Ampersand april 2011

18
hoofdartikel Verschijnt maandelijks, behalve in juli en augustus ampersand LEDENBLAD VAN CD&V - JAARGANG 11 - APRIL 2011 AFGIFTEKANTOOR LUIK X Samen is super de lente in ! www.cdenv.be

description

CD&V Ledenblad april

Transcript of Ampersand april 2011

Page 1: Ampersand april 2011

hoofdartikel

1

Ver

sch

ijnt

maa

nd

elijk

s, b

ehal

ve in

juli

en a

ug

ust

us

ampersandLEDENBLAD VAN CD&V - JAARGANG 11 - APRIL 2011 AFGIFTEKANTOOR LUIK X

Samen is super de lente in !www.cdenv.be

Page 2: Ampersand april 2011

2

De voorbije weken haalde het thema “energie” in al haar dimensies het nieuws. Dikwijls was die bood-schap weinig opbeurend. De stijging van de olie-prijzen, de toekomst van kernenergie, de kost van hernieuwbare energie, de uraniumtaks, het optrek-ken van klimaatdoelstellingen… De emoties liepen soms hoog op.

Het geeft aan hoe essentieel een duidelijke, cohe-rente beleidsvisie is. Een visie die op alle beleidsni-veaus – van de gemeente tot Europa – werk maakt van een betaalbare, zekere en milieuvriendelijke energiebevoorrading. Een evenwichtige visie weet deze drie belangrijke doelstellingen met elkaar te verzoenen.

De goedkoopste en milieuvriendelijkste kilowattuur is en blijft de niet-verbruikte kilowattuur. Daarom willen we boven alles de gezinnen en bedrijven blijven aanmoedigen om energie te besparen. Een goede werking van onze energiemarkten is ook cruciaal, met een strikte bewaking van faire prijzen. CD&V streeft naar een gebalanceerde energiemix waar hernieuwbare energiebronnen en kernenergie deel van uitmaken. Natuurlijk zouden wij liever kiezen voor energie die 100% betrouwbaar is, geen afval en uitstoot veroorzaakt en betaalbaar is. Maar dat is vandaag eerder een utopie dan een reële optie.

Geen makkelijke discussie dus, maar des te belang-rijker. Daarom organiseerde onze fractie in het Vlaams Parlement begin april een energieconferen-tie. In deze Ampersand besteden we opnieuw ruim aandacht aan dit thema.

CD&V gaat het debat dus niet uit de weg, maar probeert wel de valkuilen van het populisme te ontwijken. Alleen een goed doordacht beleid kan er echt voor zorgen dat onze energie voor de komen-de generaties beschikbaar, betaalbaar en duurzaam zal zijn.

Wouter Beke Uw voorzitter

Verstandig energiebeleid

Fo

to

Le

o D

e B

oC

K

column

Stefaan De Clerck over Roger Vangheluwe in Het Nieuwsblad van 15 april 2011

“Verbijsterend. Complete waanzin. Hallucinant.”

Bart Sturtewagen in De Standaard, 13 april 2011

“De regering-Leterme doet wat we van haar mogen verwachten, ook al bevindt ze zich in lopende zaken. Ze klikt de begrotingsmeevallers die de conjunctuur ons brengt vast, zodat ze niet verloren gaan. Een volgende regering, als die er ooit komt, kan daar slechts dankbaar om zijn.”

Hugo Camps zingt de lof van Joke Schauvliege in De Morgen van 5 april

“Gisteren hoorde ik doorgaans narrige kunstpausjes felicitaties uitspreken voor haar beleid. Geen kaalslag in de cultuursector, anders dan in Nederland waar de subsidietiet genadeloos is drooggelegd. Quasi achteloos heeft mevrouw Schauvliege de stupide pers een lesje in nederigheid geleerd. Het oordeel over wie iemand is, heeft tijd nodig. De rollercoaster van informatie en beeldvorming moet ook gecorrigeerd worden.”

Luc Van der Kelen 1 april 2011, Het Laatste Nieuws

“Europa krijgt vandaag schitterende begrotingscijfers van België. Ons land heeft een volledig jaar voorsprong op de oorspronkelijke doelstellingen.”

ZogeZegd

colofonBrecht Grieten, Annemie Lemahieu, Luk Vanmaercke, Peter Poulussen, Stefaan Deleeck, Marc Paredis, Geert De Kerpel, Greet Gysen, Hans Knop, Iris Depoorter, Ce-cile Segers, Rutger De Reu, Miet Timmers, Leo De Bock

Joris SnaetLinda Meskens – 02 238 38 30Joost BresseleersPascal Laseur – 02 238 38 32 Jonathan Cardoen, Wetstraat 89, 1040 BrusselWetstraat 89, 1040 Brussel, fax 02 238 38 60 [email protected]

Redactiecomité:

Cartoon:Adresbestanden: Vormgeving: Postabonnementen: Verantw. uitgever: Re(d)actieadres:

Page 3: Ampersand april 2011

wikipediade vrije encyclopedie

Wat is het Rijnlandmodel?

Het Rijnlandmodel is een sociaal-economisch model. Het zegt dus iets over de manier

waarop wij onze economie willen runnen.

Het Rijnland-recept bevat 7 ingrediënten:

• Het is niet de overheid die de economie stuurt, wel de markt, de ondernemer. De overheid zorgt voor de nodige regels en wetgeving, ondersteunt waar dit winst oplevert (onderwijs), en zorgt voor een faire uitkomst (via herverdeling).

• Iedereen draagt een eigen verantwoordelijkheid. Zo draagt de ondernemer een verant-woordelijkheid voor het welzijn van zijn personeel, maar kan een systeem van sociale zekerheid ook maar draaien als ieder wie dit kan, een bijdrage levert.

• Een geloof dat mensen die overleggen tot betere oplossingen kunnen komen dan de overheid die van bovenaf alles oplegt.

• De overheid moet niet alles zelf willen doen. Ze stimuleert wel dat er vanuit de maat-schappij initiatieven komen om onderwijs, gezondheidszorg, kinderopvang enz., te organiseren.

• Politiek moet telkens gevoerd worden op het meest gepaste niveau, dat liefst zo dicht mogelijk bij de burger staat.

• Evolutie is cruciaal. We moeten waakzaam zijn voor nieuwe uitdagingen, en tijdig bijstu-ren waar nodig. Revolutie is geen goede aanpak.

• Maatregelen op de korte termijn moeten altijd passen in een visie voor de lange termijn. De welvaart van de huidige generaties mag niet ten koste gaan van die van de komende generaties.

De sterktes van het Rijnlandmodel

Het model heeft zijn strepen verdiend, zowel in het verre als in het recente verleden.

Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn we er, door dit model te hanteren, in geslaagd een erg welvarende maatschappij uit te bouwen. Hierbij werd een sterke economische groei gekop-peld aan een kwaliteitsvolle sociale zekerheid, en een herverdeling van de rijkdom.

