Ampersand september 2014

16
www.cdenv.be LEDENBLAD VAN CD&V - JAARGANG 14 - SEPTEMBER 2014 AFGIFTEKANTOOR ANTWERPEN X ampersand Verschijnt maandelijks, behalve in juli en augustus NAAR EEN NIEUWE WELVAART DOOR EEN NIEUW EVENWICHT

description

 

Transcript of Ampersand september 2014

Page 1: Ampersand september 2014

www.cdenv.be

ampersandLEDENBLAD VAN CD&V - JAARGANG 14 - SEPTEMBER 2014 AFGIFTEKANTOOR ANTWERPEN X

ampersand

Ver

sch

ijnt

maa

nd

elijk

s, b

ehal

ve in

juli

en a

ug

ust

us

nAAr een nieUWe WelVAArt door een nieUW eVenWicHt

Page 2: Ampersand september 2014

colofonSteffen Van Roosbroeck, Bart Dewandeleer, Silke Van Vaerenbergh, Katrien Rosseel Thomas Vints, Peter Poulussen, Sam Voeten, Tom SchiettecatGert Goris – 02 238 38 30Joost BresseleersPascal Laseur – 02 238 38 32 Jonathan Cardoen, Wetstraat 89, 1040 BrusselWetstraat 89, 1040 Brussel - 02 238 38 83 – [email protected]

Redactiecomité:

Adresbestanden: Vormgeving: Postabonnementen: Verantw. uitgever: Re(d)actieadres:

2

Page 3: Ampersand september 2014

Wouter Beke Algemeen Voorzitter

Maandag 22 september werd de Septemberverklaring aan het Vlaams Parlement voorgelegd.

Er werd een beleid met moedige keuzes voorgesteld. Met keuzes waar CD&V achter staat, met keuzes waarvan CD&V de richting heeft bepaald of gewijzigd.

We zijn onze campagnebeloftes trouw gebleven. Als christendemocraten willen we een be-leid dat economische groei met sociale vooruitgang combineert. En ja, we hebben het al vaak gezegd: wie vooruit wil, zullen wij stimuleren; wie niet mee kan, zullen we niet achterlaten.

Maar de samenleving en de wereld veranderen te snel. Als we niet ingrijpen zit de volgende generatie met een onbetaalbare factuur die een betaalbare bus-of tramrit niet meer mogelijk maakt. Als we nu niet ingrijpen kunnen we de ambitie om voor elk kind een kwalitatieve kin-deropvangplaats te garanderen niet waarmaken. Als we nu niet ingrijpen wordt de waterfac-tuur in de toekomst helemaal onbetaalbaar en worden we voor ons water zelfs afhankelijk van het buitenland. Als we geen bijkomende budgetten vinden, worden de files en de wacht-lijsten in de zorg en het onderwijs niet opgelost.

En dus dringen hervormingen zich op.

Bovendien valt de economische groei lager uit dan verwacht, en komt daar nog bij dat de Europese Commissie de boekhoudregels strikter toepast. Niet alleen voor Griekenland, voor alle lidstaten, dus ook voor ons land. Dat alles dwingt onze ministers tot het maken van keu-zes voor de toekomst.

Onze CD&V-ministers Hilde Crevits, Jo Vandeurzen en Joke Schauvliege beheren met hun bevoegdheden meer dan 50% van de Vlaamse begroting. Het is dan ook evident dat zij ook hun verantwoordelijkheid namen in belangrijke hervormingen en besparingen. Maar nooit, nooit, zonder sociale correcties.

U vindt in deze Ampersand hun stempel op het beleid.

Als voorzitter ben ik fier dat onze ministers bovenop de beslissingen die we vroeger al namen 65 miljoen euro extra investeren in welzijn. Ook in het onderwijs wordt een extra investering in nieuwe scholen mogelijk. En dan, en dit wordt al wel eens vergeten: nieuwe jobs in Vlaan-deren komen er als Vlaanderen economisch een topregio blijft. Ondanks alle ingrepen en hervormingen blijft de Vlaamse Regering investeren in Onderzoek en Ontwikkelling.

Nu wordt de boekhouding van onze Vlaamse huishouding op orde gezet.

Nu doorzetten om de zekerheden van vandaag ook morgen te kunnen garanderen.

Naar een nieuwe welvaart, door een nieuw evenwicht

3

Page 4: Ampersand september 2014

Tijdens het congres werd het Vlaams regeerakkoord voorgesteld en toegelicht aan de massaal opgekomen congresleden. Ook de ‘oranjetoets’ werd gepresenteerd, namelijk de mate waarin de elementen uit het 3D-plan terug te vinden zijn in de definitieve teksten van het Vlaams regeerakkoord.

Aansluitend gaven de verschillende provincies, gele-dingen en fracties hun feedback. Daarnaast was er ook ruimte voor vragen en bemerkingen van individuele le-den. De onderhandelaars zorgden in hun wederwoord voor de nodige verduidelijkingen, waarna voorzitter Wouter Beke het Vlaams regeerakkoord ter stemming voorlegde.

