Frontier Magazine 7.3 mei / juni 2001

24
mei/juni 2001 jaargang 7 nr. 3 ƒ 7,95 / 160 Bfr. / 3,60 Heilige Graal Vrije energie Buitenaardsen Atlantis Graancirkels UFO’s Nieuw onderzoek naar Philadelphia Experiment Tiahuanaco een zeehaven hoog in de Andes Raadsels en Feiten rond dood John F. Kennedy jr. Grand Canyon: sporen uit het Oude Egypte? Raadsels en Feiten rond dood John F. Kennedy jr. Grand Canyon: sporen uit het Oude Egypte? De Sahara: prehistorische oorsprong van Sumerische en Egyptische beschaving Nieuw onderzoek naar Philadelphia Experiment Tiahuanaco een zeehaven hoog in de Andes De Sahara: prehistorische oorsprong van Sumerische en Egyptische beschaving Graancirkel Avebury, Engeland, 2000 Graancirkel Avebury, Engeland, 2000

description

Grensverleggend magazine over wetenschap, spiritualiteit, geschiedenis, mysterie, gezondheid, achtergrond, nieuwe boeken en DVD's. Inhoud: - Oude Egyptische schatten in de Grand Canyon? - Wegwijs in Crop Circle Country - De Stenen hoofden van Paaseiland - Sahara, bakermat van de beschaving - Kleuren en getallen - Werd John F. Kennedy Jr. vermoord? - Tiahuanaco: een zeehaven hoog in de Andes? - Het echte Philadelphia Experiment? - Nikola Tesla in Colorado Springs

Transcript of Frontier Magazine 7.3 mei / juni 2001

mei/juni 2001jaargang 7 nr. 3

ƒ 7,95 / 160 Bfr. / € 3,60

He

ilig

e G

raa

lV

rije

en

erg

ieB

uit

en

aa

rdse

nA

tla

nti

sG

raa

nc

irk

els

UF

O’s

Nieuw onderzoek naarPhiladelphia Experiment

Tiahuanaco een zeehaven hoog in de Andes

Raadsels en Feiten ronddood John F. Kennedy jr.

Grand Canyon: sporen uit het OudeEgypte?

Raadsels en Feiten ronddood John F. Kennedy jr.

Grand Canyon: sporen uit het OudeEgypte?

De Sahara: prehistorische oorsprongvan Sumerische en Egyptischebeschaving

Nieuw onderzoek naarPhiladelphia Experiment

Tiahuanaco een zeehaven hoog in de Andes

De Sahara: prehistorische oorsprongvan Sumerische en Egyptischebeschaving

Gra

anci

rkel

Ave

bury

, Eng

elan

d, 2

000

Gra

anci

rkel

Ave

bury

, Eng

elan

d, 2

000

fr0703_2009.qxd 09-06-2009 21:50 Pagina cov1

fr0703_2009.qxd 09-06-2009 21:50 Pagina cov2

De

stan

dpun

ten

in d

e ar

tikel

en z

ijn n

iet

altij

d di

e va

n Fr

ontie

rM

agaz

ine

en/o

f Fr

ontie

r Sc

ienc

es F

ound

atio

n, z

odat

die

er

ook

geen

ver

antw

oord

elijk

heid

voo

r ku

nnen

nem

en. H

et c

opyr

ight

late

n w

e ru

sten

bij

de a

uteu

r ze

lf. D

e co

pyr

ight

voo

r de

ove

ri-ge

inho

ud li

gt b

ij Fr

ontie

r Sc

ienc

es F

ound

atio

n.

© F

ront

ier

Scie

nces

Fou

ndat

ion

2001

3 Redactioneel5 Oude Egyptische schatten in de Grand

Canyon?De Grand Canyon is niet alleen een parel vande natuur, het is eveneens een gebied vol mys-terie. Een mysterie is de vraag of er zich hiersporen van de Egyptische beschaving bevin-den. Een eeuw geleden spraken onderzoekersimmers over teruggevonden schatten uit datonherbergzame gebied.

8 Globescoop12 Wegwijs in Crop Circle Country

Onze reporters gingen op stap met de graancirkelkenners in Engeland. Een blik achterde schermen en de nodige informatie om in hun voetstappen te treden.

14 Forum & Grensverleggers15 De Stenen hoofden van Paaseiland

Op zoek naar de waarheid achter de stenen hoofden van Paaseiland? Bewijsmateriaalvan een verloren beschaving? Buitenaardse wezens? Of contacten met Zuid-Amerika?

18 Alexandria / BoekenLeonardo, de eerste natuurwetenschapper; Toegang tot Atlantis; Verlossers; The Repti-lian Agenda

21 Sahara, bakermat van de beschavingWim Zitman dringt door tot in het hart van de Sahara, en staat daar oog in oog meteen verloren beschaving, tienduizend jaar oud… en de voorouders van de Egyptischebeschaving.

25 Kleuren en getallenRobert Boerman legt het verband tussen kleuren en getallen, met name de getallendrie, zes en negen, belangrijke getallen in vele oude culturen.

28 Werd John F. Kennedy Jr. vermoord?Zoon van de vermoorde Amerikaanse president, werd ook hij het slachtoffer van eenmoordpoging? Het zoveelste slachtoffer uit de Kennedy dynastie.

31 Tiahuanaco: een zeehaven hoog in de Andes?Tiahuanaco is een van de wonderen van de wereld. Was het oorspronkelijk echter eenzeehaven, maar werd de stad vanwege een ramp plots een stad aan de oever van eenmeer, in plaats van de zee?

33 Het echte Philadelphia Experiment?Stoeide de Amerikaanse regering tijdens de Tweede Wereldoorlog met de wetten vantijd en ruimte? Slaagden zij er in om een schip doorheen die tijd en ruimte te ver-plaatsen? Een onderzoek.

37 Nikola Tesla in Colorado SpringsHet derde en laatste deel over de lotgevallen van de uitvinder Nikola Tesla, de uitvin-der van de wisselstroom.

40 Agenda/Aangekondigd

1

fr0703_2009.qxd 09-06-2009 21:50 Pagina 1

fr0703_2009.qxd 09-06-2009 21:51 Pagina 2

Als de dag van gisteren

Als de dag van gisteren: zondagavond kwart voor acht. Met mijn vader opde dijk nabij Deventer. Lichtjes in de lucht, drie grote en daarachter kleinere.Geen sterren of vliegtuigen, geen verklaring. De volgende dag gewoon weernaar school en gewoon weer spelen met vriendjes op het schoolplein. Maarer was iets veranderd…

Vanaf die koude, winderige herfstavond, nu twintig jaar geleden, is mijn inte-resse in het onverklaarbare, het wonderlijke, het mysterieuze gewekt. Voor-goed. En dus boeken lezen. Boeken van de Franse ufoloog Jaques Vallee, vanJohn A. Keel en van Erich von Däniken om er zo maar een paar te noemen.Mijn passie voor UFO’s en buitenaards leven breidde zich langzamerhandnaar andere, al dan niet gerelateerde onderwerpen uit. Nu bleken ook depoltergeist, de verschrikkelijke sneeuwman en het zeemonster interessant. Erviel nog zoveel te ontdekken! Terugkijkend op die periode besef ik dat mijnverwachtingen omtrent het vinden van ‘De waarheid’ te hoog gespannenwaren. Want na het lezen van talloze boeken en na het zien van verschillen-de documentaires kan ik niet zeggen dat ik nu veel méér weet over de wer-kelijke aard van genoemde onverklaarde verschijnselen. Maar dat geeft ookniet, het gaat mijns inziens meer om het mentale proces dat op gang wordtgebracht. Je staat open voor afwijkende meningen en onorthodoxe gedach-tegangen. Je leert kritisch te zijn en de juiste vragen te stellen. Maar boven-al leer je na te denken over het leven zelf en over je eigen plaats daarin. Zobezien mag eenieder die de kans krijgt zich te verdiepen in onze mysterieu-ze wereld in zekere zin dankbaar zijn. Mijn interesse werd gewekt door een vreemde gebeurtenis lang geleden, uwinteresse wordt wellicht gewekt door het lezen van dit nummer van FrontierMagazine. Wie zal het zeggen? Dit nummer biedt in ieder geval weergenoeg stof tot nadenken. Wat bijvoorbeeld te zeggen van het artikel waar-in een nieuwe visie op het legendarische Philadelphia experiment wordtgepresenteerd of het artikel over de mysterieuze dood van John F. KennedyJr.? In deze Frontier Magazine zijn trouwens ook weer brieven van lezersopgenomen. De redactie van Frontier wil u graag stimuleren om zelf ookeens te schrijven. Dat kan gaan over een vreemde, voor u onverklaarbareervaring. Iedereen maakt wel eens iets dergelijks mee, of zoals Mike Dash(uitgever van het tijdschrift ‘Fortean Times’) eens schreef: ‘everyone visits theborderlands at least once in their lives’ (iedereen komt de grensgebiedenminstens een keer in zijn leven tegen). Maar het kan ook zijn dat u iets inFrontier Magazine leest waaraan u nog wat toe denkt te kunnen voegen ofwaarover u een uitgesproken mening hebt. Schroom niet en klim in de pen.Uw mening is net zo interessant als elke andere. Van elkaar kunnen webovendien leren!

Niels Brummelman, redactiemedewerker

3

Hoofdredactie:

Filip Coppens

Herman Hegge

Eindredactie:

Sylvia Franyik

Redactie-medewerkers:

Robert Boerman

Niels Brummelman

David Hatcher Childress

Marjorie Hugens

Henk Hut

Frans Kamp

Simon Langbroek

Winfried Machielse

Carlien Nijbroek

Hans Overbeek

Hans Pluut

Ger Rombouts

Karen Thissen

Ed Vos

Marc Vredeveldt

Lay-out: D-Sine & PDB

Druk: Printovit

Distributeur: Betapress

Abonnementen/advertenties:

Tel. 0321-380558

Het abonnement wordt stilzwij-

gend verlengd, tenzij het schrif-

telijk wordt opgezegd uiterlijk

één maand voor het aflopen van

het abonnement.

Redactie Frontier Magazine:

Postbus 372, 8250 AJ Dronten,

Nederland, Tel. 0321-380558

Fax 0228-312081

E-mail: [email protected]

Verantwoordelijke uitgever:

Postbus 372, 8250 AJ Dronten,

Nederland, Tel. 0321-380558

Fax 0228-312081

E-mail: [email protected]

http://www.fsf.nl

Voor dagelijks actueel nieuws op het gebeid van grenswetenschappen,kijk dan op http://www.fsf.nl. Heeft u ook iets gelezen wat hetvermelden waard is, geef het door aan ons op [email protected].

fr0703_2009.qxd 09-06-2009 21:51 Pagina 3

5

Het hier volgende verhaal laat zien hoe ik overtuigd raakte van deexacte locatie in de Grand Canyon, de sleutel in dit verhaal – onaf-hankelijk van het feit of het krantenartikel onwaar was of niet-, enhet bevat wiskundig bewijs. Dit verhaal onthult een oude carto-grafische code die tot deze conclusie leidde, alsmede belangrijketoevalligheden die zich voordeden en zo het mysterie blootleg-den. De locatie staat bekend als de "Isis tempel" en is het belang-rijkste onderdeel van een goed verborgen gebleven geheim, datmomenteel ontdekt wordt, en dat veel belangrijker is dan mate-riële rijkdom. De gekoesterde parel van Arizona, de Grand Cany-on, een van de natuurlijke zeven wereldwonderen; het bevat eenerfenis en een link naar het verleden die slechts bij een enkelingbekend is, en niet alleen achtergehouden wordt door hebzuchti-gen en politici, maar ook betreft het hier een vergeten code dieverborgen is gebleven terwijl we er met onze neus op stonden.Het begint nu allemaal aan het licht te komen.

Als eerste kwam ik de informatie over het krantenartikel in 1998tegen op het internet. Om mijn belangstelling te bevredigen, gingik naar de openbare bibliotheek in Phoenix, waar ik het artikel opmicrofilm vond, en er een paar fotokopieën van maakte. Ikbesteedde er niet veel aandacht aan in die tijd, behalve dat ik hetvan tijd tot tijd vermeldde tijdens mijn spreekbeurten en collegesbezochten.. Dertig jaar onafhankelijk onderzoeker geweest te zijnop het terrein van de heilige geometrie (soms ook wel hyperdimensionale geometrie, levende geometrie of alchemistischegeometrie genoemd) en andere verwante zaken, ontdekte ikbelangrijke overeenkomsten met Egypte, doordat ik veel onder-zoek had betreffende de oude mysteriescholen en de geometrievan oude plaatsen en tempels in Egypte. Net zoals anderen vondik het merkwaardig, dat, wanneer het artikel niet verzonnen zouzijn, er bewijs van de oude Egyptenaren uitgerekend in Arizonagevonden zou kunnen worden. Hoe dan ook, de Egyptenarendeden geen onderzoekingen in Amerika, iedereen wist dat, en hetwerd ook in geen enkele school onderwezen. We dachten dit ookvan de oude Romeinen, tot we oude Romeinse hoofddeksels,wapens, zwaarden, munten en andere zaken vonden, even tennoorden van Tucson, niet ver van kruispunt 10. Over al deze ver-borgen informatie over dit onderwerp is een goed gedocumen-teerd boek geschreven van 914 pagina’s door Michael Cremo enRichard Thompson, met als titel "The Forbidden Archeology",welke een ieders derde oog kan openen voor de geschiedenis vande mensheid waar men verder nooit over dacht, behalve in demysteriescholen, zo goed verhuld in mythen, geheimen en bela-chelijkheden. Goede informatie hierover kan verkregen worden inde archieven van www.dailygrail.com en ook: www.mcremo.com.

