Ledenblad mei 2013

20
Ledenblad - Mei 2013 - Jaargang 1 - Nummer 2 1 mei • westermoskee • oordopjes • kolenkit • rode hart van diederik lohman • ombudsteam

description

PvdA Amsterdam West Ledenblad 2013

Transcript of Ledenblad mei 2013

Ledenblad - Mei 2013 - Jaargang 1 - Nummer 2

1 mei • westermoskee •oordopjes • kolenkit • rode hart van

diederik lohman • ombudsteam

2 PvdA Amsterdam West | Mei 2013

oegegeven: een over-zicht van louter feiten is niet het prettigste leesvoer. Duiding, opinie en oordeel ge-

ven massamedia en sociale me-dia smoel. Maar soms lijkt het alsof we een beetje doorslaan.

Zoals filosoof Rob Wijnberg begin dit jaar schreef in zijn boekje De Nieuwsfabriek, be-landen we continu in een opi-niedwangbuis. “Een mening vorm je niet, die héb je –klaar om geventileerd te worden.” Er wordt je geen tijd gegund om voors en tegens af te wegen, om informatie te vergaren.

Binnen de PvdA is de laatste weken veel gediscussieerd. Meningen ver-schilden en emoties liepen op. Voor een deel draaide het om principes en waarden: die zijn niet onderhandelbaar, maar af te wegen zijn ze wel.Een groot deel van het debat draaide ook om feiten en context: waar heb-ben we het precies over, welke consequenties zijn eraan verbonden?

Je moet van goeden huize komen om ruimte te krijgen voor het vormen van een mening. De Nieuwsfabriek dwingt tot stelligheid, of liever nog tot veroordelen - concludeert Wijnberg. Een debat kan dan alleen eindi-gen in een winnaar en een verliezer. Je krijgt gelijk, of je bindt in.

Het is een valkuil voor een politieke partij als de onze, waarin we bij uit-stek het debat voeren om een onderbouwde mening te vormen. Waarin we geloven dat meer kennis voor meer inzicht zorgt. Waarin luisteren leidt tot leren.

Veel leesplezier gewenst in dit magazine – de eerste editie in deze nieuwe vorm op papier

Herman Wiersemaafdelingsvoorzitter

Colofon

Dit is een uitgave van de PvdA-afdeling Amsterdam West.

De samenstelling en eindredac-tie is in handen van de redac-tie, die bestaat uit de volgende leden:

Wouter Breedt BruijnJaime DonataPatrick FaasNatasja van der GeestJasper JansLaura JanssenStefanie de RuiterMerel SchogtMartin SchutrupsBrigit TeurlingsTobias van der Valk

Het blad verschijnt afgewisseld digitaal en op papier. In de di-gitale versie staan links opgeno-men voor meer online informa-tie.

Contactgegevens van de dage-lijks bestuurders, fractieleden en bestuursleden staan op de website amsterdamwest.pvda.nl.

Vragen, suggesties, opmerkin-gen? [email protected]

Of volg ons via de social media:

facebook.com/pvdamster-damwest

twitter.com/PvdA_West

TVan de voorzitter

Mening vormen of hebben

PvdA Amsterdam West | Mei 2013 3

Actueel in het Stadsdeel 4Nieuws over De Hallen en de aanval tegen afval.

1 mei in Amsterdam-West 6Op 1 mei, de Dag van de Arbeid, was de PvdA duidelijk zichtbaar in West. Actieve buurtbewo-ners en trouwe leden werden in het zonnetje ge-zet.

Campagne tegen gehoorschade 9Steeds meer jongeren lopen gehoorschade op. En dus deelde de PvdA oordopjes uit op het bevrij-dingsfestival in het Westerpark.

Agenda 10Wat is er de komende maanden allemaal te doen bij de PvdA Amsterdam-West en de landelijke PvdA?

De Westermoskee komt er 11De bouw van stedelijke monumenten vereist vol-harding en geduld van alle betrokkenen. Velen vroegen zich af: zal de Westermoskee er komen?

Fractie over bouw Westermoskee 13‘Het gaat erom dat iedereen zich houdt aan de spel-regels die zijn overeengekomen.’

‘De rivaliteit vond ik erg heftig’ 14Kim Dankoor over de Obama-campagne

In West gebeurt het! 15Jongeren krijgen een laatste kans bij fietsenmaker Gerard Boshuijs.

Leefbaarheid Kolenkit verbetert 16De wijk wordt zelfs genoemd als een succesverhaal. Op stap met fractielid Orhan Kayar.

Laagdrempelige hulp 18Andrea Bartman over het ombudsteam in West. Het Rode Hart van... 20Diederik Lohman, woonachtig in de Bellamybuurt, over frisse geesten en zijn bekende naamgenoot.

Inhoud

4 PvdA Amsterdam West | Mei 2013

Actueel in het stadsdeel

door Floris Vels, raadslid

Steeds vaker zien we dat in West vuilniszakken náást – in plaats van ín – de afvalcontainers terechtkomen. Ook grofvuil wordt te vaak op de verkeerde dag op straat gezet. De fractie houdt dit al langer in de ga-ten, want het stadsdeel wordt hierdoor steeds vuiler en dat baart ons zorgen. Het aanvalsplan van de frac-tie wordt aangescherpt.

Het schoon houden van onze straten en stoepen is een belangrijke taak van het stadsdeel. De overheid moet zorgen voor goed werkende afvalcontainers die op gezette tijden geleegd worden en waarover goed wordt gecommuniceerd. Maar om onze open-bare ruimte goed schoon te kunnen houden heeft het stadsdeel zijn bewoners en bedrijven hard nodig. Het wordt simpelweg een rotzooi als steeds meer bewoners hun grofvuil op verkeerde dagen aan de straat zetten of hun vuilniszakken naast de container dumpen.

Helaas zien we dat dit op bepaalde plekken in West steeds vaker het geval is. Natuurlijk kan het gebeu-ren dat een afvalcontainer vol of defect is. Dit moet dan worden gemeld aan het stadsdeel, zodat dit ac-tie kan ondernemen om de container te legen of te repareren. Tegenwoordig kan iedereen via internet zo’n ‘melding openbare ruimte’ doen op http://www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/mor/. Bewo-ners kunnen ook bellen met 14020 om een ‘melding openbare ruimte’ te doen: een kleine moeite.

