Ampersand - Augustus2012

of 18 /18
www.cdenv.be ampersand LEDENBLAD VAN CD&V - JAARGANG 12 - AUGUSTUS 2012 AFGIFTEKANTOOR LUIK X Verschijnt maandelijks, behalve in juli CD&V gaat op toer en zet vanaf 24 augustus elke dag een ander project en gemeente in de kijker. Volg onze daden op www.iedereeninbegrepen.be DADEN DADEN

Embed Size (px)

description

Ledenblad CD&V Ampersand editie augustus 2012

Transcript of Ampersand - Augustus2012

 • www.cdenv.be

  ampersandLEDENBLAD VAN CD&V - JAARGANG 12 - AUGUSTUS 2012 AFGIFTEKANTOOR LUIK X

  Ver

  sch

  ijnt

  maa

  nd

  elijk

  s, b

  ehal

  ve in

  juli

  CD&V gaat op toer en zet vanaf 24 augustus elke dag een ander project en gemeente in de kijker.Volg onze daden op www.iedereeninbegrepen.be

  DADENDADEN

 • 2BHV is gesplitst

  Het tekort op de begroting is teruggedrongen onder 3%

  Als een van de enige regios in Europa heeft Vlaanderen al voor het 2de jaar op rij een begroting in evenwicht

  Het vertrouwen van de internationale markten is hierdoor dermate gestegen dat de staatsrente op 10 jaar historisch laag staat

  Gevolg? Ons land behoort opnieuw bij de top in Europa

  De energiezekerheid is gegarandeerd met de beslissing n kerncentrale langer open te houden

  De nationaliteitsverwerving en gezinshereniging wordt verstrengd, de schijnhuwelijken aangepakt en de snelbelgwet wordt afgeschaft

  Het decreet Vlaamse Sociale Bescherming legt de basis voor een Vlaamse sociale zekerheid

  en unieke vergunning vervangt de bouw- en milieuvergunning: een vereenvoudiging van de vergunningsprocedure

  Met 14 grote werven wordt dit jaar 140 kilometer autosnelweg veiliger

  COLOFONBrecht Grieten, Annemie Lemahieu, Ste en Van Roosbroeck, Peter Poulussen, Stefaan Deleeck, Marc Paredis, Bart Croes, Greet Gysen, Hans Knop, Iris Depoorter, Cecile Segers, Rutger De Reu, Tinneke Huyghe, Veerle Scheire, Leo De Bock, Tine Vandecasteele, Niko GobbinLinda Meskens 02 238 38 30Joost BresseleersPascal Laseur 02 238 38 32 Jonathan Cardoen, Wetstraat 89, 1040 BrusselWetstraat 89, 1040 Brussel, fax 02 238 38 60 [email protected]

  Redactiecomit:

  Adresbestanden: Vormgeving: Postabonnementen: Verantw. uitgever: Re(d)actieadres:

  2

 • 3{leden inbegrepen}

  U voelt het waarschijnlijk ook. De spanning stijgt. 14 oktober komt met rasse schreden dichterbij. Een belangrijk moment voor CD&V. We zijn de belangrijkste partij op lokaal vlak. We hebben de beste mensen in de steden, gemeenten en provincies. We weten beter dan wie ook wat er moet gebeuren op al die plaatsen. Wanneer je dat allemaal bekijkt, zouden we voor een eenvoudige wandeling door het park staan.

  Maar tegelijkertijd beseft iedereen dat dit niet het geval zal zijn. Er heerst een gezonde dosis nervositeit. Ik vind dat niet verkeerd. Dat hoort bij een verkiezingscampagne. En het zorgt ervoor dat iedereen voluit gaat in de campagne. Dat merk ik ook als ik bij jullie kom, op het terrein. Overal stel ik vast dat er veel inzet is. Je voelt de goesting bij velen om er de komende weken een ferme lap op te geven. Thats the spirit!

  Maar het zijn niet enkel de kandidaten en de bestuursleden van onze afdelingen die een belangrijke rol te spelen hebben. Van alle partijen in Vlaanderen, hebben wij het meeste aantal leden. Dat is een ongelooflijke troef. Jullie zijn onze eerste woordvoerders, op de straten en de pleinen overal in Vlaanderen. Jullie zijn de ambassadeurs op het veld, om onze boodschap uit te dragen.

