Xavier Magazine 02-2012

28
XAVIER MAGAZINE 2012 / 02

description

The 2012 second edition of the magazine about racing driver Xavier Maassen.

Transcript of Xavier Magazine 02-2012

XAVIER MAG

AZIN

E20

12/ 0

2

Wolfstraat 1 B-3620 | Lanaken-BelgiëPostbus 2715 | 6201 JA Maastricht-Nederland

T. +32(0)89 714350 | www.drukkerijpietermans.be

bijzonder kleurrijk

Wolfstraat 1 B-3620 | Lanaken-BelgiëPostbus 2715 | 6201 JA Maastricht-NederlandT. +32(0)89 714350 | www.drukkerijpietermans.be

ontdek de passie en pk van

Advertentie Xavier.indd 1 09-08-2010 15:01:47

tribute to the mont blanc. A homage to Europe’s highest mountain, featuring an exquisite matte engraving of the breathtaking alpine peaks. Immortalized on a platinum-plated front, it celebrates the timeless beauty of this unique mountain region.

ww

w.m

ontb

lanc

.com

Stationsstraat 39-41, Stokstraat 24 Maastricht

+31 (0)43 325 63 63 www.leonmartens.com

7578-H.indd 1 6-12-12 14:47

Stationsstraat 39-41, Stokstraat 24 Maastricht, T +31 (0)43 325 63 63, www.leonmartens.com

De collectie van Montblanc is vanaf nu exclusief verkrijgbaar bij Leon Martens Espace in de Stokstraat in Maastricht

Het eerste seizoen met het team van Rudi Penders en Luc Goris, ProSpeed Competition zit erop. Mijn eerste jaar met een Porsche aan de start van een internationaal top kampioenschap, de Blancpain Endurance Series. Enkele jaren flirtte we al onderling, het kwam echter nooit tot een deal. Nu wel en met resultaat. We wonnen een race in dit prestigieuze kampioenschap en finishte na een spannende finale als derde in het kampioenschap.

We hadden vooraf aan het seizoen een perfect plaatje; een goed team, goede rijders en een goede auto. Met ProSpeed, Marc Goossens en Marc Hennerici in de Porsche GT3 R gingen we naar de eerste race in Monza. Maar liefs 55 auto’s stonden er aan de start van dit waanzinnig mooie kampioenschap met merken als Porsche, Ferrari, Audi, Lamborghini, McLaren, Mercedes, BMW en Aston Martin. Het plaatje bleek te kloppen, in de regen grepen we al snel de leiding en pas in het laatste half uur moesten we op een opdrogende baan snelheid prijs geven. We eindigden op een vijfde plaats.

In Silverstone hadden we minder geluk en liepen we het hele weekend achter de feiten aan in druilerige Engeland. Het was overleven en we eindigden op een teleurstellende zevende plaats. Gelukkig ging het in het zonnige zuiden van Frankrijk beter. Met een goede topsnelheid wisten we ons weer vooraan te melden, alleen de safetycar gooide roet in het eten. We konden nog wel beslag leggen op de vierde plaats.

Het hoogtepunt van het jaar was de 24 uur van Spa met meer dan 70 GT3 auto’s aan de start. Na een moeizame kwalificatie kon ik in het eerste uur van P38 naar P12 rijden. Het was een heerlijke start, zoals je ze zelden meemaakt, met veel spektakel en inhaalacties. Ik kwam dan ook de pits inlopen met een luide; Jiihaaa! We naderden de kop van het veld en konden ons door de nacht heen goed handhaven. Helaas begaf de koppeling het in de ochtend en moesten we deze vervangen, meer dan een 20e plaats algemeen zat er niet meer in.

