig werkt ze ook aan de Doha-metro. De explorers zelf komen behalve uit het Verenigd Koninkrijk ook uit indonesië, de Filippijnen, Libanon, Australië en Brazilië. Qua godsdiensten zijn we ook zeer divers: christendom, islam en boeddhisme. Qatar is al een jaar of tien een smeltkroes der volkeren. De kinderen zelf hebben dat niet zo door. Veel van hen wonen hier al bijna hun hele leven en engels is naast het Arabisch de tweede taal in het land.”

opkomst op kantoor of in de woestijn“Bepaalde dingen die in Nederland vanzelfsprekend zijn, zijn dat hier niet. Qatar heeft geen cultuur met verenigingsgebouwen, dus welpen en scouts komen vaak bijeen in sporthallen van internationale scholen, waar lange wachtlijsten voor bestaan. De explorers van 1st Doha Scouts gebruiken daarom na kantoortijd een vergaderruimte in een kantoorgebouw. Verder komen we veel bij elkaar in de open lucht, want van oktober tot en met mei is het bijna altijd mooi weer en regent het zelden of nooit. Ook zijn er veel parken (die met water worden besproeid) in Doha, waar we spellen doen. Daarnaast hebben we lokale contacten. We gaan bijvoorbeeld meedoen aan archeologische opgravingen in de souq (een markt, red.) van Doha en we gaan met de lokale geocache-gemeenschap geocaches zoeken in de stad of zelfs in de woestijn. in de zomer moeten we binnen blijven, omdat de temperaturen dan oplopen

tot achterin de 40 °C. maar dat is doorgaans ook een vakantietijd.”

Speciale problemen“Soms hebben we wel wat speciale problemen. Het is erg omslachtig Britse Scoutinguniformen tot in Qatar te krijgen. Postpakketjes zijn lang onderweg, de verzending is duur en de uniformen zelf ook. We hebben onlangs Scoutingdassen bij een indiase kleermaker laten maken en we denken erover om onze uniformen ook

maar door hem te laten maken. engelse Scoutingshirts laten we wel regelmatig door iemand meebrengen.Verder verschilt ons Scoutingleven niet veel van dat in Nederland. We gaan binnenkort op kamp op het Labelterrein van de Qatarse scouts in Al Khor. en er is de ambitie om op zomerkamp te gaan in West-europa, als we alle visa-aanvragen rond krijgen. Dat kon wel eens de omgeving maastricht zijn, waar ik vandaan kom.”

Page 57: Scouting Magazine - mei 2014

6 | mei 2014 ScoutS Info Spel

Spelen in themaWaarom eigenlijk?“M-m-maar ik d-d-durf het gewoon niet”, zegt Steven. “Het is zo donker ’s nachts en m-m-misschien lopen er dan wel overal hele grote spinnen!” Maar de bevers zijn niet bang, zij durven best een nachtje in het clubhuis te blijven slapen. Als zij Steven nu helpen… dan lukt het vast!

Als je leidinggevende wordt bij de bevers, stap je automatisch de wondere wereld van het dorp Hotsjietonia binnen. Steven en Sterre Stroom, Keet en Fleur Kleur, Bas Bos en Rebbel, Professor Plof, Rozemarijn, Stanley Stekker, Noa; allemaal wonen ze in het fantasiedorp. Het is een fantasiewereld waarin kinderen kunnen spelen en tegelijkertijd ook van alles leren. Het spelen in thema prikkelt hun fantasie en zorgt ervoor dat ze zich veel meer betrokken voelen bij de spellen en activiteiten.

Symbolen en beeldenin de beverleeftijd, van 5 tot 7 jaar, ontdekken kinderen de wereld om zich heen. Door het in thema spelen, help je kinderen die wereld beter te begrijpen. Hierbij kun je het beste gebruik maken van symbolen of beelden, want praten over ideeën of concepten begrijpen bevers nog niet zo goed. Daarnaast kun je met behulp van het thema op een speelse manier belangrijke normen en waarden aanstippen. Dit zie je ook terugkomen in de verhalen in het Beverkompas, de Bevergids en in het voorbeeld aan het begin van dit artikel. Voor de bevers betekent het thema ten slotte ook avontuur: hun leeftijdsgenoot Stuiter beleeft van alles en zij kunnen met Stuiter mee op ontdekkingstocht. Stuiter is daarom een androgyn figuur: Stuiter kan zowel een jongetje als een meisje zijn, zodat iedere bever zich met Stuiter kan identificeren.

In de jungleBij de welpen is het thema gebaseerd op Jungleboek. De meisjes identifi-ceren zich met Shanti en de jongens met mowgli. Ook kinderen in de welpenleeftijd maken bij het begrijpen van de wereld gebruik van symbolen en beelden. Daarom is het zo waardevol om een thema te gebruiken tijdens de opkomsten en activiteiten. Voor de welpen zorgt het thema ook voor avontuur: de junglebewoners beleven van alles en de welpen kunnen dat meebeleven. Het is natuurlijk wel belangrijk om daar als leidinggevende in mee te gaan. Door bijvoorbeeld te zeggen dat Baloe honger heeft, neem je ze sneller mee in de fantasiewereld dan wanneer je aankondigt dat jullie een pizza gaan maken.

ook voor ouderS

Page 58: Scouting Magazine - mei 2014

spel scouts Info Mei 2014 | 7

funbadgesWil je het spelen van jouw figuur extra kracht bijzetten? Bestel dan de funbadge van jouw figuur voor op je Scoutfit! Je vindt de diverse funbadges op www.scoutshop.nl.