Hiernaast zijn er in West inmiddels 450 bewo-ners die een afvalbak hebben geadopteerd. Allemaal houden zij één container in de gaten en doen een melding als zij merken dat de container vol of defect

is. Ze spreken ook buren aan die hun afval verkeerd aanbieden. Ze doen dit omdat ze het belangrijk vin-den dat hun straat en buurt schoon blijven en omdat ze zich daar verantwoordelijk voor voelen.

Maar er is méér mogelijk – en nodig. De fractie heeft een vijfpuntenplan opgesteld om de overlast van verkeerd aangeboden afval aan te pakken. In dit plan zit onder meer een voorstel om hoge boetes op te leggen aan ‘afvaltoeristen’ die vanuit omliggende gemeenten hier hun afval komen dumpen.

Ook wil de fractie het aantal afvaladoptanten uit-breiden. Er zijn in West in totaal 1100 afvalcontainers. Dat betekent dat nog lang niet alle containers door een betrokken bewoner in de gaten worden gehou-den. We hopen daarom van harte dat u bereid bent te helpen met het schoonhouden van uw eigen straat en buurt door u aan te melden via [email protected]. En natuurlijk zullen wij ook onze col-lega’s in de fractie oproepen een bak te adopteren!

In de aanval tegen afval

Sinds begin 2013 is de Tramremise Ontwikkelings-maatschappij (TROM) aan de slag om De Hallen om te toveren tot een multifunctioneel centrum voor media, mode, ambachten en cultuur. Na 22 jaar plannen maken zal het complex onder andere een hotel, een filmtheater, de bibliotheek, tv-studio’s, een kinderdagverblijf en natuurlijk horeca gaan huisves-

ten. De parkeergarage onder het complex vangt be-zoekers op zodat er geen parkeeroverlast ontstaat op straat.

Al in 1991 startte het stadsdeel Oud-West met plannen herbestemming van de tramremise van het Gemeentelijk Vervoerbedrijf (GVB) in Tollensstraat. Dat bleek een uiterst lastige en slepende opgave. Het complex van De Hallen heeft een enorme omvang, het licht valt alleen van boven binnen en de staat van onderhoud van dit Rijksmonument verslechterde ie-der jaar. Diverse plannen zijn daardoor vroegtijdig gesneuveld.

De Hallen - voor en door de buurtdoor Ditte Hofmeester, raadslid

Uit de fractie PvdA Amsterdam West

PvdA Amsterdam West | Mei 2013 5

Op 14 mei heeft de deelraad een PvdA-motie aange-nomen die moet leiden tot hogere kwaliteit van de openbare ruimte. Onderzocht gaat worden of, en zo ja op welke manier plannen voor de openbare ruimte net zo beoordeeld kunnen worden als plannen voor gebouwen. En vooral, of zulke projecten gezamenlijk beoordeeld kunnen worden.

Dit houdt in dat we gaan kijken naar het belang van ‘ruimtelijke kwaliteit’ van de stad. Tot nu toe kijken we vooral naar de bebouwing, met behulp van de zogenaamde welstand. Terwijl de druk op de openbare ruimte van de stad tegenwoordig snel toeneemt. Dat vraagt om een andere benadering van de relatie tussen stad en ruimte, en dus ook van een andere beoordeling van die relatie. De motie die ik

gisteren indiende laat onderzoeken hoe we dat het beste kunnen doen.

Dat geldt voor Amsterdam West, maar natuurlijk ook voor de rest van de stad. Daarom zal ik mijn motie gaan bespreken met de fracties in de andere stadsdelen en de centrale stad. De motie vraagt het Dagelijks Bestuur van West om hetzelfde te doen op stedelijk niveau met de overige besturen en wethou-ders.

Vorig jaar is TROM er echter in geslaagd de plan-nen en de volledige financiering rond te krijgen. Dat mag met recht een bijzonder knappe prestatie wor-den genoemd. Vanaf het begin is ook de PvdA West zeer betrokken geweest bij dit proces. In 2003 heeft de fractie Oud-West zeker gesteld dat ook de biblio-theek een plek in De Hallen zou krijgen. Zo werd verzekerd dat het complex tenminste één publieke functie kreeg, gratis toegankelijk voor de hele buurt. Medewerker Mavis Voorn van de Openbare Biblio-theek Kinkerbuurt is erg blij met deze nieuwe loca-tie: ‘We verheugen ons heel erg op de verhuizing naar De Hallen. We wachten hier al heel lang op, maar hopelijk kunnen we maart 2014 eindelijk terecht.’

Hans Weevers, van 1996 tot 2008 de verantwoor-delijk PvdA-bestuurder, is van alle politici verreweg het langst betrokken geweest bij het proces. Hij is er van overtuigd dat De Hallen een grote aanwinst zul-len zijn voor de buurt: ‘Tot nu toe zijn er weinig ech-te uitgaansmogelijkheden in Oud-West. De Hallen brengt daar verandering in: een levendig centrum dat van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat sprankelt van de activiteiten. En dat zonder popzaal, wat eer-der zoveel weerstand opriep in de buurt. Helemaal goed!’

Ook André van Stigt is erg tevreden. Als archi-tect was hij al betrokken bij een eerder plan en hij heeft er hard aan getrokken om te zorgen dat het plan van TROM gerealiseerd zou worden: ‘Het is een mooie, vitale coalitie geworden tussen publiek en politiek op wijkniveau. Langzamerhand is weder-zijds vertrouwen ontstaan, waarbij iedereen zich aan heldere afspraken houdt en elkaar ondersteunt. We geven een werkend centrum terug aan de buurt, het wordt het werkende hart van West. In Hal 5 komen bijvoorbeeld zes leermeesterbedrijven, waar jonge mensen worden opgeleid in diverse ambachten. De Hallen is echt een voorbeeldproject geworden: zon-der subsidie, elkaar versterkend, door de buurt en voor de stad!’

Openbare ruimte naar hoger plandoor Jasper Etten, raadslid

Meer weten?

In stadsdeel West heeft de PvdA 8 raadsleden. Meer over onze fractie op amsterdamwest.pvda.nl

6 PvdA Amsterdam West | Mei 2013

door Wouter Breedt Bruijn

1 mei in Amsterdam-West

Mevrouw Keesmaat-Van der Heijden toont de munt die ze kreeg voor haar 65-jarig lidmaatschap van de PvdA. Op de achtergrond haar Boldoot-verzameling.

