OKRA-magazine mei 2013

56
MEI 2013 maandblad, verschijnt niet in januari en in augustus - jaargang 46 nr. 4 4 okra.be Afgiftekantoor Aarschot - Erkenningsnummer P106333 Tijdschriften - Toelating gesloten verpakking - Antwerpen X - BC 1145 12 28 32 Haak je een zomers kussen Vintage, de ultieme eco-decoratie Met kinderogen door het dierenrijk magazine Moniek Broekx: ‘Zoek het geluk in de natuur rondom je’ blz. 18

description

OKRA-magazine mei 2013

Transcript of OKRA-magazine mei 2013

Page 1: OKRA-magazine mei 2013

MEI 2013

maandblad, verschijnt niet in januari en in augustus - jaargang 46 nr. 4

4

okra.beAfgiftekantoor Aarschot - Erkenningsnummer P106333 Tijdschriften - Toelating gesloten verpakking - Antwerpen X - BC 1145

122832

Haak je een zomers kussenVintage, de ultieme eco-decoratieMet kinderogen door het dierenrijk

magazine

Moniek Broekx: ‘Zoek het geluk in de natuur rondom je’

blz. 18

Page 2: OKRA-magazine mei 2013

Leef niet langer als in een luchtbel

Beter horen is beter leven. Praat erover.

www.amplifon.be of 0800 94 229

Mist u soms de pointe van een verhaal of hebt u soms moeite om bepaalde grapjes te verstaan? Maak dan een afspraak op www.amplifon.be. Op basis van het hoorprofi el kan uw Amplifon-specialist u de beste hooroplossing voorstellen, afgestemd op uw behoeften en uw budget.

Altijd 5 JAAR gratis service*

Gratis HOORTEST**

Vrijblijvende PROEFPERIODE***

* voorwaarden in het hoorcentrum of op www.amplifon.be ** zonder medisch doel *** op doktersvoorschrift

Okra 297Hx210B.indd 1 16/01/13 13:52

Page 3: OKRA-magazine mei 2013

Leef niet langer als in een luchtbel

Beter horen is beter leven. Praat erover.

www.amplifon.be of 0800 94 229

Mist u soms de pointe van een verhaal of hebt u soms moeite om bepaalde grapjes te verstaan? Maak dan een afspraak op www.amplifon.be. Op basis van het hoorprofi el kan uw Amplifon-specialist u de beste hooroplossing voorstellen, afgestemd op uw behoeften en uw budget.

Altijd 5 JAAR gratis service*

Gratis HOORTEST**

Vrijblijvende PROEFPERIODE***

* voorwaarden in het hoorcentrum of op www.amplifon.be ** zonder medisch doel *** op doktersvoorschrift

Okra 297Hx210B.indd 1 16/01/13 13:52

‘Bo, dat vind ik een lelijke naam.’ ‘En mensen die hun kind Ronaldo noe-men, dat snap ik echt niet.’ Ik reageerde niet toen mijn moeder weer eens haar mening over bepaalde voornamen ventileerde. Toen ik zwan-ger was, deed ze regelmatig zulke uitspraken. Niet makkelijk. Stel dat ze haar misprijzen kenbaar maakte over de naam die wij in gedachten had-den. Wat dan? Zouden we op zoek gaan naar een andere naam? En wat als het kindje er eenmaal zou zijn? Wat zou ze dan van de naam vinden? Zou ze haar mening in even sterke bewoordingen ventileren?

Een Nederlandse website verzamelde vorige maand de opvallendste Vlaamse voornamen van januari 2013. In het lijstje prijken namen als Schemsdean, Nox, Qyano en Ecclesiaste voor jongens en Grace Kelly, Beste, Succes en Triumph voor meisjes. Niet allemaal even gelukkige keuzes, vind ik. Waarom zou je je kindje bijvoorbeeld Loezer noemen? Wil je misschien een zoon met weinig zelfvertrouwen? De keuze van een voornaam kan grote gevolgen hebben. Dat ondervindt de oma van Zoen nog regelmatig. Als ze met haar kleindochter naar de speeltuin gaat, durft ze Zoen niet bij haar naam te roepen. Elke keer maakt ze er ‘meis-je’ of ‘lieveke’ van. Doet ze dat niet, moet ze voortdurend vreemde blik-ken trotseren. En wat als het meisje straks met jongens begint op te trekken? Hopelijk staat ze sterk in haar schoenen en hebben de vele pestende tieners geen vat op haar.

En toch is het niet eenvoudig om een mooie en geschikte voornaam te kiezen voor je kindje. Ten minste als je niet wil dat jouw oogappel met vijf naamgenoten in dezelfde klas terecht komt. Ga je voor originaliteit, loeren er al snel allerlei gevaren om de hoek. Wordt het niet te vreemd? Kan iedereen de naam uitspreken en schrijven? Vormen de initialen geen ongewenste combinaties? En is de naam zowel geschikt voor een schattig baby’tje als voor een stoere volwassen bink? Welke betekenis heeft de naam? Wil ik mijn kind daar wel mee opzadelen? En bovenal: klinkt die naam super, zowel apart als in combinatie met de familienaam? Niet eenvoudig om de juiste match te vinden.

Toen mijn moeder weer eens een naam opperde die ze maar niets vond, zei ik haar: ‘je zal het toch moeten doen met de naam die wij voor ons kindje kiezen hoor.’ Enkele weken later werd onze dochter geboren. Het bleef even stil aan de andere kant van de lijn toen we haar naam noem-den. Ik durfde niets te vragen. Een poosje later wel. ‘Ja, nu vind ik het wel mooi maar ik moest er even aan wennen’, klonk het. Maar aan de liefde die ze vanaf dag een voor ons meisje voelde, moest ze nooit wen-nen. Die was er onmiddellijk, dat zag ik. En uiteindelijk is dat wat telt. Niet wat anderen van je naam vinden, wel dat anderen je heel graag zien.

Nele Joostens

Namen kiezen

Schemsdean, Nox,

Qyano,Ecclesiaste Grace Kelly,

Beste, Succes,Triumph

3

okra

mag

azin

e m

ei 2

013

Page 4: OKRA-magazine mei 2013

okramagazine mei 2013

OKRA-magazine Ledenmagazine van de grootste beweging voor 55+. OKRA, trefpunt 55+: Open, Kristelijk, Respectvol en Actief. Je ledenmagazine zit boordevol OKRA-leven, niet te missen info, lifestyle, cultuur, ontspanning, leden-voordelen… Vertel wat je ervan vindt aan Chris Van Riet 02 246 44 37, [email protected].

inhoud 26

6 OKRA-ZINGEVING Engagement met de paplepel

8 STANDPUNT Opgetogen maar niet euforisch

10 IK VIND DE AARDE LEUK Wat je nergens anders meer vindt

12 OKRA-CREA Zomer in de tuin

14 PRIKKERTJES

16 OKRA Duolegaat voordelig voor erfgena-

men en voor OKRA

18 OVER WAT TELT ‘Mijn droom mogen realiseren,

geeft me energie’

22 BOEKEN Familiebanden

24 TENTOONSTELLING Het geheim van de Etrusken

26 PODIUM De Grote Post brengt podiumkunsten op ieders maat

28 INTERIEUR Vintage, de ultieme eco-decoratie

30 DE DRIE De drie dieren in haar leven

32 MET DE KLEINKINDEREN Op reis door het dierenrijk

35 FILM Er zit muziek in

36 INFO Raadpleeg info over jouw pensioen op

website

38 DE KEUZE VAN LIESBET WALCKIERS

De nar en de komiek

40 RELATIES ‘Als je wegloopt van de mensen, word

je eenzaam’

42 MENU Taart als toetje

44 UITJES

46 UIT In het voetspoor van Victor Horta

49 OKRA-LIDKAART = GELD WAARD!

50 KRUISWOORDRAADSEL

52 KALENDER

Page 5: OKRA-magazine mei 2013

5

okra

mag

azin

e m

aart

2011

10

24

32

6 Engagement met de paplepelAl was Els Van Doren als kind nooit lid van de Chiro, nu geeftze haar hart en ziel aan de jeugdbeweging. Als proost geeftze vorm aan veel leuke momenten maar vooral bij grootverdriet is zij degene die troost maar ook luistert, coacht enstuurt.

10 Wat je nergens anders meer vindtVoor een mooie tweedehandse kast of een origineel servieskan je terecht bij De Kringwinkel. Dat deze winkelketenonder de titel ‘duurzaam’ valt, lijdt geen twijfel. Alle spullendie je er vindt, zijn immers tweedehands. Maar ook onder derubriek ‘sociale economie’ misstaat De Kringwinkel absoluutniet.

24 Het geheim van de EtruskenEen bijzonder samenleving waarover we maar weinig weten.De Etrusken raakten vergeten. Onterecht, zo blijkt uit dezetentoonstelling. De Etrusken waren meesters van het gouden ook in bronsbewerking en aardewerk waren ze sterk.

okra.be

250 miljoen jaar, zo lang is hetgeleden dat er dinosaurussen

over onze aarde huppelden.

Je kan OKRA-magazine ook lezen via

Page 6: OKRA-magazine mei 2013

6

okra

mag

azin

e m

ei 2

013

OKRA-ZINGEVING

Els Van Doren (40) is proost van de Chiro. “Ik ben fier op de Chiro”, zegt ze. “Onze leiders en leidstersnemen hun verantwoordelijkheid. Meestal gaat het er leuk aan toe. Maar er is ook plaats voor ver-driet.” Als bij een Chirogroep iemand sterft, neemt Els meteen contact.

Engagementmet de paplepel

“Als kind was ik een flauw deezekeen bleef weg uit de Chiro. Dat spijt me nu. Geloof en engagement zaten wel in mijn papfles. Mijn moeder had een buurtwinkeltje. Zij ging vaak naar de mis, kwamer tot rust. Voor het parochiefeestronselde zij de vrijwilligers. Mijn pa was handig, hij hielp de dag zelf bij tal van praktische klussen.Ik logeerde vaak bij mijn grootou-ders en nonkel pastoor.

Ik zag veel goede voorbeelden endie lieten me nooit meer los. Ik koos sociaal werk, kon aan de slagbij het jeugdpastoraal van het vicariaat Mechelen. Ik deed dat tien jaar en graag. Maar mensen en middelen worden schaarser en de Kerk koos voor de liturgie. Dat was niet mijn weg. Ik wou me inzetten voor levensvragen van mensen.”

Er zijn“Ik was 32 en kwam in de zieken-pastoraal terecht, op Stuyvenberg.Dat was geweldig. (Traag) Er zijn.Luisteren. Glas water. Hand vast-houden. Tranen afvegen... Eenvoudig. En zinvol. Ik zat nau-welijks of mensen vertelden. Er isveel sociale eenzaamheid. Dat gafme een shock. Ik deed dat werk een jaar en toen belde de Chiro.

Of ik hun nationale proost wilde worden? Het kriebelde. Ik zag watChiro deed rond zingeving en dacht wauw. Ik ben proost van Chiro Vlaanderen en doe dat kei graag. Ik vergader veel maar dat deert me niet. We bereiden Krinkel voor: een reuzenkamp met 3 000 Chiroleiders en -leidsters. Ik ben er mee verantwoordelijk voor de internationale kampkring, we ont-vangen Chirogasten uit tal van landen.”

Wat is dood?“Een nare telefoon slaat me niet meer uit mijn lood. Chiro telt elk jaar tien tot vijftien sterfgevallen. Als er binnen een lokale Chirogroep iemand sterft, spreek ik af. Ik

Page 7: OKRA-magazine mei 2013

7

okra

mag

azin

e m

ei 2

013

check eerst hoe het zit. Ik stel veel vragen, coach in communicatie, denk aan de zorg om elkaar, stel gerust, waak erover dat alles aan bod komt. Elk sterven is anders, elke Chirogroep is anders.Jongeren sterven ten gevolge vaneen verkeersongeval, ziekte, zelf-doding. Ze sterven als lid, leider, leidster, oud-leider, oud-leidster of kookouder. Sommige groepen lig-gen in de lappenmand.”“Wat zeg je een kind als zijn leiderverongelukt is of zich verhangen heeft? Ik doorbreek het zwijgen. Heeft een leiding veel verdriet en kunnen ze geen vragen beant-woorden, dan is dat oké. Een lei-der mag zeggen: vraag dat straks aan je mama of papa. Vorige zomer durfde een mama haar kind niet te vertellen dat zijn lievelings-leider dood was. Ik heb het dan verteld. Soms vragen kinderen: ‘Heeft hij nog pijn?’ Je mag zeg-gen: ‘Ik weet dat niet,’ of ‘nu niet meer’. Wat is dood zijn? We heb-ben een Zure map met antwoor-den op kindermaat. Kinderen kun-nen vreemd reageren. Stoer doen, laat ik niet toe. Wij pesten geen kinderen en praten niet stoer over iemand die er niet meer is en om wie we verdriet hebben. Heb je tien pannenkoeken gegeten dan mag je stoer doen, wauw! Heb je gezien waar die auto tegen een boom hing, dan is dat echt niet wauw.”

Het leven staat stil“Ik praat met de leiding over rou-wen. Ik heb mijn vader verloren toen ik 25 was, mijn moeder was toen 46, we waren met drie thuis:ikzelf en mijn twee jongere broers. Ik weet wat dit met een mens doet. Ik ken het ongeloof en de woede. Ik voel hoe vermoeiend enlastig dit is. Ik weet hoe het levenplots een ander perspectief krijgt.Kunnen luchten, is belangrijk.

Binnen een groep laat ik iedereenaan bod, ik sleur de verhalen er uit, hoop dat er ook iets grappigs valt. Neemt een groepsleider of volwassen begeleider de leiding, dan is dat prima. Dan ben ik behangpapier maar ik behoud welhet overzicht: wie geeft ruimte aan wie, wie zit niet makkelijk? Webereiden de uitvaart, de Chirozondag en het kamp voor.”

Zelfdoding“Het moeilijkste is als iemand uit het leven is gestapt. Wat vertel jedan? Je kan zeggen dat x of y wel-licht een ernstig probleem had enna lang tobben voor een dramati-sche oplossing koos. En dat het spijtig en dom is dat hij niet bij

zijn vrienden of familie is gaan aankloppen. Elk gevoel is oké. Kwaadheid, verdriet, zich schuldig voelen: dat is toegelaten.Onderzoek leert dat vrienden en het sociaal netwerk, de daad uit-stellen maar dat familiale situa-ties, slechte punten of het lief dathet uitmaakt alles kan doen kan-telen. De ontreddering en het tun-nelzicht zijn dan zo groot dat er geen weg terug is. Als een jongereuit het leven stapt, voel ik zelf hevige pijn omdat ik besef hoe weals samenleving falen.”

Een beddingvoor het verdriet“Ik zit in een bevoorrechte positie,kom veel geëngageerde jongeren tegen. Wat hen bezighoudt zijn een tof lief, gezin, fijne job, niet teveel stress of grote zorgen. Alleen

de communicatie is anders dan pakweg twintig of veertig jaar geleden. Onze beeldcultuur doet ons anders kijken. Ik kon een rela-tie niet afmaken met een sms’je, want ik had geen gsm. Maar een relatie blijft een ernstige zaak. Jongeren zijn minder progressiefen vrij inzake seksualiteit dan vol-wassenen denken. Ze hebben het materieel beter maar moeten elkedag hun identiteit heruitvinden. En dat kan toch niet! Wat jongerenvandaag missen, zijn volwassenenals gids. Een kind van drie mochtkiezen: een blauwe of rode T-shirt.Kinderen baas, nee toch? We moe-ten niet terug naar het Spartaansetijdperk maar geen snoep is geen snoep. Maak kinderen weerbaar.

Stop ermee hen te verwennen. Maar geef hen ook geen GASboeteomdat ze spelen.”“Wat ik doe, is leuk én vraagt eenfors engagement. Toch maak ik ook tijd buiten Chiro. Ik heb een fijne familie- en vriendenkring. Ik ben iemand die veel nadenkt en piekert. Maar mijn petekind van vier kan me geweldig opvrolijken en ik kom graag bij mijn oma van92. Ik ben medestander van de vierde wereldbeweging, kook graag, ook voor benefietfeesten. Ik zal blij zijn als de abdij van Westvleteren terug open is, ga afen toe naar de sauna en koop nuen dan een naaiboekje: kleren maken is een hobby.”

Tekst Dominique CoopmanFoto François De Heel

‘Als dood en verdriet toeslaan, latenwe een Chirogroep nooit aan zijn lotover maar bieden een bedding voorwat hen overspoelt.’

Page 8: OKRA-magazine mei 2013

Opgetogen maar niet euforischOp paaszaterdag beëindigde de regering-Di Rupo haar budgettair huiswerk. Na wekenlang en nachtelijk onder-handelen bereikte ze een akkoord over de federale begro-ting van dit jaar. Een moeilijke zoektocht naar geld. Waar heeft de regering dat uiteindelijk gevonden? En krijgen ouderen nog een extraatje?

STANDPUNT

De Belgische regering moest op zoek naar 3,44 miljard euro en zocht nog 300 miljoen extra voor relancemaatregelen. Ze bereikte een akkoord over een nieuw pak-ket van 500 miljoen euro bespa-ringen en voor 370 miljoen aan belastingverhogingen. De bespa-ringen zullen zich laten voelen in de gezondheidszorg (voor 166 mil-joen) en voor 108 miljoen in de rest van de sociale zekerheid. Ook tijdens de vorige drie besparings-rondes werd beknibbeld in deze sectoren. Als de overheid nu nog eens bijna vijf procent van het totale jaarbedrag bezuinigt, kan dat niet anders dan de gezond-heidszorg ondermijnen. Zeker gezien de toenemende noden door de vergrijzing. Als besparings-maatregel veranderde de regering ook de samenstelling van de indexkorf. Voortaan zitten er ook solden en witte producten in.Op fiscaal vlak pakt de regering ondermeer de voordelige fiscale regimes van erfpacht en opstal aan. Die worden soms gebruikt om minder registratierechten te betalen. De taks op levensverze-keringspolissen stijgt van 1,1 pro-cent naar twee procent.

KaasschaafOp het eerste gezicht worden de mensen niet zozeer in hun porte-monnee geraakt. Deze bespa-ringsregering bouwt haar inleve-ringsmuur op een geraffineerde manier steen per steen op. Op langere termijn zal die muur ook de werkende en gepensioneerde bevolking treffen. Het gebrek aan structurele maatregelen doet

wenkbrauwen fronsen. OKRA is weliswaar tevreden dat er een akkoord is en daarenboven geen uitgesproken tegenstander van deze zogenaamde kaasschaafme-thode, zolang er ook op termijn structurele maatregelen genomen worden. Daarbij mogen de mid-delen niet gezocht worden bij de doorsnee burger maar bij zij die de grootste draagkracht hebben. Het idee om de gewone spaarder te laten opdraaien voor het falen van zijn bank, is dan ook verwer-pelijk voor OKRA. Vaak sparen zij immers om hun oude dag te ver-zekeren.

En de gepensioneerden?Er zijn ook positieve geluiden. Sinds 1 april 2013 bedraagt het minimum gezinspensioen voor zelfstandigen 1 386,40 euro per maand. Voortaan is dit minimum-pensioen voor een zelfstandige gelijk aan dat van een werknemer.Een gelijkschakeling van de ver-schillende minimumbedragen is nog niet voor morgen. De Federale Adviesraad voor Ouderen, met OKRA als pleitbezorger, maakt hier werk van. Daarnaast bereik-ten de sociale partners een akkoord over de aanpassing van de sociale uitkeringen aan de wel-vaartsvastheid, voor alle gepensi-oneerden. Dat kan je lezen op blz. 14. De stijging van de meeste pensioenen is een goede zaak. Maar de maatregelen betekenen ook dat de Inkomensgarantie voor Ouderen pas in september opnieuw de Europese armoede-grens zal bereiken van 1 000 euro per maand voor een alleenstaan-

de. Een inhaalbeweging blijft noodzakelijk.

In Vlaanderen zijn de begrotings-besprekingen nog lopende. Niettemin werden intussen een aantal positieve maatregelen uit-gewerkt. Zo zullen zwaar zorgbe-hoevenden die een beroep doen op thuiszorgdiensten vanaf 1 juni2013 automatisch de tegemoetko-ming van de Vlaamse zorgverze-kering krijgen. Een aanvraag indienen is niet langer nodig. Goednieuws vindt OKRA. Deze trend van automatische toekenning vanrechten moet verder uitgebreid worden naar alle tegemoetkomin-gen zodat ouderen krijgen waar zerecht op hebben.

WaakzaamheidVast staat dat OKRA haar rol als belangenverdediger van gepensio-neerden in de toekomst nog meerzal moeten spelen met alle uitda-gingen die op ons afkomen. OKRAzal dit met veel daadkracht en gedrevenheid doen, op diverse bestuursniveaus en via diverse fora.

Jan Vandecasteele Algemeen secretaris

8

okra

mag

azin

e m

ei 2

013

© Jürgen Doom

Page 9: OKRA-magazine mei 2013

WIN* een culinaire reis naar

Costa de Huelva in Spanje

i.s.m. Kookeiland

totale waarde € 2.199,98

Wij maken ùw keuken!

Altijd open op zondag, gesloten op woensdag

www.dovy.be

Aalst Grimbergen HasseltHerentIeper

Maldegem MechelenOostakkerRoeselareSchoten

Sint-NiklaasSint-Genesius-Rode TurnhoutWaregemZuienkerke

2012

* Actie geldig tot en met 31/05/2013. Voorwaarden -> vraag er naar in één van onze toonzalen. Inductiekookplaat type AEG HK 884400XG. + AEG Fusion-wok ** Richtprijs = Inclusief levering & plaatsing, incl. toestellen, excl. BTW en met laminaten werkblad.

K E U K E N H A P P E N I N G VAN DONDERDAG 2 MEI TEM ZONDAG 12 MEI

Kookdemo’s op zondag 12 mei over “wokken” in alle Dovy-toonzalen

met bekende chefs (ov):

De beste keuken voor een hobbykok!

