Ampersand Ledenblad mei 2012

18
www.cdenv.be ampersand LEDENBLAD VAN CD&V - JAARGANG 12 - MEI 2012 AFGIFTEKANTOOR LUIK X Verschijnt maandelijks, behalve in juli en augustus VEILIG THUIS

description

Ampersand Ledenblad mei 2012

Transcript of Ampersand Ledenblad mei 2012

Page 1: Ampersand Ledenblad mei 2012

www.cdenv.be

ampersandLEDENBLAD VAN CD&V - JAARGANG 12 - MEI 2012 AFGIFTEKANTOOR LUIK X

Ver

sch

ijnt

maa

nd

elijk

s, b

ehal

ve in

juli

en a

ug

ust

us

VEiLiG thuiS

Page 2: Ampersand Ledenblad mei 2012

2

COLOFOnBrecht Grieten, Annemie Lemahieu, Steff en Van Roosbroeck, Peter Poulussen, Stefaan Deleeck, Marc Paredis, Bart Croes, Greet Gysen, Hans Knop, Iris Depoorter, Cecile Segers, Rutger De Reu, Tinneke Huyghe, Saartje Stevens, Tine Vandecasteele, Niko GobbinLinda Meskens – 02 238 38 30Joost BresseleersPascal Laseur – 02 238 38 32 Jonathan Cardoen, Wetstraat 89, 1040 BrusselWetstraat 89, 1040 Brussel, fax 02 238 38 60 – [email protected]

redactiecomité:

adresbestanden: Vormgeving: Postabonnementen: Verantw. uitgever: re(d)actieadres:

Mobiliteit is belangrijk voor mensen. We zijn allemaal continu in beweging: pendelen richting werk, boodschappen doen, familie bezoeken of gewoon genieten van een uitstap. En altijd moeten we beroep doen op een vervoermiddel, om samen te komen met anderen. Mensen samen brengen, het is christendemocratie ten voeten uit. Het is dan ook geen wonder dat CD&V twee ministers van mobiliteit in haar rangen telt. Elke dag opnieuw brengen zijn verbinden letterlijk in de praktijk. Het is niet altijd even gemakkelijk om te werken aan een betere mobiliteit. Hinder is nu eenmaal onvermijdelijk wanneer je wegen vernieuwt of fietspaden aanlegt. Zeker onze lokale mensen krijgen geregeld commentaren over wegomleggingen of een modderpoel voor de deur. Maar dat schrikt hen niet af om te doen wat nodig is. Een stad of gemeente in beweging zetten, daar moet je daadkracht voor tonen. Met Hilde Crevits bij De Lijn en Brigitte Grouwels bij MIVB zetten onze mensen ook de toon binnen het openbaar vervoer in Vlaanderen en Brussel. Op federaal vlak komen er belangrijke momenten aan bij de NMBS. Binnenkort starten de besprekingen om de organisatie te vereenvoudigen en de problemen bij het spoor aan te pakken. Wij zijn er klaar voor, om orde op zaken te zetten en de klant opnieuw centraal te plaatsen. Het mag duidelijk zijn: het mobiliteitsvraagstuk is een van de belangrijkste van de 21ste eeuw. Steeds meer mensen maken gebruik van steeds meer vormen van vervoer. En ze willen dit doen op een comfortabele, vlotte en veilige manier. Een antwoord bieden op die uitdaging zal veel creativiteit vragen. In deze Ampersand vindt u verschillende ideeën, op alle bestuursniveaus, waarmee CD&V’ers tonen dat zij voor die creatieve antwoorden kunnen zorgen.

wouter BekeVoorzitter CD&V

iedereen in beweging

Page 3: Ampersand Ledenblad mei 2012

3

mobiliteitsproblemen aanpakken door de gemeente of het gewest alleen is on-mogelijk zonder de medewerking van de gebruikers. CD&V Vlaams-Brabant heeft daarom de uitdaging aangeno-men om te werken aan mobiliteitsoplos-singen op en rond de ring rond Brussel (r0).

Om de mobiliteitsproblemen rond de R0 aan te kaarten zette CD&V Vlaams-Brabant de geslaagde “ringmobiel” campagne op (www.ringmobiel.be). Via diverse mediakanalen en persacties werd aan-dacht gevraagd voor de problemen en werden ook suggesties tot verbetering aangereikt. CD&V streeft naar een combinatie van maatregelen waarbij zowel voetgangers, fi etsers, openbaar vervoer als auto’s betrokken worden. Voor alle mobiliteitsproblemen en de aanpak ervan gebruiken we het STOP-prin-cipe: eerst aandacht voor Stappers, dan Trappers, Openbaar vervoer en tot slot Privévervoer.

In Vlaams-Brabant voelden o.a Tom Dehaene en Karin Brouwers dat het werk niet af is. Er blijft verdere bewustmaking nodig. Daarom is er een vervolgtraject opgesteld met “Ringo Stuur”. Ringo is een coole gast en een autofreak, maar zijn ge-drag op de weg kan soms beter. Via de website: www.ringostuur.be geeft hij tips over de ideale ver-voersmanier voor jouw verplaatsing.

De goede raad van Ringo Stuur krijg je online, maar Ringo wil graag met vele weggebruikers kennis ma-ken. Als we echt willen sensibiliseren, moeten we immers iedereen overtuigen dat er voldoende mo-biliteitsalternatieven zijn. Alleen als we ons daarvan bewust zijn, kunnen we succes boeken.

Je kan helpen door een campagne op te zetten in jouw gemeente. Er is campagnemateriaal voorhanden zoals stickers, geurhangers voor in de auto en deurhangers. Als je hier actie mee wil voeren, spreek dan zeker uw bewegingscoördinator aan of mail naar [email protected]. De trekker van dit initiatief is Tom Dehaene. Contact opnemen met hem? Mail naar [email protected].

wiE iS rinGO Stuur?Ringo Stuur is een heel extreme gast: het beste prediken maar het zelf niet doen. Ringo Stuur ademt roet en drinkt benzine, houdt van snelle auto’s en vuile uitlaten. Hij rijdt graag hard, haat de fi ets en te voet is al helemaal uit den boze. Toch motiveert hij iedereen op elk moment om de mobili-teitsproblemen aan te pakken...

ringo Stuur inbegrepen

We zijn allemaal een beetje Ringo Stuur

www.rinGOStuur.BE

Page 4: Ampersand Ledenblad mei 2012

4

In ons politiek handelen zullen de gezinnen altijd ons

kompas zijn!

90 % van de

besparingen zijn

we elders gaan

zoeken, niet in de

portemonnee van

de gezinnen.

CD&V is de

gezinspartij van

Vlaanderen. En dus

zijn de gezinnen

in het beleid onze

prioriteit.

CD&V Gezinsdag

90 % van de

portemonnee van

de gezinnen.portemonnee van

de gezinnen.

CD&V is de

in het beleid onze in het beleid onze

prioriteit.