PvdA Amsterdam West | Mei 2013 7

Op 1 mei, de Dag van de Arbeid, was de PvdA zichtbaar aanwezig in Amsterdam-West. Actieve bewoners werden met een oorkonde in het zonnetje gezet. Bewoners van oude-rencentra én 65-plusleden kregen bezoek en een roos overhandigd.

erwijl de schoonmaakdiensten nog druk bezig zijn met de achtergeble-ven resten van een geslaagd kro-ningsfeest, trekken groepjes vrijwil-ligers van onze afdeling alweer door

het stadsdeel voor de viering van de Dag van de Ar-beid. Al is deze dag geen echte feest- of protestdag in Nederland, toch heeft die een belangrijke functie binnen de werkzaamheden van de PvdA, als dag van dank en een mogelijkheid om te luisteren naar per-soonlijke verhalen van PvdA-leden. Ik, als student geschiedenis, mag voor u verslag doen van deze dag, met onder andere een prachtige persoonlijke par-tijgeschiedenis in een verhaal over een verdwenen Amsterdams bedrijf.

RoosVandaag staan verscheidene bezigheden op het pro-gramma. Zo wordt de dag voor de 65-plusleden van PvdA-West en bewoners van onder andere ouderen-centrum De Klinker traditioneel opgefleurd met een roos en een gezellig bezoek. Het is te merken dat de traditie van de Dag van de Arbeid nog volop leeft, wanneer sommigen ons laten weten dat ze zeer naar de roos hebben uitgekeken. Ook ontvangen enkele actieve inwoners van West, dit jaar voor het eerst, een oorkonde voor hun werkzaamheden voor hun buurt. Zo worden onder anderen de vrijwilligers van de vluchtkerk en kinderboerderij Bos en Lommer in het zonnetje gezet.

Ook traditie is het uitdelen van lintjes aan de ju-bilerende leden. Enkele groepjes hebben de eer om deze leden een onverwacht bezoek te brengen. Dit levert een aantal maal een echt verrassingseffect op, maar helaas staan we soms ook voor een dichte deur. Zelf sluit ik aan bij afdelingsvoorzitter Herman Wiersema en stadsdeelvoorzitter Martien Kuiten-brouwer, die onder meer op bezoek gaan bij me-vrouw Keesmaat-van der Heijden, die al 65 jaar lid is van de PvdA. Gelukkig gaat de deur hier voor ons open.

Op de derde verdieping stappen we het huis bin-nen van een verzamelaarster, van wie de collectie

zeker museumwaardig genoemd kan worden. Grote, oud uitziende potten eau de cologne van het merk Boldoot trekken gelijk onze aandacht, maar bij een betere blik is het vooral de grote hoeveelheid van de producten die opvalt. Dit wordt ook het onderwerp van ons gesprek met een positief in het leven staande vrouw en haar zoon. We krijgen een rondleiding met uitleg door het kleine, volle museumpje.

BoldootDe firma Boldoot was een parfumerie die uitgroeide van een kleine apotheek aan de Nieuwezijds Voor-burgwal in 1798, tot een internationaal cosmetica-bedrijf aan het begin van de 20e eeuw. De grootste vestiging zat aan de Haarlemmerweg, tegenover de huidige woning van mevrouw Keesmaat. Het bedrijf produceerde in deze tijd onder andere tandpasta,

T

Actieve buurtbewoners kregen een oorkonde

8 PvdA Amsterdam West | Mei 2013

zeep en crèmes en dit allemaal in prachtige verpak-kingen.

Mevrouw Keesmaat groeide op een steenworp af-stand van haar huidige woning op, in een door haar beschreven ‘echte rooie buurt’ bij Sloterdijk. Ook haar eigen gezin beschrijft zij als socialistisch. Met trots vertelt zij ons dat haar moeder nog samenge-werkt heeft met Joop den Uyl in de tijd dat hij werk-zaam was in de Amsterdamse gemeenteraad. Zelf werd mevrouw Keesmaat na de Tweede Wereldoor-log lid van de nog jonge PvdA en was zij actief bin-nen de Arbeiders Jeugd Centrale, de voorloper van de Jonge Socialisten. Hier maakte zij onder andere een traditionele 1 mei-viering mee, een dag die toen nog het karakter had van een echt volksfeest.

ZuinigHaar jonge leven werd in de jaren van crisis, oor-log en wederopbouw gekenmerkt door zuinigheid. De oorsprong van haar verzameldrift stamt volgens haar ook uit deze periode. Zo vertelt zij ons dat zij als klein meisje in het bezit kwam van een klein flesje eau de cologne van de Amsterdamse firma Boldoot. “Het was niet meer waard dan een dubbeltje, maar voor ons was dit heel wat.”

Het kleine flesje was een luxeproduct en daar moest in haar gezin zuinig mee worden omgegaan. Het had op mevrouw Keesmaat een betoverende werking. De schoonheid van de verpakkingen, de verbondenheid van het product met de buurt, en

het speciale van een luxeproduct zorgden voor een drang naar het bewaren van deze spullen. Deze men-taliteit verbindt zij zelf met haar voorkeur voor de Partij van de Arbeid.

Haar instelling van zuinigheid en haar langzaam uitbreidende verzameling Boldoot-artikelen hiel-pen haar ook door de moeilijke jaren van haar leven heen. In de jaren ’50 verhuisde zij met haar man naar Drenthe, en hier merkte zij hoe het is om als ‘rooie’ met een schuin oog te worden aangekeken. De ver-zuilde samenleving werd voor haar duidelijk zicht-baar. Ook haar periode in wegzakkende nieuwbouw in Buitenveldert werd doorstaan.

Inmiddels is de Firma Boldoot, na verscheidene malen te zijn opgekocht en opgedeeld, zo goed als verdwenen. Op de Haarlemmerweg waar de fabriek zich bevond, staat nu een gebouw van de ING. Toch leeft het Amsterdamse bedrijf bij mevrouw Keesmaat nog een beetje voort. Zuinigheid bracht haar tot een prachtige verzameling artikelen en een prachtige munt voor haar 65 jaar lidmaatschap van de Partij van de Arbeid.

Ook de vrijwilligers van de Vluchtkerk kregen een oorkonde

Met trots vertelt zij ons dat haar moeder nog samengewerkt heeft met Joop den Uyl in de tijd dat hij werkzaam was in de Am-

sterdamse gemeenteraad.