GRATIS INDUCTIE-KOOKPLAAT

+GRATIS

FUSION WOK

**Richtprijs: € 9 500,- incl. toestellen - excl. BTW

Toronto - DesignBelgische betaalbare kwaliteit

Page 10: OKRA-magazine mei 2013

IK VIND DE AARDE LEUK

10

okra

mag

azin

e m

ei 2

013

Wat je nergensanders meer vindtHet is druk vrijdagnamiddag in De Kringwinkel van Sint-Niklaas.Mensen van allerlei slag proberen de koop van hun leven te doen.Aan tafeltjes in de bar kletsen mensen over hun aankopen.

De zomer lonkt. Deze keer zou ik graag de zomer op mijn terras door-brengen. Maar het budget is beperkt. Voor 25,25 euro kan ik mijn terras inrichten: twee plastie-ken tuinzetels tegen 5 euro het stuk. Een houten bureautafel kan dienen als terrastafel, mits ik de tafel wat opschuur. Een kleurrijk stofje om erover te hangen, vind ik ook. Het lijkt een oud gordijn te zijn, ik vind wel iemand die er een tafelkleedje van kan maken. Een indrukwekkende kandelaar kost maar 1,50 euro, perfect om wat sfeer te brengen. En een aantal bloempotten maken het plaatje vol-ledig.

Kleinkinderen in kaders Ik ben duidelijk niet de enige die er zo over denkt. Een ouder koppel laadt de kar vol met kadertjes. Zij zoekt ze uit, hij knikt en legt ze in

de kar. Grote en kleine, sommige met een bruine rand, andere met een kleurtje. “We gaan deze kaders allemaal herschilderen in dezelfde kleur. Daarna komen de foto’s van onze kleinkinderen erin te hangen. Ik doe dit liever zo, want zo hebben de kaders een origineel tintje.” Twee mensen twijfelen over een grote leren koffer. Hij ziet er inder-daad wat versleten uit. Maar wel een hip attribuut voor de woonka-mer van het koppel. Ze blijven twij-felen. En laten de koffer staan.

Persoonlijke toets Isabel is een overtuigde kringwin-kelaar. “Voor de geboorte van mijn

jongste dochter kreeg ik een cadeau-bon van De Kringwinkel. Geef toe, een vreemd geschenk maar toch op mijn maat gesneden. Ik heb voor mijn dochter babykleertjes gekocht en voor mezelf een kleur-rijk vestje. Ik ben overtuigd dat we met z’n allen duurzamer moeten leven. Daarom zal ik zelden iets nieuws kopen maar ga ik altijd voor hergebruik. Ik zal wel altijd een persoonlijke toets toevoegen aan wat ik kocht in De Kringwinkel. Een meubelstuk in een andere kleur zetten, aan een kledingstuk een attribuut toevoegen of een gewaag-de combinatie uitproberen.”

Duurzame kringwinkel De duurzaamheid van de kringwin-kels vertaalt zich onder andere in

Isabel: ’Ik zal altijd een persoonlijketoets toevoegen aan wat ik kochtin De Kringwinkel.’

Page 11: OKRA-magazine mei 2013

11

okra

mag

azin

e m

ei 2

013

de sociale tewerkstelling. Wie in een kringwinkel werkt, heeft wei-nig of geen kansen op de gewone arbeidsmarkt. 4 968 mensen heb-ben dankzij de hergebruiksector een job op maat in eigen regio. Zij zamelen de goederen in, sorteren en herstellen ze indien mogelijk, maken ze verkoopsklaar en verko-pen ook in de winkel. De Kringwinkel haalt bij mensen thuis spullen op die iemand anders nadien kan gebruiken. Hierdoor komen die goederen niet op de afvalberg terecht. Toch een jaar-lijkse besparing van bijna 52 000 ton CO2. En dan de prijs.Basisproducten zoals een bed, een tafel en bestek hebben steeds een betaalbare prijs. Zo kan iedereen, ook mensen met een beperkt bud-get, goederen van goede kwaliteit kopen. Onverkoopbaar In Vlaanderen zijn er 31 zelfstan-dige Kringwinkelcentra die goed zijn voor meer dan 115 Kringwinkels. Een centrum bestaat uit een of meerdere winkels, met soms ook een hergebruikcentrum. Daar worden de binnengebrachte goederen gesorteerd en soms ook hersteld. Tussen de opgehaalde en binnengebrachte spullen zit ook een deel dat niet te verkopen is. Deze goederen gaan naar gespeci-aliseerde recyclagefirma’s. Het gaat om ongeveer 30 000 ton of 48 procent van de inzameling. Vooral textiel, metaal, glas, porse-lein, papier en kunststof worden gerecycleerd. Elektrische appara-ten die niet hersteld kunnen wor-den, gaan naar Recupel. Jaar na jaar stijgt de globale inzameling maar de verhouding tussen wat herbruikbaar is en wat niet, blijft gelijk. De Kringwinkelcentra moe-ten echter steeds meer moeite doen om kwalitatieve spullen in te zamelen. Dat heeft te maken met de concurrentie van tweedehands-winkels, -markten en internet. Soms kapen opkopers de leukste spullen weg om ze daarna veel

duurder in een design- of antiek-winkel aan te bieden.

Kopers komen graag Ondanks alle tweedehandsverko-pen blijft Kringwinkelen aantrek-kelijk. Maar liefst vier miljoen klan-ten kochten in 2011 herbruikbare spullen in een van de 118 winkel-punten. Mensen komen naar De Kringwinkel omdat ze leuke zaken voor een goedkope prijs kunnen vinden, omdat het gezellig winke-len is of omdat ze het belangrijk vinden een steentje bij te dragen tot het verhogen van het herge-bruik. De opbrengsten van deze verkoop investeren de winkels opnieuw in sociale arbeid.

Ophalen en binnenbrengen De Kringwinkels halen gratis her-bruikbare goederen aan huis op. Herbruikbaar wil zeggen: iemand anders moet ze nog willen gebrui-ken; ze mogen niet beschadigd of totaal versleten zijn. Meubels, kle-ding, speelgoed, boeken, huisraad en fietsen komen in aanmerking. Een uitzondering zijn de elektri-sche apparaten. Die toestellen zamelen De Kringwinkels altijd in, ook als ze stuk zijn. Dit geldt in de meeste Kringwinkel-centra ook voor fietsen. Als je goederen laat ophalen, moeten ze gedemonteerd klaar staan op de benedenverdie-ping en kleine zaken zoals huis-raad verpak je goed.

Tekst Katrien Vandeveegaete Foto's Lieven Van Assche

Info Wil je weten welke Kringwinkel in jouw gemeente gratis ophalin-gen doet? Bel naar het gratis ophaalnummer 070 222 002. Je kan ook ter plekke zelf je spullen brengen. Maar ook deze moeten herbruikbaar zijn. Containerparken voorzien vaak een ruimte waar je herbruikbare goederen kan achterlaten.

Page 12: OKRA-magazine mei 2013

12

okra

mag

azin

e m

ei 2

013

OKRA-CREA

Zomerin de tuin

Eindelijk laten de temperaturen het toe om de tuin op te zoeken en kan je op het terras genieten van het zonnetje. Wil je wat meer kleur brengen op je tuinstoelen, kan je dit mooie bloemkussen haken. Is de zomer alweer uit het land, dan brengt het kussen de zon naar binnen.

Page 13: OKRA-magazine mei 2013

13

okra

mag

azin

e m

ei 2

013

Werkwijze: Ronde 1: 1 losse, 15 vasten in de ring, sluiten met een halve vaste. Ronde 2: 3 lossen (telt als eerste stokje), 1 stokje in de eerste steek, dan in elke steek 2 stokjes. In totaal 30 steken. Sluiten met een halve vaste in de derde losse, vastmaken en draad afknippen. Ronde 3: Steek in de voorste lus. Neem een nieuwe kleur in de voorste lus, haal de draad naar voor, 1 losse. 1 vaste in de eerste steek, half stokje in de volgende steek, 5 stokjes in de derde steek, 1 half stokje in de vierde steek en in de vijfde steek haak je 1 vaste. Steeds de voorste lus opnemen. Dus één bloemblad is 1 vaste, 1 half stokje, 5 stokjes, 1 half stokje en 1 vaste. Maak je volgend blad over de volgende 5 steken. Haak zo 6 blaadjes. Afmaken. Ronde 4: Nieuwe kleur, nu steeds in de achterste lus steken. 3 lossen, 1 stokje in dezelfde steek, * 1 stokje in de volgende steek, 2 stokjes in de vol-gende *, herhaal van * tot *. 45 steken in totaal. Sluit met een halve vaste in de derde losse. Niet afmaken. Ronde 5: Opnieuw in de voorste lus insteken. Begin met een halve vaste in de eerste steek, 1 losse, 1 vaste, 1 half stokje, 5 stokjes, 1 half stokje, 1 vaste. Maak de blaadjes verder af. 9 blaadjes in totaal. 1 halve vaste om te sluiten, vastmaken. Ronde 6: Nieuwe kleur, nu de achterste lus steeds opnemen. 3 lossen (telt als eerste stokje), 1 stokje in iedere lus (45 steken). Sluiten met een halve vaste in de derde losse. Niet vastmaken. Ronde 7: Alleen voorste lussen. Halve vaste in de eerste steek, 1 losse, 1 vaste in dezelfde steek, half stokje in de volgende steek, 5 stokjes, 1 half stokje, 1 vaste. Dit is een blad. Maak zo 9 blaadjes. 1 halve vaste in de eerste losse en afmaken.

Ronde 8: Nieuwe kleur, achterste lussen. 3 lossen, 1 stokje in dezelfde steek, dan 1 stokje in de volgende 2 steken. * 2 stokjes in de volgende steek, 1 stokje in de volgende 2 steken *. Herhaal. 60 steken. Sluiten met halve vaste in derde losse. Ronde 9: Dezelfde kleur, voorste lussen, 12 blaadjes. Ronde 10: Nieuwe kleur, achterste lussen, 3 lossen, 1 stokje in elke steek. 60 steken. Ronde 11: Zelfde kleur, voorste lussen, 12 blaadjes. Ronde 12: Nieuwe kleur, achterste lussen. 3 lossen, 1 stokje in dezelfde steek. * 1 stokje in de volgende 3 steken, 2 stokjes in de volgende steek. * Herhaal. 75 steken. Ronde 13: Zelfde kleur, voorste lussen alleen, 15 blaadjes.

Dit is het principe, denk in hoeveelheden van vijf, elk blad telt vijf steken.

Ronde 4: 1 stokje ertussen Ronde 8: 2 stokjes ertussen Ronde 12: 3 stokjes ertussen Ronde 16: 4 stokjes ertussen Ronde 20: 5 stokjes ertussen

De achterzijde: Haak de achterzijde zoals de voor-zijde maar dan zonder blaadjes. De laatste ronde krijgt wel blaadjes, enkel in de voorste lussen steken. Persen. Afwerking: Zet de twee delen aan elkaar door de linkse kanten tegen elkaar te leggen. Met halve vaste haak je de twee delen aan elkaar. Ben je iets over de helft, steek er dan de vulling in en werk af.

Foto's Karel Hemerijckx

Nodig:7 kleuren katoen.

Opzet:6 lossen en sluiten met halve vaste lus of met opzetlus.

Wil je beschrijving met foto's raadplegen? Kijk dan op www.okra.be.

Page 14: OKRA-magazine mei 2013

14

okra

mag

azin

e m

ei 2

013

PRIKKERTJES

Verhoging pensioenenVanaf 1 april 2013 bedraagt het minimumpensioen voor zelfstandi-gen 16 636,77 euro per jaar. Per maand is dit 1 386,40 euro. Deze verhoging geldt voor een pensioen als gezin en niet als alleenstaan-de. Voortaan is het bedrag van het minimumpensioen als gezin voor een zelfstandige dus gelijk aan dat van een werknemer. Wie geen vol-ledige loopbaan heeft, krijgt wel een proportionele vermindering op dit bedrag. Daarnaast bereikten de sociale partners een akkoord over de aanpassing van de sociale uitke-ringen aan de welvaartsvastheid, voor alle gepensioneerden. Het vakantiegeld stijgt daardoor met vijf procent in mei 2013, en met 8,6 procent vanaf mei 2014. Vanaf 1 september 2013 is er een alge-mene verhoging van 1,25 procent voor de minimumpensioenen. Ook de Inkomensgarantie voor Ouderen (IGO) zal in september met twee procent stijgen.

Wat betaal je voor het openbaar vervoer?65-plussers blijven gratis reizen met bussen en trams van De Lijn. Dat besliste de Vlaamse regering recent in haar akkoord rond de begrotingscontrole. In Brussel (MIVB) en Wallonië (TEC) moet je als 65-plusser binnenkort wel betalen. Vanaf 1 mei 2013 kost een jaarabonnement bij de MIVB 60 euro. Bij TEC geef je vanaf 1 juli 36 euro uit voor een senio-renabonnement van een jaar. Het ziet ernaar uit dat na die data ook Vlaamse 65-plussers zullen moe-ten betalen bij de MIVB en TEC. Hierover is echter nog geen defi-nitieve beslissing, de besprekin-gen lopen nog. Enkel ouderen met een laag inkomen (OMNIO, recht-hebbende op een verhoogde tege-moetkoming) blijven bij beide ver-voersmaatschappijen zeker gratis rijden.

RechtzettingEr sloop een foutje in OKRA-magazine april 2013. Op bladzijde 48 in de infokader van Uit staat vermeld dat het Airborne Museum gratis toegankelijk is. Dat is niet correct. De toegangsprijs bedraagt 8,50 euro, voor 65+: 7,50 euro. Voor groepen vanaf twintig personen: 7,50 euro, 65+: 6,50 euro.

Op de kop gevallenEen boom die het voetpad ver-spert, fietspaden die langs gepar-keerde auto’s slalommen. Of een verlichtingspaal in het midden van het voetpad zodat je er onmogelijk met je rolstoel langs kan. Foute verkeerssituaties genoeg in Vlaanderen. Met de campagne Op de kop geval-len wil ACW meer aandacht vragen voor verkeersveiligheid. Fietsers en voetgangers staan hierbij cen-traal. Ook jij kan deelnemen aan deze actie. Neem een foto van een verkeersonvriendelijke of vriende-lijke situatie en post hem op www.opdekopgevallen.be. De meest foute foto wint een STOP-team to the rescue, dat de foute verkeerssituatie op een spectaculaire manier recht komt zetten. Een partyteam komt de inzender van de meest ideale ver-keerssituatie in de bloemetjes zet-ten.

L

PE

Page 15: OKRA-magazine mei 2013

45 jaar Jacky LafonMijn publiek is uniek!Beste Vrienden,

Volgend jaar sta ik 45 jaar op de planken en dat wil ik heel graag vieren samen met mijn publiek dat ik heel dankbaar ben en ook een warm hart toedraag. Daarom wil ik graag iedereen uitnodigen op onze gezellige variétéshow “Mijn publiek is uniek” deze zomer (juli - augustus) in Blankenberge.Ook een paar lieve collega’s van “Familie” Hilde Van Wesepoel (Linda), Guillaume Devos (Pierrot) en Erik Goris (Rob) zullen te bewonderen zijn in de show alsook een swingend showballet, Jumelle.Een show met toffe liedjes, dans, maar vooral veel humor!De shows gaan door elke vrijdag, zaterdag en zondagnamiddag in het Kusttheater ‘t Colisée telkens om 15 uKom dus genieten van een gezellig dagje aan zee!Voor groepen is er de mogelijkheid om vooraf te reserveren in een restaurant of pizzeria op de zeedijk, aan zeer democratische prijzen.

Reserveren kan op nr. 0477/ 63 59 06 of 050/70 81 98 of via mail [email protected]

Wanneer: elke vrijdag, zaterdag en zondagnamiddag in juli en augustus tot 25 augustusAanvang: 15 uurWaar: Kusttheater ‘t Colisée Kerkstraat 27 Blankenberge Tel 050 70 81 98Inkom: 25 euro

Alvast mijn beste dank en hopelijk tot dan!

Veel liefsJacky Lafon (Rita uit de VTM soap Familie)

Medegedeeld

L

PE Het uitgebreide stelsel van de

Belgische sociale zekerheid biedt velen een vangnet. Maar omdat het zo omvangrijk en versnipperd is, is het niet altijd even toegankelijk. Al twintig jaar biedt de Sociale Landkaart een oplossing. Hulp-verleners en hulpbehoevenden vin-den hierin alle voorzieningen en tegemoetkomingen volgens dezelfde structuur: wat houden ze in, wie kan er gebruik van maken en hoe en waar kan je ze aanvragen. Een uitge-breide trefwoordenlijst en een adres-senbestand vervolledigen het geheel.

In de handel kost de Sociale Landkaart 52 euro. CM-leden kunnen het boek aankopen tegen de voor-deelprijs van 42 euro. Stuur deze bon naar CM-infopunt Chronisch Zieken, PB40, 1031 Brussel. Als abonnee ontvang je de editie 2013 en automa-tisch de volgende uitgaven tegen voordeelprijs. Bovendien krijg je er gratis de digitale versie bovenop. Die wordt periodiek bijgewerkt.

Sociale Landkaart 2013 tegen voordeelprijs

Ja, ik bestel de Sociale Landkaart. Ik betaal na ontvangst van het boek en de factuur.

Ik ben geen lid van CM.Ik bestel ex. en betaal 52 euro/ex. incl. btw

en verzendkosten.Ik abonneer me en ontvang editie 2013

voor slechts 42 euro/ex. Ik ben lid van CM, mijn lidnummer is

Ik bestel ex. en betaal 42 euro/ex. incl. btw en verzendkosten.

Ik abonneer me en ontvang editie 2013 voor slechts 32 euro/ex.

Naam Voornaam

Straat Nr. Bus

Postnr. Gemeente

E-mail

Handtekening

De besteller verbindt zich ertoe de factuur te betalen binnen de vijftien dagen na ontvangst van het boek. Indien hij de voorwaarden niet respecteert binnen dertig dagen na datum, zal een schadevergoeding van 50 euro aangerekend worden.

Kleef hier je gele klever.

Page 16: OKRA-magazine mei 2013

16

okra

mag

azin

e m

ei 2

013

PRIKKERTJES

Duolegaat voordelig voor erfgenamen en voor OKRA

Wil je iets nalaten maar moet de begunstigde daar-voor hoge successierechten betalen, dan is het duo-legaat een wettelijke manier om de successierechten voor je erfgenamen te beperken. Regel je je erfenis op deze manier, dan laat je een deel van je kapitaal na aan een goed doel en een ander deel aan een erf-genaam naar keuze. Het goede doel zal alle succes-sierechten betalen zodat het gedeelte voor de erfge-naam vrij is van deze belasting. Vooral voor alleen-staanden zonder naaste familieleden is dit een inte-ressante optie. Erfgenamen zonder familieband met de overledene worden immers belast tegen het ‘tarief vreemden’. De successierechten lopen snel hoog op. Een duolegaat kan dit vermijden.

DuolegaatHet duolegaat is een aparte vorm van legaat. Maak je hiervan gebruik, laat je een bedrag na aan een goed doel dat daartoe erkend is. Je verplicht deze organi-

Heb je geen zin om een groot deel van je erfenis aan de staat over te laten? Dan biedt het duolegaat een oplossing. Deze formule laat trouwens ook toe een stukje van je erfenis aan OKRA te schenken.

satie een bedrag uit te keren aan de persoon die je zelf aanwijst. Het goede doel betaalt de successie-rechten die de erfgenaam bij een gewoon legaat zelf zou moeten betalen. Zo zal de erfgenaam meer ont-vangen dan wanneer hij direct van jou zou hebben geërfd. Je kan ook voor OKRA kiezen als je een duo-legaat opstelt. Dankzij deze legaten kan OKRA haar werking verder uitbouwen.

VoorbeeldChristine is weduwe en heeft geen kinderen. Zij laat 50 000 euro na voor haar nichtje Evi. Bij een gewone erfenis krijgt Evi de volledige som waarop ze 22 500 euro aan successierechten betaalt. Ze houdt 27 500 euro over. Bij een duolegaat zal Christine 30 000 euro aan Evi schenken en 20 000 euro aan OKRA. OKRA zal dan de successierechten moeten beta-len op het deel van Evi en op het deel dat de organisa-tie zelf krijgt. De successierechten hierop bedragen:Voor Evi: 45 procent van 30 000 euro is 13 500 euro.Voor OKRA: 8,8 procent van 20 000 euro is 1 760 euro.Zo ontvangt � de staat: 13 500 euro plus 1 760 euro, samen 15 260 euro� Evi: de volledige 30 000 euro� OKRA: 20 000 euro min 15 260 euro is 4 740 euroIn het eerste geval kreeg Evi slechts 27 500 euro, met een duolegaat ontvangt ze 30 000 euro en is ook OKRA geholpen.

ConcreetDenk je aan een duolegaat, dan moeten er drie voor-waarden vervuld zijn. Je moet een testament opstel-len, het liefst bij de notaris. In het testament vermeld je een legaat voor één of meerdere personen. Je kop-pelt hieraan een tweede legaat voor OKRA of een andere erkende vzw die verplicht wordt alle succes-sierechten te betalen.

Alle info vind je op www.giften-legaten.be of bij je notaris.

Page 17: OKRA-magazine mei 2013

C E L E B R A T I N G T H E L I F E A N D W O R K S O F G I U S E P P E V E R D I

T H R E E O P E R A S & O N E G A L A

MET GASTSOLISTEN VAN DE OPERA VAN WENEN EN DE SCALA VAN MILAAN

BEGELEID DOOR EEN PRESTIGIEUS SYMFONISCH ORKEST

3 - 13 OKTOBER 2013 • BRUSSEL • ANTWERPEN • GENT • OOSTENDE • WWW.VERDI200.BE • 0900 69 900 €0,50/MIN

Verdi200_Okra_210x148.indd 1 09/04/13 09:38

NV Coopman LiftenHeirweg 123 | B-8520 [email protected] | www.trapliftinfo.be

SERVICE

24u/24u - 7d/7d

Trapliften

VrijBLijVeNde offerte / BezoeKBel gratis : 0800 20 950

www.trapliftinfo.be

Wijverhogenuwcomfort !

