WIJ Magazine 2 2012

16
Wij nummer 3 november 2008 | 17 Duurzaam dromen én doen | Shoppen voor de goede zaak bij 2Switch Otter vrijgelaten | Woningisolatie: op naar C- of B-label! woonservice ijsselland Wij is een magazine voor alle Doesburgers en wordt aangeboden door Woonservice IJsselland Jaargang 5 nummer 2 juni 2012 Duurzaam

description

Magazine van Woonservice IJsselland door Voltage

Transcript of WIJ Magazine 2 2012

Page 1: WIJ Magazine 2 2012

Wij nummer 3 november 2008 | 17

Duurzaam dromen én doen | Shoppen voor de goede zaak bij 2Switch

Otter vrijgelaten | Woningisolatie: op naar C- of B-label!

w o o n s e r v i c e i j s s e l l a n d

Wij is een magazine voor alle Doesburgers en wordt aangeboden door Woonservice IJsselland

Jaargang 5 nummer 2 juni 2012

Duurzaam

Page 2: WIJ Magazine 2 2012

Inhoud

3 Duurzaam

4 Stichting Duurzaam Doesburg Vier gedreven lieden die in rap tempo elk duurzaam idee serieus bekijken en onderzoeken. Zij vormen de Stichting Duurzaam Doesburg. Een denktank die initiatieven omzet in actie.

7 Nieuwe otter Nog niet zo lang geleden waren er geen otters meer in Nederland. Freek Niewold weet alles van de herintroductie van dit dier. Doesburg speelt een belangrijke rol.

8 Wij bellen aan bij… wethouder Fred Jansen. Hij weet wat de gemeente doet om Doesburg duurzaam te maken.

10 2Switch Leuke spullen, niet duur, wél duurzaam. En met aandacht voor mensen.

11 Volkstuinieren Zelf je groenten verbouwen wordt weer hot, weten ze bij de Volkstuinders Vereniging In Doesburg (VVID).

12 Service & informatie Hebt u de beste duurzaamheidstip? Doe mee aan de prijsvraag! Verder informatie over woningisolatie, verhuizen, onderhoudsplanning en een tegemoetkoming aan jonge starters.

14 Doesburg in beeld

Colofon

Wij is een uitgave van Woonservice IJsselland. Het verschijnt driemaal per jaar. redactie Inge te Braake,

Ron Droste, Angela Hommerson en Annelies Nusselder (Woonservice IJsselland), eindredactie

De Sitter communicatie, tekst RVDB Journalistiek & Tekst en De Sitter communicatie, ontwerp en

realisatie www.voltage.nl, fotografie Peter Bliek, druk Ratio Sluis.

Wilt u reageren? Of hebt u een idee voor de Wij? Mail dan naar de redactie op [email protected] of bel naar (0313) 490 800.

10

11

4

8

14

Page 3: WIJ Magazine 2 2012

Duurzaam is positief! Het is een label dat geplakt wordt op alles met goede bedoelingen: duurzaam ondernemen, duurzaam leven, duur-zame producten kopen of verkopen. Maar de vraag is: hoe kom je verder dan goede bedoelingen? Hoe draag je daadwerkelijk bij aan een duur-zame toekomst van deze aarde? Het is zo’n breed begrip, wat verstaan we er eigenlijk onder?

MensenBij mij roept het iets op als: een beter leefmilieu, niet alleen nu maar ook voor de volgende generaties. Het gaat om natuur, de aarde, maar ook om de mensen zelf, hun omgang met elkaar, hun gedrag en hun verantwoordelijkheid. Ik vind het belangrijk om hier goed over na te denken. Want ook Wij willen duurzaam zijn.

MeedoenDat is niet altijd makkelijk. We leven in een tijd van dubbele boodschap-pen. Aan de ene kant worden we opgeroepen om te consuminderen, om ons bewust te zijn van de toekomst van onze planeet. Aan de andere kant leven we meer dan ooit in een wegwerpmaatschappij, waarin producten en verpakkingen een kort leven hebben. Gelukkig hebben we, ook in Doesburg, 2Switch, waar het niet alleen om spullen maar ook om mensen gaat (zie pag. 10).