Het congres keurde de tekst – op enkele stemmen na – unaniem goed. Het bewijs van een bijzonder groot ver-trouwen in het team dat de onderhandelingen voerde. Tevens was er een grote tevredenheid over de bevoegd-heden die aan CD&V werden toevertrouwd. Met Onder-wijs, Welzijn, Volksgezondheid, Gezin, Landbouw, Na-tuur en Omgeving beschikt CD&V over sterke hefbomen om de toekomst voor te bereiden. Met Hilde Crevits, Joke Schauvliege en Jo Vandeurzen staat er een sterke ploeg om dit ook daadwerkelijk waar te maken.

Bijzondere dank en felicitaties waren er voor delegatie-leider Kris Peeters. Niet allen voor het werk tijdens de onderhandelingen, maar zeker ook voor het parcours als minister-president de afgelopen jaren.

Meer achtergrondinfo & de volledige teksten via www.cdenv.be.

VlAAMs toetredings congresop donderdag 24 juli hield cd&V haar toetredingscongres tot de Vlaamse regering in de lokettenzaal van  het Vlaams parlement. de cd&V-leden kregen er de kans mee richting te geven aan de toekomst en zich uit te spreken over het regeerakkoord dat werd onderhandeld onder leiding van Kris Peeters.

Bekijk het volledige fotoverslag via flickr.com/cdenv4

Page 5: Ampersand september 2014

5

Met de Septemberverklaring kende de Vlaamse regering haar definitieve af-trap. CD&V maakt in deze regering haar verkiezingsbeloften waar: we zullen zor-gen voor economische groei mét soci-ale vooruitgang, zoals we in het 3D-plan altijd verdedigd hebben. Het regeerak-koord is dan ook gebaseerd op (onze) drie pijlers: een begroting in evenwicht, ruimte voor investeringen en een duur-zaam sociaal beleid. CD&V heeft in het regeerakkoord resoluut gekozen voor een nieuw evenwicht, zowel op sociaal, economisch als maatschappelijk vlak.

Van 3d-plan naar Vlaams regeerakkoord: 3 pijlers

De Vlaamse regering kiest voor een begroting in evenwicht. Meer

schulden maken zou onverantwoord zijn ten aanzien van onze kinderen maar ook ten aanzien van de gepensi-oneerden. CD&V schuift de factuur niet door naar de toekomst.

Iedereen moet zijn of haar steen-tje bijdragen. Een rechtvaardige

herverdeling van baten en lasten maakt het mogelijk om te blijven investeren in zorg, in capaciteit voor personen met een handicap, in schoolinfrastructuur, enzovoort… CD&V maakt nu zorgzame keuzes voor de toekomst. Als we onze sociale welvaart willen behouden en vergroten, moeten we durven om een aantal maatregelen uit het verleden (bv. de gratispolitiek) in vraag te stellen.

De Vlaamse kas op orde houden is de beste garantie om welvaart

en welzijn te verzekeren. CD&V zal blij-vend waken over de nodige correcties vanuit sociaal oogpunt en met aandacht voor onze Vlaamse gezinnen. Daar waar nodig wordt er voorzien in een over-gangsregime.

duurzaam sociaal beleid, geen duur sociaal beleid

Wij vragen een eerlijke en redelijke prijs voor kwalitatieve dienstverlening. Dit doen we nog steeds op basis van het principe: ‘de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten’. De sociale en ge-zinscorrecties zullen worden toegepast in de diverse beleidsinstrumenten die voor de gezinnen van belang zijn: de kinderbijslag, de kinderopvang, de stu-dietoelages en inschrijvingsgelden, de Vlaamse zorgverzekering, en ook bij de tarieven voor water en elektriciteit. Al deze beleidsinstrumenten zijn de voorbije weken grondig uitgewerkt en in overleg met het middenveld tot stand gekomen. In deze Ampersand wande-len we samen met u door het Vlaams regeerakkoord.

• de regering van de noodzakelijke omslag. We gaan naar een nieuwe welvaart door een nieuw evenwicht. • iedereen draagt z’n steentje bij, dat is rechtvaardig. de sterkste schouders dragen daarbij de zwaarste lasten. sociale correcties blijven bestaan.

• Als we onze financiën op orde houden, blijft er investeringsruimte in sectoren als onderwijs en zorg.

VlAAMs regeerAKKoord orAnJe toets

nAAr een nieUWe WelVAArt door een nieUW eVenWicHt

beknoptVlaanderen staat voor een uitdagende periode. We kampen met de gevolgen van de economische crisis, de overheid staat voor zware, budgettaire inspanningen en Vlaanderen krijgt er een pak nieuwe bevoegdheden bij. door de zesde staatshervorming zorgden we eindelijk voor de copernicaanse omwenteling. de grote werf voor de komende vijf jaar ligt nu duidelijk op een ander vlak: we moe-ten naar een nieuw sociaal-economisch evenwicht. tussen economie en ecologie, overheid en markt, besluitvorming en overleg, bijdrage en dienstverlening, rechten en plichten. dat vergt zorgzame keuzes voor de toekomst om zo nieuwe welvaart te creëren.

1

2

3

Page 6: Ampersand september 2014

Zorg, WelZiJn- & geZinsBeleideen begroting in evenwicht is noodzakelijk voor het behoud van ons sociaal model. ook op zorgvlak vragen we extra inspanningen van de burgers. dit is noodzakelijk om vandaag en in de toekomst te kun-nen beantwoorden aan de steeds groter wordende zorgnoden en de nood aan ondersteuning van gezinnen. We willen niet alleen behou-den wat goed is aan ons sociaal model, we willen ook verder bouwen aan een zorgzaam Vlaanderen met betere gezinsondersteuning.