PvdA Amsterdam West | Mei 2013 9

e gezichten op straat staan vrolijk en er heerst een gemoedelijke sfeer. Dat is ook niet heel gek, we hebben immers een paar prachtige dagen achter de rug. Het begon allemaal met de inhul-

diging van Koning Willem-Alexander, gevolgd door de Dag van de Arbeid, en na het herdenken van de Nederlandse slachtoffers in oorlogssituaties en vre-desoperaties vierden we op 5 mei onze vrijheid.

Bij al deze gebeurtenissen was de PvdA goed zichtbaar. Zo waren deelraadslid Orhan Kayar en ik aanwezig bij het bevrijdingsfestival in het Wester-park. We waren daar met een reden. Naast de ge-bruikelijke ballonnen en flyers deelden we namelijk ook oordopjes uit, want de feiten liegen er niet om. Uit onderzoek van de Nationale Hoorstichting blijkt 93 procent van de jongeren van 18 tot 35 jaar na het bezoek aan een discotheek of muziekevenement last te hebben van het gehoor. Daarvan heeft 38% de vol-gende dag nog steeds last van een piep, oorsuizen of verminderd gehoor. Het is echter onnodig dat steeds

meer jongeren permanente gehoorschade oplopen, want de oplossing is heel simpel: oordopjes. Alle re-den voor de PvdA om dit onder de aandacht te bren-gen. Vanuit de landelijke fractie zijn er Kamervragen aan de Minister van Volksgezondheid gesteld, en de afdelingen Haarlem, Utrecht en Amsterdam-West maakten van de gelegenheid gebruik om oordopjes uit te delen op de bevrijdingsfestivals.

Zo spraken wij honderden mensen en boden hun oordopjes ter bescherming aan. De reacties varieer-den. Voor sommigen waren de oordopjes van harte welkom. Anderen vroegen ons: “Waarom?”. Dit was een goed aanknopingspunt om te vertellen wat de gevaren zijn en hoe simpel het is om gehoorschade te voorkomen. Naarmate we dichter bij het podium kwamen (en het moeilijker werd om ons verstaan-baar te maken) was de noodzaak van de dopjes vrij makkelijk over te dragen. Al met al een geslaagde actie. Of, zoals een festivalganger het verwoordde: “Dat klinkt als muziek in mijn oren”.

‘Dat klinkt als muziek in mijn oren’door Stefanie de Ruiter

Campagne tegen gehoorschade op bevrijdingsfestivals

Steeds meer jongeren lopen op een muziekevenement permanente gehoorschade op. De PvdA deelde op het bevrijdingsfestival in het Westerpark de oplossing uit: oordopjes.

DDe PvdA-campaigners in actie tijdens het bevrijdingsfestival in het Westerpark

10 PvdA Amsterdam West | Mei 2013

De komende tijd bij de PvdA Amsterdam West:

Jonge ledenborrel Vrijdag 31 mei (20.00 uur), Razmataz, Hugo de Grootplein

Voor alle jonge leden van de PvdA Amsterdam-West!

Debat: Wat wil jij met EuropaDonderdag 6 juni (19.00 uur), Meneer de Wit, Witte de Withstraat 10

Ter voorbereiding op de Europese verkiezingen in 2014 gaat de PvdA Amsterdam West het debat aan over de toekomst van Europa. Je bent van harte welkom om jouw ideeën over Europa met ons te delen en daarover in debat te gaan met Tweede Kamerlid Michiel Servaes, Europarlemen-tariër Judith Merkies, Volkskrant-columnist René Cuperus en Kirsten Meijer, Internationaal Secretaris van de PvdA.

Algemene ledenvergaderingDonderdag 27 juni (20.00 uur), locatie volgt

Afgelopen maart zijn de kaders voor het proces naar de verkiezingen 2014 door de ledenvergadering vastgesteld. De komende tijd worden deze nader ingevuld. Op 27 juni wordt het geheel aan de leden voorge-legd.

En ook bij de PvdA:

PvdA Europa-festivalZaterdag 8 juni (12.00 uur), Central Studios, Utrecht

Op zaterdag 8 juni vindt het PvdA Europa-festival plaats. In aanloop naar dit festival vraagt de PvdA mensen met mee te denken over de toekomst van Europa. Tijdens dit ‘Project EU: wat wil jij met Europa?’ kunnen mensen hun ideeën over de toekomst van Europa via Queetz (crowdsourcing) aanleveren.

Nieuwe ledendagZaterdag 15 juni (11.00 uur), Tweede Kamer, Den Haag

Kamerleden geven jou en je introducé graag een rondleiding in het Ka-mergebouw. Je mag ook even plaatsnemen op een Kamerzetel in de ple-naire zaal. Deze dag geeft je de kans om van dichtbij kennis te maken met het Binnenhof en PvdA-Kamerleden.

Oproep!

Vind je het boeiend om je buurt en organisaties in je buurt beter te leren kennen? En vind je het leuk om PvdA-contactpersoon te zijn voor diverse buurtorganisaties in Amsterdam West? Meld je dan aan bij het nieuwe luister-en-praatteam van de afdeling. Bel (secretaris bestuur: Brigit Teurlings 06-10634205) of mail naar: [email protected].

Ben jij ook geïnspireerd om iets te ondernemen? Wil jij geen informatie of activi-teit missen? Schrijf je dan vandaag nog in op de cam-pagne mailinglijst en blijf op de hoogte. Hoe? Dit doe je door een mailtje te sturen naar [email protected]

AgendaPvdA in de buurt

PvdA Amsterdam West | Mei 2013 11

e overheid gaf opdracht tot de bouw van de Stopera, maar het duurde meer dan 60 jaar voordat het gebouw er stond. De bouw van godsdienstige monu-menten is nog lastiger in Amsterdam,

vanwege de strenge scheiding van kerk en staat. In Groot-Brittannië is het staatshoofd ook hoofd van de Kerk en is die scheiding minder streng. In Lon-den schonk de overheid zelf de grond voor de bouw van de London Central Mosque en werd de financie-ring op koninklijk niveau geregeld. In Amsterdam kan dat niet zomaar. Hier moeten initiatief, geld en

organisatie van onderaf komen.

HerstartScheiding van kerk en staat schijnt minder te spelen als het gaat om kritiek en achterdocht. De stichting Aya Sofia, die het initiatief nam voor de bouw van de Westermoskee, moest vooraf duidelijk maken wat hun religieuze standpunten zijn. Met regelmaat wordt nog steeds benadrukt dat de Westermoskee een gebouw wordt voor ieder die wil komen bidden, zowel voor alle moslims als niet-moslims. Het ge-bouw moet een aanwinst worden voor de hele buurt.

