Ampersand oktober 2014

20
LEDENBLAD VAN CD&V - JAARGANG 14 - OKTOBER 2014 AFGIFTEKANTOOR ANTWERPEN X ampersand Verschijnt maandelijks, behalve in juli en augustus WWW.CDENV.BE NIEUW EVENWICHT, TOEKOMST VERZEKERD. #NIEUWEVENWICHT

description

 

Transcript of Ampersand oktober 2014

Page 1: Ampersand oktober 2014

ampersandLEDENBLAD VAN CD&V - JAARGANG 14 - OKTOBER 2014 AFGIFTEKANTOOR ANTWERPEN X

ampersand

Ver

sch

ijnt

maa

nd

elijk

s, b

ehal

ve in

juli

en a

ug

ust

us

WWW.CDENV.BE

NIEUW EVENWICHT, TOEKOMST VERZEKERD.

#NIEUWEVENWICHT

Page 2: Ampersand oktober 2014

COLOFONAnnemie Lemahieu, Steffen Van Roosbroeck, Silke Van Vaerenbergh, Katrien Rosseel, Maxime Penen Eline Vercruyssen, Thomas Vints, Peter Poulussen, Sam Voeten, Tom SchiettecatGert Goris – 02 238 38 30Joost BresseleersPascal Laseur – 02 238 38 32 Jonathan Cardoen, Wetstraat 89, 1040 BrusselWetstraat 89, 1040 Brussel - 02 238 38 83 – [email protected]

Redactiecomité:

Adresbestanden: Vormgeving: Postabonnementen: Verantw. uitgever: Re(d)actieadres:

2

Page 3: Ampersand oktober 2014

Wouter BekeAlgemeen Voorzitter

18 jaar geleden werd ik lid van onze partij . Ik ben lid geworden omdat de sociaal-economische visie van Jean-Luc Dehaene me inspireerde. Met zij n globaal plan gaf hij weer een toekomstperspectief aan een hele generatie. Hij zette ons land opnieuw op de rails.

Dat zal met het nieuwe federaal regeerakkoord niet anders zij n.

Dit federaal regeerakkoord focust op de sociaal-economische problemen. Dit regeerakkoord legt de klemtoon op de prioriteiten van vele gezinnen: op jobs, op de betaalbaarheid van de pensioenen, op goede zorg.

Weet u nog wat we op ons Innesto-congres samen hebben afgesproken? “Om jobs te creëren moeten we de loonkostenhandicap van ons land terugdringen.” Dat is wat we nu doen. We zorgen ervoor dat het niet langer duurder is dan in onze buurlanden, om iemand een job te geven. Zodat er meer sterke schouders komen waarop onze welvaart kan steunen.

En ja, we voeren hervormingen door. Om te zorgen dat onze pensioenen betaalbaar blij ven. Om te zorgen dat iedereen kan genieten van zorg. Om ondernemers te helpen investeren en jobs te creëren. Om de begroting in evenwicht te kunnen brengen, opdat onze kinderen de rekening niet voorgeschoteld krij gen. Dankzij ons gebeuren die noodzakelij ke hervormingen op een sociale manier.

We zij n op zoek gegaan naar een nieuw sociaal-economisch evenwicht voor de gezinnen, voor jong en oud, voor werknemers en ondernemers. Een nieuw evenwicht voor heel de samenleving. We gaan voor een nieuw evenwicht om uw toekomst te verzekeren.

Ik wil Kris, Koen en Pieter, onze parlementsleden en vele medewerkers danken voor hun bij drage aan een regeerakkoord dat ons 3D-plan weerspiegelt. Ze hebben ons aandeel in de nieuwe regering versterkt. Ze hebben er mee voor gezorgd dat dit akkoord een sociaal akkoord is waardoor CD&V de volgende federale regering een sociaal gelaat geeft.

In deze Ampersand vindt u de oranje stempel op dit regeerakkoord terug.

Tot slot nog dit: er lij ken altij d meer redenen te zij n om aan de kant te gaan staan. Maar een partij die wil gaan voor het moedige midden, voor een nieuw evenwicht, voor economische groei én sociale vooruitgang, die gaat niet aan de kant staan. Die neemt het roer mee in handen en stuurt het schip in de juiste richting.

#NIEUWEVENWICHT

3

Page 4: Ampersand oktober 2014

CD&V-LEDENCONGRES KEURT REGEERAKKOORD GOED

4

Donderdagavond 9 oktober hield CD&V haar federaal regeringsdeelnamecongres in de Albert Hall in Brussel.  Het regeerakkoord werd met 95% van de stemmen goedgekeurd na een uitgebreide dialoog met onze leden.

IN DIALOOG

Twee uur voor aanvang van het congres werden verschillende dialoogsessies georganiseerd waarin experten uit het onder-handelingsteam antwoordden op vragen van CD&V-leden. De werkgroepen behandelden thema’s als pensioenen, werk en ondernemen, financiën en fiscaliteit, mobiliteit, asiel en mi-gratie… Dat zorgde voor boeiende gesprekken, met woord en wederwoord. De talrijke aanwezigen maakten dankbaar ge-bruik van dit moment om te informeren naar de ruimere con-text en de details van sommige maatregelen. Uw toekomst (en dus ook het regeerakkkoord) verdient namelijk meer dan enkel slogans.

PLENAIR GEDEELTE

Omstreeks 19 uur zat de congreszaal van de Albert Hall af-geladen vol voor het eigenlijke ledencongres. Het federaal regeerakkoord werd voorgesteld en toegelicht door coforma-teur Kris Peeters. Daarbij werd ook de ‘Oranje Toets’ gepre-senteerd, die weergeeft welke elementen uit het 3D-plan zijn terug te vinden in het regeerakkoord. Tijdens het daaropvol-gende rondetafelgesprek werd het publiek in alle openheid toegesproken door gemandateerde sprekers en leden.

Algemeen partijvoorzitter Wouter Beke gaf daarna zijn slot-beschouwing. “Voor ons is het geen of-of verhaal maar een en-en verhaal, het gaat over economische groei én sociale vooruitgang.”

MOMENT VAN DE WAARHEID

Na deze slotbeschouwingen vond de stemming plaats. Het federaal regeerakkoord werd goedgekeurd met maar liefst 95% van de stemmen. CD&V ziet veel kansen om via dit regeerakkoord verder te bouwen aan een nieuw evenwicht. Dat vergt moedige keuzes en hervormingen die de toekomst verzekeren. In deze Ampersand komen we uitgebreid terug op het federal regeerakkoord.