In ons politiek In ons politiek

kompas zijn!kompas zijn!

Zondag 13 mei was er de CD&V familiedag in Oostende. het was een stralende dag, met maar liefst 2000 bezoekers. Onze familiedag mag een groot succes genoemd worden.

iedereen kon genieten van een optreden van Piet Piraat, allez allez, woesh! en nog veel randanimatie. Die dag was het ook moederdag & natuurlijk werden ook de moeders in de bloemetjes gezet. Elke moeder kreeg van ons een attentie. want, {iedereen inbegrepen}. hieronder vindt u enkele sfeerbeelden.

Page 5: Ampersand Ledenblad mei 2012

5

Speech Jo VandeurzenOp dinsdag 15 mei heeft de Gezinsbond zijn gezinsconferen-tie gehouden, naar aanleiding van ‘De dag van het gezin’. Als Minister van Gezin kon Jo Vandeurzen daar niet op ontbreken.

“Het Vlaams gezinsbeleid overschrijdt de grenzen van het welzijnbeleid. Maatregelen in verschillende sectoren zijn van invloed op het gezin.

De Vlaamse overheid maakt ook blijvend werk van maatregelen. Een goed voorbeeld hiervan is de structurele koppeling van het aanbod van kinderopvang structureel aan de evolutie van de nataliteit in het Vlaams Regeerakkoord. Verder nemen we het engagement tot de tweejaarlijkse or-ganisatie van een gezinsconferentie. Deze gezinsconferentie geeft hiertoe het startschot.”

PleegzorgGezinnen staan om diverse redenen onder druk en zijn soms

kwetsbaar. Niet elk gezin kan hier op eigen kracht mee omgaan.

Pleegzorg kan dan een antwoord zijn. Meer nog, in veel geval-

len is pleegzorg heilzamer dan opname in een instelling. Het

zou dan ook de eerste te overwegen vorm van hulpverlening

moeten zijn. De regelgeving m.b.t. pleegzorg verschilt echter van

sector tot sector en bevat tal van ongerijmdheden. CD&V doet

bij monde van volksvertegenwoordigers Katrien Schryvers en

Raf Terwingen nieuwe voorstellen, die de wetgeving zowel op

Vlaams als op federaal niveau stroomlijnen.

adoptieDe gemiddelde duur van de adoptieprocedure is sinds 2005 opgelopen van 1 tot 3,5 jaar. Kandidaat-adoptieouders zien de adoptie van een kind uit het buitenland dan ook meer en meer als een zeer moeizame tot onmogelijke opdracht, zowel op emotioneel als fi nancieel vlak. In het belang van de kinderen en de kandidaat-ouders moet de procedure daarom profes-sioneler en transparanter. De meerderheidspartijen dienden onder impuls van Tom Dehaene en Tinne Rombouts een nieuw voorstel van decreet in.

Ouderschapsverlof

De regering verlengde het ouderschapsverlof met één maand.

Ouders van kinderen die na 8 maart zijn geboren krijgen een

uitkering. Hiermee volgt de regering de Europese richtlijn dat het

recht op ouderschapsverlof uiterlijk op 8 maart uitbreidde van drie

naar vier maanden. De regering sluit zich aan bij vraag van onze

CD&V-kamerleden Nahima Lanjri, Sonja Becq en Stefaan Vercamer

die vorig jaar hierover een wetsvoorstel indienden.

5

De aandacht voor gezinnen is voor CD&V soms zo evident dat wij daar vaak niet meer bij stilstaan. naar aanleiding van ons volksfeest in Oostende verzamelden wij enkele van onze realisaties:

Tegen het jaar 2016 willen we dat er kinderopvang is voor minstens 1 op de 2 kinderen onder 3 jaar.

Tegen het jaar Tegen het jaar

op de 2 kinderen onder 3 jaar.

op de 2 kinderen

ik zeg u nu al:

handen af van

de kinderbijslag.

Wouter Beke

13 mei, Oostende

Page 6: Ampersand Ledenblad mei 2012

SCD&V kiest voor vervoer en mobiliteit volgens het StOP-principe: Stappen, trappen en Openbaar Vervoer krijgen beleidsmatig voorrang op het Privé gemotoriseerd vervoer. Daarom investeren we fors in ons beleid, in infrastructuur voor voetgangers, fi etsers en openbaar vervoer.

{S}tappen: wie zich te voet verplaatst, moet dit kunnen doen op een rustige, vlotte en veilige manier. Goede voetpaden, autovrije zones, goede oversteekplaatsen, en nog zoveel

meer. Dat moet een basisrecht zijn voor elke voetganger.

6

StOP-principe

Als aftrap voor de campagne ‘stad/dorp op stiletto’s’ organiseerde Vrouw & Maatschappij in elke Vlaamse provincie al een verkennende wandeling. Het is een beproefd concept in het buitenland. Eigenlijk is zo een wandeling bedoeld om samen met de buurt knelpunten op het vlak van veiligheid op te sporen (ver-lichting, passage, aanduidingen, …), maar wij zien het ruimer. Zo bekeken we onder andere ook of er voldoende openbare toiletten zijn, of straten wel toegankelijk zijn voor buggy’s en rolstoelen en of er genoeg verlichting is om het onveiligheidsgevoel te vermijden.

JONGCD&V Deinze evalueert voetpaden in Deinze met de “buggytest”

De leden van JONGCD&V Deinze gingen de af-gelopen maand op pad in Deinze en Petegem om de staat van de voetpaden te controle-ren. Met behulp van de kinderwagens van voorzitster Stephanie Debeurme en OCMW-raadslid Rutger De Reu, beiden kersverse ouders, werd een evaluatie opgemaakt. Die werd zaterdag overhandigd aan schepen van openbare werken, Bart Van Thuyne.

Terwijl de heraanleg van de Brugse Steenweg volop aan de gang is en het fi etspad zopas gegoten werd zitten de bewoners die ter hoogte van de rotonde wonen met de vraag wat er met het stukje voetpad tussen de rijweg en de voortuintjes zal gebeuren.Volgens de omwonenden doet de kans zich nu voor om dit mee te nemen met de globale heraanleg. CD&V ging ter plaatse en onder-steunt die vraag. De afdeling nam daarom contact met Minister van Openbare Werken Hilde Crevits met de vraag om te willen onderzoeken of het nog mogelijk is om ook de heraanleg van dit stukje voetpad mee te nemen tijdens de werken.

Met behulp van een sticker kan het gemeen-tebestuur haar verkeersborden ‘doodlopende straat’ nu omvormen tot borden die correct aangeven over welk soort straat het gaat. Voetgangers en fi etsers krijgen de informatie waar ze recht op hebben. Zij kunnen hierdoor een veiliger en aangenamer traject kiezen.

DeinzeBuggytest

V&mStad/dorp op stelten

BlankenbergeOmwonenden vragen voetpad en vlotte doorgang.

