ADC ledenblad lente 2012

5
Het ledenblad van de Anti Dierproeven Coalitie Nummer 18 / lente 2012 Verder in dit nummer : Laboratoria worden amper gecontroleerd Kennismaking met een ADC-vrijwilliger ADC voert actie tegen dierenleed Succesvolle infostanden 40.000 petities voor nieuwe regering ADC redt 73 laboratoriumaapjes!

description

ADC ledenblad lente 2012

Transcript of ADC ledenblad lente 2012

Het ledenblad van de Anti Dierproeven CoalitieNummer 18 / lente 2012

Verder in dit nummer :

• Laboratoria worden amper gecontroleerd• Kennismaking met een ADC-vrijwilliger• ADC voert actie tegen dierenleed• Succesvolle infostanden• 40.000 petities voor nieuwe regering

ADC redt 73 laboratoriumaapjes!

Het ledenblad van de Anti Dierproeven Coalitie / pagina 2 pagina 3 / Nummer 18 / lente 2012

Je zou dan toch op zijn minst mogen verwachten dat deze laboratoria gecontroleerd worden. Jammer genoeg is dit amper het geval. De cijfers die ADC ontving van het kabinet Onkelinx zijn zeer teleurstellend. Zo werden er in 2010 in Wallonië en Brussel 42 controles uitgevoerd. In Vlaanderen is er slechts 1 laboratorium gecontroleerd.

ADC voorzitter Danny Flies:

‘Wat moet je van deze cijfers denken? Wil de dienst Dieren- welzijn niet controleren, heeft men niet genoeg personeel, vindt men het welzijn van de dieren in laboratoria niet belangrijk, wil men de dierproefnemers niet voor de voeten lopen? Ik weet het niet.

Wat ik wel weet, is dat het gebrek aan controles niet nieuw is. De voorbije jaren waren de cijfers even slecht. De dienst Dierenwelzijn bewijst hier opnieuw dat ze hun naam beter kunnen veranderen in dienst Dierproefnemerswelzijn! Want waken over het welzijn van de dieren staat blijkbaar niet hoog op hun agenda!’

ADC wacht nog steeds op de cijfers van 2011...

Boodschap van onze voorzitter

Beste dierenvriend,Acties voeren in de bittere kou, een informatiestand houden tijdens een hittegolf, praten met politici, media en wetenschappers tot onze tong blauw ziet, uren achter een computerscherm om o.a. protestmails te versturen, vaak lang onderweg,... Dat is de gedrevenheid die ik deel met andere ADC vrijwilligers! Samen behalen we resultaten voor de dieren! Elke dag een stapje vooruit, daar gaat ADC voor.En resultaten, die behalen we. Terwijl u dit leest, zijn de 73 MSD proefaapjes die ADC heeft kunnen redden aan hun nieuwe leven begonnen. Een leven zonder angst of pijn. Ze verdienen het!

In februari bestaat ADC 5 jaar. Wegens plaatsgebrek in dit ledenblad kunnen we niet in detail ingaan op al onze successen voor de dieren. Kijk daarvoor even op onze web-site. Sinds onze oprichting hebben we onszelf altijd gezien als de advocaat van de proefdieren. Zij zijn onze ‘klanten’ en vragen ons er alles aan te doen om hen vrij te pleiten. Vrij van de pijn die ze nog dagelijks in kille laboratoria moeten ondergaan. Vrij van de angst voor wat er met hen gaat gebeuren als ze de heren en dames onderzoekers in hun witte jas zien aankomen. Vrij om met hun soort-genoten een normaal dierenleven te kunnen leiden. Vrij van een systeem dat hen simpelweg als gebruiksvoorwerpen ziet en niet als levende wezens met een hart en een ziel. Ons engagement en onze belofte aan al deze dieren is dat we hen ook dit jaar niet zullen teleur stellen. We zullen alle legale middelen aanspreken om hen eindelijk die vrijheid te geven die zij verdienen.