6

Het totale budget 2015 voor Welzijn, Volksgezond-heid en Gezin bedraagt meer dan 10 miljard euro na de zesde staatshervorming. Dit is goed voor ruim 27% van de totale Vlaamse begroting. Het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Ge-zin levert in 2015 een grote inspanning om bij te dragen tot het begrotingsevenwicht. Dit doen we door, in eerste instantie, te besparen op de over-heid zelf. Daarnaast vragen we een selectieve in-spanning van de betrokken sectoren en sleutelen we aan een aantal bijdrageregelingen.

de Vlaamse zorgverzekering

De premie voor de zorgverzekering, die sinds 2003 niet werd aangepast, zal opgetrokken worden naar 50 euro en naar 25 euro voor mensen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming. CD&V vindt de zorgverzekering belangrijk. Mensen die ziek worden hebben immers niet alleen me-dische kosten, maar ook een terechte nood aan zorg. Een solidaire verzekering met een verplichte bijdrage en een overheidstussenkomst is voor ons het aangewezen middel. Solidariteit betekent ook dat niet iedereen dezelfde premie betaalt: mensen met een lager inkomen, hebben een verlaagde bij-drage. De verhoging van de premie zorgt er on-dermeer voor dat er meer budgettaire ruimte komt om de kosten van de vergrijzing en de uitdagingen in de sector van personen met een beperking op te vangen.

investeren daar waar nodig: op welzijnsvlak

Deze Vlaamse regering heeft de ambitie om een sociaal beleid te voeren dat alle Vlamingen in staat stelt om volwaardig te participeren aan de samen-leving. Naast de noodzakelijke hervormingen blijft de Vlaamse regering dan ook verder bouwen aan een zorgzaam Vlaanderen. Dat doet ze door, in budgettair moeilijke tijden, een aanzienlijk budget vrij te maken om te investeren in welzijn, zorg en gezin. Dit is onze verdienste en was CD&V een cri-sette waard tijdens de regeringsonderhandelingen. Er wordt 65 miljoen euro extra voorzien in 2015 en ruim 500 miljoen euro over de hele legislatuur. Hiermee zullen we prioritair investeren in de zorg en ondersteuning van personen met een beper-king en werk maken van de uitvoering van het decreet persoonsvolgende financiering. Ook in de kinderopvang wordt aanzienlijk geïnvesteerd.

Kinderbijslag: een recht van het kind

Kinderbijslag wordt echt een recht van het kind. Waarom zou een kind van een ambtenaar of zelf-standige meer of minder kinderbijslag ontvangen? Ook de gedifferentieerde toekenning op basis van rangorde verlaten we. Elk kind is namelijk ge-lijk. Voor kinderen met bijzondere zorgnoden en voor gezinnen met lage inkomens voorzien we

VlAAMs regeerAKKoord orAnJe toets

Page 7: Ampersand september 2014

7

een sociale toeslag. De inkomensgrens van deze toeslag is afhankelijk van de gezinssamenstel-ling en -grootte. De Vlaamse Regering voorziet verder ook in een overgangsmechanisme zodat de Vlaamse gezinnen er niet (of zeer beperkt) op achteruit gaan. De kinderbijslag wordt niet geïn-dexeerd. Dit is een tijdelijk maatregel, aangezien de opbrengsten door niet-indexering opnieuw in het (hervormde) stelsel worden gepompt vanaf 2017.

Kinderopvang: realistisch en rechtvaardig

Er komt een hervorming van de tarieven voor de kinderopvang. Gratis bestaat niet, er is altijd ie-mand die de rekening betaalt. Een opvangtarief voor kinderopvang van 1 euro vergde een véél te grote inbreng van de samenleving. Een verhoging van het minimumtarief naar 5 euro is dus te ver-antwoorden, maar sociale tarieven verbonden aan het inkomen moeten en zullen blijven bestaan. CD&V heeft aandacht voor kwetsbare gezinnen. Dit betekent concreet dat er een sociale correctie komt (3 euro/dag) indien ouders een OCMW-attest heb-ben en in een activeringstraject zitten ofwel een VDAB-attest hebben. Ook een deeltijds inkomen kan hierop aanspraak maken. Er komt een uitzon-derlijk tarief van 1,57 euro indien de gezinssitu-atie door het OCMW als behartenswaardig wordt beschouwd. Daarnaast behouden we de kindkor-ting op de ouderbijdrage in de kinderopvang voor kinderen ten laste tot de leeftijd van 12 jaar. Er

worden tot slot extra middelen geïnvesteerd in de uitbreiding en leefbaarheid van de sector. Zo wordt onder meer de ondersteuning van zelfstandige ini-tiatieven met een basisondersteuningsforfait ver-der gezet.

• Het budget van Welzijn stijgt ondanks

budgettair moeilijke tijden. dat is onze

verdienste.

• Besparingen elders garanderen

voldoende investeringsruimte voor

zij die het nodig hebben: onze

zorgbehoevenden. We vragen

solidariteit met de minder sterke

schouders van onze maatschappij.

• de Vlaamse regering ondersteunt

gezinnen die het moeilijker hebben

door voldoende sociale correcties.

