ABVV -De Nieuwe Werker nr 21 van 2013

23
Ook in 2014 Samen Sterk voor meer solidariteit & meer koopkracht! Redactie: Tel. 02 506 82 45 / E-mail: [email protected] / Abonnementen: Tel. 02 506 82 11 / V.U.: Rudy De Leeuw - Hoogstraat 42 - 1000 Brussel TWEEWEKELIJKS MAGAZINE / 68STE JAARGANG / NR. 21 / 13 DECEMBER 2013 / ED. WEST-VLAANDEREN ©istockphoto.com pag. 5 Collectief ontslag en werkloosheid Nieuwe regels Edito België en Europa: wat meer ambitie a.u.b. pag. 3 Dossier pag. 8&9 Wij laten ons licht schijnen op het competitiviteitspact van de regering. Zal dit onze economie echt een stroomstoot geven? Wat betekent de btw- verlaging op elektriciteit voor jou? Wat ontvangen de werkgevers? En welke alternatieven stellen wij, samen met de Europese vakbonden, voor? Het competitiviteitspact gewikt en gewogen

description

het competitiviteitspact gewikt en gewogen | Edito : België en Europa : wat meer ambitie a.u.b. | Collectief ontslag en werkloosheid : nieuwe regels.

Transcript of ABVV -De Nieuwe Werker nr 21 van 2013

Ook in 2014 Samen Sterk voor meer solidariteit & meer koopkracht!

Redactie: Tel. 02 506 82 45 / E-mail: [email protected] / Abonnementen: Tel. 02 506 82 11 / V.U.: Rudy De Leeuw - Hoogstraat 42 - 1000 Brussel

TWEEWEKELIJKS MAGAZINE / 68STE JAARGANG / NR. 21 / 13 DECEMBER 2013 / ED. WEST-VLAANDEREN

©istockphoto.com

pag.5

Collectief ontslag en werkloosheid Nieuwe regels

Edito België en Europa: wat meer ambitie a.u.b.

pag.3

Dossier pag. 8&9

Wij laten ons licht schijnen op het competitiviteitspact van de regering. Zal dit onze economie echt een stroomstoot geven? Wat betekent de btw-verlaging op elektriciteit voor jou? Wat ontvangen de werkgevers? En welke alternatieven stellen wij, samen met de Europese vakbonden, voor?

Het competitiviteitspact

gewikt en gewogen

001_WVV1QU_20131213_DNWHP_00_Opmaak 1 11-12-13 12:09 Pagina 1

Ter infoDe Nieuwe Werker is het tweewekelijks magazine voor ABVV-leden. Dit magazine heeft vier edities: • Brussel - Limburg - Vlaams-Brabant• Antwerpen - Mechelen + Kempen• Oost-Vlaanderen• West-Vlaanderen

De regionale pagina’s van deze edities vind je steeds op pagina 2 en 15 van De Nieuwe Werker. In dit digitaal overzicht geven we de vier regiopagina’s 2 en 15 na elkaar weer.

We plaatsen hier ook de pagina’s die bij elkaar horen samen. Dit is het geval voor:• het dossier op pagina 8 & 9• nieuws van de Algemene Centrale op pag. 10 & 11• nieuws van BBTK op pag. 12 & 16

Vandaar de wat ‘speciale’ weergave.

_blanco 21-10-2010 16:42 Pagina 2

Het ABVV wenst al zijn leden in de provincieAntwerpen een zoet 2014, boordevol solidariteit,

rechtvaardigheid en sociale bescherming

N° 21 13 december 20132 Regio Antwerpen - Mechelen + Kempen

Op het programma stonden enkele klassieke maar tochbelangrijke onderwerpen.Het werkingsverslag van de afgelopen vier jaar werd dooralle secretarissen en adjunct-secretarissen toegelicht.De repliek vanuit de militanten was bijzonder duidelijk engaf aan de afdeling en haar verantwoordelijken enkeleopdrachten mee :

1. De oprichting van een syndicale delegatie in de bedrijvenvan de scheikunde kan voor een blokkering zorgenomdat er een onduidelijkheid is op het gebied van te han-teren criteria. Dit is federale materie en aan de federale verantwoordelij-ke van de scheikunde zal een boodschap gegeven wordenom zich hierover te beraden en een oplossing te zoeken.

2.De instroom van jonge leden is een dagelijkse opdrachtvan alle militanten en verantwoordelijken. De toekomstzal pas verzekerd zijn als er voldoende jongeren lid wor-den, en de mogelijkheden zijn aanwezig.Gevraagd wordt om een versnelling hoger te schakelen enhet ideeëngoed van het ABVV en zijn vakcentrales naar dejongeren te brengen.

3.De senioren, een vat vol ervaring, willen absoluut alle ver-dere steun krijgen. Steun die in het verleden ook aanwe-zig was. Zij zullen dat beslist krijgen, daar bestaat geentwijfel over.

4.Een waarschuwing, een oproep tot alertheid werd ookgegeven op het congres. Deze alertheid was bedoeld vooralle secretarissen en vakbondsverantwoordelijken omdatin de komende maanden er heel wat dossiers zitten aan tekomen die een mogelijke afbouw van statuten en verwor-venheden met zich meebrengen.

Na dit debat werd het werkingsverslag unaniem goedge-keurd.Ook een aanpassing van de statuten om een soepelere en

betere werking van de afdeling mogelijk te maken werd una-niem goedgekeurd.Tevens kregen de militanten van Textiel, Kleding en Dia-mant, die de dag voordien fusioneerde met de AlgemeneCentrale, een warm onthaal en werden zij in de bestuursor-ganen opgenomen. Er was ook tijd om de nodige bloemenuit te delen aan gepensioneerde bestuursleden en perso-neelsleden.Afsluiten deden we met de Internationale. Tot binnen vierjaar. Lang leve het ABVV! Lang leve de Algemene Centrale

Congres Algemene CentraleMechelen + Kempen

EINDEJAARSPERIODE

OpeningsurenkantorenIn de provincie Antwerpen zijn de kantoren gesloten op:woensdag 25 december 2013: Kerstdagwoensdag 1 januari 2014: Nieuwjaar

Regio Mechelen + Kempen:Op dinsdag 24 december 2013 en vandonderdag 26 december 2013 tot enmet dinsdag 31 december 2013 zijn allekantoren van ABVV Mechelen+Kempengeopend van 9u tot 12.30u. Er is geenpermanentie in het kantoor van Rijke-vorsel.

Zie voor overzicht kantorenwww.abvvmechelenkempen.be

sp.a Lier organiseertsamen met ABVV Mechelen+Kempen een

Wanneer: zaterdag 21 december 2013 te 14uWaar: Zaal Karthuizershof | Karthuizersvest 53 | 2500 LierKaarten: Prijs: 5 euro • Te verkrijgen: Op het ABVV-kantoor

Karthuizersvest 53 | 2500 Lier of via [email protected]

Renovatie kantoor HobokenTijdelijke toegang via de Antwerpsesteenweg 18A

Dit najaar wordt het ABVV-kantoor inHoboken gerenoveerd. Deze werken zullen de normale dienstver-lening zo weinig mogelijk hinderen. Gedu-rende de hele renovatieperiode wordt deingang tot het ABVV-kantoor tijdelijk ver-legd van de Dr. Coensstraat naar de:Antwerpsesteenweg 18A | 2660 Antwerpen | kantoor van de VoorZorg

Actuele info vind je steeds opwww.abvvantwerpenkantoren.be

Geschatte duur van de renovatie: tot half januari 2014

LIDGELD

Nieuwe regels voor domiciliëringVanaf 1 december stapt ABVV-regio Antwerpen voor de domiciliëring vanhet lidgeld over op het nieuwe Europese betaalsysteem SEPA. Voor ledendie hun lidgeld maandelijks met domiciliëring betalen wijzigt dit niets. Zijzullen wel door hun bank geïnformeerd worden dat het ABVV overschakeltop het Europese systeem. Dit gebeurt hoogstwaarschijnlijk via de bijlagenbij de rekeninguittreksels.

Als ABVV-lid betaal je lidgeld. Meestal gebeurt dit door middel van eendomiciliëring. Met een domiciliëring laat je jouw bank toe, om elke maandautomatisch je lidgeld over te schrijven. Geen gevaar dus dat je vergeet tebetalen. Door domiciliëring ben je steeds in regel met je bijdragen.

De regels voor domiciliëring veranderen omdat er in heel Europa geleide-lijk naar één enkel betaalsysteem overgestapt wordt: de SEPA of SingleEuro Payments Area. Aan die verandering moet ook het ABVV meedoen.

Wat verandert er voor jou?• Je betaalt je lidgeld nu al met domiciliëring. Het systeem verandert, maarjij moet niets doen. Je bank zorgt voor alles en zal je informeren dat hetABVV-regio Antwerpen het nieuwe systeem vanaf december toepast.

• Wie voor het eerst lid wordt zal door onze medewerkers uiteraardgevraagd worden om het nieuwe domiciliëringsformulier in te vullen.

• Het principe van de domiciliëring verandert niet. Je zal die betalingsop-dracht nog steeds op gelijk welk moment kunnen stopzetten met eeneenvoudige vraag aan het ABVV.

Meer informatie bij: ABVV-regio Antwerpen | dienst lidmaatschap | tel. 03 220 66 30 | e-mail: [email protected] |www.abvv-regio-antwerpen.be

Op 23 november hield de Algemene Centrale Mechelen+Kempen naar vierjaarlijkse gewoonte haar statutair congres. Ditmaal vond het plaats in hotel Aldhem te Grobbendonk.

Kinderkerstfeest Lierkinderanimatie en een cadeau

Voor kinderen van 0 tot enmet 12 jaar.

002_AAV1QU_20131213_DNWHP_00_Opmaak 1 11-12-13 11:07 Pagina 2

N° 21 13 december 20132 Regio Brussel - Limburg

GOED OM TE WETEN

RECHTSPRAAK: ontslagtijdens een verlof voorpalliatieve zorgen

Met een arrest op 5 december2013 heeft het Grondwettelijk Hofbeslist dat een werknemer die ont-slagen wordt tijdens verlof voorpalliatieve zorgen, recht heeft opeen vergoeding die berekendwordt op basis van zijn voltijds loonen niet op basis van zijn tijdelijkverminderd loon.

In antwoord op een prejudiciële*vraag van de Arbeidsrechtbank vanBrussel, heeft de hogere rechts-macht immers geoordeeld dat hetdiscriminerend zou zijn deze ont-slagvergoeding te berekenen opbasis van het verminderd loon,omdat werknemers die na arbeids-ongeschiktheid en met instem-ming van de raadgevende arts vande mutualiteit hun prestaties deel-tijds hervatten, in dat geval wel eenontslagvergoeding ontvangen dieberekend is op hun oorspronkelijkevoltijdse loon.

Bij het Grondwettelijk Hof was dezaak aanhangig gemaakt door eenvrouw die in 2009 was ontslagen,terwijl zij met palliatief verlof was

om haar schoonvader te verzorgen.Ze had hiervoor gedurende tweemaanden 4/5-tijds gewerkt en wastijdens die periode ontslagen. Haarwerkgever had haar een ontslag-vergoeding toegekend, berekendop basis van die verminderde pres-taties, en niet op basis van de vol-tijdse prestaties die ze leverdevooraleer ze minder ging werkenom haar familielid te verzorgen. Zehad een rechtszaak aangespannenomdat ze vond dat ze gediscrimi-neerd werd in vergelijking met per-sonen die ouderschapsverlofnemen of die de toestemming krij-gen om deeltijds het werk te her-vatten.

Werknemers die tijdens dergelijkverlof ontslagen worden, moetenimmers dezelfde vergoeding ont-vangen als ze zouden krijgen wan-neer ze hun arbeidstijd niet haddenverminderd.

* Een prejudiciële vraag is een rechts-vraag van een rechter aan een hogergerecht.

Werk aan de Winkel in Brussel

Tracé Brussel en de Brusselse Welzijnsraad vinden elkaarmet hun eerste gezamenlijke publicatie: “Met ‘Werk aande winkel in Brussel� willen wij de welzijnssector en desocio-professionele inschakelingssector dichter bij elkaarbrengen. Wij zijn overtuigd van de nood aan samenwer-king tussen deze sectoren en het informeren over elkaarsactiviteiten is hierin een eerste stap”.

Het dossier “Werk aan de winkel in Brussel” brengt eengreep uit het Brusselse opleidings-, begeleidings- entewerkstellingslandschap. Doorheen verschillendeinterviews en artikels krijg je een duidelijk beeld vanhet reilen en zeilen van organisaties die beroepsoplei-dingen of werkervaringsprojecten aanbieden. Cursis-ten, werkzoekenden, werknemers in werkervaringspro-jecten, begeleiders én werkgevers worden gehoord.

Ben je nieuwsgierig? Bestel dan een gratis exemplaarvia [email protected].

SenD Houthalen Vrijdag 13 december: Q-Wis’titSupercoole en amusante quiz waarbij ergepeild wordt naar de algemene kennis.Iedereen kan deelnemen, zowel de geoe-fende als de sporadische quizzer.

In het CC Casino, Houthalen-Helchteren om20u. Prijs €15/team (teams bestaan uitmin. 3 en max. 5 personen). Voor elk deel-nemend team is er een prijs voorzien! Na jeinschrijving ontvang je alle verdere prakti-sche informatie. Voor meer info kan jeterecht bij: Anna Coonen, 0496 83 31 56

Linx+ TongerenDinsdag 17 december: Linx+ dagWoensdag 25 december: Kerstfeest Meer info en inschrijvingen bijIvo Huybrechts, 012 26 29 11of [email protected]

C.C. BitmappersVrijdag 20 december: Outlook Voor meer info en inschrijven kan viawww.bitmappers.be of bij Jan Miermans,011 82 35 67

Carpe Diem HouthalenVoor meer info en inschrijvingen voor acti-viteiten van Carpe Diem:[email protected] of telefonisch: 011 52 35 36 (liefst na 18u)

Zondag 22 december: Ricotta makenOnze Italiaanse mama duikt samen met onsin de wereld van ricotta kaas. We bereidenzelf onze ricotta en gebruiken deze als basisvoor een overheerlijke pasta. Natuurlijk schui-ven we onze benen onder tafel en genietenvan onze kookkunsten. Afspraak om 10.30u.,de Kring, Onderwijslaan 2A, Genk, einde om13u. Prijs €8/persoon (inclusief een glaasjewijn). Inschrijven voor 8 december!

Loopbaanadvies Infosessie “Al een tijdje werkzoekend? – Controle door RVA”

• Wanneer? 28 januari 2014 om 9u • Waar? ABVV, Gouverneur Roppesingel 55, Hasselt

Individuele gesprekken voor werkzoekenden en werknemers

• Zoek je een opleiding ?• Heb je sollicitatietips nodig ?• Heb je twijfels over je beroepskeuze ?

Altijd mogelijk na afspraak op één van onze zitdagen in jouw regio: Hasselt, Lommel,Maaseik, Genk, Tongeren, Beringen en Houthalen.

Interesse?Stuur dan onderstaande invulstrook terug naar Loopbaanconsulenten,Gouverneur Roppesingel 55, 3500 Hasselt of geef het strookje af injouw ABVV-kantoor

Invulstrook (invullen in blokletters)

Naam & voornaam: ...............................................................................................Adres: ....................................................................................................................Telefoonnummer: ..................................................................................................E-mail: ...................................................................................................................

Ik schrijf me in voor :q “Controle door RVA?” op 28.01.2014 te Hasselt q een vrijblijvende afspraak met één van de loopbaanconsulenten.

OrganisatieLoopbaanconsulentenChristine Timmermans & Suzy Vermierdt011/28.71.51 of [email protected] !

002_BTV1QU_20131213_DNWHP_00_Opmaak 1 11-12-13 11:18 Pagina 2

N° 21 13 december 20132 Regio Oost-Vlaanderen

Windmolen zoekt aandeelhouders?Ben jij de juiste match?

Ik? Aandeelhouder? Het klinkt misschien raar, maarvanaf nu zijn een deel van de project-ontwikkelaars van windenergie opzoek naar burgers en lokale bestu-ren om deel te nemen aan de bouwen exploitatie van windmolens.Waarom? Wij vroegen het aan eenaantal betrokken kameraden …Sara De Potter, provincieraadslidOost-Vlaanderen, sociaal mede-werker van ABVV metaal O-VL enwellicht kersverse moeder als dezewerker in je bus valt.

Sara, is het waar dat burgers bin-nenkort rechtstreeks kunnen par-ticiperen? “De vraag leeft heel erg om te garan-deren dat burgers een participatie

kunnen nemen in windmolens.Ikzelf sta hier heel sterk achter. De Provincie nam in april een voor-keursbeslissing voor het plaatsenvan windturbines in haar gebied. Debedoeling van zo’n plan is een wild-groei aan turbines vermijden. Deprovincieraad ging zelfs iets verderen werkte ook een plan uit waarbijburgers en lokale besturen voortaanrechtstreeks zouden kunnen partici-peren. Er lopen gesprekken enonderhandelingen met de project-ontwikkelaars. Het zou mooi zijnmoest dit in Oost-Vlaanderen kun-nen onderhandeld worden.”Rudy Coddens, schepen van werk envanuit die hoedanigheid voorzittervan het RESOC Gent en Rondom Gent1

Rudy, zijn er genoeg lokale bestu-

ren en/of burgers die in dat ver-haal kunnen en willen meespelen? “Ik merk dat er nog veel te weinigzijn. In het RESOC Gent en RondomGent, waar we het sociaal-econo-misch streekbeleid vorm geven, heb-ben we in ons ‘streekpact’ opgeno-men dat we willen werken aan eengroene economie met maximalereturn voor de burgers en de lokalebesturen. We zullen dan ook initia-tieven nemen om lokale besturen enburgers bewust te maken van de roldie ze op dit vlak kunnen spelen. In onze regio ken ik totnogtoe tweeinitiatieven die burgercoöperatie induurzame energie-initiatieven sti-muleren. Er is het Wachtebeekse ini-

tiatief ‘STORM’, een energiecoöpera-tie waarvoor in Wachtebeke heelwat belangstelling bestaat. AanRudy Van Cronenburg, sp.a-burge-meester van Wachtebeke, zal ik vra-gen dit inspirerend initiatief toe telichten in andere gemeenten in deregio. Ook in Gent wordt niet stilgezeten. Op 10 december wordtdaar de nieuwe energiecoöperatie‘EnerGent’ opgericht. Ook dezecoöperatie zal open staan voor aan-deelhouderschap van gewone men-sen. Het hoeft geen betoog dat ditaandeelhouderschap op termijn debeste garantie is op duurzame ener-gie, aan een eerlijke prijs.”

Hoe en waarom kwam EnerGenttot stand? We vroegen het aanABVV milieuspecialist, Pieter Ver-beek.

Pieter Verbeek, milieuspecialistvan het ABVV en lid van de raadvan bestuur van Energent“Een jaar lang werkte een groep vanvrijwilligers aan de oprichting van

een Gentse Energiecoöperatieve. Denieuwe coöperatieve wil mensenverenigen die streven naar een duur-zame en klimaatneutrale samenle-ving. Ze brengt geld samen om teinvesteren in hernieuwbare energie-productie en in maatregelen dieenergie besparen. Tijdens dat jaarheeft EnerGent al brede steun ver-worven van energiedeskundigen,van middenveldorganisaties zoalshet ABVV en de milieubeweging,van oud-politici van verschillendepolitieke partijen en van enkeleGentse cultuurhuizen. EnerGentwerkt nu al samen met andere orga-nisaties. In de eerste plaats met

andere energiecoöperaties. Op dinsdag 10 december werd Ener-Gent gelanceerd. Vanaf dan kunnenmensen aandelen kopen van decoöperatie. Als de coöperatievewinst maakt, ontvangt iedereen eenbillijke vergoeding voor zijn/haarinvestering. De rest van de winstgaat naar de sociaal-ecologischedoelstellingen van de energiecoöpe-ratie. Elke aandeelhouder krijgt éénstem in de algemene vergadering.”

Benieuwd naar meer? Surf dannaar http://www.energent.be/

RESOC Gent en Rondom Gent is eenregionaal overlegplatform waarin de StadGent, de 9 randgemeenten, de vakbon-den, werkgevers en derden organisatiesoverleg plegen en acties ontwikkelen opsociaal-economisch vlak. Het ABVV wordthier vertegenwoordigd door PatrickMertens en Katrien Neyt.

Loopbaanbegeleiding: jouw goede voornemen voor 2014?Goede voornemens horen bij eennieuw jaar zoals de kleur rood bijhet ABVV past. Misschien zit je alenige tijd met fundamentele vra-gen over je loopbaan, en wordt hettijd om één van die goede voorne-mens – loopbaanbegeleiding vol-gen bij het ABVV - hard te maken. Nog niet overtuigd? Lees danonderstaande reacties van een aan-tal van onze werkende leden die in2013 beroep deden op loopbaan-begeleiding ABVV Oost-Vlaande-ren.

“Ik heb veel nuttige informatiegekregen en heb echt het gevoeldat ik verder sta dan waar ik zesmaanden geleden stond.” – Frank,arbeider, 51 jaar

“Nu ken ik mijn sterkten, ontwik-kelingsmogelijkheden en wensenop het vlak van zowel werkinhoudals de balans werk-privé.” – Tanja,bediende, 43 jaar

“Het heeft me geholpen om(gerichter) te solliciteren. Ik weet

nu dat ik met mijn diploma in meerdisciplines terecht kan dan alleenmijn huidige job.” – Steven,bediende, 35 jaar

“Het nam een hele boel twijfels ofonzekerheden weg.” – Natasja,ambtenaar, 27 jaar

“De loopbaanbegeleiding wasvoor mij een bevestiging van mijnprofessionele voorkeur.” – Caroli-ne, arbeidster, 32 jaar

ABVV Loopbaanbegeleiding heeft de voorbije 10 jaar duizenden werk-nemers begeleid, met resultaat.We bieden een antwoord op alle praktische vragen die voortvloeien uitde begeleiding waaronder: opleidingsmogelijkheden, beroepsmoge-lijkheden, tijdskrediet, solliciteren, enz. Loopbaanbegeleiding is gratis voor ABVV- leden. Iedere werknemermet minstens een jaar werkervaring heeft er om de zes jaar recht op. Heb je vragen over loopbaanbegeleiding? Vragen over loopbaan-cheques? Ben je nieuwsgierig naar meer?Mail ons op [email protected] Surf naar www.abvvloopbaanbegeleiding.be. Of maak gebruik van Facebook: www.facebook.com/abvvloopbaanbegeleiding.

Pieter Verbeek

Rudy Coddens

Sara De Po

tter

1

002_OOV1QU_20131213_DNWHP_00_Opmaak 1 11-12-13 11:19 Pagina 2

N° 21 13 december 20132 Regio West-Vlaanderen

Als je dopgeld wilt, moet je daarvoor eendossier indienen via onze werkloosheids-dienst.

Dat is zo als je je job kwijtraakt of als je alsschoolverlater voor de eerste keer dopgeldaanvraagt. Dat is ook zo als je werkgeverenkele dagen geen werk voor je heeft (wei-nig werk, slecht weer,…) en je tijdelijkwerkloos gezet wordt. Maar ook als jeopnieuw begint te werken en je recht hebtop één of andere premie of opleg die doorons betaald moet worden (zie ook voor-gaande edities van De Nieuwe Werker), ofals er iets verandert in je gezinstoestand ofje persoonlijke situatie.