KampenhoutDoorlopende Straten

Page 7: Ampersand Ledenblad mei 2012

t7

{t}rappen: natuurlijk vergeten wij vanuit CD&V ook niet de fi etser. hieronder bekijken we enkele

lokale initiatieven voor fi etsers. Verder in deze ampersand vindt u ook nog een interview met de Fietsersbond.

Korte verplaatsingen naar school zijn ideaal om te voet of met de fi ets te doen. Toch wordt maar liefst 85% van de kinderen met de wagen naar school gebracht. Daarom pleit Vrouw & Maatschappij voor het systeem van voet- en fi etspoolen. Daarbij stapt of fi etst een begeleider (leerkracht of ouder) met een kleine, duidelijk herkenbare groep kinderen van huis naar school en omgekeerd. Ouders moeten hun kinderen niet elke dag tot aan de schoolpoort brengen, ze kunnen ze met een gerust gemoed meesturen met de pool.

De Provincie West-Vlaanderen heeft 24 pro-vinciedomeinen & groene assen ingericht en voor het publiek opengesteld.

Om dit mogelijk te maken werden in de voorbij jaren grote inspanningen geleverd. De provinciedomeinen zijn vrij te bezoeken en bieden je rust, groen en ontspanning. De groene assen zijn opengesteld voor fi etser en wandelaar. Dankzij een grote verspreiding in West-Vlaanderen liggen deze domeinen en assen binnen ieders bereik.

Uiteindelijke doelstelling van project Groene 62: beschikken over een spoorwegbedding die alle functies en verwachtingen kan waar-maken die erin gesteld worden en die aan-vaardbaar en voorspelbaar is qua onderhoud.

Iedereen die met een elektrisch aangedreven fi ets in Balgerhoeke aankomt heeft vanaf nu de garantie dat er laadpunten zijn waar hernieuwbare energie kan ‘getankt’ worden. Er zijn twee laadpalen voorzien die elk twee fi etsen kunnen bedienen. Dit project werd uitgewerkt en gefi nancierd door Ecopower.

De palen kunnen geactiveerd worden door middel van een kaart die kan afgehaald worden.

Op deze manier draagt de stad bij aan het principe van duurzame mobiliteit en toerisme.

Dit project kwam er in samenwerking met de Vlaamse Overheid.

CD&V Zulte zet zich in voor veilige fi etswegenOp korte termijn wordt een fi etspad lange afstand langs de spoorweg op grondgebied van Zulte tussen de grens met Waregem en de Waalstraat aangelegd.

De gemeente stond in voor de grondver-werving en de provincie zal hier de werken uitvoeren. Op termijn zal tevens een fi ets-verbinding tussen Deinze en de Waalstraat worden voorzien.

Het project tussen de Waalstraat en de grens met Waregem wordt nog dit jaar aanbesteed en gegund. De werken starten in het voorjaar van 2012. In het schooljaar 2012-2013 zullen de fi etsende scholieren richting Waregem al-dus een veiligere verplaatsing kunnen maken.

V&m: Voet- en fi etspoolen naar school.

Eeklo: Laadpalen voor elektrische (brom)fi etsen in Balgerhoeke

ZulteVeilige fi etswegen

Groene 62: Oude spoorwegbedding die wordt omgevormd naar fi etspad in het groen.

Page 8: Ampersand Ledenblad mei 2012

O8

{O}penbaar vervoer: Openbaar vervoer is voor velen onder ons een vast onderdeel van de dagelijkse verplaatsingen. Denk maar aan het grote aantal pendelaars naar onze

grootsteden. als CD&V willen wij het openbaar vervoer bereikbaar maken, overal en voor iedereen.

Een goed aanbod van toegankelijk en betaal-baar openbaar vervoer is voor ouderen een voorwaarde en kans om mobiel te blijven, deel te nemen aan diverse facetten van het maatschappelijk leven en mensen te ontmoe-ten. CD&V-senioren vinden dat de overheid daartoe de nodige basisvoorzieningen moet garanderen.

De CD&V-senioren vinden dat in het kader van besparingen en rationaliseringen bij De Lijn de veralgemeende kosteloosheid van de abonnementen eveneens ter sprake moeten kunnen komen. Eveneens vinden zij dat er onderzoek moet gebeuren naar het gebruik van het openbaar vervoer en de effecten van de kosteloosheid.

Bij het uitwerken van alternatieven, vinden de CD&V-senioren dat het voorzien van een veralgemeend basisaanbod een prioriteit moet zijn.

Op fi nancieel vlak vinden ze dat de bijdrage van de gebruikers best zou gebeuren in de vorm van een ‘laagprijzig basisabonnement’ en dat correcties voor draagkracht – indien nodig - kunnen aangeboden worden door gemeenten, OCMW’s...

De CD&V-senioren willen deze mobiliteitspro-blematiek verder bespreken op lokaal vlak.

Sinds midden april is de verlenging van tram-lijn 5 in Antwerpen een feit. Op een iets meer dan een half uurtje spoort men van Linkeroe-ver tot in Wijnegem. Minister Crevits, Vlaams minister voor Mobiliteit, reed eigenhandig met het tramstel over de nieuwe route tijdens de plechtige opening.

De aanleg kende daar wel enkele problemen, onder andere strenge winters. Maar ondanks alles werd de inhuldiging toch een feest en is de tramlijn reeds gretig in gebruik genomen.

Vrouwen maken 60 à 65% van de gebruikers van het openbaar vervoer uit, maar ze voelen zich er wel onveiliger bij dan mannen. In Montréal startte de busmaatschappij daarom met het project ‘entre deux arrêts’. Zodra het donker wordt kunnen vrouwen die alleen reizen aan de chauffeur vragen om te stoppen tussen 2 haltes. Vrouw & Maatschappij vindt dat dit systeem ook moet kunnen bij De Lijn en de MIVB. Want de tussenstops verminde-ren het onveiligheidsgevoel en vergroten de bewegingsvrijheid van heel wat vrouwen.

V&mVeilig openbaar vervoer

SeniorenBetaalbaar openbaar vervoer

wijnegemtramlijn linkeroever

Page 9: Ampersand Ledenblad mei 2012

P{P}rivé gemotoriseerd vervoer: niet alle verplaatsingen

kunnen te voet, met de fi ets of met het openbaar vervoer. Ook al krijgen zij van ons voorrang, we vergeten de

autobestuurder niet. Verkeersveiligheid is daarbij de prioriteit.

Alcohollimiet: iedereen gelijk voor de wetJONGCD&V wil niet weten van een verlaging van de alcohollimiet, enkel voor jonge en onervaren chauffeurs. Met de regelmaat van de klok duikt er een voorstel op om de alcohollimiet te verlagen, enkel voor jonge chauffeurs. JONGCD&V is hier geen voorstander van. Jonge chauffeurs zijn inderdaad vaker betrokken bij ongevallen. Dit ligt echter niet aan dronken rijden. Integendeel. Cijfers tonen aan dat het vooral oudere chauffeurs zijn die dronken achter het stuur kruipen. Veertigers en ouderen blazen vaker positief dan jongeren. Ook bij ongeval-len werden meer ‘ouderen’ betrapt op dronken rijden dan jongeren. Alcohol achter het stuur is bij jongeren dan ook not done.