Vervolgens kwam ik in oktober 2000 op een andere website dieveel informatie en foto’s bevatte van vermeende Egyptische hië-roglyfen die honderden jaren geleden in Australië werden gevon-den. De hiëroglyfen bevonden zich op een stenen muur, naast deingang van een grot, en verhaalde over Egyptische ontdekkings-reizigers, die verdwaald en gestrand waren, en tot hun dood in

Op 5 april 1909 verscheen er op de voorpaginavan de "Arizona Gazette" een artikel over eenarcheologische expeditie in het hart van deGrand Canyon, gesponsord door hetSmithsonian Institute. (Een volledigebeschrijving van het artikel is te vinden op:www.keelynet.com/unclass/canyon.txt.). Het iseen uitgebreid verhaal over de vondst van doormensenhanden gemaakte tunnelsystemen hoogboven de Colorado rivier, een virtuele citadel,vol met oude artefacten, hiëroglyfen, wapens,standbeelden van goden en zelfs mummies. Eenieder die contact opneemt met het SmithsonianInstitute krijgt een vriendelijk "niets gevonden"als antwoord op de vraag naar hun vermeenderol in de Grand Canyonexpeditie.

Oude Egyptische schattenin de Grand Canyon?

Barr

y M

cEw

en

fr0703_2009.qxd 09-06-2009 21:51 Pagina 5

6

Australië verbleven (zie www.ozemail.com.au/~classblu/egypt.htm).

Rond dezelfde tijd gebeurde het dat ik een boek las "Secret of theFlower of Life" (deel 2, bladzijde 302). Het verhaal ging over tweebergbeklimmers die de Grand Canyon wilden onderzoeken. Zeverklaarden, terwijl ze op weg waren naar de Isis Tempel (zie foto:www.hitthetrail.com/mikespages/isis.htm) als eerste een grotepiramide gevonden te hebben, gemaakt van plaatselijke rotsen.Eenmaal bij de Isis Tempel, op een hoogte van zo’n tweehonderdmeter, verklaarden ze verschillende ingangen van grotten geziente hebben, precies zoals het in het krantenartikel gerapporteerdstond. Het viel hen ook op, dat al die ingangen dichtgemaakt ofvernield waren, alsof iedereen eruit gehouden moest worden. (Devraag dient zich aan waarom de ingangen opzettelijk afgeslotenmoesten worden in zo’n hoog, moeilijk bereikbaar gebied?)Omdat ze experts in bergbeklimmen waren, klommen ze de twee-honderd meter naar de veelbelovend uitziende ingang. Toen ze deingang bereikten zagen ze dat die ook afgesloten was door losserotsen. Het viel hen op dat de ingang door mensenhandengemaakt leek te zijn, en er een cirkelvormig patroon van tweemeter doorsnede duidelijk uitgehouwen was in het plafond. Ditverhaal was de schrijver van het boek verteld, en gezien de con-text van het gepresenteerde materiaal in het boek, en gezien deaard van het karakter van de auteur die ik heel goed ken, kan ikme van mijn leven niet voorstellen, waarom zo’n verhaal gefabri-ceerd en verteld aan hem zou worden, tenzij het absoluut waar is.

En nu blijkt dat de Isis Tempel, die vanuit een bezoekersplaatsvanaf de zuidrand gezien kan worden, zeker veertig mijl verwij-derd is van de locatie die in het krantenartikel wordt aangegeven.Dus, als het krantenartikel geen verzinsel is, en de Isis Tempel is deware locatie, kan de andere locatie genoemd zijn om mensen bijde Isis Tempel weg te houden. En ook: als het krantenartikel ver-zonnen zou zijn geweest, waar zijn de bergbeklimmers dan naartoe gestrompeld? En waarom waren de zo moeilijk bereikbareingangen van de grot dan dichtgemaakt?

Ook komt hier weer een vraag naar boven: waarom zijn er zoveelgeografische locaties in de Grand Canyon vernoemd naar Egypti-sche en hindoeïstische goden?En dan, ongeveer twee weken later, op 13 oktober laat kanaal 10,een van de Amerikaanse lokale TV stations, in hun wekelijksenieuwsprogramma een fragment zien van het artikel uit 1909, engingen een paar plaatselijke inwoners een actief kijkje nemenvanaf de Canyon. Ik heb contact opgenomen met de producer, enhem mijn naam en telefoonnummer gegeven, en hem gevraagdhet door te geven aan die paar mensen die hij geïnterviewd had,omdat ik ze van informatie zou kunnen voorzien betreffende deIsis Tempel. Ze zouden ook naar de bezoekersplaats aan de randvan de Grand Canyon kunnen gaan met goede telescopen en deingangen van de grot bekijken, om het bestaan ervan te bevesti-gen. Simpel.

Tot op de dag van vandaag heeft niemand me teruggebeld.Ik had me voorgenomen om mijn oude telescoop te controlerenen er zelf heen te gaan. Een beschadigde ruggenwervel zorgdeervoor dat ik zelf de klimtocht naar de Isis Tempel niet kon maken,omdat de trip extreem zwaar is en op zijn minst 6 dagen duurt, ophet meest uitdagende terrein van deze planeet.Het volgende wat ik deed was bellen met de informatielijn bij deGrand Canyon, waar toegangsbewijzen verkocht werden voorbergbeklimmers en lange trektochten, beiden zowel op de paden

als ernaast. Men raadde mij twee boeken aan die ik zou kunnenlezen, met mogelijke routes naar de Isis Tempel, omdat er geenpaden heen voeren. Ik kwam met het onderwerp betreffende hetonderzoeken van de grotten waar ik van gehoord had bij de IsisTempel, en vroeg haar of men het bestaan ervan kon bevestigen.Het antwoord was een eenvoudig doch vriendelijk "neen". Vervol-gens een lange pauze. Erg kortaf zei men dat het Park Departe-ment een onderzoeksproject zou gaan starten in de hele GrandCanyon naar vleermuizen en andere bewoners, om er zeker van tezijn dat ze niet in gevaar zouden worden gebracht. Iedereenmoest uit de grotten blijven, zei men. Daarmee eindigde onzeconversatie. Interessant, maar zonder conclusies.

Ondertussen begon het allemaal toch wat aan me te knagen. Ikbesloot het onderwerp op een andere manier te benaderen. Ikwilde eens zien of er een geometrisch verband bestond tussen deIsis Tempel en de Grote Piramide. Ik meende dat het een centraalfiguur in een planetaire rasterwerk was. Als een gedreven maargewezen bergbeklimmer, vertrouwd met cartologie, kostte het meniet veel moeite om de lengte en breedtegraad van het centrumvan de Isis Tempel exact te bepalen. En ik begon naar de exactecoördinaten te zoeken op het internet. En hier worden de zakenpas echt grappig en informatief.

Mijn zoektocht op het web bracht me meer dan ik had durvenhopen. Het leidde me naar het werk van een man, Carl Munckgenaamd (zie www.pyramidmatrix.com).

Tien jaar geleden was hij gestart met hetzelfde waar ik nu pogin-gen toe deed, alleen begon hij vanuit Stonehenge, om een leng-te/breedtegraad relatie met de Grote Piramide te leggen. Zijnonvermoeibare arbeid bracht hem naar de ontdekking van wat wenu "Archeocartologie" noemen, alsmede de sleutel tot het systeemdat de hoofdmeridiaan bij de piramide ligt in plaats van overGreenwich. Wat hij heeft gedaan is eigenlijk het vinden van het

fr0703_2009.qxd 09-06-2009 21:51 Pagina 6

8

Krantenkiosk

17 februari 2001

Met de vondst van vier bijna complete engoed bewaarde dinosaurus-skeletten, naastde overblijfselen van talrijke prehistorischereptielen, in Patagonië heeft Argentinië nuzijn eigen Jurassic Park. Archeologen vanhet paleontologische museum van de stadTrelew vonden deze week een uitgestrektveld beenderen in de onherbergzameZuid-Argentijnse provincie Chubut.Het eerste geraamte dat zij hopen te ber-gen, is dat van een bijna acht meter langedinosaurus uit het Midden-Jura tijdperk,dat ongeveer 150 miljoen jaar geleden ein-digde. Uit deze periode zijn wereldwijd totdusver erg weinig fossielen teruggevon-den."Onze vondst slaat werkelijk alles en vulteen gapend gat in de kennis van de prehis-torie. Haast elk botje dat we hier aantref-fen, hoort toe aan een nieuwe dieren-soort", aldus expeditieleider Gerardo Cla-dera.

21 februari 2001

Indien de astrofysici geen verkeerde bere-keningen maken, zijn er nog miljoenen opde aarde gelijkende planeten in het univer-sum. Dat zegt Norman Murray van hetCanadese Instituut voor TheoretischeAstrofysica. Hij sprak op het jaarlijkse con-gres van de Amerikaanse Vereniging terBevordering van de Wetenschap in SanFrancisco.Momenteel zijn er circa vijftig planeten bui-ten ons zonnestelsel (exoplaneten) bekend.Maar er moeten er miljoenen zijn, zo leidtMurray af uit het licht van de sterren inonze Melkweg. Bij de meeste zijn er aan-wijzingen van ijzerhoudende bestandde-len. Dat kan erop duiden dat er in banenrond die sterren nog gelijkaardig materiaalaanwezig is, mogelijk in de vorm van pla-

neten.Astronomen maken in de kosmos ook jachtop sporen van de bouwstenen van hetleven, zuurstof en waterstof. Gary Melnickvan het Harvard-Smithsonian Centrumvoor Astrofysica waarschuwde, verwijzendnaar waarnemingen met de AmerikaanseSWAS-satellieten, dat het watergehalte ininterstellaire wolken slechts een tiendui-zendste is van wat verwacht werd. Ietsgelijkaardigs geldt ook zuurstof: honderdkeer zeldzamer dan gedacht. Toch houdtMelnick de deur op een kier: moleculairewolken kunnen bij een temperatuur vanmin 240 graden zodanig zijn toe- en diep-gevroren dat eventueel aanwezig water ijsis en daarmee zeer moeilijk te ontdekken.

23 februari 2001

Het leven op Aarde is vermoedelijk tenminste twee keer vrijwel uitgeroeid door deinslag van een gigantische meteoriet. Datbeweren Amerikaanse wetenschappers inhet vrijdag te verschijnen tijdschrift Scien-ce.Een klomp steen die ongeveer even grootwas als de meteoriet die 65 miljoen jaargeleden een einde maakte aan het tijdperkvan de dinosaurussen, is ongeveer 250 mil-joen jaar geleden in aanvaring gekomenmet de aarde. "De hoeveelheid energie diedaarbij vrijkwam is ongeveer evenveel alseen miljoen keer de zwaarste aardbevingvan deze eeuw", aldus de wetenschappers.De komeet of asteroïde zou een doorsneehebben gehad van 6,5 tot 13 kilometer.Door de inslag zouden vulkanen in allehevigheid zijn uitgebarsten en gigantischehoeveelheden lava en as hebben uitge-spuwd. Honderden jaren lang zou dewereld verduisterd en onnatuurlijk koudzijn geweest.De inslag deed zich voor tussen het eindevan het geologische Perm-tijdperk en hetbegin van het Trias. Negentig procent vanhet leven op aarde zou de klap niet over-leefd hebben, aldus de wetenschappers.De onderzoekers van onder meer de uni-versiteiten van Rochester en Washingtonen de NASA zeggen zogenoemde Bucky-balls, holtes ter grootte van een voetbalgevuld met de gassen argon en helium, te

hebben gevonden in Japan, China enHongarije. Deze holtes zouden hun claimsonderbouwen maar ook andere geologi-sche vondsten zoals een zeer dikke laaglava-afzetting in Siberië wijzen in de rich-ting van een meteoorinslag.

In tegenstelling tot de meteoriet die op hetMexicaanse Yucatan schiereiland insloegen een einde maakte aan het leven van dedinosaurussen, weten de wetenschappersvooralsnog niet waar de eerste reuze mete-oriet insloeg.

27 februari 2001

Een internationaal team van wetenschap-pers heeft sporen van levende organismengevonden op een meteoriet die afkomstigis van de planeet Mars, zo is bekendge-maakt door de Amerikaanse ruimtevaartor-ganisatie NASA. Volgens de NASA gaat hetom magnetische kristallen die op de mete-oriet, in 1984 gevonden op Antarctica,alskettingen gerangschikt zijn. Wetenschap-pers zeggen dat zulke constellaties alleengevormd kunnen zijn door bacteriën. Denieuwste ontdekking voedt volgens de des-kundigen de stelling dat miljarden jarengeleden organismen voorkwamen opMars, die weinig zuurstof nodig hadden.