HET SEIZOEN 2012

DRUKWERKDrukkerij Pietermans, Lanakenwww.drukkerijpietermans.be FOTOGRAFIEBrecht DecancqGerlach DelissenMECC MaastrichtPhilippe Maassen

COLOFONXavier Magazine wordt uitgegeven door :

ESGE Racing PromotionKoning Albertlaan 69-31B-3620 Lanaken, BelgiumT +31 (0)43 2010013www.xaviermaassen.nl ONTWERP EN REALISATIERob Simons, Ontwerpburo RSwww.ontwerpburors.nl

Na de 24 uur van Spa willen we terug naar een achtste plaats in het kampioenschap en het podium leek alleen nog theoretisch te behalen. We gingen vol vechtlust naar de Nurburgring. Zonder hoge verwachtingen reden we een mega race! Hennerici nam een top start van P7 naar P1 in de eerste bocht. Ik kon na een snelle pitstop veel auto’s inhalen om zo het stuur over te geven aan Goossens die het karwei perfect afmaakte. Dit was echt teamwork van de rijders en het team, die allen hun steentje bijdroegen voor een perfect resultaat; winst in de Blancpain Endurance Series! Wat was het een heerlijk gevoel om samen met mijn teammaten op de hoogste trede van het podium te staan. Geweldig! Het was loon naar werken voor ons allen en we schoten in een keer naar de derde plaats in het kampioenschap.

In de laatste race in Navarra (Spanje) wisten we dat het niet makkelijk zou worden om ons podium vast te houden. De lay-out van de baan lag ons niet helemaal. Maar in een knotsgekke race wisten we met een vijfde plaats in de race ons podium vast te houden en finishte we het kampioenschap op een knappe derde plaats.

Het was een seizoen met ups en downs, gelukkig konden we eindigen op een hoogtepunt. Vooraf wisten we dat we bij de favorieten zaten en dat bleek ook wel. Met wat meer geluk hadden we kunnen meespelen voor de titel, maar ik ben tevreden met het resultaat. Ik voel thuis bij dit team en de samenwerking verloopt heel goed. We kijken dan ook vooruit naar de toekomst. Die ziet er goed uit. Maar daarover volgt meer nieuws later. We blijven strijden en plezier hebben in de autosport. Alles staat in lijn met het ultieme doel; het winnen van de 24 uur van Le Mans in 2015! Living the dream!

Graag wil ik hierbij een aantal mensen bedanken voor hun support. Allereerst de navigatoren; Pierre Gubbels, Frits Janus, Pim Janus, Kees van de Grint, Joost Custers, Richard Crombach, Marcel Bollen, Joris Swinkels en Emiel van de Wal. Daarnaast ook mijn sportieve team; met Ron Henfling, Rob van Buren en Charles Lefeu.

RACE MOMENTS 2012

NÜRBURGRINGNa vijf zware races in de Blancpain Endurance Series wisten we op de Nürburgring te winnen. Na een geweldige start van Hennerici namen we de leiding. Na de eerste stop verloren we wat terrein, maar ik wist me goed terug te knokken door het veld en door een snelle laatste pitstop kwamen we weer aan de leiding. Het laatste half uur was erg spannend, met op de finish maar een 0,5 sec verschil met de tweede plaats. Het was geweldig om op de hoogste trede van het podium te staan. Loon naar werken; een heerlijk gevoel!

XAVIER MAGAZINE 02/2012

XAVIER MAGAZINE 02/2012

MayfairAdA5.indd 1 04/12/12 16:55

concept . graphic . web . interface . advertising . magazinescadier en keer . +31(0)43 201 06 33 . ontwerpburors.nl

ADV_ontwerpburoRS_A5.indd 1 11-08-11 16:06

XAVIER MAGAZINE 02/2012

XAVIER ONTMOET

LEX MARTENSLEON MARTENS FINE JEWELLERY

AND WATCHESGedeelde passie, gedeelde vreugde

Het is de wereld van klatergoud, glamour en durfals. Van bloedmooie pitspoezen en vooral razendsnelle bolides. Maar tegelijkertijd is het ook echte topsport, waar talent, training en doorzettingsvermogen

absolute vereisten zijn. We hebben het natuurlijk over de wereld van de autosport. De racerij spreekt tot de verbeelding, ook bij ondernemers

als Lex Martens van Leon Martens Fine Jewellery and Watches uit Maastricht. Sinds enkele jaren is het familiebedrijf partner van Xavier.

Het vormde tegelijkertijd de start van een vriendschap tussen Lex en Xavier. Het tweetal ontmoet elkaar voor een gesprek over de

dwarsverbanden tussen de autosport en het edele vak van juwelier.