Kom in zo’n gevallen altijd ZELF langs bijonze werkloosheidsdienst. Een werkloos-heidsdossier is ingewikkeld en altijdanders. Als je zelf langskomt, kunnen we je

direct alles vragen wat we moeten wetenén kunnen we ook jou alles vertellen wat jemoet weten. Je kan dan onmiddellijk alleformulieren ondertekenen die nodig zijn.

Laat je iemand anders langskomen, danbestaat het gevaar dat die niet alle formu-lieren meeheeft, of dat niet alle formulie-ren ondertekend zijn. Het kan ook dat diepersoon geen antwoord kan geven op devragen die wij (moeten) stellen. Of nogerger: dat die persoon ons iets niet verteltdat we moeten weten, of iets verkeerd ver-telt. Of dat die persoon vergeet van jou ietsdoor te vertellen dat wij hebben gezegd.Zo’n vergissing kan zeer ernstige gevolgenhebben. Het zou kunnen dat je dossier endus ook de betaling van je dopgeld VER-TRAGING oploopt. Het zou kunnen dat jeeen vergoeding waarop je recht had hele-maal NIET krijgt. Of dat je -in het ergste

geval- daardoor zelfs een SANCTIE krijgtvan de RVA.

Ook je formulieren in de brievenbus stekenof ze opsturen met de post is een slechtidee. Ook dan kunnen onze medewerkersniet de nodige informatie verzamelen omeen volledig dossier te maken. En dus kanook dat dezelfde gevolgen hebben.

Kom ook altijd langs de EERSTE DAG dat jewerkloos bent. Of de dag voordat je hetwerk begint (als je een premie of oplegmoet aanvragen). Doe je dat niet, dan benje misschien te laat en verlies je een deelvan het geld waarop je recht hebt. Of kanje nadien niet meer komen omdat je weeraan het werk bent.

De adressen en openingsuren van onzekantoren in West-Vlaanderen vind je heel

gemakkelijk terug op onze websitewww.abvv-wvl.be. Je kan die natuurlijk ookaltijd navragen op het kantoor zelf.

Je kunt langs komen in gelijk welk kantoorin de provincie, maar hou er rekening meedat je het best altijd naar hetzelfde kantoorgaat. Ook hier kan het indienen van som-mige formulieren in één kantoor en andereformulieren in een ander kantoor vertra-gingen tot gevolg hebben.

Belangrijk: als je iedere maand (tijdelijk)werkloos bent en er verandert niets aan jesituatie, en je bent het gewoon om je dop-brieven mee te geven met je delegee, of jebent het gewoon om je dopkaart in debrievenbus te steken, mag je dat natuurlijkverder doen. Enkel als er een dossier opge-maakt moet worden, is het noodzakelijkdat je persoonlijk langskomt.

WERKLOOSHEID WIST JE DAT...

MIJN DOPGELD?! HET SNELST ALS IK … PERSOONLIJK LANGSKOM VOOR MIJN DOSSIER!

In de week van 18 tot 23 november 2013organiseerde het ABVV in gans Vlaande-ren een Klimaatweek naar aanleiding vande klimaatonderhandelingen in War-schau.

Door middel van deze actieweek wil hetABVV niet alleen ijveren voor een sociaalrechtvaardige overgang naar een duurza-me economie, maar ook de bewustwor-ding bij militanten, leden en het ruimerepubliek vergroten. De klimaatopwarmingzal immers ook een impact hebben op deeconomie en het welzijn van de toekom-stige generaties.

“Willen we de toekomstige generatiesnog een job kunnen geven, dan moetenwe de klimaatopwarming vandaag drin-gend stoppen,” zegt Caroline Copers,algemeen secretaris van het VlaamsABVV. “Energiebesparingen zorgen vooreen driedubbele win: een lagere energie-factuur, een gezonder leefmilieu en inves-teringen in nieuwe jobs.”

Ook de toepassing van hernieuwbareenergietechnologieën kan veel werkgele-

genheid creëren: schattingen van het Bel-gisch Federaal Planbureau lopen van18.000 tot 53.000 nieuwe jobs in 2030.

Gedurende de Klimaatweek vatte hetABVV elke dag post op een bedrijventer-rein of publieke plaats. Op 21 novemberwas het de beurt aan West-Vlaanderen.Met de slogan “Snoei in energieverbruiken kies voor jobs” voerden we rond demiddag actie aan Sadef (Hooglede-Gits).Deze actie was niet specifiek gericht naarhet bedrijf, maar had als doel de militan-ten en werknemers te sensibiliseren rondduurzaamheid alsook het bewust gebruikvan energie en grondstoffen te promo-ten. Aan de hand van een Klimaatquizwerd de kennis van werknemers omtrentecologie op de proef gesteld. De win-naars van de quiz kregen een maandka-lender in het teken van “Sociaal vergroe-nen” en een kookboek met duurzame,maar gemakkelijk en goedkoop te berei-den, gerechten.

Tegelijkertijd namen medewerkers vanABVV West-Vlaanderen een enquête afwaarin gepeild werd naar de kennis van

militanten en werknemers inzake milieuen energiebesparende maatregelen:Welke energiebesparende maatregelenheb je thuis al genomen? Is het aanpak-ken van de klimaatproblemen eengedeelde verantwoordelijkheid van over-heid, werkgevers en werknemers? Alvastveel voer voor discussie.

In de namiddag werd dezelfde actie nogeen keer overgedaan naar aanleiding vande seniorentweedaagse in Floréal Blan-kenberge. Tijdens die tweedaagse kregenonze senioren tevens de gelegenheid omeen werkgroep rond energiebesparing bijte wonen. De klimaatstand werd uitge-breid met een infostand van Samen Ster-ker.

Bij beide acties was er de mogelijkheidom een foto te laten nemen die gepubli-ceerd werd op een fotomuur op Face-book: een soort van online klimaatbeto-ging.

Deze keer was glimlachen niet nodig,want het ABVV lacht niet met de klimaat-opwarming.

Op zaterdag 7 december 2013 hield hetABVV West-Vlaanderen zijn 4de statutairprovinciaal congres in het auditorium vanhet vakantiecentrum Floreal in Blankenber-ge. 425 congressisten woonden de bespre-king en de beoordeling van het werkings- enfinancieel verslag (2009-2013) en de voor-stelling van het toekomstplan (2014-2017)actief bij.

Het congres werd viameerdere militantenver-gaderingen voorbereidin de voorbije maanden.Zoals bleek uit het wer-kingsverslag blijven demilitanten binnen hetABVV de motor bij uit-stek voor het syndicaalwerk in de bedrijven ende openbare diensten.Zij leveren de adrenalinevoor een actieve syndi-cale strijd en service.

Sinds de fusie van 11december 1999 vormen

de vroegere aparte West-Vlaamse gewestenondertussen één provinciaal en samenhan-gend geheel. Een kenmerk van het ABVVWest-Vlaanderen blijft de zeer gedecentrali-seerde inplanting over gans de provincie: hetABVV komt naar de leden toe!In de afgelopen congresperiode werdenmeerdere syndicale diensten en werkingenverder uitgebreid of versterkt. Het ABVV

West-Vlaanderen telt daarom nu 25 verschil-lende soorten (interne en externe) dienstenen werkingen en biedt daarmee het meestuitgebreid pallet aan services aan de ABVV-leden.Het gewest ABVV West-Vlaanderen leverdeop de vele lokale, nationale en Europese soci-ale en syndicale betogingen en manifestatiesvan de voorbije jaren telkens veel deelne-mers: het ABVV West-Vlaanderen blijft gaanvoor een actief en strijdbaar syndicalisme.

Eén van de voornaamste realisaties binnenhet ABVV West-Vlaanderen is het nieuw vak-bondsgebouw in Oostende: De Noordstar.Het oude gebouw in de Jules Peurquaet-straat werd volledig vernieuwd. Vanaf 17februari 2014 keren alle syndicale dienstenterug naar het vertrouwde adres. Op 5 april2014 is er een opendeurdag in dit nieuw syn-dicaal (t)huis in Oostende.

Het ABVV West-Vlaanderen ontwikkelde eenambitieus plan om in de nu volgende 4 jaarzijn werking en bereik nog te vergroten. HetABVV West-Vlaanderen plant in het licht van

de komende belangrijke politieke verkiezin-gen samenwerking met en ondersteuningvan linkse progressieve partijen. Het ABVVWest-Vlaanderen zal ook zijn bijdrage in dezeer sterke coöperatieve, Samen Sterker, ver-der leveren en meewerken aan de uitbouwvan de Socialistische GemeenschappelijkeActie (ABVV, Bond Moyson en sp.a). HetABVV West-Vlaanderen wil net als alle jarensinds de fusie binnen de provincie verder blij-ven groeien op het vlak van het ledenaantal.Eén van de extra actiedomeinen wordt voorhet ABVV West-Vlaanderen de bestrijdingvan armoede. Op het congres werd ook eenmilieuactie gehouden die uiteindelijk zo’n500 jonge boompjes opleverde en die in2014, verspreid over de provincie, zullen aan-geplant worden om meer groen en eengezondere leefomgeving te voorzien inWest-Vlaanderen.

Het 4de statutair congres stelde opnieuwalle bestuursinstanties samen en verkoosunaniem Erik Van Deursen opnieuw als pro-vinciaal secretaris voor het ABVV West-Vlaanderen.

Het ABVV West-Vlaanderen congresseerde in Blankenberge

Het ABVV West-Vlaanderen lacht niet met klimaatopwarming

Alle kantoren van het ABVV West-

Vlaanderen zijn naar aanleiding van de

eindejaarsperiode gesloten op:

• Maandag 23/12/2013

• Dinsdag 24/12/2013

• Woensdag 25/12/2013

• Dinsdag 31/12/2013 in de namiddag

• Woensdag 01/01/2014

WIJ WENSEN UEEN FANTASTISCH 2014!

LEES NOG MEER REGIONAAL NIEUWS OP DE VOORLAATSTE PAGINA!

002_WVV1QU_20131213_DNWHP_00_Opmaak 1 11-12-13 12:19 Pagina 2

N° 21 13 december 2013 3

Jef Maes nieuwe federaal secretarisJef Maes, expert op het gebied van de sociale zekerheid, volgt Eddy VanLancker op als federaal secretaris.

Jef Maes werkt sinds 1995 op het sociaal departement van de studie-dienst van het federaal ABVV, eerst als adviseur en later als directeur. Alsonderhandelaar heeft Jef zich tijdens zijn carrière op de studiedienstdagelijks ingezet voor de zwaksten in onze samenleving door ondermeerde lancering van de belangrijke campagne voor de welvaartsaanpassingvan de sociale uitkeringen, het neutraliseren van een groot deel vanGeneratiepact 1 door een sterke verhoging van gelijkgestelde dagen tebekomen, het realiseren van de voorkeurregeling en derdebetalersrege-ling voor mensen met een laag inkomen, inclusief werklozen (“1 eurovoor doktersbezoek”) en het verzachten van de eindeloopbaanmaatre-gelen van de regering Di Rupo.

Als federaal secretaris zal hij in hoofdzaak dossiers m.b.t. sociale zeker-heid, werkloosheid, uitzendarbeid en syndicale vrijheden op zich nemen.

CV van Jef Maes zie www.abvv.be/fotos-en-cvsMeer info over de structuur van het ABVV zie www.abvv.be/organisatie

EDITO

België en Europa: wat meer ambitie a.u.b.2013 kan echt geen goed jaar genoemd worden. Volgens delaatste cijfers van de RSZ gingen 25.000 banen verloren,bovenop de 14.000 van vorig jaar. Hieruit kan je moeilijkbesluiten dat de crisis achter de rug is. Achter de kille cijfers van de statistieken gaan echter werk-nemers en hun gezin schuil, die het alles behalve gemakke-lijk hebben. Er was Ford, maar ook Arcelor, Duferco, Cater-pillar en ook duizenden faillissementen van kleine bedrijvendie vaak onopgemerkt blijven. Die werknemers zouden wekunnen vergelijken met de onbekende soldaten die gesneu-veld zijn op het slagveld van de crisis. Ook zij verdienen alonze aandacht. Natuurlijk spreekt men van een schuchtere opleving in2014, maar die zal niet volstaan om banen te scheppen, enzeker niet om iedereen aan werk te helpen. We denken danvooral aan de 55.000 jongeren zonder werk die vanaf1 januari 2015 zonder een cent dreigen te vallen als gevolgvan de hervorming van de inschakelingsuitkeringen.

Goed voor de koopkrachtHet ’relanceplan‘ waarover de regering het eens werd, komtdan ook op het goede moment. Na jaren van blinde bespa-ringen, snoeien in de begroting, afslanking in de openbarediensten, bevriezing van de lonen en ’structurele hervormin-gen‘ - één voor één sociale afbraakmaatregelen - was hethoog tijd dat maatregelen genomen werden om de reëlekoopkracht op te krikken. Maatregelen die wij al jaren eisen.We hebben het dan voornamelijk over de verlaging van deBTW op elektriciteit van 21% naar 6%, de versterking van defiscale werkbonus, het herstel van de integrale welvaarts-koppeling... Kleine percenten, maar die wel degelijk het ver-schil uitmaken voor de lage inkomens. Gemiddeld 96 europer jaar voor elektriciteit, 120 euro voor de werkbonus,enkele percenten voor de sociale uitkeringen die overigensnog altijd veel te laag zijn als je weet hoe duur het leven is. Ergens brengt dit plan van de regering de bevestiging vanons gelijk.

Meer moedDe nakende politieke verkiezingen waren nodig opdat ein-delijk positieve maatregelen genomen werden. Wat men inde politiek "moed" noemt, is meestal voor ná de verkiezin-gen. Maar eigenlijk was het nu het moment om politiekemoed te tonen. Hoewel dit plan de verdienste heeft dat hetwel degelijk iets doet voor de koopkracht, gaat het duidelijkniet ver genoeg wat de relance van de economie betreft.Door de werkgevers een nieuwe lastenverlaging te geven –die ontegensprekelijk zal wegen op de overheidsfinanciën –blijft men de schuld voor het verlies aan concurrentievermo-gen van de bedrijven toch maar weer bij de lonen leggen, inplaats van bij de gebrekkige structuur van onze uitvoer, enhet gebrek aan dynamisme en innovatie van de onderne-mingen. We kunnen nu alleen maar hopen dat de Gewesten- die volgend jaar over ruime bevoegdheden op het vlak vaneconomie en werkgelegenheid zullen beschikken – passen-de maatregelen zullen nemen om de zaak bij te sturen. En infeite heeft de federale regering hier ook de kans laten liggenom een echte belastinghervorming door te voeren. Alleeneen dergelijke hervorming kan zorgen én voor de nodigemiddelen voor een relance én voor meer rechtvaardigheid.

Een Europees investeringsplanÓns relanceplan is klaar, met name het investeringsplan vanhet Europees Vakverbond (lees ook ons dossier op pag.8&9). Het plan heeft betrekking op zowel ons land als Euro-pa, want er zijn ook Europese verkiezingen in 2014. Bedoe-ling ervan is de economie nieuw leven in te blazen doorinvesteringen in toekomstgerichte sectoren en activiteitenwaarin we onvoldoende aanwezig zijn: telecommunicatie,isolatie van gebouwen, hernieuwbare energie, afgewerkteproducten met hoge toegevoegde waarde. Kortom, onzecreativiteit, onze kennis en onze kunde, dus de vorming enopleiding van de werknemers, en infrastructuurwerken, diezullen het verschil maken. Niet onze lonen! Geen matigingmaar wel de ambitie om banen te scheppen, dat is wat wenodig hebben. En dat is in elk geval onze wens voor het nieu-we jaar.

Anne Demelenne Rudy De LeeuwAlgemeen secretaris Voorzitter

Via ‘Mijn ABVV’ heb je als ABVV-lid toegang tot je persoonlijk dossier.

Je hebt hiervoor wel een elektronische identiteitskaart en kaartlezer nodig.

Werkzoekenden kunnen de gegevens van hun dossierwerkloosheid inkijken, controleren of hun uitkering isbetaald, fiscale fiches of attesten afdrukken, …

Surf naar www.abvv.be/mijn-abvvABVV website: www.abvv.beVlaams ABVV website:www.vlaamsabvv.be

®

Waterloos en

ecologisch gedrukt

bij Eco Print Center

Volg het ABVV op Facebook vakbondABVV

Rechten huishoudpersoneelbeter beschermdHet parlement heeft vorige week de IAO-conventieaanvaard die de rechten van huishoudpersoneel erkent.Duizenden werknemers in ons land krijgen recht op nor-male arbeidstijden, een minimumloon, veilige werkom-standigheden en sociale rechten zoals andere werkne-mers.

Wereldwijd zijn er miljoenen huishoudarbeiders en dienst-boden, de overgrote meerderheid vrouwen, vaak migran-ten en jonge meisjes. De rechten van deze weinig zichtbaregroep van werknemers worden voortdurend geschonden.Volgens de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO), eenafdeling van de Verenigde Naties, werkt 30 % van het huis-houdpersoneel wereldwijd zonder enige arbeidsrechten,zonder een wekelijkse rustdag, met onbeperkte werkurenen een minimaal salaris. Sociale bescherming zoals eenminimumleeftijd bij tewerkstelling, bevallingsverlof, toe-gang tot sociale zekerheid, enz. ontbreekt.

In 2011 keurde de IAO (de enige organisatie op wereldni-veau die bestaat uit vakbonden, werkgevers en regeringen)Conventie 189 goed, een internationaal instrument voor deerkenning van de arbeidsrechten van huishoudpersoneeldat hen overal ter wereld een beter statuut moet opleve-ren. Zo staat er bijv. in de conventie dat huishoudpersoneelrecht heeft op rust (24u) na een werkweek, dat ze maande-lijks minstens één keer cash uitbetaald moeten worden endat ze bij conflicten toegang moeten krijgen tot de recht-bank.

Het Internationaal Vakverbond (IVV) lanceerde onmiddel-lijk de campagne ‘12 by 12’, met als doelstelling ten minste12 landen de conventie te doen volgen tegen eind 2012.Een jaar later hebben amper 15 landen hun handtekeninggezet; Uruguay, de Filipijnen, Nicaragua, Paraguay, Mauriti-us, Bolivia, Italië, Guyana, Duitsland, Zuid-Afrika, Colombia,Ecuador, de Dominicaanse Republiek ,Costa Rica en Argen-tinië. De Belgische Coalitie ‘12 by 12’ (vakbonden en ngo’s)heeft herhaaldelijk aangedrongen op een aanvaarding doorBelgië. Dat is vorige week gebeurd, ons land is dus bij dekoplopers.

Nog werk aan de winkelMaar ondanks de goedkeuring van de conventie door hetfederaal parlement, is er nog werk aan de winkel. Eerst envooral moeten ook nog de drie gemeenschappen en hetBrusselse gewest elk afzonderlijk het verdrag ratificeren.Pas als al deze nationale procedures doorlopen zijn, kan deIAO België als ondertekenend land registreren.

Bovendien vraagt het lot van migranten en mensen zonderpapieren die in de huishoudsector werk vinden, onze speci-fieke aandacht. De IAO waarschuwt immers voor menson-waardige situaties, daar waar migratie en huishoudwerksamenkomen. Internationale migranten krijgen te makenmet uitbuiting, ongeoorloofde rekruteringspraktijken, dis-criminatie en kinderarbeid. Een fenomeen dat niet stoptaan de grenzen van de Europese Unie. We vragen de minis-ter van Werk om ook hier waakzaam voor te zijn.

Een delegatie van ‘12 by 12’ feliciteerde de minister van Werk met bloemen, maar ook met stoffer en blik, want er is nog werk aan de winkel.

003_GPV1QU_20131213_DNWHP_00_Opmaak 1 11-12-13 11:28 Pagina 3

N° 21 13 december 20134

EEN BABBEL MET ABVV-DELEGEE TUUR VANMUYSEN

“Sinds we het milieuthema hebben opgepikt, is de ABVV-delegatie alleen maar gegroeid”

DE VOORDELEN VAN EENSYNDICALE MILIEUWERKINGTuur: “Milieuduurzaamheid is eenthema waarmee je banden kan leg-gen tussen werkgever, de vakbewe-ging, de volledige delegatie en dewerknemers. We hebben met ditthema een constructieve dialooggewonnen én stemmen bij de soci-ale verkiezingen. Sinds we hetmilieuthema hebben opgepikt, isde ABVV-delegatie alleen maargegroeid. Tijdens de laatste socialeverkiezingen trokken we dan ookvolledig de kaart van milieube-scherming. Het thema vindt mak-kelijk een publiek in de sociale sec-tor. Er werken hier veel groene jon-

gens en meisjes… Maar milieuduur-zaamheid is ook een vernieuwingbinnen de syndicale context en datmaakt het aantrekkelijk.”

HET BELANGRIJKSTE SUCCES Tuur: “Voor onze syndicale ploeg erwas, was milieuduurzaamheidgeen thema. Op zes jaar hebbenwe een enorme evolutie meege-maakt in de instelling waarin weverschillende zaken hebben gerea-liseerd: de energiefactuur isgedaald door investeringen in iso-latie, dubbele beglazing, condensa-tieketels, natuurbeheer, enzo-voort. We hebben een switchgerealiseerd in de bedrijfscultuur.”

EEN TIP VOOR DE COLLEGA’STuur: “Stel realistische ideeën vooren blijf op dezelfde nagel kloppentot de bal aan het rollen gaat. Erzijn altijd te weinig middelen. Maartussen beslissingen nemen en uit-voeren van maatregelen gaat eenhele periode. Het tijdskader vanvraag, voorstel, druk uitoefenen enresultaten behalen is op dit terreinveel breder. We moeten lerenomgaan met middellange en lan-getermijndoelstellingen. Experi-menteer ook thuis met het vermin-deren van je milieu-impact enengageer je in een organisatiewaar je kennis kan opdoen. Maarhet allerbelangrijkste is: doen. Hetthema oppakken en voorstellenmaken.”

DE TOEKOMSTTuur: “In bedrijven zonder milieu-coördinator is het niet eenvoudigom te werken. De wetgever zou

deze bedrijven meer handvatenmoeten geven om de milieupresta-ties te verbeteren. Bijvoorbeelddoor via de wetgeving werknemersmeer te betrekken bij het milieube-leid en milieuprestaties te bespre-ken. Ook hier kan de vakbond eenvoortrekkersrol spelen.”

MEER INFO

• Wil je als ABVV-delegee milieumee op de syndicale agendazetten? De milieudienst vanhet Vlaams ABV helpt je.Bel 02 506 82 35, mailm i l i e u@v l a ams . a bv v. b eof surf naarwww.vlaamsabvv.be/milieu

• Meer info en alle babbels overde ABVV-klimaatweek opwww.vlaamsabvv.be/klimaatactie

Tuur Vanmuysen is ABVV-delegee bij de instelling AVE Regina in Lovenjoel. Op dinsdag19 november 2013 hielden we hier halt tijdens de ABVV-klimaatweek. Tuur zet al jaren demilieuproblematiek op de agenda van het CPBW.

ABVV-SENIOREN

Winnaars kruiswoordraadsel“Werknemers” was het 10-letterwoord dat we zochten in het kruis-woordraadsel in De Groene Nieuwe Werker (15/11). • Winnen een voordeelpakket van Cambio autodelen:

Lut Goedgezelschap, David Kimpe, Kathleen Colfs.• Winnen een boeket fairtraderozen: Peter Grion, Annie Jacobs.De winnaars worden persoonlijk verwittigd.

