Ledenblad nummer 1, maart 2016

40
No.1 , Maart 2016 - verenigingsblad BOERHAAVELAAN 79 - 3112 LD SCHIEDAM Tel: 010-2450169 Email: [email protected] / website: bvsoschiedam.nl Let op ! Ledenvergadering Woensdag 20 April

Transcript of Ledenblad nummer 1, maart 2016

Page 1: Ledenblad nummer 1, maart 2016

No.1 , Maart 2016 - verenigingsblad

BOERHAAVELAAN 79 - 3112 LD SCHIEDAMTel: 010-2450169

Email: [email protected] / website: bvsoschiedam.nl

Let op !Ledenvergadering Woensdag 20 April

Page 2: Ledenblad nummer 1, maart 2016

Bewonersvereniging Schiedam-Oost Belangenbehartiging voor iedereen in de wijk:

De Bewonersvereniging Schiedam-Oost (BVSO) behartigt de belangen van bewoners en gebruikers vande wijk. In het algemeen ijvert de BVSO voor een schone, leefbare en veilige wijk, maar de BVSO wil ookdat de wijk goed wordt onderhouden, zowel de bebouwing als de buitenruimten.De BVSO organiseert en ondersteunt allerlei activiteiten die deze doelen versterken.

De BVSO is gevestigd in het Wijkcentrum Oost en heeft daar spreekuur van 14.00 tot 16.00 uur opmaandag/woensdag/donderdag. Hier zijn professionals aanwezig voor ondersteuning in het opbouwwerken technische zaken. Een groot aantal vrijwilligers is actief in diverse werkgroepen. Zij overleggen met ver-tegenwoordigers van gemeente en Woonplus over wijkzaken, zoals het schoonhouden van de wijk, de par-keerproblematiek en het onderhoud van de woningen.

Door het houden van buurtactiedagen komt de BVSO veel te weten over wat er leeft in de buurten.We informeren de bewoners rond hun eigen buurt en ondersteunen de vorming van buurtgroepen zodatiedere buurt haar eigen inbreng heeft en zelf betrokken is bij de buurtactiviteiten.

De BVSO organiseert of is betrokken bij evenementen in de wijk.Onze vereniging is de oprichter van Stichting Buurtfietsenstalling Edison. Deze stichting beheert en exploi-teert een grote fietsenstalling en een snel groeiend aantal fietstrommels met als uitgangspunt de betaal-baarheid. Voor informatie kunt u contact opnemen met mevr. N. Dijksma,[email protected] .Maar ook de kleine zaken zijn belangrijk voor de wijk, zoals het onderhoud van de bloembakken door debuurtbewoners die tegenover zo’n bloembak wonen. Het moet wel worden georganiseerd en mensen dieeen steentje willen bijdragen zijn altijd welkom.De BVSO is een vereniging van en voor bewoners.Lid worden kan en kost € 7,00 per jaar (ouderen € 3,50).

Bereikbaarheid van de BVSO:Tel. Ma/wo/do van 13:00-16:00 uur:…...……………………….…….010-245 01 69E-mail : [email protected]: www.bvsoschiedam.nl

Adres…………………………………........ Boerhaavelaan 79 – 3112 LD SchiedamBank (ING)…...............………………………….................. NL65INGB0003536052

Bestuur:Wnd. voorzitter en 2e Penningmeester.……..…………....………...…..…..Mw. C.M (Nel) van Oudenaarde1e Penningmeester……………………..………………….......………..………Mw. M.M.(Ria) SleeuwenhoekAlgemeen bestuurslid:.………………………..………….........……...…………...…..Mw. W.(Wil) van BoekelAlgemeen bestuurslid:………………………………….......….………………..Dhr. L.S.C .(Leo) ZwanenburgAlgemeen bestuurslid:………………………………….......….………………..........Mw. H(Hanneke)VerkaaikFotografie………………………………...…………........................…....…...............… Dhr. C.(Cees) KrooneTechnische ondersteuning……………………......…………….……………………...Dhr. J.(Jacques) FreijeeRedactie………..………………..……….......………………................................... Mw. M.(Maria) Lambregts

Spreekuren:……………………………….maandag/woensdag/donderdag tussen 14:00 en 16:00 uurKosten lidmaatschap € 7,00 per jaar. 65-plussers betalen € 3,50.

Page 3: Ledenblad nummer 1, maart 2016

No.1 , Maart 2016 Pagina 3

Inhoudsopgave05Verzorgers/sters Bloembakken

06De Oosterling

07Schiedam liep uit voor

vuurshow

10Joke Alblas

16Ommetje om Oost

13Proveniersbrug weer open !!

14Contributie &

Groene golf in Schiedam Oost

15Vitaal journaal

Servicepunt woningverbetering

31SWS Welzijn Bingo

22Zwerfvuilproject Schiedam-oost

"Dichterbij" Pameijer

30Ledenvergadering

19 Gezocht vrijwilliger/ster BVSO

32Kraamzorg weg uit

Vlietland Ziekenhuis

32Fransiscus Vlietland Ziekenhuis

33Advies op maat bij Servicepunt

Woningverbetering

18JA organiseerd tienerdisco

11Financieel Café

27Gratis hulp belastingaangiftenVoor Schiedammers met kleininkomen

24Afval The Challange

25"Oost over de kook"

handige websites

28Studente uit Girona

28Pact van Oost

21Oproep: Een oogje in het zeil

houden

34Ik hou van mijn wijk

37Druk op informatiemarkt

Wetenschappersbuurt21Particuliere Woningverbetering

Wetenschappersbuurt

Page 4: Ledenblad nummer 1, maart 2016
Page 5: Ledenblad nummer 1, maart 2016

No.1 , Maart 2016 Pagina 5

Bloembakken

Beste mensen,

U kunt dit jaar weer als verzorger van een plantenbak voor de aanschaf van nieuwePlanten/bloemen in aanmerking komen voor een financiële vergoeding.Voor de ronde plantenbak kunt u maximaal 50 euro per bak aan nieuwe planten en ofaarde aanschaffen.En voor een langwerpige bak kunt u maximaal 25 euro per bak aan planten en of aardeaanschaffen.Wij vergoeden het geld op basis van door u bij ons in te leveren aankoop bonnen.Maak daar gebruik van het is er voor.

Verhuizing van plantenbakkenWij hebben onlangs een aantal plantenbakken in Schiedam-Oost bekeken en vastgestelddat deze niet goed verzorgd worden, denk eraan dat deze bakken met toestemming vanDe gemeente weggehaald mogen worden.Het zou jammer zijn als dat gebeurt want het staat gezellig.Laat even weten als u de bak niet meer voor uw deur wilt hebben want er is nu een wachtlijst.

Met vriendelijke groet,

Nel van Oudenaarde

Page 6: Ledenblad nummer 1, maart 2016

Pagina 6

De Oosterling

No.1 , Maart 2016

kluswoningen

Wat zijn kluswoningen, zult u zeggen. Nou gewoon woningen die je zelf moet opknappen. Dat moet jemeestal als je een oude woning koopt, maar nu moet je extra aan de bak, want de woningen zijn inslechte staat en zouden eigenlijk moeten worden gesloopt. Veel werk dus, maar in de regel kun je dezeoude woningen voor een zacht prijsje kopen.

In Schiedam-West, de Kortlandstraat om precies te zijn, stond een aantal dichtgespijkerde woningenvele jaren te wachten op betere tijden. Gesloopt zijn ze niet, maar voorzien van een niet meer lekkenddak, een nieuwe voorgevel en een nieuwe fundering, zijn ze verkocht als kluswoning.Uiteindelijk heeft een enthousiaste groep mensen deze woningen gekocht en het klussen is begonnen.Maar klussen kun je het niet noemen, want het werk is zo omvangrijk dat je maar beter een aannemerin de arm kunt nemen. Als je er al zelf aan begint, dan kun je binnenkort optreden in het tv-programma“help, mijn man is een klusser” en de echtscheidingen zullen niet uitblijven.Laten wij hopen dat het allemaal een beetje meevalt voor deze mensen.