sinterklaas en de paashaasEr is wel verschil tussen de cognitieve ontwikkeling – het proces van het leren – van bevers en van welpen. Bevers denken nog magisch, terwijl welpen dat niet meer doen. Bevers geloven echt in de fantasie, denk bijvoorbeeld maar eens aan hun geloof in Sinterklaas of de Paashaas. De welpen weten al dat dit niet echt is, maar dat het een spel is.

figuren die je beter niet kunt spelenIn het beverthema identificeren bevers zich met de hoofdpersoon Stuiter en de welpen doen hetzelfde met Shanti en Mowgli. Het is daarom niet de bedoeling dat je als leidinggevende deze figuren speelt. In het junglethema zijn ook de figuren Shere Khan en Tabaqui niet geschikt om te spelen. Dit zijn namelijk vijanden van Mowgli en als leidinggevende wil je juist betrouwbaarheid uitstralen en geen angst oproepen bij de welpen. Bij alle overige figuren geldt: gebruik je fantasie en leef je uit!

speel een figuurOm de beleving van het dorp Hotsjietonia of de jungle zo optimaal mogelijk te maken, kun je ervoor kiezen om zelf een themafiguur te spelen. Ieder figuur heeft zijn of haar eigen specifieke karaktertrekken, kennis en kwaliteiten. Stanley Stekker houdt bijvoorbeeld van technische snufjes, maar Sterre Stroom verdiept zich liever in een leuke reis. In de jungle is Ikki een chaotisch stekelvarken dat veel en graag praat, terwijl vleermuis Mang zich juist liever op de achtergrond houdt, maar wel alles hoort. Er is dus altijd wel een figuur dat bij je past.

Page 59: Scouting Magazine - mei 2014

8 | mei 2014 ScoutS Info GroepSontwIkkelInG

Meer informatie over jouw groepDe ledenadministratie bijhouden, inschrijven op evene menten of landelijke vrij willigersvacatures zoeken. Het kan allemaal via Scouts Online.Maar er is ook allerlei managementinformatie over je eigen Scoutinggroep te vinden, en die informatie is onlangs uitgebreid.

tot nu toe kon je op Scouts Online (sol.scouting.nl)alleen de ledenont­

wikke ling van je groep bekijken. De focus lag daarbij voornamelijk op de jeugdleden. Nu kun je ook uitgebreidere informatie vinden over kaderleden binnen je groep. Uiteraard kun je alleen informatie opzoeken van je eigen Scoutinggroep. Deze uitbreiding is door Team iCT ontwikkeld uit de extra financiële middelen van Groepsontwikkeling.

Vrijwilligersmet de uitgebreidere managementinformatie krijg je een beter beeld van hoe jouw Scoutinggroep eruit ziet. Als het gaat om vrijwilligers vind je in Scouts Online bijvoorbeeld antwoord op vragen als:• Hoelang zijn vrijwilligers actief bij mijn Scoutinggroep?• Hoe oud is de gemiddelde vrijwilliger bij ons?• Hoeveel ervaring met leidinggeven heeft de gemiddelde vrijwilliger bij mijn

groep?

waar vind ik het?

Benieuwd naar de informatie over jouw groep in Scouts Online? Ga naar www.sol.scouting.nl en login. Ga vervolgens naar Organi­satie en klik onder management informatie op Kaderleden. Wil je meer informatie over de ledenontwikkeling en door­stroming van jeugdleden? Kijk dan onderaan de pagina bij meer...

Page 60: Scouting Magazine - mei 2014

GroepsontwikkelinG scouts info mei 2014 | 9

Verhouding leiding – jeugdleden

Belangrijke functiesBinnen een groep zijn er enkele belangrijke functies, die in Scouts Online ook wel ‘sleutelfuncties’ worden genoemd. Dit zijn de functies van voorzitter, penningmeester, secretaris, groepsbegeleider en praktijkbegeleider. in Scouts Online zie je direct welke functies er ingevuld zijn – deze worden groen weergegeven – en welke functies nog vacant zijn. Deze zijn rood. in het voorbeeld hierboven zijn de functies praktijkbegeleider en groepsbegeleider dus niet ingevuld. Ook is te zien hoeveel personen een bepaalde functie hebben. Zijn bij jouw groep bijvoorbeeld de functies groepsbegeleider en praktijkbegeleider ondergebracht bij één persoon, dan is het misschien verstandig om iemand te zoeken die wil bijspringen, aangezien de functies wel degelijk verschillend zijn.

KwalificatiesPraktijkbegeleiders zijn de personen die binnen de groep het meest bezig zijn met Scouting Academy. Zij helpen leidinggevenden bij het gekwalificeerd raken, door inzichtelijk te maken welke competenties de leiding al heeft en welke nog missen. in Scouts Online zien praktijkbegeleiders eenvoudig hoeveel leidinggevenden er binnen de groep en binnen de afzonderlijke speltakken al gekwalificeerd zijn, en hoeveel personen dit nog niet zijn. Op basis van deze informatie kunnen zij het gesprek met de leidinggevenden aangaan. in het voorbeeld hieronder zie je dat bijna de helft van de leiding gekwalificeerd is en dat er zeven leidinggevenden zijn die hun kampkwalificatie hebben. Waterwerkgroepen kunnen hier ook zien hoeveel (teamleiders) een CWO-diploma hebben.