Hogere ongevalcijfers bij jonge chauffeurs moeten eerder aangepakt worden door een verbetering van de rijopleiding. Wanneer de alcohollimiet verlaagd wordt, moet dit voor iedereen gebeuren. Anders zal er weinig effect op de ongevallencijfers zijn. Sowieso moet de subjectieve en objectieve pakkans trouwens verhoogd worden. De gemiddelde chauf-feur moet slechts eenmaal om de 10 jaar blazen en buiten de eindejaarsperiode wordt er amper gecon-troleerd. Dat moet omhoog, voor iedereen.

Een autoverzekering is nog steeds onbetaalbaar voor jongeren. JONGCD&V wil dan ook dat de overheid de strijd tegen leeftijdsdiscriminatie bij het toekennen van een autoverzekering opvoert.

Het probleem van de autoverzekering is niet nieuw. Jonge bestuurders moeten gemakkelijk tot 3 keer meer te betalen dan anderen. Zo worden ze gestraft nog voor ze één stap in hun wagen hebben gezet. Nochtans hebben veel jongeren een auto nodig voor hun studie of voor het werk.

Het kan perfect geregeld worden dat de prijs van een autoverzekering voor jongeren slechts een bepaald en aanvaardbaar percentage hoger mag liggen dan voor andere chauffeurs. Daar moeten dan geen dra-conische beperkingen aan verbonden zijn wat betreft het tijdstip waarop de wagen gebruikt mag worden of het aantal personen dat men mag vervoeren.

Vroeger kreeg Rieme, bij Evergem, elke dag 800 tot 1.000 vrachtwagens doorheen de dorpskern, met heel veel (geluids)overlast tot gevolg. De aanleg van de noordelijke ontsluitingsweg wordt als een verbe-tering ervaren, maar de bewoners verwachten meer van de digitale verkeerssluizen.

Dat is een voor Vlaanderen uniek detectiesysteem voor zwaar verkeer. Doorgaand vrachtverkeer mag de kern van Rieme niet meer binnen, ze worden om-geleid via wegen rond de dorpskern. Vrachtwagens die toch door het dorp rijden worden bij het binnen- en het buiten rijden geregistreerd. Als een vrachtwa-gen op een paar minuten tijd van punt X naar punt Y rijdt, betekent het dat hij eigenlijk niet in de kern van Rieme moest zijn en wordt er een proces-verbaal uitgeschreven. Zo wil Evergem de dorpskern van Rieme vrijwaren van zwaar verkeer.

Voortaan kunnen in Poperinge fi etsers en bestuur-ders van elektrische auto’s en bromfi etsen terecht op de Vroonhofsite om gratis hun fi etsen en auto’s op te laden aan één van de oplaadpunten. Het project is een samenwerking van Eandis, Telenet en Blue Corner eNovates. Door de samenwerking met die fi rma’s en de Vlaamse overheid, kostte het geheel aan stad Poperinge slechts 5.000 euro. Aan de laad-paal is er plaats voor zes fi etsen en twee elektrische auto’s. Tijdens het eerste jaar biedt de stad, bij wijze van experiment, de stroom gratis aan.

V&mVeilig openbaar vervoer

autoverzekering ook voor jongeren betaalbaar

JOnGCD&V wil de strijd aangaan tegen discriminatie jonge chauff eurs

EvergemDigitale vrachtwagensluis

PoperingeGratis oplaadpunt auto’s en fi etsen

heeft u zelf nog goede voorbeelden? Laat het ons dan weten via [email protected]

9

Page 10: Ampersand Ledenblad mei 2012

minister van mobiliteit en Openbare werken hilde Crevits investeert in het infrastructuurnetwerk. Dat is de basis om mobiel te kunnen zijn. Ze wil het netwerk sterk en slim maken. Een netwerk is pas sterk als het kwalitatief in orde is. het moet volledig zijn en dus kiest ze voor de aanleg van ontbrekende stukken weg. Ze maakt ook werk van het grondige onderhoud van de bestaande wegen. Ze opteert voor de aanleg van veilige en comfortabele fi etspaden zodat de mensen meer van de fi ets gebruik maken. Ook wil ze dat het openbaar vervoer kwalitatief top is zodat de mensen de bus en de tram nog meer gebruiken. Een netwerk is slim als het gebruik maakt van dynamische sturing. De minister laat dynamische verkeersborden op de autosnelwegen plaatsen. Ze wil dat bus- en tramgebruikers realtime informatie ter beschikking krijgen.

iedereen veiligVeilig verkeer is voor minister Crevits een absolute prioriteit. Iedereen moet zich op een veilige manier kunnen verplaatsen. In Vlaanderen zijn er nu al 590 van 809 gevaarlijke punten aangepakt, veelal kruispunten waar er verkeersslachtoffers zijn gevallen.

is deze aanpak succesvol?

Minister Crevits: De Universiteit van Hasselt onderzocht een 100-tal van die punten voor en na de heraanleg. Blijkt dat na de heraanleg het aantal ongevallen met bijna een kwart is gedaald. Het aantal ongevallen met doden en zwaargewonden daalde met 40%, op sommige plaatsen zelfs met meer dan de helft.

Van de 809 zijn er nog een 220-tal af te werken. Gaat dat lukken?

Crevits: Hiervan zijn er nu 59 in uitvoering. De overige 160 wil ik zo snel mogelijk afwerken. Dat is van levensbelang om het aantal ongevallen terug te dringen. Jaarlijks voorzie ik daarvoor 100 miljoen euro.

Fietsers zijn bijzonder kwetsbaar. Zij krijgen bijzondere aandacht?

Crevits: Tegen het einde van 2014 wil ik dat er 1.750 km nieuwe en vernieuwde fi etspaden liggen. De afstand van Brussel naar Porto. Daarbij zijn ook fi etstunnels en prachtige fi etsbruggen. De grootste fi etsbrug van het land is een constructie van 200

meter over de E19 ter hoogte van Machelen en Vilvoorde. Met goede fi etspaden kunnen fi etsers veilig naar het werk of naar school. Dat zal de gezinnen ertoe aanzetten de auto minder te gebruiken.

Voetgangers, fi etsers, bussen, auto’s en vrachtwagens is een moeilijke combinatie. Zijn die wel te verzoenen?