Tenslotte waren er heel wat dankwoorden voor het geleverde werk van het onderhandelingsteam, coformateur Kris Peeters en algemeen partijvoorzitter Wouter Beke in het bijzonder.

DIALOOGMOMENTEN

De dialoog over onze regeringsdeelname eindigt niet bij het congres, integendeel. Check de laatste pagina van deze Ampersand voor meer informatie. Of surf naar www.cdenv.be.

Page 5: Ampersand oktober 2014

5

Limburg RONNY CUSTERMANS“Als CD&V-lid konden we in inter-actie gaan met mandatarissen en experts om antwoorden te vinden op vele vragen. Zelf heb ik deelge-nomen aan de sessies over werk en pensioenen. We weten allemaal

dat de bestaande situatie niet langer houdbaar is. Hervor-mingen op deze domeinen zijn nodig om onze toekomst, en deze van de komende generaties, te kunnen blijven verzekeren. Ik bekijk het regeerakkoord langs de positie-ve kant. Ik ben bereid de nodige inspanningen te leveren, wil met plezier langer werken en verder meebouwen aan onze toekomst. Hier staat tegenover dat ik kan blijven rekenen op de nodige goede gezondheidszorg, dat onze pensioenen gegarandeerd zijn, dat ieder kind de kans krijgt om te studeren en zich te ontplooien, dat sociaal zwakkere geholpen worden.”

Oost-VlaanderenLIEVE STOCKMAN“Ik ben naar het deelnamecongres gekomen om de onderhandelaars te steunen. Het zijn zij die hun nek uitgestoken hebben. Er was buiten protest, maar dan vind ik dat de actievoerders ook bij de coalitie-

partners hadden moeten protesteren. CD&V reikt net de hand uit! Politiek is nu eenmaal keuzes maken, geven en nemen. Vooral het thema palliatieve zorg en de verho-ging met een jaar van het tijdskrediet voor zorg spreekt me bijzonder aan. Ik heb het zelf meegemaakt, ik heb thuis familieleden verzorgd, en dan is dit kader van on-schatbare waarde.”

Vlaams-BrabantLORENZO RAMALHO “Ik maakte dit jaar mijn eerste con-gres mee bij CD&V en was zeer tevreden over het hoge dialoogge-halte. In het bijzonder ben ik zeer enthousiast over de nieuwe minis-ter van Onderwijs, Hilde Crevits. Ze staat open voor conversatie en

overleg en ik kijk uit naar haar plannen rond de hervor-mingen van het secundair onderwijs.”

Antwerpen SALLY VAN GORP“Nieuwsgierigheid. Dat bracht mij naar het toetredingscongres van CD&V. Nieuwsgierig naar het re-sultaat van de onderhandelingen. Nieuwsgierig naar de reacties op het federaal akkoord. Het viel me op dat CD&V dicht bij haar leden

staat. De dialoog kwam vlot op gang. Ik ben ervan overtuigd dat de CD&V-mandatarissen in deze regering zullen slagen om dit #nieuwevenwicht te creëren.”

Bekijk het volledige fotoverslag via Flickr.com/cdenv

AMPERSAND SPROKKELDE REACTIES BIJ DE AANWEZIGE LEDEN

Page 6: Ampersand oktober 2014

WOUTER BEKE, ALGEMEEN VOORZITTER

“HET MOEDIGE MIDDEN VERGT UITERAARD MOEDIGE KEUZES. IK WIL OVER 20 JAAR MIJN KINDEREN NOG RECHT IN DE OGEN KUNNEN KIJKEN.”

Zowel voor als na de verkiezingen heeft CD&V ge-zegd dat het de komende vijf jaar moet gaan over de thema’s die de mensen écht bezig houden: hun pen-sioen, hun job, het onderwijs van hun kinderen, enz. Ver weg van alle communautaire discussies, voeren we nu de broodnodige sociaal-economische hervormingen door om uw toekomst te verzekeren.

VERDER BOUWEN

Met dit regeerakkoord stippelen we een beleid uit dat aansluit bij stappen die reeds in de vorige legislatuur gezet zijn, zoals het concurentiepact, het energiebevoor-radingsplan, het banenplan. Op deze manier bouwen we verder aan een nieuw evenwicht dat balanceert tussen economische groei én sociale vooruitgang. Want dat is wat we beloofd hebben en nu willen waarmaken. Dat vergt enkele moedige keuzes, dat beseffen we. En we vragen inspanningen van iedereen. Maar we doen dit op een rechtvaardige en billijke manier. Want als we nu de omslag niet maken, komt onze sociale welvaartsstaat onder een onhoudbare druk.

We hebben onze welvaart decennialang opgebouwd. CD&V neemt met dit akkoord haar verantwoordelijkheid om deze te blijven garanderen.

#NIEUWEVENWICHT: ECONOMISCHE GROEI ÉN SOCIALE VOORUITGANG

ECONOMISCHEGROEI

SOCIALEVOORUITGANG

DE ORANJE TOETS

6

Page 7: Ampersand oktober 2014

PIETER DE CREM Staatssecretaris Buitenlandse Handel

“HET INNESTOTRAJECT DAT LEIDDE TOT HET 3D-PLAN

HEEFT MEER DAN TWEE JAAR GEDUURD EN IS UNIEK IN HAAR SOORT. IK BEN BLIJ DAT ONZE VISIE NU OOK WEERKLINKT IN HET REGEERAKKOORD.”

JAN (Antwerpen, 25 jaar)

“Met dit regeerakkoord is CD&V trouw aan haar plannen voor de toekomst zoals we die op het

Innesto-congres vastlegden. Ik begrijp dat op korte termijn niet alles het regeerakkoord haalt, maar we mogen niet vergeten dat nu we enkele noodzakelijke en historische hervormingen doorvoeren die de toekomst veilig stellen.”

Wat voor CD&V cruciaal is, is dat de economische groei samengaat met sociale vooruitgang. Wij weten dat dit kan. De basis hiervoor hebben we samen met onze le-den gelegd tijdens het Innestocongres en vervolgens verder uitgewerkt in ons sociaal-economisch 3D-plan.