De gemeente heeft de woningen in de Kortlandstraat van Woonplus gekocht, deels dus latenopknappen en weer verkocht. De eigenaren moeten aan het werk en zullen zich moeten ontwikkelen alskleine projectontwikkelaars voor hun eigen woning. Kennelijk was het grote Woonplus financieel nietin staat renovatie of eventueel nieuwbouw uit te voeren.Nu de woningen in de Kortlandstraat zijn verkocht presenteert de gemeente de kluswoning alswondermiddel voor de aanpak van bouwkundig slechte plekken in de stad. En dat is interessant.In Oost zijn nogal wat slechte plekken die moeten worden gesloopt of opgeknapt.

Een doorn in het oog voor iedere Oosterling is bijvoorbeeld de slechte bebouwing aan de PKO-laan.Jarenlang hebben er vervelende stutten gestaan rond die woningen en recent moest een deel van defundering worden verbeterd. De gemeente heeft deze werkzaamheden in verband met de veiligheidvoor eigen kosten laten uitvoeren en het is een publiek geheim dat de rekeningen nooit door deeigenaar zijn betaald.Enige maanden geleden heeft de gemeente de eigenaar van de bebouwing gesommeerd de boel nu echtop te knappen ten overstaan van een forse dwangsom. Er gebeurt wederom niets en de rekening looptalleen maar op. Het is toch niet zo moeilijk om je geld te krijgen, desnoods vorder je een deel of hetgehele bouwwerk, zo lijkt mij.En als je het bouwwerk in bezit hebt, kun je het weer verkopen als kluswoningen. Althans zo is hetenthousiaste idee van de gemeente over kluswoningen tenslotte.

Maar alle gekheid op een stokje. In onze wijk wordt er ook voorzichtig gesproken over kluswoningen.De gemeente heeft de afgelopen jaren in de Buurt 15 een aantal woningen opgekocht in de hoop enverwachting dat die te zijner tijd zouden worden gesloopt. Het loopt allemaal anders. De gemeente wilstoppen met de aankoop en de al aangekochte woningen als kluswoningen verkopen.

Maar voor dat wij doorgaan met die kluswoningen, is mijn voorstel om eerst maar eens af te wachtenhoe het afloopt in de Kortlandstraat.

J. Oosterling

Page 7: Ledenblad nummer 1, maart 2016

No.1 , Maart 2016 Pagina 7

SCHIEDAM LIEP UIT VOOR VUURSHOW OPBASISSCHOOL DE PEPERKLIP

Schiedam Oost liep uit voorvuurshow op basisschool dePeperklipWat een hartverwarmende avondin Schiedam Oost waar deCultuurscouts Schiedam de iets-met-vuurshow organiseerden, insamenwerking met Basisschool DePeperklip en BrandweerSchiedam. De vuurshow wasgeorganiseerd binnen het projectVerhalen op Sterk Water, waarinde cultuurscouts op zoek gaannaar de verhalen van deWetenschappersbuurt.

De avond begon met een bodyclapdoor kinderen van de school omhet toegestroomde publiekletterlijk op te warmen. Daarnavolgde een wandeling langsdiverse verhalen van Oost in eentheatrale setting. Want verhalenmaken de wijk. Zo passeerden debezoekers het DickenskoorScyedam, met een lied speciaalvoor Oost, kwamen ze langsNathalie en Leco uit de Bellstraaten zagen ze juffrouw Coby van depeuterspeelzaal en Fridus, die deleider was van dekerstbomenjacht.

Teruggekomen op het schoolplein stond de warme chocolademelk en gluhweim al klaar. Daarna maakte hetpubliek zich op voor het hoogtepunt, want het evenement heette niet voor niets de Iets-met-vuur-show! Metloeiende sirenes kwam de brandweer het smalle straatje voor het schoolplein ingereden. Er was namelijk eenbrandje te blussen op het schoolplein. Natuurlijk konden de vier brandweermannen hier best wat hulp bijgebruiken: gelukkig stond er een vrijwillige brandweerman in het publiek, die de vuurkorf mocht doven.

Wat overbleef waren asresten. Symbolisch voor de wijk die zeer binnenkort voor een groot deel geslooptgaat worden. Van veel huizen blijft dan niets meer over dan stukjes steen, puin en stof. Maar uit die restjeskomt een nieuwe wijk herrezen, zoals een feniks uit zijn eigen as. Dit werd vurig, verhalend en theatraalverbeeld met een spectaculaire vuurshow door Eye Burn Vuurshows.

Fotografie:Cees Kroone

Page 8: Ledenblad nummer 1, maart 2016

No.1 , Maart 2016Pagina 8

Lang verslag:Wat een hartverwarmende avond in Schiedam Oost waar de Cultuurscouts Schiedam de iets-met-vuurshoworganiseerden, in samenwerking met basisschool de Peperklip en wijkbrandweerman Olof Waltman vanBrandweer Schiedam. De vuurshow was georganiseerd binnen het project Verhalen op Sterk Water, waarinde cultuurscouts op zoek gaan naar de verhalen van de Wetenschappersbuurt.

Om 19.00 uur kwamen de bewoners uit Schiedam Oost samen op het schoolplein van de Peperklip, het hartvan de wijk. Het publiek werd letterlijk opgewarmd door een bodyclap van de leerlingen van groep 8. Diededen het eerst een paar keer voor, maar daarna moesten de ouders en overige toeschouwers er ook zelf aangeloven! Het hele schoolplein stond te bodyclappen en maakte zo een eigen ‘beat’, onder leiding vancultuurcoach Renske Dzon.

Daarna gingen zes groepen, onder leiding van gidsen uit de wijk, op pad voor een wandeling langs diverseverhalen van Oost.

In het portiek van tante Nel in de Morsestraat stond de leden van het Dickenskoor Scyedam, die dewandelaars trakteerden op twee liedjes. Het liedje ‘Zachtjes tikt de regen op mijn zolderraam’ werdaangepast op de situatie van de wijk Oost. Het werd een afscheidslied voor alle oud-bewoners.

‘Zachtjes tikt de regen op m’n zolderraam, ritme van de eenzaamheid. Die regen zegt: “Wij hadden het zogoed in Oost, maar nu is dat verleden tijd.”De regen valt bij stromen, ‘t is een trieste dag, want mijn lieve huis verdween. Ik ken nu de betekenis vantegenslag en voel me in de wijk alleen.’

De hoop, toekomst en werderopbouw kwam in het nummer ‘The Rose’ van Bette Midler naar voren.

In de Bellstraat was er een verhaal van een hele andere orde; daar zaten Nathalie en Leco (gespeeld dooramateurspelers Linda en Tico) de bezoekers op te wachten vanuit hun huiskamer op nummer 14a. Zijvertelden hun eigen, waargebeurde verhaal: hoe ze van de één op andere dag miljonair werden doordeelname aan de Bankgiroloterij. De toeschouwers aanschouwden het huiselijke tafereeltje vanaf de stoep engluurden door de ramen naar binnen.

De wandelaars vervolgden hun tocht en kwamen aan op het ‘Wolkenplein’ waar Fridus en ‘zijn zoon’stonden, met de ‘herbie van oost’ (gespeeld door Willem en Jasper, met het wagentje van Joost van deBuurtwerkplaats De Buren van Oost).