Ook recent heeft het Rijnlandmodel nog bewezen dienst te kunnen doen: tijdens de economi-sche crisis steeg de werkloosheid in Vlaanderen slechts beperkt, en ook wat onze begroting

betreft, staan we er nu in vergelijking met vele andere landen niet slecht voor.

Nog van deze tijd?

We leven in een wereld die sterk en snel verandert. Een aantal van deze veranderingen kunnen een erg grote impact hebben op de manier waarop wij leven, en de welvaart en het welzijn waarvan we genieten.

De grote uitdagingen zijn voor iedereen intussen wel gekend: • Dat mensen langer leven, waarvan vele jaren in goede gezondheid, is het grootste succes

van de medische wetenschap. Maar die evolutie zet druk op onze sociale zekerheid: men-sen willen na hun beroepsloopbaan blijven genieten van een goed pensioen.

• De globalisering van de economie heeft heel wat nieuwe kansen gecreëerd voor onder-nemende mensen. Maar er zijn ook minder positieve gevolgen: we moeten bijvoorbeeld concurreren met landen waar het sociaal systeem veel beperkter is dan het onze.

• Ook het probleem van de klimaatopwarming vraagt onze aandacht. Indien we nu nalaten de opwarming te beperken, gaat dit ons in de toekomst duur te staan komen.

De 7 principes van het Rijnlandmodel moeten steeds opnieuw vertaald worden in een beleid dat de uitdagingen kordaat aanpakt. Om welvaart en welzijn te behouden, moeten we soms durven veranderen.

Doemee!

Download gratis het werkboek ‘Het Rijnlandmodel’ via www.cdenv.be/toegepaste-christendemocratie-het-rijnlandmodel. Ook te koop via onze webwinkel. Uw mening over het Rijnlandmodel? Stuur een mailtje naar [email protected] of ga met ons in dialoog op een van onze dialoogmomenten. Meer info? [email protected] of 02 238 38 32.

Rijnlandmodel

Yves Leterme

Toegepaste Christendemocratie:

het

RIJnlAndModel

Page 4: Ampersand april 2011

4

Rentmeesterschap. Wat is dat voor een vreemd woord? En waar in godsnaam staat het voor? Het is simpel: rentmeesterschap is terug aan toekomstpolitiek doen! Back to the future.

We leven in woelige tijden. Onze samenleving staat op een kruispunt. Politiek, maar ook algemeen maatschap-

pelijk. Je kan enkel weten welke weg te volgen als je over een goede kaart beschikt. Voor een politieke partij moet de ideologie daarbij onze leidraad zijn. Als Christendemocraten moeten we inzetten op een ideolo-gisch verhaal dat ons in staat stelt de uitdagingen waar-mee we geconfronteerd worden, aan te pakken.

De gevolgen van onze keuzes zullen pas binnen twintig, dertig jaar voelbaar worden. Maar we moeten ze wel vandaag al durven maken. We moeten de blik dus terug richten op de lange termijn. Op de toekomst. JONGCD&V heeft het rentmeesterschap van onder het stof gehaald. We hebben inhoudelijke standpunten ingeno-men om die visie te vertalen naar een politiek die de lange termijn omarmt. Het beleid moet voortaan rekening houden met de belangen van de jonge en de toekomstige generaties.

Wij zijn er klaar voor. En jullie?Meer info op www.jongcdenv.be

Op 17 mei opent het MAS | Museum aan de Stroom in Antwerpen zijn deuren voor het grote publiek. Het wordt een hele belevenis, want het MAS wordt een museum ‘pas comme les autres’. De geschiedenis van de stad, de stroom en de haven wordt er verteld aan de hand van eigentijdse presentaties. Via verschillende ruimtes wordt u helemaal ondergedompeld in één van de vier thema’s, met ieder hun eigen klankidentiteit. Maar het MAS is meer dan een museum, het wordt een plek waar íedereen met volle goesting kan genieten. Van kunst, geschiedenis, architectuur, maar ook van een frisse pint en van elkaar. Of van het prachtige zicht, want u kan gratis via de MAS-bou-levard tot de bovenste verdieping wandelen, terwijl heel Antwerpen langs de hoge glaspartijen voorbijkomt. Kers op de taart is het 360° panoramisch zicht vanop het dak over de hele stad en haar districten. Maar geen opening zonder feest. Van 13 tot 16 mei wordt de hele buurt rond het MAS omgetoverd tot één groot openingsfestival, met muziek, dans, theater, film, wandelingen én bezoeken aan het MAS. Bij deze bent u allen van harte uitgenodigd. Ik zal er zijn en heb er alvast zin in. U ook? Alle info vindt u op www.mas.be.

Philip Heylen, schepen voor cultuur en toerisme, Stad Antwerpen

Museum aan de Stroom Back to the future

dakisolatiepremie piektHet Vlaamse woonbeleid stimuleert de structurele verbete-ring van woningen.

De Vlaamse renovatiepremie werd hertekend vanwege de budgettaire ontsporing. Daardoor daalde het aantal aanvragen met bijna 30%. Daartegenover staat echter een stijging van 66% van de aanvragen voor de dakisolatiepre-mie. In 2010 werd meer dan 24,5 miljoen euro uitbetaald. Een waardevolle evolutie gezien de enorme energiebespa-ring die dakisolatie oplevert.

Voor wie verhuist van een onaangepaste naar een goede woning, is er nog de Vlaamse huursubsidie. Dat systeem wordt nog uitgebreid voor mensen die al te lang op de wachtlijst staan voor een sociale woning.

Valerie Taeldeman

Page 5: Ampersand april 2011

5

In 2010 gaf Wouter Beke de op-dracht aan Servais Verherstraeten om met een aantal werkgroepen de toekomst van onze partij mee verder vorm te geven. Onder leiding van Inge Vervotte en Rik Torfs boog een werkgroep christendemocratie zich over een moderne vertaling van onze ideologie. De uitkomst zijn 4 V’s: verbinden, versterken, verzorgen en vooruitzien. Vier kapstokken waar we ons toekomstverhaal aan zullen ophangen.

CD&V publiceert in navolging van deze werkgroep een speciale editie van ampersand.

Wilt u deze ampersand ontvangen? Stuur dan een mailtje naar [email protected] of bel naar 02 238 38 32.

Op 21 maart 2011 werd het voorstel van resolutie van kamerlid Stefaan Vercamer over de situatie in Libië met een ruime meerderheid goed-gekeurd. De Kamer steunt daarmee de deelname van België aan de mi-litaire acties in Libië. Ze hebben tot doel de Libische burgerbevolking te beschermen tegen het regime van Kolonel Kadhafi.

