Magazine Rondom | 02-2012

36
RONDOM Nummer 2 - 2012 Hét magazine van De Hof van Ede ALLES OVER DE NAZORG VAN ONZE DIEREN CASTRATIE OF STERILISATIE VAN UW KAT GEZOCHT COLLECTANTEN

description

Rondom is het magazine van Asiel De Hof van Ede. Met nieuws en interviews over de dieren en haar medewerkers/vrijwilligers. Vormgegeven door Marlies Graveland van Goedbedacht Communicatie.

Transcript of Magazine Rondom | 02-2012

Page 1: Magazine Rondom | 02-2012

RONDOMNummer 2 - 2012

Hét magazine van De Hof van Ede

ALLES OVER DE NAZORG VAN ONZE DIEREN

CASTRATIE OF STERILISATIE VAN UW KAT

GEZOCHT COLLECTANTEN

Page 2: Magazine Rondom | 02-2012

HIER KAN volgende

keer

UW ADVERTENTIE

STAANAdverteren? E-mail [email protected]

Page 3: Magazine Rondom | 02-2012

VAN D

E MAN

AGER

VERBAZINGen uitdagingen

Op het moment van schrijven heeft de thermometer alweer de dertig graden aangetikt. Zomerse temperaturen! Op het asiel liggen de dieren loom te wachten tot de zon onder gaat, zodat de hitte weer verdreven wordt. Dit begin van de zomer betekent ook dat de tijd weer is aangebroken voor de jaarlijks terugkerende perikelen: zwangere zwerfkatten en kittens die gevonden worden. Elk jaar weer blijf ik me verbazen over de enorme hoeveelheid kittens die er binnenkomt. Anno 2012 is alles op het internet te vinden en je zou verwachten dat men daardoor tegenwoordig beter geïnformeerd is en het belang van hun dieren laten castreren danwel steriliseren zo onderhand wel kent. Helaas wijst de praktijk anders uit. Gelukkig hebben we veel goede gastgezinnen waar de moeders en kittens opgevangen worden. Daar kunnen de kittens rustig opgroeien en wennen aan alles wat er bij een huiselijk leven komt kijken. Het kost veel tijd om de kattenkinders op te voeden en te socialiseren, maar het is ontzettend leuk werk. De kittens worden zo allemaal supersociaal en dat komt natuurlijk ten goede aan hun plaatsingskansen. Mocht het u trouwens wat lijken om gastgezin te worden, schroom niet om dan eens contact met De Hof van Ede op te nemen.

Bij de honden is de doorstroom momenteel helaas niet optimaal. We hebben op dit moment veel honden zitten waar ‘werk’ aan zit en daar schrikken mensen toch wat voor terug. Om nog eens terug te komen op het internet anno 2012, het is tegenwoordig zo makkelijk om via internet aan een hond te komen. Neem marktplaats als voorbeeld en je kunt kiezen uit alle soorten en maten. Waarom zou je een wat moeilijkere hond nemen als het makkelijk kan. Nou, omdat het een uitdaging is en je, door samen met de hond aan het werk te gaan, een sterke band opbouwt samen! Ook kennen wij de honden goed en kunnen je alles over ze vertellen. Dus kom vooral langs om te kijken naar onze honden en kijk niet alleen naar de mindere kanten, maar vooral naar de mogelijkheden die er zijn!

Kopij volgende Rondom aanleveren vóór 15 augustus aan [email protected]

Rondom | 3

Hanneke

Page 4: Magazine Rondom | 02-2012

16

Page 5: Magazine Rondom | 02-2012

INHOUDSOPGAVE6

12

14

33

VAN DE MANAGER

DIERENNIEUWS

VAN HET BESTUUR

IN DE PRAKTIJKDAP Bosweg | Castratie of sterilisatie van uw kat

COLLECTANTEN GEZOCHT

SCHIJNWERPER OPAfscheid van dierenarts Peter

GEEF DE STOK DOOR Brandende vragen aan Rachel

ADOPTIEPLANAdoptiehonden en nieuws

ROMMELMARKT

HANDIGE TIPSHuisdieren en kinderen

ASIELKATTENOverzicht van onze katten

ASIELHONDENOverzicht van onze honden

03

06

08

10

12

14

15

18

13

20 EEN KIJKJE BIJHet hondenpension

26

22

27

30

NAZORGWat doet onze nazorg?

INGEZONDEN

33

Page 6: Magazine Rondom | 02-2012

6 | Rondom

DIERENNIEUWSONGEPAST KAUWGEDRAGHonden die ongepast kauwgedrag vertonen moeten worden beschermd. Een voorwerp als een haarborstel kan een hond verstikken of zijn luchtweg verstoppen. Om te beginnen is het daarom belangrijk dat dergelijke voorwerpen zich niet binnen het bereik van je hond bevinden. Als je een pup hebt die graag op van alles kauwt wanneer je niet thuis bent, dan is de eenvoudigste oplossing een kennel of bench, zodat je controle houdt over waar je hond naar toe kan. Als dit geen optie voor je is, dan kun je de toegang beperken door bepaalde deuren te sluiten en aansprekende voorwerpen goed op te bergen.

Als je hond ongepast kauwgedrag vertoont, dan kan er sprake zijn van angst of verveling. Een kauwspeeltje kan de verveling wegnemen en voorkomen dat hij op andere voorwerpen gaat kauwen.

Bron: dognews.co.uk

PAPEGAAIEN GEVEN JONGEN EEN NAAMWilde papegaaien geven hun jongen vlak na de geboorte een naam. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers vastgesteld. Groenstuit dwergpapegaaien leren hun jongen bijna direct na hun geboorte om te luisteren naar een unieke serie klanken die wordt gebruikt om hen te identificeren. Deze geluiden kunnen worden vergeleken met de namen van mensen.

“Het moment waarop kinderen het spraakpatroon van ouderen beginnen te relateren aan specifieke betekenissen is een mijlpaal in hun ontwikkeling”, schrijft hoofdonderzoeker Karl Berg. “Van deze geluiden is de eigen naam een  van de eerste woorden die kinderen over het algemeen herkennen. Onze studie suggereert dat een vergelijkbaar proces zich voordoet bij papegaaien.” De onderzoekers kwamen tot hun bevindingen door de eieren in de nesten van dwergpapegaaien met elkaar te verwisselen. Vervolgens bestudeerden ze de communicatie tussen de ‘pleegouders’ en de jongen die uit de eieren kwamen. Uit het onderzoek bleek dat de jonge vogels de roep overnamen waarmee hun pleegouders hen identificeerden. Dit suggereert dat deze roep niet is aangeboren, maar net als een menselijke naam wordt ‘bedacht’ door hun ouders.

Bron: Nu.nl

Page 7: Magazine Rondom | 02-2012

Rondom | 7

DIERENNIEUWSIKZOEKBAAS.NL SUCCESVOLElk dier is beter bij een eigen baas. Daarom zet de Dierenbescherming zich in om asieldieren zo snel mogelijk aan een huis te helpen. Via de website www.ikzoekbaas.nl vinden gemiddeld 11 dieren per dag een nieuwe baas; ruim 4.000 per jaar. Bijna alle asieldieren in Nederland staan er op: honden, katten, knaagdieren en vogels. Duizenden mensen kijken dagelijks op de website en kunnen via het handige zoeksysteem een geschikt huisdier vinden.

Bron: Dierenbescherming

HERKEN BIJ JE KONIJN HET VERSCHIL TUSSEN BROM-MEN EN GROMMENCavia’s maken vaak piepende geluiden, maar een konijn zal je nauwelijks geluid horen maken. Toch kan een konijn geluid produceren. Wanneer een konijn bijvoorbeeld bang is of pijn heeft kan hij een schreeuwend geluid maken. Ook kan een konijn grommen of brommen. Voor je eigen veiligheid is het belangrijk om de verschillen hierin te herkennen. Een konijn gromt als hij boos is. Je moet dan goed opletten, want een boos konijn wil nog weleens bijten. Op zo’n moment kan je jouw konijn beter even met rust laten. Blijft je konijn een grommend geluid maken, dan kan het ook zijn dat je konijn pijn heeft. Je kan hem dan het beste even laten onderzoeken door een dierenarts.

Bron: www.knaag.nl

Page 8: Magazine Rondom | 02-2012

VAN

HET

BES

TUU

R

‘Besloten om de zogenaamde

asielcommissie weer in het leven te roepen’

Werkzaamheden bestuurNaast beleidszaken worden in de bestuurs-vergaderingen veel regelzaken besproken. Daardoor komen de beleidszaken regelmatig te weinig aan bod. Mede gezien de economische crisis, en de ook voor ons dierentehuis daaruit voortvloeiende bezuinigingen, is besloten om naast de bestuursvergaderingen de zogenaamde “asielcommissie” weer in het leven te roepen. Het bestuur houdt zich bezig met beleidszaken en de asielcommissie regelt de dagelijkse gang van zaken binnen de Hof van Ede. In het verleden is ook zo gewerkt en inmiddels zijn we met deze nieuwe werkwijze opnieuw gestart. In de asielcommissie zitten Hanneke van Schaik, manager van de Hof van Ede, Clari Nieuwland, vrijwilliger en namens het bestuur Huib Jansen en Betty Gerritsen.