Fotografie:Cees Kroone

Page 9: Ledenblad nummer 1, maart 2016

No.1 , Maart 2016 Pagina 9

Zij vertelden over de diepgewortelde traditie van de kerstbomenjacht van Oost. Een evenement waar door jongen oud het hele jaar naar werd uitgekeken, maar waar in 2007 een einde aan kwam vanwege de onveiligesituaties die er ontstonden omtrent de grote vreugdevuren op alle straathoeken in de wijk. Tot aan die tijdverbroederde de kerstbomenjacht de wijk en zorgde het letterlijk en figuurlijk voor warmte.

In de oude buurtpost op de Fultonstraat zat juffrouw Coby (gespeeld door Thea) die vertelde hoe zepeuterspeelzaal Ieniemienie in Oost oprichtte en daar meer dan 30 jaar met veel liefde en plezier gewerkt heeft.Tussen de knutselspullen en het speelgoed deed zij haar verhaal in het schoollokaaltje over alle kindertjes dieze heeft zien opgroeien in haar eigen volkswijkje.

Teruggekomen op het schoolplein stond de warme chocolademelk en gluhweim al klaar. Daarna maakte hetpubliek zich op voor het hoogtepunt, want het evenement heette niet voor niets de Iets-met-vuur-show! Metloeiende sirenes kwam de brandweer het smalle straatje voor het schoolplein ingereden. Er was namelijk eenbrandje te blussen op het schoolplein. Natuurlijk konden de vier brandweermannen hier best wat hulp bijgebruiken: gelukkig stond er een vrijwillige brandweerman in het publiek, die de vuurkorf mocht doven.

Wat overbleef waren asresten. Symbolisch voor de wijk die zeer binnenkort voor een groot deel gesloopt gaatworden. Van veel huizen blijft dan niets meer over dan stukjes steen, puin en stof. Maar uit die restjes komt eennieuwe wijk herrezen, zoals een feniks uit zijn eigen as. Dit werd vurig, verhalend en theatraal verbeeld meteen spectaculaire vuurshow door Eye burn.

Meer informatie:Eveline LamphenBeleids- en communicatiemedewerker

bezoekadres: Wennekerpand, Vijgensteeg 2, 3111 PT Schiedamwww.stichtingmooiwerk.nl010-2734780 / 06-18223281(Op maandag is ons kantoor gesloten.)

Fotografie:Cees Kroone

Page 10: Ledenblad nummer 1, maart 2016

No.1 , Maart 2016Pagina 10

JOKE ALBLAS

Beste Oosterlingen ,Misschien zijn er mensen die mij nietkennen dus ik stel mij even voor :Joke Alblas is mijn naam en(nu nog ) werkzaam in wijkcentrumoost aan de Boerhaavelaan 79 alsbeheer .Op 1 september 2009 ben ik hierbegonnen met de volle overtuiging datik hier weer een boomingwijkcentrum in de wijk oost zourealiseren , dit is in mijn optie ookgelukt.De bezoekers voelden zich weer

welkom, samenwerking met verschillende partners ging ook de goede kant op.De wijkfeesten en andere activiteiten zoals: buurten in oost , verschillende activiteitenen projecten in samenwerking met de jongeren van oost waren een groot succes.De BVSO heb ik ook leren kennen als een zeer betrokken groep mensen die zich voor100% in zetten voor de wijk Oost en de bewoners.Dit in samenwerking met mijn team vrijwilligers , waarvan de inzet en motivatie enormdoor mij gewaardeerd wordt.Maar helaas valt ook voor mij het doek per 1 juni 2016, ga dit zeer missen. Had hetliever anders gezien maar helaas pindakaas het is niet anders. Daarom wil ik even demensen en vrijwilligers in het zonnetje zetten.Bedankt vrijwilligers van wijkcentrum Oost zonder jullie inzet had ik het niet gekund.Met name : Ria, Hennie,Theo,Willie, Marjolein, Sonja, Fatima, Halima, Chan, Marleenen Richard en natuurlijk Ed.Bedankt bezoekers van het wijkcentrum en deelnemers van de verschillendeactiviteiten.Het ga jullie goed en de groetjes !

Page 11: Ledenblad nummer 1, maart 2016

No.1 , Maart 2016 Pagina 11

Page 12: Ledenblad nummer 1, maart 2016

No.1 , Maart 2016Pagina 12

Bent u een starter of doorstromer, een student of55-plusser en zoekt u een huur- of koopwoning,dan kunt u bij Woonplus terecht. Woonplusbiedt met haar gevarieerde woningaanbod pas-sende woonruimte voor iedereen.

Kijk voor ons actuele aanbod op www.woonplus.nl.

Op zoek naar eenhuur- of koopwoning?

Woonplus is een vastgoedonderneming metmaatschappelijke verankering in Schiedam. Wijwillen zorgen voor goede betaalbare huisvestingvan Schiedammers. Wij werken samen met onzeklanten, gemeente en organisaties op het gebiedvan wonen en welzijn en zorg.

Woonplus SchiedamValeriusstraat 33122 AM SchiedamT (010) 204 51 00

Internetwww.woonplus.nl

Page 13: Ledenblad nummer 1, maart 2016

No.1 , Maart 2016 Pagina 13

DE PROVENIERSBRUG, HIJ WERKT WEER!!

Wordt het weer een mooie zomer met veel watersport toeristen in Schiedam? Aan de Proveniersbrug zal hetin ieder geval niet meer liggen, die werkt weer naar behoren. Dat wordt dringen in de Florijn havenaankomende zomer nu daar ook tijdelijk al een aantal historische schepen liggen.PROVENIERSBRUG EINDELIJK KLAAR VOOR GEBRUIK.Schiedam: De Proveniersbrug is opgeleverd en kan veilig open en dicht. De scheepvaart kan de brug vanafnu dus weer passeren.De renovatie van de Proveniersbrug heeft veel langer geduurd dan bedoeld. De oplevering moest wordenuitgesteld, omdat eerder niet kon worden aangetoond dat de brug veilig kon worden gebruikt. Inmiddelsvoldoet de brug aan alle veiligheidseisen. Om verdere vertraging te voorkomen, hebben de gemeente en deaannemer eerst de technische vraagstukken opgelost. In de komende periode worden de financiële aspectenverder opgepakt.Afgelopen week is de Havendienst van Irado geïnstrueerd over het gebruik van het beweegbare deel van debrug. De Proveniersbrug kan dus vanaf nu worden bediend voor het scheepvaartverkeer. Er resten nog welenkele kleine esthetische afwerkingspunten. Die worden de komende tijd opgepakt. Deze punten staan hetveilige gebruik van de brug niet in de weg.

Bron: Gemeente Schiedam.Foto's Cees Kroone.

Page 14: Ledenblad nummer 1, maart 2016

No.1 , Maart 2016Pagina 14

Groene Golf in Schiedam Oost

Afgelopen seizoen is de Tuinman (m/v) actief geweest inSchiedam Oost. Zo hebben wij samen met de leerlingenen de ouders van basisschool Sint Jan het schoolpleinvergroend. Ook hebben we in de van Swindendriehoekzo'n 65 geveltuinen aangelegd met bewoners en vri-jwilligers. Samen maken wij de wijk groener en kindvrien-delijk.

Naar aanleiding van ons werk hebben we veel positieve reacties gekregen uit de wijk. Ook devraag om in andere straten op bezoek te komen.

Komend seizoen gaat de Groene Golf verder om Oost aantrekkelijker te maken. We starten metKweken in Eigen Vensterbank vanuit de Ampèrestraat. Kijk voor ons programma op onze face-bookpagina. Iedereen die het leuk vindt kan in onze groene team aanhaken.

Voor meer informatie: www.facebook.com/tuinmaninschiedam of mail [email protected]

Met vriendelijke groet, Marijn Donkers Tuinvrouw in de wijk Maandag op kantoor Dinsdag inSchiedam Oost Woensdag in Feijenoord [email protected] +316 21661990

Wij verzoeken onze leden om de contributie voor hetjaarlidmaatschap over te maken op rekening van de BVSO.