Huisliften Plateauliften

Page 18: OKRA-magazine mei 2013

Moniek Broekx: “Ik ben de jongste van vier, mijn ouders hadden een melkveebedrijf. Ook hun broers en zussen zaten in de landbouw of waren priester. Echt helpen in het bedrijf, hoefde niet. Onze ouders vonden studeren heel belangrijk, ze hebben ons daartoe altijd gesti-muleerd. Daarom zijn mijn zussen en broer ook op internaat geweest, zo was het bedrijf tijdens de week ver weg. Maar ik bleef thuis, mijn moeder vond het toch niet zo fijn als alle kinderen het huis uit waren. Alle vier hebben we verder gestudeerd en zijn in de sociale sector of de derdewereldbeweging terecht gekomen.

Op mijn achttiende koos ik voor psychologie omdat ik me veel vra-gen stelde. Waarom zijn we hier, wat hebben we hier te doen? In de cursus van mijn zus die ergothe-rapie studeerde, stond dat psy-chologie de studie was van het omgaan tussen mensen. Dat sprak mij aan en daarom koos ik voor psychologie.Het waren boeiende studies en ik heb ook drie jaar gewerkt als opvoedster en psychologe. Ik heb dat wel graag gedaan maar ik vond dat ik als 23-jarige te weinig levenservaring had om mensen te

begeleiden. Anderen te moeten zeggen hoe zij moesten leven en de dingen moesten doen, dat wrong een beetje.”

Biologische overnemer“Intussen waren mijn ouders met pensioen. Eerst was er geen over-nemer voor de boerderij maar mijn oudste broer besliste dan toch om in het bedrijf te stappen. Hij schakelde over naar biologi-sche landbouw en maakte er een landbouwbedrijf met melkvee en aardappelteelt van. Zo leerde ik de biowereld kennen en die oefen-de een grote aantrekkingskracht uit op mij. Een dag per week ging

ik werken bij een bio-logische boerderij in Schriek die zich toe-legde op groenteteelt.

Bij de biologische landbouw hoor-de ook een andere visie op de wereld, gezondheid en mens zijn. Ik ging anders om met de natuur en met voeding. Dat voelde goed.”

Buiten werken“Ik merkte dat ik toe was aan een bezinning, ik stelde mijn leven steeds meer in vraag. Daarom besloot ik in 1996 om met de fiets naar Compostela te trekken – alleen. Ik kon loopbaanonderbre-king nemen maar besliste toch om mijn job als psychologe helemaal op te zeggen. Zeven weken fietste

ik alleen naar Compostela en daarna terug. Nooit wist ik wat er zou gebeuren die dag. Ik had mijn tentje bij maar had geen idee waar ik ’s avonds zou slapen. Altijd was ik onderweg en altijd was ik buiten. Dat was fijn, ook het alleen zijn beviel me. Ik voelde me dicht bij het leven, had vaak een heel dankbaar gevoel over het feit dat ik er was. Tijdens die reis besliste ik dat ik voortaan buiten wilde werken, dicht bij de natuur. Ik had steeds meer bewondering voor dingen die ik in de natuur zag. Dat gevoel is gebleven, ook toen ik terug was.”

“Na mijn terugkomst volgde ik een opleiding biologische landbouw in Wallonië. Ik legde me toe op groenteteelt, groenten spreken me meer aan dan dieren. Daarna volgde ik nog een praktijkoplei-ding in Vlaanderen. Een dag had ik les, de overige vier liep ik stage op twee bedrijven. Het eerste was groot en leverde aan de veiling, het tweede was klein en koos voor directe afzet op de lokale weke-lijkse markt. Dat sprak me aan, ik vond het fijn om op de markt te staan en te zien aan wie de groen-ten die ik had geteeld werden verkocht. De biologische landbouw is vaak een afgesloten sector. Maar op de markt is de drempel veel kleiner. Daar krijg je al eens de vraag: ‘geef me eens iets waar-bij ik proef dat het natuurlijk geteeld werd.’ Dan kan je het ver-schil maken en kan je ook mensen die niet in het biowereldje zitten, laten proeven van biologische landbouw. Voor mezelf vind ik de afwisseling ook fijn, enerzijds de dynamiek en het sociale van de markt en anderzijds het alleen met mezelf buiten werken op het land.”

Zware bakken sjouwen“Het kriebelde om voor mezelf te beginnen. Ik huurde een grond, kweekte er diverse groenten en

Dicht bij de aarde zijn, daar wordt Moniek Broekx gelukkig van. Het brengt haar dicht bij zichzelf en dat is waar het om gaat, vindt ze. Niet de uiterlijkheden, niet het materiële bezit maar de grond en de groenten die ze teelt. En natuurlijk ook het contact met wie haar helpt en de marktgangers die haar groenten kopen.

‘Mijn droom mogen realiseren, geeft

me energie’

Onderweg voelde ik me dicht bij het leven.

18

okra

mag

azin

e m

ei 2

013

OVER WAT TELT

Page 19: OKRA-magazine mei 2013

19

okra

mag

azin

e m

ei 2

013

Page 20: OKRA-magazine mei 2013

verkocht ze op de markt. Om nog enige zekerheid te hebben, hield ik een halftijdse job. Maar ik onder-vond dat mijn landbouwbedrijfje niet te onderschatten was. Het alleen werken viel me zwaar, het was eenzaam. Maar ook logistiek was het lastig. Alleen met alle zware bakken sleuren, op het veld en de markt. Het tweede jaar kre-gen de tere net geplante groenten een zware hagel over zich heen. Er was veel schade, ook dat vond ik lastig om alleen te dragen. Uiteindelijk zijn de meeste groen-ten wel goed hersteld, gelukkig.”

“Omdat het me toch zwaar viel, ging ik terug aan de slag op het eerste biobedrijf waar ik ooit werkte, in Schriek. Ik bleef wel de markten doen met hun producten. Dat was een comfortabele situatie. Ik werkte niet alleen, kon doen wat ik graag deed en liep veel min-der risico. Maar het begon opnieuw te kriebelen om op mezelf te beginnen. En blijkbaar kwam ik op het juiste moment de juiste men-sen tegen. Patrick en Christine kende ik van op de markt. Zij had-den net een stuk grond gekocht waarop ze biologische groenten wilden kweken en waarvoor ze mensen zochten. Op een zaterdag ben ik naar de plek komen kijken en ik was meteen verkocht. Wat

een fijne omgeving, zo rustig en glooiend tussen de bossen en toch vlak bij Leuven. En ook het contact met Patrick en Christine was heel goed.”

Het Gulden Gehucht“We zijn al zeven jaar bezig om dit terrein te ontwikkelen. Het groeit organisch. We noemden de plek het Gulden Gehucht omdat we een plaats wilden maken waar mensen naartoe komen en zich goed voe-len. En gulden verwijst naar de zon, hier schijnt de zon altijd. Intussen zijn we hier met vier actief. Patrick en Christine hebben hier een hartvormige tuin, iemand anders onderhoudt een tuin waar-bij de klanten zelf hun groenten kunnen oogsten, een derde legt zich toe op de teelt van bijen en ook ik kweek hier biologische groenten die ik op de markten in de buurt verkoop.Dat we zo samen kunnen werken, is voor mij heel verrijkend. Ons uitgangspunt is steeds ‘wat is goed voor de aarde?’ We willen land-bouw en natuur combineren op een manier die zorg draagt voor de aarde. Samenwerken is voor mij wel een uitdaging. Vroeger deed ik alles graag alleen. Ik was bang om samen te werken, dacht, ik doe het wel op mijn manier. Door samen te werken, moet je je veel meer open stellen en moet je ook aan de slag met jezelf. Maar het is wel verrijkend en fijn dat ik nu ervaringen kan delen. Ik haal ook veel voldoening uit de namid-dagen die we samen werken.”

Zachter voor mezelf“Ik blijf wel zoekend. Ik wil hier nog lang kunnen werken maar ik besef dat ik zorg moet dragen voor mijn lichaam, anders houd ik dit niet vol. Ik moet soms wat zachter zijn voor mezelf. Daarom mag ik niet meer alles zelf doen. Iemand komt hier al eens spitten en op de markt draag ik niet alle zware bakken zelf. Ik zoek ook een evenwicht in de teelten. Wat

brengt op? Welke groenten bieden een meerwaarde? Wat doe ik graag? Zo heb ik besloten om dit jaar geen prei te telen. Prei is een intensieve teelt. Ik koop die bij een collega bioteler waar prei een bijzonder plekje in de vruchtwis-seling heeft. Dat voelt ook goed.Zelf ben ik een grote fan van aller-hande bladgewassen. Die kan ik heel vers aanbieden aan mijn klanten. Ook bonensoorten kweek ik graag.Om deze fysieke job vol te hou-den, probeer ik af en toe stil te staan en te genieten van de omge-ving. Ik wil niet enkel denken: hoeveel heb ik vandaag gedaan? Was het wel genoeg?”

Geen vlekje en geen vreemde vormen“Vandaag draait de landbouw om kwantiteit, uniformiteit en schoon-heid. Groenten moeten er alle-maal hetzelfde uitzien en ze moe-ten vooral mooi zijn. Geen vlekje, geen vreemde vormen. Voor mij staan andere dingen centraal: de zorg om de aarde, de zorg voor mensen. Maar groenten kweken is meer dan een hobby voor mij, ook ik heb een bedrijf en wil aan het einde van de maand de rekenin-gen kunnen betalen. Intussen lukt het om ervan te leven maar enkel omdat ik mijn producten zelf ver-koop aan de consument en niet aan de groothandel. Van de pro-ducten die ik zelf teel, kan ik immers zelf de prijs bepalen. Enkel zo is het haalbaar.”

Zaaien in zijn voetsporen“Er zijn zeker mensen die mij steunen, zonder hen zou het niet lukken. Mijn familie staat achter mij, dat voel ik, al zien we elkaar niet zo vaak want we wonen ver van elkaar. Mijn vader blijft een boer in hart en nieren. Aanvankelijk stelde hij zich wel vragen met de keuze van mijn broer en mij voor biologische landbouw maar nu is hij er blij mee. Ook omdat ik thuis nooit had geholpen op de boerde-

20

okra

mag

azin

e m

ei 2

013

Page 21: OKRA-magazine mei 2013

21

okra

mag

azin

e m

ei 2

013

rij, twijfelde hij wel eens. Maar nu hij ziet dat het lukt, is hij trots. Enkele jaren geleden hebben we samen groenbemester gezaaid, met de hand. Dat is niet makkelijk om dat gelijkmatig te doen. Maar hij deed het voor, hij had het al ontelbare keren gedaan. Die dag had ik echt het gevoel dat ik in zijn voetsporen trad. Dat was mooi.”

“Dat we hier op het terrein kunnen samenwerken, vind ik ook fijn. Soms eten we samen, soms over-leggen we samen. Er zijn wel wat praktische dingen te regelen. Soms luisteren we ook gewoon naar elkaar, dan nemen we de tijd om te vertellen wat ons bezighield de voorbije week. Wat raakte mij? Waarom? De anderen reageren niet en dat maakt het net zo bij-zonder. Zo kunnen we delen wat voor ons belangrijk is en dat maakt dat we sterk verbonden zijn met elkaar. We kunnen samen stil staan bij de dingen en we kunnen samen genieten. We hoeven niet enkel samen te werken.”

Nabijheid “Dit is waar ik dit leven mee bezig wil zijn. Dat ik dit werk, dit enga-gement en dit leven ook kan delen, is voor mij genoeg. Meer verlang ik niet. We willen van deze plek ook een ontmoetingsplaats maken en dat lukt aardig. Hier

komen veel mensen langs om groenten te oogsten maar ook om tot rust te komen of om een lezing te volgen. Dat vind ik inspirerend. Het geeft me echt veel energie om hier te zijn. Maar natuurlijk zijn er nog dingen waarvan ik droom. Graag zou ik een manier vinden om landbouw leefbaar te maken in verbinding met de natuur. Nabijheid is daarin erg belangrijk. De kringloop moet

zo klein mogelijk zijn. Daarom zou ik ook graag onze eigen zaden kweken en ook de compost van deze plek gebruiken. Zo is de kringloop gesloten en weet je dat de zaden aangepast zijn aan de grond waar ze gebruikt zullen worden. Daar hoort ook bij dat ik groenten wil kweken voor mensen in de buurt. Ik wil op termijn ook

zo veel moge-lijk het jaar rond groenten van hier aan-bieden.Daartoe moe-

ten we nog wat investeren in betere bewaarmogelijkheden. Maar dat komt nog.”

De dingen groeien zoals ze groeien“En ja, ik heb nog een droom. Zo zou ik het fijn vinden mochten we beter uitgerust zijn op het vlak van gebouwen. We hebben enkel een vervallen schuur wat ons beperkt in bewaarmogelijkheden voor de

groenten. Voor ons maar ook voor de leden van de zelfoogsttuin zou het goed zijn als we wat meer voorzieningen zouden hebben. Enkel dan kunnen we echt een pro-ject uitbouwen voor en door de lokale gemeenschap. Omdat het Gulden Gehucht zo’n mooie plek is, willen we die graag delen. Hier zijn als bezoeker of medewerker, nodigt trouwens ook uit om soberder te leven. Nu zoeken we zo vaak het geluk in materiële dingen, willen we alsmaar meer dingen vergaren. Hier is dat minder nodig heb ik het gevoel. We moeten het geluk zoe-ken in de natuur rondom ons. We moeten blij zijn dat de dingen groeien zoals ze groeien. Dat gevoel te mogen ontdekken en delen, maakt me gelukkig.”

Tekst Nele JoostensFoto’s François De Heel

We moeten het geluk zoeken in de natuur rondom ons.

Moniek Broekx: “Op de markt kan je het verschil maken en kan je ook mensen die niet in het biowereldje zitten, laten proeven van biologische landbouw.”

Page 22: OKRA-magazine mei 2013

22

okra

mag

azin

e m

ei 2

013

BOEKEN

Om adem te kunnen halenRomans over de relatie tussen vader en kind hebben in de Nederlandstalige literatuur een traditie hoog te houden. Denk maar aan De Vlaschaard van Stijn Streuvels, een keiharde confron-tatie tussen een boerenzoon en zijn vader. Heel wat minder fel gaat het eraan toe in de roman-kroniek van Christine Otten. Om adem te kunnen halen is een ingetogen boek dat veel ruimte biedt voor emoties.De vader van Christine Otten is bijna tachtig en verblijft al jaren in de psychiatrie. Christine ver-brak de band met haar vader jaren geleden. Op aangeven van de verpleging, zoekt de vader opnieuw contact met zijn dochter. Zij gaat er op in.Het proces waarbij vader en dochter opnieuw naar elkaar groeien, vormt de kern van dit boek. Tussendoor krijg je een beeld van de familieverhoudingen en het verleden van vader en dochter. Zij herkent zich in hem en sloeg daarom op de vlucht.

Een vlucht vol vrees maar ook vol liefde. Deze dualiteit is alom-tegenwoordig in Om adem te kunnen halen.

Vergeef onsA.M. Homes wordt een van de beste Amerikaanse auteurs van dit moment genoemd. Haar roman Vergeef ons draagt daar onmiskenbaar toe bij. Een lijvig boek over twee broers dat geen bladzijde te veel telt. Al lijken sommige situaties wat onrealis-tisch, toch struikel je daar niet over. Ze kaderen immers in een groter geheel en geven een grote vaart aan het verhaal.George is de jongere broer van historicus en Nixon-kenner Harold Silver. De jongste van de twee heeft een mooie vrouw, twee kin-deren, een schitterend huis en een fantastische carrière. Maar hij is ook gezegend met een opvliegend karakter waarmee Harold van kindsbeen af werd geconfronteerd. Als op een dag de stoppen doorslaan bij George, heeft dat grote gevolgen voor de

twee broers. Harold wordt plots verantwoordelijk voor een gezin.In deze tragikomische roman is ironie nooit veraf. Het boek toont hoe omstandigheden iemand kunnen veranderen en hem ook weer op het juiste spoor kunnen zetten.

Papieren kindDrie vrouwen raken verwikkeld in de strijd om een kind. Alle drie houden ze van het kind. Dit op het eerste gezicht onwaarschijnlijk gegeven is de basis van Papieren kind. Randy Susan Meyers maakt er een intens verhaal van. De jonge Tia heeft een verhou-ding met de getrouwde Nathan en wordt zwanger. Nathan kiest voor zijn gezin. Daarop besluit Tia het kind af te staan voor adoptie. Het kind komt terecht bij de arts Caroline en haar man Peter. De drukke baan van Caroline maakt het echter moeilijk om een kind op te voeden. Ze mist ook moe-dergevoelens. Juliette, de vrouw van Nathan ontdekt het bestaan van het inmiddels vijfjarig kind en zoekt een manier om het bij haar gezin te betrekken. Ze wil vooral haar huwelijk met de overspelige Nathan redden.

FamiliebandenDe familieroman is helemaal terug. De relaties tussen ouder en kind en die tussen broer en zus bieden veel inspi-ratie. Nog een thema dat erom vraagt uitgewerkt te wor-den: het loskomen van de familiedruk.

Christine Otten. A.M. Homes. Randy Susan Meyers.

© T

ess

a Post

hum

a de

Boer

© D

avid

Shankbone

Page 23: OKRA-magazine mei 2013

23

okra

mag

azin

e m

ei 2

013

Christine Otten, Om adem te kunnen halen, Atlas Contact, Amsterdam, 2013, 192 blz., 18,95 euro.

A.M. Homes, Vergeef ons, De Bezige Bij, Amsterdam, 2012, 557 blz., 19,90 euro.

Randy Susan Meyers, Papieren kind, Artemis en Co, Amsterdam, 2012, 364 blz., 19,95 euro.

Er zijn van die mensen die bedrevener zijn in leven.In en om hen heen heerst orde.Voor alles hebben zij een manier en het juiste antwoord.

Zij raden onmiddellijk wie wie, wie met wie,met welk doel, waarheen.

Stempelen unieke waarheden af,gooien overbodige feiten in de versnipperaar, en stoppen onbekende personenin op voorhand voor hen bestemde ringbanden.

Denken zo veel als de moeite waard is,en geen ogenblik langer,want achter dat ogenblik loert de twijfel.

En als ze uit hun bestaan worden ontslagen,verlaten ze hun postdoor de aangegeven deur.

Soms benijd ik hen- gelukkig gaat dat ook weer over.

Uit: Wislawa Szymborska, Zo is het genoeg, De Geus.

Dit is ongetwijfeld een vrouwen-boek. Maar de betrokken mannen spelen hun rol en vullen de vrou-wenportretten aan. Papieren kind is in ieder geval geen overdreven sentimenteel boek maar een relaas over liefde en moederge-voelens maar ook over leugens en de zoektocht naar een even-wicht in het leven.

Tekst Annemie Verhenne en Hugo Verhenne

�r zijn van�ie mensen �ie

Page 24: OKRA-magazine mei 2013

okra

mag

azin

e m

ei 2

013

TENTOONSTELLING

24

het geheim vande EtruskenVan 900 tot 500 voor Christus leefden halverwege de Italiaanse laars de Etrusken. Een geheimzinnig volk want zelfs over hun afkomst bestaat geen zekerheid. Het Gallo-Romeins museum in Tongeren ontrafelt deze vergeten maar rijke beschaving met de tentoonstelling De Etrusken, una Storia Particolare.

“Vergeten, dat klopt”, zegt muse-umcurator Bart Demarsin. “In onze schoolboeken liet de leraar geschiedenis ons bij het hoofdstuk over de Etrusken schrijven: dit moet je niet kennen. Maar in de dorpjes tussen de Tiber en de Arno ontwikkelde zich wel een beschaving waar we tot vandaag nog altijd van leren.” De Griek Herodotus meende dat hongers-nood de Etrusken vanuit Klein-Azië naar de Italiaanse kusten dreef. Een Romeinse historicus daarentegen beweerde dat ze nooit elders gewoond hebben. En in 1853 ontdekte een archeoloog nabij Bologna een nederzetting uit de IJzertijd die overeenkwam met de verfijnde handel en wandel van de Etrusken. “We weten het niet”, zegt Iefke Van Kampen, die als Etruscoloog haar medewerking verleende aan deze tentoonstel-ling. “De Etrusken waren een volk van zeevaarders. Hun gebied kende geen grenzen en was verdeeld over stad-staten waarover telkens een Lucomon de absolute macht had. We hebben voor deze tentoonstelling gekozen om hun leven te belichten vanuit de invloe-den die ze meebrachten van de

Grieken, Feniciërs en volkeren uit het Verre Oosten, die ze dan ver-bonden met hun eigen tradities. De meeste objecten komen uit hun grafcultuur want net zoals in de klassieke oudheid, vertelt de dood alles over het leven.”

Meesters van het goudHoewel de Etrusken veelvuldig contact hadden met vreemde vol-keren, vertoont hun schrift geen enkele overeenkomst met een andere taal. Hun alfabet is afgeleid uit het Grieks maar ze lazen de zinnen van rechts naar links. In de tentoonstelling kan je in een spie-gel hun geschrift ontcijferen. En weet je graag hoe je eigen naam

in het Etruskisch eruit ziet, dan helpt een interactief scherm je op de goede weg. Als goudbewerkers kenden de Etrusken hun gelijke niet. De techniek van granuleren waarbij ze fijne ronde goudkorrel-tjes op een sieraad soldeerden, bleef tot ver in de 20ste eeuw hun geheim. Ook filigraan was lange tijd een exclusieve goudbewerking van de Etrusken.