CD&V HOUDT WOORD

Als eerste partij heeft CD&V tijdens de campagne een becijferd toekomstplan voorgesteld. Dit 3D-plan maakte duidelijke, doelgerichte en duurzame keuzes voor de welvaart van morgen. Dit plan zette de toon. Niet al-leen in de campagne, maar ook in de regeerakkoorden. CD&V was tijdens de voorbije onderhandelingen onmis-baar als partner. We zijn trots dat vele maatregelen uit ons 3D-plan werden opgenomen in dit regeerakkoord. Denk maar aan de uitbreiding van het tijdskrediet voor zorg, het principe van de tax shift, het behoud van de groeinorm in de gezondheidszorg, een verhoging van de laagste pensioenen en een vermindering van de lasten op arbeid.

Onderhandelen is verder ook voorstellen tegenhouden of corrigeren. Zo was een beperking van de werkloos-heidsuitkering voor ons onbespreekbaar. En de index-sprong hebben we sociaal gecorrigeerd.

VAN INNESTO NAAR 3D-PLAN NAAR FEDERAAL REGEERAKKOORD

REGEER-AKKOORD

NIEUW EVENWICHT,TOEKOMST

VERZEKERD.

7

Page 8: Ampersand oktober 2014

KRIS PEETERS, Minister van Werk en Economie

“WE ORGANISEREN OVERLEG. WERKNEMERS,

WERKGEVERS EN REGERING. WERKGEVERS MOETEN MAXIMAAL HET SIGNAAL KRIJGEN DAT DE INDEXSPRONG MOET RESULTEREN IN JOBS.” Kamerdebat, 15 oktober

ROGER (Tielt, 54 jaar)

“Ik heb begrip voor de reactie van de vakbonden. Zij moeten hun rol kunnen spelen. Maar ik verwacht als CD&V- en vakbondslid dat ze niet enkel het debat op de straat voeren, maar ook aan tafel. Constructief.”

Jobs, jobs en nog eens jobs: een plaat die we niet zomaar afzetten. Niet de zoveelste communautaire boksmatch, maar wel het verhogen van de werkgelegenheid was voor CD&V de absolute topprioriteit van een nieuw federaal project.

ZUURSTOF GEVENHet is om die reden dat we opnieuw zuurstof willen geven aan onze economie. Hoe meer mensen we aan een job kun-nen helpen, des te beter de lasten van ons sociaal systeem gespreid kunnen worden. Anders moet er vroeg of laat ge-snoeid worden in onze sociale zekerheid, en dat willen we niet. We breken het huis dus niet zomaar af, maar renoveren het met de juiste materialen.

En ja, we voeren die ene indexsprong door. We vragen een bijdrage van iedereen om ervoor te zorgen dat we de loonhandicap met onze buurlanden kunnen dichten en zo de bestaande jobs kunnen verzekeren en nieuwe jobs mo-gelijk maken. In het andere geval worden onze bedrijven misschien weggespeeld door buitenlandse concurrenten. En dat kost ons op termijn veel méér dan 1 indexsprong. Deze maatregel gaat gepaard met stevige sociale correcties ten voordele van de lage lonen.

SOCIALE PARTNERSWouter Beke zei het al op het congres: “De uitgestoken hand bereikt meer dan de gebalde vuist!”. CD&V is de partij van het sociaal overleg. We hebben begrip voor de bezorgd-heden die de sociale partners uiten. Tegelijkertijd roepen we ook op om rond de tafel te gaan zitten. Het is door middel van dialoog dat we samen kunnen bouwen aan dit nieuwe evenwicht.

JOBS, JOBS, JOBS

JOBSWAAROM CD&V

KIEST VOOR

INVESTEREN IN MENSENONDERWIJ S, ZORG

ZUURSTOF VOOR WIE WERKT EN ONDERNEEMT800 mio minder personenbelasting4 mia loonlastenverlagingEnergienorm

BEGROTING OP ORDEevenwicht voor de toekomst

ANTWOORD OPVERGRIJ ZINGmeer werk voor meer mensenlanger werken mogelij k makendoor activeringsplanvoor 55-plussers, jongeren enmensen met arbeidshandicap

#NIEUWEVENWICHT

8

Page 9: Ampersand oktober 2014

KOEN GEENS Minister van Justitie

“DE MAATREGELEN IN DIT AKKOORD LEGGEN DE

FOCUS OP HET CREËREN VAN JOBS. IEMAND AAN EEN JOB HELPEN IS HET MEEST SOCIALE WAT ER IS.” Terzake, 13 oktober

HILDE (Leuven, 34 jaar)

“CD&V heeft zich duidelijk geprofileerd als sociale partij met de nodige aandacht voor gezondheidszorg. Als apothekeres heb ik vooral de passages rond welzijn en zorg doorgenomen. CD&V heeft goed ‘zorg’ gedragen voor ons tijdens de onderhandelingen. De partij mag zich niet te links, maar ook niet te liberaal opstellen. Laten we ons mooi in het midden houden.”

CD&V is het sociale gelaat van deze regering. De sociale reflex zit net in het evenwicht dat er dankzij onze partij is gekomen.

ZEKERHEIDBij elke beslissing en elk punt uit het regeerakkoord hebben wij het totaalplaatje voor ogen gehouden. We hebben ervoor gezorgd dat de slinger niet naar een be-paalde kant doorzwaait, maar dat er telkens een ge-lijke verdeling is van de inspanningen. Daarnaast zijn er specifieke sociale maatregelen:

• We laten het budget van de sociale zekerheid met 10,6 miljard stijgen, om zo de 200,000 extra gepen-sioneerden te kunnen opvangen.

• We breiden het tijdskrediet voor zorg (voor zieke kinderen of familieleden) met een jaar uit.

• Via de welvaartsenveloppe, die nu voor 100% wordt besteed (in plaats van 60% tijdens de regering Di Rupo), verhogen we de laagste pensioenen en uit-keringen.

• Het gewaarborgd loon, dit is het loon dat je van de werkgever ontvangt bij het begin van een arbeids-ongeschiktheid, wordt vanaf 2016 verlengd van één naar twee maanden.

Tot slot koppelen we het sociale luik ook aan duurzaam-heid. Nu verstandige hervormingen doorvoeren, garan-deert de weerbaarheid van onze sociale zekerheid.

SOCIAAL GELAAT

SOCIALE UITGAVEN€10,5 MILJARD

1,5% GROEINORMSOCIALE ZEKERHEID

GARANTIE OP PENSIOEN€7 MILJARDLAAGSTE

UITKERINGEN€1,6 MILJARD

OP PENSIOEN€7 MILJARD

DE ORANJE TOETS

9

Page 10: Ampersand oktober 2014

Begroting op orde

meer jobs hervorming

sociale zekerheid

OPVANGEN VERGRIJ ZING

Volledig pensioenrecht 45 jaar loopbaan

SONJA BECQ, CD&V Kamerlid en pensioenexperte

“DE KOSTEN VAN DE PENSIOENEN STIJGEN

ALLEEN DE KOMENDE 5 JAAR AL MET 25%, TOT 48 MILJARD EURO. NIETS DOEN ZOU ONVERANTWOORD ZIJN.”