Crevits: Jazeker, mits degelijke infrastructuur. Een goed voorbeeld is de N31 in Brugge. Deze Expresweg is veertig jaar geleden gebouwd om de haven van Zeebrugge te verbinden met de E40. Hij kruist verschillende wegen naar het centrum van Brugge. Op de N31 rijden de vrachtwagens tussen de haven en de autosnelwegen. De vele zachte weggebruikers, zoals de scholieren, moeten de weg dwarsen om naar de binnenstad te kunnen. Om de verschillende weggebruikers veilig met elkaar te verzoenen, worden al die kruispunten ondertunneld. Voor fi etsers zijn er fi etsbruggen en tunnels. Voor de leefbaarheid van de omwonenden zijn er geluidsschermen. Dit is goed voor de verkeersveiligheid, de verkeersdoorstroming en de leefbaarheid.

Dat zijn kostelijke investeringen. is daar geld voor?

Die investeringen zijn terecht! De Vlaamse regering heeft besloten niet te besparen op investeringen. Vlot en veilig verkeer is voor mij een absolute prioriteit.

Meer info? Contacteer via [email protected]

SLimmE En StErKE inFraStruCtuur

10

Page 11: Ampersand Ledenblad mei 2012

Geert Demeyere is al lang voorzitter van de Fietsersbond Brugge. hij ijvert al tientallen jaren voor veilige fi etspaden langs en over de n31 in Brugge.

wat zijn de grootste uitdagingen voor de fi etsers?

Op de N31, tussen E40 en Zeebrugge, waren er een achttal kruispunten met verkeerslichten. Aan deze kruispunten gebeurden veel dodelijke ongevallen met fi etsers en voetgangers. Het wegwerken van de gelijkvloerse kruisingen en de aanleg van veilige, afgescheiden fi etspaden maakt deze toestand ongedaan. Tot op heden werden zes kruispunten aangepakt.

hoe lang zet u dit thema al op de agenda?

Mijn strijd is eigenlijk begonnen toen een buurjongen werd doodgereden op de Expresweg. Samen met mijn broer hebben we toen, in 1981, de actiegroep Expresweg Veiliger gestart. Dat leidde uiteindelijk tot de huidige Fietsersbond.

wat is er veranderd ten voordele van de fi etser?

Vroeger was alles gebaseerd in functie van “Koning Auto”. Nu wordt de fi etser beschouwd als een volwaardige verkeersdeelnemer die ook recht heeft op veiligheid!

waar bent u het meest tevreden over?

Dubbelrichtingsfi etspaden langs beide zijden van de N31 en verschillende fi ets- en voetgangerstunnels maken dat men veilig de Expresweg kan kruisen. Vooral de realisatie van de prachtige fi etsbrug boven de tunnel van de Koning Albert I-laan zal het een stuk aangenamer en veiliger maken voor de scholieren die tussen Loppem en de diverse scholen in Brugge fi etsen, of voor de studenten van de KHBO.

En is u strijd nu gestreden?

Nog niet volledig! Er wachten nog een drietal uitdagingen: de Chartreuseweg, de Bevrijdingslaan en de doortocht van Lissewege. Maar zoals het nu loopt, heb ik goeie moed dat minister Crevits dit ook tot een goed einde zal brengen.

Brugge is genomineerd als Fietsstad van Vlaanderen. is Brugge voor u een fi etsvriendelijke stad?

Er wordt veel geïnvesteerd in fi etspaden, vooral in de rand van Brugge. De Fietsersbond Brugge was vragende partij om de belangrijke invalswegen naar Brugge te voorzien van veilige fi etspaden. Ik denk aan de Dudzelesteenweg en nu ook de Oostendse Steenweg. Er worden veel initiatieven genomen: straten met beperkt eenrichtingsverkeer, fi etskluizen, autoparkings die uitgerust worden met bewaakte fi etsstallingen… Brugge is zeker een voorbeeld van een fi etsvriendelijke stad.

11

fi etsersinbegrepen

Page 12: Ampersand Ledenblad mei 2012

Gemeenten en steden zijn meer dan ooit bezig met het ontwikkelen van een duidelijke mobiliteitsvisie. Met de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur en het nieuwe mobiliteitsplan Vlaanderen in volle ontwikkeling, leek dit hét moment om hen hierover te bevragen.

Hoewel verschillen verwacht werden tussen enerzijds kleinere, meer landelijke gemeenten en anderzijds grote(re) steden, blijkt uit de bevraging dat zowat elke gemeente of stad dezelfde mening is toegedaan: leefbare dorps- en stadskernen zijn het belangrijkste. Onze mandatarissen zijn bereid na te denken over oplossingen voor de mobili-teit van de toekomst.

Het valt wel op dat het merendeel van de deelnemende mandatarissen leefbaarheid zeer belangrijk vindt, maar tegelijk minder te vinden is voor een verlaging van de maximumsnelheid op alle wegen van 90 km/u naar 70 km/u. Verder blijken zij geen voorstander te zijn van nach-telijke leveringen door vrachtwagens aan handelaars in het centrum. De CD&V-mandatarissen zien ook geen heil in het aanbieden van gratis parkings voor groene (elektrisch, aardgas, hybride en waterstof aangedreven) wagens, ter promotie van duurzame mobiliteit.

De enquête levert enkele opvallende conclusies op die de aandacht voor leefbaarheid sterk aantonen

Ruim 80% stemt ermee in om gemeentepersoneel te laten telewerken, wanneer hun functie en taken dit toelaten. Er zit dus ook voor het oplossen van lokale mobiliteits- en parkeerproblemen zeker potentieel in telewerk.

Meer en meer wordt proactief nagedacht over oplossingen voor de overvloed aan wagens op onze wegen:

• 74% van de deelnemende mandatarissen vindt dat aan elk openbaar vervoersknooppunt parkeerplaat-sen moeten voorzien worden voor autodelen

• Iets meer dan de helft van de respondenten (51%) is van mening dat zijn stad/gemeente 1 of meer-dere gratis randparkings moet aanbieden met een pendeldienst naar het centrum (bus of fiets). Vooral mandatarissen van gemeenten en steden met een groot aantal inwoners zien deze maatregel als

noodzakelijk. Hieruit blijkt ook dat leefbaarheid en bereikbaar-heid hand in hand moeten gaan, en er werk gemaakt moet worden van duurzame verplaatsingsalter-natieven naar het centrum.

ENQUETE LOKAAL MOBILITEITSBELEID

Leefbare stads- en dorpskernen primerenOp naar een (ver)nieuw(d) lokaal mobiliteitsbeleid!

Vlaams volksvertegenwoordigers Griet Smaers en Karin Brouwers ondervroegen de eigen CD&V-mandatarissen over het lokaal mobiliteitsbeleid met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van oktober. Een 900-tal mandatarissen namen deel aan de enquête en gaven aan de hand van enkele zeer concrete stellingen duidelijk weer hoe zij de mobiliteit van de toekomst in steden en gemeenten zien. Een belangrijke conclusie is ongetwijfeld dat leefbaarheid (70%) primeert op bereikbaarheid (30%). Er moet dus werk worden gemaakt van degelijke alternatieven voor koning auto en een duurzaam lokaal mobiliteitsbeleid.