• de zorgverzekering kost nog

steeds maar een fractie van wat een

brandverzekering kost. en is zorg niet

even levensnoodzakelijk?

beknopt

Page 8: Ampersand september 2014

Betaalbaar wonen voor iedereen

CD&V streeft ernaar dat iedereen kans maakt op een eigen, betaalbare woning. Het systeem van de woonbonus, ideaal voor jonge gezinnen om hun eerste eigen stekje te kopen, blijft daarom behou-den. Dit hebben we tijdens de campagne zo be-loofd. Voor nieuwe contracten wordt het voordeel wel afgebouwd, aangezien de Vlaamse overheid in de huidige economische omstandigheden niet meer middelen kan uittrekken voor de woonbo-nus, die voor de overheid (en dus ook voor elk van ons als belastingbetaler) nog steeds een grote budgettaire uitdaging vormt. De zeer lage rente-stand maakt bovendien dat er op dit ogenblik minder behoefte is aan fiscale ondersteuning van de verwerving van een eigen woonst. Een prijsver-hogend effect op de vastgoedmarkt moeten we namelijk ten allen tijde vermijden. CD&V blijft de woningmarkt echter goed monitoren: betaalbaar wonen is en blijft een topprioriteit. Een eigen wo-ning is vaak de beste sociale bescherming.

Wat verandert er aan de woonbonus?

De bestaande contracten blijven gehonoreerd aan de afgesproken voorwaarden. Dat stond in ons 3D-plan. De belastingvermindering wordt bere-kend op basis van de fiscale bedragen van het aanslagjaar 2015. Voor contracten afgesloten vanaf 1 januari 2015 vermindert het basisbedrag van het aanslagjaar 2015 met het bedrag van de 10-jarige verhoging. We behouden wel gedurende 10 jaar die verhoging van 760 euro bovenop het nieuwe

basisbedrag. Voor die contracten berekenen we het belastingvoordeel aan het tarief van 40%. Voor eenzelfde onroerend goed kan ook maximaal tweemaal gebruik worden gemaakt van de woon-bonus. Per koppel kan elke persoon dus blijven genieten van het belastingvoordeel.

registratierechten

Er wordt werk gemaakt van een budgetneutrale vereenvoudiging van de registratierechten en we herwerken de bestaande gunstmaatregelen naar een globaal lager tarief voor de gezinswoning. De filosofie van de meeneembaarheid van betaalde registratierechten blijft behouden. Het klein be-schrijf wordt afgeschaft omdat het als sociale cor-rectie niet meer de juiste incentives gaf. CD&V zal ook in het nieuwe systeem pleiten voor een pas-send tarief voor bescheiden woningen.

WoonBeleidMet de overdracht van de fiscale bevoegdheid voor de eigen woning naar Vlaanderen, de zogenaamde woonbonus, kunnen we de woonfiscaliteit grondig her-zien. cd&V wilt eigendomsverwerving blijven ondersteunen, maar besteedt tegelijk aandacht aan de impact van zo’n ondersteuningsbeleid op de vastgoedmarkt én op de budgettaire duurzaamheid voor de overheid.

• de woonbonus (belastingvoordeel door

hypotheekaftrek van een lening) blijft

behouden.

• Bestaande contracten worden niet

gewijzigd.

• Wegens de hoge budgettaire inspanning

voor de overheid wordt het voordeel voor

nieuwe contracten wel verlaagd.

• Het systeem van registratierechten wordt

vereenvoudigd en eerlijker gemaakt.8

VlAAMs regeerAKKoord orAnJe toets

beknopt

Page 9: Ampersand september 2014

Mobiliteit is een basisrecht. daarom is openbaar vervoer bijzonder waardevol. cd&V streeft naar een adequaat openbaar vervoersaanbod dat meer vraaggestuurd is. Met het comfort van de reiziger in het achterhoofd betekent dat voor ons dat er maximaal moet ingezet worden op comfortabele voertuigen, optimale frequenties en bezettings-graad, een concurrentiële snelheid en een eenvou-dig geïntegreerde dienstverlening.

gratis bestaat niet

Bovenstaande kop is duidelijk: gratis bestaat niet. Er is al-tijd iemand die betaalt, in dit geval de belastingbetaler. Toch moet de kostendekkingsgraad van De Lijn omhoog door meer eigen vervoersinkomsten te genereren. Dat iedereen zijn of haar steentje bijdraagt, lijkt voor CD&V rechtvaardig. Het gratisbeleid wordt om die reden stopgezet, zonder de aandacht voor een toegankelijke mobiliteit voor iedereen uit het oog te verliezen. Dat betekent dat er nog steeds sociale tarieven zullen zijn voor bepaalde doelgroepen met minder financiële draagkracht. De toegankelijkheid van ons openbaar vervoer blijft één van de belangrijkste prioriteiten, weliswaar in een context van budgettaire uitdagingen voor onze over-heidsdiensten.

gedifferentieerd aanbod

De Lijn moet werk blijven maken van een beter aanbod. Bij die oefening dient er een aangepast aanbod te komen op basis van doelgroepen, afstand of tijd. Zo laten we het plat-teland bijvoorbeeld niet in de kou staan. Via cofinanciering en in overleg met de lokale besturen bouwt De Lijn ook een nachtnet uit om in te spelen op het vrijetijdsverkeer. Een aan-gepast tarief voor dit aanbod wordt ingevoerd.