Stefaan Vercamer benadrukte het belang van een post-conflict strategie voor Libië. Het is van het grootste belang dat Europa een intensief diplomatiek en politiek proces opstart en zo in dialoog treedt met alle betrouw-bare gesprekspartners in Libië die willen samenwerken met Europa. Zo moet men komen tot een democratische transitie en tot een Libië dat respect heeft voor de mensenrechten.

Stefaan Vercamer: “Dat geldt niet enkel voor Libië. Europa moet de komende jaren de harten probe-ren te winnen van de Arabische bevolking. Wij moeten de jonge mensen die nu betogen in de straten en opkomen voor demo-cratie en vrijheid, tonen dat we hen steunen en niet hun corrupte leiders.”

kort

De lentezon liet zich al een paar keer stevig voelen en dus verleggen heel wat kinderen hun speelterrein naar de openlucht. Meer en meer klinkt het gejoel van buitenspel. Alleen vindt niet iedereen dit even charmant. Sinds enkele jaren krij-gen jeugddiensten en rechtbanken steeds meer klachten van buurtbe-woners over lawaaierige kinderen.

Op initiatief van Vlaams volksver-tegenwoordiger Katrien Schryvers, reageert het Vlaams parlement met een resolutie voor verdraagzaam-heid. Tegelijk worden gemeentebe-sturen opgeroepen in te zetten op voldoende en veilige speelruimte.

Op zaterdag 7 mei opent het Europees Parlement zijn deuren. Kom een kijkje nemen en maak kennis met onze politieke fractie en het EP. Je kan deelnemen aan een debat, een informatiesessie of concert bijwonen of genieten van de animatie.

Tot dan! Ivo Belet, Jean-Luc Dehaene & Marianne Thyssen (CD&V)

www.feestvaneuropa.europa.euwww.eppgroup.eu

laat ze spelenlibische burgerbevolking beschermd

Verbinden, versterken, verzorgen en vooruitzien Bezoek europa!

De toegepaste christendemocratie

Page 6: Ampersand april 2011

6

Hoe kan u mensen samen brengen en verbinden?

Hoe kan u mensen uit uw omgeving in de bloemetjes zetten?

- Organiseer een petanquebabbel, samen met uw buren. Zo komt u op een leuke manier in contact met elkaar.

- Leer uw buurt en omgeving kennen. Neem deel aan het straatfeest of organiseer zelf een buurtac-tiviteit.

- Ga samen met een CD&V-mandataris in dialoog met een aantal geïnteresseerden, bijvoorbeeld met de jeugdleiders uit uw gemeente over de fuifzaal in uw dorp.

- Loop samen met uw collega’s na het werk in het CD&V-sportshirt enkele rondjes op de Finse piste.

- Maak een gat in uw haag. Zo kan u op zondag-middag samen met uw buren aperitieven.

- Wens uw kennissen een fantastische lente toe via onze postkaart. Uw boodschap zal aanslaan!

- Geef een gepersonaliseerde button aan mensen die u ‘super’ vindt!

- Deel op moederdag een postkaart met oranje bloem-zaadjes uit aan alle mama’s in uw familie of geef op vaderdag een set petanqueballen aan uw vader.

- Zet de vrijwilligers uit uw vereniging in de kijker door samen CD&V-vrijwilligersballonnen op te laten.

‘Samen is Super’ benadrukt dat cd&V verbinding in de maatschappij belangrijk vindt. Hebt u zin om mee te doen?

SAMen IS SUPeR

Meer info? www.cdenv.be/samenissuper of telefonisch op 02 238 38 43. Mailen kan steeds naar [email protected].

Page 7: Ampersand april 2011

7

Hoe kan u CDenV als sterk merk promoten?

- Misschien heeft u aan uw raam of in uw voortuin nog plaats om de ‘Samen is Super’-affi che op te hangen? Zo toont u waarvoor u staat, namelijk mensen in contact brengen met elkaar.

- Draag een ‘Samen is Super’-button.

- Gebruik de ‘Samen is Super’-onderleggers op de lentebarbecue van uw vereniging.

- Promoot de kledinglijn van CD&V bij uw naaste familie en vrienden en kom op 27 augustus samen naar de gezinsdag in Kortrijk.

SAMen IS SUPeR

Op 7 mei, een dag voor Moederdag en een week voor de Internationale Dag van het Gezin, nemen heel wat lokale afdelingen van Vrouw & Maatschappij deel aan de allereerste Zij blij-dag. Gewapend met fl yers en pins vragen ze meer aandacht voor de combinatie van gezin, zorg en arbeid. Els Van Hoof, algemeen voorzitster van Vrouw & Maatschappij, legt het hoe en waarom van de actie uit. “Een heleboel mensen krijgen af te rekenen met een zorg-plafond. Zo lopen mannen tegen onzichtbare grenzen aan als het gaat om zorg. Op het werk liggen de opname van ouderschapsverlof of fl exibele werktijden moeilijk. Bij de sandwich-generatie is het probleem acuut. Zij moeten tegelijk zorgen voor hun loopbaan, voor hun gezin en voor hun ouders. Maar het zorgpla-fond kan ook een fi nancieel plafond zijn. Soms is het alles behalve evident om te gaan werken en de opvang voor de kinderen te betalen. Ook het ouderschapsverlof is voor veel vrouwen, zeker voor alleenstaande ouders, geen haalbare kaart. Een netto inkomen van 666,30 euro per maand is voor hen niet toereikend.”

7 mei 2011 Zij blij-dag

Page 8: Ampersand april 2011

8

uitdaging 1 : Flankerend landbouwbeleid

Voor CD&V blijft landbouw een belangrijk econo-misch gegeven met het oog op onze voedsel- onafhankelijkheid en -kwaliteit. Precies daarom blijven we er, vrijwel als enige, een stevige lans voor breken. Vlaams volksvertegenwoordiger Tinne Rombouts organiseerde de studiedag ‘Flankerend landbouwbeleid’ om samen met beleidsmensen en landbouwers de sterkten en zwakten van het huidige beleidskader tegen het licht te houden. ‘Flankerend landbouwbeleid’ omvat de maat-regelen die de schade moeten milderen voor landbouwers die door grondinnames worden getroffen.

Op de studiedag werd stilgestaan bij het Vlaamse beleid. Het departement Landbouw en Visserij benadrukte het belang van het land-bouweffectenrapport. De Vlaamse Landmaat-schappij (VLM) belichtte de vergoedingen voor kapitaal- en gebruikersschade.

Boven de MoerdijkMaar er werd ook over het muurtje gekeken: de Nederlandse Dienst Landelijk Gebied lichtte de aanpak van de noorderburen toe.

Het Nederlandse verhaal toonde het verschil in waardering van de landbouwsector, stelde Tinne Rombouts vast: “Voor onze noorderburen is het een evidentie dat de landbouwers van bij het begin mee aan tafel zitten. Door ruimere compensaties en het investeren in een grote grondenbank die bedrijfsverplaatsing mogelijk maakt, wordt schade aan bedrijven zoveel mogelijk gecounterd wanneer aanspraak wordt gemaakt op hun landbouwruimte.”