, onder vermelding van uw naamen adresgegevens.Ook kunt u de verschuldige contributie persoonlijk komen betalen opons kantoor. Boerhaavelaan 79, te Schiedam. Wij zijn aanwezig opmaandag, woensdag en donderdag middag.De koffie staat klaar !U kunt ons altijd bellen of mailen bij eventuele vragen.Telefoonnummer 010-2450169Email:Brengt u een ook eens een bezoekje aan onze website:bvsoschiedam.nl

Wij danken u voor het in ons gestelde vertrouwen.

Geachte leden

[email protected]

Page 15: Ledenblad nummer 1, maart 2016

No.1, Maart 2016 Pagina 15

Page 16: Ledenblad nummer 1, maart 2016

No.1 , Maart 2016Pagina 16

Ommetje Om Oost

OMMETJE OM OOST

Schiedam heeft veelfotogenieke wijken.Door de jaren heen zijntal van mooie boeken entijdschriften uitgegevenmet allerlei fraaie fotocollages, en ook opinternet worden legiokiekjes geplaatst.Vrijwel altijd zijn dezefoto’s genomen in deprachtige oudebinnenstad, of inbijvoorbeeld Kethel enSpaland.Een wijk die eigenlijk nauwelijks voor het voetlicht komt, een echt buitenbeentje met een jarenlang slechtimago, een stadsdeel waar maar weinig Schiedammers uit de andere wijken ooit een voet zetten, dat is dewijk Oost.Alleen de Singel, van het station tot aan het Stadserf zal de iedereen nog wel bekend zijn.Evenals de naam van de rivier die de westgrens van trekt van Oost: de Schie.

Regelmatig dwaal ik vanuit het centrum waar ik woon zomaar wat uurtjes rond in een van de vele mooiewijken die onze stad rijk is. Soms maak ik daar een klein fotoverslag van. Daarom nu eens keer een heelander stukje Schiedam. Voor velen onbekend en door velen onbemind. Waar je niet enkel maar mooiedingen ziet, maar ook wel eens wat minder mooie...  Althans....wat IS nu eigenlijk mooi..?Misschien is het maar net hoe we naar de dingen kijken.Mooi is datgene wat het hart beroert, zei iemand eens.

Jarenlang heeft de wijk een vrij slechte naam gehad, en dan met name het gedeelte tegen Oud-Mathenesseaan. Er is echter heel veel gedaan om dit imago te verbeteren, en hoewel er heus nog wel straten zijn waar de

Page 17: Ledenblad nummer 1, maart 2016

No.1 , Maart 2016 Pagina 17

leefbaarheid omhoog zou kunnen; toch komt de wijk als geheel op mij persoonlijk als volks, stadsgezellig enuitstekend leefbaar over. Sterker nog, voor iedereen, en zeker voor mensen van buitenaf zijn er ontzettendleuke en verrassende ontdekkingen te doen in Oost! Wat een super gevarieerde gevels, met o zo leukedetails vind je hier!

Wie hier nog nooit is geweest, zal van de ene verbazing in de andere vallen. De wijk met zo’n 11.000inwoners is een buitengewoon bonte verzameling van bouwstijlen uit allerlei tijdperken. Sommige plaatsendoen nogal on-Nederlands aan, op andere plaatsen bevind je je ineens weer een anderhalve eeuw terug in detijd, en telkens opnieuw ontdek je nieuwe bouwstijlen, etalages, pleintjes.

Kleurrijk; dat is beslist de juiste omschrijving van dit gedeelte van Schiedam. Zowel qua inwoners als quabouwstijlen.

De huizen in o.a. de Oosterstraat en de Villastraat doen sterk denken aan de huisjes die in de wijk DeGorzen zo kenmerkend zijn. Op andere plaatsen moest ik weer aan West denken. Overal tref je zeercontrasterende overgangen. Heel veel geveltjes in Oost hebben leukste verfraaiingen.Ik heb nooit geweten dat het hier zo ontzettend gezellig en afwisselend is. Dat ga ik zeker vaker doen: eenrondje wandelen in Oost! Wat een leuke ervaring was dat!

Nico van der Want

Page 18: Ledenblad nummer 1, maart 2016

No.1 , Maart 2016Pagina 18

JA

Jongeren organiseren voor tieners.

Elke 2e vrijdag van de maand organiseert “ Ja!” (Jong en actief! ) een Tienerdiscospeciaal voor kinderen van 10 – 15 jaar in Wijkcentrum Oost.Tijdens de Tienerdisco ligt de focus op elkaar ontmoeten en plezier binnen eenveilige en gezellige omgeving. De entree prijs is €2,-- inclusief 1 limonade (voorverkoop). Voor verkoop kaartjes kan je van maandag tot vrijdag van 13:00 –17:00uur halen aan de balie in Wijkcentrum Oost. De disco begint om 19:00 uuren eindigt om 22:00 uur. Info. en vragen graag via [email protected]. Devolgende disco is op vrijdag 8 april.

Page 19: Ledenblad nummer 1, maart 2016

No.1 , Maart 2016 Pagina 19

OproepVrijwilliger/ster

Voor het BVSO-Blad

Bent u een betrokken bewoner van Schiedam-Oost en vindt uhet leuk om stukjes te schrijven over uw eigen buurt ?

Dan kunt u een prima aanvulling zijn voor het BVSO-team.

Twijfel niet en neem contact op met de BVSO voor meerinformatie.

Tel: 010-2450169 of mail naar [email protected]

Page 20: Ledenblad nummer 1, maart 2016

No.1 , Maart 2016Pagina 20

Apotheek C.I JansenVan Swindensingel 423112RJ SchiedamTelefoon: 010 4263917Openingstijden: ma- vrij 08:00 -17:30

www.apotheekjansenschiedam.nl

Graag wil het team van apotheek Jansen u verwelkomen en van dienst zijn!

Service, vriendelijkheid en farmaceutische patiëntenzorg zijn de sleutelwoorden inonze apotheek.Het apotheekteam staat graag voor u klaar om medicijnen te verstrekken en uwvragen over medicijnen te beantwoorden. Behalve medicijnen kunt u terecht bij onsvoor :

- Herhaalmedicatieservice voor cliënten van dr. Popescu en dr. Gonesh- Officieel verkooppunt: VICHY, EUCERIN & APIVITA- 20% korting op diabetestestmateriaal- Breed assortiment handverkoop- Medicatie paspoort

Afhaalbalie

Na 14:00 uur kunt u terecht bij de afhaalbalie om recepten van de vorige dag ofeerder op te halen. Bent u niet in de gelegenheid om uw recepten af te halen? Dankunt u gebruik maken van onze gratis bezorgdienst.

Lift aanwezig

Page 21: Ledenblad nummer 1, maart 2016

No.1 , Maart 2016Pagina 21

Oproep: Een oogje in het zeil houdenIn Oost komen we steeds meer ouderen tegen die eenzaam zijn.Zou het niet mooi zijn om samen iets voor elkaar te doen en ouderen te bezoeken?Wij zoeken bewoners die het leuk vinden om 1x per week/1x per 2 weken op visite te gaan bij deze ouderen(die nog thuis wonen). Een oogje in het zeil houden.Interview:Visite-aan-huis-bewoonster: Ik ga iedere week een kopje koffie drinken.Oudere: Ik kijk iedere week er naar uit als ze langskomt. Ik heb geen familie en geen kinderen dielangskomen, ben helemaal alleen. Dan is het fijn als VAH (visite-aan-huis) langskomt. We gaan soms ookeven de stad in om een klein boodschapje te doen. Ik kan alles met haar bespreken.VAH: ik vind het leuk, krijg er waardering voor terug. We bespreken kleine probleempjes, bijvoorbeeld demagnetron was kapot, we zijn toen samen een nieuwe gaan kopen.Waarom doe je dit: ik zie oudere mensen in de wijk en als ik ze dan niet meer op straat tegenkom, vraag ikme af “goh, hoe zou het met ze zijn?”, misschien liggen ze dan ziek thuis en hebben ze niemand die dan naarze omkijkt, dat gaat aan mijn hart. Daarom heb ik me aangemeld bij het Wijkondersteuningsteam om ietsvoor deze ouderen te doen in onze wijk Oost.Ik zou het fijn vinden om dit met andere bewoners te delen, die dit ook willen doen en dan met elkaar pratenover onze ervaringen en misschien dan wel een keer iets organiseren in het wijkcentrum voor deze groepbewoners!Aanmelden: Paula van Oeveren, 06-10451061 [email protected] kom langs bij WOT, Boerhaavelaan 79, Schiedam Oost