BewustEn er zijn meer Doesburgers bewust bezig met duurzaamheid! De Stich-ting Duurzaam Doesburg pioniert in onze stad met o.a. zonne-energie, lees het inspirerende verhaal op de volgende pagina’s. De Volkstuin-dersvereniging combineert omgaan met gewassen met een bewust sociale omgang met elkaar (p. 11), en een otterwerkgroep stelt de toekomst van otters in onze leef-omgeving veilig (p. 7). Ook de gemeente laat zich niet onbetuigd, zo blijkt uit de woorden van wet-houder Fred Jansen, bij wie Wij aanbellen.

ToekomstEn wat doen wij? Wij werken bijvoorbeeld doelbewust aan ener-giebesparende maatregelen in onze woningen. We investeren veel in woningisolatie, zodat de prijs voor verwarming omlaag gaat en het energielabel omhoog. Zo dragen ook wij ons steentje bij aan een duurzaam Doesburg.

Henri EsselinkDirecteur-bestuurder

Duurzaam

Wij jaargang 5 nummer 2 juni 2012 | 3

Wij helemaal Doesburg

Page 4: WIJ Magazine 2 2012

4 | Wij jaargang 5 nummer 2 juni 2012

Duurzaam dromen en gewoon ook dóen

Denktank Duurzaam Doesburg. Van links naar rechts: Pleun Nagtegaal, Gerard Roelofsen, Martin Beijer, Henk Otten

Zou je alle industriedaken in

Doesburg van zonnecellen

kunnen voorzien? Of vracht-

wagens laten rijden op gewoon

aardgas uit het gasnet? Of de

Grote Kerk verwarmen met

koelwater uit de gieterij?

Dat sommige ideeën het niet

halen doet er niet toe. Het gaat

erom dat ze serieus worden

overwogen.

Page 5: WIJ Magazine 2 2012

Wij jaargang 5 nummer 2 juni 2012 | 5

Doesburg duurzaamste stad maken

Duurzaam dromen en gewoon ook dóen

netwerk aanbieden en maken tijd om te sparren over ideeën voor een duurzamer Doesburg”, aldus Beijer. De directeuren kwamen al een tijdlang minstens één keer per maand bijeen voordat ze hun denktank per september 2010 in de vorm van een stichting goten. “Dat maakt duidelijker wie we zijn en wat we doen.”

Niet wachten maar uitproberenInmiddels passeerden talloze ideeën de revue, met name mogelijkheden voor een CO2-neutrale Verhuellweg: “Scania ontwikkelde bijvoorbeeld met onze bemoeienis de eerste vrachtwagen op ethanol in Europa voor Rotra. Het was veel- belovend maar vond uiteindelijk geen doorgang toen ethanol als brandstof tóch fiscaal belast werd.” Zo realiseerde Scania in 2010 ook een truck op aardgas, wat te kostbaar bleek voor grotere toepassing. Met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) onderzocht de stichting heftrucks op water-

Doesburg prijst zich gelukkig met vier gedreven lieden die in rap tempo elk duurzaam idee serieus bekijken en onder-zoeken. Met goed resultaat: sommige worden werkelijkheid, andere halen het niet, maar dan met een reden. En weer andere halen het nu nog niet.“Toen we stopten met werken wilden we twee dingen. Van de straat blijven én iets blijvends voor onze kleinkinderen doen”, vertelt Martin Beijer van de Stichting Duurzaam Doesburg. De stichting is een denktank van vier industriedirecteuren met een groot netwerk. En met ‘we’ doelt Beijer op Gerard Roelofsen (Koninklijke Rotra, logistiek dienstverlener), Henk Otten (BAM Techniek), Pleun Nagtegaal (Scania Nederland en later Duitsland) en hemzelf (Ubbink, energiezuinigheid in gebouwen).Samen hebben ze de nodige kennis van het bedrijfsleven, logistiek en transport, energiehuishouding en bouw- en techniekoplossingen. “We kunnen onze kennis en ons

Page 6: WIJ Magazine 2 2012

6 | Wij jaargang 5 nummer 2 juni 2012

HAN-afstudeerders onderzoeken momenteel alle mogelijk-heden. Beijer: “De kennis die we hierbij opdoen is straks ook bruikbaar op andere plekken in Doesburg en daarbuiten.”