2 maart 2001

Hoog in het Andes-gebergte in Peru stuittepaleontoloog Arturo Vildozola deze weekop een wel zeer verrassende vondst: eenverzameling van 500 gefossiliseerde reus-achtige oesters. De oeroude giganten wer-den op een hoogte van 4000 meter ont-

Gigantischeoesters ontdekt in

Andes

Nieuw bewijs voorleven op Mars

Leven op Aardeooit vrijwel

uitgeroeid

Miljoenenplaneten

bewoonbaar

‘Jurassic Park’ inArgentinië

fr0703_2009.qxd 09-06-2009 21:51 Pagina 8

9

dekt en zijn naar alle waarschijnlijkheidzo’n 200 miljoen jaar oud. Volgens deskun-digen versterkt deze vondst de theorie dattijdens het begin van de Jurassic-periodehet Andes-gebergte onder zeeniveau lag.

4 maart 2001

NASA heeft de ontwikkeling van het X-33ruimtevaartuig stopgezet. De X-33, die deopvolger moest worden van de spaceshut-tle, werd mede ontwikkeld door Lockheed-Martin. NASA en Lockheed hebben 4 jaaraan de controversiële X-33 gewerkt en erzo’n drie miljard gulden aan uitgegeven,maar het vaartuig heeft nooit een test-vlucht gemaakt. Critici zeggen dat het ont-werp veel te vooruitstrevend was om eenkans van slagen te hebben.

6 maart 2001

Het Israëlische Ai heeft een computerpro-gramma ontwikkeld dat kan converserenop het niveau van een baby van anderhalf.Dat schrijft New Scientist magazine dezeweek. Volgens Artificial Intelligence Enterp-rises (Ai) staat haar spraakprogramma ophet punt een doorbraak in de kunstmatigeintelligentie te forceren. "Binnenkort pratencomputers met ons net zoals we met elkaarpraten", zo schrijven de Israëli op hun site.

Dat zou inderdaad revolutionair zijn. Alsinds 1950 wordt een dergelijke prestatiegezien als een daadwerkelijk bewijs vankunstmatige intelligentie. In dat jaar publi-ceerde de wiskundige en filosoof AlanTuring zijn ideeën over AI. Deze zijn tot opde dag van vandaag zeer invloedrijk. In de zogeheten Turing Test beschrijftTuring de voorwaarden waaraan een intel-

ligente machine moet voldoen. De wiskun-dige beschrijft een test waarbij iemand viabriefjes communiceert met iets of iemandanders (persoon of machine). Als de per-soon in kwestie niet kan zeggen of hij meteen computer of met een mens vangedachten wisselt, is er sprake van eenintelligent apparaat. Een dergelijke machi-ne simuleert als het ware menselijke con-versatie. In de meer dan vijftig jaar is er nog geenapparaat in geslaagd de test met succes tevolbrengen. Het zinvol antwoorden op eenpaar vragen lukt nog meestal wel, maaronherroepelijk gaat het op een momentfout. Ook Artificial Intelligence Enterprisesis nog niet zover, maar er is een begin, zobeloven de makers. Hun computerprogramma – genaamd Hal,naar het apparaat uit het boek en de film2001: A Space Odyssey – zou op het niveauzitten van een kind van anderhalf jaar. Dusdat zijn nog weinig verheffende discussies.Het programma is zelflerend; binnen enke-le dagen leert het geleidelijk hoe het moetreageren op de vragen van de persoon metwie het communiceert. Momenteel werkt het bedrijf aan verbete-ringen waarmee het programma op hetcommunicatieniveau van een vijfjarigemoet komen. Het einddoel is vanzelfspre-kend het niveau van een normale volwas-sene.

Er is nog veel werk aan de winkel. Sommi-ge testers – die via het web met Hal praat-ten - zijn nog weinig onder de indruk vande prestaties. Zo omschreef een therapeuttegenover New Scientist zijn ervaring metHal als het communiceren met een psy-chopaat.

8 maart 2001

De zo ogenschijnlijk volledig verkendeNoordzee blijft voor verrassingen zorgen.Als je langs het strand loopt zal je nietmeestal vermoeden dat onder de zeebo-dem natuurkrachten bezig zijn die eenschip spoorloos kunnen laten verdwijnenen er al eens voor gezorgd hebben dat eentsunami-vloedgolf door de Noordzee raas-de. De geheimzinnige natuurkracht die datallemaal veroorzaakte heet methaangas. Ennu of later zal deze explosieve kracht in deNoordzee weer toeslaan. Klinkt het je alle-maal wel erg vergezocht in de oren? Tsu-nami’s en plotseling verdwenen schepen

op de Noordzee?

Afgelopen week keerde een oceanologi-sche expeditie terug naar de Schotsehavenstad Aberdeen en bracht een myste-rie met zich mee. De expeditie had meteen ROV, een robotje met videocamera’sdat vanaf het expeditieschip bestuurdwordt, een vissersschip dat op 150 dieptekeurig ‘afgemeerd’ op de zeebodem ligtbestudeert. De gezonken trawler metstoomaandrijving stamt waarschijnlijk uiteen periode die ligt tussen 1890 en 1930.Op de videobeelden was te zien dat detrawler niet gezonken was door een aanva-ring en nog heel goed intact was. De traw-ler was wel behangen met netten van vis-sersboten die hun netten hadden verspeeldop het wrak. Kabeljauwen staarden vanuithet wrak de ROV nieuwsgierig aan.Waarom al die moeite voor zo’n niet ergbijzonder scheepswrak waarvan er letterlijkduizenden in de Noordzee liggen? Al diemoeite werd gedaan omdat de gezonkentrawler precies in de Witch’s Hole, het hek-sengat, ligt. Het heksengat is een gat, eenovaal, zo’n honderd meter lang op 150meter diepte ten oosten van Aberdeen. Hetheksengat is ontstaan door een plotselingeexplosie van methaangas vlak onder dezeebodem. De Noordzee blijkt opeens demens niet alleen te bestoken met haar gol-ven maar ook met explosies van methaan-gas.Maar wat hebben de gezonken trawler ende methaangasexplosie van het heksengatmet elkaar te maken? Methaangashydratenzijn één van de raarste natuurfenomenen.Het wordt soms wel brandbaar ijsgenoemd. Het zijn zeer onstabiele enexplosieve kristallen die alleen voorkomenin een hoge druk omgeving waar lage tem-peraturen heersen. In de ijsachtige kristal-len onder de zeebodem wordt het gasopgeslagen. Het komt onder de oceanen inzulke grote hoeveelheden voor dat dezeenergievorm meer voorkomt dan alle reser-ves van olie, gas en steenkool bij elkaar! Opeen gegeven moment kan het methaangasuit de kristallen sijpelen en zich gedurendeduizenden jaren door de sedimenten wer-ken waar het zich vlak onder de zeebodemophoopt. Dan kan het gebeuren dat dedruk van het methaangas groter wordt dande druk van de waterkolommen van de zeeer boven. Er ontstaat een explosie waarbijmethaangasbellen naar het wateroppervlakstijgen. De gasbellen verminderen het drijf-vermogen of zoals Archimedes ons leerdede opwaartse druk van het water. Een schipdat op de verkeerde plek op de verkeerdetijd aanwezig is kan door de speling vanhet lot slachtoffer worden van zo’n

Bermudadriehoeken vloedgolven in

de Noordzee

‘Doorbraakkunstmatige

intelligentie’ vanIsraëli

NASA stoptontwikkeling X-33

fr0703_2009.qxd 09-06-2009 21:51 Pagina 9

15

Het was Pasen, 1722. De Nederlandse Admiraal Jacob Roggeveenhad een nieuw eiland ontdekt in de Stille Oceaan. Hij noemde hetPaaseiland. Dichtbij de kust zagen hij en zijn bemanning reusach-tige hoofden, alsook een plaatselijke bevolking die in kleine boot-jes, verspreid over drie schepen, hen kwamen begroeten.Roggeveen schreef over de hoofden: "de stenen beelden verbaas-den ons. We konden niet begrijpen hoe deze mensen, die geenzwaar hout hebben om machines te maken, alsook geen sterktouw, er in geslaagd waren om deze beelden op te richten, beel-den die tien meter hoog en breed waren." Roggeveen voegde opdeze wijze een mysterie toe aan de steeds langer wordende lijstvan mysteries die ontstond naarmate meer delen van de wereld inkaart werden gebracht.Roggeveen zelf vond echter snel een antwoord op ‘zijn’ mysterie.Hij hakte het hoofd van een beeld af en meende dat het om eenvervalsing ging die gemaakt was van klei met een buitenbekledingvan schelpen. Enkele uren later vertrok Roggeveen: een bewonerwas per toeval neergeschoten en een tiental anderen was gedoodtoen twee personen betrapt werden op diefstal. In oktober 1770 besloot Spanje op zoek te gaan naar dit eiland datde vijf voorafgaande decennia door de buitenwereld grotendeelsongemoeid was gelaten. Deze expeditie bewees dat de beeldenwel degelijk van steen vervaardigd waren.

Wie maakte de beelden?Tussen 1770 en 1774 ging het bergafwaarts met de bewoners vanhet eiland. In 1774 waren bovendien vele beelden van hun sokkelgevallen. James Cook ontdekte dat de enige heuvel op het eilandeen vulkaan was en meende dat die verantwoordelijk was voor devernietiging die tussen 1770 en 1774 had plaatsgevonden. Cookconcludeerde eveneens dat de huidige bevolking niet de makersvan de beelden waren.Wie dan wel? Tweehonderd jaar later speculeerde Erich von Däni-ken dat de beelden het werk waren van een buitenaardse bescha-ving. Die zouden in hun ruimteschip gestrand zijn op het eilanden hun tijd gedood hebben met het bouwen van de beelden. VonDäniken meende dat de plaatselijke bevolking, met behulp van deprimitieve werktuigen die tot hun beschikking stonden, de beel-den niet vervaardigd kon hebben. Anderen meenden dat de beel-den duizenden jaren oud waren en een overblijfsel vormden vanMu, een verloren beschaving in de Stille Oceaan.Wat dachten anderen? Cook en daaropvolgende leiders van expe-dities concludeerden dat de platforms waarop de beelden stondengebruikt werden voor begrafenissen. De beelden bleken eveneensvernoemd naar voormalige leiders van de inheemse bevolking.

Meer kwam men van de plaatselijke bevolking niet te weten, aan-gezien deze in de negentiende eeuw als slavenvolk geëxporteerdwerd. In 1877 waren er nauwelijks 111 personen op het eiland.

Sinds dat tijdstip is het gissen naar de oorsprong van de bijna dui-zend beelden. De beelden meten tussen twee tot elf meter in leng-te en hebben allemaal hetzelfde uiterlijk: een lang hoofd metbovenlichaam, een kin en uitgestrekte oorlellen, armen langs dezijde en handen die rusten op de maag. Sommige beelden had-den ogen die gemaakt waren van rood en witte steen en koraal.Een aantal beelden had bovendien een "pukao" op het hoofd,mogelijk een verwijzing naar haar of naar de rode vederen hoedendie de eerste bezoekers de plaatselijke bevolking zagen dragen.Alle beelden stonden met het gezicht richting het binnenland, ditondanks het feit dat vele beelden langs de kust geplaatst waren. In de twintigste eeuw werd een antwoord gevonden op de vraaghoe oud de beelden waren. Archeologen stelden vast dat de eer-ste mensen op het eiland kwamen tussen de vierde en zevendeeeuw na Christus. De platformen werden kort nadien gebouwd,de beelden vanaf 1000 na Christus. De bouw van de beelden stok-te, vanwege sociale achteruitgang en oorlog, in 1680. Conclusie:de beelden waren gebouwd tijdens een periode die meer dan vijf-honderd jaar in beslag nam.

Hoe werden de beelden gemaakt?Het steen waaruit de beelden gehakt waren bleek afkomstig uit de

De hoofden van Paaseiland hebben steeds eenbijna magische aantrekkingskracht gehad opdiegenen die ze gezien hebben. Zij staren nogaltijd over het water van de Grote Oceaan. Wiewaren de even kunstzinnige als mysterieuzescheppers van de beelden en waar kwamen zijvandaan?

De stenen hoofden vanPaaseiland

Filip

Cop

pens

De stenen hoofden van Paaseiland hebben steeds de mensengeïntrigeerd. Wie maakte ze? En waarom?

fr0703_2009.qxd 09-06-2009 21:51 Pagina 15

16

kern van de vulkaan Rano Raraku. Honderden niches bleven overnadat de beelden getransporteerd werden. Zo’n vierhonderd beel-den liggen nog steeds onafgewerkt in de mijn. Een onafgewerktbeeld heet "El Gigante". Het is twintig meter hoog en 270 tonzwaar. Hoewel de buitenste laag van de mijn hard is, is hetgesteente daaronder nauwelijks harder dan kalk en daarom dusmakkelijk te vormen. Dit verschil in gesteente leidde tot de ver-keerde interpretatie van Roggeveen.Hoe werden de stenen gehouwen? In de mijn lagen verschillendegepunte stenen die meer dan waarschijnlijk voor die taak gebruiktwerden. Thor Heyderdahl probeerde ter plekke dergelijke hoofdenuit te kerven. Zes mannen werkten gedurende drie dagen aan hetuithakken van een rotsblok. Ze slaagden erin om een beeld temaken dat zo’n vijf meter hoog was. Dit betekende dat de ver-vaardiging van een groot standbeeld een team van zes personenongeveer een jaar zou kosten.Verschillende sporen van paden vertrokken vanuit de mijn naar deeindbestemming van de beelden, soms wel tien kilometer verder-op. Maar de grotere beelden bleven in de onmiddellijke omgevingvan de mijn. De reden daarvoor was waarschijnlijk dat de beeldenvrij broos waren en tijdens transport beschadigd konden worden.De eerste onderzoekers meenden dat Paaseiland altijd al onbe-groeid was geweest, maar recentelijk werd ontdekt dat er vroegertoch bomen aanwezig waren op het eiland. Verschillende experi-menten werden uitgevoerd om te achterhalen hoe de beeldenverplaatst werden. De eerste pogingen beschadigden de basis vande hoofden, maar tijdens latere experimenten, met de beelden ophouten dragers, slaagde men erin om de beelden vijftig meter teverslepen in een tijdspanne van twee minuten. Tijdens laterepogingen werd geprobeerd de beelden te verslepen terwijl ze ophun rug lagen, in plaats van rechtop. Die pogingen benaderen deoriginele handelswijze waarschijnlijk het beste.