ANTI-APARTHEIDSSTRIJDER OVERLEDEN

Teken mee ons rouwregister voor Nelson MandelaNelson Mandela, de eerste zwarte presidentvan Zuid-Afrika, is op 5 december over -leden. Mandela (1918-2013) was zondertwijfel één van de meest tot de verbeeldingsprekende politici in de wereld. Linx+ roeptalle gemeenten op een straat of plein naarMandela te vernoemen als eerbetoon.

Mandela schreef geschiedenis entoonde bovenal aan dat een solidai-re en verdraagzame samenlevingeen lange adem, doorzettingsver-mogen en veel moed vergt. Hoe-wel Mandela al enige tijd presidentaf was, wordt hij nog steeds gezienals het symbool van de strijd tegenhet racistische Apartheidssysteemen als de man die een grote rolheeft gespeeld bij het ontstaan vanhet nieuwe Zuid-Afrika. Deze vrijheidsstrijd bracht hem 27jaar geleden in de gevangenis opRobbeneiland. In 1994 werd hij deeerste zwarte president van Zuid-Afrika. Mandela evolueerde vaneen tweederangsburger en ‘terro-rist’ naar een gerespecteerd staats-hoofd. Dat Mandela een grote

impact had, staat buiten kijf. Tij-dens zijn leven veranderde Zuid-Afrika van een racistische staatnaar een democratische samenle-ving.

RESPECT, NELSON! Caroline Copers, algemeen secreta-ris van het Vlaams ABVV, ziet inMandela een groot voorbeeld:“Weinigen hebben de visie, de inte-griteit en de grootsheid in zichgehad om – na decennia vanopsluiting, na jarenlange strijdtegen Apartheid – vergevingsge-zind een gekwetste maatschappijte proberen verzoenen. Weinigenhebben na afloop van hun politiekmandaat nog zolang zoveel moreelgezag vertoond. Respect, Nelson!”

EEN STRAAT VOOR MANDELA Naar aanleiding van het overlijdenvan Nelson Mandela roept Linx+alle Vlaamse steden en gemeentenop een straat of plein naar hem tevernoemen. Hiermee sporen wegemeenten aan een hommage tebrengen aan de man die symboolstaat voor gelijkheid en vrijheid, enuitgroeide tot een symbool vooreen solidaire samenleving.Meer info: www.linxplus.be

Teken mee het Mandela-rouw -register op www.linxplus.be ofstuur je rouwbetuiging [email protected] Alle rouwbetui-gingen worden overhandigdaan de Zuid-Afrikaanse ambas-sade.

Op 21 november spoelden zo’n 120 enthousiaste senioren aan in Blanken-berge. Gehuld in rode ‘frak’ en klaar voortwee dagen vorming en planning. Nietsbleef onbesproken: onze sociale zeker-heid (of beter: de afbrokkeling hiervan),de welvaartsvastheid, ouderenarmoede,energie-, duurzaamheid- en mobiliteits -vraagstukken.

Curieus naar het nieuwe jaarthema? Ookgoesting om mee te denken en te debat-teren over allerhande seniorenthema’s?Word dan actief lid van ABVV-senioren.Inschrijven kan via het ABVV-secretariaatin jouw buurt.

Meer info:www.vlaamsabvv.be/senioren,[email protected],of tel 02 289 01 70 (Karin).

Studentenen scholierenworden gratisABVV-lid!Heb je een vraag over studenten-werk, school verlaten, deeltijdsleren en werken of studietoelagen?Bij ABVV-jongeren vind je alle ant-woorden.Wist je dat alle jongeren vanaf 15jaar die naar school gaan, studerenof in hun beroepsinschakelingstijd(de vroegere wachttijd) zitten, gra-tis lid kunnen worden?Als lid krijg je niet alleen alle infor-matie over je rechten en plichten,maar blijf je ook op de hoogte vanalle boeiende nieuwtjes via onsdriemaandelijks ledenblad Magik?Bij problemen staan er altijd eenheleboel mensen paraat om je ver-der te helpen.Sluit dus nog vandaag bij ons aan!Lid worden kan via onze websitewww.abvvjongeren.be

Brugge Anders BekekenEen wandeling door de geschiedenis van de kleine man.

‘Brugge kent iedereen!’ Wij durven stellen: niets van! Want wie kentnog de sociale historiek van deze feeërieke, neogotieke stad? In hetklassement van de wereldwonderen komt Brugge onmiddellijk na depiramiden en de Berlijnse muur. Zou goed kunnen! Maar waar is hetoude station naar toe? Wie heeft de torens en de poorten van Bruggegebouwd, om Bertolt Brecht te parafraseren? Tijdens onze wandelingkom je het antwoord en nog veel meer te weten…

Wil je mee? Afspraak op zaterdag 18 januari 2014 om 10u stipt aan defontein op ’t Zand. Deelnemen kost 5 euro.Wel vooraf inschrijven via [email protected] of tel. 02 289 01 81.

004_GPV1QU_20131213_DNWHP_00_Opmaak 1 11-12-13 11:23 Pagina 4

N° 21 13 december 2013 5

COLLECTIEF ONTSLAG EN WERKLOOSHEID

In de bedrijven in herstructureringdie op het punt staan te ontslaan ofte sluiten, heerst er grote beroering:het sociaal plan dat stap voor staponderhandeld werd en bedoeld isom de schok van het banenverlies opte vangen, wordt gewoonwegtenietgedaan omdat het in de plaatskomt van de werkloosheidsuitkering(in plaats van erbij te komen).

Nieuwe regelsDe regels werden veranderd. Tot1 oktober van dit jaar kreeg een ont-slagen werknemer normaal gezieneen ontslagpremie, waarvan hetbedrag verschilde naargelang zijnanciënniteit. Maar in geval van col-lectief ontslag onderhandelen devakbonden meestal een gunstigersociaal luik om het inkomensverliesvoor de ontslagen werknemers op tevangen door een aanvulling op hunwerkloosheidsuitkering. De vastekosten en terugbetaling van lenin-

gen blijven echter doorlopen … Enals tientallen werknemers in eenzelf-de regio tegelijkertijd op de arbeids-markt terechtkomen, is het niet evi-dent om opnieuw werk te vinden.Heel vaak zijn ze zelfs verplicht eenlager loon te aanvaarden.

UitzonderingenSinds 1 oktober zijn alle vergoedin-gen gekregen in het kader van debeëindiging van een arbeidsovereen-komst onderworpen aan de RSZ.Enkel bepaalde van die uitkeringenworden uitdrukkelijk van sociale bij-dragen vrijgesteld. Slechts enkele vergoedingen ont-snappen aan die regel:• De sluitingsvergoedingen toege-kend n.a.v. de sluiting van eenonderneming naar rato van hetdoor de wet van 26 juni 2002 (wetbetreffende de sluiting van deondernemingen) bepaalde bedrag.

• De vergoeding in het kader van

een collectief ontslag, conformcao 10 over het collectief ontslag(= een vergoeding bovenop dewerkloosheidsuitkeringen, gelijkaan de helft van het verschil tus-sen het nettoloon en de werkloos-heidsuitkering, zoals in geval vanbrugpensioen, en betaald voormaximum 4 maanden);

• De vergoeding waarop de arbei-der recht heeft op basis van art.63 van de wet van 3 juli 1978betreffende de arbeidsovereen-komsten - willekeurig ontslag, opvoorwaarde dat dit recht vóór1 januari 2014 ontstaan is. Dat isimmers de datum waarop de nieu-we regelgeving m.b.t. de motive-ring van het ontslag van arbeidersen bedienden in werking moettreden.

RSZ = loon Alles wat daar bovenop komt, wordtbeschouwd als loon en wordt aan

sociale bijdragen onderworpen. Wie‘sociale bijdragen’ zegt, zegt ookloon. En wie loont zegt, zegt ookgeen werkloosheidsuitkeringen (opbasis van de werkloosheidsregle-mentering).

De bijkomende premies in hetkader van een sociaal luik wordendus door de RVA omgezet in maan-den loon zonder werkloosheidsuit-kering. Hoe meer een werknemerverkregen heeft, hoe later hij zijnwerkloosheidsuitkering zal krijgen. Je hebt dus niks meer te winnen omnog ‘gelijk wat’ te onderhandelen enhet wordt in de toekomst nog moei-lijker om een sociaal luik te onder-handelen, omdat de werkgever ook32% RSZ moet betalen op allegestorte bedragen.

Het ABVV aanvaardt niet dat deop zich lovenswaardige strijdtegen sociale fraude, een jachtwordt op de slachtoffers vancollectief ontslag en/of wille-keurig ontslag.

OvergangsperiodeDe ABVV-vertegenwoordigers in hetBeheerscomité van de RVA hebbenhet punt aangekaart en een aanpas-sing van die nieuwe regelgeving

afgedwongen: • Alle ontslagen werknemers kun-nen de aanvullende vergoedingenbestaanszekerheid blijven cumule-ren met hun werkloosheidsuitke-ringen;

• Elke in het kader van een collectiefontslag en vóór 31 december2013 neergelegde cao, valt buitenhet nieuwe stelsel.

EEN EERSTE STAP

Dit is een eerste, maaronvoldoende stap voor dewerknemers die ontslagenworden. Het is onaanvaard-baar dat men, op eenmoment dat de werkloos-heid piekt en de kans omopnieuw werk te vinden nognooit zo klein is geweest,aan het inkomen van dewerklozen raakt. Het ABVV zal bijgevolg allesin het werk stellen omervoor te zorgen dat elkevergoeding, die een inko-mensgarantie vormt na eenontslag, ook na 2013 combi-neerbaar blijft met werkloos-heidsuitkeringen.

Werknemers gestraft omdat ze slachtoffer zijn van de crisis Terwijl ons land geconfronteerd wordt met een golf van herstructureringen en collectie-ve ontslagen, krijgen ontslagen werknemers sinds 1 oktober, geen werkloosheidsuitke-ring meer omdat hun ontslagpremie voortaan als loon beschouwd wordt. De RVA kandus de periode die door dat loon gedekt wordt, niet meer vergoeden.

Nieuwe regels voor je pensioenVakbonden en werkgevers hebben een aantal belangrijke aanpassingen in de pensioen-wetgeving goedgekeurd. De regering heeft deze aanpassingen overgenomen en zal denieuwigheden invoeren voor de pensioenen die ingaan vanaf 2015.

Het ABVV is -over het algemeengenomen- tevreden met de aanpas-singen, die dus van toepassing zijnop de de nieuwe pensioenen dieingaan vanaf 2015.

Waarover gaat het?

1. Meetellen van de laatstemaanden van de loopbaan

Vandaag wordt er geen rekeninggehouden met de gestorte socialebijdragen van het laatste jaar, indienhet pensioen ingaat in de loop vaneen kalenderjaar. Ga je op 1 decem-ber met pensioen dan verlies je elfmaanden, die worden berekend aanhet laatste loon dat meestal hethoogste is. Deze discriminatie wordt nu weg-gewerkt wat betekent dat de pen-sioenen met enkele procenten zou-den kunnen verhoogd worden.

2. OverlevingspensioenHet overlevingspensioen wordt toe-gekend aan personen van wie deechtgenoot overleden is. Het isgelijk aan 80% van het gezinspensi-oen. Je kan het aanvragen op voor-waarde dat je 45 jaar of ouder bent,EN gedurende minstens één jaargetrouwd bent. Er kan van de leef-tijdsvoorwaarde afgeweken wordenals je een kind ten laste hebt of als jeechtgeno(o)t(e) overleden is aan (degevolgen van) een arbeidsongeval ofeen beroepsziekte.De regering wilde het overlevings-

pensioen afschaffen en vervangendoor een overgangsuitkering vooriedereen. Maar het is vandaag nage-noeg onmogelijk een baan te vindeneens je de 45 voorbij bent! Daaromblijft het overlevingspensioen voorwie 45 jaar of ouder is tochbestaan, maar de leeftijdsgrenswordt wel geleidelijk opgetrokkennaar 50 jaar.

Jonger dan 45 Het overlevingspensioen voor wiejonger is dan 45 jaar verandert wel.Als je vandaag niet voldoet aan deleeftijds- of huwelijksvoorwaardeom het overlevingspensioen tegenieten, heb je (onder bepaaldevoorwaarden) toch recht op een tij-delijk overlevingspensioen geduren-de 12 maanden. Voortaan is het zodat als je niet aan de leeftijdsvoor-waarde voldoet, je geen aanspraakmeer kan maken op een ‘eeuwig’overlevingspensioen, maar slechtsgedurende een periode van tweejaar wanneer je kinderen ten lastehebt, of gedurende één jaar als jegeen kinderen ten laste hebt.

Combineren van rust enoverlevingspensioen Aangezien je een overlevingspensi-oen slechts binnen de grenzen vande toegelaten arbeid voor gepensio-neerden van jonger dan 65 jaar magcombineren met een loon en alleswat die grens overschrijdt van hetpensioenbedrag afgetrokken wordt

(of zelfs tot de schrapping ervanleidt als het bedrag met meer dan25% overschreden wordt), is delangstlevende echtgenoot verplichtte kiezen tussen zijn werk en zijnoverlevingspensioen.

Kies je voor het overlevingspensi-oen, dan bouw je geen eigen rech-ten meer op voor je toekomstig pen-sioen. Kies je voor je werk dan zal jewaarschijnlijk een beter inkomenhebben en in elk geval een hogerpensioen. Inderdaad, op je 65e zal jenaast je eigen rechten voor een vol-ledige(r) loopbaan, je rustpensioenmogen cumuleren met een overle-vingspensioen, d.w.z. 110% van hetpensioenbedrag

Werken tijdensovergangsuitkeringIn de toekomst zal het overlevings-pensioen voor weduwen en weduw-naars van jonger dan 45 jaar omge-zet worden in een ‘overgangsuitke-ring’ (twee jaar voor mensen metkinderen ten laste, één jaar zonderkinderlast), die wordt berekendzoals het huidige overlevingspensi-oen, rekening houdend met het loonvan de overleden partner. Dit gaat samen met de afschaffingvan de beperkingen op de cumulatiemet een loon. Tijdens de overgangs-uitkering mag men blijven werkenzonder enige beperking (dus zonderinkomensgrens), zodat de huidigewerkloosheidsval zal verdwijnen.

Weduwen en weduwnaarsmoeten dus niet meerafzien van hun eigen inko-men – en dus van huneigen pensioenrechten – nahet overlijden van hun part-ner. Bovendien wordt na deovergangsperiode eenrecht op werkloosheids- ofz i e k t e - u i t k e r i n g e ngeopend.

3.Eenheid van loopbaan en voor-waarden voor toekenning vanhet minimumpensioen

Werk je deeltijds, dan verlies jevandaag je pensioenrechten voorhet aantal loopbaanjaren boven 45jaar. Met dit voorstel zullen deminst voordelige perioden wegval-len voor wie meer dan 14.040 loop-baandagen heeft (= 45 jaren x 312dagen).Voldoe je aan de voorwaarden voorhet wettelijk minimumpensioen(loopbaan van 30 jaren van minstens208 dagen), dan zal je ook altijdrecht hebben op het wettelijk mini-mumpensioen als werknemer, zelfsindien je intussen veranderde van

sociaal statuut en slechts één ofenkele dagen als werknemer pres-teerde. De sociale gesprekspartnersvragen verder dat bij samenloop vanprestaties als zelfstandige en werk-nemer niet langer de prestaties alszelfstandige geschrapt worden,maar wel de minst voordelige perio-de.

4.Correcte berekening van hetpensioencomplement voorgrensarbeiders

De berekening van het complementvoor grensarbeiders wordt aange-past aan de (Europese) realiteit.Voortaan krijgen grensarbeiders diein België wonen, hun aanvulling pasop het moment dat hun pensioen-recht geopend wordt in het landwaar ze werkten. Voor de bereke-ning van het complement dat doorhet Belgische pensioenstelselbetaald wordt zullen alle bestandde-len van het pensioeninkomen van degrensarbeider in rekening gebrachtworden (dus ook het aanvullendpensioen opgebouwd in het werk-land). Dit voorstel gaat al in op 1 juli 2014,alle reeds opgebouwde rechten blij-ven behouden.

005_GPV1QU_20131213_DNWHP_00_Opmaak 1 11-12-13 11:21 Pagina 5

Afgelopen maanden maakte BTB - inhet kader van de strijd tegen de socia-le dumping - een reeks voorstellen overaan het kabinet van staatssecretarisJohn Crombez. Een aantal van dezevoorstellen werd opgenomen in decongresresoluties van de partij op hetSp.a-congres van 7 december. Op ditcongres werd BTB, vertegenwoordigddoor Tom Peeters, ook gevraagd omals expert de situatie in de transport-sector te schetsen.

Tom Peeters bracht een pakkendegetuigenis over de arbeidsomstandig-heden van vrachtwagenchauffeurs uitde voormalige Oostbloklanden. Zewerken vaak weken aan een stuk in enrondom België, maar niet aan Belgi-sche loon- en arbeidsvoorwaarden. Detransporteurs in wiens opdracht ze rij-den zijn heel vaak Belgische bedrijven.

Opdrachtgevers ook aanpakkenNaast de situatie van de chauffeurs hadonze BTB-propagandist Tom Peetershet ook over de rol van de opdrachtge-ver. In zijn betoog onderstreepte hij decruciale verantwoordelijkheid van deopdrachtgevers, voor wie het goed-koopst mogelijke transport prioritairis. “Naast de malafide werkgevers, diemassaal Belgische chauffeurs inruilenvoor goedkope Oost-Europeanen,moeten ook de opdrachtgevers aange-pakt worden. Want zij bepalen de prijs

waarvoor een transport dient uitge-voerd te worden. Zij zorgen ervoor datde neerwaartse spiraal voortdurendgevoed wordt.” aldus, Tom Peeters.

Samen vechten tegen sociale dum-ping Strijden tegen de sociale dumping isnoodzakelijk. Het is noodzakelijk omjobs te redden en om onze socialezekerheid in stand te houden. TomPeeters: “Het is een strijd die nog langen moeilijk zal zijn. Maar het is eengezamenlijke strijd. Een strijd waarinpolitiek en vakbond samen dingenkunnen veranderen.” Met het opnemen van een aantal BTBvoorstellen in de congresresoluties ishet duidelijk dat sp.a, in de persoonvan John Crombez, onze strijd tegende sociale dumping op politiek vlakblijft steunen.

N° 21 13 december 20136 Belgische Transportbond

Shanghaise vakbondsleiders op bezoek bij BTB

Recent hernieuwde bilaterale contac-ten zorgden voor een 1ste tegenbe-zoek van een zeskoppige afvaardi-ging, geleid door Algemeen SecretarisZhang Liqun, van de Shanghai Munici-pal Trade Unions Council (SMTUC).Met zijn meer dan 9 miljoen leden isde SMTUC, de 2de grootste provincia-le federatie van de ACFTU. Een vak-bondsfederatie met een enormeimpact.

Tijdens hun bezoek, begeleid doorChris Vancoppenolle en Laurent Atsouvan de Dienst Internationale en Euro-pese Relaties van het ABVV, stondenonder meer een wederzijds kennisma-king van structuur en activiteiten, eneen onderhoud met Anne Demelen-ne op het programma. Ook met de Algemene Centrale werdvergaderd, en een bezoek gebrachtaan de bouwwerf van het “Urban pro-ject” (kantoren en appartementen) inde Brusselse kanaalzone.Hoofdmoot in het programma waseen bezoek aan Antwerpen. Gezien devele raakpunten tussen belangrijke

wereldhavens als Shanghai en Antwer-pen hadden onze Chinese collega’shun interesse in de syndicale haven-sector al vooraf laten blijken.

Voorzitter Ivan Victor verwelkomendede SMTUC-delegatie dan ook hartelijkin de BTB-hoofdzetel. Tijdens hetgesprek kwamen mogelijke samen-werkingsideeën i.v.m. veiligheid engezondheid op het werk, vorming,opleiding en het meer betrekken vanjongeren bij het vakbondswerk, meerspecifiek gericht op de havensector,aan bod. In de namiddag werd onder de bege-leiding van Rik Lubben - hoofdafge-vaardigde BTB Haven van Antwerpen -een bezoek gebracht aan het oplei-

dingscentrum voor dokwerkers. DeSMTUC’ers waren ten zeerste geïnte-resseerd in deze instelling, én in depraktische opleidingsaspecten, én inde beheersvorm (met de vakbond)ervan. Later fungeerde Rik Lubben als idealegids voor een bezoek aan de contai-nerterminal MSC Home in de havenvan Antwerpen.

Hoe de concrete samenwerking tus-sen ABVV, AC en BTB met SMTUC ver-der zal verlopen moet uiteraard nogbekeken worden. Er is in ieder gevaleen positieve aanzet. SMTUC nodigdeABVV, inclusief BTB, alvast uit vooreen tegenbezoek aan Shanghai in deloop van 2014.

Op uitnodiging van de overkoepe-lende Chinese vakbondsconfedera-tie ACFTU (de All China Federationof Trade Unions) bracht een ABVV-delegatie in 2008 en 2010, onderleiding van Algemeen SecretarisAnne Demelenne, een werkbezoekaan de Chinese vakbondscollega’s.Aan de missie van drie jaar gele-den, die ook met syndicalisten inde havenstad Shanghai plaatsvond,nam destijds ook BTB-VoorzitterIvan Victor deel.

Overzicht eindejaars-premies 2013

AUTOBUSSEN & AUTOCARS

Rijdend personeel openbare autobusdiensten VVM €2.648,05 bruto

Rijdend personeel openbare autobusdiensten SRWT €2.441,35 bruto

Rijdend personeel van de speciale autobusdienstenen autocars €1.949,85 bruto

Garagepersoneel (38 u x uurloon december 2013 x 52)

12Voor alle subsectoren wordt door het sociaal fonds autobus-sen en autocars een voorschot uitbetaald.

GOEDERENVERVOER & LOGISTIEK

De bruto eindejaarspremie bedraagt 5% van het brutoloonaan 100% dat door de werkgever(s) uit de RSZ-categorie 083voor de werknemer werd aangegeven aan de RSZ in de peri-ode van 01.07.2012 tot en met 30.06.2013.Om recht te hebben op een eindejaarspremie moet in dereferteperiode voor de arbeider minstens €3.718,40 bruto-loon aangegeven zijn.Het SFTL kent de premie dus niet toe als de zo berekendebruto eindejaarspremie lager is dan €185,92.

VERHUIZINGEN

170 x werkelijk betaald uurloon dec 2013 x aantal maanden arbeidsprestaties12

AFHANDELING LUCHTHAVENS

164,66 x het werkelijke uurloon van de maand december2013

HANDEL IN BRANDSTOFFEN

De bruto eindejaarspremie bedraagt 6,35% van het bruto-loon aan 100% dat door de werkgever(s) voor de werknemerwerd aangegeven aan de RSZ in de periode van 01.07.2012tot en met 30.06.2013.

Het groepskiekje aan het monument in het BTB hoofdkwartier.

Syndicale premies 2013Overzicht van de syndicale premies uitbetaald in deverschillende sectoren

Werk je in de sector goederenvervoer of logistiek?In de loop van de maand december 2013 ontvang je van hetsociaal fonds Transport en Logistiek een formulier syndicalepremie. Met dit formulier kan je de terugbetaling krijgenvan de syndicale premie 2013 ten bedrage van €130.