AanjagerNog een mooi voorbeeld van wat de stichting doet is onder-zoeken of een waterkrachtcentrale bij de stuw in de Oude IJssel mogelijk is. “Daar komt met donderend geraas veel water naar beneden”, stelt Beijer. “Een waterkrachtcentrale kan daaruit energie halen voor bijvoorbeeld de gieterij die er vlakbij ligt. En waarvan nu ook onderzocht wordt waar de koel- warmte naartoe kan.” Dit soort ideeën zijn wat Beijer en zijn vrienden betreft zaken die je gewoon kunt doorrekenen en vervolgens oppakken of terzijde schuiven.“Die rol van aanjager willen wij graag spelen. We zijn alle vier maatschappelijk gedreven types.” Daarom nodigt Beijer bedrijven, stichtingen, verenigingen en uitvinders van harte uit om met de stichting in gesprek te gaan. “We brengen de juiste partijen bij elkaar. We kunnen meedenken waar en op welke manier je jouw stukje Doesburg een beetje groener of zuiniger kunt maken. Of wie er nodig zijn om een idee gefinancierd en uitgevoerd te krijgen. Uiteindelijk is het onze ambitie om van Doesburg de duurzaamste plaats van Nederland te maken.”

Meer informatie: Stichting Duurzaam Doesburg, Martin Beijer, [email protected], 06 51 400 684

stof voor Rotra en Ubbink. Er kwam een onderzoek naar biogas uit oude vuilnisbelten in de omgeving en de plaatsing van windmolens in de buurt van Doesburg. “De vuilnisbelten waren te oud, waterstofsubsidie was op en windmolens waren door het Rijk al ergens anders bedacht. Maar we doen iets, we zoeken het snel uit. We willen niet wachten, maar uitproberen. En wat nu niet kan, kan straks misschien wel.”

Zonne-energieZo droomt de stichting bijvoorbeeld van Doesburg op zonne- energie. “We rekenden uit dat er 50.000 m2 industrieel dak in de omgeving is. Daar kunnen genoeg zonnepanelen op om 4Mw stroom te leveren voor alle 4500 huishoudens in Doesburg. Dat vergt natuurlijk een miljoeneninvestering.” Een subsidieaanvraag voor de eerste 10.000 m2 zonnepanelen voor 800 huishoudens is gestrand. “Maar wat wél gebeurde is dat 30.000 Gazelle-fietsen in het distributiecentrum van Rotra op de Verhuellweg automatisch worden opgeslagen en gedistribueerd met energie uit 506 zonnepanelen. Dat is genoeg elektrische energie voor 40 huishoudens per jaar.” Nu veel van de initiatieven zich afspelen binnen de reikwijdte van de Verhuellweg, ligt het voor de hand dat de partners zich bereid verklaarden om samen te werken aan een CO2-neutraal Ecologisch Bedrijvenpark Verhuellweg. “Er valt veel laaghangend fruit te plukken. Een energiecen-trale van zonnepanelen op de daken, de waterhuishouding van alle bedrijven samen schoner, zuiniger en efficiënter, vrachtwagens wassen met regenwater, noem het maar op.”

‘Wij denken mee over hoe je

jouw stukje Doesburg groener

kunt maken’

Het parkmanagement Verhuellweg. V.l.n.r. Karin Buiting (De Blikvanger), Leonie

Verkerk (Ubbink), Simone Winkelhorst (Rotra).

Parkmanagement is onontbeerlijk om van de Verhuellweg een CO2-neutraal

ecologisch bedrijvenpark te maken. Hiermee kunnen de deelnemende bedrijven

gezamenlijk maatregelen treffen zoals toepassing van regenwater voor het wassen

van wagens en het plaatsen van nieuwe zonnepanelen. Maar ook eenvoudiger

zaken als isolatie van gebouwen, ingebruikname van snel sluitende deuren en

verlichting voorzien van sensoren.