BezuinigingenZoals ik hierboven al aangaf, ontkomt ook ons asiel niet aan bezuinigingen. De kosten stijgen en de inkomsten stijgen helaas niet in hetzelfde tempo mee. Grootste “kostenposten” binnen ons asiel zijn de huisvestingskosten, personeelskosten en dierenartskosten. Deze posten zijn de afgelopen tijd regelmatig onderwerp van gesprek geweest. De komende tijd is dit voor het bestuur prioriteit nummer één.

PersoneelszakenRachel Gerritsen heeft per 1 juni jl. haar baan bij ons opgezegd. Zij gaat weer terug naar haar vorige werkgever, pension de Broekhorst. Jammer voor ons, want met het vertrek van Rachel verliezen wij een uitstekende

dierenverzorger. Wij wensen haar heel veel succes voor de toekomst en veel werkplezier in haar nieuwe baan.

Er zijn gelukkig ook positieve dingen te melden. Valesca Florijn kon haar draai niet vinden in haar nieuwe baan en is per 1 mei jl. weer in de Hof van Ede aan de slag gegaan. Onze manager, Hanneke van Schaik, heeft haar werkzaamheden weer gedeeltelijk opgepakt en hoopt de komende maanden haar werktijden langzaamaan verder uit te kunnen breiden. Paula Hobrink, manager ad interim, blijft voorlopig nog werkzaam in ons asiel om Hanneke te ondersteunen.Sarah Kemper en Sanne de Vries, beiden tijdelijke krachten, zijn op 1 april jl. uit dienst getreden.

Webmaster gezochtEen goede site is onmisbaar voor ons asiel. Dankzij onze site worden dieren doorheel Nederland geplaatst. Op dit moment is Marlies Graveland onze webmaster. Zij heeft echter te kennen gegeven dat zij hiermee wil stoppen, omdat er veel tijd gaat zitten in het maken van de Rondom. We zijn daarom dringend op zoek naar een nieuwe webmaster.

Voor informatie kunt u contact opnemen met Marlies Graveland of met Hanneke van Schaik.

Werkbezoek aan dierenasiel VelpHanneke van Schaik, Huib Jansen en Betty Gerritsen zijn in maart op werkbezoek geweest in dierenasiel Velp. Leuk om eens in andermans toko mee te mogen kijken, maar ook heel leerzaam. Een aantal goede ideeën

8 | Rondom

Page 9: Magazine Rondom | 02-2012

hebben we inmiddels binnen de Hof van Ede al doorgevoerd. Zoals bijvoorbeeld pensionprijzen per dag berekenen en niet per nacht zoals wij dat deden. Ook de werkwijze bij afstandsdieren gaan we aanpassen naar het voorbeeld van Velp. De dierenarts gaat hier een grotere rol in krijgen. Afspraken hierover zijn inmiddels gemaakt en we hopen daar op korte termijn mee te kunnen starten. In een volgende Rondom kom ik daar op terug.

‘Leuk om eens in andermans toko

mee te mogen kijken’

Daarnaast heeft een aantal (vrijwillige) medewerkers een cursus Dipo (het computerprogramma waar we mee werken) gehad. Meer gebruik maken van de mogelijkheden van Dipo kan tijd besparen en fouten voorkomen. Ook dat hebben we in Velp gezien. Kortom een vruchtbaar werkbezoek !

NL DOET16 en 17 maart stonden in het teken van NL DOET, ook in de Hof van Ede stond er vrijdag 17 maart een team van maar liefst 10 vrijwilligers van M.B. Schoonmaakdiensten klaar om de handen uit de mouwen te steken. Het team ging verspreid door de Hof van Ede aan de slag, zowel binnen als buiten de muren. De hele dag werd er volop geklust door iedereen: er werd geverfd, gesnoeid, geplant, geschrobd en getimmerd. Tuincentrum De Oude Tol en Tuincentrum Veenendaal hadden planten ter beschikking gesteld om de boel binnen en buiten op te fleuren en Tulp-Bijl uit Ede had materiaal ter beschikking gesteld. Tussen al het harde werken door werd ook de inwendige mens versterkt met een lunch van ’t Pakhuis. Het resultaat van een dag lang hard werken mag er wezen! Aan het eind van de dag was De Hof van Ede flink opgeknapt en had een kleine metamorfose ondergaan: de receptie en de gang hebben frisse, geverfde muren en het buitenterrein ligt er weer helemaal spik en span bij. De Hof van Ede is erg blij met het resultaat en de inzet van alle vrijwilligers. We bedanken de vrijwilligers voor hun inzet, maar ook alle vrijwilligers die dagelijks het asiel draaiende houden.

TEKST: BETTY GERRITSEN

Rondom | 9

Page 10: Magazine Rondom | 02-2012

IN D

E PR

AKTI

JK

Over het algemeen wordt het dierenasiel rond deze tijd van het jaar overspoeld met drachtige (zwerf)katten. Dit betekent dat het asiel niet alleen de zorg van de moederkat op zich neemt, maar tevens de zorg voor de kittens. Gelukkig zijn er vele gastgezinnen die bijdragen om dit kattengeluk niet te verstoren, door de moederpoes met kittens in huis te nemen.

Gezien de hoeveelheid (zwerf)katten in het asiel, geldt wat betreft kittens van deze dieren ‘voorkomen is beter dan genezen’. Als een moederpoes met kittens binnenkomt, zal hier natuurlijk goed voor gezorgd worden en een plekje voor gevonden worden, maar beter is als we kunnen voorkomen dat deze (zwerf)katten zwanger worden. Dit kan gedaan worden door katten, zeker de buitenkatten waarbij een nestje ongewenst is, te laten steriliseren/castreren.

Er is altijd nogal wel spraakverwarring over sterilisatie/castratie. In de volksmond wordt met een castratie vaak het onvruchtbaar maken van een mannelijk dier en met sterilisatie het helpen van een vrouwelijk dier bedoeld. In werkelijkheid is het echter zo dat een sterilisatie inhoudt dat de eileider (in het geval van een vrouwelijk dier) of zaadleider (bij een mannelijk dier) enkel wordt afgebonden. Aangezien wij bij katten altijd de testikels danwel de eierstokken verwijderen, dient in dit geval officieel gesproken te worden over castratie.

CASTRATIE

OF STERILISATIE KAT? TEKST: BREGJE WITLOX (DIERENARTS)FOTO: ASIELKAT JANTJE DOOR MARLIES GRAVELAND

Page 11: Magazine Rondom | 02-2012

Dierenartsenpraktijk BoswegBosweg 96721 HM BennekomT 0318 - 416500E [email protected]

worden afgebonden. Vervolgens worden in principe enkel de eierstokken verwijderd, tenzij de baarmoeder er abnormaal uitziet. In dat geval wordt deze ook verwijderd. Na deze ingreep worden de buikwand en de huid weer gesloten, waarbij de hechtingen onderhuids geplaatst worden. Dit zorgt ervoor dat er geen draadjes van buitenaf zichtbaar zijn en de poes geen reden heeft aan de operatiewond te gaan likken. In de meeste gevallen is het dan ook niet nodig de poes een kapje of rompertje aan te doen. Natuurlijk krijgt ook de poes pijnstilling en antibiotica gedurende de operatie toegediend. Zowel de kater als de poes zijn binnen 24 uur weer helemaal de oude, alhoewel de poes in verband met het herstellen van de operatiewond nog een week binnen gehouden zal moeten worden.

ONS ADVIESWij adviseren voor zowel de kater als de poes om deze ingreep rond de leeftijd van een half jaar uit te laten voeren. Op deze leeftijd geeft de narcose geen verhoogd risico en wordt voorkomen dat er ongeplande nestjes ter wereld komen. Houdt er rekening mee dat, zeker voor de poes, de energiebehoefte na de castratie afneemt. Als katten na een castratie dezelfde hoeveelheid blijven eten, hebben ze dan ook de neiging te dik te worden. Aangezien dit weer nadelige gezondheidseffecten heeft, is het verstandig na de castratie te minderen in voer of speciaal voer voor de gecastreerde kat te geven. Als de katten in de Hof van Ede oud genoeg zijn en hun gezondheidstoestand het toelaat, dan zullen zowel de katers als poezen altijd gedurende hun verblijf in de Hof gecastreerd worden bij ons op de praktijk. Dit staat dan ook altijd in het paspoort vermeld.

Indien u nog vragen heeft over castratie bij de poes of kater, kunt u altijd even contact opnemen met onze praktijk op bovenstaand telefoonnummer.

