Ampersand mei 2013

20
www.cdenv.be Verschijnt maandelijks, behalve in juli en augustus ampersand LEDENBLAD VAN CD&V - JAARGANG 13 - MEI 2013 AFGIFTEKANTOOR ANTWERPEN X ampersand Lang zullen we leven Een supergeslaagde Goed Gezinddag

description

Het ledenblad van CD&V

Transcript of Ampersand mei 2013

Page 1: Ampersand mei 2013

www.cdenv.be

ver

sch

ijnt

maa

nd

elijk

s, b

ehal

ve in

juli

en a

ug

ust

us

ampersandLEDENBLAD VAN CD&V - JAARGANG 13 - MEI 2013 AFGIFTEKANTOOR ANTWERPEN X

ampersand

Lang zullen we

leveneen supergeslaagde goed gezinddag

Page 2: Ampersand mei 2013

2

COLOFONSam Voeten, Guy Muësen, Annemie Lemahieu, Steffen Van Roosbroeck, Peter Poulussen, Stefaan Deleeck, Jeroen Vandromme, Brecht Grieten, Maxime Penen, Thomas Vints, Lavinia Daems, Eline Dhaen, Maxime PenenLinda Meskens – 02 238 38 30Joost BresseleersPascal Laseur – 02 238 38 32 Jonathan Cardoen, Wetstraat 89, 1040 BrusselWetstraat 89, 1040 Brussel - 02 238 38 83 – [email protected]

Redactiecomité:

Adresbestanden: Vormgeving: Postabonnementen: Verantw. uitgever: Re(d)actieadres:

2

Kai Mook is door haar ver-zorgers op een streng dieet gezet. Zij liet de taart dus aan zich voorbij gaan…

Zoals u kan zien waren onze CD&V-toppers bijzonder goed gezind…

Tussen de 6000 aanwezigen liepen maar liefst 800 vierjari-gen rond met hun ouders!

Niet enkel Kai-Mook was geïnteresseerd in de exclusieve bediening van peter Kris…

Alle vierjarigen kregen naast een kroontje en een eigen t-shirt, ook een lekker stukje van de verjaardagstaart van Kai-Mook. Smullen geblazen!

De winnaars van de tekenwedstrijd mochten samen met minister-president Kris Peeters Kai-Mook gaan voederen.

20 MEI 2013 PLANCkENDAEL

Page 3: Ampersand mei 2013

3

Bij het schrijven van dit voorwoord ben ik nog aan het nage-nieten van de Goed Gezinddag. Ik kan hier oprecht schrijven dat ik een trotse voorzitter ben.

Trots omdat jullie buitengewoon talrijk zijn komen opdagen. 6000 deelnemers, een daverend succes. Ik kan mij geen enkele gezinsdag herinneren waarop we zoveel enthousiast volk bij elkaar kregen. En enthousiast was u. De dag begon nog onder een nat gesternte, maar de positieve sfeer ver-dreef ook al snel letterlijk de donkere wolken.

U weet intussen dat CD&V dé partij van de dialoog wil zijn. Ik gaf het aan bij de voorstelling van onze Innesto-teksten: vanaf nu is het aan onze leden en zij hebben het laatste woord. Ik ben dan ook blij dat zo veel mensen met ons het gesprek zijn aan gegaan. Aan de grote deelname aan het dialoogmoment leid ik af dat jullie wel zin hebben om over beleid en politiek met ons van gedachten te wisselen. De komende maanden willen we met u overal in Vlaanderen verder in debat gaan over de ideeën en voorstellen van onze congrestekst.

Laat van u horen! We willen echt weten wat u denkt over de visie die al onze voorstellen met elkaar verbindt. Want het zijn geen losse flodders. Het is geen catalogus van idee-tjes. Er zit een centrale gedachte achter: we willen mensen sterker maken. In deze woelige en onzekere tijden en in onze snel veranderende wereld willen we hen meer houvast geven. De Vlaming versterken, dat is voor ons het antwoord op de uitdagingen waarvoor de toekomst ons stelt.

Wouter Beke Nationaal voorzitter CD&V

3

Gedurende heel de dag werd er kinderanimatie voorzien op de CD&V-weide.

Ben je benieuwd of jij gekiekt werd, of kon je er jammer genoeg niet bij zijn? Dan kan je de sfeer opnieuw opsnuiven via

Het VIP-ontbijt gaf nieuwe leden de kans om de Goed Gezinddag met een goed gevulde maag te starten.

www.cdenv.be/goedgezind

Page 4: Ampersand mei 2013

4

Het weer zat niet mee, die Pinkstermaandag in Planckendael. Maar het leek wel alsof de zon door de wolken heen brak, op het moment dat de eerste CD&V-families rond half negen aan de ingang verschenen voor de Goed Gezinddag. Ook al bleef het hardnekkig druppelen, de stemming zat er vanaf het begin goed in.

Meer dan 6000 CD&V-leden hadden ingeschreven voor de jaarlijkse fa-miliedag van onze partij. Een nooit gezien aantal. ‘Ligt dat nu aan het sex-appeal van de voorzitter’, vroeg Wouter Beke zich in zijn toespraak af, ‘of aan het feit dat we vandaag ook de verjaardag van Kai-Mook vie-ren’? In elk geval een heksentoer van de CD&V-medewerkers en de talloze vrijwilligers. Want CD&V organiseer-de dit volledig op eigen houtje, zon-der commerciële sponsors of steun van andere organisaties.

De dag begon met een VIP-ontbijt voor 150 nieuwe leden, die samen met Vlaams minister-president Kris Peeters, CD&V-voorzitter Wouter Beke en federaal vice-premier Pieter De Crem aanschoven aan een heerlijk buffet. Tussen croissants en cappuc-cino in werden geanimeerde gesprek-ken gevoerd. Een eerste moment dat de leden in gesprek konden gaan met onze politici. Om 10.30 uur start-ten dan de dialoogmomenten.

Om 12.30 uur was hèt moment aan-gebroken voor de 800 vierjarigen, die naar hier waren gekomen met hun ouders om de verjaardag van Kai-Mook te vieren. Kris Peeters, de peter van Kai-Mook, lootte 10 geluk-kige peuters uit om samen met hem Kai-Mook te vergastten op een fruit-taart. Ongetwijfeld dè ervaring van hun leven.

Dat er ook speeches waren, hoeft geen betoog. Voorzitter Wouter Beke stipte aan dat de Goed Gezinddag het startpunt is van de discussie rond de teksten voor het Innestocongres (15, 16, 17 november). ‘Het woord is nu aan jullie’, beklemtoonde hij, ‘Jullie houden de pen vast om in novem-ber de vernieuwing van onze partij gestalte te geven. Kris Peeters en Jo Vandeurzen lichtten toe hoe in de Vlaamse regering ondanks alle be-sparingen de focus blijft liggen op het versterken van de gezinnen.