Waar kwam de bevolking vandaan?De vraag naar de herkomst van de stenenbouwers werd gestelddoor Thor Heyerdahl, die niet aanvaarde dat de bevolking uit hetwesten, vanuit een eilandengroep ten noorden van Australië,kwam. Heyerdahl meende dat ze vanuit Zuid-Amerika kwamen, hijdacht daarbij met name aan Peru. Archeologen vonden die stellingbelachelijk, omdat ze meenden dat de Peruviaanse bevolking indie tijd niet over zeewaardige schepen beschikte. Die gedachtewenste Heyerdahl nu juiste te ontkrachten. Hij organiseerde in1947 de "Kon Tiki expeditie", waarbij hij met behulp van een Zuid-amerikaans schip naar Paaseiland vertrok. Heyerdahl voer 101

dagen en zesduizend mijl met het schip en bewees daarmee dathet zeewaardig was. Dit ondanks het feit dat Tahiti, en niet Paas-eiland bereikt werd. Maar er was meer kritiek: het ontwerp vanHeyerdahl op basis waarvan de Kon Tiki gebouwd was, dateerdevan na de Spaanse bezetting en ging van de aanwezigheid vaneen zeil uit. Het schip werd bovendien honderd kilometer van dekust getrokken voordat het op eigen kracht Tahiti kon bereiken.Deze handeling was nodig om de sterke stroming te overwinnendie de meeste schepen richting Panama, dus noordwaarts, stuurt.En de latere expedities die in navolging van Heyerdahl georgani-seerd werden, eindigden steeds in de eilandengroep rond Tahiti,maar nooit op Paaseiland zelf. Dit leidde tot een nieuwe vraag: alsde stroming de schepen steeds die richting opstuurde, waaromwaren er dan geen sporen van Zuidamerikaanse nederzettingenop Tahiti teruggevonden? Een aantal planten op Paaseiland zijn afkomstig uit Zuid-Amerikaen werden door Heyerdahl dan ook als bewijsmateriaal naar vorengeschoven voor zijn stelling dat Zuidamerikaanse voorouders heteiland bereikt en bevolkt hadden. Maar van één van die plantenwerd aangetoond dat het door dieren meer dan 30.000 jaar gele-den naar Paaseiland werd gebracht. Een andere plant werdgewoon via het water verspreid over de eilanden in de Stille Oce-aan. Het bestaan van de aardappel op Paaseiland vormde hetenige bewijsmateriaal voor Heyerdahl’s stelling dat overeind bleef,hoewel het niet eens zeker is of de aardappel door mensengetransporteerd werd. Sporen bevestigden zich mogelijk op depoten van vogels, die het zo naar het eiland brachten. Hoe danook: de stelling dat Zuid-Amerikanen Paaseiland bereikten enbevolkten werd steeds minder indrukwekkend.

Polynesië

Verschillende hoofden zijn veel groter dan de mens. Dat zehet werk van reuzen waren, was dan ook een mythe die bij

bepaalde onderzoekers gemakkelijk ingang vond.

Thor Heyderdahl probeerde zelf een aantal hoofden op terichten, om zo te achterhalen hoe de oorspronkelijke hoofden

vervaardigd werden.

fr0703_2009.qxd 09-06-2009 21:51 Pagina 16

20

Tweedehands boekenDe volgende tweedehands boeken heeft Frontier Sciences Foundation in voorraad:

Titel Auteur Prijs Verborgen Wereld Van der Veer en Moerman fl. 30,-Buitenaardse beschaving Stefan Denaerde fl. 27,50Soccoro Saucer Ray Stanford fl. 12,50Das Geheimnis der Amulette und Talismane R.H. Laarss fl. 25,-De eeuwige mens Louis Pauwels & Jacques Bergier fl. 30,-Terug naar de Sterren Erich von Daniken fl. 30,-Onbekend Verleden M. Robert Charroux fl. 30,-De IJstijd komt terug Peter Kaiser fl. 30,-Waren de Goden Kosmonauten Erich von Däniken fl. 30,-Alien Bases on the Moon Fred Steckling fl. 45,-De fantastische werkelijkheid Erich von Däniken fl. 30,-Zijn wij godenkinderen Erich von Däniken fl. 30,-Atlantis Andrew Tomas fl. 30,-UFO Fotoboek Adolf Schneider & Hubert Malthaner fl. 60,-Het Geheimboek UFO Helmut Lammer & Oliver Sidla fl. 25,-Signalen uit het Stenen Tijdperk Erich von Däniken fl. 30,-Geleerden over von Däniken Ernst von Khuon fl. 35,-Blinde Vlekken in onze Kennis F.L. Boschke fl. 35,-Intro Confrontation part 1 Diana Adkins fl. 25,-Intro Confrontation part 2 Diana Adkins fl. 25,-Buitenaardse ontvoeringen John Rimmer fl. 15,-De Zondvloed Edith en Alexander Tollmann fl. 49,50De Hermetische Gnosis in de Loop der Eeuwen prof. G. Quispel fl. 49,50

U kunt bestellen via het onderstaande adres. We geven geen korting op deze boeken bij grotere bestellingen. Per zen-ding zal fl. 10,- portokosten in rekening gebracht worden. Reageer snel, want op is op.Heeft u boeken op het gebied van de grenswetenschappen welke u van plan bent om weg te doen, dan is FSF geïnte-resseerd om deze van u over te nemen. Neem daarvoor contact op met ons.

Frontier Sciences FoundationPostbus 372, 8250 AJ Dronten, tel: 0321-380558, fax: 0228-312081, e-mail: [email protected]

of (België) Dendermondse Steenweg 56, 9100 Sint-Niklaas, E-mail: [email protected]

Wizard, the Life and Times of Nikola TeslaBiography of a Genius

Marc J. SeiferNikola Tesla (1856-1943), credited as the inspiration for radio, robots, and even radar, has been called thepatron saint of modern electricity. Based on original material and previously unavailable documents, thisacclaimed book is the definitive biography of the man considered by many to be the founding father ofmodern electrical technology. Among Tesla's creations were the channeling of alternating current, fluores-cent and neon lighting, wireless telegraphy, and the giant turbines that harnessed the power of NiagaraFalls. The book is illustrated with sixteen pages of photographs, including the July 20, 1931, Time magazi-ne cover for an issue celebrating the inventors career.544 Pages. Paperback. ƒ 55,90 * € 25,90. Code: WIZA (Bedragen zijn excl. verzend kosten.)

Te bestellen bij Frontier Sciences Foundation, Postbus 372, 8250 AJ Dronten, tel: 0321-380558, fax: 0228-312081, E-mail: [email protected] of (België) Dendermondse Steenweg 56, 9100 Sint-Niklaas, E-mail: [email protected]

The Awesome Life ForceJoseph H. Cater

Back in Print!!The greatest mysteries known to man are resolved for the first time in human history and so clearlyexplained in simple language that the understanding of them is placed within the reach of the intelli-gent layman.403 pages. Paperback. ƒ 59,90 * € 27,90. Code: TALF (Bedragen zijn excl. verzend kosten.)

Te bestellen bij Frontier Sciences Foundation, Postbus 372, 8250 AJ Dronten, tel: 0321-380558, fax: 0228-312081, E-mail: [email protected] of (België) Dendermondse Steenweg 56, 9100 Sint-Niklaas, E-mail: [email protected]

fr0703_2009.qxd 09-06-2009 21:51 Pagina 20

4

UFO-onderzoeker Albert Budden in NederlandOp uitnodiging van de UFO-Werkgroep Nederland (UWN) zal de Britse onderzoekerAlbert Budden begin juni 2001 een bezoek brengen aan Nederland. In deze periodegeeft hij in Enschede een tweetal lezingen.

Albert Budden bestudeert al enkele decennia lang de relatie tussen paranormale ver-schijnselen, elektromagnetisme en gezondheid. Hij heeft een academische graad in debiologie en de sociologie en is een lid van de Britse Environmental Medical Foundation.In de afgelopen twintig jaar heeft hij meer dan vijftig gerapporteerde UFO-ontvoe-ringsgevallen wetenschappelijk onderzocht. Budden heeft in de jaren ’90 diverse boe-ken en artikelen gepubliceerd over het UFO-fenomeen en in het bijzonder over ont-voeringsgevallen door buitenaardsen. Een van zijn eerste boeken over dit onderwerpwas Allergies and Aliens (1994). De neerslag van zijn jarenlange onderzoek is te vindenin zijn recentste boek: Electric UFOs: fireballs, electromagnetics and abnormal states(1998).

Vragen die belangrijke elementen vormen uit Albert Buddens onderzoek:• Kunnen bepaalde paranormale fenomenen wetenschappelijk worden verklaard?• Welke rol speelt elektromagnetische straling bij de waarneming van UFO’s en ande-

re onverklaarde verschijnselen?• Kunnen mensen overgevoelig zijn voor elektromagnetische straling?

Iedereen die in de veronderstelling verkeert dat wetenschappelijk onderzoek van UFO'sen paranormale verschijnselen in de laatste decennia weinig nieuws heeft opgeleverd, zal door Albert Buddens onderzoek wordenverrast!

Lezing 1 – dinsdag 5 juniEen verhandeling over ufologie in het algemeen. Onder meer zullen aan de orde komen: de totale UFO-situatie; contacten met bui-tenaardsen; ontvoeringen; door Budden bestudeerde gevallen in Engeland met een hoog ‘vreemdheidsgehalte’.Lezing 2 – woensdag 6 juniParanormale verschijnselen op een wetenschappelijke wijze benaderd. De volgende onderwerpen zullen worden behandeld: bui-tenzintuiglijke waarneming (ESP); buitenlichamelijke ervaringen (OBEs); verschijningen.Beide lezingen zijn in de Engelse taal en worden ondersteund met videobeelden en dia’s.

Adres: Natuurmuseum, M.H. Tromplaan 19 (achteringang), Enschede.Beide lezingen beginnen om 19.30 uur.De toegangsprijs voor elke lezing bedraagt ƒ 20,- Betaling en kaarten op naam aan de zaal.

AanmeldingToegang uitsluitend na schriftelijke aanmelding vóór 1 juni. Stuur uw naam, adres, telefoonnummer en lezingnummer zo spoedigmogelijk per e-mail naar: [email protected] naar: UWN Lezingen, Postbus 2191, 7500 CD Enschede.In geval van overboeking krijgt u hiervan tijdig bericht.

InformatieNadere mededelingen over de lezingen zijn te vinden op: http://www.xs4all.nl/~ufonet/budden

Collected Articles and Lectures Volume 1 & 2Nikola Tesla

In the last twenty years the interest in Nikola Tesla grew more and more, and at the same time the num-ber of publications increased. But even today Tesla's fame stands diametrically to his outstanding contri-butions for the advantage of mankind.This compilation contains for the first time the complete lectures and articles plus his unpublisheddescription of his so called `death rays´. This first volume covers practically Tesla's work of the nineties.With this researches Tesla laid the foundation for countless inventions based on the principles he disco-vered.Perhaps sometimes he will be more famous than Einstein and Edison.Volume 1: 465 Pages. Paperback. ƒ 89,-. Code: CAL1Volume 2: 402 Pages. Paperback. ƒ 99,-. Code: CAL2(Bedragen zijn excl. verzend kosten.)

Te bestellen bij Frontier Sciences Foundation, Postbus 372, 8250 AJ Dronten, tel: 0321-380558, fax: 0228-312081, E-mail: [email protected] of (België) Dendermondse Steenweg 56, 9100 Sint-Niklaas, E-mail: [email protected]

fr0703_2009.qxd 09-06-2009 21:51 Pagina 4

21

De dorre eindeloze Sahara met haar desolate leegte en aangrij-pende stilte, is in de plaats gekomen van wat ooit een paradijs wasvoor mens, flora en fauna. De woestijn strekt zich van west naaroost uit over vrijwel het gehele continent van Afrika. In de Saharabevindt zich het Centrale Gebergte van Noord-Afrika, datgevormd wordt door de Hoggar, de Tassili-n’Ajjer, de Adrar deIfornas, de Aïr, de Tibesti en het Ennedi gebergte. Ruwweg bevin-den deze -bergen zich tussen 5 en 24 graden oosterlengte en tus-sen 17 en 28 graden noorderbreedte. Verscheidene bergtoppenverheffen zich tot tegen de 3000 meter en meer.