Brons en aardewerkOmstreeks 650 voor Christus maakten de Grieken al stenen figuurtjes van naakte mannen en vrouwen, als votiefbeelden om ze

te offeren aan de goden. Etrusken deden hetzelfde maar in

Amfoor met afbeelding vanHerakles en Hippolyte en dieren-friezen, gemaakt in AtheneZwartfigurig aardewerk, ca. 550 v.Chr., Athene, Allard Pierson Museum,Amsterdam

Drinkschaal met afbeelding vanFufluns/Dionysos, gemaakt inCivita CastellanaRoodfigurig aardewerk, 400-375v.Chr., Civita Castellana, AllardPierson Museum, Amsterdam

© CarloBonazza

Page 25: OKRA-magazine mei 2013

25

okra

mag

azin

e m

ei 2

013

brons. En daar waar voor Griekse kunstenaars de perfecte weergave van het menselijk lichaam het hoogste doel was, zochten Etrusken eerder naar expressie en een uit-vergroting van wat voor hen de belangrijkste lichaamsdelen waren. Net zo ging het in aardewerk. De Etrusken decoreerden hun huisraad met Griekse motieven en verhalen uit de mythologie. Hun persoonlijke finishing touch was de zwarte buc-chero, een techniek die later tot ver buiten hun gebied zou worden toe-gepast.

De aristocratie en de rol van de vrouwIn het begin waren er geen rijke of arme Etrusken. Pas met het vinden van mineralen en de handel daarin, kwamen er sociale verschillen. Banketten waren zowel een religi-euze ceremonie als een symbool van rijkdom en macht. Ze aten vlees, dronken wijn en vleiden zich neer op aanligbedden. Anders dan bij de Grieken, schoven de vrouwen hier wel mee aan tafel. Net zo goed mochten ze deelnemen aan sport-wedstrijden en toneelvoorstellin-gen. In de Etruskische cultuur waren mannen en vrouwen elkaars gelijke. In zoverre zelfs dat vrou-wen ook zelf mochten beslissen over hun persoonlijke rijkdommen.

Goden, graven en een schapenleverDe klassieke oudheid was een bakermat voor de godenverering. Ook de Etrusken waren afhankelijk van de welwillendheid van de goden. Hun tekens werden doorgeseind in natuurverschijnselen zoals bliksem-schichten, aardbevingen of een vogelvlucht, waarna een Haruspices uit een aristocratische familie ze voor het gewone volk verklaarde. Bijzonder zijn de tekens die ze afla-zen van de lever van een offerdier. Een Nederlandse historicus wijdde er een half leven aan om de wiskun-dige verbanden te vinden tussen de kop van de lever, de inkepingen en kleurverschillen.

Een vrouwengraf uit de Osteria-necropool in VulciAardewerk en metaal-koperlegering, 500 tot 480 v.Chr., Rijksmuseum van Oudheden, Leiden

Hoewel de Etrusken na hun dood verast werden en bewaard in biconi-sche vazen of canopen, dachten ze dat hun leven gewoon verder ging. Hun huis werd ondergronds exact herbouwd. Wie bij leven rijk was en een halve stad in bezit had, kreeg die ook na zijn dood, straten en pleintjes inclusief. Omdat het Gallo-Romeins museum partner is in de digitale reconstructie van de befaamde graftombe van Regolini-Galassi in Cerveteri, tonen ze in primeur de eerste resultaten van dit onderzoek. Ook dichter bij huis von-den ze Etruskische voorwerpen. Het Keltische graf van Eigenbilzen waar-van de inhoud bewaard wordt in de

Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in Brussel, bevatte een snavelkan die onweerlegbaar aan de Etrusken wordt toegeschre-ven. Voor de tentoonstelling komt de kan terug naar Tongeren, naast de talrijke objecten die Europese musea in bruikleen gaven, waaron-der het Vaticaans en Capitolijns museum in Italië. De Etrusken heb-ben amper vijf eeuwen overleefd. Nadat de Romeinen hen geruisloos maar definitief van de kaart veeg-den, verdwenen ze ook nog eens uit onze geschiedenis. In Tongeren komen ze gelukkig weer tot leven.

Tekst Suzanne Antonis

InfoDe Etrusken, una Storia Particolare, tot 25 augustus 2013 in het Gallo-Romeins museum Kielenstraat 15, 3700 Tongeren, 012 67 03 30, www.galloromeinsmuseum.be. De tentoonstelling is uitermate geschikt voor kinderen. Open van dinsdag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur, week-ends en schoolvakanties van 10.00 tot 18.00 uur. Tickets: 10 euro, met korting: 8 euro. Kinderen en jongeren tot 26 jaar: 1 euro.

© Carlo Bonazza

© Gallo-Romeins Museum

Page 26: OKRA-magazine mei 2013

De renovatie van het oude postge-bouw gebeurde met veel respect voor de architectuur van haar eer-ste ontwerper Gaston Eysselynck. Zo is de lokettenzaal nagenoeg intact gebleven. Dat zorgt meteen bij het binnenkomen voor een retro-sfeer. Maar wie verder door-dringt in het gebouw ontdekt een comfortabel en modern cultuur-centrum.

“Onze belangrijkste opdracht is het uitwerken van een eigen program-matie”, zegt directeur Stefan Tanghe. “Daarvoor vissen we in de rijke vijver van producties waarmee theatergezelschappen, dansgroe-pen en muziekensembles door het land toeren. We willen door onze programmatie ook duidelijk aanto-nen dat Oostende een vooruitstre-vende stad is, met oog voor al wat vernieuwend is. Want toerisme mag dan al belangrijk zijn in onze stad, we stellen ons aanbod toch in de eerste plaats af op de verwachtin-gen van de Oostendenaar.”

Lokaal bindweefselDe Grote Post staat trouwens ook open voor activiteiten van lokale groepen. “Dat is het tweede luik van onze opdracht”, stelt de direc-teur. “We willen aan de vele socio-culturele verenigingen die in onze stad actief zijn de ruimte en de accommodatie geven om te tonen waarmee ze bezig zijn. We stellen onze podia en technische appara-tuur graag ter beschikking van

lokale toneelgroepen of verenigin-gen die bezig zijn met muziek of dans. Maar ook wie een tentoon-stelling wil organiseren met lokale inslag kan hier terecht. Ik zal echt tevreden zijn als elke Oostendenaar iets oppikt in ons aanbod. Dan is onze verbindende functie volledig ingevuld. Daarvoor doen we het.”

Uit de respons van de eerste maan-den blijkt alvast dat de inwoners van de badstad zaten te wachten op hun nieuw cultureel centrum. In de eerste tien dagen dat het cen-trum open was, kwamen niet min-der dan 25 000 mensen een kijkje nemen. In De Grote Post nemen lokale vrijwilligers trouwens heel wat taken op. Ze staan in voor het onthaal, de ticketcontrole, de bediening in de foyer en ontelbare andere taken. “De vrijwilligers zijn voor de werking van dit centrum van onschatbare waarde”, getuigt de grote baas.

Maatschappelijk verantwoord“Bij de voorstellingen die we hier tonen gaan we telkens uit van hun maatschappelijke relevantie”, zegt Stefan Tanghe. “We zoeken meer het waarachtige verhaal, dan het puur amusante. Zo hadden we de eerste zes weken hier al de drie grote stadstheaters (NTGent, Het Toneelhuis en KVS) over de vloer. Voor de liefhebbers van dansper-formance staan Les Ballets C de la B en Wim Vandekeybus gepro-

grammeerd. Maar ook Wouter Deprez komt naar De Grote Post omdat hij een eigen kijk brengt op zijn ervaringen nadat hij een jaar in Zuid-Afrika verbleef.”“Het derde luik van onze opdracht hier in Oostende is het opzetten van vorming rond kunst en cul-tuur”, duidt Stefan Tanghe. “Dat betekent dat we heel breed com-municeren over wat hier in huis gebeurt. We willen de drempel van De Grote Post zo laag moge-lijk houden opdat iedereen zijn gading zou vinden.”

ToeristenDe Grote Post mag dan in de eer-ste plaats een cultuurcentrum zijn voor de lokale bewoners, uiter-aard zijn ook toeristen van harte welkom in de zalen. Omdat het cultuurcentrum zich richt tot zowel jongeren, midlifers als senioren, zal iedereen zijn gading vinden in het rijke aanbod. Het centrum sluit trouwens niet in de vakantie-maanden. Zo zal een gedeelte van Theater aan zee plaatsvinden in de ruimtes van De Grote Post.Het lijdt geen twijfel dat het impo-sante gebouw, met de monumen-tale beeldengroep op de voorge-vel, klaar is om het grote publiek te ontvangen.

Tekst Nic FruruFoto Philippe van Gelooven

De Grote Post brengt podiumkunsten op ieders maatOostende associeer je meestal met zee en strand. Maar de stad heeft veel meer te bieden. Er waren al het Ensormuseum, het provinciaal museum en het Casino-Kursaal. Sinds eind vorig jaar kwam daar ook De Grote Post bij, een nieuwe parel aan de kroon van de koningin der badsteden.

We willen de drempel van De Grote Post zo laag mogelijk houden opdat iedereen zijn gading zou vindenokra

mag

azin

e m

ei 2

013

PODIUm

26

Foto's Philippe van Gelooven

Page 27: OKRA-magazine mei 2013

AANKOOP IN

VOLLE EIGENDOM!

Project Keizerhofte Oudenaarde

09 336 37 [email protected]

Contacteer ons voor meer informatie over onze projectenof schrijf u in voor de eerstvolgende infoavond!

Investeer in Assistentieflats, de nieuwe serviceflat

Uniek woonconcept voor de actieve 65-plusser in Vlaanderen

Senior Homes is dé specialist in

vernieuwende woonprojecten van

assistentieflats.

Onze centrale waarden

- Uniek servicepakket

- Comfort en luxe

- Veilig wonen

- Toplocaties

Projecten najaar 2013

AalstVarsenare

Nieuwpoort

TE KOOP

Toprendement!

Verzilver de vergrijzing! Eigen verhuur en beheer Innovatief oproepsysteem 100% rolstoelleefbaar Luxueuze afwerking naar keuze Centrumlocatie

Residentie Leiedam Deinze

Schrijf u nu in om te HUREN [email protected]

Enkele suggesties voor de komende maanden 1 mei Brussels Jazz Orchestra met Philip Paquet 29 mei Stan met Eind goed al goed (Bernhard 3) 22-27 juni Ensemble Leporello met De gebroeders Degrave 28, 29 en 30 juni Circus Ronalde Amortale Juli en augustus Theater aan Zee

Page 28: OKRA-magazine mei 2013

okra

mag

azin

e m

ei 2

013

INTERIEUR

28

Wat is vintage of retro eigenlijk? Oorspronkelijk verwees ‘vintage’ naar een bepaalde stijlperiode, denk aan art deco of de jaren vijf-tig, zestig en zeventig van de vorige eeuw. Vandaag is het meer een containerbegrip en kan je met alle oude meubelstukken en acces-soires scoren. Vintage is dan ook de ultieme eco-decoratie want al dat hergebruik is goed voor het milieu. Je haalt de stukken die je nodig hebt van zolder, van de vlooien-markt, van (internet)veilingen of uit gespecialiseerde vintage- of antiekwinkels. Vintage meubels zijn vaak heel degelijk en gaan met een beetje goede zorg makkelijk jaren mee. Sommige stijliconen uit het verleden zijn inmiddels zo populair dat ze peperduur zijn.

Vintage, de ultieme eco-decoratieZelfs nu we allemaal financieel een beetje krapper zitten, is het mogelijk om je huis met topstukken in te richten. Daarvoor gaan we ‘vintage’. We mixen en matchen allerlei stijlperiodes uit het verleden voor een uniek en hip interieur.

Daarom zijn heel wat topstukken opnieuw in productie genomen. Deze replica’s zijn meestal goedko-per dan het origineel. Ook in de grote meubelwinkels zijn al heel wat meubels en accessoires te koop met een retrolook. Vintage biedt dus eindeloze mogelijkheden en dit voor ieders budget.

Maak een moodboardVoorzichtige vintage fans beginnen het best met een paar accessoires. Kies voor een paar vrouwelijke en romantische toetsen, zoals oude koffers, fraaie handtassen, lam-pen, spiegels of fotolijstjes. Wie de smaak te pakken heeft, maakt al gauw de overstap naar meubels. Probeer eerst enkele stukken uit als blikvanger in je interieur: bij-voorbeeld een koffietafel en een

buffetkast in dezelfde stijl of een replica van een bekende stoel (Eames, Wegner, Panton, Corbusier) met een staande lamp uit dezelfde periode. Ga niet te extreem: kies voor wat je mooi vindt en wat bij je interieur past. Gevorderde vintage fans combine-ren meubels, accessoires én prints in hun behang, vloerkleden en gor-dijnen. Je kan kiezen voor één peri-ode die het beste bij je past (zie het overzicht hieronder) of je mixt alles op artistieke wijze door elkaar. Wil je vooraf een idee hebben over welke mix je het mooist vindt, dan maak je een ‘moodboard’. Dat kan online met foto’s die je verzamelt op Pinterest (http://pinterest.com) of op papier met foto’s die je uit-knipt van interieurs, kleuren, stof-fen, patronen, meubels en acces-soires. Je knipt en plakt net zolang tot je een eigen vintagestijl hebt gevonden. Dan pas ga je je aanko-pen doen.

Kies je lookArt-nouveau: organische uitstra-ling, handgemaakte kwaliteitsmeu-belen, exotische houtsoorten, fraai inlegwerk, kundig gestileerde bloem- en bladmotieven, vloeien-

Page 29: OKRA-magazine mei 2013

29

okra

mag

azin

e m

ei 2

013

de, krullende lijnen en iriserend glas. Voor de vloer kies je voor parket. Het kleurgebruik is gedempt en afgestemd op de natuur: zacht grijsgroen, olijf-groen, mosterdgeel en bruintinten. Wees echter niet bang om je muren gewoon wit te houden en deze accentkleuren te gebruiken: lila, violet, paars en pauwblauw. Ook mooi: een accentmuur met een elegant behangmotief of een opval-lend glas-in-loodraam. Je acces-soires zijn van zilver, tin en parel-moer. Je ultieme lamp is een Tiffany lamp: gekleurd glas-in-lood op een bronzen voet.

Art-deco: ronde lijnen in het meu-bilair maar ook geometrische vor-men, gecombineerd met allerhan-de reisinvloeden (piramides, sfin-xen, ivoor, parelmoer, Afrikaanse dierenhuiden en prints). Parket op je vloer maar dan wel gelakt of vinyl met een abstract design. Een zwartwit tegelpatroon of een een-voudig kleed met geometrische print mag natuurlijk ook. Populaire kleuren zijn: gelakt zwart, chroom, zilver, geel en rood maar ook crème en gebroken wit, beige, oes-terkleurige en groene tinten. Bij het inrichten is vooral symmetrie belangrijk, ook voor de muren. Fleur een wat saaie muur op met een prachtige art-decoposter. Je kan je ook uitleven met heel veel spiegels.

Retro 1950: multifunctionele ruimte met keuken, eetruimte en salon. Haal die muren dus maar weg. Is dat niet mogelijk, fleur de muren dan op met behang in grote patronen. Voor de vloer kies je vinyl of hout met grote kleden. Kies voor een eettafel van formica en chroom en een koffietafel die lijkt op een boomerang. Je stoelen zijn van gebogen plastic of hout. Zet een platenspeler/radio in de ‘entertainment’ hoek. Werk met felle neon- en kauwgomkleuren of kies voor beige, bruin, olijfgroen, mosterd, donkerpaars, marine-

blauw en zwart. Je lampen zijn van glas in tulpvorm of bekleed met brede, ronde stoffen kokers.

mezzanines zijn hip, verhoog dus je vloer. Leg er ook een kamerbreed en zeer hoogpolig tapijt op. Kies voor het thema ‘groovy ’ of ‘space age’. Hout ver-vang je door plastic, metaal, glas en rubber. Denk aan een hangende kuipstoel van plastic, kleurrijke zitzakken en grote poefen. Kies voor felle, levendige kleuren: wit, rood, roze, blauw, oranje, paars en zilver. Ook populair in die periode was een monotoon schema, zoals zwart en wit. Hang een print van Andy Warhol aan de muur. Voor je behang en gordijnen leef je je uit in grote, psychedelische motieven. Wat zeker niet mag ontbreken: de lavalamp en neonverlichting.

bouw je kleurensche-ma op rond de etnische hippiestijl. Je muur mag opvallen met een muurschildering of behangpapier met grote, grafische patronen en iets meer ingetogen kleuren. Je meubels zijn van gebogen chroom of gepolijst staal, de bekleding is van stof met grote patronen. Werk met neutrale aardtinten: beige, grijsgroen, zand, bruin, mosterd, donker oranje, aubergine, wijn-kleuren en paars. Meest populair waren bruin, crème met oranje en avocado. Houd de disco nog even op de achtergrond met accessoires in zilver en goud. Je hanglampen zijn wit, groot en rond van vorm in hard plastic maar ze trekken wel

Tekst Karin SwiersFoto’s Meubelen Heylen

Vandaag kan je met alle oude meubelstukken en accessoires scoren.

Retro 1960:

Retro 1970:

Page 30: OKRA-magazine mei 2013

okra

mag

azin

e m

ei 2

013

DE DRIE

30

De drie dieren in haar leven3DEDRIEZorgen voor mensen en voor dieren, dat is de rode draad in het leven van Jeanne Van Noten (77). Als verpleegster, moeder en grootmoeder was zorgen haar niet vreemd. Maar haar aandacht ging ook vaak uit naar konijnen, schapen en de Poes.

Duizenden konijnen“Dat mijn man een konijnenkweke-rij begon, gebeurde heel toevallig. Onze zoon had een konijntje en mijn man werkte in de veevoeder-sector. Zo had hij contacten met de Gentse universiteit. Daar was interesse om een grote konijnen-kwekerij te starten. Het zou de eerste zijn in België. Frans - mijn man - had er wel oren naar en begon thuis te experimenteren met konijnenbatterijen. Hij was een knutselaar en bouwde ze zelf. Maar om de batterijen te testen heb je natuurlijk konijnen nodig - en ruimte. Daarom gingen we op zoek naar een groot stuk grond waarop we een grote konijnenkwe-kerij konden starten. Zo zijn we in 1976 hier in Koningshooikt terecht gekomen. Van bij de start bege-leidde de universiteit van Gent ons nauwgezet. Ze kwamen staaltjes

nemen van alle konijnen en spoor-den ziektes zo vroeg op. Waren er konijnen ziek, gingen ze er meteen uit. Zo hebben we enkele jaren een ziektevrije stal gehad.Ooit hadden we hier 560 konijnen. In die periode haalde het slachthuis van Deinze tot 400 konijnen in een keer op. Dat was mooi maar veel geld hebben we er nooit aan ver-diend. De kwekerij was hard wer-ken, vooral voor mijn man. Ik bleef aan de slag als verpleegster maar werkte na mijn uren nog mee. Zeker toen de universiteit vroeg om te starten met kunstmatige insemi-natie, had ik meer werk in de kwe-kerij. De prof leerde me hoe ik konijnen moest insemineren. Hij kwam de eerste periode naar hier en dan deden we dat samen. Dat vond ik plezant, mijn medische achtergrond kwam van pas.In 1985 zijn we noodgedwongen

gestopt met de kwekerij, met pijn in het hart. Het ging niet zo goed met de gezondheid van mijn man. Hij had enkele heupoperaties die niet goed gelukt waren en daarna een hersenbloeding.”

Tientallen schapen“Toen we geen konijnen meer had-den, bleef het terrein natuurlijk even groot. En dat moest proper gehouden worden. Daarom koch-ten we twee schapen. En daarna nog eens twee. En zouden we er geen ram bij zetten? Zo gebeurde. Zo zijn we schapen beginnen kwe-ken om te verkopen. Een keer had-den we hier 29 lammetjes rondlo-pen. Een plezier om ze bezig te zien! De schapen verzorgen, deed ik nog liever dan helpen met de konijnen. Drie weken lang was het enorm druk, tijdens de lammertijd.

Als ik in de lentelammetjes zie, doet dat nogaltijd een beetje pijn.

Page 31: OKRA-magazine mei 2013

Ik plande mijn vakantie in die periode. Dan stond ik ’s nachts op om de ooien te controleren en hen te helpen met de bevalling. De dierenarts moest maar zelden komen. Ook hier haalde ik mijn verpleeg-stershanden boven. In deze periode kwamen de buren ook helpen, hun kinderen hebben hier hun seksuele voorlichting gekregen. Lawrence, de buur-jongen, bleef hier zelfs slapen tijdens de lammertijd. Dan moest ik hem wakker maken als er een bevalling nakend was. Toen hij negen jaar was, heeft hij zijn eerste bevalling zelf gedaan nadat ik gecontroleerd had dat het lammetje goed zat. Dat was het geluk-kigste moment uit zijn leven. Lawrence was echt enorm bezig met de schapen. Hij wist welk lammetje bij welke ooi hoorde en kwam soms vertellen dat er een probleem was, een lammetje dat niet goed dronk ofzo. Nu lopen hier nog zeven schapen rond. We kweken niet meer, ze mogen hier hun oude dag slijten. Toen Frans in 2008 stierf, kon ik de kweek niet alleen ver-der zetten maar ik kon het niet over mijn hart krijgen de schapen weg te doen. Als ik in de lente lammetjes zie, doet dat nog altijd een beetje pijn.”

Eén Poes “Ik heb een hond en een poes. De hond is braaf, de poes stout. Maar ik zal je het verhaal vertellen van Poes. Toen Frans stierf, kwam Roel, mijn kleinzoon, hier wonen. Hij is een echte Chiroman. Twee jaar geleden kreeg hij telefoon tijdens het bivak. Er was een klein poesje afgezet op het terrein. De kinderen waren in de ban van de kat en wilden enkel nog met het diertje bezig zijn. Een leidster belde Roel met de vraag om het poesje te komen halen. Eens het bivak achter de rug, zou zij het wel in huis halen. Roel reed naar Limburg en haalde de kat op. We verzorgden het in de garage en lieten het niet buiten komen. We hadden ook schrik dat Rikki, de hond, het poesje iets zou aandoen. Ik wilde me er ook niet aan binden, ze zou toch verhuizen. Maar toen de leidster terug thuis was, bleek natuurlijk dat ze het poesje niet mocht houden. Roel wilde het poesje heel graag maar ik had nog steeds schrik voor Rikki. Maar dat was niet nodig. Toen ik het poesje voor het eerst uit de gara-ge liet, wandelde ze meteen naar binnen, alsof ze hier altijd had rondgelopen. De hond ging er achter-aan maar deed niets. Dat kwam goed. Toen ik Roel later vroeg hoe we de poes zouden noemen, zei hij: ‘Poes!’ Dat is zo gebleven. Poes is een felle kat, vooral ’s morgens durft ze hier door het huis te razen en sneuvelt er wel eens iets. Maar ik zou ze niet kun-nen missen.”