Particuliere Woningverbetering

WetenschappersbuurtDe grootscheepse vernieuwing van de Wetenschappersbuurt is van start gegaan. De aanpak betreft voor eengroot deel huurwoningen van Woonplus. Maar ook particuliere eigenaren in de buurt kunnen meedoen doorhun eigen bezit op te knappen. Dan hebben we het over (delen van) de Fahrenheitstraat, Lorentzlaan,Morsestraat, Bellstraat, Daltonstraat, Dieselstraat en Dr. Zamenhofstraat.Voor de eigenaren in de Fahrenheitstraat, Lorentzlaan, Morsestraat, Bellstraat, Dieselstraat en een deel vande Daltonstraat is al enige jaren het project Particuliere Woningverbetering van toepassing. Zij zijn hiervoorbenaderd via het Servicepunt Woningverbetering. Als onderdeel van dit project hebben veel eigenaren opbasis van een Bouwkundig Onderhoudsrapport het destijds noodzakelijke onderhoud weggewerkt. Dit aldan niet met een financiering via de gemeente Schiedam. Er is goed nieuws voor de eigenaren die nog niethebben deelgenomen aan de woningverbetering. Voor hen blijft de aanpak van kracht en de laagrentendelening binnen handbereik. Eigenaren van de woningen die in particulier bezit zijn en nog niet eerder onderde aanpak van de Particuliere Woningverbetering vallen, krijgen dit jaar een uitnodiging van hetServicepunt Woningverbetering. Het noodzakelijke onderhoud zal inzichtelijk gemaakt worden en definancieringsmogelijkheden besproken. Het uiteindelijke doel is dat wanneer de hele wijk is opgeknapt, ookdeze woningen er goed bijstaan.Voor meer informatie en advies kunt u contact opnemen met het Servicepunt Woningverbetering, Singel 85.Het Servicepunt Woningverbetering is bereikbaar via 010-2380633 of per [email protected]. Kijk ook eens op onze website:www.servicepuntwoningverbetering.nl.

Page 22: Ledenblad nummer 1, maart 2016

No.1 , Maart 2016Pagina 22

ZWERFVUIL PROJECT SCHIEDAM-OOST SCHOON - OOST SCHOON

Week 1 – 5 februari:Op de grens van Schiedam – Rotterdam Hogebanweg, goedkope flats, gaf een Oost-Duits sfeertjeMet als straatbeeld jonge w. s Poolse- Bulgaarse mensen met strakke gezichten, geen contact, lege alcoholflessentegen de pui aan- kerstbomen met/zonder slingers erbij.Onverwachts op de koffie bij een Turkse garage- leuk in contact met elkaar-hartelijk.Laatste gedeelte Boerhaavelaan- Rotterdamsedijk- spontane leuke ontmoetingen met buurtbewoners,Waren zelf ook actief op het gebied van zwerfvuil- een man bleek jarig te zijn, van harte gefeliciteerd ermee, helaaswas de bakfiets met koffie uit beeld op dat moment.Spontane ontmoeting met een 62 jarige man die zo blij was dat hij Dejan zag, werd door hem doorverwezen naar mijeen stuk verder in de straat. Kwam met open armen naar mij toe, want hij had ooit bij Nora Storm op straat gewerkt inRotterdam. Verveelde zich als 62 jarige met een behoorlijk verleden- wat hij wilde vertellen- niet nodig- je bent vanharte welkom als je mee wil doen. Wijkcentrum aangewezen-Maandag is hij welkom- kwam niet- waarschijnlijk vergeten.Johan had een leuke ervaring met 2 kleine jongetjes die in een onbewaakt ogenblik zijn vuilniszak om kieperde ommet zijn prikker de boel bij elkaar harkten. ”daar kan je toch niet boos over worden”.Dejan had deze week vindersvondsten, zomaar op straat.

Week 2- 11 februariOndanks de harde wind was de ploeg met Frank als nieuwkomer aan het werk- het was een toer om de vuilniszak uitde wind te houden.Leidde tot komische taferelen.  Frank had er zin in- bleef de hele dag meewerken met Irado.

Page 23: Ledenblad nummer 1, maart 2016

No.1 , Maart 2016 Pagina 23

Deze week veel contacten op straat, boeiende korte ontmoetingen, met wijkbewoners. En de logopediste netgevestigd in de wijk, vroeg gelijk naar folders. Grofvuilmelding gedaan- nieuwe route, via de gemeente, deze verweesnaar Irado.Irado verwees vervolgens naar de gemeente…volg het spoor idee kwam boven.

Week 15- 19 februariMaandag extra krachten als gastprikkers- 3 medewerkers van WOT Oost prikten een half uurtje mee, gaan dat meerdoen was de reactie.Leuke contacten op straat- mensen zwaaien als we op de bakfiets langs rijden. Veel vuurwerk afval gevonden op deRotterdamse dijkWijkbewoners geven overlast aan – Boerhaavelaan van dronken Polen die in het weekend de lege flessen uit het raamgooien, wij vonden dan ook veel glaswerk, een buurman kwam aangelopen en vertelde dit verhaal, had het glas vooreven in een boomperk geveegd- of dat het meegenomen kon worden- zocht stoffer en blik en wij namen het mee.Handhaving ontmoet- uitleg over het project gegeven- verteld over de enorme hondenpoep- bekeuring kan alleen opheterdaad gegeven worden.Bijzondere vondsten- tampons- printer op de hoek van de straat- wijkbewoner verwezen naar het wijkoverlegGroenoord met zijn vraag. Gewoon lekker gewerkt.Sfeer onderling- wijkcentrum- mannen van Irado is prima, Aflevering van materialen, voor deelname wijkbewoners-opslag in het wijkcentrum.

Week 22 – 26 februari.Bij de koffie merkte Jimmy op dat het met het zwerfvuil in Oost goed gaat- hij is tevreden!Vandaag gestart met de hondenpoep service 1e reactie van de mannen “moet ik daarmee de poep oprapen?2e reactie ”moet ik daarin poepen”Na uitleg was de reactie opgelucht, gewoon hondeneigenaren vriendelijk aanspreken met de vraag “Wilt u eenhondenpoepzakje”Bij onvriendelijke reacties doorlopen, bij vriendelijke reactie een kort praatje over het project.Fijne miezelregen  vanmorgen, daardoor minder mensen op straat, 1x het hondenpoepzakje aangeboden- de damebleek ze zelf te hebben.Er volgde wel een leuk gesprek met vragen over het project.Dejan vond een volgens hem een nieuwe vrieskist op een dijk- zonder inhoud.Veel glas en alcohol verpakkingen geruimd- achter het oude  pompstation een verzameling daarvan+ een grotekerstboom opgetuigd en al. Gemeld aan Irado, het was teveel om alles te verwijderen.