6000uit Planckendael

goedgezindegroeten

U kan de toespraken op de Goed Gezinddag bekijken op www.cdenv.be/goedgezind

Page 5: Ampersand mei 2013

In de voormiddag werd er in groepjes met alle kopstukken van de partij gediscussieerd over de vernieuwingsvoorstellen, die in het najaar op het Innestocongres door de leden worden be-sproken. Aan de hand van zes stellingen legden 23 ministers en parlementsleden hun oor te luisteren naar de mening van de honderden CD&V-leden die zich in groepjes rond de politici schaarden. Een bijzonder geslaagd concept, waarvoor meer dan duizend leden zich hadden ingeschreven.

‘De discussies werden inhoudelijk op een hoog niveau gevoerd, dat heeft mij aangenaam verrast’, was het oordeel van Kris Peeters. ‘Onze voorstellen leven, zoveel is zeker’, concludeerde Wouter Beke na een rondje debatteren. ‘Ons idee om de school-vakantie in te korten heeft felle voor- en tegenstanders. Eén van de interessante voorstellen die ik vandaag heb gehoord is om de vakantie op twee maanden te houden voor het secundair onderwijs en ze enkel in te korten voor het basisonderwijs. Het is namelijk vooral daar dat zich problemen stellen met leerachter-stand en dat ouders moeilijk opvang vinden voor hun kinderen.’

Maar er waren nog meer opvallende ideeën die door de leden naar voor werden gebracht. Een kleine greep uit het aanbod:

5

Er is veel leegstand in stedelijke gebieden. Een hogere belastingaftrek voor renovatie dan voor nieuwbouw kan daaraan verhelpen

Iedereen zal langer aan de slag moeten blijven, maar dat moet worden gekoppeld aan een lagere werkdruk en aangepast werk voor de ouderen

Vooraleer rekeningrijden in te voeren moet van het openbaar vervoer een echt alternatief worden gemaakt voor de auto, ook in minder druk bevolkte streken.

Buitenlanders moeten evenzeer betalen voor het gebruik van onze wegen, zoals in sommige andere landen ook gebeurt.

Schaf de vaste benoeming af. Dat is discriminatie voor degenen die niet vastbenoemd zijn.

Een sociale woning moet altijd een sociale woning blijven. Dit wil zeggen dat de koper van een sociale woning die niet met grote winst mag doorverkopen.

De invoering van een rijbewijs met punten moet worden gekoppeld aan de berekening van de verkeersbelasting.

Er valt zeker iets te leren van het Nederlandse verlofsysteem in de scholen: het begin en einde van de vakantie verschilt per regio.

Schaf de verschillen tussen arbeiders en bedienden af

De daverendedialoog

Page 6: Ampersand mei 2013

Een paar maanden geleden stelde voorzitter Wouter Beke dat CD&V een nieuw verhaal nodig heeft. kort daarna startte hij Operatie Innesto, die de partij nieuw leven en nieuwe ideeën moesten inblazen. Op de vraag ‘Waar staat CD&V nog voor?’ geeft hij nu zelf een antwoord in zijn gloednieuwe boek ‘Het moedige midden’.

CD&V-leden kunnen tegen gunstige voor-waarden voorintekenen op ‘Het moedige midden’, het nieuwe boek van Wouter Beke. Je betaalt slechts 13 euro in plaats van 15,50 euro in de winkel. Bovendien wordt je boek persoonlijk gesigneerd door Wouter Beke en gratis toegezonden door Uitgeverij Pelckmans.

Ieder lid is hartelijk uitgenodigd op de voor-stelling van ‘Het moedige midden’ op 19 juni om 16 uur in Brussel. Details over de locatie en het programma ontvangt u bij inschrij-ving.

Al wat je hoeft te doen, is jouw naam en adres mailen naar [email protected] met de vermelding ‘Voorintekening Het moe-dige midden’.

ideeën moesten inblazen. Op de vraag ‘Waar staat CD&V nog voor?’ geeft hij nu zelf een antwoord in zijn gloednieuwe boek

CD&V-leden kunnen tegen gunstige voor-waarden voorintekenen op ‘Het moedige midden’, het nieuwe boek van Wouter Beke. Je betaalt slechts 13 euro in plaats van 15,50 euro in de winkel. Bovendien wordt je boek persoonlijk gesigneerd door Wouter Beke en gratis toegezonden door Uitgeverij

Ieder lid is hartelijk uitgenodigd op de voor-stelling van ‘Het moedige midden’ op 19 juni om 16 uur in Brussel. Details over de locatie en het programma ontvangt u bij inschrij-

Al wat je hoeft te doen, is jouw naam en adres mailen naar [email protected] met de vermelding ‘Voorintekening Het moe-

6

Bijzonderaanbod voor

leden:

schrijft een boekEN HIJ WEET HOE DAT MOET

Wouter Bekeslechts

voor leden

€13

Page 7: Ampersand mei 2013

7

Meer ofminder

Europa?

stUDieDag CD&v sCHot in De roos

DIALOOG

De aanwezige deelnemers kwamen niet om enkel te luisteren. Via interactieve debatten met de panelleden, kon de zaal in dialoog gaan rond enkele hete Europese hangijzers. Hoe democratisch is de Europese Unie? En wat mogen we de komende decennia verwachten op sociaal vlak? Ook de bredere vra-gen werden aangepakt: “Is Europa het probleem of net de oplossing van de huidige crisis?”. Onder andere Marianne Thyssen, Ivo Belet, professor Bea Can-tillon, professor Hendrik Vos en CDA-voorzitter Sybrand van Haersma Buma gaven hun visie op de soms kritische vragen.

EUrOPA: NIEt ENkEL IN VOOrSPOED

Europees President Herman Van Rom-puy verdedigde de huidige besparings-politiek en zei dat dit de enige manier is om uit de crisis te geraken. “Diegenen die denken dat men de schuldencrisis kan oplossen met meer schulden, heb-ben het niet bij het rechte eind”. Van Rompuy merkte fi jntjes op dat zij die verkondigen dat het een onbewandel-bare weg is om van de huidige drie pro-cent naar een evenwicht te gaan, daar misschien eerder aan konden denken toen men in het verleden die 3 procent nodeloos opofferde.

Voorzitter Wouter Beke was het daar-mee eens, maar had ook kritiek op de Europese Commissie. De begrotingspo-litiek moet voor alle landen dezelfde zijn, aldus Beke. Volgens hem kan het niet dat Nederland en Frankrijk wél uit-stel krijgen om hun begroting op orde te brengen en ons land niet. “Frankrijk, onder een socialistische regering, kreeg onlangs een jaar langer uitstel om haar begroting in evenwicht te brengen. Ne-derland kreeg evenzeer een jaar uitstel. De legitimiteit wordt ondergraven wan-neer men met twee maten en twee ge-wichten gaat werken”, aldus Beke. De nationale voorzitter van CD&V liet ech-ter ook niet na om zijn geloof in het Europees project te bevestigen: “Een monetaire unie moet hand in hand gaan met een continue harmonisering op economisch én sociaal vlak”.

Herman Van Rompuy sluit de studiedag af met een begeesterende speech.