Daarnaast kun je ook gemakkelijk zien of de verhouding tussen het aantal leidinggevenden en het aantal leden van een speltak in balans is. Sommige speltakken hebben misschien te veel leidinggevenden, terwijl er bij andere

speltakken een tekort dreigt te ontstaan. In de grafieken in Scouts Online zie je gemakkelijk waar de kansen liggen. in de illustratie hieronder worden de speltakken in verschillende kleuren weergegeven.

Ter illustratiein de ideale situatie zit de lijn op de 0-lijn. Dan is de verhouding tussen de jeugdleden en de leidinggevenden bij een speltak optimaal. Gaat het lijntje onder de 0-lijn, dan is er een tekort aan leiding. is de lijn zichtbaar boven de 0-lijn, dan is er eigenlijk een overschot aan leiding. Deze verhouding is gebaseerd op de verhouding tussen leiding en jeugdleden die wordt genoemd in de kompassen. in de grafiek hiernaast zou het misschien een optie kunnen zijn om enkele welpenleidinggevenden te vragen of zij interesse hebben om bij de scouts aan de slag te gaan.

Page 61: Scouting Magazine - mei 2014

10 | mei 2014 ScoutS Info ScoutIvIteIt

Gevarieerd masterclassaanbod tijdens ScoutiviteitOverdag een gevarieerd trainings- en masterclass-programma met ’s avonds de mogelijkheid om ervaringen uit te wisselen en daarnaast veel gezelligheid. Klinkt goed? Schrijf je dan in voor de Scoutiviteit! Een korte preview van het aanbod.

volledig aanbodDit is slechts een kleine greep uit het volledige programma-aanbod van Scoutiviteit. Alle masterclasses en workshops kun je vinden op www.scoutiviteit.scouting.nl. mis niets en schrijf je snel in.

Masterclass van spelvisie tot spelaanbod: het hoe, wat en waarom van Scouting Wat maakt Scouting nu eigenlijk Scouting? Uitdagende activiteiten zijn leuk, maar sta je er wel eens bij stil waarom we doen wat we doen? Deze masterclass geeft inzicht in wat Scouting Nederland haar jeugdleden te bieden heeft en hoe jij de kwaliteit binnen jouw eigen Scoutingomgeving kunt verhogen.Kortom: maak kennis met de achtergronden en mogelijkheden van de spelvisie en het spelaanbod van Scouting Nederland.

Masterclass Samen sterk in de masterclass Samen sterk krijg je tools aangeboden om met teambuilding aan de slag te gaan. Onderwerpen die de revue passeren, zijn bijvoorbeeld:• Kernkwaliteiten: wat is jouw

kernkwaliteit en hoe kun je die inzetten?

• Groepsrollen: welke groepsrollen zijn er; hoe kun je die gebruiken om meer uit je team te halen?

• Gesprekstechnieken: adequate feedback en slechtnieuws-gesprekken.

De tools helpen je om jezelf en je teamgenoten beter te leren kennen, waardoor de samenwerking vlotter verloopt.

Masterclass Haal het beste uit je scouts

training Bos vol hindernissen Hoe leuk is het om je te verplaatsen over touwen, balken, tonnen, banden, zakken of stangen en daarmee een zo snel mogelijke tijd neer te zetten? Op deze manier ben je je medescouts letterlijk te snel af. Het kan allemaal op een uitdagende trappersbaan. in deze masterclass

in deze training staat werken met ploegen centraal. Aan de hand van realistische situaties kom je meer te weten over de oorsprong van het werken in ploegen en op welke manieren je een ploeg kunt samenstellen. Ook de verschillen

tussen jongens en meiden komen aan bod en er wordt ingegaan op de rol van (assistent-)ploegleider. Je leert hoe je er als leiding voor zorgt dat scouts hun stem laten horen en daarmee invloed hebben op het programma en hun eigen ontwikkeling.

leer je hoe je een gave trappersbaan kunt maken. Welk materiaal gebruik je, hoe ga je om met veiligheid, wat is je planning? Tijdens deze training (her)ontdek je de technieken en de lol van het bouwen en krijg je bovendien een fantastisch eindresultaat.

Page 62: Scouting Magazine - mei 2014

partnership Ghana scouts info mei 2014 | 11

Maak kennis met GhanaScouting is een wereldwijde beweging en daar horen natuurlijk internationale contacten en activiteiten bij.

Daarom heeft Scouting Ne-derland een partnership met de Ghana Girl Guides Association (GGGA) en

de Ghana Scout Association (GSA). Dit partnership biedt allerlei moge-lijkheden voor uitwisselingen tussen Nederlandse en Ghanese Scouts en Guides, zowel binnen als buiten je groep.

Dutch experience 2014Aankomende zomer is het zo ver: vier weken lang zullen er Ghanezen in Nederland verblijven en meedoen aan verschillende activiteiten,

kampen en excursies. Voor deze periode wordt nog gezocht naar enthousiaste begeleiding en gezinnen die het leuk lijkt om één of meerdere Ghanese Scouts of Guides (leeftijd 12-16) voor een paar dagen in huis te nemen.

Meld je aanHeb jij interesse in de Ghanese cultuur en heb je zin en tijd om samen met mensen uit het Team Partnership Ghana te zorgen voor een onvergetelijke herinnering? Stuur dan een mail naar [email protected].

ontdek Ghana in je Groep

Wil je graag aan de slag met het activiteitengebied Internationaal, maar weet je niet goed wat je daarmee kunt doen? Het programma Ghana in je Groep biedt uitkomst!