Wij ijveren voor een maatschappij die eindelijk eens gaat erkennen dat dieren gevoelens hebben en dat er anno 2012 voldoende dierproefvrije wetenschappelijke methoden voorhanden zijn. Dierproeven zouden geen plaats meer mogen hebben in een zogenaamd beschaafde maatschappij.

Ik wil al onze trouwe leden in dit eerste ledenblad van 2012 oprecht bedanken voor het vertrouwen dat ze in ons stellen. Jullie financiële steun maakt het ons mogelijk de advocaat van de proefdieren te zijn. Jullie steun heeft het ons mogelijk gemaakt de 73 MSD aapjes te redden.

Mag ik jullie allemaal veel warmte wensen in deze vaak toch zo kille maatschappij voor de dieren.

En vergeet ons natuurlijk niet te volgen via onze website en Facebook!

Omdat dieren geen gebruiksvoorwerpen zijn! Danny FliesVoorzitter

Anti Dierproeven Coalitie, advocaat van de proefdieren!

De Anti Dierproeven Coalitie (ADC) is de advocaat van de proef-dieren. ADC eist op basis van ethische en wetenschappelijke argumenten de stopzetting van alle dierproeven. Proefdieren hebben nood aan een gedreven en resultaatsgerichte organisatie zoals ADC, die hun verborgen leed kenbaar maakt en stopt.

Door middel van vreedzame en vaak in het oog springende acties proberen wij onze dossiers onder de aandacht te bren-gen van politici en media.

En onze manier van werken heeft succes! Zo stopte ADC o.a. de bouw van een commercieel laboratorium in het Nederlandse Venray en hielden wij de geplande export van Nepalese aapjes naar Westerse laboratoria tegen.

ADC ijvert voor wetswijzigingen en dient juridische klachten in om dierproeven te stoppen. Het tabakslaboratorium van Philip Morris in Leuven moest hierdoor zijn deuren sluiten.Kattenexperimenten in Groningen en de apenexperimenten in Namen en Utrecht zijn gestopt dankzij een ADC-campagne.

Waar mogelijk zorgt ADC ervoor dat na stopzetting van experimenten de niet langer gebruikte dieren naar een gespecialiseerd opvangcentrum gaan. Goede voorbeelden hiervan zijn de plaatsing van de niet meer gebruikte proef-aapjes van de universiteit Utrecht en MSD In Oss bij Stichting Aap.

Wij krijgen van geen enkele overheid geld, wij zijn volledig afhankelijk van donaties. Denk daarom ook in uw testament aan de dieren en laat de Anti Dierproeven Coalitie een legaat na. Zo blijft u voor de dieren zorgen.

De Anti Dierproeven Coalitie is een geregistreerde VZW.

Lidmaatschap

Vanaf 20 euro per jaar bent u al lid van de Anti Dierproeven Coalitie en ontvangt u 4 maal per jaar ons ledenblad.Erelid voor het leven : €750

Anti Dierproeven Coalitie vzw

Postbus 34, 2880 BornemU kan storten op rekeningnummer 979-2254361-86t.a.v. ‘Steun voor de dieren’. IBAN: BE78 9792 2543 6186 BIC: ARSPBE22

[email protected]/AntiDierproeven

Belgische laboratoria worden amper gecontroleerd.

DE OVERHEID GEEFT DIERPROEFNEMERS VRIJSPEL.

ADC ging deze winter voluit voor het informeren van het grote publiek!

De dienst Dierenwelzijn van de FOD Volksgezondheid moet elk jaar het aantal controles bekend maken dat zij uitvoert bij de Belgische laboratoria. Na lang aandringen van de Anti Dierproeven Coalitie ontvingen we najaar 2011 de cijfers van 2010. In 2010 waren er 397 erkende laboratoria in België. Samen gebruikten ze 700.708 dieren. Dit cijfer wordt samengesteld op basis van informatie die de laboratoria zelf aan de dienst Dierenwelzijn van de FOD Volksgezondheid geven.