Commissievoorzitter José Manuel Barroso kon in extremis niet aanwezig zijn. Hij sprak de aanwezigen wel toe via een videoboodschap en brak een lans voor zij die de Europese gedachte in woord en daad uitdragen, ook in tijden van crisis.

Scan deze QR-code met je smartphone of bekijk het fi lmpje via deze link:youtu.be/Ing9KJiVCXI

Op de studiedag ‘Meer of Minder Europa’ op 11 mei

in de koninklijke Musea voor kunst en Geschiedenis

(Brussel) heeft CD&V haar visie op Europa opnieuw

op scherp gesteld. Dat standpunt is duidelijk: we

hebben meer Europa nodig om uit de huidige crisis te geraken. Niemand minder

dan Europees voorzitter Herman Van rompuy kwam het Europese project vurig

verdedigen. tal van EU-experten namen deel aan

panelgesprekken over actuele Europese thema’s.

Page 8: Ampersand mei 2013

8

Daden inbegrepen

Unieke omgevingsvergunning biedt ondernemers sneller en beter resultaat

In april keurde de Vlaamse Regering het Omgevingsvergunningsdecreet een eer-ste keer principieel goed. Door de mili-eu- en stedenbouwkundige vergunning in een unieke Omgevingsvergunning te integreren komt men tegemoet aan een jarenlange verzuchting van de be-drijfswereld. Bedrijven die een vergun-ningsplichtig project willen realiseren, hoeven voortaan slechts 1 vergunnings-

aanvraag in te dienen. De vergunning geldt in principe voor onbepaalde tijd. Tot nog toe werd de milieuvergunning voor maximaal 20 jaar verleend. Het permanent karakter van de Omgevings-vergunning biedt grotere bedrijfszeker-heid, bespaart op kosten en wakkert investeringen aan.

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege: “De ondernemerswereld pleit al jaren voor vlottere en snelle procedures die enerzijds de adminis-tratieve lasten tot een minimum her-leiden en anderzijds bijdragen tot een rechtszekere en betere besluitvorming. Snelle, eenvoudige en rechtszekere ver-gunningsprocedures zijn een noodzaak voor ondernemingen die in Vlaanderen willen investeren. Ook projecten van burgers en overheden hadden nood aan gelijkaardige procedurewinsten.”

www.cdenv.be/actua/omgevingsvergunning

Basisuitkering voor elke gehandicapte

Elke Vlaming met een erkende handicap zal in de toekomst recht hebben op een basisuitkering. De Vlaamse regering wil op die manier de lange wachtlijsten in de sector aanpakken.

Met die uitkering zou de gehandicapte zelf zijn zorg en ondersteuning kunnen betalen. Het blijft weliswaar de bedoeling dat die terecht kan bij familie, collega’s, buren of mantelzorgers, maar daarnaast ook bij de gewone sociale diensten zo-als huisvesting en gezinshulp. Voor de meeste gehandicapten zou dat volstaan. Het is de bedoeling dat die dan minder gaan terugvallen op de specifi eke dienst-verlening voor gehandicapten, die al ja-ren kampt met ellenlange wachtlijsten.

De Vlaamse regering heeft bijkomend geïnvesteerd in die sector en er zijn

4.500 plaatsen bijgekomen. Tegen 2020 zouden de wachtlijsten volledig wegge-werkt moeten zijn.

www.cdenv.be/actua/basisuitkering

Zuurstof voor 37 plattelands-gemeenten

Naar aanleiding van de begrotingscon-trole 2013 heeft de Vlaamse Regering 6 miljoen voorzien voor de uitvoering van het plattelandsfonds. Dit heeft tot gevolg dat reeds dit jaar 37 gemeen-ten kunnen genieten van de middelen uit het fonds. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de vraag van de platte-landsgemeenten om bijkomende mid-delen te voorzien zodat zij hun taken kunnen blijven vervullen.

‘Met het plattelandsfonds wil ik de nodige zuurstof verschaffen voor de uitdagingen waar tal van plattelands-gemeenten voor staan. Als behoeders van de open ruimte hebben zij een ui-termate belangrijke rol, maar net het vrijwaren van die open ruimte brengt een aanzienlijke kost mee of leidt ertoe dat deze gemeenten minder inkom-sten kunnen genereren. Ik hoop hen met deze middelen een steun in de rug te kunnen geven,’ aldus minister-president Peeters.

www.cdenv.be/actua/zuurstofplattelandsgemeenten

Jo VandeurzenVlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

Kris Peeters, minister-president van de Vlaamse Regering en bevoegd voor Plattelandsbeleid

Joke Schauvliege, Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur

Page 9: Ampersand mei 2013

9

JONGCD&v loves family

Zaterdag stapte een stevige delegatie JONGCD&V’ers mee in de 18de Bel-gian Pride, de optocht van en voor de Belgische holebi-gemeenschap in het hart van Brussel. Onder het mot-to ‘JONGCD&V loves family’ willen de jonge christendemocraten het begrip gezin verruimen tot ‘ieder duurzaam samenlevingsverband tussen meer dan één persoon’. Naast de inhoudelijke boodschap was het bovenal een fees-telijke namiddag.

CD&V voorzitter Wouter Beke toont zijn solidariteit met een aangepaste das.

Drie goedgezinde papa’s nodigen u uit op hun Goed Gezinde Brunch op zondag 9 juni 2013 - Hangar58 (Bokrijk) - vanaf 9 tot 14 uurInschrijven kan via www.cdenv.be/limburgbrunch

GOED GEZIND BrUnCHen

Converseren, discussiëren, babbeleren over Brussel: dat gaan we op zaterdag 1 juni doen in De Markten. Kom af en breng je zotste ambities en onstuimigste dromen mee. Onze Brusselse CD&V-kopstukken zorgen voor creatief vuurwerk, jij hopelijk voor weerwerk. Tot dan!

Meer info & inschrijven:www.cdenv-brusselsparlement.be

9

U I T N O D I G I N G02 JUNI 2013 -

KASTEEL D’URSEL

KRIS PEETERS

FEEST

GELEGENHEIDSADRES: D’Urselstraat 9 - Kasteeldreef - Hingene

MEER INFO & INSCHRIJVEN:www.krispeeters.beof via 0491/62.93.89of scan deze QR-code met je smartphone

Wouter Beke

Jo Vandeurzen

raf terwingen

Page 10: Ampersand mei 2013

Waarom werd het CD&V-net-werk allochtonen opgericht?

Onze ambitie om mensen van allochto-ne afkomst bij ons verhaal te betrekken is niet nieuw. Er werden daartoe in het verleden al veel mooie initiatieven ge-nomen en acties gevoerd. Dit netwerk wil al die losse initiatieven coördineren, zodat we er een geloofwaardig en duur-zaam project van kunnen maken. Alleen zo kunnen we de mensen overtuigen dat we oprecht geïnteresseerd zijn in de allochtone stem. Stem in de betekenis van mening.