Grenzend aan deze gebergten liggen verscheidene zand-zeeën,waaronder de oostelijke Erg, de grootste ter wereld. De voortdu-rende wind doet de bergen eroderen en houdt het zand onop-houdelijk in beweging. In dat kolossale gebied hebben merengelegen die gevoed werden door rivieren waarvan het vertaktenetwerk er nu uitziet als een verdroogd skelet. In het oosten ligtvanaf het Tibesti-gebergte op een afstand van 650 kilometer hetGilf Kébir plateau en Nabta Playa, in het uiterste zuidwesten vanEgypte.Het plateau en het meer vormden samen ooit één van de spring-planken tussen het Centrale Gebergte van Noord-Afrika en de val-lei van de Nijl. In het zuiden werd het Centrale Gebergte begrensddoor het Tsjaad-meer en het prehistorische Paleo-Tsjaad-meer, inhet zuid-westen door rivierarmen die vanuit het Hoggar-gebergtede rivier de Niger hebben gevoed. In het noorden op ongeveer650 kilometer boven het Tassilin’Ajjer-gebergte, bevond zich het

legendarische Triton-meer, een inham van de Middellandse Zeedie momenteel nog enkel uit enige kleine zoutmoerassen bestaat.

Dat enorme gebied is als het ware een broedplaats geweest voorde ontluikende beschaving. Aan de zuidzijde van de uitlopers vanhet Atlasgebergte, nabij het Triton-meer, lag Gafsa. Daar ontwik-kelde zich tussen ca. 8400 en 5300 v. Chr. een belangrijke cul-tuurgroep; het Capsien. Deze groep had banden met Oost-Span-je. Van deze cultuur is ook vuurstenen gereedschap in Boven-Egypte nabij Kom Ombo gevonden. Waarschijnlijk bestonden er nog andere grote meren op verschil-lende plaatsen, zoals bijvoorbeeld daar waar zich nu de MurzukZandzee bevindt. In het noordwesten bevindt zich de Magreb methet Atlas-gebergte dat delen van Marokko, Algerije en Tunesiëbeslaat. Het Centrale Gebergte van Noord-Afrika werd ontslotendoor karavaanwegen. Vanuit het midden van Egypte liep er eenkaravaanroute, via de Siwa-oase naar Sabha en Germa, de oudehoofdstad van de Garamanten. In Sabha sloot deze aan op dekaravaanroute die vanuit het noordelijke Abrotonum (Tripoli) aande Middellandse Zee naar het zuiden liep over Ghat, Djado enBilma naar het Tsjaad-meer. Veel later was het Carthago van deFoeniciërs ook door een karavaanroute verbonden met Ghat. BijBilma liep een route naar het westen via Agadez en Gao naar Tim-boektoe aan de Niger. Agadez is een historische Toeareg-plaats,hoofdstad van de Aïr (wat Oog betekent), en zou gesticht zijn in1430 na Chr. Van oudsher staat deze omgeving bekend als ‘verza-melplaats van bezoekers’, waarvan de naam Agadez afgeleid is.Vanuit Agadez loopt een karavaanroute verder naar het zuiden. Deoudste bron die geraadpleegd kan worden over de volkeren dieooit in Noord-Afrika woonden is van Herodotus. Zijn opsommingvan volkeren dateert uit ca. 500 v. Chr. en is verwerkt op een land-kaart, zodat direct een duidelijk overzicht verkregen kan worden(zie kaart). Of al deze volkeren van oudsher hier woonden is volle-dig onbekend.

Paradijs van meren, rivieren, flora en fauna

De Sahara beleefde tussen ca. 18.000 en 11.000 v. Chr. een uiterstdroge klimatologische periode. De extreme omstandigheden indie periode zijn vergelijkbaar met het klimaat dat sinds 2500 v.Chr. is ontstaan en in een enorme woestijn resulteerde. Omstreeks9000 v. Chr. brak in de klimaatgordel waarin momenteel de Saha-ra ligt een vochtige periode aan. Deze datering is het resultaat vaneen diepgaand onderzoek naar het einde van de IJstijd. Na lang-durig klimatologisch onderzoek door Dansgaard c.s. is de over-gang van het Pleistoceen naar het Holoceen heel nauwkeurig vast-gesteld op 8770 v. Chr. (+/-150 jaar). Deze datering is tevens aan-vaard als het einde van de IJstijd.

Vóór 9000 v. Chr. waren in deze regio de leefomstandigheden dusmoeilijk. Tijdens de vochtige periode, tussen 9000 en 5300 v. Chr.,ontstond echter een ideaal klimaat dat vermoedelijk subtropischwas. De weersomstandigheden in die vochtige periode waren erde oorzaak van dat omstreeks 5300 v. Chr. nog nauwelijks sprake

In de Sahara, nu een reusachtige woestijn, lagooit de oorsprong van de ontluikendebeschaving. Het is de bakermat van zowel deSumerische als de Egyptische beschaving, die inhet Centrale Gebergte van Noord-Afrikaomstreeks 8400 v. Chr. begon. Één radicale enunieke verandering in het klimaat, namelijk eenextreme droogte-periode tussen 5300 en 4900 v.Chr., veroorzaakte een volksverhuizing en dreefde bevolking naar de oevers van de groterivieren van Afrika en Azië. Daardoorontstonden de rivierculturen van Sumerië enEgypte. Volgens de Nederlandse auteur WimZitman bevindt zich de prehistorische oorsprongvan de Sumerische- en Egyptische beschaving inhet Aïr-gebergte. Hij ontdekte op een Planisfeer(hemelkaart) hun geïntegreerde Scheppingsepos,het Enuma elisj en de Heliopolitaanse theologievan Atoem, waaruit Shu en Tefnutvoortkwamen. Hij traceerde aan de hand van deop een Sumerische Planisfeer voorkomendeschematische cartografie (waarbij Sirius alscartografisch kader was gebruikt) die langgezochte bakermat.

Sahara, bakermat van debeschaving W

im Z

itman

fr0703_2009.qxd 09-06-2009 21:51 Pagina 21

22

was van woestijn. Omstreeks 5300 v. Chr. verschilde het klimaat inhet Centrale Gebergte van Noord-Afrika sterk van dat van nu. Jaar-lijkse overstromingen deden zich in dit gebied voor. Rondom hetCentrale Gebergte van Noord-Afrika lag een verzameling meren,grote rivieren en moerasland waar de Atlasceder, de wilde vijge-boom, de es, de linde en de wilg groeiden. Aan de oevers groei-den rozen en de papyrus. In het water leefden krokodillen, nijl-paarden en schildpadden. Olifanten, rinocerossen, buffels, wildeossen en grote antilopen hadden in en om dit paradijselijke gebiedeen gunstige biotoop. In deze regio ontwikkelde zich over eenperiode van ongeveer één miljoen jaar een paleolithische ‘indus-trie’. Ontwikkelingen van 25000 v. Chr. tonen aan dat de bewo-ners later in noordelijke richting naar Djado, de Ténéré, Bilma ennaar de oostelijke vallei van het Aïrgebergte trokken tot in denabijheid van Agadez. Na 8500 v. Chr. wordt ook het CentraleGebergte van Noord-Afrika bevolkt. De oostelijke uitlopers van deAïr met daarin de berg Bagzane tot aan de vlakte van Adrar Bous,blijkt een gebied dat veel archeologisch materiaal herbergt. Daarwerd enkele decennia geleden zeer oud ceramiek gevonden doorde Franse archeoloog Roset. Intussen kan verondersteld wordendat de regio rondom het Paleo-Tsjaad-meer ooit één van de ker-nen was van de zich veel later ontplooiende beschaving die zichuitstrekte van het Paleo-Tsjaad-meer via Agadez naar Ghat, Sefaren Tin-Tazarift en met name de Akakus, de oostelijke uitlopers vanhet Tassilin’Ajjer-gebergte en naar het Triton-meer (zie kaart).

Ontdekking zeer oud ceramiek

Het resultaat van mijn onderzoek wordt ondersteund door deopzienbarende ontdekking van ceramiek in het Aïr-gebergte ten

noorden van Agadez door Roset. Deze ontdekking werd doorRoset in een lezing op 15 oktober 1982 voor de Academie vanInscripties en Schone Letteren bekend gemaakt. Zijn rede bevatteongewone passages en enkele revolutionaire conclusies. Grote ver-bazing onder enkele leden van de Academie was dan ook hetgevolg. Jean-Pierre Roset, een jonge archeoloog van l’ORSTOMdie sinds tien jaar in het noordoosten van de republiek onderzoekverrichtte, sprak noch over inscripties, noch over schone letteren.Hij vertelde op sobere wijze over de buitengewone ontdekking diehij in december 1978 in de plaats Tagalagal deed. Daar trof hijceramiek aan dat 10.000 jaar oud was. Die plaats bevindt zich inde bergen van Bagzanes in het noordoosten van het massief Aïr(circa 90 kilometer ten noordoosten van Agadez). Roset richttezich tijdens zijn lezing tot een gehoor dat zeer overtuigd was vande gedachte dat in het Nabije Oosten als eerste de overgang naarhet Neolithicum gemaakt was. (In het Neolithicum ontstond dekeuze voor een vaste verblijfplaats en het ontstaan van veeteelt,landbouw en ceramiek) Hij gebruikte dan ook voorzichtige termenom zijn conclusie enigszins ‘in te pakken’. Maar de aanwezigenhadden aan een half woord genoeg en begrepen het revolutio-naire karakter van zijn conclusie, die luidde dat in de Sahara eencentrum ontdekt was, waar het fabriceren van ceramiek uitgevon-den was. De toehoorders begrepen dat het ceramiek uit de Saha-ra een hogere ouderdom bezat dan die uit het Nabije Oosten. Zijnvondst bracht voor de eerste keer twijfel teweeg over de gevestig-de gedachte dat de ontwikkeling van de beschaving uit het oos-ten komt.

De ontdekking van en het onderzoek op de vindplaats Tagalagal(zie kaart) hadden in 1978 grote moeilijkheden opgeleverd. Deplaats ligt in de open lucht, op ongeveer 1850 meter hoogte. Zijbeslaat een ruimte van ongeveer 20 bij 40 meter, vlakbij een enor-me rots in de vorm van een suikerbrood, en is omgeven doorgrote brokken graniet. Het gebied is zeer moeilijk toegankelijk, detocht erheen vergt meerdere uren per kameel. Deze kameel dien-de bovendien gewend te zijn aan de grote hoogteverschillen dieoverbrugd moesten worden om op het plateau te komen. Erwaren twee dagen nodig om de rots van Tagalagal te bereiken,daarna kon begonnen worden aan een twee uur durende beklim-ming met een last bestaande uit onderzoeks- en kampeermateri-aal. Eenmaal gearriveerd op de plaats, bleken alle inspanningenmeer dan de moeite waard. De grond was bezaaid met potscher-ven, met hele of gebroken molenstenen en met stenen gereed-schap van allerlei soort. Bovendien - en dat was een aanzienlijketroef voor de betrouwbaarheid van de dateringen - was er in hetzuidelijke gedeelte een soort schuilplaats onder een overhangenderots (abri) met een oude asbelt die, vanwege de beschutting,behoed was voor erosie. Er was echter geen water. Nadat hijonmiddellijk een sondage gedaan had moest Roset drie achter-eenvolgende jaren naar Tagalagal terugkeren om de abri te ont-ruimen en op systematische wijze inzamelingen te verrichten opdeze open plek (1983). De verschillende expedities bleven nietzonder resultaat. In 1982, kwamen drie essentiële resultaten voortuit deze onderzoekingen. Twee C-14 dateringen, berekend in1979 en in 1980 in het Laboratorium voor Hydrologie en isotopi-sche Geo-chemie van Orsay onder leiding van Jean-Charles Fontes,indiceerden een leeftijd van 9300 jaren. Dit resultaat werd enerzijds in verband gebracht met een dateringvan 9200 jaren, in 1976 gepubliceerd door J.P.Maître, voor deceramiekplaats van Tiltekin (site Launay) in het massief van deHoggar. Anderzijds werd het dateringsresultaat in verbandgebracht met de datering van 9000 jaar, vermeld door BarbaraBarich met betrekking tot de oudste ceramiek van Tin-Torha in de

Kaart van het Centrale Gebergte van Noord-Afrika met deTibesti en het Paleo-Tsjaadmeer, Ténéré, Aïr, Hoggar,

Tassilin’-Ajjer (Akakus) en in het noorden het Triton-meer. Opde inzet staan de namen van haar bewoners volgens

Herodotus.

fr0703_2009.qxd 09-06-2009 21:51 Pagina 22

28

De persoon in kwestie, John F. Kennedy junior, vertrok op 16 juli1999 om 20.38 uur vanaf het vliegveld Essex County in Caldwell,New Jersey, in een Piper Saratoga II TC. Bouwjaar van het vlieg-tuigje was 1995 en het is vorig jaar door persoon in kwestiegekocht. Gerapporteerd is dat het in uitstekende toestand ver-keerde, en eenvoudig en comfortabel was te vliegen. Persoon inkwestie diende géén vliegplan in (?) en gemeend wordt dat hij zijnroute wijzigde. Wij vermoeden sterk dat dit waar is, omdat per-soon in kwestie wíst dat zijn gangen werden nagegaan.