Page 7: WIJ Magazine 2 2012

“Er zullen in Gelderland nog meer otters worden vrijgelaten”, vertelt Freek Niewold van Niewold Wildlife Infocentre, die in 2002 vanuit onder-zoeksinstituut Alterra betrokken was bij het uitzetten van otters. In 1989 werd de laatste otter in Nederland gesignaleerd. De herintroductie in Noordwest-Overijssel en Zuidoost-Friesland verliep voorspoedig. Toen Freek Niewold een aantal jaren geleden in Doesburg kwam wonen, ontdekte hij dat zich hier ook een populatie had gevestigd. Freek: “Dat kwam eigenlijk door de vondst van een doodgereden vrouwtje in 2008. Zij was een van de uitgezette dieren uit 2002, we hadden

haar uit het oog verloren.” Het verkeer eiste hier helaas nog meer slachtoffers. Het is de bedoeling dat het nu uitgezet-te mannetje voor nazaten gaat zorgen.

Veilig oversteken Er zijn op dit moment tegen de 100 otters in Nederland, de meeste in de Weerribben. Daar dreigt inteelt, wat nadelig is voor de soort. Daarom is het goed dat de Doesburgse populatie nieuwe kansen krijgt. “We weten door DNA-onderzoek van de spraints (uitwerpselen) dat het nieuwe manne-tje geen familie is van het vrouwtje dat hier woont”, zegt Freek. Otters zijn ‘argwanende’ nachtdieren,

die je zelden zomaar ontmoet. Van neuspunt tot staartpunt kunnen ze bijna anderhalve meter lang worden. “De populatie in Doesburg is uniek én kwetsbaar. Ze houden van dit moeras-sige gebied, met water, veel vis – een otter eet ongeveer een kilo vis per dag – en dichte begroeiing. Het verkeer is hun grootste vijand, maar we zijn samen met de gemeente, de provincie en het waterschap bezig met maatre-gelen, zoals dassentunnels waardoor ze veilig kunnen oversteken.” Watervervuiling vormt geen echte bedreiging meer. “Het milieu is scho-ner geworden en de Oude IJssel is gezond en visrijk.” De Doesburgse otters hebben een goeie aan Freek Niewold. “Als gepensioneerd bioloog ben ik ‘vrij man’ en volop actief, ook voor Alterra. Als ik iets signaleer geef ik gevraagd of ongevraagd advies.”

Zie ook www.vroegevogels.vara.nl, tv-uitzending van 24 april

Wij jaargang 5 nummer 2 juni 2012 | 7

Wij laten een otter vrij

Otters houden van Doesburgse liniesIn april is er een otter in Doesburg uitgezet. Otterdeskundige (en Doesburger) Freek Niewold, druk met de herintroductie van deze soort, liet het nog jonge mannetje vrij. Het is een verweesde otter uit de opvang in Friesland. “We zochten een goed onderkomen voor hem en de Doesburgse populatie kon wel wat vers bloed gebruiken.”

Page 8: WIJ Magazine 2 2012

8 | Wij jaargang 5 nummer 2 juni 2012

Wij bellen aan bij…

Energiezuinige apparaten en herbruikbare materialen kiezen, een waterbesparende

douchekop nemen, afval scheiden, een dikkere trui aantrekken als het koud is en niet

stoken met de ramen open. Wethouder Fred Jansen kan moeiteloos duurzame dingen

opsommen die Doesburgers zelf kunnen doen. En de gemeente doet graag mee.

Wethouder Fred Jansen: Doesburg energiezuiniger en schoner

Page 9: WIJ Magazine 2 2012

Wij jaargang 5 nummer 2 juni 2012 | 9

Hoe je zelf afvalproductie, CO2-uitstoot en verbruik van water en fossiele brand- stoffen beperkt, staat uitgebreid beschreven op talloze websites. Maar wat doet het gemeentebestuur eigen-lijk om Doesburg en de Doesburgers een handje te helpen? Doesburg is bijvoorbeeld een van de pilotgemeenten voor E-laad, een samenwerking van de netwerkbeheerders in Nederland voor de plaatsing en het onderhoud van laadpunten voor elektrische auto’s.