  Een boodschap die gebaseerd is op een positief verhaal. Wij gaan niet in een hoekje zitten klagen, maar stropen de mouwen op om elke dag opnieuw te werken aan een betere samenleving voor de Vlaming. Dat is ons verhaal van {daden inbegrepen}.

  In deze Ampersand vindt u meer informatie, over hoe ook u kunt helpen bij onze campagne. Dat kan op de meest directe manier, door kandidaten te ondersteunen. Maar ook heel eenvoudig met het uitdragen van onze realisaties bij mensen die u tegen komt. Op Vlaams en federaal niveau, zoals u kunt lezen op de pagina hiernaast. Maar vooral voorbeelden van dat lokale niveau, in de steden, gemeenten, districten en provincies. Zodat u gewapend bent, om mee ons positief verhaal uit te dragen.

  Wouter Beke Algemeen voorzitter CD&V

 • 4iedereen inbegrepen = daden inbegrepen

  De {iedereen inbegrepen} campagne is de kandidaten uit Asse op het lijf -of beter op het gezicht- geschreven. De ganse kandidatenploeg wordt op originele wijze voorgesteld door middel van de accolade.

  De lokale afdeling van Vrouw & Maatschappij maakt van Kuurne een stad op stilettos. Tijdens een verkennende wandeling vestigt zij de aandacht op het gebrek aan veiligheid in de omgeving van de Leie. {veilige gemeenten inbegrepen}

  Ook in Kuregem gaat CD&V in dialoog met de allochtone gemeenschap. Gespreksstarter is de lm Les Barons over jongeren van de tweede en derde generatie allochtonen in Sint-Jans-Molenbeek.

  Asse

  KUREGEM

  Kuurne

 • Op de honderdste bloemenstoet in Ternat geeft de plaatselijke CD&V afdeling een creatieve interpretatie aan onze accolade. Het resultaat is een prachtige bloemenwagen met 14 574 bloemen, een voor elke inwoner.

  Ternat

  Kruibeke

  5

  iedereen inbegrepen = daden inbegrepenIf you like PiaccoladaIn Kruibeke trakteert de CD&V-ploeg met een echte campagnecocktail.

  Wilt u de accoladecocktail even proeven? Zak dan af naar Kruibeke of ga zelf aan de slag!

  Ingredinten (zelfde deel ongeveer 5 cl per glas)

  - kokoslikeur- spuitwater- ace fruitsaptot slot enkele ijsblokjes en een schijfje sinaasappel voor de afwerking

  Proost!

  Voor CD&V Kaprijke betekent {ieder-een inbegrepen} een gemeente die voor iedere inwoner vlot toegankelijk is. In rolstoelen doen zij de test om te zien hoe het met de toegankelijkheid in Kaprijke is gesteld.

  {studenten inbegrepen} JONGCD&V Laarne schakelt de toekomst in. De CD&V jongeren trakteerden de studerende jeugd op een leuke goodybag met allerlei lekkere tussendoortjes en prakti-sche cadeautjes. Ieder pakket werd persoonlijk afgegeven en zo kreeg JONGCD&V meteen ook heel wat input voor het partijprogramma.

  Laat je verrassen of inspireren door leuke ideen van andere kandidaten en afdelingen.

  Surf naar www.iedereeninbegrepen.be voor een uitgebreid overzicht van alle {iedereen inbegrepen} acties!

  Onze kandidaten gaan van deur tot deur op huisbezoek. Ook CD&V Lubbeek gaat op stap. De nieuwe inwoners van Pellenberg krijgen een lekkere appel met accolade als welkomstgeschenk.

  Kaprijke

  Laarne

  Lubbeek

 • Onze lokale mensen kunnen een goed rapport voorleggen, de lijst met realisaties is dan ook indrukwekkend.