Het zicht was acht zeemijlen (vijftien kilometer). Ik herhaal: hetzicht was acht zeemijlen. Berichten in de media die spreken over"heiige" of "mistige" omstandigheden zijn onwaar.

De vliegroute van persoon in kwestie bracht hem boven de kustvan de staat Connecticut. Nadat het vliegtuig de zuidwestelijkepunt van Rhode Island was gepasseerd, zette het om 21.26 uureen bocht in en begon de nadering van vliegveld Martha’s Viney-ard. Persoon in kwestie werd niet later dan 22.00 uur verwacht ophet vliegveld. Om 21.39 uur nam JFK radiocontact op met lucht-haven Martha’s Vineyard en gaf zijn positie door. Persoon in kwes-tie was volkomen kalm. Hij gaf geen aanwijzingen dat er sprakewas van enig probleem en hij deelde mee dat hij bezig was metzijn eindnadering. Hij bevond zich minder dan 18 kilometer vande kust en 24 kilometer van het vliegveld. Persoon in kwestiebegon toen zijn (eind)daling. Persoon in kwestie bevond zich opeen hoogte van 5600 voet (1700 meter) toen hij over de oceaanvloog. Toen hij om 21.39 uur radiocontact opnam, was hij 32 tot33 kilometer ten westen van Martha’s Vineyard op een hoogte van2500 voet (760 meter). Toen de radar hem 29 seconden laterdetecteerde, was zijn vlieghoogte 1800 voet (550 meter) en zijnpositie dertig kilometer westelijk van Martha’s Vineyard. Toen ver-dween hij van de radar. Geen ‘mayday’ oproep werd ooitgehoord. Het personeel in de verkeerstoren van luchthaven Mart-ha’s Vineyard heeft voorgaande gegevens geverifieerd.

Binnen ongeveer tien seconden na dit laatste radiocontact om21.39 uur, werd een vliegtuig dat voldeed aan de beschrijving van

het vliegtuig van de persoon in kwestie, en vliegend in hetzelfdegebied, op radar gelokaliseerd door zowel militair personeel alspersoneel in de toren van vliegveld Martha’s Vineyard. Men obser-veerde dat het vliegtuig in twaalf seconden 1200 voet (366 meter)daalde: dit was met andere woorden een volledige, steile duik-vlucht.

Een verslaggever van de krant Vineyard Gazette vertelde WCVB-TVin Boston dat hij op vrijdagavond ten tijde van de crash aan hetwandelen was en een "grote witte flits in de lucht" zag net voor dekust van Philbin Beach. Bagage, een vliegtuigband, plexiglas endelen van de motorkap zijn alle aangespoeld op Philbin Beach.Genoemde verslaggever is nu gedeeltelijk teruggekomen op zijnverhaal door te verklaren "dat het misschien een fel licht van eenexplosie was" maar dat hij "er toch niet zeker van kon zijn". De ver-slaggever is gemolesteerd en in opspraak gebracht. Op ditmoment is onbekend door wie. Verschillende lokale nieuwsberich-ten meldden aanvankelijk dat diverse mensen ten zuiden vanMartha’s Vineyard tot aan oostelijk Long Island een ontploffingzagen en hoorden in de lucht boven de oceaan, om dezelfde tijddat het vliegtuig van persoon in kwestie "vermist raakte". Wij heb-ben deze rapporten kunnen bevestigen door met vier getuigen tespreken. Zij hebben gevraagd om anoniem te mogen blijven.Angst speelt daarbij beslist een rol.

Alle aanwijzingen op dit moment wijzen erop dat het vliegtuigzich seconden na de radioverbinding van 21.39 uur brandend ineen duikvlucht bevond. Het vliegtuig was uitgerust met een radar-transponder die een viercijferige identiteitscode en de vlieghoog-te uitzond. Het vliegtuig bezat een 406 MHz noodbakenzendervoor satellietopsporing. Deze zou aan de luchtvaartautoriteiten deexacte lengte- en breedtegraden hebben kunnen doorseinen. Ditapparaat werd níet geactiveerd. Aangenomen wordt dat de redenhiervan was dat het vliegtuig ogenblikkelijk in stukken uiteenviel.Vooralsnog niet bevestigd zijn beweringen van de kustwacht dateen noodbaken, waarvan wordt gedacht dat het behoort bij ditvliegtuig, op zaterdag om 3.40 uur ‘s morgens werd geactiveerden gehoord door de kustwacht op Long Island, New York.

Newshawk ontving van een agent verbonden aaneen internationale organisatie voormisdaadonderzoek onderstaande beoordelingvan het overlijden van John F. Kennedy jr. Dezeagent is ter plaatse geweest op Martha’sVineyard en op oostelijk Long Island. Hij en zijnteam hadden directe toegang tot dewrakstukken van het neergestorte vliegtuig.Voorts hadden ze persoonlijk contact metooggetuigen van een explosie in de lucht in hetgebied waar Kennedy’s vliegtuig werd vernietigden hadden ze contact met personeel van deluchtverkeersleiding en personeel op deluchthaven Vineyard.

Werd John F. Kennedy jr.vermoord?Jo

hn Q

uinn

neer jeWelnu,cover.

fr0703_2009.qxd 09-06-2009 21:51 Pagina 28

29

Over persoon in kwestie wordt door alle geïnterviewden, inclusiefdrie vlieginstructeurs, gemeld dat hij een uitstekende piloot wasdie geen risico’s nam. Persoon in kwestie had vele vlieguren enhad voor iemand die pas vijftien maanden een vliegbrevet bezateen abnormaal hoog niveau van bekwaamheid verworven. Er isgemeld dat JFK jr. in feite genoeg uren had gevlogen om zich tekwalificeren als beroepspiloot! Hij had zonder moeilijkheden exa-mens voor het vliegen op instrumenten gehaald. Hoewel persoonin kwestie niet graag ‘s nachts vloog, wijst alle informatie erop dathij ook op dit punt capabel was. Mediaberichten over een "foutvan de piloot", dat hij "gezakt was voor examens vliegen op ins-trumenten", en dat hij "bang was om ‘s nachts te vliegen" zijnklinkklare onzin. Gebruikelijke Amerikaanse desinformatie.

Toen het SK Alfa team weeranomalieën en elk mogelijk(weer)fenomeen begon te onderzoeken, werd ontdekt dat radar-beelden en ---gegevens bleken te ontbreken in de archieven voorhet oostelijke gebied van Long Island / Martha’s Vineyard. Hetbetrof de radargegevens van de twee kritische uren waarin JFK’svliegtuig klaarblijkelijk crashte of verdween. Het is bewezen datradargegevens van nut zijn om waarnemingen van elektromagne-tische / radiofrequente fenomenen bij het onderzoek te kunnenbetrekken. Dit was meer dan verdacht. Nadat genoemde gege-vens werden opgeëist bij personeel van de luchtverkeersleiding, enmet stamelende, van schaamte rode gezichten verklaringen overde verblijfplaats van de gegevens werden gegeven, bemerkt hetteam dat de gegevens met opzet op de verkeerde plaats terechtzijn gekomen, dan wel verloren zijn gegaan. Dit is een aanwijzingdat het vliegtuig van persoon in kwestie inderdaad "uit de lucht isgeschoten", ofwel met een C4-springlading, een bom die achterde cabine is geplaatst en die tijdens de daling werd geactiveerddoor een barometrische schakelaar, ofwel met een deeltjesbundeldie is afgevuurd vanaf Montauk Point.

Ons bureau is nogal bekend met de kwade nalatenschap vanMontauk Point. Het is bekend dat er technologie aanwezig is diewordt geacht van nul en generlei waarde te zijn, maar die welwordt gebruikt tegen het Amerikaanse publiek. Dit omvat nietalleen deze deeltjes-laser, maar ook (MK-ULTRA) gedachtenbestu-

ring, afstandswaarneming (‘remote viewing’), de beruchte ‘Mon-tauk-stoel’, enz. We vermoeden sterk dat een van deze technolo-gieën is gebruikt tegen het vliegtuig van persoon in kwestie.Momenteel wijst het bewijsmateriaal in de richting van de laser,hoewel dit niet geheel hard kan worden gemaakt.

De inschatting dat er sprake is van een samenzwering is gebaseerdop de volgende feiten: een fel licht, of explosie werd waargeno-men door ongeveer tien mensen in het gebied waar het vliegtuigverdween.De hoofdsteun, de stuurknuppel, delen van de motorkap, plexi-glas en bekleding waren letterlijk van het vliegtuig afgerukt endreven het strand van Gay Head Beach op. Dit wijst op een ont-ploffing midden in de lucht, niet op een crash door een vliegtuigin een overtrokken vlucht. Wrakstukken van het vliegtuig zijn ookaangespoeld op het westelijke eind van Martha’s Vineyard, wateen zeer wijd verspreid vernietigingsgebied oplevert. Met anderewoorden, de overblijfselen van het vliegtuig zijn verspreid over eengroot stuk oceaan, wat wijst op een ontploffing in de lucht en nietop een crash doordat het vliegtuig in een overtrokken toestand isgeraakt.

Het team heeft al het geborgen fysieke bewijs onderzocht enbevestigt de beoordeling van de schade. De opgenomen conver-saties met de luchtverkeersleiding wijzen alle op een kalme, ont-spannen piloot die de vlucht geheel onder controle heeft, zonderproblemen tijdens de eindnadering. Seconden na het laatsteradiobericht werd de explosie waargenomen en verloor men hetcontact met het vliegtuig van persoon in kwestie. De hiervoorgenoemde weer- en elektromagnetische / radiofrequente gege-vens zijn verloren gegaan, of zijn op de verkeerde plaats terecht-gekomen. Aangezien dit typisch nóóit gebeurt, is er een sterk ver-moeden van het bestaan van een soort doofpotaffaire.De vleugels van het vliegtuig waren niet afgerukt, wat wel zou zijngebeurd indien het in een ongecontroleerde duikvlucht terechtwas gekomen, zoals door de Amerikaanse pers wordt gemeld.Indien het vliegtuig motorproblemen had gehad, zoals werdbericht, zou het simpelweg in een langzame glijvlucht zijn gegaanen had het een zachte landing op het water kunnen maken.

Een ‘mayday’ oproep werd nooit gehoord, wat wijst op een cata-strofale gebeurtenis. Geen satelliet-noodbaken werd geactiveerd,wat erop wijst dat de piloot geen tijd had om dat te doen. Foren-sisch en fysiek bewijs tot dusver met betrekking tot koffers, delenvan het vliegtuig, enz. wijzen op een soort hevige explosie, maarniet op een explosieve inrichting van het type C4.Het vliegtuig viel uit de lucht en bereikte daarbij een eindsnelheidgelijk aan die in een vrije val. Alle rapporten van de vlieginstruc-teurs van persoon in kwestie wijzen op een zeer goede piloot diegeen gevaren zocht of onnodige risico’s nam. Hij was gekwalifi-ceerd voor alle aspecten van de vlucht met het vliegtuigtype dathij bestuurde. Het is bijna onmogelijk dat hij op de nu door demassamedia beschreven manier naar beneden kwam suizen.Wij hebben vernomen dat persoon in kwestie bezig was met devoorbereiding van óf zijn tegenkandidatuur tegen Hillary Clintonin de voorverkiezing in New York, óf van zijn kandidatuur voor depresidentsverkiezing in 2000 (waarvan we denken dat hij die zouhebben gewonnen). Wanneer we ook de saga van de stamboomvan de Kennedy’s kennen, en de obsessie van de Illuminati voordeze zaak - de Kennedy’s behoren met zekerheid tot de Illuminati- is het volstrekt mogelijk dat de opdracht tot deze moorden doorde Illuminati is gegeven vanwege een vete die naar verluidtbestaat tussen de Kennedy’s en de Rockefellers of de Camerons.

fr0703_2009.qxd 09-06-2009 21:51 Pagina 29

33

Onlangs werd ik voorgesteld aan Bob Beckwith, eigenaar van eensuccesvolle elektrotechnische firma die onderhoud pleegt bij elek-triciteitsbedrijven overal ter wereld. Beckwith is een vernieuwer dietijdens zijn lange carrière octrooi heeft verkregen voor vele elektri-sche systemen. En die carrière lijkt nog niet ten einde. Op een leef-tijd waarop de meeste mensen het tweede of derde decenniumvan hun pensioen ingaan, blijft hij doorgaan met het ontwikkelenen verkopen van elektrische beschermings- en besturingsappara-tuur.Eind 1942, toen hij nog een jonge twintiger was, vond Beckwithgegevensoverdracht door middel van Frequency Shift Keying uit,een techniek voor het draadloos of over een telefoonlijn verzendenvan data, waarmee schakelapparatuur op afstand kon wordenbediend. Deze technologie vereenvoudigde het over grote afstan-den transporteren van elektriciteit. Het maakte deel uit van eennationaal gecoördineerd noodprogramma van de elektriciteitsbe-drijven om de bestaande generatie centrales met elkaar te verbin-den, zodat de eerste nucleaire installaties ter wereld, zoals die inHanford in de Amerikaanse staat Washington, van elektriciteit kon-den worden voorzien.