Werk je in de sector verhuizingen?Vanaf januari 2014 kan je je aanbieden op een BTB-secretari-aat om je syndicale premie 2013 (€130) te ontvangen.

Werk je in de sector taxi’s?Vanaf januari 2014 kan je je aanbieden op een BTB-secretari-aat om je syndicale premie 2013 (€125) te ontvangen.

Werk je in de sector afhandeling luchthavens?Vanaf eind februari 2014 ontvang je van het sociaal fondseen formulier syndicale premie. Met dit formulier kan je deterugbetaling krijgen van de syndicale premie 2013.

Werk je in de sector handel in brandstoffen?In de loop van de maand december 2013 ontvang je van hetsociaal fonds Handel in Brandstoffen een formulier syndica-le premie. Met dit formulier kan je de terugbetaling krijgenvan de syndicale premie 2013 ten bedrage van €130.

Werk je in de sectoren autobussen en autocars? Dan ontvang je pas in het voorjaar 2014 een legitimatiekaartvan het sociaal fonds Bussen en Cars. Met deze kaart kan jede terugbetaling krijgen van de syndicale premie.

Sp.a neemt BTB voorstellen op in congresresoluties

Onderhandelinglogistiek envervoer

Op 5 december liepen de

onderhandelingen voor de

arbeiders in de logistiek en ver-

voer volledig vast. De onredelij-

ke eis van de werkgevers voor

annualisering van de arbeids-

tijd was daarvan de oorzaak.

Raadpleeg www.abvv-btb.be of

uw BTB afgevaardigde voor

nieuws over de reactie van BTB.

De transportsector in België wordt de laatste jaren geteisterd door sociale dumpingpraktijken. Hierdoor verdwenen op enkele jaren bijna 4.000 jobs! En toch rijden er niet minder vrachtwagens op onze autosnelwegen, integendeel.

Door de oneerlijke concurrentie verloren niet enkel vrachtwagenchauffeurs hun job,maar gaan ook goedbedoelende transportfirma's failliet of maken ze nu zware tijdendoor. Ook multinationals gaan niet vrijuit! Ze willen steeds goedkoper hun goederenlaten vervoeren en zijn er dus mee verantwoordelijk voor dat Belgische chauffeurs entransporteurs steeds moeilijker aan de bak komen.

BTB ijvert voor maatregelen om de sociale dumping een halt toe te roepen, zowel inBelgië als in Europa. Je kan ons hierbij steunen door deze petitie te tekenen. Hoe meer ondertekenaars, hoe luider onze stem zal klinken.Stop de liberaliseringswoede van Europees commissaris Kallas, teken de petitie!

Je kan de petitie ondertekenen op www.petitions24.com/stop_social_dumping

Stop de sociale dumping in de transportsectorBTB online petitie tegen de sociale dumping in de transportsector

006_GPV1QU_20131213_DNWHP_00_Opmaak 1 11-12-13 11:22 Pagina 6

Heel onze sociale wetgeving wordt momenteel met dit doelgepimpt:• Er is het SWT (het vroegere brugpensioen) waar weldra detoegang voor vijftigers quasi onmogelijk zal worden. In 2015wordt de algemene leeftijdsvoorwaarde nl. 60 jaar.

• Er is de beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt die voor dewerkloze 50 plussers en zelfs voor de SWT’ers, systematischwordt opgetrokken.

• Er is het vervroegd pensioen dat binnenkort slechts tenvroegste op 62 jaar zal mogelijk zijn.

• Er is de pensioenbonus die de tewerkstelling na 62 jaarbeloont in de vorm van een verhoogd pensioen;

• Er is de toekomstige regelgeving rond de leeftijdspiramide,die ervoor zal zorgen dat bij collectief ontslag de ontslagenevenredig verdeeld moeten worden onder de verschillendeleeftijdscategorieën en bovendien het SWT bijna onmogelijkzal maken.

In de discussies over werkbaar werk mogen wij ons niet beper-ken tot het lot van de oudere werknemers. De toekomstigeloopbaan van een jonge werknemer in de metaalindustrie zalzich weldra uitstrekken over 40 of meer jaren. En deze loop-baanjaren presteren aan het huidig tempo en in de huidigearbeidsomstandigheden, is moordend.

Het probleem is dat de arbeidsmarkt en het bedrijfsleven abso-luut niet klaar zijn voor deze versnelde ontwikkeling. We heb-ben het dan enkel over het aan de slag blijven, laat staan hetprobleem om als 50 plusser te worden aangeworven. Er moetbijgevolg dringend werk gemaakt worden van “duurzaam wer-ken” zoals we het ook gesteld hebben in onze congresresolutie.

Er is de CAO 104 die voorziet in het opstellen van een werkgele-genheidsplan voor 45 plussers met de inspraak van de vakbon-den in de Ondernemingsraad. Dergelijke werkgelegenheids-plannen zijn ongetwijfeld een aanzet in functie van het naden-ken over en het organiseren van werkbaar werk in de onderne-ming. CAO 104 is te vrijblijvend en te weinig doortastend om opkorte termijn tot een leeftijdsbewust personeelsbeleid tekomen.

CONGRESRESOLUTIE ABVV-METAAL

ABVV-Metaal wil op korte termijn concrete en bindendemaatregelen en pleit voor:• Een sectoraal model “duurzaam werk(en)” rekening hou-dend met de hele loopbaan van de metaalwerknemerdat de belastende arbeidsomstandigheden in kaartbrengt (de fysische belasting van de job, bandwerk,nachtwerk, continu-arbeid, eentonig werk, de duur vande loopbaan, enz.)

• In functie van deze belastende factoren of de cumulatieervan moeten de werknemers over de hele loopbaan toe-gang krijgen tot bepaalde faciliteiten, zoals terugkeernaar dagploeg, arbeidsduurvermindering, loopbaanbe-geleiding, prioritair tijdskrediet enz…

• Een gediversifieerde steunverlening van de overheid aanmaatregelen die werkbaar werk mogelijk maken;

• Het behoud van het SWT: op 58 jaar in functie van eenlange loopbaan en na de uitoefening van een loopbaan ineen zwaar beroep; op 56 jaar na 33 jaar loopbaan waar-van 20 jaar met nachtarbeid, op 56 jaar na 40 jaar loop-baan.

Ter uitvoering van onze congresresolutie hebben we daaromeen model ontwikkeld waarvan we de principes hieronder uit-eenzetten. We hebben het over “de werknemer in moeilijkhe-den” zonder dat dit moet beschouwd worden als een negatiefuitgangspunt.De benadering integreert de situatie van de werknemer inmoeilijkheden en beoogt door het ingrijpen op de arbeidsom-standigheden tegelijkertijd het maximaal behoud van detewerkstelling over heel de loopbaan en op oudere leeftijd.Door vroegtijdig te anticiperen op werknemers die potentieel inmoeilijkheden zijn of kunnen raken, hopen wij de loopbaanalvast te verlengen

Een matrixWe vertrekken van 5 elementen (het kunnen er meer zijn) inza-ke arbeidsomstandigheden, die potentieel voor moeilijkhedenkunnen zorgen in de loopbaan van een werknemer: ploegenar-beid, nachtarbeid, lopendebandwerk, monotone arbeid en fysi-sche belastende arbeid. Deze factoren spiegelen we aan delengte van de loopbaan, die tenslotte kan beëindigd worden opgrond van een voldoende aantal loopbaanjaren.De belastende factoren worden telkens gelinkt aan een bepaaldstadium in de loopbaan, niet noodzakelijk in hetzelfde bedrijf. De combinatie van een periode in de loopbaan en de belasten-de factor(en) stemmen hetzij een aantal rechten, hetzij een aan-tal maatregelen overeen.Er is niet alleen een collectieve benadering, maar ook ruimtevoor individuele situaties (bij fysische problemen).

Definiëring van de belastende factorenVoor ploegen- en nachtarbeid moeten we niet ver zoeken, hetbegrip is bekend en wordt in de sociale wetgeving en menigeCAO’s omschreven.Voor wat betreft lopendebandwerk, monotone arbeid, fysiekbelastende arbeid, of nog andere belastende factoren, willenwij in overleg met de werkgevers tot een sectorspecifiekeomschrijving komen.

Niveau van behandeling en opvolgingWe opteren voor een sectoraal basiskader, met afstemmings-mogelijkheden op de onderneming via een ondernemingscao.De opvolging van de rechten gebeurt door de syndicale afvaar-diging i.s.m. CPBW van het bedrijf. Een bedrijf zonder syndicaleafvaardiging werkt dan met een toetredingsacte tot sectoraleCAO.In de matrix hieronder hebben we de rechten en de maatrege-len die ontstaan uit de combinatie belastende factor versusloopbaan in kleur aangeduid. De lange loopbaan als dusdanigbeschouwen wij ook als een belastende factor.

• Recht op wijziging arbeidspost elke 5 jaar, tussentijds indien fysische noodzakelijkheid

• Recht op een interview i.f.v. interne jobrotatie• Bijzonder recht op opleiding i.f.v. interne jobrotatie1

• Recht op interne hertewerkstelling2 naar normaal/ minder belastend arbeidsregime, indien 2 belastende factoren gelijktijdig aanwezig

• Bijzonder recht op opleiding i.f.v. interne hertewerkstelling

• Loopbaanbegeleiding• Recht op permanente terugkeer normale arbeids-regime / minder belastend arbeidsregime indien 1belastende factor zich voordoet

• Versoepelde (gereserveerde) toegang tot halftijds/4/5de tijdskrediet

• Bijzonder recht op opleiding i.f.v. interne herte-werkstelling

• Recht op selectieve arbeidsduurvermindering ineen soepele formule (wekelijks of via verlof)

• Recht op hertewerkstelling (niet noodzakelijkbedrijfsintern) naar normaal / minder belastendarbeidsregime indien 1 belastende factor zichvoordoet

• Bijzonder recht op opleiding i.f.v. interne of exter-ne hertewerkstelling

• Versoepelde (gereserveerde) toegang tot tijdskre-diet en landingsbanen

• Recht op SWT indien minstens 2 belastende facto-ren gelijktijdig aanwezig

• Recht op SWT

Wij zijn er ons van bewust dat dit model niet van vandaag opmorgen kan gerealiseerd worden, we hebben het alvast aange-kaart in de onderhandelingen.

7

STANDPUNT

Het is december en we zitten voor onze sectoraleonderhandelingen nog altijd niet verder dan de eer-ste rondes. We zitten midden de CAO-periode2013-2014 en in geen enkele sector is momenteelconcreet zicht op een akkoord. Ik denk niet dat wedeze situatie al ooit hebben meegemaakt. Tegende tijd dat de teksten van de akkoorden zullen uit-geschreven zijn, kunnen we, bij wijze van boutade,beginnen onderhandelen voor het akkoord 2015-2016.

Dat het moeilijke onderhandelingen gingen wor-den, wisten we. In de nasleep van de ergste financi-eel-economische crisis is het nooit makkelijk onder-handelen. Maar het zijn deze keer wel zeer ‘vreem-de’ onderhandelingen geworden. In de mate dat jenog van onderhandelingen kan spreken. Enerzijdszorgt de loonblokkering ervoor dat er geen enkelemarge is. Want behalve CAO 90 en het aanvullendpensioenfonds is er niets mogelijk. Anderzijds heb-ben de patroons de uitbreiding van de flexibiliteital op een dienblad aangeboden gekregen. Metandere woorden ‘neen’ zeggen volstaat voor depatroons. Zij hebben toch al wat ze moeten heb-ben. Het zijn onderhandelingen die we moetenvoeren met de handen gebonden. Het komt eropneer dat we eigenlijk nog net onze handtekeningmogen zetten.

Vandaar dat we er alles aan doen om minstens ophet vlak van het aanvullend pensioen een door-braak te realiseren. Nu dreigen we in een situatie teverzanden waarbij het de arbeiders en enkel dearbeiders zijn die de rekening van de crisis moetenbetalen. De patroons hebben hun verlanglijstje bin-nen en de bedienden hebben naast de index ten-minste nog hun baremieke verhogingen.

Bovendien hebben we ons niet alleen geconcen-treerd op kwantitatieve, maar ook op kwalitatieveeisen. In onze congresresolutie was er bijzondereaandacht voor werkbaar werk. ABVV-Metaal heeftnu een sectoraal model uitgewerkt en dat eveneens op de onderhandelingstafel gelegd. Meerinformatie hierover vind je hiernaast. Werkbaarwerk is niet een issue van ‘oudere’ werknemers.Werkbaar werk is een loopbaanplanning voor allewerknemers. De vraag is dus of de patroons bereidzijn om concreet mee te denken met de werkne-mers hoe we dat kunnen organiseren. Of moetenwe er nog eens aan herinneren dat volgens derecente cijfers van de Stichting Innovatie & Arbeidmeer dan 47 procent van de metaalarbeiders geenwerkbaar werk hebben?

Er is dus voorlopig misschien weinig reden om tefeesten. Maar laat ons dat toch maar doen. Wewensen dan ook al onze leden een degelijk akkoord(in de mate van het mogelijke), een goede werkba-re job en vooral geen verdere herstructureringenen/of sluiting. En misschien wel het belangrijkstevan al, straks bij de overgang van oud naar nieuw:een goede gezondheid.

Metaal N° 21 13 december 2013

Werk maken van werkbaar werkHet wordt er bijna dagelijks bij ons ingepompt,we moeten en we zullen langer werken om onzepensioenen en onze ziekteverzekering voor detoekomst te vrijwaren.

1 Jobrotatie verandering van job binnen het bestaande arbeidsregime2 Hertewerkstelling veronderstelt een bedrijfsinterne wijziging van arbeids-

regime bijv. nacht- naar dagploeg

Monotone Hele FysischPloegenarbeid Nachtarbeid Bandwerk arbeid loopbaan belastende

arbeid10 j.15 j.20 j.33 j.38 j.40 j.

loopbaan

Herwig JorissenVoorzitter

Voor werkbarecao’s in de metaal

007_GPV1QU_20131213_DNWHP_00_Opmaak 1 11-12-13 11:24 Pagina 7

N° 21 13 december 20138 DOSSIER

De federale regering heeft een competitiviteitspact opgesteld om onze

economie te herlanceren. Het belangrijkste positieve nieuws? Je koop-

kracht verhoogt door de btw-verlaging op elektriciteit, de versterking

van de werkbonus en de volledige welvaartskoppeling van de sociale

uitkeringen. En voorlopig raakt men niet aan de wet m.b.t. de onder-

handelingsvrijheid over lonen. Minder fraai is dat de regering een pak

nieuwe voordelen schenkt aan de bedrijven, zonder voldoende garan-

ties op het behoud of de creatie van jobs. En van fiscale rechtvaardig-

heid is geen sprake.

Het competitiviteitspact

Alle maatregelen zullen in wettelijke en regle-mentaire teksten worden gegoten. Maar een vol-gende regering kan, al naargelang de verkiezings-uitslag, natuurlijk andere maatregelen nemen.

Hetzelfde geldt voor het nieuws over de onder-handelingsvrijheid voor lonen. De huidige rege-ring gaat voorlopig niet over tot de eerder aange-kondigde hervorming van de wet van 1996. Diewet voerde de loonnorm in, sindsdien wordt onzeloonvorming afgebakend op de evolutie van delonen in Frankrijk, Nederland en Duitsland.

Deze wet, die de collectieve onderhan-delingen kadert, hield de regering niettegen om de lonen 2 jaar te bevriezen(2012-2013) na 2 jaar van loonmatiging(0% en 0,3% in 2010-2011), maar hetvooruitzicht op een loonblokkering tot2018 is nu afgewend. Al kan de nieuweregering na de verkiezingen in 2014 daaranders over beslissen…

Goed om weten: de gewesten kunnen en moetenook nog een pak maatregelen nemen.

Lage lonenhouden meerover

Vanaf 1 april 2014 verlaagt de btwop elektriciteit van 21 naar 6%.Om te beslissen of de verlagingook nog zal gelden in 2016 komter een evaluatie eind 2015.

Het btw-systeem is in feite een fis-caal oneerlijke maatregel. Want,of je nu 10.000 euro of 100.000euro verdient, je betaalt evenveelbtw. Wij steunen dan ook dezebtw-verlaging voor particulieren(we eisen dit al sinds 2008) wantze vermindert de elektriciteitsfac-tuur en verhoogt de koopkrachtvan gezinnen. Gemiddeld (en bijgelijkblijvend verbruik en omka-dering van de prijzen) zou eengezin met een laag inkomen zo’n96 euro per jaar uitsparen.

•Je kan de winst voor jezelf (en jegezin) uitrekenen door de elek-triciteitsfactuur te vermenigvul-digen met 0,876. Wat jebespaart, is het verschil tussenhet oude en het nieuwe bedrag.

Deze btw-daling mag voor deelektriciteitsleveranciersgeen vrijgeleide zijn om deprijzen te verhogen! Wij blij-ven een controle van de prij-zen eisen en wij roepen debeleidsmakers op om ookandere maatregelen tenemen om een

efficiënter energiegebruik teondersteunen.

De btw-daling op elektriciteitheeft echter nog een ander effect:omdat de elektriciteitsprijs mee-telt bij de berekening van deindex, zal de maatregel de index-ering vertragen (niet te verwarrenmet een indexsprong omdat ookde inflatie -de stijging van hetprijspeil- vertraagt). Dit betekent

•Voor de werknemers: een ver-traagde indexering van de lonenen sociale uitkeringen

De volledige impact opje koopkracht hangtaf van je inkomen.De laagste inko-mens zien hun koop-

kracht toenemen, bij de mid-deninkomens is er nagenoeggeen impact, de 50% hoogsteinkomens zouden hun koop-kracht licht zien afnemen. Wiejaarlijks meer dan 32.000 eurobruto verdient, zal koopkrachtverliezen ten gevolge van debtw-verlaging.De btw-verlaging op elektriciteitheeft dus vooral een verdeelef-fect dat ten goede komt aan demensen met een laag of midden-loon die hun reële koopkrachtzien toenemen.

•Voor de bedrijven: een verster-king van hun competitiviteitomdat een vertraagde index-ering een besparing betekentop de lonen in 2014.

•Voor de overheid: een kostomwille van de lagere inkom-sten uit btw, maar een bespa-ring door de vertraagde index-ering van de lonen van de amb-tenaren en de sociale uitkerin-gen.

•Voor de economie: de maatre-gel zou op middellange termijnzo’n 8.000 jobs creëren.

De regering ondersteunt de koop-kracht door de fiscale werkbonuste versterken met drie keer 50 mil-joen in 2015, 2017 en 2019. Dewerkbonus is een vermindering vande persoonlijke sociale bijdragenvoor de lage lonen zodat het netto-loon verhoogt. De fiscale bonusdient om de fiscale recuperatie vandie verhoging van het loon te com-penseren.

We zijn enthousiast over dezemaatregel die netto meer koop-kracht geeft aan de mensen meteen laag loon. Elke schijf van 50miljoen euro zorgt voor een her-waardering van 10 euro van hetnetto maandloon van een werkne-mer met het minimumloon, of 120euro per jaar. Het totale jaarlijksevoordeel bedraagt in 2019 dusnetto 360 euro.

Budget vooruitkeringenDe tweejaarlijkse enveloppe om desociale uikeringen te herwaarderen(welvaartskoppeling) die met 40%verlaagd was, komt terug op 100%(tot 2019). Dit is een belangrijkpolitiek signaal en goed nieuwsvoor de gepensioneerden, werk-zoekenden, de zieken, invaliden,en de slachtoffers van eenberoepsziekte of arbeidsongeval.

Lagere btw op elektriciteit© iS

tockphoto.com

© iS

tockphoto.com Auke He

rrem

a

MEER WETEN? Lees onze vorige dossiers - De waarheid over de loonkosten- Niet meer, maar rechtvaardiger belastenop www.abvv.be/dossiers

008_GPV1QU_20131213_DNWHP_00_Opmaak 1 11-12-13 11:59 Pagina 8

N° 21 13 december 2013 9DOSSIER

TEKEN MEE DE PETITIE

gewikt en gewogenLastenverlagingen voor bedrijven

Tot in 2019 wordt er voor in totaal1,350 miljard euro aan nieuwe las-tenverlagingen toegekend aan debedrijven, opgesplitst in enveloppenvan 450 miljoen. De verdeling gaattelkens als volgt:

- 1/3 naar de structurele verlagingvan werkgeversbijdragenHier zijn geen voorwaarden aangekoppeld! De verlaging geldtdus ook voor bedrijven die geenjobs creëren of integendeel, jobsschrappen!

- 1/3 naar een voordeel voor delage lonenDit zou tot meer tewerkstellingleiden.

- 1/3 naar sectoren die internationaalmoeten concurreren en een bewe-zen risico dragen om nog te kunnengroeien door de evolutie van deloonlasten in verhouding met deevolutie van de productiviteit. Deze maatregel die de delokalise-ring (het wegtrekken van bedrij-ven) moet tegenhouden, kan opbezwaar stoten van de EuropeseCommissie die dit als staatsteunzal zien.

Als deze maatregelen een kost bete-kenen voor onze sociale zekerheid,aangezien de werkgevers minder bij-dragen hoeven te betalen, zou ditgecompenseerd worden. Wij eisenharde garanties hierover!

Onze lonen zijn het probleem nietZoals uit het verleden blijkt (meer ontsla-gen, stijgende werkloosheid), brengenopeenvolgende bijdrageverlagingen geensoelaas voor een gebrek aan concurren-tiekracht. De loonkloof met het buiten-land is overigens te verwaarlozen als je de6 miljard jaarlijks toegekende loonsubsi-dies meerekent. Of deze in de toekomstallemaal meegeteld zullen worden bij hetbereken van de loonkloof, zegt het pactniets. Over de nieuw toegekende voorde-len stelt het pact dat enkel 1/3de automa-tisch wordt meegenomen in de bereke-ning van de loonevolutie. Wat met de res-terende 2/3de?

Met de loonkostverlagende maatregelenvergist de regering zich van doel. Erbestaat al een loonmonitoring sinds 1996(vergelijking en aanpassing met buurlan-den), de lonen zijn sinds 2011 zo goed alsbevroren, en toch blijft België blijft maarmarktaandelen verliezen.

De (loon)kosten zijn het probleem niet. Deenergie- en loonkosten spelen voor 1/3de

een rol in onze competitiviteit. De rest(2/3de) wordt verklaard door de structuurvan de Belgische uitvoer (te veel gefocustop halffabricaten met weinig toegevoegdewaarde, tussenvormen van een product,die nog verder moet worden bewerkt toteen degelijk eindproduct) en de ongunsti-ge oriëntatie van de uitvoer (we richtenons te weinig op de groeimarkten).

Om de echte problemen aan te pakken iser een koersverandering nodig: een dui-delijke verlaging van de energiekostprijs,steun aan innovatie, vorming voor werkne-mers, afgewerkte producten met hoge

toegevoegde waarde maken, overheidsin-vesteringen in de economie. En daarnaastmoet de koopkracht van de gewoneman/vrouw verstekt worden want onzeconsumptie is de motor van de economie.Daarom steunen we ook het Europeesinvesteringsplan van het Europees Vak-verbond (zie verder). Enkel deze aanpakkan kwaliteitsvolle banen opleveren en zoeen dam tegen armoede opwerpen.