Antwerpen, Gent, Leuven, Luik en Brussel, in deze steden stonden deze winter vrijwilligers van de Anti Dierproeven Coalitie.Keer op keer onderschrijven dierenvrienden onze petitie en nemen ze informatie mee over dierproeven. De mensen laten duidelijk merken dat hun hart en gedachten uitgaan naar de dieren in kille laboratoria!

Veel politici gaan regelmatig op ‘studiereis’. Wel, wij nodigen hen uit om eens enkele uurtjes aanwezig te zijn bij een ADC-informatiestand. Dan zouden ze aan den lijve ondervinden dat de publieke opinie TEGEN dierproeven is! De meeste politici echter vertonen weinig tot geen interesse voor het nutteloze leed van al deze dieren. Wij eisen nadrukkelijk meer aandacht voor deze vergeten groep van levende wezens.

Het ledenblad van de Anti Dierproeven Coalitie / pagina 4 pagina 5 / Nummer 18 / lente 2012

Op 19 oktober vormden onder grote media-aandacht meer dan 150 dierenvrienden uit België en Nederland een reuzehart voor de poorten van MSD. Maar ook achter de schermen waren we actief. Onze contacten met MSD en Stichting Aap waren altijd constructief. Wij waren de stem van deze dieren.

Enkele dagen voor kerstmis kregen we dan het heugelijke nieuws dat MSD positief reageerde op onze terechte eis om de aapjes aan stichting Aap over te dragen waar ze zonder angst of pijn kunnen genieten van hun ‘oude dag’. Een beter kerstgeschenk konden we ons niet inbeelden. Ondertussen zijn alle 73 aapjes ondergebracht bij Stichting Aap. ADC was intens betrokken bij deze operatie.

ADC voorzitter Danny Flies:

‘MSD is in de Benelux nu volledig gestopt met apen- experimenten. ADC roept die laboratoria die nog niet het licht gezien hebben op om hun voorbeeld te volgen. Een beschaafde maatschappij kan onmogelijk deze vorm van dierenleed blijven accepteren.

KU Leuven, UCLouvain-la-Neuve en GSK Rixensart, genoeg is genoeg. Laat 2012 het jaar worden waarin jullie stoppen met deze achterhaalde vorm van onderzoek.

Geef de aapjes de vrijheid die ze verdienen!’

We dit it!

WE HEBBEN WOORD GEHOUDEN. ADC REDT 73 MSD AAPJES!

In september 2011 vernamen we dat het grote apenlaboratorium van MSD in Oss zijn deuren ging sluiten. We kregen inside informatie dat MSD de resterende aapjes wou verkopen aan een ander laboratorium. Meteen pikte ADC dit op en begonnen we een campagne. Voor ons telde maar een ding, en dat was ervoor zorgen dat deze aapjes niet gedood of aan een ander labo verkocht zouden worden.

‘Een beter kerstgeschenk konden we ons niet inbeelden.’

Zelfs leerlingen van het Koninklijk Atheneum Pepinster lieten hun hart zien voor de aapjes!

Het ledenblad van de Anti Dierproeven Coalitie / pagina 6 pagina 7 / Nummer 18 / lente 2012

KENNISMAKING met een ADC vrijwilliger!

Hoe oud ben je en wat doe je in het dagelijks leven?Ik ben 32 jaar oud en ben lerares in het secundair onderwijs. Ik werk eveneens als vrijwilligster in een dierenasiel in mijn streek.

Waarom actievoeren bij ADC?Ik neem deel aan de acties van ADC omdat ik van dieren houd. Ik kan niet aanvaarden dat dieren lijden en dat ze tegen hun wil gebruikt worden. Dieren hebben niet gevraagd om te lijden, ik begrijp niet hoe wij mensen dit kunnen doen. Dieren gebruiken om oplossingen voor menselijke problemen te vinden is voormij onbegrijpelijk en onaanvaardbaar. Actievoeren met ADC is voor mij iets concreets doen in de strijd voor de rechten van de dieren. Ik ben er zeker van dat op een dag alle kooien leeg zullen zijn! En ze zouden ze nu al leeg kunnen zijn. Er bestaan al vele alternatieven, en deze geven resultaten die meteen voor de mens kunnen gebruikt worden. Dierproeven helpen de gezondheid van de mensen niet. Ja, dierproeven moeten stoppen en hoe vroeger hoe beter!

