WIJ Magazine 3 2012

16
Wij nummer 3 november 2008 | 17 Smaakmakende Culturele Zondagen | Muziek in de Martinikerk Ding mee naar mosterdsoep voor twee! | De man achter DoesburgDirect.nl woonservice ijsselland Wij is een magazine voor alle Doesburgers en wordt aangeboden door Woonservice IJsselland Jaargang 5 nummer 3 november 2012 Smaak

description

Magazine van Woonservice IJsselland door Voltage

Transcript of WIJ Magazine 3 2012

Page 1: WIJ Magazine 3 2012

Wij nummer 3 november 2008 | 17

Smaakmakende Culturele Zondagen | Muziek in de Martinikerk

Ding mee naar mosterdsoep voor twee! | De man achter DoesburgDirect.nl

w o o n s e r v i c e i j s s e l l a n d

Wij is een magazine voor alle Doesburgers en wordt aangeboden door Woonservice IJsselland

Jaargang 5 nummer 3 november 2012

Smaak

Page 2: WIJ Magazine 3 2012

Inhoud

3 Smaak

4 Culturele Zondag Doesburg Genieten van kunst en cultuur in een historische ambiance. Dat kan op elke eerste zondag van de maand, tijdens de kunstroute met open ateliers, galeries, musea en podia.

7 Muziek in de Martinikerk In de Grote of Martinikerk organiseert de Stichting Doesburgse Muziekcultuur jaar in jaar uit prachtige concerten. Reinoud G. Egberts was in 1970 initiatiefnemer.

8 Doesburg in beeld

10 Wij bellen aan bij… de echtparen Gerrits en Lesterade. Hoe maken zij hun huis mooi en prettig om in te wonen?

12 Alle nieuwtjes uit Doesburg vindt u op DoesburgDirect.nl. En u kunt er ook op reageren en meepraten. Wie zit er achter de Doesburgse nieuwssite?

13 De lekkerste mosterdsoep Prijswinnaar Albert Klein Hulze van Stadsbierhuys De Waag verklapt een paar keukengeheimen.

14 Service & Informatie Veranderingen aanbrengen in een woning mag, maar wat zijn de regels bij verhuizen? En verder nieuws over de Koppelweg, het Prins Bernhardplein en Beinum West.

Colofon

Wij is een uitgave van Woonservice IJsselland. Het verschijnt driemaal per jaar. redactie Inge te Braake,

Ron Droste, Angela Hommerson en Annelies Nusselder (Woonservice IJsselland), eindredactie

De Sitter communicatie, tekst RVDB Journalistiek & Tekst en De Sitter communicatie, ontwerp en

realisatie www.voltage.nl, fotografie Peter Bliek Fotografie, druk Ratio Sluis.

Wilt u reageren? Of hebt u een idee voor de Wij? Mail dan naar de redactie op [email protected] of bel naar (0313) 490 800.

8

10

4

7

13

Page 3: WIJ Magazine 3 2012

De smaak van Doesburg, dat is de rode draad van deze editie van Wij. Beter gezegd: de vele smaken van Doesburg. Want zoveel mensen, zoveel smaken. Dat zie en voel je als je in onze stad leeft en rond-loopt. En in de volgende pagina’s van dit blad kunt u er iets over lezen. Over smakelijke zaken als bekroonde mosterdsoep of andere Doesburgse lekkernijen, over hoe je je huis inricht, over muziek en kunst waar je van kunt houden.

KiezenOok bij WIJ kennen we veel smaken. Wij verhuren en bouwen huizen voor gezinnen, alleenstaanden, starters, jongeren, ouderen en mensen die zorg nodig hebben. Van stadswijk tot nieuwbouwwijk. Met verschillen in wijkopbouw, buitenruimte en architectuur. Mensen hebben wat te kiezen en kunnen ook zelf invloed uitoefenen op hun huis of woonomgeving. Smaakmakende nieuwbouwpro-jecten en renovaties van oude panden. En al onze smaken worden verhuurd of verkocht.