  Dit maakt duidelijk dat onze duizenden kandidaten garant staan voor toekomstgerichte oplossingen om problemen van mensen aan te pakken. CD&V gaat op toer en zet vanaf 24 augustus elke dag een ander project en gemeente in de kijker.Volg onze daden op www.iedereeninbegrepen.be

 • 24-08 Dendermonde ( OVL) // 26-08 Kortenberg (VL-B) // 25-08 Zulte (OVL) // 27-08 Diksmuide (WVL) // 28-08 Lochristi (OVL) // 29-08 Wijnegem (ANT) // 30-08 Brussel stad // 31-08 Lommel (LIM) // 1-09 Gistel-Oostende (WVL) // 2-09 Brugge (WVL) // 3-09 Nationale actie terug naar school - Torhout (WVL) & Leopoldsburg (LIM) // 4-09 Evergem (OVL) // 5-09 Borgerhout (ANT) // 6-09 Kampenhout (VL-B) // 7-09 Brussel 19 // 8-09 Kinrooi (LiM) // 9-09 Begijnendijk (VL-B) // 10-09 Maldegem (OVL) // 11-09 Oostkamp (WVL) // 13-09 Sint-Niklaas (OVL) // 14-09 Opglabbeek (LIM) // 15-09 Peer // 17-09 Tielt (WVL) // 18-09 Sint-Truiden (LIM) // 19-09 Zoersel (ANT) // 20-09 Deinze (OVL) // 21/09 Leuven (VL-B) // 22/09 Anderlecht (BRU) // 23-09 Sint-Genesius-Rode (VL-B) // 24-09 Roeselare (WVL) // 25-09 Vilvoorde (VL-B)// 26-09 Diest (VL-B) // 27-09 Genk (LIM) // 28-09 Antwerpen (ANT) // 29-09 Hoogstraten (ANT) // 30-09 Poperinge (WVL) // 1-10 Hasselt (LIM) // 2-10 Kortrijk (WVL) // 3-10 Tienen (VL-B) // 4-10 Geel (ANT) // 5-10 Sint-Jans-Molenbeek BRU) // 6-10 Berchem (ANT) // 8-10 Lummen (LIM) // 9-10 Gent (OVL) // 10-10 Opwijk (VL-B) // 11-10 Heist op den Berg (ANT) // 12-10 Rotselaar (VL-B) // *

  * Datum en plaats onder voorbehoud.

 • 86. Veilig verkeer in beweging

  Elk verkeersslachtoffer is er n te veel. Veilige wegen met afgescheiden fi etspaden en confl ictvrije kruispunten zijn een blijvend werkpunt. Naast veiligheid, is vlot verkeer een prioriteit van CD&V. Mensen moeten zich makkelijk kunnen verplaatsen.

  5. Gezonde gemeenten

  Zuinig energieverbruik, proper water, verstandig natuurbeheer, minder schadelijk afval Een betere toekomst voor onze kinderen, maken we vandaag. Een gezonde gemeente met gezonde inwoners is ons doel. leving.

  ONZE LOKALEPRIORITEITENCD&V gaat in elke gemeente voor een warme en leefbare gemeenschap waar iedereen zich thuis voelt, mensen kansen krijgen maar ook aangezet worden om kansen te grijpen. Kortom, voor een gemeente waar {iedereen inbegrepen} is. Daarom zetten onze mensen zich de komende weken in voor de volgende zeven prioriteiten. Altijd met een aanpak op maat van de eigen gemeente en de eigen lokale uitdagingen.

  7. Ruimte voor initiatief

  CD&V ondersteunt actief iedereen die initiatief neemt. Ondernemers die een gemeente of stad economisch vooruit helpen en instaan voor werkgelegenheid verdienen alle steun.

  CD&V heeft ook een boon voor iedereen die zich vrijwillig inzet in het verenigingsleven. Die het initiatief neemt mensen bij elkaar te brengen. En dit in de verschillende sectoren, zowel binnen jeugd, socio-cultureel, milieu, sport, erfgoed, ontwikkelingssamenwerking.

  CD&V heeft alle troeven in huis om ook in uw gemeente het verschil te maken. Met onze ervaren kandidaten en onze beleidservaring trekken we naar de kiezer op 14 oktober.

  24 augustus tot 31 augustus

  1 september tot 7 september

  8 september tot14 september

 • 14 oktober

  9

  Uw voorbeelden inbegrepen?