JOS (Antwerpen, 86 jaar)

“Ik ben bezorgd om de mensen die na mij komen. Langer werken is voor mij een positieve vorm van

naastenliefde. Noem het de ultieme intergenerationele solidariteit.”

Wist u dat iedere maand ongeveer 10,000 personen op pensioen gaan? Of dat er meer dan 2 miljoen Belgen 65 jaar zijn of ouder? Op dit moment zijn er 3,65 actieve mensen die instaan voor één gepensioneerde. In 2040 zullen dat er slechts 2,12 zijn, tenminste als we niet bijsturen… Niemand hoort het graag, maar iedereen beseft het wel: we zullen langer aan de slag moeten blijven. We leven immers langer, en gelukkig ook langer in goede gezondheid. Vandaag is de pensioenleeftijd 65 jaar, maar gemiddeld stoppen de meeste mensen op hun 60ste.

De onderhandelende partijen hebben het pensioenrapport van de expertencommissie grondig bestudeerd. Hierin lag een blauwdruk van een noodzakelijke pensioenhervorming. De verhoging van de pensioenleeftijd is daarvan een gevolg.

Tijdens de vorige legislatuur zijn we erin geslaagd die feitelijke pensioenleeftijd met twee jaar te laten stijgen. De komende jaren bouwen we hierop verder, zoals we ook beschreven hebben in onze Innesto-teksten. De pensioenhervorming is er niet om mensen te pesten, maar om de huidige en volgende generaties een volwaardig pensioen te garanderen. De her-vormingen hebben bovendien enkel een kans op slagen als ze ingebed zijn in intensief sociaal overleg. Draagvlak creëren is een absolute must. Dat kan met behulp van overgangspe-rioden en specifieke regelingen voor wie in een zwaar beroep zit.

Want een sterke sociale bescherming kan enkel als er genoeg schouders zijn om op te steunen.

PENSIOENEN

ORANJE TOETS

jonger dan

51

67 66 65

jonger dan

56tussen

51en

55

Wanneer kan u met pensioen?U bent?

Wanneer kan u met vervroegd pensioen?

U bent? jonger dan

47ouder dan

57

63 6256 57

tussen

47en

56

Er verandert nietsMaximaal 1 jaar bovenop

Maximaal 2 jaar bovenop

42 dienstjaren 40 dienstjaren

10

Page 11: Ampersand oktober 2014

REGELING ARCO?

In 2011 werd door een parlementaire meerderheid, met aan Vlaamse kant CD&V, sp.a en Open Vld, een waarborgre-geling voor de 800.000 ARCO-coöperanten gestemd. Deze waarborg is voorwerp geweest van talrijke gerechtelijke pro-cedures, waarin politieke partijen niet kunnen noch mogen ingrijpen. De vorige regering heeft beroep aangetekend te-gen de beslissing van het Europees Hof van Justitie om de waarborg nietig te verklaren.

CD&V is steeds consequent geweest met betrekking tot dit complex dossier. Doorheen het kluwen van juridisch getouw-trek stond voor onze partij één zaak centraal: we mogen de 800.000 spaarders niet in de kou laten staan. Dat heeft de voormalige minister van Financiën stelselmatig herhaald namens de partij, zowel tijdens de campagne als nadien. CD&V zou dan ook niet in een regering stappen die geen juridisch sluitende oplossing voorziet voor de coöperanten.

Met een mogelijk negatieve uitspraak van het Hof in het achterhoofd, heeft Koen Geens een alternatief plan bedacht. Het gaat hier om een regeling waarbij zowel de Staat, be-weging.net én Belfius een deel van de oorspronkelijke inleg zouden dragen. Dit zou rond de 80 % liggen. Hoe dan ook is CD&V blij dat de federale regering op initiatief van CD&V een nieuw engagement voor de ARCO-spaarder heeft opge-nomen. Dat bevestigt ook de nieuwe Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). Het is dankzij onze partij – en niemand anders – dat de coöperanten een deel van hun geld terug zien.

SLIMME INDEXSPRONG?De index blijft behouden. Maar de volgende aanpassing die er komt, slaan we over. Op vraag van CD&V doen we dat op een verstandige manier: we sparen de laagste lonen en uitkeringen. Tegelijkertijd moet de focus maximaal op job-creatie liggen, ondermeer via het overleg met de sociale partners. Een indexsprong stond niet in ons programma, maar het is een efficiënt instrument om de loonkostenhan-dicap met onze buurlanden weg te werken. Beter nu geen loonsverhoging, dan een job die op korte termijn misschien verdwijnt naar het buitenland.

BEPERKING VAN DE WERKLOOSHEID IN DE TIJD?

CD&V gelooft niet dat je werklozen helpt door ze weg te halen uit de begeleiding naar een nieuwe job. Dat is exact wat er gebeurt als men de werkloosheidsuitkering beperkt. Er zijn voldoende mechanismen om de kleine minderheid die écht niet wilt werken, te sanctioneren. Maar wie de pech heeft geen job te vinden, gaan wij niet nog eens extra straf-fen. Bovendien levert dit ook geen besparing op: de werk-loze ontvangt dan een leefloon, dat op hetzelfde niveau zit als een werkloosheidsuitkering na drie jaar. Evenwel zonder de controlerende, begeleidende en sanctionerende diensten van de VDAB.

MEEST GESTELDE VRAGEN

HET REGEERAKKOORD ALTIJ DDUIDELIJ K EN KORT BIJ DE HAND!

VRAAG HET NU AAN VIAWWW.CDENV.BE OF BEL 02/238 38 83

#NIEUWEVENWICHT

REGERINGSVERKLARING

2,6EUROMILJARD

INDEXSPRONG GEZINNEN

SOCIAAL GECORRIGEERDVERMINDERINGPERSONENBELASTING

STIJGINGUITKERINGEN & PENSIOENEN

1,6EUROMILJARD

1EUROMILJARD

11

Page 12: Ampersand oktober 2014

Met Kris, Koen en Pieter als leden van de nieuwe, federale regering, verwel-komen we Els Van Hoof uit Leuven en Sarah Claerhout uit Gent in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Katrien Schryvers uit Zoersel keert terug naar het Vlaams Parlement. Hierdoor zullen de parlementaire fracties van CD&V (Kamer, Senaat, Vlaanderen en Brussel) voor het eerst een meerderheid aan vrouwen tellen: 28 op een totaal van 55. Ook in de uitvoerende mandaten zijn onze CD&V-mannen en -vrouwen aan elkaar gewaagd, met de balans in evenwicht: 4-4. Het toont aan dat het werk van vele jaren om meer vrouwen in de politiek te krijgen, gedragen door vooraanstaande vrouwen van onze partij, zijn vruchten afwerpt.