80%

51%

70%

14

foto: Leo De B

ock

Page 13: Ampersand Ledenblad mei 2012

85% van de respondenten acht het gratis-verhaal van De Lijn niet langer houdbaar, en meent dat iedereen moet betalen voor een busrit. Maar dat betekent niet dat er plots een einde moet komen aan de inkomens- en leeftijdsge-relateerde voordeeltarieven. 75%

van onze mandatarissen vindt dat die moeten behouden blijven. Het merendeel (68%) blijft ook de nabijheid van openbaar vervoer belangrijk vinden. Een bushalte op wan-delafstand voor elke inwoner, moet de basismobiliteit van mindermobiele mensen garanderen.

“Begin februari keurde het Vlaams parlement het nieuwe mobiliteitsdecreet goed. Dit decreet verstrekt de samen-werking tussen de Vlaamse overheid en de steden en ge-meenten. Het zwaartepunt van het mobiliteitsoverleg komt bij de lokale overheden te liggen en legt de basis voor de toekomstige samenwerking tussen het Vlaams gewest en de lokale overheden. Op die manier kan een lokale overheid zeer zelfstandig zijn mobiliteitsbeleid uittekenen,” meent Karin Brouwers.

“Vlaanderen moet betrokken partner zijn bij het uitwerken van een ‘(ver)nieuw(d) leefbaar mobiliteitsbeleid’ voor steden en gemeenten. Het mobiliteitsplan Vlaanderen is volop in opbouw. Daarin zal een kader moeten voorzien worden voor het opstellen van mobiliteitsplannen door lokale overheden. We bevinden ons op een sleutelmoment voor het toekomstig mobiliteitsbeleid,” stelt Griet Smaers, “ook wat betreft leefmilieu en klimaat staan we op het vlak van mobiliteit voor belangrijke uitdagingen. Een verlaging van de emissie en broeikasgassen met 30% tegen 2020, kan pas worden gerealiseerd wanneer ook inzake mobiliteit duurzame en leefbare keuzes worden gemaakt , ook op lokaal niveau.” Het is duidelijk dat CD&V werk wil maken van een degelijk en leefbaar lokaal mobiliteitsbeleid met oog voor de toekomst.

‘Nieuwe’ instrumenten op het vlak van mobiliteit zoals telewerk, autodelen, randparkings met pendeldiensten en uitgebouwd openbaar vervoer, vinden ingang op gemeen-telijk en stedelijk niveau. Ze zullen geïntegreerd worden in de lokale verkiezingsprogramma’s van CD&V en terug te vinden zijn in lokale mobiliteitsplannen. Leefbare stads- en dorpskernen zijn van essentieel belang voor onze gezin-nen, kinderen, jongeren en senioren: een leefbare plek om ‘samen’ te leven, te werken, te spelen, een toekomst uit te bouwen.

Meer info [email protected]

LOKaLE OVErhEiD CEntraaL in niEuw mOBiLitEitSDECrEEtOp 1 februari 2012 keurde het Vlaams parlement het nieuwe mobiliteitsdecreet goed. Het decreet stoelt op twee belangrijke basisprincipes.

Het zwaartepunt van het mobiliteitsoverleg komt bij de lokale overheden te liggen en legt de basis voor de toekomstige samenwerking tussen het Vlaams gewest en de lokale overheden. Het tweede basisprincipe is de verregaande vereenvou-diging die met dit decreet zal worden doorgevoerd.

Door minder stappen en minder commissies krijgen we een aanzienlijke vermindering van administratieve last voor de gemeenten. Ook de afstemming van de gemeentelijke mobiliteitsplan-ning op de beleids- en beheerscyclus van lokale besturen is een goede zaak. Zeer positief is het belang dat aan de Gemeentelijke Begeleidingscom-missie (GBC) wordt gegeven. Na een consensus in deze commissie op gemeentelijk niveau hoeft een project in de toekomst niet meer naar de Regio-nale Mobiliteitscommissie (RMC). De herziening van een bestaand gemeentelijk mobiliteitsplan moet niet opnieuw door de administratieve molen, maar loopt via een sterk vereenvoudigde procedure.

Het decreet verankert tot slot ook het duurzaam mobiliteitsbeleid in Vlaanderen. In de komende maanden wordt het uitvoerings-besluit door minister Hilde Crevits ter bespreking voorgelegd aan de Vlaamse regering en het Vlaams Parlement. Het nieuwe uitvoeringsbesluit moet de hervorming van de mobiliteitsconvenan-ten tot geïntegreerde samenwerkingsovereen-komsten regelen. Het nieuwe systeem start ten vroegste op 1 januari 2013.

Het Vlaams Parlement komt met dit decreet tegemoet aan de aanbevelingen van de commissie versnelling (voluit de commissie versnelling maat-schappelijk belangrijke investeringsprojecten).

Dirk de Kort Vlaams volksvertegenwoordigerOndervoorzitter Commissie voor Mobiliteit en Openbare Werken

85%

15

Page 14: Ampersand Ledenblad mei 2012

Verkeersregels zijn er niet om mensen te pesten maar om de verkeersveiligheid te verhogen. Jammer genoeg blijft een mentaliteitswijziging nog altijd nodig om iedereen daarvan te overtuigen. Een verbeterde verkeersveiligheid vraagt een aanpak in de diepte. “Symboolmaatregelen zoals het plaatselijk verlagen van de maximumsnelheid zijn nodig, maar niet voldoende om het probleem op te los-sen,” volgens Kamerlid en CD&V-mobiliteitsexpert Jef Van den Bergh. Om écht tot resultaat te komen, moeten we voldoende controles uitvoeren, streng bestraffen en blijven benadrukken dat verkeersonveilig gedrag niet getolereerd wordt. 15 doden per week kunnen en mogen we niet dulden!

Kick aSSPolitie en rechters blijven geconfronteerd worden met dezelfde hardleerse chauffeurs: Een groep die probeert te ontsnappen aan de normale verkeersregels, of zich er gewoon niks van aantrekt, met grote gevolgen voor de verkeersveiligheid van iedereen…

Om die harde kern efficiënter aan te pakken, heeft Jef Van den Bergh het Kick ASS-plan opgesteld waarin hij een pakket wetsvoorstellen bundelt. Er zijn drie categorieën

van probleembestuurders: Alcoholrecidivisten - mensen die herhaaldelijk dronken achter het stuur kruipen -, de Snel-heidsduivels - mensen met een chronisch zware voet - en de Strafontlopers - mensen die bv. hun boetes niet betalen of hun rijbewijs niet inleveren als ze daartoe veroordeeld zijn.

Jef Van den Bergh: “Politierechters klagen erover dat ze vaak dezelfde mensen voor de rechtbank zien verschijnen en dat ze het gevoel krijgen dat hun straffen voor die chauffeurs nutteloos zijn. Door het aanscherpen van de bestaande wetgeving geven we justitie betere instrumenten in de hand om deze harde kern strenger aan te pakken.”