XAVIER MAGAZINE 02/2012

RESpECTDe band tussen de familie Martens en Maassen gaat al lang mee en van ver terug. In het zakenleven, maar ook privé. Lex en Xavier kennen elkaar al van kind af aan, maar een paar jaar geleden groeide het contact pas echt. In 2007 werd Leon Martens Fine Jewellery and Watches sponsor van autocoureur Xavier Maassen en toen bleek dat beide heren een passie voor de autosport delen. “Ik vind auto’s erg leuk”, zegt Lex, zelf eigenaar van een Porsche Cayenne, met gevoel voor understatement. “Autosport in het bijzonder heeft mij altijd aangetrokken. Ik heb veel respect voor autocoureurs. Het lijkt soms makkelijk om in een auto te racen, maar het is echt topsport. De krachten die bij die hoge snelheden vrijkomen zijn enorm.” Het was voor Lex dan ook een droom die uitkwam toen hij van Xavier de kans kreeg om zijn racelicentie te behalen. Een dag lang kreeg de ondernemer de fijne kneepjes van het racevak geleerd, waarna hij na afloop zijn licentie – waarmee hij wedstrijden mag racen – in zijn zak mocht steken. Het is dat Martens ondernemer is, anders had hij misschien nog een racecarrière kunnen beginnen. “Lex behoorde die dag tot de snelsten”, bevestigt Xavier met bewondering.

BRULLENDE MOTORENMensen van dichtbij laten kennismaken met de autosport: dát is het doel dat Xavier met zijn Racing Experience voor ogen heeft. “Regelmatig ga ik met gasten naar het circuit om hen te laten proeven van de autosport”, legt de coureur uit. “Mensen denken

vaak dat autosport heel ver van de ‘gewone wereld’ af staat, terwijl dat helemaal niet zo is.” Lex is het daar helemaal mee eens. “Als je eenmaal een keer de racerij van dichtbij hebt meegemaakt, wil je meer”, weet hij. “Het brullen van de motoren, de geur van verbrand rubber, de snelheden. Het is een geweldige ervaring.” En Lex kan het weten: naast het behalen van zijn racelicentie, mocht Martens al enkele keren meerijden met Xavier op het circuit en bezocht hij races, onder andere in Zolder, Spa, Portugal en de classic 24 uur van Le Mans.

HOOGWAARDIGE kWALITEITDe autosport en de sieradenbranche lijken twee uitersten van elkaar. Maar toch zijn er raakvlakken. Het heeft volgens Lex vooral te maken met waar mensen zich mee willen identificeren. Neem nu de keuze voor een horloge. “Mensen kiezen niet alleen voor een horloge omdat ze de tijd willen weten”, doceert Martens. “Nee, men wil zich identificeren met datgene waar een merk voor staat. Iemand die techniek, vakmanschap, historie en passie waardeert, kiest vaak voor een mooie auto én een goed horloge. Daarom zijn er ook veel horlogemerken actief in de autosport.” Het Zwitserse merk Hublot, dat exclusief door Leon Martens Fine Jewellery and Watches in Nederland aan de man wordt gebracht, is hier een voorbeeld van. “Hublot maakt horloges van onder andere rubber en speciale legeringen, die onder meer in de vliegtuigindustrie gebruikt worden”, beschrijft Lex. “Het is hoogwaardige kwaliteit, die past in de wereld van het racen.”