SERVAIS VERHERSTRAETEN: NIEUWE FRACTIELEIDER IN DE KAMER

Servais Verherstraeten zetelt sinds 1995 in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Na de verkiezingen van 2007 werd hij fractievoorzitter voor CD&V. Hij zou dit blijven tot de vorming van de regering-Di Rupo, toen hij staatssecretaris werd voor Staatshervorming, Regie der Gebouwen en later ook Duurzame Ontwikkeling. Nu neemt hij als fractievoorzitter de fakkel opnieuw over van Raf Terwingen.

KRIS PEETERS

VicepremierMinister van Werk, Economie en Consumentenzaken

KOEN GEENS

Minister van Justitie

PIETER DE CREM

Staatssecretaris voor Buitenlandse Handel

DANK AAN RAF TERWINGEN

Met de terugkeer van Servais eindigt het fractieleiderschap van Raf Terwingen die de afgelopen drie jaar de CD&V-fractie in de Kamer aanvoerde. Op het toetredingscongres van 9 oktober leidde hij als congresvoorzitter succesvol de dialoog over het regeerakkoord in goede banen. Van-uit de Kamerfractie zal Raf tijdens de volgende legislatuur onder meer meewerken aan de verdere hervorming van Justitie.

CD&V VERWELKOMT DRIE VROUWEN IN PARLEMENTAIRE FRACTIESONZE

FEDERALE MINISTERS

12

Page 13: Ampersand oktober 2014

MARIANNE THYSSEN

“WE GAAN BEWIJZEN DAT EUROPA WEL SOCIAAL IS!”

WEETJEMarianne beschikt maar liefst over 10 % van het totale EU-budget (€ 900 miljard)

JEAN-CLAUDE JUNCKER, COMMISSIEVOORZITTER

“MET MARIANNE ZAL EUROPA OPNIEUW GROEIEN EN HET VERTROUWEN VAN HAAR BURGERS TERUG WINNEN.”

De kogel is door de kerk: Marianne Thyssen wordt Europees Commissaris voor Werkgelegenheid en Sociale Zaken. Dat is geen toeval. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker wil van het sociaal beleid in Europa één van zijn speerpunten maken en rekent daarbij op iemand die zijn volste vertrouwen geniet. Want als volbloed christendemocraten zijn Juncker en Thyssen het roerend met elkaar eens: zij willen een Europa dat economi-sche groei koppelt aan sociale vooruitgang. Een gesprek met de leading lady van Europa.

www.facebook.com/mariannethyssen www.mariannethyssen.be @mariannethyssen

U wordt het ‘sociale gezicht’ van Europa genoemd. Wat moe-ten we daaronder verstaan? Marianne: “Samen met de lidstaten en regio’s wil ik de komende jaren de best mogelijke omstandigheden creëren voor méér werkgelegenheid. Tegelijk wil ik dat de mensen zo goed mogelijk opgeleid worden en zo sterk als mogelijk op de arbeidsmarkt komen. Er zijn momen-teel 2 miljoen openstaande vacatures in Europa. We moeten de beschikbare ar-beidskrachten daar beter op afstemmen.

Tegelijk moeten we de Europeanen de best mogelijke sociale bescherming blij-ven bieden. Deze Commissie wil tonen dat Europa ook sociaal is.”

Kan u iets doen aan de jeugd-werkloosheid?Marianne: “Dat is voor mij een topprio-riteit. Meer dan een vijfde van de jonge-ren in Europa en in ons land is momen-teel werkloos. Dat is onaanvaardbaar. Daarom introduceerde Europa de ‘jon-gerengarantie’, die jonge mensen snel aan een job of nuttige stageplaats moet helpen, of aan een bijkomende oplei-ding. Binnen mijn budgetten wordt daar de komende jaren 6,4 miljard euro voor uitgetrokken.”

Hoe belangrijk is het om te sla-gen in uw opdracht?Marianne: “Heel belangrijk. Niet voor mezelf, maar voor Europa. Veel mensen verloren tijdens de crisis hun vertrou-wen in de Europese Unie. De nieuwe Commissie moet concrete resultaten boeken die echt relevant zijn voor de Europeanen. Jobs zijn daarbij de eerste prioriteit.”

HEARING Hoe hebt u uw ‘hearing’ erva-

ren, zeg maar het ingangsexamen voor eurocommissarissen?Marianne: “Het was intens, maar boei-end! Persoonlijk kon ik me drie we-ken voorbereiden. De hearing duurde drie uur lang, maar vloog voorbij. Het viel me op dat de parlementsleden de juiste vragen stelden, over jobs, sociale bescherming, vrij verkeer van werkne-mers,… Stuk voor stuk thema’s die er toe doen en me de kans gaven mijn visie te geven.”

De kranten waren vol lof over je prestatie…Marianne: “Als startpunt is dat mooi meegenomen. Maar ik zal pas echt te-vreden zijn als de kranten over vijf jaar schrijven dat deze Commissie een ver-schil kon maken voor mensen die een job zochten en voor de meest kwetsba-ren in de samenleving.”

Succes, Marianne! We volgen je op de voet.

13

Page 14: Ampersand oktober 2014

14

“No Balls No Glory”, dat was de slogan waarmee we de voorbije 2 maanden naar de kritische mening peilden van jongeren over het onderwijs van de toekomst. De inzendingen werden voorgelegd aan Hilde Crevits, Vlaams minister van Onderwijs

Het voorstel van Tim Vanhecke, zelf jonge leerkracht, om het onderwijs aantrekkelijker te maken:

“Heel wat leerkrachten geven bijles. Kan u niet zorgen voor een officeel aangenaam statuut? Er wordt vaak gesproken over de kloof tussen het onderwijsveld en het werkveld. Het lijkt me opportuun om die twee nog beter op elkaar af te stemmen. Concreet: geef aan leerkrachten de mogelijkheid om tijdens de vakantie te werken in bedrijven. Enerzijds doen ze ervaring op, die van onmisbare waarde is. Anderzijds kan je ons iets laten bijverdienen, zonder extra belasting. Dit zal voor velen een extra motivatie zijn om voor het beroep van leerkracht te kiezen, en bedrijven zullen hier niet rouwig om zijn!”