Heel wat voorhanden, maar …Al bij al blijkt Vlaanderen over heel wat instrumenten te beschikken. Alleen blijft de verfijning ervan uit en laat de bekendheid van maatregelen als gebruikers- en kapitaal-schade te wensen over. Dat beide waardevol-le compensatiemaatregelen nog lang niet op kruissnelheid zijn is een understatement: tot nog toe werd 0 ha kapitaalschade en amper 10ha gebruikersschade vergoed. Tinne Rombouts: “Op het moment dat een bedrijf geconfronteerd wordt met een ruim-teclaim, zou het moeten kunnen rekenen op een arsenaal aan ondersteunende instru-menten die, afhankelijk van de individuele situatie, voldoende flexibel kunnen worden ingezet. Het gaat dan om een jaarlijkse of eenmalige toeslag, grondenruil, onder-steuning met het oog op mestverwerking, efficiëntere benutting van de overgebleven ruimte, …”

…er is werk aan de winkelEnkele landbouwers getuigden over de moei-

Samen ruimte delenFlankerend landbouwbeleid aan opwaardering toe

De open ruimte die door land- en tuinbouw wordt beheerd, wordt sterk maatschappelijk bevraagd. Natuur, water, industrie, … Allemaal willen ze (logischerwijs) hun deel van de koek. Landbouworganisaties zoals Boerenbond, kaartten echter meermaals aan dat de zoektocht naar ruimtelijke evenwichten meestal onvoldoende uitgaat van een ‘win-win’-aanpak, waarbij ook de landbouw zijn rechtmatige plaats krijgt toebedeeld. Hoewel steeds aanspraak wordt gemaakt op de open landbouwruimte, zijn landbouwers vaak de laatsten die in het ruimtelijke planningsproces betrokken worden. Daardoor kreeg 70.000ha landbouwgrond, of zo’n 230ha per Vlaamse gemeente, een andere invulling in 10 jaar tijd.

Page 9: Ampersand april 2011

9

lijkheden die zij ervaren, over de vaak ver-stikkende regelgeving, maar vooral over het gebrek aan communicatie tijdens het plan-ningsproces en de (economische) onzeker-heid die daarmee gepaard gaat. De roep om betrokkenheid van bij het begin, klonk luid.

“Landbouwruimte mag niet als makkelijk in te palmen restruimte worden aanzien”, benadrukt Tinne Rombouts. “Landbouwers zijn volwaardige partners en eisen terecht dat alle mogelijke alternatieven grondig worden onderzocht vooraleer defi nitief te beslissen.”

Ook de sector in het algemeen komt onder druk te staan. De verschillende ruimteclaims leiden tot grondschaarste en dus stijgende grondprijzen. Er moet met andere woorden meer gedaan worden, met minder. Daarom is ook doorgedreven onderzoek van kapi-taal belang om landbouwruimte op een nog duurzamere, maar toch intensievere wijze te benutten.

Tinne Rombouts: “Alles bij elkaar, is er nood aan een decretale basis die de landbouw-sector, en in de eerste plaats het getroffen gezin achter het landbouwbedrijf, compen-seert voor ruimteverlies.” Het ontwerpdecreet landinrichting dat tegen eind dit jaar wordt verwacht, zal een belangrijke toetssteen zijn. Minister-president Kris Peeters verwees hier-naar tijdens zijn slottoespraak.

Aan de slagTinne Rombouts houdt eraan iedereen die mee-werkte aan en aanwezig was op de studiedag te bedanken: “We zijn er in geslaagd de knelpun-ten eerlijk te inventariseren en scherp te stellen. Het is nu aan ons om dit te vertalen in oplos-singen die de land- en tuinbouw echt vooruit helpen. Zonder de pretentie te hebben voor alles de gepaste remedie te kunnen vinden.”

Reacties zijn zeer welkom op [email protected] met onderwerp: fl ankerend landbouwbeleid

standpunt

Minister van leefmilieu, natuur en cultuur Joke Schauvliege over de rol van europa in MAP4

“Over het ontwerp van het Mestactieplan 2011-2014 is hard onderhandeld met de Europese Commissie. Vlaanderen moet zonder meer de doelstel-lingen van de Europese Nitraatrichtlijn naleven. De Europese Unie bekijkt de bemestingsnormen zuiver milieukundig, terwijl ik natuurlijk ook oog heb voor de economische leefbaarheid van onze landbouwbedrijven. Het komt er op aan de inspanningen voor een betere waterkwaliteit te verzoenen met de toekomst van onze land- en tuinbouwers. Europa heeft voor de waterkwaliteit heel Vlaanderen als kwetsbaar gebied aangeduid. Daarom dienen we aan Europa een afwijking (derogatie) te vragen op de bemestingsnorm van 170 kg stikstof uit dierlijke mest per ha/per jaar, wan-neer wij deze norm willen overschrijden. Maar we kunnen van Europa de verlenging van die derogatie pas krijgen als het voorgelegde Mestactieplan is goedgekeurd door het parlement en in Vlaamse wetgeving is omgezet.”

“Landbouwers zijn volwaardige partners en moeten onmiddellijk betrokken worden wanneer grondinname een optie wordt.”

TInne RoMBoUTS

Page 10: Ampersand april 2011

10

Succesvolle energieconferentie basis voor beleidskeuzes

Met ruim 110 deelnemers werd de conferentie een succes. De gastenlijst omvatte een sterke vertegen-woordiging van energieleveranciers, netbeheerders, (groene) stroomproducenten, overheidsinstanties, de industrie, … Ook het middenveld was nadrukkelijk aanwezig.

Deskundigen refl ecteerden op het gevoerde en het toekomstige Vlaamse energiebeleid, om vervolgens met de genodigden in debat te gaan.

Energiearmoede, sociale en ecologische openbare dienstverplichtingen, het potentieel aan hernieuwbare energie, de certifi catensubsidiëring, de vrije marktwer-king, duurzaam wonen, … passeerden de revue en werden kritisch ontrafeld.

Verslaggevers noteerden de tussenkomsten zorgvul-dig. Met die schat aan informatie wordt de komende maanden verder gewerkt aan de ontwikkeling van sterke toekomstgerichte standpunten.

Het resultaat van de energieconferentie biedt een stevige basis voor Carl Decaluwé en collega’s Ro-brecht Bothuyne, Sonja Claes, Dirk de Kort, Veerle Heeren, Tinne Rombouts en Valerie Taeldeman, om het Vlaamse energiebeleid op punt te stellen.