Rondom | 11

CASTRATIE VAN KATERSDe belangrijkste reden om een kater te laten castreren is natuurlijk om te voorkomen dat hij nakomelingen produceert. Daarnaast neemt bij een castratie de kans op sproei- en plasgedrag in huis af en ruikt de urine minder sterk. Doordat na een castratie de hormooninvloed verdwijnt, zullen gecastreerde katers minder geneigd zijn te vechten met buurtgenoten of te gaan zwerven door de omgeving. Bij een castratie wordt allereerst het scrotum onthaard en goed gedesinfecteerd. Vervolgens wordt er een snede door de huid en de verschillende onderhuidse lagen ( de zogeheten tunica) gemaakt tot de testikel tevoorschijn komt. Vervolgens wordt de zaadleider gescheiden van het bloedvat van de testikel en worden deze zeer zorgvuldig meerdere malen op elkaar afgeknoopt. Hierna wordt de testikel verwijderd. Deze procedure wordt aan beide zijden uitgevoerd. Natuurlijk gebeurt dit alles onder narcose en krijgt de kater de nodige pijnstillers en antibiotica gedurende de operatie.

CASTRATIE POEZENVoor poezen geldt ook dat de belangrijkste reden voor castratie het onvruchtbaar maken is. Daarnaast wordt een gecastreerde poes niet meer krols, wat vaak meer rust in huis geeft. Verder is door het wegvallen van de hormooninvloed, de kans op het ontstaan van melkkliertumoren veel kleiner en kan er geen baarmoederontsteking meer ontstaan. De kans op het ontstaan van suikerziekte is ook kleiner na een castratie. Bij de poes wordt eerst de buik rond de navel geschoren, gewassen en gedesinfecteerd. Vervolgens wordt er een snede gemaakt in de huid en door de spierlagen in de middenlijn van de buik heen. Met een vinger en een castratiehaakje zoekt de dierenarts de baarmoeder en eierstok op, waarna de bloedvaten aan beide zijden van de eierstok en de eileider richting de baarmoeder

Page 12: Magazine Rondom | 02-2012

HU

LP G

EVR

AAG

D

Binnenkort starten de voorbereidingen voor de jaarlijkse collecte die dit jaar plaatsvindt van 1 t/m 6 oktober. De opbrengst van deze collecte komt grotendeels ten goede aan dierentehuis ‘De Hof van Ede’.

12 | Rondom

Wij zoeken nog mensen die in één of meerdere straten willen collecteren. Vooral in de wijk Veldhuizen (Ede) en de buitendorpen van Ede zijn collectanten hard nodig. Om de organisatie rondom deze collecte goed te laten verlopen zijn ook wijkhoofden onmisbaar. Wij zoeken nog een wijkhoofd voor Lunteren, Wekerom, Otterlo en de wijk Ede-Veldhuizen.

Lijkt het u wat om mee te helpen of wilt u meer informatie neemt u dan contact op met Marieke Hendriks, tel: 06 - 36450867 of via e-mail: [email protected].

Ook als u op een andere wijze wilt bijdragen aan een succesvolle collecteweek, nodigen wij u van harte uit te reageren. Wij hopen u binnenkort te verwelkomen in ons team.

‘WIJ ZOEKEN MENSEN DIE WILLEN COLLECTEREN’

Page 13: Magazine Rondom | 02-2012

GEEF DE STO

K DOO

RRachel Gerritsen (24) is dierenverzorger in De Hof van Ede en woont in Oosterbeek samen met haar hondje Muppet(3).

In deze rubriek beant-woordt een medewerk-er/vrijwilliger van De Hof van Ede een aan-tal vragen. Dit gebeurt aan de hand van een vast vragenlijstje. De ondervraagde noemt aan het eind de naam van de persoon aan wie “de stok doorgegeven wordt”. Het interview met die persoon komt in de volgende Rondom.

HOE BEN JE BIJ DE HOF VAN EDE VERZEILD GERAAKT?Een paar jaar geleden ben ik hier als stagiare begonnen, en toen blijven hangen :) WAT ZOU JE HET LIEFST VERBETERD ZIEN IN DE HOF?Meer tijd om met de honden te trainen. WAT DOE JE IN JE VRIJE TIJD?Paardrijden, lekker wandelen met de hond, en vooral ook veel leuke dingen doen met vrienden en familie! WELKE CD HEB JE IN JE CD-SPELER ZITTEN?Chris Brown MET WIE ZOU JE EEN UUR IN DE LIFT VAST WILLEN ZITTEN?Met niemand, ik durf niet in de lift, ga altijd met de trap haha. WAT WAS JE EERSTE BIJBAANTJE?Folders rondbrengen.

WAAR KUNNEN MENSEN JE VOOR WAKKER MAKEN?Een sunday ijsje met caramel en nootjes. WAT WILDE JE VROEGER WORDEN?Archeoloog, maar kwam er rond mijn 12e al achter dat ik toch liever met dieren wilde werken, en dat is aardig gelukt.

WAT ZOU JE DOEN MET EEN MILJOEN?Op vakantie gaan, en dan voorlopig de rest sparen. WAT WIL JE DAT MENSEN OVER JE ZEGGEN ALS JE DOOD BENT?Dat ik genoten heb van mijn leven. AAN WAT ERGER JE JE GROEN EN GEEL?In de file staan.

WAT ONTBIJT JE?Yoghurt en een kop thee.

HOE OMSCHRIJVEN COLLEGA’S JE?Emoe (Valesca zal in de volgende Rondom uitleggen wat dat is) ALS WELK DIER ZOU JE WILLEN TERUGKEREN ALS DAT MOGELIJK WAS?Wolf WELKE DRIE DINGEN NEEM JE MEE NAAR EEN ONBEWOOND EILAND?Muppet, een knappe vent en genoeg te eten. WAT WEET NIEMAND VAN JE?Dat ik ook mijn boterham met speculaas in het tosti apparaat stop. AAN WIE GEEF JE DE STOK DOOR?Valesca Florijn WAT WIL JE VAN HAAR WETEN?Wat is een emoe;-)?

Rondom | 13

Page 14: Magazine Rondom | 02-2012

IN H

ET Z

ON

NET

JE

Na 30 jaar trouwe dienst was het 24 april zover: Peter Arends liep zijn allerlaatste dierenartsronde in ons asiel. Voor hem is de tijd aangebroken dat hij van zijn pensioen mag gaan genieten. Voor ons betekent dit dat wij een zeer prettige dierenarts zullen missen. Wij, dat zijn alle medewerkers, vrijwilligers en, last but not least, alle dieren van het asiel De Hof van Ede. Met Peter tijdens de dierenartsronde in ons asiel was het, dankzij zijn geduld, humor en niet te vergeten zijn nooit aflatende dierenliefde, altijd fijn wanneer hij kwam. Hij luisterde altijd, stond open voor suggesties, hij dacht met ons mee, zowel op medisch als op economische en emotioneel gebied. Hij kende de noden van ons asiel.

Peter stond altijd klaar als onze dieren in nood waren. Ook op onmogelijke tijden: zoals die poes die ’s nachts na 12 uur door een hevige astma-aanval zodanig in ademnood kwam, dat er voor haar leven werd gevreesd. Toen we Peter belde zei hij alleen: “Kom gauw!”. En dan die keer – alweer lang geleden – toen mensen van een kattenopvang in Heerde ’s avonds laat met een

stel dieren op weg waren naar ons dierenasiel en autopech kregen in Otterlo. Ze belden naar Peter en hij stapte prompt in de auto om ze op te halen!

Elke dinsdag kwam Peter naar het asiel om onze dieren na te kijken. Hij nam altijd alle tijd die nodig was en kon met veel geduld dingen uitleggen aan iedereen die met de dierenartsronde meeliepen. Ik (Hanneke) heb dan ook veel van hem geleerd de afgelopen jaren. Regelmatig kwam Arina, zijn vrouw, gezellig mee naar het asiel en zij liep dan enthousiast de rondes mee. 24 april was het dus de laatste keer dat dit gouden duo in functie op het asiel kwam en dit werd in stijl met taart afgesloten.

Hij heeft zo veel betekend voor onze dieren. Zijn vertrek betekent voor ons het verliezen van een zeer geliefde dierenarts, zowel bij mensen als bij dieren.

Peter, je was en bent uniek! We zullen jou en Arina heel erg missen! Geniet van alle dingen die je gaat doen!

‘PETER, JE WAS EN BENT UNIEK! WE ZULLEN JOU EN ARINA HEEL ERG MISSEN!’

14 | Rondom

Page 15: Magazine Rondom | 02-2012

ONZE HONDEN ASIELD

IEREN

JACKYmilan

sita

JJacky is een leuke reu van ruim 2 jaar. Deze ruwharige kruising teckel is dol op aandacht en knuffels maar kan niet teveel druk aan. Doordat Jacky bij zijn vorige baasje waarschijnlijk niet veel meer heeft gezien dan zijn huis en tuin, was hij in het begin wat onzeker. Inmiddels begint hij bij te draaien, en heeft zelfs al wat hondenvrienden gemaakt. Naar mensen die hij kent is hij erg enthousiast, maar naar vreemden nog wel wat terughoudend. Daarom plaatsen we hem niet bij kleine kinderen. Behalve een ritje naar het asiel, is Jacky niet gewend om met de auto mee te gaan, dit vergt dus nog wat oefening. Lekker met de baas wandelen in het bos of op de hei vindt hij geweldig. We zoeken dan ook een sportieve baas voor Jacky, maar wel één die de hond begrijpt.