Strijd tegen Duitse zeemijnen

Bobs maatschappelijke erkenning als ‘wonderkind’ leidde ertoe

dat hij door Bell Laboratories werd gevraagd voor een projectgericht op het verbeteren van sonartechnologie. Dit was dringendnodig ter verdediging tegen Duitse zeemijnen die voor de kust vande Verenigde Staten werden gelegd en die marineschepen uit hetwater bliezen, nog voordat ze het Europese oorlogsgebied haddenkunnen bereiken.Beckwith weet zich te herinneren dat de verfijning van radar enhet geworstel met alle toepassingen ervan van het grootste belangwaren voor elektrotechnici die betrokken waren bij het Europesefront, maar dat "radar geen groot probleem was voor de Ameri-kaanse marine bij de verdediging van de Amerikaanse kust; duik-boten en de nieuwe Duitse zeemijn juist wèl."Dit wijkt op een interessante manier af van de gangbare interpre-taties van de legende van het Philadelphia Experiment. Deze inter-pretaties hanteren gewoonlijk de invalshoek dat de marine extre-me haast had met het ontwikkelen van ‘onzichtbaarheid voorradar’. Maar zoals Beckwith het zich herinnert, vond de radaroor-log voornamelijk plaats in het luchtruim boven Europa. Volgenshem was de bescherming van de Amerikaanse kust het primairedoel van het ‘echte’ Philadelphia Experiment en was het als zoda-nig geen radartest.Tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog hadden de Duitsersonderwatermijnen ontwikkeld die geen directe aanraking met hetdoel nodig hadden, maar afgingen door het magnetisme van eenpasserende scheepsromp. De Verenigde Staten antwoordden doorde ontwikkeling van mijnenvegers die succesvol waren met hetlaten afgaan van de Duitse mijnen door gebruik van kabels waareen wisselstroom met een lage frequentie doorheen liep. Dezekabels werden vanaf de zijkanten van de mijnenveger door het

Volgens sterke geruchten zou tijdens een geheimAmerikaans radarexperiment in 1943 eenmarineschip onzichtbaar zijn geworden en opeen andere plek weer zijn verschenen. AlexandraBruce deed onderzoek en sprak daarbij onderandere met Bob Beckwith, ten tijde van hetexperiment als burger in dienst van deAmerikaanse marine-aannemer BellLaboratories. De op deze wijze ingewonneninformatie levert opzienbarende, nieuweinzichten op omtrent het doel en deomstandigheden van het legendarischePhiladelphia Experiment.

Het ‘echte’ PhiladelphiaExperiment?

Alex

andr

a Br

uce

Oscar Schneider

auteur Alexandra Bruce

fr0703_2009.qxd 09-06-2009 21:52 Pagina 33

34

water getrokken, ongeveer op de manier zoals visnetten wordengebruikt. De wisselstroom die door de kabels gegenereerd werdactiveerde de detectoren van de mijnen en deed deze op veiligeafstand ontploffen. De Duitsers ontwikkelden daarop een akeligenieuwe mijn die tegen de zeebodem verankerd lag en die nietexplodeerde wanneer zijn detectoren werden geactiveerd, maar inplaats daarvan naar het oppervlak steeg om de mijnenveger tevernietigen. Er vielen vele slachtoffers en het openhouden van deAmerikaanse scheepvaartroutes werd steeds moeilijker. ‘De Bom’was nog niet gereed en gevreesd werd dat het Duitse mijnpro-bleem er wel eens voor zou kunnen zorgen dat de Verenigde Sta-ten de oorlog zouden verliezen voordat ‘De Bom’ kon wordengebruikt.Gedurende een periode van vele maanden was Beckwith als bur-ger, in dienst van de Amerikaanse marine-aannemer Bell Labora-tories, betrokken bij sonar- en communicatieproeven van de mari-ne. In die tijd werd hem verteld dat Vannevar Bush, de door depresident benoemde leider van het Kantoor voor wetenschappelijkonderzoek en ontwikkeling (Office of Scientific Research and Deve-lopment), opdracht had gegeven voor zijn project. De eerste proe-ven werden uitgevoerd in een geheim meer in New Jersey. Hij zegtdat latere proeven werden uitgevoerd in de zee-engte bij LongIsland, waarbij de experimentele mijnenveger IX-97, een privé-jacht genaamd Sardonix en het onderwater-geluidslaboratoriumvan de marine in New London, Connecticut, werden gebruikt.Er werd gehoopt dat een sonartoepassing van Beckwith’s Fre-quency Shift Keying telemetrie-technologie (FSK) de opsporingmogelijk zou maken van mijnen op voldoende afstand om ze tekunnen ontwijken en/of veilig te laten ontploffen. Hoewel dezetoepassing van FSK geen succes bleek te zijn, hielp Beckwith demarine wel om sonar te ontwikkelen voor communicatie dieonhoorbaar was voor de Duitsers.

Geruchten over geheim teleportatieproject

Er bestonden tevens andere manieren om het probleem van denieuwe Duitse mijn te omzeilen. Deze werden klaarblijkelijk ookgetest. Beckwith zegt dat hij in januari 1943 een eerste overleg bij-woonde met de geestelijk vader van de atoombom, dr. EdwardTeller. Teller beschreef hem een door Nikola Tesla gegeven klein-schalige demonstratie van teleportatie (de onmiddellijke transpor-

tatie van objecten van de ene locatie naar de andere), die hij vanplan was te herhalen met een levensgrote mijnenveger.Beckwith herinnert zich dat hij achttien maanden later, in juni1944, terwijl hij aan boord van de IX-97 bezig was met zijngeavanceerde sonarproeven, herhaaldelijk van de matrozenopmerkingen opving over de kennelijke resultaten van Teller’sgeheime teleportatieproject. Een zeer vreemde reeks incidentenhad, naar zij zeiden, plaatsgevonden tijdens een vorig clandestienexperiment aan boord van de IX-97, waarbij Beckwith niet per-soonlijk was betrokken. De details van de geruchten die hij conti-nu opving van zijn scheepsmaten vertonen een treffende gelijke-nis met de in het oog springende elementen uit de legende vanhet Philadelphia Experiment. Deze opvallende details omvatten deonbedoelde teleportatie van een marinevaartuig van Philadelphianaar een marinebasis in Virginia, en het lichaam van een matroosdat als gevolg daarvan werd versmolten met de romp van hetschip. Beckwith is ervan overtuigd dat de door hem opgevangenanekdotes over het vorige experiment aan boord van de IX-97over het ‘echte’ Philadelphia Experiment gingen.In een brief aan mij schrijft Beckwith:"Zoals ik heb gezegd in mijn boek Hypotheses (verschenen in1996) was het opmerkelijke reisje terug in de tijd tijdens het vori-ge experiment op de IX-97, gedurende ‘mijn’ experiment een veelgehoord gerucht waarvan ik deelgenoot werd gemaakt ondermaaltijden en dergelijke. Tegen de officieren was ongetwijfeldgezegd de tijdreisgebeurtenis geheim te houden en zij waren ver-bijsterd dat het gespreksonderwerp vrijelijk de ronde deed in aan-wezigheid van buitenstaanders als ik. Vergeet niet dat er in die tijdgeen CIA, FBI, NSA en dergelijke waren. Er bestond geen classifi-catiesysteem voor geheimhouding, behalve de regel om zolang deoorlog duurde niets te doen om de vijand te helpen. Het is gemak-kelijk voor te stellen dat een klein aantal hooggeplaatste militairenen politieke figuren een verhaal verzon dat als dekmantel diendeom de ware feiten te verhullen en/of in diskrediet te brengen.De verhalen die ik constant opving gingen over de verdwijning enverplaatsing van de IX-97 en de verontrustende effecten ervan.Deze effecten brachten de kapitein en de experimenteerders ertoehet experiment vlug stop te zetten. Dit gebeurde toen ze zichzelfaantroffen aan de kade van Newport News, Virginia, waar hetschip twee weken eerder was aangemeerd.Technici van de marine en zonder twijfel tenminste één burger diede leiding had over het experiment zijn mogelijk volledig inge-kapseld geweest in de kajuitruimte in het inwendige van het schipen ‘gingen zomaar mee’, zonder nadelige effecten overigens. DeIX-97 is mogelijk lang genoeg in Newport News geweest om debange uitvoerders van het experiment, omhuld door de kajuit, telaten ontdekken waar ze waren. Ze schakelden de stroomtoevoerplotseling uit, wat het schip terugbracht naar de werf in Phi-ladelphia. De ongelukkige zeelui aan dek of aan de kade moetengedeeltelijk in de tijd zijn verplaatst. Daardoor kregen ze te makenmet een geestelijk verwarrende scheiding in de ruimte waaroverook in de verhalen wordt gesproken.Eén uiterst onfortuinlijke matroos viel van het dek waardoor hijvast kwam te zitten in het staalwerk van het schip. Zijn lichaambevond zich deels binnen en deels buiten een buiswaterkap dienet voor een schuifdeur zat aan de bakboordzijde van de kajuit.Mij werd verse verf getoond op de binnen- en buitenzijde van destalen kap waarin de matroos was gespietst, half binnen en halfbuiten de kajuit.Ik herinner me duidelijk de geruchten onder degenen die met mijsamenwerkten in New London over de experimenten. En ik hadgeen reden om de verhalen niet te geloven over de man die wasgevangen in het staalwerk en over de mannen met ernstige gees-

Het marineschip de U.S.S. Eldridge zou niets met hetPhiladelphia Experiment te maken hebben gehad.

fr0703_2009.qxd 09-06-2009 21:52 Pagina 34

37

In de Pike’s Peak bergketen die uitziet op Colorado Springs, begonTesla rond het begin van de 20e eeuw een reeks experimenteninzake de elektrische eigenschappen van de aarde en de atmosfeerin een pasgebouwd laboratorium, gelegen op een hoogte van2400 meter. In Colorado ontdekte Tesla de draadloze transmissiesvan elektriciteit door de aarde en de atmosfeer en het fenomeenvan atmosferische verlichting. In centurie 4,31 zou Nostradamusbeschrijven hoe Tesla in de nacht op de hoge bergtop de ontdek-king had gedaan, hoe hij in de hemel stond te kijken met zijnlichaam overdekt met elektrisch vuur. Volgens de oude ziener zoudeze ontdekking zo belangrijk zijn dat Tesla hierdoor onsterfelijken heilig zou worden verklaard.Nostradamus’ voorspelling over ‘op de hoge bergtop’ en eenmogelijk vervolg over de grote piramide zou belangrijk kunnenzijn. Zijn passage hierover verwijst naar oudtestamentische boekenExodus en Deuteronomium waarin de ontmoetingen tussen Goden Mozes op de berg Sinaï worden beschreven. Te midden vandonder, vuur, elektrische stormen en wolken zou Jahweh deblauwdruk van de Ark des Verbonds aan de joodse magiër hebbengeopenbaard en hem de stenen tafelen met de Tien Gebodenhebben gegeven. Het is niet uitgesloten dat de elektrische krachtvan de Ark des verbonds het zelfde product waren als de Tesla ken-nis – met Mozes in die tijd als vooraanstaand deskundige. Onge-twijfeld was de Ark een Tesla-achtige machine, een product vanmenselijke inventiviteit, gemaakt door mensenhanden voor men-selijke doeleinden. Men zou het kunnen zien als een voertuig vaneen zeer oude en geheime wetenschap, als de sleutel tot de afge-sloten, vergeten geschiedenis van ons ras, een symbool van onzeverloren gegane glorie, en een testament van de verloren waar-heid over onszelf.De man die met zijn uitvinding van de wisselstroom die heden-tendage de energie opwekt en transporteert voor miljarden men-sen over de gehele aardbol, was een raadsel voor zijn tijdgenoten.Bijna geheel alleen zou Tesla een omwenteling in de toepassingvan de moderne elektriciteit tot stand brengen. In Boedapest, in1881, kreeg hij een flits van verlichting die hem voor het eerstopenbaarde hoe zijn wisselstroom zouden kunnen functioneren.Terwijl hij tijdens zonsondergang met een vriend in een park wan-delde, werd hij er plotseling toe bewogen om de volgende woor-den van Goethe’s ‘Faust’ uit te spreken:

De gloed trekt zich terugVoorbij is de dag van inspanningZij haast zich weg van hier en verkent nieuwe levensveldenO, dat een vleugel mij van de bodem kon verheffenOm haar spoor te volgen, al zwevend te volgen.Nauwelijks hadden deze woorden zijn mond verlaten of hij werdgetroffen door een visioen van een magnetische wervelwind dieeen motor deed draaien. Dit visioen was het fundament waaropTesla het roterende magnetische veld uitvond, die de basis vormtvoor wisselstroom apparaten. Toen Tesla op zeventienjarige leeftijdvoor het eerst uitvindingen begon te doen was zijn vermogen omgeestelijke constructies in drie dimensies te visualiseren een gavedie hem in staat stelde elke machine te materialiseren. Hij begonzich hierin te oefenen, en bereikte een staat waarin wil en wensidentiek werden. Wanneer hij dan echte machines bouwde vol-gens zijn voorstellingsvermogen, werkten ze precies zoals hij dathad voorzien.Volgens Tesla was de reden dat hij naar Colorado Springs ging,omdat ze daar zijn wisselstroomsysteem al hadden geïntroduceerden dat hij daar een paar goede vrienden had die hem alle elektri-sche energie die hij nodig had, gratis wilden leveren. Maar hetopmerkelijke toeval wilde ook dat hij zijn installatie bouwde op detop van Pike’s Peak, die door de Hopi-indianen als de spirituelepool van de wereld wordt beschouwd. In het scheppingsverhaalvan de Hopi’s wordt verwezen naar het bestaan van een stelsel vankrachtlijnen en -centra van de aarde. De Grote Geest schiep eenwezen dat tot taak had het universum te beheren. Deze demiurg,vergelijkbaar met de Egyptische god Ptah, schiep op zijn beurt eenassistent: de Spinvrouw. Zij was verantwoordelijk voor het makenvan het energieweb, een matrix die voor de instandhouding vande levensenergie van de aarde en op aarde levende wezens zoumoeten zorgen. Daarom schiep de Spinvrouw een tweeling, vanwie de een tot taak had de wereld draaiende te houden door mid-del van een netwerk van klank of trilling, terwijl de ander verant-woordelijk was voor de stabilisering van het land, en moest helpenbij het laten draaien van de aarde. De scheppingsmythe van deHopi verhaalt van een tweeling die op de noord- en zuidpool werd

In zekere zin loopt onze huidige wereld teneinde. Klimaatfactoren veranderen de fysiekewereld, sociale factoren veranderen onzeleefwereld en de technologie transformeert dewereld van de wetenschap. De schepper vanonze energiewereld Nikola Tesla was voor velevakmensen een buitenaards superwezen. Metzijn grote sensiviteit en ongeëvenaarde intuïtievevermogens was hij in de orthodoxe wetenschapmoeilijk te plaatsen, maar hij was de echtewetenschapsman in de oorspronkelijke zin vanhet woord.