”Wat we nu hebben verzameld omzetten in concrete beleidsvoorstellen, wordt nog een hele klus”, weet Carl Decaluwé, “te meer omdat het evenwicht tus-sen sociale, economische en ecologische facetten moet gegarandeerd zijn.” Decaluwé beseft dat dit alleen kan wanneer CD&V voldoende voeling met de sector kan houden. Uit de slottoespraak van voorzit-ter Wouter Beke, bleek alvast dat het georganiseerde discussieforum hét instrument was om deze oefening te starten.

Eind mei worden de standpunten, voortvloeiend uit de conferentie, aan het politiek bestuur van CD&V voorgelegd. Nadien is het aan het grote publiek …

Op 2 april blies de Vlaamse CD&V-fractie onder voorzitterschap van Vlaams volks-vertegenwoordiger Carl Decaluwé verzamelen voor “Energievraagstukken”. Met deze conferentie nodigden onze energiecommissarissen de deelnemers uit tot discussie over cruciale uitdagingen op het vlak van energie.

uitdaging 2: Energie

“Ons toekomstig energiebeleid moet het evenwicht tussen het sociale, het economische en het ecologische garanderen.”

cARl decAlUWÉ

Page 11: Ampersand april 2011

standpunt

11

cd&V wil uitbreiding controlebe-voegdheid Internationaal Atoom-energie Agentschap

Servais Verherstraeten deed in de Commis-sie Bedrijfsleven zijn idee uit de doeken om de veiligheid van de kerncentrales in Europa en de wereld beter te gaan controleren.

Het nucleair ongeval in de kerncentrale van Fukushima (Japan) doet opnieuw nadenken over hoe we de veilig-heid van de kerncentrales beter kunnen controleren en verder verbeteren. De kerncentrales in ons land behoren tot de veiligste ter wereld. Dit zal ons echter niet beletten om onze 7 kernreactoren te onderwerpen aan de Europese stresstests.

Maar de nucleaire veiligheid stopt niet aan de lands-grenzen. De landen die ons omringen beschikken im-mers ook over kerncentrales en een incident daar kan ook gevolgen hebben voor de mensen en het milieu in ons land. Het is dan ook noodzakelijk dat alle kerncen-trales in de wereld aan de strengste veiligheidsvereis-ten en -controles worden onderworpen.

Servais Verherstraeten roept daarom de minister van Energie op om het voortouw te nemen en te ijveren voor een systeem van wereldwijde controle. Binnen de schoot van het Internationaal Atoomenergie Agent-schap (I.A.E.A.) zou een onafhankelijk Internationaal Agentschap voor Nucleaire Controle moeten opgericht worden.

Daarbij zou het Agentschap elke kerncentrale van de lidstaten onaangekondigd, onbeperkt en zonder voorwaarden kunnen bezoeken en de installaties op de strengste veiligheidsnormen inspecteren. Indien de kerncentrale niet aan de strengste veiligheidsvoorwaar-den voldoet, zou het Agentschap alle noodzakelij-ke veiligheidsmaatregelen in het belang van mens en milieu kunnen treffen, tot zelfs de tijdelijke of defi nitieve sluiting van de kerncentrale.

De verdragsluitende landen, binnen I.A.E.A., zouden zich bovendien moeten engageren om geen nucleaire materialen meer te leveren aan de vergunningsverle-nende landen of elektriciteitsproducenten die geen veiligheidscontroles op hun grondgebied toestaan.

Windenergieprojecten motor van energiebeleid in eeklo

Sinds 1999 zijn windenergieprojecten de motor van het energiebeleid in Eeklo. De stad bepaalde dat de windturbines binnen het stedelijk gebied moeten staan, zodat het buitengebied gevrijwaard blijft. Het creëren van een maatschappelijk draagvlak hiervoor loopt als een rode draad door het project. Door de doorgedreven communi-catie en het aanbieden van fi nanciële participatie, leidden de openbare onderzoeken tot geen enkel bezwaar van de Eeklonaars.

Projectontwikkelaars kregen in een eerste fase de kans om 2 windturbines te bouwen op stadsgrond. De stad ontving een vergoeding per turbine en onderhandelde een aantal bijkomende voordelen. Zo werd intussen een warmte-krachtkoppelinginstallatie (WKK) geplaatst. Deze werkt op plantenolie. Ze injecteert energie rechtstreeks op het net en haar ‘groene’ warmte verwarmt de gebouwen van de technische dienst en de nabijgelegen kringwinkel.

In een tweede fase stelde de energieleverancier een voltijdse medewerker ter beschikking van de stad om rati-oneel energiegebruik en hernieuwbare energie via tal van projecten verder ingang te doen vinden.

Meer info: Burgemeester Koen Loete, [email protected], T.09 218 28 55

“De communicatie met en de participatie van de Eeklonaar is de sleutel tot dit succesverhaal.”

Koen loeTe

JongCD&V vindt (nieuwe) kerncentrales nodig

“De situatie in Japan moet tot nadenken stem-men. Het garanderen en verbeteren van de veiligheid van onze kerncentrales is een permanent aandachtspunt. Maar de ramp in Japan mag ons niet verblinden. Zonder kernenergie gaat bij ons het licht uit. We moeten dus blijven investeren in veilige kern-centrales, ook nieuwe, die onze energiebevoorrading aan een redelijke prijs kunnen garanderen.”

Pieter Marechal, voorzitter JongCD&V

uit. We moeten dus blijven investeren in veilige kern-centrales, ook nieuwe, die onze energiebevoorrading

CD&V

uit. We moeten dus blijven investeren in veilige kern-centrales, ook nieuwe, die onze energiebevoorrading aan een redelijke prijs kunnen garanderen.”

Jong

“De situatie in Japan moet tot nadenken stem-men. Het garanderen en verbeteren van de veiligheid van onze kerncentrales is een permanent aandachtspunt. Maar de ramp in Japan mag ons niet

“De situatie in Japan moet tot nadenken stem-men. Het garanderen en verbeteren van de veiligheid van onze kerncentrales is een permanent aandachtspunt. Maar de ramp in Japan mag ons niet

Page 12: Ampersand april 2011

uitdaging 3: Aanpak seksueel misbruik

14

“Ondanks de heel terechte emotie toch rationeel blijven denken”

PARLEMENTAIRE COMMISSIE SEKSUEEL MISBRUIK FORMULEERT 70 CONCRETE AANBEVELINGEN

Verjaringstermijn optrekkenRaf: “De parlementaire commis-

sie beveelt aan om de verjarings-termijn voor seksueel misbruik van minderjarigen op te trekken van 10 naar 15 jaar na de 18de verjaardag van het slachtoffer. Dit is een belangrijk maatschappelijk signaal want dergelijk misdrijf is nu gelijkgesteld met de zwaarste misdrijven in strafzaken!”