DHet ontwerp van de Westermoskee is gebaseerd op de Hagia Sophia in Istanboel

Westermoskee komt erDe bouw van stedelijke monumenten vereist volharding en geduld van alle betrokkenen. Velen vroegen zich af: zal de Westermoskee er komen?

door Patrick Faas

12 PvdA Amsterdam West | Mei 2013

De deelraad van toenmalig stadsdeel De Baarsjes stemde unaniem voor de komst van de Westermos-kee, maar bij problemen voelt de VVD zich, als groot-ste oppositiepartij, geroepen om bezwaar te maken.

Op 26 maart 2013 kwam in de deelraad een mo-tie aan de orde met het verzoek tot intrekking van de bouwvergunning Westermoskee. Omwonenden zijn niet tegen de komst van een moskee, bleek uit bijeenkomsten, want dat feit was bekend voordat zij hun huizen kochten, maar hun geduld is op. Ze willen niet langer naar een bouwput kijken. De bouw heeft inderdaad stilgelegen, maar is nu herstart onder een nieuwe projectmanager/directievoerder, ing. Dursun Kiliç, die de weg in Nederland goed kent. Hij gaat het gebouw binnen 18 maanden voltooien. Daarop kan nog éénmaal uitstel aangevraagd worden, maar als het dan nog niet af is volgen er boetes. Ongeduld was reden voor de liberalen om te bouw nogmaals stil te leggen, maar de motie is verworpen en de bouw gaat door!

Ook waren er zorgen over de financiering. Porte-feuillehouder Godfried Lambriex zei hierover tijdens de raadsvergadering: “Er is een bouwdepot van 3,6 miljoen euro en er is een afkoopsom uit het conflict met Stadgenoot van 1,5 miljoen euro en dus zijn er voldoende middelen.”

Volgens critici zou dat slechts genoeg zijn voor de buitenkant van het gebouw. Hoewel het interieur meer een zorg is voor de gebruikers van de moskee dan voor anderen, is dat voor hen wel een aandachts-

punt. Toen de stichting Manderen B.V. het project samen deed met woningbouwvereniging Stadge-noot, behoorden bedrijfsruimtes tot de samenhang, maar sinds het samenwerkingsverband is verbroken, bouwde Stadgenoot de omliggende bedrijfsruimtes, terwijl Manderen B.V. zich toelegt op de bouw van de gebedsruimte.

Een moskee is echter meer dan gebedsruimte alleen en vervult ook een educatieve en sociale functie. Het kantoor van de imam bijvoorbeeld functioneert als een onmisbaar (maar ongesubsidieerd) sociaal loket. De meeste vragen die imams krijgen zijn van seculiere aard en vaak wordt verwezen naar gemeentelijke in-stanties of de juiste hulpverlening.

‘Post-modern classicisme’Waar worden die functies ondergebracht? Er is ge-noeg plaats binnen de bouwenvelop, zonder afbreuk te doen aan het monumentale karakter van de ge-bedsruimte, maar daarvoor zijn aanpassingen nodig aan het interieur. De VVD-fractie wees erop dat het bouwbesluit zeven jaar oud is, sindsdien niet meer ge-wijzigd is en dat de architecten niet langer bij de bouw betrokken zijn. In 2011 was er inderdaad onenigheid met de architecten, Breitman & Breitman, maar die is inmiddels bijgelegd. Aan de telefoon sluit architect

Een moskee is echter meer dan een gebeds-ruimte alleen en vervult ook een educatieve

en sociale functie

Op 4 april is op het Piri Reisplein de bouw van de Westermoskee begonnen

PvdA Amsterdam West | Mei 2013 13

e Westermoskee kent een verleden met de nodige problemen. Het dos-sier ‘Westermoskee’ loopt inmiddels al 18 jaar. Alleen al tussen de koop van het terrein aan de Kostverlorenvaart

in 1994 door Aya Sofia en het afgeven van de de-finitieve bouwvergunning in 2007 lag 13 jaar. Nog eens vijf jaar later was de ontwikkelaar Manderen BV ondanks meerdere juridische procedures nog altijd niet begonnen met de bouw. De vertraging bij de bouw is veroorzaakt door diverse (zakelijke) conflicten tussen de betrokken partijen. Mede dankzij tussenkomst van de rechter zijn deze conflicten anno 2013 grotendeels opgelost en is de eerste paal op 4 april dan ook eindelijk de grond in gegaan.

Het Dagelijks Bestuur van West zet al geruime tijd in op de start en afronding van het bouwproces – desnoods via een dwangsom. De deelraadsfrac-tie steunt deze lijn: boven alles moet worden voor-komen dat omwonenden nog jarenlang tegen een bouwput aan moeten kijken. Er zijn nog altijd zor-gen over de financiering, maar Manderen BV heeft in een zogenaamd bouwdepot voldoende midde-len om in ieder geval de buitenkant van de moskee

volgens plan af te bouwen. Op dit moment is er daarom geen juridische grond om de bouwvergun-ning in te trekken. Dat verandert op het moment dat het bouwproces opnieuw stil komt te vallen.

Voor de fractie is het hierbij van belang dat alle in het verleden gemaakte afspraken worden geho-noreerd. De vraag wel of geen moskee is hierbij niet relevant: het gaat er om dat iedereen zich houdt aan de spelregels die zijn overeengekomen – Aya Sofia, Manderen BV én stadsdeel. Deze afspraken (con-

tracten, convenanten en meer) gaan over het bouwproces, maar ook over de manier waarop de moskee en haar bestuur zich opstellen vis-à-vis de buurt en de samenleving, en hoe wordt om gegaan met vrijheid van meningsuiting en extremisme.

Strikt toezien op naleving van deze afspraken heeft weinig van doen met de scheiding tussen kerk en staat: het gaat hier boven alles om onderling ver-trouwen en een goede samenwerkingsrelatie. Als alle partijen hun afspraken nakomen dan is er geen reden om aan de afgegeven bouwvergunning te tornen. De fractie deelt de zorgen van de buurt, maar staat ook voor een gelijke behandeling van ieder die zich aan de regels houdt.

Marc Breitman niet uit dat hij zich in de toekomst met aanpassingen aan het interieur zal bezighouden. “Een gebouw is een kunstwerk en het is normaal dat de ar-chitect betrokken blijft,” zegt Kiliç.