Wat staat er in het pact hierover? Alge-meen genomen zien we dat de regeringde ondersteuningsmaatregelen voorOnderzoek & Ontwikkeling, innovatie enopleiding wil behouden. De voorstellenzijn niet ambitieus en niet dwingend.Een status-quo dus. Zo worden werkge-vers en vakbonden gevraagd om afspra-ken te maken om de opleidingsinspannin-gen te vergroten tot 1,9% van de loonmas-sa. Dit is niet nieuw, die minimale doelstel-ling bestaat al lang, wij hameren er al langop!

Bovendien hebben in deze domeinen deGewesten de meeste hefbomen in han-den! Wij roepen hen, maar ook de werkge-vers op, om op deze gebieden doeltref-fend bij te dragen tot een oplossing voorde concurrentieproblematiek van deondernemingen.

De middelen voor al deze investeringen?Die zijn te vinden in een rechtvaardigerefiscaliteit waarbij er meer gevraagd wordtvan de inkomsten uit kapitaal daar waar deinkomens uit arbeid nu in verhoudingzwaarder worden belast. Maar het pactzwijgt hierover in alle talen. Een gemiste kans!

Verlagen van deenergiefactuur vanbedrijvenWindenergieparken in zee blijven steun krijgen.Deze maatregel maakt het mogelijk om in 2014de energiekost voor bedrijven met 48 miljoente verlagen.

Administratieve vereenvoudigingHet ABVV startte met een offensief opdat de“administratieve vereenvoudiging” niet gelijkzou staan aan deregulering (minder regels,meer vrij spel voor bedrijven). Tussen 2008en 2010 bracht de vereenvoudiging al 258miljoen euro op voor de bedrijven…

Een echt Europees relanceplanHet ABVV verdedigt al jaren de stelling dat blind besparen geen uitweg uit de crisisbiedt, integendeel. Wat dan wel? Een versterking van de koopkracht, een recht-vaardiger verdeling van de rijkdom en belangrijke investeringen in de economie.Andere Europese vakbonden volgen, net als Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz, ookdeze stelling. In de schoot van het Europees Vakverbond (EVV) zijn we het sameneens geworden over de grote lijnen van een Europees relanceplan dat het tegenge-stelde is van het huidige beleid.

Jaren van begrotingsbezuinigingen blijkengeen verbetering te hebben gebracht, welintegendeel. Zoals het EVV vaststelt: “Wij zit-ten in een negatieve economische spiraal, meteen gestegen overheidsschuld. De recessie dreigtzich uit te breiden tot het gehele continent, metgevolgen voor de wereldeconomie. De huidigebeleidslijnen accentueren de economische enpolitieke verschillen binnen de EU in plaats van zete overstijgen.”"Om een langdurige stagnatie in de EU te vermij-den is er een krachtige relance nodig, gesteunddoor een degelijke financiële sector, ten dienstevan de reële economie. Op die manier wordt deleefbaarheid van de overheidsfinanciën gewaar-borgd.”Wat staat er in het plan?

1°) STOP DE HELSE SPIRAAL VANINTERNE CONCURRENTIE Het helse besparingsbeleid heeft de koop-kracht van de gewone mensen onderuitgehaald en heeft oneerlijke concurrentie metlonen, arbeidsvoorwaarden en arbeidsrechtgestimuleerd. Die trend moet omgebogenworden door nauwer samen te werken.• Een fiscale samenwerking tussen nationalebelastingoverheden en een gelijkschakelingvan de vennootschapsbelasting;

• Een hervorming van de financiële marktenom de Europese economie opnieuw in even-wicht te brengen;

• Een nauwere samenwerking tussen nationa-le overheden en openbare diensten ten gun-ste van duurzame, kwaliteitsvolle openba-re diensten;

•De versterking van de sociale dialoog, vande collectieve onderhandelingen en de werk-nemersparticipatie, vooral dan in het kadervan het economisch bestuur op nationaal enEuropees niveau, en m.b.t. opleiding, vor-ming, hervorming van de arbeidsmarkt;

•Het bevorderen, naleven en uitbouwen van

Europese sociale normen om te strijdentegen precaire jobs (tijdelijke en onzekercontracten, slechte loon- en arbeidsvoor-waarden,…) en voor kwaliteitsvolle banen.

2°) INVESTEER 2 % VAN HET EUROPEESBBP GEDURENDE 10 JAAR IN EENRELANCEPLAN VOOR DUURZAMEGROEI EN KWALITEITSVOLLE BANEN Voor een duurzame relance van onze econo-mieën moet er gedurende 10 jaar elk jaar 2%van het Europees bruto binnenlands product(de totale waarde van alle geproduceerde goe-deren en diensten in Europa) geïnvesteerdworden. Dit komt jaarlijks neer op zo’n 260miljard euro. Niet zozeer via diverse nationaleinvesterings- of relanceprogramma’s, maar opEuropees niveau. De rijkere en de economischsterkere landen moeten meer bijdragen tot definanciering van de toekomstige investerin-gen. Het is de bedoeling • voldoende kwaliteitsvolle banen te creëren,vooral dan voor jongeren;

• de sociale spanningen te doen afnemen, deecologische, sociale en demografische uitda-gingen aan te gaan;

•marktregels te bepalen en investeringen‘politiek te sturen’, zodat ook de privé-inves-teringen ten gunste komen van vernieuwen-de, toekomstgerichte projecten;

• over een degelijke financiering te beschik-ken, te voorzien in belastingontvangsten omdie te besteden aan openbare diensten entegelijkertijd de schuld af te bouwen;

•de inkomsten beter te verdelen om de onge-lijkheden te verminderen en de armoede tebestrijden;

• een fiscaal beleid te voeren dat investerin-gen aanmoedigt die de groei aanzwengelenen kwaliteitsvolle jobs scheppen, en dat debedrijven aanspoort om maatschappelijkverantwoord te produceren.

Hoog tijd voor een taks op financiële transacties!De winsthonger en de grote speculatie op definanciële markt die de crisis veroorzaakt heb-ben, moeten aangepakt worden. Een financië-le transactietaks (FTT) die speculatie tegen-gaat, de financiële markt reguleert en boven-dien een pak geld opbrengt, kan hier een groterol in spelen.

WAT?Het is een belasting op alle niet-publieke trans-acties (obligaties, derivaten, … ). De specula-tieve zaken, het wereldwijde gokspel. Een dergelijke taks weegt enkel op het flitska-pitaal. Dat zijn enorme sommen die razend-snel heen en weer verhandeld worden. En dusniet op de ‘gewone’ financiële transacties vanburgers/consumenten. Alleen wie nog meergeld maakt uit geld, de speculant, zal het doel-wit zijn van deze belasting.

OPBRENGST?Een FTT in Europa zou een enorm bedrag ople-veren dat kan gebruikt worden om sociale,duurzame beleidskeuzes te maken en om

internationale en mondiale problemen zoalsklimaatverandering en armoede aan te pak-ken. Een taks van 0,05% zou maar liefst 250miljard per jaar opbrengen.

WAAROM NU?Begin dit jaar zijn 11 EU-lidstaten, waaronderBelgië, het eens geworden om vanaf januari2014 een belasting of taks op financiële trans-acties in Europa in te voeren. Dit is een eerstestap naar een wereldwijde financiële transac-tietaks (FTT). Maar onder druk van de financiële lobby drei-gen de landen nu de belasting op te geven, uitte stellen en/of de regels te verzwakken. Dehele Europese vakbeweging vraagt om mas-saal een petitie te tekenen zodat de regerin-gen hun beloftes respecteren en nu een finan-ciële transactietaks invoeren! De petitie moetnogmaals de brede maatschappelijke steunvoor een FTT duidelijk maken.

Teken de petitie op www.financialtransactiontax.eu

008_GPV1QU_20131213_DNWHP_00_Opmaak 1 11-12-13 12:04 Pagina 9

N° 21 13 december 201310

EDITO

Dagen van peis en vree?

Paul Lootensalgemeen secretaris

Alain Clauwaertvoorzitter

Huber Ballesteros moet vrijgelaten worden

In Colombia worden verdedigers van de men-senrechten als vijanden beschouwd. De cijfersliegen er niet om. In 2012 werden 235 activis-ten het slachtoffer van agressie. 37 mensenwerden vermoord. Onder hen 17 vakbonds-mensen.

President Santos beloofde wel verandering.Maar het blijft lippendienst. Paramilitairegroepen, leger en politie gaan door met eenmeedogenloze vervolging van actievoerders.Dat gebeurt systematisch, met de goedkeu-ring van de beleidvoerders. Zo luidt het oor-deel van het Internationaal Strafhof. Wie pro-testeert wordt gebrandmerkt als lid van deguerilla en wordt vervolgd.

Nationale stakingOp 25 augustus werd de vakbondsleiderHuber Ballesteros gearresteerd en gevangen-gezet. Hij stond mee aan de leiding van eenbrede nationale stakingsgolf van boeren, kof-fieplanters, mijnwerkers, transporteurs enwerknemers uit vele andere sectoren. Hetsociaal protest kwam er naar aanleiding vande vrijhandelsverdragen die met Europa en deVerenigde Staten werden afgesloten. De con-

currentie met ingevoerde producten is daar-door onhoudbaar, prijzen storten ineen, afzet-markten smelten weg. Werknemers verliezenwerk en koopkracht, in een land waar al eendiepe kloof bestaat tussen rijk en arm.

De arrestatie van Huber Ballesteros berust opleugenachtige beschuldigingen van ‘rebellie’en ‘financiering van het terrorisme’. Met dezedaad toont de Colombiaanse regering haarware gezicht. Zij duldt geen sociaal protest enwil al helemaal niet weten van sociaal overleg.

Stop moord en agressieOp 10 december was het Internationale Dagvoor de Mensenrechten. Het platform Stopthe Killings, waar de Algemene Centrale aanmeewerkt, kende die dag de prijs van ‘HumanRights violator’ toe aan de regering Santos.Hiermee wordt duidelijk gemaakt dat Colom-bia een einde moet stellen aan moord enagressie en dat de mensenrechten en de vak-bondsrechten moeten gerespecteerd worden.Huber Ballesteros moet vrijgelaten worden,zoveel is duidelijk. Daar wordt nu een interna-tionale campagne voor gevoerd, met ondermeer een grote petitie-actie.

De campagne krijgt onze volle steun. De Alge-mene Centrale werkt samen met vakbondenin Colombia. De gewestelijke afdeling Antwer-pen heeft een solidariteitsproject met Fensua-gro, de vakbond waarvan Huber Ballesterosvice-voorzitter is.Steun de actie voor de onmiddellijke vrijlatingvan Huber Ballesteros en teken de internatio-nale petitie die je vindt op de website ‘Stopthe Killings’.

Sociaal protest, betogen of staken, het is een recht waar iedereen gebruik magvan maken. Zo denken we toch. Maar in veel landen is dat niet zo. Het Zuid-Ame-rikaanse land Colombia spant de kroon. De regering organiseert er systematischeen moorddadige repressie. Nu werd ook vakbondsleider Huber Ballesterosgevangengezet. Een wereldwijde protestpetitie eist zijn vrijlating.

STOP THE KILLINGS IN COLOMBIA

In een brief vanuit de gevangenis schrijftHuber Ballesteros (in het midden van de foto)ons het volgende “Vandaag voel ik mij nietverslagen, noch ontheven van mijn verant-woordelijkheden als sociaal en politiek strijdervan de volksbeweging in Colombia, Amerikaen de wereld. Integendeel, ik heb er nu nogeen verantwoordelijkheid bijgekregen, name-lijk die om te vechten voor alle politiekegevangenen en alle gevangenen in dit land, ikben immers één van hen.”

Werk voor allen, gerechtigheid voor allen

Gedurende vier dagen werd er gediscussieerdover actuele problemen. Arbeidsmigratie bij-voorbeeld, globalisering, vakbondsrechten.En er werden afspraken gemaakt om dekomende jaren samen actie te voeren voorgoede jobs en sociale rechten. Zo klonk trou-wens ook de slogan van het congres: 'werkvoor allen, gerechtigheid voor allen: vakbon-den maken dit mogelijk'.De voorbije vier jaar liet de internationalefederatie geregeld van zich horen, met opval-lende syndicale acties die wereldwijd gehoorkregen. Duurzaam bosbouwbeheer in hetCongobekken kreeg zo de aandacht. Er was deFIFA-campagne in Zuid-Afrika voor de veilig-heid en de loonvoorwaarden van de arbeidersdie daar in sneltempo voetbalstadiums bouw-den. Ook de Wereldbeker voetbal volgendjaar in Brazilië werd aangegrepen om menson-waardige en gevaarlijke arbeidsomstandighe-den aan de kaak te stellen. En dat leidde totverbeteringen.

Slaven werken voor de wereldbekerOndertussen trekt de IBH ook een campagne

op gang in Qatar, in de aanloop naar dewereldbeker voetbal in 2022. Een recentbezoek van een IBH-delegatie bracht regel-rechte slavernij aan het licht op werven vanWest-Europese multinationals. Er moetenbetere lonen en veiliger arbeidsvoorwaar-den afgedwongen worden voor de vele dui-zenden Pakistaanse, Indische en Nepalesebouwvakkers die daar aan de slag zijn. 99%van alle bouwvakkers in Qatar zijn migran-ten! Googel maar eens op de zoekterm‘Qatar slavernij’ en je vindt meteen eenhele rist schokkende verhalen over de wan-toestanden.

Tijdens het congres werd een flashmob geor-ganiseerd waarmee meteen het officiële start-schot van deze campagne werd gegeven. Defoto bij dit artikel toont dat.

Geef vrouwen en jongeren meer plaatsAmbet Yuson werd opnieuw verkozen totAlgemeen Secretaris van de IBH. De van oor-sprong Filipijnse vakbondsmilitant heeft devoorbije 4 jaar de IBH omgebouwd tot eenechte, gezaghebbende wereldwijde vakbond.En dat werk kan hij nu voortzetten.

De komende 4 jaar wordt een nieuw strate-gisch plan uitgewerkt over syndicale actie enslagkracht. "Organiseren, onderhandelen enmobiliseren" luidt de titel. Er zullen in het bij-zonder inspanningen gedaan worden omvrouwen en jongeren meer plaats te geven inde vakbonden. De Algemene Centrale van hetABVV is een van de vijf grote vakbondscentra-les in de IBH en zal intensief meewerken aandit strategisch plan.

Goede jobs, correcte lonen,sociale rechten, het is niet alleenbelangrijk in ons land, maar in dehele wereld. De internationalevakbondsfederatie voor bouw enhout -IBH- werkt eraan. Vorigeweek bracht ze 700 vakbondsledenbijeen in Bangkok op een mondiaal congres.

BOUW EN HOUT BIJEEN OP EEN INTERNATIONAAL CONGRES

Een rode kaart voor de arbeidsomstandigheden in Qatar. Met een flashmob werd een internationalecampagne gelanceerd om slavenarbeid in de bouw uit de wereld te helpen.

Voor werkzoekenden ouder dan 50 zijn er zogoed als geen jobkansen, zeggen recente cijfers.Tegelijk stijgt de arbeidsinvaliditeit bij ouderewerknemers onrustwekkend snel. Eén op vieronder hen heeft niet meer de gezondheid om tewerken.

En wat zeggen de cijfers over jongere werkne-mers? 25 procent onder hen zoekt werk. Eén opvier! Kortgeschoolden komen helemaal niet aande bak. Als ze al werk hebben zijn het stages diegeen sociale rechten geven. Of uitzendopdrach-ten waarmee ze onmogelijk aan de nieuwe voor-waarden kunnen voldoen om nog een uitkeringte krijgen als ze zonder job zitten. Volgend jaarworden ze uit de werklozensteun gegooid, omdatde regels zoveel strenger zijn geworden. Met55.000 zijn ze, als we dit niet kunnen tegenhou-den.

Met die cijfers gaan we de kerstdagen in. Dagenvan peis en vree, heet dat dan. Het zit er niet invoor steeds meer mensen. De werkgevers laten het blijkbaar niet aan hunhart komen. Zij zetten er voort de beuk in. Ze kie-zen wat cijfers uit die hen goed uitkomen, of zeverzinnen ze, en hops, daar gaan we. De loonkloof bedraagt 16%, becijferen ze. Exper-ten en professoren merken op dat die berekeningtotaal foutieve uitgangspunten gebruikt en ver-keerde vergelijkingen maakt. Trouwens, met eenbeetje gezond verstand weet je dat er in ons landgeen halve job meer zou overblijven als onzeloonkosten zoveel hoger lagen dan in de buurlan-den. Maar nee, voor de werkgevers is het en blijfthet 16%. Dat één arbeidsdag op vijf betaaldwordt door de gemeenschap met loonsubsidiesen fiscale cadeaus zeggen ze er nooit bij.

4.000 banen zullen verloren gaan in de schoon-maak en de bewaking, zeggen de werkgevers ooknog. Ze wijten het aan de nieuwe ontslagregelingdie in hun ogen vele keren te duur is. Hoe moetenwe dat begrijpen? Het wordt duurder om arbei-ders te ontslaan, en dus zullen ze er meer ont-slaan. Dat is toch wat ze zeggen? Zwart op wit.Knoop daar een touw aan vast.Maar het werkt. Het gaat erin als zoete koek bij demedia. En het helpt de werkgevers om minder bij-dragen te moeten betalen. Een nieuwe lastenver-laging van 1,3 miljard komt eraan met het relan-ceplan van de regering. Zonder dat daar enigeverplichting tegenover staat. En ondertussenkosten de notionele intrestaftrekken de gemeen-schap om en bij 38 miljard. Ook een cadeau zon-der enige tegenprestatie.

Waar blijft inderdaad de tegenprestatie? Waarblijft het waardig werk? Aangepaste jobs vooroudere werknemers, zodat ze gezond blijven. Degarantie vroeger te kunnen stoppen als mensenzwaar en belastend werk moeten doen. Plaatsmaken voor jongeren. Meer jobs, om de armoedete bestrijden. Meer koopkracht, om de economieop te krikken. Zouden de kerstdagen helpen omhet daar eens over te hebben?

(5 december 2013)

010_GPV1QU_20131213_DNWHP_00_Opmaak 1 11-12-13 11:29 Pagina 10

N° 21 13 december 2013 11

Een sociaal akkoord in de papierproductie…

Net zoals in alle andere sectoren was het in de sec-tor van de papierproductie bijzonder moeilijk omeen nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst voor2013-2014 tot stand te brengen. Maar nu is heteindelijk zover.

Het akkoord bevat een verlenging van de SWT, het Stel-sel van Werkloosheid met bedrijfstoeslag, beter bekendonder de oude naam brugpensioen. Dit blijft van toepas-sing vanaf 56 jaar met een loopbaan van 40 jaar.

Het tijdskrediet is toegankelijk voor werknemersvan 50 jaar, met 28 jaar loopbaan. Zij kunnen naareen werktijd van 4/5 overstappen. Daarnaast is dedagelijkse toeslag bij tijdelijke werkloosheid opge-trokken van 5 naar 6 euro.

De werknemers van de sector zullen voortaan ookeen fietsvergoeding kunnen krijgen van 0,15 europer km.

Sociaal Europa toch nog niet helemaal dood?

Actievoerders droegen op 9 decem-ber ons sociaal Europa ten grave. Hetwas de zoveelste actie van hetgemeenschappelijk vakbondsfrontom te protesteren tegen de socialedumping. Buitenlandse werknemersmogen hier natuurlijk komen wer-ken, maar ze mogen niet uitgebuitworden, er mag niet gefraudeerdworden met de lonen en de socialebijdragen. En daarom moet de Euro-pese detacheringsrichtlijn correctworden toegepast en ook op velepunten verbeterd worden.

Misschien is het sociaal Europa tochniet helemaal dood. Want diezelfde9de december kwamen de Europeseministers van Werk bijeen om nieu-we afspraken te maken. En blijkbaar

werd de stem van de Algemene Cen-trale en van vele andere vakbondsor-ganisaties gehoord. De ministersspraken af om de controledienstenmeer mogelijkheden te geven. Lid-staten moeten nauwer samenwerkenom misbruik op te sporen, aanne-mers worden hoofdelijk aansprake-lijk bij fraude bij hun onderaanne-mers, en er moeten strengere straf-fen komen. Daarmee zijn echter langniet alle pijnpunten weg. Schijnzelf-standigheid en schijndetacheringworden bijvoorbeeld niet echt aange-pakt. En bovendien moeten al diemooie afspraken nog in tekstengegoten worden en in het Europeesparlement besproken worden.Afwachten dus, en goed uit onzedoppen kijken.

Zwaar winterweer maakt het werk er nietmakkelijker op. Als je te maken krijgt methevige kou moet de werkgever maatrege-len nemen om je daartegen te beschermen.De vertegenwoordigers in het CPBW staanaan je zij om oplossingen te vinden. En diezijn er. Bijkomende verwarming bijvoor-beeld, of aangepaste kledij, of bij tijd enwijle warme dranken.

Je leest er alles over in een handige folder:‘Te koud om te werken?’. Je vindt die bijje plaatselijke afdeling van de AlgemeneCentrale of op de website www.accg.be.

GEZONDHEID IN DE HOUTINDUSTRIE

Neuskanker bij houtarbei-ders wordt opgespoordWerken in de houtindustrie is niet zonder gezondheidsrisico. Hout-stof verhoogt de kans op neuskanker. Elk jaar worden er in ons landeen honderdtal neuskankers vastgesteld en daar zijn veel houtbe-werkers bij. Daarom heeft het Fonds voor Beroepsziekten (FBZ) eencampagne op touw gezet speciaal voor werknemers die al 20 jaar inde houtsector werken of er gewerkt hebben.

Het is de bedoeling neuskanker vroegtijdig op te sporen bij oudere en ookgewezen houtbewerkers, want op die manier is de kans op genezing veelgroter. Wie lang blootgesteld werd aan houtstof loopt meer risico om deziekte te krijgen. Werknemers die in dat geval verkeren kunnen zich nukosteloos laten onderzoeken.

20 jaar actief in het hout ? Over het algemeen komt neuskanker alleen voor bij mensen die al min-stens 20 jaar in de houtsector actief zijn. Daarom richt de campagne vanhet FBZ zich tot twee groepen. Enerzijds, de mensen die er nog werken,en dat al 20 jaar of langer. Anderzijds, de mensen van 55 jaar of ouder dieniet meer in het hout werken maar dat wel meer dan 20 jaar lang deden.Alle voorwaarden voor een kosteloos medisch onderzoek staan op dewebsite www.fbz.fgov.be.

AlarmsignalenEr zijn een aantal signalen die je echt ernstig moet nemen. Een verstop-te neus aan één kant bijvoorbeeld, zonder duidelijke redenen en langerdan twee weken. Of neusbloedingen zonder dat je je ergens aan gestotenhebt. Minder reuk of geen reuk meer. En ook, bloed in je zakdoek als jeje neus snuit. Dergelijke symptomen zijn op zich niet zorgwekkend, maarmensen die lang in de houtsector hebben gewerkt moeten ze wel ernstignemen. Zij moeten op veilig spelen en de huisarts of een specialist neus-keel-oor (NKO) raadplegen. Hoe sneller de ziekte wordt opgespoord, hoegroter de kans op genezing.

Is dit voor jou belangrijk?Je vindt alle nuttige informatie op www.fbz.fgov.be. Je kunt ook tele-foneren op het nummer 02 226 62 03. Of een mail sturen naar [email protected]. Maar ook in de kantoren van de Algemene Cen-trale van het ABVV kan men je helpen.