XAVIER MAGAZINE 02/2012

AMBASSADEUROm die reden is Xavier door Leon Martens Fine Jewellery and Watches ook aangewezen als ambassadeur. De coureur draagt regelmatig horloges uit de ‘stal’ van de Maastrichtse sieradenzaak, zoals een fonkelende TAG Heuer tijdens dit gesprek. “Het ambassadeurschap voor Leon Martens vul ik op verschillende manieren in”, vertelt Xavier. “Ik kom natuurlijk op veel plekken in de wereld, dus ik kan daar laten zien welke mooie producten Leon Martens te bieden heeft. En daarnaast kan ik af en toe een goed woordje voor de winkel doen, bij mensen met een voor Leon Martens bruikbaar netwerk.” Xavier begrijpt de keuze van Leon Martens Fine Jewellery and Watches om de autosport te sponsoren volledig. “Ik denk dat een juwelier in de racewereld de boodschap kan brengen die hij graag wíl vertellen. Hier gebeurt alles op het hoogste niveau.” De sponsoring van Leon Martens vertaalt zich, buiten de exposure via de auto’s op het circuit, met name in het gezamenlijk organiseren van events. De relaties van zowel het bedrijf van Lex als dat van het raceteam van Xavier hebben immers vaak dezelfde interesses en belangen, waardoor ze uiteindelijk misschien zakelijk gezien iets voor elkaar kunnen betekenen. Tijdens events kunnen zij met elkaar in contact komen. “Maar het is ook belangrijk om de relatie met onze klanten te onderhouden”, benadrukt Lex. “Bij ons draait het niet alleen om het verkopen van een product. Leon Martens Fine Jewellery and Watches is een familiebedrijf. Mensen komen ook vaak in de zaak een praatje maken. En zo’n gesprek gaat niet altijd alleen over onze

producten. Onze klanten vinden het gewoon prettig om bij ons in de winkel te komen.”

MEER DAN ALLEEN ZAkELIJkHet is symbolisch voor het bedrijf Leon Martens Fine Jewellery and Watches: de juwelier heeft zowel zakelijk als privé een goede band met zijn klanten. En in het bijzonder met zijn ambassadeurs. Zo zijn Lex en Xavier goed bevriend, maar zijn ook andere bekende Limburgers zoals Camille Oostwegel, Emile Hendrix en Theo Hiddema kind aan huis bij de Maastrichtse firma. “Wij kennen hen al jaren. Het zijn gewaardeerde klanten, maar ook fijne mensen die we privé regelmatig zien. Daarom is het super dat zij zich ook als ambassadeur op zakelijk gebied voor ons willen inzetten”, aldus een trotse Lex. De zakelijke én vriendschappelijke relatie tussen de families Martens en Maassen is duurzaam gebleken. Het is een bijzondere klik tussen sponsor en coureur in de keiharde en, letterlijk, snelle wereld van het autoracen, waarin het vaak dringen is om een plekje in de spotlights. Kortom, de samenwerking tot dusver smaakt naar meer. En hoewel nog niks zwart op wit staat, gunt Xavier ons hierover toch alvast een voorzichtige blik in de toekomst. “Binnenkort gaan we hierover praten. De intentie is er zeker om verder met elkaar samen te werken.”

TOUR DEMESTREECH

XAVIER MAGAZINE 02/2012

Zaterdag 1 september 2012 was de tweede editie van de zeer exclusieve rally, de Tour de Mestreech. Deze rally werd georganiseerd voor het goede doel. In totaal werd maar liefst 30 dui-zend euro opgehaald voor Vrienden Kankeronderzoekfonds Limburg en de Stichting ALS.

In alle vroegte verzamelde zich op kasteel Neercanne een bont gezelschap van oldtimers en exo-tische bolides, die waren ingeschreven voor de rally. Wethouder John Aarts loste het startschot voor de 30-tal deelnemende auto’s, die op weg gingen over het door Classic Events uitgezette parcours door het schitterende Limburgse heuvellandschap. De rijders en bijrijders lieten zich on-derweg de lunch en het afsluitende diner op Château St. Gerlach goed smaken.

In 2013 zal de Tour de Mestreech wederom van start gaan. Op zaterdag 7 september zal het startschot gegeven worden in Maastricht. Meer informatie vind u op: www.tourdemestreech.nl.

XAVIER MAGAZINE 02/2012

UIT DEOUDE DOOSIN DEZE RUBRIEk WORDT STEEDS EEN JAAR UIT DE CARRIERE VAN XAVIER ONDER DE AANDACHT GEBRACHT. DEZE kEER HET JAAR 2005

2005 was het eerste jaar in Europa. Na vier seizoenen nationaal te rijden maakte ik de overstap naar de Formule Renault 2.0 Eurocup met het Italiaanse JD Motorsport.