Rik: “En tegelijk gaf de commis-sie niet toe aan de roep om de niet-verjaring in te voeren. In dat geval zou permanente rechtsonze-kerheid dreigen. Slachtoffers van seksueel misbruik komen overi-gens vaak pas op latere leeftijd met hun verhaal naar buiten en dan zijn – helaas - de feiten soms nog moeilijk te bewijzen.’’

gedeeld beroepsgeheimRaf: “De commissie wil dat de

notie “meldrecht” wordt verruimd. Wie vanuit zijn beroepsgeheim kennis heeft van bepaalde feiten over een persoon moet die indien nodig kunnen delen met een col-lega die eveneens bij het dossier van die persoon betrokken is. De huidige absolute tussenschot-ten moeten in het belang van de slachtoffers, maar ook van de da-der, verdwijnen. Zonder evenwel in het andere uiterste te vallen, nl. de absolute meldplicht.”

Rik: “Zo’n absolute meldplicht klinkt misschien wel goed, maar zou enkel maar leiden tot een repressieve maatschappij waarin mensen niet meer in een vertrou-welijke context met elkaar kunnen spreken. Welk slachtoffer zou zich nog tot hulpverleners wenden als die wettelijk verplicht zouden zijn

om meteen alles wat ze vernemen te melden aan de gerechtelijke instanties? Heel wat slachtoffers wensen zelfs helemaal niet naar het gerecht te stappen, zoals met de commissie-Adriaenssens nog eens ten overvloede werd bewe-zen.’’

eén meldpuntRaf: “We bevelen ook aan dat

er één uniek aanspreekpunt komt voor alle slachtoffers van seksueel misbruik. Concreet schuiven we Child Focus naar voor. Deze heel professionele organisatie die fan-tastisch werk verricht, is trouwens in 1998 uitdrukkelijk opgericht als “Stichting voor Vermiste en Sek-sueel Uitgebuite Kinderen”.

ArbitragecommissieRaf: “Waar ik zeker ook nog de

aandacht wil op vestigen is de aanbeveling tot oprichting van

Raf Terwingen, licentiaat in de rechten en in het notariaat, advocaat, volks-vertegenwoordiger voor de kieskring Limburg. Hij zetelde namens CD&V in de bijzondere parlementaire commis-sie betreffende de behandeling van seksueel misbruik en feiten van pedofi -lie, inzonderheid binnen de Kerk. Hij zal ook zetelen in de opvolgingscommissie.

“Het feit dat de bijzondere commissie werd opgericht en talloze mensen heeft gehoord, ook de kerkleiding, is op zich reeds de start van de broodnodige catharsis”.

RAf TeRWIngen

Page 13: Ampersand april 2011

interview

15

PARLEMENTAIRE COMMISSIE SEKSUEEL MISBRUIK FORMULEERT 70 CONCRETE AANBEVELINGEN

een arbitragecommissie. Onaf-hankelijke experten of ‘arbiters’ krijgen in zo’n commissie de opdracht om criteria op te stellen waarmee schadeloosstellingen zo objectief mogelijk kunnen worden vastgesteld. Ook voor juridisch verjaarde misdrijven waar men de dader wettelijk tot niets meer kan verplichten. In het bijzonder naar de Kerk is dit een uitgestoken hand om alsnog haar morele ver-antwoordelijkheid op te nemen.’’

Rik: “We moeten natuurlijk nog afwachten wat dit heel concreet zal geven. Want alles moet op vrijwillige basis gebeuren, anders is het geen arbitrage. En let wel: dé Kerk bestaat niet; wat trou-wens ook tijdens het verloop van de commissiezittingen nog eens heel duidelijk is gebleken. Het zal dus elke bisschop en religi-euze overste afzonderlijk zijn die

desgevallend zal moeten instem-men met de tussenkomst van zo’n arbitrage-instantie. Zoals ook dossier per dossier zal moeten afgewogen worden of het hiervoor in aanmerking komt. Maar dat de commissie met dit voorstel pro-beert deze heel emotionele aange-legenheden toch te objectiveren, is hoe dan ook een goede zaak’’.

Slotsom Raf: “Het feit dat de bijzondere

commissie werd opgericht en tal-loze mensen heeft gehoord, ook de kerkleiding, is op zich voor mij reeds de start van de brood-nodige catharsis. Even belangrijk vind ik dat de focus echt de hele tijd op de slachtoffers lag; wat ook tot en met tot uiting komt in de aanbevelingen.’’

Rik: ‘’Ik sluit me daar volledig bij aan. Bovendien hoop ik dat de

Kerk, maar dat overstijgt volledig de bevoegdheid van het parle-ment, nu ook eindelijk conclu-sies trekt voor haar eigen intern functioneren: hoe kan ze meer eigentijds gestructureerd worden, op welke wijze kan ze in haar organisatie de mensenrechten ten volle aan bod laten komen, enz. Dat debat moet ze nu eindelijk ten volle aangaan.’’

Lees het volledige rapport van de bijzondere parlementaire commis-sie op www.cdenv.be/seksueelmisbruik.

Reacties zijn zeer welkom op [email protected] met onder-werp: seksueel misbruik

Rik Torfs, doctor in het kerkelijk recht, licentiaat in het notariaat, hoogleraar, senator. Hij zet zich reeds decennia in voor meer respect en er-kenning van de mensenrechten in de Kerk en was in het verleden herhaal-delijk raadsman van slachtoffers van seksueel en ander misbruik binnen een pastorale relatie.

“Dat de commissie deze heel emotionele aangelegenheden toch probeert te objectiveren, is hoe dan ook een goede zaak’’

RIK ToRfS

Page 14: Ampersand april 2011

groene vingersuit het leven

Ik heb het geluk om, als Brusselaar, over een tuin te beschikken. In de lente en de zomer kleuren mijn vingers dan ook … lichtgroen. Een jaarlijkse traditie is het aanplanten van reuze zonnebloemen in de tuin. Onze drie dochtertjes kijken elk jaar opnieuw uit naar de dag waarop goudgele bloemen zich naar het warme zonnelicht keren…

Actief en passief verpozen in de tuin. Na de drukte van vergaderingen en verplichtingen kan ik samen met mijn gezin ervan genieten om te werken in de tuin. Zelfs onze oudste dochter van 18 maanden kent al de knepen van het vak. Terwij papa en mama bloe-metjes planten komt Ann-Sophie ze vervolgens plukken. Het gras afrijden, bomen en struiken snoeien, niets is ons teveel. Werken in de tuin is voor ons niet werken, maar verpozen in de natuur en genieten van de rust.

16

De lente is in het land. Bomen bloeien, grasvelden worden gemaaid en het onkruid wordt gewied. In deze rubriek proberen wij het leven achter een politicus nader toe te lichten. Naast het wroeten in de politiek wagen zij ook zich in hun tuin. Om te werken en ook te genieten. We vroegen hen welke tuinervaringen zij in deze zonnige lenteperiode willen delen met ons.