WERKNEMERS SLAAN ALARM

De glasindustrie moet gered wordenOp 13 december gingen dewerknemers van de glasindu-strie weer de straat op om eenechte industriële politiek teeisen die de werkgelegenheidin hun sector kan veiligstellen.Hun boodschap is duidelijk:Europa moet middelen vrijma-ken voor innovatie in de sector,zodat de crisis kan overwonnenworden en er nieuwe toe-komstperspectieven kunnenkomen.

De laatste jaren gingen er in deglasindustrie in ons land 1200banen verloren. Elders in Europagaat het al niet beter. Op 10 jaartijd ging één derde van de werk-gelegenheid verloren. Het is eendrama dat alleen kan gestoptworden met een goed doordacht

Europees industrieel beleid.

De ravages van de crisisDe economische crisis trof deEuropese glasindustrie zwaar.Sluitingen en herstructureringenleidden tot een groot verlies vandirecte en indirecte jobs. Er isovercapaciteit, de vraag naar glasis fors gedaald en de sector is ookhet slachtoffer van sociale dum-ping.

In juni had het gemeenschappe-lijk vakbondsfront al een Europe-se betoging georganiseerd inBrussel. Bij de Europese Commis-sie werd er toen op gewezen hoeernstig de situatie wel is. En daarhad men beloofd een sociale dia-loog op gang te brengen met allepartners van de glasindustrie in

Europa. Maar nu, zes maandenlater, is de toestand alleen maarerger geworden.

Werken aan de toekomstMet de actie van 13 decemberwerd een alarmsignaal gegeven.Als er niet snel daadkrachtigopgetreden wordt gaat de helesector verloren. De vakbonden uitde glassector die verenigd zijn inde Europese federatie IndustriAllEuropean Trade Union, willen eencoherent industriebeleid in deEuropese Unie. Zo’n beleid moetzorgen voor de productie vanduurzaam glas dat ook de inspan-ningen voor milieu en energiebe-sparing ten goede komt. De Euro-pese Commissie moet haar ver-antwoordelijkheid daarin opne-men en daadwerkelijk iets doen.

Een correcte prijs voor Chinese zonnepanelenDe Europese Unie nam onlangs maatregelen tegen Chinese producenten van zonnepanelen die veel telage prijzen hanteren. Er wordt gedurende 6 maanden een invoerbelasting opgelegd. Dat geldt alleenvoor de Chinese producenten die weigerden een bodemprijs toe te passen. Die bodemprijs was in juliovereengekomen tussen de Europese Unie en China. Maar één derde van de Chinese producenten res-pecteerden dat niet.

...en ook in de papierrecuperatieOok in de paritaire subcommissie van de papierre-cuperatie werd een nieuwe collectieve arbeidsover-eenkomst ondertekend. Daarin vinden we een ver-betering van de koopkracht terug.

De anciënniteit die je in een bedrijf nodig hebt om deeindejaarspremie te krijgen wordt 3 maanden in

plaats van vier. De gelijkgestelde periodes wordendezelfde als in de recuperatie van diverse producten.

Er kan ook overgestapt worden naar een 4/5dewerktijd vanaf 50 jaar en met 28 jaar loopbaan. Debestaande stelsels van werkloosheid met bedrijfs-toeslag (brugpensioen) worden verlengd.

We hebben allemaal recht op fatsoenlijke arbeidsomstandigheden. Je werkgever heeft het weer niet in de hand, maar hij kan, nee, hij moet maatregelen nemen zodat je je werk kunt doen zoals het hoort.

Je staat niet alleen om dat te vragen. Je vakbondsafgevaardigde van de Algemene Centrale van het ABVV steunt je. Aarzel dus niet, zoek hem op envertel hem welke problemen jij ondervindt. Hij zal jouw opmerkingen meenemen naar het CPBW.

Neem geregeld een kijkje op onze website www.accg.be.

VIND JIJ HET OOK TE KOUD OM TE WERKEN?

TE KOUD OM TE WERKEN ?

DAAR ZIJN OPLOSSINGEN VOOR

Centrale van het ABVV.

CAOOnderhandelingen

in de sectoren

voor je werk

voor je inkomen

011_GPV1QU_20131213_DNWHP_00_Opmaak 1 11-12-13 11:30 Pagina 1

N° 21 13 december 201312Bedienden - Technici - Kaderleden

2013: jaaroverzicht in quotes

FINANCIËN

Pia Desmet: “Vijf jaar na de financiële cri-sis is de toestand in de sector nog steedseven zorgwekkend. In mei hebben wedaar de aandacht op gevestigd via eenludieke ‘Titanic-actie’ die symbool stondvoor hetgeen de werknemers in de sectormeemaken. De boodschap voor de werk-gevers was duidelijk: ‘Laat het personeelvan de Financiën niet zinken!’. Personeels-inkrimpingen zijn een stevige tendens delaatste jaren: in totaal zijn er ongeveer

15.500 banen in de banken en meer dan7.600 jobs in de verzekeringen verlorengegaan. De arbeids- en loonvoorwaardenin het algemeen lijken op drift te zijngeslagen.” Jean Michel Cappoen: “Tijdens die actiehebben wij de sectorale eisenbundelsoverhandigd aan de werkgeversvertegen-woordigers en hen herinnerd aan onzebezorgdheden voor de toekomst. Deonderhandelingen zijn nu al enkele maan-den aan de gang. We hebben sterk aange-drongen op noodzakelijke maatregelenom de tewerkstelling te behouden en detoekomst van de werknemers van de sec-tor veilig te stellen. Er staan nieuwe verga-deringen in de paritaire comités gepland.Wij hopen tot solide ontwerpakkoorden tekomen voor alle werknemers van de ban-ken en verzekeringen.”

INDUSTRIE

Anita Van Hoof: “In de Industrie is er eengroot probleem met de syndicale verte-genwoordiging van de kaderleden. In debedrijven worden steeds meer kaderledenuitgesloten van het toepassingsgebiedvan de CAO’s (die nochtans wel geldenvoor de andere bedienden). Dit stellen wevast in de ganse sector. Sommige werkge-vers grijpen de vage omschrijving van hetbegrip ‘kaderlid’ immers aan om de wet-geving naar hun hand te zetten. Ook alworden kaderleden in de praktijk binnende Ondernemingsraad vertegenwoordigd,toch hebben zij niet het recht om zich teverenigen in een syndicale afvaardigingwaarin over CAO's wordt gesproken.” Claude Roufosse: “We onthouden ook devele herstructureringen en het grotebanenverlies van de laatste maanden, voor-al in de scheikunde en de metaalnijverheid.

De vakbondsploegen hebben op het ter-rein gestreden om de rechten van dewerknemers zoveel mogelijk te vrijwarenen de sociale impact tot een minimum tebeperken. Het jaar 2013 stond dan ook inhet teken van sociale drama’s zoals Arce-lor Mittal, Ford Genk, Tessenderlo Chemie,Caterpillar, enz. Voor de duizenden werk-nemers die hun baan verloren ziet de toe-komst er wel erg somber uit.”

SOCIAL PROFIT

Christian Masai: “Wat me dit jaar in deSocial Profitsector is opgevallen, zijn demoeilijkheden die we binnen ons sociaal-overlegmodel hebben ervaren. Onderhan-delen over de arbeidsvoorwaarden verlooptsteeds moeizamer in de paritaire comitésop federaal vlak. We zien het overleg almaarmeer naar andere niveaus verschuiven. Deonderhandelingen in de gezondheidssectorzijn hiervan een mooi voorbeeld.

Dat is een gevaarlijke situatie die ertoekan leiden dat er verschillende arbeids-voorwaarden worden ingevoerd naarge-lang van iemands geografische woon-plaats… De zesde staatshervorming is opdat vlak een nieuwe uitdaging.”Jan-Piet Bauwens: “Wat mij treft is desteeds verdere commercialisering in dezorgsector. Mensen beseffen het vaakniet, maar er zijn in dit land grote privatebedrijven actief zoals bijvoorbeeld in debejaardenzorg. Wij zeggen al jaren dat diteen gevaarlijke evolutie is, zowel voor hetpersoneel als voor de patiënt. Winst maghier niet het belangrijkste zijn en toch ishet vaak zo. Gelukkig waren er dit jaar eenpaar sterke reportages in de media overdat thema, waardoor het grote publiektoch wat leek wakker te worden. De BBTKzal er alvast blijven op hameren dat dezorgsector in de eerste plaats een zaakvan de gemeenschap is, waar belangenvan personeel en patiënten hand in handmoeten gaan.”

DIENSTEN

Erwin De Deyn: “Opvallend was dit jaarde steeds toenemende druk op werkne-mers om altijd maar flexibeler te gaanwerken. Dat gaat ook om overuren. Uitonderzoek dat de BBTK liet uitvoerenblijkt dat 71% van de bedienden overurenklopt die vandaag op geen enkele maniergecompenseerd worden. Niet in loon, nietin recuperatie. Gemiddeld gaat het voordie bedienden om maar liefst 3,3 uren perweek. Dat gaat over een enorme massaaan niet-betaald werk. Het is de redenwaarom we bij de sectoronderhandelin-gen in de diensten de deur gesloten heb-ben voor het optrekken van het toegela-ten aantal overuren tot 143 per jaar. Wijwillen dat de normale arbeidsduur geres-pecteerd wordt en een registratie van dearbeidstijd, zodat gepresteerde overurenkunnen gecompenseerd worden!”Jean-Pierre Boninsegna: “Blijkbaar moetvolgens de werkgevers de modernisering

van de werkwereld gepaard gaan metméér flexibiliteit. Ze worden steeds veelei-sender en zetten druk om almaar méér teverkrijgen. Dat stellen we vast in heel watbedrijven van de dienstensector, zoals bij-voorbeeld de callcenters. Om tegemoet tekomen aan de strengere eisen van hunklanten proberen de werkgevers daararbeidsvoorwaarden ‘à la carte’ te hante-ren: moeilijke uurroosters die steeds ver-anderen, almaar langere werkdagen,helse werkritmes, enz. Wij willen dat deflexibiliteit omkaderd en beperkt wordt.Werknemers zijn niet tot het uiterste rek-baar!”

HANDEL

Myriam Delmée: “Ik vond het dit jaar frap-pant dat de regering er opnieuw in geslaagdis om maatregelen goed te keuren die dewerknemers bestraffen. Twee voorbeelden:de versoepeling van de regels omtrent stu-dentenarbeid en de instapcontracten. Ditzijn twee dossiers die voor echte socialedumping binnen het bedrijf zorgen. En hieris geen sprake van Oost-Europese werkne-mers! Sinds 2012 mogen studenten (die voorde werkgevers veel ‘goedkoper’ en zeerflexibel zijn) over een gans jaar 50 dagenwerken. Gevolg daarvan is dat werknemers(waarvan velen met deeltijdse contracten)hun jobs bedreigd zien. Vroeger konden ze

hopen om hun deeltijds contract te verho-gen en méér uren te krijgen, nu zullen dieworden ‘ingepikt’ door studenten die veelminder kosten. Studenten zijn voor onszeker welkom in de Handel, maar dan tijdensde vakantieperiodes. Zo creëer je een win-winsituatie voor iedereen. Nu wint er maaréén iemand: de werkgever die goedkoperewerknemers kan inzetten.”Jan De Weghe: “Naar mijn mening dreigthet met de instapstages de slechte kant uitte gaan. Dit is opnieuw een hervorming vanpolitici die als doel heeft lager opgeleidewerknemers te helpen, maar in de praktijkhet tegengestelde doet. Zo’n stage volgenbetekent dat je van de werkgever eenbeperkt loon krijgt, de overheid past de restbij. Wie heeft er recht op een instapstage?Lager opgeleide jongeren. En waar kondendie jongeren vroeger ook terecht, maar dantegen een volwaardig loon? Juist: in de Han-del. Resultaat: vaste contracten wordenschaarser. Net zoals de soepele regels rondstudentenarbeid een voorbeeld van eenoverheid die ondoordacht sociale dumpingcreëert in eigen land.”

ARBEIDERS/BEDIENDEN:

Myriam Delmée: “Op federaal niveau washét dossier van het jaar 2013 dat van deharmonisering van de statuten van arbei-ders en bedienden op het vlak van deopzegtermijnen en de carensdag. Van bijhet begin hebben wij ons ten volle ingezetom voor iedereen het beste te verkrijgen.We vonden het maar normaal dat deonrechtvaardige discriminaties ten aan-zien van arbeiders weggewerkt moestenworden, maar dat betekende niet dat erdaarom gesneden mocht worden in derechten van de bedienden. De onderhan-delingen waren zwaar, met heel wat span-ningen en onbuigzame werkgevers... Uit-eindelijk heeft de regering de knoop door-gehakt en we moeten op z’n minst stellendat de inhoud van de wet erg onevenwich-tig is. De vooruitgang voor de arbeidersgebeurt in grote mate op kosten van degemeenschap en niet van de werkgevers.En terwijl het de bedoeling was om de ver-schillen te doen verdwijnen, zorgen som-mige maatregelen in dit nieuwe stelselvoor nieuwe discriminaties ten aanzienvan bepaalde werknemers.”Erwin De Deyn: “Belangrijkste gebeurte-nis voor de BBTK? Ongetwijfeld de rege-ringsbeslissing om de statuten van arbei-

ders en bedienden te regelen op het vlakvan de opzegtermijnen en de carensdag.De arbeiders gaan er fel op vooruit, dehogere bedienden betalen in de toekomstde prijs. Al behoudt elke bediende de rech-ten die nog tot dit jaar werden opge-bouwd. Wat me vooral treft, is dat velendenken dat hiermee een einde gekomen isaan de twee statuten. Niets is minderwaar: de opzegtermijnen en de carensdagzijn slechts het topje van de ijsberg. Er zalnog jaren werk zijn om de statuten hele-maal gelijk te schakelen. Wat ons betreftmag dat op het vlak van het vakantiegeldal heel snel gebeuren! Indien er geen wet-telijk initiatief terzake komt, zal de BBTKde nodige juridische stappen ondernemenom de wettelijke discriminatie van debedienden in de berekening van hetvakantiegeld aan te vechten bij het Grond-wettelijk Hof.”

2013: ondanks de loonblokkering, ook het jaar van tal van sectorakkoorden!

In veel sectoren hebben we je rechten kunnen vrijwaren of zelfs uitbreiden.

Neem een kijkje op onze website en lees wat er voor jouw sector uit de bus komt.

012_GPV1QU_20131213_DNWHP_00_Opmaak 1 11-12-13 11:34 Pagina 12

N° 21 13 december 201316 Bedienden - Technici - Kaderleden

Een verzekering die beschermt wat echt belangrijk voor u is? Natuurlijk bestaat die!

Uw P&V adviseur denkt met u mee en komt bij u langs wanneer het u best past.

Voor een afspraak met de P&V adviseur in uw buurt, bel 02/210 95 81 of surf naar www.pv.be.

P&V. Het bewijs dat verzekeren ook anders kan.

016_GPV1QU_20131213_DNWHP_00_Opmaak 1 11-12-13 11:03 Pagina 16

N° 21 13 december 2013 13

In het vorige nummer van De Nieu-we Werker kon je alles lezen overhet fusieproject met de AlgemeneCentrale ABVV dat op 22 november2013 werd goedgekeurd. Diezelfde dag vond ’s ochtendsook het 4de Statutair congres vanABVV-Textiel, Kleding en Diamantplaats. Niet minder dan 150 mili-tanten namen hier aan deel.Aan de hand van een activiteiten-verslag en een financieel verslagwerd de voorbije periode 2008-2012 geëvalueerd. De belangrijk-ste realisaties van onze centrale ende sectorale onderhandelingenkwamen hierbij aan bod.

Voorzitter Dominique Meyfrootwees in zijn inleiding op een evolu-tie waar we als vakbond allerminstgelukkig mee zijn: de steeds grote-re inperking van de vrijheid vanonderhandelen in de sectoren alsgevolg van de politieke beslissin-gen. Voor 2011-2012 was het onmoge-lijk om een interprofessioneelakkoord af te sluiten, en de rege-ring besliste om enkel een onder-handelingsmarge van 0,3 % toe testaan voor 2012. Voor 2013-2014besliste de regering zelfs dat erhelemaal geen onderhandelings-marge toe te laten, met een loon-stop tot gevolg. Sectorale akkoor-den met inhoud worden op diemanier haast onmogelijk gemaakt.

De afgelopen 4 jaar waren op eco-nomisch vlak dramatische jarenvoor onze sectoren. De financieel-economische crisis die ontstond in2008 leidde zeer vlug tot eenzware sociale crisis.In onze grootste sector, de textiel,verloren we op 4 jaar tijd meer dan25 % van de tewerkstelling alsgevolg van sluitingen, falingen enherstructureringen. Maar ookandere sectoren zoals de confectie,de textielverzorging en de diamantbleven niet gespaard van socialedrama’s.

In de sector textiel hebben weopnieuw moedige maatregelenmoeten nemen om te vermijdendat onze sociale fondsen financieelkopje onder gingen. Vooral de explosieve toename vande tijdelijke werkloosheid in deperiode 2008-2009 zorgde vooruitgaven die het sociaal fonds zon-der ingrijpen niet aankon.De aanvullende sociale toelage(opleg bij tijdelijke werkloosheid)werd gedurende 8 kwartalen ver-minderd met een derde, en erkwam voor een gelijk bedrag eenbijkomende responsabiliseringsbij-drage voor de textielwerkgevers.

In de sector confectie ijvert hetABVV-Textiel, Kleding en Diamantal sinds 2007 voor de invoering vaneen nieuwe genderneutrale func-tieclassificatie. Zowat 95 % van het werk zit er namoeizaam overleg op. Maar delaatste loodjes wegen het zwaarst.Er wordt nog stevig gedebatteerdmet de werkgeversfederatieCreamoda over de nieuwe loonba-rema’s.Een voorstel van de confectiewerkge-vers waarbij functies die stijgen opde nieuwe loonladder toch lager zou-den worden betaald, werd resoluutafgewezen door onze vakbond.

De komende maanden moet nuecht eens een doorbraak komen indit dossier. De confectiewerkne-mers verdienen immers respect opdit vlak.

Andere thema’s zoals de sociale ver-kiezingen, de puike werking vanonze vrouwencommissie, senioren-commissie en de Europese/interna-tionale solidariteitsprojecten kwa-men ook aan bod op het congres.Zowel het werkingsverslag als hetfinancieel verslag over de periode2008 – 2012 werden met unanimi-teit goedgekeurd door het congres.

De toekomst stond eveneens opde agenda van het 4de statutaircongres. Het congres nam de histo-rische beslissing om het ABVV-Tex-tiel, Kleding en Diamant te ontbin-den en aan te sluiten bij de Algeme-ne Centrale van het ABVV vanaf 1januari 2014.Na een jarenlange voorbereidingdie zijn hoogtepunt kreeg op hetcongres van 22 november 2013 enna een ruim debat, waren alle afde-lingen van het ABVV-Textiel, Kle-ding en Diamant het eens dat deintegratie met de Algemene Cen-trale ABVV onze beste optie is vooreen verzekerde toekomst voor deleden en militanten.

4de Statutair congres ABVV –Textiel, Kleding en Diamant

Syndicale premies in de sectorenIn een aantal sectoren worden desyndicale premies al geruime tijduitbetaald. In de textielverzorgingwordt de syndicale premie al vanaf15 oktober 2013 uitbetaald. In deconfectiesector konden de arbei-ders hun syndicale premie vanaf 2december 2013 ontvangen. TussenKerst en Nieuw wordt ook de syndi-cale premie in de textielsector uit-betaald.

Heb je je attest syndicale premievoor één van deze sectoren al ont-vangen, maar nog niet ingediendbij je afdelingssecretariaat van hetABVV? Dan is het zeker niet te laat.Dien het zo vlug mogelijk in en ont-vang begin 2014 nog je syndicalepremie!

Vanaf januari 2014 wordt de syndi-cale premie in de sector van de tex-tielrecuperatie (lompen) uitbetaald.We zetten nog even de voorwaar-den voor je op een rijtje.

Sector Textielrecuperatie (PSC 142.02)

SYNDICALE PREMIEJe moet in dienst zijn bij een lom-penonderneming op 31 december2013 of afgedankt zijn in de loopvan 2013 en op 31 december nogsteeds werkloos of op (brug)pensi-oen zijn.De syndicale premie bedraagt €135in 2013. Je werkgever moet je de kaart "syn-dicale premie en aanvullende werk-

loosheidsuitkeringen" voor 31januari 2014 overhandigen. Je moetdeze afgeven aan de vakbond.

OPLEG BIJ TIJDELIJKE WERK-LOOSHEIDBij tijdelijke werkloosheid wordteen aanvullende toelage betaald.Deze bedraagt €4 per dag tijdelijkewerkloosheid, met een maximumvan 75 dagen (in de periode tussen1 januari 2013 en 31 december2013). De opleg wordt vanaf de eer-ste dag tijdelijke werkloosheid toe-gekend.

De syndicale premie en opleg bij tij-delijke werkloosheid worden uitbe-taald door het ABVV.

EVALUATIE VAN DE PERIODE 2008-2012

Textielverzorging: indexaan-passing vanaf 1 januari 2014Door een indexaanpassing stijgen de lonen in de sector van de tex-tielverzorging met 1,04% vanaf 1 januari 2014. De nieuwe barema’svind je terug op www.abvvtkd.be (Klikken op “Lonen/maaltijd-cheques”).

SECTORALE ONDERHANDELINGEN 2013-2014

Protocolakkoord in de sector van de jute (PSC 120.03)Op 26 november 2013 zijn de vakbonden en werkgevers heteens geworden over de krachtlijnen van een sectoraal akkoord2013 – 2014 jute.

De belangrijkste punten zijn:Alle bestaande akkoorden en sociale voordelen worden ver-lengd tot eind 2014.- De toekenning van de maaltijdcheques en de cadeaucheque

wordt een voordeel van onbepaalde duur. In het verledengolden die steeds voor bepaalde duur.

- De toekenning van het anciënniteitverlof wordt verbeterd: 1dag na 15 jaar anciënniteit en een 2de dag na 20 jaar.

- Mits goedkeuring van de werkgever kan vanaf de leeftijdvan 50 jaar ingestapt worden in het 1/5de tijdskrediet, mitsbewijs van een loopbaan van 28 jaar.

- De brugpensioenstelsels worden verlengd. Voor het stelselop 56 jaar na een loopbaan van 40 jaar geldt die verlengingzelfs tot eind 2015.

De tewerkstellingsverbintenissen worden verlengd en de vor-mingsinspanningen verhoogd.

Sectoraal akkoord 2013-2014in de diamantnijverheid en –handel (PC 324)Op 26 november 2013 werd in het Paritair Comité voor de diamantnijverheid en -handel een protocol van akkoord afge-sloten voor de jaren 2013-2014.

Het bevat volgende afspraken:- Inzake koopkracht, wordt het percentage voor het secto-

raal pensioenfonds verhoogd met 1% vanaf 1.01.2014 vooralle werknemers. Daarmee komt de bijdrage te liggen op3% voor de werknemers van minder dan 56 jaar, en op 9%voor de werknemers van 56 jaar en ouder.