TEKST & FOTO’S: JESSICA VOS

Rondom | 15

Page 16: Magazine Rondom | 02-2012

ASIE

LDIE

REN MMilan is een gecastreerde border collie

reu. Hij is helaas bij ons terug gebracht omdat zijn gedrag een stukje ingewik-kelder ligt dan we in eerste instantie deden vermoeden. Een border collie is een intel-ligente hond die snel leert, en helaas ook de verkeerde dingen. Milan lijkt in eerste instantie wat onzeker, maar zodra hij zich thuis gaat voelen wil hij graag de touwtjes in handen houden. Voor Milan zijn we dus op zoek naar een verstandige baas, die het als een uitdaging ziet om met hem aan de slag te gaan. Dat is namelijk wat deze knappe vent graag wil! Samen met zijn baasje dingen ondernemen, lange wande-lingen maken, flyball of eventueel behen-digheid, Milan staat te trappelen! Dus bent u het baasje dat we zoeken, neem dan snel contact met ons op.

SSita is een gesteriliseerd teefje van 7 jaar oud. Zij heeft als pup zijnde al haar pootjes gebroken en één kon er niet worden gered. Ze is, ondanks haar handicap een vrolijke dame die veel aandacht wil hebben. Met kinderen kan zij niet goed overweg. Wij zoeken voor haar een duidelijke, liefdevolle baas die haar nog vele blije jaren kan bezorgen.

OVERIGE HONDEN:Bo Mechelse herder TeefBas en Bob Boerenfox Reu Bruno Duitse herder Reu Diego Kruising Herder/Boomer Reu Einstein Kooikerhondje ReuJoep Kruising mechelse herder Reu Johnny Bravo Kruising Amerikaanse bulldog Reu Linda Kruising Rhodesian ridgeback TeefMax Kruising Lakeland Terrier Reu Maxi Kruising Boerenfox ReuRalf Mechelse herder Reu Rexie ( senior) Kruising Bouvier Reu Tilly (doof) Kruising stafford/bull terrier Teef

Wilt u een hond komen bekijken? Bel ons eerst op 0318 - 612705 om zeker te weten of hij/zij er nog is. Bovenstaande honden zitten in het asiel op het moment dat wij dit magazine maken, maar hebben misschien al een huis op het moment dat u dit leest.

16 | Rondom

16 | Rondom16 | Rondom16 | Rondom

Page 17: Magazine Rondom | 02-2012

17 | Rondom

JA, IK WORD VRIEND VAN DE HOF VAN EDE

0 Als donateur via giro 290506 Kosten: minmaal €15,00 per jaar *

0 Als adoptant voor een langzittende hond of kat Kosten: €5,00 per maand*

0 Als vrijwilliger voor: ** 0 schoonmaakwerkzaamheden (’s ochtends) 0 honden uitlaten/katten knuffelen (’s middags) 0 telefoonteam (’s ochtends van 9.00 – 12.00 uur) 0 balie/receptie werkzaamheden 0 diverse werkzaamheden ’s middags (tot ± 17.30 uur) 0 bijhouden tuin 0 allerlei (technische) klusjes 0 rommelmarkt (dinsdag, woensdag of vrijdag) 0 inzamelen oud papier (elke laatste zaterdag van de maand) 0 nazorg van de geplaatste dieren 0 collecte (1x per jaar rond wereld dierendag) 0 bemannen van een kraampje op braderieën e.d. 0 ik wil wel wat doen, maar eerst wil ik meer informatie Naam: _____________________________________________ Adres: _____________________________________________ Postcode+woonplaats: ________________________________ Telefoonnummer: __________________ Geb.datum: ________ E-mailadres: ________________________________________ Datum: _____________________________________________ Handtekening: _______________________________________

* hiervoor ontvangt u t.z.t. een acceptgirokaart** voor vrijwilligerswerk geldt een minimum leeftijd van 18 jaar

Formulier opsturen naar het secretariaat: De Hof van Ede, Postbus 468, 6710 BL Ede of per e-mail naar [email protected]

16 | Rondom16 | Rondom16 | Rondom

Page 18: Magazine Rondom | 02-2012

RO

MM

ELM

ARKT

ORANJEMARKTVrijdag 13 en vrijdag 20 april was de oranjekraam in de buitenverkoop. Deze twee vrijdagen zijn er weer veel oranjeartikelen verkocht voor Koninginnedag en het komende EK voetbal. Ook Gerrit, een vaste klant, kocht een mooie oranje overall en poseerde daarin spontaan voor de camera. In juni is er ook weer een oranje buitenkraam, vol met oranjespullen voor het EK.

JAARLIJKSE KLUSWEEKDe laatste week van april is de jaarlijkse klusweek. Dit gebeurt nu voor de derde keer om de hal nog mooier te maken. Er is deze week heel hard gewerkt, elke dag werd er geklust van 9.00-16.00 uur.

De muur aan de linkerkant van de hal is helemaal opnieuw gevoegd en daarna wit gespoten. De deur van de ingang van de verkoophal is gerepareerd, tochtstrips ertussen geplaatst en een nieuwe knip erop. Ook de gleuf waar de schuifdeur over heen glijdt, is volgestort met beton. Er is gedeeltelijk nieuwe vloerbedekking gelegd en bij de koffiehoek zijn nieuwe vloerkleden gelegd. De muur achter de kassa is gedeeltelijk wit geverfd zodat het daar ook lichter is.

Zo wordt onze verkoophal elk jaar weer mooier. Dit horen we ook van onze klanten waar we heel veel complimenten van krijgen. Dit is alleen mogelijk

door de 100% inzet van onze vrijwilligers die dit allen met veel plezier doen. U bent natuurlijk van harte welkom om onze opgeknapte hal te bewonderen, elke vrijdag tijdens onze verkoop van 10.00-16.00 uur, Sportlaan 39 in Ede.

Het was een leuke maar vooral vermoeiende week, maar we zijn trots op het resultaat. Alle vrijwilligers ontzettend bedankt voor jullie inzet.

HEIDEMARKTENOok zijn er weer drie Heidemarkten gereserveerd. De eerste is 17 juli en de tweede 7 augustus van 10.00-18.00 uur, beide in het centrum van Ede. De derde markt is in de Heideweek op de Parkweg in Ede-Zuid van 12.00-21.00 uur. De heideweek is van 17 tot en met 25 augustus 2012.

EVEN VOORSTELLENOok stellen we weer twee vrijwilligers aan voor, het echtpaar Jos en Shyla Beentjes:

Shyla, 60 jaar jong heeft twee dochters, Wendy en Tamara en ze is trotse oma van kleinzoon Levi. De hobby van Shyla is haar werk bij ons in de hal in de kledinghoek. Heel veel werk maar ze vindt het ontzettend leuk. Wij als vrijwilligers noemen het daarom ook Boutique SHYLA. Shyla kwam bij ons werken door haar relatie met de Hof van Ede waar haar hond Dribbel altijd logeert als ze op vakantie gaat.

TEKST & FOTO’S: NICOLE VAN HARN

18 | Rondom

‘Dit is alleen mogelijk door de 100% inzet van onze vrijwilligers’

Page 19: Magazine Rondom | 02-2012

Rommelmarkt De Hof van Ede Sportlaan 396717 LA Ede T 0318 - 626285Elke vrijdag 10.00 - 16.00 uurInleveren bruikbare spullen:Dinsdag en woensdag 10.00 - 14.00 uur

Ze doet dit werk in de kledinghoek met veel zorg en krijgt ontzettend veel complimenten van klanten dat het zo netjes en verzorgd eruit ziet. Shyla zegt:” Ik werk heel fijn met deze hechte en leuke club vrijwilligers en ze geven me energie”.

Jos, 67 jaar jong, heeft twee zoons, Dennis en Ronald, en natuurlijk ook trotse opa van Levi. Zijn hobby’s zijn mountainbiking en spinning. Jos werkt bij ons in de Technische (elektra) hoek en controleert en test alle elektrische spullen die binnen komen en doet dit met veel plezier. Techniek is dus ook één van zijn hobby’s. Jos gaat graag op vakantie samen met Shyla, ze hebben al mooie reizen gemaakt. Jos houdt ook van boeken lezen en vooral van verschillende culturen. Ze hebben twee huisdieren, Dribbel de hond en Lady de poes. 

We zijn blij met Jos en Shyla en we hopen dat ze nog heel wat jaartjes bij ons blijven werken.

OPEN DAGNoteer deze dag ook vast in uw agenda: Vrijdag 28 september; Open dag in het teken van Werelddierendag. In de volgende Rondom meer informatie over deze dag.  

OUD PAPIERIedere laatste zaterdag van de maand kunt u bij ons oud papier inlveren. De container staat op de Sportlaan in Ede tegenover huisnummer 66.

‘Ik werk heel fijn met deze

hechte en leuke club

vrijwilligers en ze geven me energie’

Page 20: Magazine Rondom | 02-2012

Op vakantie

of een weekend-

je weg? Dierente-

huis De Hof

van Ede heeft een

pension voor

honden.