Schrikkeldag 29 februari.Vanmorgen een medewerker vanuit Irado- met elkaar lekker gewerkt- hondenpoepzakjes aan kunnen bieden,wederom veel glas geruimd- missen een bezem en blik om op te vegen, wordt gemeld aan Irado. Voldoende materiaalop voorraad om wijkbewoners aan te kunnen bieden.Als vindersloon vond een medewerker een vol pakje sigaretten- blijkbaar wilde iemand acuut stoppen..Opvallend weer veel pijpen gevonden, sommige zo zwaar dat je elkaar de hersens in kan slaan.Samenwerking is prima- kreeg een groepsknuffel, ook Theo de vrijwilliger wijkcentrum Oost werd daarinmeegenomen.Contacten met wijkbewoners zijn spontaan- gewoon aanspreken is het motto. Zo stond Dejan als ober koffie teserveren aan voorbijgangers,

Vriendelijke groet,

Marjo SensOndersteuner management subregio NoordschilPameijer

Page 24: Ledenblad nummer 1, maart 2016

No.1 , Maart 2016Pagina 24

Page 25: Ledenblad nummer 1, maart 2016

No.1 , Maart 2016 Pagina 25

Koken is heerlijk om te doen , maar waarhaal je steeds de inspiratie vandaan?

Ook moet er soms gelet worden op het huishoudbudget, en dan wordt het helemaallastig.Heeft u een smakelijk recept waar iedereen warm voor loopt en is het ook Low-Budget ?Aarzel niet en laat iedereen genieten van uw recept. Vermeld de kosten en hetaantal personen waarvoor het recept gemaakt is.

Of het nu gaat om een smakelijke variant van hutspot of overheerlijke couscous.Maak een boodschappenlijstje met de benodigdheden, doe er een completebeschrijving van de handelingen bij en maak eventueel een mooie foto.Op deze manier kunnen er vele mensen van genieten en het is natuurlijk helemaalleuk als u het recept van een buurtgenoot ook zo heerlijk vind.

Laat u inspireren en stuur uw eigen recept naarU kunt het recept natuurlijk ook even komen brengen op de Boerhaavelaan.

Oost over de kook

[email protected]

Handige websites

www.bijstandsgerechten.nltips-om-lekker-en-goedkoop-te-koken.php

Facebook pagina’s

TWEEDEHANDSVERKOOP VLAARDINGEN E.OWEGGEEFHOEK 010Schiedamse MarktplaatsTweedehands Schiedam & VlaardingenVerkoophoek Vlaardingen-SchiedamKleding vraag en aanbod 010

Page 26: Ledenblad nummer 1, maart 2016

No.1 , Maart 2016Pagina 26

Page 27: Ledenblad nummer 1, maart 2016

No.1 , Maart 2016 Pagina 27

Mauris purus. Donec est

Gratis hulp bij belastingaangifte voor Schiedammers met klein inkomenOp 11, 12, 13 en 14 april 2016 helpen speciaal opgeleide vrijwilligers Schiedammers met eenklein inkomen bij het invullen van hun aangifte Inkomstenbelasting over 2015. Voor deze gratispublieksservice werken de gemeente Schiedam, Seniorenwelzijn, Stichting Welzijn Schiedam ende Belastingdienst nauw samen.Het invullen van het belastingformulier is voor een aantal mensen een jaarlijks terugkerendstruikelblok. Door een correcte aangifte te doen kunnen mensen wellicht een deel van door hengemaakte kosten van de Belasting terugkrijgen en kan worden voorkomen ze bijvoorbeeld lateropeens een naheffing krijgen.Klein inkomenDe gratis Invulhulp is uitsluitend bedoeld voor Schiedammers met een jaarinkomen tot € 29 000(alleenstaanden) of € 38.000 (gezinnen) en die daarnaast geen inkomsten in box 3 hebben(spaargeld boven de vermogensvrijstelling of beleggingen).Meer informatie en aanmeldingWilt u van de Invulhulp gebruikmaken? U kunt van maandag 21 tot en met vrijdag 27 maarttussen 9.00 uur en 17.00 uur bellen naar de Afsprakenlijn Invulservice Inkomstenbelasting vande gemeente Schiedam, (010) 219 66 66. Houd uw naam, geboortedatum, adresgegevens, emailen BSN bij de hand. U ontvangt een bericht met een bevestiging van de afspraak met deInvulservice.

DigiD nodigVoor het doen van aangifte inkomstenbelasting moet u beschikken over een DigiD code. Heeft ugeen DigiD code? Vraag deze dan tijdig aan. Heeft u moeite met het aanvragen van de DigiD?Neemt u dan contact op met de Formulierenbrigade in Schiedam. De Formulierenbrigade isbereikbaar op werkdagen aan de Broersvest 110 te Schiedam via (010) 219 27 00.

Gratis hulp bij belastingaangifte voorSchiedammers met klein inkomen

Page 28: Ledenblad nummer 1, maart 2016

Nee, het is geen geheim genootschap en ook geen praatclub. Het is wel een document gemaakt door zesmannen die het beste voor hebben met de wijk Oost.

Samen met inwoners, organisaties, ondernemers en ambtenaren werken de ‘Pacters’ aan een wijk dieschoon, heel, veilig en eerlijk is. Een wijk met een evenwichtige bevolkingssamenstelling waar bewoners enondernemers hun talenten kunnen ontwikkelen.

BlablablaIk hoor u denken: “Praatjes vullen geen gaatjes”. En dat klopt. Het Pact van Oost heeft daarom het karaktervan een praktisch uitvoeringsprogramma. Er staan kort en krachtig meer dan dertig activiteiten in genoemd,gekoppeld aan de ‘Pacters’. Zij blijven nauw betrokken bij de uitvoering, want plannen zijn leuk, maar hetgaat natuurlijk om de resultaten.

PACT VAN OOST: “KUN JE DAT ETEN ?”

Pagina 28 No.1, Maart 2016

De gemeente Schiedam is een samenwerkingsverband aangegaan metde Universiteit van Girona (Spanje). Deze universiteit heeft als enige inEuropa een masteropleiding "Smart Cities". Elf studenten van dezeopleiding doen een onderzoek naar Schiedamse onderwerpen enbekijken hoe digitale of technologische oplossingen Schiedam kunnenhelpen. De eerste week van februari waren de elf studenten op bezoekin Schiedam voor veldwerk.Een van de studenten, mevr. Islam Bouzguenda, doet onderzoek naar demogelijkheden voor herinrichting van het Van 't Hoffplein. Degemeente Schiedam overweegt het Van 't Hoffplein opnieuw in terichten en zij onderzoekt hoe de gemeente dat zou kunnen doen en hoede gemeente bewoners goed kan betrekken bij de herinrichting.Voor haar onderzoek heeft mevr. Islam Bouzguenda een enquêteopgesteld en zij hoopt dat vele bewoners uit Oost deze willen invullen.De enquête is via internet te vinden op:https://docs.google.com/forms/d/1tgokda4CUnXI_JMWJx_MSjZq-ryENpeQGcIPJz_L3RI/viewform?c=0&w=1En deze is ook op de website van de gemeente Schiedam geplaatst opde websitepagina van de Drie Lanen:www.schiedam.nl/drielanen

Studente uit Girona onderzoekt mogelijke herinrichting vanhet Van 't Hoffplein

Page 29: Ledenblad nummer 1, maart 2016

No.1 , Maart 2016 Pagina 29

In het najaar van 2015 is hetPact van Oost ondertekend door(vnlr) Mario Stam (wethoudergemeente Schiedam), Ben deKoning (directeurFrankelandgroep), BobVenhuizen (directeur WoonplusSchiedam), Sjoerd Top(districtchef Nationale Politie)en Joost Krop (initiatiefnemerBuurtwerkplaats De Buren).Niet op de foto maar welondertekend: Peter Jonkers(directeur Primair OpenbaarOnderwijs). Hiermeecommitteren zij zich aan elkaarén aan de wijk, om samenSchiedam Oost diebroodnodige een extra zet in derug te geven.