Leen Dierick

In mijn tuin kan ik me uitleven. Uitleven door er hard in te werken maar ook om er zalig uit te rusten of te ravotten met de kinderen. Het ontwerp van onze siertuin is een heel bewuste keuze en heeft letterlijk en figuurlijk veel voeten in de aarde gehad: veel gras en speelruimte voor de kindjes, een speels buxusbos, een natuurlijke omheining, planten en bloemen die op verschillende tijdstippen in bloei staan. Jaarlijks leg ik ook een kruidentuintje aan, want er is niets leuker om te kokerellen met kruiden uit de eigen tuin. Ik hou enorm van bloemen zowel binnen als buiten en waag me geregeld aan een eigen bloemstukje met bloemen uit onze eigen tuin.

Ik woon dan wel in Jette (Brussel), toch heb ik een stadstuin van 6 op 50 meter. Gelukkig maar, want als iemand die ‘op den buiten’ opgroeide, hou ik echt van mijn tuin. Buren kunnen me regelmatig op mijn knieën door mijn tuin zien kruipen om het onkruid te wieden en alles wat op orde te houden. Tot grote spijt van mijn handen die er nadien de littekens van dragen. Bij mij gaan groene vingers helaas samen met rode handen.

Het enige wat ik niet graag doe is mijn gras maaien. Na enkele keren mijn leven op het spel te hebben gezet in de strijd met het elektrische snoer, doet sindsdien mijn zoon het gras af. Onze schildpad Asterix vindt dit minder leuk. Voor de jaarlijkse snoeibeurt van de haag kan ik gelukkig rekenen op mijn buurman. Wie zei er weer: “Beter een goede buur dan een verre vriend”?

Brigitte De Pauw Paul Delva

Jan Verfaillie

Page 15: Ampersand april 2011

uit het leven

17

Ik ben elke dag veel met mijn hoofd bezig: achter de computer, in gesprek met mensen, … Tuinieren is voor mij dan dé manier om mijn batterijen op-nieuw op te laden en om op krachten te komen. Als ik onkruid wied met mijn handen in de aarde, dan voel ik de energie opnieuw stromen! Het zorgt ervoor dat ik voldoende ‘aarding’ heb, als tegengewicht voor al het ‘denkwerk’. Vanuit meditatie kennen mensen misschien wel de speciale grondingsoefe-ningen om het contact met de aarde en je lichaam in balans te brengen. Deze oefeningen brengen rust. Tuinieren heeft voor mij hetzelfde effect!

En natuurlijk geniet ik ook graag van het resultaat: de bloesem zien ontluiken, de appels zien groeien, rood worden en plukken, de vogels horen fluiten,… Onze prachtige tuin is voor mij een onuitputtelijke bron van energie. Hij brengt rust en stabiliteit in mijn vaak hectische leven.

Sonja Claes

Veerle Heeren

In het weekend tuinier ik heel graag. Ik heb bramen staan, bosbessen, rozen, een mini-boomgaard ook –ik ben een echte Haspengouwse- wil je genieten dan moet er in de tuin ook gewerkt worden. Mijn hortensiastruiken vind ik het allermooist. En ik heb sinds kort ook een aardbeienhond. Dat is een huis-dier dat plots een totaal onverwachte belangstelling voor de rode vruchten vertoont. Vorig jaar betrapte ik hem terwijl hij mijn hele aardbeienoogst stond op te eten. Nochtans had ik de plantjes extra beveiligd door ze in verhoogde bakken te zetten. Enkele dagen later was hij bezig met de bosbessenstruikjes uit te graven –allicht met het doel ze te verplanten, want ik vond de struikjes elders in mijn tuin terug. Dit jaar neem ik mijn voorzorgen. Nog hogere bakken voor mijn fijne vruchten. En een absoluut graafverbod voor mijn hond. Tips over hoe ik dat laatste moet aanpakken, zijn welkom. Af, Jolie, af!

Echt groen zijn mijn vingers niet, maar ik zie zo graag die groei van niets naar iets! Een gazon verzorgen is niet zo aan mij besteed, het kweken van allerlei groenten en kruiden des te meer. Tomaten, laurier, tijm, pompoe-nen, basilicum, courgettes en sla komen bij mij recht uit de tuin en daar ben ik trots op. Dit tot quasi-ergernis van de kinderen wanneer ik “wééral” enthousiast uitweid over hoe goed de kweek dit jaar wel is. Ook het uit-proberen van de zogenaamde “vergeten” groenten, zoals snijbiet, is voor mij een plezierige ontdekkingstocht. Nu het zonnetje zich stilaan wat meer laat zien, probeer ik mijn schaarse vrije tijd weer wat meer in de tuin door te brengen. Hopelijk werpt dat ook dit jaar zijn vruchten af!

Sonja Becq

Onze tuin is voor mij bijzonder belangrijk: als rustpunt, om van te genieten, maar ook om eens in te werken, om de “Brusselse zorgen” te vergeten…Zowel de groentetuin als de siertuin vergen een intensieve aanpak, in de wat meer “wilde tuin” zijn vooral de voorjaarswerkzaamheden belangrijk.Het intensieve en meer fijne werk is voor mijn vrouw, het grove werk is meer mijn taak: gras afrijden, bemesten, composteren, versnipperen van het hout…Het leukste is om na het werk in de tuinstoel te genieten van de geleverde prestatie.

In het parlement moet je soms maanden en jaren wachten op resultaten, in de tuin zie je direct resultaat, alhoewel… sterke bomen groeien langzaam!

Jos De Meyer

Page 16: Ampersand april 2011

hoofdartikel

Dat het boek van Pol Van den Driessche gegeerd is, blijkt dui-delijk uit jullie massale reacties. Toch kunnen we maar 5 lezers gelukkig maken met een gratis exemplaar. Lutgard Borgers (Has-selt), Karel Michiels (Turnhout), Jos Van Langenhove (Lebbeke), Simone Deparck (Torhout) en Laurent Van Depoele (Affl igem) kunnen zich verdiepen in het mysterie van Laken. Veel leesple-zier!

Onze nieuwe CD&V-collega Jürgen Mettepenningen pre-senteerde afgelopen maand zijn nieuw boek ‘Welke Kerk? Vandaag en morgen’. Hij blikt vooruit naar de toekomst van de katholieke kerk. De voormalige woordvoerder van aartsbisschop Léonard identifi ceert drie crisissen waar de Kerk een antwoord op moet bieden: niet enkel de pedo-fi lieschandalen maar ook de kerkstructuur en het verlies van voeling met de maatschappij. ‘De combinatie van de drie crisisblokken vormt een cocktail die maakt dat de Kerk vandaag in een vertrouwenscrisis zit’.