Auto aan de stroom“Doesburg heeft al drie laadpunten, waarvan één dubbele. Voor de zomer komen daar nog twee dubbele bij, waaronder één snellader”, vertelt milieuwethouder Fred Jansen. “Met acht laadpunten is Doesburg dan rijkelijk bedeeld, aangezien een gemeente met 11.000 huishoudens het doorgaans met één laadpunt moet stellen.”Doesburg heeft laadpunten op de Bleek, bij de Kloostertuin en bij Het Maurits-veld. De twee nieuwe dubbele laders komen wellicht bij de Markt en bij Hotel Doesburg. “De laadpunten zijn ook via gps te vinden voor passanten die Does- burg aandoen”, vertelt de wethouder.

Subsidie op huisisolatieNog een duurzaam initiatief in Does-burg is de subsidie op woningisolatie. Jansen: “Doesburgse woningbezitters die hun dak, vloer of gevel willen isoleren, kunnen tot eind 2012 hun kans grijpen via de gemeente. De provincie heeft dit jaar opnieuw geld beschikbaar gesteld om een derde van die isolatiekosten mee te betalen, tot maximaal 500 euro per aanvraag.” De regeling geldt voor eigenaren van

huizen tot een woz-waarde van 350.000 euro en de aanvrager moet geen verhuurder, maar ook echt gebruiker zijn, vermeldt de gemeentesite. Alleen al spouwmuurisolatie in een hoekhuis kan jaarlijks 40 procent op de stook-kosten schelen.

Plastic inzamelenDoesburgers produceren in 2030 nog maar 10 kilo afval per persoon per jaar. In navolging van regeringsambities is dat het streven van wethouder Jansen. “Het lijkt onmogelijk maar dat is het niet. Groen afval is namelijk geen afval, en plastic kunnen we hergebruiken. Haal je het plastic uit het restafval, dan breng je het restafval al met 50 kilo per persoon per jaar terug.” Plastic apart inzamelen moet echter makkelijker. Daarom besloot de raad van Doesburg dat er vanaf 2013 voor wie wil een derde inzamelbak beschikbaar komt, voor plastic. De inzamelkosten worden gesteund door het Rijk. “Van het plastic worden bijvoorbeeld reflectorpaaltjes voor langs de snelweg gemaakt”, leerde Jansen tijdens een fabrieksbezoek.

Doesburg koerst verder op geleidelijke verduurzaming en koopt alleen nog duurzaam in. “Bij elke nieuwe of vervangende dienst of product kiezen we de duurzaamste optie. Bijvoorbeeld door geleidelijk over te gaan op ledverlichting, wanneer we openbare verlichting vervangen.”

Als pilotgemeente van E-laad is Doesburg

rijkelijk bedeeld met oplaadpunten

Fred Jansen rijdt (nog) niet elektrisch, maar was

uiteraard graag bereid om – met een kleine

improvisatie – te laten zien hoe het werkt!

Page 10: WIJ Magazine 2 2012

Goederen belanden niet bij het afval én schelen de productie van nieuw goed, onderstreept hij. En 2Switch kiest bij inkoop, vernieuwing van het wagenpark, energieafname en andere bedrijfsprocessen steeds zo duurzaam mogelijk.

Mensen“Maar wat wij vooral duurzaam vinden is dat we als werkgever investeren in blijvende ontwikkeling van bijzondere mensen. Voor mensen van sociale werkplaatsen, arbeidsmarkttrajecten van gemeenten of mensen met een beperking zijn arbeidsritme en sociale basisvaardigheden niet altijd vanzelf-sprekend. Zij kunnen die bij 2Switch ontwikkelen, in het reactiveringscen-trum in Arnhem, of in een van de tien filialen”, vertelt Scholten.

Werknemers gaan in een traject van een halfjaar tot soms twee jaar aan de slag met sorteren, schoonmaken, prijzen en plaatsen van de goederen in magazijn of winkel. En passant leren zij elke dag naar je werk gaan, omgaan met collega’s of klanten, op tijd komen, je aan afspraken houden en zaken melden. Maar ook: dat de winkel er aantrekkelijk uitziet en dat er omzet moet komen.