Dit programma is er voor de speltakken welpen, scouts en explorers. Welpen en scouts maken tijdens de opkomst kennis met het dagelijks leven van Kwame en Ama, twee Ghanezen. De explorers leggen contact met Scouts en Guides in Ghana.

Ghanees plezierScouting Phoenix uit Tiel heeft al ervaring met het programma Ghana in je Groep: “Het programma en

de Ghana-box bieden voldoende handvatten voor de leiding om de kinderen over Ghana te vertellen, zonder er geweest te zijn. en niet alleen voor de kinderen was het leuk, de stam heeft de avond ervoor ook veel Ghanees plezier gehad!”Wil je net als deze groepen een leuke internationale opkomst? Vraag het programma Ghana in je Groep dan gratis aan via Scouts Online (sol.scouting.nl) of scan de QR-code voor meer informatie.

Werkbezoekin december 2013 waren leden van het Team Partnership Ghana te gast in Ghana voor een werkbezoek. Zo’n bezoek biedt de Nederlandse en Ghanese partnershipteams de gelegenheid om elkaar ontmoeten

en samen aan het partnership te werken. Zo wordt het partnership steeds verder uitgebouwd.

Meer informatie?Wil je meer informatie over het partnership? Geef je dan op voor de nieuwsbrief en stuur je e-mailadres en lidnummer naar [email protected]. Volg het partner ship ook op Facebook (scoutingpartnership) en Twitter (@Partnership_SN).

Page 63: Scouting Magazine - mei 2014

MEER WETEN?BEZOEK EEN SCOUTSHOP BIJ JOU IN DE BUURT, OF GA VOOR BESTELLINGEN EN PRODUCTINFORMATIE NAAR WWW.SCOUTSHOP.NL

80 cm

ZWART/WIT

DONKERBLAUW

DONKERBLAUW DIAP

o u t d o o r c o o k i n g

HOUTSKOOL STOVE35039‘s Werelds meest brandstof effi ciënte houtskool stove! Deze stove is duurzaam en is uitzonderlijk effi ciënt. De vuurkamer is gemaakt van een gepatenteerd metaal wat een lange levensduur garandeert en welke warmte terug refl ecteert in het vuur zodat schadelijke rook en gassen verbrand worden. De temperatuur kan doormiddel van een luchtschuif geregeld worden.

BBQ UNIT VOOR VUURBAK35051Verstelbaar BBQ rooster met bevestigingsmogelijkheid aan de vuurbak. Rooster is verchroomd. Formaat 60 cm doorsnede.

DOUBLE COOKER VOOR (ULTIMATE) ROCKET HOUT STOVE35040Met dit dubbel kook systeem kan de Rochet Hout Stove uitgebouwd worden. Het kooksysteem, welke geëmailleerd is, wordt op de vuurmond van de stove geplaatst. De poten en schoorsteen zijn demontabel. Zowel de poten als de schoorsteen passen in het systeem tijdens vervoer. Exclusief Rocket Hout Stove. Exclusief Rocket stove.

ROCKET HOUT STOVE35035Gecontroleerd en veilig buitenkoken op sprokkelhout. Envirofi t rocketstoves zijn zo ontworpen dat je binnen één minuut hoge temperaturen bereikt. Deze licht in gewicht en robuuste stoves maken hetbuitenkoken overal mogelijk met minder brandstof en minimale schadelijke uitstoot. Gewicht: 5,2 kg.

INOX GRILL VOOR HOUTKOOL STOVE35044

VUURBAK35050Gemaakt van 3 mm onbehandeld staal, voeten uit 5 mm onbehandeld staal, doorsnede 80 cm en hoogte 33 cm. Voorzien van handgrepen. Gewicht 18 kg.

NIEUW

NIEUW

€149.00

€76.95

€39.95

€38.95

€74.95

€104.95

ST0016 wt Scoutshop 2014 Heel Adv nr 8_Outdoor Cooking.indd 1 7/01/14 12:15

Page 64: Scouting Magazine - mei 2014

LabeLterreinen ScoutS info mei 2014 | 13

nú op weekend!Tussen nu en het zomerkamp houd je natuurlijk een week-endkamp om alles goed voor te bereiden. Zijn de tenten waterdicht? Is het leidingteam er klaar voor? Kunnen de jeugdleden zichzelf kampe-rend redden? Oefenen doe je op een Labelterrein.

in Dwingeloo kun je vast de omgeving van het terrein verkennen. “Daar is genoeg te doen”, vertelt voorzitter André

Burgstede. “Je kunt hier bijvoorbeeld het Boomkroonpad lopen, of een mooie hike voorbereiden naar één van onze zogeheten satellietterrei-nen. en laat de kinderen natuurlijk vast oefenen met stoken. Brandhout ligt er altijd wel, al moet je het soms nog even kloven of zagen. maar ook dat is een goede oefening. Ons terrein is geopend van 1 april tot 31 oktober, in verband met het bestem-mingsplan. Grotere groepen kam-peerders zijn hartelijk welkom in de weekenden waarin hier geen grote activiteiten gepland staan.”