We vinden het ontzettend belangrijk om naar àlle mensen te luisteren en de dialoog met hen aan te gaan. Dat is uit-eindelijk ook het grote streven van Ope-

ratie Innesto: samen aan politiek doen. Dan moeten we ook voeling hebben met de etnisch-culturele minderheden.

Welke concrete acties heeft CD&V al ondernomen om meer allochtonen te bereiken?

In aanloop naar de gemeenteraadsver-kiezingen hebben we bijvoorbeeld pro-vinciale rondes gehouden: vijf avonden waarop we in dialoog zijn gegaan met de allochtone gemeenschappen. Ook in het kader van de actie “De toekomst luistert” gingen we in dialoog met jonge allochtone gezinnen en allochtone on-dernemers. We hebben geluisterd naar hun verhaal, naar hun specifi eke noden. Maar we hebben hen ook ons verhaal verteld. Zo kunnen we aftoetsen wat de raakpunten zijn tussen beide verhalen, en of we een realistisch beeld hebben van wat hen bezighoudt en aanbelangt.

En had die bewustmakings-campagne het gewenste resul-taat?

We hadden driemaal meer allochtone kandidaten dan in 2006. Dat is toch opmerkelijk, zeker omdat we maar een jaar voordien zijn gestart met het net-werk. Doel is nu natuurlijk om dit traject vol te houden, zodat we in 2018 écht het verschil kunnen maken.

Een specifi eke groep alloch-tonen zijn de EU-inwijkelingen. tonen zij een grote politieke interesse?

Ze zijn niet gemakkelijk te bereiken. Ze spreken niet altijd onze taal. Vaak omdat ze hier maar voor een korte pe-riode wonen. Maar ook voor hen heb-ben we dialoogavonden opgezet in samenwerking met onze mensen uit Vlaams-Brabant en een specifi eke com-municatie opgezet voor de afdelingen die hiermee begaan zijn. En zo zijn er toch een – weliswaar beperkt - aantal EU-inwijkelingen op de lijsten gezet bij de lokale verkiezingen. Tervuren is een mooi voorbeeld!

Wat zijn nu de grote uitda-gingen en actiepunten voor de allochtonenwerking van CD&V?

Verderzetten waar we mee bezig zijn. De dialoog blijven uitlokken en aan-gaan. Maar op een hoger niveau. Waar-bij het de grote uitdaging is kernfi guren en trekkers te vinden bij de allochtone gemeenschappen. Iedereen (allochtoon of autochtoon) die wil meewerken aan deze beweging is van harte welkom!

50 tinten kleur50 tinten kleur

10

In 2011 is CD&V gestart met een duurzame allochtonenwerking. Voorzitter Wouter Beke gaf aan ondervoorzitter Cindy Franssen de opdracht om dit traject gestalte te geven. Het jaarverslag 2011-2012 is klaar. En voor 2013 liggen al weer heel wat projecten op de plank. We gingen hierover met Cindy in gesprek

CD&v maakt Balans oP van Haar alloCHtonenwerking

Page 11: Ampersand mei 2013

Hamid Riffi (sinds 2006 gemeenteraadslid in Mechelen) wordt op 1 januari 2016 schepen van preventie, ICT en administratieve vereen-voudiging.

CD&V heeft in het verleden de alloch-tone gemeenschap te lang links laten liggen. We hebben ook te veel over hen gepraat in plaats van met hen in dialoog te gaan. Terwijl er juist heel veel raakpunten zijn! Bij de meeste mensen met een andere origine heeft religie (christenen en moslims) een be-langrijke plaats in hun leven. Daarom hebben zij meer vertrouwen in een par-tij die vanuit de Christelijke visie ver-trekt. Dit hebben wij te weinig verkocht aan deze groep. We moeten volgens mij vooral de klemtoon leggen op de dingen die ons verbinden.

CD&V wil de allochtone gemeenschap echt betrekken bij de dagelijkse wer-king van de partij. Binnen CD&V Me-chelen bijvoorbeeld hebben we men-sen van verschillende origine die deel uitmaken van het bestuur. Het is door ze mee in de partijstructuren op te nemen, dat ze ook echt actief aan de lokale of bovenlokale politiek kunnen deelnemen.

Volgend jaar zal het exact vijftig jaar geleden zijn dat gastarbeiders uit Ma-rokko, Turkije, Algerije en Tunesië op onze vraag naar ons land kwamen. ‘Ook mijn Marokkaanse vader was daar bij. Ik was toen nog niet geboren. En hoewel ik ‘made in Belgium’ ben en mij op en top Vlaming voel, draag ik toch ook die migratiegeschiedenis in mij.

Ik geloof in een zeer diverse samenle-ving. Een samenleving met kleur is een sterke samenleving. Mensen aanzetten tot samenleven en samenwerken om

het welzijn en de welvaart van ons allen te verhogen, dat moet de kern zijn van onze migratiepolitiek. Daarom moeten we de migratiestromen reguleren en werk ik mee aan maatregelen om mis-buiken tegen te gaan. Iemand die uit het buitenland zijn gezin hier wil komen vervoegen, moet bijvoorbeeld aantonen dat hij voldoende middelen heeft. Want we moeten allemaal recht hebben op steun als dat nodig is, maar we hebben ook de plicht om bij te dragen aan de samenleving.

Als lijsttrekker voor de gemeenteraads-verkiezingen ben ik vorig jaar overal in Gent met stadsgenoten in gesprek gegaan. Die gesprekken hebben be-vestigd wat ik al lang ervaar: ongeacht hun afkomst, leeftijd of achtergrond hebben mensen dezelfde bezorgd-heden, wensen en ambities. Een dak boven het hoofd. Werk. Een goede gezondheid. Een veilige omgeving. Een beloftevolle toekomst voor hun kinde-ren. Gelukkig zijn nog altijd veel men-sen bereid om zich in te zetten opdat

die zaken ook voor anderen kunnen worden gerealiseerd. Jammer genoeg vinden veel talentvolle Vlamingen van buitenlandse origine echter nog te wei-nig de weg naar de politiek. Het ont-breekt hen niet aan engagement, maar aan instrumenten om dat engagement politiek te vertalen. Als volkspartij is het onze taak om de Vlamingen van buitenlandse afkomst de hand te rei-ken, met hen in dialoog gaan en hen de instrumenten te bieden om hun po-litieke emancipatie waar te maken.

Meer informatie over het netwerk allochtonen vindt u in het jaarverslag. Dit kunt u opvragen via [email protected] of via www.cdenv.be/intranet.

Netwerk AllochtonenNetwerk Allochtonen

NETWERK ALLOCHTONENJaarverslag

2011-2012

VOORAL DE KLEMTOON LEGGEN OP

WAT ONS BINDT

VOORAL DE “

WAT ONS BINDT “

TALENTVOLLE VLAMINGEN VAN BUITENLANDSE ORIGINE VINDEN TE WEINIG DE WEG NAAR DE POLITIEK

Veli Yüksel, Vlaams volksvertegenwoordiger, gemeenteraadslid in Gent.