Hoe ben je bij ADC terechtgekomen?Voor de grote betoging van 17 september 2011 kende ik ADC niet. Ik deed mee die dag, tekende de petitie tegen dierproeven en nam de folders over de sluiting van het Philip Morris laboratorium, de verhalen van Maartje en van Suzy en ook een ledenblad mee. Nadat ik alles gelezen had, ben ik lid en ook actief geworden. Wat doe je liever: actievoeren of mensen informeren over dier-proeven? Acties voeren en mensen informeren zijn twee verschillende dingen die perfect samengaan. Om mensen goed te informeren, moeten we weten waarover we praten en om te weten waarover we praten moeten we aan acties meedoen. Voor mij is dit een wisselwerking. Mijn eerste actie was in Oss, voor het laboratorium van MSD. We waren er om de 73 aapjes die nog achter de muren van MSD zaten te redden. Voor de actie heb ik o.a. via de ADC site informatie over MSD gezocht. Die informatie is belangrijk,want als we over informatie beschikken, kunnen we ze delen met mensen die aan onze informatiestanden komen. Het is veel gemakkelijk te praten over iets waar je zelf aan meegewerkt hebt.

Dus doe ik beide graag. En ik kan jullie zeggen dat je als vrijwilliger van ADC prachtige mensen leert kennen!

Wat is jouw boodschap aan de lezer?Het wordt hoog tijd dat de mensen terug respect voor alle levende wezens gaan krijgen. Te vaak worden dieren als gebruiks-voorwerpen gezien, en niet alleen in laboratoria maar ook in sommige huisgezinnen. Ik hoop dat mensen terug gaan beseffen dat dieren levende wezens zijn die dezelfde waarde als wij heb-ben en die zoals wij, pijn en angst kunnen voelen. Word ervan bewust en help hem... Een wereld in het teken van hartelijkheid, warmte en ook van respect zal een betere wereld voor iedereen zijn. Teken de petities, informeer jezelf op de website van ADC, word lid, praat er met jullie kinderen over. Als leerkracht weet ik dat kinderen oprecht geïnteresseerd zijn in deze problematiek. Kinderen zijn de toekomst, ze hebben recht te weten wat er gebeurt. Koop verder dierproefvrije verzorgingsproducten. President Obama zei het al, we kunnen de dingen veranderen. Yes we can!

De Anti Dierproeven Coalitie is één van de meest actieve organisaties tegen dierenleed. Onze organisatie wordt gedragen door vele vrijwilligers die in weer en wind de stem zijn van de dieren. Maar wie zijn die vrijwilligers en wat is hun motivatie?Een kennismaking met ADC-vrijwilliger: Audrey Ponsaer.

De dieren hebben eindelijk een stem in het Deontologisch Comité!

Met het overhandigen van dit concreet eisenpakket wil ADC een krachtig en duidelijk signaal geven aan de politieke verantwoor-delijken van dit land.

Het kan niet dat politici de wil van het volk blijven negeren. Dierproefnemers wordt al te lang een hand boven het hoofd gehouden! Wij vragen met aandrang politieke moed aan de nieuwe regering om onze eisen te verwezenlijken.

De 4 punten die we verwezenlijkt willen zien tijdens de volgende legislatuur:

• Een bindend engagement van de regering om, zoals jaren ge-leden (juni 2009) door het kabinet Onkelinx beloofd, concreet werk te maken van de oprichting en uitbouw van een Belgisch Centrum voor Alternatieve Methodes voor dierproeven.