Kagerplassenmet een waterscoutinggroep kun je bijvoorbeeld op Zeeverkenners-centrum Kagerplassen terecht. Beheerder Jan Hoogeboom: “Je moet alleen wel per boot komen, want het is een eiland. Het eiland is voor alle boten goed bereikbaar, zelfs voor een wachtschip. er zijn toiletvoorzieningen, geen douche, maar wel een watertappunt. De minimale stroomvoorziening is net genoeg voor een koelkast, laptop of om je telefoon op te laden. in totaal kunnen er ongeveer zestien groepen of maximaal vierhonderd mensen op het eiland kamperen. Die kunnen daar naar hartenlust met sport en spel bezig zijn. Tegenover het eiland kun je mooie wandelingen maken in het natuurgebied. Voor weekendkampen is er eigenlijk altijd wel plaats.”

Tekst Frank van Geffen Foto’s Labelterreinen/Finn Snaterse

buitenlustCorny Vierbergen is voorzitter van Labelterrein Buitenlust in Bergen op Zoom. “Weekendkampen zijn bij ons heel goed mogelijk, maar dan moet je wel van primitief kamperen houden. er zijn toiletten en douches, maar dan houdt het echt op met de luxe. Oh ja, je kunt er je telefoon opladen. Opvallend genoeg zijn het vaak stadsgroepen die graag primitief kamperen. in de omgeving is van alles te doen: je kunt er mooie hikes lopen, want het bos strekt zich uit tot Antwerpen. De oude binnenstad van Bergen op Zoom is ook mooi, net als de oude verdedigingswerken die je er kunt vinden. Zowel voor je weekend als voor je zomerkamp zijn er mogelijkheden genoeg.”

Meer informatie?

www.labelterreinen.scouting.nl

Page 65: Scouting Magazine - mei 2014

14 | mei 2014 ScoutS Info GIrlS In the lead

“Scoutingmeiden hebben de wereld iets te bieden!” Scout Wendy Beenakker (26 jaar), verslaggever en sidekick van het Radio 2 ochtendprogramma De Heer ontwaakt, was meteen enthousiast toen ze werd gevraagd om ambassadeur te worden van Girls in the lead: een nieuw project van Scouting Nederland dat op 22 mei van start is gegaan.

aanleiding voor dit project is de international Day of the Girl Child op 11 oktober. Scouting

Nederland grijpt deze internationale dag aan om extra aandacht te vragen voor meiden binnen Scouting. meiden kunnen alles bereiken wat ze willen. Daarom biedt Scouting Nederland drie meiden de kans om één dag hun droomberoep uit te oefenen.

filmpjeScoutingmeiden in de scouts- en ex-plorerleeftijd kunnen tot 30 juni een zelfgemaakt filmpje van maximaal één minuut insturen, waarin zij vertellen wat hun droombaan is en wat zij bij Scouting al hebben geleerd om later dit beroep ook te kunnen uitoefenen. Het gaat om uitdagende banen, waar lef voor nodig is. een jury, met Wendy Beenakker als voorzitter, beoordeelt de inzendingen.

‘Scouting heeft me gevormd’Wendy is sinds haar zevende lid van Scouting: “mijn jeugd stond in het teken van Scouting. Dat heeft me enorm gevormd. Nooit

leiderschapscursus ileadOnlangs heeft de WAGGGS deze online leiderschapscursus beschikbaar gesteld. De cursus is opgezet door experts op het gebied van leiderschap en geeft onder meer meiden de kans om leiderschapsvaardigheden op te doen. Tijdens de cursus leer je welke verschillende perspectieven er zijn als het gaat om leiderschap en krijg je meer kennis en vaardigheden op dit gebied. en die opgedane vaardigheden worden op een echte Scoutingmanier vastgelegd: je voortgang wordt namelijk bijgehouden door het verdienen van diverse digitale badges. De online cursus is gratis, flexibel te volgen qua tijd en toegankelijk voor iedereen vanaf 16 jaar. Een leuke bijkomstigheid is dat je discussies kunt voeren met deelnemers aan de andere kant van de wereld. iLead is tot nog toe alleen in het engels beschikbaar. meer informatie vind je op glow.wagggs.org. Hier kun je je ook direct inschrijven.

leiding nemen door Scouting

Page 66: Scouting Magazine - mei 2014

Girls in the lead scouts info mei 2014 | 15

bang zijn, makkelijk contact maken, overal op afstappen, het avontuur durven aangaan: dat zijn dingen die ik bij Scouting heb geleerd. Gewoon proberen en dan maar zien wat ervan komt. Go with the flow. Dus hé, lijkt een jacuzzi achter het gebouw je leuk? Ga hem dan maken, ook al heb je geen flauw benul hoe. En als het dan lukt, is dat zo kicken.”

Meiden zijn superstoerWendy staat dan ook helemaal achter de doelstelling van het project Girls in the lead. Ze is ervan overtuigd dat

scoutingmeiden aan kopWil je meer lezen over hoe enkele Scoutingmeiden leiding nemen? Bekijk dan het boekje Girls in the lead. Scouting geeft meiden het lef om leiding te nemen, dat te downloaden is via www.scouting.nl. in dit boekje vertellen succesvolle meiden over wat Scouting heeft bijgedragen in hun leven als het gaat om leiding nemen.