ZelfvertrouwenIn Doesburg gebeurt dat al acht jaar onder de hoede van filiaalmanager Harma Oenema. Harma en een harde kern vaste vrijwilligers zien bijzondere medewerkers in het tijdbestek van zo’n traject soms prachtig groeien. “Dit voorjaar maakte een van hen de stap naar een reguliere betaalde baan. Zij

zat in haar schulp toen ze hier kwam maar hervond helemaal haar zelfver-trouwen”, vertelt Harma. Het team in Doesburg bestaat gemiddeld steeds uit dertig medewerkers en vrijwilligers. De winkel, met 1.600 m2 de grootste van 2Switch, wordt regelmatig aantrekkelijk heringericht. Spullen laten ophalen kan via de website of met een telefoontje naar nummer 0900-0208 (lokaal tarief).

Winkel: Leigraafseweg 37a, Doesburg www.2Switch.nl

Wat Wij doenWat Wij doen

10 | Wij jaargang 5 nummer 2 juni 2012

Wat Wij doen

Shoppen voor de goede zaakSpullen inbrengen én shoppen bij de kringloopwinkel. Wie het niet eerder deed, moet het proberen. Terwijl je de leukste vintage op de kop tikt, laat je je van je duurzame kant zien. “Niet alleen omdat je oude spullen een tweede leven geeft”, legt regiomanager van 2Switch Ton Scholten uit in de winkel aan de Leigraafseweg.

Wat Wij doen

Page 11: WIJ Magazine 2 2012

“Zelf je groenten verbouwen scheelt in de portemonnee. Dat is nog steeds een motivatie voor minder draagkrachtige leden. Maar tegenwoordig gaat de volkstuin om meer. Om duurzaam en zelfvoorzienend te willen leven. Weten wat je eet, zelf je groenafval composte-ren, onbespoten groenten eten, je kinderen leren hoe gewassen groeien. De nieuwere leden die we verwelkomen zijn dertigers die met hun kinderen hun eigen smaak willen telen.”

Voor veel leden gaat de volkstuin daarnaast om het buiten zijn en de hobby. “Sommigen vinden het een sport om vergeten groenten en planten te telen. Anderen komen even helemaal tot zichzelf als ze ’s morgens vroeg met hun handen in de grond zitten, toegezongen door vogels die zich tussen de huizen minder vaak laten horen en zien. Oudere Turkse leden keren terug naar vroeger toen zij in hun thuisland grond bewerkten.”

UitwisselingDe VVID pacht vier complexen: de Koppenberch, de Hoge Linie, het Ireneplantsoen en de Bresstraat, elk met een wachtlijst. Het ledenbestand kent een fijne mix aan nationaliteiten, wat leuke ruils met zich heeft meege-

bracht. “Slaplanten tegen peperplan-ten of de uitwisseling van recepten en zelfs meegebrachte hapjes bijvoor-beeld. Maar ook helpt men elkaar soms met het invullen van een formulier of de tijdelijke zorg voor de tuin.”In leeftijd gaan de leden van jong tot oud. Wilma: “De jongste is Yosri van 16 en de oudste Grygiel, ofwel onze ‘opa’ van 90.”

JubileumDe vereniging hoopt ter gelegenheid van het 30-jarig jubileum sponsors te vinden voor maaimachines en andere gereedschappen, om de complexen de komende jaren goed te onderhouden.

Informatie: Wilma en Peter Krijnen, [email protected]

Wij jaargang 5 nummer 2 juni 2012 | 11

De Volkstuinders Vereniging In Doesburg (VVID) bestaat 30 jaar.De vereniging telt 87 leden en ziet sinds een paar jaar het aantal leden weer groeien. “Zelf je groenten verbouwen wordt weer hot”, vertellen voorzitter Dick Besselink, zijn broer Ronald en de bestuursleden Peter en Wilma Krijnen.

VVID: 30 jaar eten van je eigen land

Wij uit Doesburg

Page 12: WIJ Magazine 2 2012

Kijk voor actuele informatie ookop www.woonserviceijsselland.nl

Service & Informatie

ServicenummersAdres Woonservice IJsselland BezoekadresDe Linie 1, 6982 AZ DoesburgPostadresPostbus 486980 AA Doesburg

[email protected]

TelefoonAlgemeen(0313) 490 800

Maandag t/m donderdag van 8.00 tot 16.00 uur en vrijdag van 8.00 tot 12.00 uur.