Over de esthetiek van het ontwerp lijkt iedereen te-vreden. Het baksteen past bij de omliggende buurten in de stijl Amsterdamse School, al is de stijl van het ontwerp zelf geen Amsterdamse School. Het ontwerp is gebaseerd op de Hagia Sophia in Istanboel, oor-spronkelijk een Oudromeins gebouw. Breitman koos voor een klassieke stijl, die we “post-modern classi-cisme” mogen noemen.

De locatie aan de Baarsjesweg had niet beter ge-

kund, want iedere moskee kent een voorgeschreven gebedsrichting, qibla genaamd, wat soms problemen kan opleveren binnen bestaande bebouwing, maar die aan de Baarsjesweg uitstekend past. Het water van de Kostverlorenvaart verhoogt de visuele betovering en benadrukt het Amsterdamse, net als de herkenbaar stedelijke omgeving. Bouw van stedelijke monumen-ten, zoals ook kathedralen en opera’s, gaat zelden zon-der vertraging en problemen, maar daarna heeft de stad er wel een oriëntatiepunt bij, waarvan toeristen mooie foto’s zullen nemen, tot in de eeuwen der eeu-wen.

Wat zegt de PvdA-fractie van West?

‘Eerst zien, dan geloven‘

De gebedsrichting, qibla genaamd, past uitste-kend aan de Baarsjesweg

DHet gaat er om dat ieder-

een zich houdt aan de spelregels die zijn over-

eengekomen

14 PvdA Amsterdam West | Mei 2013

Waarom ben je naar Amerika gegaan om het team van Obama te steunen?‘Ik wilde heel graag de campagne van de eerste ‘Af-rican American’ president ondersteunen. Ik geloof sterk in transnationale identiteiten en bij mij, als Surinaamse Nederlander, maakten de Amerikaanse verkiezingen veel emoties los. Bovendien vind ik dat Obama, los van zijn huidskleur, het soort president is dat Amerika nodig heeft. Ik heb bewust gekozen om campagne te voeren in de democratische stad Atlanta in de republikeinse staat Georgia, oftewel ‘the blue city in the red state’. Dit is vanuit politiek oogpunt erg fascinerend. Ik was altijd al geïnteres-seerd in Amerikaanse politiek. Door mijn ervarin-gen bij de Georgia Democrats is dat alleen maar toe-genomen.’

Wat viel je het meeste op?‘In Amerika vond ik de rivaliteit tussen de Demo-craten en de Republikeinen erg heftig. Niet alleen bij de politici en in de media, dus de subjectieve be-

richtgeving bij ‘linkse’ en ‘rechtse’ media, maar ook bij de Amerikaanse burgers in everyday life. Ik kan mij nog goed herinneren dat mij ten strengste werd afgeraden om in mijn eentje te canvassen in een re-publikeinse buurt, dit om veiligheidsredenen. Wat mij opviel tijdens de Amerikaanse verkiezingen in Nederland zijn de negatieve uitlatingen in de media over Obama’s campagne, alsof ze hem wilden zien falen. In mijn beleving dacht de gemiddelde Ame-rikaan niet zo slecht over de optredens van Obama.’

Welke overeenkomsten zag je tussen de campagne van Obama en die van de PvdA?‘Ik werd door beide partijen zeer hartelijk ontvan-gen. Verder vond ik in de inzet en de passie van de mensen een duidelijke gelijkenis. Het leek bij beide partijen een zaak van leven of dood. Doel: voorko-men dat het politieke veld naar rechts wordt getrok-ken.’

En zag je ook opvallende verschillen?‘Ik vond dat de feeling met de jeugd ontbrak bij de Georgia Democrats. Wil je jongeren bereiken, nu en later, dan moet je het stoffige imago van politiek aan-pakken. Wel was er sprake van meer etnische diver-siteit onder de vrijwilligers.’

Tot slot, wat was voor jou het meest bijzondere moment tijdens de Obama-campagne?‘Op de verkiezingsavond heb ik samen met belang-rijke politici, academici en andere prominenten uit Georgia de ‘wobble slide’, een populaire dans in het Zuiden, gedanst. De beste manier om Obama’s over-winning te vieren!’

‘De rivaliteit vond ik erg heftig’door Stefanie de Ruiter

Tijdens de afgelopen verkiezingen waren vele vrijwilligers bezig voor de PvdA. Zo ook Kim Dankoor. Ze doet onderzoek naar beeldvorming in de media, maakt tv-reportages en ontwerpt haar eigen ‘mediawijze’ T-shirts. Maar waar de campagne voor sommigen stopte op 13 september, ging Kim naar Amerika om het campagneteam van Obama te helpen.

Meer weten?

Meer over Kim en haar ervaringen vind je op www.kimbykim.com of www.talktoaletta.nu Kim Dankoor

Kim Dankoor over de Obama-campagne

PvdA Amsterdam West | Mei 2013 15

erard Boshuijs (47) is een ondernemer in hart en nieren. Geboren en getogen aan de Korte Marnixstraat was hij al van jongs af aan bezig met zijn handen.

‘Mijn vader reviseerde de motoren van de GVB-bus-sen. In het weekend lagen de motoren op de keu-kentafel om gerepareerd te worden.’ Toen hij 23 jaar was, nam hij een failliete fietsenmakerij over op het Van Oldenbarneveldtplein in West. Hij had toen al vier jaar lang bij Albert Heijn de nodige diploma’s als bedrijfsleider gehaald.

Met een goedlopend bedrijf met vestigingen aan

onder andere de Eerste Kostverlorenkade 20 in de Frederik Hendrikbuurt wil hij jongeren iets meege-ven. Sinds een paar jaar beheert hij samen met zijn vriendin de stichting Restart. Scholieren van het ROC kunnen bij Restart stage lopen en fietsen leren opknappen. Ook jongeren met taakstraffen geeft Ge-rard een zetje in de goede richting. ‘Jongeren krijgen bij mij een laatste kans. Ik motiveer ze zodat ze na de stage goed voorbereid de arbeidsmarkt op kunnen.’ Restart is genomineerd voor ‘Beste leerwerkbedrijf 2013’.

door Natasja van der Geest en Suzanne Jansen

In West gebeurt het, mede dankzij Gerard Boshuijs

Jongeren krijgen opnieuw een kans bij fietsenmaker Gerard Boshuijs. De betrokken on-dernemer runt een goedlopende rijwielhandel en zet jongeren op het rechte pad.

Stagiair Mounir wil na het MBO een eigen fietsenzaak beginnen

Hoe staat het ervoor met ondernemend West? Teamleden gezocht!