Scouting veel te bieden heeft aan meiden, omdat ze er vaardigheden leren die ze later in hun baan goed kunnen gebruiken. Wendy: “meiden zijn echt superstoer! Ze leren bij Scouting om groot te dromen en groot te denken: ik kan het en als ik het niet kan, ga ik het leren. Dat doorzettingsvermogen heb je ook nodig om je droombaan te bereiken. Bij Scouting leer je je sterke kanten te ontwikkelen en om altijd in jezelf te blijven geloven. Je leert ook accepteren dat anderen sommige dingen beter kunnen dan jij. Geen

Page 67: Scouting Magazine - mei 2014

probleem, jij bent weer goed in iets anders en vangt daarmee de zwakke kanten van anderen op. Ieder heeft zijn rol en doet mee.”

Nooit opgevenIn haar werk als verslaggever heeft Wendy dagelijks plezier van wat ze bij Scouting heeft geleerd: je positieve kanten ontwikkelen, doorzetten en nóóit opgeven. Wendy: “Mijn Scoutingervaring komt me dagelijks van pas in mijn werk. Ik ben verslaggever en sidekick bij het programma De Heer ontwaakt

16 | MeI 2014 ScoutS INfo GIrlS IN the lead

Bijzonder gesprekOp 22 april 2014 namen vier meiden van Scouting Lunteren de leiding tijdens een heel bijzonder gesprek. Amy van Maanen, Anne Top, Marjolein Roelfs en Oleijn Hagestein gingen op deze dag in gesprek met Hare Majesteit Koningin Máxima, de beschermvrouwe van Scouting Nederland. Ze praatten onder andere over hoe Scouting meiden leiding leert nemen. Op pagina 39 van IXIXEL lees je meer over hoe het gesprek de meiden afging en wat ze ervan vonden.

op Radio 2. een vrolijk en gevarieerd ochtendprogramma, waarvoor ik elke dag om half vijf opsta. Als sidekick van presentator Sander de Heer heb ik mijn eigen rol in de uitzending. Vaak ga ik op pad en reis ik het land door om korte reportages te maken. Het is geweldig werk, heel gevarieerd. Ik moet vaak snel schakelen, maar ook dat heb ik bij Scouting geleerd. Bovendien heb ik een uitgebreid netwerk. Daar lachen ze me op de redactie wel eens om uit: heb je háár weer! Maar het is een feit: ik ken via mijn vele

Scoutingcontacten altijd wel iemand die van pas komt.”

droombaanDe drie door de jury geselecteerde meiden gaan begin oktober voor één dag aan de slag in hun droombaan. Van die grote dag worden filmpjes gemaakt die via ScoutTV (www.youtube.com/scouttvnl) te zien zullen zijn. Vanaf 11 oktober, de International Day of the Girl Child, is daar ook één totaalfilmpje te zien van alle drie de meiden.

Page 68: Scouting Magazine - mei 2014

Scoutinglandgoed Zeewolde ScoutS info mei 2014 | 17

Dit voorjaar is de aanleg van Scoutinglandgoed Zeewolde gestart. Een unieke plek, midden in de natuur, voor alle scouts. Bij de zoektocht naar een plek voor het Scoutinglandgoed werd een belangrijke randvoorwaarde gesteld: het terrein moest aan het water liggen. Want met zo’n plek is het moge-lijk om zowel grote land- als wateractiviteiten te organiseren.

Han Admiraal, voorzitter van het kernteam dat Scoutinglandgoed Zee­wolde realiseert: “Het

water bij het Scoutinglandgoed is geschikt voor het houden van wateractiviteiten en zeilwedstrijden. Belangrijk is dat het landgoed goed toegankelijk is met wachtschepen en bereikbaar via een bestaande vaarroute. Niet geheel onbelangrijk is de diepgang, die in het Nuldernauw met 1,5 meter aan onze minimumeis

feiten en cijfers• Het Scoutinglandgoed heeft

een oever van één kilometer. er komt een demontabele steiger die in de winter weggehaald kan worden, zodat er geen schade ontstaat door vorst en er geen overlast is voor overwinterende watervogels.

• De aanlegsteiger wordt geschikt voor veertig lelie­vletten, zodat kamperende waterscoutinggroepen en passanten kunnen aan leggen.

• De steigers zijn uit te brei den voor evenementen, bijvoorbeeld voor Nawaka: er is dan ruimte voor vijfhonderd vletten en vijftig wachtschepen.

• Dichtbij Scoutinglandgoed Zeewolde ligt het Wolderwijd. Dit open water is geschikt voor zeilwedstrijden en wordt daar ook nu al voor gebruikt.

• Langs en in de Veluwe­randmeren liggen diverse Scouting locaties waardoor het mogelijk is een vaarhike van meerdere dagen te organiseren.

• in de nabijheid zijn boten­hellingen en boten kranen aanwezig bij diverse recreatie ­ ondernemers.

denk mee, doe mee, beleef mee!Wil je als waterscout meedenken over Scoutinglandgoed Zeewolde? Dat kan. meld je aan via de algemene vacature op de website www.scoutinglandgoed.nl.Check actuele foto’s van het landgoed via Layar.

voldoet. Dat het een prachtige plek is om op het water te zijn, mag duidelijk zijn. maar het moet niet alleen een leuke plek zijn om te varen, ook een veilige plek. De ligging van de vaargeul ten opzichte van de oevers en de passerende beroepsvaart is gezien de veiligheid op deze plek erg gunstig.”