Reparatieverzoeken(0313) 490 800, hierbij kiest u dan 1 voor de technische dienst.

Faxnummer(0313) 479 150

Openingstijden open spreekuurma – vrij van 9.00 tot 12.00 uur.Na 12.00 uur is de receptie telefo-nisch bereikbaar: (0313) 490 800. Ook kunt u een afspraak maken.

Huurbetaling per pinDonderdagmorgen van 9.00 tot 12.00 uur.

StoringsnummersCentrale verwarmingGeas Energiewacht24 uur bereikbaar 0900-0550.

Dringende storingenBuiten kantooruren kunt u bellen met ons algemene nummer (0313) 490 800. U wordt vervolgens doorverwezen.

12 | Wij jaargang 5 nummer 2 juni 2012

Energiebeleid: een hogerlabel, lagere woonlasten!In 2009 zijn onze woningen voorzien van een energielabel. Dit label geeft aan hoe energiezuinig een woning is. A++ is daarbij het hoogst haalbare en met een G is je huis niet goed geïsoleerd. Door spouwmuurisolatie, het aanbrengen van isolatie-glas en HR-cv ketels zijn veel van onze woningen al van een D-label naar een C-label gegaan. Wij gaan door met energiebesparende maatregelen, want we willen toe naar een C-label voor ál onze woningen in 2018 en we streven naar gemiddeld een B-label! Daarvoor gaan we in de jaren 2012 tot en met 2017 in totaal F 2.200.000 investeren. Zo worden uw woonlasten minder, want …we brengen bij een aanpak in complexen geen huurverhoging in rekening bij de zittende huurders.

Verhuizen doe je zo!Verhuizen is niet niks, je moet aan zoveel tegelijk denken. Een goede voorbereiding en een planning zorgen dan voor rust en overzicht. Dit leert u bij de (gratis) work-shop Verhuizen doe je zo! van Carion in samenwerking met Senioren Verhuisservice Gelderland. Op dinsdag 18 september van 13.30 tot 16.00 uur. Aanmelden kan bij Wilma Langeveld van Carion, tel. (0313) 472 632. (Max. 20 deelnemers.)

Page 13: WIJ Magazine 2 2012

Wij jaargang 5 nummer 2 juni 2012 | 13

Service & informatie

Goed idee voor verbetering leefomgeving?Het groen of de speelvoorzieningen opknappen? Een tuinendag in de straat? Een leuk initiatief van ver -eniging, school of club? Vraag een bijdrage aan uit ons leefbaarheids-fonds! Dit kan nog tot 1 oktober. Wij hebben F 3000 gereserveerd voor de ondersteuning van leef-baarheidsinitiatieven. Kijk voor meer informatie op de website onder Nieuws.

Goed onderhoud van de woningen zorgt ervoor dat u goed en veilig kunt wonen en dat de woningen lang behouden blijven. Wij letten daarbij op duurzaamheid. Dit jaar staan voor onze woningen verschillende zaken op de meerjarenplanning, zoals schilderwerk, vervangen van cv-ketels door HR-(hoog rendement)ketels, vervangen van oude dakramen door kunststof dakramen met isolatieglas en controle van de

dakbedekking van platte daken.In specifieke complexen verzorgen we groot onderhoud (Zanderskamp: schilderwerk, nieuwe ramen, diverse reparaties en isolatieglas verdieping), vervangen we goten en boeilijsten (Baerkenstraat), brengen we auto-matische deuropeners aan (complex Mgr. Bekkerslaan), en repareren we het voegwerk van seniorenwoningen (Potsmaat).

Onderhoudsplanning complexen 2012

Jonge starters meer kans op woning

MutatiebeleidAls u gaat verhuizen, moet u uw woning goed en netjes achterlaten, zodat de nieuwe bewoner een goede start kan maken. Daar zijn regels voor. Onze mutatieopzichter komt eerst een vooropname en vervol-gens een eindopname doen. Over aangebrachte veranderingen wordt met u overlegd. Meer over mutatie-beleid in onze volgende uitgave. Informatie: tel. (0313) 490 800.