20 | Rondom

HONDEN PENSION

Page 21: Magazine Rondom | 02-2012

Rondom | 21

De Hof van Ede heeft een eigen pension voor honden. We streven ernaar uw hond zo optimaal mogelijk op te vangen en te verzorgen tijdens zijn/haar verblijf. De honden zitten ’s nachts binnen in de nachtverblijven en overdag mogen ze lekker rondlopen in de buitenkennels. Als het mogelijk is verblijft uw hond samen met een andere hond in een kennel, zo heeft hij/zij ook gezelschap in het pension.

Sinds kort is het mogelijk dat uw hond iedere dag wordt uitgelaten, voor het ophalen wordt gewassen of een trimbeurt krijgt. Meer informatie over de voorwaarden en prijzen kunt u opvragen bij het asiel.

In het pension staat ook altijd de muziek aan, hier worden de honden rustiger van. De honden hebben 24 uur per dag beschikking over vers water en ze worden twee keer per dag gevoerd. Heeft uw hond speciaal voer of heeft uw hond medicijnen nodig? Ook dat is geen probleem. U kunt uw eigen voer en de medicijnen voor uw hond mee nemen.

Het aantal plaatsen in ons pension is beperkt dus reserveer op tijd. Houdt u er wel rekening mee dat uw hond tijdig ingeënt moet zijn, ook voor Kennelhoest?

Voor vragen of reserveren kunt u bellen met Dierentehuis De Hof van Ede op telefoonnummer 0318 - 612705 tussen 13.30 en 17.00 uur.

OpeningstijdenU kunt uw hond(en) brengen op:

Maandag t/m vrijdag 14.00 - 16.00 uur.

Zaterdag tussen 12.00 en 16.00.U kunt uw hond(en) ophalen op:

Maandag t/m vrijdag 14.00 - 16.00 uur.

Zaterdag 12.00 - 16.00 uur.Zondag 14.00 - 16.00 uur.

Prijzen per dag1 hond klein € 10,50

2 honden klein € 19,003 honden klein € 24,001 hond middel € 11,50

2 honden middel € 21,003 honden middel € 27,00

1 hond groot € 12,002 honden groot € 22,003 honden groot € 29,00

OVERDAG LEKKERBUITEN

RONDLOPEN IN DE

KENNELS

Page 22: Magazine Rondom | 02-2012

ONZE KATTEN AS

IELD

IER

EN

lizzyjomanie

marnix

LLizzie is een dame van formaat van 11 jaar. Ze is dol op knuffelen, het liefst de hele dag! Van andere katten moet ze niks hebben, ze wil graag alle aandacht voor zichzelf. We zoeken een leuk huis waar Lizzie vertroeteld wordt en waar ze buiten lekker in het zonnetje kan liggen.

TEKST & FOTO’S: JESSICA VOS

22 | Rondom

JJomanie en Marnix, twee hele lieve en sociale katerbroertjes werden op een camping ‘gevonden’. (waarschijnlijk gedumpt, want ze zijn super sociaal maar hadden de nodige medische zorg nodig). Ze stoeien veel met elkaar, slapen samen dus we plaatsen ze ook graag als een koppel. Dit lieve duo heeft chronische nies, dit is niet besmettelijk voor mens en dier. De katten hebben daar ook zelf geen last van. Ze zijn heel speels en zijn dol op gezelschap van mensen. Ze zijn uiterst geschikt voor in een gezin met tuin, want naar buiten gaan doen ze graag!

Page 23: Magazine Rondom | 02-2012

Rondom | 23

HHarley is een poes met een opmerkelijk uiterlijk. Alsof ze geraakt is door de bliksem! Een eigenwijs voorkomen voor een eigenwijze poes. Harley houdt van aandacht maar is ook erg gevoelig voor drukte om haar heen en kan dan soms wat nukkig zijn. We zoeken dus een huisje waar ze rustig haar gang kan gaan en waar ze de knuffels kan komen halen als zij dat wil. Harley komt ook graag buiten. Ze is 11 jaar geschat!

FFreddie is een prachtige en ook heel lieve crème rode kater van 7 jaar. Hij komt uit een gezin met al oudere kinderen en is een aanhankelijke schootkat. Hij heeft wel veel aandacht nodig, dus een gezin zou ideaal voor hem zijn. Hij ging ook naar buiten op zijn oudere adresje en ook kan hij bij andere katten maar wij denken dat het wijzer is om hem alleen te plaatsen.

DDisco werd gevonden en niet meer opgehaald door zijn baasje. Hij is op ruim een jaar geschat dus nog lekker jong. Hij heeft veel energie en is ook gek op aandacht. Van katten moet hij echter niets hebben, hij vliegt ze aan! Deze jonge jongen is op zoek naar een huis waar hij de nodige knuffels krijgt maar ook zijn energie kwijt kan. Een leuke kat voor mensen waar hij lekker zichzelf mag zijn.

disco

Page 24: Magazine Rondom | 02-2012

EEdgar is een vondeling van ongeveer een jaar oud. Hij heeft een wond in zijn oksel maar die heelt langzaam maar zeker, we zalven hem elke dag. Het is een lief speels katertje die gebaat is bij veeeeel aandacht. Een leuk huishouden waar er genoeg mensen zijn om hem van zijn dagelijkse dosis liefde te voorzien is dus gewenst! Een tuin waar meneer zijn energie kwijt kan maakt het plaatje compleet!

BBoef is een oude baas, die veelal buiten leefde. Nu hij op vaste tijden zijn kostje krijgt en de nodige knuffels bloeit hij op tot een enorme grote vrijkont die van gezelligheid houdt. Momenteel krijgt hij nog de nodige medische zorg maar als hij is opgeknapt zoeken wij een rustig huisje voor Boef, met tuin. Een plek waar hij heerlijk kan uitrusten en kan knuffelen en kan genieten van zijn oude dag!

boef

24 | Rondom

edgar

Page 25: Magazine Rondom | 02-2012

MMies is een schat van een poes, al wel wat op leeftijd. Ze is gek op knuffelen, het liefst de hele dag. We zoeken dan ook een nieuw huis voor haar waar ze veel vertroeteld wordt. In haar oude huis kwam ze niet verder dan de tuin, even een frisse neus halen vindt ze dus wel leuk. Een ruim balkon is ook een optie. Mensen met een rustig huishouden die op zoek zijn naar veel gezelligheid hebben aan Mies een goede!

mies

OVERIGE KATTEN:Evert Cypers met wit Kater Harry Cypers met wit Kater Kassa Zwart/wit Kater Loesje Zwart Poes Lotje Wit met wat cypers Poes Minnie Zwart met wit Poes Misty Zwart/wit Poes Moppie Lapje met veel wit Poes Okkie Cypers met wit Kater Pimpel Schildpad PoesPresident Rood Kater Sammy en Tommy Zwart en zwart/wit KaterSara Wit Poes Smiecht Schildpad PoesSmurfy Cypers PoesSnowy Wit KaterSophie Cypers/wit PoesSpike Zwart met wit Kater Tijger Cypers Kater Zwerfertje Zwart/wit Poes

Wilt u een kat komen bekijken? Bel ons eerst op 0318 - 612705 om zeker te weten of hij/zij er nog is. Bovenstaande katten zitten in het asiel op het moment dat wij dit magazine maken, maar hebben misschien al een huis op het moment dat u dit leest.

Rondom | 25

Page 26: Magazine Rondom | 02-2012

26 | Rondom26 | Rondom

VAN

DE

NAZ

OR

G

NAZORG KAN PLAATSVINDEN IN DE VORM VAN EEN PERSOONLIJK BEZOEK OF EEN TELEFOONTJE.

WANNEER EEN DIER UIT HET ASIEL WORDT OPGEHAALD, WORDT AAN DE TOEKOMSTIGE EIGENAREN VERTELD DAT ER IN BINNEN EEN HALF JAAR NA PLAATSING NAZORG VANUIT DE HOF VAN EDE PLAATSVINDT. Dit staat ook in de plaatsingsvoorwaarden. Een aantal maanden na plaatsing krijg ik van de nazorgcoördinator een aantal adressen toegestuurd. In volgorde van plaatsing bel ik de nieuwe eigenaar voor het maken van een afspraak. Dit nazorgbezoek duurt ongeveer een half uur tot drie kwartier. Niet altijd lukt het mij om iemand telefonisch te bereiken; dan doe ik een memo door de brievenbus met het verzoek om contact met mij op te nemen voor het maken van een afspraak.

Sommige eigenaren hebben onthouden dat er nazorg zal komen en weten gelijk wat de bedoeling is van mijn telefoontje. Anderen zijn verbaasd: er is tijdens het bezoek aan het asiel zoveel gezegd… het is niet tot hun doorgedrongen. Een enkele eigenaar denkt dat je komt “inspecteren” en dan maak ik duidelijk dat het niet om een controle gaat, maar om de mogelijkheid over en weer wat vragen te stellen en te vertellen, te horen en te zien hoe het met het geplaatste dier gaat in de nieuwe thuissituatie. Het lukt niet altijd om een afspraak te maken; in zo’n geval doe ik de nazorg telefonisch.