Rustig vaarwaterDat Zeewolde een mooie plek is voor waterscouts beaamt Arnold Joosten, leidinggevende van de Jan Wandelaargroep die wekelijks op het water bij het Scoutinglandgoed te vinden is: “Varen op het Nuldernauw en het Wolderwijd bevalt ons al jaren prima. Het is hier relatief rustig vaarwater en er is altijd wel een strandje waar je op aan kunt leggen. Het mooie is dat je hier kunt kanoën met de welpen en tegelijkertijd is het goed zeilwater voor de scouts. en de wind? Ach er staan niet voor niets zoveel windmolens in Flevoland!”

Scoutinglandgoed Zeewolde voor land, lucht en wateR

Page 69: Scouting Magazine - mei 2014

18 | mei 2014 ScoutS Info PSychologIe

‘We ontnemen kinderen risico’som van te leren’Van heuvels afglijden of in bomen klimmen. Helaas doen kinderen dat steeds minder. Ouders zijn bang dat een kind zich bezeert. Pedagoog Kees Both vertelt waarom acceptabele risico’s juist goed zijn voor kinderen.

Zelf is Kees Both opa en moest hij wel even slikken toen zijn kleinzoon in een touw klom dat aan een

boomtak hing. maar de jongen had het touw zelf vastgemaakt mét de knopen die hij van zijn moeder had geleerd en deed het prima. Kees is pedagoog, auteur, lobbyist en adviseur op het gebied van kind en natuur. “Buiten zijn zonder volwasse-

nen die over je schouder meekijken, geeft een gevoel van vrijheid. Letterlijk en figuurlijk ruimte om te kunnen bewegen, rennen en experimenteren.”

Buiten zijn = bewegenKees is een groot voorstander van natuurrijke speelplekken. “een ‘wild landje’ met takken, stenen en water laten kinderen hun fantasie gebruiken”, vertelt hij. “ik zat als kind

Buitenspelen stimuleert ontwikkeling en zelfvertrouwen

Tekst Tessa Klooster

ook voor ouderS

Page 70: Scouting Magazine - mei 2014

1. Beloof voorzichtig te zijn.2. Houd je altijd op drie punten

vast, bijvoorbeeld twee handen en een voet of twee voeten en een hand.

3. Klim met je gezicht en buik naar de stam toe, ook bij het uit de boom klimmen.

4. Vermijd dode takken zoveel mogelijk.

5. Steun het liefst op drie verschillende takken.

6. Ga nooit hoger dan je durft. Het is geen wedstrijdje en je moet ook nog terug!

7. Word je toch ineens bang, ga dan rustig zitten en haal diep adem met je buik. Als je niet weet hoe je naar beneden moet komen, roep om hulp.

8. Als het geregend heeft, is de schors en het mos erg glad; NIET KLIMMEN.

Geïnspireerd door Het bewaarde land.

Klimregels

Tips • Door kinderen zelf te laten spelen en ontdekken, ontwikkelen ze moed. Vind de balans tussen uitdaging en veiligheid. Ze willen hun grenzen verkennen en verleggen.• Heb vertrouwen in kinderen. Leer ze de klimregels aan en bespreek waar grenzen liggen. Als je een kind verantwoordelijkheid geeft, groeit het. Gebruik je gezonde verstand, maar laat ze dingen zelf uitvogelen.• Praat met kinderen over wat gevaarlijk is, gebruik voorbeelden. Vertel ook als leiding en ouders aan elkaar hoe je kinderen op een gezonde manier leert omgaan met risico’s.”• Ga eens na hoeveel ruimte jij je scouts biedt om hun grenzen op te zoeken, waarbij het misschien best wel eens mis mag gaan. Bij Scouting leren jeugdleden door het zelf te doen.

Psychologie scouTs info MEI 2014 | 19

op Souting en vond het geweldig om zelf een kampvuurtje te maken of met natuurlijke materialen te bouwen. Buiten zijn, nodigt ook uit tot bewegen. Zelf had ik een hut in het bos. Geweldig en spannend, zeker toen er een boze boswachter bij betrokken was.”

speelbewegingKees: “Kinderen bewegen nu minder én eenzijdiger dan vroeger. Het is heel goed om ze aan sport te laten doen, maar ze hebben ook speelbeweging nodig. Als kinderen tussen de vier en zes jaar oud leren bewegen op een ongelijkmatig terrein, leren ze corrigeren en zul je zien dat ze nauwelijks vallen. Tegenwoordig lijken we een stuk voorzichtiger dan vroeger. Oorzaken zijn de kleinere gezinnen en de pers, die ieder incident uitvergroot. Bijvoorbeeld als een peuter verdrinkt. Dat is natuurlijk verschrikkelijk! Maar het gebeurt veel minder vaak dan je denkt.”

Doorgeschoten beschermingHet is heel natuurlijk dat je je kind wilt beschermen, maar het is niet altijd goed. Kees: “Hoe meer je ze beschermt, hoe gevaarlijker het kan worden. We zijn doorgeschoten

in onze angst dat er iets gebeurt en houden risico’s weg van onze kinderen. Terwijl ze daardoor juist situaties leren inschatten. Wel moet je als volwassene grenzen stellen. Mijn kleinzoon was ontstemd toen hij in de regen niet meer van mij mocht klimmen. Ik legde uit dat het gevaarlijker is als takken nat zijn. Daarna begreep hij het.”

grenzenBuitenspelen is belangrijk voor de motorische en creatieve ontwikkeling én voor het ontwikkelen van zelfvertrouwen. Both: “Kinderen leren problemen oplossen. Natuurlijk

zijn daar gradaties in. Als je kind in een boom wil klimmen, spreek dan af hoe hoog hij mag. Laat kinderen ook voelen waar hun eigen grenzen zijn. Leer ze dat ze zich niet moeten laten opjutten door anderen. Geef ze kleine aanwijzingen. Vertel ze dat ze bij boomklimmen meer houvast hebben als ze hun duim om een tak doen. Of lees regelmatig samen de klimregels door (zie kader). Spreek af dat het kind zich daar aan houdt. Door ze vertrouwen te geven, kun je ze helpen met het vergroten van hun zelfvertrouwen.”