REACTIE VAN HILDE

Onze leraren hebben veel expertise en verdienen waardering. Daarom hebben de leraren recht op een uitdagende loopbaan met aantrekkelijke arbeids-omstandigheden. Ik wil hiervan werk maken, samen met de sociale partners. Een onderdeel van deze am-bitie is ook om een meer gedifferentieerd en flexibel loopbaantraject voor de leraar mogelijk te maken. Ik wil nagaan in hoeverre dit kan sporen met de fede-rale plannen op het vlak van loopbaanbeleid en mo-dernisering van de arbeidsmarkt. De fiscale en sociale afhoudingen die worden toegepast op de lonen, zijn immers een federale bevoegdheid.

CD&V beloont 20 ‘gelukzakken’ voor hun reactie.

STATUUT OM BIJLES TE GEVEN

NO

BALLS NO

GLORYONDERWIJ SACTIE

• Arne Lauwers• Jordan Van Maele• Glenn Van Nevel• Anoesjka Graulus• Gunter Baert• Lieve Pintelon• Drita Uslu

• Daphné Van Belleghem• Lien Colonne• Tim Vanhecke• Anton Geers• Lynn Meeussen• Ilse Brems• Michiel Vermeiren

• Elien Saey• Marieke Vandecapelle• Geert Brabants• Kris Lentacker• Korneel Maes• Ellen Quintelier

ZIJ ZITTEN VANAF NU COMFORTABEL IN HUN KNALORANJE ZITZAK VAN CD&VPROFICIAT!

DE GELUKZAKKEN

Page 15: Ampersand oktober 2014

REACTIE VAN HILDE

Het decreet betreffende maatregelen voor kinderen met specifieke zorgnoden zorgt er-voor dat ook kinderen met een beperking meer toegang krijgen tot het gewoon onder-wijs. Als minister van Onderwijs volg ik de uitrol van dit decreet nauwkeurig op. We be-steden hierbij bijzondere aandacht aan het ef-fect op de leerlingen met specifieke onderwijs-behoeften in het gewoon en buitengewoon onderwijs, de betrokken personeelsleden, de medeleerlingen in de scholen van het gewoon onderwijs en op de centra voor leerlingenbe-geleiding.

HILDE GEEFT TEKST EN UITLEG…

De nieuwe tarieven voor de studiegelden voor het hoger on-derwijs vanaf het academiejaar 2015-2016 zijn bekend. De Vlaamse Regering hanteert bij deze nieuwe tarieven sociale correcties.

• Beursstudenten betalen vanaf volgend academiejaar 105 euro. Dat betekent dat het huidige bedrag enkel geïndexeerd wordt.

• Bijna-beursstudenten betalen 470 euro. De inkomens-grens voor de bijna-beursstudenten wordt verhoogd. Daardoor zullen ongeveer dubbel zoveel studenten tot de groep bijna-beursstudenten behoren.

• Niet-beursstudenten betalen 890 euro studiegeld.

WAAROM?

De Vlaamse Overheid besteedt in 2015 1,7 miljard euro aan het hoger onderwijs. Gelet op het lage aandeel privé-inbreng in het hoger onderwijs in vergelijking met de andere OESO-landen (10% in Vlaanderen, tegenover een gemiddelde van 31%), is het in Vlaanderen aanvaardbaar om het studiegeld in beperkte mate te verhogen.

De nieuwe tarieven zijn tot stand gekomen zonder te raken aan de volgende verworvenheden:

• Het studiegeld blijft eenvormig blijft voor alle instellin-gen: zowel hogescholen als universiteiten.

• Dat Vlaanderen blijft bij die regio’s behoren met een relatief laag studiegeld;

• De sociale toets zorgt ervoor dat de financiële draag-kracht van studenten en gezinnen de toegang tot het hoger onderwijs niet belemmert.

“Heel leuk om zo’n zitzak te winnen! Ideaal om even te relaxen of om toetsen te verbeteren! ”

TIM VANHECKE“ Een groot aantal vraagstellers informeerde naar de stijging van de inschrijvingsgelden voor het hoger onderwijs waarover zo veel te doen was in de media.

STIJGING INSCHRIJVINGSGELD

Lien Collone uit haar bezorgdheid:

“Er moeten meer plaatsen beschik-baar zijn in het onderwijs, voor kinderen met een beperking. Ook deze kinderen hebben recht op school en ontwikkeling!”

MENSEN MET EEN BEPERKING

HILDE CREVITS VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS

“DAARNAAST PLANNEN WE EEN AANTAL FLANKERENDE MAATREGELEN WAARDOOR DE REGELDRUK VOOR HET HOGER ONDERWIJS VERMINDERT EN EEN AANTAL ONGEWENSTE EFFECTEN VAN DE FLEXIBILISERING WORDEN TERUG GEDRONGEN.”

Lees meer vragen en reacties op www.cdenv.be

15

Page 16: Ampersand oktober 2014

WORK FOR FOR WORK FOR WORK

CHANGECHANGEFOR CHANGEFOR FOR CHANGEFOR WORK

CHANGECHANGE

ONE DAY @CD&V

ZUIDDAG 2014

AAN DE SLAG

Op de ochtend van 16 oktober ston-den 22 ietwat onwennige tieners aan de deur van het hoofdkwartier van CD&V. Na een woordje van jongeren-voorzitter Tom Vandenkendelaere over politiek engagement en de doelen van CD&V was de groep helemaal klaar om er in te vliegen. Verdeeld over verschillende diensten als financiën, IT, Vrouw&Maatschappij, Team Lokaal en Team Community maakten de Zuid-dag-jongeren het gebouw ‘onveilig’ met hun werklust.

“Zuiddag is een goed initiatief, zo kun-nen we niet alleen kennis maken met

de partij en de politiek, maar ook met andere enthousiaste leerlingen uit heel Vlaanderen. Bovendien kregen we de kans de medewerkers van CD&V beter te leren kennen, en zelfs hun job over te nemen”, vertelde één van de deel-nemers binnen het community team.

WAAROM CD&V?