  Kent u zelf goede voorbeelden die aansluiten bij onze 7 prioriteiten? Stuur ze zeker door naar [email protected] en

  kijk voor een selectie en uitgebreidere beschrijving op www.iedereeninbegrepen.be

  2. Veilige buurten

  CD&V wil dat mensen zich goed voelen in hun buurt. Dat mensen elkaar ontmoeten. Dat mensen durven buiten komen. In die buurt is er geen plaats voor criminaliteit. Straten en pleinen liggen er proper bij en de publieke ruimten worden slim ingericht.

  4. Kinderen en zorg inbegrepen

  CD&V hecht veel belang aan een goede opvoeding en groeikansen voor onze kinderen. We willen ouders hierin ondersteunen. Betaalbare, goede en aangepaste kinderopvang is een belangrijke stap. Daarnaast is CD&V er voor mensen die zorg nodig hebben. Mensen met beperkingen, zorgbehoevende ouderen en iedereen die - om welke reden dan ook - het moeilijk heeft. toe net als alle Vlamingen. In ruil verwachten we een actieve integratie in onze samenleving.

  3. Inzetten op echte integratie

  CD&V staat voor een streng en rechtvaardig asielbeleid. We zijn streng aan de ingang, maar willen ook kansen bieden aan wie hier legaal verblijft. Mensen met noden kennen we rechten toe net als alle Vlamingen. In ruil verwachten we een actieve integratie in onze samenleving.

  1. Betaalbaar wonen

  Mensen mogen niet hun hele leven gebukt gaan onder zware leningen. CD&V wil dat iedereen zich een betaalbare en kwaliteitsvolle woning kan veroorloven.

  15 september tot 21 september

  22 september tot 28 september

  29 september tot 5 oktober

  6 oktober tot 12 oktober

 • 101010

  Knip de affiche op de rechterpagina uit en hang deze aan uw raam. Maak duidelijk dat u kiest voor kandidaten die toekomstgerichte oplossingen aanreiken om problemen van mensen aan te pakken. Toon dat u kiest voor {daden inbegrepen}. En neem op deze manier uw engagement als CD&V-lid op.

 • Ik kies voor een partij met kandidaten die oplossingen brengen voor problemen van mensen.

 • Mahbooba Abawi MoederIn Afghanistan was ik zelf erg bezig met de politiek en daarom ben ik enorm blij dat

  mijn oudste dochter hier in Belgi een actieve rol wil spelen. Ik zeg haar wel

  dat politiek een wereldje apart is waar je zeker als vrouw je mannetje moet kunnen staan.

  Lieve pollet Gemeenteraadslid Hasselt, provincieraadslid Limburg (de persoon waardoor ik 6 jaar geleden bij de CD&V ben terechtgekomen)

  Mijn dochter heeft tot mijn spijt geen politieke ambities. Maryam ken ik vanaf haar dertiende en ze stal mijn hart door haar ernst en inzet om met haar familie een thuis te maken in Hasselt zon-der hun eigenheid te verliezen. Vandaag bewijst ze door haar inzet voor de partij dat ze haar nieuwe land en stad wil helpen uitbouwen met inzet van al haar talenten.

  Marwa Jamshid - zusintelligence without ambition is a

  bird without wings S.Dali

  Thats why shes still fl ying and has never looked back down again Marwa Jamshid

  Abdul S. Jamshid vaderMeisjes hadden in Afghanistan weinig toekomst-perspectief. Mijn vrouw en ik hebben er dan ook voor gekozen om te vluchten en zo onze 3 doch-ters kansen te geven die ze verdienden. Het feit dat Maryam politiek combineert met haar werk en studies maakt mij als vader heel erg trots.

  Valrie De Houwer vriendinIk was niet verbaasd toen Mary aan een politieke carrire begon, ik was echter des te meer verbaasd dat ze voor CD&V koos. Ze heeft namelijk nogal een sterke voorkeur voor de kleur groen.

  Werkelijk elk accessoire bij haar op kot had dezelfde groene kleur. Dus aan de ene kant ben ik blij voor jullie dat jullie zon kanjer als Maryam in

  de partij hebben, maar aan de andere kant: als ze binnen enkele

  jaren een spion blijkt te zijn voor een andere niet nader genoemde partij, ik heb jullie gewaarschuwd!