- De volgende cao’s worden verlengd tot 31.12.2015: aanvul-lende scholingsovereenkomsten; vervoerskosten; anciënni-teitpremies; aanvullende werkloosheidsuitkeringen +50-jarigen; maaltijdcheques; cadeaucheques.

- De cao inzake het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoe-slag op 58 jaar (brugpensioen) en de cao vormingsinspan-ningen worden verlengd tot 31.12.2014.

- In het kader van cao 107 zal een “vastkliksysteem” wordenafgesloten voor 2014: men kan dan zijn rechten op SWT op58 jaar en op 60 jaar vastklikken.

- De versterking van het opleidingsbeleid zal verder binnenhet Fonds worden uitgewerkt.

- De concrete gevolgen inzake het eenheidsstatuut en deeventuele verbetering van de tewerkstellingspremie wor-den verder besproken in een paritaire werkgroep.

- Tot slot werd ook afgesproken om de sociale vrede te waar-borgen voor de duurtijd van bovenvermeld protocol.

Textiel - Kleding - Diamant

013_GPV1QU_20131213_DNWHP_00_Opmaak 1 11-12-13 12:05 Pagina 13

N° 21 13 december 201314

HANDEL IN VOEDINGSWAREN (PC 119)

Voeding Horeca Diensten

Eindelijk een ontwerp van sectorakkoord 2013-2014 bereikt:onze vastberadenheid in de strijd is beloond!Woensdagnacht 4 december hebben de sociale partnersvoor de sector Handel in Voedingswaren na bijzonder moei-zame onderhandelingsrondes finaal een ontwerp van sector -akkoord voor de komende twee jaren bereikt.

Deze onderhandelingen werden gevoerd in een zeer moei -lijke en zeer gespannen context. Tijdens de onderhandelin-gen zitten de werkgeversorganisatie COMEOS, omgevendoor enerzijds de grote ondernemingen (Delhaize, Colruyt,Aldi en Mestdagh) en anderzijds UNIZO, de vertegenwoordi-ger van de kleine Vlaamse ondernemingen rond de tafel.Deze groep van werkgevers wilden de onderhandelingen paseind september aanvatten. De werkgevers wilden het compromisvoorstel betreffende de harmonisatiearbeiders/bedienden afwachten om de kostenimpact van deharmonisatie maar ook om de “compensaties” te berekenen.Daarnaast haalden de werkgevers maar al te graag de loon-norm van 0% aan.

ABVV HORVAL heeft zich gehouden aan wat de wet voor-schrijft, maar we zijn tot het uiterste gegaan voor de moge-lijkheden die we wel hadden. Rekening houdend met defameuze norm van 0%, kunnen we jullie een kwalitatief enevenwichtig ontwerp van sectorakkoord met enkele meetba-re doorbraken presenteren en dit voor alle arbeiders uit desector. Dit ontwerp van sectorakkoord is immers van toepas-sing voor alle arbeiders van de sector, zowel van de grote alsde kleine ondernemingen, en van alle deelsectoren: zowelvoor de arbeiders van de bierhandel en de handel in drink -waters, van de slagerijen en spekslagerijen, de groothandelalsook van de kleinhandel in voedingswaren.

Welke punten zijn bereikt?

Koopkracht• Verhoging van de premies en de vergoedingen met 5,52%vanaf 1 januari 2014. We hebben dus 2 jaar index inge-haald!

• Ploegenpremie: €0,23 • Namiddagpremie: €0,23 • Vergoeding voor de aankoop van de werkkledij: €3,61 • Vergoeding voor het onderhoud van de werkkledij:

€3,61 • De jaarlijkse premie betaalbaar in december: €112,20 • De jaarlijkse premie betaalbaar in januari: €78,54 • De jaarlijkse premie betaal baar in januari: €165,42

• Verhoging van de werkgeverstussenkomst in het open-baar vervoer vanaf 1 februari 2014:

• NMBS en MIVB: 100%- terugbetaling door de werkgever • De Lijn en TEC: 80%- terugbetaling door de werkgever

Sociaal Fonds• Verhoging van alle bestaanszekerheidsvergoedingen met

5,52% vanaf 1 januari 2014. We hebben dus 2 jaar indexingehaald!

• In geval van collectief ontslag: €3,80 per dag• In geval van langdurige ziekte: €3,80 per dag• In geval van beëindiging van de arbeidsovereenkomstwegens overmacht: €3,80 per dag

• In geval van tijdelijke werkloosheid: €3,80 per dag

• De werkgeverszijde wou bij elke onderhandelingsrondehet initiatiefrecht van de arbeiders met betrekking tot detoegang tot het brugpensioen opheffen, maar ABVV HOR-VAL heeft ervoor gezorgd dat dit uiteindelijk behoudenblijft!

• Het neergeschreven engagement van de werkgevers omde werkgeversbijdragen aan het Sociaal Fonds te verho-gen indien nodig.

Eindeloopbaan en leeftijdsbewust personeelsbeleid• Verlenging van alle brugpensioenstelsels:• Brugpensioen voor de arbeiders op 58 jaar: tot 31december 2014

• Brugpensioen voor de arbeiders op 56 jaar en 40 jaarloopbaan: tot 31 december 2015

• Brugpensioen voor de arbeiders op 56 jaar, minstens33 jaar loopbaan en 20 jaar nachtarbeid: tot 31 decem-ber 2014.

• Invoering van “rimpeldagen”, ook eindeloopbaandagengenoemd, voor de arbeiders die beantwoorden aan devoorwaarden van het brugpensioen op de desbetreffendeleeftijd:

• 2 betaalde eindeloopbaandagen voor de arbeiders van56 jaar

• 3 betaalde eindeloopbaandagen voor de arbeiders van58 jaar

• 4 betaalde eindeloopbaan-dagen voor de arbeiders van60 jaar

Heb jij al recht op anciënniteitsdagen in jouw onder-neming? Dan komen deze betaalde eindeloopbaanda-gen hier extra bovenop! Dit is het begin van een pro-ces dat wij in de toekomst willen versterken, om zo tekomen tot een echte verlichting van het einde van deloopbaan!

• Tijdskrediet: de invoering van de mogelijkheid van 1/5deloopbaanvermindering voor de arbeiders vanaf 50 jaarmits 28 jaar loopbaan. Met andere woorden: 4/5de van dearbeidstijd werken is mogelijk en dit tot het einde vanjouw loopbaan (tot aan jouw brugpensioen of pensioen)!

• Meter- en peterschap: de werkgeversorganisaties zullenhet peter- en meterschap door oudere werknemers aan-moedigen bij de ondernemingen in de sector.

• Sectorale aanbeveling om meer bekendheid te geven aande voorziene tijdelijke financiële compensatie (“de over-stappremie”) ten laste van de RVA wanneer de ouderearbeiders bij de overstap van zwaar naar lichter werk doorloonverlies getroffen worden. Binnen het kader van decao nr. 104 kunnen de modaliteiten voor de overstap vanzwaar werk naar lichter werk besproken worden.

• Het Sociaal Fonds zal een diepgaand onderzoek wijdenaan de problematiek ‘langer werken’ en zal de bedrijvenaanmoedigen om in dit kader naar oplossingen te zoeken.

Sociaal overleg en syndicale vorming• Verhoging van het aantal syndicale afgevaardigden in dezeer grote ondernemingen • In de ondernemingen met 1501 tot 2000 arbeiders: 12effectieve afgevaardigden

• In de ondernemingen met 2001 en meer arbeiders: 14effectieve afgevaardigden

• Aanleg van een ‘pot’ met de syndicale vormingsdagen pervakbond in jouw onderneming

• Sectorale regeling voor de syndicale afgevaardigden dietijdens de nacht werken en overdag een syndicale vor-ming volgen

Vorming• Raadpleging van de ondernemingsraad, of bij ontstente-nis de syndicale delegatie, over de vormingsplannen

• Bijkomend budget voor de opleidingen aan oudere werk-nemers

• Engagement van de sociale partners om de participatie-graad aan de vormingen voor het geheel van de sectorjaarlijks met 5% te verhogen

• Extra aandacht voor de risicogroepen

Werken in de koude• Er werd besloten om vormingen te organiseren voor dearbeiders die in de koude werken

• De verbetering van de arbeidsvoorwaarden moet nogbesproken worden

• Sectorale aanbeveling gericht aan de werkgevers voor hetnaleven van de algemene regelgeving bij werk uitgevoerdin de klimatologische koude: het uitvoeren van een risico-

analyse, het vermij-den en beperkenvan risico’s en hetaanbieden van per-soonlijke bescher-m ingsmidde lenaan de arbeiders.Een werkgroep zalworden opgerichtter opvolging vande sectorale aan-beveling en de cao met betrekking tot de koudepremie.

• Een sectorale aanbeveling gericht aan de werkgevers omeen correcte risicoanalyse te maken van de gevaren dieaanleiding kunnen geven tot het gebruik van persoonlijkebeschermingsmiddelen.

Dit akkoord is en blijft nog altijd een ontwerp van sec-torakkoord. ABVV HORVAL zal zijn delegees raadplegenen informeren over dit voorakkoord. Op de sectorcom-missie van 16 december 2013 zal het aan jullie zijn, dedelegees, om te beslissen of dit ontwerpakkoord eenakkoord zal worden.De andere vakbonden en de werkgeversfederatie zul-len op hun beurt ook hun achterban raadplegen. Een-maal alle sociale partners hun goedkeuring hebbengegeven, kan er gesproken worden over een sectorak-koord voor de sector van de Handel in Voedings waren.

T. CORNUCovoorzitter ABVV HORVAL

Het sectorakkoord 2013-2014 voor de sector Horeca isgetekend!

Hieronder volgen de belangrijkste elementen uit ditakkoord (een gedetailleerde brochure volgt binnenkort)- CAO Eco-cheques: €250 in 2013 en in 2014 (recurrentna 2014)

- De tweede pensioenpijler wordt verhoogd met 0,5%vanaf 1 januari 2015

- Aanbeveling om in de bedrijven te onderhandelen overde invoering van een bonusplan (cao 90)

- De fietsvergoeding wordt opgetrokken tot het fiscalemaximum (0,22 euro/km)

- Eindejaarspremie: gelijkstelling van het vaderschaps-verlof (maximum 10 dagen)

- 1/5 Tijdskrediet voor de 50-plussers met 28 jaar loop-baan;

- Verlaging van de drempel voor de oprichting van eensyndicale delegatie:• vanaf 01 januari 2015: 45 werknemers;• vanaf 01 januari 2016: 40 werknemers; • 3 effectieve mandaten.

- Syndicale delegatie: andere verbeteringen• Berekening aantal werknemers:vanaf een halftijds = voltijds

• Voorwaarde aansluiting: 10% van het personeel(i.p.v. 20 %)

• Voorwaarde anciënniteit delegee: 6 maandenanciënniteit (i.p.v.: 12 maanden)

- Flexibiliteit - overurenkrediet en/of interne grens: secto-rale omkadering nieuwe maatregelen met bepaaldeduur (t.e.m. 31 december 2015) en mededeling aan hetParitair Comité van het gebruikte systeem (130u vanaf1 januari 2014; 143u vanaf 1 juli 2014). Voor bedrijvenmet +50 werknemers via bedrijfsCAO.

- Vrijheid om te onderhandelen in de ondernemingen:met respect voor de loonnorm, over aspecten dieniet aan bod zijn gekomen tijdens de sectoraleonderhandelingen.

- Verlenging cao’s: brugpensioen, tijdskrediet, vor-ming,..

Meer info: www.horval.be

HORECA (PC 302)

Sectoraal akkoord 2013-2014

014_GPV1QU_20131213_DNWHP_00_Opmaak 1 11-12-13 11:11 Pagina 14

N° 21 13 december 2013 15Regio Antwerpen - Mechelen + Kempen

Donderdag 19 december 2013 van 13.30 tot 16.30u

Infosessie CONTROLE DOOR RVAWord je door de RVA uitgenodigd op gesprek? Wij vertellen je hoe dit gesprek zal verlopen en hoe je je kan voorbereiden.

Maandag 20 januari 2014 van 13.30 tot 16.30u

Infosessie WERKZOEKENDEN VANAF 50 JAARJe krijgt informatie over tewerkstellingsmaatregelen, opleidingsmogelijkheden en de dienstverlening van ABVV en VDAB. Een aanrader voor elke 50plusser die opnieuw aan het werk wil.

Dinsdag 4 februari 2014 van 13.30 tot 16.30u

Infosessie PAS WERKLOOS, WAT NU?Pas werkloos geworden en nog heel wat vragen? We informeren je over de berekening van jouw uitkering, je rechten en plichten en de papieren die je moet invullen als je pas werkloos bent.

Dinsdag 11 februari 2014 van 13.30 tot 16.30u

Infosessie WAT GEBEURT ER MET MIJN DOP?Wat zijn jouw rechten en plichten als je al een tijdje werkloos bent? Krijg je in de toekomst nog evenveel dopgeld? Tellen de jaren dat je werkloos bent nog mee voor de berekening van jouw pensioen? En wat moet je doen voor VDAB en RVA?

Dinsdag 18 februari 2014 van 13.30 tot 16.30u

Infosessie DEELTIJDS WERKENEen deeltijds contract ondertekenen? Of toch liever voltijds werken? Wij informeren jou over het statuut behoud van rechten, over de inkomensgarantie-uitkering, over je rechten en plichten en over alle papieren die je moet invullen.

Van 26 tot 28 februari 2014 | 3 voormiddagen van 9u tot 12u

Workshop ONTDEK JOUW DROOMJOBBen jij op zoek naar je droomjob? Maar weet je niet zo goed wat je precies wil en kan. Tijdens deze workshop gaan we intensief op zoek naar welke job bij jou past zodat je gericht kan solliciteren.

Van 10 tot 20 maart 2014 | 8 voormiddagen van 9u tot 12u

Cursus SOLLICITATIETRAININGBen je op zoek naar werk, maar vind je solliciteren moeilijk? In deze training leer je vacatures zoeken, een goede CV en brief maken en je goed voorbereiden op een sollicitatiegesprek. Inschrijven kan tot 7 februari 2014, maar betekent niet automatisch dat je kan deelnemen. We bellen jou op.

Deze infosessies en cursussen zullen doorgaan in de Ommeganckstraat 53 | 2018 Antwerpen. Heb je interesse? Vul onderstaande strook in en stuur ze terug naar:Vorming & Actie regio Antwerpen vzw, Ommeganckstraat 35, 2018 AntwerpenJe kan je ook telefonisch inschrijven op het nummer 03 220 66 13 of mail naar [email protected]. Meer info op www.abvv-regio-antwerpen.be

Infosessies, cursussen enworkshops voor werkzoekenden

Deze info’s worden georganiseerd door Vorming & Actie regio Antwerpen vzw i.s.m. de loopbaanconsulenten van het ABVV

Naam ____________________________________________________________________________

Voornaam ________________________________________________________________________

Straat __________________________________________________ Nr __________ Bus ________

Postnummer _______________ Woonplaats ___________________________________________

Tel of GSM _______________________________________________________________________

Ik wil deelnemen aan de infosessie CONTROLE DOOR RVA op 19-12-2013 Ik wil deelnemen aan de infosessie WERKZOEKENDEN VANAF 50 JAAR op 20-01-2014 Ik wil deelnemen aan de infosessie PAS WERKLOOS, WAT NU? op 04-02-2014 Ik wil deelnemen aan de infosessie WAT GEBEURT ER MET MIJN DOP? op 11-02-2014 Ik wil deelnemen aan de infosessie DEELTIJDS WERKEN op 18-02-2014 Ik wil deelnemen aan de workshop ONTDEK JOUW DROOMJOB die begint op 26-02-14 Ik heb interesse in de cursus SOLLICITATIETRAINING die begint op 10 maart 2014

De ondergetekende geeft hiermede toestemming de door hem/haar verstrekte gegevens voor intern gebruik te verwerken in de databank vanABVV-regio Antwerpen, mits raadpleging en eventuele correctie door betrokkene steeds mogelijk is conform de wet van 8.12.1992 betre�ende bescherming van de persoonlijke levenssfeer.

TERUGSTUURSTROOK DNW 13-12-2013

+

Een muzikale vertellingvan Borsalino

Zondag 9 februari 2014 van 14 tot 17 uur.Cultuurcentrum De Kern, Kern 18 in Wilrijk.

Prijs: 8 euro.Info en inschrijvingen:

03 285 43 20 of via [email protected] voorstelling is een samenwerking van ABVV-regio Antwerpen, Linx+, VIVA-SVV, S-Plus, VFG, en Curieus

in het kader van 2014-18 | 100 jaar Groote Oorlog

muzikale vertelling

Uitzonderlijke sluitingDINSDAG 17 DECEMBEROp dinsdag 17 december zijn alle ABVV-kantoren in deregio Antwerpen uitzonderlijk gesloten. Met het oogop het voortdurend verbeteren van onze dienstverle-ning zullen onze medewerkers die dag back-officewerken en bijscholing volgen. Het ABVV-regio Antwer-pen verontschuldigt zich voor het mogelijk ongemakdat deze uitzonderlijke sluiting kan veroorzaken.

De ABVV-kantoren in de regio Antwerpen zijn: Ant-werpen (Ommeganckstraat) | Kiel | Linkeroever |Berendrecht | Boom | Brasschaat | Deurne | Ekeren |Hoboken | Kalmthout | Kapellen | Kontich | Kruibeke| Merksem | Schoten | Wijnegem | Wilrijk | Wuust-wezel-Gooreind | ZwijndrechtZie ook: www.abvvantwerpenkantoren.be

Wil je weten welke opleidingen je kan volgen? Via deVDAB of andere organisaties en scholen? En wil jeweten hoe je dit kan combineren met je werk? Of hoeje als werkzoekende je stempelgeld kan behouden alsje een opleiding gaat volgen?In januari en februari starten vele scholen met nieuwemodules. Je moet dus niet altijd wachten tot in sep-tember als je een opleiding wil volgen.

Zelf meer info zoeken?Enkele interessante websites met meer informatie zijn:• www.voa.be: hier vind je alle scholen die in Antwer-pen volwassenenonderwijs aanbieden.

• www.wordwatjewil.be: hier vind je een overzichtvan alle mogelijke cursussen en vormingen.

• www.onderwijskiezer.be: onderwijskiezer helpt jein je zoektocht naar een studierichting die bij jepast. Je vindt er ook een overzicht van flexibeleonderwijsvormen zoals avondonderwijs enafstandsonderwijs.

• www.tko.be: over heel Vlaanderen kan je bij Twee-dekansonderwijs terecht als je je middelbaar diplo-ma wil halen.

Ook de loopbaanconsulent van het ABVV staat klaarom je te helpen!De loopbaanconsulenten van de vakbond kunnen je

verder helpen met je vragen over een opleiding. Wil jegraag eens langskomen om je plannen te bespreken?Wil je weten waar je jouw droomopleiding kan vol-gen? Wil je weten wat het verschil tussen dag- enavondopleidingen is en wat je hier allemaal voor inorde moet brengen?

Neem dan contact op met een van de loopbaanconsu-lenten!

Ben je sinds dit jaar volledig werkloos en nam jenog geen vakantiedagen op?Je uitkering van december zal een stuk lager zijn.

VOOR WIE?Je werkte in 2012 als arbeider of als bediende. Je werdinmiddels ontslagen én je kreeg bij ontslag vakantie-geld uitbetaald voor niet opgenomen vakantiedagenof je ontving vakantiegeld via een vakantiekas. Bleef je sindsdien volledig werkloos, dan betaalt deRVA je in 2013 geen uitkering voor de dagen waarvoorje vakantiegeld kreeg.Nam je deze dagen niet op voor december 2013, danbrengt de RVA deze dagen automatisch in minderingvan je uitkering van de maand december 2013. Deze

zal dan een stuk lager zijn.

WAAROM?Je kan geen uitkering krijgen voor dagen gedekt doorhet vakantiegeld dat je ex-werkgever of de vakantie-kas betaalde. Dat is bij wet geregeld.

HOEVEEL VERLOFDAGEN?Wil je weten hoeveel verlofdagen in december in min-dering gebracht zullen worden, dan kan je dit rustigthuis bekijken op het e-loket Mijn ABVV viawww.abvv-regio-antwerpen.be of www.abvvmechelenkempen.be. Je kan natuurlijk ook steeds terecht op je ABVV-kantoor voor meer informatie.

Regio Antwerpen

Denk je eraan om een opleiding te volgen?

Werkloosheidsuitkering en vakantiegeld

AntwerpenOmmeganckstraat 35 | 2018 Antwerpen | tel. 03 220 66 44 Wien Arnauts | tel. 03 220 66 33 Freeke Carlier |[email protected] 16 | 2800 Mechelen | tel. 015 29 90 25 Pascale Debeaune | tel. 015 29 90 26 Rob Stafford | [email protected] Markt 48 | 2300 Turnhout | enkel op afspraak | tel. 015 29 90 26 Rob Stafford | [email protected]

002_AAV1QU_20131213_DNWHP_00_Opmaak 1 11-12-13 11:06 Pagina 15

www.accg.be

N° 21 13 december 2013 15Regio Vlaams-Brabant

GEPENSIONEERDEN- EN BRUGGEPENSIONEERDENWERKING ALGEMENE CENTRALE BRUSSEL-VLAAMS BRABANT

ABVV Metaal Vlaams-BrabantViering leden met 25 en 35 jaar aansluiting

Bij beslissing van het Uitvoerend Bestuur van de Federatie der Metaalindustrie Vlaams-Brabant, zullen deleden met meer dan 25 en 35 jaar aansluiting bij ABVV METAAL in de loop van het jaar 2014 gevierd worden. Ter gelegenheid van deze plechtigheid zullen wij het zilveren kenteken Metaal aanbieden aan de leden metmeer dan 25 jaar ononderbroken aansluiting en het gouden kenteken Metaal voor diegenen met meer dan35 jaar lidmaatschap.

Om ons toe te laten de nodige schikkingen te treffen in verband met de kentekens en de viering, verzoekenwij de leden die aan de hieronder vermelde voorwaarden beantwoorden, hun kandidatuur te stellen op deburelen van ons secretariaat of via onze afgevaardigden. Bij deze gelegenheid dient het bewijs van lidmaatschap geleverd te worden.

Op 31 december 2013 zullen wij de inschrijvingen definitief afsluiten.

Voorwaarden tot het bekomen van de kentekens

+25 jaar aansluiting Zilveren kenteken 1. Einde 2013 meer dan 25 jaar ononderbroken aansluiting tellen bij het ABVV, waarvan de laatste 10 jaarbij ABVV Metaal Vlaams-Brabant

2.De aansluiting van 25 jaar en 10 jaar dient bereikt te worden voor de pensioenleeftijd 3. Lid zijn van ABVV Metaal Vlaams-Brabant 4.Geen gelijkaardig kenteken ontvangen hebben

+35 jaar aansluiting Gouden kenteken1. Einde 2013 meer dan 35 jaar ononderbroken aansluiting tellen bij het ABVV, waarvan de laatste 15 jaarbij ABVV Metaal Vlaams-Brabant

2.De aansluiting van 35 jaar en 15 jaar dient bereikt te worden voor de pensioenleeftijd 3. Lid zijn van ABVV Metaal Vlaams-Brabant 4.Geen gelijkaardig kenteken ontvangen hebben

Mechelsestraat 6 Maria-Theresiastraat 119 Edingensesteenweg 161800 Vilvoorde 3000 Leuven 1500 Halletel. 02 251 60 20 tel. 016 20 29 12 tel. 02 356 66 56

De gewestelijke bruggepensioneer-den- en gepensioneerdenwerkingvan de Algemene Centrale afdelingBrussel - Vlaams-Brabant organi-seert een ontspanningsweek voorzijn leden-senioren van maandag19 mei 2014 (16u) tot vrijdag 23mei (12u) in het vakantiecentrumFloreal Club te Blankenberge.