Nikola Tesla in ColoradoSprings

Mar

tin v

an W

ierin

gen

De uitvinder Tesla, vlak voor zijn dood in 1942 op 86-jarigeleeftijd.

fr0703_2009.qxd 09-06-2009 21:52 Pagina 37

38

geposteerd; ook moesten zij de kracht van luchtverplaatsingenbeteugelen en voor de juiste winden en luchtstromen zorgen. Van-uit technisch oogpunt bezien, beeldt de tweeling de technologieuit die terug te vinden is in de tempel van Hathor te Dendera,Egypte.De Denderatechniek geeft op zijn beurt de technologie van degrote piramide weer, die identiek blijkt te zijn met de Tesla-tech-nologie voor resonantie-systemen van het aard-ionosfeersysteem.De Dendera electro-mechanische oscillators met de Crookes-typevacuümbuizen kunnen een klank of trilling opwekken van hooguitduizend Hertz. Onderzoekers toonden aan dat de sarcofaag of gra-nieten bak in de Koningskamer van de grote piramide resoneert bijeen frequentie van 438 Hertz en in resonantie is met de resonan-tiefrequentie van de kamer zelf. Deze frequentie ligt dus in hetbereik van de Dendera-oscillator. Elektrische oscillators, of dit nude kleine Dendera machine of de gigantische teslaspoel is, hebbenvoor afstemming en voor de capaciteit van de primaire spoel eencondensator nodig. Tesla gebruikte hiervoor in Colorado een aan-tal bakken, die te vergelijken zijn met de granieten bak in deKoningskamer; deze bak moet de condensatorbank van het sys-teem van de grote piramide zijn geweest. Tesla vulde een derge-lijke bak met een zoutoplossing en plaatste hierin halfgevuldemineraalwater flessen. De flessen noemde hij ‘Jars’, naar de Leidsefles genoemd. Het glas van de fles vormde het diëlectrum van decondensatorbank.Een profeet beschouwt het als zijn goed recht zijn voorspellingenin te kleden in dubbelzinnige en duistere taal. Dit geldt zowel voorde profeten uit het Oude en Nieuwe Testament. De constructievan de verzen van Nostradamus is die van het Latijn; vaak gebruiktde ziener, als een moderne verslaggever, een soort telegramstijl. In8,66 bijvoorbeeld, schrijft hij D.M. voor Duce Mussolini, Parijswordt vaak afgekort tot Par., mansul voor manens solus als naamvoor de Paus, en in 8,97 VAR voor de Verenigde Arabische Repu-bliek. In de nieuwe tijd van het verstreken millennium zou volgensde voorspelling een nieuwe en krachtige invloed in de wereldmerkbaar worden van iets of iemand wiens omvang groeit dat‘oosterse stormen’ zullen volgen. Het is onwaarschijnlijk dat ditverband moet slaan op sociale of politieke roerselen, maar eerderop meteorologische storingen waarop- individueel of materieel-Nostradamus de raadselachtige codenaam ‘Koning REB’ heeftgeplakt. Deze naam kan geen klein wonder of toeval zijn; de Hopi-mythe

suggereert het gebruik van klimaattechnologie. De tweelingma-chine van Dendera met de Crookes buizen is een uiteenzetting diebekend is als Tesla’s REB techniek, waarmee hij het weer mee konbeïnvloeden door wolken uiteen te doen vallen of te condenserenmet de daartoe benodigde frequenties.Zesduizend jaar geleden was de Sahara een vruchtbare savanne,waar het leven welig tierde. Tegenwoordig is het een dorre zand-zee, maar misschien keert ooit het groen weer terug. Er valt geenregen in de Sahara omdat er geen planten groeien, maar ooit washier water in grote hoeveelheden. Zesduizend jaar geleden begonde negatieve terugkoppeling, en begon de vegetatie in de savan-ne terug te lopen en stuiterde het systeem de drempel in een paareeuwen over naar een kale dorre woestijn.Tijdens een verblijf in zijn geboortestreek verwonderde Tesla zichover het feit dat tijdens een onweer het meestal ging regenen. Datbracht hem op het idee dat de ionosfeer via zijn hoogfrequentezender in Colorado kon worden geactiveerd en in een dusdanigetrilling gebracht kan worden dat het tot een ontlading of juist nietkwam. In zijn autobiografie ‘My Inventions’ somt hij de voordelendaarvan op: droge gebieden, verstoken van voldoende regen, zouje via een dergelijke methode kunnen laten beregenen. Om dit tebeproeven experimenteerde hij hiermee met zijn MagnifyingTransmitter in het berggebied rond Colorado Springs. Tesla kwamzo aan de wieg van de controle van het klimaat door de mens testaan: laten we eens onderzoeken of het piramidesysteem hiervoorgebruikt werd! Volgens Tesla was zijn zender afgestemd op de fre-quenties van bliksemontlading, die overeenkomen met de impul-sen van ‘sferics’, ook wel ‘atmosferics’ genoemd: korte, elektro-magnetische pulsen, die voortdurend in de atmosfeer van deaarde ontstaan. Deze pulsen bepalen het weer en zijn verdeeldover verschillende frequentiebanden.Afgezien van het feit dat de frequenties uitsluitend binnen eensmalle bandbreedte voorkomen, valt meteen het harmonischekarakter van hun onderlinge verhoudingen op. Ze staan in een-voudige getalsverhoudingen tot elkaar, die overeenkomen met dievan het octaaf, de kwint, de kwart, de terts enz. in de muziek. Menontdekte dat het DNA en RNA keten harmonisch resoneren onder

Het Waldorf-Astoria gebouw waar Tesla leefde van 1897 tot1920.

Tesla standbeeld in de stad Gospic in Kroatië

fr0703_2009.qxd 09-06-2009 21:52 Pagina 38

40

GlastonburyBevindt het graf van koningArthur zich in Glastonbury?Kwam Jozef van Arimathea naar"Avalon", samen met de Graal?Een indringend onderzoek.

De Soemerische planisfeerWim Zitman achterhaalt de bete-kenis van een Soemerische plani-sfeer, volgens Sitchin een buiten-aardse ruimtekaart… volgens Zit-man een aardse landkaart… maardaarom niet minder belangrijk!Integendeel…

UFO-onderzoeker par excellen-ce: Jacques ValleeVereeuwigd als een fictief charac-ter in de film Close Encounters ofthe Third Kind, gaan wij op zoeknaar de waarheid: wie is wat alge-meen aanvaard wordt als debeste UFO-onderzoeker?

De Mysterieuze Verdon André Douzet volgt in de voet-sporen van de Belgische auteurAlfred Weysen, op zoek naar deschat van de Tempeliers en ande-re mysterieën in deze Zuid-Franseregio.

"Welkom in de Grote Piramide"Een indrukwekkend verhaal overde ontdekking van de toegangtot de Grote Piramide. Maareveneens een les dat niet alles lijktwat het is… Ralph Ellis en MarkFoster doen hun bevindingen uitde doeken.

Geheim genootschap, geheimeregering?Jim Marrs speurt naar het ant-woord op de vraag of geheimegenootschappen inderdaad vanachter de schermen de aarde kun-nen regeren… of het misschienzelfs doen?

Mars: Living PlanetStichting Mars Society Nederland houdt op zaterdag 2 juni2001 in Delft een symposium met als thema "Mars: LivingPlanet". De vraag of er leven is, of was, op de Rode Planeetis de drijvende kracht achter de internationale onderzoeks-programma's. Maar ook de mogelijkheid dat Aards leven opMars zou kunnen gedijen boeit een steeds groter publiek.Mars "leeft", in ieder geval in de geest van veel mensen. Het symposium wordt gehouden in de Aula van de Techni-sche Universiteit in Delft, een van de meest op een ruimte-schip gelijkende gebouwen van Nederland. In verband methet internationale sprekersveld zal de voertaal Engels zijn. Toegangsprijs: fl. 55,-. Opgave via e-mail:[email protected]

UFO-onderzoeker Albert Budden in NederlandOp uitnodiging van de UFO-Werkgroep Nederland (UWN)zal de Britse onderzoeker Albert Budden op 5 en 6 juni 2001een bezoek brengen aan Nederland. In deze periode geefthij in Enschede een tweetal lezingen in de Engelse taal enworden ondersteund met videobeelden en dia’s.Adres: Natuurmuseum, M.H. Tromplaan 19 (achteringang),Enschede.Aanvang: Beide lezingen beginnen om 19.30 uur.Entree: De toegangsprijs voor elke lezing bedraagt ƒ 20,-Aanmelding: Toegang uitsluitend na schriftelijke aanmeldingvóór 1 juni. Stuur uw naam, adres, telefoonnummer enlezingnummer zo spoedig mogelijk per e-mail naar: bud-

[email protected] of naar: UWN Lezingen, Postbus 2191,7500 CD Enschede.Informatie: Nadere mededelingen over de lezingen zijn tevinden op: http://www.xs4all.nl/~ufonet/budden

Glastonbury SymposiumInvestigating Crop Circles and Signs of our Times3rd, 4th, 5th August 2001, Assembly Rooms, Glastonbury,South West England£75.00 Three Days£30.00 Sat £27.50 Fri/Sun £5.50 per lecture subject to availabilityThe world’s longest running annual crop circle gathering isa three day event with top national & international speakerspresenting a wide variety of related subjects, together withslides and videos of the latest events, music and inspiration-al performances.

Bookings & Enquiries:Sheila Martin, 16 Chilkwell Street, Glastonbury, Somerset,BA6 8DB, UK. Tel +44 (0) 1458 834576 [email protected] or visit the Symposium web site: www.isleofava-lon.co.uk/symposium.htmlFrontier Sciences Foundation zal ook aanwezig zijn met eentafel.

Wordt lid van de UFO Nieuwsbrief

Het laatste nieuws is altijd te vinden in de UFO-nieuwsbriefVoor fl. 20,- ontvang je zes UFO nieuwsbrieven. Meldt je aan via Postbus 2191, 7500 CD Enschede en maak gelijktijdig fl. 18,50 over op giro 5105309, t.n.v. J.L.W. Kumeling Hengelo o.v.v. Jaarlid UFO nieuwsbrief. Voor info: 074-2425514.

fr0703_2009.qxd 09-06-2009 21:52 Pagina 40

fr0703_2009.qxd 09-06-2009 21:51 Pagina 27

GraancirkelsJanet M. Ossebaard

In ruim 100 pagina’s en ondersteund door 275kleurenfoto’s en diagrammen krijgt u eencomplete presentatie van het graancirkel-fenomeen, waarvan met recht kan wordengezegd dat het tot de meest complexe enintrigerendste mysteries van onze tijd behoort.

ƒ 15,- of € 6,81 of BFR 275Verzendkosten per zending: ƒ 5,- of € 2,30 of BFR 100

Te bestellen bij FSF, Postbus 372, 8250 AJ Dronten, Tel 0321-380558, Fax 0228-312081, E-mail: [email protected] (België) Dendermondse Steenweg 56, 9100 Sint-Niklaas, E-mail: [email protected]

Wat zijn graancirkels? Zij verschijnen, mondiaal, aleeuwenlang in vele soorten gewassen. Graancirkelszijn fysiek: ze liggen maandenlang in de velden enlaten zich gemakkelijk onderzoeken. De verschijn-selen en onderzoeksresultaten zijn zeer opmerkelijk:wijzigingen in de planten op celniveau, vreemdestoffen die niet op aarde in de vrije natuur voor-komen, dode vliegen, vreemde lichten en geluiden,niet-functionerende camera’s en zaktelefoons.

fr0703_2009.qxd 09-06-2009 21:52 Pagina cov4