Sommige a.s. eigenaren weten precies voor welk dier ze komen, anderen kiezen een dier nadat ze hebben geluisterd naar de informatie die de medewerkers van het asiel hebben gegeven. Die medewerkers stellen altijd een aantal vragen om een goede aanbeveling te kunnen doen. In slechts korte tijd wordt op deze manier vraag en aanbod bij elkaar gebracht. Voor de medewerkers van het asiel, die soms lange tijd voor een dier gezorgd hebben, altijd weer spannend. Gaat het klikken? Is dit gezin geschikt of kan het dier beter naar een alleenstaande? Kunnen deze mensen de hond of kat met gebruiksaanwijzing aan? Zijn er al andere dieren en zal dat goed gaan? Voor de asielmedewerkers daarom ook fijn om een poosje later te horen, via een verslagje van het nazorgbezoek, dat de plaatsing een succes is en dat het met het geplaatste dier goed gaat in de nieuwe omgeving. Ook is het prettig te weten of het dier inmiddels is geholpen en of er voldoende ruimte/beweging wordt geboden.

Voor de nieuwe eigenaren biedt nazorg de mogelijkheid hun (meestal enthousiaste) verhaal te kunnen doen over hun nieuwe huisgenoot, vragen te stellen waarmee ze nog zitten: over voeding, huisvesting, gedrag, inentingen, vakantieopvang etc. Ik zeg er altijd bij, dat mochten ze nog met vragen zitten, ze die altijd bij het asiel kunnen blijven stellen. Ook wordt er gevraagd hoe de nieuwe eigenaren de begeleiding bij de plaatsing hebben ervaren om, als het nodig is, hiervan te leren voor de toekomst. En met het oog op public relations: hoe men van De Hof van Ede afwist (via de krant, internet, etc.). Kortom; De zorg van de asielmedewerkers voor de dieren stopt niet bij de plaatsing en het asiel. De Hof van Ede blijft werken aan een zo goed mogelijke naamsbekendheid. De mensen die er werken hebben en houden een hart voor dieren!

Nazorg. Hoe werkt dat?

TEKST: LYDIA MAKKINGAFOTO: ASIELHOND MEENOI DOOR MARLIES GRAVELAND

26 | Rondom

Page 27: Magazine Rondom | 02-2012

ING

EZON

DEN

Hoi allemaal,In december heb ik Felix meegenomen uit het asiel. Na een paar weken ging het met zijn rechteroog helemaal mis. Toen ik hem meenam had hij al wateroogjes, maar ik dacht dat dat kwam door de niesziekte. Nadat hij 2 kuurtjes tegen de niesziekte had gekregen, was de niesziekte onder controle, maar zijn ogen bleven problemen geven. Hij bleek een zweer in zijn rechteroog te hebben.Nu na maanden zalven en vele dierenartsbezoekjes is zijn oog weer helemaal in orde. Afgelopen donderdag is hij “genezen” verklaard. Op de foto kunnen jullie zien dat het nu goed met hem gaat.

Groetjes, Betty

LOTTIELieve mensen,

Het is gelukt een mooie foto te maken van onze Lottie (mama Hoshi), het gaat heel goed met haar.Ze loopt vrij door het appartement en komt regelmatig een knuffel halen. Ze heeft nog wel haar eigen rustige plekje en zoekt dat ook op als het haar te druk wordt. Ze is nog wel wat schrikkerig, maar het gaat steeds beter. Het dametje heeft zelfs naast me gezeten op de bank met de voorpootjesop mijn schoot en regelmatig ligt ze naast mijn stoel. We vinden haar erg lief en gezellig, en spelen kan ze als de beste.

VAN ONS VRIENDELIJKE GROETEN, GERARD, DINY HAGEN UIT ARNHEM.

Rondom | 27

Hallo,Hierbij de foto van Michiko, die wij vorig jaar bij jullie hebben opgehaald. Zoals jullie kunnen zien, is ze behoorlijk aangekomen, en eigenlijk is er niks van haar nierprobleem te merken. We denken dat ze inmiddels over haar nierproblemen is heen gegroeid. Alleen hebben we dit nog niet getest. Ze krijgt nog steeds niervoer, maar af en toe ook iets lekkers. Ze is hier helemaal op haar plekje. Is de schrik voor de buurhonden en katten minder, en beschermd haar territorium met haar leven. Ook zit ze haar broertje Stitch vaak te plagen :) Lekker bij de baas op de bank liggen kroelen vindt ze heerlijk, maar wel als het haar uitkomt. Ze kan je ook de oren van de kop kletsen. M.a.w., met Michiko gaat het supergoed, en we zijn heel erg blij met haar.

Mvg, Tamara

en Roy

de Vries

Page 28: Magazine Rondom | 02-2012

Beste De Hof van Ede,Voor sommigen heet ik Titus, maar volgens mijn paspoort heet ik Itus. Mijn nieuwe baas noemt mij ook telkens Itus of iets. Ach het lijkt allemaal op elkaar. Ik zit nu een paar maanden in mijn nieuwe huis en heb daarvoor een tijdje in het asiel in Ede gezeten. Het was er erg gezellig. Ik had een groot hok voor mij helemaal alleen en ik kon nog naar buiten ook. Helemaal fantastisch. Op een dag kwam er een man en twee kinderen. Ze hadden erg veel aandacht voor me en stiekem hoopte ik ook wel dat ik mee mocht maar ze keken in nog meer hokken. Nadat ze een poosje weg geweest waren kwamen ze terug met Coby die mij in zo`n akelig klein kooitje stopte. Dat kooitje belandde uiteindelijk weer in een raar apparaat dat de hele tijd zat te schudden terwijl bomen aan mij voorbij raasden. Was dit nu het nieuwe leven waar iedereen bij ons in het asiel over sprak? Ik heb gemauwd en gemauwd tot ik er eindelijk uit mocht. Ik kwam gelukkig uit in een huis waar ik heel lang mocht rondsnuffelen. Na een paar dagen was ik al helemaal gewend. Het was echt ontzettend mooi weer en ik wilde zo graag naar buiten. Dat mocht gelukkig ook. Eerst moest ik aan een tuigje naar buiten. Het maakte me niet veel uit. Ik was er al lang gelukkig mee. Maar na twee weken al mocht ik helemaal los naar buiten. Mijn baas begreep me wel. Hij wist dat ik terug zou komen. En dat deed ik ook. Inmiddels staat er een raampje open voor mij. Ik kan naar buiten en naar binnen wanneer ik wil. Helemaal perfect. Maar het thuis komen is het lekkerst. Dan ga ik lekker bovenop mijn baas liggen die dan op de bank ligt. Hij pakt de borstel erbij en begint me helemaal te borstelen. Ik word er soms helemaal gek van. Weet niet wat ik moet doen. Ik geef `m dan zachte beetjes, blijf tappen op hem en knor als een gek. Zo lekker vind ik dat. Mijn baas is lief voor mij. Soms moet ik wel erg lang bedelen maar dan krijg ik toch weer wat lekkers te eten. Ik ben gek op boterhamworst of kaas. Hoewel ik dat laatste soms laat liggen omdat ik dan wacht op wat beters. Steeds minder komt die andere kat in mijn tuin. Maar als ie komt kan ie rekenen op een enorm concert. Dan storm ik naar buiten, ga vlak bij hem zitten en ga heel hard miauwen. Vechten doe ik nooit. Misschien moet ik dat toch doen want die andere kat gaat er zo rustig bij zitten dat het wel lijkt alsof hij mijn concert mooi vindt. Dat is niet helemaal de bedoeling. Hij moet gewoon verdwijnen uit mijn tuin. Beter nog….uit mijn zicht. Grappig is het als ik mijn nagels scherp aan de deurmat. Dan komt mijn baas naar me toe rennen, pakt mijn pootjes en haalt ze langs de krabpaal. Maar die boeit me echt niet. Doe mij maar die fantastische mat en ik krijg de indruk dat mijn baas het langzaam al aan het opgeven is. Dus ik ga winnen van hem. Op die andere kat in de tuin na heb ik het hier geweldig naar mijn zin. `s nachts mag ik dan misschien niet op het bed bij de baas maar ik heb mijn eigen zachte plekje waar ik me rustig kan wassen en rustig de hele dag kan liggen slapen. Hoewel het best fijn was in het asiel heb ik het hier nog veel meer naar m`n zin. Hier krijg ik alle aandacht en hoef ik dat niet te delen met andere katten. Ik heb zo`n vermoeden dat ik hier lekker oud kan gaan worden.

28 | Rondom

Page 29: Magazine Rondom | 02-2012

Hallo,

Hier een berichtje uit Ruurlo over Max! Max heeft een moeilijk begin gehad. De eerste dag was erg

stressvol voor hem, waardoor hij in huis heeft geplast en gepoept. Als we de kamer uit gingen

om even naar het toilet te gaan stond hij voor de deur te piepen. ‘s Avonds toen we naar bed gingen

heeft hij ongeveer 5 minuten gejankt en geblaft en nadat Boemie hem terecht had gewezen was

het over. Daarna heeft hij het ook niet meer gedaan.