De komende maanden gaat PvdA-West de winkelstraten in, de markten op en ZZP’ers interviewen om te kijken hoe het gaat met ‘de ondernemer’ in Amsterdam-West. Wat gaat goed en wat kan beter? Op welke manier speelt het stadsdeel of de gemeente hierbij een rol? Uitkomsten van dit onderzoek gebruiken we als input voor het verkiezingsprogramma voor de periode 2014-2018. Meer informatie of meedoen? Neem contact op met Suzanne Jansen via [email protected].

G

16 PvdA Amsterdam West | Mei 2013

Als je hier opgroeide, betekende het in feite al dat je met 1-0 achter stond. Als ze bijvoorbeeld bij een sollicitatie je adres zagen dan kreeg je meteen de vraag: kom jij uit die buurt, dat getto? Dat heb ik ook zelf meegemaakt.’ Het was voor

het raadslid begin 2000 een belangrijke reden om zich actiever bezig te houden met het belang van de buurt en politiek. Hij herinnert zich één moment dat hem bijzonder raakte. ‘Ik weet nog, toen ik me net voor de buurt begon in te zetten, noemde een toen-malig VVD-wethouder de Kolenkit “het afvalputje

van Amsterdam”. Dat wakkerde echt mijn politieke gevoelens aan.’

Vijftig procentIn 2003 begon de gemeente Amsterdam met een groot renovatieproject om de Kolenkit uit het slop te trekken. Het was rond dezelfde tijd dat Kayar in de politiek neerstreek. ‘Mijn eerste motie weet ik nog heel goed: de motie van vijftig procent. Vijftig pro-cent van de bewoners moest terug kunnen komen in hun oorspronkelijke woning. Aanvankelijk was hier

Blik op een voormalig ‘afvalputje’door Tobias van der Valk

De Amsterdamse Kolenkit is jarenlang één van de slechtste buurten van ons stadsdeel ge-weest. In 2009 werd ze zelfs uitgeroepen tot minst leefbare wijk van Nederland. Inmiddels krabbelt de Kolenkit echter op. De leefbaarheid is sinds 2009 weer gestegen. Er ligt nau-welijks meer vuilnis op straat, de overlast door jongeren is gedaald en de mensen voelen zich steeds nauwer betrokken bij hun omgeving. De wijk wordt nu zelfs ook genoemd als een succesverhaal. Het in de Kolenkit opgegroeide en nog steeds wonende PvdA-raadslid Orhan Kayar begon zijn politieke carrière in de Kolenkit en komt nog steeds op voor haar belangen.

Leefbaarheid in de Kolenbit verbetert

PvdA Amsterdam West | Mei 2013 17

helemaal geen rekening mee gehouden in de ver-nieuwingsplannen.’

Zijn motie werd aangenomen en leidde ertoe dat de grote nieuwbouwcomplexen nog steeds een groot aantal van de oorspronkelijke bewoners herbergt. ‘Je moet geen stadsnomaden maken van die mensen, dan verplaats je het probleem ook alleen maar. We hebben ze hiermee bovendien het vertrouwen gege-ven dat er naar ze geluisterd wordt.’

OmwentelingDit heeft ook mede geleid tot een belangrijke om-wenteling in de mindset van de bewoners. Kayar herinnert zich nog goed de momenten dat hij de eni-ge was die kwam opdagen op inspraakavonden en bewonersvergaderingen. ‘Niemand wist wat er zich afspeelde, ik kwam daar aan en dan was het alleen ik en de mensen van de woningbouwvereniging.’ Door langs te gaan bij mensen en uit te leggen wat er ge-beurd, is er volgens de Kolenkitter een belangrijke stap gezet in het betrekken van de bewoners. ‘Als je een brief in de bus doet wordt hij hier meteen weg-gegooid. Je moet de mensen face-to-face benaderen. Nu canvassen we bij de PvdA op grote schaal in de stad, maar in de Kolenkit zijn we daar al veel eerder mee begonnen.’

Inmiddels zitten de zalen vol bij de inspraakavon-den. ‘Doordat ik naar dat soort bijeenkomsten kwam,

zagen ze bij de woningbouwvereniging ook: hé, die laten zich niet als makke lammetjes behandelen. Als bewoners dan vervolgens zien dat afspraken worden nagekomen, begrijpen zij ook dat het belangrijk is om betrokken te zijn. Nu hoef ik er vaak niet eens meer bij te zijn en pakken de mensen het zelf op.’

De vernieuwingsprojecten in de Kolenkit zijn nog lang niet af. Ondanks dat er veel verbeterd is in de laatste jaren is de buurt nog lang niet waar ze moet zijn. Grote delen van de uitgewoonde jaren ‘30-pan-den staan er nog steeds en door de huidige crisis kan het nog jaren duren voordat ook hier vernieuwd kan gaan worden. Daarnaast behoren de inwoners nog steeds tot de armste van Nederland. Wel hebben ze inmiddels de middelen van de democratie ter han-den genomen en heeft de buurt eindelijk de weg om-hoog gevonden. Het is een hoopvolle ontwikkeling voor de toekomst van dit voormalige ‘afvalputje’.

Raadslid Orhan Kayar: ‘Je moet de mensen face-to-face benaderen.’

‘Nu canvassen we bij de PvdA op grote schaal in de stad, maar in de Kolenkit zijn

we daar al veel eerder mee begonnen.’

18 PvdA Amsterdam West | Mei 2013

Vertel eens over jezelf, wat is je achtergrond en wat doe je in het dagelijks leven?‘Ik ben 27 jaar oud en ben in Amsterdam gaan wo-nen toen ik daar geschiedenis ging studeren. Via een traineeprogramma ben ik omgeschoold tot fiscaal jurist en ik werk nu bij een groot belastingadvieskan-toor. Ik woon zo’n drieënhalf jaar in West.’

Wat doet het Ombudsteam en wat drijft jou om het team te coördineren?‘Iedereen kan met uiteenlopende vragen waar hij of zij zelf niet uitkomt bij het Ombudsteam aanklop-pen. Eén keer per week houden we spreekuur (elke donderdagavond) in de Buurtentree op het Merca-torplein. Het team heeft al verschillende mensen geholpen, bijvoorbeeld iemand die aanspraak wilde maken op schuldhulpsanering maar geen idee had waar te beginnen. Het Ombudsteam kan iemand op weg helpen naar de juiste instanties. Mensen kunnen met tal van vragen bij ons terecht, maar we kunnen niet iedereen helpen; we vullen bijvoorbeeld geen belastingformulieren in.