MuziekLeven in Doesburg is ook genieten en beleven. Qua kunst, cultuur en muziek kun je in onze stad je hart ophalen. Lees op de volgende pagina’s over het veelzijdige

aanbod dat op elke eerste zondag van de maand getoond wordt. Ook op muzikaal terrein blijven we niet achter. Van hiphopper Commi in jongerencentrum 0313 tot orgelspel en andere muziek in de Martinikerk. Over dat laatste meer op pagina 7.

MosterdEn dan de culinaire smaak van Doesburg. Daarmee kun je ook alle kanten op. Zelf houd ik meer van hartig dan van zoet. Maar dat heb je als je een club leidt. Dan moet je niet alles voor zoete koek slikken en ook wel eens een hartig

woordje spreken met deze of gene. Zo’n bordje mosterdsoep is dus net wat voor mij!

Ook u vindt in deze Wij vast iets van uw gading. En dat de boerenkool (met mosterd…) deze winter maar mag smaken!

Henri EsselinkDirecteur-bestuurder

Smaak

Wij jaargang 5 nummer 3 november 2012 | 3

Wij helemaal Doesburg

Page 4: WIJ Magazine 3 2012

4 | Wij jaargang 5 nummer 3 november 2012

Culturele Zondag toont rijk palet van kunst en ambacht

Beeldende kunstenaars, ambachts-beoefenaars, galeries, musea en podia: elke eerste zondag van de maand is onze toch al aantrekkelijke Hanzestad het toneel voor vakmensen in kunst- en ambachtsdisciplines die hun werk graag laten zien aan een groter publiek. Een mooie wandelroute door het historische centrum nodigt zowel Doesburgers zelf als mensen van heinde en verre uit om een kijkje te komen nemen.

Page 5: WIJ Magazine 3 2012

“We willen kunst en ambacht gemakkelijk toegankelijk maken voor een breed publiek”, vertelt Marjanne Wijnen van de vereniging Culturele Zondag Doesburg. “Dat levert voor iedereen iets moois op.” Deze organisatie achter de zondagen is in 2011 vereniging geworden. Met haar 31 leden geeft zij geheel zelfvoorzienend, dus zonder subsidie, het maandelijkse evenement vorm.

Over de drempelBezoekers vinden voor elk wat wils, legt Wijnen uit: beelden, schilderijen, sieraden, keramiek en foto’s. Maar ook muziek-optredens, antieke klokken en nostalgisch drukwerk. Of een-voudigweg een kijkje in monumentale huizen, een wandeling, een museumbezoek, of een gestolen moment op een terras.Voor de gemeente en de horeca betekent de kunstroute een extra trekpleister om Doesburg op de kaart te zetten. En de verenigingsleden zélf hebben natuurlijk ook iets aan de Culturele Zondag. “Combinatie van musea, muziek, kunst en ambacht trekt meer, maar ook meer verschillende mensen over de drempel”, zegt Wijnen. “Sommige kunstenaars hebben bijvoorbeeld hun atelier aan huis, maar geen galerie.

Wij jaargang 5 nummer 3 november 2012 | 5

‘Voor iedereen iets moois’

Culturele Zondag toont rijk palet van kunst en ambacht

En dus geen vaste openingstijden buiten de Culturele Zondag Doesburg om.”

Stok achter de deurAnne van der Meiden maakt schilderijen en had in haar vorige huis in de Betuwe een aparte galerie. Ze exposeerde daar-naast en verkocht werk op kunstmarkten. Sinds zij met haar

man in Doesburg neerstreek, tovert zij elke maand hun mooie huis aan het Putpad om tot galerie. “Zo’n moment om naartoe te werken is een goede stok achter de deur, en elke maand is mijn atelier netjes opgeruimd”, vertelt ze. Via de keuken en de tuin kom je bij haar atelier achter het huis, begeleid door haar hond Monty. “Ik geniet van de enthousiaste reacties van mensen en vind het fijn om te kunnen peilen wat men mooi vindt. En mensen vinden het ook leuk om in je huis en tuin te kijken. Daar raak je aan gewend.”