Tekst Nele Joostens Foto Jürgen Doom

Vraag vrijblijvend

een offerte op maat.

0800 94 365Bel gratis

[email protected]

www.tk-traplift.be

Makkelijkde trap

op en af?Met een traplift van

ThyssenKrupp Encasa natuurlijk!

Op maat

Voor alle trappen

Veilig & comforta

bel

2130061_Okra Magazine.indd 1 4/02/13 14:01§

Page 32: OKRA-magazine mei 2013

okra

mag

azin

e m

ei 2

013

mET DE KLEINKINDEREN

32

Op reis doorhet dierenrijk

-

Page 33: OKRA-magazine mei 2013

De proef op de somNog altijd vinden paleontologen in de bodem restanten uit prehistori-sche tijdperken. Jasper en Noor kruipen in het paleoLAB voor een uurtje in hun huid. Zou onder dit zand nog een fossiel liggen? Samen met opa blaast Jasper het zand weg, tot er enkele skeletbeenderen aan de oppervlakte komen. Noor zet haar voetjes in dinopoten en laat reuzengrote sporen achter. Terwijl oma toekijkt hoe ze nadien met toverkrijt een verrimpelde huid tekent, verzeilt opa bij de paleonto-loog die de workshop begeleidt. Hij wil weten hoe hout fossiliseert. Maar daar hebben Jasper en Noor geen oren naar. Het skelet van de Stegosaurus ligt er verspreid bij en het is alle hens aan dek om hem weer in elkaar te krijgen.

Bibberen in het poolgebied“Wat een groot beest!” roept Noor en ze springt verschrikt in oma’s armen. Een ijsbeer is een mooi dier maar rechtop is hij angstaanjagend. Van de bultrug komt alleen de staart boven water. Jasper begint te rekenen: “We zitten nu op de hoog-ste verdieping dus moet de bek van de vis ergens in de helft van het museum zitten”. Pinguïns, pape-gaaiduikers, een zeehond die een

maar hij overleefde alles. De Iguanodons spreken nog meer tot de verbeelding. In 1878 vonden mijnwerkers tussen de steenkool van Bernissart maar liefst dertig skeletten, waarvan er in het muse-um enkele weer in elkaar werden gezet. “Lopen dino’s op twee of vier voeten?” vraagt Noor. “Dat is een moeilijke”, zegt oma want zelfs wetenschappers zijn daar nog niet helemaal uit. Ze neemt haar klein-dochter mee naar het raadspelletje waar ze de vacht van dieren moeten verbinden met kleding. Een warme jas komt van kuikendons, regenkle-ding associëren ze met de veren van een eend. “Daar glijdt het water ook af”, verduidelijkt oma. ok

ram

agaz

ine

mei

201

3

33

Page 34: OKRA-magazine mei 2013

uur onder water kan blijven… De kinderen kijken hun ogen uit. “Ik wist niet dat er in die kou zoveel dieren kunnen overleven”, zegt oma. We komen aan in het walvissenrijk. Opa test zijn kleinkinderen op hun ken-nis van dierkunde: “Tot welke vissoort behoort de walvis?” Maar Jasper is bij de pinken: “Een walvis is een zoogdier”, zegt hij vlug. “Opa, deze vis heeft haren in zijn bek”, roept Noor. “Dat zijn baleinplaten”, legt opa uit. “Daarmee kan de walvis zijn voedsel uit het water filteren.” Als afsluiter lopen we nog even langs de Geschiedenis van het Leven waar we stilstaan bij de zes sleutelmomenten in de evolutieleer. De reis duurt 3,8 miljard jaar, vanaf de eerste levende orga-nismen op aarde tot het dierenrijk zoals er dat in de nabije toekomst zou kunnen uitzien. 3,8 miljard jaar, daarvan beginnen Jasper en Noor helemaal te duize-len. En ook voor oma en opa is dat meer dan een eeuwigheid.

Tekst Suzanne AntonisFoto’s Lieven Van Assche

Info Museum voor Natuurwetenschappen, Vautierstraat 29, 1000 Brussel, 02 627 42 38.Open van 10.00 tot 18.00 uur, op schooldagen van 9.30 tot 17.00 uur. Maandag gesloten.Tickets: 7,50 euro, met korting 6,50 euro. Kinderen tot 5 jaar gratis. Voor het PaleoLAB betaal je 2 euro extra, na reservering.Tot 16 maart 2014 loopt de tijdelijke tentoonstelling Babydieren. Meer info op www.natuurwetenschappen.be. www.thuiszorgwinkel.be

WINORA C1: met volautoma-tische schakeling, gebruiks-vriendelijk en hoog rijcomfort

Prijs: € 2.099

Winora fi etsen zijn kwaliteitsvolle elektrische fi etsen met een goede actieradius. De prijs/kwaliteitsverhouding is voortreffelijk.Kom naar de Thuiszorgwinkel en ontdek ons gamma.

KIES VOOR MAXIMAAL ZITCOMFORT

MET EEN ZETEL OP MAAT

Het maatwerk van deze Belgische fabrikant biedt heel wat mogelijkheden:• Zit-, lig-, uitstap- en kantelfuncties met el. bediening• Verschillende soorten bekleding• Maximale kleurkeuze• Eén-, twee- en driezit • Afwerking naar wens• Massage of verwarming mogelijk• Gratis levering aan huis, 5 jaar garantie

* bij bestelling/maatname vóór 1 juni 2013 en niet cumuleerbaar met andere acties of kortingen.

Ontdek de zetel op maat in je Thuiszorgwinkel. Indien gewenst komen specialisten bij jou thuis je zithouding in kaart brengen en je adviseren over jouw zetel op maat.

Het maatwerk van deze Belgische fabrikant

-15 %*

-15 %

FIETSZADELKUSSENEen fi etszadelovertrek intraagschuim voorkomt zadelpijn.

maat S-M € 39 NU € 33,15maat L € 49 NU € 41,65

De adressen van de Thuiszorgwinkels vind je op onze website of via 02 246 49 49.

Ontdek de zetel op maat in je Thuiszorgwinkel.

ACTIEVan 2/5 tot 31/5 2013

05 Okra zetels, fietszadel en fiets.indd 1 9/04/2013 16:21:00

Page 35: OKRA-magazine mei 2013

FILm

Song for MarionAl is ze zwaar ziek, Marion blijft opti-mistisch. Ze zingt in het lokale zang-koor dat bestaat uit kranige senio-ren, die zich - letterlijk - nog graag laten horen. Wanneer het koor de kans krijgt om deel te nemen aan een wedstrijd is Marion in de wolken. Knorpot Arthur, haar echtgenoot, begrijpt niet waarom ze zichzelf voor schut wil zetten. Het liefst van al ziet hij haar thuis waar hij voor haar kan zorgen. Wanneer Marion overlijdt, zal Arthur met de hulp van Elizabeth, de jonge en dynamische koorleid-ster, uit zijn schulp komen en zelf in het koor gaan zingen.

Je kan Song for Marion op twee manieren benaderen, met een open geest en (vooral) met een open hart ofwel cynisch. Kies je voor de laatste manier dan kan je de film tot de grond afbreken. Benader je de film op de manier waarop hij bedoeld is,

namelijk een echte goedgevoel film, dan beleef je een hartverwarmende ervaring en neem je er de onbe-schroomde sentimentaliteit en de daarbij horende voorspelbaarheid graag bij.Ook in Song for Marion gaat het zoals in Amour over de liefde tussen oudere mensen. Je zou deze film een tegenhanger van Amour kunnen noemen want ook hier neemt een man liefdevol de zorg voor zijn zieke vrouw op zich. Het grote verschil tussen beide films zit hem in de benadering en de toon. De harde, bittere realiteit van Haneke wordt in Song for Marion vervangen door het

optimisme van een goedge-voel film. En toch wordt de liefde tussen deze ouderen er niet minder echt op. Ook in Song for Marion wordt die gevoelig in beeld gebracht. Wanneer het

koppel in elkaars armen in bed ligt, voel je hun liefde aan. Bij Amour primeert de dood, hier bruist het leven.Hoewel de personages vrij stereotiep zijn, overstijgen ze dankzij de uit-muntende acteurs (met Terence

Stamp en Vanessa Redgrave het kruim van de oudere Britse acteurs) de typetjes en worden ze geloof-waardig in hun herkenbaarheid. (Vanaf 1 mei in de bioscoop)

Quartet In een rusthuis voor bejaarde musici heerst er nieuwsgierigheid naar de komst van een nieuwe bewoner. Die blijkt niemand minder dan de opera-ster Jean Horton te zijn. Al snel rijst de vraag of Jean bereid zal zijn op te treden tijdens het gala dat geld moet inzamelen om het tehuis open te kunnen houden. Maar Jean lijkt niet meteen happig om nog te zingen. Debuterend regisseur Dustin Hoffman, met zijn 75 jaar ook niet meteen een jongeman, regisseert de film alsof hij een volleerd cineast is. Zijn oudere acteurs (Maggie Smith, Tom Courtenay, Billy Connolly, Pauline Collins) geven het beste van zichzelf en zetten heerlijke typetjes neer waarbij ze de diva-kuren en de ouderdomskwaaltjes perfect uitspe-len. Quartet is een hartverwarmende dramatische komedie die dankzij de overvloedig aanwezige muziek (vooral Verdi en zijn La Traviata) ook de opera- en muziekliefhebber veel genoegen zal verschaffen. (Vanaf 22 mei in de bioscoop)

Tekst Willy Verbestel

Er zit muziek inTwee films over ouderen en waarin muziek o zo belangrijk is. Vlotte koorzang in de ene en opera en klassieke muziek in de andere.

The angels’ share.Song for Marion.

Benader je Song for Marion met een open geest, dan beleef je een hartverwarmende ervaring.

okra

mag

azin

e m

ei 2

013

35Quartet.

Page 36: OKRA-magazine mei 2013

36

okra

mag

azin

e m

ei 2

013

INFO

Sinds midden vorig jaar verkiest de Rijksdienst voor Pensioenen (RVP) om alle communicatie over pensioenen voortaan langs elek-tronische weg te laten verlopen. Maar dat geldt niet voor iedereen. Ben je jonger dan zeventig en gaf je je mailadres al op, dan ontvang je je briefwisseling voortaan in MyPension. Je krijgt een mail wan-neer er post toekomt in MyPension. Wil je je brieven nog steeds op papier ontvangen, kan je dit aan de RVP laten weten. Gaf je vorig jaar geen mailadres op, zal de RVP de belangrijkste documenten ook

Raadpleeg info over jouw pensioen op websiteWil je weten wanneer je volgende pensioenbedrag wordt uitbetaald of wil je een overzicht van je loopbaan? Zulke gegevens over jouw pensioen vind je op MyPension, een website van de overheid. Ten minste als je werkte als werknemer. En ook als zelfstandige vind je een aantal gegevens terug.

nog op papier versturen. Ben je ouder dan zeventig, dan is papie-ren communicatie nog altijd de standaard. Je kan natuurlijk steeds vragen om alleen nog digi-tale communicatie te ontvangen.

InloggenOm in te loggen surf je naar www.MyPension.be. Daarna klik je op ‘Uw pensioendossier’. Is het de eerste keer dat je de site bezoekt, klik je vervolgens het best op ‘Ik ben nieuw op MyPension’. Ben je al vertrouwd met de applicatie kan je meteen inloggen via ‘Ik ken MyPension al’. Als je nood hebt aan ondersteuning kan je ook klik-ken op ‘Video’s en demo’s’.

Je eIDElke Belg beschikt sinds het najaar van 2009 over een elektronische identiteitskaart (eID). Die kan je gebruiken om in te loggen op MyPension. De pincode die je

daarvoor nodig hebt, vind je terug op de brief die je van de gemeente kreeg wanneer je jouw eID ging afhalen. Vele mensen hebben deze code onmiddellijk veranderd, meestal in de code van hun bank-kaart. Ben je de code vergeten of is je kaart geblokkeerd, kan je contact opnemen met de dienst bevolking van je woonplaats.

Wat heb je nog meer nodig? Een kaartlezer maakt het mogelijk je kaartgegevens op de computer in te lezen. Er bestaan eenvoudige kaartlezers die je via een USB-poort aan de computer koppelt. Daarnaast heb je ook de aange-paste eID-software nodig. Die herkent de kaart en zorgt ervoor dat de gegevens op de chip van de kaart gelezen worden. Om de software te installeren klik je op het ‘eID Quickinstall’-icoon. Daarna volg je de instructies op het scherm.

Een tokenInloggen met een token is ook mogelijk. Dit is een kaart ter grootte van een bankkaart met daarop 24 persoonlijke codes. Die kan je gebruiken om toegang te krijgen tot enkele beveiligde onli-ne diensten van de overheid zoals Tax-on-web. Op aanvraag krijg je een token met de post. Je hebt dan geen kaartlezer nodig.

Page 37: OKRA-magazine mei 2013

37

okra

mag

azin

e m

ei 2

013

De toepassingen van MyPensionEen overzichtje van wat MyPension te bieden heeft.

▶ Mijn gegevens Hier kan je een telefoonnummer en mailadres achterlaten. Zo kan de RVP je sneller contacteren als dat nodig is.

▶ Mijn briefwisseling Je vindt hier de brieven en mails die je naar de RVP stuurde of van hen ontving. Bijvoorbeeld over het jaarlijkse vakantiegeld. Je kan ook vragen om deze brieven per mail te ontvangen, zonder dat je je hoeft aan te melden in MyPension. Dankzij de online invulformulieren zijn alle gegevens waarover de RVP beschikt al ingevuld en worden de gegevens die je zelf aanvult gecon-troleerd.

▶ Mijn loopbaanrekening Toekomstige gepensioneerden kunnen hun hele werknemersloop-baan bekijken en het opgebouwde bedrag bekijken. Vanaf 55 jaar kan je ook een nieuwe raming van je pensioen aanvragen.

▶ Mijn dossierstatusJe kan de status van jouw pensi-oenaanvraag of andere gebeurte-nissen die gelinkt zijn aan jouw pensioendossier opvolgen.

Een overzicht Inloggen via www.MyPension.be.Meer informatie over het eID of hulp bij problemen: http://eid.belgium.be/nl/Om de eID-software te installeren: http://eid.belgium.be/nl/je_eid_gebrui-ken/de_eid-middleware_installeren/Om een token aan te vragen: https://iamapps.int.belgium.be/sma/generalinfo?language=nlAndere toepassingen van je eID, zoals bvb. ‘Tax-on-Web’http://my.belgium.be/login.html?locale=nl

▶ Mijn betalingen Je krijgt een overzicht van de bedragen die je ontving tijdens de laatste 12 maanden en je kan zien wanneer de eerstvolgende betaling precies plaatsvindt. Je kan ook je bankrekeningnummer meedelen of wijzigen.

▶ Diensten van de Sociale Zekerheid Andere online diensten zijn beschikbaar op de portaalsite van de Sociale Zekerheid. Klik hier om die te bezoeken zonder je opnieuw in te loggen.

▶ Vraag uw pensioen aan Vraag je pensioen of jouw inko-mensgarantie voor ouderen (IGO) online aan. De aanvraag zal daar-door sneller behandeld worden.

Tekst Niek De Meester

Page 38: OKRA-magazine mei 2013

38

okra

mag

azin

e m

ei 2

013

DE KEUZE VAN LIESBET WALCKIERS

Voor het eerst sinds haast twintig jaar zag het ernaar uit dat de ver-pletterende, karikaturale aanwe-zigheid van Silvio Berlusconi de Italiaanse parlementsverkiezin-gen niet meer zou domineren. Enige ernst zou terugkeren naar het wondermooie mediterrane land. Dat was gerekend zonder de onvoorstelbare populariteit van Il Cavaliere. Politicus maar in de eerste plaats zakenman. Corrupt zakenman, wiens macht zowel stoelt op zijn allesoverheersende controle over de media als op zijn kunst om telkens weer met zijn louche zaakjes te ontsnappen aan de greep van het gerecht. Voor Berlusconi is alles te regelen met geld. Politici van andere partijen, rechters, journalisten, iedereen moet omgekocht kunnen worden. En vaak slaagt hij er ook in. Maar vooral, hij ziet de politiek, wegens de onschendbaarheid die ze hem biedt, als een bescherming tegen de talloze processen die hem tel-kens weer boven het hoofd han-gen. Kat met negen levensDitmaal zou het anders zijn. Behalve een beschuldiging van omkoperij en een andere van belastingontduiking zat hij zoda-nig verwikkeld in een seksschan-daal dat de kous nu wel af leek voor hem. In 2011 verloor hij zijn meerderheid in het parlement en trad af. Te midden van de econo-mische crisis die Europa - en Italië in het bijzonder - trof was zijn internationale geloofwaardigheid

voorgoed zoek. De technocraat Mario Monti volgde hem op. Hij moest het land de bezuinigingen opleggen die de Europese Unie vroeg. Monti zou dan bij de afge-lopen verkiezingen de centrum-rechtse aanhang van Berlusconi moeten overtuigen. Maar wat gebeurde er kort voor de verkiezingen? Als een duivel uit een doosje stond Berlusconi daar plots weer. Succesvoller dan ooit, zo bleek vlug. Hij overdonderde de kiezers met de meest onrealisti-sche beloften, wuifde de bezuini-gingen weg, beloofde een recent ingevoerde belasting terug te betalen en fulmineerde in alle toonaarden tegen het Duitsland van Angela Merkel als bron van alle kwaad. De zwaar geteisterde Italianen vroegen niet liever dan hem te geloven. Zijn comeback werd een succes. Vooraleer hij in de campagne stapte, zag het er naar uit dat de overwinning zou gaan naar de centrumlinkse Democratische Partij van Pier Luigi Bersani. Die behaalde wel de

meerderheid in de kamer maar in de senaat moest hij de duimen leggen voor het Volk van de Vrijheid, de partij van Berlusconi.

Tweede verrassingDe Italianen hadden nog een tweede verrassing in petto. De tweede duivel uit een doosje heet Beppe Grillo en is een bekend stand-upcomedian. Hij wil vooral geen politicus worden genoemd. Uit het niets opgedoken haalde zijn partij, de Vijfsterrenbeweging, een vierde van de stemmen. Met als campagneslogan: de politici - alle politici - naar huis! De Italiaanse politiek vinden ze een vies spel, waar ze maar willen instappen de dag dat ze alle zetels hebben veroverd. Dus ook: geen enkele coalitie, met niemand. Hun overweldigend succes maakt het hen dan ook niet makkelijk. Zowel door links als door rechts worden ze vruchteloos opgevrijd, elk samengaan tussen de twee win-naars is immers uitgesloten. Maar de Vijfsterrenbeweging wil uit-drukkelijk bij geen van de twee kampen horen. Er zitten de meest uiteenlopende opvattingen in. Wat hen bindt, behalve de afkeer voor de corruptie die de politiek ver-ziekt, is het verzet tegen de dras-tische bezuinigingen die Europa oplegt. Ze willen ook af van de diepe kloof die het land verdeelt. Aan de ene kant steeds meer mensen die niet het minste uit-zicht hebben op werk. Aan de andere de corrupte wereld waar ook de politici in baden. Ze verto-nen duidelijke gelijkenissen met

De nar en de komiek Het leek of Italië eindelijk in wat rustiger politiek vaarwater zou terechtkomen. Het heeft niet mogen zijn.

Blijkbaar zijn de Italianen de politiek grondig beu en daardoor vatbaar voor allerlei al dan niet realistische ideeën en beloftes.

Page 39: OKRA-magazine mei 2013

39

okra

mag

azin

e m

ei 2

013

de indignados, de Occupy-beweging. Ook zij willen naar een nieuwe vorm van democratie, een participatieve maatschappij vanuit de basis, waar internet een belangrijke rol zou spelen bij de besluitvorming. Maar ook bij hen zijn die ideeën nog erg wazig. Anderzijds zitten er aan de bewe-ging van Beppe Grillo - weliswaar niet bij al zijn aanhangers - ook een aantal bijzonder onaangena-me trekjes van homo- en vreem-delingenhaat. Kortom, het kan nog alle kanten uit.

Onbestuurbaar Hoe moet het nu verder met Italië? Op korte termijn valt te verwachten dat het land een flinke poos onbestuurbaar zal zijn. Toch lijkt de zeer diverse achterban van Grillo niet zo antipolitiek als zijn leider. Partijdiscipline is zeker niet aan hen besteed. Ze kunnen als het moet geval per geval mee-stemmen met de een of de andere groep in kamer of senaat. Maar hoe moet je met zo’n alle-gaartje in ’s hemelsnaam een land proberen te besturen en econo-misch weer op de sporen krijgen?

Een land waarvan de politiek uitgehold is door tientallen jaren van corruptie en wanbestuur. Een land waar jongeren tot ver na hun dertigste thuis blijven wonen, bij gebrek aan middelen om een woonst te huren en een gezin te stichten. Waar jonge volwassenen tussen dertig en veertig jaar van premier Mario Monti de cynische benaming ‘verloren generatie’ meekregen. Daarmee bedoelde hij dat er voor hen nooit een behoorlijke plaats op de arbeidsmarkt zou vrijkomen. Waar haast de helft van de bevolking, als al niet werkloos, in het zwart werkt of voor een loon dat lager ligt dan 1 000 euro per maand.

Antipolitiek of schone handenHet ziet er naar uit dat Italië, bovenop de economische crisis, nog een lange periode ingaat van politieke chaos. Blijkbaar zijn de Italianen de politiek vooral grondig beu en daardoor vatbaar voor allerlei al dan niet realistische ideeën en beloftes. Het verleden leert ons dat dit tot gevaarlijke toestanden kan leiden. Maar - wie weet? - waarom zou dit ook niet eindelijk de aanloop kunnen zijn naar een nieuw begin. Schoon schip, schone handen… Of is dit echt een te optimistische veronderstelling?