Max is in zijn eerste week naar de trimsalon

geweest, en ook is hij gecastreerd. Dit laatste was nodig omdat hij heel enthousiast op zijn kussen

de kamer door reed. Het is misschien wel wat veel voor een eerste week, maar dan heeft hij het ook

maar gehad. We zijn inmiddels twee weken verder en we hebben een superhond aan Max! Hij brengt veel leven in de brouwerij! Het klikt erg goed tus-sen Max, Boemie en Indy. Zelfs onze slome, ouwe Indy (de Cavalier) komt weer tot leven! Er wordt

druk achter elkaar aangerend in onze tuin. En ook hondenspeelgoed, wat al erg lang ongebruikt in

een mandje lag, wordt nu volop gebruikt.Ook onze cavia’s, konijnen en kippen vindt hij

geweldig en met de buurthonden gaat het ook super! Hij is in het begin wat onzeker, maar komt

snel helemaal los! Wat ons betreft zal Max bij ons heel oud worden! We kunnen nu al niet meer

zonder hem!

Dank jullie wel dat jullie ons deze geweldige hond hebben toevertrouwd!

Met vriendelijke groet,Fam. Klaver

Miyoushi

Als vrijwilliger in het asiel komt er een moment waarop je het niet meer kunt laten; er moet er een mee naar huis! Toch had ik het lang vol gehouden om de verleiding te weerstaan. Ik had al een oudere, schuchtere poes, Jenika, dus een goede match was belangrijk om haar niet te veel te belasten. De hele zomer kittens knuffelen zonder ze mee naar huis te nemen ging goed, want dat zou te veel drukte voor Jenika bezorgen. Toen ik besloten had een rustige kat erbij in huis te halen, kwam ik Miyoushi (toen heette ze Abigail) tegen. Een klein, tenger poesje van een half jaar oud. Ze was wat wankel op haar pootjes, keek al als een dametje om zich heen haalde en haar neusje op voor kinderachtige toestanden als speeltjes. Ik was verkocht! Thuis gekomen voelde het prinsesje zich gelijk op haar gemak en zat statig op de bank.Achteraf gezien leek het erop dat Miyoushi in het eerste half jaar flink geteisterd is door vlooien en oormijt. Daardoor heeft ze niet veel kunnen groeien en was ze verzwakt. Nog steeds is ze klein van postuur. Inmiddels woont ze een half jaar bij ons en is ze een speelse, aanhankelijke, lieve donderstraal. Ze ligt het liefst de hele tijd bij onze voeten om zo elke mogelijke aai over d’r bol te krijgen. Jenika heeft geleerd om haar duidelijk te maken wanneer ze genoeg van d’r heeft. Ze kunnen goed samen en kunnen eigenlijk al niet meer zonder elkaar. Als Miyoushi te lang buiten is, gaat Jenika mee op zoek.Groetjes Sabrina

Rondom | 29

Hallo lieve Rachel en Coby en andere verzorgers,

Ik wilde jullie even laten weten dat het hartstikke goed gaat met Dobbe. Was natuurlijk even wennen, maar hij komt steeds meer los. Hij heeft het bij de kattenbak niet zo op deurtjes, dus die is eraf. Zit ie met zijn koppie naar buiten. Maar wat een lieve schat en lekker speels. Een simpel touwtje en ‘wat zit er toch onder dat kleed’ zijn tot nu toe zijn favoriete spelletjes. Ik vind zijn mauw echt geweldig, het is meer een brrrrrrrrrauw en als ie in een andere kamer zit en ik roep hem, dan komt ie aangerend. Dobbe de jager, ik vind het zo grappig dat ie 3 keer ‘klaar’ gaat zitten en dan springt ie opeens. En dit dan gerust 15 keer achter elkaar. Begint ie steeds weer op het kleed, dan kan ie zich beter afzetten. Ik ben heel blij met hem en kan niet wachten tot de eerste weken voorbij zijn, zodat ie naar buiten kan. 

Liefs, Jikke  

Page 30: Magazine Rondom | 02-2012

ADOPTEER EEN DIER OP AFSTAND

30 | Rondom

ADO

PTIE

PLAN

NAAM: RexieRAS: Kruising bouvierLEEFTIJD: 11MEER INFO: Rexie is erg ziek geweest en heeft inmiddels een teenamputatie gehad. Daardoor geniet hij van een speciale behandeling. Hij verblijft namelijk niet in een kennel, maar heeft de kantine tot zijn beschikking. Het was vroeger geen makkelijke hond maar de scherpste kantjes zijn er met de jaren wel af gegaan. Hij zoekt een rustig thuis waar geen ander huisdieren of kinderen wonen. Rexie houdt van zwemmenADOPTEREN: Door het overmaken van minimaal €5,00 per maand op rekeningnummer 29.05.06 t.n.v. Dierentehuis De Hof van Ede o.v.v. uw naam, adres en Rexie.

De meeste dieren die in het asiel belanden vinden na een paar weken alweer een nieuwe baas. Want met het overgrote deel van de dieren dat herplaatst moet worden is gewoon helemaal niks mis. Maar niet alle dieren hebben zoveel geluk. Honden en katten met gedrags- of medische problemen hebben vaak maandenlange begeleiding nodig voordat ze in aanmerking komen voor een nieuw thuis. En vergis u niet: een asielverblijf kan sommige dieren zoveel stress bezorgen, dat dit juist het vinden van een nieuw thuis in de weg staat. Andere dieren worden simpelweg over het hoofd gezien, zijn oud, of hebben een gebrek waardoor ze langer op een nieuw thuis moeten wachten. Dieren die meer begeleiding of gewoon meer geluk nodig hebben, worden opgenomen in ons adoptieprogramma. Dit betekent dat u deze dieren op afstand kunt adopteren. Hiermee ondersteunt u de verzorging van het door u geadopteerde dier, maar ook van alle andere dieren in het asiel! Een adoptiedier kan door meerdere mensen worden geadopteerd. Als uw dier een nieuw thuis vindt (en dat is natuurlijk wel de bedoeling!), dan kunt u een nieuw adoptiedier uitzoeken. Het adopteren van een dier uit het adoptieprogramma kost u slechts €5,00 per maand. U krijgt vier keer per jaar updates over hoe het met uw adoptiedier(en) gaat.

ADOPTIEHONDEN

Page 31: Magazine Rondom | 02-2012

ADOPTIEPLAN

Het laatste nieuws

Heeft u ook regelmatig zo’n gevoel van “wat gaat de tijd toch snel!” De laatste Rondom is nog maar net uit, zo lijkt het, en de stukjes voor de nieuwste uitgave moeten alweer geschreven worden.

DE ADOPTIEDIERENOnze Rexie vermaakt zich prima in de kantine en is blij dat hij met het mooie weer lekker buiten kan rondlopen. We hebben ook een nieuwe adoptiehond; Joep. Deze stellen we op deze pagina aan u voor. Bo heeft de laatste tijd nog meer last gekregen van haar HD en heeft erg veel pijn. De dierenarts houdt haar goed in de gaten. Diego geniet heerlijk als de zon schijnt en neemt dan vaak een duik in zijn privé badkuip.

Als er adoptanten zijn die een nieuwe adoptiehond willen uitzoeken, dan kan dit door ons te mailen op: [email protected] de adoptiekatten valt nog wel het een en ander uit te leggen. Voor de katten geldt er een “algemeen adoptieplan”. Dit komt, omdat katten in tegenstelling tot honden, eerder een nieuwe baas vinden, ondanks het feit dat ze soms oud of ziek zijn. We hebben dus wel hard adoptanten nodig, ook voor de katten, omdat het ons heel wat kost aan medicijnen, speciaal dierenvoer en dierenartskosten maar dan wordt er bijgedragen aan de verzorging van alle adoptiekatten. Adoptiekat Roos die we in de vorige Rondom aan u voorstelde is ondanks haar suikerziekte gelukkig ook alweer geplaatst.

Rondom | 31

NAAM: JoepRAS: Kruising Mechelse HerderLEEFTIJD: 8MEER INFO: Hij werd deze zomer zwervend op straat aangetroffen, en helaas heeft zich nooit een eigenaar gemeld. Wij hebben Joep leren kennen als een ontzettend lieve en vooral trouwe hond! Ga met hem buiten wandelen, en het liefst wijkt hij geen moment van je zijde, hij duwt z’n kop tegen je been, en wil alleen maar geknuffeld worden. Joep heeft echter een minpunt, hij is behoorlijk fel als hij achter een hek zit, en heeft er moeite mee om in kleine ruimtes opgesloten te zitten.ADOPTEREN: Door het overmaken van minimaal €5,00 per maand op rekeningnummer 29.05.06 t.n.v. Dierentehuis De Hof van Ede o.v.v. uw naam, adres en Joep.

Page 32: Magazine Rondom | 02-2012

Afgelopen jaar kregen we 2 maal een Rondom retour omdat de adoptant niet meer op het betreffende adres bleek te wonen en ons niet hun nieuwe adres had doorgegeven. Dat betekent dus helaas 2 adoptanten minder. Daarom het vriendelijke verzoek aan u, om mocht u gaan verhuizen, dit ons ook tijdig mee te delen. Laten we alstublieft aan deze dieren blijven denken, ondanks de crisistijd momenteel. Het is zo hard nodig!