‘Veel leuker dan ik dacht’Bij Historische Boekdrukkerij De Arend achter het huis van Arie Niks laat de drukker handgeschept papier met algen uit

Page 6: WIJ Magazine 3 2012

mensen uit het hele land. Vandaag had ik bijvoorbeeld bezoekers uit Maassluis”, vertelt hij. Per zondag komen er ongeveer honderd mensen langs en ’s zomers nog meer volgens Niks. “Vaak komen mensen ná zo’n zondag terug met een drukopdracht of om drukwerk te kopen. Daarvan koop ik weer nieuwe materialen.”

Inspiratie opdoenLenie Weers opent – wanneer ze thuis – is ‘De lotus van Caïro’ aan de Koepoortstraat. “Ik viel op reis als een blok voor deze kleurige kleden en kussens, die verder in Neder-land niet of nauwelijks te vinden zijn.” Ze ontdekte de plek waar ze gemaakt worden en laat foto’s zien. “Toen we dit pand met winkelruimte betrokken, was een kleine speciaal-zaak geboren. Ik vind het zó bijzonder dat de lotusbloem uit

de oude tijden nu nog steeds zo’n sterke betekenis heeft dat je die op bijna elk van deze kleden terugziet.” Weers koopt eenmaal per jaar zelf nieuwe kleden in – “zoveel als we mee kunnen nemen” – en vertelt medeliefhebbers graag meer.

In de galerie met werkplaats van Ad van den Brink (schilde-rijen) en Marga Bles (bronzen beelden) aan de Paardenmarkt stappen Roel en Marian Wildekamp uit Groessen binnen. “We hebben een lange wandeling gecombineerd met de Culturele Zondag. We maken zelf beelden en doen graag inspiratie op in heel Nederland en ook in Doesburg. Vandaag bekijken we twee galerieën en pikken dan ook de muziek of het terrasje van De Waag mee.” Ad van den Brink is als nestor van de Culturele Zondag tevreden: “Doesburg is als kunststadje prominent geworden.”

6 | Wij jaargang 5 nummer 3 november 2012

Vietnam zien aan Jelle Wissink (15) uit Doesburg. “Ik moet een opdracht voor Culturele en Kunstzinnige Vorming doen voor school”, legt Jelle uit te midden van de kasten vol met loden druklettertjes. “Ik wist echt niet dat drukwerk vroeger met een stukje metaal voor elk lettertje gemaakt moest worden”, zegt hij. “Dit is veel leuker dan ik dacht. Ik dacht dat het saai zou zijn.” Terwijl Jelle inmiddels op weg gaat naar een glasatelier en een kunstschilder, vertelt Niks waarom hij meedoet aan de Culturele Zondagen: “Ik wil dat dit ambacht in stand wordt gehouden.” Niks redde door de jaren heen een grote schat aan letterbakken van de verge-telheid en kan moeilijk ophouden over boekdrukkunst te vertellen. “Ik demonstreer graag hoe het vroeger werkte aan

‘Ik vind het fijn om te kunnen peilen

wat mensen mooi vinden’

Page 7: WIJ Magazine 3 2012

“In 1968 werd ik hier benoemd als cantor-organist”, vertelt Reinoud Egberts, die het stokje per 1 september aan Wilbert Berendsen heeft doorgege-ven. “De naoorlogse restauratie van de kerk was nog niet klaar. Pas in 1970 was het zo ver en in 1972 kregen we een nieuw hoofdorgel, uit een Rotterdamse kerk. Een uniek instru-ment, uit 1915.Ik wilde graag muzikale activiteiten in Doesburg ontwikkelen en concerten organiseren. De toenmalige burge-meester, Van Walsum, stimuleerde mij om een stichting op te richten. Op die manier was er meteen steun van de gemeente en die is altijd gebleven, in de vorm van subsidie. Daarnaast

hebben we natuurlijk donateurs, waar-van ongeveer de helft Doesburgs is.”