Tekst Liesbet Walckiers

Page 40: OKRA-magazine mei 2013

RELATIES

40

okra

mag

azin

e m

ei 2

013

‘Als je weglooptvan de mensen

word je eenzaam’Priester André Terryn is 83 en moet het kalmpjes aan doen van de dokter. Toch is hij geen knusse zetelzitter die de voordeur dicht houdt en de zorg voor de mede-mens rustig naar de jongere generatie doorschuift.

Nog steeds neemt André tijd om bij de mensen te zijn, naar hun vragen en zorgen te luisteren en samen goede dingen te doen. Destijds bouwde hij met de parochie-gemeenschap een nieuwe kerk. André is een tevreden en dankbaar mens nu hij in zijn oude dag de kans kreeg om het huis van zijn grootouders met zijn zus te delen. “Ik ben niet alleen en zij is niet alleen. Dat geluk is niet alle oudere priesters beschoren.”

Vroom en sociaal van huis uit“Moeder ging elke dag naar de mis. Bidden voor het eten, het avondge-bed, dat deden we thuis trouw. We hadden in de oorlog niet veel te eten, toch gaf moeder vaak een brood weg aan onze arme buur-vrouw die zich in de winterdagen bij ons kwam warmen.Ik koos niet zomaar voor het pries-terschap. Dat groeide in het colle-ge met de voorbeelden van de priester-leraars, met het uitge-breid gebedsleven van elke dag, bijna als in een klooster. Met de KSA in mijn vrije tijd: ‘Vlaanderen hernieuwen in Christus’. Wij wilden Vlaanderen bekeren en vechten tegen het bolsjewisme. Met de vraag of ik de mis wou dienen in een klooster, ’s morgens vroeg om zeven uur, in het donker daar naar-toe. Toen was ik tien jaar.Misschien heeft de KSA de door-slag gegeven. Ik voelde mij goed bij de kameraden van dezelfde gezindheid, hetzelfde geloof. De christelijke cultuur die ons in die jeugdbeweging werd bijgebracht in vertelavonden, zangstonden, bezinning en met woordkunstenaar Tone Vanderplaetse. Hij was een bevlogen, gelovig man die ons leerde spreken ‘zonder micro’. Ja wat is dat, roeping? Niemand roept je, thuis werd ik niet aangepord in die richting. Ik had gewoon goes-ting om die weg in te slaan en toen ik vijftien was, heb ik thuis gezegd dat ik verlangde priester te wor-den. Bij mijn wijding was de hele

Page 41: OKRA-magazine mei 2013

straat bevlagd, er was feest en vreugde bij de buren.”

Geen rust noch eenzaamheid“Ik ben niet in dat zwarte gat gevallen toen ik in 1997 de raad kreeg omwille van gezondheids-redenen met pensioen te gaan. Misschien had ik mijn krachten wat overschat met onder meer de bouw van een mooie, nieuwe kerk voor de Godelieveparochie. Al werd daar alles zoals op een missiepost door de levende gemeenschap gedra-gen, zo’n onderneming zorgt voor heel wat hoofdbrekens. Maar vanaf de eerste dag van mijn pensioen had ik mijn handen vol met vrijwil-ligerswerk. Geen sprake van rust.

Toen de dokter mij meer rust voor-schreef, vertelde ik dat aan de bis-schop en die stelde me voor om een oudere pastoor te helpen in Ruddervoorde. ‘Monseigneur, als ik nu dicht bij de Godelieveparochie in Roeselare mocht gaan wonen en daar mee de dienst doen.’ Het mocht. En toen KBG die ik op deze parochie gesticht had, OKRA werd, heb ik dat werk met plezier verder gezet. Ik had wat moeite met de naamsverandering. De K van katholiek stond er nog wel in maar verdoezeld. Men wil overal die K een beetje wegduwen. Wij waren als jongere niet beschaamd om katholiek te zijn. Er is veel veran-derd. Ook op menselijk vlak en in de verbondenheid met de familie. Met de bloei van de crematoria moeten kinderen niet meer zorgen voor het graf van hun ouders. Wij deden dat wel. Mijn zus en ik maken nog steeds dat graf schoon, niet uit geloof maar om de band die wij hebben. Onze ouders hebben zo veel voor ons gedaan. Mijn vader was timmerman. Hij heeft hard gewerkt om mijn studies te

betalen. Misschien leven wij nog meer met geschiedenis dan de mensen nu.Tot voor kort was ik nog de con-tactpersoon voor de ‘emeriti’, de oudere priesters van het Roeselaarse. We komen maande-lijks samen. Ik maak koffie, we eten een stukje taart of iemand komt een voordracht geven. Niet iedereen daagt op maar wie komt, geniet er van.Ik ben niet vereenzaamd tijdens mijn pensioen. Integendeel. Die Lourdesbedevaarten met OKRA geven mij een prachtig gemeen-schapsgevoel. Ik ben bij veel men-sen thuis en ik ben overal opge-vangen geweest in mijn jeugd. Ik had een goed contact met mijn

leerlingen, met de medepastoors en het geluk altijd iemand te hebben die voor mij zorgde. En nu

is er mijn jongere zus en delen wij het huis van onze grootouders.”

Pastoraal verdriet en dromen“Mensen hebben weinig tijd voor elkaar en voor God. Ze zijn niet ongelovig maar vervreemd van wat vertrouwen geeft in ons leven. Als er vroeger iemand zwaar ziek was, gingen wij aan de kapelletjes in de buurt bidden. Kinderen doen nu nog hun eerste communie en een naviering maar daar blijft het bij. Er is geen tijd voor een mis in het weekend. Winkelen, hobby’s, het huishouden regelen. In alle huizen in onze buurt hing vroeger een kruisbeeld, hier in het huis hangt er nog een in elke kamer. Dit maakt het geloof niet uit, evenmin als het avondgebedje, of het kruis-je voor het eten, maar toch. Als ik bij familie uitgenodigd ben, vraagt een van de nichtjes wel eens: ‘non-kel, ga je ne keer een gebedje zeg-gen?’Soms komt het bij de mensen die ik bezoek tot een diepzinnig gesprek over God en over geloven.

Het is een gave te mogen en te kunnen geloven maar we nemen er geen tijd voor. Ons geloof is niet mee gegroeid en dan zegt men gemakkelijk: ‘wat hebben ze ons allemaal wijs gemaakt.’ Misschien hebben wij priesters de Bijbel niet goed vertaald. In de parabel van de broodvermenigvuldiging heeft Jezus geen wonderbakker getoverd maar zegt Hij: ‘Ik ben het levende brood’.En ja, ik heb nog dromen want zolang we dromen, leven we en ik hoop nog wat tijd te krijgen om bij

Ik hoop nog wat tijd te krijgen om bij de mensen te zijn.

de mensen te zijn. Compostela is een droom gebleven, ik had er toen geen tijd voor, de plicht eerst. Mijn grote droom om een kerk te bouwen ging wel in vervulling en al is er geen pastoor meer, de gelovigen zorgen ervoor dat er parochieleven blijft. Maar er is nog zoveel te doen om de wereld menselijker te maken. Ik hoop nog even mee aan die kar te kunnen duwen.”

Tekst Hilde MasuiFoto Violet Corbett Brock

André Terryn: “Mensen hebbenweinig tijd voor elkaar en voorGod.”

41

okra

mag

azin

e m

ei 2

013

--

Foto's Violet Corbett Brock

Page 42: OKRA-magazine mei 2013

mENU

42

okra

mag

azin

e m

ei 2

013

Jonge duifjesin rode wijn.

Page 43: OKRA-magazine mei 2013

Sinds jaren dé specialist in mobiliteit en zorg!Steeds beste prijs/kwaliteitsgarantiePersoonlijke service aan huis!Nieuw en tweedehands (met garantie)

Thuiszorgwinkel INTERPARAMEDICAL altijd

-10% tot -70% op:

wandelstokken/krukkenlooprekjes/rollatorsmanuele en elektrische rolstoelenSCOOTMOBIELSwc-verhogersbadliftentoiletstoelenetc…

PROMO: scooters vanaf 750 eurorolstoelen vanaf 250 eurorollators vanaf 75 euro

Vrijblijvend bezoek aan huis door onze specialistenOf bezoek onze vernieuwde showroom

Kijk op onze webshop

WWW.INTERPA

RAMEDICAL.CO

M

Of bel ons op 0489/919.333

Maredsoussoep.

Page 44: OKRA-magazine mei 2013

UITJES

44

okra

mag

azin

e m

ei 2

013

Da Vinci the Genius

Deze buitengewone reizende tentoonstelling over het genie Leonardo da Vinci trok wereldwijd al meer dan 45 miljoen bezoekers. Uitvinder, kunstenaar, anatoom, beeldhouwer, ingenieur, muzikant, architect, filosoof. Leonardo da Vinci (1452-1519) was een geniaal man, een visio-nair. De tentoonstelling belicht alle facetten van zijn merkwaardig talent, zijn buitengewone intelligentie en zijn vooruitstrevende uitvindingen. Zo bevat de tentoonstelling meer dan honderd voorwerpen waaronder identieke replica’s van kunstwerken gemaakt door da Vinci: Het Laatste Avondmaal, De man van Vitruvius, Het Paard van Sforza, De Maagd op de rotsen

De Annunciatie. Je kan er ook zeventig driedimensionale machines op ware grootte bewon-deren, speciaal gebouwd voor deze expositie (duikuitrusting, robot, vliegmachine, katapult, tank, onderzeeër…). De tentoonstelling onthult ongeziene studies over de Mona Lisaeens een werk van Leonardo da Vinci.

Tot 1 september 2013 in de Beurs van Brussel, Beursplein 1 te 1000 Brussel, www.expo-davinci.be.Dagelijks open van 10.00 tot 18.00 uur. Nocturnes op woensdag van 18.00 tot 21.00 uur.Tickets zijn te koop op www.yetix.be, via 070 79 00 70 en aan de ingang van de tentoonstel-ling. Maandag 13 euro, dinsdag tot vrijdag 14,50 euro, weekends & feestdagen 17,50 euro. 65+: 11 – 12 – 13,50 euro.

Maak kans op een gratis duoticket. Zie blz. 49.

Seventies. Elk zijn stijl!

De jaren zeventig zijn weer helemaal terug. Flashy kleuren, glitters, jeansjurken en leder druk-ken deze zomer hun stempel op de garderobes. Het Museum voor het Kostuum en de Kant grijpt de revival aan om je een overzicht te bieden van deze gewaagde mode die elegantie en deca-dentie hand in hand laat gaan. Naast symbolische creaties zoals een jurk van dierenhuid, een kostuum van lurex en plateauschoenen toont het museum hoe men zich in dat decennium dagelijks durft te kleden. Laarzen worden gecombineerd met een short, chique jurken maken plaats voor overhemdbloezen, en de beha wordt discreter of verdwijnt zelfs. In een decor dat geïnspireerd is door de jaren zeventig, toont het Museum zijn collecties uit deze periode. Er is ook een speciaal kinderparcours. Seventies, elk z’n stijl werpt een verhelderende blik op een gewaagde mode die tot nu toe weinig werd tentoongesteld.

Tot 2 maart 2014 in het Museum voor het Kostuum en de Kant, Violetstraat 12, 1000 Brussel, 02 213 44 50, www.museumvoorhetkostuumendekant.be.Open van dinsdag tot zondag van 10.00 tot 17.00 uur.Tickets: 4 euro

Maak kans op een gratis duoticket. Zie blz. 49.

Verdi 200: een eerbetoon aan de Italiaanse grootmeester

200 jaar geleden werd een van de meest geliefde Italiaanse componisten ooit geboren: Giuseppe Verdi. Hét ideale moment dus om de maestro te eren. Dit gebeurt tijdens een heus festival ter ere van de componist. Van 4 tot 12 oktober 2013 kan je op drie locaties zijn drie grootste opera’s (her)ontdekken: La Traviata, Nabucco en Aïda. Een grandioos gala-concert in Vorst Nationaal wordt de stijlvolle afsluiter van dit feestelijke eerbetoon.

Nabucco 6 oktober 2013 om 15.00 uur Capitole Gent10 oktober 2013 om 20.00 uur Stadsschouwburg Antwerpen

3 oktober 2013 om 20.00 uur in Kursaal Oostende5 oktober 2013 om 20.00 uur in Capitole Gent9 oktober 2013 om 20.00 uur in Stadsschouwburg AntwerpenLa Traviata4 oktober 2013 om 20.00 uur in Kursaal Oostende7 oktober 2013 om 20.00 uur in Capitole Gent11 oktober 2013 om 20.00 uur in Stadsschouwburg AntwerpenGala Verdi 20012 oktober 2013 om 20.00 uur Vorst Nationaal Brussel Meer info op www.verdi200.be.

OKRA-leden genieten 15 procent korting. Zie blz. 49.

en

Info

Info

Info

Aïda

Page 45: OKRA-magazine mei 2013

Da Vinci the Genius

Deze buitengewone reizende tentoonstelling over het genie Leonardo da Vinci trok wereldwijd al meer dan 45 miljoen bezoekers. Uitvinder, kunstenaar, anatoom, beeldhouwer, ingenieur, muzikant, architect, filosoof. Leonardo da Vinci (1452-1519) was een geniaal man, een visio-nair. De tentoonstelling belicht alle facetten van zijn merkwaardig talent, zijn buitengewone intelligentie en zijn vooruitstrevende uitvindingen. Zo bevat de tentoonstelling meer dan honderd voorwerpen waaronder identieke replica’s van kunstwerken gemaakt door da Vinci: Het Laatste Avondmaal, De man van Vitruvius, Het Paard van Sforza, De Maagd op de rotsen

De Annunciatie. Je kan er ook zeventig driedimensionale machines op ware grootte bewon-deren, speciaal gebouwd voor deze expositie (duikuitrusting, robot, vliegmachine, katapult, tank, onderzeeër…). De tentoonstelling onthult ongeziene studies over de Mona Lisaeens een werk van Leonardo da Vinci.

Tot 1 september 2013 in de Beurs van Brussel, Beursplein 1 te 1000 Brussel, www.expo-davinci.be.Dagelijks open van 10.00 tot 18.00 uur. Nocturnes op woensdag van 18.00 tot 21.00 uur.Tickets zijn te koop op www.yetix.be, via 070 79 00 70 en aan de ingang van de tentoonstel-ling. Maandag 13 euro, dinsdag tot vrijdag 14,50 euro, weekends & feestdagen 17,50 euro. 65+: 11 – 12 – 13,50 euro.

Maak kans op een gratis duoticket. Zie blz. 49.

Seventies. Elk zijn stijl!

De jaren zeventig zijn weer helemaal terug. Flashy kleuren, glitters, jeansjurken en leder druk-ken deze zomer hun stempel op de garderobes. Het Museum voor het Kostuum en de Kant grijpt de revival aan om je een overzicht te bieden van deze gewaagde mode die elegantie en deca-dentie hand in hand laat gaan. Naast symbolische creaties zoals een jurk van dierenhuid, een kostuum van lurex en plateauschoenen toont het museum hoe men zich in dat decennium dagelijks durft te kleden. Laarzen worden gecombineerd met een short, chique jurken maken plaats voor overhemdbloezen, en de beha wordt discreter of verdwijnt zelfs. In een decor dat geïnspireerd is door de jaren zeventig, toont het Museum zijn collecties uit deze periode. Er is ook een speciaal kinderparcours. Seventies, elk z’n stijl werpt een verhelderende blik op een gewaagde mode die tot nu toe weinig werd tentoongesteld.

Tot 2 maart 2014 in het Museum voor het Kostuum en de Kant, Violetstraat 12, 1000 Brussel, 02 213 44 50, www.museumvoorhetkostuumendekant.be.Open van dinsdag tot zondag van 10.00 tot 17.00 uur.Tickets: 4 euro

Maak kans op een gratis duoticket. Zie blz. 49.

Verdi 200: een eerbetoon aan de Italiaanse grootmeester

200 jaar geleden werd een van de meest geliefde Italiaanse componisten ooit geboren: Giuseppe Verdi. Hét ideale moment dus om de maestro te eren. Dit gebeurt tijdens een heus festival ter ere van de componist. Van 4 tot 12 oktober 2013 kan je op drie locaties zijn drie grootste opera’s (her)ontdekken: La Traviata, Nabucco en Aïda. Een grandioos gala-concert in Vorst Nationaal wordt de stijlvolle afsluiter van dit feestelijke eerbetoon.

Nabucco 6 oktober 2013 om 15.00 uur Capitole Gent10 oktober 2013 om 20.00 uur Stadsschouwburg Antwerpen

3 oktober 2013 om 20.00 uur in Kursaal Oostende5 oktober 2013 om 20.00 uur in Capitole Gent9 oktober 2013 om 20.00 uur in Stadsschouwburg AntwerpenLa Traviata4 oktober 2013 om 20.00 uur in Kursaal Oostende7 oktober 2013 om 20.00 uur in Capitole Gent11 oktober 2013 om 20.00 uur in Stadsschouwburg AntwerpenGala Verdi 20012 oktober 2013 om 20.00 uur Vorst Nationaal Brussel Meer info op www.verdi200.be.

OKRA-leden genieten 15 procent korting. Zie blz. 49.

Bent U ook de smaak van Uw calciUm sUpplement BeU ?

Calcium

+ Vitamine D3

Eindelijk in 1 slik-tablet !

60 tabletten = 11,90€

Vraag CNk 2687-630aan uw apotheker

Voor sterke botten !Vanaf de menopauze is een voldoende toevoer aan calcium en vitamine D onmisbaar. om sterke botten te behouden en ook, wat minder bekend is, om het risico op vallen te beperken. vista-cal d helpt u calcium en vitamine d, op een eenvoudige wijze, op peil te houden: 1 maal per dag, 1 sliktablet (500 mg calcium + 7,5 mcg vit. d) of eventueel 2 sliktabletten na 60 jaar.

Page 46: OKRA-magazine mei 2013

Verenigde Staten en Rusland. Armand Solvay gaf Horta financieel carte blanche voor de bouw van deze woning.We lopen richting Louisapoort en slaan links de Paul-Emile Jansonstraat in. Met Huis Tassel op nummer 6 creëerde Victor Horta in 1893 zijn art-nouveaumanifest. Dit gebouw wordt gezien als baanbre-kend werk voor de kunstrichting.In dit werk zijn alle kenmerken die Horta in zijn latere huizen zou ont-wikkelen al aanwezig: gebruik van zichtbare ijzeren structuren, inte-gratie van het decor in de struc-tuur, soepel in elkaar overgaande ruimtes, rijkelijk invallend daglicht en wintertuin. Huis Tassel is een echt ‘portrethuis’. Hier experimen-teerde Horta voor het eerst met een eigen ventilatie- en verwar-mingssysteem.Omdat er geen zichtbare kelder-verdieping was, dacht men dat er geen personeelsruimte was in het huis. Voorbijgangers vroegen zich af wie de opdrachtgever wel mocht zijn die zich geen personeel kon veroorloven. Ook de voordeur in het midden was ongebruikelijk in die tijd.

De Moren inspirerenWe nemen de eerste straat rechts en vervolgens terug rechts. Huis Wielemans in de Defacqzstraat 14 is een opvallend pand in Spaans-Moorse stijl. Adrien Blomme bouw-de de woning in opdracht van Léon

Wielemans, bedrijfsleider van de gelijknamige brouwerij. Het was een geschenk voor zijn echtgenote die gepassioneerd was door Spanje. Ze nam de architect mee naar Granada zodat hij zijn inspira-tie in het Alhambra kon zoeken. De charmante patio doet je inderdaad wegdromen richting Andalousië. Keer even op je stappen terug. De gevel van huis Ciamberlani, even-eens in de Defacqzstraat 48, dateert van 1897 en bewijst dat Paul Hankar bewust wilde ingaan tegen de gangbare normen. De architect gebruikte verschillende materialen zoals metaal, baksteen, natuursteen en geeft blijk van grote originaliteit. Hankars opdrachtgeefster weduwe Ciamberlani schonk het huis aan haar zoon, de kunstschilder Albert Ciamberlani. Op nummer 71 vind je trouwens nog Hankars eigen woning en atelier.

Tot in de detailsSla linksaf richting Simonisstraat en neem vervolgens de eerste straat rechts. Voor jou ligt de Heilige Drievuldigheidskerk. De gevel van begin 17de eeuw is afkomstig van de voormalige augustijnenkerk op het De Brouckèreplein. Wandel rechts rond de kerk door de Afrikaanse-straat. In de tweede straat rechts, op nummer 25 in de Amerikaanse-straat, liggen de voormalige woning en atelier van Victor Horta,

nu Hortamuseum. Hij bouwde ze tussen 1898 en 1901, toen de art nouveau zijn hoogste bloei kende. Een groot deel van de interieurde-coratie bleef bewaard. De mozaïe-ken, de glasramen, het meubilair en de muurschilderingen vormen een harmonisch en tot in het klein-ste detail verzorgd geheel. Keer terug naar de Afrikaansestraat en loop tot het einde. We komen nu op het grondgebied van Sint-Gillis en lopen links de Waterloose steenweg in. Neem nu rechts de rustige Franz Merjaystraat. Even verderop steek je aan je rechter-

In de Vanderschrickstraat vormen veertien panden van architect Blérot een opmerkelijk art-nouveauensemble.

De Jef Lambeaulaan verbindt de gevan-genis met het stadhuis van Sint-Gillis.

Liep je ooit binnen in het Stripmuseum in de Zandstraat? Of woonde je een voorstelling bij in het Paleis voor Schone Kunsten? Ging je als jong meisje winkelen in de Innovation in de Nieuwstraat? Dan weet je dat Horta zijn stempel drukte op Brussel. Aan Hortawandelingen geen gebrek. Wij pikten er eentje uit en ver-gaapten ons aan zo veel architectuurparels.