Andere maatregelen zijn bijvoorbeeld het gemakkelijker maken van het afnemen van het voertuig bij alcoholrecidi-visten, een zwaardere bestraffing voor mensen die herhaal-delijk veel te snel rijden (en die zich niks aantrekken van geldboetes) en strengere straffen voor mensen die blijven rijden tijdens hun rijverbod.

Een strenge wetgeving moet hand in hand gaan met sen-sibilisering. “Maar de harde kern van de probleemgevallen luistert helaas niet naar affiches langs de wegen.”

16

De cijfers over het aantal verkeersslachtoffers in België liegen niet: wekelijks sterven gemiddeld meer dan 15 mensen op onze wegen en raken meer dan 100 mensen zwaargewond. telkens moeten familieleden en vrienden leren leven met een groot verlies of een zorgbehoevend persoon. Een betere verkeersveiligheid moet dus dé prioriteit zijn voor de politiek.

Kick ass!

• Sinds vorig jaar kan de rechter een bestuurder verplichten een alcoholslot te installeren.

• De straffen voor mensen die meerdere keren binnen de drie jaar betrapt worden op lichte alcoholovertreding moeten verdubbeld worden.

• Snelheidsduivels die in drie jaar voor meer dan 600 euro boetes krijgen zouden voor de politierechtbank moeten verschijnen in plaats van alleen een boete te betalen.

• Mensen die herhaaldelijk te snel rijden moeten zwaarder gestraft worden.

• Mensen die hun boete weigeren te betalen zullen binnenkort een “bevel tot betaling” ontvangen waarna een deurwaarder over de vloer kan komen om de boete te innen.

• Bestuurders die hun nummerplaat doelbewust onleesbaar maken of met een verkeerde nummerplaat rond rijden moeten strenger bestraft worden.

Enkele wetsvoorstellen uit Kick ASS-plan:

Page 15: Ampersand Ledenblad mei 2012

De kritiek op de NMBS is niet nieuw. Reizigers zijn onte-vreden, de stiptheid is slecht, fi nancieel zit de spoorgroep in slechte papieren en de situatie van de goederenpoot is zorgwekkend. De huidige structuur van de Groep in drie be-drijven – de treinoperator (NMBS), de infrastructuurbeheerder (Infrabel) en een Holding - wordt als oorzaak van de pro-blemen gezien. De regering besliste daarom de NMBS-Groep te herstructureren, met minder deelbedrijven. Het parlement houdt hierover hoorzittingen. Zo wordt gekeken of er ‘goede voorbeelden’ in andere EU-landen te vinden zijn.

De NMBS en Infrabel pleiten voor een verdere evolutie naar een tweedeling tussen de operator en de infrastructuurbe-heerder, waarbij de rol van de Holding wordt geminimali-seerd. De Holding zelf lijkt op haar beurt gewonnen voor een meer geïntegreerde structuur. Voorbeelden uit het buitenland tonen aan dat elk model zijn voor- en nadelen heeft.

Kamerlid Jef Van den Bergh volgt de besprekingen voor CD&V: “Wij doen geen voorafname op de studies en de plan-nen van minister Magnette, die verwachten we eind mei. De nieuwe structuur moet voor ons wél voldoen aan enkele es-sentiële voorwaarden. Het belangrijkste doel moet de ver-betering van de dienstverlening voor de reizigers zijn. Een fi nancieel gezonde organisatie die verantwoord omgaat met de ruime bijdrage aan belastingsgeld is ook belangrijk aan-

dachtspunt. De overheid moet volledige duidelijkheid hebben over wat er met haar middelen gebeurt. Ineffi ciëntieverliezen kunnen niet langer.”

Jef Van den Bergh waarschuwt om niet alle heil te verwach-ten van de nieuwe structuur: “De structuur is niet de enige oorzaak van de problemen die we vandaag kennen. Het is ook nodig om de interne werking tegen het licht te houden. Er moet duidelijkheid komen over het kluwen aan dochteron-dernemingen. De klant, de reiziger moet centraal komen te staan voor alle onderdelen van de spoorgroep. Daarvoor zal iedereen bij de NMBS moeten samenwerken.”

Meer info [email protected]

NMBS

17

De reiziger moet centraal komen te staan

memoiresNa lang uitkijken zijn ze er eindelijk: de memoires van Jean-Luc Dehaene.Met bijna 1000 pagina’s is het een erg dik boek geworden. Hierin beschrijft hij in detail zijn levensloop, startend bij zijn geboorte en jeugd, via zijn politieke carrière en het premierschap, tot het Dexia-dossier. Het is een overzicht van een carrière die essentieel is geweest voor de politieke geschiedenis van de voorbije 50 jaar.

CD&V wil zijn leden graag dit boek aanbieden aan een voordeeltarief:

• €36 (in plaats van €45) voor leden die dit boek zelf komen afhalen aan het nationaal secretariaat of op de regiosecretariaten

• €46 voor leden die het boek laten thuisbezorgen (€36 aankoop + €10 verzendingskosten)

Bestellen moet voor 15 juni 2012. Dit kan via onze webwinkel: www.cdenv.be/webwinkel of via uw regiosecretariaat.

Page 16: Ampersand Ledenblad mei 2012

1818

Hoe we het ook draaien of keren, de voorbije 30 jaar is er een complete scheefgroei geweest bij de verdeling van de open-bare ruimte in Brussel. ‘Koning Auto’ eiste een disproportioneel aandeel van deze ruimte op. Vaak ging dit ten koste van an-dere weggebruikers zoals voetgangers, fi etsers en gebruikers van het openbaar vervoer. En ironisch genoeg, het ging ook ten koste van de automobilisten zelf, die steeds meer vast kwamen te zitten in een schier eindeloze fi le.

STOP-PRINCIPEEen aantal jaar geleden werd daarom een tegenbeweging in-gezet. Rode draad werd het STOP-principe, overigens een van de speerpunten uit ons CD&V-programma. Concreet wil dit zeggen dat Stappen, Trappen en Openbaar Vervoer beleids-matig voorrang krijgen op het Privé gemotoriseerd vervoer. “Om dit principe in de praktijk te brengen, zijn zowel van de burger als de overheid inspanningen vereist”, verduidelijkt

minister Brigitte Grouwels. “De burger moet immers afstap-pen van de vanzelfsprekendheid van de automobiliteit. Maar anderzijds heeft de overheid ook de plicht om te investeren in een meer comfortabele weginfrastructuur voor voetgangers, fi etsers en openbaar vervoer.”