Nahima Lanjri samen met Wouter Beke op pad tijdens Borgerrio, het feest van de diver-siteit in het Antwerpse Borgerhout

EEN SAMENLEVING MET KLEUR IS EEN STERKERE SAMENLEVING

EEN SAMENLEVING MET KLEUR IS EEN SAMENLEVING MET KLEUR IS “

11

Page 12: Ampersand mei 2013

12

ondertussen in...nieuws uit de afdelingen

4de Jo Vandeurzen-quiz was een echte voltreff erMet maar liefst 170 waren ze, de 34 ploegen met quizfanaten die op vrijdag 1 maart 2013 zijn afgezakt naar zaal “De Schalm” in Boxbergheide voor de vierde editie van de Jo Vandeurzen-quiz van JONGCD&V Genk.

We wensen de winnaar profi ciat met de wisselbeker die ze een jaar lang mogen houden en alle ploegen die in de prijzen vielen veel plezier met hun verkregen prijs.

Genk

10 miles kleurt opnieuw oranje

Samen met 15.000 andere lopers liep minister-president Kris Peeters opnieuw de 10 miles in Antwerpen. Kris werd gefl an-keerd door een 60-tal fel oranje CD&V’ers. Dit jaar liep de minister-president voor de organisatie Think Pink.

Antwerpen

360° leren communiceren

Als je het brede publiek écht wil bereiken moet je overal zijn: 360° als het ware. Daarom organiseert het ‘team lokaal’ van CD&V vormingsavonden rond 360° communicatie op verscheidene plaatsen in Vlaande-ren. De opgedane kennis stelt u in staat een eigen communicatiecel op te starten in de lokale CD&V-afde-ling. In jullie afdeling ook? Vragen? [email protected]

360°

Buurtinformatienetwerk In april gaf CD&V Alveringem een info avond te Lei-sele. Volksvertegenwoordigster Bercy Slegers was te gast om de problematiek omtrent grenscriminaliteit uit de doeken te doen. Daarna spraken de oprichters van het buurtinformatienetwerk (BIN). Hoofdinspecteur Wim Cardon (Arro Ieper) en voorzitter vzw Buurtinfor-matienetwerken Bertrand Pousseele (Poperinge), over hoe je een BIN opstart en wat de voordelen zijn. Er waren veel geïnteresseerden aanwezig. Dus vlug aan de slag om een BIN in Alveringem te realiseren!

Alveringem

Page 13: Ampersand mei 2013

13

Senioren-trefdag

Op 19 maart was Servais Verherstraeten, Staats-secretaris voor Staatshervorming te gast op het jaarlijkse treffen van de Limburgse CD&V-senio-ren. De gastspreker informeerde de aanwezigen op een aangename en duidelijke wijze over de zesde staatshervorming en ging geen vragen uit de weg tijdens het vragenhalfuurtje. Ivo Belet vertelde ons meer over Europa en Voorzitter Wouter Beke blikte alvast vooruit naar 2014, wanneer de Vlaamse, Federale en Europese ver-kiezingen zullen samenvallen.

LimburgMeldpuntenDe bestuursleden van CD&V Aalst Centrum staan vanaf nu paraat als meldpunt om vragen, opmerkingen, meldingen, klachten, enz. te verzamelen en door te geven aan het be-stuur. Na evaluatie geven ze dit door aan bevoegde instan-ties en wordt het geheel verder opgevolgd door de betrok-kenen van het meldpunt zelf.

Aalst

CD&V Lierde vraagt aan hun collega’s uit Brakel: “Het politieke landschap in het mooie Brakel is blauw gekleurd. Hoe motiveren jullie je bestuurs-leden na jarenlange aanwezigheid in de opposi-tie?”

“We hadden uiteraard veel liever deel uitgemaakt van de bestuurscoalitie van ons liefl ijke Brakel. We kijken echter tegen een huizenhoog obstakel aan: een dynastie van nationaal leidinggevende liberalen, die er in geslaagd zijn in de loop der jaren zowel de nationale als de plaatselijke pers naar hun hand te zetten.

Het is dan ook niet vanzelfsprekend om zelf de aandacht van de Brakelaar te trekken. Dankzij een verregaande verjongende vernieuwing, het opnieuw opstarten van alle geledingen, in het bijzonder de jongerenafdeling, en het maximaal benutten van de nieuwe sociale media zijn we er van overtuigd over vijf jaar beter gewapend de strijd aan te gaan. We doen er alles aan om herkenbaar aanwezig te zijn.

Met de vurige deelname aan ‘de Goed Gezinde Gemeente’ willen we tegen 2018 in Brakel het verschil maken.

CD&V Brakel geeft de fakkel door aan Zottegem met de vraag: “Welke plannen smeden jullie om het centrum van Zottegem aantrekkelijk te maken?”

‘k Vraag het aan

iedereen quiztMaar liefst 32 ploegjes in en rond Zingem schreven in en brachten supporters mee voor de eerste Quiz van CD&V Zin-gem. Tien rondes lang werden vragen afgevuurd over mu-ziek, fi lm, geschiedenis, politiek… De presentatoren en de jury zorgden er voor dat alles in goede banen werd geleid. En dan kwam het moment waarop elke ploeg al de hele avond aan het wachten was: het eindklassement. Winnaars of ver-liezers, niemand ging met lege handen naar huis.

Zingem

Denknamiddag

Afdeling Harelbeke hield een conclaaf om de teamspirit te bevorderen. De bedoeling was om over een viertal thema’s overleg te plegen en conclusies te bepalen: evaluatie van de voorbije verkiezingen, beoordeling van het stemmenresul-taat, structuur en organisatie van onze afdeling, hoe positief oppositie voeren. Een hele boterham!

Harelbeke

Page 14: Ampersand mei 2013

14

Hip hoi hyper-actiefAltijd wel iéts te doen bij CD&V!

27/05 Senioren Gent Stadswandeling op de site van het Sint-Pietersstation (3e fase) in Gent – Inkomhal station om 13.45 uur.

28/05 Senioren Zottegem Daguitstap Brugge – Vertrek trein 9.18 uur. Terug in Zottegem rond 18.45 uur.

30/05 Senioren regio & afdeling Aalst

Toelichting ‘Daens vandaag’ door Johan Velghe – Dienstencentrum De Maretak, Albrechtlaan 119 a, Aalst om 14 uur.

04/06 Senioren regio Sint-Niklaas

Daguitstap met bezoek aan het Europees Parlement – 3 opstap-plaatsen tussen 12 en 13 uur. Terug rond 21 uur.

01/06 JONGCD&V PUUrSMilieuactie tegen zwerfvuil op bermen door eigenhandig op te ruimen en met een fl yeractie de chauff eurs bewust maken van het belang van het milieu. – Op de kruising van de N16, N17 en A12 in Puurs van 13.30 tot 15 uur.

07/06 V&M ZulteGeleid bezoek kruidenkwekerij Claus in Kruishoutem – Vertrek op het kerkplein van Olsene om 19 uur stipt. Van daaruit carpooling.