Foto: Jan van der Ploeg

Veiligheid is prioriteitSjoerd Top, districtchef Nationale Politie: “Veiligheid is een belangrijke prioriteit voor de wijk. Daarom zijner wekelijks acties tegen prostitutie en om hennepkwekerijen op te rollen. Bewoners zijn, in aanvulling open in samenwerking met Buurtpreventie, een What's app alert gestart. En zoals het er nu naar uitziet wordtpreventief fouilleren voortgezet. We onderzoeken verder of we Meld Misdaad Anoniem kunnen opzettenvoor de wijk. Ook gaan we aan de slag met de signalen over te hard rijden op de Boerhaavelaan.”

Ondernemende bewonersDe Buurtwerkplaats speelt een belangrijke rol in het realiseren van de doelen van het Pact. InitiatiefnemerJoost Krop: “Natuurlijk heel goed dat al die organisaties Oost verder helpen, maar we moeten het alswijkbewoners vooral ook zelf doen. En dat kunnen we ook. Zo ruimt een team van bewoners, cliënten vanPameijer en medewerkers van Irado twee keer per week zwerfvuil op in de wijk. Samen met SWS Welzijnmaken bewoners het wijkcentrum schoon. En een groepje creatieve geesten komt met plannen hoe we in dewijk het hondenpoepprobleem kunnen oplossen. Onder het motto: We houden van uw hond, maar niet vanzijn stront!”

Meer weten?“Als u wilt zien welke activiteiten in het Pact van Oost staan, dan kunt u terecht op de website van degemeente Schiedam [url volgt snel]. Ook buigen wat Oosterlingen zich momenteel over de vraag hoe decommunicatie binnen de wijk te verbeteren. Hun bevindingen gaan het Pact helpen, zodat we u goed op dehoogte kunnen houden over de voortgang. En u ons ook,” aldus wethouder Mario Stam.

Voorkomen is beter dan…Zo hebben elf organisaties die actief zijn in Schiedam in november een samenwerkingsovereenkomst voorde Proeftuin Vroegsignalering en tijdig ingrijpen ondertekend. Zij ontwikkelen in Schiedam Oost eenaanpak om, samen met de ouders, eerder in te grijpen wanneer er zorgen zijn over een kind. Door in eenvroeg stadium informatie te delen en samen op te trekken, kunnen ze deze kinderen (en hun gezinnen!) beterhelpen.

Page 30: Ledenblad nummer 1, maart 2016

No.1, Maart 2016Pagina 30

Kandidaten die zich op willen geven als bestuurslid kunnen dit tot een half uur voor devergadering schriftelijk doen.

Page 31: Ledenblad nummer 1, maart 2016

No.1 , Maart 2016 Pagina 31

Page 32: Ledenblad nummer 1, maart 2016

No.1 , Maart 2016Pagina 32

KRAAMZORG WEG UIT VLIETLAND ZIEKENHUIS.

SCHIEDAM - De kraamzorg verdwijnt uit het Vlietland Ziekenhuis. Dat besluit heeft de directie van hetziekenhuis vandaag bekendgemaakt. De geboortezorg gaat over naar het Gasthuis in Rotterdam.Daarmee houdt het Franciscus Gasthuis en Vlietland vast aan de plannen die eerder al naar buiten sijpelden.Dit ondanks veel protesten vanuit het Waterweg-gebied. Velen vrezen problemen door de extra reistijd naarRotte...rdam. Vanuit de regio is fors druk uitgeoefend op de ziekenhuisdirectie, die zich echter niet opandere gedachten heeft laten brengen.De argumentatie voor de stap schuilt in de noodzaak voor concentratie van verschillende soorten zorg opéén plek, die de ziekenhuisgroep wil doorvoeren. Zo wordt de zorg aan ouderen ('geriatrische zorg') in deplannen gebundeld in Schiedam, net als de zorg aan mensen die lijden aan obesitas. Ook de zorg aankankerpatiënten - die veel mensen betreft - wordt volgens de plannen in de toekomst goeddeels in hetVlietland geboden.Grofweg wordt het Vlietland ingericht voor zorgverlening die te plannen is, en bekwaamt het Gasthuis zichin acute en complexe zorg.Of deze verdeling ook de reden is om de Intensive Care in Schiedam te beperken is niet duidelijk. Op de ICwordt de zorg teruggeschroefd. Mogelijk heeft dat te maken met het feit dat op de operatiekamers van hetVlietland in de toekomst dus minder complexe operaties worden gedaan. "De locatie Franciscus Vlietlandzal ingericht zijn voor planbare zorg met een basis Intensive Care (het huidigelevel 1) en, in het weekend en buiten de daguren op werkdagen, een Spoedpost in samenwerking methuisartsen", aldus het ziekenhuis.De plannen worden geconcretiseerd na de invoering van een elektronisch patiëntendossier, dat voor hetnajaar is voorzien.

VLIETLAND ZIEKENHUIS.

Maassluis, Vlaardingen en SchiedamGemeenten en ziekenhuis blijven in gesprekDe colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedamhebben kennisgenomen van het voornemen van Franciscus Gasthuis & Vlietland om bepaalde vormen vanzorg te concentreren op één locatie en andere zorg aan te bieden op meerdere locaties.De gemeenten en de Raad van Bestuur van het ziekenhuis zijn hierover in gesprek. Schiedam, Vlaardi...ngenen Maassluis vinden het belangrijk dat de kwaliteit van de zorg, onder andere de geboortezorg, voor huninwoners geborgd blijft.De partijen opnieuw om tafel gezeten, waarbij is afgesproken om in open dialoog het gesprek voort te zettenen opvattingen en ideeën uit te wisselen over het voornemen van het ziekenhuis.

Page 33: Ledenblad nummer 1, maart 2016

No.1 , Maart 2016 Pagina 33

FotoDe adviseurs van het Servicepunt Woningverbetering staan voor u paraat, v.l.n.r.Femke Boers, Sherida Sam-Sin en Rob van Huis.

Onderhoud aan een eigen woning houdt nooit op. Gelukkig hebben eigenaren van eenwoning en Verenigingen van Eigenaren in Schiedam recht op gratis hulp en adviesvan het Servicepunt Woningverbetering. De adviseurs staan paraat met een advies opmaat.De gemeente Schiedam vindt het van belang de kwaliteit van het particuliere bezit inSchiedam op orde te houden met het oog op de leefbaarheid van wijken en buurten.Daarom krijgen eigenaren en VvE’s gratis praktische hulp bij het onderhouden van dewoning. Ook zijn subsidies mogelijk, bijvoorbeeld voor maatregelen waardooreigenaren veilig en comfortabel langer thuis kunnen blijven wonen.De adviseurs van het Servicepunt Woningverbetering kijken graag samen met u naarmogelijkheden om uw woning toekomstbestendig te maken of energiebesparendemaatregelen te treffen. Op de website www.servicepuntwoningverbetering.nl staat delijst met subsidies en voordelen op een rij. Of maak een afspraak via telefoonnummer010-238 06 33.

Advies op maat bij Servicepunt Woningverbetering

Page 34: Ledenblad nummer 1, maart 2016

Eind verleden jaar verschenen er artikelen in de kranten over Schiedam-Oost; het zou één vande vijf slechtste wijken van Nederland zijn. Op de Facebook-pagina van De Buren van Oostgaven veel wijkgenoten aan dat zij zich hierin niet herkennen. Dat ze fijn wonen in Oost. Hoe isdit met elkaar te rijmen? We vragen het aan Johan Deijl, onderzoeker van de gemeenteSchiedam en geboren en getogen Oosterling.

Schiedam-Oost één van de vijf slechtste wijken van Nederland?

“Ik hou van m’n wijk!”