• Een wettelijk verbod op alle apenexperimenten. Decennialang worden deze dieren al gebruikt voor o.a. hersen-onderzoeken, echter zonder resultaat. Een beschaafd land mag dit nutteloze apenleed niet blijven tolereren.

• Gedegen controle van de dierproefindustrie.

• Meer openheid en transparantie van de ethische commissies die dierproeven goedkeuren. Op dit moment bestaan deze ethische commissies volledig uit dier-proefnemers aangevuld met enkele filosofen of theologen.

Ons eisenpakket in detail vind je op onze website.

Op nationaal vlak analyseert het Deontologisch Comité de proefdierproblematiek. Het Comité bestudeert voornamelijk de toepassing van alternatieve methodes en adviseert de dienst Dierenwelzijn betreffende erkenningsaanvragen. Tot september 2011 zetelden in dit Comité enkel afgevaardigden van de onderzoekswereld, de farmaceutische sector, de Raad voor Dierenwelzijn en federale overheidsdiensten. Niemand die de stem was van de proefdieren!

Niemand die op de hoogte is van alternatieven! Samen met onze collega’s van GAIA heeft ADC daar sinds vorig jaar verandering ingebracht. Sinds enkele maanden zetelt ADC’s wetenschappelijk adviseur, dr. André Menache, in dit Comité.

Dat zijn benoeming niet op gejuich onthaald werd door het merendeel van dit Comité hoeven we jullie niet te vertellen, zeker?

ADC HEEFT 4 CONCRETE EISEN VOOR NIEUWE REGERING.

Op donderdag 24 november overhandigden activisten van ADC, voor deze gelegenheid verkleed als hond of aap, ons eisenpakket dat door 40.000 Belgen werd onderschreven aan de nieuwe regering.

Wegens plaatsgebrek wordt de column van dr. Andre Menache

naar ons zomernummer verplaatst. U kan deze wel lezen op

onze website www.stopdierproeven.org

Ledenblad uitgelezen? Gooi het niet weg, maar geef het aan je familie of vrienden!

Het ledenblad van de Anti Dierproeven Coalitie / pagina 8

Enkel vergezeld van tromgeroffel deelden activisten een rouw-folder uit aan het geïnteresseerde publiek. Ook lazen we een mooie tekst van Hans Bouma voor en legden we bloemen en een rouwkrans neer aan de hoofdingang van de universiteiten van Leuven en Luik, allebei grootgebruikers van dieren.

ADC HERDENKT GEBRUIKTE EN GEDODE PROEFDIEREN IN LEUVEN EN LUIK.

Meer dan 60 dierenvrienden kwamen op donderdag 27 oktober samen voor 2 herdenkingsacties voor de dieren. ADC voorzitter Danny Flies: ‘Vandaag stonden we stil bij de ontelbare dieren die jaar in jaar uit gebruikt en gedood worden in zinloze en perfect vervangbare experimenten. Hun lijden is ons lijden!’

EN WIJ MENSEN

Met schaamte en vol deernis gedenken wij al die dieren wier levensverhaaléén groot lijdensverhaal is.

Dieren veroordeeld tot een wereldwaar ze niets van begrepen,een wereld waar ze onmogelijk voor bedoeld kunnen zijn,de helse wereld van de experimenten.

Met schaamte en vol deernisgedenken wij al die dierendie geen dier mochten zijn,mijn God, unieke levende wezens, kostbare subjecten,gedegradeerd tot levend materiaal,zielloze, manipuleerbare objecten

Experimenten met dieren,creaties met een eigen waarde,een eigen kwaliteit, een eigen geheim,experimenten met dieren,de meest weerlozen onder ons,de stemmelozen, de rechtelozen,het zou beneden onze waardigheid moeten zijn.

Dieren, ze blijven er geen dier bij.En wij mensen, blijven wij er wel mens bij?

Hans Bouma

‘Stilstaan bij de ontelbare dieren die gebruikt worden in perfect vervangbareexperimenten.’