“Ik selecteerde CD&V uit interesse voor politiek. En wie weet zit er tus-sen deze gemotiveerde groep een vol-gende Wouter Beke of Marianne Thys-sen”, zegt Daan Mesens lachend. Dora Bektöre blikte op het einde van de dag terug: “Werken bij CD&V was echt de moeite en voelt als thuiskomen om-

dat alle mensen hier hartverwarmend zijn”. Lotte Daens was vooral blij dat ze een goed doel kon steunen: “Een onvergetelijke ervaring om hier eens te mogen werken.” Een geslaagde dag volgens ons, en zoals Linde Tobback met een knipoog eindigde: “Volgend jaar zijn we weer van de partij!”

Wat hebben theater en de Gazastrook met elkaar gemeen? Veel volgens Theater Day Productions, een partnerorganisatie van Broederlijk Delen en tevens het gekozen steunproject voor Zuiddag 2014. Theater Day Pro-ductions is een organisatie actief in de Gazastrook, die ervoor zorgt dat Palestijnse kinderen een uitlaatklep hebben voor hun emoties en plezier kunnen maken via toneel. Op de Zuiddag draaiden meer dan 15.000 jon-geren een dagje mee in bedrijven en organisaties. Het geld dat die dag verdiend wordt, wordt doorgestort naar Theater Day Productions. Ook CD&V ondersteunde deze actie door meer dan 20 vacatures op de job-bank van Zuiddag aan te bieden.

nog een beetje werken

Selfi e-time met wouter!

Vlaams parlement?!?PEter Van Rompuy legt het uit

16

Page 17: Ampersand oktober 2014

Als politieke partij heeft CD&V een maatschappelijke rol te vervullen om onze samenleving sterker te organiseren tot voordeel van iedereen. Deze rol verschilt bovendien van andere partijen: onze ideologie komt tot stand in samenspraak en in samenwerking met de burgers, zodat iedereen zich betrokken weet. Dit is voor CD&V de enige juiste weg om beleid te voeren.

327 GOED GEZINDE GEMEENTEN

Lokaal, in de Dorpsstraat, betekent dit: op een positieve manier naar de gezinnen toestappen, samenwerken en overleggen. Goed gezinde oplossingen zoeken, samen met inwoners.

Hoe zien onze gemeenten er uit in 2018? Wat zijn de 327 lokale verhalen die ons goed gezind zullen maken in de toekomst? Heel wat lokale CD&V-afdelingen zijn bezig de ambities op dit vlak waar te maken. Daarover lees je op deze pagina’s in Ampersand!

Startvergadering ‘nieuwe stijl’

De Antwerpse regio Voor- en Noorderkempen vloog er #goedgezind in, met een bruisende startvergadering in Schoten. Alle afdelingen van de regio waren aanwezig.

Voorzitter Dirk Martens moedigde de afdelingen aan om vanaf nu aan lange termijnplanning te beginnen doen en na te denken over de lokale doelstellingen en verhalen. Daarmee kunnen de lokale CD&V-afdelingen naar de bevolking trekken, om de dialoog aan te gaan over waar inwoners van wakker liggen.

De parlementairen uit de regio zullen de afdelingen bijstaan in het uitwerken van hun strategie naar 2018.

DE BLIK OP 2018

#GOEDGEZIND

ANTWERPEN VOOR- EN NOORDERKEMPEN

Goed gezind in het kwadraat

De werkgroep Vrouw en Maatschappij van Waasmun-ster wil werken aan een ‘Goed Gezinde Gemeente’. Na een startavond waarop de aanwezige vrouwen werden gevraagd wat zij goed vonden in Waasmunster en wat er nog verbeterd kon worden, was iedereen het er over eens dat er nood was aan een ‘praatcafé’ voor vrouwen.

En dus werd gestart met ‘Vrouwenkwadraat’. Op deze maan-delijkse bijeenkomsten wordt er gesproken over de meest uiteenlopende thema’s die door de deelnemers zelf wor-den aangebracht. De gesprekken gaan door in een zeer ge-moedelijke sfeer en zonder enige verplichting. Iedere vrouw is welkom.

Volg het op facebook via ‘Vrouwenkwadraat Waasmunster’.

Vrouwenkwadraat

WAAR VROUWEN, VROUWEN VINDEN

IN WAASMUNSTER

Het Vrouwenkwadraat is

voor alle vrouwen van

Waasmunster en hun

vriendinnen.

Zonder verplichtingen, geen

lidgeld.

Vrouwen die met vrouwen

willen samen komen.

Dat werkt aanstekelijk,

vandaar de 2e machtswortel.

Natuur, cultuur, historie…

Wat willen we bereiken?

Heel eenvoudig: sociaal

contact onder vrouwen

bevorderen.

We komen samen in:

‘Het Buurthuis’ in de

Molenwijk in Waasmunster

Of ‘ GC Hoogendonck’ in

Waasmunster Elke eerste woensdag

van de maand van 20u

tot 22u.

Vrouwen die weten wat ze willen, vinden elkaar in het Vrouwenkwadraat!

KOM GERUST EENS KENNISMAKEN!

Volg ons op facebook.

WAASMUNSTER

17

Page 18: Ampersand oktober 2014

Goed gezinde inspiratie

CD&V Dilsen-Stokkem bracht haar bestuursleden samen om na te denken over wat ons drijft om CD&V’er te zijn, en wat dit betekent voor ieder individueel. Elk bestuurslid kon aangeven welk engagement hij of zij wil opnemen in de toekomstige werking van CD&V Dilsen-Stokkem.

Een goed gezinde voormiddag, waarbij de resultaten mee genomen worden in een denktank die een aantal thema’s voor de toekomst zal voorbereiden (onderwijs, mobiliteit en verkeersveiligheid, ruimtelijke ordening).

Zoek je boule?

In juli organiseerde JONGCD&V regio Kortrijk samen met JONGCD&V Menen een heus ‘intergenerationeel’ petanquetoernooi, onder de titel “Zoek je boule?”

Ondanks enkele regenbuien bracht het evenement aan de Sporthal in Lauwe behoorlijk veel volk op de been. Zowel jongeren als ouderen waren ‘van de partij’: “JONGCD&V wil de kloof tussen jongeren en senioren dichten en een dialoog starten over generatiegebonden thema’s als vergrijzing, betaalbaar wonen, etc.”

Een spelletje petanque, aangevuld met wat Franse kaas en wijn verenigde de generaties en zorgde voor een geanimeerd gesprek. De formule blijkt succesvol, want volgend jaar wil-len ook andere CD&V-afdelingen een dergelijk evenement organiseren.