  14

  Fariha Jamshid zusSommigen breken hun principes in duizenden uitzonderingen om hun doel te bereiken. Ik ben er zeker van dat Maryam niet bij die sommigen hoort en haar doel zal bereiken volgens haar principes.

  KANDIDAAT IN DE KIJKER!

  MARYAM JAMSHID

  24 jaar, Echte Hasselaar, 14 jaar geleden uit Afghanistan vertrokken, Sociale tolk en studente rechten, voorzitter JONGCD&V Hasselt en nationaal bureaulid JONGCD&V

  Zelf heb ik ervaren hoe belangrijk mensen zijn om je thuis te voelen op een plek. Ze geven je de energie om je plaats te vinden in het leven en in een stad als Hasselt. Als gemeenteraadslid wil ik mij vooral inzetten voor betaalbaar wonen voor jongeren en jonge gezinnen en een aangepast beleid naar scholieren en studenten.

 • 15

  Campagnekoorts achter de schermen

  Bedankt aan alle vrijwilligers!

  Geen kandidaat, zelfs geen politieke ambities en toch bezeten van de campagne: het bestaat! Duizenden (!) vrijwilligers zijn actief achter de schermen, dag na dag voor hn partij, hn kandidaat. En CD&V-vrijwilligers zijn fanatieker dan andere, niet in woorden, maar in daden.

  Blijven plakken

  Al gehoord van Danny Kenis zijn legendarische plakploeg? Zij zorgen al 40 jaar dat je langs de wegen niet naast CD&V kan kijken: Tegen 14 oktober zetten we minstens 800 borden; ons streefdoel is 1000! We hebben een vaste ploeg van zon 20 man, aangevuld met vrijwilligers uit de gemeenten die we aandoen. Het begon met de eerste campagne van Jos Ansoms in Wuustwezel, die zoals je weet intussen 40 jaar burgemeester is. Heel die tijd bleven wij actief als plakploeg en al gauw werkten we ook voor bekende CD&Vers in andere gemeenten. Ons werk gaat goed vooruit, maar het leukste is toch tussendoor even halt houden met een pint. Dat hoort erbij. Proost!

  Campagnelijder met stuurgroep

  Lieve Struyf is campagneleider in Schilde. Al vindt ze Manusje van alles een beter woord: Ik schrijf of herschrijf zowat alle teksten voor de campagne, bv. voor onze algemene folder,

  persoonlijke kaartjes, de website, het huis-aan-huisblad. Daarnaast let ik erop dat de afspraken worden nagekomen, bv. welke kandidaten samen campagne voeren, wie wat moet doen en wanneer Dat lijkt eenvoudig, maar is het niet altijd. Eerlijk gezegd waren er al momenten dat ik het niet meer zag zitten. Dan zeg ik: sorry, maar vanavond kom ik samen met de stuurgroep. Bij deze zal ik het maar bekennen: die stuurgroep, is een groep vriendinnen waarmee ik regelmatig eens ga fi etsen Tring tring!

  Het webmasterplan

  Johan Coopman is IT-cordinator in Oostkamp: Ik ben webmaster voor alle kandidatenwebsites in onze gemeente. Om dit te realiseren ging ik planmatig te werk. Zij

  kregen allemaal een kleine opleiding van mij, zodat ze hun site zelf kunnen invullen. De meesten geraken daar mee weg. Slechts enkele moeten nog worden gestart. Je moet er wel wat achter zitten en waar het technisch of vormelijk fout loopt grijp ik in. Maar de inhoud waarmee ze naar de kiezer trekken moeten ze zelf bedenken, anders kan ik evengoed zelf in de politiek stappen. Klik!