• gratis bestaat niet, de belastingbetaler draait altijd op voor zo’n beleid.• Meer eigen inkomsten bij de lijn leiden tot een beter aanbod en investeringen in kwaliteit.• er zullen lagere tarieven voor specifieke doelgroepen blijven bestaan.

MoBiliteit

de kampioenen van morgen zitten vandaag op de schoolbanken. of het nu in de kleuterklas of in de aula is, het Vlaams onderwijs moet voor-bereid worden om de aansluiting bij de top van de wereld te behouden. Het onderwijsbeleid moet volgens cd&V draaien rond 4 K’s:

Kunnen kiezen: de instapdrempels voor het hoger onderwijs moeten omlaag. Zowel op financieel niveau als op begeleidings-vlak moeten we jongeren blijvend stimu-leren. Er circuleren veel bedragen omtrent het inschrijvingsgeld, maar Vlaams onder-wijsminister Hilde Crevits is duidelijk: “Met 1100 euro ga ik niet akkoord!”.

Kiezen: CD&V wilt ervoor zorgen dat stu-denten vroeger en doordachter een studie-keuze maken. Het aanbod moet ook eens tegen het licht gehouden worden. Met 549 bacheloropleidingen zie je door de bomen het bos niet meer.

Kwaliteit: met een loopbaanpact voor le-raren en een verlaging van de planlast kan de leerkracht zich opnieuw focussen op zijn kerntaak: les geven.

Kennis & kunde: een te krampachtige koppeling van het onderwijs en de arbeids-markt moet vermeden worden. Bijzonder willen we inzetten op de uitbouw van het Hoger Beroepsonderwijs als volwaardig on-derdeel van het hoger onderwijs.

sAMen WerKen AAn Het onderWiJs VAn Morgen

9

VlAAMs regeerAKKoord orAnJe toets beknopt

Page 10: Ampersand september 2014

beknoptgrondgebonden niveau

De provincies zullen zich in de toekomst concen-treren op grondgebonden opdrachten. Het gaat bijvoorbeeld om fietspaden, waterlopen, ruimte-lijke ordening, provinciale domeinen, etc. Net om-wille van hun aard zijn deze zaken gemeenteover-schrijdend en is het dus logisch dat een verkozen niveau zoals de provincie zich daarop concentreert. Verder zijn de persoonsgebonden taken die de provincies vandaag nog uitvoeren, minstens even belangrijk voor de samenleving. Daarom wensen we dat ofwel de gemeente ofwel de Vlaamse over-heid deze opdrachten daadwerkelijk op zich neemt zodat geen enkele welzijns- of culturele voorzie-ning in de kou komt te staan. CD&V benadrukt het absolute belang van de aandacht die moet uit-gaan naar de personeelsleden van de provincies. Zij moeten respectvol behandeld worden en een nieuwe job kunnen vinden bij de Vlaamse over-heid of de gemeenten.

Wat verandert er dan?

De provinciale opcentiemen op de onroerende voorheffing worden geïntegreerd in de basishef-fing. We realiseren hierop een besparing. Met de opbrengst van deze bijkomende basisheffing fi-nancieren we de dotaties van de Vlaamse over-heid aan de provincies, na aftrek van besparing en van het bedrag dat nodig is ter financiering van de voorheen door de provincies uitgeoefende per-soonsgebonden bevoegdheden die overgenomen worden door de Vlaamse overheid en door de ge-meenten.

ProVincies & Verenigingenin tijden van budgettaire uitdagingen dient de overheid het goede voorbeeld te geven. overlapping van overheidsniveaus moet daarom vermeden worden. Vanuit dat stand-punt koos de Vlaamse regering ervoor om de provincies af te slanken.

• in budgettair moeilijke tijden moet

een overheid het goede voorbeeld

geven en eerst naar zichzelf kijken bij

zware inspanningen. overlapping van

overheidsniveaus is niet wenselijk.

• de provincies blijven bevoegd voor

grensoverschrijdende opdrachten.

socio-cUltUrele sector

Elke sector draagt een stuk bij, net als elke persoon en elk gezin. Maar deze Vlaamse regering wil geen enkele sector onevenredig treffen. Onze visie is dat geplande besparingen moeten vertrekken vanuit een hervorming van de overkoepelende structuren, en in veel mindere mate de ver-enigingen en bewegingen zelf mogen tref-fen.

10

VlAAMs regeerAKKoord orAnJe toets

Page 11: Ampersand september 2014

WerK & econoMiede zesde staatshervorming biedt Vlaanderen nieuwe kansen voor een gecoördineerd arbeidsmarktbeleid, dat zich toespitst op doelgroe-penbeleid, activering én sanctionering. in ons 3d-plan hebben we sterk de focus gelegd op één topprioriteit: jobs, jobs en nog eens jobs. een verhoging van de lasten op arbeid zou een slecht signaal zijn, laat staan dat het positieve effecten zou hebben. integendeel: we willen onze bedrijven en de economie de nodige zuurstof geven voor de creatie van jobs en duurzame economische groei. enkele oranje eyecatchers uit het regeerakkoord...