Slapen bij DoesburgersVan september tot mei zijn er concer-ten op de zondagmiddag. Daarnaast zijn er in juli tot en met september de zomeravondorgelbespelingen op de drie orgels van de Martinikerk, waaron-der het Freytag kabinetorgel uit 1805.“Ook nu, na mijn opvolging, blijf ik als voorzitter van de stichting de concer-ten programmeren. Ik ga er samen met Wilbert hard aan trekken en daar verheug ik me erg op. Het is een hele uitdaging om onze positie te handha-ven, want de spoeling wordt dunner. Er is veel ‘concurrentie’. Vroeger trokken

wij een volle kerk, nu ook nog wel, maar je ziet wel een ‘grijze zweem’. Dat is bij kerkmuziek een landelijk en ook Europees verschijnsel. Terwijl de optre-dende musici vaak wel tot de jongere generatie behoren.”Van de vele hoogtepunten memoreert Reinoud de Mattheüs Passion met de Laurens Cantorij en een indrukwekkend concert van het Coventry Cathedral Choir. ”Koorleden uit het buitenland werden toen ondergebracht bij Doesburgse stedelingen, voor drie nachten! Nu leven we in een andere tijd, individueler. Hoewel er gelukkig nog heel veel vrijwilligers zijn die ervoor zorgen dat de kerk kan worden opengesteld.” Nóg een blije slotnoot: “Er komen weer heel mooie concerten aan! Zoals het Bach-programma op 25 november en in december de Christmas Carols.”

Zie www.stidomu.nl voor informatie en een concertagenda en www.martinikerkdoesburg.nl voor informatie over de kerk en de orgels.

Wij jaargang 5 nummer 3 november 2012 | 7

Wij laten muziek horen

Martinikerk: prachtig podium in DoesburgSolisten als Janine Jansen en Harry van de Kamp, koren als het St. John’s College Choir uit Cambridge en gerenom-meerde koren en orkesten uit veel Europese landen, ze hebben allemaal geklonken in de Grote of Martinikerk in onze stad. Reinoud G. Egberts stond aan de wieg van de Stichting Doesburgse Muziekcultuur (Stidomu), die sinds 1970 concerten in de kerk organiseert.

Page 8: WIJ Magazine 3 2012

8 | Wij jaargang 5 nummer 3 november 2012

Doesburg in beeld

Smaakmakers Bent u een zoetekauw? Liever zacht en zoet op de tong dan pittige en zout? Ook dan komt u als Doesburger aan uw trekken. Neem nu het Doesburgsche Balletje. Dat was een snoepje uit de 19e en 20ste eeuw dat al een mensenleven lang niet meer gemaakt werd, maar nu weer te koop is bij snoepwinkel LekkerszenZo van Hanneke Hoed.

Houdt u meer van chocola dan van snoep? Dan kent u vast de winkel van Roy Kappert. Hij was het die twee jaar geleden de Doesburgse mosterdbonbon bedacht, en in het kielzog daarvan ook mosterdijs. In zijn chocolaterie Alberdeco biedt hij vele soorten bonbons en andere chocoladeproducten aan, gemaakt met verantwoord geproduceerde cacao (UTZ-keurmerk).

Roy Kappert

Evelien Boogman

Page 9: WIJ Magazine 3 2012

Wij jaargang 5 nummer 3 november 2012 | 9

Doesburg in beeld

Doesburgse meisjes, die zijn ook heel smakelijk. Net als Doesburgse mannekes. Ze zijn een specialiteit van bakkerswinkel Bertram & Brood. Een bladerdeegschuitje met appel of stoofpeertjes met een baantje spijs. Mmm, om op te eten!

Hanneke Hoed

Page 10: WIJ Magazine 3 2012

‘In de nieuwe inrichting

heb ik meer ruimte’

10 | Wij jaargang 5 nummer 3 november 2012

Wij kijken binnen bij…

Lichter dan vroeger“We zijn gek op dieren”, vertellen Mart en Riekie Gerrits uit de Potsmaat, bij wie in de tuin dan ook een legertje gipsen exemplaren de bezoeker verwel-komt. “Vroeger hadden we ook zelf altijd een hond.” Inmiddels zijn Mart en Riekie 52 jaar samen en wegen de jaartjes mee bij de inrichting van het huis en huishouden. Vandaar dat de dierenliefde nu gestalte krijgt in de vorm van een foto van de hond en veel dierenbeeldjes in en om het huis.