  De glamour fotograaf

  Een persfotograaf die zich vrijwillig inzet in de campagne? Moet kunnen! Sorry dat ik incognito optreedt, maar in mijn beroep blijf ik beter onafhankelijk, hoewel ik een CD&Ver ben in hart en nieren. Ik probeer iedere kandidaat in beeld te brengen binnen een onderwerp of in een context waar hij of zij bij betrokken is. Dat is levensecht en geloofwaardig. Je moet je niet anders voordoen dan je bent, want dan zi je op een foto. Ik probeer iedereen te coachen om zich van hun meest aantrekkelijke kant te laten zien. Iedereen heeft iets, en dat wil ik als fotograaf tonen. In de hoop dat ze op die manier ook meer stemmen scoren. Flits!

 • Als burgemeester ben ik geboren, als burgemeester blijf ik bestaan?

  Frans: Toch niet. Ik was 35 jaar toen ik in het college kwam en pas 41 toen ik burgemeester werd.

  Jos: Bij mij begon het al op mijn 25ste: de jongste burge-meester van Belgi! Aangespoord door mijn leeftijdsgenoten kwam ik op, voor de mop! En niet bij CD&V, maar op een lo-kale lijst. Ik haalde op twee na de meeste voorkeurstemmen. Na anderhalf jaar onderhandelen was er nog geen akkoord en benoemde de koning mij dan maar tot burgemeester, maar kijk: ik ben het 40 jaar gebleven!

  Vinden jullie het moeilijk om de fakkel door te geven?

  Jos: Ik ga niet schoonmoederen. Toen ik burgemeester werd was mijn voorganger 65: tijd om te stoppen. Dat is ook mijn mening. Ik heb Dieter Wouters gevraagd als lijsttrekker. Hij viel me lang geleden al op toen hij een betoging orga-niseerde tegen mij. (lacht) Intussen kon Dieter een perfecte leerschool doorlopen: eerst als Belga-journalist, dan als parle-mentair medewerker voor Ludwig Caluw en als privesecre-taris voor gouverneur Cathy Berx. En in eigen gemeente is hij al 8 jaar schepen van jeugd.

  Dieter: Het zou makkelijker zijn iemand op te volgen die niet zoveel heeft gerealiseerd. Maar het voordeel is dat alles op orde staat: de financieen zijn gezond, de meeste plannen zijn uitgevoerd of liggen klaar.

  Frans: Ik heb Leen Beke 10 jaar geleden aangesproken, omdat ik dadelijk zag dat ze iemand is die verantwoordelijk-heid opneemt.

  Leen: Toen Frans me kwam opzoeken woonde ik nog maar 4 jaar in Geel. Bovendien had ik toen 2 kleine peuters, dus de vraag om in de politiek te stappen was voor mij niet vanzelf-

  sprekend. Gelukkig heb ik de kans gekregen om geleidelijk te groeien in de politiek en heeft mijn gezin dat ook kunnen doen, waardoor ik nu toch op heel veel begrip kan rekenen.

  Frans: Op tv doet men altijd alsof de families van politici voorbeeldgezinnen zijn, maar het is niet evident om tegelij-kertijd een gezin te hebben en aan politiek te doen.

  De vraag is of dit vandaag nog wel kn, een dergelijke functie tientallen jaren aan een stuk volhouden? De tijden zijn sterk veranderd, de burgers zijn veel mondiger en kritischer.

  Frans: Op zich is dat een goede zaak, maar waar ik meer moeite mee heb is het gebrek aan respect voor de politici vandaag. Dat was heel anders 25 jaar geleden.

  Dieter: De burgemeester blijft toch een zeker respect afdwin-gen. Je blijft immers een centrale figuur met helicoptervisie over de gemeente.

  Word je als burgemeester goed betaald?

  Frans: Als burgemeester verdien ik 3500 euro netto. Ik ben 59 jaar. Er is geen ancieniteit op deze lonen. Enkel de grootte van je gemeente telt. Als ik daarvoor zon 8 uur per dag moest werken was het goed betaald, maar als burge-

  Wuustwezel en Geel zijn twee gemeenten waar al jaar en dag absolute meerderheid heerst voor CD&V. En dat is zonder twijfel de verdienste van de legendarische burgemeesters aldaar: Jos Ansoms en Frans Peeters. Maar er komt een tijd dat er jonge veulens klaarstaan om het zoniet beter, dan toch op zijn minst even goed te doen. Dieter Wouters (33) waagt zijn kans als lijsttrekker in Wuustwezel en Leen Beke (40) in Geel.