Cijfers maken duidelijk dat Brussel op dit vlak letterlijk en fi -guurlijk op de goede weg is. Het grootscheepse Beldam-on-derzoek van eind 2011 leerde dat nu al 24,3 procent van alle verplaatsingen in Brussel met het openbaar vervoer gebeurt. Een forse verhoging in vergelijking met de 15 procent markt-aandeel die het openbaar vervoer 10 jaar geleden haalde. Ook het aandeel van de fi ets zit in de lift: terwijl 10 jaar geleden nog amper 1 procent van alle verplaatsingen in Brussel met de fi ets gebeurde, is dit cijfer vandaag de dag gestegen tot bijna 5 procent. De wagen heeft dan weer terrein moeten prijsgeven: van 56,6 procent van het aantal verplaatsingen in 2000 naar 37,5 procent in 2010.

Een vlotte mobiliteit speelt een cruciale rol bij de leefbaarheid van onze steden. Ook Brussel ontsnapt niet aan deze ijzeren wetmatigheid. als Brussels minister van Openbare werken en Vervoer beseft Brigitte Grouwels als geen ander dat haar bevoegdheden cruciaal zijn voor de toekomst van onze Vlaamse, nationale en Europese hoofdstad. maar hoe wil ze Brussel opnieuw meer in beweging krijgen? Een reportage.

BRUSSEL, EEN STAD OP MENSENMAAT

Page 17: Ampersand Ledenblad mei 2012

Deze evolutie wordt ook weerspiegeld in de reizigersaantallen van de MIVB, de Brusselse openbaar vervoersmaatschappij. In vergelijking met 10 jaar geleden is het aantal reizigers verdub-beld tot 329 miljoen in 2011. Verwacht wordt dat het aantal gebruikers van het openbaar vervoer de komende jaren verder zal blijven stijgen: van 329 miljoen in 2011 over 400 miljoen in 2016 tot 550 miljoen in 2025.

AUTOMATISCHE METROTOESTELLENHet in opmaak zijnde beheerscontract met de MIVB voor de periode tot 2016 zal een antwoord moeten bieden op deze steeds toenemende vraag. Talrijke projecten staan op stapel, zodat de capaciteit van het Brusselse metro-, tram- en busnet gevoelig kan uitbreiden. Minister Brigitte Grouwels licht alvast een tipje van de sluier.

“Tegen 2018 zullen op de drukke metrolijnen 1 en 5 automa-tische metrotoestellen rondrijden”, verklaart ze. “Dit zijn me-trotoestellen zonder chauffeur. Maar nog veel belangrijker: de frequentie van de metro verdubbelt daardoor bijna van 1 metro om de 2,5 minuten vandaag, naar 1 metro om de anderhalve minuut. Een dergelijke spectaculaire verhoging van de frequen-tie is niet meer mogelijk met een klassieke metro.”

Minister Grouwels heeft ook plannen om het 40 kilometer lan-ge Brusselse metronet verder uit te breiden. “Er is een politiek akkoord om tegen 2020 het metronet te verlengen naar het noorden van de stad, zodat ook Schaarbeek en Evere bediend worden. Voor de periode na 2020 bestaan er dan weer plan-nen om de metro zuidwaarts uit te breiden richting Ukkel en Vorst.”

Daarnaast wil de minister ook werk blijven maken van de ont-wikkeling van het GEN-netwerk, een geïntegreerd openbaar ver-voersnetwerk in een straal van 30 kilometer in en om Brussel. “Pendelaars varen er wel bij, maar ook voor de Brusselaars zelf biedt het GEN een enorm potentieel”, luidt het oordeel van minister Grouwels. “Het GEN moet daarom uitgroeien tot een echt Brussels stadsspoor, maar moet ook betere verbindingen mogelijk maken tussen onze hoofdstad en de tewerkstellings-zones in Vlaams- en Waals-Brabant. Een win-winsituatie voor iedereen dus.”

(VERSTANDIG) AUTOGEBRUIK

Deze sterke nadruk op het openbaar vervoer betekent niet dat de auto in Brussel uit het oog verloren wordt. “We moeten onze wagen in de stad nog ‘intelligenter’ gaan gebruiken”, stelt minister Grouwels. “Liefst 60 procent van alle verplaatsin-gen in Brussel zijn maximaal 5 kilometer lang. Voor deze korte verplaatsingen kan je de wagen meestal aan de kant laten staan. Om de automobilisten na te laten denken over hun mo-

biliteitskeuzes, ben ik bijvoorbeeld zo’n sterke pleitbezorger van de slimme kilometerheffi ng. Automobilisten zouden dan niet langer belastingen betalen voor het bezit van hun wagen, maar wel voor het gebruik ervan.”

Dat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest niet tegen de wagen an sich is, bewijst ook de geplande renovatie van de drukke Leopold II-autotunnel. De Leopold II-tunnel is met een lengte van 2,5 kilometer de langste autotunnel van het land, en wordt dagelijks gebruikt door 65.000 automobilisten. De totale kost-prijs van de renovatie wordt geraamd op 105 miljoen euro. Momenteel wordt dit reusachtige project voorbereid samen met de privésector. De werkzaamheden zelf gaan van start in 2014, en duren 3 jaar. “Tijdens de duur van deze werkzaamheden, blijft de tunnel overdag steeds open. Om de hinder tot een minimum te beperken, worden de meeste renovatiewerken na-melijk ’s nachts uitgevoerd. Dit past binnen onze minderhinder politiek”, verklaart de minister.

De optimalisatie van de Brusselse Ring vormt een ander actueel thema. “Prioritair moeten we het vele transitverkeer weren uit de woonwijken van de Brusselse gemeenten en de gemeenten in de Rand. Deze optimalisatie van de Ring zal uiteraard gebeu-ren in overleg tussen de Vlaamse en de Brusselse overheid. Ik sta daarvoor in nauw contact met mijn Vlaamse collega Hilde Crevits”, stelt minister Brigitte Grouwels.

“Ik wil van Brussel opnieuw een stad op mensenmaat maken, een stad waar het goed leven, werken en verblijven is”, be-sluit minister Brigitte Grouwels. “Net daarom wil ik de schaarse openbare ruimte in onze hoofdstad teruggeven aan de bevol-king. Het moeten echte ontmoetingsplaatsen worden op maat van de 1,1 miljoen Brusselaars, 330.000 dagelijkse pendelaars en de bijna 3 miljoen toeristen die onze hoofdstad jaarlijks be-zoeken.”

Meer [email protected]

19

Ik wil de schaarse openbare ruimte in onze hoofdstad teruggeven aan de bevolking. Brussel moet een stad worden waar het goed leven, werken en verblijven is.

Page 18: Ampersand Ledenblad mei 2012

CD&V gaat voor StOP!… Stap – trap – Openbaar Vervoer – en dan pas Privé gemotoriseerd vervoer

Fietsers, maar ook rolstoelgebruikers, andere zwakke weggebruikers en chauff eurs moeten mobiel kunnen zijn. Dat vraagt investeringen in goede wegen en in het openbaar vervoer. Want de leuze van CD&V is niet voor niets… {iedereen inbegrepen}

www.iedereeninbegrepen.be