“En die is mijn favoriet”, wijst Riekie op een levensgrote Dalmatiër in de woonkamer. “Die hebben we van onze zoon gekregen en hebben we al 40 jaar.” Mart en Riekie moeten het wat rustiger aan doen en kozen daarom nu voor een interieur dat ruimer en lichter is dan wat ze vroeger hadden. Veel meubels en accessoires zijn wit, zwart-wit of zilverkleurig en ook de muren zijn tegenwoordig wit. “Vroeger hadden we meer antieke dingen, messing, schrootjes en porselein. Van

die Lodewijkmeubels. Maar die zijn te groot en voor ons te moeilijk schoon te houden met dat houtsnijwerk. In onze nieuwe inrichting kan ik overal makke-lijker met de rollator langs”, vertelt Riekie. In huis is de woonkamer hun favoriete plek, waar ze graag samen op de bank televisie kijken.

Twee verschillende interieursZoveel mensen, zoveel wensen. Dat geldt zeker voor je eigen inrichting thuis, de plek waar je geborgen bent. Wij waren te gast bij twee families die ons hun interieur en favoriete voor-werpen wilden laten zien.

Page 11: WIJ Magazine 3 2012

Mia en Herman kunnen het struinen niet latenTerug in de tijd“Wij houden van antiek”, vertellen Mia en Herman Lesterade uit de Prins Hendrikstraat. Meubels met houtsnij-werk, plavuizen, een chesterfieldbank en een speksteenkachel waar hond Beau met zijn teddybeer ligt, bepalen de warme en knusse uitstraling van het huis. Aan een van de kasten hangt de laatste aanwinst: een wit kanten aannemingsjurkje dat bij zoiets als een eerste communie werd gedragen.“Een linnenkast, die we omruilden voor een mooiere en die weer voor een nog mooiere, was eigenlijk het begin van

het virus”, vertellen Mia en Herman die inmiddels 42 jaar getrouwd zijn en het struinen allebei niet kunnen laten. In de loop van die jaren leerden ze elke rommel- en antiekmarkt in de wijde omtrek kennen. “Op enig moment gingen we elke zondag met vrienden op pad. Maar als je iets zoekt vind je het niet: je moet er tegenaan lopen.”Behalve de meubels, waarvan ze precies leerden wat waardevast is en wat niet, sprokkelden ze ook een

complete keukenuitrusting bijeen van het groene reseda email. Met bijpassend antiek fornuis en retro koelkast, stap je bij Lesterade in de keuken terug in de tijd. Lampetkannen, broodtrommels, suiker- thee- en koffiebussen: álles is er. Inmiddels is het virus ook overgewaaid naar hun dochter, specialiste in crèmekleurig email en boerengrenen. En wat het mooiste in huize Lesterade is? “ Dat is Beau natuurlijk!”

Wij jaargang 5 nummer 3 november 2012 | 11

Wij kijken binnen bij...

Page 12: WIJ Magazine 3 2012

De man achter DoesburgDirect.nl is de in Doesburg woonachtige horecajour-nalist Richard Kok. “Ik werk vier dagen in de week voor Misset Horeca en besteed de vijfde werkdag aan de website”, vertelt hij. “Je hebt De Gelderlander en er verschijnt ook wel een huis-aan-huiskrantje, maar toch had ik behoefte aan meer lokaal nieuws over Doesburg.”In De Gelderlander staan volgens Kok vooral politieberichten over Doesburg en in de huis-aan-huiskrant de nodige aankondigingen. “Maar er was niet echt een medium waarin je leest wat de Doesburgers beweegt en waar discus-

sie plaatsvindt”, stelt hij. Met zijn ervaring als webredacteur besloot Kok zelf een nieuwsportal over Doesburg te beginnen. Aan de keukentafel besprak hij met een bevriende webbouwer hoe de site eruit moest zien en niet veel later was DoesburgDirect.nl een feit. Kok vult al bijna drie jaar de site vanaf zijn laptop. Waar hij ook is, zelfs vanaf zijn vakantieadres in het buitenland.

Platform“Ik wil nieuws brengen dat je in de andere media minder aantreft, zoals initiatieven uit de wijken, politieke onderwerpen, sport, jeugd en cultuur.”