Bronnen www.springzaad.nl /artikelenLouv, R. (2007), Het laatste kind in het bos: hoe wij onze kinderen weer in contact brengen met de natuur. Utrecht: Jan van Arkel.

Page 71: Scouting Magazine - mei 2014

20 | mei 2014 ScoutS Info PrIkbord

Na het succes van vorig jaar is de Winter experience Hike weer terug. Op 21, 22 en 23 november wordt bij Scouting Zevenbergen de 2014-editie georganiseerd. Wie deze hike wil meemaken kan zich vanaf 1 juni inschrijven via www.winterexperiencehike.nl.

De titel zegt het al; Hike and Seek is onvervalst verstoppertje spelen voor volwassenen. Op 14 en 15 maart werd de 13e editie van de hike georganiseerd, waarbij 150 hikers allerlei checkpoints probeerden aan te doen, zonder gezien te worden door de 100 seekers. De seekers vertrokken een half uurtje na de hikers, om te proberen vanuit de auto zoveel mogelijk hikers op de foto te zetten. Hike and Seek 2014 werd bij de

Winter Experience

Merwede trinity cup 2014, dit wil je niet missen!

Hike and Seek

De merwede Trinity Cup (mTC) is een roeidriekamp dat door de Wilhelminagroep Zeeverkenners uit Utrecht wordt georganiseerd. ieder jaar doen er vijftig ploegen met bijna zeventig medewerkers mee, allemaal scouts of mensen met een Scoutingachtergrond. Dit jaar vindt de mTC plaats op 19, 20 en 21 september.Het evenement is bedoeld voor scouts van 16 jaar en ouder. er wordt geroeid over 500 meter, 2 kilometer en 8 kilometer. De diverse tijden worden omgerekend naar de mTC-tijd en op basis hiervan worden de uiteindelijke winnaars bepaald. Aan de wedstrijden doen zowel zeer getrainde ploegen als gezelligheidsploegen mee, aan jouw groep de keuze waar je bij wilt horen. Alle activiteiten vinden op één locatie in Utrecht plaats,

noordelijk PinksterkampTwijfel je of je volgend jaar met je groep aan het Noordelijk Pinksterkamp zal meedoen? De organisatie nodigt je uit om het NPK 2014 mee te beleven. maak een afspraak via [email protected] en je krijgt een rondleiding en antwoord op al je vragen. Het 84e NPK wordt gehouden van zaterdag 7 juni t/m dinsdag 10 juni in de marnewaard (Gr). in totaal worden zo’n 3500 deelnemers verwacht.

De waterscouts van de Driestromengroep uit Numansdorp kunnen weer met een gerust hart het water op. er zijn drie nieuwe kribbakens geplaatst op de pier (krib) bij het oude zwembad tegenover het fort Buitensluis. De pier ligt voor het merendeel onderwater en veel watersporters hebben hun schip al zwaar beschadigd door op of tegen de stenen pier te varen. inmiddels varen de waterscouts weer geregeld uit met hun wachtschip de Volharding, zo mailde schipper Dick Veth de redactie.

dorpshaven numansdorp veilig

waardoor het nog gezelliger wordt. De organisatie zorgt voor de catering. Voor meer informatie en inschrijving kijk je op www.merwedetrinitycup.nl.

hikers gewonnen door de Klimopgroep@nker, bij de seekers door de Dukkels van Scouting Don Bosco.

Foto Martijn Aukema

Page 72: Scouting Magazine - mei 2014

JOTA-JOTI ScOuTS InfO mei 2014 | 21

Ochtend of avond?

Idee Eric Hercules Illustratie Gerben Valkema

Ben jij een ochtend- of een avondmens? mocht je het laatste zijn, dan komt dat goed van pas. en als je een ochtendmens bent, probeer dan je slaapritme maar vast wat te verzetten. Je zult deze kwaliteiten namelijk hard nodig hebben tijdens de JOTA-JOTi. Het evenement staat dit jaar in het teken van de nacht. Dus zullen de activiteiten ook na zonsondergang plaatsvinden. Vanaf 15 juni kun je je groep inschrijven. Wie weet wie je ’s nachts te spreken krijgt.

Winnend themalogoHet winnende themalogo van de wedstrijd van de JOTA-JOTi is ontworpen door Charissa van den

Brink (13) van de Tasmaniagroep uit Spijkenisse. Het logo is een mooie weergave van het thema van de JOTA-JOTi: After Daylight. Wat ook zichtbaar is, is de samenwerking van Scouting Nederland met Scouting en Guiding in Ghana. De organisatie heeft de laatste weken veel logo’s mogen ontvangen van enthousiaste scouts uit het hele land. er deden leden mee van de scoutsleeftijd tot aan de roverscoutsleeftijd. Het winnende ontwerp is vervolgens uitgewerkt door een vormgever, zodat het themalogo straks overal zichtbaar is.