Ik ben actief geworden voor de partij tijdens de verkiezingen in de zomer van 2012 en wilde me graag blijven inzetten. Het coördineren van het Om-budsteam kan ik goed combineren met mijn werk en het biedt daar ook een tegenwicht in. Op mijn werk ben ik commercieel bezig en in het Ombuds-team kan ik op een meer dienstverlenende manier behulpzaam zijn voor mensen die dat nodig hebben. Het zorgt ervoor dat ik de partij en de afdeling beter leer kennen.’

Wat is de toegevoegde waarde van het Ombuds-team naast alle andere instanties?‘Het Ombudsteam kan een startpunt zijn voor men-sen die niet goed weten waar ze terecht kunnen met hun vraag. Het is een laagdrempelige manier om

hulp te krijgen, en soms kan het bieden van een luis-terend oor al veel betekenen voor iemand.’

Hoe promoot het Ombudsteam zijn werk? ‘We flyeren en sturen persberichten uit om meer be-kendheid aan het team te geven. Er zijn in de afge-lopen anderhalf jaar 36 casussen behandeld en dat mogen er meer worden. We hebben nog geen goed beeld van de wijze waarop mensen ons vinden.’Is er samenwerking met andere Ombudsteams?‘Alle teams werken zelfstandig, maar we leren van

‘Een laagdrempelige manier om hulp te krijgen’door Brigit Teurlings

Andrea Bartman is sinds april coördinator van het ombudsteam van de PvdA in Amster-dam-West.‘Het Ombudsteam kan een startpunt zijn voor mensen die niet goed weten waar ze terecht kunnen met hun vraag.’

Andrea Bartman over het ombudsteam

PvdA Amsterdam West | Mei 2013 19

elkaar op het gebied van promotie. Ik heb de indruk dat we in West, in vergelijking met andere teams, het team goed op orde hebben en relatief veel casussen behandelen.’

Heeft het team aansluiting met de fractie en de af-deling?‘Tijdens het spreekuur is vaak ook een fractielid aan-wezig en dat kan aanleiding zijn om bepaalde onder-werpen op de politieke agenda te plaatsen. Zo zijn vorig jaar een aantal drugspanden in de Ortelius-straat ontruimd naar aanleiding van een gesprek met iemand die naar het spreekuur van het Ombudsteam kwam. Verder is het goed dat de leden van de afdeling het Ombudsteam kennen, al is het maar om mensen

daarnaar te kunnen verwijzen.’

Heeft het team nog wensen voor de toekomst?‘Uiteraard blijven we de komende tijd mensen helpen waar we kunnen. We willen de bekendheid van het team vergroten. Wanneer de afdeling zelf de beschik-king heeft over een pand op een goede locatie van waaruit het team kan werken, zal dit van grote waarde zijn.’

Andrea verhuist komende zomer naar Amsterdam-Oost maar zal zich voorlopig blijven inzetten als coör-dinator van het Ombudsteam.

28/3/2013Algemene Ledenvergadering

Op 28 maart jl. vond een algemene ledenvergadering plaats, waarbij is gesproken over het traject naar de gemeenteraadsverkiezingen in 2014. Zo kwamen onder meer het basisprofiel van (poten-tiële) gemeenteraadsleden en de werkwijze rond de verkiezingen van de lijsttrekker aan de orde. Het bestuur is momenteel onder begeleiding van Bob Kassenaar (en in samenwerking met de fractie en de beoogde adviescommissie die de concept-ledenlijst samenstelt) bezig met het maken van de verdieping van de profielen. Die profielen worden afgestemd op het nieuwe bestuurlijk stelsel in West, waarover in juni besluitvorming plaatsvindt.

De volgende ALV vindt plaats op donderdag 27 juni.

Brigit Teurlings, secretaris afdeling Amsterdam West

‘Er zijn in de afgelopen anderhalf jaar 36 casus-sen behandeld en dat mogen er meer worden.’

Hoelang bent u lid van de PvdA?‘Sinds begin jaren negentig. Felix Rottenberg was net partijvoorzitter geworden. Maar het was zeker niet dankzij hem dat ik lid werd, eerder ondanks hem. Schrijf dat maar op.’

Waarom bent u lid geworden?‘Ik ben altijd links geweest. GroenLinks komt voort uit de communisten, dus dat was geen op-tie. De PvdA leek me een goede bestuurspartij en ik ben erg voor de spreiding van kennis, geld en macht. Maar ik noem mezelf eigenlijk nooit lid, maar donateur. Andere mensen geven aan Greenpeace of het dierenasiel, ik geef geld aan de PvdA.’

Wat doet u vanuit uw rode hart?‘Ik ben niet meer actief en ga zelden naar verga-deringen of bijeenkomsten. Vroeger heb ik vaak mijn diensten aangeboden, vanuit mijn exper-tise op het gebied van financiën, cultuur en on-dernemen. Maar daar is nooit serieus antwoord op gekomen. Flyeraars, die zochten ze wel altijd. Met alle respect, maar binnen de beperkte tijd die ik heb ben ik effectiever inzetbaar.’

Op wie heeft u op 12 september gestemd?‘Volgens mij heb ik toen op D66 gestemd.’

Is dat niet wat tegenstrijdig, als u ondertussen maandelijks doneert aan de PvdA?‘Meestal stem ik landelijk PvdA, maar ik vond dat er een middenpartij bij moest in het kabinet. Ik geef geld aan de PvdA, maar soms stem ik op een andere partij. Zo verdeel ik mijn krachten. Pechtold heeft ook altijd een consistent verhaal tegen de PVV gehad. Dat mis ik bij de PvdA, net als een sterkere inzet voor ondernemers. Ik zou ook graag wat meer creativiteit en frisse, jonge geesten zien en wat minder elite.’

U bent kritisch. Denkt u er wel eens over uw lidmaatschap op te zeggen?‘Ja, maar dat gaat me dan weer te ver. Mijn naam-genoot doet het nu trouwens ook niet slecht.’

Wanneer is voor u wel die grens bereikt?‘Als de PvdA, op welke manier dan ook, gaat sa-menwerken met de PVV. Dan hang ik als eerste aan de telefoon bij de ledenadministratie.’

Diederik Lohman (51) is eigenaar van een administratie en belastingadvieskantoor voor de culturele sector en creatieve industrie. Hij woont in de Bellamybuurt.

Het Rode Hart van...