Daarnaast is er een redelijk complete agenda en wil Kok een platform bieden voor discussie over wat er leeft. Iedereen kan reacties plaatsen op de items en de vorige reacties.“Inmiddels telt de site dagelijks 1000 paginabezoeken. Daarnaast heeft Doesburg Direct 700 volgers op Twitter en 200 fans op Facebook. Iedereen die twittert met trefwoord #ddnl, ziet z’n tweet direct op de website. Daaraan zie je goed wat Doesburgers bezighoudt. Ik hoop behalve te informeren ook te inspireren en activeren, zodat via mijn website ook nieuwe initiatieven kunnen ontstaan.”Kok haalt zijn informatie uit persberich-ten die Doesburgse organisaties en verenigingen sturen. Daarnaast houdt hij zijn ogen en oren altijd open voor nieuws. Wie het ook leuk lijkt om over de eigen wijk of een favoriet onderwerp te schrijven voor DoesburgDirect.nl, kan contact opnemen via de site.

Wat Wij doenWat Wij doen

12 | Wij jaargang 5 nummer 3 november 2012

Wat Wij doen

‘Doesburg Direct wil boeien en binden’

Krijgt een sportclub een nieuwe trainer? Verandert het afvalbeleid? Zijn er plannen in uw buurt? Wilt u meepraten, of weten wat er te doen is? Nieuwtjes over eigen stad lezen Doesburgers op de website DoesburgDirect.nl. Maar waar komt dat nieuws eigenlijk vandaan?

Wat Wij doen

‘Er was nog geen mediumwaarin discussie plaatsvindt’

Page 13: WIJ Magazine 3 2012

“Het geheim van goede mosterdsoep zit hem in een goede basis en verse ingrediënten”, vertelt Klein Hulze. “En mosterd van de Doesburgsche Mos-terd- en Azijnfabriek natuurlijk. Daarvan gebruiken wij zo’n vier emmers van tien liter in de maand.”Namens De Waag stuurde hij dit jaar een mosterdsoep met kalfssukade in voor de wedstrijd. De precieze kruiden-receptuur waarmee hij de sukade stoofde is zijn geheim, maar hij wil wel een paar do’s en don'ts van mosterd-soepbereiding meegeven. “De voorbereiding voor elke goede soep begint met een zelf getrokken bouillon, in dit geval van rundvlees. Een bouillonblokje is uit den boze als je

lekkere soep wilt maken.” Van even groot belang is volgens de sous-chef de roux waar de soep mee begint: “De bloem die je – meestal met een uitje – goed moet garen in roomboter en waar je vervolgens de verse smaak-makers voor je soep aan toevoegt. Gaart de roux niet goed, dan krijg je een bloemsmaak aan je soep.”De mosterd kan het beste een tijdje meepruttelen met de garende roux, stelt Klein Hulze. “Daardoor ontzuurt de mosterd een beetje. Vervolgens doe je de andere ingrediënten erbij, zoals bijvoorbeeld spekjes die je eerst goed hebt uitgebakken.”Voor de winnende soep van 2012 stoofde Klein Hulze vooraf kalfssukade.

Niet alleen om het gegaarde vlees ervan in de soep te gebruiken. “Bij het toevoegen van de bouillon aan het rouxmengsel ging ook het stoofvocht van de sukade mee.”

Maar vegetarische mosterdsoep kan ook een prijs opleveren. Die werd dit jaar gewonnen door Restaurant De Liefde. De Mosterd Muziekdag met soepwedstrijd, ambachten en muziek wordt elk jaar in mei georganiseerd door Jos Gores van de Doesburgse Ondernemers Vereniging, samen met de vrijwilligers Erik Pasman en Marjan Helmink.

Wij jaargang 5 nummer 3 november 2012 | 13

Elk jaar doen zo’n veertien Doesburgse restaurants op de Mosterd Muziekdag mee aan de mosterdsoepwedstrijd. Een jury met directeur R. van Blokland van de Doesburgsche Mosterd- en Azijnfabriek, aangevuld met twee wisselende juryleden bepaalt dan wie dat jaar de lekkerste mosterdsoep maakte. Dit jaar werd de inzending van sous-chef Albert Klein Hulze van Stadsbierhuys De Waag bekroond.

Do’s en don’ts van smakelijke mosterdsoep

Wij uit Doesburg

Mosterdsoep eten? Win een dinerbon!