UW WAter- en eleKtriciteitsfActUUr

Vlaanderen wordt bevoegd voor de tarieven en de regelgeving omtrent water. Zowel op sociaal-economisch als op ecologisch vlak verdient het toekomstig beleid een duurzame vi-sie. CD&V is ervan overtuigd dat de verbruiker instaat voor de winning en levering van water en dat de vervuiler instaat voor de afvoer en zuivering. Dat was tot op heden absoluut niet het geval. Vanuit het principe dat de

gebruiker betaalt en een vergroening van de nutsvoorziening (én –factuur) duurzaam is, wordt de bovengemeen-telijke saneringsbijdrage om die reden verhoogd met 20 %. Er komt ook een vaste vergoeding voor de afvoer en de zuivering van afvalwater en ook het gratis water wordt afgeschaft. Deze laatste twee maatregelen zorgen enkel voor een tariefverschuiving. Met andere woorden: wie kritiek opwerpt

omtrent deze maatregelen, verwerpt het principe ‘de gebruiker en vervui-ler betalen’ en wentelt de kosten af op de belastingbetaler. Trouwens: er wordt een sociale correctie ingevoerd die vasthangt aan de gezinsgrootte. Dezelfde duurzame visie vinden we terug bij de elektriciteitsfactuur: een reële doorrekening van kosten, geen ‘gratis’ energie, een capaciteitstarief en sociale tarieven.

• er komt een banenpact om de

werkzaamheidsgraad te verho-

gen, indien mogelijk naar 76 %.

dit was één van onze grote strijd-

punten tijdens de campagne. Het

sociaal overleg speelt hier een

cruciale rol.

• We raken niet aan de diensten-

cheques, die gezinnen ontlasten

en tegelijkertijd kwalitatieve jobs

creëren.

• We kiezen ervoor om extra aandacht te besteden aan drie doelgroepen: jongeren, 55+’ers en personen met een beper-king. dit staat in schril contrast

met de huidige 23 federale en 11 Vlaamse maatregelen.• er komt een statuut voor de student-ondernemer en een re-

alistisch groeipad voor onder-zoek & ontwikkeling.

• de VdAB krijgt nieuwe controle- en sanctioneringsbevoegdheden. de activeringsleeftijd wordt opge-trokken van 60 naar 65 jaar.• de kilometerheffing voor vracht-wagens komt er in 2016. Buiten- en binnenlandse transporteurs zullen op billijke en transparante wijze meebetalen voor het onderhoud van onze wegen. ook milieupresta-ties worden in rekening gebracht: “de gebruiker en vervuiler betalen”.

• een jobgarantieplan garandeert

een aanbod voor elke jongere die

na vier maanden nog steeds zon-

der werk zit. dit wordt uitgewerkt

door de VdAB.

• Het winkelbeleid, opgezet door de

vorige Vlaamse regering en met

een duidelijke focus op kernver-

sterking, is verankerd in het nieuwe

regeerakkoord en wordt verder

gezet.

11

VlAAMs regeerAKKoord orAnJe toets

Page 12: Ampersand september 2014

federAle regeringsonderHAndelingen*

Update:

in januari, de maand van de nieuwjaarstoespraken, maakte cd&V duidelijk dat de inzet van de verkiezingen de sociaal-eco-nomische hervormingen waren. geen nieuwe communautaire ronde, maar de uitvoering van de zesde staatshervorming en het op orde zetten van ons land. Zeg maar: de noodzakelijke omslag.

Onder impuls van Wouter Beke en Kris Peeters lanceerde CD&V twee maanden later als eerste partij een concreet en becijferd plan. Het 3D-plan, met één prioritaire doelstelling: jobs, jobs, jobs! En dat zou alleen maar lukken als we economische groei mét sociale vooruit-gang konden stimuleren.

Vandaag, drie maanden na de verkie-zingen, bevinden we ons in een unieke situatie. Nadat cdH definitief afhaakte, wordt in de context van de zogenaamde ‘Zweedse coalitie’ onderhandeld over een federaal regeerakkoord. Met de communautaire rust in het achterhoofd, is dit hét moment om duurzame keuzes voor de toekomst te maken.

Een lastenverlaging die zuurstof aan de Belgische economie geeft

en die de concurrentiepositie van onze ondernemingen versterkt. Niet vanuit een zuiver winstoogmerk, maar om de bestaande jobs veilig te stellen en ook nieuwe jobs te creëren. Het debat gaat nu vooral over de manier waarop we deze lastenverlaging kunnen financie-ren. Besparingen? Taxshift?

Maatregelen zijn voor CD&V bespreek-baar als ze leiden tot nieuwe jobs en als de inspanningen over zoveel mogelijk schouders worden verdeeld, zonder dat de zwakkeren worden getroffen.

Belangrijke hervormingen in de pensioenen en arbeidsmarkt. De

volgende 5 jaar gaan 210.000 mensen op pensioen. Indien we de gezond-heidszorg en pensioenen betaalbaar willen houden, dan is een beleid nodig om mensen aan de slag te houden of te krijgen. Als alle 160.000 werkzoekenden in Vlaanderen een job vinden, slaat de overheid (en dus de gemeenschap) een dubbele slag. Niet alleen moet er geen

uitkering worden voorzien, eenmaal aan de slag dragen deze mensen ook bij aan onze sociale zekerheid.

Een slankere, maar vooral efficiën-tere overheid.

Deze inspanningen zullen gepaard gaan met maatregelen om de sociale voor-uitgang te verzekeren. Een welvaartsen-veloppe om de laagste uitkeringen te versterken met daarbij horend een ste-vige groeinorm in de gezondheidszorg zal duidelijk maken dat we niemand in de kou laten staan. Sociale correcties zijn voor CD&V bovendien geen taboe.