Goed gezinde ‘struisvogelpolitiek’

“Je hebt vroege vogels, late vogels en struisvogels. Maar bij CD&V Torhout steken ze hun kop niet in het zand.” Zo opende voorzitter Johan Windels het jaarlijks conclaaf voor de bestuurs-leden van CD&V Torhout. En dit op een wel zeer originele lo-catie: een struisvogelboerderij! Doel van de dag: op zoek naar een nieuwe dialoog met inwoners in de wijken.

Vanuit een evaluatie van realisaties uit het verkiezingsprogram-ma, werden thema’s geselecteerd waar de volgende jaren nog werk aan de winkel is. Thema’s die naar voor kwamen: eco-nomie, landbouw, kinderen… Voor elk van de thema’s werd in groepjes nagedacht over de aan te spreken doelgroepen en het te vertellen CD&V verhaal.

De dag werd #goedgezind afgesloten met een rondleiding tussen de struisvogels.

DILSEN-STOKKEM

KORTRIJK

TORHOUT

Goed gezind over de kasseien

Commotie in Zulte toen bleek dat het gemeentebestuur de laatste kasseistrook in de gemeente wilde vervangen door een betonstrook. CD&V daarentegen wil, gesteund door tal van sympathisanten, de kasseiweg in ere hersteld zien omwille van de authenticiteit en het nostalgische karakter.

CD&V trok daarvoor van deur tot deur om de inwoners te be-vragen en slaagde er uiteindelijk in een referendum af te dwin-gen. Uiteindelijk moesten de voorstanders van een herstel toch nipt de duimen leggen. Jammer. Zeker toen bleek dat de door het gemeentebestuur verspreidde informatie over de kostprijs van de heraanleg niet klopte.

Maar CD&V Zulte heeft duidelijk aangetoond dat systematisch kiezen voor dialoog dé aangewezen werkwijze is om zaken in beweging te brengen. Het is die weg die men in Zulte verder zal bewandelen naar 2018.

ZULTE

18

Page 19: Ampersand oktober 2014

Goed gezinde ‘Doekomst’

Al 40 jaar is Vrouw en Maatschappij (V&M) de grootste en invloedrijkste politieke vrouwenorganisatie van het land. “Hoe zorgen we er voor dat we ook de komende 40 jaar kunnen wegen op het beleid?” Die vraag vormde de rode draad doorheen het startmoment van V&M eind september in Oost-Vlaanderen.

Nathalie Bekx, CEO van Trendhuis en bekend van radio en TV keek vooruit en nam het publiek mee in wat leeft, groeit en bloeit voor vrouwen in onze maatschappij. Bekx bracht een inspirerend en hoopvol verhaal waarin ‘het nieuwe delen’ als een belangrijke

trend naar voor kwam. Twitter, facebook, carpooling, co-housing: jonge mensen willen hun mening, hun leven, hun auto, hun woning delen.

Vervolgens liet Peter Bertels van Flanders DC de hersencellen op volle toeren werken. In duo en in groep werd creatief gebrainstormd: welke stappen kan V&M zetten, om in te spelen op de nieuwe ontwikkelingen en noden?

Tot slot van de voormiddag nodigde provinciaal voorzitster Lieve Van Daele alle aanwezigen uit voor een ‘knabbel en een babbel’. De ‘Doekomst’ van Vrouw en Maatschappij is verzekerd.

Lokale landbouw goedgezind in actie

Nadat er begin dit jaar een exportverbod kwam van varkens, kwam er in augustus een boycot door Rusland van Belgische peren. Dit bracht een solidariteitsactie voor de fruitsector op gang, ondersteund door pers en sociale media. Ook andere landbouwers in België worden getroffen door deze maatregel en krijgen hun groenten, varkens of melkvee moeilijk aan de man gebracht.

JONGCD&V Neerpelt steunde de lokale landbouwers op een ludieke manier door voor aanvang van de gemeenteraad appels, peren, eieren, hesp… uit te delen aan de aanwezigen. Ze trachtten op deze manier ondersteuning te geven aan de land- en tuinbouwers die na het exportverbod met aanzienlijke financiële verliezen worden geconfronteerd.

Jeugd in beweging

JONGCD&V Maaseik nodigde zichzelf uit bij de jeugdverenigingen van Maaseik om kennis te maken en te horen hoe de jongeren denken over het beleid in de stad.

Het resultaat van die uitwisseling legde JONGCD&V voor aan de burgemeester en de mandatarissen. Tijdens een vervolgsessie werden de jeugdbewegingen opnieuwo samengebracht voor een rechtstreeks gesprek met de burgemeester en enkele schepenen. Het concept werd zowel door de jongeren als de politici uiterst positief onthaald.

OOST-VLAANDEREN

NEERPELT

MAASEIK

#GOEDGEZIND

Goed gezind denk- en werkweekend

Eind augustus organiseerde CD&V Gent een goed gezind denk- en werkweekend. De koppen werden bij elkaar gestoken rond inhoudelijke thema’s onderwijs, mobiliteit en wonen, rond het middenveld en de verenigingen en rond de Gentse sectiewerking. Dit alles om de werking van CD&V uit te diepen, te verbreden en te optimaliseren met het oog op 2018.

GENT

19

Page 20: Ampersand oktober 2014

MEER WETEN OVER HET REGEERAKKOORD?

22/10 | Herenthout | Leopoldsburg | Maasmechelen | Brakel

23/10 | Puurs | Dilsem-Stokkem

30/10 | Zottegem

03/11 | Hoboken | Hemiksem | Roeselare

04/11 | Broechem (Ranst)

06/11 | Maldegem | Olsene (Zulte)

Houthalen-Helchteren | Zaventem

13/11 | Geel

17/11 | Oud-Heverlee

18/11 | Temse

20/11 | Geraardsbergen

22/11 | Waasmunster

25/11 | Holsbeek

27/11 | Gontrode (Melle)

28/11 | Tremelo Ontdek de volledige lij st en alle praktische info op http://bit.ly/25dialoogmomenten

CD&V organiseert infomomenten waarop parlementsleden het regeerakkoord toelichten

i

SAVE THE DATENATIONALE NIEUWJAARSRECEPTIE ZATERDAG24 JANUARI 2015

17/11 | Oud-Heverlee

18/11 | Temse

20/11 | Geraardsbergen

22/11 | Waasmunster

25/11 | Holsbeek

27/11 | Gontrode (Melle)

28/11 | Tremelo

Ontdek de volledige lij st en alle praktische info op http://bit.ly/25dialoogmomenten

SAVE THE DATENATIONALE NIEUWJAARSRECEPTIE ZATERDAG24 JANUARI 2015