Staat u ook stil bij de toekomst van de Kerk? Of verlangt u gewoon naar een goed boek in deze lentemaand? Los dan onderstaande wetstrijdvraag op. Ampersand verloot 5 exemplaren!

WeTSTRIJd

Wie is auteur van het voorwoord in ‘Welke Kerk?’

Zendt uw antwoord op een gele briefkaart naar Ampersand, Wetstraat 89, 1040 Brussel. Of stuur een mailtje naar: [email protected]

AgendA

18

Page 17: Ampersand april 2011

hoofdartikel

1919

Op een maandagochtend in maart stap ik schoorvoetend binnen in de Wetstraat 89. “Of mijnheer een afspraak heeft?” “Neen dank u, mijnheer komt hier werken.” Een brede glimlach aan de andere kant van de balie stelt me meteen op mijn gemak.

Ik neem de lift naar mijn nieuwe stek op de zesde verdieping. Bereid-willige collega Eddy, tevens mijn buurman aan ons landschapsbureau, geeft me een rondleiding door het gebouw. Kantoren, vergaderzalen, maar vooral veel nieuwe mensen. Ik beloof mezelf om ze voor het einde van de maand allemaal te kennen. Dat moet lukken, want sommigen ken ik nog uit mijn verleden als voorzitter van de Limburgse cvp-jongeren en parlementair medewerker van Vlaams parlementslid Johan Sauwens.

Namiddag gaan we meteen over naar de orde van de dag. Woensdag zullen 15.000 vakbondsmilitanten de Wetstraat lamleggen. De politie meldt dat ons kantoor onbereikbaar zal zijn en dat het er ‘warm aan toe zal gaan’. Dus: collega’s informeren, afspraken maken met het onthaal, onderhandelen met de politie, blijft ons café wet89 open of niet? Heel wat werk voor een ‘simpele’ betoging.

Aansluitend overleg met generatiegenoot en algemeen secretaris Jonathan Cardoen over mijn taakomschrijving. Die is heel breed: van het coachen van de ondersteunende diensten, over juridische en ad-ministratieve opdrachten, tot het ontwikkelen van een HR-beleid voor de partij. Vooral dat laatste is erg belangrijk. Mensen zijn immers ons voornaamste kapitaal en dat moeten we koesteren.

’s Avonds neem ik met een goed gevoel de trein naar huis. CD&V anno 2011 is een dynamische organisatie met de juiste mix tussen jeugdig enthousiasme en gezonde ervaring. Hier wil ik mee mijn schouders onder zetten.

PS: De betoging viel goed mee. Om 12u was er al niemand meer te zien en konden we met de collega’s genieten van een ongezonde betogers-snack op de verkeersvrije Wetstraat.

De eerste dag van Wim Lenaers (33 jaar), kersvers offi ce manager van het algemeen secretariaat in de Wetstraat 89

Lees het volledige weekboek op www.cdenv.be. Een hele week lang gunt een CD&V-medewerker ons een blik op werk en leven in het heetst van de politieke actualiteit.

Werf een nieuw lid www.cdenv.be

FO

TO E

RW

IN C

EU

PP

EN

S

Kris Peeters feest 29 mei 2011

Kasteel de MerodeMerodedreef - WesterloProgramma10u30 Start wandel- of fi etstocht door het mooie landschap van Westerlo.Plannetjes verkrijgbaar aan het onthaal in de tent

12u00 Aperitief

13u00 Woordje Kris Peeters

13u15 Wereldbuff et

15u30 Doorlopend animatie voor jong en oud

Geïnteresseerd? Neem dan een kijkje op www.krispeeters.be en schrijf u en uw familie in.

Page 18: Ampersand april 2011

Motivatie van de jury: Hubert draait al jaren heel actief mee en voerde onlangs de 1000ste bon in op de website ‘mijnafdeling.be’. Daar kun-nen vrijwilligers die lidgeld ophalen, via bonnen de betalingen regelen. Hubert verzet enorm veel werk in de gemeente: als je hem iets vraagt, kan je ervan op aan dat het goed wordt opgevolgd. Daarnaast is hij ook nog altijd goedgemutst!

Waarom ik voor CD&V koos? In mijn studentenjaren was ik nogal links en aanhanger van o.a. Amnesty In-ternational, Greenpeace en Agalev. Ik was vrij kritisch ten opzichte van de centrumrechtse partijen. Maar bij het opgroeien zag ik in dat bepaal-de waarden boven blijven drijven. Op straat staan en schreeuwen, helpt niet veel. Maar als je midden op de weg rijdt, kan je veel meer de richting bepalen. Van binnenuit kan je veel meer veranderen dan wanneer je luidruchtig aan de zijlijn staat te schreeuwen!

Binnen CD&V organiseer ik van alles en nog wat als secretaris maar ook als persoonlijke medewerker van Hubert Brouns, burgemeester van Kinrooi. Zo organiseren we al sinds 1994 het belastingendienstbe-toon en voerde ik sinds 1991 zo’n 9 verkiezingscampagnes voor Hubert en Jo Brouns. Naast het secretari-aatswerk van CD&V-Kinrooi ben ik ook al jarenlang verantwoordelijk voor de ledenwerving. Momenteel hebben we zo’n 600 leden!

Mijn politieke voorbeeld is burge-meester Brouns. Dat is geen mouw-vegerij, maar een gemotiveerde keuze. Hij is een oprecht politicus en werkt heel hard voor de mensen. En niet voor zichzelf, wat van vele anderen niet gezegd kan worden. Daarom werd hij ook al drie keer tot burgemeester verkozen - en ho-pelijk nog een viérde keer - want hij is gericht op dienstbetoon en het helpen van mensen. En daar gaat het toch om.

Mijn grootste politieke uitdaging was in ‘99 toen de CD&V harde klappen kreeg door de dioxinecrisis, en wij er in bijna heel Limburg nog op vooruit gingen wat betreft naam-stemmen. Brouns kreeg nog meer stemmen als voorheen. Hij zorgde voor een strengere wetgeving en stond aan de wieg van het federaal agentschap voor de veiligheid van de voedselketen. Die periode was vrij spannend en ik kon zelf actief aan het onderzoek meedoen. Tot 2003 was ik parlementair medewer-ker op federaal niveau, en van 2004 tot 2007 op Vlaams niveau. Het federale niveau was leuker, maar het Vlaamse betaalde beter (lacht)!

In ‘Vrijwilliger van de maand’ verkie-zen we een CD&V-militant die zich de afgelopen maand heeft laten opmer-ken. Iemand voordragen? Stuur je motivatie naar [email protected] met vermelding ‘Vrijwilliger van de maand’!

FO

TO Y

OR

ICK

JA

NS

EN

Vrijwilliger van de maand

Hubert Van eygen

50 jaarKinrooi

getrouwd met Miet 3 kinderen

genomineerd door het nationale secretariaat

cd&V-lid sinds 1993