Prijzen• 208 euro voor leden van de Alge-mene Centrale

• 234 euro voor niet-leden• 12,50 euro supplement eenper-soonskamer p.p./nacht

InbegrepenVerblijf: lakens, badhanddoeken enkuismateriaal.Maaltijden: • Ontbijt: uitgebreid ontbijtbuffet,met dagelijks een variatie aanontbijtkoeken.

• Middagmaal: 3-gangenmenu + fles-sen water en tafelbier op de tafels.

• Avondmaal: afwisselend een ver-zorgde broodmaaltijd met assor-timent van broodbeleg (kaasscho-tel, charcuterie,…) en een dessert+ koffie en thee of een warmemaaltijd (hoofdschotel en des-sert) + flessen water en tafelbierop de tafels.

Standaard wordt als eerste maaltijdeen warm avondmaal voorzien opde dag van aankomst en als laatstemaaltijd een warm middagmaal opde dag van vertrek.

Faciliteiten:• Gratis en zeer verzorgde animatieaangeboden!

• Het gebruik van de sportaccom-modatie (petanque, mini-golf,…),uitgezonderd fietsenverhuur, isinbegrepen.

• De accommodatie van onze Flore-al is bijzonder verzorgd. Alleappartementen en studio’sbeschikken over een TV-toestel,telefoon, afzonderlijke badkamer

met douche en indien gewenstook een safe.

• Nergens zijn er trappen. • Het vakantiecentrum is vlakbij dezee en de duinen gelegen, in eenrustige omgeving. Maar ook hetcentrum van Blankenberge, metzijn vele winkeltjes en zonnigezeedijk, is makkelijk te bereikenop slechts een kwartiertje stap-pen.

Niet inbegrepenBedopmaak en onderhoud van dekamers wordt niet door het perso-neel gedaan. Keukenhanddoeken enkuisproducten dien je zelf te voor-zien.

Opgelet!Het aantal plaatsen is beperkt en …vol is vol. Wacht dus niet te lang omin te schrijven.

INSCHRIJVING SENIORENWEEK A.C. BRUSSEL - VLAAMS-BRABANTNaam:..........................................................................................................................................................Adres: ..........................................................................................................................................................Lidnummer bij de Algemene Centrale Brussel - Vlaams-Brabant:.................................................................Schrijft in voor de seniorenweek van 19/05/2014 tot 23/05/2014 met …… personen en stort de som van……. euro op rekeningnummer 877-4606601-84 van de Algemene Centrale Brussel-Vlaams Brabant en ditvóór 31 januari 2014.

Terugsturen naar: Maria-Theresiastraat 113, 3000 Leuven of Watteustraat 2-8, 1000 Brussel.

Wenst gebruik te maken van het gemeenschappelijk vervoer van en naar Blankenberge, aangeboden doorde Algemene Centrale Brussel-Vlaams Brabant: JA - NEE (schrappen wat niet past)

Werkloosheidskantoor Haacht tijdelijkgesloten wegens renovatiewerken van08/01/2014 t.e.m. 15/01/2014.

Wij helpen je graag verder in het kantoor te Aarschot!

www.abvv-vlaamsbrabant.be

De Algemene Centrale Brussel / Vlaams-BrabantGewijzigde openingsuren voor de kanto-ren te Diest en Leuven vanaf 01/01/2014!

Algemene Centrale Leuven Maria-Theresiastraat 133000 Leuven

Maandag 9u00 – 12u 13u00 – 18u00Dinsdag 8u30 – 12u 13u00 – 17u00Woensdag 8u30 – 13uDonderdag 8u30 – 12u 13u00 – 17u30Vrijdag /

Algemene CentraleDiest Paanhuisstraat 3 3290 Diest

Maandag 8u30 – 12u 12u30 – 17u20Dinsdag 8u30 – 12u 12u30 – 16u20Woensdag 8u30 – 12u 12u30 – 16u20Donderdag 8u30 – 12u 13u00 – 17u50Vrijdag 8u30 – 12u /

Maandag 8u30 – 12u 13u – 17uDinsdag 8u30 – 12u Op afspraakWoensdag 8u30 – 12uDonderdag 8u30 – 12u 13u – 15uVrijdag 8u30 – 12u

Om een optimale ser-vice te kunnen blijvengaranderen, zal onskantoor een opknap-beurt ondergaan. Je kan tijdens dezeperiode steeds terechtin het kantoor te Aar-schot: Statiestraat 7,3200 Aarschot (tel: 016/56.60.38)

Seniorenverblijf voorjaar 2014: FLOREAL CLUB BLANKENBERGE

Scan deze code vooralle openingsuren.

015_BTV1QU_20131213_DNWHP_00_Opmaak 1 11-12-13 12:17 Pagina 15

Senioren

15Regio Oost-Vlaanderen

INFORMEER JE BIJ JOBCONSULTInfo: 50+Vrijdag 20 december 2013om 9.30u tot 12u te Gent, Vrij-dagmarkt 9meer info:Sofie.d’[email protected] of tel.09 265 52 13

Info: Controle beschikbaarheid arbeidsmarktDinsdag 17 december 2013om 14u tot 16.30u te Dender-monde, Dijkstraat 59

meer info:[email protected] of tel. 052 259 282Dinsdag 17 december 2013om 13.30u tot 16.30u te Eeklo,Zuidmoerstraat 136meer info: [email protected] tel. 09 373 92 43Dinsdag 17 december 2013 om9.30u tot 12u te Sint-Niklaas,Vermorgenstraat 9meer info: [email protected] of

tel. 03 760 04 35Vrijdag 20 december 2013 om9.30u tot 12.30u te Gent, Vrijdagmarkt 9meer info:[email protected] of 09 265 52 32

Info: Controle beschikbaarheid arbeidsmarkt voor jongerenDinsdag 17 december 2013om 14u tot 16.30u te Gent, Vrijdagmarkt 9

meer info:[email protected] of tel. 09 265 52 24

Werkloos en wat nu?Donderdag 19 december2013 om 14u tot 16.30u te Dendermonde, Dijkstraat 59meer info:[email protected] of tel. 052 259 282

ONE TWO TEAMUSEUMBEZOEKOp maandag 21 januari 2014 om 13.30uSint-Niklaas, Vermorgenstraat 9,Volkshuis ABVVOrganisatie: ABVV Senioren Waas-land

We gaan naar het museum voorde rondleiding ‘One two tea’ overde salon- en eetcultuur in de 18deeeuw. Om de gelegenheid te gevenelkaar een gelukkig nieuwjaar tewensen bieden we na afloop eendrankje aan in zaal “het Volks-huis”.Iedereen is van harte welkom.Inschrijven is wel een must, enkan tot uiterlijk 14 januari 2014 bijDaniëlle tel. 03 760 04 29

LAZY SUNDAYOp zondag 15 december 2013Op 15 december organiseertABVV Oost-Vlaanderen, Linx+ ende ABVV Senioren Waasland eenLazy Sunday. Het initiatief kadertin de solidariteitsactie voor de

Blindengeleide honden van Kok-sijde. Op deze dag bieden we de moge-lijkheid om in groep gezelligsamen te eten. Dit voor de prijsvan 14 euro per persoon. Voorkinderporties betaal je slechts 10euro.Je dient vooraf door te geven watje wil eten. Keuze tussen ½ kip,vol-au-vent, ribbekes of kalkoen-satés. Nadien volgt er introductievan de Vrienden Der Blinden, ensluiten we de Lazy Sunday af meteen optreden van The CheatingHearts Trio en Crystal (Dawn). Meer info via Facebook: zoek naar‘Lazy Sunday’

BUITENLANDSE REIS TURKIJE– I.S.M. REIZEN VAN LAEREVan 6 juni 2014 tot 16 juni 2014We verblijven in het viersterren-hotel Izer Beach. De uitstappenworden ter plaatse georgani-seerd.

Hoeveel kost dit? - Boeking vóór 28 januari: 830

euro per persoon – singles 1070euro.

- Boeking na 28 januari en voor30 april: 865 euro per persoon– singles 1105 euro.

- Boeking na 30 april: 910 europer persoon – singles 1150 euro.

Wat omhelst de prijs?- Verblijf ‘all inclusive’.- Vervoer naar en van Zaventem.- Opstapplaatsen te Ronse, Gent,

Dendermonde, St-Niklaas,Beveren en extra opstapplaatsvanaf 6 personen.

- 100% annulatieverzekering. Erworden bij annulatie wel 10euro per persoon dossierkostenaangerekend.

Hoe en waar inschrijven? Voor meer info en inschrijvingenkan je terecht bij Daniëlle tel. 03760 04 29, en dit vanaf 6 januari.Bij inschrijving wordt gevraagdeen voorschot te storten van 300euro per persoon op het rekening-nummer BE 19 4070 0469 7112.

Voorbereiding, bemiddeling enuitvoering van de reizen door VanLAERE, ondernemingsnummer0445.349.368, vergunning A1751

ACTIVITEITEN

N° 21 13 december 2013

Heel rustig gelegen aan de rand van het levendigestadscentrum, en tegenover het stedelijke zwembaden het Sea Life Center. Met de inspirerende duinen,het aantrekkelijke zandstrand en de beroemde zee-dijk op wandelafstand, is Floréal Blankenberge hetMekka voor elke levensgenieter. De vakantieclub biedt tal van sport- en ontspan-ningsmogelijkheden: minigolf, pingpong, tennis,basket- en volleybal, fietsverhuur, petanque, … Dekinderen kunnen hun hartje ophalen in de JuniorClub waar ze verwend worden met creatieve en edu-catieve spelletjes. Er zijn ook 3 speeltuinen waar dekinderen zich volledig kunnen uitleven. Verder is er een restaurant en een tearoom mét ter-ras en bar.

Formules1) Week van vrijdag 21 maart tot

vrijdag 28 maart 2014359 euro per persoon voor ABVV-leden399 euro per persoon voor niet-ledenToeslag single: 87.50 euro

2) Midweek van maandag 24 maart tot vrijdag 28 maart 2014206 euro per persoon voor ABVV-leden240 euro voor niet-ledentoeslag single: 50 euro

3) Week van vrijdag 20 juni tot vrijdag 27 juni 2014369 euro per persoon voor ABVV-leden410 euro voor niet-ledentoeslag single: 87.50 euro

4) Midweek van maandag 23 juni tot vrijdag 27 juni 2014210 euro per persoon voor ABVV-leden250 euro voor niet-ledentoeslag single: 50 euro

Voor meer Inlichtingen en of inschrijvingen kan u terecht bij:Daniëlle tel. 03 760 04 29 of Christine tel. 055 33 90 06

Dienstverlening ALGEMENE CENTRALE (bouw, hout & stoffering, schoonmaak, interim, textiel, kleding enz.) van oud naar nieuw

Schorsing van de zitdagen van 23.12.2013 tot enmet 2.01.2014De hoofdkantoren Gent, Aalst, Dendermonde enRonse blijven open met uitzondering van

Kerstdag, Nieuwjaar.Op 24 en 31 december sluiten we wel om 12uzodat we in de namiddag de resterende premieskunnen betalen.Op 2 januari hebben we ons personeelsfeestvanaf 11u.

Vertrek :Dampoortt 7u15

Gentbrugge PP&R 7u30

enteert:

€ 15

InInfo: Bert Piessens T 09 265 52 57 [email protected]: 5 85 013BE35 8792 1685 0137 d ling: Uitstap De Brug GentMededeling: Uitstap De B

OberhausenOberhausen

VU Katrien Neyt - Vrijdagmarkt 9- 9000 Gent

Zaterdag 21 december

VAKANTIES AAN ZEE

Floréal Club Blankenberge

DE PLOEG VAN DE ALGEMENE CENTRALE WENST U HET ALLERBESTE VOOR 2014!

Eindejaarsregeling

015_OOV1QU_20131213_DNWHP_00_Opmaak 1 11-12-13 11:05 Pagina 15

N° 21 13 december 2013 15Regio West-Vlaanderen

Voor de ondersteuning van afdelingen kanje beroep doen op twee regionale mede-werkers. Je vindt ons op volgende adres-sen:

Edelbert Masschelein [email protected] 19, 8500 KortrijkTel. 056 24 05 37Maandag, dinsdag, woensdag en donderdag

Zuidstraat 22/22, 8800 Roeselare Tel. 051 26 00 70Op afspraak

Marc [email protected] 43, 8000 BruggeTel. 050 44 10 41Maandag en vrijdag

Nieuwpoortsesteenweg 98, 8400 OostendeTel. 059 55 60 68Dinsdag en donderdag

CC ZWEVEGEM

Reisbeelden en kaas & wijnKom op 14 december naar Zaal De Windroosen maak er kennis met beelden van de uitge-strekte natuur en een uitgebreid reisverslagvan Alberta, Montana en Yellowstone. Na devoorstelling kan je nog genieten van een uit-gebreide kaasschotel met passende wijn.Meer info of inschrijven? Dat kan bij Luc Les-crauwaet op 056 75 60 25. Inschrijven kanaan €15 voor leden, €18 voor niet-leden.

CC GELUWE-WERVIK

Bezoek Kerstmarkt Essen Naar jaarlijkse gewoonte gaat CC Geluwe-Wervik ook dit jaar met de bus naar Essen.Voor €19 kun je met hen mee om er deechte kerstsfeer te gaan opzoeken. Inbegre-pen is de busreis en terug, en zes uur plezierin Essen. We vertrekken op 14 december om8.15u op de kerkplaats in Geluwe en om8.30u aan Rusthuis Ter Linden in Menen.Rond 1u worden we opnieuw thuis verwacht.Inschrijven kan via Rudy Nuytten - 0475 2254 05). Inschrijving pas definitief na betalingop rekeningnummer BE55 6109 6518 4144(BIC: DEUTBEBE) met vermelding van opstap-plaats en aantal personen.

DE EGELANTIER

Point FinalDit is de ultieme activiteit van het jaar2013. Op zondagnamiddag 15 decemberverwelkomen wij de Egelantierders inMolenhoek op een gezellig familiefeest.Onder het genot van taart en koffie pre-senteert Robert fotoreportages van onzeactiviteiten in de voorbije 12 maanden.Het geheel wordt muzikaal omkaderddoor een optreden van Sonja, de nachte-gaal van Eikendal. Zij entertaint ons meteen repertoire van populaire meezinger-tjes, luisterliedjes, smartlappen…. Deelne-men kost €11. Inschrijven is noodzakelijk.Informatie en inschrijvingen telefonisch ofvia e-mail: Eric - Tel. 050 60 69 21 of [email protected], Hélène - Tel. 050 60 29 87 [email protected] of Robert 05060 05 21 of [email protected].

CC BRUGGE B

GespreksavondOp woensdag 18 december komt een damemet pit langs. Niemand minder dan Merya-me Kitir. Vakbondsafgevaardigde ABVVFord Genk en Kamerlid Sp.a. Vanaf 19ubrengt zij een kijk op de sociaal- economi-sche impact van de sluiting van Ford Genk.Kom dus zeker af naar de Van Ackerzaal, Zil-verstraat 43 te Brugge. Toegang is gratis.Info: Johan Van de Casteele - 0499 74 25 85.

ABVV SENIORENWERKING OOSTENDE

Algemene ledenvergaderingOp donderdag 19 december is het weer ver-zamelen geblazen voor de jaarlijkse leden-vergadering. De plaats van gebeuren is feest-zaal ‘De 3 Gapers’, Duivenhokstraat 84 teOostende. De dichtstbijzijnde halte voor hetopenbaar vervoer is frituur ‘Patatje’. We blik-ken even terug naar de activiteiten die we ditjaar georganiseerd hebben. Daarnaast stel-len we je het programma 2014 voor in pri-meur. Ook zal er een spreker aanwezig zijn,nl. Schepen voor seniorenbeleid Nancy Bour-goignie. Er is ook voor iedereen koffie metkoffiekoeken voorzien. Leden betalen €2 en niet - leden €3. Vooraf inschrijven is ver-plicht en kan tot uiterlijk 16 december. Tel.059 80 27 79.

SENIORENWERKING ACOD BRUGGE

KerstfeestOp vrijdag 20 december nodigen we jullie uit

op ons jaarlijks kerstfeest. Een namiddag volonverwacht plezier, leute, ambiance en voor-al het bezoek van de kerstman die zijn arren-slede richting Brugge stuurde. Iedere aanwe-zige ontvangt een kerstgeschenk en wordtuitgenodigd om aan te schuiven voor koffieen boterkoeken. Plaats van afspraak is Dans-centrum Azucar, Ter Looigemweg 29 te Brug-ge. Wij starten ons programma om 14u stipt,deuren open vanaf 13.30u. Deelname in deonkosten bedraagt €5 per persoon ter plaat-se te betalen. Gelieve je aanwezigheid doorte geven tegen uiterlijk 13 december bij JanSamson [email protected] of 0473/8617 22 of Marc Caenen, [email protected] gsm 0479 86 23 88. Noteer dus alvastdeze datum in je agenda en vooral zorg datje erbij bent. Er zal nog lang worden nage-praat over dit evenement al is het maaromdat niets zal zijn zoals het lijkt maar hier-over kunnen wij helaas niets kwijt…

BIZ’ART TORHOUT

KrekeRockOp vrijdag 27 december e.k. gaan we metonze Biz’ondere mensen naar KrekeRock.Op de affiche van dit jaarlijkse festival in hetOC Hansam te Handzame staan o.a. Tessa &Bluesband, Band of Willies, Radio Negra, TheDoors in concert uit Nederland. Tickets inVVK kosten €10 en ADD betaal je €14. Deuren open om 18u. Optreden eerste bandom 19u. Meer info: info@biz’art-torhout.be

ABVV SENIORENWERKING BRUGGE

Algemene ledenvergaderingOp maandag 13 januari 2014 hebben weonze Algemene Vergadering gevolgd doorons traditionele Nieuwjaarsfeest met depannenkoeken en dansnamiddag met DJInfinity. Vanaf 14u komen we samen InBuurthuis ‘De Wissel’, Duivenslagstraat 19te Sint Pieters/Brugge. Voor de duidelijk-heid, dat is het wegje onmiddellijk rechtsvoorbij de spoorwegbrug over de Blanken-bergsesteenweg. Er is ons gevraagd niet inhet straatje zelf te parkeren, maar je wagenop de Blankenbergsesteenweg te laten!Mensen die moeilijk uit de voeten kunnen,mogen uiteraard afgezet worden. Men kanook met ‘De lijn’ nr. 3 tot aan de St Pieters-kerk ± 400 m stappen. Leden van het ABVVnemen gratis deel. Anderen betalen €7 metinbegrip van hun lidgeld voor 2014. Voorafinschrijven bij de secretaris (Willy) op tel.050 35 08 48 of gsm 0477 22 56 24

DE BRUG HARELBEKE

NieuwjaarsfeestHet nieuwe jaar wordt goed ingezet in Harel-beke. De Brug nodigt iedereen van harte uitom samen met hen het nieuwe jaar feestelijkte openen. Noteer 16 januari in je agenda enkom in CC Het Spoor genieten van een gezel-lig samenzijn met koffie en gebak, aange-vuld door een komische monoloog door DeLustige Non. Start om 14u. Inschrijven kanvoor €6 via één van de bestuursleden.

CC ZWEVEGEM

Simply Jazz 13Op 25 januari organiseert CC Zwevegemvoor de 13de maal Simply Jazz. Kom er genie-ten van onze jazzband die er heerlijke muziekbrengt in de stijl van Django Reinhardt enjazz manouche. Afspraak om 19.30u in ZaalDe Windroos, Kouterstraat in Zwevegem.Kaart in VVK €6, ADD €8. Reserveren kan viaéén van de bestuursleden (056 75 60 25 –056 75 80 42 – 056 75 77 33)

CC MARKE

Rudi Vrankx – het gezicht van de oorlog Al jarenlang brengt Rudi Vrankx verslag uitvan de belangrijkste gebeurtenissen dieonze wereld veranderen. Achter die grotegeschiedenis gaan mensen en verhalenschuil die het nieuws niet vaak halen. RudiVrankx vertelt de grote en kleine verhalendie hij tijdens de tienduizenden kilometersals oorlogsverslaggever heeft opgetekend.Deze lezing gaat door op 20 februari om 20uin het OC te Marke. VVK €4, ADD €6.

LINX+ DIGITALE NIEUWBRIEF

Iedere maand zendt Linx+ naar al haar ledeneen digitale nieuwsbrief, met daarin eenoverzicht van alle provinciale activiteiten. In iedere nieuwsbrief wordt ook een themavan de maand toegelicht, met daarbij enkeleleuke voorstellen om zelf aan de slag tegaan. Volg daarnaast ook actuele ontwikke-lingen in verband met ons jaarthema‘Water’ op.

Wens je je ook in te schrijven voor dezedigitale nieuwsbrief? Stuur dan snel eenmailtje naar [email protected].

SOCIO-CULTURELE SECTOR (PC 329) SYNDICALE PREMIE 2013

De formaliteiten voor deze premie zijn:

1. Bedrag van de premie:

€37 bij voltijdse bijdrage lidmaatschap€18,50 bij halftijdse bijdrage lidmaat-schap

2. Uitbetalingsperiode: vanaf december 2013

3. Het fel gele formulier moet gebruiktworden als attest en wordt door de werk-gever bezorgd.

4. Rechthebbenden: in orde zijn met debijdrage sinds 1/10/2013 en minstens ééndag tewerkgesteld geweest zijn in desocio-culturele sector in de loop van hetrefertejaar 2013.

BBTK Oostende-Roeselare-IeperJ. Peurquaetstraat 1,8400 OostendeTel. 059 70 27 29

Zuidstraat 22, bus 22,8800 RoeselareTel. 051 26 00 86

BBTK BruggeZilverstraat 43, 8000 BruggeTel. 050 44 10 21

BBTK KortrijkConservatoriumplein 9 bus 2,8500 KortrijkTel. 056 26 82 43

GEEF JOUW STEM AAN DE CUBAN FIVE!De strijd voor de vrijlating van de Cuban Five gaat verder. Op 7 en 8 maart 2014 zal inLonden een prestigieuze tweedaagse Internationale Onderzoekscommmissie over dezaak van de Cuban Five georganiseerd worden. Het initiatief werd gelanceerd door JanFermon (Progress Lawyers Network) insamenwerking met de Europese solidari-teitsinitiatieven met Cuba, waaronder hetBelgische Initiatief Cuba Socialista(www.cubanismo.net).

Ook de Commissie Internationale Solidari-teit van ABVV West-Vlaanderen zal eendelegatie sturen naar Londen. Maar ookjij kan je steentje bijdragen: Voices for theFive roept iedereen op om via enkelemuisklikken zijn/haar stem in solidariteitmet de Cuban Five de wereld in te sturen.Al meer dan 100 Belgen, waaronder Fede-raal Secretaris van het ABVV, Eddy VanLancker deden dat al. Geef jij ook je stemaan de 5?

Ga naar www.voicesforthefive.com en doe je ding!

002_WVV1QU_20131213_DNWHP_00_Opmaak 1 11-12-13 11:57 Pagina 15