Victor Horta ziet het levenslicht in 1861 en speelt een belangrijke rol in het ontstaan en de ontwikkeling van de art nouveau. Tijdens de beginjaren van zijn carrière werkt hij in Parijs als interieurontwerper in Montmartre. Daar raakt hij onder de indruk van het impressi-onisme en pointillisme. Na de dood van zijn vader in 1880 keert hij naar België terug. Hij geeft zijn jawoord aan Pauline Heyse en ves-tigt zich in Brussel. In 1885 heeft hij zijn eigen praktijk en bouwt een netwerk uit binnen de Brusselse burgerij. Hij wordt ook lid van de vrijmetselaarsloge. Vanaf nu ont-wikkelt hij zijn typische stijl met gebogen lijnen, de zogenaamde spaghettistijl met de bekende zweepslagmotieven. Vooral in Brussel krijgt hij een aantal belang-rijke opdrachten voor winkels en herenhuizen. Met de privéwoning van professor Emile Tassel mar-

keert hij de aanvang van de art nouveau. Prachtige glaspartijen en lichtkoepels, serres en enorme trappenhuizen kenmerken zijn ont-werpen. Hij krijgt veel vrijheid en kan zich volledig uitleven. Zijn smeedwerk krijgt sierlijke krullen en arabesken. Deze sierlijkheid staat haaks op de gangbare bana-liteit in de architectuur. Na de Eerste Wereldoorlog keert Horta uit de Verenigde Staten terug waar hij vier jaar lang als balling ver-bleef. Hij krijgt nu nieuwe opdrach-ten zoals het Brusselse centraal station en het Brugmannziekenhuis. Niettegenstaande zijn unanieme erkenning sterft hij op 8 septem-ber 1947 in somberheid, nadat hij het grootste deel van zijn werken en schetsen vernietigde.Een viertal Hortawoningen in Brussel staan op de lijst van het Unesco erfgoed, o.a. Victors eigen woning, vandaag het Hortamuseum.

Maar Brussel is doordrenkt van Hortajuweeltjes. Kijk tijdens deze wandeling je ogen uit.

Geen personeelWe starten onze Hortawandeling aan huis Solvay op de Louizalaan 224 te Brussel. Victor Horta bouw-de deze rijwoning voor Armand Solvay, op 29-jarige leeftijd al directeur van een industrieel imperium met vestigingen in de

Het Hortamuseum is gevestigd in de voormalige woning en atelier van Victor Horta.

UIT

46

okra

mag

azin

e m

ei 2

013

In het voetspoor vanVictor Horta

Huis Tassel wordt gezien alsbaanbrekend werk voor deart nouveau.

Page 47: OKRA-magazine mei 2013

Verenigde Staten en Rusland. Armand Solvay gaf Horta financieel carte blanche voor de bouw van deze woning.We lopen richting Louisapoort en slaan links de Paul-Emile Jansonstraat in. Met Huis Tassel op nummer 6 creëerde Victor Horta in 1893 zijn art-nouveaumanifest. Dit gebouw wordt gezien als baanbre-kend werk voor de kunstrichting.In dit werk zijn alle kenmerken die Horta in zijn latere huizen zou ont-wikkelen al aanwezig: gebruik van zichtbare ijzeren structuren, inte-gratie van het decor in de struc-tuur, soepel in elkaar overgaande ruimtes, rijkelijk invallend daglicht en wintertuin. Huis Tassel is een echt ‘portrethuis’. Hier experimen-teerde Horta voor het eerst met een eigen ventilatie- en verwar-mingssysteem.Omdat er geen zichtbare kelder-verdieping was, dacht men dat er geen personeelsruimte was in het huis. Voorbijgangers vroegen zich af wie de opdrachtgever wel mocht zijn die zich geen personeel kon veroorloven. Ook de voordeur in het midden was ongebruikelijk in die tijd.

De Moren inspirerenWe nemen de eerste straat rechts en vervolgens terug rechts. Huis Wielemans in de Defacqzstraat 14 is een opvallend pand in Spaans-Moorse stijl. Adrien Blomme bouw-de de woning in opdracht van Léon

Wielemans, bedrijfsleider van de gelijknamige brouwerij. Het was een geschenk voor zijn echtgenote die gepassioneerd was door Spanje. Ze nam de architect mee naar Granada zodat hij zijn inspira-tie in het Alhambra kon zoeken. De charmante patio doet je inderdaad wegdromen richting Andalousië. Keer even op je stappen terug. De gevel van huis Ciamberlani, even-eens in de Defacqzstraat 48, dateert van 1897 en bewijst dat Paul Hankar bewust wilde ingaan tegen de gangbare normen. De architect gebruikte verschillende materialen zoals metaal, baksteen, natuursteen en geeft blijk van grote originaliteit. Hankars opdrachtgeefster weduwe Ciamberlani schonk het huis aan haar zoon, de kunstschilder Albert Ciamberlani. Op nummer 71 vind je trouwens nog Hankars eigen woning en atelier.

Tot in de detailsSla linksaf richting Simonisstraat en neem vervolgens de eerste straat rechts. Voor jou ligt de Heilige Drievuldigheidskerk. De gevel van begin 17de eeuw is afkomstig van de voormalige augustijnenkerk op het De Brouckèreplein. Wandel rechts rond de kerk door de Afrikaanse-straat. In de tweede straat rechts, op nummer 25 in de Amerikaanse-straat, liggen de voormalige woning en atelier van Victor Horta,

nu Hortamuseum. Hij bouwde ze tussen 1898 en 1901, toen de art nouveau zijn hoogste bloei kende. Een groot deel van de interieurde-coratie bleef bewaard. De mozaïe-ken, de glasramen, het meubilair en de muurschilderingen vormen een harmonisch en tot in het klein-ste detail verzorgd geheel. Keer terug naar de Afrikaansestraat en loop tot het einde. We komen nu op het grondgebied van Sint-Gillis en lopen links de Waterloose steenweg in. Neem nu rechts de rustige Franz Merjaystraat. Even verderop steek je aan je rechter-

In de Vanderschrickstraat vormen veertien panden van architect Blérot een opmerkelijk art-nouveauensemble.

De Jef Lambeaulaan verbindt de gevan-genis met het stadhuis van Sint-Gillis.

47

okra

mag

azin

e m

ei 2

013

Page 48: OKRA-magazine mei 2013

48

okra

mag

azin

e m

ei 2

013

kant het Abbée Froidurepark door, een doolhofje van hagen en bank-jes genoemd naar Edouard Froidure, een Belgisch priester en pedagoog. Hij was de oprichter van de inzamelactie Spullenhulp en is ook bekend omwille van zijn werk met kansarme kinderen.

Twee mastodontenWe lopen rechts de Brugmannlaan in. Op de hoek van de eerste straat links bevindt zich het huis Hannon, genoemd naar de opdrachtgever Edouard Hannon, ingenieur bij de firma Solvay. Dit opmerkelijke herenhuis is de enige art nouveau-realisatie van Jules Brunfaut. We volgen de Verbindingslaan en nemen daarna rechts de Henri Wafelaertstraat. Wanneer je daar-na links de Ducpétiauxlaan inloopt, sta je meteen oog in oog met het indrukwekkende gevangeniscom-plex van Sint-Gillis. Het gebouw is opgetrokken in neotudorstijl en verwezenlijkt tussen 1878 en 1884.Tegenover de ingangspoort van de gevangenis ligt het Delporteplein. Op nummer 17 staat het huis van architect Paul Hamesse in geome-trische art-nouveaustijl. Wandel de Jef Lambauxlaan in die het stad-huis met de gevangenis verbindt. Het stadhuis van Sint-Gillis dateert van begin 20ste eeuw en is opge-trokken in Franse renaissancestijl. Het herbergt werken van Broerman, F. Knopff, Omer Dierickx en Julien Dillens. Albert Dumont bouwde dit stadhuis in samenwerking met Auguste Hebbelinck.

Kunst in metroVoor je op het kruispunt La

Porteuse d’Eau belandt, bewonder je nog de woning van architect Gustave Strauven op nummer 9 in de Paul Dejaerlaan tegenover het stadhuis. Deze kruising vormt een van de oudste gehuchten van de gemeente. De benaming van het kruispunt verwijst naar een oude tolpoort op de kruising Water loosesteenweg en Alsembergsesteenweg. Op elke steenweg stond een mobiel tolhek of klein gebouw dat diende als kan-toor en slijterij. In dit tolkantoor werden in de drie richtingen - Brussel, Alsemberg en Waterloo - doorgangsrechten op voertuigen en goederen geïnd. Neem op de kruising een scherpe bocht naar rechts, de Waterloose steenweg. Het metrostation Horta dankt zijn naam uiteraard aan de talrijke art-nouveaucreaties in de buurt. Ook in het station zijn balu-strades en glas-in-loodramen ver-werkt, afkomstig uit het Volkshuis en het Aubecq huis, allebei ontwer-pen van Horta. De gebouwen wer-den gesloopt in de jaren vijftig en zestig.

KlapstukSla hier links de Lyceumstraat in. Zo kom je uit op het Louis

Moricharplein. Op nummers 41 en 14 verkijk je je vast op alweer twee pareltjes. Het eerste is van archi-tect Blérot, het tweede verwezen-lijkte Georges Delcoigne. Loop verder door de Lyceumstraat en laat je verrassen door het Pierre Pauluspark aan je linkerkant. Baron Pierre Paulus de Châtelet was inwoner van Sint-Gillis en Belgisch schilder. Geniet van het parkje dat zich op twee niveaus bevindt. Het laaggelegen deel is een speeltuin met vijver. Wanneer je doorsteekt, kom je uit in de Munthofstraat. Via de Moskoustraat, schuin rechts, beland je op het Sint-Gillisvoorplein. Hier ligt het voormalig Volkshuis, gebouwd door vrijwilligers van de coöperatieve onder leiding van architect Edmond Quétin. Sla rechts de Waterloose steenweg in en vervolgens links de Vanderschrickstraat. De rechter straatkant beslaat veertien panden en vormt een opmerkelijk ensem-ble van art nouveau van architect Ernest Blérot. Het restaurant La Porteuse d’Eau op de hoek met de Jean Volderslaan vormt hier het klapstuk. Loop je de Volderslaan uit, kom je uit op de Hallepoort. Hier eindigt onze rijke art-nou-veauwandeling.

Tekst en foto’s Chris Van Riet

Infowww.visitbrussels.be, www.opb.be.Hortamuseum, Amerikaansestraat 25, 1060 Brussel, 02 543 04 90, www.hortamuseum.be. Open van dinsdag tot zondag van 14.00 uur tot 17.30 uur.Het stadhuis van Sint-Gillis is iedere eerste woensdag van de maand open en om 15.00 uur kan je aan een geleid bezoek deelnemen.

<< Op het Louis Moricharplein vind je nog enkele parels.

< De gevel van Huis Ciamberlani bewijst dat Paul Hankar bewust wou ingaan tegen de gangba-re normen.

Page 49: OKRA-magazine mei 2013

kant het Abbée Froidurepark door, een doolhofje van hagen en bank-jes genoemd naar Edouard Froidure, een Belgisch priester en pedagoog. Hij was de oprichter van de inzamelactie Spullenhulp en is ook bekend omwille van zijn werk met kansarme kinderen.

Twee mastodontenWe lopen rechts de Brugmannlaan in. Op de hoek van de eerste straat links bevindt zich het huis Hannon, genoemd naar de opdrachtgever Edouard Hannon, ingenieur bij de firma Solvay. Dit opmerkelijke herenhuis is de enige art nouveau-realisatie van Jules Brunfaut. We volgen de Verbindingslaan en nemen daarna rechts de Henri Wafelaertstraat. Wanneer je daar-na links de Ducpétiauxlaan inloopt, sta je meteen oog in oog met het indrukwekkende gevangeniscom-plex van Sint-Gillis. Het gebouw is opgetrokken in neotudorstijl en verwezenlijkt tussen 1878 en 1884.Tegenover de ingangspoort van de gevangenis ligt het Delporteplein. Op nummer 17 staat het huis van architect Paul Hamesse in geome-trische art-nouveaustijl. Wandel de Jef Lambauxlaan in die het stad-huis met de gevangenis verbindt. Het stadhuis van Sint-Gillis dateert van begin 20ste eeuw en is opge-trokken in Franse renaissancestijl. Het herbergt werken van Broerman, F. Knopff, Omer Dierickx en Julien Dillens. Albert Dumont bouwde dit stadhuis in samenwerking met Auguste Hebbelinck.

Kunst in metroVoor je op het kruispunt La

Porteuse d’Eau belandt, bewonder je nog de woning van architect Gustave Strauven op nummer 9 in de Paul Dejaerlaan tegenover het stadhuis. Deze kruising vormt een van de oudste gehuchten van de gemeente. De benaming van het kruispunt verwijst naar een oude tolpoort op de kruising Water loosesteenweg en Alsembergsesteenweg. Op elke steenweg stond een mobiel tolhek of klein gebouw dat diende als kan-toor en slijterij. In dit tolkantoor werden in de drie richtingen - Brussel, Alsemberg en Waterloo - doorgangsrechten op voertuigen en goederen geïnd. Neem op de kruising een scherpe bocht naar rechts, de Waterloose steenweg. Het metrostation Horta dankt zijn naam uiteraard aan de talrijke art-nouveaucreaties in de buurt. Ook in het station zijn balu-strades en glas-in-loodramen ver-werkt, afkomstig uit het Volkshuis en het Aubecq huis, allebei ontwer-pen van Horta. De gebouwen wer-den gesloopt in de jaren vijftig en zestig.

KlapstukSla hier links de Lyceumstraat in. Zo kom je uit op het Louis

Moricharplein. Op nummers 41 en 14 verkijk je je vast op alweer twee pareltjes. Het eerste is van archi-tect Blérot, het tweede verwezen-lijkte Georges Delcoigne. Loop verder door de Lyceumstraat en laat je verrassen door het Pierre Pauluspark aan je linkerkant. Baron Pierre Paulus de Châtelet was inwoner van Sint-Gillis en Belgisch schilder. Geniet van het parkje dat zich op twee niveaus bevindt. Het laaggelegen deel is een speeltuin met vijver. Wanneer je doorsteekt, kom je uit in de Munthofstraat. Via de Moskoustraat, schuin rechts, beland je op het Sint-Gillisvoorplein. Hier ligt het voormalig Volkshuis, gebouwd door vrijwilligers van de coöperatieve onder leiding van architect Edmond Quétin. Sla rechts de Waterloose steenweg in en vervolgens links de Vanderschrickstraat. De rechter straatkant beslaat veertien panden en vormt een opmerkelijk ensem-ble van art nouveau van architect Ernest Blérot. Het restaurant La Porteuse d’Eau op de hoek met de Jean Volderslaan vormt hier het klapstuk. Loop je de Volderslaan uit, kom je uit op de Hallepoort. Hier eindigt onze rijke art-nou-veauwandeling.

Tekst en foto’s Chris Van Riet

Infowww.visitbrussels.be, www.opb.be.Hortamuseum, Amerikaansestraat 25, 1060 Brussel, 02 543 04 90, www.hortamuseum.be. Open van dinsdag tot zondag van 14.00 uur tot 17.30 uur.Het stadhuis van Sint-Gillis is iedere eerste woensdag van de maand open en om 15.00 uur kan je aan een geleid bezoek deelnemen.

<< Op het Louis Moricharplein vind je nog enkele parels.

< De gevel van Huis Ciamberlani bewijst dat Paul Hankar bewust wou ingaan tegen de gangba-re normen.

okra

mag

azin

e m

ei 2

013

OKRA-LIDKAART = GELD WAARD

Info zie blz. 25.

WIN GRATIS DUOTICKET Tentoonstelling gelezen blz. 24? Benieuwd naar de sprankelende kunst van de Etrusken? Maak kans op een van de twintig gratis duotickets (waarde 20 euro) voor de Etrusken, una Storia Particolare in het Gallo-Romeins museum van Tongeren.Stuur deze bon vóór 31 mei 2013 naar OKRA-magazine, Etrusken, PB 40, 1031 Brussel of mail naam en adres naar [email protected] met de mededeling Etrusken.

Naam en voornaam:

Straat en nr.:

Postnr.: Woonplaats: Telefoon:

Info zie blz. 44.

WIN GRATIS DUOTICKET Uitjes gelezen blz. 44? Heimwee naar de seventies? Maak kans op een van de tien gratis duo-tickets (waarde 8 euro) voor Seventies. Elk zijn stijl! In het Museum voor het Kostuum en de Kant in Brussel.Stuur deze bon vóór 31 mei 2013 naar OKRA-magazine, Seventies, PB 40, 1031 Brussel of mail naam en adres naar [email protected] met de mededeling Seventies.

Naam en voornaam:

Straat en nr.:

Postnr.: Woonplaats: Telefoon:

Info zie blz. 44.

WIN GRATIS DUOTICKET Uitjes gelezen blz. 44? Wil je ook graag kennismaken met de talenten van het veelzijdig genie Leonardo Da Vinci? Maak kans op een van de twintig gratis duotickets (waarde 35 euro) voor Da Vinci, the Genius in de Beurs van Brussel.Stuur deze bon vóór 31 mei 2013 naar OKRA-magazine, Da Vinci, PB 40, 1031 Brussel of mail naam en adres naar [email protected] met de mededeling Da Vinci.

Naam en voornaam:

Straat en nr.:

Postnr.: Woonplaats: Telefoon:

Info zie blz. 44.

mET KORTING NAAR VERDI 200Uitjes gelezen op blz. 44? Zin om te genieten van een echte klassieke opera? Als OKRA-lid ontvang je 15 procent korting voor de voorstellingen van Aïda, Nabucco en La Traviata en voor de galavoorstelling in Vorst Nationaal in oktober.Bellen naar 0900 69 900 (50ct/min) met codewoord: OKRA.

Info zie blz. 34.

WIN GRATIS FAmILIETICKET Met de kleinkinderen gelezen blz. 32? Wil jij ook de dino’s bewonderen in het Museum voor Natuurwetenschappen? Maak kans op een gratis familieticket (waarde ?? euro) voor het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel.Stuur deze bon vóór 31 mei 2013 naar OKRA-magazine, Natuurwetenschappen, PB 40, 1031 Brussel of mail naam en adres naar [email protected] met de mededeling Natuurwetenschappen.

Naam en voornaam:

Straat en nr.:

Postnr.: Woonplaats: Telefoon:

(waarde 31,50 euro)

Page 50: OKRA-magazine mei 2013

50505050

KRUISWOORDRAADSEL

50

SUDOKU

HORIZONTAAL1 plaats in Italië 6 beweging van drijfijs 11 studiefonds 12 kledingstuk 14 korte broek 16 vette vloeistof 17 lichaams-vocht 19 opnieuw 20 deel van het oor 21 deel van een fiets 23 windrichting 24 daar 25 insect 26 wedstrijdbeker 28 sciencefiction 29 stemming 31 rivier in Frankrijk 33 één der Verenigde Staten 35 katachtig roofdier 37 behoef-tig persoon 39 wild zwijn 40 aanwij-zend voornaamwoord 41 koker 42 par-venu 43 apennootje 45 afloop 47 ongevuld 49 leed 51 hoofdcommissaris 53 pausennaam 55 vrolijk 56 heilige 57 indien 59 treiteraar 62 zangstem 63 steekvlieg 65 schaatsen 66 zeker hoefdier 67 plaats in Israël 69 op welke wijze 70 voertuig 71 land in Midden-Amerika 72 vogel.

VERTICAAL1 kweker 2 verwisseling 3 roem 4 naschrift 5 Scandinavische stad 6 beroep 7 generale staf 8 als het ware 9 middag 10 scheidingslijn 11 muziek-stuk van Ravel 13 plek 15 overwin-ningsteken 17 boezem 18 versiering 21 vrij op naam 22 trekgat in zee 25 onzuiver 27 gebabbel 29 propvol 30 bijtijds 31 plaats in Engeland 32 naar buiten 34 kip 36 sterkedrank 38 onaanzienlijk 42 nadeel 43 plant 44 Indonesisch eiland 46 bloem 48 depar-tement 50 hoge berg 52 aanspraak, vordering 54 gedorste halmen 56 afbraak 58 plaats in Australië 60 wijk in Londen 61 kleur in de wapenkunde 62 tegen 64 saxofoon 66 waagstuk 68 titanium 70 milligram.

Stuur je oplossing naar: OKRA-magazine, Kruiswoord mei 2013, PB 40, 1031 Brussel, voor 31 mei 2013. De winnaars verschijnen in het juli-augustusnummer 2013. Voeg één postzegel van 0,77 euro toe (niet vastkleven). Winnaars februari 2013 zie hiernaast. Je kan de oplossing ook sms'en naar 7710. Viorm eerst code OKRA, daarna de twee oplossingen en tot slot je naam en adres.

Naam:

Straat: Nr.:

Postnr.: Woonplaats:

Tel.: E-mail:

OKRA-lidnummer of trefpuntnummer:

Schiftingsvraag: Hoe heette de techniek die de Etrusken als persoonlijke

finishing touch aan hun aardewerk gaven?

Vergeet niet een postzegel van 0,77 euro toe te voegen!

1 2 3 4 5 6 7

Alle cijfers van 1 tot en met 9 moeten één keer voorkomen in alle kolom-men, in alle rijen en in elk van de 9 vierkantjes van 3 keer 3 vakjes.