09/06 LonderzeelCD&V-etentje, voorafgegaan door een aperitiefconcert. - Zaal ‘de Kampanje’ te Steenhuff el, vanaf 11 uur. Prijs: 25 euro. Kinde-ren tot 10 jaar gratis.

09/06 Boom Open dialoog over de vernieu-wing van onze partij en het ge-meente-beleid. Gevolgd door een fi etstocht langs gerealiseerde en toekomstige projecten in Boom met als afsluiter een drankje. - KURA PLAZA (vroeger Kleidal), H. Spillemaerckers-straat, Boom van 9 tot 15 uur.

09/06 Stad BrusselJaarlijkse barbecue in aanwezig-heid van de mandatarissen van Stad Brussel – Zaal Familia in Neder-Over-Heembeek van 11.30 tot 16 uur.

16/06 Senioren regio Dender Feestzitting- en diner viering 20 jaar seniorenwerking in Dender-monde – Zaal Heidehof, Lebbeke om 12.30 uur.

Feest van de Burgemeester

Op 20 april vond het jaarlijks feest van Burgemeester Jozef De Borger plaats in Londerzeel. Met als hoogtepunt van de avond een spetterend optreden van Paul Michiels en zijn live band. Deze wist, met zijn jarenlange ervaring, de dansvloer in geen tijd te vullen. De sfeer zat er de hele avond goed in. Iedereen ging goed gezind naar huis. Traditioneel wordt de integrale winst geschonken aan caritatieve en sociale doelen.

Londerzeel

Een leuk praatje bij een leuk plaatje?

Kan u ook terugblikken op een interessant, aangenaam of uitbundig CD&V-initiatief in uw gemeente, stad of provincie? Stuur een leuke foto en een korte tekst van maximum 5 regels naar [email protected].

Provinciaal startmoment V&MHalf april ging in Roeselare “Eerste hulp bij opstart” door, het provinciaal start-moment van V&M West-Vlaanderen. De voorzitsters kregen begeleiding bij de opstart of de uitbouw van een actieve V&M-afdeling. Ook de pas verkozen re-giovoorzitsters werden voorgesteld.

Een 50-tal enthousiaste dames teken-den present. Ze waren één en al oor voor nationaal voorzitster Els Van Hoof en leerden vrijwilligers betrekken, om-gaan met moeilijke situaties en beter spreken in het openbaar. De avond werd afgesloten met een speech van Jean de Bethune, de kersverse gedepu-teerde voor gelijke kansen tussen vrou-wen en mannen.

roeselare

Page 15: Ampersand mei 2013

zaterdag 1 juni 2013KAHO Sint-Lieven Campus Waas, Sint-Niklaas

DAG van de

AFDELINGwaar word jij #goedgezind van in jouw gemeente?

Ben je één van de vele CD&V-kandidaten die begin januari een nieuw engagement opnam in een gemeente- of OCMW-raad? Of doe je dit in een intergemeentelijk samenwerkingsverband, in een sociale huisvestigingsmaatschappij of in een of andere advies-raad? Jouw verantwoordelijkheid is groot. Daarom is het belang-rijk dat je goed op de hoogte bent van wat er op jou afkomt.

CD&V hecht veel belang aan haar lokale besturen. Daarom dat een be-langrijk onderdeel van onze vernieu-wingsoperatie Innesto er in bestaat onze afdelingsbegeleiding nog beter uit te bouwen en onze Vereniging van CD&V-raadsleden te heropstarten. Een Vereniging waar we samen visie ont-wikkelen en ervaringen uitwisselen over de vele lokale uitdagingen. Een Vereniging als tussenschakel tussen “Lokaal” en “Brussel”.

Daarom staat de Dag van de afdeling volledig in het teken van de Vereni-ging van CD&V-raadsleden en de vele lokale beleidsuitdagingen. Sterke dos-siers, een toekomstgerichte visie, op-lossingsgerichte voorstellen… het zijn onze ingrediënten voor een Goedge-zinde Gemeente.

PrOGrAMMA

We willen je de ruimte geven om je “gedacht” te zeggen, om jouw ideeën met gelijkgezinden af te toetsen, om de aanpak en realisaties in jouw lokaal bestuur uit te wisselen met anderen.

In de dialoogsessies introduceren onze parlementairen of externe des-kundigen je in een actueel thema waar ze zelf nauw bij betrokken zijn. Nadien krijg je de kans om in gesprek te gaan en, wie weet, jouw voorstellen mee te geven naar het Vlaamse of federale be-leidsniveau.

Op de middag kan je in een klein groepje tijdens een tafelgesprek , bij een hapje en een drankje en in een losse sfeer, lokale ervaringen rond een bepaald thema uitwisselen.

De informatiesessies bieden je de kans om snel actuele informatie op te pikken die jou in de uitoefening van je mandaat zeker van nut kunnen zijn. Voor het volledige programma, consul-teer de website vereniging.cdenv.be.

De Vereniging van CD&V-raadsleden verenigt alle lokale en provinciale raadsleden en mandatarissen. Raf Drieskens, burgemeester van Neer-pelt, is de nieuwe voorzitter. Filip Santy is secretaris.

We staan u bij in de uitoefening van uw mandaat, door u te informeren, ervaringen uit te wisselen en te on-dersteunen bij het ontwikkelen van visies en standpunten vanuit chris-tendemocratisch oogpunt.

We stimuleren overleg tussen de CD&V-raadsleden en mandatarissen op de verschillende beleidsniveaus en verdedigen de belangen van de lokale verkozenen.

CONtACt:Website: vereniging.cdenv.beMail: [email protected]

Uw Vereniging van CD&V-raadsleden

is een bibliotheek in elke deelgemeente

nodig? #goedgezind

Speciaal voor raadsleden en mandatarissen

Page 16: Ampersand mei 2013

16

“De laatste decennia gingen steeds meer vrouwen gaan uit huis werken. Ondertussen werkt het merendeel voltijds.” zegt Els Van Hoof, voorzits-ter van Vrouw & Maatschappij. “He-laas zijn we op andere vlakken niet mee geëvolueerd. De zorg voor het gezin komt nog steeds vooral op de schouders van de moeder terecht”.

Vaak leidt dit ertoe dat vrouwen noodgedwongen kiezen voor deel-tijds werk of zelfs een (tijdelijke) terugtrekking van de werkvloer. “Een spijtige zaak”, vindt Els Van Hoof. “Iedereen wordt er beter van als vrouwen meer werken. Het zorgt voor meer gelijkheid tussen man en vrouw en het verhoogt de economi-sche weerbaarheid van vrouwen en gezinnen”.

V&M zocht daarom naar oplossingen die zorgen voor een betere integratie van werk en gezin. Deze keer leggen we de focus op het opvangprobleem in vakantieperiodes. “Om de vakan-tie zonder zorgen door te komen, pleiten we voor een ruimer aanbod in opvangmogelijkheden voor school-gaande kinderen”, zegt Els Van Hoof. “De vraag is echter groter dan het aanbod. V&M kijkt daarom ook naar de werkgevers”. We baseerden ons hiervoor op een wetsvoorstel van o.a. Sabine de Bethune, Nahima Lanjri, Katrien Schryvers en Nathalie Muylle.