Het was een succesvol sei-zoen met 3 podiums.

XAVIER MAGAZINE 02/2012

XAVIER MAGAZINE 02/2012

RACEMOMENTS 2012

VIp’S

XAVIER MAGAZINE 02/2012

XAVIER MAGAZINE 02/2012

Van vrijdag 11 tot en met zon-dag 13 januari 2013 vindt de

jubileumeditie van InterClassics & TopMobiel plaats in MECC

Maastricht. Met een oppervlak-te van 30.000 m² is InterClas-

sics & TopMobiel de grootste oldtimerbeurs van de Benelux.

Autoliefhebbers kunnen hun hart ophalen tussen de klassieke

vierwielers en aanverwante producten.

20 jarig jubileum; twee exclusieve thema’s! Na het succes van een dubbelthema in 2012 staan er voor de volgende editie van InterClassics & TopMobiel wederom twee thema’s centraal. Voor de eerste keer in de geschiedenis van het evenement is geko-

zen voor een Engels merk als hoofdthema namelijk 100 jaar Aston Martin. In samen-werking met o.a. Aston Martin Owners Club NL wordt aan de hand van uitzonder-lijke exemplaren de geschiedenis van het merk op bijzondere wijze gepresenteerd. Als tweede thema is gekozen voor Bugatti Grand Prix Cars. Net als Aston Martin is Bugatti één van de meest tot de verbeel-ding sprekende klassieke automerken. De prachtige ontwerpen van Ettore Bugatti, de exclusiviteit en de racesuccessen in de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw lig-gen daaraan ten grondslag. Samen met een aantal enthousiaste verzamelaars pre-senteert de organisatie een showpaviljoen met enkel Bugatti racers.

LUXE Op TOpMOBIEL. Vanuit de filosofie dat bijzondere auto’s een bijzondere omgeving verdienen, wordt

op Topmobiel veel aandacht besteed aan de aankleding van de beurs: luxe stand-bouw, sfeerverlichting en veel ruimte voor elke individuele auto leiden er toe dat elke klassieker optimaal tot zijn recht komt. De sfeer wordt mede bepaald door tal van luxe producten als juwelen, kleding, wij-nen, e.d. Deze worden op de beursvloer gepresenteerd door Top Shops Holland en omlijsten de prachtige automobielen. Op Topmobiel wordt ook 100 jaar Aston Mar-tin gepresenteerd.

ERIk pANIS VERTELT“Elk jaar hebben we een hoofdthema dat een centrale plek op de beurs inneemt. Dit jaar valt ons jubileum samen met het 100-jarig bestaan van Aston Martin, dus dat vormt dit jaar het hoofdthema. In het centrale paviljoen hebben we 30 Aston Martins staan. In elk geval willen we daar

INTERCLASSICSEN TOpMOBIEL

2013

XAVIER MAGAZINE 02/2012

de oudste nog bestaande Aston, de A3, en de nieuwste V12 Vanquish neerzetten. Daarnaast komen er andere belangrijke modellen uit de geschiedenis van het merk te staan. Denk aan de DB2 en de DB3, maar ook de DB5 uit de James Bond film Goldfinger. We hebben ook een showpa-viljoen dat gewijd is aan Bugatti Grand Prix Cars. Daar komen raceauto’s van dat merk te staan, uit de jaren twintig en dertig, toen het één van de succesvolste autosport-merken ter wereld was.

Tijdens InterClassics en TopMobiel wor-den de meest uiteenlopende klassiekers getoond. Daarbij richten we ons op aan-sprekende merken. Daarom staan hier veel auto’s die je niet vaak in het echt zult zien. In de sectie Topmobiel staan echt unieke auto’s. dat maakt de beurs tot het ideale dagje uit voor de liefhebber, want je komt

nooit meer zo dicht bij dit soort auto’s. Al-leen echte topstukken zijn afgeschermd, en zelfs dan sta je nog op ongeveer een armlengte. “ Erik Panis, beursmanager.