ANDERE BRONNEN VAN INKOMSTENU kent waarschijnlijk allemaal de koopjeshal van de rommelmarkt. De opbrengst daarvan komt ten goede komt aan het dierentehuis De Hof van Ede. Ik wil u ditmaal ook voorstellen aan de heer Thijs van der Feltz, die ons werk een warm hart toedraagt. De heer Van der Feltz verkoopt schilderijen tegen zeer schappelijke prijzen (ca €5,- - €40,-) en allerlei bric brac tegen kleine prijsjes. Mocht u iets bij hem kopen en u meldt daarbij dat u zijn naam gekregen hebt via het adoptieplan van De Hof van Ede, dan krijgt u 5% korting op uw aankoop. U kunt dit bedrag - de korting dus - zelf houden of dit bedrag over maken op rekeningnummer 290 506 t.n.v. dierentehuis De Hof van Ede te Ede o.v.v. adoptieplan/schilderijen. Zijn adres is Annastraat 9 te Arnhem, telefoonnummer 06 – 46396823. Aan het einde van dit jaar, zullen wij u - mocht daar dan aanleiding toe zijn - laten weten wat dit project opgeleverd heeft t.b.v. het adoptieplan. Ook kunnen wij u melden dat we inmiddels voldoende geld ontvangen hebben voor de vervoerskosten van de hondenrolstoel. Een restbedrag van €45,- is overgemaakt naar de rekening van het adoptieplan. Mochten er nog giften binnen komen, dan gaat dit natuurlijk ook naar het adoptieplan. De gulle gevers hartelijk dank daarvoor.

ZOMERVAKANTIEWanneer deze Rondom bij u in de brievenbus valt is de zomervakantie in aantocht. Wij wensen u een goede vakantietijd toe. Tot de volgende Rondom!

CONTACTGEGEVENSGerard van BergenCoördinator Adoptieplan Hof van EdeT 026 - 3229618E [email protected]

TEKST: LOULOU HOLTHAUS EN GERARD VAN BERGEN32 | Rondom

Page 33: Magazine Rondom | 02-2012

WELK DIER WORDT HET?Kan je niet kiezen welk huisdier het best bij jullie gezin past? Een lieve pup of een schattig poesje? We helpen je graag met een kort overzicht.

Het ideale huisdier kiezen is een complexe beslissing. Daarom is het geen slecht idee om vooraf enkele belangrijke afwegingen te maken: hoeveel tijd kan en wil je spenderen aan een huisdier en de verzorging ervan? Heb je genoeg ruimte (binnen en/of buiten) voor een dier? Ben je vaak afwezig? Wat mag het allemaal kosten?

HOND ALS HUISDIERHoudt jouw kind van rennen en ravotten en ontfutselt het je zo nu en dan een lekker snoepje? Dan is een hond zijn ideale bondgenoot.

Voor kinderen die zich sterk aan iemand hechten is een hond de perfecte speelkameraad. Een hond laat zich africhten en is altijd blij als hij je ziet. Hij wordt niet voor niets de ‘beste vriend van de mens’ genoemd.

Bedenk wel, dat honden over het algemeen minstens 10 jaar oud worden, van alle huisdieren de meeste zorgen vragen en hoge kosten met zich mee brengen. Ze hebben bovendien een zeer consequente opvoeding nodig. Beloftes van de hond dagelijks te voeden en uit te laten worden vaak snel weer gebroken. Zelfs door het kind met de beste bedoelingen. Het is dus van groot belang dat je de keuze voor een hond goed overweegt.

Laat een baby of klein kind verder nooit alleen met een huisdier. Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn wanneer het gaat om de veiligheid van je kind in de omgang met een hond. Zelfs een hond die geleerd heeft kindvriendelijk te zijn, kan en zal bijten in omstandigheden die in de ogen van de hond daartoe aanleiding geven.

PUPPY OF VOLWASSEN HOND?Wanneer het besluit om een hond te kopen eenmaal is genomen, staat u voor een aantal keuzes. De voorkeur voor een puppy of juist een volwassen hond is heel persoonlijk. Misschien wilt u een pup, omdat u de hond van jongs af aan zelf wilt opvoeden en “vormen”. Misschien wilt u een volwassen hond, omdat u een hond die herplaatst moet worden graag een nieuwe kans gunt. Een puppy opvoeden kost zeer veel tijd. Het is niet per definitie zo dat de opvoeding van een volwassen hond minder tijd kost.

KAT ALS HUISDIERNiets is gezelliger dan het zachte, kalmerende gespin van een poes. Ideaal voor kinderen die graag zorgen voor een dier, maar het niet erg vinden dat het beestje vaak haar eigen gang gaat. In tegenstelling tot een hond hoef je een poes niet uit te laten of op te voeden. Maar als je heel consequent bent, kan je een kat wel leren wat mag en wat niet. Bovendien heb je met een kat nooit muizen in huis. Is uw huis geschikt voor een kat? En bedenk ook dat een kat met gemak ouder dan vijftien jaar wordt. Denkt u dat u het dier over tien jaar nog even leuk vindt? Wat doet u met hem als u op vakantie gaat? En los van allerlei praktische vragen is er ook nog een financieel vraagstuk. Want wilt u uw dier de zorg geven die het nodig heeft (dus onder meer goed eten en elk jaar naar de dierenarts voor een controle en inentingen) dan kost een kat per jaar al snel €400,-.

Is je kind allergisch aangelegd, dan is de kans groot dat het ook allergisch is voor katten. Dan is een kat als huisdier nemen echt geen goed idee.

Ook voor katten geldt dat je kleine kinderen beter niet alleen laat met ze. Kinderen bedoelen het aaien en staartje trekken vaak niet slecht, maar wanneer een kat vindt dat iemand te ver gaat, kan ze lelijk uithalen met haar scherpe klauwen.

HANDIGE TIPS

HUISDIEREN en kinderen

Rondom | 33

Page 34: Magazine Rondom | 02-2012

- Het trimmen van je hond

- Wat doe jij met Dierendag

- Hoe is het nu met Roos?

- Naar Date-a-Dog event

COLOFONJaargang 36, nummer 2 - 2012

Rondom is een uitgave voor alle vrienden van De Hof van Ede en verschijnt 4x per jaar.

REDACTIE Marlies Graveland, Jessica Vos

VORMGEVING Goedbedacht Communicatie

COVERFOTO Asielhond ‘Johnny Bravo’ door Jessica Vos

VERDER WERKTEN MEE Betty Gerritsen, Hanneke van Schaik, Bregje Witlox, Lydia Makkinga.

UITGEVER Kroonland BV

ADVERTENTIESKroonland BV

DRUK Van Liere Media

Heeft u tips, vragen of wilt u een artikel aanleveren? Stuur een e-mail [email protected]

ADRESDe Hof van EdeVerlengde Arnhemseweg 1426718 SM EdeT 0318 - 612705M 06 - 22870310 (alleen in noodgevallen)E [email protected] www.dehofvanede.nlFacebook www.facebook.com/AsielEdeTwitter @AsielEdeGiro 290506

OPENINGSTIJDENDinsdag t/m vrijdag van 13.30 tot 16.30 uurZaterdag van 11.00 tot 16.30 uurZondag en maandag gesloten.

ERELID Dhr. C.S.T. Paap

BELANGRIJKE ADRESSENAmivedi (vermiste en gevonden dieren)T 088 - 0064643Dierenambulance Zuid West VeluweM 06 - 53871861Dierenambulance Gelderse ValleiM 06 - 53367018

De uitgever is op geen enkele manier verantwoordelijk voor de inhoud van deze uitgave. Indien de redactie het nodig acht worden aangeleverde artikelen gecorrigeerd en/of ingekort. Alles uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt zonder voorafgaande schriftelijke toestemming. Wij vinden het juist fijn als u de inhoud van dit blad onder de aandacht van anderen brengt en doorgeeft.

Het volgende nummer ontvangt u eind

september.

VOLGENDE KEER

Bovengenoemde onderwerpen zijn onder voorbehoud

Page 35: Magazine Rondom | 02-2012

Adverteren? E-mail [email protected]

Deze uitgave werd mede mogelijk gemaakt door:

HET BUREAU VOOR ONTWERP VAN LOGO, HUISSTIJL EN WEBSITES VOOR STARTENDE ONDERNEMERS.

www.goedbedacht.com

Openingstijden: Ma - don va.18:00 uur | Vrij - zon va.14:00 uur

*Waardebon niet geldig op vrijdag en zaterdag na 19:00 uur. Reserveren niet mogelijk. Max. 1 uur per keer.

*

Maandereind 536711 AB Ede

0318 - 615 715www.qsede.nl

@QsEde qsede.nl

WAARDEBON

Page 36: Magazine Rondom | 02-2012

FOTOGRAFIE: ASIELKAT FREDDIE DOOR JESSICA VOS