Met fiscale voordelen willen we be-drijven stimuleren om professionele vakantieopvang aan te bieden aan kinderen van hun werknemers. Van-

daag bestaat er al een fiscale aftrek bij de opvang van de allerjongsten (0-3 jaar). Die maatregel wordt echter weinig gebruikt. De kosten overtref-fen de baten te veel en elke dag pen-delen is niet goed voor de kleintjes. V&M wil deze daarom ook toepassen voor vakantieopvang voor kinderen tot twaalf jaar.

“De vakantieperiode hoort een leuke tijd te zijn, ook voor mama en papa”, besluit Els Van Hoof. “Vandaag moe-ten werkende ouders zich in duizend bochten wringen om elke dag een oppas te vinden voor de kinderen. Dit brengt een hele hoop stress met zich mee. Door werkgevers mee te laten spelen, kunnen we deze zorg voor heel wat gezinnen aanzienlijk verlichten”.

dagZij Blij

wie zorgt voor De kinDeren? niet langer alleen De

moeDers!

#innesto

Els Van Hoof(rechts) algemeen voorzitster Vrouw & Maatschappij voert actie op de markt van Heverlee samen met Karin Brouwers

Ook de afdeling Meise deed mee aan de Zij Blij-dag.

Cindy Franssen voerde samen met de regio Oudenaarde actie.

In de week van 12 tot 19 mei organiseerde Vrouw & Maatschappij naar aanleiding van

Moederdag en de Internationale Dag van het Gezin haar jaarlijkse Zij Blij-dag. Met 24

deelnemende lokale afdelingen slaagden we er opnieuw in om heel wat aandacht te vestigen op de moeilijke combinatie tussen gezin en arbeid.

Page 17: Ampersand mei 2013

17

Het doel van deze Onderwijsdialoog was zoveel mogelijk ideeën bij elkaar sprokkelen om te bouwen aan het toe-komstig onderwijsbeleid. De algemene teneur was meteen duidelijk; het beleid moet minder betuttelen en de scholen meer ruimte geven. Dit gaat enkel als de minister van onderwijs leerkrachten en directies meer vertrouwen geeft en ver-sterkt. “Geef de school terug aan hen!”

ANDErE PrIOrItEItEN

Aan het adres van CD&V werden ook andere prioriteiten duidelijk verwoord als toekomstige opdracht. Zo heeft Vlaanderen sterkere en professione-lere schoolbesturen nodig en moeten we investeren in leerkrachtenteams die zich continu kunnen professionaliseren

zodat ze het omgaan met de verschil-lende talenten en onderwijsbehoeften van kinderen tot de kern van het on-derwijs kunnen maken. Ons onderwijs moet zich verder sterker in een netwerk plaatsen met ouders, verenigingen, be-drijven… om het leren zo boeiend en effi ciënt mogelijk te maken. Tot slot zal er ook geïnvesteerd moeten worden in stenen willen we het nijpende capaci-teitstekort opvangen.

HEt kIND CENtrAAL

Tijdens de onderwijsdialoog wilden de aanwezige deelnemers ook dieper in-gaan op een afgelijnd aantal ruimere knelpuntthema’s. Het Innestovoorstel rond het spreiden van de vakanties werd daarom bewust niet tot agen-dapunt gemaakt. Het kwam slechts op het einde van de dag heel even aan bod in de marge van het debat

over een veel bredere waaier van aan-dachtspunten met betrekking tot de leerkrachtenloopbaan. De rode draad doorheen de verschillende thema’s was duidelijk: CD&V moet het kind centraal blijven zetten.

CD&V zet de Innesto-dialoog in sneltreinvaart voort. Op zaterdag 4 mei organiseerde de partij een grote onderwijsdialoogdag. Niet minder dan 150 Vlamingen zakten op een zaterdagochtend af naar het Vlaams Parlement om samen na te denken over de toekomst van ons Vlaams onderwijs.

nadenken over de school van de toekomst

onDerwiJsDialoog

“zeer BoeienD en enorm verriJkenD. Dit BooD ons De kans te lUisteren naar vakmensen, en van DaarUit oPlossingen ten gronDe aan te reiken. De tiJD Dringt.” kathleen Helsen, CD&V-onderwijsexpert

Gedurende de hele dag konden de deelnemers tweets posten op onze twitterwall. Ook onze account @innestonderwijs lanceerde continu ideeën. Een greep uit het aanbod:

Middelen vrij maken voor mentoren. prachtig voorstel om on-the-job kennis over te dragen #innesto

Prioriteit bij volgende rege-ringsverklaring: schoolge-bouw! #innesto

Diversiteit en talentont-wikkeling: 1 geïntegreerd onderwijsconcept en leerom-geving voor 1 hechte leerge-meenschap voor elk talent #innestoDe onderwijsdialoog werd afgesloten met

een receptie. Daar werd nog druk nagepraat over de interessante tussenkomsten en inspirerende ideeën.

Tijdens de dialoogmomenten konden de 150 aanwezige deelnemers hun ideeën spuien.

Page 18: Ampersand mei 2013

in dialoog over de ontwerp-congrestekst

18

De Innesto congrestekst moet gelezen worden als een visietekst voor de korte en lange termijn. Waar wil CD&V naartoe? Hoe zien we de samenleving van morgen? Wat willen we doen met de bevoegdheden die Vlaanderen krijgt na de zesde staatshervorming. Het gaat niet om een verkiezingsprogramma. Op het congres wordt ook beslist over een voorstel tot statutenwijziging.

De ontwerptekst is het resultaat van een lang traject van overleg- en dialoogmo-menten op verschillende niveaus binnen en buiten de partij. Ze vertrekt vanuit de vaststelling dat de wereld in volle ver-andering is. De vergrijzing, vergroening en verkleuring van onze maatschappij zijn een feit. Een grote demografische omwenteling komt in snel tempo op ons af. We weten dat we niet ongeremd kun-nen verder consumeren en produceren zonder dat dit een impact heeft op het milieu en het klimaat. De globalisering maakt van mijn dorp de wereld en de wereld is mijn dorp.

De overheid van haar kant heeft te kampen met een merkwaardige para-dox. Aan de ene kant kan de overheid vandaag de dag veel minder sturen via haar beleid dan vroeger. In een gegloba-liseerde wereld komt de overheid tot de vaststelling dat ze veel minder grip heeft op de dingen. Aan de andere kant is er de burger, de samenleving. Die is veel mondiger dan vroeger en verwacht veel meer van haar overheid dan in het verle-den. Maatregelen worden veel sneller in vraag gesteld.

VErStErkING

Met onze Innestocongrestekst wilt CD&V de Vlaming opnieuw perspectief geven op zekerheid. We willen een positief be-leid voeren dat erkent dat problemen vaak complex zijn en dat er limieten zijn aan wat een overheid kan en moet doen. Een beleid dat de snelle veranderingen van vandaag omzet in meer welzijn en welvaart voor meer mensen. Een beleid dat de Vlaming versterkt.