TOpMOBIEL pREVIEW NIGHT Op DONDERDAG 10 JANUARI 2013Op donderdagavond, vóór de opening van de beurs, vindt deze exclusieve preview plaats. Omgeven door de meest exclusieve modellen uit de 100 jarige geschiedenis van Aston Martin kunt u deelnemen aan een culinaire ontdekkingstocht die geleid wordt door sterren chef Paul van de Bunt van Restaurant De Leuf**. Wilt u ook aan-wezig zijn bij dit unieke evenement? Neem dan contact op met het projectteam via telefoonnummer +31 (0)43 38 38 314.

DATA BEURSTopMobiel Preview Night donderdag 10 januari 2013vrijdag 11 januari t/m zondag 13 januari 2013

OPENINGSTIJDENvrijdag 11 januari 11.00-21.00 uur (Extra lange openingsdag)zaterdag 12 januari 10.00-18.00 uurzondag 13 januari 10.00-18.00 uur

ENTREEPRIJS€ 17,50 voor volwassenen

Xavier

Mede mogelijk gemaakt door:

XAVIER MAGAZINE 02/2012

RACE MOMENTS 2012

NAVARRADe laatste race van het seizoen was in het Spaanse Navarra, gelegen onder Bilbao. Het was een spannend weekend. Er werd gereden voor de titel en wij reden om onze derde plaats vast te houden in het kampioenschap. Het werd een knotsgekke race die droog begon, maar halverwege de race begon het te regenen. Een vijfde plaats in de race was, na een lange safetycar periode, genoeg om de derde plaats te bemachtigen in het kampioenschap.

XAVIER MAGAZINE 02/2012

XAVIER MAGAZINE 02/2012

XAVIER MAGAZINE 02/2012

VOLG XAVIER IN ZIJN SOCIAL MEDIA:

@XAVIERMAASSEN TWEETS XAVIER MAASSEN “LIkES”

Stichting ALSNederland

Giant OvertimeConsciousnesscoaching

Porsche Top GearProSpeed Ontwerpburo RS

XAVIER MAGAZINE 02/2012

XAVIER MAASSEN EVENTSNaast onze activiteiten tijdens de races in de internationale autosport organiseren wij ook diverse auto-gerelateerde events voor klanten. Xavier Maassen Events laat u autosport beleven in optima forma. Zie het circuit aan u voorbijflitsen, hoor de ronkende motoren, ruik het rubber, voel de sfeer van het circuit en proef de spanning. Hierbij krijgt u een kort overzicht van de mogelijkheden die we bieden:

DRIVING EXpERIENCEZelf racen op het circuit is geen droom meer, kruip achter het stuur en beleef de adrenaline met gierende banden.

RACE EXpERIENCEGa mee met Xavier in een speciaal geprepareerde Porsche over het circuit.Zie het circuit aan u voorbijflitsen en voel de snelheid; beleef autosport in zijn puurste vorm.

NORDSCHLEIFE EXpERIENCEBeleef de befaamde Nordschleife in de Eiffel en race mee met Xavier in een Porsche over dit 20,8 km lange circuit. Het zal een ervaring zijn die u de rest van uw leven bijblijft.

pORSCHE ROAD DRIVING EXpERIENCEErvaar wat het is om met een Porsche te rijden. Met een prachtige route leert u deze sportwagen kennen in al zijn facetten.

EFFICIENCY EXpERIENCEWij hebben een speciale efficiency rijtraining, waarmee u leert om zo efficient mogelijk te rijden in het verkeer en energie te besparen, op basis van technieken uit de autosport. U zult een besparing op uw brandstofkosten realiseren tussen de 5% en 10%.

SAFETY EXpERIENCEVeiligheid is voor iedere bestuurder een absolute prioriteit. Tijdens deze rijvaardigheidstraining leert u in een slipcursus hoe u zich veilig in het verkeer kunt begeven en moet reageren in een noodsituatie.

kARTING EXpERIENCEBeleef de adrenaline van het racen samen met Xavier Maassen. Karting is een sensationele activiteit en is het ideale personeelsuitje. Een gezellige avond met het personeel of met uw klanten of relaties.

BRONZE PARTNERS

SILVER PARTNERS

XAVIER MAGAZINE 02/2012

CARBON CLUB

XAVIER MAGAZINE 02/2012