  AFLOSSING VAN DE WACHT

  16

 • meester draai je haast 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 en je hebt geen zekerheden. Ik kan morgen mijn job kwijt zijn en bedrijven staan niet te springen om een lokale politicus in dienst te nemen.

  Jos: Ik hou netto zon 2600 euro over. In vergelijking met an-dere verantwoordelijke functies is dit niet veel. Maar ik klaag niet hoor, bovendien was ik ook jarenlang parlementslid.

  Valt dat te combineren, zon nationaal en lokaal mandaat?

  Jos: Het wordt wel moeilijker, toch als je beide jobs goed wil doen. Nationaal kan je heel wat verwezenlijken, maar je moet er tijd in steken en je moet persistent zijn. Zo heb ik het thema verkeer op de politieke agenda gezet.

  Frans: Voor mij was het inderdaad onmogelijk om zowel Vlaams parlementslid als burgemeester te zijn. Na 5 jaar ben ik er dan ook mee gestopt.

  Jos: 40 jaar geleden waren de taken van de lokale overheid beperkt: de veldwachter, bouwvergunningen afleveren, Nu hebben we het allemaal veel beter dan vroeger, maar toch is er een grote ontevredenheid. En iedereen kankert op de overheid.

  Dieter: Het is allemaal te vanzelfsprekend geworden. Mensen willen altijd mr. Onze gemeente organiseert bv. jeugdkam-pen, maar intussen moeten we ook blijven focussen op onze kerntaken.

  Leen: Geel heeft een centrumfunctie en we bieden heel wat fa-ciliteiten aan. Maar dat brengt ook financiele verantwoordelijk-heden mee. We zijn nu verplicht alles grondig te herbekijken.

  Is CD&V lokaal nog een sterk merk?

  Frans: De traditionele partijen hebben de wind alleszins niet in de zeilen.

  Jos: Het is een trend in heel West-Europa dat wie verant-woordelijkheid opneemt afgestraft wordt door de kiezer, mogelijk als gevolg van de mediatisering en globalisering.

  Leen: En ook hier speelt de NVA-factor.

  Jos: De NVA in Wuustwezel heeft geen wortels in het lokale verenigingsleven. Dat interesseert ons niet, zeggen ze zelf. Ze gaan ervan uit dat ze lokaal meesurfen op de golf die hun partij heeft veroorzaakt bij de nationale verkiezingen.

  Dieter: We moeten zorgen dat deze verkiezingen over Wuust-wezel en Geel gaan en niet over nationale zaken.

  Is de aanpak van CD&V anders dan andere partijen?

  Dieter: De andere partijen zeggen vooral dat de gemeente-besturen mr moeten doen. Wij vinden dat je vooral moet zoeken naar samenwerking en maatschappelijk draagvlak. De kracht van mensen is nog altijd de beste slogan.

  Jos: In Wuustwezel hebben we een magnifieke theaterzaal. Het makkelijkst is te zeggen: hier is 300.000 euro en we plannen het hele jaar vol. Maar dan maken we het vereni-gingsleven dat het al zo moeilijk heeft nog sneller kapot. Wij steunen de verenigingen, maar zij moeten zelf de initiatieven nemen.

  Dieter: Ik ben organisator van een festival. De grootste fout die we als gemeente kunnen maken is het festival overne-men of volledig subsidieren. Neen: de rol van de overheid is te faciliteren, maar het initiatief blijft bij de organisatoren zelf.

  Leen: We moeten wel aandacht hebben voor sociale weef-sels als we de identiteit van de stad willen behouden. We hebben daartoe een aantal gemeenschapsvormende projec-ten in Geel. Dus we ondersteunen onze verenigingen, maar ze moeten het zelf waarmaken.

  Dieter: Toen ik destijds ging betogen tegen de burgemees-ter was het vanwege een nieuw jeugdhuis. We wilden dat gewoon krijgen van de gemeente. Maar met de jaren ben ik meer gaan geloven in de CD&V-aanpak. Als de chiro een lokaal wil bouwen, geven we de grond en een renteloze le-ning, maar het bouwen laten we over aan henzelf. Zo krijgen ze respect voor hun eigen materialen en bouwen ze letterlijk n figuurlijk mee aan hun mooiste jeugdherinneringen. Dt is de CD&V-aanpak! En zon engagement draag je mee voor de rest van je leven.