Versterking (‘empowerment’) is het cen-trale begrip in de Innestocongrestekst. Het is een positief begrip dat vertrekt vanuit een fundamenteel vertrouwen in de mens. Versterking staat voor een overheid die respect toont voor de mens en niet kiest voor betutteling of controle. Een overheid ook die beslissingsmacht delegeert. Een overheid die initiatief en creativiteit waardeert. Versterking legt ook verantwoordelijkheid bij de mens. Elkeen wordt gevraagd naar eigen ver-mogen verantwoordelijkheid op te ne-men voor de samenleving als geheel. Mensen mogen, terecht, ondersteuning verwachten van de overheid indien zij die nodig hebben, maar moeten niet

wachten tot de overheid in hun plaats handelt. Samen maken we de samenle-ving.

CD&V wil een overheid die terugtreedt waar ze niet hoeft te zijn en een over-heid die optreedt waar het nodig is. Wat de samenleving en de mensen beter kunnen, hoeft de overheid niet te doen. Maar daar waar mensen uit de boot val-len, kunnen die mensen op de overheid, op de christendemocratie rekenen.

UItNODIGING

CD&V nodigt u uit de Innestocongres-tekst te lezen als een visie op onze samenleving op middellange en lange termijn, een samenleving met versterkte mensen die samen bouwen aan het dorp, de stad, het Vlaanderen, het Bel-gië, het Europa en de wereld van mor-gen. Het befaamde Kerstprogramma van de CVP in 1945 is daarbij nog steeds brandend actueel: “Telkens wanneer een probleem moet opgelost worden, heeft de partij slechts één maatstaf om de op-lossing te kiezen: begunstigt de voorge-stelde oplossing de ontluiking van een groter aantal persoonlijkheden?”

Lees de ontwerp-congrestekstwww.cdenv.be/innesto-congresteksten

U kan ook deze QR-code scannen:

Page 19: Ampersand mei 2013

Provinciale congressen

• 8 juni: Vlaams-BrabantProvinciehuis - Leuven - Inschrijven? www.vlaams-brabant.cdenv.be/provinciaal-congres-1 of telefonisch op 016 222 945

• 15 juni: Oost-VlaanderenVormingsinstituut Ghuislain – Gent - Inschrij-ven? Via [email protected] of telefonisch via de nummers 09 221 45 81 of 03 776 26 84

• 22 juni: West-VlaanderenKHBO – Brugge - Inschrijven? Via www.west-vlaanderen.cdenv.be

• 27 juni: HaB – BrusselCD&V secretariaat – BrusselInschrijven? Via [email protected]

• 29 juni: AntwerpenDe Linde – Retie- Inschrijven? Via www.provant.cdenv.be

• 29 juni: LimburgCultuurcentrum – Hasselt - Inschrijven? Via www.cdenv.be/detoekomstbegintinlimburg

Het woord is nu aan jou

Met de goedkeuring van de ontwerpteksten voor het Innestocongres treden we fase drie binnen van Operatie Innesto: de dialoog met onze leden en afdelingen. Op welke manier kan je deelnemen aan de dialoog?

1. Door online met ons in discussie te gaan. In de komende weken lanceren we diverse stel-lingen uit de ontwerp-congresteksten op onze website en onze Facebook-pagina. We gebrui-ken daarvoor steeds de ‘hashtag’ #innesto.

2. Via de provinciale congressen. Elk afdelings-, regio- of provinciaal bestuur kan amendemen-ten indienen. Ook elke groep van 10 leden kan een voorstel doen voor een amendement.

3. Hoe kan je het debat voeren in je lokale afde-ling? Ofwel kies je voor een klassieke tekstue-le bespreking. Ofwel nodig je een bovenlokaal mandataris uit in je afdeling voor een stellin-gendebat. Reeds een 50-tal afdelingen gingen op dit voorstel in. Contacteer [email protected] om het debat ook in jouw afdeling te voeden. Je kan als afdeling ook amendementen indie-nen bij jouw provinciaal secretaris. Raadpleeg hiervoor het reglement op de congreswebsite www.cdenv.be/innesto.

Alle informatie vind je op www.cdenv.be/innesto

Het Innestocongres is een uniek moment dat de rijke geschiedenis van onze partij zal ingaan. Een moment dat je dus zeker wilt meema-ken. Het gaat ook om veel meer dan een congres, we maken er een echt belevingsweekend van, een Goed Gezindweekend. We huurden speciaal hiervoor Center Parcs ‘De Vossemeren’ in Lommel af. Reser-veer dus snel jouw huisje (tot -50% korting). Wie voor 1 juli reserveert, maakt bovendien kans op een gratis upgrade naar een VIP-cottage. Niet enkel jij, als CD&V-lid, maar ook je partner, je familie en je vrien-den zijn van harte welkom.

• Je bent welkom vanaf vrijdagnamiddag 15 uur tot maandag-voormiddag 10 uur

• Het tropisch zwembad, de kinderspeelaccomodatie, de wellness, alle faciliteiten van het park kunnen doorlopend door jou en je kinderen gebruikt worden.

• We bieden je ook een gevarieerd activiteitenaanbod. Zowel voor volwassenen als voor kinderen.

• Tijdens het Innestocongres is er kinderopvang en –animatie.• Zaterdagavond voorzien we (gratis) een schoentjesdienst en

mogelijkheid tot babysit (tegen betaling).

PrOGrAMMAVrijdag 15 novemberVanaf 15 uur Welkom op het park20 uur Congres - werkgroepen - deel 1Zaterdag 16 november10 uur Congres - werkgroepen - deel 214 uur Congres. Plenaire zitting17 uur Receptie met drankje en hapje20 uur Quiz: “De slimste afdeling”22 uur FuifZondag 17 november8.30-12 uur Verschillende ontbijtformules en activiteiten met Kris Peeters, Wouter Beke en al onze toppers.Maandag 18 novemberU mag in het park verblijven tot 10 uur maandagochtend

19

Wenst u meer info over de verschillende verblijfsformules:[email protected] of tel: 02/238 38 43

[email protected] geeft u graag meer info over het Innestocongres en de thema’s die er ter sprake komen.

Meer info op www.cdenv.be/innesto

Page 20: Ampersand mei 2013

Kom deze zomer nog langs! Doe mee aan de vele strandactiviteiten of ga op avontuur in de Discovery Bay. Relax met een cocktail in de Market Dome of leer duiken. Snorkel tussen de tropische vissen of ontspan midden in de natuur op het terras van uw cottage. Wat u ook doet, u krijgt er van ons de genietgarantie bij.

Ontdek alle onze last-minute aanbiedingen op centerparcs.be

Boek nu en profi teer van

Last Minute prijzen!

Zin in de zomer?

cp_zomer_297x200_voordelen.indd 2 17-05-2013 09:16:33