Ook federaal is het fundament een ste-vig ‘begrotingsbeton’. We maken het onszelf daarmee niet gemakkelijk. Maar elke inspanning van vandaag is een uit-gespaarde belasting voor de volgende generatie. CD&V schuift de factuur niet door.

de instrumenten hiervoor liggen op de onderhandelingstafel:

*Redactie afgesloten op 23 september 2014.

12

1

2

3

Page 13: Ampersand september 2014

Mensen

Ik kan echt geraakt worden door men-sen. Door hun kracht bijvoorbeeld. Ik heb een pleegzoontje van 8 jaar, Melvin, die ik opvang en ondersteun. Zijn mama komt uit een Afrikaans conflictgebied, maar ze heeft – net zoals zoveel andere vrouwen – een ongelofelijke veerkracht en timmert hier aan een nieuwe weg. Echt sterk. Ik word ook geraakt door de talenten van mensen. Ik hou van kunst en cultuur, maar speel zelf geen instru-ment, of kan niet tekenen. En ik sta ver-steld van mensen die van hun artistieke passie hun beroep maken, vaak tegen beter weten en tegen de omgeving in. Ze hebben die drive en dan lùkt het nog ook!

stilte - chaos

Ik zoek voortdurend naar een even-wicht. Ik ben gelovig en ga naar de zon-dagsmis, maar de avond ervoor drink ik graag een glas whisky (of 2) in de Archiduc in Brussel. Mensen vinden dat contrast soms vreemd. Enerzijds zoek ik drukte en chaos op, de prikkels van de grootstad, omdat ik daar goed in gedij. Maar in die chaos ga ik op zoek naar stilte. In mezelf of letterlijk op een stil-teplek. Stilte kan helend zijn. We razen maar door en worden bedolven onder de keuzes en de prikkels. Vooral in een grootstedelijke context moeten we de stilte en de leegte een plaats durven geven. Ik probeer dat in het Brusselse welzijnsbeleid te vertalen.

Brussel bokkig lief

Toen ik meer dan 20 jaar geleden in Brussel kwam wonen had ik een dub-bele relatie met de stad. Ik zag de veel-zijdigheid, de creativiteit, de mogelijkhe-den van Brussel. Maar ik voelde dat er zoveel dingen anders moesten. Daarom heb ik me geëngageerd bij CD&V, toen

CVP. Ik wilde niet aan de zijlijn staan zeuren, maar actief meewerken. En kijk, met kleine stappen gaan we vooruit. Brussel is mij(n) lief, al kan dat lief af en toe heel bokkig doen. Maar dat zijn vaak de meest passionele liefdes hè! (lacht)

luisteren

Ik ben nogal gedreven en enthousiast ja, wat niet wil zeggen dat ik voortdu-rend op een roze wolk drijf. Wat me echt van mijn stuk brengt is individueel verdriet van mensen, waar je zelf niets aan kan doen. Dan denk je, hier sta ik dan, maar wat kan ik echt voor die men-sen doen? Luisteren ja, maar is dat wel genoeg? Ik weet het niet.

Ik ben sowieso niet het type politicus die altijd zelf het hoge woord wil voe-ren. Ik vind het boeiend om naar men-sen te luisteren, te beseffen dat er niet één waarheid is. Net door een kruis-bestuiving van ideeën kan je je eigen ideeën stofferen en kom je vooruit.

Passie

Ik ben een passioneel mens, in alles wat ik doe. Ik leef en werk graag. Ik doe alles met heel veel graagte en enthousiasme. En zonder al te esote-risch te worden, ik geloof in de kracht van positief denken. Als je er zelf in gelooft en je omringt je met mensen die ook geloven in de kracht van positi-visme, dat geeft een vloed van energie om iets in beweging te zetten. Mensen keren zich soms af van Brussel omdat er dingen zijn die beter kunnen. Dat klopt. Maar laat ons vooral ook kijken naar de mogelijkheden die er wél zijn en daar iets mee doen. We kunnen het, daar ben ik zeker van. Maar samen, met anderen, met passie!

Volgens eurocommissaris Marianne thyssen heeft ze het hart op de juiste plaats. sena-tor steven Vanackere noemt haar dynamisch en respectvol. Voor haar vriendinnen is ze een warme en betrokken vrouw. een levensgenieter ook. een vrouw van uitroeptekens. Haar moeder is soms een beetje be-zorgd: “redt ze het wel, daar in het woelige Brussel?”. toch is ze vooral trots en vol ver-trouwen. “Het komt goed met ons Bianca, mensen erkennen haar waarachtigheid.” op ba-sis van 5 zelf gekozen thema’s tekenen we een portret van onze nieuwe Brusselse staats-secretaris Bianca debaets.

BIANCA DEBAETS VroUW VAn UitroePteKens

13

Page 14: Ampersand september 2014

Een emmer gevuld met water en een grote portie ijsblokjes. Meer heb je niet nodig om mee te doen met de #ALSIceBucketChallenge. Met deze actie wordt aandacht gevraagd voor de ziekte ALS (Amyotrofe Laterale Sclerose). Niet alleen sensibiliserend, maar ook financieel. Het ALS-fonds zamelt broodnodige financiële middelen in om onderzoek te verrichten naar deze zenuwziekte. Heel wat van onze CD&V-toppers, waaronder Jo Vandeurzen, Joke Schauvliege, Koen Geens en partijvoor-zitter Wouter Beke, steunden de actie. Wouter Beke engageerde zich om onder meer samen met minister van Welzijn Jo Vandeurzen verder te werken aan een zorgbeleid op maat.