  17

 • [email protected]

  Tine van CD&V | Wetstraat 89, 1040 Brussel | Tel: 02/238 38 83

  www.facebook.com/cdenv

  1818

  Wij willen burgers op alle vlak betrekken bij de partij en bij ons beleid. Daarom hebben we bewust gekozen om een ledenpartij te zijn.We willen weten wat er leeft bij mensen om ons beleid daar maximaal op af te stemmen. En dat willen we niet alleen doen door professioneel onderzoek.

  Maar vooral: door op alle vlak midden de mensen te zijn. Vroeger was je al tussen de mensen onder je kerktoren maar vandaag breidt deze dialoog zich uit op Facebook, Linkedin en Twitter.

  Los van deze nieuwe media organiseren we ook tal van nieuwe dialoogformules zoals onze Vrouwetongen waar we in debat gaan met vrouwen rond de combinatie arbeid-gezin,of onze pizzababbels waar onze mandatarissen in gesprek gaan met studenten. Ook de toekomst vergeten we niet: voor kinderen en hun ouders organiseren we fi losofi sche gesprekken.

  U ziet: dialoog staat centraal in alles wat we doen. Want wat we doen, doen we vooral voor u. Een beleid voeren waar u beter van wordt.(iedereen inbegrepen)

  We nodigen u daarom graag uit om op alle mogelijke manieren met u in dialoog te kunnen gaan: kom naar n van onze activiteiten, laat je stem horen, word fan op onze facebookpagina en volg ons op twitter.En steek anderen aan om ook mee in dialoog te gaan.

  Samen in dialoog is samen aan politiek doen!

  CD&V, DE PARTIJ VAN DE DIALOOG.

  {passie inbegrepen} zakboekje voor kandidatenEen handig zakboekje met 7 stappen om een fantastische verkiezingscam-pagne te voeren.

  www.cdenv212.beAlle nuttige informatie rond verkiezin-gen en campagne hebben we gebun-deld op intranet www.cdenv212.be. De informatie, voorbeelden, tips en voorstellen zijn ingedeeld volgens 7 stappen.

  CD&V WIL U MAXIMAAL ONDERSTEUNEN IN UW CAMPAGNE. WAT KAN U VERWACHTEN?

  twitter.com/#!/cdenv

 • 19

  ONTDEK CD&V NU OOK OP JE SMARTPHONE!CD&V werkt voor hun mobiele campagne samen met het innovatieve Rogerthat uit Lochristi. Via de mobiele weg krijgen onze kiezers zo ook de kans om onze lijsten, programmas en verschillende tools per gemeente te raadplegen. De app wordt offi cieel voorgesteld aan de pers op 28 augustus 2012 in aanwezigheid van onze minister-president Kris Peeters. Maar graag stellen we de app nu al voor aan onze leden.

  Hoe ga je te werk?

  1. Installeer de Rogerthat Messenger app op jouw smartphone

  2 Scan de QR-code om CD&V te activeren

  Enkel toegankelijk voor iPhone en Android.

  Slangen Callebaut Politiek debat tussen 2 grootmeesters

  Nol Slangen, reeds jaar en dag communicatieadviseur voor diverse politieke partijen en Jan Callebaut, politiek adviseur van verschillende partijen, gaan met elkaar in debat.

  Op 35 dagen voor de fi nale van de lokale verkiezingen geven deze kleppers hun ongezouten mening over politieke communicatie, strategie en resultaten.

  Mis dit spannend debat niet en schrijf je vandaag nog in via www.cdenv.be/slangencallebaut

  Gent, Maandag 10 september 2012, 20u In zaal Zebra (Zebrastraat 22 Gent)

  Leden gratis!

  Een wekelijkse kandidatennieuws-brief Ampersand lokaalAls kandidaat, voorzitter of campag-nevrijwilliger ontvangt u wekelijks een nieuwsbrief met de voor die week noodzakelijke informatie, ondersteuning, tips & tricks.