Oplossing kruiswoordraadsel mei 2013

50

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

16 17 18 19

20 21 22 23

24 25 26 27 28

29 30 31 32 33 34 35 36 37 38

39 40 41 42 43 44 45 46

47 48 49 50 51 52 53 54 55 56

57 58 59 60 61 62

63 64 65 66

67 68 69 70

71 72

HORIZONTAAL

1 plaats in Italië 6 beweging van drijfijs 11 studiefonds 12 kledingstuk 14 korte broek 16 vette vloeistof 17 lichaamsvocht 19 opnieuw 20 deel van het oor 21 deel van een fiets 23 windrichting 24 daar 25 insect 26 wedstrijdbeker 28 sciencefiction 29 stemming 31 rivier in Frankrijk 33 één der Verenigde Staten 35 katachtig roofdier 37 behoeftig persoon 39 wild zwijn 40 aanwijzend voornaamwoord 41 koker 42 parvenu 43 apennootje 45 afloop 47 ongevuld 49 leed 51 hoofdcommissaris 53 pausennaam 55 vrolijk 56 heilige 57 indien 59 treiteraar 62 zangstem 63 steekvlieg 65 schaatsen 66 zeker hoefdier 67 plaats in Israël 69 op welke wijze 70 voertuig 71 land in Midden-Amerika 72 vogel.VERTICAAL

1 kweker 2 verwisseling 3 roem 4 naschrift 5 Scandinavische stad 6 beroep 7 generale staf 8 als het ware 9 middag 10 scheidingslijn 11 muziekstuk van Ravel 13 plek 15 overwin-ningsteken 17 boezem 18 versiering 21 vrij op naam 22 trekgat in zee 25 onzuiver 27 ge-babbel 29 propvol 30 bijtijds 31 plaats in Engeland 32 naar buiten 34 kip 36 sterkedrank 38 onaanzienlijk 42 nadeel 43 plant 44 Indonesisch eiland 46 bloem 48 departement 50 hoge berg 52 aanspraak, vordering 54 gedorste halmen 56 afbraak 58 plaats in Austra-lië 60 wijk in Londen 61 kleur in de wapenkunde 62 tegen 64 saxofoon 66 waagstuk 68 tita-nium 70 milligram.

Kruiswoord

© DENKSPORT PUZZELBLADEN

T R E N T O IJ S G A N GB E U R S S O K S H O R TO L I E B L O E D W E E RL E L V O O R R E M N N OE R T O R D C U P S FR E R N S T L O I R E EO H I O T IJ G E R A R M EE V E R D I E E T U I

S N O B P I N D A E I N DC L E D I G S M A R T OH C L E O S B L IJ S TA L S P E S T K O P A L TD A A S N O R E N G N O EE I L A T H O E M O T O RM E X I C O L E G K I P

4

5

1

7

2

6

4

3

1 8

4 3

3 2 5 1

9 1 3

5 2

2 8 6

1 5 8 6

6 7 2 4

8 3

SudokuVul het diagram zo in dat in elke rij, elke kolom en elk vierkant van

3 bij 3 vakjes alle cijfers van 1 tot en met 9 precies één keer voorkomen.

© DENKSPORT PUZZELBLADEN

127 965 348546 381 729983 427 651264 798 513839 516 274751 243 986315 879 462672 134 895498 652 137

Page 51: OKRA-magazine mei 2013

51

okra

mag

azin

e m

ei 2

013

KRUISWOORDRAADSEL

Speel en win een van deze prijzenprijzen23 Maak kans op een van onderstaande prijzen en stuur je oplossing van het kruiswoordraadsel naar OKRA-magazine.

SPEEL EN WINWie kan relaxen in het Parkhotel van De Panne?Agnes De Vleeschouwer uit Meerbeek en Jacques Vyncke uit Schoten.

Wie mag op gastronomisch weekend in hotel Cajou in De Panne?Viviane Donné uit Zolder.

Wie won het verblijf van 125 euro?Marie-Thérèse Tits uit Hechtel.

Wie kan beginnen in De man die niet ophield met slapen?Etienne Van Driessche uit Westende, Louis Raeymaekers uit Lier, Eric De Dapper uit D e Pinte, Walter Vermeersch uit Landegem, Clotman uit Aalst.

Naar wie ging Johanna De Waanzinnige?Francis Beckers uit Bornem, Gerard Verplancke uit Westrozebeke, Erik Verbrugghe uit Herent, Josephus Verbiest uit Mortsel, Pierre Prinzie uit Kapellen.

Wie kreeg Léon & Louise?Ellen Van De Sijpe uit Haaltert, Manu Janssens uit Sint-Kruis-Brugge, Benny Verstrepen uit Vorselaar, Jef Heyvaerts uit Brasschaat, Christiane Schoofs uit Wemmel.

Wie mag De keizer aller ziektes doorworstelen?Rosa Gheyssens uit Heule en Gilberte Bronsteede uit Wilrijk.

Wie vond Doodgeboren in de bus?Jacqueline Vernaille uit Denderwindeke.

Wie weet straks alles over De engeltjesmaaksters?Rita De Kerpel uit Welle.

Wie leest Was ik een schaap dan wist ik het wel?Henri Campaert uit Wilrijk.

Wie kent ondertussen De meester van de schaduw?Arlette Vandevijvere uit Kuurne.

Oplossing: activiteit.Antwoord extra vraag: L’Océan.

25 winnaars

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

12 13 14 15 16

17 18 19 20

21 22 23 24 25

26 27 28 29 30

31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45

46 47 48 49 50

51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61

62 63 64 65

66 67 68 69

70 71 72 73 74

75 76 77

HORIZONTAAL

1 van tevoren pasklaar gemaakt 6 wijnsoort 10 muzieknoot 12 Surinaams gerecht 13 va-kantie 15 van zekere grondsoort 17 id est 18 rode schmink 20 luizenei 21 bijwoord 23 te-genover 24 donatie 26 westerse verdragsorganisatie 28 Europese voetbalbond 29 kunst-product 31 naschrift 32 plantenziekte 33 in samenwerking met (afk.) 35 lidwoord 36 vloer-kleed 38 licht breekbaar 40 drietal 42 verlaagde toon 43 vader 44 kledingstuk 46 vis 48 plaats in Italië 50 amplitudemodulatie 52 deel van het hoofd 53 geneesmiddel 54 decili-ter 55 ijzeren mondstuk 57 plank 59 boog van een gewelf 62 inwoner van Denemarken 63 onder andere 64 slag 66 nadien 68 toneelstuk 69 voertuig 70 Bijbelse figuur 72 zwarte stof 73 houding 75 noot 76 puntige uitwas 77 hoofdstad van Taiwan.VERTICAAL

1 werktuig 2 stuur van een schip 3 etage 4 bedrijf 5 handelsterm 6 Chinese deegwaar 7 loofboom 8 oosterlengte 9 oude Nederlandse munt 10 gewoonlijk 11 interest 14 per-soonlijkheid 16 mij 19 vergif 22 gewicht 24 getekend (afk.) 25 sportief 27 toetje 28 voorzet-sel 29 loopvogel 30 stoomschip 31 oosters tapijt 32 verstandig 34 reinigingsmiddel 35 de-bet 36 opschik 37 bundel 38 kerkelijke straf 39 nauw 41 schrijfbenodigdheid 43 vliesje 45 in memoriam 47 slot 48 schreeuw 49 vliegende schotel 51 voorbeeld 53 schoolartikel 54 der-gelijke (afk.) 56 Europ. vrouw 58 eikenschors 59 gebak 60 girafachtig dier 61 sierdek 62 handeling 63 vreemde munt 65 vruchtbare plek 66 Ierland op auto's (niet officieel) 67 achter 68 boom 71 boksterm 72 telegraaf restant 74 verbruikt.

Kruiswoord

© DENKSPORT PUZZELBLADEN

P R E F A B M E D O C M IR O T I R E I S L E M E NI E R O U G E G N E E TE R O M T O G I F T SM N A V O U E F A E T SP S L W I T I S M S

D E T A P IJ T B R O O ST R I O A S P A D E M IS N O E K G E N U A A M

V K I N P I L F D LB I T D E E L T O O G SE D E E N O A K L O P

E R N A K D R A M A A RI S A A K T E E R P O S ER E D O O R N T A I P E I

2

8 5 7

9 3

4 3 1 5 8

3 7 4 1

5 1

9 5

7 8 2

2 7 6

6 3

SudokuVul het diagram zo in dat in elke rij, elke kolom en elk vierkant van

3 bij 3 vakjes alle cijfers van 1 tot en met 9 precies één keer voorkomen.

© DENKSPORT PUZZELBLADEN

982 351 764675 984 312431 762 589327 548 196546 197 238819 623 457768 435 921193 276 845254 819 673

Oplossing kruiswoordraadselmaart 2013.

Oplossing sudokuapril2013.

Winnaars kruiswoord maart 2013.Meer dan 3 000 deelnemers.

23 boekenZes exemplaren van Om adem te kunnen halen van Christine Otten (waarde 18,95 euro).Vijf exemplaren van Vergeef ons van A.M. Homes (waarde 19,90 euro).Vijf exemplaren van Papieren kind van Randy Susan Meyers(waarde 19,95 euro).Een exemplaar van Het gezin van Puynbroeckx van Monika van Paemel (waarde 22,95 euro).Een exemplaar van ’t Is goed een keer geleefd te hebbenvan Carmen De vos en Wouter Kersbergen (waarde 5 euro).Een exemplaar van 1950 Mijn oom Kamiel van Yvan Vanden Berghe (waarde 24,95 euro).Een exemplaar van Boer zkt vrouw. De liefde gaat door de maag (waarde 20 euro).Een exemplaar van Gepassioneerd, gepensioneerdvan Mark Claus (waarde 17,95 euro).Een exemplaar van Het einde van Amerika.Brief aan een jonge patriot van Naomi Wolf (waarde 7,99 euro).Een exemplaar van Honderd woorden voor grijsvan Hannah Buenting (waarde 18,95 euro).

Page 52: OKRA-magazine mei 2013

52

okra

mag

azin

e m

ei 2

013

Page 53: OKRA-magazine mei 2013

53

okra

mag

azin

e m

ei 2

013

Page 54: OKRA-magazine mei 2013

OKRA-magazine ledenmagazine van OKRA vzwPB 40, 1031 Brussel02 246 44 37, fax 02 246 44 42,www.okra.be, [email protected]

RedactieNele Joostens, Chris Van Riet, Katrien Vandeveegaete

RedactieraadHerman De Leeuw, Niek De Meester, Nic Fruru, Piet Hendrickx, Jos Lacroix, Hilde Masui, Dirk Van Beveren, Jan Vandecasteele, Hugo Verhenne

Verantw. uitgeverJan Vandecasteele, Vier Uitersten 19, 8200 Brugge

VormgevingGevaert graphics nv

Coverbeeld François De Heel

DrukCorelio Printing, Erpe-Mere

ReclameregiePublicartoSylvain Van Der Guchtlaan 24,9300 Aalst053 82 60 80fax 053 82 60 [email protected]

Oplage: 169 550 exemplaren

Zonder schriftelijke toestemming van de uitgever mag geen enkele tekst of illustratie geheel of gedeeltelijk worden gereprodu-ceerd. Advertenties vallen niet onder de verantwoordelijkheid van de uitgever.

OKRA-magazine, trefpunt 55+ is aangesloten bij de Unie van de Uitgevers van de Periodieke Pers.

Het juninummer verschijnt uiterlijk op 29 mei 2013.

colofon

OKRA-regio’sAntwerpen Nationalestraat 111, 2000 Antwerpen, 03 220 12 80, fax 03 220 17 68 [email protected]•www.okra.be/antwerpen

Brugge Oude Burg 23, 8000 Brugge, 050 44 03 81, fax 050 44 03 90 [email protected]•www.okra.be/brugge

Brussel Bergensesteenweg 436, 1070 Brussel, 02 555 08 30, fax 02 555 08 39 [email protected]•www.okra.be/brussel

Ieper Sint-Jacobsstraat 24, 8900 Ieper, 056 26 63 40, fax 056 26 63 06 [email protected]•www.okra.be/ieper

Kempen Korte Begijnenstraat 22, 2300 Turnhout, 014 40 33 50, fax 014 40 33 52 [email protected]•www.okra.be/kempen

Kortrijk Wijngaardstraat 48C, 8500 Kortrijk, 056 26 63 53, fax 056 26 63 10 [email protected]•www.okra.be/kortrijk

OKRA-Limburg vzw Koningin Astridlaan 33, 3500 Hasselt, 011 26 59 30, fax 011 22 59 50 [email protected]•www.okra.be/limburg

Mechelen Begijnenstraat 18 bus 2, 2800 Mechelen, 015 40 57 45 [email protected]•www.okra.be/mechelen

Midden-Vlaanderen www.okra.be/middenvlaanderen Martelaarslaan 17, 9000 Gent, 092693215•092693216,[email protected] ■ Aalst Hopmarkt 10, 9300 Aalst, 053 76 16 53, fax 053 76 15 16, [email protected] ■Eeklo Garenstraat 46, 9900 Eeklo, 09 376 13 40, fax 09 376 12 99, [email protected] ■Gent Martelaarslaan 17, 9000 Gent, 09 269 32 15, [email protected] ■Oudenaarde Sint-Jozefsplein 7, 9700 Oudenaarde, 055 33 47 33, fax 055 33 47 94, [email protected]

Oost-Brabant Platte Lostraat 541, 3010 Leuven, 016 35 96 94, fax 016 35 95 55 [email protected]•www.okra.be/oostbrabant

Oostende Ieperstraat 12, 8400 Oostende, 059 55 26 90, fax 059 55 26 12 [email protected]•www.okra.be/oostende

Roeselare Beversesteenweg 35, 8800 Roeselare, 051 26 53 07, fax 051 22 59 80 [email protected]•www.okra.be/roeselare

Tielt Oude Stationsstraat 12, 8700 Tielt, 051 42 38 08, fax 051 40 89 79 [email protected]•www.okra.be/tielt

Waas en Dender ■Dendermonde Bogaerdstraat 33, 9200 Dendermonde, 052 25 97 90, fax 052 22 97 75, [email protected] ■ Land van Waas de Castrodreef 1, 9100 Sint-Niklaas, 03 760 38 66, fax 03 766 38 17 [email protected]•www.okra.be/waasendender

Algemeen secretariaat | www.okra.be | [email protected] | www.okrazorgrecht.be | 02 246 44 41Ook op Facebook.

Wil jij je ook abonneren op OKRA-magazine, bezorg je naam en adres aan Chris van Riet, Postbus 40, 1031 Brussel of [email protected].

Page 55: OKRA-magazine mei 2013

www.

.com

GirlsStyle: Brako*Spm*ZapaNegra*Replay*Mjus*BjörnBorg*Riverwoods*FlyLondon*Airstep*Jhay*ZonaCentro*TerreBleue*TommyHilfiger*ThePink*Lady: PeterKaiser*Gabor*Mephisto*Think!*Geox*DanieleTucci*Elnaturalista*Ara*Wolky*Loints*

WAARDEBONEURIKA-SHOE BVBAHANDELSSTRAAT 1411840 LONDERZEELMALDEREN-STATIONTEL. (052) 33 30 01e-mail: [email protected]

Open:werkdagen van 9 tot 20 u.zaterdags van 9 tot 19 u.gesloten zon- en feestdagen.

€ 13Bij aankoop van een paar schoenen vanaf € 93 en niet cumuleerbaar met andere kortingen.

ELKE DAG OPNIEUW : VELE NIEUWE EN TEVREDEN KLANTEN !!

KIDS: Rondinella*LittleDavid*Kipling*Cks*Replay&Sons*Stones&Bones*Geox*Bunnies*Vans*LeCoqSportif*Ricosta-Pepino*Kotf*Dc*Mistral*CanBe*Lowa*Pantofola d’Oro*TerreBleue*Birki’s*LelliKelly*K3*Crocs*

Met uitneembaar voetbed EN kleine/grote maten !Durea*Verhulst*Ara*Loints*Ponsquintana*Remonte*MephistoMobils*Allrounder*Rockport*Romika*Fidji*Dkode*Rieker*Vabene*Gabor*Softwaves*PiediNudi*Chroomvrij/arm: Think! *El Naturalista*MissClair*BrakoAnatomics*Vital*Finn-Comfort*Crocs*Wolky*Fitflop*: Rollingsoft by Gabor*Stuppy*Birkenstock*Diabetici: Varomed*Xsensible*Solidus*Newdress*

Nie

t gel

dig

tijde

ns d

e sp

erpe

riod

e.

VOLG WEGWIJZERS! Malderen - station

Helpen bij Rug-,Heup-,Voet-,en Spierklachten:MBT(+250p.)*RollingSoftGabor*RockportTruWalk*MEPHISTO:(+120 mod.) the sano*technologie Walking/Running: Lowa*Mephisto*Meindl*Nike*Brooks*NewBalance*Teva*Allrounder*Asics*

voor losse steunzolen

YouthStyle: Björn Borg*LaCoste*AllStar*Jack&Jones*NewBalance*LeCoqSportif*Vans*DC*Nike*Asics*Adidas*Cafeina*Patrick*Palladium*Replay*AustralianIn elk merk keuze uit vele modellen en kleuren !!

MensStyle: HugoBoss Black & Orange*FlorisVanBommel*Replay*TommyHilfiger*Van Gils*Giorgio*Riverwoods*CycleurDeLuxe*Classic: VanBommel*Ambiorix*Lloyd*Scapa*Timberland*FretzMen*Geox*Sebago*Solidus*Specials: Bugarri(+8cm)*Clarks*Ara*Think!EddyMerckx*Rockport(300gr)*Mephisto*

Naam Adres Datum / /

Naam

Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / / Datum / /

Uw schoenenspecialist: ook voor grote maten !

1000m2 TOPMERKEN

))) ))) )))

YouthStyle: Björn Borg*LaCoste*AllStar*

TOPMERKEN .com

GirlsStyle: Brako*Spm*ZapaNegra*Replay*Mjus*

HugoBoss Black & Orange*FlorisVanBommel*Replay*TommyHilfiger*

Brako*Spm*ZapaNegra*Replay*Mjus*BjörnBorg*Riverwoods*FlyLondon*Airstep*Jhay*

ZONA CENTRO

MensStyle: HugoBoss Black & Orange*

voor losse steunzolen

DanieleTucci*Elnaturalista*Ara*Wolky*Loints*

voor losse steunzolen

Timberland*FretzMen*Geox*Sebago*Solidus**Clarks*Ara*Think!(300gr)*Mephisto*

voor losse steunzolen

Met uitneembaar voetbed EN kleine/grote maten !Met uitneembaar voetbed EN kleine/grote maten !Durea*Verhulst*Ara*Loints*Ponsquintana*Remonte*Met uitneembaar voetbed EN kleine/grote maten !Met uitneembaar voetbed EN kleine/grote maten !Durea*Verhulst*Ara*Loints*Ponsquintana*Remonte*Met uitneembaar voetbed EN kleine/grote maten !Met uitneembaar voetbed EN kleine/grote maten !Durea*Verhulst*Ara*Loints*Ponsquintana*Remonte*

modellen en In elk merk keuze uit

Rondinella*LittleDavid*Kipling*Cks*

Met uitneembaar voetbed EN kleine/grote maten !Met uitneembaar voetbed EN kleine/grote maten !Durea*Verhulst*Ara*Loints*Ponsquintana*Remonte*

Adv Eurika A4 Z13-13.indd 1 5/02/13 09:13

Page 56: OKRA-magazine mei 2013

Aktiva midweek ol fosse

‘Het heeft ons deugd gedaan’.. is telkens weer een veel gehoorde reactie na alweer een geslaagde midweek voor senioren. Hier verleggen we even onze grenzen en maken we dingen mee die we al lang vergeten waren. Pootje baden in de Ourthe, ochtend oefeningen, aqua gym, wandelingen met ezels, line dance cursus, verdedigingstechnieken, conferenties over gezondheid. En niet te vergeten het lekkere eten, de verrassingsuitstap en de gezellige dansavonden. Nieuwe vriendschappen worden gesmeed en de batterijen worden absoluut opgeladen. Een weekje Ardennen…. een aanrader vooriedereen!

Inbegrepen

3 5 dagen/ 4 nachten of 8 dagen/7nachten3 Ontbijt3 Middagmaal in zelfbediening (enkel in

volpension): soep, hoofdgerecht en dessert3 Avondmaal in zelfbediening 3 Dranken inbegrepen tijdens de maaltijd (water,

soft, pils, wijn van het vat)3 Welkomstdrink op maandag avond3 Nieuw: Daguitstap naar Trier op donderdag

(busvervoer & lunch *inbegrepen)3 Onbeperkte toegang tot het waterparadijs Aqua

l’O* en het fitnesscenter (*badmuts verplicht)

Elke dag animatie inbegrepen waaronder Nordic Walking, gezondheidsworkshop , ochtendgym, Line Dance, natuurwandelingen, begeleide fietstocht op de RAVeL. Niet inbegrepen: bezoek Houtopia

*lunch inbegrepen enkel in formule volpension (hoofdgerecht en 1 drankje)

Beschikbaar

Midweek (4 nachten): 13-17 mei*, 20-24 mei*, 27-31 mei*, 3-7 juni*, 10-14 juni*, 17-21 juni*, 24-28 juni*, 2-6 september*, 9-13 september*, 16-20 september*, 23-27 september* en 4-8 november 2013*

Week (7 nachten): 3-10 juni, 10-17 juni, 17-24 juni, 24 juni- 1 juli, 2-9 september, 9-16 september, 16-23 september, 23-30 september en 4-11 november 2013

Prijzen per persoon

INFO & RESERVATIES

Ol Fosse d’Outh 1 • 6660 Houffalize+32 (0) 61 28 88 01 [email protected]

Ol Fosse d’OuthHouf falize

Ruim

30.000 OKRA leden

waren al te gast in

Houffalize.

U komt toch ook?

Midweek WeekHalf pension e235 e355Vol pension e285 e445

Busvervoer mogelijk met professionele begeleiding in periodes met een sterretje:*

n HOUFFA EXPRESSAalst, Aalter, Aarschot, Berchem, Brugge, Brussel, Geel, Gent, Groot-Bijgaarden, Hasselt, Kontich, Kortrijk, Leuven, Lummen, Mechelen, Oostende, Sint-Niklaas, Waregem, Wetteren

Houffa Express ism Lauwers Reizen (licentie A 1297)

BuSVERVOER... ONTSPANNEN NAAR

uW BESTEMMINg!Tijdens al deze

formules zijn autoreizigers

welkom.

GROEPSKORTING !!

-5% vanaf 25 pers.7,50% vanaf 50 pers.10% vanaf 100 pers.

Min. 15 deelnemers per trajectHeen en terug €50Opstapplaatsen en uren worden tijdig meegedeeld