Wil je zelf het Als-fonds steunen?

Dat kan. Een gift voor het ‘Een hart voor ALS’-fonds van de KU Leuven doe je via K.U. Leuven, IBAN: BE45 7340 1941 7789, BIC: KREDBEBB met vermelding van de gestructureerde mededeling:+++400/0008/31512+++. De KU Leuven stuurt een fiscaal attest voor een gift vanaf 40 euro.

#AlsiceBucketchallenge

14

Joke schauvliege huldigt moedige dames op de Walk for think-Pink

Think-Pink wil zich met Walk for Think-Pink vooral richten naar bijzondere uit-dagingen, namelijk lange afstandstoch-ten of meerdaagse wandelingen.

Op 13 en 14 september genoten vele sportievelingen van de prachtige natuur in het Nationaal Park Hoge Kempen. Tegelijk werden fondsen ingezameld in het kader van de strijd tegen borst-kanker. Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege was ook van de partij en bracht een hulde aan alle moedige dames.

De laatste jaren heeft de Vlaamse re-gering onder het natuurbeleid van Joke Schauvliege veel aandacht besteed aan een grotere toegankelijkheid van onze Vlaamse bossen en natuurgebieden.

solidariteitsfietstocht met Joke schauvliege

De land- en tuinbouwsector heeft een lange weg afgelegd in de richting van een meer ecologische productie. Ook de noodzaak van goede eco-nomische voorwaarden als hefboom voor een duurzame ontwikkeling is evident en essentieel.

Zonder afbreuk te willen doen aan het belang van deze twee aspecten wil KVLV-Agra ook het belang van de menselijke factor in de verf zetten.

KVLV-Agra organiseerde daarom op 25 en 26 augustus 2014 een soli-dariteitsactie ten voordele van ‘Boeren op een Kruispunt’, een vzw die land- en tuinbouwbedrijven in nood helpt. Een groep Agravrouwen, onze minister van Landbouw Joke Schauvliege en nationaal KVLV-voorzitster Nik Van Gool gingen de uitdaging aan om van Limburg naar West-Vlaanderen te fietsen. Tijdens hun fietsroute stopten de fietssters in elke provincie bij een land- of tuinbouwbedrijf waar die dag een grote solida-riteitsactiviteit werd gehouden.

onze toppers maken hun borst nat voor Als

14

Page 15: Ampersand september 2014

NO

BALLS NO

GLORY

Sta jij ook soms versteld van wat er in de wereld gebeurt? Voel jij ook soms verontwaardiging? Wil jij dingen aanpakken? En is politiek volgens jou een manier om veranderingen teweeg te brengen? Dan ben jij onze man of vrouw! Jij hebt nieuwe en frisse ideeën en samen vormen we dus een goed team om jouw toekomst te maken.

Bezorg ons een verfrissende en inspirerende tekst, foto, filmje of tekening en laat ons weten hoe jij de toekomstige samenleving in het algemeen en/of het onderwijsdomein in het bijzonder ziet. Post dit voor 15 oktober 2014 op www.cdenv.be/oranjeballen. Je maakt kans op een toffe, oranje zitzak!

STUUR ONS JOUW IDEE EN WIN!

Een groep jonge enthousiastelingen kreeg gedu-rende de driedaagse Zomerunief van JONGCD&V een waaier aan activiteiten voorgeschoteld, star-tend op het hoofdkwartier van de partij. Daar ver-telden jongerenvoorzitter Tom Vandenkendelaere en kabinetschef Benjamin Dalle hen over het be-lang van jongerenorganisaties. Nadien kregen de zomeruniefers een unieke kijk achter de schermen van het Justitieplaeis, enkele CD&V-kabinetten, het Vlaams parlement, de Kamer en de Senaat. Tijdens een boeiend gemeenteraadsspel werden hun po-litieke skills aangescherpt. De Zomerunief werd af-gerond in het gezelschap van Europees President Herman Van Rompuy.

Deze ontmoeting was meteen het beginpunt van de politieke vrouwenstage van Vrouw&Maatschappij. De drie dagen durende stage werd verder inge-vuld met een rondleiding in verscheidene politieke instellingen, een uitdagende politieke quiz, een creatieve workshop ‘spreken voor groep’ en een gesprek met Brussels Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets. Op de laatste dag gaf mi-nister van Financiën Koen Geens een uiteenzetting over vrouwen in de politiek en de bedrijfswereld.

Politiek laat mensen niet onberoerd,

gelukkig maar. Ook heel wat jonge mensen

voelen zich geprikkeld door de politiek,

maar weten soms met dat gevoel geen

blijf. Daarom creëerden JONGCD&V en

Vrouw&Maatschappij begin september

twee unieke stages.

15

Page 16: Ampersand september 2014

STUUR ONS JOUW IDEE EN WIN!

WWW.CDENV.BE/ORANJEBALLEN

Heb jij de ballen om ons te verrassen met jouw idee? Dan maak je kans op een unieke CD&V zitzak of een inspirerende lunch met Hilde Crevits. Lees er meer over op p.15 of bezoek de website.