Bij veel Doesburgse restaurants staat

mosterdsoep op het menu. Stuur een

kaartje of mailtje naar Woonservice

IJsselland onder vermelding van

‘mosterdsoep’ en ding mee naar

een dinerbon voor twee in Doesburg.

Zie adresgegevens op pag. 14.

Page 14: WIJ Magazine 3 2012

Kijk voor actuele informatie ookop www.woonserviceijsselland.nl

Service & Informatie

ServicenummersAdres Woonservice IJsselland BezoekadresDe Linie 1, 6982 AZ DoesburgPostadresPostbus 486980 AA Doesburg

[email protected]

TelefoonAlgemeen(0313) 490 800

Maandag t/m donderdag van 8.00 tot 16.00 uur en vrijdag van 8.00 tot 12.00 uur.

Reparatieverzoeken(0313) 490 800, hierbij kiest u dan 1 voor de technische dienst.

Faxnummer(0313) 479 150

Openingstijden open spreekuurma – vrij van 9.00 tot 12.00 uur.Na 12.00 uur is de receptie telefo-nisch bereikbaar: (0313) 490 800. Ook kunt u een afspraak maken.

Huurbetaling per pinDonderdagmorgen van 9.00 tot 12.00 uur.

StoringsnummersCentrale verwarmingGeas Energiewacht24 uur bereikbaar 0900-0550.

Dringende storingenBuiten kantooruren kunt u bellen met ons algemene nummer (0313) 490 800. U wordt vervolgens doorverwezen.

14 | Wij jaargang 5 nummer 3 november 2012

Nieuwe appartementen Prins BernhardpleinNa de bouwvak is de nieuwbouw op het Zuidelijk Molenveld van start gegaan. De geplande oplevering van het appartementencomplex ( twaalf woningen) aan het Prins Bernhardplein is vóór volgende zomer. Het complex sluit prima aan bij de bestaande bebouwing. De benedenwoningen hebben een eigen voordeur. De woningen op de verdieping bestaan uit twee bouwlagen en zijn bereikbaar via een centrale hal met een lift. De appartementen hebben allemaal twee slaapkamers en zijn geschikt voor jong en oud, alleenstaanden of kleine gezinnen. Voor de appartementen in deze fase zijn inmiddels huurders gevonden. In de tweede fase wordt nog een zelfde appar-tementencomplex gebouwd. Hebt u belangstelling voor deze woningen? Kijk voor meer informatie op onze site of neem contact op met de afdeling Woondiensten via telefoonnummer (0313) 490 800.

Woonruimte vinden wordt makkelijkerVanaf 1 januari 2013 zijn er in de stadsregio Arnhem Nijmegen nieuwe regels voor woonruimteverdeling. De belangrijkste veranderingen zijn de invoering van een lotingmodel en het behoud van de meettijd. De aanpassingen zorgen voor meer keuzevrijheid, minder drempels en een betere positie voor starters.Naast de bestaande manier van aanbieden wordt straks ongeveer 15% van de vrijkomende woningen verloot. En woningzoekenden behouden na een verhuizing hun meettijd, zodat de kans groter is dat zij weer een andere sociale huurwoning kunnen vinden. Voor mensen die zijn verhuisd tussen 1 april 2007 en 31 december 2012 geldt een overgangsregeling. We zullen u de komende tijd uitvoerig over de veranderingen informeren. Hebt u nu al vragen? Neem dan contact op met de afdeling Woondiensten, telefoon (0313) 490 800.

Op 1 januari komt ook het EntreeMagazine te vervallen. De meeste mensen gebruiken internet, daarom is een papieren krant te duur, en bovendien niet milieuvriendelijk. Met de nieuwe website wordt het nog eenvoudiger een geschikte woning in de stadsregio te vinden. Natuurlijk krijgen diegenen die hulp nodig hebben bij het zoeken naar een woning ondersteuning van Woonservice IJsselland.