Starters (ca. 40% van alle woningzoekenden) in de stadsregio Arnhem-Nijmegen kunnen via Entree een woning vinden. Wie het langst staat ingeschreven – en dat kan een kwestie van jaren zijn – heeft de meeste kans. Jongere starters (onder de 23 jaar) staan minder lang ingeschreven en hebben dus een kleinere kans om op deze manier aan een woning te komen. Overigens zijn er ondanks de grote vraag veel starters die een aangeboden woning weigeren, bijvoorbeeld wegens persoonlijke omstandigheden of omdat de woning of de ligging ervan niet bevalt. Ook zijn er veel starters – bijna 60%! – die niet op een aanbod reageren. Om de jonge starters (tot 23 jaar) tegemoet te komen willen wij in 2012 een aantal goedkope woningen specifiek labelen: alleen bedoeld voor jonge starters. En de regio is bezig met een wijziging van de regels in 2013. Het is de bedoeling dat dan 10% van alle leegkomende woningen wordt verloot. Dat vergroot de kansen voor jongeren.

Page 14: WIJ Magazine 2 2012

14 | Wij jaargang 5 nummer 2 juni 2012

Doesburg in beeld

Duurzaam DoesburgEven opladenIn Doesburg kan dat binnenkort bij acht oplaadpunten (drie dubbele en twee enkele). Elektrisch rijden: inwoners en bezoekers van onze stad hoeven zich geen zorgen te maken over ‘hoe nu verder…’

Led-straatverlichting Beinum WestDe eerste led-straatlantaarns van Doesburg staan in Beinum West. De kosten bij aanschaf zijn hoger, maar op termijn verwachten we goedkoper uit te zijn: ledverlichting heeft een lange levensduur.

Dakpannen wachten op hergebruikGooi niets weg dat nog gebruikt kan worden! De dakpannen van Zuidelijk Molenveld liggen te wachten op het moment dat ze het dak weer op mogen.

Page 15: WIJ Magazine 2 2012

Wij jaargang 5 nummer 2 juni 2012 | 15

Doesburg in beeld

Win een prijs met eenduurzaamheidstip!Wat kun je als Doesburger doen om het gebruik en de uitstoot van CO2 terug te brengen? Bent u zelf duurzaam bezig? Het zijn soms de kleine dingen die het doen. Misschien brengt u iemand anders op een goed idee met uw duurzame gewoonten. Stuur ons uw tip(s) om Doesburg nog duurzamer te maken. De beste tip belonen wij met een pakket duurzame artikelen!

ZonnepanelenBij Rotra zorgen ruim 500 zonnepanelen voor de elektrische opslag en distributie van vele duizenden Gazelle-fietsen. Op industriedaken is nog veel meer ruimte voor zonnepanelen, genoeg om alle Doesburgse huishoudens van stroom te voorzien.

Ons eerste grasdakHet kleinschalig psychogeriatrische woonproject De Hessegracht is gebouwd met zo veel mogelijk milieuvriendelijke materialen en heeft een energiezuinig verwarmingssysteem. Opvallend is het groene uiterlijk, waarmee het helemaal opgaat in de omgeving. Muren en een dak van gras: goede isolatie, prettig binnenklimaat, duurzaam effect!

Page 16: WIJ Magazine 2 2012

16 | Wij nummer 3 november 2008

w o o n s e r v i c e i j s s e l l a n dTot de volgende keer!

Smaak

Hoe smaakt Doesburg? Naar zelfgeteelde groenten uit de volkstuin? Naar mosterd, azijn, chocola? Het volgende nummer van Wij gaat over smaak. Herfst is het dan. Mensen zitten weer binnen, omringd door de meubels en voorwerpen waar ze van houden. We gaan op zoek naar de vele smaken van Doesburg. Smaakvolle interieurs, mooie gebouwen, lekker eten, eigenzinnige kleding, smaakmakende initiatieven. Cultuur, poëzie, muziek, in vele soorten en smaken. Daar gaan we niet over twisten, daar gaan we van genieten! Mmm… Doesburg, dat smaakt naar meer!