No.1 , Maart 2016Pagina 34

“Die artikelen waren gebaseerd op de Leefbaarometer van het ministerie van BinnenlandseZaken. Dit is een systeem dat de ontwikkeling van de leefbaarheid in Nederland tot oppostcode-niveau in beeld brengt. Schiedam-Oost komt in dat systeem inderdaad niet zogunstig uit de bus. Dat heeft verschillende redenen.”

Oost ligt nu eenmaal op een drukke plekJohan: “In de eerste plaats heeft dat vooral met de ligging van de wijk te maken. Oost ligtmidden in een groot stedelijk gebied. In de directe nabijheid van de wijk vind je industrie,snel- en spoorwegen en mede daardoor een hoge gemiddelde geluidsbelasting (zeg maar‘herrie’). Dat zijn allemaal zaken die in de Leefbaarometer in het geval van Schiedam-Oostnegatief uitpakken.”

Page 35: Ledenblad nummer 1, maart 2016

www.company.com

IN HAC HABITASSENo.1 , Maart 2016 Pagina 35

Kleine huizen, dicht op elkaarOok het feit dat er in Oost veel kleine, oude woningen staan die soms matig van kwaliteit zijn, zorgt voor lagerapportcijfers. Wat ook niet mee helpt is dat in grote delen van de wijk de woningen erg dicht op elkaar staan.Er wonen dus veel mensen op een kleine ruimte en dat is voor de leefbaarheid van een buurt meestal niet zogunstig.“Daarnaast zijn er in Oost veel particuliere huurwoningen die voor een belangrijk deel worden verhuurd aanarbeidsmigranten. Dat is een bevolkingsgroep die vaak maar heel kort ergens woont en daardoor weinigbinding met de buurt heeft. Sowieso wordt er in Oost bijzonder veel verhuisd. Dat maakt de leefbaarheid erniet beter op”, aldus Johan.Verder zijn er in Oost behoorlijk veel mensen werkloos en/of afhankelijk van een uitkering. Het inkomen inde wijk is daardoor niet zo hoog. Dat zijn allemaal zaken die in de Leefbaarometer voor Oost ongunstiguitpakken.

Page 36: Ledenblad nummer 1, maart 2016

No.1 , Maart 2016Pagina 36

’t Is maar net wat je meet“Gelukkig is het niet alleen kommer en kwel in de wijk. Want er zijn ook zaken die wel goed gaan. Als hetgaat om het onderhoud van het openbaar groen, de straten, voet- en fietspaden, dan zijn de rapportcijfers diede bewoners van Oost hiervoor geven, de laatste jaren flink gestegen. Ook de beleving van de veiligheidgaat langzaam de goede kant op. Maar dit zijn nu net allemaal zaken die in de landelijke Leefbaarometerniet meetellen.”

Beleving is beterJohan: “Ik ontken niet dat er in de wijk problemen zijn op sociaal gebied, maar anderzijds zorgen depositieve ontwikkelingen in Oost er gelukkig ook voor dat heel wat bewoners het prettig vinden om in dewijk te wonen. En het is niet ondenkbaar dat mede door de ontwikkelingen in de Wetenschappersbuurt, dewijk in de volgende Leefbaarometer wat beter uit de bus komt. Het vervangen van goedkope, oudewoningen door nieuwbouw heeft namelijk een positief effect op die rapportcijfers voor de wijk.”

Meer over de schrijver van dit artikelJohan Deijl is geboren en getogen in de Galileistraat in Schiedam-Oost. Ook zijn vader heeft een groot deelvan zijn leven in Oost gewoond; zijn ouderlijk huis stond in de ‘oude’ Reaumurstraat (is later gesloopt).Ondanks dat hij op een gegeven moment met ouders, broer en zus naar Nieuwland is verhuisd, kwam hijregelmatig in Oost. Hij had namelijk heel wat familie in de wijk wonen: ooms en tantes in de Stationstraat,de Prof. Kamerlingh Onneslaan, Lorentzplein en Boerhaavelaan. En een neef van hem werkte vroeger bijhet toen nog bemande Total-tankstation aan de Horvathweg.

Momenteel werkt Johan bij de gemeente Schiedam als onderzoeker bij het Kenniscentrum MVS. HetKenniscentrum MVS doet allerlei onderzoek op allerlei gebieden. Op basis hiervan kunnen de gemeentenMaassluis, Vlaardingen en Schiedam hun beleid ontwikkelen en evalueren.

Page 37: Ledenblad nummer 1, maart 2016

Informatiemarkt Wetenschappersbuurt druk bezochtBewoners (BVSO), Woonplus Schiedam, gemeente Schiedam, ERA Contour en andere betrokkenenhebben samen gewerkt aan een gebiedsvisie voor de Wetenschappersbuurt in Schiedam Oost. Deze isgereed. De herontwikkeling van de Wetenschappersbuurt wordt dit jaar nog meer zichtbaar. Woonplusheeft eind februari 2016 de woningen uit de eerste fase (Fultonstraat e.o) overgedragen aan degemeente Schiedam . Deze gaat de woningen slopen en de grond bouwrijp maken. Woonplus bereidtsamen met ERA Contour de nieuwbouw voor. Om bewoners uit Oost en andere geïnteresseerdenhierover te informeren, is er op woensdag 10 februari 2016 een informatiemarkt gehouden in debasisschool De Peperclip.

De informatiemarkt werd druk bezocht. Een aantal kinderen van deze school heeft zich bezig gehoudenmet het tellen van het aantal bezoekers. Ruim 160 geïnteresseerden.

Meer weten over de gebiedsvisie? Voor de bewoners en geïnteresseerden is er een flyer gemaakt dieingaat op de 6 belangrijkste punten uit de gebiedsvisie. Ook de gehele gebiedsvisie is te lezen. U kuntbeide documenten lezen op de website van Woonplus Schiedam en de gemeente Schiedam.

INFORMATIEMARKT WETENSCHAPPERSBUURTDRUK BEZOCHT

No.1 , Maart 2016 Pagina 37

Page 38: Ledenblad nummer 1, maart 2016

No.1 , Maart 2016Pagina 38

Page 39: Ledenblad nummer 1, maart 2016

Wijkoverleg 2016In 2016 zijn er weer wijkoverleggen.De wijkoverleggen vinden plaats op

(Maandag)

18 januari 20167 maart 201618 april 2016

26 september 201621 november 2016

Zoals gewoonlijk vindt het overlegPlaats in de grote zaal van het

Wijkcentrum Oost.

Aanvang: 20.00 uur

Tot ziens !

KopijKopij voor het ledenblad kunt u sturen aan:Bewonersvereniging Schiedam-OostBoerhaavelaan 79 - 3112 LD SchiedamOf per email: [email protected]

Het bestuur behoudt zich het recht voor om stukkente weigeren. Politieke uitingen zullen in ieder gevalniet geplaatst worden.Wilt u reclame maken voor uw bedrijf dan kunt uons mailen of bellen op 010-2450169

BuurtagentFietsenstalling “Edison”GemeenteLichtblauwe BrigadeONS / IradoRechtswinkel SchiedamSDW KlussendienstServicepunt WoningverbeteringSOBO WoonzorgwinkelWijkcentrum OostWoonplus Schiedam (voor Oost)

0900-884406-81295255

14010010-2191455010-2621000010-4730308010-4564022010-2380633010-2734701010-2451818010-204510006-81295255

Belangrijke Telefoonnummers

Bewonersvereniging Schiedam-OostBoerhaavelaan 79 - 3112 LD Schiedam

Aanmelden als lid of donateurDhr/Mw/Fam: ………………………………………………………………………….Adres: …………………………………. Postcode: …………………………………Jaar van Geboorte:…………………..Contributie:

Leden/donateurs € 7,00 / 65-plussers - € 3,50 per jaar ( met ingang van 2012 )

Ik woon in Oost en meld mij aan als lidIk woon elders en meld mij aan als donateur

Page 40: Ledenblad nummer 1, maart 2016