Page 15: WIJ Magazine 3 2012

Wij jaargang 5 nummer 3 november 2012 | 15

Service & informatie

Regels bij verhuizenAls u gaat verhuizen, moet u uw woning goed en netjes achterlaten. Daar zijn regels voor, met een mooi woord ‘mutatiebeleid’ genaamd. Als u veranderingen hebt aangebracht, bekijken we of deze goed genoeg zijn om ze door de nieuwe huurder te laten overnemen. We proberen er samen op een goede manier uit te komen. Na uw huuropzegging krijgt u een bevestigingsbrief met daarin de data en tijden voor de voor- en eindopname. Bij de vooropname geeft de mutatieopzichter aan wat Woonservice IJsselland gaat doen, wat u zelf moet weghalen en wat aan de nieuwe huurder ter overname kan worden aangeboden. Bij de eindopname doet hij dit nog een keer. Daarmee brengen we de situatie duidelijk in kaart. De opzichter let speciaal op de volgende zaken:– Is de woning helemaal leeg en schoon? – Zijn de vloeren goed?– Hoe is het met de wandafwerking en het schilderwerk in de woning?– Hoe is de plafondafwerking?– Hoe is het met de elektrische materialen, de cv en de leidingen?– Zijn de deuren goed en de sleutels aanwezig?– Hoe ligt de tuin erbij?– Veranderingen in de woning waarvoor geen toestemming is gevraagd. Deze moeten ongedaan gemaakt worden, behalve wanneer WIJ alsnog akkoord gaat.

Vervolgens leggen we met de nieuwe huurder de beginsituatie vast. Dat doen we met de ‘overeenkomst woninginventaris’, waarin staat wat er standaard in de woning zit, met foto’s van alle ruimtes én met het benoemen van de overgenomen zaken. Daarna is de nieuwe huurder verantwoordelijk.

Groot onderhoud flats KoppelwegDe portiekflats aan de Koppelweg zijn in 1964 gebouwd en in 1988 is er groot onderhoud uitgevoerd. Wij willen de ruime en goedkope flats – vooral geschikt voor starters – ook de komende 25 jaar in stand houden. Er zijn aanpassingen nodig aan met name de keuken, de verwarming, de energiezuinigheid, de ventilatie en de brandveiligheid. Ook de omgeving en de parkeervoor-zieningen kunnen beter. Voor de verbeteringen is ruim 3 miljoen euro gereserveerd. Om de flats ook voor starters betaalbaar te houden, zal het groot onderhoud niet tot huur-verhoging leiden. Samen met de bewonerscommissie beoordelen we dit najaar de voorstellen van verschil-lende aannemers. De uitvoering start in de zomer van 2013.

Door veranderingen in de woningmarkt en de beperkte vraag naar koopwoningen zijn onze plannen voor de Blomenbrinck en Rogacker gewijzigd. In plaats van zes twee-onder-een-kapwoningen gaan wij nu zes ‘levensloopbestendige’ huur-woningen op deze locatie bouwen. Dit zijn zelfstandige woningen geschikt voor starters, kleine gezinnen, maar ook voor senioren.

Op de begane grond bevinden zich de woonkamer, keuken, badkamer en één slaapkamer. Op de verdieping bevindt zich onder het hellende dak een tweede slaapkamer. De huur-prijzen van de zes woningen liggen onder de huurtoeslag-grens van F 664,66. Hebt u vragen? Neem dan contact op met de afdeling Woondiensten, tel (0313) 490 800 of kijk op onze website.

Levensloopbestendige woningen in Beinum West

Page 16: WIJ Magazine 3 2012

16 | Wij nummer 3 november 2008

w o o n s e r v i c e i j s s e l l a n dTot de volgende keer!

Voor elkaar

Heeft het goed gesmaakt? En smaakt het naar meer? Dan moet u nog even wachten want de volgende Wij verschijnt komend voorjaar. Het thema van het maartnummer in 2013 is Voor elkaar. We zullen u voorbeelden laten zien van zaken die in Doesburg goed voor mekaar zijn. Puik geregeld, af of klaar. Maar ook in sociale zin ‘voor elkaar’. Wat doen mensen in Doesburg voor elkaar, zorgen zij voor hun stad- of buurtgenoten? En hoe doen ze dat? Betaald, vrijwillig? Wat beweegt ze en wat bereiken ze? Het eerste nummer van Wij in 2013 gaat op zoek naar het kloppend hart van Doesburg.